Nedelja, 24.06.2012.

00:27

Kosovo prodaje naše rudno bogatstvo

Ležišta lignita i mrkog uglja na Kosovu i Metohiji mogu da obezbede energiju dovoljnu da se čitav vek proizvodi struja.

Izvor: Novosti

Kosovo prodaje naše rudno bogatstvo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

147 Komentari

Sortiraj po:

Fokus

pre 11 godina

Opet krece zamajavanje naroda sa Kosovom,mora se nekako skrenuti paznja sa katastrofalne situacije u ostatku Srbije bez Kosova....a,recimo,samo recimo,da Albanci na kosovu nekim cudom prihvate planove nasih prepodobnih patriota,tipa Kostunica,Nikolic,i da Kosovo dobije najsiru mogucu autonomiju u okviru Srbije,sto ce reci republika u republici,zar to nece znaciti da ce opet neka vlada u Pristini upravljati tim bogastvom,jer to bi im u svakom slucaju bilo u nadleznosti?

Iks

pre 11 godina

i Kineskim pasosem se nemoze uci na Kim posto ni sKosovskim nemoze kod njih. .....
(Eu, 24. jun 2012 15:47)

Radi informacije- od maja ove godine s kosovskim pasosem mozes u Kini. Vize se mogu dobiti u Kineskoj ambasadi ( bas tako stoji na plocici) u Pristini.

Бојана

pre 11 godina

Сећам се када смо у школи, из географије, учили о рудним богатствима. Тада су ми све те бројке биле досадне и нисам схватала суштину приче. Додуше, ни професори нису знали да лепо објасне да то нису само бројке и проценти, већ потенцијал који може да се протвори у новац који би могао многоструко да се окрене и увећа. Да су наши цењени професори (а сада се поново враћам на тему образовања, јер је све некако повезано) знали тако да нам појасне ствари можда бисмо данас другачије размишљали.
Богата смо земља са много потенцијала, то је чињеница. Нисмо претерано вредни, али нисмо ни претерано лењи. Наш је проблем што живимо у незнању, а знање је богатство.

Iks

pre 11 godina

A Kosovo i Metohija su srpski jer o tome svedoce srpske crkve i manastiriri koje Srbi zidali dok ste vi albanci jos uvek lutali planinama Kavkaza.
(Sale, 24. jun 2012 19:36)

Hoces da kazes da su temelji crkava sagradili Albanci dok ste vi jos lutali planinama Karpata. Albanci nisu nikad bili na Kavkazu, niti ih sta veze s tom podrucjem. A o crkvama sagradjenim na temeljima drugih, starijih crkava pricaju i sami srpski monasi.

Genije

pre 11 godina

КиМ имају још један ресурс, који се тешко може наћи на другим местима у свету. Има веома богата изворишта питке и здраве воде. Воде које извиру на КиМ отичу у три слива.

Kakvi ste vi likovi

pre 11 godina

Naslov clanka u Novostima je "Vlada u Pristini", a ne "Kosovo". Nije Kosovo, vec trenutna albanska vlada na Kosmetu pod okupacijom.

mlado-podgoricanin

pre 11 godina

kosovo se vec par godina eksploatise postupno pedantno i uredno. svaki dan kroz podgoricu magistalnim putem beograd-bar protutnja 10-tak slepera natovarenih cinkom. pa pravo u luku bar na brodove koji idu preko okeana znamo gde i kome.

GG

pre 11 godina

A sta je sa svim onim fabrikama, rafinerijama, rudnicima, itd. koje ste oteli u BiH a koje su gradili svi narodi u BiH? Koji ste vi licemjeri, to je neopisivo.

Dejan R.

pre 11 godina

Znam, da je za nas, Srbe, ovo vrlo osetljiva tema... ali da se ne lazemo: I da nam sada vrate "nase" dobili bi samo slucaj "Kolubare 2". Da se podsetimo, pred izbore Kolubara je bila najveci obracun sa korupcijom (ili potencijalnim politickim protivnicima - kako vam se vise svidja).
I sta bi na kraju?

Meda: Vuce gde je pivo?
Vuk: Puf, nestade!
:-)

Odoh ja sad da gledam tekmu,a vi mi svi ostanite pozdravljeni!

bljutavko

pre 11 godina

sreća da sva ta bogastva nisu na teritoriji koja je zagađena radioaktivnim materijalom, da nema proizvodnje i trgovine narkotika, da živi lepo, zdravo i tolerantno stanovništvo

cirkus

pre 11 godina

nije li Šeki još krajem 80ih predlagao gradnju ugljenih elektrana? doduše, kao oruđe u protjerivanju Albanaca. Susjedi, prestanite se paliti na ovakve priče, ovo je tipični balkanski jal. Da je Kosovo u sastavu Srbije nebi se u idućih 100g lopata zabila u te rude kao što se nije zabila dok je bilo vaše. Nama Taijani prodaju plin koji vade u našem djelu Jadrana. Zašto? Zato jer smo mi bili ljeni/škrti da sami investiramo u te bušotine pa smo dali žabaru da buši i sad nas boli kad nam prodaje "naš" plin. Ko nas *ebe kad smo nesposobni, bolje zna Talijan, Rus, Albanac, Amer. Nas zanima samo Kralj Tomislav ili Car Lazar. Još nam je i dobro...

Sale

pre 11 godina

@Kosovo Republic

"kosovo* " ce prestici Srbiju po BDP istog onog dana kada Srbija bude imala 2 puta veci BDP od Norveske i Luksemburga zajedno.
A Kosovo i Metohija su srpski jer o tome svedoce srpske crkve i manastiriri koje Srbi zidali dok ste vi albanci jos uvek lutali planinama Kavkaza.

NikolaKT

pre 11 godina

Po ovom Bogranovicu pola Evrope je Srpsko ?! Car Dusan je sa Srbijom imao pola Evrope. E al da se ne bi nasao neki pametnjakovic pa kaze to je bilo pre nesto vise od 800 godina, vise nije tako. Pa i Kosovo je bilo Srpsko do 1999, pa vise nije. Zao mi je, znam da boli, ali to je surova istina, i sto pre je prihvatite pre ce vam biti bolje. Zivece te bolje kada shvatite da nama Rusi nisu braca, da vera moze samo da posvadja ljude i izazove mrznju, da je surova realnost da zivimo u Evropi (za one koji ne znaju a ima ih mnogo, Nalazimo se u Jugoistocnoj Evropi, jos malo pa centar) i da moramo u Evropsku uniju jer nemamo sve pare sveta kao Svajcarska i nemamo nafte kao Norveska, Da Kosovo vise nije Srbija, da Srbija nije svetska vojna sila, da Srbija ne moze da ratuje protiv celog sveta, da velika Srbija ne postoji.
I za kraj Welcome to real life.

slucajnost?

pre 11 godina

Jos za vladavine S.Milosevica bila le jedna reportaza o bogatstvu Kosova
lignitom,jedna polupismena zena koja se tu zatekla rekla je tada,
uzece nam Kosovo.Tako je i bilo.

esb

pre 11 godina

To rudno bogatsvo je kosovsko i oni sa njim mogu da rade sta im je volja. Sta bi vi, da prvo pitaju Vladu Srbije? A nemamo Vladu? E, kakva steta!

Mi smo nasa bogatstva vec odavno rasprodali, poklonili i upropastili.

Patriot

pre 11 godina

Milosevic je obecao da srbima nece faliti dlaka sa glave a ne Kosovo.
(Bosnjak, 24. jun 2012 13:48)

mozda je ste mozda nam fali ali ni vama mnogo kose na glavi nije ostalo.
(zz, 24. jun 2012 17:04)

Neki se nakon svega jos i rugaju zrtvama srpskih zlocina, ali ih nije sramota da kreste o nepravdi na sav glas kad dobijemo ono sto smo zasluzili i kada zanjemo onako kako sejemo. Zato smo danas jos izopsteniji i propaliji nego devedesetih i svi nas gledaju kao poslednji olos, sto izgleda da u velikom broju slucajeva i jesmo.

Pozdrav za komsiju Bosnjaka, neka zna da ipak nismo svi u Srbiji isti. Ima i nesto ljudi. Sve manje i manje, ali jos nas ima.

PRAVO U CENTAR

pre 11 godina

Ovo je jedini i osnovni razlog podrske USA-NATO albanskim snagama u vezi sa Kosovom,priznatim nezavisnim Kosovom u celini zapad ima legitimno pravo eksplotacije rudnih bogatstva i ostalih resursa,ovo je bila osnova i pravi razlog agresije nad Srbijom.Raspadom SFRJ dobijeno je trziste i jeftina radna snaga,a sada je vreme za cist profit.Ovo je cista MATEMATIKA,78 dana troskova rata za 100 godina profita.

Aha, ipak Koso

pre 11 godina

Dupla pljacka gradjana...
Naime, ja sam decenijama od plate izdvajao za siromasne i nerazvijene sugradjane na KiM-u. Uzimali su od nas, pa i od drugih "bratskih" Republika, a crpili su paralelno i iz kosovsko-metohijsko-trepcinih basena.
Sa ovim javljanjem se nasa Vlada ponajvise nama ruga u lice, jer mi smo golaci u citavoj prici.
Ja cu kao privatno lice razmotriti da pokrenem tuzbu protiv drzave za povrat sredstava koje sam dao, ocito, najbogatijem delu jugoistocne Evrope (KiM-u).
Molim vas objavite mi komentar. Hvala.

zz

pre 11 godina

Milosevic je obecao da srbima nece faliti dlaka sa glave a ne Kosovo.
(Bosnjak, 24. jun 2012 13:48)

mozda je ste mozda nam fali ali ni vama mnogo kose na glavi nije ostalo.

banjeza

pre 11 godina

* Sad je Kosovo "krivo" , što je Srbija izgubila rat ......Pa, ispali su jači i pametniji i dobili skoro od celog sveta podršku !!.....Budite realni ..!!!....postoje pravedni i nepravedni ratovi ......tako smo u školi učili ....

Sasha

pre 11 godina

Jedino sto sto Kosovo vise nije srpsko, pa samim tim ni ta nalazista lignita.
Sto je posledica pogresne nacionalne politike vodjene u poslednjih 25 godina.
Pomirite se sa istinom ljudi.
U buducnosti mozda ako budemo pametni...

Lun kralj noci

pre 11 godina

(άρχων Τριβαλλούς, 24. jun 2012 07:26)
(άρχων Τριβαλλούς, 24. jun 2012 11:06)

Molim moderatora da objavi moj komentar na dve prozivke.

Evo odgovora. Mnogi bi danas zaboravili pesmu koju su tada pevali "Mi imamo tri najveca sina, Enver Hodzu, Tita i Staljina!" Pevala je Srbija i druge nakaradne pesme, samo nije pevala o Karadjordju, Knezu Lazaru, Obilicu, Drazi...a kada bi neko zapevao, srpski komunisti bi mu lomili kicmu. Devedesetih godina srpski komunisti su zaigrali na kartu nacionalizma toboz braneci srpske interese, citaj (ocuvanje gole vlasti). Zamislite likove koji se predstavljali kao cetnici, a usput vole Rusiju vise od brata Srbina u samoj Srbiji - koja laz i podmetacina? Zasto se ne otvore tajni dokumenti OZNA, UDBA, DB ili vec kako se zovu...ne i dalje se falsifikuju istoriske cinjenice i fabrikuju lazi ovom narodu radi gole vlasti. Srbija kao "drzava" pociva na zlocinu kako prema Albancima tako i prema Srbima. Koliko masovnih grobnica ima neobelezenih po Srbiji o zlocinima prema samim Srbima posle drugog svetskog rata od strane komunista.
Patrijarh srpski Pavle je za zivota govorio:
"Ako bi trebalo da se odrzi Mala Srbija zločinom, ja i na to ne bih pristao. Neka nestane i Male Srbije ali zločinom da se održi – ne. I kad bi trebalo da se održi poslednji Srbin, ja da sam taj poslednji Srbin, a da se održi zločinom – ne pristajem, neka nas nestane ali da nestanemo kao ljudi, jer nećemo onda nestati, živi ćemo otići u ruke Boga Živoga."

anti primitivizam

pre 11 godina

o tome ste gospodo srBske patrijote trebali da vodite racuna pre nego sto ste nas sve skupa gurnuli u unapred izgubljeni rat i posle tri meseca potpisali kapitulaciju!

sto u tu kapitulaciju niste resili pitanje "prirodnih bogatstava"?
sto kad su to tolika bogatstva srbija nije nista uradila da ih iskoristi dok je vladala kosovom od 1912 do 1999?

zasto se sad javljate 12 godina posto je sve zavrseno?
to znaci da madjarska treba da se javi i da pita zasto mi eksploatisemo njene oranice?

Borka

pre 11 godina

Ne minimizirajte vrednost ruda i minerala predstavlja dokazani kapital PREKO TRISTO MILIONA MILIJARDI EVRA! Ta informacija data nakon petogodisnjeg aktivnog istrazivanja medjunarodnih laboratorija,pod okriljem misije UNMIK na KIM,od 2002 do 2007,izvestaj UNMIK.A u Evropi rezerve cinka predstavljaju 18% a na KIM ima 4% samo u podrucju Zubinog Potoka .Kaze izvestaj,moguca odmah eksploatacija u selu Crepulje kod Zubinog potoka,itd.Londonska berza ruda i minerala ukazuje da je cink u periodu 2003.godine sa 300 funti po unci stigao do 2010 ,na 9.hiljada funti po unci.Razlog tesko obnovljiv i ogromana potraznja,farmako industrija,poljoprivredna industrija,agrarna i stocna prehrambena proizvodnja nemoze bez cinka,itd,.Eto otkud ogromno interesovanje za Tapije maticne knjige i prelaze carinarnice od strane Rosa/NATO bas na tom podrucju Rude/Zubin potok/Gazivode,i donacije u Novom Pazaru jer dotle se proteze BOGATA MINERALNO/rudna zila Trepca,...!

Momcilo

pre 11 godina

Dok se mi raspravjamo o uglju, rusi svakog sata uzmu lepe para od nafte i gasa (da li je srpska ili vojvodjanska, verovatno ih ne zanima).

marko

pre 11 godina

Podsetimo da je "Hasanaginicu" na nemački jezik preveo Gete.
(V.J., 24. jun 2012 13:40)

Pa kakve veze ima Hasanagica s ovom temom, i misliš li da je Hasanaginica pripada srpskoj književnosti?

Enver Kelmendi

pre 11 godina

U Kosovo je prodato skoro sve a ostalo samo bazen lignita , rudna lezista Pb-Zn i Posta.I neka se prodaju odnosno neka se privatizuju sve firme kada mi nismo sami sposobni da eksploatisemo bez raznih kredita.A znase kada se nesto prodaje neki tajkun dobije bar jedan kost,samo da ne bude kao sa rudnikom Fe-Ni Feronikel koji je prodat 28 miliona €.

Kosovastar

pre 11 godina

Pa kome bi se obratila Srbija tim "medjunarodnim sudskim instancama"? Pa to obracanje tim "medjunarodnim sudskim instancama" jeste automatski priznavanje Kosova od strane Srbije kao drzave. U Medjunarodni Sud Pravde (MSP) recimo postoje sporovi izmedju DRZAVA sto znaci Srbija mora najpre da prizna Kosovo kao drzavu pa da je tuzi. To jeste prva prepreka. Druga prepreka jeste da Kosovo tada mora da prihvata spor kako bi se MSP bavio tim sporom.

Druga mogucnost jeste savetodavno misljenje MSP-a koju Srbija ne moze sama (kao sto onije mogla oko proglasenja nezavisnosti) vec preko Generalne Skupstine UN. E tu Srbija ima samo teorteske sanse i to nekim cudom da GS UN usvaja rezoluciju i pita MSP o pravu Kosova da proda svoje resurse.

Srbija recimo mora da pita MSP "da li 'privremene institucije' Kosova smeju da prodaju 'drzavnu imovinu Srbije'". A MSP tesko moze reci da na Kosovo ima "privremene institucije". Treca prepreka jeste da to savetodavno misljenje jeste NEOBAVEZUJUCE i kao takva NE OBAVEZUJE Kosovo.

Pozivanjem na rezoluciju 1244 ne pomaze nista Srbiji jer MSP vec dao misljenje da tom rezolucijom Kosovo nikako nije sprecavano da bude nezavisna drzava. I ako neobavezujuce, taj stav MSP-a jeste dovoljan da bude jak argument Kosova pred svakim mogucim sudskim sporom Srbije protiv Kosova. To bi samo pomoglo Kosovu da jos vise bude shvacena kao drzava kada vec ucestvuje u medjunarodnim sporovima.

rocker

pre 11 godina

@(V.J., 24. jun 2012 13:40)

Daj coveve ostavi nas te tvoje price zavere protiv srBstva.Seseljeve istorije i slicnih.
Niko nije momce oteo Kosovo Srbiji,nego prijatelju Srbija je izgubila Kosovo svojom gluposcu!
A zasto kada si tako postene ne kazes da Srbija treba da vrati Metohiju CG,posto koliko ja znam istoriju Metohija bila u sastavu CG do 1918 godine.
Zasto ne kazes da treba da vratimo Vojvodinu Madjarima,a?
E vidis kako smo dvolicni,kada nama neko uzme onda nas zaboli a dok smo mi uzimali drugima to je bila volja gradjana koji tu zive(npr.Vojvodina).

Eu

pre 11 godina

prodati rusima ili kinezima sva nalazista uglja u srbiji i termoelektrane, naravno u cenu zaracunati i 76 % uglja na kosovu. i da vidimo da li ce neko smeti da eksplatise ili njima zabrani da ne koriste ono sto je njihovo. pritom zaposliti iskljucivo srbe. tako u svakoj oblasti i aj da vidimo dal ce za 10 god biti ovako losa situacija.
(milos, 24. jun 2012 11:53)
Pa kako bre mislis da Rusi i Kinezi udju na Kosovo? Jedini ilegalno, mozda alternativnim putevima, posto ja koliko znam sRuskim i Kineskim pasosem se nemoze uci na Kim posto ni sKosovskim nemoze kod njih. Neznam mozda da se helikopterima to zakaci i za RSB odvuce,ili pozvati u pomoc sve carobnjake i madzijonicare, ja mislim jedino oni mogu. ......

Boniperti

pre 11 godina

@istorija
Kako kažeš? U Kosovski boj se išlo zbog Lazara, Obilića...!
Kakvo zamlaćivanje mase. U to vreme je situacija bila ista kao i sad. Feudalci su u rat terali seljake da ne bi izgubili svoje velike posede kada ih napadnu drugi feudalci. Baš je onaj seljak znao da li je Srbin i da li gine za "večnu slavu". Taj nije znao ništa, i nije imao pojam nacije kao što danas imamo takvu podelu. Dodje velmoža, pokupi iz sela većinu muškaraca, naloži ih pričom kako velmože druge vere hoće da sravne sve sa zemljom i odvede ih da se više nikad ne vrate. Ako se i neki seljak pobuni, uvek može da se nadje drvo da se zabaci konopac i zaplaše drugi seljaci.
Danas je situacija slična. Samo što se danas velmože zovu tajkuni i političari. Plebs je isto tako glup kao i ranijih dana, možda čak i gluplji, samo je priča malo drugačija. Sada je tu nacija i očuvanje integriteta nacije, pa naloženi plebs sam trči na barikade i bajonete. I tako, naloženi plebs gine zbog patriotizma a velmože broje novac, rude, posede i smeju se glupom plebsu.

Johnny

pre 11 godina

Ovo je jedno od najvažnijih pitanja oko kojeg je trebalo da se vodi računa. Koliko je samo srpske imovine ostalo tamo. Kako mogu srpsku imovinu (tačnije imovinu srpskih preduzeća) da daju u ruke tzv. vladi Kosova? Skoro sve fabrike koje se nalaze na Kosovu su u vlasništvu srpskih kompanija koje su ih i izgradile. Samo jedan primer, ski centar Brezovica koji je izgradjen novcem srpske firme Inex iz Beograda sada magično pada u ruke tzv. Kosova koje ima pravo (samo ne znam po kojem osnovu) da to privatizuje. Imovina Jugopetrola magično pada u ruke nekakvog Kosovapetrola itd...
Šta je tek sa srpskom privatnom imovinom. Većina nekretnina je uništeno, tako da su ljudi uglavnom prodavali placeve i imanja. Ko će obeštetiti Srbe koji su prvo proterani sa Kosova pa im je onda uništena sva imovina ( i pokretna i nepokretna)? Ta imovina se meri u milijardama evra. To je nešto na šta vlada Srbije treba posebnu pažnju da obrati, i da se pokrene postupak pred nekom medjunarodnom institucijom, a tzv republika Kosovo bi trebalo da sanja u ulasku u EU i ostale organizacije dok ne vrati tudju imovinu...

Dimitrije

pre 11 godina

Nase rudno bogatstvo je bilo Rimsko. Pa je bilo Vizantijsko. Pa je bilo malo nase, pa je bilo tursko puno duze. Pa je bilo opet nase, i to u moderno doba, kada je eksploatacija pocela biti jos vaznija. A sada je to Kosovsko. Posto oni insistiraju da su kosovari, znaci barem 10% toga treba da pripadne srbima, i tu treba da se fokusiramo, da lokalni srbi dobiju svoj legitimni deo.

Šipka i Klajn

pre 11 godina

Ja bih zamolio za malo pravopisa: sintagma "u vezi" uz objekat u genitivu ne postoji, jer fali reč "sa" koja bi izrazu pridala smislenost; dakle piše se "u vezi sa nečim" a ne "u vezi nečega"; Glagol "trebati" se navodi isključivo u bezličnim oblicima; dakle bez "trebamo", "trebaju" itd; Pocencijal prvog i drugog lica množine sadrži (redom) isključivo reči "bismo" i "biste" a ne samo "bi"; dakle, piše se "mi bismo želeli" a ne "mi bi želeli".
Da sintetizujemo sve ove greške u jednu rečenicu: "Vi bi, gospodo, trebali da pazite na greške u vezi pravopisa!"

Lun kralj noci

pre 11 godina

(άρχων Τριβαλλούς, 24. jun 2012 07:26)

Evo odgovora. Danas bi i sam Dobrica Cosic, pojedini akademici SANU, Jovo Kapicic i slicni njemu rado zaboravili pesmu koju su tada pevali "Mi imamo tri najveca sina, Enver Hodzu, Tita i Staljina!" Pevala je Srbija i druge nakaradne pesme, samo nije pevala o Karadjordju, Knezu Lazaru, Obilicu, Drazi...a kada bi neko zapevao, srpski komunisti bi mu lomili kicmu. Devedesetih godina srpski komunisti su zaigrali na kartu nacionalizma toboz braneci srpske interese, citaj (ocuvanje gole vlasti ) u liku komuniste Milosevica, crvenog cetnickog vojvode Seselja, vodonose Nikolica, udbaskih protuva Arkana i njemu slicnih. Zamislite likove koji se predstavljali kao cetnici, a usput vole Rusiju vise od brata Srbina u samoj Srbiji - koji apsurd i laz? Zasto se ne otvore tajni dokumenti OZNA, UDBA, DB ili vec kako se zovu...ne i dalje se falsifikuju istoriske cinjenice i fabrikuju lazi ovom narodu radi gole vlasti. Srbija kao "drzava" pociva na zlocinu kako prema Albancima tako i prema Srbima. Koliko masovnih grobnica ima neobelezenih po Srbiji o stravicnim zlocinima prema Srbima posle WW od strane komunista?

