Nedelja, 01.09.2013.

13:31

Cena "migova" će biti kao i za Ruse

Ako želite da budete deo EU onda morate da štitite svoje nebo, kaže Sergej Sergejević Korotkov, generalni direktor koncerna „MiG” u razgovoru <a href="http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Kako-za-Rusiju-tako-i-za-Srbiju.lt.html" class="text-link" target= "_blank">za Politiku</a>.

Izvor: Politika

Cena "migova" æe biti kao i za Ruse IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

104 Komentari

Sortiraj po:

DPolitika

pre 10 godina

@crni domino

Ja sam politikant po tebi a ti si spin koji mlati po meni neznam sta je gore tvoje ili moje misljenje neka odluce citaoci jer ocigledno nisi citao moj komentar ili namerno pises to sto pises...

Posto ti nije bilo iz mog prvog komentara jasno sta pisem za tebe specijalno i takve ko sto si ti reci cu samo da ja nisam koristio kako ti kazes omasku "priznat" vec sam kometarisao kako je drugi koriste...

Isto tako bi trebao da znas da kako bi vi pojedni komentatori rekli "suverena" drzava koja nije u NATO pa cak i ona koja jeste netreba da pita sta je prihvatljivo za NATO(posto si priznat pretvorio u prihvatjiv).

A posto ocigledno nista neznas O NATO paktu reci cu ti i da NATO za svoje clanice nije propisao sta je "prihvatljivo" od naoruzanja vec samo ima smernice kada je u pitanju komunikacija i interoperativnost izmedju clanica.

I te smernice mogu da namecu dok ne udjes(a svaki savremen avion ih ispunjava btw) tamo a kada si tamo mozes da radis sta hoces pa cak i da stavis "veto" na odluke celog saveza jer savez moze da dejstvuje iskljucivo koncenzusom svih clanica.


Zato danas iako u NATO-u Poljska, Slovacka i druge tzv. "istocne" zemlje imaju vecinu oruzija koja pre svega vuce na jedan ili drugi nacin poreklo iz USSR-a da neobjasnjavam dalje nema dovoljno karaktera u komentaru.


A sada posto lupetas sedi dole imas 1 a mozes da ides i u cosak i nemoj iz njega da se vracas...


I nemoj ubuduce da me pozdravljas pomislice neko da se znamo.

zur'an

pre 10 godina

@luki da li si video uopste (osim na TV-u) kako izgleda kokpit lovackog aviona a kamoli sedeo u njemu?.A izbor F-16 i nije neki.On je sada u klasi Mig-a 21.

sve 20 evra

pre 10 godina

@peric
A kako bi bilo da nadjemo dobrog majstora da popravi ovo sto imamo u supi. Majstor 35 eura, pomocnik na mesalici 20.

TAKO ste i oterali sve dobre majstore, jer bi sve za 35 evra, i avion da se popravi. Popravi ga ti Pericu za 20 evra, a onda se ti provozaj u njemu.

dragan

pre 10 godina

Kao prvo fabrika za MIG iz vremena SSSR je pretvorena u fabriku bicikla.Video na tv rukovodioc te fabrike govorio o razvoju te fabrike.Drugo bio sam skoro na vojnom otpadu i tamo nasao kompjuterizovan sistem PVO (neispravan,i bez ostale pratece opreme)Tastatura kao na obicnim kompjuterima al ima i dodatne za davanje naredbe tipa"pali,prati,itd)Ima oko 120 tastera.Proizvodjac je BBC-England.Taj sistem je bilo moguce opraviti ali mi nismo imali tolike strucnjake elektronicare da znaju to da oprave.Tastatura je sto je simpaticno na cirilici.Kad sam bio takvih 20 aparata je prodato kao staro gvozdje.Trece MIG se nije nigde dokazao u borbi.Libija ,Irak,Egipat su ih imali i ?Treba videti cenu aviona i cenu da drugi nadgleda 5g dok privreda nebude sposobna da kupi avione.Znaci prvo razvoj privred pa avioni.Ispada ovako kao kad bi siromasak kupio dzip.

Treba misliti na vreme!

pre 10 godina

Aman ljudi, posto je "okazion", kupujte vise te MIG-ove, bar da stignu do sledece sezone zaprasivanja.
Vidite da na ubise nas komarci i virus zapadnog Nila!

dr

pre 10 godina

Ne trebaju nam avioni? A šta nam treba? Svinjarski prutići? Svakom po jedan? Ukoliko ne poznajete materiju, šta vas nagoni da pišete komentare o onome o čemu nemate blage veze? Para za dugove Srbijagasa, Galenike, Simpa i ostalih partijskih eksperimenata imamo, a ovamo kuku, lele, šta će nam avioni i naoružanje. Onda nam ne treba ni obrazovanje, zdravstvo, nauka, kultura i ostale "gluposti" na koje "bacamo" pare. Prosto sam šokiran nivoom tehnološke obrazovanosti srpske populacije.

crni domino

pre 10 godina

(DPolitika, 1. septembar 2013 17:18)
Verovatno imate neku ulogu u vezi nabavke Migova kada koristite omasku u izrazu "priznat", umesto prihvatljiv po pravilima NATO saveza, da iz sve snage ospete paljbu na komentar, a i sami dobro znate da je sustina komentara na mestu. Vase me pisanje podseca na recept kako smo unistavali Srbiju do danasnjih dana!
I dalje ne verujem da smo bogata zemlja koja moze sada kupiti Migove a nakon deset godina da ih zameni kupujuci avione clanica NATO i EU!
Pozdrav D(drzavni) Politika-ntu!

Col Kurtz

pre 10 godina

Tekst je prepun dezinformacija. Prvo MiG je kompanija u rasulu, ruska vojska je odbila da kupi MiG-35 i traži od proizvođača da otkloni nedostatke u narednih tri godine. http://www.flightglobal.com/news/articles/russia-delays-air-force-mig-35-deliveries-to-2016-over-industry-snags-389723/. Dakle reklamira se avion koji ni Rusi neće da kupe. Drugo, nama za "vazdušnu policiju" ne trebaju novi avioni. Sasvim su dovoljni postojeći ako se dovedu u ispravno stanje. Treće netačno je da neke zemlje skupo plaćaju što im drugi čuvaju nebo. Slovenci ne plaćaju nijedan jedini evro Italijanima i Mađarima za te poslove jer su svi u NATO http://www.kormany.hu/en/ministry-of-defence/news/hungarian-aircraft-to-perform-air-policing-over-slovenia-and-the-baltic-states. Četvrto, Srbija nema para da kupuje nove avione. Peto, i da ima, po zakonu mora da se raspiše tender a ne da nam se ovako uvaljuje mačka u džaku.

Max

pre 10 godina

Narode oladite, niko se ne sprema na rat!
Prema uslovima EU (i NATO) ako imaš veliki avio saobraćaj iznad zemlje kao što ga mi imamo onda moraš imati minimum lovačke avijacije za kontrolu vazdušnog prostora ili ti "vazdušnu policiju" kako se to popularno zove ili da debelo plaćaš drugoga da to radi za tebe. Praktično svi lovački avioni koje VS sada ima su istrošeni i zreli za otpad, moramo da kupimo nove.
MIG je za nas najeftinije rešenje, zato što za razliku od ostalih Ex-Yu zemalja imamo kompletnu infrastrikturu i logistiku. ZATO je i Hrvatima i Slovencima problem da pazare F-16 jer čak i da ga dobiju na poklon moraće da kupe opremu i žestoko plate obuku za mehaničare. Srbija za MIG 29 i njegove "derivate" sve to već ima!

Coco Bill

pre 10 godina

Što reče naš narod, svaki ciga svog konja hvali. Nažalost ovde kod nas, a to se vidi i po komentarima, imamo odsustvo racionalnosti i političke "mudrosti", sve se svodi na "ljubav" i "mržnju", a to u politici, a narčito u biznisu nema. Što ovde neko napisa ovaj direktor k'o da je Srbin, pa ni Srbin direktor neke takve fabrike ne bi tako "tetošio" svoju zemlju. Što se tiće samog intervjua i Lazanski samo što ne "sedne" u taj Mig, koliko je oduševljen.

luki

pre 10 godina

ja bih, da sam pilot, zeleo da letim na f 16 aparatima. fenomenalno dizajnirana kabina, nema palice u sredini - izmestena je desno, pa se k'o covek zavalis u fotelju, naslonis laktove, uzmes komande u ruke i teraj...

Dušan

pre 10 godina

Zar nasi politicari stvarno misle da smo mi u Srbiji glup narod? Pa sta ce nam MIG avioni? Od koga treba da se branimo? Kad nas je NATO bombardovao niti jedan MIG nije poleteo da zastiti nas vazdusni prostor? Ovde netko opet stavlja nekakvu proviziju u svoj džep! Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo ima samo dva MIG-a, a kad su pametan i kulturan narod ne trebaju im ni ta dva MIG-a, ali ih eto odrzavaju da jedan put godisnje naprave prelet na svecanosti "OLUJE" u Kninu! Dajte taj novac koji ste planirali za MIG-ove kao poticaj poljoprivrednicima ili malim obrtnicima da nam zivne gospodarstvo i privreda! Ne znam samo tko ce nas to napasti pa nam treba obrana vazdusnog prostora?? Prazne price i opet se malti prazna slama! Cudim se gospodinu Vučiću, smatrao sam ga mnog pametnijim i razumnijim, ali sad sve manje i manje!

Pedu

pre 10 godina

A rus u fazonu "ma sve za srbananu", kao kad odeš u banku da tražiš kredit.
Ma sve može samo potpišite ugovor, a onda ćemo da vas oderemo.

prodavac

pre 10 godina

Pa dobro, kao svaki prodavac i ovaj reklamira svoj proizvod i pljuje tudje. To je njegov posao. Drugo pitanje je da li smo mi dovoljno pametni da to prokljuvimo i da pogledamo sve ponude i analiziramo ih i onda se odlucimo sta je za nas najbolje. To ce biti moguce pod uslovom da ovaj prodavac nije ovde vec unapred nekog potplatio. Ako u bliskoj buducnosti ne cujemo nista o drugim ponudama i pojavi se vest kako smo kupili od Rusa ovo onda znamo o cemu se radi.

milan

pre 10 godina

Kada kupujem novi auto prvo pitanje je cena a ovde je namerno to pitanje precutkano. Jedno stoji ako hocemo da budemo mirodopska zemlja i imamo stabilnu politiku i normalne odnose dosta su nam galebovi i onda bi mogli neograniceno da snabdevamo jos 100 godina najmanje nase narodne kuhinje ako treba.
Drugi vazan momenat je da ruska vojska nije potpisala ugovor za kupovinu 37 aviona tipa MIG 35 i pomerila je termin kupovine prvo za tri godine na 2016. Indijci sus se vec 2012 godine odlucili posle raspisanog tendera da kupe francuske avione zato sto se proizvode u seriji (?) i zato se treba pazljivo informisati kada citamo neke clanke u nekim nasim novinama.

jovica

pre 10 godina

(Erik, 1. septembar 2013 19:21)
Za one što tvrde da ne treba da imamo avijaciju: "Tko nece da kupi avione, placace otprilike jedan avion godisnje nekome od suseda da preleti jedan ili dva kruga na nebu iznad Srbije, i da takvo cuvanje neba debelo naplati. Poslednja cifra je bila 30 miliona dolara godisnje za Slovence (čuvaju ih Italijani). Posto imamo malo vece nebo, verovatno bi za Srbiju to bilo malo skuplje. Na stranu što u tom slučaju gubimo ne mala sredstva od Eurokontrola (dnevno Srbiju nadleti oko 2000 civilnih aviona…).
Pa ko nece da plati na mostu, platice na ćupriji.

nidža

pre 10 godina

Zanimljiva izjava Dačićeva sinoć: MMF uslovljavao nabavku aviona Srbiji! A Srbija MORA imati sopstvene lovce i štititi svoje nebo. Jedan od razloga – naplata preleta civilnih aviona iznad Srbije (uz mnoge bezbednosne)!

Milos

pre 10 godina

Evo resenja za nase pare..posto vidim da ovde toliko znalaca kazu da ce nam NATO kontrolisati nebo,onda je to najbolje da placaju Djelic,Tadic,Miskovic,Beko,Djilas i svi ostali koji su se obagatili posledemokratije koju su ovi sprovodili,zajedno s Dacicem se mirili....iako sam za korenite promene u drustvu nisam za lopovluk,i u tome je razlika...a vi svi koji ste neupuceni,cak je i Djindjic razmisljao o avionima,i civilnim i vojnim....a ruski su nam blizi jer smo ih koristili i nasi piloti imaju obuku na ruskim letilicama,a ne na F-16 ili F18,koji su dosta skuplji i obuka je komplikovanija...sve sami strucnaci....

Batajnica - Kecskemét

pre 10 godina

1. Da Lazanski malo odgovara za huškanje iz prošlosti u SFRJ?
2. Da Lazanski malo odgovara za ovaj naručeni i išminkan članak za vojno profitere.?
3. Mađari su veoma zadovoljni sa Gripen avionima jer su veoma štedeli i razmišljali šta da kreditiraju tj. da kupe jer ne razbacuju se parama kao pojedini Srpski tastatura ratnici. Trenutno su im piloti Gripena poslati na dodatnu specijalnu katapult obuku u Švedsku.
4. Mađari navozali su se Lada kao i MIG-ova za vreme Waršavskog pakta i odlučili su da je dosta takvog luksuza i da je vreme da sednu u Saabove i da konačno imaju klimu, električne podizače i retrovizore, ABS kao i paze svoj novčanik zbog potrošnje goriva i servisa.
A sada možete slobodno da mi opsujete Mađarsku mater. Pozdrav za one koji nisu zaljubljeni u političare nego u svoja ljubav

peric

pre 10 godina

A kako bi bilo da nadjemo dobrog majstora da popravi ovo sto imamo u supi. Majstor 35 eura, pomocnik na mesalici 20. Lazanski mi vise ovde deluje kao prodavac nego kao novinar. Cini mi se da bi helihopteri, radari i rakete bili bolja kupovina, pogotovo ako postoji barter ili kooperacija.

KUKURUZ

pre 10 godina

Molio bi Lazanskog da bude pravi novinar i da uporedi cenu iznajmljivanja i cenu kupovine i tekuce troskove na 20 godina. I to da prilozi misljenja tri nezavisna strucnjaka. Stara Jugoslavija je skoro uvek otplacivala oruzje u robi ili je radila kooperaciju. Zasto bi mi placali devizama koje nemamo, i gde su ti fantasticni kontakti sa ruskim vodstvom. Kakva ce da bude reakcija Zapada na ovu kupovinu, s obzirom da smo mi ekonomski i politicki protektorat i da nam sudbina zavisi od Zapada a ne od Rusa. Sto se tice odrzavanja u Sr. obecanja su bezgranicna ali to ne postoji ni na papiru a u praksi ce biti gotovo nemoguce jer nemamo izvor moderne nadgradnje aviona. Da li je mozda bolja opcija da kupimo Rumunske modernizovane MIG-21 Lancer, koji su vec prilagodjeni zapadnim standardima.

Ddule

pre 10 godina

Nas vazdusni prostor kontrolise NATO, i to Rusi dobro znaju.
Kakve avione, kakve namestaljke da se zaduzimo do nosa?! Srbija nema potrebu za avione, nego za jaku poljoprivredu, a i dobrog razvojnog programa. Treba dati privrednicima kredite da mogu pokrenuti poljoprivredu, i to je to.

Ddule

pre 10 godina

Lazanski je strateg nase pobede nad NATO-m. On ti je ko ona lazna lazanja sa konjskom mesom!!
Platis govedje a jedes konjsko!
A kao "novinar", pita onog Rusa, sta da te pitam, bre?!

4c

pre 10 godina

*Goran, 1. septembar 2013 22:04
Procitaj tekst ponovo.
U stvari, „mig-29M2” jeste verzija za izvoz, a „mig-35” avion za rusku borbenu avijaciju. Evo, da vam kažem od ovogodišnje izložbe „Maks 2013” odustajemo od naziva „mig-29M2” i usvajamo samo ime „mig-35”. Da ne zbunjujemo više kupce, ali i naše protivnike.
MiG 29 razlicito od MiG 29M2 sto dalje dovodi do zakljucka da MiG 29 nije MiG 35 sto implicira da je MiG 29M2 moguce MiG 35.

Posmatrač

pre 10 godina

To što ovaj intervju ima dosta elemenata marketinga i politike, a manje tehnike, ne opravdava tehnički polupismene komentare koji MIG-35 sasvim pogrešno rangiraju.

Price-performance odnos kod ovog aviona je toliko povoljan, da bi ga svaki racionalan vojni planer poželeo, bez obzira na tzv. geopolitičke okolnosti.

Inače, to što smo potpuno bez para i što ovo nije nikakva prava nabavka, već naš pokušaj da "igramo igru", stavlja nas u lagodan položaj: dilemu "koji avion" ne moramo da rešavamo...

Ikarus - LYBT

pre 10 godina

Intervju je nešto malo našminkan,to je vidljivo, što je i za očekivati od M.L.ali je suština vrlo jasna i sasvim korektna. Srbija koja je bila sasvim za respekt po pitanju RV i PVO (za neupućene komentatore to je neraskidiv vid odbrane neba),danas se nalazi u nezgodnoj situaciji, hoće u EU a ima takodje i veoma jake veze sa Rusijom.Logično je s obzirom na redukciju teritorije izazvanu “devedesetim” da se uzmu dve eskadrile ruskih aviona i to državni vrh dobro shvata. Za svaku kupovinu aviona pored potrebnog novca ima još sijaset faktora koji su u igri. Geopolitika, snaga ekonomije,specifičnost zadataka avijacije,obuka, održavanje i naravno opšti resurs vazduhoplova.Faktor vreme je takodje bitan jer predugo stajanje u mestu sa obukom i letenjem urušava ovaj sofisticirani rod vojske. U slučaju da uz MiG-ove dobijemo i pomoć za oživljavanje “Mome”,zaokružio bi se vrlo povoljno čitav posao.Ko nešto zna o vojnoj avijaciji zna da je MiG-29 odličan avion i da samo u jednom segmentu letenja ima blaže nedostatke, što nije podatak za širu javnost iz razumljivih razloga. U svakom slučaju, po svim parametrima najbolje rešenje za državu kakva je naša.Pošto se u današnjem ratovanju avioni na obe strane koriste za sve druge oblike odbrane i napada osim za “dog-fight”, tako drag filmskim režiserima, praktično svaki vazduhoplov koji se danas proizvodi ima svoju vrlo razradjenu svrhu. Radi se na dužini resursa,nosivosti, dobrom radaru, navodjenju,vezi zemlja-avion itd.

alo

pre 10 godina

"Moskva -- Ako želite da budete deo EU onda morate da štitite svoje nebo, kaže Sergej Sergejević Korotkov, generalni direktor koncerna „MiG” u razgovoru za Politiku"
ne kapiram on nam govori sta mi moram oda umamo za ulazak u EU? garantujem da ima drugih koji bi ponudili slicne avione za manej para. tako su nam pricali da je gas za nas jeftiniji pa kad su ljudi proverili ispalo je da nam naplacuju duplo vis enego zemljama EU? ili neko debelo potkrada ovu zemlju i sklapa ugovore nepovoljne po nas

Marijan Petrovic

pre 10 godina

Mogli bi sa rusima da se dogovorimo da sve to ide upola cene. Nek izbace svu tu silnu opremu bino je samo da avion moze da leti. Nece evropljani zagledati sta sve ima u avionu. A i nasi ako treba nek prebace neki mitraljez sa miga 21 ili sa jastreba valjda toliko znaju.

