Sreda, 06.02.2013.

09:38

Odzvonilo EPS-u: Bankrot u martu?

Elektroprivreda Srbije je u teškoj finansijskoj situaciji i kompaniji preti bankrot već u martu ili aprilu, saopšteno je u pres službi EPS-a.

Izvor: Tanjug

Odzvonilo EPS-u: Bankrot u martu? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

211 Komentari

Sortiraj po:

Tesla

pre 11 godina

Koliko neukih i prostih komentara.
A tu je većina onih koji troše najjeftiniju struju u regionu za grejanje koje je jeftinije nego na gas, pa čak i na drva ili ugalj, plaćaju snagu za tri sijalice a pune tri TA peći. Svi misle da je EPS-u jako dobro jer je monopolista. I svi pričaju o velikim platama a prosečna plata u EPS-u je na proseku u Srbiji. Voleo bih da vidim kako to genijalci zamišljaju
naplatu milijardi dinara struje Azotari i sličnim ili gorim preduzećima, i ko bi od njih upravljao sa 100, 1000, 5000 radnika za minimalac kako se predlaže.

Ali jedno su u pravu, nesposobno rukovodstvo, "grebanje" političara i stranačko zapošljavanje (koje je eksplodiralo sa dolaskom nove vlasti i gde se dobijaju dobre plate na "keve mi imam fax"!) su jedan od uzroka za tešku situaciju. A naša nova i principijelna vlast je odmah zaboravila za obećane konkurse i sve VD direktore u EPS-u počastila stalnim zvanjem.

lol

pre 11 godina

EPS-u preti bankrot?! Kako takva kompanija moze da bankrotira ?! Moze......samo ako to neko smisljeno uradi......jos jednom dokazana strucnost prethodne vlade!!!!!!!!!

swedenonline

pre 11 godina

ovo je pesedan u istoriji bankrotstva, uspevate nemoguce, napokon posle vekovnog pljackanja Srbija na kolenima, treba da se ponisite jer ovo ni izbliza nije polazilo nasim predcima!

Danijel

pre 11 godina

Samo kod nas moze da bankrotira kompanija koja proizvodi struju. Ceo svet se bori sa sve vecom potraznjom za energijom i svuda se samo ulaze i proizvodi vise. Slicne kompanije cvetaju i razvijaju se u svim normalnim zemlama, samo ovde sve propada.

nidža

pre 11 godina

Kako u koju firmu dovedu novo rukovodstvo utvrde se enormne pronevere i predbankrotno stanje! "(Ne)tarnsparentnost" ranijih ili stvarno stanje?

posmatrac

pre 11 godina

U ovoj situaciji svaki je komentar suvisan,jednostavno prinudna uprava,bez prava na strajk,minimalac,kontrola radne discipline,nova sistematizacija,rukovodeci organi da budu placeni od uspeha tj.finansiskih rezultata,ako ima gubitaka otkazi redukcija radne snage itd.UGOVORI IZMEDJU POTROSACA I EPS-A SU PRAVNO NEVAZECI JER STITE SAMO EPS A NE I POTROSACE I NA SVAKOM SUDU PADAJU.

DjAVOLOVA DEVOJCICA

pre 11 godina

Sve ovo nije od juce. Ukupna losa situacija ovog preduzeca je direktna posledica neodgovornog i loseg vodjenja politike preduzeca dugi niz godina.

iv13

pre 11 godina

Ma nek gase sve, samo nek prekinu da nas pljackaju vise. Ne samo EPS, nego cela drzava! I RTS i EPS i Informatika i dokle bre vise da nas muzete. ZATVARAJ, PRIVATIZUJ. Cao zdravo.


Umesto da sve bude nenormalno jeftino, jer koristimo svoje izvore, mi sami sebe pljackamo, sami sebi uzimamo pare, jer par pametnjakovica resilo da se obogate. Ma oduzimaj im sve, pozatvaraj, i da krenemo dalje. Pre cu nekom strancu placati mesecno za struju, vodu, i znam da necu imati problema, nego ovim nasim specijalcima.


Kraj lopovluku, molim vas!

Mali Knindza

pre 11 godina

Ja sam iz Smederevske Palanke,ako mi ne-verujete dodjite i uverite se sami,90% zaposlenih u eps-u je pre podne u kaficima, sem nekolicina njih koji dele rachune i idu u iskljucenja ili otklanjaju neke kvarove.Sramota shta se radi,a gore po kancelarijama haos ne znaju gde biju od dosade,svi se vrte u krug a plate su im ogromne....Pa normlno da ce da propadnete!!!

darkwood

pre 11 godina

Smanjite kradju struje
Smanjite plate
Zaplenite novac i nekretnine od lažiranih naloga za bagere
Prestanite da isplaćujete rukovodiocima i bivšim rukovodiocima po 3 miliona evra za udžerice koje su na brzinu pokupovali
Otpustite višak neradnika
Dovedite profesionalni menadžment koji treba 2x više da platite a koji će vam doneti 10x više uštede(al onda ne može da se drpa)
Prestanite da cedite suvu drenovinu iz poreznih obveznika i bacate u rupu bez dna
Ne mogu monteri i sekretarice da imaju iste ili veće plate od hirurga i lekara.

бидермајер

pre 11 godina

Дошло је време да тражимо свако своју пећину.... А епс-у ? Да нису можда Шарићеви милиони пресушили ???

mixer

pre 11 godina

Jel ovo neka nova moda? Prvo Tijanić traži zajam za RTS ,sada EPS???
Zaigrala mečka,a??E sad očekujem da počnu mantru kako je struja najjeftinija u regionu i da mora da bude skuplja 100% a i TV naravno. Zaboga,moramo da spasavamo nacionalni interes.Ili je ovo podvrda tračeva iz kuloara da se EPS prodaje,i to je to.I kad sve lepo rasprodamo,onda sledi bankrot.Mislim da smo stvarno ugasili!

kukuruz

pre 11 godina

Kako naci 300miliona eura.
Korak 1.
U EPS-u ima 38000 zaposlenih. Od toga 5000 kljucnih/teskih radinih mesta.
Znaci 33000 neesencijalnih radnika daju jednu platu EPS-u u vidu kredita. Prosecna plata neesencijalnih je oko 55000*1.75(porezi i doprinosi)=950e svako. Time se dobija oko 300 me kredita.
Korak 2.
Isplata duga u roku od 3 godine.
Otpustanje 5000 nepotrebnih i nestrucnih. Za dve godine 5000x950*36=171me.
Smanjenje plate za 15% neesencijalnim r.m. 28000*135*36=136me
Skupa 300me vraceno radnicima.

danilo

pre 11 godina

@filip to sto si pricao za transformatore apsolutno nije tacno. ti svakako posle moras da spustas na 400v a lakse ti je sa 10kv nego 20kv. dakle opet to sto pricas nije tacno. kao sto po standardu moze 20 i 10 zavisi od terena i potrosaca(grad, selo, brdovito,ravno...)
kakav sam ja covek ti ne znas kao sto ja ne znam kakav si ti i zato nemoj da ovo svodis na licni nivo. ja sam ti samo izneo cinjenice. zamalo da zaboravim. jel imas predatavu posto je jedan generator i koliko traje njegova izgradnja i montiranje? niko nece skinuti ispravan generator da bi postavio novi. npr u sad i dalje rade generatori koji su postavljeni po teslinim nacrtima dok je on bio ziv. tako da opet pricas nelogicno. a razlika izmedju tih novih generatora i starih bi bila neprimetna na godisnjem nivom. kada bi svako za sobom gasio sijalicu imao bi mnogo vecu ustedu energije nego razliku izmedju generatora iz '65 i '12.

Darko

pre 11 godina

Vlada postavila direktore, podigla porez, podigla cene, a sad i ovo... Vidim da mogu da budu i hori od prosle vlade. Vazno samo da se prepucavaju oko izbora i da je Mišković u zatvoru....

popeye

pre 11 godina

Она јутрошња вест је може бити била ипак димна завеса, има касније и реакција г.Марковића. Биће да се нешто друго иза брда ваља, вероватно би власт да неком заваља ЕПС кроз причу о кредиту. Повлачим јутрошњи коментар...

Deki

pre 11 godina

Ako ako samo nek oni poskupe struju, tek tada će bankrotirati.
Bolje da prestanu da kraduckaju i naplate ogromne dugobve zaštićenim pojedincima i firmama!

Filip

pre 11 godina

@danilo Mozda sam pogresno upotrebio termin "Vod", pod tim terminom sam mislio na celokupan transport struje do potrosaca. A evo i zasto, standard je 20kV dalekovod umesto 10kV, to pored smanjenja gubitka energije u provodniku, donosi jos i dodatne ustede kod transformatora, sto donosi niz drugih usteda (ako ste strucnjak iz ove oblasti znate formule pa izracunajte za istu prenetu efektivnu snagu kroz 20kV i 10kV dalekovod kakava je razlika u dobijenim velicinama, iznenadicete se kada budete videli rezultat). Takodje ne znam da li ste mozda nekada posetili TE Obrenovac, ako jeste onda ste mogli da primetite plocice na generatorima na kojima stoji godina proizvodnje 196X, sigurno je da ti generatori imaju manji stepen iskoriscenja nego danasnji koje recimo pravi firma ABB, pogledajte njihov sajt pa se informisite (da nema poente ulagati i razvijati turbine i generatore sigurno velike kompanije kao sto je ABB ili Simens se time ne bi bavili, vec bi koristili turbine iz 60-tih), nemam vremena da vam elaboriram. Sistem naplate je takodje jako zanimljiv koje su pojedine zemlje uvele. Ako vas zanima moja kompetencija napisite ovde komentar,pa cemo razmeniti kontakte i popricati. Ja vas nisam napao niti icim izazvao, samo sam izlozio neslaganje sa vasim konstatacijama. A kakav ste covek mogu da zakljucim i na osnovu nacina na koji replicirate coveku kojeg ne poznajete. Inace nemam naviku da se udubljujem u novinske natpise itd, ali ova vest me je jako zaintigrirala.

Milos

pre 11 godina

Moj rodjak je elektricar sa srednjom trogodisnjom skolom i radi u EPS-u. Ima platu skoro 70.000 dinara, a gotovo ceo zivit radi privatno jer nikada nije na radnom mestu. I povrh svega on ce sada za 30 godina rada kao jubilarnu nagradu dobiti 300.000 dinara! Pa jel to normalno???
Dajte EPS privatniku, najbolje strancu pa da vidite koliki ce profit da bude.

danilo

pre 11 godina

@filip prestao sam da citam tvoj komentar kod "tehnologija je zasterala pa su veliki gubici u vodovima" sto se pravis strucnjak kad nisi? kakva tehnologija? koju to tehnologiju koriste u eu i sad? zlatne vodove umesto aluminijumskih i bakarnih? da li uopste znas o cemu pricas? sta je provodnik a sta ne? a vi kojima je plata od 1000€ za inzenjera velika zapitajte se samo koliku imaju platu u inostranstvu i zasto svi odlaze? vi cete sa 420€ da ga zadrzite. aha.

Sid

pre 11 godina

@elektromonter

Vi ste placeni za to ako ti se ne dopada posao zasto ne das otkaz????

Verovatno zato sto 60% ljudi ima manju platu, 3 puta manju platu nego u Elektrosrbiji a ako pitas sta drugi prodaju i kako su firme propale, pa vi ste uz javna preduzeca, ostala javna preduzeca najveci gubitasim koja neprestano ucenjuju narod, jer to sto Elektrosrbija radi to je ucena!!!!

Ocde samo moze da prosperira onaj ko radi u drzavnoj firmi.

PS: Ja kao ekonomista ne mogu da radim na banderi pod naponom, nocu, po snegu , radim privatno i kada poplacam sve dazbine, radnike itd meni ostaje za klopu, komunalije i nekih 50 000 dinara a moj posao je 5 puta tezi od tvog i mnogo vise obaveza izizkuje.

ZBOGOM!

QQ nama

pre 11 godina

Alo bre štetočine,koristite prirodne resurse BESPLATNO!!!!! Kome plaćate vodu i ugalj? Ovakvo upropašćavanje treba da uče studenti na ekonomskom fakultetu u čitavom svetu.......

bumerang

pre 11 godina

mene interesuje koliko brojila ima u srbiji?? sigurno oko milion!! puta ,recimo prosecno neka bude 25 eura. racunajte koliko je to svakog meseca!!! pa kako su uspeli sve da rasture i da pokradu !!! kako!!!!!!

Milica

pre 11 godina

Ova priča da je EPS pred bankrotom je neka politička igra, eventualno može da bude pred bankrotom ako su tajkuni izvukli previše para.
Ali ono što me je porazilo je koliko su ljudi ljubomorni na radnike koji imaju plate 60-100 000dinara u Drbiji, koje su takođe taman jedva dovoljne za izdržavanje porodiece, i to porodice u kojoj su svi zdravi i pravi i nema nepredviđenih troškova. Po logici ako ja radim za 30 hiljada, e ima i drugi da rade za crkavicu. E pa imam jednu novost za vas, ne bi EPS morao da bankrotira ni po 200 hiljada svim svojim radnicima da počne da naplaćuje, kao što ni većina "gazda" ne bi propala da počne svojim mučenim radnicima da isplaćuje neke dostojnije pare od minimalca.

Komsinica

pre 11 godina

Ja u komsiluku imam nekoliko zaposlenih u EPS-u, svi imaju dobre plate, vecina njih nekoliko puta u toku dana dolaze kuci sluzbenim kolima pa se ja pitam ko tamo uopste radi! Gledajuci njih, i treba da propadne!

realna

pre 11 godina

E hvala ti Boze!Generacijama niko normalan nije se mogao zaposliti,ako nije po partijskoj ili rodbinskoj liniji!O njihovim platama i beneficijama da ne pricamo,bude coveku krivo koliko uzivaju to su ogromne plate letovanja i zimovanja dobra auta,a mi ostali ne zaposleni u EPS-u jedva prezivljavamo!A azurni su da te Bog sacuva!

ljubicica

pre 11 godina

dali ima neke komisije koja ce utvrditi zbog cega su toliki gubici u javnim preduzecima.ovih dana svi trze pomoc drzave.???????????

i_tako

pre 11 godina

Smanjite radno vreme privatnih bagera u Kolubari sa 25 sati dnevno na 24.5 pa neka se slikaju.

Onom Uskokovicu sto je ukrao 30 stanova oduzmite jedan pa da vidimo gde ce da zivi.

Inzenjerima sa platom od 120 000 smanjite na 110 000, sekretaricama sa 50000 smanjite na 45000 pa neka pocrkaju od gladi.

I tako, radikalno to zaseci.

andrej

pre 11 godina

prvo otpustiti gomilu djabalebarosa u firmi koji su se pozaposljavali preko rodbine,partija plus nesposobni radnici drugo smanjiti plate onima koji NISTA ne znace EPS znaci UO i ostalim papirolozima koji su placeni 10 puta vise od terenaca trece NAPLATITI dugove braci partijasima,tajkunima i svim bogatasima sto ne placaju nista jer imaju"veze"!sledeca opcija privatizacija jednog dela treca opcija NEMA!

Zoso

pre 11 godina

Elektro monter 15.10 )
nisi jedini koji radi po kisi i snegu dok si ti za vreme rata radio svoj posao ja sam lezao u rovu po cici i salauci ali ZABADAVA dok si ti dobijao 800 maraka. Privatizacija nego sta pa da vidimo koliko ima viska ne samo u EPSu vec u svim drzavnim firmama.

M

pre 11 godina

Baš bi lepo bilo da bankrotiraju i EPS i RTS ! Nije uredu da imaju 500% viška zaposlenih i da poreski obaveznici peglaju njihove dugove, a da pritom sve moguće stranke zapošljavaju svoje kadrove uz enormne plate ! Svemu jednom mora doći kraj!

Analiticar

pre 11 godina

Zasto sve drzavne kompanije propadaju.Zato sto se tamo zaposljavao kurta i murta.Dovodili se zavicajni rodjaci, braca ,sestre,ljubavnice.Narocito devedesetih kada je sve propalo i odmah posle devedesetih.Drugo EPS i sve slicne firme kao javni prevoz su se vodili populizmom i socijalnom demagogijom.Ne moze da opstane preduzece gde je input odnosno ono sto udje u preduzece veci od onoga sto se kasnije proda.Kod nas su od 1945 energenti socijalna kategorija.Kupovao se socijalni mir.Ali u socijalzimu je te gubitke peglala drzava.Nastavilo se tako i kasnije.I moralo je da dodje do kraha

crni domino

pre 11 godina

Ubava Ministarko Energetike, ostavi takvo stanje jos nekoliko meseci i strbni i ti malo, a i tvoja partija koji dinar, valja se!
Nemoj slucajno da hapsis ove iz SPSa i njihove koalicione, sto su ziveli i bogatili se godinama, a zive i sada drpajuci gde stignu i koliko stignu u Energetici! Oni sada vladaju sa vama.
I nemoj slucajno da nam saopstis kako se obracunava utrosen kilovat struje, neka to ostane vasa mala slatka tajna.

Krug

pre 11 godina

Bilo bi lepo kada bi neko od novinara ispitao koliko epsu duguju drzavne firme u ovom slucaju za struju (duguju za sve i svasta) i onda da se to sabere na teritoriji cele drzave i eto im te cifre koju traze, a ne da nama gradjanima stalno podizu cenu i pritom kukaju da su u gubitku. Potom pitati sve te predhodne direktore pod cijom su odgovornoscu i pravljeni toliki dugovi zasto istu nisu placali pa ako su krivi u aps.

repus

pre 11 godina

значи снс припрема подлогу за продају епса плате у епсу нису велике колико радници раде е сада што има заслужних стотине и стотине назови радника епса а не знају ни где им је посао и што се плаћају које какви спортски клубови не наплаћује се струја опет заслужним грађанима што струју не наплаћује директно електрана него измишљене дистрибуције са хиљадама бирократа то је нешто друго

iskustvo uci

pre 11 godina

A da smanje plate za koji procenat? Za pocetak neka prodaju Tikinu jahtu. Hvalio se da nije kupljena od njegovih para. Pa restoran na Ribarskom ostrvu... Ima tu za pokriti minus. Neverovatno kako kukaju svi oni kojima placam racune, EPS, PTT, Telekom, Vodovod, Informatika, Cistoca, Gas... Sve jadni a svi, ama bas svi imaju vece plate od mene. I treba da propadnu, svako povecanje cena su pravdali nekim remontom i slicno. Prodje remont i sta onda? Cena ostane ista. Pa gde su pare? P.S Tika je onaj direktor bez diplome. Nesto se letos nije tangirao sto mu se ime provlaci po novinama. Svaki dan je krstario jahtom po Dunavu.

Zeljko

pre 11 godina

Objavite plate i radno vreme vasih sluzbenika.
Objavite porodicna stabla u strukturi zaposlenih.
Koliko plata preko 12 redovnih primate?

Lud zbunjenog

pre 11 godina

Je l ovo opet neka skrivena kamera samo za sve gradjane Srbije?!??!?!?!?!
Jesu bre ovi ljudi normalni? Aman vise manite nam se od glave i pustite narod da zivi normalnoooo eeeej BRE!!!

elektromonter

pre 11 godina

svi bi da imaju redovno struju da sve bude ok ali da se ne plati! prozivate montere u EPS-u zbog plata od 60.000 dinara a svi ste kleli u njih za vreme bombardovanja kad su radili danima i nocima i pod uzbunom,SRAMOTA! radi se po kisi,snegu,pod naponom,na visini...i sad cete da kazete: "da ali to vam je posao" a kad se primi pomenuta plata, onda je to bruka i sramota... pominjete zdravstvene radnike kako imaju manju platu a vi ih sami prozivate da su korumpirani... zemljaci moji koji radite u propalim firmama iz kojih je bog-otac pokraden, sta vi proizvodite, prodajete, radite, da bi imali vecu platu nego sto imate... pitacu vas kad vas zadesi kvar na banderi i ostanete bez struje, da li bi tim istim monterima tu platu odmah, samo da poprave kvar pa makar i u sred noci, sto se i desava... RAZMISLITE MALO O SVEMU I NE VERUJTE SVAKOJ PRICI KOJU CUJETE OD BESPOSLENIH LJUDI; KOJI SAMO VISE NA RACUNARU I KUKAJU STO NE MOGU TAKO SEDECI DA ZARADE 60.000 DINARA... 'ajd pa uzdravlje... sve najbolje vam zelim!!!

nexus

pre 11 godina

@Aleksandar Cvetković Ajde molim te ne lazi. Moj drug je inzenjer u BG-u i pre dve god je primio bonus od 180000 din. A sada ima 4-5 godine iskustva i platu od oko 90000 din.

Sunce

pre 11 godina

Oni su bure bez dna! Ispitati poslovanje iz prethodnih godina, gospodi smanjiti plate, smanjiti broj zaposlenih i rešen problem. Vreme je da državna preduzeća počnu da dele samo onoliko koliko su zaradila, a ne da ih država tretira kao bele medvede, preko grbače sirotinje!

Majda

pre 11 godina

Ne moraju da otpustaju ljude, bice jos gore. Samo neka smanje plate za 30-50%. Mozda i da naplate od velikih duznika, pa makar na rate. Inace, ova kuknjava nije pred poskupljenje, nego zato sto nije poskupela struja za 10-12% od februara, nego od marta, u tome je problem. Ljudi u EPS-u nezadovolji jer treba da prave planove za godisnje odmore, pa nisu sigurni sa koliko novca raspolazu. Dajte jos nekoga iz Granda i ostalih realitija, pa da i taj monopolista malo "stane na noge". Ovo je za udzbenike, monopolista otisao u stecaj.

Realni

pre 11 godina

@ Filip - "Znaci neka mi neko objasni sta moze da bude faktor neuspesnog poslovanja firme kao sto je EPS?"

Pogledajte malo oko sebe. "Pogledaj dom svoj, andjele i skini paucinu s ociju" - vidjeces neznanje, nerad, lopovluk, javasluk, beznadje, sitnicavost, aroganciju... Ne trebate biti ekonomski strucnjak, cak ni imati osnovnu skolu pa da zakljucite zasto je Srbija takva kakva je danas. Samo dobro otvorite oci.

POŽAREVLJANKA

pre 11 godina

U mom gradu Požarevcu u ulici Šesta lička,ul.Vlastimira Carevca i svim okolnim ulucama ulično svetlo gori 2g.po 24 sata,kao savestan gradjanin gde sve nisam bila i koga sve nisam zvala sa meme na tatu i tako u krug,to je tuga jedna a koliko takvih rastura i kradje ima na celoj teritoriji Srbije i niko ne odgovara.Ovo može da se proveri ne pišem samo da bi komentarisala već mi je muka od kabadahijskog šonašanja u javnim preduzećima i nikome ništa.

Milan

pre 11 godina

Zivim u kanadskoj provinciji Quebec. U ovoj provinciji javno preduzece elektroprivrede Hydro-Quebec upumpa u budjet provincije 2-3 milijarde dolara godisnje. Siguran sam da Qydro-Quebec ima mnogo manje zaposlenih nego EPS a da mu je godisnja produkcija visestruko veca. Cini mi se da u EPS ima mnogo posla za gospodina Vucica. Poslije toga ce EPS umjesto gubitasa postati profitabilna kompanija kao sto su to vecina kompanija tog tipa u svijetu.
Sa postovanjem Milan .

marko, nis

pre 11 godina

Hitno privatizovati. Nemojte da se lazemo, nikada se oni bez privatizacije ne mogu uvesti u efikasno poslovanje, u drustvu kakvo je u Srbiji. Nemojte samo pominjati Telenor u Norveskoj...u tim zemljama kada drzavna kompanija zakuca na vrata i trazi pomoc iz budzeta, bude likvidirana u roku od par dana. Telenoru ne pada na pamet da zaposljava radnike, i pravi selekciju kadrova kao sto to radi drzava u EPS-u.

Tirolac

pre 11 godina

Eps ima neverovatno velik broj radnika i ujedno neverovatno mali broj zaposlenih.Ogroman procenat onih koji se jutrom čekiraju na ulazima eps-ovih arhitektonski monumentalnih građevina imaju ugovore sa firmom čija je primarna delatnost pružanje usluga obezbeđenja,a ne sa eps-om.Nekakva bizarna moderna inkarnacija studentskih zadruga koja ovoga puta ne prima mučenika na trećoj godini studija i od njega pravi milionera koji se obogatio noseći gajbice,već od primera radi dipl pravnika sa položenim pravosudnim ispitom pravi mučenika koji radi za doslovce 20000rsd.Da bi sve bilo potpuno pajtonovski,jedino nijedan radnik zaposlen na poslovima obezbeđenja u eps-u ne radi preko pomenute privatne firme. amore pro patria

Branko

pre 11 godina

Otpustite višak zaposlenih koje ste gomilali svih ovih godina po partijskom principu,smanjite plate i naplatite svoja potraživanja od firmi kojima ste opraštali dugove i rešićete problem.