Patrijarh srpski Pavle je za zivota govorio:
"Ako bi bilo potrebno i nužno jedino da se održi Mala Srbija zločinom, ja i na to ne bih pristao. Neka nestane i Male Srbije ali zločinom da se održi – ne pristajem, neka nas nestane ali da nestanemo kao ljudi, jer nećemo onda nestati, živi ćemo otići u ruke Boga Živoga."

A vi kako te

pre 11 godina

Ajde da kukako... joj što mi žao... ma idi bre... Kosovo više nikog ne zanima sem 5 posto luzera po Srbiji... Hoće ljudi posao, da imaju šta da pojedu, da se dobro obuku po poslednjoj modi, da idu na koncerte, da sede po kafićima, idu na more itd. Boli njih za neko tamo Kosovo na kom živi 5 posto Srba. Koliko Srba zna šta je i gde je Gazimestan, kad je bila Kosovska bitka, koji su to poznati manastiri na Kosovu i Metohiji itd. ali bez guglanja nego istog momenta da odgovore?! Ni 50 posto Srba to ne bi znalo odmah da odgovori... pa da se ne zanosimo mnogo tim Kosovom. Ako već hoćemo da se zanosimo Kosovom i Metohijom knjige u ruke Srbi i učite, počnite već danas, ali čisto sumnjam, boli vas uvo, imate mnogo prečih problema nego da se smarate sa tim Kosovom...

ekvelar

pre 11 godina

@ridjobradi
Дошао си до сазнања да је заправо Србија 1914. напала АУ, баш као и 1999. Албанију. Такође, знаш и да је већинско становништво Бачке и Баната, Срема и Барање, вековима било аустроугарско, а не срспко:
- У време османске управе (16-18. век), Срби су чинили апсолутну већину становништва на подручју данашње Војводине.
- 1690. године, у Војводини (без Срема) живело је око 210.000 Срба.
У ово време, готово целокупно становништво региона чинили су Срби, уз које је живео и мањи број Шокаца.

Шта би са исказом - ''Чије су овце, његова планина''?
Све у свему, српско ништа није, већ све то припада или непостојећим државама или колонијалним протекторатима којима се ''надгледа независност''(смех и сузе) од стране савремених империја.



Етничко-верски састав становништва већих градова у Војводини током османске управе (16-17. век)

V.J.

pre 11 godina

Zasto je Srbiji silom oteto Kosovo i Metohija:

Procenjuje se da je vrednost nalazišta olova, cinka, srebra, nikla, mangana, molibdena i bora (sedam strategijskih ruda) na Kosmetu i do 1.000 milijardi dolara.
Prema rečima nedavno preminulog dr Mihaila Stanišića, koji je imao pouzdana obaveštenja s raznih strana sveta, samo rezerve kosovskog lignita vrede oko 500 milijardi dolara.

Srbija raspolaže najvecim evropskim rezervama od oko preko 25 milijardi tona uglja (rezerve za preko 50 godina) koje se nalaze otete na Kosovu i Metohiji, i mi posle bombardovanja Srbije 1999.g. nemamo nikakvu nadležnost nad tim resursima.
Vrednost tog bogatstva iznosila bi do 500 milijardi evra, kada se uzme u obzir perspektiva i iznos koji bi se dobio eksploatacijom i pretvaranjem tog energetskog bogatstva u električnu energiju.

Kosovo i Metohija imaju vazan geostrateski polozaj u Evropi, odakle se vojno moze delovati po citavom evropskom kontinentu, kao i po Rusiji - zbog cega je izgradjena americka vojna baza Bondstil.

Srbija je stara evropska civilizacija, i njena neprocenjivo umetnicki vredna usmena knjizevnost i epske pesme u jedinstvenom na svetu stihu desetercu - a koje je zapisao Vuk Stefanovic Karadzić od narodnih pevača i guslara - svedoče o dragocenoj srpskoj istoriji, narodnoj tradiciji i kulturi na Kosovu i Metohiji.
Podsetimo da je "Hasanaginicu" na nemački jezik preveo Gete.

Nikola Prokuplje

pre 11 godina

Moja strateska sirovina je dolar i euro!
I kada bi se obracunalo koliko je Yugoslavija dala dolara Kosovu kroz razne Fondove, ne verujem da bi mogli da vrate da se sve i svi Srbi i Albanci pretvore u ugalj i zlato i bakar!

evropljanin

pre 11 godina

Nalazista uglja na Kosovu stara su hiljadama godina. Srbija je posle medjunarodne intervencije (Balkanski rat) zauzela Kosovo 1912. dakle pre 100 godina. Zasto u tom periodu nije nista uradjeno za eksploataciju tih nalazista, dok je Kosovo bilo u sastavu Srbije i Jugoslavije? Ko sada ima prava da ometa narod koji tamo zivi da koristi taj svoj potencijal za dalji razvoj? Treba li i dalje da budu nerazvijeni i zaostali kako bi im se lakse nametala vlast koju oni ne zele?

v

pre 11 godina

Uhh, kradu nam rudno bogatstvo, a mi, obican narod, bi kao imali nesto od tog silnog rudnog bogatstva, i videli bi neku korist od toga? Mozda bi struja pojeftinila?? Ovde se samo radi o tome ko ce da se bogati, neki domaci tajkuni i lopovi ili neki strani lopovi. A obicnom narodu je potpuno sve jedno. Nas ce i onako da zaposle da kopamo u tom rudniku za 15000 minimalac. To je nazalost sustina...

Srpski mozak

pre 11 godina

Da bre, Kosovo prodaje rudno bogatstvo,
- Investitori povlacu iz Spanije 100 milijardi eura,
- Venezuela povlaci nekoliko hiljada kg. zlata iz Britanske banke,
- EU je odobrila Grckoj skoro 200 *nasih* milijardi eura,
sve ovo moglo bi biti nase, ustvari trebalo bi biti nase i do tada gladujte slobodno......

Kosovo Republic

pre 11 godina

Uskoro ce i Kosovo nadmasiti Srbiju po BDP-u, potencijala imaamo, sad je jasno zato Srbija ne odustaje od onoga sto nikada nije niti bilo njezino.

Divljacina

pre 11 godina

Odmah i istog sekunda nasa vlast da ode u Peking ili Tokio, da ih zamoli da uzmu Kosovo na 99 godina, neka izgrade svoje baze, fabrike, postrojenja i slicno, a rudna bogatstva da delimo 50-50%. Sponzorisati doseljenje svakog Kineza ili Japanca na Kosovo sa 5000 evra, i to do milion doseljenika, da stvorimo ravnotezu u odnosu na albance. Mislim da bi oberucke prihvatili, a mi bismo imali dovoljno vremena da dodjemo malo k sebi posle svih ovih ratova, da se ekonomski stabilizujemo, i onda da vidimo kako da se vratimo na Kosovo.

seljadin

pre 11 godina

a koliko je Srbiju kostao deciji dodatak za albansku decu tokom 45 godina komunizma? Koliko pomoci su dobili, kao nerazvijeni region?
Dok smo mi hranli albansku decu, prirastaj je bio najveci na svetu, ko poznaje situaciju danas na Kosovu, zna da Kosovo vise nema prirastaj, i da im vise niko ne dolazi iz Albanije, vec sa Kosova beze.

Владимир

pre 11 godina

A Srbija Austrougarske oranice.
(ridjobradi, 24. jun 2012 11:41)

Штета је колико Срби слабо (или никако) познају своју историју. Да је Војводина "ратни плен из 1918." је подвала КПЈ коју не уче ни ђаци у Будимпешти.
Или да су Арбанаси староседеоци на Косову...

istorija

pre 11 godina

Sve je to lepo i krasno, ali ja bih sad pitao svu gospodu komuniste, i ove posle njih (mislim na Milosevicev rezim, ne na pokojni DOS, jer je on preuzeo vlast kad je sve vec bilo gotovo), kako to da su svi ti rezimi dozvolili da Kosovo bude uvek najsiromasniji region, a ima tolike prirodne potencijale? Kako to da je za vreme Tita cela Jugoslavija slala Kosovu pomoc, kako su to oni imali najnizi standard, a ima uglja da se otkupe dva spoljna duga cele Srbije? E to je ono sto treba postaviti kao glavno pitanje. Svi sad lepo prst na celo, i da razmislimo. Mozda je onda i bolje da to uzme neko drugi. Mi smo 90ih Kosovo branili zbog cara Lazara, Obilica... nije se ugalj pominjao. A na kraju ispadne da se sve vrti oko para, oko uglja. E pa trebali smo sa tog stanovista

Bela

pre 11 godina

Pa, sta?! Kosovo je nezavisna drzava i sa svojim resursima moze da radi sta zeli, je l' tako?! Kosovo nikad nije bilo stvarno srpsko, vec su ga Srbi okupirali i pokusali da uniste domace stanovnistvo Ilire,koji se danas zovu Albanci, je l' tako?! Sva materijalna bastina, od Gracanice do Decana, je delo kulturnih i naprednih Ilira, koji se danas zovu Albanci, a ponekad i Kosovari, je l' tako?! Srbija ce zarad evropskih integracija morati da razume i prihvati ovu istinu, Tacnije, da je Srbija pametna, k'o sto nije, dala bi Srem Hrvatskoj, Banat Rumuniji, Backu Madjarskoj, jugoistocnu Srbiju Bugarskoj,sve do Nisa, a moze i Kraljeva, Albaniji, a naslo bi se nesto otete teritorije i za Bosnu i za Montenegro. Moj predlog je da se krug dvojke ujedini sa Amerikom, a sve sto ostane pokloni bratskom Japanu. E, onda nam EU ne gine, ne 100%, nego 113%, k'o kod Slobe na izborima! Zaboravila sam na silnu Veliku Nemacku, al' napravicemo vec neku kombinaciju.
Bas sam se raspisala. Rek'o, daj da sazmem sve mudre misli ljudi koji ovde komentarisu, da se ne muce po ovoj vrucini.Pa, je l' tako?!

Ranko

pre 11 godina

Nacija je instrumenat da bi vladali narodom.Eto ja iz Leskovaca kazem da mi je brat Janko iz Cacka i sto nikada nisam ga sreo samo sto je Srbin i u to ime dozvolim da neki mali Slobo u Beograd jase mene i Janka i hiljade drugih Janka samo da bi cuvali naciju .I serviraju nam laze :_Branimo Srbstvo u Kosovo,branimo svetinje.i porucuju:Posaljite decu da pogne u odbrani Kosovo dok njihovi podanici ce svrcovati robu po sever Kosova i terati naroda da zatvaraju puteve i to sve u ime ljubavi prema naciji.Mi jadni Rank-ovi moramo plati porez,moramo im dati nas znoj,moramo i decu da im dajemi gospodi u Beograd samo u ime nacije.-Pardon u IME LJUBAVI koju oni imaju prema rudama u Kosovo,prema ljubavi jeftine fizicke snage jadnih naroda u Kosovo.Mrzim nacije sveta jer radi njih od Francuske revolucije do danas oko sto miljuna ljudi su poginuli u ovaj svet.

Srbija do Jupitera

pre 11 godina

Katastrofa, evo i Hrvati izdaju i prodaju naše prirodne lepote na Jadranu. Nego, šta beše sa našim rudnim bogatstvima u Kolubari?

Vladimir

pre 11 godina

Sto bi se gradjani Srbije uzbudjivali oko toga? Ovde se sve rasprodaje vec dvadeset i kusur godina. Nama gradjanima sve jedno da li nam bogatstva rasprodaju Albanci ili korimpirane stranke jer nama ni iz dzepa ni u dzep. Ako, nek prodaju mozda ce bar ti Albanci da zive ko ljudi kad vec mi nismo bili sposobni.

M. Н. Лазар

pre 11 godina

А, што домаћини продадосте НИС (све са нафтним изворима) руским тајкунима.
Ругала се руга- па постала друга.

Haug!

pre 11 godina

"......Vlada Srbije, objašnjava Bogdanović, celokupan pravni okvir i dosadašnju praksu privatizacije na Kosovu i Metohiji smatra nelegalnom, nelegitimnom i nesaglasnom sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN....."Ceo svet zna da UN ama bas NISTA ne mogu da urade protivno interesima SAD niti bez njihove dozvole ,pa i ta rezolucija je potpisana pod pritiskom SAD. A "VELIKI BELI OTAC" iz vasingtona tokom par vekova svoje istorije je UVEK gazio datu rec kad se radi o njegovim interesima. Nazalost Kosovo je oteto zanavek i badava se mi vrtimo okolo i skicimo kao odbijena stenad, nikada ono vise nece biti nase. VELIKI BELI OTAC ga je priznao i tu je prica (bar za nas) zavrsena.

zoran

pre 11 godina

umesto da vlada radi na tome da povrati ta bogatstva, pa da svima malo svane. Oni pljackaju sopstveni narod i vode nas u EU. da nas oni jos vise ojade! evropa samo trazi kosist za sebe, a ne da nas izdrzava! Trebamo mi sami da uredimo svoju zemlju, Bog nam dao, a mi kao bikovi.

Andrija Šrek

pre 11 godina

Kakav vam je ovo naslov? Pazite malo. To je kao da ste napisali, npr. "Crna Gora naplaćuje boravak na našem Jadranskom moru", i slično...

milos

pre 11 godina

prodati rusima ili kinezima sva nalazista uglja u srbiji i termoelektrane, naravno u cenu zaracunati i 76 % uglja na kosovu. i da vidimo da li ce neko smeti da eksplatise ili njima zabrani da ne koriste ono sto je njihovo. pritom zaposliti iskljucivo srbe. tako u svakoj oblasti i aj da vidimo dal ce za 10 god biti ovako losa situacija.

Milko

pre 11 godina

Pa zar vam, gospodo iz vlasti Borko u pregovorima nije obezbedio neku fusnotu, da se i vi ugradite u prodaju.
Lakše je bilo sa vovodjanskom naftom.

άρχων Τριβαλλούς

pre 11 godina

@Lun kralj noci
''Prema delimično sređenoj dokumentaciji bivšeg Saveznog zavoda za statistiku, samo u periodu od 1961. godine do 1980. godine na Kosovu i Metohiji je uloženo i potrošeno čak 17,6 milijardi dolara.''http://www.naslovi.net/2008-02-17/biznis-novine/beograd-bez-prava-na-privatizaciju/575763
Како теби и твојим истомишљеницима више не досади прича која се своди на тврдњу да нису они криви што отимају, већ ми зато што смо их примили у наш дом и лепо угостили?
-Колонизација Косова и Метохије током Другог светског рата подразумева довођење Албанаца из Албаније на територију Косова и Метохије. (150.000-200.000)
-Колонизација Косова и Метохије у СФРЈ подразумева насељавање албанским емигрантима из Албаније. (1948-1956. - 40.000)

Dardanius Maximus Albanicus

pre 11 godina

Da li mi se cini da neko pokusava da iskopa ratnu sekiru saljuci dimne signale svom narodu da im neko oduzima bizone i "njihove" prerije?Novi poglavica,novi ratni poklici....hhmmmmm.Treba da se obavesti Tokio da im se sprema opsada grada.

FilipD

pre 11 godina

"Kosovo" prodaje... hahaha... Da nije Srbija sve to potpisala, to je sve dogovoreno, samo sto niko jos nema hrabrosti da prizna, ali za godinu ili 2 to ce morati da urade....Pogledaj te i na Google Earth ili na mapu sveta Kosovo je druga drzava ....

Bora

pre 11 godina

Kakav populisticki naslov!
Podsecanja radi, gos'n bivsi predsednik je izgubio rat na Kosovu, potpisao sporazum o povlacenju i kako sad nase? Mozda je trebalo misliti o mrkom uglju i hiljadama izbeglica pre ulaska u rat...

jovanovic

pre 11 godina

pa sta se ceka sa sudskim instancama? dok se srbija nada kompromisu i dogovoru, kosovo se dogovara ali sa kupcima!!! opet samo sedimo i posmatramo i dajemo izjave

igor

pre 11 godina

Imali smo 50 godina posle II Svetskog rata da iskoristimo sve potencijale Kosova! Umesto da smo školovali Albance sa Kosova da rade za Srbiju, mi smo im branili osnivanje univerziteta, tretirali ih kao nižu rasu...E sada naša glupost dolazi na naplatu...Tužno je to što više od pola stanovnika ove zemlje i dalje misli da je komunizam doneo dobro ovoj zemlji, da su nam Rusi veliki "prijatelji" a Zapad najveći neprijatelj. Tužno i žalosno! Mi smo samo sitna figura na tabli koju Brisel, Moskva i Vašington pomeraju po svojoj zamisli i interesima.

Nikola

pre 11 godina

Da li mi znamo sta hocemo? Dokle bre vise "nase"? Sta je nase? Nije nase, oteto je, okupirano, uzeto... i mozete da poplavite u faci sa pricom kako smo opljackani, to nece promeniti cinjenicu da mi vise nikakve ingerencije na toj teritoriji nemamo.
Kako se nije eksploatisala ta ruda u vreme Milosevica? A neee, tada je bila prica:"Niko ne sme da vas bije" i to nas je strasno lozilo.
A i da je KiM i dalje Srbija, pa da smo mi dali Vesliju da njegova firma posluje, ni to ne bi valjalo, tada bi bila prica da su se BoTa, Dinkic, Sutanovac utalili sa Klarkom i stavili svoju decu u visi menadzment firme, dok srpski rudari rade za mizerne pare i sikaniraju ih albanski nadredjeni... verovatno bi tada Toma otisao da im kaze kako niko ne sme da ih bije.
Onda oteramo strance, drzava preuzme poslove, a mi svi kroz poreze subvencionisemo jos jednog gubitasa u kom su se uhlebili njih bogapitajkolko.
Dok god ne prihvatimo realno stanje stvari, drasticno smanjimo ocekivanja i okrenemo se sebi i svojim realnim vrednostima i sposobnostima, bicemo nezadovoljni lljudi, sitne i zavidne duse kojima nista nije dobro.

Dritero

pre 11 godina

Prema medjunarodnom pravu, ljudi koji zive u jedoj teritoriji imaju pravu nad bogatstvom te teritorije. U kosovu zive 95 posto albanci, i samo oni imaju pravu nad rudarstvom, zlatom, naftom ili drugom bogatsvu.

Naravno, i manjine u Kosovu, gde spadaju i srbi.
Pozzzz

Preokret

pre 11 godina

Kosovo ne prodaje nase ,,,vec njihovo...To je druga drzava...tamo zive drugi ljudi...a i amerikanci su tamo...tako da metode S.M ne mogu vise da se sprovode...

Eeeeeeeeee

pre 11 godina

Sad ste se setili da kefcete...da ste se bar malo potrudili u poslednjih dvadeset godina danas bi nakrivili sesirce i uzivali u blagu svoje zemlje koju sada drugi arce...zasluzili su bar slogom i trudom (kako god to zvucalo)pa sad neka uzivaju..nema nista od sedenja i premestanja iz jedne nogavice u drugu...Sojici raspali..

Ljubomir

pre 11 godina

Eksploatacija prirodnih resursa na Kosovu je bio prvobitni plan. To je uradjeno tako što su najpre Srbi demonizovani, zatim su stvorili krizu na Kosovu snadbevanjem oružjem, davanjem obećanja Albancima i snažnom medijskom kampanjom. Tako su stvorili uslov da nas bombarduju a zatim i da zauzmu teritoriju Kosova. Zatim su kupili sve banke i sada imaju potpunu finansijsku kontrolu. Zatim su radili na nezavisnosti Kosova što im nije u potpunosti pošlo za rukom, pa će da koriste plan B. Radiće ilegalno. Na red su došla i rudna bogatstva. Reč je o čistoj otimačini i kolonizaciji. Kosovo nam je oteto, Kosovskim Albancima daju lažnu sliku nezavisnosti i slobode (naime ništa nije njihovo niti mogu samostalno da deluju bez Amerike). Tako zapad u svojim rukama ima sve institucije i sve resurse. Čista kolonija. A politička situacija u Srbiji im samo ide na ruku. A i Srbija se polako kolonizuje tako da neće biti problema.

Dosta zamajavanja

pre 11 godina

AHA! Konacno stigosmo do sustine! Briga nase nabiguzice za narod - sustina je u lovi. E, pa, gospodo "politicari" i ostali tajkuni, bili razmislati ranije. Sad je Kosovo nezavisno (po misljenju ogromnog broja zemlaja sveta), a vi mozete da svirate u gusle! Uostalom, sada vise nije u modi proizvoditi "prljavu" struju iz uglja, nego cistu struju, a ako se ne varam, vetra i sunca ima i u "uzoj" Srbiji, "samo" treba da se ulozi u objekte, a to trazi novac i rad. E, pa ni ste gospodo, sasvim ocigledno pokazali da ste na rad alergicni, a pare vas interesuju samo ako mozete da ih smestite u sopstvene dzepove!

Bole

pre 11 godina

pa nije NATO sigurno došao na kosovo zbog tamo nekih plemena - srba i albanaca, nego zbog sebe, položaja, resursa i svega toga čega pod kosovskom travom ima.

sad je krenulo vreme za naplatu "milosrdnog andjela", prosta stvar.

džaba naši ministri kukaju, da su srbi bili pametniji ranije, pre nekoliko decenija, druga bi se pesma pevala....

mail

pre 11 godina

Imali ste 100 godina da upravljate Kosovom, niste znali. Molim lepo, sada je gotovo, idemo dalje. Koliko vidim, ne znate nicim da upravljate, zato nema ljutis.

Eu

pre 11 godina

Kosovsko bogatstvo pripada r-srbiji ako oni ipak to nekom prodaju, a mi ih u tome nemozemo spreciti ps;posto ni do sada nusmo mogli.
Mi cemo ih tuziti medjunarodnim organizacijama, tj istima koji su ih i priznali kao drzavu,hmmmmmm
Da nije zalosno bilo bi smesno !
Zasto pricati i diskutovati nesto sto nemoze da se promeni i to po ocoj vrucini

Tahiri

pre 11 godina

"Kosovo prodaje NASE bogatstvo..." hahahaha pa ovo je smesno. Koje bre NASE? Da ste slusali kojim slucajem Stambolica ili Djindjica mozda biste imali neku sansu da u najmanju ruku neko vas saslusa. Pa vas je bombardovao prakticno ceo svet, povukli ste celokupan drzavni aparat sa Kosova i celokupan arsenal naoruzanih formacija (vojske, MUP-a, paravojnih formacija itd.). Kosovo je priznalo one drzave koje su bitne na svim ti svetskim sudovima i vojne velesile. Prema tome, nije smesno nego pateticno da se kaze "NASE bogatstvo".

