Utorak, 16.07.2013.

10:28

Stižu nam i ruski helikopteri?

Uporedo sa pregovorima sa Rusijom oko kupovine višenamenskih aviona "mig 29 2M“, u Vojsci Srbije razmišljaju i o nabavci jedne helikopterske eskadrile.

Izvor: Novosti

Stižu nam  i ruski helikopteri? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

neba

pre 10 godina

Kupovina helikoptera je jos i najpametnija investicija, sto se vojske tice...
Posebno familije Mi17/171. Samo treba da se kupe sa adekvatnom opremom, kako bi mogli da se koriste nocu, tokom oluja...
A lovacka aviojacija, za potrebe PVOa, tj - obezbedjivanja vazd. prostora moze da se uradi i sa 10tak jefinijih aviona od Migova-29.
Naravno, nepobitno je da nam trebaju kvalitetni sistemi PVO tipa S300PMU2/3, koji bi bili zasticeni mrezom Neva, Kubova i Pancira i radara...

dinosaurus jr

pre 10 godina

@sinko

u principu se slazemo osim u sledecem.
"Zato jer nema para i taj helikopter treba da nosi i kontejner sa raketama, i kontejner sa vodom i povredjene."
Jeste da je helikopter multipraktik sprava, ali kako rece jedan nas politicar -"Dont mix grandmothers and frogs".Kada se ovakva sluzba nalazi u okviru vojske ima samo spasilacku namenu ne i borbenu, tako je civilizovanim zemljama. Svako ima svoj zadatak, mesto i ulogu. Imate borbene jedinice za rat i spasilacke jedinice "za svaki dan". Sad, kad dotera cara do duvara, svasta se salje u rat.
"Zato jer vojska ima dovoljno pilota i mehanicara pa ne moraju da se placaju drugi"
Potpisali su ugovor sa Srbijom, Srbija im je platila skolu pa ona odlucuje gde ce ih poslati da rade, vojska ili vatrogasci-spasioci. Takva je drzavna sluzba, ako nekom smeta nek ide u privatnike. Gde su sve kao drzavni cinovnici sluzbovali Sremac i Nusic? (ovo vazi ako se ostvari utopija da postanemo uredjeno i odgovorno drustvo)
"Zato jer sve sto nije kod vojske nego u agencijama ili LS bude brzo devastirano, pokradeno a troskovi napumpani do apsurda"
A u vojsci sve to nije moguce i ne desava se? Nije nego, i za vojsku vazi isto kao i za ostale drzavne institucije.

Nego, nema od tog posla nista ako EU ne insistira da se trasa kojom nemacki turisti idu na more i turska radna snaga u zavicaj ne uredi i ne bude bezbednija i sigurnija. Pod uslovom da "autoput" zavrsimo pre roka.

Hogar

pre 10 godina

Ma sve je to lepo...i helihopteri i S-300...i MIG-ovi,nego gde da nađemo vojsku?Nekada se znalo-Muškarac se postaje tek po odlasku u vojsku.Danas mladići poneseni pričom o demokratiji,Evropi i još koječemu držrći u svojim nežnim ručicama smartfon ne razmišljaju o trenutku koji niko ne želi ali se o njemu mora razmišljati..RAT !.Puno je neprijatelja oko nas,a do kraja godine najavljuje se i formiranje vojske Kosova.To naravno ne znači rat ali ....svakim danom se možemo uveriti šta se od Srbije očekuje.Očekuje se da se polako "topi"....kao kocka šećera.A da nemamo prijatelje to se vidi i iz poslednjeg gesta Francuza...koji se inače smatraju Srpskim prijateljima!!!Zamislite šta razmišljaju tek ovi ostali!?Zbog svega toga Srbija mora imati aktivno služenje vojnog roka,(a s obzirom da nataliteta skoro nema),onda ga treba uvesti i za žensku populaciju...baš kao i u Izraelu.

Pera Lozac

pre 10 godina

Ne mogu da verujem. Nema para za skole, bolnice i penzije. Sve se raspada. Ogromne rupe u budzetu. Deficit sve veci. A mi kupujemo vojne helikoptere i avione.

Sinko

pre 10 godina

odgovor 'Dinosurus'-u:
Zasto se insistira na vojnoj jedinici?
--Zato jer nema para i taj helikopter treba da nosi i kontejner sa raketama, i kontejner sa vodom i povredjene.
--Zato jer vojska ima dovoljno pilota i mehanicara pa ne moraju da se placaju drugi
--Zato jer sve sto nije kod vojske nego u agencijama ili LS bude brzo devastirano, pokradeno a troskovi napumpani do apsurda
Koje zadatke ce imati ta sluzba?
--Prevoz unesrecenih do najblizeg zdravstvenog centra, gasenje pozara, dotur pomoci, potragu i spasavanje, postavljanje konstrukcija, prevoz spasilaca i na kraju prevoz trupa i raketiranje neprijatelja
Da li je potrebno takve jedinice stacionirati na vojnim aerodromima?
--Nije, potrebne su baze na 80-100Km (pola sata leta), 4-5 za Srbiju
Kakva infrastruktura je potrebna za rad tih stanica?
--Minimalna, u slucaju vojnih aerodroma nikakva.
Koje zdravstvene centre opremiti i osposobiti za sletanje helikoptera?
--Sto vise, to bolje, dovoljan je park u blizini bolnice i naravno strucni lekari.
Gde i kako osposobiti i odabrati medicinske radnike za rad u takvoj sluzbi?
--Prvenstveno na VMA, njima u timove treba dodati vatrogasce i pripadnike gorske sluzbe spasavanja (naravno dodatno obucene, npr. u Nemackoj gde to funkcionise decenijama)
Sve da ovo mimo helikoptera i kosta par miliona, to je nista jer samo jedan spasen zivot vredi preko miliona jer bi taj covek da pozivi toliko doprineo BDP zemlje

