Subota, 19.05.2012.

16:02

"SFRJ Er" jedini način za opstanak?

Za aviokompanije zemalja nastalih iz bivše Jugoslavije koje su u velikim dugovima jedini spas bi mogao biti da se integrišu, piše londonski Ekonomist.

Izvor: B92

"SFRJ Er" jedini naèin za opstanak? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

jeca

pre 10 godina

E pa stvarno, mi smo totalni idioti koje ovi sa Zapada za tili cas potpale da raz*ebu YU, de stvaraj YU, de razaraj, kazem lepo ovde zive idioti koji nista ne kapiraju, ne znaju sta znaci trziste i trzisna ekonomija i zasto kao male drzavice nismo u stanju nista da uradimo. Od svih idiota iz bivse SFRJ najgori i najveci idioti smo mi Srbi, koji ce opet da padnu cim im "braca" Hrvati, Slovenci i ostali zakukaju kako im je onomad svima bilo lepo zajedno, te da zato ponovo treba da stvorimo neki pandan SFRJ, al' da nas oni naravno opet dobro izmuzu pa da se za jedno 20-30 do 50 godina neki njihovi besni, lenji i razmazeni potomci opet ne dosete kako bi mogli opet malo solo da igraju. More nosite se svi koliko vas ima. Treba da nas nema. I da ovaj prostor, Bogom dan, nasele i zauzmu oni koji ce znati ovo da cene, postuju i cuvaju.

Petar

pre 10 godina

Kako Britanci umeju da potpale strasti da se malo sabotira ideja udruzivanja i EU - samo ove komentare treba pogledati, i jasno je da 'zavadi pa vladaj' Anglo kulturi i te kako i dan danas ide od ruke.

Kao da nekoga stvarno zanima takva ideja - ili da ona ima ikakvu tezinu.

Al sto da radite svako svoja posla - kad mozete da se svadjate.

Vana

pre 11 godina

Ja na primer najviše volim da letim JAT-om. To je još jedina kompanija u kojoj se osećam kao ljudsko biće, verovali ili ne. Jedino u JAT-u ne moram da zivim u strahu da li će mi proći kofer koji je dva ipo milimetra širi ili 200 grama teži od propisanog, da li smem da kinem malo jače a da me niko ne daj Bože ne hapsi zbog toga...Karikiram naravno, ali zaista, u Jatu mi je nekako još uvek "opušteno" za razliku od drugih kompanija, i moram da priznam da meni kao ljudskom biću a ne robotu to i prija. Letim često za Nemačku, najpre Lhansom pa Germanwingsom, kad je došao Wizzair bila presrećna a onda prestala da letim sa njima nakon što su čoveku ispred mene naplatili ručni prtljag 45 evra zato što je bukvalno virio 3 cm iz one njihove roze skalamerije i pritom se službenica ponašala prema njemu u najmanju ruku kao policajac prema nekome ko je načinio krivično delo. Taj ton i taj stav...ne znam...kao da smo stoka a ne ljudi. Slažem se, avioni su stari, stjuardese takodje ali se ja u tim avionima i sa tim stjuardesama osećam nekako normalno. A i Jatovi letovi za Nemačku su prilično puni svaki put a lete svaki dan, ne mislim da su bar tu na gubitku.

Djole-Grof "Civijas for ever" Sharm el Sheikh/

pre 11 godina

"Civijaska nareznica" & Co-Jat neka otpusti "1500 dzabalebarosa"---od "2500 parazita-neradnika"iz onog proslog sistema,eto JAT-u poslovnog uspeha oni mogu i dalje sa 1000 sluzbenika da parazitiraju od "Dijaspore" da zive sa pozitivnim bilansom ali samo pod jednim uslovom da budu karte jeftine kao i konkurentiisto

mika

pre 11 godina

JAT ogroman gubitas, kako to da da plate mogu da budu velike, koje su opet na teret nas gradjana. Treba biti realan pa uporediti plate hirurga i plat u JAT-u.Sta odradjuje hirurg i koliko je ponizen sa njegovom platom, a sta to zaposleni /mislim prvenstveno na sefove/ u JAT-u radi da je za njegov nerad mnogo,mnogo vise placen. U JAT-u drasticno smanjiti plate ili ga zatvoriti jer je teret svima nama.

Gde je deponovano ukradeno?

pre 11 godina

Ej, stvarno... Ko je koga potkradao? Vidim (citam) da smo mi pokradeni od Hrvata i Slovenaca; Slovenci kazu da su sve sto su imali odvukli Srbi preko Hrvatske, koja je, dabome, nelegalno zadrzala svoj deo; Hrvati, opet, kazu da im se more - na lopovski nacin - prelilo u CG i Sloveniju; BiH pominje neka rudna nalazista (najveca na svetu), ali da su im to apcigovali clanovi negdasnje SHS, pa se sad ti rudnici i sve sto ide uz to svelo na saku peska; Makedonci... kao "ratovali" s Grcima oko imena, a ovamo rovarili po dzepovima drugih iz bratstva i jedinstva...
Stvarno: ko je koga krao i gde je to kad sad niko ni postene gace nema?

Bojan

pre 11 godina

(nikad, 19. maj 2012 17:57) A kad ste vi to nekoga financirali bilo je samo suprotno..
(mario, 19. maj 2012 22:07)

Mario, upravo iz tih razloga sto ne znamo ko je pio, a ko placao..mi(srbi) mislimo da su nas hrvati toliko zaebali i za lovu i za zemlju i u svakom drugom pogledu, vi imate svoje tvrdnje..
Da se mi lepo rukujemo i bez da saradjujemo i lepo cemo ziveti, mislim da ces se sloziti sa takvom konstatacijom..

milossan

pre 11 godina

Kako su glupi ovi Englezi! Kakva integracija, spas je osnivanje Voša erlajnza, Muftija erlajnza, Herceg-Bosna ervejza, Crnskog ertransporta, Gorskog aviotransporta, izgradnja aerodroma u Čeneju, Banatskom Karađorđevu, Sremskim Mihaljevcima, Tutinu, Lištici, Čevu i Murinu. Tržište je slobodno, konkurencija je zdrava za ekonomiju, a svi zajedno bi iznajmljivanjem 2 aviona od PIK-a Zemun van sezone zaprašivanja komaraca mogli ladno da se pokriju. One dole ispod Šare neću ni da komentarišem, momentalno su zauzeti kusanjem vruće kaše.

Weber 'S

pre 11 godina

@Na ovim prostotima.
Nije Tito kriv, kriv je milosevic ( namerno malim slovom ) . Tito je mogao da skupi kad i gde god je hteo 3.000.000 ljudi koji klicu miru, bratstvu i jedinstvu, A ovaj drugi skupio 1.000.000 ludaka koji vole da se biju. Sta je posle bilo znamo svi. A neke zajednicke avio kompanije, nema teorije. Niko ih nece, a lopovi mogu da se udruze u bandu à ne u avio firmu. Ali posto je vec sve pokradeno lopovi bi radije na istok ili zapad!

Na ovim prostorima....

pre 11 godina

Nemate vi pojma dragi moji, sve je to jos Titovih ruku delo, da je ukinio republike nikada nas niko ne bi mogao ni podeliti, a Ameri jedva cekali da zavade pa rasparcaju... Sve bi bila jedna drzava, nit bi bilo ratovanja nit bilo cega, ali mi "volimo" diktatorski rezim, uvek da nam neko drugi kroji sudbine a ne mi sami sebi...
Tako da sad moze i Obrenovac da se odvoji od Beograda a Vojvodina postane drzava za sebe... Mnogo smo nazalost tupav i neobrazovan narod, ali zato smo ovde gde jesmo a jos gore je kad procitate ove nebuloze, kao da niko nikada nije izvukao nikakve pouke iz proslosti...

iznogud

pre 11 godina

Nepitam za cenu samo zelim stari JAT!!! Zelim da budem pilot tamo, a ne u nekom dzibuti air-u u africi, hocu da mi jat plati skolovanje kao sto je to nekad radio, hocu da ima najsavremenije avione kao sto je nekada bilo.
A sve se to moze da drzavu i jat vode ozbiljni ljudi!
Zelim jak JAT I NE PITAM ZA CENU!
Jat u srcu.

