Ponedeljak, 19.08.2013.

10:10

Prodaju nam sir bez mleka

Kupcima se sve češće kao kravlji sir ili feta podmeću mešavine u kojima dominiraju biljne masti, a od mleka ni traga, piše “Politika”.

Izvor: Politika

Prodaju nam sir bez mleka IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

71 Komentari

Sortiraj po:

Nikolina

pre 10 godina

Kada prvi put vidite kako draga osoba umire od raka pre svoje 50-te, setite se ovog clanka i proizvodjaca prevaranata, podmitljivih inspektora i drzave koja ovo dozvoljava. A vi se onda zabavite realitijima i silikonskim sisama, a vasi dragi neka se polako ali sigurno truju.

Jole

pre 10 godina

Ne znam šta je problem. Čitajte deklaraciju ljudi. Piše da se zove Fetela i da ima 72% mlečnih proteina. Prodaje ga Aman po akcijskoj ceni za 210 dinara. Sir je ukusan, malo je mekši od "pravog" feta sira i nigde ne piše da je to sir. Kupujem ga zbog cene i dobrog ukusa. Koliko ja znam mlečni proteini su poreklom iz mleka - inače se ne bi zvali mlečni! Pozdrav!

samo polako

pre 10 godina

Problem sa hidrogenizovannim uljiima je visok sadržaj trans-masnih kiselina. Drugi problem je što se u Srbiji ni na legalnim deklaracijama ne navodi prisustvo i količina trans-masnih kiselina.

Radomir

pre 10 godina

Ovo za sir sam se prilično iznenadio, ali je slučajno baš danas bio jedan rođak kod mene u goste. Ja njemu rekao ovo za sireve iz teksta, kada on meni još veće iznenađenje.
Naime, već više od 6 godina radi u firmi koja proizvodi i prodaje mleko IMLEK-u. Ali to je bilo do ove godine. Sada su prestali (IMLEK) da otkupljuju od svih u Srbiji (ili od većine), jer umesto mleka koriste neku melasu koju uvoze. I od toga prave mleko. Znači u IMLEK-u nema ni M od MLEKA. A mi to uzimamo kao za decu jer je dobro. E pa više nije.
Jedino "Mlekara" Šabac još uvek otkupljuje mleko od njih.

Druga priča je od proizvođača (sa sela, dakle, original) koji je doneo da proda sir na pijaci. U jednom trenutku većina prodavaca se na brzinu spakovala i zbrisala negde. Ostao on i još par prodavaca. Onda je "iznenada" naišla inspekcija. Odgovor je u tekstu koji smo pročitali.

Inače, živim u Vranju i mogu lično da potvrdim ovakve i slične priče.

Krušar-Ćuprija

pre 10 godina

Pa poštovani kupci na vama je da se ne date.Obrazujte se i nemojte da kupite takav "sir".Ali sudeći po komentarima ima dosta i prolupavanja i neznanja.I znajte da već par godina u bureku sa sirom nema sira.Nadjite jednu pekaru koja stavlja sir otkupljen od seljaka.Sve industrija.A i seljaci,kada naprave sir na stari način(provreo)onda i neka je 350 dinara jer mora da odleži.Medjutim oni prave sir na novi način,brzi,koji se za noć napravi.Za kilo sira 5 litra mleka.Cena mleka kod otkuplivača 30 dinara.

Blago vama ako vam je sir najveci problem

pre 10 godina

Pa sta ? Sir u Srbiji nije sir, cokolada nije cokolada, pivo nije pivo ! I zivot u Srbiji nije zivot. Kako drugacije da se nazove trajanje sa 400 Evra prosecne plate ?

Trebaju nam četvore oči.

pre 10 godina

Ministarstvo trgovine hitno da naredi da se proizvod povuče iz prodaje.
Kazniti proizvođače i trgovce jer DEKLARACIJA NE ODGOVARA PROIZVODU.

Milosav

pre 10 godina

Od tog mleka ne moze da se pravi sir.
(ja, 19. avgust 2013 16:24)

A znate li vi kada je Carapan pricao sinu, kaze, znas ti sine da vino i od grozdje moze da se pravi! :)

...................

pre 10 godina

za ovakve probleme postoji prosto resenje,a zove se katanac.a vi redakcijo
mogli ste na naslovnu stranu da stavite neki tekst o godisnjici cerske bitke umesto mihine izjave,lupetanja iz fudbalskog saveza isl.valjda su slavni nam preci zasluzili bar da ih spomenemo dostojno na godisnjicu njihovog slavnog podviga

Fikus

pre 10 godina

Sramota,skandal. Na šta ovo liči, ovo je samo jedna od niza vesti na ovu temu,tj. na temu ishrane u Srbiji. Kada će već jednom naša država da kontroliše hranu i da oštro kažnjava svakoga ko hoće da podvali? (Kojot, 19. avgust 2013 10:15 E moj druze,dokle god mi,kao narod,sve to samo gledamo,cutimo,trpimo i kupujemo sve to sto nam plasiraju,to sto si spomenuo se verovatno nikada nece desiti.Nazalost.

Ana

pre 10 godina

Da li koristite mleko iz prodavniceza za pravljenje sira?!
(hehehe, 19. avgust 2013 14:46)- ne, ja mislim da drze kravu na balkonu, kao i svaki prosecan stanovnik srpskih gradova. Ili mislis da je bolje kupitiod seljaka? A od koga otkupljuje PKB i ostali?
Smesko, sir se ne pravi od pasterizovanog mleka - Aleksa, ima mnogo sireva koji se prave od pasterizovanog mleka - kvark, rikota, gorgonzola itd.

hehehehe

pre 10 godina

(hehehe, 19. avgust 2013 14:46)
Mozda je bolje malo mucnuniti mozgom pa napisati. Smesko, sir se ne pravi od pasterizovanog mleka. A nepasterizovano je moguce kupiti na svakoj pijaci od seljaka.
(aleksa, 19. avgust 2013 15:38)

Da si malo mucnuo glavom znao bi da se sir, jogurt itd, moze napraviti i od mleka iz prodavnice. Da li si cuo za punomasno mleko?!. Sto bi neko kupovao od seljaka na pijaci mleko da pravi sir, kada moze kupiti od istog gotov proizvod?!

katanja

pre 10 godina

ja sam zivi primer,jako sam osetljiv na mlecne proizvode mleko,sir,kajmak... sto znaci dijareja me ne zaobilazi kada probam cep od flase mleka pravog,ili malu kasicicu kajmaka jednostavno od zelje,a sve proizvode iz radnje mleko,sir,kajmak jedem bez problemaaa,sto znaci da nema M od mleka!

FrancoSrb

pre 10 godina

Kad se setim da pre nekoliko meseci u celoj zapadnoj Evropi izbi gadan skandal oko konjskog mesa dotatog u hamburgere i lazanje....

Sve se takoreci istog dana povuce iz prodaje, objavise brendove kod cijih su proizvoda utvrdjeni tragovi (cak i minimalni tragovi DNK konjskog mesa), zatvorise i firmu preko koje je ubaceno u prodaju.

I sav taj dar-mar samo zbog cinjenice da je kupac obmanut! Konjsko meso nije opasno za jelo, ali ljudi jednostavno ne zele da im se serviraju m...a umesto bubrega.
Kod nas pak svi nesto mudro cute, niko ni za sta nije nadlezan, ne postoje laboratorije.... Pa nece ni postojati, ovako je jednostavnije: nema ko ili nema se cime i sve prolazi.

aleksa

pre 10 godina

(hehehe, 19. avgust 2013 14:46)
Mozda je bolje malo mucnuniti mozgom pa napisati. Smesko, sir se ne pravi od pasterizovanog mleka. A nepasterizovano je moguce kupiti na svakoj pijaci od seljaka.

Ana

pre 10 godina

Za sebe kupujem Ella Sir iz supermarketa, posto se bavim sprotom i treba mi povecan unos proteina. Moji cale i keva vole gibanicu i odjednom su u frizideru poceli da se pojavljuju cudni sirevi, cale nasao jeftino, kao za gibanicu im je dobro, a posto mi je culo ukusa istancano, cim sam probala, odmah sam primetila da to nema blage veze sa sirom i dignuta je revolucija u kuci da se to ne kupuje i da se ne truju. Bolje kupiti kilo svinjske masti, bar ces znati sta jedes!

