Četvrtak, 27.09.2012.

16:22

HR: Potrebno nam je srpsko tržište

Čak i kada bi htela Hrvatska, nakon ulaska u EU, ne bi mogla da prestane da se zanima za Srbiju, kako strahuje srpski premijer Ivica Dačić, piše Jutarnji list.

Izvor: Jutarnji list

HR: Potrebno nam je srpsko tržište IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

potrosac

pre 11 godina

Sta mi to nemamo sto Hrvati imaju da vidimo ovako nabrojacu moje favorite neka se drugi ne uvrede
Mesna industrija AIK Backa topola,Carnex,Famis¬po meni najbolji proizvodi!
Mlecna industrija Imlek,Mlekoprodukt,Sjenicki kackavalj nena boljeg
Konditorski proizvodi Swisslion Takovo,Bambi Pozarevac,Jaffa Crvenka,Pionir,Soko stark
Beyalkoholma pica Next sokoviKnjaz Milos,Minakva,Vrnjci,Heba itd itd
Frikom i Dukat¬ svaka cast kvalitetni proizvodi koji se proizvode kod nas.
Fabriku ribljih konzervi nemamo iz objektivnih rezloga,pored Eva sardina koje su cesto ne ujednacenog kvaliteta, i ostalih ja navise kurujem Grcke Trata jer su najkvalitetnije,Tunjevinu sa Tajlanda koja je jeftinija od onih iz Hr,Poljske dimljene sardine itd
Ima toga jos da ne detaljisem i nije istina da mi nemamo sta da ponudimo i zaista vrlo malo proizvoda iz HR bi stavio na prvo mesto pogotovo sto tu ima robe i iz drugih zemalja,tako da gospodi iz Hr porucujem da ne misle da su bogom dani ovde u Srbiji,mi smo samo liberalnije trziste a oni imaju veciti problem kada smo mi u pitanju ali to je vec problem za psihologe i sociologe itd

123

pre 11 godina

Pitanje za Dirka i ostale "papagaje" koji uporno ponavljaju kako Hrvatska neda Srbima ulazak na naše tržište - "Šta vi uopće proizvodite?".

Al ne, ozbiljno vas sad pitam. Koje vi to kvalitetne proizvode imate koji bi se mogli prodavati na našem tržištu?

(Potrošač, 27. septembar 2012 19:55)


Sledeci put kada budes kupovao Srpski proizvod, pogledaj medalje na samom proizvodu osvojene na domacim i medjunarodnim sajmovima.
Pravo pitanje bi bilo cime se ti to "hranis" kada ne mozes da prepoznas kvalitet u bar 10 proizvoda od dvadesetak prisutnih na Hrvatskom trzistu.Da se ne lazemo, ali u svakoj zemlji imas one manje kvalitetne i vise kvalitetne proizvode i cena igra ulogu takodje pri odabiru kvalitetnog proizvoda.
Kako si procenio da nase ulje ne valja to bih posebno zeleo da saznam.Imas labaratoriju u kuci ili si primetio kolutove vode u tiganju?
Sto se tice zapocinjanja biznisa u Hrvatskoj i ko to brani Srbima da zapocnu biznis u HR evo ti jedan link, a posebno procitaj poslednju recenicu.

http://www.telegraf.rs/vesti/352394-bruka-beogradskog-ugostitelja-oterali-iz-rijeke

Obisao sam veliki deo Evrope i naravno hranio se.Svaka drzava ima svoje dobre proizvode kao i junk hranu koju ni moj pas nebi jeo.Primer Francuska pasteta koja lici na mesni narezak a pritom nema ni ukus pastete ,ni ukus narezka.Takodje nikad necu zaboraviti engleske zamrznute kobasice u pravoj pink boj,i ukusa, ukusa tesko je definisati iako je na pakovanu pisalo pork(svinjetina).

Goran Matić -Split

pre 11 godina

Paški sir, Drniški pršut, slavonski kulenovi i kobasice, extra djevičansko maslinovo ulje,Podravka gotova jela i začini, Zvijezda ulja i majoneze, Industrija mesa Gavrilović, PIK Vrbovec,Pivac,Puris,Cekin..., konditorski proizvodi Kraš, Kandit,Zvečevo..., mljekare i mliječni proizvodi (sirevi,jogurti..) Dukat,Vindija,Meggle Osijek, Zdenka..., mineralne vode Jamnica,Lipički Studenac, proizvodnja alkoholnih i bezalkoholnih pića: Badel, Lero, Dalmacijavino, Maraska, Jamnica,... vina sa zaštićenim geografskim porijeklom Malvazija,Teran,Babić, Plavac Mali..., riba i riblji proizvodi, mandarine i lubenice iz doline Neretve, Lički sir Škripavac, Drniški sir iz mišine... itd,itd...
Eto, stvarno "nemamo ništa kvalitetno" za izvoz u EU,hahahaha... A vi u Srbiji, ŠTA ĆETE VI????? Pa vama,ljudi, prijete nestašice najosnovnijeg iz dana u dan zahvaljujući monopolu. Nema ulja, nema šećera, nema mlika... ukratko - nemate dovoljno jaku i kvalitetnu proizvodnju ni da zadovoljite svoje potrebe,a vi bi reciprocitet sa nama!!! Kad bi vam se povukao Todorić smatram da bi imali još veće nestašice i još veću nezaposlenost. Dovedite se u red prvo pa onda razmišljajte o izvozu. U HR zasad ima po trgovinama Pionirovih proizvoda, Jaffa, "Kravica" i ulje Dijamant i to je to. Jednostavno niste konkurentni pored sve sile uvoznih i domaćih proizvoda u HR. Pozdrav iz ST!

EU gradjanin 2013

pre 11 godina

Pa pitaj svoje zemljake koji dodju na par dana kod nas i vrate se sa par kila vise.
(zlatiborac, 28. septembar 2012 01:54)

Ja ne znam za takve, ali znam za one koji su se vratili sa par kila manje, prtrpljenim sokovima, razbijene glave i automobila, kao oni nedavno iz Vojvodine na EP.

Onako, samo usput...

pre 11 godina

@(Profesor, 28. septembar 2012 09:56)

U trgovackim lancima u Hrvatskoj svaki lanac ima vlastitu robnu marku pod odredjenim imenom i povoljnijom cijenom, 70% takve robe na policama dolazi upravo iz Srbiji! Naravno da Hrvatska ima veca ulaganja u Srbije nego Srbija u Hrvatskoj, razlog je jednostavan, Hrvatska je ekonomski i gospodarski jaca od Srbije, ima dvostruko vcei BDP, pa stoga i može više ulagati. Isti slucaj je sa npr. firmama iz Austrije koje ulazu u Hrvatskoj, naravno da sa njih ima mnogo vise u Hrvatskoj nego hrvatskih firmi u Austriji kada su oni ekonomski jaci, sto je tu cudno? Hrvatske firme vam daju plate, placaju doprinose i poreze ali to ocito nekima smeta, pa ja bi prvi radje da su pare koje su otisle u Srbiju zbog jeftinije radne snage ostale u Hrvatskoj i zaposlile hrvatske gradjane.

Profesor

pre 11 godina

Ma pricajte sta hocete, cinjenica je da mnogo vise koristi i profita ima HR od Srbije nego obrnuto, a dobro znamo da to nema nikakve veze sa nekvalitetnim proizvodima. Btw nisu Smoki i Bananice jedini proizvodi Soko starka, a na zalost samo to i prodajete po ducanima u HR. Toliko o tome.

Bachi

pre 11 godina

Za vas što kukate kako 250 firmi iz Hr posluje kod nas... Pa šta mislite da li te firme dovlače radnike iz Hrvatske ili zapošljavaju radnike iz Srbije? Da li te firme plaćaju poreze i doprinose (i ostali harač) državi Hrvatskoj ili državi Srbiji? Svašta, emocije na stranu, uključite mozak i vodite se logikom.

Zg

pre 11 godina

Tragično je što se sa ekonomijom jedne države vežu samo smoki,plazma i bananice. Ja bih dodao i eurokrem. Nema tu para. Šta je prvih nekoliko proizvoda kad se govori o Njemačkoj?

Anton

pre 11 godina

@Marko

Pa ako imate novaca izvolite mozete ulagati u HR ali ako imas novac nije vam ovo karitas zato sto smo susjedi dat cemo neku tvrtku za dzabu. Srpski kapital je dobro doso u HR a imamo srpske proizvode kao Smoki, cokoladne bananice, srpsku robu i tako. DOsta vise tu istu pricu gdje hrvatska ne pusti srpski kapital u HR jel je to obican laz napravljen za vase 'patriote'. A HRT? Dobro mozes to reci, ali isto mozemo reci o vasem RTS i stav prema hrvatima. Pricaj pricu drugima koji nisu naivni.

Anton

pre 11 godina

@Mandrak

Pusti te fantazije sto vi zvate istinu

Nemas pojima a govoris drugima da se 'informiraj' a sigurno nisi ni bio U HR jel bi znao da se prodaje srpske proizvode. A za druge smoki i baninice se prodaje u HR i su popularne tako da nemate pojima. A zaboravio sam jel ste vi nedavno odrekli od Smokija i od cokoladne bananice jel vam hrvat kupio tvornicu? gdje su vase prinicipe sada? Koji principe vi govorite, popalili citavu regiju a na kraju krivite druge.

