Petak, 01.11.2013.

11:50

NBS ne da da zaradimo preko Pejpala

Narodna banka Srbije odbila je predlog Pejpala da se u Srbiji dozvoli plaćanje preko tog servisa u valutama sa kojima on inače radi, saznaju “24 sata”.

Izvor: 24 sata

NBS ne da da zaradimo preko Pejpala IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

165 Komentari

Sortiraj po:

Pravnik na celu drzave ??????!!!!

pre 10 godina

Samo polako treba biti strpljiv. Sve ce jednog dana da dodje na svoje mesto. Osamdesetih sam svercovao racunare, za sebe, a danas glavonje trtljaju da je IT nasa sansa. Tako ce biti i sa trgovinom preko neta. Jednog dana. Dotle, disite duboko, sedite po kaficima i gledajte sta prolazi.

Munze

pre 10 godina

Jbg,pre dve godine smo zena i ja otvorili onlajn prodavnicu u Srbiji. Zajebavali su nas iz banke inteze skoro 3 meseca za biznis plan i gluposti ne bi li omogucili onlajn placanje na sajtu preko njih. Onda su nas oduvali rekavsi da je nasa ciljna grupa preko poslovni korisnici, a ne privatna lica, sto je glupost -lova je lova a svaki kupac je dobar kupac. Znaci gospoda nece pare od firmi iz inostranstva... Da ne duzim, sa ortakom koji je 20 god na Floridi sam otvorio tamo firmu, otvorio pej pal, postali smo tamo poreski obveznici i ko j...e ove nase kretene kad nece da nam uzmu porez. Ukinuo sam srpski jezik na onlajn prodavnici i ostavio samo stranu valutu. Fakturisacemo odavde iz lokalne firme sami sebi -firmi u Americi minimum zbog carine, a ostatak podici preko pionira na ruke. Voleo bi samo neko da mi objasni ko nas zeza u mozak.. Neki kazu da fransizu WU za transfer novca drzi FIMA invest ili tako nesto od nekog G.vlahovica... Da nije tu problem? Jbg ja glasao za ove bas da mi skinu tu gospodu sa grbace i sta sad?

Zoran

pre 10 godina

Pa vi ste cudo jedno gospodjo guvernerko samo sto ste promasili ne vek nego milenijum.Vi ste guvernerka iz kamenog ,eventualno bronzanog doba .

Aleksandar

pre 10 godina

Ovo je laz da devize ne mogu da se unesu. Radim u ino firmi, koja ima predstavnistvo u Beogradu. I kada radimo sa ino-partnerima, imamo devizni priliv. I ne mislim na PayPal, posto nam priliv ide na racun banke. Nego, odbija se PayPal, jer ovde vec ima neko ko radi na foru PaPal. Ili ako vec ne postoji, hoce da napravi da bi mogao da uzima proviziju. Ovo je laz koju NBS servira, jer vec imaju svoje ljude koji radi ili ce raditi to sto radi PayPal.

Ladislav

pre 10 godina

Verovao sam u ovu drzavu, ali posle svega mi je zao sto sam verovao. Na srecu imam i drzavljanstvo jedno zemlje EU tako da ovog meseca selim svoj internet posao ( internet prodaja ), u drzavu u kojoj postoji paypall, u kojoj postoji kultura kupovine preko interneta, u kojoj postoje carinski propisi i u kojoj golob pismonosa ne nosi postu kao sto je slucaj sa nasom drzavnom PTT gde je uobicajno da nestalje veliki procenat posiljki i gde se jos uvek u XXI veku posiljke sortiraju rucnu.

Petar

pre 10 godina

Zelis, umes i imas nacina da uvezes novac u drzavu, zelis da platis porez a ona te je*e. Drago mi je da nas kolko tolko normalnih. Ohrabljujem sve i zelim da nas bude vise.
Necu da prebacim poslovanje u inostranstvo jel jos uvek verujem...

Necu_u_Tor

pre 10 godina

Pa kad osoba koja vise lici na salterusu nego na guvernera sedi i apsolutno nema elementaran osecaj za normalno i dostojanstveno ponasanje kakvo prilici tom mestu, sve u 'aljinama sa sve cvecem (verovatno su morali da ozbiljne pare uloze u sizbijanje pcela, bumbari su jos uvek tu), sta da ocekujemo?

milan

pre 10 godina

Pa taj neko je bas dans dao intervju o svemu i svacemu a ne vidi da je trgovina preko interneta postala ekonomska grana koja se najbrže razvija u svetu samo u Srbiji to niko ne prepoznaje, toliko o našoj pameti.

Savest mi je cista zato glasno lajem

pre 10 godina

Sta bre penite. Odete preko grane, otvorite nerezidenti racun. Dobijete kartice i teraj dalje. Nije po zakonu!? Evo srce me boli i jos po nesto za Srpske prepotopske zakone. Ja mogu da radim i zaradim a to sto sam pukim slucajem rodjen u zemlji nesposobnih to je problem za nesposobne. Jednog dana ce mozda i neko pametan da dodje ne vlast, u sta sve vise sumnjam. Pamet se bavi drugim stvarima a ne politikom.
Oprase milijarde narko dolara i evra u Srbiji, odnesose milijarde provizija preko off-shore kompanija a ovamo problem su privatni racuni gradjana u inostranstvu. Ma vazi. Zakoni i propisi vaze za male a za krupnu ribu i krupan plen postoje fantomske firme i Kajmakcalanska ostrva. Ko vas j... drugovi i gospodo. Ja nista nisam ukrao, nista proneverio, drogu i oruzje ne prodajem vec svoje znanje koje sam godinama mukotrpno sticao radeci za sicu. Sada ga prodajem onome k'o plati a naplacujem kako mogu. A nesposobnoj, lopovskoj drzavi dajem najmanje sto moram. Sto? Da nece sutra penziju da mi daju? Ili cu da dobijem besplatno i na vreme zdravstvene usluge? Ili ce mi dati pomoc kad ostanem bez posla? Ne daj Boze povredim se i budem onesposobljen? Vazi. U nekom drugom zivotu, mozda.

Bauk komunizma i dalje vlada Srbijom

pre 10 godina

Zakon o deviznom poslovanju je PRVI zakon koji je donela Skupština Srbije posle 5. oktobra. Autor Zakona je Božidar Đelić, a u to vreme je guverner bio Mlađan Dinkić.
(deggial, 1. novembar 2013 14:49)

Đelić, Dinkić i mentor Labus su komunisti po ideološkom opredeljenju. Svaki dalji komentar je nepotreban.

Boris

pre 10 godina

Pa da to je to... Narucio sam robu preko eBay-a koja mi nije stigla, odobrili su mi refund ali ga nikada nisam dobio nazad na racun tako da toliko o sigurnoj online kupovini u Srbiji...

Onaj ko misli da zna sve i svasta

pre 10 godina

Zar nije u interesu svake drzave da ima sto veci priliv sveze love u zemlju? Zasto Srbija radi obrnuto? Ovi su sve pobrkali. Kod nas postoje zakoni o sprecavanju pranja novca, sprecavanja terorizma i svaki iznos preko 10,000 eura se prijavljuje poreskoj upravi i dr. (bez obzira da li je preko banke,dhl ili sl. legao novac. Ako je to razlog zar ne moze drugacije da se resi. Ako nije onda nemam komentar. Ispada da Srbija stimulise da se sto vise novca se iznese van zemlje.
ili ja mozda lose kapiram stvari.

ajde da ukinemo valute i uvedemo naturalnu razmenu?

pre 10 godina

Ovo je drzava koja sluzi da stiti interese banaka i drzavnih lopova a ne obicnih gradjana i privrednika!
Za transfer 10.000 eura u inostranstvo banka ti uzme 50 eura!
Za transfer deviza u okviru istog pravnog lica iz banke u banku, platis proviziju od 0,3 do 0,5%.Izem ti drzavne zakone!!
E zato, evo lete investitori, ubijaju se na granici ko ce pre da udje.

mislimstvarno

pre 10 godina

@Aleksandar: Ej, nemas pojma sta pricas, bolje sebe preispitaj i mani me "nacionalnih interesa" leba ti. Kada nacionalni interes bude boljitak svojih gradjana, a ne admistrativni zid i lopovluk, onda mozemo da pricamo. Do tada, zaobidji.

Milojko

pre 10 godina

Hajde da budemo optimisti i da poverujemo kako ova vest znači da se nešto radi na usaglašavanju sa PejPalom. Ipak nas EU drži za j@jc@, pa se nadam da će se iznaći neki kompromis. Mislim, kad smo mogli da prihvatimo "fusnotu", valjda ćemo i ovo...

Dejan

pre 10 godina

Nisu problem zakoni NBSa vec ie problem konkurencija koja naplacune debele provizije za slanje novca iz inostranstva za Srbiju. Od tih neshvatljivo velikih provizija svi imaju koristi sem gradjana, a tih fora nema na paypal-u pa zato i ne daju. I u cemu je razlika ako ja mogu scom bratu iz nekacke westernunionom da uplatim evre i da on digne evre, kako se tu ne krse zakoni?

Bojan Cimbaljević

pre 10 godina

Većina vas nije razumela o čemu se ovde radi. Paypal je hteo da omogući da se unutar Srbije plaćanja vrše u evrima, i to ne može, i ne samo da ne može u Srbiji nego u svakoj "normalnoj" državi. Neko je pitao zašto bi to Paypal radio kad postoji bankarski platni sistem? Pa upravo zato da bi njima konkurisao i odneo im deo od provizija.

Takođe, ne znam zašto se u tekstu tvrdi da "nije realno da Paypal uvede dinar" kao sredstvo plaćanja?! Šta je to Paypal neka uber-organizacija koja neće da se zeza sa dinarom? Ako hoće plaćanja u zemlji onda mora dinar, kao što u svakoj državi mora lokalno sredstvo plaćanja. End of story.

Sonja

pre 10 godina

Mi nismo država, mi smo jedno veliko S. U s se budim, s gledam svakog dana, u s se davim, i nazalost, iz ovog s nikada neću moći da pobegnem.

Milica

pre 10 godina

Dakle, i ova vlada želi što više mladih da otera iz zemlje. Generacije trunu ovde pokušavajući da upregnu svoj talenat. Ako država nema posao za umetnike, dizajnere itd. onda neka dozvoli da rade za inostranstvo a ostanu u Srbiji, zemlji koja ne samo što ne pomaže, nego kao da se trudi da odmaže. Rad preko interneta je dovoljno naporan, mukotrpan i neizvesan, osim što ne nudi nikakvu sigurnost ni penziju... Olakšajte ljudima u onome što možete da uradite. Nemojte ubiti poslednju trunku patriotizma u ljudima!

Vlada

pre 10 godina

Uz dužno poštovanje organizatora Blogomamije, gospodina Torbice, ovo trebaju da rešavaju daleko ozbiljniji ljudi. Nažalost, njih u ovoj državi nema.

Goran

pre 10 godina

Postoje alternativni servisi bas za ovakve banana drzave kao sto je sa punim pravom bez zelje da vredjam bilo koga Srbija koje necu da reklamiram koje nude"US virtual bank account" stize Vam besplatna prepaid MasterCard na vasu adresu za 10-15 dana po online aplikaciji banka u Americi otvara "Virtual US bank account" na kome Vam idu uplate bilo kog americkog poslovnog subjekta ukljucujuci i paypal.

Prijatelj radi kao freelnacer od kuce na ovaj nacin i aktivno koristi ovaj servis jako dugo i postoji sigurno 4-5 godina zaradio je takoreci sprat kuce i nov audi za manje od godinu i po dana programiranjem za firme u Americi a zivi i radi u svojoj kuci u jednoj maloj varosici na istoku Srbije.

Prepaid MasterCard je u stvari klasicna MasterCard ATM electorn kartica sa kojom podizete novac na bilo kom bankomatu u Srbiji 101% legalno.

Vlasnik racuna i kartice niste vi vec banka u Americi koja Vam posredno otvara racun jer po "Zakonu o pranju novca gradjanina R.Srbije nije dozvoljeno otvaranje racuna u inostranstvu".Na taj nacin je svaki gradjanin R.Srbije potpunio legitimni vlasnik tog racuna jer u praksi jedini vlasnik racuna je posredna banka,google-ajte malo ne smem nikoga da reklamiram a ima ih vec nekoliko.

bogdan

pre 10 godina

@Nebojsa & @proko burazeru,
koliko me nerviraju ovi koji nemaju veze sa internet biznisom pa lupetaju gluposti ne shvatajuci koliki je znacaj PayPala, toliko ne razumem ni ljude poput vas dvojice koji ocigledno imate veze sa internet preduzetnistvom, a i sami relativizujete znacaj uvodjenja PayPala sireci obmanjujuci ljude da su Payoneer, Paxum, Skrill dovoljna alternativa PayPalu, te da nam PayPal nije potreban. NISU! Ti servisi (a pogotovo Payoneer) cak i nemaju istu svrhu kao PayPal, niti funkcionisu kao on, sluze necem sasvim drugom, te ni na koji nacin ne nadoknadjuju nemogucnost koriscenja PayPala. Ocigledno da je sve sto vi radite na internetu to da ste freelanceri na nekom od sajtova ili radite za neke druge affiliate programe koji imaju opciju da vas isplate putem Payoneera ili Paxuma, ali razvijati bilo koji drugi internet biznis sa inostranstvom, a nemati mogucnost da primate novac preko PayPala - nemoguce je. Probajte da otvorite online shop, da se bavite dropshippingom, da napravoite svoj membership sajt, svoj digiralni proizvod? Nemoguca misija. A to su upravo najlukrativniji oblici internet poslovanja, do kojih cete u svakom slucaju jednog dana doci kada prirodno budete rasli u svom online biznisu, ali udaricete u zid jer necete imati PayPal i to ce vas biznis kociti. Zato nemojte siriti zablude da je bilo koji od ovih servisa njegova zamena. NIJE!

nele

pre 10 godina

Bruka i sramota, u drzavi koja place za radnim mestima, neki nepismeni cata ili vise njih sprecavaju osnovno ustavno i ljudsko pravo na radi i razvijanje rada, ulaganje i profit, ko su ti ljudi, kako se zovu imaju li oni ime i prezime, jedno se prica drugo se radi, ovo je sramota drustva u kojem zivimo, oterali su i onog nesrecnika iz Panceva koji je prodao i iselio firmu, ok jer treba svi da odemo koji zelimo da budemo deo poslovnog sveta, jer ih boli to sto ne bi mogli da nam drpaju devize i zaradjuju na kursnim razlikama, jer je to bankarski lobi u Srbiji koji nam dusu uzima na kamatama i provizijama uz blagoslov drzave koja je zaduzena kod tih istih lihtara po povoljnijim uslovima pa se razlika namacinje na sopstvenom narodu, Sram vas bilo gospodo iz Narodne Banke, koje ste vi skole zavrsili i odakle ste dosli u ovu zemlju kada toliko mrzite i ugnetavate svojim besmislicama sopstveni narod. Sram vas bilo

Kobi

pre 10 godina

Sta sam iz ovih komentara naucio ?
Da je resenje za sivu ekonomiju i korupciju u zemlji, jos vise sive ekonomije. Jedan savetuje kako efikasno utajiti porez, drugi opravdava kradju jer eto drugi kradu mnogo vise. Ljudi, ne postoji mali i veliki lopov - ili to jesi ili nisi, nesto izmedju ne postoji.
Ja mislim da u nijednoj zemlji na svetu nema toliko licemera koliko u Srbiji. Svi kritikuju korupciju, a kada bi im se pruzila prilika, prvi bi u njoj ucestvovali.
To je u stvari PRAVI razlog ovog stanja u Srbiji, jer ako je kriminalne pojedince i moguce identifikovati, svest naroda je vrlo tesko promeniti.
Dok sve to ne shvatite vi cete i dalje samo na prazno da kritikujete i u Srbiji se nikad nista nece promeniti. A sto se tice politike, ona je samo ogledalo naroda.

eShop

pre 10 godina

...a svaka novotariju viidmo kao neko prosvetljenje i napredak,a ako je drzava onemoguci,onda je drzava nesposobna,diktatorksa,nije u korak sa vremenom...i sta vec...ipak ima tu dosta stvari koji obicni ljdu ne znaju....ka ni ja...zato ja uvek sve preipsitujem pa i PayPal u vezi ovoga! Finasiski interesi drzave na prvom mestu,pa makar nikad ne koristili PayPal!
(Aleksandar, 1. novembar 2013 14:23)

Ipak moraš da budeš upućen jer tvrdoglavo zastupaš svoje stavove u neznanju kao i većina u ovakvom dezorijentisanom društvu. Kao prvo, banke su one koje kreiraju sistem ½otimačine½ uz obezvređenu vrednost stranog novca pri kupovini a ujedno ga precenjuju prilikom prodaje. Svaka transakcija sa Pay Pal-a ide preko računa odabrane banke što ne odgovara toliko NBS-u. Takođe tu gube informatičke agencije koje su verovatno u legalnom poslu otimanja novca građanima (po postojećem zakonu napisanom da se bogati još više bogate...) jer za svaku transakciju naplate platnim karticama uzimaju proviziju. Očigledno da je tu najveći kočničar upravo neko kome ne odgovara da izgubi deo kolača od legalnog majmunisanja građana. Moja firma posluje sa internet prodavnicom ali ne želim da me kradu svakave agencije sa naplatom provizije za plaćanja online naplatom, jer na taj način kradu kupce pre svega. Još smo mi leglo kriminalnih krugova u legalnim poslovima jer im to sadašnji zakon omogućava, a nove nema ko da donese jer ih ne prepoznaje kao racionalne.

Ivan

pre 10 godina

Da li je onda resenje da kupci iz Srbije ne mogu kupovati od prodavaca iz Srbije? I onako bi to garant bio samo promil transakcija. Samo da Paypal stavi tu restrikiju i sve cool.

Goran

pre 10 godina

Drugim recima da ne duzimo primate novac za posao iz Srbije kao da ste u USA i prodajate iz Srbije i proizvode celom svetu bilo kome,PayPal automatski uplacuje primljeni novac na vas"US virtual bank account" koji vam je istog momenta aktivan kada posaljete dokaz o svom identitetu banci u USA tipa pasos ili licna karta.

Prosto je neverovatno u kom rezervatu od drzave zivimo.Zasto?Zato sto"ovca koja shvati da je ovca vise nije ovca"kaze jedan ruski pisac."Ako nema ovaca=nema glasaca".

Prijatnu online kupovinu Vam zelim.

Pitajte i uposljenike i direktno "PayPal" moze li novac posredno preko banaka sa"US virtual bank account"-om da se prima kod gradjanina Srbije.Samo to pitajte a mogu i ovi nasi iz NBS-a to Paypal da pitaju a mogu i ovi nasi ultra popularni i izuzetno obrazovani ministri da pitaju i da kazu sta im je PayPal odgovorio ako imaju sta da kazu nesto nakon toga.

Pera zvezdas

pre 10 godina

To je odraz intelektualnog nivoa vlasti u Srbiji. Ne shvataju svetske tokove pa odbacuju sve sto ceo svet radi a oni nisu u stanju da razumeju a kamo li sprovedu.

Sonja

pre 10 godina

Mi nismo država, mi smo jedno veliko S. U s se budim, s gledam svakog dana, u s se davim, i nazalost, iz ovog s nikada neću moći da pobegnem.

Tata Brada

pre 10 godina

Da smo slozni kao Grci, gorele bi vam prostorije u roku od odmah. Kako neko ima uopste obraza da izadje pred javnost i melje bezocne gluposti, nije mi jasno. More, bre!

branko

pre 10 godina

(Ђорђе, 1. novembar 2013 14:07)

E, neka si ti meni objasnio sve i nazvao nekoga ko ima mnoooogo vise iskustva u e-komercu od tebe pecinskim covekom,a da vest, ocigledno, nisi ni procitao - lepo pise da placanje U OKVIRU SRBIJE ne moze da ide u devizama i tu ne postoji apsolutno nista sporno. A kao poruka tebi i ostalima koji samo umeju da hejtuju i svoju nesposobnost projektuju na drzavu - ako niste u stanju da uradite nesto najosnovnije, kao sto je organizacija nekog alternativnog kanala naplate, onda nemate sta da trazite na internetu. Jedva cekam da profunkcionise i taj Paypal vec jednom, pa da vidim ko ce tada biti kriv.

Izvini, ali moje misljenje je da ste ti i ljudi koji razmisljaju kao ti, koji imaju samo izgovore, a ne ideje, razlog zasto smo tu gde jesmo. Sposoban covek u problemu nalazi nove mogucnosti, a nesposoban izgovore.

pera-zder

pre 10 godina

(Programer, 1. novembar 2013 13:03) ma sta nam naprica. moze svako da zaradi preko ebay-a? tako sto ce kupiti neki otpad u inostranstvu za 500 eura a zatim isti prodati u srbiji nekoj zrtvi za 1.000 eura, i on zaradio 500 evrova, a to sto nije platio porez na ostvareni dobitak i sto je izneo 500 evra iz srbije(da ne spominjem to sto je zrtvi uvalio nesto sto nema nikakvu garanciju i mogucnost zalbe) tebi je normalno. pa iz istog razloga i torbica kritikuje nbs (ne moze da mulja). prosla vlada nije pristala na uslove pay pal-a zbog stetnosti po srpsku privredu i finansije a ovi dozvolise da se iznose devize i zapostavljaju nasi proizvodjaci. cela ova prica je dil sa nbs-om. ovaj ih kritikuje za nesto a ne spomenu ni rec o stvarnoj steti upotrebe pay pal-a u srbiji....... ako si ti programer ja sam engleska kraljica.

mojne

pre 10 godina

@nebojsa: ne dzaraj mecku jer ako budes sirio u ovoj divljni ima da te uhapse jedan dan jer po srbistanskom prepotopskom zakonu ne smes da imas racun u inostranstvu.

Pera ložač

pre 10 godina

Skrill (Moneybookers) ima dinar kao sredstvo plaćanja, već nekoliko godina. Da država želi razvoj IT sektora mogla bi preko (na primer) Komercijalne banke da sklopi ugovor sa Skrill-om i da se trgovina i u Srbiji i van nje po pravilima NBS vrši nesmetano. Garantujem da bi posle ovoga PayPal u vrlo kratkom roku sam ubacio dinar kao sredstvo plaćanja i verovatno i provizije smanjio da bi zadržao primat.

Ja

pre 10 godina

Inace pogledajte samo spisak zemalja gde PayPal posluje. Kada to pogledate shvaticete da ipak nesto nije u redu sa nama. Ako mogu da posluju bez problema i u Kazahstanu, i u Tadzikistanu, i u Somaliji, i u Mozambiku, i na Fidziju a ovde ne, to je trenutak kada treba da se zapitamo koliko je zapravo nas zakon los, jer sumnjam da je situacija u ovim zemljama savrsena. Ako smo gori od njih, koliko smo losi?

Hollywood

pre 10 godina

Pametujte koliko hocete, ali meni apsolutno nije normalno da jedna drzava prilagodjava svoje zakone, ma koliko oni losi bili, jednoj kompaniji...i to inostranoj kompaniji, koja ne ulaze nista u ovo trziste, vec samo izvlaci pare.
Zamolio bih vas sve, ako vam toliko sve ne odgovara ovde, da se iselite vec jednom svi djuture i da vas ne slusam vise.
(branko, 1. novembar 2013 13:09)
Eto slazem se i ja tu nista ne bih dodavao

Čudoljub

pre 10 godina

Podozrevam da u Srbiji postoji lobi dinosaurusa, koji je veliki kočničar svih promena u IT industriji i ima veći uticaj od svake vlade. Ima nekoliko dokaza za to: Pejpal i Gugl plej koji ne funkcionišu, Epl koji ima svoju prodavnicu u Makedoniji a nema je kod nas (da ne govorimo o legalnom uvozu Ajfona), užireni Telekom koji izlobira odlaganje prenosivosti brojeva u fiksnoj mreži, bez ikakvog razloga, grčevit otpor NBS (bez obzira na to ko je na njenom čelu). A jedini smo u Evropi gde je tako nešto dozvoljeno.

Teško nama sa socijalističkim tipom privrednika, celo društvo drže kao taoca. I to nema baš nikakve veze sa tim ko je na vlasti, jači su od njih.

S

pre 10 godina

NBS ne može da radi van Zakona o deviznom poslovanju, tako da naslov treba da glasi "Zakon o deviznom poslovanju ne da da zaradimo preko Pejpala". Dakle, adresa za obraćanje je skupština, sa predlogom izmene pojedinih članova spornog zakona. A NBS je samo izvršni organ koji sprovodi napisano.

Božidar H

pre 10 godina

Ako se NBS toliko brine o zakonima i građanima, zbog čega ne promeni zakon o deviznom platnom prometu pa da klijenti koji prebacuju devize sa računa u jednoj banci u Srbiji na račun u drugoj banci u srbiji to mogu da urade preko NBS u okviru kliringa, a ne da ide sve preko stranih banaka uz deranje klijenata. Inače takvo rešenje je postojalo pre Dinkićeve reforme bankarstva.

da da

pre 10 godina

Šta mislite, jel u americi plaćaju u evrima ili rubljama ?!?
U Engleskoj, možda evrima ?!?
NIKAD ! E pa tako se isto zna koje je sredstvo plaćanja u srbiji, a to je RSD.
PayPal malo prilagodi svoje poslovanje nama, mi zakone prilagodimo njima i ekonomija ne trpi a ovakve izjave nikuda ne vode !!!

Petar

pre 10 godina

Ako npr. izvozite usluge u inostranstvo, mozete uz pomoc PP da radite na crno. Otvorite racun u banci u HR, i preko njega PP. Sve pare primate preko PayPala. Preko paypala prebacite pare na svoj racun u HR ili BiH i sa karticom podignete na bankomatu u SRB. Tako da ipak treba razumeti drzavu, jer PP otvara nove mogucnosti za rad na crno. Svakako PP mora da uvede i Dinar, ne vdim sta je problem ako imaju vec Madjarske Forinte, Ceske Krune, i Turske Lire.

Aleksandar

pre 10 godina

Dal' je moguce@ Hvala na ovome,interesanto,eto i ja kazem,dosta smo neobavesteni,a svaka novotariju viidmo kao neko prosvetljenje i napredak,a ako je drzava onemoguci,onda je drzava nesposobna,diktatorksa,nije u korak sa vremenom...i sta vec...ipak ima tu dosta stvari koji obicni ljdu ne znaju....ka ni ja...zato ja uvek sve preipsitujem pa i PayPal u vezi ovoga! Finasiski interesi drzave na prvom mestu,pa makar nikad ne koristili PayPal!

Ђорђе

pre 10 godina

@ Branko - Vidis Branko, PayPal-u nije neophodna Srbija. A mnogim ljudima u Srbiji bi mnogo znacilo da Srbija postane dio svijeta. Ljudi bi mogli pokrenuti biznis i trgovati sa ljudima u zemlji i inostranstvu, sto bi dopunilo i kofere NBS. Ovo je zapravo toliko jednostavno da se ne treba ni objasnjavati. Samo sebe objasnjava. Kada bi svi razmisljali na nacin na koji ti razmisljas, ti i ja bi danas sjedili u pecinama ili skakali po sumama i gorama, sa lukom i strijelom u ruci.