Filip

pre 11 godina

@Danilo Vidi ja nisam rekao da je EPS firma koja savrseno posluje.
1. Naplata nije 100% vec je ta cifra preko 80% (pojedine distribucije imaju naplatu preko 95%)
2. Visak radnika postoji
3. tehnogija jako zastarela i postoje dosta gubici u vodovma
4. cena struje u odnosu na sadasnju cenu treba da bude 100% skuplja i da se izjednaci sa cenom u zapadnoj evropi

Ali i pored svega ovog, neka mi neko dokaze da EPS posluje sa gubitkom i na papiru ili logikom. Jer proizvode proizvod od sirovine koja ih jako malo kosta, sama prizvodnja ih nekosta nista, odrzavanje masina, dstributivne mreze i ljudstvo su najveci izdaci. A sve sto poizvedu prodaju i pritom drze monopol na trzistu, pa sada ti meni dokazi da je u takvim uslovima moguce poslovanje sa gubitkom. Znaci slucaj da neko dodje i kaze EPS-u vi dajete X............X sumu novca na racun izborne kampanje ili za penzije itd, to se neracuna. Znacim pricam samo o tome koje troskove i prihode distribucija poseduje direkto vezano za proizvodnju, distribuciju i naplatu.

nestranacka licnost

pre 11 godina

Tako znaci. E ZATO treba da se uvedu PRIVATNE eleltrpenergetske kompanije pa kad se pojavi konkurencija, onda ce ovi paraziti iz EPSa malonda se ceskaju..! Da se prizemlje. Bas kao sto je slucaj sa Telekomom. E to njima treba, KONKURENCIJA!

zuki

pre 11 godina

Boze kako se radujete propasti epsa i kakve gluposti pisete ali to samo govori o vasoj inteligenciji.Citajuci komentare vidim da je kod mnogih prisutna ona stara poslovica nek komsiji crkne krava .Tolika zavist je neverovatna.Sama propast EPSa vuce celu Srbiju u sunovrat,i na kraju sve zajedno u veliki kolaps.Nadam se da ce ministarka reagovati na vreme i da ce eps stati opet na cvrste noge!

lakiKIM

pre 11 godina

Nije ni cudo,pa samo na KiM,koliko njih ima sto su radili u EPS pre rata,a sad sede uzivaju nista ne rade i primaju po 30 000,i to vec godinama,jel to normalno,sve to treba na minimalac ili otpremnina i kraj,neko ne prima nista na KiM,a pojedini uzivaju,za nekoga je Srbija majka na KiM,a za nekog maceha.

besna glista

pre 11 godina

Ok, znaci ovako, da razjasnimo. Imamo firmu koja je: 1) monopolista na trzistu; 2) pre cetiri godine proglasena za kompaniju sa najvecim profitom u zemlji; 3) sponzorisana na svaki moguci nacin od strane drzave; 4) ima basnoslovno visoke cene i sisa gradjane sa svih strana. I sada, jedna takva firma bankrotira. Pa ja cu ovome posvetiti svoju doktorsku disertaciju. Ovakav slucaj nije zapamcen u svetskoj istoriji. Jedino sto moze da se zakljuci je da je neko (besomucnom kradjom) namerno upropastio firmu kako bi je prodao i time popunio presahli penzioni fond. Ipak, taj koji je to uradio zaboravlja jednu stvar - ukoliko drzava nije uspela da proda JAT (citaj: aerodrom u sred Evrope) i Telekom (citaj: firmu koja se, izmedju ostalog bavi internetom, najprofitabilnijom granom telekomunikacija danasnjice), sta nam tacno garantuje da ce bilo ko uopste hteti da kupi EPS (citaj: elektrane stare po 50 godina)? Vise puta do sada smo imali sutiaciju da je neko namerno upropastio firmu kako bi je lakse prodao, a na kraju ostao praznih saka, sa sve propalom firmom na grbaci (pored pomenute dve firme, mozemo jos navesti i cuvenu Zelezaru kao i kompletan poljoprivredni sektor Srbije). A da, i kad se upropasti EPS, sta ce posle toga ostati? Da li uopste imamo jos nesto za upropastavanje i (propalu) prodaju? Ovo je pocinje da lici na apstraktnu i konceptualnu umetnost. Toliko je iracionalno da ni oni koji su stvorili ovu situaciju vise ne znaju o cemu se radi.

zika

pre 11 godina

samo za ove koji brane visinu plate u EPS-u.U zdravstvu lekar opste prakse nema 60.000 din.platu koliko u elektroprivredi ima monter cetvrtog stepena obrazovanja,a ne znam da li je drustveno vazniji od zdravstva

Петар Миловановић

pre 11 godina

Odzvonilo EPS-u: Bankrot u martu? Ако нека банкротира, нека потпуно пропадне та паразитска и пљачкашка организација, која ни динара не даје за сировине, већ бесплатно користи воду, за разлику од других предузећа која купују сировине и од њих праве робу! Нека пропадну, јер мени и милионима грађана месечно узимају по 5 евра на име некакве ангажоване снаге, без да потрошим 1 киловат (један киловат) струје. Када се то помножи са 2 милиона струјомера у Србији за годину дана они од грађана опљачкају 107 милиона евра ни лук јели ни лук мирисали! Шта би било са ЕПС-ом да плаћа кубик воде као што ми плаћамо кубик воде за пиће!?

Realista

pre 11 godina

Otpustite 50% zaposlenih u odrzavanju i 90% u upravi, ovima sto ostanu prepolovite plate i novac ulozite u razvoj mreze a ne u politicke stranke i privtne dzepove i eto vam rentabilnog preduzeca....jednostavno, zar ne?

madmax

pre 11 godina

Veoma sam potresen cinjenicom da ce hiljade partijskih kadrova,svalerki,rodjaka i ostalih dzabalebarosa i lezilebovica ostati bez posla.

zkr

pre 11 godina

@ (Aleksandar Cvetković, 6. februar 2013 11:23)

Poštovani pravniče,

115 dinara po satu je na granici minimalca, tako da nemojte molim Vas da nas vređate ovde.

Uzgred, kaže se zaposlen, a ne zapoŠLJen.

miki

pre 11 godina

Ma nece bankrotirati dok god jos postoji neka drzava od koje mozemo uzeti kredit!Pa cete opet zaposliti svoje pariske kadrove u kancelarije sa kompjuterom da mogu da surfaju netom i uzivaju na facebooku!A buduca pokolenja cete toliko zaduziti da ce svet potuci ko da nas prvi bombarduje!

Zvezdara

pre 11 godina

Par informacija za rukovodstvo EPS-a:
1. Drug Tito jen nažalost umro. Kažem nažalost jer biste vi za njegovo vreme odavno bili u Zabeli.
2. Socijalizam je prošao, nema profita - katanac na vrata.
Što neko lepo napisa, ako ste uspeli monopolsku firmu da dovedete do bankrota svi treba da ripite u ladnu Moravu.

Danilo

pre 11 godina

@Filip Evo ja cu ti objasniti. Pod 1. EPS nema ni priblizno 100% naplativost svojih potrazivanja. Pod 2. Imaju visak zaposlenih. Pod 3. Imaju nestrucan kadar. Pod 4. Cena struje nije ekonomska nego socijlna. Tebi je jeftinije da se grejes na struju nego na bilo sta drugo. Dakle hemijska energija uglja se pretvara u toplotnu sto se pretvara u energiju pare sto se pretvara u mehanicku energiju turbine sto se pretvara u struju pa to onda putuje pa dolazi do tvoje grejalice pa se pretvara u toplotnu i to da bude najjeftinije?!?!

Srdjan

pre 11 godina

A šta mislite, odakle struja za te vaše računare i telefone sa kojih kuckate komentare, ako u EPS-u niko ništa ne radi? To je neprekidan proces proizvodnje i neko upravlja tim blokovima 24h dnevno. Istina je da ima sveta koji prima platu, a da nema pojma zašto dolazi na posao.

ING

pre 11 godina

Ko vodi EPS i kakve kvalifikacije ima? Vodili su ga i vode ga nestručni i nesposobni ljudi, ljudi sa kupljenim diplomama, ali partijski podobni. Ko radi u EPS-u? Većinu zaposlenih u EPS-u, čine neradnici i neznalice, tatini sinovi i sveznajući partijski kadar. Ono malo stručnog sveta što radi je ili pred penzijom, ili je išutirano sa svih važnih pozicija. Mlađe generacije ne znaju ništa jer ih ima jako mnogo sa kupljenim diplomama državnih i privatnih fakulteta, dok oni koji imaju znanja i sposobnosti ne mogu ni na profesionalnu prasku da dođu i uče posao, jer predstavljaju opasnost za ove prethodno nabrojane. Zbog takve politike EPS je u dubiozi i teško da će iz nje izaći ma kolika cena struje bila. Džaba vam je sipati vodu u kantu bez dna. Šta radi nova vlast? Nastavlja sa pogubnom Tadićevom politikom čuvanja radnih mesta neradnicima i neznalicama, umesto da se raspišu javni konkursi za direktore sektora i stručne ljude(inženjere, tehničare, majstore), ne obračunava se sa kriminalcima koji su opljačkali EPS, jer su neki od njih koalicioni partneri sadašnje garniture. U svakoj zemlji u kriznim situacijama, narod i država se hvataju za najpametnije i njastručnije ljude osim u Srbiji. Epilog će biti da je cena struje nerealna, lopovima će se oprostiti krađa, a neki će čak biti i nagrađeni, neradnici i neznalice će se smejati u lice stručnom svetu, a cenu svih lopovluka i nestručnosti će platiti narod. I trebaš Srbine da plaćaš kad se pameti stidiš, a poštenju se rugaš !

mile

pre 11 godina

evo, vlada pocela da pozajmljuje novac gradjana - iako nije banka. kriterijumi - da ste JP u gubicima. prema tome, javite se vladi, sigurno je da će vas rešiti. a kakve veze ovo sve ima sa zdravom pameti, razmuom, logikom? pa nikakve. ali, koga je i briga, zar ne?

experat

pre 11 godina

Ako zaposlite hiljadu novih cistacica, pet stotina novih "programera" koji bi igrali igrice i surfovali internetom, nekih dvesta novih direktora sektora, ako nabavite nekoliko desetina bembara umesto pomenutih leksusa mozda vam i krene na bolje. Ako pri tome cistacicama date plate od 200 hiljada, programerima bar tri puta vise, a direktorima bar n puta vise, gde n beskonacno raste kad broj nezaposlenih u Srbiji tezi jednom milionu sleva, e onda ce da procvetate. Ne da nece biti straha od bankrota, ne da ce da vam krene, nego cete pride i da kupite sve okolne elektroenergetske kompanije.

P.S. Ovu kratku analizu dajem besplatno, a ako me imenujete za specijalnog savetnika druga generalnog, uradicu kompletnu studiju. Posto sam skroman, platu ne trazim veliku, u rangu cistacice.

Pozdrav, nadam se uspesnoj saradnji na obostrano zadovoljstvo.

Skara Q.

pre 11 godina

Slično EPS-u i NIS je služio Vladi za krpljenje rupa! Čak je bilo i reči o propasti NIS-a....E,alo,neka mi neko objasni kako monopolista može da propadne? KAKO? Možemo sada i drvlje i kamenje na ministarku ali ako se odluči za ovakav potez(u šta sumnjam), to će uraditi "bez anestezije". To je trebalo da se uradi još 6-og oktobra! Zašto je DOS držao EPS u životu, to je sada neka druga priča.

uskok

pre 11 godina

Pa gde to ima da monopolista bankrotira??? I to josh u elektroprivredi. Smanjite plate i bice svega. U jednom gradu na jugu Srbije prosek primanja (ne racunajuci drzavne organe) je 137 eur, a njihovi radnici iz tog grada dobijaju 700-900 eur-a i josh uzimaju procenat od zavrshenog posla ~preko veze~. Ili smanjite broj zaposlenih i ostalima ogranicite upotrebu EPS-ovih instrumenata u privatne svrhe.
Ma trebalo bi ih sve otpustiti od cistacice do direktora i ponovo dovesti nove ljude koji ce biti zadovoljni i sa platom od 300-400 eur-a.
Inache garantujem da je ovo kuknjava pred povecanje cena za koju ne postoji ekonomska opravdanost.

Velja

pre 11 godina

Otpustite par hiljada zaposlenih koji ionako ne rade nista. Pa samo u PR sluzbi EPS-a imate na desetine ljudi. PR sluzba kome? Monopolista na trzistu ima PR sluzbu?! Ukinite sponzorstva kojekakvih gluposti.
Ukoliko to ne zele, onda neka propadnu. Briga me. Uvozicemo struju, bice skuplja ali bar znam da ne izdrzavam lezilebovice.

Sid

pre 11 godina

Pre nekoliko dana zvao sam majstore da mi promene kutiju sa osigucima, i ok ljudi imaju posao sa kojim morate biti na VI!

U razgovoru sam saznao kolika je prosecna plata i ona iznosi 80 000 dinara.
Jedan totalno nebitan tip prcao mi je da su mu trazili 20 000 evra da ga ubace i o cemu se ovde radi?

Nisam niti najmanje ljubomoran na te ljude, samo mi zao sto nemam 20 000 evra kako bih se ozenio napolju sa nekom i da se nikada ne vratim!

Milan

pre 11 godina

Hoce to kad ti cistacice imaju platu po 40 000, otpremnine po 50 000 E, a sponzorises sport, kulturu, i privatna preduzeca po Kolubari ...
I sad hitan paket mera: poskupljenje struje, intervencije iz budzeta ... (opet iz nasih plata koje su i duplo manje nego one u EPS-u itd, itd).

Ćuprija

pre 11 godina

Nije samo da penzioneri nisu prodavali trosobne stanove a odlazili u manje(Udovički) već EPS i radi da bi se njima isplatile penzije a možda i da se obezbedi koja plata u državnoj upravi.A i naša preduzeća u restruktuirnju,restruktuiraju se 100 godine.A struja?Niko živi ne plaća i ne štedi.SAMO REŽI,REŽI...

bojan

pre 11 godina

Uz priznanje da nisam mnogo odmakao u citanju od samog naslova teksta, izrazavam duboko "zaljenje" za gubitke jos jednog javnog preduzeca, uz zelje da napokon urade nesto i u sopstvenoj kuci, da ne prelivaju svoje namerne poslovne gubitke na narod, a resenja uvek ima, najmanji je problem da struja poskupi....

proka pronalazac

pre 11 godina

ovo je klasican uvod u prodaju EPS-a.
ta prica o 'gubitasu' se servira svakoj masi u sve i jednoj drzavi koja ima zadatak da proda svoja nacionalna dobra NWO-u. i vecinom masa pusi tu pricu.
tako je i NIS bio 'gubitas koji mora da se proda...' a onda kada se prodao Rujama, za sest meseci je postao 'dobitas' sa plusom od 200 miliona dolara (ili evra nisam bas siguran)...

Bgd

pre 11 godina

A da malo smanjite troškove i poboljšate efikasnost? Jeste li, gospodo iz EPS, razmišljali u tom pravcu? Rešite se rođaka, prijatelja, kumova i ostalih kojima ste izmislili radna mesta, prodajte odmarališta, hotele, poboljšajte naplatu, zavrnite slavinu i videćete kako je lako napraviti uspešno preduzeće. Sram vas bilo, držite apsolutni monopol, ponašate se kao najgori kafanski rasipnici i trošadžije, nikad vam dosta. I treba da bankrotirate, gomilo nesposobnjakovića.

Skywalker

pre 11 godina

Proglasite bankrot drzave jer vise nema smisla odrzavati je na vestackom disanju. Objavite da vise nijedan zakon ne vazi i da se u skladu sa tim svi i ponasamo. Jer, ako 3% stanovnistva Srbije duguje EPS-u 50% od onih 80-ak milijardi sta je to nego pljacka uzivo siromasnih od strane bogatih. I niko ne sme da im pomene placanje, a hoce da naplate meni gde nijedan zakon Srbije vise ne vazi i to za napon koja je cesto bio (ranije, ne sada-2000,01, 02, 03, 04,05) ispod 70V i gde sam samo u jednom danu zbog spajanja zica imao stetu od 380 evra. Ali, ne bi bio problem i da platim svoje dugovanje kad drzava ne bi vodila diskriminatorsku politiku prema svom stanovnistvu na KIM, pa jednima daje duple i triple plate, a drugima nista ili skoro nista. A ima i jos jedan razlog: ne bih da se osecam kao oni koji su platili legalizaciju, a onda "teretana-poljubac" ortoped proglasio da sad umesto kazni za one koji nisu platili sledi nagrada u vidu "legalizacija je besplatna, oni koji su platili, sami su krivi, povracaja novca nema". Da skratim, naplatite vi od ovih 3%, ovi sitni nece biti problem.

Skabo

pre 11 godina

stoper4@
Ja radim u eps-u na odrzavanju sistema sa srednjom skolom (tesla).Radimo sa visokim naponom i na velikim visinama (dalekovodi),po svkojakom vremenu,kisi,snegu,vrucini,na terenu,sto znaci visednevno odsustvo od kuce,porodice...Sa tim terenom imam platu oko 70.000d.Jel po tebi treba da imam manje?

necu da zivim pod mafijom

pre 11 godina

Drzavna produzeca = samoposluga! Da se zaduze ni manje ni vise nego 300 miliona €?! DS su opustosili Srbiju, ali ovi ima i zube da nam izvade.

MIlos

pre 11 godina

A sta kaze grand balerina, ups izvinjavam se, gospodjica (dr,mr verovatno za koju godinu) Dragana, savetnica gen. dir? Jel ona upoznata da je EPS u losem finansijskom stanju ili je tu cinjenicu propustila jer je morala na pedikir nosa?

100ka

pre 11 godina

ма може и ово да пропадне само да се Тијанићу дају 3 милиона евради како би могао да исплаћује Марка Николића и остале због јубиарног 50. репризирања.. не дајмо то да пропадне, а да ли ћемо имати струје и да ли ћемо опет доћи у ситуацију од прошле зиме, нема везе, свима је топло док гледају РТС..

pander72

pre 11 godina

Iskreno se nadam da ce EPS,prevazici ovu situaciju i da do bankrota nece doci,licno verujem da ministarka Zorana nece to dozvoliti,neko resenje ce se vec naci

expert

pre 11 godina

Ja mislim da Srbija treba da bude prva zemlja na svetu koja će zvanično ukinuti struju. Uostalom, kad je Nikola Tesla rođen, nije ni bilo struje, pa mu to nije smetalo da postane veliki naučnik i čovek. Šta bi onda nama falilo?

Nenad

pre 11 godina

Ako apsolutni monopolsita objavi da je pred bankrotom, onda ne da treba da bankrotira, nego treba porušiti sve objekte koje ima, poravnati ruševine teškom građevinskom mehanizacijom i na tim mestima napraviti javne WC-e, a sve upošljene, do jednog, poslati na višegodišnji prinudni rad u kamenolome.

posmatrač

pre 11 godina

Taj isti EPS isplaćuje nagrade zaposlenima od po 50.000 din na kraju godine, plaća radničke sportske igre, finansira sportske klubove, itd...U EPS-u direktori imaju plate po nekoliko hiljada EUR iako je kompanija u finansijskim problemima! Sa druge strane, struja je stvarno jeftina - mesečni račun za struju iznosi koliko i ručak za dvoje ljudi u restoranu. I još jedna stvar - nameštanje nabavki - verujem da EPS godišnje PREPLATI robu koju nabavlja taman za ovaj iznos koji sada nedostaje!

Solunski sleper

pre 11 godina

E bas na vreme, ionako ce se voda ubuduce usmeravati ka kanalu do Soluna, pa Djerdap ionako nece raditi! Sto su ti dalekovidi ovi Naprednjaci! Svaka im cast!

matori

pre 11 godina

Sasvim je očigledno da je negde nastupio sukob različitih interesa...
Nije ugroženo poslovanje, nego plate... Ha, Ha, Ha, ha, ha!!!
A zahtevaju povećanje cene struje, jer kao ne mogu da rade.
Predlažem da Vlada pod hitno donese odluku, da se u EPS isplaćuje SVIM zaposlenima (bez bilo kakve razlike!), minimalna plata propisana Zakonom, sve dok se ne konsoliduju upravljačke funkcije javnog preduzeća, i dok se ne uspostavi radna atmosfera potrebna za izvršavanje njihovih obaveza.
Posle će da se vidi, ko je tamo zaista NA RADU, a ko samo SISA državnu kasu, i goji gu**cu...

Aleksandar Cvetković

pre 11 godina

Ja sam zapošljen u navedenoj firmi kao dipl. pravnik i iz ličnog iskustva, kao i iskustva svojih kolega znam kolike su plate u EPSu, a to je 115RSD po radnom satu, tako da moja kao i plata mojih kolega, pritom mislim na bar 50% kolektiva je oko 20.000RSD. I sigurno nisu tačni komentari i tvrdnje većine ljudi o tome kolike su plate u EPSu.

NS

pre 11 godina

Izgovor da bi ga kao i NIS dali rusima za tepsiju ribe i onda dodju rusi pocnu da naplacuju usluge i robu i naravno to onda preduzece funkcionise pogotovo kada rusi kao u NIS prepolove radnike i sada su oni pametni posto mi to neznamo i kupe kajmak....Valjda bolje nismo ni zasluzili ko god je surovo sa rusima brzo se pokajao neka nam je bog u pomoci a i njemu sa nama ovakvima nije lako...

Profesor Voland

pre 11 godina

Kraduckate svi, od portira do direktora, za vas je to bila alajbegova slama, i nicija i svacija....dok je imalo trosilo se nemilice....pritom ne radite nista, tj radite sporo i nedovoljno.....pa sta ocekujete?
Raspadnite se, sta me briga, makar se nikad i ne sastavili!

Snotra

pre 11 godina

Godinama sa sa EPS-om drzava ponasa kao sa tudjom prcijom. Svaka vlada je uzimala i uzimala, pa onda ne treba da iznenadjuje ovakva cinjenica. Ipak to nije rupa bez dna. Ako krenemo samo od toga koliko ima viska zaposlenih koliko ima viska podizvodjaca, koliko ima nepotrebnih troskova, bahatosti...samo da spomenem Kolubaru...

energija

pre 11 godina

pa kad bi naplatili dugove od onih kojima ne smeju da iseku struju (jer u dviristu vreba "pas") diljem Senjaka i drugih elitnih delova i kad bi smanjili svoje mesecne prinadleznosti, verovatno ne bi bili u buli. ovako, ko zna dokle cemo stici! sramota!

Top

pre 11 godina

Danas dosli radnici EPS-a da mi seku struju. Kazu imate dug od 91000 dinara. Uzmem ja papir koji su poneli sa sobom a na njemu pise dug 91000 din, ispod toga -41000 din, i na kraju ukupan dug 50000 din. I nas razgovor ide sledecim tokom:
JA: Kako je moj dug 91000 din, kada sam racun za decembar od 41000 din platio 25. januara?
EPS: Pa pise na papiru da ste platili 41000 din ali vam je ostalo da platite jos 50000 din.
JA: A odakle mi taj dug od 50000 din?
EPS: Pa znate to vam je racun za mesec januar.
JA: Izvinite ali kao prvo ja jos racun za januar nisam dobio, a kao drugo moja obaveza je da taj racun izmirim do 20 februara a danas je tek 6 februar.
EPS: Pa znamo mi da jos racun nije stigao, i da je rok do 20 februara ali bi bilo lepo ako bi mogli danas da platite taj racun.
JA: Ne mogu danas da ga platim. I zasto ne idete kod onih koji vam duguju pare da naplatite ili da im secete struju?
EPS: Od njih niko zivi ne moze naplatiti.
Ja se i dalje smejem sta mi se dogodilo, a sad kad procitam ovu vest sve mi je jasno. Neka danas lepo zaredjaju kod onih koji koji duguju pa ako nisi platio seci i cao. Da vidis kako ce nastati panika i eto para za cas posla. A ne da dolaze kod onih koji placaju i jos da im pretite. BEDA I SRAMOTA.

srle

pre 11 godina

Kako preduzece koje jedino pravi i prodaje najdeficitanriju robu - struja i koje iam apsolutni monopol moze da bude pred bankrotom???????!!!!!!
Pokrali ste ga bre lopovi svi redom, i prethodni i ovi... SVI!!!

ggSpot

pre 11 godina

@Bez Cenzure trazite od zvezdu i partizan da vam vrate pare
...Nema šta da traže od Partizana kada su nam se nakačili na dres u LŠ...Nego bolje oni da uvedu minimalce pa da vide kako živi ostatak Srbije

samo u srbiji

pre 11 godina

@PERA LOZAC, 6. februar 2013 10:00
Dosadni ste vise sa platama u EPS i pljuvanjem po EPSu koji vam obezbedjuje najjeftiniju i najcistiju energiju po nizoj ceni nego sto bi vam dao bilo ko.
Ni poskupljenje koje je najavljeno za 1. februar nisu uveli, i opet pljujete po EPSu.,
Gde to ima da je grejanje na struju najjeftinije? Najlakse i najjeftinije. I opet pljujete po EPSu i po radnicima koji vam to obezbedjuju.
EPS ima potrazivanja od potrosaca od milijardu evra. I ima nesposobne i korumpiranje politicare koji arce nase bogatstvo i unistavaju EPS kao najgore raspikuce.
I ima ovu pomahnitalu javnost koja pljuje po EPSu od koga izvlaci korist, a divi se NISu koji ih pljacka visokim cenama.

