Biz - B92.net

Amerikanci merkaju Milijin rotor

Niš -- Zahvaljujući izumu Milije Stojanovića Srbija bi mogla da izvozi struju, ali do sada država nije pokazala interesovanje. Sa druge strane, Amerikanci jesu.

Izvor: Novosti
Pošaljite komentar
 1. Nažalost - poremećeni sistem vrednosti, u svakom pogledu, oterao je mnoge sa ovih naših prostora da bi došle do izražaja lokalne 'zvezde' i zato smo - pa, tu - gde smo - korak do dna !
  (nazalost, 7. maj 2012 13:00)

  # Link komentara

 2. За овакве генијалце не може да се обезбеди нешто новца, али за силеџије које се туку уместо да студирају, за одласке политаичара на финале лиге шампиона или за куповине блиндираних лимузина од 600 хиљада еура за дебеле фотељаше...е за то има!!! Што ли се онда чудимо што смо последњи у свему?!
  (Гагиба, 6. maj 2012 11:55)

  U stvari je najveći problem Srbije što ovakvi komentari dobijaju najviše preporuka. Uvek se nešto čeka od države i za sve je nadležna država. Profesor ako je izmislio neki pronalazak neka patentira i neka proda taj patent kome hoće i neka zaradi milione evra i u zdravlje neka mu bude. Nisam nikad čuo da se Stiv Jobs obratio američkoj državi da sponzoriše njegove izume.
  (Zoki, 7. maj 2012 10:00)

  # Link komentara

 3. Interesantno je koliko je lako prevariti veliki broj relativno pametnih ljudi, kao što su većina komentatora. Uvaženi profesor već više od 25 godina pokušava prvo SFRJ, a potom Srbiju i svet da ubedi da ima revolucionarni pronalazak koga samo zloba države sprečava da spasi svet od energetske krize. Gospodin Stojanović tvrdi da njegov pronalazak "prkosi Njutnovom zakonu da se tela ne mogu kretati suprotno sili dejstva". Mislim da je ovakva tvrdnja više nego dovoljna da objasni zašto taj "pronalazak" nikad nije zaživeo, a i neće. Za razliku od drugih "pronalazača" koji tvrde da imaju perpetuum mobile, ovaj se lukavo ograničio na povećanje efikasnosti 20-30%, jer to običan puk može lakše progutati. Činjenica da bi to u nekim slučajevima koji već imaju efikasnost preko 80% značilo da bi Milijin patent doveo do iskorišćenja energije od preko 100%, uopšte ne smeta komentatorima koji na osnovu vrlo šture vesti, bez ikakvih konkretnih laboratorijskih ispitivanja, porede pomenutog "istraživača" sa Nikolom Teslom (i samim tim pljuju po istom Nikoli, jer je Tesla uvek imao vrlo efektne i senzacionalne demonstracije svojih izuma: sijalice u Kolorado Srringsu koje svetle, a da nisu priključene na struju žicama, bežično komandovanje brodićem u Central Parku, itd). Gospodin "pronalazač" Stojanović, pored toga što tvrdi da Njutn nije imao pojma, takođe tvrdi da se njegove turbine mogu praviti i od platna (za koju godinu očekujemo i verzije od papira), pominje nekakve nepostojeće "sile rotacije" (za rotaciju je potreban momenat, a ne sila). Taj model vetroelektrane koji drži u ruci je model vetrenjače sa vertikalnom osom rotacije, za koji je poznato (i naučno dokazano) da ima manju efikasnost od modela sa horizontalnom osom, koji pak svoju iskoristivost ne mogu imati većom od Becovog broja (59%). Uostalom, taj "pronalazak" se i ne može patentirati, jer je već odavno patentiran: ideja prilagođavanja položaja krilaca elise strujanju fluida je stara koliko i sama elisa i kako neki rekoše, doterana je do samog savršenstva (blizu 100%). Ono o čemu se verovatno radi kod ovog "pronalaska" je nešto veća iskoristivost kod brzina fluida koje nisu optimalne (tj. vrednost za koje je elisa projektovana da ima najveću iskoristivost), ali su relativno bliske njima. Naprimer, vetrogenerator je projektovan da ima najveću iskoristivost od 45% pri brzini vetra od 50km/h, ali on pri brzini od 35km/h ima iskoristivost svega 30%. Možda profesorov "pronalazak" ovu zadnju brojku diže na recimo 35%, što može biti interesantno, ali i ne mora: pitanje je sad koliko često imamo na toj lokaciji vetrove te brzine, elisa sad ima više pokretnih delova (a svi oni trpe velike sile, jer elisa je ta koja preuzima kompletnu energiju vetra na sebe) koji se troše, podmazuju, često menjaju itd. tako da na kraju balade, može ugradnja ovog pronalaska biti neisplativa.
  U svetu, a i kod nas, postoji velik broj pravih naučnika, od kojih su se neki lično obogatili svojim stvarno korisnim pronalascima i ne mogu da verujem da baš nijedan od njih, za 25 godina koliko se ovaj "izum" bezuspešno nudi svima unaokolo, nije našao za shodno čak ni da laboratorijski ili računski (primenom metode konačnih zapremina kod fluida) proveri "epohalne i revolucionarne" tvrdnje profesora Stojanovića koje su zasnovane isključivo na njegovoj slobodnoj proceni o povećanju efikasnosti...
  (Milan_PT, 7. maj 2012 09:21)