Da zapocnemo raspravu

pre 10 godina

Ovo na slici je engleski helikopter linx! Mislim da ce pre da nabave borbene helikoptere jer nam to fali,transportni nam ne fale! Zalosno je samo sto je prethodna vlast dala u muzej upotrebljive visenamske helikoptere kamov!

que

pre 10 godina

Da ne bi svako iznosio svoju "istinu" i izmisljao "cinjenice", evo spiska zemalja koje koriste npr. Mi8/17 helikoptere i iz koga se vidi da samo taj tip helikoptera koristi blizu 80 zemalja sveta:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Mil_Mi-8/17_operators
Evo i informacije za Ka 27/32:
http://en.wikipedia.org/wiki/Kamov_Ka-27
Barem da se znaju cinjenice kada se govori o "krntijama" koje koristi vise od pola sveta.

Zoki

pre 10 godina

Transportni helikopteri su pod okriljem vojske i u mnogim drugim zemljama, tako da ne vidim zašto ne bi i u Srbiji. I dalje s mogu koristiti u mirnodopske svrhe, kada to zatreba.
Srbiji trebaju i avioni i helikopteri. Nedavno je objavljena vest da je ostvaren rekordni broj preleta kroz vazdušni prostor, tako da će biti ostvaren i rekordni prihod, dosadašnji je bio preko 200 miliona dolara godišnje.
Nažalost, stičem utisak da se o ovim nabavkama samo priča, a da je jako malo zaista uređeno po tom pitanju.

dinosaurus jr

pre 10 godina

Naslov nema veze sa sustinom clanka,a bacio je mnoge komentatore u vatru.
Vodi se besmislena rasprava dva tabora oko "mozda nabavke" nekakvih letecih masina. Promasili ste temu, nisu bitni "вертолеты", bitno je to sto nemamo vazdusnu sluzbu koja bi pomagala unesrecenima bilo da su u pitanju elementarne nepogode, pozari ili saobracajni udesi.

Umesto rasprave oko "mozda nabavke".
Zasto se insistira na vojnoj jedinici, zar nije logicno da to bude nova sluzba, prakticno novi korak Vatrogasaca-Spasioca? Insistiranje na vojnoj upravi je zaostalo i prevazidjeno.
Kakav je problem prebaciti vojne pilote i mehnicare na zadatke u novu drzavnu sluzbu van vojske? Oni svejedno rade za drzavu, a ne spori se i da vojska ima resurse da popravlja letelice u svojim pogonima.
Koje zadatke ce imati ta sluzba? Kako su poceli, bice to pre svastarenje nego ono sto nam treba, cuj komercijalne svrhe, mirovne misije...alo?
Da li je potrebno takve jedinice stacionirati na vojnim aerodromima? Zar ih ne treba postaviti tako da u svom radijusu leta ravnomerno pokrivaju oblast za koju su zaduzeni i po potrebi priskoce u pomoc susednoj jedinici? Novac se u Srbiji baca na gluposti a stedelo bi se na ovako vaznom sistemu.
Koliko je takvih jedinica dovoljno?
Kakva infrastruktura je potrebna za rad tih stanica?
Koje zdravstvene centre opremiti i osposobiti za sletanje helikoptera?
Gde i kako osposobiti i odabrati medicinske radnike za rad u takvoj sluzbi?

Ponovo pljacka poreskih obveznika

pre 10 godina

Stizu NAM ??? Znaci i meni ? Ne meni ne stizu nikakvi helikopteri ali mi stize veci porez na stan veci PDV, visa cena struje, stize i veca beda. A rusofile i zaljubljenike u oruzje bih molio da ako im se helikopteri i migovi toliko svidjaju neka ih sami kupe, neka ih ne finansiraju iz mog praznog dzepa !

md

pre 10 godina

za razlku od ovih krntija migova, ruski helikopteri su korisni i izdrzljivi.
a da ima pameti umesto tehnoloskog rusofilstva,umesto ruskih krntija aviona bolje da smo kupili borbene helikoptere apache. a za sluzbenu kontrolu neba koristili remontovane migove 21

blabojzna

pre 10 godina

Pošto svake godine ima sve više požara, pored helikoptera,bilo bi lepo nabaviti i par aviona za gašenje požara, koji bi mogli da se rentiraju po potrebi.

Leka

pre 10 godina

@goki
Ruske helikoptere koristi vise zapadnih zemalja, izmedju ostalog i Belgija i Svajcarska, a uskoro i Ameri u Avganistanu, jer su najizdrziviji. Osim toga je prvi na listi civilnih helikoptera, sa ubedljivo najvecim brojem poena:
http://www.aircraftcompare.com/rank/Top-10-Civil-Helicopters/7

Nik

pre 10 godina

Dokle god postoje rusofili u Srbiji, nikad necemo uci u NATO !!!
(nss, 16. jul 2013 10:56)

Misli dokle god MOZGA, zdrave pameti i samopostovanja postoji u Srbiji, bez obzira da li je neko rusofil(ne znam ni sta to znaci!?) i neki drugi ***fil :) ...

koleM

pre 10 godina

Oladite malo. Ajde da progutamo ovo za avione, kao da ne bi plaćali druge, ali da su nam helikopteri nephodni nisu. Ima 1000 potrebnijih a jeftinijih stvari. Krenulo par njih ovde i propagandu i lupaju pluseve sebi, verovatno bi njima dopali na upotrebu. Da rade negde gde treba da se stvore pare čisto sumnjam da bi tako razmišljali.

