Četvrtak, 13.09.2012.

10:33

Pola mladih bez prihoda

Od početka ekonomske krize nezaposlenost među mladima drastično porasla. Više od 20.000 fakultetlija bez posla, a 30.000 odustalo od traganja, pišu Novosti.

Izvor: Novosti

Pola mladih bez prihoda IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

19 Komentari

Sortiraj po:

gradjevinac u penziji

pre 11 godina

ako je u 21 veku vss u ovoj zemlji shvaćen kao višak i kao nevažan parametar,pa tako obrazovane ostavi na cedilu ili kod novokomponovanih gazda gde ih ucenjuju za l.d. za staž,za radno vreme koristeći njihovo znanje koje sami nemaju,kako to da svakodnevno niču ,,visokostručne ustanove,,koje instant prave stručnjake svih profila,po kojoj licenci i ko im to dozvoljava.nemogu se svi iz kafića krstiti istom ocenom,svakakvih je tu,ali ove naše bigface koje se u krivom ogledalu uvek vide kako oni hoće,neka mi objasne kako to da lekar stažira u 40,toj,profesor radi na 2,3 mesta ,inženjer radio za nepismenog preduzimača i,i,i,i.Za to vreme u ustanovama od opština pa naviše,na šalterima rade nekvalifikovani pa skoro nikad jedan odlazak vam neće rešiti problem,jer su nekvalifikovani,ali upotrebljivi kao glasačka mašinai kao takvi zaštićeni.U 21 vek se ide sa obrazovanim,a ne polupismenim kursadžijama.ne prebacujte lopte u pogrešna dvorišta.Zato nam i jeste ovako.

libertango

pre 11 godina

Necu da radim bilo sta, pa makar izgledala razmazeno zbog toga. Zavrsila sam fakultet, doktorirala, trazila posao do besvesti i nisam ga našla...
To što si se ti školovala i napredovala u nečemu što ovoj zemlji možda ne treba, to je tvoj problem. Nemoj da tražiš da ti se otvara posao zato što ti imaš ne znam koju kvalifikaciju pa nećeš da radiš ništa ispod toga.
Postalo je odomaćeno da se završi fakultet pa onda kad nema posla u struci "ja sam završio fakultet neću da radim nešto drugo". E pa lepi moji, da li znate nekog ko danas nije završio neki fakultet. Ja pokušavamda se setim. I ja sam završila. Medicinu, nažalost. To sam želela i nisam se raspitivala da li je ovoj zemlji potrebno lekara, nego da ja završim pa lako ću. E pa nije lako. Volontirala 2godine, maltretirali me da se učlanim u stranku, učlanila se, to nikad sebi neću da oprostim i na kraju skontala da više ne ide. Sada radim i nemam veze sa medicinom. Dajem svoj doprinos društvu i zarađujem za svoju porodicu, bez obzira što nisam lekar. Šteta samo što je ova zemlja dala pare da bi me odškolovala i što sam se i ja izmaltretirala, za ovo što radim fakultet mi nije potreban samo poneki kurs jezika i računara.

Zdrava prica

pre 11 godina

Uclanjenje u omladinu PUPS-a je resenje i jacanje price o preskakanju radnog staza i direktnog penzionisanja.
Da i mi mladi proizivimo malo.

Rajko Cvetkovic

pre 11 godina

(Smey, 13. septembar 2012 13:45)

"... Hocu da budem postovana jer nisam tikva bez korena, znam koliko znam i itekako mogu da budem korisna u svojoj struci!..."

Ali vas niko ne zove na posao u vašoj struci, ili vam struka i nije neka ili i vi niste neki a možda vam i "koreni" nisu ono baš. Prave stručnjake love headhunteri! Koji je vaš personalni web sajt gde prezentirate šta vi to znate, ko je to do sada probao itd. itd.

Kod nas je izgleda "moda" da čovek sam sebe promoviše i kaže ja vredim a nema nikoga da to vidi. Razislite malo!

Black widow

pre 11 godina

Pa neka se traze i privremeni poslovi kod privatnika, bolje i 15 000 kao kasirka, nego nista.Ne moze odmah da se radi u struci, a vecina mladih misli da cim zavrsi fakultet, odmah ce da im padne s neba posao u struci.Mi mladi smo danas mnogo postali probirljivi.To tako nije na zapadu.Na zapadu deca sa 15 god. rade za svoj dzeparac, a nas do kraja fakulteta izdrzavaju roditelji.Moja sestra, zaboga mrzi je da zavrsi master i ceka na posao hemicara u preduzecu, jer se tamo vise zaradjuje, a sa masterom je do sada mogla da menja nekog u skoli i da koliko toliko zaradi za sebe, ali pata u javnom sektoru joj je mala.Pa neka sedi sad bez posla.