@ Pop

A pope mozda ste vi trebali razmisliti 20 godina prije gdje ste citavu regiju popalili za foksluke o neke fantomske srpske drzave.

eh

pre 11 godina

Ajme oko čega se vi brinete. Tajkuni će naći način da "surađuju" i nas ostale oderu po džepu, pa taman da se Hrvatska preseli i na mars.

Srbislav

pre 11 godina

za mariozg i Potrosac:

Lepo ste to primetili - srpski proizvodi lose prolaze na hrvatskom trzistu jer Srbija nema sta kvalitetno da ponudi. Hajde gospodo sad jos lepse primetite: sta je to kvalitetno sto ce Hrvatska ponuditi trzistu Evropske Unije?

Forma u Sadrzaju

pre 11 godina

pa daj već jednom shvatite da vaši proizvodi ne valjaju!nema veze što su vaši,to nikom nije bitno. krenite od dizajna pakiranja pa prema kvaliteti pa će možda nešto biti od toga. vaših proizvoda ovdje ima ali su loše pakirani u usporedbi sa zapadnjačkim pa ne mogu privući pažnju. jedino se prodaju ako su dosta povoljniji. nema to veze sa Srbijom nego se to odnosi na sve proizvode sa istoka. jednostavno se ne vide na policama.
(mariozg, 27. septembar 2012 23:07)

E vecu glupost nikada nisam cuo! Pa covece da li TI kupujes stvari zbog izgleda ili kvaliteta? Da li bi kupio Dostojevskog sa prostim koricama ili Harry Pottera sa super naslovnicom? Dobro onda Ti budi sa lepom zenom i praznom a ja cu sa prosecnim izgledom i pametnom! Svasta.
I bolje da smo se odvojili da ne razmisljamo toliko komercijano. Ima nade! Nikad vise sa Vama!

Onako, samo usput...

pre 11 godina

Hrvatske firme su u Srbiji prisutne zbog izrazito povoljne radne snage, iz istog razloga dosta manji broj firmi iz Srbije dijeluje u Hrvatskoj jer ne mogu biti konkurente i ne isplati im se. Ali srpske robe u Hrvatskoj ima na svakom koraku, smjesno mi je kada likovi koji nikada nisu niti bili u jednom trgovackm lancu u Hrvatskoj potenciraju da tamo nema srpske robe, samo smarate bezveze sa lazima i glupostima.

zlatiborac

pre 11 godina

Zato hoću da mi napišete za koje sam to vrhunske srpske proizvode ja ostao zakinut jer vam Hrvatska ne da da ih izvozite ovamo?
(Potrošač, 27. septembar 2012 19:55)

Pa pitaj svoje zemljake koji dodju na par dana kod nas i vrate se sa par kila vise.

dejan-minhen

pre 11 godina

(Potrošač, 27. septembar 2012 19:55)
Ko god o Nemaca proba srpsku hranu je ugodno iznenaden, ali eto jedino za istancano hrvatsko nepce ona nije dovoljno dobra.
Zato su vase Kras cokolade od 85g za 1,50 EUR preplavile Nemacko trziste.
Ne kupujem nista Hrvatsko, jer nemate nista u ponudi sto nema Srbija. Skuplji su vasi proizivodi a NISU kvalitetniji.

Mandrak

pre 11 godina

@Potrošač

Prvo se informisi o cemu je tekst pa posle komentarisi.Nije rec o kvalitetu srpskih ili hrvatskih proizvoda vec o nemogucnosti ljudi iz Srbije da kupe hrvatske firme jer se u "lepoj vasoj" dize takva halabuka kad ima neke sanse da neko iz Srbije kupi hrvatsku firmu.Seti se primera karlovacke pivare.
Takodje,koje vi to proizvode imate da ponudite?Kras bio nekad,sad se pripoveda.PIK Vrbovec pored Zlatiborca i Topole tesko(ne ulazim u pricu kvaliteta proizvoda,vec ukus).Svaki ciga hvali svoga konja,to razumem,ali daj malo realnosti u komentarima.

razum

pre 11 godina

A sta vi hrvati to proizvodite kao neki kvalitet. Ja ne znam ni jedan vas proizvod da je vrh u ponudi ali se naturate na rafove dajete neke akcije, pa polako ljude navlacite na tu robu ili ljudi vase proizvode uzimaju cisto iz neke nostalgije. Kad bi mi mogli da se sepurimo po vasem trzistu kao vi ovde, vremenom bi se stvari promenile.

mariozg

pre 11 godina

pa daj već jednom shvatite da vaši proizvodi ne valjaju!nema veze što su vaši,to nikom nije bitno. krenite od dizajna pakiranja pa prema kvaliteti pa će možda nešto biti od toga. vaših proizvoda ovdje ima ali su loše pakirani u usporedbi sa zapadnjačkim pa ne mogu privući pažnju. jedino se prodaju ako su dosta povoljniji. nema to veze sa Srbijom nego se to odnosi na sve proizvode sa istoka. jednostavno se ne vide na policama.

Marko

pre 11 godina

@Potrošač, 27. septembar 2012 19:55
Pogledaj koliko hrvatskih firmi su privatizovane od strane srpskog kapitala. Nula. Kad bi se to desilo sa nekom ozbiljnom hrvatskom firmom, letele bi glave na sve strane. Drago mi je sto kupujes stvari uzimajuci u obzir cenu i kvalitet, ali aj da se ne lazemo. Dovoljno je malo pogledati HRT program pa shvatiti kakvo je raspolozenje prema Srbima i Srbiji u lipoj vasoj

Milan

pre 11 godina

Sa ovom vladom na čelu, mi možemo samo da sanjamo da udjemo u EU, a i kad bi ušli ne bi imali problem oko plasmana robe jer se ovde ništa ne proizvodi.

Nenad

pre 11 godina

A koliko nasih kompanija posluje u Hrvatskoj???Nadam se da ce vlada promeniti dosadasnju praksu ili doneti vece namete Hrvatskim kompanijama.Ne moze to tako mi smo glavne ovce na Balkanu i dalje...

Nebojsa Jokic

pre 11 godina

A sto se to mene,srpskog drzavljanina uopste tice sta ce Hrvati sa svojom robom. Da li bi se oni sekirali da je situacija obrnuta...ma jok,oni bi likovali,ne sumnjajte u to.

Pittsburgh

pre 11 godina

U Srbiji posluje 250 hrvatskih firmi, a u hrvatskoj samo 4 Srpske ! A hrvatska duplo manja po broju stanovnika od Srbije. I hocete jos firmi da dovedete ?? neka hvala, prvo reciprocitet, da 250 Srpskih firmi posluje u hrvatskoj, pa onda povecavajte broj firmi u Srbiji.

južnjak

pre 11 godina

Od mene i moje porodice se nećete ovajditi. Ništa Hrvatsko ne kupujem, iz principa...a, i nemaju baš neki proizvod bez koga se ne može,tj nema dobru alternativu.
U Ideji kupujem samo kad nemam drugog izbora, odnosno nema ni jedne druge radnje u široj okolini. Ovako razmišlja 90% ljudi u mojoj okruženju. Tako da...što reče neko u prethodnom komentaru, trebali ste misliti pre 20 godina šta dobijate, a šta gubite cepanjem Jugoslavije. Prodajte svoje cenjene proizvode na tržištu EU.

Stipe

pre 11 godina

Sta je to drzava, jel ono kada drugi misle za tebe i ponasaju se prema tebi kao prema detetu koje jos nije prohodalo ili?
Susjedi neka vam je sa srecom ali najiskrenije.
("U nama vrijeme se mijenja", 27. septembar 2012 17:36)


Super nas je islo dok se nisu ponasali prema nama kao prema djetetu majstore moj... U dvadeset pet godina smo se uspjeli svi medjusobno potuci, pobili stotine tisuca ljudi, oteli, popljackali, rasprodali sve sto smo imali, zaduzili se... Jesmo i mi i Vi sposobni za samostalan zivot... Boze sacuvaj...

gost

pre 11 godina

Srbija je u neokolonijalnom položaju bez privrede, bez para sa spuštenim gaćama i što se naše i vaše elte tiče ništa se neće menjati, a narod se ionako ne pita nizašta.

ice9

pre 11 godina

Ljudi batalite mrznju vec jednom kako ne kapirate da samo zajednickim snagama mozemo da doprinesemo dobro jedni drugima,nacionalizam nikome dobro doneo nije!

QQ

pre 11 godina

da je marshal poziveo jos jedno 15.tak godina,slika balkana bi izgledala potpuno drugacije...A verujem da bi ex yu bila jedna od vodecih drzava evrope,da ne kazem eu.Sada,svaka od ex yu drzavica su za njih samo jos jedno malo trziste,bez koga se i te kako moze

Potrošač

pre 11 godina

Pitanje za Dirka i ostale "papagaje" koji uporno ponavljaju kako Hrvatska neda Srbima ulazak na naše tržište - "Šta vi uopće proizvodite?".