@View, 6. februar 2013 10:03
Sta je sporno sto EPS daje za bolnice u Srbiji?
Ko treba da koristi to bogatstvo nego mi?
Zasto nisi napisao dugovanja za struju potrosaca iz vojvodine koja su 10 milijardi dinara?
Zasto nisi napisao da EPS treba da plati 1,3 milijarde evra za subvencionisanu struju po fid in tarifama za struju iz Kosticevih i Novakovicevih vetrolektrana po vojvodini, a onda istu tu struju da prodaje jeftinije nego sto je od njih kupila.

Maa

pre 11 godina

Izgovor zbog drasticnog poskupljenja struje! (da ljudima bude lakse). Resenje: Smanjiti plate, koje su mnogo iznad proseka u Srbiji, otpustiti dzabalebarose...

trula kobila

pre 11 godina

Pa kako i da ne bankrotira kada struju placaju samo gradjani(sirotinja),a a od bogatih ni danara ne dobijaju. Da Bog da izgoreli,a ne samo bankrotirali.

Nena

pre 11 godina

Sada treba da se sazalimo,a godinama se zna da primaju plate i ne rade nista,ima ih vise zaposlenih nego sto ima stolica da sednu.Citiram drugaricu koja radi u EPS-u:"Da ne dodjes na posao,verovatno niko ne bi ne primetio"

Trta

pre 11 godina

Treba povećati cenu struje 2-3 puta, oprostiti dugove neplatišama i povećati plate zaposlenima u EPS. To će izvući EPS iz krize.

Banderaš

pre 11 godina

Sramota je da jedan električar u EPS-u ima 80-90.000 din platu, dok visokokvalikovani i vredni ljudi u privatnom sektoru zarađuju upola toliko.

Bankrot EPS-a? Logično.

Deda Pera

pre 11 godina

Da bi ste imali novca za plate, predlažem da počnete nešto da radite. Na primer otpustite višak i nestručne, administraciju svedete na potreban broj i sveukupno počistite đubre koje se u EPS-u nataložilo za ovih decenija.
I eto para za plate.

Đorđe

pre 11 godina

"Da bismo imali novca za plate ..."
Eee moj generalni direktore. Neće ti se Srbija moći dovoljno zahvaliti, koliko ti izgaraš za njenu dobrobit.
Ne prodaješ ti lustere od zlata u Crnoj Travi, nego struju čoveče.

Grof

pre 11 godina

I cene treba da se podignu. Super. I resili smo sve probleme.
A sa viskom radnika u kancelarijama to nema veze. Jedino oni ljudi koji su na terenu su potrebni i ne treba da se otpustaju. Ali bre i oni imaju enormno visoke plate. Ne moze cistacica ili neko sa srednjom skolom da ima veliku platu. Ispade da najmanje imaju ljudi koji su inzinjeri u centralama. A ovi megabendovci singidunovci i ostala bratija koja preko stranaka upada u EPS sa fakultetskim platama ce da ga sahrani. Ali da ga dotuce. I to narod zna. Sada se zaposlajvaju SNS-ovci, pre su bile demokrate a pre njih DSS ovci. I za 8 godina koliko je ljudi primljeno i koliko je otislo iz EPSa a mreza se nije povecala u enormnom obimu. I sto je najgore primani su ljudi u kancelariji. Sta je sa daljinskim ocitavanjem brojila. Koliko ljdui cita struju ako ih sve otpustite i ako svaki kosta EPS 50 000 mesecno to je 600 000 godisnje. Neka ih ima 1000 koji ovo rade u zemlji to je 600 000 000 dinara ustede. Oko 5 miliona eura godisnje. Ako to kosta da se sistem citaca promeni 20 000 000 eura onda se investicija isplacuje za 4 godine. E to je posao a ne ovo sto vi lupate. + mozete daljinski da iskljucite struju, isto kao telefon. I resen problem. I da vidite kako ce da placaju. A ne ko moj drug da ima 300 000 dinara dug i moj komsija 10 000 i mom komsiji seku struju a njemu ne mogu u sporu sa njima. Pa ko je potrosio struju kada je racin toliki. I zato propadamo. sve dublje i dublje

Ranger

pre 11 godina

Pa naplatite potraživanja od dužnika "velikih" i "malih" i eto prihoda!
A,ne da stalno(neopravdano) podižete cenu usluga ljudima koji redovno izmiruju obaveze.
Da,i počnite konačno da kontrolišete,gonite i sankcionišete one koji imaju nelegalne priključke.

Biće para ko blata! :)

nikola

pre 11 godina

ma gle cuda, nemoguce! pa zaposleni u sektoru zivotne sredine u novom sadu se hvala kako dnevno pogledaju na poslu 3 filma u proseku... bas me cudi...

Dragank

pre 11 godina

Moj teca radi u elektrodistribuciji u Leskovcu čita struju i plata mu je 70000 dinara.Mislite li da sa takvim platama mogu da opstanu? A koliko li imaju direktori i sefovi u Eps-u?

Bez Cenzure

pre 11 godina

trazite od zvezdu i partizan da vam vrate pare
da drzva nabavi 40 000 000 Evra da ulozi u EPS kao sto rade za zvezdu i partizan ,to je vec sigurno nekih 60 000 000
ostaje jos 360 ,sto drzava moze da nabavi ,zamo ne zele,posto planiraju da prodaju i EPS i sve sto se prodati moze,jel tad mogu dobro da zarade pojedinci(politicar) eto to je Evropska Srbija

Milan

pre 11 godina

Pa kako da ne propadne, kad je EPS godinama sluzio za obezbedjivanje radnih mesta clanovima porodica, ljubavnicama, partijskim drugovima ! A i politika kuce je super....secite struju sitnima, a velikim duznicima ne prilaze ! Naplatite gospodo dugove velikim duznicima, i bicete u debelom plusu !

XLav

pre 11 godina

Prvo, pod hitno isecite struju svim gigantima, a potom i ostalim firmama koji vam ne placaju racune i pokrenite sudske postupke. Ako to nije dovoljno, ukinite sve beneficije radnicima koje primaju preko plata, ako ni to nije dosta onda lepo smanjite plate za jedno 20%, ako i to nije dosta, onda otpustite nesto viska radnika, a ako vam i to ne pomogne onda se javite aprila ili maja da vidimo sta cemo i kako cemo! Do tada ne kukajte!

Zagi

pre 11 godina

Aha, a onda će da ga prodaju za 1e nekom velikodušnom investitoru koji će posle da zgrće milijarde evra na poslu na kome oni kao nisu mogli ni na pozitivnu nulu da izađu. Priče za malu decu, i najava poskupljenja.

Krang

pre 11 godina

Kakvi strucnjaci, apsolutnog monopolistu doveli u stecaj!!! To nema nigdje!!! Koja smo mi lopovska nacija! Ne trebaju nama ni Hrvati, ni Albanci, ni Amerikanci, sami sebe unistavamo.

Radnik u privatnom sektoru

pre 11 godina

Neka se restruktuiraju, neka smanje plate i troskove i nece biti u gubitku, zatim neka ne isplacuju jubilarne nagrade po 300.000 za 30 god. rada, 20.000 pred izbore za vojnu vezbu, 13. platu itd. EPS je javni sektor i u svakoj normalnoj zemlji u javnom sektoru su plate najmanje i nema bonusa kad si gubitas. A struja nije jeftinija nista kod nas nego u okruzenju jer kad govore o ceni zaboravljaju na angazovanu snagu i fiksnu nadoknadu za brojilo neka ukalkulisu i to u ceni koju plasiraju na RTS-u,pa da vidimo koliko su skuplji od svih u okruzenju...JUL-ovsko leglo, pa SPS-ovo, onda DSS-ovo, pa DS-ovo i sada SNS-ovo...cista glasacka masinerija...mogu o njima ceo dan da pisem sta sve ne valja...normalno da su onda pred kolapsom, a Kolubara i 25 radnih sati u 1 danu za iznajmljivanje masine,haha ni prostu matematiku ne znaju da primene kada kradu, drzavne institucije su paraziti gradjana Srbije...i moramo ustavom u svim javnim sektorima da ogranicimo plate na 60% od visine plata u privredi, onda nece vise niko politicki da juri da se zaposljava u ovim preduzecima preko stranaka nego ce Srbija da se okrene radu i proizvodnji i preduzetnistvu, ali i za to drzava mora da stvori uslove i ukine namete i drakonske kazne za sitne prekrsaje,a za malverzacije zna se zatvor...

Obrenovčanin

pre 11 godina

Nije ni čudo kad im kafe kuvarica ima platu veću od profesora u školi! Kad jedan KV radnik ima platu mesečno kao dva hirurga! Kad su im direktori imali plate i do milion dinara i plus bonus kartice za trošenje! Kad imaju više direktora i menadžera nego zaposlenih! Kad na jednom radnom mestu na kome u Nemačkoj radi jedan radnik kod nas rade 5 iz TENT-a i 6 iz PRO TENT-a! Kad cela Srbija mesečno prima po 25000 din, a oni prime 13 platu, koju nazivaju pomoć od 25000 din, a pri tome im je prosek preko 70000 din! Pa kako onda da ne bankrotiraju?

View

pre 11 godina

Na site-u ovog državnog monopoliste-gubitaša-sponzora stoji sledeće:

"Својим донацијама ЕПС је омогућио бољи рад највећих здравствених установа у земљи: Клиничког центра Србије, Института за кардиоваскуларне болести Дедиње, Клиничког центра Драгиша Мишовић, многих болница у Београду и унутрашњости; помаже у лечењу појединаца и образовању здравствених радника".

Zatim:

"Електропривреда Србије је помогла најзначајније српске спортисте, освајаче медаља на највећим светским и европским такмичењима: Милорада Чавића, ватерполо репрезентацију, кошаркашку репрезентацију, одбојкашку репрезентацију, рукометаше".

Pa onda:

"ЕПС је донатор завршетка изградње Храма Светог Саве у Београду а помагао је и манастире Хиландар, Студеницу, Жичу, верске објекте свих вероисповести ... "

A ima i ovo:

Troškovi Elektroprivrede Srbije na Kosovu:
1) Izdvajanja za zaposlene 29.855.022.663,00 RSD (u periodu od 1999. do 2011. godine)
2) Izdvajanja za objekte na Kosovu 737.162.031,00 RSD (Podaci se odnose na isti period)
3) Dugovanja za struju potrošača sa severa Kosova na dan 31.10.2010. godine 1.149.380.219,34 RSD

Ja sam

pre 11 godina

Posto delite sudbinu Srbije , smanjite plate na njen prosek, i eto vam potrebnih para.
U EPS-u su svi preplaceni a jedino Kompanija propada.

Predrag

pre 11 godina

Zašto ne objave informaciju kolika je prosečna plata zaposlenih u EPS-u? Svima želim sve najbolje i da im plate budu po 150.000 ali ako se isplaćuju nerealne zarade dolazi do bakrota. Bolje manja, realna i redovna plata nego frizirana neko vreme pa onda šipak.

PERA LOZAC

pre 11 godina

EPS u gubicima - prosecna plata u EPS-u 3x veca od prosecne plate u Srbiji
EPS u bankrotu - prosecna plata u EPS-u 4x veca od prosecne plate u Srbiji

Neverujem im dokle god imaju pare za nerealno visoke plate.

Goran

pre 11 godina

A da prodate crnog novog lexus-a,silne skode superb i pasate koji su ganz novi i sepure se svakog dana u Balkanskoj ispred centrale ili sta li je vec????
mozda biste onda imali manje gubitke i imali za plate radnicima?

kmania

pre 11 godina

I treba ,prethodne dve garniture iz mog grada koji su izgubili izbore svi otisli u EPS,sin narodnog poslanika koji nikad nista nije radio u 35 g zaposlio ga u EPS,kad ga pitaju sta radi on kaze nista,e pa gospodo kad tako radite propadnite sto pre.

Buridanov magarac

pre 11 godina

Kolika je pljačka u tom EPS-u kada je Kolubara samo delić sistema?
Sva, apsolutno sva, politička elita /čitaj: banda/ drpa decenijama na sve strane... i šta: sve ovo /stradija i comp./ ima da kolabira za par meseci. Skakavci /dinkić, djelić, dacic, mrkonjic, kostunica, labus, tadic, djilas, saper, kostic, peconi, miskovic, beko, tomice, bubala, nikitovici .../ su sve pojeli...

deda

pre 11 godina

Ima para,nema para...samo se izmisljaju razlozi za poskupljenje struje! Sramota! A plata jedva 210e i ne mrda a uz to i kasni... Zemlja Serbistan

Sasa

pre 11 godina

A zasto ne smanje plate za 10, 20 ili 40%, u zavisnosti koliko imaju sredstava za isplatu? Ja kao privatnik imam platu koliko zaradim a ne koliko bih zeleo, zasto ne bi mogli i oni da posluju po principu trosimo koliko zaradimo? Ako neko nije zadovoljan sa platom slobodno moze da da otkaz i trazi bolje...

3. dete

pre 11 godina

Država nam se urušava a mi samo diskutujemo da li su bolji žuti ili crno-crveni, Rusi ili Ameri, levi ili desni...
E moja Srbijo ustani, za tebe je proliveno krvi kao nigde, treba da se sramimo predaka!

Лимени 036

pre 11 godina

Значи неће бити рачуна за струју и преплате за тв.......јјјјуууууппппиии

emi

pre 11 godina

pa neka otpuste sve one rodjake, snajke, komsije i druge koji su se zaposlili preko rodbinsko-stranackih veza i vezica, i cija je jedina duznost da primaju platu, pa nece eps bankrotirati

Filip

pre 11 godina

Neka mi samo neko, ko je jako strucan iz oplasti ekonomije, objasni sledece, kako preduzece koje je davno otplatilo svoju mehanizaciju i masine, koje poseduje sopstveni izvor sirovina, samostvarlno vrsi eksploataciju sirovine, proizvodi proizvod koji samostalno distribuira do kupaca i sve sto proizvede moze odmah da proda i poseduje takodje i izvozne kapacite te moze da posluje sa gubitkom? Znaci neka mi neko objasni sta moze da bude faktor neuspesnog poslovanja firme kao sto je EPS? Pa zar mislite da je narod toliko velika ovca daproguta ovakve tekstove, da bi za godinu dana dosao neki "Dinkic", "Djelic" ili "drugi strucnjak" i rekao "EPS moramo da prodamo strateskom partneru jer je to u dobrobitu republike Srbije", dosta bra vise sa vasim investitorima, kao ste drzava uzmite jedan kredit od mnogobrojnih koje ste do sada podizali i potrosili, pa napravite jednu kompaniju u svom mandatu koja ce biti Srpska. Ako mi neko kaze da su potrebni Arapai da bi imali poljoprivrednu proizvodnju onda stvarno taj nema veze sa vezeom. Koliko b drzavu kostalo da seljacima da repromaterijal za dzabe i da od seljaka otkupi prozivodnju i da taj prizvod proda distributivnim lancima? Dajte ,molim vas nije narod tolika ovca, ili moda i jese...?

popeye

pre 11 godina

"док је ЕПСа биће и Србије", а дотични председник УО мисли ваљда да без њега нема ни ЕПСа ни Србије?! Склоните одмах тог кловна који мисли да је незаменљив!

Drakče

pre 11 godina

Nek odmah naplate dugovanja bogatima koji duguju po stotine hiljada dinara pošto imaju "nekog" i ne plaćaju struju. Plus krađa struje itd Nek smanje plate radnicima i rukovodstvu na nivo prosečne plate u Srbiji i to bi bilo dovoljno da reši problem. Naravno i da ne dođe do poskupljenja struje jer tada će tek bankrotirati.

stoper4

pre 11 godina

U firmi koja je pred bankrotom radnici sa srednjom školom imaju platu kao sa fakultetom. I onda im kao preti bankrot a oni se kao čude zašto.

Filip

pre 11 godina

Neka mi samo neko, ko je jako strucan iz oplasti ekonomije, objasni sledece, kako preduzece koje je davno otplatilo svoju mehanizaciju i masine, koje poseduje sopstveni izvor sirovina, samostvarlno vrsi eksploataciju sirovine, proizvodi proizvod koji samostalno distribuira do kupaca i sve sto proizvede moze odmah da proda i poseduje takodje i izvozne kapacite te moze da posluje sa gubitkom? Znaci neka mi neko objasni sta moze da bude faktor neuspesnog poslovanja firme kao sto je EPS? Pa zar mislite da je narod toliko velika ovca daproguta ovakve tekstove, da bi za godinu dana dosao neki "Dinkic", "Djelic" ili "drugi strucnjak" i rekao "EPS moramo da prodamo strateskom partneru jer je to u dobrobitu republike Srbije", dosta bra vise sa vasim investitorima, kao ste drzava uzmite jedan kredit od mnogobrojnih koje ste do sada podizali i potrosili, pa napravite jednu kompaniju u svom mandatu koja ce biti Srpska. Ako mi neko kaze da su potrebni Arapai da bi imali poljoprivrednu proizvodnju onda stvarno taj nema veze sa vezeom. Koliko b drzavu kostalo da seljacima da repromaterijal za dzabe i da od seljaka otkupi prozivodnju i da taj prizvod proda distributivnim lancima? Dajte ,molim vas nije narod tolika ovca, ili moda i jese...?

stoper4

pre 11 godina

U firmi koja je pred bankrotom radnici sa srednjom školom imaju platu kao sa fakultetom. I onda im kao preti bankrot a oni se kao čude zašto.

PERA LOZAC

pre 11 godina

EPS u gubicima - prosecna plata u EPS-u 3x veca od prosecne plate u Srbiji
EPS u bankrotu - prosecna plata u EPS-u 4x veca od prosecne plate u Srbiji

Neverujem im dokle god imaju pare za nerealno visoke plate.

popeye

pre 11 godina

"док је ЕПСа биће и Србије", а дотични председник УО мисли ваљда да без њега нема ни ЕПСа ни Србије?! Склоните одмах тог кловна који мисли да је незаменљив!

View

pre 11 godina

Na site-u ovog državnog monopoliste-gubitaša-sponzora stoji sledeće:

"Својим донацијама ЕПС је омогућио бољи рад највећих здравствених установа у земљи: Клиничког центра Србије, Института за кардиоваскуларне болести Дедиње, Клиничког центра Драгиша Мишовић, многих болница у Београду и унутрашњости; помаже у лечењу појединаца и образовању здравствених радника".

Zatim:

"Електропривреда Србије је помогла најзначајније српске спортисте, освајаче медаља на највећим светским и европским такмичењима: Милорада Чавића, ватерполо репрезентацију, кошаркашку репрезентацију, одбојкашку репрезентацију, рукометаше".

Pa onda:

"ЕПС је донатор завршетка изградње Храма Светог Саве у Београду а помагао је и манастире Хиландар, Студеницу, Жичу, верске објекте свих вероисповести ... "

A ima i ovo:

Troškovi Elektroprivrede Srbije na Kosovu:
1) Izdvajanja za zaposlene 29.855.022.663,00 RSD (u periodu od 1999. do 2011. godine)
2) Izdvajanja za objekte na Kosovu 737.162.031,00 RSD (Podaci se odnose na isti period)
3) Dugovanja za struju potrošača sa severa Kosova na dan 31.10.2010. godine 1.149.380.219,34 RSD

Drakče

pre 11 godina

Nek odmah naplate dugovanja bogatima koji duguju po stotine hiljada dinara pošto imaju "nekog" i ne plaćaju struju. Plus krađa struje itd Nek smanje plate radnicima i rukovodstvu na nivo prosečne plate u Srbiji i to bi bilo dovoljno da reši problem. Naravno i da ne dođe do poskupljenja struje jer tada će tek bankrotirati.

Obrenovčanin

pre 11 godina

Nije ni čudo kad im kafe kuvarica ima platu veću od profesora u školi! Kad jedan KV radnik ima platu mesečno kao dva hirurga! Kad su im direktori imali plate i do milion dinara i plus bonus kartice za trošenje! Kad imaju više direktora i menadžera nego zaposlenih! Kad na jednom radnom mestu na kome u Nemačkoj radi jedan radnik kod nas rade 5 iz TENT-a i 6 iz PRO TENT-a! Kad cela Srbija mesečno prima po 25000 din, a oni prime 13 platu, koju nazivaju pomoć od 25000 din, a pri tome im je prosek preko 70000 din! Pa kako onda da ne bankrotiraju?

Zagi

pre 11 godina

Aha, a onda će da ga prodaju za 1e nekom velikodušnom investitoru koji će posle da zgrće milijarde evra na poslu na kome oni kao nisu mogli ni na pozitivnu nulu da izađu. Priče za malu decu, i najava poskupljenja.

Banderaš

pre 11 godina

Sramota je da jedan električar u EPS-u ima 80-90.000 din platu, dok visokokvalikovani i vredni ljudi u privatnom sektoru zarađuju upola toliko.

Bankrot EPS-a? Logično.

MIlos

pre 11 godina

A sta kaze grand balerina, ups izvinjavam se, gospodjica (dr,mr verovatno za koju godinu) Dragana, savetnica gen. dir? Jel ona upoznata da je EPS u losem finansijskom stanju ili je tu cinjenicu propustila jer je morala na pedikir nosa?

XLav

pre 11 godina

Prvo, pod hitno isecite struju svim gigantima, a potom i ostalim firmama koji vam ne placaju racune i pokrenite sudske postupke. Ako to nije dovoljno, ukinite sve beneficije radnicima koje primaju preko plata, ako ni to nije dosta onda lepo smanjite plate za jedno 20%, ako i to nije dosta, onda otpustite nesto viska radnika, a ako vam i to ne pomogne onda se javite aprila ili maja da vidimo sta cemo i kako cemo! Do tada ne kukajte!

kmania

pre 11 godina

I treba ,prethodne dve garniture iz mog grada koji su izgubili izbore svi otisli u EPS,sin narodnog poslanika koji nikad nista nije radio u 35 g zaposlio ga u EPS,kad ga pitaju sta radi on kaze nista,e pa gospodo kad tako radite propadnite sto pre.

matori

pre 11 godina

Sasvim je očigledno da je negde nastupio sukob različitih interesa...
Nije ugroženo poslovanje, nego plate... Ha, Ha, Ha, ha, ha!!!
A zahtevaju povećanje cene struje, jer kao ne mogu da rade.
Predlažem da Vlada pod hitno donese odluku, da se u EPS isplaćuje SVIM zaposlenima (bez bilo kakve razlike!), minimalna plata propisana Zakonom, sve dok se ne konsoliduju upravljačke funkcije javnog preduzeća, i dok se ne uspostavi radna atmosfera potrebna za izvršavanje njihovih obaveza.
Posle će da se vidi, ko je tamo zaista NA RADU, a ko samo SISA državnu kasu, i goji gu**cu...

besna glista

pre 11 godina

Ok, znaci ovako, da razjasnimo. Imamo firmu koja je: 1) monopolista na trzistu; 2) pre cetiri godine proglasena za kompaniju sa najvecim profitom u zemlji; 3) sponzorisana na svaki moguci nacin od strane drzave; 4) ima basnoslovno visoke cene i sisa gradjane sa svih strana. I sada, jedna takva firma bankrotira. Pa ja cu ovome posvetiti svoju doktorsku disertaciju. Ovakav slucaj nije zapamcen u svetskoj istoriji. Jedino sto moze da se zakljuci je da je neko (besomucnom kradjom) namerno upropastio firmu kako bi je prodao i time popunio presahli penzioni fond. Ipak, taj koji je to uradio zaboravlja jednu stvar - ukoliko drzava nije uspela da proda JAT (citaj: aerodrom u sred Evrope) i Telekom (citaj: firmu koja se, izmedju ostalog bavi internetom, najprofitabilnijom granom telekomunikacija danasnjice), sta nam tacno garantuje da ce bilo ko uopste hteti da kupi EPS (citaj: elektrane stare po 50 godina)? Vise puta do sada smo imali sutiaciju da je neko namerno upropastio firmu kako bi je lakse prodao, a na kraju ostao praznih saka, sa sve propalom firmom na grbaci (pored pomenute dve firme, mozemo jos navesti i cuvenu Zelezaru kao i kompletan poljoprivredni sektor Srbije). A da, i kad se upropasti EPS, sta ce posle toga ostati? Da li uopste imamo jos nesto za upropastavanje i (propalu) prodaju? Ovo je pocinje da lici na apstraktnu i konceptualnu umetnost. Toliko je iracionalno da ni oni koji su stvorili ovu situaciju vise ne znaju o cemu se radi.