Geger

pre 11 godina

Nemojte vise da lupetate o "skupom odrzavanju jatove stare flote" molim vas, jer to prosto nije istina. Jedino ako ti "strucnjaci" sa kojima pricate ne racunaju da su novi avioni jeftini za odrzavanje jer su u garanciji. "Ustedece" tako sto nece da odvajaju "maintenance reserve" a kad prvi motor posalju napolje u radionicu pa im stigne racun na 10-15 miliona onda ce da bude "Otkud sad ovo? Drzavo, pomazi!" Jer garancija ne traje vecno a odrzavanje novih aviona van garancija je 20 x skuplje.

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 11 godina

Ne može nacionalna avio-kompanija da bude nadnacionalna. Državna, al malo i drugih država. Pa gde to ima? Privatizujte, pa neka taj privatni vlasnik stvara regionalno, kontinentalno...kakvo god hoće, preduzeće - njegovo je i može sa njime da radi što mu je volja. Ovako, dok god se JAT finansira iz budžeta Srbije kad god zagusti, o ujedinjenju sa kompanijama drugih država može samo da se priča uz kafu i rakijicu, onako, da prođe vreme. Iz kog budžeta bi takva frankenštajn kompanija otimala novac kad sledeći put uknjiže gubitak? Našeg? E, neće da može, ne damo pare za nešto što nije naše. Iz Hrvatskog, Slovenačkog...? Aj probajte, pa nam javite kako ste prošli.

Mali

pre 11 godina

Ajme, Hrvati ce nam ukrasti JAT!!!
Na sta smo spali, kako je lepo biti gladan i mrziti suseda...samo od toga se ne moze jesti nista. Sva sreca da ove negativce ovde niko nece pitati za njihovo misljenje. Sada svetski kapital odreduje sta ce se dogoditi, pa ce se sdruziti i Hutusi i Tutsi, a i Srbi i Hrvati.

Aleksandar

pre 11 godina

za ivan:

objedinjavanje avio kompanija je ekonomski potez, svidelo se to tebi ili ne. A za to o novim generacijama koji ne znaju ništa o SFRJ, lakše je prodati bajke o objedinjavanju (kroz EU i sl.)

prevareni glasac

pre 11 godina

Mnogo je gresaka ucinjeno u vodjenju svih tih firmi, tako da nije cudono sto je stanje takvo. Rukovodstva tih firmi su patijska i sve su one prevashodno bile plen pobednika na izborima. Problem je u politickim "elitama" i dokle god one budu upravljale celom pricom, sta god da se uradi, vazduhoplovstvo na ovim prostorima ce propadati, svaki njihov novi projekat, pa i predlozeni, je sema u kojoj ce grupa pojedinaca zgrnuti pare na racun gradjana!

@(makalele, 19. maj 2012 18:48)

verovatno nisi ulazio u strukturu troskova jednog leta Beograd-Podgorica, da jesi, znao bi da je 120 eur pljacka.
Postoji drugi deo te medalje, a to je koliko bi se povecao broj putnika kada bi se smanjila cena karte, tj. da li bi se odrzao ili povecao profit, na ovoj, za obe kompanije najprofitabilnijoj liniji!

Crni Djordje Mali

pre 11 godina

E,ovako,dragi moji.Sve ce to da propadne,nemojte se se nervirati,samo polako,kao sto ce sve da ode do vraga,tako ce otici i ne samo te smesne aviokompanije,nego i vase male je..ne drzavice.I mnogo sto sta,a vi budite glupi kao i do sad i nemojte slucajno da se menjate.

gagi67

pre 11 godina

Ovo je samo početak EU ideje o ujedinjenju kako bi se pomoglo balkanskim državicama da imaju nekakvu ekonomiju.Činjenica je da Slovenija,Hrvatska i Srbija mogu u perspektivi održati stabilnu ekonomiju.Ostali će zavisiti od pomoći EU.Na kraju oni koji su i podržali stvaranje balkanskih državica trebaju iste i pomagati.

zoranBG

pre 11 godina

SFRJ je bila grobnica srpskog naroda, i pun pogodak za hrvatsku, da nekako postane drzava. Ne treba nam nista vise sa hrvatima, i ovih njihovih 200 firmi neka odu iz Srbije. Necemo ih ovde !

Jocker

pre 11 godina

JAT zeli i "jare i pare". Zeli da potencijalni partner-kupac ulozi vecinu ekonomskih i ostalih sredstava a da JAT zadrzi ekskluzivno pravo da se pita za sve i da odlucuje o svemu. Pod tim uslovima, nece NIKAD i NIGDE naci partnera-kupca.

Zalosno na sta je spao nekad renomirani i uspesni avioprevoznik:-(

putnik

pre 11 godina

Za JAT i Srbiju bio bi potpuni promasaj udruzivanje sa hrvatskom i slovenackom kompanijom. Srbija je najvece trziste i dobar menadzment a ne sadasnji JATov, mogao bi da napravi pravog regionalnog lidera. Ako ste skoro leteli na nekoj evropskoj liniji JATa primetili ste izuzetnu popunjenost kabine. Samo da dobijemo liniju za SAD i broj putnika bi se jos uvecao a posebno tranzitnih preko beogradskog aerodroma. To je nacin resavanja problema srpskog avio saobracaja.

Prvo treba "prizemljiti" i promjeniti naslijedjenu ideologiju misljenja

pre 11 godina

"Korekcija" cijena letova (u stvari drasticno snizenje) je jedini izlaz i nacin popunjenja letova. Sramota je da me konektirajuci let iz Frankfurta do Zagreba (nesto oko sat vremena ili manje) kosta trecinu cijene leta sa sjevernozapadne obale SAD do Frankfurta (nekih 11-12 sati leta). Primjera profitabilnih avio kompanija je dovoljno u EU da se ta "korekcija" selektivno sprovede. Ali prvo treba prekinuti s idejom da su lokalne kompanije krave muzare lokalnih vlada da odredjuju visoke cijene i u njih trpaju svoje podobnjake i dijele enormno visoka primanja, zaboravljajuci da su vecinom osiromaseni balkanci njihova klijentela a ne Rokfeleri i njima slicni bogatuni.

Ideja o "zajednickoj" kompaniji u ovo vrijeme je neizvodljiva poslije svega sto se dogodilo u nepotrebnim izivljavanjima primitivizma i mrznje prije nekih 20-tak godina. Treba barem 2 generacije da prodju da bi takva opcija imala ikakvu sansu za uspjeh.

ivan

pre 11 godina

Najobicnija besmislica... Treba da se prestane sa evociranjem tamo nekih uspomena iz SFRJ i ostalih gluposti. Srecom, pa ovi sto tuguju za Jugoslavijom su sve stariji i njihovo vreme prolazi. Dolaze mladje generacije koje ne znaju ili znaju jako malo o Jugoslaviji, uglavnom iz nekih starih udzbenika tako da je JUGO-integracija u bilo kom vidu zauvek propali projekat i dobro je da je tako. Slovencima, hrvatima, makedoncima, bosnjacima i tzv. makedoncima - daleko lepa kuca, a mi treba da gledamo svoju Srbiju.

