Subota, 16.03.2013.

11:24

Nemoguća misija Dinkića i Dačića

<a href="http://http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2013&amp;mm=03&amp;dd=13&amp;nav_id=694836" class="text-link" target= "_blank">Srbija bi uskoro mogla da dobije dozvolu za bescarinski izvoz automobila u Rusiju,</a> najavio je ministar privrede i finansija Mlađan Dinkić na Biznis forumu.

Izvor: Danas

Nemoguæa misija Dinkiæa i Daèiæa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

Alek

pre 11 godina

Rusi nisu ljubitelji FIAT-a.
Prosle godine je prodato svega 6700 novih FIAT automobila.
Povrh svega,to je skup automobil u odnosu sta pruza, i mali je za ruske navike i prohteve.
Oni vise vole veca i robusnija kola.
(Stojan, 17. mart 2013 02:22)

Ha, ako dobro pamtim, cela Dinkiceva koncepcija biznisa sa Fiatom se zasnivala na bezcarinskom izvozu u Rusiju vecine proizvodnje. Stvarno nam sarlatani vode privredu.

@Neša-nisu Rusi ludi

pre 11 godina

Nravno da nisu ludi, jer im se može. Na uvoz sirove nafte, gasa, i svih rezervnih delova za RNP su dobili i te kakve pogodnosti. Naravno bez carine. Ali na uvoz iz Srbije lista je tanka. Samo poljoprivredni proizvodi. Kamo srece da ni to nismo prihvatili, jeli bi smo naše voce i povrce, a ne krompir iz Belorusije, prestala sam i da jedem ovaj crni krompir, to su naši seljaci davali svinjama. A umesto naših lepih jabuka jedemo uvozne, kao i skoro sve voce bez ukusa i mirisa.
Naša pamet-naša tuga.

bozon

pre 11 godina

Ne znam koja je pozadina cele priče sa Rusima, ali jedna stvar je sigurna. FIAT se nikada nije dobro pokazao na tržištu USA i Rusije. Nikada nisam čuo da neko pominje kako FIAT dobro radi na -15. A u USA nisu prodavali vozila, sem Ferarija, sigurno jedno 15g.

Ladislav

pre 11 godina

Pomenuto vozilo uopste nije srpski proizvod , niti je ikada postojao pravi srpski automobil. Sasvim je razumljiva rezervisanost Rusa , a da ne spominjemo cenu koja je veoma visoka !

Alek

pre 11 godina

"Dačić je tada priznao da će to biti teško ostvarivo, jer Rusija to nikome nije dozvolila, ali da će Vlada Srbije učiniti sve da poveća izvoz Fijatovih automobila."

Da, narocito ce to dozvoliti kada u pregovaracku misiju ide Dinkic, koji je bio najvatreniji protivnik prodaje NIS-a Rusima. Da li smo mi normalni kad saljemo njega ili su nam svrake popile mozak ?

Proka pronalazač

pre 11 godina

Kada bi na mestu kuke za vuču napravili traktorski priključak za kačenje pluga i sl. i proglasili auto za poljoprivrednu mašinu izbegli bi porez.

Stojan

pre 11 godina

Rusi nisu ljubitelji FIAT-a.
Prosle godine je prodato svega 6700 novih FIAT automobila.
Povrh svega,to je skup automobil u odnosu sta pruza, i mali je za ruske navike i prohteve.
Oni vise vole veca i robusnija kola.

011

pre 11 godina

vkado@ da te obavestim :D u Rusiju bez carine mogu samo poljoprivredni proizvodi i nista drugo! a nazalost to ce uskoro moci i iz cele evrope

Oliver Dulicevic

pre 11 godina

FIAT je svoj projekat u Rusiji odlozio na neodredjeno vreme jer ovo brzo rastuce trziste nije prihvatilo njihove automobile.

rti

pre 11 godina

Mi stalno nešto tražimo od Rusije (njihovu pomoć u SB UN, da nam uklanjaju zaostale bombe i mine, gase šumske požare itd), ali je pitanje šta Rusija ima od toga (osim konstantne medijske hajke od strane "naših" medija oko NIS-a, stalnog pominjanja EPS-a ili Telekoma, "ljudskih prava i demokratije", glasanja protiv Rusije u SE i sl.). Niko ne voli ljude i zemlje koji samo nešto traže, a ništa ne daju. Sporazum o becarinskom izvozu je sam po sebi već vrlo značajna povoljnost (koju ne koristimo dovoljno), jer od njega mi imamo koristi odn. možemo da imamo, a sama Rusija od tog sporazuma nema gotovo nikakvu korist, pošto najviše odatle uvozimo naftu i gas, a na to sigurno nećemo naplaćivati carine ako ne želimo da sami sebi dodatno da dižemo cenu energenata. Kakva je onda korist od tog sporazuma za Rusiju? I sve to nam je malo, pa bi sada i dodatne zahteve da postavljamo - i to za stranu firmu. A te zahteve postavlja niko drugi do Dinkić, čiju ulogu prilikom prodaje NIS-a, pregovora oko JAT-a i još nekih događaja Rusi vrlo dobro pamte.

