Ponedeljak, 14.10.2013.

21:27

Koliko koja firma puni naš budžet?

Ministar Lazar Krstić već sad može da napravi okvirnu projekciju koliko će se novca sliti u budžet po osnovu uplaćenih poreza velikih kompanija, piše "Danas".

Izvor: Danas

Koliko koja firma puni naš budžet? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

dosta sa rusofilskom propagandom

pre 10 godina

NIS-naftagas ni pre 2009. NIKAD nije bio gubitas to je samo rusofilska laz koju oni provlace indoktrinirajuci prosto pucanstvo kako bi prikrili pljacku

PRIHOD nis-a 2008. iznosi priblizno 2mlrd evra i ceo taj prihod ide drzavi Srbiji koja vrsi preraspodleu (istina vrlo losu) ali i dalje ostaje profit dakle nema gubitka vec se prihod nis-a koristi za potrosnju nase drzave (oko trecine)

PRIHOD nis-a 2012 iznosi priblizno 2.1 mlrd evra (dakle skoro isti kao 2008.) samo sto sada rusi vrse preraspodelu i posto su otpustili hiljade radnika i jos dosta njih prebacili na svoje fiktivne agencije ostatak para izvlace u rusiju a nama ostaje 29% (po osnovu vlasnistva)
-za nas to dodje tih 8% koje je u periodu kad je drzava raspolagala celokupnim prihodom nis-a manje 4 puta!

Tulaj

pre 10 godina

(linsta, 15. oktobar 2013 08:29)

Staljine voda kojom se popunjavaju kavitacije na dubini od 1,5-2km sistemom cev u cev dolazi iz dva izvora: deo pomešan sa naftom koji nije dovoljan i podzemna voda. Kada intenzivnom eksploatacijom potrošiš i vodu sa dubine od 200-250m grad ostaje bez pijaće vode i vode za industriju. Rupe se nikad ne eksploatišu miti pune do kraja. Gas koji se koristi izvlačenje nafte se na kraju izvuče iz rupe. Vodu za zalivanje koju smo ranije nalazili na 5-6 metara dubine, a danas je nema ni na 50-60m (oni koji su bliži bušotini). Pored bušotine je nećete nači nikad. Nemaš ti pojma, mora biti da si neki neškolovani rusofil, domaća ljiga ili pokondirena tikva.

www

pre 10 godina

Koji crni NIS uplacuje pdv i akcize, kad su to porezi na potrosnju koje placaju potrosaci a ne NIS. To placa svako od nas kad kupi svaki litar goriva.
NIS nije nikakav garant nicega, a najmanje garant penzija i ostalog.
NIS je samo garant da ce nas opeljesiti enormnom cenom goriva dok god je ovako neozbiljna i neodgovorna vlast. NIS je pljackas, a ne Crveni krst koji nas izdrzava kako nam to ovde ispiraju mozak.
Mi izdrzavamo NIS a ne NIS nas. Ja kao potrosac placam taj PDV i akcize a ne NIS.
PDV na uvoz dobara je duplo veci od PDVa na promet domace robe. U 2011. u budzet je uslo 235 milijardi dinara od pdva na uvoz dobara a 117 milijardi od prometa domace robe.
Sto onda ne napisete da su oni koji uvoze "stub stabilnosti finansijskog sistema Srbije, kao i garant funkcionisanja penzijskog i zdravstvenog sistema", oni uplacuju mnogo veci pdv nego NIS?

DiMe

pre 10 godina

(nijebitnoime, 15. oktobar 2013 09:46)
Nije bitno sve to sto si ti napisao. Prosto pitanje-koliko je NIS ubacivao u drzavni budzet pre privatizacije, a koliko danas?

nijebitnoime

pre 10 godina

(DiMe, 15. oktobar 2013 11:00) naravno da je bitno. ne mozes to posmatrati samo usko koliko je ubacivao u budzet. vec koliko je NIS placao okolo za razne druge i samim tim se manje trosilo iz budzeta za te druge stvari.

evo recimo koliko sad ima raznih transfera iz budzeta a svi se pokrivaju iz raznih kredita. nekada je bilo manje transfera iz budzeta, a na racun toga sto je prakticno naredjivano sa najviseg nivoa (citaj boris tadic preko svoje savetnice koju je smestio za predsednika uravnog odbora) kome koliko treba dati. od sportskih klubova, manifestacija, i raznih ustanova.

1984

pre 10 godina

Osim velikih firmi, ima i sijaset malih, koji takodje daju svoj doprinos. Doduse, drugi nameti njih guse sto bi trebalo da se sankcionise i na cemu treba jos raditi. Dakle, prihodi se mogu naci samo ih treba jos adekvatno koristiti.

guja

pre 10 godina

Bolje bi bilo da 800000 malih obveznika uplati po 100000 dinara godišnje, nego pet-šest velikih po neznam kolko milijardi. Ali koga u ovoj zemlji zabole za male. Bolje milion malih izvora nego deset velikih. Kao u trgovini: bolje je dnevno imati po sto kupaca za po jednu stvar nego jednog kupca za sto stvari.

Mitar Mitar

pre 10 godina

Za Aurelije
Znate, privreda tako funkcionise, nije moguce da to do sada niste shvatili. A vi nemojte kupovati kod NISa ako vas to boli. Kupujte buckuris kod nekog privatnika, mozda ce vam tada biti lakse.

Ghost of the Past

pre 10 godina

(KoleM, 14. oktobar 2013 22:21)
Kad si vec spomenuo povecanu eksploataciju, zaboravio si da dodas da NIS danas izvozi derivate u Rumuniju, Bugarsku i BiH. Dok je bio drzavni naftu je prodavao za partijsku kasu. Danas puni budzet placanjem poreza, vidimo i sami koliko. Jedite se koliko hocete, prosto je sjajno sto imamo makar jednu privatizaciju koja se drzavi isplatila.

penziner

pre 10 godina

Nepuni se budjet samo sa PDV om dajte pokrenite neku firmu da ljudi rade prodjite pored starih velikih firmi sve zaraslo u korov zardjalo lepo je i gledati i raditi u nekom hotelu ali tom hotelu treba svasta namestaj posteljina itd gde su nam te firme niko nema petlju da tako nesto zapocne pa i Fijat koliko proizvodi dnevno izvoz jad i beda nas BREND hrana gde je to dajte u poljoprivredu stocarstvo,povrtarstvo mi neznamo za navodnjavanje treba seik da nam kaze ,gde su protivgradne rakete ? Niko o tome ne pise i nerazmislja u vladi samo porezi i smanjenje plata pa tu nema hleba hleb je u radu.

