Ponedeljak, 30.09.2013.

16:00

Radulović objavio koliko se trošilo

Ministarstvo privrede objavilo je na svojoj internet stranici (www.privreda.gov.rs), izveštaje o utrošenim sredstvima iz budžeta u ovoj godini.

Izvor: Beta

Raduloviæ objavio koliko se trošilo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

70 Komentari

Sortiraj po:

HUAN - MATA

pre 10 godina

Konacno da je nova rekonstruisana vlada Srbije krenula napred da radi. Ministar Sasa Radulovic kaze da je ovo prvi korak ministarstva da se uvodi red da ce javnost biti obavestavana o transparentosti rada ministarstva. Mislim da ovaj primer treba da slede i ostala ministarstva.

SMirnof

pre 10 godina

Gradjani trebaju da imaju uvid u sve sto se radi u vladi,jer su gradjani ti koji su svaku vladu doveli tu gde je ostaje pitanje kloliko su vlade spremne za rad...Ovo poboljsanje u radu i spremnost na otvorenu igru je odlican pomak u poboljsanju rada vlade i to treba da ostane za sve buduce koje budu dolazile

Mara Petrovic

pre 10 godina

Svaka cast, cestitam Smederevcanima, ova investicija ce Vam mnogo znaciti, 1500 radnih mesta za godinu i koji mesec nije malo. Samo da se nastavi sa dovodjenjem investicija u Srbiju.

Gospodin Jakovljević

pre 10 godina

Vreme je za štednju na svim nivoima. Pozdravljam odluku ministra da svi zvanični podaci budu javno prezentovani.

trudbenik

pre 10 godina

Koliko znam, sto je vec neko pomenuo, od navedenih agencija Agencija za privredne registre, Agencija za licenciranje stecajnih upravnika, Institut za standardizaciju Srbije i Akreditaciono telo Srbije se finansiraju pomocu sopstvenih sredstava.
(core, 1. oktobar 2013 10:15)
Kad cujem to da se neki organ drzavne uprave finansira iz sopstevenih sredstava dodje mi da se smejem ili urlicem. To je isto kao kad bi drzava odredila i osnovala neku pekaru i da mi samo tamo mozemo i smemo da kupujemo hleb. A sva gospoda i gospodje koji rade u tim ustanovama neka osnuju svoje firme pa do mile volje neka ostvaruju i sopstvene prihode i ogromne profite, sto im on srca zelim.

Nenad Sremac

pre 10 godina

U potpunosti podržavam ministra u objavljivanju svih relevantnih podataka na sajtu ministarstva. Predlažem ministru da zavrne slavinu i uvede reda, rada i discipline . Nije na odmet.

//

pre 10 godina

@Micko
Hvala na obavestenju! To sto je nesto dobrovoljno ne znaci da treba da ima skrivene bilanse. Takodje, te "nevladine" organizacije do prosle godine su bile obavezne...

tutko

pre 10 godina

Dobro je što ni kada je reč o trošenju sredstava nema tajni, tako i treba, narod želi da zna gde ide novac iz budžeta u ovako teškoj situaciji.

core

pre 10 godina

Koliko znam, sto je vec neko pomenuo, od navedenih agencija Agencija za privredne registre, Agencija za licenciranje stecajnih upravnika, Institut za standardizaciju Srbije i Akreditaciono telo Srbije se finansiraju pomocu sopstvenih sredstava.

trasparentnost tako i treba da bude

pre 10 godina

Transparentnost je najbolji vid rada,poslovanja protiv korupcije i kriminala!Svi oni koji su protiv ili na neki nacin opstruiraju,ili smatraju da je u pitanju samo populisticka propaganda pojedinaca,grupacija ili partije,a u sustini doticni nemaju cisto brasno u svojim dzepovima!E sad,su na potezu nadlezni organi i da sprovode zakonodavne sakncije tj,mere koje ce zaustaviti ekonomski-privredni,celokupno drustveni kolaps i sam raspad drzave.

Niko bitan

pre 10 godina

I sta sad??? Bice nam bolje, gore? Sutra necu razmisljati kako da platim dazbine, od cega dati deci za skolu, sta kupiti za dorucak, rucak? Vec posle novih izbora blagostanje opet najavljuju? Ma narod Srbije, medju kojima sam ja i moja deca, porodica, nismo za bolje! Pola od njih nema srednju skolu, osstalih 30% nemaju dana radnog iskustva i vode drzavj! Kradu nas, lazu a mi kao nesto jeste tako ili nije!

aronija

pre 10 godina

Vidi se da je novi ministar odlučio da sve bude javno i to je vrlo dobro posebno sada kada smo u situaciji da u svakoj oblasti vrlo oprezno moramo trošiti sredstva.

Branko

pre 10 godina

Ovo je nešto novo u Srbiji, nadam se da će postati praksa. Troškovi ministarstava nisu mali i verovatno je ovo najava štednje i praćenja nivoa troškova, i to javno, što je za pohvalu. Tek kad i drugi to urade, imaće efekta.

bronko

pre 10 godina

I treba da se iznese u javnost gde ide novac građana, na ovaj način se daje pravo svakom građaninu da vidi gde ide novac od poreza, trebalo je ovo i ranije uraditi.

Micko

pre 10 godina

Poruka \.!./
Ako zelis nesto da komentarises, onda moras biti makar malo obavesten. Moras razlikovati institucije koje se finansiraju iz budzeta tj. vladine i institucije sa sopstvenim finansiranjem. Privredna komora je nevladino poslovno udruzenje, koje se ne finansira iz budzeta i clanstvo je na dobrovoljnoj bazi. Ovo procitaj i zapamti, inace ces u na drugim mestima ispasti smesan.

Nevidljiva xy

pre 10 godina

Neka je objavio,trazili smo transperentnost u radu ministara,sve sto su radili predhodnici neka bude obelodanjeno kao i ono sto rade novi ministri,mislim da je to u redu,a to sto su ljudi naucili da trose vise nego sto imaju,to je navika od koje cemo se odvici uskoro!

Ekonomista

pre 10 godina

SIEPA je agencija za legalnu korupciju. Strani investitor ulozi odredjen novac za otvaranje fabrike, zaposli radnike, da bi ubrzo po osnovu tog zaposljavanja radnika, dobio ogromna novcana sredstva kao subvenciju od SIEPE koja su visestruko veca od novca koji je ulozio u otvaranje fabrike i ubrzo posle toga dolazi do zatvaranja fabrike, a strani investitor sa novcem dobijenim iz budzeta Srbije, napusta Srbiju sa opranim parama u mnogo vecem iznosu nego sto je ulozio. Deo tih para podeli sa uticajnim covekom, politicarem iz Srbije koji je lobirao u Srbiji za tog investitora za brze dobijanje potrebnih dozvola, medijsku promociju i konacno dobijanje ogromnog novca iz SIEPE. Mehanizam legalne korupcije u Srbiji.

stranac

pre 10 godina

A jeli kad ce i kod nas neka aplikacija na web-u tipa"super vizor" kde cemo moci koje sve privatne firme i koje pare ustvaruju putem poslovanja sa drzavnum firmama, agencija itd.? B
Na nacin kako je to recimo u drugim drzavama uradzeno? Pa valjda sve jedan dinar koji izlazi iz budjeta u privatno svaki porezki obveznik ima pravo da zna, kde se trosi i kde odose dinari? Ili ja mozda previse trazim?

dusan

pre 10 godina

radulovicu, svaka cast. sad bar narod moze da cita do mile volje kako se arce pare u drzavnim preduzecima. evo pregledah izvestaj agencije za privatizaciju, kakav lopovluk, majko moja. kao mala kolubara. kolubara iznajmljivala masine, umesto da ih sama kupi na lizing i da potom ostanu njene a ove lopuze placaju recimo zakup privrednoj komori preko 20.000 eura mesecno i tako 12 godina. pa za te pare su do sada mogli dve takve zgrade da kupe u beogradu ako pogledamo cene po kojima su prodavali neke nekretnine. pa onda naknade nekim advokatima od po 4-5.000 eura mesecno a ti advokati vec 10 godina zastupaju agenciju. racune za putovanja u inostranstvo, ruckove i ostale sitnice da ne pominjem.