vlada

pre 11 godina

Srbija je već poodavno potpisala ugovor sa rusijom po kome se proizvodi iz srbije mogu izvoziti u Rusiju bez Carine. Nije to nikakva novina!

prolaznik

pre 11 godina

U BiH a vjerovatno i ostalim zemljama kada se kupi i registruje FIAT 500L u papirima pise "Made in Italy"...

Toliko o bescarinskom izvozu u RUS!

Nesa

pre 11 godina

Neće Rusija da uvozi automobile na štetu sopstvene autoindrustrije. Nisu ludi da upropaštavaju svoje kao što je to rađeno u Srbiji u proteklom periodu.

nazalostsrbin

pre 11 godina

E da mi je vasa pamet par sati da malo odmorim. Ne bi bilo lose i koja devizna dnevnica i malo troska na racun drzave i jos sta ide uz onaj pun pansion.

milos

pre 11 godina

Super su vam komentari svima.
Ja nesto razmisljam na drugu stranu... da nije stos kao sa Kosovom ? Udje kamion sa Ficama bez PDV-carine-Poreza i odma udje u Srbiju pa udri po distribuciji?!

gradjanin

pre 11 godina

Posto je FIAT italijanski proizvodjac koji samo koristi radnu snagu u Srbiji onda bi bilo bolje da se izbore da se FIAT prodaje u EU kao italijanski proizvod bez carine u EU. Na taj nacin se stiti EU jer rezervne delove proizvode mnogi u EU za FIAT-a. Time se mnogima stite radna mesta u EU.

Aca

pre 11 godina

Za 15000 e nemate kome prodati taj auto. Da je cena niza 30% pa i da covek razmislja. Bolje proizvodite yuga to jedino nas narod moze da kupi.

dejan

pre 11 godina

Kada cete ukapirati da od Rusije mema nista? Samo Miskovic, koji je kod njih deponovao milijardu moze da radi sa njima.
(Sasa jokic, 16. mart 2013 12:27)

Srpski politicari su to ukapirali odavno, ali je za njih dobro sto to veliki deo srpskih biraca nije ukapirao, tako da oni pred izbore krenu da masu "ruskom bracom" i 20% glasova su vec obezbedili. Za to vreme Rusi cuclaju NIS ii to malo nafte sto imamo. A za uzvrat, eto, nisu priznali Kosovo. Nista vise od njih za sada nismo dobili nego od Vatikana koji takodje nije priznao Kosovo...

Nenad Marković

pre 11 godina

Ako biste vi znali da maksimalno iskoristite pogodnosti bescarinskog izvoza poljoprivrednih proizvoda u Rusiju, ne bi nam trebalo ništa više.

miroslav

pre 11 godina

Moze. Ali malo sutra. Nisu vam Ruski ekonomisti srpski biraci da im vi pricate bajke o nekih hiljdu evra. Ipak su oni velesila u svakom pogledu. Da li bi vi gospodo pristali da prodajete ruska vozila u Srbiji bez PDV, i carine?

a, analiza uticaja?

pre 11 godina

Drago mi je sto su ekonomski clanci postali manje senzacionalisticki i vise precizni kao sto je ovaj. Bilo bi dobro da se procita vise od uticaju buduceg pridruzivanja EU na bescarinski sporazum sa Rusijom. Posto znamo da drzavna administracija ni ne pravi analize uticaja izlaska iz bescarinskog rezima sa Rusijom (jednom kad se to bude desilo, a desice se) ne znam na osnovu kojih podataka misle da pregovaraju sa EU? Bilo bi dobro da se drzavna administracija pod pritiskom javnosti pocne baviti ovim pitanjem i slicnim pitanjima - oni makar ne mogu da se zale na zakasnele plate i prekovremeni rad.

jovo

pre 11 godina

Za manje para od 15.000 € - to jest za 13.000 - moguće je kupiti i veća i bolja kola: novi Citroen Elysee (ili Peugeot 301) sa 1,6 dizel motorom i to u najvišem nivou opreme. Citroen Elysee poćinje već sa 9.500 €.