BOKI

pre 10 godina

Nabavka 10-12 novih helikoptera Mi-17 bila bi najpametnija investicija Vojske i drzave Srbije u poslednjih 15 godina.
Em ih koristis za transport, em kad su poplave, em kad krenu pozari...
Dokazano robusni, ove helikoptere kupuju i Amerikanci za svoje potrebe u Avganistanu, gde se pre svega ceni kvalitet, a ne fensi elektronika.

Sinko

pre 10 godina

Helikoptere je trebalo davno kupiti. Za vrednost jednog lovackog aviona moze da se kupi od 3 pa do cak 5 visenamenskih helikoptera. Srbija bi trebalo da ima bar 20 komada. Za razliku od lovackih aviona koji samo sluze za peglanje vazduha i trosenje para, helikopter je korisan u vise namena, a u slucaju elementarnih nepogoda nezamenljiv. I bogate privatnike bi trebalo stimulisati da kupe helikoptere mesto jahti, takve masine drzava uvek moze rekvivirati u slucaju potrebe, mada normalnim ljudima to nije ni potrebno, npr. za vreme poplava u San Francisku glumac Shon Pen je doleteo svojim helikopterom i par dana spasavao ljude sa krovova.

Caki

pre 10 godina

@Goki

Nisam rusofil daleko od toga ali zar nisu ameri u fazi kupovine 30 ruskih Mi-17 helikoptera (za potrebe u Avganistanu), sa sve tehnickom podrskom. Njima deluju ok.

fyi

pre 10 godina

@Goki: Pada mnogo toga, samo se o nekima redovno javlja, a o nekima se mnogo i ne prica. U principu, najvazniji su odrzavanje, vremenski i terenski uslovi upotrebe i obucenost pilota. Generalno, Mil i Kamov helikopteri spadaju medju najbolje helikoptere u svetu i koriste se za vojne ili civilne namene u preko 100 zemalja sveta, izmedju ostalog u Kini, Kanadi, SAD, Turskoj, Meksiku, Poljskoj, Svajcarskoj, Belgiji, JAR, Brazilu, Japanu itd. Nekim zemaljama sigurno nije bilo lako da se odluce da uzmu ruske helikoptere, ali kvalitet i potrebe su nadjacale njihove politicke ambicije.

sdf

pre 10 godina

Igor Ivanovich Sikorsky koji je Rus se smatra ocem helihoptera. Americki Black hawk helihopter ima puno ime Sikorsky UH-60 Black Hawk i proizvodi ga firma Sikorsky Aircraft.
Mil Mi-26 je najveci helihopter na kugli zemaljskoj, i opet ga prave Rusi. Tako da znaju oni zanat.

Sinko

pre 10 godina

'Goki' ruski transportni helikopteri su pouzdani i jednostavni. Prakticno kao leteci traktori. Koriste su u preko 50 zemalja na svetu, cak i u SAD. Cesto padaju jer ih je proizvedeno oko 15 000 komada, maltene kao svih ostalih zajedno, takodjer u zemljama treceg sveta se jako slabo i nestrucno odrzavaju, tako da se moze reci da su vrlo pouzdani, a s obzirom na cenu bez konkurencije.

Brale

pre 10 godina

Za razliku od novih migova i suhoja ovo nam zaista treba. I za vojsku i za vanredne situacije i za pomoć na auto-putu...odličan helikopter.

Goki

pre 10 godina

Helikopteri nam trebaju ali zasto ruski kad su oni najne-efikasbiji na svetu, stalno padaju. Ako uzimas uzmi nesto sta valja a ne rusko staro gvodze sto leti.

Peter

pre 10 godina

@Goki: Molim te nam objasni sta termin "najne-efikasbiji" znaci? Da li si podjednako strucan za oblast o kojoj se govori kao sto si za srpski jezik?

Владимир

pre 10 godina

Још ни авионе нисмо купили, а већ хеликоптери стижу...
- У једној реченици рад ове Владе. Сад ће, само што није.

Ено им Дом ваздухоплвства у Земуну пун пилота који су се уцрвили изигравајући ћате и пискарала, оћоравели бленући у радарске мониторе, подгојени једући масну храну у кантини... Све само не лете. Нема горива за један круг око Батајнице, ни за ремонт Мигова21, а камоли куповина хеликоптера...

Peter

pre 10 godina

@Goki: Molim te nam objasni sta termin "najne-efikasbiji" znaci? Da li si podjednako strucan za oblast o kojoj se govori kao sto si za srpski jezik?

BOKI

pre 10 godina

Nabavka 10-12 novih helikoptera Mi-17 bila bi najpametnija investicija Vojske i drzave Srbije u poslednjih 15 godina.
Em ih koristis za transport, em kad su poplave, em kad krenu pozari...
Dokazano robusni, ove helikoptere kupuju i Amerikanci za svoje potrebe u Avganistanu, gde se pre svega ceni kvalitet, a ne fensi elektronika.

Sinko

pre 10 godina

Helikoptere je trebalo davno kupiti. Za vrednost jednog lovackog aviona moze da se kupi od 3 pa do cak 5 visenamenskih helikoptera. Srbija bi trebalo da ima bar 20 komada. Za razliku od lovackih aviona koji samo sluze za peglanje vazduha i trosenje para, helikopter je korisan u vise namena, a u slucaju elementarnih nepogoda nezamenljiv. I bogate privatnike bi trebalo stimulisati da kupe helikoptere mesto jahti, takve masine drzava uvek moze rekvivirati u slucaju potrebe, mada normalnim ljudima to nije ni potrebno, npr. za vreme poplava u San Francisku glumac Shon Pen je doleteo svojim helikopterom i par dana spasavao ljude sa krovova.

Владимир

pre 10 godina

Још ни авионе нисмо купили, а већ хеликоптери стижу...
- У једној реченици рад ове Владе. Сад ће, само што није.

