Ponedeljak, 31.12.2012.

13:39

Gastarbajteri donose milione za NG

Za vreme novogodišnjih i božićnih praznika oko 250.000 srpskih državljana koji rade u inostranstvu boravi u Srbiji.

Izvor: 24 sata

Gastarbajteri donose milione za NG IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

Emigrant

pre 11 godina

Ne brine me sto ocekuju jos vise i sto i traze. Ne brine me ni to sta oni misle o meni jer mi zavide sto zivim normalno. Mene brine to sto sve vise primecujem da skoro vise niko ne reaguje normalno kao da su svi ludi i da vise nema normalnih.

meinedeineunseremark

pre 11 godina

donosimo svake godine, ali nas svake godine docekaju bezobrazne cene, duplo vece nego u nemackoj, I banksterski kurs da nas dokusuri. stoga moje pare vise nece videti srbiju, bliznjima cu slati stvari I to je to!

boki

pre 11 godina

Ja zivim oko 7 godina van srbije. stvari pocinju polako da se menjaju. Ja, koji sam mislio da ne bi mogao jednu godinu preziveti da ne dodjem u srbiju sam promenio misljenje... Ove godinena leto odoh u Spaniju.

Mohito

pre 11 godina

Umislili gastarbajteri da su mešto drugačiji od nas, pa sve hoće da ih dočekujemo uz trubače.Vele kad su tamo preko 0, da makar kući budu nešto.

uk

pre 11 godina

Stvarno vise sa tim komunistickim izrazima gastarbajter i na privremenom radu u inostranstvu. Nove generacije emigranata niti su gastosi, niti su na privremenom radu.
A sa 5 MILIJARDI dolara godisnje koliko po ZVANICNOJ statistici donosi, dijaspora je ubedljivo najbitniji ekonomski subjekt u celoj zemlji. Malo vise postovanja bi drzava mogla da pokaze prema nekom ko joj omogucava da joj nos bude iznad vode.

Budući gastarbajter

pre 11 godina

Moji drugari su vani i šalju svakog meseca. Roditeljima šalju za kompjuter, mesečni internet, za banju, za lekove, za lekara, da im dopune mizerne penzije, itd. Računam da samo za te osnovne troškove ide mesečno nekoliko stotina evra u proseku. Nekome se čini da je to malo, ali onome ko živi u Italiji ili Španiji nije malo da pošalje 300-500 evra, jer je i tamo kriza, i ne samo tamo.

Kada dođu, bilo zimi, bilo leti, naši "stranci" donesu poklonem kupe piće u lokalu, organizuju ručkove, plate piće prijateljima, povedu roditelje na odmor ili sami odu. E sad, to što Srbija nema more i što ne razvija planinski ili seoski turizam, to je naš domaći problem... Zimi drugari odu na Kopaonik, baš kao ovih dana, i tamo se ostavi solidna suma. Ode na gorivo, na klopu, na provod i odmor za dušu, i tako se nakupi po barem hiljadarka zimi, a realno i 2-3 hiljade po čoveku.

...A onda to državna birokratija pojede za mesec dana. :-D

Uskoro idem i ja. Računao sam ovako, pod uslovom da me krene:
- ćaletu: 300 evra,
- majki: 200 evra.

Ovo su mesečni minimumi. Razlika u ciframa je zato što ćale ima značajno manju penziju od majke. (Da, moji su razvedeni, pa moram odvojeno da im šaljem.)

Plus za lekove, za banju ili nešto slično, možda za more van sezone,... I to je sve samo goli minimum, za fakultetski obrazovane roditelje koji se ceo život dirinčili.

Inače, drugari sve manje dolaze. Kad hoće da vide svoje - pošalju im avionske karte. Sa porodicama sve češće letuju negde drugo.

François

pre 11 godina

Eto mi smo skoro isti kao Depardieu, samo sto smo nase pare doneli u Srbiju, a ne u tamo neku Belgiju. Dobro, nismo bas bogati kao sto je on, ali od 250 000 nek svako ostavi cak i po 10€, pa eto 2.500.000€ nije ni to tako lose, mada se po neki dezurni pljuvaci svim silama trude da omalovaze taj nas doprinos. Policija je sve shvatila. Cim nos pomolimo ODMA' nas uslikaju :-) 'Ajde nek nam je svima srecna i bericetna 2013 uz dobro zdravlje i slogu !

zora

pre 11 godina

Mislim da gresite i da u stvari kukate.Ja sam u Francuskoj cetrdeset godina.Uvek sam ostavljala novac kuci.Sagradila kucu, pa prosle renovirala krov na istoj koji je kostao 20 hiljada eura.Kupila sam i plac za 25 hiljada eura.Ja se dragi moji vracam kuci a vi nastavite da kukate.A... samo onako usput.Ovde placam komunalije 200 eura mesecno a u to ne ulaze struja,telefon,gas.Od pre mesec dana su nam cipovali kante za smece pa cemo po novoj godini placati na podizanje.Znaci u cenu od 150 eura koje sad placam za godinu bice uracunato 18 podizanja (praznjenja).Preko te cifre se placa vise.Volimo da zivimo"preko".Naucis se nekoj vrsti civilizacije,a kada dodjemo kuci sve nam smeta.Razvijamo tudju drzavu a na nasu se zalimo.

qq

pre 11 godina

I pored mrguda na granici I pored relativno losih aviona I kasnjenja svaki put kad ulazim u Srbiju ili u JATov avion bude mi veoma veoma drago. Nije reprezentativna ali je ipak nasa zemlja za koju su se nasi preci borili. Svi ljudi rodjeni ili poreklom iz Srbije su sigurno i sa parama I bez para uvek dobrodosli u svoju otadzbinu . I pricajte svojoj deci I unucima o svom rodnom kraju da ga I oni osecaju kao svoj jer to I jeste.

