Četvrtak, 15.08.2013.

21:48

Srbija dobija “nevidljivi“ MiG?

Ukoliko se srpsko i rusko rukovodstvo dogovore oko kredita, Srbija će u bližoj budućnosti dobiti "nevidljivi“ višefunkcionalni borbeni avion, pišu Novosti.

Izvor: Novosti

Srbija dobija “nevidljivi“ MiG? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

273 Komentari

Sortiraj po:

Bre!

pre 10 godina

Probacu da razjasnim samo jedno pitanje a to je da li nam trebaju ti avioni?(bilo koji, nebitno za ovaj komentar)
I za one koji veruju da necemo ratovati neko vreme i za one koji veruju da hocemo, ima i drugih razloga za ovu temu, naime, negde sam cuo da sve zemlje EU moraju imati presretace za svoje nebo da se ne bi doslo u situaciju da dozive isti scenario kao Amerika 9/11.
Uvedeno je kao obaveza da cuvate nebo svojim avionima ili da placate druge, ko kako moze, ali to je obaveza. Ti avioni nemoraju da slecu na brod ili da mogu da bombarduju ciljeve na zemlji ili sta god, samo moraju da budu sposobni da presretnu druge letelice.

Pozdrav svima

D61

pre 10 godina

"Migovi“ o kojima se pregovara su napravljeni od kompozitnih materijala i prekriveni su slojem koji ih čini teže primetnim za protivničke radare.

Sad mi prođe kroz glavu, prolazio sam pored Buđanovaca pre tri dana, "naši" su prvo pustili novinare da slikaju srušeni "nevidljivi", pa su došli Rusi i pokupili šta im treba, pa su naknadno pustili da Romi odnesu "višak"... Koliko se ja sećam.

Natalija Petrovna

pre 10 godina

Tema jeste “nevidljivi”,za koji ovde utvrdili da to nije,ali je tema otišla na zapadno-istočnu polemiku pa je to odgovor na taj deo poruka.Kanadjani i Nemci su imali toliki broj padova ali nije kriv Sveti Ilija,valjda tu nešto ima i u konstrukciji aviona,jer imati “svoju” verziju nekog vazduhoplova ne znači da je to drugi avion,pogotovu ako toliko padaju. Što se tiče smrtnosti pilota u F104 zbog katapulta naniže,pa ko je tu kriv za“genijalno”Stanley C-1 sedište,sistem koji iz razloga fiziologije prečesto ubijao pilote? Što se tiče vremena F15 do F18-odlični avioni ali uz ogromno održavanje.MiG-ovi,prilično dobri avioni za svoju cenu i svrhu - sa prekratkim resursom npr. Nepobitna je činjenica da Pentagon uz onolike milijarde za F22 nije dobio ono što je očekivao.Stalni neobični kvarovi, na oko 180 komada,koji ne lete iz više razloga,a 7 i palo što je mnogo,ako nisu leteli puno.O upotrebi u ratnim uslovima nije bilo ni govora.Sve su to podaci koji ne zadovoljavaju,naročito Pentagon,koji je dao do sada najveći novac za neki projekat.I jedno pitanje.Kada je poslednji put jedan USAF ili NATO u pravom dogfight-u oborio nekog?Samo neke bez radara i podrške kao naše nesrećnike 1999.-te.Teško za odgovor,dominacija Amera i Nato bazira se na brojčanoj premoći i sasvim drugom konceptu napada na svoje mete.Ili slaba opremljenost protivnika ili gadjanje raketama iz daljine.Čak i Rusija na tome mora prilično da radi,a i radi,jer je potrebno ponovo uspostaviti ravnotežu.

Sveti Ilija II

pre 10 godina

@F1fan - ako sam pogodio...:)
-----------------------------
"Odlično podsećanje.Hvala. Na netu sam pronašao podatke iz prošlosti američke avijacije da je 30 posto F-104 u Nemačkoj imalo udes s smrtnim ishodom po pilota, a u Kanadi čak 50 posto kupljenih je palo! Šta su Amerima Rusi tek radili sa starim MiG-15 u ratovima u Aziji..."
---------------------------------------------------------------------
(0) Izmedju "pronaci podatke" i "razumeti podatke" postoji jako velika razlika...:))
(1) Tema su 'nevidljivi' MiG-29 aparati za Srbiju...:))
(2) F-104 Starfajter je radjen u vise verzija. Verzija F-104G koju je koristilo RV Z Nemacke, Belgije, Holandije, Danske nije koristlo USAF.
F-104G je nazivan "leteci mrtvacki sanduk" i "Widow maker - onaj koji stvara udovice" i imao je veliki broj udesa sa smrtnim ishodom ali samo u RV Nemacke. Avion je po konst. shemi 'krilata raketa sa pilotom' tj. predvidjen je da bude iskljucivo 'pravolinijski' lovac-presretac i lovac-izvidjac a ne lovac-bombarder iz brisuceg leta kako ga je koristilo RV Z Nemacke. F-104G ne oprasta greske pilota i ima sistem senzora koji i na najmanju nepravilnost u postupanju izbacuje pilota. Izbacivanje pilota je reseno "na dole" usled cega nastaje navala krvi u glavu i smrt.
(3) Kanada je pravila svoju verziju, CF-104 a koriscena je i za raketira-
nje ciljeva na zemlji sa NRZ od 70mm i 127mm. Dugo je koriscen.
(4) Za slab uspeh MiG-15 u Koreji 'krivi' su samo slabo obuceni korejski i kineski piloti.

jastreb

pre 10 godina

@Ivo Andric: i dodje tako vreme..

"Znači, znači..." Da li ti je Dačić nešto u rodu. I još imaš smelosti da se potpisuješ kao Andrić!

A što se tiče aviona, obiđi malo specijalizovane sajtove koji se time bave, pa onda komentariši.

Beki Blumvud

pre 10 godina

Vucic je bas resio da opremi vojsku. Od trenutka kad je seo u ministarsku fotelju vojska je uvecala svoj kapital u vidu ratne opreme.

meskalin

pre 10 godina

Srbiji trenutno najvise trebaju nevidljivi avioni koji ce da isisu "nevidljive" pare jos vise iz djepova gradjana.

Totalne nebuloze kupovat avione kad ti je zemlja u haosu od nezaposlenosti.

F1fan

pre 10 godina

(Natalija Petrovna, 16. avgust 2013 21:17)
Odlično podsećanje.Hvala. Na netu sam pronašao podatke iz prošlosti američke avijacije da je 30 posto F-104 u Nemačkoj imalo udes s smrtnim ishodom po pilota, a u Kanadi čak 50 posto kupljenih je palo! Št su Amerima Rusi tek radili sa starim MiG-15 u ratovima u Aziji,sredinom prošlog veka, to je posebna priča.A ovaj F-22 sa cenom od 80 milijardi dolara za projekat je ništa drugo sem fijasko.Padali su i ruski avioni, čak i na aeromitinzima, najčešće zbog preteranih zahteva koje su pred pilote postavljali "ruski generali", ali izgubiti polovinu flote u udesima!!!

Адмирал флоте

pre 10 godina

Nisam zapadnjak nego neko ko radi u vojnoj industriji jedne velike i moćne sile. Sve što ste napisali NIJE taćno. F22 je najprodavaniji i najbolji(daleko)borbeni avion na svetu. Svi "bliski susretu" tog aviona sa ruskima su dokaz toga.
Vi ste ideološki obojeni, to je donekle razumljivo, ali ste toliko pristrasni da govorite(pišete) nerealne stvari,a to je ipak nedopustivo.
(Viktor, 16. avgust 2013 19:53)

F-22 је далеко од најпродаванијег авиона на свету. Произведено је нешто преко 180 комада (од преко 500 планираних). Пет их се већ срушило. Производња је прекинута. Никада није учествовао ни у каквој борби и нигде није извезен. Једини корисник је Ратно ваздухопловство САД. Постоји конгресна забрана извоза тог авиона. Тако да ни у лудилу не може бити најпродаванији авион на свету. Ваше непознавање материје је катастрофално.

Cistac

pre 10 godina

Isto kao sto smo uzeli vozove od 200kmh, a nisamo stavili dobre pruge, sta mislite kome cemo mi da naMIGujemo. Da ne planirate mozda da sletite na Pristinski aerodrom, za sta vam treba posebna dozvola Pristine(toliko o ustavnoj celovitosti terotorije Republike SRbije)!!!!!

Bojan

pre 10 godina

Koliko su dobri F22 avioni govori podatak da ne lete vec duze vreme zbog mnogo problema, sto se tice F35 taj avion ima slabu aerodinamiku,tako da nista od tog aviona.
Cinjenica je da Amerika proizvodi najskuplje avione a ne toliko kvalitetne i dobre kao Rusija,ja niti volim Rusiju niti Ameriku,samo kazem ono sto jeste,i sto je realnost.
Evo druze zapadnjaku jedan link
http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2012&mm=05&dd=11&nav_id=608456 pa se uveri sam.
F22 I F35 je propao projekat,baceno je mnogo para a avioni ne lete.
Jos jedan podatak uF22 projekat je ulozeno preko 70 milijardi dolara,a jedan avion F22 kosta 150miliona dolara.
Sukohi SU35 koji je daleko bollji avion od F22 po svim osnovama kosta samo 40 miliona,znaci kupis tri SU 35 i ostanu ti pare jos i za popravke.
Jedan Mig29 kosta 30miliona,sto znaci kupis 5 aviona MiG 29 za cenu jednog F22 :D :D :D
Napravljeno je do sada oko 200 F22,dok ce Rusija napraviti T50 preko hiljadu,jedan deo za sebe,jedan za prodaju.
http://www.youtube.com/watch?v=BK8cg1guFAw ovaj lepotan jede za dorucak F22...

stranac

pre 10 godina

Ja bi voleo da se konacno i nasa vojska osavremeni ali me ovako kao laika zanima koliko su se avioni Rusa zapravo dokazali u nekim realnim borbenim ali bas borbenim uslovima? Ja koliko znam ovi zastareli americki avioni ratuju od 91 na ovamo, zna se sta mogu a sta ne. Dok ovi ruski osim sajmova i tu i tamo prelete nekde, nema ama bas nikakva konkretna ratna iskustv. Pa nije valjda u Ceceniji vodio borbu u zraku 1 na 1. Inace se zna da su ruski avioni aeorodinamicniji, medjutim americki to kompenzuje tehnologijom i razpotrajnoscu, citaj masu aviona bilo gde u svakom momentu. Zato mi mora da gledamo sta ce nase nebo da cuva i eventualno boze nedaj, da budu sposobni da idu i da se vrate sa takticnih bombardovanja oblizjih ciljeva. Znaci nama treba nesto sta opravdava najbolji razpon izmedju cene i kvalitete. Inace bez savremenog PVO. I helikopterske eskadrile nema nista. Vise sam za jaku helikoptersku eskadrilu tako zbok jake mobilnosti, raznovrsnosti i zbok toga sto bi bila korisnija u miro dopska doba, spasavanje, gasenje pozara, evakuacije, itd. Ako vec treba nesto za vojsku da se kupi.

filozof

pre 10 godina

samo da primetim nešto: na tlu evrope neće biti ratova narednih 30 godina... istorija čovečanstva je zapravo istorija vojnih sukoba. nažalost, ne postoji niti jedan istorijski period u kome rat nije bio sveprisutan. mislim da su izjave u stilu: "samo da rata ne bude" detinjaste i učen čovek ih ne bi smeo priuštiti...

Sveti Ilija

pre 10 godina

@jäger aus frankfurt
--------------------
"nevidljiv za radar i "radar ga teze otkriva" - nije isto. il' samo ja primecujem razliku? americki stelt je zaista nevidljiv za radar..."
----------------------------------------------------------------------
(1) Za radare koji rade u metarskom talasnom opsegu NE POSTOJE nevidljive letelice. Onaj "nas" F-117 je, po ruskim izvorima, otkriven radarom P-12 "Jenisej" (NATO:Spoon Rest) iz perioda 1954-1962 a nisanjenje i navodjenje rakete SAM-3 je odradjeno njenim radarima. Naslednik radara
P-12 "Jenisej" je P-18 "Terek" (NATO: Spoon Rest D) odn. "Nebo" (NATO: Box Spring).

(2)Radari koji rade u decimetarskom i centimetarskom talasnom opsegu (kod nas americki AN/TPS-70 i AN/TPS-63 i britanski S-600) mogu da otkriju F-117 i slicne samo u 2 slucaja : (1) kada se otvore poklopci bomboluka (koji imaju pravilne, pravougaone, geometrijske oblike) i (2) kada je oplata trupa orosena odn. prekrivena kapima kise.

(3) Postoji dobar ruski dokumentarac na temu obaranja F-117 u kome je 'glavni junak' neki sovjetski konstruktor koji je ovde uradio odredjene modifikacije radarsko-raketnog sistema SAM-3.

(4) U katalozima RosVooruzenija i RosOboronEksport se nude modifikacije radarsko-raketnog sistema SAM-3 bazirane bas na iskustvima SRJ sa F-117.

Slava

pre 10 godina

U svakom slucaju, nabavka ovih aviona je veliki kvalitativni skok za nasu obogaljenu vojsku.Cudim se ljudima koji pokusavaju da umanje znacaj ove nabavke.Uzmite Corovicevu ISTORIJU SRBA i videcete da ovde nije bilo nikada mira duze od 50 godina.Kao istoricar verujem da oni koji kazu da nam vojska ne treba,ili imaju plitak um ili imaju neke skrivene interese.

Natalija Petrovna

pre 10 godina

Vi ste ideološki obojeni,to je donekle razumljivo,ali ste toliko pristrasni da govorite(pišete)nerealne stvari,a to je ipak nedopustivo.
(Viktor, 16. avgust 2013 19:53)
Nedopustivo je da ti Viktore F22, jedan od najvećih finansijskih promašaja američke vojne industrije, proglašavaš kao najprodavaniji, najuspešniji...što nije...samo ih je naručeno...ali su povučeni i oni proizvedeni.Avion koji je daleko od toga da su mu kvarovi "dečje bolesti jednog projekta" koji je prizemljen od Amerikanaca.Može se vrlo precizno videti šta sve muči ovaj avion iz članaka na netu. Nema tu ideologije. Za ozbiljnu diskusiju i poredjenje ovde nema dovoljno mesta.
Zatim da ti odgovorim za ono o ideologiji. Po Srbiji nemaš na kućama, kao kod američkih ratobornih vojnih obveznika, nacionalne zastave, i nedeljne paravojske koje se bore za opstanak zakona o slobodnoj prodaji oružja.Oni koji su imali prilike na Farnborou i Le Buržeu da vide koje zahteve ispunjavaju ruski piloti na svojim mašinama ne bi se složili sa tobom oko tolike tehničke superiornosti amera na raznim F-ovima. Ako se vratimo u prošlost MiG-ovi su oduvavali Amere i u Vijetnamu a i ranije.104-ke su padale u Nemačkoj, zvali su ih crne udovice.Itd.

jastreb

pre 10 godina

@Viktor

"Promašaj veka vojske SAD: "nevidljivi" avion od 412 miliona dolara koji nije video borbu video."

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/297098/Promasaj-veka-vojske-SAD-nevidljivi-avion-od-412-miliona-dolara-koji-nije-video-borbu

Zuki

pre 10 godina

Kljuc ekonomskog oporavka bivsih sila osovine, nakon 2. svetskog rata bilo je to sto nisu ulagali u naoruzanje i vojsku. Jesu ameri i rusi uzimali sta im je bilo volja na ime ratne odstete ali je to u poredjenju sa izdacima za vojsku bilo neuporedivo manje.

dr

pre 10 godina

@Zuki, 16. avgust 2013 19:29
Pošto nismo ništa uložili u Vojsku jedno 30 godina, evo oporavljamo se i mi svake godine sve više i bolje

Viktor

pre 10 godina

@i to je realnost koju morate prihvatiti,pozdrav zapadnjaci! :D

Nisam zapadnjak nego neko ko radi u vojnoj industriji jedne velike i moćne sile. Sve što ste napisali NIJE taćno. F22 je najprodavaniji i najbolji(daleko)borbeni avion na svetu. Svi "bliski susretu" tog aviona sa ruskima su dokaz toga.
Vi ste ideološki obojeni, to je donekle razumljivo, ali ste toliko pristrasni da govorite(pišete) nerealne stvari,a to je ipak nedopustivo.

Ikarus - LYBT

pre 10 godina

(joca penzionisani pilot, 16. avgust 2013 16:40)
Ne bih se previše uplitao u raspravu, ali gospodine Joco, ako ste Vi pilot u penziji, uz ovakav Vaš amatersko - bagatelni stav, sramota me je ako smo nosili krila na časnoj plavoj uniformi RV.No,mislim da niste, pa mi je lakše.Jer,Vaš post vrvi od toliko anti-pilotskih konstatacija i antipatija za vazduhoplovstvo da sam se pitao da li da Vam uopšte odgovaram.
1.jeftiniji avioni…šta to znači u praksi?
Odg. Ovo uopšte nisu skupi avioni a po letnim sposobnostima su ravnopravni ili bolji od nekih konkurenata osim u vrlo malom segmentu letenja, koji nije za forumska razjašnjenja.(Konkurenti su im takodje ruski avioni jer ameri trenutno od novih aviona imaju samo belaj, da ne idemo u detalje).
2.avijacija je vojna igračka?
Odg.U državi sa 100-god. tradicijom avijacije ona ne može biti “igračka”, pogotovu sagledavajući period od 10 godina unazad kada se uz ogromne napore avijacija održava, jer predugo izgubljen korak u tehnologiji, obuci i novim letilicama je teško nadoknadiv.
3.Održavanje i obuka
Odg.Koliko sam razumeo u paketu s avionima ide i revitalizacija Remontnog zavoda Moma, nekada čuvenog u regionu.
3.mešanje problema avijacije i srpske infrastrukturne problematike
Odg.Ako neki ministri nisu u stanju da svoj resor infrastrukture rade dobro,vojska ima više sreće,(bez stranačkih prepucavanja),Bogu hvala, i sa prethodnim i sadašnjim ministrom.

Frodo

pre 10 godina

(... zašto ja uopšte polemišem sa vama?, 16. avgust 2013 12:41)

Ma, ne uzbuđuj se, to su samo stranački botovi, čiji je posao i svrha postojanja da lupetaju debilnosti jer je iz nekog suludog razloga, neki pametnjaković u njihovoj Otadžbinskoj upravi utripovao da će nas tako ubediti, na primer, da je tačno i stvarno samo ono što govori "Gospodin Vučić", a sve ono što lično doživljavamo, osetimo na vlastitoj koži i vidimo vlastitim očima samo je iluzija i nema veze sa stvarnošću!

Na primer, mi normalni pogrešno mislimo da je stvarnost kad vidimo da svaki dan nešto poskupljuje, svaki dan se sve lošije živi, svaki dan ljudi gube posao i ne vidi se kraj toj noćnoj mori! Ali ne, to uopšte nije stvarnost!
Ako pitaš botove (a bolje nemoj da ih ništa pitaš, osim ako imaš nameru da gubiš vreme slušajući gluposti), realnost je ono što oni tako sluzavo i ljigavo hvale po forumima, a to je da nam je sve bolje i bolje, i da svakog dana, u svakome pogledu, sve više napredujemo!
A ako se i nekim čudom nađe nešto loše, to je samo u zanemarljivim tragovima i to su isključivo ostaci zločinačkog i antinarodnog delovanja prethodne vlade, nikako rezultati ove, najbolje moguće u ovoj galaksiji, koja će posle rekonstrukcije biti samo još bolja!

dr

pre 10 godina

Ne mogu da verujem koliko isfrustriranih komentatora Vojskom, i Vazduhoplovstvom. Vazduhoplovstvo je krivo za male plate, loše puteve, nezaposlenost i gušenje Vašeg ogromnog talenta za vojna i vazduhoplovna pitanja? Ne dajemo ni prebijenog dinara za Vojsku i opet nešto ne valja. Imate li Vi rođaka u Vojsci ili su svi u Vojsci Srbije neki Holanđani? Čiji su to ljudi? Ako su pare u pitanju, ne znam šta je tu problem? Izneću samo jedan podatak: Vojska je u 2012. potrošila 53.247.830.000 dinara, a MUP 60.777.932.000 dinara. U kojoj to zemlji Policija ima veći budžet od Vojske? Pa u Srbiji!!! Nije poenta u MUP-u i njihovim parama, nego ovaj podatak govori o mestu Vojske u ovoj zemlji. Ministar na sva zvona objavio da je sašio 8500 uniformi. Blago nama, još jedno 4 do 5 narednih Ministara i obućićemo Vojsku u istu uniformu. Ne smeta Vam to što kadar vodećih političkih partija Vama napravio dug od 180 miliona evra vodeći jednu državnu farmaceutsku kompaniju, a drugi Vam je napravio dug od 1 milijardu evra. Sve ove pare ćete Vi platiti. Vojska je platila i PDV i carinu pri remontu MiG-ova 29 i time praktično izgubila mogućnost da remontuje 5, nego zbog umanjenja sredstava je remontovala 4. Putevi Srbije ne plaćaju nikom PDV, a naplaćuju putarine, takse i ostalo. Rezultat je koliko kilometara autoputeva? Ali Vas "žulja" "zakrpa" od 6 (slovima:ŠEST) vojnih aviona. Ovo je zemlja sve samih "specijalista" po svim pitanjima. Sad "opaljujte" po minusima, valjda će Vas i to malo "umiriti"

Zasto?

pre 10 godina

Zasto bacamo pare na vojne avione? Sve ostalo smo sredili u drzavi? Znaci ima dovoljno para za zdravstvo, skolstvo, puteve, penzije, invalide, ..., pa mozemo da se rabacujemo i kupujemo ovako nesto.

Bojan

pre 10 godina

Hhahah koliko experta ima na ovom forumu,sve strucni ljudi koji se razumeju u sve...
Prvo da krenemo od najvece gluposti u poslednje vreme koju sam procitao,neko kaze da je trenutno MiG29M2 jedini avion koji moze da stane uz rame americkom F22 :D :D :D Glupost veka!!!
Su 35 Je trenutno najbolji avio na sveti ni F22,F35 a ni MiG 29 ne moze da se poredi sa SU35,a cinjenica da za jedan kupljen F22 mozes kupiti dva SU35 ili cak 3 MiG-a 29.
F22 ne leti vec neko vreme,zbog kvarova koji ih prati vec godinama,i nikako ne mogu da ih se rese.
F22 je vrlo nestabilan avion,cesto mu se zbuni kompjuter pa avion ne reaguje na upravljanje,ima problema sa dotokom kiseonika u kabinu,preskup za odrzavanje..itd itd.
Jedonstavno Americki avioni(F15 F16 F18 F22 F35) ne mogu da se porede sa ruskim avionima (MIG 29,MIG35,SU 27,SU32,SU34,SU35 a uskoro T50pak-fa),mozete se svadjati ovde do sutra,ali americka avijacija mnogo kasni za ruskom,i to je realnost koju morate prihvatiti,pozdrav zapadnjaci! :D

Sto se tice kupovine novih MiG aviona,zeleo bi da cestitam Aleksandru Vucicu,i da se zahvalim vojsci nase zemlje sto ce nam cuvati nebo.
Pare ulozene u vojsku nikad nisu bacene pare,a u danasnje vreme jaka vojska tj avijacija mnogo znaci za politiku svake zemlje,cim vide da imas jaku vojsku drgacije te gledaju,tj vise te postuju! :)

realnost

pre 10 godina

Serbija nije clan NATO-a ili bilo koje druge organizacije !! to znaci da absolutno mora da odrzava vojnu snagu pa kad nebi leba jela !! to je realnost !! pardon svim "pis and lov -ima" ( koje podrzavam i volim ! )

Адмирал флоте

pre 10 godina

Руска ратна морнарица је пре пар недеља почела да у оперативну употребу и у свој састав уводи авионе МиГ-29 К/КУБ. Тај авион представља палубну верзију авиона МиГ-29 М/М2. Руска флота планира да набави 24 таква авиона и да њима замени палубне авионе Сухој Су-33 на носачу авиона "Адмирал Кузњецов". Индијска ратна морнарица је наручила 45 авиона МиГ-29 К/КУБ. Двадесетак авиона јој је већ испоручено. Разлике између авиона МиГ-29 К/КУБ и МиГ-29 М/M2 су минималне. Имају исте моторе, исте радаре, исти glass cockpit, исти ојачан стајни трап, направљен због тврдих слетања на носач авиона. МиГ-29 К/КУБ има и куку за заустављање, уређај за допуну горивом у ваздуху (то исто може имати и авион МиГ-29 М/М2). Једина кључна разлика јесте та што МиГ-29 К/КУБ има склопива крила. Такође, руско ратно ваздухопловство је наручило известан број авиона МиГ-35. Неки (неупућени) коментатори помињу и некакве нове авионе Dassault Mirage 2000. Dassault Mirage 2000 се престао серијски производити 2007. године. Производна линија је угашена (због интензивирања производње авиона Dassault Rafale) и сигурно да због Србије не би била поново обновљена. Не постоје никакви нови авиони Dassault Mirage 2000, само половни. За разлику од авиона Dassault Mirage 2000, МиГ-29 М/М2, МиГ-29 К/КУБ и МиГ-35 се и даље серијски производе или ће се серијски производити. МиГ-29 К/КУБ се увелико уводи у наоружање руске и индијске ратне морнарице, тако да је неистина да нико не набавља те авионе.

Student

pre 10 godina

(milanche, 16. avgust 2013 15:11)
Svi oni pripadaju 4 generaciji, zbog toga sam ih svrstao u jednu klasu. Dal je bolji gripen,rafal,typoon to je sasvim druga prica koja zavisi od mnogo drugih stvari.

Pa sigurno nam nece dati najbolje verzije,sa najbolji sistemi, u pitanju je izvoz. Za nase uslove, on je solidan aparat. Sigurno ima boljih aparata, ali nam njih niko nece ponuditi,jer smo i dalje pod embargom na uvoz NATO tehnike.

Anunaki

pre 10 godina

Ma kakvi MIG-ovi bre dok ljudi nemaju sta da jedu!!! ALO dokle vise!!!
(opa, 15. avgust 2013 23:17)

Pa da bi narod mogao da jede a da mu ne otimaju hranu, mora se odbraniti suvernitet države i garantovati se sigurnost a to se bez vojske i vojne tehnike ne može postići.

djordje77

pre 10 godina

pocinje se sa realizacijom onoga o cemu je vucic govorio pre nekoliko meseci.prakticno,posle toliko godina,konacno je neko poceo da brine o vojsci.

jastreb

pre 10 godina

Je l' nam to partijski "stručnjaci" za sve i svašta, opet sole pamet?!

Pročitajte komentar @Ikarus - LYBT, koji vam je dao savršeno jasno i tačno objašnjenje. Ništa oduzeti, ništa dodati.

joca penzionisani pilot

pre 10 godina

Sve je to lepo ali realno sta ce nam. Srbija je jako mala zemlja za ovaj avion on tek sto je poleteo vec treba da se spusti. Preskupa igracka za vojsku. Generalno ratova vise u Evropi nece biti i to je bacanje para poreskih obveznika. Bolje bi bilo da se kupi par jeftinijih aviona i da se na tome zavrsi prica. Dobro je da nekome nije palo napamet da finansiramo ispitivanje svemira iznad Srbije. Toliko rupa ima u ovoj Srbiji koje pre treba zapusiti nego kupovati ovako skupe avione. Nije to samo avion nego to je kompletno skolovanje novih pilota za ove avione kao i njihovo sofisticirano odrzavanje ili obuka nasih servisera da ga odrzavaju. S obzirom da vise nikakvih ratova nece biti barem za narednih 30 godina na tlu Evrope (dotle ce ovi avioni zastareti) ovo je nepotrebno dodatno zaduzivanje zemlje. Investirajte u katastrofalne puteve u Vojvodini i sredite zeleznicu (da barem njome putujemo 120km/h) a ne kupujte ove skupe igracke

Ikarus - LYBT

pre 10 godina

(MIKI, 16. avgust 2013 13:05)
Bez ljutnje,nemaš ti pojma, Miki. Nije stvar u patriotizmu već u složenoj političkoj odluci da se država koja stremi EU snabde naoružanjem Rusije. Izgleda da smo tu temu sa EU uspešno zatvorili na našu korist, i to jeste dobro i uspeh državne politike.Zatim…..

1.RV (Air Force) i PVO su neraskidivi sistemi koji funkcionišu ZAJEDNO i to uvek.
2.PVO sistem nije uopšte TOOOLIKO, kako ti kažeš jeftiniji.
3.MiG-21 ističe resurs pa je pored naša 4 MiG-29 neophodno nabaviti nove avione, prilično logično slične zbog obuke i održavanja.
4.Država koja nema svoj Air Force zbog medjunarodnih sporazuma DUŽNA je da plaća za to drugoj državi a sume su u desetinama miliona evra godišnje.
5.Naslov članka je malo nesrećno sročen,avion o kome je reč u članku nije nevidljiv već je savremeniji i ima nešto manji radarski ODRAZ.

Ahha

pre 10 godina

Pa nasi politicari su veoma sposobni u nevidljivim stvarima, kao sto su nevidljivi koridor 10, mostovi, sama ekonomija, pa su na red dosli i avioni:)

(nevidljivi) fekete diablo

pre 10 godina

pa i red je bio da posle nevidljivog metroa, nevidljive mature i ostalih nevidljivih stvari konacno imamo i migove

arsa

pre 10 godina

Manje-vise svi u pravu. Samo je problem sto mora da se ima branjeni vazdusni prostor ili nekome da se plati usluga za to. Sta je jeftinije ?

strucno se bavim sviranjem

pre 10 godina

Nasa vojna akademija nije ni svesna koliko strucnih kadrova moze pronaci na ovom sajtu. Probajte da konkurisete za idejne projektante u ruskim fabrikama aviona, da ne prave vise ove krseve, lepo im objasnite kako se to radi. Sta znaju ti generali tamo, svasta...

Student

pre 10 godina

Posto se da primetiti da ovde ima veoma mnogo protivnika vojske, ja imam jedan predlog. Raspustimo kompletnu vojsku, i onako ona nista ne radi, i na taj nacin ustedimo 2.4% BDP koji odlazi u budzet vojske.

milanche

pre 10 godina

"Mig29m/m2 jeste moderan avion. spada u grupu 4++, a iznad njega je samo f-22,i za koju godinu su-50 pak fa."

Pa kad je tako dobar, sto ga Rusi ne koriste? I gde se dedose Rafal, Typhoon, Gripen... sve puno moderniji avioni od matore 29-ke? Koliko puta treba ponoviti da je Mig-29M slepo crevo u ruskoj vojnoj industriji, napusteni projekat koji niko ne zeli, koji se u buducnosti nece dalje razvijati i koji je moguce utrapiti samo indijancima kao sto smo mi.


"a cuvanje neba je mnogo bolji PVO sistem poput S-300"

Ljudi, dajte ako vec pokusavate da zvucite kao da znate o cemu pricate, prvo se bar malo informisite. Kao prvo, zemaljski sistemi PVO nista ne vrede bez lovacke avijacije, i obrnuto, to je najelementarnija stvar, isto kao sto tenkovi nista ne mogu bez pesadije. I nije tacno da savremeni raketni sistemi PVO kostaju neuporedivo manje od aviona. Inicijalna cena lansera, radara i raketa je uporediva sa cenom aviona, a zatim slede obuka i odrzavanje koje kostaju jos vise.