Goran

pre 10 godina

MiG 29 i MiG 35 nisu isti avion, kao što ova gospoda pokušavaju da nas ubede. Za početak, 35 ima mnogo savremeniji radar, odnosno trebalo bi da ga ima, pošto MiG nije u stanju da prikaže operativnu verziju istog. I neki drugi elementi im se razlikuju, a to što imaju isti trup i krilo nije dovoljno da se smatraju istim avionom.

Problem sa MiG-om nije u konstrukciji, po projektu su to odlični avioni, koji bi Srbiji odgovarali. Problem je što je MiG firma u rasulu, sa jako slabom kontrolom kvaliteta. Zato im je Alžir vratio već isporučene avione upravo ovog tipa koji nama uvaljuju. Onda su Rusi izrežirali suđenje zamenicima direktora MiG-a zbog tog skandala, ne bi ispalo da je to izolovana greška, pa su pustili da se suđenje otegne dok svi nisu zaboravili na taj slučaj, a predmet je zastareo. Izblamirali su se i na konkursu u Indiji, nisu bili u stanju da ponude operativni prototip 35-ice, nego neku skalameriju sličnu ovom 29, uz obećanje da će finalna verzija biti odlična majke mi. Mogu da se nađu slike po internetu novih MiG-ova, sa delovima trupa koji izgledaju kao da su sklapani kod lokalnog limara. Otuda i strah da ćemo mi da se zadužimo za neke milijarde dolara ili već čega, a ti avioni će vreme da provode na popravkama.

Mnogo je veće pitanje šta će ti avioni zemlji koja nema para ni da finansira kakav-takav nalet svojim pilotima. Kupimo Mercedes, da vidi celo selo, a nemamo para za benzin. I prvom prilikom nam ih neki NATO razbuca za nedelju dana.

marko

pre 10 godina

ala lupate jooooj. madjari uzeli gripena na lizing i tek onda videli koliko se da ne kazem sta i koliko kosta odrzavanje itd pa ponudili odmah da ih prodaju hrvatima. mi dobijamo remontni zavod za 21 i 29 i tu su pare, velike. f16 je skup skup skup, delovi odrzavanje i to prolazi kod arapa koji imaju para, a jos nesto sto ljudi ne razumeju je da nasim pilotima ne bi trebalo neko preveliko prebacivanje jer nam ruska tehnika nije strana. a i sami ruski avioni su jeftiniji em sami mozemo da ih odrzavamo. gde ces bolje

Gashpar

pre 10 godina

ono sto se desilo Srbiji i kako je sve proslo ne bih pozeleo nikom mislim na 99,a treba nam moderan raketni sistem ,a avijaciju bi odbacio skroz!!

kontraadmiral

pre 10 godina

@(dragan P, 1. septembar 2013 18:36)

Molio bih da se komentari ljudi čija tehnička znanja ne prevazilaze znanje o šrafcigeru ne objavljuju.
Mig-29 je prvi avion sovjetske proizvodnje koji je usao u sastav RV zemlje članice Nato pakta i to Nemačke (verovatno zato što je kako ti kazeš kanta i zato što je nebezbedan, a Nemci jadni ne znaju da procene).
2. Danas mnoge zemlje članice Nato koriste ovaj avion.
3. Mig-29 se nalazi i u sastavu Američkog RV i služi za trenažu najboljih američkih pilota i njihovo osposobljavanje za vazdušnu borbu.
4. Ako je dil zaključen iza zatvorenih vrata kako ti znaš da je posao mutan.
5.Da si ćutao ostao bi filozof

crni domino

pre 10 godina

"Мађари и Чеси су авионе изнајмили, односно узели на лизинг, а не купили.
(4channer, 1. septembar 2013 18:07)
Sto, mi cemo ih kupiti? Pa i mi cemo na kredit kao oni, stim sto oni moraju uredno da otplacuju rate, u suprotnom mogu im ih oduzeti.
PS: Ne rece nista o Svajcarcima?

Nerviranje, srbima radovanje

pre 10 godina

Ameri nam bez pardona kao saveznici mogu pokloniti 50 komada F-16. (Zg, 01. septembar 2013 18:00)

A onda će vam ispostaviti fakturu za taj “poklon“, jer velike sile rade iz interesa, a ne ljubavi...

Hogar

pre 10 godina

Američki ambasador u Srbiji i Crnoj Gori Vilijam Montgomeri prisustvovao 2004.godine ceremoniji povodom unistavanja raketa na vojnom poligonu u Nikincima gde je unisteno 1.200 protivavionskih raketa.Ako znamo da te iste nove avione nesto mora i da stiti sa zemlje onda se pitam da li smo zaista spremni za posedovanje ovakvih letilica.Ambasador je jos tada dodao da Oruzje koje je unisteno, predstavlja nesto sto nije potrebno i sto danas nema nikakvu svrhu.Bojim se da opet ne dodje neko i kaze da nove letilice nemaju nikakvu svrhu i da smo mi zaista bezbedni i bez njih.
http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/sr_Latn/features/setimes/features/2004/02/040226-DAVOR-003

Nerviranje, srbima radovanje

pre 10 godina

Za (dot, 01. septembar 2013 18:18)

Pitanje, navedi mi koliko zemalja je opremljeno i sposobno da ratuje sa celim NATO?
A tvoja logika je: zašto da se lečite, kada ćete ionako umreti

KUKURUZ

pre 10 godina

Molio bi Lazanskog da bude pravi novinar i da uporedi cenu iznajmljivanja i cenu kupovine i tekuce troskove na 20 godina. I to da prilozi misljenja tri nezavisna strucnjaka. Stara Jugoslavija je skoro uvek otplacivala oruzje u robi ili je radila kooperaciju. Zasto bi mi placali devizama koje nemamo, i gde su ti fantasticni kontakti sa ruskim vodstvom. Kakva ce da bude reakcija Zapada na ovu kupovinu, s obzirom da smo mi ekonomski i politicki protektorat i da nam sudbina zavisi od Zapada a ne od Rusa. Sto se tice odrzavanja u Sr. obecanja su bezgranicna ali to ne postoji ni na papiru a u praksi ce biti gotovo nemoguce jer nemamo izvor moderne nadgradnje aviona. Da li je mozda bolja opcija da kupimo Rumunske modernizovane MIG-21 Lancer, koji su vec prilagodjeni zapadnim standardima.

zergling

pre 10 godina

Meni je dobra zamisao, da imamo modernizovan mig 29 na MiG-29AS kao Slovacka. http://www.youtube.com/watch?v=Iar0ZAZzuyQ
Kad za bolje nemamo para.

Ivan

pre 10 godina

Ja koliko znam MIG 35 je još u test fazi i svega 3 aviona je proizvedeno. I slovima TRI. Nego ti ovdašnjim rusofilima možeš da serviraš priču kako će ti Rusi sutra poklonit pola armije naložiće se istg momenta.

Sveta

pre 10 godina

Zašto da ih dovoze u Rusiju kada to mogu da urade kod vas

haha al ovaj lozi li ga lozi. Pa dragi Rus zasto kod nas a ne kod vas? Ne trebaju vam pare nego kao bi poklonili Srbiji da radi remont:) Ijaoo i stoje najgore ljudi ce jos i da padnu na ove prodajne iluzije.

Samo da napomenem ove sto im je josh partizanska eksadrila merilo jacine aviona te vide neke dog fightove. Danas je vojni avion samo mobilni lanser raketa i bombi. NJegova uspesnost najmanje zavidi od aviona nego od pratecih sistema kao sto su avaksi, sateliti, NAORUZANJE, umrezenost svih ucesnika na ratistu i sl. Veravatnoca da se dogodi dogfight je skoro pa nikakva. Setite se da je F-16 iznad tuzle oborio Mig 29 pukovnika Pavlovica iznad Valjeva.

Erik

pre 10 godina

Rentanje stranih usluga za kontrolu vazdusnog prostira je jeftinije. Razlog je socijalne prirode. Gde sa sadasnjim oficirima RV, profesionalnim vojnicima i njihovim porodicama? Sto se tice efikasnosti, svaki avion je efikasan za ovaj zadatak i sto jeftinije to bolje. Sto se tice eventualnog ratnog stanja, MiG-ovi su zadnji put oborili neki zapadni/americki avion 70-tih a u zadnje vreme F-16 itd su izobarali gomile MiG-ova ukljucujuci i MiG-29. Ali zaboravimo ratne zadatke, toga vise nema. Socijalna komponenta je mnogo vaznija a za kontrolu vazdusnog prostora sto je zahtev EU za komercijalne letove, najjeftiniji avioni ce biti dobri, modernizovani MiG-21 verovatno najbolja opcija.

Ikarus

pre 10 godina

Intervju je nešto malo našminkan,to je vidljivo,što je za očekivati od M.L.ali je suština vrlo jasna i sasvim korektna.Srbija koja je bila sasvim za respekt po pitanju RV i PVO(za neupućene komentatore to je neraskidiv vid odbrane neba),danas se nalazi u složenoj situaciji, hoće u EU a ima i veoma jake veze sa Rusijom.Logično je s obzirom na redukciju teritorije izazvanu “devedesetim” da se uzmu dve eskadrile ruskih aviona i to državni vrh dobro shvata.Za svaku kupovinu aviona pored potrebnog novca ima još mnogo faktora koji su u igri. Geopolitika,snaga ekonomije,specifičnost zadataka avijacije,obuka, održavanje i naravno opšti resurs vazduhoplova.Faktor vreme je takodje bitan jer predugo stajanje u mestu sa obukom i letenjem urušava ovaj sofisticirani rod vojske.U slučaju da uz MiG-ove dobijemo i pomoć za oživljavanje “Mome”,zaokružio bi se vrlo povoljno čitav posao.Ko nešto zna o vojnoj avijaciji zna da je MiG-29 odličan avion i da samo u jednom segmentu letenja ima blaže nedostatke, što nije podatak za širu javnost iz razumljivih razloga.Pošto se u današnjem ratovanju avioni na obe strane koriste za sve druge oblike odbrane i napada osim za “dog-fight”,tako drag filmskim režiserima,praktično svaki vazduhoplov koji se danas proizvodi ima svoju vrlo razradjenu svrhu. Radi se na produženju resursa,nosivosti,dobrom radaru,navodjenju,vezi zemlja-avion itd.

cvexi

pre 10 godina

@Movado

Mi mozda jesmo zavrsili sto se nas tice, ali postoji i druga strana koja mora da donese odluku da je "zavrsila" sa ratovanjem. Uzmi samo pogledaj izvestaje stratfora i njihove procene bezbednosti na Balkanu, videces da nam ne prognoziraju previse spokojnu buducnost.
Svi oni koji se uzdaju u NATO neka pogledaju kako bas ovih dana funkcionise NATO u slucaju Sirije. Cim nema interesa okrecu jedni drugima ledja. Ne kazem da su bolji od Rusa po tom pitanju, vec samo da se ne treba zavaravati i zabadati glavu u pesak. Vidite sta se desava u islamskim drzavama, ekstremizam i teror na sve strane, a oko nas ne racunajuci tursku ima desetak miliona muslimana i imaju velikih problema sa ekstremizmom.

Veliki brat

pre 10 godina

Neko dole pomenu debele pilote koji ništa ne rade...

Samo da kažem da imam komišiju pilota, i eno malopre sam ga video kako džogira iako je 60 i neko godište. Jeste da on više nije za svakodnevno letenje, ali čovek već ima čin (majora, ako se ne varam) i hoće još da napreduje i da se školuje, a redovno (samo dosta ređe nego ranije) i leti, pa kad ga puste u avion iživljava se nad komšilukom leteći na ispod 100m visine ;)

Ne branim čoveka, egzibicionista je i kao mlad je više puta ugrožavao letilice i za malo nekoliko puta doveo avion u situaciju da padne, ali ne volim kad neko izmišlja priče o debelim pilotima.
Ako je neko u našoj Vojsci Srbije fizički i psihički spreman, onda su to PILOTI.

U te sa debelim stomacima spadaju neke druge, da ne kažem "gospodske" službe, mada svi oficiri i podoficiri imaju redovnu obaveznu kontrolu psihofizičkih sposobnosti, samo što se pojedinci taj dan uglavnom izvlače na krvni pritisak i druge štoseve.

Ali, da se ja pitam, lepo bih uveo da tu KONTROLU psihofizičkih sposobnosti MORAJU DA PROĐU, inače nema ništa od napredovanja, i ide ili smanjenje plate ili, ako se pokaže da redovno imaju zdravstvene probleme zbog kojih ne mogu da prođu na poligonu (te krvni pritisak, te glavobolja, itd.), onda da budu premešteni na neko slabije plaćeno mesto (tj. ne mogu da budu rukovodioci visokog ranga).

Ikarus - LYBT

pre 10 godina

Ipak, da se nadovežem na neke komentare - '99-e nam je uništeno 11 aviona tipa MiG-29, ostala su nam 3 lovca i jedan nastavni avion. Složićete se, sa tim brojem modernih aviona ne možemo da zaštitimo nebo. Imamo sve neophodne resurse da sami čuvamo nebo nad državom, pa bi neko unajmljivanje strane avijacije bilo apsurdno, pogotovo zato što bi bilo mnogo skuplje od ukupne cene nabavke potrebne količine aviona, njihovog održavanja, goriva i ostalog.
(Damjan, 1. septembar 2013 16:41)
U svemu se slažem osim sa podatkom da nam je posle 99-te bilo ostalo 3 plus 1 MiG-29. Ostalo je 5 aviona, a jedan je stradao pre oko pet godina na pripremama za aeromiting.Takodje imamo sasvim ispravne 21-ice,istina blizu kraja resursa, koje danas čine dežurnu paru i spremni su da polete za manje od 3 minuta i sada dok o ovome diskutujemo. Pri združenim medjudržavnim vežbama, npr. Srb-Rumunija, ovi avioni su apsolutno operativni, pa je i u toku ove godine svaki od ovih aviona prošao "nadzvučni test" (probijanje zv.zida za neupućene).

GoranNS90

pre 10 godina

Kontrola vazdusnog prostora, boze sacuvaj, izmislili neki drugi da bi prodavali svoju robu a ljudi se ovde prepiru da li je bolji ruski ili zapadni(zapadna evropa i amerika). Kao mala deca. Sto je napisao neko, bolje ulozite te ogromne pare u nesto drugo ........

dot

pre 10 godina

@Damjan - pa kad vec pominjes tu '99-u, onda je upravo ta '99-a pokazala da nama nije potrebna borbena avijacija. Da spucas par milijardi dolara (oprema+odrzavanje) da bi ti sve to bilo rastureno u par dana?

4channer

pre 10 godina

Komsije Madjari kupili Gripene, Hrvati takodje, sto i mi ne kupimo njih, pa da vidimo junake na nebu koji jasu konje iste rase (ako zatreba)!
Malo sale ali bi to mozda u buducnosti i bilo korisno da i mi imamo Gripene!
(crni domino, 1. septembar 2013 15:04)

Хрвати су купили шипак, а Мађари и Чеси су авионе изнајмили, односно узели на лизинг, а не купили.

citizenkane

pre 10 godina

Kada pricamo o zastiti Srpskog neba, molio bih strucnjake da nam daju detaljne tehnicke zahteve iz ugovora. Mozda pise da je dovoljno imati mlazne avione i nista vise (a takvih modela ima na pretek po malim cenama), a nasi vojni strucnjaci naduvavaju pricu jer hoce da imaju igracke da se prave vazni na paradama. Ja se slazem sa vasim citaocima koji se pitaju zasto nam treba toliki trosak (rec je o stotinama miliona eura) kada su oko nas NATO zemlje, a Rusija je daleko. Jos nesto zasto hocete pare od EU pristupnih fondova a necete da kupite njihov proizvod, zar mislite da su oni glupi?

Zg

pre 10 godina

stari avioni se ne remontuju vise tako da moramo da kupimo...
(nenad, 1. septembar 2013 15:43)

A gle čuda, hrvatski MiG-ovi 21 trenutno su u Ukrajini na remontu na 100% resursa i garantiraju nam održavanje i rezervne dijelove u idućih deset godina. Sedam remontiramo, pet kupujemo, i to sve zajedno košta 14 milijuna eura za kakvo-takvo rješenje do 2019. godine.

Naravno, to nije uopće dobra ideja jer nitko ne želi u vojne pilote da bi letio na starom smeću, ali je zanemarivo jeftino i može se izvesti. Srbija ne ide u remont nego u kupovinu upravo zbog pilota. Tko je trenutno pametniji i što je ispravnije (državni proračun ili piloti), pokazat će vrijeme.

Za dalje postoje dvije mogućnosti: nabaviti dvije eskadrile rabljenih nizozemskih F-16, ili ući u deal s Češkom, Slovačkom i Mađarskom (FAB CE) za zajedničke Gripene. Osobno navijam za prvu varijantu, jer ako opet zaiskri na Balkanu, Ameri nam bez pardona kao saveznici mogu pokloniti 50 komada F-16.

dragan P

pre 10 godina

Lazanski po obicaju spinuje i navlaci na stranu svog poslodavca, ali rekao bih bez potrebe jer narod ionako niko nista ne pita a ovaj mutan dil je vec sklopljen iza zatvorenih vrata. Zao mi je samo nasih pilota sto ce nastaviti da rizikuju svoje i tudje zivote na ruskim kantama...