Ено им Дом ваздухоплвства у Земуну пун пилота који су се уцрвили изигравајући ћате и пискарала, оћоравели бленући у радарске мониторе, подгојени једући масну храну у кантини... Све само не лете. Нема горива за један круг око Батајнице, ни за ремонт Мигова21, а камоли куповина хеликоптера...

Caki

pre 10 godina

@Goki

Nisam rusofil daleko od toga ali zar nisu ameri u fazi kupovine 30 ruskih Mi-17 helikoptera (za potrebe u Avganistanu), sa sve tehnickom podrskom. Njima deluju ok.

Brale

pre 10 godina

Za razliku od novih migova i suhoja ovo nam zaista treba. I za vojsku i za vanredne situacije i za pomoć na auto-putu...odličan helikopter.

sdf

pre 10 godina

Igor Ivanovich Sikorsky koji je Rus se smatra ocem helihoptera. Americki Black hawk helihopter ima puno ime Sikorsky UH-60 Black Hawk i proizvodi ga firma Sikorsky Aircraft.
Mil Mi-26 je najveci helihopter na kugli zemaljskoj, i opet ga prave Rusi. Tako da znaju oni zanat.

Sinko

pre 10 godina

'Goki' ruski transportni helikopteri su pouzdani i jednostavni. Prakticno kao leteci traktori. Koriste su u preko 50 zemalja na svetu, cak i u SAD. Cesto padaju jer ih je proizvedeno oko 15 000 komada, maltene kao svih ostalih zajedno, takodjer u zemljama treceg sveta se jako slabo i nestrucno odrzavaju, tako da se moze reci da su vrlo pouzdani, a s obzirom na cenu bez konkurencije.

Nik

pre 10 godina

Dokle god postoje rusofili u Srbiji, nikad necemo uci u NATO !!!
(nss, 16. jul 2013 10:56)

Misli dokle god MOZGA, zdrave pameti i samopostovanja postoji u Srbiji, bez obzira da li je neko rusofil(ne znam ni sta to znaci!?) i neki drugi ***fil :) ...

fyi

pre 10 godina

@Goki: Pada mnogo toga, samo se o nekima redovno javlja, a o nekima se mnogo i ne prica. U principu, najvazniji su odrzavanje, vremenski i terenski uslovi upotrebe i obucenost pilota. Generalno, Mil i Kamov helikopteri spadaju medju najbolje helikoptere u svetu i koriste se za vojne ili civilne namene u preko 100 zemalja sveta, izmedju ostalog u Kini, Kanadi, SAD, Turskoj, Meksiku, Poljskoj, Svajcarskoj, Belgiji, JAR, Brazilu, Japanu itd. Nekim zemaljama sigurno nije bilo lako da se odluce da uzmu ruske helikoptere, ali kvalitet i potrebe su nadjacale njihove politicke ambicije.

Leka

pre 10 godina

@goki
Ruske helikoptere koristi vise zapadnih zemalja, izmedju ostalog i Belgija i Svajcarska, a uskoro i Ameri u Avganistanu, jer su najizdrziviji. Osim toga je prvi na listi civilnih helikoptera, sa ubedljivo najvecim brojem poena:
http://www.aircraftcompare.com/rank/Top-10-Civil-Helicopters/7

blabojzna

pre 10 godina

Pošto svake godine ima sve više požara, pored helikoptera,bilo bi lepo nabaviti i par aviona za gašenje požara, koji bi mogli da se rentiraju po potrebi.

Goki

pre 10 godina

Helikopteri nam trebaju ali zasto ruski kad su oni najne-efikasbiji na svetu, stalno padaju. Ako uzimas uzmi nesto sta valja a ne rusko staro gvodze sto leti.

Sinko

pre 10 godina

odgovor 'Dinosurus'-u:
Zasto se insistira na vojnoj jedinici?
--Zato jer nema para i taj helikopter treba da nosi i kontejner sa raketama, i kontejner sa vodom i povredjene.
--Zato jer vojska ima dovoljno pilota i mehanicara pa ne moraju da se placaju drugi
--Zato jer sve sto nije kod vojske nego u agencijama ili LS bude brzo devastirano, pokradeno a troskovi napumpani do apsurda
Koje zadatke ce imati ta sluzba?
--Prevoz unesrecenih do najblizeg zdravstvenog centra, gasenje pozara, dotur pomoci, potragu i spasavanje, postavljanje konstrukcija, prevoz spasilaca i na kraju prevoz trupa i raketiranje neprijatelja
Da li je potrebno takve jedinice stacionirati na vojnim aerodromima?
--Nije, potrebne su baze na 80-100Km (pola sata leta), 4-5 za Srbiju
Kakva infrastruktura je potrebna za rad tih stanica?
--Minimalna, u slucaju vojnih aerodroma nikakva.
Koje zdravstvene centre opremiti i osposobiti za sletanje helikoptera?
--Sto vise, to bolje, dovoljan je park u blizini bolnice i naravno strucni lekari.
Gde i kako osposobiti i odabrati medicinske radnike za rad u takvoj sluzbi?
--Prvenstveno na VMA, njima u timove treba dodati vatrogasce i pripadnike gorske sluzbe spasavanja (naravno dodatno obucene, npr. u Nemackoj gde to funkcionise decenijama)
Sve da ovo mimo helikoptera i kosta par miliona, to je nista jer samo jedan spasen zivot vredi preko miliona jer bi taj covek da pozivi toliko doprineo BDP zemlje

Ponovo pljacka poreskih obveznika

pre 10 godina

Stizu NAM ??? Znaci i meni ? Ne meni ne stizu nikakvi helikopteri ali mi stize veci porez na stan veci PDV, visa cena struje, stize i veca beda. A rusofile i zaljubljenike u oruzje bih molio da ako im se helikopteri i migovi toliko svidjaju neka ih sami kupe, neka ih ne finansiraju iz mog praznog dzepa !

que

pre 10 godina

Da ne bi svako iznosio svoju "istinu" i izmisljao "cinjenice", evo spiska zemalja koje koriste npr. Mi8/17 helikoptere i iz koga se vidi da samo taj tip helikoptera koristi blizu 80 zemalja sveta:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Mil_Mi-8/17_operators
Evo i informacije za Ka 27/32:
http://en.wikipedia.org/wiki/Kamov_Ka-27
Barem da se znaju cinjenice kada se govori o "krntijama" koje koristi vise od pola sveta.