REALAN

pre 11 godina

Iskreno da kazem,BAS ME BRIGA! Razlika je samo da li su Trepcu uzeli domaci lopovi ili strani.Da su domaci,ima li bi istu pricu kao sa Kolubarom. Nista mi drazi nije Vesli Klark od Keneta i drustva.Tako da,ne jadikujte mnogo jer mi raja nikakve koristi nemamo.Sto,smanjili bi nam cenu struje da je ostalo nase?

milan

pre 11 godina

Kako su glupi ovi sto su vodili drzavu za vreme bombardovanja i povlacenja,trebalo je to sve minirati i razbucati,skinuti sve provodnike na obilicu,pa ako im treba neka grade!!!!!Inace sada smo ispali glupi kao cuskije,ahhahaha!!!!

Ivan

pre 11 godina

Ako, ako, tako i treba. Neka država vidi kako je to kad joj neko nesto oduzme i bez prava proda. Kad vlasnici traže nazad a država se pravi luda i jos prodaje imovinu. I vi mozda dobijete restituciju, ali 3754 godine.

Pera

pre 11 godina

Dokle god "svet" vidi Albance na Kosovu kao one koji mogu da naprave veći problem od Srba, situacija će biti takva da će najveći deo običnog naroda da ostane i bez gaća, samo je pitanje vremena. Srbiju uslovljavaju nečim što se zove EU i neprincipijelno nas uslovljavaju na način da čim neko pomene prava Srba i Srbije odmah packa, ne, ne, pa vi hoćete u EU i mi ćemo vas primiti jednog dana ali ne smete da tražite ono što je vaše jer mi smo vas bombardovali da bi smo mi, tj. oni dobili kao Vesli Klark deo kolača, a ne da bi Srbija uzela svoje. I dok narod u Srbiji ponižen svojom ekonomskom zbiljom pokušava da makar na primeru Kosova oseti tračak svog nacionalnog dostojanstva, naši političari pune sopstvene džepove i boli ih uvo i za Kosovo i za Srbe i za Srbiju.

Milos

pre 11 godina

Rudnike su prodali "jadni" kosovari koji se sad baskare u 2,3 stana na Vracaru. Tu rudu smo imali i dok je Kosovo bilo u sastavu Srbije pa sto nije eksplatisana?

veljkokg

pre 11 godina

Pravnim sredstvima moraju biti otvorena pitanja oko vlasništva na Kosovu! Ne zaboravite koliko je samo u privatnom vlasništvu zarobljeno na Kosovu! Situacija je trenutno takva da pitanja mogu samo da se otvaraju ali ne i rešavaju! Nikada se ne zna na koju stranu može politika da krene u bliskoj ili daljoj budućnosti. Srbija mora čvrsto da se drži svojih stavova i to je jedino što u budućnosti može da nam pomogne oko zaštite naših prava na KiM! Realno šanse da sada postignemo bilo šta su nikakve ali vetar duva danas na jednu sutra na drugu stranu. Sada treba stvarati bazu za slučaj da se vetar okrene u našu korist.

Dragoljub

pre 11 godina

Kosovska vlada prodaje rudu na teritoriji koju kontrolise. Cini se logicnim. Doduse, jednoj drugoj vlasti koja bi da se igra mini-kolonijalne sile, makar i na Balkanu, to se jako ne dopada, ali reklo bi se da je to pre svega njen problem...

malteski soko

pre 11 godina

@ (Krcko Indijski Orascic, 24. jun 2012 03:34)

Vidim ja da ti nemas veze sta je medjunarodno pravo !
Mad je uveliko uzurpirano!

V.J.

pre 11 godina

Zasto je Srbiji silom oteto Kosovo i Metohija:

Procenjuje se da je vrednost nalazišta olova, cinka, srebra, nikla, mangana, molibdena i bora (sedam strategijskih ruda) na Kosmetu i do 1.000 milijardi dolara.
Prema rečima nedavno preminulog dr Mihaila Stanišića, koji je imao pouzdana obaveštenja s raznih strana sveta, samo rezerve kosovskog lignita vrede oko 500 milijardi dolara.

Srbija raspolaže najvecim evropskim rezervama od oko preko 25 milijardi tona uglja (rezerve za preko 50 godina) koje se nalaze otete na Kosovu i Metohiji, i mi posle bombardovanja Srbije 1999.g. nemamo nikakvu nadležnost nad tim resursima.
Vrednost tog bogatstva iznosila bi do 500 milijardi evra, kada se uzme u obzir perspektiva i iznos koji bi se dobio eksploatacijom i pretvaranjem tog energetskog bogatstva u električnu energiju.

Kosovo i Metohija imaju vazan geostrateski polozaj u Evropi, odakle se vojno moze delovati po citavom evropskom kontinentu, kao i po Rusiji - zbog cega je izgradjena americka vojna baza Bondstil.

Srbija je stara evropska civilizacija, i njena neprocenjivo umetnicki vredna usmena knjizevnost i epske pesme u jedinstvenom na svetu stihu desetercu - a koje je zapisao Vuk Stefanovic Karadzić od narodnih pevača i guslara - svedoče o dragocenoj srpskoj istoriji, narodnoj tradiciji i kulturi na Kosovu i Metohiji.
Podsetimo da je "Hasanaginicu" na nemački jezik preveo Gete.

stiven

pre 11 godina

Kosovari moraju sve sto imaju da daju strancima da bi ih cuvali od Srba,za nista se ne pitaju cak i tudje prodaju da bi imali nesto sto nemaju!

dragan

pre 11 godina

Pa sta reci na sve ovo..
Losa politika, los rezultat, a tamo sada moze da ima sta hoces, dzaba.

Okrenite se svarima na koje mozete da uticete, i stvarima koje realno mogu da u narednih 10, 20, 50 godina obezbede prosperitet ove drzave, a ne da se polako pretvarate u istoricare koji se bave posledicama....

Goran

pre 11 godina

Jadni mi:Kosovo prodaje sada nase rudsko bogatsvo a juce to je cinilo Cile dok prekjuce isto to je cinio Iran.A moj deda Srojan kada se preselio iz Like prije sedamdeset godina to rudo je poneo sa sobom i sada ide dedino ostavstina.

Vladimir

pre 11 godina

Stvarno velika steta!Ajde ljudi vec jednom zavrsimo sa tim Kosovom izgubicemo i Srbiju zbog njega!Hteo bi da pitam realno sve ove koji brane vise ovo Kosovo. Sta bi bilo da nam odjednom vrate to Kosovo koji bi policajci otisli medju 2 miliona Albanaca kada nemogu da obuzdaju svoj sopstveni narod na jednom fudbalskom derbiju od 100 000 Srba?Ali molim realan odgovor

άρχων Τριβαλλούς

pre 11 godina

@Lun kralj noci
''Prema delimično sređenoj dokumentaciji bivšeg Saveznog zavoda za statistiku, samo u periodu od 1961. godine do 1980. godine na Kosovu i Metohiji je uloženo i potrošeno čak 17,6 milijardi dolara.''http://www.naslovi.net/2008-02-17/biznis-novine/beograd-bez-prava-na-privatizaciju/575763
Како теби и твојим истомишљеницима више не досади прича која се своди на тврдњу да нису они криви што отимају, већ ми зато што смо их примили у наш дом и лепо угостили?
-Колонизација Косова и Метохије током Другог светског рата подразумева довођење Албанаца из Албаније на територију Косова и Метохије. (150.000-200.000)
-Колонизација Косова и Метохије у СФРЈ подразумева насељавање албанским емигрантима из Албаније. (1948-1956. - 40.000)

radoholičar

pre 11 godina

@Vladicin Unuk,

Ma kakvo pravo ti spominješ.Pravo da idemo i da se borimo!?Pravo da pucamo te tvoje metke.Na koga,bre.Na milion i po ljudi koji ne žele da žive sa nama?Hoćeš li ti tvog sina da šalješ tamo ili si i tim jedan od onih koji larmaju a kad zapuca šalje svoje dete ili sam pobegne u inostranstvo, tobož na školovanje.Bože,više ućutite i okrenite se sebi i svojim problemima,radite nešto,stvarajte nešto,recimo probajte da živite bolje.Kanite se više ratovanja, zar Vam nije dosta...

Vladimir

pre 11 godina

Kosovo nije, više, deo Srbije. Što pre to prihvatimo, sve će biti jednostavnije za srpski narod. Odakle nam pravo da zamajavamo generacije mladih..ista priča kao sa Gavrilom Principom...deca se uče da je on bio jedan od najvećih heroja srpskog naroda, da je dobio tuberkulozu od batinjanja i umro u mukama za srpski rod. Istina je da mu je lekar, mnogo pre atentata na nadvojvodu Ferdinanda, saopštio da nema još mnogo od života, te je "hrabro" žrtvovao isti za svoj narod..frustrirani klinac, rešen da "ode" u "velikom stilu"..tek kad istoriju budemo deci predstavljali događima kakvi oni jesu, možemo se nadati boljim danima.
Energetske rezerve Kosova su u rukama naroda koji tamo živi. On njima i raspolaže. Mi smo taj rat izgubili, kao i ostale ratove na ovim prostorima, ne zato što smo bili sami protiv svih, već zato što nismo umeli da izaberemo bitke koje ćemo vojevati...što je uslov uspeha u ratu(San-cu)...naravno...Kosovo je deo Srbije...kao i Tajlan što je...deo Srbije.

Iznogud

pre 11 godina

Sve sto vredi u zemlji Srbiji, po nalogu stranih mocnika i za proviziju koju ste strpali u dzepove, prodali ste strancima a ostatak domacim tajkunima. Fabrike su zatvorene, radnici izbaceni na ulice. Zbog ocajne agrarne politike zemlja je opustela a korov zavladao i na selu i u gradu. Jednu usr... obilaznicu oko glavnog grada nemozete da zavrsite 20 godina kao ni onu branu 30 godina, a auto put ka jugozapadnoj Srbiji je u domenu naucne fantastike. Zeleznica se raspala a ljudi izmedju dva sela jos uvek, kao u doba Turaka, putuju na magarcu. Zavladala je bela kuga a mladi beze iz zemlje glavom bez obzira. Unistili ste moral, pravdu i rodoljublje - bacili ste nas u glib do guse. Ali i dalje vam nije dosta i dalje nam bacate prasinu u oci i pricate o kamionima, avionima i milionima koje vama (ne nama) neko stalno hoce da otme.

kiany67

pre 11 godina

Zbog svaega onog sto je iole vredelo na prostorima ex-YU,Zapad je i izazvao rat i sve ono sto se desilo posle rata nije nikakav put bio prema demokratiji i uspostavljanju demokatskih drustava nego jedna dobro osmisljena pljacka i nacionalnih bogatstava;i stanovnistva i preduzeca koja su posedovala imovinu koja se sticala decenijama.Sve ostale pricesamo supuste terije da se istini zametne trag.Kosovo je kao teritorija imalo svoje ekonomske vrednosti i to je nekome od tamo bilo i te kako dobro poznato.Tu su decenije iskoriscavanja resursa ciji profit direktno ide van zemlje.Ni Pristina ni Beograd nece nista dobiti ni videti od tog blaga u milijardama;tu se ne moze uraditi nista.

Knight XV

pre 11 godina

Dugogodisnji radovi satkani u liku i delu Dacica, Skundrica, Bajatovica, Mrkonjica, Nikolica, Vucica, Kostunice, "opravdano otsutnitnih" Seselja i baba Jule - dokazanih "udarnika srpstva", neka slobodno obuju gumene cizme i pravac dole na kopove uglja i neka objasne, Albancima, Umniku i Klarku da ugalj pripada samo Beogradu i da ih pritom zaplase poklonjenim ruskim NIS-om i obaveste o svojim namerama i ciljevima za pravdom pred medjunarodnim sudskim instancama. Na put obavezno poneti prezvakanu rezoluciju 1244 i kostunjavi Ustav Srbije i ako za isti nisu imali prostu vecinu gradjana sa pravom glasa.
Sta reci za kraj, a da... gore pomenuti politicki rudari, vi ste na potezu... SRECNO!

mima

pre 11 godina

To je dokaz da KIM više nije srpski.A zašto neka se vrate srbi dole a ne d sve rAsprodaju a tu kupuju stanove i prave kuče sa statusom izbeglice.

Emir BiH

pre 11 godina

Srbima su bitne crkve( bar da ih opostujete ), drzava u kojoj bi zivjeli samo Srbi ( zato ste izgubili i Ksovo ), 13 i 14 vijek ( to je bilo tako davno, koga to vise interesuje sta je bilo prije 800 godina, dobro je znati ali vi zivite u 13om vijeku ), ravna gora ( gdje se nacionalizam i mrznja radja ) Rehabilitacija Draze Mihajlovica ( ovjde nemam sta da kazem jer sam bez texta ) .... A tako inteligentan narod ili dali je ? Nemoj te mi zamjeriti ali ovako vas mnogi vide. Ja vam zelim sve najbolje. Ovo se nece nikada objaviti ali bilo bi lijepo da vidite sta drugi misle o vama ali to vas isto nije briga pa onda nema veze .

Pozdrav

ivansti1

pre 11 godina

Srbija ne može povratiti Kosmet u narednih 20 godina.Mudrom politikom,decentralizacijom,nacionalizaciom imovine u Srbiji ,može sprečti tj. stopirati prodaju svih državnih preduzeća na Kosmetu.Kada se napravi plan za Srbiju,mora obuhvatati i Kosmet.Srbija može se žaliti EU sudovima tj, tužiti zbog raspodele srpske imovine.Tim koracima sprečavaju se dalje stvaranje većih ovlašćenja Kosova (kako oni sad zovu).Naravno Srbija da postane Monarhija (uticaj Kraljevskih porodica na svetskih globalizam).Ima još jedna stavka,neću pominjati ,uticaj te države koja nije priznala Kosmet kao država,inače drže ceo svet.

Lun kralj noci

pre 11 godina

Da ste imali pameti, kao sto niste nikada ne bi u Pristini pravili toplanu na mazut. Da ste bili pametni, iskreniji i uvazavali Albance na Kosovu bilo bi svima bolje i njima i nama.
Dok su govorili sa pravom: "Trepca radi Beograd se gradi" - sto danas imamo nesto slicno, a to je isisavanje resursa i kapitala iz ostatka Srbije radi Beograda. Sve je to doprinos jedne bolesne politike, politike koja ima danas proekciju opste bede i siromastva u Srbiji. Nemamo vise ni za fenjer koji bi nam koliko toliko pomogao da izadjemo iz tamne rupe u koju ste nas sve sabili.

Vladimir Pula

pre 11 godina

Kako su vas opljačkali!!!! Ja mislio oni vam oteli kim da naprave koji NATO bazu i da kontroliraju puteve heroina i kokaina i cega sve ne, ali nije, puno veće brojke su u igri! Strasno! Pa da se ubijes!

Vladicin Unuk

pre 11 godina

"....U Ministarstvu za Kosovo i Metohiju kažu da niko nema pravo da koristi naše bogatstvo i otima milijarde koje pripadaju Republici Srbiji. Prema procenama, od ukupnih rezervi uglja u Srbiji 76 odsto je na Kosovu i Metohiji...."

U ministarstvu mogu da to kazu, ali su vlade, kojima to ministarstvo pripada, u zadnjih 12 godina rekle bezbroj puta da nece ni jedan metak ispaliti braneci srpska prava na Kosovu i Metohiji. Prema toma sta se vredi pozivati na necije nepravo kad se Srbi sami odricu svog prava?

Lun kralj noci

pre 11 godina

Da ste imali pameti, kao sto niste nikada ne bi u Pristini pravili toplanu na mazut. Da ste bili pametni, iskreniji i uvazavali Albance na Kosovu bilo bi svima bolje i njima i nama.
Dok su govorili sa pravom: "Trepca radi Beograd se gradi" - sto danas imamo nesto slicno, a to je isisavanje resursa i kapitala iz ostatka Srbije radi Beograda. Sve je to doprinos jedne bolesne politike, politike koja ima danas proekciju opste bede i siromastva u Srbiji. Nemamo vise ni za fenjer koji bi nam koliko toliko pomogao da izadjemo iz tamne rupe u koju ste nas sve sabili.

Vladimir Pula

pre 11 godina

Kako su vas opljačkali!!!! Ja mislio oni vam oteli kim da naprave koji NATO bazu i da kontroliraju puteve heroina i kokaina i cega sve ne, ali nije, puno veće brojke su u igri! Strasno! Pa da se ubijes!

Vladicin Unuk

pre 11 godina

"....U Ministarstvu za Kosovo i Metohiju kažu da niko nema pravo da koristi naše bogatstvo i otima milijarde koje pripadaju Republici Srbiji. Prema procenama, od ukupnih rezervi uglja u Srbiji 76 odsto je na Kosovu i Metohiji...."

U ministarstvu mogu da to kazu, ali su vlade, kojima to ministarstvo pripada, u zadnjih 12 godina rekle bezbroj puta da nece ni jedan metak ispaliti braneci srpska prava na Kosovu i Metohiji. Prema toma sta se vredi pozivati na necije nepravo kad se Srbi sami odricu svog prava?

evropljanin

pre 11 godina

Nalazista uglja na Kosovu stara su hiljadama godina. Srbija je posle medjunarodne intervencije (Balkanski rat) zauzela Kosovo 1912. dakle pre 100 godina. Zasto u tom periodu nije nista uradjeno za eksploataciju tih nalazista, dok je Kosovo bilo u sastavu Srbije i Jugoslavije? Ko sada ima prava da ometa narod koji tamo zivi da koristi taj svoj potencijal za dalji razvoj? Treba li i dalje da budu nerazvijeni i zaostali kako bi im se lakse nametala vlast koju oni ne zele?

v

pre 11 godina

Uhh, kradu nam rudno bogatstvo, a mi, obican narod, bi kao imali nesto od tog silnog rudnog bogatstva, i videli bi neku korist od toga? Mozda bi struja pojeftinila?? Ovde se samo radi o tome ko ce da se bogati, neki domaci tajkuni i lopovi ili neki strani lopovi. A obicnom narodu je potpuno sve jedno. Nas ce i onako da zaposle da kopamo u tom rudniku za 15000 minimalac. To je nazalost sustina...

Kosovo Republic

pre 11 godina

Uskoro ce i Kosovo nadmasiti Srbiju po BDP-u, potencijala imaamo, sad je jasno zato Srbija ne odustaje od onoga sto nikada nije niti bilo njezino.

istorija

pre 11 godina

Sve je to lepo i krasno, ali ja bih sad pitao svu gospodu komuniste, i ove posle njih (mislim na Milosevicev rezim, ne na pokojni DOS, jer je on preuzeo vlast kad je sve vec bilo gotovo), kako to da su svi ti rezimi dozvolili da Kosovo bude uvek najsiromasniji region, a ima tolike prirodne potencijale? Kako to da je za vreme Tita cela Jugoslavija slala Kosovu pomoc, kako su to oni imali najnizi standard, a ima uglja da se otkupe dva spoljna duga cele Srbije? E to je ono sto treba postaviti kao glavno pitanje. Svi sad lepo prst na celo, i da razmislimo. Mozda je onda i bolje da to uzme neko drugi. Mi smo 90ih Kosovo branili zbog cara Lazara, Obilica... nije se ugalj pominjao. A na kraju ispadne da se sve vrti oko para, oko uglja. E pa trebali smo sa tog stanovista

igor

pre 11 godina

Imali smo 50 godina posle II Svetskog rata da iskoristimo sve potencijale Kosova! Umesto da smo školovali Albance sa Kosova da rade za Srbiju, mi smo im branili osnivanje univerziteta, tretirali ih kao nižu rasu...E sada naša glupost dolazi na naplatu...Tužno je to što više od pola stanovnika ove zemlje i dalje misli da je komunizam doneo dobro ovoj zemlji, da su nam Rusi veliki "prijatelji" a Zapad najveći neprijatelj. Tužno i žalosno! Mi smo samo sitna figura na tabli koju Brisel, Moskva i Vašington pomeraju po svojoj zamisli i interesima.

Andrija Šrek

pre 11 godina

Kakav vam je ovo naslov? Pazite malo. To je kao da ste napisali, npr. "Crna Gora naplaćuje boravak na našem Jadranskom moru", i slično...

Vladimir

pre 11 godina

Sto bi se gradjani Srbije uzbudjivali oko toga? Ovde se sve rasprodaje vec dvadeset i kusur godina. Nama gradjanima sve jedno da li nam bogatstva rasprodaju Albanci ili korimpirane stranke jer nama ni iz dzepa ni u dzep. Ako, nek prodaju mozda ce bar ti Albanci da zive ko ljudi kad vec mi nismo bili sposobni.

Srbija do Jupitera

pre 11 godina

Katastrofa, evo i Hrvati izdaju i prodaju naše prirodne lepote na Jadranu. Nego, šta beše sa našim rudnim bogatstvima u Kolubari?

Bela

pre 11 godina

Pa, sta?! Kosovo je nezavisna drzava i sa svojim resursima moze da radi sta zeli, je l' tako?! Kosovo nikad nije bilo stvarno srpsko, vec su ga Srbi okupirali i pokusali da uniste domace stanovnistvo Ilire,koji se danas zovu Albanci, je l' tako?! Sva materijalna bastina, od Gracanice do Decana, je delo kulturnih i naprednih Ilira, koji se danas zovu Albanci, a ponekad i Kosovari, je l' tako?! Srbija ce zarad evropskih integracija morati da razume i prihvati ovu istinu, Tacnije, da je Srbija pametna, k'o sto nije, dala bi Srem Hrvatskoj, Banat Rumuniji, Backu Madjarskoj, jugoistocnu Srbiju Bugarskoj,sve do Nisa, a moze i Kraljeva, Albaniji, a naslo bi se nesto otete teritorije i za Bosnu i za Montenegro. Moj predlog je da se krug dvojke ujedini sa Amerikom, a sve sto ostane pokloni bratskom Japanu. E, onda nam EU ne gine, ne 100%, nego 113%, k'o kod Slobe na izborima! Zaboravila sam na silnu Veliku Nemacku, al' napravicemo vec neku kombinaciju.
Bas sam se raspisala. Rek'o, daj da sazmem sve mudre misli ljudi koji ovde komentarisu, da se ne muce po ovoj vrucini.Pa, je l' tako?!

Goran

pre 11 godina

Jadni mi:Kosovo prodaje sada nase rudsko bogatsvo a juce to je cinilo Cile dok prekjuce isto to je cinio Iran.A moj deda Srojan kada se preselio iz Like prije sedamdeset godina to rudo je poneo sa sobom i sada ide dedino ostavstina.

Bora

pre 11 godina

Kakav populisticki naslov!
Podsecanja radi, gos'n bivsi predsednik je izgubio rat na Kosovu, potpisao sporazum o povlacenju i kako sad nase? Mozda je trebalo misliti o mrkom uglju i hiljadama izbeglica pre ulaska u rat...

