Sreda, 10.04.2013.

13:27

Šta je PayPal?

Sistem kompanije PayPal je danas počeo da radi u Srbiji i već su počele da se obavljaju prve transakcije.

Izvor: B92

Šta je PayPal? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Poštujmo svoju zemlju i narod!

pre 11 godina

Ne shvatam da li je to postao manir u nasim medijima da u svemu mora da se usput popljuje Srbija i Srbi?! Ovog puta jer nismo svi istog dana po uvodjenju počeli da koristimo PayPal!
Piše:"Nije se uzalud pisalo da se Srbi plaše interneta. Uzrok straha je možda neznanje"!
A po čemu se to mi "plašimo interneta", koji koristi većina stanovništva, svi ga upotrebljavaju i u školi i na poslu i privatno; imamo ogroman broj korisnika društvenih mreža a srpske firme su najveći izvoznici softvera u regionu.

Predrag Popović

pre 11 godina

@Adam Radosavljević

Molim Vas da ne iznosite netačne informacije. Ako mislite da je 170 dinara mnogo da kurirska služba ode na vrata pošiljaoca, preuzme kesicu i dostavi je vama na vrata onda izvolite otvorite kurirsku službu sa nižim cenama pa namlatite pare. A to da će vam neko iz Engleske robu vrednosti 0,99 funti poslati u Srbiju besplatno i da će to stići pre nego pošiljka iz Srbije je čista bajka ali po broju pluseva očigledno da ljudi veruju u to. Zaista sam razočaran nerazmišljanjem i neuključivanjem mozga čitaoca komentara B92.

Vukoje

pre 11 godina

Ne kapiram da li paypal automatski skida novac sa bankovnog računa prilikom kupovine ili mi moramo da uplatimo novac na paypal račun i tek onda da kupujemo???

dario

pre 11 godina

Kao korisnik koji je prvi put registrovan imate limit mislim u iznosu od 150$ (ekvivalent u dinarima ili bilo kojoj drugoj valuti)iz razloga Vaše zaštite da se utvrdi da su nalog na paypal-u i kartica Vaši. Limit možete ukloniti ili čekajući određen period (mislim 3 mjeseca) kada se automatski ukida ili plačanjem 1.95$ paypala-om preko njihove stranice kada za taj iznos nakon dan-dva odete u banku i na bankovnom izvodu za tu transakciju od 1.95$ imate šifru (kod) koji opet na njihovoj stranici kroz svoj nalog ukucate kod i oni Vam vrate na račun 1.95$ ali ste time potvrdili da je nalog Vaše vlasništvo. Možete kroz nalog na paypalu dodati i skidati više kartica ali taj limit je važeći bez obzira sa koliko kartica pokušali obaviti transakciju. Za one koji se boje hakiranja možete uzeti prepaid karticu. To je kartica tzv. rođendanska koja se sa određenim sredtvima koja ste Vi položili poklanja bliskim osobama na poklon da ta sredstva potroše. Ona je prolazila za internetsko plačanje i služi za jednokratnu upotrebu. Odete u banku i izvadite karticu na koju položite onoliko novca koliko želite potrošiti. Možete tu karticu koristiti i za plačanje u trgovini. Nakon što potrošite sredstva kartica je nevažeća i možete da je bacite. Nešto se plati za karticu oko 2-3 eura. Uglavnom kada bi Vam i hakirali nalog ne bi mogli skinuti više od onoga koliko ste položili na karticu. Siguran sam da slične kartice imaju i druge banke, raspitajte se.

Aleksandar

pre 11 godina

Koristan je za transfer novca iz inostranstva ako druga osoba ima recimo checking account samo joj posaljes pare na njen racun umesto western union.

ja Gadafi

pre 11 godina

Dzaba radovanje,ovi nasi odobrili samo kupovinu ali ne i prodaju nasih stvari ostatku sveta.Znaci limit za bezcarinsku kupovinu je smanjen na 20eura i moze samo da izneses novac iz zemlje ali nikako da uneses.STO ZNACI JDNO VELIKO NISTA.

Aleksandar

pre 11 godina

Ja ne znam šta je sprečavalo ljude da i do sad kupuju na netu Visa Classic ili sličnim karticama. To radim godinama i generalno mi se isto 'vata, sem što treba naučiti svoj broj kartice umesto email-a i sifre.

Javite kad bude omogućeno primanje novca, ne samo preko PayPal-a nego i na lični devizni račun a bez da moraš da se cimaš do banke da pišeš nekakve somnobulne izjave odakle ti lova. I da ne plaćaš deratorske bankarske provizije (jedina korist koju vidim što se tiče PayPal-a i primanja novca preko njega).

Ovako zaista ne znam šta smo to revolucionarno dobili što već nismo imali sem tek još jednog posredničkog servisa.

yunior

pre 11 godina

Prosle godine brat mi je iz Cikaga poslao komplet od deset dvd-ova ( Elvis Presley ) i tri luksuzne knjige o istom pevacu .
Otprilike posle mesec dana od celog paketa stizu mi tri dvd-a i dve knjige upakovane u nekakvu kovertu povrsno izlepljenu selotejpom .
Toliko o carini .

Зоран

pre 11 godina

"Čekam "fazu dva", da primam pare. Ovo ima smisla samo ako zarađujem, a ne ako trošim. U tome je razlika između bogatih i sirotinje.
(Plus i minus, 10. april 2013 16:39)

Ово има смисла ако трошиш, јер не укуцаваш број картице и то је СВЕ. Ако примаш паре пејпал узима проценат.

svi (ni)su isti

pre 11 godina

PayPal je OK. Ipak, imajte na umu da neki sajtovi ne primaju PayPal, medju kojima je i gigant amazon.com. Generalno govoreci, ni svi sajtovi ne salju robu u Srbiju ali za takve sajtove mozete koristiti relativno brojno zastupljene posrednike, kako inostrane, tako i domace. Usput budi receno, posiljke koje se iz SAD salju postom imaju daleko manju cenu transporta i carinskog postupka nego ako iste idu nekom od cuvenih kurirskih sluzbi.

