Utorak, 23.10.2012.

09:57

Rusi čeličanu dobijaju džabe?

Sve je izvesnije da će ruska državna kompanija Uralvagonzavod postati novi vlasnik Železare Smederevo.

Izvor: Danas

Rusi èelièanu dobijaju džabe? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

KONACNO!!!

pre 11 godina

Radujem se sto mogu procitati misljenja radnika iz zelezare. Vec sam predlagao slicno. Veoma bi bilo zanimljivo cuti radnike: sta su proizvodili do prodaje YU ES STILU i kolika su im bila primanja, kakvi uslovi rada i sve vezano za stanje u zelezari. Mislim da bi to doprinelo realnijem sagledavanju stanja i da konacno raznim politickim odnosno stranackim komentatorima bar malo otvori oci, koje umumesto rude vide tenkove.

aleksandar

pre 11 godina

svi van železare mnogo više znaju šta se radilo u železari Smederevo i šta se sad dešava u njoj nego mi koji u njoj radimo ili smo njeni radnici. STRAŠNO

darko

pre 11 godina

koliko ovde strucnjaka ima strasno

moram ovo da kazem, ta prica kako su pretapali tenkove i staru vojnu opremu ,znaci to je takva glupost da boli, to niko iz grada ili iz fabrike nije video ali su zato svi koji zive van smedereva to znali ,CUDNO

TATJANA ZIVOJINOVIC

pre 11 godina

kako sada snose "gubitke" tako je nekeda drzava dobijala i veliki profit od
strane Zelezare Smederevo,uplacivane su velike svote novca za poreze,zivotnu sredinu,donacije za mnogo stvari.pa zar nije logicno da se sada i toj fabrici pomogne malo manje plate politicara bi tu stvar ispeglale verujte mi!

milos

pre 11 godina

Neki bi se zacudili kad bi znali kako je u toj firmi ,da li pomenuti samo da je ruski precednik direktno obavesten sta se desava u toj firmi cak je i par puta obilazio,uslovi u firmi su na evropskom nivou od rukovodjenja do samog posla ,interesantno je da je jedna mala fabrika u Kraljevu u odnosu na njix, nazalost bila samo pocetak kupovine zelezare jer su njixovi menadzeri prvo dosli u Kraljevo zainteresovani za kupovinu fvk ali su se preojentisali na zelezaru steta moglo je doci do dobrog partnera za jedinu preostalu vecu fabriku u Kraljevu.

mirko

pre 11 godina

http://www.uralvagonzavod.ru/social
Izuzetno ozbiljna firma tj gigant koji zaposljava preko 80 000 radnika ,pogoni su moderni ,cisti ,a proizvodi vrhunski . Smederevci imaju veliku srecu sto ce ih upravo ovakva firma preuzeti .

VP

pre 11 godina

Obozavam komentare strucnjaka i rado ih citam valjda mi je to zanimljivije od samog clanka ,pa rekoh da se malo ukljucim da pomognem pojedincima koji su koliko vidim zainteresovani da se bave crnom metalurgijom.
1.VP 1 je ispraznjena i ugasena nije zamrzla i spremna je za rad ali njeno pokretanje je skuplje i duze traje nego sto je u slucaju VP 2 koja je puna koksa i za cije pokretanje je potrebno samo postaviti duvnice i uvesti je u radni rezim 5-7 dana .Verovatno shvatate zasto skuplje i duze -treba ubaciti u nju 2 vagona bukovine i napuniti je koksom (troskovi kojih nema na VP2)
2.Kada bi proizvodili slabove po ceni od 300 dolara po toni bili bi najproduktivnija zelezara u svetu -po nekada je bolje cutati nego lupati gluposti :) cenu slaba potrazi na sajtovima ima ih dosta
U svakom slucaju dobro je da bilo ko preuzme zelezaru i da ona najzad krene sa radom i da se dokoni dusebriznici malo odmore :)

Bole

pre 11 godina

Pa ne razumem, imas veliku kucu i ne mozes da je zadrzis jer je visoka cena odrzavanja i porez pa resis da je poklonis da bi se otarasio troskova? To je racionalno? Ako ce to novim vlasnicima da donosi profit treba im prodati naravno, ne poklanjati.
Recimo ovako, da je dosla neka druga americka kompanija i rekli su dajte nam dzaba evo mi cemo da napravimo da radi, da li bi ste i dalje mislili da treba da se pokloni? Ili je to samo kada su Rusi u pitanju?

el gladijator

pre 11 godina

@NIKOLA TK
NIS da vredi 4 mlrd. Decko s tobom nesto ozbiljno nije u redu. U vreme kad smo mi uvalili nas NIS, prodata je rafinerija u Slovackoj i to 100% vlasnistva a ne kao mi 51% i to za 380 miliona. Dakle za duplo manje, a Slovacka u EU. Te godine kad je prodat NIS je napravio 30 milijardi dinara gubitka, a bio je monopolista

Aca

pre 11 godina

Nekoloko pojasnjenja zbog materijalnih gresaka koje se stalno ponavljaju:

U.S. Steel je kupio SARTID u stecaju, a ne operativnu fabriku,

Celicana je samo jedan od nekoliko tehnoloskih celina u Zelezari,

Zelezara ovog tipa (Integrisana sa Viskokim pecima) ne moze i nije mogla da samo pretapa tenkove i ostale sekundarne sitovine.

Sekudarne sirovine, celicni skrap se dodaje u konvertorima, u Pogonu celicana i to u procentu od oko 18 %, sto je tehnoloski zahtev, odnosno, uvek se mora dodavati i kada skrap imate u visku ili u manjku.