Smey

pre 11 godina

Vi koji komentarisete da mi koji ne mozemo da nadjemo posao zapravo samo kukamo i verovatno i NECEMO da ga nadjemo - evo i vama jedan komentar: Necu da radim bilo sta, pa makar izgledala razmazeno zbog toga. Zavrsila sam fakultet, doktorirala, trazila posao do besvesti i nisam ga nasla. Pokusala sam da radim van struke i znate sta? Ne svidja mi se! Da, imam pravo da mi se ne svidja nakon 20 godina skolovanja! Jesam li zato razmazena? Jesam li bila razmazena kad je trebalo spremati ispite, pisati radove, izdavati knjige, suociti se sa cinjenicom da te niko ne ceni, da te poslodavci iskoriscavaju, itd.? Ima li covek pravo da kaze "ne mogu tako vise"? Ne, odmah bude mamino dete koje nece da radi. Stvarno strasno. Dosta vise sa mucenickom logikom "radi sta god mozes, cuti i trpi, ne kukaj". Necu. Hocu da budem postovana jer nisam tikva bez korena, znam koliko znam i itekako mogu da budem korisna u svojoj struci!

Zoso

pre 11 godina

E zato baja kapitalizam ko zna i hoce nek radi.Nece privatnik zaposliti preko veze neradnika, neznalicu i rodjaka koji ce ga potkradati i praviti stetu svojom nesavesnoscu i neznanjem.Kapitalizam ali zdrav.

Zabrinut

pre 11 godina

Ja sam jedan od onih koji je do skoro verovao da su lezilebovici svi ti koji misle da imaju neke kvalifikacije a ne mogu da nadju posao. Mislio sam da koliko god da je tesko i da je kriza i da je ovo Srbija, ipak svako ko hoce da moze da nadje posao (posao sam od licnog primera). A onda ne lezi vraze, morao sam da se uverim koliko sam naivan bio. Moja supruga je vec trecu godinu za redom sastavila bez posla iako SVAKI DAN radimo na tome da joj nadjemo posao. Nema oglasa na koji nije slala CV, nema ustanove\firme koju nije obisla u potrazi za poslom. Nema osobe (poznanika, prijatelja) koju nismo kontaktirali u nadi da mozda moze pomoci. Fakultetski obrazovana (poljoprivredna struka) sa solidnim iskustvom (deo stecen u inostranstvu!) ali kroz pravi pakao prolazimo jer od posla nista. Ako neko u zemlji, koja se busa u grudi da je poljoprivredna zemlja i da moze pola evrope da hrani, ne moze godinama da nadje posao a pri tome ima znacajne kvalifikacije i iskustvo bas u oblasti poljoprivrede onda ne znam o cemu mi vise pricamo! Ali sta je tu je, ako Srbiji ne trebamo (oboje visokoobrazovani) nasli smo vec zemlju kojoj smo potrebni :) Koferi se pakuju a ti Srbijo i dalje ignorisi ovakve i usredsredjuj se na to kako da iscupas iz zatvora one huligane sto ubise Tatona jer oni su ti ocigledno drazi i potrebniji (samo ne znam za sta!?).

Srdjan

pre 11 godina

Ja ne razumem da imamo nekoliko nacina da racunanja nezaposlenosti,a koji je tacan?

Ukupan broj gradjana - deca,djaci studenti - penzioneri - svi zaposleni sa radnom knjizicom - zemljoradnici(poljoprivrednici,vocari i stocari)=ukupan broj nezaposlenih

Biro laze vec decenijama kako ima od 700 000 do 750 000 nezaposlenih.
Ozbiljne firme(korporacije) zaposljevaju preko omladinske zadruge STUDENTE
sa radnim vremenom od 12h ili 8h i da budu slobodni za sve tri smene,a za te pozicije su inace potrebne radne knjizice.
GUBITNICI:DRZAVA,RADNCI
PROFITERI:PRIVREDNICI
BROJ RADNIH MESTA:UMANJEN

Da su gradjani lenji,moram reci da nisu i to je idjotizam.Ljudi odustaju jer na birou nema usko profilisanih "savetnika" vec sede kao u kafani.Evidentiraju nezaposlene ,ponude im nekakav spisak,daju i broj telefona da se javis,kad ono traze usko profilisane na primer trgovce,dakle sa trgovackom skolom.Prekvalifikacije prakticno ne postoje.
Moj prijatelj je platio 500 evra i to pozajmljenih,savetniku da mu nadje posao i dobio je poziv u roku od 4 dana.