  # Link komentara

 4. (Lala iz Banata, 6. maj 2012 18:37)
  Obicno kad pisem komentar proverim da li sam sve korektno napisao pa tek onda saljem. Hvala sto si video gresku u mom pravopisu nisam je napravio kao posledicu neznanja.
  I ja smatram da kad se salju komentari treba da budu pravilno napisani.
  Pozdrav od Zube.
  (Zuba, 7. maj 2012 00:02)

  # Link komentara

 5. Bravo majstore! Srecno!
   (??, 6. maj 2012 21:40)

  # Link komentara

 6. Realno, sta ce nama struja...?
   (Nikooola, 6. maj 2012 20:33)

  # Link komentara

 7. E pa ciko... moras malo da podmazes...
   (fix, 6. maj 2012 19:55)

  # Link komentara

 8. Da je kojim slucajem ovaj covek rodjen u Beogradu pisalo bi " Beograd bi mogao da izvozi struju...". A tada bi i drzava verovatno bila jako zaintetesovana za projekat.
   (white, 6. maj 2012 19:21)

  # Link komentara

 9. A da Vi nama ostavite kontakt tog coveka pa da patent ne ode u ameriku. Evo ja imam novca da ulozim koliko treba u projekat i proizvodnju. Covek ce biti suvlasnik i svi srecni i zadovoljni milioneri.
  (Marko, 6. maj 2012 19:02)

  # Link komentara

 10. Pa mogli ste da kazete odakle je covek.
  (Pera, 6. maj 2012 19:01)

  # Link komentara

 11. @dejan: "poso"
  @Zuba: "napiso"

  Eto, to je Srbija; komentarišu tuđe izume, a sami - nepismeni! ;)
  (Lala iz Banata, 6. maj 2012 18:37)

  # Link komentara

 12. U ovu problematiku se ne razumem kao ni 99% citalaca vesti B92.
  Medjutim to me ne sprecava da postavim komentar:
  Neshvaceni genije- dobar a izum boli glava; svi se otimaju o patent a on ga patriotski cuva da proda svojoj drzavi. Privatne kompanije nemaju pojma jer njih samo profit zanima. Pljuc.
  "Drzava" tj. misteriozni izvor prihoda ne da pare koji ionako nisu njene ali ih ima u izobilju.
  Zakljucak- ne valja drzava a narocito Srbi posto je ovo, jelte, srpska drzava.
  PS
  Obavezno moram spomenuti Kovacevica i decu obolelu od kancera koji se jedino mogu izleciti u inostranstvu za velike pare.Ako se ne izlece- kancer, sta ces. Ne d'o Bog nikom. Inace sam ateista.
  Svima koji se razumeju u struju a ostave komentar isti cu oceniti negativno.
  (samo citam vesti i komentarisem, 6. maj 2012 18:24)

  # Link komentara

 13. E moj Milija, ako te cuju ovi iz lobija za atomsku energiju, obro si zelen bostan...
  (Kiza, 6. maj 2012 18:17)

  # Link komentara

 14. Šta ste zapeli za patent, ne mora da proda patent već licencu. Amerima, nemcima, japancima, kome god. Ima fore 20godina da prodaje licencu a da je patent i dalje njegov. Naravno, ako sve ovo pije vodu u realnosti.
   (dzigi, 6. maj 2012 17:51)

  # Link komentara

 15. Josh jedan Tesla ode u SAD
  Da je pitao politicate pre mesec dana svi bi mu bar obecali nesto zbog izbora. Ovako srecan put u SAD
  (Stavros84, 6. maj 2012 17:45)

  # Link komentara

 16. covece patentiraj ovo sto pre
  patent je jedino sto vredi
  e ... tu drzava treba da pomogne
  jer patentiranje nije jeftino

  Djelicu....
  poso za tebe
  (dejan, 6. maj 2012 17:28)

  # Link komentara

 17. Ovaj "izum" ne zavređuje nikakav komentar te se s toga od komentarisanja i uzdržavam. Dovoljno je reći da je gospodn "naučnik" ovo "izumeo" još pre 25 godina i da nije uspeo da komercijalizuje. Toliko o vrednosti "izuma".

  S druge strane, nije mi jasno zašto komentatori kritikuju državu u vezi sa ovim tekstom. Pa nije država ta koja ulaže u izume i "izume", tu je privreda, tu je privatni kapital, tu je tržište. Ako neka ideja vredi, investitor će se (najčešće) naći. Ako ne vredi, kao ova, onda zapomaganje i pljuvanje države neće pomoći.

