Ponedeljak, 05.08.2013.

13:21

Novi uzrok podele - uljni škriljci

Industrije i vlasti na Zapadnom Balkanu bi htele da krenu u vađenje gasa i delimično nafte iz uljnih škriljaca, uključujući Srbiju koja ima najveće rezerve.

Izvor: Beta

Novi uzrok podele - uljni škriljci IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

62 Komentari

Sortiraj po:

Eska

pre 10 godina

Zasto se ne okrenemo istrazivanju drugih izvora energije,kao sto su sunceva energija, hidro energija, energija vetra, koje su svakako manji zagadjivaci okoline.

Sot

pre 10 godina

Nikako uljni skriljci!!! To ce dovesti do epskih devastacija i trajnog trovanja arsenom i teskim metalima zivotnog prostora. Samo velike stetocine i zlikovci mogu da toliko zlo donesu domicilnom stanovnistvu.

Aleksandra

pre 10 godina

U našoj maloj zemlji zatrovanoj osiromašenim uranijumom treba eksploatacija zeolita kog imamo mnogo, a ne uljnih škriljaca, nikla i ostalog što bi ugrozilo životnu sredinu. Da li će neko u ovoj državi staviti interese građana iznad materijalnih interese pojedinih grupa?

Marko

pre 10 godina

Ne mogu da shvatim sta se u poslednje vreme desava a odnosi se na dva ministarstva energetike i rudarstva, prvo se pominjalo vadjenje nikla a sada i skriljci u cemu su prednjacili ministarka Mihajlovic i ministar Bacevic, za obe metode sam cuo da su izuzetno opasne i stetne pogotovu vadjenje skriljaca ali predlagati vadjenje tako necega bez pouzdane i sugurne metode na racun zdravlja ljudi i trajnog unistenja zivotne okoline je osnov da se od nadleznih institucija pojedini pozovu i pitaju STA RADE? Ne mogu da nam obezbede sigurne zivotne namirnice i meso koje se ko zna odakle uvozi, svercuje i distribuira, jedemo svakakvo djubre koje se nedovoljno ili uopste ne kontrolise, GMO, pesticidi, aditivi caruju sa svih strana a sada i podzemni rezervoari ciste vode da se zagade. Iole normalnog coveka posle svega prezivljenog samo dovodi do misli sta je pozadina svih gromoglasnih najava u vezi istrazivanja skriljaca? Interesi naravno, ali ciji?

postkarbonski covek

pre 10 godina

Pogledajte film "Kolaps" na jutjubu i sve ce vam biti jasno! Samo vas upozoravam: gledate ga na svoj rizik! Opasnost od gubitka iluzija i napada panike je gotovo izvesna:). Drugim recima nama se blizi kolaps civilizacije kakvu znamo zbog nestanka fosilnih goriva, a onda ce biti "snadji se ili umri"!

proxima centauri

pre 10 godina

Bavim se problemima podzemne vode a moj sin radi na razvijanju hemikalija za fraking, pa malo znam o ovome....... iznad fraking zone su vodonepropusni slojevi gline..........
(Malo zna, 5. avgust 2013 15:58)

Zaista inpresivno.
Da li treba da zakljucimo da se iznad SVAKOG SLOJA ULJANIH SKRILJACA nalazi GLINA(?????), geolozi pomagajte !
Ova istrazivacica podzemnih voda ne da malo zna, nego zna toliko da je SAVRSENA LOBISKINJA.
NO PASARAN!!

darko

pre 10 godina

Mi nismo, kao drustvo, sazvakali ni razdvajanje i odlaganje otpada, niti se mozemo pohvaliti postrojenjima za preradu otpada i za bezbedno skladistenje, kao ni postrojenja za preradu otpadnih voda. Zastitu zivotne sredine niko ne uci u skoli, a bacanje otpada u kantu je u vecini gradova misaona imenica. Baterije i akumulatore bacamo gde stignemo, otpadno ulje, kao i iskorisceno ulje za przenje. Milion primera zagadjenja ima. Mi, takvi, ne damo nikl i uljne skriljce. Ne damo Srbiju. Cuvamo je za decu. 'Ajte, molim vas! Krenite prvo od sebe, pa na visu politiku.

Саша

pre 10 godina

Да би извукли нафту из шриљаца онда они прво морају да је "разбију" тј растворе. То се врши помоћу 200 хемиисјких састава од којих су десетине њих доказано канцорогене. Убрзизгавање тих раствора у земњу где је невиђен ризик јер је јако велика шанса да ту поред имате подводне реке/залике воде које пре или касније излазе на површину. Ко то не схвата је буздован или криминалац који би да се обогати на рачун нашег здравља и здравља наше деце.

London

pre 10 godina

"čak tri puta jeftiniji od onog koji se sad ekploatiše, što bi za Evropu, u sadašnjoj krizi, značilo da bi evropski proizvodi zahvaljujući jeftinijoj energiji bili znatno jeftiniji i konkurentniji na svetskom tržištu."

Ovo je totalno besmislena rečenica. Gasom se, kao i naftom, trguje na berzama i cena se određuje na berzi. Gas, kao ni naftu, ne eksploatišu države nego komercijalne organizacije (multinacionalne naftne kompanije, je l' te, koje imaju dovoljno novca da investiraju u skupu eksplataciju i preskupo istraživanje) i oni prodaju svoj proizvod po najvišoj ceni koju mogu da postignu na tržištu.

To što je Gazprom kvazi-privatna firma i što Putin podiže cene gasa siromašnim, korumpiranim zemljama s kojima ima "specijalne" ugovore i kojima hoće povremeno da zavrne ja*a, to je druga priča.

Čak i kada bi, na neki volšeban način, države same eksploatisale gas u EU i kada bi on bio 3 puta jeftiniji od bilo kog drugog gasa (ruskog, norveškog ili alžirskog), to ne bi znatnije uticalo na cene bilo čega jer su te količine male u odnosu na ukupnu potršnju (u USA trenutno 20% ukupne proizvodnje, znači svega nekoliko procenata potrošnje. U EU će trebati dosta godina dok se dostigne taj obim eksploatacije). Plus, u ceni derivata nafte i gasa najveći deo ode na poreze i takse.

Marko

pre 10 godina

@Znaci ruje mogu da nas unistavaju i truju. Malo prosetaj po politikama zastite zivotne sredine u EU a malo u Rusiji. Pa onda da te pitam gde ces voditi svoju decu. Da li si svesna sta si uopste napisala? Osim toga da te obavestim - ako nisi znala i nisu te ovi tvoji obavestili, vi sada volite zapad.

Radio sam za zapadne kompanije na naftnim poljima u zemljama treceg sveta. Gde god mogu da ne postuju propise o zastiti zivotne sredine oni ih ne postuju. To sto kanadska, americka ili nemacka firma MORAJU da postuju propise u svojoj drzavi ne znaci da zaista zele da ih postuju. Cim im se omoguci veci profit nepostovanjem ekoloskih propisa zbog korumpirane lokalne vlasti, oni to brze bolje iskoriste. Sad samo zamislite koji ce scenario da se desi u Srbiji.

skriljci sumadija

pre 10 godina

(jeremija, 5. avgust 2013 17:17)
Pozdravili te iz Rosnefta (a i iz Gazpromneft-a i Lukoil-a), kazu nije bas da su Amerikanci s Marsa ali sasvim lepo polako ovladavaju tehnologijom (a ne gade se ni gotovih resenja i podizvodjaca - Exxon-a i ostalih) i krecu masovno u fracking - nakon Sibira prelaze i na dobar deo istocne i centralne evrope (ukljucujuci i Srbiju i region)

Sloba Djakovic

pre 10 godina

comment; shale oil
Nigerija ima 95% izvoza od nafte, novac koji se sliva u dzepove 1% stanovnistva - politicara uglavnom koji stite interese korporacija, a 100% zagadjenja pripada narodu koji je osudjen na glad. Zemlja je na rubu propasti. Razlike izmedju skriljaca i tradicionalnog busenja naftne je tehnologija ali i posledice po zivotnu sredinu. Odrastao sam u porodici naftasa, okruzen busotinama i znam jako dobro kako izgleda zagadjena voda koja se ne sme piti. Sada zamisli da Srbija lakomisleno krene u pravcu eskploatacije lignita, a za 10-20 godina dobijes potpuno zagadjenje podzemnih voda, trovanja i slicno. Razmisli sta ces onda da jedes i pijes? Obveznice i akcije se ne jedu niti pare. O eksploataciji novom tehnologijom preporucujem nagradjivan film GasLand 2010.

wolf

pre 10 godina

Ima jedan komentar u vezi frackinga kod nas... Radi se i to NIS-GASPROMNEFT i to na nekim naftnim busotinama u Vojvodini, a izvodjac posloua je americka kompanija HALIBURTON. Pa sad vidite da li cete da volite ruse ili amerikance... Sve je to isto...

lale

pre 10 godina

To bi bilo veoma prifitabilno ali taj profit ne bi bio ni blizu ceni ekoloske katastrofe koja bi nastala eksploatacijom tih skriljaca, ja sam geolog po strucu i posle zagadjenja pesticidima i uranijumom ovi skriljci bi nas dokrajcili

xPlay

pre 10 godina

Imam ideju. A da mi odlažemo vadjenje nafte iz škriljaca jedno 100 godina, dok ne nestane nafte u svetu. Pa im onda prodajemo naftu/gas, i da se obogatimo.
Ili barem menjamo - litar nafte > litar vode.
Ako nas pre toga ne bombarduju :-)

che

pre 10 godina

fracking je najpogubnija radnja za zivotnu sredinu to male zemlje kao sto su nase trebaju zakonom zabraniti. zbog frakinga na sjevernom dijelu SAD velika podrucja ce ostTi bez pitke vode

goran

pre 10 godina

Pre svega za ove koji kažu da je bezopasno (@Malo zna), objavljeno C&N (Chemical and Engineering News, American Chemical Society). Nemam drugi komentar, inače sam hemičar po obrazovanju i profesiji.
http://cen.acs.org/articles/91/i31/Water-Contamination-Rises-Texas-Natural.html

stranac

pre 10 godina

Zna te šta, neka oni to vade po Americi tamo, kde je više manji puštišar, neka naprave konkurenciju, snize cene. Mi i onako od toga ništa nečemo imati jel čemo plačati onda toliko veče namete. Pa ako ko zamišlja da če zbog toga litar goriva da bude 1 cent onda se daleko vara, gorivo, plin, ne bitno košta če isto ili čak i više, običnom korisniku se to neče poznati ali če poznati kompanijama, itd, ko i danas. Država? Jedva čeka novu stvar, da nametne novi porez, taksu itd..