Dusan

pre 11 godina

U svemu treba da postoji reciprocitet.
RF danas u autoindustriji postaje veliki proizvodjac gdje je skoncentrirana proizvodnja auta prakticno iz
celog sveta.
Kod nas se carina placa na automobile iz Japana,Koreje i SAD,pa bi bilo zgodno da se iz Rusije ovi i drugi
automobili bez carine uvoze po recoprotetu.
Dusa

Mladen

pre 11 godina

Ne znam kako ovde nema nimalo iztrazivackog novinartsva? Naime, zar niko ne vidi da se 51% odnos na vrednost ugradjenih delova u Fijat 500 u Srbiji,tj. da to budu proizvodi domaceg porekla, kako bi se ispunio uslov da se takvi automobili izvove u Rusiju bez carine?! Posto su samo menjac i motor,koji se direktno dopremaju iz Italije, vredniji od tih 51% ukupne vrednosti automobila koji izloze iz Kragujevca, o cemu uopste govorimo? Pogotovu, ovakve "lepe zelje" ne bi smeli da pominju nasi ministri,bez prethodnih konsultacija sa strucnjacima-ekonomistima.

xim

pre 11 godina

@ Kgb

Pa Fiat 500L se "proizvodi u Srbiji", a ne sklapa se. Prozivodi se karoserija, delovi za motor, enterijer, sedista, kablovi. Samo nisam siguran da li se tockovi proizvode u Srbiji.

Daj Boze!

pre 11 godina

Daj Boze!!! U tom slucaju ocistiti recimo Nis od kriminala (nemaju nacelnika policje vec skoro 3 godine!!!) i tamo dovesti jednog proizvodjaca automobila! To bi u mnogome ociveli taj tuzni jug...

Slobix

pre 11 godina

Dok god političari idu naokolo i dejstvuju pogodnosti za našu privredu, koje koštaju manje ili više (na primer, plaćanje države za svakog novozaposlenog), privredni ambijent u Srbiji nije dovoljno atraktivan da investitori sami dođu. Dakle, gospodo, umesto što idete garantujete da će se nešto ispuniti (Nikolić Lukašenku na primer), napravite ambijent koji funkcioniše pristojno, i pruža dobre i jednake mogućnosti svim zainteresovanima za poslovanje ovde. Ne donosi mnogo političkih poena taj rad, ne donosi mnogo pojavljivanja u vestima, ali dugoročno je jedino rešenje, ako želite dobro ovoj privredi.

au

pre 11 godina

po ovome bi se reklo da Dinkic ne racuna na skoro clanstvo u EU, a mozda ni skori pocetak pristupnog procesa, jer ce u jednom trenutku morati da se ponisti ovaj ugovor sa Rusijom. 10-20000 dodatnih automobila ne povlaci neko veliko povecanje zaposlenosti osim ukoliko se ne racuna na staze od 10-15 godina....za EU fanatike mozda neprihvatljivo dug rok...

Kgb

pre 11 godina

Autoru teksta! Prema sporazumu sa Rusijom, Rusi smatraju da je u konkretnom slucaju automobil, domaci proizvod ako se u zemlji koja ga izvozi proizvodi minimum 80% celog proizvoda! Informisite se malo bolje!

Kgb

pre 11 godina

Autoru teksta! Prema sporazumu sa Rusijom, Rusi smatraju da je u konkretnom slucaju automobil, domaci proizvod ako se u zemlji koja ga izvozi proizvodi minimum 80% celog proizvoda! Informisite se malo bolje!

miroslav

pre 11 godina

Moze. Ali malo sutra. Nisu vam Ruski ekonomisti srpski biraci da im vi pricate bajke o nekih hiljdu evra. Ipak su oni velesila u svakom pogledu. Da li bi vi gospodo pristali da prodajete ruska vozila u Srbiji bez PDV, i carine?

Slobix

pre 11 godina

Dok god političari idu naokolo i dejstvuju pogodnosti za našu privredu, koje koštaju manje ili više (na primer, plaćanje države za svakog novozaposlenog), privredni ambijent u Srbiji nije dovoljno atraktivan da investitori sami dođu. Dakle, gospodo, umesto što idete garantujete da će se nešto ispuniti (Nikolić Lukašenku na primer), napravite ambijent koji funkcioniše pristojno, i pruža dobre i jednake mogućnosti svim zainteresovanima za poslovanje ovde. Ne donosi mnogo političkih poena taj rad, ne donosi mnogo pojavljivanja u vestima, ali dugoročno je jedino rešenje, ako želite dobro ovoj privredi.