simovic

pre 11 godina

dijaspora godisnje u srbiju donese oko 6 milijardi dolara. To je najveca privredna grana srbije i ucestvuje u BDP-u sa polovinom

simovic

pre 11 godina

dijaspora godisnje u srbiju donese oko 6 milijardi dolara. To je najveca privredna grana srbije i ucestvuje u BDP-u sa polovinom

Dusan

pre 11 godina

Dijaspora/iseljenici su pravi termini jer neki od nas su strani drzavljani. A Saletu zelim da sam zaradi svoj dinar pa da sa njim raspolaze kako god hoce.

onaj koji zna

pre 11 godina

@Petar i ostali: Koliko li ste samo pobrali hrvatskih "tuđmanovih" izraza i oberučke ih prihvatili kao "naše" .Pojam "dijaspora se prvi put na ovim prostorima počeo upotrebljavati u Hrvatskoj 90-tih godina.Do tada se na prostorima cele ex-Jugoslavije koristio izraz "građani na privremenom radu u inostranstvu/inozemstvu.Dijaspora je čista hrvatska reč. Istovetna srpska reč je rasejanje!

emigrant

pre 11 godina

ja sam iz te srbije otisao da se nikad ne bih vratio, a pogotovu ne da bih punio radikalima budzet. toliko je lepih stvari u evropi i svetu koje sam video i koje cu videti. nisam ni gastarbajter ni dijaspora, ja sam iseljenik i zauvek za srbiju stranac.

bojan

pre 11 godina

Ja idem sutra za austriju, tako da cu ja da pomognem austriji sa mojom lovom...red je da ima se malo vrati...nismo mi takvi ljudi...

petar

pre 11 godina

Promenite vise te zastarele nazive "gastarbajter" i "na privremenom radu u inostranstvu". Mi smo dijaspora u poseti. Mogli smo da odemo i drugde al eto dosli smo opet u Srbiju. Kako nas tretirate svake godine nas sve manje dolazi pa nek vam devize donesu kineski turisti i njima slicni novo peceni posetioci.

Gastos

pre 11 godina

Tacno je, potrosimo lepu sumu, jedino ste zaboravili napisti da isto tako ostavimo velike novce narodnoj miliciji koja naplacuje kaznu ako u autu od 50000 evra nemam kutiju za prvu pomoc.

Зоран

pre 11 godina

(Sale, 31. decembar 2012 15:57), кад ти одеш напоље и зарадиш немојд а будеш стипса кад треба да потпроши у твојој вољеној Србији. Тада се јави.

dragan

pre 11 godina

Ja svaki mesec saljem mojim rodireljima od 400 do 600 evra plus kad dodjem kuci ih obezbedjujem za zimu drvima za grejanje pa im ostavim 1000,1500 evra,plus placam sve troskove poreze itd pa im sad u martu kupujem auto.pa vi vidite dali je to malo,,,,a drzavu boli uvo za njih glavno da imaju decu koja ih finansira.

Gastarbajter

pre 11 godina

Pazi ovog stipse smo nevidjene,pa da necemo mozda da delimo sakom i kapom.Samo se budala rasipa.Razuman covek kupuje samo ono sto mu stvarno treba.Ti zaradi pa poklanjaj kome hoces,nemoj drugima da prosipas pamet.

Kragujevcani u belom svetu

pre 11 godina

Kada ce konacno da prestane da se upotrebljava uzasno ruzni,iznjakani i potroseni pojam "Gastarbajter"?Tu rec vise niko ne koristi u Nemackoj, samo jos u Srbiji je ima,koristi se redovno,krajem jula,tokom avgusta i krajem decembra.Ja zivim u Nemackoj i nisam Gastarbajter (gost-radnik) vec sam dosao ovde krajem 1990 godine (dakle,na vreme) da zivim neki bolji i pre svega mirniji zivot nego u Srbiji. Naravno da dolazimo u Srbiju, dva puta u godini,na odmor,nikada zimi,jer zimi tu nema bas puno pametnog i lepog da se vidi. Za ta dva puta koja dolazimo,porodica i ja potrosimo otprilike vise nego sto je godisnja prosecna srpska plata.Ta Srbija u koju dolazimo nas maltretira i pljacka na svakom koraku, pocevsi od granice na kojoj su cekanja i po nekoliko sati, samo da bi oni koji stoje na rampi otadzbine otvorili svaki auto i pretresli ga kao da svercujemo drogu ili oruzje,a ne idemo kuci na odmor,pa preko putarine,pri tom ne mislim na cenu,vec na elegantno zaokruzivanje kusura kada se putarina placa u evrima,gde je putarina od 340 dinara 5 evra(?!) pa na benzinskim pumpama gde moj rezervoar koji prima 70 litara u Srbiji poraste na preko 73 itditd.I onda se javljaju dezurni dusebriznici koji nam porucuju:"Sta cete ovamo, ne trebate nam, ostanite tu gde ste i tako dalje."
Svake godine ista tema i svake godine isti komentari, postaje vec dosadno,i pokazuje kako Srbija postojano tapka u mestu,i pri tom njeni stanovnici misle da su Bogom dani i da se svemir,u stvari,okrece oko Srbije