Milan

pre 11 godina

Pa kako da ne propadne, kad je EPS godinama sluzio za obezbedjivanje radnih mesta clanovima porodica, ljubavnicama, partijskim drugovima ! A i politika kuce je super....secite struju sitnima, a velikim duznicima ne prilaze ! Naplatite gospodo dugove velikim duznicima, i bicete u debelom plusu !

Top

pre 11 godina

Danas dosli radnici EPS-a da mi seku struju. Kazu imate dug od 91000 dinara. Uzmem ja papir koji su poneli sa sobom a na njemu pise dug 91000 din, ispod toga -41000 din, i na kraju ukupan dug 50000 din. I nas razgovor ide sledecim tokom:
JA: Kako je moj dug 91000 din, kada sam racun za decembar od 41000 din platio 25. januara?
EPS: Pa pise na papiru da ste platili 41000 din ali vam je ostalo da platite jos 50000 din.
JA: A odakle mi taj dug od 50000 din?
EPS: Pa znate to vam je racun za mesec januar.
JA: Izvinite ali kao prvo ja jos racun za januar nisam dobio, a kao drugo moja obaveza je da taj racun izmirim do 20 februara a danas je tek 6 februar.
EPS: Pa znamo mi da jos racun nije stigao, i da je rok do 20 februara ali bi bilo lepo ako bi mogli danas da platite taj racun.
JA: Ne mogu danas da ga platim. I zasto ne idete kod onih koji vam duguju pare da naplatite ili da im secete struju?
EPS: Od njih niko zivi ne moze naplatiti.
Ja se i dalje smejem sta mi se dogodilo, a sad kad procitam ovu vest sve mi je jasno. Neka danas lepo zaredjaju kod onih koji koji duguju pa ako nisi platio seci i cao. Da vidis kako ce nastati panika i eto para za cas posla. A ne da dolaze kod onih koji placaju i jos da im pretite. BEDA I SRAMOTA.

Dragank

pre 11 godina

Moj teca radi u elektrodistribuciji u Leskovcu čita struju i plata mu je 70000 dinara.Mislite li da sa takvim platama mogu da opstanu? A koliko li imaju direktori i sefovi u Eps-u?

Nena

pre 11 godina

Sada treba da se sazalimo,a godinama se zna da primaju plate i ne rade nista,ima ih vise zaposlenih nego sto ima stolica da sednu.Citiram drugaricu koja radi u EPS-u:"Da ne dodjes na posao,verovatno niko ne bi ne primetio"

Radnik u privatnom sektoru

pre 11 godina

Neka se restruktuiraju, neka smanje plate i troskove i nece biti u gubitku, zatim neka ne isplacuju jubilarne nagrade po 300.000 za 30 god. rada, 20.000 pred izbore za vojnu vezbu, 13. platu itd. EPS je javni sektor i u svakoj normalnoj zemlji u javnom sektoru su plate najmanje i nema bonusa kad si gubitas. A struja nije jeftinija nista kod nas nego u okruzenju jer kad govore o ceni zaboravljaju na angazovanu snagu i fiksnu nadoknadu za brojilo neka ukalkulisu i to u ceni koju plasiraju na RTS-u,pa da vidimo koliko su skuplji od svih u okruzenju...JUL-ovsko leglo, pa SPS-ovo, onda DSS-ovo, pa DS-ovo i sada SNS-ovo...cista glasacka masinerija...mogu o njima ceo dan da pisem sta sve ne valja...normalno da su onda pred kolapsom, a Kolubara i 25 radnih sati u 1 danu za iznajmljivanje masine,haha ni prostu matematiku ne znaju da primene kada kradu, drzavne institucije su paraziti gradjana Srbije...i moramo ustavom u svim javnim sektorima da ogranicimo plate na 60% od visine plata u privredi, onda nece vise niko politicki da juri da se zaposljava u ovim preduzecima preko stranaka nego ce Srbija da se okrene radu i proizvodnji i preduzetnistvu, ali i za to drzava mora da stvori uslove i ukine namete i drakonske kazne za sitne prekrsaje,a za malverzacije zna se zatvor...

Sasa

pre 11 godina

A zasto ne smanje plate za 10, 20 ili 40%, u zavisnosti koliko imaju sredstava za isplatu? Ja kao privatnik imam platu koliko zaradim a ne koliko bih zeleo, zasto ne bi mogli i oni da posluju po principu trosimo koliko zaradimo? Ako neko nije zadovoljan sa platom slobodno moze da da otkaz i trazi bolje...

Krang

pre 11 godina

Kakvi strucnjaci, apsolutnog monopolistu doveli u stecaj!!! To nema nigdje!!! Koja smo mi lopovska nacija! Ne trebaju nama ni Hrvati, ni Albanci, ni Amerikanci, sami sebe unistavamo.

Goran

pre 11 godina

A da prodate crnog novog lexus-a,silne skode superb i pasate koji su ganz novi i sepure se svakog dana u Balkanskoj ispred centrale ili sta li je vec????
mozda biste onda imali manje gubitke i imali za plate radnicima?

Komsinica

pre 11 godina

Ja u komsiluku imam nekoliko zaposlenih u EPS-u, svi imaju dobre plate, vecina njih nekoliko puta u toku dana dolaze kuci sluzbenim kolima pa se ja pitam ko tamo uopste radi! Gledajuci njih, i treba da propadne!

madmax

pre 11 godina

Veoma sam potresen cinjenicom da ce hiljade partijskih kadrova,svalerki,rodjaka i ostalih dzabalebarosa i lezilebovica ostati bez posla.

Deda Pera

pre 11 godina

Da bi ste imali novca za plate, predlažem da počnete nešto da radite. Na primer otpustite višak i nestručne, administraciju svedete na potreban broj i sveukupno počistite đubre koje se u EPS-u nataložilo za ovih decenija.
I eto para za plate.

Buridanov magarac

pre 11 godina

Kolika je pljačka u tom EPS-u kada je Kolubara samo delić sistema?
Sva, apsolutno sva, politička elita /čitaj: banda/ drpa decenijama na sve strane... i šta: sve ovo /stradija i comp./ ima da kolabira za par meseci. Skakavci /dinkić, djelić, dacic, mrkonjic, kostunica, labus, tadic, djilas, saper, kostic, peconi, miskovic, beko, tomice, bubala, nikitovici .../ su sve pojeli...

nikola

pre 11 godina

ma gle cuda, nemoguce! pa zaposleni u sektoru zivotne sredine u novom sadu se hvala kako dnevno pogledaju na poslu 3 filma u proseku... bas me cudi...

Zvezdara

pre 11 godina

Par informacija za rukovodstvo EPS-a:
1. Drug Tito jen nažalost umro. Kažem nažalost jer biste vi za njegovo vreme odavno bili u Zabeli.
2. Socijalizam je prošao, nema profita - katanac na vrata.
Što neko lepo napisa, ako ste uspeli monopolsku firmu da dovedete do bankrota svi treba da ripite u ladnu Moravu.

Milos

pre 11 godina

Moj rodjak je elektricar sa srednjom trogodisnjom skolom i radi u EPS-u. Ima platu skoro 70.000 dinara, a gotovo ceo zivit radi privatno jer nikada nije na radnom mestu. I povrh svega on ce sada za 30 godina rada kao jubilarnu nagradu dobiti 300.000 dinara! Pa jel to normalno???
Dajte EPS privatniku, najbolje strancu pa da vidite koliki ce profit da bude.

i_tako

pre 11 godina

Smanjite radno vreme privatnih bagera u Kolubari sa 25 sati dnevno na 24.5 pa neka se slikaju.

Onom Uskokovicu sto je ukrao 30 stanova oduzmite jedan pa da vidimo gde ce da zivi.

Inzenjerima sa platom od 120 000 smanjite na 110 000, sekretaricama sa 50000 smanjite na 45000 pa neka pocrkaju od gladi.

I tako, radikalno to zaseci.

emi

pre 11 godina

pa neka otpuste sve one rodjake, snajke, komsije i druge koji su se zaposlili preko rodbinsko-stranackih veza i vezica, i cija je jedina duznost da primaju platu, pa nece eps bankrotirati

trula kobila

pre 11 godina

Pa kako i da ne bankrotira kada struju placaju samo gradjani(sirotinja),a a od bogatih ni danara ne dobijaju. Da Bog da izgoreli,a ne samo bankrotirali.

Ja sam

pre 11 godina

Posto delite sudbinu Srbije , smanjite plate na njen prosek, i eto vam potrebnih para.
U EPS-u su svi preplaceni a jedino Kompanija propada.

expert

pre 11 godina

Ja mislim da Srbija treba da bude prva zemlja na svetu koja će zvanično ukinuti struju. Uostalom, kad je Nikola Tesla rođen, nije ni bilo struje, pa mu to nije smetalo da postane veliki naučnik i čovek. Šta bi onda nama falilo?

Sid

pre 11 godina

Pre nekoliko dana zvao sam majstore da mi promene kutiju sa osigucima, i ok ljudi imaju posao sa kojim morate biti na VI!

U razgovoru sam saznao kolika je prosecna plata i ona iznosi 80 000 dinara.
Jedan totalno nebitan tip prcao mi je da su mu trazili 20 000 evra da ga ubace i o cemu se ovde radi?

Nisam niti najmanje ljubomoran na te ljude, samo mi zao sto nemam 20 000 evra kako bih se ozenio napolju sa nekom i da se nikada ne vratim!

Петар Миловановић

pre 11 godina

Odzvonilo EPS-u: Bankrot u martu? Ако нека банкротира, нека потпуно пропадне та паразитска и пљачкашка организација, која ни динара не даје за сировине, већ бесплатно користи воду, за разлику од других предузећа која купују сировине и од њих праве робу! Нека пропадну, јер мени и милионима грађана месечно узимају по 5 евра на име некакве ангажоване снаге, без да потрошим 1 киловат (један киловат) струје. Када се то помножи са 2 милиона струјомера у Србији за годину дана они од грађана опљачкају 107 милиона евра ни лук јели ни лук мирисали! Шта би било са ЕПС-ом да плаћа кубик воде као што ми плаћамо кубик воде за пиће!?

Trta

pre 11 godina

Treba povećati cenu struje 2-3 puta, oprostiti dugove neplatišama i povećati plate zaposlenima u EPS. To će izvući EPS iz krize.

posmatrač

pre 11 godina

Taj isti EPS isplaćuje nagrade zaposlenima od po 50.000 din na kraju godine, plaća radničke sportske igre, finansira sportske klubove, itd...U EPS-u direktori imaju plate po nekoliko hiljada EUR iako je kompanija u finansijskim problemima! Sa druge strane, struja je stvarno jeftina - mesečni račun za struju iznosi koliko i ručak za dvoje ljudi u restoranu. I još jedna stvar - nameštanje nabavki - verujem da EPS godišnje PREPLATI robu koju nabavlja taman za ovaj iznos koji sada nedostaje!

M

pre 11 godina

Baš bi lepo bilo da bankrotiraju i EPS i RTS ! Nije uredu da imaju 500% viška zaposlenih i da poreski obaveznici peglaju njihove dugove, a da pritom sve moguće stranke zapošljavaju svoje kadrove uz enormne plate ! Svemu jednom mora doći kraj!

Maa

pre 11 godina

Izgovor zbog drasticnog poskupljenja struje! (da ljudima bude lakse). Resenje: Smanjiti plate, koje su mnogo iznad proseka u Srbiji, otpustiti dzabalebarose...

Realista

pre 11 godina

Otpustite 50% zaposlenih u odrzavanju i 90% u upravi, ovima sto ostanu prepolovite plate i novac ulozite u razvoj mreze a ne u politicke stranke i privtne dzepove i eto vam rentabilnog preduzeca....jednostavno, zar ne?

zika

pre 11 godina

samo za ove koji brane visinu plate u EPS-u.U zdravstvu lekar opste prakse nema 60.000 din.platu koliko u elektroprivredi ima monter cetvrtog stepena obrazovanja,a ne znam da li je drustveno vazniji od zdravstva

Mali Knindza

pre 11 godina

Ja sam iz Smederevske Palanke,ako mi ne-verujete dodjite i uverite se sami,90% zaposlenih u eps-u je pre podne u kaficima, sem nekolicina njih koji dele rachune i idu u iskljucenja ili otklanjaju neke kvarove.Sramota shta se radi,a gore po kancelarijama haos ne znaju gde biju od dosade,svi se vrte u krug a plate su im ogromne....Pa normlno da ce da propadnete!!!

experat

pre 11 godina

Ako zaposlite hiljadu novih cistacica, pet stotina novih "programera" koji bi igrali igrice i surfovali internetom, nekih dvesta novih direktora sektora, ako nabavite nekoliko desetina bembara umesto pomenutih leksusa mozda vam i krene na bolje. Ako pri tome cistacicama date plate od 200 hiljada, programerima bar tri puta vise, a direktorima bar n puta vise, gde n beskonacno raste kad broj nezaposlenih u Srbiji tezi jednom milionu sleva, e onda ce da procvetate. Ne da nece biti straha od bankrota, ne da ce da vam krene, nego cete pride i da kupite sve okolne elektroenergetske kompanije.

P.S. Ovu kratku analizu dajem besplatno, a ako me imenujete za specijalnog savetnika druga generalnog, uradicu kompletnu studiju. Posto sam skroman, platu ne trazim veliku, u rangu cistacice.

Pozdrav, nadam se uspesnoj saradnji na obostrano zadovoljstvo.

Grof

pre 11 godina

I cene treba da se podignu. Super. I resili smo sve probleme.
A sa viskom radnika u kancelarijama to nema veze. Jedino oni ljudi koji su na terenu su potrebni i ne treba da se otpustaju. Ali bre i oni imaju enormno visoke plate. Ne moze cistacica ili neko sa srednjom skolom da ima veliku platu. Ispade da najmanje imaju ljudi koji su inzinjeri u centralama. A ovi megabendovci singidunovci i ostala bratija koja preko stranaka upada u EPS sa fakultetskim platama ce da ga sahrani. Ali da ga dotuce. I to narod zna. Sada se zaposlajvaju SNS-ovci, pre su bile demokrate a pre njih DSS ovci. I za 8 godina koliko je ljudi primljeno i koliko je otislo iz EPSa a mreza se nije povecala u enormnom obimu. I sto je najgore primani su ljudi u kancelariji. Sta je sa daljinskim ocitavanjem brojila. Koliko ljdui cita struju ako ih sve otpustite i ako svaki kosta EPS 50 000 mesecno to je 600 000 godisnje. Neka ih ima 1000 koji ovo rade u zemlji to je 600 000 000 dinara ustede. Oko 5 miliona eura godisnje. Ako to kosta da se sistem citaca promeni 20 000 000 eura onda se investicija isplacuje za 4 godine. E to je posao a ne ovo sto vi lupate. + mozete daljinski da iskljucite struju, isto kao telefon. I resen problem. I da vidite kako ce da placaju. A ne ko moj drug da ima 300 000 dinara dug i moj komsija 10 000 i mom komsiji seku struju a njemu ne mogu u sporu sa njima. Pa ko je potrosio struju kada je racin toliki. I zato propadamo. sve dublje i dublje

lakiKIM

pre 11 godina

Nije ni cudo,pa samo na KiM,koliko njih ima sto su radili u EPS pre rata,a sad sede uzivaju nista ne rade i primaju po 30 000,i to vec godinama,jel to normalno,sve to treba na minimalac ili otpremnina i kraj,neko ne prima nista na KiM,a pojedini uzivaju,za nekoga je Srbija majka na KiM,a za nekog maceha.

energija

pre 11 godina

pa kad bi naplatili dugove od onih kojima ne smeju da iseku struju (jer u dviristu vreba "pas") diljem Senjaka i drugih elitnih delova i kad bi smanjili svoje mesecne prinadleznosti, verovatno ne bi bili u buli. ovako, ko zna dokle cemo stici! sramota!

Zeljko

pre 11 godina

Objavite plate i radno vreme vasih sluzbenika.
Objavite porodicna stabla u strukturi zaposlenih.
Koliko plata preko 12 redovnih primate?

Bez Cenzure

pre 11 godina

trazite od zvezdu i partizan da vam vrate pare
da drzva nabavi 40 000 000 Evra da ulozi u EPS kao sto rade za zvezdu i partizan ,to je vec sigurno nekih 60 000 000
ostaje jos 360 ,sto drzava moze da nabavi ,zamo ne zele,posto planiraju da prodaju i EPS i sve sto se prodati moze,jel tad mogu dobro da zarade pojedinci(politicar) eto to je Evropska Srbija

Bgd

pre 11 godina

A da malo smanjite troškove i poboljšate efikasnost? Jeste li, gospodo iz EPS, razmišljali u tom pravcu? Rešite se rođaka, prijatelja, kumova i ostalih kojima ste izmislili radna mesta, prodajte odmarališta, hotele, poboljšajte naplatu, zavrnite slavinu i videćete kako je lako napraviti uspešno preduzeće. Sram vas bilo, držite apsolutni monopol, ponašate se kao najgori kafanski rasipnici i trošadžije, nikad vam dosta. I treba da bankrotirate, gomilo nesposobnjakovića.

Branko

pre 11 godina

Otpustite višak zaposlenih koje ste gomilali svih ovih godina po partijskom principu,smanjite plate i naplatite svoja potraživanja od firmi kojima ste opraštali dugove i rešićete problem.

Лимени 036

pre 11 godina

Значи неће бити рачуна за струју и преплате за тв.......јјјјуууууппппиии

Lud zbunjenog

pre 11 godina

Je l ovo opet neka skrivena kamera samo za sve gradjane Srbije?!??!?!?!?!
Jesu bre ovi ljudi normalni? Aman vise manite nam se od glave i pustite narod da zivi normalnoooo eeeej BRE!!!

Đorđe

pre 11 godina

"Da bismo imali novca za plate ..."
Eee moj generalni direktore. Neće ti se Srbija moći dovoljno zahvaliti, koliko ti izgaraš za njenu dobrobit.
Ne prodaješ ti lustere od zlata u Crnoj Travi, nego struju čoveče.

srle

pre 11 godina

Kako preduzece koje jedino pravi i prodaje najdeficitanriju robu - struja i koje iam apsolutni monopol moze da bude pred bankrotom???????!!!!!!
Pokrali ste ga bre lopovi svi redom, i prethodni i ovi... SVI!!!

miki

pre 11 godina

Ma nece bankrotirati dok god jos postoji neka drzava od koje mozemo uzeti kredit!Pa cete opet zaposliti svoje pariske kadrove u kancelarije sa kompjuterom da mogu da surfaju netom i uzivaju na facebooku!A buduca pokolenja cete toliko zaduziti da ce svet potuci ko da nas prvi bombarduje!

Predrag

pre 11 godina

Zašto ne objave informaciju kolika je prosečna plata zaposlenih u EPS-u? Svima želim sve najbolje i da im plate budu po 150.000 ali ako se isplaćuju nerealne zarade dolazi do bakrota. Bolje manja, realna i redovna plata nego frizirana neko vreme pa onda šipak.

ING

pre 11 godina

Ko vodi EPS i kakve kvalifikacije ima? Vodili su ga i vode ga nestručni i nesposobni ljudi, ljudi sa kupljenim diplomama, ali partijski podobni. Ko radi u EPS-u? Većinu zaposlenih u EPS-u, čine neradnici i neznalice, tatini sinovi i sveznajući partijski kadar. Ono malo stručnog sveta što radi je ili pred penzijom, ili je išutirano sa svih važnih pozicija. Mlađe generacije ne znaju ništa jer ih ima jako mnogo sa kupljenim diplomama državnih i privatnih fakulteta, dok oni koji imaju znanja i sposobnosti ne mogu ni na profesionalnu prasku da dođu i uče posao, jer predstavljaju opasnost za ove prethodno nabrojane. Zbog takve politike EPS je u dubiozi i teško da će iz nje izaći ma kolika cena struje bila. Džaba vam je sipati vodu u kantu bez dna. Šta radi nova vlast? Nastavlja sa pogubnom Tadićevom politikom čuvanja radnih mesta neradnicima i neznalicama, umesto da se raspišu javni konkursi za direktore sektora i stručne ljude(inženjere, tehničare, majstore), ne obračunava se sa kriminalcima koji su opljačkali EPS, jer su neki od njih koalicioni partneri sadašnje garniture. U svakoj zemlji u kriznim situacijama, narod i država se hvataju za najpametnije i njastručnije ljude osim u Srbiji. Epilog će biti da je cena struje nerealna, lopovima će se oprostiti krađa, a neki će čak biti i nagrađeni, neradnici i neznalice će se smejati u lice stručnom svetu, a cenu svih lopovluka i nestručnosti će platiti narod. I trebaš Srbine da plaćaš kad se pameti stidiš, a poštenju se rugaš !

kukuruz

pre 11 godina

Kako naci 300miliona eura.
Korak 1.
U EPS-u ima 38000 zaposlenih. Od toga 5000 kljucnih/teskih radinih mesta.
Znaci 33000 neesencijalnih radnika daju jednu platu EPS-u u vidu kredita. Prosecna plata neesencijalnih je oko 55000*1.75(porezi i doprinosi)=950e svako. Time se dobija oko 300 me kredita.
Korak 2.
Isplata duga u roku od 3 godine.
Otpustanje 5000 nepotrebnih i nestrucnih. Za dve godine 5000x950*36=171me.
Smanjenje plate za 15% neesencijalnim r.m. 28000*135*36=136me
Skupa 300me vraceno radnicima.

darkwood

pre 11 godina

Smanjite kradju struje
Smanjite plate
Zaplenite novac i nekretnine od lažiranih naloga za bagere
Prestanite da isplaćujete rukovodiocima i bivšim rukovodiocima po 3 miliona evra za udžerice koje su na brzinu pokupovali
Otpustite višak neradnika
Dovedite profesionalni menadžment koji treba 2x više da platite a koji će vam doneti 10x više uštede(al onda ne može da se drpa)
Prestanite da cedite suvu drenovinu iz poreznih obveznika i bacate u rupu bez dna
Ne mogu monteri i sekretarice da imaju iste ili veće plate od hirurga i lekara.

Solunski sleper

pre 11 godina

E bas na vreme, ionako ce se voda ubuduce usmeravati ka kanalu do Soluna, pa Djerdap ionako nece raditi! Sto su ti dalekovidi ovi Naprednjaci! Svaka im cast!

Profesor Voland

pre 11 godina

Kraduckate svi, od portira do direktora, za vas je to bila alajbegova slama, i nicija i svacija....dok je imalo trosilo se nemilice....pritom ne radite nista, tj radite sporo i nedovoljno.....pa sta ocekujete?
Raspadnite se, sta me briga, makar se nikad i ne sastavili!

andrej

pre 11 godina

prvo otpustiti gomilu djabalebarosa u firmi koji su se pozaposljavali preko rodbine,partija plus nesposobni radnici drugo smanjiti plate onima koji NISTA ne znace EPS znaci UO i ostalim papirolozima koji su placeni 10 puta vise od terenaca trece NAPLATITI dugove braci partijasima,tajkunima i svim bogatasima sto ne placaju nista jer imaju"veze"!sledeca opcija privatizacija jednog dela treca opcija NEMA!

proka pronalazac

pre 11 godina

ovo je klasican uvod u prodaju EPS-a.
ta prica o 'gubitasu' se servira svakoj masi u sve i jednoj drzavi koja ima zadatak da proda svoja nacionalna dobra NWO-u. i vecinom masa pusi tu pricu.
tako je i NIS bio 'gubitas koji mora da se proda...' a onda kada se prodao Rujama, za sest meseci je postao 'dobitas' sa plusom od 200 miliona dolara (ili evra nisam bas siguran)...

necu da zivim pod mafijom

pre 11 godina

Drzavna produzeca = samoposluga! Da se zaduze ni manje ni vise nego 300 miliona €?! DS su opustosili Srbiju, ali ovi ima i zube da nam izvade.

zkr

pre 11 godina

@ (Aleksandar Cvetković, 6. februar 2013 11:23)

Poštovani pravniče,

115 dinara po satu je na granici minimalca, tako da nemojte molim Vas da nas vređate ovde.

