Četvrtak, 20.09.2012.

22:43

Mleko ide na 100 dinara?

Da bi proizvodnja mleka u Srbiji opstala neophodni su drastični skokovi cena, nezvanična računica pokazuje da bi mleko trebalo da poskupi više od 50 odsto.

Izvor: Novosti

Mleko ide na 100 dinara? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

118 Komentari

Sortiraj po:

MilanM

pre 11 godina

U nama neprijateljskim zaverenickim zapadnim drzavama,odvaja se oko 40% drzavnog budzeta za poljoprivredu. Necemo valjda i mi da se ugledamo na taj zapad i EU,koji ce uskoro sigurno propasti.

joca

pre 11 godina

@oggica nije to bas tako kako tvrdis. odavno bi se jos mali proizvodjaci udruzili da mogu da izvuku vise novca prodajuci direktno mleko. imlek je sam povecao otkupnu cenu sto ne znam koji veliki sistem bi uradio...

Ukule

pre 11 godina

u razliku izmedju cene koje dobija seljak i one u prodavnici ulazi i obradjivanje tog mleka, transport po celoj srbiji, marketing, reket velikim lancima itd. tako da nemojte da se cudite zasto je tolika razlika. znaju to i seljaci. zato i ne prodaju sami direktno mleko nego idu preko velikih firmi.

shone

pre 11 godina

Ako misliš na Meggle, kao strano , jeftinije mleko, to je domaće mleko, iz kragujevačke Mlekare, čiji je vlasnik od skora Meggle. Uvozno mleko sigurno nije jeftinije od domaćeg.
(Mishko, 21. septembar 2012 10:19)

do skora sam bio vlasnik prodavnice pa sam upucen u cene i proizvodjace, pa me i dalje interesuju cene... mislio sam na uvozno uvozno, ne na domace "uvozno", kao sto je meggle... video sam u DISu nedavno nemacko mleko, ne mogu da se setim koji brend, ali bilo je jeftinije , doduse ne mnogo...

oggica

pre 11 godina

Komentar za (Alek, 21. septembar 2012 17:46) - Ja sam pomenula cenu mleka ali ne 64 nego 69 dinara za 1l Imlek mleka od 2,8mm u tetrapak ambalazi. Svojim ocima sam videla juce na rafu u Maxiju u Pozeskoj ulicu (Banovo brdo). Cena Sabackog mleka je oko 64 za 1l i to lepo redovno stize u skoro sve Maxi i mini-Maxi diskone, ali se neretko brze proda od ostalih zbog povoljne cene.
Sto se tice ostalih komentara samo da kazem da je jedino resenje, po meni, bojkot i javni protesti. Jer realno gledano Imlek laze i nas kao kupce i seljake kao proizvodjace. Oni njima tek sada povecavaju otkupnu cenu, ali su zato tu cenu pre toga dosto dugo drzali, dok su umedjuvremenu podizali sopstvenu veleprodajnu cenu. Mozda je to zaista bilo zbog rasta kursa evra, nafte ili ko zna cega, a mozda je sve to i jedino monopol na nas racun.
Inace, kada je smanjena marza pocetkom godine, izmedju ostalog i na cenu mleku, i kada je "Moja kravica" za 1l kostala sada bajkovit 61din za litar, odmah su poceli NAMERNO da dizu veleprodajne cene, u dogovoru sa trgovcima, da zarade na razlici koju su izgubili samnjenjem marze. Vec u februaru je to isto mleko bilo preko 65 dinara. Dokle vise to da trpimo, dokle???!!!

Za Vašu informaciju

pre 11 godina

Mlijeko "Moja kravica", prevedeno u dinare, u Republici Srpskoj je odavno preko 100 dinara. Budžetske plate nisu Bog zna koliko veće nego u Srbiji, a vanbudžetskih gotovo da i nema.

gigi

pre 11 godina

@ Music by Burk
otrovao se u Lidlu u Njemačkoj nije normalno ni istinito.
Neznam kolika je cijena mlijeka, ulja, šećera u Srbiji, ali u HR je velika razlika između trgovačkih lanaca, jer se bore za kupce. Moja nona (baka) kupila je mlijeko 2,8% velebitski pašnjaci, trajno 90 dana, po cijeni od 4,12 kune sa popustom 10% je 3,65 lipa ili cca 0,50 Eur-a. Nepostoji niti jedan lanac da nema nekakvih svakodnevnih akcija, uvijek je jeftin kruh osnovne namjernice i još ponešto. Eto naveliko su u Rijeci akcije u pola cijene, ili pored tjednih akcija i posebne dnevne. Danas je 300 gr milka 15 kuna ili cca 1,9 eura.
http://www.kaufland.hr/Home/index.jsp
Neznam koji je to pravi problem da je takvo loše stanje u Srbiji sa hranom, a izgleda i ostalim

Jovan

pre 11 godina

A sad neka mi neko kaze sta je ovo za drzavu i sistem kad prehrana poskupljuje svaki mesec 2-3 puta,a jos najavljuju i poskupljenje za sledecu godinu?!Svaka cast na onom sto je uradila nasa vlada do sada.Nemam reci

Alek

pre 11 godina

Neko je napisao ovde da Imlekovo mleko Kravica,2,8 % m.m. moze da se kupi u marketima za 64 dinara,u Srbiji.Ja to nisam nigde video,u Disu,Rodi je blizu 90,u Maxiju je i vise,Sabacka mlekara ima najjeftinije mleko i ono je u Disu 74 din..Recite gde to ima Kravica za 64,da idem da kupim 3 paketa odmah....Inace,ovo je strasno sam na rade sa cenama,nepodnosljivo je,zaista.Ko ima novca,tj.ko moze da skupi na gomili 200 e,ode u Madjarsku,nakupuje za mesec dana sve sto mu treba,i sledeci put kad ode ,uzme povracaj pdv-a i bar 30 % ce ustedeti...

Milan

pre 11 godina

Jos koje vreme i odoh iz ove drzave jer u ovoj drzavi prosecan i posten covek ne moze ziveti. Nemam ja 100 din za litar mleka. Ako politicari imaju, ali ja nemam.

darko

pre 11 godina

Komentar za (Ček' da se setim, 21. septembar 2012 15:01)- Ne znam da li si ozbiljan ili se samo zezaš. Na osnovu jednog broja komentara ti donosiš zaključak da u ovoj državi svi žive bogato. Isto tako ja mogu da kažem, na osnovu posete "Silikonskoj dolini" u Strahinjića bana ulici (Beograd) - da u Srbiji svi žive bogato i da su sve devojke sponzoruše. Izvoli prošetaj malo po Srbiji, da vidiš kako se živi u unutrašnjosti, da nismo samo mi iz Beograda čitava Srbija. Ljudi rade za bedne plate, teško je naći posao, nema perspektive, poljupriverda je zastarela i sa malim zaradama - pa omladina beži u gradove gde i dalje živi od danas do sutra. Ima i tih koji kupuju extra nove telefone i ostalu tehnologiju, kao što ima i onih koji sa 18 godina voze besna kola, ali pogledaj koliko je to posto, možda 5 ili 10%. Shvati narod je nezaposlen, siromašan. Ne posmatraj svet kroz monitor, izađi malo među ljude, oslušni šta govore.
Niko od ove države i Vlade, od Imleka ili bilo kog proizvođača ne traži mleko i hranu za džaba, nego traži da se stvore uslovi da se radi i zaradi. A posle neka mleko bude i 200dinara, briga nas ako imamo dobre i redovne plate.

Ček' da se setim

pre 11 godina

Vidim, 89 komentara kako je mleko skupo i kako narod umire od gladi. A ako skoknete do rubrike Tehnopolis, naćićete na stotine komentara u kojima se prepirete da li je bolji vaš iPhone ili vaš Galaxy. Pre neki dan sam vam rekao da slobodno kupujete te uređaje od 500 evra, ali da mi posle ne kukate kako vam je skupa hrana ili gorivo, ali izgleda da sam uzalud govorio.

veterinar011

pre 11 godina

Otkupna cena treba da bude 50 din.Mleko nije skupo,skupa je kisela voda,gde se drzavno dobro prodaje sa zaradom od 500%.Ni struja nije skupa,jeftinije grejanje na struju nego na drva,sto je nenormalno.

Iceman

pre 11 godina

Sve dok mi gledamo u nebo i molimo se za kisu bice nam ovako. Zastarela proizvodnja, zastareo nacin obradjivanja zemljista i manjak znanja zemljoradnika koji misle da je drzava duzna da im sve obezbedi, plati i pokloni je dovela do toga da mi danas uvozimo sve poljoprivredne proizvode i da nemamo dovoljno hrane

Harac

pre 11 godina

Cista novinarska patka. Sve novine svaki dan senzacionalisticke vesti na naslovnim stranama da bi ih narod kupovao.Sada je otkupna cena sirovog mleka 25-30 dinara. Poljoprivrednici traze 30-35. Znaci ne moze da bude 100 dinara.Sveze mleko kravica u brik pakovanju u Pekabeti kosta 66,90 dinara.Kod privatnika svo sveze mleko skuplje za 5-10 dinara.Dugotrajno ne racunam.Otkupna cena mleka mora da poskupi jer je poskupelo i gorivo i seno itd. Da bi cena ostala ista ima rezervi kod monopoliste otkupljivaca Salford.Eto vam gospodo ruski kapital

a-haa

pre 11 godina

Neverovatno...Ja zivim na selu i uzimam mleko privatno i sada ga placam 40 litar i coveku se isplati....lopovluk ...neka objasne zasto mora da bude 100 din.

vlajko

pre 11 godina

Ok treba da poskupi
Ide i cena grajanja i gorivi i ... Ali kad ce da skoci cena rada ? Sve poskupljuje iz dana u dan a cena rada se nije menjala ko zna od kada
Dali neko razmišlja dali obican radnik sa minimalcem a dosta ih je koji imaju i manju platu od minimalca mogu da izdrže sve ovo

deki

pre 11 godina

Podrška farmerima mora sad doci i od Vlade. Dobro je što je imlek izašao u susret malim proizvodjacima ali sad je potrebno i da vlasti obezbede hranu za stoku. Mislim valjda za to i služe robne rezerve.

neznalica

pre 11 godina

(Music by Burk, 21. septembar 2012 10:52) Evo prosao sam Evropom uzduz i popreko, a ponegde sam i ziveo, i sve sto cu ti reci je da lazes.

nijebitnoimeb.rs

pre 11 godina

(Moja Stravica, 21. septembar 2012 08:58) znas zasto je tako u beogradu a i drugim vecim gradovima u kojima su merkator, maxi, tempo, univer, dis zauzeli sve? pa da bi se tvoj proizvod nasao u nekoj od ovih firmi na polici (rafu) moras da iskesiras od 5.000 do 20.000 eura. + ako racunas da se iz manjih mlekara po srbiji ne isplati da dovoze male kolicine do beograda eto ti odgovor.

Nikola Radic

pre 11 godina

Nisam odusevljen poskupljenjima, ali bar ako ce farmeri od toga dobiti neki dinar to vec ima smisla. Sve ce poskupeti, a ne verujem da ce i ostali proizvodjaci povuci ovakve poteze

I mi odosmo

pre 11 godina

@dzoki

Evo jos dve fakultetski obrazovane osobe odlaze :) Bitno je da se pola Srbije diglo da izvuku one huligane iz zatvora sto su mucki ubili Tatona. Za obrazovane, civilizovane, vredne, uporne, odgovorne ljude u Srbiji nema mesta... Tuga.

branko

pre 11 godina

Komentar za "hehe, 21. septembar 2012 02:35".
Poptuno ste upravu, jer nigde nisam pročitao taj podatak da će mleko biti 100 dinara/l osim u "Novostima" jutros. U nekim medijima jedva da je koji redak posvećen ovoj vesti. Sasvim je moguće da postoje novirani koji iz određenih razloga (interesa) namerno plasiraju takve vesti (dnevna politika, interesne grupe, namerno stvaranje panike itd). Isto tako su pisali letos da hleb ide na 70, 80, 100 dinara i ne znam više koje su sve cene bile navođene, kada 'oćeš, u Beogradu u svakoj drugoj pekari možeš da kupiš hleb za 30 dinara/500gr.
A što se tiče napomene još jednog komentatora da ima mleka i za 47din/l pa niko ne kupuje, mislim da se radi ili o totalnoj gluposti/neobaveštenosti građana, ili da jednostavno to melko nije istog kvaliteta kao i "Imlek" i ostale jače fabrike. Naravno to je samo moje mišljenje. Jednom sam našao mleko od 1,6%mm po cenu manjoj od 40din/l (!!!) ali sam zato čuo da ga neki nekupuju jer se plaše da je to mešana voda sa mlekom - pa je zato tako jeftino. Kod nas sve i svašta može, na žalost!

oggica

pre 11 godina

Imlekovo u supermarketu je sada 95 din, a sa vitaminima 102 din. Malopre sam video. Jel to nova ili stara cena!?
(Dalibor, 21. septembar 2012 09:38)

Verovatno ste videli dugotrajno mleko, a bitno je i gde ste ga gledali. Posto je kod malih privatnika uvek skuplje.
Juce sam videla da je Imlek od 2,8%mm u tetrapaku oko 67din.
Ja mislim da od ovog drasticnog poskupljenja nema nista, jer bi to zaista bio kretenizam svoj vrste i bukvalno satiranje vec polugladnog naroda. Pitam se dokle cemo vise da trpimo ovo izivljavanje cenama, ovo ubijanje u pojam i pljackanje zadnjeg dinara.
Sta rade ta silna udruzenja potrosaca, svi ti samozvani branitelji nasih interesa, gde su i sto cute? Zasto ne pozovu na proteste, na bojkot, na neko javno okupljanje, kao sto se radi u svetu. Nijedna kompanija ne voli antireklamu i bojkot, a samo kod nas toga nema. Kao da kriza nije i u drugim evropskim zemljama, pa cene i dalje nisu podivljale kao nase. A znate zasto mogu da rade sta hoce, jer mi samo cutimo i placamo.

nisam " ljubitelj" SNS/a ni ostalih

pre 11 godina

Gde ste sada ljubielji naprednjaka !!!??? E sad, nije mi žao vas ali jeste nas koji nismo naseli na njihove bajke !!!
(zoran_bgd, 21. septembar 2012 08:20)

Zorane jadan ti je komentar.Sta da si birao one druge sto su vec bili 12 godina na vlasti, sada bi ziveo bolje?Jel to poenta tvog komentara?Ako jeste onda opet da ti kazem JADAN TI JE KOMENTAR.