Evropa je gušče naseljena nego Amerika, zato je ovde i veči odpor. Ministarka Mihajlovič, kad ode u tu istu Ameriku i popijete ti vodu iz vodovoda, kde se vrši fraking, onda čemo vas podupreti do onda, nemoj te da pravite budalu od sebe a nas da zamajavate, 1+1 je 2, da se razumemo. Mi pametnijni od Francuza i Nemaca? Ma idi begaj.

Color Johnny

pre 10 godina

Veoma je zanimljivo da nikome nije zapalo za oko to sto je ovaj gas jeftiniji od gasa dobijenog tradicionalnim metadama!
1. geopoliticki uticaj zemalja koje leze na rezervama prirodnog gasa i ne preradjuju gas iz skriljaca opada.
2. zemlje koje preradjuju gas iz skljiljaca ne mogu da racunaju na visoke profite.

jeremija

pre 10 godina

Нама суседна планета МАРС је некада имала сједињенеамеричке државе.И јевропску унију.И јекспоатисала је уљне шкриљце. И сами видите доклен је стигла.

my way

pre 10 godina

@Geo
Naravno da je lose sto mnogi rade stvari koje si naveo, ali porediti to sa zagadjivanjem okoline o kojem je ovde rec je besmisleno, a osporavati pravo ljudima i nazivati ih folirantima jer se bune protiv ovoga i eksploatisanja nikla zato sto neko pljuje zvake i baca kesice i papirice je drsko, bezobrazno i licemerno.

Slobodan Djakovic

pre 10 godina

Ne treba nista vise nego da pogledate primer Nigerije, gde se "investitori" otimaju oko nafte, a iza sebe ostavljaju isplaku, otrov i zagadjenje pa tako sirotinja vise nema ni ribu da jede, a novac se odliva za inostranstvo. I njima su obecavali prosperitet i korist. Kakvu to zemlju zelimo da ostavimo nasoj deci? Jos koliko treba da zagadimo vazduh, reke, planine da bi korist imalo 2% stanovnistva? Recimo da pocnemo da kopamo lignit - za dvadeset-trideset godina alternativni izvori ce preovladati, a nama ce ostati samo zagadjena zemlja...

Geo

pre 10 godina

Ljudi smešni ste, da mi kaže Švajcarac recimo da se brine oko uljnih škriljaca zbog prirodne sredine odmah bi mu poverovao jer im priroda stvarno izgleda prosto neverovatno! A ovako, dođe mi moj zemljak Srbin za koga znam šta misli o zaštiti životne sredine i sad se nešto kao buni zagadićemo je. Ma nemoj? A šta radimo sada braćo? Šta radimo sada pitam ja vas? Šta? Divlje deponije na sve strane, učite decu da zafrljače kesicu od bombona, sladoleda... primera je milion. A šta rade sa pivskim flašama koje piju? Bacaju na sve strane, pljuju žvake i tako to. I to naravno ne mislim samo na decu, nego i na odrasle jedinke, oni su najgori. Ma nemam dovoljno reči šta sve radimo sa prirodom. I sad smo se "kao" odjednom zabrinuli... Ma daj ne folirajte se foliranti jedni...

rema

pre 10 godina

na zalost daleko smo od prave istine, ovde se preplicu interesi vodecih globalnih kompanija...
dakle ako je istina da je jeftinije i da je bezbedno, to znaci da ko krene prvi da eksplatise dobice veliki plus, da na svetsko trziste izbaci svoje nove jeftinije proizvode... ili pak neko zeli da poljulja interese Rusije i njenog gasa...
Dakle u pitanju moze da bude obrt... a kakve informacije mi imamo!? da tamo neko u Americi nije zeleo da pije vodu! dakle "rekla kazala"!

zato nam trebaju strucnjaci, da u ovakvim situacijama, izvrse istrazivanja, a NE da cekamo neke preporuke tj da se oslanjamo na tudja misljenja.
Trebaju nam istazivanja, u svim oblastima, energetike i na kraju elekrotehnike. Koja bi nam dala resenja na sve poteskoce modernog zivota u novonastalim okolnostima, a ne da sve kupujemo i uvozimo!

PRIMER; metro je tehnologija 19 veka, kako bi bilo da malo mucnemo glavom uposlimo strucnjake, nase naravno, da nam pronadju novo resenje, koje bi smo mi finansirali, bar bi znali da to ima smisla i da radimo za nasu privredu!

Prijatelj

pre 10 godina

Ovu ideju provlače kroz predizbornu kampanju svi predhodni ministri energetike, a ruku na srce niko od njih se njome nikad konkretno nije bavio, ni pre,a ni posle mandata. Kod nas je problem, da su nam uljni škriljci i glinci lošeg kvaliteta, pa bi bilo i mnogo jalovine, koja još više podiže troškove i kad tu nakalemoš ekologiju, čista propast.Ima tu jedna istina, ovo je najunosnoji posao za one koji lobiraju, kod nas to su vrli stručnjaci političari, a struka (izuzimaju se kupljeni tzv.stručnjaci) i ljudi koje to pogađa, su redovno protiv.Da se zna, od ovog posla Srbija vajde nema, samo pojedinci, slično kao sa vakcinama, samo šteta... Jao g-dine Vučiću koliko će ovde posla biti za Vas...

LENKA

pre 10 godina

Ako ce Rusi Nis/Lukoil da vade te skriljce onda dobro! Ako ce to da daju pohlepnim multinacionalnim EU/Amerika kapitalistima onda moramo svi skupa stati protiv trovanja nase dece i unistavanja nase lepe zemlje i njene prirode. (Dragica, 05. avgust 2013 15:31). Znaci ruje mogu da nas unistavaju i truju. Malo prosetaj po politikama zastite zivotne sredine u EU a malo u Rusiji. Pa onda da te pitam gde ces voditi svoju decu. Da li si svesna sta si uopste napisala? Osim toga da te obavestim - ako nisi znala i nisu te ovi tvoji obavestili, vi sada volite zapad.

proxima centauri

pre 10 godina

Za pocetak konstatacija: jadni smo, siromasni, opljackani. Jedva sastavljamo kraj s krajem, i kao pojedinci, i kao porodice (vecina), i kao drzava.

Jedino sto imamo, i sto meni (ponekad) pomaze da se osecam kao sav normalan svet su: voda, vazduh, nezagadjene (i neiznurene) oranice i sume. Ako, kao poslednja kolonija, pristanemo na eksploataciju NIKLA, ULJANIH SKRILJACA I GMO, treba skloniti decu i onda nas sve pobiti, sto rece svojevremeno komsija pred bombardovanje.

sam vas gledamoooooooooooooooooooo

pre 10 godina

bude li krenulo ovo trovanje nase male i maloljudne zemlje, otici ce i ovi sa vlasti kao sto su dosli!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

srx

pre 10 godina

Ma moze - pod uslovom da komplet vlada i ministarka i onaj prosli ministar i svi iz to lobija odu da zive pored postrojenja, izgrade kuce tamo, piju lokalnu vodu, posalju svoju decu u obliznju skolu, posade salaticu i paradajz u svojim bastama .....

Dragica

pre 10 godina

Ako ce Rusi Nis/Lukoil da vade te skriljce onda dobro! Ako ce to da daju pohlepnim multinacionalnim EU/Amerika kapitalistima onda moramo svi skupa stati protiv trovanja nase dece i unistavanja nase lepe zemlje i njene prirode.

Zabrinuti gradjanin

pre 10 godina

Plasim se da ce ovo iz vlasti tj SNS i SPS dozvoliit i ovo vadjenje nafte iz uljnih skrljaca za koje citamo da donose velio zagadjenje prilikom eskploatacije samo da bi ostali na vlasti sto duzi period.

Agricola

pre 10 godina

Daj sipaj mi malo goriva iz uljnih skriljaca i izmeri mi 2 kila GM paprike. Samo da mi zivimo malo bolje, a to kakvu cemo zemlju i dugove da ostavimo deci to nema veze, jer homo sapines je nerazumno bice.

Петар Миловановић

pre 10 godina

„U igri je ogroman ekonomski zalog, jer se gas iz uljnih škrilaca već godinama vadi u Americi i tako dobijen gas je čak tri puta jeftiniji od onog koji se sad ekploatiše, što bi za Evropu, u sadašnjoj krizi, značilo da bi evropski proizvodi zahvaljujući jeftinijoj energiji bili znatno jeftiniji i konkurentniji na svetskom tržištu“. А да није мало обрнуто, да је гас из уљаних шкриљаца три пута скупљи, јер захтева сложен поступак вађења гаса из чврсте стене, док за гас треба само цевке, вентили и понегде пумпе за повећање његовог притиска! Чак и класично добијање струје из угља ствара велике еколошке проблеме, јер треба негде наталожити пепео богат тешким металима, спречити да све то не иде у подземне воде, онемогућити загађење околине димом из термоелектране и слично!
Razlog je takodje, a to pogotovo traže zemlje EU koje ponekad potpuno zavisne od uvoza ruskog gasa, da se izvori snabdevanja energijom znatno prošire, diversifikuju. Ако Европа жели да се ослободи увоза руског гаса могу одмах да одустану и да не купују руски гас преко постојећих гасовода. То је бар лако, само заврнеш вентиле и нема гаса, нема зависности и нема развоја привреде и грејање станова, нема трошка за плаћање руског гаса и сав новац остаје европљанима!