Dux

pre 10 godina

Dovoljno mi je samo da pogledam na sajtu Paypala, koliko zemalja u svetu imaju i koriste oberučki tu uslugu, da bih zaključio kolika smo mi banana.

Brus Vilis

pre 10 godina

Plata od 400-500 evra je ništa za roditelja koji ima dete ili decu. To na internetu, svako ko je vredan i iole obrazovan, može zaraditi. Radio sam za tu platu i pre godinu dana dao otkaz, jer mi je to bilo nedovoljno a decu nisam ni vidjao sve do vikenda. Sad radim kod kuće i ne da mi je lepo nego mi je kao u snu, prošlog meseca sam zaradio tek 200 dolara, ali sam prethodnog ulovio 3500. Nema šefova, nema maltretiranja, zakidanja, omalovažavanja... To su web konkursi, ništa muvanje, lopovluk ili prevara. Jeste, ne plaćam porez, ali sve pare trošim u Srbiji. Zato što sam zvanično nezaposlen nisam mogao upisati decu u državni vrtić i sad plaćam 300 evra za privatan. Nemam mogućnost da dobijem kredit u banci. Naravno, voleo bih da se to reguliše, želeo bih da i ja mogu sebi da uplaćujem staž kao što to mogu slobodni umetnici, glumci, pevači.... I istina je, zaradio bih mnogo više da imam mogućnost primanja para preko Paypala. Ima mnogo, mnooooogo konkursa koji učesnicima uplaćuju samo posredstvom ovog servisa. Rado bih pristao da država uzme 20% od svih mojih novčanih priliva na devizni račun. Kad mogu izvozne firme što ne bih mogao i ja? Do sada sam čvrsto verovao da će u Srbiji biti bolje i da ne treba odlaziti. Nakon ovih godinu dana sam promenio mišljenje. Video sam da mogu da brinem o sebi i porodici, da mogu da zaradim i ako uskoro država ne reši ova pitanja neće mi biti problem da spakujem kofer i odem gde je bolje. A to je, sve mi se čini, bilo gde.

Aleksandar

pre 10 godina

Interesantno da su svi spremni da menjaju zakon,samo radi neke interent kopanije koja se bavi posrednistvom u trgovini i trgovinom,ako dobro razumem! Ne koristim "PayPal"..ali kazu da je koristan! Ali to ne znaci da mi moramo samo zbog njih da menjamo propise,da li su ti propisi losi ili ne,to je vec nesto drugo,ali zbog pojedine komapnije ,radi ti to..nije ozbiljno! Neka oni uvedu valutu RSD samo za Srbiju...
A drugo,ako ce zaposliti 100000 ljudi,da li je gopsodin ,koji kritikuje,sigurna da ce oni svi placati porez na dobiti,i trgovinu,jer interenet prodaja je u nekim segemntima duboko u sivoj zoni ,i da li ce ti radnici sebi da uplacuju doprinose!? Mi nemamo sistem razradjen za interent trgovinu,i to je lose samo po sebi,ali ne znaci da mora da bude gore ,ne znam kako se prikupljuju porezi i da li imamo sistem za kontrolu trgovine preko pey pal-a,limunda,kupinda i kojih vec internet trgovina,i ako ga imamo da li je efikasan i da li se primenjuje? Pa zato neka mi neko to objasni!? Ako zna. Ali ja mislim da je sve to zamagljeno kao sto je i sve u celoj drzavi,kontrola mala,odgovornost jos manja!

deggial

pre 10 godina

"Ko vam je pisao propise? Edvard Kardelj ili Leka Ranković?"
"NBS kaže "ne može". Zašto? Zato što se mora poštovati zakon donešen u vreme verovatno Balkanskih ratova. Alo ljudi! Internet, 21 vek, globalizacija...??"
Kratko pamtite.
Zakon o deviznom poslovanju je PRVI zakon koji je donela Skupština Srbije posle 5. oktobra. Autor Zakona je Božidar Đelić, a u to vreme je guverner bio Mlađan Dinkić.
Problem je što ni posle njih nikome ne pada na pamet da taj Zakon izmeni.

Nikad nikome izvini

pre 10 godina

...po misljenju drzave...NE MOZETE vi da trgujete sa nekim a da ne platite porez...ja verujem da zato ne dozvoljavaju da peypall funkcionise u oba smera...nego samo u jednom...jer Boze moj neko ce ostetiti VEC OSTECENU I POKRADENU drzavu Srbiju za neku minornu cifru a nesposobni direktori i politicki poslusnici koji prave gubitke u milionima eura su primer poslovanja...a obican gradjanin je najvece zlo u drzavi Srbiji...

Marko

pre 10 godina

U ovoj jadnoj Srbiji i tako nema nikakavog posla, a pored ovakvih ljudi na vlasti koji ne mogu da nam omoguce da makar pokusamo na internetu da nesto zaradimo , pomrecemo si ovde .

Vracar

pre 10 godina

Za sve one koji hoce da prodaju na Ebay-u savet!
Dakle vrlo je prosto i ako deluje komplikovano. Registrujte LLC u Delaware-u ili Nevadi (potpuno bez poreza a i ne treba vam knjigovodja oko 50$ jednokratno se plati i sve se zavrsi online za 24h) i dobicete ITIN broj sa tim brojem registrujte vas US Paypal nalog. Sa tim istim brojem otvorite i biznis racun u Bank of America i mozete da radite wire transfer na banku u Srbiji (30$ kosta wire transfer bez obzira na sumu) ili da vam posalju debitnu karticu na adresu pa koristite u Srbiji. (2% provizija)(posle 2 godine aplicirate za biznis kreditnu koja nema ni proviziju u opste). Zakupite i vasu realnu adresu u USA (mailservicecenter 15$ mesecno) i bicete u USA virtuelno.

Bice vam adresa
Pera Zikic
8098 Santa Monica blvd #324
Los Angeles
California

Sva posta ce vam stizati na tu adresu a sa te adrese vam covek salje za Srbiju po potrebi ili skenira pa email-om.

Em je sve to bolje em je sigurnije em je lakse a i nema poreza na prodatu robu. Zaboravite Paypal u Srbiji. Svakako kad vide da ste prodavac na Ebay iz Srbije necete se mnogo ovajditi. Osim toga stalno ce vas prebacivati na neke evropske Ebay-eve. Zato lepo se registrujte u US i kraj price vezano za PayPal. Ako vam bude bila potrebna i Americka IP adresa (nekada je potrebna zbog placanja tipa Paypal) podesite neki Free proxy u vasem browseru ili kupite servis VPN.(5$ mesecno).

pera-zdera

pre 10 godina

(htc, 1. novembar 2013 13:06) potpuno se slazem sa tobom. pay pal ne dozvoljava prodaju robe iz srbije u inostranstvo i slanje novca iz inostranstva u srbiju, cime onemogucava ni najmanji priliv deviza u srbiju. s druge strane dozvoljavaju kupovinu u inostranstvu i slanje novca u inostranstvo, cime omogucavaju iznosenje deviza iz srbije. ne mora pay pal da uvrsti dinar u spisak valuta kojim se moze placati preko pay pal-a ali neka dozvoli da se roba iz srbije moze naplatiti kupcu u inotranstvu kao sto i kupac iz srbije moze da plati prodavcu u inostanstvu. tada bi se i mogao ocekivati odredjeni broj novih zaposljenja ( 100.000 je cista nebuloza). gospodin koji kritikuje to cini iz licne koristi a ne zbog nelogicnosti odluke nbs-a. moje misljenje je da ne trba dozvoliti pay pal-u da radi u srbiji pod neravnopravnim uslovima ( ja mogu tebi da prodam a ti meni ne, ti meni mozes poslati svoje devize a ja tebi moje ne)i da ne budem pogresno shvacen ( jer i sam cesto koristim transver doticne firme) ovakvim ugovorom dobijaju samo oni koji imaju devize( muljatori i sverceri)i strane kompanije (trgovci).....

Zoran

pre 10 godina

Sa jedne strane mogu da razumem zasto se drzava protivi placanju preko Paypal-a. U Srbiji je nivo sive ekonomije kao i svest ljudi o zajednickom drustvenom dobru na katastrofalnom nivou. U Srbiji vazi deviza "vazno je samo da je meni dobro, a za drustvo i drzavu bas me briga". Pri tom niko ne razume da time sebi i svojoj deci kopa rupu, kao sto se skoro videlo na primeru Grcke. Paypal bi to stanje samo jos drasticnije pogorsao, jer bi muvatorima jos vise olaksao posao. Ajde, kazite mi realno koliki procenat ljudi bi prijavilo prihode ostvarene preko Paypal-a ?
Prvo je potrebno resiti brdo problema u Srbiji, uvesti red u pravno-financijski sistem, da bi se stvorili uslovi za Paypal.

delboy

pre 10 godina

a stranim bankama dopustaju da nas sisaju..nbs kao sve kontrolise,devizni promet itd..da bi covek primio neku crkavicu iz inostr.mora da dokazuje ko mu salje pare i zasto a ovi veliki odnesose milijarde iz zemlje..nbs-firma za kontrolu sirotinje!

Anonymous

pre 10 godina

Meni je ovo super... Znači, meni Amer ne može da uplati u dolarima na paypal, jer zaboga to nije naša valuta, ali zato turistička agencija nema nikakvih problema da svoje cene oglasi u evrima, i preračunava na dan uplate po zvaničnom kursu, pazi sada, Banka Intesa (a što ne po kursu Narodne banke?!). Taj kurs je pre neki dan bio 116,95 za evro prilikom kupovine...

P.S.
NBS, pozdravite Vašu mamu

Aleksandar

pre 10 godina

Dragan i aranzamn od 1200evra@ Dragane ako Vi imate para za aranzman od 1200 evra,imate i tih 40evra...:) slazem se samo oko navoda da poslovanje u srbiji,pa i turistickih organizacija u sustini je maglovito i sumnjivo,na ivici zakona i reuglativa,koje cesto prelaze!

Sava

pre 10 godina

Aman ljudi, Paypal je taj koji ne dozovljava prodaju preko Ebay-a, a ovo sto je ovde napisano samo je mazanje ociju. Isti propisi postoje u Kini pa opet malte ne svaki prodavac je Kinez, a resenje je vrlo jednostavno: na Ebay aukciji se lepo stavi ogranicenje, tako da Kinez nikad ne prodaje nekome u Kini jer bi inace morali da trguju u juanima. Tako i srpski trgovci nece prodavati Srpskom kupcu i sve ce biti u skladu sa zakonom cak i u ovom sadasnjem obliku. Ponavljam, Paypal ne zeli da jos uvek dozvoli mogucnost prodaje, kao sto su objektivno godinama odlagali mogucnost kupovine, koliko god nakaradni nasi zakoni bili, nisu bili jedini razlog za ovakav tretman.

Scele

pre 10 godina

Uopšte ne znam zašto bilo ko očekuje da NBS dozvoli full rad sa PayPal-om. Da su hteli, to su mogli oooodavno da urade. Zamazivali su nam oči pričama "Mi smo uradili sve, sad je samo na PayPal-u". Najzad su priznali da NBS koči celu stvar. I to potpuno paradoksalno, koči nešto što svaka zemlja priželjkuje da ima, priliv deviza iz inostranstva. Zaradim pare online, podignem ih u Srbiji, trošim ih u Srbiji, pospešujem domaću ekonomiju. NBS kaže "ne može". Zašto? Zato što se mora poštovati zakon donešen u vreme verovatno Balkanskih ratova. Alo ljudi! Internet, 21 vek, globalizacija...??

milos

pre 10 godina

Ne razumem sta je problem sto ne moze da se vrsi placanje unutar Srbije paypalom?? Onaj ko hoce da prodaje robu putem interneta, unutar Srbije moze da koristi druge payment procesore i radi na direktan nacin sa Visom/MasterCardom. Mada kod nas ni to nije bitno, jer lepo funkcionise placanjem pouzecem i brzom postom. Kako bi to placanje paypalom unutar Srbije zaposlilo 100000 ljudi? Ne bi zaposlilo ni jednog :).

Bak

pre 10 godina

Ako ja dobro tumačim ovu vest reč je o tome da NBS ne dozvoljava PayPal-u da u kupovini preko ovog servisa između kupaca IZ Srbije cirkuliše evro. Što je i logično jer se kao zakonsko sredstvo plaćanja u RS koristi dinar, pa bilo to i u elektronskom servisu. Čekajte, zar iko očekuje da NBS krši Zakon o deviznom poslovanju dozvoljavajući takvo nešto?

A, iskreno, ne vidim ni razlog što bih sa nekim saradnikom iz Srbije trgovao preko PayPal-a, pored postojećeg platnog prometa!?

niš' ja ovog Torbicu ne rezumem

pre 10 godina

Kakve veze ima PayPal sa trgovinom izmedju Niša i Beograda (njegov primer)??? Da bi neko trgovao na toj relaciji i koristio dinare, ne treba mu PayPal.

Lux

pre 10 godina

Nazadna,apsolutno nazadna država... Samo u korist određenih struktura,u ovom slučaju banaka...koji su,uzgred rečeno najveća mafija i paraziti,to već svi znamo...Što je veliko - biće malo. Što je nisko - biće visoko. Što je krivo - biće pravo! (kaže Tao - te - đing, u prevodu: moja nada da će se nekad stvari promeniti..)

Bosko

pre 10 godina

Još manje je iluzorno da će država menjati politiku zbog jedne od hiljade firmica preko koje mozete kupovati. A za onih 100k zaposlenih .. ja cu poceti da lupam samare ljudima koji izjave ovakve gluposti. Torbica? Sad mi je jasno ...

He, he...

pre 10 godina

Na pomolu je novi oblik sive ekonomije. Mogu ex komunistički dinosaurusi da nameću svoja rešenja sa polovine 20-og veka koliko im volja, svet će se upravljati prema svojim merilima. Tako će i jedina preostala ekipa ljudi koji prave neki novac od sopstvenog rada i znanja preusmeriti svoje novčane tokove na online servise i tamo trgovati, bez obzira šta lokalni mastodonti odrežu. Ovima iz NBS nije jasno da je odavno moguće primiti novac iz inostranstva i na bankomatu, uz masnu bankarsku proviziju, podići dinare i posle kupovati po Srbiji. Toliko je već online servisa za plaćanje da nema šanse da lokalni glupaci zaustave te novčane tokove. Jedino da zabrane internet.

U ovom konkretnom slučaju se ogleda glavni činilac naše državne propasti. Nije stvar u NBS, već u mentalitetu. Hoćeš mimo sveta? Nećeš da se menjaš? Očekuješ da ti se svet prilagodi? Misliš da jedino ti znaš šta je ispravno? Važi!

Dal' je moguce...

pre 10 godina

Ne mogu da verujem koji su komentari. Zivim u inostranstvu vise decenija i stari sam korisnik pejpala. Do sad objevljene komentare su pisli oni koji o temi ne zanju nista. NBS stiti drzavne interese trazeci uvodjenje dinara pri prometu sto znaci da bi IZ Srbije moglo da se IZVOZI a ne samo uvozi i pravi usluga pejpalu koji svoje usluge NAPLACUJE. Naravno za sve uvozne stvari (npr. relacija USA - EU) se placa carina. Nedavno sam platio carinu na objektiv oko 50%. Uvodjenjem dinara u promet bi se izjednacili interesi obe strane. Kako neko rece "Srbijo medju sljivama"

dragan

pre 10 godina

Zasto zabranjuju promet u devizama to mi nikad nece biti jasno. Pa kod nas su sve cene u evrima ? Drugo, a to svi znaju jeste da ovde mafija ima svoju drzavu i tamo neki lobiji bankarski, uvoznicki i ko zna jos koji vuku konce da se ovo nikad ne desi kod nas. Strasno mi je da priznam sebi da u ovoj drzavi nece biti bolje ni za 50 godina, a ja nemam gde ?!?

Ilija

pre 10 godina

"Čekaj malo, meni ovde nešto nije jasno. Ja poslujem sa inostranstvom, tj izvozim uslugu, fakturu pišem u evrima, oni to uplaćuju na moj devizni račun i to je to. U čemu je onda problem sa izvozom i Pay Palom? ..."

Nasmejah se. I ja to isto radim, ali ti verovatno poslujes u nekom virtuelnom svetu, ne Srbistanu. Vidis, meni nije dozvoljeno da se koristim tim devizama, niti da ih podignem, moram da ih prodam banci prvo, pa da dinare pretvorim u devize ponovo ako ih zelim. Ovo ne bi vazilo da mi neko uplati 20e na licni devizni racun, verovatno niko ne bi ni proverio da li sam platio porez, tj globu drzavi, za izdrzavanje njegih krpelja na budzetu. Ali kada mi stigne velika suma, recimo zaraa firme, nemas nacina da to uplatis sebi na privatni racun, ili imas, ali daj pola toga salterusama i citacima novina u kancelarijama? Srbistan?

nema deda mraza

pre 10 godina

ne razumem ovo a i neke aktiviste u komentarima.

uplate na devizni racun banke isplacuju u stranim valutama.
transfer moneygramom takodje,
transfer western unionom koji ne ide preko poste se takodje isplacuje u stranim valutama.

izgleda da nbs nema kontrolu nad bankama

mikin

pre 10 godina

"To znači da će preko ovog servisa iz Srbije moći samo da se šalje novac i kupuje u inostranstvu, dok opcije primanja novca i prodaje neće biti dostupne građanima Srbije.'
-------------------------------
Prosto je neverovatno koliko su neki ljudi u drzavi uzeli sebi pravo da osude ovaj narod na siromastvo. Cak i tamo gde bi neko mogao zaraditi u inostranstvu i taj novac "uneti" u zemlju nadje se "neko" od drzavnih "talibana" i ostalih "cuvara revolucije" koji se pobrinu da se to ne ostvari. Sto narod siromasniji i zatucaniji to su oni sigurniji na vlasti.

Dragan

pre 10 godina

Svake godine kada uplacujem letovanje agencije odbijaju da prime stranu valutu pod izgovorom da im to nije dozvoljeno. Zbog toga, primoran sam da prodajem euro u menjacnicama a zatim da uplacujem aranzman u dinarima pri cemu mi agencije zaracunavaju neki kurs veci od realnog po kojem se valuta kupuje u menjacnicama (npr. 117,5 RSD za 1 euro) uz obrazlozenje da je to kurs neke poslovne banke. Tako, umesto da me aranzman kosta 1000-1200 eura, ja ga placam 1230-1240 eura svake godine. Da ne spominjem i bespotrebni gubitak vremena. Samo jedna svinjarija NBS i Ministarstva finansija kosta me 30-40 eura svake godine. Zasto, ne mogu da placam evrima nesto cija je cena vezana za kurs evra?! Zasto nemam pravo da raspolazem svojom ustedjevinom onako kako ja to zelim?

спрдња

pre 10 godina

И онда се чуде што млади одлазе. Па ово је горе него банана држава. Србија Мордор!

mr

pre 10 godina

cekam da se omoguci primanje i svu starudiju sa tavana prodam kolekcionarima. nama u srbiju stize valuta a japancu ide konzerva frankove kafe i jassa trenerka. onda ja taj nivac ulozim u kupovinu domacih proizvoda i placanje racuna. bdp poraste. ring a bell?

zakon iznad svega

pre 10 godina

Informaciju sam dobila iz NBS. Moze bez problema da se primaju uplate iz inostranstva preko PayPala (to misle u centralnoj banci), ali se platni promet preko tog servisa u zemlji mora obavljati u dinarima. Pretpostavljam da bi PP morao da ubaci opciju za placanje dinar. Procitan mi je i text iz zakona gde se dozvoljava PayPalu da obavlja u oba smera trasakcije sa gradjanima Srbije. I tako sam saznala da je zemlja Srbija potpuno otvorena prema svetu, ovde niko nista ne koci, niti mulja. Sve je kristalno jasno. PayPal ako hoce da dodje mora da postuje srpske zakone....nismo mi banana republika :o)

branko

pre 10 godina

Pametujte koliko hocete, ali meni apsolutno nije normalno da jedna drzava prilagodjava svoje zakone, ma koliko oni losi bili, jednoj kompaniji...i to inostranoj kompaniji, koja ne ulaze nista u ovo trziste, vec samo izvlaci pare.
Zamolio bih vas sve, ako vam toliko sve ne odgovara ovde, da se iselite vec jednom svi djuture i da vas ne slusam vise.

Deki

pre 10 godina

Problem je u tome sto NBS trazi da PayPal otvori ovde banku i polozi desetmiliona eura kao depozit, a PayPal nije banka vec samo servis za elektronsko placanje, kao sto je nekada bio ZOP. Nazalost neko je racunao da se ogrebe za desetak miliona necega, a ne shvataju da nema puta u Evropu bez PayPala.

Ja

pre 10 godina

Svaka čast NBS na takvoj odluci, u vreme kada državni zvaničnici velike svote iskazuju u evrima, jer su milijarde i bilioni dinara nepraktični, oni nas svojim rigidnim stavom sprečavaju da radimo i zaradimo. Ako ste već dozvolili da narod kupuje i prodaje evre u menjačnicama, zašto ne dozvoljavate da se ti isti evri prenose sa računa na račun? Ko vam je pisao propise? Edvard Kardelj ili Leka Ranković? Alo? Odštampajte ovaj komentar i dajte nadležnima da pročitaju, molim!

Aleksandar

pre 10 godina

A zasto taj Torbica i svi ostali lepo ne kazu pravu istinu, da nekome nije u interesu da ovde ljudima bude bolje, nego stalno imputiraju nesposobnost, neobavestenost i sporadicnu korupciju kao odgovor na stanje u zemlji, pa i regulativu u vezi online placanja.
Mi i sutra da dobijemo paypal, u zaostatku smo jedno 40 godina za ostalim malim privrednicima koji su se odavno pozicionirali u svetu u svakoj oblasti.

ubuntovnik

pre 10 godina

Najveća pretnja i opasnost pandursko-partijsko-feudalnoj državi Srbiji su finansijski nezavisni građani države Srbije. Imperativ je da budu finansijski zavisni, da razmena novca bude samo kroz nadgledane sisteme stare decenijama i mole za milostinju aparat koji će im dati još samo tih dodatnih 10% ili joša samo jednu svinjsku polutku godišnje.

Pametnjaković

pre 10 godina

Ja sam imao ranije dosta novčanih transakcija sa inistranstvom i problem naše valute je bio taj što je kurs fluktuirajući, stalno se menja. Tako da bih uvek naknadno, obično 24 sata kasnije, dobijao korekciju transakcije i vrlo često bih gubio između 50 i 100 dinara po transakciji od inostranstva prema meni. Zamislite oko 100 takvih transakcija mesečno, to mu dođe gubitak između 5000 i 10000 dinara. Potpuno besmisleno. Možda to i nisu neke pare, ali to su ipak pošteno zarađene pare i ne pripadaju NBS, već pripadaju meni. Tako da lopovi iz NBS-a treba da odgovaraju za uništavanje privatnog sektora, a PayPal je potpuno u pravu, zašto bi tolerisali tako nešto, to ne postoji nigde. U zemljama u kojima postoji, te zemlje nemaju PayPal prijem para iz inostranstva. Postoje i drugi procesori plaćanja, ali bez obzira koji je u pitanju, naša valuta nije podržana iz istih razloga.

Ja

pre 10 godina

"Ja bih dozvolio Paypal, ali da se Torbica obaveže da doplati razliku, bar za poreze i dopriinose, u broju novozaposlenih (ako se zaposli na osnovu internet prodaje 20.000 ljudi, Torbica da plati poreze i doprinose za ostalih 80.000). "

Kakvi porezi, kakvi doprinosi? Ti ljudi koji su danas nezaposleni ne uplaćuju NI DINAR nikome u državi. Ako počnu da trguju preko PejPala, državi treba da plate PDV u iznosu od 20% i NI DINARA VIŠE. Sve ostalo, zdravstveno, penziono itd. neka uplaćuju sami ako im treba. Ako ne žele, niko ne treba da ih primorava. Ionako će veliki deo novca koji zarade preko PejPala da potroše u Srbiji i to je dovoljno od njih.

Bojan

pre 10 godina

Selim se ponovo i definitivno u drugu zemlju. Vratih se ovde pre neku godinu zbog nostalgije i u optimizmu da će biti bolje. Idem u slobodnu državu gde se PayPal i još mnogo toga normalno koristi. Šta to beše nostalgija. Vlada mašta o povratku mladih stručnjaka a ovakvim potezima radi zapravo na tome da ove u zemlji otera.

Programer

pre 10 godina

@NekoIzMase
"...Torbica da plati poreze i doprinose za ostalih 80.000..."

Alo, da li si ti uopšte svestan kako funkcioniše PP?
Kakvi crni porezi i doprinosi...PP je servis koji reguliše taj deo poslovanja preko Interneta koji inače ne podpada pod poslovanje firmi.
To je pre svega zamišljeno za nas, obične korisnike koji bi da lako i brzo ostvare neku kupoprodaju i to NIJEDNA civilizovana zemlja u svetu ne blokira na ovakav način.
Pa sam PP čim vidi neki veliki promet između naloga odmah posumnja da je u pitanju izlaženje iz tog okvira ili eventualno pranje novca i odmah blokira taj račun.
Ali za ovo, poneka trange-frange transakcija, naplata ponekog honorara itd, pa to samo LUD sistem može da zakoči.

A da bi se zaposlili ljudi, to je tačno. Iole pametan korisnik može preko E-bay da zaradi bar $500 mesečno i sad je to trn u oku vlasti. Oni bi i na tu bedu da se nekako ugrade što inače NIJEDNA zemlja na svetu ne čini.
Mi koji ozbiljno radimo preko Interneta PP i ne koristimo, za to postoje neki drugi sistemi.

htc

pre 10 godina

ova vest je krajnje neprecizna - koliko vidim nbs ne dozvoljava da se unutar srbije trguje drugom valutom - a ne da se ne mogu naplacivati usluge koje se obavljaju sa inostranstvom???…??
(gandra, 1. novembar 2013 12:32)

Mislim da si jedini do sada razumeo clanak.U unutrasnjem prometu svake drzave dozvoljeno je placati iskljucivo u domacoj valuti (izuzetak sam video samo u putarinama). Nesto nisam primetio da je u CRO, od kada su usli u uniju dozvoljeno placanje u EUR, u Nemackoj u svajcarcima ili dolarima itd... Jorgovanka je samo strucnjak za friziranje, da se razumemo, ali u ovome je NBS u pravu. Dozvoliti placanje u domacem prometu preko interneta je opasan presedan, otvaraju se brojne rupe. Ovaj tzv strucnjak Torbica lupeta stravicno. Pa zar placanje preko interneta nije i placanje struje, infostana on-line? Zar on-line placanje izmedju firmi nije internet placanje? Zar paypal treba da ima spec uslove u odnosu na banke koje dozvoljavaju "internet" placanja?
Narode, zakoni su nam ionako busni ko ementaler, forsiranjem ovakvih stvari samo dozvoljavamo muljatorima da koriste priliku, jer je , pobogu, zelja gradjana. A o 100.000 zaposlenih... Rece covek i ostade ziv.

