Ponedeljak, 17.06.2013.

11:56

Ove škole proizvode milijardere

Hrvatski portal business.hr objavio je listu 10 univerziteta na kojima je diplomiralo najviše milijardera.

Izvor: business.hr

Ove škole proizvode milijardere IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Jelena

pre 10 godina

@ elitne skole u Americi,
I ti zasluzujes doktorat, bez ikakve provere. Iz nepoznavanja stvarnog stanja stvari. I iz predrasuda.

Programer

pre 10 godina

Diplomirao informatiku na Univerzitetu Singidunum, kao freelancer trenutno ubijam mesečno malo manje od 2000 €. Profesori bukvalno na raspolaganju 24h, odgovaraju na mejl u pola noći. Svaka preporuka! ETF, FON, FTN i ekipa imaju zastareli program, nikada ih ne bi upisao.

NikNik

pre 10 godina

@ Mislilac MIT je skup zato sto je elitna skola, zato sto najbolji svetski profesori tamo predaju, zato sto je potraznja ogromna, i zato sto osim ako ti tata nije njohov super sponzor moras da budes neverovatno pametan da bi upao tamo. Ne svidja mi se ton puno komentara ovde koji potcenjavaju ceo taj sistem i njihov rad. Niko nama nije kriv sto nam je sistem vrednosti naopak i sto svi gledaju da zbrisu, a ovi pametni sto nisu dovoljno snalazljivi ili hrabri onda likuju. Nasi obrazovanje je jos uvek u osamdesitim godinama na zalost.

Veliki brat

pre 10 godina

U USA su zakonite mnoge stvari koje kod nas nisu. Npr. da plaćate nekome da lobira za vas u Senatu ili Kongresu.

Slično, najcenjeniji privatni (a i neki državni) univerziteti nude mogućnost da neko ko je ostao ispod "crte" ipak upiše željeni univerzitet, ali mora da plati - npr. 5.000.000$.

I to je kod njih sasvim OK.


Drugo, od tih milijardera većina je završila neke biznise i sl., što može završiti svaka šuša uz malo truda.

Gledao sam jedan dokumentarac, ne sećam se uvezi čeka, ali u jednom delu su pričali sa jednim studentom sa Berklija, koji je na pitanje "da li je teže njemu ili njegovim roditeljima?" odgovorio da je teže njemu, jer on mora da uči fiziku dok su njegovi roditelji na jedrenju na Bahamima!!!

Znači, iako je dete bogatih roditelja, ne mora značiti da je lenčuga, neintelignetnan, i da neće da uči. Čak i kod nas ima takvih izuzetaka, pa što ne bi i tamo.


Što se tiče Harvarda, to je univerzitet sa najviše donacija, pre godinu-dve je bilo kumulativno oko 36.000.000.000$ (uključujući i donaciju u opremi, zgradama itd.).
Poenta je da imaju pravilo po kome se, ako jedonacija u novcu, svake godine može trošiti najviše 5% (da, PET PROCENATA) iste.

A kod nas, čim fakulteti dobiju neki novac, to ode na proslave, veselja, kojekakve konferencije gde se prezentuju radovi nivoa seminarskog itd.


I tamo su laboratorije otvorene preko celog dana, a kod nas ne možete da pohvatate kad su profani na faksu!

Amelie

pre 10 godina

@ elitne skole u Americi

Iznosis jako subjektivno glediste. Bas me interesuje koliko je nobelovaca (ne ukljucujuci nagradu za mir :D) se skolovalo na tim elitnim skolama gde studenti pojima nemaju, a koliko na balkanskim univerzitetima. Ili koliko je fanstasticnih otkrica bitnih za covecanstvo nastalo gde. Sto se tice radne etike to je smesno i porediti.

Kao sto neko rece kod nas prvo postanes milioner pa onda dobijes diplomu; i uspeh se meri da sto ranije odes van u sto bolju skolu. O osecanju vracanja niko ni ne razmislja. I dok uspesni u Americi doniraju obrazovnim ustanovama gde su se skolovali, u mojoj rodnoj grudi svak gleda da sto vise otme od drzave- prigrabi sebi, a kad nesto stekne, da stekne jos i vise- nikad se ne zna, rezerve treba praviti (za sebe, svoju decu, unuke itd). I dok (na jednom fakultetu u Bg koji 'poznajem') studenti nemaju normalne klupe da sede, javni kompjuteri su nepostojeci, bitno je da generacije kupe poklon profesoru (sto sam i sama zgresila kukala :D) umesto da doniraju da se sta koliko toliko promeni za buduce generacije koje umesto da imaju modernije uslove u sve ruiniranijim zdanjima uce.

krivljenje stvarnosti

pre 10 godina

Opet tupave vesti koje su još tuplje prenete. Nigde ne piše da su ovi stvorili milijarde zahvaljujući fakultetu.
Istina je "malo" drugačija - mame i tate su milioneri i milijarderi, a ove "specijalne" škole su deo buržoaskog uređenja koje im pomaže da to i ostanu, bar još 18 generacija.

FORBES MAGAZINE

pre 10 godina

Ako otvorite bilo koji FORBES casopis...najbogatiji ljudi nisu ni zavrsili fakultet Bill Gates, Zuckerberg, Richard Branson, Steve Jobs itd........a da ne pricam za Hollywood bogatase I muzicare vecina nisu zavrsili ni srednju skolu !!!! Za Srbiju i ne pricam, vec se zna!

elitne skole u Americi

pre 10 godina

U ovim skolama se srecu i upoznaju deca milionera. Pre braka obe strane odmere koliko je ko bogat. Uspeh tu uopste nije vazan jer ce svi imati odlican uspeh. Sustina ovih skola je da se bogataska deca povezu i da postanu clanovi kluba svojih roditelja koji se pobrinu za njihovu milijardersku buducnost. Njih karakterisu ponasanje i maniri a ne znanje. Njihov je onaj koji se ponasa i radi kao oni, a ne onaj koji nesto zna. Ako se i desi da neko od njih doktorira, skola ce se potruditi da njihova komisja odbaci sve optuzbe da je doktorat bio plagijat. Ako neki sirotiji autsajder i zaluta u ovu skolu, on nikad nece biti primljen u ovo drustvo. Tako je u Americi. U Francuskoj je nesto bolje jer elita ipak mora da polaze neke testove da bi dokazala da je elita. To je dovoljno da dobije elitni posao, ali to ne znaci i da ce nesto korisno da radi.