Coco Bill

pre 10 godina

(Coco Bill, 16. avgust 2013 12:09)
Mig29m/m2 jeste moderan avion. spada u grupu 4++, a iznad njega je samo f-22,i za koju godinu su-50 pak fa. Uz odgovarajucu opremu(radar,rakete, prateci sistemi) taj avion ce biti u standardu sa Ruskim vazduhoplovstvom, ako izuzmemo f-22 i Americkim, na nivou Francuske,Engleske,Poljske i itd, ponavljam po standardu.
Ukoliko se narednih par godina ne ulozi u vojsku, Srbija ostaje bez ijednog lovca, sa PVO sistemima 70tih godina, sa 200 tenkova `` 70tih godina. Dakle mi 2020 bez ulaganja ostajemo bez vojske,a onda dzaba ti i ekonomija,zdravstvo,kultura, sport i itd.
(Student, 16. avgust 2013 14:08)

Jel to sve u stilu Ilije Čvorovića, pa koja su kola bolja od Moskviča ?!

s.

pre 10 godina

Ovi Rusi nas pale samo tako, valjda zbog onog "mali, pa se lako pali".
Kakav urnebes.
A za onu decu što nema para i protivno je ustavu da im se spašavaju životi u inostranstvu, nema veze, važno da smo "nevidljivi".
Srbijo sram te bilo.

Wasaby

pre 10 godina

Dva minuta leta i izlazi iz vazdušnog prostora Srbije.
Obzirom na tu činjenicu, postavlja se logično pitanje... koji će nam!
(BaticaPFC, 15. avgust 2013 22:02)

Ti ako ne znaš koj će nam ti pitaj, jer ni jedna zemlja bez vojske ne može da ojača pa da si bog.

Ronin

pre 10 godina

Redno je bilo da posedujemo tako nešto, jer samo tada će mo moći da garantujemo u neku ruku sigurnost našeg vazdušnog prostora.

...................

pre 10 godina

stelt MiG ne postoji.jeftina prica za narodne mase.ovaj sto nasi planiraju da kupe je kao i MiG35 nastao modernizacijom osnovne verzije MiG29.a pored toga sto kupuju avione,koji nam nesumnjivo trebaju,neka obicnim vojnicima malo povecaju plate i kupe im cizme i uniforme.

Student

pre 10 godina

(Coco Bill, 16. avgust 2013 12:09)
Mig29m/m2 jeste moderan avion. spada u grupu 4++, a iznad njega je samo f-22,i za koju godinu su-50 pak fa. Uz odgovarajucu opremu(radar,rakete, prateci sistemi) taj avion ce biti u standardu sa Ruskim vazduhoplovstvom, ako izuzmemo f-22 i Americkim, na nivou Francuske,Engleske,Poljske i itd, ponavljam po standardu.
Ukoliko se narednih par godina ne ulozi u vojsku, Srbija ostaje bez ijednog lovca, sa PVO sistemima 70tih godina, sa 200 tenkova `` 70tih godina. Dakle mi 2020 bez ulaganja ostajemo bez vojske,a onda dzaba ti i ekonomija,zdravstvo,kultura, sport i itd.

Realista

pre 10 godina

Samo to nam treba, sve ostalo imamo, blagostanje u državi, svi problemi građana rešeni fale nam samo stelt avioni!!!
Žalosno i smešno...

Jovica ADA

pre 10 godina

Dobro nam je vojska i ovakva kakva je kada vidimo ko su bili ministri odbrane u prethodnoj deceniji. Srbija je samo zbog afere "satelit" i potpisivanja štetnog ugovora od strane tadašnjeg ministra odbrane Davinića, morala da plati odštetu od 35 miliona evra, a jedan ovakav avion košta oko 20 miliona evra, što znači da Davinić nije napravio ovu brljotinu sa Izraelcima, Srbija je od tih para koje je morala isplatiti Izraelcima mogla kupiti skoro dva ovakva aviona.

MIKI

pre 10 godina

Ima dosta komentara koji odisu patriJotizmom, ali i neshvatanjem nekih stvari.
Pricate o ,,cuvanju neba'' - za cuvanje neba je mnogo bolji PVO sistem poput S-300 iz vise razloga:
-Rakete lansirane sa zemlje su tradicionalno mnogo opasnije za avione od drugih aviona (mnoooogo je vise aviona tako izgubljeno, nego u dvobojima na nebu);
-Doticni sistem je TOLIKO jeftiniji od kupovine i odrzavanja novih aviona, obuke pilota, placanja njihovih casova provedenih u vazduhu, itd. da se prakticno ne moze cena uporediti;
-Jedino za sta bi ti avioni mogli da se koriste je kad se pogubi neki putnicki avion, da ovi dodju do njega da ga ,,provere''. A za to se moze komotno koristiti MiG-21;
-Na kraju krajeva, zemlja nam je toliko mala, da bi zbog nedostatka odbrambene dubine, svaki ozbiljniji protivnik mogao da eliminise celo vazduhoplovstvo (od 6 aviona - hmmm..) u prvih sat vremena nekog sukoba. Nadam se jedino da necemo imati ponovnu demonstraciju toga u bliskoj buducnosti;

...

pre 10 godina

Zamislite da ViPVO VS ima jedan puk kompletno opremljen PAK FA T-50 lovcima, uz obučene pilote, pomoćno osoblje i adekvatne propratne vojne projekte. Gde bi nam bio kraj.

Marko

pre 10 godina

Kako mozete vise da verujete stalnim najavama bez realizacije, ma dace nam interkontinentalne balisticke rakete sa po 10 nuklearnih bojevih glava i jednu nuklearnu podmornicu da nam se nadje za Dunav, hehehe.
Ej pa mi nemamo medicinske helikoptere samo stare vojne transportne, a imamo i jedan za gasenje pozara, ej nemamo ni avion za gasenje pozara, ah da i prepolovili smo budzet za vandredne situacije, pa nemamo ni ostalu opremu za spasavanje zivota, za lecenje i ostalo........
Patamu, patamu sto mi piloti
nebo nas, nebo nas rodilni dom
pjervim delom, pjervim delom samaljoti
a devuski, a devuski - patom

Haralampije

pre 10 godina

Ocigledno je da je Rusija uslovila Srbiju da mora da potrosi deo taksi od tranzita gasa kroz Juzni tok na proizvode koji se prave u Rusiji. Nista na ovom svetu nije dzaba, a ni Rusi nisu sisali veslo da daju 300 mil EUR godisnje Srbiji bez neke kontrausluge. Siguran sam da ce nam se uvoz i Rusije u narednim godinama znacajno uvecati. Treba potrositi sve te dobijene pare.

gargantua

pre 10 godina

E,to nam je trebalo u praznoj kući!Verovatno se pripremamo na odbranu od vanzemaljaca.Jedino nam oni mogu biti pretnja.Eh, ko nam je na vlast došao.

alxxl

pre 10 godina

da li je nekome palo na pamet, da rusi sa takvim kupovinama uslovljavaju takozvane "jeftine" kredite i podršku (takozvanu) našoj politici (kosovo itd...)

ja očekujem puno takvih kupovina ruskog oružja i ostale opreme (što ne prolazi na ostalim tržištima), pošto je to njihov način saradnje.

Coco Bill

pre 10 godina

Stealth ili 'nevidljivi' Mig ne postoji. NE POSTOJI. Niti prenešeni članak Novosti sugeriše o kom se tačno avionu radi. MiG-29M o kome pregovara Srbija definitivno nije taj, i to je jasno. Kada se nestručnom novinaru prepusti ovakav intervju, dobijamo nepreciznu i netačnu informaciju.
(Đorđe, 16. avgust 2013 11:17)

E pa sad Đorđe možda se to namerno i radi. Prvo da se "pučanstvu" pokaže kako "prvi" brine o Srbiji, a drugo treba malo "naložit", uglavnom tehnički priprost narod, kako eto mi postajemo sila sa "modernim" avionima. Idi mi dođi mi još jedna "žvaka" za narod.

Dositej

pre 10 godina

Bacanje prasine u oci, i to najgore vrste. Ovo je ubedljivo najgluplji nacin da se upreoaste pare nasih poreskih obveznika. A sledecoj generaciji ostavi u amanet na otplacuje Rusima avione. Neverovatno!

1225678901

pre 10 godina

Vicepremijer Vucic je podigao ugled nase vojske u svetu, koji je bio srozan, najzasluzniji je sto se posle 20 godin nabaljaju avioni, sto je za svaku pohvalu.

Krici jugoistočne evrope

pre 10 godina

Kao što je neko već i rekao dole, imamo najgoru zdravstvenu zaštitu u Evropi, najmanje se ulaže u nauku,trećina Srbije nema komunalije struju i vodu, životni standard je katastrofalan, i vlada bela kuga a oni bi da bacaju 200.000.000 na vojne avione i da izigravaju komandose...pa se onda neko čudi zašto izumiremo kao narod i zašto smo toliko bedni.

Domagoj

pre 10 godina

Nek se samo kupuje,nek naša vojska jača, i da se osiguramo kao vojna sila broj jedan u regionu..
(Karanovac do 1882, 16. avgust 2013 11:42)

Vojna sila broj jedan u regionu je NATO. Sretno ako ih želite prestići

... zašto ja uopšte polemišem sa vama?

pre 10 godina

Gospodin Vučić je, od kada je na mestu ministra odbrane, počeo da radi na povratku ugleda Vojske Srbije blablabla ...
(dojčilo, 16. avgust 2013 11:24)

Aman, ljudi, kako vam ne dosadi više?!?!?! Od kad ste okupirali B92, svaki dan nas kljucate u glavu sa tim "Gospodin Vučić" ... Pa dosadili ste više i Bogu i narodu! Šta hoćete da postignete? Da nas ubedite u nešto? Da nam objasnite kako je sve med i mleko? Alo, bre, poskupela je struja, poskupljuje gas, sve je poskupelo, a ovi nas dva meseca, ej, DVA MESECA, zavlače sa nekim rekonstrukcijama, smenjuju ministre koji nemaju veze sa životom, a onda se još pojavite vi, sa komentarima kako je pametno potrošiti 200-300 miliona evra na avione ... Šta, podižu ugled države? Koji ugled?!?!?!? Sa 5 aviona?!?!?!? ALO, BRE ... Uostalom ...

Vojkan Pancevac

pre 10 godina

@Domagoj

Ne znam sta da Vam dam, kada me tako lepo molite sa tim Vasim "Daj, molim te".
Ruska naftna postrojenja u Srbiji su za Rusiju ekonomski minorna (mada je ovde u Pancevu ganc nova rafinerija, u Elemiru busotine kao u Teksasu, a vidim da kupuju bogme i kod vas sve sto stignu od energetskih postrojenja pa cak i od vasih generala ratnih zlocinca), ali strateski vazna. I to uzasno strateski vazna. Ona njima omogucuju efektivno prisustvo na Balkanu, kako bi nekako presekli anglosaksonsku liniju koja pod cizmom kontrolise sve slovenske narode (cak i vas Hrvate samo vi ste daleko od te svesti - pa kad treba nestabilnosti, oni vas nahuskaju protiv Srba pa ginu i jedni i drugi). Zasto je to tako, to je i najvecem diletantu jasno, pa valjda ste sluzili JNA ili neku od tih vasih postrojbi, pa Vam je neko nekada nesto rekao o strateskom polozaju Balkana. Srbija nije NIKOGA napala u mojim primerima, vec je bila napadnuta. Dalje, primenicu Vasu logiku, pa ako Hrvatsku nece niko da napadne, sto ste onda usli u NATO i pod njihovu cizmu, sto kupujete polovne F16, a ne jos kanadera, sto su amerikanci na Kosovu, Makedoniji i BiH (verovatno zbog turizma sa sve tenkovima). I poslednje i najvaznije: kada vi iz vase "lijepe" nesto napadate u Srbiji, onda je to najbolji znak da dobro radimo.

KM

pre 10 godina

Ako je u pitanju biznis, da ih posle uvalimo Severnoj Koreji ili nekim drugim ratobornim za duple pare, onda u redu, ako nije, manite se corava posla i novih zaduzivanja.

master

pre 10 godina

Avion nevidljiv ali je vidljiva rupa u budžetu koju će napraviti.Po mom skromnom mišljenju ovi avioni nam uopšte nisu potrebni ali eto ili je vojska navukla Vučića kako su nam neophodni ili je Vučić navukao vojsku da ne bi talasali.
Naša vojska ne zaslužuje da se u nju ulaže.

Dragane

pre 10 godina

Kakvo bacanje para! Biro Mikojan je u rasulu, ni ruska vojska vise ne zeli nista da ima sa njima, a ovaj avion je jedna obicna neproverena sklepotina, mutant na brzinu sastavljen od delova ralicitih varijanti 29-ke, sta je vec moglo da se nadje u prasnjavim magacinima. Ostale gluposti koje su izrecene u tekstu (stealth, izjednacavanje 29M sa MiG-35) necu ni da komentarisem. Rusi su dakle opet zavrnuli ruku nekome od nasih knezova jer ja drugacije ne mogu da objasnim zasto bi iko kupovao ovo djubre od aviona.

Nikola

pre 10 godina

Kako mozete da napisete isto kao Kurir da je taj avio nevidljiv? Pa o je nevidljiv koliko i Vlade divac kad se sakrije iza lista smokve.

Avion je inace jako loseg kvaliteta, tehnika mu je izuzetno zastarela i bukvalno je "sklepan". Ali nemojte verovati meni na reci vec procitajte odlican tekst o "kvalitetima" tog aviona za nas na Vazduhoplovnom portalu Srbije TangoSix: http://tangosix.rs/2013/24/04/koliko-je-mig-29m2-zaista-kvalitetan-kao-izbor-za-srpsko-vipvo/

dojčilo

pre 10 godina

Gospodin Vučić je, od kada je na mestu ministra odbrane, počeo da radi na povratku ugleda Vojske Srbije, koji je žestoko narušen u vreme ministovanja Tadića, Davinića i Šutanovca. Nabavka ovog aviona bi bila još jedan doprinos povratku ugleda Vojske Srbije, kako u svetu, tako i među građanima Srbije.

space

pre 10 godina

Cuvajmo bar nebo, kad vec gubimo zemlju.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dr Mr, 16. avgust 2013 08:32)

Ajd objasni nam, posto si Dr Mr, od koga da cuvamo nase nebo kada smo okruzeni NATO drzavama??? Ili mislis da postoji mogucnost napada neke africke drzave pa nam trebaju??
Bolje da povecaju plate profesionalnim vojnicima ili da im obnove svakodnevnu opremu! A ne da se zaduzujemo za nesto sto nam ne treba i cega zele rusi da se oslobode!! Skupo nas kostaju ove Vuciceve igre i ulizivanje rusima!!

Herc

pre 10 godina

Svakako da treba voditi mirnodopsku politiku ali neophodno je ipak i misliti o sposobnosti očuvanja suvereniteta. Nabavka aviona je očigledno konkretizacija Vučićeve skorašnje posete Moskvi.

Đorđe

pre 10 godina

Stealth ili 'nevidljivi' Mig ne postoji. NE POSTOJI. Niti prenešeni članak Novosti sugeriše o kom se tačno avionu radi. MiG-29M o kome pregovara Srbija definitivno nije taj, i to je jasno. Kada se nestručnom novinaru prepusti ovakav intervju, dobijamo nepreciznu i netačnu informaciju.

yonny

pre 10 godina

bacate pare za bez veze.šta vam znači 5 aviona kad oko sebe imate eu sa 500 milijona ljudi i nato pakt.a protiv koga da se branite sa onih nešto aviona.niko vas neče napast ako ostanete u svojim granicama.eu i nato neče dozvoliti.bolje da kupite helikoptere i avione koje možete koristiti i za spašavanje i za gašenje.

Samo pljacka i reket

pre 10 godina

Srbija dobija ? Da li sam i ja Srbija ? Ja ne dobijam nikakve avione, necu ni da ih vidim ali cu da dobijem skuplje energente, vrci porez na imovinu, vise cene hrane i komunalija, i na kraju kao rezultat svega toga privatne izvrsitelje.

NS

pre 10 godina

Nece dobiti nego ce da grca u kreditu. A rusi ce da nekome naravno uvale kred. i Avione.......... Kao sto smo im poklonili NIS koji su otplatili za godinu dana od profita, Tako sad rade a mi naivni mislimo kako su oni dobri. Daju ti pusku i kazu idi tuci se kao da ti daju rukavice i kazu idi tuci Tajsona...........Tako deluje nase bratstvo vec decenijama.......

John Doe

pre 10 godina

Koliko ja znam postoje samo dva operativna stealth aviona: B-2 Spirit i F-22 Raptor.
F-117 Nighthawk je izbacen iz upotrebe, a F-35 Lightning II jos nije operativan i ne zna se kada ce. Postoje i neki ruski i kineski pokusaji koji su u eksperimentalnoj fazi, ali to sigurno nije ovaj MIG.
Na stranu sve ovo, ali ako uzmemo u obzir cinjenicu da smo okruzeni NATO savezom i hteli mi to ili ne jedina iole bezbedna pozicija bi nam bila u istom, ne vidim da je ova kupovina razumna. Da se razumemo ja bih voleo kad bi Srbija mogla da kupi najbolje, tipa F 35, ali za nas je najprimerenije nesto kao MIG 21 koji mozes da parkiras na livadi usred zime i ujutru da vozis, ali tako nesto se vise nepravi, nazalost.

krle

pre 10 godina

Siromašniji smo nego ikada, nezaposlenost rekordna, sve nam je u rasulu-prosveta, zdravstvo, korupcija cveta, nelikvidnost u privredi nezapamćena, javni dug rekordan i šta mi radimo? Igramo se rata i kupujemo avione! Samo bih voleo da mi neko objasni zašto su nam avioni neophodni? Imamo naše MIG 29 i 21, Galbeove i Orlove i to je, za naše uslove, sasvim dovoljno. Neka piloti malo lete, neka se vežbaju za neke ne-daj-bože-situacije i to je to. Ako dođe do neke ozbiljne situacije gde ćemo početi da ratujemo, sigurno je da nećemo biti sami u tom ratu, odn. imaćemo saveznike koji bi nam poslali pomoć. A ako ipak budemo sami, neće nas spasiti ni leteći tanjiri, a kamoli tamo neki nevidljivi Migovi. Nabavite vi helikoptere-za svaku veću bolnicu po jedan, da se unesrećeni hitno mogu prebaciti na pravo mesto, nabavite avione za gašenje požara, nabavite službeni avion za Vladu-ovaj vam se raspada, a igranje rata ostavite onima koji mogu sebi da priušte te skupe igrice.

Domagoj

pre 10 godina

(Vojkan Pancevac, 16. avgust 2013 08:19)

Srbiju nitko neće dirati, ako Srbija neće nikoga dirati. Ruska energetska postrojenja u Srbiji su od presudne važnosti za Rusiju pa ih se pod svaku cijenu mora štititi? Daj molim te...

Alexa

pre 10 godina

opet bi da kupimo ruske sklopocije, zastarelu tehniku sa jako malo opcija za modernizaciju. Mig-29m2 je avion koji ni ruska avijacija nije prihvatila, dok mig-35 postoji jos uvek kao prototip i pitanje da li ce uci u serijsku proizvodnju posto pored su-27, su-30mk, su-35bm nema sta da trazi. najsrecniji bi bili sa mirage2000-5 avionima.

S1pac

pre 10 godina

Неби било лоше кад би од здравства и образовања закинули неки део па купимо још један.

ikar

pre 10 godina

@MARKO MISKOVIC

"imamo najbolje pilote"

A ko je to izmerio? Kako znate da su najbolji?
Ukratko - ne lupetajte.
Osim talenta, zdravstvenih (psihofizičkih) osobina i teorijskog znanja, potrebno je LETENJE.
U poslednjih 20 godina naši piloti imaju godišnje manje sati naleta nego piloti amateri u zemljama Zapada.
To bi bilo kao kada Usein Bolt (koji ima odlične predispozicije) ne bi trenirao. Kakve bi mu bile šanse? ;)
Zaključak: dok god ne lete piloti NE MOGU BITI NAJBOLJI.

Balkanac

pre 10 godina

MIG29M je prevazidjen avion. Rusko vazduhoplovstvo ga nikada nije uvrstilo u svoj arsenal, niti ce. Rec je o letelicama koje su cak imale i kuku jer su bile zamisljene da sluze na nosacu aviona. Dalje modernizacije ovog tipa aviona nece biti.
Nije tacno ni to da avioni nisu napravljeni. Napravljeni su i bili su namenjeni Siriji. Kako je tamo u toku gradjanski rat ponudjeni su Srbiji uz povoljan kreditni aranzman. Mnogo bolji i jeftiniji izbor bio bi kupovina kineskog lovca J10 uz opremanje izraelskom elektronikom.
Jedino sto podrzavam je kupovina protiv-vazdusnog sistema S400, nikako S300 koji je prevazidjen.

NY

pre 10 godina

I to ce gradjani Srbije da plate jer Rusi nista ne poklanjaju. E sada pitanje. Sta ce nama ovakav avion. Za teritoriju od 150 km levo i desno i 200 gore dole.Sa kime cemo mi to da ratujemo.Ko ce nas da napada. Ne mislimo valjda da cemo po drugi put da pobedimo NATO.Ova vest mi je kao i vest da Lihtenstajn kupuje Fantome

govorit Moskva

pre 10 godina

SVASTA.

Kao da se namerno trudite da budete RAK RANA Evrope.Nacaljnici(Rusi) vas pujdaju kao dobermane radi svoje koristi.Ne zaboravite kancer se otstranjuje.

Skeptik

pre 10 godina

Ne dobija nego kupuje za debele pare. Trosenje na borbene avione je potpuna besmislica u situaciji kada smo potpuno okruzeni NATO drzavama, za koga i protiv koga? :))))))))) Bolje bi bilo da razvijamo poljoprivrednu avijaciju - od nje makar ima dobiti.

Zg

pre 10 godina

A sta ce nam kanaderi kad imamo vec berijeve i protivpozarne helikoptere. I to ni broja im ne znamo, niti placamo gorivo, niti odrzavanje, niti posadu. Znaci da Vam pojasnim ...
(Vojkan Pancevac, 16. avgust 2013 08:19)

Znam ja brojeve: u Nišu je jedan (1) ruski avion i jedan (1) ruski helikopter. Srbija plaća sve troškove eksploatacije. A od vlastitih protupožarnih snaga, Srbija ima tri (3) operativna helikoptera.

Inače, taj ruski Be-200 nitko u svijetu još nije kupio. Gasi na nekim područjima, države ga uzimaju na testiranje i procjenu... I na kraju ga nitko ne kupi.

Ako vam negdje bukne požar, opet ćete nas moliti da dođemo gasiti, baš kao prošlih godina.

MARKO MISKOVIC

pre 10 godina

koliko ima glupih komentara!ovo je odlicna investicija!imamo najbolje pilote a nemaju sa cime da lete!!!sve sto smo dobili dzabe kostalo nas je mnogo,avioni se kupuju a ne poklanjaju se!bolju ponudu necemo imati sto se tice aviona!

lideri

pre 10 godina

Sa ovim aparatima bili bi vojni lideri ovog dela Balkana. Mada bi za nase RV trebalo uzeti i kojeg modernog trenaznog lakog lovca. Bilo kako bilo, sve nam odgovara
(Student, 15. avgust 2013 22:09)

Lideri kojeg dela Balkana kada su svi ostali u NATO ili ce skoro da budu u NATO? Lideri u siromastvu, to sigurno.

purgerman

pre 10 godina

Cega se Srbija plasi ? Vec odavno nema opasnosti za drzave Zapadnog Balkana,
a sada diskutirati o MIGOVIMA 29 M2 ili 35 je smesno.Niti Slovenija ne stiti svoje nebo vlastzitom avijacijom ,vec stitze ih Talijani za nekoliko miliuna € godisnje.Hrvatska ima jos 3-4 zahrdjalih Migova koji jedva lete a vec odavno trebali bi na "generalku"!. Od kad su u NATO savezu imaju izvjesnu zastitu ,a drze ih samo iz razloga da ne izgube licenzu vlastitog neba. Ruski MIG 29M2 je ok,ali nemate pilote za taj avion a sama izobrazba pilota stoji 1,5 miliona $ godisnje ,a potrebno je najmanje 1,5 god. treninga bez troskova goriva, opreme i servisa. Amerika je 2011. obustavila
proizvodnju Stelta ( nevidljivog) ima ih oko 60 komada sto im je dostatno jer svaki stoji 140 miliona $.i od tada proizvode bespilotne DRONE kojima upravljaju bez pilota sa zemlje kao PC igrice ,mnogo su jeftinije bez pilotne posade.Kako platiti Migove ? Jedna anegdota kaze otac sinu kada je navrsio 18 god. i postao punoljetan : Sine moj sada kad si vec punoljetan mozez preuzeti rate za djecja kolica koje sam ja kupio za tebe kad si se ti rodio . A sto se tice bilance Gasproma za 2012. god iznasa 2,5 miliardi $ dobiti,a jedan dio otpada na drzave kroz koje gas prolazi do potrosaca.
Dakle koji milion $ ,ovisno o duzini "toka" - cijene cjevovoda a nikako miliardi $. Sjetite se o problemima sa Ukrainom pre par godina !

Bacvanin

pre 10 godina

@tako je
I u ovom trenutku komercijalni letovi lete iznad naseg neba, mi to naplacujemo i imamo vec dva aviona koji cuvaju nas vazdusni prostor, tz dezurnu paru. Dezurna para treba da se sastoji iz aparata koji mogu leteti vise od mach 1 mogu presretnuti civilni avion, sto moze npr i MiG-21.
Kupovina ovih aparata je jako skupa.
Bolje bi bilo da imamo 6-8 aparata 4. generacije (trenutno imamo 4 takva) i da piloti LETE sa njima, nego sto cemo dati ogromne pare za 4++ aparate, gde ce piloti RV leteti manje casova nego pilot poljoprivredne avijacije u Austriji.
Mi smo okruzeni sa NATO, toj instituciji mogu da pariraju Rusija i mozda za koju godinu Kina, ali Srbija?

Lala

pre 10 godina

Imam samo jednu lekciju iz srpskog pravopisa (za IV osnovne) za ogromnu većinu koja piše komentare:
ĆU
ĆEŠ
ĆE
ĆEMO
ĆETE
ĆE
Tako se pravilno piše na srpskom.

Pozdrav!!!

Da se ne lazemo

pre 10 godina

Nama su ti avioni i te kako potrebni, mi sami moramo da cuvamo svoje nebo. Ako ga ne cuvamo mi, cuvace ga neko drugi i mi cemo to skupo placati.
(Fulcrum, 15. avgust 2013 22:52)

KOJE nebo da cuvamo? Jel' ono na kojem vojni avion ne moze pristojno ni da uzleti i razvije brzinu, a da ne prepici u neku od susednih zemalja? Ne budite smesni. sve sto nasa vojska ima ili nema ce moci da nam koristi jedino kada - kao saka jada koja jesmo - budemo pregovarali o ulasku u NATO (ili neku drugu buducu organizaciju tog tipa), jer to ce se desiti, ma sta ma ko mislio o tome, kada ce nam to pomoci da nam se odredi mesto u ZAJEDNICKOJ strategiji odbrane.

Mile pile

pre 10 godina

Zamislite da prave MIG 21 od kompozitnih materijala. I prefarbaju ga u crno. Kad je mrak nema shanse da se vidi. Ali najverovatnije mi cemo kupiti MIG 46 uplatili smo i avans. Svi se dive tom avionu 15 generacije. Niko ga jos nije video. To je pravi nevidljivi za nas.

Samo pitam

pre 10 godina

Samo par kratkih zapažanja:
- Nećemo ih dobiti. Iskeširaćemo se ohoho za njih.
- Gde su oni Vučićevi MiG-ovi od nedavno koje smo pre dva meseca trebali da dobijemo sledeće nedelje?
- Deca umiru, jer država nema novca da ih leči, a kupuju se avioni ...

Jedan avion košta koliko, 30-40 miliona? 6 komada = 200 milona. Ako lečenje jednog deteta košta 1 milona, to je 200 dece. Šta vas više raduje? 200 osmeha ili 6 aviona, koje će bilo koja iole ozbiljna avijacija da obori kao glinene golubove?

bluez

pre 10 godina

dobija se poklon, ili na lutriji, a mi cemo izgleda kupiti mig-29 po ceni mig-35, jer to je isto, isto ce nas kostati. Bez tendera naravno. A da ne spominjem da je i bez pameti, jer bi bas voleo da mi neko docara situaciju u kojoj cemo se mi braniti od nekoga sa 4 teze vidljiva aviona, ili koga cemo napasti.

Marko

pre 10 godina

Amerikanci Hrvatima mornaricu i dzipove za dz, nama kredit uz kamatu! Znaci da cemo duplo da im vratimo. Okrenimo se svetu, ajde i mi da se ulizujemo. Kakvi crni Rusi

sasa

pre 10 godina

(Generic H2 (Server), 15. avgust 2013 23:51)
Sta ce nama kanaderi? Mozda ste nekada culi za Berijeva. Kanaderi su igrackice za njega. A MIG-ovi trebaju. Konstantna ste opasnost za Srbiju, a i dugujete nesto Srbiji.

Nikola Mahatma Gandi

pre 10 godina

A NATO svuda oko nas. Srbi su mazohisti. Nikad dosta ginjenja, rusenja, tugovanja... . Zacarano djavolje kolo. Tako je to, kada je smisao egsistencije jednog naroda da stalno ratuje, a ako ne ratuje onda da se igra rata. Svaki buduci srpski rat ce biti protiv NATO-a. Moze li se takav rat dobiti? Ne moze! Drzava bi nam bila ponovo unistena, ljudi pobijeni a dugovi za nabavku ovih aviona, S-300 sistema i sta ti ja znam cega jos ostace onima koji se jos nisu ni rodili.

Dokle više?

pre 10 godina

Aman! Dobija nevidljivI MiG! Oblik u vašem naslovu odnosi se na živa bića. Možda ruski avioni nemaju premca u svetu, ali su ipak samo mašine. Uzgred, šta će uopšte Srbiji takvi ratni avioni? Koliko prostranstvo da brane?

DJED TRIPOJE

pre 10 godina

Nije cinizam..ali koliko decijih zivota moze da se spasi (operacije u inostranstvu za koje kao nema novca)za cenu samo jednog novog aviona?

Vojkan Pancevac

pre 10 godina

@Generic H2 (Server)

A sta ce nam kanaderi kad imamo vec berijeve i protivpozarne helikoptere. I to ni broja im ne znamo, niti placamo gorivo, niti odrzavanje, niti posadu. Znaci da Vam pojasnim, u Nisu se nalazi stalna baza ruskog MCSa koji je operativno jaci samostalno od vecine evropskih vojski. Rusi nam gase pozare gde treba, pa cak i na Hilandaru kada je bio pre dve godine. Sto se tice migova i protivavionskih i protiv raketnih sistema iskustvo iz proslog veka nam govori da smo protiv vas ratovali samo tri puta bez obzira ko je bio na vlasti u Beogradu, protiv Nemacke tri puta, USA, Bitanije, Turske, Bugarske, Madjarske, Italije, pa cak i protiv Danske, Holandije i Norveske... Takodje, svako normalan vidi da su gospodari rata pokrenuli velike ratove na severu Afrike, da se projekti razvoja svetske super sile baziraju na vodjenju vecih i manjih ratova... Pogledajte statisticke podatke o naglom povecanju vojnih budzeta i novoj trci u naoruzanju svuda po svetu. Mozda ti koji se naoruzavaju znaju nesto vise i od Vas i on mene. I zato nije lose, cak je odlicno, makar zastititi nebo iznad Srbije, ko zna, kome, a zna se kome, moze nesto ludo da padne ponovo na pamet. I na kraju nisu ovo nevidljivi, kao sto nevidljivi ne postoje, ovo su avioni smanjenog radarskog odraza, i Srbiju fakticki nece kostati nista. A S-300 (ili sa mod. raketama pa je S-400) ce pre svega braniti ruska energetska postrojenja po Srbiji. Ovo je samo fiktivna kupovina, da ne lici na novu rusku bazu.