Malo zna

pre 10 godina

Bavim se problemima podzemne vode a moj sin radi na razvijanju hemikalija za fraking, pa malo znam o ovome. Prvo ovi slucajevi koje spominjete iz Amerke (zivim u US) su propaganda kao i sve sto je kontraverzno i lako je plasirati ljudima koji ne da nemaju nikakvo znanje o tome nego nisu ni blizu nikakvoj nauci ali mediji vole vesti koje izazivaju paniku bez osnove. Prvo kao sto se u tekstu spominje fraking se radi na 2-3000m daleko ispod povrsine zemlje kao i podzemnih voda (ne postoji voda za ljudsku upotrebu na toj dubini), iznad fraking zone su vodonepropusni slojevi gline (shel) a dobojeni gas i nafta se dobijaju kroz horizontalne busotine i kroz njih je manji otpor da prolazi gas i nafta nego kroz "zemlju" pa je sasvim prirodno da gas pod pritiskom trazi manji otpor da dodje do povrsine a to je cev. Sama tehnika ubrizgavanja moze da bude veoma fin kvarcni pesek (koji ne moze da zagadi okolinu) ili biodegradable hemikalije (ovo garantujem da je tacno) koje se na tim dubinama kada su ubrizgane u skriljac razgradjuju zbog visokih temperatura i pritiska. Regioni koji se spominju u dokumentarcima o stetnosti frakinga su i ranije bili poznati po sadrzaju metana u podzemnim vodama zbog blizine marin sedimenata od povrsine, pa ako neko zivi u Vojvodini moze i sam da posvedoci koliko ima gasa (metana)u pojedinim podzemnim vodama (iznad bunara gori vatra) a desilo se i nekoliko eksplozija zbog metana iz vode, a u Vojvodini se ne radi fraking. I na djubristima se stvara metan.

LENKA

pre 10 godina

Razumem da je to rekla ministarka energetike ali NE RAZUMEM da tako nesto kaze ministarka ekologije. Steta po zivotnu sredinu je ogromna. Ova proizvodnja je skupa i prljava i bez obzira na dobit ne moze da obezbedi kasnije reinvestiranje u zivotnu sredinu. Predeli gde se to vec radi lice na povrsinu Meseca. Pod hitno ovoj oduzeti resor zivotne sredine jer vec za ovih godinu dana je nanela ogromnu stetu zivotnoj sredini svojim necinjenjem. Zamislite je jos tri. Energetika i ekologija su prirodni neprijatelji i uvek, ali uvek trpi ekologija jer je prica o socijalnim kartama i jeftinim energentima (sta to bese- a da Zoranino predizborno obecanje o jeftinijoj struji za 20%) mamac za birace. Mi vec sada moramo da investiramo milijarde u nove, ciste tehnologije a ne da pokrecemo nesto sto ce nas i bukvalno sahraniti. Ekologija i energetika se moraju razdvojiti.

Čisti Škriljac

pre 10 godina

@ Aleksandar Maraš - Vadjenje i drobljenje stena? ha ha ha. Neprocenjivo. Kad se neko pravi da nešto zna, a ustvari nema pojma. I još dobija pluseve od onih koji još manje znaju. Gospodine Maraš, ti baš smaraš.

gradjanska neposlusnost

pre 10 godina

Oce li to gradjanima Srbije biti jeftiniji gas ili ce ovajditi pumpadzije i politicari a na stetu nas cija ce ekploatacija otrovati.

zaboravite na to

pre 10 godina

Zar vlastodrscima nije dosta sto nas cerece vec 20 i kusur godina, sad je stiglo dotle da nam kosti glodju ali ne odustaju iako se vise nema sta oglodati. E sada samo zatrujte i ono sto nije vase, a ova zemlja po kojoj gazimo ipak nije nasa, mi smo samo trenutno ovde da je koristimo i u sto boljem stanju ostavimo narednim pokolenjima. Imate li vi decu, imate li savesti, pitam se? Muka mi je od svega ovoga, od svih ovih vesti po novinama, samo zlo do zla u njima. Pohlepa je najgore zlo ali pitam se sta smo svi mi uradili da zasluzimo da nam takvi ljudi kroje kapu.

shale oil

pre 10 godina

(Aleksandar Maraš, 5. avgust 2013 13:39)
Nema nikakvog vadjenja stena, odakle ti to. I naravno da je isplativije, sad kad je cena nafte tolika kolika je. NIS se vec uveliko sprema za fracking, za godinu-dve pocinje ekpsloatacija

Nenad

pre 10 godina

Pogledajte odlican film sa Matt Damonom na ovu temu. Zove se Promesed Land - Obecana zemlja. Govori kako je ovaj sistem unistavao okolinu po Americi.

vk

pre 10 godina

Ova Ministarka me sve vise plasi, sa kim sve saradjuje i kakve planove ima, od Srbije ce za 20 godina ostati radioaktivna pustinja. Srbija ima sasvim dovoljno "obicnih" izvora energije za sopstvene potrebe, problem je sto nekome mora da se plati "danak", od kog ce obicni gradjani srbije dobiti samo rak, astmu, trovanje i druga oboljenja.

Beogradjanin

pre 10 godina

NE NE NE i NE!!! Narod ce ustati zbog ovoga neuporedivo jace nego zbog npr. GMO!!! Zasto?? Pa zato sto je poznata opasnost po podzemne vode i to kako ovakav nacin vadjenja gasa utice pogubno na prirodu!
Sirom amerike, australije itd. se svaki cas zatruje ogromna kolicina podzemnih voda, i tu je kraj, ti podzemni rezervoari ostaju prakticno trajno zatrovani, a voda je "resurs" koji je ogranicen...
E sada zamislite zatrovane podzemne izvore od kojih dobijamo pijacu vodu i unistenje svog biljnog sveta pa ce vam biti jasno zbog cega je ovaj nacin apsolutno najopasniji nacin vadjenja gasa!
NE NE NE NE!!!

Saša

pre 10 godina

Neće moći u Srbiji! Koliko god bili apatični, nismo valjda toliko neozbiljni da dozvolimo ovako nešto. Životi i zdravlje ljudi su važniji od profita multinacionalnih kompanija.

mira

pre 10 godina

Razbiajnje stena koje sadrze zapaljivi gaso vrsi se pod visokim pritiskom i posto NEMA cevi, taj gas se siri i bira liniju manjeg otpora. Zato se zagadjuju podzemne i nadzemne vode, crkava stoka i stanovnici razboljevaju. U Americi je zabelezeno da "voda" iz bunara moze da gori. To smo sirotinja ne znaci da treba da nas bud zasto prodaju i ubiju.

Aleksandar Maraš

pre 10 godina

Kako gas iz škriljaca može biti jeftiniji od gasa koji se dobija iz bušotina?!!!....Način dobijanja iz škriljaca je složen i sastoji se od mnogo koraka:vađenje stena,drobljenje,delovanje na njih hemikalijama a ima tu i troškova prevoza i gomila toga dok je dobijanje gasa iz klasičnih bušotina bukvalno-zabodeš cev u zemlju i vadiš ga!!Ko ovde koga zamajava da ne kažem nešto drugo!(?)

Aleksandar Maraš

pre 10 godina

Kako gas iz škriljaca može biti jeftiniji od gasa koji se dobija iz bušotina?!!!....Način dobijanja iz škriljaca je složen i sastoji se od mnogo koraka:vađenje stena,drobljenje,delovanje na njih hemikalijama a ima tu i troškova prevoza i gomila toga dok je dobijanje gasa iz klasičnih bušotina bukvalno-zabodeš cev u zemlju i vadiš ga!!Ko ovde koga zamajava da ne kažem nešto drugo!(?)

LENKA

pre 10 godina

Razumem da je to rekla ministarka energetike ali NE RAZUMEM da tako nesto kaze ministarka ekologije. Steta po zivotnu sredinu je ogromna. Ova proizvodnja je skupa i prljava i bez obzira na dobit ne moze da obezbedi kasnije reinvestiranje u zivotnu sredinu. Predeli gde se to vec radi lice na povrsinu Meseca. Pod hitno ovoj oduzeti resor zivotne sredine jer vec za ovih godinu dana je nanela ogromnu stetu zivotnoj sredini svojim necinjenjem. Zamislite je jos tri. Energetika i ekologija su prirodni neprijatelji i uvek, ali uvek trpi ekologija jer je prica o socijalnim kartama i jeftinim energentima (sta to bese- a da Zoranino predizborno obecanje o jeftinijoj struji za 20%) mamac za birace. Mi vec sada moramo da investiramo milijarde u nove, ciste tehnologije a ne da pokrecemo nesto sto ce nas i bukvalno sahraniti. Ekologija i energetika se moraju razdvojiti.

Beogradjanin

pre 10 godina

NE NE NE i NE!!! Narod ce ustati zbog ovoga neuporedivo jace nego zbog npr. GMO!!! Zasto?? Pa zato sto je poznata opasnost po podzemne vode i to kako ovakav nacin vadjenja gasa utice pogubno na prirodu!
Sirom amerike, australije itd. se svaki cas zatruje ogromna kolicina podzemnih voda, i tu je kraj, ti podzemni rezervoari ostaju prakticno trajno zatrovani, a voda je "resurs" koji je ogranicen...
E sada zamislite zatrovane podzemne izvore od kojih dobijamo pijacu vodu i unistenje svog biljnog sveta pa ce vam biti jasno zbog cega je ovaj nacin apsolutno najopasniji nacin vadjenja gasa!
NE NE NE NE!!!

mira

pre 10 godina

Razbiajnje stena koje sadrze zapaljivi gaso vrsi se pod visokim pritiskom i posto NEMA cevi, taj gas se siri i bira liniju manjeg otpora. Zato se zagadjuju podzemne i nadzemne vode, crkava stoka i stanovnici razboljevaju. U Americi je zabelezeno da "voda" iz bunara moze da gori. To smo sirotinja ne znaci da treba da nas bud zasto prodaju i ubiju.

zaboravite na to

pre 10 godina

Zar vlastodrscima nije dosta sto nas cerece vec 20 i kusur godina, sad je stiglo dotle da nam kosti glodju ali ne odustaju iako se vise nema sta oglodati. E sada samo zatrujte i ono sto nije vase, a ova zemlja po kojoj gazimo ipak nije nasa, mi smo samo trenutno ovde da je koristimo i u sto boljem stanju ostavimo narednim pokolenjima. Imate li vi decu, imate li savesti, pitam se? Muka mi je od svega ovoga, od svih ovih vesti po novinama, samo zlo do zla u njima. Pohlepa je najgore zlo ali pitam se sta smo svi mi uradili da zasluzimo da nam takvi ljudi kroje kapu.

vk

pre 10 godina

Ova Ministarka me sve vise plasi, sa kim sve saradjuje i kakve planove ima, od Srbije ce za 20 godina ostati radioaktivna pustinja. Srbija ima sasvim dovoljno "obicnih" izvora energije za sopstvene potrebe, problem je sto nekome mora da se plati "danak", od kog ce obicni gradjani srbije dobiti samo rak, astmu, trovanje i druga oboljenja.