Sto se tice carine i PDV to nema veze sa PayPalom. Neko vreme sam kupovao razlicitu robu u SAD pomocu inostranog posrednika kome sam placao preko Google Checkout, roba je stizala postom, carinjenje je bilo korektno a cesto sam bio i oslobodjen carine.

Kako god obrcete, stvar nikad nije preterano jednostavna i jeftina, pa pretezno kupovati ono cega ovde nema. Za ostalo - pazljivo citajte "sitna slova" i budite oprezni, ne zalecite se odmah sa nekim velikim porudzbinama. Pa sretno!

dobrivoje

pre 11 godina

cccc e kakvi su Srbi... pa nije Paypal napravljen samo da vi kupujete Nike majice iz Njujorka po 5 $ nego da napravire nesto,stvorite pa to prodate lakse preko interneta i lakse naplatite svoju robu i usluge.... neverovatni smo...

welele

pre 11 godina

U vasem clanku o dolasku paypal-a ste zaboravili da navedete jednu bitnu stvar, POTREBAN VAM JE DEVIZNI RACUN. A kada otvorite taj racun paypal kao posrednik vam je nepotreban jer cete moci placati sve na netu i bez posredstva njega.

ArizonaOrtodox

pre 11 godina

Dacic, koliko god da mrzim Slobasove sluge, je car za svoje prethodnike...veliki znacaj otvaranja global supply, i smrt monopolu pojedinaca u Srbiji... mozda i ima made za nas. Srbin iz Hrvatske

Зоран

pre 11 godina

"Da li to znači da je sad regulisana i carina i sve ostale takse ili ništa nije promenjeno?"


Хахха. Схватите, људи, да је предност пејпала само што не укуцаваш број картице. ТО ЈЕ СВЕ.

haha

pre 11 godina

Glavno je pitanje troškova na carini,PDV,transport...Našao sam na Zaposu neke RayBan naočare za sunce koje koštaju $130 to je nekih 11,000 din, e sad ako uzmemo druge troškove pitanje je koliko mi stvarno možemo da prodjemo jeftinije...Ovo je ništa dok se ostali troškovi ne saberu. Ubedjen sam da tajkuni u Srbiji neće da dozvole u dilu sa državom sve će ostati isto.

miki33

pre 11 godina

Napišite malo više o tome kolika je carina ,porez,cena transporta do srbije.I kakva je situacija u našim poštama,jer se mnogim pošiljkama iz inostranstva u našim poštama izgubi svaki trag.

RubyRed

pre 11 godina

Ovo me brate podseća na polovinu osamdesetih kada su u SSSR-u prvi put videli farmerice Levi's 501.
Ovolika količina ushićenja oko dolaska PP.
A postoji samo opcija plaćanja tj. da trošite pare.
Pa, smisao je internet poslova da zarađujete novac, a tek na drugom mestu potrošnja.
Iz ekonomije svi: sedi dole 1.
Meni posao sasvim dobro rade WebMoney, Skrill i Payza, i slični internet walleti preko kojih mogu da povlačim novac koji zaradim na netu na moj devizni račun, svejedno dal' preko bank wire ili preko VISA CC.
Kada sam 2008. zarađivao mesečno skoro 3 prosečne plate od internet affiliate biznisa, tad PP nije bilo, pa sam se na razne načine dovijao da dođem do novca.
Sad, što se mene tiče, PP nije ni morao da dođe ukoliko nema opciju povlačenja novca.

Adam Radosavljevic

pre 11 godina

E sad cu ja prakticno da vam objasnim sta je to: prekjuce narucim kesicu semena cheri paradajiza, kupim preko neta u Beogradu i da mi posalju postom kuci kosta 100din seme + 170din postarina!!!! Kesica cheri paradajiza da kupim u Engleskoj, kosta 0.99 funti (130din) i posalju mi je kuci BESPLATNO!!! Danas stigle semenke iz Engleske, a beogradske ce tek sutra!!!! Tako bih ja objasnio sta je to PayPal. Da ne pominjem koliko je izbor veci tamo negde nego ovde...

Plus i minus

pre 11 godina

Čekam "fazu dva", da primam pare. Ovo ima smisla samo ako zarađujem, a ne ako trošim. U tome je razlika između bogatih i sirotinje.

nebojsa

pre 11 godina

pay pal je zastita (posrednik) da ne bi ostavljali direktno na internetu broj svoje kartice.
ne koriste svi na zapadu pay pal. to je samo u srbiji drama oko toga.
videla zaba da konje podkivaju ...

pejpalzileri

pre 11 godina

kreditna kartica uopste nije neophodna da biste se registrovali, bar nije bila kad sam se ja pre jedno 3 god registrovao..mozete kasnije izabrati opciju da pp nalog povezete sa kred karticom ili sa bankovnim racunom (u oba slucaja, ime na koje se vodi kartica ili bank. racun mora biti identicno kao i na pp nalogu)...

Hvala unapred na pomoći

pre 11 godina

Da li to znači da je sad regulisana i carina i sve ostale takse ili ništa nije promenjeno? To je mnogo veći problem što se mene tiče. Npr ako naručim robu za 200€ koliko će me na kraju otprilike iskoštati? I koju karticu treba da uzmem u banci i koliko to košta? I još jedna stvar. Mogu li da prebacim na ovakav PayPal račun pare od pokera (pokerstars) i da ih koristim za kupovinu?