Laki

pre 10 godina

Ne bacajte pare na skupe sisteme i avione dzaba vam sve kad vam mocne sile ugase radare, bez radara nema nista, i jos dodaj nase lose generale koji u situciji bez radara narede pilotima da lete,rezultat je bio vidljiv 99-god. poginula 4 mlada pilota unisteni avioni, sva sreca pa su neki katapultiranjem preziveli. Opet populizam i procenti pojedinaca vladaju drzavom, tesko ce mo se izvuci samo se misli gdje potrositi i uzeti neki procenat.

tako je

pre 10 godina

@fulcrum uravo tako,mi to ustvari vec placamo...a svaki prelet komercijalnog leta se placa.a kada kupimo migove,ulazimo u najjacu kategoriju,pa ce jos vise komercijalnih aviona preletati nase nebo i sve to nama placati...sve ce te pare da se vrate

Ljubivoje I

pre 10 godina

Nešto nije u redu. Od kada ja pamtim naše vojno vazduhoplovstvo, nama su avioni služili jedino za raznorazne parade i aeromitinge. Nije mi jasno štaće nam nevidljii avioni kada se oni ne vide i ne mogu se koristiti za pomenute parade i aeromitinge.

Nesa

pre 10 godina

Dzaba nama ovo. U zemlji gde nema industrije kupovati ovo, davati dobre plate i stanove vojnim licima. A ako izbije rat zna se ko se mobilse. Sirotinja sa juga zemlje. Pa mi ni jedan rat nismo dobili zadnjih 50 godina, a potrosili smo na vojsku brdo para

EZOP

pre 10 godina

Divno je čuti da država obnavlja svoje vojne resurse, jer bez stabilne i jake vojske nema ni stabilne i jake države koja će biti ravnopravan partner državama u svetu u svim oblastima

Kristina SM

pre 10 godina

Vojska je temelj svake države i predstavlja garanciju da država neće biti predmet raznih ucena i potkusurivanja, zato će ovo ulaganje u vojsku Srbije imati dugoročne pozitivne efekte.Da je u vojsku ulagano na vreme ne bi nam se desilo bombardovanje 1999 godine, sreca sto smo se konacno opametili i shvatili da je vojska najveci stub jedne drzave

Inspektor

pre 10 godina

Saradnja sa ruskom vojskom, koja je medju najmocnijijima u svetu, Srbiji mogu doneti samo koristi, tako da je ovo pokazatelj da je Srbija na mnogo visem nivou i u ovoj oblasti od kada je g. Vucic preuzeo resor koji se bavi bezbednoscu drzave, i po meni je steta sto je podneo ostavku na mesto ministra bas kada je Vojsku poceo da oporavlja!

milee

pre 10 godina

Da bi obicnom srpskom gradjaninu bilo uopste jasno o kakvom avionu radi (cak ga ni rusi nisu kupili) neka poseti stranicu Tangosix.blog, sve je covek lepo objasnio.

kiki

pre 10 godina

Bolje da se ulaze u zdravstvo,ekonomiju,u decu koja cekaju operacije i skolstvo nego da kupujemo letece tanjire i ostale gluposti.Lepo je to sto zelimo da budemo vojno razvijeni ali prvo ono sto sam naveo gore.

freddie

pre 10 godina

Mig 29m2 je veoma solidan avion za nase nebo. On skoro da nema nikakve osobine nevidljevog, jer mogu lako da mu se ozrace rakete koje se nalaze na krilima a ne u trupu kao kod b-2,f22,PAK FA 50...Sa ovim aparatima bili bi vojni lideri ovog dela Balkana. Mada bi za nase RV trebalo uzeti i kojeg modernog trenaznog lakog lovca. Bilo kako bilo, sve nam odgovara
(Student, 15. avgust 2013 22:09)

e vala ako ste vi onom starom raketom srusili F117, ove kante od migova se onda daju oboriti maltetne prackom.. jel vam to palo na pamet?

Kris

pre 10 godina

Juce su na vestima pricali o srcano bolesnom detetu kojoj treba operacija a drzava nema para da pomogne da joj plati operaciju, a danas pricaju o kupovini migova.... Jbm ti takvi drzavu i politicare

crni

pre 10 godina

Mi bi trebali da dobijemo specijalni popust jer smo im doturili rasturenu američku igračkicu. I molim da naš nevidljivi ne leti preko Buđanovaca, bolje sprečiti nego skupljati.

Toliko

pre 10 godina

@(Fulcrum, 15. avgust 2013 22:52) 2 stare i jedna rezervna 29-tka(koje vec imamo) su nam obaveza po medjunarodnim ugovorima za cuvanje neba. Verujem da i jedan S300 uz to bi totalno zavrsio posao. Sta cemo da radimo sa ovim novim migovima nemam pojma. Inace vrlo sam skeptican u vezi ovog "nevidljiv" jer ponesto znam o tome, a to bas nije tako "samo namazes farbu".

jäger aus frankfurt

pre 10 godina

nevidljiv za radar i "radar ga teze otkriva" - nije isto. il' samo ja primecujem razliku? americki stelt je zaista nevidljiv za radar.

Keke

pre 10 godina

Ništa ne vredi ni najbolji avion na svetu ako ih nem dovoljno. Kvantitet je bitan! Bolje je deset običnih 29-ki neko dva ova! Bolje je i 100 21-ca nego 10 Suhoja. Da ne pominjem da je za zemlju poput Srbije važniji PVO, a o kanaderima da i ne pričam...

Stanko M.

pre 10 godina

Vojska Srbije verovatno je moralno najzdraviji deo društva, i vojska ne sme tehnicki da zaostaje za vojskama u okruzenju, zato treba unaprediti vojnu opremu i naoružanje.

dushaC

pre 10 godina

Svakako je pohvalno sto se avijacija ovom nabavkom aviona konacno modernizuje, al zar je zaista trebalo cekati dve decenije za to??? Zbog tog sto je ostvareno nakon toliko vremena, ne mogu da se slozim s onima koji smatraju da je ovaj potez ne potreban.

Miloš

pre 10 godina

Nikakve "nevidljive" avione nećemo dobiti, jer MiG-29 M2 ne koristi stealth tehnologiju, koja je inače precenjena. Dokaz, Buđanovci 1999-te. Inače takvi avioni imaju samo smanjeni radarski odraz, i to pre svega ako ih radar zrači spreda. Mislim da je teško očekivati S-300, već pre svega možda neki KUB i koju radarsku stanicu. M2 je sasvim solidan aviončić za naše uslove, a preko nam je potreban jer naše RV skoro i da ne postoji. Nema potrebe da se strahuje od novog rata, ovakve kupovine su normalne u celom svetu, ali samo kod nas izazivaju podozrenje, jer mi na normalno nismo navikli. A mi moramo da imamo ispravne vojne avione kako bi ispunili naše međunarodne obaveze zaštite neba. Ako mi to ne možemo da ispoštujemo, onda moramo da platimo drugima da to rade, a to je skuplje, i ponižavajuće.

Markiza

pre 10 godina

Posto Srbija vise ne sme da ratuje nema nikakve koristi od takvog aviona. A i protiv koga bi ratovala kad je samo mrva na mapi sveta? Smesna vest...

Zoki

pre 10 godina

@Braca
Stara američka šala iz šezdesetih godina je da će na kraju cele SAD imati jedan avion koji će po par/nepar varijanti neizmenično koristiti vazduhoplovstvo i mornarica. Svake prestupne godine, na jedan dan će ga dobiti marinci. Uopšte nisi daleko od istine.

Što se tiče tih MIG29M2 aviona, bilo bi dobro da se Rusi sami sa sobom dogovore šta je šta. U poslednjih 15 godina su pod tim imenom imali bar 3-4 različita modela, kada su god trebali nešto da pokažu, sklepali bi nešto od onoga što imaju na raspolaganju i proglašavali ga M/M2 modelom (ono 2 je bilo za dvosed).

anti_globalista

pre 10 godina

ja ne razumem sta ce nama nevidljivi MIG...pa nije vredno dinara dati na takvu glupost, cemu ce on nama da sluzi...em nema ratova ni na vidiku, a i da bude kojim slucajem nece nama ni 100 ovakvih migova pomoci...kolko pametnijih stvari moze da se uradi sa tim parama....e drzavo drzavo

Miroslav D.

pre 10 godina

To bi bilo odlicno, bez jake vojske nema ni jake drzave, zivimo u vremenu kada vazi zakon jaceg, da bi nas postovali moramo imati jaku vojsku.

chef

pre 10 godina

Koje će biti posljedice ovoga na "odnose u regionu"?

Hrvati, Bosanci, Slovenci i Albanci će crknuti od muke. Srbi će crknuti od gladi.

Tri karte za Hollywood

pre 10 godina

Vise I ne citam ovakve tekstove, samo komentare. Kako god nas narod lose ziveo, smisao za humor nikada nece neststi, narocito na sopstvemi racun. Neprocenjivo :)))

Miloš

pre 10 godina

Znam kako smo prošli put kupili ganc nove polovne MiG-ove. Znam kako smo prošli na poslednjem remontu. Znam kako su prošli Alžirci u saradnji sa MiG-om. Dakle - ništa vam ne verujem. Sprega MiG-a i naših muljatora nas je koštala života više pilota nego što nam je pobio NATO, a rezultat rada 'dvadeset devetki' je ispao krajnje neefikasan.
Ali ako već farbamo narod pričama za unutrašnju politiku kako je taj avion 'nevidljiv', onda lažite do kraja, npr. kako ćemo da dobijemo MiG-29K, dakle mornaričku verziju, i da ćemo da dobijemo i nosač aviona, koji ćemo da parkiramo na Savi kod Ade, i da ga koristimo višenamenski kao teren za tenis, fudbal i koncerte Cece. Beeeeee, beeeeee!

Narodu treba zdravlje da moze da radi.

pre 10 godina

Ja bih reko samo pre nego sto kupe avione neka srede zdravstveni sistem u Srbiji,nek renoviraju bolnice,da nabave svu potrebnu tehnologiju za normalan rad u tim istim bolnicama,pa bih jos preporucio da redovno placaju doktorima dalje specijalizacije/usavrsavanje.Neka ulazu tamo gde treba i gde ima koristi ako treba i uz nepovoljne kredite.

Seljak iz Dragodola

pre 10 godina

Oj Vucicu, srpski sine, tebe voli sva Srbija, od dedova nasih slavnih ti si ponos ponosnima. nikad ne daj Vule sine, da te sa slavnog puta skrenu, ne daj stopu nase zemlje, naseg duha, istoriju nasu drevnu... Dragodol sad jedno dise, cela Iva isto misli, sadje Vucic ponos nasa, istoriju sad on pise. Ti si kap krvi nase, Srbija to misli cela, ti si Aco dusa nasa, ti si srce naseg tela. Ne posustaj, ne odustaj, nema nazad samo pravo, osvetlaj nam Vule obraz, jer smo tebi dali pravo. Ziv nam bio i zdrav ostao, Boze zdravlja vodja cele Srbije ti postao!

aca

pre 10 godina

nemojte da nasedate na ove predizborne spinove.
tzv nevidljivi pete generacije su ruski pak fa i americki f22,i josh par modela..
mig 29m2 ne moze da bude stelt sve i da ga sastavlja sveti Petar.
Ovo je samo navlacenje da se kupi taj ruski krsh jer fabrika Mikojan propada.
A treba i spinovati vecinu glasaca,koji spadaju u manje inteligentni sloj gradjana(tipa vecine komentatora sajta blic,kurir itd-bivse glasacko telo S.M.)

pera pisar iz administrativnog

pre 10 godina

Ja cu vam otkriti tajnu oko placanja.

Verovali ili ne ali nas ti avioni nece kostati nista odnosno nece ici na tered budzeta.Radi se o tome da ce se kredit vracati od naseg dela taksi za prolaz gasa kroz nas deo juznog toka,zato se cekaju zvanicni poceci radova da se onda odobri kredit jer ce se prve rate vracati od prvih rata kada gasovod krene u funkciju.

Derik Troter

pre 10 godina

A šta da radimo sa njim?
Koga će mo njime da plašimo kad se ne vidi?!
Bojim se da opet ne dobijemo nešto nevidljivo od naše BRAĆE?!

Ivan

pre 10 godina

Ko god se razume u borbene avione zna da stealth MIG ne postoji. Američki f22 i f 35 i ruski Sukhoi T50. I tu se priča završava.I svi su preskuoi za nas.

bojan

pre 10 godina

Pozajmice nam Rusi pare (uz kamatu), ali da kupimo njihove avione. Ja cu tako da pozajmim pare mom komsiji (uz kamatu), ali da kupi moje voce iz baste. A mozda se mom komsiji voce i ne jede bas, ali smo dobri drugari i cuvamo jedni druge. Kako ljudi ne misle svojom glavom, prevesce vas sve zedne preko vode. Neka, zasluzili ste sve.

Dejan

pre 10 godina

Evo da vam kazem ja sta ce im, pripremaju se za nesto sto mi ne znamo, mozda zbog kosova ili neceg drugog. Nadam se da blesav narod nece ici ratovati kao sto su uradili 90ih. A da se toliko para trosi na avione, a za bolesnu decu nema sretstava da im se pomogne. Sramota

Smehotresna olimpijada

pre 10 godina

Ljudi, ovo je bas ono sto nam treba! Posto mi stremino tim EU vrednostima, nije u redu, a nije ni humano da se komarci stresuju dok ih zaprasuju. Ovako, avion nevidljiv, samo ih iznenada strefi i gotovo, bez stresa!

Marko Petrovic

pre 10 godina

Fabrika nije "MiG" nego "Mikoyan" a MiG-29M2 nije nevidljiv nego ima novo poboljsano naoruzanje. Suhoi pravi "nevidljive". Inace detaljnije i o samoj nasoj kupovini imate na Wikipedia u sekciji "Mikoyan MiG-29M".

Generic H2 (Server)

pre 10 godina

Mig29m2 cijena ~24m$
Canadair 415 ~38m$

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo im 6 kanadera i 6 airtractor a vi samo trosite na mig-ove trebat ce vam na sveto nigdarjevo.

joe

pre 10 godina

Потпредседник Владе Руске Федерације Дмитриј Рогозин изјавио је пре неколико дана у Београду „да се нада да ће после реализације наших договора Србија постати јача држава, и то толико јача да ће свако прво морати да размисли пре него што употреби оружје против ње“.

SARENI - TIGAR

pre 10 godina

Sve pohvale prvom podpredsedniku Vlade Aleksandru Vucicu na pravom potezu, Srbija mora u svim oblastima da se razvija ako tezimo ka EU. Vojska se nije osavremenjavala minimum poslednjih 20 godina. Jer smo imali nesposobne ministre Vojske koji su je sistematski unistavali, doveli su je do toga da su gradjani bili izgubili veru u njih.

esox

pre 10 godina

Putpuni idijotizam sa "j". Mi nemamo leba da jedemo, penzije i plate da isplatimo, nemamo para stranca za savetnika da platimo, o zavrsetku auto puta da ne pricam, a razmisljamo o vrhunskim avionima, o kanalu do Egejskog mora. Kao da su nam svrake popile mozak. A ko ce da placa brljotine Toleta, odlaganje sudjenja, neosnovana hapsenja...pa i to ce iz naseg dzepa, a avioni iz dzepova nase dece.

Braca

pre 10 godina

Ja mnogo volim price o savremenim avionima bilo da su americki, francuski ili ruski. Evo pitalice.
Ako je prosecna cena aviona iz WWI bila 2500-3000 dolara, u WWII 15.000 dolara ( mustang ) a danasnjeg 150 miliona dolara ( oni americki sto na 1 sat leta trebaju 20 sati odrzavanja ) imajuci u vidu rast cena koliko aviona cemo moci da kupimo 2050 god? Jedan ili dva?
Da li se zivotni standard Amerikanaca, Rusa ili bilo koje druge nacije od WWII na ovamo povecao u skladu sa rastom cene aviona?
Bilo bi lepo ako se poubijamo da se poubijamo i sa onim od 2500 dolara, barem smrt nije toliko skupa.

Veljko Popovic

pre 10 godina

Mislim da postoji greska u naslovu: necemo mi nista DOBITI, to cemo debelo PLATITI ... Nije da sam protiv, nego da se zna ko tu sta kome ...

Sredoje Mandic

pre 10 godina

Sve pohvale prvom podpredsedniku Vlade na pravom potezu, Srbija mora u svim oblastima da se razvija ako tezimo ka EU. A vojska se nije osavremenjavala minimum poslednjih 20 godina..

Ivica

pre 10 godina

To je odlicno samo ako je istina, nevidljivi migovi i PVO S-300 su za respecet, a to je upravo ono sto nam treba. Mozemo mi sad tu navesti milion kritickih komentara, ali imali ko nesto tako u komsiluku...nekazem da bi to trebali ikada staviti u pravu namenu ali je svakako za respect za svakoga..

Fulcrum

pre 10 godina

Nama su ti avioni i te kako potrebni,mi sami moramo da cuvamo svoje nebo.Ako ga ne cuvamo mi,cuvace ga neko drugi i mi cemo to skupo placati.

potkivač

pre 10 godina

I sta ce nam ta cuda?! Da se urcimo?! Kolika nam je teritorija, bolje bi nam služili AN2 avioni!
Kuče nema zašta da nas ujede a hoćemo nevidljive avione!
Ovi na vlasti su izgleda sa pilećim mozgovima. Ni mala deca ovako ne razmišljaju!
Živo me interesuje hoće li Laza Nišlija ovo finansirati.

hmm

pre 10 godina

Cemu toliko pljuvanje svoje zemlje Srbije?Kad je vest od Srbiji sprdate i pljujete Srbiju kad je vest o Nemackoj pljujete kad je vest o Americi pljujete kad je vest o Rusiji pljujete kad je vest o Vucicu o nekim ulaganjima pljujete sta je s' vama,neke vas krize drmaju opasne???

nsdule

pre 10 godina

Dobiti?
Kako? Ko sto je Kimi dobio traku od Scepe? ili bas... stvarno nam dati....
Sry svima, nisam mogao da citam txt kad vidim tako bistro, ostrouman naslov. Dobiti??
Pa ja koliko se secam kad sam ziveo u zemlji Srbiji samo je Tito nesto dobijao.
Moja generacija ja dobila ratove, mafijase, dizelase, bedu, infalciju... i sve nenormalno sto moze da zadesi normalne ljude.
Tako kad procitam da cemo nesto dobiti, bojim se za svu decu koja zive Srbiji... jer ce oni nazalost platiti taj nas nevidljivi poklon.

zoran1965

pre 10 godina

cudi me, jos se srbske patrijote(blente) nisu raskodakale ? a da jos nesto, pa sto ne dovedoste strucnjaka koji je studirao u rusiji a ne u ameriki ?

Pametnjaković

pre 10 godina

Zemlja koja u mirnodobsko vreme kupuje oružje je verovatno zemlja koja nikada neće izaći iz ekonomske krize, jer je vode luzeri kojima je najbitnije da dobiju pare pa da jedan deo operu, a narod ostave u dugovima.

Dragoljub

pre 10 godina

Nije potpuno jasno sta znaci "ruski rukovodilac novog pokolenja", a ni koje je to pokolenje s obzirom da je doticni mogao zavrsiti fakultet u vreme Breznjeva... Takodje, po Wikipediji, http://en.wikipedia.org/wiki/Mikoyan_MiG-35, MIG-35 nije drugo ime MIG-29M2, vec posledica daljnjeg razvoja tog modela.

Student

pre 10 godina

Mig 29m2 je veoma solidan avion za nase nebo. On skoro da nema nikakve osobine nevidljevog, jer mogu lako da mu se ozrace rakete koje se nalaze na krilima a ne u trupu kao kod b-2,f22,PAK FA 50...
Sa ovim aparatima bili bi vojni lideri ovog dela Balkana. Mada bi za nase RV trebalo uzeti i kojeg modernog trenaznog lakog lovca. Bilo kako bilo, sve nam odgovara

cvexi

pre 10 godina

Sad je dobro vreme za ulaganje u vojsku. Pogledajte sta se desava u islamskim drzavama, svakog dana stotine pa i hiljade umire, a nama je islam pred vratima, samo budala moze da zmuri na ono sto se desava ne tako daleko od nas.

Giovanni

pre 10 godina

A sledeće godine gradimo sa Rusima kosmodrom u Šumadiji, a do 2020. smo već u orbiti i pravimo orbitalnu stanicu... Dajte, ne zanosite se!!!

Sveti Ilija

pre 10 godina

"Srbija dobija “nevidljivog“ MiG-a..."
---------------------------------------
...Koji ce biti placen na adekvatan nacin - "nevidljivim" novcem :)))

Sveti Ilija

pre 10 godina

"Srbija dobija “nevidljivog“ MiG-a..."
---------------------------------------
...Koji ce biti placen na adekvatan nacin - "nevidljivim" novcem :)))

Giovanni

pre 10 godina

A sledeće godine gradimo sa Rusima kosmodrom u Šumadiji, a do 2020. smo već u orbiti i pravimo orbitalnu stanicu... Dajte, ne zanosite se!!!

Veljko Popovic

pre 10 godina

Mislim da postoji greska u naslovu: necemo mi nista DOBITI, to cemo debelo PLATITI ... Nije da sam protiv, nego da se zna ko tu sta kome ...

hmm

pre 10 godina

Cemu toliko pljuvanje svoje zemlje Srbije?Kad je vest od Srbiji sprdate i pljujete Srbiju kad je vest o Nemackoj pljujete kad je vest o Americi pljujete kad je vest o Rusiji pljujete kad je vest o Vucicu o nekim ulaganjima pljujete sta je s' vama,neke vas krize drmaju opasne???

Ivan

pre 10 godina

Ko god se razume u borbene avione zna da stealth MIG ne postoji. Američki f22 i f 35 i ruski Sukhoi T50. I tu se priča završava.I svi su preskuoi za nas.

Pametnjaković

pre 10 godina

Zemlja koja u mirnodobsko vreme kupuje oružje je verovatno zemlja koja nikada neće izaći iz ekonomske krize, jer je vode luzeri kojima je najbitnije da dobiju pare pa da jedan deo operu, a narod ostave u dugovima.

nsdule

pre 10 godina

Dobiti?
Kako? Ko sto je Kimi dobio traku od Scepe? ili bas... stvarno nam dati....
Sry svima, nisam mogao da citam txt kad vidim tako bistro, ostrouman naslov. Dobiti??
Pa ja koliko se secam kad sam ziveo u zemlji Srbiji samo je Tito nesto dobijao.
Moja generacija ja dobila ratove, mafijase, dizelase, bedu, infalciju... i sve nenormalno sto moze da zadesi normalne ljude.
Tako kad procitam da cemo nesto dobiti, bojim se za svu decu koja zive Srbiji... jer ce oni nazalost platiti taj nas nevidljivi poklon.

Generic H2 (Server)

pre 10 godina

Mig29m2 cijena ~24m$
Canadair 415 ~38m$

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo im 6 kanadera i 6 airtractor a vi samo trosite na mig-ove trebat ce vam na sveto nigdarjevo.

Derik Troter

pre 10 godina

A šta da radimo sa njim?
Koga će mo njime da plašimo kad se ne vidi?!
Bojim se da opet ne dobijemo nešto nevidljivo od naše BRAĆE?!

Student

pre 10 godina

Mig 29m2 je veoma solidan avion za nase nebo. On skoro da nema nikakve osobine nevidljevog, jer mogu lako da mu se ozrace rakete koje se nalaze na krilima a ne u trupu kao kod b-2,f22,PAK FA 50...
Sa ovim aparatima bili bi vojni lideri ovog dela Balkana. Mada bi za nase RV trebalo uzeti i kojeg modernog trenaznog lakog lovca. Bilo kako bilo, sve nam odgovara

cvexi

pre 10 godina

Sad je dobro vreme za ulaganje u vojsku. Pogledajte sta se desava u islamskim drzavama, svakog dana stotine pa i hiljade umire, a nama je islam pred vratima, samo budala moze da zmuri na ono sto se desava ne tako daleko od nas.

Dejan

pre 10 godina

Evo da vam kazem ja sta ce im, pripremaju se za nesto sto mi ne znamo, mozda zbog kosova ili neceg drugog. Nadam se da blesav narod nece ici ratovati kao sto su uradili 90ih. A da se toliko para trosi na avione, a za bolesnu decu nema sretstava da im se pomogne. Sramota

Fulcrum

pre 10 godina

Nama su ti avioni i te kako potrebni,mi sami moramo da cuvamo svoje nebo.Ako ga ne cuvamo mi,cuvace ga neko drugi i mi cemo to skupo placati.

esox

pre 10 godina

Putpuni idijotizam sa "j". Mi nemamo leba da jedemo, penzije i plate da isplatimo, nemamo para stranca za savetnika da platimo, o zavrsetku auto puta da ne pricam, a razmisljamo o vrhunskim avionima, o kanalu do Egejskog mora. Kao da su nam svrake popile mozak. A ko ce da placa brljotine Toleta, odlaganje sudjenja, neosnovana hapsenja...pa i to ce iz naseg dzepa, a avioni iz dzepova nase dece.

bojan

pre 10 godina

Pozajmice nam Rusi pare (uz kamatu), ali da kupimo njihove avione. Ja cu tako da pozajmim pare mom komsiji (uz kamatu), ali da kupi moje voce iz baste. A mozda se mom komsiji voce i ne jede bas, ali smo dobri drugari i cuvamo jedni druge. Kako ljudi ne misle svojom glavom, prevesce vas sve zedne preko vode. Neka, zasluzili ste sve.

Ivica

pre 10 godina

To je odlicno samo ako je istina, nevidljivi migovi i PVO S-300 su za respecet, a to je upravo ono sto nam treba. Mozemo mi sad tu navesti milion kritickih komentara, ali imali ko nesto tako u komsiluku...nekazem da bi to trebali ikada staviti u pravu namenu ali je svakako za respect za svakoga..

Braca

pre 10 godina

Ja mnogo volim price o savremenim avionima bilo da su americki, francuski ili ruski. Evo pitalice.
Ako je prosecna cena aviona iz WWI bila 2500-3000 dolara, u WWII 15.000 dolara ( mustang ) a danasnjeg 150 miliona dolara ( oni americki sto na 1 sat leta trebaju 20 sati odrzavanja ) imajuci u vidu rast cena koliko aviona cemo moci da kupimo 2050 god? Jedan ili dva?
Da li se zivotni standard Amerikanaca, Rusa ili bilo koje druge nacije od WWII na ovamo povecao u skladu sa rastom cene aviona?
Bilo bi lepo ako se poubijamo da se poubijamo i sa onim od 2500 dolara, barem smrt nije toliko skupa.

Marko Petrovic

pre 10 godina

Fabrika nije "MiG" nego "Mikoyan" a MiG-29M2 nije nevidljiv nego ima novo poboljsano naoruzanje. Suhoi pravi "nevidljive". Inace detaljnije i o samoj nasoj kupovini imate na Wikipedia u sekciji "Mikoyan MiG-29M".

potkivač

pre 10 godina

I sta ce nam ta cuda?! Da se urcimo?! Kolika nam je teritorija, bolje bi nam služili AN2 avioni!
Kuče nema zašta da nas ujede a hoćemo nevidljive avione!
Ovi na vlasti su izgleda sa pilećim mozgovima. Ni mala deca ovako ne razmišljaju!
Živo me interesuje hoće li Laza Nišlija ovo finansirati.

zoran1965

pre 10 godina

cudi me, jos se srbske patrijote(blente) nisu raskodakale ? a da jos nesto, pa sto ne dovedoste strucnjaka koji je studirao u rusiji a ne u ameriki ?

Smehotresna olimpijada

pre 10 godina

Ljudi, ovo je bas ono sto nam treba! Posto mi stremino tim EU vrednostima, nije u redu, a nije ni humano da se komarci stresuju dok ih zaprasuju. Ovako, avion nevidljiv, samo ih iznenada strefi i gotovo, bez stresa!

joe

pre 10 godina

Потпредседник Владе Руске Федерације Дмитриј Рогозин изјавио је пре неколико дана у Београду „да се нада да ће после реализације наших договора Србија постати јача држава, и то толико јача да ће свако прво морати да размисли пре него што употреби оружје против ње“.

Sredoje Mandic

pre 10 godina

Sve pohvale prvom podpredsedniku Vlade na pravom potezu, Srbija mora u svim oblastima da se razvija ako tezimo ka EU. A vojska se nije osavremenjavala minimum poslednjih 20 godina..

Адмирал флоте

pre 10 godina

Руска ратна морнарица је пре пар недеља почела да у оперативну употребу и у свој састав уводи авионе МиГ-29 К/КУБ. Тај авион представља палубну верзију авиона МиГ-29 М/М2. Руска флота планира да набави 24 таква авиона и да њима замени палубне авионе Сухој Су-33 на носачу авиона "Адмирал Кузњецов". Индијска ратна морнарица је наручила 45 авиона МиГ-29 К/КУБ. Двадесетак авиона јој је већ испоручено. Разлике између авиона МиГ-29 К/КУБ и МиГ-29 М/M2 су минималне. Имају исте моторе, исте радаре, исти glass cockpit, исти ојачан стајни трап, направљен због тврдих слетања на носач авиона. МиГ-29 К/КУБ има и куку за заустављање, уређај за допуну горивом у ваздуху (то исто може имати и авион МиГ-29 М/М2). Једина кључна разлика јесте та што МиГ-29 К/КУБ има склопива крила. Такође, руско ратно ваздухопловство је наручило известан број авиона МиГ-35. Неки (неупућени) коментатори помињу и некакве нове авионе Dassault Mirage 2000. Dassault Mirage 2000 се престао серијски производити 2007. године. Производна линија је угашена (због интензивирања производње авиона Dassault Rafale) и сигурно да због Србије не би била поново обновљена. Не постоје никакви нови авиони Dassault Mirage 2000, само половни. За разлику од авиона Dassault Mirage 2000, МиГ-29 М/М2, МиГ-29 К/КУБ и МиГ-35 се и даље серијски производе или ће се серијски производити. МиГ-29 К/КУБ се увелико уводи у наоружање руске и индијске ратне морнарице, тако да је неистина да нико не набавља те авионе.

Адмирал флоте

pre 10 godina

Nisam zapadnjak nego neko ko radi u vojnoj industriji jedne velike i moćne sile. Sve što ste napisali NIJE taćno. F22 je najprodavaniji i najbolji(daleko)borbeni avion na svetu. Svi "bliski susretu" tog aviona sa ruskima su dokaz toga.
Vi ste ideološki obojeni, to je donekle razumljivo, ali ste toliko pristrasni da govorite(pišete) nerealne stvari,a to je ipak nedopustivo.
(Viktor, 16. avgust 2013 19:53)

F-22 је далеко од најпродаванијег авиона на свету. Произведено је нешто преко 180 комада (од преко 500 планираних). Пет их се већ срушило. Производња је прекинута. Никада није учествовао ни у каквој борби и нигде није извезен. Једини корисник је Ратно ваздухопловство САД. Постоји конгресна забрана извоза тог авиона. Тако да ни у лудилу не може бити најпродаванији авион на свету. Ваше непознавање материје је катастрофално.

pera pisar iz administrativnog

pre 10 godina

Ja cu vam otkriti tajnu oko placanja.