Vladimir

pre 11 godina

Kosovo nije, više, deo Srbije. Što pre to prihvatimo, sve će biti jednostavnije za srpski narod. Odakle nam pravo da zamajavamo generacije mladih..ista priča kao sa Gavrilom Principom...deca se uče da je on bio jedan od najvećih heroja srpskog naroda, da je dobio tuberkulozu od batinjanja i umro u mukama za srpski rod. Istina je da mu je lekar, mnogo pre atentata na nadvojvodu Ferdinanda, saopštio da nema još mnogo od života, te je "hrabro" žrtvovao isti za svoj narod..frustrirani klinac, rešen da "ode" u "velikom stilu"..tek kad istoriju budemo deci predstavljali događima kakvi oni jesu, možemo se nadati boljim danima.
Energetske rezerve Kosova su u rukama naroda koji tamo živi. On njima i raspolaže. Mi smo taj rat izgubili, kao i ostale ratove na ovim prostorima, ne zato što smo bili sami protiv svih, već zato što nismo umeli da izaberemo bitke koje ćemo vojevati...što je uslov uspeha u ratu(San-cu)...naravno...Kosovo je deo Srbije...kao i Tajlan što je...deo Srbije.

ivansti1

pre 11 godina

Srbija ne može povratiti Kosmet u narednih 20 godina.Mudrom politikom,decentralizacijom,nacionalizaciom imovine u Srbiji ,može sprečti tj. stopirati prodaju svih državnih preduzeća na Kosmetu.Kada se napravi plan za Srbiju,mora obuhvatati i Kosmet.Srbija može se žaliti EU sudovima tj, tužiti zbog raspodele srpske imovine.Tim koracima sprečavaju se dalje stvaranje većih ovlašćenja Kosova (kako oni sad zovu).Naravno Srbija da postane Monarhija (uticaj Kraljevskih porodica na svetskih globalizam).Ima još jedna stavka,neću pominjati ,uticaj te države koja nije priznala Kosmet kao država,inače drže ceo svet.

seljadin

pre 11 godina

a koliko je Srbiju kostao deciji dodatak za albansku decu tokom 45 godina komunizma? Koliko pomoci su dobili, kao nerazvijeni region?
Dok smo mi hranli albansku decu, prirastaj je bio najveci na svetu, ko poznaje situaciju danas na Kosovu, zna da Kosovo vise nema prirastaj, i da im vise niko ne dolazi iz Albanije, vec sa Kosova beze.

mail

pre 11 godina

Imali ste 100 godina da upravljate Kosovom, niste znali. Molim lepo, sada je gotovo, idemo dalje. Koliko vidim, ne znate nicim da upravljate, zato nema ljutis.

Preokret

pre 11 godina

Kosovo ne prodaje nase ,,,vec njihovo...To je druga drzava...tamo zive drugi ljudi...a i amerikanci su tamo...tako da metode S.M ne mogu vise da se sprovode...

Tahiri

pre 11 godina

"Kosovo prodaje NASE bogatstvo..." hahahaha pa ovo je smesno. Koje bre NASE? Da ste slusali kojim slucajem Stambolica ili Djindjica mozda biste imali neku sansu da u najmanju ruku neko vas saslusa. Pa vas je bombardovao prakticno ceo svet, povukli ste celokupan drzavni aparat sa Kosova i celokupan arsenal naoruzanih formacija (vojske, MUP-a, paravojnih formacija itd.). Kosovo je priznalo one drzave koje su bitne na svim ti svetskim sudovima i vojne velesile. Prema tome, nije smesno nego pateticno da se kaze "NASE bogatstvo".

NikolaKT

pre 11 godina

Po ovom Bogranovicu pola Evrope je Srpsko ?! Car Dusan je sa Srbijom imao pola Evrope. E al da se ne bi nasao neki pametnjakovic pa kaze to je bilo pre nesto vise od 800 godina, vise nije tako. Pa i Kosovo je bilo Srpsko do 1999, pa vise nije. Zao mi je, znam da boli, ali to je surova istina, i sto pre je prihvatite pre ce vam biti bolje. Zivece te bolje kada shvatite da nama Rusi nisu braca, da vera moze samo da posvadja ljude i izazove mrznju, da je surova realnost da zivimo u Evropi (za one koji ne znaju a ima ih mnogo, Nalazimo se u Jugoistocnoj Evropi, jos malo pa centar) i da moramo u Evropsku uniju jer nemamo sve pare sveta kao Svajcarska i nemamo nafte kao Norveska, Da Kosovo vise nije Srbija, da Srbija nije svetska vojna sila, da Srbija ne moze da ratuje protiv celog sveta, da velika Srbija ne postoji.
I za kraj Welcome to real life.

Srpski mozak

pre 11 godina

Da bre, Kosovo prodaje rudno bogatstvo,
- Investitori povlacu iz Spanije 100 milijardi eura,
- Venezuela povlaci nekoliko hiljada kg. zlata iz Britanske banke,
- EU je odobrila Grckoj skoro 200 *nasih* milijardi eura,
sve ovo moglo bi biti nase, ustvari trebalo bi biti nase i do tada gladujte slobodno......

Sasha

pre 11 godina

Jedino sto sto Kosovo vise nije srpsko, pa samim tim ni ta nalazista lignita.
Sto je posledica pogresne nacionalne politike vodjene u poslednjih 25 godina.
Pomirite se sa istinom ljudi.
U buducnosti mozda ako budemo pametni...

Emir BiH

pre 11 godina

Srbima su bitne crkve( bar da ih opostujete ), drzava u kojoj bi zivjeli samo Srbi ( zato ste izgubili i Ksovo ), 13 i 14 vijek ( to je bilo tako davno, koga to vise interesuje sta je bilo prije 800 godina, dobro je znati ali vi zivite u 13om vijeku ), ravna gora ( gdje se nacionalizam i mrznja radja ) Rehabilitacija Draze Mihajlovica ( ovjde nemam sta da kazem jer sam bez texta ) .... A tako inteligentan narod ili dali je ? Nemoj te mi zamjeriti ali ovako vas mnogi vide. Ja vam zelim sve najbolje. Ovo se nece nikada objaviti ali bilo bi lijepo da vidite sta drugi misle o vama ali to vas isto nije briga pa onda nema veze .

Pozdrav

cirkus

pre 11 godina

nije li Šeki još krajem 80ih predlagao gradnju ugljenih elektrana? doduše, kao oruđe u protjerivanju Albanaca. Susjedi, prestanite se paliti na ovakve priče, ovo je tipični balkanski jal. Da je Kosovo u sastavu Srbije nebi se u idućih 100g lopata zabila u te rude kao što se nije zabila dok je bilo vaše. Nama Taijani prodaju plin koji vade u našem djelu Jadrana. Zašto? Zato jer smo mi bili ljeni/škrti da sami investiramo u te bušotine pa smo dali žabaru da buši i sad nas boli kad nam prodaje "naš" plin. Ko nas *ebe kad smo nesposobni, bolje zna Talijan, Rus, Albanac, Amer. Nas zanima samo Kralj Tomislav ili Car Lazar. Još nam je i dobro...

Ranko

pre 11 godina

Nacija je instrumenat da bi vladali narodom.Eto ja iz Leskovaca kazem da mi je brat Janko iz Cacka i sto nikada nisam ga sreo samo sto je Srbin i u to ime dozvolim da neki mali Slobo u Beograd jase mene i Janka i hiljade drugih Janka samo da bi cuvali naciju .I serviraju nam laze :_Branimo Srbstvo u Kosovo,branimo svetinje.i porucuju:Posaljite decu da pogne u odbrani Kosovo dok njihovi podanici ce svrcovati robu po sever Kosova i terati naroda da zatvaraju puteve i to sve u ime ljubavi prema naciji.Mi jadni Rank-ovi moramo plati porez,moramo im dati nas znoj,moramo i decu da im dajemi gospodi u Beograd samo u ime nacije.-Pardon u IME LJUBAVI koju oni imaju prema rudama u Kosovo,prema ljubavi jeftine fizicke snage jadnih naroda u Kosovo.Mrzim nacije sveta jer radi njih od Francuske revolucije do danas oko sto miljuna ljudi su poginuli u ovaj svet.

Dimitrije

pre 11 godina

Nase rudno bogatstvo je bilo Rimsko. Pa je bilo Vizantijsko. Pa je bilo malo nase, pa je bilo tursko puno duze. Pa je bilo opet nase, i to u moderno doba, kada je eksploatacija pocela biti jos vaznija. A sada je to Kosovsko. Posto oni insistiraju da su kosovari, znaci barem 10% toga treba da pripadne srbima, i tu treba da se fokusiramo, da lokalni srbi dobiju svoj legitimni deo.

Dritero

pre 11 godina

Prema medjunarodnom pravu, ljudi koji zive u jedoj teritoriji imaju pravu nad bogatstvom te teritorije. U kosovu zive 95 posto albanci, i samo oni imaju pravu nad rudarstvom, zlatom, naftom ili drugom bogatsvu.

Naravno, i manjine u Kosovu, gde spadaju i srbi.
Pozzzz

Nikola

pre 11 godina

Da li mi znamo sta hocemo? Dokle bre vise "nase"? Sta je nase? Nije nase, oteto je, okupirano, uzeto... i mozete da poplavite u faci sa pricom kako smo opljackani, to nece promeniti cinjenicu da mi vise nikakve ingerencije na toj teritoriji nemamo.
Kako se nije eksploatisala ta ruda u vreme Milosevica? A neee, tada je bila prica:"Niko ne sme da vas bije" i to nas je strasno lozilo.
A i da je KiM i dalje Srbija, pa da smo mi dali Vesliju da njegova firma posluje, ni to ne bi valjalo, tada bi bila prica da su se BoTa, Dinkic, Sutanovac utalili sa Klarkom i stavili svoju decu u visi menadzment firme, dok srpski rudari rade za mizerne pare i sikaniraju ih albanski nadredjeni... verovatno bi tada Toma otisao da im kaze kako niko ne sme da ih bije.
Onda oteramo strance, drzava preuzme poslove, a mi svi kroz poreze subvencionisemo jos jednog gubitasa u kom su se uhlebili njih bogapitajkolko.
Dok god ne prihvatimo realno stanje stvari, drasticno smanjimo ocekivanja i okrenemo se sebi i svojim realnim vrednostima i sposobnostima, bicemo nezadovoljni lljudi, sitne i zavidne duse kojima nista nije dobro.

Vladimir

pre 11 godina

Stvarno velika steta!Ajde ljudi vec jednom zavrsimo sa tim Kosovom izgubicemo i Srbiju zbog njega!Hteo bi da pitam realno sve ove koji brane vise ovo Kosovo. Sta bi bilo da nam odjednom vrate to Kosovo koji bi policajci otisli medju 2 miliona Albanaca kada nemogu da obuzdaju svoj sopstveni narod na jednom fudbalskom derbiju od 100 000 Srba?Ali molim realan odgovor

FilipD

pre 11 godina

"Kosovo" prodaje... hahaha... Da nije Srbija sve to potpisala, to je sve dogovoreno, samo sto niko jos nema hrabrosti da prizna, ali za godinu ili 2 to ce morati da urade....Pogledaj te i na Google Earth ili na mapu sveta Kosovo je druga drzava ....

Momcilo

pre 11 godina

Dok se mi raspravjamo o uglju, rusi svakog sata uzmu lepe para od nafte i gasa (da li je srpska ili vojvodjanska, verovatno ih ne zanima).

Nikola Prokuplje

pre 11 godina

Moja strateska sirovina je dolar i euro!
I kada bi se obracunalo koliko je Yugoslavija dala dolara Kosovu kroz razne Fondove, ne verujem da bi mogli da vrate da se sve i svi Srbi i Albanci pretvore u ugalj i zlato i bakar!

radoholičar

pre 11 godina

@Vladicin Unuk,

Ma kakvo pravo ti spominješ.Pravo da idemo i da se borimo!?Pravo da pucamo te tvoje metke.Na koga,bre.Na milion i po ljudi koji ne žele da žive sa nama?Hoćeš li ti tvog sina da šalješ tamo ili si i tim jedan od onih koji larmaju a kad zapuca šalje svoje dete ili sam pobegne u inostranstvo, tobož na školovanje.Bože,više ućutite i okrenite se sebi i svojim problemima,radite nešto,stvarajte nešto,recimo probajte da živite bolje.Kanite se više ratovanja, zar Vam nije dosta...

Iznogud

pre 11 godina

Sve sto vredi u zemlji Srbiji, po nalogu stranih mocnika i za proviziju koju ste strpali u dzepove, prodali ste strancima a ostatak domacim tajkunima. Fabrike su zatvorene, radnici izbaceni na ulice. Zbog ocajne agrarne politike zemlja je opustela a korov zavladao i na selu i u gradu. Jednu usr... obilaznicu oko glavnog grada nemozete da zavrsite 20 godina kao ni onu branu 30 godina, a auto put ka jugozapadnoj Srbiji je u domenu naucne fantastike. Zeleznica se raspala a ljudi izmedju dva sela jos uvek, kao u doba Turaka, putuju na magarcu. Zavladala je bela kuga a mladi beze iz zemlje glavom bez obzira. Unistili ste moral, pravdu i rodoljublje - bacili ste nas u glib do guse. Ali i dalje vam nije dosta i dalje nam bacate prasinu u oci i pricate o kamionima, avionima i milionima koje vama (ne nama) neko stalno hoce da otme.

Divljacina

pre 11 godina

Odmah i istog sekunda nasa vlast da ode u Peking ili Tokio, da ih zamoli da uzmu Kosovo na 99 godina, neka izgrade svoje baze, fabrike, postrojenja i slicno, a rudna bogatstva da delimo 50-50%. Sponzorisati doseljenje svakog Kineza ili Japanca na Kosovo sa 5000 evra, i to do milion doseljenika, da stvorimo ravnotezu u odnosu na albance. Mislim da bi oberucke prihvatili, a mi bismo imali dovoljno vremena da dodjemo malo k sebi posle svih ovih ratova, da se ekonomski stabilizujemo, i onda da vidimo kako da se vratimo na Kosovo.

REALAN

pre 11 godina

Iskreno da kazem,BAS ME BRIGA! Razlika je samo da li su Trepcu uzeli domaci lopovi ili strani.Da su domaci,ima li bi istu pricu kao sa Kolubarom. Nista mi drazi nije Vesli Klark od Keneta i drustva.Tako da,ne jadikujte mnogo jer mi raja nikakve koristi nemamo.Sto,smanjili bi nam cenu struje da je ostalo nase?

M. Н. Лазар

pre 11 godina

А, што домаћини продадосте НИС (све са нафтним изворима) руским тајкунима.
Ругала се руга- па постала друга.

Milos

pre 11 godina

Rudnike su prodali "jadni" kosovari koji se sad baskare u 2,3 stana na Vracaru. Tu rudu smo imali i dok je Kosovo bilo u sastavu Srbije pa sto nije eksplatisana?

Knight XV

pre 11 godina

Dugogodisnji radovi satkani u liku i delu Dacica, Skundrica, Bajatovica, Mrkonjica, Nikolica, Vucica, Kostunice, "opravdano otsutnitnih" Seselja i baba Jule - dokazanih "udarnika srpstva", neka slobodno obuju gumene cizme i pravac dole na kopove uglja i neka objasne, Albancima, Umniku i Klarku da ugalj pripada samo Beogradu i da ih pritom zaplase poklonjenim ruskim NIS-om i obaveste o svojim namerama i ciljevima za pravdom pred medjunarodnim sudskim instancama. Na put obavezno poneti prezvakanu rezoluciju 1244 i kostunjavi Ustav Srbije i ako za isti nisu imali prostu vecinu gradjana sa pravom glasa.
Sta reci za kraj, a da... gore pomenuti politicki rudari, vi ste na potezu... SRECNO!

Dardanius Maximus Albanicus

pre 11 godina

Da li mi se cini da neko pokusava da iskopa ratnu sekiru saljuci dimne signale svom narodu da im neko oduzima bizone i "njihove" prerije?Novi poglavica,novi ratni poklici....hhmmmmm.Treba da se obavesti Tokio da im se sprema opsada grada.

esb

pre 11 godina

To rudno bogatsvo je kosovsko i oni sa njim mogu da rade sta im je volja. Sta bi vi, da prvo pitaju Vladu Srbije? A nemamo Vladu? E, kakva steta!

Mi smo nasa bogatstva vec odavno rasprodali, poklonili i upropastili.

Patriot

pre 11 godina

Milosevic je obecao da srbima nece faliti dlaka sa glave a ne Kosovo.
(Bosnjak, 24. jun 2012 13:48)

mozda je ste mozda nam fali ali ni vama mnogo kose na glavi nije ostalo.
(zz, 24. jun 2012 17:04)

Neki se nakon svega jos i rugaju zrtvama srpskih zlocina, ali ih nije sramota da kreste o nepravdi na sav glas kad dobijemo ono sto smo zasluzili i kada zanjemo onako kako sejemo. Zato smo danas jos izopsteniji i propaliji nego devedesetih i svi nas gledaju kao poslednji olos, sto izgleda da u velikom broju slucajeva i jesmo.

Pozdrav za komsiju Bosnjaka, neka zna da ipak nismo svi u Srbiji isti. Ima i nesto ljudi. Sve manje i manje, ali jos nas ima.

Johnny

pre 11 godina

Ovo je jedno od najvažnijih pitanja oko kojeg je trebalo da se vodi računa. Koliko je samo srpske imovine ostalo tamo. Kako mogu srpsku imovinu (tačnije imovinu srpskih preduzeća) da daju u ruke tzv. vladi Kosova? Skoro sve fabrike koje se nalaze na Kosovu su u vlasništvu srpskih kompanija koje su ih i izgradile. Samo jedan primer, ski centar Brezovica koji je izgradjen novcem srpske firme Inex iz Beograda sada magično pada u ruke tzv. Kosova koje ima pravo (samo ne znam po kojem osnovu) da to privatizuje. Imovina Jugopetrola magično pada u ruke nekakvog Kosovapetrola itd...
Šta je tek sa srpskom privatnom imovinom. Većina nekretnina je uništeno, tako da su ljudi uglavnom prodavali placeve i imanja. Ko će obeštetiti Srbe koji su prvo proterani sa Kosova pa im je onda uništena sva imovina ( i pokretna i nepokretna)? Ta imovina se meri u milijardama evra. To je nešto na šta vlada Srbije treba posebnu pažnju da obrati, i da se pokrene postupak pred nekom medjunarodnom institucijom, a tzv republika Kosovo bi trebalo da sanja u ulasku u EU i ostale organizacije dok ne vrati tudju imovinu...

Dosta zamajavanja

pre 11 godina

AHA! Konacno stigosmo do sustine! Briga nase nabiguzice za narod - sustina je u lovi. E, pa, gospodo "politicari" i ostali tajkuni, bili razmislati ranije. Sad je Kosovo nezavisno (po misljenju ogromnog broja zemlaja sveta), a vi mozete da svirate u gusle! Uostalom, sada vise nije u modi proizvoditi "prljavu" struju iz uglja, nego cistu struju, a ako se ne varam, vetra i sunca ima i u "uzoj" Srbiji, "samo" treba da se ulozi u objekte, a to trazi novac i rad. E, pa ni ste gospodo, sasvim ocigledno pokazali da ste na rad alergicni, a pare vas interesuju samo ako mozete da ih smestite u sopstvene dzepove!

Sale

pre 11 godina

@Kosovo Republic

"kosovo* " ce prestici Srbiju po BDP istog onog dana kada Srbija bude imala 2 puta veci BDP od Norveske i Luksemburga zajedno.
A Kosovo i Metohija su srpski jer o tome svedoce srpske crkve i manastiriri koje Srbi zidali dok ste vi albanci jos uvek lutali planinama Kavkaza.

marko

pre 11 godina

Podsetimo da je "Hasanaginicu" na nemački jezik preveo Gete.
(V.J., 24. jun 2012 13:40)

Pa kakve veze ima Hasanagica s ovom temom, i misliš li da je Hasanaginica pripada srpskoj književnosti?

Владимир

pre 11 godina

A Srbija Austrougarske oranice.
(ridjobradi, 24. jun 2012 11:41)

Штета је колико Срби слабо (или никако) познају своју историју. Да је Војводина "ратни плен из 1918." је подвала КПЈ коју не уче ни ђаци у Будимпешти.
Или да су Арбанаси староседеоци на Косову...

Eu

pre 11 godina

Kosovsko bogatstvo pripada r-srbiji ako oni ipak to nekom prodaju, a mi ih u tome nemozemo spreciti ps;posto ni do sada nusmo mogli.
Mi cemo ih tuziti medjunarodnim organizacijama, tj istima koji su ih i priznali kao drzavu,hmmmmmm
Da nije zalosno bilo bi smesno !
Zasto pricati i diskutovati nesto sto nemoze da se promeni i to po ocoj vrucini

mima

pre 11 godina

To je dokaz da KIM više nije srpski.A zašto neka se vrate srbi dole a ne d sve rAsprodaju a tu kupuju stanove i prave kuče sa statusom izbeglice.

Dragoljub

pre 11 godina

Kosovska vlada prodaje rudu na teritoriji koju kontrolise. Cini se logicnim. Doduse, jednoj drugoj vlasti koja bi da se igra mini-kolonijalne sile, makar i na Balkanu, to se jako ne dopada, ali reklo bi se da je to pre svega njen problem...

Milko

pre 11 godina

Pa zar vam, gospodo iz vlasti Borko u pregovorima nije obezbedio neku fusnotu, da se i vi ugradite u prodaju.
Lakše je bilo sa vovodjanskom naftom.

Lun kralj noci

pre 11 godina

(άρχων Τριβαλλούς, 24. jun 2012 07:26)
(άρχων Τριβαλλούς, 24. jun 2012 11:06)

Molim moderatora da objavi moj komentar na dve prozivke.

Evo odgovora. Mnogi bi danas zaboravili pesmu koju su tada pevali "Mi imamo tri najveca sina, Enver Hodzu, Tita i Staljina!" Pevala je Srbija i druge nakaradne pesme, samo nije pevala o Karadjordju, Knezu Lazaru, Obilicu, Drazi...a kada bi neko zapevao, srpski komunisti bi mu lomili kicmu. Devedesetih godina srpski komunisti su zaigrali na kartu nacionalizma toboz braneci srpske interese, citaj (ocuvanje gole vlasti). Zamislite likove koji se predstavljali kao cetnici, a usput vole Rusiju vise od brata Srbina u samoj Srbiji - koja laz i podmetacina? Zasto se ne otvore tajni dokumenti OZNA, UDBA, DB ili vec kako se zovu...ne i dalje se falsifikuju istoriske cinjenice i fabrikuju lazi ovom narodu radi gole vlasti. Srbija kao "drzava" pociva na zlocinu kako prema Albancima tako i prema Srbima. Koliko masovnih grobnica ima neobelezenih po Srbiji o zlocinima prema samim Srbima posle drugog svetskog rata od strane komunista.
Patrijarh srpski Pavle je za zivota govorio:
"Ako bi trebalo da se odrzi Mala Srbija zločinom, ja i na to ne bih pristao. Neka nestane i Male Srbije ali zločinom da se održi – ne. I kad bi trebalo da se održi poslednji Srbin, ja da sam taj poslednji Srbin, a da se održi zločinom – ne pristajem, neka nas nestane ali da nestanemo kao ljudi, jer nećemo onda nestati, živi ćemo otići u ruke Boga Živoga."