A skoro sam se nasmejala, citam sastav, na mleku trajnom kod nas u Srbiji na 100 gr ima 2.9 gr proteina, a hleb crni mi doneli iz Evrope, ista kolicina ima 6 gr proteina.

Vise proteina ima u tom hlebu nego u nasem mleku!
Pa ti sad pij mleko i daj deci mleko da porastu, ahhha ha.

Bojan1

pre 10 godina

Najtuznije od svega je sto je ovo samo vrh ledenog brega jer je slicna situacija sa skoro svim prehrambenim proizvodima. Da samo znate kakvo se sve pilece, junece, svinjsko i ostalo meso prodaje, plakali biste tri dana. O zloglasnom "Matijevicu" da ne pricam. Ili cuveni "zlatiborac". Jes zlatiborac, malo sutra. Mozete vi sve to da izbegavate, ali sta mislite sta vam posluze na slavama, rodjendanima i ostalim veseljima. Domacin uvek gleda da prodje sto jeftinije. Verovatno nema drzave na svetu koja toliko smisljeno i beskrupulozno radi na unistenju sopstvenog naroda kao Srbija.

lala iz sumadije

pre 10 godina

...pre par meseci , u jeku afere sa alfatoksinom preselili smo se iz centra grada u selo I kupili koze. priznajem da ovo nije bio glavni razlog za selidbu ali nam je samo ucvrstilo ubedjenje da je ovo sto radimo ispravno. poceli smo sa muzom, prvo za sopstvene potrebe ,a onda visak plasirali na trziste. zatim smo kupili jos koza I planiramo da nam ovo bude zanimanje u buducnosti. ako vam neko kaze da se ne isplati ziveti na selu, znajte da laze. mi svu hranu kupujemo I to ne stedimo I opet ima zarade. ne mozete se obogatiti preko noci ,ali mozete da zivite normalno bez gazde I sefova za vratom. ko ima mogucnosti, treba da proba, nije lako ,ali isplati se. zelim vam svu srecu...

hehehe

pre 10 godina

Od kada imam dete veoma pazim na kvalitet namirnica koje konzumiramo. Od nedavno sama pravim sir. Moj muz tvrdi da to nije jeftiniji nacin, ali ja znam da je zdravo za moje dete, a to nema cenu.
(Lillith, 19. avgust 2013 13:45)

Da li koristite mleko iz prodavniceza za pravljenje sira?!

Aleksa

pre 10 godina

Prodaju se u prodavničicama na pijacama koje drže male mlekare. Ima ih bar desetak ovde, svaka planina ima po jednu: Jastrebačka, Kopaonička, Zlatiborska... Iz većine njih sam probao sir jer to moj ćale kupuje i svi do jednog su "margarinci" kako ih ja zovem. Baš juče razmišljam da se još niko nije bavio u medijima sirevima margarincima i eto danas pišete.

Mi

pre 10 godina

Mogao bi neko da skupi m*** i kaze koji od kojih to proizvodjaca dolazi.
(Igor, 19. avgust 2013 10:21)

Nije kriv proizvodjac, vec prodavac koji to jasno ne napise ako je roba u rinfuzu!

drmatoriks

pre 10 godina

@mattko: "to je zdravo i verski opravadano."

Ovi "sirevi" sadrže palmino ulje i hidrogenizovane biljne masti. Evo šta Svetska zdravstvena organizacija kaže o palminom ulju: "Palmino ulje povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i spada u istu kategoriju rizika kao transmasne kiseline."

Hidrogenizovane biljne masti su zapravo margarini, to jest transmasne kiseline. Svako ko nešto elementarno zna o ishrani zaobilazi margarine u najširem luku, jer su potpuno neprirodni, naš organizam nema enzime za razgradnju njihovih masnoća, uništavaju zdrave ćelije i lepe se za krvne sudove i zakrčuju ih.

Palmino ulje ima sličan ili isti učinak. Ono jeste prirodno, ali njegov sastav je loš za ljudsku ishranu, više od 50% loših, zasićenih palmitičnih kiselina i samo 9% korisnih.

Dakle, ovi veštački sirevi, baš kao i tzv. biljni kačkavalj koji se već godinama uvozi iz Makedonije, Grčke i Nemačke, takođe baziran na margarinima, nisu ni zdravi ni verski opravdani. Ne znam tu veru koja opravdava da ljudi jedu nezdravu hranu.

Lillith

pre 10 godina

Od kada imam dete veoma pazim na kvalitet namirnica koje konzumiramo. Od nedavno sama pravim sir. Moj muz tvrdi da to nije jeftiniji nacin, ali ja znam da je zdravo za moje dete, a to nema cenu.

carb

pre 10 godina

Eeeee, da ste vi zivi i zdravi. Pogledajte malo bolje i etikete ostalih stvari koje jedete:
Mlecna cokolada, sastav: Secer, kakao, hidrogenizovana biljna mast, obrano mleko.
'Sir' za mazanje poznate domace mlekare: "Obrano mleko, hidrogenizovana biljna mast".
Novo mleko poznate domace mlekare: 2.2% mlecne masti. I jos se hvale sa tim? Dodjavola, da mleko ne treba da bude masno, krave bi davale posno mleko.

Lagano, ali sigurno cete uskoro jesti najgori, najsugaviji, najnekvalitetniji margarin u svemu sto je nekada sadrzalo mlecnu mast.

tartufa

pre 10 godina

Evo min. Knežević hita da nam objasni da je ta "mešavina-ne-znam-čega-sve" nešto najkvalitetnije što mož da se pojede...Procenat nepoznatih astojaka će montirati taman da bude kolko treba!

Sasa

pre 10 godina

Malo cariniku,malo policajcu,malo inspekciji i mrtva krava moze da se uveze!!!

Sta rade nadlezne sluzbe?
Zar proizvodjac treba da ide da ih juri da rade svoj posao?
Ko stiti potrosace?
Sve inspekcije u nadleznosti Ministarstva poljoprivrede skoro da nista ne rade.Probajte da okrenete neki telefon u ministastvu poljoprivrede.
U Srbiji studiju o uticaju na zivotnu sredinu mora da napravi pastrmski ribnjak,a farma sa 400 grla mlecne stoke ne mora da ima ni upotrebnu dozvolu niti pomenutu studiju./Bas u Dimitrovgradu?!?!?/
Kako moze uopste /nazovi/sir da se uvozi u gepeku automobila i da niko ne reaguje?

Svi jeftini sirevi su biljni.

pre 10 godina

Kod nas uveliko prodaju sireve koji nemaju ni trunke mleka vec se prave od biljnih masnoca i vestackih aroma i boja, a sto je najgore to nigde ne pise kada se kupuje na meru.

aleksa

pre 10 godina

Kako napraviti domaci sir bez neke velike nauke. Covek sve objasnio, i domacu proizvodnju i sta kupujemo u prodavnicama
http://www.youtube.com/watch?v=5nYlsV0p8uU

Ana

pre 10 godina

Milane, nije tacno da Srbi VOLE da kupuju/jedu uzasan kvalitet; ali su prisiljeni zbog cena. Kupila sam nedavno parcence jednog zutog sira na kome je pisalo KACKAVALJ (a ja mislim da je kackavalj zreo ovcji sir iz okoline Pirota) koji je kostao, cini mi se, 930 dinara/kg. To je bio najjeftiniji medju "zutim" sirevima, manje su kostali ti proizvodi (ne moze im se dati ime sir, jer to nije sir)od biljne masti. Elem, taj tzv. kackavalj je bio kao guma, kad se zvace, skripi pod zubima, nit' je slan, nit' ima bilo kakav ukus. Sve ostalo je kostalo preko 1000 dinara/kg, kojekakve gaude i slicno, sirevi koji u celoj Evropi kostaju 5 - 7 eura/kg. Dokle cemo da trpimo da nas truju i da nam to debelo naplacuju?!

Janko

pre 10 godina

Idite u prodavnicu i uzmite u ruke sve ono što se zove "topljeni sir", i pogledajte deklaraciju - kod nekih sira ima svega 7%, a ostalo je voda, so i brdo kojekakvih hemikalija. I to te izađe daleko skuplje nego da odsečeš krišku sira i sam je istopiš i namažeš na hleb...