Verovali ili ne ali nas ti avioni nece kostati nista odnosno nece ici na tered budzeta.Radi se o tome da ce se kredit vracati od naseg dela taksi za prolaz gasa kroz nas deo juznog toka,zato se cekaju zvanicni poceci radova da se onda odobri kredit jer ce se prve rate vracati od prvih rata kada gasovod krene u funkciju.

krle

pre 10 godina

Siromašniji smo nego ikada, nezaposlenost rekordna, sve nam je u rasulu-prosveta, zdravstvo, korupcija cveta, nelikvidnost u privredi nezapamćena, javni dug rekordan i šta mi radimo? Igramo se rata i kupujemo avione! Samo bih voleo da mi neko objasni zašto su nam avioni neophodni? Imamo naše MIG 29 i 21, Galbeove i Orlove i to je, za naše uslove, sasvim dovoljno. Neka piloti malo lete, neka se vežbaju za neke ne-daj-bože-situacije i to je to. Ako dođe do neke ozbiljne situacije gde ćemo početi da ratujemo, sigurno je da nećemo biti sami u tom ratu, odn. imaćemo saveznike koji bi nam poslali pomoć. A ako ipak budemo sami, neće nas spasiti ni leteći tanjiri, a kamoli tamo neki nevidljivi Migovi. Nabavite vi helikoptere-za svaku veću bolnicu po jedan, da se unesrećeni hitno mogu prebaciti na pravo mesto, nabavite avione za gašenje požara, nabavite službeni avion za Vladu-ovaj vam se raspada, a igranje rata ostavite onima koji mogu sebi da priušte te skupe igrice.

chef

pre 10 godina

Koje će biti posljedice ovoga na "odnose u regionu"?

Hrvati, Bosanci, Slovenci i Albanci će crknuti od muke. Srbi će crknuti od gladi.

Dragoljub

pre 10 godina

Nije potpuno jasno sta znaci "ruski rukovodilac novog pokolenja", a ni koje je to pokolenje s obzirom da je doticni mogao zavrsiti fakultet u vreme Breznjeva... Takodje, po Wikipediji, http://en.wikipedia.org/wiki/Mikoyan_MiG-35, MIG-35 nije drugo ime MIG-29M2, vec posledica daljnjeg razvoja tog modela.

Bojan

pre 10 godina

Koliko su dobri F22 avioni govori podatak da ne lete vec duze vreme zbog mnogo problema, sto se tice F35 taj avion ima slabu aerodinamiku,tako da nista od tog aviona.
Cinjenica je da Amerika proizvodi najskuplje avione a ne toliko kvalitetne i dobre kao Rusija,ja niti volim Rusiju niti Ameriku,samo kazem ono sto jeste,i sto je realnost.
Evo druze zapadnjaku jedan link
http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2012&mm=05&dd=11&nav_id=608456 pa se uveri sam.
F22 I F35 je propao projekat,baceno je mnogo para a avioni ne lete.
Jos jedan podatak uF22 projekat je ulozeno preko 70 milijardi dolara,a jedan avion F22 kosta 150miliona dolara.
Sukohi SU35 koji je daleko bollji avion od F22 po svim osnovama kosta samo 40 miliona,znaci kupis tri SU 35 i ostanu ti pare jos i za popravke.
Jedan Mig29 kosta 30miliona,sto znaci kupis 5 aviona MiG 29 za cenu jednog F22 :D :D :D
Napravljeno je do sada oko 200 F22,dok ce Rusija napraviti T50 preko hiljadu,jedan deo za sebe,jedan za prodaju.
http://www.youtube.com/watch?v=BK8cg1guFAw ovaj lepotan jede za dorucak F22...

Ljubivoje I

pre 10 godina

Nešto nije u redu. Od kada ja pamtim naše vojno vazduhoplovstvo, nama su avioni služili jedino za raznorazne parade i aeromitinge. Nije mi jasno štaće nam nevidljii avioni kada se oni ne vide i ne mogu se koristiti za pomenute parade i aeromitinge.

Nesa

pre 10 godina

Dzaba nama ovo. U zemlji gde nema industrije kupovati ovo, davati dobre plate i stanove vojnim licima. A ako izbije rat zna se ko se mobilse. Sirotinja sa juga zemlje. Pa mi ni jedan rat nismo dobili zadnjih 50 godina, a potrosili smo na vojsku brdo para

Natalija Petrovna

pre 10 godina

Vi ste ideološki obojeni,to je donekle razumljivo,ali ste toliko pristrasni da govorite(pišete)nerealne stvari,a to je ipak nedopustivo.
(Viktor, 16. avgust 2013 19:53)
Nedopustivo je da ti Viktore F22, jedan od najvećih finansijskih promašaja američke vojne industrije, proglašavaš kao najprodavaniji, najuspešniji...što nije...samo ih je naručeno...ali su povučeni i oni proizvedeni.Avion koji je daleko od toga da su mu kvarovi "dečje bolesti jednog projekta" koji je prizemljen od Amerikanaca.Može se vrlo precizno videti šta sve muči ovaj avion iz članaka na netu. Nema tu ideologije. Za ozbiljnu diskusiju i poredjenje ovde nema dovoljno mesta.
Zatim da ti odgovorim za ono o ideologiji. Po Srbiji nemaš na kućama, kao kod američkih ratobornih vojnih obveznika, nacionalne zastave, i nedeljne paravojske koje se bore za opstanak zakona o slobodnoj prodaji oružja.Oni koji su imali prilike na Farnborou i Le Buržeu da vide koje zahteve ispunjavaju ruski piloti na svojim mašinama ne bi se složili sa tobom oko tolike tehničke superiornosti amera na raznim F-ovima. Ako se vratimo u prošlost MiG-ovi su oduvavali Amere i u Vijetnamu a i ranije.104-ke su padale u Nemačkoj, zvali su ih crne udovice.Itd.

ikar

pre 10 godina

@MARKO MISKOVIC

"imamo najbolje pilote"

A ko je to izmerio? Kako znate da su najbolji?
Ukratko - ne lupetajte.
Osim talenta, zdravstvenih (psihofizičkih) osobina i teorijskog znanja, potrebno je LETENJE.
U poslednjih 20 godina naši piloti imaju godišnje manje sati naleta nego piloti amateri u zemljama Zapada.
To bi bilo kao kada Usein Bolt (koji ima odlične predispozicije) ne bi trenirao. Kakve bi mu bile šanse? ;)
Zaključak: dok god ne lete piloti NE MOGU BITI NAJBOLJI.

Domagoj

pre 10 godina

Nek se samo kupuje,nek naša vojska jača, i da se osiguramo kao vojna sila broj jedan u regionu..
(Karanovac do 1882, 16. avgust 2013 11:42)

Vojna sila broj jedan u regionu je NATO. Sretno ako ih želite prestići

Kris

pre 10 godina

Juce su na vestima pricali o srcano bolesnom detetu kojoj treba operacija a drzava nema para da pomogne da joj plati operaciju, a danas pricaju o kupovini migova.... Jbm ti takvi drzavu i politicare

... zašto ja uopšte polemišem sa vama?

pre 10 godina

Gospodin Vučić je, od kada je na mestu ministra odbrane, počeo da radi na povratku ugleda Vojske Srbije blablabla ...
(dojčilo, 16. avgust 2013 11:24)

Aman, ljudi, kako vam ne dosadi više?!?!?! Od kad ste okupirali B92, svaki dan nas kljucate u glavu sa tim "Gospodin Vučić" ... Pa dosadili ste više i Bogu i narodu! Šta hoćete da postignete? Da nas ubedite u nešto? Da nam objasnite kako je sve med i mleko? Alo, bre, poskupela je struja, poskupljuje gas, sve je poskupelo, a ovi nas dva meseca, ej, DVA MESECA, zavlače sa nekim rekonstrukcijama, smenjuju ministre koji nemaju veze sa životom, a onda se još pojavite vi, sa komentarima kako je pametno potrošiti 200-300 miliona evra na avione ... Šta, podižu ugled države? Koji ugled?!?!?!? Sa 5 aviona?!?!?!? ALO, BRE ... Uostalom ...

Vojkan Pancevac

pre 10 godina

@Domagoj

Ne znam sta da Vam dam, kada me tako lepo molite sa tim Vasim "Daj, molim te".
Ruska naftna postrojenja u Srbiji su za Rusiju ekonomski minorna (mada je ovde u Pancevu ganc nova rafinerija, u Elemiru busotine kao u Teksasu, a vidim da kupuju bogme i kod vas sve sto stignu od energetskih postrojenja pa cak i od vasih generala ratnih zlocinca), ali strateski vazna. I to uzasno strateski vazna. Ona njima omogucuju efektivno prisustvo na Balkanu, kako bi nekako presekli anglosaksonsku liniju koja pod cizmom kontrolise sve slovenske narode (cak i vas Hrvate samo vi ste daleko od te svesti - pa kad treba nestabilnosti, oni vas nahuskaju protiv Srba pa ginu i jedni i drugi). Zasto je to tako, to je i najvecem diletantu jasno, pa valjda ste sluzili JNA ili neku od tih vasih postrojbi, pa Vam je neko nekada nesto rekao o strateskom polozaju Balkana. Srbija nije NIKOGA napala u mojim primerima, vec je bila napadnuta. Dalje, primenicu Vasu logiku, pa ako Hrvatsku nece niko da napadne, sto ste onda usli u NATO i pod njihovu cizmu, sto kupujete polovne F16, a ne jos kanadera, sto su amerikanci na Kosovu, Makedoniji i BiH (verovatno zbog turizma sa sve tenkovima). I poslednje i najvaznije: kada vi iz vase "lijepe" nesto napadate u Srbiji, onda je to najbolji znak da dobro radimo.

kiki

pre 10 godina

Bolje da se ulaze u zdravstvo,ekonomiju,u decu koja cekaju operacije i skolstvo nego da kupujemo letece tanjire i ostale gluposti.Lepo je to sto zelimo da budemo vojno razvijeni ali prvo ono sto sam naveo gore.

Miloš

pre 10 godina

Nikakve "nevidljive" avione nećemo dobiti, jer MiG-29 M2 ne koristi stealth tehnologiju, koja je inače precenjena. Dokaz, Buđanovci 1999-te. Inače takvi avioni imaju samo smanjeni radarski odraz, i to pre svega ako ih radar zrači spreda. Mislim da je teško očekivati S-300, već pre svega možda neki KUB i koju radarsku stanicu. M2 je sasvim solidan aviončić za naše uslove, a preko nam je potreban jer naše RV skoro i da ne postoji. Nema potrebe da se strahuje od novog rata, ovakve kupovine su normalne u celom svetu, ali samo kod nas izazivaju podozrenje, jer mi na normalno nismo navikli. A mi moramo da imamo ispravne vojne avione kako bi ispunili naše međunarodne obaveze zaštite neba. Ako mi to ne možemo da ispoštujemo, onda moramo da platimo drugima da to rade, a to je skuplje, i ponižavajuće.

Samo pitam

pre 10 godina

Samo par kratkih zapažanja:
- Nećemo ih dobiti. Iskeširaćemo se ohoho za njih.
- Gde su oni Vučićevi MiG-ovi od nedavno koje smo pre dva meseca trebali da dobijemo sledeće nedelje?
- Deca umiru, jer država nema novca da ih leči, a kupuju se avioni ...

Jedan avion košta koliko, 30-40 miliona? 6 komada = 200 milona. Ako lečenje jednog deteta košta 1 milona, to je 200 dece. Šta vas više raduje? 200 osmeha ili 6 aviona, koje će bilo koja iole ozbiljna avijacija da obori kao glinene golubove?

SARENI - TIGAR

pre 10 godina

Sve pohvale prvom podpredsedniku Vlade Aleksandru Vucicu na pravom potezu, Srbija mora u svim oblastima da se razvija ako tezimo ka EU. Vojska se nije osavremenjavala minimum poslednjih 20 godina. Jer smo imali nesposobne ministre Vojske koji su je sistematski unistavali, doveli su je do toga da su gradjani bili izgubili veru u njih.

NY

pre 10 godina

I to ce gradjani Srbije da plate jer Rusi nista ne poklanjaju. E sada pitanje. Sta ce nama ovakav avion. Za teritoriju od 150 km levo i desno i 200 gore dole.Sa kime cemo mi to da ratujemo.Ko ce nas da napada. Ne mislimo valjda da cemo po drugi put da pobedimo NATO.Ova vest mi je kao i vest da Lihtenstajn kupuje Fantome

dr

pre 10 godina

Ne mogu da verujem koliko isfrustriranih komentatora Vojskom, i Vazduhoplovstvom. Vazduhoplovstvo je krivo za male plate, loše puteve, nezaposlenost i gušenje Vašeg ogromnog talenta za vojna i vazduhoplovna pitanja? Ne dajemo ni prebijenog dinara za Vojsku i opet nešto ne valja. Imate li Vi rođaka u Vojsci ili su svi u Vojsci Srbije neki Holanđani? Čiji su to ljudi? Ako su pare u pitanju, ne znam šta je tu problem? Izneću samo jedan podatak: Vojska je u 2012. potrošila 53.247.830.000 dinara, a MUP 60.777.932.000 dinara. U kojoj to zemlji Policija ima veći budžet od Vojske? Pa u Srbiji!!! Nije poenta u MUP-u i njihovim parama, nego ovaj podatak govori o mestu Vojske u ovoj zemlji. Ministar na sva zvona objavio da je sašio 8500 uniformi. Blago nama, još jedno 4 do 5 narednih Ministara i obućićemo Vojsku u istu uniformu. Ne smeta Vam to što kadar vodećih političkih partija Vama napravio dug od 180 miliona evra vodeći jednu državnu farmaceutsku kompaniju, a drugi Vam je napravio dug od 1 milijardu evra. Sve ove pare ćete Vi platiti. Vojska je platila i PDV i carinu pri remontu MiG-ova 29 i time praktično izgubila mogućnost da remontuje 5, nego zbog umanjenja sredstava je remontovala 4. Putevi Srbije ne plaćaju nikom PDV, a naplaćuju putarine, takse i ostalo. Rezultat je koliko kilometara autoputeva? Ali Vas "žulja" "zakrpa" od 6 (slovima:ŠEST) vojnih aviona. Ovo je zemlja sve samih "specijalista" po svim pitanjima. Sad "opaljujte" po minusima, valjda će Vas i to malo "umiriti"

bluez

pre 10 godina

dobija se poklon, ili na lutriji, a mi cemo izgleda kupiti mig-29 po ceni mig-35, jer to je isto, isto ce nas kostati. Bez tendera naravno. A da ne spominjem da je i bez pameti, jer bi bas voleo da mi neko docara situaciju u kojoj cemo se mi braniti od nekoga sa 4 teze vidljiva aviona, ili koga cemo napasti.

lideri

pre 10 godina

Sa ovim aparatima bili bi vojni lideri ovog dela Balkana. Mada bi za nase RV trebalo uzeti i kojeg modernog trenaznog lakog lovca. Bilo kako bilo, sve nam odgovara
(Student, 15. avgust 2013 22:09)

Lideri kojeg dela Balkana kada su svi ostali u NATO ili ce skoro da budu u NATO? Lideri u siromastvu, to sigurno.

Krici jugoistočne evrope

pre 10 godina

Kao što je neko već i rekao dole, imamo najgoru zdravstvenu zaštitu u Evropi, najmanje se ulaže u nauku,trećina Srbije nema komunalije struju i vodu, životni standard je katastrofalan, i vlada bela kuga a oni bi da bacaju 200.000.000 na vojne avione i da izigravaju komandose...pa se onda neko čudi zašto izumiremo kao narod i zašto smo toliko bedni.

Miloš

pre 10 godina

Znam kako smo prošli put kupili ganc nove polovne MiG-ove. Znam kako smo prošli na poslednjem remontu. Znam kako su prošli Alžirci u saradnji sa MiG-om. Dakle - ništa vam ne verujem. Sprega MiG-a i naših muljatora nas je koštala života više pilota nego što nam je pobio NATO, a rezultat rada 'dvadeset devetki' je ispao krajnje neefikasan.
Ali ako već farbamo narod pričama za unutrašnju politiku kako je taj avion 'nevidljiv', onda lažite do kraja, npr. kako ćemo da dobijemo MiG-29K, dakle mornaričku verziju, i da ćemo da dobijemo i nosač aviona, koji ćemo da parkiramo na Savi kod Ade, i da ga koristimo višenamenski kao teren za tenis, fudbal i koncerte Cece. Beeeeee, beeeeee!

Lala

pre 10 godina

Imam samo jednu lekciju iz srpskog pravopisa (za IV osnovne) za ogromnu većinu koja piše komentare:
ĆU
ĆEŠ
ĆE
ĆEMO
ĆETE
ĆE
Tako se pravilno piše na srpskom.

Pozdrav!!!

Skeptik

pre 10 godina

Ne dobija nego kupuje za debele pare. Trosenje na borbene avione je potpuna besmislica u situaciji kada smo potpuno okruzeni NATO drzavama, za koga i protiv koga? :))))))))) Bolje bi bilo da razvijamo poljoprivrednu avijaciju - od nje makar ima dobiti.

aca

pre 10 godina

nemojte da nasedate na ove predizborne spinove.
tzv nevidljivi pete generacije su ruski pak fa i americki f22,i josh par modela..
mig 29m2 ne moze da bude stelt sve i da ga sastavlja sveti Petar.
Ovo je samo navlacenje da se kupi taj ruski krsh jer fabrika Mikojan propada.
A treba i spinovati vecinu glasaca,koji spadaju u manje inteligentni sloj gradjana(tipa vecine komentatora sajta blic,kurir itd-bivse glasacko telo S.M.)

Kristina SM

pre 10 godina

Vojska je temelj svake države i predstavlja garanciju da država neće biti predmet raznih ucena i potkusurivanja, zato će ovo ulaganje u vojsku Srbije imati dugoročne pozitivne efekte.Da je u vojsku ulagano na vreme ne bi nam se desilo bombardovanje 1999 godine, sreca sto smo se konacno opametili i shvatili da je vojska najveci stub jedne drzave

Tri karte za Hollywood

pre 10 godina

Vise I ne citam ovakve tekstove, samo komentare. Kako god nas narod lose ziveo, smisao za humor nikada nece neststi, narocito na sopstvemi racun. Neprocenjivo :)))

NS

pre 10 godina

Nece dobiti nego ce da grca u kreditu. A rusi ce da nekome naravno uvale kred. i Avione.......... Kao sto smo im poklonili NIS koji su otplatili za godinu dana od profita, Tako sad rade a mi naivni mislimo kako su oni dobri. Daju ti pusku i kazu idi tuci se kao da ti daju rukavice i kazu idi tuci Tajsona...........Tako deluje nase bratstvo vec decenijama.......

Coco Bill

pre 10 godina

Stealth ili 'nevidljivi' Mig ne postoji. NE POSTOJI. Niti prenešeni članak Novosti sugeriše o kom se tačno avionu radi. MiG-29M o kome pregovara Srbija definitivno nije taj, i to je jasno. Kada se nestručnom novinaru prepusti ovakav intervju, dobijamo nepreciznu i netačnu informaciju.
(Đorđe, 16. avgust 2013 11:17)

E pa sad Đorđe možda se to namerno i radi. Prvo da se "pučanstvu" pokaže kako "prvi" brine o Srbiji, a drugo treba malo "naložit", uglavnom tehnički priprost narod, kako eto mi postajemo sila sa "modernim" avionima. Idi mi dođi mi još jedna "žvaka" za narod.

freddie

pre 10 godina

Mig 29m2 je veoma solidan avion za nase nebo. On skoro da nema nikakve osobine nevidljevog, jer mogu lako da mu se ozrace rakete koje se nalaze na krilima a ne u trupu kao kod b-2,f22,PAK FA 50...Sa ovim aparatima bili bi vojni lideri ovog dela Balkana. Mada bi za nase RV trebalo uzeti i kojeg modernog trenaznog lakog lovca. Bilo kako bilo, sve nam odgovara
(Student, 15. avgust 2013 22:09)

e vala ako ste vi onom starom raketom srusili F117, ove kante od migova se onda daju oboriti maltetne prackom.. jel vam to palo na pamet?

space

pre 10 godina

Cuvajmo bar nebo, kad vec gubimo zemlju.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dr Mr, 16. avgust 2013 08:32)

Ajd objasni nam, posto si Dr Mr, od koga da cuvamo nase nebo kada smo okruzeni NATO drzavama??? Ili mislis da postoji mogucnost napada neke africke drzave pa nam trebaju??
Bolje da povecaju plate profesionalnim vojnicima ili da im obnove svakodnevnu opremu! A ne da se zaduzujemo za nesto sto nam ne treba i cega zele rusi da se oslobode!! Skupo nas kostaju ove Vuciceve igre i ulizivanje rusima!!

Sveti Ilija

pre 10 godina

@jäger aus frankfurt
--------------------
"nevidljiv za radar i "radar ga teze otkriva" - nije isto. il' samo ja primecujem razliku? americki stelt je zaista nevidljiv za radar..."
----------------------------------------------------------------------
(1) Za radare koji rade u metarskom talasnom opsegu NE POSTOJE nevidljive letelice. Onaj "nas" F-117 je, po ruskim izvorima, otkriven radarom P-12 "Jenisej" (NATO:Spoon Rest) iz perioda 1954-1962 a nisanjenje i navodjenje rakete SAM-3 je odradjeno njenim radarima. Naslednik radara
P-12 "Jenisej" je P-18 "Terek" (NATO: Spoon Rest D) odn. "Nebo" (NATO: Box Spring).

(2)Radari koji rade u decimetarskom i centimetarskom talasnom opsegu (kod nas americki AN/TPS-70 i AN/TPS-63 i britanski S-600) mogu da otkriju F-117 i slicne samo u 2 slucaja : (1) kada se otvore poklopci bomboluka (koji imaju pravilne, pravougaone, geometrijske oblike) i (2) kada je oplata trupa orosena odn. prekrivena kapima kise.

(3) Postoji dobar ruski dokumentarac na temu obaranja F-117 u kome je 'glavni junak' neki sovjetski konstruktor koji je ovde uradio odredjene modifikacije radarsko-raketnog sistema SAM-3.

(4) U katalozima RosVooruzenija i RosOboronEksport se nude modifikacije radarsko-raketnog sistema SAM-3 bazirane bas na iskustvima SRJ sa F-117.

Nikola Mahatma Gandi

pre 10 godina

A NATO svuda oko nas. Srbi su mazohisti. Nikad dosta ginjenja, rusenja, tugovanja... . Zacarano djavolje kolo. Tako je to, kada je smisao egsistencije jednog naroda da stalno ratuje, a ako ne ratuje onda da se igra rata. Svaki buduci srpski rat ce biti protiv NATO-a. Moze li se takav rat dobiti? Ne moze! Drzava bi nam bila ponovo unistena, ljudi pobijeni a dugovi za nabavku ovih aviona, S-300 sistema i sta ti ja znam cega jos ostace onima koji se jos nisu ni rodili.

Marko

pre 10 godina

Amerikanci Hrvatima mornaricu i dzipove za dz, nama kredit uz kamatu! Znaci da cemo duplo da im vratimo. Okrenimo se svetu, ajde i mi da se ulizujemo. Kakvi crni Rusi

Da se ne lazemo

pre 10 godina

Nama su ti avioni i te kako potrebni, mi sami moramo da cuvamo svoje nebo. Ako ga ne cuvamo mi, cuvace ga neko drugi i mi cemo to skupo placati.
(Fulcrum, 15. avgust 2013 22:52)

KOJE nebo da cuvamo? Jel' ono na kojem vojni avion ne moze pristojno ni da uzleti i razvije brzinu, a da ne prepici u neku od susednih zemalja? Ne budite smesni. sve sto nasa vojska ima ili nema ce moci da nam koristi jedino kada - kao saka jada koja jesmo - budemo pregovarali o ulasku u NATO (ili neku drugu buducu organizaciju tog tipa), jer to ce se desiti, ma sta ma ko mislio o tome, kada ce nam to pomoci da nam se odredi mesto u ZAJEDNICKOJ strategiji odbrane.

Zg

pre 10 godina

A sta ce nam kanaderi kad imamo vec berijeve i protivpozarne helikoptere. I to ni broja im ne znamo, niti placamo gorivo, niti odrzavanje, niti posadu. Znaci da Vam pojasnim ...
(Vojkan Pancevac, 16. avgust 2013 08:19)

Znam ja brojeve: u Nišu je jedan (1) ruski avion i jedan (1) ruski helikopter. Srbija plaća sve troškove eksploatacije. A od vlastitih protupožarnih snaga, Srbija ima tri (3) operativna helikoptera.

Inače, taj ruski Be-200 nitko u svijetu još nije kupio. Gasi na nekim područjima, države ga uzimaju na testiranje i procjenu... I na kraju ga nitko ne kupi.

Ako vam negdje bukne požar, opet ćete nas moliti da dođemo gasiti, baš kao prošlih godina.

Samo pljacka i reket

pre 10 godina

Srbija dobija ? Da li sam i ja Srbija ? Ja ne dobijam nikakve avione, necu ni da ih vidim ali cu da dobijem skuplje energente, vrci porez na imovinu, vise cene hrane i komunalija, i na kraju kao rezultat svega toga privatne izvrsitelje.

crni

pre 10 godina

Mi bi trebali da dobijemo specijalni popust jer smo im doturili rasturenu američku igračkicu. I molim da naš nevidljivi ne leti preko Buđanovaca, bolje sprečiti nego skupljati.

S1pac

pre 10 godina

Неби било лоше кад би од здравства и образовања закинули неки део па купимо још један.

Dragane

pre 10 godina

Kakvo bacanje para! Biro Mikojan je u rasulu, ni ruska vojska vise ne zeli nista da ima sa njima, a ovaj avion je jedna obicna neproverena sklepotina, mutant na brzinu sastavljen od delova ralicitih varijanti 29-ke, sta je vec moglo da se nadje u prasnjavim magacinima. Ostale gluposti koje su izrecene u tekstu (stealth, izjednacavanje 29M sa MiG-35) necu ni da komentarisem. Rusi su dakle opet zavrnuli ruku nekome od nasih knezova jer ja drugacije ne mogu da objasnim zasto bi iko kupovao ovo djubre od aviona.

s.

pre 10 godina

Ovi Rusi nas pale samo tako, valjda zbog onog "mali, pa se lako pali".
Kakav urnebes.
A za onu decu što nema para i protivno je ustavu da im se spašavaju životi u inostranstvu, nema veze, važno da smo "nevidljivi".
Srbijo sram te bilo.

Bacvanin

pre 10 godina

@tako je
I u ovom trenutku komercijalni letovi lete iznad naseg neba, mi to naplacujemo i imamo vec dva aviona koji cuvaju nas vazdusni prostor, tz dezurnu paru. Dezurna para treba da se sastoji iz aparata koji mogu leteti vise od mach 1 mogu presretnuti civilni avion, sto moze npr i MiG-21.
Kupovina ovih aparata je jako skupa.
Bolje bi bilo da imamo 6-8 aparata 4. generacije (trenutno imamo 4 takva) i da piloti LETE sa njima, nego sto cemo dati ogromne pare za 4++ aparate, gde ce piloti RV leteti manje casova nego pilot poljoprivredne avijacije u Austriji.
Mi smo okruzeni sa NATO, toj instituciji mogu da pariraju Rusija i mozda za koju godinu Kina, ali Srbija?

Balkanac

pre 10 godina

MIG29M je prevazidjen avion. Rusko vazduhoplovstvo ga nikada nije uvrstilo u svoj arsenal, niti ce. Rec je o letelicama koje su cak imale i kuku jer su bile zamisljene da sluze na nosacu aviona. Dalje modernizacije ovog tipa aviona nece biti.
Nije tacno ni to da avioni nisu napravljeni. Napravljeni su i bili su namenjeni Siriji. Kako je tamo u toku gradjanski rat ponudjeni su Srbiji uz povoljan kreditni aranzman. Mnogo bolji i jeftiniji izbor bio bi kupovina kineskog lovca J10 uz opremanje izraelskom elektronikom.
Jedino sto podrzavam je kupovina protiv-vazdusnog sistema S400, nikako S300 koji je prevazidjen.

Đorđe

pre 10 godina

Stealth ili 'nevidljivi' Mig ne postoji. NE POSTOJI. Niti prenešeni članak Novosti sugeriše o kom se tačno avionu radi. MiG-29M o kome pregovara Srbija definitivno nije taj, i to je jasno. Kada se nestručnom novinaru prepusti ovakav intervju, dobijamo nepreciznu i netačnu informaciju.

EZOP

pre 10 godina

Divno je čuti da država obnavlja svoje vojne resurse, jer bez stabilne i jake vojske nema ni stabilne i jake države koja će biti ravnopravan partner državama u svetu u svim oblastima

govorit Moskva

pre 10 godina

SVASTA.

Kao da se namerno trudite da budete RAK RANA Evrope.Nacaljnici(Rusi) vas pujdaju kao dobermane radi svoje koristi.Ne zaboravite kancer se otstranjuje.

master

pre 10 godina

Avion nevidljiv ali je vidljiva rupa u budžetu koju će napraviti.Po mom skromnom mišljenju ovi avioni nam uopšte nisu potrebni ali eto ili je vojska navukla Vučića kako su nam neophodni ili je Vučić navukao vojsku da ne bi talasali.
Naša vojska ne zaslužuje da se u nju ulaže.

realnost

pre 10 godina

Serbija nije clan NATO-a ili bilo koje druge organizacije !! to znaci da absolutno mora da odrzava vojnu snagu pa kad nebi leba jela !! to je realnost !! pardon svim "pis and lov -ima" ( koje podrzavam i volim ! )

DJED TRIPOJE

pre 10 godina

Nije cinizam..ali koliko decijih zivota moze da se spasi (operacije u inostranstvu za koje kao nema novca)za cenu samo jednog novog aviona?

jastreb

pre 10 godina

@Viktor

"Promašaj veka vojske SAD: "nevidljivi" avion od 412 miliona dolara koji nije video borbu video."

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/297098/Promasaj-veka-vojske-SAD-nevidljivi-avion-od-412-miliona-dolara-koji-nije-video-borbu

Markiza

pre 10 godina

Posto Srbija vise ne sme da ratuje nema nikakve koristi od takvog aviona. A i protiv koga bi ratovala kad je samo mrva na mapi sveta? Smesna vest...

tako je

pre 10 godina

@fulcrum uravo tako,mi to ustvari vec placamo...a svaki prelet komercijalnog leta se placa.a kada kupimo migove,ulazimo u najjacu kategoriju,pa ce jos vise komercijalnih aviona preletati nase nebo i sve to nama placati...sve ce te pare da se vrate

Nikola

pre 10 godina

Kako mozete da napisete isto kao Kurir da je taj avio nevidljiv? Pa o je nevidljiv koliko i Vlade divac kad se sakrije iza lista smokve.