Rotkva

pre 10 godina

"Stampaju e-mail pa ga citaju" Ova mu je dobra, a i nije daleko od istine... (Nenad, 01. novembar 2013 12:20)
Ne da nije daleko od istine,nego je ziva istina. Licno sam svojevremeno morao da proveravam mejlove koje stizu sefu i stampam mu ih kako bi ih procitao. Jedanput sam poslao neko interno obavestenje mejlom po firmi,a on se izdrao na mene jer "ne moze to tako,mora on prvo da potpise" (iako je obavestenje bilo trivijalno,detalji oko neke firmine proslave). A da,naravno,drzavno preduzece je u pitanju.

Alan Ford

pre 10 godina

Ne vidim šta ovde nije u redu. Zašto je nemoguće da PP uvede dinar kao sredstvo plaćanja?, nego cela regulativa jedne države se mora prilagođavati jednoj privatnoj kompaniji koja pri tome ignoriše postojanje jedne valute -dinara.
NBS je upravu. Nije ona zadužena za razvoj PP nego za poštovanje zakona. Neka gospoda vlasnici PP uvedu dinar kao sredstvo plaćanja i rešen problem. Država ima uvid u transakcije, caru carevo, Bogu Božije i mirna Bačka. Nego oni bi da ne angažuju svoje resurse (programere, ekonomiste, novac...) nego da mi to uradimo a oni da došu po proviziju ' na gotove (kao ino-banke).

darko

pre 10 godina

meni je jako tuzno koliko se ova drzava zadnjih 80 godina upinje iz petnih zila da svojim gradjanima nesto ne da,zabrani,onemoguci ili u najmanju ruku uzasno oteza.Ona hapsi,kaznjava itd.samo da bi se u nekom momentu promenila vlast i onda
rekla e da,pa to sad moze...ali sad me moze ovo,ono itd. i tako u krug...a mi bolesni,ima nas sve manje,grozno siromasni,,nesrecni,crna hronika ko da nas ima 50 miliona..

Neka ih..

pre 10 godina

Ja od sada prestajem da placam porez, pa ako ikada dobijem neku prijavu ili nesto, idem iz drzave. Ovaj posao koji radim mogu da radim i sa mora, u nekoj drzavi gde su programeri koji izvoze oslobodjeni poreza(svaka drzava u okruzenju, ako ne i u svetu).

Radim preko neta, vecina klijenata nece da se zeza sa papirima i ko zna cime da plati direktno na racun u banci, posto nemam paypal placam prvo nekom levom servisu 8% da mi prebaci pare, te pare se konvertuju iz dolara u evre, pa ovde ponovo u dinare sto je isto tako gubitak, i onda jos na kraju svake godine moram drzavi da dam 20%! To je oko 35% manje sa konverzijama, onda treba jos platiti i zdravstverno, socijalno i ko zna sta? Pa nek se nose svi redom!

Printer Zaboravljeni

pre 10 godina

Ne znam sta ima lose u tome sto odstampam svaki email pre nego sto ga procitam. Time pomazem nasu industriju papira a mogu da odnesem taj papir i kuci da deca posle crtaju na praznoj strani. Ove nove generacije su tako iskljucive i mrze sve nas koji nemamo Iphone.

:-)

Samo ne znam zasto je nasa drzava ukinula pretresanje gradjana na aerodromima (prilikom izlaska) - oduvek sam voleo onaj zakon koji nije dozvoljavao da izneses vise od 300 eura. A ne volim ni sto vise ne obelezavaju u pasosu da si uneo laptop u zemlju. Otkad to ne rade skoro da mi se niko vise od stranih kolega i prijatelja ne smeje i osecam se jako usamljeno.

Drzavni sluzbenik

pre 10 godina

Ogroman se novac tu vrti, preko raznih bizNiZ-mena , sa ogromnim marzama, koji omogucavaju extra lagodan zivot u BG, pevacice/starlete u krevetu i shoping u inostranstvu.
(export-import, 1. novembar 2013 12:03)


cekaj malo, pa meni se to dopada

zoran

pre 10 godina

Sve je ovo za ochekivati, ako znamo da je intelektualna elita odavno na zapadu, cast onim retkim izuzecima koji se bore protiv vetrenjacha. Sada vlada "elita" sa Megatrenda.

Prochitas ovu vest nasheg guvernera, te ne mozes da verujes da je to java, a ne san, nocna mora. Umesto da pomogne ljudima kako bi krenuli u male biznise i tako pomogli familijama, ovaj bi da zajashe jos vishe.

Koji koeficijent inteligencije moras imati da bi izjavio tako nesto, a sto je jos vec absurd sedish u fotelji guvernera banke. Horor...apsolutni horor.

Ilija

pre 10 godina

Pa guverner NBS je "zavrsio" ekonomiju na Pristinskom univerzitetu, a master ce verovatno sa preCednikom. Njima ne treba internet biznis, dobre su plate

Nebojsa

pre 10 godina

Pa zato lepo imam Payoneer, Paxum i Skrill master kartice i sve radim preko njih i stranih racuna povezanih na iste. Zabole me za banke u Srbiji. Da l' cu pare da dignem na bankomatu u Babusnici ili Cirihu sve mi je jedno. Srecom pa NBS nema i nikada nece imati uticaja na Master, VISA ili AMEX program kartica. Tu moraju da cute kao decica u vrticu i da klimaju megatrend glavama.

space

pre 10 godina

Sta Jorgovanka zna sta je internet biznis! Nju su tamo stavili kao neki fikus da sedi, ubire 5000e platu, 30% posto daje SNSu svakog meseca, frizura je nova, Srbija je sretna!! Zasto bi isli napred kada Vucic moze 10 godina da vlada u mulju!!

napredno

pre 10 godina

Pa na vlasti je "napredna" stranka sa sve laznim diplomama ionako nistavnih "fakulteta" koji su ih kao izdali, pa ne razumem sta je neko ocekivao???

Vlada

pre 10 godina

Stampaju mail-ove pa ih citaju. Hm? Da je srece da znaju to da urade.
Iz licnog iskustva znam da vecina drzavnih sluzbenika insistira da im dokumenta posaljem na fax.

Timocanin

pre 10 godina

"Ako bi postojala dobra volja NBS, Ministarstva finansija, Poreske uprave, Carine - i ako bi se promenili pojedini propisi - to bi poguralo internet biznis u Srbiji, koji bi zaposlio najmanje 100.000 građana u jako kratkom roku, Torbica."

Tacno. Bez obzira sta kazu drugi komentatori.

Tomislav

pre 10 godina

Zemljo Srbijo među šljivama. Hoće li iko ikada u ovoj zemlji videti dalje od popodne? Za ove je sutra daleka budućnost.E daleki beli svete kako si daleko. I svakim danom sve dalje.

gandra

pre 10 godina

ova vest je krajnje neprecizna - koliko vidim nbs ne dozvoljava da se unutar srbije trguje drugom valutom - a ne da se ne mogu naplacivati usluge koje se obavljaju sa inostranstvom??????????????

vlada

pre 10 godina

Još stari grci su imali izreku. Ne učestvovanjem u politici daješ svoju saglasnost da umesto tebe o tvom životu odlučuje neko gluplji od tebe. Ali to je bilo pre samo 2000-3000 godina. Te novotarije se teško primaju kod stari narada ko što je naš. Mi nahviše volimo da gledamo ćutimo i gunđamo.

Mare

pre 10 godina

Davno sam resio problem paypala i carine- preselio se u zemlju u kojoj bez problema primam novac preko paypala a i pakete bez da ih carina krade.
Mnogo lep osecaj ziveti u slobodnoj zemlji.

Zoran

pre 10 godina

Pa na sledećim izborima glasamo za onog ko obeća da će promeniti glup propis i dozvoliti prijem novca i izvoz preko pej-pala.Slutim da nas ima bar milion koji bi glasali.Mislite o tome!Kad smo čekali do sad sačekaćemo još malo.

Mali privrednik

pre 10 godina

Svi znamo da mafijaskim bankarima koji zaradjuju milijarde od gradjana Srbije ne odgovara da se mi bavimo poslovanjem i prodajemo nasu ili tudju robu preko internet shopova sto je trenutno vodeci sektor trgovine u svim svetskim zemljama. Pola Amerike zivi od preprodaje Kineske robe preko interneta.

NBS laze kada kaze da se preko PayPala moze nesto naplatiti.

Ovo sada samo pokazuje da oni ne nameravaju da bilo sta urade po tom pitanju u skorije vreme jer im logicno ne odgovara ali ono sto me brine je da i svi inostrani payment processori odbijaju Srbiju kao zemlju sa kojom ne zele da rade iako imamo sva parva na to. Uglavnom su izgovori razliciti i izuzetno mastoviti. Znaci nasi ljudi se bore, ne samo sa domacim izdajnicima kojima je draze da sebi i stranim bankama i interesnim grupama napune dzepove i onemoguce da Srbi jednako konkurisu na inostranom trzistu, vec i sa inostranim kompanijama i institucijama kojima takodje ne odgovara da mi nesto radimo jer uzimamo hleb njihovim gradjanima.

Zao mi je sto je tako ali namojte posle svi da budete besni kada svi otvorimo Offshore kompanije i ne budemo placali nikakav porez ni nasoj drzavi ni porez u drugim drzavama a necete imati ni uvid u to sta i sa kim uopste radimo jer novac nikada nece ni uci u Srbiju.

Ne moze samo Miskovic, Kostic i slicni muljatori da ima offshore kompanije po zakonu vec ce to moci svaki gradjanin Srbije.

Posto se pravite pametni sada cete iskusiti pamet malih privrednika Srbije !

Ivan

pre 10 godina

Ma koliko god ja od sveg srca podržavam PayPal jer nam omogućava da živimo kao ostali, ovo obrazloženje je toliko besmisleno da ja iz njega ne vidim gde je država pogrešila
"Totalno je iluzorno očekivati da će Pejpal u svoje opcije da uvede srpski dinar. Zar nije bolje rešenje da se izmeni regulativa koja bi omogućila plaćanje u drugim valutama makar jedino na internetu."

Meni zdrav razum kaže da ovo nije kako treba.

Vlada

pre 10 godina

Ali me izluđuju neodgovorne izjave. A to je izjava g. Torbice da bi se na ovaj način zaposlilo 100.000 ljudi ... Ja bih dozvolio Paypal, ali da se Torbica obaveže da doplati razliku, bar za poreze i dopriinose, u broju novozaposlenih (ako se zaposli na osnovu internet prodaje 20.000 ljudi, Torbica da plati poreze i doprinose za ostalih 80.000). Isto tako se zalažem i za izjave političara, ali oni bar imaju neki legitimitet koji dobiju kroz podršku na izborima ... Torbica nema nikakav da lupeta gluposti ...
(NekoIzMase, 1. novembar 2013 12:32)

A hoce li SNS da doplati razliku do 100 milijardi investicija???

Bgd

pre 10 godina

Uz dužno poštovanje prema pojedincima ali u NBS definitivno sedi jedna ekipa ljudi koji su apsolutno van svih savremenih tokova i koji vrhunac zadovoljstva doživljavaju kad nekome saopšte da nešto "NE MOŽE".

NekoIzMase

pre 10 godina

Jesam za uvođenje Paypala, svako normalan je za to ...

Ali me izluđuju neodgovorne izjave. A to je izjava g. Torbice da bi se na ovaj način zaposlilo 100.000 ljudi ... Ja bih dozvolio Paypal, ali da se Torbica obaveže da doplati razliku, bar za poreze i dopriinose, u broju novozaposlenih (ako se zaposli na osnovu internet prodaje 20.000 ljudi, Torbica da plati poreze i doprinose za ostalih 80.000). Isto tako se zalažem i za izjave političara, ali oni bar imaju neki legitimitet koji dobiju kroz podršku na izborima ... Torbica nema nikakav da lupeta gluposti ...

ITER

pre 10 godina

"NBS ne da da zaradimo preko Pejpala" Pa naravno da ne da! Kako će država onda uzeti "svoje" 2/3 od poreza i doprinosa. Samo zaboravljaju jednu stvar... Ti, što bi primali pare preko Paypal-a, naći će jos 1000 drugih načina da dobiju to što žele. Recimo, osnivajući firme u normalnim zemljama u okruženju, gde ima Paypal, pa će tamo plaćati porez. A ti državo Srbijo........ ne daj!.... i dalje.....

Mali Perica

pre 10 godina

Treba da i mi koji zelimo uplate preko PayPal-a, blokiramo prugu izgleda. Bez toga nam nema pomoci. A i sigurno bi nas se mnogo vise skupilo.

Vlada Gaj

pre 10 godina

Čekaj malo, meni ovde nešto nije jasno. Ja poslujem sa inostranstvom, tj izvozim uslugu, fakturu pišem u evrima, oni to uplaćuju na moj devizni račun i to je to. U čemu je onda problem sa izvozom i Pay Palom?
Sa druge strane sva plaćanja u zemlji su dinarska i tu nema dalje price.
Bez obzira koliko ne podnosim trenutnu vlast (kao i onu prošlu, da ne dođe do zabune), skupa sa Jorgovankom i ostalima, ovoga puta mi izgleda sve čisto.

export-import

pre 10 godina

Ko koci? Zna se, a razlog je prilicno jednostavan. Preko noci bi popadali razni uvoni monopoli kao kruske sa grane. Ogroman se novac tu vrti, preko raznih bizNiZ-mena , sa ogromnim marzama, koji omogucavaju extra lagodan zivot u BG, pevacice/starlete u krevetu i shoping u inostranstvu.

U pitanju je uvonicko izvoznicki lobi koji ima jake ljude u NBS, dakle, nema od toga nista. Bar dok je SNS/SPS na vlasti.

Col Kurtz

pre 10 godina

Prevedeno na srpski dame i gospodo nikada ništa nećete moći da prodajete jednostavno i legalno preko interneta. Mora pečat, mora izjava, mora potvrda banke, mora potvrda NBS, mora kupoprodaja deviza po kursu NBS, provera uprave za pranje novca. Samim tim što pokušavate da radite u očima države ste potencijalni kriminalac.

Dragan

pre 10 godina

Kakav tendencionalan naslov...

Koristim PayPal i stalo mi je da konačno svi njegovi servisi zažive u Srbiji, ali kako može pridržavanje zakona od strne NBS da bude "dokaz elementarne neodgovornosti za razvoj internet preduzetništva i nedostatak volje za rešenje problema".

Prosto, ne može Narodna banka Srbije uredbom da preinači ili ukine eksplicitne odredbe Zakona o deviznom poslovanju, zato što PayPal u svom šifarniku valuta nema RSD.

EU nema alternativu

pre 10 godina

...a cinimo nevidjene napore da ispunim uslove EU i udjemo u istu :)
menjamo svest,moramo se promeniti bla bla...

kakav je ovo cirkus od vlasti,da je za neverovati!

putuj evropo,sad cemo mi,
samo sto nismo :)

Gradjanin

pre 10 godina

Juce javna zabrana "Dana vestica", danas zabrana poslovanja sa inostranstvom, sutra kamenovanje, naci ce se vec koga, prekosutra zabranjen izlazak sunca nad Srbijom. Zivi bili pa videli. Neko se gadno zeza sa ovom zemljom.

Sava

pre 10 godina

Bravo Lazo samo napred! Pa zasto bi iko zeleo da ubira porez sa online kupovine, to samo budale rade! Odoh sad nazad u svoju pecinu da klesem kamen...

nenad

pre 10 godina

@export-import "U pitanju je uvonicko izvoznicki lobi koji ima jake ljude u NBS, dakle, nema od toga nista. Bar dok je SNS/SPS na vlasti." Je'l? A sta je DS uradila po tom pitanju dok je bila na vlasti? Koja vlast je uopste omogucila barem delimicno korišćenje PayPal servisa?

boolewar

pre 10 godina

Ustajte prezreni na svijetu
Svi sužnji koje mori glad!
To razum grmi u svom gnjevu
Kraj u ognju bukti sad
Prošlost svu zbrišimo za svagda
Ustaj , roblje , diže se
Sav svijet iz temelja se mijenja
Svoj bijedi sutra bit će kraj!

To će biti posljednji i
Odlučni teški boj,
Internacionala
Nek bude ljudski rod!

Od silnih nama nema dara
Krvnici su nam car i bog!
Tko trudom sve na svijetu stvara
Sam nek zgazi vraga svog.
Da nas zlotvor taj više ne davi,
I misao da ne guši mrak,
Raspirimo oganj u čas pravi,
I naš nek kuje čekić jak.

Naš zakon vlasnika sad štiti,
u ruci silnih krvav mač,
Pod njime sirotinja pišti,
On joj stvara bijedu i plač.
Svi mi bjesmo dosad bespravni,
Jednakost nek je sad za nas,
U pravu postanimo ravni,
I sebi samo dajmo vlast!

U bijesu svome sav je ružan
Taj kralja novca gnusni soj,
A svima dužan i predužan,
Pljačka nam on trud i znoj!
Što naš rad nam stvori i osnaži
Otmicom tuđ je zalogaj!
Al narod od njeg sada traži
Da vrati krvav zajam taj!

Nas varkom lagali su silni,
Nek mir je nama, njima boj!
A vojska, saveznik obilni,
Bit će s nama uz svoga svoj.
Osvajački tko u rat poziva
Da narod drugom bude rob,
Nek znade: naša puška živa
I njemu sprema crni grob!

Svud radnik i seljak se budi,
Visoko nose crven stijeg,
A širom zemlje radni ljudi
Silnika će nagnat' u bijeg.
Što nam krv su vjekovima pile
Tih crnih ptica skrš'mo let!
Kad s lica zemlje sve iščile,
Pod suncem nek zablista svijet!

Uroš

pre 10 godina

E pa mi smo suverena država i neće nama neki tamo pejpal da nameće uslove. Ako hoće taj pejpal u Srbiju ima da se vlada po zakonima Srbije, ako neće, daleko im lepa kuća. Oni bi da zarade, a da ne uvrste dinar, e ne može, tako je korak po korak, otišlo Kosmet i Metohija, pa će Raška oblast, pa Vojvodina...

NE PEJPALU U SRBIJI!
--
zezam se, aman!

sasa

pre 10 godina

ovo je uticaj banaka, po ko zna koji put, na nase zivote! umesto da u srbiju na ovaj nacin ulaze devize, a da NBS onda konvertujuci zaradi, ona stiti banke i njihov platni promet. budalastina ko zna koji broj! mogli bismo da prodajemo bilo sta na ovaj nacin, da ukljucimo i carinu i drzavu i poreze. ali ne! jorgovanki i ekipi se osladilo da im banke kaplju apanaze! guvernerka da se izjasni licno zasto oduzima nacin zaradjivanja para izmucenom narodu u srbiji!

sasa

pre 10 godina

ovo je uticaj banaka, po ko zna koji put, na nase zivote! umesto da u srbiju na ovaj nacin ulaze devize, a da NBS onda konvertujuci zaradi, ona stiti banke i njihov platni promet. budalastina ko zna koji broj! mogli bismo da prodajemo bilo sta na ovaj nacin, da ukljucimo i carinu i drzavu i poreze. ali ne! jorgovanki i ekipi se osladilo da im banke kaplju apanaze! guvernerka da se izjasni licno zasto oduzima nacin zaradjivanja para izmucenom narodu u srbiji!

Bgd

pre 10 godina

Uz dužno poštovanje prema pojedincima ali u NBS definitivno sedi jedna ekipa ljudi koji su apsolutno van svih savremenih tokova i koji vrhunac zadovoljstva doživljavaju kad nekome saopšte da nešto "NE MOŽE".

Ilija

pre 10 godina

Pa guverner NBS je "zavrsio" ekonomiju na Pristinskom univerzitetu, a master ce verovatno sa preCednikom. Njima ne treba internet biznis, dobre su plate

Sava

pre 10 godina

Bravo Lazo samo napred! Pa zasto bi iko zeleo da ubira porez sa online kupovine, to samo budale rade! Odoh sad nazad u svoju pecinu da klesem kamen...

Uroš

pre 10 godina

E pa mi smo suverena država i neće nama neki tamo pejpal da nameće uslove. Ako hoće taj pejpal u Srbiju ima da se vlada po zakonima Srbije, ako neće, daleko im lepa kuća. Oni bi da zarade, a da ne uvrste dinar, e ne može, tako je korak po korak, otišlo Kosmet i Metohija, pa će Raška oblast, pa Vojvodina...

NE PEJPALU U SRBIJI!
--
zezam se, aman!

export-import

pre 10 godina

Ko koci? Zna se, a razlog je prilicno jednostavan. Preko noci bi popadali razni uvoni monopoli kao kruske sa grane. Ogroman se novac tu vrti, preko raznih bizNiZ-mena , sa ogromnim marzama, koji omogucavaju extra lagodan zivot u BG, pevacice/starlete u krevetu i shoping u inostranstvu.

U pitanju je uvonicko izvoznicki lobi koji ima jake ljude u NBS, dakle, nema od toga nista. Bar dok je SNS/SPS na vlasti.

space

pre 10 godina

Sta Jorgovanka zna sta je internet biznis! Nju su tamo stavili kao neki fikus da sedi, ubire 5000e platu, 30% posto daje SNSu svakog meseca, frizura je nova, Srbija je sretna!! Zasto bi isli napred kada Vucic moze 10 godina da vlada u mulju!!

Tomislav

pre 10 godina

Zemljo Srbijo među šljivama. Hoće li iko ikada u ovoj zemlji videti dalje od popodne? Za ove je sutra daleka budućnost.E daleki beli svete kako si daleko. I svakim danom sve dalje.

Nebojsa

pre 10 godina

Pa zato lepo imam Payoneer, Paxum i Skrill master kartice i sve radim preko njih i stranih racuna povezanih na iste. Zabole me za banke u Srbiji. Da l' cu pare da dignem na bankomatu u Babusnici ili Cirihu sve mi je jedno. Srecom pa NBS nema i nikada nece imati uticaja na Master, VISA ili AMEX program kartica. Tu moraju da cute kao decica u vrticu i da klimaju megatrend glavama.

Gradjanin

pre 10 godina

Juce javna zabrana "Dana vestica", danas zabrana poslovanja sa inostranstvom, sutra kamenovanje, naci ce se vec koga, prekosutra zabranjen izlazak sunca nad Srbijom. Zivi bili pa videli. Neko se gadno zeza sa ovom zemljom.

Mare

pre 10 godina

Davno sam resio problem paypala i carine- preselio se u zemlju u kojoj bez problema primam novac preko paypala a i pakete bez da ih carina krade.
Mnogo lep osecaj ziveti u slobodnoj zemlji.

Col Kurtz

pre 10 godina

Prevedeno na srpski dame i gospodo nikada ništa nećete moći da prodajete jednostavno i legalno preko interneta. Mora pečat, mora izjava, mora potvrda banke, mora potvrda NBS, mora kupoprodaja deviza po kursu NBS, provera uprave za pranje novca. Samim tim što pokušavate da radite u očima države ste potencijalni kriminalac.

Mali Perica

pre 10 godina

Treba da i mi koji zelimo uplate preko PayPal-a, blokiramo prugu izgleda. Bez toga nam nema pomoci. A i sigurno bi nas se mnogo vise skupilo.

ITER

pre 10 godina

"NBS ne da da zaradimo preko Pejpala" Pa naravno da ne da! Kako će država onda uzeti "svoje" 2/3 od poreza i doprinosa. Samo zaboravljaju jednu stvar... Ti, što bi primali pare preko Paypal-a, naći će jos 1000 drugih načina da dobiju to što žele. Recimo, osnivajući firme u normalnim zemljama u okruženju, gde ima Paypal, pa će tamo plaćati porez. A ti državo Srbijo........ ne daj!.... i dalje.....

zoran

pre 10 godina

Sve je ovo za ochekivati, ako znamo da je intelektualna elita odavno na zapadu, cast onim retkim izuzecima koji se bore protiv vetrenjacha. Sada vlada "elita" sa Megatrenda.

Prochitas ovu vest nasheg guvernera, te ne mozes da verujes da je to java, a ne san, nocna mora. Umesto da pomogne ljudima kako bi krenuli u male biznise i tako pomogli familijama, ovaj bi da zajashe jos vishe.

Koji koeficijent inteligencije moras imati da bi izjavio tako nesto, a sto je jos vec absurd sedish u fotelji guvernera banke. Horor...apsolutni horor.

Zoran

pre 10 godina

Pa na sledećim izborima glasamo za onog ko obeća da će promeniti glup propis i dozvoliti prijem novca i izvoz preko pej-pala.Slutim da nas ima bar milion koji bi glasali.Mislite o tome!Kad smo čekali do sad sačekaćemo još malo.

Savest mi je cista zato glasno lajem

pre 10 godina

Sta bre penite. Odete preko grane, otvorite nerezidenti racun. Dobijete kartice i teraj dalje. Nije po zakonu!? Evo srce me boli i jos po nesto za Srpske prepotopske zakone. Ja mogu da radim i zaradim a to sto sam pukim slucajem rodjen u zemlji nesposobnih to je problem za nesposobne. Jednog dana ce mozda i neko pametan da dodje ne vlast, u sta sve vise sumnjam. Pamet se bavi drugim stvarima a ne politikom.
Oprase milijarde narko dolara i evra u Srbiji, odnesose milijarde provizija preko off-shore kompanija a ovamo problem su privatni racuni gradjana u inostranstvu. Ma vazi. Zakoni i propisi vaze za male a za krupnu ribu i krupan plen postoje fantomske firme i Kajmakcalanska ostrva. Ko vas j... drugovi i gospodo. Ja nista nisam ukrao, nista proneverio, drogu i oruzje ne prodajem vec svoje znanje koje sam godinama mukotrpno sticao radeci za sicu. Sada ga prodajem onome k'o plati a naplacujem kako mogu. A nesposobnoj, lopovskoj drzavi dajem najmanje sto moram. Sto? Da nece sutra penziju da mi daju? Ili cu da dobijem besplatno i na vreme zdravstvene usluge? Ili ce mi dati pomoc kad ostanem bez posla? Ne daj Boze povredim se i budem onesposobljen? Vazi. U nekom drugom zivotu, mozda.

napredno

pre 10 godina

Pa na vlasti je "napredna" stranka sa sve laznim diplomama ionako nistavnih "fakulteta" koji su ih kao izdali, pa ne razumem sta je neko ocekivao???

Timocanin

pre 10 godina

"Ako bi postojala dobra volja NBS, Ministarstva finansija, Poreske uprave, Carine - i ako bi se promenili pojedini propisi - to bi poguralo internet biznis u Srbiji, koji bi zaposlio najmanje 100.000 građana u jako kratkom roku, Torbica."

Tacno. Bez obzira sta kazu drugi komentatori.

Čudoljub

pre 10 godina

Podozrevam da u Srbiji postoji lobi dinosaurusa, koji je veliki kočničar svih promena u IT industriji i ima veći uticaj od svake vlade. Ima nekoliko dokaza za to: Pejpal i Gugl plej koji ne funkcionišu, Epl koji ima svoju prodavnicu u Makedoniji a nema je kod nas (da ne govorimo o legalnom uvozu Ajfona), užireni Telekom koji izlobira odlaganje prenosivosti brojeva u fiksnoj mreži, bez ikakvog razloga, grčevit otpor NBS (bez obzira na to ko je na njenom čelu). A jedini smo u Evropi gde je tako nešto dozvoljeno.

Teško nama sa socijalističkim tipom privrednika, celo društvo drže kao taoca. I to nema baš nikakve veze sa tim ko je na vlasti, jači su od njih.

