Ponedeljak, 13.08.2012.

17:04

Potez novog guvernera ojačao dinar

Skok vrednosti dinara proteklih nekoliko dana najvećim delom je posledica nastavka restriktivne monetarne politike NBS i povećanja referentne kamatne stope.

Izvor: Tanjug

Potez novog guvernera ojaèao dinar IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

52 Komentari

Sortiraj po:

nema deda mraza

pre 11 godina

ne lupajte, aktivisti
zar ne vidite da se na ulici kurs menja pre podne i uvece?
jajare sa pijaca ce kupovati evre uvece prodavati ujutro.

setite kada je i kako to bilo, mic po mic dok ne upali.

Tomislav

pre 11 godina

U pitanju je pre svega kratkoročni efekat i kao takav neće imati neki rezultat. Potrebno bi bilo razmotriti i analizirati da li neki drugi model monetarne politike može u postojećim okolnostima biti od veće koristi. To u principu teško može da se desi jer će u tom slučaju na noge odmah skočiti dobro ogragnizovani lobi koji u ovoj zemlji već 12 godina ispira ljudima mozak sa nekom svojom ekonomskom teorijom a iza svega stoje parcijalni sebični interesi odnosno honorari koji se naplaćaju na teret poreskih obveznika Srbije.

некоизмасе

pre 11 godina

Naravno da dinar jača. Nema ga u prometu jer je povučeno puno iz opticaja a to se zove veštački rast! Uskoro će nam to pasti na ledja ne dotičnoj gospodji!!!

markobb

pre 11 godina

Normalno je da ce da se uspostavi normalno funkcionisanje NBS kad je odgovorna i inteligenta osoba postavljena na mesto guvernera, a ne neki politicki poslusnik kao do sada...

loshmi

pre 11 godina

Ovo su trenutne mere,ne moze se dinar zadrzati na ovom nivou bez povecanja izvoza...ukoliko nemamo priliv deviza iz inostranstva,a imamo placanja inostranstvu u devizama,kako cemo dinar zadrzati na niskom nivou...jos pre 3godine su profesori sa ekonomskog fakulteta radili analizu reaalne vrednosti dinara i dosli do cifre od 140dinara za evro...ovo je samo vestacko drzanje zbog socijalnog mira...vrlo brzo ce prenaduvani balon puci,a onda ce se videti da li je bilo pametno dovesti ovu gospodju na mesto guvernera...ona moze da laze narod koji ne vidi dalje od nosa,a ostale koji se i malo razumeju u ekonomiju moze da natera na smeh zbog neznanja....

biserchitj

pre 11 godina

Posledice predhodnog guvernera itetako ce se odrazavati u buducnosti... Ali svaka cast, sitnim koracima se mozda i uspostavi stabilnost!

Bole

pre 11 godina

Kakva lozana... Pa zena radi isto sto i njeni prethodnici. Oni su isto najnormalnije povecavali i smanjivali obavezne rezerve i referentne kamatne stope. Nek mi se javi Jorgic kad prvi put uradi nesto ozbiljno.

nikoinista

pre 11 godina

koliko ja znam povećanjem referentne kamatne stope povećavaju se rezerve, samim tim bankama ostaje manje slobodnih novčanih sredstva koje će plasirati u vidu kredita, što znači da će se povećati i kamatne stope po kreditima stanovništvu i privredi... začarani krug...

Rodney

pre 11 godina

Pa uzesmo kredit od 400 miliona dolara da bi imali za plate i penzije u septembru a do kraja godine nam treba vise od dve milijarde evra da vracanje dugova. Gde ce dinar biti tada. Nacionalna valuta je pokazatelj stanja ekonomije jedne zemlje. Mi nemamo industruju, nemamo nikakvu proizvodnju zivimo tako sto idemo po svetu i zajmimo pare.

purenjak

pre 11 godina

G-dja " ja učila ja radila ja trt-mrt" bi prvo trebala da objavi koliko pari naočara Ima pošto ih uvek menja u skladu sa grotesknim sakoima koje oblaci. Elem,ozbiljna funkcija zahteva ozbiljne ljude a meni ceo sns deluje veoma neozbiljno, I to pokazuje prijem svih mogućih koalicija u koaliciju za koaliciju. Možda Ima dobre namere Ali jednostavno bivši srs a sada sns nema kadrove da radi nešto pametno. Jorgovanka ce sama dokazati da sam u pravu.