Kao jedan od spoljasnih ugovaraca smatram da je U.S. Steel bio gotovo Idealan poslovni partner po:
- odnosu prema radnicima,
- zastiti na radu,
- tacnostu u placanju,
- postovanju Ugovora (sto je trazio naravno i od druge strane)

bananijanac

pre 11 godina

"Zamrzli" visoku pec?! To nije ni slucajno, a ni prvi put. Kad se prvom prilikom desilo, covek mi je ispricao da je to sramota, da ti se "smrzne" pec. To su diletantske greske. Kakve su kadrove ostavili Ameri za sobom, nista me ne iznenadjuje. U poslednjih godinu dana primorali su sve inzenjere (dobre, naravno) da daju otkaze i potraze drugi posao. To za "zelezarskim" znanjem nije tesko van zemlje.

Aleksa81

pre 11 godina

Neka je i uzmu za dzabe, samo neka pokrenu proizvodnju i pocnu da ostvaruju profit. Vec se u SD pokazuje koliko znaci kada radi zelezara. Grad je sada polumrtav. I bilo bi dobro da malo procesljaju po menadzmentu, da utvrde ko zna posao, a ko ne. Amerikanci to nisu uradili i to je jedan od razloga zasto je fabrika bila u gubitku. Ne glavni, ali jedan od bitnijih.

I mala primedba na tekst clanka. Peci nisu u celicani. Peci su peci, celicana je potpuno drugi pogon, deo zelezare kao i peci. U pecima se proizvodi sirovo gvozdje koje se potom vozi vagonima u celicanu gde se prozivodi celik i onda celik ide dalje u valjaonice. Kada kazete "Rusi dobijaju celicanu..." to zvuci kao da uzimaju samo deo fabrike. Cisto da bi ljudi znali razliku, nista zlonamerno, pravilan termin za fabriku je "zelezara" ili "fabrika celika", celicana i visoke peci su zasebni pogoni u fabrici.

sve na kantar

pre 11 godina

42 miliona eur. Toliko je Drzava dala Zelezari od 1. februara 2012. kada ju je otkupila za jedan dolar. Poslednji put novac je pusten Zelezari u maju 2012. U istom tom periodu periodu (februar-do danas) Zelezara je Drzavi uplatila preko 50 miliona eur kroz carine, PDV, poreze na zarade, porez na imovinui, ekolosku taksu, doprinose za PIO i ostalo. U istom periodu, promet sa Srbijagasom, EPS-om, Zeleznicama je bio sigurno 30 miliona eur. PDV i doprinosi i porezi na zarade koji su platile ostale domace (privatne)firme angazovane gotovo iskljucivo na poslovima u Zelezari ne znam koliko iznose. Poenta je da se Drzavi isplati da finansira Zelezaru ali to nije i ne treba da bude dugorocno opredeljenje.

Sto se tice Uralvagonzavoda, dobra je to firma ali nije iz oblasti proizvodnje celika. Ipak, ukoliko budu obezbedili sirovine po povoljnijim cenama Zelezara ce moci da opstane pa cak i da stvara profit u uslovima krize. Visoka cena sirovina (stabilne ili cak u porastu) u odnosu na cenu celika (drastican pad za 4 godine) je razlog zbog odlaska US Steel-a, nista drugo.

pk

pre 11 godina

@Vladimir: Kada je železara prodavana USS-u nije bila prvo svetska ekonomska kriza i skoro sve železare su tada radile sa profitom; poslednjih 3-4 godina sve više železara radi sa gubicima ili na ivici rentabiliteta. Drugi faktor je naravno stara vojna oprema, a ta akcija je završena i toga sada više nema. Treći bitan razlog je da je to bio period kada su nam ukinute sankcije i postojalo je očekivanje napretka koji se nije materijalizovao. Četvrti je interesovanje za kupovinu: Tada je bilo još zainteresovanih kupaca, ali je železara prodata bez tendera. Sada su objavljena 2 tendera, a sami vidite kakvo je interesovanje za kupovinu.

NIŠTA NOVO

pre 11 godina

Ova vlast koja je kritikovala prethodnu zbog javnih tendera, sad je rešila da sve radi bez istih, u direktnom dogovoru.
Nekako imam utisak da su samo zato i došli na vlast da raznim državnim sporazumima, poklone sve što mogu, a zarad nicega. Baš to. Jer niko normalan u ovoj zemlji ne ocekuje pomoc od Rusa ni u kakvom obliku, izuzev da im omoguce geopoliticko širenje na Balkanu, i to još plate poklonima.
Nadam se da ce doci dan da neka normalna vlast poništi sve ove sporazume, i svaku TRGOVINU stavi u pravne okvire.

dajte malo istine

pre 11 godina

Zelezara je veliki gubitas zato sto je tehnoloski zaostala. Cena tone celika na svetskom trzistu je oko 220 dolara, a u Smederevu njena proizvodnja kosta skoro 300 dolara. Drugim recima, ovo bi bilo isplativo da Srbija ima jaku masinsku i metalsku industriju i da uzima sirovinu iz Zelezare koja je blizu, ali s obzirom da su nasa masinska i metalska industrije propale, Zelezara je preskupa igracka koju placaju svi gradjani iz budzeta drzave. Problem je sto u Srbiji niko ne govori istinu gradjanima u oci. I Rusi ce je verovatno uzeti, drzati nekoliko godina, pa kad vide da je Dara veca od mere, ratosiljati je se, jer je ekonomski neisplativa.