nijebitnoime

pre 10 godina

(Bojan, 15. oktobar 2013 01:07) potpuno tacno. NIS nije bio nikad gubitas. 2008. godine pred kraj u NISu su smenili izvrsnog direktora zato sto zena nije htela da potpise sve te otpise... u januaru 2009. novi direktor (jako blizak Dusanu Petrovicu koji se tad dobro kotirao u DSu a posle bio i u upravnom odboru NISa) je sve potpisao.

pa NIS je pokrivao sva silna zaduzenja koja sad imamo iz svog poslovanja. pa tako sad drzava pomaze toplane iz robnih rezervi a nekad je NIS delio mazut i to je sve otpisano. pa su otpisana dugovanja GSPu, pa JATu, petrohemiji, azotatri, vojsci, policiji i mnogim drugima. i onda su mislili da ce da zeznu Ruse. A Rusi su sva ta otpisivanja iskazali kao gubitak NISa. + svima je eto odgovaralo da se pokaze kako je NIS gubitas i kako ce eto "profesionalni" menadzment lepo sve da sredi.

da ne pricam sto sad drzava sponzorise razne manifestacije, klubove, a nekad je samo stizala naredba u NIS tom dajes toliko, tom toliko i slicno.

a da spomenem i da je konobar elezovic sedeo u upravnom odboru, namestao svojima da NIS kupi neki lokal u Novom Sadu, tek da ne bude da nije bilo i zloupotreba. O DSS Bosnjakovicu je tek duga prica. Covek dosao za direktora NISa zato sto je isao u lov sa Jocicem, a onda se posle preselio u Gaspromnjeft Svajcarska zajedno sa svim NIS papirima. I evo ga sad nazad kao direktor investicija ili cega vec.

Nikad nikome izvini

pre 10 godina

Gde je sad cuveni i preposteni ekonomista i jos poznatiji gitarista Dinkic da nam objasni i da nas ubedi da se isplate subvencionisana radna mesta u Fijatu...Fiat posluje sa gubitkom!? Toliko o najvecem ulagacu i poslu decenije...Izgleda da Dinkic sa gospidinom Karicem ne deli samo ljubav prema ekonomiji...deli i ljubav prema muzici...nadam se da ce podeliti sa Karicem jos nesto INTERPOLOVU POTERNICU!!!

Vojnik JNA

pre 10 godina

@KoleM

A ko placa KokaKolin udeo u porezu? Amerikanci ili kupci u Srbiji koji piju to dju..re? Za ekologe... Koju vodu koristi KokaKola i sto ona ne placa Srbiji koriscenje vode, odnosno porez na koriscenje vode kao kapitalnog dobra, koje je toj kompaiji osnovna sirovina? U Meksiku su citave oblasti devastirali a ko im se suprostavio iz sindikata, slali placene ubice iz Amerike da "rese" stvar.

Ko je americki i EU prijatelj, njemu neprijatelj i ne treba!

Medena

pre 10 godina

Strategija se mora primeniti, sve te firme jesu dugo kod nas, ali nama je obezvredjena plata, standard, kvalitet zivota, gotovo sve. Svaki od nas zeli samo normalan, pristojan zivot.

Ja

pre 10 godina

Tekst je besmislen bez precizne podele koliko je od tih para stiglo preko akciza, koliko preko PDV-a, koliko su bili porezi i doprinosi zaposlenih, i na kraju koliki je bio porez na godišnji profit NIS-a...
Ovako nabacane brojke nemaju svrhu, jer akcize i PDV plaćaju kupci goriva, doprinose za zdravstveno i penziono koriste sami zaposleni (nešto odmah - zdravstveno, a nešto kad odu u penziju), dakle samo porez na profit kompanije puni budžet. To je stvaran doprinos ovih firmi, a ne porez na monopol (akcize) i redovan porez na proizvedenu robu (PDV) koji plaćamo mi, a ne NIS...

Stanislava

pre 10 godina

Ipak ima nade da cemo prevazici sve u cemu smo sada momentalno, nego mi sistem moramo reformisati na duzi rok i to je ono gde moramo trenutno najvise energije usmeriti.

linsta

pre 10 godina

@ ekološka katastrofa
Ti baš ne znaš kako se vadi nafta? U zalihe se pumpa voda ili gas, i to tera naftu gore. Nema nikakvih rupa,sve se to popuni odmah. Kikinda je sigurna...
A za ostalo se slažemo...

Citadela

pre 10 godina

Kada ce nasi politicari prestati pricati o tome kako da se napuni budzet,jer to narod navodi da oni samo misle o redovnoj isplati plata sluzbenicima,alias stranackom kadru?Takva filozofija se oslanja na prekomerno oporezivanje,isticanje poreza,a ambijent koji se stvara utice da Poreska uprava kao zadatak ima da uzme pare pravnim i fizickim licima.Bilo opravdano ili ne.Potrebno je stvoriti klimu u kome ce nas covek da zaradi,a tek onda razmisljati o porezu i nametima.To je sustina oporavka privrede.Kod nas je sve suprotno.Pozdrav.

Ivan

pre 10 godina

'Analiza navedenih podataka pokazuje da je upravo NIS jedan od stubova stabilnosti finansijskog sistema Srbije, ...', cek cek, da li je ovaj clanak jos jedna reklama za NIS koji su platili rusofili? Bre Laki brate, ako si dosao iz USA da bi pripomogao RUSSIA preko SERBIA onda do q.ca!