Music by Burk

pre 11 godina

I kod nas ima jeftino mleko kao u Nemackoj,Italiji... Ali se zove aro ,premija...Proslog meseca sam bio u Belgiji i u Delezu je sve minimum 30% skuplje nego u maxiju.Jaja su oko 3 evra pakovanje 10 kom,hleb oko 1.5 evra itd.Imaju i oni svoju marku "365" koju mi kazu Belgijanci kupuje samo ko mora jer je naj goreg moguceg kvaliteta a i ona nije jeftinija od nasih robnih marki.Isto tako sam bio Studgartu i hteo da odem da vidim taj Lidl ali moj drugar Nemac mi je reklao da se on par puta otrovao od njihovih suhomesnatih proizvoda i da ne bi vise ni lud tamo nesto kupio. Tako da prvo prodjite Evropom pa pisite

europejac

pre 11 godina

Nema vise koga da muzu za DZ:)

Nije Palma dzaba junice uvozio, sad ce on da drzi monopol na mleko a i od skora ima i izlaz na more pa ce da se okrene prekookenskom izvozu:)

Mishko

pre 11 godina

@shone

Ako misliš na Meggle, kao strano , jeftinije mleko, to je domaće mleko, iz kragujevačke Mlekare, čiji je vlasnik od skora Meggle. Uvozno mleko sigurno nije jeftinije od domaćeg.

kiza

pre 11 godina

Odavno nisam bio u posetu ujaku koji zivi na selu,
ali pre dok sam tamo odlazio kod njih ima izmedju ostalog i dosta krava
i koliko sam tad primetio sve pasu travu,uglavnom,mozda i trava nije rodila ko ce ga znati,preko zime jedu seno,mozda ni to nije rodilo,ili se trava nije pretvorila u seno zbog losih vremenskih uslova,ko ce ga znati?

ja

pre 11 godina

Najjači su ovi što kažu da treba piti sojino mleko umesto običnog. To je ravno onom ako nema hleba jedite kolače. Šalu na stranu. Farmeri i proizvodjaci su u krizi zbog sushe kao i svi koji se bave poljoprivredom. Mislim da će biti poskupljenja ali ne ovoliko koliko se tvrdi u tekstu.

klin

pre 11 godina

...Meso + ulje + krompir + sir + so + šećer + brašno = infarkt miokarda, šlog, dijabetes, gojaznost, kancer...

Od srca i toplo preporučujem knjigu (i portal) Joel Fuhrman-a:
Eat To Live

Sa srećom !
(90% vegeterijanac, 21. septembar 2012 00:59)
...
I šta... očekuješ da ćeš poživeti jedno 100-150g. optimalno i poželjno 200?
Jel tebe neko obavestio da se čovek rađa i - umire?
Kakvim si ti to fantazijama ophrvan?
A što se ne bi posavetovao sa nekom psihologom? Možda bi to na tebe delovalo blagotvorno?

gile

pre 11 godina

bez stočne hrane neće biti stoke. Znači nema tu neke mudrosti. Ili će robne rezerve da se daju seljacima pa ćemo imati mleko ili ga uopšte neće biti ni po kojoj ceni.

Goran Matić -Split

pre 11 godina

Napisa' sam jučer,a evo i sad ću: To vaše mliko od Imleka ovdje u HR košta 4,19 kn (63 din.) po akcijskoj cijeni. Viđeno jučer u Mercatoru. Cijene mlika u HR su u rasponu od 4,20 do 7 kn (63 do 105 din) ovisno o kvaliteti, udjelu mliječne masnoće, proizvođaču, trg. marži. Pored domaćih proizvođača (Dukat, Vindija, Mils, Meggle... itd) ima i nešto uvoznog tako da izbora ima koliko hoćeš,a nestašica je nepoznat pojam. E sad se postavljaju pitanja:
-Zašto izvozite,a nemate ni za svoje potribe?
-Zašto je to isto vaše mliko jeftinije kod nas u HR nego kod vas uzimajući u obzir da vama prijeti nestašica i poskupljenje?
-Jel to znači da ako nema mlika da vam prijeti i nestašica prerađevina od istog: sireva, jogurta...?
-Tko tu koga vesla i kome je to u interesu uzimajući u obzir da je suša bila svuda u okruženju,a nema govora o nestašici bilo čega i sve "teče u potocima"?
Kad razriješite tu enigmu onda ste "na konju". P.S. Isto vam vrijedi i za ulje i šećer. Pozdrav iz ST!

darko

pre 11 godina

"Imlek" nije jedini proizvođač mleka u Srbiji, ali su izlgeda najglasniji. Od januara na ovamo njihovo mleko je poskupelo za preko 15din po litru u većim marketima i hipermakretima (ako gledamo cenu mleka sa extra svežinom, odnosno oko 10din ako gledamo obicno), dok po privatnim radnjama ide preko 80din za litar, što je psokupljenje za preko 20din. I njima je to malo?!
Ukoliko se čitaoci sećaju taj isti "Imlek" je još u julu pravdao poskupljenje zbog velikih vrućina, navodno je su krave davale manje mleka, uz obećanje kupcima da će od jeseni cena biti vraćena na staro. Umesto toga oni prete najdrastičnijim poskupljenjem mleka od 1993 godine. Kao da se još u julu nije znalo da je ovo definitivno sušna godina, što je su vreli dani i u avgust samo potvrdili.
Ne znam da li ste primerilu da UVEK i PRVI "Imlek" diže cene odnosnoi njhova komapanija. U Srbiji postoji još mlekara čije su cene više nego razumne a kvalitet dobar. Mleko se može naći i za manje od 60din po litru, a "Šabaćka mlekara" daje melko u tetrapaku za 64din po litru, koje je do pre mesec dana bilo jeftinije za 10din. Samo me zanima kako to svima se isplati da daju mleko po jednoj, koliko-toliko prihvatljivoj i relanoj ceni, a samo "Imleku" nikada nije dosta.
Ako mene pitate ovo je samo i jedino jak lobi i interesne grupe u domaćoj prehrambenoj indrustriji. U inostranstvu, čak i u zemljama gde je kriza vrlo jako, cena mleka je i dalje znatno povoljnija nego kod nas. Zaista se revoltiran kako nas prave budalama.

SvetM

pre 11 godina

Ma kakvo mleko!?! Ima vajde, nema fajde!
U zemlji selajaka na brdovitom Balkanu Vucicevo oko svevidece kaze da je nasa buducnost u proizvodnji oruzja. Nemamo mi tehnologiju i resurse za mleko.
A uz to nama je potrebna i nepobediva protivvazdusna odbrana. Bez mleka se moze!

Mis koji je pojeo zito

pre 11 godina

Ma, ljudi sta vise radite?!
Mojoj svekrvi otkupljuju mleko za 28 din po litru i to za masnu jedinicu 3.8/4. Litar mleka koji moze da se nadje po radnjama (uglavnom one 'skuplje' varijante) nije ispod 75din po litru i to za 2.8! I ko je tu lud?! Manite se proizvodjaca - i mi i oni jedva sastavljamo kraj s krajem.
Da ne kazem koliko su smesne cene za koje se otkupljuje povrce i voce od proizvodjaca.
I mi se smejemo kada vidimo cenu na pijaci. Kiselo i od muke, doduse.

pera

pre 11 godina

bando!!! u nemackoj litar svezeg mleka kosta 0.30 E, a dugotrajnog 0.50E... kakva je ovo kriminalna drzava, pljackate ovaj narod do smrti! sramota

Zaprepašćen

pre 11 godina

oj, Srbijo medu kruškama, medu šljivama,
oj, Srbijo medu ovcama na njivama,
oj, Srbijo medu planinama, medu brdima,
oj, Srbijo, kukala ti majka...

Moja Stravica

pre 11 godina

U Beogradu, velegradu, gde bi covek ocekivao da u prodavnicama ima raznoliku ponudu raznih brendova, nista osim Kravice nije dozvoljeno da konzumiraju gradjani. Gde se okrenes Kravica, Kravica, Kravica. Ponekad putujuci Srbijom u manjim mestima kupim jogurt ili mleko drugih proizvodjaca (da ih sad ne reklamiram) i kvalitet je daleko iznad Kravice. Zaista se osecam bedno kao stanovnik Beograda jer sam prinudjen da za sebe i svu decu mogu da kupim jedan jedini brend (mozda dva). Zasto ih nema trideset? Bar deset!

tvorza lopuze proklete!!!

pre 11 godina

Pa dobro dokle ce da nas ubedjuju da je Srbija pod sankcijama?!
Pa uvezite mleko sa svetskog,evropskog ,planetarnog trzista i zaobidjite nas ove propagande.
Isto je i za hleb i za meso.... druge namirnice.
Krize koje se javljaju u Srbiji,takvih kriza nema u drugim zemljama.
Nema mleka pod sankcijama, a nema mleka ni posle sankcija, a otvoreno smo trziste i nigde nema takve "krize" kao u Srbiji????
Lepo ovi okrecite jedno 7 celija u zatvoru, pa da vidite kako ce biti mleka i to ne uvoznog ,nego domaceg.
Mafija nema druge, a kada uzmemo u obzir da drzava nista ne preduzima, ova mafija moze da bude i drzavna mafija sto i jeste jer kad znas nesto a precutkujes, ti si ucesnik u kriminalnom delu zar ne?

Dimnjačar

pre 11 godina

Šta se bunite i gunđate, niko neće da mu krava smota šal repom oko glave.
Jedno mleko falite, drugo kudite, suština je da su škartovi obadva.
Kupite na pijaci kod seljaka pa skuvajte za par sati na vrhu kajmak nemože kašika da propadne u lonac. Ovo iz prodavnice je samo bela voda.

Sve bi mi drugačije ali lično da nemenjamo ništa, e neće moći.
Kad navalite da kupujete kod seljaka na pijaci i bojkotujete markete, popraviće se i kvalitet. A poveća će se udeo iz cene mleka koi dobija seljak.
Dok svima nedođe iz d.peta uglavu nema napretka za celo društvo.
Ko hoće zdravu i relativno jeftinu hranu preselenje na selo.
Više nema jeftine klope nigde.

A KOME SE KUKA IMA PRILIKE NA SVIM SAJTOVIMA OVOG SVETA

pera

pre 11 godina

bando!!! u nemackoj je litar svezeg mleka 0.30E, a dugotrajnog 0.50E a da ne pricam o ostalim proizvodima... sramota za ovu drzavu, pljackacete ovaj narod do smrti!!!

Milan

pre 11 godina

Otac mi je radio u mlekari i znam da prerada mleka nije samo pakovanje. Ali mi opet ništa nije jasno. Otkupe mleko sa 3.7% mm po ceni od 30 dinara ili manje. Smanje mast na 2.8% (ili manje) i mlečnu mast koristiti za pavlake, namaze i slično, a onda mleko prodaju po ceni od 70 ili više (i na toj litri imati daleko veći profit od seljaka koji proizvode mleko). I kažu da im se ne isplati?

Srdjan

pre 11 godina

http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=644848#k7783437

Sve neki inzinjeri a nesposobni da nesto rade i zarade.Svi hoce hleba bez motike.Hoce platu 5000eura ako moze na lepe oci,da im drzava nadje posao itd.Nadjite sami posao,oglasa po privatnim preduzecima koliko volite.Ali ne biste da radite koliko privatnik trazi.
Srecan put kad nadjete bolje javite.