Dejan Stojanovic

pre 11 godina

Ma koje milione nemojte da ste smešni. Ako su gastarbajteri pravi oni su već poprimili mentalitet naroda zemalja iz kojih dolaze. Tako da su to stipse neviđene. Mere svaki dinar. Ovde svi oni već dođu kod rodbine na gotovo, na postavljenu trpezu. Pišem to zato što imam veoma blisku rodbinu koja tako radi svaki put kad dođe. Pa evo i ovaj komentar ispod. Čovek se žali da je potrošio 2000 dinara za Busplus, ne može da prežali.
(Sale, 31. decembar 2012 15:57)

Dragi Sale, nemoj da vredjas. Ja kad dodjem u BG i SRB potrosim uzmedju 1000 i 1500 evra. Volim da izadjem na pice, vecere, i uglavnom se ne uzdrzavam. Ne dajem familiji zato sto samo znaju da kukaju da nemaju a ceo dan vise po BG-terasama. Ovo sto ja ovde pisem to sam familiji otvoreno rekao i oni to cene.

No, teze mi je kad neko kao ti znas da lupetas (i koristis ovaj primerak od BusPlusa od nekoga koji verovatno nezna koliko kosta gradski prevoz u sopstvenoj domiciliji). I vredjas mene (koji je se rodio u NL) i moje roditelje (koji su se rodili u SRB i koji dolaze uzmedju 7 i 10 puta godisnje i isto toliko potrose).

Ja sam jedan od zadnjih Mohikanaca. Kad prva generacija nestane, druga ide za manje pare cak i New York pa ce sve manje dolaziti, onda ces shvatiti ono sto je moj cale uvek govorio: Hrvatska ima mora a Srbija vernu dijasporu...zapamti ove reci.

jo

pre 11 godina

Ne potrose oni nista ovde, sem za putarine, gorivo, cigare i zubare. Prosecno dvestotinak eura, a sve ostalo donesu familiji iz "Njemacke". Kakvih crnih 300 miliona?!

Sale

pre 11 godina

Ma koje milione nemojte da ste smešni. Ako su gastarbajteri pravi oni su već poprimili mentalitet naroda zemalja iz kojih dolaze. Tako da su to stipse neviđene. Mere svaki dinar. Ovde svi oni već dođu kod rodbine na gotovo, na postavljenu trpezu. Pišem to zato što imam veoma blisku rodbinu koja tako radi svaki put kad dođe. Pa evo i ovaj komentar ispod. Čovek se žali da je potrošio 2000 dinara za Busplus, ne može da prežali.

Germanac

pre 11 godina

Dok sam ziveo u Srbiji, godisnja bruto plata mi je bila oko 20 hiljada evra (programer). od toga je oko pola odlazilo na: porez, doprinosi za zdravstvo i penziju, i PDV + akcize na gorivo. Pored svega toga, drzavnim preduzecima sam ostavljao dobar deo para za: telefon, tv, struja, komunalije. Dakle od onih bruto 20 hiljada, ja sam godisnje drzavi ostavio bar 12. ostalih 8 hiljada sam dao za hranu, kredit za punta, nekad pomognem roditeljima, i ode sve ! godisnje sam dovlacio u srbiju i trosio 20 hiljada evra. Danas, zivim u Nemackoj i godisnje u Srbiji potrosim oko hiljadu, dve evra maksimalno, i to bas za praznike... a ti drzavo vidi kad sam ti bio korisniji

da

pre 11 godina

Svi mi koji radimo u inostranstvu unosimo novac za vreme praznika, a Boga mi i van njih. Malo malo pa zafali. A kako i ne bi kad su cene shokantne... mislim da sam samo na Bus plus za nedelju dana letos potrosio 2000 dinara. Za nedelju dana je u njujorskom metrou $29 nedeljna propusnica da se vozis koliko ti se vozi.

ali dobro, dodjemo tu da nas zelja mine, a cene iste kao i ovde pa nam i ne padne toliko tesko... kako moji uspevaju da skrpe kraj sa krajem ne znam...

dubok naklon svim borcima za normalan zivot u srbiji, svaka vama cast kako uspevate

da

pre 11 godina

Svi mi koji radimo u inostranstvu unosimo novac za vreme praznika, a Boga mi i van njih. Malo malo pa zafali. A kako i ne bi kad su cene shokantne... mislim da sam samo na Bus plus za nedelju dana letos potrosio 2000 dinara. Za nedelju dana je u njujorskom metrou $29 nedeljna propusnica da se vozis koliko ti se vozi.

ali dobro, dodjemo tu da nas zelja mine, a cene iste kao i ovde pa nam i ne padne toliko tesko... kako moji uspevaju da skrpe kraj sa krajem ne znam...

dubok naklon svim borcima za normalan zivot u srbiji, svaka vama cast kako uspevate

Germanac

pre 11 godina

Dok sam ziveo u Srbiji, godisnja bruto plata mi je bila oko 20 hiljada evra (programer). od toga je oko pola odlazilo na: porez, doprinosi za zdravstvo i penziju, i PDV + akcize na gorivo. Pored svega toga, drzavnim preduzecima sam ostavljao dobar deo para za: telefon, tv, struja, komunalije. Dakle od onih bruto 20 hiljada, ja sam godisnje drzavi ostavio bar 12. ostalih 8 hiljada sam dao za hranu, kredit za punta, nekad pomognem roditeljima, i ode sve ! godisnje sam dovlacio u srbiju i trosio 20 hiljada evra. Danas, zivim u Nemackoj i godisnje u Srbiji potrosim oko hiljadu, dve evra maksimalno, i to bas za praznike... a ti drzavo vidi kad sam ti bio korisniji