Srbin 100%

pre 10 godina

Ovaj potez Radulovica i ministarstva privrede bi trebali da prihvate i ostali resori jer smatram da gradjani zasluzuju vecu transparentnost drzavnih organa i institucija

mp

pre 10 godina

mp @ genije
komunikacija Vam nije jaca strana; Radulovic je duzan da podatke iznese u javnost i da odgovara na pitanja novinara a NE da kaze da je stavio na portal; Novinari onda mogu da rade i da dalje komentarisu; Slab je Radulovicev ucinak, evo mesec dana ministar i jedino sto je uradio dao dve izjave za novianre; Pre nego
sto je usao u ministarstvo, treba da je imao razradjene predloge resenja za skupstinu; A on nista.
Slabo je to gospodine Radulovicu, slabo; Ovo nije guranje papira u stecaju nego vrlo odgovoran posao;

Skretnicar

pre 10 godina

Vic iz SFRJ:
Smenjeni Direktor savetuje novog: Evo ti tri pisma, prvo otvori odmah, drugo kada ti je tesko a trece po potrebi
U prvom pismu: Kritikuj predhodno rukovodstvo Direktora i sve ( u ovom slucaju prethodnog ministra ),u drugom pismu ako ne krene sve dobro povecavaj plate ( sada zaduzuj se, dizi kredite ), Ako narod nije zadovoljan otvori treci koverat a u njemu pise PISI TRI KOVERTA I CEKAJ SLEDECEG (IZBORI).
Prema tome sadasnji ministar samo ide utabanim stazama, a za drugi deo videcemo, jer je vec u najavi treci deo.
PS. Narode ne lozi se na izvestaje vec da vidimo kako cemo preziveti zimu ?

m

pre 10 godina

u apr -u imaju visoke plate.5 kuvarica restorana kihi se nalazi u apr imaju 40000 pkatu a upravnik restorana 70000.pojedini imaju I 120000 a nista ne rade.proverite to novi ministre

olivera

pre 10 godina

Koja igra? Svi oni koji dodju na vlast ponasaju se kao da su sisli sa Marsatini i da nista nisu znali ni videli. Odmah nude narodu brojke i analize i planove! Kao da gradjani sve to vec ne osecaju na svojoj kozi. Prodje neko vreme i nikom nista. Pojeo vuk magarca. Spajtase se, uklope se, podele plen i nastave dalje, sve do novih izbora. Niko ne dira u sustinu, vec prave imitacije koje nista ne znace!

genije

pre 10 godina

Legendarno!
Nemam pojma odakle se ovaj stvorio i "čiji je" - ali ovo je odličan korak! Za koji sam očekivao da će ga još DOS sprovesti pre 10-ak godina... pa onda svi sledeći... I na kraju wadikalska vlada to uradi?!
Samo da ovo ne bude "one-time show".

@(mp, 30. septembar 2013 16:51)

Imaš link ka sajtu pa pogledaj sam sve vrlo detaljno - ne prebacuj drugom svoju lenjost.

uzaludni punilac budzeta

pre 10 godina

Dobro, u redu to je sto je potroseno iz budzeta za 2013, ali ono sto je prikupljeno na prihodnoj strani ove godine to neka bude cifra budzeta za 2014, pa ako iduce godine prikupimo vise toliko da bude za narednu.Nasa drzava ovako nerazvijena vec zaduzena se mora odreci prakse planiranog deficita, jednostavno deficit ne postoji, ne moze polazna osnova za odredjivanje velicine budzeta da bude to koliko zelite da su vam potrebe, svi bi smo mi hteli svasta nesto ali n e m a, drugovi i drugarice.

\.!./

pre 10 godina

Cak i povrsan uvid u ove izvestaje govori koliko smo mi do guse u zabokrecini. I zato nam se objavljuju fals prosecne plate od 45.000 dinara, zbog ovih parazita, dok narod gladuje. Narod gladuje, olosi parazitski.....
Objavite i bilanse ostalih Agencija, objavite bilanse Privrednih komora i regionalnih i republicke da se vide troskovnici. Objavite bilanse bolnica, skola.... Dosta je vise magle!
A privreda bankrot, ljudi bez posla, ljudi gladuju!
Vucicu, Dacicu, Radulovicu,.... objavite sve detaljno i neskriveno. Ovo je strasno i cudo je da jos postojimo kao drzava.
Pa ovde postoje rezerve da se vise ne zaduzujemo ko sumanuti!
Parazite na ulicu neka strajkuju

neMicrosoft bot :D

pre 10 godina

nisam bio na sajtu, ali ako je tabelarno prikazano, malo umeca rada sa tabelama izvodi sve zakljucke... Excel je cudo...

nada ZR

pre 10 godina

ovo nismo jos doziveli,hvala ministru na transparentnosti.Nisam ekonomista i ne mogu o tome da pricam ali najvece stavke su SIEPA.subvencije...kazu ljudi da konkurisu kod SIEPE ali ih odbijaju redovno.Kazu da ta sredstva ne mogu da se dobiju bez jake veze.

svaka cast za objavu podataka, ali bez kaznjavanja nista!

pre 10 godina

ovo zaista treba prouciti i ima puno podataka za razne provere da ne kazem istrage!!!
...... sve ista firma im radi naucna "savetovanja", isti dobavljaci, .....

au

pre 10 godina

@NIna Ris: ne bas dobra analiza , mozda slucajno mozda namerno. Drzava je AGENCIJAMA predala da obavljaju monopolske poslove u njeno ime i to treba POD MIKROSKOPOM GLEDATI jer su monopolski polozaji idealni za trgovinu uticajem i naduvavanje cena...a sve to na neki nacin plate gradjani direktno ili indirektno

sd

pre 10 godina

Dođite u Smederevo,da vidite tek kako gradonačelnica troši.Žena svake godine u strogom centru menja pločice,a 100 m od centra narod gazi blato.Nikome nije jasno kako ona vodi grad kad treba da bude u zatvoru odavno.Žena troši na gluposti,zainat narodu i niko joj ništa ne može,posebno ne sad kad je promenila kapu!

6. oktobar

pre 10 godina

Znaci, dobili smojos jednog analiticara-statisticara....a ja pomislio dosao covek koji ce nesto novo da pokrene. A on se opet kao i sve njegove kolege vracaju u nazad i prave neke analize, daju misljenje..ali bree....pa pocnite nesto da radite, ili molite Boga da budu vanredni izbori pa da se izvucete iz te situacije u koju i niste svesni kako ste dospeli...

Nina Ris

pre 10 godina

Lepo je znati kako se troši novac iz budžeta, ali neke od ovih agencija uopšte ne troše budžetske pare, koliko ja znam - na primer Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, pa samim tim raspodeljuju novac prema pravilniku koji ni malo ne oštećuje ostale stanovnike Srbije. Zašto bismo uopšte onda komentarisali njihove troškove ako je to tako? Kao što je napisao neko i za Agenciju za privredne registre. To je kao kad biste analizirali trošenje novca neke privatne firme na bolovanja svojih zaposlenih. To se onda zaista ne tiče nikoga osim te firme.

SMEDEREVAC

pre 10 godina

Ovo su samo gomilice podataka,koje u suštini ne govore ama baš ništa.
Možda samo logičan korak,od koga bi mogla da se startuje ANALIZA,KOJA BI POKAZALA,KOJE SU AGENCIJE NEPOTREBNE,KOLIKI JE VIŠAK LJUDSTVA U NJIMA, KOLIKI SU STVARNI NJIHOVI EFEKTI RADA,ODNOSNO,KOLIKO SU OPRAVDANE PLATE KOJE PRIMAJU TAMOŠNJI ZAPOSLENI?!
TREBA LI TE PLATE USKLADITI SA EKONOMIJOM,SA PROIZVODNIM PLATAMA, SA REALNOM ZARADOM KOJU PRIVREDA OSTVARUJE,TREBA LI OGRANIČITI PUNJENJE NJIHOVIH PLATNIH BUDŽETA IZ KREDITA,KOJI SU TO PARAMETRI KOJI VAŽE ZA OVE AGENCIJE,KO OCENJUJE NJIHOV RAD,ILI SKORO NIŠTA OD OVOG NE POSTOJI, KONTROLA,ZAKON,PRAVILA KOJA VAŽE ZA OVAJ SEKTOR?!
TAKOĐE VREME ZA KOJE TREBA REFORMISATI OVAJ SEKTOR(PAUZE,TAJM-AUT,smeju li oni postojati).
TREBA imena vezati za rezultate i planove,pa ko prihvati odgovornost i platu, da odgovara u slučaju neispunjenja planova, a ne da se sve zaboravlja i da i dalje postoje "nedodirljivi" odgovorni kadrovi ,koji iza leđa imaju svoje "zaštitnice" partije,ili pak jake "tajkun" igrače,ili neke interesne grupe,još neizdefinisane.
Možda je lakše ići na izbore,pa Jovo,nanovo,sve iz početka!????

Морава и брда

pre 10 godina

После месец дана ред је да се пређе са бомбастичких најава на конкретне одлуке и решења , корак по корак али одмах!

УКИНИТЕ СУВИШНЕ АГЕНЦИЈЕ, САДА, ОДМАХ, јер их је влада Србије и основала. Укидали сте радна места потезом пера, ред је да се бирократија скреше, СИТУАЦИЈА у друштву ЈЕ ОЗБИЉНИЈА него што мислите.

Punilac Budzeta

pre 10 godina

I da, ja sam za to da se svi ovi izvestaji izmedju ostalog objave i u XLS formatu fajlova (spreadsheet).
Mislim da bi dodatno trosak od jedno 5 miliona dinara za to "jedva" pokrilo, ali nema veze, hocu da sve ove stavke sumiram, analiziram, sortiram, grupisem itd kako bih dobio bolju sliku svih tih troskova.
I to tako za SVE SVE budzetske korisnike!
Pa onda "sortiranje od veceg ka manjem" pa da idemo redom ...

Ivan

pre 10 godina

Ja jedino znam da je SIEPA raspisala tender za racunovodstvene usluge, i da su prve godine bile dzaba, ali vec od druge 3x vece, i vise nije bilo konkurentskog izbora, jer je neko vec upucen u poslovanje, pa je nemoguce uzeti nekog drugog da radi. Koliko vidim, samo rastu ti troskovi. To imate na Upravi za javne nabavke sve napismeno.

crni domino

pre 10 godina

Kako pokrenuti privredu!?
Takvu analizu napravi i objavi gospodine Radulovicu!
PS: Ova analiza nema zakljucke: Naprimer, ko je sve odgovoran sto je privreda Srbije u ovakvom stanju! Gospodine, ime i prezime ili makar radno mesto!