Siniša

pre 11 godina

Mene interesuje sledeca stvar, a sta je sa carinom? Jer sve dok smo mi izvan eu, to slabo moze da koristi. Ima mnogo povoljnoje robe u eu, koju mogu da narucim preko neta i da platim, evo sad i preko pay pal-a, ali sta mi to vredi, kad ce da me carina urnise, zato u EU sto pre.

Stevo

pre 11 godina

PayPal nema veze sa modelom telefona ako se Internetu pristupa preko kompjutera. Prilikom registracije se daju podaci o kreditnoj kartici, kao što je to uradio ostatak planete, tako da ako neko orobi planetu, orobiće i nas.
PayPal je uz eBay ubjedljivo najkorisniji sadržaj na Internetu. Neka nam požive što duže!

Ina

pre 11 godina

Samo da pitam znalce :)
Znaci za PayPal treba moderniji telefon i treba da se otvori racun za devizno placanje ili za placanje preko interneta?

s

pre 11 godina

Samo me interesuje kakve su mi garancije ( osim majke mi) da po davanju podataka od kartice i računa neću ostati bez svojih para? Šta sprečava PP da mi isprazni račun?
Usput,ovo je još jedan atak na domaću industriju i njeno lomljenje.

Perica

pre 11 godina

A sta je sa carinom, PDV-om i spediteskim troskovima, ili atestima. Npr. porucim Nike iz US za 20USD u to kosta ovde jos 50EUR. Dok je Miska nema leba u Srbiji!

Зоран

pre 11 godina

"A vi opet niste otisli u dubinu price. Objasnjeno je sta je, a ne i kako funkcionise u realnom zivotu, putem nekog primera, nego samo dali link."

Кад си од новинара чуо суштину? Ево ти суштине. Отвориш пејпал наклог на њиховом сајту. Отварање се састоји у повезивању твог рачуна, имена, адресе, мејла и телефона. Пејпал то проверава.

Затим, на сајтовиам на којима купујеш можеш некад наћи да приимају плаћање преко картица или преко пеј пала. Изабереш рецимо преко пејпала. Онда кликнеш на на њиховом сајту пејпал, оно те одведе да се улогујеш на пејпал сајт. Потврдиш да плаћаш толико том и том и крај. Њему стигне преко мејла твоја адреса како би ти послао робу и колико си платио, а теби стигне колико си платио и мејла његов.

Е он плаћа пејпалу и проценат, купац не плаћа, само продавац од сваке трансакције.

То је само замена за картицу. НИШТА ВИШЕ.

Gagi

pre 11 godina

paypal koristim od 2002 godine. Sto se tice sigurnosti, mislim da je sigurniji od bilo koje lokalne banke. meni je paypal kao telefon, nemogu bez njega. U svakom slucaju ovo je dobro za Srbiju. putem paypala pare se salju i primaju u sekundi, jos neko vreme pa ce i to moci za Srbiju. postotak slanja preko paypala je sitnica ja sam slao pare za evropu, a ista cena je i ovdje u Usa. pozdrav.

Зоран

pre 11 godina

Пејпал је да кад нешто продајете и неко вам купи то и плати преко пејпала, пејпал вам узима проценат.

Vojvodjanin

pre 11 godina

Vrlo korisna stvar! Poverenje u ovaj sistem treba da veci od straha, jer omogucuje transakcije, kupovine najobicnijih stvari koje inace nisu dostupne u klasicnim radnjama! Godinama ga koristim a nikad problema nisam imao!

htc

pre 11 godina

napisah komentar na informaciju o dolasku PP bas na ovu temu. Novinari pisu svakodnevno o PP a niko da objasni kako to funkcionise, daj boze da smo mi toliko edukovan narod. Uveren sam da max 1% populacije zna sta je i kako funkcionise PP.
A vi opet niste otisli u dubinu price. Objasnjeno je sta je, a ne i kako funkcionise u realnom zivotu, putem nekog primera, nego samo dali link.
Na kraju krajeva, novinari, entuzijasti, Dacic, Ljajic, udarna vest,gomile clanaka ( danas treci clanak na B92), dugogodisnje iscekivanje, samo niko da pojasni obicnom narodu sta time moze da dobije...

Adam Radosavljevic

pre 11 godina

E sad cu ja prakticno da vam objasnim sta je to: prekjuce narucim kesicu semena cheri paradajiza, kupim preko neta u Beogradu i da mi posalju postom kuci kosta 100din seme + 170din postarina!!!! Kesica cheri paradajiza da kupim u Engleskoj, kosta 0.99 funti (130din) i posalju mi je kuci BESPLATNO!!! Danas stigle semenke iz Engleske, a beogradske ce tek sutra!!!! Tako bih ja objasnio sta je to PayPal. Da ne pominjem koliko je izbor veci tamo negde nego ovde...

yunior

pre 11 godina

Prosle godine brat mi je iz Cikaga poslao komplet od deset dvd-ova ( Elvis Presley ) i tri luksuzne knjige o istom pevacu .
Otprilike posle mesec dana od celog paketa stizu mi tri dvd-a i dve knjige upakovane u nekakvu kovertu povrsno izlepljenu selotejpom .
Toliko o carini .

Зоран

pre 11 godina

"A vi opet niste otisli u dubinu price. Objasnjeno je sta je, a ne i kako funkcionise u realnom zivotu, putem nekog primera, nego samo dali link."

Кад си од новинара чуо суштину? Ево ти суштине. Отвориш пејпал наклог на њиховом сајту. Отварање се састоји у повезивању твог рачуна, имена, адресе, мејла и телефона. Пејпал то проверава.

Затим, на сајтовиам на којима купујеш можеш некад наћи да приимају плаћање преко картица или преко пеј пала. Изабереш рецимо преко пејпала. Онда кликнеш на на њиховом сајту пејпал, оно те одведе да се улогујеш на пејпал сајт. Потврдиш да плаћаш толико том и том и крај. Њему стигне преко мејла твоја адреса како би ти послао робу и колико си платио, а теби стигне колико си платио и мејла његов.

