Nedelja, 03.02.2013.

10:55

Kanal Kinezima svetionik za Evropu

Ideja da se izgradi kanal Dunav-Morava-Vardar-Solun stara je 100 godina, a interesi Srbije, Makedonije i Grčke, država kroz koje bi prolazio - jasni su.

Izvor: Novosti

Kanal Kinezima svetionik za Evropu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

178 Komentari

Sortiraj po:

deda Milun

pre 11 godina

A šta kažu Grci i Makedonci za ovaj projekat!? Nisam nigde pročitao njihovo mišljenje. Mislim da bi i njih trebali da konsultujemo, pre nego što bilo šta ozbiljnije uradimo!

Pedja

pre 11 godina

Mogu misliti na sta ce liciti ta studija izvodljivosti koju rade KINEZI, u PEKINGU, za projekat za koji su ONI zainteresovani!!! Van pameti!!! Takve studije radi nezavisna konsultantska kuca sa dobrom reputacijom!

Kentaur, molim te ne lupaj! Ugasi se!!!

TRex

pre 11 godina

@ Zoki... Nije ovde bitno koja je najveća evropska luka, već da kineska roba već ide u EU ! A, blize i brze dolazi iz Sueca do Trsta, nego da ide u Solun, pa 650Km kanalom i još preko 1000Km Dunavom do Nemačke... O tome se radi, neisplativ je to transport, nema robe koja bi išla tim kanalom, pa taman ga kinezi iskopali besplatno.

kentaur

pre 11 godina

Ja nemam nista protiv ovoga ako neko izradi studiju izvoljivosti, isplativosti i socijalnog uticaja na region kroz koji ovaj kanal prolazi. Da li uopste mozete da zamislite kakve probleme donosi jednoj zemlji izgradnja ovakvog kanala? Cela privreda ce se preorijentisati samo na usluzne delatnosti koje opsluzuju brodove, pola zena ce pruzati usluge napacenim mornarima, porast uvezenih bolesti i zivotinjskih vrsta, ekoloska katastrofa, nedostatak pijace vode...itd..Ok, sad malo ozbiljnije. Ako se ta investicija ne isplati, tj niko ne odluci da koristi usluge tog kanala, sta se onda desava? Ko ce tu rupu da zakopa? Evo, u Angoli su Kinezi napravili ceo grad jer su ocekivali radnike na naftnim rafinerijama- nikada se niko nije doselio (http://www.businessinsider.com/chinese-built-ghost-town-kilamba-angola-2012-7?op=1). Lako je nasim politicarima, njihova deca ionako ne zive u Srbiji.

Zoki

pre 11 godina

@TRex
Bremen ima bukvalno sto puta puta veći promet od Trsta, a Hamburg otprilike dva puta veći promet od Bremena. Roterdam je kao Bremen i Hamburg zajedno. Konstanca ima veći promet od Trsta, Solun od Rijeke.
Ja sam govorio o robi koja dolazi iz Kine, koja kroz Suecki kanal i mediteranske luke brže može stići do potrošača u Evropi. Govorio sam i o mogućnosti da se kineska roba finalizuje ili pakuje u slobodnim zonama uz Dunav ili kanal, jer je to ponekad racionalnije nego transportovati ogromne količine praznog prostora u ambalaži.

Coco Bill

pre 11 godina

I da se u Ivanjici napravi brodogradiliste za prekookeanske brodove.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (nele, 4. februar 2013 09:56)

Eee, da, a onda jagode ukrcaju u te prekookeanske brodove

TRex

pre 11 godina

@ Zoki... A, kakve veze ima kanal iz 'snova', Dunav-Solun, sa Konstancom na Crnom moru, Bosforom i Suetskim kanalom ?!... Jel imaš ti neki atlas ili ti se to javilo u glavi?!...Roba iz Nemačke i Austrije ide u Trst ili Veneciju na prekookejanske velike brodove i onda u ceo Svet !...Kakav bre Dunav i neki kanali po brdovitom Balkanu do Soluna,slepog creva Mediterana...Pa, da to ima smisla, Nemci bi to odavno izgradili i koristili, ali to je samo jedna sumanuta ideja.

nislija

pre 11 godina

na ovu bedu i nemastinu jos nam samo ovaj kanal fali!!!!Manite se megalomanskih projekata,ja razumem da ce ministri a i vlada od kineskih predizeca dobiti kes(mito) ali je to besmislen projekat!!!!

peti

pre 11 godina

Prvo 100godisnjinji san da ostvare a posle ce da naprave tunel da se podmornicom stize najkraci putem direktno do Australije...to je 90 godisnji srpski san

Miki

pre 11 godina

Ajte vi napravite dobru prugu i puteve pa ce biti jeftinije i brze i cistije. Priroda je odredila kuda ce voda da tece i ni jedan covek ne moze proceniti sta ce poremecaj vodotokova izazvati i kolike ce posledice biti.

q

pre 11 godina

Jedini interes ovog lupetanja o kanalu, je u drpanju para, na tzv projekte, tendere, putovanja, strucne komisje, istrazivanja, studije, elaborate. Mozda neke otkupe zemljista i sl. KO i sta bi se silno kretalo tim kanalom. Kakva to proizvodnja, sirovine, sto vec ne dolazi u Evropu drugim prekomorskim putevima. Sta povezuje taj kanal ? Kome to treba ?

Zoki

pre 11 godina

@Brodski agent
Kanalom od Dunava do Soluna bi izbegli Bosfor i skratili vezu između Sueckog kanala i Severnog mora. Barže koje plove od Roterdama do Konstance bi mogle da idu i do Soluna. I sa pretovarom kontejnera na barže, i dalje je taj transport jeftiniji od drumskog i železničkog.
Pored saobraćaja, otvaraju se i druge mogućnosti. Jedna su slobodne zone koje bi mogli dobiti uz kanal, a gde bi mogli da pakuju ili finalizuju neke proizvode za evropsko tržište. Druga su investicije u poljoprivredu, jer bi kanali mogli da se koriste i za navodnjavanje.
Koliko košta ako nakon istovara brod mora da čeka, ili treba da plovi u drugu luku da bi preuzeo teret. Kineski brodovi bi na povratku iz Soluna mogli da ponesu poljoprivredne proizvode.

kuku lele

pre 11 godina

brate, gradite pet godina petnaest km autoputa na ravnom zemljistu, dok ne moze da se organizuje ciscenje drenaznih kanala dubokih metar/dva u Vojvodini i sad prodajete pricu o kanalu preko pola kontinenta? ma daaaaj

sumnjivo lice

pre 11 godina

@Stanija Avramovic
Svaka cast, zavidno znanje geopolitike. Mini rat Kineza sa Turcima i SAD. Turke ne mogu ocima da vide, znam iz prve ruke. Nasi geografi smatraju da je taj kanal glupost zbog mnogo stvari. A geopoliticki, lako mozemo da postanemo Panama.

šilja

pre 11 godina

@Станија Аврамовић, 3. februar 2013 23:42 Sve mi to znamo, no da nam taj kanal ne odvuce Dunav, hocemo li imati posle za Djerdap?
Kad dunav suv,peske ga mozes preci.4 meseca je suv,a3 meseca zaledjen.
Nije to sad samo ajmo,nego treba preracunati i plovnost.bujice...
Treba videti i sa mekedoncima,a posebno sa grcima.
Grci ostaju masovono beskucnici i nije im u opste do kanala

Da li je neko u Srbiji cuo za logiku ?

pre 11 godina

Verujem da bi ta kineska firma, kao i svaka druga rado da to gradi, ali ko ima interesa to da FINANSIRA ? To je potpuno suludo, zasto bi Kinezi ulagali na stotine milijardi evra kad mogu postojecim vodenim putevima bez ikakvih dodatnih ulaganja bez problema da stignu DIREKTNO do trzista zapadne Evrope ? Njihova najveca trzista su Nemacka, Francuska i Velika Britanija i sve one vec imaju ogromne i vrlo efikasne luke.
Ista prica kao i sa fabrikom cipova, pale naivan narod da bi imali izgovor za putovanja koja su u realnosti turisticka i to na nas racun.

TRex

pre 11 godina

@ Deki i ostali koji ne znaju geografiju, a ne čitaju druge postove, već samo svoje - evo još jednom : "Da zagovornici ovog 'kanala iz snova' znaju koliko ima kilometara Dunavom od Regenzburga,Beča, Bratislave ili Budimpešte do nap. Smedereva, možda bi im bilo jasno da roba iz EU nikad ne bi išla takvim kanalom je je mnogo duži put, a neizvesniji, pa time i skuplji...Vidite nap. "Maps of the Danube" ( [link] ),pa će biti jasno zašto EU nije zainteresovana da kopa kanal po brdovitom Balkanu." ... Inače, od Nemačke do Smedereva ima preko 1.000km plovidbe Dunavom.

ako za kanal nema vode, no problem - ima rakije

pre 11 godina

a jos pride onda moras da prodjes kroz Bosfor i Dardanele koji su uzasno usko grlo (k, 3. februar 2013 21:15)

Za razliku od Vardara i Juzne Morave?

Dejan BG

pre 11 godina

@Čovek
Neće se za brodove koristiti fosilna goriva već će oni ići na struju kao "vodeni trolejbusi" jer će iznad kanala biti žica sa strujom!

legenda

pre 11 godina

Vecina ljudi, vidim, ne razume razliku između okeanskog i rečnog transporta. Rečni je onaj koji se odvija plitkim baržama, malih kapaciteta. Okeanski je onaj koji možete videti u panamskom i suezkom kanalu; ili u lukama Solun, Koper, ili Bar. To su ogromni brodovi, koji ne plove rekama (naravno ni Dunavom). Oterajmo političare koji nas zamajavaju ovakvim glupostima, tu pre svega mislim na predsednika i njegovog prijatelja!

Станија Аврамовић

pre 11 godina

1. Геополитика:
Једна реч: Турска. Транспорт Дунавом (Констанца) и шире (Украјина, Русија, Грузија, Бугарска) иде кроз Босфор којег Турци тренутно "дуплирају": http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-13207304

Свака криза (Сирија, Курди, исламисти) може да заглави Босфор.

У светској партији покера Србија, Грчка или Македонија нису ни за столом. Ми смо само кибицери. За неупућене: Кина и Турска имају и нерашчишћене рачуне нпр. побуну у Ујгуристану (Син-Ђи-Јанг).

2. Исплативост:
Не ради се само о уштеди "1000км пловидбе", игра је сложенија. Кинези су започели прави рат и нуде паре свуда, важан је сваки км, а још важније ривалима (САД) избити адуте. Потражите "Thai Canal", или ЈАКО фришку причу о пробијању канала у Никарагви (гигант Xinwei Telecom).

3. Кинеска роба:
Људи мисле да Кина извози у ЕУ кишобране и украсе за јелку, а ради се о роби из премештених западних фабрика! У ЕУ би могло да буде још заинтересованих.

4. Количина воде:
За све што кукају шта ће бити са мостовима: ако дође Gezhouba фирма која је правила брану "Три Гротла", тамо је потопљено 140 градова. Кинези, брутални и прагматични. Ако виде интерес, има да лете планине, није то Мркоњић. Уз прави акумулациони систем је довољно пар седмица са поплавама да преводнице буду пуне.

5. Безбедност:
Људи мисле да ће канал да обезбеди Србији мир. Напротив, биће још један разлог за мешање САД и пре свих Турске која много губи. Ситни губитници (Ц.Гора, Румунија и Хрватска) и добитници (Србија и Македонија) су небитни.

Ziveo Kralj Dragutin!

pre 11 godina

Ma ne brinem ja ko ce da kopa kanal niti ko ce da ga plati. Ja brinem KO CE DA GA ZATRPAVA?
(Deda Pera, 3. februar 2013 13:00)

Nema brige! Isti onaj ko zatrpava DTD.

cosmic

pre 11 godina

Nije to srpski san. To je san sumadijskih bolesnika koji su samo navijali dok su cestiti srbi padali za nacionalne interese, bar u zadnje vrijeme.
(srbin, 03. februar 2013 20:57)

O kakvim bolesnicima pricas.Da nije bilo Sumadinaca,koji su 19veku oslobodili Srbiju iz visevekovnog ropstva,a kasnije pobedili Austrougarsku imperiju,pitanje je kojim bi jezikom danas pricali.Tako bih te zamolio da ne upotrebljavas takve uvrede,jer nisi dostojan da komentarises.Sumadija se pise velikim slovom.

willi

pre 11 godina

Ocistite Moravu od plasticnih flasa i od plastike uopste, pa eto prihoda u neslucenim razmerama, i plus spasicete Moravu od ekoloske katastrofe koje svakim danom sve vise preti. A kanal ce vec napraviti Mrka verovatno ce biti pusten za koriscenje vec iduceg leta ;)

bane kovin

pre 11 godina

Hocu skrivenu kameru! Dovedite u studio ovon naseg ludog ministra i njegovog makedonskog i grckog kolegu. Pustite ga da prica o kanalu i snimajte lica ove dvojice. Posle dva minuta, obojica ce prasnuti u smeh. Treba ga poslati u Grcku, siguran sam da Grci imaju bolje doktore za ljude koji su malo skrenuli sa puta...

popay

pre 11 godina

Dobra strana ovog projekta je sto cu kada bude realizovan moci da skoknem npr. do Stalaca i tamo upecam brancina ili oradu,samo pozurite dok riba radi.

mislilac

pre 11 godina

Kanal je prava stvar.Bolje je ulagati novac u kanal,nego u prugu BG-BAR.Ima li bi svoj plovni put ,ka egeju i zapadnoj evropi.Luka Bar nebi nam trebala nizasta.

Bane

pre 11 godina

Koje su ovo baljezgarije, "kraći put da Kina stigne do središnje I zapadne Evrope" Kao da je Kina u Grčkoj. Ovo je minorno kraći put u odnosu na Kinu gde se nalazi. Smeši nam se najveća promašena investicija u svetu!

marko

pre 11 godina

Mi nismo iskoristili ni pun potencijal kanala po Vojvodini a hoćemo ovo utopijsko čudo. Ako bi se već pravio neki kanal kroz centralnu Srbiju, ja bih osposobio za plovidbu veliku moravu i zapadnu srbiju do čačka, to je mnogo logičnije, ali ne sa sadašnjim ekonomskim stanjem jer mi nemamo šta da prevozimo tim kanalima, za razliku od Nemačke gde je veoma razvijen sistem kanala.

Pametnije je milion puta uraditi brzu prugu od Soluna do Bg-a nego ovaj kanal!

k

pre 11 godina

1. Dunav nije iskoriscen zato sto kod Beograda skrece u pogresnom smeru, a onda negde u po Rumunije totalno ode na pogresnu stranu pa produzava put do najblize velike pomorske luke (Solun) za stotine kilometara, a jos pride onda moras da prodjes kroz Bosfor i Dardanele koji su uzasno usko grlo - ovim kanalom se sve to izbegava.
2. Da li Grcka i Makedonija imaju interes za ovaj kanal? :DDD Grcka ce dan otvaranja ovog kanala proglasiti za novi nacionalni praznik - otvaranjem ovog kanala luka Solun postaje najveca evropska luka lagano.
3. Da li ce biti vode, presusivanje Dunava, rusenje mostova, klimatski uticaji i ostale nebuloze - rofl.
4. Pokrascemo, zaduzicemo se, nismo sposobni - kinezi ce da ga grade koncesijom.
Ovi sto negativno komentarisu ili samo koriste trenutak da kratkovido popljuju sadasnju vlast (za koju me apsolutno bas briga), ili su komsije koje ce ovaj kanal bolno da oplete po dzepu, ili su neki drugi koje takodje ostvarenje ovog projekta ne moze da raduje (mnogo ih je ... da ne duzim).

nemojte me jos buditi...

pre 11 godina

Auuu, sto bi bilo dobro da imamo ovaj kanal. Pogotovo zimi - zamislite, zaledi se kanal, pa mozemo da se klizamo do Soluna. Onda bi lokalno stanovnistvo moglo da zaradjuje na iznajmljivanju klizaljki (jeftino uvezenih iz Kine) i prodavanju caja (gle cuda, opet povoljno uvezenog iz Kine, prva klasa) i naravno naseg specijaliteta kuvanog vina i kuvane rakije. A i da se zamezi koja prsuta i magareci sir usput. Holandjanima bismo onda postali glavna konkurencija u brzom klizanju, jer bi taj sport doziveo neverovatni uspon.

obi van

pre 11 godina

Francuska je jos u 18 tom vijeku izgradila 120 km kanala koji se i danas koristi tako da ne vidim po cemu bi to bilo neostvarivo. Prevoz robe kanalom bi bio znatno jeftiniji i time je vrlo atraktivan za Kinu. Trece - sta su se svi uznemirili sto privatne kompanije hoce da investiraju u Srbiji?. Ako su se presli u racunici to je njihov problem.

srbin

pre 11 godina

Nije to srpski san. To je san sumadijskih bolesnika koji su samo navijali dok su cestiti srbi padali za nacionalne interese, bar u zadnje vrijeme. Nadam se da ce ga danasnji zagovornici licno kopati ,kad zakuca zakon na njihove adrese. I neznam samo, zasto sin caci kupi novi auto, trebao mu je odmah kupiti jahtu.

NSHC

pre 11 godina

Prvo pročitajte šta imamo i kakvom je stanju pre nego počnete da trošite naše pare i pare naših unuka na svakojake gluposti.
http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B8_%D0%B1%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B8_%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB

Дејан

pre 11 godina

Ако ће Кинези да граде од својих пара, онда ми је свеједно. Могу да граде и бродоградилиште на Копаонику или бању у Панчеву.

Marcco

pre 11 godina

Sjajna, genijalna ideja! Ali hajde da za početak očistimo onaj kanal Dunav-Tisa-Dunav koji nam je Tito ostavio kako bi bio prohodan i za šlepere a ne samo za punoglavce.

Deki

pre 11 godina

Ideja je vredna ramatranja iz raloga sto bi to bio najkraci put za za trgovinu izmedju Engleske,Nemacke,Austrije,Hrvatske,Madjarske, Slovacke, Srbije sa jedne strane i Saudijske Arabije, cele severne Afrike, cele istocne Afrike, Irana,Iraka, Izraela, Pakistana, Indije, Malezije, Kine, Novog Zelanda i Australije plus mnoge manje zemlje. Upitanju se zemlje sa ukupno 2/3 svetskog stanovnistva. Plus ako se uzme u obzir privredni rast Kine i Indije moglo bi biti reci u putu kojim se obavlja vise od polovine ukupne svetske trgovine robom.
Ako je cena investicije 12 milijardi dolara to znaci da bi kanal na 30godisnjem nivou trebalo da zaradjuje milion dolara dnevno da bi se isplatio. A mozda Kinezi imaju ideju i da to naprave jeftinije.

marko

pre 11 godina

ne palite se na gluposti naprednjaka.naši nisu sposobni da naprave autoput punog profila.imamo samo ono što je ostalo od SFRJ.još ako mrka vodi posao biće sve u roku!

TRex

pre 11 godina

Da zagovornici ovog 'kanala iz snova' znaju koliko ima kilometara Dunavom od Regenzburga,Beča, Bratislave ili Budimpešte do nap. Smedereva, možda bi im bilo jasno da roba iz EU nikad ne bi išla takvim kanalom je je mnogo duži put, a neizvesniji, pa time i skuplji...Vidite nap. "Maps of the Danube" ( http://www.danubecommission.org/index.php/en_US/map ),pa će biti jasno zašto EU nije zainteresovana da kopa kanal po brdovitom Balkanu.

Bob

pre 11 godina

Evo ovako Luka Koper ima na jednom molu problema sa dubinom mora gospodo mora !! dakle ne mogu da se vezu najveci brodovi a vi bi kanal alo kanal ! u duzini 800km pa sueski ima manje od 50km dakle sam kanal bez jezera jel iko izracunao koliko vode stane u ovakav kanal dakle za grdosije treba da je dubina 20metara i sirina 80m i to dva puta naime za promet gore i dole da sve ostalo zaboravimo ?? lool
ili bi ono dosli do soluna onda pretovor na "camce" (time is money) i napred do dunava a onda jos jedan pretovor iz camaca na kamion/vlak?
Ovakvi kanali manje sirine oko 20m i dubine oko 5m su bili in ali u 18 stoljecu !! ima ih francuska i nemacka ali oni sada sluze za turisticke voznje jer je zeleznica pojela konkurentnos tih kanala.
Zeleznica je brza i flexibilnija od broda

zika

pre 11 godina

Citam i ne mogu da verujem,kanal kopaju da bi se roba dopremila lakse i jeftinije zapadnoj i srednjoj evropi,da li su ikada pogledali atlas,ljudi kopaju kanale da na bi oplovljavali oko kontinenta,a ovi kopaju da bi oplovljavali oko evrope i to tvedeci da je jeftinije,a gde su pretovari u lukama,pa nije svaki grad gde se doprema roba na moru.

Brodski agent

pre 11 godina

@(MMMM,

O cemu ti pises.Znas li kolika bi projektovana propusna moc tokg kanala. Hiljadu i pet stotina tona. Da li ti uopste imas blage veze i predstavu koliko je to malo.Sta bi Kinezi dobili sa tim.Za ovaj deo evrope imaju Rijeku koja prima brodove kontejnere do 60.000 tona.Imaju dalje Trst sa 80.000 tona.Imaju i Koper sa 60.000 tona.Imaju Bar sa 70.000 tona. I na kraju Solun sa 90.000 tona. Kakav bi interes kineza bio.I da zaboraviosam.Imas Constanzu sa 60hiljada tona.Pa zasto Kinezi ne koriste odatle barze za ovaj deo Evrope

Pera

pre 11 godina

Hmmmm... Kanal?! Bolje da nam naprave brzu prugu do soluna! Mislim da bi brze zavrsili i da bi bilo korisnije i za obicne ljude a i za transport robe

Marko NY

pre 11 godina

Voda, a ne nafta je resurs za buducnost. Mene ne interesuje puno ta plovidba i tankeri i ostale gluposti. Ali ako bi se kanalima uredile sve tri Morave (ogorman deo Srbije) i da se voda od kisa i snega akumulira, da bude manje poplava i postojala mogucnost za navodnjavanje, onda sam za kanal. Poljoprivreda bi mogla minimalno da se udvostruci u susnim godinama, kada su cene hrane visoke. Samo jedini uslov bi bio da se radi bez ucesca nasih politicara (ni za koga ne glasam). Ako Kinezi imaju interes da naprave kanal, neka im koncesija na hiljadu godina za plovidbu, samo da naprave dovoljno velike akumulacije za vodu, koju bi bila za javnu upotrebu, bez nadoknade Kinezima.

Marlla

pre 11 godina

Joj, sjajan plaaaann. Bravo za nasu Vladu. Sem tog transporta, imali bi mi puno vise koristi od toga. Recimo, sve one flase i onaj otpad koji plovi nasim vodotokovima, sve bi to otislo braci Grcima, ionako kukaju da nemaju posla, pa neka se oni bave sa tim problemo reciklaze. A gde je samo usteda od gradkih cistoca?? Sav otpad mozemo lepo u kanal, i op, sve ciso. Nema troskova reciklaze, odvozenja otpada, a i javna komunalna sluzba ti tada smanjila troskove pa bi i racuni nama obicnim gradjanima bili puno manji, jel. Pa onda, volimo grcko more otkada nismo u ljubavi sa crnogorcima. Zamislite samo koliko bi atraktivno bilo da sednemo na traktroske gume i sjurimo se do Halkidikija. Pa to bi bila atrakcija. Pa onda bi i Tigar imao posla, pravio bi turisticke gume za traktore. A da ne pricamo onda o mogucnosti vulkanizera uz taj sliv. Eto mogucnosti za mala i srednja porodicna preduzeca. Ma nije ova nasa Vlada bas bez mozga, ja da vam kazem. Samo im fali Pantic sa jos genijalnijim idejama.

Leo

pre 11 godina

zasto bas ovaj kanal? zar nije bilo nekih glupljih predloga? recimo brodogradiliste na Kopaoniku. uostalom pocnite odmah jer uz malo srece kanal ce biti gotov taman za sezonu 2376 godine.
(bucko koji ne razmislja, 3. februar 2013 17:54)

Na primer, zbog toga sto Kopaonik nema izlaz na okean, more, jezero ili reku od znacaja. Na primer i zbog toga sto neko u ovom projektu vidi interes, moze da finansira izvodjenje radova i potencijalno mnogostruko da zaradi kasnije. Na primer, i zbog toga, sto ce i te 2376. neko ziveti na ovim prostorima i nekome ce koristiti. Ne gradi se sve samo zato da bi Vama, meni i trenutnim prolaznim ljudima koristilo vec i generacijama koje dolaze. Ukoliko postoji interesovanje potencijalnih investitora za investiranje u potencijalne projekte, onda se to pozdravi, toplo zahvali i prihvati, a ne ismeva niti odbija, narocito i zbog toga sto Srbija, ocigledno, nije u stanju ni da investira izgradnju stanova, kao osnovne potrebe stanovnistva, u dovoljnom obimu, a pogotovo nekih zahtevnijih poduhvata. Ne razumem taj deo mentaliteta koji je vekovima prisutan, koji kritikuje, ruga se i odbacuje ideje, ne nudi nikakve u zamenu, a zeli ekonomski rast, razvoj i progres. Zbog slicnih vama, davnih godina otpala je i ideja da Beograd postane jedan od glavnih aerodroma kontinentalnog dela Evrope. Sada su to, znamo, Paris Charles de Gaulle i Frankfurt respektivno dok je London Heathrow najprometniji medjunarodni aerodrom na svetu.

Boban

pre 11 godina

Znaci Seik kupi obradive povrsine,pa kad rodi kupus a oni to sve u camac pa pravac Dubai....preko Nisa, Vranja i Soluna.Ima i tu istine ima al kod brace Grima.Posto ionako nemamo puteve ni vozove a i benzin je za mene preskup, mozda i treba igraditi taj kanal pa lepo camac , vesla pa u Moravu......

Moler

pre 11 godina

Kinezi imaju trilijarde dolara koji bi vec sutra mogle da vrijede manje nego papir na kome su odstampane! Zato im je bolje da te pare sto prije pretvore u realnu imovinu!

dusanmal

pre 11 godina

Dva vazna detalja koji se ne pominju:
1) Naravno da Makedonija i Grcka nemaju interesa da ulazu u takav projekat. Medjutim ekonomske beneficije bi bile takve da bi projekat sigurno dobio dozvole ako je potpuno privatan.
2) Trebala bi i vlada Srbije da uzme isti takav pogled: nikakvo Srpsko ulaganje ili zaduzivanje za taj kanal. Ako hoce Kinezi da ga grade (i da bude njihov!) - odlicno. Dajte sve dozvole i organizaciju. Ne pare i ulaganje.
Ekonomski prosperitet za sve tri zemlje je u ekonomskoj aktivnosti oko kanala. Ako Kinezi vide profit u posedovanju kanala (kao "stare" sile u posedovanju Sueca ili Panamskog kanala) i druge koristi - dobro za njih, ne treba ih ometati.
Samo nista nasim parama. To trebamo da se naucimo. Ovo vise nije Komunizam gde drzava mora da poseduje i upravlja svime. Ako Kinezi oce, sve najbolje da uradimo da ulazu i trose. To je Kapitalizam.