Haug!

pre 11 godina

"......Vlada Srbije, objašnjava Bogdanović, celokupan pravni okvir i dosadašnju praksu privatizacije na Kosovu i Metohiji smatra nelegalnom, nelegitimnom i nesaglasnom sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN....."Ceo svet zna da UN ama bas NISTA ne mogu da urade protivno interesima SAD niti bez njihove dozvole ,pa i ta rezolucija je potpisana pod pritiskom SAD. A "VELIKI BELI OTAC" iz vasingtona tokom par vekova svoje istorije je UVEK gazio datu rec kad se radi o njegovim interesima. Nazalost Kosovo je oteto zanavek i badava se mi vrtimo okolo i skicimo kao odbijena stenad, nikada ono vise nece biti nase. VELIKI BELI OTAC ga je priznao i tu je prica (bar za nas) zavrsena.

V.J.

pre 11 godina

Zasto je Srbiji silom oteto Kosovo i Metohija:

Procenjuje se da je vrednost nalazišta olova, cinka, srebra, nikla, mangana, molibdena i bora (sedam strategijskih ruda) na Kosmetu i do 1.000 milijardi dolara.
Prema rečima nedavno preminulog dr Mihaila Stanišića, koji je imao pouzdana obaveštenja s raznih strana sveta, samo rezerve kosovskog lignita vrede oko 500 milijardi dolara.

Srbija raspolaže najvecim evropskim rezervama od oko preko 25 milijardi tona uglja (rezerve za preko 50 godina) koje se nalaze otete na Kosovu i Metohiji, i mi posle bombardovanja Srbije 1999.g. nemamo nikakvu nadležnost nad tim resursima.
Vrednost tog bogatstva iznosila bi do 500 milijardi evra, kada se uzme u obzir perspektiva i iznos koji bi se dobio eksploatacijom i pretvaranjem tog energetskog bogatstva u električnu energiju.

Kosovo i Metohija imaju vazan geostrateski polozaj u Evropi, odakle se vojno moze delovati po citavom evropskom kontinentu, kao i po Rusiji - zbog cega je izgradjena americka vojna baza Bondstil.

Srbija je stara evropska civilizacija, i njena neprocenjivo umetnicki vredna usmena knjizevnost i epske pesme u jedinstvenom na svetu stihu desetercu - a koje je zapisao Vuk Stefanovic Karadzić od narodnih pevača i guslara - svedoče o dragocenoj srpskoj istoriji, narodnoj tradiciji i kulturi na Kosovu i Metohiji.
Podsetimo da je "Hasanaginicu" na nemački jezik preveo Gete.

rocker

pre 11 godina

@(V.J., 24. jun 2012 13:40)

Daj coveve ostavi nas te tvoje price zavere protiv srBstva.Seseljeve istorije i slicnih.
Niko nije momce oteo Kosovo Srbiji,nego prijatelju Srbija je izgubila Kosovo svojom gluposcu!
A zasto kada si tako postene ne kazes da Srbija treba da vrati Metohiju CG,posto koliko ja znam istoriju Metohija bila u sastavu CG do 1918 godine.
Zasto ne kazes da treba da vratimo Vojvodinu Madjarima,a?
E vidis kako smo dvolicni,kada nama neko uzme onda nas zaboli a dok smo mi uzimali drugima to je bila volja gradjana koji tu zive(npr.Vojvodina).

slucajnost?

pre 11 godina

Jos za vladavine S.Milosevica bila le jedna reportaza o bogatstvu Kosova
lignitom,jedna polupismena zena koja se tu zatekla rekla je tada,
uzece nam Kosovo.Tako je i bilo.

anti primitivizam

pre 11 godina

o tome ste gospodo srBske patrijote trebali da vodite racuna pre nego sto ste nas sve skupa gurnuli u unapred izgubljeni rat i posle tri meseca potpisali kapitulaciju!

sto u tu kapitulaciju niste resili pitanje "prirodnih bogatstava"?
sto kad su to tolika bogatstva srbija nije nista uradila da ih iskoristi dok je vladala kosovom od 1912 do 1999?

zasto se sad javljate 12 godina posto je sve zavrseno?
to znaci da madjarska treba da se javi i da pita zasto mi eksploatisemo njene oranice?

bljutavko

pre 11 godina

sreća da sva ta bogastva nisu na teritoriji koja je zagađena radioaktivnim materijalom, da nema proizvodnje i trgovine narkotika, da živi lepo, zdravo i tolerantno stanovništvo

kiany67

pre 11 godina

Zbog svaega onog sto je iole vredelo na prostorima ex-YU,Zapad je i izazvao rat i sve ono sto se desilo posle rata nije nikakav put bio prema demokratiji i uspostavljanju demokatskih drustava nego jedna dobro osmisljena pljacka i nacionalnih bogatstava;i stanovnistva i preduzeca koja su posedovala imovinu koja se sticala decenijama.Sve ostale pricesamo supuste terije da se istini zametne trag.Kosovo je kao teritorija imalo svoje ekonomske vrednosti i to je nekome od tamo bilo i te kako dobro poznato.Tu su decenije iskoriscavanja resursa ciji profit direktno ide van zemlje.Ni Pristina ni Beograd nece nista dobiti ni videti od tog blaga u milijardama;tu se ne moze uraditi nista.

Bole

pre 11 godina

pa nije NATO sigurno došao na kosovo zbog tamo nekih plemena - srba i albanaca, nego zbog sebe, položaja, resursa i svega toga čega pod kosovskom travom ima.

sad je krenulo vreme za naplatu "milosrdnog andjela", prosta stvar.

džaba naši ministri kukaju, da su srbi bili pametniji ranije, pre nekoliko decenija, druga bi se pesma pevala....

banjeza

pre 11 godina

* Sad je Kosovo "krivo" , što je Srbija izgubila rat ......Pa, ispali su jači i pametniji i dobili skoro od celog sveta podršku !!.....Budite realni ..!!!....postoje pravedni i nepravedni ratovi ......tako smo u školi učili ....

άρχων Τριβαλλούς

pre 11 godina

@Lun kralj noci
''Prema delimično sređenoj dokumentaciji bivšeg Saveznog zavoda za statistiku, samo u periodu od 1961. godine do 1980. godine na Kosovu i Metohiji je uloženo i potrošeno čak 17,6 milijardi dolara.''http://www.naslovi.net/2008-02-17/biznis-novine/beograd-bez-prava-na-privatizaciju/575763
Како теби и твојим истомишљеницима више не досади прича која се своди на тврдњу да нису они криви што отимају, већ ми зато што смо их примили у наш дом и лепо угостили?
-Колонизација Косова и Метохије током Другог светског рата подразумева довођење Албанаца из Албаније на територију Косова и Метохије. (150.000-200.000)
-Колонизација Косова и Метохије у СФРЈ подразумева насељавање албанским емигрантима из Албаније. (1948-1956. - 40.000)

V.J.

pre 11 godina

Zasto je Srbiji silom oteto Kosovo i Metohija:

Procenjuje se da je vrednost nalazišta olova, cinka, srebra, nikla, mangana, molibdena i bora (sedam strategijskih ruda) na Kosmetu i do 1.000 milijardi dolara.
Prema rečima nedavno preminulog dr Mihaila Stanišića, koji je imao pouzdana obaveštenja s raznih strana sveta, samo rezerve kosovskog lignita vrede oko 500 milijardi dolara.

Srbija raspolaže najvecim evropskim rezervama od oko preko 25 milijardi tona uglja (rezerve za preko 50 godina) koje se nalaze otete na Kosovu i Metohiji, i mi posle bombardovanja Srbije 1999.g. nemamo nikakvu nadležnost nad tim resursima.
Vrednost tog bogatstva iznosila bi do 500 milijardi evra, kada se uzme u obzir perspektiva i iznos koji bi se dobio eksploatacijom i pretvaranjem tog energetskog bogatstva u električnu energiju.

Kosovo i Metohija imaju vazan geostrateski polozaj u Evropi, odakle se vojno moze delovati po citavom evropskom kontinentu, kao i po Rusiji - zbog cega je izgradjena americka vojna baza Bondstil.

Srbija je stara evropska civilizacija, i njena neprocenjivo umetnicki vredna usmena knjizevnost i epske pesme u jedinstvenom na svetu stihu desetercu - a koje je zapisao Vuk Stefanovic Karadzić od narodnih pevača i guslara - svedoče o dragocenoj srpskoj istoriji, narodnoj tradiciji i kulturi na Kosovu i Metohiji.
Podsetimo da je "Hasanaginicu" na nemački jezik preveo Gete.

milos

pre 11 godina

prodati rusima ili kinezima sva nalazista uglja u srbiji i termoelektrane, naravno u cenu zaracunati i 76 % uglja na kosovu. i da vidimo da li ce neko smeti da eksplatise ili njima zabrani da ne koriste ono sto je njihovo. pritom zaposliti iskljucivo srbe. tako u svakoj oblasti i aj da vidimo dal ce za 10 god biti ovako losa situacija.

Boniperti

pre 11 godina

@istorija
Kako kažeš? U Kosovski boj se išlo zbog Lazara, Obilića...!
Kakvo zamlaćivanje mase. U to vreme je situacija bila ista kao i sad. Feudalci su u rat terali seljake da ne bi izgubili svoje velike posede kada ih napadnu drugi feudalci. Baš je onaj seljak znao da li je Srbin i da li gine za "večnu slavu". Taj nije znao ništa, i nije imao pojam nacije kao što danas imamo takvu podelu. Dodje velmoža, pokupi iz sela većinu muškaraca, naloži ih pričom kako velmože druge vere hoće da sravne sve sa zemljom i odvede ih da se više nikad ne vrate. Ako se i neki seljak pobuni, uvek može da se nadje drvo da se zabaci konopac i zaplaše drugi seljaci.
Danas je situacija slična. Samo što se danas velmože zovu tajkuni i političari. Plebs je isto tako glup kao i ranijih dana, možda čak i gluplji, samo je priča malo drugačija. Sada je tu nacija i očuvanje integriteta nacije, pa naloženi plebs sam trči na barikade i bajonete. I tako, naloženi plebs gine zbog patriotizma a velmože broje novac, rude, posede i smeju se glupom plebsu.

zz

pre 11 godina

Milosevic je obecao da srbima nece faliti dlaka sa glave a ne Kosovo.
(Bosnjak, 24. jun 2012 13:48)

mozda je ste mozda nam fali ali ni vama mnogo kose na glavi nije ostalo.

Šipka i Klajn

pre 11 godina

Ja bih zamolio za malo pravopisa: sintagma "u vezi" uz objekat u genitivu ne postoji, jer fali reč "sa" koja bi izrazu pridala smislenost; dakle piše se "u vezi sa nečim" a ne "u vezi nečega"; Glagol "trebati" se navodi isključivo u bezličnim oblicima; dakle bez "trebamo", "trebaju" itd; Pocencijal prvog i drugog lica množine sadrži (redom) isključivo reči "bismo" i "biste" a ne samo "bi"; dakle, piše se "mi bismo želeli" a ne "mi bi želeli".
Da sintetizujemo sve ove greške u jednu rečenicu: "Vi bi, gospodo, trebali da pazite na greške u vezi pravopisa!"

PRAVO U CENTAR

pre 11 godina

Ovo je jedini i osnovni razlog podrske USA-NATO albanskim snagama u vezi sa Kosovom,priznatim nezavisnim Kosovom u celini zapad ima legitimno pravo eksplotacije rudnih bogatstva i ostalih resursa,ovo je bila osnova i pravi razlog agresije nad Srbijom.Raspadom SFRJ dobijeno je trziste i jeftina radna snaga,a sada je vreme za cist profit.Ovo je cista MATEMATIKA,78 dana troskova rata za 100 godina profita.

Aha, ipak Koso

pre 11 godina

Dupla pljacka gradjana...
Naime, ja sam decenijama od plate izdvajao za siromasne i nerazvijene sugradjane na KiM-u. Uzimali su od nas, pa i od drugih "bratskih" Republika, a crpili su paralelno i iz kosovsko-metohijsko-trepcinih basena.
Sa ovim javljanjem se nasa Vlada ponajvise nama ruga u lice, jer mi smo golaci u citavoj prici.
Ja cu kao privatno lice razmotriti da pokrenem tuzbu protiv drzave za povrat sredstava koje sam dao, ocito, najbogatijem delu jugoistocne Evrope (KiM-u).
Molim vas objavite mi komentar. Hvala.

stiven

pre 11 godina

Kosovari moraju sve sto imaju da daju strancima da bi ih cuvali od Srba,za nista se ne pitaju cak i tudje prodaju da bi imali nesto sto nemaju!

Ivan

pre 11 godina

Ako, ako, tako i treba. Neka država vidi kako je to kad joj neko nesto oduzme i bez prava proda. Kad vlasnici traže nazad a država se pravi luda i jos prodaje imovinu. I vi mozda dobijete restituciju, ali 3754 godine.

milan

pre 11 godina

Kako su glupi ovi sto su vodili drzavu za vreme bombardovanja i povlacenja,trebalo je to sve minirati i razbucati,skinuti sve provodnike na obilicu,pa ako im treba neka grade!!!!!Inace sada smo ispali glupi kao cuskije,ahhahaha!!!!

ekvelar

pre 11 godina

@ridjobradi
Дошао си до сазнања да је заправо Србија 1914. напала АУ, баш као и 1999. Албанију. Такође, знаш и да је већинско становништво Бачке и Баната, Срема и Барање, вековима било аустроугарско, а не срспко:
- У време османске управе (16-18. век), Срби су чинили апсолутну већину становништва на подручју данашње Војводине.
- 1690. године, у Војводини (без Срема) живело је око 210.000 Срба.
У ово време, готово целокупно становништво региона чинили су Срби, уз које је живео и мањи број Шокаца.

Шта би са исказом - ''Чије су овце, његова планина''?
Све у свему, српско ништа није, већ све то припада или непостојећим државама или колонијалним протекторатима којима се ''надгледа независност''(смех и сузе) од стране савремених империја.



Етничко-верски састав становништва већих градова у Војводини током османске управе (16-17. век)

Ljubomir

pre 11 godina

Eksploatacija prirodnih resursa na Kosovu je bio prvobitni plan. To je uradjeno tako što su najpre Srbi demonizovani, zatim su stvorili krizu na Kosovu snadbevanjem oružjem, davanjem obećanja Albancima i snažnom medijskom kampanjom. Tako su stvorili uslov da nas bombarduju a zatim i da zauzmu teritoriju Kosova. Zatim su kupili sve banke i sada imaju potpunu finansijsku kontrolu. Zatim su radili na nezavisnosti Kosova što im nije u potpunosti pošlo za rukom, pa će da koriste plan B. Radiće ilegalno. Na red su došla i rudna bogatstva. Reč je o čistoj otimačini i kolonizaciji. Kosovo nam je oteto, Kosovskim Albancima daju lažnu sliku nezavisnosti i slobode (naime ništa nije njihovo niti mogu samostalno da deluju bez Amerike). Tako zapad u svojim rukama ima sve institucije i sve resurse. Čista kolonija. A politička situacija u Srbiji im samo ide na ruku. A i Srbija se polako kolonizuje tako da neće biti problema.

Eeeeeeeeee

pre 11 godina

Sad ste se setili da kefcete...da ste se bar malo potrudili u poslednjih dvadeset godina danas bi nakrivili sesirce i uzivali u blagu svoje zemlje koju sada drugi arce...zasluzili su bar slogom i trudom (kako god to zvucalo)pa sad neka uzivaju..nema nista od sedenja i premestanja iz jedne nogavice u drugu...Sojici raspali..

άρχων Τριβαλλούς

pre 11 godina

@Lun kralj noci
''Prema delimično sređenoj dokumentaciji bivšeg Saveznog zavoda za statistiku, samo u periodu od 1961. godine do 1980. godine na Kosovu i Metohiji je uloženo i potrošeno čak 17,6 milijardi dolara.''http://www.naslovi.net/2008-02-17/biznis-novine/beograd-bez-prava-na-privatizaciju/575763
Како теби и твојим истомишљеницима више не досади прича која се своди на тврдњу да нису они криви што отимају, већ ми зато што смо их примили у наш дом и лепо угостили?
-Колонизација Косова и Метохије током Другог светског рата подразумева довођење Албанаца из Албаније на територију Косова и Метохије. (150.000-200.000)
-Колонизација Косова и Метохије у СФРЈ подразумева насељавање албанским емигрантима из Албаније. (1948-1956. - 40.000)

jovanovic

pre 11 godina

pa sta se ceka sa sudskim instancama? dok se srbija nada kompromisu i dogovoru, kosovo se dogovara ali sa kupcima!!! opet samo sedimo i posmatramo i dajemo izjave

dragan

pre 11 godina

Pa sta reci na sve ovo..
Losa politika, los rezultat, a tamo sada moze da ima sta hoces, dzaba.

Okrenite se svarima na koje mozete da uticete, i stvarima koje realno mogu da u narednih 10, 20, 50 godina obezbede prosperitet ove drzave, a ne da se polako pretvarate u istoricare koji se bave posledicama....

zoran

pre 11 godina

umesto da vlada radi na tome da povrati ta bogatstva, pa da svima malo svane. Oni pljackaju sopstveni narod i vode nas u EU. da nas oni jos vise ojade! evropa samo trazi kosist za sebe, a ne da nas izdrzava! Trebamo mi sami da uredimo svoju zemlju, Bog nam dao, a mi kao bikovi.

A vi kako te

pre 11 godina

Ajde da kukako... joj što mi žao... ma idi bre... Kosovo više nikog ne zanima sem 5 posto luzera po Srbiji... Hoće ljudi posao, da imaju šta da pojedu, da se dobro obuku po poslednjoj modi, da idu na koncerte, da sede po kafićima, idu na more itd. Boli njih za neko tamo Kosovo na kom živi 5 posto Srba. Koliko Srba zna šta je i gde je Gazimestan, kad je bila Kosovska bitka, koji su to poznati manastiri na Kosovu i Metohiji itd. ali bez guglanja nego istog momenta da odgovore?! Ni 50 posto Srba to ne bi znalo odmah da odgovori... pa da se ne zanosimo mnogo tim Kosovom. Ako već hoćemo da se zanosimo Kosovom i Metohijom knjige u ruke Srbi i učite, počnite već danas, ali čisto sumnjam, boli vas uvo, imate mnogo prečih problema nego da se smarate sa tim Kosovom...

Iks

pre 11 godina

A Kosovo i Metohija su srpski jer o tome svedoce srpske crkve i manastiriri koje Srbi zidali dok ste vi albanci jos uvek lutali planinama Kavkaza.
(Sale, 24. jun 2012 19:36)

Hoces da kazes da su temelji crkava sagradili Albanci dok ste vi jos lutali planinama Karpata. Albanci nisu nikad bili na Kavkazu, niti ih sta veze s tom podrucjem. A o crkvama sagradjenim na temeljima drugih, starijih crkava pricaju i sami srpski monasi.

Pera

pre 11 godina

Dokle god "svet" vidi Albance na Kosovu kao one koji mogu da naprave veći problem od Srba, situacija će biti takva da će najveći deo običnog naroda da ostane i bez gaća, samo je pitanje vremena. Srbiju uslovljavaju nečim što se zove EU i neprincipijelno nas uslovljavaju na način da čim neko pomene prava Srba i Srbije odmah packa, ne, ne, pa vi hoćete u EU i mi ćemo vas primiti jednog dana ali ne smete da tražite ono što je vaše jer mi smo vas bombardovali da bi smo mi, tj. oni dobili kao Vesli Klark deo kolača, a ne da bi Srbija uzela svoje. I dok narod u Srbiji ponižen svojom ekonomskom zbiljom pokušava da makar na primeru Kosova oseti tračak svog nacionalnog dostojanstva, naši političari pune sopstvene džepove i boli ih uvo i za Kosovo i za Srbe i za Srbiju.

Eu

pre 11 godina

prodati rusima ili kinezima sva nalazista uglja u srbiji i termoelektrane, naravno u cenu zaracunati i 76 % uglja na kosovu. i da vidimo da li ce neko smeti da eksplatise ili njima zabrani da ne koriste ono sto je njihovo. pritom zaposliti iskljucivo srbe. tako u svakoj oblasti i aj da vidimo dal ce za 10 god biti ovako losa situacija.
(milos, 24. jun 2012 11:53)
Pa kako bre mislis da Rusi i Kinezi udju na Kosovo? Jedini ilegalno, mozda alternativnim putevima, posto ja koliko znam sRuskim i Kineskim pasosem se nemoze uci na Kim posto ni sKosovskim nemoze kod njih. Neznam mozda da se helikopterima to zakaci i za RSB odvuce,ili pozvati u pomoc sve carobnjake i madzijonicare, ja mislim jedino oni mogu. ......

Iks

pre 11 godina

i Kineskim pasosem se nemoze uci na Kim posto ni sKosovskim nemoze kod njih. .....
(Eu, 24. jun 2012 15:47)

Radi informacije- od maja ove godine s kosovskim pasosem mozes u Kini. Vize se mogu dobiti u Kineskoj ambasadi ( bas tako stoji na plocici) u Pristini.

Genije

pre 11 godina

КиМ имају још један ресурс, који се тешко може наћи на другим местима у свету. Има веома богата изворишта питке и здраве воде. Воде које извиру на КиМ отичу у три слива.

veljkokg

pre 11 godina

Pravnim sredstvima moraju biti otvorena pitanja oko vlasništva na Kosovu! Ne zaboravite koliko je samo u privatnom vlasništvu zarobljeno na Kosovu! Situacija je trenutno takva da pitanja mogu samo da se otvaraju ali ne i rešavaju! Nikada se ne zna na koju stranu može politika da krene u bliskoj ili daljoj budućnosti. Srbija mora čvrsto da se drži svojih stavova i to je jedino što u budućnosti može da nam pomogne oko zaštite naših prava na KiM! Realno šanse da sada postignemo bilo šta su nikakve ali vetar duva danas na jednu sutra na drugu stranu. Sada treba stvarati bazu za slučaj da se vetar okrene u našu korist.

Kosovastar

pre 11 godina

Pa kome bi se obratila Srbija tim "medjunarodnim sudskim instancama"? Pa to obracanje tim "medjunarodnim sudskim instancama" jeste automatski priznavanje Kosova od strane Srbije kao drzave. U Medjunarodni Sud Pravde (MSP) recimo postoje sporovi izmedju DRZAVA sto znaci Srbija mora najpre da prizna Kosovo kao drzavu pa da je tuzi. To jeste prva prepreka. Druga prepreka jeste da Kosovo tada mora da prihvata spor kako bi se MSP bavio tim sporom.