Nenad Marković

pre 11 godina

Ako biste vi znali da maksimalno iskoristite pogodnosti bescarinskog izvoza poljoprivrednih proizvoda u Rusiju, ne bi nam trebalo ništa više.

dejan

pre 11 godina

Kada cete ukapirati da od Rusije mema nista? Samo Miskovic, koji je kod njih deponovao milijardu moze da radi sa njima.
(Sasa jokic, 16. mart 2013 12:27)

Srpski politicari su to ukapirali odavno, ali je za njih dobro sto to veliki deo srpskih biraca nije ukapirao, tako da oni pred izbore krenu da masu "ruskom bracom" i 20% glasova su vec obezbedili. Za to vreme Rusi cuclaju NIS ii to malo nafte sto imamo. A za uzvrat, eto, nisu priznali Kosovo. Nista vise od njih za sada nismo dobili nego od Vatikana koji takodje nije priznao Kosovo...

au

pre 11 godina

po ovome bi se reklo da Dinkic ne racuna na skoro clanstvo u EU, a mozda ni skori pocetak pristupnog procesa, jer ce u jednom trenutku morati da se ponisti ovaj ugovor sa Rusijom. 10-20000 dodatnih automobila ne povlaci neko veliko povecanje zaposlenosti osim ukoliko se ne racuna na staze od 10-15 godina....za EU fanatike mozda neprihvatljivo dug rok...

a, analiza uticaja?

pre 11 godina

Drago mi je sto su ekonomski clanci postali manje senzacionalisticki i vise precizni kao sto je ovaj. Bilo bi dobro da se procita vise od uticaju buduceg pridruzivanja EU na bescarinski sporazum sa Rusijom. Posto znamo da drzavna administracija ni ne pravi analize uticaja izlaska iz bescarinskog rezima sa Rusijom (jednom kad se to bude desilo, a desice se) ne znam na osnovu kojih podataka misle da pregovaraju sa EU? Bilo bi dobro da se drzavna administracija pod pritiskom javnosti pocne baviti ovim pitanjem i slicnim pitanjima - oni makar ne mogu da se zale na zakasnele plate i prekovremeni rad.

Nesa

pre 11 godina

Neće Rusija da uvozi automobile na štetu sopstvene autoindrustrije. Nisu ludi da upropaštavaju svoje kao što je to rađeno u Srbiji u proteklom periodu.

Mladen

pre 11 godina

Ne znam kako ovde nema nimalo iztrazivackog novinartsva? Naime, zar niko ne vidi da se 51% odnos na vrednost ugradjenih delova u Fijat 500 u Srbiji,tj. da to budu proizvodi domaceg porekla, kako bi se ispunio uslov da se takvi automobili izvove u Rusiju bez carine?! Posto su samo menjac i motor,koji se direktno dopremaju iz Italije, vredniji od tih 51% ukupne vrednosti automobila koji izloze iz Kragujevca, o cemu uopste govorimo? Pogotovu, ovakve "lepe zelje" ne bi smeli da pominju nasi ministri,bez prethodnih konsultacija sa strucnjacima-ekonomistima.

jovo

pre 11 godina

Za manje para od 15.000 € - to jest za 13.000 - moguće je kupiti i veća i bolja kola: novi Citroen Elysee (ili Peugeot 301) sa 1,6 dizel motorom i to u najvišem nivou opreme. Citroen Elysee poćinje već sa 9.500 €.

rti

pre 11 godina

Mi stalno nešto tražimo od Rusije (njihovu pomoć u SB UN, da nam uklanjaju zaostale bombe i mine, gase šumske požare itd), ali je pitanje šta Rusija ima od toga (osim konstantne medijske hajke od strane "naših" medija oko NIS-a, stalnog pominjanja EPS-a ili Telekoma, "ljudskih prava i demokratije", glasanja protiv Rusije u SE i sl.). Niko ne voli ljude i zemlje koji samo nešto traže, a ništa ne daju. Sporazum o becarinskom izvozu je sam po sebi već vrlo značajna povoljnost (koju ne koristimo dovoljno), jer od njega mi imamo koristi odn. možemo da imamo, a sama Rusija od tog sporazuma nema gotovo nikakvu korist, pošto najviše odatle uvozimo naftu i gas, a na to sigurno nećemo naplaćivati carine ako ne želimo da sami sebi dodatno da dižemo cenu energenata. Kakva je onda korist od tog sporazuma za Rusiju? I sve to nam je malo, pa bi sada i dodatne zahteve da postavljamo - i to za stranu firmu. A te zahteve postavlja niko drugi do Dinkić, čiju ulogu prilikom prodaje NIS-a, pregovora oko JAT-a i još nekih događaja Rusi vrlo dobro pamte.