Бинср

pre 11 godina

колико злонамерНИХ и заједљиих коментара, па ово је страшно, цела северна Европа је испресецана каналима, а када то треба да се деси и у Србији, то је немогуће и назадно. Канал би био најјефтинији и најкраћи вид превоза робе. Пловидба је неколико пута јефтинија од шлепера или желеѕнице, ѕамислите како би живнула Србија, која би све своје пољопривредне производе могла да извози преко тог канала, замислите бродове пуне хране који иду пут Емирата, Африке...

Spingiti

pre 11 godina

Pre jedno nedelju dana, otprilike, kada je bila vest sa ovom temom neko je lepo komentarisao da Srbi prvo treba da naprave puteve, konkretno Subotica-Niš-Vranje, pa tek onda da sanjaju o drugim "velikim projektima". Za nas su san dobri putevi i slično. Ako je moglo da čeka sto godina može može i još 100.

miki

pre 11 godina

Kada god postoji neki plan da neko ulozi neki novac u srbiju 80% ljudi su protiv toga. Takav smo proklet narod bili i ostali. Samo bi da lezimo i filozofiramo.posle prvog svetskog rata u jugoslaviji vodila rasprava u skupstini da li uvoditi zeleznicu ili ne,verovatno bi je vodiki do dan danas da kralj petar nije presekao i odlucio da se gradi.ali nama je uvek bitno odakle tom nekom pare za to a ne kako mi zivimo.

vic do vica - srbija

pre 11 godina

i u panami su iskopali kanal,
pa su došli amerikanci

srbija iskopa kanal, dođu ameri, okupiraju srbiju...i....????

UKINU ĆIRILICU!!!

Rajan

pre 11 godina

@Podunavac

to o čemu ti pričaš zove se AZIPOD i ne znam kakve on ima veze u ovoj priči. Kako god bilo da razjasnim malo kad si već počeo: Azipod koriste najnoviji prekookeanski brodovi koji imaju problem sa manevrisanjem prilikom ulaska mu luke zbog svojih gabarita kao i najnoviji ruski ledolomac zbog... da ti ne objašnjavam, neće stati
Što se potrošnje tiče treba da znaš da ovo UOPŠTE NIJE ISPLATIVO jer prilikom svake konverzije energije (u ovom slučaju iz mehaničke u električnu) dolazi do gubitaka time i do veće potrošnje

Miroslav

pre 11 godina

@Mordor,

1.Chinese firm a candidate for Serbian waterway
Updated: 2013-01-28 07:52
By Zhao Shengnan (China Daily),
2.Kineske kompanije najzainteresovanije za kanal Dunav-Egej,
Pripremili: Džao Peng, Branko Žujović
izvor http://serbian.cri.cn/341/2012/12/12/190s128499.htm

gog

pre 11 godina

Ma kakvi nasi i nase pare nemamo mi ni dinara, izgleda da su kinezi stvarno nasli dobru racunicu da se to izgradi (ko da je njima bitno nasih bijednih 10-12 milijardi to su finte da pristanemo) Ako se ovo izgradi oni bi mogli da imaju jos jeftinije cijene u evropi i time bi udvostrucili prodaju svojih proizvoda. Ja da se pitam rekao bi im *Mi imamo 5 milijardi(nesmijemo vise da narod zaduzujemo) i sa tim cemo da ucestvujemo a vama ako odgovar ok a ako neodgovara necemo nista ni praviti* Treba probati, oni ako stvarno imaju interes nece gledati u 5-10 milijardi to je za njih sica. 5 milijardi se isplati dati...

bucko koji ne razmislja

pre 11 godina

zasto bas ovaj kanal? zar nije bilo nekih glupljih predloga? recimo brodogradiliste na Kopaoniku. uostalom pocnite odmah jer uz malo srece kanal ce biti gotov taman za sezonu 2376 godine.

inzenjer

pre 11 godina

Treba dobro analizirati celu stvar. Nije tacno da nema smisla kada je rec o saobracaju. Pored Rajne, Majne i Dunava ovo bi bila jos jedna arterija transportnog sistema Evrope. Poznato je da je vodni transport najekonomicniji vid tansporta. Zatim strateski znacaj koji bi Srbija dobila i Kinu kao saveznika zbog zastite svojih interesa pre svega... Kazem valja dobro razmisliti. Ne treba biti negativan u startu. Drugo resenje je da zakupi Srbija deo luke Konstanca na odredjeni vremenski perod, to je sigurno jeftinije, znacajno za saobracaj i ekonomiju ali prednost izgradnje kanala je ipak to sto je on trajno resenje za Srbiju.

plovi ladja

pre 11 godina

Ne ide mi u glavu koliko ljudi krajnje ozbiljno debatuje o projektu koji je OBJEKTIVNO nemoguc. Naime, hteli mi ili ne hteli, taj kanal mora da prodje kroz Makedoniju i Grcku, a te dve drzave su, kako se vidi iz prve recenice teksta, nezainteresovane. Medjutim, nazalost, ima toliko onih koji salju komentare, mastaju, govore o genijalnosti projekta, ekonomicnosti, isplativosti, cak i koristi za Grcku ( koja glupost ), potpuno ignorisuci postojanje te dve zemlje i njihovo pravo da prihvate ovaj genijalni projekat ili da ga odbiju. Ne, naravno, kada Srbi mastaju, ne sme niko da ih probudi, cak ni sami sebe. Ova ideja o kanalu je i pustena u javnost da se vidi koliko smo jos uvek sludjeni, pa da vide da li treba izbori ili ne. Ova reagovanja jasno gvoore politicarima: Ne brinite nista, sami sebe sludjujemo dovoljno, vi se opustite i nastavite po starom.

Canale Grande i Most uzdisaja.

pre 11 godina

Kanal je kanal i njegova propusna moc je ogranicena. Prekookeanski brodovi sa dubokim gazom ne bi mogli ploviti jednim takvim kanalom. Kineske dzunke su za savremeni transport potpuno prevazidjene i cela ta fantazmagorija nema nikakvog ekonomskog smisla. Kinezi sve sto rade, rade traljavo, i ne pretstavljaju serioznog partnera na duge steze. O klimatskim promenama koje takav megalomanski projekat donosi ne treba ni govoriti.

TRex

pre 11 godina

Ako EU, a pogotovu podunavske zemlje : Nemačka, Austrija, Slovačka i Madjarska, pa ni Grčka, nisu zainteresovane za taj 'kanal iz snova' i nisu one dale neku inicijativu, onda je sasvim jasno da će kinezi džaba raditi neku Studiu, jer nema robe koja bi išla tim kanalom.... Ministar bi trebalo da se mane 'snova' i pokuša da pokrene projekat regulacije Morave za koji već odavno postoje razne domaće Studije i projekti.

Srđan

pre 11 godina

Zadužiće državu za novih par desetina milijardi eura za posao koji te pare neće moći da povrati ni za 500 godina. Investicija za brzu prugu ili autoput, ili luku na već postojećem Dunavu (imamo već prirodom datu reku koju ne umemo da iskoristimo) bi bila mnogo primerenija za 21. vek.

Marko

pre 11 godina

Po komentarima se vidi da veliki interesi leze iza kanala. Lokalno: na jednoj strani su Turci, Hrvati, Slovenci i Crnogorci koji gube mnogo a na drugoj Srbi, Makedonci i Grci koji dobijaju mnogo! Grcima ovo moze puno da znaci jer dovlace investicije u kljucnom momentu a Makedonci ce da zivnu. Na drugoj strani Hrvatske i Slovenacke luke postaju vise modemske (za jahte) nego transportne...

Pametnjaković

pre 11 godina

Rešenje je jednostavno. Da kao narod sklonimo elitu nesposobnih promašaja, jedom zauvek. U suprotnom, dovešće nas sve do bankrota, a njima to nije problem, oni su prebacili pare u Rusiju i na ostrva, njih nije briga za nas.

mile

pre 11 godina

Dokle god je Dunav plovan do Crnog mora , ova ideja je cista glupost.Podledajte na kartu pa ce vam biti sve jasno.Niti bi se brze plovilo a i kapaciteti tog kanala bili bi daleko manji od plovnog puta Dunavom.Uloziti malo para u ciscenje Dunava u Djerdapskom tesnacu od olupina koje tamo leze jos od Drugog sverskog rata , bilo bi daleko bolja investicija.

Realni

pre 11 godina

@kad se od drveta ne vidi suma

Niti jedna teza koju ste napisali nema nikakve veze sa realnoscu. Imate bujnu mastu i jos vise elementarnog nepoznavanja geografije, svjetskih transportnih tokova i biznisa.

A taj kanal nije vrijedan ni analize isplativosti jer je naravno jedna velika glupost izfantazirana u glavama onih koji su karijeru izgradili na primitivluku i psovanju politickih protivnika.

Pa vi gospodo niste u stanju ni jedan cestit autoput da napravite, citave familije se ubijaju od bijede i beznadja, imate najgore telekomunikacije u Evropi, zapustene livade, oronule skole i bolnice, prljave gradove nakicene limenim trafikama - o kakvim kanalima pricaju ovi 'vracevi'?

MMMM

pre 11 godina

Ovaj projekat je bez sumnje istorijski i od ogromnog značaja za Srbiju;Makedoniju i Grčku pre svega,ali i za EU(Nemačka posebno) i KINU zbog razmene roba i velikog tereta, kontejnerskog saobraćaja ITD; jer se skraćuje put od SUECKOG KANALA a do npr.BEOGRADA za više od 1500 km (i velike su uštede u vremenu gorivu itdšto bi kanal realno brzo isplatilo obzirom na količinu roba koje bi plovile ovim kanalom.)A tako i za celu EU i sve zemlje koje iz pravca sueca i afrike trguju sa srednjom i južnom evropom.sigurno da male zemlje kao makedonija i grčka pa i srbija iako su svesne značaja kanala i za svoje zemlje, su obeshrabrene veličinom ovog zahtevnog projekta; a posebno potrebnim finansijama. No značaj je daleko širi i ako se uključe kina a i nemačka i eu,projekat je potpuno realan isplativ i izvodiv,što treba da pokaže i pomenuta studija izvodljivosti (kao i sve prethodne do sada)koju treba što pre i kvalitetnije odraditi.ovo posebno treba objasniti i predoćiti vladama makedonije i grćke i od naše vlade i kineskih eksperata a i nemačkih a posbno kao jedan od izlaza iz krize ii recesije za grčku,makedoniju ........

realista

pre 11 godina

Ako ovaj kanal bude gradzen, zaomije zato sto spomenik aleksanda velikog treba da se srusi a de ne pricamo za mnogobrojne spomenika naokolo.

repus

pre 11 godina

невидимн ни један разлог да србија баца пар да би туђа земља грчка од тога имала вајде ми ништа не извозимо а и да извозимо па боље да се окренемо бечу и европи дунав већ имамо тако да ово нам нетреба као чир

Racic-Rakovac

pre 11 godina

Ne radi se tu o nikakvoj ekonomskoj opravdanosti inace tako skupom projektu nego o ideji postavljanja linije razgranicenja zapad-istok,(polovina Srbije ide na istoku).Kinezi su gradili cuveni zid,mogu i taj kanal ovde,ja nemam pojma zasto i ko ce sve to da plati.

Srbinović

pre 11 godina

Izgradnjom ovog kanala Srbija će samo zacementirati lidersku poziciju u regionu za narednih hiljadu godina. Biće puno neprijatelja ovog kapitalnoga projekta ali to je normalno. Kad si lider onda ti svi zavide. Za ovaj kanal nije greh zadužiti se i 100 milijardi dolara.

Macak

pre 11 godina

Pare za projekat bi mogle da se namknu od skriljaca i zlatnih rudnika iz prethodne kampanje, ionako leze neiskoriscene!

A onda ko u Panami- svi bogati niko ne radi samo dobrovoljci koji cepkaju karte mornarima na ulazu u kanal,ostali zive od sigurnog dobitka, poneko farba nesto na prevodnicama i dila rakiju mornarima uz obalu na crnjaka- to ovi ambiciozniji. Ostali se suncaju i okrecu prasice na uredjenim obalama.

Divota!
Faza jedan izgradnje kanala trajace doduse dugo- jedno 80 godina i bavice se iskljucivo sakupljanjem plasticnih flasa po trasi buduceg kanala. Onda idemo dalje!

Nafta

pre 11 godina

Rezerve fosilnih goriva mere se u godinama, desetinama godina da budemo precizniji. Brodovi koriste fosilna goriva gospodo i to značajne količine istog. Za dvadeset godina, koliko bi realno da se ovakva suluda ideja ostvari, fosilna goriva ce biti preskupa.
(Čovek, 3. februar 2013 11:46)

Ne postoje fosilna goriva. To je odavno dokazana činjenica, za koju javnost još uvek ne zna, jer i dalje gotovo svi pričaju o tzv. fosilnom gorivu, a pretnja s "oil peakom" ponavlja se i odgađa već 50 godina. Šezdesetih godina je počelo s prognozom da će nafte nestati do kraja 20. veka, a danas je ima više nego ikada.
Nafta je anorganskog, a ne organskog porekla. Stvara se u dubokim slojevima Zemljine kore i polako putuje prema površini tako da će je biti još hiljadama godina.
Možete potražiti informacije na Internetu, a možete si postaviti i jednostavno pitanje: otkuda toliko fosila da nastanu hiljade milijardi barela nafte?

Djoka

pre 11 godina

Secam se kako je Causesku gradio kanal Dunav-Konstanca, i kako mu se taj preskup projekt debelo obio o njegovu tvrdu glavu. Naravno da Kinezi na svaku investiciju koju garantuje drzava gledaju na svetionik, ali nisam bas siguran da su bacevic, velja, mrka, dinkic i sva ona plejada fantasticnih strucnjaka iz srpske vlade zbilja kadri da procene isplativost takvog projekta, koji bi pretpostavljam kostao samo malo jeftinije od vodjenja rata.

milan

pre 11 godina

Steta bi bila mnogostruka, dalji transport nasim putevima i teskim kamionima koji vukli kontejnere put srednje evrope, zagadjenje prirodne okoline gde bi dolina Morave prerasla u kanal sa mrtvim obalama mozda betoniranim zbog erozije talasa.
Pitam se samo gde su nasi zeleni to bi za njih bila snasa da probude svest naroda.

Mordor

pre 11 godina

Žao mi je samo što ne znam kineski i ne mogu da odem na neki kineski sajt da pročitam nešto ovom "projektu", ako uopšte nešto Kinezi i pišu o toj budalaštini, jer ovim našim domaćim lažovčinama ne verujem ni da mi kažu da je danas nedelja!
Taj "protokol" koji je ministar doneo iz Kine je Šarena laža za punoglavce skromne u mozak, koja ne vredi ni pola čaše ladne vode i ne opravdava čak ni njegove dnevnice i putne troškove.
A inače prvi put čujem da je neki protokol "obavezujući". Samo je međudržavni ugovor sa tačno i precizno definisanim klauzulama obavezujući. Ako je ovaj protokol obavezujući", recite mi onda koje su sankcije i/ili penali ako jedna od strana ne poštuje i/ili me ispunjava odredbe protokola?
Tako je, nema nikakvih sankcija ni penala ni za koga, tako da Kinezi mogu u svakom trenutku 'ladno da nam kažu "znate šta braćo Srbi, ali mi sad kod kuće imamo važnije prioritete od kanala na drugom kraju sveta, a i iskreno rečeno - mislimo da je to čista budalaština, ali nismo imali srca da vašem ministru onomad pokažemo da je prevalio onoliki put ni za šta!"

nije nego

pre 11 godina

Nikakav kanal, krajnje nerealno i neozbiljno--kaze u clanku da Makedonija i Grcka ne pokuzuju interes; ma ko njih pita, kad Kinezi krenu da kopaju, verovatno ce se zainteresovati... Pa da li je moguce da ovi ljudi ovako diletantski vode drzavu i ko da ih shvati ozbiljno. Ako hocete vezu sa Solunom, moze, modernizujte i obnovite prugu do Soluna koju smo do nedavno koristili i dodajte i autoput tome a manite se ovih mastanja o kanalima i brodovima.

Bojan

pre 11 godina

Svasta covek moze da pricita u komentarima! Kina je zemlja koja ima kapacitet za najvece projekte na svetu, ukoliko svi ucesnici, ukljucujuci Kinu, prepoznaju svoj interes kanal ce se izgraditi, to nije pitanje mostova, trenutne dubine reka ... Ukoliko interes izostane nece ga biti. Ja licno ne vidim sustinu, ali ja na kraju ne znam nista iz ove oblasti i vrlo je verovatno da ja nisam u stanju da prepoznam sustinu, pa bih voleo da nisam u pravu jer bi ovaj projekat doneo mnogo toga dobrog ovoj zemlji!

Sinbad

pre 11 godina

Nemate elementarno znanje. Drumski transport je 4 puta skuplji, a transport zeljeznicom 2 puta skuplji od transporta vodom. Tu je cela matematika.
@ Vlado,
da li znate koliko kosta da sleper sa kineskom robom ode od Rijeke do Roterdama. Ovako moze brodom iz Sueckog kanala direktno kroz luku Solun, pa kroz ovaj kanal, pa Dunavom do kanala Dunav - Maina, pa Rainom sve do Roterdama. Ustedjeno nekih 8000km, plus pretovari. Ovaj kanal bi najvise koristili Kina i EU, a posebno Nemci.

sale

pre 11 godina

Citam komentare i ne mogu da a da mi na pamet ne padnu one rasprave iz 19. veka o tome da li treba zeleznicu uvoditi u Srbiju. I tad su se raznorazni zabrnito bunili kako je to sve preskupo i nepotrebno a i lokomotive ce nam plasiti stoku.
Puna Srbija strucnjaka, reklo bi se da su svi vikendom na Moravi i Vardaru, znaju i koliko ima vode i koliko su siroke i koliko okuka imaju itd itd. A bice ipak da je problem samo u tome sto ova vlast pokrece tu inicijativu a ne neka druga, jel' da?

Velj@

pre 11 godina

Jos jedan promasen projekat, koji pokusava da spasi zeljezaru u Smederevu. Ne radi se o plasmanu kineske robe na evropsko trziste, nego je u pitanju dostavljanje rude u SD, i plasiranje gvozdja na kinesko trziste. E od toga Srbija nece da procveta, pa sve i more da dovedu do Smedereva. Iako je Zeljezara Smederevo jedan od najvecih industrijskih giganata kod nas, nikad nije samostalno mogla da opstane, i nece. Ali i to ce neko jednom javno da kaze.

Baba-Ibar

pre 11 godina

"Protokol o razumevanju za izradu studije opravdanosti izgradnje "

Srpska recenica iz oblasti ekonomije,naš najveći uspeh izraditi studiju izvodljivosti

Velko

pre 11 godina

Zapadna Evropa i Engleska su ispresecane plovnim kanalima jer su to najeftiniji prevozni putevi. samo bi budala bio protiv gradnje ovog kanala eko je ekonomski isplativ.

moreplovac

pre 11 godina

Makedonija i Grcka ne pokazuju interes za kanal, ali Kina pokazuje, kaze se u tekstu. Logicno je da se zakljuci da ce se kanal kroz Makedoniju i Grcku kopati na silu - prvo ce Kinezi, zajedno sa nama, da ih okupiraju, a onda cemo im izgraditi kanal.Turci, vratite se, vi nas niste ovoliko sludjivali!

Trifun

pre 11 godina

Molio bih nadlezne ministre da,,ZAVRSE AUTOPUT HORGOS BEOGRAD, DA ZAVRSE AUTOPUT OD NISA DO MAKEDONIJE I OD NISA DO BUGARSKE. DA ZAVRSE ELEKTRIFIKACIJU I STABILIZACIJU ZELEZNICKIH PRUGA.OBILAZNICU OKO BEOGRADA. DA ZAVRSE I TD. AKO IKAD CITAJU MOLIM IH JOS JEDANPUT. Pozdrav

NeskeNis

pre 11 godina

Nista ne verujem nasim politicarima, ali ako vec Kinezi kazu da ozbiljno razmisljaju o ovome, znaci da s nesto krupno iza brda valja. Neka ga izgrade, bilo bi super stici od Nisa do Soluna brodom. Ali samo pod uslovom da se Srbija ne zaduzuje za ovaj projekat. Neka Kinezi dovedu svoju radnu snagu, neka uzmu koncesiju za kanal i neka ga naprave. Da smo njima dali da grade Koridor 10 umesto sto se imalo poverenja u neke domace i zapadne izvodjace, auto-put kroz Srbiju bi odavno bio gotov.

JA

pre 11 godina

Taj plovni put posle priče o brzim prugama i raznim koridorima izgleda i više nego neozbiljno. Ipak, ako se pitaju kinezi, a ne naši onda je to sasvim izvodljivo. Interes koji bi Kina imala može se porediti sa onim koji USA ima na Sueckom i Panamskim kanalom. Jeste istina da postoji plovni put preko Crnog mora, ali ti brodovi moraju da predju nekoliko hiljada km duži put, da plate razne dažbine Turskoj, Bugarskoj, Rumuniji zbog plovidbe po njihovim vodama itd...Istovar robe u Kopru, Rijeci i sl. je takođe skup, jer posle mora da ide kamionima ili železnicom. Ukoliko bi kinezi dobili taj kanal, oni zaobilaze Crno more i izlaskom na Dunav kod Smedereva direktno robu mogu da istovare u Budimpešti, Bratislavi, Beču, pa čak bi im i istovar robe u recimo Bukureštu bio bliži nego da idu okolo preko Bosfora. Takođe, oni mogu recimo direktno kroz srednju evropu da zaobiđu kompletno sredozemlje i dokopaju se na taj način i Roterdama kao najveće luke na svetu. Pare za izgradnju kanala kinezima nisu nikakav problem, ekonomski interes je na prvom mestu...

Mrtvac

pre 11 godina

Koja je svrha potrositi milijarde dolara na ovaj projekat, kad plovnim putem mozes ici Dunavom preko Crnog mora do Egejskog i stignes do Soluna. Ovim novim putem bi se ustedeo jedan dan i za to treba potrositi ko zna koliko milijardi dolara !? A nismo u stanju ni autoput kroz Grdelicku klisuru da napravimo vec 50 godina. Banana drzava, drzava lopuza i mufljuza!!

realan

pre 11 godina

Nema razloga za negativizam I ismevanjem ovog projekta.

Ja se nadam da se ovo ludilo nastavi, I moje najvece gluposti u zivotu (a bilo ih je u ....), izgledaju super pametne

SRB_centar_zablude

pre 11 godina

TA vest je uzdrmala celu centralnu evropu, kad mi sa kinezima bi napravili taj kanal bas bi centralna evropa zazivela !!! Odmah bi se ugasile sve luke poput Hamburga, Rotterdama,Bremerhaven, Wilhelmshaven (Pustan u promet nasavremeniji cargo terminal u promet za centralnu evropu)...itd.
Ja neznam koliko miliona BRT-Tona se dnevno tu promecu......ali nema veza mi cemo kao SRBI i kao uvek SVETU da pokazemo kako stvari stoje i kako to ide na pravi nacin. Ziveli....(u senci zablude, nazalost postoje uvek dvoje za takvo nesta, neko ko to prica a neko ko u to veruje)

Uzvodno se uvek lakse krstari.

Srboljub

pre 11 godina

Ljudi, ako ovi smetenjaci uskoro ne nestanu sa političke scene uvaliće nas u neviđene nevolje. Čuj, kanal do mora. Kakva budalaština.
Da li su to te milijarde koje najavi "master" u kampanji i pobedi.

Suzana

pre 11 godina

Vi svarno nemate pamet u glavu. Ovo je nasa sansa, ce da vidite kad roba ima kroz Srbiju da plovi. Jos brze i jeftinije do mora. Nema vise dunav pa crno more do severne Afrike. To su pare za nas. Severna Afrika ima da bude nasa buducnost.

sremac

pre 11 godina

Bas me zanima kako ce veliki brodovi sa kontejnerima da plove kanalom,kad je Vardar na pojedinim mestima dubok pola metra, a Juzna Morava u Grdelickoj klisuri 20cm. A koliko tek mostova treba porusiti da bi brod prosao ispod njih. Kakva SNS(radakalska)utopija.

Pa zar ti stvarno mislis da oni to ne znaju i da ce da puste brodove da plove dok se ne zasuku u Moravu ili zaglave ispod Dusanovog iliti kamenog mosta u Skoplju? Nije to Nikoliceva niti radikalska ideja, vec je stoletna. Slusao sam pre desetak godina o toj ideji na evropskoj konferenciji "Dunav reka saradnje" gde se jedan od ucesnika zalagao ta ta ideja ozivi ponovo. Covek nije imo blage veze ni sa radikalima ni sa kim. G-din Ranko Milovanovic iz Beograda, nazalost vec nekoliko godina vise nije sa nama. On je takodje mnogo pre ovih upoznao sve evropske lidere i Kinu sa ovom idejom.

Marko-PG

pre 11 godina

"Onaj ko bude na Moravi u Srbiji bez obzira na to kakav vlasnički odnos bude bio, on je i geopolitički i geostrateški prisutan u tom delu Evrope".

Moram ovo da potvrdim, bas sam bio na nekom putovanju autom, i zastanem malo na Moravi, preciznije Zapadnoj, negdje oko Cacka i u tom trenutku sam osjetio da sam geopoliticki i geostrateski prisutan u tome dijelu Evrope. Ispusio sam cigaru, sjeo natrag u auto i ubrzo nisam vise bio prisutan u tom dijelu Evrope, ni na koji nacin.

kad se od drveta ne vidi suma

pre 11 godina

Taj kanal je vodeni ekvivalent zbiru nekoliko evropskih drumskih koridora. Kompletan transposrt robe za Evropu bi ovim putem bio kraci za par hiljada kilometara, jeftiniji za par hiljada kilometara i brzi za par hiljada kilometara. Osim toga, taj vodeni put bi omogucio u vremenskim rokovima preciznije snabdevanje a time i smanjenje troskova koji nastaju kao posledica skladistenja i manipulacije robe. Treca stvar je sto taj koridor prolazi kroz celu Evropu pa bi dobar deo drumskog transporta otpao jer bi roba prolazila sredinom Evrope a ne bi kao sada dolazila negde u luku koja je na rubu - time bi kanal i dunavski plovni put dobili na znacaju i preuzeli bi poslove i radna mesta koja sada imaju evropske luke. Cetvrta stvar je sto bi kinezi uz odgovarajuce koncesije pristali da ga sami finansiraju bez da mi tu ulazimo u kreditne aranzmane jer im je to od presudnog znacaja za dalji razvoj. Oni svoju robu ne mogu prodavati Rusiji ili Americi u obimu, kvalitetu i cenama kao nekom tako amorfnom trzistu kakvo je trziste EU, tu im prolazi sve, od bofla za jednokratnu upotrebu do hiperkvalitetnih uredjaja ciju poizvodnju je upravo Evropa velikim delom izmestila u Kinu kako bi bila konkurentna upravo Americi i Rusiji. Time bi Srbija doslovno postala veza izmedju istoka i zapada koja se mora odrzavati funkcionalnom kao drzava i prohodnom za robu sto je vec geostrateski interes a ne potencijalna tacka sukoba istoka i zapada.