Е он плаћа пејпалу и проценат, купац не плаћа, само продавац од сваке трансакције.

То је само замена за картицу. НИШТА ВИШЕ.

dobrivoje

pre 11 godina

cccc e kakvi su Srbi... pa nije Paypal napravljen samo da vi kupujete Nike majice iz Njujorka po 5 $ nego da napravire nesto,stvorite pa to prodate lakse preko interneta i lakse naplatite svoju robu i usluge.... neverovatni smo...

htc

pre 11 godina

napisah komentar na informaciju o dolasku PP bas na ovu temu. Novinari pisu svakodnevno o PP a niko da objasni kako to funkcionise, daj boze da smo mi toliko edukovan narod. Uveren sam da max 1% populacije zna sta je i kako funkcionise PP.
A vi opet niste otisli u dubinu price. Objasnjeno je sta je, a ne i kako funkcionise u realnom zivotu, putem nekog primera, nego samo dali link.
Na kraju krajeva, novinari, entuzijasti, Dacic, Ljajic, udarna vest,gomile clanaka ( danas treci clanak na B92), dugogodisnje iscekivanje, samo niko da pojasni obicnom narodu sta time moze da dobije...

Perica

pre 11 godina

A sta je sa carinom, PDV-om i spediteskim troskovima, ili atestima. Npr. porucim Nike iz US za 20USD u to kosta ovde jos 50EUR. Dok je Miska nema leba u Srbiji!

Siniša

pre 11 godina

Mene interesuje sledeca stvar, a sta je sa carinom? Jer sve dok smo mi izvan eu, to slabo moze da koristi. Ima mnogo povoljnoje robe u eu, koju mogu da narucim preko neta i da platim, evo sad i preko pay pal-a, ali sta mi to vredi, kad ce da me carina urnise, zato u EU sto pre.

Gagi

pre 11 godina

paypal koristim od 2002 godine. Sto se tice sigurnosti, mislim da je sigurniji od bilo koje lokalne banke. meni je paypal kao telefon, nemogu bez njega. U svakom slucaju ovo je dobro za Srbiju. putem paypala pare se salju i primaju u sekundi, jos neko vreme pa ce i to moci za Srbiju. postotak slanja preko paypala je sitnica ja sam slao pare za evropu, a ista cena je i ovdje u Usa. pozdrav.

miki33

pre 11 godina

Napišite malo više o tome kolika je carina ,porez,cena transporta do srbije.I kakva je situacija u našim poštama,jer se mnogim pošiljkama iz inostranstva u našim poštama izgubi svaki trag.

svi (ni)su isti

pre 11 godina

PayPal je OK. Ipak, imajte na umu da neki sajtovi ne primaju PayPal, medju kojima je i gigant amazon.com. Generalno govoreci, ni svi sajtovi ne salju robu u Srbiju ali za takve sajtove mozete koristiti relativno brojno zastupljene posrednike, kako inostrane, tako i domace. Usput budi receno, posiljke koje se iz SAD salju postom imaju daleko manju cenu transporta i carinskog postupka nego ako iste idu nekom od cuvenih kurirskih sluzbi.

Sto se tice carine i PDV to nema veze sa PayPalom. Neko vreme sam kupovao razlicitu robu u SAD pomocu inostranog posrednika kome sam placao preko Google Checkout, roba je stizala postom, carinjenje je bilo korektno a cesto sam bio i oslobodjen carine.

Kako god obrcete, stvar nikad nije preterano jednostavna i jeftina, pa pretezno kupovati ono cega ovde nema. Za ostalo - pazljivo citajte "sitna slova" i budite oprezni, ne zalecite se odmah sa nekim velikim porudzbinama. Pa sretno!

nebojsa

pre 11 godina

pay pal je zastita (posrednik) da ne bi ostavljali direktno na internetu broj svoje kartice.
ne koriste svi na zapadu pay pal. to je samo u srbiji drama oko toga.
videla zaba da konje podkivaju ...

haha

pre 11 godina

Glavno je pitanje troškova na carini,PDV,transport...Našao sam na Zaposu neke RayBan naočare za sunce koje koštaju $130 to je nekih 11,000 din, e sad ako uzmemo druge troškove pitanje je koliko mi stvarno možemo da prodjemo jeftinije...Ovo je ništa dok se ostali troškovi ne saberu. Ubedjen sam da tajkuni u Srbiji neće da dozvole u dilu sa državom sve će ostati isto.

Stevo

pre 11 godina

PayPal nema veze sa modelom telefona ako se Internetu pristupa preko kompjutera. Prilikom registracije se daju podaci o kreditnoj kartici, kao što je to uradio ostatak planete, tako da ako neko orobi planetu, orobiće i nas.
PayPal je uz eBay ubjedljivo najkorisniji sadržaj na Internetu. Neka nam požive što duže!

Plus i minus

pre 11 godina

Čekam "fazu dva", da primam pare. Ovo ima smisla samo ako zarađujem, a ne ako trošim. U tome je razlika između bogatih i sirotinje.