Mirko

pre 11 godina

A svi su pljuvali amere sto su zelezaru kupili "samo" za 23 miliona dolara a pri cemu je ta privatizacija jos i na listi spornih privatizacija. Sta li cemo sa ovom "budzasto" privatizacijom?

popeye

pre 11 godina

Kad je US Steel dobio za takodje besmisleno malih 30 miliona eura to je bilo u redu?! Sa sve uslovom da kao staro gvozdje dobije i pretopi "visak" oklopnih vozila i tenkova, sto im je i bio jedini posao, na cemu su ostvarili enormnu zaradu. A mi cemo one tenkove praviti od blata...

doctor

pre 11 godina

Bice super ako je dzabe! Samo da mi ne doplacujemo nesto,jer smo vec izgubili 50 miliona evra od kada su Ameri otisli! A,ovi na forumu sto se iscudjavaju? Na zalost ,mnogi komentarisu,a jako slabo poznaju materiju

milan

pre 11 godina

Ne razumem cemu ovakav naslov?Pa naravno da dobijaju Zelezaru dzabe,to su svi i govorili.Niko nije ni ocekivao da ce biti prodata za 500 miliona.

Peki

pre 11 godina

Nista ovde nije bas jasno...koji je program za radnike,hoce li svi ostati?kako se rusima isplati a amerima ne?koji ustupak cini drzava jos da bi obavila ovu prodaju?koliko ce dotirati nadalje iz budzeta zelezaru?nebi ovo bio problem da situacija nije kakva jeste i da ama bas niko nije hteo zelezaru...

Milos

pre 11 godina

Koliko bi komentatori ovde platili za firma koja pravi gubitke i kosta vlasnika da bi postojala (trenutno nas poreske obveznike)? Ja je ne bi ni dzabe uzeo obziom da ne znam kako da je napravim profitabilnom. Ako ovi Rusi znaju, ja sam za da im se pokloni sa sve crvenom masnom. Ako nista drugo bar se moj porez nece koristiti za lozenje neke peci.

U zdravlje!

zelezarac i smederevac

pre 11 godina

Kod železare je najvažnije da onaj ko je preuzme redovno plaća el. enrgiju EPS-u.
To je najveći trošak u proizvodnji čelika.
(Vlada, 23. oktobar 2012 10:45)
Nisi u pravu druze,kao i velika vecina koji ostavljaju komentare...Najveci trosak i najveca potreba je gas i sirovine,ali ok...u Srbiji selektora,strucnjaka,analiticara a u poslednje vreme i metalurga nikad nije nedostajalo.Inace ova kompanija mi deluje krajnje interesantno i ozbiljno,sudeci po onome sto sam nasao na netu,videcemo sta ce se tu dogoditi i na sta ce ispasti.

klenga

pre 11 godina

sartid po svaku cenu trba uvaliti nekom...dugo godina naš najveći izvoznik...ako treba i dati neki dinar,samo da radi...ionako država sada izdvaja debele pare za gigant koji neradi...ako nemože da se proda,pod hitno lukvidirati...sprečiti moguču štetu kao kod zastave,gde je država20g. plačala nerad...

NikolaTK

pre 11 godina

Mi smo Rusima sve za dzabe i dali samo zarad tog Kosova. NIS koji je vredeo naj manje 2.5 milijarde dolara dali smo ga za4 400 miliona. Zelezara je okej sobzirom da smo je za dzabe i dobili. Mada se bojim da ce i EPS i Telekom biti poklonjeni ponovo Rusima.

borac za istinu i pravdu

pre 11 godina

Da nesto vredi ne bi nam je amerikaci prodali za 1 dolar. To vas ne muci, nego sto ce rusi da je uzmu, kao za dzabaka. Strasno od kriterijuma.

Đunta sa sitnim nutom

pre 11 godina

Džabe ? Pa to je nemoguće. Ovo će biti prvi put da rusi nešto dobiju džabe... Šokiran sam ! ! ! Molio bih braću ruse da kupe železaru za jednu rublju. Čisto da ne nude džabe.

borac za istinu i pravdu

pre 11 godina

Da nesto vredi ne bi nam je amerikaci prodali za 1 dolar. To vas ne muci, nego sto ce rusi da je uzmu, kao za dzabaka. Strasno od kriterijuma.

milan

pre 11 godina

Ne razumem cemu ovakav naslov?Pa naravno da dobijaju Zelezaru dzabe,to su svi i govorili.Niko nije ni ocekivao da ce biti prodata za 500 miliona.

Milos

pre 11 godina

Koliko bi komentatori ovde platili za firma koja pravi gubitke i kosta vlasnika da bi postojala (trenutno nas poreske obveznike)? Ja je ne bi ni dzabe uzeo obziom da ne znam kako da je napravim profitabilnom. Ako ovi Rusi znaju, ja sam za da im se pokloni sa sve crvenom masnom. Ako nista drugo bar se moj porez nece koristiti za lozenje neke peci.

U zdravlje!

zelezarac i smederevac

pre 11 godina

Kod železare je najvažnije da onaj ko je preuzme redovno plaća el. enrgiju EPS-u.
To je najveći trošak u proizvodnji čelika.
(Vlada, 23. oktobar 2012 10:45)
Nisi u pravu druze,kao i velika vecina koji ostavljaju komentare...Najveci trosak i najveca potreba je gas i sirovine,ali ok...u Srbiji selektora,strucnjaka,analiticara a u poslednje vreme i metalurga nikad nije nedostajalo.Inace ova kompanija mi deluje krajnje interesantno i ozbiljno,sudeci po onome sto sam nasao na netu,videcemo sta ce se tu dogoditi i na sta ce ispasti.

popeye

pre 11 godina

Kad je US Steel dobio za takodje besmisleno malih 30 miliona eura to je bilo u redu?! Sa sve uslovom da kao staro gvozdje dobije i pretopi "visak" oklopnih vozila i tenkova, sto im je i bio jedini posao, na cemu su ostvarili enormnu zaradu. A mi cemo one tenkove praviti od blata...