nazalostsrbin

pre 11 godina

E da mi je vasa pamet par sati da malo odmorim. Ne bi bilo lose i koja devizna dnevnica i malo troska na racun drzave i jos sta ide uz onaj pun pansion.

milos

pre 11 godina

Super su vam komentari svima.
Ja nesto razmisljam na drugu stranu... da nije stos kao sa Kosovom ? Udje kamion sa Ficama bez PDV-carine-Poreza i odma udje u Srbiju pa udri po distribuciji?!

Aca

pre 11 godina

Za 15000 e nemate kome prodati taj auto. Da je cena niza 30% pa i da covek razmislja. Bolje proizvodite yuga to jedino nas narod moze da kupi.

Daj Boze!

pre 11 godina

Daj Boze!!! U tom slucaju ocistiti recimo Nis od kriminala (nemaju nacelnika policje vec skoro 3 godine!!!) i tamo dovesti jednog proizvodjaca automobila! To bi u mnogome ociveli taj tuzni jug...

Dusan

pre 11 godina

U svemu treba da postoji reciprocitet.
RF danas u autoindustriji postaje veliki proizvodjac gdje je skoncentrirana proizvodnja auta prakticno iz
celog sveta.
Kod nas se carina placa na automobile iz Japana,Koreje i SAD,pa bi bilo zgodno da se iz Rusije ovi i drugi
automobili bez carine uvoze po recoprotetu.
Dusa

xim

pre 11 godina

@ Kgb

Pa Fiat 500L se "proizvodi u Srbiji", a ne sklapa se. Prozivodi se karoserija, delovi za motor, enterijer, sedista, kablovi. Samo nisam siguran da li se tockovi proizvode u Srbiji.

prolaznik

pre 11 godina

U BiH a vjerovatno i ostalim zemljama kada se kupi i registruje FIAT 500L u papirima pise "Made in Italy"...

Toliko o bescarinskom izvozu u RUS!

Stojan

pre 11 godina

Rusi nisu ljubitelji FIAT-a.
Prosle godine je prodato svega 6700 novih FIAT automobila.
Povrh svega,to je skup automobil u odnosu sta pruza, i mali je za ruske navike i prohteve.
Oni vise vole veca i robusnija kola.

Alek

pre 11 godina

"Dačić je tada priznao da će to biti teško ostvarivo, jer Rusija to nikome nije dozvolila, ali da će Vlada Srbije učiniti sve da poveća izvoz Fijatovih automobila."

Da, narocito ce to dozvoliti kada u pregovaracku misiju ide Dinkic, koji je bio najvatreniji protivnik prodaje NIS-a Rusima. Da li smo mi normalni kad saljemo njega ili su nam svrake popile mozak ?

gradjanin

pre 11 godina

Posto je FIAT italijanski proizvodjac koji samo koristi radnu snagu u Srbiji onda bi bilo bolje da se izbore da se FIAT prodaje u EU kao italijanski proizvod bez carine u EU. Na taj nacin se stiti EU jer rezervne delove proizvode mnogi u EU za FIAT-a. Time se mnogima stite radna mesta u EU.

Oliver Dulicevic

pre 11 godina

FIAT je svoj projekat u Rusiji odlozio na neodredjeno vreme jer ovo brzo rastuce trziste nije prihvatilo njihove automobile.

011

pre 11 godina

vkado@ da te obavestim :D u Rusiju bez carine mogu samo poljoprivredni proizvodi i nista drugo! a nazalost to ce uskoro moci i iz cele evrope

Proka pronalazač

pre 11 godina

Kada bi na mestu kuke za vuču napravili traktorski priključak za kačenje pluga i sl. i proglasili auto za poljoprivrednu mašinu izbegli bi porez.

Ladislav

pre 11 godina

Pomenuto vozilo uopste nije srpski proizvod , niti je ikada postojao pravi srpski automobil. Sasvim je razumljiva rezervisanost Rusa , a da ne spominjemo cenu koja je veoma visoka !