Hogar

pre 10 godina

Ma sve je to lepo...i helihopteri i S-300...i MIG-ovi,nego gde da nađemo vojsku?Nekada se znalo-Muškarac se postaje tek po odlasku u vojsku.Danas mladići poneseni pričom o demokratiji,Evropi i još koječemu držrći u svojim nežnim ručicama smartfon ne razmišljaju o trenutku koji niko ne želi ali se o njemu mora razmišljati..RAT !.Puno je neprijatelja oko nas,a do kraja godine najavljuje se i formiranje vojske Kosova.To naravno ne znači rat ali ....svakim danom se možemo uveriti šta se od Srbije očekuje.Očekuje se da se polako "topi"....kao kocka šećera.A da nemamo prijatelje to se vidi i iz poslednjeg gesta Francuza...koji se inače smatraju Srpskim prijateljima!!!Zamislite šta razmišljaju tek ovi ostali!?Zbog svega toga Srbija mora imati aktivno služenje vojnog roka,(a s obzirom da nataliteta skoro nema),onda ga treba uvesti i za žensku populaciju...baš kao i u Izraelu.

dinosaurus jr

pre 10 godina

Naslov nema veze sa sustinom clanka,a bacio je mnoge komentatore u vatru.
Vodi se besmislena rasprava dva tabora oko "mozda nabavke" nekakvih letecih masina. Promasili ste temu, nisu bitni "вертолеты", bitno je to sto nemamo vazdusnu sluzbu koja bi pomagala unesrecenima bilo da su u pitanju elementarne nepogode, pozari ili saobracajni udesi.

Umesto rasprave oko "mozda nabavke".
Zasto se insistira na vojnoj jedinici, zar nije logicno da to bude nova sluzba, prakticno novi korak Vatrogasaca-Spasioca? Insistiranje na vojnoj upravi je zaostalo i prevazidjeno.
Kakav je problem prebaciti vojne pilote i mehnicare na zadatke u novu drzavnu sluzbu van vojske? Oni svejedno rade za drzavu, a ne spori se i da vojska ima resurse da popravlja letelice u svojim pogonima.
Koje zadatke ce imati ta sluzba? Kako su poceli, bice to pre svastarenje nego ono sto nam treba, cuj komercijalne svrhe, mirovne misije...alo?
Da li je potrebno takve jedinice stacionirati na vojnim aerodromima? Zar ih ne treba postaviti tako da u svom radijusu leta ravnomerno pokrivaju oblast za koju su zaduzeni i po potrebi priskoce u pomoc susednoj jedinici? Novac se u Srbiji baca na gluposti a stedelo bi se na ovako vaznom sistemu.
Koliko je takvih jedinica dovoljno?
Kakva infrastruktura je potrebna za rad tih stanica?
Koje zdravstvene centre opremiti i osposobiti za sletanje helikoptera?
Gde i kako osposobiti i odabrati medicinske radnike za rad u takvoj sluzbi?

Zoki

pre 10 godina

Transportni helikopteri su pod okriljem vojske i u mnogim drugim zemljama, tako da ne vidim zašto ne bi i u Srbiji. I dalje s mogu koristiti u mirnodopske svrhe, kada to zatreba.
Srbiji trebaju i avioni i helikopteri. Nedavno je objavljena vest da je ostvaren rekordni broj preleta kroz vazdušni prostor, tako da će biti ostvaren i rekordni prihod, dosadašnji je bio preko 200 miliona dolara godišnje.
Nažalost, stičem utisak da se o ovim nabavkama samo priča, a da je jako malo zaista uređeno po tom pitanju.

Pera Lozac

pre 10 godina

Ne mogu da verujem. Nema para za skole, bolnice i penzije. Sve se raspada. Ogromne rupe u budzetu. Deficit sve veci. A mi kupujemo vojne helikoptere i avione.

koleM

pre 10 godina

Oladite malo. Ajde da progutamo ovo za avione, kao da ne bi plaćali druge, ali da su nam helikopteri nephodni nisu. Ima 1000 potrebnijih a jeftinijih stvari. Krenulo par njih ovde i propagandu i lupaju pluseve sebi, verovatno bi njima dopali na upotrebu. Da rade negde gde treba da se stvore pare čisto sumnjam da bi tako razmišljali.

md

pre 10 godina

za razlku od ovih krntija migova, ruski helikopteri su korisni i izdrzljivi.
a da ima pameti umesto tehnoloskog rusofilstva,umesto ruskih krntija aviona bolje da smo kupili borbene helikoptere apache. a za sluzbenu kontrolu neba koristili remontovane migove 21

neba

pre 10 godina

Kupovina helikoptera je jos i najpametnija investicija, sto se vojske tice...
Posebno familije Mi17/171. Samo treba da se kupe sa adekvatnom opremom, kako bi mogli da se koriste nocu, tokom oluja...
A lovacka aviojacija, za potrebe PVOa, tj - obezbedjivanja vazd. prostora moze da se uradi i sa 10tak jefinijih aviona od Migova-29.
Naravno, nepobitno je da nam trebaju kvalitetni sistemi PVO tipa S300PMU2/3, koji bi bili zasticeni mrezom Neva, Kubova i Pancira i radara...

