Ponedeljak, 06.08.2012.

09:46

Fijat ljut na Srbiju

Italijanski Fijat ima ozbiljne primedbe na odnos naše države prema obavezama koje je ona preuzela u vezi sa fabrikom Fijat automobili Srbija, piše Pres.

Izvor: Press

Fijat ljut na Srbiju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

134 Komentari

Sortiraj po:

Gabrijel Omar

pre 11 godina

Ma,nema brige-Mirosinkin mali ce da objasni kako je sve to super,njegove ovcice ce da poveruju i budu srecne...a vi ostali? Pa,jednom u 4 godine se pitate kako vam se sve to svidja! I? Rekao bih da nam se Mladja bas mnogo svidja! I cenzurisani ugovori,i "hiperprodukcija" od 10 automobila dnevo...
Doduse,pospesio je razvoj prostitucije u KG.Malo li je?

Dragan - KG

pre 11 godina

jeste da ima dosta radnika iz inostranstva koji su povuceni iz njihovih fabrika u Poljskoj i Italiji, ali plate sigurno nisu po 4-5000 eura ... Licno sam u kontaktu sa par ljudi koji su ovde i nije da je tako !!! Kod nas je sve jevtino ... tako da oni zbog toga uzivaju u Srbiji i Kragujevcu !!! Naravno da se raspituju stalno za devojke posrnulog morala jer zele da plate, toga ima svuda ... neki cak putuju za Beograd i druge gradove jer ih nema dovoljno u Kragujevcu !!! A sto se tice autoputa i zaobilaznice, obecano je da ce sve biti gotovo za 1.maj2012 ... a on je davno prosaoo !!!

Flavie sa Slavije

pre 11 godina

A kada ćemo mi građani saznati šta sve piše u ugovoru sklopljenim sa Fiatom?
Mi još ne znamo šta se sve država, u naše ime, obavezala da će dati jednoj privatnoj kompaniji.
(kesa, 6. avgust 2012 19:27)

I sta ces onda, kao nesto ces da promenis. Pusti visoku politiku, svi smo mi ovde pametni a ne znamo ni kako se baca djubre po ulicama, kreni od toga. Prvo radi na sebi, prvo svi treba da se promenimo, od najbanalnijih stvari, sve ce doci posle u red a ovo prepusti onima za koje ste glasali.

sumadinac atl

pre 11 godina

DA DA niko se nije slikao i niko ne broji koliko ih je proizvedeno. Koga lazu jos se ne proizvodi nego se samo sklapa. i to delovima iz italije.
Gradonacelnik Kragujevca na Fijat dobio izbore a sad ih razume.
Covek iz vlasti ne razume svog sefa ministra finansija.
o boze me sakloni budala...

Niti pesimista, niti optimista, već realista

pre 11 godina

Zašto li je ugovor poslovna tajna?
Možda zato što država Srbija, kao vlasnik 1/3 udela ima obavezu da investira keš, dok italijanski većinski vlasnik investira u opremi. Ako procenu vrednosti ugrađane opreme vrše Italijani, onda je to finansijska omča oko vrata za srpsku 1/3 inivestiranja u kešu! Ko će i kako da sprečava Italijane da stalno naduvavaju vtrednost svoje ugrađene opreme? Pa čak i ako budu umereni u tome, oni će opet sav profit da reinvestiraju u proizvodnju (naravno u nabavaku nove ili relativno nove opreme iz Torina ili iz drugih Fiatovih fabrika (npr. u Poljskoj, Argentini itd). Sve dok jednog dana prodaja automobila ne bude toliko pala da se dalja proizvodnja nikako ne bude isplatila, a rashodi nagomilali. Tako da ćemo onda, prema tom i dalje tajnom ugovoru, kao država imati 1/3 udela u negativnom saldu. I to sve radi političke promocije i tobožnjeg ohrabrivanja novih stranih investicija (kao da se strani investitori primaju na ekonomski marketing!).

Ponovno oživljavanje kragujevačke fabrike automobila pod ovim (?) uslovima strateška je greška. Trebalo je biti znatno skromniji i investorati samo u određene, unapred ugovorene komponente, ukoliko je bilo moguće ugovoriti takve poslove. Ukoliko ne, možda je bilo racionalnije i ekonomski opravdanije nastaviti sa licencnim ugovorom i proizvoditi Punto za domaće tržište, a da je kragujevačka fabrika ostala u 100% vlasništvu države Srbije.

iduljudi

pre 11 godina

Fiatu smeta što mu Srbija ne uplaćuje obećane pare, a nije funkcionerima tog istog Fiata smetalo kad su stajali pored Tadića i Dinkića u Kragujevcu pred hiljade Kragujevčana, koji su tvrdili da će građani Kragujevca biti najsrećniji na svetu jer dolazi VELIKI proizvođač automobila sa proizvodnjom od 300 000 vozila godišnje i otvaranjem 30 000 novih radnih mesta (o otkazima već zaposlenih ni reči). A onda ste našli izgovor u krizi.
E pa, gospodo iz Fiata, kad vi lažete građane, onda je to u redu, a sada ste ljuti. Ljuti smo i mi koji smo položili vaše glupe testove inteligencije, dobili lekarska uverenja za prijem u radni odnos i završili na birou rada bez ikakvog objašnjenja. Zaposlili ste stotini Kragujevčana (na određeno vreme) i preko hiljadu Italijana - pun ih je grad i treba im auto-put i finansijska podrška. Pa Srbija da je imala para da razvija automobilsku industrju, ne bi vas zvala i ako niste u stanju da ispunite svoja obećanja data građanima Srbije, trebalo bi da vas je sramota da nešto tražite.

Sync

pre 11 godina

Imali smo priliku da vidimo taj transparentni ugovor, kao gomilu papira sa crnim linijama, krstila se cela Srbija tom bezobrazluku, a tip iz cije kuhinje je to izaslo evo ga opet u vladi. I nikom nista!

Змар

pre 11 godina

Нека се обрате Верољубу Верко-у Стевановићу и Небојши Васиљевићу за друге две замерке (обилазница и спајање с ауто-путем)!! :))

djurarealistik

pre 11 godina

Meni je ipak najtuznije sto neki ovde misle da je FIAT dosao u Srbiju da pomogne !!!? ... ko je ikad ovde dosao jer nas voli i zeli nam dobro?? ... samo se profit gleda .. jeftina radna snaga... kakav fijat kakvi bakraci!

Zoran Lesanovic

pre 11 godina

Ponovo neke nejasne price i naslovi, kao Fiat ljut na Srbiju, pa sto da nije slucajno neko racunao s tim da ce sve biti po dogovoru ili ugovoru. Ovo su prazne price, bice dobro ako ovi nasi ne naprave zakon da isteraju Italijane iz Srbije i onda rasprodaju tu opremu po svetu i ne podele te pare pa da li je neko zaboravio kakva je mafija na sceni u Srbiji...

Milan

pre 11 godina

Cemu uzrujavanje?
Jednostavno,pokupite stvari i idite kuci.Srbija mora da dodje do dna,na koje jos nije stigla.To je drzava koja ima dovoljno novca samo za iste ljude iz svog aparata koje placa za isti nerad i potkazivacke zasluge.
U medjuvremenu broj trutova se povecao.
Svaki posten i dobar posao ovde je nemoguc.Dobri ste samo ako mogu da vas "oderu" navodno mudri domaci lopovi.
Ova doza nemorala nema veze sa politickom garniturom,ona je jednostavno mentalitetska i duboko instalirana u drustveni zivot.

Djemdo - balkanski nacin poslovanja

pre 11 godina

Jos tokom prvih pregovora Talijani su trebali znati sta znaci fraza "ja tebi djemdo", a ne se sada uzrujavati.

srdjan

pre 11 godina

Pa vi ste najveci slepci kad ne znate gde ste dosli...znate kad bi neki nemac doso u Srbiju...zato i jeste FIAT i zato ne pravite BWW i Mercedese nego Punta...za bolje od Srbije i niste

Nelson

pre 11 godina

A u kampanji se polomiše ovi naši da naglase kako su baš oni zaslužni što je FIAT u Kragujevcu.

Trebali su ove zamerke pred izbore da iznesu u javnost.

Deki Sogno

pre 11 godina

Ovde neki govore o platama u FIATu i to potpuno netacno. Oni sa VW ili BMW
ili Merzedes ili Audi, ne mogu ni da se uporedjuju,koliko su male!
Ali,izvinite,Fiat nije ni prisao visokom kvalitetu ovih gore. Italijani su
nekakve patriote,oni i ovde u Nemackoj samo Fiatova auta voze!

pero

pre 11 godina

A koliko je ono Zastava dugovala Fijatu? Sada ispada da im mi jos i finansiramo proizvodnju ovde? Pa naravno, jer drugacije ne bi ni dosli ovde. Nadam se da i 1/3 od prihoda takodje ide Republici Srbiji. A, da, zaboravio sam, nema prihoda.

sisoje

pre 11 godina

Dinkic i Dacic da sto pre nadju i uplate ono sto je dogovoreno i preuzeto kao obaveza a Mrkonjic i Velja Ilic da makar licno i to sve rucno naprave zaobilaznicu oko Kragujevca i Koridore koji se grade duze od Skadra na Bojani inace zatvor zbog laganja i obmanjivanja javnosti. To je jedino iskreno prema Italijanima kao poslovnim partnerima i narodu kojim se manipulise i laze vec decenijama. Hoces da budes neko i nesto, pokazi da znas i umes. Nisi u stanju da to ostvaris i lazes samo zbog licne koristi u zatvor i to dugogodisnji. Da vidis brale rezultata.

edge

pre 11 godina

Ha ha. I oni da se zale na nekog. A Fas sto svoje obaveze placa sa obaveznim kasnjenjem od dva meseca, to nikom nista. A u praksi se to naravno otegne i na par meseci vise.

SMEDEREVAC

pre 11 godina

Sta ima tu da se prica i komentarise mogu samo da zamislim koliko je fiat kao trust propao kad su dosli kod nas u zemlju propasti da otvore pogone za proizvodnju.Ovde normalan covek ne bi otvorio ni stand sa kokicama.Meni uopste nije jasno sta su ocekivali?U zemlji politickih i svakakvih drugih krivokletnika drzanje date reci?U zemlji lopova postenje?Sada tek kapiram kolika je kriza u svetu.

dejan zajecar

pre 11 godina

he,he,he pa ovi italijani izgleda stvarno nemaju pojma s kim imaju posla! pa srbija nikad, ali nikad nije ispunjavala svoje obaveze na vreme, nisu prvi a ni poslednji koji kasno uvide gresku. kod nas pomaze samo "prijateljsko ubedjivanje"!!!

kesa

pre 11 godina

A kada ćemo mi građani saznati šta sve piše u ugovoru sklopljenim sa Fiatom?
Mi još ne znamo šta se sve država, u naše ime, obavezala da će dati jednoj privatnoj kompaniji.

from hr

pre 11 godina

U Titovoj "diktaturi" oni bi plaćali Srbiji, a ne obrnuto. Ali ne, Tito ne valja, ne valjaju hrvati ni slovenci, srbi bi da ratuju. Sve su to posljedice takve politike.
Ni ovdje ne cvatu ruže, ali takve ugovore sa stranim investitorom nikad nisam imao prilike pročitati....
Ha ha ha, Tile ako ovo vidiš, nije ti lako. Rasturiše sve što si zamislio, za ne vjerovati.

Milko

pre 11 godina

Gospodo Italijani, sve nekako ali do Puteva i obilaznica morate malo sačekati.
Srpski prioriteti ovog trenutka su autoput do Veljine kuće u Čačku i "bezbednosni" put, sa sve tajni tuneli, do vojvodinih dvora u Bajčetini.

Slobodan

pre 11 godina

Ne da smo im poklonili fabriku, vec smo u obavezi i da im placamo sto su kod nas, a Dinkiceva privatna provizija u svajcarskoj banci...

Yugo

pre 11 godina

Ja stvarno ne razumem ove nase politicare. Sve je to lepo pocela proizvodnja sad ce i prodaja, ali mi nije jasno zar nisu mogli da sklope ugovora tako da bi se nastavila proizvodnja nasih vozila. Pogledajte kako je Reno oziveo Daciu, ili kako radi VW sa Skodom i Seatom. Nije da nije moglo, nego je bilo ko ce koga da opljacka. Ovaj 500l je preskup, cak i ostala fiat vozila ne vrede onoliko koliko das para za njih, preterali su. I dalje tvrdim da je bilo bolje da su uradili novog Yuga na platformi Brava recimo, ili novog ''stojadina'' na bazi Fiat Linea. Em sto bi se dobro prodavalo kod nas ljudi bi masovno kupovali nasa vozila (kao sto su i stare modele bez obzira sto nije bila realna cena), a moglo bi se dobro prodavati i u EU posto stoji FIAT iza nasih modela, slicno kao Dacia i Reno.

Aleks

pre 11 godina

@Aha: Daj bre, ne s... Koje 4000-5000€??? Ja sam pravio praksu kod Mercedesa u Nemackoj i saznao sam, da normalan Inzenjer zaradjuje nesto (manje/vise) oko 3000€. A normalni radnici nesto ispod 2000€. A kao da Fiat bolje placa :-)

Nenad

pre 11 godina

Drugim rečima, država je lažov.
Međutim, nema tu mnogo problema.
Pozvati na krivičnu odgovornost one koji su pogazili obećanja.
Fiat će da objasni o kome se radi...

milan

pre 11 godina

E pa nema para da prvo mora Veljo da napravi autoput do Cacka.
Za sva ta pitanja je zaduzen jedan covek koji kaze da je on to sve uradio i njegovi ljudi u Kragujevcu a to je svima nama poznati ministar Dinkiiiiic.

Lol

pre 11 godina

Radnici FIAT-a koji nisu iz Srbije (Italijani, Poljaci, Cesi, Nemci) primaju 4000-5000 evra platu. Alo, da li znate koliko je to? Mi u Kragujevcu ne verujemo, raduju se samo nase devojke sumnjivog morala, kojih je sve vise sad. Ja te pare ne bih mogao da potrosim ni da hocu. A ovamo im dugujemo nesto, pa ako, sami smo zakuvali stvar, sad nek se sami i cupamo, a njima slucajno da ne kasne plate od 5k evrica.
(Aha, 6. avgust 2012 10:35)

Kako da ne, moj brat je masinski inz u VW-ovoj fabrici u Nemackoj i zaradjuje 3200e. Bas raspala Italija moze da plati jednog obicnog RADNIKA 4000e. Realno, ti ljudi mozda zaradjuju 1500e u KG-u, ako i toliko. A sto se tice devojaka sumnjivog morala, takvih ima svuda, od Istanbula do Osla, od Moskve do Lisabona. Pozdrav.