Slobodan Djakovic

pre 10 godina

Ne treba nista vise nego da pogledate primer Nigerije, gde se "investitori" otimaju oko nafte, a iza sebe ostavljaju isplaku, otrov i zagadjenje pa tako sirotinja vise nema ni ribu da jede, a novac se odliva za inostranstvo. I njima su obecavali prosperitet i korist. Kakvu to zemlju zelimo da ostavimo nasoj deci? Jos koliko treba da zagadimo vazduh, reke, planine da bi korist imalo 2% stanovnistva? Recimo da pocnemo da kopamo lignit - za dvadeset-trideset godina alternativni izvori ce preovladati, a nama ce ostati samo zagadjena zemlja...

srx

pre 10 godina

Ma moze - pod uslovom da komplet vlada i ministarka i onaj prosli ministar i svi iz to lobija odu da zive pored postrojenja, izgrade kuce tamo, piju lokalnu vodu, posalju svoju decu u obliznju skolu, posade salaticu i paradajz u svojim bastama .....

Saša

pre 10 godina

Neće moći u Srbiji! Koliko god bili apatični, nismo valjda toliko neozbiljni da dozvolimo ovako nešto. Životi i zdravlje ljudi su važniji od profita multinacionalnih kompanija.

gradjanska neposlusnost

pre 10 godina

Oce li to gradjanima Srbije biti jeftiniji gas ili ce ovajditi pumpadzije i politicari a na stetu nas cija ce ekploatacija otrovati.

proxima centauri

pre 10 godina

Za pocetak konstatacija: jadni smo, siromasni, opljackani. Jedva sastavljamo kraj s krajem, i kao pojedinci, i kao porodice (vecina), i kao drzava.

Jedino sto imamo, i sto meni (ponekad) pomaze da se osecam kao sav normalan svet su: voda, vazduh, nezagadjene (i neiznurene) oranice i sume. Ako, kao poslednja kolonija, pristanemo na eksploataciju NIKLA, ULJANIH SKRILJACA I GMO, treba skloniti decu i onda nas sve pobiti, sto rece svojevremeno komsija pred bombardovanje.

Nenad

pre 10 godina

Pogledajte odlican film sa Matt Damonom na ovu temu. Zove se Promesed Land - Obecana zemlja. Govori kako je ovaj sistem unistavao okolinu po Americi.

jeremija

pre 10 godina

Нама суседна планета МАРС је некада имала сједињенеамеричке државе.И јевропску унију.И јекспоатисала је уљне шкриљце. И сами видите доклен је стигла.

stranac

pre 10 godina

Zna te šta, neka oni to vade po Americi tamo, kde je više manji puštišar, neka naprave konkurenciju, snize cene. Mi i onako od toga ništa nečemo imati jel čemo plačati onda toliko veče namete. Pa ako ko zamišlja da če zbog toga litar goriva da bude 1 cent onda se daleko vara, gorivo, plin, ne bitno košta če isto ili čak i više, običnom korisniku se to neče poznati ali če poznati kompanijama, itd, ko i danas. Država? Jedva čeka novu stvar, da nametne novi porez, taksu itd..

Evropa je gušče naseljena nego Amerika, zato je ovde i veči odpor. Ministarka Mihajlovič, kad ode u tu istu Ameriku i popijete ti vodu iz vodovoda, kde se vrši fraking, onda čemo vas podupreti do onda, nemoj te da pravite budalu od sebe a nas da zamajavate, 1+1 je 2, da se razumemo. Mi pametnijni od Francuza i Nemaca? Ma idi begaj.

Malo zna

pre 10 godina

Bavim se problemima podzemne vode a moj sin radi na razvijanju hemikalija za fraking, pa malo znam o ovome. Prvo ovi slucajevi koje spominjete iz Amerke (zivim u US) su propaganda kao i sve sto je kontraverzno i lako je plasirati ljudima koji ne da nemaju nikakvo znanje o tome nego nisu ni blizu nikakvoj nauci ali mediji vole vesti koje izazivaju paniku bez osnove. Prvo kao sto se u tekstu spominje fraking se radi na 2-3000m daleko ispod povrsine zemlje kao i podzemnih voda (ne postoji voda za ljudsku upotrebu na toj dubini), iznad fraking zone su vodonepropusni slojevi gline (shel) a dobojeni gas i nafta se dobijaju kroz horizontalne busotine i kroz njih je manji otpor da prolazi gas i nafta nego kroz "zemlju" pa je sasvim prirodno da gas pod pritiskom trazi manji otpor da dodje do povrsine a to je cev. Sama tehnika ubrizgavanja moze da bude veoma fin kvarcni pesek (koji ne moze da zagadi okolinu) ili biodegradable hemikalije (ovo garantujem da je tacno) koje se na tim dubinama kada su ubrizgane u skriljac razgradjuju zbog visokih temperatura i pritiska. Regioni koji se spominju u dokumentarcima o stetnosti frakinga su i ranije bili poznati po sadrzaju metana u podzemnim vodama zbog blizine marin sedimenata od povrsine, pa ako neko zivi u Vojvodini moze i sam da posvedoci koliko ima gasa (metana)u pojedinim podzemnim vodama (iznad bunara gori vatra) a desilo se i nekoliko eksplozija zbog metana iz vode, a u Vojvodini se ne radi fraking. I na djubristima se stvara metan.

Geo

pre 10 godina

Ljudi smešni ste, da mi kaže Švajcarac recimo da se brine oko uljnih škriljaca zbog prirodne sredine odmah bi mu poverovao jer im priroda stvarno izgleda prosto neverovatno! A ovako, dođe mi moj zemljak Srbin za koga znam šta misli o zaštiti životne sredine i sad se nešto kao buni zagadićemo je. Ma nemoj? A šta radimo sada braćo? Šta radimo sada pitam ja vas? Šta? Divlje deponije na sve strane, učite decu da zafrljače kesicu od bombona, sladoleda... primera je milion. A šta rade sa pivskim flašama koje piju? Bacaju na sve strane, pljuju žvake i tako to. I to naravno ne mislim samo na decu, nego i na odrasle jedinke, oni su najgori. Ma nemam dovoljno reči šta sve radimo sa prirodom. I sad smo se "kao" odjednom zabrinuli... Ma daj ne folirajte se foliranti jedni...

che

pre 10 godina

fracking je najpogubnija radnja za zivotnu sredinu to male zemlje kao sto su nase trebaju zakonom zabraniti. zbog frakinga na sjevernom dijelu SAD velika podrucja ce ostTi bez pitke vode

sam vas gledamoooooooooooooooooooo

pre 10 godina

bude li krenulo ovo trovanje nase male i maloljudne zemlje, otici ce i ovi sa vlasti kao sto su dosli!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

LENKA

pre 10 godina

Ako ce Rusi Nis/Lukoil da vade te skriljce onda dobro! Ako ce to da daju pohlepnim multinacionalnim EU/Amerika kapitalistima onda moramo svi skupa stati protiv trovanja nase dece i unistavanja nase lepe zemlje i njene prirode. (Dragica, 05. avgust 2013 15:31). Znaci ruje mogu da nas unistavaju i truju. Malo prosetaj po politikama zastite zivotne sredine u EU a malo u Rusiji. Pa onda da te pitam gde ces voditi svoju decu. Da li si svesna sta si uopste napisala? Osim toga da te obavestim - ako nisi znala i nisu te ovi tvoji obavestili, vi sada volite zapad.

Prijatelj

pre 10 godina

Ovu ideju provlače kroz predizbornu kampanju svi predhodni ministri energetike, a ruku na srce niko od njih se njome nikad konkretno nije bavio, ni pre,a ni posle mandata. Kod nas je problem, da su nam uljni škriljci i glinci lošeg kvaliteta, pa bi bilo i mnogo jalovine, koja još više podiže troškove i kad tu nakalemoš ekologiju, čista propast.Ima tu jedna istina, ovo je najunosnoji posao za one koji lobiraju, kod nas to su vrli stručnjaci političari, a struka (izuzimaju se kupljeni tzv.stručnjaci) i ljudi koje to pogađa, su redovno protiv.Da se zna, od ovog posla Srbija vajde nema, samo pojedinci, slično kao sa vakcinama, samo šteta... Jao g-dine Vučiću koliko će ovde posla biti za Vas...

