Petak, 07.12.2012.

16:19

Putin i Južni tok:Hajde da počnemo!

Gasovod Južni tok biće izgrađen po najvišim tehnološkim i ekološkim standardima kvaliteta, a Crno more neće biti ugroženo, kaže predsednik Rusije Vladimir Putin

Izvor: B92

Putin i Južni tok:Hajde da poènemo! IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

Branko

pre 11 godina

@(Зоран, 7. decembar 2012 22:09)
Zorane, pošto znate da se koristite kompjuterom, otvorite Google prevodioca, pa onda sa leve strane otvorite SRPSKI i napišite reč "potok" a onda sa desne strane podesite najpre ENGLESKI a zatim isto sa desne strane podesite RUSKI. Javite nam do kakvog ste saznanja došli, unapred hvala.

ameli

pre 11 godina

Mislim da sto se tice hrvatske i plakanja su svi pomalo u krivu.
Juzni tok je bio prvo ponudjen hrvatskoj jer je to najblizi put. Janaf vec ima plinovod u tom pravcu i samo bi se poveco kapacitet kad bi zatrebalo. Hrvatska je to dobila iz nepoznatih razloga jedna teorija je da rusi nisu htjeli platili sanadera, jedna je da su madjari platili sanadera, jedna je da su ameri to htjeli zbog svog projekta nabucoo(btw europska komisija jos nije odobrila da se smije gradit juzni tok a ista zagovara nabucoo). Ali hrvatska je mogla dobit pojacani janaf geostrateski, energecki neovisniji, i jeftiniji plin zbog vece konkurencije.
S druge strane Hrvatska je plinski skoro neovisna, ima svoju proizvodnju preko 75% bila je i 92% 2007g. S time da je preko italije spojena na alzir i ima ugovore s talijanima o prijenosu.Treba uzet u obzir da se ugovara izgradnja lng terminala na krku i da je stvar rijesena jer je katar pristao da ce biti dobavljac plina a kapacitet starog plana je bio 15mlrd a hrvatska trosi oko 3,5mlrd sto znaci da ce 90% biti za izvoz na potpuno isto trziste na koje dolazi i juzni tok dali je u interesu hrvatske juzni tok li la.

Razlika izmedju hrvatske i srbije je u tome sto plin kroz srbiju prolazi i ona bi trebala uzet neku naknadu, kolka bude vidit ce se kad posao krene.
Hrvatska s druge strane je proizvodjac i trgovac koji je izravni konkuren juznom toku tko ce na kraju izvisit i dali je bolje poslovat s katarom ili rusijom.
Time will tell, time will tell.

krstivoje prvovencani - 1217god.- mileseva -

pre 11 godina

Istorijski momenat i dan za srbiju i njene gradjane.Cim se cev pojavi unutar srbije pocece investicioni ciklus u startu od preko 10-milijardi eura i time zapoceti normalan zivot za buduce generacije koje ce konacno poceti da se zaposljavaju i zive od svog rada zivot dostojan coveku,necu nabrajati projekte,to ipak prepustam ministarki koja mora brzinom munje da preuredi srbija gas i na njegovo celo postavi pismen menangment.

span

pre 11 godina

Hrvatska sada raspolaže sa 60% potrebnih količina plina iz vlastite proizvodnje na kopnu i iz Jadrana,a još nisu sva potvrđena nalazišta u eksploataciji!Uskoro dolazi i revizija ugovora između Italije i Hrvatske o izvorima u Jadranu,gdje će Hrvatska doći u novoj raspodjeli do novih 15-ak % godišnje potrošnje!I bez Južnog toka,imamo konekciju na ruski plin preko Mađarske!Južni tok,kad i ako bude završen,prolazit će samo nekoliko kilometara od hrvatsko slovenske granice,pa neće biti nikakvih problema da se naprave ogranci naknadno i za Hrvatsku,jer Rusiji je interes da proda pto više!Hrvatska je u visokoj fazi pregovora sa Emiratom Katar oko investicije u gradnju LNG terminala,nakon cije izgradnje bi količine plina reda veličine 70% kapaciteta Južnog toka bile na raspolaganju Hrvatskoj,a i ponuđene susjedstvu(dio ITalije, BiH,Slovenija ,dio Mađarske i Austrije)s tim da bi bilo moguće prihvatiti i LNG tankere iz Libije,alžira, a vjerojatno i Irana!Rusi su uspjeli Zapadu prodati floskulu o zloj Ukrajini koja krade plin,itd, pa će Južnim tokom se to izbjeći i tralala!Zapad je to kupio,pod navodnicima,a možda i svjesno, jer nema izbora!Europa nema dovoljno energenata i prisiljena je i na poteze kratkog daha kao što je ovaj!Ventil je i dalje kod Rusa,i on ga okreće kako hoće!Dakle, fakti su da hrvatskoj realno ne treba Južni tok, koliko treba svim onima koji su sad u kombinaciji,a jednog dana će se bez problema priključčiti na njega!!!

span

pre 11 godina

2019. godina je daleko i još če se i Banjaluka i sarajevo i Srbija načekati ruskog plina!Hrvatska je plinificirana 85% i u normalnim okolnostima dobavlja dostatne količine plina za svoje potrebe,aosim u ekstremnim zimama koje se pojavljuju periodično,u večim razmacima!Rok izgradnje LNG terminala je 2-3 godine,distributivna infrastruktura već postoji pa ne vidim nekakve prevelike žali za Južnim tokom u ovoj fazi!Ostalima sretno s Rusima,a kad dođe vrijeme i Hrvatska će biti tu!!!
maloprije -

Milan9891

pre 11 godina

Ma tako je Rusi,dominacija bre! A mi Srbi i dalje kukamo i trazimo razlog za nezadovoljstvo,prosto ne mogu da se nacudim glupostima dok citam komentare..

mr.real

pre 11 godina

Dajte projekat Mrki da ga završi pre roka.
Šalu na stranu, rusima ništa na reč/ugovor se ne sme verovati sve dok ne završe posao. Ne bi bilo nikakvo čudo da na sred posla, pre ulaska "toka" u Srbiju, zbog naših nepristanaka na sve ucene (pretpostavljamo šta će tražiti) samo skrenu na drugu stranu....