Bojan

pre 10 godina

To sto ste napisali da je NIS bio gubitas nije tacno! NIS je uvek pozitivno poslovao samo sto je godinama placao dugove drugih firmi. Koliko je samo oprosteno JAT-u za gorivo, i taj dug od pola miliona nije bio dug NIS-a vec drzave Srbije (Srbijagasa) za ruski gas koji godinama nisu placali. Da su svi placali svoje dugove na vreme NIS nikada ne bi propao, niti bi bio prodat za ovako mizerne pare. E sad kome je to odgovaralo i ko se tu debelo omrsio je pitanje za nadlezne institucije, ali sam ubedjen da slucaj NIS nikada nece biti razresen.

slabo

pre 10 godina

država isplaćuje javni sektor i penzionere koji taj novac troše za gorivo,koka kolu u slične koji taj novac iznose a onaj određeni deo plaćaju državi koja te pare opet preusmerava za plate i penzije ... tako se dug povećava a novca je sve manje u kasi .... nama treba kompanija domaća a jaka da izvozi kvalitet i donosi strani kapital .... a ne da nas muze mmf mafija i ostali kumovi

Milun

pre 10 godina

"Koliko i strateska grana poljoprivreda" Tuga... poljoprivreda nam je unistena, zahvaljujuci "strucnjacima", a trebalo bi da bude strateska grana....

log

pre 10 godina

@Aurelije: Logika vam je zaista fenomen: "Nije NIS, na primer,napunio budzet Srbije, vec kupac goriva koji to placa."! A kako ga puni bilo koja firma?! Kako pune budzet OMV, EPS, Telenor, Telekom, Apple, Koka Kola ili Mercedes?! Da li je zaista moguce da ljudi odvaljuje takve stvari kao "argument" i da pritom misle da su rekli nesto revolucionarno pametno?!

Marko NS

pre 10 godina

Ne znam za druga preduzeca, ali ako stvarno PDV ode sa 8% na 20%, Hotel u kome radim nece uplatiti ni ono sto je uplatio prosle godine!!
Bice zatvoren!
Direktor je rekao, da trazimo drugi posao, ako skoči PDV!

paljba iz Srbije

pre 10 godina

U jednom hotelu boravim trenutno u Srbiji. Trebali su da imaju decu svake nedelje do proleca, sada kada je uveden zakon o nacinu placanja ekskurzija, bila je samo jedna tura koja je juce otisla i vise do proleca nece biti nikog.
Eto kako izgleda sudbina jednog hotela. Koliko je takvih?

Saša

pre 10 godina

Rusofobnibotovi, stvarno malo oladite. Mnogo ste dosadni. Vama smeta NIS a ne smeta vam FIAT koji ovim tempom ni za dvesta godina neće uplatiti u budžet novac koji je Srbija uložila u "posao veka".

Posao veka, pa zar nije...

pre 10 godina

"Analiza navedenih podataka pokazuje da je upravo NIS jedan od stubova stabilnosti finansijskog sistema Srbije, kao i garant funkcionisanja penzijskog i zdravstvenog sistema u čije je kase naftna kompanija od 2009. uplatila više od 30 milijardi dinara."

Ekološka katastrofa

pre 10 godina

Šta se tu promenilo, pa preraspodela dobiti i gubitaka.Dobit imaju Rusi od 400mil. eura u NIS-u, a gubitak od milijarde eura Srbija gas koje kontrolišu opet ti isti rusi preko bahatovića.

Varka je da će rusi uložiti išta u južni tok, gradiće ga iz tekućih prihoda od najskupljeg gasa u okruženju, a onda i uzimati pare od transporta.

Da li ste se pitali šta će biti sa gradovima (Kikinda) ispod kojih zjape rupčage iz kojih se intenzivno eksploatiše nafta.Po sili gravitacije prvo će sva voda za piće potonuti kroz porozne stene i popuniti šupljine, a delovi grada će postepeno godina takođe utonuti u kavitacije.

Teško onom koga rusi brane i kinezi prave mostove, zahvaljujući glupanderima iz državne administracije.

KoleM

pre 10 godina

Nije NIS uplatio već mi kada kupimo gorivo. Kada bi od NIS naplatili naftu što besplatno vadi imali bi još najmanje 300 miliona evra godišnje pošto izvade milijardu evra nafte i gasa.

ministar jovic

pre 10 godina

ne mogu da verujem u beskrajnu glupost I nas kao naroda I novinara koji pdv Fiat placa na izvoz, nek me neko prosvetli. dokle vise lupetanja I demagogije, Fiat ne placa javne prihode kad je od svega oslobodjen kao strani investitor,samo I to je upit?o

pera kojot genije

pre 10 godina

a koliko se njemu sliva u njegov lični budžet? brže bolje je poštenjačina zaseo u tri upravna odbora, pa sa ministarskom platom tuče 250 000 mesečno, valjda mu treba za taksi...

Vuk

pre 10 godina

I naš "Swisslion" puno izvozi, dok "Takovu" koji je deo firme, Komercijalna banka duguje 10 miliona evra koje je zaplenila kao kamatu na dug države pre privatizacije.

Vladimir Vuletić ekonomista

pre 10 godina

Hoteli u Srbiji ce mu uplacivati PDV samo do jula, posle ce se svi (minimum 50%) zatvoriti!!
E onda ce imati jos veci devizni odliv po osnovu turizma!!

KoleM

pre 10 godina

Nije NIS uplatio već mi kada kupimo gorivo. Kada bi od NIS naplatili naftu što besplatno vadi imali bi još najmanje 300 miliona evra godišnje pošto izvade milijardu evra nafte i gasa.

ministar jovic

pre 10 godina

ne mogu da verujem u beskrajnu glupost I nas kao naroda I novinara koji pdv Fiat placa na izvoz, nek me neko prosvetli. dokle vise lupetanja I demagogije, Fiat ne placa javne prihode kad je od svega oslobodjen kao strani investitor,samo I to je upit?o

Ekološka katastrofa

pre 10 godina

Šta se tu promenilo, pa preraspodela dobiti i gubitaka.Dobit imaju Rusi od 400mil. eura u NIS-u, a gubitak od milijarde eura Srbija gas koje kontrolišu opet ti isti rusi preko bahatovića.

Varka je da će rusi uložiti išta u južni tok, gradiće ga iz tekućih prihoda od najskupljeg gasa u okruženju, a onda i uzimati pare od transporta.

Da li ste se pitali šta će biti sa gradovima (Kikinda) ispod kojih zjape rupčage iz kojih se intenzivno eksploatiše nafta.Po sili gravitacije prvo će sva voda za piće potonuti kroz porozne stene i popuniti šupljine, a delovi grada će postepeno godina takođe utonuti u kavitacije.

Teško onom koga rusi brane i kinezi prave mostove, zahvaljujući glupanderima iz državne administracije.

Vladimir Vuletić ekonomista

pre 10 godina

Hoteli u Srbiji ce mu uplacivati PDV samo do jula, posle ce se svi (minimum 50%) zatvoriti!!
E onda ce imati jos veci devizni odliv po osnovu turizma!!

pera kojot genije

pre 10 godina

a koliko se njemu sliva u njegov lični budžet? brže bolje je poštenjačina zaseo u tri upravna odbora, pa sa ministarskom platom tuče 250 000 mesečno, valjda mu treba za taksi...