RAČUN

pre 11 godina

Politika novog guvernera je restriktivna,ali treba je razumeti,sobzirom na novonastalu situaciju.Samo čvrstina i doslednost guvernera u sprovođenju zacrtane politike,a uz poštovanje tržišnog mehanizma,mogla bi da nam pomogne da se izvučemo iz zamki u koje nas može dovesti takva politika NBS.

Milica

pre 11 godina

Tabakovićka je doktor ekonomije, zna svoj posao, nije ni pod čijim pritiskom i pored skepsi za očekivati je da se dinar stabilizuje.

mk

pre 11 godina

Jorgovanka je u oblasti ekonomije sigurno jedna od najboljih u Srbiji i pravi potez je nacinjen sto je ona postavljena za guvernera. Posle kratkog vremena vec se vide uspesni rezultati.

Duki

pre 11 godina

Mislim da smo konačno dobili guvernera koji odgovorno i savesno obavlja svoj posao. Prve rezultate već vidimo. Ne sumnjam da će Jorgovanka Tabaković, kao časna i odgovorna, a iznad svega stručna u oblasti ekonomije, učiniti sve kako bi se polako stabilizovala monetarna politika, iako nije zatekla baš povoljnu situaciju.

Roki 2

pre 11 godina

Jorgovanka je tek stupila na duznost i ne vidim zasto ocekivati cudo, stvari se moraju polako i sistematski popravljati, ono sto su DS i njihovi partneri uradili za ovolike godine ne moze se popraviti za 2 dana.

Klimt- Bec

pre 11 godina

Demokrate su pokazale sta su znale, a videcemo vas za 100 dana! Ovo o cemu prica Dr.G-dja Jorgovanka Tabakovic, je za mene licno tragi komicno a za gradjane Srbije pogubno.

pedja

pre 11 godina

Dokle vise pricati o dinaru. Uvedite Euro i prekinite kradju na kursnoj razlici. Pa dinar postoji samo da bi se pljackao narod na razlici u kursu. Dokle vise bre!

nenad

pre 11 godina

09.08.2012.

Извршни одбор Народне банке Србије је на данашњој седници одлучио да повећа учешће динарског дела издвајања девизне обавезне резерве:

са 27% на 32% на изворе рочности до две године,
са 19% на 24% на изворе рочности преко две године.
Стопе девизне обавезне резерве остају непромењене.

Кабинет гувернера

Matematika je sledeca:
Obavezna rezerva na devizne depozite sa rocnoscu do 2 godine (to je najveci deo depozita) je 25%. Ako su ukupni devizni depoziti privrede i stanovnistva oko 10 milijardi eura, znaci da banke izdvajaju 2,5 milijardi kao obaveznu rezervu. Od ovih 2,5 milijardi do 7. avgusta 27% se izdvajalo u dinarima, a 73% u eurima, odnosno u ciframa 675 miliona eura je izdvajano u dinarima, a ostatak od 1,825 milijardi u eurima. Sada se zbog regulative 32% izdvaja u dinarima, a 68% u eurima, odnosno u ciframa sada se 800 miliona eura izdvaja se u dinarskoj protivvrednosti, a 1,7 milijardi u dinarima. Na ovaj nacin NBS je od banaka zarobila dinare, a oslobodila im devize sto je niskokm ponudom dinara na trzistu i samim tim jacanjam dinara.

Ovo je kratkotrajna mera koja ce imati efekat nekoliko dana dok banke ne usklade svoja izdvajanja prema zahtevima NBS. Vec sledece nedelje doci ce do novih pritisaka na dinar i ponovnog slabljenje kursa.
Ova mera se primenjuje vec neko vreme sto rezultuje postepenim povecavanjem obavezne rezerve koja se izdvaja u dinarima. Na kraju ce celokupna obavezna rezerva izdvajati u dinarima sto znaci da je nece ni imati!