Kragujevcani u belom svetu

pre 11 godina

Kada ce konacno da prestane da se upotrebljava uzasno ruzni,iznjakani i potroseni pojam "Gastarbajter"?Tu rec vise niko ne koristi u Nemackoj, samo jos u Srbiji je ima,koristi se redovno,krajem jula,tokom avgusta i krajem decembra.Ja zivim u Nemackoj i nisam Gastarbajter (gost-radnik) vec sam dosao ovde krajem 1990 godine (dakle,na vreme) da zivim neki bolji i pre svega mirniji zivot nego u Srbiji. Naravno da dolazimo u Srbiju, dva puta u godini,na odmor,nikada zimi,jer zimi tu nema bas puno pametnog i lepog da se vidi. Za ta dva puta koja dolazimo,porodica i ja potrosimo otprilike vise nego sto je godisnja prosecna srpska plata.Ta Srbija u koju dolazimo nas maltretira i pljacka na svakom koraku, pocevsi od granice na kojoj su cekanja i po nekoliko sati, samo da bi oni koji stoje na rampi otadzbine otvorili svaki auto i pretresli ga kao da svercujemo drogu ili oruzje,a ne idemo kuci na odmor,pa preko putarine,pri tom ne mislim na cenu,vec na elegantno zaokruzivanje kusura kada se putarina placa u evrima,gde je putarina od 340 dinara 5 evra(?!) pa na benzinskim pumpama gde moj rezervoar koji prima 70 litara u Srbiji poraste na preko 73 itditd.I onda se javljaju dezurni dusebriznici koji nam porucuju:"Sta cete ovamo, ne trebate nam, ostanite tu gde ste i tako dalje."
Svake godine ista tema i svake godine isti komentari, postaje vec dosadno,i pokazuje kako Srbija postojano tapka u mestu,i pri tom njeni stanovnici misle da su Bogom dani i da se svemir,u stvari,okrece oko Srbije

Gastarbajter

pre 11 godina

Pazi ovog stipse smo nevidjene,pa da necemo mozda da delimo sakom i kapom.Samo se budala rasipa.Razuman covek kupuje samo ono sto mu stvarno treba.Ti zaradi pa poklanjaj kome hoces,nemoj drugima da prosipas pamet.

petar

pre 11 godina

Promenite vise te zastarele nazive "gastarbajter" i "na privremenom radu u inostranstvu". Mi smo dijaspora u poseti. Mogli smo da odemo i drugde al eto dosli smo opet u Srbiju. Kako nas tretirate svake godine nas sve manje dolazi pa nek vam devize donesu kineski turisti i njima slicni novo peceni posetioci.

dragan

pre 11 godina

Ja svaki mesec saljem mojim rodireljima od 400 do 600 evra plus kad dodjem kuci ih obezbedjujem za zimu drvima za grejanje pa im ostavim 1000,1500 evra,plus placam sve troskove poreze itd pa im sad u martu kupujem auto.pa vi vidite dali je to malo,,,,a drzavu boli uvo za njih glavno da imaju decu koja ih finansira.

Dejan Stojanovic

pre 11 godina

Ma koje milione nemojte da ste smešni. Ako su gastarbajteri pravi oni su već poprimili mentalitet naroda zemalja iz kojih dolaze. Tako da su to stipse neviđene. Mere svaki dinar. Ovde svi oni već dođu kod rodbine na gotovo, na postavljenu trpezu. Pišem to zato što imam veoma blisku rodbinu koja tako radi svaki put kad dođe. Pa evo i ovaj komentar ispod. Čovek se žali da je potrošio 2000 dinara za Busplus, ne može da prežali.
(Sale, 31. decembar 2012 15:57)

Dragi Sale, nemoj da vredjas. Ja kad dodjem u BG i SRB potrosim uzmedju 1000 i 1500 evra. Volim da izadjem na pice, vecere, i uglavnom se ne uzdrzavam. Ne dajem familiji zato sto samo znaju da kukaju da nemaju a ceo dan vise po BG-terasama. Ovo sto ja ovde pisem to sam familiji otvoreno rekao i oni to cene.

No, teze mi je kad neko kao ti znas da lupetas (i koristis ovaj primerak od BusPlusa od nekoga koji verovatno nezna koliko kosta gradski prevoz u sopstvenoj domiciliji). I vredjas mene (koji je se rodio u NL) i moje roditelje (koji su se rodili u SRB i koji dolaze uzmedju 7 i 10 puta godisnje i isto toliko potrose).

Ja sam jedan od zadnjih Mohikanaca. Kad prva generacija nestane, druga ide za manje pare cak i New York pa ce sve manje dolaziti, onda ces shvatiti ono sto je moj cale uvek govorio: Hrvatska ima mora a Srbija vernu dijasporu...zapamti ove reci.

Gastos

pre 11 godina

Tacno je, potrosimo lepu sumu, jedino ste zaboravili napisti da isto tako ostavimo velike novce narodnoj miliciji koja naplacuje kaznu ako u autu od 50000 evra nemam kutiju za prvu pomoc.

Зоран

pre 11 godina

(Sale, 31. decembar 2012 15:57), кад ти одеш напоље и зарадиш немојд а будеш стипса кад треба да потпроши у твојој вољеној Србији. Тада се јави.

jo

pre 11 godina

Ne potrose oni nista ovde, sem za putarine, gorivo, cigare i zubare. Prosecno dvestotinak eura, a sve ostalo donesu familiji iz "Njemacke". Kakvih crnih 300 miliona?!

