On-line fiskalne kase od 2014.

Beograd -- Uvođenje "on lajn" fiskalnih kasa, trebalo bi da počne naredne godine, najavili su predstavnici Poreske uprave.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. i do sad gprs nije nicemu sluzio osim uzimanju para od privrede 200 000 kasa puta 4 E puta 12 meseci 9.6 miliona evra godisnje u vetar operaterima GSM da bi oni na to platili porez drzavi.Ceo sistem pada u vodu sa nalogom za ispravku i kucanjem virmana na kasama ,svaki ispravljen racun ne umanjuje promet koju poreska uprava vidi preko GPRS-a.Drugi dokaz da poreska uopšte nije gledala te izveštaje je cirkularno pismo svim vlasnicima fiskalnih kasa poslato u petom mesecu ove godine gde ih upozorava na neplacanje racuna za GPRS.Pa kad imaju mogucnost da vide ko ne šalje izvestaje zašto samo njega ne upozore ili kazne već šalju svima.
  Sadašnja kasa sa fiskalnom memorijom je dobro rešenje i treba da je imaju svi(ovo je u interesu države)a gprs ukinite jer ničemu ne služi,opet procitajte zakon.
  A o novom predlogu jedino mogu da kazem da jedino moze da odgovara ovima sa 1000 kasa jer oni jedini imaju uticaj na donošenje zakona ,a vi koji ste mislili da radite sami posteno placate državi porez uskoro će te moći da radite kod gazde sa 1000 kasa.
  (Veljko, 27. novembar 2013 11:49)

  # Link komentara

 2. Zahtevam da država od mene otkupi staru kasu i da finansira sve troškove uvođenja nove kase. Ja više para za bacanje nemam.
  (preduzetnik, 25. novembar 2013 09:08)

  # Link komentara

 3. Pogledajte kako Square sistem u Americi funkcionise: [link]
  (bojan, 24. novembar 2013 02:00)

  # Link komentara

 4. Kakva nebuloza!
  60.000 malih firmi je u blokadi!
  Još toliko na ivici !
  Samo da se ne dira ADMINISTRATIVNI VIŠAK!
  ALO,IMA LI PILOTA U AVIONU?!
  (SMEDEREVAC, 23. novembar 2013 22:42)

  # Link komentara

 5. "tehnička specifikacija za fiskalne kase potpuno otvara, i svako ko se oseća sposobnim - firma ili pojedinac - moći će da napravi manje ili više složenu fiskalnu kasu".

  Ukratko, ako dobro razumem, fiskalna kasa će biti čisto softverska. Ali softver k'o softver, može da se napravi ovako ili onako, sve zavisi šta kupac traži.
  Šta ako mi kupac zatraži da mu napravim softver koji evidentira promet samo kad mu se zada neka diskretna komanda, tipa Ctrl-desni Shift-Scroll Lock? Recimo, kad uđe inspektor u radnju. Tehnički nije nikakav problem napraviti softver koji radi po principu "jedan pišem, pedeset preskočim" i štampa isečak bez kopije i bez upisivanje u memoriju. Kupac uredno dobije isečak, ali nema traga o prometu. Jedino što bi me sprečilo da to uradim jeste činjenica da ću verovatno biti optužen kao saučesnik ako država uhvati kupca mog softvera koji vara državu. Ali ako kupac dobro plaća, možda i rizikujem mardelj, ko zna? Sve je pitanje odnosa između zarade i rizika.

  Tako da softverska fiskalna kasa je OK, ali samo ako se koristi sertifikovan softver. Ali koja je onda prednost nad sadašnjim fiskalnim kasama?

  A ako je softver sertifikovan, svi mi znamo da kod nas šaka evra čuda čini i znamo kako i kome će se izdavati (tačnije, prodavati) sertifikati. I koliko će sertifikovani "srećnici" naplaćivati svoj sertifikovan softver.