Зоран

pre 11 godina

Пуно има будала овде. Исправите Русе, кад сте толико паметни:
Ово је РИА Новости, они превели себе на енглески. http://en.rian.ru/trend/stream/

Construction Formally Starts on South Stream Gas Pipeline

Свој Јужни ... су превели са stream. A stream не значи ни река ни поток на енглеском ни под тачком разно, него је ТОК.
Горе од будале је тврдоглава будала.
Чему вам слуижи интернет? За фејс?

Мр.Гоод

pre 11 godina

(Žaki, 7. decembar 2012 19:23)
Разлог толике разлике у цени је због акциза које су у Србији много веће него у Немачкој. Цена по којој се купује гас је иста, али крајњи потрошач у Србији плаћа више зато што држава тако пуни буџет. Нису Руси криви већ наша држава.

info

pre 11 godina

Za one koji tvrde da Nemci placaju gas 180 evra, informacija da oni ipak placaju znatno vise tj. 419 USD:
http://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=russian-natural-gas
Nemacka nakon izgradnje Severnog toka ne placa tranzitne takse, dok Srbija to i dalje placa.

stvarno

pre 11 godina

Ne mogu da verujem kakve zamlate jos postoje. Davno je proslo vreme kad je Rusija bila kilava i sluzila za podsmeh.
Rusi su veliki narod koji ima prirodne resurse, koji je obrazovan, koji se okrenuo biznisu i koji ume da trguje - ako je to vrhunsko znanje ovog sveta. Npr. samo nekom ko ne vidi dalje od nosa nije jasno koliko je razvijena kooperacija Rusije i Nemacke!
A pitajte nase iz vlade koliko su 'laki' u pregovorima.
Uostalom, oni napisu velikim slovima SOUTH STREAM, a sitnim 'juzni tok' da bi kupci lakse razumeli. Kupac je uvek u pravu!

Smesni ste vise s tim proruski/antiruski.

xy

pre 11 godina

Stara pesma, neki clanak o Rusiji u Srbiji zavlada takva euforija kao da pocinje nova epoha, isto je bilo i pri poseti Putina, Medvedeva pa i njihovog zamenika pre nekoliko dana. Lepo je sto ce gas proticati kroz Srbiju samo sta to vredi kad ga Srbi ne mogu kupiti.

Žaki

pre 11 godina

Zaki care, ne znam mnogo, ali meni je logicno da kad kupis mnogo vise bilo koje robe dobijes i mnogo nizu cenu. You do the math...
(Pera, 7. decembar 2012 17:55)

Plaćaš cenu na izvoru, proizvođaču, a ona bi trebalo da je po jedinici mere tolika kolika je za sve!

zoran

pre 11 godina

Jel' to onaj južni tok za koji nam je Rusija dala kredit pre par godina (a nedavno je prikazan kao novi)??! Četiri petine (4/5) tog kredita nam je, (uslovljeno!), dato za spomenutu gasnu infrastrukturu a jedna petina za budžetske provalije. Ta jedna petina je prikazana kao za neke lokomotive, vozove, šta li već..(pronađite to ovde u arhivi) a ovaj veći deo je za ruski gas. No, štos je u tome što Rusi našim kreditom prave svoju infrastrukturu - jer su većinski vlasnici Gasproma i šta ti ja znam čega sve ne. To je vrlo mudro i bratski: našim kreditom svoje cevovode i prateće stvari a posle mi vraćamo taj kredit!!?? Pri tom je danas, što je zvaničan podatak dostupan svima, kubni metar gasa za "braću Srbe" 400 evra po kubnom metru, a za Nemce 180 evrova po istom tom metru?? Teško je to razumeti jer mi uopšte nismo napadali Lenjingrad, Staljingrad; niti smo palili ruska sela i ubijali na milione Rusa?!
(Žaki, 7. decembar 2012 16:59)

Znachi, ti bi da ti Rusi grade infrastrukturu kroz Srbiju sa svojim parama..??? Kako "mudro" razumesh ekonomiju.
Shta mislish zashto je cena za Nemachku mnogo manja no za Srbiju..??
Evo da ti pomognem. Nemci njima izvoze visoku tehnologiju, kao i super brze vozove, a Rusi im prebiju na ceni gasa. Mi Rusima izvozimo dobre zelje, pa je cena standardna.

Branko

pre 11 godina

Поток на руском значи ток. А не мала река, поток.
(Зоран, 7. decembar 2012 18:41)

U standardnom rusko-srpskohrvatskom rečniku "Obod-Cetinje" na strani 217 piše: ПОТОК=поток,бујица,слив,ток.
Nije dobro namerno dovoditi ljude u zabludu pa i kada se radi o jeziku.

Žaki

pre 11 godina

"Žaki
Preseli se u Nemačku. šta tražiš ovde?
(Kiža, 7. decembar 2012 17:25)

Pazi, govorim ti na srpskom: Plaćaš ti, a i mi, gas koji je dva i nešto puta skuplji nego u Nemačkoj!? To je proverljivo i zašto se brecaš ako je to tačno? Pa nisam ja formirao tu cenu niti si ti bombardovao Staljingrad - a plaćaš više od Nemaca!? Dakle, nisam ja formirao cenu...m'slim dal' razumeš?!

Žaki

pre 11 godina

"A trenutno svaki ugovor koji potpisemo neispostujemo u delu koji se zove PLACANJE pa je i pitanje sta je zapravo cena gasa prema nama kada ga ne placamo redovno i stalno dugujemo?
(DPolitika, 7. decembar 2012 18:38)"

Priznaješ dakle da sa cenom tu nešto nije kako treba? Znači mi Rusima nismo ono što su oni nama - bratski narod? Goli interes prema jednoj od najsiromašnijih zemalja Evrope a bezmalo i sveta? Nemaš da platiš? Pa crkni iako si mi "brat"?!?! Poenta je u tome što se mi međusobno ne gledamo istim očima. Oni nama jesu "braća" ali mi njima nešto i nismo, ako je tačno ovo što govoriš. Mi Njima poklanjamo svoje resurse jer su "Rusi" a oni nama ne gledaju kroz prste jer smo "Srbi"??! Nešto mi je tu konfuzno?! Ako je sve u golim interesima, zašto se onda u svemu pljuje zapad i kapitalizam? Tim pre što nam EU nije davala kredite već donacije i bespovratna sredstva (da ne gladujemo i da penzioneri ne pomru) i to daleko veću cifru od ruskog kredita. Dakle, kakva je razlika? Šta je poenta?

dos

pre 11 godina

@Goran nije potok, nego PATOK, a pise se potok. Rusi ga znaci zovu PATOK.
Uzgred, prenos prvog vara je bio pun energije. Putin sedi, dvojica varioca vare. Zavrsava se, jedan se okrece i kaze da je zavrsen prvi var! LUDILO od utiska. Putin ustaje, drzi intervju...MOCNO!