Sale

pre 11 godina

Ma koje milione nemojte da ste smešni. Ako su gastarbajteri pravi oni su već poprimili mentalitet naroda zemalja iz kojih dolaze. Tako da su to stipse neviđene. Mere svaki dinar. Ovde svi oni već dođu kod rodbine na gotovo, na postavljenu trpezu. Pišem to zato što imam veoma blisku rodbinu koja tako radi svaki put kad dođe. Pa evo i ovaj komentar ispod. Čovek se žali da je potrošio 2000 dinara za Busplus, ne može da prežali.

uk

pre 11 godina

Stvarno vise sa tim komunistickim izrazima gastarbajter i na privremenom radu u inostranstvu. Nove generacije emigranata niti su gastosi, niti su na privremenom radu.
A sa 5 MILIJARDI dolara godisnje koliko po ZVANICNOJ statistici donosi, dijaspora je ubedljivo najbitniji ekonomski subjekt u celoj zemlji. Malo vise postovanja bi drzava mogla da pokaze prema nekom ko joj omogucava da joj nos bude iznad vode.

Budući gastarbajter

pre 11 godina

Moji drugari su vani i šalju svakog meseca. Roditeljima šalju za kompjuter, mesečni internet, za banju, za lekove, za lekara, da im dopune mizerne penzije, itd. Računam da samo za te osnovne troškove ide mesečno nekoliko stotina evra u proseku. Nekome se čini da je to malo, ali onome ko živi u Italiji ili Španiji nije malo da pošalje 300-500 evra, jer je i tamo kriza, i ne samo tamo.

Kada dođu, bilo zimi, bilo leti, naši "stranci" donesu poklonem kupe piće u lokalu, organizuju ručkove, plate piće prijateljima, povedu roditelje na odmor ili sami odu. E sad, to što Srbija nema more i što ne razvija planinski ili seoski turizam, to je naš domaći problem... Zimi drugari odu na Kopaonik, baš kao ovih dana, i tamo se ostavi solidna suma. Ode na gorivo, na klopu, na provod i odmor za dušu, i tako se nakupi po barem hiljadarka zimi, a realno i 2-3 hiljade po čoveku.

...A onda to državna birokratija pojede za mesec dana. :-D

Uskoro idem i ja. Računao sam ovako, pod uslovom da me krene:
- ćaletu: 300 evra,
- majki: 200 evra.

Ovo su mesečni minimumi. Razlika u ciframa je zato što ćale ima značajno manju penziju od majke. (Da, moji su razvedeni, pa moram odvojeno da im šaljem.)

Plus za lekove, za banju ili nešto slično, možda za more van sezone,... I to je sve samo goli minimum, za fakultetski obrazovane roditelje koji se ceo život dirinčili.

Inače, drugari sve manje dolaze. Kad hoće da vide svoje - pošalju im avionske karte. Sa porodicama sve češće letuju negde drugo.

meinedeineunseremark

pre 11 godina

donosimo svake godine, ali nas svake godine docekaju bezobrazne cene, duplo vece nego u nemackoj, I banksterski kurs da nas dokusuri. stoga moje pare vise nece videti srbiju, bliznjima cu slati stvari I to je to!

Emigrant

pre 11 godina

Ne brine me sto ocekuju jos vise i sto i traze. Ne brine me ni to sta oni misle o meni jer mi zavide sto zivim normalno. Mene brine to sto sve vise primecujem da skoro vise niko ne reaguje normalno kao da su svi ludi i da vise nema normalnih.

François

pre 11 godina

Eto mi smo skoro isti kao Depardieu, samo sto smo nase pare doneli u Srbiju, a ne u tamo neku Belgiju. Dobro, nismo bas bogati kao sto je on, ali od 250 000 nek svako ostavi cak i po 10€, pa eto 2.500.000€ nije ni to tako lose, mada se po neki dezurni pljuvaci svim silama trude da omalovaze taj nas doprinos. Policija je sve shvatila. Cim nos pomolimo ODMA' nas uslikaju :-) 'Ajde nek nam je svima srecna i bericetna 2013 uz dobro zdravlje i slogu !

boki

pre 11 godina

Ja zivim oko 7 godina van srbije. stvari pocinju polako da se menjaju. Ja, koji sam mislio da ne bi mogao jednu godinu preziveti da ne dodjem u srbiju sam promenio misljenje... Ove godinena leto odoh u Spaniju.

qq

pre 11 godina

I pored mrguda na granici I pored relativno losih aviona I kasnjenja svaki put kad ulazim u Srbiju ili u JATov avion bude mi veoma veoma drago. Nije reprezentativna ali je ipak nasa zemlja za koju su se nasi preci borili. Svi ljudi rodjeni ili poreklom iz Srbije su sigurno i sa parama I bez para uvek dobrodosli u svoju otadzbinu . I pricajte svojoj deci I unucima o svom rodnom kraju da ga I oni osecaju kao svoj jer to I jeste.

emigrant

pre 11 godina

ja sam iz te srbije otisao da se nikad ne bih vratio, a pogotovu ne da bih punio radikalima budzet. toliko je lepih stvari u evropi i svetu koje sam video i koje cu videti. nisam ni gastarbajter ni dijaspora, ja sam iseljenik i zauvek za srbiju stranac.

simovic

pre 11 godina

dijaspora godisnje u srbiju donese oko 6 milijardi dolara. To je najveca privredna grana srbije i ucestvuje u BDP-u sa polovinom

zora

pre 11 godina

Mislim da gresite i da u stvari kukate.Ja sam u Francuskoj cetrdeset godina.Uvek sam ostavljala novac kuci.Sagradila kucu, pa prosle renovirala krov na istoj koji je kostao 20 hiljada eura.Kupila sam i plac za 25 hiljada eura.Ja se dragi moji vracam kuci a vi nastavite da kukate.A... samo onako usput.Ovde placam komunalije 200 eura mesecno a u to ne ulaze struja,telefon,gas.Od pre mesec dana su nam cipovali kante za smece pa cemo po novoj godini placati na podizanje.Znaci u cenu od 150 eura koje sad placam za godinu bice uracunato 18 podizanja (praznjenja).Preko te cifre se placa vise.Volimo da zivimo"preko".Naucis se nekoj vrsti civilizacije,a kada dodjemo kuci sve nam smeta.Razvijamo tudju drzavu a na nasu se zalimo.

bojan

pre 11 godina

Ja idem sutra za austriju, tako da cu ja da pomognem austriji sa mojom lovom...red je da ima se malo vrati...nismo mi takvi ljudi...