Agricola

pre 10 godina

Daj sipaj mi malo goriva iz uljnih skriljaca i izmeri mi 2 kila GM paprike. Samo da mi zivimo malo bolje, a to kakvu cemo zemlju i dugove da ostavimo deci to nema veze, jer homo sapines je nerazumno bice.

xPlay

pre 10 godina

Imam ideju. A da mi odlažemo vadjenje nafte iz škriljaca jedno 100 godina, dok ne nestane nafte u svetu. Pa im onda prodajemo naftu/gas, i da se obogatimo.
Ili barem menjamo - litar nafte > litar vode.
Ako nas pre toga ne bombarduju :-)

Čisti Škriljac

pre 10 godina

@ Aleksandar Maraš - Vadjenje i drobljenje stena? ha ha ha. Neprocenjivo. Kad se neko pravi da nešto zna, a ustvari nema pojma. I još dobija pluseve od onih koji još manje znaju. Gospodine Maraš, ti baš smaraš.

lale

pre 10 godina

To bi bilo veoma prifitabilno ali taj profit ne bi bio ni blizu ceni ekoloske katastrofe koja bi nastala eksploatacijom tih skriljaca, ja sam geolog po strucu i posle zagadjenja pesticidima i uranijumom ovi skriljci bi nas dokrajcili

Zabrinuti gradjanin

pre 10 godina

Plasim se da ce ovo iz vlasti tj SNS i SPS dozvoliit i ovo vadjenje nafte iz uljnih skrljaca za koje citamo da donose velio zagadjenje prilikom eskploatacije samo da bi ostali na vlasti sto duzi period.

wolf

pre 10 godina

Ima jedan komentar u vezi frackinga kod nas... Radi se i to NIS-GASPROMNEFT i to na nekim naftnim busotinama u Vojvodini, a izvodjac posloua je americka kompanija HALIBURTON. Pa sad vidite da li cete da volite ruse ili amerikance... Sve je to isto...

Саша

pre 10 godina

Да би извукли нафту из шриљаца онда они прво морају да је "разбију" тј растворе. То се врши помоћу 200 хемиисјких састава од којих су десетине њих доказано канцорогене. Убрзизгавање тих раствора у земњу где је невиђен ризик јер је јако велика шанса да ту поред имате подводне реке/залике воде које пре или касније излазе на површину. Ко то не схвата је буздован или криминалац који би да се обогати на рачун нашег здравља и здравља наше деце.

shale oil

pre 10 godina

(Aleksandar Maraš, 5. avgust 2013 13:39)
Nema nikakvog vadjenja stena, odakle ti to. I naravno da je isplativije, sad kad je cena nafte tolika kolika je. NIS se vec uveliko sprema za fracking, za godinu-dve pocinje ekpsloatacija

Петар Миловановић

pre 10 godina

„U igri je ogroman ekonomski zalog, jer se gas iz uljnih škrilaca već godinama vadi u Americi i tako dobijen gas je čak tri puta jeftiniji od onog koji se sad ekploatiše, što bi za Evropu, u sadašnjoj krizi, značilo da bi evropski proizvodi zahvaljujući jeftinijoj energiji bili znatno jeftiniji i konkurentniji na svetskom tržištu“. А да није мало обрнуто, да је гас из уљаних шкриљаца три пута скупљи, јер захтева сложен поступак вађења гаса из чврсте стене, док за гас треба само цевке, вентили и понегде пумпе за повећање његовог притиска! Чак и класично добијање струје из угља ствара велике еколошке проблеме, јер треба негде наталожити пепео богат тешким металима, спречити да све то не иде у подземне воде, онемогућити загађење околине димом из термоелектране и слично!
Razlog je takodje, a to pogotovo traže zemlje EU koje ponekad potpuno zavisne od uvoza ruskog gasa, da se izvori snabdevanja energijom znatno prošire, diversifikuju. Ако Европа жели да се ослободи увоза руског гаса могу одмах да одустану и да не купују руски гас преко постојећих гасовода. То је бар лако, само заврнеш вентиле и нема гаса, нема зависности и нема развоја привреде и грејање станова, нема трошка за плаћање руског гаса и сав новац остаје европљанима!

Color Johnny

pre 10 godina

Veoma je zanimljivo da nikome nije zapalo za oko to sto je ovaj gas jeftiniji od gasa dobijenog tradicionalnim metadama!
1. geopoliticki uticaj zemalja koje leze na rezervama prirodnog gasa i ne preradjuju gas iz skriljaca opada.
2. zemlje koje preradjuju gas iz skljiljaca ne mogu da racunaju na visoke profite.

my way

pre 10 godina

@Geo
Naravno da je lose sto mnogi rade stvari koje si naveo, ali porediti to sa zagadjivanjem okoline o kojem je ovde rec je besmisleno, a osporavati pravo ljudima i nazivati ih folirantima jer se bune protiv ovoga i eksploatisanja nikla zato sto neko pljuje zvake i baca kesice i papirice je drsko, bezobrazno i licemerno.

goran

pre 10 godina

Pre svega za ove koji kažu da je bezopasno (@Malo zna), objavljeno C&N (Chemical and Engineering News, American Chemical Society). Nemam drugi komentar, inače sam hemičar po obrazovanju i profesiji.
http://cen.acs.org/articles/91/i31/Water-Contamination-Rises-Texas-Natural.html

darko

pre 10 godina

Mi nismo, kao drustvo, sazvakali ni razdvajanje i odlaganje otpada, niti se mozemo pohvaliti postrojenjima za preradu otpada i za bezbedno skladistenje, kao ni postrojenja za preradu otpadnih voda. Zastitu zivotne sredine niko ne uci u skoli, a bacanje otpada u kantu je u vecini gradova misaona imenica. Baterije i akumulatore bacamo gde stignemo, otpadno ulje, kao i iskorisceno ulje za przenje. Milion primera zagadjenja ima. Mi, takvi, ne damo nikl i uljne skriljce. Ne damo Srbiju. Cuvamo je za decu. 'Ajte, molim vas! Krenite prvo od sebe, pa na visu politiku.

Sot

pre 10 godina

Nikako uljni skriljci!!! To ce dovesti do epskih devastacija i trajnog trovanja arsenom i teskim metalima zivotnog prostora. Samo velike stetocine i zlikovci mogu da toliko zlo donesu domicilnom stanovnistvu.

Sloba Djakovic

pre 10 godina

comment; shale oil
Nigerija ima 95% izvoza od nafte, novac koji se sliva u dzepove 1% stanovnistva - politicara uglavnom koji stite interese korporacija, a 100% zagadjenja pripada narodu koji je osudjen na glad. Zemlja je na rubu propasti. Razlike izmedju skriljaca i tradicionalnog busenja naftne je tehnologija ali i posledice po zivotnu sredinu. Odrastao sam u porodici naftasa, okruzen busotinama i znam jako dobro kako izgleda zagadjena voda koja se ne sme piti. Sada zamisli da Srbija lakomisleno krene u pravcu eskploatacije lignita, a za 10-20 godina dobijes potpuno zagadjenje podzemnih voda, trovanja i slicno. Razmisli sta ces onda da jedes i pijes? Obveznice i akcije se ne jedu niti pare. O eksploataciji novom tehnologijom preporucujem nagradjivan film GasLand 2010.

Marko

pre 10 godina

@Znaci ruje mogu da nas unistavaju i truju. Malo prosetaj po politikama zastite zivotne sredine u EU a malo u Rusiji. Pa onda da te pitam gde ces voditi svoju decu. Da li si svesna sta si uopste napisala? Osim toga da te obavestim - ako nisi znala i nisu te ovi tvoji obavestili, vi sada volite zapad.

Radio sam za zapadne kompanije na naftnim poljima u zemljama treceg sveta. Gde god mogu da ne postuju propise o zastiti zivotne sredine oni ih ne postuju. To sto kanadska, americka ili nemacka firma MORAJU da postuju propise u svojoj drzavi ne znaci da zaista zele da ih postuju. Cim im se omoguci veci profit nepostovanjem ekoloskih propisa zbog korumpirane lokalne vlasti, oni to brze bolje iskoriste. Sad samo zamislite koji ce scenario da se desi u Srbiji.

Dragica

pre 10 godina

Ako ce Rusi Nis/Lukoil da vade te skriljce onda dobro! Ako ce to da daju pohlepnim multinacionalnim EU/Amerika kapitalistima onda moramo svi skupa stati protiv trovanja nase dece i unistavanja nase lepe zemlje i njene prirode.

proxima centauri

pre 10 godina

Bavim se problemima podzemne vode a moj sin radi na razvijanju hemikalija za fraking, pa malo znam o ovome....... iznad fraking zone su vodonepropusni slojevi gline..........
(Malo zna, 5. avgust 2013 15:58)

Zaista inpresivno.
Da li treba da zakljucimo da se iznad SVAKOG SLOJA ULJANIH SKRILJACA nalazi GLINA(?????), geolozi pomagajte !
Ova istrazivacica podzemnih voda ne da malo zna, nego zna toliko da je SAVRSENA LOBISKINJA.
NO PASARAN!!

Aleksandra

pre 10 godina

U našoj maloj zemlji zatrovanoj osiromašenim uranijumom treba eksploatacija zeolita kog imamo mnogo, a ne uljnih škriljaca, nikla i ostalog što bi ugrozilo životnu sredinu. Da li će neko u ovoj državi staviti interese građana iznad materijalnih interese pojedinih grupa?

rema

pre 10 godina

na zalost daleko smo od prave istine, ovde se preplicu interesi vodecih globalnih kompanija...
dakle ako je istina da je jeftinije i da je bezbedno, to znaci da ko krene prvi da eksplatise dobice veliki plus, da na svetsko trziste izbaci svoje nove jeftinije proizvode... ili pak neko zeli da poljulja interese Rusije i njenog gasa...
Dakle u pitanju moze da bude obrt... a kakve informacije mi imamo!? da tamo neko u Americi nije zeleo da pije vodu! dakle "rekla kazala"!

zato nam trebaju strucnjaci, da u ovakvim situacijama, izvrse istrazivanja, a NE da cekamo neke preporuke tj da se oslanjamo na tudja misljenja.
Trebaju nam istazivanja, u svim oblastima, energetike i na kraju elekrotehnike. Koja bi nam dala resenja na sve poteskoce modernog zivota u novonastalim okolnostima, a ne da sve kupujemo i uvozimo!

PRIMER; metro je tehnologija 19 veka, kako bi bilo da malo mucnemo glavom uposlimo strucnjake, nase naravno, da nam pronadju novo resenje, koje bi smo mi finansirali, bar bi znali da to ima smisla i da radimo za nasu privredu!

London

pre 10 godina

"čak tri puta jeftiniji od onog koji se sad ekploatiše, što bi za Evropu, u sadašnjoj krizi, značilo da bi evropski proizvodi zahvaljujući jeftinijoj energiji bili znatno jeftiniji i konkurentniji na svetskom tržištu."