RubyRed

pre 11 godina

Ovo me brate podseća na polovinu osamdesetih kada su u SSSR-u prvi put videli farmerice Levi's 501.
Ovolika količina ushićenja oko dolaska PP.
A postoji samo opcija plaćanja tj. da trošite pare.
Pa, smisao je internet poslova da zarađujete novac, a tek na drugom mestu potrošnja.
Iz ekonomije svi: sedi dole 1.
Meni posao sasvim dobro rade WebMoney, Skrill i Payza, i slični internet walleti preko kojih mogu da povlačim novac koji zaradim na netu na moj devizni račun, svejedno dal' preko bank wire ili preko VISA CC.
Kada sam 2008. zarađivao mesečno skoro 3 prosečne plate od internet affiliate biznisa, tad PP nije bilo, pa sam se na razne načine dovijao da dođem do novca.
Sad, što se mene tiče, PP nije ni morao da dođe ukoliko nema opciju povlačenja novca.

dario

pre 11 godina

Kao korisnik koji je prvi put registrovan imate limit mislim u iznosu od 150$ (ekvivalent u dinarima ili bilo kojoj drugoj valuti)iz razloga Vaše zaštite da se utvrdi da su nalog na paypal-u i kartica Vaši. Limit možete ukloniti ili čekajući određen period (mislim 3 mjeseca) kada se automatski ukida ili plačanjem 1.95$ paypala-om preko njihove stranice kada za taj iznos nakon dan-dva odete u banku i na bankovnom izvodu za tu transakciju od 1.95$ imate šifru (kod) koji opet na njihovoj stranici kroz svoj nalog ukucate kod i oni Vam vrate na račun 1.95$ ali ste time potvrdili da je nalog Vaše vlasništvo. Možete kroz nalog na paypalu dodati i skidati više kartica ali taj limit je važeći bez obzira sa koliko kartica pokušali obaviti transakciju. Za one koji se boje hakiranja možete uzeti prepaid karticu. To je kartica tzv. rođendanska koja se sa određenim sredtvima koja ste Vi položili poklanja bliskim osobama na poklon da ta sredstva potroše. Ona je prolazila za internetsko plačanje i služi za jednokratnu upotrebu. Odete u banku i izvadite karticu na koju položite onoliko novca koliko želite potrošiti. Možete tu karticu koristiti i za plačanje u trgovini. Nakon što potrošite sredstva kartica je nevažeća i možete da je bacite. Nešto se plati za karticu oko 2-3 eura. Uglavnom kada bi Vam i hakirali nalog ne bi mogli skinuti više od onoga koliko ste položili na karticu. Siguran sam da slične kartice imaju i druge banke, raspitajte se.

Зоран

pre 11 godina

"Čekam "fazu dva", da primam pare. Ovo ima smisla samo ako zarađujem, a ne ako trošim. U tome je razlika između bogatih i sirotinje.
(Plus i minus, 10. april 2013 16:39)

Ово има смисла ако трошиш, јер не укуцаваш број картице и то је СВЕ. Ако примаш паре пејпал узима проценат.

Зоран

pre 11 godina

"Da li to znači da je sad regulisana i carina i sve ostale takse ili ništa nije promenjeno?"


Хахха. Схватите, људи, да је предност пејпала само што не укуцаваш број картице. ТО ЈЕ СВЕ.

welele

pre 11 godina

U vasem clanku o dolasku paypal-a ste zaboravili da navedete jednu bitnu stvar, POTREBAN VAM JE DEVIZNI RACUN. A kada otvorite taj racun paypal kao posrednik vam je nepotreban jer cete moci placati sve na netu i bez posredstva njega.

ja Gadafi

pre 11 godina

Dzaba radovanje,ovi nasi odobrili samo kupovinu ali ne i prodaju nasih stvari ostatku sveta.Znaci limit za bezcarinsku kupovinu je smanjen na 20eura i moze samo da izneses novac iz zemlje ali nikako da uneses.STO ZNACI JDNO VELIKO NISTA.

Hvala unapred na pomoći

pre 11 godina

Da li to znači da je sad regulisana i carina i sve ostale takse ili ništa nije promenjeno? To je mnogo veći problem što se mene tiče. Npr ako naručim robu za 200€ koliko će me na kraju otprilike iskoštati? I koju karticu treba da uzmem u banci i koliko to košta? I još jedna stvar. Mogu li da prebacim na ovakav PayPal račun pare od pokera (pokerstars) i da ih koristim za kupovinu?

ArizonaOrtodox

pre 11 godina

Dacic, koliko god da mrzim Slobasove sluge, je car za svoje prethodnike...veliki znacaj otvaranja global supply, i smrt monopolu pojedinaca u Srbiji... mozda i ima made za nas. Srbin iz Hrvatske

Vojvodjanin

pre 11 godina

Vrlo korisna stvar! Poverenje u ovaj sistem treba da veci od straha, jer omogucuje transakcije, kupovine najobicnijih stvari koje inace nisu dostupne u klasicnim radnjama! Godinama ga koristim a nikad problema nisam imao!

pejpalzileri

pre 11 godina

kreditna kartica uopste nije neophodna da biste se registrovali, bar nije bila kad sam se ja pre jedno 3 god registrovao..mozete kasnije izabrati opciju da pp nalog povezete sa kred karticom ili sa bankovnim racunom (u oba slucaja, ime na koje se vodi kartica ili bank. racun mora biti identicno kao i na pp nalogu)...

Зоран

pre 11 godina

Пејпал је да кад нешто продајете и неко вам купи то и плати преко пејпала, пејпал вам узима проценат.

s

pre 11 godina

Samo me interesuje kakve su mi garancije ( osim majke mi) da po davanju podataka od kartice i računa neću ostati bez svojih para? Šta sprečava PP da mi isprazni račun?
Usput,ovo je još jedan atak na domaću industriju i njeno lomljenje.

Aleksandar

pre 11 godina

Koristan je za transfer novca iz inostranstva ako druga osoba ima recimo checking account samo joj posaljes pare na njen racun umesto western union.

Aleksandar

pre 11 godina

Ja ne znam šta je sprečavalo ljude da i do sad kupuju na netu Visa Classic ili sličnim karticama. To radim godinama i generalno mi se isto 'vata, sem što treba naučiti svoj broj kartice umesto email-a i sifre.

Javite kad bude omogućeno primanje novca, ne samo preko PayPal-a nego i na lični devizni račun a bez da moraš da se cimaš do banke da pišeš nekakve somnobulne izjave odakle ti lova. I da ne plaćaš deratorske bankarske provizije (jedina korist koju vidim što se tiče PayPal-a i primanja novca preko njega).