Avijatičar

pre 10 godina

Svim pametnima bih poručio da ćute jer veze sa životom nemaju. MIG-35 loš avion, to samo neznalica može da kaže. Ovaj avion je zvanično proglašen za jedan od najboljih u svetu u svojoj kategoriji. Bolji je i od Gripena, F-18 i sličnih, a da ne govorimo koliko je jeftiniji. MIG-35 je loš po oceni "stručnjaka" na ovom forumu... Imam pitanje DA LI JE LOŠ I SISTEM S-350 i najsavremeniji radari koje bi dobili u paketu. Možda treba da budemo jedina zemlja u Evropi koja nije u stanju da brani svoj vazdušni prostor, koja nije u stanju da odbrani granice. Pitam se zašto se NATO stalno naoružava napadačkim i odbrambenim vojnim sredstvima, ko to njih napada? Da li ovde ljudi shvataju da smo 1999.godine imali odbrambeni sistem S-300, da bi oborili 100 NATO aviona, pa bi videli da li bi im se isplatilo da nas gađaju, da ne govorim da minimum pola raketa sa NATO aviona ne bi došlo do cilja. E zato nam trebaju savremeni odbrambeni sistemi i avioni.

winston

pre 10 godina

Bolje da se kupe jedno 3 ili 4 mala aviona da prskaju protiv komaraca na Dunav i Savu. Nemoze da se zivi od te bube. A za ratne avione, nek ostavi Srbija to veci zemljama. Od koga ima Srbija da se brani, Hrvata, Albanaca, Bosnjaka, Makedonaca, od koga?. A protiv NATO ti MIGovi su igracka. Samo bacanje pare sto Srbija nema.

DPolitika

pre 10 godina

Sa zadovoljstvom na B92 citam neke komentare, sto normalne, sto spinovane sto funkcionalno nepismene(ne mislim na gramatiku) naravno na ovakve i slicne teme....

Uzecu za primer ovaj:
"zasto kupujemo ruske avione kada oni nisu priznati od clanica EU i SAD!?"


Avion treba da bude priznat? Avion treba da bude priznat od EU i SAD?

Ocigledno da osoba nije cula za neki drugi pojam ili termin osim "priznanja" kada se prica o drzavama ili "priznanja" krivice ili greske, pa sad ispada da jedna orgnzacija(EU) i jedna drzava(SAD) treba da priznaju avion...

Blago ovoj drzavi sa takvim narodom ako je uopste komentator odavde....

Svetla buducnost nema sta...

Mada ako pazljivije procitam komentar osobe koja je u delu komentara napisala:
"paranoican u radarske sustave." i u njemu uocim rec "sustave" jasno mi je ko je pranoican ako bi Srbija imala jaku i sposobnu vojsku, jaku ekonomiju i ko joj zeli sve najgore...Isto tako mi je jasno za sve koji se vode slicnim komentarima sta misle o nama i sta nam zele.

Posebno ako na to dodam i:
"pa debeli piloti kojima treba placati i penziju" - Piloti debeli ljudi?
Ta ista osoba nepropusta da kaze:
"A ako se bojite Hrvatske oni imaju Mig21 iste krseve kao mi......"

Ima nas koji se ne boje takvih kao sto ste vi ja bih rekao.

Svima vama kolektivno preporucujem sledeci link:
http://sh.wikipedia.org/wiki/Paranoja

milanche

pre 10 godina

Gripen je naravno mnogo bolji i savremenije koncipiran avion ali dzabe prica na tu temu. Kad nemamo pare za bolje posluzice i tih nekoliko komada MiG-29M2. Valjda. Mada se iskreno pribojavam da ce zbog poslovicno loseg kvaliteta vec za nekoliko godina ti Migovi vise vremena provoditi na remontima nego u vazduhu.

Dusan

pre 10 godina

Ista cena? Da, ali za izvoznu "majmunsku" verziju, kako je Rusi sami zovu. Ima li ko normalan da veruje da ce nam Rusi prodati istu verziju kao onu koju oni koriste, znajuci da za koju godinu ulazimo u EU? Nema? hvala.

rasa

pre 10 godina

pa kako iste cene kao i za Ruse.Uvek su izvozne cene nize od domacih barem za iznos PDV-a.Opet na delu pljacka Srbije Srbije,a Lazanskog platili da pravi dobro raspolozenje javnosti.

johnzie

pre 10 godina

Ovaj intervju, ako je zaista ovako tekao, izgleda kao pogađanje na pijaci, kao da kupujemo na Bubanj Potoku. A uvodno objašnjenje o označavanju letelica dovoljno govori o ozbiljnosti firme (a bogme i kupca). Nekad sam se i ja ložio na MiG avione, a sad mi deluje kao da ih pravi kompanija na nivou Ikarbusa. Koje smo mi jadare i s kim moramo da sarađujemo... E, tugo...

maktouf

pre 10 godina

Kakvih sve komentara ovde ima, sacuvaj boze. Zasto nam trebaju ovi avioni? Srbija ima obavezu da kontroliše svoj vazdušni prostor isto kao i svoje granice i ta obaveza će postati još veća kad i ako uđemo u EU. Da bi to sproveli imamo dve opcije: da sami kontrolišemo vazd.prostor (jeftinija opcija) ili da nekom plaćamo za to (skuplja opcija). Da li Gripen ili MIG? Pitaj te Mađare. Oni imaju ove švedske avione i nisu zadovoljni njima, em nisu bolji od MIG-ova, em su skuplji i teži za održavanje, a u našem slučaju i prelazak na te avione, što se obuke pilota tiče, je skuplji i komplikovaniji. Mađarima su isporučeni Gripeni sa softverskom greskom. Neko ovde reče, što će nam avioni, dovoljno je kupiti samo radare. Sami radari bez avijacije i pvo nicemu ne sluze. Ja se takođe pitam sto NATO-države kupuju borbene avione. Ko to njih napada, ko im preti i od koga su ugrozeni da toliki novac troše na avijaciju i vojsku, uopste. Što će avijacija Švajcarskoj, Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Mađarskoj i sličnima?

Zoki

pre 10 godina

Kakva je ovo glupost na početku teksta o delovima? Pa i delovi za ruske avione moraju da se kupuju u inostranstvu?
Zaštitom vazdušnog prostora se ne bavi EU nego NATO. Slovenija placa Italijanima jedino ako se avioni podignu po zahtevu Slovenije.
Srbija treba da ima svoje avione za kontrolu vazdušnog prostora, ali MIG-29/35 je loše rešenje. Sa dva motora je skuplji i za letenje i za održavanje. Drugo, treba uzeti avione koji mogu da se plate u robi.

Damjan

pre 10 godina

To je poslovni čovek i verovatno istu priču priča svima. Ipak, da se nadovežem na neke komentare - '99-e nam je uništeno 11 aviona tipa MiG-29, ostala su nam 3 lovca i jedan nastavni avion. Složićete se, sa tim brojem modernih aviona ne možemo da zaštitimo nebo. Imamo sve neophodne resurse da sami čuvamo nebo nad državom, pa bi neko unajmljivanje strane avijacije bilo apsurdno, pogotovo zato što bi bilo mnogo skuplje od ukupne cene nabavke potrebne količine aviona, njihovog održavanja, goriva i ostalog.

Pavle Karajović

pre 10 godina

Potpuna je ludos kupovati migove.Helikopteri su potrebniji Srbiji.Da ima pameti trebalo bi kupiti razlicite tipove helikoptere,za transport vojnika,evakuaciju povređenih,protipozarne....
Oko Srbije su Nato baze,a mi ce mo se braniti sa par Migova.A Rusi ce daljinski da daju savete. Politicari i vojnici nista nisu naucili od rata 1999g !Ulozite novac pametnije,zdravstvo,skolstvo....

nenad

pre 10 godina

Za neobrazovane: Mig-ovi su najeftiniji avion,koji moze da se kupi,a i ne treba obuka za pilote koja kosta vise milona,a avioni trebaju jer bi imali ogromnu rupu u budzetu ako namamo ko da cuva v.prostor..A da za EU je potpuno nebitno koje imate avione,samo da rade dobro...P.S stari avioni se ne remontuju vise tako da moramo da kupimo...

Movado

pre 10 godina

Kakvo bre nebo, jos nam trebaju vasi migovi. Mi smo druze nas odavno shvatili da nismo vojna sila, mada smo trebali jos ranije protiv Turaka, ali ajde pokusali smo i protiv gubitnika u prvom i u drugom svetskom ratu, pa smo ponovo izgubili iako smo bili na strani pobednika. Prodajte vi vase migove Sirijcima i ostalim arapima posto to njima jos treba, mi smo svoje zavrsili, na kolenima ali nemamo gde, pa barem sto se tice rata smo bezbrizni. Mi ni puteve nemamo a sad cemo da kontrolisemo nebo

Joca

pre 10 godina

kad pazljivo procitam ceo tekst, ispada da bi najpametnije bilo cim stignu prodati ih po nekoj punoj ceni, jos dodatak za isporuku odmah, ima para da se namlatimo bolje nego od Fiata.
Samo kolko ih stize?
Aco, trazi pare od seika i kupuj bar 50 komada

Zoran

pre 10 godina

jos kad ih platimo iz jeftinog ruskog kredita sto su sredili Toma i Aca, ima da ispadnu podzaba!!
(Mile, 1. septembar 2013 15:23)

A od Zapada imas prilicno povoljne?

crni domino

pre 10 godina

Definitivno gospodin Vucic ne misli dobro Srbiji! Ili je farsa da on zeli ulazak Srbije u EU! Javno treba da se izjasni!!!
Ako zelimo u EU, zasto kupujemo ruske avione kada oni nisu priznati od clanica EU i SAD!? Zasto se pravi dupli trosak!? Zasto! Zbog procenta!?
Komsije Madjari kupili Gripene, Hrvati takodje, sto i mi ne kupimo njih, pa da vidimo junake na nebu koji jasu konje iste rase (ako zatreba)!
Malo sale ali bi to mozda u buducnosti i bilo korisno da i mi imamo Gripene!

Vladimir

pre 10 godina

Koliko trubimo o tome više... Kupite ga već jednom i završite svu polemiku. Nema drugog izbora, svaka druga opcija (zapadni avioni i Suhoj) je daleko skuplja i za nabavku, obuku i održavanje! A ovo je odličan avion! Plus remontovati MiG-21 na standard koji je skoro uradila Indija čime im se operativnost povećala za 5 do 10 godina, a uvodi se moderna elektronika, napredniji radar i naprednije ofanzivne opcije za izuzetno malu cijenu po aparatu.

Posmatrac

pre 10 godina

Nebitno koliko kostaju, cak i kada bi bili besplatni ih ne bi trebalo uzimati. Znamo kakav je kamen oko vrata predstavljala kupovina MIG-21 i MIG-29 ranije, a ovo sada je jos gore. Nista od Rusa kupovati ne treba.

micapilot

pre 10 godina

Hocemo u Evropu, a kupujemo najsavremenije MIG-ove za brdo para, ha a. Dajte rentirajte to obezbedjivanje neba od nekoga iz EU, ako imate svoje avione treba hangar pa odrzavanje pa rakete pa debeli piloti kojima treba placati i penziju.. Sta smo imali od tih aviona tokom rata 1999, oborise nam 4 ili 6 ne secam se, ni jednu raketu nisu ispalili, samo su trosili gorivo i poginuse piloti. Cisto trosenje para. A ako se bojite Hrvatske oni imaju Mig21 iste krseve kao mi......

iridis rhizoma

pre 10 godina

Da smo pametni pa da stvorimo veoma mocnu avijaciju,mnogo bi nas vise cenili. Kad smo vojno slabi sve se sprdaju sa nama. Koliko se para pokralo na raznim privatizacijama do sada smo mogli biti kao Izrael.. Ne kazem da treba ratovati al kakvo je ovo podneblje,to mu dodje kao obaveza svake druge-trece generacije.. Hvala Rusima na prijateljskom poslovanju!

zoran1965

pre 10 godina

kolko sam ja razumeo, kada su nasi isli da pregovaraju za GRIPENA, takve su uslove postavili da su se ljudi prvo pola sata smejali pa onda rekli da nisu zainteresovani.
a kada su rusi u pitanju, tu je druga prica...

dz

pre 10 godina

EU dala nebo nad Kosovom Madjarima. Toliko o EU.
A mi nemamo para ni za protivgradne rakete. Grad unistava useve svake godine. Toliko i o ceni...

marsovac

pre 10 godina

Sve je ovo sistem spojenih posuda.
Prvo te jedni izbombarduju pa ti drugi prodaju da se kao braniš.
Sada nismo nikome ni na pameti.
Izgubili smo dio teritorije ali smo se rješili naroda koji je protiv ove države i ovog naroda.
Izmišljaju se Sandžak i Vojvodina samo zarad izvlačenja novca odavde.
Stvarno mi je sve ovo dosadilo.
Kad će bre da ovi što su pokrali državu idu u aps?
Kakvi ratovi, kakva politika i demagogija.
Gde su pare?

ivan

pre 10 godina

Ova prica me podseca kao kada bi ja podigao kredit,kupio nekog najskupljeg mercedesa a onda nemao para za gorivo registraciju,zimske gume i ostalo normalno odrzavanje.
Da li postoji neka stojadin il maksimalno punto varijanta na gas,ako nam vec treba borbena avijacija?

meskalin

pre 10 godina

A tko ce to da napadne srbiju koja je u totalnom okruzenju NATO-a ?.

Ti avioni su totalno promasena investicija u vremenu 30% nezaposlenosti, bolje ulozit to u neku fabriku ili ako si vec paranoican u radarske sustave.

Pre bi rekao da je to neki "deal" sa rusima bio pa sad kao "uzimaju".

dz

pre 10 godina

EU dala nebo nad Kosovom Madjarima. Toliko o EU.
A mi nemamo para ni za protivgradne rakete. Grad unistava useve svake godine. Toliko i o ceni...

Zoran

pre 10 godina

jos kad ih platimo iz jeftinog ruskog kredita sto su sredili Toma i Aca, ima da ispadnu podzaba!!
(Mile, 1. septembar 2013 15:23)

A od Zapada imas prilicno povoljne?

maktouf

pre 10 godina

Kakvih sve komentara ovde ima, sacuvaj boze. Zasto nam trebaju ovi avioni? Srbija ima obavezu da kontroliše svoj vazdušni prostor isto kao i svoje granice i ta obaveza će postati još veća kad i ako uđemo u EU. Da bi to sproveli imamo dve opcije: da sami kontrolišemo vazd.prostor (jeftinija opcija) ili da nekom plaćamo za to (skuplja opcija). Da li Gripen ili MIG? Pitaj te Mađare. Oni imaju ove švedske avione i nisu zadovoljni njima, em nisu bolji od MIG-ova, em su skuplji i teži za održavanje, a u našem slučaju i prelazak na te avione, što se obuke pilota tiče, je skuplji i komplikovaniji. Mađarima su isporučeni Gripeni sa softverskom greskom. Neko ovde reče, što će nam avioni, dovoljno je kupiti samo radare. Sami radari bez avijacije i pvo nicemu ne sluze. Ja se takođe pitam sto NATO-države kupuju borbene avione. Ko to njih napada, ko im preti i od koga su ugrozeni da toliki novac troše na avijaciju i vojsku, uopste. Što će avijacija Švajcarskoj, Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Mađarskoj i sličnima?

iridis rhizoma

pre 10 godina

Da smo pametni pa da stvorimo veoma mocnu avijaciju,mnogo bi nas vise cenili. Kad smo vojno slabi sve se sprdaju sa nama. Koliko se para pokralo na raznim privatizacijama do sada smo mogli biti kao Izrael.. Ne kazem da treba ratovati al kakvo je ovo podneblje,to mu dodje kao obaveza svake druge-trece generacije.. Hvala Rusima na prijateljskom poslovanju!

Vladimir

pre 10 godina

Koliko trubimo o tome više... Kupite ga već jednom i završite svu polemiku. Nema drugog izbora, svaka druga opcija (zapadni avioni i Suhoj) je daleko skuplja i za nabavku, obuku i održavanje! A ovo je odličan avion! Plus remontovati MiG-21 na standard koji je skoro uradila Indija čime im se operativnost povećala za 5 do 10 godina, a uvodi se moderna elektronika, napredniji radar i naprednije ofanzivne opcije za izuzetno malu cijenu po aparatu.

DPolitika

pre 10 godina

Sa zadovoljstvom na B92 citam neke komentare, sto normalne, sto spinovane sto funkcionalno nepismene(ne mislim na gramatiku) naravno na ovakve i slicne teme....

Uzecu za primer ovaj:
"zasto kupujemo ruske avione kada oni nisu priznati od clanica EU i SAD!?"


Avion treba da bude priznat? Avion treba da bude priznat od EU i SAD?

Ocigledno da osoba nije cula za neki drugi pojam ili termin osim "priznanja" kada se prica o drzavama ili "priznanja" krivice ili greske, pa sad ispada da jedna orgnzacija(EU) i jedna drzava(SAD) treba da priznaju avion...

Blago ovoj drzavi sa takvim narodom ako je uopste komentator odavde....

Svetla buducnost nema sta...

Mada ako pazljivije procitam komentar osobe koja je u delu komentara napisala:
"paranoican u radarske sustave." i u njemu uocim rec "sustave" jasno mi je ko je pranoican ako bi Srbija imala jaku i sposobnu vojsku, jaku ekonomiju i ko joj zeli sve najgore...Isto tako mi je jasno za sve koji se vode slicnim komentarima sta misle o nama i sta nam zele.

Posebno ako na to dodam i:
"pa debeli piloti kojima treba placati i penziju" - Piloti debeli ljudi?
Ta ista osoba nepropusta da kaze:
"A ako se bojite Hrvatske oni imaju Mig21 iste krseve kao mi......"

Ima nas koji se ne boje takvih kao sto ste vi ja bih rekao.

Svima vama kolektivno preporucujem sledeci link:
http://sh.wikipedia.org/wiki/Paranoja

marsovac

pre 10 godina

Sve je ovo sistem spojenih posuda.
Prvo te jedni izbombarduju pa ti drugi prodaju da se kao braniš.
Sada nismo nikome ni na pameti.
Izgubili smo dio teritorije ali smo se rješili naroda koji je protiv ove države i ovog naroda.
Izmišljaju se Sandžak i Vojvodina samo zarad izvlačenja novca odavde.
Stvarno mi je sve ovo dosadilo.
Kad će bre da ovi što su pokrali državu idu u aps?
Kakvi ratovi, kakva politika i demagogija.
Gde su pare?

nenad

pre 10 godina

Za neobrazovane: Mig-ovi su najeftiniji avion,koji moze da se kupi,a i ne treba obuka za pilote koja kosta vise milona,a avioni trebaju jer bi imali ogromnu rupu u budzetu ako namamo ko da cuva v.prostor..A da za EU je potpuno nebitno koje imate avione,samo da rade dobro...P.S stari avioni se ne remontuju vise tako da moramo da kupimo...

ivan

pre 10 godina

Ova prica me podseca kao kada bi ja podigao kredit,kupio nekog najskupljeg mercedesa a onda nemao para za gorivo registraciju,zimske gume i ostalo normalno odrzavanje.
Da li postoji neka stojadin il maksimalno punto varijanta na gas,ako nam vec treba borbena avijacija?

zoran1965

pre 10 godina

kolko sam ja razumeo, kada su nasi isli da pregovaraju za GRIPENA, takve su uslove postavili da su se ljudi prvo pola sata smejali pa onda rekli da nisu zainteresovani.
a kada su rusi u pitanju, tu je druga prica...