Marko

pre 10 godina

Kada je bila vest o rekonstrukciji, nisam mnogo očekivao, ne očekujem ni sada ali postavljanje Saše Radulovića i Ivana Tasovca za ministre je stvarno jedan iskorak napred.

samo kompjuter srbiju spasava

pre 10 godina

respekt! e jos kad bi se videlo koliko koji sudija ima predmeta, koliko ih je gurnuo u fijoku itd, koliko sluzbenih automobila imamo, mobilnih telefona, sluzbenih stanova itd, itd. ima puno posla, a kladim se da jos uvek nema evidencije o npr. sluzbenim automobilima!

Pametnjaković

pre 10 godina

"Na ime naknada za socijalnu pomoć isplaćeno je 1,69 milijardi dinara."

Pored javnih nabavki koje služe za prelivanje budžetskih para u firme prijatelja, na legalan način, socijalna davanja su još jedan vid manipulacije. Imate familije od po 3 i više dece koje i dalje ne primaju nikakvu pomoć i jedva sastavljaju kraj s krajem, a imate i porodice koje primaju neku crkavicu. Kako je onda moguće da su tolike pare potrošene, a toliko ljudi ne prima ništa ili prima neku smešnu sumu.

Marija Babic

pre 10 godina

Ovo je pozitivna vest, treba javno objaviti troskove koje prave javne institucije koje u tom slucaju mogu biti podvrgnute kritikama, a ne u tajnosti trositi silne milijarde dok narod grca u dugovima i jedva krpi od prvog do prvog.

Punilac Budzeta

pre 10 godina

Ovo je za svaku pohvalu videti ove izvestaje.
Ali, ono sto pise u njima je samo da vam se zavrti u glavi koje su to enormne cifre u pitanju.

Evo samo sam jedan onako malo detaljnije pogledao, zamislite gospodina koji na osnovu troskova za benzin u roku od 8 meseci naplati preko 800.000 dinara!??
Da radi svaki dan i vikendom i praznicima ispada da je imao troskove za benzin od 3300 dinara dnevno!
Ili ako uzmemo malo realnije da je radio 5 dana u nedelji ispada da je imao dnevne troskove preko 5000 dinara.
Jel' on to vozi avion, tenk, formulu jedan, radi ko taksista, o cemu se tu radi?
Isti gospodin se spominje u 3 stvake, jedna (a nije plata) je izmedju ostalog sa cifrom preko 130.000 dinara.

I tako slicnih stavki na stotine samo u tom jednom dokumentu ...
A tek troskovi za razne usluge spoljnim firmama, to su visemilionski iznosi ...

Pogledajte, da ne ispda da JA pricam gluposti, samo sam jedan mizerni deo prokomentarisao.

mp

pre 10 godina

Novinari moramo detaljnije; Kome su isplacivane subvencije? Ko su korisnici sredstava

kapitalne subvencije privatnim preduzećima, u iznosu od 5,47 milijardi i
krediti domaćem nefinansijskom javnom sektoru od 4,18 milijardi dinara.

Na tekuće subvencije privatnim preduzećima potrošeno je 2,29 milijardi dinara, a na tekuće subvencije nefinansijskim preduzećima 2,06 milijardi.

Za specijalne usluge Agencije za privatizaciju i strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), utrošeno je 635,82 miliona dinara.
========================
Sve ove stavke moraju da se dalje razloze u korisnike; Da vidimo ko su bili korisnici subvenicja po firmama, koliko novca i kakav je ucinak.

Specijalne usluge SIEPA? Ko finansira SIEPU? sta je dobijeno za novac koji je placen;

Sto se tice stambenih usluga, poimence kome su kupovani stanovi?

Mora to detaljnije gospodine Radulovicu;

korisnik usluga

pre 10 godina

Agencija za privredne registre nije institucija koja se finansira iz budžeta već isključivo iz cene usluga koju naplaćuje korisnicima. Principi reforme registracije kompanija usvojeni su 2003. i 2004. god. u okviru Projekta Svetske Banke koji je uspešno primenjen u Srbiji. Informacije o poslovanju za više godina unazad moguće je naći na sajtu Agencije kroz dokumentaciju objavljenu u celini. Dakle, ništa novo u ovoj kampanji Ministra privrede nismo saznali.

Mirjana

pre 10 godina

(Gost, 30. septembar 2013 16:24)

Nije problem caj i kafa ako se kaze " pripada vam jedna dnevno ". A kad se pije po 10 onda bude ovako.

Gost

pre 10 godina

Pogledao sam trosak fonda za razvoj. oko 200.000,00 dinara trosak za caj i kafu. Ko moze da donese odluku da se od naseg novca kupuju takve stvari. Zaposleni imaju platu i topli obrok. Treba mi da propadnemo definitivno.

doberman

pre 10 godina

@gost
Da,da 200.000 u Maxi-u, a onda još 134.000 za iste proizvode u Merkatoru...
Znači ukupno 334.000 za kafu i čajeve... i onda se ti isti "kancelariski paraziti" ljute na komentare da "po ceo dan samo ispijaju kafe..."

transparentno pa po nogama

pre 10 godina

Auuu Mladjo crni sine pa ovaj novi ministar je lud 100%. Sad svi imaju prilike da vide kako su tvoji kadrovi arčili državne pare.

Begaj Mlađo dok je vreme oćeš ćorku da fasuješ sve mi se čini

Fidelio

pre 10 godina

Lepo, li šta će dalje biti?

Ovo je samo konstatacija stanja. Mena zanima samo da li će neko proučiti ove iznose i reći "tu i tu je potrošeno previše i za to će taj, taj, taj da odgovaraju na sudu, u roku ne dužem od tri meseca".

Šta ja imam od opisa "taj potrošio toliko, o onaj onoliko"? Kkao ja kao građanin mogu da procenim da li je potrošio malo ili mnogo, da li je opravdano potrošio?

Slične zveštaje već godinama pravi DRI pa nikom (skoro) ništa. Sve se završi na nekolio prekršajnih prijava koje brzo potonu u neku fioku i ostanu bez ikakvih posledica.

Tako da nisam baš nešto pao na teme zbog ovog poteza ministra.

Beogradjanin

pre 10 godina

Smatram da svako ministarstvo treba da radi na ovakav nacin, jer to je jedini nacin da narod bude obavesten gde se trosi nas novac I u sta se ulaze. Trebamo svi da podrzimo ovakav metod rada, jer to je jedini nacin da se smanji korupcija

transparentno pa po nogama

pre 10 godina

Auuu Mladjo crni sine pa ovaj novi ministar je lud 100%. Sad svi imaju prilike da vide kako su tvoji kadrovi arčili državne pare.

Begaj Mlađo dok je vreme oćeš ćorku da fasuješ sve mi se čini

Gost

pre 10 godina

Pogledao sam trosak fonda za razvoj. oko 200.000,00 dinara trosak za caj i kafu. Ko moze da donese odluku da se od naseg novca kupuju takve stvari. Zaposleni imaju platu i topli obrok. Treba mi da propadnemo definitivno.

doberman

pre 10 godina

@gost
Da,da 200.000 u Maxi-u, a onda još 134.000 za iste proizvode u Merkatoru...
Znači ukupno 334.000 za kafu i čajeve... i onda se ti isti "kancelariski paraziti" ljute na komentare da "po ceo dan samo ispijaju kafe..."

mp

pre 10 godina

Novinari moramo detaljnije; Kome su isplacivane subvencije? Ko su korisnici sredstava

kapitalne subvencije privatnim preduzećima, u iznosu od 5,47 milijardi i
krediti domaćem nefinansijskom javnom sektoru od 4,18 milijardi dinara.

Na tekuće subvencije privatnim preduzećima potrošeno je 2,29 milijardi dinara, a na tekuće subvencije nefinansijskim preduzećima 2,06 milijardi.

Za specijalne usluge Agencije za privatizaciju i strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), utrošeno je 635,82 miliona dinara.
========================
Sve ove stavke moraju da se dalje razloze u korisnike; Da vidimo ko su bili korisnici subvenicja po firmama, koliko novca i kakav je ucinak.

Specijalne usluge SIEPA? Ko finansira SIEPU? sta je dobijeno za novac koji je placen;

Sto se tice stambenih usluga, poimence kome su kupovani stanovi?

Mora to detaljnije gospodine Radulovicu;

Beogradjanin

pre 10 godina

Smatram da svako ministarstvo treba da radi na ovakav nacin, jer to je jedini nacin da narod bude obavesten gde se trosi nas novac I u sta se ulaze. Trebamo svi da podrzimo ovakav metod rada, jer to je jedini nacin da se smanji korupcija

Punilac Budzeta

pre 10 godina

Ovo je za svaku pohvalu videti ove izvestaje.
Ali, ono sto pise u njima je samo da vam se zavrti u glavi koje su to enormne cifre u pitanju.

Evo samo sam jedan onako malo detaljnije pogledao, zamislite gospodina koji na osnovu troskova za benzin u roku od 8 meseci naplati preko 800.000 dinara!??
Da radi svaki dan i vikendom i praznicima ispada da je imao troskove za benzin od 3300 dinara dnevno!
Ili ako uzmemo malo realnije da je radio 5 dana u nedelji ispada da je imao dnevne troskove preko 5000 dinara.
Jel' on to vozi avion, tenk, formulu jedan, radi ko taksista, o cemu se tu radi?
Isti gospodin se spominje u 3 stvake, jedna (a nije plata) je izmedju ostalog sa cifrom preko 130.000 dinara.