Na zapadu u birou te pitaju sta znas da radis,ali ovde za sve traze nekave sertifikate.Sacuvaj boze ako si samouk i voljan da ucis na primer AUTO CAD,ako si jezik naucio preko Rosseta stone programa,odmah sertifikati.

Prekvalifikacije za trazena zanimanja jednostavno ne postoje,a znam barem njih 17 koji su trazili.Sajtje NZS neazuriran,firme ne postoje.

Ja sam zaposlen posle bagovanja od 4 godine,radim u inostranstvu na ugovore po 6 meseci.

Radim kod privatnika

pre 11 godina

Najlakse je reci da je drzava kriva za sve, staviti ruke u dzep i kukati naokolo. To postane model za nove generacije i one od malih nogu pocinju da kukaju. Sve sami lezilebovici kojima majke donose dorucak u krevet iako imaju preko 25 godina. Aj sad na minuse svi koji nemaju sta da rade.

lovac na krokodile

pre 11 godina

Mladi nemaju posla ali zato se fura: Ralph Lauren,Armani,La Costa,Sergio tacchini,skupe patike,IPhone,Blekberi,ide se na Zakintos,ispiaju se kafice,izlazi se u Magacin i Plastik....hahaha

slušam radio

pre 11 godina

Ti što su odustali od traženja posla su u pravu.Da budemo realno,danas ako se nema veza solidan posao nećeš naći.Retki su oni koji preko konkrusa dobiju šljaku.Danas se posao kupuje i postoji cenovnik od preduzeća do preduzeća mislim ja javna,pa gospodo ako hoćete posao izvucite iz slamarice 5.000 evra i kupite posao.Šta mislite gde vi živite?

mrmlj

pre 11 godina

"Više od 20.000 fakultetlija bez posla, a 30.000 odustalo od traganja, pišu Novosti."

i onda ce biti smatrano da je drzava iskljucivi krivac za sudbinu ovih 30.000 nezaposlenih sto su odustali i resili da cekaju da im posao padne s neba.

gforce

pre 11 godina

Pre nekoliko godina sam razmisljao: Upisem fax,nadjem posao i bicu uspesan
Sada razmisljam: Bolje da sam zavrsio zanat i radio nego sto sam se mucio na fakultetu
Za par godina cu: Zasto pre nisam otisao iz zemlje
Za dvadeset godina: Sve imam u zivotu,ali sam napustio svoje najblize i svoju otadzbinu.
I na kraju,verovatno cu napraviti kucu u nekoj vrlji da zalecim nostalgiju. I pred smrt shvatiti da je to pored mog fakulteta jos jedna promasena investicija. :-) Ali dobro... Vazno da smo zivi i zdravi,lako cemo sve. ;-)

gforce

pre 11 godina

Pre nekoliko godina sam razmisljao: Upisem fax,nadjem posao i bicu uspesan
Sada razmisljam: Bolje da sam zavrsio zanat i radio nego sto sam se mucio na fakultetu
Za par godina cu: Zasto pre nisam otisao iz zemlje
Za dvadeset godina: Sve imam u zivotu,ali sam napustio svoje najblize i svoju otadzbinu.
I na kraju,verovatno cu napraviti kucu u nekoj vrlji da zalecim nostalgiju. I pred smrt shvatiti da je to pored mog fakulteta jos jedna promasena investicija. :-) Ali dobro... Vazno da smo zivi i zdravi,lako cemo sve. ;-)

lovac na krokodile

pre 11 godina

Mladi nemaju posla ali zato se fura: Ralph Lauren,Armani,La Costa,Sergio tacchini,skupe patike,IPhone,Blekberi,ide se na Zakintos,ispiaju se kafice,izlazi se u Magacin i Plastik....hahaha