Avion je inace jako loseg kvaliteta, tehnika mu je izuzetno zastarela i bukvalno je "sklepan". Ali nemojte verovati meni na reci vec procitajte odlican tekst o "kvalitetima" tog aviona za nas na Vazduhoplovnom portalu Srbije TangoSix: http://tangosix.rs/2013/24/04/koliko-je-mig-29m2-zaista-kvalitetan-kao-izbor-za-srpsko-vipvo/

gargantua

pre 10 godina

E,to nam je trebalo u praznoj kući!Verovatno se pripremamo na odbranu od vanzemaljaca.Jedino nam oni mogu biti pretnja.Eh, ko nam je na vlast došao.

Ikarus - LYBT

pre 10 godina

(MIKI, 16. avgust 2013 13:05)
Bez ljutnje,nemaš ti pojma, Miki. Nije stvar u patriotizmu već u složenoj političkoj odluci da se država koja stremi EU snabde naoružanjem Rusije. Izgleda da smo tu temu sa EU uspešno zatvorili na našu korist, i to jeste dobro i uspeh državne politike.Zatim…..

1.RV (Air Force) i PVO su neraskidivi sistemi koji funkcionišu ZAJEDNO i to uvek.
2.PVO sistem nije uopšte TOOOLIKO, kako ti kažeš jeftiniji.
3.MiG-21 ističe resurs pa je pored naša 4 MiG-29 neophodno nabaviti nove avione, prilično logično slične zbog obuke i održavanja.
4.Država koja nema svoj Air Force zbog medjunarodnih sporazuma DUŽNA je da plaća za to drugoj državi a sume su u desetinama miliona evra godišnje.
5.Naslov članka je malo nesrećno sročen,avion o kome je reč u članku nije nevidljiv već je savremeniji i ima nešto manji radarski ODRAZ.

Mile pile

pre 10 godina

Zamislite da prave MIG 21 od kompozitnih materijala. I prefarbaju ga u crno. Kad je mrak nema shanse da se vidi. Ali najverovatnije mi cemo kupiti MIG 46 uplatili smo i avans. Svi se dive tom avionu 15 generacije. Niko ga jos nije video. To je pravi nevidljivi za nas.

John Doe

pre 10 godina

Koliko ja znam postoje samo dva operativna stealth aviona: B-2 Spirit i F-22 Raptor.
F-117 Nighthawk je izbacen iz upotrebe, a F-35 Lightning II jos nije operativan i ne zna se kada ce. Postoje i neki ruski i kineski pokusaji koji su u eksperimentalnoj fazi, ali to sigurno nije ovaj MIG.
Na stranu sve ovo, ali ako uzmemo u obzir cinjenicu da smo okruzeni NATO savezom i hteli mi to ili ne jedina iole bezbedna pozicija bi nam bila u istom, ne vidim da je ova kupovina razumna. Da se razumemo ja bih voleo kad bi Srbija mogla da kupi najbolje, tipa F 35, ali za nas je najprimerenije nesto kao MIG 21 koji mozes da parkiras na livadi usred zime i ujutru da vozis, ali tako nesto se vise nepravi, nazalost.

Slava

pre 10 godina

U svakom slucaju, nabavka ovih aviona je veliki kvalitativni skok za nasu obogaljenu vojsku.Cudim se ljudima koji pokusavaju da umanje znacaj ove nabavke.Uzmite Corovicevu ISTORIJU SRBA i videcete da ovde nije bilo nikada mira duze od 50 godina.Kao istoricar verujem da oni koji kazu da nam vojska ne treba,ili imaju plitak um ili imaju neke skrivene interese.

Stanko M.

pre 10 godina

Vojska Srbije verovatno je moralno najzdraviji deo društva, i vojska ne sme tehnicki da zaostaje za vojskama u okruzenju, zato treba unaprediti vojnu opremu i naoružanje.

jäger aus frankfurt

pre 10 godina

nevidljiv za radar i "radar ga teze otkriva" - nije isto. il' samo ja primecujem razliku? americki stelt je zaista nevidljiv za radar.

MIKI

pre 10 godina

Ima dosta komentara koji odisu patriJotizmom, ali i neshvatanjem nekih stvari.
Pricate o ,,cuvanju neba'' - za cuvanje neba je mnogo bolji PVO sistem poput S-300 iz vise razloga:
-Rakete lansirane sa zemlje su tradicionalno mnogo opasnije za avione od drugih aviona (mnoooogo je vise aviona tako izgubljeno, nego u dvobojima na nebu);
-Doticni sistem je TOLIKO jeftiniji od kupovine i odrzavanja novih aviona, obuke pilota, placanja njihovih casova provedenih u vazduhu, itd. da se prakticno ne moze cena uporediti;
-Jedino za sta bi ti avioni mogli da se koriste je kad se pogubi neki putnicki avion, da ovi dodju do njega da ga ,,provere''. A za to se moze komotno koristiti MiG-21;
-Na kraju krajeva, zemlja nam je toliko mala, da bi zbog nedostatka odbrambene dubine, svaki ozbiljniji protivnik mogao da eliminise celo vazduhoplovstvo (od 6 aviona - hmmm..) u prvih sat vremena nekog sukoba. Nadam se jedino da necemo imati ponovnu demonstraciju toga u bliskoj buducnosti;

Zoki

pre 10 godina

@Braca
Stara američka šala iz šezdesetih godina je da će na kraju cele SAD imati jedan avion koji će po par/nepar varijanti neizmenično koristiti vazduhoplovstvo i mornarica. Svake prestupne godine, na jedan dan će ga dobiti marinci. Uopšte nisi daleko od istine.

Što se tiče tih MIG29M2 aviona, bilo bi dobro da se Rusi sami sa sobom dogovore šta je šta. U poslednjih 15 godina su pod tim imenom imali bar 3-4 različita modela, kada su god trebali nešto da pokažu, sklepali bi nešto od onoga što imaju na raspolaganju i proglašavali ga M/M2 modelom (ono 2 je bilo za dvosed).

Alexa

pre 10 godina

opet bi da kupimo ruske sklopocije, zastarelu tehniku sa jako malo opcija za modernizaciju. Mig-29m2 je avion koji ni ruska avijacija nije prihvatila, dok mig-35 postoji jos uvek kao prototip i pitanje da li ce uci u serijsku proizvodnju posto pored su-27, su-30mk, su-35bm nema sta da trazi. najsrecniji bi bili sa mirage2000-5 avionima.

Dositej

pre 10 godina

Bacanje prasine u oci, i to najgore vrste. Ovo je ubedljivo najgluplji nacin da se upreoaste pare nasih poreskih obveznika. A sledecoj generaciji ostavi u amanet na otplacuje Rusima avione. Neverovatno!

Haralampije

pre 10 godina

Ocigledno je da je Rusija uslovila Srbiju da mora da potrosi deo taksi od tranzita gasa kroz Juzni tok na proizvode koji se prave u Rusiji. Nista na ovom svetu nije dzaba, a ni Rusi nisu sisali veslo da daju 300 mil EUR godisnje Srbiji bez neke kontrausluge. Siguran sam da ce nam se uvoz i Rusije u narednim godinama znacajno uvecati. Treba potrositi sve te dobijene pare.

Keke

pre 10 godina

Ništa ne vredi ni najbolji avion na svetu ako ih nem dovoljno. Kvantitet je bitan! Bolje je deset običnih 29-ki neko dva ova! Bolje je i 100 21-ca nego 10 Suhoja. Da ne pominjem da je za zemlju poput Srbije važniji PVO, a o kanaderima da i ne pričam...

Toliko

pre 10 godina

@(Fulcrum, 15. avgust 2013 22:52) 2 stare i jedna rezervna 29-tka(koje vec imamo) su nam obaveza po medjunarodnim ugovorima za cuvanje neba. Verujem da i jedan S300 uz to bi totalno zavrsio posao. Sta cemo da radimo sa ovim novim migovima nemam pojma. Inace vrlo sam skeptican u vezi ovog "nevidljiv" jer ponesto znam o tome, a to bas nije tako "samo namazes farbu".

Inspektor

pre 10 godina

Saradnja sa ruskom vojskom, koja je medju najmocnijijima u svetu, Srbiji mogu doneti samo koristi, tako da je ovo pokazatelj da je Srbija na mnogo visem nivou i u ovoj oblasti od kada je g. Vucic preuzeo resor koji se bavi bezbednoscu drzave, i po meni je steta sto je podneo ostavku na mesto ministra bas kada je Vojsku poceo da oporavlja!

purgerman

pre 10 godina

Cega se Srbija plasi ? Vec odavno nema opasnosti za drzave Zapadnog Balkana,
a sada diskutirati o MIGOVIMA 29 M2 ili 35 je smesno.Niti Slovenija ne stiti svoje nebo vlastzitom avijacijom ,vec stitze ih Talijani za nekoliko miliuna € godisnje.Hrvatska ima jos 3-4 zahrdjalih Migova koji jedva lete a vec odavno trebali bi na "generalku"!. Od kad su u NATO savezu imaju izvjesnu zastitu ,a drze ih samo iz razloga da ne izgube licenzu vlastitog neba. Ruski MIG 29M2 je ok,ali nemate pilote za taj avion a sama izobrazba pilota stoji 1,5 miliona $ godisnje ,a potrebno je najmanje 1,5 god. treninga bez troskova goriva, opreme i servisa. Amerika je 2011. obustavila
proizvodnju Stelta ( nevidljivog) ima ih oko 60 komada sto im je dostatno jer svaki stoji 140 miliona $.i od tada proizvode bespilotne DRONE kojima upravljaju bez pilota sa zemlje kao PC igrice ,mnogo su jeftinije bez pilotne posade.Kako platiti Migove ? Jedna anegdota kaze otac sinu kada je navrsio 18 god. i postao punoljetan : Sine moj sada kad si vec punoljetan mozez preuzeti rate za djecja kolica koje sam ja kupio za tebe kad si se ti rodio . A sto se tice bilance Gasproma za 2012. god iznasa 2,5 miliardi $ dobiti,a jedan dio otpada na drzave kroz koje gas prolazi do potrosaca.
Dakle koji milion $ ,ovisno o duzini "toka" - cijene cjevovoda a nikako miliardi $. Sjetite se o problemima sa Ukrainom pre par godina !

Domagoj

pre 10 godina

(Vojkan Pancevac, 16. avgust 2013 08:19)

Srbiju nitko neće dirati, ako Srbija neće nikoga dirati. Ruska energetska postrojenja u Srbiji su od presudne važnosti za Rusiju pa ih se pod svaku cijenu mora štititi? Daj molim te...

yonny

pre 10 godina

bacate pare za bez veze.šta vam znači 5 aviona kad oko sebe imate eu sa 500 milijona ljudi i nato pakt.a protiv koga da se branite sa onih nešto aviona.niko vas neče napast ako ostanete u svojim granicama.eu i nato neče dozvoliti.bolje da kupite helikoptere i avione koje možete koristiti i za spašavanje i za gašenje.

Marko

pre 10 godina

Kako mozete vise da verujete stalnim najavama bez realizacije, ma dace nam interkontinentalne balisticke rakete sa po 10 nuklearnih bojevih glava i jednu nuklearnu podmornicu da nam se nadje za Dunav, hehehe.
Ej pa mi nemamo medicinske helikoptere samo stare vojne transportne, a imamo i jedan za gasenje pozara, ej nemamo ni avion za gasenje pozara, ah da i prepolovili smo budzet za vandredne situacije, pa nemamo ni ostalu opremu za spasavanje zivota, za lecenje i ostalo........
Patamu, patamu sto mi piloti
nebo nas, nebo nas rodilni dom
pjervim delom, pjervim delom samaljoti
a devuski, a devuski - patom

Bojan

pre 10 godina

Hhahah koliko experta ima na ovom forumu,sve strucni ljudi koji se razumeju u sve...
Prvo da krenemo od najvece gluposti u poslednje vreme koju sam procitao,neko kaze da je trenutno MiG29M2 jedini avion koji moze da stane uz rame americkom F22 :D :D :D Glupost veka!!!
Su 35 Je trenutno najbolji avio na sveti ni F22,F35 a ni MiG 29 ne moze da se poredi sa SU35,a cinjenica da za jedan kupljen F22 mozes kupiti dva SU35 ili cak 3 MiG-a 29.
F22 ne leti vec neko vreme,zbog kvarova koji ih prati vec godinama,i nikako ne mogu da ih se rese.
F22 je vrlo nestabilan avion,cesto mu se zbuni kompjuter pa avion ne reaguje na upravljanje,ima problema sa dotokom kiseonika u kabinu,preskup za odrzavanje..itd itd.
Jedonstavno Americki avioni(F15 F16 F18 F22 F35) ne mogu da se porede sa ruskim avionima (MIG 29,MIG35,SU 27,SU32,SU34,SU35 a uskoro T50pak-fa),mozete se svadjati ovde do sutra,ali americka avijacija mnogo kasni za ruskom,i to je realnost koju morate prihvatiti,pozdrav zapadnjaci! :D

Sto se tice kupovine novih MiG aviona,zeleo bi da cestitam Aleksandru Vucicu,i da se zahvalim vojsci nase zemlje sto ce nam cuvati nebo.
Pare ulozene u vojsku nikad nisu bacene pare,a u danasnje vreme jaka vojska tj avijacija mnogo znaci za politiku svake zemlje,cim vide da imas jaku vojsku drgacije te gledaju,tj vise te postuju! :)

Ikarus - LYBT

pre 10 godina

(joca penzionisani pilot, 16. avgust 2013 16:40)
Ne bih se previše uplitao u raspravu, ali gospodine Joco, ako ste Vi pilot u penziji, uz ovakav Vaš amatersko - bagatelni stav, sramota me je ako smo nosili krila na časnoj plavoj uniformi RV.No,mislim da niste, pa mi je lakše.Jer,Vaš post vrvi od toliko anti-pilotskih konstatacija i antipatija za vazduhoplovstvo da sam se pitao da li da Vam uopšte odgovaram.
1.jeftiniji avioni…šta to znači u praksi?
Odg. Ovo uopšte nisu skupi avioni a po letnim sposobnostima su ravnopravni ili bolji od nekih konkurenata osim u vrlo malom segmentu letenja, koji nije za forumska razjašnjenja.(Konkurenti su im takodje ruski avioni jer ameri trenutno od novih aviona imaju samo belaj, da ne idemo u detalje).
2.avijacija je vojna igračka?
Odg.U državi sa 100-god. tradicijom avijacije ona ne može biti “igračka”, pogotovu sagledavajući period od 10 godina unazad kada se uz ogromne napore avijacija održava, jer predugo izgubljen korak u tehnologiji, obuci i novim letilicama je teško nadoknadiv.
3.Održavanje i obuka
Odg.Koliko sam razumeo u paketu s avionima ide i revitalizacija Remontnog zavoda Moma, nekada čuvenog u regionu.
3.mešanje problema avijacije i srpske infrastrukturne problematike
Odg.Ako neki ministri nisu u stanju da svoj resor infrastrukture rade dobro,vojska ima više sreće,(bez stranačkih prepucavanja),Bogu hvala, i sa prethodnim i sadašnjim ministrom.

Miroslav D.

pre 10 godina

To bi bilo odlicno, bez jake vojske nema ni jake drzave, zivimo u vremenu kada vazi zakon jaceg, da bi nas postovali moramo imati jaku vojsku.

Wasaby

pre 10 godina

Dva minuta leta i izlazi iz vazdušnog prostora Srbije.
Obzirom na tu činjenicu, postavlja se logično pitanje... koji će nam!
(BaticaPFC, 15. avgust 2013 22:02)

Ti ako ne znaš koj će nam ti pitaj, jer ni jedna zemlja bez vojske ne može da ojača pa da si bog.

milee

pre 10 godina

Da bi obicnom srpskom gradjaninu bilo uopste jasno o kakvom avionu radi (cak ga ni rusi nisu kupili) neka poseti stranicu Tangosix.blog, sve je covek lepo objasnio.

Laki

pre 10 godina

Ne bacajte pare na skupe sisteme i avione dzaba vam sve kad vam mocne sile ugase radare, bez radara nema nista, i jos dodaj nase lose generale koji u situciji bez radara narede pilotima da lete,rezultat je bio vidljiv 99-god. poginula 4 mlada pilota unisteni avioni, sva sreca pa su neki katapultiranjem preziveli. Opet populizam i procenti pojedinaca vladaju drzavom, tesko ce mo se izvuci samo se misli gdje potrositi i uzeti neki procenat.

KM

pre 10 godina

Ako je u pitanju biznis, da ih posle uvalimo Severnoj Koreji ili nekim drugim ratobornim za duple pare, onda u redu, ako nije, manite se corava posla i novih zaduzivanja.

Student

pre 10 godina

(Coco Bill, 16. avgust 2013 12:09)
Mig29m/m2 jeste moderan avion. spada u grupu 4++, a iznad njega je samo f-22,i za koju godinu su-50 pak fa. Uz odgovarajucu opremu(radar,rakete, prateci sistemi) taj avion ce biti u standardu sa Ruskim vazduhoplovstvom, ako izuzmemo f-22 i Americkim, na nivou Francuske,Engleske,Poljske i itd, ponavljam po standardu.
Ukoliko se narednih par godina ne ulozi u vojsku, Srbija ostaje bez ijednog lovca, sa PVO sistemima 70tih godina, sa 200 tenkova `` 70tih godina. Dakle mi 2020 bez ulaganja ostajemo bez vojske,a onda dzaba ti i ekonomija,zdravstvo,kultura, sport i itd.

(nevidljivi) fekete diablo

pre 10 godina

pa i red je bio da posle nevidljivog metroa, nevidljive mature i ostalih nevidljivih stvari konacno imamo i migove

anti_globalista

pre 10 godina

ja ne razumem sta ce nama nevidljivi MIG...pa nije vredno dinara dati na takvu glupost, cemu ce on nama da sluzi...em nema ratova ni na vidiku, a i da bude kojim slucajem nece nama ni 100 ovakvih migova pomoci...kolko pametnijih stvari moze da se uradi sa tim parama....e drzavo drzavo

Narodu treba zdravlje da moze da radi.

pre 10 godina

Ja bih reko samo pre nego sto kupe avione neka srede zdravstveni sistem u Srbiji,nek renoviraju bolnice,da nabave svu potrebnu tehnologiju za normalan rad u tim istim bolnicama,pa bih jos preporucio da redovno placaju doktorima dalje specijalizacije/usavrsavanje.Neka ulazu tamo gde treba i gde ima koristi ako treba i uz nepovoljne kredite.

Vojkan Pancevac

pre 10 godina

@Generic H2 (Server)

A sta ce nam kanaderi kad imamo vec berijeve i protivpozarne helikoptere. I to ni broja im ne znamo, niti placamo gorivo, niti odrzavanje, niti posadu. Znaci da Vam pojasnim, u Nisu se nalazi stalna baza ruskog MCSa koji je operativno jaci samostalno od vecine evropskih vojski. Rusi nam gase pozare gde treba, pa cak i na Hilandaru kada je bio pre dve godine. Sto se tice migova i protivavionskih i protiv raketnih sistema iskustvo iz proslog veka nam govori da smo protiv vas ratovali samo tri puta bez obzira ko je bio na vlasti u Beogradu, protiv Nemacke tri puta, USA, Bitanije, Turske, Bugarske, Madjarske, Italije, pa cak i protiv Danske, Holandije i Norveske... Takodje, svako normalan vidi da su gospodari rata pokrenuli velike ratove na severu Afrike, da se projekti razvoja svetske super sile baziraju na vodjenju vecih i manjih ratova... Pogledajte statisticke podatke o naglom povecanju vojnih budzeta i novoj trci u naoruzanju svuda po svetu. Mozda ti koji se naoruzavaju znaju nesto vise i od Vas i on mene. I zato nije lose, cak je odlicno, makar zastititi nebo iznad Srbije, ko zna, kome, a zna se kome, moze nesto ludo da padne ponovo na pamet. I na kraju nisu ovo nevidljivi, kao sto nevidljivi ne postoje, ovo su avioni smanjenog radarskog odraza, i Srbiju fakticki nece kostati nista. A S-300 (ili sa mod. raketama pa je S-400) ce pre svega braniti ruska energetska postrojenja po Srbiji. Ovo je samo fiktivna kupovina, da ne lici na novu rusku bazu.

...................

pre 10 godina

stelt MiG ne postoji.jeftina prica za narodne mase.ovaj sto nasi planiraju da kupe je kao i MiG35 nastao modernizacijom osnovne verzije MiG29.a pored toga sto kupuju avione,koji nam nesumnjivo trebaju,neka obicnim vojnicima malo povecaju plate i kupe im cizme i uniforme.

alxxl

pre 10 godina

da li je nekome palo na pamet, da rusi sa takvim kupovinama uslovljavaju takozvane "jeftine" kredite i podršku (takozvanu) našoj politici (kosovo itd...)

ja očekujem puno takvih kupovina ruskog oružja i ostale opreme (što ne prolazi na ostalim tržištima), pošto je to njihov način saradnje.

Realista

pre 10 godina

Samo to nam treba, sve ostalo imamo, blagostanje u državi, svi problemi građana rešeni fale nam samo stelt avioni!!!
Žalosno i smešno...

milanche

pre 10 godina

"Mig29m/m2 jeste moderan avion. spada u grupu 4++, a iznad njega je samo f-22,i za koju godinu su-50 pak fa."

Pa kad je tako dobar, sto ga Rusi ne koriste? I gde se dedose Rafal, Typhoon, Gripen... sve puno moderniji avioni od matore 29-ke? Koliko puta treba ponoviti da je Mig-29M slepo crevo u ruskoj vojnoj industriji, napusteni projekat koji niko ne zeli, koji se u buducnosti nece dalje razvijati i koji je moguce utrapiti samo indijancima kao sto smo mi.


"a cuvanje neba je mnogo bolji PVO sistem poput S-300"

Ljudi, dajte ako vec pokusavate da zvucite kao da znate o cemu pricate, prvo se bar malo informisite. Kao prvo, zemaljski sistemi PVO nista ne vrede bez lovacke avijacije, i obrnuto, to je najelementarnija stvar, isto kao sto tenkovi nista ne mogu bez pesadije. I nije tacno da savremeni raketni sistemi PVO kostaju neuporedivo manje od aviona. Inicijalna cena lansera, radara i raketa je uporediva sa cenom aviona, a zatim slede obuka i odrzavanje koje kostaju jos vise.

jastreb

pre 10 godina

Je l' nam to partijski "stručnjaci" za sve i svašta, opet sole pamet?!

Pročitajte komentar @Ikarus - LYBT, koji vam je dao savršeno jasno i tačno objašnjenje. Ništa oduzeti, ništa dodati.

Frodo

pre 10 godina

(... zašto ja uopšte polemišem sa vama?, 16. avgust 2013 12:41)

Ma, ne uzbuđuj se, to su samo stranački botovi, čiji je posao i svrha postojanja da lupetaju debilnosti jer je iz nekog suludog razloga, neki pametnjaković u njihovoj Otadžbinskoj upravi utripovao da će nas tako ubediti, na primer, da je tačno i stvarno samo ono što govori "Gospodin Vučić", a sve ono što lično doživljavamo, osetimo na vlastitoj koži i vidimo vlastitim očima samo je iluzija i nema veze sa stvarnošću!

Na primer, mi normalni pogrešno mislimo da je stvarnost kad vidimo da svaki dan nešto poskupljuje, svaki dan se sve lošije živi, svaki dan ljudi gube posao i ne vidi se kraj toj noćnoj mori! Ali ne, to uopšte nije stvarnost!
Ako pitaš botove (a bolje nemoj da ih ništa pitaš, osim ako imaš nameru da gubiš vreme slušajući gluposti), realnost je ono što oni tako sluzavo i ljigavo hvale po forumima, a to je da nam je sve bolje i bolje, i da svakog dana, u svakome pogledu, sve više napredujemo!
A ako se i nekim čudom nađe nešto loše, to je samo u zanemarljivim tragovima i to su isključivo ostaci zločinačkog i antinarodnog delovanja prethodne vlade, nikako rezultati ove, najbolje moguće u ovoj galaksiji, koja će posle rekonstrukcije biti samo još bolja!

MARKO MISKOVIC

pre 10 godina

koliko ima glupih komentara!ovo je odlicna investicija!imamo najbolje pilote a nemaju sa cime da lete!!!sve sto smo dobili dzabe kostalo nas je mnogo,avioni se kupuju a ne poklanjaju se!bolju ponudu necemo imati sto se tice aviona!

1225678901

pre 10 godina

Vicepremijer Vucic je podigao ugled nase vojske u svetu, koji je bio srozan, najzasluzniji je sto se posle 20 godin nabaljaju avioni, sto je za svaku pohvalu.

Coco Bill

pre 10 godina

(Coco Bill, 16. avgust 2013 12:09)
Mig29m/m2 jeste moderan avion. spada u grupu 4++, a iznad njega je samo f-22,i za koju godinu su-50 pak fa. Uz odgovarajucu opremu(radar,rakete, prateci sistemi) taj avion ce biti u standardu sa Ruskim vazduhoplovstvom, ako izuzmemo f-22 i Americkim, na nivou Francuske,Engleske,Poljske i itd, ponavljam po standardu.
Ukoliko se narednih par godina ne ulozi u vojsku, Srbija ostaje bez ijednog lovca, sa PVO sistemima 70tih godina, sa 200 tenkova `` 70tih godina. Dakle mi 2020 bez ulaganja ostajemo bez vojske,a onda dzaba ti i ekonomija,zdravstvo,kultura, sport i itd.
(Student, 16. avgust 2013 14:08)

Jel to sve u stilu Ilije Čvorovića, pa koja su kola bolja od Moskviča ?!

Anunaki

pre 10 godina

Ma kakvi MIG-ovi bre dok ljudi nemaju sta da jedu!!! ALO dokle vise!!!
(opa, 15. avgust 2013 23:17)

Pa da bi narod mogao da jede a da mu ne otimaju hranu, mora se odbraniti suvernitet države i garantovati se sigurnost a to se bez vojske i vojne tehnike ne može postići.

joca penzionisani pilot

pre 10 godina

Sve je to lepo ali realno sta ce nam. Srbija je jako mala zemlja za ovaj avion on tek sto je poleteo vec treba da se spusti. Preskupa igracka za vojsku. Generalno ratova vise u Evropi nece biti i to je bacanje para poreskih obveznika. Bolje bi bilo da se kupi par jeftinijih aviona i da se na tome zavrsi prica. Dobro je da nekome nije palo napamet da finansiramo ispitivanje svemira iznad Srbije. Toliko rupa ima u ovoj Srbiji koje pre treba zapusiti nego kupovati ovako skupe avione. Nije to samo avion nego to je kompletno skolovanje novih pilota za ove avione kao i njihovo sofisticirano odrzavanje ili obuka nasih servisera da ga odrzavaju. S obzirom da vise nikakvih ratova nece biti barem za narednih 30 godina na tlu Evrope (dotle ce ovi avioni zastareti) ovo je nepotrebno dodatno zaduzivanje zemlje. Investirajte u katastrofalne puteve u Vojvodini i sredite zeleznicu (da barem njome putujemo 120km/h) a ne kupujte ove skupe igracke

meskalin

pre 10 godina

Srbiji trenutno najvise trebaju nevidljivi avioni koji ce da isisu "nevidljive" pare jos vise iz djepova gradjana.

Totalne nebuloze kupovat avione kad ti je zemlja u haosu od nezaposlenosti.

dojčilo

pre 10 godina

Gospodin Vučić je, od kada je na mestu ministra odbrane, počeo da radi na povratku ugleda Vojske Srbije, koji je žestoko narušen u vreme ministovanja Tadića, Davinića i Šutanovca. Nabavka ovog aviona bi bila još jedan doprinos povratku ugleda Vojske Srbije, kako u svetu, tako i među građanima Srbije.

F1fan

pre 10 godina

(Natalija Petrovna, 16. avgust 2013 21:17)
Odlično podsećanje.Hvala. Na netu sam pronašao podatke iz prošlosti američke avijacije da je 30 posto F-104 u Nemačkoj imalo udes s smrtnim ishodom po pilota, a u Kanadi čak 50 posto kupljenih je palo! Št su Amerima Rusi tek radili sa starim MiG-15 u ratovima u Aziji,sredinom prošlog veka, to je posebna priča.A ovaj F-22 sa cenom od 80 milijardi dolara za projekat je ništa drugo sem fijasko.Padali su i ruski avioni, čak i na aeromitinzima, najčešće zbog preteranih zahteva koje su pred pilote postavljali "ruski generali", ali izgubiti polovinu flote u udesima!!!

Ronin

pre 10 godina

Redno je bilo da posedujemo tako nešto, jer samo tada će mo moći da garantujemo u neku ruku sigurnost našeg vazdušnog prostora.

strucno se bavim sviranjem

pre 10 godina

Nasa vojna akademija nije ni svesna koliko strucnih kadrova moze pronaci na ovom sajtu. Probajte da konkurisete za idejne projektante u ruskim fabrikama aviona, da ne prave vise ove krseve, lepo im objasnite kako se to radi. Sta znaju ti generali tamo, svasta...

Student

pre 10 godina

(milanche, 16. avgust 2013 15:11)
Svi oni pripadaju 4 generaciji, zbog toga sam ih svrstao u jednu klasu. Dal je bolji gripen,rafal,typoon to je sasvim druga prica koja zavisi od mnogo drugih stvari.

Pa sigurno nam nece dati najbolje verzije,sa najbolji sistemi, u pitanju je izvoz. Za nase uslove, on je solidan aparat. Sigurno ima boljih aparata, ali nam njih niko nece ponuditi,jer smo i dalje pod embargom na uvoz NATO tehnike.

Seljak iz Dragodola

pre 10 godina

Oj Vucicu, srpski sine, tebe voli sva Srbija, od dedova nasih slavnih ti si ponos ponosnima. nikad ne daj Vule sine, da te sa slavnog puta skrenu, ne daj stopu nase zemlje, naseg duha, istoriju nasu drevnu... Dragodol sad jedno dise, cela Iva isto misli, sadje Vucic ponos nasa, istoriju sad on pise. Ti si kap krvi nase, Srbija to misli cela, ti si Aco dusa nasa, ti si srce naseg tela. Ne posustaj, ne odustaj, nema nazad samo pravo, osvetlaj nam Vule obraz, jer smo tebi dali pravo. Ziv nam bio i zdrav ostao, Boze zdravlja vodja cele Srbije ti postao!

dushaC

pre 10 godina

Svakako je pohvalno sto se avijacija ovom nabavkom aviona konacno modernizuje, al zar je zaista trebalo cekati dve decenije za to??? Zbog tog sto je ostvareno nakon toliko vremena, ne mogu da se slozim s onima koji smatraju da je ovaj potez ne potreban.

Jovica ADA

pre 10 godina

Dobro nam je vojska i ovakva kakva je kada vidimo ko su bili ministri odbrane u prethodnoj deceniji. Srbija je samo zbog afere "satelit" i potpisivanja štetnog ugovora od strane tadašnjeg ministra odbrane Davinića, morala da plati odštetu od 35 miliona evra, a jedan ovakav avion košta oko 20 miliona evra, što znači da Davinić nije napravio ovu brljotinu sa Izraelcima, Srbija je od tih para koje je morala isplatiti Izraelcima mogla kupiti skoro dva ovakva aviona.

arsa

pre 10 godina

Manje-vise svi u pravu. Samo je problem sto mora da se ima branjeni vazdusni prostor ili nekome da se plati usluga za to. Sta je jeftinije ?

djordje77

pre 10 godina

pocinje se sa realizacijom onoga o cemu je vucic govorio pre nekoliko meseci.prakticno,posle toliko godina,konacno je neko poceo da brine o vojsci.

