Šta sve švercuju Hrvati i Srbi?

Beograd -- Činjenica je da se gotovo dva posto BDP-a odlije kroz transferne cene i uvoz iz Mađarske.

Izvor: Makroekonomija.org, BiF
Pošaljite komentar
 1. Niste ni morali da nabrajate spisak proizvoda. Vrlo jednostavno, pametno je kupiti SVE u madjarskoj. Samo hleb nece ostati svez, sve ostalo em kvalitetnije tamo em jeftinije.

  Vidjam oglase za televizore kako ljudi svercuju to i svaka im cast. Covek ode, kupi tamo, proda ovde i zaradi nesto i svi srecni. Kad crkne slucajno, uzme TV i u sledecoj turi ga s garancijom zameni. Jeftiniji isti TV tamo, imas garanciju, a sigurno nije neka rashodovana tura poslata u srbistan samo da se proda.
  (Micko, 1. jun 2013 04:17)

  # Link komentara

 2. Gospodin Zdravković vređa inteligenciju ovog naroda. Smešno je pričati da naši trgovci nisu alavi, a pri tome nikakve konkurencije. Sve ostale zemlje imaju troškove i barem duplo niže cene. Odgovor srba je: ,,Pasoš u šake'' .
  Nije Vam simptomatično što više Srba živi u inostranstvu, nego u matici? I od kad se koruptivni troškovi zovu komunalni troškovi?
  (Mimi, 1. jun 2013 00:34)

  # Link komentara

 3. Hmm.. Ako je lepo receno da najvecu razliku, tj "sverc" cine: "električna energija, derivati nafte, prirodni gas, lekovi i putnički automobili" - onda zasto nam autor zamazuje oci sa svinjetinom i vec sta nema na spisku.

  Mene zanimaju 5-10 NAJVECIH lopova, a ne milion najmanjih. Dakle - KO to svercuje el. energiju, naftu, prirodni gas i lekove??? To ti nama objasni.

  Ovaj izvoz/uvoz sa odbijanjem PDVa u Madjarskoj dovodi do veceg madjarskog izvoza prema nama nego sto je nas uvoz od njih.

  A sta se desava sa strujom, gasom, naftom - na to se bas obicno i ne odbija PDV kao za cokoladu, znaci da je tu neki drugi problem u pitanju.
  Ako je to gas, da li je to gas u tranzitu ili madjarski?

  Da li to mozda znaci da neka firma u Srbiju uvozi gas JEFTINO iz Madjarske, a prikazuje R Srbiji da ga uvozi skupo? Ja ne znam, zato pitam strucnjaka.
  (Amos, 1. jun 2013 00:27)

  # Link komentara

 4. Ovaj tekst, nema blage veze sa istinom, ali blage veze nema. Marže u Srbiji su preko 40%, gde nađe 10%? Ko ima lance trgovina u Srbiji? Neposobno tajkuni, i nesposobne firme, kao Merkator i Vero, gde su te firme u EU? Nemojte biti smešni, u Srbiji nemamo konkurenciju. I još nešto ja već više od 3 godine sve kupujem u Mađarskoj, i ono što nije jeftinije, ali je kvalitetnije. Najviše iz inata, u Srbiji više ne kupujem ni hleb, zatrovano mleko ne kupujem govinu dana već. Neću da kupujem ništa u Srbiji, jer neću d PDV ide u budžet. Ja radim privatno ka stoka, a ovi šti lupaju pečate imaju preko 500 evra platu. Penzije vojen 500 evra. Ja to neću da finansiram, i tačka. I čemu ovakakv tekst, i ovakve neistine. Iz Mađarske se u Srbiju uvozi ogromna, ali ogormna količina robe, pogledajte kako izgleda Kelebija i Horgoš, ljudu koju nenormalno mnogo. I još nešto, Mađar nam lepo vrate njihoov PDV (AFA), dakle zarade samo njihove trgovine (AFA je veća nego naša carinska davanja, tako da se isplat). U Hrvatskoj je LIDL najavio da će 1.jula sniziti sve cene jer Hrvatska ulaui u EU. Dok ne uđemo u EU, imaćemo tajkune, nenormalno visoke cene, i nenormalno velike marže. Ljudi, ne kupujete ništa u Srbiji. Oranizujte se po 4-5 oro i pravac Mađarska. Prodavci su izuzetno ljubazni roba je kvalitetnija, a Vlada Srbije neka i dalje diže kredite da bi isplaćivala nerealno visoke plate i penzije, samo napred.
  (Aca, 1. jun 2013 00:15)