Đunta sa sitnim nutom

pre 11 godina

Džabe ? Pa to je nemoguće. Ovo će biti prvi put da rusi nešto dobiju džabe... Šokiran sam ! ! ! Molio bih braću ruse da kupe železaru za jednu rublju. Čisto da ne nude džabe.

klenga

pre 11 godina

sartid po svaku cenu trba uvaliti nekom...dugo godina naš najveći izvoznik...ako treba i dati neki dinar,samo da radi...ionako država sada izdvaja debele pare za gigant koji neradi...ako nemože da se proda,pod hitno lukvidirati...sprečiti moguču štetu kao kod zastave,gde je država20g. plačala nerad...

Mirko

pre 11 godina

A svi su pljuvali amere sto su zelezaru kupili "samo" za 23 miliona dolara a pri cemu je ta privatizacija jos i na listi spornih privatizacija. Sta li cemo sa ovom "budzasto" privatizacijom?

NikolaTK

pre 11 godina

Mi smo Rusima sve za dzabe i dali samo zarad tog Kosova. NIS koji je vredeo naj manje 2.5 milijarde dolara dali smo ga za4 400 miliona. Zelezara je okej sobzirom da smo je za dzabe i dobili. Mada se bojim da ce i EPS i Telekom biti poklonjeni ponovo Rusima.

Aleksa81

pre 11 godina

Neka je i uzmu za dzabe, samo neka pokrenu proizvodnju i pocnu da ostvaruju profit. Vec se u SD pokazuje koliko znaci kada radi zelezara. Grad je sada polumrtav. I bilo bi dobro da malo procesljaju po menadzmentu, da utvrde ko zna posao, a ko ne. Amerikanci to nisu uradili i to je jedan od razloga zasto je fabrika bila u gubitku. Ne glavni, ali jedan od bitnijih.

I mala primedba na tekst clanka. Peci nisu u celicani. Peci su peci, celicana je potpuno drugi pogon, deo zelezare kao i peci. U pecima se proizvodi sirovo gvozdje koje se potom vozi vagonima u celicanu gde se prozivodi celik i onda celik ide dalje u valjaonice. Kada kazete "Rusi dobijaju celicanu..." to zvuci kao da uzimaju samo deo fabrike. Cisto da bi ljudi znali razliku, nista zlonamerno, pravilan termin za fabriku je "zelezara" ili "fabrika celika", celicana i visoke peci su zasebni pogoni u fabrici.

Peki

pre 11 godina

Nista ovde nije bas jasno...koji je program za radnike,hoce li svi ostati?kako se rusima isplati a amerima ne?koji ustupak cini drzava jos da bi obavila ovu prodaju?koliko ce dotirati nadalje iz budzeta zelezaru?nebi ovo bio problem da situacija nije kakva jeste i da ama bas niko nije hteo zelezaru...

doctor

pre 11 godina

Bice super ako je dzabe! Samo da mi ne doplacujemo nesto,jer smo vec izgubili 50 miliona evra od kada su Ameri otisli! A,ovi na forumu sto se iscudjavaju? Na zalost ,mnogi komentarisu,a jako slabo poznaju materiju

pk

pre 11 godina

@Vladimir: Kada je železara prodavana USS-u nije bila prvo svetska ekonomska kriza i skoro sve železare su tada radile sa profitom; poslednjih 3-4 godina sve više železara radi sa gubicima ili na ivici rentabiliteta. Drugi faktor je naravno stara vojna oprema, a ta akcija je završena i toga sada više nema. Treći bitan razlog je da je to bio period kada su nam ukinute sankcije i postojalo je očekivanje napretka koji se nije materijalizovao. Četvrti je interesovanje za kupovinu: Tada je bilo još zainteresovanih kupaca, ali je železara prodata bez tendera. Sada su objavljena 2 tendera, a sami vidite kakvo je interesovanje za kupovinu.

Aca

pre 11 godina

Nekoloko pojasnjenja zbog materijalnih gresaka koje se stalno ponavljaju:

U.S. Steel je kupio SARTID u stecaju, a ne operativnu fabriku,

Celicana je samo jedan od nekoliko tehnoloskih celina u Zelezari,

Zelezara ovog tipa (Integrisana sa Viskokim pecima) ne moze i nije mogla da samo pretapa tenkove i ostale sekundarne sitovine.

Sekudarne sirovine, celicni skrap se dodaje u konvertorima, u Pogonu celicana i to u procentu od oko 18 %, sto je tehnoloski zahtev, odnosno, uvek se mora dodavati i kada skrap imate u visku ili u manjku.