Deda Pera

pre 11 godina

Komentatori,ako nemate sta da kazete pametno,a vi cutite.
Cena za 1 litar mleka u otkupu (za seljaka,ne farmera) je 28 dinara po litri.
Obicna krava dnevno da 7-9 litara mleka sto dodje manje od 300 dinara. Ko od Vas progura dan sa fondom of 300 dinara za jelo???
Krave ne jedu vazduh. A vi promislite malo o tome pre nego pljujete po tastaturi.

milovan

pre 11 godina

Čudno, zaista čudno da nema dovoljno domaćeg mleka na tržištu kad je cena od 27 dinara za proizvođače više nego stimulativna. Možda sada kad cena skoči na preko 100 din/l treba odrešiti kesu i dati poljoprivrednicima svih 28 din/l.
More, sram da vas bude, mislim na sve vas koji se na ovo snebivate i kao pitate u čemu je problem pa nema dovoljno mleka u "zemlji seljaka na brdovitom Balkanu". Mleko ne raste na drvetu, niti su sa drveta sišli ljudi koji ga proizvode i koji bi trebalo da mogu da žive od toga životom dostojnim čoveka. Samo to da se uvaži i sve će biti u redu.

tunjevina

pre 11 godina

Nista onda,da se slozimo da svi zajedno krademo,kad mogu oni mozemo i mi jel da? A ne mogu sve da nas uhapse jer ionako nema dovoljno zatvora.

hehe

pre 11 godina

"Da bi proizvodnja mleka u Srbiji opstala neophodni su drastični skokovi cena, nezvanična računica pokazuje da bi mleko trebalo da poskupi više od 50 odsto."

Plaćeni novinari iz Novosti koji pišete ovakve tekstove, odnesite tu računicu u Nemačku i recite im da su budale što prodaju mleko za 50 centi, to jest duplo jeftinije od te vaše računice.

Vladimir Pula

pre 11 godina

Kao magistar ekonomije mogu da komentiram, bez da se previse udubljujem u stanje stvari, kako su neke stvari izrecene u članku kontradiktorne. Mora da je takva i situacija sa srpskim mljekarstvom, kontradiktorne naravi.
Vrlo jednostavno - ako je malo mlijeka, mljekarima to odgovara jer oni drze ponudu u svojim rukama i mogu da dignu cijene kako ih volja, mlijeko je poprilicno neelasticno dobro, a mljekari nisu karitas da vode brigu o pučanstvu i socijalno ugroženim, a oni propadaju jer im je mlijeko otkupljeno po pre niskim cijenama? Ko je tu lud? Mozda krava Milka ?

Emigrant

pre 11 godina

Cena mleka u Nemackoj je 0,55€ kupujem Bio za 0,95€ ali zalosno je da je doslo vreme da bi Srbija bila srecna da ovoliko placa... Generalno i ovaj Inzinjer i ostali, mleko je osnovni proizvod koji i da je 100rsd nije skupo, kutija cigara ili litar goriva su skuplji, pa litar koka kole je 80 rsd, znaci ko god kaze skupo je treba samo da ima predstavu koliki posao stoji iza jednog pomuzenog litra...

g...

pre 11 godina

Ima li jos nekog proizvoda u Srbiji koji odjednom nemoze da opstane ako ne poskupi 50%.Videli ljudi da prolazi ova fora sa nestasicom i uplasenim narodom pa sto da ne probaju.Jos malo fali pa da se ova metoda otimanja ubuduce izucava na fakultetu!

Predrag

pre 11 godina

Pre samo šest meseci u izbornoj kampanji su nam po ko zna koji put ponavljali čuvene floskule:
"Samo Vojvodina može da hrani pola Evrope"
"Poljoprivreda je naša šansa"
A o slikanju sa teletom u štali, vožnji kombajna, razgledanju plastenika da ne trošim reči. I naravno čuveno pitanje svih političara dok sede sa domaćinom pod tremom i ispijaju ljutu šljivovicu:
"Kako je ponelo ove godine?"
A mi ne možemo ni svoje stanovništvo da prehranimo!!!
I tako svake druge godine bagatelna cena tovljenika, sve pokoljemo a onda cena mesa do nebesa. Niska cena otkupa mleka a onda i nema mleka... U kampanji po spotovima nepregledna polja suncokreta a rafovi prazni.
Šećerane za 1 euro a šećera ni za u kafu.
Malinari blokiraju puteve i prugu i tako u krug.
Ne zmam koliko je pametno Velji da pravi auto put kroz Šumadiju.
Do Čačka i nekako al isped Arilja bolje da ga što više suzi. Da se policija manje muči dok blokira kolonu traktora nezadovoljnih poljoprivrednika...
Srbija juce, Srbija danas i Srbija sutra!

Svetozar Markovic

pre 11 godina

Aha, sezona je bila susna u Srbiji ali ne i u zemlajma u okruzenju, pa oni kao imaju mleka za izvoz.
Verivarno tu pricu prodaju i Bugarima, Rumunima, bila susa ali mi cemo iz Srbije da uvezemo mleko, bice malo skuplje ali ce ga imati.

Ulja nema a suncokret rodio bolje nego prosle godine.

Ja sam desnicar po politickom ubedjenju i smatram da je kapitalizam najmanje los poredak, ali mi je zadnjih godina postalo kristalno jasno kako komunisticke ideje mogu da nadju plodno tle i popale milionske narodne mase... I to ne zahvaljujuci kapitalizmu, nego nezajazljivim lopovima koji svaki izgovor koriste da bi narodu izvukli sto vise para!

Bazen ima, a kad smo dobri puste nam i vodu!

etnerrp

pre 11 godina

Gospodo seljaci nemojte više da opstajete, ko boga vas molimo, izgibosmo zbog vas i vaše "proizvodnje". Dajte nam šansu barem godinu dana sa slobodnim uvozom da pokušamo preživeti a vi se za to vreme bavite obućarskim stolarskim ili frizerskim zanatom. Valjda ćete u tim oblastima praviti manju štetu ovom narodu.

sumadinka

pre 11 godina

ma neka poskupi pa te krave su valjda nesto i letos morale da jedu pa nebese najave za poskipljenje. E jadna Srbijo sa raznim lopovima

pitam samo

pre 11 godina

Ne razumem kako onda u UK može da mleko bude 50-60 penija litar? Ovde skuplja hrana za goveda, veća plata onog što radi u supermarketu, sve je skuplje u lancu od proizvodnje mleka i same krave do onog što vam otkuca mleko na kasi. A cena opet ista, a neretko i jeftinija...

90% vegeterijanac

pre 11 godina

Kravlje mleko svakako nije zdrava hrana kao što se misli. Brojne studije pokazuju da kazein, protein iz mleka umnogome povećava šanse za kancerom. Još jedan mit je da su mleko i mlečni proizvodi jako bitan i nezamenjiv izvor kalcijuma. Tačno je da je ono bogato kalcijumom. Ali je takođe tačno da je mlečni (ali i ostali proteini životinjskog porekla) jako kiseo i da organizam "gasi" tu kiselost kalcijumom iz svojih rezervi (iz kostiju). Kad se sve sabere (uporedi količina unetog kalcijuma i izbačenog kroz mokraću), konzumiranjem mleka ljudski organizam je u minusu sa kalcijumom. Znači više se potroši nego što se unese. Ko ne veruje, neka potraži studije. Ko je za to lenj, neka lupi minus.

Mnogo bolji izbor su mleko od soje i badema. Nezaslađeno i organsko. Na nesreću, u Srbiji su ta mleka skupa. Ali kako smo krenuli, kravlje će ga brzo sustići sa cenom.

Meso + ulje + krompir + sir + so + šećer + brašno = infarkt miokarda, šlog, dijabetes, gojaznost, kancer...

Od srca i toplo preporučujem knjigu (i portal) Joel Fuhrman-a:
Eat To Live

Sa srećom !

eee

pre 11 godina

"kaže Slobodan Petrović, direktor „Denjub fud grupe“, u čijem sastavu posluje „Imlek“"
- Pa ne recice da treba da pojeftini! Direktor korporacije, koja za cilj ima skljucivo profit!

dzoki

pre 11 godina

Ubice nas. Imam 28 godina. Ceo zivot pokusavam da ostanem u Srbiji jer je volim i pokusavam da ovde bude bolje. Ipak ne vredi. Losih ljudi je previse i prejaki su. Da bih obezbedio lep zivot sebi i porodici ipak cu morati da odem. P.S. Odose ti Srbijo jos 2 inzenjera

Pusac

pre 11 godina

Neka ide. Dosta je i bilo jeftinog mleka! Meni je najvaznije da cigare ne poskupe. Ja i moja maloletna deca cemo samo da pusimo. Zivela Srbija!

shone

pre 11 godina

kome treba mleko kupovace uvozno, koje je cak i sada jeftinije od mnogih domacih...smesno je ovo sto nam cene "zavise od neba"... sad ce neko da kaze da je domace kvalitetnije...

Pusac

pre 11 godina

Neka ide. Dosta je i bilo jeftinog mleka! Meni je najvaznije da cigare ne poskupe. Ja i moja maloletna deca cemo samo da pusimo. Zivela Srbija!

dzoki

pre 11 godina

Ubice nas. Imam 28 godina. Ceo zivot pokusavam da ostanem u Srbiji jer je volim i pokusavam da ovde bude bolje. Ipak ne vredi. Losih ljudi je previse i prejaki su. Da bih obezbedio lep zivot sebi i porodici ipak cu morati da odem. P.S. Odose ti Srbijo jos 2 inzenjera

eee

pre 11 godina

"kaže Slobodan Petrović, direktor „Denjub fud grupe“, u čijem sastavu posluje „Imlek“"
- Pa ne recice da treba da pojeftini! Direktor korporacije, koja za cilj ima skljucivo profit!

shone

pre 11 godina

kome treba mleko kupovace uvozno, koje je cak i sada jeftinije od mnogih domacih...smesno je ovo sto nam cene "zavise od neba"... sad ce neko da kaze da je domace kvalitetnije...

Goran Matić -Split

pre 11 godina

Napisa' sam jučer,a evo i sad ću: To vaše mliko od Imleka ovdje u HR košta 4,19 kn (63 din.) po akcijskoj cijeni. Viđeno jučer u Mercatoru. Cijene mlika u HR su u rasponu od 4,20 do 7 kn (63 do 105 din) ovisno o kvaliteti, udjelu mliječne masnoće, proizvođaču, trg. marži. Pored domaćih proizvođača (Dukat, Vindija, Mils, Meggle... itd) ima i nešto uvoznog tako da izbora ima koliko hoćeš,a nestašica je nepoznat pojam. E sad se postavljaju pitanja:
-Zašto izvozite,a nemate ni za svoje potribe?
-Zašto je to isto vaše mliko jeftinije kod nas u HR nego kod vas uzimajući u obzir da vama prijeti nestašica i poskupljenje?
-Jel to znači da ako nema mlika da vam prijeti i nestašica prerađevina od istog: sireva, jogurta...?
-Tko tu koga vesla i kome je to u interesu uzimajući u obzir da je suša bila svuda u okruženju,a nema govora o nestašici bilo čega i sve "teče u potocima"?
Kad razriješite tu enigmu onda ste "na konju". P.S. Isto vam vrijedi i za ulje i šećer. Pozdrav iz ST!

pera

pre 11 godina

bando!!! u nemackoj je litar svezeg mleka 0.30E, a dugotrajnog 0.50E a da ne pricam o ostalim proizvodima... sramota za ovu drzavu, pljackacete ovaj narod do smrti!!!

Milan

pre 11 godina

Otac mi je radio u mlekari i znam da prerada mleka nije samo pakovanje. Ali mi opet ništa nije jasno. Otkupe mleko sa 3.7% mm po ceni od 30 dinara ili manje. Smanje mast na 2.8% (ili manje) i mlečnu mast koristiti za pavlake, namaze i slično, a onda mleko prodaju po ceni od 70 ili više (i na toj litri imati daleko veći profit od seljaka koji proizvode mleko). I kažu da im se ne isplati?

Moja Stravica

pre 11 godina

U Beogradu, velegradu, gde bi covek ocekivao da u prodavnicama ima raznoliku ponudu raznih brendova, nista osim Kravice nije dozvoljeno da konzumiraju gradjani. Gde se okrenes Kravica, Kravica, Kravica. Ponekad putujuci Srbijom u manjim mestima kupim jogurt ili mleko drugih proizvodjaca (da ih sad ne reklamiram) i kvalitet je daleko iznad Kravice. Zaista se osecam bedno kao stanovnik Beograda jer sam prinudjen da za sebe i svu decu mogu da kupim jedan jedini brend (mozda dva). Zasto ih nema trideset? Bar deset!