Posmatrac

pre 10 godina

Nebitno koliko kostaju, cak i kada bi bili besplatni ih ne bi trebalo uzimati. Znamo kakav je kamen oko vrata predstavljala kupovina MIG-21 i MIG-29 ranije, a ovo sada je jos gore. Nista od Rusa kupovati ne treba.

Pavle Karajović

pre 10 godina

Potpuna je ludos kupovati migove.Helikopteri su potrebniji Srbiji.Da ima pameti trebalo bi kupiti razlicite tipove helikoptere,za transport vojnika,evakuaciju povređenih,protipozarne....
Oko Srbije su Nato baze,a mi ce mo se braniti sa par Migova.A Rusi ce daljinski da daju savete. Politicari i vojnici nista nisu naucili od rata 1999g !Ulozite novac pametnije,zdravstvo,skolstvo....

micapilot

pre 10 godina

Hocemo u Evropu, a kupujemo najsavremenije MIG-ove za brdo para, ha a. Dajte rentirajte to obezbedjivanje neba od nekoga iz EU, ako imate svoje avione treba hangar pa odrzavanje pa rakete pa debeli piloti kojima treba placati i penziju.. Sta smo imali od tih aviona tokom rata 1999, oborise nam 4 ili 6 ne secam se, ni jednu raketu nisu ispalili, samo su trosili gorivo i poginuse piloti. Cisto trosenje para. A ako se bojite Hrvatske oni imaju Mig21 iste krseve kao mi......

Avijatičar

pre 10 godina

Svim pametnima bih poručio da ćute jer veze sa životom nemaju. MIG-35 loš avion, to samo neznalica može da kaže. Ovaj avion je zvanično proglašen za jedan od najboljih u svetu u svojoj kategoriji. Bolji je i od Gripena, F-18 i sličnih, a da ne govorimo koliko je jeftiniji. MIG-35 je loš po oceni "stručnjaka" na ovom forumu... Imam pitanje DA LI JE LOŠ I SISTEM S-350 i najsavremeniji radari koje bi dobili u paketu. Možda treba da budemo jedina zemlja u Evropi koja nije u stanju da brani svoj vazdušni prostor, koja nije u stanju da odbrani granice. Pitam se zašto se NATO stalno naoružava napadačkim i odbrambenim vojnim sredstvima, ko to njih napada? Da li ovde ljudi shvataju da smo 1999.godine imali odbrambeni sistem S-300, da bi oborili 100 NATO aviona, pa bi videli da li bi im se isplatilo da nas gađaju, da ne govorim da minimum pola raketa sa NATO aviona ne bi došlo do cilja. E zato nam trebaju savremeni odbrambeni sistemi i avioni.

Damjan

pre 10 godina

To je poslovni čovek i verovatno istu priču priča svima. Ipak, da se nadovežem na neke komentare - '99-e nam je uništeno 11 aviona tipa MiG-29, ostala su nam 3 lovca i jedan nastavni avion. Složićete se, sa tim brojem modernih aviona ne možemo da zaštitimo nebo. Imamo sve neophodne resurse da sami čuvamo nebo nad državom, pa bi neko unajmljivanje strane avijacije bilo apsurdno, pogotovo zato što bi bilo mnogo skuplje od ukupne cene nabavke potrebne količine aviona, njihovog održavanja, goriva i ostalog.

meskalin

pre 10 godina

A tko ce to da napadne srbiju koja je u totalnom okruzenju NATO-a ?.

Ti avioni su totalno promasena investicija u vremenu 30% nezaposlenosti, bolje ulozit to u neku fabriku ili ako si vec paranoican u radarske sustave.

Pre bi rekao da je to neki "deal" sa rusima bio pa sad kao "uzimaju".

Movado

pre 10 godina

Kakvo bre nebo, jos nam trebaju vasi migovi. Mi smo druze nas odavno shvatili da nismo vojna sila, mada smo trebali jos ranije protiv Turaka, ali ajde pokusali smo i protiv gubitnika u prvom i u drugom svetskom ratu, pa smo ponovo izgubili iako smo bili na strani pobednika. Prodajte vi vase migove Sirijcima i ostalim arapima posto to njima jos treba, mi smo svoje zavrsili, na kolenima ali nemamo gde, pa barem sto se tice rata smo bezbrizni. Mi ni puteve nemamo a sad cemo da kontrolisemo nebo

dot

pre 10 godina

@Damjan - pa kad vec pominjes tu '99-u, onda je upravo ta '99-a pokazala da nama nije potrebna borbena avijacija. Da spucas par milijardi dolara (oprema+odrzavanje) da bi ti sve to bilo rastureno u par dana?

4channer

pre 10 godina

Komsije Madjari kupili Gripene, Hrvati takodje, sto i mi ne kupimo njih, pa da vidimo junake na nebu koji jasu konje iste rase (ako zatreba)!
Malo sale ali bi to mozda u buducnosti i bilo korisno da i mi imamo Gripene!
(crni domino, 1. septembar 2013 15:04)

Хрвати су купили шипак, а Мађари и Чеси су авионе изнајмили, односно узели на лизинг, а не купили.

Ddule

pre 10 godina

Lazanski je strateg nase pobede nad NATO-m. On ti je ko ona lazna lazanja sa konjskom mesom!!
Platis govedje a jedes konjsko!
A kao "novinar", pita onog Rusa, sta da te pitam, bre?!

Nerviranje, srbima radovanje

pre 10 godina

Ameri nam bez pardona kao saveznici mogu pokloniti 50 komada F-16. (Zg, 01. septembar 2013 18:00)

A onda će vam ispostaviti fakturu za taj “poklon“, jer velike sile rade iz interesa, a ne ljubavi...

Ddule

pre 10 godina

Nas vazdusni prostor kontrolise NATO, i to Rusi dobro znaju.
Kakve avione, kakve namestaljke da se zaduzimo do nosa?! Srbija nema potrebu za avione, nego za jaku poljoprivredu, a i dobrog razvojnog programa. Treba dati privrednicima kredite da mogu pokrenuti poljoprivredu, i to je to.

Joca

pre 10 godina

kad pazljivo procitam ceo tekst, ispada da bi najpametnije bilo cim stignu prodati ih po nekoj punoj ceni, jos dodatak za isporuku odmah, ima para da se namlatimo bolje nego od Fiata.
Samo kolko ih stize?
Aco, trazi pare od seika i kupuj bar 50 komada

kontraadmiral

pre 10 godina

@(dragan P, 1. septembar 2013 18:36)

Molio bih da se komentari ljudi čija tehnička znanja ne prevazilaze znanje o šrafcigeru ne objavljuju.
Mig-29 je prvi avion sovjetske proizvodnje koji je usao u sastav RV zemlje članice Nato pakta i to Nemačke (verovatno zato što je kako ti kazeš kanta i zato što je nebezbedan, a Nemci jadni ne znaju da procene).
2. Danas mnoge zemlje članice Nato koriste ovaj avion.
3. Mig-29 se nalazi i u sastavu Američkog RV i služi za trenažu najboljih američkih pilota i njihovo osposobljavanje za vazdušnu borbu.
4. Ako je dil zaključen iza zatvorenih vrata kako ti znaš da je posao mutan.
5.Da si ćutao ostao bi filozof

Posmatrač

pre 10 godina

To što ovaj intervju ima dosta elemenata marketinga i politike, a manje tehnike, ne opravdava tehnički polupismene komentare koji MIG-35 sasvim pogrešno rangiraju.

Price-performance odnos kod ovog aviona je toliko povoljan, da bi ga svaki racionalan vojni planer poželeo, bez obzira na tzv. geopolitičke okolnosti.

Inače, to što smo potpuno bez para i što ovo nije nikakva prava nabavka, već naš pokušaj da "igramo igru", stavlja nas u lagodan položaj: dilemu "koji avion" ne moramo da rešavamo...

alo

pre 10 godina

"Moskva -- Ako želite da budete deo EU onda morate da štitite svoje nebo, kaže Sergej Sergejević Korotkov, generalni direktor koncerna „MiG” u razgovoru za Politiku"
ne kapiram on nam govori sta mi moram oda umamo za ulazak u EU? garantujem da ima drugih koji bi ponudili slicne avione za manej para. tako su nam pricali da je gas za nas jeftiniji pa kad su ljudi proverili ispalo je da nam naplacuju duplo vis enego zemljama EU? ili neko debelo potkrada ovu zemlju i sklapa ugovore nepovoljne po nas

winston

pre 10 godina

Bolje da se kupe jedno 3 ili 4 mala aviona da prskaju protiv komaraca na Dunav i Savu. Nemoze da se zivi od te bube. A za ratne avione, nek ostavi Srbija to veci zemljama. Od koga ima Srbija da se brani, Hrvata, Albanaca, Bosnjaka, Makedonaca, od koga?. A protiv NATO ti MIGovi su igracka. Samo bacanje pare sto Srbija nema.

Goran

pre 10 godina

MiG 29 i MiG 35 nisu isti avion, kao što ova gospoda pokušavaju da nas ubede. Za početak, 35 ima mnogo savremeniji radar, odnosno trebalo bi da ga ima, pošto MiG nije u stanju da prikaže operativnu verziju istog. I neki drugi elementi im se razlikuju, a to što imaju isti trup i krilo nije dovoljno da se smatraju istim avionom.

Problem sa MiG-om nije u konstrukciji, po projektu su to odlični avioni, koji bi Srbiji odgovarali. Problem je što je MiG firma u rasulu, sa jako slabom kontrolom kvaliteta. Zato im je Alžir vratio već isporučene avione upravo ovog tipa koji nama uvaljuju. Onda su Rusi izrežirali suđenje zamenicima direktora MiG-a zbog tog skandala, ne bi ispalo da je to izolovana greška, pa su pustili da se suđenje otegne dok svi nisu zaboravili na taj slučaj, a predmet je zastareo. Izblamirali su se i na konkursu u Indiji, nisu bili u stanju da ponude operativni prototip 35-ice, nego neku skalameriju sličnu ovom 29, uz obećanje da će finalna verzija biti odlična majke mi. Mogu da se nađu slike po internetu novih MiG-ova, sa delovima trupa koji izgledaju kao da su sklapani kod lokalnog limara. Otuda i strah da ćemo mi da se zadužimo za neke milijarde dolara ili već čega, a ti avioni će vreme da provode na popravkama.

Mnogo je veće pitanje šta će ti avioni zemlji koja nema para ni da finansira kakav-takav nalet svojim pilotima. Kupimo Mercedes, da vidi celo selo, a nemamo para za benzin. I prvom prilikom nam ih neki NATO razbuca za nedelju dana.

johnzie

pre 10 godina

Ovaj intervju, ako je zaista ovako tekao, izgleda kao pogađanje na pijaci, kao da kupujemo na Bubanj Potoku. A uvodno objašnjenje o označavanju letelica dovoljno govori o ozbiljnosti firme (a bogme i kupca). Nekad sam se i ja ložio na MiG avione, a sad mi deluje kao da ih pravi kompanija na nivou Ikarbusa. Koje smo mi jadare i s kim moramo da sarađujemo... E, tugo...

crni domino

pre 10 godina

Definitivno gospodin Vucic ne misli dobro Srbiji! Ili je farsa da on zeli ulazak Srbije u EU! Javno treba da se izjasni!!!
Ako zelimo u EU, zasto kupujemo ruske avione kada oni nisu priznati od clanica EU i SAD!? Zasto se pravi dupli trosak!? Zasto! Zbog procenta!?
Komsije Madjari kupili Gripene, Hrvati takodje, sto i mi ne kupimo njih, pa da vidimo junake na nebu koji jasu konje iste rase (ako zatreba)!
Malo sale ali bi to mozda u buducnosti i bilo korisno da i mi imamo Gripene!

rasa

pre 10 godina

pa kako iste cene kao i za Ruse.Uvek su izvozne cene nize od domacih barem za iznos PDV-a.Opet na delu pljacka Srbije Srbije,a Lazanskog platili da pravi dobro raspolozenje javnosti.

Zoki

pre 10 godina

Kakva je ovo glupost na početku teksta o delovima? Pa i delovi za ruske avione moraju da se kupuju u inostranstvu?
Zaštitom vazdušnog prostora se ne bavi EU nego NATO. Slovenija placa Italijanima jedino ako se avioni podignu po zahtevu Slovenije.
Srbija treba da ima svoje avione za kontrolu vazdušnog prostora, ali MIG-29/35 je loše rešenje. Sa dva motora je skuplji i za letenje i za održavanje. Drugo, treba uzeti avione koji mogu da se plate u robi.

dragan P

pre 10 godina

Lazanski po obicaju spinuje i navlaci na stranu svog poslodavca, ali rekao bih bez potrebe jer narod ionako niko nista ne pita a ovaj mutan dil je vec sklopljen iza zatvorenih vrata. Zao mi je samo nasih pilota sto ce nastaviti da rizikuju svoje i tudje zivote na ruskim kantama...

Sveta

pre 10 godina

Zašto da ih dovoze u Rusiju kada to mogu da urade kod vas

haha al ovaj lozi li ga lozi. Pa dragi Rus zasto kod nas a ne kod vas? Ne trebaju vam pare nego kao bi poklonili Srbiji da radi remont:) Ijaoo i stoje najgore ljudi ce jos i da padnu na ove prodajne iluzije.

Samo da napomenem ove sto im je josh partizanska eksadrila merilo jacine aviona te vide neke dog fightove. Danas je vojni avion samo mobilni lanser raketa i bombi. NJegova uspesnost najmanje zavidi od aviona nego od pratecih sistema kao sto su avaksi, sateliti, NAORUZANJE, umrezenost svih ucesnika na ratistu i sl. Veravatnoca da se dogodi dogfight je skoro pa nikakva. Setite se da je F-16 iznad tuzle oborio Mig 29 pukovnika Pavlovica iznad Valjeva.

marko

pre 10 godina

ala lupate jooooj. madjari uzeli gripena na lizing i tek onda videli koliko se da ne kazem sta i koliko kosta odrzavanje itd pa ponudili odmah da ih prodaju hrvatima. mi dobijamo remontni zavod za 21 i 29 i tu su pare, velike. f16 je skup skup skup, delovi odrzavanje i to prolazi kod arapa koji imaju para, a jos nesto sto ljudi ne razumeju je da nasim pilotima ne bi trebalo neko preveliko prebacivanje jer nam ruska tehnika nije strana. a i sami ruski avioni su jeftiniji em sami mozemo da ih odrzavamo. gde ces bolje

Ikarus - LYBT

pre 10 godina

Intervju je nešto malo našminkan,to je vidljivo, što je i za očekivati od M.L.ali je suština vrlo jasna i sasvim korektna. Srbija koja je bila sasvim za respekt po pitanju RV i PVO (za neupućene komentatore to je neraskidiv vid odbrane neba),danas se nalazi u nezgodnoj situaciji, hoće u EU a ima takodje i veoma jake veze sa Rusijom.Logično je s obzirom na redukciju teritorije izazvanu “devedesetim” da se uzmu dve eskadrile ruskih aviona i to državni vrh dobro shvata. Za svaku kupovinu aviona pored potrebnog novca ima još sijaset faktora koji su u igri. Geopolitika, snaga ekonomije,specifičnost zadataka avijacije,obuka, održavanje i naravno opšti resurs vazduhoplova.Faktor vreme je takodje bitan jer predugo stajanje u mestu sa obukom i letenjem urušava ovaj sofisticirani rod vojske. U slučaju da uz MiG-ove dobijemo i pomoć za oživljavanje “Mome”,zaokružio bi se vrlo povoljno čitav posao.Ko nešto zna o vojnoj avijaciji zna da je MiG-29 odličan avion i da samo u jednom segmentu letenja ima blaže nedostatke, što nije podatak za širu javnost iz razumljivih razloga. U svakom slučaju, po svim parametrima najbolje rešenje za državu kakva je naša.Pošto se u današnjem ratovanju avioni na obe strane koriste za sve druge oblike odbrane i napada osim za “dog-fight”, tako drag filmskim režiserima, praktično svaki vazduhoplov koji se danas proizvodi ima svoju vrlo razradjenu svrhu. Radi se na dužini resursa,nosivosti, dobrom radaru, navodjenju,vezi zemlja-avion itd.

Ivan

pre 10 godina

Ja koliko znam MIG 35 je još u test fazi i svega 3 aviona je proizvedeno. I slovima TRI. Nego ti ovdašnjim rusofilima možeš da serviraš priču kako će ti Rusi sutra poklonit pola armije naložiće se istg momenta.

4c

pre 10 godina

*Goran, 1. septembar 2013 22:04
Procitaj tekst ponovo.
U stvari, „mig-29M2” jeste verzija za izvoz, a „mig-35” avion za rusku borbenu avijaciju. Evo, da vam kažem od ovogodišnje izložbe „Maks 2013” odustajemo od naziva „mig-29M2” i usvajamo samo ime „mig-35”. Da ne zbunjujemo više kupce, ali i naše protivnike.
MiG 29 razlicito od MiG 29M2 sto dalje dovodi do zakljucka da MiG 29 nije MiG 35 sto implicira da je MiG 29M2 moguce MiG 35.

Nerviranje, srbima radovanje

pre 10 godina

Za (dot, 01. septembar 2013 18:18)

Pitanje, navedi mi koliko zemalja je opremljeno i sposobno da ratuje sa celim NATO?
A tvoja logika je: zašto da se lečite, kada ćete ionako umreti

Zg

pre 10 godina

stari avioni se ne remontuju vise tako da moramo da kupimo...
(nenad, 1. septembar 2013 15:43)

A gle čuda, hrvatski MiG-ovi 21 trenutno su u Ukrajini na remontu na 100% resursa i garantiraju nam održavanje i rezervne dijelove u idućih deset godina. Sedam remontiramo, pet kupujemo, i to sve zajedno košta 14 milijuna eura za kakvo-takvo rješenje do 2019. godine.

Naravno, to nije uopće dobra ideja jer nitko ne želi u vojne pilote da bi letio na starom smeću, ali je zanemarivo jeftino i može se izvesti. Srbija ne ide u remont nego u kupovinu upravo zbog pilota. Tko je trenutno pametniji i što je ispravnije (državni proračun ili piloti), pokazat će vrijeme.

Za dalje postoje dvije mogućnosti: nabaviti dvije eskadrile rabljenih nizozemskih F-16, ili ući u deal s Češkom, Slovačkom i Mađarskom (FAB CE) za zajedničke Gripene. Osobno navijam za prvu varijantu, jer ako opet zaiskri na Balkanu, Ameri nam bez pardona kao saveznici mogu pokloniti 50 komada F-16.

citizenkane

pre 10 godina

Kada pricamo o zastiti Srpskog neba, molio bih strucnjake da nam daju detaljne tehnicke zahteve iz ugovora. Mozda pise da je dovoljno imati mlazne avione i nista vise (a takvih modela ima na pretek po malim cenama), a nasi vojni strucnjaci naduvavaju pricu jer hoce da imaju igracke da se prave vazni na paradama. Ja se slazem sa vasim citaocima koji se pitaju zasto nam treba toliki trosak (rec je o stotinama miliona eura) kada su oko nas NATO zemlje, a Rusija je daleko. Jos nesto zasto hocete pare od EU pristupnih fondova a necete da kupite njihov proizvod, zar mislite da su oni glupi?