Ovo je totalno besmislena rečenica. Gasom se, kao i naftom, trguje na berzama i cena se određuje na berzi. Gas, kao ni naftu, ne eksploatišu države nego komercijalne organizacije (multinacionalne naftne kompanije, je l' te, koje imaju dovoljno novca da investiraju u skupu eksplataciju i preskupo istraživanje) i oni prodaju svoj proizvod po najvišoj ceni koju mogu da postignu na tržištu.

To što je Gazprom kvazi-privatna firma i što Putin podiže cene gasa siromašnim, korumpiranim zemljama s kojima ima "specijalne" ugovore i kojima hoće povremeno da zavrne ja*a, to je druga priča.

Čak i kada bi, na neki volšeban način, države same eksploatisale gas u EU i kada bi on bio 3 puta jeftiniji od bilo kog drugog gasa (ruskog, norveškog ili alžirskog), to ne bi znatnije uticalo na cene bilo čega jer su te količine male u odnosu na ukupnu potršnju (u USA trenutno 20% ukupne proizvodnje, znači svega nekoliko procenata potrošnje. U EU će trebati dosta godina dok se dostigne taj obim eksploatacije). Plus, u ceni derivata nafte i gasa najveći deo ode na poreze i takse.

skriljci sumadija

pre 10 godina

(jeremija, 5. avgust 2013 17:17)
Pozdravili te iz Rosnefta (a i iz Gazpromneft-a i Lukoil-a), kazu nije bas da su Amerikanci s Marsa ali sasvim lepo polako ovladavaju tehnologijom (a ne gade se ni gotovih resenja i podizvodjaca - Exxon-a i ostalih) i krecu masovno u fracking - nakon Sibira prelaze i na dobar deo istocne i centralne evrope (ukljucujuci i Srbiju i region)

Marko

pre 10 godina

Ne mogu da shvatim sta se u poslednje vreme desava a odnosi se na dva ministarstva energetike i rudarstva, prvo se pominjalo vadjenje nikla a sada i skriljci u cemu su prednjacili ministarka Mihajlovic i ministar Bacevic, za obe metode sam cuo da su izuzetno opasne i stetne pogotovu vadjenje skriljaca ali predlagati vadjenje tako necega bez pouzdane i sugurne metode na racun zdravlja ljudi i trajnog unistenja zivotne okoline je osnov da se od nadleznih institucija pojedini pozovu i pitaju STA RADE? Ne mogu da nam obezbede sigurne zivotne namirnice i meso koje se ko zna odakle uvozi, svercuje i distribuira, jedemo svakakvo djubre koje se nedovoljno ili uopste ne kontrolise, GMO, pesticidi, aditivi caruju sa svih strana a sada i podzemni rezervoari ciste vode da se zagade. Iole normalnog coveka posle svega prezivljenog samo dovodi do misli sta je pozadina svih gromoglasnih najava u vezi istrazivanja skriljaca? Interesi naravno, ali ciji?

Eska

pre 10 godina

Zasto se ne okrenemo istrazivanju drugih izvora energije,kao sto su sunceva energija, hidro energija, energija vetra, koje su svakako manji zagadjivaci okoline.

postkarbonski covek

pre 10 godina

Pogledajte film "Kolaps" na jutjubu i sve ce vam biti jasno! Samo vas upozoravam: gledate ga na svoj rizik! Opasnost od gubitka iluzija i napada panike je gotovo izvesna:). Drugim recima nama se blizi kolaps civilizacije kakvu znamo zbog nestanka fosilnih goriva, a onda ce biti "snadji se ili umri"!

Malo zna

pre 10 godina

Bavim se problemima podzemne vode a moj sin radi na razvijanju hemikalija za fraking, pa malo znam o ovome. Prvo ovi slucajevi koje spominjete iz Amerke (zivim u US) su propaganda kao i sve sto je kontraverzno i lako je plasirati ljudima koji ne da nemaju nikakvo znanje o tome nego nisu ni blizu nikakvoj nauci ali mediji vole vesti koje izazivaju paniku bez osnove. Prvo kao sto se u tekstu spominje fraking se radi na 2-3000m daleko ispod povrsine zemlje kao i podzemnih voda (ne postoji voda za ljudsku upotrebu na toj dubini), iznad fraking zone su vodonepropusni slojevi gline (shel) a dobojeni gas i nafta se dobijaju kroz horizontalne busotine i kroz njih je manji otpor da prolazi gas i nafta nego kroz "zemlju" pa je sasvim prirodno da gas pod pritiskom trazi manji otpor da dodje do povrsine a to je cev. Sama tehnika ubrizgavanja moze da bude veoma fin kvarcni pesek (koji ne moze da zagadi okolinu) ili biodegradable hemikalije (ovo garantujem da je tacno) koje se na tim dubinama kada su ubrizgane u skriljac razgradjuju zbog visokih temperatura i pritiska. Regioni koji se spominju u dokumentarcima o stetnosti frakinga su i ranije bili poznati po sadrzaju metana u podzemnim vodama zbog blizine marin sedimenata od povrsine, pa ako neko zivi u Vojvodini moze i sam da posvedoci koliko ima gasa (metana)u pojedinim podzemnim vodama (iznad bunara gori vatra) a desilo se i nekoliko eksplozija zbog metana iz vode, a u Vojvodini se ne radi fraking. I na djubristima se stvara metan.

Geo

pre 10 godina

Ljudi smešni ste, da mi kaže Švajcarac recimo da se brine oko uljnih škriljaca zbog prirodne sredine odmah bi mu poverovao jer im priroda stvarno izgleda prosto neverovatno! A ovako, dođe mi moj zemljak Srbin za koga znam šta misli o zaštiti životne sredine i sad se nešto kao buni zagadićemo je. Ma nemoj? A šta radimo sada braćo? Šta radimo sada pitam ja vas? Šta? Divlje deponije na sve strane, učite decu da zafrljače kesicu od bombona, sladoleda... primera je milion. A šta rade sa pivskim flašama koje piju? Bacaju na sve strane, pljuju žvake i tako to. I to naravno ne mislim samo na decu, nego i na odrasle jedinke, oni su najgori. Ma nemam dovoljno reči šta sve radimo sa prirodom. I sad smo se "kao" odjednom zabrinuli... Ma daj ne folirajte se foliranti jedni...

Dragica

pre 10 godina

Ako ce Rusi Nis/Lukoil da vade te skriljce onda dobro! Ako ce to da daju pohlepnim multinacionalnim EU/Amerika kapitalistima onda moramo svi skupa stati protiv trovanja nase dece i unistavanja nase lepe zemlje i njene prirode.

shale oil

pre 10 godina

(Aleksandar Maraš, 5. avgust 2013 13:39)
Nema nikakvog vadjenja stena, odakle ti to. I naravno da je isplativije, sad kad je cena nafte tolika kolika je. NIS se vec uveliko sprema za fracking, za godinu-dve pocinje ekpsloatacija

Aleksandar Maraš

pre 10 godina

Kako gas iz škriljaca može biti jeftiniji od gasa koji se dobija iz bušotina?!!!....Način dobijanja iz škriljaca je složen i sastoji se od mnogo koraka:vađenje stena,drobljenje,delovanje na njih hemikalijama a ima tu i troškova prevoza i gomila toga dok je dobijanje gasa iz klasičnih bušotina bukvalno-zabodeš cev u zemlju i vadiš ga!!Ko ovde koga zamajava da ne kažem nešto drugo!(?)

Čisti Škriljac

pre 10 godina

@ Aleksandar Maraš - Vadjenje i drobljenje stena? ha ha ha. Neprocenjivo. Kad se neko pravi da nešto zna, a ustvari nema pojma. I još dobija pluseve od onih koji još manje znaju. Gospodine Maraš, ti baš smaraš.

LENKA

pre 10 godina

Ako ce Rusi Nis/Lukoil da vade te skriljce onda dobro! Ako ce to da daju pohlepnim multinacionalnim EU/Amerika kapitalistima onda moramo svi skupa stati protiv trovanja nase dece i unistavanja nase lepe zemlje i njene prirode. (Dragica, 05. avgust 2013 15:31). Znaci ruje mogu da nas unistavaju i truju. Malo prosetaj po politikama zastite zivotne sredine u EU a malo u Rusiji. Pa onda da te pitam gde ces voditi svoju decu. Da li si svesna sta si uopste napisala? Osim toga da te obavestim - ako nisi znala i nisu te ovi tvoji obavestili, vi sada volite zapad.

rema

pre 10 godina

na zalost daleko smo od prave istine, ovde se preplicu interesi vodecih globalnih kompanija...
dakle ako je istina da je jeftinije i da je bezbedno, to znaci da ko krene prvi da eksplatise dobice veliki plus, da na svetsko trziste izbaci svoje nove jeftinije proizvode... ili pak neko zeli da poljulja interese Rusije i njenog gasa...
Dakle u pitanju moze da bude obrt... a kakve informacije mi imamo!? da tamo neko u Americi nije zeleo da pije vodu! dakle "rekla kazala"!

zato nam trebaju strucnjaci, da u ovakvim situacijama, izvrse istrazivanja, a NE da cekamo neke preporuke tj da se oslanjamo na tudja misljenja.
Trebaju nam istazivanja, u svim oblastima, energetike i na kraju elekrotehnike. Koja bi nam dala resenja na sve poteskoce modernog zivota u novonastalim okolnostima, a ne da sve kupujemo i uvozimo!

PRIMER; metro je tehnologija 19 veka, kako bi bilo da malo mucnemo glavom uposlimo strucnjake, nase naravno, da nam pronadju novo resenje, koje bi smo mi finansirali, bar bi znali da to ima smisla i da radimo za nasu privredu!