Bosanac

pre 10 godina

Po Beogradu sam cesto i svuda i mogu reci da u zivotu nisam vidio cijene sireva kao kod vas!
U Bosni su recimo sirevi Edamer, Gauda... oko 10-12 km po kg ( 5-6 e).
Od nasih domacih proizvodjaca (recimo Travnicki) , pa do uvoznih ( Meggle, Bayerland...) svi drze iste cijene. Kod vas u najmanju ruku traze duplo love za istu stvar sto je totalna ludost. A i nije iznenadjenje sto se sir sverca s obzirom na cijene...

Miroslav

pre 10 godina

Ja sam 2-3 puta kupio taj sir za oko 200RSD. Fetela, Fetelina ili slično ime. Lagan je za i ukusan mada malo čudan posle par dana pa sam prestao da ga kupujem. Sad znam i zbog čega je to.
A o cenam proizvoda kod nas je teško sa razumom govoriti. Moj lični utisak je da proizvodi koji su na 'akciji' imaju sasvim normalnu cenu i maržu te da trgovci mogu regularno da posluju sa tim cenama. Sve što nije na akciji košta papreno i tu je zapravo glavni trgovački kajmak; ali to je samo moj utisak.
Često kupujem AD mleko od 1l; cena u januaru 2013 - 100RSD a trenutno u
august - 118RSD!! I sa 100 dinara su imali zaradu.

mrzimdevedesete

pre 10 godina

u super veru su koliko toliko fer da stave etiketu, samo mora detaljno da se cita i da se ne veruje prodavcima koji mere i pakuju na standu sa sirevima, jher oni sve zovu: sir.

Miki

pre 10 godina

E sad lepo, neka "ekipa" na Ministarstvu za poljoprivredu, koja je bila nadležna da ovu prijavu obmane potrošača i uvoza opasnih namirnica obradi i preduzme zakonske korake, popije otkaz u kompletu i ustupi svoje mesto najboljim mladim diplomcima sa Veterine i Poljoprivrednog fakulteta, koji će da rade svoj posao.

Kačamak

pre 10 godina

Danas je čovek jedino siguran da se otisne u planine, uzgaja hranu u sopstvenoj bašti, i da drži krave i ovce. Jer sve je otišlo dođavola.

Draganče

pre 10 godina

S obzirom da u ovoj "državi" ama baš ništa ne funkcioniše, Srbija nema pravo da se naziva DRŽAVA. Ovo pre liči na neku zajednicu mućkaroša, muvaroša, kriminalaca, trovača itd.

pirotski kackavalj

pre 10 godina

U Pirotu zna se gde se kupuje kvalitetan sir i kackavalj, u prodavnicu mlekarske škole, prodavnicu stara planina ili kod Cirka u selo Krupac.

uf

pre 10 godina

navedene "sireve" nisam primetio u prodavnicama,ali biljne sireve jesam i jasno su obelezeni kao takvi. zbog cega se u clanku ne navodi gde se prodaju?

Милан

pre 10 godina

Само идиот може помислити да је нешто што је дупло јефтиније истог или бољег квалитета, а такви су нажалост грађани Србије који воле да купују ужасан квалитет и тиме затварају домаћа радна места због краткорочне уштеде, и на крају кукају како нема посла.

domaćini

pre 10 godina

Takve stvari, neispravno mleko, sirevi i ostalo se prodaju u diskontnim lancima poput DIS-a sa oznakom "najpovoljnije" i oni regularno otkupljuju sve što je škart po mlekarama i ostaloj proizvodnji.

mirko

pre 10 godina

Zato ja ceo svoj život kupujem sir od seljaka na pijaci. Sada ispod tezge, jer kao nije zdravo, nije po evropskim standardima tako prodavati. Ipak ... ako su mogli moji stari tako, a doživeli su (i još uvek žive) duboku starost, zašto bih se ja pravio pametan i kupovao po supermarketima? Stalni prodavac je zlata vredan. Stalnom kupcu uvek ostavi sve malo kvalitetnije i sve po malo više, a sve naplati malo manje i svi srećni.
Zato mleko sa pijace kada ga skuvam ima kajmaka koliko ni jedno drugo iz trgovine nema (ako ga uopšte i ima).

Dule Astro

pre 10 godina

"Nikolovu su, inače, u nadležnoj inspekciji rekli da oni kontrolišu mikrobiološku ispravnost proizvoda koji se uvoze, ali da Srbija nema mogućnost niti laboratorije koje bi mogle da proveravaju sastav proizvoda."

MENI DOSTA!

ironman

pre 10 godina

Sad je postalo jako cool i IN piti/jesti mlecne proizvode sa sto manje mlecne masti. To je toliko sramotno da proizvodjaci cak i isticu cinjenicu da u njihovim proizvodima ima manje od 1% mlecne masti.
pod hitno doneti zakon i jasno formulisati sta moze da se zove sirom i ostalim mlecnim proizvodima.
Probajte jedan od onih sireva sto prodaju u kutijama - kao karton da jedes!

Movado

pre 10 godina

I ovako je zdravije nego da trpaju nade mleko, naravno za nase mlekare pricam. A ako propadnu nije neka steta i ovako su nam skuplji nasi proizvodi nego u susednim zemljama gde ih salju i placaju putarinu i carinu.

Kojot

pre 10 godina

Sramota,skandal. Na šta ovo liči, ovo je samo jedna od niza vesti na ovu temu,tj. na temu ishrane u Srbiji. Kada će već jednom naša država da kontroliše hranu i da oštro kažnjava svakoga ko hoće da podvali?

Helena

pre 10 godina

Kako se uvek ugledamo na losije od sebe.Sto se ne ugledamo na Italijane i Grke u pogledu kulture ishrane. Pisite sto vise o ovakvim prevarama pootrosaca. Ko god to radi bednik je i neprijatelj svog naroda.

Kojot

pre 10 godina

Sramota,skandal. Na šta ovo liči, ovo je samo jedna od niza vesti na ovu temu,tj. na temu ishrane u Srbiji. Kada će već jednom naša država da kontroliše hranu i da oštro kažnjava svakoga ko hoće da podvali?

Helena

pre 10 godina

Kako se uvek ugledamo na losije od sebe.Sto se ne ugledamo na Italijane i Grke u pogledu kulture ishrane. Pisite sto vise o ovakvim prevarama pootrosaca. Ko god to radi bednik je i neprijatelj svog naroda.

Draganče

pre 10 godina

S obzirom da u ovoj "državi" ama baš ništa ne funkcioniše, Srbija nema pravo da se naziva DRŽAVA. Ovo pre liči na neku zajednicu mućkaroša, muvaroša, kriminalaca, trovača itd.

Kačamak

pre 10 godina

Danas je čovek jedino siguran da se otisne u planine, uzgaja hranu u sopstvenoj bašti, i da drži krave i ovce. Jer sve je otišlo dođavola.

Bosanac

pre 10 godina

Po Beogradu sam cesto i svuda i mogu reci da u zivotu nisam vidio cijene sireva kao kod vas!
U Bosni su recimo sirevi Edamer, Gauda... oko 10-12 km po kg ( 5-6 e).
Od nasih domacih proizvodjaca (recimo Travnicki) , pa do uvoznih ( Meggle, Bayerland...) svi drze iste cijene. Kod vas u najmanju ruku traze duplo love za istu stvar sto je totalna ludost. A i nije iznenadjenje sto se sir sverca s obzirom na cijene...

Dule Astro

pre 10 godina

"Nikolovu su, inače, u nadležnoj inspekciji rekli da oni kontrolišu mikrobiološku ispravnost proizvoda koji se uvoze, ali da Srbija nema mogućnost niti laboratorije koje bi mogle da proveravaju sastav proizvoda."

MENI DOSTA!

Ana

pre 10 godina

Milane, nije tacno da Srbi VOLE da kupuju/jedu uzasan kvalitet; ali su prisiljeni zbog cena. Kupila sam nedavno parcence jednog zutog sira na kome je pisalo KACKAVALJ (a ja mislim da je kackavalj zreo ovcji sir iz okoline Pirota) koji je kostao, cini mi se, 930 dinara/kg. To je bio najjeftiniji medju "zutim" sirevima, manje su kostali ti proizvodi (ne moze im se dati ime sir, jer to nije sir)od biljne masti. Elem, taj tzv. kackavalj je bio kao guma, kad se zvace, skripi pod zubima, nit' je slan, nit' ima bilo kakav ukus. Sve ostalo je kostalo preko 1000 dinara/kg, kojekakve gaude i slicno, sirevi koji u celoj Evropi kostaju 5 - 7 eura/kg. Dokle cemo da trpimo da nas truju i da nam to debelo naplacuju?!