Dusan

pre 10 godina

Ista cena? Da, ali za izvoznu "majmunsku" verziju, kako je Rusi sami zovu. Ima li ko normalan da veruje da ce nam Rusi prodati istu verziju kao onu koju oni koriste, znajuci da za koju godinu ulazimo u EU? Nema? hvala.

Hogar

pre 10 godina

Američki ambasador u Srbiji i Crnoj Gori Vilijam Montgomeri prisustvovao 2004.godine ceremoniji povodom unistavanja raketa na vojnom poligonu u Nikincima gde je unisteno 1.200 protivavionskih raketa.Ako znamo da te iste nove avione nesto mora i da stiti sa zemlje onda se pitam da li smo zaista spremni za posedovanje ovakvih letilica.Ambasador je jos tada dodao da Oruzje koje je unisteno, predstavlja nesto sto nije potrebno i sto danas nema nikakvu svrhu.Bojim se da opet ne dodje neko i kaze da nove letilice nemaju nikakvu svrhu i da smo mi zaista bezbedni i bez njih.
http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/sr_Latn/features/setimes/features/2004/02/040226-DAVOR-003

Marijan Petrovic

pre 10 godina

Mogli bi sa rusima da se dogovorimo da sve to ide upola cene. Nek izbace svu tu silnu opremu bino je samo da avion moze da leti. Nece evropljani zagledati sta sve ima u avionu. A i nasi ako treba nek prebace neki mitraljez sa miga 21 ili sa jastreba valjda toliko znaju.

Ikarus - LYBT

pre 10 godina

Ipak, da se nadovežem na neke komentare - '99-e nam je uništeno 11 aviona tipa MiG-29, ostala su nam 3 lovca i jedan nastavni avion. Složićete se, sa tim brojem modernih aviona ne možemo da zaštitimo nebo. Imamo sve neophodne resurse da sami čuvamo nebo nad državom, pa bi neko unajmljivanje strane avijacije bilo apsurdno, pogotovo zato što bi bilo mnogo skuplje od ukupne cene nabavke potrebne količine aviona, njihovog održavanja, goriva i ostalog.
(Damjan, 1. septembar 2013 16:41)
U svemu se slažem osim sa podatkom da nam je posle 99-te bilo ostalo 3 plus 1 MiG-29. Ostalo je 5 aviona, a jedan je stradao pre oko pet godina na pripremama za aeromiting.Takodje imamo sasvim ispravne 21-ice,istina blizu kraja resursa, koje danas čine dežurnu paru i spremni su da polete za manje od 3 minuta i sada dok o ovome diskutujemo. Pri združenim medjudržavnim vežbama, npr. Srb-Rumunija, ovi avioni su apsolutno operativni, pa je i u toku ove godine svaki od ovih aviona prošao "nadzvučni test" (probijanje zv.zida za neupućene).

Veliki brat

pre 10 godina

Neko dole pomenu debele pilote koji ništa ne rade...

Samo da kažem da imam komišiju pilota, i eno malopre sam ga video kako džogira iako je 60 i neko godište. Jeste da on više nije za svakodnevno letenje, ali čovek već ima čin (majora, ako se ne varam) i hoće još da napreduje i da se školuje, a redovno (samo dosta ređe nego ranije) i leti, pa kad ga puste u avion iživljava se nad komšilukom leteći na ispod 100m visine ;)

Ne branim čoveka, egzibicionista je i kao mlad je više puta ugrožavao letilice i za malo nekoliko puta doveo avion u situaciju da padne, ali ne volim kad neko izmišlja priče o debelim pilotima.
Ako je neko u našoj Vojsci Srbije fizički i psihički spreman, onda su to PILOTI.

U te sa debelim stomacima spadaju neke druge, da ne kažem "gospodske" službe, mada svi oficiri i podoficiri imaju redovnu obaveznu kontrolu psihofizičkih sposobnosti, samo što se pojedinci taj dan uglavnom izvlače na krvni pritisak i druge štoseve.

Ali, da se ja pitam, lepo bih uveo da tu KONTROLU psihofizičkih sposobnosti MORAJU DA PROĐU, inače nema ništa od napredovanja, i ide ili smanjenje plate ili, ako se pokaže da redovno imaju zdravstvene probleme zbog kojih ne mogu da prođu na poligonu (te krvni pritisak, te glavobolja, itd.), onda da budu premešteni na neko slabije plaćeno mesto (tj. ne mogu da budu rukovodioci visokog ranga).

Max

pre 10 godina

Narode oladite, niko se ne sprema na rat!
Prema uslovima EU (i NATO) ako imaš veliki avio saobraćaj iznad zemlje kao što ga mi imamo onda moraš imati minimum lovačke avijacije za kontrolu vazdušnog prostora ili ti "vazdušnu policiju" kako se to popularno zove ili da debelo plaćaš drugoga da to radi za tebe. Praktično svi lovački avioni koje VS sada ima su istrošeni i zreli za otpad, moramo da kupimo nove.
MIG je za nas najeftinije rešenje, zato što za razliku od ostalih Ex-Yu zemalja imamo kompletnu infrastrikturu i logistiku. ZATO je i Hrvatima i Slovencima problem da pazare F-16 jer čak i da ga dobiju na poklon moraće da kupe opremu i žestoko plate obuku za mehaničare. Srbija za MIG 29 i njegove "derivate" sve to već ima!

milanche

pre 10 godina

Gripen je naravno mnogo bolji i savremenije koncipiran avion ali dzabe prica na tu temu. Kad nemamo pare za bolje posluzice i tih nekoliko komada MiG-29M2. Valjda. Mada se iskreno pribojavam da ce zbog poslovicno loseg kvaliteta vec za nekoliko godina ti Migovi vise vremena provoditi na remontima nego u vazduhu.

GoranNS90

pre 10 godina

Kontrola vazdusnog prostora, boze sacuvaj, izmislili neki drugi da bi prodavali svoju robu a ljudi se ovde prepiru da li je bolji ruski ili zapadni(zapadna evropa i amerika). Kao mala deca. Sto je napisao neko, bolje ulozite te ogromne pare u nesto drugo ........

cvexi

pre 10 godina

@Movado

Mi mozda jesmo zavrsili sto se nas tice, ali postoji i druga strana koja mora da donese odluku da je "zavrsila" sa ratovanjem. Uzmi samo pogledaj izvestaje stratfora i njihove procene bezbednosti na Balkanu, videces da nam ne prognoziraju previse spokojnu buducnost.
Svi oni koji se uzdaju u NATO neka pogledaju kako bas ovih dana funkcionise NATO u slucaju Sirije. Cim nema interesa okrecu jedni drugima ledja. Ne kazem da su bolji od Rusa po tom pitanju, vec samo da se ne treba zavaravati i zabadati glavu u pesak. Vidite sta se desava u islamskim drzavama, ekstremizam i teror na sve strane, a oko nas ne racunajuci tursku ima desetak miliona muslimana i imaju velikih problema sa ekstremizmom.

Ikarus

pre 10 godina

Intervju je nešto malo našminkan,to je vidljivo,što je za očekivati od M.L.ali je suština vrlo jasna i sasvim korektna.Srbija koja je bila sasvim za respekt po pitanju RV i PVO(za neupućene komentatore to je neraskidiv vid odbrane neba),danas se nalazi u složenoj situaciji, hoće u EU a ima i veoma jake veze sa Rusijom.Logično je s obzirom na redukciju teritorije izazvanu “devedesetim” da se uzmu dve eskadrile ruskih aviona i to državni vrh dobro shvata.Za svaku kupovinu aviona pored potrebnog novca ima još mnogo faktora koji su u igri. Geopolitika,snaga ekonomije,specifičnost zadataka avijacije,obuka, održavanje i naravno opšti resurs vazduhoplova.Faktor vreme je takodje bitan jer predugo stajanje u mestu sa obukom i letenjem urušava ovaj sofisticirani rod vojske.U slučaju da uz MiG-ove dobijemo i pomoć za oživljavanje “Mome”,zaokružio bi se vrlo povoljno čitav posao.Ko nešto zna o vojnoj avijaciji zna da je MiG-29 odličan avion i da samo u jednom segmentu letenja ima blaže nedostatke, što nije podatak za širu javnost iz razumljivih razloga.Pošto se u današnjem ratovanju avioni na obe strane koriste za sve druge oblike odbrane i napada osim za “dog-fight”,tako drag filmskim režiserima,praktično svaki vazduhoplov koji se danas proizvodi ima svoju vrlo razradjenu svrhu. Radi se na produženju resursa,nosivosti,dobrom radaru,navodjenju,vezi zemlja-avion itd.

crni domino

pre 10 godina

"Мађари и Чеси су авионе изнајмили, односно узели на лизинг, а не купили.
(4channer, 1. septembar 2013 18:07)
Sto, mi cemo ih kupiti? Pa i mi cemo na kredit kao oni, stim sto oni moraju uredno da otplacuju rate, u suprotnom mogu im ih oduzeti.
PS: Ne rece nista o Svajcarcima?

Gashpar

pre 10 godina

ono sto se desilo Srbiji i kako je sve proslo ne bih pozeleo nikom mislim na 99,a treba nam moderan raketni sistem ,a avijaciju bi odbacio skroz!!

Batajnica - Kecskemét

pre 10 godina

1. Da Lazanski malo odgovara za huškanje iz prošlosti u SFRJ?
2. Da Lazanski malo odgovara za ovaj naručeni i išminkan članak za vojno profitere.?
3. Mađari su veoma zadovoljni sa Gripen avionima jer su veoma štedeli i razmišljali šta da kreditiraju tj. da kupe jer ne razbacuju se parama kao pojedini Srpski tastatura ratnici. Trenutno su im piloti Gripena poslati na dodatnu specijalnu katapult obuku u Švedsku.
4. Mađari navozali su se Lada kao i MIG-ova za vreme Waršavskog pakta i odlučili su da je dosta takvog luksuza i da je vreme da sednu u Saabove i da konačno imaju klimu, električne podizače i retrovizore, ABS kao i paze svoj novčanik zbog potrošnje goriva i servisa.
A sada možete slobodno da mi opsujete Mađarsku mater. Pozdrav za one koji nisu zaljubljeni u političare nego u svoja ljubav

Erik

pre 10 godina

Rentanje stranih usluga za kontrolu vazdusnog prostira je jeftinije. Razlog je socijalne prirode. Gde sa sadasnjim oficirima RV, profesionalnim vojnicima i njihovim porodicama? Sto se tice efikasnosti, svaki avion je efikasan za ovaj zadatak i sto jeftinije to bolje. Sto se tice eventualnog ratnog stanja, MiG-ovi su zadnji put oborili neki zapadni/americki avion 70-tih a u zadnje vreme F-16 itd su izobarali gomile MiG-ova ukljucujuci i MiG-29. Ali zaboravimo ratne zadatke, toga vise nema. Socijalna komponenta je mnogo vaznija a za kontrolu vazdusnog prostora sto je zahtev EU za komercijalne letove, najjeftiniji avioni ce biti dobri, modernizovani MiG-21 verovatno najbolja opcija.

Col Kurtz

pre 10 godina

Tekst je prepun dezinformacija. Prvo MiG je kompanija u rasulu, ruska vojska je odbila da kupi MiG-35 i traži od proizvođača da otkloni nedostatke u narednih tri godine. http://www.flightglobal.com/news/articles/russia-delays-air-force-mig-35-deliveries-to-2016-over-industry-snags-389723/. Dakle reklamira se avion koji ni Rusi neće da kupe. Drugo, nama za "vazdušnu policiju" ne trebaju novi avioni. Sasvim su dovoljni postojeći ako se dovedu u ispravno stanje. Treće netačno je da neke zemlje skupo plaćaju što im drugi čuvaju nebo. Slovenci ne plaćaju nijedan jedini evro Italijanima i Mađarima za te poslove jer su svi u NATO http://www.kormany.hu/en/ministry-of-defence/news/hungarian-aircraft-to-perform-air-policing-over-slovenia-and-the-baltic-states. Četvrto, Srbija nema para da kupuje nove avione. Peto, i da ima, po zakonu mora da se raspiše tender a ne da nam se ovako uvaljuje mačka u džaku.

dr

pre 10 godina

Ne trebaju nam avioni? A šta nam treba? Svinjarski prutići? Svakom po jedan? Ukoliko ne poznajete materiju, šta vas nagoni da pišete komentare o onome o čemu nemate blage veze? Para za dugove Srbijagasa, Galenike, Simpa i ostalih partijskih eksperimenata imamo, a ovamo kuku, lele, šta će nam avioni i naoružanje. Onda nam ne treba ni obrazovanje, zdravstvo, nauka, kultura i ostale "gluposti" na koje "bacamo" pare. Prosto sam šokiran nivoom tehnološke obrazovanosti srpske populacije.

KUKURUZ

pre 10 godina

Molio bi Lazanskog da bude pravi novinar i da uporedi cenu iznajmljivanja i cenu kupovine i tekuce troskove na 20 godina. I to da prilozi misljenja tri nezavisna strucnjaka. Stara Jugoslavija je skoro uvek otplacivala oruzje u robi ili je radila kooperaciju. Zasto bi mi placali devizama koje nemamo, i gde su ti fantasticni kontakti sa ruskim vodstvom. Kakva ce da bude reakcija Zapada na ovu kupovinu, s obzirom da smo mi ekonomski i politicki protektorat i da nam sudbina zavisi od Zapada a ne od Rusa. Sto se tice odrzavanja u Sr. obecanja su bezgranicna ali to ne postoji ni na papiru a u praksi ce biti gotovo nemoguce jer nemamo izvor moderne nadgradnje aviona. Da li je mozda bolja opcija da kupimo Rumunske modernizovane MIG-21 Lancer, koji su vec prilagodjeni zapadnim standardima.

jovica

pre 10 godina

(Erik, 1. septembar 2013 19:21)
Za one što tvrde da ne treba da imamo avijaciju: "Tko nece da kupi avione, placace otprilike jedan avion godisnje nekome od suseda da preleti jedan ili dva kruga na nebu iznad Srbije, i da takvo cuvanje neba debelo naplati. Poslednja cifra je bila 30 miliona dolara godisnje za Slovence (čuvaju ih Italijani). Posto imamo malo vece nebo, verovatno bi za Srbiju to bilo malo skuplje. Na stranu što u tom slučaju gubimo ne mala sredstva od Eurokontrola (dnevno Srbiju nadleti oko 2000 civilnih aviona…).
Pa ko nece da plati na mostu, platice na ćupriji.

Pedu

pre 10 godina

A rus u fazonu "ma sve za srbananu", kao kad odeš u banku da tražiš kredit.
Ma sve može samo potpišite ugovor, a onda ćemo da vas oderemo.

dragan

pre 10 godina

Kao prvo fabrika za MIG iz vremena SSSR je pretvorena u fabriku bicikla.Video na tv rukovodioc te fabrike govorio o razvoju te fabrike.Drugo bio sam skoro na vojnom otpadu i tamo nasao kompjuterizovan sistem PVO (neispravan,i bez ostale pratece opreme)Tastatura kao na obicnim kompjuterima al ima i dodatne za davanje naredbe tipa"pali,prati,itd)Ima oko 120 tastera.Proizvodjac je BBC-England.Taj sistem je bilo moguce opraviti ali mi nismo imali tolike strucnjake elektronicare da znaju to da oprave.Tastatura je sto je simpaticno na cirilici.Kad sam bio takvih 20 aparata je prodato kao staro gvozdje.Trece MIG se nije nigde dokazao u borbi.Libija ,Irak,Egipat su ih imali i ?Treba videti cenu aviona i cenu da drugi nadgleda 5g dok privreda nebude sposobna da kupi avione.Znaci prvo razvoj privred pa avioni.Ispada ovako kao kad bi siromasak kupio dzip.

KUKURUZ

pre 10 godina

Molio bi Lazanskog da bude pravi novinar i da uporedi cenu iznajmljivanja i cenu kupovine i tekuce troskove na 20 godina. I to da prilozi misljenja tri nezavisna strucnjaka. Stara Jugoslavija je skoro uvek otplacivala oruzje u robi ili je radila kooperaciju. Zasto bi mi placali devizama koje nemamo, i gde su ti fantasticni kontakti sa ruskim vodstvom. Kakva ce da bude reakcija Zapada na ovu kupovinu, s obzirom da smo mi ekonomski i politicki protektorat i da nam sudbina zavisi od Zapada a ne od Rusa. Sto se tice odrzavanja u Sr. obecanja su bezgranicna ali to ne postoji ni na papiru a u praksi ce biti gotovo nemoguce jer nemamo izvor moderne nadgradnje aviona. Da li je mozda bolja opcija da kupimo Rumunske modernizovane MIG-21 Lancer, koji su vec prilagodjeni zapadnim standardima.

Coco Bill

pre 10 godina

Što reče naš narod, svaki ciga svog konja hvali. Nažalost ovde kod nas, a to se vidi i po komentarima, imamo odsustvo racionalnosti i političke "mudrosti", sve se svodi na "ljubav" i "mržnju", a to u politici, a narčito u biznisu nema. Što ovde neko napisa ovaj direktor k'o da je Srbin, pa ni Srbin direktor neke takve fabrike ne bi tako "tetošio" svoju zemlju. Što se tiće samog intervjua i Lazanski samo što ne "sedne" u taj Mig, koliko je oduševljen.

crni domino

pre 10 godina

(DPolitika, 1. septembar 2013 17:18)
Verovatno imate neku ulogu u vezi nabavke Migova kada koristite omasku u izrazu "priznat", umesto prihvatljiv po pravilima NATO saveza, da iz sve snage ospete paljbu na komentar, a i sami dobro znate da je sustina komentara na mestu. Vase me pisanje podseca na recept kako smo unistavali Srbiju do danasnjih dana!
I dalje ne verujem da smo bogata zemlja koja moze sada kupiti Migove a nakon deset godina da ih zameni kupujuci avione clanica NATO i EU!
Pozdrav D(drzavni) Politika-ntu!

Treba misliti na vreme!

pre 10 godina

Aman ljudi, posto je "okazion", kupujte vise te MIG-ove, bar da stignu do sledece sezone zaprasivanja.
Vidite da na ubise nas komarci i virus zapadnog Nila!

DPolitika

pre 10 godina

@crni domino

Ja sam politikant po tebi a ti si spin koji mlati po meni neznam sta je gore tvoje ili moje misljenje neka odluce citaoci jer ocigledno nisi citao moj komentar ili namerno pises to sto pises...