Alek

pre 11 godina

Rusi nisu ljubitelji FIAT-a.
Prosle godine je prodato svega 6700 novih FIAT automobila.
Povrh svega,to je skup automobil u odnosu sta pruza, i mali je za ruske navike i prohteve.
Oni vise vole veca i robusnija kola.
(Stojan, 17. mart 2013 02:22)

Ha, ako dobro pamtim, cela Dinkiceva koncepcija biznisa sa Fiatom se zasnivala na bezcarinskom izvozu u Rusiju vecine proizvodnje. Stvarno nam sarlatani vode privredu.

vlada

pre 11 godina

Srbija je već poodavno potpisala ugovor sa rusijom po kome se proizvodi iz srbije mogu izvoziti u Rusiju bez Carine. Nije to nikakva novina!

bozon

pre 11 godina

Ne znam koja je pozadina cele priče sa Rusima, ali jedna stvar je sigurna. FIAT se nikada nije dobro pokazao na tržištu USA i Rusije. Nikada nisam čuo da neko pominje kako FIAT dobro radi na -15. A u USA nisu prodavali vozila, sem Ferarija, sigurno jedno 15g.

@Neša-nisu Rusi ludi

pre 11 godina

Nravno da nisu ludi, jer im se može. Na uvoz sirove nafte, gasa, i svih rezervnih delova za RNP su dobili i te kakve pogodnosti. Naravno bez carine. Ali na uvoz iz Srbije lista je tanka. Samo poljoprivredni proizvodi. Kamo srece da ni to nismo prihvatili, jeli bi smo naše voce i povrce, a ne krompir iz Belorusije, prestala sam i da jedem ovaj crni krompir, to su naši seljaci davali svinjama. A umesto naših lepih jabuka jedemo uvozne, kao i skoro sve voce bez ukusa i mirisa.
Naša pamet-naša tuga.

vlada

pre 11 godina

Srbija je već poodavno potpisala ugovor sa rusijom po kome se proizvodi iz srbije mogu izvoziti u Rusiju bez Carine. Nije to nikakva novina!

jovo

pre 11 godina

Za manje para od 15.000 € - to jest za 13.000 - moguće je kupiti i veća i bolja kola: novi Citroen Elysee (ili Peugeot 301) sa 1,6 dizel motorom i to u najvišem nivou opreme. Citroen Elysee poćinje već sa 9.500 €.

Aca

pre 11 godina

Za 15000 e nemate kome prodati taj auto. Da je cena niza 30% pa i da covek razmislja. Bolje proizvodite yuga to jedino nas narod moze da kupi.

dejan

pre 11 godina

Kada cete ukapirati da od Rusije mema nista? Samo Miskovic, koji je kod njih deponovao milijardu moze da radi sa njima.
(Sasa jokic, 16. mart 2013 12:27)

Srpski politicari su to ukapirali odavno, ali je za njih dobro sto to veliki deo srpskih biraca nije ukapirao, tako da oni pred izbore krenu da masu "ruskom bracom" i 20% glasova su vec obezbedili. Za to vreme Rusi cuclaju NIS ii to malo nafte sto imamo. A za uzvrat, eto, nisu priznali Kosovo. Nista vise od njih za sada nismo dobili nego od Vatikana koji takodje nije priznao Kosovo...

gradjanin

pre 11 godina

Posto je FIAT italijanski proizvodjac koji samo koristi radnu snagu u Srbiji onda bi bilo bolje da se izbore da se FIAT prodaje u EU kao italijanski proizvod bez carine u EU. Na taj nacin se stiti EU jer rezervne delove proizvode mnogi u EU za FIAT-a. Time se mnogima stite radna mesta u EU.

011

pre 11 godina

vkado@ da te obavestim :D u Rusiju bez carine mogu samo poljoprivredni proizvodi i nista drugo! a nazalost to ce uskoro moci i iz cele evrope

xim

pre 11 godina

@ Kgb

Pa Fiat 500L se "proizvodi u Srbiji", a ne sklapa se. Prozivodi se karoserija, delovi za motor, enterijer, sedista, kablovi. Samo nisam siguran da li se tockovi proizvode u Srbiji.

Slobix

pre 11 godina

Dok god političari idu naokolo i dejstvuju pogodnosti za našu privredu, koje koštaju manje ili više (na primer, plaćanje države za svakog novozaposlenog), privredni ambijent u Srbiji nije dovoljno atraktivan da investitori sami dođu. Dakle, gospodo, umesto što idete garantujete da će se nešto ispuniti (Nikolić Lukašenku na primer), napravite ambijent koji funkcioniše pristojno, i pruža dobre i jednake mogućnosti svim zainteresovanima za poslovanje ovde. Ne donosi mnogo političkih poena taj rad, ne donosi mnogo pojavljivanja u vestima, ali dugoročno je jedino rešenje, ako želite dobro ovoj privredi.