Mali privrednik

pre 10 godina

Svi znamo da mafijaskim bankarima koji zaradjuju milijarde od gradjana Srbije ne odgovara da se mi bavimo poslovanjem i prodajemo nasu ili tudju robu preko internet shopova sto je trenutno vodeci sektor trgovine u svim svetskim zemljama. Pola Amerike zivi od preprodaje Kineske robe preko interneta.

NBS laze kada kaze da se preko PayPala moze nesto naplatiti.

Ovo sada samo pokazuje da oni ne nameravaju da bilo sta urade po tom pitanju u skorije vreme jer im logicno ne odgovara ali ono sto me brine je da i svi inostrani payment processori odbijaju Srbiju kao zemlju sa kojom ne zele da rade iako imamo sva parva na to. Uglavnom su izgovori razliciti i izuzetno mastoviti. Znaci nasi ljudi se bore, ne samo sa domacim izdajnicima kojima je draze da sebi i stranim bankama i interesnim grupama napune dzepove i onemoguce da Srbi jednako konkurisu na inostranom trzistu, vec i sa inostranim kompanijama i institucijama kojima takodje ne odgovara da mi nesto radimo jer uzimamo hleb njihovim gradjanima.

Zao mi je sto je tako ali namojte posle svi da budete besni kada svi otvorimo Offshore kompanije i ne budemo placali nikakav porez ni nasoj drzavi ni porez u drugim drzavama a necete imati ni uvid u to sta i sa kim uopste radimo jer novac nikada nece ni uci u Srbiju.

Ne moze samo Miskovic, Kostic i slicni muljatori da ima offshore kompanije po zakonu vec ce to moci svaki gradjanin Srbije.

Posto se pravite pametni sada cete iskusiti pamet malih privrednika Srbije !

deggial

pre 10 godina

"Ko vam je pisao propise? Edvard Kardelj ili Leka Ranković?"
"NBS kaže "ne može". Zašto? Zato što se mora poštovati zakon donešen u vreme verovatno Balkanskih ratova. Alo ljudi! Internet, 21 vek, globalizacija...??"
Kratko pamtite.
Zakon o deviznom poslovanju je PRVI zakon koji je donela Skupština Srbije posle 5. oktobra. Autor Zakona je Božidar Đelić, a u to vreme je guverner bio Mlađan Dinkić.
Problem je što ni posle njih nikome ne pada na pamet da taj Zakon izmeni.

Anonymous

pre 10 godina

Meni je ovo super... Znači, meni Amer ne može da uplati u dolarima na paypal, jer zaboga to nije naša valuta, ali zato turistička agencija nema nikakvih problema da svoje cene oglasi u evrima, i preračunava na dan uplate po zvaničnom kursu, pazi sada, Banka Intesa (a što ne po kursu Narodne banke?!). Taj kurs je pre neki dan bio 116,95 za evro prilikom kupovine...

P.S.
NBS, pozdravite Vašu mamu

Vracar

pre 10 godina

Za sve one koji hoce da prodaju na Ebay-u savet!
Dakle vrlo je prosto i ako deluje komplikovano. Registrujte LLC u Delaware-u ili Nevadi (potpuno bez poreza a i ne treba vam knjigovodja oko 50$ jednokratno se plati i sve se zavrsi online za 24h) i dobicete ITIN broj sa tim brojem registrujte vas US Paypal nalog. Sa tim istim brojem otvorite i biznis racun u Bank of America i mozete da radite wire transfer na banku u Srbiji (30$ kosta wire transfer bez obzira na sumu) ili da vam posalju debitnu karticu na adresu pa koristite u Srbiji. (2% provizija)(posle 2 godine aplicirate za biznis kreditnu koja nema ni proviziju u opste). Zakupite i vasu realnu adresu u USA (mailservicecenter 15$ mesecno) i bicete u USA virtuelno.

Bice vam adresa
Pera Zikic
8098 Santa Monica blvd #324
Los Angeles
California

Sva posta ce vam stizati na tu adresu a sa te adrese vam covek salje za Srbiju po potrebi ili skenira pa email-om.

Em je sve to bolje em je sigurnije em je lakse a i nema poreza na prodatu robu. Zaboravite Paypal u Srbiji. Svakako kad vide da ste prodavac na Ebay iz Srbije necete se mnogo ovajditi. Osim toga stalno ce vas prebacivati na neke evropske Ebay-eve. Zato lepo se registrujte u US i kraj price vezano za PayPal. Ako vam bude bila potrebna i Americka IP adresa (nekada je potrebna zbog placanja tipa Paypal) podesite neki Free proxy u vasem browseru ili kupite servis VPN.(5$ mesecno).

Ђорђе

pre 10 godina

@ Branko - Vidis Branko, PayPal-u nije neophodna Srbija. A mnogim ljudima u Srbiji bi mnogo znacilo da Srbija postane dio svijeta. Ljudi bi mogli pokrenuti biznis i trgovati sa ljudima u zemlji i inostranstvu, sto bi dopunilo i kofere NBS. Ovo je zapravo toliko jednostavno da se ne treba ni objasnjavati. Samo sebe objasnjava. Kada bi svi razmisljali na nacin na koji ti razmisljas, ti i ja bi danas sjedili u pecinama ili skakali po sumama i gorama, sa lukom i strijelom u ruci.

boolewar

pre 10 godina

Ustajte prezreni na svijetu
Svi sužnji koje mori glad!
To razum grmi u svom gnjevu
Kraj u ognju bukti sad
Prošlost svu zbrišimo za svagda
Ustaj , roblje , diže se
Sav svijet iz temelja se mijenja
Svoj bijedi sutra bit će kraj!

To će biti posljednji i
Odlučni teški boj,
Internacionala
Nek bude ljudski rod!

Od silnih nama nema dara
Krvnici su nam car i bog!
Tko trudom sve na svijetu stvara
Sam nek zgazi vraga svog.
Da nas zlotvor taj više ne davi,
I misao da ne guši mrak,
Raspirimo oganj u čas pravi,
I naš nek kuje čekić jak.

Naš zakon vlasnika sad štiti,
u ruci silnih krvav mač,
Pod njime sirotinja pišti,
On joj stvara bijedu i plač.
Svi mi bjesmo dosad bespravni,
Jednakost nek je sad za nas,
U pravu postanimo ravni,
I sebi samo dajmo vlast!

U bijesu svome sav je ružan
Taj kralja novca gnusni soj,
A svima dužan i predužan,
Pljačka nam on trud i znoj!
Što naš rad nam stvori i osnaži
Otmicom tuđ je zalogaj!
Al narod od njeg sada traži
Da vrati krvav zajam taj!

Nas varkom lagali su silni,
Nek mir je nama, njima boj!
A vojska, saveznik obilni,
Bit će s nama uz svoga svoj.
Osvajački tko u rat poziva
Da narod drugom bude rob,
Nek znade: naša puška živa
I njemu sprema crni grob!

Svud radnik i seljak se budi,
Visoko nose crven stijeg,
A širom zemlje radni ljudi
Silnika će nagnat' u bijeg.
Što nam krv su vjekovima pile
Tih crnih ptica skrš'mo let!
Kad s lica zemlje sve iščile,
Pod suncem nek zablista svijet!

Dragan

pre 10 godina

Kakav tendencionalan naslov...

Koristim PayPal i stalo mi je da konačno svi njegovi servisi zažive u Srbiji, ali kako može pridržavanje zakona od strne NBS da bude "dokaz elementarne neodgovornosti za razvoj internet preduzetništva i nedostatak volje za rešenje problema".

Prosto, ne može Narodna banka Srbije uredbom da preinači ili ukine eksplicitne odredbe Zakona o deviznom poslovanju, zato što PayPal u svom šifarniku valuta nema RSD.

delboy

pre 10 godina

a stranim bankama dopustaju da nas sisaju..nbs kao sve kontrolise,devizni promet itd..da bi covek primio neku crkavicu iz inostr.mora da dokazuje ko mu salje pare i zasto a ovi veliki odnesose milijarde iz zemlje..nbs-firma za kontrolu sirotinje!

Brus Vilis

pre 10 godina

Plata od 400-500 evra je ništa za roditelja koji ima dete ili decu. To na internetu, svako ko je vredan i iole obrazovan, može zaraditi. Radio sam za tu platu i pre godinu dana dao otkaz, jer mi je to bilo nedovoljno a decu nisam ni vidjao sve do vikenda. Sad radim kod kuće i ne da mi je lepo nego mi je kao u snu, prošlog meseca sam zaradio tek 200 dolara, ali sam prethodnog ulovio 3500. Nema šefova, nema maltretiranja, zakidanja, omalovažavanja... To su web konkursi, ništa muvanje, lopovluk ili prevara. Jeste, ne plaćam porez, ali sve pare trošim u Srbiji. Zato što sam zvanično nezaposlen nisam mogao upisati decu u državni vrtić i sad plaćam 300 evra za privatan. Nemam mogućnost da dobijem kredit u banci. Naravno, voleo bih da se to reguliše, želeo bih da i ja mogu sebi da uplaćujem staž kao što to mogu slobodni umetnici, glumci, pevači.... I istina je, zaradio bih mnogo više da imam mogućnost primanja para preko Paypala. Ima mnogo, mnooooogo konkursa koji učesnicima uplaćuju samo posredstvom ovog servisa. Rado bih pristao da država uzme 20% od svih mojih novčanih priliva na devizni račun. Kad mogu izvozne firme što ne bih mogao i ja? Do sada sam čvrsto verovao da će u Srbiji biti bolje i da ne treba odlaziti. Nakon ovih godinu dana sam promenio mišljenje. Video sam da mogu da brinem o sebi i porodici, da mogu da zaradim i ako uskoro država ne reši ova pitanja neće mi biti problem da spakujem kofer i odem gde je bolje. A to je, sve mi se čini, bilo gde.

gandra

pre 10 godina

ova vest je krajnje neprecizna - koliko vidim nbs ne dozvoljava da se unutar srbije trguje drugom valutom - a ne da se ne mogu naplacivati usluge koje se obavljaju sa inostranstvom??????????????

nenad

pre 10 godina

@export-import "U pitanju je uvonicko izvoznicki lobi koji ima jake ljude u NBS, dakle, nema od toga nista. Bar dok je SNS/SPS na vlasti." Je'l? A sta je DS uradila po tom pitanju dok je bila na vlasti? Koja vlast je uopste omogucila barem delimicno korišćenje PayPal servisa?

darko

pre 10 godina

meni je jako tuzno koliko se ova drzava zadnjih 80 godina upinje iz petnih zila da svojim gradjanima nesto ne da,zabrani,onemoguci ili u najmanju ruku uzasno oteza.Ona hapsi,kaznjava itd.samo da bi se u nekom momentu promenila vlast i onda
rekla e da,pa to sad moze...ali sad me moze ovo,ono itd. i tako u krug...a mi bolesni,ima nas sve manje,grozno siromasni,,nesrecni,crna hronika ko da nas ima 50 miliona..

Scele

pre 10 godina

Uopšte ne znam zašto bilo ko očekuje da NBS dozvoli full rad sa PayPal-om. Da su hteli, to su mogli oooodavno da urade. Zamazivali su nam oči pričama "Mi smo uradili sve, sad je samo na PayPal-u". Najzad su priznali da NBS koči celu stvar. I to potpuno paradoksalno, koči nešto što svaka zemlja priželjkuje da ima, priliv deviza iz inostranstva. Zaradim pare online, podignem ih u Srbiji, trošim ih u Srbiji, pospešujem domaću ekonomiju. NBS kaže "ne može". Zašto? Zato što se mora poštovati zakon donešen u vreme verovatno Balkanskih ratova. Alo ljudi! Internet, 21 vek, globalizacija...??

Dux

pre 10 godina

Dovoljno mi je samo da pogledam na sajtu Paypala, koliko zemalja u svetu imaju i koriste oberučki tu uslugu, da bih zaključio kolika smo mi banana.

mislimstvarno

pre 10 godina

@Aleksandar: Ej, nemas pojma sta pricas, bolje sebe preispitaj i mani me "nacionalnih interesa" leba ti. Kada nacionalni interes bude boljitak svojih gradjana, a ne admistrativni zid i lopovluk, onda mozemo da pricamo. Do tada, zaobidji.

NekoIzMase

pre 10 godina

Jesam za uvođenje Paypala, svako normalan je za to ...

Ali me izluđuju neodgovorne izjave. A to je izjava g. Torbice da bi se na ovaj način zaposlilo 100.000 ljudi ... Ja bih dozvolio Paypal, ali da se Torbica obaveže da doplati razliku, bar za poreze i dopriinose, u broju novozaposlenih (ako se zaposli na osnovu internet prodaje 20.000 ljudi, Torbica da plati poreze i doprinose za ostalih 80.000). Isto tako se zalažem i za izjave političara, ali oni bar imaju neki legitimitet koji dobiju kroz podršku na izborima ... Torbica nema nikakav da lupeta gluposti ...

Drzavni sluzbenik

pre 10 godina

Ogroman se novac tu vrti, preko raznih bizNiZ-mena , sa ogromnim marzama, koji omogucavaju extra lagodan zivot u BG, pevacice/starlete u krevetu i shoping u inostranstvu.
(export-import, 1. novembar 2013 12:03)


cekaj malo, pa meni se to dopada

Ja

pre 10 godina

Inace pogledajte samo spisak zemalja gde PayPal posluje. Kada to pogledate shvaticete da ipak nesto nije u redu sa nama. Ako mogu da posluju bez problema i u Kazahstanu, i u Tadzikistanu, i u Somaliji, i u Mozambiku, i na Fidziju a ovde ne, to je trenutak kada treba da se zapitamo koliko je zapravo nas zakon los, jer sumnjam da je situacija u ovim zemljama savrsena. Ako smo gori od njih, koliko smo losi?

Božidar H

pre 10 godina

Ako se NBS toliko brine o zakonima i građanima, zbog čega ne promeni zakon o deviznom platnom prometu pa da klijenti koji prebacuju devize sa računa u jednoj banci u Srbiji na račun u drugoj banci u srbiji to mogu da urade preko NBS u okviru kliringa, a ne da ide sve preko stranih banaka uz deranje klijenata. Inače takvo rešenje je postojalo pre Dinkićeve reforme bankarstva.

ajde da ukinemo valute i uvedemo naturalnu razmenu?

pre 10 godina

Ovo je drzava koja sluzi da stiti interese banaka i drzavnih lopova a ne obicnih gradjana i privrednika!
Za transfer 10.000 eura u inostranstvo banka ti uzme 50 eura!
Za transfer deviza u okviru istog pravnog lica iz banke u banku, platis proviziju od 0,3 do 0,5%.Izem ti drzavne zakone!!
E zato, evo lete investitori, ubijaju se na granici ko ce pre da udje.

Dragan

pre 10 godina

Svake godine kada uplacujem letovanje agencije odbijaju da prime stranu valutu pod izgovorom da im to nije dozvoljeno. Zbog toga, primoran sam da prodajem euro u menjacnicama a zatim da uplacujem aranzman u dinarima pri cemu mi agencije zaracunavaju neki kurs veci od realnog po kojem se valuta kupuje u menjacnicama (npr. 117,5 RSD za 1 euro) uz obrazlozenje da je to kurs neke poslovne banke. Tako, umesto da me aranzman kosta 1000-1200 eura, ja ga placam 1230-1240 eura svake godine. Da ne spominjem i bespotrebni gubitak vremena. Samo jedna svinjarija NBS i Ministarstva finansija kosta me 30-40 eura svake godine. Zasto, ne mogu da placam evrima nesto cija je cena vezana za kurs evra?! Zasto nemam pravo da raspolazem svojom ustedjevinom onako kako ja to zelim?

Neka ih..

pre 10 godina

Ja od sada prestajem da placam porez, pa ako ikada dobijem neku prijavu ili nesto, idem iz drzave. Ovaj posao koji radim mogu da radim i sa mora, u nekoj drzavi gde su programeri koji izvoze oslobodjeni poreza(svaka drzava u okruzenju, ako ne i u svetu).

Radim preko neta, vecina klijenata nece da se zeza sa papirima i ko zna cime da plati direktno na racun u banci, posto nemam paypal placam prvo nekom levom servisu 8% da mi prebaci pare, te pare se konvertuju iz dolara u evre, pa ovde ponovo u dinare sto je isto tako gubitak, i onda jos na kraju svake godine moram drzavi da dam 20%! To je oko 35% manje sa konverzijama, onda treba jos platiti i zdravstverno, socijalno i ko zna sta? Pa nek se nose svi redom!

Ladislav

pre 10 godina

Verovao sam u ovu drzavu, ali posle svega mi je zao sto sam verovao. Na srecu imam i drzavljanstvo jedno zemlje EU tako da ovog meseca selim svoj internet posao ( internet prodaja ), u drzavu u kojoj postoji paypall, u kojoj postoji kultura kupovine preko interneta, u kojoj postoje carinski propisi i u kojoj golob pismonosa ne nosi postu kao sto je slucaj sa nasom drzavnom PTT gde je uobicajno da nestalje veliki procenat posiljki i gde se jos uvek u XXI veku posiljke sortiraju rucnu.

Munze

pre 10 godina

Jbg,pre dve godine smo zena i ja otvorili onlajn prodavnicu u Srbiji. Zajebavali su nas iz banke inteze skoro 3 meseca za biznis plan i gluposti ne bi li omogucili onlajn placanje na sajtu preko njih. Onda su nas oduvali rekavsi da je nasa ciljna grupa preko poslovni korisnici, a ne privatna lica, sto je glupost -lova je lova a svaki kupac je dobar kupac. Znaci gospoda nece pare od firmi iz inostranstva... Da ne duzim, sa ortakom koji je 20 god na Floridi sam otvorio tamo firmu, otvorio pej pal, postali smo tamo poreski obveznici i ko j...e ove nase kretene kad nece da nam uzmu porez. Ukinuo sam srpski jezik na onlajn prodavnici i ostavio samo stranu valutu. Fakturisacemo odavde iz lokalne firme sami sebi -firmi u Americi minimum zbog carine, a ostatak podici preko pionira na ruke. Voleo bi samo neko da mi objasni ko nas zeza u mozak.. Neki kazu da fransizu WU za transfer novca drzi FIMA invest ili tako nesto od nekog G.vlahovica... Da nije tu problem? Jbg ja glasao za ove bas da mi skinu tu gospodu sa grbace i sta sad?

Rotkva

pre 10 godina

"Stampaju e-mail pa ga citaju" Ova mu je dobra, a i nije daleko od istine... (Nenad, 01. novembar 2013 12:20)
Ne da nije daleko od istine,nego je ziva istina. Licno sam svojevremeno morao da proveravam mejlove koje stizu sefu i stampam mu ih kako bi ih procitao. Jedanput sam poslao neko interno obavestenje mejlom po firmi,a on se izdrao na mene jer "ne moze to tako,mora on prvo da potpise" (iako je obavestenje bilo trivijalno,detalji oko neke firmine proslave). A da,naravno,drzavno preduzece je u pitanju.

Aleksandar

pre 10 godina

A zasto taj Torbica i svi ostali lepo ne kazu pravu istinu, da nekome nije u interesu da ovde ljudima bude bolje, nego stalno imputiraju nesposobnost, neobavestenost i sporadicnu korupciju kao odgovor na stanje u zemlji, pa i regulativu u vezi online placanja.
Mi i sutra da dobijemo paypal, u zaostatku smo jedno 40 godina za ostalim malim privrednicima koji su se odavno pozicionirali u svetu u svakoj oblasti.

S

pre 10 godina

NBS ne može da radi van Zakona o deviznom poslovanju, tako da naslov treba da glasi "Zakon o deviznom poslovanju ne da da zaradimo preko Pejpala". Dakle, adresa za obraćanje je skupština, sa predlogom izmene pojedinih članova spornog zakona. A NBS je samo izvršni organ koji sprovodi napisano.

milan

pre 10 godina

Pa taj neko je bas dans dao intervju o svemu i svacemu a ne vidi da je trgovina preko interneta postala ekonomska grana koja se najbrže razvija u svetu samo u Srbiji to niko ne prepoznaje, toliko o našoj pameti.

Vlada

pre 10 godina

Stampaju mail-ove pa ih citaju. Hm? Da je srece da znaju to da urade.
Iz licnog iskustva znam da vecina drzavnih sluzbenika insistira da im dokumenta posaljem na fax.

bogdan

pre 10 godina

@Nebojsa & @proko burazeru,
koliko me nerviraju ovi koji nemaju veze sa internet biznisom pa lupetaju gluposti ne shvatajuci koliki je znacaj PayPala, toliko ne razumem ni ljude poput vas dvojice koji ocigledno imate veze sa internet preduzetnistvom, a i sami relativizujete znacaj uvodjenja PayPala sireci obmanjujuci ljude da su Payoneer, Paxum, Skrill dovoljna alternativa PayPalu, te da nam PayPal nije potreban. NISU! Ti servisi (a pogotovo Payoneer) cak i nemaju istu svrhu kao PayPal, niti funkcionisu kao on, sluze necem sasvim drugom, te ni na koji nacin ne nadoknadjuju nemogucnost koriscenja PayPala. Ocigledno da je sve sto vi radite na internetu to da ste freelanceri na nekom od sajtova ili radite za neke druge affiliate programe koji imaju opciju da vas isplate putem Payoneera ili Paxuma, ali razvijati bilo koji drugi internet biznis sa inostranstvom, a nemati mogucnost da primate novac preko PayPala - nemoguce je. Probajte da otvorite online shop, da se bavite dropshippingom, da napravoite svoj membership sajt, svoj digiralni proizvod? Nemoguca misija. A to su upravo najlukrativniji oblici internet poslovanja, do kojih cete u svakom slucaju jednog dana doci kada prirodno budete rasli u svom online biznisu, ali udaricete u zid jer necete imati PayPal i to ce vas biznis kociti. Zato nemojte siriti zablude da je bilo koji od ovih servisa njegova zamena. NIJE!

Pera zvezdas

pre 10 godina

To je odraz intelektualnog nivoa vlasti u Srbiji. Ne shvataju svetske tokove pa odbacuju sve sto ceo svet radi a oni nisu u stanju da razumeju a kamo li sprovedu.

Sonja

pre 10 godina

Mi nismo država, mi smo jedno veliko S. U s se budim, s gledam svakog dana, u s se davim, i nazalost, iz ovog s nikada neću moći da pobegnem.

Vlada Gaj

pre 10 godina

Čekaj malo, meni ovde nešto nije jasno. Ja poslujem sa inostranstvom, tj izvozim uslugu, fakturu pišem u evrima, oni to uplaćuju na moj devizni račun i to je to. U čemu je onda problem sa izvozom i Pay Palom?
Sa druge strane sva plaćanja u zemlji su dinarska i tu nema dalje price.
Bez obzira koliko ne podnosim trenutnu vlast (kao i onu prošlu, da ne dođe do zabune), skupa sa Jorgovankom i ostalima, ovoga puta mi izgleda sve čisto.

Nikad nikome izvini

pre 10 godina

...po misljenju drzave...NE MOZETE vi da trgujete sa nekim a da ne platite porez...ja verujem da zato ne dozvoljavaju da peypall funkcionise u oba smera...nego samo u jednom...jer Boze moj neko ce ostetiti VEC OSTECENU I POKRADENU drzavu Srbiju za neku minornu cifru a nesposobni direktori i politicki poslusnici koji prave gubitke u milionima eura su primer poslovanja...a obican gradjanin je najvece zlo u drzavi Srbiji...

Dejan

pre 10 godina

Nisu problem zakoni NBSa vec ie problem konkurencija koja naplacune debele provizije za slanje novca iz inostranstva za Srbiju. Od tih neshvatljivo velikih provizija svi imaju koristi sem gradjana, a tih fora nema na paypal-u pa zato i ne daju. I u cemu je razlika ako ja mogu scom bratu iz nekacke westernunionom da uplatim evre i da on digne evre, kako se tu ne krse zakoni?

ubuntovnik

pre 10 godina

Najveća pretnja i opasnost pandursko-partijsko-feudalnoj državi Srbiji su finansijski nezavisni građani države Srbije. Imperativ je da budu finansijski zavisni, da razmena novca bude samo kroz nadgledane sisteme stare decenijama i mole za milostinju aparat koji će im dati još samo tih dodatnih 10% ili joša samo jednu svinjsku polutku godišnje.

Goran

pre 10 godina

Postoje alternativni servisi bas za ovakve banana drzave kao sto je sa punim pravom bez zelje da vredjam bilo koga Srbija koje necu da reklamiram koje nude"US virtual bank account" stize Vam besplatna prepaid MasterCard na vasu adresu za 10-15 dana po online aplikaciji banka u Americi otvara "Virtual US bank account" na kome Vam idu uplate bilo kog americkog poslovnog subjekta ukljucujuci i paypal.

Prijatelj radi kao freelnacer od kuce na ovaj nacin i aktivno koristi ovaj servis jako dugo i postoji sigurno 4-5 godina zaradio je takoreci sprat kuce i nov audi za manje od godinu i po dana programiranjem za firme u Americi a zivi i radi u svojoj kuci u jednoj maloj varosici na istoku Srbije.

Prepaid MasterCard je u stvari klasicna MasterCard ATM electorn kartica sa kojom podizete novac na bilo kom bankomatu u Srbiji 101% legalno.

Vlasnik racuna i kartice niste vi vec banka u Americi koja Vam posredno otvara racun jer po "Zakonu o pranju novca gradjanina R.Srbije nije dozvoljeno otvaranje racuna u inostranstvu".Na taj nacin je svaki gradjanin R.Srbije potpunio legitimni vlasnik tog racuna jer u praksi jedini vlasnik racuna je posredna banka,google-ajte malo ne smem nikoga da reklamiram a ima ih vec nekoliko.

спрдња

pre 10 godina

И онда се чуде што млади одлазе. Па ово је горе него банана држава. Србија Мордор!

He, he...

pre 10 godina

Na pomolu je novi oblik sive ekonomije. Mogu ex komunistički dinosaurusi da nameću svoja rešenja sa polovine 20-og veka koliko im volja, svet će se upravljati prema svojim merilima. Tako će i jedina preostala ekipa ljudi koji prave neki novac od sopstvenog rada i znanja preusmeriti svoje novčane tokove na online servise i tamo trgovati, bez obzira šta lokalni mastodonti odrežu. Ovima iz NBS nije jasno da je odavno moguće primiti novac iz inostranstva i na bankomatu, uz masnu bankarsku proviziju, podići dinare i posle kupovati po Srbiji. Toliko je već online servisa za plaćanje da nema šanse da lokalni glupaci zaustave te novčane tokove. Jedino da zabrane internet.

U ovom konkretnom slučaju se ogleda glavni činilac naše državne propasti. Nije stvar u NBS, već u mentalitetu. Hoćeš mimo sveta? Nećeš da se menjaš? Očekuješ da ti se svet prilagodi? Misliš da jedino ti znaš šta je ispravno? Važi!