Al ne, ozbiljno vas sad pitam. Koje vi to kvalitetne proizvode imate koji bi se mogli prodavati na našem tržištu?

Znam da imate ajvar. Već je godinama prisutan na našim policama, uvjerljivo je najbolji od ponuđenih i redovito ga kupujem.
Kupujem i President sireve, također jer su mi najbolji.

Osim toga nema niti jednog srpskog proizvoda koji se kvalitetom može mjeriti s konkurencijom. Može se ovdje kupiti napolitanke, kekse, jaffa kekse, grickalice, slatkiše od swissliona, eurokrem, proizvode od dijamanta itd. Svi ti proizvodi su lošije kvalitete od domaćih ili zapadnih proizvoda i ne prolaze dobro.

Zato hoću da mi napišete za koje sam to vrhunske srpske proizvode ja ostao zakinut jer vam Hrvatska ne da da ih izvozite ovamo?

Bak

pre 11 godina

Tačno je da će Hrvatska ulaskom u EU morati da napusti CEFTA sporazum, ali sa druge strane primenjivaće Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koje je Srbija potpisala sa EU. Doduše, ovaj sporazum ekonomski je više na strani Srbije, ali generalno, sama trgovina ničim neće biti pogoršana ili opterećena.

Što se tiče ''strožije kontrole na granici'' u to ne verujem, jer Hrvatska neće postati član Šengenskog sporazuma odmah po pristupanju u EU. I iako je u EU, Hrvatska će imati graničnu kontrolu sa Slovenijom, kao što i danas ima kontrole između Bugarske i Rumunije, iako su obe države u EU.

Čudoljub

pre 11 godina

Prvo neka hrvatski kengur-sudovi prestanu da se izruguju pravdi i počnu da vraćaju imovinu pravim vlasnicima.

Na hrvatske proizvode ne bih trošio reči, "Lino Lada" A) i B) su mi za sva vremena otvorili oči. Da podsetim, verzija za srpsko i makedonsko tržište ima mnogo manji sadržaj lešnika i surutku umesto mleka - pod ciničnim izgovorom da "tako traže potrošači".

Možda smo mi njima važni, ali su oni za nas samo jedna od zemalja koje snabdevaju naše tržište i na koju treba primeniti kriterijume reciprociteta.

Hr1

pre 11 godina

Hrvatske tvrtke i drzava se godinama temeljito pripremaju za ulazak u EU i sigurno nisu nepripremljene. Sto se carina i CEFTE tice vjerojatno ce se postici neki dogovor u medjuvremenu, ali kao sto u tekstu i pise, vecina vecih tvrtki ima svoje podruznice i u vlasnistvu po nekoliko bivsih srpskih firmi tako da ce vecina i dalje raditi kao "domace" u Srbiji bez carina i sl.

Krusevac

pre 11 godina

Ma svako na svoju stranu bre! Mi smo kao jedan ponavljac. Nikako da naucimo i stalno pravimo iste greske. Bolje da nemamo nikakve odnose sa njima nego stetne. Cak i sada imamo deficit u razmeni sa njima.

Dragan

pre 11 godina

Pa nadam se da ce politicari naci resenje i da cemo nastaviti poslovno da saradjujemo. Treba nam i jednima i drugima. Inace puno uspeha Hrvatima u EU sa nadom da cemo se brzo pridruziti.

Meklaud

pre 11 godina

Potrebno vam je trziste Srbije, ali samo zato da biste izvozili u Rusiju sa povlasticama, nismo mi bas toliko veliko trziste za vase proizvode...

sasa jokic

pre 11 godina

Sto se tice izlaska iz CEFTE i carina, to ce se kompenzovati kroz smanjenje marzi, koje su svojevremeno dogovorili Todoric i Miskovic, na osnovu monopola koji su drzali. A zbog kojih je srpski standard drasticno smanjen!

zodiac

pre 11 godina

I nama je potrebno hrvatsko trziste, pa ne moze, ne dozvoljavate da na vasoj teritoriji posluju srpske firme i da na vase trziste ulazi srpski kapital. Da se ja pitam, poslovali bi uz mere reciprociteta, i nikako drugacije.

sasa jokic

pre 11 godina

Sto se tice izlaska iz CEFTE i carina, to ce se kompenzovati kroz smanjenje marzi, koje su svojevremeno dogovorili Todoric i Miskovic, na osnovu monopola koji su drzali. A zbog kojih je srpski standard drasticno smanjen!

Dirk

pre 11 godina

Hrvatska ulazi u EU, pa neka na tom tržištu prodaje i robu koju sada izvozi u Srbiju. Zašto bi bio problem izlazak iz CEFTA i ponovno uvođenje carina na hrvatsku robu u Srbiji? Hrvatska će biti u jednoj novoj zajednicu država, bogatoj, solidarnoj prema manje razvijenima, pa neka se snalaze u novim, povoljnim okolnostima. E da, nema Tita, Kardelja i Bakarića da u toj novoj nadnacionalnoj zajednici, donedavno EU "raju", protežiraju Hrvatsku. Tražili ste- gledajte. Mi u Srbiji gledamo svoja posla i ne računamo na hrvatsko tržište, tek poneko odavde uspe tamo nešto da izveze, pa smo se navikli na to. Neka se naviknu i Hrvati na svoju robu opterećenu carinom u Srbiji. Evo, npr. Nemci će sigurno biti zadovoljni hrvatskom ponudom robe, kao što su verovatno i do sada bili. Stari hrvatski saveznici neka se sada pokažu i neka kupuju njihovu robu. Osim, ako njihovi nemački prijatelji hrvatsku robu cene kao što Hrvati cene robu iz Srbije.

"U nama vrijeme se mijenja"

pre 11 godina

"U svakom slučaju, Hrvatska će od jula 2013. biti dužna slediti ukupnu politiku Brisela prema Beogradu" i ne samo Beogradu. Hrvatska od jula 2013 nece imati svoju politiku, Hrvatska postaje kolonija. Surovo ali istinito.
Sta je to drzava, jel ono kada drugi misle za tebe i ponasaju se prema tebi kao prema detetu koje jos nije prohodalo ili?
Susjedi neka vam je sa srecom ali najiskrenije.

zodiac

pre 11 godina

I nama je potrebno hrvatsko trziste, pa ne moze, ne dozvoljavate da na vasoj teritoriji posluju srpske firme i da na vase trziste ulazi srpski kapital. Da se ja pitam, poslovali bi uz mere reciprociteta, i nikako drugacije.

Dirk

pre 11 godina

Hrvatska ulazi u EU, pa neka na tom tržištu prodaje i robu koju sada izvozi u Srbiju. Zašto bi bio problem izlazak iz CEFTA i ponovno uvođenje carina na hrvatsku robu u Srbiji? Hrvatska će biti u jednoj novoj zajednicu država, bogatoj, solidarnoj prema manje razvijenima, pa neka se snalaze u novim, povoljnim okolnostima. E da, nema Tita, Kardelja i Bakarića da u toj novoj nadnacionalnoj zajednici, donedavno EU "raju", protežiraju Hrvatsku. Tražili ste- gledajte. Mi u Srbiji gledamo svoja posla i ne računamo na hrvatsko tržište, tek poneko odavde uspe tamo nešto da izveze, pa smo se navikli na to. Neka se naviknu i Hrvati na svoju robu opterećenu carinom u Srbiji. Evo, npr. Nemci će sigurno biti zadovoljni hrvatskom ponudom robe, kao što su verovatno i do sada bili. Stari hrvatski saveznici neka se sada pokažu i neka kupuju njihovu robu. Osim, ako njihovi nemački prijatelji hrvatsku robu cene kao što Hrvati cene robu iz Srbije.

Meklaud

pre 11 godina

Potrebno vam je trziste Srbije, ali samo zato da biste izvozili u Rusiju sa povlasticama, nismo mi bas toliko veliko trziste za vase proizvode...

sasa jokic

pre 11 godina

Sto se tice izlaska iz CEFTE i carina, to ce se kompenzovati kroz smanjenje marzi, koje su svojevremeno dogovorili Todoric i Miskovic, na osnovu monopola koji su drzali. A zbog kojih je srpski standard drasticno smanjen!

"U nama vrijeme se mijenja"

pre 11 godina

"U svakom slučaju, Hrvatska će od jula 2013. biti dužna slediti ukupnu politiku Brisela prema Beogradu" i ne samo Beogradu. Hrvatska od jula 2013 nece imati svoju politiku, Hrvatska postaje kolonija. Surovo ali istinito.
Sta je to drzava, jel ono kada drugi misle za tebe i ponasaju se prema tebi kao prema detetu koje jos nije prohodalo ili?
Susjedi neka vam je sa srecom ali najiskrenije.