Mladen

pre 11 godina

Ne znam kako ovde nema nimalo iztrazivackog novinartsva? Naime, zar niko ne vidi da se 51% odnos na vrednost ugradjenih delova u Fijat 500 u Srbiji,tj. da to budu proizvodi domaceg porekla, kako bi se ispunio uslov da se takvi automobili izvove u Rusiju bez carine?! Posto su samo menjac i motor,koji se direktno dopremaju iz Italije, vredniji od tih 51% ukupne vrednosti automobila koji izloze iz Kragujevca, o cemu uopste govorimo? Pogotovu, ovakve "lepe zelje" ne bi smeli da pominju nasi ministri,bez prethodnih konsultacija sa strucnjacima-ekonomistima.

milos

pre 11 godina

Super su vam komentari svima.
Ja nesto razmisljam na drugu stranu... da nije stos kao sa Kosovom ? Udje kamion sa Ficama bez PDV-carine-Poreza i odma udje u Srbiju pa udri po distribuciji?!

@Neša-nisu Rusi ludi

pre 11 godina

Nravno da nisu ludi, jer im se može. Na uvoz sirove nafte, gasa, i svih rezervnih delova za RNP su dobili i te kakve pogodnosti. Naravno bez carine. Ali na uvoz iz Srbije lista je tanka. Samo poljoprivredni proizvodi. Kamo srece da ni to nismo prihvatili, jeli bi smo naše voce i povrce, a ne krompir iz Belorusije, prestala sam i da jedem ovaj crni krompir, to su naši seljaci davali svinjama. A umesto naših lepih jabuka jedemo uvozne, kao i skoro sve voce bez ukusa i mirisa.
Naša pamet-naša tuga.

au

pre 11 godina

po ovome bi se reklo da Dinkic ne racuna na skoro clanstvo u EU, a mozda ni skori pocetak pristupnog procesa, jer ce u jednom trenutku morati da se ponisti ovaj ugovor sa Rusijom. 10-20000 dodatnih automobila ne povlaci neko veliko povecanje zaposlenosti osim ukoliko se ne racuna na staze od 10-15 godina....za EU fanatike mozda neprihvatljivo dug rok...

Kgb

pre 11 godina

Autoru teksta! Prema sporazumu sa Rusijom, Rusi smatraju da je u konkretnom slucaju automobil, domaci proizvod ako se u zemlji koja ga izvozi proizvodi minimum 80% celog proizvoda! Informisite se malo bolje!

Nesa

pre 11 godina

Neće Rusija da uvozi automobile na štetu sopstvene autoindrustrije. Nisu ludi da upropaštavaju svoje kao što je to rađeno u Srbiji u proteklom periodu.

miroslav

pre 11 godina

Moze. Ali malo sutra. Nisu vam Ruski ekonomisti srpski biraci da im vi pricate bajke o nekih hiljdu evra. Ipak su oni velesila u svakom pogledu. Da li bi vi gospodo pristali da prodajete ruska vozila u Srbiji bez PDV, i carine?

rti

pre 11 godina

Mi stalno nešto tražimo od Rusije (njihovu pomoć u SB UN, da nam uklanjaju zaostale bombe i mine, gase šumske požare itd), ali je pitanje šta Rusija ima od toga (osim konstantne medijske hajke od strane "naših" medija oko NIS-a, stalnog pominjanja EPS-a ili Telekoma, "ljudskih prava i demokratije", glasanja protiv Rusije u SE i sl.). Niko ne voli ljude i zemlje koji samo nešto traže, a ništa ne daju. Sporazum o becarinskom izvozu je sam po sebi već vrlo značajna povoljnost (koju ne koristimo dovoljno), jer od njega mi imamo koristi odn. možemo da imamo, a sama Rusija od tog sporazuma nema gotovo nikakvu korist, pošto najviše odatle uvozimo naftu i gas, a na to sigurno nećemo naplaćivati carine ako ne želimo da sami sebi dodatno da dižemo cenu energenata. Kakva je onda korist od tog sporazuma za Rusiju? I sve to nam je malo, pa bi sada i dodatne zahteve da postavljamo - i to za stranu firmu. A te zahteve postavlja niko drugi do Dinkić, čiju ulogu prilikom prodaje NIS-a, pregovora oko JAT-a i još nekih događaja Rusi vrlo dobro pamte.