Vlada

pre 10 godina

Ali me izluđuju neodgovorne izjave. A to je izjava g. Torbice da bi se na ovaj način zaposlilo 100.000 ljudi ... Ja bih dozvolio Paypal, ali da se Torbica obaveže da doplati razliku, bar za poreze i dopriinose, u broju novozaposlenih (ako se zaposli na osnovu internet prodaje 20.000 ljudi, Torbica da plati poreze i doprinose za ostalih 80.000). Isto tako se zalažem i za izjave političara, ali oni bar imaju neki legitimitet koji dobiju kroz podršku na izborima ... Torbica nema nikakav da lupeta gluposti ...
(NekoIzMase, 1. novembar 2013 12:32)

A hoce li SNS da doplati razliku do 100 milijardi investicija???

Bojan

pre 10 godina

Selim se ponovo i definitivno u drugu zemlju. Vratih se ovde pre neku godinu zbog nostalgije i u optimizmu da će biti bolje. Idem u slobodnu državu gde se PayPal i još mnogo toga normalno koristi. Šta to beše nostalgija. Vlada mašta o povratku mladih stručnjaka a ovakvim potezima radi zapravo na tome da ove u zemlji otera.

Boris

pre 10 godina

Pa da to je to... Narucio sam robu preko eBay-a koja mi nije stigla, odobrili su mi refund ali ga nikada nisam dobio nazad na racun tako da toliko o sigurnoj online kupovini u Srbiji...

mikin

pre 10 godina

"To znači da će preko ovog servisa iz Srbije moći samo da se šalje novac i kupuje u inostranstvu, dok opcije primanja novca i prodaje neće biti dostupne građanima Srbije.'
-------------------------------
Prosto je neverovatno koliko su neki ljudi u drzavi uzeli sebi pravo da osude ovaj narod na siromastvo. Cak i tamo gde bi neko mogao zaraditi u inostranstvu i taj novac "uneti" u zemlju nadje se "neko" od drzavnih "talibana" i ostalih "cuvara revolucije" koji se pobrinu da se to ne ostvari. Sto narod siromasniji i zatucaniji to su oni sigurniji na vlasti.

Marko

pre 10 godina

U ovoj jadnoj Srbiji i tako nema nikakavog posla, a pored ovakvih ljudi na vlasti koji ne mogu da nam omoguce da makar pokusamo na internetu da nesto zaradimo , pomrecemo si ovde .

Onaj ko misli da zna sve i svasta

pre 10 godina

Zar nije u interesu svake drzave da ima sto veci priliv sveze love u zemlju? Zasto Srbija radi obrnuto? Ovi su sve pobrkali. Kod nas postoje zakoni o sprecavanju pranja novca, sprecavanja terorizma i svaki iznos preko 10,000 eura se prijavljuje poreskoj upravi i dr. (bez obzira da li je preko banke,dhl ili sl. legao novac. Ako je to razlog zar ne moze drugacije da se resi. Ako nije onda nemam komentar. Ispada da Srbija stimulise da se sto vise novca se iznese van zemlje.
ili ja mozda lose kapiram stvari.

dragan

pre 10 godina

Zasto zabranjuju promet u devizama to mi nikad nece biti jasno. Pa kod nas su sve cene u evrima ? Drugo, a to svi znaju jeste da ovde mafija ima svoju drzavu i tamo neki lobiji bankarski, uvoznicki i ko zna jos koji vuku konce da se ovo nikad ne desi kod nas. Strasno mi je da priznam sebi da u ovoj drzavi nece biti bolje ni za 50 godina, a ja nemam gde ?!?

Ilija

pre 10 godina

"Čekaj malo, meni ovde nešto nije jasno. Ja poslujem sa inostranstvom, tj izvozim uslugu, fakturu pišem u evrima, oni to uplaćuju na moj devizni račun i to je to. U čemu je onda problem sa izvozom i Pay Palom? ..."

Nasmejah se. I ja to isto radim, ali ti verovatno poslujes u nekom virtuelnom svetu, ne Srbistanu. Vidis, meni nije dozvoljeno da se koristim tim devizama, niti da ih podignem, moram da ih prodam banci prvo, pa da dinare pretvorim u devize ponovo ako ih zelim. Ovo ne bi vazilo da mi neko uplati 20e na licni devizni racun, verovatno niko ne bi ni proverio da li sam platio porez, tj globu drzavi, za izdrzavanje njegih krpelja na budzetu. Ali kada mi stigne velika suma, recimo zaraa firme, nemas nacina da to uplatis sebi na privatni racun, ili imas, ali daj pola toga salterusama i citacima novina u kancelarijama? Srbistan?

Zoran

pre 10 godina

Pa vi ste cudo jedno gospodjo guvernerko samo sto ste promasili ne vek nego milenijum.Vi ste guvernerka iz kamenog ,eventualno bronzanog doba .

Goran

pre 10 godina

Drugim recima da ne duzimo primate novac za posao iz Srbije kao da ste u USA i prodajate iz Srbije i proizvode celom svetu bilo kome,PayPal automatski uplacuje primljeni novac na vas"US virtual bank account" koji vam je istog momenta aktivan kada posaljete dokaz o svom identitetu banci u USA tipa pasos ili licna karta.

Prosto je neverovatno u kom rezervatu od drzave zivimo.Zasto?Zato sto"ovca koja shvati da je ovca vise nije ovca"kaze jedan ruski pisac."Ako nema ovaca=nema glasaca".

Prijatnu online kupovinu Vam zelim.

Pitajte i uposljenike i direktno "PayPal" moze li novac posredno preko banaka sa"US virtual bank account"-om da se prima kod gradjanina Srbije.Samo to pitajte a mogu i ovi nasi iz NBS-a to Paypal da pitaju a mogu i ovi nasi ultra popularni i izuzetno obrazovani ministri da pitaju i da kazu sta im je PayPal odgovorio ako imaju sta da kazu nesto nakon toga.

Bauk komunizma i dalje vlada Srbijom

pre 10 godina

Zakon o deviznom poslovanju je PRVI zakon koji je donela Skupština Srbije posle 5. oktobra. Autor Zakona je Božidar Đelić, a u to vreme je guverner bio Mlađan Dinkić.
(deggial, 1. novembar 2013 14:49)

Đelić, Dinkić i mentor Labus su komunisti po ideološkom opredeljenju. Svaki dalji komentar je nepotreban.

Printer Zaboravljeni

pre 10 godina

Ne znam sta ima lose u tome sto odstampam svaki email pre nego sto ga procitam. Time pomazem nasu industriju papira a mogu da odnesem taj papir i kuci da deca posle crtaju na praznoj strani. Ove nove generacije su tako iskljucive i mrze sve nas koji nemamo Iphone.

:-)

Samo ne znam zasto je nasa drzava ukinula pretresanje gradjana na aerodromima (prilikom izlaska) - oduvek sam voleo onaj zakon koji nije dozvoljavao da izneses vise od 300 eura. A ne volim ni sto vise ne obelezavaju u pasosu da si uneo laptop u zemlju. Otkad to ne rade skoro da mi se niko vise od stranih kolega i prijatelja ne smeje i osecam se jako usamljeno.

Aleksandar

pre 10 godina

Ovo je laz da devize ne mogu da se unesu. Radim u ino firmi, koja ima predstavnistvo u Beogradu. I kada radimo sa ino-partnerima, imamo devizni priliv. I ne mislim na PayPal, posto nam priliv ide na racun banke. Nego, odbija se PayPal, jer ovde vec ima neko ko radi na foru PaPal. Ili ako vec ne postoji, hoce da napravi da bi mogao da uzima proviziju. Ovo je laz koju NBS servira, jer vec imaju svoje ljude koji radi ili ce raditi to sto radi PayPal.

Milica

pre 10 godina

Dakle, i ova vlada želi što više mladih da otera iz zemlje. Generacije trunu ovde pokušavajući da upregnu svoj talenat. Ako država nema posao za umetnike, dizajnere itd. onda neka dozvoli da rade za inostranstvo a ostanu u Srbiji, zemlji koja ne samo što ne pomaže, nego kao da se trudi da odmaže. Rad preko interneta je dovoljno naporan, mukotrpan i neizvesan, osim što ne nudi nikakvu sigurnost ni penziju... Olakšajte ljudima u onome što možete da uradite. Nemojte ubiti poslednju trunku patriotizma u ljudima!

Deki

pre 10 godina

Problem je u tome sto NBS trazi da PayPal otvori ovde banku i polozi desetmiliona eura kao depozit, a PayPal nije banka vec samo servis za elektronsko placanje, kao sto je nekada bio ZOP. Nazalost neko je racunao da se ogrebe za desetak miliona necega, a ne shvataju da nema puta u Evropu bez PayPala.

Pametnjaković

pre 10 godina

Ja sam imao ranije dosta novčanih transakcija sa inistranstvom i problem naše valute je bio taj što je kurs fluktuirajući, stalno se menja. Tako da bih uvek naknadno, obično 24 sata kasnije, dobijao korekciju transakcije i vrlo često bih gubio između 50 i 100 dinara po transakciji od inostranstva prema meni. Zamislite oko 100 takvih transakcija mesečno, to mu dođe gubitak između 5000 i 10000 dinara. Potpuno besmisleno. Možda to i nisu neke pare, ali to su ipak pošteno zarađene pare i ne pripadaju NBS, već pripadaju meni. Tako da lopovi iz NBS-a treba da odgovaraju za uništavanje privatnog sektora, a PayPal je potpuno u pravu, zašto bi tolerisali tako nešto, to ne postoji nigde. U zemljama u kojima postoji, te zemlje nemaju PayPal prijem para iz inostranstva. Postoje i drugi procesori plaćanja, ali bez obzira koji je u pitanju, naša valuta nije podržana iz istih razloga.

vlada

pre 10 godina

Još stari grci su imali izreku. Ne učestvovanjem u politici daješ svoju saglasnost da umesto tebe o tvom životu odlučuje neko gluplji od tebe. Ali to je bilo pre samo 2000-3000 godina. Te novotarije se teško primaju kod stari narada ko što je naš. Mi nahviše volimo da gledamo ćutimo i gunđamo.

Ja

pre 10 godina

Svaka čast NBS na takvoj odluci, u vreme kada državni zvaničnici velike svote iskazuju u evrima, jer su milijarde i bilioni dinara nepraktični, oni nas svojim rigidnim stavom sprečavaju da radimo i zaradimo. Ako ste već dozvolili da narod kupuje i prodaje evre u menjačnicama, zašto ne dozvoljavate da se ti isti evri prenose sa računa na račun? Ko vam je pisao propise? Edvard Kardelj ili Leka Ranković? Alo? Odštampajte ovaj komentar i dajte nadležnima da pročitaju, molim!

Programer

pre 10 godina

@NekoIzMase
"...Torbica da plati poreze i doprinose za ostalih 80.000..."

Alo, da li si ti uopšte svestan kako funkcioniše PP?
Kakvi crni porezi i doprinosi...PP je servis koji reguliše taj deo poslovanja preko Interneta koji inače ne podpada pod poslovanje firmi.
To je pre svega zamišljeno za nas, obične korisnike koji bi da lako i brzo ostvare neku kupoprodaju i to NIJEDNA civilizovana zemlja u svetu ne blokira na ovakav način.
Pa sam PP čim vidi neki veliki promet između naloga odmah posumnja da je u pitanju izlaženje iz tog okvira ili eventualno pranje novca i odmah blokira taj račun.
Ali za ovo, poneka trange-frange transakcija, naplata ponekog honorara itd, pa to samo LUD sistem može da zakoči.

A da bi se zaposlili ljudi, to je tačno. Iole pametan korisnik može preko E-bay da zaradi bar $500 mesečno i sad je to trn u oku vlasti. Oni bi i na tu bedu da se nekako ugrade što inače NIJEDNA zemlja na svetu ne čini.
Mi koji ozbiljno radimo preko Interneta PP i ne koristimo, za to postoje neki drugi sistemi.

Ja

pre 10 godina

"Ja bih dozvolio Paypal, ali da se Torbica obaveže da doplati razliku, bar za poreze i dopriinose, u broju novozaposlenih (ako se zaposli na osnovu internet prodaje 20.000 ljudi, Torbica da plati poreze i doprinose za ostalih 80.000). "

Kakvi porezi, kakvi doprinosi? Ti ljudi koji su danas nezaposleni ne uplaćuju NI DINAR nikome u državi. Ako počnu da trguju preko PejPala, državi treba da plate PDV u iznosu od 20% i NI DINARA VIŠE. Sve ostalo, zdravstveno, penziono itd. neka uplaćuju sami ako im treba. Ako ne žele, niko ne treba da ih primorava. Ionako će veliki deo novca koji zarade preko PejPala da potroše u Srbiji i to je dovoljno od njih.

Ivan

pre 10 godina

Ma koliko god ja od sveg srca podržavam PayPal jer nam omogućava da živimo kao ostali, ovo obrazloženje je toliko besmisleno da ja iz njega ne vidim gde je država pogrešila
"Totalno je iluzorno očekivati da će Pejpal u svoje opcije da uvede srpski dinar. Zar nije bolje rešenje da se izmeni regulativa koja bi omogućila plaćanje u drugim valutama makar jedino na internetu."

Meni zdrav razum kaže da ovo nije kako treba.

Sonja

pre 10 godina

Mi nismo država, mi smo jedno veliko S. U s se budim, s gledam svakog dana, u s se davim, i nazalost, iz ovog s nikada neću moći da pobegnem.

zakon iznad svega

pre 10 godina

Informaciju sam dobila iz NBS. Moze bez problema da se primaju uplate iz inostranstva preko PayPala (to misle u centralnoj banci), ali se platni promet preko tog servisa u zemlji mora obavljati u dinarima. Pretpostavljam da bi PP morao da ubaci opciju za placanje dinar. Procitan mi je i text iz zakona gde se dozvoljava PayPalu da obavlja u oba smera trasakcije sa gradjanima Srbije. I tako sam saznala da je zemlja Srbija potpuno otvorena prema svetu, ovde niko nista ne koci, niti mulja. Sve je kristalno jasno. PayPal ako hoce da dodje mora da postuje srpske zakone....nismo mi banana republika :o)

htc

pre 10 godina

ova vest je krajnje neprecizna - koliko vidim nbs ne dozvoljava da se unutar srbije trguje drugom valutom - a ne da se ne mogu naplacivati usluge koje se obavljaju sa inostranstvom???…??
(gandra, 1. novembar 2013 12:32)

Mislim da si jedini do sada razumeo clanak.U unutrasnjem prometu svake drzave dozvoljeno je placati iskljucivo u domacoj valuti (izuzetak sam video samo u putarinama). Nesto nisam primetio da je u CRO, od kada su usli u uniju dozvoljeno placanje u EUR, u Nemackoj u svajcarcima ili dolarima itd... Jorgovanka je samo strucnjak za friziranje, da se razumemo, ali u ovome je NBS u pravu. Dozvoliti placanje u domacem prometu preko interneta je opasan presedan, otvaraju se brojne rupe. Ovaj tzv strucnjak Torbica lupeta stravicno. Pa zar placanje preko interneta nije i placanje struje, infostana on-line? Zar on-line placanje izmedju firmi nije internet placanje? Zar paypal treba da ima spec uslove u odnosu na banke koje dozvoljavaju "internet" placanja?
Narode, zakoni su nam ionako busni ko ementaler, forsiranjem ovakvih stvari samo dozvoljavamo muljatorima da koriste priliku, jer je , pobogu, zelja gradjana. A o 100.000 zaposlenih... Rece covek i ostade ziv.

niš' ja ovog Torbicu ne rezumem

pre 10 godina

Kakve veze ima PayPal sa trgovinom izmedju Niša i Beograda (njegov primer)??? Da bi neko trgovao na toj relaciji i koristio dinare, ne treba mu PayPal.

Bak

pre 10 godina

Ako ja dobro tumačim ovu vest reč je o tome da NBS ne dozvoljava PayPal-u da u kupovini preko ovog servisa između kupaca IZ Srbije cirkuliše evro. Što je i logično jer se kao zakonsko sredstvo plaćanja u RS koristi dinar, pa bilo to i u elektronskom servisu. Čekajte, zar iko očekuje da NBS krši Zakon o deviznom poslovanju dozvoljavajući takvo nešto?

A, iskreno, ne vidim ni razlog što bih sa nekim saradnikom iz Srbije trgovao preko PayPal-a, pored postojećeg platnog prometa!?

milos

pre 10 godina

Ne razumem sta je problem sto ne moze da se vrsi placanje unutar Srbije paypalom?? Onaj ko hoce da prodaje robu putem interneta, unutar Srbije moze da koristi druge payment procesore i radi na direktan nacin sa Visom/MasterCardom. Mada kod nas ni to nije bitno, jer lepo funkcionise placanjem pouzecem i brzom postom. Kako bi to placanje paypalom unutar Srbije zaposlilo 100000 ljudi? Ne bi zaposlilo ni jednog :).

mojne

pre 10 godina

@nebojsa: ne dzaraj mecku jer ako budes sirio u ovoj divljni ima da te uhapse jedan dan jer po srbistanskom prepotopskom zakonu ne smes da imas racun u inostranstvu.

Necu_u_Tor

pre 10 godina

Pa kad osoba koja vise lici na salterusu nego na guvernera sedi i apsolutno nema elementaran osecaj za normalno i dostojanstveno ponasanje kakvo prilici tom mestu, sve u 'aljinama sa sve cvecem (verovatno su morali da ozbiljne pare uloze u sizbijanje pcela, bumbari su jos uvek tu), sta da ocekujemo?

Petar

pre 10 godina

Zelis, umes i imas nacina da uvezes novac u drzavu, zelis da platis porez a ona te je*e. Drago mi je da nas kolko tolko normalnih. Ohrabljujem sve i zelim da nas bude vise.
Necu da prebacim poslovanje u inostranstvo jel jos uvek verujem...

Vlada

pre 10 godina

Uz dužno poštovanje organizatora Blogomamije, gospodina Torbice, ovo trebaju da rešavaju daleko ozbiljniji ljudi. Nažalost, njih u ovoj državi nema.

Dal' je moguce...

pre 10 godina

Ne mogu da verujem koji su komentari. Zivim u inostranstvu vise decenija i stari sam korisnik pejpala. Do sad objevljene komentare su pisli oni koji o temi ne zanju nista. NBS stiti drzavne interese trazeci uvodjenje dinara pri prometu sto znaci da bi IZ Srbije moglo da se IZVOZI a ne samo uvozi i pravi usluga pejpalu koji svoje usluge NAPLACUJE. Naravno za sve uvozne stvari (npr. relacija USA - EU) se placa carina. Nedavno sam platio carinu na objektiv oko 50%. Uvodjenjem dinara u promet bi se izjednacili interesi obe strane. Kako neko rece "Srbijo medju sljivama"

nema deda mraza

pre 10 godina

ne razumem ovo a i neke aktiviste u komentarima.

uplate na devizni racun banke isplacuju u stranim valutama.
transfer moneygramom takodje,
transfer western unionom koji ne ide preko poste se takodje isplacuje u stranim valutama.

izgleda da nbs nema kontrolu nad bankama

mr

pre 10 godina

cekam da se omoguci primanje i svu starudiju sa tavana prodam kolekcionarima. nama u srbiju stize valuta a japancu ide konzerva frankove kafe i jassa trenerka. onda ja taj nivac ulozim u kupovinu domacih proizvoda i placanje racuna. bdp poraste. ring a bell?

Hollywood

pre 10 godina

Pametujte koliko hocete, ali meni apsolutno nije normalno da jedna drzava prilagodjava svoje zakone, ma koliko oni losi bili, jednoj kompaniji...i to inostranoj kompaniji, koja ne ulaze nista u ovo trziste, vec samo izvlaci pare.
Zamolio bih vas sve, ako vam toliko sve ne odgovara ovde, da se iselite vec jednom svi djuture i da vas ne slusam vise.
(branko, 1. novembar 2013 13:09)
Eto slazem se i ja tu nista ne bih dodavao

nele

pre 10 godina

Bruka i sramota, u drzavi koja place za radnim mestima, neki nepismeni cata ili vise njih sprecavaju osnovno ustavno i ljudsko pravo na radi i razvijanje rada, ulaganje i profit, ko su ti ljudi, kako se zovu imaju li oni ime i prezime, jedno se prica drugo se radi, ovo je sramota drustva u kojem zivimo, oterali su i onog nesrecnika iz Panceva koji je prodao i iselio firmu, ok jer treba svi da odemo koji zelimo da budemo deo poslovnog sveta, jer ih boli to sto ne bi mogli da nam drpaju devize i zaradjuju na kursnim razlikama, jer je to bankarski lobi u Srbiji koji nam dusu uzima na kamatama i provizijama uz blagoslov drzave koja je zaduzena kod tih istih lihtara po povoljnijim uslovima pa se razlika namacinje na sopstvenom narodu, Sram vas bilo gospodo iz Narodne Banke, koje ste vi skole zavrsili i odakle ste dosli u ovu zemlju kada toliko mrzite i ugnetavate svojim besmislicama sopstveni narod. Sram vas bilo

EU nema alternativu

pre 10 godina

...a cinimo nevidjene napore da ispunim uslove EU i udjemo u istu :)
menjamo svest,moramo se promeniti bla bla...

kakav je ovo cirkus od vlasti,da je za neverovati!

putuj evropo,sad cemo mi,
samo sto nismo :)

branko

pre 10 godina

Pametujte koliko hocete, ali meni apsolutno nije normalno da jedna drzava prilagodjava svoje zakone, ma koliko oni losi bili, jednoj kompaniji...i to inostranoj kompaniji, koja ne ulaze nista u ovo trziste, vec samo izvlaci pare.
Zamolio bih vas sve, ako vam toliko sve ne odgovara ovde, da se iselite vec jednom svi djuture i da vas ne slusam vise.

eShop

pre 10 godina

...a svaka novotariju viidmo kao neko prosvetljenje i napredak,a ako je drzava onemoguci,onda je drzava nesposobna,diktatorksa,nije u korak sa vremenom...i sta vec...ipak ima tu dosta stvari koji obicni ljdu ne znaju....ka ni ja...zato ja uvek sve preipsitujem pa i PayPal u vezi ovoga! Finasiski interesi drzave na prvom mestu,pa makar nikad ne koristili PayPal!
(Aleksandar, 1. novembar 2013 14:23)

Ipak moraš da budeš upućen jer tvrdoglavo zastupaš svoje stavove u neznanju kao i većina u ovakvom dezorijentisanom društvu. Kao prvo, banke su one koje kreiraju sistem ½otimačine½ uz obezvređenu vrednost stranog novca pri kupovini a ujedno ga precenjuju prilikom prodaje. Svaka transakcija sa Pay Pal-a ide preko računa odabrane banke što ne odgovara toliko NBS-u. Takođe tu gube informatičke agencije koje su verovatno u legalnom poslu otimanja novca građanima (po postojećem zakonu napisanom da se bogati još više bogate...) jer za svaku transakciju naplate platnim karticama uzimaju proviziju. Očigledno da je tu najveći kočničar upravo neko kome ne odgovara da izgubi deo kolača od legalnog majmunisanja građana. Moja firma posluje sa internet prodavnicom ali ne želim da me kradu svakave agencije sa naplatom provizije za plaćanja online naplatom, jer na taj način kradu kupce pre svega. Još smo mi leglo kriminalnih krugova u legalnim poslovima jer im to sadašnji zakon omogućava, a nove nema ko da donese jer ih ne prepoznaje kao racionalne.

Milojko

pre 10 godina

Hajde da budemo optimisti i da poverujemo kako ova vest znači da se nešto radi na usaglašavanju sa PejPalom. Ipak nas EU drži za j@jc@, pa se nadam da će se iznaći neki kompromis. Mislim, kad smo mogli da prihvatimo "fusnotu", valjda ćemo i ovo...

Tata Brada

pre 10 godina

Da smo slozni kao Grci, gorele bi vam prostorije u roku od odmah. Kako neko ima uopste obraza da izadje pred javnost i melje bezocne gluposti, nije mi jasno. More, bre!

Alan Ford

pre 10 godina

Ne vidim šta ovde nije u redu. Zašto je nemoguće da PP uvede dinar kao sredstvo plaćanja?, nego cela regulativa jedne države se mora prilagođavati jednoj privatnoj kompaniji koja pri tome ignoriše postojanje jedne valute -dinara.
NBS je upravu. Nije ona zadužena za razvoj PP nego za poštovanje zakona. Neka gospoda vlasnici PP uvedu dinar kao sredstvo plaćanja i rešen problem. Država ima uvid u transakcije, caru carevo, Bogu Božije i mirna Bačka. Nego oni bi da ne angažuju svoje resurse (programere, ekonomiste, novac...) nego da mi to uradimo a oni da došu po proviziju ' na gotove (kao ino-banke).

Pera ložač

pre 10 godina

Skrill (Moneybookers) ima dinar kao sredstvo plaćanja, već nekoliko godina. Da država želi razvoj IT sektora mogla bi preko (na primer) Komercijalne banke da sklopi ugovor sa Skrill-om i da se trgovina i u Srbiji i van nje po pravilima NBS vrši nesmetano. Garantujem da bi posle ovoga PayPal u vrlo kratkom roku sam ubacio dinar kao sredstvo plaćanja i verovatno i provizije smanjio da bi zadržao primat.

Aleksandar

pre 10 godina

Dragan i aranzamn od 1200evra@ Dragane ako Vi imate para za aranzman od 1200 evra,imate i tih 40evra...:) slazem se samo oko navoda da poslovanje u srbiji,pa i turistickih organizacija u sustini je maglovito i sumnjivo,na ivici zakona i reuglativa,koje cesto prelaze!

Kobi

pre 10 godina

Sta sam iz ovih komentara naucio ?
Da je resenje za sivu ekonomiju i korupciju u zemlji, jos vise sive ekonomije. Jedan savetuje kako efikasno utajiti porez, drugi opravdava kradju jer eto drugi kradu mnogo vise. Ljudi, ne postoji mali i veliki lopov - ili to jesi ili nisi, nesto izmedju ne postoji.
Ja mislim da u nijednoj zemlji na svetu nema toliko licemera koliko u Srbiji. Svi kritikuju korupciju, a kada bi im se pruzila prilika, prvi bi u njoj ucestvovali.
To je u stvari PRAVI razlog ovog stanja u Srbiji, jer ako je kriminalne pojedince i moguce identifikovati, svest naroda je vrlo tesko promeniti.
Dok sve to ne shvatite vi cete i dalje samo na prazno da kritikujete i u Srbiji se nikad nista nece promeniti. A sto se tice politike, ona je samo ogledalo naroda.

Pravnik na celu drzave ??????!!!!

pre 10 godina

Samo polako treba biti strpljiv. Sve ce jednog dana da dodje na svoje mesto. Osamdesetih sam svercovao racunare, za sebe, a danas glavonje trtljaju da je IT nasa sansa. Tako ce biti i sa trgovinom preko neta. Jednog dana. Dotle, disite duboko, sedite po kaficima i gledajte sta prolazi.