Kao jedan od spoljasnih ugovaraca smatram da je U.S. Steel bio gotovo Idealan poslovni partner po:
- odnosu prema radnicima,
- zastiti na radu,
- tacnostu u placanju,
- postovanju Ugovora (sto je trazio naravno i od druge strane)

VP

pre 11 godina

Obozavam komentare strucnjaka i rado ih citam valjda mi je to zanimljivije od samog clanka ,pa rekoh da se malo ukljucim da pomognem pojedincima koji su koliko vidim zainteresovani da se bave crnom metalurgijom.
1.VP 1 je ispraznjena i ugasena nije zamrzla i spremna je za rad ali njeno pokretanje je skuplje i duze traje nego sto je u slucaju VP 2 koja je puna koksa i za cije pokretanje je potrebno samo postaviti duvnice i uvesti je u radni rezim 5-7 dana .Verovatno shvatate zasto skuplje i duze -treba ubaciti u nju 2 vagona bukovine i napuniti je koksom (troskovi kojih nema na VP2)
2.Kada bi proizvodili slabove po ceni od 300 dolara po toni bili bi najproduktivnija zelezara u svetu -po nekada je bolje cutati nego lupati gluposti :) cenu slaba potrazi na sajtovima ima ih dosta
U svakom slucaju dobro je da bilo ko preuzme zelezaru i da ona najzad krene sa radom i da se dokoni dusebriznici malo odmore :)

sve na kantar

pre 11 godina

42 miliona eur. Toliko je Drzava dala Zelezari od 1. februara 2012. kada ju je otkupila za jedan dolar. Poslednji put novac je pusten Zelezari u maju 2012. U istom tom periodu periodu (februar-do danas) Zelezara je Drzavi uplatila preko 50 miliona eur kroz carine, PDV, poreze na zarade, porez na imovinui, ekolosku taksu, doprinose za PIO i ostalo. U istom periodu, promet sa Srbijagasom, EPS-om, Zeleznicama je bio sigurno 30 miliona eur. PDV i doprinosi i porezi na zarade koji su platile ostale domace (privatne)firme angazovane gotovo iskljucivo na poslovima u Zelezari ne znam koliko iznose. Poenta je da se Drzavi isplati da finansira Zelezaru ali to nije i ne treba da bude dugorocno opredeljenje.

Sto se tice Uralvagonzavoda, dobra je to firma ali nije iz oblasti proizvodnje celika. Ipak, ukoliko budu obezbedili sirovine po povoljnijim cenama Zelezara ce moci da opstane pa cak i da stvara profit u uslovima krize. Visoka cena sirovina (stabilne ili cak u porastu) u odnosu na cenu celika (drastican pad za 4 godine) je razlog zbog odlaska US Steel-a, nista drugo.

el gladijator

pre 11 godina

@NIKOLA TK
NIS da vredi 4 mlrd. Decko s tobom nesto ozbiljno nije u redu. U vreme kad smo mi uvalili nas NIS, prodata je rafinerija u Slovackoj i to 100% vlasnistva a ne kao mi 51% i to za 380 miliona. Dakle za duplo manje, a Slovacka u EU. Te godine kad je prodat NIS je napravio 30 milijardi dinara gubitka, a bio je monopolista

Bole

pre 11 godina

Pa ne razumem, imas veliku kucu i ne mozes da je zadrzis jer je visoka cena odrzavanja i porez pa resis da je poklonis da bi se otarasio troskova? To je racionalno? Ako ce to novim vlasnicima da donosi profit treba im prodati naravno, ne poklanjati.
Recimo ovako, da je dosla neka druga americka kompanija i rekli su dajte nam dzaba evo mi cemo da napravimo da radi, da li bi ste i dalje mislili da treba da se pokloni? Ili je to samo kada su Rusi u pitanju?

dajte malo istine

pre 11 godina

Zelezara je veliki gubitas zato sto je tehnoloski zaostala. Cena tone celika na svetskom trzistu je oko 220 dolara, a u Smederevu njena proizvodnja kosta skoro 300 dolara. Drugim recima, ovo bi bilo isplativo da Srbija ima jaku masinsku i metalsku industriju i da uzima sirovinu iz Zelezare koja je blizu, ali s obzirom da su nasa masinska i metalska industrije propale, Zelezara je preskupa igracka koju placaju svi gradjani iz budzeta drzave. Problem je sto u Srbiji niko ne govori istinu gradjanima u oci. I Rusi ce je verovatno uzeti, drzati nekoliko godina, pa kad vide da je Dara veca od mere, ratosiljati je se, jer je ekonomski neisplativa.

mirko

pre 11 godina

http://www.uralvagonzavod.ru/social
Izuzetno ozbiljna firma tj gigant koji zaposljava preko 80 000 radnika ,pogoni su moderni ,cisti ,a proizvodi vrhunski . Smederevci imaju veliku srecu sto ce ih upravo ovakva firma preuzeti .

NIŠTA NOVO

pre 11 godina

Ova vlast koja je kritikovala prethodnu zbog javnih tendera, sad je rešila da sve radi bez istih, u direktnom dogovoru.
Nekako imam utisak da su samo zato i došli na vlast da raznim državnim sporazumima, poklone sve što mogu, a zarad nicega. Baš to. Jer niko normalan u ovoj zemlji ne ocekuje pomoc od Rusa ni u kakvom obliku, izuzev da im omoguce geopoliticko širenje na Balkanu, i to još plate poklonima.
Nadam se da ce doci dan da neka normalna vlast poništi sve ove sporazume, i svaku TRGOVINU stavi u pravne okvire.

bananijanac

pre 11 godina

"Zamrzli" visoku pec?! To nije ni slucajno, a ni prvi put. Kad se prvom prilikom desilo, covek mi je ispricao da je to sramota, da ti se "smrzne" pec. To su diletantske greske. Kakve su kadrove ostavili Ameri za sobom, nista me ne iznenadjuje. U poslednjih godinu dana primorali su sve inzenjere (dobre, naravno) da daju otkaze i potraze drugi posao. To za "zelezarskim" znanjem nije tesko van zemlje.