Ovako zaista ne znam šta smo to revolucionarno dobili što već nismo imali sem tek još jednog posredničkog servisa.

Poštujmo svoju zemlju i narod!

pre 11 godina

Ne shvatam da li je to postao manir u nasim medijima da u svemu mora da se usput popljuje Srbija i Srbi?! Ovog puta jer nismo svi istog dana po uvodjenju počeli da koristimo PayPal!
Piše:"Nije se uzalud pisalo da se Srbi plaše interneta. Uzrok straha je možda neznanje"!
A po čemu se to mi "plašimo interneta", koji koristi većina stanovništva, svi ga upotrebljavaju i u školi i na poslu i privatno; imamo ogroman broj korisnika društvenih mreža a srpske firme su najveći izvoznici softvera u regionu.

Ina

pre 11 godina

Samo da pitam znalce :)
Znaci za PayPal treba moderniji telefon i treba da se otvori racun za devizno placanje ili za placanje preko interneta?

Predrag Popović

pre 11 godina

@Adam Radosavljević

Molim Vas da ne iznosite netačne informacije. Ako mislite da je 170 dinara mnogo da kurirska služba ode na vrata pošiljaoca, preuzme kesicu i dostavi je vama na vrata onda izvolite otvorite kurirsku službu sa nižim cenama pa namlatite pare. A to da će vam neko iz Engleske robu vrednosti 0,99 funti poslati u Srbiju besplatno i da će to stići pre nego pošiljka iz Srbije je čista bajka ali po broju pluseva očigledno da ljudi veruju u to. Zaista sam razočaran nerazmišljanjem i neuključivanjem mozga čitaoca komentara B92.

Vukoje

pre 11 godina

Ne kapiram da li paypal automatski skida novac sa bankovnog računa prilikom kupovine ili mi moramo da uplatimo novac na paypal račun i tek onda da kupujemo???

s

pre 11 godina

Samo me interesuje kakve su mi garancije ( osim majke mi) da po davanju podataka od kartice i računa neću ostati bez svojih para? Šta sprečava PP da mi isprazni račun?
Usput,ovo je još jedan atak na domaću industriju i njeno lomljenje.

RubyRed

pre 11 godina

Ovo me brate podseća na polovinu osamdesetih kada su u SSSR-u prvi put videli farmerice Levi's 501.
Ovolika količina ushićenja oko dolaska PP.
A postoji samo opcija plaćanja tj. da trošite pare.
Pa, smisao je internet poslova da zarađujete novac, a tek na drugom mestu potrošnja.
Iz ekonomije svi: sedi dole 1.
Meni posao sasvim dobro rade WebMoney, Skrill i Payza, i slični internet walleti preko kojih mogu da povlačim novac koji zaradim na netu na moj devizni račun, svejedno dal' preko bank wire ili preko VISA CC.
Kada sam 2008. zarađivao mesečno skoro 3 prosečne plate od internet affiliate biznisa, tad PP nije bilo, pa sam se na razne načine dovijao da dođem do novca.
Sad, što se mene tiče, PP nije ni morao da dođe ukoliko nema opciju povlačenja novca.

Ina

pre 11 godina

Samo da pitam znalce :)
Znaci za PayPal treba moderniji telefon i treba da se otvori racun za devizno placanje ili za placanje preko interneta?

ArizonaOrtodox

pre 11 godina

Dacic, koliko god da mrzim Slobasove sluge, je car za svoje prethodnike...veliki znacaj otvaranja global supply, i smrt monopolu pojedinaca u Srbiji... mozda i ima made za nas. Srbin iz Hrvatske

nebojsa

pre 11 godina

pay pal je zastita (posrednik) da ne bi ostavljali direktno na internetu broj svoje kartice.
ne koriste svi na zapadu pay pal. to je samo u srbiji drama oko toga.
videla zaba da konje podkivaju ...

dobrivoje

pre 11 godina

cccc e kakvi su Srbi... pa nije Paypal napravljen samo da vi kupujete Nike majice iz Njujorka po 5 $ nego da napravire nesto,stvorite pa to prodate lakse preko interneta i lakse naplatite svoju robu i usluge.... neverovatni smo...

ja Gadafi

pre 11 godina

Dzaba radovanje,ovi nasi odobrili samo kupovinu ali ne i prodaju nasih stvari ostatku sveta.Znaci limit za bezcarinsku kupovinu je smanjen na 20eura i moze samo da izneses novac iz zemlje ali nikako da uneses.STO ZNACI JDNO VELIKO NISTA.

Зоран

pre 11 godina

Пејпал је да кад нешто продајете и неко вам купи то и плати преко пејпала, пејпал вам узима проценат.

welele

pre 11 godina

U vasem clanku o dolasku paypal-a ste zaboravili da navedete jednu bitnu stvar, POTREBAN VAM JE DEVIZNI RACUN. A kada otvorite taj racun paypal kao posrednik vam je nepotreban jer cete moci placati sve na netu i bez posredstva njega.

Зоран

pre 11 godina

"Da li to znači da je sad regulisana i carina i sve ostale takse ili ništa nije promenjeno?"


Хахха. Схватите, људи, да је предност пејпала само што не укуцаваш број картице. ТО ЈЕ СВЕ.

Siniša

pre 11 godina

Mene interesuje sledeca stvar, a sta je sa carinom? Jer sve dok smo mi izvan eu, to slabo moze da koristi. Ima mnogo povoljnoje robe u eu, koju mogu da narucim preko neta i da platim, evo sad i preko pay pal-a, ali sta mi to vredi, kad ce da me carina urnise, zato u EU sto pre.

