1. Ja ovde ne vidim nikakav problem.
  Proces urbanizacije u Srbiji kasni nekih 200-300 godina u odnostu na recimo Veliku Britaniju (u kojoj svega 4% stanovništva živi na selu) i dobro je što se konačno odigrava. Ekonomija razmera se može ostvariti samo ako naselja imaju puno stanovnika.

  Šteta je jedino što južna i istočna Srbija nemaju ni jedan veliki grad. A to je par excellence demografski problem, o kojem ekonomisti ne znaju dovoljno. Što reče jedan komentator ovde radi se najviše o snažnoj emigraciji i odlivu mozgova.

  Možda vam je žao nekog političara koji je do sada bio predsednik sela sa 20 stanovnika, jer to više neće moći da bude?
  (Andreja, prostorni planer, 3. april 2013 00:13)

  # Link komentara

 2. Da potsetim zaboravne KO je od 2001. godine javno forsirao UVOZ, USLUGE, FINANSIJSKE investicije ? Pogledajte press klipinge od 2001 - 2012.
  Dinkic: " Naše tržište je gladno roba i treba ga zadovoljiti" (Naravno, zajedno sa Miškoviće, T. Spasojevićem, ........)
  Dinkić: " Treba forsirati naše usluge, zašto ne i zabavu na splavovima. Proizvodnja i industrija traži investicije, rada i tržište i ne donosi brzo dobit" (Zato je PRIVATIZACIJOM uništena industrija (kao PROIZVODNI resurs, ne kao konkretno preduzeće sa ogromnom političkom i ideološkom prezaposlenošću. Zajedničko delo UNIŠTAVANJA od A. Vlahovića, M. Dinkića, Djunića, i ostalih "ekonomskih genija" srpske privatizacije)
  Dinkić: "Naša država je gladna kapitala i dobićemo ga iz inostranstva" (Sjajno, tako su došle banke koje su stvorile OZAKONJENI KARTEL koji i danas (od 2008.) najprofitalniji sektor "privrede" u Srbiji a uzgred su masovno prale (LEGALNO !) prljavi novac iz inostranstva. Zašto se HIPO-ALPE ADRIJA banka povlači iz celog regiona ? UHVATILI SU IH I OBELODANILI DA PERU PRLJAVI NOVAC. Samo u Srbiji su NEDODIRLJIVI sa velikim profitom iako po celom beogradu imaju "nerealizovane nepokretnosti" GODINAMA (npr. centar, ispred Skupštine, na mestu bivšeg "Tri lista duvana", ........)
  I U BUDUĆNOST će nas i u "REINDUSTRIJALIZACIJU" voditi ISTI "EKSPERTI".
  Najuriti gov....m motkom (u zatvore sa konfiskacijom imovine i računima u inostranstvu) te lopurde i šarlatane u ekonomiji !
  (pera detlic, 1. april 2013 17:21)

  # Link komentara

 3. "Tako je nalagala logika profita, a sprovela „nevidljiva ruka tržišta.” Država je bila nemi posmatrač. "

  Dokle više ova propaganda protiv tržišne ekonomije. O kojoj nevidljivoj ruci u Srbiji govorimo? Govorimo o zemlji u kojoj je država drži monopol u desetinama oblasti, o zemlji u kojoj je javna potrošnja na ogromnom nivou, a glavni poslodavac opet država, o zemlji u kojoj ne možete da dobijete dozvolu za gradnju bilo kog većeg objekta dok niste podobni (čitaj, neki političar ne stoji iza vas), o zemlji u kojoj je kurs godinama precenjen i time je država direktno dala signale za investiranje u oblasti vezane za uvoz, a ne za izvoz, o zemlji u kojoj ste do skoro imali jedan, a sada imate dva ili tri trgovinska lanca, o zemlji u kojoj se veći porez plaća na rad, nego na luksuz, o zemlji u kojoj se plaća manji porez na posedovanje, nego na potrošnju. Govorimo o zemlji u kojoj od nekog ministra zavisi da li će se produžavati lažna nada ljudima u nekoj propaloj firmi ili će im on tu nadu ipak ugasiti.

  Ako mi neki od ovih "eksperata" koji se stalno vrte po vestima objasni, i pored gore navedenog, šta je to kod nas bila tržišna ekonomija i gde je to još država trebalo da "interveniše" bio bih im jako zahvalan.

  Nešto ne vidim da u mnogim zemljama u kojima je ta "nevidljiva ruka" znatno primetnija imamo sličnu situaciju kao kod nas. Dosta laži i izmišljotina!
  (neko, 1. april 2013 17:00)

  # Link komentara

 4. @German
  Stedite novac da drzava ima sta da vam ukrade kroz inflaciju i novoizmisljene namete. Ja sam tako stedeo i cekao da kada za kupatilo pojeftini. Jos od 2008. ! A ona, sve skuplja i skuplja.
  (Stedisa je kukavica, 1. april 2013 10:27)

  # Link komentara

 5. Kad vidim masu kako ulazi u tržni centar, znam da sam bogatiji samom činjenicom da nisam sišao na toj stanici. Štedite novac.
  (German, 31. mart 2013 23:27)

  # Link komentara

 6. Statistika - najveća laž.

  Nemojte misliti da su te investicije završile u tim mestima koje pominju, već su u tim mestima sedišta investitora.