Miki

pre 10 godina

E sad lepo, neka "ekipa" na Ministarstvu za poljoprivredu, koja je bila nadležna da ovu prijavu obmane potrošača i uvoza opasnih namirnica obradi i preduzme zakonske korake, popije otkaz u kompletu i ustupi svoje mesto najboljim mladim diplomcima sa Veterine i Poljoprivrednog fakulteta, koji će da rade svoj posao.

mirko

pre 10 godina

Zato ja ceo svoj život kupujem sir od seljaka na pijaci. Sada ispod tezge, jer kao nije zdravo, nije po evropskim standardima tako prodavati. Ipak ... ako su mogli moji stari tako, a doživeli su (i još uvek žive) duboku starost, zašto bih se ja pravio pametan i kupovao po supermarketima? Stalni prodavac je zlata vredan. Stalnom kupcu uvek ostavi sve malo kvalitetnije i sve po malo više, a sve naplati malo manje i svi srećni.
Zato mleko sa pijace kada ga skuvam ima kajmaka koliko ni jedno drugo iz trgovine nema (ako ga uopšte i ima).

pirotski kackavalj

pre 10 godina

U Pirotu zna se gde se kupuje kvalitetan sir i kackavalj, u prodavnicu mlekarske škole, prodavnicu stara planina ili kod Cirka u selo Krupac.

Милан

pre 10 godina

Само идиот може помислити да је нешто што је дупло јефтиније истог или бољег квалитета, а такви су нажалост грађани Србије који воле да купују ужасан квалитет и тиме затварају домаћа радна места због краткорочне уштеде, и на крају кукају како нема посла.

ironman

pre 10 godina

Sad je postalo jako cool i IN piti/jesti mlecne proizvode sa sto manje mlecne masti. To je toliko sramotno da proizvodjaci cak i isticu cinjenicu da u njihovim proizvodima ima manje od 1% mlecne masti.
pod hitno doneti zakon i jasno formulisati sta moze da se zove sirom i ostalim mlecnim proizvodima.
Probajte jedan od onih sireva sto prodaju u kutijama - kao karton da jedes!

uf

pre 10 godina

navedene "sireve" nisam primetio u prodavnicama,ali biljne sireve jesam i jasno su obelezeni kao takvi. zbog cega se u clanku ne navodi gde se prodaju?

lala iz sumadije

pre 10 godina

...pre par meseci , u jeku afere sa alfatoksinom preselili smo se iz centra grada u selo I kupili koze. priznajem da ovo nije bio glavni razlog za selidbu ali nam je samo ucvrstilo ubedjenje da je ovo sto radimo ispravno. poceli smo sa muzom, prvo za sopstvene potrebe ,a onda visak plasirali na trziste. zatim smo kupili jos koza I planiramo da nam ovo bude zanimanje u buducnosti. ako vam neko kaze da se ne isplati ziveti na selu, znajte da laze. mi svu hranu kupujemo I to ne stedimo I opet ima zarade. ne mozete se obogatiti preko noci ,ali mozete da zivite normalno bez gazde I sefova za vratom. ko ima mogucnosti, treba da proba, nije lako ,ali isplati se. zelim vam svu srecu...

drmatoriks

pre 10 godina

@mattko: "to je zdravo i verski opravadano."

Ovi "sirevi" sadrže palmino ulje i hidrogenizovane biljne masti. Evo šta Svetska zdravstvena organizacija kaže o palminom ulju: "Palmino ulje povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i spada u istu kategoriju rizika kao transmasne kiseline."

Hidrogenizovane biljne masti su zapravo margarini, to jest transmasne kiseline. Svako ko nešto elementarno zna o ishrani zaobilazi margarine u najširem luku, jer su potpuno neprirodni, naš organizam nema enzime za razgradnju njihovih masnoća, uništavaju zdrave ćelije i lepe se za krvne sudove i zakrčuju ih.

Palmino ulje ima sličan ili isti učinak. Ono jeste prirodno, ali njegov sastav je loš za ljudsku ishranu, više od 50% loših, zasićenih palmitičnih kiselina i samo 9% korisnih.

Dakle, ovi veštački sirevi, baš kao i tzv. biljni kačkavalj koji se već godinama uvozi iz Makedonije, Grčke i Nemačke, takođe baziran na margarinima, nisu ni zdravi ni verski opravdani. Ne znam tu veru koja opravdava da ljudi jedu nezdravu hranu.

Bojan1

pre 10 godina

Najtuznije od svega je sto je ovo samo vrh ledenog brega jer je slicna situacija sa skoro svim prehrambenim proizvodima. Da samo znate kakvo se sve pilece, junece, svinjsko i ostalo meso prodaje, plakali biste tri dana. O zloglasnom "Matijevicu" da ne pricam. Ili cuveni "zlatiborac". Jes zlatiborac, malo sutra. Mozete vi sve to da izbegavate, ali sta mislite sta vam posluze na slavama, rodjendanima i ostalim veseljima. Domacin uvek gleda da prodje sto jeftinije. Verovatno nema drzave na svetu koja toliko smisljeno i beskrupulozno radi na unistenju sopstvenog naroda kao Srbija.

carb

pre 10 godina

Eeeee, da ste vi zivi i zdravi. Pogledajte malo bolje i etikete ostalih stvari koje jedete:
Mlecna cokolada, sastav: Secer, kakao, hidrogenizovana biljna mast, obrano mleko.
'Sir' za mazanje poznate domace mlekare: "Obrano mleko, hidrogenizovana biljna mast".
Novo mleko poznate domace mlekare: 2.2% mlecne masti. I jos se hvale sa tim? Dodjavola, da mleko ne treba da bude masno, krave bi davale posno mleko.

Lagano, ali sigurno cete uskoro jesti najgori, najsugaviji, najnekvalitetniji margarin u svemu sto je nekada sadrzalo mlecnu mast.

domaćini

pre 10 godina

Takve stvari, neispravno mleko, sirevi i ostalo se prodaju u diskontnim lancima poput DIS-a sa oznakom "najpovoljnije" i oni regularno otkupljuju sve što je škart po mlekarama i ostaloj proizvodnji.

Miroslav

pre 10 godina

Ja sam 2-3 puta kupio taj sir za oko 200RSD. Fetela, Fetelina ili slično ime. Lagan je za i ukusan mada malo čudan posle par dana pa sam prestao da ga kupujem. Sad znam i zbog čega je to.
A o cenam proizvoda kod nas je teško sa razumom govoriti. Moj lični utisak je da proizvodi koji su na 'akciji' imaju sasvim normalnu cenu i maržu te da trgovci mogu regularno da posluju sa tim cenama. Sve što nije na akciji košta papreno i tu je zapravo glavni trgovački kajmak; ali to je samo moj utisak.
Često kupujem AD mleko od 1l; cena u januaru 2013 - 100RSD a trenutno u
august - 118RSD!! I sa 100 dinara su imali zaradu.

tartufa

pre 10 godina

Evo min. Knežević hita da nam objasni da je ta "mešavina-ne-znam-čega-sve" nešto najkvalitetnije što mož da se pojede...Procenat nepoznatih astojaka će montirati taman da bude kolko treba!

Sasa

pre 10 godina

Malo cariniku,malo policajcu,malo inspekciji i mrtva krava moze da se uveze!!!

Sta rade nadlezne sluzbe?
Zar proizvodjac treba da ide da ih juri da rade svoj posao?
Ko stiti potrosace?
Sve inspekcije u nadleznosti Ministarstva poljoprivrede skoro da nista ne rade.Probajte da okrenete neki telefon u ministastvu poljoprivrede.
U Srbiji studiju o uticaju na zivotnu sredinu mora da napravi pastrmski ribnjak,a farma sa 400 grla mlecne stoke ne mora da ima ni upotrebnu dozvolu niti pomenutu studiju./Bas u Dimitrovgradu?!?!?/
Kako moze uopste /nazovi/sir da se uvozi u gepeku automobila i da niko ne reaguje?