Srx

pre 11 godina

Dinar oijacao tako sto su podigli kamate:))) tuzno... Ovo kao da citam jednu od knjiga iz velike depresije... Ekonomija u recesiji a oni podizu kamatne stope majko moja.... Problem dinara nije u nisikim kamatama i inflaciji nego u fisklnoj politici koja prouzrokuje nestabilnost i obara veednost nacionalne valute...

kiza

pre 11 godina

Ljudi da li znate da je jedna Holandija treca zemlju u svetu po izvozu poljoprivrednih proizvoda,a cetvrtina zemlje im pod vodom,i jos plus preti im nestanak jer ce more da ih poplavi.
A gde smo tu mi kao poljoprivredna zemlja?

ivan

pre 11 godina

ma sve super, sjajno i bajno... Evo i hleb ce pasti na 3din ko sto je gumeni sa vojvodom i grobarom obecavao pre 20god... Sreca sam ja pobegao na vreme odatle, a to sto i ostali BEZE vise govori o stanju nego nova gubernatorka... http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=634397

Ime

pre 11 godina

"Kako je podsetio, do kraja godine dospevaju na naplatu 4,4 milijarde evra, a nešto oko tri milijarde u drugom delu godine"
Meni ova gore recenica nije nista jasna

I benzin pojeftinio na 158 dinara !

pre 11 godina

Da li to znaci da vise ne vazi ona recenica o sprecavanju prekomernih dnevnih oscilacija ? Ne secam se da je za vreme Soskica i Jelasica dnevna oscilacija bila 1.4%

nema spasa

pre 11 godina

Jorgovanka je rekla da će biti "narodni" Guverner
E pa lepo, sada jedan deo naroda dobija subvencionisane stambene kredite i plaća 5% učešća a drugi ne dobija subvenciju i plaća 20% učešća(odnosno neplaća jer je to premnogo).
Mislim, da ako ima ikakve pravde u ovoj i ovakvoj Srbiji, da treba smanjiti učešće na 10% i time omogućiti ljudima da kupe stanove, što bi bio potez u interesu naroda. Mislim ipak da će Guverner raditi potpuno isto što i stari i da će i ona sprečavati građane da kupe stanove, i to uspešno kao i njen predhodnik.
Neka se bar izjasni i kaže šta misli o tome, da znamo da se lepo pakujemo i palimo odavde što je pre i dalje moguće inače ovde sa 20% učešćanikada nećemo kupiti stan.

Denis

pre 11 godina

Sta bi bilo da Srbija sledi primer Islanda i odbije da placa dospele kamate dok se ne oporavi privreda, jer u protivnom nas ceka bankrot? Nisam ekonomista, ali zar i banke ne preuzimaju rizik kod ulaganja? Pogresno su procenili situaciju i red je da i one snose posledice. Ovako rizik snosi samo jedna strana.

Vladimir

pre 11 godina

Ovo je nemoguce. Ne moze skociti dinar toliko preko noci zbog povecanje ref kamatne stope za to treba mnogo vise vremena. Bojim se da je ovde ipak u pitanju "dogovoreni" vestacki kurs koji za cilj ima samo EEP za glasace medjutim to je ogroman spekulativni potencijal. Neko je ovde zestoko zaradio. Promena kursa od vise od 1% bilo na gore ili na dole je OGROMNA dobit za one koji imaju velike kolicine kesha. Zbog toga se tako veliki skokovi ublazavaju prodajom, kupovinom deviznih rezervi kako bi se to onemogucilo

DARKAN

pre 11 godina

Ovo je samo prividno ili vestacki, da imamo i tri guvernera dinar ce i dalje padati jer nemamo privredu, i za to nece biti kriv ni Soskic ni Jorgovanka.
Osim ako nbs vestacki bude objavljivala kurs, ali onda je inflacija neminovna!

DARKAN

pre 11 godina

Ovo je samo prividno ili vestacki, da imamo i tri guvernera dinar ce i dalje padati jer nemamo privredu, i za to nece biti kriv ni Soskic ni Jorgovanka.
Osim ako nbs vestacki bude objavljivala kurs, ali onda je inflacija neminovna!

Ime

pre 11 godina

"Kako je podsetio, do kraja godine dospevaju na naplatu 4,4 milijarde evra, a nešto oko tri milijarde u drugom delu godine"
Meni ova gore recenica nije nista jasna

Denis

pre 11 godina

Sta bi bilo da Srbija sledi primer Islanda i odbije da placa dospele kamate dok se ne oporavi privreda, jer u protivnom nas ceka bankrot? Nisam ekonomista, ali zar i banke ne preuzimaju rizik kod ulaganja? Pogresno su procenili situaciju i red je da i one snose posledice. Ovako rizik snosi samo jedna strana.