Ona

pre 10 godina

Off topic

@(The_Thinker, 17. jun 2013 17:57)

Ako studiras elektrotehniku na MIT je kao istrazivac radila Beogradjanka Marija Ilic. Sada je profesor na drugom Univerzitetu. http://users.ece.cmu.edu/~milic/

Mozda to o cemu sanjas i nije nedostizno.


@Marka

Slazem je da je gore kad losi momci imaju visoke skole, FBI i CIA su oznojili g*** sa u duelu ruskom mafijom, nakon rada sa raznim analfabetima.

PPFUUB

pre 10 godina

Jednog dana se nadam da ce moci i nasi Univerziteti da se pohvale tim rezultatima. Ali sam svestan da ce privatni biti na tij listi, jer koliko god pljuvali po njima oni koji imaju neke apsurdne predrasude i prepuataju se stereotipima, moraju da shvate da odredjeni privatni fakulteti daju vece znanje nego drzavni.

The_Thinker

pre 10 godina

Studiram na Fakultetu Tehnickih Nauka u NS i velika mi je zelja da odem na MIT(Massachusetts Institute of Technology) i provedem tamo jedan semestar, cisto da vidim sta oni rade, kako rade, iz cega uce, kako uce...
Jednostavno me zanima sta je tu tako skupo i sta ih cini tako dobrim? :)

Džoni

pre 10 godina

Kod nas to ide obrnutim redom! Prvo "steknu" milione pa onda "obrazovanje" na našim prestižnim sega mega fakultetima! Kad se posle podvuče crta to je to i diploma i lova i zavidno mesto u društvu! Srbija je to brale!

Marko

pre 10 godina

@Ona, 17. jun 2013 15:49
"Sta god u zivotu radio od popa do kriminalca, nije isto ako si tikva ili ako imas mozga".

Naravno da nije isto. Gore je ako imas mozga. Uspesniji si u zlu koje cinis. To je kao ono "bolje glup a lenj nego glup a vredan - manje ces da zabrljas". Isto tako "bolje zao a lenj i glup, nego zao a pametan, vredan i ambiciozan". Zlo je zlo. To sto je podrzano i sa odlaskom u pozoriste, visokom inteligencijom i radnim navikama, znaci samo da ce zlikovac biti uspesniji i da ce se zlocini teze otkriti.

O kulturi Srba i Rusa ne treba trositi reci. Sisaju nas kako stignu.

Amelie

pre 10 godina

Godina na Harvardu kosta oko $60k.
http://www.gse.harvard.edu/admissions/financial_aid/tuition/

Harvard nije najskuplji univerzitet sto se studiranja tice- dosta cak i malih koledza kosta isto toliko, ali na Harvard NE MOZE svako da se upise sve i da zeli da plati skolarinu iz dzepa. Visoki akademski kriterijumi prilikom selekcije postoje, i ogorman je uspeh studirati na tako prestiznom mestu. Deca koja imaju bogate roditelje obicno imaju vecu sansu za upis, jer se od malih nogu spremaju za uspesne karijere, idu u najbolje skole imaju prilike za ljetnje prakse (grade CV od 'malih nogu'), vannastavne aktivnosti, prvatne casove itd. Medjutim, Harvard kao i vecina drugih skola, bar u Americi, uzece bilo kog kandidata koji pokaze nadprosecne rezultate bez obzira na materijalnu situaciju individue, i dobice ili potpunu ili parcijalnu stipendiju tj besplatno skolovanje.

Marko

pre 10 godina

Srpski ovde, onde, tuda svuda, a medju ruskima mnogi su zavrsili ozbiljne skole. Dobar deo ruskih milijardera ima jevrejsko poreklo. U tim porodicama se do obrazovanja uvek drzalo, ma gde ziveli. Pokojni Berezovski je bio doktor matematike. I ruski politicari i diplomati imaju ozbiljne skole. Ideologija i mentalitet su jedno, znaje je nesto drugo. Samo mi to nikad necemo nauciti.
(Ona, 17. jun 2013 13:04)

Da da, Ruski milijarderi postali milijarderi zato sto su obrazovani. E boljeg vica nisam cuo davno. A da, Jevreji su - to znaci da mora da su i posteni :))))). Nosim gajbice, kopam rovove, pljackam drzavnu imovinu.

Mica, Stanishic, Domazet - grobari srpske prosvete i privrede

pre 10 godina

Chek, chek, a gde su srpski privatni "univerziteti" koji sve u 16 shtancuju diplome, mastere i doktorate nashim nebrojenim akademskim, moralnim i intelektualnim gromadama?! SinTiDuduk, cerka Sega-Mega, a shvalerka - Metropolitenka. :D

Ona

pre 10 godina

@Marko

Nigde nije recno da su oni postali to sto jesu zato sto su obrazovani, odgovor je bio na pitanje gde su skolovani ruski i srpski tajkuni. Ruski ipak imaju malo vise stofa. Ja nisam rusofil, ali od ovde dezurnih imam mnogo vise znanja o njihovoj nauci i kulturi.
Sta god u zivotu radio od popa do kriminalca, nije isto ako si tikva ili ako imas mozga. Nas je upropastilo to sto su nam svi od politicara do kriminalaca sa blago psprdnim odnosom prema znanju. Pre nego sto se pocne sa jeftinim antisemitizmom, Jevreji su narod kod koga se kult obrazovanja vrlo cenio kroz vekove. Mnogo cuvenih naucnika ima jevrejsko poreklo.

Master Diploma

pre 10 godina

Mozes da zavrsis od ovih koji hoces ali ako nemas kliker za biznis nista ne pomaze. Fakulteti ne daju i taj kliker.A od tih koji su zavrsili i postali milijarderi nisu dosli na njih kao sirotani. Vec su imali podlogu.. Godina na Harvardu kosta 150 hiljada dolara ako ti fakultet ne omoguci studiranje na drugi nacin

Petar

pre 10 godina

Te škole upisuju milijarderi, što smatram pametnim. Kod nas milijarderi i milioneri upisuju megatrendove i slične prodavnice diploma

dipl. ing.