Janko

pre 10 godina

Idite u prodavnicu i uzmite u ruke sve ono što se zove "topljeni sir", i pogledajte deklaraciju - kod nekih sira ima svega 7%, a ostalo je voda, so i brdo kojekakvih hemikalija. I to te izađe daleko skuplje nego da odsečeš krišku sira i sam je istopiš i namažeš na hleb...

Svi jeftini sirevi su biljni.

pre 10 godina

Kod nas uveliko prodaju sireve koji nemaju ni trunke mleka vec se prave od biljnih masnoca i vestackih aroma i boja, a sto je najgore to nigde ne pise kada se kupuje na meru.

FrancoSrb

pre 10 godina

Kad se setim da pre nekoliko meseci u celoj zapadnoj Evropi izbi gadan skandal oko konjskog mesa dotatog u hamburgere i lazanje....

Sve se takoreci istog dana povuce iz prodaje, objavise brendove kod cijih su proizvoda utvrdjeni tragovi (cak i minimalni tragovi DNK konjskog mesa), zatvorise i firmu preko koje je ubaceno u prodaju.

I sav taj dar-mar samo zbog cinjenice da je kupac obmanut! Konjsko meso nije opasno za jelo, ali ljudi jednostavno ne zele da im se serviraju m...a umesto bubrega.
Kod nas pak svi nesto mudro cute, niko ni za sta nije nadlezan, ne postoje laboratorije.... Pa nece ni postojati, ovako je jednostavnije: nema ko ili nema se cime i sve prolazi.

Lillith

pre 10 godina

Od kada imam dete veoma pazim na kvalitet namirnica koje konzumiramo. Od nedavno sama pravim sir. Moj muz tvrdi da to nije jeftiniji nacin, ali ja znam da je zdravo za moje dete, a to nema cenu.

mrzimdevedesete

pre 10 godina

u super veru su koliko toliko fer da stave etiketu, samo mora detaljno da se cita i da se ne veruje prodavcima koji mere i pakuju na standu sa sirevima, jher oni sve zovu: sir.

Mi

pre 10 godina

Mogao bi neko da skupi m*** i kaze koji od kojih to proizvodjaca dolazi.
(Igor, 19. avgust 2013 10:21)

Nije kriv proizvodjac, vec prodavac koji to jasno ne napise ako je roba u rinfuzu!

Ana

pre 10 godina

Za sebe kupujem Ella Sir iz supermarketa, posto se bavim sprotom i treba mi povecan unos proteina. Moji cale i keva vole gibanicu i odjednom su u frizideru poceli da se pojavljuju cudni sirevi, cale nasao jeftino, kao za gibanicu im je dobro, a posto mi je culo ukusa istancano, cim sam probala, odmah sam primetila da to nema blage veze sa sirom i dignuta je revolucija u kuci da se to ne kupuje i da se ne truju. Bolje kupiti kilo svinjske masti, bar ces znati sta jedes!

A skoro sam se nasmejala, citam sastav, na mleku trajnom kod nas u Srbiji na 100 gr ima 2.9 gr proteina, a hleb crni mi doneli iz Evrope, ista kolicina ima 6 gr proteina.

Vise proteina ima u tom hlebu nego u nasem mleku!
Pa ti sad pij mleko i daj deci mleko da porastu, ahhha ha.

Movado

pre 10 godina

I ovako je zdravije nego da trpaju nade mleko, naravno za nase mlekare pricam. A ako propadnu nije neka steta i ovako su nam skuplji nasi proizvodi nego u susednim zemljama gde ih salju i placaju putarinu i carinu.

Aleksa

pre 10 godina

Prodaju se u prodavničicama na pijacama koje drže male mlekare. Ima ih bar desetak ovde, svaka planina ima po jednu: Jastrebačka, Kopaonička, Zlatiborska... Iz većine njih sam probao sir jer to moj ćale kupuje i svi do jednog su "margarinci" kako ih ja zovem. Baš juče razmišljam da se još niko nije bavio u medijima sirevima margarincima i eto danas pišete.

Blago vama ako vam je sir najveci problem

pre 10 godina

Pa sta ? Sir u Srbiji nije sir, cokolada nije cokolada, pivo nije pivo ! I zivot u Srbiji nije zivot. Kako drugacije da se nazove trajanje sa 400 Evra prosecne plate ?

katanja

pre 10 godina

ja sam zivi primer,jako sam osetljiv na mlecne proizvode mleko,sir,kajmak... sto znaci dijareja me ne zaobilazi kada probam cep od flase mleka pravog,ili malu kasicicu kajmaka jednostavno od zelje,a sve proizvode iz radnje mleko,sir,kajmak jedem bez problemaaa,sto znaci da nema M od mleka!

...................

pre 10 godina

za ovakve probleme postoji prosto resenje,a zove se katanac.a vi redakcijo
mogli ste na naslovnu stranu da stavite neki tekst o godisnjici cerske bitke umesto mihine izjave,lupetanja iz fudbalskog saveza isl.valjda su slavni nam preci zasluzili bar da ih spomenemo dostojno na godisnjicu njihovog slavnog podviga

hehehe

pre 10 godina

Od kada imam dete veoma pazim na kvalitet namirnica koje konzumiramo. Od nedavno sama pravim sir. Moj muz tvrdi da to nije jeftiniji nacin, ali ja znam da je zdravo za moje dete, a to nema cenu.
(Lillith, 19. avgust 2013 13:45)

Da li koristite mleko iz prodavniceza za pravljenje sira?!

Radomir

pre 10 godina

Ovo za sir sam se prilično iznenadio, ali je slučajno baš danas bio jedan rođak kod mene u goste. Ja njemu rekao ovo za sireve iz teksta, kada on meni još veće iznenađenje.
Naime, već više od 6 godina radi u firmi koja proizvodi i prodaje mleko IMLEK-u. Ali to je bilo do ove godine. Sada su prestali (IMLEK) da otkupljuju od svih u Srbiji (ili od većine), jer umesto mleka koriste neku melasu koju uvoze. I od toga prave mleko. Znači u IMLEK-u nema ni M od MLEKA. A mi to uzimamo kao za decu jer je dobro. E pa više nije.
Jedino "Mlekara" Šabac još uvek otkupljuje mleko od njih.

Druga priča je od proizvođača (sa sela, dakle, original) koji je doneo da proda sir na pijaci. U jednom trenutku većina prodavaca se na brzinu spakovala i zbrisala negde. Ostao on i još par prodavaca. Onda je "iznenada" naišla inspekcija. Odgovor je u tekstu koji smo pročitali.

Inače, živim u Vranju i mogu lično da potvrdim ovakve i slične priče.

Fikus

pre 10 godina

Sramota,skandal. Na šta ovo liči, ovo je samo jedna od niza vesti na ovu temu,tj. na temu ishrane u Srbiji. Kada će već jednom naša država da kontroliše hranu i da oštro kažnjava svakoga ko hoće da podvali? (Kojot, 19. avgust 2013 10:15 E moj druze,dokle god mi,kao narod,sve to samo gledamo,cutimo,trpimo i kupujemo sve to sto nam plasiraju,to sto si spomenuo se verovatno nikada nece desiti.Nazalost.

aleksa

pre 10 godina

Kako napraviti domaci sir bez neke velike nauke. Covek sve objasnio, i domacu proizvodnju i sta kupujemo u prodavnicama
http://www.youtube.com/watch?v=5nYlsV0p8uU

Milosav

pre 10 godina

Od tog mleka ne moze da se pravi sir.
(ja, 19. avgust 2013 16:24)

A znate li vi kada je Carapan pricao sinu, kaze, znas ti sine da vino i od grozdje moze da se pravi! :)

Nikolina

pre 10 godina

Kada prvi put vidite kako draga osoba umire od raka pre svoje 50-te, setite se ovog clanka i proizvodjaca prevaranata, podmitljivih inspektora i drzave koja ovo dozvoljava. A vi se onda zabavite realitijima i silikonskim sisama, a vasi dragi neka se polako ali sigurno truju.

aleksa

pre 10 godina

(hehehe, 19. avgust 2013 14:46)
Mozda je bolje malo mucnuniti mozgom pa napisati. Smesko, sir se ne pravi od pasterizovanog mleka. A nepasterizovano je moguce kupiti na svakoj pijaci od seljaka.