Dragan

pre 11 godina

Pa nadam se da ce politicari naci resenje i da cemo nastaviti poslovno da saradjujemo. Treba nam i jednima i drugima. Inace puno uspeha Hrvatima u EU sa nadom da cemo se brzo pridruziti.

sasa jokic

pre 11 godina

Sto se tice izlaska iz CEFTE i carina, to ce se kompenzovati kroz smanjenje marzi, koje su svojevremeno dogovorili Todoric i Miskovic, na osnovu monopola koji su drzali. A zbog kojih je srpski standard drasticno smanjen!

Potrošač

pre 11 godina

Pitanje za Dirka i ostale "papagaje" koji uporno ponavljaju kako Hrvatska neda Srbima ulazak na naše tržište - "Šta vi uopće proizvodite?".

Al ne, ozbiljno vas sad pitam. Koje vi to kvalitetne proizvode imate koji bi se mogli prodavati na našem tržištu?

Znam da imate ajvar. Već je godinama prisutan na našim policama, uvjerljivo je najbolji od ponuđenih i redovito ga kupujem.
Kupujem i President sireve, također jer su mi najbolji.

Osim toga nema niti jednog srpskog proizvoda koji se kvalitetom može mjeriti s konkurencijom. Može se ovdje kupiti napolitanke, kekse, jaffa kekse, grickalice, slatkiše od swissliona, eurokrem, proizvode od dijamanta itd. Svi ti proizvodi su lošije kvalitete od domaćih ili zapadnih proizvoda i ne prolaze dobro.

Zato hoću da mi napišete za koje sam to vrhunske srpske proizvode ja ostao zakinut jer vam Hrvatska ne da da ih izvozite ovamo?

Čudoljub

pre 11 godina

Prvo neka hrvatski kengur-sudovi prestanu da se izruguju pravdi i počnu da vraćaju imovinu pravim vlasnicima.

Na hrvatske proizvode ne bih trošio reči, "Lino Lada" A) i B) su mi za sva vremena otvorili oči. Da podsetim, verzija za srpsko i makedonsko tržište ima mnogo manji sadržaj lešnika i surutku umesto mleka - pod ciničnim izgovorom da "tako traže potrošači".

Možda smo mi njima važni, ali su oni za nas samo jedna od zemalja koje snabdevaju naše tržište i na koju treba primeniti kriterijume reciprociteta.

gost

pre 11 godina

Srbija je u neokolonijalnom položaju bez privrede, bez para sa spuštenim gaćama i što se naše i vaše elte tiče ništa se neće menjati, a narod se ionako ne pita nizašta.

južnjak

pre 11 godina

Od mene i moje porodice se nećete ovajditi. Ništa Hrvatsko ne kupujem, iz principa...a, i nemaju baš neki proizvod bez koga se ne može,tj nema dobru alternativu.
U Ideji kupujem samo kad nemam drugog izbora, odnosno nema ni jedne druge radnje u široj okolini. Ovako razmišlja 90% ljudi u mojoj okruženju. Tako da...što reče neko u prethodnom komentaru, trebali ste misliti pre 20 godina šta dobijate, a šta gubite cepanjem Jugoslavije. Prodajte svoje cenjene proizvode na tržištu EU.

Krusevac

pre 11 godina

Ma svako na svoju stranu bre! Mi smo kao jedan ponavljac. Nikako da naucimo i stalno pravimo iste greske. Bolje da nemamo nikakve odnose sa njima nego stetne. Cak i sada imamo deficit u razmeni sa njima.

Pittsburgh

pre 11 godina

U Srbiji posluje 250 hrvatskih firmi, a u hrvatskoj samo 4 Srpske ! A hrvatska duplo manja po broju stanovnika od Srbije. I hocete jos firmi da dovedete ?? neka hvala, prvo reciprocitet, da 250 Srpskih firmi posluje u hrvatskoj, pa onda povecavajte broj firmi u Srbiji.

Nebojsa Jokic

pre 11 godina

A sto se to mene,srpskog drzavljanina uopste tice sta ce Hrvati sa svojom robom. Da li bi se oni sekirali da je situacija obrnuta...ma jok,oni bi likovali,ne sumnjajte u to.

Nenad

pre 11 godina

A koliko nasih kompanija posluje u Hrvatskoj???Nadam se da ce vlada promeniti dosadasnju praksu ili doneti vece namete Hrvatskim kompanijama.Ne moze to tako mi smo glavne ovce na Balkanu i dalje...

Hr1

pre 11 godina

Hrvatske tvrtke i drzava se godinama temeljito pripremaju za ulazak u EU i sigurno nisu nepripremljene. Sto se carina i CEFTE tice vjerojatno ce se postici neki dogovor u medjuvremenu, ali kao sto u tekstu i pise, vecina vecih tvrtki ima svoje podruznice i u vlasnistvu po nekoliko bivsih srpskih firmi tako da ce vecina i dalje raditi kao "domace" u Srbiji bez carina i sl.

Marko

pre 11 godina

@Potrošač, 27. septembar 2012 19:55
Pogledaj koliko hrvatskih firmi su privatizovane od strane srpskog kapitala. Nula. Kad bi se to desilo sa nekom ozbiljnom hrvatskom firmom, letele bi glave na sve strane. Drago mi je sto kupujes stvari uzimajuci u obzir cenu i kvalitet, ali aj da se ne lazemo. Dovoljno je malo pogledati HRT program pa shvatiti kakvo je raspolozenje prema Srbima i Srbiji u lipoj vasoj

Bak

pre 11 godina

Tačno je da će Hrvatska ulaskom u EU morati da napusti CEFTA sporazum, ali sa druge strane primenjivaće Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koje je Srbija potpisala sa EU. Doduše, ovaj sporazum ekonomski je više na strani Srbije, ali generalno, sama trgovina ničim neće biti pogoršana ili opterećena.

Što se tiče ''strožije kontrole na granici'' u to ne verujem, jer Hrvatska neće postati član Šengenskog sporazuma odmah po pristupanju u EU. I iako je u EU, Hrvatska će imati graničnu kontrolu sa Slovenijom, kao što i danas ima kontrole između Bugarske i Rumunije, iako su obe države u EU.

Stipe

pre 11 godina

Sta je to drzava, jel ono kada drugi misle za tebe i ponasaju se prema tebi kao prema detetu koje jos nije prohodalo ili?
Susjedi neka vam je sa srecom ali najiskrenije.
("U nama vrijeme se mijenja", 27. septembar 2012 17:36)


Super nas je islo dok se nisu ponasali prema nama kao prema djetetu majstore moj... U dvadeset pet godina smo se uspjeli svi medjusobno potuci, pobili stotine tisuca ljudi, oteli, popljackali, rasprodali sve sto smo imali, zaduzili se... Jesmo i mi i Vi sposobni za samostalan zivot... Boze sacuvaj...

ice9

pre 11 godina

Ljudi batalite mrznju vec jednom kako ne kapirate da samo zajednickim snagama mozemo da doprinesemo dobro jedni drugima,nacionalizam nikome dobro doneo nije!

Onako, samo usput...

pre 11 godina

Hrvatske firme su u Srbiji prisutne zbog izrazito povoljne radne snage, iz istog razloga dosta manji broj firmi iz Srbije dijeluje u Hrvatskoj jer ne mogu biti konkurente i ne isplati im se. Ali srpske robe u Hrvatskoj ima na svakom koraku, smjesno mi je kada likovi koji nikada nisu niti bili u jednom trgovackm lancu u Hrvatskoj potenciraju da tamo nema srpske robe, samo smarate bezveze sa lazima i glupostima.

QQ

pre 11 godina

da je marshal poziveo jos jedno 15.tak godina,slika balkana bi izgledala potpuno drugacije...A verujem da bi ex yu bila jedna od vodecih drzava evrope,da ne kazem eu.Sada,svaka od ex yu drzavica su za njih samo jos jedno malo trziste,bez koga se i te kako moze

mariozg

pre 11 godina

pa daj već jednom shvatite da vaši proizvodi ne valjaju!nema veze što su vaši,to nikom nije bitno. krenite od dizajna pakiranja pa prema kvaliteti pa će možda nešto biti od toga. vaših proizvoda ovdje ima ali su loše pakirani u usporedbi sa zapadnjačkim pa ne mogu privući pažnju. jedino se prodaju ako su dosta povoljniji. nema to veze sa Srbijom nego se to odnosi na sve proizvode sa istoka. jednostavno se ne vide na policama.

Anton

pre 11 godina

@Marko

Pa ako imate novaca izvolite mozete ulagati u HR ali ako imas novac nije vam ovo karitas zato sto smo susjedi dat cemo neku tvrtku za dzabu. Srpski kapital je dobro doso u HR a imamo srpske proizvode kao Smoki, cokoladne bananice, srpsku robu i tako. DOsta vise tu istu pricu gdje hrvatska ne pusti srpski kapital u HR jel je to obican laz napravljen za vase 'patriote'. A HRT? Dobro mozes to reci, ali isto mozemo reci o vasem RTS i stav prema hrvatima. Pricaj pricu drugima koji nisu naivni.

Milan

pre 11 godina

Sa ovom vladom na čelu, mi možemo samo da sanjamo da udjemo u EU, a i kad bi ušli ne bi imali problem oko plasmana robe jer se ovde ništa ne proizvodi.