pre 10 godina

Kao i sve drzavno, kod nas i fakulteti sluze najvise interesnim grupama da sticu nelegalni ili polulegalno neke pare, obrazovanje im je poslednja rupa na svirali. Evo primera: ja sam dipl. gradjevinski inzenjer, projektant konstrukcija sa privatnom firmicom. Glavni konkurenti za ovo malo posla u Srbiji su profesori sa gradjevinskog fakulteta, kojima nije dovoljno sto zloupotrebljavaju ugled institucije u kojoj rade, potpisuju se cak na projektima kao prof. dr, nego nemaju nikakvog troska poslovanja, sve, ama bas sve, im mi koji placamo porez od naseg rada placamo, kabinet u kome rade, fotelju u kojoj sede, njegovu platu i platu asistenata koji saradjuju na poslu, cak i skolovanje studenata koje angazuju na tim privatnim poslovima itd. Dok se ja dovijam i koristim piratski softweare, jer nemogu da zaradim za legalni, oni lepo koriste najnoviji legalni softweare, koji smo im mi platili. Neki cak imaju i svoje privatne gradjevinske firme i u njoj se predstavljaju kao prof. dr. Na katedru su dosli vecinom preko rodjackih ili kumovskih ili politickih veza. Zato ne mozes nkada da ih nadjes na fakultetu, dok na pomenutim univerzitetima moze student da u pola noci pozove asistenta ako mu treba. Nije ni cudo sto nasih univerziteta nema na cuvenoj listi najboljih 100, mozda ga ima na dnu neke liste prvih 10000.
Dobro je primetio neko, a ko od nasih tzv, bisnismena ima fakultetsku diplomu.

Milan

pre 10 godina

Jedina razlika izmedju americkih milijardera i nasih i ruskih, je sto mi u procesu tranzicije kasnimo jedno 50-100 godina.. Tamo su pradedovi i dedovi ovih danasnjih milijardera koji pohadjaju vecinu ovih skola zaradili novac na mufte, uglavnom kriminalom i malverzacijama nekih 20ih godina proslog veka do perioda ratova, dok su nasi i ruski to postali padom komunizma i procesom tranzicije i "postenih" privatizacija drzavnih imovina (srazmerno velicinama zemalja i prirodnih bogastava nasi su postali milioneri a ruski milijarderi).
Danas deca istih tih nasih i ruskih postenjacina pohadja ili razmislja da upise bas ove gore pomenute skole jer ako nemate novac sansa da upadnete na Yale ili Harvard se meri u promilima.. Mada u nasem mentalitetu stoji i ona deviza "Imam pare, sta ce mi skola - "radicu" kod tate u jednoj od 55 kompanija" tako da nisam siguran koliki cemo doprinos dati ovoj listi u narednim decenijama koje predstoje..

Dorijan

pre 10 godina

a nakon sto postanu milijarderi, oduze se svojim univerzitetima tako sto im poklone laboratorijsku zgradu, koja se nazove po njima, ili profesorsko mesto.

koliko kod nas "bogati" ulazu u univerzitet? Komunisti su ga samo opljackali, Matica Srpska jos i danas nije dobila nazad sve sto joj pripada.

Medjutim, to je u Srbiji sve sizifov posao. Postala je tradicija da svi kvalitetni nakon fakulteta napuste zemlju.

Zar nije zalosno kad je merilo uspesnosti mladih Srbije, da sa sto manje godina napuste istu?

Razmislite o tome.

Pitanje

pre 10 godina

Koliko ih je postalo milijarderi nakon školovanja i zahvaljujući tome, a koliko ih se tu školovalo jer su im roditelji već bogati pa su postali milioneri po osnovi nasledstva porodičnog bogatstva ili poslova.

Ona

pre 10 godina

@Milan, Nis

Srpski ovde, onde, tuda svuda, a medju ruskima mnogi su zavrsili ozbiljne skole. Dobar deo ruskih milijardera ima jevrejsko poreklo. U tim porodicama se do obrazovanja uvek drzalo, ma gde ziveli. Pokojni Berezovski je bio doktor matematike. I ruski politicari i diplomati imaju ozbiljne skole. Ideologija i mentalitet su jedno, znaje je nesto drugo. Samo mi to nikad necemo nauciti.

bivsi milijarder

pre 10 godina

Univerzitet u Beogradu je iskolovao na desetine hiljada milijardera, samo se setite 1993. Druga stvar je sto su oni sve te milijarde olako procerdali na hleb, ulje i secer.

kataklizma kapitalizma

pre 10 godina

Ne postoji posteni milijarder.I tolike pare nisu napravili zahvaljujuci skoli nego na tudjoj muci.Na kraju krajeva cija to deca idu u navedene skole?!

Milosav Jovandić

pre 10 godina

Kod nas je najpoznatiji Univerzitet privredne akademije u Novom Sadu, kod njih je na "tajnom zadatku" boravio i školovao se jedan predsednik Srbije.
Da je bogat zna se, je li milajarder čuće se.

bivsi milijarder

pre 10 godina

Univerzitet u Beogradu je iskolovao na desetine hiljada milijardera, samo se setite 1993. Druga stvar je sto su oni sve te milijarde olako procerdali na hleb, ulje i secer.

Milosav Jovandić

pre 10 godina

Kod nas je najpoznatiji Univerzitet privredne akademije u Novom Sadu, kod njih je na "tajnom zadatku" boravio i školovao se jedan predsednik Srbije.
Da je bogat zna se, je li milajarder čuće se.

Pitanje

pre 10 godina

Koliko ih je postalo milijarderi nakon školovanja i zahvaljujući tome, a koliko ih se tu školovalo jer su im roditelji već bogati pa su postali milioneri po osnovi nasledstva porodičnog bogatstva ili poslova.

Ona

pre 10 godina

@Milan, Nis

Srpski ovde, onde, tuda svuda, a medju ruskima mnogi su zavrsili ozbiljne skole. Dobar deo ruskih milijardera ima jevrejsko poreklo. U tim porodicama se do obrazovanja uvek drzalo, ma gde ziveli. Pokojni Berezovski je bio doktor matematike. I ruski politicari i diplomati imaju ozbiljne skole. Ideologija i mentalitet su jedno, znaje je nesto drugo. Samo mi to nikad necemo nauciti.

Amelie

pre 10 godina

Godina na Harvardu kosta oko $60k.
http://www.gse.harvard.edu/admissions/financial_aid/tuition/

Harvard nije najskuplji univerzitet sto se studiranja tice- dosta cak i malih koledza kosta isto toliko, ali na Harvard NE MOZE svako da se upise sve i da zeli da plati skolarinu iz dzepa. Visoki akademski kriterijumi prilikom selekcije postoje, i ogorman je uspeh studirati na tako prestiznom mestu. Deca koja imaju bogate roditelje obicno imaju vecu sansu za upis, jer se od malih nogu spremaju za uspesne karijere, idu u najbolje skole imaju prilike za ljetnje prakse (grade CV od 'malih nogu'), vannastavne aktivnosti, prvatne casove itd. Medjutim, Harvard kao i vecina drugih skola, bar u Americi, uzece bilo kog kandidata koji pokaze nadprosecne rezultate bez obzira na materijalnu situaciju individue, i dobice ili potpunu ili parcijalnu stipendiju tj besplatno skolovanje.

kataklizma kapitalizma

pre 10 godina

Ne postoji posteni milijarder.I tolike pare nisu napravili zahvaljujuci skoli nego na tudjoj muci.Na kraju krajeva cija to deca idu u navedene skole?!