LENKA

pre 10 godina

Razumem da je to rekla ministarka energetike ali NE RAZUMEM da tako nesto kaze ministarka ekologije. Steta po zivotnu sredinu je ogromna. Ova proizvodnja je skupa i prljava i bez obzira na dobit ne moze da obezbedi kasnije reinvestiranje u zivotnu sredinu. Predeli gde se to vec radi lice na povrsinu Meseca. Pod hitno ovoj oduzeti resor zivotne sredine jer vec za ovih godinu dana je nanela ogromnu stetu zivotnoj sredini svojim necinjenjem. Zamislite je jos tri. Energetika i ekologija su prirodni neprijatelji i uvek, ali uvek trpi ekologija jer je prica o socijalnim kartama i jeftinim energentima (sta to bese- a da Zoranino predizborno obecanje o jeftinijoj struji za 20%) mamac za birace. Mi vec sada moramo da investiramo milijarde u nove, ciste tehnologije a ne da pokrecemo nesto sto ce nas i bukvalno sahraniti. Ekologija i energetika se moraju razdvojiti.

Петар Миловановић

pre 10 godina

„U igri je ogroman ekonomski zalog, jer se gas iz uljnih škrilaca već godinama vadi u Americi i tako dobijen gas je čak tri puta jeftiniji od onog koji se sad ekploatiše, što bi za Evropu, u sadašnjoj krizi, značilo da bi evropski proizvodi zahvaljujući jeftinijoj energiji bili znatno jeftiniji i konkurentniji na svetskom tržištu“. А да није мало обрнуто, да је гас из уљаних шкриљаца три пута скупљи, јер захтева сложен поступак вађења гаса из чврсте стене, док за гас треба само цевке, вентили и понегде пумпе за повећање његовог притиска! Чак и класично добијање струје из угља ствара велике еколошке проблеме, јер треба негде наталожити пепео богат тешким металима, спречити да све то не иде у подземне воде, онемогућити загађење околине димом из термоелектране и слично!
Razlog je takodje, a to pogotovo traže zemlje EU koje ponekad potpuno zavisne od uvoza ruskog gasa, da se izvori snabdevanja energijom znatno prošire, diversifikuju. Ако Европа жели да се ослободи увоза руског гаса могу одмах да одустану и да не купују руски гас преко постојећих гасовода. То је бар лако, само заврнеш вентиле и нема гаса, нема зависности и нема развоја привреде и грејање станова, нема трошка за плаћање руског гаса и сав новац остаје европљанима!

vk

pre 10 godina

Ova Ministarka me sve vise plasi, sa kim sve saradjuje i kakve planove ima, od Srbije ce za 20 godina ostati radioaktivna pustinja. Srbija ima sasvim dovoljno "obicnih" izvora energije za sopstvene potrebe, problem je sto nekome mora da se plati "danak", od kog ce obicni gradjani srbije dobiti samo rak, astmu, trovanje i druga oboljenja.

zaboravite na to

pre 10 godina

Zar vlastodrscima nije dosta sto nas cerece vec 20 i kusur godina, sad je stiglo dotle da nam kosti glodju ali ne odustaju iako se vise nema sta oglodati. E sada samo zatrujte i ono sto nije vase, a ova zemlja po kojoj gazimo ipak nije nasa, mi smo samo trenutno ovde da je koristimo i u sto boljem stanju ostavimo narednim pokolenjima. Imate li vi decu, imate li savesti, pitam se? Muka mi je od svega ovoga, od svih ovih vesti po novinama, samo zlo do zla u njima. Pohlepa je najgore zlo ali pitam se sta smo svi mi uradili da zasluzimo da nam takvi ljudi kroje kapu.

Saša

pre 10 godina

Neće moći u Srbiji! Koliko god bili apatični, nismo valjda toliko neozbiljni da dozvolimo ovako nešto. Životi i zdravlje ljudi su važniji od profita multinacionalnih kompanija.

mira

pre 10 godina

Razbiajnje stena koje sadrze zapaljivi gaso vrsi se pod visokim pritiskom i posto NEMA cevi, taj gas se siri i bira liniju manjeg otpora. Zato se zagadjuju podzemne i nadzemne vode, crkava stoka i stanovnici razboljevaju. U Americi je zabelezeno da "voda" iz bunara moze da gori. To smo sirotinja ne znaci da treba da nas bud zasto prodaju i ubiju.

Nenad

pre 10 godina

Pogledajte odlican film sa Matt Damonom na ovu temu. Zove se Promesed Land - Obecana zemlja. Govori kako je ovaj sistem unistavao okolinu po Americi.

Prijatelj

pre 10 godina

Ovu ideju provlače kroz predizbornu kampanju svi predhodni ministri energetike, a ruku na srce niko od njih se njome nikad konkretno nije bavio, ni pre,a ni posle mandata. Kod nas je problem, da su nam uljni škriljci i glinci lošeg kvaliteta, pa bi bilo i mnogo jalovine, koja još više podiže troškove i kad tu nakalemoš ekologiju, čista propast.Ima tu jedna istina, ovo je najunosnoji posao za one koji lobiraju, kod nas to su vrli stručnjaci političari, a struka (izuzimaju se kupljeni tzv.stručnjaci) i ljudi koje to pogađa, su redovno protiv.Da se zna, od ovog posla Srbija vajde nema, samo pojedinci, slično kao sa vakcinama, samo šteta... Jao g-dine Vučiću koliko će ovde posla biti za Vas...

Agricola

pre 10 godina

Daj sipaj mi malo goriva iz uljnih skriljaca i izmeri mi 2 kila GM paprike. Samo da mi zivimo malo bolje, a to kakvu cemo zemlju i dugove da ostavimo deci to nema veze, jer homo sapines je nerazumno bice.

Slobodan Djakovic

pre 10 godina

Ne treba nista vise nego da pogledate primer Nigerije, gde se "investitori" otimaju oko nafte, a iza sebe ostavljaju isplaku, otrov i zagadjenje pa tako sirotinja vise nema ni ribu da jede, a novac se odliva za inostranstvo. I njima su obecavali prosperitet i korist. Kakvu to zemlju zelimo da ostavimo nasoj deci? Jos koliko treba da zagadimo vazduh, reke, planine da bi korist imalo 2% stanovnistva? Recimo da pocnemo da kopamo lignit - za dvadeset-trideset godina alternativni izvori ce preovladati, a nama ce ostati samo zagadjena zemlja...

che

pre 10 godina

fracking je najpogubnija radnja za zivotnu sredinu to male zemlje kao sto su nase trebaju zakonom zabraniti. zbog frakinga na sjevernom dijelu SAD velika podrucja ce ostTi bez pitke vode

Color Johnny

pre 10 godina

Veoma je zanimljivo da nikome nije zapalo za oko to sto je ovaj gas jeftiniji od gasa dobijenog tradicionalnim metadama!
1. geopoliticki uticaj zemalja koje leze na rezervama prirodnog gasa i ne preradjuju gas iz skriljaca opada.
2. zemlje koje preradjuju gas iz skljiljaca ne mogu da racunaju na visoke profite.

London

pre 10 godina

"čak tri puta jeftiniji od onog koji se sad ekploatiše, što bi za Evropu, u sadašnjoj krizi, značilo da bi evropski proizvodi zahvaljujući jeftinijoj energiji bili znatno jeftiniji i konkurentniji na svetskom tržištu."

Ovo je totalno besmislena rečenica. Gasom se, kao i naftom, trguje na berzama i cena se određuje na berzi. Gas, kao ni naftu, ne eksploatišu države nego komercijalne organizacije (multinacionalne naftne kompanije, je l' te, koje imaju dovoljno novca da investiraju u skupu eksplataciju i preskupo istraživanje) i oni prodaju svoj proizvod po najvišoj ceni koju mogu da postignu na tržištu.

To što je Gazprom kvazi-privatna firma i što Putin podiže cene gasa siromašnim, korumpiranim zemljama s kojima ima "specijalne" ugovore i kojima hoće povremeno da zavrne ja*a, to je druga priča.

Čak i kada bi, na neki volšeban način, države same eksploatisale gas u EU i kada bi on bio 3 puta jeftiniji od bilo kog drugog gasa (ruskog, norveškog ili alžirskog), to ne bi znatnije uticalo na cene bilo čega jer su te količine male u odnosu na ukupnu potršnju (u USA trenutno 20% ukupne proizvodnje, znači svega nekoliko procenata potrošnje. U EU će trebati dosta godina dok se dostigne taj obim eksploatacije). Plus, u ceni derivata nafte i gasa najveći deo ode na poreze i takse.

Саша

pre 10 godina

Да би извукли нафту из шриљаца онда они прво морају да је "разбију" тј растворе. То се врши помоћу 200 хемиисјких састава од којих су десетине њих доказано канцорогене. Убрзизгавање тих раствора у земњу где је невиђен ризик јер је јако велика шанса да ту поред имате подводне реке/залике воде које пре или касније излазе на површину. Ко то не схвата је буздован или криминалац који би да се обогати на рачун нашег здравља и здравља наше деце.

postkarbonski covek

pre 10 godina

Pogledajte film "Kolaps" na jutjubu i sve ce vam biti jasno! Samo vas upozoravam: gledate ga na svoj rizik! Opasnost od gubitka iluzija i napada panike je gotovo izvesna:). Drugim recima nama se blizi kolaps civilizacije kakvu znamo zbog nestanka fosilnih goriva, a onda ce biti "snadji se ili umri"!

gradjanska neposlusnost

pre 10 godina

Oce li to gradjanima Srbije biti jeftiniji gas ili ce ovajditi pumpadzije i politicari a na stetu nas cija ce ekploatacija otrovati.

sam vas gledamoooooooooooooooooooo

pre 10 godina

bude li krenulo ovo trovanje nase male i maloljudne zemlje, otici ce i ovi sa vlasti kao sto su dosli!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

my way

pre 10 godina

@Geo
Naravno da je lose sto mnogi rade stvari koje si naveo, ali porediti to sa zagadjivanjem okoline o kojem je ovde rec je besmisleno, a osporavati pravo ljudima i nazivati ih folirantima jer se bune protiv ovoga i eksploatisanja nikla zato sto neko pljuje zvake i baca kesice i papirice je drsko, bezobrazno i licemerno.

jeremija

pre 10 godina

Нама суседна планета МАРС је некада имала сједињенеамеричке државе.И јевропску унију.И јекспоатисала је уљне шкриљце. И сами видите доклен је стигла.

stranac

pre 10 godina

Zna te šta, neka oni to vade po Americi tamo, kde je više manji puštišar, neka naprave konkurenciju, snize cene. Mi i onako od toga ništa nečemo imati jel čemo plačati onda toliko veče namete. Pa ako ko zamišlja da če zbog toga litar goriva da bude 1 cent onda se daleko vara, gorivo, plin, ne bitno košta če isto ili čak i više, običnom korisniku se to neče poznati ali če poznati kompanijama, itd, ko i danas. Država? Jedva čeka novu stvar, da nametne novi porez, taksu itd..