Perica

pre 11 godina

A sta je sa carinom, PDV-om i spediteskim troskovima, ili atestima. Npr. porucim Nike iz US za 20USD u to kosta ovde jos 50EUR. Dok je Miska nema leba u Srbiji!

Plus i minus

pre 11 godina

Čekam "fazu dva", da primam pare. Ovo ima smisla samo ako zarađujem, a ne ako trošim. U tome je razlika između bogatih i sirotinje.

Adam Radosavljevic

pre 11 godina

E sad cu ja prakticno da vam objasnim sta je to: prekjuce narucim kesicu semena cheri paradajiza, kupim preko neta u Beogradu i da mi posalju postom kuci kosta 100din seme + 170din postarina!!!! Kesica cheri paradajiza da kupim u Engleskoj, kosta 0.99 funti (130din) i posalju mi je kuci BESPLATNO!!! Danas stigle semenke iz Engleske, a beogradske ce tek sutra!!!! Tako bih ja objasnio sta je to PayPal. Da ne pominjem koliko je izbor veci tamo negde nego ovde...

Зоран

pre 11 godina

"Čekam "fazu dva", da primam pare. Ovo ima smisla samo ako zarađujem, a ne ako trošim. U tome je razlika između bogatih i sirotinje.
(Plus i minus, 10. april 2013 16:39)

Ово има смисла ако трошиш, јер не укуцаваш број картице и то је СВЕ. Ако примаш паре пејпал узима проценат.

haha

pre 11 godina

Glavno je pitanje troškova na carini,PDV,transport...Našao sam na Zaposu neke RayBan naočare za sunce koje koštaju $130 to je nekih 11,000 din, e sad ako uzmemo druge troškove pitanje je koliko mi stvarno možemo da prodjemo jeftinije...Ovo je ništa dok se ostali troškovi ne saberu. Ubedjen sam da tajkuni u Srbiji neće da dozvole u dilu sa državom sve će ostati isto.

htc

pre 11 godina

napisah komentar na informaciju o dolasku PP bas na ovu temu. Novinari pisu svakodnevno o PP a niko da objasni kako to funkcionise, daj boze da smo mi toliko edukovan narod. Uveren sam da max 1% populacije zna sta je i kako funkcionise PP.
A vi opet niste otisli u dubinu price. Objasnjeno je sta je, a ne i kako funkcionise u realnom zivotu, putem nekog primera, nego samo dali link.
Na kraju krajeva, novinari, entuzijasti, Dacic, Ljajic, udarna vest,gomile clanaka ( danas treci clanak na B92), dugogodisnje iscekivanje, samo niko da pojasni obicnom narodu sta time moze da dobije...

Зоран

pre 11 godina

"A vi opet niste otisli u dubinu price. Objasnjeno je sta je, a ne i kako funkcionise u realnom zivotu, putem nekog primera, nego samo dali link."

Кад си од новинара чуо суштину? Ево ти суштине. Отвориш пејпал наклог на њиховом сајту. Отварање се састоји у повезивању твог рачуна, имена, адресе, мејла и телефона. Пејпал то проверава.

Затим, на сајтовиам на којима купујеш можеш некад наћи да приимају плаћање преко картица или преко пеј пала. Изабереш рецимо преко пејпала. Онда кликнеш на на њиховом сајту пејпал, оно те одведе да се улогујеш на пејпал сајт. Потврдиш да плаћаш толико том и том и крај. Њему стигне преко мејла твоја адреса како би ти послао робу и колико си платио, а теби стигне колико си платио и мејла његов.

Е он плаћа пејпалу и проценат, купац не плаћа, само продавац од сваке трансакције.

То је само замена за картицу. НИШТА ВИШЕ.

Stevo

pre 11 godina

PayPal nema veze sa modelom telefona ako se Internetu pristupa preko kompjutera. Prilikom registracije se daju podaci o kreditnoj kartici, kao što je to uradio ostatak planete, tako da ako neko orobi planetu, orobiće i nas.
PayPal je uz eBay ubjedljivo najkorisniji sadržaj na Internetu. Neka nam požive što duže!

Vojvodjanin

pre 11 godina

Vrlo korisna stvar! Poverenje u ovaj sistem treba da veci od straha, jer omogucuje transakcije, kupovine najobicnijih stvari koje inace nisu dostupne u klasicnim radnjama! Godinama ga koristim a nikad problema nisam imao!

Gagi

pre 11 godina

paypal koristim od 2002 godine. Sto se tice sigurnosti, mislim da je sigurniji od bilo koje lokalne banke. meni je paypal kao telefon, nemogu bez njega. U svakom slucaju ovo je dobro za Srbiju. putem paypala pare se salju i primaju u sekundi, jos neko vreme pa ce i to moci za Srbiju. postotak slanja preko paypala je sitnica ja sam slao pare za evropu, a ista cena je i ovdje u Usa. pozdrav.

Hvala unapred na pomoći

pre 11 godina

Da li to znači da je sad regulisana i carina i sve ostale takse ili ništa nije promenjeno? To je mnogo veći problem što se mene tiče. Npr ako naručim robu za 200€ koliko će me na kraju otprilike iskoštati? I koju karticu treba da uzmem u banci i koliko to košta? I još jedna stvar. Mogu li da prebacim na ovakav PayPal račun pare od pokera (pokerstars) i da ih koristim za kupovinu?

svi (ni)su isti

pre 11 godina

PayPal je OK. Ipak, imajte na umu da neki sajtovi ne primaju PayPal, medju kojima je i gigant amazon.com. Generalno govoreci, ni svi sajtovi ne salju robu u Srbiju ali za takve sajtove mozete koristiti relativno brojno zastupljene posrednike, kako inostrane, tako i domace. Usput budi receno, posiljke koje se iz SAD salju postom imaju daleko manju cenu transporta i carinskog postupka nego ako iste idu nekom od cuvenih kurirskih sluzbi.