Sava

pre 10 godina

Aman ljudi, Paypal je taj koji ne dozovljava prodaju preko Ebay-a, a ovo sto je ovde napisano samo je mazanje ociju. Isti propisi postoje u Kini pa opet malte ne svaki prodavac je Kinez, a resenje je vrlo jednostavno: na Ebay aukciji se lepo stavi ogranicenje, tako da Kinez nikad ne prodaje nekome u Kini jer bi inace morali da trguju u juanima. Tako i srpski trgovci nece prodavati Srpskom kupcu i sve ce biti u skladu sa zakonom cak i u ovom sadasnjem obliku. Ponavljam, Paypal ne zeli da jos uvek dozvoli mogucnost prodaje, kao sto su objektivno godinama odlagali mogucnost kupovine, koliko god nakaradni nasi zakoni bili, nisu bili jedini razlog za ovakav tretman.

branko

pre 10 godina

(Ђорђе, 1. novembar 2013 14:07)

E, neka si ti meni objasnio sve i nazvao nekoga ko ima mnoooogo vise iskustva u e-komercu od tebe pecinskim covekom,a da vest, ocigledno, nisi ni procitao - lepo pise da placanje U OKVIRU SRBIJE ne moze da ide u devizama i tu ne postoji apsolutno nista sporno. A kao poruka tebi i ostalima koji samo umeju da hejtuju i svoju nesposobnost projektuju na drzavu - ako niste u stanju da uradite nesto najosnovnije, kao sto je organizacija nekog alternativnog kanala naplate, onda nemate sta da trazite na internetu. Jedva cekam da profunkcionise i taj Paypal vec jednom, pa da vidim ko ce tada biti kriv.

Izvini, ali moje misljenje je da ste ti i ljudi koji razmisljaju kao ti, koji imaju samo izgovore, a ne ideje, razlog zasto smo tu gde jesmo. Sposoban covek u problemu nalazi nove mogucnosti, a nesposoban izgovore.

Lux

pre 10 godina

Nazadna,apsolutno nazadna država... Samo u korist određenih struktura,u ovom slučaju banaka...koji su,uzgred rečeno najveća mafija i paraziti,to već svi znamo...Što je veliko - biće malo. Što je nisko - biće visoko. Što je krivo - biće pravo! (kaže Tao - te - đing, u prevodu: moja nada da će se nekad stvari promeniti..)

da da

pre 10 godina

Šta mislite, jel u americi plaćaju u evrima ili rubljama ?!?
U Engleskoj, možda evrima ?!?
NIKAD ! E pa tako se isto zna koje je sredstvo plaćanja u srbiji, a to je RSD.
PayPal malo prilagodi svoje poslovanje nama, mi zakone prilagodimo njima i ekonomija ne trpi a ovakve izjave nikuda ne vode !!!

Petar

pre 10 godina

Ako npr. izvozite usluge u inostranstvo, mozete uz pomoc PP da radite na crno. Otvorite racun u banci u HR, i preko njega PP. Sve pare primate preko PayPala. Preko paypala prebacite pare na svoj racun u HR ili BiH i sa karticom podignete na bankomatu u SRB. Tako da ipak treba razumeti drzavu, jer PP otvara nove mogucnosti za rad na crno. Svakako PP mora da uvede i Dinar, ne vdim sta je problem ako imaju vec Madjarske Forinte, Ceske Krune, i Turske Lire.

pera-zdera

pre 10 godina

(htc, 1. novembar 2013 13:06) potpuno se slazem sa tobom. pay pal ne dozvoljava prodaju robe iz srbije u inostranstvo i slanje novca iz inostranstva u srbiju, cime onemogucava ni najmanji priliv deviza u srbiju. s druge strane dozvoljavaju kupovinu u inostranstvu i slanje novca u inostranstvo, cime omogucavaju iznosenje deviza iz srbije. ne mora pay pal da uvrsti dinar u spisak valuta kojim se moze placati preko pay pal-a ali neka dozvoli da se roba iz srbije moze naplatiti kupcu u inotranstvu kao sto i kupac iz srbije moze da plati prodavcu u inostanstvu. tada bi se i mogao ocekivati odredjeni broj novih zaposljenja ( 100.000 je cista nebuloza). gospodin koji kritikuje to cini iz licne koristi a ne zbog nelogicnosti odluke nbs-a. moje misljenje je da ne trba dozvoliti pay pal-u da radi u srbiji pod neravnopravnim uslovima ( ja mogu tebi da prodam a ti meni ne, ti meni mozes poslati svoje devize a ja tebi moje ne)i da ne budem pogresno shvacen ( jer i sam cesto koristim transver doticne firme) ovakvim ugovorom dobijaju samo oni koji imaju devize( muljatori i sverceri)i strane kompanije (trgovci).....

Bosko

pre 10 godina

Još manje je iluzorno da će država menjati politiku zbog jedne od hiljade firmica preko koje mozete kupovati. A za onih 100k zaposlenih .. ja cu poceti da lupam samare ljudima koji izjave ovakve gluposti. Torbica? Sad mi je jasno ...

Bojan Cimbaljević

pre 10 godina

Većina vas nije razumela o čemu se ovde radi. Paypal je hteo da omogući da se unutar Srbije plaćanja vrše u evrima, i to ne može, i ne samo da ne može u Srbiji nego u svakoj "normalnoj" državi. Neko je pitao zašto bi to Paypal radio kad postoji bankarski platni sistem? Pa upravo zato da bi njima konkurisao i odneo im deo od provizija.

Takođe, ne znam zašto se u tekstu tvrdi da "nije realno da Paypal uvede dinar" kao sredstvo plaćanja?! Šta je to Paypal neka uber-organizacija koja neće da se zeza sa dinarom? Ako hoće plaćanja u zemlji onda mora dinar, kao što u svakoj državi mora lokalno sredstvo plaćanja. End of story.

Ivan

pre 10 godina

Da li je onda resenje da kupci iz Srbije ne mogu kupovati od prodavaca iz Srbije? I onako bi to garant bio samo promil transakcija. Samo da Paypal stavi tu restrikiju i sve cool.

Aleksandar

pre 10 godina

Interesantno da su svi spremni da menjaju zakon,samo radi neke interent kopanije koja se bavi posrednistvom u trgovini i trgovinom,ako dobro razumem! Ne koristim "PayPal"..ali kazu da je koristan! Ali to ne znaci da mi moramo samo zbog njih da menjamo propise,da li su ti propisi losi ili ne,to je vec nesto drugo,ali zbog pojedine komapnije ,radi ti to..nije ozbiljno! Neka oni uvedu valutu RSD samo za Srbiju...
A drugo,ako ce zaposliti 100000 ljudi,da li je gopsodin ,koji kritikuje,sigurna da ce oni svi placati porez na dobiti,i trgovinu,jer interenet prodaja je u nekim segemntima duboko u sivoj zoni ,i da li ce ti radnici sebi da uplacuju doprinose!? Mi nemamo sistem razradjen za interent trgovinu,i to je lose samo po sebi,ali ne znaci da mora da bude gore ,ne znam kako se prikupljuju porezi i da li imamo sistem za kontrolu trgovine preko pey pal-a,limunda,kupinda i kojih vec internet trgovina,i ako ga imamo da li je efikasan i da li se primenjuje? Pa zato neka mi neko to objasni!? Ako zna. Ali ja mislim da je sve to zamagljeno kao sto je i sve u celoj drzavi,kontrola mala,odgovornost jos manja!

Aleksandar

pre 10 godina

Dal' je moguce@ Hvala na ovome,interesanto,eto i ja kazem,dosta smo neobavesteni,a svaka novotariju viidmo kao neko prosvetljenje i napredak,a ako je drzava onemoguci,onda je drzava nesposobna,diktatorksa,nije u korak sa vremenom...i sta vec...ipak ima tu dosta stvari koji obicni ljdu ne znaju....ka ni ja...zato ja uvek sve preipsitujem pa i PayPal u vezi ovoga! Finasiski interesi drzave na prvom mestu,pa makar nikad ne koristili PayPal!

Zoran

pre 10 godina

Sa jedne strane mogu da razumem zasto se drzava protivi placanju preko Paypal-a. U Srbiji je nivo sive ekonomije kao i svest ljudi o zajednickom drustvenom dobru na katastrofalnom nivou. U Srbiji vazi deviza "vazno je samo da je meni dobro, a za drustvo i drzavu bas me briga". Pri tom niko ne razume da time sebi i svojoj deci kopa rupu, kao sto se skoro videlo na primeru Grcke. Paypal bi to stanje samo jos drasticnije pogorsao, jer bi muvatorima jos vise olaksao posao. Ajde, kazite mi realno koliki procenat ljudi bi prijavilo prihode ostvarene preko Paypal-a ?
Prvo je potrebno resiti brdo problema u Srbiji, uvesti red u pravno-financijski sistem, da bi se stvorili uslovi za Paypal.

pera-zder

pre 10 godina

(Programer, 1. novembar 2013 13:03) ma sta nam naprica. moze svako da zaradi preko ebay-a? tako sto ce kupiti neki otpad u inostranstvu za 500 eura a zatim isti prodati u srbiji nekoj zrtvi za 1.000 eura, i on zaradio 500 evrova, a to sto nije platio porez na ostvareni dobitak i sto je izneo 500 evra iz srbije(da ne spominjem to sto je zrtvi uvalio nesto sto nema nikakvu garanciju i mogucnost zalbe) tebi je normalno. pa iz istog razloga i torbica kritikuje nbs (ne moze da mulja). prosla vlada nije pristala na uslove pay pal-a zbog stetnosti po srpsku privredu i finansije a ovi dozvolise da se iznose devize i zapostavljaju nasi proizvodjaci. cela ova prica je dil sa nbs-om. ovaj ih kritikuje za nesto a ne spomenu ni rec o stvarnoj steti upotrebe pay pal-a u srbiji....... ako si ti programer ja sam engleska kraljica.

NekoIzMase

pre 10 godina

Jesam za uvođenje Paypala, svako normalan je za to ...

Ali me izluđuju neodgovorne izjave. A to je izjava g. Torbice da bi se na ovaj način zaposlilo 100.000 ljudi ... Ja bih dozvolio Paypal, ali da se Torbica obaveže da doplati razliku, bar za poreze i dopriinose, u broju novozaposlenih (ako se zaposli na osnovu internet prodaje 20.000 ljudi, Torbica da plati poreze i doprinose za ostalih 80.000). Isto tako se zalažem i za izjave političara, ali oni bar imaju neki legitimitet koji dobiju kroz podršku na izborima ... Torbica nema nikakav da lupeta gluposti ...

Hollywood

pre 10 godina

Pametujte koliko hocete, ali meni apsolutno nije normalno da jedna drzava prilagodjava svoje zakone, ma koliko oni losi bili, jednoj kompaniji...i to inostranoj kompaniji, koja ne ulaze nista u ovo trziste, vec samo izvlaci pare.
Zamolio bih vas sve, ako vam toliko sve ne odgovara ovde, da se iselite vec jednom svi djuture i da vas ne slusam vise.
(branko, 1. novembar 2013 13:09)
Eto slazem se i ja tu nista ne bih dodavao

Dragan

pre 10 godina

Kakav tendencionalan naslov...

Koristim PayPal i stalo mi je da konačno svi njegovi servisi zažive u Srbiji, ali kako može pridržavanje zakona od strne NBS da bude "dokaz elementarne neodgovornosti za razvoj internet preduzetništva i nedostatak volje za rešenje problema".

Prosto, ne može Narodna banka Srbije uredbom da preinači ili ukine eksplicitne odredbe Zakona o deviznom poslovanju, zato što PayPal u svom šifarniku valuta nema RSD.

branko

pre 10 godina

Pametujte koliko hocete, ali meni apsolutno nije normalno da jedna drzava prilagodjava svoje zakone, ma koliko oni losi bili, jednoj kompaniji...i to inostranoj kompaniji, koja ne ulaze nista u ovo trziste, vec samo izvlaci pare.
Zamolio bih vas sve, ako vam toliko sve ne odgovara ovde, da se iselite vec jednom svi djuture i da vas ne slusam vise.

Vlada Gaj

pre 10 godina

Čekaj malo, meni ovde nešto nije jasno. Ja poslujem sa inostranstvom, tj izvozim uslugu, fakturu pišem u evrima, oni to uplaćuju na moj devizni račun i to je to. U čemu je onda problem sa izvozom i Pay Palom?
Sa druge strane sva plaćanja u zemlji su dinarska i tu nema dalje price.
Bez obzira koliko ne podnosim trenutnu vlast (kao i onu prošlu, da ne dođe do zabune), skupa sa Jorgovankom i ostalima, ovoga puta mi izgleda sve čisto.

Aleksandar

pre 10 godina

Dal' je moguce@ Hvala na ovome,interesanto,eto i ja kazem,dosta smo neobavesteni,a svaka novotariju viidmo kao neko prosvetljenje i napredak,a ako je drzava onemoguci,onda je drzava nesposobna,diktatorksa,nije u korak sa vremenom...i sta vec...ipak ima tu dosta stvari koji obicni ljdu ne znaju....ka ni ja...zato ja uvek sve preipsitujem pa i PayPal u vezi ovoga! Finasiski interesi drzave na prvom mestu,pa makar nikad ne koristili PayPal!

Aleksandar

pre 10 godina

Interesantno da su svi spremni da menjaju zakon,samo radi neke interent kopanije koja se bavi posrednistvom u trgovini i trgovinom,ako dobro razumem! Ne koristim "PayPal"..ali kazu da je koristan! Ali to ne znaci da mi moramo samo zbog njih da menjamo propise,da li su ti propisi losi ili ne,to je vec nesto drugo,ali zbog pojedine komapnije ,radi ti to..nije ozbiljno! Neka oni uvedu valutu RSD samo za Srbiju...
A drugo,ako ce zaposliti 100000 ljudi,da li je gopsodin ,koji kritikuje,sigurna da ce oni svi placati porez na dobiti,i trgovinu,jer interenet prodaja je u nekim segemntima duboko u sivoj zoni ,i da li ce ti radnici sebi da uplacuju doprinose!? Mi nemamo sistem razradjen za interent trgovinu,i to je lose samo po sebi,ali ne znaci da mora da bude gore ,ne znam kako se prikupljuju porezi i da li imamo sistem za kontrolu trgovine preko pey pal-a,limunda,kupinda i kojih vec internet trgovina,i ako ga imamo da li je efikasan i da li se primenjuje? Pa zato neka mi neko to objasni!? Ako zna. Ali ja mislim da je sve to zamagljeno kao sto je i sve u celoj drzavi,kontrola mala,odgovornost jos manja!

da da

pre 10 godina

Šta mislite, jel u americi plaćaju u evrima ili rubljama ?!?
U Engleskoj, možda evrima ?!?
NIKAD ! E pa tako se isto zna koje je sredstvo plaćanja u srbiji, a to je RSD.
PayPal malo prilagodi svoje poslovanje nama, mi zakone prilagodimo njima i ekonomija ne trpi a ovakve izjave nikuda ne vode !!!

Ivan

pre 10 godina

Ma koliko god ja od sveg srca podržavam PayPal jer nam omogućava da živimo kao ostali, ovo obrazloženje je toliko besmisleno da ja iz njega ne vidim gde je država pogrešila
"Totalno je iluzorno očekivati da će Pejpal u svoje opcije da uvede srpski dinar. Zar nije bolje rešenje da se izmeni regulativa koja bi omogućila plaćanje u drugim valutama makar jedino na internetu."

Meni zdrav razum kaže da ovo nije kako treba.

zakon iznad svega

pre 10 godina

Informaciju sam dobila iz NBS. Moze bez problema da se primaju uplate iz inostranstva preko PayPala (to misle u centralnoj banci), ali se platni promet preko tog servisa u zemlji mora obavljati u dinarima. Pretpostavljam da bi PP morao da ubaci opciju za placanje dinar. Procitan mi je i text iz zakona gde se dozvoljava PayPalu da obavlja u oba smera trasakcije sa gradjanima Srbije. I tako sam saznala da je zemlja Srbija potpuno otvorena prema svetu, ovde niko nista ne koci, niti mulja. Sve je kristalno jasno. PayPal ako hoce da dodje mora da postuje srpske zakone....nismo mi banana republika :o)

boolewar

pre 10 godina

Ustajte prezreni na svijetu
Svi sužnji koje mori glad!
To razum grmi u svom gnjevu
Kraj u ognju bukti sad
Prošlost svu zbrišimo za svagda
Ustaj , roblje , diže se
Sav svijet iz temelja se mijenja
Svoj bijedi sutra bit će kraj!

To će biti posljednji i
Odlučni teški boj,
Internacionala
Nek bude ljudski rod!

Od silnih nama nema dara
Krvnici su nam car i bog!
Tko trudom sve na svijetu stvara
Sam nek zgazi vraga svog.
Da nas zlotvor taj više ne davi,
I misao da ne guši mrak,
Raspirimo oganj u čas pravi,
I naš nek kuje čekić jak.

Naš zakon vlasnika sad štiti,
u ruci silnih krvav mač,
Pod njime sirotinja pišti,
On joj stvara bijedu i plač.
Svi mi bjesmo dosad bespravni,
Jednakost nek je sad za nas,
U pravu postanimo ravni,
I sebi samo dajmo vlast!

U bijesu svome sav je ružan
Taj kralja novca gnusni soj,
A svima dužan i predužan,
Pljačka nam on trud i znoj!
Što naš rad nam stvori i osnaži
Otmicom tuđ je zalogaj!
Al narod od njeg sada traži
Da vrati krvav zajam taj!

Nas varkom lagali su silni,
Nek mir je nama, njima boj!
A vojska, saveznik obilni,
Bit će s nama uz svoga svoj.
Osvajački tko u rat poziva
Da narod drugom bude rob,
Nek znade: naša puška živa
I njemu sprema crni grob!

Svud radnik i seljak se budi,
Visoko nose crven stijeg,
A širom zemlje radni ljudi
Silnika će nagnat' u bijeg.
Što nam krv su vjekovima pile
Tih crnih ptica skrš'mo let!
Kad s lica zemlje sve iščile,
Pod suncem nek zablista svijet!

Zoran

pre 10 godina

Sa jedne strane mogu da razumem zasto se drzava protivi placanju preko Paypal-a. U Srbiji je nivo sive ekonomije kao i svest ljudi o zajednickom drustvenom dobru na katastrofalnom nivou. U Srbiji vazi deviza "vazno je samo da je meni dobro, a za drustvo i drzavu bas me briga". Pri tom niko ne razume da time sebi i svojoj deci kopa rupu, kao sto se skoro videlo na primeru Grcke. Paypal bi to stanje samo jos drasticnije pogorsao, jer bi muvatorima jos vise olaksao posao. Ajde, kazite mi realno koliki procenat ljudi bi prijavilo prihode ostvarene preko Paypal-a ?
Prvo je potrebno resiti brdo problema u Srbiji, uvesti red u pravno-financijski sistem, da bi se stvorili uslovi za Paypal.

Uroš

pre 10 godina

E pa mi smo suverena država i neće nama neki tamo pejpal da nameće uslove. Ako hoće taj pejpal u Srbiju ima da se vlada po zakonima Srbije, ako neće, daleko im lepa kuća. Oni bi da zarade, a da ne uvrste dinar, e ne može, tako je korak po korak, otišlo Kosmet i Metohija, pa će Raška oblast, pa Vojvodina...

NE PEJPALU U SRBIJI!
--
zezam se, aman!

pera-zdera

pre 10 godina

(htc, 1. novembar 2013 13:06) potpuno se slazem sa tobom. pay pal ne dozvoljava prodaju robe iz srbije u inostranstvo i slanje novca iz inostranstva u srbiju, cime onemogucava ni najmanji priliv deviza u srbiju. s druge strane dozvoljavaju kupovinu u inostranstvu i slanje novca u inostranstvo, cime omogucavaju iznosenje deviza iz srbije. ne mora pay pal da uvrsti dinar u spisak valuta kojim se moze placati preko pay pal-a ali neka dozvoli da se roba iz srbije moze naplatiti kupcu u inotranstvu kao sto i kupac iz srbije moze da plati prodavcu u inostanstvu. tada bi se i mogao ocekivati odredjeni broj novih zaposljenja ( 100.000 je cista nebuloza). gospodin koji kritikuje to cini iz licne koristi a ne zbog nelogicnosti odluke nbs-a. moje misljenje je da ne trba dozvoliti pay pal-u da radi u srbiji pod neravnopravnim uslovima ( ja mogu tebi da prodam a ti meni ne, ti meni mozes poslati svoje devize a ja tebi moje ne)i da ne budem pogresno shvacen ( jer i sam cesto koristim transver doticne firme) ovakvim ugovorom dobijaju samo oni koji imaju devize( muljatori i sverceri)i strane kompanije (trgovci).....

gandra

pre 10 godina

ova vest je krajnje neprecizna - koliko vidim nbs ne dozvoljava da se unutar srbije trguje drugom valutom - a ne da se ne mogu naplacivati usluge koje se obavljaju sa inostranstvom??????????????

Bak

pre 10 godina

Ako ja dobro tumačim ovu vest reč je o tome da NBS ne dozvoljava PayPal-u da u kupovini preko ovog servisa između kupaca IZ Srbije cirkuliše evro. Što je i logično jer se kao zakonsko sredstvo plaćanja u RS koristi dinar, pa bilo to i u elektronskom servisu. Čekajte, zar iko očekuje da NBS krši Zakon o deviznom poslovanju dozvoljavajući takvo nešto?

A, iskreno, ne vidim ni razlog što bih sa nekim saradnikom iz Srbije trgovao preko PayPal-a, pored postojećeg platnog prometa!?

Ilija

pre 10 godina

Pa guverner NBS je "zavrsio" ekonomiju na Pristinskom univerzitetu, a master ce verovatno sa preCednikom. Njima ne treba internet biznis, dobre su plate

pera-zder

pre 10 godina

(Programer, 1. novembar 2013 13:03) ma sta nam naprica. moze svako da zaradi preko ebay-a? tako sto ce kupiti neki otpad u inostranstvu za 500 eura a zatim isti prodati u srbiji nekoj zrtvi za 1.000 eura, i on zaradio 500 evrova, a to sto nije platio porez na ostvareni dobitak i sto je izneo 500 evra iz srbije(da ne spominjem to sto je zrtvi uvalio nesto sto nema nikakvu garanciju i mogucnost zalbe) tebi je normalno. pa iz istog razloga i torbica kritikuje nbs (ne moze da mulja). prosla vlada nije pristala na uslove pay pal-a zbog stetnosti po srpsku privredu i finansije a ovi dozvolise da se iznose devize i zapostavljaju nasi proizvodjaci. cela ova prica je dil sa nbs-om. ovaj ih kritikuje za nesto a ne spomenu ni rec o stvarnoj steti upotrebe pay pal-a u srbiji....... ako si ti programer ja sam engleska kraljica.

Gradjanin

pre 10 godina

Juce javna zabrana "Dana vestica", danas zabrana poslovanja sa inostranstvom, sutra kamenovanje, naci ce se vec koga, prekosutra zabranjen izlazak sunca nad Srbijom. Zivi bili pa videli. Neko se gadno zeza sa ovom zemljom.

export-import

pre 10 godina

Ko koci? Zna se, a razlog je prilicno jednostavan. Preko noci bi popadali razni uvoni monopoli kao kruske sa grane. Ogroman se novac tu vrti, preko raznih bizNiZ-mena , sa ogromnim marzama, koji omogucavaju extra lagodan zivot u BG, pevacice/starlete u krevetu i shoping u inostranstvu.

U pitanju je uvonicko izvoznicki lobi koji ima jake ljude u NBS, dakle, nema od toga nista. Bar dok je SNS/SPS na vlasti.

sasa

pre 10 godina

ovo je uticaj banaka, po ko zna koji put, na nase zivote! umesto da u srbiju na ovaj nacin ulaze devize, a da NBS onda konvertujuci zaradi, ona stiti banke i njihov platni promet. budalastina ko zna koji broj! mogli bismo da prodajemo bilo sta na ovaj nacin, da ukljucimo i carinu i drzavu i poreze. ali ne! jorgovanki i ekipi se osladilo da im banke kaplju apanaze! guvernerka da se izjasni licno zasto oduzima nacin zaradjivanja para izmucenom narodu u srbiji!

Bosko

pre 10 godina

Još manje je iluzorno da će država menjati politiku zbog jedne od hiljade firmica preko koje mozete kupovati. A za onih 100k zaposlenih .. ja cu poceti da lupam samare ljudima koji izjave ovakve gluposti. Torbica? Sad mi je jasno ...

nenad

pre 10 godina

@export-import "U pitanju je uvonicko izvoznicki lobi koji ima jake ljude u NBS, dakle, nema od toga nista. Bar dok je SNS/SPS na vlasti." Je'l? A sta je DS uradila po tom pitanju dok je bila na vlasti? Koja vlast je uopste omogucila barem delimicno korišćenje PayPal servisa?

Mare

pre 10 godina

Davno sam resio problem paypala i carine- preselio se u zemlju u kojoj bez problema primam novac preko paypala a i pakete bez da ih carina krade.
Mnogo lep osecaj ziveti u slobodnoj zemlji.

Bgd

pre 10 godina

Uz dužno poštovanje prema pojedincima ali u NBS definitivno sedi jedna ekipa ljudi koji su apsolutno van svih savremenih tokova i koji vrhunac zadovoljstva doživljavaju kad nekome saopšte da nešto "NE MOŽE".

Alan Ford

pre 10 godina

Ne vidim šta ovde nije u redu. Zašto je nemoguće da PP uvede dinar kao sredstvo plaćanja?, nego cela regulativa jedne države se mora prilagođavati jednoj privatnoj kompaniji koja pri tome ignoriše postojanje jedne valute -dinara.
NBS je upravu. Nije ona zadužena za razvoj PP nego za poštovanje zakona. Neka gospoda vlasnici PP uvedu dinar kao sredstvo plaćanja i rešen problem. Država ima uvid u transakcije, caru carevo, Bogu Božije i mirna Bačka. Nego oni bi da ne angažuju svoje resurse (programere, ekonomiste, novac...) nego da mi to uradimo a oni da došu po proviziju ' na gotove (kao ino-banke).

Petar

pre 10 godina

Ako npr. izvozite usluge u inostranstvo, mozete uz pomoc PP da radite na crno. Otvorite racun u banci u HR, i preko njega PP. Sve pare primate preko PayPala. Preko paypala prebacite pare na svoj racun u HR ili BiH i sa karticom podignete na bankomatu u SRB. Tako da ipak treba razumeti drzavu, jer PP otvara nove mogucnosti za rad na crno. Svakako PP mora da uvede i Dinar, ne vdim sta je problem ako imaju vec Madjarske Forinte, Ceske Krune, i Turske Lire.

branko

pre 10 godina

(Ђорђе, 1. novembar 2013 14:07)

E, neka si ti meni objasnio sve i nazvao nekoga ko ima mnoooogo vise iskustva u e-komercu od tebe pecinskim covekom,a da vest, ocigledno, nisi ni procitao - lepo pise da placanje U OKVIRU SRBIJE ne moze da ide u devizama i tu ne postoji apsolutno nista sporno. A kao poruka tebi i ostalima koji samo umeju da hejtuju i svoju nesposobnost projektuju na drzavu - ako niste u stanju da uradite nesto najosnovnije, kao sto je organizacija nekog alternativnog kanala naplate, onda nemate sta da trazite na internetu. Jedva cekam da profunkcionise i taj Paypal vec jednom, pa da vidim ko ce tada biti kriv.