The_Thinker

pre 10 godina

Studiram na Fakultetu Tehnickih Nauka u NS i velika mi je zelja da odem na MIT(Massachusetts Institute of Technology) i provedem tamo jedan semestar, cisto da vidim sta oni rade, kako rade, iz cega uce, kako uce...
Jednostavno me zanima sta je tu tako skupo i sta ih cini tako dobrim? :)

dipl. ing.

pre 10 godina

Kao i sve drzavno, kod nas i fakulteti sluze najvise interesnim grupama da sticu nelegalni ili polulegalno neke pare, obrazovanje im je poslednja rupa na svirali. Evo primera: ja sam dipl. gradjevinski inzenjer, projektant konstrukcija sa privatnom firmicom. Glavni konkurenti za ovo malo posla u Srbiji su profesori sa gradjevinskog fakulteta, kojima nije dovoljno sto zloupotrebljavaju ugled institucije u kojoj rade, potpisuju se cak na projektima kao prof. dr, nego nemaju nikakvog troska poslovanja, sve, ama bas sve, im mi koji placamo porez od naseg rada placamo, kabinet u kome rade, fotelju u kojoj sede, njegovu platu i platu asistenata koji saradjuju na poslu, cak i skolovanje studenata koje angazuju na tim privatnim poslovima itd. Dok se ja dovijam i koristim piratski softweare, jer nemogu da zaradim za legalni, oni lepo koriste najnoviji legalni softweare, koji smo im mi platili. Neki cak imaju i svoje privatne gradjevinske firme i u njoj se predstavljaju kao prof. dr. Na katedru su dosli vecinom preko rodjackih ili kumovskih ili politickih veza. Zato ne mozes nkada da ih nadjes na fakultetu, dok na pomenutim univerzitetima moze student da u pola noci pozove asistenta ako mu treba. Nije ni cudo sto nasih univerziteta nema na cuvenoj listi najboljih 100, mozda ga ima na dnu neke liste prvih 10000.
Dobro je primetio neko, a ko od nasih tzv, bisnismena ima fakultetsku diplomu.

Dorijan

pre 10 godina

a nakon sto postanu milijarderi, oduze se svojim univerzitetima tako sto im poklone laboratorijsku zgradu, koja se nazove po njima, ili profesorsko mesto.

koliko kod nas "bogati" ulazu u univerzitet? Komunisti su ga samo opljackali, Matica Srpska jos i danas nije dobila nazad sve sto joj pripada.

Medjutim, to je u Srbiji sve sizifov posao. Postala je tradicija da svi kvalitetni nakon fakulteta napuste zemlju.

Zar nije zalosno kad je merilo uspesnosti mladih Srbije, da sa sto manje godina napuste istu?

Razmislite o tome.

Petar

pre 10 godina

Te škole upisuju milijarderi, što smatram pametnim. Kod nas milijarderi i milioneri upisuju megatrendove i slične prodavnice diploma

Ona

pre 10 godina

@Marko

Nigde nije recno da su oni postali to sto jesu zato sto su obrazovani, odgovor je bio na pitanje gde su skolovani ruski i srpski tajkuni. Ruski ipak imaju malo vise stofa. Ja nisam rusofil, ali od ovde dezurnih imam mnogo vise znanja o njihovoj nauci i kulturi.
Sta god u zivotu radio od popa do kriminalca, nije isto ako si tikva ili ako imas mozga. Nas je upropastilo to sto su nam svi od politicara do kriminalaca sa blago psprdnim odnosom prema znanju. Pre nego sto se pocne sa jeftinim antisemitizmom, Jevreji su narod kod koga se kult obrazovanja vrlo cenio kroz vekove. Mnogo cuvenih naucnika ima jevrejsko poreklo.

Milan

pre 10 godina

Jedina razlika izmedju americkih milijardera i nasih i ruskih, je sto mi u procesu tranzicije kasnimo jedno 50-100 godina.. Tamo su pradedovi i dedovi ovih danasnjih milijardera koji pohadjaju vecinu ovih skola zaradili novac na mufte, uglavnom kriminalom i malverzacijama nekih 20ih godina proslog veka do perioda ratova, dok su nasi i ruski to postali padom komunizma i procesom tranzicije i "postenih" privatizacija drzavnih imovina (srazmerno velicinama zemalja i prirodnih bogastava nasi su postali milioneri a ruski milijarderi).
Danas deca istih tih nasih i ruskih postenjacina pohadja ili razmislja da upise bas ove gore pomenute skole jer ako nemate novac sansa da upadnete na Yale ili Harvard se meri u promilima.. Mada u nasem mentalitetu stoji i ona deviza "Imam pare, sta ce mi skola - "radicu" kod tate u jednoj od 55 kompanija" tako da nisam siguran koliki cemo doprinos dati ovoj listi u narednim decenijama koje predstoje..

krivljenje stvarnosti

pre 10 godina

Opet tupave vesti koje su još tuplje prenete. Nigde ne piše da su ovi stvorili milijarde zahvaljujući fakultetu.
Istina je "malo" drugačija - mame i tate su milioneri i milijarderi, a ove "specijalne" škole su deo buržoaskog uređenja koje im pomaže da to i ostanu, bar još 18 generacija.

Mica, Stanishic, Domazet - grobari srpske prosvete i privrede

pre 10 godina

Chek, chek, a gde su srpski privatni "univerziteti" koji sve u 16 shtancuju diplome, mastere i doktorate nashim nebrojenim akademskim, moralnim i intelektualnim gromadama?! SinTiDuduk, cerka Sega-Mega, a shvalerka - Metropolitenka. :D

Master Diploma

pre 10 godina

Mozes da zavrsis od ovih koji hoces ali ako nemas kliker za biznis nista ne pomaze. Fakulteti ne daju i taj kliker.A od tih koji su zavrsili i postali milijarderi nisu dosli na njih kao sirotani. Vec su imali podlogu.. Godina na Harvardu kosta 150 hiljada dolara ako ti fakultet ne omoguci studiranje na drugi nacin

Džoni

pre 10 godina

Kod nas to ide obrnutim redom! Prvo "steknu" milione pa onda "obrazovanje" na našim prestižnim sega mega fakultetima! Kad se posle podvuče crta to je to i diploma i lova i zavidno mesto u društvu! Srbija je to brale!