Vuk

pre 10 godina

I naš "Swisslion" puno izvozi, dok "Takovu" koji je deo firme, Komercijalna banka duguje 10 miliona evra koje je zaplenila kao kamatu na dug države pre privatizacije.

log

pre 10 godina

@Aurelije: Logika vam je zaista fenomen: "Nije NIS, na primer,napunio budzet Srbije, vec kupac goriva koji to placa."! A kako ga puni bilo koja firma?! Kako pune budzet OMV, EPS, Telenor, Telekom, Apple, Koka Kola ili Mercedes?! Da li je zaista moguce da ljudi odvaljuje takve stvari kao "argument" i da pritom misle da su rekli nesto revolucionarno pametno?!

Posao veka, pa zar nije...

pre 10 godina

"Analiza navedenih podataka pokazuje da je upravo NIS jedan od stubova stabilnosti finansijskog sistema Srbije, kao i garant funkcionisanja penzijskog i zdravstvenog sistema u čije je kase naftna kompanija od 2009. uplatila više od 30 milijardi dinara."

Saša

pre 10 godina

Rusofobnibotovi, stvarno malo oladite. Mnogo ste dosadni. Vama smeta NIS a ne smeta vam FIAT koji ovim tempom ni za dvesta godina neće uplatiti u budžet novac koji je Srbija uložila u "posao veka".

Bojan

pre 10 godina

To sto ste napisali da je NIS bio gubitas nije tacno! NIS je uvek pozitivno poslovao samo sto je godinama placao dugove drugih firmi. Koliko je samo oprosteno JAT-u za gorivo, i taj dug od pola miliona nije bio dug NIS-a vec drzave Srbije (Srbijagasa) za ruski gas koji godinama nisu placali. Da su svi placali svoje dugove na vreme NIS nikada ne bi propao, niti bi bio prodat za ovako mizerne pare. E sad kome je to odgovaralo i ko se tu debelo omrsio je pitanje za nadlezne institucije, ali sam ubedjen da slucaj NIS nikada nece biti razresen.

slabo

pre 10 godina

država isplaćuje javni sektor i penzionere koji taj novac troše za gorivo,koka kolu u slične koji taj novac iznose a onaj određeni deo plaćaju državi koja te pare opet preusmerava za plate i penzije ... tako se dug povećava a novca je sve manje u kasi .... nama treba kompanija domaća a jaka da izvozi kvalitet i donosi strani kapital .... a ne da nas muze mmf mafija i ostali kumovi

Vojnik JNA

pre 10 godina

@KoleM

A ko placa KokaKolin udeo u porezu? Amerikanci ili kupci u Srbiji koji piju to dju..re? Za ekologe... Koju vodu koristi KokaKola i sto ona ne placa Srbiji koriscenje vode, odnosno porez na koriscenje vode kao kapitalnog dobra, koje je toj kompaiji osnovna sirovina? U Meksiku su citave oblasti devastirali a ko im se suprostavio iz sindikata, slali placene ubice iz Amerike da "rese" stvar.

Ko je americki i EU prijatelj, njemu neprijatelj i ne treba!

paljba iz Srbije

pre 10 godina

U jednom hotelu boravim trenutno u Srbiji. Trebali su da imaju decu svake nedelje do proleca, sada kada je uveden zakon o nacinu placanja ekskurzija, bila je samo jedna tura koja je juce otisla i vise do proleca nece biti nikog.
Eto kako izgleda sudbina jednog hotela. Koliko je takvih?

Marko NS

pre 10 godina

Ne znam za druga preduzeca, ali ako stvarno PDV ode sa 8% na 20%, Hotel u kome radim nece uplatiti ni ono sto je uplatio prosle godine!!
Bice zatvoren!
Direktor je rekao, da trazimo drugi posao, ako skoči PDV!

Milun

pre 10 godina

"Koliko i strateska grana poljoprivreda" Tuga... poljoprivreda nam je unistena, zahvaljujuci "strucnjacima", a trebalo bi da bude strateska grana....

Ghost of the Past

pre 10 godina

(KoleM, 14. oktobar 2013 22:21)
Kad si vec spomenuo povecanu eksploataciju, zaboravio si da dodas da NIS danas izvozi derivate u Rumuniju, Bugarsku i BiH. Dok je bio drzavni naftu je prodavao za partijsku kasu. Danas puni budzet placanjem poreza, vidimo i sami koliko. Jedite se koliko hocete, prosto je sjajno sto imamo makar jednu privatizaciju koja se drzavi isplatila.

Mitar Mitar

pre 10 godina

Za Aurelije
Znate, privreda tako funkcionise, nije moguce da to do sada niste shvatili. A vi nemojte kupovati kod NISa ako vas to boli. Kupujte buckuris kod nekog privatnika, mozda ce vam tada biti lakse.

DiMe

pre 10 godina

(nijebitnoime, 15. oktobar 2013 09:46)
Nije bitno sve to sto si ti napisao. Prosto pitanje-koliko je NIS ubacivao u drzavni budzet pre privatizacije, a koliko danas?

Ja

pre 10 godina

Tekst je besmislen bez precizne podele koliko je od tih para stiglo preko akciza, koliko preko PDV-a, koliko su bili porezi i doprinosi zaposlenih, i na kraju koliki je bio porez na godišnji profit NIS-a...
Ovako nabacane brojke nemaju svrhu, jer akcize i PDV plaćaju kupci goriva, doprinose za zdravstveno i penziono koriste sami zaposleni (nešto odmah - zdravstveno, a nešto kad odu u penziju), dakle samo porez na profit kompanije puni budžet. To je stvaran doprinos ovih firmi, a ne porez na monopol (akcize) i redovan porez na proizvedenu robu (PDV) koji plaćamo mi, a ne NIS...

linsta

pre 10 godina

@ ekološka katastrofa
Ti baš ne znaš kako se vadi nafta? U zalihe se pumpa voda ili gas, i to tera naftu gore. Nema nikakvih rupa,sve se to popuni odmah. Kikinda je sigurna...
A za ostalo se slažemo...