Izvini, ali moje misljenje je da ste ti i ljudi koji razmisljaju kao ti, koji imaju samo izgovore, a ne ideje, razlog zasto smo tu gde jesmo. Sposoban covek u problemu nalazi nove mogucnosti, a nesposoban izgovore.

htc

pre 10 godina

ova vest je krajnje neprecizna - koliko vidim nbs ne dozvoljava da se unutar srbije trguje drugom valutom - a ne da se ne mogu naplacivati usluge koje se obavljaju sa inostranstvom???…??
(gandra, 1. novembar 2013 12:32)

Mislim da si jedini do sada razumeo clanak.U unutrasnjem prometu svake drzave dozvoljeno je placati iskljucivo u domacoj valuti (izuzetak sam video samo u putarinama). Nesto nisam primetio da je u CRO, od kada su usli u uniju dozvoljeno placanje u EUR, u Nemackoj u svajcarcima ili dolarima itd... Jorgovanka je samo strucnjak za friziranje, da se razumemo, ali u ovome je NBS u pravu. Dozvoliti placanje u domacem prometu preko interneta je opasan presedan, otvaraju se brojne rupe. Ovaj tzv strucnjak Torbica lupeta stravicno. Pa zar placanje preko interneta nije i placanje struje, infostana on-line? Zar on-line placanje izmedju firmi nije internet placanje? Zar paypal treba da ima spec uslove u odnosu na banke koje dozvoljavaju "internet" placanja?
Narode, zakoni su nam ionako busni ko ementaler, forsiranjem ovakvih stvari samo dozvoljavamo muljatorima da koriste priliku, jer je , pobogu, zelja gradjana. A o 100.000 zaposlenih... Rece covek i ostade ziv.

Dal' je moguce...

pre 10 godina

Ne mogu da verujem koji su komentari. Zivim u inostranstvu vise decenija i stari sam korisnik pejpala. Do sad objevljene komentare su pisli oni koji o temi ne zanju nista. NBS stiti drzavne interese trazeci uvodjenje dinara pri prometu sto znaci da bi IZ Srbije moglo da se IZVOZI a ne samo uvozi i pravi usluga pejpalu koji svoje usluge NAPLACUJE. Naravno za sve uvozne stvari (npr. relacija USA - EU) se placa carina. Nedavno sam platio carinu na objektiv oko 50%. Uvodjenjem dinara u promet bi se izjednacili interesi obe strane. Kako neko rece "Srbijo medju sljivama"

Sava

pre 10 godina

Bravo Lazo samo napred! Pa zasto bi iko zeleo da ubira porez sa online kupovine, to samo budale rade! Odoh sad nazad u svoju pecinu da klesem kamen...

milos

pre 10 godina

Ne razumem sta je problem sto ne moze da se vrsi placanje unutar Srbije paypalom?? Onaj ko hoce da prodaje robu putem interneta, unutar Srbije moze da koristi druge payment procesore i radi na direktan nacin sa Visom/MasterCardom. Mada kod nas ni to nije bitno, jer lepo funkcionise placanjem pouzecem i brzom postom. Kako bi to placanje paypalom unutar Srbije zaposlilo 100000 ljudi? Ne bi zaposlilo ni jednog :).

Bojan Cimbaljević

pre 10 godina

Većina vas nije razumela o čemu se ovde radi. Paypal je hteo da omogući da se unutar Srbije plaćanja vrše u evrima, i to ne može, i ne samo da ne može u Srbiji nego u svakoj "normalnoj" državi. Neko je pitao zašto bi to Paypal radio kad postoji bankarski platni sistem? Pa upravo zato da bi njima konkurisao i odneo im deo od provizija.

Takođe, ne znam zašto se u tekstu tvrdi da "nije realno da Paypal uvede dinar" kao sredstvo plaćanja?! Šta je to Paypal neka uber-organizacija koja neće da se zeza sa dinarom? Ako hoće plaćanja u zemlji onda mora dinar, kao što u svakoj državi mora lokalno sredstvo plaćanja. End of story.

Tomislav

pre 10 godina

Zemljo Srbijo među šljivama. Hoće li iko ikada u ovoj zemlji videti dalje od popodne? Za ove je sutra daleka budućnost.E daleki beli svete kako si daleko. I svakim danom sve dalje.

space

pre 10 godina

Sta Jorgovanka zna sta je internet biznis! Nju su tamo stavili kao neki fikus da sedi, ubire 5000e platu, 30% posto daje SNSu svakog meseca, frizura je nova, Srbija je sretna!! Zasto bi isli napred kada Vucic moze 10 godina da vlada u mulju!!

Sava

pre 10 godina

Aman ljudi, Paypal je taj koji ne dozovljava prodaju preko Ebay-a, a ovo sto je ovde napisano samo je mazanje ociju. Isti propisi postoje u Kini pa opet malte ne svaki prodavac je Kinez, a resenje je vrlo jednostavno: na Ebay aukciji se lepo stavi ogranicenje, tako da Kinez nikad ne prodaje nekome u Kini jer bi inace morali da trguju u juanima. Tako i srpski trgovci nece prodavati Srpskom kupcu i sve ce biti u skladu sa zakonom cak i u ovom sadasnjem obliku. Ponavljam, Paypal ne zeli da jos uvek dozvoli mogucnost prodaje, kao sto su objektivno godinama odlagali mogucnost kupovine, koliko god nakaradni nasi zakoni bili, nisu bili jedini razlog za ovakav tretman.

Zoran

pre 10 godina

Pa na sledećim izborima glasamo za onog ko obeća da će promeniti glup propis i dozvoliti prijem novca i izvoz preko pej-pala.Slutim da nas ima bar milion koji bi glasali.Mislite o tome!Kad smo čekali do sad sačekaćemo još malo.

napredno

pre 10 godina

Pa na vlasti je "napredna" stranka sa sve laznim diplomama ionako nistavnih "fakulteta" koji su ih kao izdali, pa ne razumem sta je neko ocekivao???

Timocanin

pre 10 godina

"Ako bi postojala dobra volja NBS, Ministarstva finansija, Poreske uprave, Carine - i ako bi se promenili pojedini propisi - to bi poguralo internet biznis u Srbiji, koji bi zaposlio najmanje 100.000 građana u jako kratkom roku, Torbica."

Tacno. Bez obzira sta kazu drugi komentatori.

Ilija

pre 10 godina

"Čekaj malo, meni ovde nešto nije jasno. Ja poslujem sa inostranstvom, tj izvozim uslugu, fakturu pišem u evrima, oni to uplaćuju na moj devizni račun i to je to. U čemu je onda problem sa izvozom i Pay Palom? ..."

Nasmejah se. I ja to isto radim, ali ti verovatno poslujes u nekom virtuelnom svetu, ne Srbistanu. Vidis, meni nije dozvoljeno da se koristim tim devizama, niti da ih podignem, moram da ih prodam banci prvo, pa da dinare pretvorim u devize ponovo ako ih zelim. Ovo ne bi vazilo da mi neko uplati 20e na licni devizni racun, verovatno niko ne bi ni proverio da li sam platio porez, tj globu drzavi, za izdrzavanje njegih krpelja na budzetu. Ali kada mi stigne velika suma, recimo zaraa firme, nemas nacina da to uplatis sebi na privatni racun, ili imas, ali daj pola toga salterusama i citacima novina u kancelarijama? Srbistan?

Bauk komunizma i dalje vlada Srbijom

pre 10 godina

Zakon o deviznom poslovanju je PRVI zakon koji je donela Skupština Srbije posle 5. oktobra. Autor Zakona je Božidar Đelić, a u to vreme je guverner bio Mlađan Dinkić.
(deggial, 1. novembar 2013 14:49)

Đelić, Dinkić i mentor Labus su komunisti po ideološkom opredeljenju. Svaki dalji komentar je nepotreban.

Boris

pre 10 godina

Pa da to je to... Narucio sam robu preko eBay-a koja mi nije stigla, odobrili su mi refund ali ga nikada nisam dobio nazad na racun tako da toliko o sigurnoj online kupovini u Srbiji...

Nebojsa

pre 10 godina

Pa zato lepo imam Payoneer, Paxum i Skrill master kartice i sve radim preko njih i stranih racuna povezanih na iste. Zabole me za banke u Srbiji. Da l' cu pare da dignem na bankomatu u Babusnici ili Cirihu sve mi je jedno. Srecom pa NBS nema i nikada nece imati uticaja na Master, VISA ili AMEX program kartica. Tu moraju da cute kao decica u vrticu i da klimaju megatrend glavama.

niš' ja ovog Torbicu ne rezumem

pre 10 godina

Kakve veze ima PayPal sa trgovinom izmedju Niša i Beograda (njegov primer)??? Da bi neko trgovao na toj relaciji i koristio dinare, ne treba mu PayPal.

Vracar

pre 10 godina

Za sve one koji hoce da prodaju na Ebay-u savet!
Dakle vrlo je prosto i ako deluje komplikovano. Registrujte LLC u Delaware-u ili Nevadi (potpuno bez poreza a i ne treba vam knjigovodja oko 50$ jednokratno se plati i sve se zavrsi online za 24h) i dobicete ITIN broj sa tim brojem registrujte vas US Paypal nalog. Sa tim istim brojem otvorite i biznis racun u Bank of America i mozete da radite wire transfer na banku u Srbiji (30$ kosta wire transfer bez obzira na sumu) ili da vam posalju debitnu karticu na adresu pa koristite u Srbiji. (2% provizija)(posle 2 godine aplicirate za biznis kreditnu koja nema ni proviziju u opste). Zakupite i vasu realnu adresu u USA (mailservicecenter 15$ mesecno) i bicete u USA virtuelno.

Bice vam adresa
Pera Zikic
8098 Santa Monica blvd #324
Los Angeles
California

Sva posta ce vam stizati na tu adresu a sa te adrese vam covek salje za Srbiju po potrebi ili skenira pa email-om.

Em je sve to bolje em je sigurnije em je lakse a i nema poreza na prodatu robu. Zaboravite Paypal u Srbiji. Svakako kad vide da ste prodavac na Ebay iz Srbije necete se mnogo ovajditi. Osim toga stalno ce vas prebacivati na neke evropske Ebay-eve. Zato lepo se registrujte u US i kraj price vezano za PayPal. Ako vam bude bila potrebna i Americka IP adresa (nekada je potrebna zbog placanja tipa Paypal) podesite neki Free proxy u vasem browseru ili kupite servis VPN.(5$ mesecno).

ITER

pre 10 godina

"NBS ne da da zaradimo preko Pejpala" Pa naravno da ne da! Kako će država onda uzeti "svoje" 2/3 od poreza i doprinosa. Samo zaboravljaju jednu stvar... Ti, što bi primali pare preko Paypal-a, naći će jos 1000 drugih načina da dobiju to što žele. Recimo, osnivajući firme u normalnim zemljama u okruženju, gde ima Paypal, pa će tamo plaćati porez. A ti državo Srbijo........ ne daj!.... i dalje.....

Scele

pre 10 godina

Uopšte ne znam zašto bilo ko očekuje da NBS dozvoli full rad sa PayPal-om. Da su hteli, to su mogli oooodavno da urade. Zamazivali su nam oči pričama "Mi smo uradili sve, sad je samo na PayPal-u". Najzad su priznali da NBS koči celu stvar. I to potpuno paradoksalno, koči nešto što svaka zemlja priželjkuje da ima, priliv deviza iz inostranstva. Zaradim pare online, podignem ih u Srbiji, trošim ih u Srbiji, pospešujem domaću ekonomiju. NBS kaže "ne može". Zašto? Zato što se mora poštovati zakon donešen u vreme verovatno Balkanskih ratova. Alo ljudi! Internet, 21 vek, globalizacija...??

спрдња

pre 10 godina

И онда се чуде што млади одлазе. Па ово је горе него банана држава. Србија Мордор!

Pera ložač

pre 10 godina

Skrill (Moneybookers) ima dinar kao sredstvo plaćanja, već nekoliko godina. Da država želi razvoj IT sektora mogla bi preko (na primer) Komercijalne banke da sklopi ugovor sa Skrill-om i da se trgovina i u Srbiji i van nje po pravilima NBS vrši nesmetano. Garantujem da bi posle ovoga PayPal u vrlo kratkom roku sam ubacio dinar kao sredstvo plaćanja i verovatno i provizije smanjio da bi zadržao primat.

Savest mi je cista zato glasno lajem

pre 10 godina

Sta bre penite. Odete preko grane, otvorite nerezidenti racun. Dobijete kartice i teraj dalje. Nije po zakonu!? Evo srce me boli i jos po nesto za Srpske prepotopske zakone. Ja mogu da radim i zaradim a to sto sam pukim slucajem rodjen u zemlji nesposobnih to je problem za nesposobne. Jednog dana ce mozda i neko pametan da dodje ne vlast, u sta sve vise sumnjam. Pamet se bavi drugim stvarima a ne politikom.
Oprase milijarde narko dolara i evra u Srbiji, odnesose milijarde provizija preko off-shore kompanija a ovamo problem su privatni racuni gradjana u inostranstvu. Ma vazi. Zakoni i propisi vaze za male a za krupnu ribu i krupan plen postoje fantomske firme i Kajmakcalanska ostrva. Ko vas j... drugovi i gospodo. Ja nista nisam ukrao, nista proneverio, drogu i oruzje ne prodajem vec svoje znanje koje sam godinama mukotrpno sticao radeci za sicu. Sada ga prodajem onome k'o plati a naplacujem kako mogu. A nesposobnoj, lopovskoj drzavi dajem najmanje sto moram. Sto? Da nece sutra penziju da mi daju? Ili cu da dobijem besplatno i na vreme zdravstvene usluge? Ili ce mi dati pomoc kad ostanem bez posla? Ne daj Boze povredim se i budem onesposobljen? Vazi. U nekom drugom zivotu, mozda.

zoran

pre 10 godina

Sve je ovo za ochekivati, ako znamo da je intelektualna elita odavno na zapadu, cast onim retkim izuzecima koji se bore protiv vetrenjacha. Sada vlada "elita" sa Megatrenda.

Prochitas ovu vest nasheg guvernera, te ne mozes da verujes da je to java, a ne san, nocna mora. Umesto da pomogne ljudima kako bi krenuli u male biznise i tako pomogli familijama, ovaj bi da zajashe jos vishe.

Koji koeficijent inteligencije moras imati da bi izjavio tako nesto, a sto je jos vec absurd sedish u fotelji guvernera banke. Horor...apsolutni horor.

Col Kurtz

pre 10 godina

Prevedeno na srpski dame i gospodo nikada ništa nećete moći da prodajete jednostavno i legalno preko interneta. Mora pečat, mora izjava, mora potvrda banke, mora potvrda NBS, mora kupoprodaja deviza po kursu NBS, provera uprave za pranje novca. Samim tim što pokušavate da radite u očima države ste potencijalni kriminalac.

Vlada

pre 10 godina

Ali me izluđuju neodgovorne izjave. A to je izjava g. Torbice da bi se na ovaj način zaposlilo 100.000 ljudi ... Ja bih dozvolio Paypal, ali da se Torbica obaveže da doplati razliku, bar za poreze i dopriinose, u broju novozaposlenih (ako se zaposli na osnovu internet prodaje 20.000 ljudi, Torbica da plati poreze i doprinose za ostalih 80.000). Isto tako se zalažem i za izjave političara, ali oni bar imaju neki legitimitet koji dobiju kroz podršku na izborima ... Torbica nema nikakav da lupeta gluposti ...
(NekoIzMase, 1. novembar 2013 12:32)

A hoce li SNS da doplati razliku do 100 milijardi investicija???

Bojan

pre 10 godina

Selim se ponovo i definitivno u drugu zemlju. Vratih se ovde pre neku godinu zbog nostalgije i u optimizmu da će biti bolje. Idem u slobodnu državu gde se PayPal i još mnogo toga normalno koristi. Šta to beše nostalgija. Vlada mašta o povratku mladih stručnjaka a ovakvim potezima radi zapravo na tome da ove u zemlji otera.

Lux

pre 10 godina

Nazadna,apsolutno nazadna država... Samo u korist određenih struktura,u ovom slučaju banaka...koji su,uzgred rečeno najveća mafija i paraziti,to već svi znamo...Što je veliko - biće malo. Što je nisko - biće visoko. Što je krivo - biće pravo! (kaže Tao - te - đing, u prevodu: moja nada da će se nekad stvari promeniti..)

Dragan

pre 10 godina

Svake godine kada uplacujem letovanje agencije odbijaju da prime stranu valutu pod izgovorom da im to nije dozvoljeno. Zbog toga, primoran sam da prodajem euro u menjacnicama a zatim da uplacujem aranzman u dinarima pri cemu mi agencije zaracunavaju neki kurs veci od realnog po kojem se valuta kupuje u menjacnicama (npr. 117,5 RSD za 1 euro) uz obrazlozenje da je to kurs neke poslovne banke. Tako, umesto da me aranzman kosta 1000-1200 eura, ja ga placam 1230-1240 eura svake godine. Da ne spominjem i bespotrebni gubitak vremena. Samo jedna svinjarija NBS i Ministarstva finansija kosta me 30-40 eura svake godine. Zasto, ne mogu da placam evrima nesto cija je cena vezana za kurs evra?! Zasto nemam pravo da raspolazem svojom ustedjevinom onako kako ja to zelim?

Aleksandar

pre 10 godina

Dragan i aranzamn od 1200evra@ Dragane ako Vi imate para za aranzman od 1200 evra,imate i tih 40evra...:) slazem se samo oko navoda da poslovanje u srbiji,pa i turistickih organizacija u sustini je maglovito i sumnjivo,na ivici zakona i reuglativa,koje cesto prelaze!

deggial

pre 10 godina

"Ko vam je pisao propise? Edvard Kardelj ili Leka Ranković?"
"NBS kaže "ne može". Zašto? Zato što se mora poštovati zakon donešen u vreme verovatno Balkanskih ratova. Alo ljudi! Internet, 21 vek, globalizacija...??"
Kratko pamtite.
Zakon o deviznom poslovanju je PRVI zakon koji je donela Skupština Srbije posle 5. oktobra. Autor Zakona je Božidar Đelić, a u to vreme je guverner bio Mlađan Dinkić.
Problem je što ni posle njih nikome ne pada na pamet da taj Zakon izmeni.

Kobi

pre 10 godina

Sta sam iz ovih komentara naucio ?
Da je resenje za sivu ekonomiju i korupciju u zemlji, jos vise sive ekonomije. Jedan savetuje kako efikasno utajiti porez, drugi opravdava kradju jer eto drugi kradu mnogo vise. Ljudi, ne postoji mali i veliki lopov - ili to jesi ili nisi, nesto izmedju ne postoji.
Ja mislim da u nijednoj zemlji na svetu nema toliko licemera koliko u Srbiji. Svi kritikuju korupciju, a kada bi im se pruzila prilika, prvi bi u njoj ucestvovali.
To je u stvari PRAVI razlog ovog stanja u Srbiji, jer ako je kriminalne pojedince i moguce identifikovati, svest naroda je vrlo tesko promeniti.
Dok sve to ne shvatite vi cete i dalje samo na prazno da kritikujete i u Srbiji se nikad nista nece promeniti. A sto se tice politike, ona je samo ogledalo naroda.

Mali Perica

pre 10 godina

Treba da i mi koji zelimo uplate preko PayPal-a, blokiramo prugu izgleda. Bez toga nam nema pomoci. A i sigurno bi nas se mnogo vise skupilo.

Mali privrednik

pre 10 godina

Svi znamo da mafijaskim bankarima koji zaradjuju milijarde od gradjana Srbije ne odgovara da se mi bavimo poslovanjem i prodajemo nasu ili tudju robu preko internet shopova sto je trenutno vodeci sektor trgovine u svim svetskim zemljama. Pola Amerike zivi od preprodaje Kineske robe preko interneta.

NBS laze kada kaze da se preko PayPala moze nesto naplatiti.

Ovo sada samo pokazuje da oni ne nameravaju da bilo sta urade po tom pitanju u skorije vreme jer im logicno ne odgovara ali ono sto me brine je da i svi inostrani payment processori odbijaju Srbiju kao zemlju sa kojom ne zele da rade iako imamo sva parva na to. Uglavnom su izgovori razliciti i izuzetno mastoviti. Znaci nasi ljudi se bore, ne samo sa domacim izdajnicima kojima je draze da sebi i stranim bankama i interesnim grupama napune dzepove i onemoguce da Srbi jednako konkurisu na inostranom trzistu, vec i sa inostranim kompanijama i institucijama kojima takodje ne odgovara da mi nesto radimo jer uzimamo hleb njihovim gradjanima.

Zao mi je sto je tako ali namojte posle svi da budete besni kada svi otvorimo Offshore kompanije i ne budemo placali nikakav porez ni nasoj drzavi ni porez u drugim drzavama a necete imati ni uvid u to sta i sa kim uopste radimo jer novac nikada nece ni uci u Srbiju.

Ne moze samo Miskovic, Kostic i slicni muljatori da ima offshore kompanije po zakonu vec ce to moci svaki gradjanin Srbije.

Posto se pravite pametni sada cete iskusiti pamet malih privrednika Srbije !

Vlada

pre 10 godina

Stampaju mail-ove pa ih citaju. Hm? Da je srece da znaju to da urade.
Iz licnog iskustva znam da vecina drzavnih sluzbenika insistira da im dokumenta posaljem na fax.

Ja

pre 10 godina

Svaka čast NBS na takvoj odluci, u vreme kada državni zvaničnici velike svote iskazuju u evrima, jer su milijarde i bilioni dinara nepraktični, oni nas svojim rigidnim stavom sprečavaju da radimo i zaradimo. Ako ste već dozvolili da narod kupuje i prodaje evre u menjačnicama, zašto ne dozvoljavate da se ti isti evri prenose sa računa na račun? Ko vam je pisao propise? Edvard Kardelj ili Leka Ranković? Alo? Odštampajte ovaj komentar i dajte nadležnima da pročitaju, molim!

He, he...

pre 10 godina

Na pomolu je novi oblik sive ekonomije. Mogu ex komunistički dinosaurusi da nameću svoja rešenja sa polovine 20-og veka koliko im volja, svet će se upravljati prema svojim merilima. Tako će i jedina preostala ekipa ljudi koji prave neki novac od sopstvenog rada i znanja preusmeriti svoje novčane tokove na online servise i tamo trgovati, bez obzira šta lokalni mastodonti odrežu. Ovima iz NBS nije jasno da je odavno moguće primiti novac iz inostranstva i na bankomatu, uz masnu bankarsku proviziju, podići dinare i posle kupovati po Srbiji. Toliko je već online servisa za plaćanje da nema šanse da lokalni glupaci zaustave te novčane tokove. Jedino da zabrane internet.

U ovom konkretnom slučaju se ogleda glavni činilac naše državne propasti. Nije stvar u NBS, već u mentalitetu. Hoćeš mimo sveta? Nećeš da se menjaš? Očekuješ da ti se svet prilagodi? Misliš da jedino ti znaš šta je ispravno? Važi!

Neka ih..

pre 10 godina

Ja od sada prestajem da placam porez, pa ako ikada dobijem neku prijavu ili nesto, idem iz drzave. Ovaj posao koji radim mogu da radim i sa mora, u nekoj drzavi gde su programeri koji izvoze oslobodjeni poreza(svaka drzava u okruzenju, ako ne i u svetu).

Radim preko neta, vecina klijenata nece da se zeza sa papirima i ko zna cime da plati direktno na racun u banci, posto nemam paypal placam prvo nekom levom servisu 8% da mi prebaci pare, te pare se konvertuju iz dolara u evre, pa ovde ponovo u dinare sto je isto tako gubitak, i onda jos na kraju svake godine moram drzavi da dam 20%! To je oko 35% manje sa konverzijama, onda treba jos platiti i zdravstverno, socijalno i ko zna sta? Pa nek se nose svi redom!

mikin

pre 10 godina

"To znači da će preko ovog servisa iz Srbije moći samo da se šalje novac i kupuje u inostranstvu, dok opcije primanja novca i prodaje neće biti dostupne građanima Srbije.'
-------------------------------
Prosto je neverovatno koliko su neki ljudi u drzavi uzeli sebi pravo da osude ovaj narod na siromastvo. Cak i tamo gde bi neko mogao zaraditi u inostranstvu i taj novac "uneti" u zemlju nadje se "neko" od drzavnih "talibana" i ostalih "cuvara revolucije" koji se pobrinu da se to ne ostvari. Sto narod siromasniji i zatucaniji to su oni sigurniji na vlasti.

nema deda mraza

pre 10 godina

ne razumem ovo a i neke aktiviste u komentarima.

uplate na devizni racun banke isplacuju u stranim valutama.
transfer moneygramom takodje,
transfer western unionom koji ne ide preko poste se takodje isplacuje u stranim valutama.

izgleda da nbs nema kontrolu nad bankama

Rotkva

pre 10 godina

"Stampaju e-mail pa ga citaju" Ova mu je dobra, a i nije daleko od istine... (Nenad, 01. novembar 2013 12:20)
Ne da nije daleko od istine,nego je ziva istina. Licno sam svojevremeno morao da proveravam mejlove koje stizu sefu i stampam mu ih kako bi ih procitao. Jedanput sam poslao neko interno obavestenje mejlom po firmi,a on se izdrao na mene jer "ne moze to tako,mora on prvo da potpise" (iako je obavestenje bilo trivijalno,detalji oko neke firmine proslave). A da,naravno,drzavno preduzece je u pitanju.

Printer Zaboravljeni

pre 10 godina

Ne znam sta ima lose u tome sto odstampam svaki email pre nego sto ga procitam. Time pomazem nasu industriju papira a mogu da odnesem taj papir i kuci da deca posle crtaju na praznoj strani. Ove nove generacije su tako iskljucive i mrze sve nas koji nemamo Iphone.

:-)

Samo ne znam zasto je nasa drzava ukinula pretresanje gradjana na aerodromima (prilikom izlaska) - oduvek sam voleo onaj zakon koji nije dozvoljavao da izneses vise od 300 eura. A ne volim ni sto vise ne obelezavaju u pasosu da si uneo laptop u zemlju. Otkad to ne rade skoro da mi se niko vise od stranih kolega i prijatelja ne smeje i osecam se jako usamljeno.

Anonymous

pre 10 godina

Meni je ovo super... Znači, meni Amer ne može da uplati u dolarima na paypal, jer zaboga to nije naša valuta, ali zato turistička agencija nema nikakvih problema da svoje cene oglasi u evrima, i preračunava na dan uplate po zvaničnom kursu, pazi sada, Banka Intesa (a što ne po kursu Narodne banke?!). Taj kurs je pre neki dan bio 116,95 za evro prilikom kupovine...

P.S.
NBS, pozdravite Vašu mamu

Ђорђе

pre 10 godina

@ Branko - Vidis Branko, PayPal-u nije neophodna Srbija. A mnogim ljudima u Srbiji bi mnogo znacilo da Srbija postane dio svijeta. Ljudi bi mogli pokrenuti biznis i trgovati sa ljudima u zemlji i inostranstvu, sto bi dopunilo i kofere NBS. Ovo je zapravo toliko jednostavno da se ne treba ni objasnjavati. Samo sebe objasnjava. Kada bi svi razmisljali na nacin na koji ti razmisljas, ti i ja bi danas sjedili u pecinama ili skakali po sumama i gorama, sa lukom i strijelom u ruci.

Dux

pre 10 godina

Dovoljno mi je samo da pogledam na sajtu Paypala, koliko zemalja u svetu imaju i koriste oberučki tu uslugu, da bih zaključio kolika smo mi banana.