I tako slicnih stavki na stotine samo u tom jednom dokumentu ...
A tek troskovi za razne usluge spoljnim firmama, to su visemilionski iznosi ...

Pogledajte, da ne ispda da JA pricam gluposti, samo sam jedan mizerni deo prokomentarisao.

Морава и брда

pre 10 godina

После месец дана ред је да се пређе са бомбастичких најава на конкретне одлуке и решења , корак по корак али одмах!

УКИНИТЕ СУВИШНЕ АГЕНЦИЈЕ, САДА, ОДМАХ, јер их је влада Србије и основала. Укидали сте радна места потезом пера, ред је да се бирократија скреше, СИТУАЦИЈА у друштву ЈЕ ОЗБИЉНИЈА него што мислите.

Fidelio

pre 10 godina

Lepo, li šta će dalje biti?

Ovo je samo konstatacija stanja. Mena zanima samo da li će neko proučiti ove iznose i reći "tu i tu je potrošeno previše i za to će taj, taj, taj da odgovaraju na sudu, u roku ne dužem od tri meseca".

Šta ja imam od opisa "taj potrošio toliko, o onaj onoliko"? Kkao ja kao građanin mogu da procenim da li je potrošio malo ili mnogo, da li je opravdano potrošio?

Slične zveštaje već godinama pravi DRI pa nikom (skoro) ništa. Sve se završi na nekolio prekršajnih prijava koje brzo potonu u neku fioku i ostanu bez ikakvih posledica.

Tako da nisam baš nešto pao na teme zbog ovog poteza ministra.

Mirjana

pre 10 godina

(Gost, 30. septembar 2013 16:24)

Nije problem caj i kafa ako se kaze " pripada vam jedna dnevno ". A kad se pije po 10 onda bude ovako.

Marko

pre 10 godina

Kada je bila vest o rekonstrukciji, nisam mnogo očekivao, ne očekujem ni sada ali postavljanje Saše Radulovića i Ivana Tasovca za ministre je stvarno jedan iskorak napred.

samo kompjuter srbiju spasava

pre 10 godina

respekt! e jos kad bi se videlo koliko koji sudija ima predmeta, koliko ih je gurnuo u fijoku itd, koliko sluzbenih automobila imamo, mobilnih telefona, sluzbenih stanova itd, itd. ima puno posla, a kladim se da jos uvek nema evidencije o npr. sluzbenim automobilima!

sd

pre 10 godina

Dođite u Smederevo,da vidite tek kako gradonačelnica troši.Žena svake godine u strogom centru menja pločice,a 100 m od centra narod gazi blato.Nikome nije jasno kako ona vodi grad kad treba da bude u zatvoru odavno.Žena troši na gluposti,zainat narodu i niko joj ništa ne može,posebno ne sad kad je promenila kapu!

\.!./

pre 10 godina

Cak i povrsan uvid u ove izvestaje govori koliko smo mi do guse u zabokrecini. I zato nam se objavljuju fals prosecne plate od 45.000 dinara, zbog ovih parazita, dok narod gladuje. Narod gladuje, olosi parazitski.....
Objavite i bilanse ostalih Agencija, objavite bilanse Privrednih komora i regionalnih i republicke da se vide troskovnici. Objavite bilanse bolnica, skola.... Dosta je vise magle!
A privreda bankrot, ljudi bez posla, ljudi gladuju!
Vucicu, Dacicu, Radulovicu,.... objavite sve detaljno i neskriveno. Ovo je strasno i cudo je da jos postojimo kao drzava.
Pa ovde postoje rezerve da se vise ne zaduzujemo ko sumanuti!
Parazite na ulicu neka strajkuju

crni domino

pre 10 godina

Kako pokrenuti privredu!?
Takvu analizu napravi i objavi gospodine Radulovicu!
PS: Ova analiza nema zakljucke: Naprimer, ko je sve odgovoran sto je privreda Srbije u ovakvom stanju! Gospodine, ime i prezime ili makar radno mesto!

Marija Babic

pre 10 godina

Ovo je pozitivna vest, treba javno objaviti troskove koje prave javne institucije koje u tom slucaju mogu biti podvrgnute kritikama, a ne u tajnosti trositi silne milijarde dok narod grca u dugovima i jedva krpi od prvog do prvog.

Pametnjaković

pre 10 godina

"Na ime naknada za socijalnu pomoć isplaćeno je 1,69 milijardi dinara."

Pored javnih nabavki koje služe za prelivanje budžetskih para u firme prijatelja, na legalan način, socijalna davanja su još jedan vid manipulacije. Imate familije od po 3 i više dece koje i dalje ne primaju nikakvu pomoć i jedva sastavljaju kraj s krajem, a imate i porodice koje primaju neku crkavicu. Kako je onda moguće da su tolike pare potrošene, a toliko ljudi ne prima ništa ili prima neku smešnu sumu.

Ivan

pre 10 godina

Ja jedino znam da je SIEPA raspisala tender za racunovodstvene usluge, i da su prve godine bile dzaba, ali vec od druge 3x vece, i vise nije bilo konkurentskog izbora, jer je neko vec upucen u poslovanje, pa je nemoguce uzeti nekog drugog da radi. Koliko vidim, samo rastu ti troskovi. To imate na Upravi za javne nabavke sve napismeno.

SMEDEREVAC

pre 10 godina

Ovo su samo gomilice podataka,koje u suštini ne govore ama baš ništa.
Možda samo logičan korak,od koga bi mogla da se startuje ANALIZA,KOJA BI POKAZALA,KOJE SU AGENCIJE NEPOTREBNE,KOLIKI JE VIŠAK LJUDSTVA U NJIMA, KOLIKI SU STVARNI NJIHOVI EFEKTI RADA,ODNOSNO,KOLIKO SU OPRAVDANE PLATE KOJE PRIMAJU TAMOŠNJI ZAPOSLENI?!
TREBA LI TE PLATE USKLADITI SA EKONOMIJOM,SA PROIZVODNIM PLATAMA, SA REALNOM ZARADOM KOJU PRIVREDA OSTVARUJE,TREBA LI OGRANIČITI PUNJENJE NJIHOVIH PLATNIH BUDŽETA IZ KREDITA,KOJI SU TO PARAMETRI KOJI VAŽE ZA OVE AGENCIJE,KO OCENJUJE NJIHOV RAD,ILI SKORO NIŠTA OD OVOG NE POSTOJI, KONTROLA,ZAKON,PRAVILA KOJA VAŽE ZA OVAJ SEKTOR?!
TAKOĐE VREME ZA KOJE TREBA REFORMISATI OVAJ SEKTOR(PAUZE,TAJM-AUT,smeju li oni postojati).
TREBA imena vezati za rezultate i planove,pa ko prihvati odgovornost i platu, da odgovara u slučaju neispunjenja planova, a ne da se sve zaboravlja i da i dalje postoje "nedodirljivi" odgovorni kadrovi ,koji iza leđa imaju svoje "zaštitnice" partije,ili pak jake "tajkun" igrače,ili neke interesne grupe,još neizdefinisane.
Možda je lakše ići na izbore,pa Jovo,nanovo,sve iz početka!????

6. oktobar

pre 10 godina

Znaci, dobili smojos jednog analiticara-statisticara....a ja pomislio dosao covek koji ce nesto novo da pokrene. A on se opet kao i sve njegove kolege vracaju u nazad i prave neke analize, daju misljenje..ali bree....pa pocnite nesto da radite, ili molite Boga da budu vanredni izbori pa da se izvucete iz te situacije u koju i niste svesni kako ste dospeli...

svaka cast za objavu podataka, ali bez kaznjavanja nista!

pre 10 godina

ovo zaista treba prouciti i ima puno podataka za razne provere da ne kazem istrage!!!
...... sve ista firma im radi naucna "savetovanja", isti dobavljaci, .....

au

pre 10 godina

@NIna Ris: ne bas dobra analiza , mozda slucajno mozda namerno. Drzava je AGENCIJAMA predala da obavljaju monopolske poslove u njeno ime i to treba POD MIKROSKOPOM GLEDATI jer su monopolski polozaji idealni za trgovinu uticajem i naduvavanje cena...a sve to na neki nacin plate gradjani direktno ili indirektno

korisnik usluga

pre 10 godina

Agencija za privredne registre nije institucija koja se finansira iz budžeta već isključivo iz cene usluga koju naplaćuje korisnicima. Principi reforme registracije kompanija usvojeni su 2003. i 2004. god. u okviru Projekta Svetske Banke koji je uspešno primenjen u Srbiji. Informacije o poslovanju za više godina unazad moguće je naći na sajtu Agencije kroz dokumentaciju objavljenu u celini. Dakle, ništa novo u ovoj kampanji Ministra privrede nismo saznali.

dusan

pre 10 godina

radulovicu, svaka cast. sad bar narod moze da cita do mile volje kako se arce pare u drzavnim preduzecima. evo pregledah izvestaj agencije za privatizaciju, kakav lopovluk, majko moja. kao mala kolubara. kolubara iznajmljivala masine, umesto da ih sama kupi na lizing i da potom ostanu njene a ove lopuze placaju recimo zakup privrednoj komori preko 20.000 eura mesecno i tako 12 godina. pa za te pare su do sada mogli dve takve zgrade da kupe u beogradu ako pogledamo cene po kojima su prodavali neke nekretnine. pa onda naknade nekim advokatima od po 4-5.000 eura mesecno a ti advokati vec 10 godina zastupaju agenciju. racune za putovanja u inostranstvo, ruckove i ostale sitnice da ne pominjem.

nada ZR

pre 10 godina

ovo nismo jos doziveli,hvala ministru na transparentnosti.Nisam ekonomista i ne mogu o tome da pricam ali najvece stavke su SIEPA.subvencije...kazu ljudi da konkurisu kod SIEPE ali ih odbijaju redovno.Kazu da ta sredstva ne mogu da se dobiju bez jake veze.