Milan

pre 11 godina

Koridor 11 ne postoji a luka Bar je slepo crevo. I sad se neko seti ovog kanala. Crnogorci u panici na svim frontovima.

Gospodo draga nisu ovo potemkinova sela, samo komunisti nisu dozvoljavali da se ovako nešto gradi u Srbiji uz krilaticu "Ne daj bože da se Srbija razvija". Umesto da pričate koješta bolje da pitate druga Mrku koji putni pravci od evropskog značaja postoje u Srbiji a ne grade se dok on trabunja o koridoru 11. Ne mora da je učio u školi o njima, dovoljno je samo da pogleda dokumenta koja mu stoje zaključana u fioci.

TRex

pre 11 godina

Zapadnoj i Srednjoj Evropi je najkraći put za robni transport preko Trsta, Kopra ili Rjeke... treba malo pogledati i školski atlas. Tamo tovare u velike prekomorske bradave i voze širom Sveta, a totalno je sumanuto da tovare u rečne brodove i barže, pa plove Dunavom do nekog kanala sa mnogo prevodnica na kojem bi plaćali taksu..... i oda stigli u Solun koji je slepocrevo Mediterana, pa tu vršili pretovar ?!.. Zato taj kanal nije nikad izgradjen i zato EU, pogotvu Nemačka, nije zainteresovana.

Srbija na Egeju, zašto da ne

pre 11 godina

- Projekat "Tri klisure" je bio toliko megalomanski da ga je teško i zamisliti. Kompanija koja je to izgurala i uradila ne bi imala nikakav problem da prokopa ovaj "kanalčić".

- Ovo nije radikalski projekat, SANU je stala iza njega još pre 40 i kusur godina

- Ukoliko neko hoće da ga odradi na koncesiju ne vidim razloga da se ne prihvati, s druge strane zaduživanje zemlje jeste problematično

- Sistemom prevodnica kontroliše se nivo vode i kanal je uvek "pun" i spreman za plovidbu. To je uostalom i jedna od njegovih svrha, akumulira vodu kad je ima previše i sprečava poplave a zatim pegla nedostatke u sušnim mesecima

- Ko je ikad radio uvoz i transport zna da je brodski transport bez konkurencije najjeftiniji. Osim kineske ovaj put je jako iteresantan i za tursku robu, za one silne šlepere što se kotrljaju autoputevima treba naći alternativu

Ovo može da se uradi, svi bi imali velike koristi a ako Kinezi hoće da finansiraju i koriste kanal na koncesiju treba odmah potpisati ugovor.

Iznogud

pre 11 godina

Kinezi hoce da plasiraju robu na EU trziste? Cekajte pa zar mi niste ovde lepo objasnili kako je EU 'pukla' i da je buducnost sa Rusima???? Zato mi i necemo u EU...

ljubisa

pre 11 godina

Kada pročitam ove komentare odmah mi je jasno da je izgradnja ovog kanala PUN POGODAK,,što bi se reklo SRPSKA POSLA onih koji ideje nemaju a tudje kritikuju!

mujcinovic salih

pre 11 godina

Ideja je....Treba mnogo dobre volje pa reci da je cudna.Secam se da su rusi nesto slicno radili u nekoj pustinji.Hteli su istu da navodnjavaju u da tu proizvode pamuk.Nije uspelo.A rusi ipak imaju ozbiljnu operativu i ljude koji su radili projekat.Bez obzira na sve oni su ozbiljna drzava za razliku od Srbije.

dusan

pre 11 godina

Fizibilnost čitavog projekta je pod velikim znakom pitanja...Još veći znak pitanja je model finansiranja: ako je kredit u pitanju onda je ovo preveliko breme za nas. Medjutim, ako su Kinezi spremni na koncesioni model (ako već vid svoj strateški interes u ovom projektu) onda je to druga priča...

ja

pre 11 godina

Zasto novinari pisu ovakve clanke bez imalo kritickog osvrta i dublje analize, to sta je rekla kineska kompanija se ne racuna, ona radi u svom interesu a novinari treba da razmatraju nase interese. Naravno da ce da rade studiju izvodjivosti, evo i ja cu da je radim. Radicu je par godina, uzeti par miliona i reci da je projekat budalastina. Ovo je klasicna pljacka drzave. Vec treba da se utvrdi sa kim Bacic namerava da deli procenat? To mene interesuje, da li je Toma ili Vucic ili neko treci...Ili niko posto sve ostaje u porodici.

student

pre 11 godina

Alo, ko ce sve to da plati???
Kinezi ce imati ekonomsku dobit jer cemo se zaduziti za nekoliko milijardi eura kod njih, ali sta mi imamo od toga???

ameli

pre 11 godina

Kinezi puno zuje malo meda daju. Shvatit cete to. Za sad u srbiji imaju 5 6 poslova koje kakti rade ili su zainteresirani bas da vidimo sta ce napraviti. Jos pred 2g su dosli sa svojih 10mlrd $ sta hoce investirat u jugoistocnoj europi za sad nisu ni dolara dali a projekata za koje se zanimaju ko salate.

Imaju u rh luku rijeka koja je najblizi pravac do srednje eu jer je spojena zeljeznicom na budimpestu, kinezi ko kinezi tak dobro posluju da na kraju rh odlucila sama modernizira zeljeznicu jer s ovima nemres nista, oni hoce da njihovi radnici sve rade, da je njihova tehnika i tehnologija i koncesija i sve da bude njihovo haha
Neznaju oni poslovat. Dobri su za krast patente, i laziranu robu a sve ostalo ce morat pricekat, ako se ne uguse prije od zagadjenja koje si rade proizvodeci nekvalitetnu jeftinu robu.
Jedina dobra strana kine je sto je natjerala ove zapadne lopove da smanje lopovluk jer nitko nece kpit lcd za 1500e ako kinez da isto za 500e pa kolko got da je nekvalitetan nije 3x :)

Bozo

pre 11 godina

Super! Ako Kinezi hoće samo naprijed.. Bez obzira sto tu piše da bi tako lakše plasirali svoju robu u srednju Europu, to mi bas ne ide u glavu, sta ne mogu recimo dovest robu brodom u luku kopar ili rijeku i onda autoputem u Mađarsku/cesku/Slovačku/Austriju (zemlje bez mora u EU) ? Zar je brže da roba ide rijekama do BG i onda autom dalje? Ne zvuči mi kao neka ušteda vremenski, ali ajde sigurno Kinezi znaju sta rade...
(Vladimir Pula, 3. februar 2013 11:44)

Vladimire radi se o tome da oni zele Dunavom,recnim putem da dovezu robu sto dublje,jer je daleko isplativije od drumskog saobracaja.Znaci Rijeka i Kopar otpadaju i ok ajde da razumem.Ali ne mogu da shvatim zasto bi se ovo radilo kad mogu iz Crnog mora tokom Dunava to sve isto?Koliko je u stvari to dalje,par stotina kilometara?Nekako mi se najvise cini da Kina zeli da uposli svoje ljude...ovi nisu normalni,ovo ni mnogo organizovanija drzava ne bi mogla da si priusti

Kanalizacija Balkana

pre 11 godina

Ovo je pravljenje računa bez krčmara. Čak i ukoliko bi Kina bila spremna da pokloni sav novac potreban za ovu mega-investiciju, preduslov za izradu i realizaciju ovog projekta jeste trilateralni ugovor između Srbije, Makedonije i Grčke. Međutim, realno je postaviti pitanje pod kojim imenom bi Makedonija (zbog poznatog decenijskog spora sa Grčkom) potpisala ovakav ugovor?

Osim prvog preduslova, postoji još jedan, ne manje bitan - a to je voda. Ukiliko bi se za punjenje kanala koristila dunavska voda, neophodno je dobiti saglasnosti država Dunavske regije, i konkretno, predložiti, usaglasiti i potpisati amandmane bilateralnih ugovora o đerdapskim branama i hidroelektranama između Srbije (Jugoslavije) i Rumunije.

Ја сам

pre 11 godina

Пре ће Панонско море да нам се врати него што ће се овај канал ископати.

Poldi

pre 11 godina

"Kinezima je vazno da njihova roba ovim plovnim sistemom mnogo lakse i jeftinije dopre do srednje i zapadne Evrope"

Ama koja nebuloza. Dunav postoji, i njegov kapacitet je mnogo veci od ovog kanala a ipak sluzi uglavnom za transport sirovina. U medjuvremenu su Madjari 2012 ogranicili teretni saobracaj Dunavom.

A sto se kineske robe tice, ta roba dolazi "malo vecim" brodovima sa nosivosti od nekoliko hiljada kontainera do Zapadne Evrope. I sada bi ovaj ministar da im konkurise sa camcima po Moravi i ovom kanalu.

Nasa istorija je prepuna megalomanskih politickih projekata koji su ostali samo politicki i kao takvi na kraju pokopani.

pogled u ogledalo

pre 11 godina

Navijam da se ovaj projekat uradi. Samo zbog komentara koji su negativni.
Inace najvrednija turisticka stvar je Ajfelov toranj. Kada je gradjen nema ko to nije kritikovao. Svi su mrzeli Ajfela sto pravi to ruglo u Parizu. Koje odudara od svega sto je ikada sagradjeno.
A sada kada se pomisli na Francusku ili Pariz Ajfelov toranj de drua asocijacija. Neka tako i bude sa ovim kanalom. Inace Kinezi su odavno kupili luku Solun i Pirej tako da nije uopste cudno sto su zainteresovani da grade ovako nesto. To je odlika velikih civilizaacija koje su spremne da pocnu epohalne stvari. Hitler nas je nazvao pomocnim narodom (Nemci misle a mi im pomazemo da odrade zamisljeno) Mali broj Srba zeli da izadje iz kategorije koju nam je nametnuo (sa pravom) Hitler. Uostalom rad nikome nije doneo lose samo dobro pa se nadam i da ce ovoj zemlji.
I da se pohvalim NISAM GLASAO ZA NAPREDNJAKE. A za ovaj projekat bih glasao pa da ga predlozi i stranka pedofila.

bananijanac

pre 11 godina

E, ja se bas prijatno smeskam kad je ovaj kanal u pitanju. Voleo bih da znam sta konkretno Kinezi misle o tome, ali ako misle... ispunice mi jednu veliku zelju. Mastam o tom kanalu jos od kad sam prvi put cuo pricu, jer jednostavno zelim da iz svog Smedereva do Skiatosa odem svojim camcem. Stvarno mi je zao sto zivim u drzavi gde se olako igraju mojim osecanjima, pa i ovaj kanal vidim kao sprdnju vlasti, ali ako je ovo ozbiljno... pa ja cu nekome spomenik da napravim. :) Bar mogu da se radujem, ponekad. Imam 37 godina, i za toliko zivota u ovoj zemlji to nije lako. Ali "Kanal"... bar mogu da mastam... I da kupujem camac lagano. Dozvolu imam ;)

Panta

pre 11 godina

Znate ono kad zaduženi, propali kockar nekako pozajmi, iskuka neke novce, ode na rulet, iz krajnjeg očaja stavi sve na npr. jednu kolonu... i izgubi. E to bi bila Srbija ako krene u ovaj projekat

albanac

pre 11 godina

vrh ili izvor voda je u granici presevo od tuda voda se krece prema vardaru makedonije i moravica prema moravu u srbiju ali vec 30 godina nema ni kapi vode vec 30 km susina

Spasic

pre 11 godina

Al ce ovde neko da se nakrade para! Alo ljudi - kanal ej kanal kroz tri zemlje, ste vi normalni? Preko ljudi, gradova, naselja, dolina - mi srbi, najstariji, najkorumpiraniji i najsiromasniji narod pravimo kanal kineskim parama! Srbijo na cemu si?

Ivan BA

pre 11 godina

Ovo vec postaje ozbiljno. Zaustavite to ko boga vas molim.
Proci ce kao brze pruge a nakrasce se pojedinci, preplatice se raznorazne studije izvodljivosti.

ky3ma

pre 11 godina

Ako se Kinezi dohvate posla nemam brigu da ce to biti los projekat. Napraviti da oni naplacuju deo, mi jedan mali deo uz uslov da se sva steta na ekologiji nadoknadi u istom procentu. Kako komentarisati postojanje potpunog novog plovnog puta kroz evropu nego kao fasinantno. Time se menja pogled na ovaj deo evrope. Kineska investicija sigurno nece biti nezasticena a svi koridori koji idu preko Bugarske i Rumunije gube na znacaju. Ovim projektom bi Srbija postala najznacajnije sveetskko ulaganje tj ulaganje sa najvecim znacajem (ne racunam svajcarsko razbacivanje mijardama da prokopaju celu zemlju tunelima). Svakako postoji strah da ce se pokrasti ali ako inezi budu na celu firme nema nista od kradje. Postoji sansa od jedno 3% da dodje do ovako necega pa je to jedino lose.

BANE

pre 11 godina

Bas me zanima kako ce veliki brodovi sa kontejnerima da plove kanalom,kad je Varadar na pojedinim mestima dubok pola metra, a Juzna Morava u Grdelickoj klisuri 20cm. A koliko tek mostova treba porusiti da bi brod prosao ispod njih. Kakva SNS(radakalska)utopija.
(trula kobila, 3. februar 2013 11:32)
ti se salis ili ozbiljno pitas ?????? pa ceo tok morave i vardara se prokopava i u dubinu i u sirinu, postoji i razlika u visini terena na nekim mestima pa se prave i 2 manje brane kao kod panamskog kanala dizanje barze na visi nivo toka i tim branama se kontrolise nivo vode u celom kanalu tak oda nema govora o nekim izlivanjima............... cak je u projekat uvedena cela mehanizacija za navodnjavanje koja ce se napajati iz tih kanala. ali ovo gore sto je napisano je ja barem mislim cista sprdnja

podunavac

pre 11 godina

@Čovek
Covece... najnoviji brodovi koriste fosilna goriva kako bi proizveli struju, jer glavni pokretac brodova su elektromotori. Vise nema brodova sa zajednickom osovinom i 120 cilindara. Sad imas manje motora, sa po 6 cilindara (iz skoro serijskih proizvodnji) i svi rade kao strujni generatori. Mnogo manje fosilnih goriva, a em su nezavisni, svaki moze da rotira za sebe i manevarske mogucnosti brodova se enormno povecavaju.
To je prvi korak do solarnih panela. Svi ti brodovi cekaju dan kad ce osloboditi ogroman masinski prostor i to racionalnije koristiti. Ne verujem da ce vreme brodova ikada proci. Da bi poterao duplo tezi brod, potreban je samo duplo jaci motor. Kod ostalih sredstava to nije slucaj. Potreban je vise nego duplo jaci motor. Brodovi su vecni.

njiskalo

pre 11 godina

Predizborni skup. Kaže kandidat raji, ako ja pobedim na izborima sagradit ću vam most. Ali mi nemamo reke u selu odgovori raja. E onda ću da vam dovedem reku, kaže ovaj.

Ladislav

pre 11 godina

Ja sam masinac, ne saobracajni inzenjer ...ali....nije li logicno da se prvo poboljsa putna i zeleznicka infrastruktura, pa tada ,tek tada pocne razmisljati o necemu kao sto je OVO . ( da ne napisem sta mislim o rezalizaciji ideje o izgradnji kanala u ovom trenutku )

dovla

pre 11 godina

Plovni put tokom Dunava od Rumunije (Konstance na Crnom moru) ka centralnoj Evropi vec postoji. Ovaj kanal nikome ne treba osim srpskim politicarima za predizbornu kampanju. Ko nas zaduzi 10 milijardi za ovu glupost treba da odgovara za veleizdaju, a za to krivicno delo treba vratiti smrtnu kaznu.

ne lipši magare do zelene trave

pre 11 godina

daj bre, napravite auto-put i železnicu do soluna!

ne umeju ni 1000 puta jeftiniji projekat da izguraju do kraja, a sad treba da im verujemo da će napraviti kanal, i to preko TRI države, od kojih su sve tri jednako razvaljene, kao to će uspeti, ha?

Vladimir Pula

pre 11 godina

Super! Ako Kinezi hoće samo naprijed.. Bez obzira sto tu piše da bi tako lakše plasirali svoju robu u srednju Europu, to mi bas ne ide u glavu, sta ne mogu recimo dovest robu brodom u luku kopar ili rijeku i onda autoputem u Mađarsku/cesku/Slovačku/Austriju (zemlje bez mora u EU) ? Zar je brže da roba ide rijekama do BG i onda autom dalje? Ne zvuči mi kao neka ušteda vremenski, ali ajde sigurno Kinezi znaju sta rade...

Čovek

pre 11 godina

Rezerve fosilnih goriva mere se u godinama, desetinama godina da budemo precizniji. Brodovi koriste fosilna goriva gospodo i to značajne količine istog. Za dvadeset godina, koliko bi realno da se ovakva suluda ideja ostvari, fosilna goriva ce biti preskupa. Zar nije jednostavnije uraditi brzu prugu od neke luke na Dunavu do Soluna, te bi se taj silan kvalitetan tovar iz Kine omogao i brzom prugom uz potrošnju jeftine struje iz vetranjača, jednog dana mogao prebaciti do naših nam dragih prijatelja u EU. Sve što treba uraditi u tom slučaju je naplatiti putarinu za te vagone.

М. Н. Лазар

pre 11 godina

Могу да замислим кад танкери, заждију по цијелој дужини Србије, а народ само танка и шверцује са кантама и бурићима.
Овом економском процвату,(пројектованом садашње владе) нажалост/на срећу нећу бити присутан(64 године имам).

Vanja Petrović

pre 11 godina

Jao, molim vas nemojte ovakve vesti objavljivati. Kina je već godinama prisutna u celom svetu, sjajno mrežno povezana svim vrstama prevoza (najviše kontejnerskim ), a u Grčkoj ima svoju luku u Atini ( zakupljenu ), Solunu, govori se i o iznajmljivanju dela luke na Kritu, ako već to nije sprovedeno. Taj kanalčić njima ništa ne bi značio, dokle više da se lažemo i mažemo? I, o kojoj srednjoj Evropi se govori? Srbija, Kosovo, Makedonija, Albanija?? O, ne! Tu već postoje kineski buvljaci, radnje i supermarketi koji već duže rade bez ikakvog kanalisanja. Uhhh!!!

trula kobila

pre 11 godina

Bas me zanima kako ce veliki brodovi sa kontejnerima da plove kanalom,kad je Varadar na pojedinim mestima dubok pola metra, a Juzna Morava u Grdelickoj klisuri 20cm. A koliko tek mostova treba porusiti da bi brod prosao ispod njih. Kakva SNS(radakalska)utopija.

ne lipši magare do zelene trave

pre 11 godina

daj bre, napravite auto-put i železnicu do soluna!

ne umeju ni 1000 puta jeftiniji projekat da izguraju do kraja, a sad treba da im verujemo da će napraviti kanal, i to preko TRI države, od kojih su sve tri jednako razvaljene, kao to će uspeti, ha?

dovla

pre 11 godina

Plovni put tokom Dunava od Rumunije (Konstance na Crnom moru) ka centralnoj Evropi vec postoji. Ovaj kanal nikome ne treba osim srpskim politicarima za predizbornu kampanju. Ko nas zaduzi 10 milijardi za ovu glupost treba da odgovara za veleizdaju, a za to krivicno delo treba vratiti smrtnu kaznu.

Ivan BA

pre 11 godina

Ovo vec postaje ozbiljno. Zaustavite to ko boga vas molim.
Proci ce kao brze pruge a nakrasce se pojedinci, preplatice se raznorazne studije izvodljivosti.

trula kobila

pre 11 godina

Bas me zanima kako ce veliki brodovi sa kontejnerima da plove kanalom,kad je Varadar na pojedinim mestima dubok pola metra, a Juzna Morava u Grdelickoj klisuri 20cm. A koliko tek mostova treba porusiti da bi brod prosao ispod njih. Kakva SNS(radakalska)utopija.

bananijanac

pre 11 godina

E, ja se bas prijatno smeskam kad je ovaj kanal u pitanju. Voleo bih da znam sta konkretno Kinezi misle o tome, ali ako misle... ispunice mi jednu veliku zelju. Mastam o tom kanalu jos od kad sam prvi put cuo pricu, jer jednostavno zelim da iz svog Smedereva do Skiatosa odem svojim camcem. Stvarno mi je zao sto zivim u drzavi gde se olako igraju mojim osecanjima, pa i ovaj kanal vidim kao sprdnju vlasti, ali ako je ovo ozbiljno... pa ja cu nekome spomenik da napravim. :) Bar mogu da se radujem, ponekad. Imam 37 godina, i za toliko zivota u ovoj zemlji to nije lako. Ali "Kanal"... bar mogu da mastam... I da kupujem camac lagano. Dozvolu imam ;)

М. Н. Лазар

pre 11 godina

Могу да замислим кад танкери, заждију по цијелој дужини Србије, а народ само танка и шверцује са кантама и бурићима.
Овом економском процвату,(пројектованом садашње владе) нажалост/на срећу нећу бити присутан(64 године имам).

Vanja Petrović

pre 11 godina

Jao, molim vas nemojte ovakve vesti objavljivati. Kina je već godinama prisutna u celom svetu, sjajno mrežno povezana svim vrstama prevoza (najviše kontejnerskim ), a u Grčkoj ima svoju luku u Atini ( zakupljenu ), Solunu, govori se i o iznajmljivanju dela luke na Kritu, ako već to nije sprovedeno. Taj kanalčić njima ništa ne bi značio, dokle više da se lažemo i mažemo? I, o kojoj srednjoj Evropi se govori? Srbija, Kosovo, Makedonija, Albanija?? O, ne! Tu već postoje kineski buvljaci, radnje i supermarketi koji već duže rade bez ikakvog kanalisanja. Uhhh!!!

Čovek

pre 11 godina

Rezerve fosilnih goriva mere se u godinama, desetinama godina da budemo precizniji. Brodovi koriste fosilna goriva gospodo i to značajne količine istog. Za dvadeset godina, koliko bi realno da se ovakva suluda ideja ostvari, fosilna goriva ce biti preskupa. Zar nije jednostavnije uraditi brzu prugu od neke luke na Dunavu do Soluna, te bi se taj silan kvalitetan tovar iz Kine omogao i brzom prugom uz potrošnju jeftine struje iz vetranjača, jednog dana mogao prebaciti do naših nam dragih prijatelja u EU. Sve što treba uraditi u tom slučaju je naplatiti putarinu za te vagone.

Marko-PG

pre 11 godina

"Onaj ko bude na Moravi u Srbiji bez obzira na to kakav vlasnički odnos bude bio, on je i geopolitički i geostrateški prisutan u tom delu Evrope".

Moram ovo da potvrdim, bas sam bio na nekom putovanju autom, i zastanem malo na Moravi, preciznije Zapadnoj, negdje oko Cacka i u tom trenutku sam osjetio da sam geopoliticki i geostrateski prisutan u tome dijelu Evrope. Ispusio sam cigaru, sjeo natrag u auto i ubrzo nisam vise bio prisutan u tom dijelu Evrope, ni na koji nacin.

bucko koji ne razmislja

pre 11 godina

zasto bas ovaj kanal? zar nije bilo nekih glupljih predloga? recimo brodogradiliste na Kopaoniku. uostalom pocnite odmah jer uz malo srece kanal ce biti gotov taman za sezonu 2376 godine.

plovi ladja

pre 11 godina

Ne ide mi u glavu koliko ljudi krajnje ozbiljno debatuje o projektu koji je OBJEKTIVNO nemoguc. Naime, hteli mi ili ne hteli, taj kanal mora da prodje kroz Makedoniju i Grcku, a te dve drzave su, kako se vidi iz prve recenice teksta, nezainteresovane. Medjutim, nazalost, ima toliko onih koji salju komentare, mastaju, govore o genijalnosti projekta, ekonomicnosti, isplativosti, cak i koristi za Grcku ( koja glupost ), potpuno ignorisuci postojanje te dve zemlje i njihovo pravo da prihvate ovaj genijalni projekat ili da ga odbiju. Ne, naravno, kada Srbi mastaju, ne sme niko da ih probudi, cak ni sami sebe. Ova ideja o kanalu je i pustena u javnost da se vidi koliko smo jos uvek sludjeni, pa da vide da li treba izbori ili ne. Ova reagovanja jasno gvoore politicarima: Ne brinite nista, sami sebe sludjujemo dovoljno, vi se opustite i nastavite po starom.

Vladimir Pula

pre 11 godina

Super! Ako Kinezi hoće samo naprijed.. Bez obzira sto tu piše da bi tako lakše plasirali svoju robu u srednju Europu, to mi bas ne ide u glavu, sta ne mogu recimo dovest robu brodom u luku kopar ili rijeku i onda autoputem u Mađarsku/cesku/Slovačku/Austriju (zemlje bez mora u EU) ? Zar je brže da roba ide rijekama do BG i onda autom dalje? Ne zvuči mi kao neka ušteda vremenski, ali ajde sigurno Kinezi znaju sta rade...

Realni

pre 11 godina

@kad se od drveta ne vidi suma

Niti jedna teza koju ste napisali nema nikakve veze sa realnoscu. Imate bujnu mastu i jos vise elementarnog nepoznavanja geografije, svjetskih transportnih tokova i biznisa.

A taj kanal nije vrijedan ni analize isplativosti jer je naravno jedna velika glupost izfantazirana u glavama onih koji su karijeru izgradili na primitivluku i psovanju politickih protivnika.

Pa vi gospodo niste u stanju ni jedan cestit autoput da napravite, citave familije se ubijaju od bijede i beznadja, imate najgore telekomunikacije u Evropi, zapustene livade, oronule skole i bolnice, prljave gradove nakicene limenim trafikama - o kakvim kanalima pricaju ovi 'vracevi'?

willi

pre 11 godina

Ocistite Moravu od plasticnih flasa i od plastike uopste, pa eto prihoda u neslucenim razmerama, i plus spasicete Moravu od ekoloske katastrofe koje svakim danom sve vise preti. A kanal ce vec napraviti Mrka verovatno ce biti pusten za koriscenje vec iduceg leta ;)

nemojte me jos buditi...

pre 11 godina

Auuu, sto bi bilo dobro da imamo ovaj kanal. Pogotovo zimi - zamislite, zaledi se kanal, pa mozemo da se klizamo do Soluna. Onda bi lokalno stanovnistvo moglo da zaradjuje na iznajmljivanju klizaljki (jeftino uvezenih iz Kine) i prodavanju caja (gle cuda, opet povoljno uvezenog iz Kine, prva klasa) i naravno naseg specijaliteta kuvanog vina i kuvane rakije. A i da se zamezi koja prsuta i magareci sir usput. Holandjanima bismo onda postali glavna konkurencija u brzom klizanju, jer bi taj sport doziveo neverovatni uspon.

cosmic

pre 11 godina

Nije to srpski san. To je san sumadijskih bolesnika koji su samo navijali dok su cestiti srbi padali za nacionalne interese, bar u zadnje vrijeme.
(srbin, 03. februar 2013 20:57)

O kakvim bolesnicima pricas.Da nije bilo Sumadinaca,koji su 19veku oslobodili Srbiju iz visevekovnog ropstva,a kasnije pobedili Austrougarsku imperiju,pitanje je kojim bi jezikom danas pricali.Tako bih te zamolio da ne upotrebljavas takve uvrede,jer nisi dostojan da komentarises.Sumadija se pise velikim slovom.