Ivana

pre 11 godina

Neverovatno je kako nasi gradjani komentarisu izjavu FIAT-a.Pred izbore svi su skakli od srece sto su Boris "duhovnik" i Mladja "genije" namestili talijanima "posao stoljeca".Kao da vam je pamet isparila,FIAT je vlasnistvo kapitalista kojima nije vazno ni talijanska ni srpska radnicka klasa,to su ljudi navikli na korupciju u banana drzavama,ali i u vlastitim drzavama gde na racun pljacke obicnih ljudi zive jednako kao faraoni.EU je nastala kada su bogati evropski kapitalisti-faraoni shvatili da ne mogu vise kupovati avione i placati maloletne prostitutke na racun vlastite sirotinje vec moraju stvoriti "veliku drzavu" 200 bogatih evropskih porodica i nesto feudalnih kraljeva.Taj san se raspada kao i san o debelim amerikancima koji jedva cekaju da se izvale sa 200 kilograma u fici (oni ne mogu sesti u ficu,oni su predebeli za ficu!!!)
Okrenite se proizvodnju srpskih proizvoda,dajte sansu mladima koji imaju ideje,,ne glasajte vise za ne Rokija,Cobeta,Miki Mausu,Krokodila,sir Olivera...

Sremac

pre 11 godina

Ovi nasi ne samo da su nesposobni, negu nisu normalni. To sve treba poslati kod psihijatra. Provocirati Fiat, umesto da naprave to malo puta od KG do autoputa SU-BG-NI, je ludilo!
PS. Mozda je najbolje da trazimo od Ev. Komisije da nam posalje sposobne, postene advokate, sudije i biznis ljude, da budemo malo pod njihovim protektoratom.

Gospodin

pre 11 godina

E moj narode pa zar vi mislite da je ovde fijat nesto ostecen? Uzese nam i pare i fabriku. Prije smo imali kakvu takvu zastavu a posle ovog svega necemo imati nista i jos cemo mi njima dugovati

SysLog

pre 11 godina

e pa ljudi Tadic samo na otvaranje dolazi. (posto pare vec par meseci kasne) znaci zaslugom prosle vlade.
Tako, da od otvaranja nadalje - sve je vas problem.

fica

pre 11 godina

Bio sam u Kragujevcu pre neki dan posle mnogo, mnogo godina, bar nekih 10ak. Glad je totalno promenjen, prosto sija, prilaz od Batocine je fenomenalan, sve u istim bojama (cini mi se da je i NIS pumpa uklopljena u plavu boju), sve osim one krstace, al aj, kao Kragujevcani religiozni, vazi. Aj vidite pa i tu kombinaciju us*rite.

Vladimir

pre 11 godina

Nista cudno. Ju es stil je 9 godina pokusavao da napravi par kilometara pruge do svoje luke na Dunavu. O svom trosku. Drzava im nije dala dozvolu vec obecala da ce ona to da zavrsi. Naravno ne treba biti genije da pretpostavite da do danas ni kamencic nije pomeren po tom pitanju a sada je i kasno jer je Ju Es Stil pokupio pinkle i otisao iz ovog cirkusa.

miodrag

pre 11 godina

Srbija je vlasnik 33% fabrike?! zato treba da 1/3 svih ulaganja placa Srbija. i Fijat je kao ljut! A logicno je i da Srbija dobija 1/3 profita kasnije. Samo sto profita nece biti jer Fijat konstantno posluje sa gubitcima.Tako bar njihove knjige kazu koje Srbiji nikad nece biti dostupne, nego eto nema zarade pa bi red bio da Srbija ulozi jos koji dinar da ih izvuce iz krize. U Austriji postoji jedno pravilo, a to je:Nikad ne posluj sa Italijanima!!!

Mirko

pre 11 godina

Prijatelju Antraxxx, mozda ti nije poznato ali Srbija je ulozila u Fiat mnogo, oko milijardu eura, sa kojom je mogla da pokrene celu novu autoindustriju na staroj Zastavi. Mene nekako vise zanima sta stoji u ugovoru, da li je Fiat ispunio svoje obaveze i ko ce odgovarati za neodgovorno trosenje para svih gradjana.

Cicolina iz Kragujevca

pre 11 godina

Vecina mojih prijatelja sa fakultetom radi tamo za 35000 do 40000 dinara, gledamo po gradu gomilu italijana koji placaju samo stan 300-500 eura i jedu svaki dan u jednom jako poznatom restoranu u gradu gde je rucak do 15 eura. Kupuju u italijanskim buticima u Plazi kosulje i odela po 200eura..o cemu mi govorimo. S druge strane mislim da samo italijani lepo zive, zato sto svaka vlast reklamira Srbiju, kao zemlju "povoljne radne snage" nema veze ... sisaju se po salonima za 20eura i slicno. a nasi radnici i dalje ne mogu da sastave kraj sa krajem.

Bob

pre 11 godina

U Slo je fabrika automobila Revoz ili bolje Renault tamo se rade ekskluzivno Twingo, Wind i Clio II a u buducnusti i novi Smart (a ne nisu to slovenska kola da se razume samo se prave na tlu Slo)
U tu tvornicu je slovenija ulozila direktno ili indirektno (oprost placanja PDV...itd) oko miliardu eura a vlasnik je Renault 99% !! Normalno sva infrastruktura oko tvornice je takva da moze Renault da radi 100%
Samo da se malo razjasne pojmovi oko velikih igraca.

bane

pre 11 godina

Mislim da je FIATu bilo bolje da je otisao u Rumuniju. Za ove koji se nesto zale na FIAT, samo da ih podsetim da ova drzava vec 20 godina neuspesno pokusava da napravi autoput kroz Vojvodinu... Toliko o njihovim sposobnostima.

Милоје

pre 11 godina

Млађо је поново у седлу, према томе, изгладиће се убрзо сви неспоразуми са италијанима! На терет државе Србије платиће се њима не 60 него 600 милиона, само да нас италијани не гледају мрко. Свима у свету је криза, Фијат послује са гадним губицима, цела аутоиндустрија Западне Европе грца у дуговима, а италијани немају разумевања за сиромашну Србију. Ма требало је одмах довести Chery - Кинезе, па Бог да нас види! Да будемо главни дистрибутери кинеских аутомобила за Европу. Још пре 10 година је било јасно куда иде западноевропска аутомобилска индустрија. Само се ми заносимо глупостима. Востани сербие давно си заспала!

Nikola

pre 11 godina

Bolje da su okrenuli globus i naboli prstom pa ulozili tamo, imali bi vece sanse da ne izgube novac nego ovako. Mi smo takvi kakvi smo i zato placamo i placacemo cenu toga, a oni su smesni ako to nisu znali i zato im tako i treba.

Milos

pre 11 godina

@Matia:
Od kako je Fiat postao vecinski vlasnik Krajslera, resio je da iskoristi neke njihove modele, i na taj nacin prosiri gamu modela Lancie, a pritom ustedi novac koji bi inace ulozio u razvoj tih kola. Prodaju se pod Lancinim imenom, jer je ono ljudima u Evropi poznato i ima bolju prodju.
Sto se Alfe tice, za nju postoje veliki planovi, od kako je na njeno celo dosao novi direktor pre skoro 2 godine. Imace Mito, Gulietu, stize naslednik 159, novi kabriolet, novi mid-size kupe, novi GT auto i po svemu sudeci i jedan terenac, i ta postava bi od Alfe trebalo da napravi cudo u narednih 5 godina.
Sto se Fijata tice: Oni su uvek bili okrenuti manjim automobilima, posto su sa velikim uvek gubili trku od raznoraznih konkurenata. Danas, kad su Kia i Hjundai bolji nego ikad, a cena im je konkurentnija od fijatove, oni tek nemaju sta da traze na tom polju. Zato se i jesu fokusirali na manja vozila, kao sto su 500, 500L, Bravo, grande Punto, Multipla i sl. Imaju i po neki MPV, ali to je samo krajsler sa Fiatovim znakom. Dakle, daleko su oni od propadanja, samo sto im je taktika dosta cudnija od npr Folksvagenove.

Antraxxx

pre 11 godina

Pratio sam iz Hrvatske cijeli ovaj proces velike FIAT-ove investicije u kragujevačku ( prije rata smo bili gradovi pobratimi) Crvenu Zastavu. Moram priznati da sam bio zavidan i ljubomoran na jednoj tako velikoj i kvalitetnoj stranoj investiciji. Kod nas u Hrvatskoj takvih investicija u realni/proizvodni sektor nema niti u primisli. Što zbog naše antipoduzetničke klime na lokalnoj razini, što zbog krize u Europi. No, sada kada čitam da je sve to ustvari bila jedna velika kula od karata želim samo napitati da to nije nikako dobro, kako zbog tog posla, tako i zbog svih eventualno budućih investicija.Dobronamjeno mislim da bi vam bilo mudro što prije ispuniti sve svoje obaveze iz ugovora, jer u protivnom biti će bruke... One stare Jugo-Balkanske fore " zajebi partnera i zaradi" više ne puše i mogu biti jako, jako skupe....

mirko

pre 11 godina

Normalno je da se oglasi Dinkić, i njegov Verko, zar nas oni već pet godina ne ubežđuju , da je Fiat najbolja investicija u istoriji Srbije.
Na toj priči dobijaju glasove u Kragujevcu.

123

pre 11 godina

ugovor sa fijatom je bio tajna. setite se da je kada je ugovor dat javnosti sve je bilo crno (cenzurisano). tadic je to objasnio da je samo vazno da se otvore radna mesta, a nije bitno da li je ugovor tajan ili javan i sta nas briga sta pise u ugovoru. evo nama radnih mesta!
ali kad god je nesto tajno to je na stetu naroda.
sada hoce da obelodane i kazu da je srbija duzna, to nek im plate oni sto su potpisali.

Mile

pre 11 godina

Neka i naši ulože kao što i druga strana, tj. napraviti dalekovod , trafo stanicu, izbušiti tunel za obilaznicu, autoput i sličnu infrastrukturu koja nam ostaje , znači neštokorisno. I oni nisu dali pare ovde nego su uložili u mašine za proizvodnju koje su kod njih napravljene. Toliko o tome.

Dimitrije

pre 11 godina

Pro[le godine je Boža Djelić uzeo od Evropske Investicione Banke kredit od 850 miliona EUR i od toga je 540 otišlo u Fijat. Gde to još ima da se država zadužuje da bi izmirivala obaveze stranog investitora koji je većinski vlasnik fabrike. Fijat odlazi, jer ideja M. Dinkića da se ovde Fijat namesti i da se izvoze automobili za Rusiju je infantilna, jer gotovo ne postoji ozbiljniji svetski proizvodjač automobila koji nema fabriku u Rusiji, tako da se danas tamo proizvode i Ford, BMW, Toyota, to znam sigurno, a ima ih i još!

Vasa nocna mora

pre 11 godina

Eeee pa gospodo iz FIAT-a, izaberite Jorgovanku Tabakovic za generalnog direktora, pa ce te dobiti uplatu.
Ovako......nema nista, a ionako vam je taj novi model puko, niko ga nece za te pare.....
A Kragujevcani nema sta da zale, ionako su u novoj fabrici sve pozaposljavani Cacani i Kraljevcani.
He, HEhehe.....

andrej

pre 11 godina

fiat pljunto hahahahha...
neg stvarno nasli ste italijane zabare za ortaka c c c...
italija puca zbog sistema koji je skoro ko nash,nepotizam,korupcija,mafija cak i u fudbalu su prevazisli sebe sa namestanjima!
zao mi je tih ljudi radnika kao i svih ostalih sto ne mogu da zarade normalan hleb i docekaju penziju jer ce naj verovatnije opet mnogi zavrsiti na ulici kako se rukovodi tom fabrikom a dodajte i nesposobnu drzavnu vlast i eto vam belaja.

rale72

pre 11 godina

Pa i ja sam ljut na italijanskog poslodavca koji mu je dužan pet plata(zadnju smo dobili i to ne celu za februar).Problem je u tome što talijani smatraju Srbiju kolonijom u kojoj mogu nekažnjeno da rade šta žele,da im srpski radnik radi za džabe i po mogućnosti i da im plati za to što uopšte radi za njih,a arogancija,bezobrazluk i pokvarenost,e to je tek za priču."Gospodo",ako vam se ovde ne sviđa,DOVIĐENJA I DALEKO VAM LEPA KUĆA!!!!Izgubili ste sav ugled u očima srpskog naroda(ako ste ga ikada i i mali).

DzoniKg

pre 11 godina

Haha radovi na obilaznici oko KGa ne kasne jer nisu jos ni zapoceti..jedini deo koji je ujedno i najveci nadvoznjak u srbiji je izgradjen jos za vreme slobe i od tad se stalo..ako prelistate medije u srbiji ukljucujuci i ovaj iz 2008 mozete procitati da pise da ce obilaznicu (juznu) da zavrse do 2010..sad je 2012 jos asov nije zaboden.

Radnik

pre 11 godina

Prvo da kazem da fabrika radi i ko kaze da se ovamo ne radi nista,gresi (neka dodje da se uveri) trenutno se proizvodi oko 100 automobila dnevno a proizvodnja raste iz nedelje u nedelju,drugo voleo bi da vidim tu vladu koja bi prezivela to da fiat ode iz kg-a...pozdrav za hejtere i :*

Dragan Stankovic

pre 11 godina

Fiat kao ljut na Srbiju, a dopustali da se Tadic slika bezbroj puta na raznim otvaranjima fabrike, kao i da DS beskrupulozno zloupotrebljava Fiat u predizbornoj kampanji. Neka svoje kritike upute Fiatovom manekenu Borisu Tadicu i DS-u, a ne Srbiji!

drasko

pre 11 godina

"Kosmicka ili neka druga pravda je udesila, da opet tu bude Mladjan Dinkic i resava ono sto je sam osmislio i zakuvao sa Fiatom"
rece jedan od poznatih analiticara pre neki dan.

Ziveo Fica

pre 11 godina

Steta ako ovo ne bude islo bolje. Preksinoc sam video 500L u Napulju, sa nekim ponosom cak, a Italijani se okretali za tim kolima, iako su naviknuli na 500 na svakih par metara.