FORBES MAGAZINE

pre 10 godina

Ako otvorite bilo koji FORBES casopis...najbogatiji ljudi nisu ni zavrsili fakultet Bill Gates, Zuckerberg, Richard Branson, Steve Jobs itd........a da ne pricam za Hollywood bogatase I muzicare vecina nisu zavrsili ni srednju skolu !!!! Za Srbiju i ne pricam, vec se zna!

Marko

pre 10 godina

Srpski ovde, onde, tuda svuda, a medju ruskima mnogi su zavrsili ozbiljne skole. Dobar deo ruskih milijardera ima jevrejsko poreklo. U tim porodicama se do obrazovanja uvek drzalo, ma gde ziveli. Pokojni Berezovski je bio doktor matematike. I ruski politicari i diplomati imaju ozbiljne skole. Ideologija i mentalitet su jedno, znaje je nesto drugo. Samo mi to nikad necemo nauciti.
(Ona, 17. jun 2013 13:04)

Da da, Ruski milijarderi postali milijarderi zato sto su obrazovani. E boljeg vica nisam cuo davno. A da, Jevreji su - to znaci da mora da su i posteni :))))). Nosim gajbice, kopam rovove, pljackam drzavnu imovinu.

Veliki brat

pre 10 godina

U USA su zakonite mnoge stvari koje kod nas nisu. Npr. da plaćate nekome da lobira za vas u Senatu ili Kongresu.

Slično, najcenjeniji privatni (a i neki državni) univerziteti nude mogućnost da neko ko je ostao ispod "crte" ipak upiše željeni univerzitet, ali mora da plati - npr. 5.000.000$.

I to je kod njih sasvim OK.


Drugo, od tih milijardera većina je završila neke biznise i sl., što može završiti svaka šuša uz malo truda.

Gledao sam jedan dokumentarac, ne sećam se uvezi čeka, ali u jednom delu su pričali sa jednim studentom sa Berklija, koji je na pitanje "da li je teže njemu ili njegovim roditeljima?" odgovorio da je teže njemu, jer on mora da uči fiziku dok su njegovi roditelji na jedrenju na Bahamima!!!

Znači, iako je dete bogatih roditelja, ne mora značiti da je lenčuga, neintelignetnan, i da neće da uči. Čak i kod nas ima takvih izuzetaka, pa što ne bi i tamo.


Što se tiče Harvarda, to je univerzitet sa najviše donacija, pre godinu-dve je bilo kumulativno oko 36.000.000.000$ (uključujući i donaciju u opremi, zgradama itd.).
Poenta je da imaju pravilo po kome se, ako jedonacija u novcu, svake godine može trošiti najviše 5% (da, PET PROCENATA) iste.

A kod nas, čim fakulteti dobiju neki novac, to ode na proslave, veselja, kojekakve konferencije gde se prezentuju radovi nivoa seminarskog itd.


I tamo su laboratorije otvorene preko celog dana, a kod nas ne možete da pohvatate kad su profani na faksu!

elitne skole u Americi

pre 10 godina

U ovim skolama se srecu i upoznaju deca milionera. Pre braka obe strane odmere koliko je ko bogat. Uspeh tu uopste nije vazan jer ce svi imati odlican uspeh. Sustina ovih skola je da se bogataska deca povezu i da postanu clanovi kluba svojih roditelja koji se pobrinu za njihovu milijardersku buducnost. Njih karakterisu ponasanje i maniri a ne znanje. Njihov je onaj koji se ponasa i radi kao oni, a ne onaj koji nesto zna. Ako se i desi da neko od njih doktorira, skola ce se potruditi da njihova komisja odbaci sve optuzbe da je doktorat bio plagijat. Ako neki sirotiji autsajder i zaluta u ovu skolu, on nikad nece biti primljen u ovo drustvo. Tako je u Americi. U Francuskoj je nesto bolje jer elita ipak mora da polaze neke testove da bi dokazala da je elita. To je dovoljno da dobije elitni posao, ali to ne znaci i da ce nesto korisno da radi.

Amelie

pre 10 godina

@ elitne skole u Americi

Iznosis jako subjektivno glediste. Bas me interesuje koliko je nobelovaca (ne ukljucujuci nagradu za mir :D) se skolovalo na tim elitnim skolama gde studenti pojima nemaju, a koliko na balkanskim univerzitetima. Ili koliko je fanstasticnih otkrica bitnih za covecanstvo nastalo gde. Sto se tice radne etike to je smesno i porediti.

Kao sto neko rece kod nas prvo postanes milioner pa onda dobijes diplomu; i uspeh se meri da sto ranije odes van u sto bolju skolu. O osecanju vracanja niko ni ne razmislja. I dok uspesni u Americi doniraju obrazovnim ustanovama gde su se skolovali, u mojoj rodnoj grudi svak gleda da sto vise otme od drzave- prigrabi sebi, a kad nesto stekne, da stekne jos i vise- nikad se ne zna, rezerve treba praviti (za sebe, svoju decu, unuke itd). I dok (na jednom fakultetu u Bg koji 'poznajem') studenti nemaju normalne klupe da sede, javni kompjuteri su nepostojeci, bitno je da generacije kupe poklon profesoru (sto sam i sama zgresila kukala :D) umesto da doniraju da se sta koliko toliko promeni za buduce generacije koje umesto da imaju modernije uslove u sve ruiniranijim zdanjima uce.

Marko

pre 10 godina

@Ona, 17. jun 2013 15:49
"Sta god u zivotu radio od popa do kriminalca, nije isto ako si tikva ili ako imas mozga".

Naravno da nije isto. Gore je ako imas mozga. Uspesniji si u zlu koje cinis. To je kao ono "bolje glup a lenj nego glup a vredan - manje ces da zabrljas". Isto tako "bolje zao a lenj i glup, nego zao a pametan, vredan i ambiciozan". Zlo je zlo. To sto je podrzano i sa odlaskom u pozoriste, visokom inteligencijom i radnim navikama, znaci samo da ce zlikovac biti uspesniji i da ce se zlocini teze otkriti.