Citadela

pre 10 godina

Kada ce nasi politicari prestati pricati o tome kako da se napuni budzet,jer to narod navodi da oni samo misle o redovnoj isplati plata sluzbenicima,alias stranackom kadru?Takva filozofija se oslanja na prekomerno oporezivanje,isticanje poreza,a ambijent koji se stvara utice da Poreska uprava kao zadatak ima da uzme pare pravnim i fizickim licima.Bilo opravdano ili ne.Potrebno je stvoriti klimu u kome ce nas covek da zaradi,a tek onda razmisljati o porezu i nametima.To je sustina oporavka privrede.Kod nas je sve suprotno.Pozdrav.

nijebitnoime

pre 10 godina

(Bojan, 15. oktobar 2013 01:07) potpuno tacno. NIS nije bio nikad gubitas. 2008. godine pred kraj u NISu su smenili izvrsnog direktora zato sto zena nije htela da potpise sve te otpise... u januaru 2009. novi direktor (jako blizak Dusanu Petrovicu koji se tad dobro kotirao u DSu a posle bio i u upravnom odboru NISa) je sve potpisao.

pa NIS je pokrivao sva silna zaduzenja koja sad imamo iz svog poslovanja. pa tako sad drzava pomaze toplane iz robnih rezervi a nekad je NIS delio mazut i to je sve otpisano. pa su otpisana dugovanja GSPu, pa JATu, petrohemiji, azotatri, vojsci, policiji i mnogim drugima. i onda su mislili da ce da zeznu Ruse. A Rusi su sva ta otpisivanja iskazali kao gubitak NISa. + svima je eto odgovaralo da se pokaze kako je NIS gubitas i kako ce eto "profesionalni" menadzment lepo sve da sredi.

da ne pricam sto sad drzava sponzorise razne manifestacije, klubove, a nekad je samo stizala naredba u NIS tom dajes toliko, tom toliko i slicno.

a da spomenem i da je konobar elezovic sedeo u upravnom odboru, namestao svojima da NIS kupi neki lokal u Novom Sadu, tek da ne bude da nije bilo i zloupotreba. O DSS Bosnjakovicu je tek duga prica. Covek dosao za direktora NISa zato sto je isao u lov sa Jocicem, a onda se posle preselio u Gaspromnjeft Svajcarska zajedno sa svim NIS papirima. I evo ga sad nazad kao direktor investicija ili cega vec.

guja

pre 10 godina

Bolje bi bilo da 800000 malih obveznika uplati po 100000 dinara godišnje, nego pet-šest velikih po neznam kolko milijardi. Ali koga u ovoj zemlji zabole za male. Bolje milion malih izvora nego deset velikih. Kao u trgovini: bolje je dnevno imati po sto kupaca za po jednu stvar nego jednog kupca za sto stvari.

Medena

pre 10 godina

Strategija se mora primeniti, sve te firme jesu dugo kod nas, ali nama je obezvredjena plata, standard, kvalitet zivota, gotovo sve. Svaki od nas zeli samo normalan, pristojan zivot.

Nikad nikome izvini

pre 10 godina

Gde je sad cuveni i preposteni ekonomista i jos poznatiji gitarista Dinkic da nam objasni i da nas ubedi da se isplate subvencionisana radna mesta u Fijatu...Fiat posluje sa gubitkom!? Toliko o najvecem ulagacu i poslu decenije...Izgleda da Dinkic sa gospidinom Karicem ne deli samo ljubav prema ekonomiji...deli i ljubav prema muzici...nadam se da ce podeliti sa Karicem jos nesto INTERPOLOVU POTERNICU!!!

www

pre 10 godina

Koji crni NIS uplacuje pdv i akcize, kad su to porezi na potrosnju koje placaju potrosaci a ne NIS. To placa svako od nas kad kupi svaki litar goriva.
NIS nije nikakav garant nicega, a najmanje garant penzija i ostalog.
NIS je samo garant da ce nas opeljesiti enormnom cenom goriva dok god je ovako neozbiljna i neodgovorna vlast. NIS je pljackas, a ne Crveni krst koji nas izdrzava kako nam to ovde ispiraju mozak.
Mi izdrzavamo NIS a ne NIS nas. Ja kao potrosac placam taj PDV i akcize a ne NIS.
PDV na uvoz dobara je duplo veci od PDVa na promet domace robe. U 2011. u budzet je uslo 235 milijardi dinara od pdva na uvoz dobara a 117 milijardi od prometa domace robe.
Sto onda ne napisete da su oni koji uvoze "stub stabilnosti finansijskog sistema Srbije, kao i garant funkcionisanja penzijskog i zdravstvenog sistema", oni uplacuju mnogo veci pdv nego NIS?

dosta sa rusofilskom propagandom

pre 10 godina

NIS-naftagas ni pre 2009. NIKAD nije bio gubitas to je samo rusofilska laz koju oni provlace indoktrinirajuci prosto pucanstvo kako bi prikrili pljacku

PRIHOD nis-a 2008. iznosi priblizno 2mlrd evra i ceo taj prihod ide drzavi Srbiji koja vrsi preraspodleu (istina vrlo losu) ali i dalje ostaje profit dakle nema gubitka vec se prihod nis-a koristi za potrosnju nase drzave (oko trecine)

PRIHOD nis-a 2012 iznosi priblizno 2.1 mlrd evra (dakle skoro isti kao 2008.) samo sto sada rusi vrse preraspodelu i posto su otpustili hiljade radnika i jos dosta njih prebacili na svoje fiktivne agencije ostatak para izvlace u rusiju a nama ostaje 29% (po osnovu vlasnistva)
-za nas to dodje tih 8% koje je u periodu kad je drzava raspolagala celokupnim prihodom nis-a manje 4 puta!

Ivan

pre 10 godina

'Analiza navedenih podataka pokazuje da je upravo NIS jedan od stubova stabilnosti finansijskog sistema Srbije, ...', cek cek, da li je ovaj clanak jos jedna reklama za NIS koji su platili rusofili? Bre Laki brate, ako si dosao iz USA da bi pripomogao RUSSIA preko SERBIA onda do q.ca!

Stanislava

pre 10 godina

Ipak ima nade da cemo prevazici sve u cemu smo sada momentalno, nego mi sistem moramo reformisati na duzi rok i to je ono gde moramo trenutno najvise energije usmeriti.

nijebitnoime

pre 10 godina

(DiMe, 15. oktobar 2013 11:00) naravno da je bitno. ne mozes to posmatrati samo usko koliko je ubacivao u budzet. vec koliko je NIS placao okolo za razne druge i samim tim se manje trosilo iz budzeta za te druge stvari.

evo recimo koliko sad ima raznih transfera iz budzeta a svi se pokrivaju iz raznih kredita. nekada je bilo manje transfera iz budzeta, a na racun toga sto je prakticno naredjivano sa najviseg nivoa (citaj boris tadic preko svoje savetnice koju je smestio za predsednika uravnog odbora) kome koliko treba dati. od sportskih klubova, manifestacija, i raznih ustanova.