Smey

pre 11 godina

Vi koji komentarisete da mi koji ne mozemo da nadjemo posao zapravo samo kukamo i verovatno i NECEMO da ga nadjemo - evo i vama jedan komentar: Necu da radim bilo sta, pa makar izgledala razmazeno zbog toga. Zavrsila sam fakultet, doktorirala, trazila posao do besvesti i nisam ga nasla. Pokusala sam da radim van struke i znate sta? Ne svidja mi se! Da, imam pravo da mi se ne svidja nakon 20 godina skolovanja! Jesam li zato razmazena? Jesam li bila razmazena kad je trebalo spremati ispite, pisati radove, izdavati knjige, suociti se sa cinjenicom da te niko ne ceni, da te poslodavci iskoriscavaju, itd.? Ima li covek pravo da kaze "ne mogu tako vise"? Ne, odmah bude mamino dete koje nece da radi. Stvarno strasno. Dosta vise sa mucenickom logikom "radi sta god mozes, cuti i trpi, ne kukaj". Necu. Hocu da budem postovana jer nisam tikva bez korena, znam koliko znam i itekako mogu da budem korisna u svojoj struci!

Zabrinut

pre 11 godina

Ja sam jedan od onih koji je do skoro verovao da su lezilebovici svi ti koji misle da imaju neke kvalifikacije a ne mogu da nadju posao. Mislio sam da koliko god da je tesko i da je kriza i da je ovo Srbija, ipak svako ko hoce da moze da nadje posao (posao sam od licnog primera). A onda ne lezi vraze, morao sam da se uverim koliko sam naivan bio. Moja supruga je vec trecu godinu za redom sastavila bez posla iako SVAKI DAN radimo na tome da joj nadjemo posao. Nema oglasa na koji nije slala CV, nema ustanove\firme koju nije obisla u potrazi za poslom. Nema osobe (poznanika, prijatelja) koju nismo kontaktirali u nadi da mozda moze pomoci. Fakultetski obrazovana (poljoprivredna struka) sa solidnim iskustvom (deo stecen u inostranstvu!) ali kroz pravi pakao prolazimo jer od posla nista. Ako neko u zemlji, koja se busa u grudi da je poljoprivredna zemlja i da moze pola evrope da hrani, ne moze godinama da nadje posao a pri tome ima znacajne kvalifikacije i iskustvo bas u oblasti poljoprivrede onda ne znam o cemu mi vise pricamo! Ali sta je tu je, ako Srbiji ne trebamo (oboje visokoobrazovani) nasli smo vec zemlju kojoj smo potrebni :) Koferi se pakuju a ti Srbijo i dalje ignorisi ovakve i usredsredjuj se na to kako da iscupas iz zatvora one huligane sto ubise Tatona jer oni su ti ocigledno drazi i potrebniji (samo ne znam za sta!?).

Radim kod privatnika

pre 11 godina

Najlakse je reci da je drzava kriva za sve, staviti ruke u dzep i kukati naokolo. To postane model za nove generacije i one od malih nogu pocinju da kukaju. Sve sami lezilebovici kojima majke donose dorucak u krevet iako imaju preko 25 godina. Aj sad na minuse svi koji nemaju sta da rade.

mrmlj

pre 11 godina

"Više od 20.000 fakultetlija bez posla, a 30.000 odustalo od traganja, pišu Novosti."

i onda ce biti smatrano da je drzava iskljucivi krivac za sudbinu ovih 30.000 nezaposlenih sto su odustali i resili da cekaju da im posao padne s neba.

slušam radio

pre 11 godina

Ti što su odustali od traženja posla su u pravu.Da budemo realno,danas ako se nema veza solidan posao nećeš naći.Retki su oni koji preko konkrusa dobiju šljaku.Danas se posao kupuje i postoji cenovnik od preduzeća do preduzeća mislim ja javna,pa gospodo ako hoćete posao izvucite iz slamarice 5.000 evra i kupite posao.Šta mislite gde vi živite?

Srdjan

pre 11 godina

Ja ne razumem da imamo nekoliko nacina da racunanja nezaposlenosti,a koji je tacan?