Dusan

pre 11 godina

Dijaspora/iseljenici su pravi termini jer neki od nas su strani drzavljani. A Saletu zelim da sam zaradi svoj dinar pa da sa njim raspolaze kako god hoce.

simovic

pre 11 godina

dijaspora godisnje u srbiju donese oko 6 milijardi dolara. To je najveca privredna grana srbije i ucestvuje u BDP-u sa polovinom

Mohito

pre 11 godina

Umislili gastarbajteri da su mešto drugačiji od nas, pa sve hoće da ih dočekujemo uz trubače.Vele kad su tamo preko 0, da makar kući budu nešto.

onaj koji zna

pre 11 godina

@Petar i ostali: Koliko li ste samo pobrali hrvatskih "tuđmanovih" izraza i oberučke ih prihvatili kao "naše" .Pojam "dijaspora se prvi put na ovim prostorima počeo upotrebljavati u Hrvatskoj 90-tih godina.Do tada se na prostorima cele ex-Jugoslavije koristio izraz "građani na privremenom radu u inostranstvu/inozemstvu.Dijaspora je čista hrvatska reč. Istovetna srpska reč je rasejanje!

Sale

pre 11 godina

Ma koje milione nemojte da ste smešni. Ako su gastarbajteri pravi oni su već poprimili mentalitet naroda zemalja iz kojih dolaze. Tako da su to stipse neviđene. Mere svaki dinar. Ovde svi oni već dođu kod rodbine na gotovo, na postavljenu trpezu. Pišem to zato što imam veoma blisku rodbinu koja tako radi svaki put kad dođe. Pa evo i ovaj komentar ispod. Čovek se žali da je potrošio 2000 dinara za Busplus, ne može da prežali.

jo

pre 11 godina

Ne potrose oni nista ovde, sem za putarine, gorivo, cigare i zubare. Prosecno dvestotinak eura, a sve ostalo donesu familiji iz "Njemacke". Kakvih crnih 300 miliona?!

Gastos

pre 11 godina

Tacno je, potrosimo lepu sumu, jedino ste zaboravili napisti da isto tako ostavimo velike novce narodnoj miliciji koja naplacuje kaznu ako u autu od 50000 evra nemam kutiju za prvu pomoc.

petar

pre 11 godina

Promenite vise te zastarele nazive "gastarbajter" i "na privremenom radu u inostranstvu". Mi smo dijaspora u poseti. Mogli smo da odemo i drugde al eto dosli smo opet u Srbiju. Kako nas tretirate svake godine nas sve manje dolazi pa nek vam devize donesu kineski turisti i njima slicni novo peceni posetioci.

Kragujevcani u belom svetu

pre 11 godina

Kada ce konacno da prestane da se upotrebljava uzasno ruzni,iznjakani i potroseni pojam "Gastarbajter"?Tu rec vise niko ne koristi u Nemackoj, samo jos u Srbiji je ima,koristi se redovno,krajem jula,tokom avgusta i krajem decembra.Ja zivim u Nemackoj i nisam Gastarbajter (gost-radnik) vec sam dosao ovde krajem 1990 godine (dakle,na vreme) da zivim neki bolji i pre svega mirniji zivot nego u Srbiji. Naravno da dolazimo u Srbiju, dva puta u godini,na odmor,nikada zimi,jer zimi tu nema bas puno pametnog i lepog da se vidi. Za ta dva puta koja dolazimo,porodica i ja potrosimo otprilike vise nego sto je godisnja prosecna srpska plata.Ta Srbija u koju dolazimo nas maltretira i pljacka na svakom koraku, pocevsi od granice na kojoj su cekanja i po nekoliko sati, samo da bi oni koji stoje na rampi otadzbine otvorili svaki auto i pretresli ga kao da svercujemo drogu ili oruzje,a ne idemo kuci na odmor,pa preko putarine,pri tom ne mislim na cenu,vec na elegantno zaokruzivanje kusura kada se putarina placa u evrima,gde je putarina od 340 dinara 5 evra(?!) pa na benzinskim pumpama gde moj rezervoar koji prima 70 litara u Srbiji poraste na preko 73 itditd.I onda se javljaju dezurni dusebriznici koji nam porucuju:"Sta cete ovamo, ne trebate nam, ostanite tu gde ste i tako dalje."
Svake godine ista tema i svake godine isti komentari, postaje vec dosadno,i pokazuje kako Srbija postojano tapka u mestu,i pri tom njeni stanovnici misle da su Bogom dani i da se svemir,u stvari,okrece oko Srbije

Dejan Stojanovic

pre 11 godina

Ma koje milione nemojte da ste smešni. Ako su gastarbajteri pravi oni su već poprimili mentalitet naroda zemalja iz kojih dolaze. Tako da su to stipse neviđene. Mere svaki dinar. Ovde svi oni već dođu kod rodbine na gotovo, na postavljenu trpezu. Pišem to zato što imam veoma blisku rodbinu koja tako radi svaki put kad dođe. Pa evo i ovaj komentar ispod. Čovek se žali da je potrošio 2000 dinara za Busplus, ne može da prežali.
(Sale, 31. decembar 2012 15:57)

Dragi Sale, nemoj da vredjas. Ja kad dodjem u BG i SRB potrosim uzmedju 1000 i 1500 evra. Volim da izadjem na pice, vecere, i uglavnom se ne uzdrzavam. Ne dajem familiji zato sto samo znaju da kukaju da nemaju a ceo dan vise po BG-terasama. Ovo sto ja ovde pisem to sam familiji otvoreno rekao i oni to cene.