Зоран

pre 11 godina

Nije mi jasno zasto se zove juzni tok kada ga sami Rusi zovu juzni potok. Valjda je logicno da se prevodi polazeci od toga kako ga Rusi zovu a ne od Engleskog prevoda. Juzni potok mi je lepsi naziv.
(Goran, 7. decembar 2012 17:57)

Поток на руском значи ток. А не мала река, поток.

DPolitika

pre 11 godina

@Žaki

Prvo su komentatori kao ti par godina pricali da od Juznog toka nema nista i spominjali Nabuko i svasta nesto drugo kao navodnu argumentaciju a sada kada se krenulo sa realizacijom opet pricate jednu te istu stvar tj. GLUPOSTI...

Kako drugacije nazvati informaciju koju ti u komentaru dajes a odnosi se na to da smo citiram "Jel' to onaj južni tok za koji nam je Rusija dala kredit pre par godina" sto je tvoja izmisljotina namenjena kome?

Isto tako je GLUPOST da je u Nemackoj cena gasa 180 eura (cene se formijau u USD) koga interesuju cene moze da pogleda sledeci link jer se stalno menjaju http://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=russian-natural-gas
Trenutna cena gasa iz Rusije na Nemackoj granici je oko 420 USD prema MMF-u.

Gde nadje te tvoje izmisljene zvanicne podatke voleli bi da znamo...

Sto se fakata tice Nemacka kao najveci Evropski potrosac uvozi gas iz Norveske i Rusije, a nize cene gasa u Evropi imaju samo zemlje koje su i sami veliki propizvodjaci te vecim delom pokrivaju domace potrebe a to su Norveska i Rumunija.

Cene gasa zavise od ugovora koji se potpisu kao i od postovanja tih ugovora. U svakom slucaju Srbija ce izgradnjom Juznog toka profitirati od tranzitnioh taksi, skladistenja gasa i na sve to imace vecu sigurnost pa smim tim i manje cene gasa. A trenutno svaki ugovor koji potpisemo neispostujemo u delu koji se zove PLACANJE pa je i pitanje sta je zapravo cena gasa prema nama kada ga ne placamo redovno i stalno dugujemo?

Zoran

pre 11 godina

Better dead then red!
(Zinedin zidam (garazu), 7. decembar 2012 17:40)

Ako si slucajno u Americi, moj ti je savet da na vreme odes iz nje. Ja jesam i Obamina politika je promenila moje odluke u vezi SAD. Ovde ne kupujem nista, samo pakujem pare za van Amerike.

Goran

pre 11 godina

Nije mi jasno zasto se zove juzni tok kada ga sami Rusi zovu juzni potok. Valjda je logicno da se prevodi polazeci od toga kako ga Rusi zovu a ne od Engleskog prevoda. Juzni potok mi je lepsi naziv.

Vicentijevic Samuil

pre 11 godina

Zaista ne znam da je Bajatovic vazniji od gospodje Ministra energetike. Ne zanm da li je mozda sramota pomennuti da je ONA predstavljala tamo Srbiju, a ne neki Bajatovic.

Žaki

pre 11 godina

Jel' to onaj južni tok za koji nam je Rusija dala kredit pre par godina (a nedavno je prikazan kao novi)??! Četiri petine (4/5) tog kredita nam je, (uslovljeno!), dato za spomenutu gasnu infrastrukturu a jedna petina za budžetske provalije. Ta jedna petina je prikazana kao za neke lokomotive, vozove, šta li već..(pronađite to ovde u arhivi) a ovaj veći deo je za ruski gas. No, štos je u tome što Rusi našim kreditom prave svoju infrastrukturu - jer su većinski vlasnici Gasproma i šta ti ja znam čega sve ne. To je vrlo mudro i bratski: našim kreditom svoje cevovode i prateće stvari a posle mi vraćamo taj kredit!!?? Pri tom je danas, što je zvaničan podatak dostupan svima, kubni metar gasa za "braću Srbe" 400 evra po kubnom metru, a za Nemce 180 evrova po istom tom metru?? Teško je to razumeti jer mi uopšte nismo napadali Lenjingrad, Staljingrad; niti smo palili ruska sela i ubijali na milione Rusa?!

Vicentijevic Samuil

pre 11 godina

Zaista ne znam da je Bajatovic vazniji od gospodje Ministra energetike. Ne zanm da li je mozda sramota pomennuti da je ONA predstavljala tamo Srbiju, a ne neki Bajatovic.

DPolitika

pre 11 godina

@Žaki

Prvo su komentatori kao ti par godina pricali da od Juznog toka nema nista i spominjali Nabuko i svasta nesto drugo kao navodnu argumentaciju a sada kada se krenulo sa realizacijom opet pricate jednu te istu stvar tj. GLUPOSTI...

Kako drugacije nazvati informaciju koju ti u komentaru dajes a odnosi se na to da smo citiram "Jel' to onaj južni tok za koji nam je Rusija dala kredit pre par godina" sto je tvoja izmisljotina namenjena kome?

Isto tako je GLUPOST da je u Nemackoj cena gasa 180 eura (cene se formijau u USD) koga interesuju cene moze da pogleda sledeci link jer se stalno menjaju http://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=russian-natural-gas
Trenutna cena gasa iz Rusije na Nemackoj granici je oko 420 USD prema MMF-u.

Gde nadje te tvoje izmisljene zvanicne podatke voleli bi da znamo...

Sto se fakata tice Nemacka kao najveci Evropski potrosac uvozi gas iz Norveske i Rusije, a nize cene gasa u Evropi imaju samo zemlje koje su i sami veliki propizvodjaci te vecim delom pokrivaju domace potrebe a to su Norveska i Rumunija.