Vladimir

pre 11 godina

Ovo je nemoguce. Ne moze skociti dinar toliko preko noci zbog povecanje ref kamatne stope za to treba mnogo vise vremena. Bojim se da je ovde ipak u pitanju "dogovoreni" vestacki kurs koji za cilj ima samo EEP za glasace medjutim to je ogroman spekulativni potencijal. Neko je ovde zestoko zaradio. Promena kursa od vise od 1% bilo na gore ili na dole je OGROMNA dobit za one koji imaju velike kolicine kesha. Zbog toga se tako veliki skokovi ublazavaju prodajom, kupovinom deviznih rezervi kako bi se to onemogucilo

pedja

pre 11 godina

Dokle vise pricati o dinaru. Uvedite Euro i prekinite kradju na kursnoj razlici. Pa dinar postoji samo da bi se pljackao narod na razlici u kursu. Dokle vise bre!

nenad

pre 11 godina

09.08.2012.

Извршни одбор Народне банке Србије је на данашњој седници одлучио да повећа учешће динарског дела издвајања девизне обавезне резерве:

са 27% на 32% на изворе рочности до две године,
са 19% на 24% на изворе рочности преко две године.
Стопе девизне обавезне резерве остају непромењене.

Кабинет гувернера

Matematika je sledeca:
Obavezna rezerva na devizne depozite sa rocnoscu do 2 godine (to je najveci deo depozita) je 25%. Ako su ukupni devizni depoziti privrede i stanovnistva oko 10 milijardi eura, znaci da banke izdvajaju 2,5 milijardi kao obaveznu rezervu. Od ovih 2,5 milijardi do 7. avgusta 27% se izdvajalo u dinarima, a 73% u eurima, odnosno u ciframa 675 miliona eura je izdvajano u dinarima, a ostatak od 1,825 milijardi u eurima. Sada se zbog regulative 32% izdvaja u dinarima, a 68% u eurima, odnosno u ciframa sada se 800 miliona eura izdvaja se u dinarskoj protivvrednosti, a 1,7 milijardi u dinarima. Na ovaj nacin NBS je od banaka zarobila dinare, a oslobodila im devize sto je niskokm ponudom dinara na trzistu i samim tim jacanjam dinara.

Ovo je kratkotrajna mera koja ce imati efekat nekoliko dana dok banke ne usklade svoja izdvajanja prema zahtevima NBS. Vec sledece nedelje doci ce do novih pritisaka na dinar i ponovnog slabljenje kursa.
Ova mera se primenjuje vec neko vreme sto rezultuje postepenim povecavanjem obavezne rezerve koja se izdvaja u dinarima. Na kraju ce celokupna obavezna rezerva izdvajati u dinarima sto znaci da je nece ni imati!

kiza

pre 11 godina

Ljudi da li znate da je jedna Holandija treca zemlju u svetu po izvozu poljoprivrednih proizvoda,a cetvrtina zemlje im pod vodom,i jos plus preti im nestanak jer ce more da ih poplavi.
A gde smo tu mi kao poljoprivredna zemlja?

Klimt- Bec

pre 11 godina

Demokrate su pokazale sta su znale, a videcemo vas za 100 dana! Ovo o cemu prica Dr.G-dja Jorgovanka Tabakovic, je za mene licno tragi komicno a za gradjane Srbije pogubno.

Srx

pre 11 godina

Dinar oijacao tako sto su podigli kamate:))) tuzno... Ovo kao da citam jednu od knjiga iz velike depresije... Ekonomija u recesiji a oni podizu kamatne stope majko moja.... Problem dinara nije u nisikim kamatama i inflaciji nego u fisklnoj politici koja prouzrokuje nestabilnost i obara veednost nacionalne valute...

I benzin pojeftinio na 158 dinara !

pre 11 godina

Da li to znaci da vise ne vazi ona recenica o sprecavanju prekomernih dnevnih oscilacija ? Ne secam se da je za vreme Soskica i Jelasica dnevna oscilacija bila 1.4%

purenjak

pre 11 godina

G-dja " ja učila ja radila ja trt-mrt" bi prvo trebala da objavi koliko pari naočara Ima pošto ih uvek menja u skladu sa grotesknim sakoima koje oblaci. Elem,ozbiljna funkcija zahteva ozbiljne ljude a meni ceo sns deluje veoma neozbiljno, I to pokazuje prijem svih mogućih koalicija u koaliciju za koaliciju. Možda Ima dobre namere Ali jednostavno bivši srs a sada sns nema kadrove da radi nešto pametno. Jorgovanka ce sama dokazati da sam u pravu.