Predrag

pre 11 godina

Pre samo šest meseci u izbornoj kampanji su nam po ko zna koji put ponavljali čuvene floskule:
"Samo Vojvodina može da hrani pola Evrope"
"Poljoprivreda je naša šansa"
A o slikanju sa teletom u štali, vožnji kombajna, razgledanju plastenika da ne trošim reči. I naravno čuveno pitanje svih političara dok sede sa domaćinom pod tremom i ispijaju ljutu šljivovicu:
"Kako je ponelo ove godine?"
A mi ne možemo ni svoje stanovništvo da prehranimo!!!
I tako svake druge godine bagatelna cena tovljenika, sve pokoljemo a onda cena mesa do nebesa. Niska cena otkupa mleka a onda i nema mleka... U kampanji po spotovima nepregledna polja suncokreta a rafovi prazni.
Šećerane za 1 euro a šećera ni za u kafu.
Malinari blokiraju puteve i prugu i tako u krug.
Ne zmam koliko je pametno Velji da pravi auto put kroz Šumadiju.
Do Čačka i nekako al isped Arilja bolje da ga što više suzi. Da se policija manje muči dok blokira kolonu traktora nezadovoljnih poljoprivrednika...
Srbija juce, Srbija danas i Srbija sutra!

pitam samo

pre 11 godina

Ne razumem kako onda u UK može da mleko bude 50-60 penija litar? Ovde skuplja hrana za goveda, veća plata onog što radi u supermarketu, sve je skuplje u lancu od proizvodnje mleka i same krave do onog što vam otkuca mleko na kasi. A cena opet ista, a neretko i jeftinija...

hehe

pre 11 godina

"Da bi proizvodnja mleka u Srbiji opstala neophodni su drastični skokovi cena, nezvanična računica pokazuje da bi mleko trebalo da poskupi više od 50 odsto."

Plaćeni novinari iz Novosti koji pišete ovakve tekstove, odnesite tu računicu u Nemačku i recite im da su budale što prodaju mleko za 50 centi, to jest duplo jeftinije od te vaše računice.

klin

pre 11 godina

...Meso + ulje + krompir + sir + so + šećer + brašno = infarkt miokarda, šlog, dijabetes, gojaznost, kancer...

Od srca i toplo preporučujem knjigu (i portal) Joel Fuhrman-a:
Eat To Live

Sa srećom !
(90% vegeterijanac, 21. septembar 2012 00:59)
...
I šta... očekuješ da ćeš poživeti jedno 100-150g. optimalno i poželjno 200?
Jel tebe neko obavestio da se čovek rađa i - umire?
Kakvim si ti to fantazijama ophrvan?
A što se ne bi posavetovao sa nekom psihologom? Možda bi to na tebe delovalo blagotvorno?

nisam " ljubitelj" SNS/a ni ostalih

pre 11 godina

Gde ste sada ljubielji naprednjaka !!!??? E sad, nije mi žao vas ali jeste nas koji nismo naseli na njihove bajke !!!
(zoran_bgd, 21. septembar 2012 08:20)

Zorane jadan ti je komentar.Sta da si birao one druge sto su vec bili 12 godina na vlasti, sada bi ziveo bolje?Jel to poenta tvog komentara?Ako jeste onda opet da ti kazem JADAN TI JE KOMENTAR.

Ček' da se setim

pre 11 godina

Vidim, 89 komentara kako je mleko skupo i kako narod umire od gladi. A ako skoknete do rubrike Tehnopolis, naćićete na stotine komentara u kojima se prepirete da li je bolji vaš iPhone ili vaš Galaxy. Pre neki dan sam vam rekao da slobodno kupujete te uređaje od 500 evra, ali da mi posle ne kukate kako vam je skupa hrana ili gorivo, ali izgleda da sam uzalud govorio.

pera

pre 11 godina

bando!!! u nemackoj litar svezeg mleka kosta 0.30 E, a dugotrajnog 0.50E... kakva je ovo kriminalna drzava, pljackate ovaj narod do smrti! sramota

Dimnjačar

pre 11 godina

Šta se bunite i gunđate, niko neće da mu krava smota šal repom oko glave.
Jedno mleko falite, drugo kudite, suština je da su škartovi obadva.
Kupite na pijaci kod seljaka pa skuvajte za par sati na vrhu kajmak nemože kašika da propadne u lonac. Ovo iz prodavnice je samo bela voda.

Sve bi mi drugačije ali lično da nemenjamo ništa, e neće moći.
Kad navalite da kupujete kod seljaka na pijaci i bojkotujete markete, popraviće se i kvalitet. A poveća će se udeo iz cene mleka koi dobija seljak.
Dok svima nedođe iz d.peta uglavu nema napretka za celo društvo.
Ko hoće zdravu i relativno jeftinu hranu preselenje na selo.
Više nema jeftine klope nigde.

A KOME SE KUKA IMA PRILIKE NA SVIM SAJTOVIMA OVOG SVETA

tvorza lopuze proklete!!!

pre 11 godina

Pa dobro dokle ce da nas ubedjuju da je Srbija pod sankcijama?!
Pa uvezite mleko sa svetskog,evropskog ,planetarnog trzista i zaobidjite nas ove propagande.
Isto je i za hleb i za meso.... druge namirnice.
Krize koje se javljaju u Srbiji,takvih kriza nema u drugim zemljama.
Nema mleka pod sankcijama, a nema mleka ni posle sankcija, a otvoreno smo trziste i nigde nema takve "krize" kao u Srbiji????
Lepo ovi okrecite jedno 7 celija u zatvoru, pa da vidite kako ce biti mleka i to ne uvoznog ,nego domaceg.
Mafija nema druge, a kada uzmemo u obzir da drzava nista ne preduzima, ova mafija moze da bude i drzavna mafija sto i jeste jer kad znas nesto a precutkujes, ti si ucesnik u kriminalnom delu zar ne?

oggica

pre 11 godina

Imlekovo u supermarketu je sada 95 din, a sa vitaminima 102 din. Malopre sam video. Jel to nova ili stara cena!?
(Dalibor, 21. septembar 2012 09:38)

Verovatno ste videli dugotrajno mleko, a bitno je i gde ste ga gledali. Posto je kod malih privatnika uvek skuplje.
Juce sam videla da je Imlek od 2,8%mm u tetrapaku oko 67din.
Ja mislim da od ovog drasticnog poskupljenja nema nista, jer bi to zaista bio kretenizam svoj vrste i bukvalno satiranje vec polugladnog naroda. Pitam se dokle cemo vise da trpimo ovo izivljavanje cenama, ovo ubijanje u pojam i pljackanje zadnjeg dinara.
Sta rade ta silna udruzenja potrosaca, svi ti samozvani branitelji nasih interesa, gde su i sto cute? Zasto ne pozovu na proteste, na bojkot, na neko javno okupljanje, kao sto se radi u svetu. Nijedna kompanija ne voli antireklamu i bojkot, a samo kod nas toga nema. Kao da kriza nije i u drugim evropskim zemljama, pa cene i dalje nisu podivljale kao nase. A znate zasto mogu da rade sta hoce, jer mi samo cutimo i placamo.

a-haa

pre 11 godina

Neverovatno...Ja zivim na selu i uzimam mleko privatno i sada ga placam 40 litar i coveku se isplati....lopovluk ...neka objasne zasto mora da bude 100 din.

Zaprepašćen

pre 11 godina

oj, Srbijo medu kruškama, medu šljivama,
oj, Srbijo medu ovcama na njivama,
oj, Srbijo medu planinama, medu brdima,
oj, Srbijo, kukala ti majka...

g...

pre 11 godina

Ima li jos nekog proizvoda u Srbiji koji odjednom nemoze da opstane ako ne poskupi 50%.Videli ljudi da prolazi ova fora sa nestasicom i uplasenim narodom pa sto da ne probaju.Jos malo fali pa da se ova metoda otimanja ubuduce izucava na fakultetu!

Mis koji je pojeo zito

pre 11 godina

Ma, ljudi sta vise radite?!
Mojoj svekrvi otkupljuju mleko za 28 din po litru i to za masnu jedinicu 3.8/4. Litar mleka koji moze da se nadje po radnjama (uglavnom one 'skuplje' varijante) nije ispod 75din po litru i to za 2.8! I ko je tu lud?! Manite se proizvodjaca - i mi i oni jedva sastavljamo kraj s krajem.
Da ne kazem koliko su smesne cene za koje se otkupljuje povrce i voce od proizvodjaca.
I mi se smejemo kada vidimo cenu na pijaci. Kiselo i od muke, doduse.

darko

pre 11 godina

"Imlek" nije jedini proizvođač mleka u Srbiji, ali su izlgeda najglasniji. Od januara na ovamo njihovo mleko je poskupelo za preko 15din po litru u većim marketima i hipermakretima (ako gledamo cenu mleka sa extra svežinom, odnosno oko 10din ako gledamo obicno), dok po privatnim radnjama ide preko 80din za litar, što je psokupljenje za preko 20din. I njima je to malo?!
Ukoliko se čitaoci sećaju taj isti "Imlek" je još u julu pravdao poskupljenje zbog velikih vrućina, navodno je su krave davale manje mleka, uz obećanje kupcima da će od jeseni cena biti vraćena na staro. Umesto toga oni prete najdrastičnijim poskupljenjem mleka od 1993 godine. Kao da se još u julu nije znalo da je ovo definitivno sušna godina, što je su vreli dani i u avgust samo potvrdili.
Ne znam da li ste primerilu da UVEK i PRVI "Imlek" diže cene odnosnoi njhova komapanija. U Srbiji postoji još mlekara čije su cene više nego razumne a kvalitet dobar. Mleko se može naći i za manje od 60din po litru, a "Šabaćka mlekara" daje melko u tetrapaku za 64din po litru, koje je do pre mesec dana bilo jeftinije za 10din. Samo me zanima kako to svima se isplati da daju mleko po jednoj, koliko-toliko prihvatljivoj i relanoj ceni, a samo "Imleku" nikada nije dosta.
Ako mene pitate ovo je samo i jedino jak lobi i interesne grupe u domaćoj prehrambenoj indrustriji. U inostranstvu, čak i u zemljama gde je kriza vrlo jako, cena mleka je i dalje znatno povoljnija nego kod nas. Zaista se revoltiran kako nas prave budalama.

europejac

pre 11 godina

Nema vise koga da muzu za DZ:)

Nije Palma dzaba junice uvozio, sad ce on da drzi monopol na mleko a i od skora ima i izlaz na more pa ce da se okrene prekookenskom izvozu:)

darko

pre 11 godina

Komentar za (Ček' da se setim, 21. septembar 2012 15:01)- Ne znam da li si ozbiljan ili se samo zezaš. Na osnovu jednog broja komentara ti donosiš zaključak da u ovoj državi svi žive bogato. Isto tako ja mogu da kažem, na osnovu posete "Silikonskoj dolini" u Strahinjića bana ulici (Beograd) - da u Srbiji svi žive bogato i da su sve devojke sponzoruše. Izvoli prošetaj malo po Srbiji, da vidiš kako se živi u unutrašnjosti, da nismo samo mi iz Beograda čitava Srbija. Ljudi rade za bedne plate, teško je naći posao, nema perspektive, poljupriverda je zastarela i sa malim zaradama - pa omladina beži u gradove gde i dalje živi od danas do sutra. Ima i tih koji kupuju extra nove telefone i ostalu tehnologiju, kao što ima i onih koji sa 18 godina voze besna kola, ali pogledaj koliko je to posto, možda 5 ili 10%. Shvati narod je nezaposlen, siromašan. Ne posmatraj svet kroz monitor, izađi malo među ljude, oslušni šta govore.
Niko od ove države i Vlade, od Imleka ili bilo kog proizvođača ne traži mleko i hranu za džaba, nego traži da se stvore uslovi da se radi i zaradi. A posle neka mleko bude i 200dinara, briga nas ako imamo dobre i redovne plate.

veterinar011

pre 11 godina

Otkupna cena treba da bude 50 din.Mleko nije skupo,skupa je kisela voda,gde se drzavno dobro prodaje sa zaradom od 500%.Ni struja nije skupa,jeftinije grejanje na struju nego na drva,sto je nenormalno.

milovan

pre 11 godina

Čudno, zaista čudno da nema dovoljno domaćeg mleka na tržištu kad je cena od 27 dinara za proizvođače više nego stimulativna. Možda sada kad cena skoči na preko 100 din/l treba odrešiti kesu i dati poljoprivrednicima svih 28 din/l.
More, sram da vas bude, mislim na sve vas koji se na ovo snebivate i kao pitate u čemu je problem pa nema dovoljno mleka u "zemlji seljaka na brdovitom Balkanu". Mleko ne raste na drvetu, niti su sa drveta sišli ljudi koji ga proizvode i koji bi trebalo da mogu da žive od toga životom dostojnim čoveka. Samo to da se uvaži i sve će biti u redu.

ja

pre 11 godina

Najjači su ovi što kažu da treba piti sojino mleko umesto običnog. To je ravno onom ako nema hleba jedite kolače. Šalu na stranu. Farmeri i proizvodjaci su u krizi zbog sushe kao i svi koji se bave poljoprivredom. Mislim da će biti poskupljenja ali ne ovoliko koliko se tvrdi u tekstu.

vlajko

pre 11 godina

Ok treba da poskupi
Ide i cena grajanja i gorivi i ... Ali kad ce da skoci cena rada ? Sve poskupljuje iz dana u dan a cena rada se nije menjala ko zna od kada
Dali neko razmišlja dali obican radnik sa minimalcem a dosta ih je koji imaju i manju platu od minimalca mogu da izdrže sve ovo

I mi odosmo

pre 11 godina

@dzoki

Evo jos dve fakultetski obrazovane osobe odlaze :) Bitno je da se pola Srbije diglo da izvuku one huligane iz zatvora sto su mucki ubili Tatona. Za obrazovane, civilizovane, vredne, uporne, odgovorne ljude u Srbiji nema mesta... Tuga.