Srbija na Egeju, zašto da ne

pre 11 godina

- Projekat "Tri klisure" je bio toliko megalomanski da ga je teško i zamisliti. Kompanija koja je to izgurala i uradila ne bi imala nikakav problem da prokopa ovaj "kanalčić".

- Ovo nije radikalski projekat, SANU je stala iza njega još pre 40 i kusur godina

- Ukoliko neko hoće da ga odradi na koncesiju ne vidim razloga da se ne prihvati, s druge strane zaduživanje zemlje jeste problematično

- Sistemom prevodnica kontroliše se nivo vode i kanal je uvek "pun" i spreman za plovidbu. To je uostalom i jedna od njegovih svrha, akumulira vodu kad je ima previše i sprečava poplave a zatim pegla nedostatke u sušnim mesecima

- Ko je ikad radio uvoz i transport zna da je brodski transport bez konkurencije najjeftiniji. Osim kineske ovaj put je jako iteresantan i za tursku robu, za one silne šlepere što se kotrljaju autoputevima treba naći alternativu

Ovo može da se uradi, svi bi imali velike koristi a ako Kinezi hoće da finansiraju i koriste kanal na koncesiju treba odmah potpisati ugovor.

Trifun

pre 11 godina

Molio bih nadlezne ministre da,,ZAVRSE AUTOPUT HORGOS BEOGRAD, DA ZAVRSE AUTOPUT OD NISA DO MAKEDONIJE I OD NISA DO BUGARSKE. DA ZAVRSE ELEKTRIFIKACIJU I STABILIZACIJU ZELEZNICKIH PRUGA.OBILAZNICU OKO BEOGRADA. DA ZAVRSE I TD. AKO IKAD CITAJU MOLIM IH JOS JEDANPUT. Pozdrav

Станија Аврамовић

pre 11 godina

1. Геополитика:
Једна реч: Турска. Транспорт Дунавом (Констанца) и шире (Украјина, Русија, Грузија, Бугарска) иде кроз Босфор којег Турци тренутно "дуплирају": http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-13207304

Свака криза (Сирија, Курди, исламисти) може да заглави Босфор.

У светској партији покера Србија, Грчка или Македонија нису ни за столом. Ми смо само кибицери. За неупућене: Кина и Турска имају и нерашчишћене рачуне нпр. побуну у Ујгуристану (Син-Ђи-Јанг).

2. Исплативост:
Не ради се само о уштеди "1000км пловидбе", игра је сложенија. Кинези су започели прави рат и нуде паре свуда, важан је сваки км, а још важније ривалима (САД) избити адуте. Потражите "Thai Canal", или ЈАКО фришку причу о пробијању канала у Никарагви (гигант Xinwei Telecom).

3. Кинеска роба:
Људи мисле да Кина извози у ЕУ кишобране и украсе за јелку, а ради се о роби из премештених западних фабрика! У ЕУ би могло да буде још заинтересованих.

4. Количина воде:
За све што кукају шта ће бити са мостовима: ако дође Gezhouba фирма која је правила брану "Три Гротла", тамо је потопљено 140 градова. Кинези, брутални и прагматични. Ако виде интерес, има да лете планине, није то Мркоњић. Уз прави акумулациони систем је довољно пар седмица са поплавама да преводнице буду пуне.

5. Безбедност:
Људи мисле да ће канал да обезбеди Србији мир. Напротив, биће још један разлог за мешање САД и пре свих Турске која много губи. Ситни губитници (Ц.Гора, Румунија и Хрватска) и добитници (Србија и Македонија) су небитни.

bane kovin

pre 11 godina

Hocu skrivenu kameru! Dovedite u studio ovon naseg ludog ministra i njegovog makedonskog i grckog kolegu. Pustite ga da prica o kanalu i snimajte lica ove dvojice. Posle dva minuta, obojica ce prasnuti u smeh. Treba ga poslati u Grcku, siguran sam da Grci imaju bolje doktore za ljude koji su malo skrenuli sa puta...

mile

pre 11 godina

Dokle god je Dunav plovan do Crnog mora , ova ideja je cista glupost.Podledajte na kartu pa ce vam biti sve jasno.Niti bi se brze plovilo a i kapaciteti tog kanala bili bi daleko manji od plovnog puta Dunavom.Uloziti malo para u ciscenje Dunava u Djerdapskom tesnacu od olupina koje tamo leze jos od Drugog sverskog rata , bilo bi daleko bolja investicija.

Macak

pre 11 godina

Pare za projekat bi mogle da se namknu od skriljaca i zlatnih rudnika iz prethodne kampanje, ionako leze neiskoriscene!

A onda ko u Panami- svi bogati niko ne radi samo dobrovoljci koji cepkaju karte mornarima na ulazu u kanal,ostali zive od sigurnog dobitka, poneko farba nesto na prevodnicama i dila rakiju mornarima uz obalu na crnjaka- to ovi ambiciozniji. Ostali se suncaju i okrecu prasice na uredjenim obalama.

Divota!
Faza jedan izgradnje kanala trajace doduse dugo- jedno 80 godina i bavice se iskljucivo sakupljanjem plasticnih flasa po trasi buduceg kanala. Onda idemo dalje!

Bane

pre 11 godina

Koje su ovo baljezgarije, "kraći put da Kina stigne do središnje I zapadne Evrope" Kao da je Kina u Grčkoj. Ovo je minorno kraći put u odnosu na Kinu gde se nalazi. Smeši nam se najveća promašena investicija u svetu!

Spasic

pre 11 godina

Al ce ovde neko da se nakrade para! Alo ljudi - kanal ej kanal kroz tri zemlje, ste vi normalni? Preko ljudi, gradova, naselja, dolina - mi srbi, najstariji, najkorumpiraniji i najsiromasniji narod pravimo kanal kineskim parama! Srbijo na cemu si?

Ziveo Kralj Dragutin!

pre 11 godina

Ma ne brinem ja ko ce da kopa kanal niti ko ce da ga plati. Ja brinem KO CE DA GA ZATRPAVA?
(Deda Pera, 3. februar 2013 13:00)

Nema brige! Isti onaj ko zatrpava DTD.

Poldi

pre 11 godina

"Kinezima je vazno da njihova roba ovim plovnim sistemom mnogo lakse i jeftinije dopre do srednje i zapadne Evrope"

Ama koja nebuloza. Dunav postoji, i njegov kapacitet je mnogo veci od ovog kanala a ipak sluzi uglavnom za transport sirovina. U medjuvremenu su Madjari 2012 ogranicili teretni saobracaj Dunavom.

A sto se kineske robe tice, ta roba dolazi "malo vecim" brodovima sa nosivosti od nekoliko hiljada kontainera do Zapadne Evrope. I sada bi ovaj ministar da im konkurise sa camcima po Moravi i ovom kanalu.

Nasa istorija je prepuna megalomanskih politickih projekata koji su ostali samo politicki i kao takvi na kraju pokopani.

ja

pre 11 godina

Zasto novinari pisu ovakve clanke bez imalo kritickog osvrta i dublje analize, to sta je rekla kineska kompanija se ne racuna, ona radi u svom interesu a novinari treba da razmatraju nase interese. Naravno da ce da rade studiju izvodjivosti, evo i ja cu da je radim. Radicu je par godina, uzeti par miliona i reci da je projekat budalastina. Ovo je klasicna pljacka drzave. Vec treba da se utvrdi sa kim Bacic namerava da deli procenat? To mene interesuje, da li je Toma ili Vucic ili neko treci...Ili niko posto sve ostaje u porodici.

Marcco

pre 11 godina

Sjajna, genijalna ideja! Ali hajde da za početak očistimo onaj kanal Dunav-Tisa-Dunav koji nam je Tito ostavio kako bi bio prohodan i za šlepere a ne samo za punoglavce.

pogled u ogledalo

pre 11 godina

Navijam da se ovaj projekat uradi. Samo zbog komentara koji su negativni.
Inace najvrednija turisticka stvar je Ajfelov toranj. Kada je gradjen nema ko to nije kritikovao. Svi su mrzeli Ajfela sto pravi to ruglo u Parizu. Koje odudara od svega sto je ikada sagradjeno.
A sada kada se pomisli na Francusku ili Pariz Ajfelov toranj de drua asocijacija. Neka tako i bude sa ovim kanalom. Inace Kinezi su odavno kupili luku Solun i Pirej tako da nije uopste cudno sto su zainteresovani da grade ovako nesto. To je odlika velikih civilizaacija koje su spremne da pocnu epohalne stvari. Hitler nas je nazvao pomocnim narodom (Nemci misle a mi im pomazemo da odrade zamisljeno) Mali broj Srba zeli da izadje iz kategorije koju nam je nametnuo (sa pravom) Hitler. Uostalom rad nikome nije doneo lose samo dobro pa se nadam i da ce ovoj zemlji.
I da se pohvalim NISAM GLASAO ZA NAPREDNJAKE. A za ovaj projekat bih glasao pa da ga predlozi i stranka pedofila.

legenda

pre 11 godina

Vecina ljudi, vidim, ne razume razliku između okeanskog i rečnog transporta. Rečni je onaj koji se odvija plitkim baržama, malih kapaciteta. Okeanski je onaj koji možete videti u panamskom i suezkom kanalu; ili u lukama Solun, Koper, ili Bar. To su ogromni brodovi, koji ne plove rekama (naravno ni Dunavom). Oterajmo političare koji nas zamajavaju ovakvim glupostima, tu pre svega mislim na predsednika i njegovog prijatelja!

Marko

pre 11 godina

Po komentarima se vidi da veliki interesi leze iza kanala. Lokalno: na jednoj strani su Turci, Hrvati, Slovenci i Crnogorci koji gube mnogo a na drugoj Srbi, Makedonci i Grci koji dobijaju mnogo! Grcima ovo moze puno da znaci jer dovlace investicije u kljucnom momentu a Makedonci ce da zivnu. Na drugoj strani Hrvatske i Slovenacke luke postaju vise modemske (za jahte) nego transportne...

Дејан

pre 11 godina

Ако ће Кинези да граде од својих пара, онда ми је свеједно. Могу да граде и бродоградилиште на Копаонику или бању у Панчеву.

Ја сам

pre 11 godina

Пре ће Панонско море да нам се врати него што ће се овај канал ископати.

popay

pre 11 godina

Dobra strana ovog projekta je sto cu kada bude realizovan moci da skoknem npr. do Stalaca i tamo upecam brancina ili oradu,samo pozurite dok riba radi.

Canale Grande i Most uzdisaja.

pre 11 godina

Kanal je kanal i njegova propusna moc je ogranicena. Prekookeanski brodovi sa dubokim gazom ne bi mogli ploviti jednim takvim kanalom. Kineske dzunke su za savremeni transport potpuno prevazidjene i cela ta fantazmagorija nema nikakvog ekonomskog smisla. Kinezi sve sto rade, rade traljavo, i ne pretstavljaju serioznog partnera na duge steze. O klimatskim promenama koje takav megalomanski projekat donosi ne treba ni govoriti.

Mordor

pre 11 godina

Žao mi je samo što ne znam kineski i ne mogu da odem na neki kineski sajt da pročitam nešto ovom "projektu", ako uopšte nešto Kinezi i pišu o toj budalaštini, jer ovim našim domaćim lažovčinama ne verujem ni da mi kažu da je danas nedelja!
Taj "protokol" koji je ministar doneo iz Kine je Šarena laža za punoglavce skromne u mozak, koja ne vredi ni pola čaše ladne vode i ne opravdava čak ni njegove dnevnice i putne troškove.
A inače prvi put čujem da je neki protokol "obavezujući". Samo je međudržavni ugovor sa tačno i precizno definisanim klauzulama obavezujući. Ako je ovaj protokol obavezujući", recite mi onda koje su sankcije i/ili penali ako jedna od strana ne poštuje i/ili me ispunjava odredbe protokola?
Tako je, nema nikakvih sankcija ni penala ni za koga, tako da Kinezi mogu u svakom trenutku 'ladno da nam kažu "znate šta braćo Srbi, ali mi sad kod kuće imamo važnije prioritete od kanala na drugom kraju sveta, a i iskreno rečeno - mislimo da je to čista budalaština, ali nismo imali srca da vašem ministru onomad pokažemo da je prevalio onoliki put ni za šta!"

TRex

pre 11 godina

Zapadnoj i Srednjoj Evropi je najkraći put za robni transport preko Trsta, Kopra ili Rjeke... treba malo pogledati i školski atlas. Tamo tovare u velike prekomorske bradave i voze širom Sveta, a totalno je sumanuto da tovare u rečne brodove i barže, pa plove Dunavom do nekog kanala sa mnogo prevodnica na kojem bi plaćali taksu..... i oda stigli u Solun koji je slepocrevo Mediterana, pa tu vršili pretovar ?!.. Zato taj kanal nije nikad izgradjen i zato EU, pogotvu Nemačka, nije zainteresovana.

TRex

pre 11 godina

Ako EU, a pogotovu podunavske zemlje : Nemačka, Austrija, Slovačka i Madjarska, pa ni Grčka, nisu zainteresovane za taj 'kanal iz snova' i nisu one dale neku inicijativu, onda je sasvim jasno da će kinezi džaba raditi neku Studiu, jer nema robe koja bi išla tim kanalom.... Ministar bi trebalo da se mane 'snova' i pokuša da pokrene projekat regulacije Morave za koji već odavno postoje razne domaće Studije i projekti.

kad se od drveta ne vidi suma

pre 11 godina

Taj kanal je vodeni ekvivalent zbiru nekoliko evropskih drumskih koridora. Kompletan transposrt robe za Evropu bi ovim putem bio kraci za par hiljada kilometara, jeftiniji za par hiljada kilometara i brzi za par hiljada kilometara. Osim toga, taj vodeni put bi omogucio u vremenskim rokovima preciznije snabdevanje a time i smanjenje troskova koji nastaju kao posledica skladistenja i manipulacije robe. Treca stvar je sto taj koridor prolazi kroz celu Evropu pa bi dobar deo drumskog transporta otpao jer bi roba prolazila sredinom Evrope a ne bi kao sada dolazila negde u luku koja je na rubu - time bi kanal i dunavski plovni put dobili na znacaju i preuzeli bi poslove i radna mesta koja sada imaju evropske luke. Cetvrta stvar je sto bi kinezi uz odgovarajuce koncesije pristali da ga sami finansiraju bez da mi tu ulazimo u kreditne aranzmane jer im je to od presudnog znacaja za dalji razvoj. Oni svoju robu ne mogu prodavati Rusiji ili Americi u obimu, kvalitetu i cenama kao nekom tako amorfnom trzistu kakvo je trziste EU, tu im prolazi sve, od bofla za jednokratnu upotrebu do hiperkvalitetnih uredjaja ciju poizvodnju je upravo Evropa velikim delom izmestila u Kinu kako bi bila konkurentna upravo Americi i Rusiji. Time bi Srbija doslovno postala veza izmedju istoka i zapada koja se mora odrzavati funkcionalnom kao drzava i prohodnom za robu sto je vec geostrateski interes a ne potencijalna tacka sukoba istoka i zapada.

Panta

pre 11 godina

Znate ono kad zaduženi, propali kockar nekako pozajmi, iskuka neke novce, ode na rulet, iz krajnjeg očaja stavi sve na npr. jednu kolonu... i izgubi. E to bi bila Srbija ako krene u ovaj projekat

Mrtvac

pre 11 godina

Koja je svrha potrositi milijarde dolara na ovaj projekat, kad plovnim putem mozes ici Dunavom preko Crnog mora do Egejskog i stignes do Soluna. Ovim novim putem bi se ustedeo jedan dan i za to treba potrositi ko zna koliko milijardi dolara !? A nismo u stanju ni autoput kroz Grdelicku klisuru da napravimo vec 50 godina. Banana drzava, drzava lopuza i mufljuza!!

marko

pre 11 godina

Mi nismo iskoristili ni pun potencijal kanala po Vojvodini a hoćemo ovo utopijsko čudo. Ako bi se već pravio neki kanal kroz centralnu Srbiju, ja bih osposobio za plovidbu veliku moravu i zapadnu srbiju do čačka, to je mnogo logičnije, ali ne sa sadašnjim ekonomskim stanjem jer mi nemamo šta da prevozimo tim kanalima, za razliku od Nemačke gde je veoma razvijen sistem kanala.

Pametnije je milion puta uraditi brzu prugu od Soluna do Bg-a nego ovaj kanal!

njiskalo

pre 11 godina

Predizborni skup. Kaže kandidat raji, ako ja pobedim na izborima sagradit ću vam most. Ali mi nemamo reke u selu odgovori raja. E onda ću da vam dovedem reku, kaže ovaj.

ameli

pre 11 godina

Kinezi puno zuje malo meda daju. Shvatit cete to. Za sad u srbiji imaju 5 6 poslova koje kakti rade ili su zainteresirani bas da vidimo sta ce napraviti. Jos pred 2g su dosli sa svojih 10mlrd $ sta hoce investirat u jugoistocnoj europi za sad nisu ni dolara dali a projekata za koje se zanimaju ko salate.

Imaju u rh luku rijeka koja je najblizi pravac do srednje eu jer je spojena zeljeznicom na budimpestu, kinezi ko kinezi tak dobro posluju da na kraju rh odlucila sama modernizira zeljeznicu jer s ovima nemres nista, oni hoce da njihovi radnici sve rade, da je njihova tehnika i tehnologija i koncesija i sve da bude njihovo haha
Neznaju oni poslovat. Dobri su za krast patente, i laziranu robu a sve ostalo ce morat pricekat, ako se ne uguse prije od zagadjenja koje si rade proizvodeci nekvalitetnu jeftinu robu.
Jedina dobra strana kine je sto je natjerala ove zapadne lopove da smanje lopovluk jer nitko nece kpit lcd za 1500e ako kinez da isto za 500e pa kolko got da je nekvalitetan nije 3x :)

Marlla

pre 11 godina

Joj, sjajan plaaaann. Bravo za nasu Vladu. Sem tog transporta, imali bi mi puno vise koristi od toga. Recimo, sve one flase i onaj otpad koji plovi nasim vodotokovima, sve bi to otislo braci Grcima, ionako kukaju da nemaju posla, pa neka se oni bave sa tim problemo reciklaze. A gde je samo usteda od gradkih cistoca?? Sav otpad mozemo lepo u kanal, i op, sve ciso. Nema troskova reciklaze, odvozenja otpada, a i javna komunalna sluzba ti tada smanjila troskove pa bi i racuni nama obicnim gradjanima bili puno manji, jel. Pa onda, volimo grcko more otkada nismo u ljubavi sa crnogorcima. Zamislite samo koliko bi atraktivno bilo da sednemo na traktroske gume i sjurimo se do Halkidikija. Pa to bi bila atrakcija. Pa onda bi i Tigar imao posla, pravio bi turisticke gume za traktore. A da ne pricamo onda o mogucnosti vulkanizera uz taj sliv. Eto mogucnosti za mala i srednja porodicna preduzeca. Ma nije ova nasa Vlada bas bez mozga, ja da vam kazem. Samo im fali Pantic sa jos genijalnijim idejama.

k

pre 11 godina

1. Dunav nije iskoriscen zato sto kod Beograda skrece u pogresnom smeru, a onda negde u po Rumunije totalno ode na pogresnu stranu pa produzava put do najblize velike pomorske luke (Solun) za stotine kilometara, a jos pride onda moras da prodjes kroz Bosfor i Dardanele koji su uzasno usko grlo - ovim kanalom se sve to izbegava.
2. Da li Grcka i Makedonija imaju interes za ovaj kanal? :DDD Grcka ce dan otvaranja ovog kanala proglasiti za novi nacionalni praznik - otvaranjem ovog kanala luka Solun postaje najveca evropska luka lagano.
3. Da li ce biti vode, presusivanje Dunava, rusenje mostova, klimatski uticaji i ostale nebuloze - rofl.
4. Pokrascemo, zaduzicemo se, nismo sposobni - kinezi ce da ga grade koncesijom.
Ovi sto negativno komentarisu ili samo koriste trenutak da kratkovido popljuju sadasnju vlast (za koju me apsolutno bas briga), ili su komsije koje ce ovaj kanal bolno da oplete po dzepu, ili su neki drugi koje takodje ostvarenje ovog projekta ne moze da raduje (mnogo ih je ... da ne duzim).

Iznogud

pre 11 godina

Kinezi hoce da plasiraju robu na EU trziste? Cekajte pa zar mi niste ovde lepo objasnili kako je EU 'pukla' i da je buducnost sa Rusima???? Zato mi i necemo u EU...

MMMM

pre 11 godina

Ovaj projekat je bez sumnje istorijski i od ogromnog značaja za Srbiju;Makedoniju i Grčku pre svega,ali i za EU(Nemačka posebno) i KINU zbog razmene roba i velikog tereta, kontejnerskog saobraćaja ITD; jer se skraćuje put od SUECKOG KANALA a do npr.BEOGRADA za više od 1500 km (i velike su uštede u vremenu gorivu itdšto bi kanal realno brzo isplatilo obzirom na količinu roba koje bi plovile ovim kanalom.)A tako i za celu EU i sve zemlje koje iz pravca sueca i afrike trguju sa srednjom i južnom evropom.sigurno da male zemlje kao makedonija i grčka pa i srbija iako su svesne značaja kanala i za svoje zemlje, su obeshrabrene veličinom ovog zahtevnog projekta; a posebno potrebnim finansijama. No značaj je daleko širi i ako se uključe kina a i nemačka i eu,projekat je potpuno realan isplativ i izvodiv,što treba da pokaže i pomenuta studija izvodljivosti (kao i sve prethodne do sada)koju treba što pre i kvalitetnije odraditi.ovo posebno treba objasniti i predoćiti vladama makedonije i grćke i od naše vlade i kineskih eksperata a i nemačkih a posbno kao jedan od izlaza iz krize ii recesije za grčku,makedoniju ........

Kanalizacija Balkana

pre 11 godina

Ovo je pravljenje računa bez krčmara. Čak i ukoliko bi Kina bila spremna da pokloni sav novac potreban za ovu mega-investiciju, preduslov za izradu i realizaciju ovog projekta jeste trilateralni ugovor između Srbije, Makedonije i Grčke. Međutim, realno je postaviti pitanje pod kojim imenom bi Makedonija (zbog poznatog decenijskog spora sa Grčkom) potpisala ovakav ugovor?

Osim prvog preduslova, postoji još jedan, ne manje bitan - a to je voda. Ukiliko bi se za punjenje kanala koristila dunavska voda, neophodno je dobiti saglasnosti država Dunavske regije, i konkretno, predložiti, usaglasiti i potpisati amandmane bilateralnih ugovora o đerdapskim branama i hidroelektranama između Srbije (Jugoslavije) i Rumunije.

sale

pre 11 godina

Citam komentare i ne mogu da a da mi na pamet ne padnu one rasprave iz 19. veka o tome da li treba zeleznicu uvoditi u Srbiju. I tad su se raznorazni zabrnito bunili kako je to sve preskupo i nepotrebno a i lokomotive ce nam plasiti stoku.
Puna Srbija strucnjaka, reklo bi se da su svi vikendom na Moravi i Vardaru, znaju i koliko ima vode i koliko su siroke i koliko okuka imaju itd itd. A bice ipak da je problem samo u tome sto ova vlast pokrece tu inicijativu a ne neka druga, jel' da?

mislilac

pre 11 godina

Kanal je prava stvar.Bolje je ulagati novac u kanal,nego u prugu BG-BAR.Ima li bi svoj plovni put ,ka egeju i zapadnoj evropi.Luka Bar nebi nam trebala nizasta.

Ladislav

pre 11 godina

Ja sam masinac, ne saobracajni inzenjer ...ali....nije li logicno da se prvo poboljsa putna i zeleznicka infrastruktura, pa tada ,tek tada pocne razmisljati o necemu kao sto je OVO . ( da ne napisem sta mislim o rezalizaciji ideje o izgradnji kanala u ovom trenutku )

Nafta

pre 11 godina

Rezerve fosilnih goriva mere se u godinama, desetinama godina da budemo precizniji. Brodovi koriste fosilna goriva gospodo i to značajne količine istog. Za dvadeset godina, koliko bi realno da se ovakva suluda ideja ostvari, fosilna goriva ce biti preskupa.
(Čovek, 3. februar 2013 11:46)

Ne postoje fosilna goriva. To je odavno dokazana činjenica, za koju javnost još uvek ne zna, jer i dalje gotovo svi pričaju o tzv. fosilnom gorivu, a pretnja s "oil peakom" ponavlja se i odgađa već 50 godina. Šezdesetih godina je počelo s prognozom da će nafte nestati do kraja 20. veka, a danas je ima više nego ikada.
Nafta je anorganskog, a ne organskog porekla. Stvara se u dubokim slojevima Zemljine kore i polako putuje prema površini tako da će je biti još hiljadama godina.
Možete potražiti informacije na Internetu, a možete si postaviti i jednostavno pitanje: otkuda toliko fosila da nastanu hiljade milijardi barela nafte?

repus

pre 11 godina

невидимн ни један разлог да србија баца пар да би туђа земља грчка од тога имала вајде ми ништа не извозимо а и да извозимо па боље да се окренемо бечу и европи дунав већ имамо тако да ово нам нетреба као чир

marko

pre 11 godina

ne palite se na gluposti naprednjaka.naši nisu sposobni da naprave autoput punog profila.imamo samo ono što je ostalo od SFRJ.još ako mrka vodi posao biće sve u roku!

podunavac

pre 11 godina

@Čovek
Covece... najnoviji brodovi koriste fosilna goriva kako bi proizveli struju, jer glavni pokretac brodova su elektromotori. Vise nema brodova sa zajednickom osovinom i 120 cilindara. Sad imas manje motora, sa po 6 cilindara (iz skoro serijskih proizvodnji) i svi rade kao strujni generatori. Mnogo manje fosilnih goriva, a em su nezavisni, svaki moze da rotira za sebe i manevarske mogucnosti brodova se enormno povecavaju.
To je prvi korak do solarnih panela. Svi ti brodovi cekaju dan kad ce osloboditi ogroman masinski prostor i to racionalnije koristiti. Ne verujem da ce vreme brodova ikada proci. Da bi poterao duplo tezi brod, potreban je samo duplo jaci motor. Kod ostalih sredstava to nije slucaj. Potreban je vise nego duplo jaci motor. Brodovi su vecni.

Milan

pre 11 godina

Koridor 11 ne postoji a luka Bar je slepo crevo. I sad se neko seti ovog kanala. Crnogorci u panici na svim frontovima.

Gospodo draga nisu ovo potemkinova sela, samo komunisti nisu dozvoljavali da se ovako nešto gradi u Srbiji uz krilaticu "Ne daj bože da se Srbija razvija". Umesto da pričate koješta bolje da pitate druga Mrku koji putni pravci od evropskog značaja postoje u Srbiji a ne grade se dok on trabunja o koridoru 11. Ne mora da je učio u školi o njima, dovoljno je samo da pogleda dokumenta koja mu stoje zaključana u fioci.

Dejan BG

pre 11 godina

@Čovek
Neće se za brodove koristiti fosilna goriva već će oni ići na struju kao "vodeni trolejbusi" jer će iznad kanala biti žica sa strujom!