O kulturi Srba i Rusa ne treba trositi reci. Sisaju nas kako stignu.

PPFUUB

pre 10 godina

Jednog dana se nadam da ce moci i nasi Univerziteti da se pohvale tim rezultatima. Ali sam svestan da ce privatni biti na tij listi, jer koliko god pljuvali po njima oni koji imaju neke apsurdne predrasude i prepuataju se stereotipima, moraju da shvate da odredjeni privatni fakulteti daju vece znanje nego drzavni.

Ona

pre 10 godina

Off topic

@(The_Thinker, 17. jun 2013 17:57)

Ako studiras elektrotehniku na MIT je kao istrazivac radila Beogradjanka Marija Ilic. Sada je profesor na drugom Univerzitetu. http://users.ece.cmu.edu/~milic/

Mozda to o cemu sanjas i nije nedostizno.


@Marka

Slazem je da je gore kad losi momci imaju visoke skole, FBI i CIA su oznojili g*** sa u duelu ruskom mafijom, nakon rada sa raznim analfabetima.

NikNik

pre 10 godina

@ Mislilac MIT je skup zato sto je elitna skola, zato sto najbolji svetski profesori tamo predaju, zato sto je potraznja ogromna, i zato sto osim ako ti tata nije njohov super sponzor moras da budes neverovatno pametan da bi upao tamo. Ne svidja mi se ton puno komentara ovde koji potcenjavaju ceo taj sistem i njihov rad. Niko nama nije kriv sto nam je sistem vrednosti naopak i sto svi gledaju da zbrisu, a ovi pametni sto nisu dovoljno snalazljivi ili hrabri onda likuju. Nasi obrazovanje je jos uvek u osamdesitim godinama na zalost.

Programer

pre 10 godina

Diplomirao informatiku na Univerzitetu Singidunum, kao freelancer trenutno ubijam mesečno malo manje od 2000 €. Profesori bukvalno na raspolaganju 24h, odgovaraju na mejl u pola noći. Svaka preporuka! ETF, FON, FTN i ekipa imaju zastareli program, nikada ih ne bi upisao.

Jelena

pre 10 godina

@ elitne skole u Americi,
I ti zasluzujes doktorat, bez ikakve provere. Iz nepoznavanja stvarnog stanja stvari. I iz predrasuda.

kataklizma kapitalizma

pre 10 godina

Ne postoji posteni milijarder.I tolike pare nisu napravili zahvaljujuci skoli nego na tudjoj muci.Na kraju krajeva cija to deca idu u navedene skole?!

elitne skole u Americi

pre 10 godina

U ovim skolama se srecu i upoznaju deca milionera. Pre braka obe strane odmere koliko je ko bogat. Uspeh tu uopste nije vazan jer ce svi imati odlican uspeh. Sustina ovih skola je da se bogataska deca povezu i da postanu clanovi kluba svojih roditelja koji se pobrinu za njihovu milijardersku buducnost. Njih karakterisu ponasanje i maniri a ne znanje. Njihov je onaj koji se ponasa i radi kao oni, a ne onaj koji nesto zna. Ako se i desi da neko od njih doktorira, skola ce se potruditi da njihova komisja odbaci sve optuzbe da je doktorat bio plagijat. Ako neki sirotiji autsajder i zaluta u ovu skolu, on nikad nece biti primljen u ovo drustvo. Tako je u Americi. U Francuskoj je nesto bolje jer elita ipak mora da polaze neke testove da bi dokazala da je elita. To je dovoljno da dobije elitni posao, ali to ne znaci i da ce nesto korisno da radi.

PPFUUB

pre 10 godina

Jednog dana se nadam da ce moci i nasi Univerziteti da se pohvale tim rezultatima. Ali sam svestan da ce privatni biti na tij listi, jer koliko god pljuvali po njima oni koji imaju neke apsurdne predrasude i prepuataju se stereotipima, moraju da shvate da odredjeni privatni fakulteti daju vece znanje nego drzavni.

Marko

pre 10 godina

Srpski ovde, onde, tuda svuda, a medju ruskima mnogi su zavrsili ozbiljne skole. Dobar deo ruskih milijardera ima jevrejsko poreklo. U tim porodicama se do obrazovanja uvek drzalo, ma gde ziveli. Pokojni Berezovski je bio doktor matematike. I ruski politicari i diplomati imaju ozbiljne skole. Ideologija i mentalitet su jedno, znaje je nesto drugo. Samo mi to nikad necemo nauciti.
(Ona, 17. jun 2013 13:04)

Da da, Ruski milijarderi postali milijarderi zato sto su obrazovani. E boljeg vica nisam cuo davno. A da, Jevreji su - to znaci da mora da su i posteni :))))). Nosim gajbice, kopam rovove, pljackam drzavnu imovinu.

krivljenje stvarnosti

pre 10 godina

Opet tupave vesti koje su još tuplje prenete. Nigde ne piše da su ovi stvorili milijarde zahvaljujući fakultetu.
Istina je "malo" drugačija - mame i tate su milioneri i milijarderi, a ove "specijalne" škole su deo buržoaskog uređenja koje im pomaže da to i ostanu, bar još 18 generacija.

Mica, Stanishic, Domazet - grobari srpske prosvete i privrede

pre 10 godina

Chek, chek, a gde su srpski privatni "univerziteti" koji sve u 16 shtancuju diplome, mastere i doktorate nashim nebrojenim akademskim, moralnim i intelektualnim gromadama?! SinTiDuduk, cerka Sega-Mega, a shvalerka - Metropolitenka. :D

Pitanje

pre 10 godina

Koliko ih je postalo milijarderi nakon školovanja i zahvaljujući tome, a koliko ih se tu školovalo jer su im roditelji već bogati pa su postali milioneri po osnovi nasledstva porodičnog bogatstva ili poslova.

Milosav Jovandić

pre 10 godina

Kod nas je najpoznatiji Univerzitet privredne akademije u Novom Sadu, kod njih je na "tajnom zadatku" boravio i školovao se jedan predsednik Srbije.
Da je bogat zna se, je li milajarder čuće se.

Dorijan

pre 10 godina

a nakon sto postanu milijarderi, oduze se svojim univerzitetima tako sto im poklone laboratorijsku zgradu, koja se nazove po njima, ili profesorsko mesto.

koliko kod nas "bogati" ulazu u univerzitet? Komunisti su ga samo opljackali, Matica Srpska jos i danas nije dobila nazad sve sto joj pripada.