Nemanja

pre 11 godina

@(Srdjan, 6. avgust 2012 10:53)

Ajd skoci do kragujevca i podeli narodu letke u kojima objasnjavas te tvoje razloge zbog kojih bi bilo dobro da se ugovor raskine...

provincijalac

pre 11 godina

Investicija države u podizanju prve fabrike automobila u Bugarskoj iznosila je 8,4 miliona €. Za te novce Bugari su na goloj ledini podigli fabriku, izradili infrastrukturu, okupili i obučili radnike, dok je proizvođač automobila imao obavezu ''samo'' da dovuče opremu...baš kao i FIJAT...

matia

pre 11 godina

ma ovi iz fijata su prolupali načisto!traže da se korejcima zabrani prodja u eu,a folksvagen napadaju da daju velike popuste.u italiji gdje fijat grupacija drži 30% tržišta sa 2(slovima;dva)nova modela u poslednjih deset godina hoće da zatvore jednu fabriku!a talijanska država je uvek davala velike pare fiatu i on je bio uvek poludržavna firma.a i dan danas radnici fiata više vremen a provode u cassa integrazione(na socijalnom minimumu kod kuće koji plaća država!!!!) nego u tvornicama.
a talijani su se naljutili na tog markjonea,koji natanane uništava nekad jaku talijansku autoindustriju.ovako on razmišlja;obiteljske limuzine ne donose profit,i nema limuzina u ponudi ni fijata ni alfe!ili kaže lanća ne može da se nosi sa nemačkim svetim trojstvom,ajde onada da na krajslere nalepimo lančin logo,ko će da primeti!i dalje misli;šta da ulažem u alfu kad ću da je prodam nemcu;i opa bato alfa ima dva modela u prodaji,lani je proizvela 100.000 auta ove godine će 50.000!
ovi iz fijata su bre politikanti;idu de će im neko da da pare,ili u brazil de prodaju aute prema kojima je stojadin zadnji krik mode i tehnike!
a radnike u italiji plaćaju trostruko manje nego u nemačkoj ili francuskoj a kola,modele stare deset godina,prodaju po istoj ceni ko i nemci i francuzi nove modele.koji je to ekstraprofit

Andrijana

pre 11 godina

Kad se setim Mladjana Dinkica (clana svih vlada od 2000), zaduzen za finansije zadnjih 12 godina bez prestanka, a Milutin Mrkonjic i Velja Ilic sa svojih 1 kilometar puta u zadnjih 10 godina, vidim da se nista nece promeniti i u sledece 4 godine

VERNIK...SARKASTIK...

pre 11 godina

...Ako veruju u boga, bog će im platiti oni izgleda ne znaju gde su došli da ulažu novac, pre bilo kakvog potpisivanja ugovora morali su prvo da se učlane u stranku lokalne samouprave pa onda da vide koliki će biti njihov deo i naravno da ne zaboravim da probaju skupštinske SPECIJALITETE..

Srdjan

pre 11 godina

Zasto Fiat ne bi pokazao javnosti famozni ugovor prema kojem su preuzeli Zastavu? Da vidimo ko je tu koga ostetio i za koliko, da podsetim, Zastava je jos kao samostalno preduzece kupila licencu za sklapanje/proizvodnju Punta odnosno Zastave 10, sta je Zastava dobila time sto je Fiat preuzeo? Ugasen je ceo domaci program koji je bi savrseno prilagodjen prosecnom Srbinu po ceni odrzavanja i sklapan je Punto za koji je Zastava i ranije imala licencu.

Kamo srece da se taj stetni ugovor raskine.

Kvazimodo Sorabius

pre 11 godina

"Dinkićev posao stoleća" - silne milione je utrpao u "kulu u oblacima", SRBIJA, plaća investicije u Srbiju - Italijanima. Ne verujete? Pročitajte ponovo i pažljivo objavljeni tekst!
Pazi, 33% ima država vlasništva - ali - ako da silne milione.
Ostap Bender mu je do kolena, ali svejedno - on je koalicija za vjeke vjekova. I dok nekome za zaustavljanje auta ispred apoteke, da bolesnom detetu kupi sirup, stiže mandatna kazna u visini plate, Dinkića niko da stavi na drvenu klupu i ISPOVEDI GA. Od poluga zlata i deviznih rezervi iznetih u Rusiju (ili i još negde?), "nestalih" kiparskih para, raznoraznih "nacionalnih" službi za pljačku (nacionalna štedionica, nacionalni investicioni fond, nacionalna sankališta po Staroj Planini...)
Ko se god udružio s Dinkićem - naDebao je, ali se sve iznova novi saveznici dobrovoljno stavljaju pod Dinkićeve točkove. Samo na kratko ga je prizemljio pok. Đinđić, i nedavno deda-mraz-Cvetković, svima je iskopao političku raku - a on ostao politički patrijarh...

Welcome to the country of false promises!

pre 11 godina

Kragujevac nece videti obilaznicu jos dugo, cekamo je vise od decenije, osim ako ozbiljno ne priprete da ce otici, mada je i toga bilo jedno vreme, pa se niko nije zabrinuo. Oko 40 miliona evra je njena vrednost. Sto se tice Spajanja sa Batocinom to stoji, stoji, stoji, stoji, stoji, stoji, pa se jeeeeeeeeeedva nadje negde neki radnik na masini, malo raducka jedan-dva dana, pa opet stoji, stoji, stoji par meseci, pa opet dva tri dana radi par ljudi i tako!

Aha

pre 11 godina

Radnici FIAT-a koji nisu iz Srbije (Italijani, Poljaci, Cesi, Nemci) primaju 4000-5000 evra platu. Alo, da li znate koliko je to? Mi u Kragujevcu ne verujemo, raduju se samo nase devojke sumnjivog morala, kojih je sve vise sad. Ja te pare ne bih mogao da potrosim ni da hocu. A ovamo im dugujemo nesto, pa ako, sami smo zakuvali stvar, sad nek se sami i cupamo, a njima slucajno da ne kasne plate od 5k evrica.

Alex

pre 11 godina

Bice to dobra preporuka za ostale da dodju u Srbiju.
Italijani jos nisu provalili da mi u stvari i ne zelimo
da sklapamo 500L, vec samo da imamo mesto gde mozemo
da se slikamo pred svake izbore.

uh

pre 11 godina

"ljut" ?
Deca do 6 godina su ljuta, ovde se radi o nesporazumima oko para izmedju strana u ugovoru, koji je dosta dobar prema fijatu.
da li smo i mi citaoci deca od 6 godina, ili je ovakav nacin izvestavaja pretekao od Borisa Tadica kad se obraca naciji kao pater familias. nemojte nas podcenjivati.

n.n.

pre 11 godina

Sada se oni ljute na nas, a zaboravili su kada su cini mi se odmah trebali da uloze 200 miliona evra, pa su onda molili da se iznos smanji za duplo pa su umesto pocetnih 200 miliona ulozili duplo manje 100 miliona, a ostlaih 100 je stiglo godinu dana kasnije od predvidjenog.

deki

pre 11 godina

Meni ovo miriše na zahtev Fiata za redefinisanjem vlasničke strukture u FAS, tj. da se spremaju da traže smanjenje vlasničkog udela države Srbije.

Naravno, ovde se ne pominje i sav novac koji je Srbija uložila u Fiat na indirektne načine, poput dotacije "staro za novo" (koja je važila samo za Fiat), plaćanje troškova izvoza u BiH i sl.

Pošto je Dinkić opet na poziciji da odlučuje o ovome, siguran sam da će Srbija biti ponovo darežljiva prema Fiatu i da se neće sitničariti za par procenata vlasništva i par desetina miliona EUR gore-dole.

Na obostrano zadovoljstvo (i Fiata i Dinkića)... i na trošak građana Srbije!

Goran

pre 11 godina

nemoj da Fiat proziva nikog drugog sem Tadica jer je samo on petljao, surovao i mutio sa njima, a sad se povukao ostavivsi ucveljene Italijane bez novca... propasce posao milenijuma , Italijani ce ostati kratkih rukava, srpskog radnika ionako niko ne zarezuje a Tadic se valja u novoj kuci na novom kreveticu i dalje uzdise kako EU ( i on) nema alternativu..
ja mislim da ce Italijani pokucati na vrata Tadiceve ( citaj: tudje uzrupirane ) vile a onda ce biti povuci - potegni.
mislim da ce na kraju ove i svih ostalih prica izaci na videlo dana i u javnost sta je sve Boris Tadic mutio i petljao iza ledja gradjana Srbije.
Tog coveka treba javno raskrinkati.........

Stevka

pre 11 godina

a kako bi bilo da fiat za promenu pocne malo nesto da proizvodi? ili ova fabrika u kragujevcu sluzi samo kako bi od drzave uzeli sto vise para pa onda jednog dana da napuste srbiju kao sto je i uss? a toliko su se tadic i dinkic hvalili fiatom

alek

pre 11 godina

Ko ce da odgovara ako i nakon ulozenih silnih milijardi, cela investicija propadne zbog javasluka, ili npr. placanja dugova peri i miki koji su dobri sa zikom koji eto moze da utice kome ce se prvo platiti pristigli racun, iz budzeta? Gubici ce biti ogromni, veliki broj ljudi bi trebao krivicno da odgovara!

Sasa

pre 11 godina

Vala taj legendarni put od 30 km nismo u stanju da napravimo, a 5 puta smo ga do sada otvarali. Svaka 2 km kada neko napravi, tu je vrpca, tu je TV, tu su novine. I onda pričamo o Amerikancima, koji kao nešto spinuju sa svojim roverom na Marsu. Pa oni su takvi amateri za nas.

srky

pre 11 godina

E moji italijani ne znate u kakvu ste nakaradnu drzavu dosli... :(
Mozete lupati minuse koliko hocete, ali ne znam shta ce FIAT u banana drzavi kao sto je Srbija...

adamns

pre 11 godina

ček' da prođe Guča. jedva sam se oporavio od egzitovog ataka na državnost. vulin će da nas spašava,a ni savet za preporod još nije formiran. čeka se guverner. demokrade meditiraju jesu il nisu pukli. možda bude i vlada u senci. da ih ne raspali žega.

Dosta zamajavanja

pre 11 godina

Pa cilj i jeste da se i Fijat najuri iz Srbije, jer odavde mora da ode sve sto iole lici na nesto normalno! A sto se puta tice, ama za Mrku i Ilica, sa 40 km u 8 godina, to je prava sitnica, trebace im samo 12 godina!

Alex

pre 11 godina

Bice to dobra preporuka za ostale da dodju u Srbiju.
Italijani jos nisu provalili da mi u stvari i ne zelimo
da sklapamo 500L, vec samo da imamo mesto gde mozemo
da se slikamo pred svake izbore.

Welcome to the country of false promises!

pre 11 godina

Kragujevac nece videti obilaznicu jos dugo, cekamo je vise od decenije, osim ako ozbiljno ne priprete da ce otici, mada je i toga bilo jedno vreme, pa se niko nije zabrinuo. Oko 40 miliona evra je njena vrednost. Sto se tice Spajanja sa Batocinom to stoji, stoji, stoji, stoji, stoji, stoji, pa se jeeeeeeeeeedva nadje negde neki radnik na masini, malo raducka jedan-dva dana, pa opet stoji, stoji, stoji par meseci, pa opet dva tri dana radi par ljudi i tako!

Sasa

pre 11 godina

Vala taj legendarni put od 30 km nismo u stanju da napravimo, a 5 puta smo ga do sada otvarali. Svaka 2 km kada neko napravi, tu je vrpca, tu je TV, tu su novine. I onda pričamo o Amerikancima, koji kao nešto spinuju sa svojim roverom na Marsu. Pa oni su takvi amateri za nas.

uh

pre 11 godina

"ljut" ?
Deca do 6 godina su ljuta, ovde se radi o nesporazumima oko para izmedju strana u ugovoru, koji je dosta dobar prema fijatu.
da li smo i mi citaoci deca od 6 godina, ili je ovakav nacin izvestavaja pretekao od Borisa Tadica kad se obraca naciji kao pater familias. nemojte nas podcenjivati.

Andrijana

pre 11 godina

Kad se setim Mladjana Dinkica (clana svih vlada od 2000), zaduzen za finansije zadnjih 12 godina bez prestanka, a Milutin Mrkonjic i Velja Ilic sa svojih 1 kilometar puta u zadnjih 10 godina, vidim da se nista nece promeniti i u sledece 4 godine

deki

pre 11 godina

Meni ovo miriše na zahtev Fiata za redefinisanjem vlasničke strukture u FAS, tj. da se spremaju da traže smanjenje vlasničkog udela države Srbije.

Naravno, ovde se ne pominje i sav novac koji je Srbija uložila u Fiat na indirektne načine, poput dotacije "staro za novo" (koja je važila samo za Fiat), plaćanje troškova izvoza u BiH i sl.

Pošto je Dinkić opet na poziciji da odlučuje o ovome, siguran sam da će Srbija biti ponovo darežljiva prema Fiatu i da se neće sitničariti za par procenata vlasništva i par desetina miliona EUR gore-dole.

Na obostrano zadovoljstvo (i Fiata i Dinkića)... i na trošak građana Srbije!

drasko

pre 11 godina

"Kosmicka ili neka druga pravda je udesila, da opet tu bude Mladjan Dinkic i resava ono sto je sam osmislio i zakuvao sa Fiatom"
rece jedan od poznatih analiticara pre neki dan.

Kvazimodo Sorabius

pre 11 godina

"Dinkićev posao stoleća" - silne milione je utrpao u "kulu u oblacima", SRBIJA, plaća investicije u Srbiju - Italijanima. Ne verujete? Pročitajte ponovo i pažljivo objavljeni tekst!
Pazi, 33% ima država vlasništva - ali - ako da silne milione.
Ostap Bender mu je do kolena, ali svejedno - on je koalicija za vjeke vjekova. I dok nekome za zaustavljanje auta ispred apoteke, da bolesnom detetu kupi sirup, stiže mandatna kazna u visini plate, Dinkića niko da stavi na drvenu klupu i ISPOVEDI GA. Od poluga zlata i deviznih rezervi iznetih u Rusiju (ili i još negde?), "nestalih" kiparskih para, raznoraznih "nacionalnih" službi za pljačku (nacionalna štedionica, nacionalni investicioni fond, nacionalna sankališta po Staroj Planini...)
Ko se god udružio s Dinkićem - naDebao je, ali se sve iznova novi saveznici dobrovoljno stavljaju pod Dinkićeve točkove. Samo na kratko ga je prizemljio pok. Đinđić, i nedavno deda-mraz-Cvetković, svima je iskopao političku raku - a on ostao politički patrijarh...

srky

pre 11 godina

E moji italijani ne znate u kakvu ste nakaradnu drzavu dosli... :(
Mozete lupati minuse koliko hocete, ali ne znam shta ce FIAT u banana drzavi kao sto je Srbija...