ivan

pre 11 godina

ma sve super, sjajno i bajno... Evo i hleb ce pasti na 3din ko sto je gumeni sa vojvodom i grobarom obecavao pre 20god... Sreca sam ja pobegao na vreme odatle, a to sto i ostali BEZE vise govori o stanju nego nova gubernatorka... http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=634397

Roki 2

pre 11 godina

Jorgovanka je tek stupila na duznost i ne vidim zasto ocekivati cudo, stvari se moraju polako i sistematski popravljati, ono sto su DS i njihovi partneri uradili za ovolike godine ne moze se popraviti za 2 dana.

nema spasa

pre 11 godina

Jorgovanka je rekla da će biti "narodni" Guverner
E pa lepo, sada jedan deo naroda dobija subvencionisane stambene kredite i plaća 5% učešća a drugi ne dobija subvenciju i plaća 20% učešća(odnosno neplaća jer je to premnogo).
Mislim, da ako ima ikakve pravde u ovoj i ovakvoj Srbiji, da treba smanjiti učešće na 10% i time omogućiti ljudima da kupe stanove, što bi bio potez u interesu naroda. Mislim ipak da će Guverner raditi potpuno isto što i stari i da će i ona sprečavati građane da kupe stanove, i to uspešno kao i njen predhodnik.
Neka se bar izjasni i kaže šta misli o tome, da znamo da se lepo pakujemo i palimo odavde što je pre i dalje moguće inače ovde sa 20% učešćanikada nećemo kupiti stan.

mk

pre 11 godina

Jorgovanka je u oblasti ekonomije sigurno jedna od najboljih u Srbiji i pravi potez je nacinjen sto je ona postavljena za guvernera. Posle kratkog vremena vec se vide uspesni rezultati.

Milica

pre 11 godina

Tabakovićka je doktor ekonomije, zna svoj posao, nije ni pod čijim pritiskom i pored skepsi za očekivati je da se dinar stabilizuje.

Duki

pre 11 godina

Mislim da smo konačno dobili guvernera koji odgovorno i savesno obavlja svoj posao. Prve rezultate već vidimo. Ne sumnjam da će Jorgovanka Tabaković, kao časna i odgovorna, a iznad svega stručna u oblasti ekonomije, učiniti sve kako bi se polako stabilizovala monetarna politika, iako nije zatekla baš povoljnu situaciju.

RAČUN

pre 11 godina

Politika novog guvernera je restriktivna,ali treba je razumeti,sobzirom na novonastalu situaciju.Samo čvrstina i doslednost guvernera u sprovođenju zacrtane politike,a uz poštovanje tržišnog mehanizma,mogla bi da nam pomogne da se izvučemo iz zamki u koje nas može dovesti takva politika NBS.

Bole

pre 11 godina

Kakva lozana... Pa zena radi isto sto i njeni prethodnici. Oni su isto najnormalnije povecavali i smanjivali obavezne rezerve i referentne kamatne stope. Nek mi se javi Jorgic kad prvi put uradi nesto ozbiljno.

nikoinista

pre 11 godina

koliko ja znam povećanjem referentne kamatne stope povećavaju se rezerve, samim tim bankama ostaje manje slobodnih novčanih sredstva koje će plasirati u vidu kredita, što znači da će se povećati i kamatne stope po kreditima stanovništvu i privredi... začarani krug...

некоизмасе

pre 11 godina

Naravno da dinar jača. Nema ga u prometu jer je povučeno puno iz opticaja a to se zove veštački rast! Uskoro će nam to pasti na ledja ne dotičnoj gospodji!!!

Tomislav

pre 11 godina

U pitanju je pre svega kratkoročni efekat i kao takav neće imati neki rezultat. Potrebno bi bilo razmotriti i analizirati da li neki drugi model monetarne politike može u postojećim okolnostima biti od veće koristi. To u principu teško može da se desi jer će u tom slučaju na noge odmah skočiti dobro ogragnizovani lobi koji u ovoj zemlji već 12 godina ispira ljudima mozak sa nekom svojom ekonomskom teorijom a iza svega stoje parcijalni sebični interesi odnosno honorari koji se naplaćaju na teret poreskih obveznika Srbije.

biserchitj

pre 11 godina

Posledice predhodnog guvernera itetako ce se odrazavati u buducnosti... Ali svaka cast, sitnim koracima se mozda i uspostavi stabilnost!

loshmi

pre 11 godina

Ovo su trenutne mere,ne moze se dinar zadrzati na ovom nivou bez povecanja izvoza...ukoliko nemamo priliv deviza iz inostranstva,a imamo placanja inostranstvu u devizama,kako cemo dinar zadrzati na niskom nivou...jos pre 3godine su profesori sa ekonomskog fakulteta radili analizu reaalne vrednosti dinara i dosli do cifre od 140dinara za evro...ovo je samo vestacko drzanje zbog socijalnog mira...vrlo brzo ce prenaduvani balon puci,a onda ce se videti da li je bilo pametno dovesti ovu gospodju na mesto guvernera...ona moze da laze narod koji ne vidi dalje od nosa,a ostale koji se i malo razumeju u ekonomiju moze da natera na smeh zbog neznanja....