Evropa je gušče naseljena nego Amerika, zato je ovde i veči odpor. Ministarka Mihajlovič, kad ode u tu istu Ameriku i popijete ti vodu iz vodovoda, kde se vrši fraking, onda čemo vas podupreti do onda, nemoj te da pravite budalu od sebe a nas da zamajavate, 1+1 je 2, da se razumemo. Mi pametnijni od Francuza i Nemaca? Ma idi begaj.

lale

pre 10 godina

To bi bilo veoma prifitabilno ali taj profit ne bi bio ni blizu ceni ekoloske katastrofe koja bi nastala eksploatacijom tih skriljaca, ja sam geolog po strucu i posle zagadjenja pesticidima i uranijumom ovi skriljci bi nas dokrajcili

wolf

pre 10 godina

Ima jedan komentar u vezi frackinga kod nas... Radi se i to NIS-GASPROMNEFT i to na nekim naftnim busotinama u Vojvodini, a izvodjac posloua je americka kompanija HALIBURTON. Pa sad vidite da li cete da volite ruse ili amerikance... Sve je to isto...

darko

pre 10 godina

Mi nismo, kao drustvo, sazvakali ni razdvajanje i odlaganje otpada, niti se mozemo pohvaliti postrojenjima za preradu otpada i za bezbedno skladistenje, kao ni postrojenja za preradu otpadnih voda. Zastitu zivotne sredine niko ne uci u skoli, a bacanje otpada u kantu je u vecini gradova misaona imenica. Baterije i akumulatore bacamo gde stignemo, otpadno ulje, kao i iskorisceno ulje za przenje. Milion primera zagadjenja ima. Mi, takvi, ne damo nikl i uljne skriljce. Ne damo Srbiju. Cuvamo je za decu. 'Ajte, molim vas! Krenite prvo od sebe, pa na visu politiku.

Aleksandra

pre 10 godina

U našoj maloj zemlji zatrovanoj osiromašenim uranijumom treba eksploatacija zeolita kog imamo mnogo, a ne uljnih škriljaca, nikla i ostalog što bi ugrozilo životnu sredinu. Da li će neko u ovoj državi staviti interese građana iznad materijalnih interese pojedinih grupa?

Sot

pre 10 godina

Nikako uljni skriljci!!! To ce dovesti do epskih devastacija i trajnog trovanja arsenom i teskim metalima zivotnog prostora. Samo velike stetocine i zlikovci mogu da toliko zlo donesu domicilnom stanovnistvu.

Beogradjanin

pre 10 godina

NE NE NE i NE!!! Narod ce ustati zbog ovoga neuporedivo jace nego zbog npr. GMO!!! Zasto?? Pa zato sto je poznata opasnost po podzemne vode i to kako ovakav nacin vadjenja gasa utice pogubno na prirodu!
Sirom amerike, australije itd. se svaki cas zatruje ogromna kolicina podzemnih voda, i tu je kraj, ti podzemni rezervoari ostaju prakticno trajno zatrovani, a voda je "resurs" koji je ogranicen...
E sada zamislite zatrovane podzemne izvore od kojih dobijamo pijacu vodu i unistenje svog biljnog sveta pa ce vam biti jasno zbog cega je ovaj nacin apsolutno najopasniji nacin vadjenja gasa!
NE NE NE NE!!!

Zabrinuti gradjanin

pre 10 godina

Plasim se da ce ovo iz vlasti tj SNS i SPS dozvoliit i ovo vadjenje nafte iz uljnih skrljaca za koje citamo da donose velio zagadjenje prilikom eskploatacije samo da bi ostali na vlasti sto duzi period.

proxima centauri

pre 10 godina

Za pocetak konstatacija: jadni smo, siromasni, opljackani. Jedva sastavljamo kraj s krajem, i kao pojedinci, i kao porodice (vecina), i kao drzava.

Jedino sto imamo, i sto meni (ponekad) pomaze da se osecam kao sav normalan svet su: voda, vazduh, nezagadjene (i neiznurene) oranice i sume. Ako, kao poslednja kolonija, pristanemo na eksploataciju NIKLA, ULJANIH SKRILJACA I GMO, treba skloniti decu i onda nas sve pobiti, sto rece svojevremeno komsija pred bombardovanje.

srx

pre 10 godina

Ma moze - pod uslovom da komplet vlada i ministarka i onaj prosli ministar i svi iz to lobija odu da zive pored postrojenja, izgrade kuce tamo, piju lokalnu vodu, posalju svoju decu u obliznju skolu, posade salaticu i paradajz u svojim bastama .....

goran

pre 10 godina

Pre svega za ove koji kažu da je bezopasno (@Malo zna), objavljeno C&N (Chemical and Engineering News, American Chemical Society). Nemam drugi komentar, inače sam hemičar po obrazovanju i profesiji.
http://cen.acs.org/articles/91/i31/Water-Contamination-Rises-Texas-Natural.html

xPlay

pre 10 godina

Imam ideju. A da mi odlažemo vadjenje nafte iz škriljaca jedno 100 godina, dok ne nestane nafte u svetu. Pa im onda prodajemo naftu/gas, i da se obogatimo.
Ili barem menjamo - litar nafte > litar vode.
Ako nas pre toga ne bombarduju :-)

Marko

pre 10 godina

@Znaci ruje mogu da nas unistavaju i truju. Malo prosetaj po politikama zastite zivotne sredine u EU a malo u Rusiji. Pa onda da te pitam gde ces voditi svoju decu. Da li si svesna sta si uopste napisala? Osim toga da te obavestim - ako nisi znala i nisu te ovi tvoji obavestili, vi sada volite zapad.

Radio sam za zapadne kompanije na naftnim poljima u zemljama treceg sveta. Gde god mogu da ne postuju propise o zastiti zivotne sredine oni ih ne postuju. To sto kanadska, americka ili nemacka firma MORAJU da postuju propise u svojoj drzavi ne znaci da zaista zele da ih postuju. Cim im se omoguci veci profit nepostovanjem ekoloskih propisa zbog korumpirane lokalne vlasti, oni to brze bolje iskoriste. Sad samo zamislite koji ce scenario da se desi u Srbiji.

Sloba Djakovic

pre 10 godina

comment; shale oil
Nigerija ima 95% izvoza od nafte, novac koji se sliva u dzepove 1% stanovnistva - politicara uglavnom koji stite interese korporacija, a 100% zagadjenja pripada narodu koji je osudjen na glad. Zemlja je na rubu propasti. Razlike izmedju skriljaca i tradicionalnog busenja naftne je tehnologija ali i posledice po zivotnu sredinu. Odrastao sam u porodici naftasa, okruzen busotinama i znam jako dobro kako izgleda zagadjena voda koja se ne sme piti. Sada zamisli da Srbija lakomisleno krene u pravcu eskploatacije lignita, a za 10-20 godina dobijes potpuno zagadjenje podzemnih voda, trovanja i slicno. Razmisli sta ces onda da jedes i pijes? Obveznice i akcije se ne jedu niti pare. O eksploataciji novom tehnologijom preporucujem nagradjivan film GasLand 2010.

skriljci sumadija

pre 10 godina

(jeremija, 5. avgust 2013 17:17)
Pozdravili te iz Rosnefta (a i iz Gazpromneft-a i Lukoil-a), kazu nije bas da su Amerikanci s Marsa ali sasvim lepo polako ovladavaju tehnologijom (a ne gade se ni gotovih resenja i podizvodjaca - Exxon-a i ostalih) i krecu masovno u fracking - nakon Sibira prelaze i na dobar deo istocne i centralne evrope (ukljucujuci i Srbiju i region)

proxima centauri

pre 10 godina

Bavim se problemima podzemne vode a moj sin radi na razvijanju hemikalija za fraking, pa malo znam o ovome....... iznad fraking zone su vodonepropusni slojevi gline..........
(Malo zna, 5. avgust 2013 15:58)

Zaista inpresivno.
Da li treba da zakljucimo da se iznad SVAKOG SLOJA ULJANIH SKRILJACA nalazi GLINA(?????), geolozi pomagajte !
Ova istrazivacica podzemnih voda ne da malo zna, nego zna toliko da je SAVRSENA LOBISKINJA.
NO PASARAN!!

Marko

pre 10 godina

Ne mogu da shvatim sta se u poslednje vreme desava a odnosi se na dva ministarstva energetike i rudarstva, prvo se pominjalo vadjenje nikla a sada i skriljci u cemu su prednjacili ministarka Mihajlovic i ministar Bacevic, za obe metode sam cuo da su izuzetno opasne i stetne pogotovu vadjenje skriljaca ali predlagati vadjenje tako necega bez pouzdane i sugurne metode na racun zdravlja ljudi i trajnog unistenja zivotne okoline je osnov da se od nadleznih institucija pojedini pozovu i pitaju STA RADE? Ne mogu da nam obezbede sigurne zivotne namirnice i meso koje se ko zna odakle uvozi, svercuje i distribuira, jedemo svakakvo djubre koje se nedovoljno ili uopste ne kontrolise, GMO, pesticidi, aditivi caruju sa svih strana a sada i podzemni rezervoari ciste vode da se zagade. Iole normalnog coveka posle svega prezivljenog samo dovodi do misli sta je pozadina svih gromoglasnih najava u vezi istrazivanja skriljaca? Interesi naravno, ali ciji?

Eska

pre 10 godina

Zasto se ne okrenemo istrazivanju drugih izvora energije,kao sto su sunceva energija, hidro energija, energija vetra, koje su svakako manji zagadjivaci okoline.