Tulaj

pre 10 godina

(linsta, 15. oktobar 2013 08:29)

Staljine voda kojom se popunjavaju kavitacije na dubini od 1,5-2km sistemom cev u cev dolazi iz dva izvora: deo pomešan sa naftom koji nije dovoljan i podzemna voda. Kada intenzivnom eksploatacijom potrošiš i vodu sa dubine od 200-250m grad ostaje bez pijaće vode i vode za industriju. Rupe se nikad ne eksploatišu miti pune do kraja. Gas koji se koristi izvlačenje nafte se na kraju izvuče iz rupe. Vodu za zalivanje koju smo ranije nalazili na 5-6 metara dubine, a danas je nema ni na 50-60m (oni koji su bliži bušotini). Pored bušotine je nećete nači nikad. Nemaš ti pojma, mora biti da si neki neškolovani rusofil, domaća ljiga ili pokondirena tikva.

penziner

pre 10 godina

Nepuni se budjet samo sa PDV om dajte pokrenite neku firmu da ljudi rade prodjite pored starih velikih firmi sve zaraslo u korov zardjalo lepo je i gledati i raditi u nekom hotelu ali tom hotelu treba svasta namestaj posteljina itd gde su nam te firme niko nema petlju da tako nesto zapocne pa i Fijat koliko proizvodi dnevno izvoz jad i beda nas BREND hrana gde je to dajte u poljoprivredu stocarstvo,povrtarstvo mi neznamo za navodnjavanje treba seik da nam kaze ,gde su protivgradne rakete ? Niko o tome ne pise i nerazmislja u vladi samo porezi i smanjenje plata pa tu nema hleba hleb je u radu.

1984

pre 10 godina

Osim velikih firmi, ima i sijaset malih, koji takodje daju svoj doprinos. Doduse, drugi nameti njih guse sto bi trebalo da se sankcionise i na cemu treba jos raditi. Dakle, prihodi se mogu naci samo ih treba jos adekvatno koristiti.

Ekološka katastrofa

pre 10 godina

Šta se tu promenilo, pa preraspodela dobiti i gubitaka.Dobit imaju Rusi od 400mil. eura u NIS-u, a gubitak od milijarde eura Srbija gas koje kontrolišu opet ti isti rusi preko bahatovića.

Varka je da će rusi uložiti išta u južni tok, gradiće ga iz tekućih prihoda od najskupljeg gasa u okruženju, a onda i uzimati pare od transporta.

Da li ste se pitali šta će biti sa gradovima (Kikinda) ispod kojih zjape rupčage iz kojih se intenzivno eksploatiše nafta.Po sili gravitacije prvo će sva voda za piće potonuti kroz porozne stene i popuniti šupljine, a delovi grada će postepeno godina takođe utonuti u kavitacije.

Teško onom koga rusi brane i kinezi prave mostove, zahvaljujući glupanderima iz državne administracije.

KoleM

pre 10 godina

Nije NIS uplatio već mi kada kupimo gorivo. Kada bi od NIS naplatili naftu što besplatno vadi imali bi još najmanje 300 miliona evra godišnje pošto izvade milijardu evra nafte i gasa.

Posao veka, pa zar nije...

pre 10 godina

"Analiza navedenih podataka pokazuje da je upravo NIS jedan od stubova stabilnosti finansijskog sistema Srbije, kao i garant funkcionisanja penzijskog i zdravstvenog sistema u čije je kase naftna kompanija od 2009. uplatila više od 30 milijardi dinara."

pera kojot genije

pre 10 godina

a koliko se njemu sliva u njegov lični budžet? brže bolje je poštenjačina zaseo u tri upravna odbora, pa sa ministarskom platom tuče 250 000 mesečno, valjda mu treba za taksi...

Bojan

pre 10 godina

To sto ste napisali da je NIS bio gubitas nije tacno! NIS je uvek pozitivno poslovao samo sto je godinama placao dugove drugih firmi. Koliko je samo oprosteno JAT-u za gorivo, i taj dug od pola miliona nije bio dug NIS-a vec drzave Srbije (Srbijagasa) za ruski gas koji godinama nisu placali. Da su svi placali svoje dugove na vreme NIS nikada ne bi propao, niti bi bio prodat za ovako mizerne pare. E sad kome je to odgovaralo i ko se tu debelo omrsio je pitanje za nadlezne institucije, ali sam ubedjen da slucaj NIS nikada nece biti razresen.

paljba iz Srbije

pre 10 godina

U jednom hotelu boravim trenutno u Srbiji. Trebali su da imaju decu svake nedelje do proleca, sada kada je uveden zakon o nacinu placanja ekskurzija, bila je samo jedna tura koja je juce otisla i vise do proleca nece biti nikog.
Eto kako izgleda sudbina jednog hotela. Koliko je takvih?

Ivan

pre 10 godina

'Analiza navedenih podataka pokazuje da je upravo NIS jedan od stubova stabilnosti finansijskog sistema Srbije, ...', cek cek, da li je ovaj clanak jos jedna reklama za NIS koji su platili rusofili? Bre Laki brate, ako si dosao iz USA da bi pripomogao RUSSIA preko SERBIA onda do q.ca!

nijebitnoime

pre 10 godina

(Bojan, 15. oktobar 2013 01:07) potpuno tacno. NIS nije bio nikad gubitas. 2008. godine pred kraj u NISu su smenili izvrsnog direktora zato sto zena nije htela da potpise sve te otpise... u januaru 2009. novi direktor (jako blizak Dusanu Petrovicu koji se tad dobro kotirao u DSu a posle bio i u upravnom odboru NISa) je sve potpisao.

pa NIS je pokrivao sva silna zaduzenja koja sad imamo iz svog poslovanja. pa tako sad drzava pomaze toplane iz robnih rezervi a nekad je NIS delio mazut i to je sve otpisano. pa su otpisana dugovanja GSPu, pa JATu, petrohemiji, azotatri, vojsci, policiji i mnogim drugima. i onda su mislili da ce da zeznu Ruse. A Rusi su sva ta otpisivanja iskazali kao gubitak NISa. + svima je eto odgovaralo da se pokaze kako je NIS gubitas i kako ce eto "profesionalni" menadzment lepo sve da sredi.