Punilac Budzeta

pre 10 godina

I da, ja sam za to da se svi ovi izvestaji izmedju ostalog objave i u XLS formatu fajlova (spreadsheet).
Mislim da bi dodatno trosak od jedno 5 miliona dinara za to "jedva" pokrilo, ali nema veze, hocu da sve ove stavke sumiram, analiziram, sortiram, grupisem itd kako bih dobio bolju sliku svih tih troskova.
I to tako za SVE SVE budzetske korisnike!
Pa onda "sortiranje od veceg ka manjem" pa da idemo redom ...

mp

pre 10 godina

mp @ genije
komunikacija Vam nije jaca strana; Radulovic je duzan da podatke iznese u javnost i da odgovara na pitanja novinara a NE da kaze da je stavio na portal; Novinari onda mogu da rade i da dalje komentarisu; Slab je Radulovicev ucinak, evo mesec dana ministar i jedino sto je uradio dao dve izjave za novianre; Pre nego
sto je usao u ministarstvo, treba da je imao razradjene predloge resenja za skupstinu; A on nista.
Slabo je to gospodine Radulovicu, slabo; Ovo nije guranje papira u stecaju nego vrlo odgovoran posao;

Srbin 100%

pre 10 godina

Ovaj potez Radulovica i ministarstva privrede bi trebali da prihvate i ostali resori jer smatram da gradjani zasluzuju vecu transparentnost drzavnih organa i institucija

m

pre 10 godina

u apr -u imaju visoke plate.5 kuvarica restorana kihi se nalazi u apr imaju 40000 pkatu a upravnik restorana 70000.pojedini imaju I 120000 a nista ne rade.proverite to novi ministre

genije

pre 10 godina

Legendarno!
Nemam pojma odakle se ovaj stvorio i "čiji je" - ali ovo je odličan korak! Za koji sam očekivao da će ga još DOS sprovesti pre 10-ak godina... pa onda svi sledeći... I na kraju wadikalska vlada to uradi?!
Samo da ovo ne bude "one-time show".

@(mp, 30. septembar 2013 16:51)

Imaš link ka sajtu pa pogledaj sam sve vrlo detaljno - ne prebacuj drugom svoju lenjost.

Skretnicar

pre 10 godina

Vic iz SFRJ:
Smenjeni Direktor savetuje novog: Evo ti tri pisma, prvo otvori odmah, drugo kada ti je tesko a trece po potrebi
U prvom pismu: Kritikuj predhodno rukovodstvo Direktora i sve ( u ovom slucaju prethodnog ministra ),u drugom pismu ako ne krene sve dobro povecavaj plate ( sada zaduzuj se, dizi kredite ), Ako narod nije zadovoljan otvori treci koverat a u njemu pise PISI TRI KOVERTA I CEKAJ SLEDECEG (IZBORI).
Prema tome sadasnji ministar samo ide utabanim stazama, a za drugi deo videcemo, jer je vec u najavi treci deo.
PS. Narode ne lozi se na izvestaje vec da vidimo kako cemo preziveti zimu ?

olivera

pre 10 godina

Koja igra? Svi oni koji dodju na vlast ponasaju se kao da su sisli sa Marsatini i da nista nisu znali ni videli. Odmah nude narodu brojke i analize i planove! Kao da gradjani sve to vec ne osecaju na svojoj kozi. Prodje neko vreme i nikom nista. Pojeo vuk magarca. Spajtase se, uklope se, podele plen i nastave dalje, sve do novih izbora. Niko ne dira u sustinu, vec prave imitacije koje nista ne znace!

uzaludni punilac budzeta

pre 10 godina

Dobro, u redu to je sto je potroseno iz budzeta za 2013, ali ono sto je prikupljeno na prihodnoj strani ove godine to neka bude cifra budzeta za 2014, pa ako iduce godine prikupimo vise toliko da bude za narednu.Nasa drzava ovako nerazvijena vec zaduzena se mora odreci prakse planiranog deficita, jednostavno deficit ne postoji, ne moze polazna osnova za odredjivanje velicine budzeta da bude to koliko zelite da su vam potrebe, svi bi smo mi hteli svasta nesto ali n e m a, drugovi i drugarice.

Nina Ris

pre 10 godina

Lepo je znati kako se troši novac iz budžeta, ali neke od ovih agencija uopšte ne troše budžetske pare, koliko ja znam - na primer Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, pa samim tim raspodeljuju novac prema pravilniku koji ni malo ne oštećuje ostale stanovnike Srbije. Zašto bismo uopšte onda komentarisali njihove troškove ako je to tako? Kao što je napisao neko i za Agenciju za privredne registre. To je kao kad biste analizirali trošenje novca neke privatne firme na bolovanja svojih zaposlenih. To se onda zaista ne tiče nikoga osim te firme.

neMicrosoft bot :D

pre 10 godina

nisam bio na sajtu, ali ako je tabelarno prikazano, malo umeca rada sa tabelama izvodi sve zakljucke... Excel je cudo...

Ekonomista

pre 10 godina

SIEPA je agencija za legalnu korupciju. Strani investitor ulozi odredjen novac za otvaranje fabrike, zaposli radnike, da bi ubrzo po osnovu tog zaposljavanja radnika, dobio ogromna novcana sredstva kao subvenciju od SIEPE koja su visestruko veca od novca koji je ulozio u otvaranje fabrike i ubrzo posle toga dolazi do zatvaranja fabrike, a strani investitor sa novcem dobijenim iz budzeta Srbije, napusta Srbiju sa opranim parama u mnogo vecem iznosu nego sto je ulozio. Deo tih para podeli sa uticajnim covekom, politicarem iz Srbije koji je lobirao u Srbiji za tog investitora za brze dobijanje potrebnih dozvola, medijsku promociju i konacno dobijanje ogromnog novca iz SIEPE. Mehanizam legalne korupcije u Srbiji.

trudbenik

pre 10 godina

Koliko znam, sto je vec neko pomenuo, od navedenih agencija Agencija za privredne registre, Agencija za licenciranje stecajnih upravnika, Institut za standardizaciju Srbije i Akreditaciono telo Srbije se finansiraju pomocu sopstvenih sredstava.
(core, 1. oktobar 2013 10:15)
Kad cujem to da se neki organ drzavne uprave finansira iz sopstevenih sredstava dodje mi da se smejem ili urlicem. To je isto kao kad bi drzava odredila i osnovala neku pekaru i da mi samo tamo mozemo i smemo da kupujemo hleb. A sva gospoda i gospodje koji rade u tim ustanovama neka osnuju svoje firme pa do mile volje neka ostvaruju i sopstvene prihode i ogromne profite, sto im on srca zelim.

Micko

pre 10 godina

Poruka \.!./
Ako zelis nesto da komentarises, onda moras biti makar malo obavesten. Moras razlikovati institucije koje se finansiraju iz budzeta tj. vladine i institucije sa sopstvenim finansiranjem. Privredna komora je nevladino poslovno udruzenje, koje se ne finansira iz budzeta i clanstvo je na dobrovoljnoj bazi. Ovo procitaj i zapamti, inace ces u na drugim mestima ispasti smesan.

bronko

pre 10 godina

I treba da se iznese u javnost gde ide novac građana, na ovaj način se daje pravo svakom građaninu da vidi gde ide novac od poreza, trebalo je ovo i ranije uraditi.

core

pre 10 godina

Koliko znam, sto je vec neko pomenuo, od navedenih agencija Agencija za privredne registre, Agencija za licenciranje stecajnih upravnika, Institut za standardizaciju Srbije i Akreditaciono telo Srbije se finansiraju pomocu sopstvenih sredstava.

stranac

pre 10 godina

A jeli kad ce i kod nas neka aplikacija na web-u tipa"super vizor" kde cemo moci koje sve privatne firme i koje pare ustvaruju putem poslovanja sa drzavnum firmama, agencija itd.? B
Na nacin kako je to recimo u drugim drzavama uradzeno? Pa valjda sve jedan dinar koji izlazi iz budjeta u privatno svaki porezki obveznik ima pravo da zna, kde se trosi i kde odose dinari? Ili ja mozda previse trazim?

Nevidljiva xy

pre 10 godina

Neka je objavio,trazili smo transperentnost u radu ministara,sve sto su radili predhodnici neka bude obelodanjeno kao i ono sto rade novi ministri,mislim da je to u redu,a to sto su ljudi naucili da trose vise nego sto imaju,to je navika od koje cemo se odvici uskoro!