Trebaju nam četvore oči.

pre 10 godina

Ministarstvo trgovine hitno da naredi da se proizvod povuče iz prodaje.
Kazniti proizvođače i trgovce jer DEKLARACIJA NE ODGOVARA PROIZVODU.

Ana

pre 10 godina

Da li koristite mleko iz prodavniceza za pravljenje sira?!
(hehehe, 19. avgust 2013 14:46)- ne, ja mislim da drze kravu na balkonu, kao i svaki prosecan stanovnik srpskih gradova. Ili mislis da je bolje kupitiod seljaka? A od koga otkupljuje PKB i ostali?
Smesko, sir se ne pravi od pasterizovanog mleka - Aleksa, ima mnogo sireva koji se prave od pasterizovanog mleka - kvark, rikota, gorgonzola itd.

samo polako

pre 10 godina

Problem sa hidrogenizovannim uljiima je visok sadržaj trans-masnih kiselina. Drugi problem je što se u Srbiji ni na legalnim deklaracijama ne navodi prisustvo i količina trans-masnih kiselina.

hehehehe

pre 10 godina

(hehehe, 19. avgust 2013 14:46)
Mozda je bolje malo mucnuniti mozgom pa napisati. Smesko, sir se ne pravi od pasterizovanog mleka. A nepasterizovano je moguce kupiti na svakoj pijaci od seljaka.
(aleksa, 19. avgust 2013 15:38)

Da si malo mucnuo glavom znao bi da se sir, jogurt itd, moze napraviti i od mleka iz prodavnice. Da li si cuo za punomasno mleko?!. Sto bi neko kupovao od seljaka na pijaci mleko da pravi sir, kada moze kupiti od istog gotov proizvod?!

Krušar-Ćuprija

pre 10 godina

Pa poštovani kupci na vama je da se ne date.Obrazujte se i nemojte da kupite takav "sir".Ali sudeći po komentarima ima dosta i prolupavanja i neznanja.I znajte da već par godina u bureku sa sirom nema sira.Nadjite jednu pekaru koja stavlja sir otkupljen od seljaka.Sve industrija.A i seljaci,kada naprave sir na stari način(provreo)onda i neka je 350 dinara jer mora da odleži.Medjutim oni prave sir na novi način,brzi,koji se za noć napravi.Za kilo sira 5 litra mleka.Cena mleka kod otkuplivača 30 dinara.

Jole

pre 10 godina

Ne znam šta je problem. Čitajte deklaraciju ljudi. Piše da se zove Fetela i da ima 72% mlečnih proteina. Prodaje ga Aman po akcijskoj ceni za 210 dinara. Sir je ukusan, malo je mekši od "pravog" feta sira i nigde ne piše da je to sir. Kupujem ga zbog cene i dobrog ukusa. Koliko ja znam mlečni proteini su poreklom iz mleka - inače se ne bi zvali mlečni! Pozdrav!

Movado

pre 10 godina

I ovako je zdravije nego da trpaju nade mleko, naravno za nase mlekare pricam. A ako propadnu nije neka steta i ovako su nam skuplji nasi proizvodi nego u susednim zemljama gde ih salju i placaju putarinu i carinu.

Милан

pre 10 godina

Само идиот може помислити да је нешто што је дупло јефтиније истог или бољег квалитета, а такви су нажалост грађани Србије који воле да купују ужасан квалитет и тиме затварају домаћа радна места због краткорочне уштеде, и на крају кукају како нема посла.

domaćini

pre 10 godina

Takve stvari, neispravno mleko, sirevi i ostalo se prodaju u diskontnim lancima poput DIS-a sa oznakom "najpovoljnije" i oni regularno otkupljuju sve što je škart po mlekarama i ostaloj proizvodnji.

mirko

pre 10 godina

Zato ja ceo svoj život kupujem sir od seljaka na pijaci. Sada ispod tezge, jer kao nije zdravo, nije po evropskim standardima tako prodavati. Ipak ... ako su mogli moji stari tako, a doživeli su (i još uvek žive) duboku starost, zašto bih se ja pravio pametan i kupovao po supermarketima? Stalni prodavac je zlata vredan. Stalnom kupcu uvek ostavi sve malo kvalitetnije i sve po malo više, a sve naplati malo manje i svi srećni.
Zato mleko sa pijace kada ga skuvam ima kajmaka koliko ni jedno drugo iz trgovine nema (ako ga uopšte i ima).

...................

pre 10 godina

za ovakve probleme postoji prosto resenje,a zove se katanac.a vi redakcijo
mogli ste na naslovnu stranu da stavite neki tekst o godisnjici cerske bitke umesto mihine izjave,lupetanja iz fudbalskog saveza isl.valjda su slavni nam preci zasluzili bar da ih spomenemo dostojno na godisnjicu njihovog slavnog podviga

uf

pre 10 godina

navedene "sireve" nisam primetio u prodavnicama,ali biljne sireve jesam i jasno su obelezeni kao takvi. zbog cega se u clanku ne navodi gde se prodaju?

Draganče

pre 10 godina

S obzirom da u ovoj "državi" ama baš ništa ne funkcioniše, Srbija nema pravo da se naziva DRŽAVA. Ovo pre liči na neku zajednicu mućkaroša, muvaroša, kriminalaca, trovača itd.

hehehehe

pre 10 godina

(hehehe, 19. avgust 2013 14:46)
Mozda je bolje malo mucnuniti mozgom pa napisati. Smesko, sir se ne pravi od pasterizovanog mleka. A nepasterizovano je moguce kupiti na svakoj pijaci od seljaka.
(aleksa, 19. avgust 2013 15:38)

Da si malo mucnuo glavom znao bi da se sir, jogurt itd, moze napraviti i od mleka iz prodavnice. Da li si cuo za punomasno mleko?!. Sto bi neko kupovao od seljaka na pijaci mleko da pravi sir, kada moze kupiti od istog gotov proizvod?!

Jole

pre 10 godina

Ne znam šta je problem. Čitajte deklaraciju ljudi. Piše da se zove Fetela i da ima 72% mlečnih proteina. Prodaje ga Aman po akcijskoj ceni za 210 dinara. Sir je ukusan, malo je mekši od "pravog" feta sira i nigde ne piše da je to sir. Kupujem ga zbog cene i dobrog ukusa. Koliko ja znam mlečni proteini su poreklom iz mleka - inače se ne bi zvali mlečni! Pozdrav!

Nikolina

pre 10 godina

Kada prvi put vidite kako draga osoba umire od raka pre svoje 50-te, setite se ovog clanka i proizvodjaca prevaranata, podmitljivih inspektora i drzave koja ovo dozvoljava. A vi se onda zabavite realitijima i silikonskim sisama, a vasi dragi neka se polako ali sigurno truju.

Blago vama ako vam je sir najveci problem

pre 10 godina

Pa sta ? Sir u Srbiji nije sir, cokolada nije cokolada, pivo nije pivo ! I zivot u Srbiji nije zivot. Kako drugacije da se nazove trajanje sa 400 Evra prosecne plate ?

Ana

pre 10 godina

Milane, nije tacno da Srbi VOLE da kupuju/jedu uzasan kvalitet; ali su prisiljeni zbog cena. Kupila sam nedavno parcence jednog zutog sira na kome je pisalo KACKAVALJ (a ja mislim da je kackavalj zreo ovcji sir iz okoline Pirota) koji je kostao, cini mi se, 930 dinara/kg. To je bio najjeftiniji medju "zutim" sirevima, manje su kostali ti proizvodi (ne moze im se dati ime sir, jer to nije sir)od biljne masti. Elem, taj tzv. kackavalj je bio kao guma, kad se zvace, skripi pod zubima, nit' je slan, nit' ima bilo kakav ukus. Sve ostalo je kostalo preko 1000 dinara/kg, kojekakve gaude i slicno, sirevi koji u celoj Evropi kostaju 5 - 7 eura/kg. Dokle cemo da trpimo da nas truju i da nam to debelo naplacuju?!

mrzimdevedesete

pre 10 godina

u super veru su koliko toliko fer da stave etiketu, samo mora detaljno da se cita i da se ne veruje prodavcima koji mere i pakuju na standu sa sirevima, jher oni sve zovu: sir.