Posto ti nije bilo iz mog prvog komentara jasno sta pisem za tebe specijalno i takve ko sto si ti reci cu samo da ja nisam koristio kako ti kazes omasku "priznat" vec sam kometarisao kako je drugi koriste...

Isto tako bi trebao da znas da kako bi vi pojedni komentatori rekli "suverena" drzava koja nije u NATO pa cak i ona koja jeste netreba da pita sta je prihvatljivo za NATO(posto si priznat pretvorio u prihvatjiv).

A posto ocigledno nista neznas O NATO paktu reci cu ti i da NATO za svoje clanice nije propisao sta je "prihvatljivo" od naoruzanja vec samo ima smernice kada je u pitanju komunikacija i interoperativnost izmedju clanica.

I te smernice mogu da namecu dok ne udjes(a svaki savremen avion ih ispunjava btw) tamo a kada si tamo mozes da radis sta hoces pa cak i da stavis "veto" na odluke celog saveza jer savez moze da dejstvuje iskljucivo koncenzusom svih clanica.


Zato danas iako u NATO-u Poljska, Slovacka i druge tzv. "istocne" zemlje imaju vecinu oruzija koja pre svega vuce na jedan ili drugi nacin poreklo iz USSR-a da neobjasnjavam dalje nema dovoljno karaktera u komentaru.


A sada posto lupetas sedi dole imas 1 a mozes da ides i u cosak i nemoj iz njega da se vracas...


I nemoj ubuduce da me pozdravljas pomislice neko da se znamo.

peric

pre 10 godina

A kako bi bilo da nadjemo dobrog majstora da popravi ovo sto imamo u supi. Majstor 35 eura, pomocnik na mesalici 20. Lazanski mi vise ovde deluje kao prodavac nego kao novinar. Cini mi se da bi helihopteri, radari i rakete bili bolja kupovina, pogotovo ako postoji barter ili kooperacija.

luki

pre 10 godina

ja bih, da sam pilot, zeleo da letim na f 16 aparatima. fenomenalno dizajnirana kabina, nema palice u sredini - izmestena je desno, pa se k'o covek zavalis u fotelju, naslonis laktove, uzmes komande u ruke i teraj...

Dušan

pre 10 godina

Zar nasi politicari stvarno misle da smo mi u Srbiji glup narod? Pa sta ce nam MIG avioni? Od koga treba da se branimo? Kad nas je NATO bombardovao niti jedan MIG nije poleteo da zastiti nas vazdusni prostor? Ovde netko opet stavlja nekakvu proviziju u svoj džep! Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo ima samo dva MIG-a, a kad su pametan i kulturan narod ne trebaju im ni ta dva MIG-a, ali ih eto odrzavaju da jedan put godisnje naprave prelet na svecanosti "OLUJE" u Kninu! Dajte taj novac koji ste planirali za MIG-ove kao poticaj poljoprivrednicima ili malim obrtnicima da nam zivne gospodarstvo i privreda! Ne znam samo tko ce nas to napasti pa nam treba obrana vazdusnog prostora?? Prazne price i opet se malti prazna slama! Cudim se gospodinu Vučiću, smatrao sam ga mnog pametnijim i razumnijim, ali sad sve manje i manje!

Milos

pre 10 godina

Evo resenja za nase pare..posto vidim da ovde toliko znalaca kazu da ce nam NATO kontrolisati nebo,onda je to najbolje da placaju Djelic,Tadic,Miskovic,Beko,Djilas i svi ostali koji su se obagatili posledemokratije koju su ovi sprovodili,zajedno s Dacicem se mirili....iako sam za korenite promene u drustvu nisam za lopovluk,i u tome je razlika...a vi svi koji ste neupuceni,cak je i Djindjic razmisljao o avionima,i civilnim i vojnim....a ruski su nam blizi jer smo ih koristili i nasi piloti imaju obuku na ruskim letilicama,a ne na F-16 ili F18,koji su dosta skuplji i obuka je komplikovanija...sve sami strucnaci....

nidža

pre 10 godina

Zanimljiva izjava Dačićeva sinoć: MMF uslovljavao nabavku aviona Srbiji! A Srbija MORA imati sopstvene lovce i štititi svoje nebo. Jedan od razloga – naplata preleta civilnih aviona iznad Srbije (uz mnoge bezbednosne)!

milan

pre 10 godina

Kada kupujem novi auto prvo pitanje je cena a ovde je namerno to pitanje precutkano. Jedno stoji ako hocemo da budemo mirodopska zemlja i imamo stabilnu politiku i normalne odnose dosta su nam galebovi i onda bi mogli neograniceno da snabdevamo jos 100 godina najmanje nase narodne kuhinje ako treba.
Drugi vazan momenat je da ruska vojska nije potpisala ugovor za kupovinu 37 aviona tipa MIG 35 i pomerila je termin kupovine prvo za tri godine na 2016. Indijci sus se vec 2012 godine odlucili posle raspisanog tendera da kupe francuske avione zato sto se proizvode u seriji (?) i zato se treba pazljivo informisati kada citamo neke clanke u nekim nasim novinama.

prodavac

pre 10 godina

Pa dobro, kao svaki prodavac i ovaj reklamira svoj proizvod i pljuje tudje. To je njegov posao. Drugo pitanje je da li smo mi dovoljno pametni da to prokljuvimo i da pogledamo sve ponude i analiziramo ih i onda se odlucimo sta je za nas najbolje. To ce biti moguce pod uslovom da ovaj prodavac nije ovde vec unapred nekog potplatio. Ako u bliskoj buducnosti ne cujemo nista o drugim ponudama i pojavi se vest kako smo kupili od Rusa ovo onda znamo o cemu se radi.

zergling

pre 10 godina

Meni je dobra zamisao, da imamo modernizovan mig 29 na MiG-29AS kao Slovacka. http://www.youtube.com/watch?v=Iar0ZAZzuyQ
Kad za bolje nemamo para.

sve 20 evra

pre 10 godina

@peric
A kako bi bilo da nadjemo dobrog majstora da popravi ovo sto imamo u supi. Majstor 35 eura, pomocnik na mesalici 20.

TAKO ste i oterali sve dobre majstore, jer bi sve za 35 evra, i avion da se popravi. Popravi ga ti Pericu za 20 evra, a onda se ti provozaj u njemu.

zur'an

pre 10 godina

@luki da li si video uopste (osim na TV-u) kako izgleda kokpit lovackog aviona a kamoli sedeo u njemu?.A izbor F-16 i nije neki.On je sada u klasi Mig-a 21.

micapilot

pre 10 godina

Hocemo u Evropu, a kupujemo najsavremenije MIG-ove za brdo para, ha a. Dajte rentirajte to obezbedjivanje neba od nekoga iz EU, ako imate svoje avione treba hangar pa odrzavanje pa rakete pa debeli piloti kojima treba placati i penziju.. Sta smo imali od tih aviona tokom rata 1999, oborise nam 4 ili 6 ne secam se, ni jednu raketu nisu ispalili, samo su trosili gorivo i poginuse piloti. Cisto trosenje para. A ako se bojite Hrvatske oni imaju Mig21 iste krseve kao mi......

Posmatrac

pre 10 godina

Nebitno koliko kostaju, cak i kada bi bili besplatni ih ne bi trebalo uzimati. Znamo kakav je kamen oko vrata predstavljala kupovina MIG-21 i MIG-29 ranije, a ovo sada je jos gore. Nista od Rusa kupovati ne treba.

crni domino

pre 10 godina

Definitivno gospodin Vucic ne misli dobro Srbiji! Ili je farsa da on zeli ulazak Srbije u EU! Javno treba da se izjasni!!!
Ako zelimo u EU, zasto kupujemo ruske avione kada oni nisu priznati od clanica EU i SAD!? Zasto se pravi dupli trosak!? Zasto! Zbog procenta!?
Komsije Madjari kupili Gripene, Hrvati takodje, sto i mi ne kupimo njih, pa da vidimo junake na nebu koji jasu konje iste rase (ako zatreba)!
Malo sale ali bi to mozda u buducnosti i bilo korisno da i mi imamo Gripene!

meskalin

pre 10 godina

A tko ce to da napadne srbiju koja je u totalnom okruzenju NATO-a ?.

Ti avioni su totalno promasena investicija u vremenu 30% nezaposlenosti, bolje ulozit to u neku fabriku ili ako si vec paranoican u radarske sustave.

Pre bi rekao da je to neki "deal" sa rusima bio pa sad kao "uzimaju".

Pavle Karajović

pre 10 godina

Potpuna je ludos kupovati migove.Helikopteri su potrebniji Srbiji.Da ima pameti trebalo bi kupiti razlicite tipove helikoptere,za transport vojnika,evakuaciju povređenih,protipozarne....
Oko Srbije su Nato baze,a mi ce mo se braniti sa par Migova.A Rusi ce daljinski da daju savete. Politicari i vojnici nista nisu naucili od rata 1999g !Ulozite novac pametnije,zdravstvo,skolstvo....

rasa

pre 10 godina

pa kako iste cene kao i za Ruse.Uvek su izvozne cene nize od domacih barem za iznos PDV-a.Opet na delu pljacka Srbije Srbije,a Lazanskog platili da pravi dobro raspolozenje javnosti.

Ddule

pre 10 godina

Nas vazdusni prostor kontrolise NATO, i to Rusi dobro znaju.
Kakve avione, kakve namestaljke da se zaduzimo do nosa?! Srbija nema potrebu za avione, nego za jaku poljoprivredu, a i dobrog razvojnog programa. Treba dati privrednicima kredite da mogu pokrenuti poljoprivredu, i to je to.

dragan P

pre 10 godina

Lazanski po obicaju spinuje i navlaci na stranu svog poslodavca, ali rekao bih bez potrebe jer narod ionako niko nista ne pita a ovaj mutan dil je vec sklopljen iza zatvorenih vrata. Zao mi je samo nasih pilota sto ce nastaviti da rizikuju svoje i tudje zivote na ruskim kantama...

Movado

pre 10 godina

Kakvo bre nebo, jos nam trebaju vasi migovi. Mi smo druze nas odavno shvatili da nismo vojna sila, mada smo trebali jos ranije protiv Turaka, ali ajde pokusali smo i protiv gubitnika u prvom i u drugom svetskom ratu, pa smo ponovo izgubili iako smo bili na strani pobednika. Prodajte vi vase migove Sirijcima i ostalim arapima posto to njima jos treba, mi smo svoje zavrsili, na kolenima ali nemamo gde, pa barem sto se tice rata smo bezbrizni. Mi ni puteve nemamo a sad cemo da kontrolisemo nebo

johnzie

pre 10 godina

Ovaj intervju, ako je zaista ovako tekao, izgleda kao pogađanje na pijaci, kao da kupujemo na Bubanj Potoku. A uvodno objašnjenje o označavanju letelica dovoljno govori o ozbiljnosti firme (a bogme i kupca). Nekad sam se i ja ložio na MiG avione, a sad mi deluje kao da ih pravi kompanija na nivou Ikarbusa. Koje smo mi jadare i s kim moramo da sarađujemo... E, tugo...

iridis rhizoma

pre 10 godina

Da smo pametni pa da stvorimo veoma mocnu avijaciju,mnogo bi nas vise cenili. Kad smo vojno slabi sve se sprdaju sa nama. Koliko se para pokralo na raznim privatizacijama do sada smo mogli biti kao Izrael.. Ne kazem da treba ratovati al kakvo je ovo podneblje,to mu dodje kao obaveza svake druge-trece generacije.. Hvala Rusima na prijateljskom poslovanju!

Zoki

pre 10 godina

Kakva je ovo glupost na početku teksta o delovima? Pa i delovi za ruske avione moraju da se kupuju u inostranstvu?
Zaštitom vazdušnog prostora se ne bavi EU nego NATO. Slovenija placa Italijanima jedino ako se avioni podignu po zahtevu Slovenije.
Srbija treba da ima svoje avione za kontrolu vazdušnog prostora, ali MIG-29/35 je loše rešenje. Sa dva motora je skuplji i za letenje i za održavanje. Drugo, treba uzeti avione koji mogu da se plate u robi.

Zoran

pre 10 godina

jos kad ih platimo iz jeftinog ruskog kredita sto su sredili Toma i Aca, ima da ispadnu podzaba!!
(Mile, 1. septembar 2013 15:23)

A od Zapada imas prilicno povoljne?

alo

pre 10 godina

"Moskva -- Ako želite da budete deo EU onda morate da štitite svoje nebo, kaže Sergej Sergejević Korotkov, generalni direktor koncerna „MiG” u razgovoru za Politiku"
ne kapiram on nam govori sta mi moram oda umamo za ulazak u EU? garantujem da ima drugih koji bi ponudili slicne avione za manej para. tako su nam pricali da je gas za nas jeftiniji pa kad su ljudi proverili ispalo je da nam naplacuju duplo vis enego zemljama EU? ili neko debelo potkrada ovu zemlju i sklapa ugovore nepovoljne po nas

Ddule

pre 10 godina

Lazanski je strateg nase pobede nad NATO-m. On ti je ko ona lazna lazanja sa konjskom mesom!!
Platis govedje a jedes konjsko!
A kao "novinar", pita onog Rusa, sta da te pitam, bre?!

Zg

pre 10 godina

stari avioni se ne remontuju vise tako da moramo da kupimo...
(nenad, 1. septembar 2013 15:43)

A gle čuda, hrvatski MiG-ovi 21 trenutno su u Ukrajini na remontu na 100% resursa i garantiraju nam održavanje i rezervne dijelove u idućih deset godina. Sedam remontiramo, pet kupujemo, i to sve zajedno košta 14 milijuna eura za kakvo-takvo rješenje do 2019. godine.

Naravno, to nije uopće dobra ideja jer nitko ne želi u vojne pilote da bi letio na starom smeću, ali je zanemarivo jeftino i može se izvesti. Srbija ne ide u remont nego u kupovinu upravo zbog pilota. Tko je trenutno pametniji i što je ispravnije (državni proračun ili piloti), pokazat će vrijeme.

Za dalje postoje dvije mogućnosti: nabaviti dvije eskadrile rabljenih nizozemskih F-16, ili ući u deal s Češkom, Slovačkom i Mađarskom (FAB CE) za zajedničke Gripene. Osobno navijam za prvu varijantu, jer ako opet zaiskri na Balkanu, Ameri nam bez pardona kao saveznici mogu pokloniti 50 komada F-16.

Vladimir

pre 10 godina

Koliko trubimo o tome više... Kupite ga već jednom i završite svu polemiku. Nema drugog izbora, svaka druga opcija (zapadni avioni i Suhoj) je daleko skuplja i za nabavku, obuku i održavanje! A ovo je odličan avion! Plus remontovati MiG-21 na standard koji je skoro uradila Indija čime im se operativnost povećala za 5 do 10 godina, a uvodi se moderna elektronika, napredniji radar i naprednije ofanzivne opcije za izuzetno malu cijenu po aparatu.

winston

pre 10 godina

Bolje da se kupe jedno 3 ili 4 mala aviona da prskaju protiv komaraca na Dunav i Savu. Nemoze da se zivi od te bube. A za ratne avione, nek ostavi Srbija to veci zemljama. Od koga ima Srbija da se brani, Hrvata, Albanaca, Bosnjaka, Makedonaca, od koga?. A protiv NATO ti MIGovi su igracka. Samo bacanje pare sto Srbija nema.

citizenkane

pre 10 godina

Kada pricamo o zastiti Srpskog neba, molio bih strucnjake da nam daju detaljne tehnicke zahteve iz ugovora. Mozda pise da je dovoljno imati mlazne avione i nista vise (a takvih modela ima na pretek po malim cenama), a nasi vojni strucnjaci naduvavaju pricu jer hoce da imaju igracke da se prave vazni na paradama. Ja se slazem sa vasim citaocima koji se pitaju zasto nam treba toliki trosak (rec je o stotinama miliona eura) kada su oko nas NATO zemlje, a Rusija je daleko. Jos nesto zasto hocete pare od EU pristupnih fondova a necete da kupite njihov proizvod, zar mislite da su oni glupi?

Avijatičar

pre 10 godina

Svim pametnima bih poručio da ćute jer veze sa životom nemaju. MIG-35 loš avion, to samo neznalica može da kaže. Ovaj avion je zvanično proglašen za jedan od najboljih u svetu u svojoj kategoriji. Bolji je i od Gripena, F-18 i sličnih, a da ne govorimo koliko je jeftiniji. MIG-35 je loš po oceni "stručnjaka" na ovom forumu... Imam pitanje DA LI JE LOŠ I SISTEM S-350 i najsavremeniji radari koje bi dobili u paketu. Možda treba da budemo jedina zemlja u Evropi koja nije u stanju da brani svoj vazdušni prostor, koja nije u stanju da odbrani granice. Pitam se zašto se NATO stalno naoružava napadačkim i odbrambenim vojnim sredstvima, ko to njih napada? Da li ovde ljudi shvataju da smo 1999.godine imali odbrambeni sistem S-300, da bi oborili 100 NATO aviona, pa bi videli da li bi im se isplatilo da nas gađaju, da ne govorim da minimum pola raketa sa NATO aviona ne bi došlo do cilja. E zato nam trebaju savremeni odbrambeni sistemi i avioni.

Marijan Petrovic

pre 10 godina

Mogli bi sa rusima da se dogovorimo da sve to ide upola cene. Nek izbace svu tu silnu opremu bino je samo da avion moze da leti. Nece evropljani zagledati sta sve ima u avionu. A i nasi ako treba nek prebace neki mitraljez sa miga 21 ili sa jastreba valjda toliko znaju.

DPolitika

pre 10 godina

Sa zadovoljstvom na B92 citam neke komentare, sto normalne, sto spinovane sto funkcionalno nepismene(ne mislim na gramatiku) naravno na ovakve i slicne teme....

Uzecu za primer ovaj:
"zasto kupujemo ruske avione kada oni nisu priznati od clanica EU i SAD!?"


Avion treba da bude priznat? Avion treba da bude priznat od EU i SAD?

Ocigledno da osoba nije cula za neki drugi pojam ili termin osim "priznanja" kada se prica o drzavama ili "priznanja" krivice ili greske, pa sad ispada da jedna orgnzacija(EU) i jedna drzava(SAD) treba da priznaju avion...

Blago ovoj drzavi sa takvim narodom ako je uopste komentator odavde....

Svetla buducnost nema sta...

Mada ako pazljivije procitam komentar osobe koja je u delu komentara napisala:
"paranoican u radarske sustave." i u njemu uocim rec "sustave" jasno mi je ko je pranoican ako bi Srbija imala jaku i sposobnu vojsku, jaku ekonomiju i ko joj zeli sve najgore...Isto tako mi je jasno za sve koji se vode slicnim komentarima sta misle o nama i sta nam zele.