Branko

pre 10 godina

Ovo je nešto novo u Srbiji, nadam se da će postati praksa. Troškovi ministarstava nisu mali i verovatno je ovo najava štednje i praćenja nivoa troškova, i to javno, što je za pohvalu. Tek kad i drugi to urade, imaće efekta.

trasparentnost tako i treba da bude

pre 10 godina

Transparentnost je najbolji vid rada,poslovanja protiv korupcije i kriminala!Svi oni koji su protiv ili na neki nacin opstruiraju,ili smatraju da je u pitanju samo populisticka propaganda pojedinaca,grupacija ili partije,a u sustini doticni nemaju cisto brasno u svojim dzepovima!E sad,su na potezu nadlezni organi i da sprovode zakonodavne sakncije tj,mere koje ce zaustaviti ekonomski-privredni,celokupno drustveni kolaps i sam raspad drzave.

Niko bitan

pre 10 godina

I sta sad??? Bice nam bolje, gore? Sutra necu razmisljati kako da platim dazbine, od cega dati deci za skolu, sta kupiti za dorucak, rucak? Vec posle novih izbora blagostanje opet najavljuju? Ma narod Srbije, medju kojima sam ja i moja deca, porodica, nismo za bolje! Pola od njih nema srednju skolu, osstalih 30% nemaju dana radnog iskustva i vode drzavj! Kradu nas, lazu a mi kao nesto jeste tako ili nije!

Nenad Sremac

pre 10 godina

U potpunosti podržavam ministra u objavljivanju svih relevantnih podataka na sajtu ministarstva. Predlažem ministru da zavrne slavinu i uvede reda, rada i discipline . Nije na odmet.

aronija

pre 10 godina

Vidi se da je novi ministar odlučio da sve bude javno i to je vrlo dobro posebno sada kada smo u situaciji da u svakoj oblasti vrlo oprezno moramo trošiti sredstva.

//

pre 10 godina

@Micko
Hvala na obavestenju! To sto je nesto dobrovoljno ne znaci da treba da ima skrivene bilanse. Takodje, te "nevladine" organizacije do prosle godine su bile obavezne...

tutko

pre 10 godina

Dobro je što ni kada je reč o trošenju sredstava nema tajni, tako i treba, narod želi da zna gde ide novac iz budžeta u ovako teškoj situaciji.

Gospodin Jakovljević

pre 10 godina

Vreme je za štednju na svim nivoima. Pozdravljam odluku ministra da svi zvanični podaci budu javno prezentovani.

Mara Petrovic

pre 10 godina

Svaka cast, cestitam Smederevcanima, ova investicija ce Vam mnogo znaciti, 1500 radnih mesta za godinu i koji mesec nije malo. Samo da se nastavi sa dovodjenjem investicija u Srbiju.

SMirnof

pre 10 godina

Gradjani trebaju da imaju uvid u sve sto se radi u vladi,jer su gradjani ti koji su svaku vladu doveli tu gde je ostaje pitanje kloliko su vlade spremne za rad...Ovo poboljsanje u radu i spremnost na otvorenu igru je odlican pomak u poboljsanju rada vlade i to treba da ostane za sve buduce koje budu dolazile

HUAN - MATA

pre 10 godina

Konacno da je nova rekonstruisana vlada Srbije krenula napred da radi. Ministar Sasa Radulovic kaze da je ovo prvi korak ministarstva da se uvodi red da ce javnost biti obavestavana o transparentosti rada ministarstva. Mislim da ovaj primer treba da slede i ostala ministarstva.

6. oktobar

pre 10 godina

Znaci, dobili smojos jednog analiticara-statisticara....a ja pomislio dosao covek koji ce nesto novo da pokrene. A on se opet kao i sve njegove kolege vracaju u nazad i prave neke analize, daju misljenje..ali bree....pa pocnite nesto da radite, ili molite Boga da budu vanredni izbori pa da se izvucete iz te situacije u koju i niste svesni kako ste dospeli...

korisnik usluga

pre 10 godina

Agencija za privredne registre nije institucija koja se finansira iz budžeta već isključivo iz cene usluga koju naplaćuje korisnicima. Principi reforme registracije kompanija usvojeni su 2003. i 2004. god. u okviru Projekta Svetske Banke koji je uspešno primenjen u Srbiji. Informacije o poslovanju za više godina unazad moguće je naći na sajtu Agencije kroz dokumentaciju objavljenu u celini. Dakle, ništa novo u ovoj kampanji Ministra privrede nismo saznali.

Nina Ris

pre 10 godina

Lepo je znati kako se troši novac iz budžeta, ali neke od ovih agencija uopšte ne troše budžetske pare, koliko ja znam - na primer Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, pa samim tim raspodeljuju novac prema pravilniku koji ni malo ne oštećuje ostale stanovnike Srbije. Zašto bismo uopšte onda komentarisali njihove troškove ako je to tako? Kao što je napisao neko i za Agenciju za privredne registre. To je kao kad biste analizirali trošenje novca neke privatne firme na bolovanja svojih zaposlenih. To se onda zaista ne tiče nikoga osim te firme.

mp

pre 10 godina

mp @ genije
komunikacija Vam nije jaca strana; Radulovic je duzan da podatke iznese u javnost i da odgovara na pitanja novinara a NE da kaze da je stavio na portal; Novinari onda mogu da rade i da dalje komentarisu; Slab je Radulovicev ucinak, evo mesec dana ministar i jedino sto je uradio dao dve izjave za novianre; Pre nego
sto je usao u ministarstvo, treba da je imao razradjene predloge resenja za skupstinu; A on nista.
Slabo je to gospodine Radulovicu, slabo; Ovo nije guranje papira u stecaju nego vrlo odgovoran posao;

crni domino

pre 10 godina

Kako pokrenuti privredu!?
Takvu analizu napravi i objavi gospodine Radulovicu!
PS: Ova analiza nema zakljucke: Naprimer, ko je sve odgovoran sto je privreda Srbije u ovakvom stanju! Gospodine, ime i prezime ili makar radno mesto!

Fidelio

pre 10 godina

Lepo, li šta će dalje biti?

Ovo je samo konstatacija stanja. Mena zanima samo da li će neko proučiti ove iznose i reći "tu i tu je potrošeno previše i za to će taj, taj, taj da odgovaraju na sudu, u roku ne dužem od tri meseca".

Šta ja imam od opisa "taj potrošio toliko, o onaj onoliko"? Kkao ja kao građanin mogu da procenim da li je potrošio malo ili mnogo, da li je opravdano potrošio?

Slične zveštaje već godinama pravi DRI pa nikom (skoro) ništa. Sve se završi na nekolio prekršajnih prijava koje brzo potonu u neku fioku i ostanu bez ikakvih posledica.

Tako da nisam baš nešto pao na teme zbog ovog poteza ministra.

Marko

pre 10 godina

Kada je bila vest o rekonstrukciji, nisam mnogo očekivao, ne očekujem ni sada ali postavljanje Saše Radulovića i Ivana Tasovca za ministre je stvarno jedan iskorak napred.

nada ZR

pre 10 godina

ovo nismo jos doziveli,hvala ministru na transparentnosti.Nisam ekonomista i ne mogu o tome da pricam ali najvece stavke su SIEPA.subvencije...kazu ljudi da konkurisu kod SIEPE ali ih odbijaju redovno.Kazu da ta sredstva ne mogu da se dobiju bez jake veze.

Skretnicar

pre 10 godina

Vic iz SFRJ:
Smenjeni Direktor savetuje novog: Evo ti tri pisma, prvo otvori odmah, drugo kada ti je tesko a trece po potrebi
U prvom pismu: Kritikuj predhodno rukovodstvo Direktora i sve ( u ovom slucaju prethodnog ministra ),u drugom pismu ako ne krene sve dobro povecavaj plate ( sada zaduzuj se, dizi kredite ), Ako narod nije zadovoljan otvori treci koverat a u njemu pise PISI TRI KOVERTA I CEKAJ SLEDECEG (IZBORI).
Prema tome sadasnji ministar samo ide utabanim stazama, a za drugi deo videcemo, jer je vec u najavi treci deo.
PS. Narode ne lozi se na izvestaje vec da vidimo kako cemo preziveti zimu ?

Gost

pre 10 godina

Pogledao sam trosak fonda za razvoj. oko 200.000,00 dinara trosak za caj i kafu. Ko moze da donese odluku da se od naseg novca kupuju takve stvari. Zaposleni imaju platu i topli obrok. Treba mi da propadnemo definitivno.

transparentno pa po nogama

pre 10 godina

Auuu Mladjo crni sine pa ovaj novi ministar je lud 100%. Sad svi imaju prilike da vide kako su tvoji kadrovi arčili državne pare.