Antraxxx

pre 11 godina

Pratio sam iz Hrvatske cijeli ovaj proces velike FIAT-ove investicije u kragujevačku ( prije rata smo bili gradovi pobratimi) Crvenu Zastavu. Moram priznati da sam bio zavidan i ljubomoran na jednoj tako velikoj i kvalitetnoj stranoj investiciji. Kod nas u Hrvatskoj takvih investicija u realni/proizvodni sektor nema niti u primisli. Što zbog naše antipoduzetničke klime na lokalnoj razini, što zbog krize u Europi. No, sada kada čitam da je sve to ustvari bila jedna velika kula od karata želim samo napitati da to nije nikako dobro, kako zbog tog posla, tako i zbog svih eventualno budućih investicija.Dobronamjeno mislim da bi vam bilo mudro što prije ispuniti sve svoje obaveze iz ugovora, jer u protivnom biti će bruke... One stare Jugo-Balkanske fore " zajebi partnera i zaradi" više ne puše i mogu biti jako, jako skupe....

DzoniKg

pre 11 godina

Haha radovi na obilaznici oko KGa ne kasne jer nisu jos ni zapoceti..jedini deo koji je ujedno i najveci nadvoznjak u srbiji je izgradjen jos za vreme slobe i od tad se stalo..ako prelistate medije u srbiji ukljucujuci i ovaj iz 2008 mozete procitati da pise da ce obilaznicu (juznu) da zavrse do 2010..sad je 2012 jos asov nije zaboden.

Radnik

pre 11 godina

Prvo da kazem da fabrika radi i ko kaze da se ovamo ne radi nista,gresi (neka dodje da se uveri) trenutno se proizvodi oko 100 automobila dnevno a proizvodnja raste iz nedelje u nedelju,drugo voleo bi da vidim tu vladu koja bi prezivela to da fiat ode iz kg-a...pozdrav za hejtere i :*

Dosta zamajavanja

pre 11 godina

Pa cilj i jeste da se i Fijat najuri iz Srbije, jer odavde mora da ode sve sto iole lici na nesto normalno! A sto se puta tice, ama za Mrku i Ilica, sa 40 km u 8 godina, to je prava sitnica, trebace im samo 12 godina!

Dragan Stankovic

pre 11 godina

Fiat kao ljut na Srbiju, a dopustali da se Tadic slika bezbroj puta na raznim otvaranjima fabrike, kao i da DS beskrupulozno zloupotrebljava Fiat u predizbornoj kampanji. Neka svoje kritike upute Fiatovom manekenu Borisu Tadicu i DS-u, a ne Srbiji!

Lol

pre 11 godina

Radnici FIAT-a koji nisu iz Srbije (Italijani, Poljaci, Cesi, Nemci) primaju 4000-5000 evra platu. Alo, da li znate koliko je to? Mi u Kragujevcu ne verujemo, raduju se samo nase devojke sumnjivog morala, kojih je sve vise sad. Ja te pare ne bih mogao da potrosim ni da hocu. A ovamo im dugujemo nesto, pa ako, sami smo zakuvali stvar, sad nek se sami i cupamo, a njima slucajno da ne kasne plate od 5k evrica.
(Aha, 6. avgust 2012 10:35)

Kako da ne, moj brat je masinski inz u VW-ovoj fabrici u Nemackoj i zaradjuje 3200e. Bas raspala Italija moze da plati jednog obicnog RADNIKA 4000e. Realno, ti ljudi mozda zaradjuju 1500e u KG-u, ako i toliko. A sto se tice devojaka sumnjivog morala, takvih ima svuda, od Istanbula do Osla, od Moskve do Lisabona. Pozdrav.

adamns

pre 11 godina

ček' da prođe Guča. jedva sam se oporavio od egzitovog ataka na državnost. vulin će da nas spašava,a ni savet za preporod još nije formiran. čeka se guverner. demokrade meditiraju jesu il nisu pukli. možda bude i vlada u senci. da ih ne raspali žega.

Srdjan

pre 11 godina

Zasto Fiat ne bi pokazao javnosti famozni ugovor prema kojem su preuzeli Zastavu? Da vidimo ko je tu koga ostetio i za koliko, da podsetim, Zastava je jos kao samostalno preduzece kupila licencu za sklapanje/proizvodnju Punta odnosno Zastave 10, sta je Zastava dobila time sto je Fiat preuzeo? Ugasen je ceo domaci program koji je bi savrseno prilagodjen prosecnom Srbinu po ceni odrzavanja i sklapan je Punto za koji je Zastava i ranije imala licencu.

Kamo srece da se taj stetni ugovor raskine.

rale72

pre 11 godina

Pa i ja sam ljut na italijanskog poslodavca koji mu je dužan pet plata(zadnju smo dobili i to ne celu za februar).Problem je u tome što talijani smatraju Srbiju kolonijom u kojoj mogu nekažnjeno da rade šta žele,da im srpski radnik radi za džabe i po mogućnosti i da im plati za to što uopšte radi za njih,a arogancija,bezobrazluk i pokvarenost,e to je tek za priču."Gospodo",ako vam se ovde ne sviđa,DOVIĐENJA I DALEKO VAM LEPA KUĆA!!!!Izgubili ste sav ugled u očima srpskog naroda(ako ste ga ikada i i mali).

123

pre 11 godina

ugovor sa fijatom je bio tajna. setite se da je kada je ugovor dat javnosti sve je bilo crno (cenzurisano). tadic je to objasnio da je samo vazno da se otvore radna mesta, a nije bitno da li je ugovor tajan ili javan i sta nas briga sta pise u ugovoru. evo nama radnih mesta!
ali kad god je nesto tajno to je na stetu naroda.
sada hoce da obelodane i kazu da je srbija duzna, to nek im plate oni sto su potpisali.

Goran

pre 11 godina

nemoj da Fiat proziva nikog drugog sem Tadica jer je samo on petljao, surovao i mutio sa njima, a sad se povukao ostavivsi ucveljene Italijane bez novca... propasce posao milenijuma , Italijani ce ostati kratkih rukava, srpskog radnika ionako niko ne zarezuje a Tadic se valja u novoj kuci na novom kreveticu i dalje uzdise kako EU ( i on) nema alternativu..
ja mislim da ce Italijani pokucati na vrata Tadiceve ( citaj: tudje uzrupirane ) vile a onda ce biti povuci - potegni.
mislim da ce na kraju ove i svih ostalih prica izaci na videlo dana i u javnost sta je sve Boris Tadic mutio i petljao iza ledja gradjana Srbije.
Tog coveka treba javno raskrinkati.........

from hr

pre 11 godina

U Titovoj "diktaturi" oni bi plaćali Srbiji, a ne obrnuto. Ali ne, Tito ne valja, ne valjaju hrvati ni slovenci, srbi bi da ratuju. Sve su to posljedice takve politike.
Ni ovdje ne cvatu ruže, ali takve ugovore sa stranim investitorom nikad nisam imao prilike pročitati....
Ha ha ha, Tile ako ovo vidiš, nije ti lako. Rasturiše sve što si zamislio, za ne vjerovati.

provincijalac

pre 11 godina

Investicija države u podizanju prve fabrike automobila u Bugarskoj iznosila je 8,4 miliona €. Za te novce Bugari su na goloj ledini podigli fabriku, izradili infrastrukturu, okupili i obučili radnike, dok je proizvođač automobila imao obavezu ''samo'' da dovuče opremu...baš kao i FIJAT...

bane

pre 11 godina

Mislim da je FIATu bilo bolje da je otisao u Rumuniju. Za ove koji se nesto zale na FIAT, samo da ih podsetim da ova drzava vec 20 godina neuspesno pokusava da napravi autoput kroz Vojvodinu... Toliko o njihovim sposobnostima.

n.n.

pre 11 godina

Sada se oni ljute na nas, a zaboravili su kada su cini mi se odmah trebali da uloze 200 miliona evra, pa su onda molili da se iznos smanji za duplo pa su umesto pocetnih 200 miliona ulozili duplo manje 100 miliona, a ostlaih 100 je stiglo godinu dana kasnije od predvidjenog.

Aha

pre 11 godina

Radnici FIAT-a koji nisu iz Srbije (Italijani, Poljaci, Cesi, Nemci) primaju 4000-5000 evra platu. Alo, da li znate koliko je to? Mi u Kragujevcu ne verujemo, raduju se samo nase devojke sumnjivog morala, kojih je sve vise sad. Ja te pare ne bih mogao da potrosim ni da hocu. A ovamo im dugujemo nesto, pa ako, sami smo zakuvali stvar, sad nek se sami i cupamo, a njima slucajno da ne kasne plate od 5k evrica.

Dimitrije

pre 11 godina

Pro[le godine je Boža Djelić uzeo od Evropske Investicione Banke kredit od 850 miliona EUR i od toga je 540 otišlo u Fijat. Gde to još ima da se država zadužuje da bi izmirivala obaveze stranog investitora koji je većinski vlasnik fabrike. Fijat odlazi, jer ideja M. Dinkića da se ovde Fijat namesti i da se izvoze automobili za Rusiju je infantilna, jer gotovo ne postoji ozbiljniji svetski proizvodjač automobila koji nema fabriku u Rusiji, tako da se danas tamo proizvode i Ford, BMW, Toyota, to znam sigurno, a ima ih i još!

mirko

pre 11 godina

Normalno je da se oglasi Dinkić, i njegov Verko, zar nas oni već pet godina ne ubežđuju , da je Fiat najbolja investicija u istoriji Srbije.
Na toj priči dobijaju glasove u Kragujevcu.

Milko

pre 11 godina

Gospodo Italijani, sve nekako ali do Puteva i obilaznica morate malo sačekati.
Srpski prioriteti ovog trenutka su autoput do Veljine kuće u Čačku i "bezbednosni" put, sa sve tajni tuneli, do vojvodinih dvora u Bajčetini.

Cicolina iz Kragujevca

pre 11 godina

Vecina mojih prijatelja sa fakultetom radi tamo za 35000 do 40000 dinara, gledamo po gradu gomilu italijana koji placaju samo stan 300-500 eura i jedu svaki dan u jednom jako poznatom restoranu u gradu gde je rucak do 15 eura. Kupuju u italijanskim buticima u Plazi kosulje i odela po 200eura..o cemu mi govorimo. S druge strane mislim da samo italijani lepo zive, zato sto svaka vlast reklamira Srbiju, kao zemlju "povoljne radne snage" nema veze ... sisaju se po salonima za 20eura i slicno. a nasi radnici i dalje ne mogu da sastave kraj sa krajem.

Ziveo Fica

pre 11 godina

Steta ako ovo ne bude islo bolje. Preksinoc sam video 500L u Napulju, sa nekim ponosom cak, a Italijani se okretali za tim kolima, iako su naviknuli na 500 na svakih par metara.

matia

pre 11 godina

ma ovi iz fijata su prolupali načisto!traže da se korejcima zabrani prodja u eu,a folksvagen napadaju da daju velike popuste.u italiji gdje fijat grupacija drži 30% tržišta sa 2(slovima;dva)nova modela u poslednjih deset godina hoće da zatvore jednu fabriku!a talijanska država je uvek davala velike pare fiatu i on je bio uvek poludržavna firma.a i dan danas radnici fiata više vremen a provode u cassa integrazione(na socijalnom minimumu kod kuće koji plaća država!!!!) nego u tvornicama.
a talijani su se naljutili na tog markjonea,koji natanane uništava nekad jaku talijansku autoindustriju.ovako on razmišlja;obiteljske limuzine ne donose profit,i nema limuzina u ponudi ni fijata ni alfe!ili kaže lanća ne može da se nosi sa nemačkim svetim trojstvom,ajde onada da na krajslere nalepimo lančin logo,ko će da primeti!i dalje misli;šta da ulažem u alfu kad ću da je prodam nemcu;i opa bato alfa ima dva modela u prodaji,lani je proizvela 100.000 auta ove godine će 50.000!
ovi iz fijata su bre politikanti;idu de će im neko da da pare,ili u brazil de prodaju aute prema kojima je stojadin zadnji krik mode i tehnike!
a radnike u italiji plaćaju trostruko manje nego u nemačkoj ili francuskoj a kola,modele stare deset godina,prodaju po istoj ceni ko i nemci i francuzi nove modele.koji je to ekstraprofit

Vladimir

pre 11 godina

Nista cudno. Ju es stil je 9 godina pokusavao da napravi par kilometara pruge do svoje luke na Dunavu. O svom trosku. Drzava im nije dala dozvolu vec obecala da ce ona to da zavrsi. Naravno ne treba biti genije da pretpostavite da do danas ni kamencic nije pomeren po tom pitanju a sada je i kasno jer je Ju Es Stil pokupio pinkle i otisao iz ovog cirkusa.

Slobodan

pre 11 godina

Ne da smo im poklonili fabriku, vec smo u obavezi i da im placamo sto su kod nas, a Dinkiceva privatna provizija u svajcarskoj banci...

Bob

pre 11 godina

U Slo je fabrika automobila Revoz ili bolje Renault tamo se rade ekskluzivno Twingo, Wind i Clio II a u buducnusti i novi Smart (a ne nisu to slovenska kola da se razume samo se prave na tlu Slo)
U tu tvornicu je slovenija ulozila direktno ili indirektno (oprost placanja PDV...itd) oko miliardu eura a vlasnik je Renault 99% !! Normalno sva infrastruktura oko tvornice je takva da moze Renault da radi 100%
Samo da se malo razjasne pojmovi oko velikih igraca.

Mirko

pre 11 godina

Prijatelju Antraxxx, mozda ti nije poznato ali Srbija je ulozila u Fiat mnogo, oko milijardu eura, sa kojom je mogla da pokrene celu novu autoindustriju na staroj Zastavi. Mene nekako vise zanima sta stoji u ugovoru, da li je Fiat ispunio svoje obaveze i ko ce odgovarati za neodgovorno trosenje para svih gradjana.

Stevka

pre 11 godina

a kako bi bilo da fiat za promenu pocne malo nesto da proizvodi? ili ova fabrika u kragujevcu sluzi samo kako bi od drzave uzeli sto vise para pa onda jednog dana da napuste srbiju kao sto je i uss? a toliko su se tadic i dinkic hvalili fiatom

Vasa nocna mora

pre 11 godina

Eeee pa gospodo iz FIAT-a, izaberite Jorgovanku Tabakovic za generalnog direktora, pa ce te dobiti uplatu.
Ovako......nema nista, a ionako vam je taj novi model puko, niko ga nece za te pare.....
A Kragujevcani nema sta da zale, ionako su u novoj fabrici sve pozaposljavani Cacani i Kraljevcani.
He, HEhehe.....