Posebno ako na to dodam i:
"pa debeli piloti kojima treba placati i penziju" - Piloti debeli ljudi?
Ta ista osoba nepropusta da kaze:
"A ako se bojite Hrvatske oni imaju Mig21 iste krseve kao mi......"

Ima nas koji se ne boje takvih kao sto ste vi ja bih rekao.

Svima vama kolektivno preporucujem sledeci link:
http://sh.wikipedia.org/wiki/Paranoja

milanche

pre 10 godina

Gripen je naravno mnogo bolji i savremenije koncipiran avion ali dzabe prica na tu temu. Kad nemamo pare za bolje posluzice i tih nekoliko komada MiG-29M2. Valjda. Mada se iskreno pribojavam da ce zbog poslovicno loseg kvaliteta vec za nekoliko godina ti Migovi vise vremena provoditi na remontima nego u vazduhu.

dot

pre 10 godina

@Damjan - pa kad vec pominjes tu '99-u, onda je upravo ta '99-a pokazala da nama nije potrebna borbena avijacija. Da spucas par milijardi dolara (oprema+odrzavanje) da bi ti sve to bilo rastureno u par dana?

Dušan

pre 10 godina

Zar nasi politicari stvarno misle da smo mi u Srbiji glup narod? Pa sta ce nam MIG avioni? Od koga treba da se branimo? Kad nas je NATO bombardovao niti jedan MIG nije poleteo da zastiti nas vazdusni prostor? Ovde netko opet stavlja nekakvu proviziju u svoj džep! Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo ima samo dva MIG-a, a kad su pametan i kulturan narod ne trebaju im ni ta dva MIG-a, ali ih eto odrzavaju da jedan put godisnje naprave prelet na svecanosti "OLUJE" u Kninu! Dajte taj novac koji ste planirali za MIG-ove kao poticaj poljoprivrednicima ili malim obrtnicima da nam zivne gospodarstvo i privreda! Ne znam samo tko ce nas to napasti pa nam treba obrana vazdusnog prostora?? Prazne price i opet se malti prazna slama! Cudim se gospodinu Vučiću, smatrao sam ga mnog pametnijim i razumnijim, ali sad sve manje i manje!

maktouf

pre 10 godina

Kakvih sve komentara ovde ima, sacuvaj boze. Zasto nam trebaju ovi avioni? Srbija ima obavezu da kontroliše svoj vazdušni prostor isto kao i svoje granice i ta obaveza će postati još veća kad i ako uđemo u EU. Da bi to sproveli imamo dve opcije: da sami kontrolišemo vazd.prostor (jeftinija opcija) ili da nekom plaćamo za to (skuplja opcija). Da li Gripen ili MIG? Pitaj te Mađare. Oni imaju ove švedske avione i nisu zadovoljni njima, em nisu bolji od MIG-ova, em su skuplji i teži za održavanje, a u našem slučaju i prelazak na te avione, što se obuke pilota tiče, je skuplji i komplikovaniji. Mađarima su isporučeni Gripeni sa softverskom greskom. Neko ovde reče, što će nam avioni, dovoljno je kupiti samo radare. Sami radari bez avijacije i pvo nicemu ne sluze. Ja se takođe pitam sto NATO-države kupuju borbene avione. Ko to njih napada, ko im preti i od koga su ugrozeni da toliki novac troše na avijaciju i vojsku, uopste. Što će avijacija Švajcarskoj, Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Mađarskoj i sličnima?

dz

pre 10 godina

EU dala nebo nad Kosovom Madjarima. Toliko o EU.
A mi nemamo para ni za protivgradne rakete. Grad unistava useve svake godine. Toliko i o ceni...

ivan

pre 10 godina

Ova prica me podseca kao kada bi ja podigao kredit,kupio nekog najskupljeg mercedesa a onda nemao para za gorivo registraciju,zimske gume i ostalo normalno odrzavanje.
Da li postoji neka stojadin il maksimalno punto varijanta na gas,ako nam vec treba borbena avijacija?

Dusan

pre 10 godina

Ista cena? Da, ali za izvoznu "majmunsku" verziju, kako je Rusi sami zovu. Ima li ko normalan da veruje da ce nam Rusi prodati istu verziju kao onu koju oni koriste, znajuci da za koju godinu ulazimo u EU? Nema? hvala.

Goran

pre 10 godina

MiG 29 i MiG 35 nisu isti avion, kao što ova gospoda pokušavaju da nas ubede. Za početak, 35 ima mnogo savremeniji radar, odnosno trebalo bi da ga ima, pošto MiG nije u stanju da prikaže operativnu verziju istog. I neki drugi elementi im se razlikuju, a to što imaju isti trup i krilo nije dovoljno da se smatraju istim avionom.

Problem sa MiG-om nije u konstrukciji, po projektu su to odlični avioni, koji bi Srbiji odgovarali. Problem je što je MiG firma u rasulu, sa jako slabom kontrolom kvaliteta. Zato im je Alžir vratio već isporučene avione upravo ovog tipa koji nama uvaljuju. Onda su Rusi izrežirali suđenje zamenicima direktora MiG-a zbog tog skandala, ne bi ispalo da je to izolovana greška, pa su pustili da se suđenje otegne dok svi nisu zaboravili na taj slučaj, a predmet je zastareo. Izblamirali su se i na konkursu u Indiji, nisu bili u stanju da ponude operativni prototip 35-ice, nego neku skalameriju sličnu ovom 29, uz obećanje da će finalna verzija biti odlična majke mi. Mogu da se nađu slike po internetu novih MiG-ova, sa delovima trupa koji izgledaju kao da su sklapani kod lokalnog limara. Otuda i strah da ćemo mi da se zadužimo za neke milijarde dolara ili već čega, a ti avioni će vreme da provode na popravkama.

Mnogo je veće pitanje šta će ti avioni zemlji koja nema para ni da finansira kakav-takav nalet svojim pilotima. Kupimo Mercedes, da vidi celo selo, a nemamo para za benzin. I prvom prilikom nam ih neki NATO razbuca za nedelju dana.

GoranNS90

pre 10 godina

Kontrola vazdusnog prostora, boze sacuvaj, izmislili neki drugi da bi prodavali svoju robu a ljudi se ovde prepiru da li je bolji ruski ili zapadni(zapadna evropa i amerika). Kao mala deca. Sto je napisao neko, bolje ulozite te ogromne pare u nesto drugo ........

Ivan

pre 10 godina

Ja koliko znam MIG 35 je još u test fazi i svega 3 aviona je proizvedeno. I slovima TRI. Nego ti ovdašnjim rusofilima možeš da serviraš priču kako će ti Rusi sutra poklonit pola armije naložiće se istg momenta.

Gashpar

pre 10 godina

ono sto se desilo Srbiji i kako je sve proslo ne bih pozeleo nikom mislim na 99,a treba nam moderan raketni sistem ,a avijaciju bi odbacio skroz!!

Erik

pre 10 godina

Rentanje stranih usluga za kontrolu vazdusnog prostira je jeftinije. Razlog je socijalne prirode. Gde sa sadasnjim oficirima RV, profesionalnim vojnicima i njihovim porodicama? Sto se tice efikasnosti, svaki avion je efikasan za ovaj zadatak i sto jeftinije to bolje. Sto se tice eventualnog ratnog stanja, MiG-ovi su zadnji put oborili neki zapadni/americki avion 70-tih a u zadnje vreme F-16 itd su izobarali gomile MiG-ova ukljucujuci i MiG-29. Ali zaboravimo ratne zadatke, toga vise nema. Socijalna komponenta je mnogo vaznija a za kontrolu vazdusnog prostora sto je zahtev EU za komercijalne letove, najjeftiniji avioni ce biti dobri, modernizovani MiG-21 verovatno najbolja opcija.

zoran1965

pre 10 godina

kolko sam ja razumeo, kada su nasi isli da pregovaraju za GRIPENA, takve su uslove postavili da su se ljudi prvo pola sata smejali pa onda rekli da nisu zainteresovani.
a kada su rusi u pitanju, tu je druga prica...

marsovac

pre 10 godina

Sve je ovo sistem spojenih posuda.
Prvo te jedni izbombarduju pa ti drugi prodaju da se kao braniš.
Sada nismo nikome ni na pameti.
Izgubili smo dio teritorije ali smo se rješili naroda koji je protiv ove države i ovog naroda.
Izmišljaju se Sandžak i Vojvodina samo zarad izvlačenja novca odavde.
Stvarno mi je sve ovo dosadilo.
Kad će bre da ovi što su pokrali državu idu u aps?
Kakvi ratovi, kakva politika i demagogija.
Gde su pare?

marko

pre 10 godina

ala lupate jooooj. madjari uzeli gripena na lizing i tek onda videli koliko se da ne kazem sta i koliko kosta odrzavanje itd pa ponudili odmah da ih prodaju hrvatima. mi dobijamo remontni zavod za 21 i 29 i tu su pare, velike. f16 je skup skup skup, delovi odrzavanje i to prolazi kod arapa koji imaju para, a jos nesto sto ljudi ne razumeju je da nasim pilotima ne bi trebalo neko preveliko prebacivanje jer nam ruska tehnika nije strana. a i sami ruski avioni su jeftiniji em sami mozemo da ih odrzavamo. gde ces bolje

Damjan

pre 10 godina

To je poslovni čovek i verovatno istu priču priča svima. Ipak, da se nadovežem na neke komentare - '99-e nam je uništeno 11 aviona tipa MiG-29, ostala su nam 3 lovca i jedan nastavni avion. Složićete se, sa tim brojem modernih aviona ne možemo da zaštitimo nebo. Imamo sve neophodne resurse da sami čuvamo nebo nad državom, pa bi neko unajmljivanje strane avijacije bilo apsurdno, pogotovo zato što bi bilo mnogo skuplje od ukupne cene nabavke potrebne količine aviona, njihovog održavanja, goriva i ostalog.

Joca

pre 10 godina

kad pazljivo procitam ceo tekst, ispada da bi najpametnije bilo cim stignu prodati ih po nekoj punoj ceni, jos dodatak za isporuku odmah, ima para da se namlatimo bolje nego od Fiata.
Samo kolko ih stize?
Aco, trazi pare od seika i kupuj bar 50 komada

KUKURUZ

pre 10 godina

Molio bi Lazanskog da bude pravi novinar i da uporedi cenu iznajmljivanja i cenu kupovine i tekuce troskove na 20 godina. I to da prilozi misljenja tri nezavisna strucnjaka. Stara Jugoslavija je skoro uvek otplacivala oruzje u robi ili je radila kooperaciju. Zasto bi mi placali devizama koje nemamo, i gde su ti fantasticni kontakti sa ruskim vodstvom. Kakva ce da bude reakcija Zapada na ovu kupovinu, s obzirom da smo mi ekonomski i politicki protektorat i da nam sudbina zavisi od Zapada a ne od Rusa. Sto se tice odrzavanja u Sr. obecanja su bezgranicna ali to ne postoji ni na papiru a u praksi ce biti gotovo nemoguce jer nemamo izvor moderne nadgradnje aviona. Da li je mozda bolja opcija da kupimo Rumunske modernizovane MIG-21 Lancer, koji su vec prilagodjeni zapadnim standardima.

luki

pre 10 godina

ja bih, da sam pilot, zeleo da letim na f 16 aparatima. fenomenalno dizajnirana kabina, nema palice u sredini - izmestena je desno, pa se k'o covek zavalis u fotelju, naslonis laktove, uzmes komande u ruke i teraj...

nenad

pre 10 godina

Za neobrazovane: Mig-ovi su najeftiniji avion,koji moze da se kupi,a i ne treba obuka za pilote koja kosta vise milona,a avioni trebaju jer bi imali ogromnu rupu u budzetu ako namamo ko da cuva v.prostor..A da za EU je potpuno nebitno koje imate avione,samo da rade dobro...P.S stari avioni se ne remontuju vise tako da moramo da kupimo...

kontraadmiral

pre 10 godina

@(dragan P, 1. septembar 2013 18:36)

Molio bih da se komentari ljudi čija tehnička znanja ne prevazilaze znanje o šrafcigeru ne objavljuju.
Mig-29 je prvi avion sovjetske proizvodnje koji je usao u sastav RV zemlje članice Nato pakta i to Nemačke (verovatno zato što je kako ti kazeš kanta i zato što je nebezbedan, a Nemci jadni ne znaju da procene).
2. Danas mnoge zemlje članice Nato koriste ovaj avion.
3. Mig-29 se nalazi i u sastavu Američkog RV i služi za trenažu najboljih američkih pilota i njihovo osposobljavanje za vazdušnu borbu.
4. Ako je dil zaključen iza zatvorenih vrata kako ti znaš da je posao mutan.
5.Da si ćutao ostao bi filozof

Batajnica - Kecskemét

pre 10 godina

1. Da Lazanski malo odgovara za huškanje iz prošlosti u SFRJ?
2. Da Lazanski malo odgovara za ovaj naručeni i išminkan članak za vojno profitere.?
3. Mađari su veoma zadovoljni sa Gripen avionima jer su veoma štedeli i razmišljali šta da kreditiraju tj. da kupe jer ne razbacuju se parama kao pojedini Srpski tastatura ratnici. Trenutno su im piloti Gripena poslati na dodatnu specijalnu katapult obuku u Švedsku.
4. Mađari navozali su se Lada kao i MIG-ova za vreme Waršavskog pakta i odlučili su da je dosta takvog luksuza i da je vreme da sednu u Saabove i da konačno imaju klimu, električne podizače i retrovizore, ABS kao i paze svoj novčanik zbog potrošnje goriva i servisa.
A sada možete slobodno da mi opsujete Mađarsku mater. Pozdrav za one koji nisu zaljubljeni u političare nego u svoja ljubav

Col Kurtz

pre 10 godina

Tekst je prepun dezinformacija. Prvo MiG je kompanija u rasulu, ruska vojska je odbila da kupi MiG-35 i traži od proizvođača da otkloni nedostatke u narednih tri godine. http://www.flightglobal.com/news/articles/russia-delays-air-force-mig-35-deliveries-to-2016-over-industry-snags-389723/. Dakle reklamira se avion koji ni Rusi neće da kupe. Drugo, nama za "vazdušnu policiju" ne trebaju novi avioni. Sasvim su dovoljni postojeći ako se dovedu u ispravno stanje. Treće netačno je da neke zemlje skupo plaćaju što im drugi čuvaju nebo. Slovenci ne plaćaju nijedan jedini evro Italijanima i Mađarima za te poslove jer su svi u NATO http://www.kormany.hu/en/ministry-of-defence/news/hungarian-aircraft-to-perform-air-policing-over-slovenia-and-the-baltic-states. Četvrto, Srbija nema para da kupuje nove avione. Peto, i da ima, po zakonu mora da se raspiše tender a ne da nam se ovako uvaljuje mačka u džaku.

Posmatrač

pre 10 godina

To što ovaj intervju ima dosta elemenata marketinga i politike, a manje tehnike, ne opravdava tehnički polupismene komentare koji MIG-35 sasvim pogrešno rangiraju.

Price-performance odnos kod ovog aviona je toliko povoljan, da bi ga svaki racionalan vojni planer poželeo, bez obzira na tzv. geopolitičke okolnosti.

Inače, to što smo potpuno bez para i što ovo nije nikakva prava nabavka, već naš pokušaj da "igramo igru", stavlja nas u lagodan položaj: dilemu "koji avion" ne moramo da rešavamo...

dr

pre 10 godina

Ne trebaju nam avioni? A šta nam treba? Svinjarski prutići? Svakom po jedan? Ukoliko ne poznajete materiju, šta vas nagoni da pišete komentare o onome o čemu nemate blage veze? Para za dugove Srbijagasa, Galenike, Simpa i ostalih partijskih eksperimenata imamo, a ovamo kuku, lele, šta će nam avioni i naoružanje. Onda nam ne treba ni obrazovanje, zdravstvo, nauka, kultura i ostale "gluposti" na koje "bacamo" pare. Prosto sam šokiran nivoom tehnološke obrazovanosti srpske populacije.

zergling

pre 10 godina

Meni je dobra zamisao, da imamo modernizovan mig 29 na MiG-29AS kao Slovacka. http://www.youtube.com/watch?v=Iar0ZAZzuyQ
Kad za bolje nemamo para.

Ikarus - LYBT

pre 10 godina

Intervju je nešto malo našminkan,to je vidljivo, što je i za očekivati od M.L.ali je suština vrlo jasna i sasvim korektna. Srbija koja je bila sasvim za respekt po pitanju RV i PVO (za neupućene komentatore to je neraskidiv vid odbrane neba),danas se nalazi u nezgodnoj situaciji, hoće u EU a ima takodje i veoma jake veze sa Rusijom.Logično je s obzirom na redukciju teritorije izazvanu “devedesetim” da se uzmu dve eskadrile ruskih aviona i to državni vrh dobro shvata. Za svaku kupovinu aviona pored potrebnog novca ima još sijaset faktora koji su u igri. Geopolitika, snaga ekonomije,specifičnost zadataka avijacije,obuka, održavanje i naravno opšti resurs vazduhoplova.Faktor vreme je takodje bitan jer predugo stajanje u mestu sa obukom i letenjem urušava ovaj sofisticirani rod vojske. U slučaju da uz MiG-ove dobijemo i pomoć za oživljavanje “Mome”,zaokružio bi se vrlo povoljno čitav posao.Ko nešto zna o vojnoj avijaciji zna da je MiG-29 odličan avion i da samo u jednom segmentu letenja ima blaže nedostatke, što nije podatak za širu javnost iz razumljivih razloga. U svakom slučaju, po svim parametrima najbolje rešenje za državu kakva je naša.Pošto se u današnjem ratovanju avioni na obe strane koriste za sve druge oblike odbrane i napada osim za “dog-fight”, tako drag filmskim režiserima, praktično svaki vazduhoplov koji se danas proizvodi ima svoju vrlo razradjenu svrhu. Radi se na dužini resursa,nosivosti, dobrom radaru, navodjenju,vezi zemlja-avion itd.

4channer

pre 10 godina

Komsije Madjari kupili Gripene, Hrvati takodje, sto i mi ne kupimo njih, pa da vidimo junake na nebu koji jasu konje iste rase (ako zatreba)!
Malo sale ali bi to mozda u buducnosti i bilo korisno da i mi imamo Gripene!
(crni domino, 1. septembar 2013 15:04)

Хрвати су купили шипак, а Мађари и Чеси су авионе изнајмили, односно узели на лизинг, а не купили.

Sveta

pre 10 godina

Zašto da ih dovoze u Rusiju kada to mogu da urade kod vas

haha al ovaj lozi li ga lozi. Pa dragi Rus zasto kod nas a ne kod vas? Ne trebaju vam pare nego kao bi poklonili Srbiji da radi remont:) Ijaoo i stoje najgore ljudi ce jos i da padnu na ove prodajne iluzije.