Mi

pre 10 godina

Mogao bi neko da skupi m*** i kaze koji od kojih to proizvodjaca dolazi.
(Igor, 19. avgust 2013 10:21)

Nije kriv proizvodjac, vec prodavac koji to jasno ne napise ako je roba u rinfuzu!

Ana

pre 10 godina

Da li koristite mleko iz prodavniceza za pravljenje sira?!
(hehehe, 19. avgust 2013 14:46)- ne, ja mislim da drze kravu na balkonu, kao i svaki prosecan stanovnik srpskih gradova. Ili mislis da je bolje kupitiod seljaka? A od koga otkupljuje PKB i ostali?
Smesko, sir se ne pravi od pasterizovanog mleka - Aleksa, ima mnogo sireva koji se prave od pasterizovanog mleka - kvark, rikota, gorgonzola itd.

ironman

pre 10 godina

Sad je postalo jako cool i IN piti/jesti mlecne proizvode sa sto manje mlecne masti. To je toliko sramotno da proizvodjaci cak i isticu cinjenicu da u njihovim proizvodima ima manje od 1% mlecne masti.
pod hitno doneti zakon i jasno formulisati sta moze da se zove sirom i ostalim mlecnim proizvodima.
Probajte jedan od onih sireva sto prodaju u kutijama - kao karton da jedes!

Ana

pre 10 godina

Za sebe kupujem Ella Sir iz supermarketa, posto se bavim sprotom i treba mi povecan unos proteina. Moji cale i keva vole gibanicu i odjednom su u frizideru poceli da se pojavljuju cudni sirevi, cale nasao jeftino, kao za gibanicu im je dobro, a posto mi je culo ukusa istancano, cim sam probala, odmah sam primetila da to nema blage veze sa sirom i dignuta je revolucija u kuci da se to ne kupuje i da se ne truju. Bolje kupiti kilo svinjske masti, bar ces znati sta jedes!

A skoro sam se nasmejala, citam sastav, na mleku trajnom kod nas u Srbiji na 100 gr ima 2.9 gr proteina, a hleb crni mi doneli iz Evrope, ista kolicina ima 6 gr proteina.

Vise proteina ima u tom hlebu nego u nasem mleku!
Pa ti sad pij mleko i daj deci mleko da porastu, ahhha ha.

aleksa

pre 10 godina

(hehehe, 19. avgust 2013 14:46)
Mozda je bolje malo mucnuniti mozgom pa napisati. Smesko, sir se ne pravi od pasterizovanog mleka. A nepasterizovano je moguce kupiti na svakoj pijaci od seljaka.

Kojot

pre 10 godina

Sramota,skandal. Na šta ovo liči, ovo je samo jedna od niza vesti na ovu temu,tj. na temu ishrane u Srbiji. Kada će već jednom naša država da kontroliše hranu i da oštro kažnjava svakoga ko hoće da podvali?

pirotski kackavalj

pre 10 godina

U Pirotu zna se gde se kupuje kvalitetan sir i kackavalj, u prodavnicu mlekarske škole, prodavnicu stara planina ili kod Cirka u selo Krupac.

Dule Astro

pre 10 godina

"Nikolovu su, inače, u nadležnoj inspekciji rekli da oni kontrolišu mikrobiološku ispravnost proizvoda koji se uvoze, ali da Srbija nema mogućnost niti laboratorije koje bi mogle da proveravaju sastav proizvoda."

MENI DOSTA!

Kačamak

pre 10 godina

Danas je čovek jedino siguran da se otisne u planine, uzgaja hranu u sopstvenoj bašti, i da drži krave i ovce. Jer sve je otišlo dođavola.

Bosanac

pre 10 godina

Po Beogradu sam cesto i svuda i mogu reci da u zivotu nisam vidio cijene sireva kao kod vas!
U Bosni su recimo sirevi Edamer, Gauda... oko 10-12 km po kg ( 5-6 e).
Od nasih domacih proizvodjaca (recimo Travnicki) , pa do uvoznih ( Meggle, Bayerland...) svi drze iste cijene. Kod vas u najmanju ruku traze duplo love za istu stvar sto je totalna ludost. A i nije iznenadjenje sto se sir sverca s obzirom na cijene...

carb

pre 10 godina

Eeeee, da ste vi zivi i zdravi. Pogledajte malo bolje i etikete ostalih stvari koje jedete:
Mlecna cokolada, sastav: Secer, kakao, hidrogenizovana biljna mast, obrano mleko.
'Sir' za mazanje poznate domace mlekare: "Obrano mleko, hidrogenizovana biljna mast".
Novo mleko poznate domace mlekare: 2.2% mlecne masti. I jos se hvale sa tim? Dodjavola, da mleko ne treba da bude masno, krave bi davale posno mleko.

Lagano, ali sigurno cete uskoro jesti najgori, najsugaviji, najnekvalitetniji margarin u svemu sto je nekada sadrzalo mlecnu mast.

Lillith

pre 10 godina

Od kada imam dete veoma pazim na kvalitet namirnica koje konzumiramo. Od nedavno sama pravim sir. Moj muz tvrdi da to nije jeftiniji nacin, ali ja znam da je zdravo za moje dete, a to nema cenu.

Bojan1

pre 10 godina

Najtuznije od svega je sto je ovo samo vrh ledenog brega jer je slicna situacija sa skoro svim prehrambenim proizvodima. Da samo znate kakvo se sve pilece, junece, svinjsko i ostalo meso prodaje, plakali biste tri dana. O zloglasnom "Matijevicu" da ne pricam. Ili cuveni "zlatiborac". Jes zlatiborac, malo sutra. Mozete vi sve to da izbegavate, ali sta mislite sta vam posluze na slavama, rodjendanima i ostalim veseljima. Domacin uvek gleda da prodje sto jeftinije. Verovatno nema drzave na svetu koja toliko smisljeno i beskrupulozno radi na unistenju sopstvenog naroda kao Srbija.

hehehe

pre 10 godina

Od kada imam dete veoma pazim na kvalitet namirnica koje konzumiramo. Od nedavno sama pravim sir. Moj muz tvrdi da to nije jeftiniji nacin, ali ja znam da je zdravo za moje dete, a to nema cenu.
(Lillith, 19. avgust 2013 13:45)

Da li koristite mleko iz prodavniceza za pravljenje sira?!

katanja

pre 10 godina

ja sam zivi primer,jako sam osetljiv na mlecne proizvode mleko,sir,kajmak... sto znaci dijareja me ne zaobilazi kada probam cep od flase mleka pravog,ili malu kasicicu kajmaka jednostavno od zelje,a sve proizvode iz radnje mleko,sir,kajmak jedem bez problemaaa,sto znaci da nema M od mleka!

Helena

pre 10 godina

Kako se uvek ugledamo na losije od sebe.Sto se ne ugledamo na Italijane i Grke u pogledu kulture ishrane. Pisite sto vise o ovakvim prevarama pootrosaca. Ko god to radi bednik je i neprijatelj svog naroda.

Miki

pre 10 godina

E sad lepo, neka "ekipa" na Ministarstvu za poljoprivredu, koja je bila nadležna da ovu prijavu obmane potrošača i uvoza opasnih namirnica obradi i preduzme zakonske korake, popije otkaz u kompletu i ustupi svoje mesto najboljim mladim diplomcima sa Veterine i Poljoprivrednog fakulteta, koji će da rade svoj posao.

Miroslav

pre 10 godina

Ja sam 2-3 puta kupio taj sir za oko 200RSD. Fetela, Fetelina ili slično ime. Lagan je za i ukusan mada malo čudan posle par dana pa sam prestao da ga kupujem. Sad znam i zbog čega je to.
A o cenam proizvoda kod nas je teško sa razumom govoriti. Moj lični utisak je da proizvodi koji su na 'akciji' imaju sasvim normalnu cenu i maržu te da trgovci mogu regularno da posluju sa tim cenama. Sve što nije na akciji košta papreno i tu je zapravo glavni trgovački kajmak; ali to je samo moj utisak.
Često kupujem AD mleko od 1l; cena u januaru 2013 - 100RSD a trenutno u
august - 118RSD!! I sa 100 dinara su imali zaradu.

tartufa

pre 10 godina

Evo min. Knežević hita da nam objasni da je ta "mešavina-ne-znam-čega-sve" nešto najkvalitetnije što mož da se pojede...Procenat nepoznatih astojaka će montirati taman da bude kolko treba!