  Međutim, svejedno je da li je kasa softverska ili hardverska. Nerešiv problem je kako naterati prodavca da kuca promet ako neće?
  (Frodo, 23. novembar 2013 14:09)

  # Link komentara

 6. Ja se samo pitam kad ce drzava da pocne da stiti nas male, koji redovno placamo dazbine drzavi i koji bukvalno radimo za drzavu. Jer kada na kraju platis sve dazbine ispadne da radis za dzabe. Imam osecaj da je u ovoj drzavi stranac vise zasticen nego ja, neko namerno pokusava da ugasi mala i srednja preduzeca. Stite kineze, pa ako im neodgovaraju neka idu, daleko im lepa kuca i onako nema nikave koristi od njih. Niti su jeftini, a o kvalitetu da ne govorim. Kinezi samo izvlace pare iz zemlje, nego to izgleda niko ne razume.
   (trgovac, 23. novembar 2013 14:04)

  # Link komentara

 7. Losa vam racunica, da bi ovo zazivelo svaki budzak u Srbiji koji ima radnju treba da ima i net sto je vec sad SF, sem toga i sadasnji sistem prenosi sve podatke u poresku upravu samo sto ona nema program koji te podatke obradjuje te se postavlja pitanje kome i zasto smo placal poslednjih 12 godina GPRS . Verovatno je jednostavnije kupiti gotov program od Hrvata nego napraviti svoj za vec postojecu infrastrukturu to je vec vidjeno sa bus plus sistemom prevaranti i jedni i drugi.
   (zoki, 23. novembar 2013 13:52)

  # Link komentara

 8. U mom selu na 50km od Beograda nema interneta,jedva i struje da ima.Šta mi da radimo?.
   (kiza, 23. novembar 2013 13:25)

  # Link komentara

 9. Uvedite standardne načine enkripcije koji ne zahtevaju Internet Explorer COM biblioteke. Time otvarate vrata razvoju otvorenih rešenja na otvorenim platformama. Trgovci onda neće morati da plaćaju Windows, što je lepa ušteda.
   (ivica, 23. novembar 2013 13:22)

  # Link komentara

 10. Prosta računica za radnju koja trenutno ima jednu kasu: troškovi GPRS - 4 eura mesečno, tehnički pregled - 10 eura godišnje. To znači da su troškovi 50 eura godišnje. Sada, nabavka opreme bar 300, 400 eura, adsl mesečno 15 eura, softveri, licence... Pa ko je ovde lud???
  (Hipp, 23. novembar 2013 13:15)

  # Link komentara

 11. Juhu!
  Konačno malo pameti u svemu ovome. Kasa pravi enormne troškove, pored 50€ računa (minimalno), tu je još i niz troškova tipa servisa, tehničkog pregleda i sličnih ludina. Jedva čekam specifikacije pa da opravimo aplikaciju na Androidu i kombinacija sa jeftinim tabletom i vozi miško.
   (Deda Pera, 23. novembar 2013 13:12)

  # Link komentara

 12. A sad lepo sve ove firme sto su zgrnule milione evra na prodaji i "odrzavanju" fiskalnih kasa,da uzmu kase nazad i vrate ljudima bar 50% novca.
  (Milan Nis, 23. novembar 2013 13:11)

  # Link komentara

 13. "они су преписали од Хрвата, где овај систем скоро не функционише па се дешава да по неколико дана неможете да одштампате рачун.
  (serviser fiskalnih kasa, 23. novembar 2013 12:12) "

  Odakle tebi da ne funkcionise kod njih ? Funkcionise itekako dobro... Jedino se ovoga boje oni sto love u mutnome, pa se i tamo pre uvodjenja moglo procitati isto sto i ovde.
  (hm, 23. novembar 2013 12:59)

  # Link komentara

 14. Pitamo li se mi nešto, narod i poslodavci ove zemlje? Pita li nas neko nešto, da li mi to želimo ili ne? Jel to demokratija? Pitaću vas šta će biti kada se pogasi gomila prodavnica, odakle ćete onda poreze da uzimate... Samo izmišljate neke gluposti da izterate ljudima i ono malo para što imaju (nemaju).
  (Niki, 23. novembar 2013 12:28)