  Da je Novi Beograd stvarno imao 3,5milijardi evra, već bi imali metro tuda, nego su tu sedišta Delte, zatim barem 5 banaka i još toliko osiguravajućih kuća, VIP i Telenor, itd...
  (Aleksandar, 31. mart 2013 22:22)

  # Link komentara

 7. U Nišu od 687mil.evra ivesticija 370 otpada na prodajnu cenu duvanske industrije,plus iznos koji je Phillip moris investirao.A tamo je pre privatizacije radilo 2000 ljudi,a sada oko 500.
   (ivan, 31. mart 2013 21:38)

  # Link komentara

 8. Ako već pričamo o Evropi, zašto ne uvedemo neke evropske norme.

  Kad su u pitanju prodavnice mešovite robe, ograničiti radno vreme do 7 ili 8 uveče, a subotom do 12 ili 14 sati, nedeljom da sve bude zatvoreno, pa čak i taj Tempo, Roda, Dis...
  Jer i ti ljudi valjda imaju porodice i zaslužuju jedan slobodan dan u sedmici.

  Takođe, u svim tim trgovinama radnicima oduzimaju od plate vrednost sve robe kojoj istekne rok pre nego što se proda, što je protiv zakona. Ali, naravno, sve je to teško dokazati na sudu, a sudovi su u ovoj državi uvek na strani jačeg i bogatijeg.
  (Veliki brat, 31. mart 2013 21:18)

  # Link komentara

 9. Potrebno je dati detaljnije informacije kada su u pitanju ovakvi tekstovi.
  Na primer navodi se preko 450 mil investicija u Pozarevac, a industrijska zona u Pozarevcu vise ne postoji! Sav taj novac je zavrsio u termoelektranama i kopovima u Kostolcu koji je na teritoriji opstine Pozarevac, a obzirom na njihovu velicinu i taj iznos je relativno mali.
  Dalje navodi se da je Branicevski okrug pretrpeo najmanji pad zaposlenosti, a u pitanju je neverovatan rast zaposljavanja u tim istim termoelektranama i kopovima, veci broj sahrana od krstenja za 30% kao i ogroman odliv mladih u inostranstvo, tj, druga i treca generacija gastarbajtera koji vise i ne dolaze u Srbiju.
  Epilog: u Branicevskom okrugu od 9 opstina, 7 je nerazvijeno, a prema podacima iz teksta bi se stekla znacajno drugacija slika.
  (bugzy, 31. mart 2013 21:15)

  # Link komentara

 10. Poštovana @mozdalice,
  Baš se vidi koliko si temeljno pročitao ovaj članak i kako si uporedio prave brojke. Stoga bih te zamolio da još jednom pročitaš isti.
  Smernica: Grad Novi Sad (200000 stanovnika) 2.3 milijarde evra; Zaječarski OKRUG (158000 stanovnika) jedva 100 miliona.
  Prvi razred osnvovne škole: NE MEŠATI BABE I ŽABE!!!
  (Zajecarac, 31. mart 2013 20:35)

  # Link komentara

 11. Srpski jad, beda i čemer!
  (ДАМИР, 31. mart 2013 19:34)

  # Link komentara

 12. ovi podaci govore da su povici o ugrozenoj vojvodini iskljucivo politicki.
   (ecc, 31. mart 2013 18:12)

  # Link komentara

 13. molim proverite bez obzira koliko se kvazi ulaze u Vojvodunu ona je posle sto godina prvi put postala nerazvijeni deo srbije. a uporedjivati vojvodinu koja ima dva i vise miliona stanovnika sa istocnom srbijom sa znatno manjim brojem stanovnika i reci eto kolilo se u pokrajinu daje je tendenciozno i maliciozno!
   (mozgalica, 31. mart 2013 17:18)

  # Link komentara

 14. Ako Vam Dragan Markovic "Palma" prica o gasenju porodicnih radnji , onda , stvarno , tesko nama . Covek je toliko poseljacio i nazadovao Jagodinu , da samo poltroni oko njega "klicu" hvalospeve o njemu . Ali , neka , ti ce i da mu dodju "glave" . Za 9 godina koliko je taj "Palma " vlast u Jagodini 29% manje zaposlenih u pomoravskom okrugu . Strasno .
   (Ikac Jagodinac, 31. mart 2013 17:11)

  # Link komentara

 15. Samo Beograd čini Srbiju?
  Sramota!
   (Maksa, 31. mart 2013 16:23)

  # Link komentara

 16. izgleda da je "ulozeno" i "odneto" nekoliko politicara je napravilo nekoliko miljardi evra za vreme dva mandata, a Beograd i Srbija su dobili dugove, ali izgleda da oni nisu na spisku 24 privatizacije koje su zapale za oko EU tajkunima koji ostadose bez "plena".
  (seljadin, 31. mart 2013 15:25)

  # Link komentara