Bozo

pre 11 godina

Super! Ako Kinezi hoće samo naprijed.. Bez obzira sto tu piše da bi tako lakše plasirali svoju robu u srednju Europu, to mi bas ne ide u glavu, sta ne mogu recimo dovest robu brodom u luku kopar ili rijeku i onda autoputem u Mađarsku/cesku/Slovačku/Austriju (zemlje bez mora u EU) ? Zar je brže da roba ide rijekama do BG i onda autom dalje? Ne zvuči mi kao neka ušteda vremenski, ali ajde sigurno Kinezi znaju sta rade...
(Vladimir Pula, 3. februar 2013 11:44)

Vladimire radi se o tome da oni zele Dunavom,recnim putem da dovezu robu sto dublje,jer je daleko isplativije od drumskog saobracaja.Znaci Rijeka i Kopar otpadaju i ok ajde da razumem.Ali ne mogu da shvatim zasto bi se ovo radilo kad mogu iz Crnog mora tokom Dunava to sve isto?Koliko je u stvari to dalje,par stotina kilometara?Nekako mi se najvise cini da Kina zeli da uposli svoje ljude...ovi nisu normalni,ovo ni mnogo organizovanija drzava ne bi mogla da si priusti

ljubisa

pre 11 godina

Kada pročitam ove komentare odmah mi je jasno da je izgradnja ovog kanala PUN POGODAK,,što bi se reklo SRPSKA POSLA onih koji ideje nemaju a tudje kritikuju!

albanac

pre 11 godina

vrh ili izvor voda je u granici presevo od tuda voda se krece prema vardaru makedonije i moravica prema moravu u srbiju ali vec 30 godina nema ni kapi vode vec 30 km susina

moreplovac

pre 11 godina

Makedonija i Grcka ne pokazuju interes za kanal, ali Kina pokazuje, kaze se u tekstu. Logicno je da se zakljuci da ce se kanal kroz Makedoniju i Grcku kopati na silu - prvo ce Kinezi, zajedno sa nama, da ih okupiraju, a onda cemo im izgraditi kanal.Turci, vratite se, vi nas niste ovoliko sludjivali!

Srbinović

pre 11 godina

Izgradnjom ovog kanala Srbija će samo zacementirati lidersku poziciju u regionu za narednih hiljadu godina. Biće puno neprijatelja ovog kapitalnoga projekta ali to je normalno. Kad si lider onda ti svi zavide. Za ovaj kanal nije greh zadužiti se i 100 milijardi dolara.

Srđan

pre 11 godina

Zadužiće državu za novih par desetina milijardi eura za posao koji te pare neće moći da povrati ni za 500 godina. Investicija za brzu prugu ili autoput, ili luku na već postojećem Dunavu (imamo već prirodom datu reku koju ne umemo da iskoristimo) bi bila mnogo primerenija za 21. vek.

student

pre 11 godina

Alo, ko ce sve to da plati???
Kinezi ce imati ekonomsku dobit jer cemo se zaduziti za nekoliko milijardi eura kod njih, ali sta mi imamo od toga???

Velko

pre 11 godina

Zapadna Evropa i Engleska su ispresecane plovnim kanalima jer su to najeftiniji prevozni putevi. samo bi budala bio protiv gradnje ovog kanala eko je ekonomski isplativ.

dusan

pre 11 godina

Fizibilnost čitavog projekta je pod velikim znakom pitanja...Još veći znak pitanja je model finansiranja: ako je kredit u pitanju onda je ovo preveliko breme za nas. Medjutim, ako su Kinezi spremni na koncesioni model (ako već vid svoj strateški interes u ovom projektu) onda je to druga priča...

vic do vica - srbija

pre 11 godina

i u panami su iskopali kanal,
pa su došli amerikanci

srbija iskopa kanal, dođu ameri, okupiraju srbiju...i....????

UKINU ĆIRILICU!!!

Baba-Ibar

pre 11 godina

"Protokol o razumevanju za izradu studije opravdanosti izgradnje "

Srpska recenica iz oblasti ekonomije,naš najveći uspeh izraditi studiju izvodljivosti

Djoka

pre 11 godina

Secam se kako je Causesku gradio kanal Dunav-Konstanca, i kako mu se taj preskup projekt debelo obio o njegovu tvrdu glavu. Naravno da Kinezi na svaku investiciju koju garantuje drzava gledaju na svetionik, ali nisam bas siguran da su bacevic, velja, mrka, dinkic i sva ona plejada fantasticnih strucnjaka iz srpske vlade zbilja kadri da procene isplativost takvog projekta, koji bi pretpostavljam kostao samo malo jeftinije od vodjenja rata.

realan

pre 11 godina

Nema razloga za negativizam I ismevanjem ovog projekta.

Ja se nadam da se ovo ludilo nastavi, I moje najvece gluposti u zivotu (a bilo ih je u ....), izgledaju super pametne

Sinbad

pre 11 godina

Nemate elementarno znanje. Drumski transport je 4 puta skuplji, a transport zeljeznicom 2 puta skuplji od transporta vodom. Tu je cela matematika.
@ Vlado,
da li znate koliko kosta da sleper sa kineskom robom ode od Rijeke do Roterdama. Ovako moze brodom iz Sueckog kanala direktno kroz luku Solun, pa kroz ovaj kanal, pa Dunavom do kanala Dunav - Maina, pa Rainom sve do Roterdama. Ustedjeno nekih 8000km, plus pretovari. Ovaj kanal bi najvise koristili Kina i EU, a posebno Nemci.

Bob

pre 11 godina

Evo ovako Luka Koper ima na jednom molu problema sa dubinom mora gospodo mora !! dakle ne mogu da se vezu najveci brodovi a vi bi kanal alo kanal ! u duzini 800km pa sueski ima manje od 50km dakle sam kanal bez jezera jel iko izracunao koliko vode stane u ovakav kanal dakle za grdosije treba da je dubina 20metara i sirina 80m i to dva puta naime za promet gore i dole da sve ostalo zaboravimo ?? lool
ili bi ono dosli do soluna onda pretovor na "camce" (time is money) i napred do dunava a onda jos jedan pretovor iz camaca na kamion/vlak?
Ovakvi kanali manje sirine oko 20m i dubine oko 5m su bili in ali u 18 stoljecu !! ima ih francuska i nemacka ali oni sada sluze za turisticke voznje jer je zeleznica pojela konkurentnos tih kanala.
Zeleznica je brza i flexibilnija od broda

BANE

pre 11 godina

Bas me zanima kako ce veliki brodovi sa kontejnerima da plove kanalom,kad je Varadar na pojedinim mestima dubok pola metra, a Juzna Morava u Grdelickoj klisuri 20cm. A koliko tek mostova treba porusiti da bi brod prosao ispod njih. Kakva SNS(radakalska)utopija.
(trula kobila, 3. februar 2013 11:32)
ti se salis ili ozbiljno pitas ?????? pa ceo tok morave i vardara se prokopava i u dubinu i u sirinu, postoji i razlika u visini terena na nekim mestima pa se prave i 2 manje brane kao kod panamskog kanala dizanje barze na visi nivo toka i tim branama se kontrolise nivo vode u celom kanalu tak oda nema govora o nekim izlivanjima............... cak je u projekat uvedena cela mehanizacija za navodnjavanje koja ce se napajati iz tih kanala. ali ovo gore sto je napisano je ja barem mislim cista sprdnja

SRB_centar_zablude

pre 11 godina

TA vest je uzdrmala celu centralnu evropu, kad mi sa kinezima bi napravili taj kanal bas bi centralna evropa zazivela !!! Odmah bi se ugasile sve luke poput Hamburga, Rotterdama,Bremerhaven, Wilhelmshaven (Pustan u promet nasavremeniji cargo terminal u promet za centralnu evropu)...itd.
Ja neznam koliko miliona BRT-Tona se dnevno tu promecu......ali nema veza mi cemo kao SRBI i kao uvek SVETU da pokazemo kako stvari stoje i kako to ide na pravi nacin. Ziveli....(u senci zablude, nazalost postoje uvek dvoje za takvo nesta, neko ko to prica a neko ko u to veruje)

Uzvodno se uvek lakse krstari.

Srboljub

pre 11 godina

Ljudi, ako ovi smetenjaci uskoro ne nestanu sa političke scene uvaliće nas u neviđene nevolje. Čuj, kanal do mora. Kakva budalaština.
Da li su to te milijarde koje najavi "master" u kampanji i pobedi.

NeskeNis

pre 11 godina

Nista ne verujem nasim politicarima, ali ako vec Kinezi kazu da ozbiljno razmisljaju o ovome, znaci da s nesto krupno iza brda valja. Neka ga izgrade, bilo bi super stici od Nisa do Soluna brodom. Ali samo pod uslovom da se Srbija ne zaduzuje za ovaj projekat. Neka Kinezi dovedu svoju radnu snagu, neka uzmu koncesiju za kanal i neka ga naprave. Da smo njima dali da grade Koridor 10 umesto sto se imalo poverenja u neke domace i zapadne izvodjace, auto-put kroz Srbiju bi odavno bio gotov.

Bojan

pre 11 godina

Svasta covek moze da pricita u komentarima! Kina je zemlja koja ima kapacitet za najvece projekte na svetu, ukoliko svi ucesnici, ukljucujuci Kinu, prepoznaju svoj interes kanal ce se izgraditi, to nije pitanje mostova, trenutne dubine reka ... Ukoliko interes izostane nece ga biti. Ja licno ne vidim sustinu, ali ja na kraju ne znam nista iz ove oblasti i vrlo je verovatno da ja nisam u stanju da prepoznam sustinu, pa bih voleo da nisam u pravu jer bi ovaj projekat doneo mnogo toga dobrog ovoj zemlji!

inzenjer

pre 11 godina

Treba dobro analizirati celu stvar. Nije tacno da nema smisla kada je rec o saobracaju. Pored Rajne, Majne i Dunava ovo bi bila jos jedna arterija transportnog sistema Evrope. Poznato je da je vodni transport najekonomicniji vid tansporta. Zatim strateski znacaj koji bi Srbija dobila i Kinu kao saveznika zbog zastite svojih interesa pre svega... Kazem valja dobro razmisliti. Ne treba biti negativan u startu. Drugo resenje je da zakupi Srbija deo luke Konstanca na odredjeni vremenski perod, to je sigurno jeftinije, znacajno za saobracaj i ekonomiju ali prednost izgradnje kanala je ipak to sto je on trajno resenje za Srbiju.

Pametnjaković

pre 11 godina

Rešenje je jednostavno. Da kao narod sklonimo elitu nesposobnih promašaja, jedom zauvek. U suprotnom, dovešće nas sve do bankrota, a njima to nije problem, oni su prebacili pare u Rusiju i na ostrva, njih nije briga za nas.

obi van

pre 11 godina

Francuska je jos u 18 tom vijeku izgradila 120 km kanala koji se i danas koristi tako da ne vidim po cemu bi to bilo neostvarivo. Prevoz robe kanalom bi bio znatno jeftiniji i time je vrlo atraktivan za Kinu. Trece - sta su se svi uznemirili sto privatne kompanije hoce da investiraju u Srbiji?. Ako su se presli u racunici to je njihov problem.

Rajan

pre 11 godina

@Podunavac

to o čemu ti pričaš zove se AZIPOD i ne znam kakve on ima veze u ovoj priči. Kako god bilo da razjasnim malo kad si već počeo: Azipod koriste najnoviji prekookeanski brodovi koji imaju problem sa manevrisanjem prilikom ulaska mu luke zbog svojih gabarita kao i najnoviji ruski ledolomac zbog... da ti ne objašnjavam, neće stati
Što se potrošnje tiče treba da znaš da ovo UOPŠTE NIJE ISPLATIVO jer prilikom svake konverzije energije (u ovom slučaju iz mehaničke u električnu) dolazi do gubitaka time i do veće potrošnje

nije nego

pre 11 godina

Nikakav kanal, krajnje nerealno i neozbiljno--kaze u clanku da Makedonija i Grcka ne pokuzuju interes; ma ko njih pita, kad Kinezi krenu da kopaju, verovatno ce se zainteresovati... Pa da li je moguce da ovi ljudi ovako diletantski vode drzavu i ko da ih shvati ozbiljno. Ako hocete vezu sa Solunom, moze, modernizujte i obnovite prugu do Soluna koju smo do nedavno koristili i dodajte i autoput tome a manite se ovih mastanja o kanalima i brodovima.

JA

pre 11 godina

Taj plovni put posle priče o brzim prugama i raznim koridorima izgleda i više nego neozbiljno. Ipak, ako se pitaju kinezi, a ne naši onda je to sasvim izvodljivo. Interes koji bi Kina imala može se porediti sa onim koji USA ima na Sueckom i Panamskim kanalom. Jeste istina da postoji plovni put preko Crnog mora, ali ti brodovi moraju da predju nekoliko hiljada km duži put, da plate razne dažbine Turskoj, Bugarskoj, Rumuniji zbog plovidbe po njihovim vodama itd...Istovar robe u Kopru, Rijeci i sl. je takođe skup, jer posle mora da ide kamionima ili železnicom. Ukoliko bi kinezi dobili taj kanal, oni zaobilaze Crno more i izlaskom na Dunav kod Smedereva direktno robu mogu da istovare u Budimpešti, Bratislavi, Beču, pa čak bi im i istovar robe u recimo Bukureštu bio bliži nego da idu okolo preko Bosfora. Takođe, oni mogu recimo direktno kroz srednju evropu da zaobiđu kompletno sredozemlje i dokopaju se na taj način i Roterdama kao najveće luke na svetu. Pare za izgradnju kanala kinezima nisu nikakav problem, ekonomski interes je na prvom mestu...

Бинср

pre 11 godina

колико злонамерНИХ и заједљиих коментара, па ово је страшно, цела северна Европа је испресецана каналима, а када то треба да се деси и у Србији, то је немогуће и назадно. Канал би био најјефтинији и најкраћи вид превоза робе. Пловидба је неколико пута јефтинија од шлепера или желеѕнице, ѕамислите како би живнула Србија, која би све своје пољопривредне производе могла да извози преко тог канала, замислите бродове пуне хране који иду пут Емирата, Африке...

zika

pre 11 godina

Citam i ne mogu da verujem,kanal kopaju da bi se roba dopremila lakse i jeftinije zapadnoj i srednjoj evropi,da li su ikada pogledali atlas,ljudi kopaju kanale da na bi oplovljavali oko kontinenta,a ovi kopaju da bi oplovljavali oko evrope i to tvedeci da je jeftinije,a gde su pretovari u lukama,pa nije svaki grad gde se doprema roba na moru.

Boban

pre 11 godina

Znaci Seik kupi obradive povrsine,pa kad rodi kupus a oni to sve u camac pa pravac Dubai....preko Nisa, Vranja i Soluna.Ima i tu istine ima al kod brace Grima.Posto ionako nemamo puteve ni vozove a i benzin je za mene preskup, mozda i treba igraditi taj kanal pa lepo camac , vesla pa u Moravu......

Pera

pre 11 godina

Hmmmm... Kanal?! Bolje da nam naprave brzu prugu do soluna! Mislim da bi brze zavrsili i da bi bilo korisnije i za obicne ljude a i za transport robe

Marko NY

pre 11 godina

Voda, a ne nafta je resurs za buducnost. Mene ne interesuje puno ta plovidba i tankeri i ostale gluposti. Ali ako bi se kanalima uredile sve tri Morave (ogorman deo Srbije) i da se voda od kisa i snega akumulira, da bude manje poplava i postojala mogucnost za navodnjavanje, onda sam za kanal. Poljoprivreda bi mogla minimalno da se udvostruci u susnim godinama, kada su cene hrane visoke. Samo jedini uslov bi bio da se radi bez ucesca nasih politicara (ni za koga ne glasam). Ako Kinezi imaju interes da naprave kanal, neka im koncesija na hiljadu godina za plovidbu, samo da naprave dovoljno velike akumulacije za vodu, koju bi bila za javnu upotrebu, bez nadoknade Kinezima.

sremac

pre 11 godina

Bas me zanima kako ce veliki brodovi sa kontejnerima da plove kanalom,kad je Vardar na pojedinim mestima dubok pola metra, a Juzna Morava u Grdelickoj klisuri 20cm. A koliko tek mostova treba porusiti da bi brod prosao ispod njih. Kakva SNS(radakalska)utopija.

Pa zar ti stvarno mislis da oni to ne znaju i da ce da puste brodove da plove dok se ne zasuku u Moravu ili zaglave ispod Dusanovog iliti kamenog mosta u Skoplju? Nije to Nikoliceva niti radikalska ideja, vec je stoletna. Slusao sam pre desetak godina o toj ideji na evropskoj konferenciji "Dunav reka saradnje" gde se jedan od ucesnika zalagao ta ta ideja ozivi ponovo. Covek nije imo blage veze ni sa radikalima ni sa kim. G-din Ranko Milovanovic iz Beograda, nazalost vec nekoliko godina vise nije sa nama. On je takodje mnogo pre ovih upoznao sve evropske lidere i Kinu sa ovom idejom.

NSHC

pre 11 godina

Prvo pročitajte šta imamo i kakvom je stanju pre nego počnete da trošite naše pare i pare naših unuka na svakojake gluposti.
http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B8_%D0%B1%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B8_%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB

srbin

pre 11 godina

Nije to srpski san. To je san sumadijskih bolesnika koji su samo navijali dok su cestiti srbi padali za nacionalne interese, bar u zadnje vrijeme. Nadam se da ce ga danasnji zagovornici licno kopati ,kad zakuca zakon na njihove adrese. I neznam samo, zasto sin caci kupi novi auto, trebao mu je odmah kupiti jahtu.

Brodski agent

pre 11 godina

@(MMMM,

O cemu ti pises.Znas li kolika bi projektovana propusna moc tokg kanala. Hiljadu i pet stotina tona. Da li ti uopste imas blage veze i predstavu koliko je to malo.Sta bi Kinezi dobili sa tim.Za ovaj deo evrope imaju Rijeku koja prima brodove kontejnere do 60.000 tona.Imaju dalje Trst sa 80.000 tona.Imaju i Koper sa 60.000 tona.Imaju Bar sa 70.000 tona. I na kraju Solun sa 90.000 tona. Kakav bi interes kineza bio.I da zaboraviosam.Imas Constanzu sa 60hiljada tona.Pa zasto Kinezi ne koriste odatle barze za ovaj deo Evrope

ky3ma

pre 11 godina

Ako se Kinezi dohvate posla nemam brigu da ce to biti los projekat. Napraviti da oni naplacuju deo, mi jedan mali deo uz uslov da se sva steta na ekologiji nadoknadi u istom procentu. Kako komentarisati postojanje potpunog novog plovnog puta kroz evropu nego kao fasinantno. Time se menja pogled na ovaj deo evrope. Kineska investicija sigurno nece biti nezasticena a svi koridori koji idu preko Bugarske i Rumunije gube na znacaju. Ovim projektom bi Srbija postala najznacajnije sveetskko ulaganje tj ulaganje sa najvecim znacajem (ne racunam svajcarsko razbacivanje mijardama da prokopaju celu zemlju tunelima). Svakako postoji strah da ce se pokrasti ali ako inezi budu na celu firme nema nista od kradje. Postoji sansa od jedno 3% da dodje do ovako necega pa je to jedino lose.

Velj@

pre 11 godina

Jos jedan promasen projekat, koji pokusava da spasi zeljezaru u Smederevu. Ne radi se o plasmanu kineske robe na evropsko trziste, nego je u pitanju dostavljanje rude u SD, i plasiranje gvozdja na kinesko trziste. E od toga Srbija nece da procveta, pa sve i more da dovedu do Smedereva. Iako je Zeljezara Smederevo jedan od najvecih industrijskih giganata kod nas, nikad nije samostalno mogla da opstane, i nece. Ali i to ce neko jednom javno da kaze.

Miroslav

pre 11 godina

@Mordor,

1.Chinese firm a candidate for Serbian waterway
Updated: 2013-01-28 07:52
By Zhao Shengnan (China Daily),
2.Kineske kompanije najzainteresovanije za kanal Dunav-Egej,
Pripremili: Džao Peng, Branko Žujović
izvor http://serbian.cri.cn/341/2012/12/12/190s128499.htm

mujcinovic salih

pre 11 godina

Ideja je....Treba mnogo dobre volje pa reci da je cudna.Secam se da su rusi nesto slicno radili u nekoj pustinji.Hteli su istu da navodnjavaju u da tu proizvode pamuk.Nije uspelo.A rusi ipak imaju ozbiljnu operativu i ljude koji su radili projekat.Bez obzira na sve oni su ozbiljna drzava za razliku od Srbije.

Suzana

pre 11 godina

Vi svarno nemate pamet u glavu. Ovo je nasa sansa, ce da vidite kad roba ima kroz Srbiju da plovi. Jos brze i jeftinije do mora. Nema vise dunav pa crno more do severne Afrike. To su pare za nas. Severna Afrika ima da bude nasa buducnost.

milan

pre 11 godina

Steta bi bila mnogostruka, dalji transport nasim putevima i teskim kamionima koji vukli kontejnere put srednje evrope, zagadjenje prirodne okoline gde bi dolina Morave prerasla u kanal sa mrtvim obalama mozda betoniranim zbog erozije talasa.
Pitam se samo gde su nasi zeleni to bi za njih bila snasa da probude svest naroda.

Moler

pre 11 godina

Kinezi imaju trilijarde dolara koji bi vec sutra mogle da vrijede manje nego papir na kome su odstampane! Zato im je bolje da te pare sto prije pretvore u realnu imovinu!

Leo

pre 11 godina

zasto bas ovaj kanal? zar nije bilo nekih glupljih predloga? recimo brodogradiliste na Kopaoniku. uostalom pocnite odmah jer uz malo srece kanal ce biti gotov taman za sezonu 2376 godine.
(bucko koji ne razmislja, 3. februar 2013 17:54)

Na primer, zbog toga sto Kopaonik nema izlaz na okean, more, jezero ili reku od znacaja. Na primer i zbog toga sto neko u ovom projektu vidi interes, moze da finansira izvodjenje radova i potencijalno mnogostruko da zaradi kasnije. Na primer, i zbog toga, sto ce i te 2376. neko ziveti na ovim prostorima i nekome ce koristiti. Ne gradi se sve samo zato da bi Vama, meni i trenutnim prolaznim ljudima koristilo vec i generacijama koje dolaze. Ukoliko postoji interesovanje potencijalnih investitora za investiranje u potencijalne projekte, onda se to pozdravi, toplo zahvali i prihvati, a ne ismeva niti odbija, narocito i zbog toga sto Srbija, ocigledno, nije u stanju ni da investira izgradnju stanova, kao osnovne potrebe stanovnistva, u dovoljnom obimu, a pogotovo nekih zahtevnijih poduhvata. Ne razumem taj deo mentaliteta koji je vekovima prisutan, koji kritikuje, ruga se i odbacuje ideje, ne nudi nikakve u zamenu, a zeli ekonomski rast, razvoj i progres. Zbog slicnih vama, davnih godina otpala je i ideja da Beograd postane jedan od glavnih aerodroma kontinentalnog dela Evrope. Sada su to, znamo, Paris Charles de Gaulle i Frankfurt respektivno dok je London Heathrow najprometniji medjunarodni aerodrom na svetu.

dusanmal

pre 11 godina

Dva vazna detalja koji se ne pominju:
1) Naravno da Makedonija i Grcka nemaju interesa da ulazu u takav projekat. Medjutim ekonomske beneficije bi bile takve da bi projekat sigurno dobio dozvole ako je potpuno privatan.
2) Trebala bi i vlada Srbije da uzme isti takav pogled: nikakvo Srpsko ulaganje ili zaduzivanje za taj kanal. Ako hoce Kinezi da ga grade (i da bude njihov!) - odlicno. Dajte sve dozvole i organizaciju. Ne pare i ulaganje.
Ekonomski prosperitet za sve tri zemlje je u ekonomskoj aktivnosti oko kanala. Ako Kinezi vide profit u posedovanju kanala (kao "stare" sile u posedovanju Sueca ili Panamskog kanala) i druge koristi - dobro za njih, ne treba ih ometati.
Samo nista nasim parama. To trebamo da se naucimo. Ovo vise nije Komunizam gde drzava mora da poseduje i upravlja svime. Ako Kinezi oce, sve najbolje da uradimo da ulazu i trose. To je Kapitalizam.

realista

pre 11 godina

Ako ovaj kanal bude gradzen, zaomije zato sto spomenik aleksanda velikog treba da se srusi a de ne pricamo za mnogobrojne spomenika naokolo.

Deki

pre 11 godina

Ideja je vredna ramatranja iz raloga sto bi to bio najkraci put za za trgovinu izmedju Engleske,Nemacke,Austrije,Hrvatske,Madjarske, Slovacke, Srbije sa jedne strane i Saudijske Arabije, cele severne Afrike, cele istocne Afrike, Irana,Iraka, Izraela, Pakistana, Indije, Malezije, Kine, Novog Zelanda i Australije plus mnoge manje zemlje. Upitanju se zemlje sa ukupno 2/3 svetskog stanovnistva. Plus ako se uzme u obzir privredni rast Kine i Indije moglo bi biti reci u putu kojim se obavlja vise od polovine ukupne svetske trgovine robom.
Ako je cena investicije 12 milijardi dolara to znaci da bi kanal na 30godisnjem nivou trebalo da zaradjuje milion dolara dnevno da bi se isplatio. A mozda Kinezi imaju ideju i da to naprave jeftinije.

Racic-Rakovac

pre 11 godina

Ne radi se tu o nikakvoj ekonomskoj opravdanosti inace tako skupom projektu nego o ideji postavljanja linije razgranicenja zapad-istok,(polovina Srbije ide na istoku).Kinezi su gradili cuveni zid,mogu i taj kanal ovde,ja nemam pojma zasto i ko ce sve to da plati.

miki

pre 11 godina

Kada god postoji neki plan da neko ulozi neki novac u srbiju 80% ljudi su protiv toga. Takav smo proklet narod bili i ostali. Samo bi da lezimo i filozofiramo.posle prvog svetskog rata u jugoslaviji vodila rasprava u skupstini da li uvoditi zeleznicu ili ne,verovatno bi je vodiki do dan danas da kralj petar nije presekao i odlucio da se gradi.ali nama je uvek bitno odakle tom nekom pare za to a ne kako mi zivimo.

TRex

pre 11 godina

Da zagovornici ovog 'kanala iz snova' znaju koliko ima kilometara Dunavom od Regenzburga,Beča, Bratislave ili Budimpešte do nap. Smedereva, možda bi im bilo jasno da roba iz EU nikad ne bi išla takvim kanalom je je mnogo duži put, a neizvesniji, pa time i skuplji...Vidite nap. "Maps of the Danube" ( http://www.danubecommission.org/index.php/en_US/map ),pa će biti jasno zašto EU nije zainteresovana da kopa kanal po brdovitom Balkanu.

Zoki

pre 11 godina

@Brodski agent
Kanalom od Dunava do Soluna bi izbegli Bosfor i skratili vezu između Sueckog kanala i Severnog mora. Barže koje plove od Roterdama do Konstance bi mogle da idu i do Soluna. I sa pretovarom kontejnera na barže, i dalje je taj transport jeftiniji od drumskog i železničkog.
Pored saobraćaja, otvaraju se i druge mogućnosti. Jedna su slobodne zone koje bi mogli dobiti uz kanal, a gde bi mogli da pakuju ili finalizuju neke proizvode za evropsko tržište. Druga su investicije u poljoprivredu, jer bi kanali mogli da se koriste i za navodnjavanje.
Koliko košta ako nakon istovara brod mora da čeka, ili treba da plovi u drugu luku da bi preuzeo teret. Kineski brodovi bi na povratku iz Soluna mogli da ponesu poljoprivredne proizvode.