Samo da napomenem ove sto im je josh partizanska eksadrila merilo jacine aviona te vide neke dog fightove. Danas je vojni avion samo mobilni lanser raketa i bombi. NJegova uspesnost najmanje zavidi od aviona nego od pratecih sistema kao sto su avaksi, sateliti, NAORUZANJE, umrezenost svih ucesnika na ratistu i sl. Veravatnoca da se dogodi dogfight je skoro pa nikakva. Setite se da je F-16 iznad tuzle oborio Mig 29 pukovnika Pavlovica iznad Valjeva.

dragan

pre 10 godina

Kao prvo fabrika za MIG iz vremena SSSR je pretvorena u fabriku bicikla.Video na tv rukovodioc te fabrike govorio o razvoju te fabrike.Drugo bio sam skoro na vojnom otpadu i tamo nasao kompjuterizovan sistem PVO (neispravan,i bez ostale pratece opreme)Tastatura kao na obicnim kompjuterima al ima i dodatne za davanje naredbe tipa"pali,prati,itd)Ima oko 120 tastera.Proizvodjac je BBC-England.Taj sistem je bilo moguce opraviti ali mi nismo imali tolike strucnjake elektronicare da znaju to da oprave.Tastatura je sto je simpaticno na cirilici.Kad sam bio takvih 20 aparata je prodato kao staro gvozdje.Trece MIG se nije nigde dokazao u borbi.Libija ,Irak,Egipat su ih imali i ?Treba videti cenu aviona i cenu da drugi nadgleda 5g dok privreda nebude sposobna da kupi avione.Znaci prvo razvoj privred pa avioni.Ispada ovako kao kad bi siromasak kupio dzip.

crni domino

pre 10 godina

"Мађари и Чеси су авионе изнајмили, односно узели на лизинг, а не купили.
(4channer, 1. septembar 2013 18:07)
Sto, mi cemo ih kupiti? Pa i mi cemo na kredit kao oni, stim sto oni moraju uredno da otplacuju rate, u suprotnom mogu im ih oduzeti.
PS: Ne rece nista o Svajcarcima?

Nerviranje, srbima radovanje

pre 10 godina

Ameri nam bez pardona kao saveznici mogu pokloniti 50 komada F-16. (Zg, 01. septembar 2013 18:00)

A onda će vam ispostaviti fakturu za taj “poklon“, jer velike sile rade iz interesa, a ne ljubavi...

4c

pre 10 godina

*Goran, 1. septembar 2013 22:04
Procitaj tekst ponovo.
U stvari, „mig-29M2” jeste verzija za izvoz, a „mig-35” avion za rusku borbenu avijaciju. Evo, da vam kažem od ovogodišnje izložbe „Maks 2013” odustajemo od naziva „mig-29M2” i usvajamo samo ime „mig-35”. Da ne zbunjujemo više kupce, ali i naše protivnike.
MiG 29 razlicito od MiG 29M2 sto dalje dovodi do zakljucka da MiG 29 nije MiG 35 sto implicira da je MiG 29M2 moguce MiG 35.

peric

pre 10 godina

A kako bi bilo da nadjemo dobrog majstora da popravi ovo sto imamo u supi. Majstor 35 eura, pomocnik na mesalici 20. Lazanski mi vise ovde deluje kao prodavac nego kao novinar. Cini mi se da bi helihopteri, radari i rakete bili bolja kupovina, pogotovo ako postoji barter ili kooperacija.

crni domino

pre 10 godina

(DPolitika, 1. septembar 2013 17:18)
Verovatno imate neku ulogu u vezi nabavke Migova kada koristite omasku u izrazu "priznat", umesto prihvatljiv po pravilima NATO saveza, da iz sve snage ospete paljbu na komentar, a i sami dobro znate da je sustina komentara na mestu. Vase me pisanje podseca na recept kako smo unistavali Srbiju do danasnjih dana!
I dalje ne verujem da smo bogata zemlja koja moze sada kupiti Migove a nakon deset godina da ih zameni kupujuci avione clanica NATO i EU!
Pozdrav D(drzavni) Politika-ntu!

Max

pre 10 godina

Narode oladite, niko se ne sprema na rat!
Prema uslovima EU (i NATO) ako imaš veliki avio saobraćaj iznad zemlje kao što ga mi imamo onda moraš imati minimum lovačke avijacije za kontrolu vazdušnog prostora ili ti "vazdušnu policiju" kako se to popularno zove ili da debelo plaćaš drugoga da to radi za tebe. Praktično svi lovački avioni koje VS sada ima su istrošeni i zreli za otpad, moramo da kupimo nove.
MIG je za nas najeftinije rešenje, zato što za razliku od ostalih Ex-Yu zemalja imamo kompletnu infrastrikturu i logistiku. ZATO je i Hrvatima i Slovencima problem da pazare F-16 jer čak i da ga dobiju na poklon moraće da kupe opremu i žestoko plate obuku za mehaničare. Srbija za MIG 29 i njegove "derivate" sve to već ima!

Coco Bill

pre 10 godina

Što reče naš narod, svaki ciga svog konja hvali. Nažalost ovde kod nas, a to se vidi i po komentarima, imamo odsustvo racionalnosti i političke "mudrosti", sve se svodi na "ljubav" i "mržnju", a to u politici, a narčito u biznisu nema. Što ovde neko napisa ovaj direktor k'o da je Srbin, pa ni Srbin direktor neke takve fabrike ne bi tako "tetošio" svoju zemlju. Što se tiće samog intervjua i Lazanski samo što ne "sedne" u taj Mig, koliko je oduševljen.

zur'an

pre 10 godina

@luki da li si video uopste (osim na TV-u) kako izgleda kokpit lovackog aviona a kamoli sedeo u njemu?.A izbor F-16 i nije neki.On je sada u klasi Mig-a 21.

Veliki brat

pre 10 godina

Neko dole pomenu debele pilote koji ništa ne rade...

Samo da kažem da imam komišiju pilota, i eno malopre sam ga video kako džogira iako je 60 i neko godište. Jeste da on više nije za svakodnevno letenje, ali čovek već ima čin (majora, ako se ne varam) i hoće još da napreduje i da se školuje, a redovno (samo dosta ređe nego ranije) i leti, pa kad ga puste u avion iživljava se nad komšilukom leteći na ispod 100m visine ;)

Ne branim čoveka, egzibicionista je i kao mlad je više puta ugrožavao letilice i za malo nekoliko puta doveo avion u situaciju da padne, ali ne volim kad neko izmišlja priče o debelim pilotima.
Ako je neko u našoj Vojsci Srbije fizički i psihički spreman, onda su to PILOTI.

U te sa debelim stomacima spadaju neke druge, da ne kažem "gospodske" službe, mada svi oficiri i podoficiri imaju redovnu obaveznu kontrolu psihofizičkih sposobnosti, samo što se pojedinci taj dan uglavnom izvlače na krvni pritisak i druge štoseve.

Ali, da se ja pitam, lepo bih uveo da tu KONTROLU psihofizičkih sposobnosti MORAJU DA PROĐU, inače nema ništa od napredovanja, i ide ili smanjenje plate ili, ako se pokaže da redovno imaju zdravstvene probleme zbog kojih ne mogu da prođu na poligonu (te krvni pritisak, te glavobolja, itd.), onda da budu premešteni na neko slabije plaćeno mesto (tj. ne mogu da budu rukovodioci visokog ranga).

cvexi

pre 10 godina

@Movado

Mi mozda jesmo zavrsili sto se nas tice, ali postoji i druga strana koja mora da donese odluku da je "zavrsila" sa ratovanjem. Uzmi samo pogledaj izvestaje stratfora i njihove procene bezbednosti na Balkanu, videces da nam ne prognoziraju previse spokojnu buducnost.
Svi oni koji se uzdaju u NATO neka pogledaju kako bas ovih dana funkcionise NATO u slucaju Sirije. Cim nema interesa okrecu jedni drugima ledja. Ne kazem da su bolji od Rusa po tom pitanju, vec samo da se ne treba zavaravati i zabadati glavu u pesak. Vidite sta se desava u islamskim drzavama, ekstremizam i teror na sve strane, a oko nas ne racunajuci tursku ima desetak miliona muslimana i imaju velikih problema sa ekstremizmom.

KUKURUZ

pre 10 godina

Molio bi Lazanskog da bude pravi novinar i da uporedi cenu iznajmljivanja i cenu kupovine i tekuce troskove na 20 godina. I to da prilozi misljenja tri nezavisna strucnjaka. Stara Jugoslavija je skoro uvek otplacivala oruzje u robi ili je radila kooperaciju. Zasto bi mi placali devizama koje nemamo, i gde su ti fantasticni kontakti sa ruskim vodstvom. Kakva ce da bude reakcija Zapada na ovu kupovinu, s obzirom da smo mi ekonomski i politicki protektorat i da nam sudbina zavisi od Zapada a ne od Rusa. Sto se tice odrzavanja u Sr. obecanja su bezgranicna ali to ne postoji ni na papiru a u praksi ce biti gotovo nemoguce jer nemamo izvor moderne nadgradnje aviona. Da li je mozda bolja opcija da kupimo Rumunske modernizovane MIG-21 Lancer, koji su vec prilagodjeni zapadnim standardima.

Milos

pre 10 godina

Evo resenja za nase pare..posto vidim da ovde toliko znalaca kazu da ce nam NATO kontrolisati nebo,onda je to najbolje da placaju Djelic,Tadic,Miskovic,Beko,Djilas i svi ostali koji su se obagatili posledemokratije koju su ovi sprovodili,zajedno s Dacicem se mirili....iako sam za korenite promene u drustvu nisam za lopovluk,i u tome je razlika...a vi svi koji ste neupuceni,cak je i Djindjic razmisljao o avionima,i civilnim i vojnim....a ruski su nam blizi jer smo ih koristili i nasi piloti imaju obuku na ruskim letilicama,a ne na F-16 ili F18,koji su dosta skuplji i obuka je komplikovanija...sve sami strucnaci....

milan

pre 10 godina

Kada kupujem novi auto prvo pitanje je cena a ovde je namerno to pitanje precutkano. Jedno stoji ako hocemo da budemo mirodopska zemlja i imamo stabilnu politiku i normalne odnose dosta su nam galebovi i onda bi mogli neograniceno da snabdevamo jos 100 godina najmanje nase narodne kuhinje ako treba.
Drugi vazan momenat je da ruska vojska nije potpisala ugovor za kupovinu 37 aviona tipa MIG 35 i pomerila je termin kupovine prvo za tri godine na 2016. Indijci sus se vec 2012 godine odlucili posle raspisanog tendera da kupe francuske avione zato sto se proizvode u seriji (?) i zato se treba pazljivo informisati kada citamo neke clanke u nekim nasim novinama.

Ikarus

pre 10 godina

Intervju je nešto malo našminkan,to je vidljivo,što je za očekivati od M.L.ali je suština vrlo jasna i sasvim korektna.Srbija koja je bila sasvim za respekt po pitanju RV i PVO(za neupućene komentatore to je neraskidiv vid odbrane neba),danas se nalazi u složenoj situaciji, hoće u EU a ima i veoma jake veze sa Rusijom.Logično je s obzirom na redukciju teritorije izazvanu “devedesetim” da se uzmu dve eskadrile ruskih aviona i to državni vrh dobro shvata.Za svaku kupovinu aviona pored potrebnog novca ima još mnogo faktora koji su u igri. Geopolitika,snaga ekonomije,specifičnost zadataka avijacije,obuka, održavanje i naravno opšti resurs vazduhoplova.Faktor vreme je takodje bitan jer predugo stajanje u mestu sa obukom i letenjem urušava ovaj sofisticirani rod vojske.U slučaju da uz MiG-ove dobijemo i pomoć za oživljavanje “Mome”,zaokružio bi se vrlo povoljno čitav posao.Ko nešto zna o vojnoj avijaciji zna da je MiG-29 odličan avion i da samo u jednom segmentu letenja ima blaže nedostatke, što nije podatak za širu javnost iz razumljivih razloga.Pošto se u današnjem ratovanju avioni na obe strane koriste za sve druge oblike odbrane i napada osim za “dog-fight”,tako drag filmskim režiserima,praktično svaki vazduhoplov koji se danas proizvodi ima svoju vrlo razradjenu svrhu. Radi se na produženju resursa,nosivosti,dobrom radaru,navodjenju,vezi zemlja-avion itd.

Treba misliti na vreme!

pre 10 godina

Aman ljudi, posto je "okazion", kupujte vise te MIG-ove, bar da stignu do sledece sezone zaprasivanja.
Vidite da na ubise nas komarci i virus zapadnog Nila!

Ikarus - LYBT

pre 10 godina

Ipak, da se nadovežem na neke komentare - '99-e nam je uništeno 11 aviona tipa MiG-29, ostala su nam 3 lovca i jedan nastavni avion. Složićete se, sa tim brojem modernih aviona ne možemo da zaštitimo nebo. Imamo sve neophodne resurse da sami čuvamo nebo nad državom, pa bi neko unajmljivanje strane avijacije bilo apsurdno, pogotovo zato što bi bilo mnogo skuplje od ukupne cene nabavke potrebne količine aviona, njihovog održavanja, goriva i ostalog.
(Damjan, 1. septembar 2013 16:41)
U svemu se slažem osim sa podatkom da nam je posle 99-te bilo ostalo 3 plus 1 MiG-29. Ostalo je 5 aviona, a jedan je stradao pre oko pet godina na pripremama za aeromiting.Takodje imamo sasvim ispravne 21-ice,istina blizu kraja resursa, koje danas čine dežurnu paru i spremni su da polete za manje od 3 minuta i sada dok o ovome diskutujemo. Pri združenim medjudržavnim vežbama, npr. Srb-Rumunija, ovi avioni su apsolutno operativni, pa je i u toku ove godine svaki od ovih aviona prošao "nadzvučni test" (probijanje zv.zida za neupućene).

Hogar

pre 10 godina

Američki ambasador u Srbiji i Crnoj Gori Vilijam Montgomeri prisustvovao 2004.godine ceremoniji povodom unistavanja raketa na vojnom poligonu u Nikincima gde je unisteno 1.200 protivavionskih raketa.Ako znamo da te iste nove avione nesto mora i da stiti sa zemlje onda se pitam da li smo zaista spremni za posedovanje ovakvih letilica.Ambasador je jos tada dodao da Oruzje koje je unisteno, predstavlja nesto sto nije potrebno i sto danas nema nikakvu svrhu.Bojim se da opet ne dodje neko i kaze da nove letilice nemaju nikakvu svrhu i da smo mi zaista bezbedni i bez njih.
http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/sr_Latn/features/setimes/features/2004/02/040226-DAVOR-003

Nerviranje, srbima radovanje

pre 10 godina

Za (dot, 01. septembar 2013 18:18)

Pitanje, navedi mi koliko zemalja je opremljeno i sposobno da ratuje sa celim NATO?
A tvoja logika je: zašto da se lečite, kada ćete ionako umreti

Pedu

pre 10 godina

A rus u fazonu "ma sve za srbananu", kao kad odeš u banku da tražiš kredit.
Ma sve može samo potpišite ugovor, a onda ćemo da vas oderemo.

prodavac

pre 10 godina

Pa dobro, kao svaki prodavac i ovaj reklamira svoj proizvod i pljuje tudje. To je njegov posao. Drugo pitanje je da li smo mi dovoljno pametni da to prokljuvimo i da pogledamo sve ponude i analiziramo ih i onda se odlucimo sta je za nas najbolje. To ce biti moguce pod uslovom da ovaj prodavac nije ovde vec unapred nekog potplatio. Ako u bliskoj buducnosti ne cujemo nista o drugim ponudama i pojavi se vest kako smo kupili od Rusa ovo onda znamo o cemu se radi.

DPolitika

pre 10 godina

@crni domino

Ja sam politikant po tebi a ti si spin koji mlati po meni neznam sta je gore tvoje ili moje misljenje neka odluce citaoci jer ocigledno nisi citao moj komentar ili namerno pises to sto pises...

Posto ti nije bilo iz mog prvog komentara jasno sta pisem za tebe specijalno i takve ko sto si ti reci cu samo da ja nisam koristio kako ti kazes omasku "priznat" vec sam kometarisao kako je drugi koriste...

Isto tako bi trebao da znas da kako bi vi pojedni komentatori rekli "suverena" drzava koja nije u NATO pa cak i ona koja jeste netreba da pita sta je prihvatljivo za NATO(posto si priznat pretvorio u prihvatjiv).

A posto ocigledno nista neznas O NATO paktu reci cu ti i da NATO za svoje clanice nije propisao sta je "prihvatljivo" od naoruzanja vec samo ima smernice kada je u pitanju komunikacija i interoperativnost izmedju clanica.

I te smernice mogu da namecu dok ne udjes(a svaki savremen avion ih ispunjava btw) tamo a kada si tamo mozes da radis sta hoces pa cak i da stavis "veto" na odluke celog saveza jer savez moze da dejstvuje iskljucivo koncenzusom svih clanica.


Zato danas iako u NATO-u Poljska, Slovacka i druge tzv. "istocne" zemlje imaju vecinu oruzija koja pre svega vuce na jedan ili drugi nacin poreklo iz USSR-a da neobjasnjavam dalje nema dovoljno karaktera u komentaru.


A sada posto lupetas sedi dole imas 1 a mozes da ides i u cosak i nemoj iz njega da se vracas...


I nemoj ubuduce da me pozdravljas pomislice neko da se znamo.

nidža

pre 10 godina

Zanimljiva izjava Dačićeva sinoć: MMF uslovljavao nabavku aviona Srbiji! A Srbija MORA imati sopstvene lovce i štititi svoje nebo. Jedan od razloga – naplata preleta civilnih aviona iznad Srbije (uz mnoge bezbednosne)!

jovica

pre 10 godina

(Erik, 1. septembar 2013 19:21)
Za one što tvrde da ne treba da imamo avijaciju: "Tko nece da kupi avione, placace otprilike jedan avion godisnje nekome od suseda da preleti jedan ili dva kruga na nebu iznad Srbije, i da takvo cuvanje neba debelo naplati. Poslednja cifra je bila 30 miliona dolara godisnje za Slovence (čuvaju ih Italijani). Posto imamo malo vece nebo, verovatno bi za Srbiju to bilo malo skuplje. Na stranu što u tom slučaju gubimo ne mala sredstva od Eurokontrola (dnevno Srbiju nadleti oko 2000 civilnih aviona…).
Pa ko nece da plati na mostu, platice na ćupriji.

sve 20 evra

pre 10 godina

@peric
A kako bi bilo da nadjemo dobrog majstora da popravi ovo sto imamo u supi. Majstor 35 eura, pomocnik na mesalici 20.

TAKO ste i oterali sve dobre majstore, jer bi sve za 35 evra, i avion da se popravi. Popravi ga ti Pericu za 20 evra, a onda se ti provozaj u njemu.