Cene gasa zavise od ugovora koji se potpisu kao i od postovanja tih ugovora. U svakom slucaju Srbija ce izgradnjom Juznog toka profitirati od tranzitnioh taksi, skladistenja gasa i na sve to imace vecu sigurnost pa smim tim i manje cene gasa. A trenutno svaki ugovor koji potpisemo neispostujemo u delu koji se zove PLACANJE pa je i pitanje sta je zapravo cena gasa prema nama kada ga ne placamo redovno i stalno dugujemo?

stvarno

pre 11 godina

Ne mogu da verujem kakve zamlate jos postoje. Davno je proslo vreme kad je Rusija bila kilava i sluzila za podsmeh.
Rusi su veliki narod koji ima prirodne resurse, koji je obrazovan, koji se okrenuo biznisu i koji ume da trguje - ako je to vrhunsko znanje ovog sveta. Npr. samo nekom ko ne vidi dalje od nosa nije jasno koliko je razvijena kooperacija Rusije i Nemacke!
A pitajte nase iz vlade koliko su 'laki' u pregovorima.
Uostalom, oni napisu velikim slovima SOUTH STREAM, a sitnim 'juzni tok' da bi kupci lakse razumeli. Kupac je uvek u pravu!

Smesni ste vise s tim proruski/antiruski.

Зоран

pre 11 godina

Nije mi jasno zasto se zove juzni tok kada ga sami Rusi zovu juzni potok. Valjda je logicno da se prevodi polazeci od toga kako ga Rusi zovu a ne od Engleskog prevoda. Juzni potok mi je lepsi naziv.
(Goran, 7. decembar 2012 17:57)

Поток на руском значи ток. А не мала река, поток.

Žaki

pre 11 godina

Jel' to onaj južni tok za koji nam je Rusija dala kredit pre par godina (a nedavno je prikazan kao novi)??! Četiri petine (4/5) tog kredita nam je, (uslovljeno!), dato za spomenutu gasnu infrastrukturu a jedna petina za budžetske provalije. Ta jedna petina je prikazana kao za neke lokomotive, vozove, šta li već..(pronađite to ovde u arhivi) a ovaj veći deo je za ruski gas. No, štos je u tome što Rusi našim kreditom prave svoju infrastrukturu - jer su većinski vlasnici Gasproma i šta ti ja znam čega sve ne. To je vrlo mudro i bratski: našim kreditom svoje cevovode i prateće stvari a posle mi vraćamo taj kredit!!?? Pri tom je danas, što je zvaničan podatak dostupan svima, kubni metar gasa za "braću Srbe" 400 evra po kubnom metru, a za Nemce 180 evrova po istom tom metru?? Teško je to razumeti jer mi uopšte nismo napadali Lenjingrad, Staljingrad; niti smo palili ruska sela i ubijali na milione Rusa?!

zoran

pre 11 godina

Jel' to onaj južni tok za koji nam je Rusija dala kredit pre par godina (a nedavno je prikazan kao novi)??! Četiri petine (4/5) tog kredita nam je, (uslovljeno!), dato za spomenutu gasnu infrastrukturu a jedna petina za budžetske provalije. Ta jedna petina je prikazana kao za neke lokomotive, vozove, šta li već..(pronađite to ovde u arhivi) a ovaj veći deo je za ruski gas. No, štos je u tome što Rusi našim kreditom prave svoju infrastrukturu - jer su većinski vlasnici Gasproma i šta ti ja znam čega sve ne. To je vrlo mudro i bratski: našim kreditom svoje cevovode i prateće stvari a posle mi vraćamo taj kredit!!?? Pri tom je danas, što je zvaničan podatak dostupan svima, kubni metar gasa za "braću Srbe" 400 evra po kubnom metru, a za Nemce 180 evrova po istom tom metru?? Teško je to razumeti jer mi uopšte nismo napadali Lenjingrad, Staljingrad; niti smo palili ruska sela i ubijali na milione Rusa?!
(Žaki, 7. decembar 2012 16:59)

Znachi, ti bi da ti Rusi grade infrastrukturu kroz Srbiju sa svojim parama..??? Kako "mudro" razumesh ekonomiju.
Shta mislish zashto je cena za Nemachku mnogo manja no za Srbiju..??
Evo da ti pomognem. Nemci njima izvoze visoku tehnologiju, kao i super brze vozove, a Rusi im prebiju na ceni gasa. Mi Rusima izvozimo dobre zelje, pa je cena standardna.

Zoran

pre 11 godina

Better dead then red!
(Zinedin zidam (garazu), 7. decembar 2012 17:40)

Ako si slucajno u Americi, moj ti je savet da na vreme odes iz nje. Ja jesam i Obamina politika je promenila moje odluke u vezi SAD. Ovde ne kupujem nista, samo pakujem pare za van Amerike.

info

pre 11 godina

Za one koji tvrde da Nemci placaju gas 180 evra, informacija da oni ipak placaju znatno vise tj. 419 USD:
http://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=russian-natural-gas
Nemacka nakon izgradnje Severnog toka ne placa tranzitne takse, dok Srbija to i dalje placa.

dos

pre 11 godina

@Goran nije potok, nego PATOK, a pise se potok. Rusi ga znaci zovu PATOK.
Uzgred, prenos prvog vara je bio pun energije. Putin sedi, dvojica varioca vare. Zavrsava se, jedan se okrece i kaze da je zavrsen prvi var! LUDILO od utiska. Putin ustaje, drzi intervju...MOCNO!

Мр.Гоод

pre 11 godina

(Žaki, 7. decembar 2012 19:23)
Разлог толике разлике у цени је због акциза које су у Србији много веће него у Немачкој. Цена по којој се купује гас је иста, али крајњи потрошач у Србији плаћа више зато што држава тако пуни буџет. Нису Руси криви већ наша држава.

Зоран

pre 11 godina

Пуно има будала овде. Исправите Русе, кад сте толико паметни:
Ово је РИА Новости, они превели себе на енглески. http://en.rian.ru/trend/stream/

Construction Formally Starts on South Stream Gas Pipeline

Свој Јужни ... су превели са stream. A stream не значи ни река ни поток на енглеском ни под тачком разно, него је ТОК.
Горе од будале је тврдоглава будала.
Чему вам слуижи интернет? За фејс?

Žaki

pre 11 godina

"Žaki
Preseli se u Nemačku. šta tražiš ovde?
(Kiža, 7. decembar 2012 17:25)

Pazi, govorim ti na srpskom: Plaćaš ti, a i mi, gas koji je dva i nešto puta skuplji nego u Nemačkoj!? To je proverljivo i zašto se brecaš ako je to tačno? Pa nisam ja formirao tu cenu niti si ti bombardovao Staljingrad - a plaćaš više od Nemaca!? Dakle, nisam ja formirao cenu...m'slim dal' razumeš?!