Vladimir Pula

pre 11 godina

Kao magistar ekonomije mogu da komentiram, bez da se previse udubljujem u stanje stvari, kako su neke stvari izrecene u članku kontradiktorne. Mora da je takva i situacija sa srpskim mljekarstvom, kontradiktorne naravi.
Vrlo jednostavno - ako je malo mlijeka, mljekarima to odgovara jer oni drze ponudu u svojim rukama i mogu da dignu cijene kako ih volja, mlijeko je poprilicno neelasticno dobro, a mljekari nisu karitas da vode brigu o pučanstvu i socijalno ugroženim, a oni propadaju jer im je mlijeko otkupljeno po pre niskim cijenama? Ko je tu lud? Mozda krava Milka ?

tunjevina

pre 11 godina

Nista onda,da se slozimo da svi zajedno krademo,kad mogu oni mozemo i mi jel da? A ne mogu sve da nas uhapse jer ionako nema dovoljno zatvora.

gile

pre 11 godina

bez stočne hrane neće biti stoke. Znači nema tu neke mudrosti. Ili će robne rezerve da se daju seljacima pa ćemo imati mleko ili ga uopšte neće biti ni po kojoj ceni.

Iceman

pre 11 godina

Sve dok mi gledamo u nebo i molimo se za kisu bice nam ovako. Zastarela proizvodnja, zastareo nacin obradjivanja zemljista i manjak znanja zemljoradnika koji misle da je drzava duzna da im sve obezbedi, plati i pokloni je dovela do toga da mi danas uvozimo sve poljoprivredne proizvode i da nemamo dovoljno hrane

sumadinka

pre 11 godina

ma neka poskupi pa te krave su valjda nesto i letos morale da jedu pa nebese najave za poskipljenje. E jadna Srbijo sa raznim lopovima

nijebitnoimeb.rs

pre 11 godina

(Moja Stravica, 21. septembar 2012 08:58) znas zasto je tako u beogradu a i drugim vecim gradovima u kojima su merkator, maxi, tempo, univer, dis zauzeli sve? pa da bi se tvoj proizvod nasao u nekoj od ovih firmi na polici (rafu) moras da iskesiras od 5.000 do 20.000 eura. + ako racunas da se iz manjih mlekara po srbiji ne isplati da dovoze male kolicine do beograda eto ti odgovor.

Svetozar Markovic

pre 11 godina

Aha, sezona je bila susna u Srbiji ali ne i u zemlajma u okruzenju, pa oni kao imaju mleka za izvoz.
Verivarno tu pricu prodaju i Bugarima, Rumunima, bila susa ali mi cemo iz Srbije da uvezemo mleko, bice malo skuplje ali ce ga imati.

Ulja nema a suncokret rodio bolje nego prosle godine.

Ja sam desnicar po politickom ubedjenju i smatram da je kapitalizam najmanje los poredak, ali mi je zadnjih godina postalo kristalno jasno kako komunisticke ideje mogu da nadju plodno tle i popale milionske narodne mase... I to ne zahvaljujuci kapitalizmu, nego nezajazljivim lopovima koji svaki izgovor koriste da bi narodu izvukli sto vise para!

Bazen ima, a kad smo dobri puste nam i vodu!

SvetM

pre 11 godina

Ma kakvo mleko!?! Ima vajde, nema fajde!
U zemlji selajaka na brdovitom Balkanu Vucicevo oko svevidece kaze da je nasa buducnost u proizvodnji oruzja. Nemamo mi tehnologiju i resurse za mleko.
A uz to nama je potrebna i nepobediva protivvazdusna odbrana. Bez mleka se moze!

kiza

pre 11 godina

Odavno nisam bio u posetu ujaku koji zivi na selu,
ali pre dok sam tamo odlazio kod njih ima izmedju ostalog i dosta krava
i koliko sam tad primetio sve pasu travu,uglavnom,mozda i trava nije rodila ko ce ga znati,preko zime jedu seno,mozda ni to nije rodilo,ili se trava nije pretvorila u seno zbog losih vremenskih uslova,ko ce ga znati?

Emigrant

pre 11 godina

Cena mleka u Nemackoj je 0,55€ kupujem Bio za 0,95€ ali zalosno je da je doslo vreme da bi Srbija bila srecna da ovoliko placa... Generalno i ovaj Inzinjer i ostali, mleko je osnovni proizvod koji i da je 100rsd nije skupo, kutija cigara ili litar goriva su skuplji, pa litar koka kole je 80 rsd, znaci ko god kaze skupo je treba samo da ima predstavu koliki posao stoji iza jednog pomuzenog litra...

Deda Pera

pre 11 godina

Komentatori,ako nemate sta da kazete pametno,a vi cutite.
Cena za 1 litar mleka u otkupu (za seljaka,ne farmera) je 28 dinara po litri.
Obicna krava dnevno da 7-9 litara mleka sto dodje manje od 300 dinara. Ko od Vas progura dan sa fondom of 300 dinara za jelo???
Krave ne jedu vazduh. A vi promislite malo o tome pre nego pljujete po tastaturi.

Milan

pre 11 godina

Jos koje vreme i odoh iz ove drzave jer u ovoj drzavi prosecan i posten covek ne moze ziveti. Nemam ja 100 din za litar mleka. Ako politicari imaju, ali ja nemam.

etnerrp

pre 11 godina

Gospodo seljaci nemojte više da opstajete, ko boga vas molimo, izgibosmo zbog vas i vaše "proizvodnje". Dajte nam šansu barem godinu dana sa slobodnim uvozom da pokušamo preživeti a vi se za to vreme bavite obućarskim stolarskim ili frizerskim zanatom. Valjda ćete u tim oblastima praviti manju štetu ovom narodu.

90% vegeterijanac

pre 11 godina

Kravlje mleko svakako nije zdrava hrana kao što se misli. Brojne studije pokazuju da kazein, protein iz mleka umnogome povećava šanse za kancerom. Još jedan mit je da su mleko i mlečni proizvodi jako bitan i nezamenjiv izvor kalcijuma. Tačno je da je ono bogato kalcijumom. Ali je takođe tačno da je mlečni (ali i ostali proteini životinjskog porekla) jako kiseo i da organizam "gasi" tu kiselost kalcijumom iz svojih rezervi (iz kostiju). Kad se sve sabere (uporedi količina unetog kalcijuma i izbačenog kroz mokraću), konzumiranjem mleka ljudski organizam je u minusu sa kalcijumom. Znači više se potroši nego što se unese. Ko ne veruje, neka potraži studije. Ko je za to lenj, neka lupi minus.

Mnogo bolji izbor su mleko od soje i badema. Nezaslađeno i organsko. Na nesreću, u Srbiji su ta mleka skupa. Ali kako smo krenuli, kravlje će ga brzo sustići sa cenom.

Meso + ulje + krompir + sir + so + šećer + brašno = infarkt miokarda, šlog, dijabetes, gojaznost, kancer...

Od srca i toplo preporučujem knjigu (i portal) Joel Fuhrman-a:
Eat To Live

Sa srećom !

Alek

pre 11 godina

Neko je napisao ovde da Imlekovo mleko Kravica,2,8 % m.m. moze da se kupi u marketima za 64 dinara,u Srbiji.Ja to nisam nigde video,u Disu,Rodi je blizu 90,u Maxiju je i vise,Sabacka mlekara ima najjeftinije mleko i ono je u Disu 74 din..Recite gde to ima Kravica za 64,da idem da kupim 3 paketa odmah....Inace,ovo je strasno sam na rade sa cenama,nepodnosljivo je,zaista.Ko ima novca,tj.ko moze da skupi na gomili 200 e,ode u Madjarsku,nakupuje za mesec dana sve sto mu treba,i sledeci put kad ode ,uzme povracaj pdv-a i bar 30 % ce ustedeti...

gigi

pre 11 godina

@ Music by Burk
otrovao se u Lidlu u Njemačkoj nije normalno ni istinito.
Neznam kolika je cijena mlijeka, ulja, šećera u Srbiji, ali u HR je velika razlika između trgovačkih lanaca, jer se bore za kupce. Moja nona (baka) kupila je mlijeko 2,8% velebitski pašnjaci, trajno 90 dana, po cijeni od 4,12 kune sa popustom 10% je 3,65 lipa ili cca 0,50 Eur-a. Nepostoji niti jedan lanac da nema nekakvih svakodnevnih akcija, uvijek je jeftin kruh osnovne namjernice i još ponešto. Eto naveliko su u Rijeci akcije u pola cijene, ili pored tjednih akcija i posebne dnevne. Danas je 300 gr milka 15 kuna ili cca 1,9 eura.
http://www.kaufland.hr/Home/index.jsp
Neznam koji je to pravi problem da je takvo loše stanje u Srbiji sa hranom, a izgleda i ostalim

neznalica

pre 11 godina

(Music by Burk, 21. septembar 2012 10:52) Evo prosao sam Evropom uzduz i popreko, a ponegde sam i ziveo, i sve sto cu ti reci je da lazes.

Mishko

pre 11 godina

@shone

Ako misliš na Meggle, kao strano , jeftinije mleko, to je domaće mleko, iz kragujevačke Mlekare, čiji je vlasnik od skora Meggle. Uvozno mleko sigurno nije jeftinije od domaćeg.

Harac

pre 11 godina

Cista novinarska patka. Sve novine svaki dan senzacionalisticke vesti na naslovnim stranama da bi ih narod kupovao.Sada je otkupna cena sirovog mleka 25-30 dinara. Poljoprivrednici traze 30-35. Znaci ne moze da bude 100 dinara.Sveze mleko kravica u brik pakovanju u Pekabeti kosta 66,90 dinara.Kod privatnika svo sveze mleko skuplje za 5-10 dinara.Dugotrajno ne racunam.Otkupna cena mleka mora da poskupi jer je poskupelo i gorivo i seno itd. Da bi cena ostala ista ima rezervi kod monopoliste otkupljivaca Salford.Eto vam gospodo ruski kapital

shone

pre 11 godina

Ako misliš na Meggle, kao strano , jeftinije mleko, to je domaće mleko, iz kragujevačke Mlekare, čiji je vlasnik od skora Meggle. Uvozno mleko sigurno nije jeftinije od domaćeg.
(Mishko, 21. septembar 2012 10:19)

do skora sam bio vlasnik prodavnice pa sam upucen u cene i proizvodjace, pa me i dalje interesuju cene... mislio sam na uvozno uvozno, ne na domace "uvozno", kao sto je meggle... video sam u DISu nedavno nemacko mleko, ne mogu da se setim koji brend, ali bilo je jeftinije , doduse ne mnogo...

Srdjan

pre 11 godina

http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=644848#k7783437

Sve neki inzinjeri a nesposobni da nesto rade i zarade.Svi hoce hleba bez motike.Hoce platu 5000eura ako moze na lepe oci,da im drzava nadje posao itd.Nadjite sami posao,oglasa po privatnim preduzecima koliko volite.Ali ne biste da radite koliko privatnik trazi.
Srecan put kad nadjete bolje javite.

Za Vašu informaciju

pre 11 godina

Mlijeko "Moja kravica", prevedeno u dinare, u Republici Srpskoj je odavno preko 100 dinara. Budžetske plate nisu Bog zna koliko veće nego u Srbiji, a vanbudžetskih gotovo da i nema.

branko

pre 11 godina

Komentar za "hehe, 21. septembar 2012 02:35".
Poptuno ste upravu, jer nigde nisam pročitao taj podatak da će mleko biti 100 dinara/l osim u "Novostima" jutros. U nekim medijima jedva da je koji redak posvećen ovoj vesti. Sasvim je moguće da postoje novirani koji iz određenih razloga (interesa) namerno plasiraju takve vesti (dnevna politika, interesne grupe, namerno stvaranje panike itd). Isto tako su pisali letos da hleb ide na 70, 80, 100 dinara i ne znam više koje su sve cene bile navođene, kada 'oćeš, u Beogradu u svakoj drugoj pekari možeš da kupiš hleb za 30 dinara/500gr.
A što se tiče napomene još jednog komentatora da ima mleka i za 47din/l pa niko ne kupuje, mislim da se radi ili o totalnoj gluposti/neobaveštenosti građana, ili da jednostavno to melko nije istog kvaliteta kao i "Imlek" i ostale jače fabrike. Naravno to je samo moje mišljenje. Jednom sam našao mleko od 1,6%mm po cenu manjoj od 40din/l (!!!) ali sam zato čuo da ga neki nekupuju jer se plaše da je to mešana voda sa mlekom - pa je zato tako jeftino. Kod nas sve i svašta može, na žalost!