Da zapocnemo raspravu

pre 10 godina

Ovo na slici je engleski helikopter linx! Mislim da ce pre da nabave borbene helikoptere jer nam to fali,transportni nam ne fale! Zalosno je samo sto je prethodna vlast dala u muzej upotrebljive visenamske helikoptere kamov!

dinosaurus jr

pre 10 godina

@sinko

u principu se slazemo osim u sledecem.
"Zato jer nema para i taj helikopter treba da nosi i kontejner sa raketama, i kontejner sa vodom i povredjene."
Jeste da je helikopter multipraktik sprava, ali kako rece jedan nas politicar -"Dont mix grandmothers and frogs".Kada se ovakva sluzba nalazi u okviru vojske ima samo spasilacku namenu ne i borbenu, tako je civilizovanim zemljama. Svako ima svoj zadatak, mesto i ulogu. Imate borbene jedinice za rat i spasilacke jedinice "za svaki dan". Sad, kad dotera cara do duvara, svasta se salje u rat.
"Zato jer vojska ima dovoljno pilota i mehanicara pa ne moraju da se placaju drugi"
Potpisali su ugovor sa Srbijom, Srbija im je platila skolu pa ona odlucuje gde ce ih poslati da rade, vojska ili vatrogasci-spasioci. Takva je drzavna sluzba, ako nekom smeta nek ide u privatnike. Gde su sve kao drzavni cinovnici sluzbovali Sremac i Nusic? (ovo vazi ako se ostvari utopija da postanemo uredjeno i odgovorno drustvo)
"Zato jer sve sto nije kod vojske nego u agencijama ili LS bude brzo devastirano, pokradeno a troskovi napumpani do apsurda"
A u vojsci sve to nije moguce i ne desava se? Nije nego, i za vojsku vazi isto kao i za ostale drzavne institucije.

Nego, nema od tog posla nista ako EU ne insistira da se trasa kojom nemacki turisti idu na more i turska radna snaga u zavicaj ne uredi i ne bude bezbednija i sigurnija. Pod uslovom da "autoput" zavrsimo pre roka.

Goki

pre 10 godina

Helikopteri nam trebaju ali zasto ruski kad su oni najne-efikasbiji na svetu, stalno padaju. Ako uzimas uzmi nesto sta valja a ne rusko staro gvodze sto leti.

koleM

pre 10 godina

Oladite malo. Ajde da progutamo ovo za avione, kao da ne bi plaćali druge, ali da su nam helikopteri nephodni nisu. Ima 1000 potrebnijih a jeftinijih stvari. Krenulo par njih ovde i propagandu i lupaju pluseve sebi, verovatno bi njima dopali na upotrebu. Da rade negde gde treba da se stvore pare čisto sumnjam da bi tako razmišljali.

md

pre 10 godina

za razlku od ovih krntija migova, ruski helikopteri su korisni i izdrzljivi.
a da ima pameti umesto tehnoloskog rusofilstva,umesto ruskih krntija aviona bolje da smo kupili borbene helikoptere apache. a za sluzbenu kontrolu neba koristili remontovane migove 21

Ponovo pljacka poreskih obveznika

pre 10 godina

Stizu NAM ??? Znaci i meni ? Ne meni ne stizu nikakvi helikopteri ali mi stize veci porez na stan veci PDV, visa cena struje, stize i veca beda. A rusofile i zaljubljenike u oruzje bih molio da ako im se helikopteri i migovi toliko svidjaju neka ih sami kupe, neka ih ne finansiraju iz mog praznog dzepa !

Pera Lozac

pre 10 godina

Ne mogu da verujem. Nema para za skole, bolnice i penzije. Sve se raspada. Ogromne rupe u budzetu. Deficit sve veci. A mi kupujemo vojne helikoptere i avione.

Nik

pre 10 godina

Dokle god postoje rusofili u Srbiji, nikad necemo uci u NATO !!!
(nss, 16. jul 2013 10:56)

Misli dokle god MOZGA, zdrave pameti i samopostovanja postoji u Srbiji, bez obzira da li je neko rusofil(ne znam ni sta to znaci!?) i neki drugi ***fil :) ...

Владимир

pre 10 godina

Још ни авионе нисмо купили, а већ хеликоптери стижу...
- У једној реченици рад ове Владе. Сад ће, само што није.

Ено им Дом ваздухоплвства у Земуну пун пилота који су се уцрвили изигравајући ћате и пискарала, оћоравели бленући у радарске мониторе, подгојени једући масну храну у кантини... Све само не лете. Нема горива за један круг око Батајнице, ни за ремонт Мигова21, а камоли куповина хеликоптера...

sdf

pre 10 godina

Igor Ivanovich Sikorsky koji je Rus se smatra ocem helihoptera. Americki Black hawk helihopter ima puno ime Sikorsky UH-60 Black Hawk i proizvodi ga firma Sikorsky Aircraft.
Mil Mi-26 je najveci helihopter na kugli zemaljskoj, i opet ga prave Rusi. Tako da znaju oni zanat.

Peter

pre 10 godina

@Goki: Molim te nam objasni sta termin "najne-efikasbiji" znaci? Da li si podjednako strucan za oblast o kojoj se govori kao sto si za srpski jezik?

Hogar

pre 10 godina

Ma sve je to lepo...i helihopteri i S-300...i MIG-ovi,nego gde da nađemo vojsku?Nekada se znalo-Muškarac se postaje tek po odlasku u vojsku.Danas mladići poneseni pričom o demokratiji,Evropi i još koječemu držrći u svojim nežnim ručicama smartfon ne razmišljaju o trenutku koji niko ne želi ali se o njemu mora razmišljati..RAT !.Puno je neprijatelja oko nas,a do kraja godine najavljuje se i formiranje vojske Kosova.To naravno ne znači rat ali ....svakim danom se možemo uveriti šta se od Srbije očekuje.Očekuje se da se polako "topi"....kao kocka šećera.A da nemamo prijatelje to se vidi i iz poslednjeg gesta Francuza...koji se inače smatraju Srpskim prijateljima!!!Zamislite šta razmišljaju tek ovi ostali!?Zbog svega toga Srbija mora imati aktivno služenje vojnog roka,(a s obzirom da nataliteta skoro nema),onda ga treba uvesti i za žensku populaciju...baš kao i u Izraelu.