Spingiti

pre 11 godina

Pre jedno nedelju dana, otprilike, kada je bila vest sa ovom temom neko je lepo komentarisao da Srbi prvo treba da naprave puteve, konkretno Subotica-Niš-Vranje, pa tek onda da sanjaju o drugim "velikim projektima". Za nas su san dobri putevi i slično. Ako je moglo da čeka sto godina može može i još 100.

kuku lele

pre 11 godina

brate, gradite pet godina petnaest km autoputa na ravnom zemljistu, dok ne moze da se organizuje ciscenje drenaznih kanala dubokih metar/dva u Vojvodini i sad prodajete pricu o kanalu preko pola kontinenta? ma daaaaj

TRex

pre 11 godina

@ Deki i ostali koji ne znaju geografiju, a ne čitaju druge postove, već samo svoje - evo još jednom : "Da zagovornici ovog 'kanala iz snova' znaju koliko ima kilometara Dunavom od Regenzburga,Beča, Bratislave ili Budimpešte do nap. Smedereva, možda bi im bilo jasno da roba iz EU nikad ne bi išla takvim kanalom je je mnogo duži put, a neizvesniji, pa time i skuplji...Vidite nap. "Maps of the Danube" ( [link] ),pa će biti jasno zašto EU nije zainteresovana da kopa kanal po brdovitom Balkanu." ... Inače, od Nemačke do Smedereva ima preko 1.000km plovidbe Dunavom.

šilja

pre 11 godina

@Станија Аврамовић, 3. februar 2013 23:42 Sve mi to znamo, no da nam taj kanal ne odvuce Dunav, hocemo li imati posle za Djerdap?
Kad dunav suv,peske ga mozes preci.4 meseca je suv,a3 meseca zaledjen.
Nije to sad samo ajmo,nego treba preracunati i plovnost.bujice...
Treba videti i sa mekedoncima,a posebno sa grcima.
Grci ostaju masovono beskucnici i nije im u opste do kanala

Miki

pre 11 godina

Ajte vi napravite dobru prugu i puteve pa ce biti jeftinije i brze i cistije. Priroda je odredila kuda ce voda da tece i ni jedan covek ne moze proceniti sta ce poremecaj vodotokova izazvati i kolike ce posledice biti.

gog

pre 11 godina

Ma kakvi nasi i nase pare nemamo mi ni dinara, izgleda da su kinezi stvarno nasli dobru racunicu da se to izgradi (ko da je njima bitno nasih bijednih 10-12 milijardi to su finte da pristanemo) Ako se ovo izgradi oni bi mogli da imaju jos jeftinije cijene u evropi i time bi udvostrucili prodaju svojih proizvoda. Ja da se pitam rekao bi im *Mi imamo 5 milijardi(nesmijemo vise da narod zaduzujemo) i sa tim cemo da ucestvujemo a vama ako odgovar ok a ako neodgovara necemo nista ni praviti* Treba probati, oni ako stvarno imaju interes nece gledati u 5-10 milijardi to je za njih sica. 5 milijardi se isplati dati...

ako za kanal nema vode, no problem - ima rakije

pre 11 godina

a jos pride onda moras da prodjes kroz Bosfor i Dardanele koji su uzasno usko grlo (k, 3. februar 2013 21:15)

Za razliku od Vardara i Juzne Morave?

Da li je neko u Srbiji cuo za logiku ?

pre 11 godina

Verujem da bi ta kineska firma, kao i svaka druga rado da to gradi, ali ko ima interesa to da FINANSIRA ? To je potpuno suludo, zasto bi Kinezi ulagali na stotine milijardi evra kad mogu postojecim vodenim putevima bez ikakvih dodatnih ulaganja bez problema da stignu DIREKTNO do trzista zapadne Evrope ? Njihova najveca trzista su Nemacka, Francuska i Velika Britanija i sve one vec imaju ogromne i vrlo efikasne luke.
Ista prica kao i sa fabrikom cipova, pale naivan narod da bi imali izgovor za putovanja koja su u realnosti turisticka i to na nas racun.

q

pre 11 godina

Jedini interes ovog lupetanja o kanalu, je u drpanju para, na tzv projekte, tendere, putovanja, strucne komisje, istrazivanja, studije, elaborate. Mozda neke otkupe zemljista i sl. KO i sta bi se silno kretalo tim kanalom. Kakva to proizvodnja, sirovine, sto vec ne dolazi u Evropu drugim prekomorskim putevima. Sta povezuje taj kanal ? Kome to treba ?

peti

pre 11 godina

Prvo 100godisnjinji san da ostvare a posle ce da naprave tunel da se podmornicom stize najkraci putem direktno do Australije...to je 90 godisnji srpski san

nislija

pre 11 godina

na ovu bedu i nemastinu jos nam samo ovaj kanal fali!!!!Manite se megalomanskih projekata,ja razumem da ce ministri a i vlada od kineskih predizeca dobiti kes(mito) ali je to besmislen projekat!!!!

TRex

pre 11 godina

@ Zoki... Nije ovde bitno koja je najveća evropska luka, već da kineska roba već ide u EU ! A, blize i brze dolazi iz Sueca do Trsta, nego da ide u Solun, pa 650Km kanalom i još preko 1000Km Dunavom do Nemačke... O tome se radi, neisplativ je to transport, nema robe koja bi išla tim kanalom, pa taman ga kinezi iskopali besplatno.

Pedja

pre 11 godina

Mogu misliti na sta ce liciti ta studija izvodljivosti koju rade KINEZI, u PEKINGU, za projekat za koji su ONI zainteresovani!!! Van pameti!!! Takve studije radi nezavisna konsultantska kuca sa dobrom reputacijom!

Kentaur, molim te ne lupaj! Ugasi se!!!

sumnjivo lice

pre 11 godina

@Stanija Avramovic
Svaka cast, zavidno znanje geopolitike. Mini rat Kineza sa Turcima i SAD. Turke ne mogu ocima da vide, znam iz prve ruke. Nasi geografi smatraju da je taj kanal glupost zbog mnogo stvari. A geopoliticki, lako mozemo da postanemo Panama.

TRex

pre 11 godina

@ Zoki... A, kakve veze ima kanal iz 'snova', Dunav-Solun, sa Konstancom na Crnom moru, Bosforom i Suetskim kanalom ?!... Jel imaš ti neki atlas ili ti se to javilo u glavi?!...Roba iz Nemačke i Austrije ide u Trst ili Veneciju na prekookejanske velike brodove i onda u ceo Svet !...Kakav bre Dunav i neki kanali po brdovitom Balkanu do Soluna,slepog creva Mediterana...Pa, da to ima smisla, Nemci bi to odavno izgradili i koristili, ali to je samo jedna sumanuta ideja.

Coco Bill

pre 11 godina

I da se u Ivanjici napravi brodogradiliste za prekookeanske brodove.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (nele, 4. februar 2013 09:56)

Eee, da, a onda jagode ukrcaju u te prekookeanske brodove

Zoki

pre 11 godina

@TRex
Bremen ima bukvalno sto puta puta veći promet od Trsta, a Hamburg otprilike dva puta veći promet od Bremena. Roterdam je kao Bremen i Hamburg zajedno. Konstanca ima veći promet od Trsta, Solun od Rijeke.
Ja sam govorio o robi koja dolazi iz Kine, koja kroz Suecki kanal i mediteranske luke brže može stići do potrošača u Evropi. Govorio sam i o mogućnosti da se kineska roba finalizuje ili pakuje u slobodnim zonama uz Dunav ili kanal, jer je to ponekad racionalnije nego transportovati ogromne količine praznog prostora u ambalaži.

kentaur

pre 11 godina

Ja nemam nista protiv ovoga ako neko izradi studiju izvoljivosti, isplativosti i socijalnog uticaja na region kroz koji ovaj kanal prolazi. Da li uopste mozete da zamislite kakve probleme donosi jednoj zemlji izgradnja ovakvog kanala? Cela privreda ce se preorijentisati samo na usluzne delatnosti koje opsluzuju brodove, pola zena ce pruzati usluge napacenim mornarima, porast uvezenih bolesti i zivotinjskih vrsta, ekoloska katastrofa, nedostatak pijace vode...itd..Ok, sad malo ozbiljnije. Ako se ta investicija ne isplati, tj niko ne odluci da koristi usluge tog kanala, sta se onda desava? Ko ce tu rupu da zakopa? Evo, u Angoli su Kinezi napravili ceo grad jer su ocekivali radnike na naftnim rafinerijama- nikada se niko nije doselio (http://www.businessinsider.com/chinese-built-ghost-town-kilamba-angola-2012-7?op=1). Lako je nasim politicarima, njihova deca ionako ne zive u Srbiji.

deda Milun

pre 11 godina

A šta kažu Grci i Makedonci za ovaj projekat!? Nisam nigde pročitao njihovo mišljenje. Mislim da bi i njih trebali da konsultujemo, pre nego što bilo šta ozbiljnije uradimo!

Ivan BA

pre 11 godina

Ovo vec postaje ozbiljno. Zaustavite to ko boga vas molim.
Proci ce kao brze pruge a nakrasce se pojedinci, preplatice se raznorazne studije izvodljivosti.

trula kobila

pre 11 godina

Bas me zanima kako ce veliki brodovi sa kontejnerima da plove kanalom,kad je Varadar na pojedinim mestima dubok pola metra, a Juzna Morava u Grdelickoj klisuri 20cm. A koliko tek mostova treba porusiti da bi brod prosao ispod njih. Kakva SNS(radakalska)utopija.

dovla

pre 11 godina

Plovni put tokom Dunava od Rumunije (Konstance na Crnom moru) ka centralnoj Evropi vec postoji. Ovaj kanal nikome ne treba osim srpskim politicarima za predizbornu kampanju. Ko nas zaduzi 10 milijardi za ovu glupost treba da odgovara za veleizdaju, a za to krivicno delo treba vratiti smrtnu kaznu.

Vladimir Pula

pre 11 godina

Super! Ako Kinezi hoće samo naprijed.. Bez obzira sto tu piše da bi tako lakše plasirali svoju robu u srednju Europu, to mi bas ne ide u glavu, sta ne mogu recimo dovest robu brodom u luku kopar ili rijeku i onda autoputem u Mađarsku/cesku/Slovačku/Austriju (zemlje bez mora u EU) ? Zar je brže da roba ide rijekama do BG i onda autom dalje? Ne zvuči mi kao neka ušteda vremenski, ali ajde sigurno Kinezi znaju sta rade...

Marko

pre 11 godina

Po komentarima se vidi da veliki interesi leze iza kanala. Lokalno: na jednoj strani su Turci, Hrvati, Slovenci i Crnogorci koji gube mnogo a na drugoj Srbi, Makedonci i Grci koji dobijaju mnogo! Grcima ovo moze puno da znaci jer dovlace investicije u kljucnom momentu a Makedonci ce da zivnu. Na drugoj strani Hrvatske i Slovenacke luke postaju vise modemske (za jahte) nego transportne...

Vanja Petrović

pre 11 godina

Jao, molim vas nemojte ovakve vesti objavljivati. Kina je već godinama prisutna u celom svetu, sjajno mrežno povezana svim vrstama prevoza (najviše kontejnerskim ), a u Grčkoj ima svoju luku u Atini ( zakupljenu ), Solunu, govori se i o iznajmljivanju dela luke na Kritu, ako već to nije sprovedeno. Taj kanalčić njima ništa ne bi značio, dokle više da se lažemo i mažemo? I, o kojoj srednjoj Evropi se govori? Srbija, Kosovo, Makedonija, Albanija?? O, ne! Tu već postoje kineski buvljaci, radnje i supermarketi koji već duže rade bez ikakvog kanalisanja. Uhhh!!!

bucko koji ne razmislja

pre 11 godina

zasto bas ovaj kanal? zar nije bilo nekih glupljih predloga? recimo brodogradiliste na Kopaoniku. uostalom pocnite odmah jer uz malo srece kanal ce biti gotov taman za sezonu 2376 godine.

pogled u ogledalo

pre 11 godina

Navijam da se ovaj projekat uradi. Samo zbog komentara koji su negativni.
Inace najvrednija turisticka stvar je Ajfelov toranj. Kada je gradjen nema ko to nije kritikovao. Svi su mrzeli Ajfela sto pravi to ruglo u Parizu. Koje odudara od svega sto je ikada sagradjeno.
A sada kada se pomisli na Francusku ili Pariz Ajfelov toranj de drua asocijacija. Neka tako i bude sa ovim kanalom. Inace Kinezi su odavno kupili luku Solun i Pirej tako da nije uopste cudno sto su zainteresovani da grade ovako nesto. To je odlika velikih civilizaacija koje su spremne da pocnu epohalne stvari. Hitler nas je nazvao pomocnim narodom (Nemci misle a mi im pomazemo da odrade zamisljeno) Mali broj Srba zeli da izadje iz kategorije koju nam je nametnuo (sa pravom) Hitler. Uostalom rad nikome nije doneo lose samo dobro pa se nadam i da ce ovoj zemlji.
I da se pohvalim NISAM GLASAO ZA NAPREDNJAKE. A za ovaj projekat bih glasao pa da ga predlozi i stranka pedofila.

srbin

pre 11 godina

Nije to srpski san. To je san sumadijskih bolesnika koji su samo navijali dok su cestiti srbi padali za nacionalne interese, bar u zadnje vrijeme. Nadam se da ce ga danasnji zagovornici licno kopati ,kad zakuca zakon na njihove adrese. I neznam samo, zasto sin caci kupi novi auto, trebao mu je odmah kupiti jahtu.

Čovek

pre 11 godina

Rezerve fosilnih goriva mere se u godinama, desetinama godina da budemo precizniji. Brodovi koriste fosilna goriva gospodo i to značajne količine istog. Za dvadeset godina, koliko bi realno da se ovakva suluda ideja ostvari, fosilna goriva ce biti preskupa. Zar nije jednostavnije uraditi brzu prugu od neke luke na Dunavu do Soluna, te bi se taj silan kvalitetan tovar iz Kine omogao i brzom prugom uz potrošnju jeftine struje iz vetranjača, jednog dana mogao prebaciti do naših nam dragih prijatelja u EU. Sve što treba uraditi u tom slučaju je naplatiti putarinu za te vagone.

inzenjer

pre 11 godina

Treba dobro analizirati celu stvar. Nije tacno da nema smisla kada je rec o saobracaju. Pored Rajne, Majne i Dunava ovo bi bila jos jedna arterija transportnog sistema Evrope. Poznato je da je vodni transport najekonomicniji vid tansporta. Zatim strateski znacaj koji bi Srbija dobila i Kinu kao saveznika zbog zastite svojih interesa pre svega... Kazem valja dobro razmisliti. Ne treba biti negativan u startu. Drugo resenje je da zakupi Srbija deo luke Konstanca na odredjeni vremenski perod, to je sigurno jeftinije, znacajno za saobracaj i ekonomiju ali prednost izgradnje kanala je ipak to sto je on trajno resenje za Srbiju.

kad se od drveta ne vidi suma

pre 11 godina

Taj kanal je vodeni ekvivalent zbiru nekoliko evropskih drumskih koridora. Kompletan transposrt robe za Evropu bi ovim putem bio kraci za par hiljada kilometara, jeftiniji za par hiljada kilometara i brzi za par hiljada kilometara. Osim toga, taj vodeni put bi omogucio u vremenskim rokovima preciznije snabdevanje a time i smanjenje troskova koji nastaju kao posledica skladistenja i manipulacije robe. Treca stvar je sto taj koridor prolazi kroz celu Evropu pa bi dobar deo drumskog transporta otpao jer bi roba prolazila sredinom Evrope a ne bi kao sada dolazila negde u luku koja je na rubu - time bi kanal i dunavski plovni put dobili na znacaju i preuzeli bi poslove i radna mesta koja sada imaju evropske luke. Cetvrta stvar je sto bi kinezi uz odgovarajuce koncesije pristali da ga sami finansiraju bez da mi tu ulazimo u kreditne aranzmane jer im je to od presudnog znacaja za dalji razvoj. Oni svoju robu ne mogu prodavati Rusiji ili Americi u obimu, kvalitetu i cenama kao nekom tako amorfnom trzistu kakvo je trziste EU, tu im prolazi sve, od bofla za jednokratnu upotrebu do hiperkvalitetnih uredjaja ciju poizvodnju je upravo Evropa velikim delom izmestila u Kinu kako bi bila konkurentna upravo Americi i Rusiji. Time bi Srbija doslovno postala veza izmedju istoka i zapada koja se mora odrzavati funkcionalnom kao drzava i prohodnom za robu sto je vec geostrateski interes a ne potencijalna tacka sukoba istoka i zapada.

MMMM

pre 11 godina

Ovaj projekat je bez sumnje istorijski i od ogromnog značaja za Srbiju;Makedoniju i Grčku pre svega,ali i za EU(Nemačka posebno) i KINU zbog razmene roba i velikog tereta, kontejnerskog saobraćaja ITD; jer se skraćuje put od SUECKOG KANALA a do npr.BEOGRADA za više od 1500 km (i velike su uštede u vremenu gorivu itdšto bi kanal realno brzo isplatilo obzirom na količinu roba koje bi plovile ovim kanalom.)A tako i za celu EU i sve zemlje koje iz pravca sueca i afrike trguju sa srednjom i južnom evropom.sigurno da male zemlje kao makedonija i grčka pa i srbija iako su svesne značaja kanala i za svoje zemlje, su obeshrabrene veličinom ovog zahtevnog projekta; a posebno potrebnim finansijama. No značaj je daleko širi i ako se uključe kina a i nemačka i eu,projekat je potpuno realan isplativ i izvodiv,što treba da pokaže i pomenuta studija izvodljivosti (kao i sve prethodne do sada)koju treba što pre i kvalitetnije odraditi.ovo posebno treba objasniti i predoćiti vladama makedonije i grćke i od naše vlade i kineskih eksperata a i nemačkih a posbno kao jedan od izlaza iz krize ii recesije za grčku,makedoniju ........

ne lipši magare do zelene trave

pre 11 godina

daj bre, napravite auto-put i železnicu do soluna!

ne umeju ni 1000 puta jeftiniji projekat da izguraju do kraja, a sad treba da im verujemo da će napraviti kanal, i to preko TRI države, od kojih su sve tri jednako razvaljene, kao to će uspeti, ha?

vic do vica - srbija

pre 11 godina

i u panami su iskopali kanal,
pa su došli amerikanci

srbija iskopa kanal, dođu ameri, okupiraju srbiju...i....????

UKINU ĆIRILICU!!!

bananijanac

pre 11 godina

E, ja se bas prijatno smeskam kad je ovaj kanal u pitanju. Voleo bih da znam sta konkretno Kinezi misle o tome, ali ako misle... ispunice mi jednu veliku zelju. Mastam o tom kanalu jos od kad sam prvi put cuo pricu, jer jednostavno zelim da iz svog Smedereva do Skiatosa odem svojim camcem. Stvarno mi je zao sto zivim u drzavi gde se olako igraju mojim osecanjima, pa i ovaj kanal vidim kao sprdnju vlasti, ali ako je ovo ozbiljno... pa ja cu nekome spomenik da napravim. :) Bar mogu da se radujem, ponekad. Imam 37 godina, i za toliko zivota u ovoj zemlji to nije lako. Ali "Kanal"... bar mogu da mastam... I da kupujem camac lagano. Dozvolu imam ;)

Srbinović

pre 11 godina

Izgradnjom ovog kanala Srbija će samo zacementirati lidersku poziciju u regionu za narednih hiljadu godina. Biće puno neprijatelja ovog kapitalnoga projekta ali to je normalno. Kad si lider onda ti svi zavide. Za ovaj kanal nije greh zadužiti se i 100 milijardi dolara.

ljubisa

pre 11 godina

Kada pročitam ove komentare odmah mi je jasno da je izgradnja ovog kanala PUN POGODAK,,što bi se reklo SRPSKA POSLA onih koji ideje nemaju a tudje kritikuju!

cosmic

pre 11 godina

Nije to srpski san. To je san sumadijskih bolesnika koji su samo navijali dok su cestiti srbi padali za nacionalne interese, bar u zadnje vrijeme.
(srbin, 03. februar 2013 20:57)

O kakvim bolesnicima pricas.Da nije bilo Sumadinaca,koji su 19veku oslobodili Srbiju iz visevekovnog ropstva,a kasnije pobedili Austrougarsku imperiju,pitanje je kojim bi jezikom danas pricali.Tako bih te zamolio da ne upotrebljavas takve uvrede,jer nisi dostojan da komentarises.Sumadija se pise velikim slovom.

Realni

pre 11 godina

@kad se od drveta ne vidi suma

Niti jedna teza koju ste napisali nema nikakve veze sa realnoscu. Imate bujnu mastu i jos vise elementarnog nepoznavanja geografije, svjetskih transportnih tokova i biznisa.

A taj kanal nije vrijedan ni analize isplativosti jer je naravno jedna velika glupost izfantazirana u glavama onih koji su karijeru izgradili na primitivluku i psovanju politickih protivnika.

Pa vi gospodo niste u stanju ni jedan cestit autoput da napravite, citave familije se ubijaju od bijede i beznadja, imate najgore telekomunikacije u Evropi, zapustene livade, oronule skole i bolnice, prljave gradove nakicene limenim trafikama - o kakvim kanalima pricaju ovi 'vracevi'?

Srbija na Egeju, zašto da ne

pre 11 godina

- Projekat "Tri klisure" je bio toliko megalomanski da ga je teško i zamisliti. Kompanija koja je to izgurala i uradila ne bi imala nikakav problem da prokopa ovaj "kanalčić".

- Ovo nije radikalski projekat, SANU je stala iza njega još pre 40 i kusur godina

- Ukoliko neko hoće da ga odradi na koncesiju ne vidim razloga da se ne prihvati, s druge strane zaduživanje zemlje jeste problematično

- Sistemom prevodnica kontroliše se nivo vode i kanal je uvek "pun" i spreman za plovidbu. To je uostalom i jedna od njegovih svrha, akumulira vodu kad je ima previše i sprečava poplave a zatim pegla nedostatke u sušnim mesecima

- Ko je ikad radio uvoz i transport zna da je brodski transport bez konkurencije najjeftiniji. Osim kineske ovaj put je jako iteresantan i za tursku robu, za one silne šlepere što se kotrljaju autoputevima treba naći alternativu

Ovo može da se uradi, svi bi imali velike koristi a ako Kinezi hoće da finansiraju i koriste kanal na koncesiju treba odmah potpisati ugovor.

realista

pre 11 godina

Ako ovaj kanal bude gradzen, zaomije zato sto spomenik aleksanda velikog treba da se srusi a de ne pricamo za mnogobrojne spomenika naokolo.

Canale Grande i Most uzdisaja.

pre 11 godina

Kanal je kanal i njegova propusna moc je ogranicena. Prekookeanski brodovi sa dubokim gazom ne bi mogli ploviti jednim takvim kanalom. Kineske dzunke su za savremeni transport potpuno prevazidjene i cela ta fantazmagorija nema nikakvog ekonomskog smisla. Kinezi sve sto rade, rade traljavo, i ne pretstavljaju serioznog partnera na duge steze. O klimatskim promenama koje takav megalomanski projekat donosi ne treba ni govoriti.

plovi ladja

pre 11 godina

Ne ide mi u glavu koliko ljudi krajnje ozbiljno debatuje o projektu koji je OBJEKTIVNO nemoguc. Naime, hteli mi ili ne hteli, taj kanal mora da prodje kroz Makedoniju i Grcku, a te dve drzave su, kako se vidi iz prve recenice teksta, nezainteresovane. Medjutim, nazalost, ima toliko onih koji salju komentare, mastaju, govore o genijalnosti projekta, ekonomicnosti, isplativosti, cak i koristi za Grcku ( koja glupost ), potpuno ignorisuci postojanje te dve zemlje i njihovo pravo da prihvate ovaj genijalni projekat ili da ga odbiju. Ne, naravno, kada Srbi mastaju, ne sme niko da ih probudi, cak ni sami sebe. Ova ideja o kanalu je i pustena u javnost da se vidi koliko smo jos uvek sludjeni, pa da vide da li treba izbori ili ne. Ova reagovanja jasno gvoore politicarima: Ne brinite nista, sami sebe sludjujemo dovoljno, vi se opustite i nastavite po starom.

repus

pre 11 godina

невидимн ни један разлог да србија баца пар да би туђа земља грчка од тога имала вајде ми ништа не извозимо а и да извозимо па боље да се окренемо бечу и европи дунав већ имамо тако да ово нам нетреба као чир

mislilac

pre 11 godina

Kanal je prava stvar.Bolje je ulagati novac u kanal,nego u prugu BG-BAR.Ima li bi svoj plovni put ,ka egeju i zapadnoj evropi.Luka Bar nebi nam trebala nizasta.

М. Н. Лазар

pre 11 godina

Могу да замислим кад танкери, заждију по цијелој дужини Србије, а народ само танка и шверцује са кантама и бурићима.
Овом економском процвату,(пројектованом садашње владе) нажалост/на срећу нећу бити присутан(64 године имам).

BANE

pre 11 godina

Bas me zanima kako ce veliki brodovi sa kontejnerima da plove kanalom,kad je Varadar na pojedinim mestima dubok pola metra, a Juzna Morava u Grdelickoj klisuri 20cm. A koliko tek mostova treba porusiti da bi brod prosao ispod njih. Kakva SNS(radakalska)utopija.
(trula kobila, 3. februar 2013 11:32)
ti se salis ili ozbiljno pitas ?????? pa ceo tok morave i vardara se prokopava i u dubinu i u sirinu, postoji i razlika u visini terena na nekim mestima pa se prave i 2 manje brane kao kod panamskog kanala dizanje barze na visi nivo toka i tim branama se kontrolise nivo vode u celom kanalu tak oda nema govora o nekim izlivanjima............... cak je u projekat uvedena cela mehanizacija za navodnjavanje koja ce se napajati iz tih kanala. ali ovo gore sto je napisano je ja barem mislim cista sprdnja

Marko-PG

pre 11 godina

"Onaj ko bude na Moravi u Srbiji bez obzira na to kakav vlasnički odnos bude bio, on je i geopolitički i geostrateški prisutan u tom delu Evrope".

Moram ovo da potvrdim, bas sam bio na nekom putovanju autom, i zastanem malo na Moravi, preciznije Zapadnoj, negdje oko Cacka i u tom trenutku sam osjetio da sam geopoliticki i geostrateski prisutan u tome dijelu Evrope. Ispusio sam cigaru, sjeo natrag u auto i ubrzo nisam vise bio prisutan u tom dijelu Evrope, ni na koji nacin.

sale

pre 11 godina

Citam komentare i ne mogu da a da mi na pamet ne padnu one rasprave iz 19. veka o tome da li treba zeleznicu uvoditi u Srbiju. I tad su se raznorazni zabrnito bunili kako je to sve preskupo i nepotrebno a i lokomotive ce nam plasiti stoku.
Puna Srbija strucnjaka, reklo bi se da su svi vikendom na Moravi i Vardaru, znaju i koliko ima vode i koliko su siroke i koliko okuka imaju itd itd. A bice ipak da je problem samo u tome sto ova vlast pokrece tu inicijativu a ne neka druga, jel' da?