Aleks

pre 11 godina

@Aha: Daj bre, ne s... Koje 4000-5000€??? Ja sam pravio praksu kod Mercedesa u Nemackoj i saznao sam, da normalan Inzenjer zaradjuje nesto (manje/vise) oko 3000€. A normalni radnici nesto ispod 2000€. A kao da Fiat bolje placa :-)

alek

pre 11 godina

Ko ce da odgovara ako i nakon ulozenih silnih milijardi, cela investicija propadne zbog javasluka, ili npr. placanja dugova peri i miki koji su dobri sa zikom koji eto moze da utice kome ce se prvo platiti pristigli racun, iz budzeta? Gubici ce biti ogromni, veliki broj ljudi bi trebao krivicno da odgovara!

miodrag

pre 11 godina

Srbija je vlasnik 33% fabrike?! zato treba da 1/3 svih ulaganja placa Srbija. i Fijat je kao ljut! A logicno je i da Srbija dobija 1/3 profita kasnije. Samo sto profita nece biti jer Fijat konstantno posluje sa gubitcima.Tako bar njihove knjige kazu koje Srbiji nikad nece biti dostupne, nego eto nema zarade pa bi red bio da Srbija ulozi jos koji dinar da ih izvuce iz krize. U Austriji postoji jedno pravilo, a to je:Nikad ne posluj sa Italijanima!!!

fica

pre 11 godina

Bio sam u Kragujevcu pre neki dan posle mnogo, mnogo godina, bar nekih 10ak. Glad je totalno promenjen, prosto sija, prilaz od Batocine je fenomenalan, sve u istim bojama (cini mi se da je i NIS pumpa uklopljena u plavu boju), sve osim one krstace, al aj, kao Kragujevcani religiozni, vazi. Aj vidite pa i tu kombinaciju us*rite.

Gospodin

pre 11 godina

E moj narode pa zar vi mislite da je ovde fijat nesto ostecen? Uzese nam i pare i fabriku. Prije smo imali kakvu takvu zastavu a posle ovog svega necemo imati nista i jos cemo mi njima dugovati

Sremac

pre 11 godina

Ovi nasi ne samo da su nesposobni, negu nisu normalni. To sve treba poslati kod psihijatra. Provocirati Fiat, umesto da naprave to malo puta od KG do autoputa SU-BG-NI, je ludilo!
PS. Mozda je najbolje da trazimo od Ev. Komisije da nam posalje sposobne, postene advokate, sudije i biznis ljude, da budemo malo pod njihovim protektoratom.

SMEDEREVAC

pre 11 godina

Sta ima tu da se prica i komentarise mogu samo da zamislim koliko je fiat kao trust propao kad su dosli kod nas u zemlju propasti da otvore pogone za proizvodnju.Ovde normalan covek ne bi otvorio ni stand sa kokicama.Meni uopste nije jasno sta su ocekivali?U zemlji politickih i svakakvih drugih krivokletnika drzanje date reci?U zemlji lopova postenje?Sada tek kapiram kolika je kriza u svetu.

sisoje

pre 11 godina

Dinkic i Dacic da sto pre nadju i uplate ono sto je dogovoreno i preuzeto kao obaveza a Mrkonjic i Velja Ilic da makar licno i to sve rucno naprave zaobilaznicu oko Kragujevca i Koridore koji se grade duze od Skadra na Bojani inace zatvor zbog laganja i obmanjivanja javnosti. To je jedino iskreno prema Italijanima kao poslovnim partnerima i narodu kojim se manipulise i laze vec decenijama. Hoces da budes neko i nesto, pokazi da znas i umes. Nisi u stanju da to ostvaris i lazes samo zbog licne koristi u zatvor i to dugogodisnji. Da vidis brale rezultata.

Милоје

pre 11 godina

Млађо је поново у седлу, према томе, изгладиће се убрзо сви неспоразуми са италијанима! На терет државе Србије платиће се њима не 60 него 600 милиона, само да нас италијани не гледају мрко. Свима у свету је криза, Фијат послује са гадним губицима, цела аутоиндустрија Западне Европе грца у дуговима, а италијани немају разумевања за сиромашну Србију. Ма требало је одмах довести Chery - Кинезе, па Бог да нас види! Да будемо главни дистрибутери кинеских аутомобила за Европу. Још пре 10 година је било јасно куда иде западноевропска аутомобилска индустрија. Само се ми заносимо глупостима. Востани сербие давно си заспала!

VERNIK...SARKASTIK...

pre 11 godina

...Ako veruju u boga, bog će im platiti oni izgleda ne znaju gde su došli da ulažu novac, pre bilo kakvog potpisivanja ugovora morali su prvo da se učlane u stranku lokalne samouprave pa onda da vide koliki će biti njihov deo i naravno da ne zaboravim da probaju skupštinske SPECIJALITETE..

Nemanja

pre 11 godina

@(Srdjan, 6. avgust 2012 10:53)

Ajd skoci do kragujevca i podeli narodu letke u kojima objasnjavas te tvoje razloge zbog kojih bi bilo dobro da se ugovor raskine...

andrej

pre 11 godina

fiat pljunto hahahahha...
neg stvarno nasli ste italijane zabare za ortaka c c c...
italija puca zbog sistema koji je skoro ko nash,nepotizam,korupcija,mafija cak i u fudbalu su prevazisli sebe sa namestanjima!
zao mi je tih ljudi radnika kao i svih ostalih sto ne mogu da zarade normalan hleb i docekaju penziju jer ce naj verovatnije opet mnogi zavrsiti na ulici kako se rukovodi tom fabrikom a dodajte i nesposobnu drzavnu vlast i eto vam belaja.

Nenad

pre 11 godina

Drugim rečima, država je lažov.
Međutim, nema tu mnogo problema.
Pozvati na krivičnu odgovornost one koji su pogazili obećanja.
Fiat će da objasni o kome se radi...

Ivana

pre 11 godina

Neverovatno je kako nasi gradjani komentarisu izjavu FIAT-a.Pred izbore svi su skakli od srece sto su Boris "duhovnik" i Mladja "genije" namestili talijanima "posao stoljeca".Kao da vam je pamet isparila,FIAT je vlasnistvo kapitalista kojima nije vazno ni talijanska ni srpska radnicka klasa,to su ljudi navikli na korupciju u banana drzavama,ali i u vlastitim drzavama gde na racun pljacke obicnih ljudi zive jednako kao faraoni.EU je nastala kada su bogati evropski kapitalisti-faraoni shvatili da ne mogu vise kupovati avione i placati maloletne prostitutke na racun vlastite sirotinje vec moraju stvoriti "veliku drzavu" 200 bogatih evropskih porodica i nesto feudalnih kraljeva.Taj san se raspada kao i san o debelim amerikancima koji jedva cekaju da se izvale sa 200 kilograma u fici (oni ne mogu sesti u ficu,oni su predebeli za ficu!!!)
Okrenite se proizvodnju srpskih proizvoda,dajte sansu mladima koji imaju ideje,,ne glasajte vise za ne Rokija,Cobeta,Miki Mausu,Krokodila,sir Olivera...

Mile

pre 11 godina

Neka i naši ulože kao što i druga strana, tj. napraviti dalekovod , trafo stanicu, izbušiti tunel za obilaznicu, autoput i sličnu infrastrukturu koja nam ostaje , znači neštokorisno. I oni nisu dali pare ovde nego su uložili u mašine za proizvodnju koje su kod njih napravljene. Toliko o tome.

Milos

pre 11 godina

@Matia:
Od kako je Fiat postao vecinski vlasnik Krajslera, resio je da iskoristi neke njihove modele, i na taj nacin prosiri gamu modela Lancie, a pritom ustedi novac koji bi inace ulozio u razvoj tih kola. Prodaju se pod Lancinim imenom, jer je ono ljudima u Evropi poznato i ima bolju prodju.
Sto se Alfe tice, za nju postoje veliki planovi, od kako je na njeno celo dosao novi direktor pre skoro 2 godine. Imace Mito, Gulietu, stize naslednik 159, novi kabriolet, novi mid-size kupe, novi GT auto i po svemu sudeci i jedan terenac, i ta postava bi od Alfe trebalo da napravi cudo u narednih 5 godina.
Sto se Fijata tice: Oni su uvek bili okrenuti manjim automobilima, posto su sa velikim uvek gubili trku od raznoraznih konkurenata. Danas, kad su Kia i Hjundai bolji nego ikad, a cena im je konkurentnija od fijatove, oni tek nemaju sta da traze na tom polju. Zato se i jesu fokusirali na manja vozila, kao sto su 500, 500L, Bravo, grande Punto, Multipla i sl. Imaju i po neki MPV, ali to je samo krajsler sa Fiatovim znakom. Dakle, daleko su oni od propadanja, samo sto im je taktika dosta cudnija od npr Folksvagenove.

Yugo

pre 11 godina

Ja stvarno ne razumem ove nase politicare. Sve je to lepo pocela proizvodnja sad ce i prodaja, ali mi nije jasno zar nisu mogli da sklope ugovora tako da bi se nastavila proizvodnja nasih vozila. Pogledajte kako je Reno oziveo Daciu, ili kako radi VW sa Skodom i Seatom. Nije da nije moglo, nego je bilo ko ce koga da opljacka. Ovaj 500l je preskup, cak i ostala fiat vozila ne vrede onoliko koliko das para za njih, preterali su. I dalje tvrdim da je bilo bolje da su uradili novog Yuga na platformi Brava recimo, ili novog ''stojadina'' na bazi Fiat Linea. Em sto bi se dobro prodavalo kod nas ljudi bi masovno kupovali nasa vozila (kao sto su i stare modele bez obzira sto nije bila realna cena), a moglo bi se dobro prodavati i u EU posto stoji FIAT iza nasih modela, slicno kao Dacia i Reno.

kesa

pre 11 godina

A kada ćemo mi građani saznati šta sve piše u ugovoru sklopljenim sa Fiatom?
Mi još ne znamo šta se sve država, u naše ime, obavezala da će dati jednoj privatnoj kompaniji.

milan

pre 11 godina

E pa nema para da prvo mora Veljo da napravi autoput do Cacka.
Za sva ta pitanja je zaduzen jedan covek koji kaze da je on to sve uradio i njegovi ljudi u Kragujevcu a to je svima nama poznati ministar Dinkiiiiic.

SysLog

pre 11 godina

e pa ljudi Tadic samo na otvaranje dolazi. (posto pare vec par meseci kasne) znaci zaslugom prosle vlade.
Tako, da od otvaranja nadalje - sve je vas problem.

Nelson

pre 11 godina

A u kampanji se polomiše ovi naši da naglase kako su baš oni zaslužni što je FIAT u Kragujevcu.

Trebali su ove zamerke pred izbore da iznesu u javnost.

Djemdo - balkanski nacin poslovanja

pre 11 godina

Jos tokom prvih pregovora Talijani su trebali znati sta znaci fraza "ja tebi djemdo", a ne se sada uzrujavati.

pero

pre 11 godina

A koliko je ono Zastava dugovala Fijatu? Sada ispada da im mi jos i finansiramo proizvodnju ovde? Pa naravno, jer drugacije ne bi ni dosli ovde. Nadam se da i 1/3 od prihoda takodje ide Republici Srbiji. A, da, zaboravio sam, nema prihoda.

Nikola

pre 11 godina

Bolje da su okrenuli globus i naboli prstom pa ulozili tamo, imali bi vece sanse da ne izgube novac nego ovako. Mi smo takvi kakvi smo i zato placamo i placacemo cenu toga, a oni su smesni ako to nisu znali i zato im tako i treba.

dejan zajecar

pre 11 godina

he,he,he pa ovi italijani izgleda stvarno nemaju pojma s kim imaju posla! pa srbija nikad, ali nikad nije ispunjavala svoje obaveze na vreme, nisu prvi a ni poslednji koji kasno uvide gresku. kod nas pomaze samo "prijateljsko ubedjivanje"!!!

srdjan

pre 11 godina

Pa vi ste najveci slepci kad ne znate gde ste dosli...znate kad bi neki nemac doso u Srbiju...zato i jeste FIAT i zato ne pravite BWW i Mercedese nego Punta...za bolje od Srbije i niste

edge

pre 11 godina

Ha ha. I oni da se zale na nekog. A Fas sto svoje obaveze placa sa obaveznim kasnjenjem od dva meseca, to nikom nista. A u praksi se to naravno otegne i na par meseci vise.

Deki Sogno

pre 11 godina

Ovde neki govore o platama u FIATu i to potpuno netacno. Oni sa VW ili BMW
ili Merzedes ili Audi, ne mogu ni da se uporedjuju,koliko su male!
Ali,izvinite,Fiat nije ni prisao visokom kvalitetu ovih gore. Italijani su
nekakve patriote,oni i ovde u Nemackoj samo Fiatova auta voze!

iduljudi

pre 11 godina

Fiatu smeta što mu Srbija ne uplaćuje obećane pare, a nije funkcionerima tog istog Fiata smetalo kad su stajali pored Tadića i Dinkića u Kragujevcu pred hiljade Kragujevčana, koji su tvrdili da će građani Kragujevca biti najsrećniji na svetu jer dolazi VELIKI proizvođač automobila sa proizvodnjom od 300 000 vozila godišnje i otvaranjem 30 000 novih radnih mesta (o otkazima već zaposlenih ni reči). A onda ste našli izgovor u krizi.
E pa, gospodo iz Fiata, kad vi lažete građane, onda je to u redu, a sada ste ljuti. Ljuti smo i mi koji smo položili vaše glupe testove inteligencije, dobili lekarska uverenja za prijem u radni odnos i završili na birou rada bez ikakvog objašnjenja. Zaposlili ste stotini Kragujevčana (na određeno vreme) i preko hiljadu Italijana - pun ih je grad i treba im auto-put i finansijska podrška. Pa Srbija da je imala para da razvija automobilsku industrju, ne bi vas zvala i ako niste u stanju da ispunite svoja obećanja data građanima Srbije, trebalo bi da vas je sramota da nešto tražite.

Flavie sa Slavije

pre 11 godina

A kada ćemo mi građani saznati šta sve piše u ugovoru sklopljenim sa Fiatom?
Mi još ne znamo šta se sve država, u naše ime, obavezala da će dati jednoj privatnoj kompaniji.
(kesa, 6. avgust 2012 19:27)

I sta ces onda, kao nesto ces da promenis. Pusti visoku politiku, svi smo mi ovde pametni a ne znamo ni kako se baca djubre po ulicama, kreni od toga. Prvo radi na sebi, prvo svi treba da se promenimo, od najbanalnijih stvari, sve ce doci posle u red a ovo prepusti onima za koje ste glasali.