Medjutim, to je u Srbiji sve sizifov posao. Postala je tradicija da svi kvalitetni nakon fakulteta napuste zemlju.

Zar nije zalosno kad je merilo uspesnosti mladih Srbije, da sa sto manje godina napuste istu?

Razmislite o tome.

Milan

pre 10 godina

Jedina razlika izmedju americkih milijardera i nasih i ruskih, je sto mi u procesu tranzicije kasnimo jedno 50-100 godina.. Tamo su pradedovi i dedovi ovih danasnjih milijardera koji pohadjaju vecinu ovih skola zaradili novac na mufte, uglavnom kriminalom i malverzacijama nekih 20ih godina proslog veka do perioda ratova, dok su nasi i ruski to postali padom komunizma i procesom tranzicije i "postenih" privatizacija drzavnih imovina (srazmerno velicinama zemalja i prirodnih bogastava nasi su postali milioneri a ruski milijarderi).
Danas deca istih tih nasih i ruskih postenjacina pohadja ili razmislja da upise bas ove gore pomenute skole jer ako nemate novac sansa da upadnete na Yale ili Harvard se meri u promilima.. Mada u nasem mentalitetu stoji i ona deviza "Imam pare, sta ce mi skola - "radicu" kod tate u jednoj od 55 kompanija" tako da nisam siguran koliki cemo doprinos dati ovoj listi u narednim decenijama koje predstoje..

Master Diploma

pre 10 godina

Mozes da zavrsis od ovih koji hoces ali ako nemas kliker za biznis nista ne pomaze. Fakulteti ne daju i taj kliker.A od tih koji su zavrsili i postali milijarderi nisu dosli na njih kao sirotani. Vec su imali podlogu.. Godina na Harvardu kosta 150 hiljada dolara ako ti fakultet ne omoguci studiranje na drugi nacin

Programer

pre 10 godina

Diplomirao informatiku na Univerzitetu Singidunum, kao freelancer trenutno ubijam mesečno malo manje od 2000 €. Profesori bukvalno na raspolaganju 24h, odgovaraju na mejl u pola noći. Svaka preporuka! ETF, FON, FTN i ekipa imaju zastareli program, nikada ih ne bi upisao.

Džoni

pre 10 godina

Kod nas to ide obrnutim redom! Prvo "steknu" milione pa onda "obrazovanje" na našim prestižnim sega mega fakultetima! Kad se posle podvuče crta to je to i diploma i lova i zavidno mesto u društvu! Srbija je to brale!

FORBES MAGAZINE

pre 10 godina

Ako otvorite bilo koji FORBES casopis...najbogatiji ljudi nisu ni zavrsili fakultet Bill Gates, Zuckerberg, Richard Branson, Steve Jobs itd........a da ne pricam za Hollywood bogatase I muzicare vecina nisu zavrsili ni srednju skolu !!!! Za Srbiju i ne pricam, vec se zna!

Marko

pre 10 godina

@Ona, 17. jun 2013 15:49
"Sta god u zivotu radio od popa do kriminalca, nije isto ako si tikva ili ako imas mozga".

Naravno da nije isto. Gore je ako imas mozga. Uspesniji si u zlu koje cinis. To je kao ono "bolje glup a lenj nego glup a vredan - manje ces da zabrljas". Isto tako "bolje zao a lenj i glup, nego zao a pametan, vredan i ambiciozan". Zlo je zlo. To sto je podrzano i sa odlaskom u pozoriste, visokom inteligencijom i radnim navikama, znaci samo da ce zlikovac biti uspesniji i da ce se zlocini teze otkriti.

O kulturi Srba i Rusa ne treba trositi reci. Sisaju nas kako stignu.

Veliki brat

pre 10 godina

U USA su zakonite mnoge stvari koje kod nas nisu. Npr. da plaćate nekome da lobira za vas u Senatu ili Kongresu.

Slično, najcenjeniji privatni (a i neki državni) univerziteti nude mogućnost da neko ko je ostao ispod "crte" ipak upiše željeni univerzitet, ali mora da plati - npr. 5.000.000$.

I to je kod njih sasvim OK.


Drugo, od tih milijardera većina je završila neke biznise i sl., što može završiti svaka šuša uz malo truda.

Gledao sam jedan dokumentarac, ne sećam se uvezi čeka, ali u jednom delu su pričali sa jednim studentom sa Berklija, koji je na pitanje "da li je teže njemu ili njegovim roditeljima?" odgovorio da je teže njemu, jer on mora da uči fiziku dok su njegovi roditelji na jedrenju na Bahamima!!!

Znači, iako je dete bogatih roditelja, ne mora značiti da je lenčuga, neintelignetnan, i da neće da uči. Čak i kod nas ima takvih izuzetaka, pa što ne bi i tamo.


Što se tiče Harvarda, to je univerzitet sa najviše donacija, pre godinu-dve je bilo kumulativno oko 36.000.000.000$ (uključujući i donaciju u opremi, zgradama itd.).
Poenta je da imaju pravilo po kome se, ako jedonacija u novcu, svake godine može trošiti najviše 5% (da, PET PROCENATA) iste.

A kod nas, čim fakulteti dobiju neki novac, to ode na proslave, veselja, kojekakve konferencije gde se prezentuju radovi nivoa seminarskog itd.


I tamo su laboratorije otvorene preko celog dana, a kod nas ne možete da pohvatate kad su profani na faksu!

Ona

pre 10 godina

@Milan, Nis

Srpski ovde, onde, tuda svuda, a medju ruskima mnogi su zavrsili ozbiljne skole. Dobar deo ruskih milijardera ima jevrejsko poreklo. U tim porodicama se do obrazovanja uvek drzalo, ma gde ziveli. Pokojni Berezovski je bio doktor matematike. I ruski politicari i diplomati imaju ozbiljne skole. Ideologija i mentalitet su jedno, znaje je nesto drugo. Samo mi to nikad necemo nauciti.

dipl. ing.