Uzgred, kaže se zaposlen, a ne zapoŠLJen.

Analiticar

pre 11 godina

Zasto sve drzavne kompanije propadaju.Zato sto se tamo zaposljavao kurta i murta.Dovodili se zavicajni rodjaci, braca ,sestre,ljubavnice.Narocito devedesetih kada je sve propalo i odmah posle devedesetih.Drugo EPS i sve slicne firme kao javni prevoz su se vodili populizmom i socijalnom demagogijom.Ne moze da opstane preduzece gde je input odnosno ono sto udje u preduzece veci od onoga sto se kasnije proda.Kod nas su od 1945 energenti socijalna kategorija.Kupovao se socijalni mir.Ali u socijalzimu je te gubitke peglala drzava.Nastavilo se tako i kasnije.I moralo je da dodje do kraha

Velja

pre 11 godina

Otpustite par hiljada zaposlenih koji ionako ne rade nista. Pa samo u PR sluzbi EPS-a imate na desetine ljudi. PR sluzba kome? Monopolista na trzistu ima PR sluzbu?! Ukinite sponzorstva kojekakvih gluposti.
Ukoliko to ne zele, onda neka propadnu. Briga me. Uvozicemo struju, bice skuplja ali bar znam da ne izdrzavam lezilebovice.

POŽAREVLJANKA

pre 11 godina

U mom gradu Požarevcu u ulici Šesta lička,ul.Vlastimira Carevca i svim okolnim ulucama ulično svetlo gori 2g.po 24 sata,kao savestan gradjanin gde sve nisam bila i koga sve nisam zvala sa meme na tatu i tako u krug,to je tuga jedna a koliko takvih rastura i kradje ima na celoj teritoriji Srbije i niko ne odgovara.Ovo može da se proveri ne pišem samo da bi komentarisala već mi je muka od kabadahijskog šonašanja u javnim preduzećima i nikome ništa.

Realni

pre 11 godina

@ Filip - "Znaci neka mi neko objasni sta moze da bude faktor neuspesnog poslovanja firme kao sto je EPS?"

Pogledajte malo oko sebe. "Pogledaj dom svoj, andjele i skini paucinu s ociju" - vidjeces neznanje, nerad, lopovluk, javasluk, beznadje, sitnicavost, aroganciju... Ne trebate biti ekonomski strucnjak, cak ni imati osnovnu skolu pa da zakljucite zasto je Srbija takva kakva je danas. Samo dobro otvorite oci.

Tirolac

pre 11 godina

Eps ima neverovatno velik broj radnika i ujedno neverovatno mali broj zaposlenih.Ogroman procenat onih koji se jutrom čekiraju na ulazima eps-ovih arhitektonski monumentalnih građevina imaju ugovore sa firmom čija je primarna delatnost pružanje usluga obezbeđenja,a ne sa eps-om.Nekakva bizarna moderna inkarnacija studentskih zadruga koja ovoga puta ne prima mučenika na trećoj godini studija i od njega pravi milionera koji se obogatio noseći gajbice,već od primera radi dipl pravnika sa položenim pravosudnim ispitom pravi mučenika koji radi za doslovce 20000rsd.Da bi sve bilo potpuno pajtonovski,jedino nijedan radnik zaposlen na poslovima obezbeđenja u eps-u ne radi preko pomenute privatne firme. amore pro patria

3. dete

pre 11 godina

Država nam se urušava a mi samo diskutujemo da li su bolji žuti ili crno-crveni, Rusi ili Ameri, levi ili desni...
E moja Srbijo ustani, za tebe je proliveno krvi kao nigde, treba da se sramimo predaka!

QQ nama

pre 11 godina

Alo bre štetočine,koristite prirodne resurse BESPLATNO!!!!! Kome plaćate vodu i ugalj? Ovakvo upropašćavanje treba da uče studenti na ekonomskom fakultetu u čitavom svetu.......

100ka

pre 11 godina

ма може и ово да пропадне само да се Тијанићу дају 3 милиона евради како би могао да исплаћује Марка Николића и остале због јубиарног 50. репризирања.. не дајмо то да пропадне, а да ли ћемо имати струје и да ли ћемо опет доћи у ситуацију од прошле зиме, нема везе, свима је топло док гледају РТС..

samo u srbiji

pre 11 godina

@PERA LOZAC, 6. februar 2013 10:00
Dosadni ste vise sa platama u EPS i pljuvanjem po EPSu koji vam obezbedjuje najjeftiniju i najcistiju energiju po nizoj ceni nego sto bi vam dao bilo ko.
Ni poskupljenje koje je najavljeno za 1. februar nisu uveli, i opet pljujete po EPSu.,
Gde to ima da je grejanje na struju najjeftinije? Najlakse i najjeftinije. I opet pljujete po EPSu i po radnicima koji vam to obezbedjuju.
EPS ima potrazivanja od potrosaca od milijardu evra. I ima nesposobne i korumpiranje politicare koji arce nase bogatstvo i unistavaju EPS kao najgore raspikuce.
I ima ovu pomahnitalu javnost koja pljuje po EPSu od koga izvlaci korist, a divi se NISu koji ih pljacka visokim cenama.

@View, 6. februar 2013 10:03
Sta je sporno sto EPS daje za bolnice u Srbiji?
Ko treba da koristi to bogatstvo nego mi?
Zasto nisi napisao dugovanja za struju potrosaca iz vojvodine koja su 10 milijardi dinara?
Zasto nisi napisao da EPS treba da plati 1,3 milijarde evra za subvencionisanu struju po fid in tarifama za struju iz Kosticevih i Novakovicevih vetrolektrana po vojvodini, a onda istu tu struju da prodaje jeftinije nego sto je od njih kupila.

Milan

pre 11 godina

Hoce to kad ti cistacice imaju platu po 40 000, otpremnine po 50 000 E, a sponzorises sport, kulturu, i privatna preduzeca po Kolubari ...
I sad hitan paket mera: poskupljenje struje, intervencije iz budzeta ... (opet iz nasih plata koje su i duplo manje nego one u EPS-u itd, itd).

uskok

pre 11 godina

Pa gde to ima da monopolista bankrotira??? I to josh u elektroprivredi. Smanjite plate i bice svega. U jednom gradu na jugu Srbije prosek primanja (ne racunajuci drzavne organe) je 137 eur, a njihovi radnici iz tog grada dobijaju 700-900 eur-a i josh uzimaju procenat od zavrshenog posla ~preko veze~. Ili smanjite broj zaposlenih i ostalima ogranicite upotrebu EPS-ovih instrumenata u privatne svrhe.
Ma trebalo bi ih sve otpustiti od cistacice do direktora i ponovo dovesti nove ljude koji ce biti zadovoljni i sa platom od 300-400 eur-a.
Inache garantujem da je ovo kuknjava pred povecanje cena za koju ne postoji ekonomska opravdanost.

Sunce

pre 11 godina

Oni su bure bez dna! Ispitati poslovanje iz prethodnih godina, gospodi smanjiti plate, smanjiti broj zaposlenih i rešen problem. Vreme je da državna preduzeća počnu da dele samo onoliko koliko su zaradila, a ne da ih država tretira kao bele medvede, preko grbače sirotinje!

mixer

pre 11 godina

Jel ovo neka nova moda? Prvo Tijanić traži zajam za RTS ,sada EPS???
Zaigrala mečka,a??E sad očekujem da počnu mantru kako je struja najjeftinija u regionu i da mora da bude skuplja 100% a i TV naravno. Zaboga,moramo da spasavamo nacionalni interes.Ili je ovo podvrda tračeva iz kuloara da se EPS prodaje,i to je to.I kad sve lepo rasprodamo,onda sledi bankrot.Mislim da smo stvarno ugasili!

deda

pre 11 godina

Ima para,nema para...samo se izmisljaju razlozi za poskupljenje struje! Sramota! A plata jedva 210e i ne mrda a uz to i kasni... Zemlja Serbistan

crni domino

pre 11 godina

Ubava Ministarko Energetike, ostavi takvo stanje jos nekoliko meseci i strbni i ti malo, a i tvoja partija koji dinar, valja se!
Nemoj slucajno da hapsis ove iz SPSa i njihove koalicione, sto su ziveli i bogatili se godinama, a zive i sada drpajuci gde stignu i koliko stignu u Energetici! Oni sada vladaju sa vama.
I nemoj slucajno da nam saopstis kako se obracunava utrosen kilovat struje, neka to ostane vasa mala slatka tajna.

zuki

pre 11 godina

Boze kako se radujete propasti epsa i kakve gluposti pisete ali to samo govori o vasoj inteligenciji.Citajuci komentare vidim da je kod mnogih prisutna ona stara poslovica nek komsiji crkne krava .Tolika zavist je neverovatna.Sama propast EPSa vuce celu Srbiju u sunovrat,i na kraju sve zajedno u veliki kolaps.Nadam se da ce ministarka reagovati na vreme i da ce eps stati opet na cvrste noge!

Skabo

pre 11 godina

stoper4@
Ja radim u eps-u na odrzavanju sistema sa srednjom skolom (tesla).Radimo sa visokim naponom i na velikim visinama (dalekovodi),po svkojakom vremenu,kisi,snegu,vrucini,na terenu,sto znaci visednevno odsustvo od kuce,porodice...Sa tim terenom imam platu oko 70.000d.Jel po tebi treba da imam manje?

Nenad

pre 11 godina

Ako apsolutni monopolsita objavi da je pred bankrotom, onda ne da treba da bankrotira, nego treba porušiti sve objekte koje ima, poravnati ruševine teškom građevinskom mehanizacijom i na tim mestima napraviti javne WC-e, a sve upošljene, do jednog, poslati na višegodišnji prinudni rad u kamenolome.

danilo

pre 11 godina

@filip prestao sam da citam tvoj komentar kod "tehnologija je zasterala pa su veliki gubici u vodovima" sto se pravis strucnjak kad nisi? kakva tehnologija? koju to tehnologiju koriste u eu i sad? zlatne vodove umesto aluminijumskih i bakarnih? da li uopste znas o cemu pricas? sta je provodnik a sta ne? a vi kojima je plata od 1000€ za inzenjera velika zapitajte se samo koliku imaju platu u inostranstvu i zasto svi odlaze? vi cete sa 420€ da ga zadrzite. aha.

Milan

pre 11 godina

Zivim u kanadskoj provinciji Quebec. U ovoj provinciji javno preduzece elektroprivrede Hydro-Quebec upumpa u budjet provincije 2-3 milijarde dolara godisnje. Siguran sam da Qydro-Quebec ima mnogo manje zaposlenih nego EPS a da mu je godisnja produkcija visestruko veca. Cini mi se da u EPS ima mnogo posla za gospodina Vucica. Poslije toga ce EPS umjesto gubitasa postati profitabilna kompanija kao sto su to vecina kompanija tog tipa u svijetu.
Sa postovanjem Milan .

Majda

pre 11 godina

Ne moraju da otpustaju ljude, bice jos gore. Samo neka smanje plate za 30-50%. Mozda i da naplate od velikih duznika, pa makar na rate. Inace, ova kuknjava nije pred poskupljenje, nego zato sto nije poskupela struja za 10-12% od februara, nego od marta, u tome je problem. Ljudi u EPS-u nezadovolji jer treba da prave planove za godisnje odmore, pa nisu sigurni sa koliko novca raspolazu. Dajte jos nekoga iz Granda i ostalih realitija, pa da i taj monopolista malo "stane na noge". Ovo je za udzbenike, monopolista otisao u stecaj.

Zoso

pre 11 godina

Elektro monter 15.10 )
nisi jedini koji radi po kisi i snegu dok si ti za vreme rata radio svoj posao ja sam lezao u rovu po cici i salauci ali ZABADAVA dok si ti dobijao 800 maraka. Privatizacija nego sta pa da vidimo koliko ima viska ne samo u EPSu vec u svim drzavnim firmama.

realna

pre 11 godina

E hvala ti Boze!Generacijama niko normalan nije se mogao zaposliti,ako nije po partijskoj ili rodbinskoj liniji!O njihovim platama i beneficijama da ne pricamo,bude coveku krivo koliko uzivaju to su ogromne plate letovanja i zimovanja dobra auta,a mi ostali ne zaposleni u EPS-u jedva prezivljavamo!A azurni su da te Bog sacuva!

Ranger

pre 11 godina

Pa naplatite potraživanja od dužnika "velikih" i "malih" i eto prihoda!
A,ne da stalno(neopravdano) podižete cenu usluga ljudima koji redovno izmiruju obaveze.
Da,i počnite konačno da kontrolišete,gonite i sankcionišete one koji imaju nelegalne priključke.

Biće para ko blata! :)

Snotra

pre 11 godina

Godinama sa sa EPS-om drzava ponasa kao sa tudjom prcijom. Svaka vlada je uzimala i uzimala, pa onda ne treba da iznenadjuje ovakva cinjenica. Ipak to nije rupa bez dna. Ako krenemo samo od toga koliko ima viska zaposlenih koliko ima viska podizvodjaca, koliko ima nepotrebnih troskova, bahatosti...samo da spomenem Kolubaru...

Krug

pre 11 godina

Bilo bi lepo kada bi neko od novinara ispitao koliko epsu duguju drzavne firme u ovom slucaju za struju (duguju za sve i svasta) i onda da se to sabere na teritoriji cele drzave i eto im te cifre koju traze, a ne da nama gradjanima stalno podizu cenu i pritom kukaju da su u gubitku. Potom pitati sve te predhodne direktore pod cijom su odgovornoscu i pravljeni toliki dugovi zasto istu nisu placali pa ako su krivi u aps.

nexus

pre 11 godina

@Aleksandar Cvetković Ajde molim te ne lazi. Moj drug je inzenjer u BG-u i pre dve god je primio bonus od 180000 din. A sada ima 4-5 godine iskustva i platu od oko 90000 din.

iskustvo uci

pre 11 godina

A da smanje plate za koji procenat? Za pocetak neka prodaju Tikinu jahtu. Hvalio se da nije kupljena od njegovih para. Pa restoran na Ribarskom ostrvu... Ima tu za pokriti minus. Neverovatno kako kukaju svi oni kojima placam racune, EPS, PTT, Telekom, Vodovod, Informatika, Cistoca, Gas... Sve jadni a svi, ama bas svi imaju vece plate od mene. I treba da propadnu, svako povecanje cena su pravdali nekim remontom i slicno. Prodje remont i sta onda? Cena ostane ista. Pa gde su pare? P.S Tika je onaj direktor bez diplome. Nesto se letos nije tangirao sto mu se ime provlaci po novinama. Svaki dan je krstario jahtom po Dunavu.

bumerang

pre 11 godina

mene interesuje koliko brojila ima u srbiji?? sigurno oko milion!! puta ,recimo prosecno neka bude 25 eura. racunajte koliko je to svakog meseca!!! pa kako su uspeli sve da rasture i da pokradu !!! kako!!!!!!

marko, nis

pre 11 godina

Hitno privatizovati. Nemojte da se lazemo, nikada se oni bez privatizacije ne mogu uvesti u efikasno poslovanje, u drustvu kakvo je u Srbiji. Nemojte samo pominjati Telenor u Norveskoj...u tim zemljama kada drzavna kompanija zakuca na vrata i trazi pomoc iz budzeta, bude likvidirana u roku od par dana. Telenoru ne pada na pamet da zaposljava radnike, i pravi selekciju kadrova kao sto to radi drzava u EPS-u.

Danilo

pre 11 godina

@Filip Evo ja cu ti objasniti. Pod 1. EPS nema ni priblizno 100% naplativost svojih potrazivanja. Pod 2. Imaju visak zaposlenih. Pod 3. Imaju nestrucan kadar. Pod 4. Cena struje nije ekonomska nego socijlna. Tebi je jeftinije da se grejes na struju nego na bilo sta drugo. Dakle hemijska energija uglja se pretvara u toplotnu sto se pretvara u energiju pare sto se pretvara u mehanicku energiju turbine sto se pretvara u struju pa to onda putuje pa dolazi do tvoje grejalice pa se pretvara u toplotnu i to da bude najjeftinije?!?!

NS

pre 11 godina

Izgovor da bi ga kao i NIS dali rusima za tepsiju ribe i onda dodju rusi pocnu da naplacuju usluge i robu i naravno to onda preduzece funkcionise pogotovo kada rusi kao u NIS prepolove radnike i sada su oni pametni posto mi to neznamo i kupe kajmak....Valjda bolje nismo ni zasluzili ko god je surovo sa rusima brzo se pokajao neka nam je bog u pomoci a i njemu sa nama ovakvima nije lako...

mile

pre 11 godina

evo, vlada pocela da pozajmljuje novac gradjana - iako nije banka. kriterijumi - da ste JP u gubicima. prema tome, javite se vladi, sigurno je da će vas rešiti. a kakve veze ovo sve ima sa zdravom pameti, razmuom, logikom? pa nikakve. ali, koga je i briga, zar ne?

nestranacka licnost

pre 11 godina

Tako znaci. E ZATO treba da se uvedu PRIVATNE eleltrpenergetske kompanije pa kad se pojavi konkurencija, onda ce ovi paraziti iz EPSa malonda se ceskaju..! Da se prizemlje. Bas kao sto je slucaj sa Telekomom. E to njima treba, KONKURENCIJA!

ljubicica

pre 11 godina

dali ima neke komisije koja ce utvrditi zbog cega su toliki gubici u javnim preduzecima.ovih dana svi trze pomoc drzave.???????????

Darko

pre 11 godina

Vlada postavila direktore, podigla porez, podigla cene, a sad i ovo... Vidim da mogu da budu i hori od prosle vlade. Vazno samo da se prepucavaju oko izbora i da je Mišković u zatvoru....

elektromonter

pre 11 godina

svi bi da imaju redovno struju da sve bude ok ali da se ne plati! prozivate montere u EPS-u zbog plata od 60.000 dinara a svi ste kleli u njih za vreme bombardovanja kad su radili danima i nocima i pod uzbunom,SRAMOTA! radi se po kisi,snegu,pod naponom,na visini...i sad cete da kazete: "da ali to vam je posao" a kad se primi pomenuta plata, onda je to bruka i sramota... pominjete zdravstvene radnike kako imaju manju platu a vi ih sami prozivate da su korumpirani... zemljaci moji koji radite u propalim firmama iz kojih je bog-otac pokraden, sta vi proizvodite, prodajete, radite, da bi imali vecu platu nego sto imate... pitacu vas kad vas zadesi kvar na banderi i ostanete bez struje, da li bi tim istim monterima tu platu odmah, samo da poprave kvar pa makar i u sred noci, sto se i desava... RAZMISLITE MALO O SVEMU I NE VERUJTE SVAKOJ PRICI KOJU CUJETE OD BESPOSLENIH LJUDI; KOJI SAMO VISE NA RACUNARU I KUKAJU STO NE MOGU TAKO SEDECI DA ZARADE 60.000 DINARA... 'ajd pa uzdravlje... sve najbolje vam zelim!!!

repus

pre 11 godina

значи снс припрема подлогу за продају епса плате у епсу нису велике колико радници раде е сада што има заслужних стотине и стотине назови радника епса а не знају ни где им је посао и што се плаћају које какви спортски клубови не наплаћује се струја опет заслужним грађанима што струју не наплаћује директно електрана него измишљене дистрибуције са хиљадама бирократа то је нешто друго

bojan

pre 11 godina

Uz priznanje da nisam mnogo odmakao u citanju od samog naslova teksta, izrazavam duboko "zaljenje" za gubitke jos jednog javnog preduzeca, uz zelje da napokon urade nesto i u sopstvenoj kuci, da ne prelivaju svoje namerne poslovne gubitke na narod, a resenja uvek ima, najmanji je problem da struja poskupi....

Danijel

pre 11 godina

Samo kod nas moze da bankrotira kompanija koja proizvodi struju. Ceo svet se bori sa sve vecom potraznjom za energijom i svuda se samo ulaze i proizvodi vise. Slicne kompanije cvetaju i razvijaju se u svim normalnim zemlama, samo ovde sve propada.

Skywalker

pre 11 godina

Proglasite bankrot drzave jer vise nema smisla odrzavati je na vestackom disanju. Objavite da vise nijedan zakon ne vazi i da se u skladu sa tim svi i ponasamo. Jer, ako 3% stanovnistva Srbije duguje EPS-u 50% od onih 80-ak milijardi sta je to nego pljacka uzivo siromasnih od strane bogatih. I niko ne sme da im pomene placanje, a hoce da naplate meni gde nijedan zakon Srbije vise ne vazi i to za napon koja je cesto bio (ranije, ne sada-2000,01, 02, 03, 04,05) ispod 70V i gde sam samo u jednom danu zbog spajanja zica imao stetu od 380 evra. Ali, ne bi bio problem i da platim svoje dugovanje kad drzava ne bi vodila diskriminatorsku politiku prema svom stanovnistvu na KIM, pa jednima daje duple i triple plate, a drugima nista ili skoro nista. A ima i jos jedan razlog: ne bih da se osecam kao oni koji su platili legalizaciju, a onda "teretana-poljubac" ortoped proglasio da sad umesto kazni za one koji nisu platili sledi nagrada u vidu "legalizacija je besplatna, oni koji su platili, sami su krivi, povracaja novca nema". Da skratim, naplatite vi od ovih 3%, ovi sitni nece biti problem.

Skara Q.

pre 11 godina

Slično EPS-u i NIS je služio Vladi za krpljenje rupa! Čak je bilo i reči o propasti NIS-a....E,alo,neka mi neko objasni kako monopolista može da propadne? KAKO? Možemo sada i drvlje i kamenje na ministarku ali ako se odluči za ovakav potez(u šta sumnjam), to će uraditi "bez anestezije". To je trebalo da se uradi još 6-og oktobra! Zašto je DOS držao EPS u životu, to je sada neka druga priča.

Srdjan

pre 11 godina

A šta mislite, odakle struja za te vaše računare i telefone sa kojih kuckate komentare, ako u EPS-u niko ništa ne radi? To je neprekidan proces proizvodnje i neko upravlja tim blokovima 24h dnevno. Istina je da ima sveta koji prima platu, a da nema pojma zašto dolazi na posao.

Deki

pre 11 godina

Ako ako samo nek oni poskupe struju, tek tada će bankrotirati.
Bolje da prestanu da kraduckaju i naplate ogromne dugobve zaštićenim pojedincima i firmama!

Filip

pre 11 godina

@Danilo Vidi ja nisam rekao da je EPS firma koja savrseno posluje.
1. Naplata nije 100% vec je ta cifra preko 80% (pojedine distribucije imaju naplatu preko 95%)
2. Visak radnika postoji
3. tehnogija jako zastarela i postoje dosta gubici u vodovma
4. cena struje u odnosu na sadasnju cenu treba da bude 100% skuplja i da se izjednaci sa cenom u zapadnoj evropi

Ali i pored svega ovog, neka mi neko dokaze da EPS posluje sa gubitkom i na papiru ili logikom. Jer proizvode proizvod od sirovine koja ih jako malo kosta, sama prizvodnja ih nekosta nista, odrzavanje masina, dstributivne mreze i ljudstvo su najveci izdaci. A sve sto poizvedu prodaju i pritom drze monopol na trzistu, pa sada ti meni dokazi da je u takvim uslovima moguce poslovanje sa gubitkom. Znaci slucaj da neko dodje i kaze EPS-u vi dajete X............X sumu novca na racun izborne kampanje ili za penzije itd, to se neracuna. Znacim pricam samo o tome koje troskove i prihode distribucija poseduje direkto vezano za proizvodnju, distribuciju i naplatu.

Sid

pre 11 godina

@elektromonter

Vi ste placeni za to ako ti se ne dopada posao zasto ne das otkaz????

Verovatno zato sto 60% ljudi ima manju platu, 3 puta manju platu nego u Elektrosrbiji a ako pitas sta drugi prodaju i kako su firme propale, pa vi ste uz javna preduzeca, ostala javna preduzeca najveci gubitasim koja neprestano ucenjuju narod, jer to sto Elektrosrbija radi to je ucena!!!!

Ocde samo moze da prosperira onaj ko radi u drzavnoj firmi.

PS: Ja kao ekonomista ne mogu da radim na banderi pod naponom, nocu, po snegu , radim privatno i kada poplacam sve dazbine, radnike itd meni ostaje za klopu, komunalije i nekih 50 000 dinara a moj posao je 5 puta tezi od tvog i mnogo vise obaveza izizkuje.