Jure

pre 11 godina

Prijatelji dragi samo Vi sanjate, to barem ne kosta nista. Surova istina je da srpske probleme nikakvo udruzivanje nece spasit niti ce tko drugi to rijesit i to ni u vezi vec odavno propalog JAT-a ni ostale.

i zasto ga ne ugasite vec jednom kad je sasvim jasno da JAT nema buducnosti, pa 2 puta ga nitko nije htio kupit, nema zrakolove i ima debele dugove i sjecanja na zlatna vremena iz proslog stoljeca.
Pa mislim barem da ima osnovna sredstva za rad (zrakoplove) pa ono da se covjek necemu nada no JAT nema ama bas nista za ponudit osim letova za Beograd (duge aerodrome prakticno i nemate) na kojima je i sam PROPAO.
Ajde dosta blamaze vise.

dugi

pre 11 godina

Avion Lufthanze ulazi u vazdusni prostor Crne Gore,pilot zove kontrolu leta u Podgorici..."Alo Podgorica",ovi nista.Zove Svaba jos jednom kad se javi Mrco "Reci sokole,odje Podgorica", a Svaba ce "Nista,nista vec smo vas prosli".

makalele

pre 11 godina

@borise 120 € uopste nije skupo kolega. . za koliko bi ti da letis do crne gore i ostalih destinacija u evropi? pa koliko ti treba autom do crne gore i nazad? 30€? najbolje da se za dzabe leti. 100€ karta a vama vec skupo. . . pa kad se malo izadje u grad i popije par pica i nesto pojede kosta vise nego 40-50€. . .a onda nije skupo. . a letenje vam preskupo. . nemoj da letite i da kukate. . over

D.Savic,Paris,FR

pre 11 godina

NI SLUCAJNO!sta je bilo,da se opet udruze gubitashi?Ne mogu da izdrze ZDRAVU KONKURENCIJU na cijim osnovima pociva ta ista EU kojoj sve zemlje Balkana streme?Ako ne mogu-pod stecaj i molim lepo,komunizam vise ne postoji,zivelo slobodno trziste!

pfc

pre 11 godina

normalno je da nece da se udruzuju. a i sto bi, njihove gubitke placa narod. okrenuo bih ja drugi list, cim nije profitabilno i sa tolikim gubicima prodaj ili gasi!

schlock

pre 11 godina

@Tromi - neduhovito... ako je trebalo da bude. Od spajanja nema nista, neka svaka propadne za sebe. Sa Hrvatskom je svaka drzavna saradnja izlisna, i ovi sto su usli u Srbiju putem politickih muvacina (poput Agrokora) bolje neka kupe prnje sami.

nikad

pre 11 godina

Nikad vise sfrj niti bilo sta u vezi sa bivsom nam bracom.Pored propalog srpskog(beogradskog)preduzeca koje svi finansirsmo(iz budzeta) sad treba da placamo i hrvatima i crnogorcima.Jugoslavija ne hvala.

zdr

pre 11 godina

Nedavno otkrivene krade u JAT-u od ukupno pola miliona evra su samo vrh ledenog brega. Dosta sam se bavio avio industrijom i dobro je poznajem. Od mnogih zaposlenih sam cuo da je "neprijavljivanje" rasprostranjena pojava, zvi znaju da se drpise i krada radi na pricipu danas ja a sutra ti. Kad bi doslo do fuzionisanja pometnja bi bila jos veca a da bi se uspostavio sistem kontrole trebali bi povecati broj zaposlenih i verujem da bi brzo proradio metod danas ja, sutra ti a prekosutra kontrola. I saradnja bi se pretvorila u svadu, trebalo bi utvrditi ko je kriv za probleme uz obavezno navijanje nepristrasnih nacionalnih pripadnika. Krade su nekad postojale i na najvisem nivou, kako je Sloba mogao da za vreme sankcija proda ukradene kanadere i rezervne delove Grckoj? Postojanje apsolutno malumnih i stetnih ugovora, recimo izmedu JAT-a i Airbusa je takode nepremostiva teskoca. Mislim da treba napraviti neku vrstu saradnje na organizaciji i sinhronizaciji inter regionalnih i medunarodnih letova ali mislim da bi i takav napor bio uzaludan jer ce svi pokusati da prevare druge. Zakljucak je da svima lose ide ali nekima ide manje lose i zasto bi oni podmetnuli leda da bi i njima islo vise lose. Ne treba praviti zajednicku kompaniju, treba pokusati uspostaviti neku vrstu saradnje.

Troml

pre 11 godina

"SFRJ Er" jedini način za opstanak?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Mi iz Hrvatske podržavamo takvo
razmišljanje i pristajemo, no imamo
uvjet: "Nova companija mora nositi
naziv/ime - Great Serbia!
Pristajemo na sufinanciranje troškova
u visini 86%, a zaradu djelimo tako,
da Hrvatska dobije - koliko drugi odrede!

Pera Detlic

pre 11 godina

Ko je Ognjenovic ? Kakav on BACKGROUND ima u komecijalnim poslovima ? Od kada je on konstanta JAT-ovog rukovodstva (2008 -2012) gubici na godisnjem nivou popeli su se na 32.000.000 evra...

boris

pre 11 godina

Gospodo snizite cene vasih usluga na prihvatljiv nivo, pa cete imati i putnike. Kada povratna karta do Podgorice bude bila 40e umesto sadasnjih 120,a blagajnici i drustvo manje krali,videcete kako ce se broj putnika utrostruciti.

Bojan

pre 11 godina

Nema potrebe za medjusobnom saradnjom, potrebno je sacekati da sve firme u regionu propadnu i onda ih kupiti za male pare i tako postati jedina aviokompanija u regionu!

A posle napraviti strategiju za osvajanje istocne, potom i zapadne i severne evrope, do azije, afrike i naravno na severne i juzne Amerike.

boris

pre 11 godina

Gospodo snizite cene vasih usluga na prihvatljiv nivo, pa cete imati i putnike. Kada povratna karta do Podgorice bude bila 40e umesto sadasnjih 120,a blagajnici i drustvo manje krali,videcete kako ce se broj putnika utrostruciti.

dugi

pre 11 godina

Avion Lufthanze ulazi u vazdusni prostor Crne Gore,pilot zove kontrolu leta u Podgorici..."Alo Podgorica",ovi nista.Zove Svaba jos jednom kad se javi Mrco "Reci sokole,odje Podgorica", a Svaba ce "Nista,nista vec smo vas prosli".

Pera Detlic

pre 11 godina

Ko je Ognjenovic ? Kakav on BACKGROUND ima u komecijalnim poslovima ? Od kada je on konstanta JAT-ovog rukovodstva (2008 -2012) gubici na godisnjem nivou popeli su se na 32.000.000 evra...

zoranBG

pre 11 godina

SFRJ je bila grobnica srpskog naroda, i pun pogodak za hrvatsku, da nekako postane drzava. Ne treba nam nista vise sa hrvatima, i ovih njihovih 200 firmi neka odu iz Srbije. Necemo ih ovde !

pfc

pre 11 godina

normalno je da nece da se udruzuju. a i sto bi, njihove gubitke placa narod. okrenuo bih ja drugi list, cim nije profitabilno i sa tolikim gubicima prodaj ili gasi!

nikad

pre 11 godina

Nikad vise sfrj niti bilo sta u vezi sa bivsom nam bracom.Pored propalog srpskog(beogradskog)preduzeca koje svi finansirsmo(iz budzeta) sad treba da placamo i hrvatima i crnogorcima.Jugoslavija ne hvala.

Bojan

pre 11 godina

Nema potrebe za medjusobnom saradnjom, potrebno je sacekati da sve firme u regionu propadnu i onda ih kupiti za male pare i tako postati jedina aviokompanija u regionu!

A posle napraviti strategiju za osvajanje istocne, potom i zapadne i severne evrope, do azije, afrike i naravno na severne i juzne Amerike.