Zasto?

pre 10 godina

Zasto bacamo pare na vojne avione? Sve ostalo smo sredili u drzavi? Znaci ima dovoljno para za zdravstvo, skolstvo, puteve, penzije, invalide, ..., pa mozemo da se rabacujemo i kupujemo ovako nesto.

stranac

pre 10 godina

Ja bi voleo da se konacno i nasa vojska osavremeni ali me ovako kao laika zanima koliko su se avioni Rusa zapravo dokazali u nekim realnim borbenim ali bas borbenim uslovima? Ja koliko znam ovi zastareli americki avioni ratuju od 91 na ovamo, zna se sta mogu a sta ne. Dok ovi ruski osim sajmova i tu i tamo prelete nekde, nema ama bas nikakva konkretna ratna iskustv. Pa nije valjda u Ceceniji vodio borbu u zraku 1 na 1. Inace se zna da su ruski avioni aeorodinamicniji, medjutim americki to kompenzuje tehnologijom i razpotrajnoscu, citaj masu aviona bilo gde u svakom momentu. Zato mi mora da gledamo sta ce nase nebo da cuva i eventualno boze nedaj, da budu sposobni da idu i da se vrate sa takticnih bombardovanja oblizjih ciljeva. Znaci nama treba nesto sta opravdava najbolji razpon izmedju cene i kvalitete. Inace bez savremenog PVO. I helikopterske eskadrile nema nista. Vise sam za jaku helikoptersku eskadrilu tako zbok jake mobilnosti, raznovrsnosti i zbok toga sto bi bila korisnija u miro dopska doba, spasavanje, gasenje pozara, evakuacije, itd. Ako vec treba nesto za vojsku da se kupi.

sasa

pre 10 godina

(Generic H2 (Server), 15. avgust 2013 23:51)
Sta ce nama kanaderi? Mozda ste nekada culi za Berijeva. Kanaderi su igrackice za njega. A MIG-ovi trebaju. Konstantna ste opasnost za Srbiju, a i dugujete nesto Srbiji.

Ahha

pre 10 godina

Pa nasi politicari su veoma sposobni u nevidljivim stvarima, kao sto su nevidljivi koridor 10, mostovi, sama ekonomija, pa su na red dosli i avioni:)

dr

pre 10 godina

@Zuki, 16. avgust 2013 19:29
Pošto nismo ništa uložili u Vojsku jedno 30 godina, evo oporavljamo se i mi svake godine sve više i bolje

Dokle više?

pre 10 godina

Aman! Dobija nevidljivI MiG! Oblik u vašem naslovu odnosi se na živa bića. Možda ruski avioni nemaju premca u svetu, ali su ipak samo mašine. Uzgred, šta će uopšte Srbiji takvi ratni avioni? Koliko prostranstvo da brane?

...

pre 10 godina

Zamislite da ViPVO VS ima jedan puk kompletno opremljen PAK FA T-50 lovcima, uz obučene pilote, pomoćno osoblje i adekvatne propratne vojne projekte. Gde bi nam bio kraj.

Zuki

pre 10 godina

Kljuc ekonomskog oporavka bivsih sila osovine, nakon 2. svetskog rata bilo je to sto nisu ulagali u naoruzanje i vojsku. Jesu ameri i rusi uzimali sta im je bilo volja na ime ratne odstete ali je to u poredjenju sa izdacima za vojsku bilo neuporedivo manje.

filozof

pre 10 godina

samo da primetim nešto: na tlu evrope neće biti ratova narednih 30 godina... istorija čovečanstva je zapravo istorija vojnih sukoba. nažalost, ne postoji niti jedan istorijski period u kome rat nije bio sveprisutan. mislim da su izjave u stilu: "samo da rata ne bude" detinjaste i učen čovek ih ne bi smeo priuštiti...

Beki Blumvud

pre 10 godina

Vucic je bas resio da opremi vojsku. Od trenutka kad je seo u ministarsku fotelju vojska je uvecala svoj kapital u vidu ratne opreme.

Natalija Petrovna

pre 10 godina

Tema jeste “nevidljivi”,za koji ovde utvrdili da to nije,ali je tema otišla na zapadno-istočnu polemiku pa je to odgovor na taj deo poruka.Kanadjani i Nemci su imali toliki broj padova ali nije kriv Sveti Ilija,valjda tu nešto ima i u konstrukciji aviona,jer imati “svoju” verziju nekog vazduhoplova ne znači da je to drugi avion,pogotovu ako toliko padaju. Što se tiče smrtnosti pilota u F104 zbog katapulta naniže,pa ko je tu kriv za“genijalno”Stanley C-1 sedište,sistem koji iz razloga fiziologije prečesto ubijao pilote? Što se tiče vremena F15 do F18-odlični avioni ali uz ogromno održavanje.MiG-ovi,prilično dobri avioni za svoju cenu i svrhu - sa prekratkim resursom npr. Nepobitna je činjenica da Pentagon uz onolike milijarde za F22 nije dobio ono što je očekivao.Stalni neobični kvarovi, na oko 180 komada,koji ne lete iz više razloga,a 7 i palo što je mnogo,ako nisu leteli puno.O upotrebi u ratnim uslovima nije bilo ni govora.Sve su to podaci koji ne zadovoljavaju,naročito Pentagon,koji je dao do sada najveći novac za neki projekat.I jedno pitanje.Kada je poslednji put jedan USAF ili NATO u pravom dogfight-u oborio nekog?Samo neke bez radara i podrške kao naše nesrećnike 1999.-te.Teško za odgovor,dominacija Amera i Nato bazira se na brojčanoj premoći i sasvim drugom konceptu napada na svoje mete.Ili slaba opremljenost protivnika ili gadjanje raketama iz daljine.Čak i Rusija na tome mora prilično da radi,a i radi,jer je potrebno ponovo uspostaviti ravnotežu.

Viktor

pre 10 godina

@i to je realnost koju morate prihvatiti,pozdrav zapadnjaci! :D

Nisam zapadnjak nego neko ko radi u vojnoj industriji jedne velike i moćne sile. Sve što ste napisali NIJE taćno. F22 je najprodavaniji i najbolji(daleko)borbeni avion na svetu. Svi "bliski susretu" tog aviona sa ruskima su dokaz toga.
Vi ste ideološki obojeni, to je donekle razumljivo, ali ste toliko pristrasni da govorite(pišete) nerealne stvari,a to je ipak nedopustivo.

Cistac

pre 10 godina

Isto kao sto smo uzeli vozove od 200kmh, a nisamo stavili dobre pruge, sta mislite kome cemo mi da naMIGujemo. Da ne planirate mozda da sletite na Pristinski aerodrom, za sta vam treba posebna dozvola Pristine(toliko o ustavnoj celovitosti terotorije Republike SRbije)!!!!!

jastreb

pre 10 godina

@Ivo Andric: i dodje tako vreme..

"Znači, znači..." Da li ti je Dačić nešto u rodu. I još imaš smelosti da se potpisuješ kao Andrić!

A što se tiče aviona, obiđi malo specijalizovane sajtove koji se time bave, pa onda komentariši.

Sveti Ilija II

pre 10 godina

@F1fan - ako sam pogodio...:)
-----------------------------
"Odlično podsećanje.Hvala. Na netu sam pronašao podatke iz prošlosti američke avijacije da je 30 posto F-104 u Nemačkoj imalo udes s smrtnim ishodom po pilota, a u Kanadi čak 50 posto kupljenih je palo! Šta su Amerima Rusi tek radili sa starim MiG-15 u ratovima u Aziji..."
---------------------------------------------------------------------
(0) Izmedju "pronaci podatke" i "razumeti podatke" postoji jako velika razlika...:))
(1) Tema su 'nevidljivi' MiG-29 aparati za Srbiju...:))
(2) F-104 Starfajter je radjen u vise verzija. Verzija F-104G koju je koristilo RV Z Nemacke, Belgije, Holandije, Danske nije koristlo USAF.
F-104G je nazivan "leteci mrtvacki sanduk" i "Widow maker - onaj koji stvara udovice" i imao je veliki broj udesa sa smrtnim ishodom ali samo u RV Nemacke. Avion je po konst. shemi 'krilata raketa sa pilotom' tj. predvidjen je da bude iskljucivo 'pravolinijski' lovac-presretac i lovac-izvidjac a ne lovac-bombarder iz brisuceg leta kako ga je koristilo RV Z Nemacke. F-104G ne oprasta greske pilota i ima sistem senzora koji i na najmanju nepravilnost u postupanju izbacuje pilota. Izbacivanje pilota je reseno "na dole" usled cega nastaje navala krvi u glavu i smrt.
(3) Kanada je pravila svoju verziju, CF-104 a koriscena je i za raketira-
nje ciljeva na zemlji sa NRZ od 70mm i 127mm. Dugo je koriscen.
(4) Za slab uspeh MiG-15 u Koreji 'krivi' su samo slabo obuceni korejski i kineski piloti.

D61

pre 10 godina

"Migovi“ o kojima se pregovara su napravljeni od kompozitnih materijala i prekriveni su slojem koji ih čini teže primetnim za protivničke radare.

Sad mi prođe kroz glavu, prolazio sam pored Buđanovaca pre tri dana, "naši" su prvo pustili novinare da slikaju srušeni "nevidljivi", pa su došli Rusi i pokupili šta im treba, pa su naknadno pustili da Romi odnesu "višak"... Koliko se ja sećam.

Herc

pre 10 godina

Svakako da treba voditi mirnodopsku politiku ali neophodno je ipak i misliti o sposobnosti očuvanja suvereniteta. Nabavka aviona je očigledno konkretizacija Vučićeve skorašnje posete Moskvi.

Student

pre 10 godina

Posto se da primetiti da ovde ima veoma mnogo protivnika vojske, ja imam jedan predlog. Raspustimo kompletnu vojsku, i onako ona nista ne radi, i na taj nacin ustedimo 2.4% BDP koji odlazi u budzet vojske.

Bre!

pre 10 godina

Probacu da razjasnim samo jedno pitanje a to je da li nam trebaju ti avioni?(bilo koji, nebitno za ovaj komentar)
I za one koji veruju da necemo ratovati neko vreme i za one koji veruju da hocemo, ima i drugih razloga za ovu temu, naime, negde sam cuo da sve zemlje EU moraju imati presretace za svoje nebo da se ne bi doslo u situaciju da dozive isti scenario kao Amerika 9/11.
Uvedeno je kao obaveza da cuvate nebo svojim avionima ili da placate druge, ko kako moze, ali to je obaveza. Ti avioni nemoraju da slecu na brod ili da mogu da bombarduju ciljeve na zemlji ili sta god, samo moraju da budu sposobni da presretnu druge letelice.

Pozdrav svima

Pametnjaković

pre 10 godina

Zemlja koja u mirnodobsko vreme kupuje oružje je verovatno zemlja koja nikada neće izaći iz ekonomske krize, jer je vode luzeri kojima je najbitnije da dobiju pare pa da jedan deo operu, a narod ostave u dugovima.

Sredoje Mandic

pre 10 godina

Sve pohvale prvom podpredsedniku Vlade na pravom potezu, Srbija mora u svim oblastima da se razvija ako tezimo ka EU. A vojska se nije osavremenjavala minimum poslednjih 20 godina..

Generic H2 (Server)

pre 10 godina

Mig29m2 cijena ~24m$
Canadair 415 ~38m$

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo im 6 kanadera i 6 airtractor a vi samo trosite na mig-ove trebat ce vam na sveto nigdarjevo.

hmm

pre 10 godina

Cemu toliko pljuvanje svoje zemlje Srbije?Kad je vest od Srbiji sprdate i pljujete Srbiju kad je vest o Nemackoj pljujete kad je vest o Americi pljujete kad je vest o Rusiji pljujete kad je vest o Vucicu o nekim ulaganjima pljujete sta je s' vama,neke vas krize drmaju opasne???

zoran1965

pre 10 godina

cudi me, jos se srbske patrijote(blente) nisu raskodakale ? a da jos nesto, pa sto ne dovedoste strucnjaka koji je studirao u rusiji a ne u ameriki ?

SARENI - TIGAR

pre 10 godina

Sve pohvale prvom podpredsedniku Vlade Aleksandru Vucicu na pravom potezu, Srbija mora u svim oblastima da se razvija ako tezimo ka EU. Vojska se nije osavremenjavala minimum poslednjih 20 godina. Jer smo imali nesposobne ministre Vojske koji su je sistematski unistavali, doveli su je do toga da su gradjani bili izgubili veru u njih.

cvexi

pre 10 godina

Sad je dobro vreme za ulaganje u vojsku. Pogledajte sta se desava u islamskim drzavama, svakog dana stotine pa i hiljade umire, a nama je islam pred vratima, samo budala moze da zmuri na ono sto se desava ne tako daleko od nas.

Giovanni

pre 10 godina

A sledeće godine gradimo sa Rusima kosmodrom u Šumadiji, a do 2020. smo već u orbiti i pravimo orbitalnu stanicu... Dajte, ne zanosite se!!!

Derik Troter

pre 10 godina

A šta da radimo sa njim?
Koga će mo njime da plašimo kad se ne vidi?!
Bojim se da opet ne dobijemo nešto nevidljivo od naše BRAĆE?!

Dejan

pre 10 godina

Evo da vam kazem ja sta ce im, pripremaju se za nesto sto mi ne znamo, mozda zbog kosova ili neceg drugog. Nadam se da blesav narod nece ici ratovati kao sto su uradili 90ih. A da se toliko para trosi na avione, a za bolesnu decu nema sretstava da im se pomogne. Sramota

Student

pre 10 godina

Mig 29m2 je veoma solidan avion za nase nebo. On skoro da nema nikakve osobine nevidljevog, jer mogu lako da mu se ozrace rakete koje se nalaze na krilima a ne u trupu kao kod b-2,f22,PAK FA 50...
Sa ovim aparatima bili bi vojni lideri ovog dela Balkana. Mada bi za nase RV trebalo uzeti i kojeg modernog trenaznog lakog lovca. Bilo kako bilo, sve nam odgovara

Kristina SM

pre 10 godina

Vojska je temelj svake države i predstavlja garanciju da država neće biti predmet raznih ucena i potkusurivanja, zato će ovo ulaganje u vojsku Srbije imati dugoročne pozitivne efekte.Da je u vojsku ulagano na vreme ne bi nam se desilo bombardovanje 1999 godine, sreca sto smo se konacno opametili i shvatili da je vojska najveci stub jedne drzave

esox

pre 10 godina

Putpuni idijotizam sa "j". Mi nemamo leba da jedemo, penzije i plate da isplatimo, nemamo para stranca za savetnika da platimo, o zavrsetku auto puta da ne pricam, a razmisljamo o vrhunskim avionima, o kanalu do Egejskog mora. Kao da su nam svrake popile mozak. A ko ce da placa brljotine Toleta, odlaganje sudjenja, neosnovana hapsenja...pa i to ce iz naseg dzepa, a avioni iz dzepova nase dece.

Fulcrum

pre 10 godina

Nama su ti avioni i te kako potrebni,mi sami moramo da cuvamo svoje nebo.Ako ga ne cuvamo mi,cuvace ga neko drugi i mi cemo to skupo placati.

stranac

pre 10 godina

Ja bi voleo da se konacno i nasa vojska osavremeni ali me ovako kao laika zanima koliko su se avioni Rusa zapravo dokazali u nekim realnim borbenim ali bas borbenim uslovima? Ja koliko znam ovi zastareli americki avioni ratuju od 91 na ovamo, zna se sta mogu a sta ne. Dok ovi ruski osim sajmova i tu i tamo prelete nekde, nema ama bas nikakva konkretna ratna iskustv. Pa nije valjda u Ceceniji vodio borbu u zraku 1 na 1. Inace se zna da su ruski avioni aeorodinamicniji, medjutim americki to kompenzuje tehnologijom i razpotrajnoscu, citaj masu aviona bilo gde u svakom momentu. Zato mi mora da gledamo sta ce nase nebo da cuva i eventualno boze nedaj, da budu sposobni da idu i da se vrate sa takticnih bombardovanja oblizjih ciljeva. Znaci nama treba nesto sta opravdava najbolji razpon izmedju cene i kvalitete. Inace bez savremenog PVO. I helikopterske eskadrile nema nista. Vise sam za jaku helikoptersku eskadrilu tako zbok jake mobilnosti, raznovrsnosti i zbok toga sto bi bila korisnija u miro dopska doba, spasavanje, gasenje pozara, evakuacije, itd. Ako vec treba nesto za vojsku da se kupi.

Inspektor

pre 10 godina

Saradnja sa ruskom vojskom, koja je medju najmocnijijima u svetu, Srbiji mogu doneti samo koristi, tako da je ovo pokazatelj da je Srbija na mnogo visem nivou i u ovoj oblasti od kada je g. Vucic preuzeo resor koji se bavi bezbednoscu drzave, i po meni je steta sto je podneo ostavku na mesto ministra bas kada je Vojsku poceo da oporavlja!

Viktor

pre 10 godina

@i to je realnost koju morate prihvatiti,pozdrav zapadnjaci! :D

Nisam zapadnjak nego neko ko radi u vojnoj industriji jedne velike i moćne sile. Sve što ste napisali NIJE taćno. F22 je najprodavaniji i najbolji(daleko)borbeni avion na svetu. Svi "bliski susretu" tog aviona sa ruskima su dokaz toga.
Vi ste ideološki obojeni, to je donekle razumljivo, ali ste toliko pristrasni da govorite(pišete) nerealne stvari,a to je ipak nedopustivo.

Ivica

pre 10 godina

To je odlicno samo ako je istina, nevidljivi migovi i PVO S-300 su za respecet, a to je upravo ono sto nam treba. Mozemo mi sad tu navesti milion kritickih komentara, ali imali ko nesto tako u komsiluku...nekazem da bi to trebali ikada staviti u pravu namenu ali je svakako za respect za svakoga..

1225678901

pre 10 godina

Vicepremijer Vucic je podigao ugled nase vojske u svetu, koji je bio srozan, najzasluzniji je sto se posle 20 godin nabaljaju avioni, sto je za svaku pohvalu.

aca

pre 10 godina

nemojte da nasedate na ove predizborne spinove.
tzv nevidljivi pete generacije su ruski pak fa i americki f22,i josh par modela..
mig 29m2 ne moze da bude stelt sve i da ga sastavlja sveti Petar.
Ovo je samo navlacenje da se kupi taj ruski krsh jer fabrika Mikojan propada.
A treba i spinovati vecinu glasaca,koji spadaju u manje inteligentni sloj gradjana(tipa vecine komentatora sajta blic,kurir itd-bivse glasacko telo S.M.)

Miloš

pre 10 godina

Znam kako smo prošli put kupili ganc nove polovne MiG-ove. Znam kako smo prošli na poslednjem remontu. Znam kako su prošli Alžirci u saradnji sa MiG-om. Dakle - ništa vam ne verujem. Sprega MiG-a i naših muljatora nas je koštala života više pilota nego što nam je pobio NATO, a rezultat rada 'dvadeset devetki' je ispao krajnje neefikasan.
Ali ako već farbamo narod pričama za unutrašnju politiku kako je taj avion 'nevidljiv', onda lažite do kraja, npr. kako ćemo da dobijemo MiG-29K, dakle mornaričku verziju, i da ćemo da dobijemo i nosač aviona, koji ćemo da parkiramo na Savi kod Ade, i da ga koristimo višenamenski kao teren za tenis, fudbal i koncerte Cece. Beeeeee, beeeeee!

Seljak iz Dragodola

pre 10 godina

Oj Vucicu, srpski sine, tebe voli sva Srbija, od dedova nasih slavnih ti si ponos ponosnima. nikad ne daj Vule sine, da te sa slavnog puta skrenu, ne daj stopu nase zemlje, naseg duha, istoriju nasu drevnu... Dragodol sad jedno dise, cela Iva isto misli, sadje Vucic ponos nasa, istoriju sad on pise. Ti si kap krvi nase, Srbija to misli cela, ti si Aco dusa nasa, ti si srce naseg tela. Ne posustaj, ne odustaj, nema nazad samo pravo, osvetlaj nam Vule obraz, jer smo tebi dali pravo. Ziv nam bio i zdrav ostao, Boze zdravlja vodja cele Srbije ti postao!

EZOP

pre 10 godina

Divno je čuti da država obnavlja svoje vojne resurse, jer bez stabilne i jake vojske nema ni stabilne i jake države koja će biti ravnopravan partner državama u svetu u svim oblastima

Alexa

pre 10 godina

opet bi da kupimo ruske sklopocije, zastarelu tehniku sa jako malo opcija za modernizaciju. Mig-29m2 je avion koji ni ruska avijacija nije prihvatila, dok mig-35 postoji jos uvek kao prototip i pitanje da li ce uci u serijsku proizvodnju posto pored su-27, su-30mk, su-35bm nema sta da trazi. najsrecniji bi bili sa mirage2000-5 avionima.

dojčilo

pre 10 godina

Gospodin Vučić je, od kada je na mestu ministra odbrane, počeo da radi na povratku ugleda Vojske Srbije, koji je žestoko narušen u vreme ministovanja Tadića, Davinića i Šutanovca. Nabavka ovog aviona bi bila još jedan doprinos povratku ugleda Vojske Srbije, kako u svetu, tako i među građanima Srbije.

Balkanac

pre 10 godina

MIG29M je prevazidjen avion. Rusko vazduhoplovstvo ga nikada nije uvrstilo u svoj arsenal, niti ce. Rec je o letelicama koje su cak imale i kuku jer su bile zamisljene da sluze na nosacu aviona. Dalje modernizacije ovog tipa aviona nece biti.
Nije tacno ni to da avioni nisu napravljeni. Napravljeni su i bili su namenjeni Siriji. Kako je tamo u toku gradjanski rat ponudjeni su Srbiji uz povoljan kreditni aranzman. Mnogo bolji i jeftiniji izbor bio bi kupovina kineskog lovca J10 uz opremanje izraelskom elektronikom.
Jedino sto podrzavam je kupovina protiv-vazdusnog sistema S400, nikako S300 koji je prevazidjen.

Dragane

pre 10 godina

Kakvo bacanje para! Biro Mikojan je u rasulu, ni ruska vojska vise ne zeli nista da ima sa njima, a ovaj avion je jedna obicna neproverena sklepotina, mutant na brzinu sastavljen od delova ralicitih varijanti 29-ke, sta je vec moglo da se nadje u prasnjavim magacinima. Ostale gluposti koje su izrecene u tekstu (stealth, izjednacavanje 29M sa MiG-35) necu ni da komentarisem. Rusi su dakle opet zavrnuli ruku nekome od nasih knezova jer ja drugacije ne mogu da objasnim zasto bi iko kupovao ovo djubre od aviona.

Veljko Popovic

pre 10 godina

Mislim da postoji greska u naslovu: necemo mi nista DOBITI, to cemo debelo PLATITI ... Nije da sam protiv, nego da se zna ko tu sta kome ...

bojan

pre 10 godina

Pozajmice nam Rusi pare (uz kamatu), ali da kupimo njihove avione. Ja cu tako da pozajmim pare mom komsiji (uz kamatu), ali da kupi moje voce iz baste. A mozda se mom komsiji voce i ne jede bas, ali smo dobri drugari i cuvamo jedni druge. Kako ljudi ne misle svojom glavom, prevesce vas sve zedne preko vode. Neka, zasluzili ste sve.

MARKO MISKOVIC

pre 10 godina

koliko ima glupih komentara!ovo je odlicna investicija!imamo najbolje pilote a nemaju sa cime da lete!!!sve sto smo dobili dzabe kostalo nas je mnogo,avioni se kupuju a ne poklanjaju se!bolju ponudu necemo imati sto se tice aviona!

potkivač

pre 10 godina

I sta ce nam ta cuda?! Da se urcimo?! Kolika nam je teritorija, bolje bi nam služili AN2 avioni!
Kuče nema zašta da nas ujede a hoćemo nevidljive avione!
Ovi na vlasti su izgleda sa pilećim mozgovima. Ni mala deca ovako ne razmišljaju!
Živo me interesuje hoće li Laza Nišlija ovo finansirati.

milee

pre 10 godina

Da bi obicnom srpskom gradjaninu bilo uopste jasno o kakvom avionu radi (cak ga ni rusi nisu kupili) neka poseti stranicu Tangosix.blog, sve je covek lepo objasnio.

Nikola

pre 10 godina

Kako mozete da napisete isto kao Kurir da je taj avio nevidljiv? Pa o je nevidljiv koliko i Vlade divac kad se sakrije iza lista smokve.

Avion je inace jako loseg kvaliteta, tehnika mu je izuzetno zastarela i bukvalno je "sklepan". Ali nemojte verovati meni na reci vec procitajte odlican tekst o "kvalitetima" tog aviona za nas na Vazduhoplovnom portalu Srbije TangoSix: http://tangosix.rs/2013/24/04/koliko-je-mig-29m2-zaista-kvalitetan-kao-izbor-za-srpsko-vipvo/

milanche

pre 10 godina

"Mig29m/m2 jeste moderan avion. spada u grupu 4++, a iznad njega je samo f-22,i za koju godinu su-50 pak fa."

Pa kad je tako dobar, sto ga Rusi ne koriste? I gde se dedose Rafal, Typhoon, Gripen... sve puno moderniji avioni od matore 29-ke? Koliko puta treba ponoviti da je Mig-29M slepo crevo u ruskoj vojnoj industriji, napusteni projekat koji niko ne zeli, koji se u buducnosti nece dalje razvijati i koji je moguce utrapiti samo indijancima kao sto smo mi.


"a cuvanje neba je mnogo bolji PVO sistem poput S-300"

Ljudi, dajte ako vec pokusavate da zvucite kao da znate o cemu pricate, prvo se bar malo informisite. Kao prvo, zemaljski sistemi PVO nista ne vrede bez lovacke avijacije, i obrnuto, to je najelementarnija stvar, isto kao sto tenkovi nista ne mogu bez pesadije. I nije tacno da savremeni raketni sistemi PVO kostaju neuporedivo manje od aviona. Inicijalna cena lansera, radara i raketa je uporediva sa cenom aviona, a zatim slede obuka i odrzavanje koje kostaju jos vise.

Sveti Ilija

pre 10 godina

"Srbija dobija “nevidljivog“ MiG-a..."
---------------------------------------
...Koji ce biti placen na adekvatan nacin - "nevidljivim" novcem :)))

freddie

pre 10 godina

Mig 29m2 je veoma solidan avion za nase nebo. On skoro da nema nikakve osobine nevidljevog, jer mogu lako da mu se ozrace rakete koje se nalaze na krilima a ne u trupu kao kod b-2,f22,PAK FA 50...Sa ovim aparatima bili bi vojni lideri ovog dela Balkana. Mada bi za nase RV trebalo uzeti i kojeg modernog trenaznog lakog lovca. Bilo kako bilo, sve nam odgovara
(Student, 15. avgust 2013 22:09)

e vala ako ste vi onom starom raketom srusili F117, ove kante od migova se onda daju oboriti maltetne prackom.. jel vam to palo na pamet?

John Doe

pre 10 godina

Koliko ja znam postoje samo dva operativna stealth aviona: B-2 Spirit i F-22 Raptor.
F-117 Nighthawk je izbacen iz upotrebe, a F-35 Lightning II jos nije operativan i ne zna se kada ce. Postoje i neki ruski i kineski pokusaji koji su u eksperimentalnoj fazi, ali to sigurno nije ovaj MIG.
Na stranu sve ovo, ali ako uzmemo u obzir cinjenicu da smo okruzeni NATO savezom i hteli mi to ili ne jedina iole bezbedna pozicija bi nam bila u istom, ne vidim da je ova kupovina razumna. Da se razumemo ja bih voleo kad bi Srbija mogla da kupi najbolje, tipa F 35, ali za nas je najprimerenije nesto kao MIG 21 koji mozes da parkiras na livadi usred zime i ujutru da vozis, ali tako nesto se vise nepravi, nazalost.

nsdule

pre 10 godina

Dobiti?
Kako? Ko sto je Kimi dobio traku od Scepe? ili bas... stvarno nam dati....
Sry svima, nisam mogao da citam txt kad vidim tako bistro, ostrouman naslov. Dobiti??
Pa ja koliko se secam kad sam ziveo u zemlji Srbiji samo je Tito nesto dobijao.
Moja generacija ja dobila ratove, mafijase, dizelase, bedu, infalciju... i sve nenormalno sto moze da zadesi normalne ljude.
Tako kad procitam da cemo nesto dobiti, bojim se za svu decu koja zive Srbiji... jer ce oni nazalost platiti taj nas nevidljivi poklon.

joe

pre 10 godina

Потпредседник Владе Руске Федерације Дмитриј Рогозин изјавио је пре неколико дана у Београду „да се нада да ће после реализације наших договора Србија постати јача држава, и то толико јача да ће свако прво морати да размисли пре него што употреби оружје против ње“.

Zg

pre 10 godina

A sta ce nam kanaderi kad imamo vec berijeve i protivpozarne helikoptere. I to ni broja im ne znamo, niti placamo gorivo, niti odrzavanje, niti posadu. Znaci da Vam pojasnim ...
(Vojkan Pancevac, 16. avgust 2013 08:19)

Znam ja brojeve: u Nišu je jedan (1) ruski avion i jedan (1) ruski helikopter. Srbija plaća sve troškove eksploatacije. A od vlastitih protupožarnih snaga, Srbija ima tri (3) operativna helikoptera.

Inače, taj ruski Be-200 nitko u svijetu još nije kupio. Gasi na nekim područjima, države ga uzimaju na testiranje i procjenu... I na kraju ga nitko ne kupi.

Ako vam negdje bukne požar, opet ćete nas moliti da dođemo gasiti, baš kao prošlih godina.

pera pisar iz administrativnog

pre 10 godina

Ja cu vam otkriti tajnu oko placanja.

Verovali ili ne ali nas ti avioni nece kostati nista odnosno nece ici na tered budzeta.Radi se o tome da ce se kredit vracati od naseg dela taksi za prolaz gasa kroz nas deo juznog toka,zato se cekaju zvanicni poceci radova da se onda odobri kredit jer ce se prve rate vracati od prvih rata kada gasovod krene u funkciju.

Dragoljub

pre 10 godina

Nije potpuno jasno sta znaci "ruski rukovodilac novog pokolenja", a ni koje je to pokolenje s obzirom da je doticni mogao zavrsiti fakultet u vreme Breznjeva... Takodje, po Wikipediji, http://en.wikipedia.org/wiki/Mikoyan_MiG-35, MIG-35 nije drugo ime MIG-29M2, vec posledica daljnjeg razvoja tog modela.

Zoki

pre 10 godina

@Braca
Stara američka šala iz šezdesetih godina je da će na kraju cele SAD imati jedan avion koji će po par/nepar varijanti neizmenično koristiti vazduhoplovstvo i mornarica. Svake prestupne godine, na jedan dan će ga dobiti marinci. Uopšte nisi daleko od istine.