Bachi

pre 11 godina

Za vas što kukate kako 250 firmi iz Hr posluje kod nas... Pa šta mislite da li te firme dovlače radnike iz Hrvatske ili zapošljavaju radnike iz Srbije? Da li te firme plaćaju poreze i doprinose (i ostali harač) državi Hrvatskoj ili državi Srbiji? Svašta, emocije na stranu, uključite mozak i vodite se logikom.

Onako, samo usput...

pre 11 godina

@(Profesor, 28. septembar 2012 09:56)

U trgovackim lancima u Hrvatskoj svaki lanac ima vlastitu robnu marku pod odredjenim imenom i povoljnijom cijenom, 70% takve robe na policama dolazi upravo iz Srbiji! Naravno da Hrvatska ima veca ulaganja u Srbije nego Srbija u Hrvatskoj, razlog je jednostavan, Hrvatska je ekonomski i gospodarski jaca od Srbije, ima dvostruko vcei BDP, pa stoga i može više ulagati. Isti slucaj je sa npr. firmama iz Austrije koje ulazu u Hrvatskoj, naravno da sa njih ima mnogo vise u Hrvatskoj nego hrvatskih firmi u Austriji kada su oni ekonomski jaci, sto je tu cudno? Hrvatske firme vam daju plate, placaju doprinose i poreze ali to ocito nekima smeta, pa ja bi prvi radje da su pare koje su otisle u Srbiju zbog jeftinije radne snage ostale u Hrvatskoj i zaposlile hrvatske gradjane.

Goran Matić -Split

pre 11 godina

Paški sir, Drniški pršut, slavonski kulenovi i kobasice, extra djevičansko maslinovo ulje,Podravka gotova jela i začini, Zvijezda ulja i majoneze, Industrija mesa Gavrilović, PIK Vrbovec,Pivac,Puris,Cekin..., konditorski proizvodi Kraš, Kandit,Zvečevo..., mljekare i mliječni proizvodi (sirevi,jogurti..) Dukat,Vindija,Meggle Osijek, Zdenka..., mineralne vode Jamnica,Lipički Studenac, proizvodnja alkoholnih i bezalkoholnih pića: Badel, Lero, Dalmacijavino, Maraska, Jamnica,... vina sa zaštićenim geografskim porijeklom Malvazija,Teran,Babić, Plavac Mali..., riba i riblji proizvodi, mandarine i lubenice iz doline Neretve, Lički sir Škripavac, Drniški sir iz mišine... itd,itd...
Eto, stvarno "nemamo ništa kvalitetno" za izvoz u EU,hahahaha... A vi u Srbiji, ŠTA ĆETE VI????? Pa vama,ljudi, prijete nestašice najosnovnijeg iz dana u dan zahvaljujući monopolu. Nema ulja, nema šećera, nema mlika... ukratko - nemate dovoljno jaku i kvalitetnu proizvodnju ni da zadovoljite svoje potrebe,a vi bi reciprocitet sa nama!!! Kad bi vam se povukao Todorić smatram da bi imali još veće nestašice i još veću nezaposlenost. Dovedite se u red prvo pa onda razmišljajte o izvozu. U HR zasad ima po trgovinama Pionirovih proizvoda, Jaffa, "Kravica" i ulje Dijamant i to je to. Jednostavno niste konkurentni pored sve sile uvoznih i domaćih proizvoda u HR. Pozdrav iz ST!

Anton

pre 11 godina

@Mandrak

Pusti te fantazije sto vi zvate istinu

Nemas pojima a govoris drugima da se 'informiraj' a sigurno nisi ni bio U HR jel bi znao da se prodaje srpske proizvode. A za druge smoki i baninice se prodaje u HR i su popularne tako da nemate pojima. A zaboravio sam jel ste vi nedavno odrekli od Smokija i od cokoladne bananice jel vam hrvat kupio tvornicu? gdje su vase prinicipe sada? Koji principe vi govorite, popalili citavu regiju a na kraju krivite druge.

@ Pop

A pope mozda ste vi trebali razmisliti 20 godina prije gdje ste citavu regiju popalili za foksluke o neke fantomske srpske drzave.

eh

pre 11 godina

Ajme oko čega se vi brinete. Tajkuni će naći način da "surađuju" i nas ostale oderu po džepu, pa taman da se Hrvatska preseli i na mars.

dejan-minhen

pre 11 godina

(Potrošač, 27. septembar 2012 19:55)
Ko god o Nemaca proba srpsku hranu je ugodno iznenaden, ali eto jedino za istancano hrvatsko nepce ona nije dovoljno dobra.
Zato su vase Kras cokolade od 85g za 1,50 EUR preplavile Nemacko trziste.
Ne kupujem nista Hrvatsko, jer nemate nista u ponudi sto nema Srbija. Skuplji su vasi proizivodi a NISU kvalitetniji.

zlatiborac

pre 11 godina

Zato hoću da mi napišete za koje sam to vrhunske srpske proizvode ja ostao zakinut jer vam Hrvatska ne da da ih izvozite ovamo?
(Potrošač, 27. septembar 2012 19:55)

Pa pitaj svoje zemljake koji dodju na par dana kod nas i vrate se sa par kila vise.

EU gradjanin 2013

pre 11 godina

Pa pitaj svoje zemljake koji dodju na par dana kod nas i vrate se sa par kila vise.
(zlatiborac, 28. septembar 2012 01:54)

Ja ne znam za takve, ali znam za one koji su se vratili sa par kila manje, prtrpljenim sokovima, razbijene glave i automobila, kao oni nedavno iz Vojvodine na EP.

Srbislav

pre 11 godina

za mariozg i Potrosac:

Lepo ste to primetili - srpski proizvodi lose prolaze na hrvatskom trzistu jer Srbija nema sta kvalitetno da ponudi. Hajde gospodo sad jos lepse primetite: sta je to kvalitetno sto ce Hrvatska ponuditi trzistu Evropske Unije?

Forma u Sadrzaju

pre 11 godina

pa daj već jednom shvatite da vaši proizvodi ne valjaju!nema veze što su vaši,to nikom nije bitno. krenite od dizajna pakiranja pa prema kvaliteti pa će možda nešto biti od toga. vaših proizvoda ovdje ima ali su loše pakirani u usporedbi sa zapadnjačkim pa ne mogu privući pažnju. jedino se prodaju ako su dosta povoljniji. nema to veze sa Srbijom nego se to odnosi na sve proizvode sa istoka. jednostavno se ne vide na policama.
(mariozg, 27. septembar 2012 23:07)

E vecu glupost nikada nisam cuo! Pa covece da li TI kupujes stvari zbog izgleda ili kvaliteta? Da li bi kupio Dostojevskog sa prostim koricama ili Harry Pottera sa super naslovnicom? Dobro onda Ti budi sa lepom zenom i praznom a ja cu sa prosecnim izgledom i pametnom! Svasta.
I bolje da smo se odvojili da ne razmisljamo toliko komercijano. Ima nade! Nikad vise sa Vama!

Mandrak

pre 11 godina

@Potrošač

Prvo se informisi o cemu je tekst pa posle komentarisi.Nije rec o kvalitetu srpskih ili hrvatskih proizvoda vec o nemogucnosti ljudi iz Srbije da kupe hrvatske firme jer se u "lepoj vasoj" dize takva halabuka kad ima neke sanse da neko iz Srbije kupi hrvatsku firmu.Seti se primera karlovacke pivare.
Takodje,koje vi to proizvode imate da ponudite?Kras bio nekad,sad se pripoveda.PIK Vrbovec pored Zlatiborca i Topole tesko(ne ulazim u pricu kvaliteta proizvoda,vec ukus).Svaki ciga hvali svoga konja,to razumem,ali daj malo realnosti u komentarima.

Zg

pre 11 godina

Tragično je što se sa ekonomijom jedne države vežu samo smoki,plazma i bananice. Ja bih dodao i eurokrem. Nema tu para. Šta je prvih nekoliko proizvoda kad se govori o Njemačkoj?

razum

pre 11 godina

A sta vi hrvati to proizvodite kao neki kvalitet. Ja ne znam ni jedan vas proizvod da je vrh u ponudi ali se naturate na rafove dajete neke akcije, pa polako ljude navlacite na tu robu ili ljudi vase proizvode uzimaju cisto iz neke nostalgije. Kad bi mi mogli da se sepurimo po vasem trzistu kao vi ovde, vremenom bi se stvari promenile.

Profesor

pre 11 godina

Ma pricajte sta hocete, cinjenica je da mnogo vise koristi i profita ima HR od Srbije nego obrnuto, a dobro znamo da to nema nikakve veze sa nekvalitetnim proizvodima. Btw nisu Smoki i Bananice jedini proizvodi Soko starka, a na zalost samo to i prodajete po ducanima u HR. Toliko o tome.

123

pre 11 godina

Pitanje za Dirka i ostale "papagaje" koji uporno ponavljaju kako Hrvatska neda Srbima ulazak na naše tržište - "Šta vi uopće proizvodite?".