Leo

pre 11 godina

zasto bas ovaj kanal? zar nije bilo nekih glupljih predloga? recimo brodogradiliste na Kopaoniku. uostalom pocnite odmah jer uz malo srece kanal ce biti gotov taman za sezonu 2376 godine.
(bucko koji ne razmislja, 3. februar 2013 17:54)

Na primer, zbog toga sto Kopaonik nema izlaz na okean, more, jezero ili reku od znacaja. Na primer i zbog toga sto neko u ovom projektu vidi interes, moze da finansira izvodjenje radova i potencijalno mnogostruko da zaradi kasnije. Na primer, i zbog toga, sto ce i te 2376. neko ziveti na ovim prostorima i nekome ce koristiti. Ne gradi se sve samo zato da bi Vama, meni i trenutnim prolaznim ljudima koristilo vec i generacijama koje dolaze. Ukoliko postoji interesovanje potencijalnih investitora za investiranje u potencijalne projekte, onda se to pozdravi, toplo zahvali i prihvati, a ne ismeva niti odbija, narocito i zbog toga sto Srbija, ocigledno, nije u stanju ni da investira izgradnju stanova, kao osnovne potrebe stanovnistva, u dovoljnom obimu, a pogotovo nekih zahtevnijih poduhvata. Ne razumem taj deo mentaliteta koji je vekovima prisutan, koji kritikuje, ruga se i odbacuje ideje, ne nudi nikakve u zamenu, a zeli ekonomski rast, razvoj i progres. Zbog slicnih vama, davnih godina otpala je i ideja da Beograd postane jedan od glavnih aerodroma kontinentalnog dela Evrope. Sada su to, znamo, Paris Charles de Gaulle i Frankfurt respektivno dok je London Heathrow najprometniji medjunarodni aerodrom na svetu.

Бинср

pre 11 godina

колико злонамерНИХ и заједљиих коментара, па ово је страшно, цела северна Европа је испресецана каналима, а када то треба да се деси и у Србији, то је немогуће и назадно. Канал би био најјефтинији и најкраћи вид превоза робе. Пловидба је неколико пута јефтинија од шлепера или желеѕнице, ѕамислите како би живнула Србија, која би све своје пољопривредне производе могла да извози преко тог канала, замислите бродове пуне хране који иду пут Емирата, Африке...

Milan

pre 11 godina

Koridor 11 ne postoji a luka Bar je slepo crevo. I sad se neko seti ovog kanala. Crnogorci u panici na svim frontovima.

Gospodo draga nisu ovo potemkinova sela, samo komunisti nisu dozvoljavali da se ovako nešto gradi u Srbiji uz krilaticu "Ne daj bože da se Srbija razvija". Umesto da pričate koješta bolje da pitate druga Mrku koji putni pravci od evropskog značaja postoje u Srbiji a ne grade se dok on trabunja o koridoru 11. Ne mora da je učio u školi o njima, dovoljno je samo da pogleda dokumenta koja mu stoje zaključana u fioci.

gog

pre 11 godina

Ma kakvi nasi i nase pare nemamo mi ni dinara, izgleda da su kinezi stvarno nasli dobru racunicu da se to izgradi (ko da je njima bitno nasih bijednih 10-12 milijardi to su finte da pristanemo) Ako se ovo izgradi oni bi mogli da imaju jos jeftinije cijene u evropi i time bi udvostrucili prodaju svojih proizvoda. Ja da se pitam rekao bi im *Mi imamo 5 milijardi(nesmijemo vise da narod zaduzujemo) i sa tim cemo da ucestvujemo a vama ako odgovar ok a ako neodgovara necemo nista ni praviti* Treba probati, oni ako stvarno imaju interes nece gledati u 5-10 milijardi to je za njih sica. 5 milijardi se isplati dati...

obi van

pre 11 godina

Francuska je jos u 18 tom vijeku izgradila 120 km kanala koji se i danas koristi tako da ne vidim po cemu bi to bilo neostvarivo. Prevoz robe kanalom bi bio znatno jeftiniji i time je vrlo atraktivan za Kinu. Trece - sta su se svi uznemirili sto privatne kompanije hoce da investiraju u Srbiji?. Ako su se presli u racunici to je njihov problem.

Sinbad

pre 11 godina

Nemate elementarno znanje. Drumski transport je 4 puta skuplji, a transport zeljeznicom 2 puta skuplji od transporta vodom. Tu je cela matematika.
@ Vlado,
da li znate koliko kosta da sleper sa kineskom robom ode od Rijeke do Roterdama. Ovako moze brodom iz Sueckog kanala direktno kroz luku Solun, pa kroz ovaj kanal, pa Dunavom do kanala Dunav - Maina, pa Rainom sve do Roterdama. Ustedjeno nekih 8000km, plus pretovari. Ovaj kanal bi najvise koristili Kina i EU, a posebno Nemci.

k

pre 11 godina

1. Dunav nije iskoriscen zato sto kod Beograda skrece u pogresnom smeru, a onda negde u po Rumunije totalno ode na pogresnu stranu pa produzava put do najblize velike pomorske luke (Solun) za stotine kilometara, a jos pride onda moras da prodjes kroz Bosfor i Dardanele koji su uzasno usko grlo - ovim kanalom se sve to izbegava.
2. Da li Grcka i Makedonija imaju interes za ovaj kanal? :DDD Grcka ce dan otvaranja ovog kanala proglasiti za novi nacionalni praznik - otvaranjem ovog kanala luka Solun postaje najveca evropska luka lagano.
3. Da li ce biti vode, presusivanje Dunava, rusenje mostova, klimatski uticaji i ostale nebuloze - rofl.
4. Pokrascemo, zaduzicemo se, nismo sposobni - kinezi ce da ga grade koncesijom.
Ovi sto negativno komentarisu ili samo koriste trenutak da kratkovido popljuju sadasnju vlast (za koju me apsolutno bas briga), ili su komsije koje ce ovaj kanal bolno da oplete po dzepu, ili su neki drugi koje takodje ostvarenje ovog projekta ne moze da raduje (mnogo ih je ... da ne duzim).

Станија Аврамовић

pre 11 godina

1. Геополитика:
Једна реч: Турска. Транспорт Дунавом (Констанца) и шире (Украјина, Русија, Грузија, Бугарска) иде кроз Босфор којег Турци тренутно "дуплирају": http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-13207304

Свака криза (Сирија, Курди, исламисти) може да заглави Босфор.

У светској партији покера Србија, Грчка или Македонија нису ни за столом. Ми смо само кибицери. За неупућене: Кина и Турска имају и нерашчишћене рачуне нпр. побуну у Ујгуристану (Син-Ђи-Јанг).

2. Исплативост:
Не ради се само о уштеди "1000км пловидбе", игра је сложенија. Кинези су започели прави рат и нуде паре свуда, важан је сваки км, а још важније ривалима (САД) избити адуте. Потражите "Thai Canal", или ЈАКО фришку причу о пробијању канала у Никарагви (гигант Xinwei Telecom).

3. Кинеска роба:
Људи мисле да Кина извози у ЕУ кишобране и украсе за јелку, а ради се о роби из премештених западних фабрика! У ЕУ би могло да буде још заинтересованих.

4. Количина воде:
За све што кукају шта ће бити са мостовима: ако дође Gezhouba фирма која је правила брану "Три Гротла", тамо је потопљено 140 градова. Кинези, брутални и прагматични. Ако виде интерес, има да лете планине, није то Мркоњић. Уз прави акумулациони систем је довољно пар седмица са поплавама да преводнице буду пуне.

5. Безбедност:
Људи мисле да ће канал да обезбеди Србији мир. Напротив, биће још један разлог за мешање САД и пре свих Турске која много губи. Ситни губитници (Ц.Гора, Румунија и Хрватска) и добитници (Србија и Македонија) су небитни.

ameli

pre 11 godina

Kinezi puno zuje malo meda daju. Shvatit cete to. Za sad u srbiji imaju 5 6 poslova koje kakti rade ili su zainteresirani bas da vidimo sta ce napraviti. Jos pred 2g su dosli sa svojih 10mlrd $ sta hoce investirat u jugoistocnoj europi za sad nisu ni dolara dali a projekata za koje se zanimaju ko salate.

Imaju u rh luku rijeka koja je najblizi pravac do srednje eu jer je spojena zeljeznicom na budimpestu, kinezi ko kinezi tak dobro posluju da na kraju rh odlucila sama modernizira zeljeznicu jer s ovima nemres nista, oni hoce da njihovi radnici sve rade, da je njihova tehnika i tehnologija i koncesija i sve da bude njihovo haha
Neznaju oni poslovat. Dobri su za krast patente, i laziranu robu a sve ostalo ce morat pricekat, ako se ne uguse prije od zagadjenja koje si rade proizvodeci nekvalitetnu jeftinu robu.
Jedina dobra strana kine je sto je natjerala ove zapadne lopove da smanje lopovluk jer nitko nece kpit lcd za 1500e ako kinez da isto za 500e pa kolko got da je nekvalitetan nije 3x :)

ky3ma

pre 11 godina

Ako se Kinezi dohvate posla nemam brigu da ce to biti los projekat. Napraviti da oni naplacuju deo, mi jedan mali deo uz uslov da se sva steta na ekologiji nadoknadi u istom procentu. Kako komentarisati postojanje potpunog novog plovnog puta kroz evropu nego kao fasinantno. Time se menja pogled na ovaj deo evrope. Kineska investicija sigurno nece biti nezasticena a svi koridori koji idu preko Bugarske i Rumunije gube na znacaju. Ovim projektom bi Srbija postala najznacajnije sveetskko ulaganje tj ulaganje sa najvecim znacajem (ne racunam svajcarsko razbacivanje mijardama da prokopaju celu zemlju tunelima). Svakako postoji strah da ce se pokrasti ali ako inezi budu na celu firme nema nista od kradje. Postoji sansa od jedno 3% da dodje do ovako necega pa je to jedino lose.

sremac

pre 11 godina

Bas me zanima kako ce veliki brodovi sa kontejnerima da plove kanalom,kad je Vardar na pojedinim mestima dubok pola metra, a Juzna Morava u Grdelickoj klisuri 20cm. A koliko tek mostova treba porusiti da bi brod prosao ispod njih. Kakva SNS(radakalska)utopija.

Pa zar ti stvarno mislis da oni to ne znaju i da ce da puste brodove da plove dok se ne zasuku u Moravu ili zaglave ispod Dusanovog iliti kamenog mosta u Skoplju? Nije to Nikoliceva niti radikalska ideja, vec je stoletna. Slusao sam pre desetak godina o toj ideji na evropskoj konferenciji "Dunav reka saradnje" gde se jedan od ucesnika zalagao ta ta ideja ozivi ponovo. Covek nije imo blage veze ni sa radikalima ni sa kim. G-din Ranko Milovanovic iz Beograda, nazalost vec nekoliko godina vise nije sa nama. On je takodje mnogo pre ovih upoznao sve evropske lidere i Kinu sa ovom idejom.

milan

pre 11 godina

Steta bi bila mnogostruka, dalji transport nasim putevima i teskim kamionima koji vukli kontejnere put srednje evrope, zagadjenje prirodne okoline gde bi dolina Morave prerasla u kanal sa mrtvim obalama mozda betoniranim zbog erozije talasa.
Pitam se samo gde su nasi zeleni to bi za njih bila snasa da probude svest naroda.

Racic-Rakovac

pre 11 godina

Ne radi se tu o nikakvoj ekonomskoj opravdanosti inace tako skupom projektu nego o ideji postavljanja linije razgranicenja zapad-istok,(polovina Srbije ide na istoku).Kinezi su gradili cuveni zid,mogu i taj kanal ovde,ja nemam pojma zasto i ko ce sve to da plati.

Srđan

pre 11 godina

Zadužiće državu za novih par desetina milijardi eura za posao koji te pare neće moći da povrati ni za 500 godina. Investicija za brzu prugu ili autoput, ili luku na već postojećem Dunavu (imamo već prirodom datu reku koju ne umemo da iskoristimo) bi bila mnogo primerenija za 21. vek.

TRex

pre 11 godina

Zapadnoj i Srednjoj Evropi je najkraći put za robni transport preko Trsta, Kopra ili Rjeke... treba malo pogledati i školski atlas. Tamo tovare u velike prekomorske bradave i voze širom Sveta, a totalno je sumanuto da tovare u rečne brodove i barže, pa plove Dunavom do nekog kanala sa mnogo prevodnica na kojem bi plaćali taksu..... i oda stigli u Solun koji je slepocrevo Mediterana, pa tu vršili pretovar ?!.. Zato taj kanal nije nikad izgradjen i zato EU, pogotvu Nemačka, nije zainteresovana.

Velj@

pre 11 godina

Jos jedan promasen projekat, koji pokusava da spasi zeljezaru u Smederevu. Ne radi se o plasmanu kineske robe na evropsko trziste, nego je u pitanju dostavljanje rude u SD, i plasiranje gvozdja na kinesko trziste. E od toga Srbija nece da procveta, pa sve i more da dovedu do Smedereva. Iako je Zeljezara Smederevo jedan od najvecih industrijskih giganata kod nas, nikad nije samostalno mogla da opstane, i nece. Ali i to ce neko jednom javno da kaze.

Nafta

pre 11 godina

Rezerve fosilnih goriva mere se u godinama, desetinama godina da budemo precizniji. Brodovi koriste fosilna goriva gospodo i to značajne količine istog. Za dvadeset godina, koliko bi realno da se ovakva suluda ideja ostvari, fosilna goriva ce biti preskupa.
(Čovek, 3. februar 2013 11:46)

Ne postoje fosilna goriva. To je odavno dokazana činjenica, za koju javnost još uvek ne zna, jer i dalje gotovo svi pričaju o tzv. fosilnom gorivu, a pretnja s "oil peakom" ponavlja se i odgađa već 50 godina. Šezdesetih godina je počelo s prognozom da će nafte nestati do kraja 20. veka, a danas je ima više nego ikada.
Nafta je anorganskog, a ne organskog porekla. Stvara se u dubokim slojevima Zemljine kore i polako putuje prema površini tako da će je biti još hiljadama godina.
Možete potražiti informacije na Internetu, a možete si postaviti i jednostavno pitanje: otkuda toliko fosila da nastanu hiljade milijardi barela nafte?

Iznogud

pre 11 godina

Kinezi hoce da plasiraju robu na EU trziste? Cekajte pa zar mi niste ovde lepo objasnili kako je EU 'pukla' i da je buducnost sa Rusima???? Zato mi i necemo u EU...

Suzana

pre 11 godina

Vi svarno nemate pamet u glavu. Ovo je nasa sansa, ce da vidite kad roba ima kroz Srbiju da plovi. Jos brze i jeftinije do mora. Nema vise dunav pa crno more do severne Afrike. To su pare za nas. Severna Afrika ima da bude nasa buducnost.

SRB_centar_zablude

pre 11 godina

TA vest je uzdrmala celu centralnu evropu, kad mi sa kinezima bi napravili taj kanal bas bi centralna evropa zazivela !!! Odmah bi se ugasile sve luke poput Hamburga, Rotterdama,Bremerhaven, Wilhelmshaven (Pustan u promet nasavremeniji cargo terminal u promet za centralnu evropu)...itd.
Ja neznam koliko miliona BRT-Tona se dnevno tu promecu......ali nema veza mi cemo kao SRBI i kao uvek SVETU da pokazemo kako stvari stoje i kako to ide na pravi nacin. Ziveli....(u senci zablude, nazalost postoje uvek dvoje za takvo nesta, neko ko to prica a neko ko u to veruje)

Uzvodno se uvek lakse krstari.

student

pre 11 godina

Alo, ko ce sve to da plati???
Kinezi ce imati ekonomsku dobit jer cemo se zaduziti za nekoliko milijardi eura kod njih, ali sta mi imamo od toga???

Velko

pre 11 godina

Zapadna Evropa i Engleska su ispresecane plovnim kanalima jer su to najeftiniji prevozni putevi. samo bi budala bio protiv gradnje ovog kanala eko je ekonomski isplativ.

miki

pre 11 godina

Kada god postoji neki plan da neko ulozi neki novac u srbiju 80% ljudi su protiv toga. Takav smo proklet narod bili i ostali. Samo bi da lezimo i filozofiramo.posle prvog svetskog rata u jugoslaviji vodila rasprava u skupstini da li uvoditi zeleznicu ili ne,verovatno bi je vodiki do dan danas da kralj petar nije presekao i odlucio da se gradi.ali nama je uvek bitno odakle tom nekom pare za to a ne kako mi zivimo.

Deki

pre 11 godina

Ideja je vredna ramatranja iz raloga sto bi to bio najkraci put za za trgovinu izmedju Engleske,Nemacke,Austrije,Hrvatske,Madjarske, Slovacke, Srbije sa jedne strane i Saudijske Arabije, cele severne Afrike, cele istocne Afrike, Irana,Iraka, Izraela, Pakistana, Indije, Malezije, Kine, Novog Zelanda i Australije plus mnoge manje zemlje. Upitanju se zemlje sa ukupno 2/3 svetskog stanovnistva. Plus ako se uzme u obzir privredni rast Kine i Indije moglo bi biti reci u putu kojim se obavlja vise od polovine ukupne svetske trgovine robom.
Ako je cena investicije 12 milijardi dolara to znaci da bi kanal na 30godisnjem nivou trebalo da zaradjuje milion dolara dnevno da bi se isplatio. A mozda Kinezi imaju ideju i da to naprave jeftinije.

JA

pre 11 godina

Taj plovni put posle priče o brzim prugama i raznim koridorima izgleda i više nego neozbiljno. Ipak, ako se pitaju kinezi, a ne naši onda je to sasvim izvodljivo. Interes koji bi Kina imala može se porediti sa onim koji USA ima na Sueckom i Panamskim kanalom. Jeste istina da postoji plovni put preko Crnog mora, ali ti brodovi moraju da predju nekoliko hiljada km duži put, da plate razne dažbine Turskoj, Bugarskoj, Rumuniji zbog plovidbe po njihovim vodama itd...Istovar robe u Kopru, Rijeci i sl. je takođe skup, jer posle mora da ide kamionima ili železnicom. Ukoliko bi kinezi dobili taj kanal, oni zaobilaze Crno more i izlaskom na Dunav kod Smedereva direktno robu mogu da istovare u Budimpešti, Bratislavi, Beču, pa čak bi im i istovar robe u recimo Bukureštu bio bliži nego da idu okolo preko Bosfora. Takođe, oni mogu recimo direktno kroz srednju evropu da zaobiđu kompletno sredozemlje i dokopaju se na taj način i Roterdama kao najveće luke na svetu. Pare za izgradnju kanala kinezima nisu nikakav problem, ekonomski interes je na prvom mestu...

Bane

pre 11 godina

Koje su ovo baljezgarije, "kraći put da Kina stigne do središnje I zapadne Evrope" Kao da je Kina u Grčkoj. Ovo je minorno kraći put u odnosu na Kinu gde se nalazi. Smeši nam se najveća promašena investicija u svetu!

podunavac

pre 11 godina

@Čovek
Covece... najnoviji brodovi koriste fosilna goriva kako bi proizveli struju, jer glavni pokretac brodova su elektromotori. Vise nema brodova sa zajednickom osovinom i 120 cilindara. Sad imas manje motora, sa po 6 cilindara (iz skoro serijskih proizvodnji) i svi rade kao strujni generatori. Mnogo manje fosilnih goriva, a em su nezavisni, svaki moze da rotira za sebe i manevarske mogucnosti brodova se enormno povecavaju.
To je prvi korak do solarnih panela. Svi ti brodovi cekaju dan kad ce osloboditi ogroman masinski prostor i to racionalnije koristiti. Ne verujem da ce vreme brodova ikada proci. Da bi poterao duplo tezi brod, potreban je samo duplo jaci motor. Kod ostalih sredstava to nije slucaj. Potreban je vise nego duplo jaci motor. Brodovi su vecni.

Mrtvac

pre 11 godina

Koja je svrha potrositi milijarde dolara na ovaj projekat, kad plovnim putem mozes ici Dunavom preko Crnog mora do Egejskog i stignes do Soluna. Ovim novim putem bi se ustedeo jedan dan i za to treba potrositi ko zna koliko milijardi dolara !? A nismo u stanju ni autoput kroz Grdelicku klisuru da napravimo vec 50 godina. Banana drzava, drzava lopuza i mufljuza!!

legenda

pre 11 godina

Vecina ljudi, vidim, ne razume razliku između okeanskog i rečnog transporta. Rečni je onaj koji se odvija plitkim baržama, malih kapaciteta. Okeanski je onaj koji možete videti u panamskom i suezkom kanalu; ili u lukama Solun, Koper, ili Bar. To su ogromni brodovi, koji ne plove rekama (naravno ni Dunavom). Oterajmo političare koji nas zamajavaju ovakvim glupostima, tu pre svega mislim na predsednika i njegovog prijatelja!

Srboljub

pre 11 godina

Ljudi, ako ovi smetenjaci uskoro ne nestanu sa političke scene uvaliće nas u neviđene nevolje. Čuj, kanal do mora. Kakva budalaština.
Da li su to te milijarde koje najavi "master" u kampanji i pobedi.

Bob

pre 11 godina

Evo ovako Luka Koper ima na jednom molu problema sa dubinom mora gospodo mora !! dakle ne mogu da se vezu najveci brodovi a vi bi kanal alo kanal ! u duzini 800km pa sueski ima manje od 50km dakle sam kanal bez jezera jel iko izracunao koliko vode stane u ovakav kanal dakle za grdosije treba da je dubina 20metara i sirina 80m i to dva puta naime za promet gore i dole da sve ostalo zaboravimo ?? lool
ili bi ono dosli do soluna onda pretovor na "camce" (time is money) i napred do dunava a onda jos jedan pretovor iz camaca na kamion/vlak?
Ovakvi kanali manje sirine oko 20m i dubine oko 5m su bili in ali u 18 stoljecu !! ima ih francuska i nemacka ali oni sada sluze za turisticke voznje jer je zeleznica pojela konkurentnos tih kanala.
Zeleznica je brza i flexibilnija od broda

bane kovin

pre 11 godina

Hocu skrivenu kameru! Dovedite u studio ovon naseg ludog ministra i njegovog makedonskog i grckog kolegu. Pustite ga da prica o kanalu i snimajte lica ove dvojice. Posle dva minuta, obojica ce prasnuti u smeh. Treba ga poslati u Grcku, siguran sam da Grci imaju bolje doktore za ljude koji su malo skrenuli sa puta...

Dejan BG

pre 11 godina

@Čovek
Neće se za brodove koristiti fosilna goriva već će oni ići na struju kao "vodeni trolejbusi" jer će iznad kanala biti žica sa strujom!

Bojan

pre 11 godina

Svasta covek moze da pricita u komentarima! Kina je zemlja koja ima kapacitet za najvece projekte na svetu, ukoliko svi ucesnici, ukljucujuci Kinu, prepoznaju svoj interes kanal ce se izgraditi, to nije pitanje mostova, trenutne dubine reka ... Ukoliko interes izostane nece ga biti. Ja licno ne vidim sustinu, ali ja na kraju ne znam nista iz ove oblasti i vrlo je verovatno da ja nisam u stanju da prepoznam sustinu, pa bih voleo da nisam u pravu jer bi ovaj projekat doneo mnogo toga dobrog ovoj zemlji!

mile

pre 11 godina

Dokle god je Dunav plovan do Crnog mora , ova ideja je cista glupost.Podledajte na kartu pa ce vam biti sve jasno.Niti bi se brze plovilo a i kapaciteti tog kanala bili bi daleko manji od plovnog puta Dunavom.Uloziti malo para u ciscenje Dunava u Djerdapskom tesnacu od olupina koje tamo leze jos od Drugog sverskog rata , bilo bi daleko bolja investicija.

TRex

pre 11 godina

Ako EU, a pogotovu podunavske zemlje : Nemačka, Austrija, Slovačka i Madjarska, pa ni Grčka, nisu zainteresovane za taj 'kanal iz snova' i nisu one dale neku inicijativu, onda je sasvim jasno da će kinezi džaba raditi neku Studiu, jer nema robe koja bi išla tim kanalom.... Ministar bi trebalo da se mane 'snova' i pokuša da pokrene projekat regulacije Morave za koji već odavno postoje razne domaće Studije i projekti.

nemojte me jos buditi...

pre 11 godina

Auuu, sto bi bilo dobro da imamo ovaj kanal. Pogotovo zimi - zamislite, zaledi se kanal, pa mozemo da se klizamo do Soluna. Onda bi lokalno stanovnistvo moglo da zaradjuje na iznajmljivanju klizaljki (jeftino uvezenih iz Kine) i prodavanju caja (gle cuda, opet povoljno uvezenog iz Kine, prva klasa) i naravno naseg specijaliteta kuvanog vina i kuvane rakije. A i da se zamezi koja prsuta i magareci sir usput. Holandjanima bismo onda postali glavna konkurencija u brzom klizanju, jer bi taj sport doziveo neverovatni uspon.

Poldi

pre 11 godina

"Kinezima je vazno da njihova roba ovim plovnim sistemom mnogo lakse i jeftinije dopre do srednje i zapadne Evrope"

Ama koja nebuloza. Dunav postoji, i njegov kapacitet je mnogo veci od ovog kanala a ipak sluzi uglavnom za transport sirovina. U medjuvremenu su Madjari 2012 ogranicili teretni saobracaj Dunavom.

A sto se kineske robe tice, ta roba dolazi "malo vecim" brodovima sa nosivosti od nekoliko hiljada kontainera do Zapadne Evrope. I sada bi ovaj ministar da im konkurise sa camcima po Moravi i ovom kanalu.

Nasa istorija je prepuna megalomanskih politickih projekata koji su ostali samo politicki i kao takvi na kraju pokopani.

mujcinovic salih

pre 11 godina

Ideja je....Treba mnogo dobre volje pa reci da je cudna.Secam se da su rusi nesto slicno radili u nekoj pustinji.Hteli su istu da navodnjavaju u da tu proizvode pamuk.Nije uspelo.A rusi ipak imaju ozbiljnu operativu i ljude koji su radili projekat.Bez obzira na sve oni su ozbiljna drzava za razliku od Srbije.

dusan

pre 11 godina

Fizibilnost čitavog projekta je pod velikim znakom pitanja...Još veći znak pitanja je model finansiranja: ako je kredit u pitanju onda je ovo preveliko breme za nas. Medjutim, ako su Kinezi spremni na koncesioni model (ako već vid svoj strateški interes u ovom projektu) onda je to druga priča...

ja

pre 11 godina

Zasto novinari pisu ovakve clanke bez imalo kritickog osvrta i dublje analize, to sta je rekla kineska kompanija se ne racuna, ona radi u svom interesu a novinari treba da razmatraju nase interese. Naravno da ce da rade studiju izvodjivosti, evo i ja cu da je radim. Radicu je par godina, uzeti par miliona i reci da je projekat budalastina. Ovo je klasicna pljacka drzave. Vec treba da se utvrdi sa kim Bacic namerava da deli procenat? To mene interesuje, da li je Toma ili Vucic ili neko treci...Ili niko posto sve ostaje u porodici.

moreplovac

pre 11 godina

Makedonija i Grcka ne pokazuju interes za kanal, ali Kina pokazuje, kaze se u tekstu. Logicno je da se zakljuci da ce se kanal kroz Makedoniju i Grcku kopati na silu - prvo ce Kinezi, zajedno sa nama, da ih okupiraju, a onda cemo im izgraditi kanal.Turci, vratite se, vi nas niste ovoliko sludjivali!