pre 10 godina

Kao i sve drzavno, kod nas i fakulteti sluze najvise interesnim grupama da sticu nelegalni ili polulegalno neke pare, obrazovanje im je poslednja rupa na svirali. Evo primera: ja sam dipl. gradjevinski inzenjer, projektant konstrukcija sa privatnom firmicom. Glavni konkurenti za ovo malo posla u Srbiji su profesori sa gradjevinskog fakulteta, kojima nije dovoljno sto zloupotrebljavaju ugled institucije u kojoj rade, potpisuju se cak na projektima kao prof. dr, nego nemaju nikakvog troska poslovanja, sve, ama bas sve, im mi koji placamo porez od naseg rada placamo, kabinet u kome rade, fotelju u kojoj sede, njegovu platu i platu asistenata koji saradjuju na poslu, cak i skolovanje studenata koje angazuju na tim privatnim poslovima itd. Dok se ja dovijam i koristim piratski softweare, jer nemogu da zaradim za legalni, oni lepo koriste najnoviji legalni softweare, koji smo im mi platili. Neki cak imaju i svoje privatne gradjevinske firme i u njoj se predstavljaju kao prof. dr. Na katedru su dosli vecinom preko rodjackih ili kumovskih ili politickih veza. Zato ne mozes nkada da ih nadjes na fakultetu, dok na pomenutim univerzitetima moze student da u pola noci pozove asistenta ako mu treba. Nije ni cudo sto nasih univerziteta nema na cuvenoj listi najboljih 100, mozda ga ima na dnu neke liste prvih 10000.
Dobro je primetio neko, a ko od nasih tzv, bisnismena ima fakultetsku diplomu.

Petar

pre 10 godina

Te škole upisuju milijarderi, što smatram pametnim. Kod nas milijarderi i milioneri upisuju megatrendove i slične prodavnice diploma

Ona

pre 10 godina

@Marko

Nigde nije recno da su oni postali to sto jesu zato sto su obrazovani, odgovor je bio na pitanje gde su skolovani ruski i srpski tajkuni. Ruski ipak imaju malo vise stofa. Ja nisam rusofil, ali od ovde dezurnih imam mnogo vise znanja o njihovoj nauci i kulturi.
Sta god u zivotu radio od popa do kriminalca, nije isto ako si tikva ili ako imas mozga. Nas je upropastilo to sto su nam svi od politicara do kriminalaca sa blago psprdnim odnosom prema znanju. Pre nego sto se pocne sa jeftinim antisemitizmom, Jevreji su narod kod koga se kult obrazovanja vrlo cenio kroz vekove. Mnogo cuvenih naucnika ima jevrejsko poreklo.

The_Thinker

pre 10 godina

Studiram na Fakultetu Tehnickih Nauka u NS i velika mi je zelja da odem na MIT(Massachusetts Institute of Technology) i provedem tamo jedan semestar, cisto da vidim sta oni rade, kako rade, iz cega uce, kako uce...
Jednostavno me zanima sta je tu tako skupo i sta ih cini tako dobrim? :)

Amelie

pre 10 godina

@ elitne skole u Americi

Iznosis jako subjektivno glediste. Bas me interesuje koliko je nobelovaca (ne ukljucujuci nagradu za mir :D) se skolovalo na tim elitnim skolama gde studenti pojima nemaju, a koliko na balkanskim univerzitetima. Ili koliko je fanstasticnih otkrica bitnih za covecanstvo nastalo gde. Sto se tice radne etike to je smesno i porediti.

Kao sto neko rece kod nas prvo postanes milioner pa onda dobijes diplomu; i uspeh se meri da sto ranije odes van u sto bolju skolu. O osecanju vracanja niko ni ne razmislja. I dok uspesni u Americi doniraju obrazovnim ustanovama gde su se skolovali, u mojoj rodnoj grudi svak gleda da sto vise otme od drzave- prigrabi sebi, a kad nesto stekne, da stekne jos i vise- nikad se ne zna, rezerve treba praviti (za sebe, svoju decu, unuke itd). I dok (na jednom fakultetu u Bg koji 'poznajem') studenti nemaju normalne klupe da sede, javni kompjuteri su nepostojeci, bitno je da generacije kupe poklon profesoru (sto sam i sama zgresila kukala :D) umesto da doniraju da se sta koliko toliko promeni za buduce generacije koje umesto da imaju modernije uslove u sve ruiniranijim zdanjima uce.

Amelie

pre 10 godina

Godina na Harvardu kosta oko $60k.
http://www.gse.harvard.edu/admissions/financial_aid/tuition/

Harvard nije najskuplji univerzitet sto se studiranja tice- dosta cak i malih koledza kosta isto toliko, ali na Harvard NE MOZE svako da se upise sve i da zeli da plati skolarinu iz dzepa. Visoki akademski kriterijumi prilikom selekcije postoje, i ogorman je uspeh studirati na tako prestiznom mestu. Deca koja imaju bogate roditelje obicno imaju vecu sansu za upis, jer se od malih nogu spremaju za uspesne karijere, idu u najbolje skole imaju prilike za ljetnje prakse (grade CV od 'malih nogu'), vannastavne aktivnosti, prvatne casove itd. Medjutim, Harvard kao i vecina drugih skola, bar u Americi, uzece bilo kog kandidata koji pokaze nadprosecne rezultate bez obzira na materijalnu situaciju individue, i dobice ili potpunu ili parcijalnu stipendiju tj besplatno skolovanje.

Ona

pre 10 godina

Off topic

@(The_Thinker, 17. jun 2013 17:57)

Ako studiras elektrotehniku na MIT je kao istrazivac radila Beogradjanka Marija Ilic. Sada je profesor na drugom Univerzitetu. http://users.ece.cmu.edu/~milic/

Mozda to o cemu sanjas i nije nedostizno.


@Marka

Slazem je da je gore kad losi momci imaju visoke skole, FBI i CIA su oznojili g*** sa u duelu ruskom mafijom, nakon rada sa raznim analfabetima.

bivsi milijarder

pre 10 godina

Univerzitet u Beogradu je iskolovao na desetine hiljada milijardera, samo se setite 1993. Druga stvar je sto su oni sve te milijarde olako procerdali na hleb, ulje i secer.

NikNik

pre 10 godina

@ Mislilac MIT je skup zato sto je elitna skola, zato sto najbolji svetski profesori tamo predaju, zato sto je potraznja ogromna, i zato sto osim ako ti tata nije njohov super sponzor moras da budes neverovatno pametan da bi upao tamo. Ne svidja mi se ton puno komentara ovde koji potcenjavaju ceo taj sistem i njihov rad. Niko nama nije kriv sto nam je sistem vrednosti naopak i sto svi gledaju da zbrisu, a ovi pametni sto nisu dovoljno snalazljivi ili hrabri onda likuju. Nasi obrazovanje je jos uvek u osamdesitim godinama na zalost.

Jelena

pre 10 godina

@ elitne skole u Americi,
I ti zasluzujes doktorat, bez ikakve provere. Iz nepoznavanja stvarnog stanja stvari. I iz predrasuda.