Nikola Radic

pre 11 godina

Nisam odusevljen poskupljenjima, ali bar ako ce farmeri od toga dobiti neki dinar to vec ima smisla. Sve ce poskupeti, a ne verujem da ce i ostali proizvodjaci povuci ovakve poteze

Jovan

pre 11 godina

A sad neka mi neko kaze sta je ovo za drzavu i sistem kad prehrana poskupljuje svaki mesec 2-3 puta,a jos najavljuju i poskupljenje za sledecu godinu?!Svaka cast na onom sto je uradila nasa vlada do sada.Nemam reci

Music by Burk

pre 11 godina

I kod nas ima jeftino mleko kao u Nemackoj,Italiji... Ali se zove aro ,premija...Proslog meseca sam bio u Belgiji i u Delezu je sve minimum 30% skuplje nego u maxiju.Jaja su oko 3 evra pakovanje 10 kom,hleb oko 1.5 evra itd.Imaju i oni svoju marku "365" koju mi kazu Belgijanci kupuje samo ko mora jer je naj goreg moguceg kvaliteta a i ona nije jeftinija od nasih robnih marki.Isto tako sam bio Studgartu i hteo da odem da vidim taj Lidl ali moj drugar Nemac mi je reklao da se on par puta otrovao od njihovih suhomesnatih proizvoda i da ne bi vise ni lud tamo nesto kupio. Tako da prvo prodjite Evropom pa pisite

oggica

pre 11 godina

Komentar za (Alek, 21. septembar 2012 17:46) - Ja sam pomenula cenu mleka ali ne 64 nego 69 dinara za 1l Imlek mleka od 2,8mm u tetrapak ambalazi. Svojim ocima sam videla juce na rafu u Maxiju u Pozeskoj ulicu (Banovo brdo). Cena Sabackog mleka je oko 64 za 1l i to lepo redovno stize u skoro sve Maxi i mini-Maxi diskone, ali se neretko brze proda od ostalih zbog povoljne cene.
Sto se tice ostalih komentara samo da kazem da je jedino resenje, po meni, bojkot i javni protesti. Jer realno gledano Imlek laze i nas kao kupce i seljake kao proizvodjace. Oni njima tek sada povecavaju otkupnu cenu, ali su zato tu cenu pre toga dosto dugo drzali, dok su umedjuvremenu podizali sopstvenu veleprodajnu cenu. Mozda je to zaista bilo zbog rasta kursa evra, nafte ili ko zna cega, a mozda je sve to i jedino monopol na nas racun.
Inace, kada je smanjena marza pocetkom godine, izmedju ostalog i na cenu mleku, i kada je "Moja kravica" za 1l kostala sada bajkovit 61din za litar, odmah su poceli NAMERNO da dizu veleprodajne cene, u dogovoru sa trgovcima, da zarade na razlici koju su izgubili samnjenjem marze. Vec u februaru je to isto mleko bilo preko 65 dinara. Dokle vise to da trpimo, dokle???!!!

Ukule

pre 11 godina

u razliku izmedju cene koje dobija seljak i one u prodavnici ulazi i obradjivanje tog mleka, transport po celoj srbiji, marketing, reket velikim lancima itd. tako da nemojte da se cudite zasto je tolika razlika. znaju to i seljaci. zato i ne prodaju sami direktno mleko nego idu preko velikih firmi.

deki

pre 11 godina

Podrška farmerima mora sad doci i od Vlade. Dobro je što je imlek izašao u susret malim proizvodjacima ali sad je potrebno i da vlasti obezbede hranu za stoku. Mislim valjda za to i služe robne rezerve.

MilanM

pre 11 godina

U nama neprijateljskim zaverenickim zapadnim drzavama,odvaja se oko 40% drzavnog budzeta za poljoprivredu. Necemo valjda i mi da se ugledamo na taj zapad i EU,koji ce uskoro sigurno propasti.

joca

pre 11 godina

@oggica nije to bas tako kako tvrdis. odavno bi se jos mali proizvodjaci udruzili da mogu da izvuku vise novca prodajuci direktno mleko. imlek je sam povecao otkupnu cenu sto ne znam koji veliki sistem bi uradio...

Music by Burk

pre 11 godina

I kod nas ima jeftino mleko kao u Nemackoj,Italiji... Ali se zove aro ,premija...Proslog meseca sam bio u Belgiji i u Delezu je sve minimum 30% skuplje nego u maxiju.Jaja su oko 3 evra pakovanje 10 kom,hleb oko 1.5 evra itd.Imaju i oni svoju marku "365" koju mi kazu Belgijanci kupuje samo ko mora jer je naj goreg moguceg kvaliteta a i ona nije jeftinija od nasih robnih marki.Isto tako sam bio Studgartu i hteo da odem da vidim taj Lidl ali moj drugar Nemac mi je reklao da se on par puta otrovao od njihovih suhomesnatih proizvoda i da ne bi vise ni lud tamo nesto kupio. Tako da prvo prodjite Evropom pa pisite

90% vegeterijanac

pre 11 godina

Kravlje mleko svakako nije zdrava hrana kao što se misli. Brojne studije pokazuju da kazein, protein iz mleka umnogome povećava šanse za kancerom. Još jedan mit je da su mleko i mlečni proizvodi jako bitan i nezamenjiv izvor kalcijuma. Tačno je da je ono bogato kalcijumom. Ali je takođe tačno da je mlečni (ali i ostali proteini životinjskog porekla) jako kiseo i da organizam "gasi" tu kiselost kalcijumom iz svojih rezervi (iz kostiju). Kad se sve sabere (uporedi količina unetog kalcijuma i izbačenog kroz mokraću), konzumiranjem mleka ljudski organizam je u minusu sa kalcijumom. Znači više se potroši nego što se unese. Ko ne veruje, neka potraži studije. Ko je za to lenj, neka lupi minus.

Mnogo bolji izbor su mleko od soje i badema. Nezaslađeno i organsko. Na nesreću, u Srbiji su ta mleka skupa. Ali kako smo krenuli, kravlje će ga brzo sustići sa cenom.

Meso + ulje + krompir + sir + so + šećer + brašno = infarkt miokarda, šlog, dijabetes, gojaznost, kancer...

Od srca i toplo preporučujem knjigu (i portal) Joel Fuhrman-a:
Eat To Live

Sa srećom !

etnerrp

pre 11 godina

Gospodo seljaci nemojte više da opstajete, ko boga vas molimo, izgibosmo zbog vas i vaše "proizvodnje". Dajte nam šansu barem godinu dana sa slobodnim uvozom da pokušamo preživeti a vi se za to vreme bavite obućarskim stolarskim ili frizerskim zanatom. Valjda ćete u tim oblastima praviti manju štetu ovom narodu.

dzoki

pre 11 godina

Ubice nas. Imam 28 godina. Ceo zivot pokusavam da ostanem u Srbiji jer je volim i pokusavam da ovde bude bolje. Ipak ne vredi. Losih ljudi je previse i prejaki su. Da bih obezbedio lep zivot sebi i porodici ipak cu morati da odem. P.S. Odose ti Srbijo jos 2 inzenjera

Srdjan

pre 11 godina

http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=644848#k7783437

Sve neki inzinjeri a nesposobni da nesto rade i zarade.Svi hoce hleba bez motike.Hoce platu 5000eura ako moze na lepe oci,da im drzava nadje posao itd.Nadjite sami posao,oglasa po privatnim preduzecima koliko volite.Ali ne biste da radite koliko privatnik trazi.
Srecan put kad nadjete bolje javite.

Deda Pera

pre 11 godina

Komentatori,ako nemate sta da kazete pametno,a vi cutite.
Cena za 1 litar mleka u otkupu (za seljaka,ne farmera) je 28 dinara po litri.
Obicna krava dnevno da 7-9 litara mleka sto dodje manje od 300 dinara. Ko od Vas progura dan sa fondom of 300 dinara za jelo???
Krave ne jedu vazduh. A vi promislite malo o tome pre nego pljujete po tastaturi.

Pusac

pre 11 godina

Neka ide. Dosta je i bilo jeftinog mleka! Meni je najvaznije da cigare ne poskupe. Ja i moja maloletna deca cemo samo da pusimo. Zivela Srbija!

Emigrant

pre 11 godina

Cena mleka u Nemackoj je 0,55€ kupujem Bio za 0,95€ ali zalosno je da je doslo vreme da bi Srbija bila srecna da ovoliko placa... Generalno i ovaj Inzinjer i ostali, mleko je osnovni proizvod koji i da je 100rsd nije skupo, kutija cigara ili litar goriva su skuplji, pa litar koka kole je 80 rsd, znaci ko god kaze skupo je treba samo da ima predstavu koliki posao stoji iza jednog pomuzenog litra...

nisam " ljubitelj" SNS/a ni ostalih

pre 11 godina

Gde ste sada ljubielji naprednjaka !!!??? E sad, nije mi žao vas ali jeste nas koji nismo naseli na njihove bajke !!!
(zoran_bgd, 21. septembar 2012 08:20)

Zorane jadan ti je komentar.Sta da si birao one druge sto su vec bili 12 godina na vlasti, sada bi ziveo bolje?Jel to poenta tvog komentara?Ako jeste onda opet da ti kazem JADAN TI JE KOMENTAR.

shone

pre 11 godina

kome treba mleko kupovace uvozno, koje je cak i sada jeftinije od mnogih domacih...smesno je ovo sto nam cene "zavise od neba"... sad ce neko da kaze da je domace kvalitetnije...

Harac

pre 11 godina

Cista novinarska patka. Sve novine svaki dan senzacionalisticke vesti na naslovnim stranama da bi ih narod kupovao.Sada je otkupna cena sirovog mleka 25-30 dinara. Poljoprivrednici traze 30-35. Znaci ne moze da bude 100 dinara.Sveze mleko kravica u brik pakovanju u Pekabeti kosta 66,90 dinara.Kod privatnika svo sveze mleko skuplje za 5-10 dinara.Dugotrajno ne racunam.Otkupna cena mleka mora da poskupi jer je poskupelo i gorivo i seno itd. Da bi cena ostala ista ima rezervi kod monopoliste otkupljivaca Salford.Eto vam gospodo ruski kapital

kiza

pre 11 godina

Odavno nisam bio u posetu ujaku koji zivi na selu,
ali pre dok sam tamo odlazio kod njih ima izmedju ostalog i dosta krava
i koliko sam tad primetio sve pasu travu,uglavnom,mozda i trava nije rodila ko ce ga znati,preko zime jedu seno,mozda ni to nije rodilo,ili se trava nije pretvorila u seno zbog losih vremenskih uslova,ko ce ga znati?

Iceman

pre 11 godina

Sve dok mi gledamo u nebo i molimo se za kisu bice nam ovako. Zastarela proizvodnja, zastareo nacin obradjivanja zemljista i manjak znanja zemljoradnika koji misle da je drzava duzna da im sve obezbedi, plati i pokloni je dovela do toga da mi danas uvozimo sve poljoprivredne proizvode i da nemamo dovoljno hrane

Ček' da se setim

pre 11 godina

Vidim, 89 komentara kako je mleko skupo i kako narod umire od gladi. A ako skoknete do rubrike Tehnopolis, naćićete na stotine komentara u kojima se prepirete da li je bolji vaš iPhone ili vaš Galaxy. Pre neki dan sam vam rekao da slobodno kupujete te uređaje od 500 evra, ali da mi posle ne kukate kako vam je skupa hrana ili gorivo, ali izgleda da sam uzalud govorio.

oggica

pre 11 godina

Komentar za (Alek, 21. septembar 2012 17:46) - Ja sam pomenula cenu mleka ali ne 64 nego 69 dinara za 1l Imlek mleka od 2,8mm u tetrapak ambalazi. Svojim ocima sam videla juce na rafu u Maxiju u Pozeskoj ulicu (Banovo brdo). Cena Sabackog mleka je oko 64 za 1l i to lepo redovno stize u skoro sve Maxi i mini-Maxi diskone, ali se neretko brze proda od ostalih zbog povoljne cene.
Sto se tice ostalih komentara samo da kazem da je jedino resenje, po meni, bojkot i javni protesti. Jer realno gledano Imlek laze i nas kao kupce i seljake kao proizvodjace. Oni njima tek sada povecavaju otkupnu cenu, ali su zato tu cenu pre toga dosto dugo drzali, dok su umedjuvremenu podizali sopstvenu veleprodajnu cenu. Mozda je to zaista bilo zbog rasta kursa evra, nafte ili ko zna cega, a mozda je sve to i jedino monopol na nas racun.
Inace, kada je smanjena marza pocetkom godine, izmedju ostalog i na cenu mleku, i kada je "Moja kravica" za 1l kostala sada bajkovit 61din za litar, odmah su poceli NAMERNO da dizu veleprodajne cene, u dogovoru sa trgovcima, da zarade na razlici koju su izgubili samnjenjem marze. Vec u februaru je to isto mleko bilo preko 65 dinara. Dokle vise to da trpimo, dokle???!!!

branko

pre 11 godina

Komentar za "hehe, 21. septembar 2012 02:35".
Poptuno ste upravu, jer nigde nisam pročitao taj podatak da će mleko biti 100 dinara/l osim u "Novostima" jutros. U nekim medijima jedva da je koji redak posvećen ovoj vesti. Sasvim je moguće da postoje novirani koji iz određenih razloga (interesa) namerno plasiraju takve vesti (dnevna politika, interesne grupe, namerno stvaranje panike itd). Isto tako su pisali letos da hleb ide na 70, 80, 100 dinara i ne znam više koje su sve cene bile navođene, kada 'oćeš, u Beogradu u svakoj drugoj pekari možeš da kupiš hleb za 30 dinara/500gr.
A što se tiče napomene još jednog komentatora da ima mleka i za 47din/l pa niko ne kupuje, mislim da se radi ili o totalnoj gluposti/neobaveštenosti građana, ili da jednostavno to melko nije istog kvaliteta kao i "Imlek" i ostale jače fabrike. Naravno to je samo moje mišljenje. Jednom sam našao mleko od 1,6%mm po cenu manjoj od 40din/l (!!!) ali sam zato čuo da ga neki nekupuju jer se plaše da je to mešana voda sa mlekom - pa je zato tako jeftino. Kod nas sve i svašta može, na žalost!

neznalica

pre 11 godina

(Music by Burk, 21. septembar 2012 10:52) Evo prosao sam Evropom uzduz i popreko, a ponegde sam i ziveo, i sve sto cu ti reci je da lazes.