da ne pricam sto sad drzava sponzorise razne manifestacije, klubove, a nekad je samo stizala naredba u NIS tom dajes toliko, tom toliko i slicno.

a da spomenem i da je konobar elezovic sedeo u upravnom odboru, namestao svojima da NIS kupi neki lokal u Novom Sadu, tek da ne bude da nije bilo i zloupotreba. O DSS Bosnjakovicu je tek duga prica. Covek dosao za direktora NISa zato sto je isao u lov sa Jocicem, a onda se posle preselio u Gaspromnjeft Svajcarska zajedno sa svim NIS papirima. I evo ga sad nazad kao direktor investicija ili cega vec.

nijebitnoime

pre 10 godina

(DiMe, 15. oktobar 2013 11:00) naravno da je bitno. ne mozes to posmatrati samo usko koliko je ubacivao u budzet. vec koliko je NIS placao okolo za razne druge i samim tim se manje trosilo iz budzeta za te druge stvari.

evo recimo koliko sad ima raznih transfera iz budzeta a svi se pokrivaju iz raznih kredita. nekada je bilo manje transfera iz budzeta, a na racun toga sto je prakticno naredjivano sa najviseg nivoa (citaj boris tadic preko svoje savetnice koju je smestio za predsednika uravnog odbora) kome koliko treba dati. od sportskih klubova, manifestacija, i raznih ustanova.

Vladimir Vuletić ekonomista

pre 10 godina

Hoteli u Srbiji ce mu uplacivati PDV samo do jula, posle ce se svi (minimum 50%) zatvoriti!!
E onda ce imati jos veci devizni odliv po osnovu turizma!!

Saša

pre 10 godina

Rusofobnibotovi, stvarno malo oladite. Mnogo ste dosadni. Vama smeta NIS a ne smeta vam FIAT koji ovim tempom ni za dvesta godina neće uplatiti u budžet novac koji je Srbija uložila u "posao veka".

www

pre 10 godina

Koji crni NIS uplacuje pdv i akcize, kad su to porezi na potrosnju koje placaju potrosaci a ne NIS. To placa svako od nas kad kupi svaki litar goriva.
NIS nije nikakav garant nicega, a najmanje garant penzija i ostalog.
NIS je samo garant da ce nas opeljesiti enormnom cenom goriva dok god je ovako neozbiljna i neodgovorna vlast. NIS je pljackas, a ne Crveni krst koji nas izdrzava kako nam to ovde ispiraju mozak.
Mi izdrzavamo NIS a ne NIS nas. Ja kao potrosac placam taj PDV i akcize a ne NIS.
PDV na uvoz dobara je duplo veci od PDVa na promet domace robe. U 2011. u budzet je uslo 235 milijardi dinara od pdva na uvoz dobara a 117 milijardi od prometa domace robe.
Sto onda ne napisete da su oni koji uvoze "stub stabilnosti finansijskog sistema Srbije, kao i garant funkcionisanja penzijskog i zdravstvenog sistema", oni uplacuju mnogo veci pdv nego NIS?

Ja

pre 10 godina

Tekst je besmislen bez precizne podele koliko je od tih para stiglo preko akciza, koliko preko PDV-a, koliko su bili porezi i doprinosi zaposlenih, i na kraju koliki je bio porez na godišnji profit NIS-a...
Ovako nabacane brojke nemaju svrhu, jer akcize i PDV plaćaju kupci goriva, doprinose za zdravstveno i penziono koriste sami zaposleni (nešto odmah - zdravstveno, a nešto kad odu u penziju), dakle samo porez na profit kompanije puni budžet. To je stvaran doprinos ovih firmi, a ne porez na monopol (akcize) i redovan porez na proizvedenu robu (PDV) koji plaćamo mi, a ne NIS...

Vuk

pre 10 godina

I naš "Swisslion" puno izvozi, dok "Takovu" koji je deo firme, Komercijalna banka duguje 10 miliona evra koje je zaplenila kao kamatu na dug države pre privatizacije.

Marko NS

pre 10 godina

Ne znam za druga preduzeca, ali ako stvarno PDV ode sa 8% na 20%, Hotel u kome radim nece uplatiti ni ono sto je uplatio prosle godine!!
Bice zatvoren!
Direktor je rekao, da trazimo drugi posao, ako skoči PDV!

log

pre 10 godina

@Aurelije: Logika vam je zaista fenomen: "Nije NIS, na primer,napunio budzet Srbije, vec kupac goriva koji to placa."! A kako ga puni bilo koja firma?! Kako pune budzet OMV, EPS, Telenor, Telekom, Apple, Koka Kola ili Mercedes?! Da li je zaista moguce da ljudi odvaljuje takve stvari kao "argument" i da pritom misle da su rekli nesto revolucionarno pametno?!

Tulaj

pre 10 godina

(linsta, 15. oktobar 2013 08:29)

Staljine voda kojom se popunjavaju kavitacije na dubini od 1,5-2km sistemom cev u cev dolazi iz dva izvora: deo pomešan sa naftom koji nije dovoljan i podzemna voda. Kada intenzivnom eksploatacijom potrošiš i vodu sa dubine od 200-250m grad ostaje bez pijaće vode i vode za industriju. Rupe se nikad ne eksploatišu miti pune do kraja. Gas koji se koristi izvlačenje nafte se na kraju izvuče iz rupe. Vodu za zalivanje koju smo ranije nalazili na 5-6 metara dubine, a danas je nema ni na 50-60m (oni koji su bliži bušotini). Pored bušotine je nećete nači nikad. Nemaš ti pojma, mora biti da si neki neškolovani rusofil, domaća ljiga ili pokondirena tikva.