TATJANA ZIVOJINOVIC

pre 11 godina

kako sada snose "gubitke" tako je nekeda drzava dobijala i veliki profit od
strane Zelezare Smederevo,uplacivane su velike svote novca za poreze,zivotnu sredinu,donacije za mnogo stvari.pa zar nije logicno da se sada i toj fabrici pomogne malo manje plate politicara bi tu stvar ispeglale verujte mi!

darko

pre 11 godina

koliko ovde strucnjaka ima strasno

moram ovo da kazem, ta prica kako su pretapali tenkove i staru vojnu opremu ,znaci to je takva glupost da boli, to niko iz grada ili iz fabrike nije video ali su zato svi koji zive van smedereva to znali ,CUDNO

aleksandar

pre 11 godina

svi van železare mnogo više znaju šta se radilo u železari Smederevo i šta se sad dešava u njoj nego mi koji u njoj radimo ili smo njeni radnici. STRAŠNO

milos

pre 11 godina

Neki bi se zacudili kad bi znali kako je u toj firmi ,da li pomenuti samo da je ruski precednik direktno obavesten sta se desava u toj firmi cak je i par puta obilazio,uslovi u firmi su na evropskom nivou od rukovodjenja do samog posla ,interesantno je da je jedna mala fabrika u Kraljevu u odnosu na njix, nazalost bila samo pocetak kupovine zelezare jer su njixovi menadzeri prvo dosli u Kraljevo zainteresovani za kupovinu fvk ali su se preojentisali na zelezaru steta moglo je doci do dobrog partnera za jedinu preostalu vecu fabriku u Kraljevu.

KONACNO!!!

pre 11 godina

Radujem se sto mogu procitati misljenja radnika iz zelezare. Vec sam predlagao slicno. Veoma bi bilo zanimljivo cuti radnike: sta su proizvodili do prodaje YU ES STILU i kolika su im bila primanja, kakvi uslovi rada i sve vezano za stanje u zelezari. Mislim da bi to doprinelo realnijem sagledavanju stanja i da konacno raznim politickim odnosno stranackim komentatorima bar malo otvori oci, koje umumesto rude vide tenkove.

Đunta sa sitnim nutom

pre 11 godina

Džabe ? Pa to je nemoguće. Ovo će biti prvi put da rusi nešto dobiju džabe... Šokiran sam ! ! ! Molio bih braću ruse da kupe železaru za jednu rublju. Čisto da ne nude džabe.

NikolaTK

pre 11 godina

Mi smo Rusima sve za dzabe i dali samo zarad tog Kosova. NIS koji je vredeo naj manje 2.5 milijarde dolara dali smo ga za4 400 miliona. Zelezara je okej sobzirom da smo je za dzabe i dobili. Mada se bojim da ce i EPS i Telekom biti poklonjeni ponovo Rusima.

Mirko

pre 11 godina

A svi su pljuvali amere sto su zelezaru kupili "samo" za 23 miliona dolara a pri cemu je ta privatizacija jos i na listi spornih privatizacija. Sta li cemo sa ovom "budzasto" privatizacijom?

popeye

pre 11 godina

Kad je US Steel dobio za takodje besmisleno malih 30 miliona eura to je bilo u redu?! Sa sve uslovom da kao staro gvozdje dobije i pretopi "visak" oklopnih vozila i tenkova, sto im je i bio jedini posao, na cemu su ostvarili enormnu zaradu. A mi cemo one tenkove praviti od blata...

Bole

pre 11 godina

Pa ne razumem, imas veliku kucu i ne mozes da je zadrzis jer je visoka cena odrzavanja i porez pa resis da je poklonis da bi se otarasio troskova? To je racionalno? Ako ce to novim vlasnicima da donosi profit treba im prodati naravno, ne poklanjati.
Recimo ovako, da je dosla neka druga americka kompanija i rekli su dajte nam dzaba evo mi cemo da napravimo da radi, da li bi ste i dalje mislili da treba da se pokloni? Ili je to samo kada su Rusi u pitanju?

borac za istinu i pravdu

pre 11 godina

Da nesto vredi ne bi nam je amerikaci prodali za 1 dolar. To vas ne muci, nego sto ce rusi da je uzmu, kao za dzabaka. Strasno od kriterijuma.

NIŠTA NOVO

pre 11 godina

Ova vlast koja je kritikovala prethodnu zbog javnih tendera, sad je rešila da sve radi bez istih, u direktnom dogovoru.
Nekako imam utisak da su samo zato i došli na vlast da raznim državnim sporazumima, poklone sve što mogu, a zarad nicega. Baš to. Jer niko normalan u ovoj zemlji ne ocekuje pomoc od Rusa ni u kakvom obliku, izuzev da im omoguce geopoliticko širenje na Balkanu, i to još plate poklonima.
Nadam se da ce doci dan da neka normalna vlast poništi sve ove sporazume, i svaku TRGOVINU stavi u pravne okvire.

dajte malo istine

pre 11 godina

Zelezara je veliki gubitas zato sto je tehnoloski zaostala. Cena tone celika na svetskom trzistu je oko 220 dolara, a u Smederevu njena proizvodnja kosta skoro 300 dolara. Drugim recima, ovo bi bilo isplativo da Srbija ima jaku masinsku i metalsku industriju i da uzima sirovinu iz Zelezare koja je blizu, ali s obzirom da su nasa masinska i metalska industrije propale, Zelezara je preskupa igracka koju placaju svi gradjani iz budzeta drzave. Problem je sto u Srbiji niko ne govori istinu gradjanima u oci. I Rusi ce je verovatno uzeti, drzati nekoliko godina, pa kad vide da je Dara veca od mere, ratosiljati je se, jer je ekonomski neisplativa.