Mishko

pre 11 godina

@shone

Ako misliš na Meggle, kao strano , jeftinije mleko, to je domaće mleko, iz kragujevačke Mlekare, čiji je vlasnik od skora Meggle. Uvozno mleko sigurno nije jeftinije od domaćeg.

ja

pre 11 godina

Najjači su ovi što kažu da treba piti sojino mleko umesto običnog. To je ravno onom ako nema hleba jedite kolače. Šalu na stranu. Farmeri i proizvodjaci su u krizi zbog sushe kao i svi koji se bave poljoprivredom. Mislim da će biti poskupljenja ali ne ovoliko koliko se tvrdi u tekstu.

Nikola Radic

pre 11 godina

Nisam odusevljen poskupljenjima, ali bar ako ce farmeri od toga dobiti neki dinar to vec ima smisla. Sve ce poskupeti, a ne verujem da ce i ostali proizvodjaci povuci ovakve poteze

deki

pre 11 godina

Podrška farmerima mora sad doci i od Vlade. Dobro je što je imlek izašao u susret malim proizvodjacima ali sad je potrebno i da vlasti obezbede hranu za stoku. Mislim valjda za to i služe robne rezerve.

Svetozar Markovic

pre 11 godina

Aha, sezona je bila susna u Srbiji ali ne i u zemlajma u okruzenju, pa oni kao imaju mleka za izvoz.
Verivarno tu pricu prodaju i Bugarima, Rumunima, bila susa ali mi cemo iz Srbije da uvezemo mleko, bice malo skuplje ali ce ga imati.

Ulja nema a suncokret rodio bolje nego prosle godine.

Ja sam desnicar po politickom ubedjenju i smatram da je kapitalizam najmanje los poredak, ali mi je zadnjih godina postalo kristalno jasno kako komunisticke ideje mogu da nadju plodno tle i popale milionske narodne mase... I to ne zahvaljujuci kapitalizmu, nego nezajazljivim lopovima koji svaki izgovor koriste da bi narodu izvukli sto vise para!

Bazen ima, a kad smo dobri puste nam i vodu!

Dimnjačar

pre 11 godina

Šta se bunite i gunđate, niko neće da mu krava smota šal repom oko glave.
Jedno mleko falite, drugo kudite, suština je da su škartovi obadva.
Kupite na pijaci kod seljaka pa skuvajte za par sati na vrhu kajmak nemože kašika da propadne u lonac. Ovo iz prodavnice je samo bela voda.

Sve bi mi drugačije ali lično da nemenjamo ništa, e neće moći.
Kad navalite da kupujete kod seljaka na pijaci i bojkotujete markete, popraviće se i kvalitet. A poveća će se udeo iz cene mleka koi dobija seljak.
Dok svima nedođe iz d.peta uglavu nema napretka za celo društvo.
Ko hoće zdravu i relativno jeftinu hranu preselenje na selo.
Više nema jeftine klope nigde.

A KOME SE KUKA IMA PRILIKE NA SVIM SAJTOVIMA OVOG SVETA

Zaprepašćen

pre 11 godina

oj, Srbijo medu kruškama, medu šljivama,
oj, Srbijo medu ovcama na njivama,
oj, Srbijo medu planinama, medu brdima,
oj, Srbijo, kukala ti majka...

klin

pre 11 godina

...Meso + ulje + krompir + sir + so + šećer + brašno = infarkt miokarda, šlog, dijabetes, gojaznost, kancer...

Od srca i toplo preporučujem knjigu (i portal) Joel Fuhrman-a:
Eat To Live

Sa srećom !
(90% vegeterijanac, 21. septembar 2012 00:59)
...
I šta... očekuješ da ćeš poživeti jedno 100-150g. optimalno i poželjno 200?
Jel tebe neko obavestio da se čovek rađa i - umire?
Kakvim si ti to fantazijama ophrvan?
A što se ne bi posavetovao sa nekom psihologom? Možda bi to na tebe delovalo blagotvorno?

europejac

pre 11 godina

Nema vise koga da muzu za DZ:)

Nije Palma dzaba junice uvozio, sad ce on da drzi monopol na mleko a i od skora ima i izlaz na more pa ce da se okrene prekookenskom izvozu:)

a-haa

pre 11 godina

Neverovatno...Ja zivim na selu i uzimam mleko privatno i sada ga placam 40 litar i coveku se isplati....lopovluk ...neka objasne zasto mora da bude 100 din.

veterinar011

pre 11 godina

Otkupna cena treba da bude 50 din.Mleko nije skupo,skupa je kisela voda,gde se drzavno dobro prodaje sa zaradom od 500%.Ni struja nije skupa,jeftinije grejanje na struju nego na drva,sto je nenormalno.

Jovan

pre 11 godina

A sad neka mi neko kaze sta je ovo za drzavu i sistem kad prehrana poskupljuje svaki mesec 2-3 puta,a jos najavljuju i poskupljenje za sledecu godinu?!Svaka cast na onom sto je uradila nasa vlada do sada.Nemam reci

Za Vašu informaciju

pre 11 godina

Mlijeko "Moja kravica", prevedeno u dinare, u Republici Srpskoj je odavno preko 100 dinara. Budžetske plate nisu Bog zna koliko veće nego u Srbiji, a vanbudžetskih gotovo da i nema.

eee

pre 11 godina

"kaže Slobodan Petrović, direktor „Denjub fud grupe“, u čijem sastavu posluje „Imlek“"
- Pa ne recice da treba da pojeftini! Direktor korporacije, koja za cilj ima skljucivo profit!

milovan

pre 11 godina

Čudno, zaista čudno da nema dovoljno domaćeg mleka na tržištu kad je cena od 27 dinara za proizvođače više nego stimulativna. Možda sada kad cena skoči na preko 100 din/l treba odrešiti kesu i dati poljoprivrednicima svih 28 din/l.
More, sram da vas bude, mislim na sve vas koji se na ovo snebivate i kao pitate u čemu je problem pa nema dovoljno mleka u "zemlji seljaka na brdovitom Balkanu". Mleko ne raste na drvetu, niti su sa drveta sišli ljudi koji ga proizvode i koji bi trebalo da mogu da žive od toga životom dostojnim čoveka. Samo to da se uvaži i sve će biti u redu.

Moja Stravica

pre 11 godina

U Beogradu, velegradu, gde bi covek ocekivao da u prodavnicama ima raznoliku ponudu raznih brendova, nista osim Kravice nije dozvoljeno da konzumiraju gradjani. Gde se okrenes Kravica, Kravica, Kravica. Ponekad putujuci Srbijom u manjim mestima kupim jogurt ili mleko drugih proizvodjaca (da ih sad ne reklamiram) i kvalitet je daleko iznad Kravice. Zaista se osecam bedno kao stanovnik Beograda jer sam prinudjen da za sebe i svu decu mogu da kupim jedan jedini brend (mozda dva). Zasto ih nema trideset? Bar deset!

SvetM

pre 11 godina

Ma kakvo mleko!?! Ima vajde, nema fajde!
U zemlji selajaka na brdovitom Balkanu Vucicevo oko svevidece kaze da je nasa buducnost u proizvodnji oruzja. Nemamo mi tehnologiju i resurse za mleko.
A uz to nama je potrebna i nepobediva protivvazdusna odbrana. Bez mleka se moze!

oggica

pre 11 godina

Imlekovo u supermarketu je sada 95 din, a sa vitaminima 102 din. Malopre sam video. Jel to nova ili stara cena!?
(Dalibor, 21. septembar 2012 09:38)

Verovatno ste videli dugotrajno mleko, a bitno je i gde ste ga gledali. Posto je kod malih privatnika uvek skuplje.
Juce sam videla da je Imlek od 2,8%mm u tetrapaku oko 67din.
Ja mislim da od ovog drasticnog poskupljenja nema nista, jer bi to zaista bio kretenizam svoj vrste i bukvalno satiranje vec polugladnog naroda. Pitam se dokle cemo vise da trpimo ovo izivljavanje cenama, ovo ubijanje u pojam i pljackanje zadnjeg dinara.
Sta rade ta silna udruzenja potrosaca, svi ti samozvani branitelji nasih interesa, gde su i sto cute? Zasto ne pozovu na proteste, na bojkot, na neko javno okupljanje, kao sto se radi u svetu. Nijedna kompanija ne voli antireklamu i bojkot, a samo kod nas toga nema. Kao da kriza nije i u drugim evropskim zemljama, pa cene i dalje nisu podivljale kao nase. A znate zasto mogu da rade sta hoce, jer mi samo cutimo i placamo.

I mi odosmo

pre 11 godina

@dzoki

Evo jos dve fakultetski obrazovane osobe odlaze :) Bitno je da se pola Srbije diglo da izvuku one huligane iz zatvora sto su mucki ubili Tatona. Za obrazovane, civilizovane, vredne, uporne, odgovorne ljude u Srbiji nema mesta... Tuga.

Milan

pre 11 godina

Jos koje vreme i odoh iz ove drzave jer u ovoj drzavi prosecan i posten covek ne moze ziveti. Nemam ja 100 din za litar mleka. Ako politicari imaju, ali ja nemam.

Alek

pre 11 godina

Neko je napisao ovde da Imlekovo mleko Kravica,2,8 % m.m. moze da se kupi u marketima za 64 dinara,u Srbiji.Ja to nisam nigde video,u Disu,Rodi je blizu 90,u Maxiju je i vise,Sabacka mlekara ima najjeftinije mleko i ono je u Disu 74 din..Recite gde to ima Kravica za 64,da idem da kupim 3 paketa odmah....Inace,ovo je strasno sam na rade sa cenama,nepodnosljivo je,zaista.Ko ima novca,tj.ko moze da skupi na gomili 200 e,ode u Madjarsku,nakupuje za mesec dana sve sto mu treba,i sledeci put kad ode ,uzme povracaj pdv-a i bar 30 % ce ustedeti...

gigi

pre 11 godina

@ Music by Burk
otrovao se u Lidlu u Njemačkoj nije normalno ni istinito.
Neznam kolika je cijena mlijeka, ulja, šećera u Srbiji, ali u HR je velika razlika između trgovačkih lanaca, jer se bore za kupce. Moja nona (baka) kupila je mlijeko 2,8% velebitski pašnjaci, trajno 90 dana, po cijeni od 4,12 kune sa popustom 10% je 3,65 lipa ili cca 0,50 Eur-a. Nepostoji niti jedan lanac da nema nekakvih svakodnevnih akcija, uvijek je jeftin kruh osnovne namjernice i još ponešto. Eto naveliko su u Rijeci akcije u pola cijene, ili pored tjednih akcija i posebne dnevne. Danas je 300 gr milka 15 kuna ili cca 1,9 eura.
http://www.kaufland.hr/Home/index.jsp
Neznam koji je to pravi problem da je takvo loše stanje u Srbiji sa hranom, a izgleda i ostalim

MilanM

pre 11 godina

U nama neprijateljskim zaverenickim zapadnim drzavama,odvaja se oko 40% drzavnog budzeta za poljoprivredu. Necemo valjda i mi da se ugledamo na taj zapad i EU,koji ce uskoro sigurno propasti.

pitam samo

pre 11 godina

Ne razumem kako onda u UK može da mleko bude 50-60 penija litar? Ovde skuplja hrana za goveda, veća plata onog što radi u supermarketu, sve je skuplje u lancu od proizvodnje mleka i same krave do onog što vam otkuca mleko na kasi. A cena opet ista, a neretko i jeftinija...