Caki

pre 10 godina

@Goki

Nisam rusofil daleko od toga ali zar nisu ameri u fazi kupovine 30 ruskih Mi-17 helikoptera (za potrebe u Avganistanu), sa sve tehnickom podrskom. Njima deluju ok.

BOKI

pre 10 godina

Nabavka 10-12 novih helikoptera Mi-17 bila bi najpametnija investicija Vojske i drzave Srbije u poslednjih 15 godina.
Em ih koristis za transport, em kad su poplave, em kad krenu pozari...
Dokazano robusni, ove helikoptere kupuju i Amerikanci za svoje potrebe u Avganistanu, gde se pre svega ceni kvalitet, a ne fensi elektronika.

Brale

pre 10 godina

Za razliku od novih migova i suhoja ovo nam zaista treba. I za vojsku i za vanredne situacije i za pomoć na auto-putu...odličan helikopter.

Da zapocnemo raspravu

pre 10 godina

Ovo na slici je engleski helikopter linx! Mislim da ce pre da nabave borbene helikoptere jer nam to fali,transportni nam ne fale! Zalosno je samo sto je prethodna vlast dala u muzej upotrebljive visenamske helikoptere kamov!

Sinko

pre 10 godina

Helikoptere je trebalo davno kupiti. Za vrednost jednog lovackog aviona moze da se kupi od 3 pa do cak 5 visenamenskih helikoptera. Srbija bi trebalo da ima bar 20 komada. Za razliku od lovackih aviona koji samo sluze za peglanje vazduha i trosenje para, helikopter je korisan u vise namena, a u slucaju elementarnih nepogoda nezamenljiv. I bogate privatnike bi trebalo stimulisati da kupe helikoptere mesto jahti, takve masine drzava uvek moze rekvivirati u slucaju potrebe, mada normalnim ljudima to nije ni potrebno, npr. za vreme poplava u San Francisku glumac Shon Pen je doleteo svojim helikopterom i par dana spasavao ljude sa krovova.

Sinko

pre 10 godina

'Goki' ruski transportni helikopteri su pouzdani i jednostavni. Prakticno kao leteci traktori. Koriste su u preko 50 zemalja na svetu, cak i u SAD. Cesto padaju jer ih je proizvedeno oko 15 000 komada, maltene kao svih ostalih zajedno, takodjer u zemljama treceg sveta se jako slabo i nestrucno odrzavaju, tako da se moze reci da su vrlo pouzdani, a s obzirom na cenu bez konkurencije.

fyi

pre 10 godina

@Goki: Pada mnogo toga, samo se o nekima redovno javlja, a o nekima se mnogo i ne prica. U principu, najvazniji su odrzavanje, vremenski i terenski uslovi upotrebe i obucenost pilota. Generalno, Mil i Kamov helikopteri spadaju medju najbolje helikoptere u svetu i koriste se za vojne ili civilne namene u preko 100 zemalja sveta, izmedju ostalog u Kini, Kanadi, SAD, Turskoj, Meksiku, Poljskoj, Svajcarskoj, Belgiji, JAR, Brazilu, Japanu itd. Nekim zemaljama sigurno nije bilo lako da se odluce da uzmu ruske helikoptere, ali kvalitet i potrebe su nadjacale njihove politicke ambicije.

dinosaurus jr

pre 10 godina

Naslov nema veze sa sustinom clanka,a bacio je mnoge komentatore u vatru.
Vodi se besmislena rasprava dva tabora oko "mozda nabavke" nekakvih letecih masina. Promasili ste temu, nisu bitni "вертолеты", bitno je to sto nemamo vazdusnu sluzbu koja bi pomagala unesrecenima bilo da su u pitanju elementarne nepogode, pozari ili saobracajni udesi.

Umesto rasprave oko "mozda nabavke".
Zasto se insistira na vojnoj jedinici, zar nije logicno da to bude nova sluzba, prakticno novi korak Vatrogasaca-Spasioca? Insistiranje na vojnoj upravi je zaostalo i prevazidjeno.
Kakav je problem prebaciti vojne pilote i mehnicare na zadatke u novu drzavnu sluzbu van vojske? Oni svejedno rade za drzavu, a ne spori se i da vojska ima resurse da popravlja letelice u svojim pogonima.
Koje zadatke ce imati ta sluzba? Kako su poceli, bice to pre svastarenje nego ono sto nam treba, cuj komercijalne svrhe, mirovne misije...alo?
Da li je potrebno takve jedinice stacionirati na vojnim aerodromima? Zar ih ne treba postaviti tako da u svom radijusu leta ravnomerno pokrivaju oblast za koju su zaduzeni i po potrebi priskoce u pomoc susednoj jedinici? Novac se u Srbiji baca na gluposti a stedelo bi se na ovako vaznom sistemu.
Koliko je takvih jedinica dovoljno?
Kakva infrastruktura je potrebna za rad tih stanica?
Koje zdravstvene centre opremiti i osposobiti za sletanje helikoptera?
Gde i kako osposobiti i odabrati medicinske radnike za rad u takvoj sluzbi?