Branko

pre 11 godina

Поток на руском значи ток. А не мала река, поток.
(Зоран, 7. decembar 2012 18:41)

U standardnom rusko-srpskohrvatskom rečniku "Obod-Cetinje" na strani 217 piše: ПОТОК=поток,бујица,слив,ток.
Nije dobro namerno dovoditi ljude u zabludu pa i kada se radi o jeziku.

Goran

pre 11 godina

Nije mi jasno zasto se zove juzni tok kada ga sami Rusi zovu juzni potok. Valjda je logicno da se prevodi polazeci od toga kako ga Rusi zovu a ne od Engleskog prevoda. Juzni potok mi je lepsi naziv.

Žaki

pre 11 godina

"A trenutno svaki ugovor koji potpisemo neispostujemo u delu koji se zove PLACANJE pa je i pitanje sta je zapravo cena gasa prema nama kada ga ne placamo redovno i stalno dugujemo?
(DPolitika, 7. decembar 2012 18:38)"

Priznaješ dakle da sa cenom tu nešto nije kako treba? Znači mi Rusima nismo ono što su oni nama - bratski narod? Goli interes prema jednoj od najsiromašnijih zemalja Evrope a bezmalo i sveta? Nemaš da platiš? Pa crkni iako si mi "brat"?!?! Poenta je u tome što se mi međusobno ne gledamo istim očima. Oni nama jesu "braća" ali mi njima nešto i nismo, ako je tačno ovo što govoriš. Mi Njima poklanjamo svoje resurse jer su "Rusi" a oni nama ne gledaju kroz prste jer smo "Srbi"??! Nešto mi je tu konfuzno?! Ako je sve u golim interesima, zašto se onda u svemu pljuje zapad i kapitalizam? Tim pre što nam EU nije davala kredite već donacije i bespovratna sredstva (da ne gladujemo i da penzioneri ne pomru) i to daleko veću cifru od ruskog kredita. Dakle, kakva je razlika? Šta je poenta?

Milan9891

pre 11 godina

Ma tako je Rusi,dominacija bre! A mi Srbi i dalje kukamo i trazimo razlog za nezadovoljstvo,prosto ne mogu da se nacudim glupostima dok citam komentare..

xy

pre 11 godina

Stara pesma, neki clanak o Rusiji u Srbiji zavlada takva euforija kao da pocinje nova epoha, isto je bilo i pri poseti Putina, Medvedeva pa i njihovog zamenika pre nekoliko dana. Lepo je sto ce gas proticati kroz Srbiju samo sta to vredi kad ga Srbi ne mogu kupiti.

Žaki

pre 11 godina

Zaki care, ne znam mnogo, ali meni je logicno da kad kupis mnogo vise bilo koje robe dobijes i mnogo nizu cenu. You do the math...
(Pera, 7. decembar 2012 17:55)

Plaćaš cenu na izvoru, proizvođaču, a ona bi trebalo da je po jedinici mere tolika kolika je za sve!

krstivoje prvovencani - 1217god.- mileseva -

pre 11 godina

Istorijski momenat i dan za srbiju i njene gradjane.Cim se cev pojavi unutar srbije pocece investicioni ciklus u startu od preko 10-milijardi eura i time zapoceti normalan zivot za buduce generacije koje ce konacno poceti da se zaposljavaju i zive od svog rada zivot dostojan coveku,necu nabrajati projekte,to ipak prepustam ministarki koja mora brzinom munje da preuredi srbija gas i na njegovo celo postavi pismen menangment.

mr.real

pre 11 godina

Dajte projekat Mrki da ga završi pre roka.
Šalu na stranu, rusima ništa na reč/ugovor se ne sme verovati sve dok ne završe posao. Ne bi bilo nikakvo čudo da na sred posla, pre ulaska "toka" u Srbiju, zbog naših nepristanaka na sve ucene (pretpostavljamo šta će tražiti) samo skrenu na drugu stranu....

ameli

pre 11 godina

Mislim da sto se tice hrvatske i plakanja su svi pomalo u krivu.
Juzni tok je bio prvo ponudjen hrvatskoj jer je to najblizi put. Janaf vec ima plinovod u tom pravcu i samo bi se poveco kapacitet kad bi zatrebalo. Hrvatska je to dobila iz nepoznatih razloga jedna teorija je da rusi nisu htjeli platili sanadera, jedna je da su madjari platili sanadera, jedna je da su ameri to htjeli zbog svog projekta nabucoo(btw europska komisija jos nije odobrila da se smije gradit juzni tok a ista zagovara nabucoo). Ali hrvatska je mogla dobit pojacani janaf geostrateski, energecki neovisniji, i jeftiniji plin zbog vece konkurencije.
S druge strane Hrvatska je plinski skoro neovisna, ima svoju proizvodnju preko 75% bila je i 92% 2007g. S time da je preko italije spojena na alzir i ima ugovore s talijanima o prijenosu.Treba uzet u obzir da se ugovara izgradnja lng terminala na krku i da je stvar rijesena jer je katar pristao da ce biti dobavljac plina a kapacitet starog plana je bio 15mlrd a hrvatska trosi oko 3,5mlrd sto znaci da ce 90% biti za izvoz na potpuno isto trziste na koje dolazi i juzni tok dali je u interesu hrvatske juzni tok li la.

Razlika izmedju hrvatske i srbije je u tome sto plin kroz srbiju prolazi i ona bi trebala uzet neku naknadu, kolka bude vidit ce se kad posao krene.
Hrvatska s druge strane je proizvodjac i trgovac koji je izravni konkuren juznom toku tko ce na kraju izvisit i dali je bolje poslovat s katarom ili rusijom.
Time will tell, time will tell.

