Uredba o maržama ipak produžena

Beograd -- Vlada Srbije juče je na telefonskoj sednici produžila važenje uredbe o ograničenju marži na osnovne životne namirnice, koja zvanično ističe danas.

Izvor: B92, Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Cene su se podizale od strane proizvidjaca
   (Rupa, 1. jul 2012 14:45)

  # Link komentara

 2. Kao posledica ove populisticke uredbe zatvoreno je na hiljade malih radnji od kojih je svaka zaposljavala bar dva radnika.
  Ali po meni jos gore je to sto:
  Ako danas nekome, uredbom, oduzmes pravo na rad i slobodnu trgovinu, zarad nesto glasova osiromasenog naroda, sutra ces, nekom novom uredbom, drugome oduzeti neku drugu slobodu.
  A vi koji zdusno podrzavate ovakve odluke zamislite se dobro . Mozda je sledece na redu neko vase pravo.
   (laik, 1. jul 2012 02:31)

  # Link komentara

 3. Bravo za prvi komentar od Nikole Stankovica,sve je upravu.Ova uredba ne sluzi gradjanima vec velikim lancima,jer njen cilj je gusenje malih.Nije problem marza trgovaca vec kalkukacija proizvodjaca koji su sve moguce rizike visestruko ugradili u cenu.Jednom sam pisala komentar na to al nisu hteli da ga objave,pa sad cu ponovo evo samo jednog primera.Cips Marbo 45gr kesica kosta 55 dinara,taj krompir cipsara placa po 1kg 10din,pa zasto onda prodaje taj isti kilogram za 1200din,to nije trgovacka marza to je i sa drugim proizvodima isto.Takodje tema za novinare koji spekulisu sa izjavama da su u EU marze od 3-5%,al niko ne kaze da je to neto marza,pa tako pujdaju ovaj narod na trgovce i sitnu boraniju a koferi sa novcem svaki dan iz zemlje izlaze,strasno.Cujte Srbi cuvajte se sami sebe sto rece Arcibald Rajs!
  (Vesna Obrenovic, 30. jun 2012 22:06)

  # Link komentara

 4. Ne mogu a da se ne oduševim tim fantastičnim merama stručnjaka koje treba odmah predložiti za onu " noblesovu nagradu ".Šta mislite koliko bi danas koštao svinjski but da nije ograničena marža.Pre nekih mesec-dva dana je bio 400 sad je 500.
  (jo, 30. jun 2012 20:35)

  # Link komentara

 5. Uredba je je morala biti produžena još 6 meseci jer mali trgovci se ne daju tako lako. Manji je broj ugašenih objekata nego što je planirano tako da se uredba produžava. Proizvođači nisu ugroženi jer nesmetano podižu cene, veliki trgovci naplaćuju 300.000,00 din dužni metar rafa tako da njih ne zanima marža (njihova cena se nije menjala pod uredbom). Naravno, kada se ugase male trgovine, prestaće i važenje Uredbe, a onda i veliki lanci će podići svoje cene. Svojevremeno je i Mišković izjavio da ne može da posluje rentabilno ako mu je maloprodajna marža manja od 25%, onda šta mali trgovci da kažu.

  Ja nikad nisam kupovao u velikim sistemima, isključivo u lokalnoj maloj prodavnici i bez obzira na cene, meni je to bila najpovoljnija kupovina. Sada više nemam malu prodavnicu u komšiluku jer kako njen vlasnik kaže, u dnevnom pazaru više od 80% prodate robe je sa ograničenom maržom, a cena zakupa, struje, plate zaposlenih, komunalne takse, takse za gradskograđevinsko zemljište, takve za isticanje firme, su usko vezane za kurs eura, i index rasta cena na malo i jednostavno se nema gde nego u zatvaranje radnje. Meni nije bolje sa Uredbom, vlasniku radnje i njegovim zaposlenima isto, onima koji inače kupuju u velikim sistemima je sve jedno, njima se ništa nije promenilo, država ima manju naplatu pdv-a jer nije došlo do povećanja prometa roba, samo ne znam kome je bolje i ko ima interes da tako bude?
  (Nikola Stanković, 30. jun 2012 19:11)

  # Link komentara

 6. ??? Evo ja sam trgovac pa cu da ti odgovorim. Nemaju svi iste uslove kupovine. Ko kupuje vise on dobija po nizim cenama. Znaci ako neki trgovinski lanac kupuje na tone mleka on dobija po povoljnijim uslovima (veci rabat) od malog trgovca koji dnevono kupi dvadesetak litara mleka. Zavisi jos ko ima kakve ugovore sa dobavljacima.
  (!?!?!?!, 30. jun 2012 14:15)

  # Link komentara

 7. Ja nešto ne razumem, pa molim nekog ,,stručnjaka,, da mi objasni.
  Ako je PDV svuda isti (npr.8%), a marže ograničene, znači iste, maksimalne, kako da se maloprodajne cene u pojedinim objektima toliko razlikuju za isti proizvod ?
  (???, 30. jun 2012 11:51)

  Uredba se ne odnosi na proizvodjacke cene, i zato se toliko razlikuju maloprodajne cene. Tebi ce proizvodjac da proda 50din litar mleka zato sto kupujes velike kolicine, a meni 70 zato sto kupujem malo. I na to se vade... Ili se dogovore da proizvodjac ukljuci u prodajnu cenu neke troskove koje maloprodavci ne mogu da pokriju marzom od 10%, i samim tim se dize pocetna cena na koju je ogranicena marza. Sve u svemu, postoji 1000 nacina da se izbegne uredba, a rezultat je uvek isti: cene rastu. To je moje misljenje...
  (Marko, 30. jun 2012 14:03)

  # Link komentara

 8. Koja uredba kad je meso dostiglo 500 dinara.
  Ja u prodavnici vidim 500,racunam junetina,kad on ne ovo vam je junetina,a ovo od 499 vam je svinjetina
  (Klopka, 30. jun 2012 13:41)

  # Link komentara

 9. Nije baš u vezi sa temom ali bih da iskoristim priliku da zahvalim svima koji su mi omogućili da pelene koje sam do skoro plaćao oko 1400 din. danas plaćam 1690.
  Toliko o ograničenju marži, ukidanju PDVa i sličnim glupostima.
   (Pera, 30. jun 2012 12:55)

  # Link komentara

 10. nema potrebe za tim,
  otvorite trziste za prave trgovinske lance
  ukinite monopole
  i vlada nece morati da nas spasava
  (sova1965, 30. jun 2012 12:22)

  # Link komentara

 11. Ja nešto ne razumem, pa molim nekog ,,stručnjaka,, da mi objasni.
  Ako je PDV svuda isti (npr.8%), a marže ograničene, znači iste, maksimalne, kako da se maloprodajne cene u pojedinim objektima toliko razlikuju za isti proizvod ?
  (???, 30. jun 2012 11:51)

  # Link komentara

 12. ahahaa
   (nikola, 30. jun 2012 11:06)

  # Link komentara