Prvo treba "prizemljiti" i promjeniti naslijedjenu ideologiju misljenja

pre 11 godina

"Korekcija" cijena letova (u stvari drasticno snizenje) je jedini izlaz i nacin popunjenja letova. Sramota je da me konektirajuci let iz Frankfurta do Zagreba (nesto oko sat vremena ili manje) kosta trecinu cijene leta sa sjevernozapadne obale SAD do Frankfurta (nekih 11-12 sati leta). Primjera profitabilnih avio kompanija je dovoljno u EU da se ta "korekcija" selektivno sprovede. Ali prvo treba prekinuti s idejom da su lokalne kompanije krave muzare lokalnih vlada da odredjuju visoke cijene i u njih trpaju svoje podobnjake i dijele enormno visoka primanja, zaboravljajuci da su vecinom osiromaseni balkanci njihova klijentela a ne Rokfeleri i njima slicni bogatuni.

Ideja o "zajednickoj" kompaniji u ovo vrijeme je neizvodljiva poslije svega sto se dogodilo u nepotrebnim izivljavanjima primitivizma i mrznje prije nekih 20-tak godina. Treba barem 2 generacije da prodju da bi takva opcija imala ikakvu sansu za uspjeh.

Troml

pre 11 godina

"SFRJ Er" jedini način za opstanak?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Mi iz Hrvatske podržavamo takvo
razmišljanje i pristajemo, no imamo
uvjet: "Nova companija mora nositi
naziv/ime - Great Serbia!
Pristajemo na sufinanciranje troškova
u visini 86%, a zaradu djelimo tako,
da Hrvatska dobije - koliko drugi odrede!

ivan

pre 11 godina

Najobicnija besmislica... Treba da se prestane sa evociranjem tamo nekih uspomena iz SFRJ i ostalih gluposti. Srecom, pa ovi sto tuguju za Jugoslavijom su sve stariji i njihovo vreme prolazi. Dolaze mladje generacije koje ne znaju ili znaju jako malo o Jugoslaviji, uglavnom iz nekih starih udzbenika tako da je JUGO-integracija u bilo kom vidu zauvek propali projekat i dobro je da je tako. Slovencima, hrvatima, makedoncima, bosnjacima i tzv. makedoncima - daleko lepa kuca, a mi treba da gledamo svoju Srbiju.

schlock

pre 11 godina

@Tromi - neduhovito... ako je trebalo da bude. Od spajanja nema nista, neka svaka propadne za sebe. Sa Hrvatskom je svaka drzavna saradnja izlisna, i ovi sto su usli u Srbiju putem politickih muvacina (poput Agrokora) bolje neka kupe prnje sami.

makalele

pre 11 godina

@borise 120 € uopste nije skupo kolega. . za koliko bi ti da letis do crne gore i ostalih destinacija u evropi? pa koliko ti treba autom do crne gore i nazad? 30€? najbolje da se za dzabe leti. 100€ karta a vama vec skupo. . . pa kad se malo izadje u grad i popije par pica i nesto pojede kosta vise nego 40-50€. . .a onda nije skupo. . a letenje vam preskupo. . nemoj da letite i da kukate. . over

D.Savic,Paris,FR

pre 11 godina

NI SLUCAJNO!sta je bilo,da se opet udruze gubitashi?Ne mogu da izdrze ZDRAVU KONKURENCIJU na cijim osnovima pociva ta ista EU kojoj sve zemlje Balkana streme?Ako ne mogu-pod stecaj i molim lepo,komunizam vise ne postoji,zivelo slobodno trziste!

Na ovim prostorima....

pre 11 godina

Nemate vi pojma dragi moji, sve je to jos Titovih ruku delo, da je ukinio republike nikada nas niko ne bi mogao ni podeliti, a Ameri jedva cekali da zavade pa rasparcaju... Sve bi bila jedna drzava, nit bi bilo ratovanja nit bilo cega, ali mi "volimo" diktatorski rezim, uvek da nam neko drugi kroji sudbine a ne mi sami sebi...
Tako da sad moze i Obrenovac da se odvoji od Beograda a Vojvodina postane drzava za sebe... Mnogo smo nazalost tupav i neobrazovan narod, ali zato smo ovde gde jesmo a jos gore je kad procitate ove nebuloze, kao da niko nikada nije izvukao nikakve pouke iz proslosti...

zdr

pre 11 godina

Nedavno otkrivene krade u JAT-u od ukupno pola miliona evra su samo vrh ledenog brega. Dosta sam se bavio avio industrijom i dobro je poznajem. Od mnogih zaposlenih sam cuo da je "neprijavljivanje" rasprostranjena pojava, zvi znaju da se drpise i krada radi na pricipu danas ja a sutra ti. Kad bi doslo do fuzionisanja pometnja bi bila jos veca a da bi se uspostavio sistem kontrole trebali bi povecati broj zaposlenih i verujem da bi brzo proradio metod danas ja, sutra ti a prekosutra kontrola. I saradnja bi se pretvorila u svadu, trebalo bi utvrditi ko je kriv za probleme uz obavezno navijanje nepristrasnih nacionalnih pripadnika. Krade su nekad postojale i na najvisem nivou, kako je Sloba mogao da za vreme sankcija proda ukradene kanadere i rezervne delove Grckoj? Postojanje apsolutno malumnih i stetnih ugovora, recimo izmedu JAT-a i Airbusa je takode nepremostiva teskoca. Mislim da treba napraviti neku vrstu saradnje na organizaciji i sinhronizaciji inter regionalnih i medunarodnih letova ali mislim da bi i takav napor bio uzaludan jer ce svi pokusati da prevare druge. Zakljucak je da svima lose ide ali nekima ide manje lose i zasto bi oni podmetnuli leda da bi i njima islo vise lose. Ne treba praviti zajednicku kompaniju, treba pokusati uspostaviti neku vrstu saradnje.

Jure

pre 11 godina

Prijatelji dragi samo Vi sanjate, to barem ne kosta nista. Surova istina je da srpske probleme nikakvo udruzivanje nece spasit niti ce tko drugi to rijesit i to ni u vezi vec odavno propalog JAT-a ni ostale.

i zasto ga ne ugasite vec jednom kad je sasvim jasno da JAT nema buducnosti, pa 2 puta ga nitko nije htio kupit, nema zrakolove i ima debele dugove i sjecanja na zlatna vremena iz proslog stoljeca.
Pa mislim barem da ima osnovna sredstva za rad (zrakoplove) pa ono da se covjek necemu nada no JAT nema ama bas nista za ponudit osim letova za Beograd (duge aerodrome prakticno i nemate) na kojima je i sam PROPAO.
Ajde dosta blamaze vise.

putnik

pre 11 godina

Za JAT i Srbiju bio bi potpuni promasaj udruzivanje sa hrvatskom i slovenackom kompanijom. Srbija je najvece trziste i dobar menadzment a ne sadasnji JATov, mogao bi da napravi pravog regionalnog lidera. Ako ste skoro leteli na nekoj evropskoj liniji JATa primetili ste izuzetnu popunjenost kabine. Samo da dobijemo liniju za SAD i broj putnika bi se jos uvecao a posebno tranzitnih preko beogradskog aerodroma. To je nacin resavanja problema srpskog avio saobracaja.

Mali

pre 11 godina

Ajme, Hrvati ce nam ukrasti JAT!!!
Na sta smo spali, kako je lepo biti gladan i mrziti suseda...samo od toga se ne moze jesti nista. Sva sreca da ove negativce ovde niko nece pitati za njihovo misljenje. Sada svetski kapital odreduje sta ce se dogoditi, pa ce se sdruziti i Hutusi i Tutsi, a i Srbi i Hrvati.

Bojan

pre 11 godina

(nikad, 19. maj 2012 17:57) A kad ste vi to nekoga financirali bilo je samo suprotno..
(mario, 19. maj 2012 22:07)

Mario, upravo iz tih razloga sto ne znamo ko je pio, a ko placao..mi(srbi) mislimo da su nas hrvati toliko zaebali i za lovu i za zemlju i u svakom drugom pogledu, vi imate svoje tvrdnje..
Da se mi lepo rukujemo i bez da saradjujemo i lepo cemo ziveti, mislim da ces se sloziti sa takvom konstatacijom..