Ukupan broj gradjana - deca,djaci studenti - penzioneri - svi zaposleni sa radnom knjizicom - zemljoradnici(poljoprivrednici,vocari i stocari)=ukupan broj nezaposlenih

Biro laze vec decenijama kako ima od 700 000 do 750 000 nezaposlenih.
Ozbiljne firme(korporacije) zaposljevaju preko omladinske zadruge STUDENTE
sa radnim vremenom od 12h ili 8h i da budu slobodni za sve tri smene,a za te pozicije su inace potrebne radne knjizice.
GUBITNICI:DRZAVA,RADNCI
PROFITERI:PRIVREDNICI
BROJ RADNIH MESTA:UMANJEN

Da su gradjani lenji,moram reci da nisu i to je idjotizam.Ljudi odustaju jer na birou nema usko profilisanih "savetnika" vec sede kao u kafani.Evidentiraju nezaposlene ,ponude im nekakav spisak,daju i broj telefona da se javis,kad ono traze usko profilisane na primer trgovce,dakle sa trgovackom skolom.Prekvalifikacije prakticno ne postoje.
Moj prijatelj je platio 500 evra i to pozajmljenih,savetniku da mu nadje posao i dobio je poziv u roku od 4 dana.

Na zapadu u birou te pitaju sta znas da radis,ali ovde za sve traze nekave sertifikate.Sacuvaj boze ako si samouk i voljan da ucis na primer AUTO CAD,ako si jezik naucio preko Rosseta stone programa,odmah sertifikati.

Prekvalifikacije za trazena zanimanja jednostavno ne postoje,a znam barem njih 17 koji su trazili.Sajtje NZS neazuriran,firme ne postoje.

Ja sam zaposlen posle bagovanja od 4 godine,radim u inostranstvu na ugovore po 6 meseci.

Black widow

pre 11 godina

Pa neka se traze i privremeni poslovi kod privatnika, bolje i 15 000 kao kasirka, nego nista.Ne moze odmah da se radi u struci, a vecina mladih misli da cim zavrsi fakultet, odmah ce da im padne s neba posao u struci.Mi mladi smo danas mnogo postali probirljivi.To tako nije na zapadu.Na zapadu deca sa 15 god. rade za svoj dzeparac, a nas do kraja fakulteta izdrzavaju roditelji.Moja sestra, zaboga mrzi je da zavrsi master i ceka na posao hemicara u preduzecu, jer se tamo vise zaradjuje, a sa masterom je do sada mogla da menja nekog u skoli i da koliko toliko zaradi za sebe, ali pata u javnom sektoru joj je mala.Pa neka sedi sad bez posla.

Zoso

pre 11 godina

E zato baja kapitalizam ko zna i hoce nek radi.Nece privatnik zaposliti preko veze neradnika, neznalicu i rodjaka koji ce ga potkradati i praviti stetu svojom nesavesnoscu i neznanjem.Kapitalizam ali zdrav.

Rajko Cvetkovic

pre 11 godina

(Smey, 13. septembar 2012 13:45)

"... Hocu da budem postovana jer nisam tikva bez korena, znam koliko znam i itekako mogu da budem korisna u svojoj struci!..."

Ali vas niko ne zove na posao u vašoj struci, ili vam struka i nije neka ili i vi niste neki a možda vam i "koreni" nisu ono baš. Prave stručnjake love headhunteri! Koji je vaš personalni web sajt gde prezentirate šta vi to znate, ko je to do sada probao itd. itd.

Kod nas je izgleda "moda" da čovek sam sebe promoviše i kaže ja vredim a nema nikoga da to vidi. Razislite malo!

Zdrava prica

pre 11 godina

Uclanjenje u omladinu PUPS-a je resenje i jacanje price o preskakanju radnog staza i direktnog penzionisanja.
Da i mi mladi proizivimo malo.

libertango

pre 11 godina

Necu da radim bilo sta, pa makar izgledala razmazeno zbog toga. Zavrsila sam fakultet, doktorirala, trazila posao do besvesti i nisam ga našla...
To što si se ti školovala i napredovala u nečemu što ovoj zemlji možda ne treba, to je tvoj problem. Nemoj da tražiš da ti se otvara posao zato što ti imaš ne znam koju kvalifikaciju pa nećeš da radiš ništa ispod toga.
Postalo je odomaćeno da se završi fakultet pa onda kad nema posla u struci "ja sam završio fakultet neću da radim nešto drugo". E pa lepi moji, da li znate nekog ko danas nije završio neki fakultet. Ja pokušavamda se setim. I ja sam završila. Medicinu, nažalost. To sam želela i nisam se raspitivala da li je ovoj zemlji potrebno lekara, nego da ja završim pa lako ću. E pa nije lako. Volontirala 2godine, maltretirali me da se učlanim u stranku, učlanila se, to nikad sebi neću da oprostim i na kraju skontala da više ne ide. Sada radim i nemam veze sa medicinom. Dajem svoj doprinos društvu i zarađujem za svoju porodicu, bez obzira što nisam lekar. Šteta samo što je ova zemlja dala pare da bi me odškolovala i što sam se i ja izmaltretirala, za ovo što radim fakultet mi nije potreban samo poneki kurs jezika i računara.