Druga mogucnost jeste savetodavno misljenje MSP-a koju Srbija ne moze sama (kao sto onije mogla oko proglasenja nezavisnosti) vec preko Generalne Skupstine UN. E tu Srbija ima samo teorteske sanse i to nekim cudom da GS UN usvaja rezoluciju i pita MSP o pravu Kosova da proda svoje resurse.

Srbija recimo mora da pita MSP "da li 'privremene institucije' Kosova smeju da prodaju 'drzavnu imovinu Srbije'". A MSP tesko moze reci da na Kosovo ima "privremene institucije". Treca prepreka jeste da to savetodavno misljenje jeste NEOBAVEZUJUCE i kao takva NE OBAVEZUJE Kosovo.

Pozivanjem na rezoluciju 1244 ne pomaze nista Srbiji jer MSP vec dao misljenje da tom rezolucijom Kosovo nikako nije sprecavano da bude nezavisna drzava. I ako neobavezujuce, taj stav MSP-a jeste dovoljan da bude jak argument Kosova pred svakim mogucim sudskim sporom Srbije protiv Kosova. To bi samo pomoglo Kosovu da jos vise bude shvacena kao drzava kada vec ucestvuje u medjunarodnim sporovima.

Kakvi ste vi likovi

pre 11 godina

Naslov clanka u Novostima je "Vlada u Pristini", a ne "Kosovo". Nije Kosovo, vec trenutna albanska vlada na Kosmetu pod okupacijom.

Enver Kelmendi

pre 11 godina

U Kosovo je prodato skoro sve a ostalo samo bazen lignita , rudna lezista Pb-Zn i Posta.I neka se prodaju odnosno neka se privatizuju sve firme kada mi nismo sami sposobni da eksploatisemo bez raznih kredita.A znase kada se nesto prodaje neki tajkun dobije bar jedan kost,samo da ne bude kao sa rudnikom Fe-Ni Feronikel koji je prodat 28 miliona €.

Borka

pre 11 godina

Ne minimizirajte vrednost ruda i minerala predstavlja dokazani kapital PREKO TRISTO MILIONA MILIJARDI EVRA! Ta informacija data nakon petogodisnjeg aktivnog istrazivanja medjunarodnih laboratorija,pod okriljem misije UNMIK na KIM,od 2002 do 2007,izvestaj UNMIK.A u Evropi rezerve cinka predstavljaju 18% a na KIM ima 4% samo u podrucju Zubinog Potoka .Kaze izvestaj,moguca odmah eksploatacija u selu Crepulje kod Zubinog potoka,itd.Londonska berza ruda i minerala ukazuje da je cink u periodu 2003.godine sa 300 funti po unci stigao do 2010 ,na 9.hiljada funti po unci.Razlog tesko obnovljiv i ogromana potraznja,farmako industrija,poljoprivredna industrija,agrarna i stocna prehrambena proizvodnja nemoze bez cinka,itd,.Eto otkud ogromno interesovanje za Tapije maticne knjige i prelaze carinarnice od strane Rosa/NATO bas na tom podrucju Rude/Zubin potok/Gazivode,i donacije u Novom Pazaru jer dotle se proteze BOGATA MINERALNO/rudna zila Trepca,...!

GG

pre 11 godina

A sta je sa svim onim fabrikama, rafinerijama, rudnicima, itd. koje ste oteli u BiH a koje su gradili svi narodi u BiH? Koji ste vi licemjeri, to je neopisivo.

Fokus

pre 11 godina

Opet krece zamajavanje naroda sa Kosovom,mora se nekako skrenuti paznja sa katastrofalne situacije u ostatku Srbije bez Kosova....a,recimo,samo recimo,da Albanci na kosovu nekim cudom prihvate planove nasih prepodobnih patriota,tipa Kostunica,Nikolic,i da Kosovo dobije najsiru mogucu autonomiju u okviru Srbije,sto ce reci republika u republici,zar to nece znaciti da ce opet neka vlada u Pristini upravljati tim bogastvom,jer to bi im u svakom slucaju bilo u nadleznosti?

malteski soko

pre 11 godina

@ (Krcko Indijski Orascic, 24. jun 2012 03:34)

Vidim ja da ti nemas veze sta je medjunarodno pravo !
Mad je uveliko uzurpirano!

Lun kralj noci

pre 11 godina

(άρχων Τριβαλλούς, 24. jun 2012 07:26)

Evo odgovora. Danas bi i sam Dobrica Cosic, pojedini akademici SANU, Jovo Kapicic i slicni njemu rado zaboravili pesmu koju su tada pevali "Mi imamo tri najveca sina, Enver Hodzu, Tita i Staljina!" Pevala je Srbija i druge nakaradne pesme, samo nije pevala o Karadjordju, Knezu Lazaru, Obilicu, Drazi...a kada bi neko zapevao, srpski komunisti bi mu lomili kicmu. Devedesetih godina srpski komunisti su zaigrali na kartu nacionalizma toboz braneci srpske interese, citaj (ocuvanje gole vlasti ) u liku komuniste Milosevica, crvenog cetnickog vojvode Seselja, vodonose Nikolica, udbaskih protuva Arkana i njemu slicnih. Zamislite likove koji se predstavljali kao cetnici, a usput vole Rusiju vise od brata Srbina u samoj Srbiji - koji apsurd i laz? Zasto se ne otvore tajni dokumenti OZNA, UDBA, DB ili vec kako se zovu...ne i dalje se falsifikuju istoriske cinjenice i fabrikuju lazi ovom narodu radi gole vlasti. Srbija kao "drzava" pociva na zlocinu kako prema Albancima tako i prema Srbima. Koliko masovnih grobnica ima neobelezenih po Srbiji o stravicnim zlocinima prema Srbima posle WW od strane komunista?

Patrijarh srpski Pavle je za zivota govorio:
"Ako bi bilo potrebno i nužno jedino da se održi Mala Srbija zločinom, ja i na to ne bih pristao. Neka nestane i Male Srbije ali zločinom da se održi – ne pristajem, neka nas nestane ali da nestanemo kao ljudi, jer nećemo onda nestati, živi ćemo otići u ruke Boga Živoga."

mlado-podgoricanin

pre 11 godina

kosovo se vec par godina eksploatise postupno pedantno i uredno. svaki dan kroz podgoricu magistalnim putem beograd-bar protutnja 10-tak slepera natovarenih cinkom. pa pravo u luku bar na brodove koji idu preko okeana znamo gde i kome.

Бојана

pre 11 godina

Сећам се када смо у школи, из географије, учили о рудним богатствима. Тада су ми све те бројке биле досадне и нисам схватала суштину приче. Додуше, ни професори нису знали да лепо објасне да то нису само бројке и проценти, већ потенцијал који може да се протвори у новац који би могао многоструко да се окрене и увећа. Да су наши цењени професори (а сада се поново враћам на тему образовања, јер је све некако повезано) знали тако да нам појасне ствари можда бисмо данас другачије размишљали.
Богата смо земља са много потенцијала, то је чињеница. Нисмо претерано вредни, али нисмо ни претерано лењи. Наш је проблем што живимо у незнању, а знање је богатство.

Dejan R.

pre 11 godina

Znam, da je za nas, Srbe, ovo vrlo osetljiva tema... ali da se ne lazemo: I da nam sada vrate "nase" dobili bi samo slucaj "Kolubare 2". Da se podsetimo, pred izbore Kolubara je bila najveci obracun sa korupcijom (ili potencijalnim politickim protivnicima - kako vam se vise svidja).
I sta bi na kraju?

Meda: Vuce gde je pivo?
Vuk: Puf, nestade!
:-)

Odoh ja sad da gledam tekmu,a vi mi svi ostanite pozdravljeni!

ivansti1

pre 11 godina

Srbija ne može povratiti Kosmet u narednih 20 godina.Mudrom politikom,decentralizacijom,nacionalizaciom imovine u Srbiji ,može sprečti tj. stopirati prodaju svih državnih preduzeća na Kosmetu.Kada se napravi plan za Srbiju,mora obuhvatati i Kosmet.Srbija može se žaliti EU sudovima tj, tužiti zbog raspodele srpske imovine.Tim koracima sprečavaju se dalje stvaranje većih ovlašćenja Kosova (kako oni sad zovu).Naravno Srbija da postane Monarhija (uticaj Kraljevskih porodica na svetskih globalizam).Ima još jedna stavka,neću pominjati ,uticaj te države koja nije priznala Kosmet kao država,inače drže ceo svet.

Lun kralj noci

pre 11 godina

Da ste imali pameti, kao sto niste nikada ne bi u Pristini pravili toplanu na mazut. Da ste bili pametni, iskreniji i uvazavali Albance na Kosovu bilo bi svima bolje i njima i nama.
Dok su govorili sa pravom: "Trepca radi Beograd se gradi" - sto danas imamo nesto slicno, a to je isisavanje resursa i kapitala iz ostatka Srbije radi Beograda. Sve je to doprinos jedne bolesne politike, politike koja ima danas proekciju opste bede i siromastva u Srbiji. Nemamo vise ni za fenjer koji bi nam koliko toliko pomogao da izadjemo iz tamne rupe u koju ste nas sve sabili.

Kosovo Republic

pre 11 godina

Uskoro ce i Kosovo nadmasiti Srbiju po BDP-u, potencijala imaamo, sad je jasno zato Srbija ne odustaje od onoga sto nikada nije niti bilo njezino.

Vladicin Unuk

pre 11 godina

"....U Ministarstvu za Kosovo i Metohiju kažu da niko nema pravo da koristi naše bogatstvo i otima milijarde koje pripadaju Republici Srbiji. Prema procenama, od ukupnih rezervi uglja u Srbiji 76 odsto je na Kosovu i Metohiji...."

U ministarstvu mogu da to kazu, ali su vlade, kojima to ministarstvo pripada, u zadnjih 12 godina rekle bezbroj puta da nece ni jedan metak ispaliti braneci srpska prava na Kosovu i Metohiji. Prema toma sta se vredi pozivati na necije nepravo kad se Srbi sami odricu svog prava?

evropljanin

pre 11 godina

Nalazista uglja na Kosovu stara su hiljadama godina. Srbija je posle medjunarodne intervencije (Balkanski rat) zauzela Kosovo 1912. dakle pre 100 godina. Zasto u tom periodu nije nista uradjeno za eksploataciju tih nalazista, dok je Kosovo bilo u sastavu Srbije i Jugoslavije? Ko sada ima prava da ometa narod koji tamo zivi da koristi taj svoj potencijal za dalji razvoj? Treba li i dalje da budu nerazvijeni i zaostali kako bi im se lakse nametala vlast koju oni ne zele?

Vladimir Pula

pre 11 godina

Kako su vas opljačkali!!!! Ja mislio oni vam oteli kim da naprave koji NATO bazu i da kontroliraju puteve heroina i kokaina i cega sve ne, ali nije, puno veće brojke su u igri! Strasno! Pa da se ubijes!

Divljacina

pre 11 godina

Odmah i istog sekunda nasa vlast da ode u Peking ili Tokio, da ih zamoli da uzmu Kosovo na 99 godina, neka izgrade svoje baze, fabrike, postrojenja i slicno, a rudna bogatstva da delimo 50-50%. Sponzorisati doseljenje svakog Kineza ili Japanca na Kosovo sa 5000 evra, i to do milion doseljenika, da stvorimo ravnotezu u odnosu na albance. Mislim da bi oberucke prihvatili, a mi bismo imali dovoljno vremena da dodjemo malo k sebi posle svih ovih ratova, da se ekonomski stabilizujemo, i onda da vidimo kako da se vratimo na Kosovo.

Goran

pre 11 godina

Jadni mi:Kosovo prodaje sada nase rudsko bogatsvo a juce to je cinilo Cile dok prekjuce isto to je cinio Iran.A moj deda Srojan kada se preselio iz Like prije sedamdeset godina to rudo je poneo sa sobom i sada ide dedino ostavstina.

Johnny

pre 11 godina

Ovo je jedno od najvažnijih pitanja oko kojeg je trebalo da se vodi računa. Koliko je samo srpske imovine ostalo tamo. Kako mogu srpsku imovinu (tačnije imovinu srpskih preduzeća) da daju u ruke tzv. vladi Kosova? Skoro sve fabrike koje se nalaze na Kosovu su u vlasništvu srpskih kompanija koje su ih i izgradile. Samo jedan primer, ski centar Brezovica koji je izgradjen novcem srpske firme Inex iz Beograda sada magično pada u ruke tzv. Kosova koje ima pravo (samo ne znam po kojem osnovu) da to privatizuje. Imovina Jugopetrola magično pada u ruke nekakvog Kosovapetrola itd...
Šta je tek sa srpskom privatnom imovinom. Većina nekretnina je uništeno, tako da su ljudi uglavnom prodavali placeve i imanja. Ko će obeštetiti Srbe koji su prvo proterani sa Kosova pa im je onda uništena sva imovina ( i pokretna i nepokretna)? Ta imovina se meri u milijardama evra. To je nešto na šta vlada Srbije treba posebnu pažnju da obrati, i da se pokrene postupak pred nekom medjunarodnom institucijom, a tzv republika Kosovo bi trebalo da sanja u ulasku u EU i ostale organizacije dok ne vrati tudju imovinu...

V.J.

pre 11 godina

Zasto je Srbiji silom oteto Kosovo i Metohija:

Procenjuje se da je vrednost nalazišta olova, cinka, srebra, nikla, mangana, molibdena i bora (sedam strategijskih ruda) na Kosmetu i do 1.000 milijardi dolara.
Prema rečima nedavno preminulog dr Mihaila Stanišića, koji je imao pouzdana obaveštenja s raznih strana sveta, samo rezerve kosovskog lignita vrede oko 500 milijardi dolara.

Srbija raspolaže najvecim evropskim rezervama od oko preko 25 milijardi tona uglja (rezerve za preko 50 godina) koje se nalaze otete na Kosovu i Metohiji, i mi posle bombardovanja Srbije 1999.g. nemamo nikakvu nadležnost nad tim resursima.
Vrednost tog bogatstva iznosila bi do 500 milijardi evra, kada se uzme u obzir perspektiva i iznos koji bi se dobio eksploatacijom i pretvaranjem tog energetskog bogatstva u električnu energiju.

Kosovo i Metohija imaju vazan geostrateski polozaj u Evropi, odakle se vojno moze delovati po citavom evropskom kontinentu, kao i po Rusiji - zbog cega je izgradjena americka vojna baza Bondstil.

Srbija je stara evropska civilizacija, i njena neprocenjivo umetnicki vredna usmena knjizevnost i epske pesme u jedinstvenom na svetu stihu desetercu - a koje je zapisao Vuk Stefanovic Karadzić od narodnih pevača i guslara - svedoče o dragocenoj srpskoj istoriji, narodnoj tradiciji i kulturi na Kosovu i Metohiji.
Podsetimo da je "Hasanaginicu" na nemački jezik preveo Gete.

milos

pre 11 godina

prodati rusima ili kinezima sva nalazista uglja u srbiji i termoelektrane, naravno u cenu zaracunati i 76 % uglja na kosovu. i da vidimo da li ce neko smeti da eksplatise ili njima zabrani da ne koriste ono sto je njihovo. pritom zaposliti iskljucivo srbe. tako u svakoj oblasti i aj da vidimo dal ce za 10 god biti ovako losa situacija.

seljadin

pre 11 godina

a koliko je Srbiju kostao deciji dodatak za albansku decu tokom 45 godina komunizma? Koliko pomoci su dobili, kao nerazvijeni region?
Dok smo mi hranli albansku decu, prirastaj je bio najveci na svetu, ko poznaje situaciju danas na Kosovu, zna da Kosovo vise nema prirastaj, i da im vise niko ne dolazi iz Albanije, vec sa Kosova beze.

άρχων Τριβαλλούς

pre 11 godina

@Lun kralj noci
''Prema delimično sređenoj dokumentaciji bivšeg Saveznog zavoda za statistiku, samo u periodu od 1961. godine do 1980. godine na Kosovu i Metohiji je uloženo i potrošeno čak 17,6 milijardi dolara.''http://www.naslovi.net/2008-02-17/biznis-novine/beograd-bez-prava-na-privatizaciju/575763
Како теби и твојим истомишљеницима више не досади прича која се своди на тврдњу да нису они криви што отимају, већ ми зато што смо их примили у наш дом и лепо угостили?
-Колонизација Косова и Метохије током Другог светског рата подразумева довођење Албанаца из Албаније на територију Косова и Метохије. (150.000-200.000)
-Колонизација Косова и Метохије у СФРЈ подразумева насељавање албанским емигрантима из Албаније. (1948-1956. - 40.000)

Sale

pre 11 godina

@Kosovo Republic

"kosovo* " ce prestici Srbiju po BDP istog onog dana kada Srbija bude imala 2 puta veci BDP od Norveske i Luksemburga zajedno.
A Kosovo i Metohija su srpski jer o tome svedoce srpske crkve i manastiriri koje Srbi zidali dok ste vi albanci jos uvek lutali planinama Kavkaza.

Emir BiH

pre 11 godina

Srbima su bitne crkve( bar da ih opostujete ), drzava u kojoj bi zivjeli samo Srbi ( zato ste izgubili i Ksovo ), 13 i 14 vijek ( to je bilo tako davno, koga to vise interesuje sta je bilo prije 800 godina, dobro je znati ali vi zivite u 13om vijeku ), ravna gora ( gdje se nacionalizam i mrznja radja ) Rehabilitacija Draze Mihajlovica ( ovjde nemam sta da kazem jer sam bez texta ) .... A tako inteligentan narod ili dali je ? Nemoj te mi zamjeriti ali ovako vas mnogi vide. Ja vam zelim sve najbolje. Ovo se nece nikada objaviti ali bilo bi lijepo da vidite sta drugi misle o vama ali to vas isto nije briga pa onda nema veze .

Pozdrav

Bela

pre 11 godina

Pa, sta?! Kosovo je nezavisna drzava i sa svojim resursima moze da radi sta zeli, je l' tako?! Kosovo nikad nije bilo stvarno srpsko, vec su ga Srbi okupirali i pokusali da uniste domace stanovnistvo Ilire,koji se danas zovu Albanci, je l' tako?! Sva materijalna bastina, od Gracanice do Decana, je delo kulturnih i naprednih Ilira, koji se danas zovu Albanci, a ponekad i Kosovari, je l' tako?! Srbija ce zarad evropskih integracija morati da razume i prihvati ovu istinu, Tacnije, da je Srbija pametna, k'o sto nije, dala bi Srem Hrvatskoj, Banat Rumuniji, Backu Madjarskoj, jugoistocnu Srbiju Bugarskoj,sve do Nisa, a moze i Kraljeva, Albaniji, a naslo bi se nesto otete teritorije i za Bosnu i za Montenegro. Moj predlog je da se krug dvojke ujedini sa Amerikom, a sve sto ostane pokloni bratskom Japanu. E, onda nam EU ne gine, ne 100%, nego 113%, k'o kod Slobe na izborima! Zaboravila sam na silnu Veliku Nemacku, al' napravicemo vec neku kombinaciju.
Bas sam se raspisala. Rek'o, daj da sazmem sve mudre misli ljudi koji ovde komentarisu, da se ne muce po ovoj vrucini.Pa, je l' tako?!

Владимир

pre 11 godina

A Srbija Austrougarske oranice.
(ridjobradi, 24. jun 2012 11:41)

Штета је колико Срби слабо (или никако) познају своју историју. Да је Војводина "ратни плен из 1918." је подвала КПЈ коју не уче ни ђаци у Будимпешти.
Или да су Арбанаси староседеоци на Косову...

Andrija Šrek

pre 11 godina

Kakav vam je ovo naslov? Pazite malo. To je kao da ste napisali, npr. "Crna Gora naplaćuje boravak na našem Jadranskom moru", i slično...

Nikola Prokuplje

pre 11 godina

Moja strateska sirovina je dolar i euro!
I kada bi se obracunalo koliko je Yugoslavija dala dolara Kosovu kroz razne Fondove, ne verujem da bi mogli da vrate da se sve i svi Srbi i Albanci pretvore u ugalj i zlato i bakar!

Vladimir

pre 11 godina

Kosovo nije, više, deo Srbije. Što pre to prihvatimo, sve će biti jednostavnije za srpski narod. Odakle nam pravo da zamajavamo generacije mladih..ista priča kao sa Gavrilom Principom...deca se uče da je on bio jedan od najvećih heroja srpskog naroda, da je dobio tuberkulozu od batinjanja i umro u mukama za srpski rod. Istina je da mu je lekar, mnogo pre atentata na nadvojvodu Ferdinanda, saopštio da nema još mnogo od života, te je "hrabro" žrtvovao isti za svoj narod..frustrirani klinac, rešen da "ode" u "velikom stilu"..tek kad istoriju budemo deci predstavljali događima kakvi oni jesu, možemo se nadati boljim danima.
Energetske rezerve Kosova su u rukama naroda koji tamo živi. On njima i raspolaže. Mi smo taj rat izgubili, kao i ostale ratove na ovim prostorima, ne zato što smo bili sami protiv svih, već zato što nismo umeli da izaberemo bitke koje ćemo vojevati...što je uslov uspeha u ratu(San-cu)...naravno...Kosovo je deo Srbije...kao i Tajlan što je...deo Srbije.

V.J.

pre 11 godina

Zasto je Srbiji silom oteto Kosovo i Metohija:

Procenjuje se da je vrednost nalazišta olova, cinka, srebra, nikla, mangana, molibdena i bora (sedam strategijskih ruda) na Kosmetu i do 1.000 milijardi dolara.
Prema rečima nedavno preminulog dr Mihaila Stanišića, koji je imao pouzdana obaveštenja s raznih strana sveta, samo rezerve kosovskog lignita vrede oko 500 milijardi dolara.

Srbija raspolaže najvecim evropskim rezervama od oko preko 25 milijardi tona uglja (rezerve za preko 50 godina) koje se nalaze otete na Kosovu i Metohiji, i mi posle bombardovanja Srbije 1999.g. nemamo nikakvu nadležnost nad tim resursima.
Vrednost tog bogatstva iznosila bi do 500 milijardi evra, kada se uzme u obzir perspektiva i iznos koji bi se dobio eksploatacijom i pretvaranjem tog energetskog bogatstva u električnu energiju.

Kosovo i Metohija imaju vazan geostrateski polozaj u Evropi, odakle se vojno moze delovati po citavom evropskom kontinentu, kao i po Rusiji - zbog cega je izgradjena americka vojna baza Bondstil.

Srbija je stara evropska civilizacija, i njena neprocenjivo umetnicki vredna usmena knjizevnost i epske pesme u jedinstvenom na svetu stihu desetercu - a koje je zapisao Vuk Stefanovic Karadzić od narodnih pevača i guslara - svedoče o dragocenoj srpskoj istoriji, narodnoj tradiciji i kulturi na Kosovu i Metohiji.
Podsetimo da je "Hasanaginicu" na nemački jezik preveo Gete.