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 11 godina

Ne može nacionalna avio-kompanija da bude nadnacionalna. Državna, al malo i drugih država. Pa gde to ima? Privatizujte, pa neka taj privatni vlasnik stvara regionalno, kontinentalno...kakvo god hoće, preduzeće - njegovo je i može sa njime da radi što mu je volja. Ovako, dok god se JAT finansira iz budžeta Srbije kad god zagusti, o ujedinjenju sa kompanijama drugih država može samo da se priča uz kafu i rakijicu, onako, da prođe vreme. Iz kog budžeta bi takva frankenštajn kompanija otimala novac kad sledeći put uknjiže gubitak? Našeg? E, neće da može, ne damo pare za nešto što nije naše. Iz Hrvatskog, Slovenačkog...? Aj probajte, pa nam javite kako ste prošli.

Weber 'S

pre 11 godina

@Na ovim prostotima.
Nije Tito kriv, kriv je milosevic ( namerno malim slovom ) . Tito je mogao da skupi kad i gde god je hteo 3.000.000 ljudi koji klicu miru, bratstvu i jedinstvu, A ovaj drugi skupio 1.000.000 ludaka koji vole da se biju. Sta je posle bilo znamo svi. A neke zajednicke avio kompanije, nema teorije. Niko ih nece, a lopovi mogu da se udruze u bandu à ne u avio firmu. Ali posto je vec sve pokradeno lopovi bi radije na istok ili zapad!

Geger

pre 11 godina

Nemojte vise da lupetate o "skupom odrzavanju jatove stare flote" molim vas, jer to prosto nije istina. Jedino ako ti "strucnjaci" sa kojima pricate ne racunaju da su novi avioni jeftini za odrzavanje jer su u garanciji. "Ustedece" tako sto nece da odvajaju "maintenance reserve" a kad prvi motor posalju napolje u radionicu pa im stigne racun na 10-15 miliona onda ce da bude "Otkud sad ovo? Drzavo, pomazi!" Jer garancija ne traje vecno a odrzavanje novih aviona van garancija je 20 x skuplje.

Jocker

pre 11 godina

JAT zeli i "jare i pare". Zeli da potencijalni partner-kupac ulozi vecinu ekonomskih i ostalih sredstava a da JAT zadrzi ekskluzivno pravo da se pita za sve i da odlucuje o svemu. Pod tim uslovima, nece NIKAD i NIGDE naci partnera-kupca.

Zalosno na sta je spao nekad renomirani i uspesni avioprevoznik:-(

milossan

pre 11 godina

Kako su glupi ovi Englezi! Kakva integracija, spas je osnivanje Voša erlajnza, Muftija erlajnza, Herceg-Bosna ervejza, Crnskog ertransporta, Gorskog aviotransporta, izgradnja aerodroma u Čeneju, Banatskom Karađorđevu, Sremskim Mihaljevcima, Tutinu, Lištici, Čevu i Murinu. Tržište je slobodno, konkurencija je zdrava za ekonomiju, a svi zajedno bi iznajmljivanjem 2 aviona od PIK-a Zemun van sezone zaprašivanja komaraca mogli ladno da se pokriju. One dole ispod Šare neću ni da komentarišem, momentalno su zauzeti kusanjem vruće kaše.

Gde je deponovano ukradeno?

pre 11 godina

Ej, stvarno... Ko je koga potkradao? Vidim (citam) da smo mi pokradeni od Hrvata i Slovenaca; Slovenci kazu da su sve sto su imali odvukli Srbi preko Hrvatske, koja je, dabome, nelegalno zadrzala svoj deo; Hrvati, opet, kazu da im se more - na lopovski nacin - prelilo u CG i Sloveniju; BiH pominje neka rudna nalazista (najveca na svetu), ali da su im to apcigovali clanovi negdasnje SHS, pa se sad ti rudnici i sve sto ide uz to svelo na saku peska; Makedonci... kao "ratovali" s Grcima oko imena, a ovamo rovarili po dzepovima drugih iz bratstva i jedinstva...
Stvarno: ko je koga krao i gde je to kad sad niko ni postene gace nema?

iznogud

pre 11 godina

Nepitam za cenu samo zelim stari JAT!!! Zelim da budem pilot tamo, a ne u nekom dzibuti air-u u africi, hocu da mi jat plati skolovanje kao sto je to nekad radio, hocu da ima najsavremenije avione kao sto je nekada bilo.
A sve se to moze da drzavu i jat vode ozbiljni ljudi!
Zelim jak JAT I NE PITAM ZA CENU!
Jat u srcu.

Crni Djordje Mali

pre 11 godina

E,ovako,dragi moji.Sve ce to da propadne,nemojte se se nervirati,samo polako,kao sto ce sve da ode do vraga,tako ce otici i ne samo te smesne aviokompanije,nego i vase male je..ne drzavice.I mnogo sto sta,a vi budite glupi kao i do sad i nemojte slucajno da se menjate.

mika

pre 11 godina

JAT ogroman gubitas, kako to da da plate mogu da budu velike, koje su opet na teret nas gradjana. Treba biti realan pa uporediti plate hirurga i plat u JAT-u.Sta odradjuje hirurg i koliko je ponizen sa njegovom platom, a sta to zaposleni /mislim prvenstveno na sefove/ u JAT-u radi da je za njegov nerad mnogo,mnogo vise placen. U JAT-u drasticno smanjiti plate ili ga zatvoriti jer je teret svima nama.

prevareni glasac

pre 11 godina

Mnogo je gresaka ucinjeno u vodjenju svih tih firmi, tako da nije cudono sto je stanje takvo. Rukovodstva tih firmi su patijska i sve su one prevashodno bile plen pobednika na izborima. Problem je u politickim "elitama" i dokle god one budu upravljale celom pricom, sta god da se uradi, vazduhoplovstvo na ovim prostorima ce propadati, svaki njihov novi projekat, pa i predlozeni, je sema u kojoj ce grupa pojedinaca zgrnuti pare na racun gradjana!

@(makalele, 19. maj 2012 18:48)

verovatno nisi ulazio u strukturu troskova jednog leta Beograd-Podgorica, da jesi, znao bi da je 120 eur pljacka.
Postoji drugi deo te medalje, a to je koliko bi se povecao broj putnika kada bi se smanjila cena karte, tj. da li bi se odrzao ili povecao profit, na ovoj, za obe kompanije najprofitabilnijoj liniji!

gagi67

pre 11 godina

Ovo je samo početak EU ideje o ujedinjenju kako bi se pomoglo balkanskim državicama da imaju nekakvu ekonomiju.Činjenica je da Slovenija,Hrvatska i Srbija mogu u perspektivi održati stabilnu ekonomiju.Ostali će zavisiti od pomoći EU.Na kraju oni koji su i podržali stvaranje balkanskih državica trebaju iste i pomagati.

jeca

pre 10 godina

E pa stvarno, mi smo totalni idioti koje ovi sa Zapada za tili cas potpale da raz*ebu YU, de stvaraj YU, de razaraj, kazem lepo ovde zive idioti koji nista ne kapiraju, ne znaju sta znaci trziste i trzisna ekonomija i zasto kao male drzavice nismo u stanju nista da uradimo. Od svih idiota iz bivse SFRJ najgori i najveci idioti smo mi Srbi, koji ce opet da padnu cim im "braca" Hrvati, Slovenci i ostali zakukaju kako im je onomad svima bilo lepo zajedno, te da zato ponovo treba da stvorimo neki pandan SFRJ, al' da nas oni naravno opet dobro izmuzu pa da se za jedno 20-30 do 50 godina neki njihovi besni, lenji i razmazeni potomci opet ne dosete kako bi mogli opet malo solo da igraju. More nosite se svi koliko vas ima. Treba da nas nema. I da ovaj prostor, Bogom dan, nasele i zauzmu oni koji ce znati ovo da cene, postuju i cuvaju.