Sto se tice carine i PDV to nema veze sa PayPalom. Neko vreme sam kupovao razlicitu robu u SAD pomocu inostranog posrednika kome sam placao preko Google Checkout, roba je stizala postom, carinjenje je bilo korektno a cesto sam bio i oslobodjen carine.

Kako god obrcete, stvar nikad nije preterano jednostavna i jeftina, pa pretezno kupovati ono cega ovde nema. Za ostalo - pazljivo citajte "sitna slova" i budite oprezni, ne zalecite se odmah sa nekim velikim porudzbinama. Pa sretno!

Aleksandar

pre 11 godina

Ja ne znam šta je sprečavalo ljude da i do sad kupuju na netu Visa Classic ili sličnim karticama. To radim godinama i generalno mi se isto 'vata, sem što treba naučiti svoj broj kartice umesto email-a i sifre.

Javite kad bude omogućeno primanje novca, ne samo preko PayPal-a nego i na lični devizni račun a bez da moraš da se cimaš do banke da pišeš nekakve somnobulne izjave odakle ti lova. I da ne plaćaš deratorske bankarske provizije (jedina korist koju vidim što se tiče PayPal-a i primanja novca preko njega).

Ovako zaista ne znam šta smo to revolucionarno dobili što već nismo imali sem tek još jednog posredničkog servisa.

Poštujmo svoju zemlju i narod!

pre 11 godina

Ne shvatam da li je to postao manir u nasim medijima da u svemu mora da se usput popljuje Srbija i Srbi?! Ovog puta jer nismo svi istog dana po uvodjenju počeli da koristimo PayPal!
Piše:"Nije se uzalud pisalo da se Srbi plaše interneta. Uzrok straha je možda neznanje"!
A po čemu se to mi "plašimo interneta", koji koristi većina stanovništva, svi ga upotrebljavaju i u školi i na poslu i privatno; imamo ogroman broj korisnika društvenih mreža a srpske firme su najveći izvoznici softvera u regionu.

pejpalzileri

pre 11 godina

kreditna kartica uopste nije neophodna da biste se registrovali, bar nije bila kad sam se ja pre jedno 3 god registrovao..mozete kasnije izabrati opciju da pp nalog povezete sa kred karticom ili sa bankovnim racunom (u oba slucaja, ime na koje se vodi kartica ili bank. racun mora biti identicno kao i na pp nalogu)...

dario

pre 11 godina

Kao korisnik koji je prvi put registrovan imate limit mislim u iznosu od 150$ (ekvivalent u dinarima ili bilo kojoj drugoj valuti)iz razloga Vaše zaštite da se utvrdi da su nalog na paypal-u i kartica Vaši. Limit možete ukloniti ili čekajući određen period (mislim 3 mjeseca) kada se automatski ukida ili plačanjem 1.95$ paypala-om preko njihove stranice kada za taj iznos nakon dan-dva odete u banku i na bankovnom izvodu za tu transakciju od 1.95$ imate šifru (kod) koji opet na njihovoj stranici kroz svoj nalog ukucate kod i oni Vam vrate na račun 1.95$ ali ste time potvrdili da je nalog Vaše vlasništvo. Možete kroz nalog na paypalu dodati i skidati više kartica ali taj limit je važeći bez obzira sa koliko kartica pokušali obaviti transakciju. Za one koji se boje hakiranja možete uzeti prepaid karticu. To je kartica tzv. rođendanska koja se sa određenim sredtvima koja ste Vi položili poklanja bliskim osobama na poklon da ta sredstva potroše. Ona je prolazila za internetsko plačanje i služi za jednokratnu upotrebu. Odete u banku i izvadite karticu na koju položite onoliko novca koliko želite potrošiti. Možete tu karticu koristiti i za plačanje u trgovini. Nakon što potrošite sredstva kartica je nevažeća i možete da je bacite. Nešto se plati za karticu oko 2-3 eura. Uglavnom kada bi Vam i hakirali nalog ne bi mogli skinuti više od onoga koliko ste položili na karticu. Siguran sam da slične kartice imaju i druge banke, raspitajte se.

miki33

pre 11 godina

Napišite malo više o tome kolika je carina ,porez,cena transporta do srbije.I kakva je situacija u našim poštama,jer se mnogim pošiljkama iz inostranstva u našim poštama izgubi svaki trag.

yunior

pre 11 godina

Prosle godine brat mi je iz Cikaga poslao komplet od deset dvd-ova ( Elvis Presley ) i tri luksuzne knjige o istom pevacu .
Otprilike posle mesec dana od celog paketa stizu mi tri dvd-a i dve knjige upakovane u nekakvu kovertu povrsno izlepljenu selotejpom .
Toliko o carini .

Aleksandar

pre 11 godina

Koristan je za transfer novca iz inostranstva ako druga osoba ima recimo checking account samo joj posaljes pare na njen racun umesto western union.

Predrag Popović

pre 11 godina

@Adam Radosavljević

Molim Vas da ne iznosite netačne informacije. Ako mislite da je 170 dinara mnogo da kurirska služba ode na vrata pošiljaoca, preuzme kesicu i dostavi je vama na vrata onda izvolite otvorite kurirsku službu sa nižim cenama pa namlatite pare. A to da će vam neko iz Engleske robu vrednosti 0,99 funti poslati u Srbiju besplatno i da će to stići pre nego pošiljka iz Srbije je čista bajka ali po broju pluseva očigledno da ljudi veruju u to. Zaista sam razočaran nerazmišljanjem i neuključivanjem mozga čitaoca komentara B92.

Vukoje

pre 11 godina

Ne kapiram da li paypal automatski skida novac sa bankovnog računa prilikom kupovine ili mi moramo da uplatimo novac na paypal račun i tek onda da kupujemo???