Begaj Mlađo dok je vreme oćeš ćorku da fasuješ sve mi se čini

SMEDEREVAC

pre 10 godina

Ovo su samo gomilice podataka,koje u suštini ne govore ama baš ništa.
Možda samo logičan korak,od koga bi mogla da se startuje ANALIZA,KOJA BI POKAZALA,KOJE SU AGENCIJE NEPOTREBNE,KOLIKI JE VIŠAK LJUDSTVA U NJIMA, KOLIKI SU STVARNI NJIHOVI EFEKTI RADA,ODNOSNO,KOLIKO SU OPRAVDANE PLATE KOJE PRIMAJU TAMOŠNJI ZAPOSLENI?!
TREBA LI TE PLATE USKLADITI SA EKONOMIJOM,SA PROIZVODNIM PLATAMA, SA REALNOM ZARADOM KOJU PRIVREDA OSTVARUJE,TREBA LI OGRANIČITI PUNJENJE NJIHOVIH PLATNIH BUDŽETA IZ KREDITA,KOJI SU TO PARAMETRI KOJI VAŽE ZA OVE AGENCIJE,KO OCENJUJE NJIHOV RAD,ILI SKORO NIŠTA OD OVOG NE POSTOJI, KONTROLA,ZAKON,PRAVILA KOJA VAŽE ZA OVAJ SEKTOR?!
TAKOĐE VREME ZA KOJE TREBA REFORMISATI OVAJ SEKTOR(PAUZE,TAJM-AUT,smeju li oni postojati).
TREBA imena vezati za rezultate i planove,pa ko prihvati odgovornost i platu, da odgovara u slučaju neispunjenja planova, a ne da se sve zaboravlja i da i dalje postoje "nedodirljivi" odgovorni kadrovi ,koji iza leđa imaju svoje "zaštitnice" partije,ili pak jake "tajkun" igrače,ili neke interesne grupe,još neizdefinisane.
Možda je lakše ići na izbore,pa Jovo,nanovo,sve iz početka!????

olivera

pre 10 godina

Koja igra? Svi oni koji dodju na vlast ponasaju se kao da su sisli sa Marsatini i da nista nisu znali ni videli. Odmah nude narodu brojke i analize i planove! Kao da gradjani sve to vec ne osecaju na svojoj kozi. Prodje neko vreme i nikom nista. Pojeo vuk magarca. Spajtase se, uklope se, podele plen i nastave dalje, sve do novih izbora. Niko ne dira u sustinu, vec prave imitacije koje nista ne znace!

Beogradjanin

pre 10 godina

Smatram da svako ministarstvo treba da radi na ovakav nacin, jer to je jedini nacin da narod bude obavesten gde se trosi nas novac I u sta se ulaze. Trebamo svi da podrzimo ovakav metod rada, jer to je jedini nacin da se smanji korupcija

Mirjana

pre 10 godina

(Gost, 30. septembar 2013 16:24)

Nije problem caj i kafa ako se kaze " pripada vam jedna dnevno ". A kad se pije po 10 onda bude ovako.

mp

pre 10 godina

Novinari moramo detaljnije; Kome su isplacivane subvencije? Ko su korisnici sredstava

kapitalne subvencije privatnim preduzećima, u iznosu od 5,47 milijardi i
krediti domaćem nefinansijskom javnom sektoru od 4,18 milijardi dinara.

Na tekuće subvencije privatnim preduzećima potrošeno je 2,29 milijardi dinara, a na tekuće subvencije nefinansijskim preduzećima 2,06 milijardi.

Za specijalne usluge Agencije za privatizaciju i strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), utrošeno je 635,82 miliona dinara.
========================
Sve ove stavke moraju da se dalje razloze u korisnike; Da vidimo ko su bili korisnici subvenicja po firmama, koliko novca i kakav je ucinak.

Specijalne usluge SIEPA? Ko finansira SIEPU? sta je dobijeno za novac koji je placen;

Sto se tice stambenih usluga, poimence kome su kupovani stanovi?

Mora to detaljnije gospodine Radulovicu;

genije

pre 10 godina

Legendarno!
Nemam pojma odakle se ovaj stvorio i "čiji je" - ali ovo je odličan korak! Za koji sam očekivao da će ga još DOS sprovesti pre 10-ak godina... pa onda svi sledeći... I na kraju wadikalska vlada to uradi?!
Samo da ovo ne bude "one-time show".

@(mp, 30. septembar 2013 16:51)

Imaš link ka sajtu pa pogledaj sam sve vrlo detaljno - ne prebacuj drugom svoju lenjost.

doberman

pre 10 godina

@gost
Da,da 200.000 u Maxi-u, a onda još 134.000 za iste proizvode u Merkatoru...
Znači ukupno 334.000 za kafu i čajeve... i onda se ti isti "kancelariski paraziti" ljute na komentare da "po ceo dan samo ispijaju kafe..."

m

pre 10 godina

u apr -u imaju visoke plate.5 kuvarica restorana kihi se nalazi u apr imaju 40000 pkatu a upravnik restorana 70000.pojedini imaju I 120000 a nista ne rade.proverite to novi ministre

Ekonomista

pre 10 godina

SIEPA je agencija za legalnu korupciju. Strani investitor ulozi odredjen novac za otvaranje fabrike, zaposli radnike, da bi ubrzo po osnovu tog zaposljavanja radnika, dobio ogromna novcana sredstva kao subvenciju od SIEPE koja su visestruko veca od novca koji je ulozio u otvaranje fabrike i ubrzo posle toga dolazi do zatvaranja fabrike, a strani investitor sa novcem dobijenim iz budzeta Srbije, napusta Srbiju sa opranim parama u mnogo vecem iznosu nego sto je ulozio. Deo tih para podeli sa uticajnim covekom, politicarem iz Srbije koji je lobirao u Srbiji za tog investitora za brze dobijanje potrebnih dozvola, medijsku promociju i konacno dobijanje ogromnog novca iz SIEPE. Mehanizam legalne korupcije u Srbiji.

core

pre 10 godina

Koliko znam, sto je vec neko pomenuo, od navedenih agencija Agencija za privredne registre, Agencija za licenciranje stecajnih upravnika, Institut za standardizaciju Srbije i Akreditaciono telo Srbije se finansiraju pomocu sopstvenih sredstava.

Micko

pre 10 godina

Poruka \.!./
Ako zelis nesto da komentarises, onda moras biti makar malo obavesten. Moras razlikovati institucije koje se finansiraju iz budzeta tj. vladine i institucije sa sopstvenim finansiranjem. Privredna komora je nevladino poslovno udruzenje, koje se ne finansira iz budzeta i clanstvo je na dobrovoljnoj bazi. Ovo procitaj i zapamti, inace ces u na drugim mestima ispasti smesan.

Punilac Budzeta

pre 10 godina

Ovo je za svaku pohvalu videti ove izvestaje.
Ali, ono sto pise u njima je samo da vam se zavrti u glavi koje su to enormne cifre u pitanju.

Evo samo sam jedan onako malo detaljnije pogledao, zamislite gospodina koji na osnovu troskova za benzin u roku od 8 meseci naplati preko 800.000 dinara!??
Da radi svaki dan i vikendom i praznicima ispada da je imao troskove za benzin od 3300 dinara dnevno!
Ili ako uzmemo malo realnije da je radio 5 dana u nedelji ispada da je imao dnevne troskove preko 5000 dinara.
Jel' on to vozi avion, tenk, formulu jedan, radi ko taksista, o cemu se tu radi?
Isti gospodin se spominje u 3 stvake, jedna (a nije plata) je izmedju ostalog sa cifrom preko 130.000 dinara.

I tako slicnih stavki na stotine samo u tom jednom dokumentu ...
A tek troskovi za razne usluge spoljnim firmama, to su visemilionski iznosi ...

Pogledajte, da ne ispda da JA pricam gluposti, samo sam jedan mizerni deo prokomentarisao.

Pametnjaković

pre 10 godina

"Na ime naknada za socijalnu pomoć isplaćeno je 1,69 milijardi dinara."

Pored javnih nabavki koje služe za prelivanje budžetskih para u firme prijatelja, na legalan način, socijalna davanja su još jedan vid manipulacije. Imate familije od po 3 i više dece koje i dalje ne primaju nikakvu pomoć i jedva sastavljaju kraj s krajem, a imate i porodice koje primaju neku crkavicu. Kako je onda moguće da su tolike pare potrošene, a toliko ljudi ne prima ništa ili prima neku smešnu sumu.

Ivan

pre 10 godina

Ja jedino znam da je SIEPA raspisala tender za racunovodstvene usluge, i da su prve godine bile dzaba, ali vec od druge 3x vece, i vise nije bilo konkurentskog izbora, jer je neko vec upucen u poslovanje, pa je nemoguce uzeti nekog drugog da radi. Koliko vidim, samo rastu ti troskovi. To imate na Upravi za javne nabavke sve napismeno.

sd

pre 10 godina

Dođite u Smederevo,da vidite tek kako gradonačelnica troši.Žena svake godine u strogom centru menja pločice,a 100 m od centra narod gazi blato.Nikome nije jasno kako ona vodi grad kad treba da bude u zatvoru odavno.Žena troši na gluposti,zainat narodu i niko joj ništa ne može,posebno ne sad kad je promenila kapu!

au

pre 10 godina

@NIna Ris: ne bas dobra analiza , mozda slucajno mozda namerno. Drzava je AGENCIJAMA predala da obavljaju monopolske poslove u njeno ime i to treba POD MIKROSKOPOM GLEDATI jer su monopolski polozaji idealni za trgovinu uticajem i naduvavanje cena...a sve to na neki nacin plate gradjani direktno ili indirektno

\.!./

pre 10 godina

Cak i povrsan uvid u ove izvestaje govori koliko smo mi do guse u zabokrecini. I zato nam se objavljuju fals prosecne plate od 45.000 dinara, zbog ovih parazita, dok narod gladuje. Narod gladuje, olosi parazitski.....
Objavite i bilanse ostalih Agencija, objavite bilanse Privrednih komora i regionalnih i republicke da se vide troskovnici. Objavite bilanse bolnica, skola.... Dosta je vise magle!
A privreda bankrot, ljudi bez posla, ljudi gladuju!
Vucicu, Dacicu, Radulovicu,.... objavite sve detaljno i neskriveno. Ovo je strasno i cudo je da jos postojimo kao drzava.
Pa ovde postoje rezerve da se vise ne zaduzujemo ko sumanuti!
Parazite na ulicu neka strajkuju

neMicrosoft bot :D

pre 10 godina

nisam bio na sajtu, ali ako je tabelarno prikazano, malo umeca rada sa tabelama izvodi sve zakljucke... Excel je cudo...