Djole-Grof "Civijas for ever" Sharm el Sheikh/

pre 11 godina

"Civijaska nareznica" & Co-Jat neka otpusti "1500 dzabalebarosa"---od "2500 parazita-neradnika"iz onog proslog sistema,eto JAT-u poslovnog uspeha oni mogu i dalje sa 1000 sluzbenika da parazitiraju od "Dijaspore" da zive sa pozitivnim bilansom ali samo pod jednim uslovom da budu karte jeftine kao i konkurentiisto

Vana

pre 11 godina

Ja na primer najviše volim da letim JAT-om. To je još jedina kompanija u kojoj se osećam kao ljudsko biće, verovali ili ne. Jedino u JAT-u ne moram da zivim u strahu da li će mi proći kofer koji je dva ipo milimetra širi ili 200 grama teži od propisanog, da li smem da kinem malo jače a da me niko ne daj Bože ne hapsi zbog toga...Karikiram naravno, ali zaista, u Jatu mi je nekako još uvek "opušteno" za razliku od drugih kompanija, i moram da priznam da meni kao ljudskom biću a ne robotu to i prija. Letim često za Nemačku, najpre Lhansom pa Germanwingsom, kad je došao Wizzair bila presrećna a onda prestala da letim sa njima nakon što su čoveku ispred mene naplatili ručni prtljag 45 evra zato što je bukvalno virio 3 cm iz one njihove roze skalamerije i pritom se službenica ponašala prema njemu u najmanju ruku kao policajac prema nekome ko je načinio krivično delo. Taj ton i taj stav...ne znam...kao da smo stoka a ne ljudi. Slažem se, avioni su stari, stjuardese takodje ali se ja u tim avionima i sa tim stjuardesama osećam nekako normalno. A i Jatovi letovi za Nemačku su prilično puni svaki put a lete svaki dan, ne mislim da su bar tu na gubitku.

Aleksandar

pre 11 godina

za ivan:

objedinjavanje avio kompanija je ekonomski potez, svidelo se to tebi ili ne. A za to o novim generacijama koji ne znaju ništa o SFRJ, lakše je prodati bajke o objedinjavanju (kroz EU i sl.)

Petar

pre 10 godina

Kako Britanci umeju da potpale strasti da se malo sabotira ideja udruzivanja i EU - samo ove komentare treba pogledati, i jasno je da 'zavadi pa vladaj' Anglo kulturi i te kako i dan danas ide od ruke.

Kao da nekoga stvarno zanima takva ideja - ili da ona ima ikakvu tezinu.

Al sto da radite svako svoja posla - kad mozete da se svadjate.

Troml

pre 11 godina

"SFRJ Er" jedini način za opstanak?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Mi iz Hrvatske podržavamo takvo
razmišljanje i pristajemo, no imamo
uvjet: "Nova companija mora nositi
naziv/ime - Great Serbia!
Pristajemo na sufinanciranje troškova
u visini 86%, a zaradu djelimo tako,
da Hrvatska dobije - koliko drugi odrede!

zoranBG

pre 11 godina

SFRJ je bila grobnica srpskog naroda, i pun pogodak za hrvatsku, da nekako postane drzava. Ne treba nam nista vise sa hrvatima, i ovih njihovih 200 firmi neka odu iz Srbije. Necemo ih ovde !

Jure

pre 11 godina

Prijatelji dragi samo Vi sanjate, to barem ne kosta nista. Surova istina je da srpske probleme nikakvo udruzivanje nece spasit niti ce tko drugi to rijesit i to ni u vezi vec odavno propalog JAT-a ni ostale.

i zasto ga ne ugasite vec jednom kad je sasvim jasno da JAT nema buducnosti, pa 2 puta ga nitko nije htio kupit, nema zrakolove i ima debele dugove i sjecanja na zlatna vremena iz proslog stoljeca.
Pa mislim barem da ima osnovna sredstva za rad (zrakoplove) pa ono da se covjek necemu nada no JAT nema ama bas nista za ponudit osim letova za Beograd (duge aerodrome prakticno i nemate) na kojima je i sam PROPAO.
Ajde dosta blamaze vise.

makalele

pre 11 godina

@borise 120 € uopste nije skupo kolega. . za koliko bi ti da letis do crne gore i ostalih destinacija u evropi? pa koliko ti treba autom do crne gore i nazad? 30€? najbolje da se za dzabe leti. 100€ karta a vama vec skupo. . . pa kad se malo izadje u grad i popije par pica i nesto pojede kosta vise nego 40-50€. . .a onda nije skupo. . a letenje vam preskupo. . nemoj da letite i da kukate. . over

nikad

pre 11 godina

Nikad vise sfrj niti bilo sta u vezi sa bivsom nam bracom.Pored propalog srpskog(beogradskog)preduzeca koje svi finansirsmo(iz budzeta) sad treba da placamo i hrvatima i crnogorcima.Jugoslavija ne hvala.

ivan

pre 11 godina

Najobicnija besmislica... Treba da se prestane sa evociranjem tamo nekih uspomena iz SFRJ i ostalih gluposti. Srecom, pa ovi sto tuguju za Jugoslavijom su sve stariji i njihovo vreme prolazi. Dolaze mladje generacije koje ne znaju ili znaju jako malo o Jugoslaviji, uglavnom iz nekih starih udzbenika tako da je JUGO-integracija u bilo kom vidu zauvek propali projekat i dobro je da je tako. Slovencima, hrvatima, makedoncima, bosnjacima i tzv. makedoncima - daleko lepa kuca, a mi treba da gledamo svoju Srbiju.

iznogud

pre 11 godina

Nepitam za cenu samo zelim stari JAT!!! Zelim da budem pilot tamo, a ne u nekom dzibuti air-u u africi, hocu da mi jat plati skolovanje kao sto je to nekad radio, hocu da ima najsavremenije avione kao sto je nekada bilo.
A sve se to moze da drzavu i jat vode ozbiljni ljudi!
Zelim jak JAT I NE PITAM ZA CENU!
Jat u srcu.

D.Savic,Paris,FR

pre 11 godina

NI SLUCAJNO!sta je bilo,da se opet udruze gubitashi?Ne mogu da izdrze ZDRAVU KONKURENCIJU na cijim osnovima pociva ta ista EU kojoj sve zemlje Balkana streme?Ako ne mogu-pod stecaj i molim lepo,komunizam vise ne postoji,zivelo slobodno trziste!

schlock

pre 11 godina

@Tromi - neduhovito... ako je trebalo da bude. Od spajanja nema nista, neka svaka propadne za sebe. Sa Hrvatskom je svaka drzavna saradnja izlisna, i ovi sto su usli u Srbiju putem politickih muvacina (poput Agrokora) bolje neka kupe prnje sami.

Na ovim prostorima....

pre 11 godina

Nemate vi pojma dragi moji, sve je to jos Titovih ruku delo, da je ukinio republike nikada nas niko ne bi mogao ni podeliti, a Ameri jedva cekali da zavade pa rasparcaju... Sve bi bila jedna drzava, nit bi bilo ratovanja nit bilo cega, ali mi "volimo" diktatorski rezim, uvek da nam neko drugi kroji sudbine a ne mi sami sebi...
Tako da sad moze i Obrenovac da se odvoji od Beograda a Vojvodina postane drzava za sebe... Mnogo smo nazalost tupav i neobrazovan narod, ali zato smo ovde gde jesmo a jos gore je kad procitate ove nebuloze, kao da niko nikada nije izvukao nikakve pouke iz proslosti...