gradjevinac u penziji

pre 11 godina

ako je u 21 veku vss u ovoj zemlji shvaćen kao višak i kao nevažan parametar,pa tako obrazovane ostavi na cedilu ili kod novokomponovanih gazda gde ih ucenjuju za l.d. za staž,za radno vreme koristeći njihovo znanje koje sami nemaju,kako to da svakodnevno niču ,,visokostručne ustanove,,koje instant prave stručnjake svih profila,po kojoj licenci i ko im to dozvoljava.nemogu se svi iz kafića krstiti istom ocenom,svakakvih je tu,ali ove naše bigface koje se u krivom ogledalu uvek vide kako oni hoće,neka mi objasne kako to da lekar stažira u 40,toj,profesor radi na 2,3 mesta ,inženjer radio za nepismenog preduzimača i,i,i,i.Za to vreme u ustanovama od opština pa naviše,na šalterima rade nekvalifikovani pa skoro nikad jedan odlazak vam neće rešiti problem,jer su nekvalifikovani,ali upotrebljivi kao glasačka mašinai kao takvi zaštićeni.U 21 vek se ide sa obrazovanim,a ne polupismenim kursadžijama.ne prebacujte lopte u pogrešna dvorišta.Zato nam i jeste ovako.

mrmlj

pre 11 godina

"Više od 20.000 fakultetlija bez posla, a 30.000 odustalo od traganja, pišu Novosti."

i onda ce biti smatrano da je drzava iskljucivi krivac za sudbinu ovih 30.000 nezaposlenih sto su odustali i resili da cekaju da im posao padne s neba.

Radim kod privatnika

pre 11 godina

Najlakse je reci da je drzava kriva za sve, staviti ruke u dzep i kukati naokolo. To postane model za nove generacije i one od malih nogu pocinju da kukaju. Sve sami lezilebovici kojima majke donose dorucak u krevet iako imaju preko 25 godina. Aj sad na minuse svi koji nemaju sta da rade.

Black widow

pre 11 godina

Pa neka se traze i privremeni poslovi kod privatnika, bolje i 15 000 kao kasirka, nego nista.Ne moze odmah da se radi u struci, a vecina mladih misli da cim zavrsi fakultet, odmah ce da im padne s neba posao u struci.Mi mladi smo danas mnogo postali probirljivi.To tako nije na zapadu.Na zapadu deca sa 15 god. rade za svoj dzeparac, a nas do kraja fakulteta izdrzavaju roditelji.Moja sestra, zaboga mrzi je da zavrsi master i ceka na posao hemicara u preduzecu, jer se tamo vise zaradjuje, a sa masterom je do sada mogla da menja nekog u skoli i da koliko toliko zaradi za sebe, ali pata u javnom sektoru joj je mala.Pa neka sedi sad bez posla.

lovac na krokodile

pre 11 godina

Mladi nemaju posla ali zato se fura: Ralph Lauren,Armani,La Costa,Sergio tacchini,skupe patike,IPhone,Blekberi,ide se na Zakintos,ispiaju se kafice,izlazi se u Magacin i Plastik....hahaha

Smey

pre 11 godina

Vi koji komentarisete da mi koji ne mozemo da nadjemo posao zapravo samo kukamo i verovatno i NECEMO da ga nadjemo - evo i vama jedan komentar: Necu da radim bilo sta, pa makar izgledala razmazeno zbog toga. Zavrsila sam fakultet, doktorirala, trazila posao do besvesti i nisam ga nasla. Pokusala sam da radim van struke i znate sta? Ne svidja mi se! Da, imam pravo da mi se ne svidja nakon 20 godina skolovanja! Jesam li zato razmazena? Jesam li bila razmazena kad je trebalo spremati ispite, pisati radove, izdavati knjige, suociti se sa cinjenicom da te niko ne ceni, da te poslodavci iskoriscavaju, itd.? Ima li covek pravo da kaze "ne mogu tako vise"? Ne, odmah bude mamino dete koje nece da radi. Stvarno strasno. Dosta vise sa mucenickom logikom "radi sta god mozes, cuti i trpi, ne kukaj". Necu. Hocu da budem postovana jer nisam tikva bez korena, znam koliko znam i itekako mogu da budem korisna u svojoj struci!

slušam radio

pre 11 godina

Ti što su odustali od traženja posla su u pravu.Da budemo realno,danas ako se nema veza solidan posao nećeš naći.Retki su oni koji preko konkrusa dobiju šljaku.Danas se posao kupuje i postoji cenovnik od preduzeća do preduzeća mislim ja javna,pa gospodo ako hoćete posao izvucite iz slamarice 5.000 evra i kupite posao.Šta mislite gde vi živite?