Rodney

pre 11 godina

Pa uzesmo kredit od 400 miliona dolara da bi imali za plate i penzije u septembru a do kraja godine nam treba vise od dve milijarde evra da vracanje dugova. Gde ce dinar biti tada. Nacionalna valuta je pokazatelj stanja ekonomije jedne zemlje. Mi nemamo industruju, nemamo nikakvu proizvodnju zivimo tako sto idemo po svetu i zajmimo pare.

nema deda mraza

pre 11 godina

ne lupajte, aktivisti
zar ne vidite da se na ulici kurs menja pre podne i uvece?
jajare sa pijaca ce kupovati evre uvece prodavati ujutro.

setite kada je i kako to bilo, mic po mic dok ne upali.

markobb

pre 11 godina

Normalno je da ce da se uspostavi normalno funkcionisanje NBS kad je odgovorna i inteligenta osoba postavljena na mesto guvernera, a ne neki politicki poslusnik kao do sada...

mk

pre 11 godina

Jorgovanka je u oblasti ekonomije sigurno jedna od najboljih u Srbiji i pravi potez je nacinjen sto je ona postavljena za guvernera. Posle kratkog vremena vec se vide uspesni rezultati.

Milica

pre 11 godina

Tabakovićka je doktor ekonomije, zna svoj posao, nije ni pod čijim pritiskom i pored skepsi za očekivati je da se dinar stabilizuje.

Duki

pre 11 godina

Mislim da smo konačno dobili guvernera koji odgovorno i savesno obavlja svoj posao. Prve rezultate već vidimo. Ne sumnjam da će Jorgovanka Tabaković, kao časna i odgovorna, a iznad svega stručna u oblasti ekonomije, učiniti sve kako bi se polako stabilizovala monetarna politika, iako nije zatekla baš povoljnu situaciju.

Roki 2

pre 11 godina

Jorgovanka je tek stupila na duznost i ne vidim zasto ocekivati cudo, stvari se moraju polako i sistematski popravljati, ono sto su DS i njihovi partneri uradili za ovolike godine ne moze se popraviti za 2 dana.

nema spasa

pre 11 godina

Jorgovanka je rekla da će biti "narodni" Guverner
E pa lepo, sada jedan deo naroda dobija subvencionisane stambene kredite i plaća 5% učešća a drugi ne dobija subvenciju i plaća 20% učešća(odnosno neplaća jer je to premnogo).
Mislim, da ako ima ikakve pravde u ovoj i ovakvoj Srbiji, da treba smanjiti učešće na 10% i time omogućiti ljudima da kupe stanove, što bi bio potez u interesu naroda. Mislim ipak da će Guverner raditi potpuno isto što i stari i da će i ona sprečavati građane da kupe stanove, i to uspešno kao i njen predhodnik.
Neka se bar izjasni i kaže šta misli o tome, da znamo da se lepo pakujemo i palimo odavde što je pre i dalje moguće inače ovde sa 20% učešćanikada nećemo kupiti stan.

Klimt- Bec

pre 11 godina

Demokrate su pokazale sta su znale, a videcemo vas za 100 dana! Ovo o cemu prica Dr.G-dja Jorgovanka Tabakovic, je za mene licno tragi komicno a za gradjane Srbije pogubno.

purenjak

pre 11 godina

G-dja " ja učila ja radila ja trt-mrt" bi prvo trebala da objavi koliko pari naočara Ima pošto ih uvek menja u skladu sa grotesknim sakoima koje oblaci. Elem,ozbiljna funkcija zahteva ozbiljne ljude a meni ceo sns deluje veoma neozbiljno, I to pokazuje prijem svih mogućih koalicija u koaliciju za koaliciju. Možda Ima dobre namere Ali jednostavno bivši srs a sada sns nema kadrove da radi nešto pametno. Jorgovanka ce sama dokazati da sam u pravu.