Što se tiče tih MIG29M2 aviona, bilo bi dobro da se Rusi sami sa sobom dogovore šta je šta. U poslednjih 15 godina su pod tim imenom imali bar 3-4 različita modela, kada su god trebali nešto da pokažu, sklepali bi nešto od onoga što imaju na raspolaganju i proglašavali ga M/M2 modelom (ono 2 je bilo za dvosed).

sasa

pre 10 godina

(Generic H2 (Server), 15. avgust 2013 23:51)
Sta ce nama kanaderi? Mozda ste nekada culi za Berijeva. Kanaderi su igrackice za njega. A MIG-ovi trebaju. Konstantna ste opasnost za Srbiju, a i dugujete nesto Srbiji.

master

pre 10 godina

Avion nevidljiv ali je vidljiva rupa u budžetu koju će napraviti.Po mom skromnom mišljenju ovi avioni nam uopšte nisu potrebni ali eto ili je vojska navukla Vučića kako su nam neophodni ili je Vučić navukao vojsku da ne bi talasali.
Naša vojska ne zaslužuje da se u nju ulaže.

Vojkan Pancevac

pre 10 godina

@Domagoj

Ne znam sta da Vam dam, kada me tako lepo molite sa tim Vasim "Daj, molim te".
Ruska naftna postrojenja u Srbiji su za Rusiju ekonomski minorna (mada je ovde u Pancevu ganc nova rafinerija, u Elemiru busotine kao u Teksasu, a vidim da kupuju bogme i kod vas sve sto stignu od energetskih postrojenja pa cak i od vasih generala ratnih zlocinca), ali strateski vazna. I to uzasno strateski vazna. Ona njima omogucuju efektivno prisustvo na Balkanu, kako bi nekako presekli anglosaksonsku liniju koja pod cizmom kontrolise sve slovenske narode (cak i vas Hrvate samo vi ste daleko od te svesti - pa kad treba nestabilnosti, oni vas nahuskaju protiv Srba pa ginu i jedni i drugi). Zasto je to tako, to je i najvecem diletantu jasno, pa valjda ste sluzili JNA ili neku od tih vasih postrojbi, pa Vam je neko nekada nesto rekao o strateskom polozaju Balkana. Srbija nije NIKOGA napala u mojim primerima, vec je bila napadnuta. Dalje, primenicu Vasu logiku, pa ako Hrvatsku nece niko da napadne, sto ste onda usli u NATO i pod njihovu cizmu, sto kupujete polovne F16, a ne jos kanadera, sto su amerikanci na Kosovu, Makedoniji i BiH (verovatno zbog turizma sa sve tenkovima). I poslednje i najvaznije: kada vi iz vase "lijepe" nesto napadate u Srbiji, onda je to najbolji znak da dobro radimo.

Braca

pre 10 godina

Ja mnogo volim price o savremenim avionima bilo da su americki, francuski ili ruski. Evo pitalice.
Ako je prosecna cena aviona iz WWI bila 2500-3000 dolara, u WWII 15.000 dolara ( mustang ) a danasnjeg 150 miliona dolara ( oni americki sto na 1 sat leta trebaju 20 sati odrzavanja ) imajuci u vidu rast cena koliko aviona cemo moci da kupimo 2050 god? Jedan ili dva?
Da li se zivotni standard Amerikanaca, Rusa ili bilo koje druge nacije od WWII na ovamo povecao u skladu sa rastom cene aviona?
Bilo bi lepo ako se poubijamo da se poubijamo i sa onim od 2500 dolara, barem smrt nije toliko skupa.

Coco Bill

pre 10 godina

(Coco Bill, 16. avgust 2013 12:09)
Mig29m/m2 jeste moderan avion. spada u grupu 4++, a iznad njega je samo f-22,i za koju godinu su-50 pak fa. Uz odgovarajucu opremu(radar,rakete, prateci sistemi) taj avion ce biti u standardu sa Ruskim vazduhoplovstvom, ako izuzmemo f-22 i Americkim, na nivou Francuske,Engleske,Poljske i itd, ponavljam po standardu.
Ukoliko se narednih par godina ne ulozi u vojsku, Srbija ostaje bez ijednog lovca, sa PVO sistemima 70tih godina, sa 200 tenkova `` 70tih godina. Dakle mi 2020 bez ulaganja ostajemo bez vojske,a onda dzaba ti i ekonomija,zdravstvo,kultura, sport i itd.
(Student, 16. avgust 2013 14:08)

Jel to sve u stilu Ilije Čvorovića, pa koja su kola bolja od Moskviča ?!

Stanko M.

pre 10 godina

Vojska Srbije verovatno je moralno najzdraviji deo društva, i vojska ne sme tehnicki da zaostaje za vojskama u okruzenju, zato treba unaprediti vojnu opremu i naoružanje.

Đorđe

pre 10 godina

Stealth ili 'nevidljivi' Mig ne postoji. NE POSTOJI. Niti prenešeni članak Novosti sugeriše o kom se tačno avionu radi. MiG-29M o kome pregovara Srbija definitivno nije taj, i to je jasno. Kada se nestručnom novinaru prepusti ovakav intervju, dobijamo nepreciznu i netačnu informaciju.

Cistac

pre 10 godina

Isto kao sto smo uzeli vozove od 200kmh, a nisamo stavili dobre pruge, sta mislite kome cemo mi da naMIGujemo. Da ne planirate mozda da sletite na Pristinski aerodrom, za sta vam treba posebna dozvola Pristine(toliko o ustavnoj celovitosti terotorije Republike SRbije)!!!!!

Marko Petrovic

pre 10 godina

Fabrika nije "MiG" nego "Mikoyan" a MiG-29M2 nije nevidljiv nego ima novo poboljsano naoruzanje. Suhoi pravi "nevidljive". Inace detaljnije i o samoj nasoj kupovini imate na Wikipedia u sekciji "Mikoyan MiG-29M".

tako je

pre 10 godina

@fulcrum uravo tako,mi to ustvari vec placamo...a svaki prelet komercijalnog leta se placa.a kada kupimo migove,ulazimo u najjacu kategoriju,pa ce jos vise komercijalnih aviona preletati nase nebo i sve to nama placati...sve ce te pare da se vrate

Marko

pre 10 godina

Amerikanci Hrvatima mornaricu i dzipove za dz, nama kredit uz kamatu! Znaci da cemo duplo da im vratimo. Okrenimo se svetu, ajde i mi da se ulizujemo. Kakvi crni Rusi

Da se ne lazemo

pre 10 godina

Nama su ti avioni i te kako potrebni, mi sami moramo da cuvamo svoje nebo. Ako ga ne cuvamo mi, cuvace ga neko drugi i mi cemo to skupo placati.
(Fulcrum, 15. avgust 2013 22:52)

KOJE nebo da cuvamo? Jel' ono na kojem vojni avion ne moze pristojno ni da uzleti i razvije brzinu, a da ne prepici u neku od susednih zemalja? Ne budite smesni. sve sto nasa vojska ima ili nema ce moci da nam koristi jedino kada - kao saka jada koja jesmo - budemo pregovarali o ulasku u NATO (ili neku drugu buducu organizaciju tog tipa), jer to ce se desiti, ma sta ma ko mislio o tome, kada ce nam to pomoci da nam se odredi mesto u ZAJEDNICKOJ strategiji odbrane.

Anunaki

pre 10 godina

Ma kakvi MIG-ovi bre dok ljudi nemaju sta da jedu!!! ALO dokle vise!!!
(opa, 15. avgust 2013 23:17)

Pa da bi narod mogao da jede a da mu ne otimaju hranu, mora se odbraniti suvernitet države i garantovati se sigurnost a to se bez vojske i vojne tehnike ne može postići.

Ljubivoje I

pre 10 godina

Nešto nije u redu. Od kada ja pamtim naše vojno vazduhoplovstvo, nama su avioni služili jedino za raznorazne parade i aeromitinge. Nije mi jasno štaće nam nevidljii avioni kada se oni ne vide i ne mogu se koristiti za pomenute parade i aeromitinge.

alxxl

pre 10 godina

da li je nekome palo na pamet, da rusi sa takvim kupovinama uslovljavaju takozvane "jeftine" kredite i podršku (takozvanu) našoj politici (kosovo itd...)

ja očekujem puno takvih kupovina ruskog oružja i ostale opreme (što ne prolazi na ostalim tržištima), pošto je to njihov način saradnje.

Vojkan Pancevac

pre 10 godina

@Generic H2 (Server)

A sta ce nam kanaderi kad imamo vec berijeve i protivpozarne helikoptere. I to ni broja im ne znamo, niti placamo gorivo, niti odrzavanje, niti posadu. Znaci da Vam pojasnim, u Nisu se nalazi stalna baza ruskog MCSa koji je operativno jaci samostalno od vecine evropskih vojski. Rusi nam gase pozare gde treba, pa cak i na Hilandaru kada je bio pre dve godine. Sto se tice migova i protivavionskih i protiv raketnih sistema iskustvo iz proslog veka nam govori da smo protiv vas ratovali samo tri puta bez obzira ko je bio na vlasti u Beogradu, protiv Nemacke tri puta, USA, Bitanije, Turske, Bugarske, Madjarske, Italije, pa cak i protiv Danske, Holandije i Norveske... Takodje, svako normalan vidi da su gospodari rata pokrenuli velike ratove na severu Afrike, da se projekti razvoja svetske super sile baziraju na vodjenju vecih i manjih ratova... Pogledajte statisticke podatke o naglom povecanju vojnih budzeta i novoj trci u naoruzanju svuda po svetu. Mozda ti koji se naoruzavaju znaju nesto vise i od Vas i on mene. I zato nije lose, cak je odlicno, makar zastititi nebo iznad Srbije, ko zna, kome, a zna se kome, moze nesto ludo da padne ponovo na pamet. I na kraju nisu ovo nevidljivi, kao sto nevidljivi ne postoje, ovo su avioni smanjenog radarskog odraza, i Srbiju fakticki nece kostati nista. A S-300 (ili sa mod. raketama pa je S-400) ce pre svega braniti ruska energetska postrojenja po Srbiji. Ovo je samo fiktivna kupovina, da ne lici na novu rusku bazu.

govorit Moskva

pre 10 godina

SVASTA.

Kao da se namerno trudite da budete RAK RANA Evrope.Nacaljnici(Rusi) vas pujdaju kao dobermane radi svoje koristi.Ne zaboravite kancer se otstranjuje.

Herc

pre 10 godina

Svakako da treba voditi mirnodopsku politiku ali neophodno je ipak i misliti o sposobnosti očuvanja suvereniteta. Nabavka aviona je očigledno konkretizacija Vučićeve skorašnje posete Moskvi.

Domagoj

pre 10 godina

Nek se samo kupuje,nek naša vojska jača, i da se osiguramo kao vojna sila broj jedan u regionu..
(Karanovac do 1882, 16. avgust 2013 11:42)

Vojna sila broj jedan u regionu je NATO. Sretno ako ih želite prestići

joca penzionisani pilot

pre 10 godina

Sve je to lepo ali realno sta ce nam. Srbija je jako mala zemlja za ovaj avion on tek sto je poleteo vec treba da se spusti. Preskupa igracka za vojsku. Generalno ratova vise u Evropi nece biti i to je bacanje para poreskih obveznika. Bolje bi bilo da se kupi par jeftinijih aviona i da se na tome zavrsi prica. Dobro je da nekome nije palo napamet da finansiramo ispitivanje svemira iznad Srbije. Toliko rupa ima u ovoj Srbiji koje pre treba zapusiti nego kupovati ovako skupe avione. Nije to samo avion nego to je kompletno skolovanje novih pilota za ove avione kao i njihovo sofisticirano odrzavanje ili obuka nasih servisera da ga odrzavaju. S obzirom da vise nikakvih ratova nece biti barem za narednih 30 godina na tlu Evrope (dotle ce ovi avioni zastareti) ovo je nepotrebno dodatno zaduzivanje zemlje. Investirajte u katastrofalne puteve u Vojvodini i sredite zeleznicu (da barem njome putujemo 120km/h) a ne kupujte ove skupe igracke

Smehotresna olimpijada

pre 10 godina

Ljudi, ovo je bas ono sto nam treba! Posto mi stremino tim EU vrednostima, nije u redu, a nije ni humano da se komarci stresuju dok ih zaprasuju. Ovako, avion nevidljiv, samo ih iznenada strefi i gotovo, bez stresa!

bluez

pre 10 godina

dobija se poklon, ili na lutriji, a mi cemo izgleda kupiti mig-29 po ceni mig-35, jer to je isto, isto ce nas kostati. Bez tendera naravno. A da ne spominjem da je i bez pameti, jer bi bas voleo da mi neko docara situaciju u kojoj cemo se mi braniti od nekoga sa 4 teze vidljiva aviona, ili koga cemo napasti.

Skeptik

pre 10 godina

Ne dobija nego kupuje za debele pare. Trosenje na borbene avione je potpuna besmislica u situaciji kada smo potpuno okruzeni NATO drzavama, za koga i protiv koga? :))))))))) Bolje bi bilo da razvijamo poljoprivrednu avijaciju - od nje makar ima dobiti.

Ronin

pre 10 godina

Redno je bilo da posedujemo tako nešto, jer samo tada će mo moći da garantujemo u neku ruku sigurnost našeg vazdušnog prostora.

Realista

pre 10 godina

Samo to nam treba, sve ostalo imamo, blagostanje u državi, svi problemi građana rešeni fale nam samo stelt avioni!!!
Žalosno i smešno...

Markiza

pre 10 godina

Posto Srbija vise ne sme da ratuje nema nikakve koristi od takvog aviona. A i protiv koga bi ratovala kad je samo mrva na mapi sveta? Smesna vest...

jäger aus frankfurt

pre 10 godina

nevidljiv za radar i "radar ga teze otkriva" - nije isto. il' samo ja primecujem razliku? americki stelt je zaista nevidljiv za radar.

Keke

pre 10 godina

Ništa ne vredi ni najbolji avion na svetu ako ih nem dovoljno. Kvantitet je bitan! Bolje je deset običnih 29-ki neko dva ova! Bolje je i 100 21-ca nego 10 Suhoja. Da ne pominjem da je za zemlju poput Srbije važniji PVO, a o kanaderima da i ne pričam...

NY

pre 10 godina

I to ce gradjani Srbije da plate jer Rusi nista ne poklanjaju. E sada pitanje. Sta ce nama ovakav avion. Za teritoriju od 150 km levo i desno i 200 gore dole.Sa kime cemo mi to da ratujemo.Ko ce nas da napada. Ne mislimo valjda da cemo po drugi put da pobedimo NATO.Ova vest mi je kao i vest da Lihtenstajn kupuje Fantome

Samo pljacka i reket

pre 10 godina

Srbija dobija ? Da li sam i ja Srbija ? Ja ne dobijam nikakve avione, necu ni da ih vidim ali cu da dobijem skuplje energente, vrci porez na imovinu, vise cene hrane i komunalija, i na kraju kao rezultat svega toga privatne izvrsitelje.

...

pre 10 godina

Zamislite da ViPVO VS ima jedan puk kompletno opremljen PAK FA T-50 lovcima, uz obučene pilote, pomoćno osoblje i adekvatne propratne vojne projekte. Gde bi nam bio kraj.

Student

pre 10 godina

(Coco Bill, 16. avgust 2013 12:09)
Mig29m/m2 jeste moderan avion. spada u grupu 4++, a iznad njega je samo f-22,i za koju godinu su-50 pak fa. Uz odgovarajucu opremu(radar,rakete, prateci sistemi) taj avion ce biti u standardu sa Ruskim vazduhoplovstvom, ako izuzmemo f-22 i Americkim, na nivou Francuske,Engleske,Poljske i itd, ponavljam po standardu.
Ukoliko se narednih par godina ne ulozi u vojsku, Srbija ostaje bez ijednog lovca, sa PVO sistemima 70tih godina, sa 200 tenkova `` 70tih godina. Dakle mi 2020 bez ulaganja ostajemo bez vojske,a onda dzaba ti i ekonomija,zdravstvo,kultura, sport i itd.

djordje77

pre 10 godina

pocinje se sa realizacijom onoga o cemu je vucic govorio pre nekoliko meseci.prakticno,posle toliko godina,konacno je neko poceo da brine o vojsci.

Zasto?

pre 10 godina

Zasto bacamo pare na vojne avione? Sve ostalo smo sredili u drzavi? Znaci ima dovoljno para za zdravstvo, skolstvo, puteve, penzije, invalide, ..., pa mozemo da se rabacujemo i kupujemo ovako nesto.

Ivan

pre 10 godina

Ko god se razume u borbene avione zna da stealth MIG ne postoji. Američki f22 i f 35 i ruski Sukhoi T50. I tu se priča završava.I svi su preskuoi za nas.

Miroslav D.

pre 10 godina

To bi bilo odlicno, bez jake vojske nema ni jake drzave, zivimo u vremenu kada vazi zakon jaceg, da bi nas postovali moramo imati jaku vojsku.

Kris

pre 10 godina

Juce su na vestima pricali o srcano bolesnom detetu kojoj treba operacija a drzava nema para da pomogne da joj plati operaciju, a danas pricaju o kupovini migova.... Jbm ti takvi drzavu i politicare

kiki

pre 10 godina

Bolje da se ulaze u zdravstvo,ekonomiju,u decu koja cekaju operacije i skolstvo nego da kupujemo letece tanjire i ostale gluposti.Lepo je to sto zelimo da budemo vojno razvijeni ali prvo ono sto sam naveo gore.

gargantua

pre 10 godina

E,to nam je trebalo u praznoj kući!Verovatno se pripremamo na odbranu od vanzemaljaca.Jedino nam oni mogu biti pretnja.Eh, ko nam je na vlast došao.

Bojan

pre 10 godina

Hhahah koliko experta ima na ovom forumu,sve strucni ljudi koji se razumeju u sve...
Prvo da krenemo od najvece gluposti u poslednje vreme koju sam procitao,neko kaze da je trenutno MiG29M2 jedini avion koji moze da stane uz rame americkom F22 :D :D :D Glupost veka!!!
Su 35 Je trenutno najbolji avio na sveti ni F22,F35 a ni MiG 29 ne moze da se poredi sa SU35,a cinjenica da za jedan kupljen F22 mozes kupiti dva SU35 ili cak 3 MiG-a 29.
F22 ne leti vec neko vreme,zbog kvarova koji ih prati vec godinama,i nikako ne mogu da ih se rese.
F22 je vrlo nestabilan avion,cesto mu se zbuni kompjuter pa avion ne reaguje na upravljanje,ima problema sa dotokom kiseonika u kabinu,preskup za odrzavanje..itd itd.
Jedonstavno Americki avioni(F15 F16 F18 F22 F35) ne mogu da se porede sa ruskim avionima (MIG 29,MIG35,SU 27,SU32,SU34,SU35 a uskoro T50pak-fa),mozete se svadjati ovde do sutra,ali americka avijacija mnogo kasni za ruskom,i to je realnost koju morate prihvatiti,pozdrav zapadnjaci! :D

Sto se tice kupovine novih MiG aviona,zeleo bi da cestitam Aleksandru Vucicu,i da se zahvalim vojsci nase zemlje sto ce nam cuvati nebo.
Pare ulozene u vojsku nikad nisu bacene pare,a u danasnje vreme jaka vojska tj avijacija mnogo znaci za politiku svake zemlje,cim vide da imas jaku vojsku drgacije te gledaju,tj vise te postuju! :)

purgerman

pre 10 godina

Cega se Srbija plasi ? Vec odavno nema opasnosti za drzave Zapadnog Balkana,
a sada diskutirati o MIGOVIMA 29 M2 ili 35 je smesno.Niti Slovenija ne stiti svoje nebo vlastzitom avijacijom ,vec stitze ih Talijani za nekoliko miliuna € godisnje.Hrvatska ima jos 3-4 zahrdjalih Migova koji jedva lete a vec odavno trebali bi na "generalku"!. Od kad su u NATO savezu imaju izvjesnu zastitu ,a drze ih samo iz razloga da ne izgube licenzu vlastitog neba. Ruski MIG 29M2 je ok,ali nemate pilote za taj avion a sama izobrazba pilota stoji 1,5 miliona $ godisnje ,a potrebno je najmanje 1,5 god. treninga bez troskova goriva, opreme i servisa. Amerika je 2011. obustavila
proizvodnju Stelta ( nevidljivog) ima ih oko 60 komada sto im je dostatno jer svaki stoji 140 miliona $.i od tada proizvode bespilotne DRONE kojima upravljaju bez pilota sa zemlje kao PC igrice ,mnogo su jeftinije bez pilotne posade.Kako platiti Migove ? Jedna anegdota kaze otac sinu kada je navrsio 18 god. i postao punoljetan : Sine moj sada kad si vec punoljetan mozez preuzeti rate za djecja kolica koje sam ja kupio za tebe kad si se ti rodio . A sto se tice bilance Gasproma za 2012. god iznasa 2,5 miliardi $ dobiti,a jedan dio otpada na drzave kroz koje gas prolazi do potrosaca.
Dakle koji milion $ ,ovisno o duzini "toka" - cijene cjevovoda a nikako miliardi $. Sjetite se o problemima sa Ukrainom pre par godina !

MIKI

pre 10 godina

Ima dosta komentara koji odisu patriJotizmom, ali i neshvatanjem nekih stvari.
Pricate o ,,cuvanju neba'' - za cuvanje neba je mnogo bolji PVO sistem poput S-300 iz vise razloga:
-Rakete lansirane sa zemlje su tradicionalno mnogo opasnije za avione od drugih aviona (mnoooogo je vise aviona tako izgubljeno, nego u dvobojima na nebu);
-Doticni sistem je TOLIKO jeftiniji od kupovine i odrzavanja novih aviona, obuke pilota, placanja njihovih casova provedenih u vazduhu, itd. da se prakticno ne moze cena uporediti;
-Jedino za sta bi ti avioni mogli da se koriste je kad se pogubi neki putnicki avion, da ovi dodju do njega da ga ,,provere''. A za to se moze komotno koristiti MiG-21;
-Na kraju krajeva, zemlja nam je toliko mala, da bi zbog nedostatka odbrambene dubine, svaki ozbiljniji protivnik mogao da eliminise celo vazduhoplovstvo (od 6 aviona - hmmm..) u prvih sat vremena nekog sukoba. Nadam se jedino da necemo imati ponovnu demonstraciju toga u bliskoj buducnosti;

Domagoj

pre 10 godina

(Vojkan Pancevac, 16. avgust 2013 08:19)

Srbiju nitko neće dirati, ako Srbija neće nikoga dirati. Ruska energetska postrojenja u Srbiji su od presudne važnosti za Rusiju pa ih se pod svaku cijenu mora štititi? Daj molim te...

... zašto ja uopšte polemišem sa vama?

pre 10 godina

Gospodin Vučić je, od kada je na mestu ministra odbrane, počeo da radi na povratku ugleda Vojske Srbije blablabla ...
(dojčilo, 16. avgust 2013 11:24)

Aman, ljudi, kako vam ne dosadi više?!?!?! Od kad ste okupirali B92, svaki dan nas kljucate u glavu sa tim "Gospodin Vučić" ... Pa dosadili ste više i Bogu i narodu! Šta hoćete da postignete? Da nas ubedite u nešto? Da nam objasnite kako je sve med i mleko? Alo, bre, poskupela je struja, poskupljuje gas, sve je poskupelo, a ovi nas dva meseca, ej, DVA MESECA, zavlače sa nekim rekonstrukcijama, smenjuju ministre koji nemaju veze sa životom, a onda se još pojavite vi, sa komentarima kako je pametno potrošiti 200-300 miliona evra na avione ... Šta, podižu ugled države? Koji ugled?!?!?!? Sa 5 aviona?!?!?!? ALO, BRE ... Uostalom ...

Wasaby

pre 10 godina

Dva minuta leta i izlazi iz vazdušnog prostora Srbije.
Obzirom na tu činjenicu, postavlja se logično pitanje... koji će nam!
(BaticaPFC, 15. avgust 2013 22:02)

Ti ako ne znaš koj će nam ti pitaj, jer ni jedna zemlja bez vojske ne može da ojača pa da si bog.

...................

pre 10 godina

stelt MiG ne postoji.jeftina prica za narodne mase.ovaj sto nasi planiraju da kupe je kao i MiG35 nastao modernizacijom osnovne verzije MiG29.a pored toga sto kupuju avione,koji nam nesumnjivo trebaju,neka obicnim vojnicima malo povecaju plate i kupe im cizme i uniforme.

Frodo

pre 10 godina

(... zašto ja uopšte polemišem sa vama?, 16. avgust 2013 12:41)

Ma, ne uzbuđuj se, to su samo stranački botovi, čiji je posao i svrha postojanja da lupetaju debilnosti jer je iz nekog suludog razloga, neki pametnjaković u njihovoj Otadžbinskoj upravi utripovao da će nas tako ubediti, na primer, da je tačno i stvarno samo ono što govori "Gospodin Vučić", a sve ono što lično doživljavamo, osetimo na vlastitoj koži i vidimo vlastitim očima samo je iluzija i nema veze sa stvarnošću!

Na primer, mi normalni pogrešno mislimo da je stvarnost kad vidimo da svaki dan nešto poskupljuje, svaki dan se sve lošije živi, svaki dan ljudi gube posao i ne vidi se kraj toj noćnoj mori! Ali ne, to uopšte nije stvarnost!
Ako pitaš botove (a bolje nemoj da ih ništa pitaš, osim ako imaš nameru da gubiš vreme slušajući gluposti), realnost je ono što oni tako sluzavo i ljigavo hvale po forumima, a to je da nam je sve bolje i bolje, i da svakog dana, u svakome pogledu, sve više napredujemo!
A ako se i nekim čudom nađe nešto loše, to je samo u zanemarljivim tragovima i to su isključivo ostaci zločinačkog i antinarodnog delovanja prethodne vlade, nikako rezultati ove, najbolje moguće u ovoj galaksiji, koja će posle rekonstrukcije biti samo još bolja!

anti_globalista

pre 10 godina

ja ne razumem sta ce nama nevidljivi MIG...pa nije vredno dinara dati na takvu glupost, cemu ce on nama da sluzi...em nema ratova ni na vidiku, a i da bude kojim slucajem nece nama ni 100 ovakvih migova pomoci...kolko pametnijih stvari moze da se uradi sa tim parama....e drzavo drzavo

Nikola Mahatma Gandi

pre 10 godina

A NATO svuda oko nas. Srbi su mazohisti. Nikad dosta ginjenja, rusenja, tugovanja... . Zacarano djavolje kolo. Tako je to, kada je smisao egsistencije jednog naroda da stalno ratuje, a ako ne ratuje onda da se igra rata. Svaki buduci srpski rat ce biti protiv NATO-a. Moze li se takav rat dobiti? Ne moze! Drzava bi nam bila ponovo unistena, ljudi pobijeni a dugovi za nabavku ovih aviona, S-300 sistema i sta ti ja znam cega jos ostace onima koji se jos nisu ni rodili.

realnost

pre 10 godina

Serbija nije clan NATO-a ili bilo koje druge organizacije !! to znaci da absolutno mora da odrzava vojnu snagu pa kad nebi leba jela !! to je realnost !! pardon svim "pis and lov -ima" ( koje podrzavam i volim ! )

Miloš

pre 10 godina

Nikakve "nevidljive" avione nećemo dobiti, jer MiG-29 M2 ne koristi stealth tehnologiju, koja je inače precenjena. Dokaz, Buđanovci 1999-te. Inače takvi avioni imaju samo smanjeni radarski odraz, i to pre svega ako ih radar zrači spreda. Mislim da je teško očekivati S-300, već pre svega možda neki KUB i koju radarsku stanicu. M2 je sasvim solidan aviončić za naše uslove, a preko nam je potreban jer naše RV skoro i da ne postoji. Nema potrebe da se strahuje od novog rata, ovakve kupovine su normalne u celom svetu, ali samo kod nas izazivaju podozrenje, jer mi na normalno nismo navikli. A mi moramo da imamo ispravne vojne avione kako bi ispunili naše međunarodne obaveze zaštite neba. Ako mi to ne možemo da ispoštujemo, onda moramo da platimo drugima da to rade, a to je skuplje, i ponižavajuće.

Nesa

pre 10 godina

Dzaba nama ovo. U zemlji gde nema industrije kupovati ovo, davati dobre plate i stanove vojnim licima. A ako izbije rat zna se ko se mobilse. Sirotinja sa juga zemlje. Pa mi ni jedan rat nismo dobili zadnjih 50 godina, a potrosili smo na vojsku brdo para

krle

pre 10 godina

Siromašniji smo nego ikada, nezaposlenost rekordna, sve nam je u rasulu-prosveta, zdravstvo, korupcija cveta, nelikvidnost u privredi nezapamćena, javni dug rekordan i šta mi radimo? Igramo se rata i kupujemo avione! Samo bih voleo da mi neko objasni zašto su nam avioni neophodni? Imamo naše MIG 29 i 21, Galbeove i Orlove i to je, za naše uslove, sasvim dovoljno. Neka piloti malo lete, neka se vežbaju za neke ne-daj-bože-situacije i to je to. Ako dođe do neke ozbiljne situacije gde ćemo početi da ratujemo, sigurno je da nećemo biti sami u tom ratu, odn. imaćemo saveznike koji bi nam poslali pomoć. A ako ipak budemo sami, neće nas spasiti ni leteći tanjiri, a kamoli tamo neki nevidljivi Migovi. Nabavite vi helikoptere-za svaku veću bolnicu po jedan, da se unesrećeni hitno mogu prebaciti na pravo mesto, nabavite avione za gašenje požara, nabavite službeni avion za Vladu-ovaj vam se raspada, a igranje rata ostavite onima koji mogu sebi da priušte te skupe igrice.

space

pre 10 godina

Cuvajmo bar nebo, kad vec gubimo zemlju.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dr Mr, 16. avgust 2013 08:32)

Ajd objasni nam, posto si Dr Mr, od koga da cuvamo nase nebo kada smo okruzeni NATO drzavama??? Ili mislis da postoji mogucnost napada neke africke drzave pa nam trebaju??
Bolje da povecaju plate profesionalnim vojnicima ili da im obnove svakodnevnu opremu! A ne da se zaduzujemo za nesto sto nam ne treba i cega zele rusi da se oslobode!! Skupo nas kostaju ove Vuciceve igre i ulizivanje rusima!!

Krici jugoistočne evrope

pre 10 godina

Kao što je neko već i rekao dole, imamo najgoru zdravstvenu zaštitu u Evropi, najmanje se ulaže u nauku,trećina Srbije nema komunalije struju i vodu, životni standard je katastrofalan, i vlada bela kuga a oni bi da bacaju 200.000.000 na vojne avione i da izigravaju komandose...pa se onda neko čudi zašto izumiremo kao narod i zašto smo toliko bedni.

Student

pre 10 godina

Posto se da primetiti da ovde ima veoma mnogo protivnika vojske, ja imam jedan predlog. Raspustimo kompletnu vojsku, i onako ona nista ne radi, i na taj nacin ustedimo 2.4% BDP koji odlazi u budzet vojske.

meskalin

pre 10 godina

Srbiji trenutno najvise trebaju nevidljivi avioni koji ce da isisu "nevidljive" pare jos vise iz djepova gradjana.

Totalne nebuloze kupovat avione kad ti je zemlja u haosu od nezaposlenosti.

chef

pre 10 godina

Koje će biti posljedice ovoga na "odnose u regionu"?

Hrvati, Bosanci, Slovenci i Albanci će crknuti od muke. Srbi će crknuti od gladi.