Nenad Marković

pre 11 godina

Ako biste vi znali da maksimalno iskoristite pogodnosti bescarinskog izvoza poljoprivrednih proizvoda u Rusiju, ne bi nam trebalo ništa više.

prolaznik

pre 11 godina

U BiH a vjerovatno i ostalim zemljama kada se kupi i registruje FIAT 500L u papirima pise "Made in Italy"...

Toliko o bescarinskom izvozu u RUS!

nazalostsrbin

pre 11 godina

E da mi je vasa pamet par sati da malo odmorim. Ne bi bilo lose i koja devizna dnevnica i malo troska na racun drzave i jos sta ide uz onaj pun pansion.

Daj Boze!

pre 11 godina

Daj Boze!!! U tom slucaju ocistiti recimo Nis od kriminala (nemaju nacelnika policje vec skoro 3 godine!!!) i tamo dovesti jednog proizvodjaca automobila! To bi u mnogome ociveli taj tuzni jug...

Proka pronalazač

pre 11 godina

Kada bi na mestu kuke za vuču napravili traktorski priključak za kačenje pluga i sl. i proglasili auto za poljoprivrednu mašinu izbegli bi porez.

Ladislav

pre 11 godina

Pomenuto vozilo uopste nije srpski proizvod , niti je ikada postojao pravi srpski automobil. Sasvim je razumljiva rezervisanost Rusa , a da ne spominjemo cenu koja je veoma visoka !

a, analiza uticaja?

pre 11 godina

Drago mi je sto su ekonomski clanci postali manje senzacionalisticki i vise precizni kao sto je ovaj. Bilo bi dobro da se procita vise od uticaju buduceg pridruzivanja EU na bescarinski sporazum sa Rusijom. Posto znamo da drzavna administracija ni ne pravi analize uticaja izlaska iz bescarinskog rezima sa Rusijom (jednom kad se to bude desilo, a desice se) ne znam na osnovu kojih podataka misle da pregovaraju sa EU? Bilo bi dobro da se drzavna administracija pod pritiskom javnosti pocne baviti ovim pitanjem i slicnim pitanjima - oni makar ne mogu da se zale na zakasnele plate i prekovremeni rad.

Dusan

pre 11 godina

U svemu treba da postoji reciprocitet.
RF danas u autoindustriji postaje veliki proizvodjac gdje je skoncentrirana proizvodnja auta prakticno iz
celog sveta.
Kod nas se carina placa na automobile iz Japana,Koreje i SAD,pa bi bilo zgodno da se iz Rusije ovi i drugi
automobili bez carine uvoze po recoprotetu.
Dusa

Stojan

pre 11 godina

Rusi nisu ljubitelji FIAT-a.
Prosle godine je prodato svega 6700 novih FIAT automobila.
Povrh svega,to je skup automobil u odnosu sta pruza, i mali je za ruske navike i prohteve.
Oni vise vole veca i robusnija kola.

Oliver Dulicevic

pre 11 godina

FIAT je svoj projekat u Rusiji odlozio na neodredjeno vreme jer ovo brzo rastuce trziste nije prihvatilo njihove automobile.

Alek

pre 11 godina

Rusi nisu ljubitelji FIAT-a.
Prosle godine je prodato svega 6700 novih FIAT automobila.
Povrh svega,to je skup automobil u odnosu sta pruza, i mali je za ruske navike i prohteve.
Oni vise vole veca i robusnija kola.
(Stojan, 17. mart 2013 02:22)

Ha, ako dobro pamtim, cela Dinkiceva koncepcija biznisa sa Fiatom se zasnivala na bezcarinskom izvozu u Rusiju vecine proizvodnje. Stvarno nam sarlatani vode privredu.

bozon

pre 11 godina

Ne znam koja je pozadina cele priče sa Rusima, ali jedna stvar je sigurna. FIAT se nikada nije dobro pokazao na tržištu USA i Rusije. Nikada nisam čuo da neko pominje kako FIAT dobro radi na -15. A u USA nisu prodavali vozila, sem Ferarija, sigurno jedno 15g.

Alek

pre 11 godina

"Dačić je tada priznao da će to biti teško ostvarivo, jer Rusija to nikome nije dozvolila, ali da će Vlada Srbije učiniti sve da poveća izvoz Fijatovih automobila."

Da, narocito ce to dozvoliti kada u pregovaracku misiju ide Dinkic, koji je bio najvatreniji protivnik prodaje NIS-a Rusima. Da li smo mi normalni kad saljemo njega ili su nam svrake popile mozak ?