Svi jeftini sirevi su biljni.

pre 10 godina

Kod nas uveliko prodaju sireve koji nemaju ni trunke mleka vec se prave od biljnih masnoca i vestackih aroma i boja, a sto je najgore to nigde ne pise kada se kupuje na meru.

drmatoriks

pre 10 godina

@mattko: "to je zdravo i verski opravadano."

Ovi "sirevi" sadrže palmino ulje i hidrogenizovane biljne masti. Evo šta Svetska zdravstvena organizacija kaže o palminom ulju: "Palmino ulje povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i spada u istu kategoriju rizika kao transmasne kiseline."

Hidrogenizovane biljne masti su zapravo margarini, to jest transmasne kiseline. Svako ko nešto elementarno zna o ishrani zaobilazi margarine u najširem luku, jer su potpuno neprirodni, naš organizam nema enzime za razgradnju njihovih masnoća, uništavaju zdrave ćelije i lepe se za krvne sudove i zakrčuju ih.

Palmino ulje ima sličan ili isti učinak. Ono jeste prirodno, ali njegov sastav je loš za ljudsku ishranu, više od 50% loših, zasićenih palmitičnih kiselina i samo 9% korisnih.

Dakle, ovi veštački sirevi, baš kao i tzv. biljni kačkavalj koji se već godinama uvozi iz Makedonije, Grčke i Nemačke, takođe baziran na margarinima, nisu ni zdravi ni verski opravdani. Ne znam tu veru koja opravdava da ljudi jedu nezdravu hranu.

lala iz sumadije

pre 10 godina

...pre par meseci , u jeku afere sa alfatoksinom preselili smo se iz centra grada u selo I kupili koze. priznajem da ovo nije bio glavni razlog za selidbu ali nam je samo ucvrstilo ubedjenje da je ovo sto radimo ispravno. poceli smo sa muzom, prvo za sopstvene potrebe ,a onda visak plasirali na trziste. zatim smo kupili jos koza I planiramo da nam ovo bude zanimanje u buducnosti. ako vam neko kaze da se ne isplati ziveti na selu, znajte da laze. mi svu hranu kupujemo I to ne stedimo I opet ima zarade. ne mozete se obogatiti preko noci ,ali mozete da zivite normalno bez gazde I sefova za vratom. ko ima mogucnosti, treba da proba, nije lako ,ali isplati se. zelim vam svu srecu...

Trebaju nam četvore oči.

pre 10 godina

Ministarstvo trgovine hitno da naredi da se proizvod povuče iz prodaje.
Kazniti proizvođače i trgovce jer DEKLARACIJA NE ODGOVARA PROIZVODU.

Radomir

pre 10 godina

Ovo za sir sam se prilično iznenadio, ali je slučajno baš danas bio jedan rođak kod mene u goste. Ja njemu rekao ovo za sireve iz teksta, kada on meni još veće iznenađenje.
Naime, već više od 6 godina radi u firmi koja proizvodi i prodaje mleko IMLEK-u. Ali to je bilo do ove godine. Sada su prestali (IMLEK) da otkupljuju od svih u Srbiji (ili od većine), jer umesto mleka koriste neku melasu koju uvoze. I od toga prave mleko. Znači u IMLEK-u nema ni M od MLEKA. A mi to uzimamo kao za decu jer je dobro. E pa više nije.
Jedino "Mlekara" Šabac još uvek otkupljuje mleko od njih.

Druga priča je od proizvođača (sa sela, dakle, original) koji je doneo da proda sir na pijaci. U jednom trenutku većina prodavaca se na brzinu spakovala i zbrisala negde. Ostao on i još par prodavaca. Onda je "iznenada" naišla inspekcija. Odgovor je u tekstu koji smo pročitali.

Inače, živim u Vranju i mogu lično da potvrdim ovakve i slične priče.

Sasa

pre 10 godina

Malo cariniku,malo policajcu,malo inspekciji i mrtva krava moze da se uveze!!!

Sta rade nadlezne sluzbe?
Zar proizvodjac treba da ide da ih juri da rade svoj posao?
Ko stiti potrosace?
Sve inspekcije u nadleznosti Ministarstva poljoprivrede skoro da nista ne rade.Probajte da okrenete neki telefon u ministastvu poljoprivrede.
U Srbiji studiju o uticaju na zivotnu sredinu mora da napravi pastrmski ribnjak,a farma sa 400 grla mlecne stoke ne mora da ima ni upotrebnu dozvolu niti pomenutu studiju./Bas u Dimitrovgradu?!?!?/
Kako moze uopste /nazovi/sir da se uvozi u gepeku automobila i da niko ne reaguje?

aleksa

pre 10 godina

Kako napraviti domaci sir bez neke velike nauke. Covek sve objasnio, i domacu proizvodnju i sta kupujemo u prodavnicama
http://www.youtube.com/watch?v=5nYlsV0p8uU

Fikus

pre 10 godina

Sramota,skandal. Na šta ovo liči, ovo je samo jedna od niza vesti na ovu temu,tj. na temu ishrane u Srbiji. Kada će već jednom naša država da kontroliše hranu i da oštro kažnjava svakoga ko hoće da podvali? (Kojot, 19. avgust 2013 10:15 E moj druze,dokle god mi,kao narod,sve to samo gledamo,cutimo,trpimo i kupujemo sve to sto nam plasiraju,to sto si spomenuo se verovatno nikada nece desiti.Nazalost.

Krušar-Ćuprija

pre 10 godina

Pa poštovani kupci na vama je da se ne date.Obrazujte se i nemojte da kupite takav "sir".Ali sudeći po komentarima ima dosta i prolupavanja i neznanja.I znajte da već par godina u bureku sa sirom nema sira.Nadjite jednu pekaru koja stavlja sir otkupljen od seljaka.Sve industrija.A i seljaci,kada naprave sir na stari način(provreo)onda i neka je 350 dinara jer mora da odleži.Medjutim oni prave sir na novi način,brzi,koji se za noć napravi.Za kilo sira 5 litra mleka.Cena mleka kod otkuplivača 30 dinara.

Janko

pre 10 godina

Idite u prodavnicu i uzmite u ruke sve ono što se zove "topljeni sir", i pogledajte deklaraciju - kod nekih sira ima svega 7%, a ostalo je voda, so i brdo kojekakvih hemikalija. I to te izađe daleko skuplje nego da odsečeš krišku sira i sam je istopiš i namažeš na hleb...

Aleksa

pre 10 godina

Prodaju se u prodavničicama na pijacama koje drže male mlekare. Ima ih bar desetak ovde, svaka planina ima po jednu: Jastrebačka, Kopaonička, Zlatiborska... Iz većine njih sam probao sir jer to moj ćale kupuje i svi do jednog su "margarinci" kako ih ja zovem. Baš juče razmišljam da se još niko nije bavio u medijima sirevima margarincima i eto danas pišete.

FrancoSrb

pre 10 godina

Kad se setim da pre nekoliko meseci u celoj zapadnoj Evropi izbi gadan skandal oko konjskog mesa dotatog u hamburgere i lazanje....

Sve se takoreci istog dana povuce iz prodaje, objavise brendove kod cijih su proizvoda utvrdjeni tragovi (cak i minimalni tragovi DNK konjskog mesa), zatvorise i firmu preko koje je ubaceno u prodaju.

I sav taj dar-mar samo zbog cinjenice da je kupac obmanut! Konjsko meso nije opasno za jelo, ali ljudi jednostavno ne zele da im se serviraju m...a umesto bubrega.
Kod nas pak svi nesto mudro cute, niko ni za sta nije nadlezan, ne postoje laboratorije.... Pa nece ni postojati, ovako je jednostavnije: nema ko ili nema se cime i sve prolazi.

Milosav

pre 10 godina

Od tog mleka ne moze da se pravi sir.
(ja, 19. avgust 2013 16:24)

A znate li vi kada je Carapan pricao sinu, kaze, znas ti sine da vino i od grozdje moze da se pravi! :)

samo polako

pre 10 godina

Problem sa hidrogenizovannim uljiima je visok sadržaj trans-masnih kiselina. Drugi problem je što se u Srbiji ni na legalnim deklaracijama ne navodi prisustvo i količina trans-masnih kiselina.