Dragan - KG

pre 11 godina

jeste da ima dosta radnika iz inostranstva koji su povuceni iz njihovih fabrika u Poljskoj i Italiji, ali plate sigurno nisu po 4-5000 eura ... Licno sam u kontaktu sa par ljudi koji su ovde i nije da je tako !!! Kod nas je sve jevtino ... tako da oni zbog toga uzivaju u Srbiji i Kragujevcu !!! Naravno da se raspituju stalno za devojke posrnulog morala jer zele da plate, toga ima svuda ... neki cak putuju za Beograd i druge gradove jer ih nema dovoljno u Kragujevcu !!! A sto se tice autoputa i zaobilaznice, obecano je da ce sve biti gotovo za 1.maj2012 ... a on je davno prosaoo !!!

djurarealistik

pre 11 godina

Meni je ipak najtuznije sto neki ovde misle da je FIAT dosao u Srbiju da pomogne !!!? ... ko je ikad ovde dosao jer nas voli i zeli nam dobro?? ... samo se profit gleda .. jeftina radna snaga... kakav fijat kakvi bakraci!

Змар

pre 11 godina

Нека се обрате Верољубу Верко-у Стевановићу и Небојши Васиљевићу за друге две замерке (обилазница и спајање с ауто-путем)!! :))

Niti pesimista, niti optimista, već realista

pre 11 godina

Zašto li je ugovor poslovna tajna?
Možda zato što država Srbija, kao vlasnik 1/3 udela ima obavezu da investira keš, dok italijanski većinski vlasnik investira u opremi. Ako procenu vrednosti ugrađane opreme vrše Italijani, onda je to finansijska omča oko vrata za srpsku 1/3 inivestiranja u kešu! Ko će i kako da sprečava Italijane da stalno naduvavaju vtrednost svoje ugrađene opreme? Pa čak i ako budu umereni u tome, oni će opet sav profit da reinvestiraju u proizvodnju (naravno u nabavaku nove ili relativno nove opreme iz Torina ili iz drugih Fiatovih fabrika (npr. u Poljskoj, Argentini itd). Sve dok jednog dana prodaja automobila ne bude toliko pala da se dalja proizvodnja nikako ne bude isplatila, a rashodi nagomilali. Tako da ćemo onda, prema tom i dalje tajnom ugovoru, kao država imati 1/3 udela u negativnom saldu. I to sve radi političke promocije i tobožnjeg ohrabrivanja novih stranih investicija (kao da se strani investitori primaju na ekonomski marketing!).

Ponovno oživljavanje kragujevačke fabrike automobila pod ovim (?) uslovima strateška je greška. Trebalo je biti znatno skromniji i investorati samo u određene, unapred ugovorene komponente, ukoliko je bilo moguće ugovoriti takve poslove. Ukoliko ne, možda je bilo racionalnije i ekonomski opravdanije nastaviti sa licencnim ugovorom i proizvoditi Punto za domaće tržište, a da je kragujevačka fabrika ostala u 100% vlasništvu države Srbije.

Gabrijel Omar

pre 11 godina

Ma,nema brige-Mirosinkin mali ce da objasni kako je sve to super,njegove ovcice ce da poveruju i budu srecne...a vi ostali? Pa,jednom u 4 godine se pitate kako vam se sve to svidja! I? Rekao bih da nam se Mladja bas mnogo svidja! I cenzurisani ugovori,i "hiperprodukcija" od 10 automobila dnevo...
Doduse,pospesio je razvoj prostitucije u KG.Malo li je?

Milan

pre 11 godina

Cemu uzrujavanje?
Jednostavno,pokupite stvari i idite kuci.Srbija mora da dodje do dna,na koje jos nije stigla.To je drzava koja ima dovoljno novca samo za iste ljude iz svog aparata koje placa za isti nerad i potkazivacke zasluge.
U medjuvremenu broj trutova se povecao.
Svaki posten i dobar posao ovde je nemoguc.Dobri ste samo ako mogu da vas "oderu" navodno mudri domaci lopovi.
Ova doza nemorala nema veze sa politickom garniturom,ona je jednostavno mentalitetska i duboko instalirana u drustveni zivot.

sumadinac atl

pre 11 godina

DA DA niko se nije slikao i niko ne broji koliko ih je proizvedeno. Koga lazu jos se ne proizvodi nego se samo sklapa. i to delovima iz italije.
Gradonacelnik Kragujevca na Fijat dobio izbore a sad ih razume.
Covek iz vlasti ne razume svog sefa ministra finansija.
o boze me sakloni budala...

Zoran Lesanovic

pre 11 godina

Ponovo neke nejasne price i naslovi, kao Fiat ljut na Srbiju, pa sto da nije slucajno neko racunao s tim da ce sve biti po dogovoru ili ugovoru. Ovo su prazne price, bice dobro ako ovi nasi ne naprave zakon da isteraju Italijane iz Srbije i onda rasprodaju tu opremu po svetu i ne podele te pare pa da li je neko zaboravio kakva je mafija na sceni u Srbiji...

Sync

pre 11 godina

Imali smo priliku da vidimo taj transparentni ugovor, kao gomilu papira sa crnim linijama, krstila se cela Srbija tom bezobrazluku, a tip iz cije kuhinje je to izaslo evo ga opet u vladi. I nikom nista!

Goran

pre 11 godina

nemoj da Fiat proziva nikog drugog sem Tadica jer je samo on petljao, surovao i mutio sa njima, a sad se povukao ostavivsi ucveljene Italijane bez novca... propasce posao milenijuma , Italijani ce ostati kratkih rukava, srpskog radnika ionako niko ne zarezuje a Tadic se valja u novoj kuci na novom kreveticu i dalje uzdise kako EU ( i on) nema alternativu..
ja mislim da ce Italijani pokucati na vrata Tadiceve ( citaj: tudje uzrupirane ) vile a onda ce biti povuci - potegni.
mislim da ce na kraju ove i svih ostalih prica izaci na videlo dana i u javnost sta je sve Boris Tadic mutio i petljao iza ledja gradjana Srbije.
Tog coveka treba javno raskrinkati.........

Aha

pre 11 godina

Radnici FIAT-a koji nisu iz Srbije (Italijani, Poljaci, Cesi, Nemci) primaju 4000-5000 evra platu. Alo, da li znate koliko je to? Mi u Kragujevcu ne verujemo, raduju se samo nase devojke sumnjivog morala, kojih je sve vise sad. Ja te pare ne bih mogao da potrosim ni da hocu. A ovamo im dugujemo nesto, pa ako, sami smo zakuvali stvar, sad nek se sami i cupamo, a njima slucajno da ne kasne plate od 5k evrica.

Srdjan

pre 11 godina

Zasto Fiat ne bi pokazao javnosti famozni ugovor prema kojem su preuzeli Zastavu? Da vidimo ko je tu koga ostetio i za koliko, da podsetim, Zastava je jos kao samostalno preduzece kupila licencu za sklapanje/proizvodnju Punta odnosno Zastave 10, sta je Zastava dobila time sto je Fiat preuzeo? Ugasen je ceo domaci program koji je bi savrseno prilagodjen prosecnom Srbinu po ceni odrzavanja i sklapan je Punto za koji je Zastava i ranije imala licencu.

Kamo srece da se taj stetni ugovor raskine.

from hr

pre 11 godina

U Titovoj "diktaturi" oni bi plaćali Srbiji, a ne obrnuto. Ali ne, Tito ne valja, ne valjaju hrvati ni slovenci, srbi bi da ratuju. Sve su to posljedice takve politike.
Ni ovdje ne cvatu ruže, ali takve ugovore sa stranim investitorom nikad nisam imao prilike pročitati....
Ha ha ha, Tile ako ovo vidiš, nije ti lako. Rasturiše sve što si zamislio, za ne vjerovati.

Dragan Stankovic

pre 11 godina

Fiat kao ljut na Srbiju, a dopustali da se Tadic slika bezbroj puta na raznim otvaranjima fabrike, kao i da DS beskrupulozno zloupotrebljava Fiat u predizbornoj kampanji. Neka svoje kritike upute Fiatovom manekenu Borisu Tadicu i DS-u, a ne Srbiji!

Vasa nocna mora

pre 11 godina

Eeee pa gospodo iz FIAT-a, izaberite Jorgovanku Tabakovic za generalnog direktora, pa ce te dobiti uplatu.
Ovako......nema nista, a ionako vam je taj novi model puko, niko ga nece za te pare.....
A Kragujevcani nema sta da zale, ionako su u novoj fabrici sve pozaposljavani Cacani i Kraljevcani.
He, HEhehe.....

rale72

pre 11 godina

Pa i ja sam ljut na italijanskog poslodavca koji mu je dužan pet plata(zadnju smo dobili i to ne celu za februar).Problem je u tome što talijani smatraju Srbiju kolonijom u kojoj mogu nekažnjeno da rade šta žele,da im srpski radnik radi za džabe i po mogućnosti i da im plati za to što uopšte radi za njih,a arogancija,bezobrazluk i pokvarenost,e to je tek za priču."Gospodo",ako vam se ovde ne sviđa,DOVIĐENJA I DALEKO VAM LEPA KUĆA!!!!Izgubili ste sav ugled u očima srpskog naroda(ako ste ga ikada i i mali).

srky

pre 11 godina

E moji italijani ne znate u kakvu ste nakaradnu drzavu dosli... :(
Mozete lupati minuse koliko hocete, ali ne znam shta ce FIAT u banana drzavi kao sto je Srbija...

uh

pre 11 godina

"ljut" ?
Deca do 6 godina su ljuta, ovde se radi o nesporazumima oko para izmedju strana u ugovoru, koji je dosta dobar prema fijatu.
da li smo i mi citaoci deca od 6 godina, ili je ovakav nacin izvestavaja pretekao od Borisa Tadica kad se obraca naciji kao pater familias. nemojte nas podcenjivati.

miodrag

pre 11 godina

Srbija je vlasnik 33% fabrike?! zato treba da 1/3 svih ulaganja placa Srbija. i Fijat je kao ljut! A logicno je i da Srbija dobija 1/3 profita kasnije. Samo sto profita nece biti jer Fijat konstantno posluje sa gubitcima.Tako bar njihove knjige kazu koje Srbiji nikad nece biti dostupne, nego eto nema zarade pa bi red bio da Srbija ulozi jos koji dinar da ih izvuce iz krize. U Austriji postoji jedno pravilo, a to je:Nikad ne posluj sa Italijanima!!!

Cicolina iz Kragujevca

pre 11 godina

Vecina mojih prijatelja sa fakultetom radi tamo za 35000 do 40000 dinara, gledamo po gradu gomilu italijana koji placaju samo stan 300-500 eura i jedu svaki dan u jednom jako poznatom restoranu u gradu gde je rucak do 15 eura. Kupuju u italijanskim buticima u Plazi kosulje i odela po 200eura..o cemu mi govorimo. S druge strane mislim da samo italijani lepo zive, zato sto svaka vlast reklamira Srbiju, kao zemlju "povoljne radne snage" nema veze ... sisaju se po salonima za 20eura i slicno. a nasi radnici i dalje ne mogu da sastave kraj sa krajem.

srdjan

pre 11 godina

Pa vi ste najveci slepci kad ne znate gde ste dosli...znate kad bi neki nemac doso u Srbiju...zato i jeste FIAT i zato ne pravite BWW i Mercedese nego Punta...za bolje od Srbije i niste

deki

pre 11 godina

Meni ovo miriše na zahtev Fiata za redefinisanjem vlasničke strukture u FAS, tj. da se spremaju da traže smanjenje vlasničkog udela države Srbije.

Naravno, ovde se ne pominje i sav novac koji je Srbija uložila u Fiat na indirektne načine, poput dotacije "staro za novo" (koja je važila samo za Fiat), plaćanje troškova izvoza u BiH i sl.

Pošto je Dinkić opet na poziciji da odlučuje o ovome, siguran sam da će Srbija biti ponovo darežljiva prema Fiatu i da se neće sitničariti za par procenata vlasništva i par desetina miliona EUR gore-dole.

Na obostrano zadovoljstvo (i Fiata i Dinkića)... i na trošak građana Srbije!

n.n.

pre 11 godina

Sada se oni ljute na nas, a zaboravili su kada su cini mi se odmah trebali da uloze 200 miliona evra, pa su onda molili da se iznos smanji za duplo pa su umesto pocetnih 200 miliona ulozili duplo manje 100 miliona, a ostlaih 100 je stiglo godinu dana kasnije od predvidjenog.

Kvazimodo Sorabius

pre 11 godina

"Dinkićev posao stoleća" - silne milione je utrpao u "kulu u oblacima", SRBIJA, plaća investicije u Srbiju - Italijanima. Ne verujete? Pročitajte ponovo i pažljivo objavljeni tekst!
Pazi, 33% ima država vlasništva - ali - ako da silne milione.
Ostap Bender mu je do kolena, ali svejedno - on je koalicija za vjeke vjekova. I dok nekome za zaustavljanje auta ispred apoteke, da bolesnom detetu kupi sirup, stiže mandatna kazna u visini plate, Dinkića niko da stavi na drvenu klupu i ISPOVEDI GA. Od poluga zlata i deviznih rezervi iznetih u Rusiju (ili i još negde?), "nestalih" kiparskih para, raznoraznih "nacionalnih" službi za pljačku (nacionalna štedionica, nacionalni investicioni fond, nacionalna sankališta po Staroj Planini...)
Ko se god udružio s Dinkićem - naDebao je, ali se sve iznova novi saveznici dobrovoljno stavljaju pod Dinkićeve točkove. Samo na kratko ga je prizemljio pok. Đinđić, i nedavno deda-mraz-Cvetković, svima je iskopao političku raku - a on ostao politički patrijarh...

Radnik

pre 11 godina

Prvo da kazem da fabrika radi i ko kaze da se ovamo ne radi nista,gresi (neka dodje da se uveri) trenutno se proizvodi oko 100 automobila dnevno a proizvodnja raste iz nedelje u nedelju,drugo voleo bi da vidim tu vladu koja bi prezivela to da fiat ode iz kg-a...pozdrav za hejtere i :*

Mirko

pre 11 godina

Prijatelju Antraxxx, mozda ti nije poznato ali Srbija je ulozila u Fiat mnogo, oko milijardu eura, sa kojom je mogla da pokrene celu novu autoindustriju na staroj Zastavi. Mene nekako vise zanima sta stoji u ugovoru, da li je Fiat ispunio svoje obaveze i ko ce odgovarati za neodgovorno trosenje para svih gradjana.