bananijanac

pre 11 godina

"Zamrzli" visoku pec?! To nije ni slucajno, a ni prvi put. Kad se prvom prilikom desilo, covek mi je ispricao da je to sramota, da ti se "smrzne" pec. To su diletantske greske. Kakve su kadrove ostavili Ameri za sobom, nista me ne iznenadjuje. U poslednjih godinu dana primorali su sve inzenjere (dobre, naravno) da daju otkaze i potraze drugi posao. To za "zelezarskim" znanjem nije tesko van zemlje.

zelezarac i smederevac

pre 11 godina

Kod železare je najvažnije da onaj ko je preuzme redovno plaća el. enrgiju EPS-u.
To je najveći trošak u proizvodnji čelika.
(Vlada, 23. oktobar 2012 10:45)
Nisi u pravu druze,kao i velika vecina koji ostavljaju komentare...Najveci trosak i najveca potreba je gas i sirovine,ali ok...u Srbiji selektora,strucnjaka,analiticara a u poslednje vreme i metalurga nikad nije nedostajalo.Inace ova kompanija mi deluje krajnje interesantno i ozbiljno,sudeci po onome sto sam nasao na netu,videcemo sta ce se tu dogoditi i na sta ce ispasti.

Milos

pre 11 godina

Koliko bi komentatori ovde platili za firma koja pravi gubitke i kosta vlasnika da bi postojala (trenutno nas poreske obveznike)? Ja je ne bi ni dzabe uzeo obziom da ne znam kako da je napravim profitabilnom. Ako ovi Rusi znaju, ja sam za da im se pokloni sa sve crvenom masnom. Ako nista drugo bar se moj porez nece koristiti za lozenje neke peci.

U zdravlje!

Peki

pre 11 godina

Nista ovde nije bas jasno...koji je program za radnike,hoce li svi ostati?kako se rusima isplati a amerima ne?koji ustupak cini drzava jos da bi obavila ovu prodaju?koliko ce dotirati nadalje iz budzeta zelezaru?nebi ovo bio problem da situacija nije kakva jeste i da ama bas niko nije hteo zelezaru...

mirko

pre 11 godina

http://www.uralvagonzavod.ru/social
Izuzetno ozbiljna firma tj gigant koji zaposljava preko 80 000 radnika ,pogoni su moderni ,cisti ,a proizvodi vrhunski . Smederevci imaju veliku srecu sto ce ih upravo ovakva firma preuzeti .

milos

pre 11 godina

Neki bi se zacudili kad bi znali kako je u toj firmi ,da li pomenuti samo da je ruski precednik direktno obavesten sta se desava u toj firmi cak je i par puta obilazio,uslovi u firmi su na evropskom nivou od rukovodjenja do samog posla ,interesantno je da je jedna mala fabrika u Kraljevu u odnosu na njix, nazalost bila samo pocetak kupovine zelezare jer su njixovi menadzeri prvo dosli u Kraljevo zainteresovani za kupovinu fvk ali su se preojentisali na zelezaru steta moglo je doci do dobrog partnera za jedinu preostalu vecu fabriku u Kraljevu.

milan

pre 11 godina

Ne razumem cemu ovakav naslov?Pa naravno da dobijaju Zelezaru dzabe,to su svi i govorili.Niko nije ni ocekivao da ce biti prodata za 500 miliona.

sve na kantar

pre 11 godina

42 miliona eur. Toliko je Drzava dala Zelezari od 1. februara 2012. kada ju je otkupila za jedan dolar. Poslednji put novac je pusten Zelezari u maju 2012. U istom tom periodu periodu (februar-do danas) Zelezara je Drzavi uplatila preko 50 miliona eur kroz carine, PDV, poreze na zarade, porez na imovinui, ekolosku taksu, doprinose za PIO i ostalo. U istom periodu, promet sa Srbijagasom, EPS-om, Zeleznicama je bio sigurno 30 miliona eur. PDV i doprinosi i porezi na zarade koji su platile ostale domace (privatne)firme angazovane gotovo iskljucivo na poslovima u Zelezari ne znam koliko iznose. Poenta je da se Drzavi isplati da finansira Zelezaru ali to nije i ne treba da bude dugorocno opredeljenje.

Sto se tice Uralvagonzavoda, dobra je to firma ali nije iz oblasti proizvodnje celika. Ipak, ukoliko budu obezbedili sirovine po povoljnijim cenama Zelezara ce moci da opstane pa cak i da stvara profit u uslovima krize. Visoka cena sirovina (stabilne ili cak u porastu) u odnosu na cenu celika (drastican pad za 4 godine) je razlog zbog odlaska US Steel-a, nista drugo.

el gladijator

pre 11 godina

@NIKOLA TK
NIS da vredi 4 mlrd. Decko s tobom nesto ozbiljno nije u redu. U vreme kad smo mi uvalili nas NIS, prodata je rafinerija u Slovackoj i to 100% vlasnistva a ne kao mi 51% i to za 380 miliona. Dakle za duplo manje, a Slovacka u EU. Te godine kad je prodat NIS je napravio 30 milijardi dinara gubitka, a bio je monopolista

Aca

pre 11 godina

Nekoloko pojasnjenja zbog materijalnih gresaka koje se stalno ponavljaju:

U.S. Steel je kupio SARTID u stecaju, a ne operativnu fabriku,

Celicana je samo jedan od nekoliko tehnoloskih celina u Zelezari,

Zelezara ovog tipa (Integrisana sa Viskokim pecima) ne moze i nije mogla da samo pretapa tenkove i ostale sekundarne sitovine.