Denis

pre 11 godina

Sta bi bilo da Srbija sledi primer Islanda i odbije da placa dospele kamate dok se ne oporavi privreda, jer u protivnom nas ceka bankrot? Nisam ekonomista, ali zar i banke ne preuzimaju rizik kod ulaganja? Pogresno su procenili situaciju i red je da i one snose posledice. Ovako rizik snosi samo jedna strana.

ivan

pre 11 godina

ma sve super, sjajno i bajno... Evo i hleb ce pasti na 3din ko sto je gumeni sa vojvodom i grobarom obecavao pre 20god... Sreca sam ja pobegao na vreme odatle, a to sto i ostali BEZE vise govori o stanju nego nova gubernatorka... http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=634397

RAČUN

pre 11 godina

Politika novog guvernera je restriktivna,ali treba je razumeti,sobzirom na novonastalu situaciju.Samo čvrstina i doslednost guvernera u sprovođenju zacrtane politike,a uz poštovanje tržišnog mehanizma,mogla bi da nam pomogne da se izvučemo iz zamki u koje nas može dovesti takva politika NBS.

Vladimir

pre 11 godina

Ovo je nemoguce. Ne moze skociti dinar toliko preko noci zbog povecanje ref kamatne stope za to treba mnogo vise vremena. Bojim se da je ovde ipak u pitanju "dogovoreni" vestacki kurs koji za cilj ima samo EEP za glasace medjutim to je ogroman spekulativni potencijal. Neko je ovde zestoko zaradio. Promena kursa od vise od 1% bilo na gore ili na dole je OGROMNA dobit za one koji imaju velike kolicine kesha. Zbog toga se tako veliki skokovi ublazavaju prodajom, kupovinom deviznih rezervi kako bi se to onemogucilo

pedja

pre 11 godina

Dokle vise pricati o dinaru. Uvedite Euro i prekinite kradju na kursnoj razlici. Pa dinar postoji samo da bi se pljackao narod na razlici u kursu. Dokle vise bre!

Srx

pre 11 godina

Dinar oijacao tako sto su podigli kamate:))) tuzno... Ovo kao da citam jednu od knjiga iz velike depresije... Ekonomija u recesiji a oni podizu kamatne stope majko moja.... Problem dinara nije u nisikim kamatama i inflaciji nego u fisklnoj politici koja prouzrokuje nestabilnost i obara veednost nacionalne valute...

I benzin pojeftinio na 158 dinara !

pre 11 godina

Da li to znaci da vise ne vazi ona recenica o sprecavanju prekomernih dnevnih oscilacija ? Ne secam se da je za vreme Soskica i Jelasica dnevna oscilacija bila 1.4%

nenad

pre 11 godina

09.08.2012.

Извршни одбор Народне банке Србије је на данашњој седници одлучио да повећа учешће динарског дела издвајања девизне обавезне резерве:

са 27% на 32% на изворе рочности до две године,
са 19% на 24% на изворе рочности преко две године.
Стопе девизне обавезне резерве остају непромењене.

Кабинет гувернера

Matematika je sledeca:
Obavezna rezerva na devizne depozite sa rocnoscu do 2 godine (to je najveci deo depozita) je 25%. Ako su ukupni devizni depoziti privrede i stanovnistva oko 10 milijardi eura, znaci da banke izdvajaju 2,5 milijardi kao obaveznu rezervu. Od ovih 2,5 milijardi do 7. avgusta 27% se izdvajalo u dinarima, a 73% u eurima, odnosno u ciframa 675 miliona eura je izdvajano u dinarima, a ostatak od 1,825 milijardi u eurima. Sada se zbog regulative 32% izdvaja u dinarima, a 68% u eurima, odnosno u ciframa sada se 800 miliona eura izdvaja se u dinarskoj protivvrednosti, a 1,7 milijardi u dinarima. Na ovaj nacin NBS je od banaka zarobila dinare, a oslobodila im devize sto je niskokm ponudom dinara na trzistu i samim tim jacanjam dinara.