Gospodin

pre 11 godina

E moj narode pa zar vi mislite da je ovde fijat nesto ostecen? Uzese nam i pare i fabriku. Prije smo imali kakvu takvu zastavu a posle ovog svega necemo imati nista i jos cemo mi njima dugovati

Yugo

pre 11 godina

Ja stvarno ne razumem ove nase politicare. Sve je to lepo pocela proizvodnja sad ce i prodaja, ali mi nije jasno zar nisu mogli da sklope ugovora tako da bi se nastavila proizvodnja nasih vozila. Pogledajte kako je Reno oziveo Daciu, ili kako radi VW sa Skodom i Seatom. Nije da nije moglo, nego je bilo ko ce koga da opljacka. Ovaj 500l je preskup, cak i ostala fiat vozila ne vrede onoliko koliko das para za njih, preterali su. I dalje tvrdim da je bilo bolje da su uradili novog Yuga na platformi Brava recimo, ili novog ''stojadina'' na bazi Fiat Linea. Em sto bi se dobro prodavalo kod nas ljudi bi masovno kupovali nasa vozila (kao sto su i stare modele bez obzira sto nije bila realna cena), a moglo bi se dobro prodavati i u EU posto stoji FIAT iza nasih modela, slicno kao Dacia i Reno.

andrej

pre 11 godina

fiat pljunto hahahahha...
neg stvarno nasli ste italijane zabare za ortaka c c c...
italija puca zbog sistema koji je skoro ko nash,nepotizam,korupcija,mafija cak i u fudbalu su prevazisli sebe sa namestanjima!
zao mi je tih ljudi radnika kao i svih ostalih sto ne mogu da zarade normalan hleb i docekaju penziju jer ce naj verovatnije opet mnogi zavrsiti na ulici kako se rukovodi tom fabrikom a dodajte i nesposobnu drzavnu vlast i eto vam belaja.

Dosta zamajavanja

pre 11 godina

Pa cilj i jeste da se i Fijat najuri iz Srbije, jer odavde mora da ode sve sto iole lici na nesto normalno! A sto se puta tice, ama za Mrku i Ilica, sa 40 km u 8 godina, to je prava sitnica, trebace im samo 12 godina!

Милоје

pre 11 godina

Млађо је поново у седлу, према томе, изгладиће се убрзо сви неспоразуми са италијанима! На терет државе Србије платиће се њима не 60 него 600 милиона, само да нас италијани не гледају мрко. Свима у свету је криза, Фијат послује са гадним губицима, цела аутоиндустрија Западне Европе грца у дуговима, а италијани немају разумевања за сиромашну Србију. Ма требало је одмах довести Chery - Кинезе, па Бог да нас види! Да будемо главни дистрибутери кинеских аутомобила за Европу. Још пре 10 година је било јасно куда иде западноевропска аутомобилска индустрија. Само се ми заносимо глупостима. Востани сербие давно си заспала!

fica

pre 11 godina

Bio sam u Kragujevcu pre neki dan posle mnogo, mnogo godina, bar nekih 10ak. Glad je totalno promenjen, prosto sija, prilaz od Batocine je fenomenalan, sve u istim bojama (cini mi se da je i NIS pumpa uklopljena u plavu boju), sve osim one krstace, al aj, kao Kragujevcani religiozni, vazi. Aj vidite pa i tu kombinaciju us*rite.

Stevka

pre 11 godina

a kako bi bilo da fiat za promenu pocne malo nesto da proizvodi? ili ova fabrika u kragujevcu sluzi samo kako bi od drzave uzeli sto vise para pa onda jednog dana da napuste srbiju kao sto je i uss? a toliko su se tadic i dinkic hvalili fiatom

matia

pre 11 godina

ma ovi iz fijata su prolupali načisto!traže da se korejcima zabrani prodja u eu,a folksvagen napadaju da daju velike popuste.u italiji gdje fijat grupacija drži 30% tržišta sa 2(slovima;dva)nova modela u poslednjih deset godina hoće da zatvore jednu fabriku!a talijanska država je uvek davala velike pare fiatu i on je bio uvek poludržavna firma.a i dan danas radnici fiata više vremen a provode u cassa integrazione(na socijalnom minimumu kod kuće koji plaća država!!!!) nego u tvornicama.
a talijani su se naljutili na tog markjonea,koji natanane uništava nekad jaku talijansku autoindustriju.ovako on razmišlja;obiteljske limuzine ne donose profit,i nema limuzina u ponudi ni fijata ni alfe!ili kaže lanća ne može da se nosi sa nemačkim svetim trojstvom,ajde onada da na krajslere nalepimo lančin logo,ko će da primeti!i dalje misli;šta da ulažem u alfu kad ću da je prodam nemcu;i opa bato alfa ima dva modela u prodaji,lani je proizvela 100.000 auta ove godine će 50.000!
ovi iz fijata su bre politikanti;idu de će im neko da da pare,ili u brazil de prodaju aute prema kojima je stojadin zadnji krik mode i tehnike!
a radnike u italiji plaćaju trostruko manje nego u nemačkoj ili francuskoj a kola,modele stare deset godina,prodaju po istoj ceni ko i nemci i francuzi nove modele.koji je to ekstraprofit

Ivana

pre 11 godina

Neverovatno je kako nasi gradjani komentarisu izjavu FIAT-a.Pred izbore svi su skakli od srece sto su Boris "duhovnik" i Mladja "genije" namestili talijanima "posao stoljeca".Kao da vam je pamet isparila,FIAT je vlasnistvo kapitalista kojima nije vazno ni talijanska ni srpska radnicka klasa,to su ljudi navikli na korupciju u banana drzavama,ali i u vlastitim drzavama gde na racun pljacke obicnih ljudi zive jednako kao faraoni.EU je nastala kada su bogati evropski kapitalisti-faraoni shvatili da ne mogu vise kupovati avione i placati maloletne prostitutke na racun vlastite sirotinje vec moraju stvoriti "veliku drzavu" 200 bogatih evropskih porodica i nesto feudalnih kraljeva.Taj san se raspada kao i san o debelim amerikancima koji jedva cekaju da se izvale sa 200 kilograma u fici (oni ne mogu sesti u ficu,oni su predebeli za ficu!!!)
Okrenite se proizvodnju srpskih proizvoda,dajte sansu mladima koji imaju ideje,,ne glasajte vise za ne Rokija,Cobeta,Miki Mausu,Krokodila,sir Olivera...

Antraxxx

pre 11 godina

Pratio sam iz Hrvatske cijeli ovaj proces velike FIAT-ove investicije u kragujevačku ( prije rata smo bili gradovi pobratimi) Crvenu Zastavu. Moram priznati da sam bio zavidan i ljubomoran na jednoj tako velikoj i kvalitetnoj stranoj investiciji. Kod nas u Hrvatskoj takvih investicija u realni/proizvodni sektor nema niti u primisli. Što zbog naše antipoduzetničke klime na lokalnoj razini, što zbog krize u Europi. No, sada kada čitam da je sve to ustvari bila jedna velika kula od karata želim samo napitati da to nije nikako dobro, kako zbog tog posla, tako i zbog svih eventualno budućih investicija.Dobronamjeno mislim da bi vam bilo mudro što prije ispuniti sve svoje obaveze iz ugovora, jer u protivnom biti će bruke... One stare Jugo-Balkanske fore " zajebi partnera i zaradi" više ne puše i mogu biti jako, jako skupe....

provincijalac

pre 11 godina

Investicija države u podizanju prve fabrike automobila u Bugarskoj iznosila je 8,4 miliona €. Za te novce Bugari su na goloj ledini podigli fabriku, izradili infrastrukturu, okupili i obučili radnike, dok je proizvođač automobila imao obavezu ''samo'' da dovuče opremu...baš kao i FIJAT...

Dimitrije

pre 11 godina

Pro[le godine je Boža Djelić uzeo od Evropske Investicione Banke kredit od 850 miliona EUR i od toga je 540 otišlo u Fijat. Gde to još ima da se država zadužuje da bi izmirivala obaveze stranog investitora koji je većinski vlasnik fabrike. Fijat odlazi, jer ideja M. Dinkića da se ovde Fijat namesti i da se izvoze automobili za Rusiju je infantilna, jer gotovo ne postoji ozbiljniji svetski proizvodjač automobila koji nema fabriku u Rusiji, tako da se danas tamo proizvode i Ford, BMW, Toyota, to znam sigurno, a ima ih i još!

Lol

pre 11 godina

Radnici FIAT-a koji nisu iz Srbije (Italijani, Poljaci, Cesi, Nemci) primaju 4000-5000 evra platu. Alo, da li znate koliko je to? Mi u Kragujevcu ne verujemo, raduju se samo nase devojke sumnjivog morala, kojih je sve vise sad. Ja te pare ne bih mogao da potrosim ni da hocu. A ovamo im dugujemo nesto, pa ako, sami smo zakuvali stvar, sad nek se sami i cupamo, a njima slucajno da ne kasne plate od 5k evrica.
(Aha, 6. avgust 2012 10:35)

Kako da ne, moj brat je masinski inz u VW-ovoj fabrici u Nemackoj i zaradjuje 3200e. Bas raspala Italija moze da plati jednog obicnog RADNIKA 4000e. Realno, ti ljudi mozda zaradjuju 1500e u KG-u, ako i toliko. A sto se tice devojaka sumnjivog morala, takvih ima svuda, od Istanbula do Osla, od Moskve do Lisabona. Pozdrav.

Slobodan

pre 11 godina

Ne da smo im poklonili fabriku, vec smo u obavezi i da im placamo sto su kod nas, a Dinkiceva privatna provizija u svajcarskoj banci...

Milko

pre 11 godina

Gospodo Italijani, sve nekako ali do Puteva i obilaznica morate malo sačekati.
Srpski prioriteti ovog trenutka su autoput do Veljine kuće u Čačku i "bezbednosni" put, sa sve tajni tuneli, do vojvodinih dvora u Bajčetini.

Deki Sogno

pre 11 godina

Ovde neki govore o platama u FIATu i to potpuno netacno. Oni sa VW ili BMW
ili Merzedes ili Audi, ne mogu ni da se uporedjuju,koliko su male!
Ali,izvinite,Fiat nije ni prisao visokom kvalitetu ovih gore. Italijani su
nekakve patriote,oni i ovde u Nemackoj samo Fiatova auta voze!

adamns

pre 11 godina

ček' da prođe Guča. jedva sam se oporavio od egzitovog ataka na državnost. vulin će da nas spašava,a ni savet za preporod još nije formiran. čeka se guverner. demokrade meditiraju jesu il nisu pukli. možda bude i vlada u senci. da ih ne raspali žega.

Nemanja

pre 11 godina

@(Srdjan, 6. avgust 2012 10:53)

Ajd skoci do kragujevca i podeli narodu letke u kojima objasnjavas te tvoje razloge zbog kojih bi bilo dobro da se ugovor raskine...

Ziveo Fica

pre 11 godina

Steta ako ovo ne bude islo bolje. Preksinoc sam video 500L u Napulju, sa nekim ponosom cak, a Italijani se okretali za tim kolima, iako su naviknuli na 500 na svakih par metara.

Mile

pre 11 godina

Neka i naši ulože kao što i druga strana, tj. napraviti dalekovod , trafo stanicu, izbušiti tunel za obilaznicu, autoput i sličnu infrastrukturu koja nam ostaje , znači neštokorisno. I oni nisu dali pare ovde nego su uložili u mašine za proizvodnju koje su kod njih napravljene. Toliko o tome.

bane

pre 11 godina

Mislim da je FIATu bilo bolje da je otisao u Rumuniju. Za ove koji se nesto zale na FIAT, samo da ih podsetim da ova drzava vec 20 godina neuspesno pokusava da napravi autoput kroz Vojvodinu... Toliko o njihovim sposobnostima.

Alex

pre 11 godina

Bice to dobra preporuka za ostale da dodju u Srbiju.
Italijani jos nisu provalili da mi u stvari i ne zelimo
da sklapamo 500L, vec samo da imamo mesto gde mozemo
da se slikamo pred svake izbore.

123

pre 11 godina

ugovor sa fijatom je bio tajna. setite se da je kada je ugovor dat javnosti sve je bilo crno (cenzurisano). tadic je to objasnio da je samo vazno da se otvore radna mesta, a nije bitno da li je ugovor tajan ili javan i sta nas briga sta pise u ugovoru. evo nama radnih mesta!
ali kad god je nesto tajno to je na stetu naroda.
sada hoce da obelodane i kazu da je srbija duzna, to nek im plate oni sto su potpisali.

Milos

pre 11 godina

@Matia:
Od kako je Fiat postao vecinski vlasnik Krajslera, resio je da iskoristi neke njihove modele, i na taj nacin prosiri gamu modela Lancie, a pritom ustedi novac koji bi inace ulozio u razvoj tih kola. Prodaju se pod Lancinim imenom, jer je ono ljudima u Evropi poznato i ima bolju prodju.
Sto se Alfe tice, za nju postoje veliki planovi, od kako je na njeno celo dosao novi direktor pre skoro 2 godine. Imace Mito, Gulietu, stize naslednik 159, novi kabriolet, novi mid-size kupe, novi GT auto i po svemu sudeci i jedan terenac, i ta postava bi od Alfe trebalo da napravi cudo u narednih 5 godina.
Sto se Fijata tice: Oni su uvek bili okrenuti manjim automobilima, posto su sa velikim uvek gubili trku od raznoraznih konkurenata. Danas, kad su Kia i Hjundai bolji nego ikad, a cena im je konkurentnija od fijatove, oni tek nemaju sta da traze na tom polju. Zato se i jesu fokusirali na manja vozila, kao sto su 500, 500L, Bravo, grande Punto, Multipla i sl. Imaju i po neki MPV, ali to je samo krajsler sa Fiatovim znakom. Dakle, daleko su oni od propadanja, samo sto im je taktika dosta cudnija od npr Folksvagenove.

VERNIK...SARKASTIK...

pre 11 godina

...Ako veruju u boga, bog će im platiti oni izgleda ne znaju gde su došli da ulažu novac, pre bilo kakvog potpisivanja ugovora morali su prvo da se učlane u stranku lokalne samouprave pa onda da vide koliki će biti njihov deo i naravno da ne zaboravim da probaju skupštinske SPECIJALITETE..

Nikola

pre 11 godina

Bolje da su okrenuli globus i naboli prstom pa ulozili tamo, imali bi vece sanse da ne izgube novac nego ovako. Mi smo takvi kakvi smo i zato placamo i placacemo cenu toga, a oni su smesni ako to nisu znali i zato im tako i treba.

Sremac

pre 11 godina

Ovi nasi ne samo da su nesposobni, negu nisu normalni. To sve treba poslati kod psihijatra. Provocirati Fiat, umesto da naprave to malo puta od KG do autoputa SU-BG-NI, je ludilo!
PS. Mozda je najbolje da trazimo od Ev. Komisije da nam posalje sposobne, postene advokate, sudije i biznis ljude, da budemo malo pod njihovim protektoratom.