span

pre 11 godina

Hrvatska sada raspolaže sa 60% potrebnih količina plina iz vlastite proizvodnje na kopnu i iz Jadrana,a još nisu sva potvrđena nalazišta u eksploataciji!Uskoro dolazi i revizija ugovora između Italije i Hrvatske o izvorima u Jadranu,gdje će Hrvatska doći u novoj raspodjeli do novih 15-ak % godišnje potrošnje!I bez Južnog toka,imamo konekciju na ruski plin preko Mađarske!Južni tok,kad i ako bude završen,prolazit će samo nekoliko kilometara od hrvatsko slovenske granice,pa neće biti nikakvih problema da se naprave ogranci naknadno i za Hrvatsku,jer Rusiji je interes da proda pto više!Hrvatska je u visokoj fazi pregovora sa Emiratom Katar oko investicije u gradnju LNG terminala,nakon cije izgradnje bi količine plina reda veličine 70% kapaciteta Južnog toka bile na raspolaganju Hrvatskoj,a i ponuđene susjedstvu(dio ITalije, BiH,Slovenija ,dio Mađarske i Austrije)s tim da bi bilo moguće prihvatiti i LNG tankere iz Libije,alžira, a vjerojatno i Irana!Rusi su uspjeli Zapadu prodati floskulu o zloj Ukrajini koja krade plin,itd, pa će Južnim tokom se to izbjeći i tralala!Zapad je to kupio,pod navodnicima,a možda i svjesno, jer nema izbora!Europa nema dovoljno energenata i prisiljena je i na poteze kratkog daha kao što je ovaj!Ventil je i dalje kod Rusa,i on ga okreće kako hoće!Dakle, fakti su da hrvatskoj realno ne treba Južni tok, koliko treba svim onima koji su sad u kombinaciji,a jednog dana će se bez problema priključčiti na njega!!!

span

pre 11 godina

2019. godina je daleko i još če se i Banjaluka i sarajevo i Srbija načekati ruskog plina!Hrvatska je plinificirana 85% i u normalnim okolnostima dobavlja dostatne količine plina za svoje potrebe,aosim u ekstremnim zimama koje se pojavljuju periodično,u večim razmacima!Rok izgradnje LNG terminala je 2-3 godine,distributivna infrastruktura već postoji pa ne vidim nekakve prevelike žali za Južnim tokom u ovoj fazi!Ostalima sretno s Rusima,a kad dođe vrijeme i Hrvatska će biti tu!!!
maloprije -

Branko

pre 11 godina

@(Зоран, 7. decembar 2012 22:09)
Zorane, pošto znate da se koristite kompjuterom, otvorite Google prevodioca, pa onda sa leve strane otvorite SRPSKI i napišite reč "potok" a onda sa desne strane podesite najpre ENGLESKI a zatim isto sa desne strane podesite RUSKI. Javite nam do kakvog ste saznanja došli, unapred hvala.

Žaki

pre 11 godina

Jel' to onaj južni tok za koji nam je Rusija dala kredit pre par godina (a nedavno je prikazan kao novi)??! Četiri petine (4/5) tog kredita nam je, (uslovljeno!), dato za spomenutu gasnu infrastrukturu a jedna petina za budžetske provalije. Ta jedna petina je prikazana kao za neke lokomotive, vozove, šta li već..(pronađite to ovde u arhivi) a ovaj veći deo je za ruski gas. No, štos je u tome što Rusi našim kreditom prave svoju infrastrukturu - jer su većinski vlasnici Gasproma i šta ti ja znam čega sve ne. To je vrlo mudro i bratski: našim kreditom svoje cevovode i prateće stvari a posle mi vraćamo taj kredit!!?? Pri tom je danas, što je zvaničan podatak dostupan svima, kubni metar gasa za "braću Srbe" 400 evra po kubnom metru, a za Nemce 180 evrova po istom tom metru?? Teško je to razumeti jer mi uopšte nismo napadali Lenjingrad, Staljingrad; niti smo palili ruska sela i ubijali na milione Rusa?!

xy

pre 11 godina

Stara pesma, neki clanak o Rusiji u Srbiji zavlada takva euforija kao da pocinje nova epoha, isto je bilo i pri poseti Putina, Medvedeva pa i njihovog zamenika pre nekoliko dana. Lepo je sto ce gas proticati kroz Srbiju samo sta to vredi kad ga Srbi ne mogu kupiti.

Žaki

pre 11 godina

"A trenutno svaki ugovor koji potpisemo neispostujemo u delu koji se zove PLACANJE pa je i pitanje sta je zapravo cena gasa prema nama kada ga ne placamo redovno i stalno dugujemo?
(DPolitika, 7. decembar 2012 18:38)"

Priznaješ dakle da sa cenom tu nešto nije kako treba? Znači mi Rusima nismo ono što su oni nama - bratski narod? Goli interes prema jednoj od najsiromašnijih zemalja Evrope a bezmalo i sveta? Nemaš da platiš? Pa crkni iako si mi "brat"?!?! Poenta je u tome što se mi međusobno ne gledamo istim očima. Oni nama jesu "braća" ali mi njima nešto i nismo, ako je tačno ovo što govoriš. Mi Njima poklanjamo svoje resurse jer su "Rusi" a oni nama ne gledaju kroz prste jer smo "Srbi"??! Nešto mi je tu konfuzno?! Ako je sve u golim interesima, zašto se onda u svemu pljuje zapad i kapitalizam? Tim pre što nam EU nije davala kredite već donacije i bespovratna sredstva (da ne gladujemo i da penzioneri ne pomru) i to daleko veću cifru od ruskog kredita. Dakle, kakva je razlika? Šta je poenta?

mr.real

pre 11 godina

Dajte projekat Mrki da ga završi pre roka.
Šalu na stranu, rusima ništa na reč/ugovor se ne sme verovati sve dok ne završe posao. Ne bi bilo nikakvo čudo da na sred posla, pre ulaska "toka" u Srbiju, zbog naših nepristanaka na sve ucene (pretpostavljamo šta će tražiti) samo skrenu na drugu stranu....

Goran

pre 11 godina

Nije mi jasno zasto se zove juzni tok kada ga sami Rusi zovu juzni potok. Valjda je logicno da se prevodi polazeci od toga kako ga Rusi zovu a ne od Engleskog prevoda. Juzni potok mi je lepsi naziv.

Žaki

pre 11 godina

"Žaki
Preseli se u Nemačku. šta tražiš ovde?
(Kiža, 7. decembar 2012 17:25)

Pazi, govorim ti na srpskom: Plaćaš ti, a i mi, gas koji je dva i nešto puta skuplji nego u Nemačkoj!? To je proverljivo i zašto se brecaš ako je to tačno? Pa nisam ja formirao tu cenu niti si ti bombardovao Staljingrad - a plaćaš više od Nemaca!? Dakle, nisam ja formirao cenu...m'slim dal' razumeš?!