Predrag

pre 11 godina

Pre samo šest meseci u izbornoj kampanji su nam po ko zna koji put ponavljali čuvene floskule:
"Samo Vojvodina može da hrani pola Evrope"
"Poljoprivreda je naša šansa"
A o slikanju sa teletom u štali, vožnji kombajna, razgledanju plastenika da ne trošim reči. I naravno čuveno pitanje svih političara dok sede sa domaćinom pod tremom i ispijaju ljutu šljivovicu:
"Kako je ponelo ove godine?"
A mi ne možemo ni svoje stanovništvo da prehranimo!!!
I tako svake druge godine bagatelna cena tovljenika, sve pokoljemo a onda cena mesa do nebesa. Niska cena otkupa mleka a onda i nema mleka... U kampanji po spotovima nepregledna polja suncokreta a rafovi prazni.
Šećerane za 1 euro a šećera ni za u kafu.
Malinari blokiraju puteve i prugu i tako u krug.
Ne zmam koliko je pametno Velji da pravi auto put kroz Šumadiju.
Do Čačka i nekako al isped Arilja bolje da ga što više suzi. Da se policija manje muči dok blokira kolonu traktora nezadovoljnih poljoprivrednika...
Srbija juce, Srbija danas i Srbija sutra!

sumadinka

pre 11 godina

ma neka poskupi pa te krave su valjda nesto i letos morale da jedu pa nebese najave za poskipljenje. E jadna Srbijo sa raznim lopovima

g...

pre 11 godina

Ima li jos nekog proizvoda u Srbiji koji odjednom nemoze da opstane ako ne poskupi 50%.Videli ljudi da prolazi ova fora sa nestasicom i uplasenim narodom pa sto da ne probaju.Jos malo fali pa da se ova metoda otimanja ubuduce izucava na fakultetu!

pera

pre 11 godina

bando!!! u nemackoj je litar svezeg mleka 0.30E, a dugotrajnog 0.50E a da ne pricam o ostalim proizvodima... sramota za ovu drzavu, pljackacete ovaj narod do smrti!!!

pera

pre 11 godina

bando!!! u nemackoj litar svezeg mleka kosta 0.30 E, a dugotrajnog 0.50E... kakva je ovo kriminalna drzava, pljackate ovaj narod do smrti! sramota

darko

pre 11 godina

"Imlek" nije jedini proizvođač mleka u Srbiji, ali su izlgeda najglasniji. Od januara na ovamo njihovo mleko je poskupelo za preko 15din po litru u većim marketima i hipermakretima (ako gledamo cenu mleka sa extra svežinom, odnosno oko 10din ako gledamo obicno), dok po privatnim radnjama ide preko 80din za litar, što je psokupljenje za preko 20din. I njima je to malo?!
Ukoliko se čitaoci sećaju taj isti "Imlek" je još u julu pravdao poskupljenje zbog velikih vrućina, navodno je su krave davale manje mleka, uz obećanje kupcima da će od jeseni cena biti vraćena na staro. Umesto toga oni prete najdrastičnijim poskupljenjem mleka od 1993 godine. Kao da se još u julu nije znalo da je ovo definitivno sušna godina, što je su vreli dani i u avgust samo potvrdili.
Ne znam da li ste primerilu da UVEK i PRVI "Imlek" diže cene odnosnoi njhova komapanija. U Srbiji postoji još mlekara čije su cene više nego razumne a kvalitet dobar. Mleko se može naći i za manje od 60din po litru, a "Šabaćka mlekara" daje melko u tetrapaku za 64din po litru, koje je do pre mesec dana bilo jeftinije za 10din. Samo me zanima kako to svima se isplati da daju mleko po jednoj, koliko-toliko prihvatljivoj i relanoj ceni, a samo "Imleku" nikada nije dosta.
Ako mene pitate ovo je samo i jedino jak lobi i interesne grupe u domaćoj prehrambenoj indrustriji. U inostranstvu, čak i u zemljama gde je kriza vrlo jako, cena mleka je i dalje znatno povoljnija nego kod nas. Zaista se revoltiran kako nas prave budalama.

gile

pre 11 godina

bez stočne hrane neće biti stoke. Znači nema tu neke mudrosti. Ili će robne rezerve da se daju seljacima pa ćemo imati mleko ili ga uopšte neće biti ni po kojoj ceni.

nijebitnoimeb.rs

pre 11 godina

(Moja Stravica, 21. septembar 2012 08:58) znas zasto je tako u beogradu a i drugim vecim gradovima u kojima su merkator, maxi, tempo, univer, dis zauzeli sve? pa da bi se tvoj proizvod nasao u nekoj od ovih firmi na polici (rafu) moras da iskesiras od 5.000 do 20.000 eura. + ako racunas da se iz manjih mlekara po srbiji ne isplati da dovoze male kolicine do beograda eto ti odgovor.

vlajko

pre 11 godina

Ok treba da poskupi
Ide i cena grajanja i gorivi i ... Ali kad ce da skoci cena rada ? Sve poskupljuje iz dana u dan a cena rada se nije menjala ko zna od kada
Dali neko razmišlja dali obican radnik sa minimalcem a dosta ih je koji imaju i manju platu od minimalca mogu da izdrže sve ovo

shone

pre 11 godina

Ako misliš na Meggle, kao strano , jeftinije mleko, to je domaće mleko, iz kragujevačke Mlekare, čiji je vlasnik od skora Meggle. Uvozno mleko sigurno nije jeftinije od domaćeg.
(Mishko, 21. septembar 2012 10:19)

do skora sam bio vlasnik prodavnice pa sam upucen u cene i proizvodjace, pa me i dalje interesuju cene... mislio sam na uvozno uvozno, ne na domace "uvozno", kao sto je meggle... video sam u DISu nedavno nemacko mleko, ne mogu da se setim koji brend, ali bilo je jeftinije , doduse ne mnogo...

joca

pre 11 godina

@oggica nije to bas tako kako tvrdis. odavno bi se jos mali proizvodjaci udruzili da mogu da izvuku vise novca prodajuci direktno mleko. imlek je sam povecao otkupnu cenu sto ne znam koji veliki sistem bi uradio...

Vladimir Pula

pre 11 godina

Kao magistar ekonomije mogu da komentiram, bez da se previse udubljujem u stanje stvari, kako su neke stvari izrecene u članku kontradiktorne. Mora da je takva i situacija sa srpskim mljekarstvom, kontradiktorne naravi.
Vrlo jednostavno - ako je malo mlijeka, mljekarima to odgovara jer oni drze ponudu u svojim rukama i mogu da dignu cijene kako ih volja, mlijeko je poprilicno neelasticno dobro, a mljekari nisu karitas da vode brigu o pučanstvu i socijalno ugroženim, a oni propadaju jer im je mlijeko otkupljeno po pre niskim cijenama? Ko je tu lud? Mozda krava Milka ?

tunjevina

pre 11 godina

Nista onda,da se slozimo da svi zajedno krademo,kad mogu oni mozemo i mi jel da? A ne mogu sve da nas uhapse jer ionako nema dovoljno zatvora.

hehe

pre 11 godina

"Da bi proizvodnja mleka u Srbiji opstala neophodni su drastični skokovi cena, nezvanična računica pokazuje da bi mleko trebalo da poskupi više od 50 odsto."

Plaćeni novinari iz Novosti koji pišete ovakve tekstove, odnesite tu računicu u Nemačku i recite im da su budale što prodaju mleko za 50 centi, to jest duplo jeftinije od te vaše računice.

tvorza lopuze proklete!!!

pre 11 godina

Pa dobro dokle ce da nas ubedjuju da je Srbija pod sankcijama?!
Pa uvezite mleko sa svetskog,evropskog ,planetarnog trzista i zaobidjite nas ove propagande.
Isto je i za hleb i za meso.... druge namirnice.
Krize koje se javljaju u Srbiji,takvih kriza nema u drugim zemljama.
Nema mleka pod sankcijama, a nema mleka ni posle sankcija, a otvoreno smo trziste i nigde nema takve "krize" kao u Srbiji????
Lepo ovi okrecite jedno 7 celija u zatvoru, pa da vidite kako ce biti mleka i to ne uvoznog ,nego domaceg.
Mafija nema druge, a kada uzmemo u obzir da drzava nista ne preduzima, ova mafija moze da bude i drzavna mafija sto i jeste jer kad znas nesto a precutkujes, ti si ucesnik u kriminalnom delu zar ne?

Milan

pre 11 godina

Otac mi je radio u mlekari i znam da prerada mleka nije samo pakovanje. Ali mi opet ništa nije jasno. Otkupe mleko sa 3.7% mm po ceni od 30 dinara ili manje. Smanje mast na 2.8% (ili manje) i mlečnu mast koristiti za pavlake, namaze i slično, a onda mleko prodaju po ceni od 70 ili više (i na toj litri imati daleko veći profit od seljaka koji proizvode mleko). I kažu da im se ne isplati?

Mis koji je pojeo zito

pre 11 godina

Ma, ljudi sta vise radite?!
Mojoj svekrvi otkupljuju mleko za 28 din po litru i to za masnu jedinicu 3.8/4. Litar mleka koji moze da se nadje po radnjama (uglavnom one 'skuplje' varijante) nije ispod 75din po litru i to za 2.8! I ko je tu lud?! Manite se proizvodjaca - i mi i oni jedva sastavljamo kraj s krajem.
Da ne kazem koliko su smesne cene za koje se otkupljuje povrce i voce od proizvodjaca.
I mi se smejemo kada vidimo cenu na pijaci. Kiselo i od muke, doduse.

Goran Matić -Split

pre 11 godina

Napisa' sam jučer,a evo i sad ću: To vaše mliko od Imleka ovdje u HR košta 4,19 kn (63 din.) po akcijskoj cijeni. Viđeno jučer u Mercatoru. Cijene mlika u HR su u rasponu od 4,20 do 7 kn (63 do 105 din) ovisno o kvaliteti, udjelu mliječne masnoće, proizvođaču, trg. marži. Pored domaćih proizvođača (Dukat, Vindija, Mils, Meggle... itd) ima i nešto uvoznog tako da izbora ima koliko hoćeš,a nestašica je nepoznat pojam. E sad se postavljaju pitanja:
-Zašto izvozite,a nemate ni za svoje potribe?
-Zašto je to isto vaše mliko jeftinije kod nas u HR nego kod vas uzimajući u obzir da vama prijeti nestašica i poskupljenje?
-Jel to znači da ako nema mlika da vam prijeti i nestašica prerađevina od istog: sireva, jogurta...?
-Tko tu koga vesla i kome je to u interesu uzimajući u obzir da je suša bila svuda u okruženju,a nema govora o nestašici bilo čega i sve "teče u potocima"?
Kad razriješite tu enigmu onda ste "na konju". P.S. Isto vam vrijedi i za ulje i šećer. Pozdrav iz ST!

darko

pre 11 godina

Komentar za (Ček' da se setim, 21. septembar 2012 15:01)- Ne znam da li si ozbiljan ili se samo zezaš. Na osnovu jednog broja komentara ti donosiš zaključak da u ovoj državi svi žive bogato. Isto tako ja mogu da kažem, na osnovu posete "Silikonskoj dolini" u Strahinjića bana ulici (Beograd) - da u Srbiji svi žive bogato i da su sve devojke sponzoruše. Izvoli prošetaj malo po Srbiji, da vidiš kako se živi u unutrašnjosti, da nismo samo mi iz Beograda čitava Srbija. Ljudi rade za bedne plate, teško je naći posao, nema perspektive, poljupriverda je zastarela i sa malim zaradama - pa omladina beži u gradove gde i dalje živi od danas do sutra. Ima i tih koji kupuju extra nove telefone i ostalu tehnologiju, kao što ima i onih koji sa 18 godina voze besna kola, ali pogledaj koliko je to posto, možda 5 ili 10%. Shvati narod je nezaposlen, siromašan. Ne posmatraj svet kroz monitor, izađi malo među ljude, oslušni šta govore.
Niko od ove države i Vlade, od Imleka ili bilo kog proizvođača ne traži mleko i hranu za džaba, nego traži da se stvore uslovi da se radi i zaradi. A posle neka mleko bude i 200dinara, briga nas ako imamo dobre i redovne plate.

Ukule

pre 11 godina

u razliku izmedju cene koje dobija seljak i one u prodavnici ulazi i obradjivanje tog mleka, transport po celoj srbiji, marketing, reket velikim lancima itd. tako da nemojte da se cudite zasto je tolika razlika. znaju to i seljaci. zato i ne prodaju sami direktno mleko nego idu preko velikih firmi.