Sekudarne sirovine, celicni skrap se dodaje u konvertorima, u Pogonu celicana i to u procentu od oko 18 %, sto je tehnoloski zahtev, odnosno, uvek se mora dodavati i kada skrap imate u visku ili u manjku.

Kao jedan od spoljasnih ugovaraca smatram da je U.S. Steel bio gotovo Idealan poslovni partner po:
- odnosu prema radnicima,
- zastiti na radu,
- tacnostu u placanju,
- postovanju Ugovora (sto je trazio naravno i od druge strane)

klenga

pre 11 godina

sartid po svaku cenu trba uvaliti nekom...dugo godina naš najveći izvoznik...ako treba i dati neki dinar,samo da radi...ionako država sada izdvaja debele pare za gigant koji neradi...ako nemože da se proda,pod hitno lukvidirati...sprečiti moguču štetu kao kod zastave,gde je država20g. plačala nerad...

doctor

pre 11 godina

Bice super ako je dzabe! Samo da mi ne doplacujemo nesto,jer smo vec izgubili 50 miliona evra od kada su Ameri otisli! A,ovi na forumu sto se iscudjavaju? Na zalost ,mnogi komentarisu,a jako slabo poznaju materiju

pk

pre 11 godina

@Vladimir: Kada je železara prodavana USS-u nije bila prvo svetska ekonomska kriza i skoro sve železare su tada radile sa profitom; poslednjih 3-4 godina sve više železara radi sa gubicima ili na ivici rentabiliteta. Drugi faktor je naravno stara vojna oprema, a ta akcija je završena i toga sada više nema. Treći bitan razlog je da je to bio period kada su nam ukinute sankcije i postojalo je očekivanje napretka koji se nije materijalizovao. Četvrti je interesovanje za kupovinu: Tada je bilo još zainteresovanih kupaca, ali je železara prodata bez tendera. Sada su objavljena 2 tendera, a sami vidite kakvo je interesovanje za kupovinu.

Aleksa81

pre 11 godina

Neka je i uzmu za dzabe, samo neka pokrenu proizvodnju i pocnu da ostvaruju profit. Vec se u SD pokazuje koliko znaci kada radi zelezara. Grad je sada polumrtav. I bilo bi dobro da malo procesljaju po menadzmentu, da utvrde ko zna posao, a ko ne. Amerikanci to nisu uradili i to je jedan od razloga zasto je fabrika bila u gubitku. Ne glavni, ali jedan od bitnijih.

I mala primedba na tekst clanka. Peci nisu u celicani. Peci su peci, celicana je potpuno drugi pogon, deo zelezare kao i peci. U pecima se proizvodi sirovo gvozdje koje se potom vozi vagonima u celicanu gde se prozivodi celik i onda celik ide dalje u valjaonice. Kada kazete "Rusi dobijaju celicanu..." to zvuci kao da uzimaju samo deo fabrike. Cisto da bi ljudi znali razliku, nista zlonamerno, pravilan termin za fabriku je "zelezara" ili "fabrika celika", celicana i visoke peci su zasebni pogoni u fabrici.

VP

pre 11 godina

Obozavam komentare strucnjaka i rado ih citam valjda mi je to zanimljivije od samog clanka ,pa rekoh da se malo ukljucim da pomognem pojedincima koji su koliko vidim zainteresovani da se bave crnom metalurgijom.
1.VP 1 je ispraznjena i ugasena nije zamrzla i spremna je za rad ali njeno pokretanje je skuplje i duze traje nego sto je u slucaju VP 2 koja je puna koksa i za cije pokretanje je potrebno samo postaviti duvnice i uvesti je u radni rezim 5-7 dana .Verovatno shvatate zasto skuplje i duze -treba ubaciti u nju 2 vagona bukovine i napuniti je koksom (troskovi kojih nema na VP2)
2.Kada bi proizvodili slabove po ceni od 300 dolara po toni bili bi najproduktivnija zelezara u svetu -po nekada je bolje cutati nego lupati gluposti :) cenu slaba potrazi na sajtovima ima ih dosta
U svakom slucaju dobro je da bilo ko preuzme zelezaru i da ona najzad krene sa radom i da se dokoni dusebriznici malo odmore :)

TATJANA ZIVOJINOVIC

pre 11 godina

kako sada snose "gubitke" tako je nekeda drzava dobijala i veliki profit od
strane Zelezare Smederevo,uplacivane su velike svote novca za poreze,zivotnu sredinu,donacije za mnogo stvari.pa zar nije logicno da se sada i toj fabrici pomogne malo manje plate politicara bi tu stvar ispeglale verujte mi!

darko

pre 11 godina

koliko ovde strucnjaka ima strasno

moram ovo da kazem, ta prica kako su pretapali tenkove i staru vojnu opremu ,znaci to je takva glupost da boli, to niko iz grada ili iz fabrike nije video ali su zato svi koji zive van smedereva to znali ,CUDNO

aleksandar

pre 11 godina

svi van železare mnogo više znaju šta se radilo u železari Smederevo i šta se sad dešava u njoj nego mi koji u njoj radimo ili smo njeni radnici. STRAŠNO

KONACNO!!!

pre 11 godina

Radujem se sto mogu procitati misljenja radnika iz zelezare. Vec sam predlagao slicno. Veoma bi bilo zanimljivo cuti radnike: sta su proizvodili do prodaje YU ES STILU i kolika su im bila primanja, kakvi uslovi rada i sve vezano za stanje u zelezari. Mislim da bi to doprinelo realnijem sagledavanju stanja i da konacno raznim politickim odnosno stranackim komentatorima bar malo otvori oci, koje umumesto rude vide tenkove.