ZBOGOM!

ggSpot

pre 11 godina

@Bez Cenzure trazite od zvezdu i partizan da vam vrate pare
...Nema šta da traže od Partizana kada su nam se nakačili na dres u LŠ...Nego bolje oni da uvedu minimalce pa da vide kako živi ostatak Srbije

Milica

pre 11 godina

Ova priča da je EPS pred bankrotom je neka politička igra, eventualno može da bude pred bankrotom ako su tajkuni izvukli previše para.
Ali ono što me je porazilo je koliko su ljudi ljubomorni na radnike koji imaju plate 60-100 000dinara u Drbiji, koje su takođe taman jedva dovoljne za izdržavanje porodiece, i to porodice u kojoj su svi zdravi i pravi i nema nepredviđenih troškova. Po logici ako ja radim za 30 hiljada, e ima i drugi da rade za crkavicu. E pa imam jednu novost za vas, ne bi EPS morao da bankrotira ni po 200 hiljada svim svojim radnicima da počne da naplaćuje, kao što ni većina "gazda" ne bi propala da počne svojim mučenim radnicima da isplaćuje neke dostojnije pare od minimalca.

бидермајер

pre 11 godina

Дошло је време да тражимо свако своју пећину.... А епс-у ? Да нису можда Шарићеви милиони пресушили ???

iv13

pre 11 godina

Ma nek gase sve, samo nek prekinu da nas pljackaju vise. Ne samo EPS, nego cela drzava! I RTS i EPS i Informatika i dokle bre vise da nas muzete. ZATVARAJ, PRIVATIZUJ. Cao zdravo.


Umesto da sve bude nenormalno jeftino, jer koristimo svoje izvore, mi sami sebe pljackamo, sami sebi uzimamo pare, jer par pametnjakovica resilo da se obogate. Ma oduzimaj im sve, pozatvaraj, i da krenemo dalje. Pre cu nekom strancu placati mesecno za struju, vodu, i znam da necu imati problema, nego ovim nasim specijalcima.


Kraj lopovluku, molim vas!

popeye

pre 11 godina

Она јутрошња вест је може бити била ипак димна завеса, има касније и реакција г.Марковића. Биће да се нешто друго иза брда ваља, вероватно би власт да неком заваља ЕПС кроз причу о кредиту. Повлачим јутрошњи коментар...

Ćuprija

pre 11 godina

Nije samo da penzioneri nisu prodavali trosobne stanove a odlazili u manje(Udovički) već EPS i radi da bi se njima isplatile penzije a možda i da se obezbedi koja plata u državnoj upravi.A i naša preduzeća u restruktuirnju,restruktuiraju se 100 godine.A struja?Niko živi ne plaća i ne štedi.SAMO REŽI,REŽI...

Aleksandar Cvetković

pre 11 godina

Ja sam zapošljen u navedenoj firmi kao dipl. pravnik i iz ličnog iskustva, kao i iskustva svojih kolega znam kolike su plate u EPSu, a to je 115RSD po radnom satu, tako da moja kao i plata mojih kolega, pritom mislim na bar 50% kolektiva je oko 20.000RSD. I sigurno nisu tačni komentari i tvrdnje većine ljudi o tome kolike su plate u EPSu.

danilo

pre 11 godina

@filip to sto si pricao za transformatore apsolutno nije tacno. ti svakako posle moras da spustas na 400v a lakse ti je sa 10kv nego 20kv. dakle opet to sto pricas nije tacno. kao sto po standardu moze 20 i 10 zavisi od terena i potrosaca(grad, selo, brdovito,ravno...)
kakav sam ja covek ti ne znas kao sto ja ne znam kakav si ti i zato nemoj da ovo svodis na licni nivo. ja sam ti samo izneo cinjenice. zamalo da zaboravim. jel imas predatavu posto je jedan generator i koliko traje njegova izgradnja i montiranje? niko nece skinuti ispravan generator da bi postavio novi. npr u sad i dalje rade generatori koji su postavljeni po teslinim nacrtima dok je on bio ziv. tako da opet pricas nelogicno. a razlika izmedju tih novih generatora i starih bi bila neprimetna na godisnjem nivom. kada bi svako za sobom gasio sijalicu imao bi mnogo vecu ustedu energije nego razliku izmedju generatora iz '65 i '12.

swedenonline

pre 11 godina

ovo je pesedan u istoriji bankrotstva, uspevate nemoguce, napokon posle vekovnog pljackanja Srbija na kolenima, treba da se ponisite jer ovo ni izbliza nije polazilo nasim predcima!

nidža

pre 11 godina

Kako u koju firmu dovedu novo rukovodstvo utvrde se enormne pronevere i predbankrotno stanje! "(Ne)tarnsparentnost" ranijih ili stvarno stanje?

DjAVOLOVA DEVOJCICA

pre 11 godina

Sve ovo nije od juce. Ukupna losa situacija ovog preduzeca je direktna posledica neodgovornog i loseg vodjenja politike preduzeca dugi niz godina.

pander72

pre 11 godina

Iskreno se nadam da ce EPS,prevazici ovu situaciju i da do bankrota nece doci,licno verujem da ministarka Zorana nece to dozvoliti,neko resenje ce se vec naci

Filip

pre 11 godina

@danilo Mozda sam pogresno upotrebio termin "Vod", pod tim terminom sam mislio na celokupan transport struje do potrosaca. A evo i zasto, standard je 20kV dalekovod umesto 10kV, to pored smanjenja gubitka energije u provodniku, donosi jos i dodatne ustede kod transformatora, sto donosi niz drugih usteda (ako ste strucnjak iz ove oblasti znate formule pa izracunajte za istu prenetu efektivnu snagu kroz 20kV i 10kV dalekovod kakava je razlika u dobijenim velicinama, iznenadicete se kada budete videli rezultat). Takodje ne znam da li ste mozda nekada posetili TE Obrenovac, ako jeste onda ste mogli da primetite plocice na generatorima na kojima stoji godina proizvodnje 196X, sigurno je da ti generatori imaju manji stepen iskoriscenja nego danasnji koje recimo pravi firma ABB, pogledajte njihov sajt pa se informisite (da nema poente ulagati i razvijati turbine i generatore sigurno velike kompanije kao sto je ABB ili Simens se time ne bi bavili, vec bi koristili turbine iz 60-tih), nemam vremena da vam elaboriram. Sistem naplate je takodje jako zanimljiv koje su pojedine zemlje uvele. Ako vas zanima moja kompetencija napisite ovde komentar,pa cemo razmeniti kontakte i popricati. Ja vas nisam napao niti icim izazvao, samo sam izlozio neslaganje sa vasim konstatacijama. A kakav ste covek mogu da zakljucim i na osnovu nacina na koji replicirate coveku kojeg ne poznajete. Inace nemam naviku da se udubljujem u novinske natpise itd, ali ova vest me je jako zaintigrirala.

posmatrac

pre 11 godina

U ovoj situaciji svaki je komentar suvisan,jednostavno prinudna uprava,bez prava na strajk,minimalac,kontrola radne discipline,nova sistematizacija,rukovodeci organi da budu placeni od uspeha tj.finansiskih rezultata,ako ima gubitaka otkazi redukcija radne snage itd.UGOVORI IZMEDJU POTROSACA I EPS-A SU PRAVNO NEVAZECI JER STITE SAMO EPS A NE I POTROSACE I NA SVAKOM SUDU PADAJU.

lol

pre 11 godina

EPS-u preti bankrot?! Kako takva kompanija moze da bankrotira ?! Moze......samo ako to neko smisljeno uradi......jos jednom dokazana strucnost prethodne vlade!!!!!!!!!

Tesla

pre 11 godina

Koliko neukih i prostih komentara.
A tu je većina onih koji troše najjeftiniju struju u regionu za grejanje koje je jeftinije nego na gas, pa čak i na drva ili ugalj, plaćaju snagu za tri sijalice a pune tri TA peći. Svi misle da je EPS-u jako dobro jer je monopolista. I svi pričaju o velikim platama a prosečna plata u EPS-u je na proseku u Srbiji. Voleo bih da vidim kako to genijalci zamišljaju
naplatu milijardi dinara struje Azotari i sličnim ili gorim preduzećima, i ko bi od njih upravljao sa 100, 1000, 5000 radnika za minimalac kako se predlaže.

Ali jedno su u pravu, nesposobno rukovodstvo, "grebanje" političara i stranačko zapošljavanje (koje je eksplodiralo sa dolaskom nove vlasti i gde se dobijaju dobre plate na "keve mi imam fax"!) su jedan od uzroka za tešku situaciju. A naša nova i principijelna vlast je odmah zaboravila za obećane konkurse i sve VD direktore u EPS-u počastila stalnim zvanjem.

Aleksandar Cvetković

pre 11 godina

Ja sam zapošljen u navedenoj firmi kao dipl. pravnik i iz ličnog iskustva, kao i iskustva svojih kolega znam kolike su plate u EPSu, a to je 115RSD po radnom satu, tako da moja kao i plata mojih kolega, pritom mislim na bar 50% kolektiva je oko 20.000RSD. I sigurno nisu tačni komentari i tvrdnje većine ljudi o tome kolike su plate u EPSu.

pander72

pre 11 godina

Iskreno se nadam da ce EPS,prevazici ovu situaciju i da do bankrota nece doci,licno verujem da ministarka Zorana nece to dozvoliti,neko resenje ce se vec naci

Skabo

pre 11 godina

stoper4@
Ja radim u eps-u na odrzavanju sistema sa srednjom skolom (tesla).Radimo sa visokim naponom i na velikim visinama (dalekovodi),po svkojakom vremenu,kisi,snegu,vrucini,na terenu,sto znaci visednevno odsustvo od kuce,porodice...Sa tim terenom imam platu oko 70.000d.Jel po tebi treba da imam manje?

samo u srbiji

pre 11 godina

@PERA LOZAC, 6. februar 2013 10:00
Dosadni ste vise sa platama u EPS i pljuvanjem po EPSu koji vam obezbedjuje najjeftiniju i najcistiju energiju po nizoj ceni nego sto bi vam dao bilo ko.
Ni poskupljenje koje je najavljeno za 1. februar nisu uveli, i opet pljujete po EPSu.,
Gde to ima da je grejanje na struju najjeftinije? Najlakse i najjeftinije. I opet pljujete po EPSu i po radnicima koji vam to obezbedjuju.
EPS ima potrazivanja od potrosaca od milijardu evra. I ima nesposobne i korumpiranje politicare koji arce nase bogatstvo i unistavaju EPS kao najgore raspikuce.
I ima ovu pomahnitalu javnost koja pljuje po EPSu od koga izvlaci korist, a divi se NISu koji ih pljacka visokim cenama.

@View, 6. februar 2013 10:03
Sta je sporno sto EPS daje za bolnice u Srbiji?
Ko treba da koristi to bogatstvo nego mi?
Zasto nisi napisao dugovanja za struju potrosaca iz vojvodine koja su 10 milijardi dinara?
Zasto nisi napisao da EPS treba da plati 1,3 milijarde evra za subvencionisanu struju po fid in tarifama za struju iz Kosticevih i Novakovicevih vetrolektrana po vojvodini, a onda istu tu struju da prodaje jeftinije nego sto je od njih kupila.

zuki

pre 11 godina

Boze kako se radujete propasti epsa i kakve gluposti pisete ali to samo govori o vasoj inteligenciji.Citajuci komentare vidim da je kod mnogih prisutna ona stara poslovica nek komsiji crkne krava .Tolika zavist je neverovatna.Sama propast EPSa vuce celu Srbiju u sunovrat,i na kraju sve zajedno u veliki kolaps.Nadam se da ce ministarka reagovati na vreme i da ce eps stati opet na cvrste noge!

Srdjan

pre 11 godina

A šta mislite, odakle struja za te vaše računare i telefone sa kojih kuckate komentare, ako u EPS-u niko ništa ne radi? To je neprekidan proces proizvodnje i neko upravlja tim blokovima 24h dnevno. Istina je da ima sveta koji prima platu, a da nema pojma zašto dolazi na posao.

elektromonter

pre 11 godina

svi bi da imaju redovno struju da sve bude ok ali da se ne plati! prozivate montere u EPS-u zbog plata od 60.000 dinara a svi ste kleli u njih za vreme bombardovanja kad su radili danima i nocima i pod uzbunom,SRAMOTA! radi se po kisi,snegu,pod naponom,na visini...i sad cete da kazete: "da ali to vam je posao" a kad se primi pomenuta plata, onda je to bruka i sramota... pominjete zdravstvene radnike kako imaju manju platu a vi ih sami prozivate da su korumpirani... zemljaci moji koji radite u propalim firmama iz kojih je bog-otac pokraden, sta vi proizvodite, prodajete, radite, da bi imali vecu platu nego sto imate... pitacu vas kad vas zadesi kvar na banderi i ostanete bez struje, da li bi tim istim monterima tu platu odmah, samo da poprave kvar pa makar i u sred noci, sto se i desava... RAZMISLITE MALO O SVEMU I NE VERUJTE SVAKOJ PRICI KOJU CUJETE OD BESPOSLENIH LJUDI; KOJI SAMO VISE NA RACUNARU I KUKAJU STO NE MOGU TAKO SEDECI DA ZARADE 60.000 DINARA... 'ajd pa uzdravlje... sve najbolje vam zelim!!!

Filip

pre 11 godina

Neka mi samo neko, ko je jako strucan iz oplasti ekonomije, objasni sledece, kako preduzece koje je davno otplatilo svoju mehanizaciju i masine, koje poseduje sopstveni izvor sirovina, samostvarlno vrsi eksploataciju sirovine, proizvodi proizvod koji samostalno distribuira do kupaca i sve sto proizvede moze odmah da proda i poseduje takodje i izvozne kapacite te moze da posluje sa gubitkom? Znaci neka mi neko objasni sta moze da bude faktor neuspesnog poslovanja firme kao sto je EPS? Pa zar mislite da je narod toliko velika ovca daproguta ovakve tekstove, da bi za godinu dana dosao neki "Dinkic", "Djelic" ili "drugi strucnjak" i rekao "EPS moramo da prodamo strateskom partneru jer je to u dobrobitu republike Srbije", dosta bra vise sa vasim investitorima, kao ste drzava uzmite jedan kredit od mnogobrojnih koje ste do sada podizali i potrosili, pa napravite jednu kompaniju u svom mandatu koja ce biti Srpska. Ako mi neko kaze da su potrebni Arapai da bi imali poljoprivrednu proizvodnju onda stvarno taj nema veze sa vezeom. Koliko b drzavu kostalo da seljacima da repromaterijal za dzabe i da od seljaka otkupi prozivodnju i da taj prizvod proda distributivnim lancima? Dajte ,molim vas nije narod tolika ovca, ili moda i jese...?

View

pre 11 godina

Na site-u ovog državnog monopoliste-gubitaša-sponzora stoji sledeće:

"Својим донацијама ЕПС је омогућио бољи рад највећих здравствених установа у земљи: Клиничког центра Србије, Института за кардиоваскуларне болести Дедиње, Клиничког центра Драгиша Мишовић, многих болница у Београду и унутрашњости; помаже у лечењу појединаца и образовању здравствених радника".

Zatim:

"Електропривреда Србије је помогла најзначајније српске спортисте, освајаче медаља на највећим светским и европским такмичењима: Милорада Чавића, ватерполо репрезентацију, кошаркашку репрезентацију, одбојкашку репрезентацију, рукометаше".

Pa onda:

"ЕПС је донатор завршетка изградње Храма Светог Саве у Београду а помагао је и манастире Хиландар, Студеницу, Жичу, верске објекте свих вероисповести ... "

A ima i ovo:

Troškovi Elektroprivrede Srbije na Kosovu:
1) Izdvajanja za zaposlene 29.855.022.663,00 RSD (u periodu od 1999. do 2011. godine)
2) Izdvajanja za objekte na Kosovu 737.162.031,00 RSD (Podaci se odnose na isti period)
3) Dugovanja za struju potrošača sa severa Kosova na dan 31.10.2010. godine 1.149.380.219,34 RSD

stoper4

pre 11 godina

U firmi koja je pred bankrotom radnici sa srednjom školom imaju platu kao sa fakultetom. I onda im kao preti bankrot a oni se kao čude zašto.

Banderaš

pre 11 godina

Sramota je da jedan električar u EPS-u ima 80-90.000 din platu, dok visokokvalikovani i vredni ljudi u privatnom sektoru zarađuju upola toliko.

Bankrot EPS-a? Logično.

Danilo

pre 11 godina

@Filip Evo ja cu ti objasniti. Pod 1. EPS nema ni priblizno 100% naplativost svojih potrazivanja. Pod 2. Imaju visak zaposlenih. Pod 3. Imaju nestrucan kadar. Pod 4. Cena struje nije ekonomska nego socijlna. Tebi je jeftinije da se grejes na struju nego na bilo sta drugo. Dakle hemijska energija uglja se pretvara u toplotnu sto se pretvara u energiju pare sto se pretvara u mehanicku energiju turbine sto se pretvara u struju pa to onda putuje pa dolazi do tvoje grejalice pa se pretvara u toplotnu i to da bude najjeftinije?!?!

Петар Миловановић

pre 11 godina

Odzvonilo EPS-u: Bankrot u martu? Ако нека банкротира, нека потпуно пропадне та паразитска и пљачкашка организација, која ни динара не даје за сировине, већ бесплатно користи воду, за разлику од других предузећа која купују сировине и од њих праве робу! Нека пропадну, јер мени и милионима грађана месечно узимају по 5 евра на име некакве ангажоване снаге, без да потрошим 1 киловат (један киловат) струје. Када се то помножи са 2 милиона струјомера у Србији за годину дана они од грађана опљачкају 107 милиона евра ни лук јели ни лук мирисали! Шта би било са ЕПС-ом да плаћа кубик воде као што ми плаћамо кубик воде за пиће!?

popeye

pre 11 godina

"док је ЕПСа биће и Србије", а дотични председник УО мисли ваљда да без њега нема ни ЕПСа ни Србије?! Склоните одмах тог кловна који мисли да је незаменљив!

Milica

pre 11 godina

Ova priča da je EPS pred bankrotom je neka politička igra, eventualno može da bude pred bankrotom ako su tajkuni izvukli previše para.
Ali ono što me je porazilo je koliko su ljudi ljubomorni na radnike koji imaju plate 60-100 000dinara u Drbiji, koje su takođe taman jedva dovoljne za izdržavanje porodiece, i to porodice u kojoj su svi zdravi i pravi i nema nepredviđenih troškova. Po logici ako ja radim za 30 hiljada, e ima i drugi da rade za crkavicu. E pa imam jednu novost za vas, ne bi EPS morao da bankrotira ni po 200 hiljada svim svojim radnicima da počne da naplaćuje, kao što ni većina "gazda" ne bi propala da počne svojim mučenim radnicima da isplaćuje neke dostojnije pare od minimalca.

Sid

pre 11 godina

@elektromonter

Vi ste placeni za to ako ti se ne dopada posao zasto ne das otkaz????

Verovatno zato sto 60% ljudi ima manju platu, 3 puta manju platu nego u Elektrosrbiji a ako pitas sta drugi prodaju i kako su firme propale, pa vi ste uz javna preduzeca, ostala javna preduzeca najveci gubitasim koja neprestano ucenjuju narod, jer to sto Elektrosrbija radi to je ucena!!!!

Ocde samo moze da prosperira onaj ko radi u drzavnoj firmi.

PS: Ja kao ekonomista ne mogu da radim na banderi pod naponom, nocu, po snegu , radim privatno i kada poplacam sve dazbine, radnike itd meni ostaje za klopu, komunalije i nekih 50 000 dinara a moj posao je 5 puta tezi od tvog i mnogo vise obaveza izizkuje.

ZBOGOM!

Filip

pre 11 godina

@danilo Mozda sam pogresno upotrebio termin "Vod", pod tim terminom sam mislio na celokupan transport struje do potrosaca. A evo i zasto, standard je 20kV dalekovod umesto 10kV, to pored smanjenja gubitka energije u provodniku, donosi jos i dodatne ustede kod transformatora, sto donosi niz drugih usteda (ako ste strucnjak iz ove oblasti znate formule pa izracunajte za istu prenetu efektivnu snagu kroz 20kV i 10kV dalekovod kakava je razlika u dobijenim velicinama, iznenadicete se kada budete videli rezultat). Takodje ne znam da li ste mozda nekada posetili TE Obrenovac, ako jeste onda ste mogli da primetite plocice na generatorima na kojima stoji godina proizvodnje 196X, sigurno je da ti generatori imaju manji stepen iskoriscenja nego danasnji koje recimo pravi firma ABB, pogledajte njihov sajt pa se informisite (da nema poente ulagati i razvijati turbine i generatore sigurno velike kompanije kao sto je ABB ili Simens se time ne bi bavili, vec bi koristili turbine iz 60-tih), nemam vremena da vam elaboriram. Sistem naplate je takodje jako zanimljiv koje su pojedine zemlje uvele. Ako vas zanima moja kompetencija napisite ovde komentar,pa cemo razmeniti kontakte i popricati. Ja vas nisam napao niti icim izazvao, samo sam izlozio neslaganje sa vasim konstatacijama. A kakav ste covek mogu da zakljucim i na osnovu nacina na koji replicirate coveku kojeg ne poznajete. Inace nemam naviku da se udubljujem u novinske natpise itd, ali ova vest me je jako zaintigrirala.

matori

pre 11 godina

Sasvim je očigledno da je negde nastupio sukob različitih interesa...
Nije ugroženo poslovanje, nego plate... Ha, Ha, Ha, ha, ha!!!
A zahtevaju povećanje cene struje, jer kao ne mogu da rade.
Predlažem da Vlada pod hitno donese odluku, da se u EPS isplaćuje SVIM zaposlenima (bez bilo kakve razlike!), minimalna plata propisana Zakonom, sve dok se ne konsoliduju upravljačke funkcije javnog preduzeća, i dok se ne uspostavi radna atmosfera potrebna za izvršavanje njihovih obaveza.
Posle će da se vidi, ko je tamo zaista NA RADU, a ko samo SISA državnu kasu, i goji gu**cu...

PERA LOZAC

pre 11 godina

EPS u gubicima - prosecna plata u EPS-u 3x veca od prosecne plate u Srbiji
EPS u bankrotu - prosecna plata u EPS-u 4x veca od prosecne plate u Srbiji

Neverujem im dokle god imaju pare za nerealno visoke plate.

Bez Cenzure

pre 11 godina

trazite od zvezdu i partizan da vam vrate pare
da drzva nabavi 40 000 000 Evra da ulozi u EPS kao sto rade za zvezdu i partizan ,to je vec sigurno nekih 60 000 000
ostaje jos 360 ,sto drzava moze da nabavi ,zamo ne zele,posto planiraju da prodaju i EPS i sve sto se prodati moze,jel tad mogu dobro da zarade pojedinci(politicar) eto to je Evropska Srbija

nestranacka licnost

pre 11 godina

Tako znaci. E ZATO treba da se uvedu PRIVATNE eleltrpenergetske kompanije pa kad se pojavi konkurencija, onda ce ovi paraziti iz EPSa malonda se ceskaju..! Da se prizemlje. Bas kao sto je slucaj sa Telekomom. E to njima treba, KONKURENCIJA!

marko, nis

pre 11 godina

Hitno privatizovati. Nemojte da se lazemo, nikada se oni bez privatizacije ne mogu uvesti u efikasno poslovanje, u drustvu kakvo je u Srbiji. Nemojte samo pominjati Telenor u Norveskoj...u tim zemljama kada drzavna kompanija zakuca na vrata i trazi pomoc iz budzeta, bude likvidirana u roku od par dana. Telenoru ne pada na pamet da zaposljava radnike, i pravi selekciju kadrova kao sto to radi drzava u EPS-u.

Obrenovčanin

pre 11 godina

Nije ni čudo kad im kafe kuvarica ima platu veću od profesora u školi! Kad jedan KV radnik ima platu mesečno kao dva hirurga! Kad su im direktori imali plate i do milion dinara i plus bonus kartice za trošenje! Kad imaju više direktora i menadžera nego zaposlenih! Kad na jednom radnom mestu na kome u Nemačkoj radi jedan radnik kod nas rade 5 iz TENT-a i 6 iz PRO TENT-a! Kad cela Srbija mesečno prima po 25000 din, a oni prime 13 platu, koju nazivaju pomoć od 25000 din, a pri tome im je prosek preko 70000 din! Pa kako onda da ne bankrotiraju?