Preokret

pre 11 godina

Kosovo ne prodaje nase ,,,vec njihovo...To je druga drzava...tamo zive drugi ljudi...a i amerikanci su tamo...tako da metode S.M ne mogu vise da se sprovode...

Sasha

pre 11 godina

Jedino sto sto Kosovo vise nije srpsko, pa samim tim ni ta nalazista lignita.
Sto je posledica pogresne nacionalne politike vodjene u poslednjih 25 godina.
Pomirite se sa istinom ljudi.
U buducnosti mozda ako budemo pametni...

άρχων Τριβαλλούς

pre 11 godina

@Lun kralj noci
''Prema delimično sređenoj dokumentaciji bivšeg Saveznog zavoda za statistiku, samo u periodu od 1961. godine do 1980. godine na Kosovu i Metohiji je uloženo i potrošeno čak 17,6 milijardi dolara.''http://www.naslovi.net/2008-02-17/biznis-novine/beograd-bez-prava-na-privatizaciju/575763
Како теби и твојим истомишљеницима више не досади прича која се своди на тврдњу да нису они криви што отимају, већ ми зато што смо их примили у наш дом и лепо угостили?
-Колонизација Косова и Метохије током Другог светског рата подразумева довођење Албанаца из Албаније на територију Косова и Метохије. (150.000-200.000)
-Колонизација Косова и Метохије у СФРЈ подразумева насељавање албанским емигрантима из Албаније. (1948-1956. - 40.000)

Tahiri

pre 11 godina

"Kosovo prodaje NASE bogatstvo..." hahahaha pa ovo je smesno. Koje bre NASE? Da ste slusali kojim slucajem Stambolica ili Djindjica mozda biste imali neku sansu da u najmanju ruku neko vas saslusa. Pa vas je bombardovao prakticno ceo svet, povukli ste celokupan drzavni aparat sa Kosova i celokupan arsenal naoruzanih formacija (vojske, MUP-a, paravojnih formacija itd.). Kosovo je priznalo one drzave koje su bitne na svim ti svetskim sudovima i vojne velesile. Prema tome, nije smesno nego pateticno da se kaze "NASE bogatstvo".

Dimitrije

pre 11 godina

Nase rudno bogatstvo je bilo Rimsko. Pa je bilo Vizantijsko. Pa je bilo malo nase, pa je bilo tursko puno duze. Pa je bilo opet nase, i to u moderno doba, kada je eksploatacija pocela biti jos vaznija. A sada je to Kosovsko. Posto oni insistiraju da su kosovari, znaci barem 10% toga treba da pripadne srbima, i tu treba da se fokusiramo, da lokalni srbi dobiju svoj legitimni deo.

stiven

pre 11 godina

Kosovari moraju sve sto imaju da daju strancima da bi ih cuvali od Srba,za nista se ne pitaju cak i tudje prodaju da bi imali nesto sto nemaju!

Ljubomir

pre 11 godina

Eksploatacija prirodnih resursa na Kosovu je bio prvobitni plan. To je uradjeno tako što su najpre Srbi demonizovani, zatim su stvorili krizu na Kosovu snadbevanjem oružjem, davanjem obećanja Albancima i snažnom medijskom kampanjom. Tako su stvorili uslov da nas bombarduju a zatim i da zauzmu teritoriju Kosova. Zatim su kupili sve banke i sada imaju potpunu finansijsku kontrolu. Zatim su radili na nezavisnosti Kosova što im nije u potpunosti pošlo za rukom, pa će da koriste plan B. Radiće ilegalno. Na red su došla i rudna bogatstva. Reč je o čistoj otimačini i kolonizaciji. Kosovo nam je oteto, Kosovskim Albancima daju lažnu sliku nezavisnosti i slobode (naime ništa nije njihovo niti mogu samostalno da deluju bez Amerike). Tako zapad u svojim rukama ima sve institucije i sve resurse. Čista kolonija. A politička situacija u Srbiji im samo ide na ruku. A i Srbija se polako kolonizuje tako da neće biti problema.

marko

pre 11 godina

Podsetimo da je "Hasanaginicu" na nemački jezik preveo Gete.
(V.J., 24. jun 2012 13:40)

Pa kakve veze ima Hasanagica s ovom temom, i misliš li da je Hasanaginica pripada srpskoj književnosti?

kiany67

pre 11 godina

Zbog svaega onog sto je iole vredelo na prostorima ex-YU,Zapad je i izazvao rat i sve ono sto se desilo posle rata nije nikakav put bio prema demokratiji i uspostavljanju demokatskih drustava nego jedna dobro osmisljena pljacka i nacionalnih bogatstava;i stanovnistva i preduzeca koja su posedovala imovinu koja se sticala decenijama.Sve ostale pricesamo supuste terije da se istini zametne trag.Kosovo je kao teritorija imalo svoje ekonomske vrednosti i to je nekome od tamo bilo i te kako dobro poznato.Tu su decenije iskoriscavanja resursa ciji profit direktno ide van zemlje.Ni Pristina ni Beograd nece nista dobiti ni videti od tog blaga u milijardama;tu se ne moze uraditi nista.

milan

pre 11 godina

Kako su glupi ovi sto su vodili drzavu za vreme bombardovanja i povlacenja,trebalo je to sve minirati i razbucati,skinuti sve provodnike na obilicu,pa ako im treba neka grade!!!!!Inace sada smo ispali glupi kao cuskije,ahhahaha!!!!

zoran

pre 11 godina

umesto da vlada radi na tome da povrati ta bogatstva, pa da svima malo svane. Oni pljackaju sopstveni narod i vode nas u EU. da nas oni jos vise ojade! evropa samo trazi kosist za sebe, a ne da nas izdrzava! Trebamo mi sami da uredimo svoju zemlju, Bog nam dao, a mi kao bikovi.

Bora

pre 11 godina

Kakav populisticki naslov!
Podsecanja radi, gos'n bivsi predsednik je izgubio rat na Kosovu, potpisao sporazum o povlacenju i kako sad nase? Mozda je trebalo misliti o mrkom uglju i hiljadama izbeglica pre ulaska u rat...

Kakvi ste vi likovi

pre 11 godina

Naslov clanka u Novostima je "Vlada u Pristini", a ne "Kosovo". Nije Kosovo, vec trenutna albanska vlada na Kosmetu pod okupacijom.

Dritero

pre 11 godina

Prema medjunarodnom pravu, ljudi koji zive u jedoj teritoriji imaju pravu nad bogatstvom te teritorije. U kosovu zive 95 posto albanci, i samo oni imaju pravu nad rudarstvom, zlatom, naftom ili drugom bogatsvu.

Naravno, i manjine u Kosovu, gde spadaju i srbi.
Pozzzz

NikolaKT

pre 11 godina

Po ovom Bogranovicu pola Evrope je Srpsko ?! Car Dusan je sa Srbijom imao pola Evrope. E al da se ne bi nasao neki pametnjakovic pa kaze to je bilo pre nesto vise od 800 godina, vise nije tako. Pa i Kosovo je bilo Srpsko do 1999, pa vise nije. Zao mi je, znam da boli, ali to je surova istina, i sto pre je prihvatite pre ce vam biti bolje. Zivece te bolje kada shvatite da nama Rusi nisu braca, da vera moze samo da posvadja ljude i izazove mrznju, da je surova realnost da zivimo u Evropi (za one koji ne znaju a ima ih mnogo, Nalazimo se u Jugoistocnoj Evropi, jos malo pa centar) i da moramo u Evropsku uniju jer nemamo sve pare sveta kao Svajcarska i nemamo nafte kao Norveska, Da Kosovo vise nije Srbija, da Srbija nije svetska vojna sila, da Srbija ne moze da ratuje protiv celog sveta, da velika Srbija ne postoji.
I za kraj Welcome to real life.

jovanovic

pre 11 godina

pa sta se ceka sa sudskim instancama? dok se srbija nada kompromisu i dogovoru, kosovo se dogovara ali sa kupcima!!! opet samo sedimo i posmatramo i dajemo izjave

veljkokg

pre 11 godina

Pravnim sredstvima moraju biti otvorena pitanja oko vlasništva na Kosovu! Ne zaboravite koliko je samo u privatnom vlasništvu zarobljeno na Kosovu! Situacija je trenutno takva da pitanja mogu samo da se otvaraju ali ne i rešavaju! Nikada se ne zna na koju stranu može politika da krene u bliskoj ili daljoj budućnosti. Srbija mora čvrsto da se drži svojih stavova i to je jedino što u budućnosti može da nam pomogne oko zaštite naših prava na KiM! Realno šanse da sada postignemo bilo šta su nikakve ali vetar duva danas na jednu sutra na drugu stranu. Sada treba stvarati bazu za slučaj da se vetar okrene u našu korist.

Srbija do Jupitera

pre 11 godina

Katastrofa, evo i Hrvati izdaju i prodaju naše prirodne lepote na Jadranu. Nego, šta beše sa našim rudnim bogatstvima u Kolubari?

igor

pre 11 godina

Imali smo 50 godina posle II Svetskog rata da iskoristimo sve potencijale Kosova! Umesto da smo školovali Albance sa Kosova da rade za Srbiju, mi smo im branili osnivanje univerziteta, tretirali ih kao nižu rasu...E sada naša glupost dolazi na naplatu...Tužno je to što više od pola stanovnika ove zemlje i dalje misli da je komunizam doneo dobro ovoj zemlji, da su nam Rusi veliki "prijatelji" a Zapad najveći neprijatelj. Tužno i žalosno! Mi smo samo sitna figura na tabli koju Brisel, Moskva i Vašington pomeraju po svojoj zamisli i interesima.

Srpski mozak

pre 11 godina

Da bre, Kosovo prodaje rudno bogatstvo,
- Investitori povlacu iz Spanije 100 milijardi eura,
- Venezuela povlaci nekoliko hiljada kg. zlata iz Britanske banke,
- EU je odobrila Grckoj skoro 200 *nasih* milijardi eura,
sve ovo moglo bi biti nase, ustvari trebalo bi biti nase i do tada gladujte slobodno......

mail

pre 11 godina

Imali ste 100 godina da upravljate Kosovom, niste znali. Molim lepo, sada je gotovo, idemo dalje. Koliko vidim, ne znate nicim da upravljate, zato nema ljutis.

Dardanius Maximus Albanicus

pre 11 godina

Da li mi se cini da neko pokusava da iskopa ratnu sekiru saljuci dimne signale svom narodu da im neko oduzima bizone i "njihove" prerije?Novi poglavica,novi ratni poklici....hhmmmmm.Treba da se obavesti Tokio da im se sprema opsada grada.

zz

pre 11 godina

Milosevic je obecao da srbima nece faliti dlaka sa glave a ne Kosovo.
(Bosnjak, 24. jun 2012 13:48)

mozda je ste mozda nam fali ali ni vama mnogo kose na glavi nije ostalo.

Dragoljub

pre 11 godina

Kosovska vlada prodaje rudu na teritoriji koju kontrolise. Cini se logicnim. Doduse, jednoj drugoj vlasti koja bi da se igra mini-kolonijalne sile, makar i na Balkanu, to se jako ne dopada, ali reklo bi se da je to pre svega njen problem...

ekvelar

pre 11 godina

@ridjobradi
Дошао си до сазнања да је заправо Србија 1914. напала АУ, баш као и 1999. Албанију. Такође, знаш и да је већинско становништво Бачке и Баната, Срема и Барање, вековима било аустроугарско, а не срспко:
- У време османске управе (16-18. век), Срби су чинили апсолутну већину становништва на подручју данашње Војводине.
- 1690. године, у Војводини (без Срема) живело је око 210.000 Срба.
У ово време, готово целокупно становништво региона чинили су Срби, уз које је живео и мањи број Шокаца.

Шта би са исказом - ''Чије су овце, његова планина''?
Све у свему, српско ништа није, већ све то припада или непостојећим државама или колонијалним протекторатима којима се ''надгледа независност''(смех и сузе) од стране савремених империја.



Етничко-верски састав становништва већих градова у Војводини током османске управе (16-17. век)

Vladimir

pre 11 godina

Stvarno velika steta!Ajde ljudi vec jednom zavrsimo sa tim Kosovom izgubicemo i Srbiju zbog njega!Hteo bi da pitam realno sve ove koji brane vise ovo Kosovo. Sta bi bilo da nam odjednom vrate to Kosovo koji bi policajci otisli medju 2 miliona Albanaca kada nemogu da obuzdaju svoj sopstveni narod na jednom fudbalskom derbiju od 100 000 Srba?Ali molim realan odgovor

radoholičar

pre 11 godina

@Vladicin Unuk,

Ma kakvo pravo ti spominješ.Pravo da idemo i da se borimo!?Pravo da pucamo te tvoje metke.Na koga,bre.Na milion i po ljudi koji ne žele da žive sa nama?Hoćeš li ti tvog sina da šalješ tamo ili si i tim jedan od onih koji larmaju a kad zapuca šalje svoje dete ili sam pobegne u inostranstvo, tobož na školovanje.Bože,više ućutite i okrenite se sebi i svojim problemima,radite nešto,stvarajte nešto,recimo probajte da živite bolje.Kanite se više ratovanja, zar Vam nije dosta...

Ranko

pre 11 godina

Nacija je instrumenat da bi vladali narodom.Eto ja iz Leskovaca kazem da mi je brat Janko iz Cacka i sto nikada nisam ga sreo samo sto je Srbin i u to ime dozvolim da neki mali Slobo u Beograd jase mene i Janka i hiljade drugih Janka samo da bi cuvali naciju .I serviraju nam laze :_Branimo Srbstvo u Kosovo,branimo svetinje.i porucuju:Posaljite decu da pogne u odbrani Kosovo dok njihovi podanici ce svrcovati robu po sever Kosova i terati naroda da zatvaraju puteve i to sve u ime ljubavi prema naciji.Mi jadni Rank-ovi moramo plati porez,moramo im dati nas znoj,moramo i decu da im dajemi gospodi u Beograd samo u ime nacije.-Pardon u IME LJUBAVI koju oni imaju prema rudama u Kosovo,prema ljubavi jeftine fizicke snage jadnih naroda u Kosovo.Mrzim nacije sveta jer radi njih od Francuske revolucije do danas oko sto miljuna ljudi su poginuli u ovaj svet.

PRAVO U CENTAR

pre 11 godina

Ovo je jedini i osnovni razlog podrske USA-NATO albanskim snagama u vezi sa Kosovom,priznatim nezavisnim Kosovom u celini zapad ima legitimno pravo eksplotacije rudnih bogatstva i ostalih resursa,ovo je bila osnova i pravi razlog agresije nad Srbijom.Raspadom SFRJ dobijeno je trziste i jeftina radna snaga,a sada je vreme za cist profit.Ovo je cista MATEMATIKA,78 dana troskova rata za 100 godina profita.

Patriot

pre 11 godina

Milosevic je obecao da srbima nece faliti dlaka sa glave a ne Kosovo.
(Bosnjak, 24. jun 2012 13:48)

mozda je ste mozda nam fali ali ni vama mnogo kose na glavi nije ostalo.
(zz, 24. jun 2012 17:04)

Neki se nakon svega jos i rugaju zrtvama srpskih zlocina, ali ih nije sramota da kreste o nepravdi na sav glas kad dobijemo ono sto smo zasluzili i kada zanjemo onako kako sejemo. Zato smo danas jos izopsteniji i propaliji nego devedesetih i svi nas gledaju kao poslednji olos, sto izgleda da u velikom broju slucajeva i jesmo.

Pozdrav za komsiju Bosnjaka, neka zna da ipak nismo svi u Srbiji isti. Ima i nesto ljudi. Sve manje i manje, ali jos nas ima.

esb

pre 11 godina

To rudno bogatsvo je kosovsko i oni sa njim mogu da rade sta im je volja. Sta bi vi, da prvo pitaju Vladu Srbije? A nemamo Vladu? E, kakva steta!

Mi smo nasa bogatstva vec odavno rasprodali, poklonili i upropastili.

Pera

pre 11 godina

Dokle god "svet" vidi Albance na Kosovu kao one koji mogu da naprave veći problem od Srba, situacija će biti takva da će najveći deo običnog naroda da ostane i bez gaća, samo je pitanje vremena. Srbiju uslovljavaju nečim što se zove EU i neprincipijelno nas uslovljavaju na način da čim neko pomene prava Srba i Srbije odmah packa, ne, ne, pa vi hoćete u EU i mi ćemo vas primiti jednog dana ali ne smete da tražite ono što je vaše jer mi smo vas bombardovali da bi smo mi, tj. oni dobili kao Vesli Klark deo kolača, a ne da bi Srbija uzela svoje. I dok narod u Srbiji ponižen svojom ekonomskom zbiljom pokušava da makar na primeru Kosova oseti tračak svog nacionalnog dostojanstva, naši političari pune sopstvene džepove i boli ih uvo i za Kosovo i za Srbe i za Srbiju.

FilipD

pre 11 godina

"Kosovo" prodaje... hahaha... Da nije Srbija sve to potpisala, to je sve dogovoreno, samo sto niko jos nema hrabrosti da prizna, ali za godinu ili 2 to ce morati da urade....Pogledaj te i na Google Earth ili na mapu sveta Kosovo je druga drzava ....

v

pre 11 godina

Uhh, kradu nam rudno bogatstvo, a mi, obican narod, bi kao imali nesto od tog silnog rudnog bogatstva, i videli bi neku korist od toga? Mozda bi struja pojeftinila?? Ovde se samo radi o tome ko ce da se bogati, neki domaci tajkuni i lopovi ili neki strani lopovi. A obicnom narodu je potpuno sve jedno. Nas ce i onako da zaposle da kopamo u tom rudniku za 15000 minimalac. To je nazalost sustina...

rocker

pre 11 godina

@(V.J., 24. jun 2012 13:40)

Daj coveve ostavi nas te tvoje price zavere protiv srBstva.Seseljeve istorije i slicnih.
Niko nije momce oteo Kosovo Srbiji,nego prijatelju Srbija je izgubila Kosovo svojom gluposcu!
A zasto kada si tako postene ne kazes da Srbija treba da vrati Metohiju CG,posto koliko ja znam istoriju Metohija bila u sastavu CG do 1918 godine.
Zasto ne kazes da treba da vratimo Vojvodinu Madjarima,a?
E vidis kako smo dvolicni,kada nama neko uzme onda nas zaboli a dok smo mi uzimali drugima to je bila volja gradjana koji tu zive(npr.Vojvodina).

Milos

pre 11 godina

Rudnike su prodali "jadni" kosovari koji se sad baskare u 2,3 stana na Vracaru. Tu rudu smo imali i dok je Kosovo bilo u sastavu Srbije pa sto nije eksplatisana?

malteski soko

pre 11 godina

@ (Krcko Indijski Orascic, 24. jun 2012 03:34)

Vidim ja da ti nemas veze sta je medjunarodno pravo !
Mad je uveliko uzurpirano!

Šipka i Klajn

pre 11 godina

Ja bih zamolio za malo pravopisa: sintagma "u vezi" uz objekat u genitivu ne postoji, jer fali reč "sa" koja bi izrazu pridala smislenost; dakle piše se "u vezi sa nečim" a ne "u vezi nečega"; Glagol "trebati" se navodi isključivo u bezličnim oblicima; dakle bez "trebamo", "trebaju" itd; Pocencijal prvog i drugog lica množine sadrži (redom) isključivo reči "bismo" i "biste" a ne samo "bi"; dakle, piše se "mi bismo želeli" a ne "mi bi želeli".
Da sintetizujemo sve ove greške u jednu rečenicu: "Vi bi, gospodo, trebali da pazite na greške u vezi pravopisa!"

Bole

pre 11 godina

pa nije NATO sigurno došao na kosovo zbog tamo nekih plemena - srba i albanaca, nego zbog sebe, položaja, resursa i svega toga čega pod kosovskom travom ima.

sad je krenulo vreme za naplatu "milosrdnog andjela", prosta stvar.

džaba naši ministri kukaju, da su srbi bili pametniji ranije, pre nekoliko decenija, druga bi se pesma pevala....

Nikola

pre 11 godina

Da li mi znamo sta hocemo? Dokle bre vise "nase"? Sta je nase? Nije nase, oteto je, okupirano, uzeto... i mozete da poplavite u faci sa pricom kako smo opljackani, to nece promeniti cinjenicu da mi vise nikakve ingerencije na toj teritoriji nemamo.
Kako se nije eksploatisala ta ruda u vreme Milosevica? A neee, tada je bila prica:"Niko ne sme da vas bije" i to nas je strasno lozilo.
A i da je KiM i dalje Srbija, pa da smo mi dali Vesliju da njegova firma posluje, ni to ne bi valjalo, tada bi bila prica da su se BoTa, Dinkic, Sutanovac utalili sa Klarkom i stavili svoju decu u visi menadzment firme, dok srpski rudari rade za mizerne pare i sikaniraju ih albanski nadredjeni... verovatno bi tada Toma otisao da im kaze kako niko ne sme da ih bije.
Onda oteramo strance, drzava preuzme poslove, a mi svi kroz poreze subvencionisemo jos jednog gubitasa u kom su se uhlebili njih bogapitajkolko.
Dok god ne prihvatimo realno stanje stvari, drasticno smanjimo ocekivanja i okrenemo se sebi i svojim realnim vrednostima i sposobnostima, bicemo nezadovoljni lljudi, sitne i zavidne duse kojima nista nije dobro.

mima

pre 11 godina

To je dokaz da KIM više nije srpski.A zašto neka se vrate srbi dole a ne d sve rAsprodaju a tu kupuju stanove i prave kuče sa statusom izbeglice.

banjeza

pre 11 godina

* Sad je Kosovo "krivo" , što je Srbija izgubila rat ......Pa, ispali su jači i pametniji i dobili skoro od celog sveta podršku !!.....Budite realni ..!!!....postoje pravedni i nepravedni ratovi ......tako smo u školi učili ....

Momcilo

pre 11 godina

Dok se mi raspravjamo o uglju, rusi svakog sata uzmu lepe para od nafte i gasa (da li je srpska ili vojvodjanska, verovatno ih ne zanima).

cirkus

pre 11 godina

nije li Šeki još krajem 80ih predlagao gradnju ugljenih elektrana? doduše, kao oruđe u protjerivanju Albanaca. Susjedi, prestanite se paliti na ovakve priče, ovo je tipični balkanski jal. Da je Kosovo u sastavu Srbije nebi se u idućih 100g lopata zabila u te rude kao što se nije zabila dok je bilo vaše. Nama Taijani prodaju plin koji vade u našem djelu Jadrana. Zašto? Zato jer smo mi bili ljeni/škrti da sami investiramo u te bušotine pa smo dali žabaru da buši i sad nas boli kad nam prodaje "naš" plin. Ko nas *ebe kad smo nesposobni, bolje zna Talijan, Rus, Albanac, Amer. Nas zanima samo Kralj Tomislav ili Car Lazar. Još nam je i dobro...

bljutavko

pre 11 godina

sreća da sva ta bogastva nisu na teritoriji koja je zagađena radioaktivnim materijalom, da nema proizvodnje i trgovine narkotika, da živi lepo, zdravo i tolerantno stanovništvo

REALAN

pre 11 godina

Iskreno da kazem,BAS ME BRIGA! Razlika je samo da li su Trepcu uzeli domaci lopovi ili strani.Da su domaci,ima li bi istu pricu kao sa Kolubarom. Nista mi drazi nije Vesli Klark od Keneta i drustva.Tako da,ne jadikujte mnogo jer mi raja nikakve koristi nemamo.Sto,smanjili bi nam cenu struje da je ostalo nase?