Weber 'S

pre 11 godina

@Na ovim prostotima.
Nije Tito kriv, kriv je milosevic ( namerno malim slovom ) . Tito je mogao da skupi kad i gde god je hteo 3.000.000 ljudi koji klicu miru, bratstvu i jedinstvu, A ovaj drugi skupio 1.000.000 ludaka koji vole da se biju. Sta je posle bilo znamo svi. A neke zajednicke avio kompanije, nema teorije. Niko ih nece, a lopovi mogu da se udruze u bandu à ne u avio firmu. Ali posto je vec sve pokradeno lopovi bi radije na istok ili zapad!

Mali

pre 11 godina

Ajme, Hrvati ce nam ukrasti JAT!!!
Na sta smo spali, kako je lepo biti gladan i mrziti suseda...samo od toga se ne moze jesti nista. Sva sreca da ove negativce ovde niko nece pitati za njihovo misljenje. Sada svetski kapital odreduje sta ce se dogoditi, pa ce se sdruziti i Hutusi i Tutsi, a i Srbi i Hrvati.

Aleksandar

pre 11 godina

za ivan:

objedinjavanje avio kompanija je ekonomski potez, svidelo se to tebi ili ne. A za to o novim generacijama koji ne znaju ništa o SFRJ, lakše je prodati bajke o objedinjavanju (kroz EU i sl.)

Bojan

pre 11 godina

Nema potrebe za medjusobnom saradnjom, potrebno je sacekati da sve firme u regionu propadnu i onda ih kupiti za male pare i tako postati jedina aviokompanija u regionu!

A posle napraviti strategiju za osvajanje istocne, potom i zapadne i severne evrope, do azije, afrike i naravno na severne i juzne Amerike.

dugi

pre 11 godina

Avion Lufthanze ulazi u vazdusni prostor Crne Gore,pilot zove kontrolu leta u Podgorici..."Alo Podgorica",ovi nista.Zove Svaba jos jednom kad se javi Mrco "Reci sokole,odje Podgorica", a Svaba ce "Nista,nista vec smo vas prosli".

gagi67

pre 11 godina

Ovo je samo početak EU ideje o ujedinjenju kako bi se pomoglo balkanskim državicama da imaju nekakvu ekonomiju.Činjenica je da Slovenija,Hrvatska i Srbija mogu u perspektivi održati stabilnu ekonomiju.Ostali će zavisiti od pomoći EU.Na kraju oni koji su i podržali stvaranje balkanskih državica trebaju iste i pomagati.

putnik

pre 11 godina

Za JAT i Srbiju bio bi potpuni promasaj udruzivanje sa hrvatskom i slovenackom kompanijom. Srbija je najvece trziste i dobar menadzment a ne sadasnji JATov, mogao bi da napravi pravog regionalnog lidera. Ako ste skoro leteli na nekoj evropskoj liniji JATa primetili ste izuzetnu popunjenost kabine. Samo da dobijemo liniju za SAD i broj putnika bi se jos uvecao a posebno tranzitnih preko beogradskog aerodroma. To je nacin resavanja problema srpskog avio saobracaja.

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 11 godina

Ne može nacionalna avio-kompanija da bude nadnacionalna. Državna, al malo i drugih država. Pa gde to ima? Privatizujte, pa neka taj privatni vlasnik stvara regionalno, kontinentalno...kakvo god hoće, preduzeće - njegovo je i može sa njime da radi što mu je volja. Ovako, dok god se JAT finansira iz budžeta Srbije kad god zagusti, o ujedinjenju sa kompanijama drugih država može samo da se priča uz kafu i rakijicu, onako, da prođe vreme. Iz kog budžeta bi takva frankenštajn kompanija otimala novac kad sledeći put uknjiže gubitak? Našeg? E, neće da može, ne damo pare za nešto što nije naše. Iz Hrvatskog, Slovenačkog...? Aj probajte, pa nam javite kako ste prošli.

boris

pre 11 godina

Gospodo snizite cene vasih usluga na prihvatljiv nivo, pa cete imati i putnike. Kada povratna karta do Podgorice bude bila 40e umesto sadasnjih 120,a blagajnici i drustvo manje krali,videcete kako ce se broj putnika utrostruciti.

Geger

pre 11 godina

Nemojte vise da lupetate o "skupom odrzavanju jatove stare flote" molim vas, jer to prosto nije istina. Jedino ako ti "strucnjaci" sa kojima pricate ne racunaju da su novi avioni jeftini za odrzavanje jer su u garanciji. "Ustedece" tako sto nece da odvajaju "maintenance reserve" a kad prvi motor posalju napolje u radionicu pa im stigne racun na 10-15 miliona onda ce da bude "Otkud sad ovo? Drzavo, pomazi!" Jer garancija ne traje vecno a odrzavanje novih aviona van garancija je 20 x skuplje.

Crni Djordje Mali

pre 11 godina

E,ovako,dragi moji.Sve ce to da propadne,nemojte se se nervirati,samo polako,kao sto ce sve da ode do vraga,tako ce otici i ne samo te smesne aviokompanije,nego i vase male je..ne drzavice.I mnogo sto sta,a vi budite glupi kao i do sad i nemojte slucajno da se menjate.

Gde je deponovano ukradeno?

pre 11 godina

Ej, stvarno... Ko je koga potkradao? Vidim (citam) da smo mi pokradeni od Hrvata i Slovenaca; Slovenci kazu da su sve sto su imali odvukli Srbi preko Hrvatske, koja je, dabome, nelegalno zadrzala svoj deo; Hrvati, opet, kazu da im se more - na lopovski nacin - prelilo u CG i Sloveniju; BiH pominje neka rudna nalazista (najveca na svetu), ali da su im to apcigovali clanovi negdasnje SHS, pa se sad ti rudnici i sve sto ide uz to svelo na saku peska; Makedonci... kao "ratovali" s Grcima oko imena, a ovamo rovarili po dzepovima drugih iz bratstva i jedinstva...
Stvarno: ko je koga krao i gde je to kad sad niko ni postene gace nema?

Bojan

pre 11 godina

(nikad, 19. maj 2012 17:57) A kad ste vi to nekoga financirali bilo je samo suprotno..
(mario, 19. maj 2012 22:07)

Mario, upravo iz tih razloga sto ne znamo ko je pio, a ko placao..mi(srbi) mislimo da su nas hrvati toliko zaebali i za lovu i za zemlju i u svakom drugom pogledu, vi imate svoje tvrdnje..
Da se mi lepo rukujemo i bez da saradjujemo i lepo cemo ziveti, mislim da ces se sloziti sa takvom konstatacijom..

milossan

pre 11 godina

Kako su glupi ovi Englezi! Kakva integracija, spas je osnivanje Voša erlajnza, Muftija erlajnza, Herceg-Bosna ervejza, Crnskog ertransporta, Gorskog aviotransporta, izgradnja aerodroma u Čeneju, Banatskom Karađorđevu, Sremskim Mihaljevcima, Tutinu, Lištici, Čevu i Murinu. Tržište je slobodno, konkurencija je zdrava za ekonomiju, a svi zajedno bi iznajmljivanjem 2 aviona od PIK-a Zemun van sezone zaprašivanja komaraca mogli ladno da se pokriju. One dole ispod Šare neću ni da komentarišem, momentalno su zauzeti kusanjem vruće kaše.

Pera Detlic

pre 11 godina

Ko je Ognjenovic ? Kakav on BACKGROUND ima u komecijalnim poslovima ? Od kada je on konstanta JAT-ovog rukovodstva (2008 -2012) gubici na godisnjem nivou popeli su se na 32.000.000 evra...

pfc

pre 11 godina

normalno je da nece da se udruzuju. a i sto bi, njihove gubitke placa narod. okrenuo bih ja drugi list, cim nije profitabilno i sa tolikim gubicima prodaj ili gasi!