Al ne, ozbiljno vas sad pitam. Koje vi to kvalitetne proizvode imate koji bi se mogli prodavati na našem tržištu?

(Potrošač, 27. septembar 2012 19:55)


Sledeci put kada budes kupovao Srpski proizvod, pogledaj medalje na samom proizvodu osvojene na domacim i medjunarodnim sajmovima.
Pravo pitanje bi bilo cime se ti to "hranis" kada ne mozes da prepoznas kvalitet u bar 10 proizvoda od dvadesetak prisutnih na Hrvatskom trzistu.Da se ne lazemo, ali u svakoj zemlji imas one manje kvalitetne i vise kvalitetne proizvode i cena igra ulogu takodje pri odabiru kvalitetnog proizvoda.
Kako si procenio da nase ulje ne valja to bih posebno zeleo da saznam.Imas labaratoriju u kuci ili si primetio kolutove vode u tiganju?
Sto se tice zapocinjanja biznisa u Hrvatskoj i ko to brani Srbima da zapocnu biznis u HR evo ti jedan link, a posebno procitaj poslednju recenicu.

http://www.telegraf.rs/vesti/352394-bruka-beogradskog-ugostitelja-oterali-iz-rijeke

Obisao sam veliki deo Evrope i naravno hranio se.Svaka drzava ima svoje dobre proizvode kao i junk hranu koju ni moj pas nebi jeo.Primer Francuska pasteta koja lici na mesni narezak a pritom nema ni ukus pastete ,ni ukus narezka.Takodje nikad necu zaboraviti engleske zamrznute kobasice u pravoj pink boj,i ukusa, ukusa tesko je definisati iako je na pakovanu pisalo pork(svinjetina).

potrosac

pre 11 godina

Sta mi to nemamo sto Hrvati imaju da vidimo ovako nabrojacu moje favorite neka se drugi ne uvrede
Mesna industrija AIK Backa topola,Carnex,Famis¬po meni najbolji proizvodi!
Mlecna industrija Imlek,Mlekoprodukt,Sjenicki kackavalj nena boljeg
Konditorski proizvodi Swisslion Takovo,Bambi Pozarevac,Jaffa Crvenka,Pionir,Soko stark
Beyalkoholma pica Next sokoviKnjaz Milos,Minakva,Vrnjci,Heba itd itd
Frikom i Dukat¬ svaka cast kvalitetni proizvodi koji se proizvode kod nas.
Fabriku ribljih konzervi nemamo iz objektivnih rezloga,pored Eva sardina koje su cesto ne ujednacenog kvaliteta, i ostalih ja navise kurujem Grcke Trata jer su najkvalitetnije,Tunjevinu sa Tajlanda koja je jeftinija od onih iz Hr,Poljske dimljene sardine itd
Ima toga jos da ne detaljisem i nije istina da mi nemamo sta da ponudimo i zaista vrlo malo proizvoda iz HR bi stavio na prvo mesto pogotovo sto tu ima robe i iz drugih zemalja,tako da gospodi iz Hr porucujem da ne misle da su bogom dani ovde u Srbiji,mi smo samo liberalnije trziste a oni imaju veciti problem kada smo mi u pitanju ali to je vec problem za psihologe i sociologe itd

Dragan

pre 11 godina

Pa nadam se da ce politicari naci resenje i da cemo nastaviti poslovno da saradjujemo. Treba nam i jednima i drugima. Inace puno uspeha Hrvatima u EU sa nadom da cemo se brzo pridruziti.

"U nama vrijeme se mijenja"

pre 11 godina

"U svakom slučaju, Hrvatska će od jula 2013. biti dužna slediti ukupnu politiku Brisela prema Beogradu" i ne samo Beogradu. Hrvatska od jula 2013 nece imati svoju politiku, Hrvatska postaje kolonija. Surovo ali istinito.
Sta je to drzava, jel ono kada drugi misle za tebe i ponasaju se prema tebi kao prema detetu koje jos nije prohodalo ili?
Susjedi neka vam je sa srecom ali najiskrenije.

Potrošač

pre 11 godina

Pitanje za Dirka i ostale "papagaje" koji uporno ponavljaju kako Hrvatska neda Srbima ulazak na naše tržište - "Šta vi uopće proizvodite?".

Al ne, ozbiljno vas sad pitam. Koje vi to kvalitetne proizvode imate koji bi se mogli prodavati na našem tržištu?

Znam da imate ajvar. Već je godinama prisutan na našim policama, uvjerljivo je najbolji od ponuđenih i redovito ga kupujem.
Kupujem i President sireve, također jer su mi najbolji.

Osim toga nema niti jednog srpskog proizvoda koji se kvalitetom može mjeriti s konkurencijom. Može se ovdje kupiti napolitanke, kekse, jaffa kekse, grickalice, slatkiše od swissliona, eurokrem, proizvode od dijamanta itd. Svi ti proizvodi su lošije kvalitete od domaćih ili zapadnih proizvoda i ne prolaze dobro.

Zato hoću da mi napišete za koje sam to vrhunske srpske proizvode ja ostao zakinut jer vam Hrvatska ne da da ih izvozite ovamo?

Dirk

pre 11 godina

Hrvatska ulazi u EU, pa neka na tom tržištu prodaje i robu koju sada izvozi u Srbiju. Zašto bi bio problem izlazak iz CEFTA i ponovno uvođenje carina na hrvatsku robu u Srbiji? Hrvatska će biti u jednoj novoj zajednicu država, bogatoj, solidarnoj prema manje razvijenima, pa neka se snalaze u novim, povoljnim okolnostima. E da, nema Tita, Kardelja i Bakarića da u toj novoj nadnacionalnoj zajednici, donedavno EU "raju", protežiraju Hrvatsku. Tražili ste- gledajte. Mi u Srbiji gledamo svoja posla i ne računamo na hrvatsko tržište, tek poneko odavde uspe tamo nešto da izveze, pa smo se navikli na to. Neka se naviknu i Hrvati na svoju robu opterećenu carinom u Srbiji. Evo, npr. Nemci će sigurno biti zadovoljni hrvatskom ponudom robe, kao što su verovatno i do sada bili. Stari hrvatski saveznici neka se sada pokažu i neka kupuju njihovu robu. Osim, ako njihovi nemački prijatelji hrvatsku robu cene kao što Hrvati cene robu iz Srbije.

zodiac

pre 11 godina

I nama je potrebno hrvatsko trziste, pa ne moze, ne dozvoljavate da na vasoj teritoriji posluju srpske firme i da na vase trziste ulazi srpski kapital. Da se ja pitam, poslovali bi uz mere reciprociteta, i nikako drugacije.

mariozg

pre 11 godina

pa daj već jednom shvatite da vaši proizvodi ne valjaju!nema veze što su vaši,to nikom nije bitno. krenite od dizajna pakiranja pa prema kvaliteti pa će možda nešto biti od toga. vaših proizvoda ovdje ima ali su loše pakirani u usporedbi sa zapadnjačkim pa ne mogu privući pažnju. jedino se prodaju ako su dosta povoljniji. nema to veze sa Srbijom nego se to odnosi na sve proizvode sa istoka. jednostavno se ne vide na policama.

Meklaud

pre 11 godina

Potrebno vam je trziste Srbije, ali samo zato da biste izvozili u Rusiju sa povlasticama, nismo mi bas toliko veliko trziste za vase proizvode...

Hr1

pre 11 godina

Hrvatske tvrtke i drzava se godinama temeljito pripremaju za ulazak u EU i sigurno nisu nepripremljene. Sto se carina i CEFTE tice vjerojatno ce se postici neki dogovor u medjuvremenu, ali kao sto u tekstu i pise, vecina vecih tvrtki ima svoje podruznice i u vlasnistvu po nekoliko bivsih srpskih firmi tako da ce vecina i dalje raditi kao "domace" u Srbiji bez carina i sl.

južnjak

pre 11 godina

Od mene i moje porodice se nećete ovajditi. Ništa Hrvatsko ne kupujem, iz principa...a, i nemaju baš neki proizvod bez koga se ne može,tj nema dobru alternativu.
U Ideji kupujem samo kad nemam drugog izbora, odnosno nema ni jedne druge radnje u široj okolini. Ovako razmišlja 90% ljudi u mojoj okruženju. Tako da...što reče neko u prethodnom komentaru, trebali ste misliti pre 20 godina šta dobijate, a šta gubite cepanjem Jugoslavije. Prodajte svoje cenjene proizvode na tržištu EU.

dejan-minhen

pre 11 godina

(Potrošač, 27. septembar 2012 19:55)
Ko god o Nemaca proba srpsku hranu je ugodno iznenaden, ali eto jedino za istancano hrvatsko nepce ona nije dovoljno dobra.
Zato su vase Kras cokolade od 85g za 1,50 EUR preplavile Nemacko trziste.
Ne kupujem nista Hrvatsko, jer nemate nista u ponudi sto nema Srbija. Skuplji su vasi proizivodi a NISU kvalitetniji.