Top

pre 11 godina

Danas dosli radnici EPS-a da mi seku struju. Kazu imate dug od 91000 dinara. Uzmem ja papir koji su poneli sa sobom a na njemu pise dug 91000 din, ispod toga -41000 din, i na kraju ukupan dug 50000 din. I nas razgovor ide sledecim tokom:
JA: Kako je moj dug 91000 din, kada sam racun za decembar od 41000 din platio 25. januara?
EPS: Pa pise na papiru da ste platili 41000 din ali vam je ostalo da platite jos 50000 din.
JA: A odakle mi taj dug od 50000 din?
EPS: Pa znate to vam je racun za mesec januar.
JA: Izvinite ali kao prvo ja jos racun za januar nisam dobio, a kao drugo moja obaveza je da taj racun izmirim do 20 februara a danas je tek 6 februar.
EPS: Pa znamo mi da jos racun nije stigao, i da je rok do 20 februara ali bi bilo lepo ako bi mogli danas da platite taj racun.
JA: Ne mogu danas da ga platim. I zasto ne idete kod onih koji vam duguju pare da naplatite ili da im secete struju?
EPS: Od njih niko zivi ne moze naplatiti.
Ja se i dalje smejem sta mi se dogodilo, a sad kad procitam ovu vest sve mi je jasno. Neka danas lepo zaredjaju kod onih koji koji duguju pa ako nisi platio seci i cao. Da vidis kako ce nastati panika i eto para za cas posla. A ne da dolaze kod onih koji placaju i jos da im pretite. BEDA I SRAMOTA.

Realista

pre 11 godina

Otpustite 50% zaposlenih u odrzavanju i 90% u upravi, ovima sto ostanu prepolovite plate i novac ulozite u razvoj mreze a ne u politicke stranke i privtne dzepove i eto vam rentabilnog preduzeca....jednostavno, zar ne?

zika

pre 11 godina

samo za ove koji brane visinu plate u EPS-u.U zdravstvu lekar opste prakse nema 60.000 din.platu koliko u elektroprivredi ima monter cetvrtog stepena obrazovanja,a ne znam da li je drustveno vazniji od zdravstva

Sunce

pre 11 godina

Oni su bure bez dna! Ispitati poslovanje iz prethodnih godina, gospodi smanjiti plate, smanjiti broj zaposlenih i rešen problem. Vreme je da državna preduzeća počnu da dele samo onoliko koliko su zaradila, a ne da ih država tretira kao bele medvede, preko grbače sirotinje!

M

pre 11 godina

Baš bi lepo bilo da bankrotiraju i EPS i RTS ! Nije uredu da imaju 500% viška zaposlenih i da poreski obaveznici peglaju njihove dugove, a da pritom sve moguće stranke zapošljavaju svoje kadrove uz enormne plate ! Svemu jednom mora doći kraj!

Drakče

pre 11 godina

Nek odmah naplate dugovanja bogatima koji duguju po stotine hiljada dinara pošto imaju "nekog" i ne plaćaju struju. Plus krađa struje itd Nek smanje plate radnicima i rukovodstvu na nivo prosečne plate u Srbiji i to bi bilo dovoljno da reši problem. Naravno i da ne dođe do poskupljenja struje jer tada će tek bankrotirati.

Filip

pre 11 godina

@Danilo Vidi ja nisam rekao da je EPS firma koja savrseno posluje.
1. Naplata nije 100% vec je ta cifra preko 80% (pojedine distribucije imaju naplatu preko 95%)
2. Visak radnika postoji
3. tehnogija jako zastarela i postoje dosta gubici u vodovma
4. cena struje u odnosu na sadasnju cenu treba da bude 100% skuplja i da se izjednaci sa cenom u zapadnoj evropi

Ali i pored svega ovog, neka mi neko dokaze da EPS posluje sa gubitkom i na papiru ili logikom. Jer proizvode proizvod od sirovine koja ih jako malo kosta, sama prizvodnja ih nekosta nista, odrzavanje masina, dstributivne mreze i ljudstvo su najveci izdaci. A sve sto poizvedu prodaju i pritom drze monopol na trzistu, pa sada ti meni dokazi da je u takvim uslovima moguce poslovanje sa gubitkom. Znaci slucaj da neko dodje i kaze EPS-u vi dajete X............X sumu novca na racun izborne kampanje ili za penzije itd, to se neracuna. Znacim pricam samo o tome koje troskove i prihode distribucija poseduje direkto vezano za proizvodnju, distribuciju i naplatu.

Zeljko

pre 11 godina

Objavite plate i radno vreme vasih sluzbenika.
Objavite porodicna stabla u strukturi zaposlenih.
Koliko plata preko 12 redovnih primate?

3. dete

pre 11 godina

Država nam se urušava a mi samo diskutujemo da li su bolji žuti ili crno-crveni, Rusi ili Ameri, levi ili desni...
E moja Srbijo ustani, za tebe je proliveno krvi kao nigde, treba da se sramimo predaka!

Nenad

pre 11 godina

Ako apsolutni monopolsita objavi da je pred bankrotom, onda ne da treba da bankrotira, nego treba porušiti sve objekte koje ima, poravnati ruševine teškom građevinskom mehanizacijom i na tim mestima napraviti javne WC-e, a sve upošljene, do jednog, poslati na višegodišnji prinudni rad u kamenolome.

NS

pre 11 godina

Izgovor da bi ga kao i NIS dali rusima za tepsiju ribe i onda dodju rusi pocnu da naplacuju usluge i robu i naravno to onda preduzece funkcionise pogotovo kada rusi kao u NIS prepolove radnike i sada su oni pametni posto mi to neznamo i kupe kajmak....Valjda bolje nismo ni zasluzili ko god je surovo sa rusima brzo se pokajao neka nam je bog u pomoci a i njemu sa nama ovakvima nije lako...

Solunski sleper

pre 11 godina

E bas na vreme, ionako ce se voda ubuduce usmeravati ka kanalu do Soluna, pa Djerdap ionako nece raditi! Sto su ti dalekovidi ovi Naprednjaci! Svaka im cast!

Komsinica

pre 11 godina

Ja u komsiluku imam nekoliko zaposlenih u EPS-u, svi imaju dobre plate, vecina njih nekoliko puta u toku dana dolaze kuci sluzbenim kolima pa se ja pitam ko tamo uopste radi! Gledajuci njih, i treba da propadne!

Zoso

pre 11 godina

Elektro monter 15.10 )
nisi jedini koji radi po kisi i snegu dok si ti za vreme rata radio svoj posao ja sam lezao u rovu po cici i salauci ali ZABADAVA dok si ti dobijao 800 maraka. Privatizacija nego sta pa da vidimo koliko ima viska ne samo u EPSu vec u svim drzavnim firmama.

Milos

pre 11 godina

Moj rodjak je elektricar sa srednjom trogodisnjom skolom i radi u EPS-u. Ima platu skoro 70.000 dinara, a gotovo ceo zivit radi privatno jer nikada nije na radnom mestu. I povrh svega on ce sada za 30 godina rada kao jubilarnu nagradu dobiti 300.000 dinara! Pa jel to normalno???
Dajte EPS privatniku, najbolje strancu pa da vidite koliki ce profit da bude.

kukuruz

pre 11 godina

Kako naci 300miliona eura.
Korak 1.
U EPS-u ima 38000 zaposlenih. Od toga 5000 kljucnih/teskih radinih mesta.
Znaci 33000 neesencijalnih radnika daju jednu platu EPS-u u vidu kredita. Prosecna plata neesencijalnih je oko 55000*1.75(porezi i doprinosi)=950e svako. Time se dobija oko 300 me kredita.
Korak 2.
Isplata duga u roku od 3 godine.
Otpustanje 5000 nepotrebnih i nestrucnih. Za dve godine 5000x950*36=171me.
Smanjenje plate za 15% neesencijalnim r.m. 28000*135*36=136me
Skupa 300me vraceno radnicima.

iv13

pre 11 godina

Ma nek gase sve, samo nek prekinu da nas pljackaju vise. Ne samo EPS, nego cela drzava! I RTS i EPS i Informatika i dokle bre vise da nas muzete. ZATVARAJ, PRIVATIZUJ. Cao zdravo.


Umesto da sve bude nenormalno jeftino, jer koristimo svoje izvore, mi sami sebe pljackamo, sami sebi uzimamo pare, jer par pametnjakovica resilo da se obogate. Ma oduzimaj im sve, pozatvaraj, i da krenemo dalje. Pre cu nekom strancu placati mesecno za struju, vodu, i znam da necu imati problema, nego ovim nasim specijalcima.


Kraj lopovluku, molim vas!

lol

pre 11 godina

EPS-u preti bankrot?! Kako takva kompanija moze da bankrotira ?! Moze......samo ako to neko smisljeno uradi......jos jednom dokazana strucnost prethodne vlade!!!!!!!!!

Tesla

pre 11 godina

Koliko neukih i prostih komentara.
A tu je većina onih koji troše najjeftiniju struju u regionu za grejanje koje je jeftinije nego na gas, pa čak i na drva ili ugalj, plaćaju snagu za tri sijalice a pune tri TA peći. Svi misle da je EPS-u jako dobro jer je monopolista. I svi pričaju o velikim platama a prosečna plata u EPS-u je na proseku u Srbiji. Voleo bih da vidim kako to genijalci zamišljaju
naplatu milijardi dinara struje Azotari i sličnim ili gorim preduzećima, i ko bi od njih upravljao sa 100, 1000, 5000 radnika za minimalac kako se predlaže.

Ali jedno su u pravu, nesposobno rukovodstvo, "grebanje" političara i stranačko zapošljavanje (koje je eksplodiralo sa dolaskom nove vlasti i gde se dobijaju dobre plate na "keve mi imam fax"!) su jedan od uzroka za tešku situaciju. A naša nova i principijelna vlast je odmah zaboravila za obećane konkurse i sve VD direktore u EPS-u počastila stalnim zvanjem.

Deda Pera

pre 11 godina

Da bi ste imali novca za plate, predlažem da počnete nešto da radite. Na primer otpustite višak i nestručne, administraciju svedete na potreban broj i sveukupno počistite đubre koje se u EPS-u nataložilo za ovih decenija.
I eto para za plate.

Buridanov magarac

pre 11 godina

Kolika je pljačka u tom EPS-u kada je Kolubara samo delić sistema?
Sva, apsolutno sva, politička elita /čitaj: banda/ drpa decenijama na sve strane... i šta: sve ovo /stradija i comp./ ima da kolabira za par meseci. Skakavci /dinkić, djelić, dacic, mrkonjic, kostunica, labus, tadic, djilas, saper, kostic, peconi, miskovic, beko, tomice, bubala, nikitovici .../ su sve pojeli...

Trta

pre 11 godina

Treba povećati cenu struje 2-3 puta, oprostiti dugove neplatišama i povećati plate zaposlenima u EPS. To će izvući EPS iz krize.

trula kobila

pre 11 godina

Pa kako i da ne bankrotira kada struju placaju samo gradjani(sirotinja),a a od bogatih ni danara ne dobijaju. Da Bog da izgoreli,a ne samo bankrotirali.

expert

pre 11 godina

Ja mislim da Srbija treba da bude prva zemlja na svetu koja će zvanično ukinuti struju. Uostalom, kad je Nikola Tesla rođen, nije ni bilo struje, pa mu to nije smetalo da postane veliki naučnik i čovek. Šta bi onda nama falilo?

Sid

pre 11 godina

Pre nekoliko dana zvao sam majstore da mi promene kutiju sa osigucima, i ok ljudi imaju posao sa kojim morate biti na VI!

U razgovoru sam saznao kolika je prosecna plata i ona iznosi 80 000 dinara.
Jedan totalno nebitan tip prcao mi je da su mu trazili 20 000 evra da ga ubace i o cemu se ovde radi?

Nisam niti najmanje ljubomoran na te ljude, samo mi zao sto nemam 20 000 evra kako bih se ozenio napolju sa nekom i da se nikada ne vratim!

zkr

pre 11 godina

@ (Aleksandar Cvetković, 6. februar 2013 11:23)

Poštovani pravniče,

115 dinara po satu je na granici minimalca, tako da nemojte molim Vas da nas vređate ovde.

Uzgred, kaže se zaposlen, a ne zapoŠLJen.

nexus

pre 11 godina

@Aleksandar Cvetković Ajde molim te ne lazi. Moj drug je inzenjer u BG-u i pre dve god je primio bonus od 180000 din. A sada ima 4-5 godine iskustva i platu od oko 90000 din.

Tirolac

pre 11 godina

Eps ima neverovatno velik broj radnika i ujedno neverovatno mali broj zaposlenih.Ogroman procenat onih koji se jutrom čekiraju na ulazima eps-ovih arhitektonski monumentalnih građevina imaju ugovore sa firmom čija je primarna delatnost pružanje usluga obezbeđenja,a ne sa eps-om.Nekakva bizarna moderna inkarnacija studentskih zadruga koja ovoga puta ne prima mučenika na trećoj godini studija i od njega pravi milionera koji se obogatio noseći gajbice,već od primera radi dipl pravnika sa položenim pravosudnim ispitom pravi mučenika koji radi za doslovce 20000rsd.Da bi sve bilo potpuno pajtonovski,jedino nijedan radnik zaposlen na poslovima obezbeđenja u eps-u ne radi preko pomenute privatne firme. amore pro patria

Branko

pre 11 godina

Otpustite višak zaposlenih koje ste gomilali svih ovih godina po partijskom principu,smanjite plate i naplatite svoja potraživanja od firmi kojima ste opraštali dugove i rešićete problem.

danilo

pre 11 godina

@filip prestao sam da citam tvoj komentar kod "tehnologija je zasterala pa su veliki gubici u vodovima" sto se pravis strucnjak kad nisi? kakva tehnologija? koju to tehnologiju koriste u eu i sad? zlatne vodove umesto aluminijumskih i bakarnih? da li uopste znas o cemu pricas? sta je provodnik a sta ne? a vi kojima je plata od 1000€ za inzenjera velika zapitajte se samo koliku imaju platu u inostranstvu i zasto svi odlaze? vi cete sa 420€ da ga zadrzite. aha.

Darko

pre 11 godina

Vlada postavila direktore, podigla porez, podigla cene, a sad i ovo... Vidim da mogu da budu i hori od prosle vlade. Vazno samo da se prepucavaju oko izbora i da je Mišković u zatvoru....

Sasa

pre 11 godina

A zasto ne smanje plate za 10, 20 ili 40%, u zavisnosti koliko imaju sredstava za isplatu? Ja kao privatnik imam platu koliko zaradim a ne koliko bih zeleo, zasto ne bi mogli i oni da posluju po principu trosimo koliko zaradimo? Ako neko nije zadovoljan sa platom slobodno moze da da otkaz i trazi bolje...

Radnik u privatnom sektoru

pre 11 godina

Neka se restruktuiraju, neka smanje plate i troskove i nece biti u gubitku, zatim neka ne isplacuju jubilarne nagrade po 300.000 za 30 god. rada, 20.000 pred izbore za vojnu vezbu, 13. platu itd. EPS je javni sektor i u svakoj normalnoj zemlji u javnom sektoru su plate najmanje i nema bonusa kad si gubitas. A struja nije jeftinija nista kod nas nego u okruzenju jer kad govore o ceni zaboravljaju na angazovanu snagu i fiksnu nadoknadu za brojilo neka ukalkulisu i to u ceni koju plasiraju na RTS-u,pa da vidimo koliko su skuplji od svih u okruzenju...JUL-ovsko leglo, pa SPS-ovo, onda DSS-ovo, pa DS-ovo i sada SNS-ovo...cista glasacka masinerija...mogu o njima ceo dan da pisem sta sve ne valja...normalno da su onda pred kolapsom, a Kolubara i 25 radnih sati u 1 danu za iznajmljivanje masine,haha ni prostu matematiku ne znaju da primene kada kradu, drzavne institucije su paraziti gradjana Srbije...i moramo ustavom u svim javnim sektorima da ogranicimo plate na 60% od visine plata u privredi, onda nece vise niko politicki da juri da se zaposljava u ovim preduzecima preko stranaka nego ce Srbija da se okrene radu i proizvodnji i preduzetnistvu, ali i za to drzava mora da stvori uslove i ukine namete i drakonske kazne za sitne prekrsaje,a za malverzacije zna se zatvor...

deda

pre 11 godina

Ima para,nema para...samo se izmisljaju razlozi za poskupljenje struje! Sramota! A plata jedva 210e i ne mrda a uz to i kasni... Zemlja Serbistan

posmatrač

pre 11 godina

Taj isti EPS isplaćuje nagrade zaposlenima od po 50.000 din na kraju godine, plaća radničke sportske igre, finansira sportske klubove, itd...U EPS-u direktori imaju plate po nekoliko hiljada EUR iako je kompanija u finansijskim problemima! Sa druge strane, struja je stvarno jeftina - mesečni račun za struju iznosi koliko i ručak za dvoje ljudi u restoranu. I još jedna stvar - nameštanje nabavki - verujem da EPS godišnje PREPLATI robu koju nabavlja taman za ovaj iznos koji sada nedostaje!

Profesor Voland

pre 11 godina

Kraduckate svi, od portira do direktora, za vas je to bila alajbegova slama, i nicija i svacija....dok je imalo trosilo se nemilice....pritom ne radite nista, tj radite sporo i nedovoljno.....pa sta ocekujete?
Raspadnite se, sta me briga, makar se nikad i ne sastavili!

Milan

pre 11 godina

Hoce to kad ti cistacice imaju platu po 40 000, otpremnine po 50 000 E, a sponzorises sport, kulturu, i privatna preduzeca po Kolubari ...
I sad hitan paket mera: poskupljenje struje, intervencije iz budzeta ... (opet iz nasih plata koje su i duplo manje nego one u EPS-u itd, itd).

uskok

pre 11 godina

Pa gde to ima da monopolista bankrotira??? I to josh u elektroprivredi. Smanjite plate i bice svega. U jednom gradu na jugu Srbije prosek primanja (ne racunajuci drzavne organe) je 137 eur, a njihovi radnici iz tog grada dobijaju 700-900 eur-a i josh uzimaju procenat od zavrshenog posla ~preko veze~. Ili smanjite broj zaposlenih i ostalima ogranicite upotrebu EPS-ovih instrumenata u privatne svrhe.
Ma trebalo bi ih sve otpustiti od cistacice do direktora i ponovo dovesti nove ljude koji ce biti zadovoljni i sa platom od 300-400 eur-a.
Inache garantujem da je ovo kuknjava pred povecanje cena za koju ne postoji ekonomska opravdanost.

Bgd

pre 11 godina

A da malo smanjite troškove i poboljšate efikasnost? Jeste li, gospodo iz EPS, razmišljali u tom pravcu? Rešite se rođaka, prijatelja, kumova i ostalih kojima ste izmislili radna mesta, prodajte odmarališta, hotele, poboljšajte naplatu, zavrnite slavinu i videćete kako je lako napraviti uspešno preduzeće. Sram vas bilo, držite apsolutni monopol, ponašate se kao najgori kafanski rasipnici i trošadžije, nikad vam dosta. I treba da bankrotirate, gomilo nesposobnjakovića.

Milan

pre 11 godina

Zivim u kanadskoj provinciji Quebec. U ovoj provinciji javno preduzece elektroprivrede Hydro-Quebec upumpa u budjet provincije 2-3 milijarde dolara godisnje. Siguran sam da Qydro-Quebec ima mnogo manje zaposlenih nego EPS a da mu je godisnja produkcija visestruko veca. Cini mi se da u EPS ima mnogo posla za gospodina Vucica. Poslije toga ce EPS umjesto gubitasa postati profitabilna kompanija kao sto su to vecina kompanija tog tipa u svijetu.
Sa postovanjem Milan .

crni domino

pre 11 godina

Ubava Ministarko Energetike, ostavi takvo stanje jos nekoliko meseci i strbni i ti malo, a i tvoja partija koji dinar, valja se!
Nemoj slucajno da hapsis ove iz SPSa i njihove koalicione, sto su ziveli i bogatili se godinama, a zive i sada drpajuci gde stignu i koliko stignu u Energetici! Oni sada vladaju sa vama.
I nemoj slucajno da nam saopstis kako se obracunava utrosen kilovat struje, neka to ostane vasa mala slatka tajna.

andrej

pre 11 godina

prvo otpustiti gomilu djabalebarosa u firmi koji su se pozaposljavali preko rodbine,partija plus nesposobni radnici drugo smanjiti plate onima koji NISTA ne znace EPS znaci UO i ostalim papirolozima koji su placeni 10 puta vise od terenaca trece NAPLATITI dugove braci partijasima,tajkunima i svim bogatasima sto ne placaju nista jer imaju"veze"!sledeca opcija privatizacija jednog dela treca opcija NEMA!

realna

pre 11 godina

E hvala ti Boze!Generacijama niko normalan nije se mogao zaposliti,ako nije po partijskoj ili rodbinskoj liniji!O njihovim platama i beneficijama da ne pricamo,bude coveku krivo koliko uzivaju to su ogromne plate letovanja i zimovanja dobra auta,a mi ostali ne zaposleni u EPS-u jedva prezivljavamo!A azurni su da te Bog sacuva!

QQ nama

pre 11 godina

Alo bre štetočine,koristite prirodne resurse BESPLATNO!!!!! Kome plaćate vodu i ugalj? Ovakvo upropašćavanje treba da uče studenti na ekonomskom fakultetu u čitavom svetu.......

danilo

pre 11 godina

@filip to sto si pricao za transformatore apsolutno nije tacno. ti svakako posle moras da spustas na 400v a lakse ti je sa 10kv nego 20kv. dakle opet to sto pricas nije tacno. kao sto po standardu moze 20 i 10 zavisi od terena i potrosaca(grad, selo, brdovito,ravno...)
kakav sam ja covek ti ne znas kao sto ja ne znam kakav si ti i zato nemoj da ovo svodis na licni nivo. ja sam ti samo izneo cinjenice. zamalo da zaboravim. jel imas predatavu posto je jedan generator i koliko traje njegova izgradnja i montiranje? niko nece skinuti ispravan generator da bi postavio novi. npr u sad i dalje rade generatori koji su postavljeni po teslinim nacrtima dok je on bio ziv. tako da opet pricas nelogicno. a razlika izmedju tih novih generatora i starih bi bila neprimetna na godisnjem nivom. kada bi svako za sobom gasio sijalicu imao bi mnogo vecu ustedu energije nego razliku izmedju generatora iz '65 i '12.

darkwood

pre 11 godina

Smanjite kradju struje
Smanjite plate
Zaplenite novac i nekretnine od lažiranih naloga za bagere
Prestanite da isplaćujete rukovodiocima i bivšim rukovodiocima po 3 miliona evra za udžerice koje su na brzinu pokupovali
Otpustite višak neradnika
Dovedite profesionalni menadžment koji treba 2x više da platite a koji će vam doneti 10x više uštede(al onda ne može da se drpa)
Prestanite da cedite suvu drenovinu iz poreznih obveznika i bacate u rupu bez dna
Ne mogu monteri i sekretarice da imaju iste ili veće plate od hirurga i lekara.

nidža

pre 11 godina

Kako u koju firmu dovedu novo rukovodstvo utvrde se enormne pronevere i predbankrotno stanje! "(Ne)tarnsparentnost" ranijih ili stvarno stanje?

swedenonline

pre 11 godina

ovo je pesedan u istoriji bankrotstva, uspevate nemoguce, napokon posle vekovnog pljackanja Srbija na kolenima, treba da se ponisite jer ovo ni izbliza nije polazilo nasim predcima!

Nena

pre 11 godina

Sada treba da se sazalimo,a godinama se zna da primaju plate i ne rade nista,ima ih vise zaposlenih nego sto ima stolica da sednu.Citiram drugaricu koja radi u EPS-u:"Da ne dodjes na posao,verovatno niko ne bi ne primetio"

XLav

pre 11 godina

Prvo, pod hitno isecite struju svim gigantima, a potom i ostalim firmama koji vam ne placaju racune i pokrenite sudske postupke. Ako to nije dovoljno, ukinite sve beneficije radnicima koje primaju preko plata, ako ni to nije dosta onda lepo smanjite plate za jedno 20%, ako i to nije dosta, onda otpustite nesto viska radnika, a ako vam i to ne pomogne onda se javite aprila ili maja da vidimo sta cemo i kako cemo! Do tada ne kukajte!

Dragank

pre 11 godina

Moj teca radi u elektrodistribuciji u Leskovcu čita struju i plata mu je 70000 dinara.Mislite li da sa takvim platama mogu da opstanu? A koliko li imaju direktori i sefovi u Eps-u?

Ranger

pre 11 godina

Pa naplatite potraživanja od dužnika "velikih" i "malih" i eto prihoda!
A,ne da stalno(neopravdano) podižete cenu usluga ljudima koji redovno izmiruju obaveze.
Da,i počnite konačno da kontrolišete,gonite i sankcionišete one koji imaju nelegalne priključke.