Prvo treba "prizemljiti" i promjeniti naslijedjenu ideologiju misljenja

pre 11 godina

"Korekcija" cijena letova (u stvari drasticno snizenje) je jedini izlaz i nacin popunjenja letova. Sramota je da me konektirajuci let iz Frankfurta do Zagreba (nesto oko sat vremena ili manje) kosta trecinu cijene leta sa sjevernozapadne obale SAD do Frankfurta (nekih 11-12 sati leta). Primjera profitabilnih avio kompanija je dovoljno u EU da se ta "korekcija" selektivno sprovede. Ali prvo treba prekinuti s idejom da su lokalne kompanije krave muzare lokalnih vlada da odredjuju visoke cijene i u njih trpaju svoje podobnjake i dijele enormno visoka primanja, zaboravljajuci da su vecinom osiromaseni balkanci njihova klijentela a ne Rokfeleri i njima slicni bogatuni.

Ideja o "zajednickoj" kompaniji u ovo vrijeme je neizvodljiva poslije svega sto se dogodilo u nepotrebnim izivljavanjima primitivizma i mrznje prije nekih 20-tak godina. Treba barem 2 generacije da prodju da bi takva opcija imala ikakvu sansu za uspjeh.

Jocker

pre 11 godina

JAT zeli i "jare i pare". Zeli da potencijalni partner-kupac ulozi vecinu ekonomskih i ostalih sredstava a da JAT zadrzi ekskluzivno pravo da se pita za sve i da odlucuje o svemu. Pod tim uslovima, nece NIKAD i NIGDE naci partnera-kupca.

Zalosno na sta je spao nekad renomirani i uspesni avioprevoznik:-(

prevareni glasac

pre 11 godina

Mnogo je gresaka ucinjeno u vodjenju svih tih firmi, tako da nije cudono sto je stanje takvo. Rukovodstva tih firmi su patijska i sve su one prevashodno bile plen pobednika na izborima. Problem je u politickim "elitama" i dokle god one budu upravljale celom pricom, sta god da se uradi, vazduhoplovstvo na ovim prostorima ce propadati, svaki njihov novi projekat, pa i predlozeni, je sema u kojoj ce grupa pojedinaca zgrnuti pare na racun gradjana!

@(makalele, 19. maj 2012 18:48)

verovatno nisi ulazio u strukturu troskova jednog leta Beograd-Podgorica, da jesi, znao bi da je 120 eur pljacka.
Postoji drugi deo te medalje, a to je koliko bi se povecao broj putnika kada bi se smanjila cena karte, tj. da li bi se odrzao ili povecao profit, na ovoj, za obe kompanije najprofitabilnijoj liniji!

mika

pre 11 godina

JAT ogroman gubitas, kako to da da plate mogu da budu velike, koje su opet na teret nas gradjana. Treba biti realan pa uporediti plate hirurga i plat u JAT-u.Sta odradjuje hirurg i koliko je ponizen sa njegovom platom, a sta to zaposleni /mislim prvenstveno na sefove/ u JAT-u radi da je za njegov nerad mnogo,mnogo vise placen. U JAT-u drasticno smanjiti plate ili ga zatvoriti jer je teret svima nama.

Petar

pre 10 godina

Kako Britanci umeju da potpale strasti da se malo sabotira ideja udruzivanja i EU - samo ove komentare treba pogledati, i jasno je da 'zavadi pa vladaj' Anglo kulturi i te kako i dan danas ide od ruke.

Kao da nekoga stvarno zanima takva ideja - ili da ona ima ikakvu tezinu.

Al sto da radite svako svoja posla - kad mozete da se svadjate.

Vana

pre 11 godina

Ja na primer najviše volim da letim JAT-om. To je još jedina kompanija u kojoj se osećam kao ljudsko biće, verovali ili ne. Jedino u JAT-u ne moram da zivim u strahu da li će mi proći kofer koji je dva ipo milimetra širi ili 200 grama teži od propisanog, da li smem da kinem malo jače a da me niko ne daj Bože ne hapsi zbog toga...Karikiram naravno, ali zaista, u Jatu mi je nekako još uvek "opušteno" za razliku od drugih kompanija, i moram da priznam da meni kao ljudskom biću a ne robotu to i prija. Letim često za Nemačku, najpre Lhansom pa Germanwingsom, kad je došao Wizzair bila presrećna a onda prestala da letim sa njima nakon što su čoveku ispred mene naplatili ručni prtljag 45 evra zato što je bukvalno virio 3 cm iz one njihove roze skalamerije i pritom se službenica ponašala prema njemu u najmanju ruku kao policajac prema nekome ko je načinio krivično delo. Taj ton i taj stav...ne znam...kao da smo stoka a ne ljudi. Slažem se, avioni su stari, stjuardese takodje ali se ja u tim avionima i sa tim stjuardesama osećam nekako normalno. A i Jatovi letovi za Nemačku su prilično puni svaki put a lete svaki dan, ne mislim da su bar tu na gubitku.

zdr

pre 11 godina

Nedavno otkrivene krade u JAT-u od ukupno pola miliona evra su samo vrh ledenog brega. Dosta sam se bavio avio industrijom i dobro je poznajem. Od mnogih zaposlenih sam cuo da je "neprijavljivanje" rasprostranjena pojava, zvi znaju da se drpise i krada radi na pricipu danas ja a sutra ti. Kad bi doslo do fuzionisanja pometnja bi bila jos veca a da bi se uspostavio sistem kontrole trebali bi povecati broj zaposlenih i verujem da bi brzo proradio metod danas ja, sutra ti a prekosutra kontrola. I saradnja bi se pretvorila u svadu, trebalo bi utvrditi ko je kriv za probleme uz obavezno navijanje nepristrasnih nacionalnih pripadnika. Krade su nekad postojale i na najvisem nivou, kako je Sloba mogao da za vreme sankcija proda ukradene kanadere i rezervne delove Grckoj? Postojanje apsolutno malumnih i stetnih ugovora, recimo izmedu JAT-a i Airbusa je takode nepremostiva teskoca. Mislim da treba napraviti neku vrstu saradnje na organizaciji i sinhronizaciji inter regionalnih i medunarodnih letova ali mislim da bi i takav napor bio uzaludan jer ce svi pokusati da prevare druge. Zakljucak je da svima lose ide ali nekima ide manje lose i zasto bi oni podmetnuli leda da bi i njima islo vise lose. Ne treba praviti zajednicku kompaniju, treba pokusati uspostaviti neku vrstu saradnje.

Djole-Grof "Civijas for ever" Sharm el Sheikh/

pre 11 godina

"Civijaska nareznica" & Co-Jat neka otpusti "1500 dzabalebarosa"---od "2500 parazita-neradnika"iz onog proslog sistema,eto JAT-u poslovnog uspeha oni mogu i dalje sa 1000 sluzbenika da parazitiraju od "Dijaspore" da zive sa pozitivnim bilansom ali samo pod jednim uslovom da budu karte jeftine kao i konkurentiisto

jeca

pre 10 godina

E pa stvarno, mi smo totalni idioti koje ovi sa Zapada za tili cas potpale da raz*ebu YU, de stvaraj YU, de razaraj, kazem lepo ovde zive idioti koji nista ne kapiraju, ne znaju sta znaci trziste i trzisna ekonomija i zasto kao male drzavice nismo u stanju nista da uradimo. Od svih idiota iz bivse SFRJ najgori i najveci idioti smo mi Srbi, koji ce opet da padnu cim im "braca" Hrvati, Slovenci i ostali zakukaju kako im je onomad svima bilo lepo zajedno, te da zato ponovo treba da stvorimo neki pandan SFRJ, al' da nas oni naravno opet dobro izmuzu pa da se za jedno 20-30 do 50 godina neki njihovi besni, lenji i razmazeni potomci opet ne dosete kako bi mogli opet malo solo da igraju. More nosite se svi koliko vas ima. Treba da nas nema. I da ovaj prostor, Bogom dan, nasele i zauzmu oni koji ce znati ovo da cene, postuju i cuvaju.