  # Link komentara

 15. A zamislite samo koliko će tek da uštedi onaj koji ima 5000 kasa.

  Šalu na stranu, država bi morala da subvencioniše nabavku ove opreme. Malim trgovcima će ovo biti veliki namet.
  (Ne, 23. novembar 2013 12:22)

  # Link komentara

 16. Konačno i naša državna uprava da po nečemu uđe u 21. vek. Kad bi tako radili svi državni organi gde bi nam bio kraj.
  (programer, 23. novembar 2013 12:20)

  # Link komentara

 17. Prva nebulozna stvar od 1000 kasa i jednim ADSL-om ,pa gde je ovaj zavrsio fakultet ,kako moze da se placa jedan uredjaj na stotine razlicitih mesta , a druga mnogo bitnija kome sve to treba ,drzava ponovo ne pogadja srz problema (ili to jednostavno nece da bi se nekim napunili dzepovi).
  Ono sto je evidentirano kroz fiskalnu kasu na ovaj sadasnji i ili taj novi nacin je zabelezeno u memoriju fiskalne kase i ne moze se menjati niti brisati,a poreska uprava to moze na vise nacina da iskontrolise,naravno neposrednom kontrolom ili pregledanjem izvestaja koji se salju GPRS-om .Problem uopste nije u tome, treba naterati obveznika da evidentira promet kroz fiskalnu kasu ,a ne pregledati iz fotelje PU ,to se moze i danas videti ,dajte smislite nacin da se sve prokuca sto je prodato ili data usluga (ovo drugo je glavni osumnjiceni za poresku evaziju ,usluge se evidentiraju po mojoj gruboj proceni sa nekih 20-tak posto ,ostalo je u sivoj zoni).

  Pozdravlajam nedavne akcje iz Guce,Egzita, Sajma samo tako se moze obveznik naterati da izdaje racune.
  (milenijum, 23. novembar 2013 12:15)

  # Link komentara

 18. Јуче је стигао допис од пореске да се одустаје јер нови закон о фискалним касама још није ушао у процедуру а незна се ни када ће. Иначе, они су преписали од Хрвата, где овај систем скоро не функционише па се дешава да по неколико дана неможете да одштампате рачун. Ово је уступак великим увозницима рачунарске опреме јер се ПДВ диже на 20% од јануара.
  (serviser fiskalnih kasa, 23. novembar 2013 12:12)

  # Link komentara

 19. Sramota bre neviđena!!! Kako ovde nije izbio rat do sada??? Jujuju, samo izmišljaju da još deru narod koji radi za minus. Srbijo - prokleta zemljo.
  (bezati odavde, 23. novembar 2013 12:06)

  # Link komentara

 20. Što rekao Izet Fazlinović, iz serije Lud,Zbunjen,Normalan:
  "Jed' ti sine g...."

  KO TRAZI VECE IZGUBI IZ VRECE - poruka lopovima iz institucija.
  (Bili_Piton, 23. novembar 2013 11:50)

  # Link komentara

 21. Ovo sa 1000 kasa a jednim adslom zvuči fenomenalno.

  Čekaj, pa ko ima 1000 kasa ?
  (Zkr, 23. novembar 2013 11:48)

  # Link komentara

 22. Naveli ste velike super markete? Šta je sa malim trgovcima, koji jedva sklapaju kraj sa krajem? Pošto vi niste napisali, ja ću dati primer: 1. Stara kasa se baca (niko je nece kupiti jer nikome nije potrebna) 2. Kupovina novog fiskalnog stampaca min 200 eur. Kupovina racunara sa original Windows OS 300 eur. Internet mesecno 15 eur. Program za kasu 200 eur. To vam je ukupno cca 700 eur. Nije problem, uvodićemo sistem ako nam vi platite investiciju, pa makar bila i 100 eur!!! I mi ćemo sve to uvesti, s ciljem bolje kontrole i ubiranja poreskog prihoda. A onda će Kinezi i dalje prodavati robu bez racuna i bez kase, samo sa digitronom. I šta smo onda uradili? Nemate vi pojma, do juče ste čačkali noseve po kafićima, sad ste preko stranke ušli u vlast i namećete neke gluposti...
  (Milo, 23. novembar 2013 11:48)

  # Link komentara