Biće para ko blata! :)

Лимени 036

pre 11 godina

Значи неће бити рачуна за струју и преплате за тв.......јјјјуууууппппиии

100ka

pre 11 godina

ма може и ово да пропадне само да се Тијанићу дају 3 милиона евради како би могао да исплаћује Марка Николића и остале због јубиарног 50. репризирања.. не дајмо то да пропадне, а да ли ћемо имати струје и да ли ћемо опет доћи у ситуацију од прошле зиме, нема везе, свима је топло док гледају РТС..

Snotra

pre 11 godina

Godinama sa sa EPS-om drzava ponasa kao sa tudjom prcijom. Svaka vlada je uzimala i uzimala, pa onda ne treba da iznenadjuje ovakva cinjenica. Ipak to nije rupa bez dna. Ako krenemo samo od toga koliko ima viska zaposlenih koliko ima viska podizvodjaca, koliko ima nepotrebnih troskova, bahatosti...samo da spomenem Kolubaru...

energija

pre 11 godina

pa kad bi naplatili dugove od onih kojima ne smeju da iseku struju (jer u dviristu vreba "pas") diljem Senjaka i drugih elitnih delova i kad bi smanjili svoje mesecne prinadleznosti, verovatno ne bi bili u buli. ovako, ko zna dokle cemo stici! sramota!

Ćuprija

pre 11 godina

Nije samo da penzioneri nisu prodavali trosobne stanove a odlazili u manje(Udovički) već EPS i radi da bi se njima isplatile penzije a možda i da se obezbedi koja plata u državnoj upravi.A i naša preduzeća u restruktuirnju,restruktuiraju se 100 godine.A struja?Niko živi ne plaća i ne štedi.SAMO REŽI,REŽI...

Skywalker

pre 11 godina

Proglasite bankrot drzave jer vise nema smisla odrzavati je na vestackom disanju. Objavite da vise nijedan zakon ne vazi i da se u skladu sa tim svi i ponasamo. Jer, ako 3% stanovnistva Srbije duguje EPS-u 50% od onih 80-ak milijardi sta je to nego pljacka uzivo siromasnih od strane bogatih. I niko ne sme da im pomene placanje, a hoce da naplate meni gde nijedan zakon Srbije vise ne vazi i to za napon koja je cesto bio (ranije, ne sada-2000,01, 02, 03, 04,05) ispod 70V i gde sam samo u jednom danu zbog spajanja zica imao stetu od 380 evra. Ali, ne bi bio problem i da platim svoje dugovanje kad drzava ne bi vodila diskriminatorsku politiku prema svom stanovnistvu na KIM, pa jednima daje duple i triple plate, a drugima nista ili skoro nista. A ima i jos jedan razlog: ne bih da se osecam kao oni koji su platili legalizaciju, a onda "teretana-poljubac" ortoped proglasio da sad umesto kazni za one koji nisu platili sledi nagrada u vidu "legalizacija je besplatna, oni koji su platili, sami su krivi, povracaja novca nema". Da skratim, naplatite vi od ovih 3%, ovi sitni nece biti problem.

Skara Q.

pre 11 godina

Slično EPS-u i NIS je služio Vladi za krpljenje rupa! Čak je bilo i reči o propasti NIS-a....E,alo,neka mi neko objasni kako monopolista može da propadne? KAKO? Možemo sada i drvlje i kamenje na ministarku ali ako se odluči za ovakav potez(u šta sumnjam), to će uraditi "bez anestezije". To je trebalo da se uradi još 6-og oktobra! Zašto je DOS držao EPS u životu, to je sada neka druga priča.

ING

pre 11 godina

Ko vodi EPS i kakve kvalifikacije ima? Vodili su ga i vode ga nestručni i nesposobni ljudi, ljudi sa kupljenim diplomama, ali partijski podobni. Ko radi u EPS-u? Većinu zaposlenih u EPS-u, čine neradnici i neznalice, tatini sinovi i sveznajući partijski kadar. Ono malo stručnog sveta što radi je ili pred penzijom, ili je išutirano sa svih važnih pozicija. Mlađe generacije ne znaju ništa jer ih ima jako mnogo sa kupljenim diplomama državnih i privatnih fakulteta, dok oni koji imaju znanja i sposobnosti ne mogu ni na profesionalnu prasku da dođu i uče posao, jer predstavljaju opasnost za ove prethodno nabrojane. Zbog takve politike EPS je u dubiozi i teško da će iz nje izaći ma kolika cena struje bila. Džaba vam je sipati vodu u kantu bez dna. Šta radi nova vlast? Nastavlja sa pogubnom Tadićevom politikom čuvanja radnih mesta neradnicima i neznalicama, umesto da se raspišu javni konkursi za direktore sektora i stručne ljude(inženjere, tehničare, majstore), ne obračunava se sa kriminalcima koji su opljačkali EPS, jer su neki od njih koalicioni partneri sadašnje garniture. U svakoj zemlji u kriznim situacijama, narod i država se hvataju za najpametnije i njastručnije ljude osim u Srbiji. Epilog će biti da je cena struje nerealna, lopovima će se oprostiti krađa, a neki će čak biti i nagrađeni, neradnici i neznalice će se smejati u lice stručnom svetu, a cenu svih lopovluka i nestručnosti će platiti narod. I trebaš Srbine da plaćaš kad se pameti stidiš, a poštenju se rugaš !

Velja

pre 11 godina

Otpustite par hiljada zaposlenih koji ionako ne rade nista. Pa samo u PR sluzbi EPS-a imate na desetine ljudi. PR sluzba kome? Monopolista na trzistu ima PR sluzbu?! Ukinite sponzorstva kojekakvih gluposti.
Ukoliko to ne zele, onda neka propadnu. Briga me. Uvozicemo struju, bice skuplja ali bar znam da ne izdrzavam lezilebovice.

experat

pre 11 godina

Ako zaposlite hiljadu novih cistacica, pet stotina novih "programera" koji bi igrali igrice i surfovali internetom, nekih dvesta novih direktora sektora, ako nabavite nekoliko desetina bembara umesto pomenutih leksusa mozda vam i krene na bolje. Ako pri tome cistacicama date plate od 200 hiljada, programerima bar tri puta vise, a direktorima bar n puta vise, gde n beskonacno raste kad broj nezaposlenih u Srbiji tezi jednom milionu sleva, e onda ce da procvetate. Ne da nece biti straha od bankrota, ne da ce da vam krene, nego cete pride i da kupite sve okolne elektroenergetske kompanije.

P.S. Ovu kratku analizu dajem besplatno, a ako me imenujete za specijalnog savetnika druga generalnog, uradicu kompletnu studiju. Posto sam skroman, platu ne trazim veliku, u rangu cistacice.

Pozdrav, nadam se uspesnoj saradnji na obostrano zadovoljstvo.

necu da zivim pod mafijom

pre 11 godina

Drzavna produzeca = samoposluga! Da se zaduze ni manje ni vise nego 300 miliona €?! DS su opustosili Srbiju, ali ovi ima i zube da nam izvade.

bojan

pre 11 godina

Uz priznanje da nisam mnogo odmakao u citanju od samog naslova teksta, izrazavam duboko "zaljenje" za gubitke jos jednog javnog preduzeca, uz zelje da napokon urade nesto i u sopstvenoj kuci, da ne prelivaju svoje namerne poslovne gubitke na narod, a resenja uvek ima, najmanji je problem da struja poskupi....

proka pronalazac

pre 11 godina

ovo je klasican uvod u prodaju EPS-a.
ta prica o 'gubitasu' se servira svakoj masi u sve i jednoj drzavi koja ima zadatak da proda svoja nacionalna dobra NWO-u. i vecinom masa pusi tu pricu.
tako je i NIS bio 'gubitas koji mora da se proda...' a onda kada se prodao Rujama, za sest meseci je postao 'dobitas' sa plusom od 200 miliona dolara (ili evra nisam bas siguran)...

lakiKIM

pre 11 godina

Nije ni cudo,pa samo na KiM,koliko njih ima sto su radili u EPS pre rata,a sad sede uzivaju nista ne rade i primaju po 30 000,i to vec godinama,jel to normalno,sve to treba na minimalac ili otpremnina i kraj,neko ne prima nista na KiM,a pojedini uzivaju,za nekoga je Srbija majka na KiM,a za nekog maceha.

besna glista

pre 11 godina

Ok, znaci ovako, da razjasnimo. Imamo firmu koja je: 1) monopolista na trzistu; 2) pre cetiri godine proglasena za kompaniju sa najvecim profitom u zemlji; 3) sponzorisana na svaki moguci nacin od strane drzave; 4) ima basnoslovno visoke cene i sisa gradjane sa svih strana. I sada, jedna takva firma bankrotira. Pa ja cu ovome posvetiti svoju doktorsku disertaciju. Ovakav slucaj nije zapamcen u svetskoj istoriji. Jedino sto moze da se zakljuci je da je neko (besomucnom kradjom) namerno upropastio firmu kako bi je prodao i time popunio presahli penzioni fond. Ipak, taj koji je to uradio zaboravlja jednu stvar - ukoliko drzava nije uspela da proda JAT (citaj: aerodrom u sred Evrope) i Telekom (citaj: firmu koja se, izmedju ostalog bavi internetom, najprofitabilnijom granom telekomunikacija danasnjice), sta nam tacno garantuje da ce bilo ko uopste hteti da kupi EPS (citaj: elektrane stare po 50 godina)? Vise puta do sada smo imali sutiaciju da je neko namerno upropastio firmu kako bi je lakse prodao, a na kraju ostao praznih saka, sa sve propalom firmom na grbaci (pored pomenute dve firme, mozemo jos navesti i cuvenu Zelezaru kao i kompletan poljoprivredni sektor Srbije). A da, i kad se upropasti EPS, sta ce posle toga ostati? Da li uopste imamo jos nesto za upropastavanje i (propalu) prodaju? Ovo je pocinje da lici na apstraktnu i konceptualnu umetnost. Toliko je iracionalno da ni oni koji su stvorili ovu situaciju vise ne znaju o cemu se radi.

Majda

pre 11 godina

Ne moraju da otpustaju ljude, bice jos gore. Samo neka smanje plate za 30-50%. Mozda i da naplate od velikih duznika, pa makar na rate. Inace, ova kuknjava nije pred poskupljenje, nego zato sto nije poskupela struja za 10-12% od februara, nego od marta, u tome je problem. Ljudi u EPS-u nezadovolji jer treba da prave planove za godisnje odmore, pa nisu sigurni sa koliko novca raspolazu. Dajte jos nekoga iz Granda i ostalih realitija, pa da i taj monopolista malo "stane na noge". Ovo je za udzbenike, monopolista otisao u stecaj.

repus

pre 11 godina

значи снс припрема подлогу за продају епса плате у епсу нису велике колико радници раде е сада што има заслужних стотине и стотине назови радника епса а не знају ни где им је посао и што се плаћају које какви спортски клубови не наплаћује се струја опет заслужним грађанима што струју не наплаћује директно електрана него измишљене дистрибуције са хиљадама бирократа то је нешто друго

i_tako

pre 11 godina

Smanjite radno vreme privatnih bagera u Kolubari sa 25 sati dnevno na 24.5 pa neka se slikaju.

Onom Uskokovicu sto je ukrao 30 stanova oduzmite jedan pa da vidimo gde ce da zivi.

Inzenjerima sa platom od 120 000 smanjite na 110 000, sekretaricama sa 50000 smanjite na 45000 pa neka pocrkaju od gladi.

I tako, radikalno to zaseci.

бидермајер

pre 11 godina

Дошло је време да тражимо свако своју пећину.... А епс-у ? Да нису можда Шарићеви милиони пресушили ???

Mali Knindza

pre 11 godina

Ja sam iz Smederevske Palanke,ako mi ne-verujete dodjite i uverite se sami,90% zaposlenih u eps-u je pre podne u kaficima, sem nekolicina njih koji dele rachune i idu u iskljucenja ili otklanjaju neke kvarove.Sramota shta se radi,a gore po kancelarijama haos ne znaju gde biju od dosade,svi se vrte u krug a plate su im ogromne....Pa normlno da ce da propadnete!!!

posmatrac

pre 11 godina

U ovoj situaciji svaki je komentar suvisan,jednostavno prinudna uprava,bez prava na strajk,minimalac,kontrola radne discipline,nova sistematizacija,rukovodeci organi da budu placeni od uspeha tj.finansiskih rezultata,ako ima gubitaka otkazi redukcija radne snage itd.UGOVORI IZMEDJU POTROSACA I EPS-A SU PRAVNO NEVAZECI JER STITE SAMO EPS A NE I POTROSACE I NA SVAKOM SUDU PADAJU.

Zagi

pre 11 godina

Aha, a onda će da ga prodaju za 1e nekom velikodušnom investitoru koji će posle da zgrće milijarde evra na poslu na kome oni kao nisu mogli ni na pozitivnu nulu da izađu. Priče za malu decu, i najava poskupljenja.

kmania

pre 11 godina

I treba ,prethodne dve garniture iz mog grada koji su izgubili izbore svi otisli u EPS,sin narodnog poslanika koji nikad nista nije radio u 35 g zaposlio ga u EPS,kad ga pitaju sta radi on kaze nista,e pa gospodo kad tako radite propadnite sto pre.

Ja sam

pre 11 godina

Posto delite sudbinu Srbije , smanjite plate na njen prosek, i eto vam potrebnih para.
U EPS-u su svi preplaceni a jedino Kompanija propada.

nikola

pre 11 godina

ma gle cuda, nemoguce! pa zaposleni u sektoru zivotne sredine u novom sadu se hvala kako dnevno pogledaju na poslu 3 filma u proseku... bas me cudi...

Grof

pre 11 godina

I cene treba da se podignu. Super. I resili smo sve probleme.
A sa viskom radnika u kancelarijama to nema veze. Jedino oni ljudi koji su na terenu su potrebni i ne treba da se otpustaju. Ali bre i oni imaju enormno visoke plate. Ne moze cistacica ili neko sa srednjom skolom da ima veliku platu. Ispade da najmanje imaju ljudi koji su inzinjeri u centralama. A ovi megabendovci singidunovci i ostala bratija koja preko stranaka upada u EPS sa fakultetskim platama ce da ga sahrani. Ali da ga dotuce. I to narod zna. Sada se zaposlajvaju SNS-ovci, pre su bile demokrate a pre njih DSS ovci. I za 8 godina koliko je ljudi primljeno i koliko je otislo iz EPSa a mreza se nije povecala u enormnom obimu. I sto je najgore primani su ljudi u kancelariji. Sta je sa daljinskim ocitavanjem brojila. Koliko ljdui cita struju ako ih sve otpustite i ako svaki kosta EPS 50 000 mesecno to je 600 000 godisnje. Neka ih ima 1000 koji ovo rade u zemlji to je 600 000 000 dinara ustede. Oko 5 miliona eura godisnje. Ako to kosta da se sistem citaca promeni 20 000 000 eura onda se investicija isplacuje za 4 godine. E to je posao a ne ovo sto vi lupate. + mozete daljinski da iskljucite struju, isto kao telefon. I resen problem. I da vidite kako ce da placaju. A ne ko moj drug da ima 300 000 dinara dug i moj komsija 10 000 i mom komsiji seku struju a njemu ne mogu u sporu sa njima. Pa ko je potrosio struju kada je racin toliki. I zato propadamo. sve dublje i dublje

Krang

pre 11 godina

Kakvi strucnjaci, apsolutnog monopolistu doveli u stecaj!!! To nema nigdje!!! Koja smo mi lopovska nacija! Ne trebaju nama ni Hrvati, ni Albanci, ni Amerikanci, sami sebe unistavamo.

Predrag

pre 11 godina

Zašto ne objave informaciju kolika je prosečna plata zaposlenih u EPS-u? Svima želim sve najbolje i da im plate budu po 150.000 ali ako se isplaćuju nerealne zarade dolazi do bakrota. Bolje manja, realna i redovna plata nego frizirana neko vreme pa onda šipak.

ggSpot

pre 11 godina

@Bez Cenzure trazite od zvezdu i partizan da vam vrate pare
...Nema šta da traže od Partizana kada su nam se nakačili na dres u LŠ...Nego bolje oni da uvedu minimalce pa da vide kako živi ostatak Srbije

MIlos

pre 11 godina

A sta kaze grand balerina, ups izvinjavam se, gospodjica (dr,mr verovatno za koju godinu) Dragana, savetnica gen. dir? Jel ona upoznata da je EPS u losem finansijskom stanju ili je tu cinjenicu propustila jer je morala na pedikir nosa?

mile

pre 11 godina

evo, vlada pocela da pozajmljuje novac gradjana - iako nije banka. kriterijumi - da ste JP u gubicima. prema tome, javite se vladi, sigurno je da će vas rešiti. a kakve veze ovo sve ima sa zdravom pameti, razmuom, logikom? pa nikakve. ali, koga je i briga, zar ne?

Zvezdara

pre 11 godina

Par informacija za rukovodstvo EPS-a:
1. Drug Tito jen nažalost umro. Kažem nažalost jer biste vi za njegovo vreme odavno bili u Zabeli.
2. Socijalizam je prošao, nema profita - katanac na vrata.
Što neko lepo napisa, ako ste uspeli monopolsku firmu da dovedete do bankrota svi treba da ripite u ladnu Moravu.

miki

pre 11 godina

Ma nece bankrotirati dok god jos postoji neka drzava od koje mozemo uzeti kredit!Pa cete opet zaposliti svoje pariske kadrove u kancelarije sa kompjuterom da mogu da surfaju netom i uzivaju na facebooku!A buduca pokolenja cete toliko zaduziti da ce svet potuci ko da nas prvi bombarduje!

Realni

pre 11 godina

@ Filip - "Znaci neka mi neko objasni sta moze da bude faktor neuspesnog poslovanja firme kao sto je EPS?"

Pogledajte malo oko sebe. "Pogledaj dom svoj, andjele i skini paucinu s ociju" - vidjeces neznanje, nerad, lopovluk, javasluk, beznadje, sitnicavost, aroganciju... Ne trebate biti ekonomski strucnjak, cak ni imati osnovnu skolu pa da zakljucite zasto je Srbija takva kakva je danas. Samo dobro otvorite oci.

iskustvo uci

pre 11 godina

A da smanje plate za koji procenat? Za pocetak neka prodaju Tikinu jahtu. Hvalio se da nije kupljena od njegovih para. Pa restoran na Ribarskom ostrvu... Ima tu za pokriti minus. Neverovatno kako kukaju svi oni kojima placam racune, EPS, PTT, Telekom, Vodovod, Informatika, Cistoca, Gas... Sve jadni a svi, ama bas svi imaju vece plate od mene. I treba da propadnu, svako povecanje cena su pravdali nekim remontom i slicno. Prodje remont i sta onda? Cena ostane ista. Pa gde su pare? P.S Tika je onaj direktor bez diplome. Nesto se letos nije tangirao sto mu se ime provlaci po novinama. Svaki dan je krstario jahtom po Dunavu.

Analiticar

pre 11 godina

Zasto sve drzavne kompanije propadaju.Zato sto se tamo zaposljavao kurta i murta.Dovodili se zavicajni rodjaci, braca ,sestre,ljubavnice.Narocito devedesetih kada je sve propalo i odmah posle devedesetih.Drugo EPS i sve slicne firme kao javni prevoz su se vodili populizmom i socijalnom demagogijom.Ne moze da opstane preduzece gde je input odnosno ono sto udje u preduzece veci od onoga sto se kasnije proda.Kod nas su od 1945 energenti socijalna kategorija.Kupovao se socijalni mir.Ali u socijalzimu je te gubitke peglala drzava.Nastavilo se tako i kasnije.I moralo je da dodje do kraha

bumerang

pre 11 godina

mene interesuje koliko brojila ima u srbiji?? sigurno oko milion!! puta ,recimo prosecno neka bude 25 eura. racunajte koliko je to svakog meseca!!! pa kako su uspeli sve da rasture i da pokradu !!! kako!!!!!!

Deki

pre 11 godina

Ako ako samo nek oni poskupe struju, tek tada će bankrotirati.
Bolje da prestanu da kraduckaju i naplate ogromne dugobve zaštićenim pojedincima i firmama!

popeye

pre 11 godina

Она јутрошња вест је може бити била ипак димна завеса, има касније и реакција г.Марковића. Биће да се нешто друго иза брда ваља, вероватно би власт да неком заваља ЕПС кроз причу о кредиту. Повлачим јутрошњи коментар...

mixer

pre 11 godina

Jel ovo neka nova moda? Prvo Tijanić traži zajam za RTS ,sada EPS???
Zaigrala mečka,a??E sad očekujem da počnu mantru kako je struja najjeftinija u regionu i da mora da bude skuplja 100% a i TV naravno. Zaboga,moramo da spasavamo nacionalni interes.Ili je ovo podvrda tračeva iz kuloara da se EPS prodaje,i to je to.I kad sve lepo rasprodamo,onda sledi bankrot.Mislim da smo stvarno ugasili!

DjAVOLOVA DEVOJCICA

pre 11 godina

Sve ovo nije od juce. Ukupna losa situacija ovog preduzeca je direktna posledica neodgovornog i loseg vodjenja politike preduzeca dugi niz godina.

Danijel

pre 11 godina

Samo kod nas moze da bankrotira kompanija koja proizvodi struju. Ceo svet se bori sa sve vecom potraznjom za energijom i svuda se samo ulaze i proizvodi vise. Slicne kompanije cvetaju i razvijaju se u svim normalnim zemlama, samo ovde sve propada.

Milan

pre 11 godina

Pa kako da ne propadne, kad je EPS godinama sluzio za obezbedjivanje radnih mesta clanovima porodica, ljubavnicama, partijskim drugovima ! A i politika kuce je super....secite struju sitnima, a velikim duznicima ne prilaze ! Naplatite gospodo dugove velikim duznicima, i bicete u debelom plusu !

emi

pre 11 godina

pa neka otpuste sve one rodjake, snajke, komsije i druge koji su se zaposlili preko rodbinsko-stranackih veza i vezica, i cija je jedina duznost da primaju platu, pa nece eps bankrotirati

Goran

pre 11 godina

A da prodate crnog novog lexus-a,silne skode superb i pasate koji su ganz novi i sepure se svakog dana u Balkanskoj ispred centrale ili sta li je vec????
mozda biste onda imali manje gubitke i imali za plate radnicima?

Đorđe

pre 11 godina

"Da bismo imali novca za plate ..."
Eee moj generalni direktore. Neće ti se Srbija moći dovoljno zahvaliti, koliko ti izgaraš za njenu dobrobit.
Ne prodaješ ti lustere od zlata u Crnoj Travi, nego struju čoveče.

srle

pre 11 godina

Kako preduzece koje jedino pravi i prodaje najdeficitanriju robu - struja i koje iam apsolutni monopol moze da bude pred bankrotom???????!!!!!!
Pokrali ste ga bre lopovi svi redom, i prethodni i ovi... SVI!!!

Maa

pre 11 godina

Izgovor zbog drasticnog poskupljenja struje! (da ljudima bude lakse). Resenje: Smanjiti plate, koje su mnogo iznad proseka u Srbiji, otpustiti dzabalebarose...

madmax

pre 11 godina

Veoma sam potresen cinjenicom da ce hiljade partijskih kadrova,svalerki,rodjaka i ostalih dzabalebarosa i lezilebovica ostati bez posla.

POŽAREVLJANKA

pre 11 godina

U mom gradu Požarevcu u ulici Šesta lička,ul.Vlastimira Carevca i svim okolnim ulucama ulično svetlo gori 2g.po 24 sata,kao savestan gradjanin gde sve nisam bila i koga sve nisam zvala sa meme na tatu i tako u krug,to je tuga jedna a koliko takvih rastura i kradje ima na celoj teritoriji Srbije i niko ne odgovara.Ovo može da se proveri ne pišem samo da bi komentarisala već mi je muka od kabadahijskog šonašanja u javnim preduzećima i nikome ništa.

Lud zbunjenog

pre 11 godina

Je l ovo opet neka skrivena kamera samo za sve gradjane Srbije?!??!?!?!?!
Jesu bre ovi ljudi normalni? Aman vise manite nam se od glave i pustite narod da zivi normalnoooo eeeej BRE!!!

Krug

pre 11 godina

Bilo bi lepo kada bi neko od novinara ispitao koliko epsu duguju drzavne firme u ovom slucaju za struju (duguju za sve i svasta) i onda da se to sabere na teritoriji cele drzave i eto im te cifre koju traze, a ne da nama gradjanima stalno podizu cenu i pritom kukaju da su u gubitku. Potom pitati sve te predhodne direktore pod cijom su odgovornoscu i pravljeni toliki dugovi zasto istu nisu placali pa ako su krivi u aps.

ljubicica

pre 11 godina

dali ima neke komisije koja ce utvrditi zbog cega su toliki gubici u javnim preduzecima.ovih dana svi trze pomoc drzave.???????????