Brus Vilis

pre 10 godina

Plata od 400-500 evra je ništa za roditelja koji ima dete ili decu. To na internetu, svako ko je vredan i iole obrazovan, može zaraditi. Radio sam za tu platu i pre godinu dana dao otkaz, jer mi je to bilo nedovoljno a decu nisam ni vidjao sve do vikenda. Sad radim kod kuće i ne da mi je lepo nego mi je kao u snu, prošlog meseca sam zaradio tek 200 dolara, ali sam prethodnog ulovio 3500. Nema šefova, nema maltretiranja, zakidanja, omalovažavanja... To su web konkursi, ništa muvanje, lopovluk ili prevara. Jeste, ne plaćam porez, ali sve pare trošim u Srbiji. Zato što sam zvanično nezaposlen nisam mogao upisati decu u državni vrtić i sad plaćam 300 evra za privatan. Nemam mogućnost da dobijem kredit u banci. Naravno, voleo bih da se to reguliše, želeo bih da i ja mogu sebi da uplaćujem staž kao što to mogu slobodni umetnici, glumci, pevači.... I istina je, zaradio bih mnogo više da imam mogućnost primanja para preko Paypala. Ima mnogo, mnooooogo konkursa koji učesnicima uplaćuju samo posredstvom ovog servisa. Rado bih pristao da država uzme 20% od svih mojih novčanih priliva na devizni račun. Kad mogu izvozne firme što ne bih mogao i ja? Do sada sam čvrsto verovao da će u Srbiji biti bolje i da ne treba odlaziti. Nakon ovih godinu dana sam promenio mišljenje. Video sam da mogu da brinem o sebi i porodici, da mogu da zaradim i ako uskoro država ne reši ova pitanja neće mi biti problem da spakujem kofer i odem gde je bolje. A to je, sve mi se čini, bilo gde.

S

pre 10 godina

NBS ne može da radi van Zakona o deviznom poslovanju, tako da naslov treba da glasi "Zakon o deviznom poslovanju ne da da zaradimo preko Pejpala". Dakle, adresa za obraćanje je skupština, sa predlogom izmene pojedinih članova spornog zakona. A NBS je samo izvršni organ koji sprovodi napisano.

mislimstvarno

pre 10 godina

@Aleksandar: Ej, nemas pojma sta pricas, bolje sebe preispitaj i mani me "nacionalnih interesa" leba ti. Kada nacionalni interes bude boljitak svojih gradjana, a ne admistrativni zid i lopovluk, onda mozemo da pricamo. Do tada, zaobidji.

Pravnik na celu drzave ??????!!!!

pre 10 godina

Samo polako treba biti strpljiv. Sve ce jednog dana da dodje na svoje mesto. Osamdesetih sam svercovao racunare, za sebe, a danas glavonje trtljaju da je IT nasa sansa. Tako ce biti i sa trgovinom preko neta. Jednog dana. Dotle, disite duboko, sedite po kaficima i gledajte sta prolazi.

Deki

pre 10 godina

Problem je u tome sto NBS trazi da PayPal otvori ovde banku i polozi desetmiliona eura kao depozit, a PayPal nije banka vec samo servis za elektronsko placanje, kao sto je nekada bio ZOP. Nazalost neko je racunao da se ogrebe za desetak miliona necega, a ne shvataju da nema puta u Evropu bez PayPala.

Aleksandar

pre 10 godina

A zasto taj Torbica i svi ostali lepo ne kazu pravu istinu, da nekome nije u interesu da ovde ljudima bude bolje, nego stalno imputiraju nesposobnost, neobavestenost i sporadicnu korupciju kao odgovor na stanje u zemlji, pa i regulativu u vezi online placanja.
Mi i sutra da dobijemo paypal, u zaostatku smo jedno 40 godina za ostalim malim privrednicima koji su se odavno pozicionirali u svetu u svakoj oblasti.

Sonja

pre 10 godina

Mi nismo država, mi smo jedno veliko S. U s se budim, s gledam svakog dana, u s se davim, i nazalost, iz ovog s nikada neću moći da pobegnem.

Onaj ko misli da zna sve i svasta

pre 10 godina

Zar nije u interesu svake drzave da ima sto veci priliv sveze love u zemlju? Zasto Srbija radi obrnuto? Ovi su sve pobrkali. Kod nas postoje zakoni o sprecavanju pranja novca, sprecavanja terorizma i svaki iznos preko 10,000 eura se prijavljuje poreskoj upravi i dr. (bez obzira da li je preko banke,dhl ili sl. legao novac. Ako je to razlog zar ne moze drugacije da se resi. Ako nije onda nemam komentar. Ispada da Srbija stimulise da se sto vise novca se iznese van zemlje.
ili ja mozda lose kapiram stvari.

Petar

pre 10 godina

Zelis, umes i imas nacina da uvezes novac u drzavu, zelis da platis porez a ona te je*e. Drago mi je da nas kolko tolko normalnih. Ohrabljujem sve i zelim da nas bude vise.
Necu da prebacim poslovanje u inostranstvo jel jos uvek verujem...

Drzavni sluzbenik

pre 10 godina

Ogroman se novac tu vrti, preko raznih bizNiZ-mena , sa ogromnim marzama, koji omogucavaju extra lagodan zivot u BG, pevacice/starlete u krevetu i shoping u inostranstvu.
(export-import, 1. novembar 2013 12:03)


cekaj malo, pa meni se to dopada

EU nema alternativu

pre 10 godina

...a cinimo nevidjene napore da ispunim uslove EU i udjemo u istu :)
menjamo svest,moramo se promeniti bla bla...

kakav je ovo cirkus od vlasti,da je za neverovati!

putuj evropo,sad cemo mi,
samo sto nismo :)

ubuntovnik

pre 10 godina

Najveća pretnja i opasnost pandursko-partijsko-feudalnoj državi Srbiji su finansijski nezavisni građani države Srbije. Imperativ je da budu finansijski zavisni, da razmena novca bude samo kroz nadgledane sisteme stare decenijama i mole za milostinju aparat koji će im dati još samo tih dodatnih 10% ili joša samo jednu svinjsku polutku godišnje.

Pametnjaković

pre 10 godina

Ja sam imao ranije dosta novčanih transakcija sa inistranstvom i problem naše valute je bio taj što je kurs fluktuirajući, stalno se menja. Tako da bih uvek naknadno, obično 24 sata kasnije, dobijao korekciju transakcije i vrlo često bih gubio između 50 i 100 dinara po transakciji od inostranstva prema meni. Zamislite oko 100 takvih transakcija mesečno, to mu dođe gubitak između 5000 i 10000 dinara. Potpuno besmisleno. Možda to i nisu neke pare, ali to su ipak pošteno zarađene pare i ne pripadaju NBS, već pripadaju meni. Tako da lopovi iz NBS-a treba da odgovaraju za uništavanje privatnog sektora, a PayPal je potpuno u pravu, zašto bi tolerisali tako nešto, to ne postoji nigde. U zemljama u kojima postoji, te zemlje nemaju PayPal prijem para iz inostranstva. Postoje i drugi procesori plaćanja, ali bez obzira koji je u pitanju, naša valuta nije podržana iz istih razloga.

Ja

pre 10 godina

Inace pogledajte samo spisak zemalja gde PayPal posluje. Kada to pogledate shvaticete da ipak nesto nije u redu sa nama. Ako mogu da posluju bez problema i u Kazahstanu, i u Tadzikistanu, i u Somaliji, i u Mozambiku, i na Fidziju a ovde ne, to je trenutak kada treba da se zapitamo koliko je zapravo nas zakon los, jer sumnjam da je situacija u ovim zemljama savrsena. Ako smo gori od njih, koliko smo losi?

Marko

pre 10 godina

U ovoj jadnoj Srbiji i tako nema nikakavog posla, a pored ovakvih ljudi na vlasti koji ne mogu da nam omoguce da makar pokusamo na internetu da nesto zaradimo , pomrecemo si ovde .

Vlada

pre 10 godina

Uz dužno poštovanje organizatora Blogomamije, gospodina Torbice, ovo trebaju da rešavaju daleko ozbiljniji ljudi. Nažalost, njih u ovoj državi nema.

Goran

pre 10 godina

Drugim recima da ne duzimo primate novac za posao iz Srbije kao da ste u USA i prodajate iz Srbije i proizvode celom svetu bilo kome,PayPal automatski uplacuje primljeni novac na vas"US virtual bank account" koji vam je istog momenta aktivan kada posaljete dokaz o svom identitetu banci u USA tipa pasos ili licna karta.

Prosto je neverovatno u kom rezervatu od drzave zivimo.Zasto?Zato sto"ovca koja shvati da je ovca vise nije ovca"kaze jedan ruski pisac."Ako nema ovaca=nema glasaca".

Prijatnu online kupovinu Vam zelim.

Pitajte i uposljenike i direktno "PayPal" moze li novac posredno preko banaka sa"US virtual bank account"-om da se prima kod gradjanina Srbije.Samo to pitajte a mogu i ovi nasi iz NBS-a to Paypal da pitaju a mogu i ovi nasi ultra popularni i izuzetno obrazovani ministri da pitaju i da kazu sta im je PayPal odgovorio ako imaju sta da kazu nesto nakon toga.

Sonja

pre 10 godina

Mi nismo država, mi smo jedno veliko S. U s se budim, s gledam svakog dana, u s se davim, i nazalost, iz ovog s nikada neću moći da pobegnem.

Milojko

pre 10 godina

Hajde da budemo optimisti i da poverujemo kako ova vest znači da se nešto radi na usaglašavanju sa PejPalom. Ipak nas EU drži za j@jc@, pa se nadam da će se iznaći neki kompromis. Mislim, kad smo mogli da prihvatimo "fusnotu", valjda ćemo i ovo...

ajde da ukinemo valute i uvedemo naturalnu razmenu?

pre 10 godina

Ovo je drzava koja sluzi da stiti interese banaka i drzavnih lopova a ne obicnih gradjana i privrednika!
Za transfer 10.000 eura u inostranstvo banka ti uzme 50 eura!
Za transfer deviza u okviru istog pravnog lica iz banke u banku, platis proviziju od 0,3 do 0,5%.Izem ti drzavne zakone!!
E zato, evo lete investitori, ubijaju se na granici ko ce pre da udje.

Ladislav

pre 10 godina

Verovao sam u ovu drzavu, ali posle svega mi je zao sto sam verovao. Na srecu imam i drzavljanstvo jedno zemlje EU tako da ovog meseca selim svoj internet posao ( internet prodaja ), u drzavu u kojoj postoji paypall, u kojoj postoji kultura kupovine preko interneta, u kojoj postoje carinski propisi i u kojoj golob pismonosa ne nosi postu kao sto je slucaj sa nasom drzavnom PTT gde je uobicajno da nestalje veliki procenat posiljki i gde se jos uvek u XXI veku posiljke sortiraju rucnu.

Necu_u_Tor

pre 10 godina

Pa kad osoba koja vise lici na salterusu nego na guvernera sedi i apsolutno nema elementaran osecaj za normalno i dostojanstveno ponasanje kakvo prilici tom mestu, sve u 'aljinama sa sve cvecem (verovatno su morali da ozbiljne pare uloze u sizbijanje pcela, bumbari su jos uvek tu), sta da ocekujemo?

vlada

pre 10 godina

Još stari grci su imali izreku. Ne učestvovanjem u politici daješ svoju saglasnost da umesto tebe o tvom životu odlučuje neko gluplji od tebe. Ali to je bilo pre samo 2000-3000 godina. Te novotarije se teško primaju kod stari narada ko što je naš. Mi nahviše volimo da gledamo ćutimo i gunđamo.

Programer

pre 10 godina

@NekoIzMase
"...Torbica da plati poreze i doprinose za ostalih 80.000..."

Alo, da li si ti uopšte svestan kako funkcioniše PP?
Kakvi crni porezi i doprinosi...PP je servis koji reguliše taj deo poslovanja preko Interneta koji inače ne podpada pod poslovanje firmi.
To je pre svega zamišljeno za nas, obične korisnike koji bi da lako i brzo ostvare neku kupoprodaju i to NIJEDNA civilizovana zemlja u svetu ne blokira na ovakav način.
Pa sam PP čim vidi neki veliki promet između naloga odmah posumnja da je u pitanju izlaženje iz tog okvira ili eventualno pranje novca i odmah blokira taj račun.
Ali za ovo, poneka trange-frange transakcija, naplata ponekog honorara itd, pa to samo LUD sistem može da zakoči.

A da bi se zaposlili ljudi, to je tačno. Iole pametan korisnik može preko E-bay da zaradi bar $500 mesečno i sad je to trn u oku vlasti. Oni bi i na tu bedu da se nekako ugrade što inače NIJEDNA zemlja na svetu ne čini.
Mi koji ozbiljno radimo preko Interneta PP i ne koristimo, za to postoje neki drugi sistemi.

dragan

pre 10 godina

Zasto zabranjuju promet u devizama to mi nikad nece biti jasno. Pa kod nas su sve cene u evrima ? Drugo, a to svi znaju jeste da ovde mafija ima svoju drzavu i tamo neki lobiji bankarski, uvoznicki i ko zna jos koji vuku konce da se ovo nikad ne desi kod nas. Strasno mi je da priznam sebi da u ovoj drzavi nece biti bolje ni za 50 godina, a ja nemam gde ?!?

Čudoljub

pre 10 godina

Podozrevam da u Srbiji postoji lobi dinosaurusa, koji je veliki kočničar svih promena u IT industriji i ima veći uticaj od svake vlade. Ima nekoliko dokaza za to: Pejpal i Gugl plej koji ne funkcionišu, Epl koji ima svoju prodavnicu u Makedoniji a nema je kod nas (da ne govorimo o legalnom uvozu Ajfona), užireni Telekom koji izlobira odlaganje prenosivosti brojeva u fiksnoj mreži, bez ikakvog razloga, grčevit otpor NBS (bez obzira na to ko je na njenom čelu). A jedini smo u Evropi gde je tako nešto dozvoljeno.

Teško nama sa socijalističkim tipom privrednika, celo društvo drže kao taoca. I to nema baš nikakve veze sa tim ko je na vlasti, jači su od njih.

eShop

pre 10 godina

...a svaka novotariju viidmo kao neko prosvetljenje i napredak,a ako je drzava onemoguci,onda je drzava nesposobna,diktatorksa,nije u korak sa vremenom...i sta vec...ipak ima tu dosta stvari koji obicni ljdu ne znaju....ka ni ja...zato ja uvek sve preipsitujem pa i PayPal u vezi ovoga! Finasiski interesi drzave na prvom mestu,pa makar nikad ne koristili PayPal!
(Aleksandar, 1. novembar 2013 14:23)

Ipak moraš da budeš upućen jer tvrdoglavo zastupaš svoje stavove u neznanju kao i većina u ovakvom dezorijentisanom društvu. Kao prvo, banke su one koje kreiraju sistem ½otimačine½ uz obezvređenu vrednost stranog novca pri kupovini a ujedno ga precenjuju prilikom prodaje. Svaka transakcija sa Pay Pal-a ide preko računa odabrane banke što ne odgovara toliko NBS-u. Takođe tu gube informatičke agencije koje su verovatno u legalnom poslu otimanja novca građanima (po postojećem zakonu napisanom da se bogati još više bogate...) jer za svaku transakciju naplate platnim karticama uzimaju proviziju. Očigledno da je tu najveći kočničar upravo neko kome ne odgovara da izgubi deo kolača od legalnog majmunisanja građana. Moja firma posluje sa internet prodavnicom ali ne želim da me kradu svakave agencije sa naplatom provizije za plaćanja online naplatom, jer na taj način kradu kupce pre svega. Još smo mi leglo kriminalnih krugova u legalnim poslovima jer im to sadašnji zakon omogućava, a nove nema ko da donese jer ih ne prepoznaje kao racionalne.

bogdan

pre 10 godina

@Nebojsa & @proko burazeru,
koliko me nerviraju ovi koji nemaju veze sa internet biznisom pa lupetaju gluposti ne shvatajuci koliki je znacaj PayPala, toliko ne razumem ni ljude poput vas dvojice koji ocigledno imate veze sa internet preduzetnistvom, a i sami relativizujete znacaj uvodjenja PayPala sireci obmanjujuci ljude da su Payoneer, Paxum, Skrill dovoljna alternativa PayPalu, te da nam PayPal nije potreban. NISU! Ti servisi (a pogotovo Payoneer) cak i nemaju istu svrhu kao PayPal, niti funkcionisu kao on, sluze necem sasvim drugom, te ni na koji nacin ne nadoknadjuju nemogucnost koriscenja PayPala. Ocigledno da je sve sto vi radite na internetu to da ste freelanceri na nekom od sajtova ili radite za neke druge affiliate programe koji imaju opciju da vas isplate putem Payoneera ili Paxuma, ali razvijati bilo koji drugi internet biznis sa inostranstvom, a nemati mogucnost da primate novac preko PayPala - nemoguce je. Probajte da otvorite online shop, da se bavite dropshippingom, da napravoite svoj membership sajt, svoj digiralni proizvod? Nemoguca misija. A to su upravo najlukrativniji oblici internet poslovanja, do kojih cete u svakom slucaju jednog dana doci kada prirodno budete rasli u svom online biznisu, ali udaricete u zid jer necete imati PayPal i to ce vas biznis kociti. Zato nemojte siriti zablude da je bilo koji od ovih servisa njegova zamena. NIJE!

Dejan

pre 10 godina

Nisu problem zakoni NBSa vec ie problem konkurencija koja naplacune debele provizije za slanje novca iz inostranstva za Srbiju. Od tih neshvatljivo velikih provizija svi imaju koristi sem gradjana, a tih fora nema na paypal-u pa zato i ne daju. I u cemu je razlika ako ja mogu scom bratu iz nekacke westernunionom da uplatim evre i da on digne evre, kako se tu ne krse zakoni?

Milica

pre 10 godina

Dakle, i ova vlada želi što više mladih da otera iz zemlje. Generacije trunu ovde pokušavajući da upregnu svoj talenat. Ako država nema posao za umetnike, dizajnere itd. onda neka dozvoli da rade za inostranstvo a ostanu u Srbiji, zemlji koja ne samo što ne pomaže, nego kao da se trudi da odmaže. Rad preko interneta je dovoljno naporan, mukotrpan i neizvesan, osim što ne nudi nikakvu sigurnost ni penziju... Olakšajte ljudima u onome što možete da uradite. Nemojte ubiti poslednju trunku patriotizma u ljudima!

milan

pre 10 godina

Pa taj neko je bas dans dao intervju o svemu i svacemu a ne vidi da je trgovina preko interneta postala ekonomska grana koja se najbrže razvija u svetu samo u Srbiji to niko ne prepoznaje, toliko o našoj pameti.

Aleksandar

pre 10 godina

Ovo je laz da devize ne mogu da se unesu. Radim u ino firmi, koja ima predstavnistvo u Beogradu. I kada radimo sa ino-partnerima, imamo devizni priliv. I ne mislim na PayPal, posto nam priliv ide na racun banke. Nego, odbija se PayPal, jer ovde vec ima neko ko radi na foru PaPal. Ili ako vec ne postoji, hoce da napravi da bi mogao da uzima proviziju. Ovo je laz koju NBS servira, jer vec imaju svoje ljude koji radi ili ce raditi to sto radi PayPal.

Ja

pre 10 godina

"Ja bih dozvolio Paypal, ali da se Torbica obaveže da doplati razliku, bar za poreze i dopriinose, u broju novozaposlenih (ako se zaposli na osnovu internet prodaje 20.000 ljudi, Torbica da plati poreze i doprinose za ostalih 80.000). "

Kakvi porezi, kakvi doprinosi? Ti ljudi koji su danas nezaposleni ne uplaćuju NI DINAR nikome u državi. Ako počnu da trguju preko PejPala, državi treba da plate PDV u iznosu od 20% i NI DINARA VIŠE. Sve ostalo, zdravstveno, penziono itd. neka uplaćuju sami ako im treba. Ako ne žele, niko ne treba da ih primorava. Ionako će veliki deo novca koji zarade preko PejPala da potroše u Srbiji i to je dovoljno od njih.

darko

pre 10 godina

meni je jako tuzno koliko se ova drzava zadnjih 80 godina upinje iz petnih zila da svojim gradjanima nesto ne da,zabrani,onemoguci ili u najmanju ruku uzasno oteza.Ona hapsi,kaznjava itd.samo da bi se u nekom momentu promenila vlast i onda
rekla e da,pa to sad moze...ali sad me moze ovo,ono itd. i tako u krug...a mi bolesni,ima nas sve manje,grozno siromasni,,nesrecni,crna hronika ko da nas ima 50 miliona..

mr

pre 10 godina

cekam da se omoguci primanje i svu starudiju sa tavana prodam kolekcionarima. nama u srbiju stize valuta a japancu ide konzerva frankove kafe i jassa trenerka. onda ja taj nivac ulozim u kupovinu domacih proizvoda i placanje racuna. bdp poraste. ring a bell?

delboy

pre 10 godina

a stranim bankama dopustaju da nas sisaju..nbs kao sve kontrolise,devizni promet itd..da bi covek primio neku crkavicu iz inostr.mora da dokazuje ko mu salje pare i zasto a ovi veliki odnesose milijarde iz zemlje..nbs-firma za kontrolu sirotinje!

Nikad nikome izvini

pre 10 godina

...po misljenju drzave...NE MOZETE vi da trgujete sa nekim a da ne platite porez...ja verujem da zato ne dozvoljavaju da peypall funkcionise u oba smera...nego samo u jednom...jer Boze moj neko ce ostetiti VEC OSTECENU I POKRADENU drzavu Srbiju za neku minornu cifru a nesposobni direktori i politicki poslusnici koji prave gubitke u milionima eura su primer poslovanja...a obican gradjanin je najvece zlo u drzavi Srbiji...

Božidar H

pre 10 godina

Ako se NBS toliko brine o zakonima i građanima, zbog čega ne promeni zakon o deviznom platnom prometu pa da klijenti koji prebacuju devize sa računa u jednoj banci u Srbiji na račun u drugoj banci u srbiji to mogu da urade preko NBS u okviru kliringa, a ne da ide sve preko stranih banaka uz deranje klijenata. Inače takvo rešenje je postojalo pre Dinkićeve reforme bankarstva.

Tata Brada

pre 10 godina

Da smo slozni kao Grci, gorele bi vam prostorije u roku od odmah. Kako neko ima uopste obraza da izadje pred javnost i melje bezocne gluposti, nije mi jasno. More, bre!

nele

pre 10 godina

Bruka i sramota, u drzavi koja place za radnim mestima, neki nepismeni cata ili vise njih sprecavaju osnovno ustavno i ljudsko pravo na radi i razvijanje rada, ulaganje i profit, ko su ti ljudi, kako se zovu imaju li oni ime i prezime, jedno se prica drugo se radi, ovo je sramota drustva u kojem zivimo, oterali su i onog nesrecnika iz Panceva koji je prodao i iselio firmu, ok jer treba svi da odemo koji zelimo da budemo deo poslovnog sveta, jer ih boli to sto ne bi mogli da nam drpaju devize i zaradjuju na kursnim razlikama, jer je to bankarski lobi u Srbiji koji nam dusu uzima na kamatama i provizijama uz blagoslov drzave koja je zaduzena kod tih istih lihtara po povoljnijim uslovima pa se razlika namacinje na sopstvenom narodu, Sram vas bilo gospodo iz Narodne Banke, koje ste vi skole zavrsili i odakle ste dosli u ovu zemlju kada toliko mrzite i ugnetavate svojim besmislicama sopstveni narod. Sram vas bilo

mojne

pre 10 godina

@nebojsa: ne dzaraj mecku jer ako budes sirio u ovoj divljni ima da te uhapse jedan dan jer po srbistanskom prepotopskom zakonu ne smes da imas racun u inostranstvu.

Pera zvezdas

pre 10 godina

To je odraz intelektualnog nivoa vlasti u Srbiji. Ne shvataju svetske tokove pa odbacuju sve sto ceo svet radi a oni nisu u stanju da razumeju a kamo li sprovedu.

Ivan

pre 10 godina

Da li je onda resenje da kupci iz Srbije ne mogu kupovati od prodavaca iz Srbije? I onako bi to garant bio samo promil transakcija. Samo da Paypal stavi tu restrikiju i sve cool.

Goran

pre 10 godina

Postoje alternativni servisi bas za ovakve banana drzave kao sto je sa punim pravom bez zelje da vredjam bilo koga Srbija koje necu da reklamiram koje nude"US virtual bank account" stize Vam besplatna prepaid MasterCard na vasu adresu za 10-15 dana po online aplikaciji banka u Americi otvara "Virtual US bank account" na kome Vam idu uplate bilo kog americkog poslovnog subjekta ukljucujuci i paypal.

Prijatelj radi kao freelnacer od kuce na ovaj nacin i aktivno koristi ovaj servis jako dugo i postoji sigurno 4-5 godina zaradio je takoreci sprat kuce i nov audi za manje od godinu i po dana programiranjem za firme u Americi a zivi i radi u svojoj kuci u jednoj maloj varosici na istoku Srbije.

Prepaid MasterCard je u stvari klasicna MasterCard ATM electorn kartica sa kojom podizete novac na bilo kom bankomatu u Srbiji 101% legalno.

Vlasnik racuna i kartice niste vi vec banka u Americi koja Vam posredno otvara racun jer po "Zakonu o pranju novca gradjanina R.Srbije nije dozvoljeno otvaranje racuna u inostranstvu".Na taj nacin je svaki gradjanin R.Srbije potpunio legitimni vlasnik tog racuna jer u praksi jedini vlasnik racuna je posredna banka,google-ajte malo ne smem nikoga da reklamiram a ima ih vec nekoliko.

Zoran

pre 10 godina

Pa vi ste cudo jedno gospodjo guvernerko samo sto ste promasili ne vek nego milenijum.Vi ste guvernerka iz kamenog ,eventualno bronzanog doba .

Munze

pre 10 godina

Jbg,pre dve godine smo zena i ja otvorili onlajn prodavnicu u Srbiji. Zajebavali su nas iz banke inteze skoro 3 meseca za biznis plan i gluposti ne bi li omogucili onlajn placanje na sajtu preko njih. Onda su nas oduvali rekavsi da je nasa ciljna grupa preko poslovni korisnici, a ne privatna lica, sto je glupost -lova je lova a svaki kupac je dobar kupac. Znaci gospoda nece pare od firmi iz inostranstva... Da ne duzim, sa ortakom koji je 20 god na Floridi sam otvorio tamo firmu, otvorio pej pal, postali smo tamo poreski obveznici i ko j...e ove nase kretene kad nece da nam uzmu porez. Ukinuo sam srpski jezik na onlajn prodavnici i ostavio samo stranu valutu. Fakturisacemo odavde iz lokalne firme sami sebi -firmi u Americi minimum zbog carine, a ostatak podici preko pionira na ruke. Voleo bi samo neko da mi objasni ko nas zeza u mozak.. Neki kazu da fransizu WU za transfer novca drzi FIMA invest ili tako nesto od nekog G.vlahovica... Da nije tu problem? Jbg ja glasao za ove bas da mi skinu tu gospodu sa grbace i sta sad?