Ovo je kratkotrajna mera koja ce imati efekat nekoliko dana dok banke ne usklade svoja izdvajanja prema zahtevima NBS. Vec sledece nedelje doci ce do novih pritisaka na dinar i ponovnog slabljenje kursa.
Ova mera se primenjuje vec neko vreme sto rezultuje postepenim povecavanjem obavezne rezerve koja se izdvaja u dinarima. Na kraju ce celokupna obavezna rezerva izdvajati u dinarima sto znaci da je nece ni imati!

markobb

pre 11 godina

Normalno je da ce da se uspostavi normalno funkcionisanje NBS kad je odgovorna i inteligenta osoba postavljena na mesto guvernera, a ne neki politicki poslusnik kao do sada...

Ime

pre 11 godina

"Kako je podsetio, do kraja godine dospevaju na naplatu 4,4 milijarde evra, a nešto oko tri milijarde u drugom delu godine"
Meni ova gore recenica nije nista jasna

DARKAN

pre 11 godina

Ovo je samo prividno ili vestacki, da imamo i tri guvernera dinar ce i dalje padati jer nemamo privredu, i za to nece biti kriv ni Soskic ni Jorgovanka.
Osim ako nbs vestacki bude objavljivala kurs, ali onda je inflacija neminovna!

kiza

pre 11 godina

Ljudi da li znate da je jedna Holandija treca zemlju u svetu po izvozu poljoprivrednih proizvoda,a cetvrtina zemlje im pod vodom,i jos plus preti im nestanak jer ce more da ih poplavi.
A gde smo tu mi kao poljoprivredna zemlja?

biserchitj

pre 11 godina

Posledice predhodnog guvernera itetako ce se odrazavati u buducnosti... Ali svaka cast, sitnim koracima se mozda i uspostavi stabilnost!

loshmi

pre 11 godina

Ovo su trenutne mere,ne moze se dinar zadrzati na ovom nivou bez povecanja izvoza...ukoliko nemamo priliv deviza iz inostranstva,a imamo placanja inostranstvu u devizama,kako cemo dinar zadrzati na niskom nivou...jos pre 3godine su profesori sa ekonomskog fakulteta radili analizu reaalne vrednosti dinara i dosli do cifre od 140dinara za evro...ovo je samo vestacko drzanje zbog socijalnog mira...vrlo brzo ce prenaduvani balon puci,a onda ce se videti da li je bilo pametno dovesti ovu gospodju na mesto guvernera...ona moze da laze narod koji ne vidi dalje od nosa,a ostale koji se i malo razumeju u ekonomiju moze da natera na smeh zbog neznanja....

некоизмасе

pre 11 godina

Naravno da dinar jača. Nema ga u prometu jer je povučeno puno iz opticaja a to se zove veštački rast! Uskoro će nam to pasti na ledja ne dotičnoj gospodji!!!

Bole

pre 11 godina

Kakva lozana... Pa zena radi isto sto i njeni prethodnici. Oni su isto najnormalnije povecavali i smanjivali obavezne rezerve i referentne kamatne stope. Nek mi se javi Jorgic kad prvi put uradi nesto ozbiljno.

nikoinista

pre 11 godina

koliko ja znam povećanjem referentne kamatne stope povećavaju se rezerve, samim tim bankama ostaje manje slobodnih novčanih sredstva koje će plasirati u vidu kredita, što znači da će se povećati i kamatne stope po kreditima stanovništvu i privredi... začarani krug...

nema deda mraza

pre 11 godina

ne lupajte, aktivisti
zar ne vidite da se na ulici kurs menja pre podne i uvece?
jajare sa pijaca ce kupovati evre uvece prodavati ujutro.

setite kada je i kako to bilo, mic po mic dok ne upali.

Rodney

pre 11 godina

Pa uzesmo kredit od 400 miliona dolara da bi imali za plate i penzije u septembru a do kraja godine nam treba vise od dve milijarde evra da vracanje dugova. Gde ce dinar biti tada. Nacionalna valuta je pokazatelj stanja ekonomije jedne zemlje. Mi nemamo industruju, nemamo nikakvu proizvodnju zivimo tako sto idemo po svetu i zajmimo pare.

Tomislav

pre 11 godina

U pitanju je pre svega kratkoročni efekat i kao takav neće imati neki rezultat. Potrebno bi bilo razmotriti i analizirati da li neki drugi model monetarne politike može u postojećim okolnostima biti od veće koristi. To u principu teško može da se desi jer će u tom slučaju na noge odmah skočiti dobro ogragnizovani lobi koji u ovoj zemlji već 12 godina ispira ljudima mozak sa nekom svojom ekonomskom teorijom a iza svega stoje parcijalni sebični interesi odnosno honorari koji se naplaćaju na teret poreskih obveznika Srbije.