No, teze mi je kad neko kao ti znas da lupetas (i koristis ovaj primerak od BusPlusa od nekoga koji verovatno nezna koliko kosta gradski prevoz u sopstvenoj domiciliji). I vredjas mene (koji je se rodio u NL) i moje roditelje (koji su se rodili u SRB i koji dolaze uzmedju 7 i 10 puta godisnje i isto toliko potrose).

Ja sam jedan od zadnjih Mohikanaca. Kad prva generacija nestane, druga ide za manje pare cak i New York pa ce sve manje dolaziti, onda ces shvatiti ono sto je moj cale uvek govorio: Hrvatska ima mora a Srbija vernu dijasporu...zapamti ove reci.

Germanac

pre 11 godina

Dok sam ziveo u Srbiji, godisnja bruto plata mi je bila oko 20 hiljada evra (programer). od toga je oko pola odlazilo na: porez, doprinosi za zdravstvo i penziju, i PDV + akcize na gorivo. Pored svega toga, drzavnim preduzecima sam ostavljao dobar deo para za: telefon, tv, struja, komunalije. Dakle od onih bruto 20 hiljada, ja sam godisnje drzavi ostavio bar 12. ostalih 8 hiljada sam dao za hranu, kredit za punta, nekad pomognem roditeljima, i ode sve ! godisnje sam dovlacio u srbiju i trosio 20 hiljada evra. Danas, zivim u Nemackoj i godisnje u Srbiji potrosim oko hiljadu, dve evra maksimalno, i to bas za praznike... a ti drzavo vidi kad sam ti bio korisniji

Зоран

pre 11 godina

(Sale, 31. decembar 2012 15:57), кад ти одеш напоље и зарадиш немојд а будеш стипса кад треба да потпроши у твојој вољеној Србији. Тада се јави.

Mohito

pre 11 godina

Umislili gastarbajteri da su mešto drugačiji od nas, pa sve hoće da ih dočekujemo uz trubače.Vele kad su tamo preko 0, da makar kući budu nešto.

dragan

pre 11 godina

Ja svaki mesec saljem mojim rodireljima od 400 do 600 evra plus kad dodjem kuci ih obezbedjujem za zimu drvima za grejanje pa im ostavim 1000,1500 evra,plus placam sve troskove poreze itd pa im sad u martu kupujem auto.pa vi vidite dali je to malo,,,,a drzavu boli uvo za njih glavno da imaju decu koja ih finansira.

da

pre 11 godina

Svi mi koji radimo u inostranstvu unosimo novac za vreme praznika, a Boga mi i van njih. Malo malo pa zafali. A kako i ne bi kad su cene shokantne... mislim da sam samo na Bus plus za nedelju dana letos potrosio 2000 dinara. Za nedelju dana je u njujorskom metrou $29 nedeljna propusnica da se vozis koliko ti se vozi.

ali dobro, dodjemo tu da nas zelja mine, a cene iste kao i ovde pa nam i ne padne toliko tesko... kako moji uspevaju da skrpe kraj sa krajem ne znam...

dubok naklon svim borcima za normalan zivot u srbiji, svaka vama cast kako uspevate

Gastarbajter

pre 11 godina

Pazi ovog stipse smo nevidjene,pa da necemo mozda da delimo sakom i kapom.Samo se budala rasipa.Razuman covek kupuje samo ono sto mu stvarno treba.Ti zaradi pa poklanjaj kome hoces,nemoj drugima da prosipas pamet.

onaj koji zna

pre 11 godina

@Petar i ostali: Koliko li ste samo pobrali hrvatskih "tuđmanovih" izraza i oberučke ih prihvatili kao "naše" .Pojam "dijaspora se prvi put na ovim prostorima počeo upotrebljavati u Hrvatskoj 90-tih godina.Do tada se na prostorima cele ex-Jugoslavije koristio izraz "građani na privremenom radu u inostranstvu/inozemstvu.Dijaspora je čista hrvatska reč. Istovetna srpska reč je rasejanje!

zora

pre 11 godina

Mislim da gresite i da u stvari kukate.Ja sam u Francuskoj cetrdeset godina.Uvek sam ostavljala novac kuci.Sagradila kucu, pa prosle renovirala krov na istoj koji je kostao 20 hiljada eura.Kupila sam i plac za 25 hiljada eura.Ja se dragi moji vracam kuci a vi nastavite da kukate.A... samo onako usput.Ovde placam komunalije 200 eura mesecno a u to ne ulaze struja,telefon,gas.Od pre mesec dana su nam cipovali kante za smece pa cemo po novoj godini placati na podizanje.Znaci u cenu od 150 eura koje sad placam za godinu bice uracunato 18 podizanja (praznjenja).Preko te cifre se placa vise.Volimo da zivimo"preko".Naucis se nekoj vrsti civilizacije,a kada dodjemo kuci sve nam smeta.Razvijamo tudju drzavu a na nasu se zalimo.

emigrant

pre 11 godina

ja sam iz te srbije otisao da se nikad ne bih vratio, a pogotovu ne da bih punio radikalima budzet. toliko je lepih stvari u evropi i svetu koje sam video i koje cu videti. nisam ni gastarbajter ni dijaspora, ja sam iseljenik i zauvek za srbiju stranac.

meinedeineunseremark

pre 11 godina

donosimo svake godine, ali nas svake godine docekaju bezobrazne cene, duplo vece nego u nemackoj, I banksterski kurs da nas dokusuri. stoga moje pare vise nece videti srbiju, bliznjima cu slati stvari I to je to!