  # Link komentara

 5. @A1... samo za informaciju ako si hrvatski državljan i živiš u HR od 01.07 ces iz Italije, Slovenije, Madjarske ili niko koje druge članice EU moći dovesti robe koliko ti srce poželi jer postajemo dio jedinstvenog tržišta u ukidaju se carine a ovih 300 eura sto spominješ odnosi se na uvoz robe iz zemalja ne članica unije npr. Srbije, Bosne ali i USA ili Australije ...
  (etizop, 31. maj 2013 23:24)

  # Link komentara

 6. Nadjite drugog ekonomistu..... ovaj nema pojma, u prodajnoj ceni racunara marze sto VP sto MP ima minimum 15 - 20%. Ko veruje u suprotno malo je naivan. Samo da ne bude zabune. S obzirom na stanje na nasem trzistu manje i ne moze, oni koji su isli sa manje zatarabili su.
  (Dragan, 31. maj 2013 21:14)

  # Link komentara

 7. Del Boy ekonomija!
   (Vlada Leskovac, 31. maj 2013 20:12)

  # Link komentara

 8. Video rekordere???
   (bgd, 31. maj 2013 19:33)

  # Link komentara

 9. Zašto da švercam kada mogu bez plaćanja carine i poreza unijeti u svoju zemlju Hr vrijednosti skoro 300 EURA uz istovremeno vraćanje poreza gdje sam kupio robu.
  Pametnom je ovo dosta
  (GIGI, 31. maj 2013 19:23)

  # Link komentara

 10. Gospodine Zdravkoviću da se malo bolje pozabavite stanjem stvari bilo bi vam jasnije. Evo, ja idem često u Italiju uvijek kupim toliko da mi vrate talijanski porez (IVA) a istovremeno neplaćam kod ulaska u HR nikakvu carinu i porez jer roba neprelazi vrijednost nekakvih 220 eura, od 1.7.2013. ta se granica povećava na 300 Eura, dakle normalno je da ja kupim u Italiji kao što i talijani kupuju kod nas i uzimju natrag porez, a neplaćaju ništa kod ulaska u svoju zemlju. Za tih 300 tinjak eura (a to se odnosi po osobi) može se svašta kupiti, tako sam ja kupio namještaj u IKEI podijelio račun na nas 4 u autu (kombi) i sve sam donio da nisam platio nikakvu carinu i porez. Dakle, pisac ne zna niti logiku kupovanja građana HR.
  Drugo da li ima ili nema velikih igrača u prodaju tehnike, taj isti autor bi trebao znati koliko je vodećih EU trgovaca prisutno u HR pa da takve bedastoće piše. Ja znam da je teško nekome razumjeti ali zašto nekoristiti zakonske mogućnosti i uvesti skoro 300 EURa vrijednosti robe uz odbijanje stranog poreza a neplaćanja vlastitog, pa tu je ta razlika.
  (A1, 31. maj 2013 19:16)

  # Link komentara

 11. Vecina mojih poznanika, i rodbine, pa i ja, u zadnjih godinu - dve je kupila neki od smart tv-a iz madjarske, i to prilicno jeftnije. Za nesto sto je ovde oko 1000€, moze se ustedeti oko 300!!
  (Ek, 31. maj 2013 16:33)

  # Link komentara