dusan

pre 10 godina

radulovicu, svaka cast. sad bar narod moze da cita do mile volje kako se arce pare u drzavnim preduzecima. evo pregledah izvestaj agencije za privatizaciju, kakav lopovluk, majko moja. kao mala kolubara. kolubara iznajmljivala masine, umesto da ih sama kupi na lizing i da potom ostanu njene a ove lopuze placaju recimo zakup privrednoj komori preko 20.000 eura mesecno i tako 12 godina. pa za te pare su do sada mogli dve takve zgrade da kupe u beogradu ako pogledamo cene po kojima su prodavali neke nekretnine. pa onda naknade nekim advokatima od po 4-5.000 eura mesecno a ti advokati vec 10 godina zastupaju agenciju. racune za putovanja u inostranstvo, ruckove i ostale sitnice da ne pominjem.

trasparentnost tako i treba da bude

pre 10 godina

Transparentnost je najbolji vid rada,poslovanja protiv korupcije i kriminala!Svi oni koji su protiv ili na neki nacin opstruiraju,ili smatraju da je u pitanju samo populisticka propaganda pojedinaca,grupacija ili partije,a u sustini doticni nemaju cisto brasno u svojim dzepovima!E sad,su na potezu nadlezni organi i da sprovode zakonodavne sakncije tj,mere koje ce zaustaviti ekonomski-privredni,celokupno drustveni kolaps i sam raspad drzave.

Mara Petrovic

pre 10 godina

Svaka cast, cestitam Smederevcanima, ova investicija ce Vam mnogo znaciti, 1500 radnih mesta za godinu i koji mesec nije malo. Samo da se nastavi sa dovodjenjem investicija u Srbiju.

samo kompjuter srbiju spasava

pre 10 godina

respekt! e jos kad bi se videlo koliko koji sudija ima predmeta, koliko ih je gurnuo u fijoku itd, koliko sluzbenih automobila imamo, mobilnih telefona, sluzbenih stanova itd, itd. ima puno posla, a kladim se da jos uvek nema evidencije o npr. sluzbenim automobilima!

Punilac Budzeta

pre 10 godina

I da, ja sam za to da se svi ovi izvestaji izmedju ostalog objave i u XLS formatu fajlova (spreadsheet).
Mislim da bi dodatno trosak od jedno 5 miliona dinara za to "jedva" pokrilo, ali nema veze, hocu da sve ove stavke sumiram, analiziram, sortiram, grupisem itd kako bih dobio bolju sliku svih tih troskova.
I to tako za SVE SVE budzetske korisnike!
Pa onda "sortiranje od veceg ka manjem" pa da idemo redom ...

svaka cast za objavu podataka, ali bez kaznjavanja nista!

pre 10 godina

ovo zaista treba prouciti i ima puno podataka za razne provere da ne kazem istrage!!!
...... sve ista firma im radi naucna "savetovanja", isti dobavljaci, .....

Srbin 100%

pre 10 godina

Ovaj potez Radulovica i ministarstva privrede bi trebali da prihvate i ostali resori jer smatram da gradjani zasluzuju vecu transparentnost drzavnih organa i institucija

Nevidljiva xy

pre 10 godina

Neka je objavio,trazili smo transperentnost u radu ministara,sve sto su radili predhodnici neka bude obelodanjeno kao i ono sto rade novi ministri,mislim da je to u redu,a to sto su ljudi naucili da trose vise nego sto imaju,to je navika od koje cemo se odvici uskoro!

Niko bitan

pre 10 godina

I sta sad??? Bice nam bolje, gore? Sutra necu razmisljati kako da platim dazbine, od cega dati deci za skolu, sta kupiti za dorucak, rucak? Vec posle novih izbora blagostanje opet najavljuju? Ma narod Srbije, medju kojima sam ja i moja deca, porodica, nismo za bolje! Pola od njih nema srednju skolu, osstalih 30% nemaju dana radnog iskustva i vode drzavj! Kradu nas, lazu a mi kao nesto jeste tako ili nije!

Branko

pre 10 godina

Ovo je nešto novo u Srbiji, nadam se da će postati praksa. Troškovi ministarstava nisu mali i verovatno je ovo najava štednje i praćenja nivoa troškova, i to javno, što je za pohvalu. Tek kad i drugi to urade, imaće efekta.

aronija

pre 10 godina

Vidi se da je novi ministar odlučio da sve bude javno i to je vrlo dobro posebno sada kada smo u situaciji da u svakoj oblasti vrlo oprezno moramo trošiti sredstva.

trudbenik

pre 10 godina

Koliko znam, sto je vec neko pomenuo, od navedenih agencija Agencija za privredne registre, Agencija za licenciranje stecajnih upravnika, Institut za standardizaciju Srbije i Akreditaciono telo Srbije se finansiraju pomocu sopstvenih sredstava.
(core, 1. oktobar 2013 10:15)
Kad cujem to da se neki organ drzavne uprave finansira iz sopstevenih sredstava dodje mi da se smejem ili urlicem. To je isto kao kad bi drzava odredila i osnovala neku pekaru i da mi samo tamo mozemo i smemo da kupujemo hleb. A sva gospoda i gospodje koji rade u tim ustanovama neka osnuju svoje firme pa do mile volje neka ostvaruju i sopstvene prihode i ogromne profite, sto im on srca zelim.

Nenad Sremac

pre 10 godina

U potpunosti podržavam ministra u objavljivanju svih relevantnih podataka na sajtu ministarstva. Predlažem ministru da zavrne slavinu i uvede reda, rada i discipline . Nije na odmet.

Gospodin Jakovljević

pre 10 godina

Vreme je za štednju na svim nivoima. Pozdravljam odluku ministra da svi zvanični podaci budu javno prezentovani.

Marija Babic

pre 10 godina

Ovo je pozitivna vest, treba javno objaviti troskove koje prave javne institucije koje u tom slucaju mogu biti podvrgnute kritikama, a ne u tajnosti trositi silne milijarde dok narod grca u dugovima i jedva krpi od prvog do prvog.

Морава и брда

pre 10 godina

После месец дана ред је да се пређе са бомбастичких најава на конкретне одлуке и решења , корак по корак али одмах!

УКИНИТЕ СУВИШНЕ АГЕНЦИЈЕ, САДА, ОДМАХ, јер их је влада Србије и основала. Укидали сте радна места потезом пера, ред је да се бирократија скреше, СИТУАЦИЈА у друштву ЈЕ ОЗБИЉНИЈА него што мислите.

uzaludni punilac budzeta

pre 10 godina

Dobro, u redu to je sto je potroseno iz budzeta za 2013, ali ono sto je prikupljeno na prihodnoj strani ove godine to neka bude cifra budzeta za 2014, pa ako iduce godine prikupimo vise toliko da bude za narednu.Nasa drzava ovako nerazvijena vec zaduzena se mora odreci prakse planiranog deficita, jednostavno deficit ne postoji, ne moze polazna osnova za odredjivanje velicine budzeta da bude to koliko zelite da su vam potrebe, svi bi smo mi hteli svasta nesto ali n e m a, drugovi i drugarice.

stranac

pre 10 godina

A jeli kad ce i kod nas neka aplikacija na web-u tipa"super vizor" kde cemo moci koje sve privatne firme i koje pare ustvaruju putem poslovanja sa drzavnum firmama, agencija itd.? B
Na nacin kako je to recimo u drugim drzavama uradzeno? Pa valjda sve jedan dinar koji izlazi iz budjeta u privatno svaki porezki obveznik ima pravo da zna, kde se trosi i kde odose dinari? Ili ja mozda previse trazim?

bronko

pre 10 godina

I treba da se iznese u javnost gde ide novac građana, na ovaj način se daje pravo svakom građaninu da vidi gde ide novac od poreza, trebalo je ovo i ranije uraditi.

tutko

pre 10 godina

Dobro je što ni kada je reč o trošenju sredstava nema tajni, tako i treba, narod želi da zna gde ide novac iz budžeta u ovako teškoj situaciji.

//

pre 10 godina

@Micko
Hvala na obavestenju! To sto je nesto dobrovoljno ne znaci da treba da ima skrivene bilanse. Takodje, te "nevladine" organizacije do prosle godine su bile obavezne...

SMirnof

pre 10 godina

Gradjani trebaju da imaju uvid u sve sto se radi u vladi,jer su gradjani ti koji su svaku vladu doveli tu gde je ostaje pitanje kloliko su vlade spremne za rad...Ovo poboljsanje u radu i spremnost na otvorenu igru je odlican pomak u poboljsanju rada vlade i to treba da ostane za sve buduce koje budu dolazile

HUAN - MATA

pre 10 godina

Konacno da je nova rekonstruisana vlada Srbije krenula napred da radi. Ministar Sasa Radulovic kaze da je ovo prvi korak ministarstva da se uvodi red da ce javnost biti obavestavana o transparentosti rada ministarstva. Mislim da ovaj primer treba da slede i ostala ministarstva.