Žaki

pre 11 godina

Zaki care, ne znam mnogo, ali meni je logicno da kad kupis mnogo vise bilo koje robe dobijes i mnogo nizu cenu. You do the math...
(Pera, 7. decembar 2012 17:55)

Plaćaš cenu na izvoru, proizvođaču, a ona bi trebalo da je po jedinici mere tolika kolika je za sve!

span

pre 11 godina

2019. godina je daleko i još če se i Banjaluka i sarajevo i Srbija načekati ruskog plina!Hrvatska je plinificirana 85% i u normalnim okolnostima dobavlja dostatne količine plina za svoje potrebe,aosim u ekstremnim zimama koje se pojavljuju periodično,u večim razmacima!Rok izgradnje LNG terminala je 2-3 godine,distributivna infrastruktura već postoji pa ne vidim nekakve prevelike žali za Južnim tokom u ovoj fazi!Ostalima sretno s Rusima,a kad dođe vrijeme i Hrvatska će biti tu!!!
maloprije -

span

pre 11 godina

Hrvatska sada raspolaže sa 60% potrebnih količina plina iz vlastite proizvodnje na kopnu i iz Jadrana,a još nisu sva potvrđena nalazišta u eksploataciji!Uskoro dolazi i revizija ugovora između Italije i Hrvatske o izvorima u Jadranu,gdje će Hrvatska doći u novoj raspodjeli do novih 15-ak % godišnje potrošnje!I bez Južnog toka,imamo konekciju na ruski plin preko Mađarske!Južni tok,kad i ako bude završen,prolazit će samo nekoliko kilometara od hrvatsko slovenske granice,pa neće biti nikakvih problema da se naprave ogranci naknadno i za Hrvatsku,jer Rusiji je interes da proda pto više!Hrvatska je u visokoj fazi pregovora sa Emiratom Katar oko investicije u gradnju LNG terminala,nakon cije izgradnje bi količine plina reda veličine 70% kapaciteta Južnog toka bile na raspolaganju Hrvatskoj,a i ponuđene susjedstvu(dio ITalije, BiH,Slovenija ,dio Mađarske i Austrije)s tim da bi bilo moguće prihvatiti i LNG tankere iz Libije,alžira, a vjerojatno i Irana!Rusi su uspjeli Zapadu prodati floskulu o zloj Ukrajini koja krade plin,itd, pa će Južnim tokom se to izbjeći i tralala!Zapad je to kupio,pod navodnicima,a možda i svjesno, jer nema izbora!Europa nema dovoljno energenata i prisiljena je i na poteze kratkog daha kao što je ovaj!Ventil je i dalje kod Rusa,i on ga okreće kako hoće!Dakle, fakti su da hrvatskoj realno ne treba Južni tok, koliko treba svim onima koji su sad u kombinaciji,a jednog dana će se bez problema priključčiti na njega!!!

Zoran

pre 11 godina

Better dead then red!
(Zinedin zidam (garazu), 7. decembar 2012 17:40)

Ako si slucajno u Americi, moj ti je savet da na vreme odes iz nje. Ja jesam i Obamina politika je promenila moje odluke u vezi SAD. Ovde ne kupujem nista, samo pakujem pare za van Amerike.

Vicentijevic Samuil

pre 11 godina

Zaista ne znam da je Bajatovic vazniji od gospodje Ministra energetike. Ne zanm da li je mozda sramota pomennuti da je ONA predstavljala tamo Srbiju, a ne neki Bajatovic.

dos

pre 11 godina

@Goran nije potok, nego PATOK, a pise se potok. Rusi ga znaci zovu PATOK.
Uzgred, prenos prvog vara je bio pun energije. Putin sedi, dvojica varioca vare. Zavrsava se, jedan se okrece i kaze da je zavrsen prvi var! LUDILO od utiska. Putin ustaje, drzi intervju...MOCNO!

Зоран

pre 11 godina

Пуно има будала овде. Исправите Русе, кад сте толико паметни:
Ово је РИА Новости, они превели себе на енглески. http://en.rian.ru/trend/stream/

Construction Formally Starts on South Stream Gas Pipeline

Свој Јужни ... су превели са stream. A stream не значи ни река ни поток на енглеском ни под тачком разно, него је ТОК.
Горе од будале је тврдоглава будала.
Чему вам слуижи интернет? За фејс?

DPolitika

pre 11 godina

@Žaki

Prvo su komentatori kao ti par godina pricali da od Juznog toka nema nista i spominjali Nabuko i svasta nesto drugo kao navodnu argumentaciju a sada kada se krenulo sa realizacijom opet pricate jednu te istu stvar tj. GLUPOSTI...

Kako drugacije nazvati informaciju koju ti u komentaru dajes a odnosi se na to da smo citiram "Jel' to onaj južni tok za koji nam je Rusija dala kredit pre par godina" sto je tvoja izmisljotina namenjena kome?

Isto tako je GLUPOST da je u Nemackoj cena gasa 180 eura (cene se formijau u USD) koga interesuju cene moze da pogleda sledeci link jer se stalno menjaju http://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=russian-natural-gas
Trenutna cena gasa iz Rusije na Nemackoj granici je oko 420 USD prema MMF-u.

Gde nadje te tvoje izmisljene zvanicne podatke voleli bi da znamo...

Sto se fakata tice Nemacka kao najveci Evropski potrosac uvozi gas iz Norveske i Rusije, a nize cene gasa u Evropi imaju samo zemlje koje su i sami veliki propizvodjaci te vecim delom pokrivaju domace potrebe a to su Norveska i Rumunija.

Cene gasa zavise od ugovora koji se potpisu kao i od postovanja tih ugovora. U svakom slucaju Srbija ce izgradnjom Juznog toka profitirati od tranzitnioh taksi, skladistenja gasa i na sve to imace vecu sigurnost pa smim tim i manje cene gasa. A trenutno svaki ugovor koji potpisemo neispostujemo u delu koji se zove PLACANJE pa je i pitanje sta je zapravo cena gasa prema nama kada ga ne placamo redovno i stalno dugujemo?

stvarno

pre 11 godina

Ne mogu da verujem kakve zamlate jos postoje. Davno je proslo vreme kad je Rusija bila kilava i sluzila za podsmeh.
Rusi su veliki narod koji ima prirodne resurse, koji je obrazovan, koji se okrenuo biznisu i koji ume da trguje - ako je to vrhunsko znanje ovog sveta. Npr. samo nekom ko ne vidi dalje od nosa nije jasno koliko je razvijena kooperacija Rusije i Nemacke!
A pitajte nase iz vlade koliko su 'laki' u pregovorima.
Uostalom, oni napisu velikim slovima SOUTH STREAM, a sitnim 'juzni tok' da bi kupci lakse razumeli. Kupac je uvek u pravu!