DJED TRIPOJE

pre 10 godina

Nije cinizam..ali koliko decijih zivota moze da se spasi (operacije u inostranstvu za koje kao nema novca)za cenu samo jednog novog aviona?

s.

pre 10 godina

Ovi Rusi nas pale samo tako, valjda zbog onog "mali, pa se lako pali".
Kakav urnebes.
A za onu decu što nema para i protivno je ustavu da im se spašavaju životi u inostranstvu, nema veze, važno da smo "nevidljivi".
Srbijo sram te bilo.

dushaC

pre 10 godina

Svakako je pohvalno sto se avijacija ovom nabavkom aviona konacno modernizuje, al zar je zaista trebalo cekati dve decenije za to??? Zbog tog sto je ostvareno nakon toliko vremena, ne mogu da se slozim s onima koji smatraju da je ovaj potez ne potreban.

Toliko

pre 10 godina

@(Fulcrum, 15. avgust 2013 22:52) 2 stare i jedna rezervna 29-tka(koje vec imamo) su nam obaveza po medjunarodnim ugovorima za cuvanje neba. Verujem da i jedan S300 uz to bi totalno zavrsio posao. Sta cemo da radimo sa ovim novim migovima nemam pojma. Inace vrlo sam skeptican u vezi ovog "nevidljiv" jer ponesto znam o tome, a to bas nije tako "samo namazes farbu".

NS

pre 10 godina

Nece dobiti nego ce da grca u kreditu. A rusi ce da nekome naravno uvale kred. i Avione.......... Kao sto smo im poklonili NIS koji su otplatili za godinu dana od profita, Tako sad rade a mi naivni mislimo kako su oni dobri. Daju ti pusku i kazu idi tuci se kao da ti daju rukavice i kazu idi tuci Tajsona...........Tako deluje nase bratstvo vec decenijama.......

yonny

pre 10 godina

bacate pare za bez veze.šta vam znači 5 aviona kad oko sebe imate eu sa 500 milijona ljudi i nato pakt.a protiv koga da se branite sa onih nešto aviona.niko vas neče napast ako ostanete u svojim granicama.eu i nato neče dozvoliti.bolje da kupite helikoptere i avione koje možete koristiti i za spašavanje i za gašenje.

Narodu treba zdravlje da moze da radi.

pre 10 godina

Ja bih reko samo pre nego sto kupe avione neka srede zdravstveni sistem u Srbiji,nek renoviraju bolnice,da nabave svu potrebnu tehnologiju za normalan rad u tim istim bolnicama,pa bih jos preporucio da redovno placaju doktorima dalje specijalizacije/usavrsavanje.Neka ulazu tamo gde treba i gde ima koristi ako treba i uz nepovoljne kredite.

Dokle više?

pre 10 godina

Aman! Dobija nevidljivI MiG! Oblik u vašem naslovu odnosi se na živa bića. Možda ruski avioni nemaju premca u svetu, ali su ipak samo mašine. Uzgred, šta će uopšte Srbiji takvi ratni avioni? Koliko prostranstvo da brane?

Lala

pre 10 godina

Imam samo jednu lekciju iz srpskog pravopisa (za IV osnovne) za ogromnu većinu koja piše komentare:
ĆU
ĆEŠ
ĆE
ĆEMO
ĆETE
ĆE
Tako se pravilno piše na srpskom.

Pozdrav!!!

S1pac

pre 10 godina

Неби било лоше кад би од здравства и образовања закинули неки део па купимо још један.

Dositej

pre 10 godina

Bacanje prasine u oci, i to najgore vrste. Ovo je ubedljivo najgluplji nacin da se upreoaste pare nasih poreskih obveznika. A sledecoj generaciji ostavi u amanet na otplacuje Rusima avione. Neverovatno!

Marko

pre 10 godina

Kako mozete vise da verujete stalnim najavama bez realizacije, ma dace nam interkontinentalne balisticke rakete sa po 10 nuklearnih bojevih glava i jednu nuklearnu podmornicu da nam se nadje za Dunav, hehehe.
Ej pa mi nemamo medicinske helikoptere samo stare vojne transportne, a imamo i jedan za gasenje pozara, ej nemamo ni avion za gasenje pozara, ah da i prepolovili smo budzet za vandredne situacije, pa nemamo ni ostalu opremu za spasavanje zivota, za lecenje i ostalo........
Patamu, patamu sto mi piloti
nebo nas, nebo nas rodilni dom
pjervim delom, pjervim delom samaljoti
a devuski, a devuski - patom

KM

pre 10 godina

Ako je u pitanju biznis, da ih posle uvalimo Severnoj Koreji ili nekim drugim ratobornim za duple pare, onda u redu, ako nije, manite se corava posla i novih zaduzivanja.

Laki

pre 10 godina

Ne bacajte pare na skupe sisteme i avione dzaba vam sve kad vam mocne sile ugase radare, bez radara nema nista, i jos dodaj nase lose generale koji u situciji bez radara narede pilotima da lete,rezultat je bio vidljiv 99-god. poginula 4 mlada pilota unisteni avioni, sva sreca pa su neki katapultiranjem preziveli. Opet populizam i procenti pojedinaca vladaju drzavom, tesko ce mo se izvuci samo se misli gdje potrositi i uzeti neki procenat.

Samo pitam

pre 10 godina

Samo par kratkih zapažanja:
- Nećemo ih dobiti. Iskeširaćemo se ohoho za njih.
- Gde su oni Vučićevi MiG-ovi od nedavno koje smo pre dva meseca trebali da dobijemo sledeće nedelje?
- Deca umiru, jer država nema novca da ih leči, a kupuju se avioni ...

Jedan avion košta koliko, 30-40 miliona? 6 komada = 200 milona. Ako lečenje jednog deteta košta 1 milona, to je 200 dece. Šta vas više raduje? 200 osmeha ili 6 aviona, koje će bilo koja iole ozbiljna avijacija da obori kao glinene golubove?

Mile pile

pre 10 godina

Zamislite da prave MIG 21 od kompozitnih materijala. I prefarbaju ga u crno. Kad je mrak nema shanse da se vidi. Ali najverovatnije mi cemo kupiti MIG 46 uplatili smo i avans. Svi se dive tom avionu 15 generacije. Niko ga jos nije video. To je pravi nevidljivi za nas.

Haralampije

pre 10 godina

Ocigledno je da je Rusija uslovila Srbiju da mora da potrosi deo taksi od tranzita gasa kroz Juzni tok na proizvode koji se prave u Rusiji. Nista na ovom svetu nije dzaba, a ni Rusi nisu sisali veslo da daju 300 mil EUR godisnje Srbiji bez neke kontrausluge. Siguran sam da ce nam se uvoz i Rusije u narednim godinama znacajno uvecati. Treba potrositi sve te dobijene pare.

Student

pre 10 godina

(milanche, 16. avgust 2013 15:11)
Svi oni pripadaju 4 generaciji, zbog toga sam ih svrstao u jednu klasu. Dal je bolji gripen,rafal,typoon to je sasvim druga prica koja zavisi od mnogo drugih stvari.

Pa sigurno nam nece dati najbolje verzije,sa najbolji sistemi, u pitanju je izvoz. Za nase uslove, on je solidan aparat. Sigurno ima boljih aparata, ali nam njih niko nece ponuditi,jer smo i dalje pod embargom na uvoz NATO tehnike.

Ikarus - LYBT

pre 10 godina

(MIKI, 16. avgust 2013 13:05)
Bez ljutnje,nemaš ti pojma, Miki. Nije stvar u patriotizmu već u složenoj političkoj odluci da se država koja stremi EU snabde naoružanjem Rusije. Izgleda da smo tu temu sa EU uspešno zatvorili na našu korist, i to jeste dobro i uspeh državne politike.Zatim…..

1.RV (Air Force) i PVO su neraskidivi sistemi koji funkcionišu ZAJEDNO i to uvek.
2.PVO sistem nije uopšte TOOOLIKO, kako ti kažeš jeftiniji.
3.MiG-21 ističe resurs pa je pored naša 4 MiG-29 neophodno nabaviti nove avione, prilično logično slične zbog obuke i održavanja.
4.Država koja nema svoj Air Force zbog medjunarodnih sporazuma DUŽNA je da plaća za to drugoj državi a sume su u desetinama miliona evra godišnje.
5.Naslov članka je malo nesrećno sročen,avion o kome je reč u članku nije nevidljiv već je savremeniji i ima nešto manji radarski ODRAZ.

Адмирал флоте

pre 10 godina

Руска ратна морнарица је пре пар недеља почела да у оперативну употребу и у свој састав уводи авионе МиГ-29 К/КУБ. Тај авион представља палубну верзију авиона МиГ-29 М/М2. Руска флота планира да набави 24 таква авиона и да њима замени палубне авионе Сухој Су-33 на носачу авиона "Адмирал Кузњецов". Индијска ратна морнарица је наручила 45 авиона МиГ-29 К/КУБ. Двадесетак авиона јој је већ испоручено. Разлике између авиона МиГ-29 К/КУБ и МиГ-29 М/M2 су минималне. Имају исте моторе, исте радаре, исти glass cockpit, исти ојачан стајни трап, направљен због тврдих слетања на носач авиона. МиГ-29 К/КУБ има и куку за заустављање, уређај за допуну горивом у ваздуху (то исто може имати и авион МиГ-29 М/М2). Једина кључна разлика јесте та што МиГ-29 К/КУБ има склопива крила. Такође, руско ратно ваздухопловство је наручило известан број авиона МиГ-35. Неки (неупућени) коментатори помињу и некакве нове авионе Dassault Mirage 2000. Dassault Mirage 2000 се престао серијски производити 2007. године. Производна линија је угашена (због интензивирања производње авиона Dassault Rafale) и сигурно да због Србије не би била поново обновљена. Не постоје никакви нови авиони Dassault Mirage 2000, само половни. За разлику од авиона Dassault Mirage 2000, МиГ-29 М/М2, МиГ-29 К/КУБ и МиГ-35 се и даље серијски производе или ће се серијски производити. МиГ-29 К/КУБ се увелико уводи у наоружање руске и индијске ратне морнарице, тако да је неистина да нико не набавља те авионе.

Bojan

pre 10 godina

Koliko su dobri F22 avioni govori podatak da ne lete vec duze vreme zbog mnogo problema, sto se tice F35 taj avion ima slabu aerodinamiku,tako da nista od tog aviona.
Cinjenica je da Amerika proizvodi najskuplje avione a ne toliko kvalitetne i dobre kao Rusija,ja niti volim Rusiju niti Ameriku,samo kazem ono sto jeste,i sto je realnost.
Evo druze zapadnjaku jedan link
http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2012&mm=05&dd=11&nav_id=608456 pa se uveri sam.
F22 I F35 je propao projekat,baceno je mnogo para a avioni ne lete.
Jos jedan podatak uF22 projekat je ulozeno preko 70 milijardi dolara,a jedan avion F22 kosta 150miliona dolara.
Sukohi SU35 koji je daleko bollji avion od F22 po svim osnovama kosta samo 40 miliona,znaci kupis tri SU 35 i ostanu ti pare jos i za popravke.
Jedan Mig29 kosta 30miliona,sto znaci kupis 5 aviona MiG 29 za cenu jednog F22 :D :D :D
Napravljeno je do sada oko 200 F22,dok ce Rusija napraviti T50 preko hiljadu,jedan deo za sebe,jedan za prodaju.
http://www.youtube.com/watch?v=BK8cg1guFAw ovaj lepotan jede za dorucak F22...

Bacvanin

pre 10 godina

@tako je
I u ovom trenutku komercijalni letovi lete iznad naseg neba, mi to naplacujemo i imamo vec dva aviona koji cuvaju nas vazdusni prostor, tz dezurnu paru. Dezurna para treba da se sastoji iz aparata koji mogu leteti vise od mach 1 mogu presretnuti civilni avion, sto moze npr i MiG-21.
Kupovina ovih aparata je jako skupa.
Bolje bi bilo da imamo 6-8 aparata 4. generacije (trenutno imamo 4 takva) i da piloti LETE sa njima, nego sto cemo dati ogromne pare za 4++ aparate, gde ce piloti RV leteti manje casova nego pilot poljoprivredne avijacije u Austriji.
Mi smo okruzeni sa NATO, toj instituciji mogu da pariraju Rusija i mozda za koju godinu Kina, ali Srbija?

lideri

pre 10 godina

Sa ovim aparatima bili bi vojni lideri ovog dela Balkana. Mada bi za nase RV trebalo uzeti i kojeg modernog trenaznog lakog lovca. Bilo kako bilo, sve nam odgovara
(Student, 15. avgust 2013 22:09)

Lideri kojeg dela Balkana kada su svi ostali u NATO ili ce skoro da budu u NATO? Lideri u siromastvu, to sigurno.

Coco Bill

pre 10 godina

Stealth ili 'nevidljivi' Mig ne postoji. NE POSTOJI. Niti prenešeni članak Novosti sugeriše o kom se tačno avionu radi. MiG-29M o kome pregovara Srbija definitivno nije taj, i to je jasno. Kada se nestručnom novinaru prepusti ovakav intervju, dobijamo nepreciznu i netačnu informaciju.
(Đorđe, 16. avgust 2013 11:17)

E pa sad Đorđe možda se to namerno i radi. Prvo da se "pučanstvu" pokaže kako "prvi" brine o Srbiji, a drugo treba malo "naložit", uglavnom tehnički priprost narod, kako eto mi postajemo sila sa "modernim" avionima. Idi mi dođi mi još jedna "žvaka" za narod.

filozof

pre 10 godina

samo da primetim nešto: na tlu evrope neće biti ratova narednih 30 godina... istorija čovečanstva je zapravo istorija vojnih sukoba. nažalost, ne postoji niti jedan istorijski period u kome rat nije bio sveprisutan. mislim da su izjave u stilu: "samo da rata ne bude" detinjaste i učen čovek ih ne bi smeo priuštiti...

Sveti Ilija II

pre 10 godina

@F1fan - ako sam pogodio...:)
-----------------------------
"Odlično podsećanje.Hvala. Na netu sam pronašao podatke iz prošlosti američke avijacije da je 30 posto F-104 u Nemačkoj imalo udes s smrtnim ishodom po pilota, a u Kanadi čak 50 posto kupljenih je palo! Šta su Amerima Rusi tek radili sa starim MiG-15 u ratovima u Aziji..."
---------------------------------------------------------------------
(0) Izmedju "pronaci podatke" i "razumeti podatke" postoji jako velika razlika...:))
(1) Tema su 'nevidljivi' MiG-29 aparati za Srbiju...:))
(2) F-104 Starfajter je radjen u vise verzija. Verzija F-104G koju je koristilo RV Z Nemacke, Belgije, Holandije, Danske nije koristlo USAF.
F-104G je nazivan "leteci mrtvacki sanduk" i "Widow maker - onaj koji stvara udovice" i imao je veliki broj udesa sa smrtnim ishodom ali samo u RV Nemacke. Avion je po konst. shemi 'krilata raketa sa pilotom' tj. predvidjen je da bude iskljucivo 'pravolinijski' lovac-presretac i lovac-izvidjac a ne lovac-bombarder iz brisuceg leta kako ga je koristilo RV Z Nemacke. F-104G ne oprasta greske pilota i ima sistem senzora koji i na najmanju nepravilnost u postupanju izbacuje pilota. Izbacivanje pilota je reseno "na dole" usled cega nastaje navala krvi u glavu i smrt.
(3) Kanada je pravila svoju verziju, CF-104 a koriscena je i za raketira-
nje ciljeva na zemlji sa NRZ od 70mm i 127mm. Dugo je koriscen.
(4) Za slab uspeh MiG-15 u Koreji 'krivi' su samo slabo obuceni korejski i kineski piloti.

crni

pre 10 godina

Mi bi trebali da dobijemo specijalni popust jer smo im doturili rasturenu američku igračkicu. I molim da naš nevidljivi ne leti preko Buđanovaca, bolje sprečiti nego skupljati.

ikar

pre 10 godina

@MARKO MISKOVIC

"imamo najbolje pilote"

A ko je to izmerio? Kako znate da su najbolji?
Ukratko - ne lupetajte.
Osim talenta, zdravstvenih (psihofizičkih) osobina i teorijskog znanja, potrebno je LETENJE.
U poslednjih 20 godina naši piloti imaju godišnje manje sati naleta nego piloti amateri u zemljama Zapada.
To bi bilo kao kada Usein Bolt (koji ima odlične predispozicije) ne bi trenirao. Kakve bi mu bile šanse? ;)
Zaključak: dok god ne lete piloti NE MOGU BITI NAJBOLJI.

arsa

pre 10 godina

Manje-vise svi u pravu. Samo je problem sto mora da se ima branjeni vazdusni prostor ili nekome da se plati usluga za to. Sta je jeftinije ?

strucno se bavim sviranjem

pre 10 godina

Nasa vojna akademija nije ni svesna koliko strucnih kadrova moze pronaci na ovom sajtu. Probajte da konkurisete za idejne projektante u ruskim fabrikama aviona, da ne prave vise ove krseve, lepo im objasnite kako se to radi. Sta znaju ti generali tamo, svasta...

dr

pre 10 godina

Ne mogu da verujem koliko isfrustriranih komentatora Vojskom, i Vazduhoplovstvom. Vazduhoplovstvo je krivo za male plate, loše puteve, nezaposlenost i gušenje Vašeg ogromnog talenta za vojna i vazduhoplovna pitanja? Ne dajemo ni prebijenog dinara za Vojsku i opet nešto ne valja. Imate li Vi rođaka u Vojsci ili su svi u Vojsci Srbije neki Holanđani? Čiji su to ljudi? Ako su pare u pitanju, ne znam šta je tu problem? Izneću samo jedan podatak: Vojska je u 2012. potrošila 53.247.830.000 dinara, a MUP 60.777.932.000 dinara. U kojoj to zemlji Policija ima veći budžet od Vojske? Pa u Srbiji!!! Nije poenta u MUP-u i njihovim parama, nego ovaj podatak govori o mestu Vojske u ovoj zemlji. Ministar na sva zvona objavio da je sašio 8500 uniformi. Blago nama, još jedno 4 do 5 narednih Ministara i obućićemo Vojsku u istu uniformu. Ne smeta Vam to što kadar vodećih političkih partija Vama napravio dug od 180 miliona evra vodeći jednu državnu farmaceutsku kompaniju, a drugi Vam je napravio dug od 1 milijardu evra. Sve ove pare ćete Vi platiti. Vojska je platila i PDV i carinu pri remontu MiG-ova 29 i time praktično izgubila mogućnost da remontuje 5, nego zbog umanjenja sredstava je remontovala 4. Putevi Srbije ne plaćaju nikom PDV, a naplaćuju putarine, takse i ostalo. Rezultat je koliko kilometara autoputeva? Ali Vas "žulja" "zakrpa" od 6 (slovima:ŠEST) vojnih aviona. Ovo je zemlja sve samih "specijalista" po svim pitanjima. Sad "opaljujte" po minusima, valjda će Vas i to malo "umiriti"

Zuki

pre 10 godina

Kljuc ekonomskog oporavka bivsih sila osovine, nakon 2. svetskog rata bilo je to sto nisu ulagali u naoruzanje i vojsku. Jesu ameri i rusi uzimali sta im je bilo volja na ime ratne odstete ali je to u poredjenju sa izdacima za vojsku bilo neuporedivo manje.

Sveti Ilija

pre 10 godina

@jäger aus frankfurt
--------------------
"nevidljiv za radar i "radar ga teze otkriva" - nije isto. il' samo ja primecujem razliku? americki stelt je zaista nevidljiv za radar..."
----------------------------------------------------------------------
(1) Za radare koji rade u metarskom talasnom opsegu NE POSTOJE nevidljive letelice. Onaj "nas" F-117 je, po ruskim izvorima, otkriven radarom P-12 "Jenisej" (NATO:Spoon Rest) iz perioda 1954-1962 a nisanjenje i navodjenje rakete SAM-3 je odradjeno njenim radarima. Naslednik radara
P-12 "Jenisej" je P-18 "Terek" (NATO: Spoon Rest D) odn. "Nebo" (NATO: Box Spring).

(2)Radari koji rade u decimetarskom i centimetarskom talasnom opsegu (kod nas americki AN/TPS-70 i AN/TPS-63 i britanski S-600) mogu da otkriju F-117 i slicne samo u 2 slucaja : (1) kada se otvore poklopci bomboluka (koji imaju pravilne, pravougaone, geometrijske oblike) i (2) kada je oplata trupa orosena odn. prekrivena kapima kise.

(3) Postoji dobar ruski dokumentarac na temu obaranja F-117 u kome je 'glavni junak' neki sovjetski konstruktor koji je ovde uradio odredjene modifikacije radarsko-raketnog sistema SAM-3.

(4) U katalozima RosVooruzenija i RosOboronEksport se nude modifikacije radarsko-raketnog sistema SAM-3 bazirane bas na iskustvima SRJ sa F-117.

Beki Blumvud

pre 10 godina

Vucic je bas resio da opremi vojsku. Od trenutka kad je seo u ministarsku fotelju vojska je uvecala svoj kapital u vidu ratne opreme.

Tri karte za Hollywood

pre 10 godina

Vise I ne citam ovakve tekstove, samo komentare. Kako god nas narod lose ziveo, smisao za humor nikada nece neststi, narocito na sopstvemi racun. Neprocenjivo :)))

(nevidljivi) fekete diablo

pre 10 godina

pa i red je bio da posle nevidljivog metroa, nevidljive mature i ostalih nevidljivih stvari konacno imamo i migove

Ikarus - LYBT

pre 10 godina

(joca penzionisani pilot, 16. avgust 2013 16:40)
Ne bih se previše uplitao u raspravu, ali gospodine Joco, ako ste Vi pilot u penziji, uz ovakav Vaš amatersko - bagatelni stav, sramota me je ako smo nosili krila na časnoj plavoj uniformi RV.No,mislim da niste, pa mi je lakše.Jer,Vaš post vrvi od toliko anti-pilotskih konstatacija i antipatija za vazduhoplovstvo da sam se pitao da li da Vam uopšte odgovaram.
1.jeftiniji avioni…šta to znači u praksi?
Odg. Ovo uopšte nisu skupi avioni a po letnim sposobnostima su ravnopravni ili bolji od nekih konkurenata osim u vrlo malom segmentu letenja, koji nije za forumska razjašnjenja.(Konkurenti su im takodje ruski avioni jer ameri trenutno od novih aviona imaju samo belaj, da ne idemo u detalje).
2.avijacija je vojna igračka?
Odg.U državi sa 100-god. tradicijom avijacije ona ne može biti “igračka”, pogotovu sagledavajući period od 10 godina unazad kada se uz ogromne napore avijacija održava, jer predugo izgubljen korak u tehnologiji, obuci i novim letilicama je teško nadoknadiv.
3.Održavanje i obuka
Odg.Koliko sam razumeo u paketu s avionima ide i revitalizacija Remontnog zavoda Moma, nekada čuvenog u regionu.
3.mešanje problema avijacije i srpske infrastrukturne problematike
Odg.Ako neki ministri nisu u stanju da svoj resor infrastrukture rade dobro,vojska ima više sreće,(bez stranačkih prepucavanja),Bogu hvala, i sa prethodnim i sadašnjim ministrom.

jastreb

pre 10 godina

@Viktor

"Promašaj veka vojske SAD: "nevidljivi" avion od 412 miliona dolara koji nije video borbu video."

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/297098/Promasaj-veka-vojske-SAD-nevidljivi-avion-od-412-miliona-dolara-koji-nije-video-borbu

F1fan

pre 10 godina

(Natalija Petrovna, 16. avgust 2013 21:17)
Odlično podsećanje.Hvala. Na netu sam pronašao podatke iz prošlosti američke avijacije da je 30 posto F-104 u Nemačkoj imalo udes s smrtnim ishodom po pilota, a u Kanadi čak 50 posto kupljenih je palo! Št su Amerima Rusi tek radili sa starim MiG-15 u ratovima u Aziji,sredinom prošlog veka, to je posebna priča.A ovaj F-22 sa cenom od 80 milijardi dolara za projekat je ništa drugo sem fijasko.Padali su i ruski avioni, čak i na aeromitinzima, najčešće zbog preteranih zahteva koje su pred pilote postavljali "ruski generali", ali izgubiti polovinu flote u udesima!!!

jastreb

pre 10 godina

@Ivo Andric: i dodje tako vreme..

"Znači, znači..." Da li ti je Dačić nešto u rodu. I još imaš smelosti da se potpisuješ kao Andrić!

A što se tiče aviona, obiđi malo specijalizovane sajtove koji se time bave, pa onda komentariši.

Natalija Petrovna

pre 10 godina

Tema jeste “nevidljivi”,za koji ovde utvrdili da to nije,ali je tema otišla na zapadno-istočnu polemiku pa je to odgovor na taj deo poruka.Kanadjani i Nemci su imali toliki broj padova ali nije kriv Sveti Ilija,valjda tu nešto ima i u konstrukciji aviona,jer imati “svoju” verziju nekog vazduhoplova ne znači da je to drugi avion,pogotovu ako toliko padaju. Što se tiče smrtnosti pilota u F104 zbog katapulta naniže,pa ko je tu kriv za“genijalno”Stanley C-1 sedište,sistem koji iz razloga fiziologije prečesto ubijao pilote? Što se tiče vremena F15 do F18-odlični avioni ali uz ogromno održavanje.MiG-ovi,prilično dobri avioni za svoju cenu i svrhu - sa prekratkim resursom npr. Nepobitna je činjenica da Pentagon uz onolike milijarde za F22 nije dobio ono što je očekivao.Stalni neobični kvarovi, na oko 180 komada,koji ne lete iz više razloga,a 7 i palo što je mnogo,ako nisu leteli puno.O upotrebi u ratnim uslovima nije bilo ni govora.Sve su to podaci koji ne zadovoljavaju,naročito Pentagon,koji je dao do sada najveći novac za neki projekat.I jedno pitanje.Kada je poslednji put jedan USAF ili NATO u pravom dogfight-u oborio nekog?Samo neke bez radara i podrške kao naše nesrećnike 1999.-te.Teško za odgovor,dominacija Amera i Nato bazira se na brojčanoj premoći i sasvim drugom konceptu napada na svoje mete.Ili slaba opremljenost protivnika ili gadjanje raketama iz daljine.Čak i Rusija na tome mora prilično da radi,a i radi,jer je potrebno ponovo uspostaviti ravnotežu.

Ahha

pre 10 godina

Pa nasi politicari su veoma sposobni u nevidljivim stvarima, kao sto su nevidljivi koridor 10, mostovi, sama ekonomija, pa su na red dosli i avioni:)

dr

pre 10 godina

@Zuki, 16. avgust 2013 19:29
Pošto nismo ništa uložili u Vojsku jedno 30 godina, evo oporavljamo se i mi svake godine sve više i bolje

Natalija Petrovna

pre 10 godina

Vi ste ideološki obojeni,to je donekle razumljivo,ali ste toliko pristrasni da govorite(pišete)nerealne stvari,a to je ipak nedopustivo.
(Viktor, 16. avgust 2013 19:53)
Nedopustivo je da ti Viktore F22, jedan od najvećih finansijskih promašaja američke vojne industrije, proglašavaš kao najprodavaniji, najuspešniji...što nije...samo ih je naručeno...ali su povučeni i oni proizvedeni.Avion koji je daleko od toga da su mu kvarovi "dečje bolesti jednog projekta" koji je prizemljen od Amerikanaca.Može se vrlo precizno videti šta sve muči ovaj avion iz članaka na netu. Nema tu ideologije. Za ozbiljnu diskusiju i poredjenje ovde nema dovoljno mesta.
Zatim da ti odgovorim za ono o ideologiji. Po Srbiji nemaš na kućama, kao kod američkih ratobornih vojnih obveznika, nacionalne zastave, i nedeljne paravojske koje se bore za opstanak zakona o slobodnoj prodaji oružja.Oni koji su imali prilike na Farnborou i Le Buržeu da vide koje zahteve ispunjavaju ruski piloti na svojim mašinama ne bi se složili sa tobom oko tolike tehničke superiornosti amera na raznim F-ovima. Ako se vratimo u prošlost MiG-ovi su oduvavali Amere i u Vijetnamu a i ranije.104-ke su padale u Nemačkoj, zvali su ih crne udovice.Itd.

Slava

pre 10 godina

U svakom slucaju, nabavka ovih aviona je veliki kvalitativni skok za nasu obogaljenu vojsku.Cudim se ljudima koji pokusavaju da umanje znacaj ove nabavke.Uzmite Corovicevu ISTORIJU SRBA i videcete da ovde nije bilo nikada mira duze od 50 godina.Kao istoricar verujem da oni koji kazu da nam vojska ne treba,ili imaju plitak um ili imaju neke skrivene interese.

Адмирал флоте

pre 10 godina

Nisam zapadnjak nego neko ko radi u vojnoj industriji jedne velike i moćne sile. Sve što ste napisali NIJE taćno. F22 je najprodavaniji i najbolji(daleko)borbeni avion na svetu. Svi "bliski susretu" tog aviona sa ruskima su dokaz toga.
Vi ste ideološki obojeni, to je donekle razumljivo, ali ste toliko pristrasni da govorite(pišete) nerealne stvari,a to je ipak nedopustivo.
(Viktor, 16. avgust 2013 19:53)

F-22 је далеко од најпродаванијег авиона на свету. Произведено је нешто преко 180 комада (од преко 500 планираних). Пет их се већ срушило. Производња је прекинута. Никада није учествовао ни у каквој борби и нигде није извезен. Једини корисник је Ратно ваздухопловство САД. Постоји конгресна забрана извоза тог авиона. Тако да ни у лудилу не може бити најпродаванији авион на свету. Ваше непознавање материје је катастрофално.

Bre!

pre 10 godina

Probacu da razjasnim samo jedno pitanje a to je da li nam trebaju ti avioni?(bilo koji, nebitno za ovaj komentar)
I za one koji veruju da necemo ratovati neko vreme i za one koji veruju da hocemo, ima i drugih razloga za ovu temu, naime, negde sam cuo da sve zemlje EU moraju imati presretace za svoje nebo da se ne bi doslo u situaciju da dozive isti scenario kao Amerika 9/11.
Uvedeno je kao obaveza da cuvate nebo svojim avionima ili da placate druge, ko kako moze, ali to je obaveza. Ti avioni nemoraju da slecu na brod ili da mogu da bombarduju ciljeve na zemlji ili sta god, samo moraju da budu sposobni da presretnu druge letelice.

Pozdrav svima

Jovica ADA

pre 10 godina

Dobro nam je vojska i ovakva kakva je kada vidimo ko su bili ministri odbrane u prethodnoj deceniji. Srbija je samo zbog afere "satelit" i potpisivanja štetnog ugovora od strane tadašnjeg ministra odbrane Davinića, morala da plati odštetu od 35 miliona evra, a jedan ovakav avion košta oko 20 miliona evra, što znači da Davinić nije napravio ovu brljotinu sa Izraelcima, Srbija je od tih para koje je morala isplatiti Izraelcima mogla kupiti skoro dva ovakva aviona.

jastreb

pre 10 godina

Je l' nam to partijski "stručnjaci" za sve i svašta, opet sole pamet?!

Pročitajte komentar @Ikarus - LYBT, koji vam je dao savršeno jasno i tačno objašnjenje. Ništa oduzeti, ništa dodati.

D61

pre 10 godina

"Migovi“ o kojima se pregovara su napravljeni od kompozitnih materijala i prekriveni su slojem koji ih čini teže primetnim za protivničke radare.

Sad mi prođe kroz glavu, prolazio sam pored Buđanovaca pre tri dana, "naši" su prvo pustili novinare da slikaju srušeni "nevidljivi", pa su došli Rusi i pokupili šta im treba, pa su naknadno pustili da Romi odnesu "višak"... Koliko se ja sećam.