M. Н. Лазар

pre 11 godina

А, што домаћини продадосте НИС (све са нафтним изворима) руским тајкунима.
Ругала се руга- па постала друга.

anti primitivizam

pre 11 godina

o tome ste gospodo srBske patrijote trebali da vodite racuna pre nego sto ste nas sve skupa gurnuli u unapred izgubljeni rat i posle tri meseca potpisali kapitulaciju!

sto u tu kapitulaciju niste resili pitanje "prirodnih bogatstava"?
sto kad su to tolika bogatstva srbija nije nista uradila da ih iskoristi dok je vladala kosovom od 1912 do 1999?

zasto se sad javljate 12 godina posto je sve zavrseno?
to znaci da madjarska treba da se javi i da pita zasto mi eksploatisemo njene oranice?

Eu

pre 11 godina

Kosovsko bogatstvo pripada r-srbiji ako oni ipak to nekom prodaju, a mi ih u tome nemozemo spreciti ps;posto ni do sada nusmo mogli.
Mi cemo ih tuziti medjunarodnim organizacijama, tj istima koji su ih i priznali kao drzavu,hmmmmmm
Da nije zalosno bilo bi smesno !
Zasto pricati i diskutovati nesto sto nemoze da se promeni i to po ocoj vrucini

Haug!

pre 11 godina

"......Vlada Srbije, objašnjava Bogdanović, celokupan pravni okvir i dosadašnju praksu privatizacije na Kosovu i Metohiji smatra nelegalnom, nelegitimnom i nesaglasnom sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN....."Ceo svet zna da UN ama bas NISTA ne mogu da urade protivno interesima SAD niti bez njihove dozvole ,pa i ta rezolucija je potpisana pod pritiskom SAD. A "VELIKI BELI OTAC" iz vasingtona tokom par vekova svoje istorije je UVEK gazio datu rec kad se radi o njegovim interesima. Nazalost Kosovo je oteto zanavek i badava se mi vrtimo okolo i skicimo kao odbijena stenad, nikada ono vise nece biti nase. VELIKI BELI OTAC ga je priznao i tu je prica (bar za nas) zavrsena.

istorija

pre 11 godina

Sve je to lepo i krasno, ali ja bih sad pitao svu gospodu komuniste, i ove posle njih (mislim na Milosevicev rezim, ne na pokojni DOS, jer je on preuzeo vlast kad je sve vec bilo gotovo), kako to da su svi ti rezimi dozvolili da Kosovo bude uvek najsiromasniji region, a ima tolike prirodne potencijale? Kako to da je za vreme Tita cela Jugoslavija slala Kosovu pomoc, kako su to oni imali najnizi standard, a ima uglja da se otkupe dva spoljna duga cele Srbije? E to je ono sto treba postaviti kao glavno pitanje. Svi sad lepo prst na celo, i da razmislimo. Mozda je onda i bolje da to uzme neko drugi. Mi smo 90ih Kosovo branili zbog cara Lazara, Obilica... nije se ugalj pominjao. A na kraju ispadne da se sve vrti oko para, oko uglja. E pa trebali smo sa tog stanovista

Aha, ipak Koso

pre 11 godina

Dupla pljacka gradjana...
Naime, ja sam decenijama od plate izdvajao za siromasne i nerazvijene sugradjane na KiM-u. Uzimali su od nas, pa i od drugih "bratskih" Republika, a crpili su paralelno i iz kosovsko-metohijsko-trepcinih basena.
Sa ovim javljanjem se nasa Vlada ponajvise nama ruga u lice, jer mi smo golaci u citavoj prici.
Ja cu kao privatno lice razmotriti da pokrenem tuzbu protiv drzave za povrat sredstava koje sam dao, ocito, najbogatijem delu jugoistocne Evrope (KiM-u).
Molim vas objavite mi komentar. Hvala.

Iks

pre 11 godina

A Kosovo i Metohija su srpski jer o tome svedoce srpske crkve i manastiriri koje Srbi zidali dok ste vi albanci jos uvek lutali planinama Kavkaza.
(Sale, 24. jun 2012 19:36)

Hoces da kazes da su temelji crkava sagradili Albanci dok ste vi jos lutali planinama Karpata. Albanci nisu nikad bili na Kavkazu, niti ih sta veze s tom podrucjem. A o crkvama sagradjenim na temeljima drugih, starijih crkava pricaju i sami srpski monasi.

Dosta zamajavanja

pre 11 godina

AHA! Konacno stigosmo do sustine! Briga nase nabiguzice za narod - sustina je u lovi. E, pa, gospodo "politicari" i ostali tajkuni, bili razmislati ranije. Sad je Kosovo nezavisno (po misljenju ogromnog broja zemlaja sveta), a vi mozete da svirate u gusle! Uostalom, sada vise nije u modi proizvoditi "prljavu" struju iz uglja, nego cistu struju, a ako se ne varam, vetra i sunca ima i u "uzoj" Srbiji, "samo" treba da se ulozi u objekte, a to trazi novac i rad. E, pa ni ste gospodo, sasvim ocigledno pokazali da ste na rad alergicni, a pare vas interesuju samo ako mozete da ih smestite u sopstvene dzepove!

Vladimir

pre 11 godina

Sto bi se gradjani Srbije uzbudjivali oko toga? Ovde se sve rasprodaje vec dvadeset i kusur godina. Nama gradjanima sve jedno da li nam bogatstva rasprodaju Albanci ili korimpirane stranke jer nama ni iz dzepa ni u dzep. Ako, nek prodaju mozda ce bar ti Albanci da zive ko ljudi kad vec mi nismo bili sposobni.

Kosovastar

pre 11 godina

Pa kome bi se obratila Srbija tim "medjunarodnim sudskim instancama"? Pa to obracanje tim "medjunarodnim sudskim instancama" jeste automatski priznavanje Kosova od strane Srbije kao drzave. U Medjunarodni Sud Pravde (MSP) recimo postoje sporovi izmedju DRZAVA sto znaci Srbija mora najpre da prizna Kosovo kao drzavu pa da je tuzi. To jeste prva prepreka. Druga prepreka jeste da Kosovo tada mora da prihvata spor kako bi se MSP bavio tim sporom.

Druga mogucnost jeste savetodavno misljenje MSP-a koju Srbija ne moze sama (kao sto onije mogla oko proglasenja nezavisnosti) vec preko Generalne Skupstine UN. E tu Srbija ima samo teorteske sanse i to nekim cudom da GS UN usvaja rezoluciju i pita MSP o pravu Kosova da proda svoje resurse.

Srbija recimo mora da pita MSP "da li 'privremene institucije' Kosova smeju da prodaju 'drzavnu imovinu Srbije'". A MSP tesko moze reci da na Kosovo ima "privremene institucije". Treca prepreka jeste da to savetodavno misljenje jeste NEOBAVEZUJUCE i kao takva NE OBAVEZUJE Kosovo.

Pozivanjem na rezoluciju 1244 ne pomaze nista Srbiji jer MSP vec dao misljenje da tom rezolucijom Kosovo nikako nije sprecavano da bude nezavisna drzava. I ako neobavezujuce, taj stav MSP-a jeste dovoljan da bude jak argument Kosova pred svakim mogucim sudskim sporom Srbije protiv Kosova. To bi samo pomoglo Kosovu da jos vise bude shvacena kao drzava kada vec ucestvuje u medjunarodnim sporovima.

Borka

pre 11 godina

Ne minimizirajte vrednost ruda i minerala predstavlja dokazani kapital PREKO TRISTO MILIONA MILIJARDI EVRA! Ta informacija data nakon petogodisnjeg aktivnog istrazivanja medjunarodnih laboratorija,pod okriljem misije UNMIK na KIM,od 2002 do 2007,izvestaj UNMIK.A u Evropi rezerve cinka predstavljaju 18% a na KIM ima 4% samo u podrucju Zubinog Potoka .Kaze izvestaj,moguca odmah eksploatacija u selu Crepulje kod Zubinog potoka,itd.Londonska berza ruda i minerala ukazuje da je cink u periodu 2003.godine sa 300 funti po unci stigao do 2010 ,na 9.hiljada funti po unci.Razlog tesko obnovljiv i ogromana potraznja,farmako industrija,poljoprivredna industrija,agrarna i stocna prehrambena proizvodnja nemoze bez cinka,itd,.Eto otkud ogromno interesovanje za Tapije maticne knjige i prelaze carinarnice od strane Rosa/NATO bas na tom podrucju Rude/Zubin potok/Gazivode,i donacije u Novom Pazaru jer dotle se proteze BOGATA MINERALNO/rudna zila Trepca,...!

A vi kako te

pre 11 godina

Ajde da kukako... joj što mi žao... ma idi bre... Kosovo više nikog ne zanima sem 5 posto luzera po Srbiji... Hoće ljudi posao, da imaju šta da pojedu, da se dobro obuku po poslednjoj modi, da idu na koncerte, da sede po kafićima, idu na more itd. Boli njih za neko tamo Kosovo na kom živi 5 posto Srba. Koliko Srba zna šta je i gde je Gazimestan, kad je bila Kosovska bitka, koji su to poznati manastiri na Kosovu i Metohiji itd. ali bez guglanja nego istog momenta da odgovore?! Ni 50 posto Srba to ne bi znalo odmah da odgovori... pa da se ne zanosimo mnogo tim Kosovom. Ako već hoćemo da se zanosimo Kosovom i Metohijom knjige u ruke Srbi i učite, počnite već danas, ali čisto sumnjam, boli vas uvo, imate mnogo prečih problema nego da se smarate sa tim Kosovom...

Eu

pre 11 godina

prodati rusima ili kinezima sva nalazista uglja u srbiji i termoelektrane, naravno u cenu zaracunati i 76 % uglja na kosovu. i da vidimo da li ce neko smeti da eksplatise ili njima zabrani da ne koriste ono sto je njihovo. pritom zaposliti iskljucivo srbe. tako u svakoj oblasti i aj da vidimo dal ce za 10 god biti ovako losa situacija.
(milos, 24. jun 2012 11:53)
Pa kako bre mislis da Rusi i Kinezi udju na Kosovo? Jedini ilegalno, mozda alternativnim putevima, posto ja koliko znam sRuskim i Kineskim pasosem se nemoze uci na Kim posto ni sKosovskim nemoze kod njih. Neznam mozda da se helikopterima to zakaci i za RSB odvuce,ili pozvati u pomoc sve carobnjake i madzijonicare, ja mislim jedino oni mogu. ......

Knight XV

pre 11 godina

Dugogodisnji radovi satkani u liku i delu Dacica, Skundrica, Bajatovica, Mrkonjica, Nikolica, Vucica, Kostunice, "opravdano otsutnitnih" Seselja i baba Jule - dokazanih "udarnika srpstva", neka slobodno obuju gumene cizme i pravac dole na kopove uglja i neka objasne, Albancima, Umniku i Klarku da ugalj pripada samo Beogradu i da ih pritom zaplase poklonjenim ruskim NIS-om i obaveste o svojim namerama i ciljevima za pravdom pred medjunarodnim sudskim instancama. Na put obavezno poneti prezvakanu rezoluciju 1244 i kostunjavi Ustav Srbije i ako za isti nisu imali prostu vecinu gradjana sa pravom glasa.
Sta reci za kraj, a da... gore pomenuti politicki rudari, vi ste na potezu... SRECNO!

Milko

pre 11 godina

Pa zar vam, gospodo iz vlasti Borko u pregovorima nije obezbedio neku fusnotu, da se i vi ugradite u prodaju.
Lakše je bilo sa vovodjanskom naftom.

Boniperti

pre 11 godina

@istorija
Kako kažeš? U Kosovski boj se išlo zbog Lazara, Obilića...!
Kakvo zamlaćivanje mase. U to vreme je situacija bila ista kao i sad. Feudalci su u rat terali seljake da ne bi izgubili svoje velike posede kada ih napadnu drugi feudalci. Baš je onaj seljak znao da li je Srbin i da li gine za "večnu slavu". Taj nije znao ništa, i nije imao pojam nacije kao što danas imamo takvu podelu. Dodje velmoža, pokupi iz sela većinu muškaraca, naloži ih pričom kako velmože druge vere hoće da sravne sve sa zemljom i odvede ih da se više nikad ne vrate. Ako se i neki seljak pobuni, uvek može da se nadje drvo da se zabaci konopac i zaplaše drugi seljaci.
Danas je situacija slična. Samo što se danas velmože zovu tajkuni i političari. Plebs je isto tako glup kao i ranijih dana, možda čak i gluplji, samo je priča malo drugačija. Sada je tu nacija i očuvanje integriteta nacije, pa naloženi plebs sam trči na barikade i bajonete. I tako, naloženi plebs gine zbog patriotizma a velmože broje novac, rude, posede i smeju se glupom plebsu.

Iznogud

pre 11 godina

Sve sto vredi u zemlji Srbiji, po nalogu stranih mocnika i za proviziju koju ste strpali u dzepove, prodali ste strancima a ostatak domacim tajkunima. Fabrike su zatvorene, radnici izbaceni na ulice. Zbog ocajne agrarne politike zemlja je opustela a korov zavladao i na selu i u gradu. Jednu usr... obilaznicu oko glavnog grada nemozete da zavrsite 20 godina kao ni onu branu 30 godina, a auto put ka jugozapadnoj Srbiji je u domenu naucne fantastike. Zeleznica se raspala a ljudi izmedju dva sela jos uvek, kao u doba Turaka, putuju na magarcu. Zavladala je bela kuga a mladi beze iz zemlje glavom bez obzira. Unistili ste moral, pravdu i rodoljublje - bacili ste nas u glib do guse. Ali i dalje vam nije dosta i dalje nam bacate prasinu u oci i pricate o kamionima, avionima i milionima koje vama (ne nama) neko stalno hoce da otme.

slucajnost?

pre 11 godina

Jos za vladavine S.Milosevica bila le jedna reportaza o bogatstvu Kosova
lignitom,jedna polupismena zena koja se tu zatekla rekla je tada,
uzece nam Kosovo.Tako je i bilo.

dragan

pre 11 godina

Pa sta reci na sve ovo..
Losa politika, los rezultat, a tamo sada moze da ima sta hoces, dzaba.

Okrenite se svarima na koje mozete da uticete, i stvarima koje realno mogu da u narednih 10, 20, 50 godina obezbede prosperitet ove drzave, a ne da se polako pretvarate u istoricare koji se bave posledicama....

Eeeeeeeeee

pre 11 godina

Sad ste se setili da kefcete...da ste se bar malo potrudili u poslednjih dvadeset godina danas bi nakrivili sesirce i uzivali u blagu svoje zemlje koju sada drugi arce...zasluzili su bar slogom i trudom (kako god to zvucalo)pa sad neka uzivaju..nema nista od sedenja i premestanja iz jedne nogavice u drugu...Sojici raspali..

Ivan

pre 11 godina

Ako, ako, tako i treba. Neka država vidi kako je to kad joj neko nesto oduzme i bez prava proda. Kad vlasnici traže nazad a država se pravi luda i jos prodaje imovinu. I vi mozda dobijete restituciju, ali 3754 godine.

Lun kralj noci

pre 11 godina

(άρχων Τριβαλλούς, 24. jun 2012 07:26)
(άρχων Τριβαλλούς, 24. jun 2012 11:06)

Molim moderatora da objavi moj komentar na dve prozivke.

Evo odgovora. Mnogi bi danas zaboravili pesmu koju su tada pevali "Mi imamo tri najveca sina, Enver Hodzu, Tita i Staljina!" Pevala je Srbija i druge nakaradne pesme, samo nije pevala o Karadjordju, Knezu Lazaru, Obilicu, Drazi...a kada bi neko zapevao, srpski komunisti bi mu lomili kicmu. Devedesetih godina srpski komunisti su zaigrali na kartu nacionalizma toboz braneci srpske interese, citaj (ocuvanje gole vlasti). Zamislite likove koji se predstavljali kao cetnici, a usput vole Rusiju vise od brata Srbina u samoj Srbiji - koja laz i podmetacina? Zasto se ne otvore tajni dokumenti OZNA, UDBA, DB ili vec kako se zovu...ne i dalje se falsifikuju istoriske cinjenice i fabrikuju lazi ovom narodu radi gole vlasti. Srbija kao "drzava" pociva na zlocinu kako prema Albancima tako i prema Srbima. Koliko masovnih grobnica ima neobelezenih po Srbiji o zlocinima prema samim Srbima posle drugog svetskog rata od strane komunista.
Patrijarh srpski Pavle je za zivota govorio:
"Ako bi trebalo da se odrzi Mala Srbija zločinom, ja i na to ne bih pristao. Neka nestane i Male Srbije ali zločinom da se održi – ne. I kad bi trebalo da se održi poslednji Srbin, ja da sam taj poslednji Srbin, a da se održi zločinom – ne pristajem, neka nas nestane ali da nestanemo kao ljudi, jer nećemo onda nestati, živi ćemo otići u ruke Boga Živoga."

Enver Kelmendi

pre 11 godina

U Kosovo je prodato skoro sve a ostalo samo bazen lignita , rudna lezista Pb-Zn i Posta.I neka se prodaju odnosno neka se privatizuju sve firme kada mi nismo sami sposobni da eksploatisemo bez raznih kredita.A znase kada se nesto prodaje neki tajkun dobije bar jedan kost,samo da ne bude kao sa rudnikom Fe-Ni Feronikel koji je prodat 28 miliona €.

Бојана

pre 11 godina

Сећам се када смо у школи, из географије, учили о рудним богатствима. Тада су ми све те бројке биле досадне и нисам схватала суштину приче. Додуше, ни професори нису знали да лепо објасне да то нису само бројке и проценти, већ потенцијал који може да се протвори у новац који би могао многоструко да се окрене и увећа. Да су наши цењени професори (а сада се поново враћам на тему образовања, јер је све некако повезано) знали тако да нам појасне ствари можда бисмо данас другачије размишљали.
Богата смо земља са много потенцијала, то је чињеница. Нисмо претерано вредни, али нисмо ни претерано лењи. Наш је проблем што живимо у незнању, а знање је богатство.

Iks

pre 11 godina

i Kineskim pasosem se nemoze uci na Kim posto ni sKosovskim nemoze kod njih. .....
(Eu, 24. jun 2012 15:47)

Radi informacije- od maja ove godine s kosovskim pasosem mozes u Kini. Vize se mogu dobiti u Kineskoj ambasadi ( bas tako stoji na plocici) u Pristini.

Lun kralj noci

pre 11 godina

(άρχων Τριβαλλούς, 24. jun 2012 07:26)

Evo odgovora. Danas bi i sam Dobrica Cosic, pojedini akademici SANU, Jovo Kapicic i slicni njemu rado zaboravili pesmu koju su tada pevali "Mi imamo tri najveca sina, Enver Hodzu, Tita i Staljina!" Pevala je Srbija i druge nakaradne pesme, samo nije pevala o Karadjordju, Knezu Lazaru, Obilicu, Drazi...a kada bi neko zapevao, srpski komunisti bi mu lomili kicmu. Devedesetih godina srpski komunisti su zaigrali na kartu nacionalizma toboz braneci srpske interese, citaj (ocuvanje gole vlasti ) u liku komuniste Milosevica, crvenog cetnickog vojvode Seselja, vodonose Nikolica, udbaskih protuva Arkana i njemu slicnih. Zamislite likove koji se predstavljali kao cetnici, a usput vole Rusiju vise od brata Srbina u samoj Srbiji - koji apsurd i laz? Zasto se ne otvore tajni dokumenti OZNA, UDBA, DB ili vec kako se zovu...ne i dalje se falsifikuju istoriske cinjenice i fabrikuju lazi ovom narodu radi gole vlasti. Srbija kao "drzava" pociva na zlocinu kako prema Albancima tako i prema Srbima. Koliko masovnih grobnica ima neobelezenih po Srbiji o stravicnim zlocinima prema Srbima posle WW od strane komunista?

Patrijarh srpski Pavle je za zivota govorio:
"Ako bi bilo potrebno i nužno jedino da se održi Mala Srbija zločinom, ja i na to ne bih pristao. Neka nestane i Male Srbije ali zločinom da se održi – ne pristajem, neka nas nestane ali da nestanemo kao ljudi, jer nećemo onda nestati, živi ćemo otići u ruke Boga Živoga."

GG

pre 11 godina

A sta je sa svim onim fabrikama, rafinerijama, rudnicima, itd. koje ste oteli u BiH a koje su gradili svi narodi u BiH? Koji ste vi licemjeri, to je neopisivo.

mlado-podgoricanin

pre 11 godina

kosovo se vec par godina eksploatise postupno pedantno i uredno. svaki dan kroz podgoricu magistalnim putem beograd-bar protutnja 10-tak slepera natovarenih cinkom. pa pravo u luku bar na brodove koji idu preko okeana znamo gde i kome.

Genije

pre 11 godina

КиМ имају још један ресурс, који се тешко може наћи на другим местима у свету. Има веома богата изворишта питке и здраве воде. Воде које извиру на КиМ отичу у три слива.

Dejan R.

pre 11 godina

Znam, da je za nas, Srbe, ovo vrlo osetljiva tema... ali da se ne lazemo: I da nam sada vrate "nase" dobili bi samo slucaj "Kolubare 2". Da se podsetimo, pred izbore Kolubara je bila najveci obracun sa korupcijom (ili potencijalnim politickim protivnicima - kako vam se vise svidja).
I sta bi na kraju?

Meda: Vuce gde je pivo?
Vuk: Puf, nestade!
:-)

Odoh ja sad da gledam tekmu,a vi mi svi ostanite pozdravljeni!

Fokus

pre 11 godina

Opet krece zamajavanje naroda sa Kosovom,mora se nekako skrenuti paznja sa katastrofalne situacije u ostatku Srbije bez Kosova....a,recimo,samo recimo,da Albanci na kosovu nekim cudom prihvate planove nasih prepodobnih patriota,tipa Kostunica,Nikolic,i da Kosovo dobije najsiru mogucu autonomiju u okviru Srbije,sto ce reci republika u republici,zar to nece znaciti da ce opet neka vlada u Pristini upravljati tim bogastvom,jer to bi im u svakom slucaju bilo u nadleznosti?