DiMe

pre 10 godina

(nijebitnoime, 15. oktobar 2013 09:46)
Nije bitno sve to sto si ti napisao. Prosto pitanje-koliko je NIS ubacivao u drzavni budzet pre privatizacije, a koliko danas?

dosta sa rusofilskom propagandom

pre 10 godina

NIS-naftagas ni pre 2009. NIKAD nije bio gubitas to je samo rusofilska laz koju oni provlace indoktrinirajuci prosto pucanstvo kako bi prikrili pljacku

PRIHOD nis-a 2008. iznosi priblizno 2mlrd evra i ceo taj prihod ide drzavi Srbiji koja vrsi preraspodleu (istina vrlo losu) ali i dalje ostaje profit dakle nema gubitka vec se prihod nis-a koristi za potrosnju nase drzave (oko trecine)

PRIHOD nis-a 2012 iznosi priblizno 2.1 mlrd evra (dakle skoro isti kao 2008.) samo sto sada rusi vrse preraspodelu i posto su otpustili hiljade radnika i jos dosta njih prebacili na svoje fiktivne agencije ostatak para izvlace u rusiju a nama ostaje 29% (po osnovu vlasnistva)
-za nas to dodje tih 8% koje je u periodu kad je drzava raspolagala celokupnim prihodom nis-a manje 4 puta!

slabo

pre 10 godina

država isplaćuje javni sektor i penzionere koji taj novac troše za gorivo,koka kolu u slične koji taj novac iznose a onaj određeni deo plaćaju državi koja te pare opet preusmerava za plate i penzije ... tako se dug povećava a novca je sve manje u kasi .... nama treba kompanija domaća a jaka da izvozi kvalitet i donosi strani kapital .... a ne da nas muze mmf mafija i ostali kumovi

Vojnik JNA

pre 10 godina

@KoleM

A ko placa KokaKolin udeo u porezu? Amerikanci ili kupci u Srbiji koji piju to dju..re? Za ekologe... Koju vodu koristi KokaKola i sto ona ne placa Srbiji koriscenje vode, odnosno porez na koriscenje vode kao kapitalnog dobra, koje je toj kompaiji osnovna sirovina? U Meksiku su citave oblasti devastirali a ko im se suprostavio iz sindikata, slali placene ubice iz Amerike da "rese" stvar.

Ko je americki i EU prijatelj, njemu neprijatelj i ne treba!

Ghost of the Past

pre 10 godina

(KoleM, 14. oktobar 2013 22:21)
Kad si vec spomenuo povecanu eksploataciju, zaboravio si da dodas da NIS danas izvozi derivate u Rumuniju, Bugarsku i BiH. Dok je bio drzavni naftu je prodavao za partijsku kasu. Danas puni budzet placanjem poreza, vidimo i sami koliko. Jedite se koliko hocete, prosto je sjajno sto imamo makar jednu privatizaciju koja se drzavi isplatila.

ministar jovic

pre 10 godina

ne mogu da verujem u beskrajnu glupost I nas kao naroda I novinara koji pdv Fiat placa na izvoz, nek me neko prosvetli. dokle vise lupetanja I demagogije, Fiat ne placa javne prihode kad je od svega oslobodjen kao strani investitor,samo I to je upit?o

linsta

pre 10 godina

@ ekološka katastrofa
Ti baš ne znaš kako se vadi nafta? U zalihe se pumpa voda ili gas, i to tera naftu gore. Nema nikakvih rupa,sve se to popuni odmah. Kikinda je sigurna...
A za ostalo se slažemo...

guja

pre 10 godina

Bolje bi bilo da 800000 malih obveznika uplati po 100000 dinara godišnje, nego pet-šest velikih po neznam kolko milijardi. Ali koga u ovoj zemlji zabole za male. Bolje milion malih izvora nego deset velikih. Kao u trgovini: bolje je dnevno imati po sto kupaca za po jednu stvar nego jednog kupca za sto stvari.

Mitar Mitar

pre 10 godina

Za Aurelije
Znate, privreda tako funkcionise, nije moguce da to do sada niste shvatili. A vi nemojte kupovati kod NISa ako vas to boli. Kupujte buckuris kod nekog privatnika, mozda ce vam tada biti lakse.

Milun

pre 10 godina

"Koliko i strateska grana poljoprivreda" Tuga... poljoprivreda nam je unistena, zahvaljujuci "strucnjacima", a trebalo bi da bude strateska grana....

Nikad nikome izvini

pre 10 godina

Gde je sad cuveni i preposteni ekonomista i jos poznatiji gitarista Dinkic da nam objasni i da nas ubedi da se isplate subvencionisana radna mesta u Fijatu...Fiat posluje sa gubitkom!? Toliko o najvecem ulagacu i poslu decenije...Izgleda da Dinkic sa gospidinom Karicem ne deli samo ljubav prema ekonomiji...deli i ljubav prema muzici...nadam se da ce podeliti sa Karicem jos nesto INTERPOLOVU POTERNICU!!!

Citadela

pre 10 godina

Kada ce nasi politicari prestati pricati o tome kako da se napuni budzet,jer to narod navodi da oni samo misle o redovnoj isplati plata sluzbenicima,alias stranackom kadru?Takva filozofija se oslanja na prekomerno oporezivanje,isticanje poreza,a ambijent koji se stvara utice da Poreska uprava kao zadatak ima da uzme pare pravnim i fizickim licima.Bilo opravdano ili ne.Potrebno je stvoriti klimu u kome ce nas covek da zaradi,a tek onda razmisljati o porezu i nametima.To je sustina oporavka privrede.Kod nas je sve suprotno.Pozdrav.

Stanislava

pre 10 godina

Ipak ima nade da cemo prevazici sve u cemu smo sada momentalno, nego mi sistem moramo reformisati na duzi rok i to je ono gde moramo trenutno najvise energije usmeriti.

Medena

pre 10 godina

Strategija se mora primeniti, sve te firme jesu dugo kod nas, ali nama je obezvredjena plata, standard, kvalitet zivota, gotovo sve. Svaki od nas zeli samo normalan, pristojan zivot.

penziner

pre 10 godina

Nepuni se budjet samo sa PDV om dajte pokrenite neku firmu da ljudi rade prodjite pored starih velikih firmi sve zaraslo u korov zardjalo lepo je i gledati i raditi u nekom hotelu ali tom hotelu treba svasta namestaj posteljina itd gde su nam te firme niko nema petlju da tako nesto zapocne pa i Fijat koliko proizvodi dnevno izvoz jad i beda nas BREND hrana gde je to dajte u poljoprivredu stocarstvo,povrtarstvo mi neznamo za navodnjavanje treba seik da nam kaze ,gde su protivgradne rakete ? Niko o tome ne pise i nerazmislja u vladi samo porezi i smanjenje plata pa tu nema hleba hleb je u radu.

1984

pre 10 godina

Osim velikih firmi, ima i sijaset malih, koji takodje daju svoj doprinos. Doduse, drugi nameti njih guse sto bi trebalo da se sankcionise i na cemu treba jos raditi. Dakle, prihodi se mogu naci samo ih treba jos adekvatno koristiti.