Budući gastarbajter

pre 11 godina

Moji drugari su vani i šalju svakog meseca. Roditeljima šalju za kompjuter, mesečni internet, za banju, za lekove, za lekara, da im dopune mizerne penzije, itd. Računam da samo za te osnovne troškove ide mesečno nekoliko stotina evra u proseku. Nekome se čini da je to malo, ali onome ko živi u Italiji ili Španiji nije malo da pošalje 300-500 evra, jer je i tamo kriza, i ne samo tamo.

Kada dođu, bilo zimi, bilo leti, naši "stranci" donesu poklonem kupe piće u lokalu, organizuju ručkove, plate piće prijateljima, povedu roditelje na odmor ili sami odu. E sad, to što Srbija nema more i što ne razvija planinski ili seoski turizam, to je naš domaći problem... Zimi drugari odu na Kopaonik, baš kao ovih dana, i tamo se ostavi solidna suma. Ode na gorivo, na klopu, na provod i odmor za dušu, i tako se nakupi po barem hiljadarka zimi, a realno i 2-3 hiljade po čoveku.

...A onda to državna birokratija pojede za mesec dana. :-D

Uskoro idem i ja. Računao sam ovako, pod uslovom da me krene:
- ćaletu: 300 evra,
- majki: 200 evra.

Ovo su mesečni minimumi. Razlika u ciframa je zato što ćale ima značajno manju penziju od majke. (Da, moji su razvedeni, pa moram odvojeno da im šaljem.)

Plus za lekove, za banju ili nešto slično, možda za more van sezone,... I to je sve samo goli minimum, za fakultetski obrazovane roditelje koji se ceo život dirinčili.

Inače, drugari sve manje dolaze. Kad hoće da vide svoje - pošalju im avionske karte. Sa porodicama sve češće letuju negde drugo.

simovic

pre 11 godina

dijaspora godisnje u srbiju donese oko 6 milijardi dolara. To je najveca privredna grana srbije i ucestvuje u BDP-u sa polovinom

simovic

pre 11 godina

dijaspora godisnje u srbiju donese oko 6 milijardi dolara. To je najveca privredna grana srbije i ucestvuje u BDP-u sa polovinom

uk

pre 11 godina

Stvarno vise sa tim komunistickim izrazima gastarbajter i na privremenom radu u inostranstvu. Nove generacije emigranata niti su gastosi, niti su na privremenom radu.
A sa 5 MILIJARDI dolara godisnje koliko po ZVANICNOJ statistici donosi, dijaspora je ubedljivo najbitniji ekonomski subjekt u celoj zemlji. Malo vise postovanja bi drzava mogla da pokaze prema nekom ko joj omogucava da joj nos bude iznad vode.

boki

pre 11 godina

Ja zivim oko 7 godina van srbije. stvari pocinju polako da se menjaju. Ja, koji sam mislio da ne bi mogao jednu godinu preziveti da ne dodjem u srbiju sam promenio misljenje... Ove godinena leto odoh u Spaniju.

bojan

pre 11 godina

Ja idem sutra za austriju, tako da cu ja da pomognem austriji sa mojom lovom...red je da ima se malo vrati...nismo mi takvi ljudi...

Dusan

pre 11 godina

Dijaspora/iseljenici su pravi termini jer neki od nas su strani drzavljani. A Saletu zelim da sam zaradi svoj dinar pa da sa njim raspolaze kako god hoce.

qq

pre 11 godina

I pored mrguda na granici I pored relativno losih aviona I kasnjenja svaki put kad ulazim u Srbiju ili u JATov avion bude mi veoma veoma drago. Nije reprezentativna ali je ipak nasa zemlja za koju su se nasi preci borili. Svi ljudi rodjeni ili poreklom iz Srbije su sigurno i sa parama I bez para uvek dobrodosli u svoju otadzbinu . I pricajte svojoj deci I unucima o svom rodnom kraju da ga I oni osecaju kao svoj jer to I jeste.

François

pre 11 godina

Eto mi smo skoro isti kao Depardieu, samo sto smo nase pare doneli u Srbiju, a ne u tamo neku Belgiju. Dobro, nismo bas bogati kao sto je on, ali od 250 000 nek svako ostavi cak i po 10€, pa eto 2.500.000€ nije ni to tako lose, mada se po neki dezurni pljuvaci svim silama trude da omalovaze taj nas doprinos. Policija je sve shvatila. Cim nos pomolimo ODMA' nas uslikaju :-) 'Ajde nek nam je svima srecna i bericetna 2013 uz dobro zdravlje i slogu !

Emigrant

pre 11 godina

Ne brine me sto ocekuju jos vise i sto i traze. Ne brine me ni to sta oni misle o meni jer mi zavide sto zivim normalno. Mene brine to sto sve vise primecujem da skoro vise niko ne reaguje normalno kao da su svi ludi i da vise nema normalnih.