Zoso

pre 11 godina

E zato baja kapitalizam ko zna i hoce nek radi.Nece privatnik zaposliti preko veze neradnika, neznalicu i rodjaka koji ce ga potkradati i praviti stetu svojom nesavesnoscu i neznanjem.Kapitalizam ali zdrav.

gforce

pre 11 godina

Pre nekoliko godina sam razmisljao: Upisem fax,nadjem posao i bicu uspesan
Sada razmisljam: Bolje da sam zavrsio zanat i radio nego sto sam se mucio na fakultetu
Za par godina cu: Zasto pre nisam otisao iz zemlje
Za dvadeset godina: Sve imam u zivotu,ali sam napustio svoje najblize i svoju otadzbinu.
I na kraju,verovatno cu napraviti kucu u nekoj vrlji da zalecim nostalgiju. I pred smrt shvatiti da je to pored mog fakulteta jos jedna promasena investicija. :-) Ali dobro... Vazno da smo zivi i zdravi,lako cemo sve. ;-)

Srdjan

pre 11 godina

Ja ne razumem da imamo nekoliko nacina da racunanja nezaposlenosti,a koji je tacan?

Ukupan broj gradjana - deca,djaci studenti - penzioneri - svi zaposleni sa radnom knjizicom - zemljoradnici(poljoprivrednici,vocari i stocari)=ukupan broj nezaposlenih

Biro laze vec decenijama kako ima od 700 000 do 750 000 nezaposlenih.
Ozbiljne firme(korporacije) zaposljevaju preko omladinske zadruge STUDENTE
sa radnim vremenom od 12h ili 8h i da budu slobodni za sve tri smene,a za te pozicije su inace potrebne radne knjizice.
GUBITNICI:DRZAVA,RADNCI
PROFITERI:PRIVREDNICI
BROJ RADNIH MESTA:UMANJEN

Da su gradjani lenji,moram reci da nisu i to je idjotizam.Ljudi odustaju jer na birou nema usko profilisanih "savetnika" vec sede kao u kafani.Evidentiraju nezaposlene ,ponude im nekakav spisak,daju i broj telefona da se javis,kad ono traze usko profilisane na primer trgovce,dakle sa trgovackom skolom.Prekvalifikacije prakticno ne postoje.
Moj prijatelj je platio 500 evra i to pozajmljenih,savetniku da mu nadje posao i dobio je poziv u roku od 4 dana.

Na zapadu u birou te pitaju sta znas da radis,ali ovde za sve traze nekave sertifikate.Sacuvaj boze ako si samouk i voljan da ucis na primer AUTO CAD,ako si jezik naucio preko Rosseta stone programa,odmah sertifikati.

Prekvalifikacije za trazena zanimanja jednostavno ne postoje,a znam barem njih 17 koji su trazili.Sajtje NZS neazuriran,firme ne postoje.

Ja sam zaposlen posle bagovanja od 4 godine,radim u inostranstvu na ugovore po 6 meseci.