Smesni ste vise s tim proruski/antiruski.

zoran

pre 11 godina

Jel' to onaj južni tok za koji nam je Rusija dala kredit pre par godina (a nedavno je prikazan kao novi)??! Četiri petine (4/5) tog kredita nam je, (uslovljeno!), dato za spomenutu gasnu infrastrukturu a jedna petina za budžetske provalije. Ta jedna petina je prikazana kao za neke lokomotive, vozove, šta li već..(pronađite to ovde u arhivi) a ovaj veći deo je za ruski gas. No, štos je u tome što Rusi našim kreditom prave svoju infrastrukturu - jer su većinski vlasnici Gasproma i šta ti ja znam čega sve ne. To je vrlo mudro i bratski: našim kreditom svoje cevovode i prateće stvari a posle mi vraćamo taj kredit!!?? Pri tom je danas, što je zvaničan podatak dostupan svima, kubni metar gasa za "braću Srbe" 400 evra po kubnom metru, a za Nemce 180 evrova po istom tom metru?? Teško je to razumeti jer mi uopšte nismo napadali Lenjingrad, Staljingrad; niti smo palili ruska sela i ubijali na milione Rusa?!
(Žaki, 7. decembar 2012 16:59)

Znachi, ti bi da ti Rusi grade infrastrukturu kroz Srbiju sa svojim parama..??? Kako "mudro" razumesh ekonomiju.
Shta mislish zashto je cena za Nemachku mnogo manja no za Srbiju..??
Evo da ti pomognem. Nemci njima izvoze visoku tehnologiju, kao i super brze vozove, a Rusi im prebiju na ceni gasa. Mi Rusima izvozimo dobre zelje, pa je cena standardna.

ameli

pre 11 godina

Mislim da sto se tice hrvatske i plakanja su svi pomalo u krivu.
Juzni tok je bio prvo ponudjen hrvatskoj jer je to najblizi put. Janaf vec ima plinovod u tom pravcu i samo bi se poveco kapacitet kad bi zatrebalo. Hrvatska je to dobila iz nepoznatih razloga jedna teorija je da rusi nisu htjeli platili sanadera, jedna je da su madjari platili sanadera, jedna je da su ameri to htjeli zbog svog projekta nabucoo(btw europska komisija jos nije odobrila da se smije gradit juzni tok a ista zagovara nabucoo). Ali hrvatska je mogla dobit pojacani janaf geostrateski, energecki neovisniji, i jeftiniji plin zbog vece konkurencije.
S druge strane Hrvatska je plinski skoro neovisna, ima svoju proizvodnju preko 75% bila je i 92% 2007g. S time da je preko italije spojena na alzir i ima ugovore s talijanima o prijenosu.Treba uzet u obzir da se ugovara izgradnja lng terminala na krku i da je stvar rijesena jer je katar pristao da ce biti dobavljac plina a kapacitet starog plana je bio 15mlrd a hrvatska trosi oko 3,5mlrd sto znaci da ce 90% biti za izvoz na potpuno isto trziste na koje dolazi i juzni tok dali je u interesu hrvatske juzni tok li la.

Razlika izmedju hrvatske i srbije je u tome sto plin kroz srbiju prolazi i ona bi trebala uzet neku naknadu, kolka bude vidit ce se kad posao krene.
Hrvatska s druge strane je proizvodjac i trgovac koji je izravni konkuren juznom toku tko ce na kraju izvisit i dali je bolje poslovat s katarom ili rusijom.
Time will tell, time will tell.

Branko

pre 11 godina

Поток на руском значи ток. А не мала река, поток.
(Зоран, 7. decembar 2012 18:41)

U standardnom rusko-srpskohrvatskom rečniku "Obod-Cetinje" na strani 217 piše: ПОТОК=поток,бујица,слив,ток.
Nije dobro namerno dovoditi ljude u zabludu pa i kada se radi o jeziku.

Мр.Гоод

pre 11 godina

(Žaki, 7. decembar 2012 19:23)
Разлог толике разлике у цени је због акциза које су у Србији много веће него у Немачкој. Цена по којој се купује гас је иста, али крајњи потрошач у Србији плаћа више зато што држава тако пуни буџет. Нису Руси криви већ наша држава.

Зоран

pre 11 godina

Nije mi jasno zasto se zove juzni tok kada ga sami Rusi zovu juzni potok. Valjda je logicno da se prevodi polazeci od toga kako ga Rusi zovu a ne od Engleskog prevoda. Juzni potok mi je lepsi naziv.
(Goran, 7. decembar 2012 17:57)

Поток на руском значи ток. А не мала река, поток.

info

pre 11 godina

Za one koji tvrde da Nemci placaju gas 180 evra, informacija da oni ipak placaju znatno vise tj. 419 USD:
http://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=russian-natural-gas
Nemacka nakon izgradnje Severnog toka ne placa tranzitne takse, dok Srbija to i dalje placa.

Milan9891

pre 11 godina

Ma tako je Rusi,dominacija bre! A mi Srbi i dalje kukamo i trazimo razlog za nezadovoljstvo,prosto ne mogu da se nacudim glupostima dok citam komentare..

krstivoje prvovencani - 1217god.- mileseva -

pre 11 godina

Istorijski momenat i dan za srbiju i njene gradjane.Cim se cev pojavi unutar srbije pocece investicioni ciklus u startu od preko 10-milijardi eura i time zapoceti normalan zivot za buduce generacije koje ce konacno poceti da se zaposljavaju i zive od svog rada zivot dostojan coveku,necu nabrajati projekte,to ipak prepustam ministarki koja mora brzinom munje da preuredi srbija gas i na njegovo celo postavi pismen menangment.

Branko

pre 11 godina

@(Зоран, 7. decembar 2012 22:09)
Zorane, pošto znate da se koristite kompjuterom, otvorite Google prevodioca, pa onda sa leve strane otvorite SRPSKI i napišite reč "potok" a onda sa desne strane podesite najpre ENGLESKI a zatim isto sa desne strane podesite RUSKI. Javite nam do kakvog ste saznanja došli, unapred hvala.