Leka

pre 10 godina

@goki
Ruske helikoptere koristi vise zapadnih zemalja, izmedju ostalog i Belgija i Svajcarska, a uskoro i Ameri u Avganistanu, jer su najizdrziviji. Osim toga je prvi na listi civilnih helikoptera, sa ubedljivo najvecim brojem poena:
http://www.aircraftcompare.com/rank/Top-10-Civil-Helicopters/7

que

pre 10 godina

Da ne bi svako iznosio svoju "istinu" i izmisljao "cinjenice", evo spiska zemalja koje koriste npr. Mi8/17 helikoptere i iz koga se vidi da samo taj tip helikoptera koristi blizu 80 zemalja sveta:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Mil_Mi-8/17_operators
Evo i informacije za Ka 27/32:
http://en.wikipedia.org/wiki/Kamov_Ka-27
Barem da se znaju cinjenice kada se govori o "krntijama" koje koristi vise od pola sveta.

blabojzna

pre 10 godina

Pošto svake godine ima sve više požara, pored helikoptera,bilo bi lepo nabaviti i par aviona za gašenje požara, koji bi mogli da se rentiraju po potrebi.

Zoki

pre 10 godina

Transportni helikopteri su pod okriljem vojske i u mnogim drugim zemljama, tako da ne vidim zašto ne bi i u Srbiji. I dalje s mogu koristiti u mirnodopske svrhe, kada to zatreba.
Srbiji trebaju i avioni i helikopteri. Nedavno je objavljena vest da je ostvaren rekordni broj preleta kroz vazdušni prostor, tako da će biti ostvaren i rekordni prihod, dosadašnji je bio preko 200 miliona dolara godišnje.
Nažalost, stičem utisak da se o ovim nabavkama samo priča, a da je jako malo zaista uređeno po tom pitanju.

Sinko

pre 10 godina

odgovor 'Dinosurus'-u:
Zasto se insistira na vojnoj jedinici?
--Zato jer nema para i taj helikopter treba da nosi i kontejner sa raketama, i kontejner sa vodom i povredjene.
--Zato jer vojska ima dovoljno pilota i mehanicara pa ne moraju da se placaju drugi
--Zato jer sve sto nije kod vojske nego u agencijama ili LS bude brzo devastirano, pokradeno a troskovi napumpani do apsurda
Koje zadatke ce imati ta sluzba?
--Prevoz unesrecenih do najblizeg zdravstvenog centra, gasenje pozara, dotur pomoci, potragu i spasavanje, postavljanje konstrukcija, prevoz spasilaca i na kraju prevoz trupa i raketiranje neprijatelja
Da li je potrebno takve jedinice stacionirati na vojnim aerodromima?
--Nije, potrebne su baze na 80-100Km (pola sata leta), 4-5 za Srbiju
Kakva infrastruktura je potrebna za rad tih stanica?
--Minimalna, u slucaju vojnih aerodroma nikakva.
Koje zdravstvene centre opremiti i osposobiti za sletanje helikoptera?
--Sto vise, to bolje, dovoljan je park u blizini bolnice i naravno strucni lekari.
Gde i kako osposobiti i odabrati medicinske radnike za rad u takvoj sluzbi?
--Prvenstveno na VMA, njima u timove treba dodati vatrogasce i pripadnike gorske sluzbe spasavanja (naravno dodatno obucene, npr. u Nemackoj gde to funkcionise decenijama)
Sve da ovo mimo helikoptera i kosta par miliona, to je nista jer samo jedan spasen zivot vredi preko miliona jer bi taj covek da pozivi toliko doprineo BDP zemlje

dinosaurus jr

pre 10 godina

@sinko

u principu se slazemo osim u sledecem.
"Zato jer nema para i taj helikopter treba da nosi i kontejner sa raketama, i kontejner sa vodom i povredjene."
Jeste da je helikopter multipraktik sprava, ali kako rece jedan nas politicar -"Dont mix grandmothers and frogs".Kada se ovakva sluzba nalazi u okviru vojske ima samo spasilacku namenu ne i borbenu, tako je civilizovanim zemljama. Svako ima svoj zadatak, mesto i ulogu. Imate borbene jedinice za rat i spasilacke jedinice "za svaki dan". Sad, kad dotera cara do duvara, svasta se salje u rat.
"Zato jer vojska ima dovoljno pilota i mehanicara pa ne moraju da se placaju drugi"
Potpisali su ugovor sa Srbijom, Srbija im je platila skolu pa ona odlucuje gde ce ih poslati da rade, vojska ili vatrogasci-spasioci. Takva je drzavna sluzba, ako nekom smeta nek ide u privatnike. Gde su sve kao drzavni cinovnici sluzbovali Sremac i Nusic? (ovo vazi ako se ostvari utopija da postanemo uredjeno i odgovorno drustvo)
"Zato jer sve sto nije kod vojske nego u agencijama ili LS bude brzo devastirano, pokradeno a troskovi napumpani do apsurda"
A u vojsci sve to nije moguce i ne desava se? Nije nego, i za vojsku vazi isto kao i za ostale drzavne institucije.

Nego, nema od tog posla nista ako EU ne insistira da se trasa kojom nemacki turisti idu na more i turska radna snaga u zavicaj ne uredi i ne bude bezbednija i sigurnija. Pod uslovom da "autoput" zavrsimo pre roka.

neba

pre 10 godina

Kupovina helikoptera je jos i najpametnija investicija, sto se vojske tice...
Posebno familije Mi17/171. Samo treba da se kupe sa adekvatnom opremom, kako bi mogli da se koriste nocu, tokom oluja...
A lovacka aviojacija, za potrebe PVOa, tj - obezbedjivanja vazd. prostora moze da se uradi i sa 10tak jefinijih aviona od Migova-29.
Naravno, nepobitno je da nam trebaju kvalitetni sistemi PVO tipa S300PMU2/3, koji bi bili zasticeni mrezom Neva, Kubova i Pancira i radara...