Zabrinut

pre 11 godina

Ja sam jedan od onih koji je do skoro verovao da su lezilebovici svi ti koji misle da imaju neke kvalifikacije a ne mogu da nadju posao. Mislio sam da koliko god da je tesko i da je kriza i da je ovo Srbija, ipak svako ko hoce da moze da nadje posao (posao sam od licnog primera). A onda ne lezi vraze, morao sam da se uverim koliko sam naivan bio. Moja supruga je vec trecu godinu za redom sastavila bez posla iako SVAKI DAN radimo na tome da joj nadjemo posao. Nema oglasa na koji nije slala CV, nema ustanove\firme koju nije obisla u potrazi za poslom. Nema osobe (poznanika, prijatelja) koju nismo kontaktirali u nadi da mozda moze pomoci. Fakultetski obrazovana (poljoprivredna struka) sa solidnim iskustvom (deo stecen u inostranstvu!) ali kroz pravi pakao prolazimo jer od posla nista. Ako neko u zemlji, koja se busa u grudi da je poljoprivredna zemlja i da moze pola evrope da hrani, ne moze godinama da nadje posao a pri tome ima znacajne kvalifikacije i iskustvo bas u oblasti poljoprivrede onda ne znam o cemu mi vise pricamo! Ali sta je tu je, ako Srbiji ne trebamo (oboje visokoobrazovani) nasli smo vec zemlju kojoj smo potrebni :) Koferi se pakuju a ti Srbijo i dalje ignorisi ovakve i usredsredjuj se na to kako da iscupas iz zatvora one huligane sto ubise Tatona jer oni su ti ocigledno drazi i potrebniji (samo ne znam za sta!?).

Rajko Cvetkovic

pre 11 godina

(Smey, 13. septembar 2012 13:45)

"... Hocu da budem postovana jer nisam tikva bez korena, znam koliko znam i itekako mogu da budem korisna u svojoj struci!..."

Ali vas niko ne zove na posao u vašoj struci, ili vam struka i nije neka ili i vi niste neki a možda vam i "koreni" nisu ono baš. Prave stručnjake love headhunteri! Koji je vaš personalni web sajt gde prezentirate šta vi to znate, ko je to do sada probao itd. itd.

Kod nas je izgleda "moda" da čovek sam sebe promoviše i kaže ja vredim a nema nikoga da to vidi. Razislite malo!

Zdrava prica

pre 11 godina

Uclanjenje u omladinu PUPS-a je resenje i jacanje price o preskakanju radnog staza i direktnog penzionisanja.
Da i mi mladi proizivimo malo.

libertango

pre 11 godina

Necu da radim bilo sta, pa makar izgledala razmazeno zbog toga. Zavrsila sam fakultet, doktorirala, trazila posao do besvesti i nisam ga našla...
To što si se ti školovala i napredovala u nečemu što ovoj zemlji možda ne treba, to je tvoj problem. Nemoj da tražiš da ti se otvara posao zato što ti imaš ne znam koju kvalifikaciju pa nećeš da radiš ništa ispod toga.
Postalo je odomaćeno da se završi fakultet pa onda kad nema posla u struci "ja sam završio fakultet neću da radim nešto drugo". E pa lepi moji, da li znate nekog ko danas nije završio neki fakultet. Ja pokušavamda se setim. I ja sam završila. Medicinu, nažalost. To sam želela i nisam se raspitivala da li je ovoj zemlji potrebno lekara, nego da ja završim pa lako ću. E pa nije lako. Volontirala 2godine, maltretirali me da se učlanim u stranku, učlanila se, to nikad sebi neću da oprostim i na kraju skontala da više ne ide. Sada radim i nemam veze sa medicinom. Dajem svoj doprinos društvu i zarađujem za svoju porodicu, bez obzira što nisam lekar. Šteta samo što je ova zemlja dala pare da bi me odškolovala i što sam se i ja izmaltretirala, za ovo što radim fakultet mi nije potreban samo poneki kurs jezika i računara.

gradjevinac u penziji

pre 11 godina

ako je u 21 veku vss u ovoj zemlji shvaćen kao višak i kao nevažan parametar,pa tako obrazovane ostavi na cedilu ili kod novokomponovanih gazda gde ih ucenjuju za l.d. za staž,za radno vreme koristeći njihovo znanje koje sami nemaju,kako to da svakodnevno niču ,,visokostručne ustanove,,koje instant prave stručnjake svih profila,po kojoj licenci i ko im to dozvoljava.nemogu se svi iz kafića krstiti istom ocenom,svakakvih je tu,ali ove naše bigface koje se u krivom ogledalu uvek vide kako oni hoće,neka mi objasne kako to da lekar stažira u 40,toj,profesor radi na 2,3 mesta ,inženjer radio za nepismenog preduzimača i,i,i,i.Za to vreme u ustanovama od opština pa naviše,na šalterima rade nekvalifikovani pa skoro nikad jedan odlazak vam neće rešiti problem,jer su nekvalifikovani,ali upotrebljivi kao glasačka mašinai kao takvi zaštićeni.U 21 vek se ide sa obrazovanim,a ne polupismenim kursadžijama.ne prebacujte lopte u pogrešna dvorišta.Zato nam i jeste ovako.