Krusevac

pre 11 godina

Ma svako na svoju stranu bre! Mi smo kao jedan ponavljac. Nikako da naucimo i stalno pravimo iste greske. Bolje da nemamo nikakve odnose sa njima nego stetne. Cak i sada imamo deficit u razmeni sa njima.

ice9

pre 11 godina

Ljudi batalite mrznju vec jednom kako ne kapirate da samo zajednickim snagama mozemo da doprinesemo dobro jedni drugima,nacionalizam nikome dobro doneo nije!

Čudoljub

pre 11 godina

Prvo neka hrvatski kengur-sudovi prestanu da se izruguju pravdi i počnu da vraćaju imovinu pravim vlasnicima.

Na hrvatske proizvode ne bih trošio reči, "Lino Lada" A) i B) su mi za sva vremena otvorili oči. Da podsetim, verzija za srpsko i makedonsko tržište ima mnogo manji sadržaj lešnika i surutku umesto mleka - pod ciničnim izgovorom da "tako traže potrošači".

Možda smo mi njima važni, ali su oni za nas samo jedna od zemalja koje snabdevaju naše tržište i na koju treba primeniti kriterijume reciprociteta.

Marko

pre 11 godina

@Potrošač, 27. septembar 2012 19:55
Pogledaj koliko hrvatskih firmi su privatizovane od strane srpskog kapitala. Nula. Kad bi se to desilo sa nekom ozbiljnom hrvatskom firmom, letele bi glave na sve strane. Drago mi je sto kupujes stvari uzimajuci u obzir cenu i kvalitet, ali aj da se ne lazemo. Dovoljno je malo pogledati HRT program pa shvatiti kakvo je raspolozenje prema Srbima i Srbiji u lipoj vasoj

Pittsburgh

pre 11 godina

U Srbiji posluje 250 hrvatskih firmi, a u hrvatskoj samo 4 Srpske ! A hrvatska duplo manja po broju stanovnika od Srbije. I hocete jos firmi da dovedete ?? neka hvala, prvo reciprocitet, da 250 Srpskih firmi posluje u hrvatskoj, pa onda povecavajte broj firmi u Srbiji.

Forma u Sadrzaju

pre 11 godina

pa daj već jednom shvatite da vaši proizvodi ne valjaju!nema veze što su vaši,to nikom nije bitno. krenite od dizajna pakiranja pa prema kvaliteti pa će možda nešto biti od toga. vaših proizvoda ovdje ima ali su loše pakirani u usporedbi sa zapadnjačkim pa ne mogu privući pažnju. jedino se prodaju ako su dosta povoljniji. nema to veze sa Srbijom nego se to odnosi na sve proizvode sa istoka. jednostavno se ne vide na policama.
(mariozg, 27. septembar 2012 23:07)

E vecu glupost nikada nisam cuo! Pa covece da li TI kupujes stvari zbog izgleda ili kvaliteta? Da li bi kupio Dostojevskog sa prostim koricama ili Harry Pottera sa super naslovnicom? Dobro onda Ti budi sa lepom zenom i praznom a ja cu sa prosecnim izgledom i pametnom! Svasta.
I bolje da smo se odvojili da ne razmisljamo toliko komercijano. Ima nade! Nikad vise sa Vama!

QQ

pre 11 godina

da je marshal poziveo jos jedno 15.tak godina,slika balkana bi izgledala potpuno drugacije...A verujem da bi ex yu bila jedna od vodecih drzava evrope,da ne kazem eu.Sada,svaka od ex yu drzavica su za njih samo jos jedno malo trziste,bez koga se i te kako moze

sasa jokic

pre 11 godina

Sto se tice izlaska iz CEFTE i carina, to ce se kompenzovati kroz smanjenje marzi, koje su svojevremeno dogovorili Todoric i Miskovic, na osnovu monopola koji su drzali. A zbog kojih je srpski standard drasticno smanjen!

Milan

pre 11 godina

Sa ovom vladom na čelu, mi možemo samo da sanjamo da udjemo u EU, a i kad bi ušli ne bi imali problem oko plasmana robe jer se ovde ništa ne proizvodi.

sasa jokic

pre 11 godina

Sto se tice izlaska iz CEFTE i carina, to ce se kompenzovati kroz smanjenje marzi, koje su svojevremeno dogovorili Todoric i Miskovic, na osnovu monopola koji su drzali. A zbog kojih je srpski standard drasticno smanjen!

Nebojsa Jokic

pre 11 godina

A sto se to mene,srpskog drzavljanina uopste tice sta ce Hrvati sa svojom robom. Da li bi se oni sekirali da je situacija obrnuta...ma jok,oni bi likovali,ne sumnjajte u to.

razum

pre 11 godina

A sta vi hrvati to proizvodite kao neki kvalitet. Ja ne znam ni jedan vas proizvod da je vrh u ponudi ali se naturate na rafove dajete neke akcije, pa polako ljude navlacite na tu robu ili ljudi vase proizvode uzimaju cisto iz neke nostalgije. Kad bi mi mogli da se sepurimo po vasem trzistu kao vi ovde, vremenom bi se stvari promenile.

Nenad

pre 11 godina

A koliko nasih kompanija posluje u Hrvatskoj???Nadam se da ce vlada promeniti dosadasnju praksu ili doneti vece namete Hrvatskim kompanijama.Ne moze to tako mi smo glavne ovce na Balkanu i dalje...

Mandrak

pre 11 godina

@Potrošač

Prvo se informisi o cemu je tekst pa posle komentarisi.Nije rec o kvalitetu srpskih ili hrvatskih proizvoda vec o nemogucnosti ljudi iz Srbije da kupe hrvatske firme jer se u "lepoj vasoj" dize takva halabuka kad ima neke sanse da neko iz Srbije kupi hrvatsku firmu.Seti se primera karlovacke pivare.
Takodje,koje vi to proizvode imate da ponudite?Kras bio nekad,sad se pripoveda.PIK Vrbovec pored Zlatiborca i Topole tesko(ne ulazim u pricu kvaliteta proizvoda,vec ukus).Svaki ciga hvali svoga konja,to razumem,ali daj malo realnosti u komentarima.

Srbislav

pre 11 godina

za mariozg i Potrosac:

Lepo ste to primetili - srpski proizvodi lose prolaze na hrvatskom trzistu jer Srbija nema sta kvalitetno da ponudi. Hajde gospodo sad jos lepse primetite: sta je to kvalitetno sto ce Hrvatska ponuditi trzistu Evropske Unije?

Profesor

pre 11 godina

Ma pricajte sta hocete, cinjenica je da mnogo vise koristi i profita ima HR od Srbije nego obrnuto, a dobro znamo da to nema nikakve veze sa nekvalitetnim proizvodima. Btw nisu Smoki i Bananice jedini proizvodi Soko starka, a na zalost samo to i prodajete po ducanima u HR. Toliko o tome.

Bak

pre 11 godina

Tačno je da će Hrvatska ulaskom u EU morati da napusti CEFTA sporazum, ali sa druge strane primenjivaće Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koje je Srbija potpisala sa EU. Doduše, ovaj sporazum ekonomski je više na strani Srbije, ali generalno, sama trgovina ničim neće biti pogoršana ili opterećena.

Što se tiče ''strožije kontrole na granici'' u to ne verujem, jer Hrvatska neće postati član Šengenskog sporazuma odmah po pristupanju u EU. I iako je u EU, Hrvatska će imati graničnu kontrolu sa Slovenijom, kao što i danas ima kontrole između Bugarske i Rumunije, iako su obe države u EU.

Stipe

pre 11 godina

Sta je to drzava, jel ono kada drugi misle za tebe i ponasaju se prema tebi kao prema detetu koje jos nije prohodalo ili?
Susjedi neka vam je sa srecom ali najiskrenije.
("U nama vrijeme se mijenja", 27. septembar 2012 17:36)


Super nas je islo dok se nisu ponasali prema nama kao prema djetetu majstore moj... U dvadeset pet godina smo se uspjeli svi medjusobno potuci, pobili stotine tisuca ljudi, oteli, popljackali, rasprodali sve sto smo imali, zaduzili se... Jesmo i mi i Vi sposobni za samostalan zivot... Boze sacuvaj...

EU gradjanin 2013

pre 11 godina

Pa pitaj svoje zemljake koji dodju na par dana kod nas i vrate se sa par kila vise.
(zlatiborac, 28. septembar 2012 01:54)

Ja ne znam za takve, ali znam za one koji su se vratili sa par kila manje, prtrpljenim sokovima, razbijene glave i automobila, kao oni nedavno iz Vojvodine na EP.

zlatiborac

pre 11 godina

Zato hoću da mi napišete za koje sam to vrhunske srpske proizvode ja ostao zakinut jer vam Hrvatska ne da da ih izvozite ovamo?
(Potrošač, 27. septembar 2012 19:55)

Pa pitaj svoje zemljake koji dodju na par dana kod nas i vrate se sa par kila vise.