SysLog

pre 11 godina

e pa ljudi Tadic samo na otvaranje dolazi. (posto pare vec par meseci kasne) znaci zaslugom prosle vlade.
Tako, da od otvaranja nadalje - sve je vas problem.

Aleks

pre 11 godina

@Aha: Daj bre, ne s... Koje 4000-5000€??? Ja sam pravio praksu kod Mercedesa u Nemackoj i saznao sam, da normalan Inzenjer zaradjuje nesto (manje/vise) oko 3000€. A normalni radnici nesto ispod 2000€. A kao da Fiat bolje placa :-)

SMEDEREVAC

pre 11 godina

Sta ima tu da se prica i komentarise mogu samo da zamislim koliko je fiat kao trust propao kad su dosli kod nas u zemlju propasti da otvore pogone za proizvodnju.Ovde normalan covek ne bi otvorio ni stand sa kokicama.Meni uopste nije jasno sta su ocekivali?U zemlji politickih i svakakvih drugih krivokletnika drzanje date reci?U zemlji lopova postenje?Sada tek kapiram kolika je kriza u svetu.

edge

pre 11 godina

Ha ha. I oni da se zale na nekog. A Fas sto svoje obaveze placa sa obaveznim kasnjenjem od dva meseca, to nikom nista. A u praksi se to naravno otegne i na par meseci vise.

Sasa

pre 11 godina

Vala taj legendarni put od 30 km nismo u stanju da napravimo, a 5 puta smo ga do sada otvarali. Svaka 2 km kada neko napravi, tu je vrpca, tu je TV, tu su novine. I onda pričamo o Amerikancima, koji kao nešto spinuju sa svojim roverom na Marsu. Pa oni su takvi amateri za nas.

Andrijana

pre 11 godina

Kad se setim Mladjana Dinkica (clana svih vlada od 2000), zaduzen za finansije zadnjih 12 godina bez prestanka, a Milutin Mrkonjic i Velja Ilic sa svojih 1 kilometar puta u zadnjih 10 godina, vidim da se nista nece promeniti i u sledece 4 godine

Bob

pre 11 godina

U Slo je fabrika automobila Revoz ili bolje Renault tamo se rade ekskluzivno Twingo, Wind i Clio II a u buducnusti i novi Smart (a ne nisu to slovenska kola da se razume samo se prave na tlu Slo)
U tu tvornicu je slovenija ulozila direktno ili indirektno (oprost placanja PDV...itd) oko miliardu eura a vlasnik je Renault 99% !! Normalno sva infrastruktura oko tvornice je takva da moze Renault da radi 100%
Samo da se malo razjasne pojmovi oko velikih igraca.

milan

pre 11 godina

E pa nema para da prvo mora Veljo da napravi autoput do Cacka.
Za sva ta pitanja je zaduzen jedan covek koji kaze da je on to sve uradio i njegovi ljudi u Kragujevcu a to je svima nama poznati ministar Dinkiiiiic.

pero

pre 11 godina

A koliko je ono Zastava dugovala Fijatu? Sada ispada da im mi jos i finansiramo proizvodnju ovde? Pa naravno, jer drugacije ne bi ni dosli ovde. Nadam se da i 1/3 od prihoda takodje ide Republici Srbiji. A, da, zaboravio sam, nema prihoda.

sisoje

pre 11 godina

Dinkic i Dacic da sto pre nadju i uplate ono sto je dogovoreno i preuzeto kao obaveza a Mrkonjic i Velja Ilic da makar licno i to sve rucno naprave zaobilaznicu oko Kragujevca i Koridore koji se grade duze od Skadra na Bojani inace zatvor zbog laganja i obmanjivanja javnosti. To je jedino iskreno prema Italijanima kao poslovnim partnerima i narodu kojim se manipulise i laze vec decenijama. Hoces da budes neko i nesto, pokazi da znas i umes. Nisi u stanju da to ostvaris i lazes samo zbog licne koristi u zatvor i to dugogodisnji. Da vidis brale rezultata.

Vladimir

pre 11 godina

Nista cudno. Ju es stil je 9 godina pokusavao da napravi par kilometara pruge do svoje luke na Dunavu. O svom trosku. Drzava im nije dala dozvolu vec obecala da ce ona to da zavrsi. Naravno ne treba biti genije da pretpostavite da do danas ni kamencic nije pomeren po tom pitanju a sada je i kasno jer je Ju Es Stil pokupio pinkle i otisao iz ovog cirkusa.

Djemdo - balkanski nacin poslovanja

pre 11 godina

Jos tokom prvih pregovora Talijani su trebali znati sta znaci fraza "ja tebi djemdo", a ne se sada uzrujavati.

Welcome to the country of false promises!

pre 11 godina

Kragujevac nece videti obilaznicu jos dugo, cekamo je vise od decenije, osim ako ozbiljno ne priprete da ce otici, mada je i toga bilo jedno vreme, pa se niko nije zabrinuo. Oko 40 miliona evra je njena vrednost. Sto se tice Spajanja sa Batocinom to stoji, stoji, stoji, stoji, stoji, stoji, pa se jeeeeeeeeeedva nadje negde neki radnik na masini, malo raducka jedan-dva dana, pa opet stoji, stoji, stoji par meseci, pa opet dva tri dana radi par ljudi i tako!

DzoniKg

pre 11 godina

Haha radovi na obilaznici oko KGa ne kasne jer nisu jos ni zapoceti..jedini deo koji je ujedno i najveci nadvoznjak u srbiji je izgradjen jos za vreme slobe i od tad se stalo..ako prelistate medije u srbiji ukljucujuci i ovaj iz 2008 mozete procitati da pise da ce obilaznicu (juznu) da zavrse do 2010..sad je 2012 jos asov nije zaboden.

kesa

pre 11 godina

A kada ćemo mi građani saznati šta sve piše u ugovoru sklopljenim sa Fiatom?
Mi još ne znamo šta se sve država, u naše ime, obavezala da će dati jednoj privatnoj kompaniji.

dejan zajecar

pre 11 godina

he,he,he pa ovi italijani izgleda stvarno nemaju pojma s kim imaju posla! pa srbija nikad, ali nikad nije ispunjavala svoje obaveze na vreme, nisu prvi a ni poslednji koji kasno uvide gresku. kod nas pomaze samo "prijateljsko ubedjivanje"!!!

Nelson

pre 11 godina

A u kampanji se polomiše ovi naši da naglase kako su baš oni zaslužni što je FIAT u Kragujevcu.

Trebali su ove zamerke pred izbore da iznesu u javnost.

Flavie sa Slavije

pre 11 godina

A kada ćemo mi građani saznati šta sve piše u ugovoru sklopljenim sa Fiatom?
Mi još ne znamo šta se sve država, u naše ime, obavezala da će dati jednoj privatnoj kompaniji.
(kesa, 6. avgust 2012 19:27)

I sta ces onda, kao nesto ces da promenis. Pusti visoku politiku, svi smo mi ovde pametni a ne znamo ni kako se baca djubre po ulicama, kreni od toga. Prvo radi na sebi, prvo svi treba da se promenimo, od najbanalnijih stvari, sve ce doci posle u red a ovo prepusti onima za koje ste glasali.

mirko

pre 11 godina

Normalno je da se oglasi Dinkić, i njegov Verko, zar nas oni već pet godina ne ubežđuju , da je Fiat najbolja investicija u istoriji Srbije.
Na toj priči dobijaju glasove u Kragujevcu.

Nenad

pre 11 godina

Drugim rečima, država je lažov.
Međutim, nema tu mnogo problema.
Pozvati na krivičnu odgovornost one koji su pogazili obećanja.
Fiat će da objasni o kome se radi...

Milan

pre 11 godina

Cemu uzrujavanje?
Jednostavno,pokupite stvari i idite kuci.Srbija mora da dodje do dna,na koje jos nije stigla.To je drzava koja ima dovoljno novca samo za iste ljude iz svog aparata koje placa za isti nerad i potkazivacke zasluge.
U medjuvremenu broj trutova se povecao.
Svaki posten i dobar posao ovde je nemoguc.Dobri ste samo ako mogu da vas "oderu" navodno mudri domaci lopovi.
Ova doza nemorala nema veze sa politickom garniturom,ona je jednostavno mentalitetska i duboko instalirana u drustveni zivot.

Dragan - KG

pre 11 godina

jeste da ima dosta radnika iz inostranstva koji su povuceni iz njihovih fabrika u Poljskoj i Italiji, ali plate sigurno nisu po 4-5000 eura ... Licno sam u kontaktu sa par ljudi koji su ovde i nije da je tako !!! Kod nas je sve jevtino ... tako da oni zbog toga uzivaju u Srbiji i Kragujevcu !!! Naravno da se raspituju stalno za devojke posrnulog morala jer zele da plate, toga ima svuda ... neki cak putuju za Beograd i druge gradove jer ih nema dovoljno u Kragujevcu !!! A sto se tice autoputa i zaobilaznice, obecano je da ce sve biti gotovo za 1.maj2012 ... a on je davno prosaoo !!!

alek

pre 11 godina

Ko ce da odgovara ako i nakon ulozenih silnih milijardi, cela investicija propadne zbog javasluka, ili npr. placanja dugova peri i miki koji su dobri sa zikom koji eto moze da utice kome ce se prvo platiti pristigli racun, iz budzeta? Gubici ce biti ogromni, veliki broj ljudi bi trebao krivicno da odgovara!

drasko

pre 11 godina

"Kosmicka ili neka druga pravda je udesila, da opet tu bude Mladjan Dinkic i resava ono sto je sam osmislio i zakuvao sa Fiatom"
rece jedan od poznatih analiticara pre neki dan.

Zoran Lesanovic

pre 11 godina

Ponovo neke nejasne price i naslovi, kao Fiat ljut na Srbiju, pa sto da nije slucajno neko racunao s tim da ce sve biti po dogovoru ili ugovoru. Ovo su prazne price, bice dobro ako ovi nasi ne naprave zakon da isteraju Italijane iz Srbije i onda rasprodaju tu opremu po svetu i ne podele te pare pa da li je neko zaboravio kakva je mafija na sceni u Srbiji...

Sync

pre 11 godina

Imali smo priliku da vidimo taj transparentni ugovor, kao gomilu papira sa crnim linijama, krstila se cela Srbija tom bezobrazluku, a tip iz cije kuhinje je to izaslo evo ga opet u vladi. I nikom nista!

djurarealistik

pre 11 godina

Meni je ipak najtuznije sto neki ovde misle da je FIAT dosao u Srbiju da pomogne !!!? ... ko je ikad ovde dosao jer nas voli i zeli nam dobro?? ... samo se profit gleda .. jeftina radna snaga... kakav fijat kakvi bakraci!

Змар

pre 11 godina

Нека се обрате Верољубу Верко-у Стевановићу и Небојши Васиљевићу за друге две замерке (обилазница и спајање с ауто-путем)!! :))

Niti pesimista, niti optimista, već realista

pre 11 godina

Zašto li je ugovor poslovna tajna?
Možda zato što država Srbija, kao vlasnik 1/3 udela ima obavezu da investira keš, dok italijanski većinski vlasnik investira u opremi. Ako procenu vrednosti ugrađane opreme vrše Italijani, onda je to finansijska omča oko vrata za srpsku 1/3 inivestiranja u kešu! Ko će i kako da sprečava Italijane da stalno naduvavaju vtrednost svoje ugrađene opreme? Pa čak i ako budu umereni u tome, oni će opet sav profit da reinvestiraju u proizvodnju (naravno u nabavaku nove ili relativno nove opreme iz Torina ili iz drugih Fiatovih fabrika (npr. u Poljskoj, Argentini itd). Sve dok jednog dana prodaja automobila ne bude toliko pala da se dalja proizvodnja nikako ne bude isplatila, a rashodi nagomilali. Tako da ćemo onda, prema tom i dalje tajnom ugovoru, kao država imati 1/3 udela u negativnom saldu. I to sve radi političke promocije i tobožnjeg ohrabrivanja novih stranih investicija (kao da se strani investitori primaju na ekonomski marketing!).

Ponovno oživljavanje kragujevačke fabrike automobila pod ovim (?) uslovima strateška je greška. Trebalo je biti znatno skromniji i investorati samo u određene, unapred ugovorene komponente, ukoliko je bilo moguće ugovoriti takve poslove. Ukoliko ne, možda je bilo racionalnije i ekonomski opravdanije nastaviti sa licencnim ugovorom i proizvoditi Punto za domaće tržište, a da je kragujevačka fabrika ostala u 100% vlasništvu države Srbije.

iduljudi

pre 11 godina

Fiatu smeta što mu Srbija ne uplaćuje obećane pare, a nije funkcionerima tog istog Fiata smetalo kad su stajali pored Tadića i Dinkića u Kragujevcu pred hiljade Kragujevčana, koji su tvrdili da će građani Kragujevca biti najsrećniji na svetu jer dolazi VELIKI proizvođač automobila sa proizvodnjom od 300 000 vozila godišnje i otvaranjem 30 000 novih radnih mesta (o otkazima već zaposlenih ni reči). A onda ste našli izgovor u krizi.
E pa, gospodo iz Fiata, kad vi lažete građane, onda je to u redu, a sada ste ljuti. Ljuti smo i mi koji smo položili vaše glupe testove inteligencije, dobili lekarska uverenja za prijem u radni odnos i završili na birou rada bez ikakvog objašnjenja. Zaposlili ste stotini Kragujevčana (na određeno vreme) i preko hiljadu Italijana - pun ih je grad i treba im auto-put i finansijska podrška. Pa Srbija da je imala para da razvija automobilsku industrju, ne bi vas zvala i ako niste u stanju da ispunite svoja obećanja data građanima Srbije, trebalo bi da vas je sramota da nešto tražite.

sumadinac atl

pre 11 godina

DA DA niko se nije slikao i niko ne broji koliko ih je proizvedeno. Koga lazu jos se ne proizvodi nego se samo sklapa. i to delovima iz italije.
Gradonacelnik Kragujevca na Fijat dobio izbore a sad ih razume.
Covek iz vlasti ne razume svog sefa ministra finansija.
o boze me sakloni budala...

Gabrijel Omar

pre 11 godina

Ma,nema brige-Mirosinkin mali ce da objasni kako je sve to super,njegove ovcice ce da poveruju i budu srecne...a vi ostali? Pa,jednom u 4 godine se pitate kako vam se sve to svidja! I? Rekao bih da nam se Mladja bas mnogo svidja! I cenzurisani ugovori,i "hiperprodukcija" od 10 automobila dnevo...
Doduse,pospesio je razvoj prostitucije u KG.Malo li je?