Macak

pre 11 godina

Pare za projekat bi mogle da se namknu od skriljaca i zlatnih rudnika iz prethodne kampanje, ionako leze neiskoriscene!

A onda ko u Panami- svi bogati niko ne radi samo dobrovoljci koji cepkaju karte mornarima na ulazu u kanal,ostali zive od sigurnog dobitka, poneko farba nesto na prevodnicama i dila rakiju mornarima uz obalu na crnjaka- to ovi ambiciozniji. Ostali se suncaju i okrecu prasice na uredjenim obalama.

Divota!
Faza jedan izgradnje kanala trajace doduse dugo- jedno 80 godina i bavice se iskljucivo sakupljanjem plasticnih flasa po trasi buduceg kanala. Onda idemo dalje!

marko

pre 11 godina

Mi nismo iskoristili ni pun potencijal kanala po Vojvodini a hoćemo ovo utopijsko čudo. Ako bi se već pravio neki kanal kroz centralnu Srbiju, ja bih osposobio za plovidbu veliku moravu i zapadnu srbiju do čačka, to je mnogo logičnije, ali ne sa sadašnjim ekonomskim stanjem jer mi nemamo šta da prevozimo tim kanalima, za razliku od Nemačke gde je veoma razvijen sistem kanala.

Pametnije je milion puta uraditi brzu prugu od Soluna do Bg-a nego ovaj kanal!

Ја сам

pre 11 godina

Пре ће Панонско море да нам се врати него што ће се овај канал ископати.

Panta

pre 11 godina

Znate ono kad zaduženi, propali kockar nekako pozajmi, iskuka neke novce, ode na rulet, iz krajnjeg očaja stavi sve na npr. jednu kolonu... i izgubi. E to bi bila Srbija ako krene u ovaj projekat

Miroslav

pre 11 godina

@Mordor,

1.Chinese firm a candidate for Serbian waterway
Updated: 2013-01-28 07:52
By Zhao Shengnan (China Daily),
2.Kineske kompanije najzainteresovanije za kanal Dunav-Egej,
Pripremili: Džao Peng, Branko Žujović
izvor http://serbian.cri.cn/341/2012/12/12/190s128499.htm

Brodski agent

pre 11 godina

@(MMMM,

O cemu ti pises.Znas li kolika bi projektovana propusna moc tokg kanala. Hiljadu i pet stotina tona. Da li ti uopste imas blage veze i predstavu koliko je to malo.Sta bi Kinezi dobili sa tim.Za ovaj deo evrope imaju Rijeku koja prima brodove kontejnere do 60.000 tona.Imaju dalje Trst sa 80.000 tona.Imaju i Koper sa 60.000 tona.Imaju Bar sa 70.000 tona. I na kraju Solun sa 90.000 tona. Kakav bi interes kineza bio.I da zaboraviosam.Imas Constanzu sa 60hiljada tona.Pa zasto Kinezi ne koriste odatle barze za ovaj deo Evrope

Marlla

pre 11 godina

Joj, sjajan plaaaann. Bravo za nasu Vladu. Sem tog transporta, imali bi mi puno vise koristi od toga. Recimo, sve one flase i onaj otpad koji plovi nasim vodotokovima, sve bi to otislo braci Grcima, ionako kukaju da nemaju posla, pa neka se oni bave sa tim problemo reciklaze. A gde je samo usteda od gradkih cistoca?? Sav otpad mozemo lepo u kanal, i op, sve ciso. Nema troskova reciklaze, odvozenja otpada, a i javna komunalna sluzba ti tada smanjila troskove pa bi i racuni nama obicnim gradjanima bili puno manji, jel. Pa onda, volimo grcko more otkada nismo u ljubavi sa crnogorcima. Zamislite samo koliko bi atraktivno bilo da sednemo na traktroske gume i sjurimo se do Halkidikija. Pa to bi bila atrakcija. Pa onda bi i Tigar imao posla, pravio bi turisticke gume za traktore. A da ne pricamo onda o mogucnosti vulkanizera uz taj sliv. Eto mogucnosti za mala i srednja porodicna preduzeca. Ma nije ova nasa Vlada bas bez mozga, ja da vam kazem. Samo im fali Pantic sa jos genijalnijim idejama.

nislija

pre 11 godina

na ovu bedu i nemastinu jos nam samo ovaj kanal fali!!!!Manite se megalomanskih projekata,ja razumem da ce ministri a i vlada od kineskih predizeca dobiti kes(mito) ali je to besmislen projekat!!!!

Ladislav

pre 11 godina

Ja sam masinac, ne saobracajni inzenjer ...ali....nije li logicno da se prvo poboljsa putna i zeleznicka infrastruktura, pa tada ,tek tada pocne razmisljati o necemu kao sto je OVO . ( da ne napisem sta mislim o rezalizaciji ideje o izgradnji kanala u ovom trenutku )

Bozo

pre 11 godina

Super! Ako Kinezi hoće samo naprijed.. Bez obzira sto tu piše da bi tako lakše plasirali svoju robu u srednju Europu, to mi bas ne ide u glavu, sta ne mogu recimo dovest robu brodom u luku kopar ili rijeku i onda autoputem u Mađarsku/cesku/Slovačku/Austriju (zemlje bez mora u EU) ? Zar je brže da roba ide rijekama do BG i onda autom dalje? Ne zvuči mi kao neka ušteda vremenski, ali ajde sigurno Kinezi znaju sta rade...
(Vladimir Pula, 3. februar 2013 11:44)

Vladimire radi se o tome da oni zele Dunavom,recnim putem da dovezu robu sto dublje,jer je daleko isplativije od drumskog saobracaja.Znaci Rijeka i Kopar otpadaju i ok ajde da razumem.Ali ne mogu da shvatim zasto bi se ovo radilo kad mogu iz Crnog mora tokom Dunava to sve isto?Koliko je u stvari to dalje,par stotina kilometara?Nekako mi se najvise cini da Kina zeli da uposli svoje ljude...ovi nisu normalni,ovo ni mnogo organizovanija drzava ne bi mogla da si priusti

NeskeNis

pre 11 godina

Nista ne verujem nasim politicarima, ali ako vec Kinezi kazu da ozbiljno razmisljaju o ovome, znaci da s nesto krupno iza brda valja. Neka ga izgrade, bilo bi super stici od Nisa do Soluna brodom. Ali samo pod uslovom da se Srbija ne zaduzuje za ovaj projekat. Neka Kinezi dovedu svoju radnu snagu, neka uzmu koncesiju za kanal i neka ga naprave. Da smo njima dali da grade Koridor 10 umesto sto se imalo poverenja u neke domace i zapadne izvodjace, auto-put kroz Srbiju bi odavno bio gotov.

nije nego

pre 11 godina

Nikakav kanal, krajnje nerealno i neozbiljno--kaze u clanku da Makedonija i Grcka ne pokuzuju interes; ma ko njih pita, kad Kinezi krenu da kopaju, verovatno ce se zainteresovati... Pa da li je moguce da ovi ljudi ovako diletantski vode drzavu i ko da ih shvati ozbiljno. Ako hocete vezu sa Solunom, moze, modernizujte i obnovite prugu do Soluna koju smo do nedavno koristili i dodajte i autoput tome a manite se ovih mastanja o kanalima i brodovima.

Mordor

pre 11 godina

Žao mi je samo što ne znam kineski i ne mogu da odem na neki kineski sajt da pročitam nešto ovom "projektu", ako uopšte nešto Kinezi i pišu o toj budalaštini, jer ovim našim domaćim lažovčinama ne verujem ni da mi kažu da je danas nedelja!
Taj "protokol" koji je ministar doneo iz Kine je Šarena laža za punoglavce skromne u mozak, koja ne vredi ni pola čaše ladne vode i ne opravdava čak ni njegove dnevnice i putne troškove.
A inače prvi put čujem da je neki protokol "obavezujući". Samo je međudržavni ugovor sa tačno i precizno definisanim klauzulama obavezujući. Ako je ovaj protokol obavezujući", recite mi onda koje su sankcije i/ili penali ako jedna od strana ne poštuje i/ili me ispunjava odredbe protokola?
Tako je, nema nikakvih sankcija ni penala ni za koga, tako da Kinezi mogu u svakom trenutku 'ladno da nam kažu "znate šta braćo Srbi, ali mi sad kod kuće imamo važnije prioritete od kanala na drugom kraju sveta, a i iskreno rečeno - mislimo da je to čista budalaština, ali nismo imali srca da vašem ministru onomad pokažemo da je prevalio onoliki put ni za šta!"

Rajan

pre 11 godina

@Podunavac

to o čemu ti pričaš zove se AZIPOD i ne znam kakve on ima veze u ovoj priči. Kako god bilo da razjasnim malo kad si već počeo: Azipod koriste najnoviji prekookeanski brodovi koji imaju problem sa manevrisanjem prilikom ulaska mu luke zbog svojih gabarita kao i najnoviji ruski ledolomac zbog... da ti ne objašnjavam, neće stati
Što se potrošnje tiče treba da znaš da ovo UOPŠTE NIJE ISPLATIVO jer prilikom svake konverzije energije (u ovom slučaju iz mehaničke u električnu) dolazi do gubitaka time i do veće potrošnje

Moler

pre 11 godina

Kinezi imaju trilijarde dolara koji bi vec sutra mogle da vrijede manje nego papir na kome su odstampane! Zato im je bolje da te pare sto prije pretvore u realnu imovinu!

Marko NY

pre 11 godina

Voda, a ne nafta je resurs za buducnost. Mene ne interesuje puno ta plovidba i tankeri i ostale gluposti. Ali ako bi se kanalima uredile sve tri Morave (ogorman deo Srbije) i da se voda od kisa i snega akumulira, da bude manje poplava i postojala mogucnost za navodnjavanje, onda sam za kanal. Poljoprivreda bi mogla minimalno da se udvostruci u susnim godinama, kada su cene hrane visoke. Samo jedini uslov bi bio da se radi bez ucesca nasih politicara (ni za koga ne glasam). Ako Kinezi imaju interes da naprave kanal, neka im koncesija na hiljadu godina za plovidbu, samo da naprave dovoljno velike akumulacije za vodu, koju bi bila za javnu upotrebu, bez nadoknade Kinezima.

willi

pre 11 godina

Ocistite Moravu od plasticnih flasa i od plastike uopste, pa eto prihoda u neslucenim razmerama, i plus spasicete Moravu od ekoloske katastrofe koje svakim danom sve vise preti. A kanal ce vec napraviti Mrka verovatno ce biti pusten za koriscenje vec iduceg leta ;)

Miki

pre 11 godina

Ajte vi napravite dobru prugu i puteve pa ce biti jeftinije i brze i cistije. Priroda je odredila kuda ce voda da tece i ni jedan covek ne moze proceniti sta ce poremecaj vodotokova izazvati i kolike ce posledice biti.

njiskalo

pre 11 godina

Predizborni skup. Kaže kandidat raji, ako ja pobedim na izborima sagradit ću vam most. Ali mi nemamo reke u selu odgovori raja. E onda ću da vam dovedem reku, kaže ovaj.

Spasic

pre 11 godina

Al ce ovde neko da se nakrade para! Alo ljudi - kanal ej kanal kroz tri zemlje, ste vi normalni? Preko ljudi, gradova, naselja, dolina - mi srbi, najstariji, najkorumpiraniji i najsiromasniji narod pravimo kanal kineskim parama! Srbijo na cemu si?

Kanalizacija Balkana

pre 11 godina

Ovo je pravljenje računa bez krčmara. Čak i ukoliko bi Kina bila spremna da pokloni sav novac potreban za ovu mega-investiciju, preduslov za izradu i realizaciju ovog projekta jeste trilateralni ugovor između Srbije, Makedonije i Grčke. Međutim, realno je postaviti pitanje pod kojim imenom bi Makedonija (zbog poznatog decenijskog spora sa Grčkom) potpisala ovakav ugovor?

Osim prvog preduslova, postoji još jedan, ne manje bitan - a to je voda. Ukiliko bi se za punjenje kanala koristila dunavska voda, neophodno je dobiti saglasnosti država Dunavske regije, i konkretno, predložiti, usaglasiti i potpisati amandmane bilateralnih ugovora o đerdapskim branama i hidroelektranama između Srbije (Jugoslavije) i Rumunije.

Djoka

pre 11 godina

Secam se kako je Causesku gradio kanal Dunav-Konstanca, i kako mu se taj preskup projekt debelo obio o njegovu tvrdu glavu. Naravno da Kinezi na svaku investiciju koju garantuje drzava gledaju na svetionik, ali nisam bas siguran da su bacevic, velja, mrka, dinkic i sva ona plejada fantasticnih strucnjaka iz srpske vlade zbilja kadri da procene isplativost takvog projekta, koji bi pretpostavljam kostao samo malo jeftinije od vodjenja rata.

Marcco

pre 11 godina

Sjajna, genijalna ideja! Ali hajde da za početak očistimo onaj kanal Dunav-Tisa-Dunav koji nam je Tito ostavio kako bi bio prohodan i za šlepere a ne samo za punoglavce.

popay

pre 11 godina

Dobra strana ovog projekta je sto cu kada bude realizovan moci da skoknem npr. do Stalaca i tamo upecam brancina ili oradu,samo pozurite dok riba radi.

Ziveo Kralj Dragutin!

pre 11 godina

Ma ne brinem ja ko ce da kopa kanal niti ko ce da ga plati. Ja brinem KO CE DA GA ZATRPAVA?
(Deda Pera, 3. februar 2013 13:00)

Nema brige! Isti onaj ko zatrpava DTD.

sumnjivo lice

pre 11 godina

@Stanija Avramovic
Svaka cast, zavidno znanje geopolitike. Mini rat Kineza sa Turcima i SAD. Turke ne mogu ocima da vide, znam iz prve ruke. Nasi geografi smatraju da je taj kanal glupost zbog mnogo stvari. A geopoliticki, lako mozemo da postanemo Panama.

q

pre 11 godina

Jedini interes ovog lupetanja o kanalu, je u drpanju para, na tzv projekte, tendere, putovanja, strucne komisje, istrazivanja, studije, elaborate. Mozda neke otkupe zemljista i sl. KO i sta bi se silno kretalo tim kanalom. Kakva to proizvodnja, sirovine, sto vec ne dolazi u Evropu drugim prekomorskim putevima. Sta povezuje taj kanal ? Kome to treba ?

peti

pre 11 godina

Prvo 100godisnjinji san da ostvare a posle ce da naprave tunel da se podmornicom stize najkraci putem direktno do Australije...to je 90 godisnji srpski san

TRex

pre 11 godina

@ Zoki... A, kakve veze ima kanal iz 'snova', Dunav-Solun, sa Konstancom na Crnom moru, Bosforom i Suetskim kanalom ?!... Jel imaš ti neki atlas ili ti se to javilo u glavi?!...Roba iz Nemačke i Austrije ide u Trst ili Veneciju na prekookejanske velike brodove i onda u ceo Svet !...Kakav bre Dunav i neki kanali po brdovitom Balkanu do Soluna,slepog creva Mediterana...Pa, da to ima smisla, Nemci bi to odavno izgradili i koristili, ali to je samo jedna sumanuta ideja.

albanac

pre 11 godina

vrh ili izvor voda je u granici presevo od tuda voda se krece prema vardaru makedonije i moravica prema moravu u srbiju ali vec 30 godina nema ni kapi vode vec 30 km susina

Trifun

pre 11 godina

Molio bih nadlezne ministre da,,ZAVRSE AUTOPUT HORGOS BEOGRAD, DA ZAVRSE AUTOPUT OD NISA DO MAKEDONIJE I OD NISA DO BUGARSKE. DA ZAVRSE ELEKTRIFIKACIJU I STABILIZACIJU ZELEZNICKIH PRUGA.OBILAZNICU OKO BEOGRADA. DA ZAVRSE I TD. AKO IKAD CITAJU MOLIM IH JOS JEDANPUT. Pozdrav

Pametnjaković

pre 11 godina

Rešenje je jednostavno. Da kao narod sklonimo elitu nesposobnih promašaja, jedom zauvek. U suprotnom, dovešće nas sve do bankrota, a njima to nije problem, oni su prebacili pare u Rusiju i na ostrva, njih nije briga za nas.

Spingiti

pre 11 godina

Pre jedno nedelju dana, otprilike, kada je bila vest sa ovom temom neko je lepo komentarisao da Srbi prvo treba da naprave puteve, konkretno Subotica-Niš-Vranje, pa tek onda da sanjaju o drugim "velikim projektima". Za nas su san dobri putevi i slično. Ako je moglo da čeka sto godina može može i još 100.

dusanmal

pre 11 godina

Dva vazna detalja koji se ne pominju:
1) Naravno da Makedonija i Grcka nemaju interesa da ulazu u takav projekat. Medjutim ekonomske beneficije bi bile takve da bi projekat sigurno dobio dozvole ako je potpuno privatan.
2) Trebala bi i vlada Srbije da uzme isti takav pogled: nikakvo Srpsko ulaganje ili zaduzivanje za taj kanal. Ako hoce Kinezi da ga grade (i da bude njihov!) - odlicno. Dajte sve dozvole i organizaciju. Ne pare i ulaganje.
Ekonomski prosperitet za sve tri zemlje je u ekonomskoj aktivnosti oko kanala. Ako Kinezi vide profit u posedovanju kanala (kao "stare" sile u posedovanju Sueca ili Panamskog kanala) i druge koristi - dobro za njih, ne treba ih ometati.
Samo nista nasim parama. To trebamo da se naucimo. Ovo vise nije Komunizam gde drzava mora da poseduje i upravlja svime. Ako Kinezi oce, sve najbolje da uradimo da ulazu i trose. To je Kapitalizam.

TRex

pre 11 godina

Da zagovornici ovog 'kanala iz snova' znaju koliko ima kilometara Dunavom od Regenzburga,Beča, Bratislave ili Budimpešte do nap. Smedereva, možda bi im bilo jasno da roba iz EU nikad ne bi išla takvim kanalom je je mnogo duži put, a neizvesniji, pa time i skuplji...Vidite nap. "Maps of the Danube" ( http://www.danubecommission.org/index.php/en_US/map ),pa će biti jasno zašto EU nije zainteresovana da kopa kanal po brdovitom Balkanu.

Pera

pre 11 godina

Hmmmm... Kanal?! Bolje da nam naprave brzu prugu do soluna! Mislim da bi brze zavrsili i da bi bilo korisnije i za obicne ljude a i za transport robe

Дејан

pre 11 godina

Ако ће Кинези да граде од својих пара, онда ми је свеједно. Могу да граде и бродоградилиште на Копаонику или бању у Панчеву.

NSHC

pre 11 godina

Prvo pročitajte šta imamo i kakvom je stanju pre nego počnete da trošite naše pare i pare naših unuka na svakojake gluposti.
http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B8_%D0%B1%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B8_%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB

šilja

pre 11 godina

@Станија Аврамовић, 3. februar 2013 23:42 Sve mi to znamo, no da nam taj kanal ne odvuce Dunav, hocemo li imati posle za Djerdap?
Kad dunav suv,peske ga mozes preci.4 meseca je suv,a3 meseca zaledjen.
Nije to sad samo ajmo,nego treba preracunati i plovnost.bujice...
Treba videti i sa mekedoncima,a posebno sa grcima.
Grci ostaju masovono beskucnici i nije im u opste do kanala

Zoki

pre 11 godina

@Brodski agent
Kanalom od Dunava do Soluna bi izbegli Bosfor i skratili vezu između Sueckog kanala i Severnog mora. Barže koje plove od Roterdama do Konstance bi mogle da idu i do Soluna. I sa pretovarom kontejnera na barže, i dalje je taj transport jeftiniji od drumskog i železničkog.
Pored saobraćaja, otvaraju se i druge mogućnosti. Jedna su slobodne zone koje bi mogli dobiti uz kanal, a gde bi mogli da pakuju ili finalizuju neke proizvode za evropsko tržište. Druga su investicije u poljoprivredu, jer bi kanali mogli da se koriste i za navodnjavanje.
Koliko košta ako nakon istovara brod mora da čeka, ili treba da plovi u drugu luku da bi preuzeo teret. Kineski brodovi bi na povratku iz Soluna mogli da ponesu poljoprivredne proizvode.

realan

pre 11 godina

Nema razloga za negativizam I ismevanjem ovog projekta.

Ja se nadam da se ovo ludilo nastavi, I moje najvece gluposti u zivotu (a bilo ih je u ....), izgledaju super pametne

Baba-Ibar

pre 11 godina

"Protokol o razumevanju za izradu studije opravdanosti izgradnje "

Srpska recenica iz oblasti ekonomije,naš najveći uspeh izraditi studiju izvodljivosti

zika

pre 11 godina

Citam i ne mogu da verujem,kanal kopaju da bi se roba dopremila lakse i jeftinije zapadnoj i srednjoj evropi,da li su ikada pogledali atlas,ljudi kopaju kanale da na bi oplovljavali oko kontinenta,a ovi kopaju da bi oplovljavali oko evrope i to tvedeci da je jeftinije,a gde su pretovari u lukama,pa nije svaki grad gde se doprema roba na moru.

marko

pre 11 godina

ne palite se na gluposti naprednjaka.naši nisu sposobni da naprave autoput punog profila.imamo samo ono što je ostalo od SFRJ.još ako mrka vodi posao biće sve u roku!

ako za kanal nema vode, no problem - ima rakije

pre 11 godina

a jos pride onda moras da prodjes kroz Bosfor i Dardanele koji su uzasno usko grlo (k, 3. februar 2013 21:15)

Za razliku od Vardara i Juzne Morave?

Da li je neko u Srbiji cuo za logiku ?

pre 11 godina

Verujem da bi ta kineska firma, kao i svaka druga rado da to gradi, ali ko ima interesa to da FINANSIRA ? To je potpuno suludo, zasto bi Kinezi ulagali na stotine milijardi evra kad mogu postojecim vodenim putevima bez ikakvih dodatnih ulaganja bez problema da stignu DIREKTNO do trzista zapadne Evrope ? Njihova najveca trzista su Nemacka, Francuska i Velika Britanija i sve one vec imaju ogromne i vrlo efikasne luke.
Ista prica kao i sa fabrikom cipova, pale naivan narod da bi imali izgovor za putovanja koja su u realnosti turisticka i to na nas racun.

TRex

pre 11 godina

@ Deki i ostali koji ne znaju geografiju, a ne čitaju druge postove, već samo svoje - evo još jednom : "Da zagovornici ovog 'kanala iz snova' znaju koliko ima kilometara Dunavom od Regenzburga,Beča, Bratislave ili Budimpešte do nap. Smedereva, možda bi im bilo jasno da roba iz EU nikad ne bi išla takvim kanalom je je mnogo duži put, a neizvesniji, pa time i skuplji...Vidite nap. "Maps of the Danube" ( [link] ),pa će biti jasno zašto EU nije zainteresovana da kopa kanal po brdovitom Balkanu." ... Inače, od Nemačke do Smedereva ima preko 1.000km plovidbe Dunavom.

kuku lele

pre 11 godina

brate, gradite pet godina petnaest km autoputa na ravnom zemljistu, dok ne moze da se organizuje ciscenje drenaznih kanala dubokih metar/dva u Vojvodini i sad prodajete pricu o kanalu preko pola kontinenta? ma daaaaj

Coco Bill

pre 11 godina

I da se u Ivanjici napravi brodogradiliste za prekookeanske brodove.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (nele, 4. februar 2013 09:56)

Eee, da, a onda jagode ukrcaju u te prekookeanske brodove

Zoki

pre 11 godina

@TRex
Bremen ima bukvalno sto puta puta veći promet od Trsta, a Hamburg otprilike dva puta veći promet od Bremena. Roterdam je kao Bremen i Hamburg zajedno. Konstanca ima veći promet od Trsta, Solun od Rijeke.
Ja sam govorio o robi koja dolazi iz Kine, koja kroz Suecki kanal i mediteranske luke brže može stići do potrošača u Evropi. Govorio sam i o mogućnosti da se kineska roba finalizuje ili pakuje u slobodnim zonama uz Dunav ili kanal, jer je to ponekad racionalnije nego transportovati ogromne količine praznog prostora u ambalaži.

kentaur

pre 11 godina

Ja nemam nista protiv ovoga ako neko izradi studiju izvoljivosti, isplativosti i socijalnog uticaja na region kroz koji ovaj kanal prolazi. Da li uopste mozete da zamislite kakve probleme donosi jednoj zemlji izgradnja ovakvog kanala? Cela privreda ce se preorijentisati samo na usluzne delatnosti koje opsluzuju brodove, pola zena ce pruzati usluge napacenim mornarima, porast uvezenih bolesti i zivotinjskih vrsta, ekoloska katastrofa, nedostatak pijace vode...itd..Ok, sad malo ozbiljnije. Ako se ta investicija ne isplati, tj niko ne odluci da koristi usluge tog kanala, sta se onda desava? Ko ce tu rupu da zakopa? Evo, u Angoli su Kinezi napravili ceo grad jer su ocekivali radnike na naftnim rafinerijama- nikada se niko nije doselio (http://www.businessinsider.com/chinese-built-ghost-town-kilamba-angola-2012-7?op=1). Lako je nasim politicarima, njihova deca ionako ne zive u Srbiji.

Boban

pre 11 godina

Znaci Seik kupi obradive povrsine,pa kad rodi kupus a oni to sve u camac pa pravac Dubai....preko Nisa, Vranja i Soluna.Ima i tu istine ima al kod brace Grima.Posto ionako nemamo puteve ni vozove a i benzin je za mene preskup, mozda i treba igraditi taj kanal pa lepo camac , vesla pa u Moravu......

Pedja

pre 11 godina

Mogu misliti na sta ce liciti ta studija izvodljivosti koju rade KINEZI, u PEKINGU, za projekat za koji su ONI zainteresovani!!! Van pameti!!! Takve studije radi nezavisna konsultantska kuca sa dobrom reputacijom!

Kentaur, molim te ne lupaj! Ugasi se!!!

TRex

pre 11 godina

@ Zoki... Nije ovde bitno koja je najveća evropska luka, već da kineska roba već ide u EU ! A, blize i brze dolazi iz Sueca do Trsta, nego da ide u Solun, pa 650Km kanalom i još preko 1000Km Dunavom do Nemačke... O tome se radi, neisplativ je to transport, nema robe koja bi išla tim kanalom, pa taman ga kinezi iskopali besplatno.

deda Milun

pre 11 godina

A šta kažu Grci i Makedonci za ovaj projekat!? Nisam nigde pročitao njihovo mišljenje. Mislim da bi i njih trebali da konsultujemo, pre nego što bilo šta ozbiljnije uradimo!