Anton

pre 11 godina

@Mandrak

Pusti te fantazije sto vi zvate istinu

Nemas pojima a govoris drugima da se 'informiraj' a sigurno nisi ni bio U HR jel bi znao da se prodaje srpske proizvode. A za druge smoki i baninice se prodaje u HR i su popularne tako da nemate pojima. A zaboravio sam jel ste vi nedavno odrekli od Smokija i od cokoladne bananice jel vam hrvat kupio tvornicu? gdje su vase prinicipe sada? Koji principe vi govorite, popalili citavu regiju a na kraju krivite druge.

@ Pop

A pope mozda ste vi trebali razmisliti 20 godina prije gdje ste citavu regiju popalili za foksluke o neke fantomske srpske drzave.

Goran Matić -Split

pre 11 godina

Paški sir, Drniški pršut, slavonski kulenovi i kobasice, extra djevičansko maslinovo ulje,Podravka gotova jela i začini, Zvijezda ulja i majoneze, Industrija mesa Gavrilović, PIK Vrbovec,Pivac,Puris,Cekin..., konditorski proizvodi Kraš, Kandit,Zvečevo..., mljekare i mliječni proizvodi (sirevi,jogurti..) Dukat,Vindija,Meggle Osijek, Zdenka..., mineralne vode Jamnica,Lipički Studenac, proizvodnja alkoholnih i bezalkoholnih pića: Badel, Lero, Dalmacijavino, Maraska, Jamnica,... vina sa zaštićenim geografskim porijeklom Malvazija,Teran,Babić, Plavac Mali..., riba i riblji proizvodi, mandarine i lubenice iz doline Neretve, Lički sir Škripavac, Drniški sir iz mišine... itd,itd...
Eto, stvarno "nemamo ništa kvalitetno" za izvoz u EU,hahahaha... A vi u Srbiji, ŠTA ĆETE VI????? Pa vama,ljudi, prijete nestašice najosnovnijeg iz dana u dan zahvaljujući monopolu. Nema ulja, nema šećera, nema mlika... ukratko - nemate dovoljno jaku i kvalitetnu proizvodnju ni da zadovoljite svoje potrebe,a vi bi reciprocitet sa nama!!! Kad bi vam se povukao Todorić smatram da bi imali još veće nestašice i još veću nezaposlenost. Dovedite se u red prvo pa onda razmišljajte o izvozu. U HR zasad ima po trgovinama Pionirovih proizvoda, Jaffa, "Kravica" i ulje Dijamant i to je to. Jednostavno niste konkurentni pored sve sile uvoznih i domaćih proizvoda u HR. Pozdrav iz ST!

123

pre 11 godina

Pitanje za Dirka i ostale "papagaje" koji uporno ponavljaju kako Hrvatska neda Srbima ulazak na naše tržište - "Šta vi uopće proizvodite?".

Al ne, ozbiljno vas sad pitam. Koje vi to kvalitetne proizvode imate koji bi se mogli prodavati na našem tržištu?

(Potrošač, 27. septembar 2012 19:55)


Sledeci put kada budes kupovao Srpski proizvod, pogledaj medalje na samom proizvodu osvojene na domacim i medjunarodnim sajmovima.
Pravo pitanje bi bilo cime se ti to "hranis" kada ne mozes da prepoznas kvalitet u bar 10 proizvoda od dvadesetak prisutnih na Hrvatskom trzistu.Da se ne lazemo, ali u svakoj zemlji imas one manje kvalitetne i vise kvalitetne proizvode i cena igra ulogu takodje pri odabiru kvalitetnog proizvoda.
Kako si procenio da nase ulje ne valja to bih posebno zeleo da saznam.Imas labaratoriju u kuci ili si primetio kolutove vode u tiganju?
Sto se tice zapocinjanja biznisa u Hrvatskoj i ko to brani Srbima da zapocnu biznis u HR evo ti jedan link, a posebno procitaj poslednju recenicu.

http://www.telegraf.rs/vesti/352394-bruka-beogradskog-ugostitelja-oterali-iz-rijeke

Obisao sam veliki deo Evrope i naravno hranio se.Svaka drzava ima svoje dobre proizvode kao i junk hranu koju ni moj pas nebi jeo.Primer Francuska pasteta koja lici na mesni narezak a pritom nema ni ukus pastete ,ni ukus narezka.Takodje nikad necu zaboraviti engleske zamrznute kobasice u pravoj pink boj,i ukusa, ukusa tesko je definisati iako je na pakovanu pisalo pork(svinjetina).

Anton

pre 11 godina

@Marko

Pa ako imate novaca izvolite mozete ulagati u HR ali ako imas novac nije vam ovo karitas zato sto smo susjedi dat cemo neku tvrtku za dzabu. Srpski kapital je dobro doso u HR a imamo srpske proizvode kao Smoki, cokoladne bananice, srpsku robu i tako. DOsta vise tu istu pricu gdje hrvatska ne pusti srpski kapital u HR jel je to obican laz napravljen za vase 'patriote'. A HRT? Dobro mozes to reci, ali isto mozemo reci o vasem RTS i stav prema hrvatima. Pricaj pricu drugima koji nisu naivni.

gost

pre 11 godina

Srbija je u neokolonijalnom položaju bez privrede, bez para sa spuštenim gaćama i što se naše i vaše elte tiče ništa se neće menjati, a narod se ionako ne pita nizašta.

Onako, samo usput...

pre 11 godina

Hrvatske firme su u Srbiji prisutne zbog izrazito povoljne radne snage, iz istog razloga dosta manji broj firmi iz Srbije dijeluje u Hrvatskoj jer ne mogu biti konkurente i ne isplati im se. Ali srpske robe u Hrvatskoj ima na svakom koraku, smjesno mi je kada likovi koji nikada nisu niti bili u jednom trgovackm lancu u Hrvatskoj potenciraju da tamo nema srpske robe, samo smarate bezveze sa lazima i glupostima.

potrosac

pre 11 godina

Sta mi to nemamo sto Hrvati imaju da vidimo ovako nabrojacu moje favorite neka se drugi ne uvrede
Mesna industrija AIK Backa topola,Carnex,Famis¬po meni najbolji proizvodi!
Mlecna industrija Imlek,Mlekoprodukt,Sjenicki kackavalj nena boljeg
Konditorski proizvodi Swisslion Takovo,Bambi Pozarevac,Jaffa Crvenka,Pionir,Soko stark
Beyalkoholma pica Next sokoviKnjaz Milos,Minakva,Vrnjci,Heba itd itd
Frikom i Dukat¬ svaka cast kvalitetni proizvodi koji se proizvode kod nas.
Fabriku ribljih konzervi nemamo iz objektivnih rezloga,pored Eva sardina koje su cesto ne ujednacenog kvaliteta, i ostalih ja navise kurujem Grcke Trata jer su najkvalitetnije,Tunjevinu sa Tajlanda koja je jeftinija od onih iz Hr,Poljske dimljene sardine itd
Ima toga jos da ne detaljisem i nije istina da mi nemamo sta da ponudimo i zaista vrlo malo proizvoda iz HR bi stavio na prvo mesto pogotovo sto tu ima robe i iz drugih zemalja,tako da gospodi iz Hr porucujem da ne misle da su bogom dani ovde u Srbiji,mi smo samo liberalnije trziste a oni imaju veciti problem kada smo mi u pitanju ali to je vec problem za psihologe i sociologe itd

eh

pre 11 godina

Ajme oko čega se vi brinete. Tajkuni će naći način da "surađuju" i nas ostale oderu po džepu, pa taman da se Hrvatska preseli i na mars.

Bachi

pre 11 godina

Za vas što kukate kako 250 firmi iz Hr posluje kod nas... Pa šta mislite da li te firme dovlače radnike iz Hrvatske ili zapošljavaju radnike iz Srbije? Da li te firme plaćaju poreze i doprinose (i ostali harač) državi Hrvatskoj ili državi Srbiji? Svašta, emocije na stranu, uključite mozak i vodite se logikom.

Zg

pre 11 godina

Tragično je što se sa ekonomijom jedne države vežu samo smoki,plazma i bananice. Ja bih dodao i eurokrem. Nema tu para. Šta je prvih nekoliko proizvoda kad se govori o Njemačkoj?

Onako, samo usput...

pre 11 godina

@(Profesor, 28. septembar 2012 09:56)

U trgovackim lancima u Hrvatskoj svaki lanac ima vlastitu robnu marku pod odredjenim imenom i povoljnijom cijenom, 70% takve robe na policama dolazi upravo iz Srbiji! Naravno da Hrvatska ima veca ulaganja u Srbije nego Srbija u Hrvatskoj, razlog je jednostavan, Hrvatska je ekonomski i gospodarski jaca od Srbije, ima dvostruko vcei BDP, pa stoga i može više ulagati. Isti slucaj je sa npr. firmama iz Austrije koje ulazu u Hrvatskoj, naravno da sa njih ima mnogo vise u Hrvatskoj nego hrvatskih firmi u Austriji kada su oni ekonomski jaci, sto je tu cudno? Hrvatske firme vam daju plate, placaju doprinose i poreze ali to ocito nekima smeta, pa ja bi prvi radje da su pare koje su otisle u Srbiju zbog jeftinije radne snage ostale u Hrvatskoj i zaposlile hrvatske gradjane.