  Ni ti "amerikanci" koji su navodno zainteresovani za ovu glupost ne bi bili državna institucija, nego neki privatni investitori ili kompanije... naravno, kada bi uopšte postojali.
  (London, 6. maj 2012 17:27)

  # Link komentara

 18. Odavno je neko vec napiso gde prestaje logika tu pocinje Srbija. Nazalost nema leka za tu "dijagnozu".
  (Zuba, 6. maj 2012 17:21)

  # Link komentara

 19. prodaj i beži odavde
  (sicer, 6. maj 2012 17:14)

  # Link komentara

 20. Da Tesla zivi u ovom vremenu, nasi politicari bi ga proglasili sarlatanom, a nasi "naucnici " zneznalicom.
  (NAVI, 6. maj 2012 17:07)

  # Link komentara

 21. G Stanojevicu dobrodosli.
  (pored Wall St, 6. maj 2012 16:46)

  # Link komentara

 22. Srbija jede svoju decu, tako je bilo i tako ce i biti.
  (Amaru, 6. maj 2012 16:39)

  # Link komentara

 23. @nnn
  Možda treba uzeti sa rezervom vest ali NIKAKO ne treba prestati sa pljuvanjem u usta državi ( mada bi bolje rečeno bilo političarima) jer za ovaj narod NISU uradili NIŠTA. NAročito ne za naučnike. E sad ako možeš da nekog obogaljiš krošeom u kafani ili si neki krimos za tebe ima leba...
  (Alcale, 6. maj 2012 16:30)

  # Link komentara

 24. U ovoj se zemlji vrednuju samo pevaljke i kriminalci. Tako da je jasno sta ce se dogoditi sa ovim patentom...
  (Zurkolomac, 6. maj 2012 15:57)

  # Link komentara

 25. Srecan put gospodine Stojanovicu u U.S.A obezbedite vi vama i porodici egzistenciju,ovde niti ce koga zanimati niti ce vam se iko obratiti za vas patent(sem ako ne budu hteli da se izlekramiraju,niti ste prvi koga niko ne ferma za takvu stvar niti zadnji
  Nama je uvek jeftinije kupiti nas patent od nekoga stranca za 10x vece novce(mogu fino da se ugrade sve vladajuce strukture)
  Zato lepo vi Amerima patent oni vama kes i uzivajte
  Mnogo zdravlja i srece vama i vasima
  (Bogoljub, 6. maj 2012 15:57)

  # Link komentara

 26. e da si izumeo neki nacin za brzo uvecanje grudi,kucnu proizvodnju parfema,ili madjija za hipnotisanje parajlija,ili jos,neko,sredstvo iz te oblasti koja ih,zanima, da znas kako bi se srpska birokratija koja drzi Srbiju na dnu, zainteresovala.

  ovako idi ti blago nama,kod amera,koji,imaju njuh za,te stvari.
  (paraziti ne daju napred!!, 6. maj 2012 15:49)

  # Link komentara

 27. mozete da lupate minuse ali sam ipak skeptican povodom ovakvih spektakularnih vesti o genijalnim izumima koji nastaju slucajno, u supi.
  mozda nije drzava kriva, mozda je taj izum samo - teorija.
  ali naravno ako neko zeli ili mu je lepo, neka se i dalje lozi i uzivljava.
  (mita, 6. maj 2012 15:36)

  # Link komentara

 28. Ovo se zove turbina sa promenjljivom geometrijom i poznata je vec negde oko 30 godina.
  (Realan, 6. maj 2012 15:28)

  # Link komentara

 29. Mada u ovom tekstu nije navedeno, u nekoliko tekstova o doticnom koje sam nasao na internetu stoji sledece:

  "Novi pronalazak, kaže niški profesor, pobija Njutnov zakon da se tela ne mogu kretati suprotno sili dejstva."

  Ukoliko je ovo istina, odnosno, ukoliko je profesor ovo stvarno izjavio, sa VELIKOM rezervom uzimam sve sto ja napisano u ovom tekstu, jer doticni se ne libi da javno demonstrira svoje neznanje iz elementarne fizike, te svrstavam doticnog u grupu kvazi-pronalazaca, koji su preplavili ova podrucja u poslednjih 30-40 godina.
  (Blaza, 6. maj 2012 15:27)

  # Link komentara

 30. Nesto mi ovo zvuci poznato, kako se ono zvase onaj ciko sto je sve ovo doziveo...ah da, Nikola Tesla...
  (Z, 6. maj 2012 15:26)

  # Link komentara

 31. Kavi su ovo novinari i ko im dozvoljava da pisu ovakve textove a da pri tome nemaju osnovno znanje o temi.Ovakva peraja ili krila su postojala i za vreme egipcana, a svako moze da ode nma americki sajt za patente i da vidi kada je ovo pantentirano.Normalno da mozes da patentiras ali posto nije primenljivo to se i nekomercijalizuje.Postovanje prema zselji naseg inzinjera i sva moguca osuda neznanja novinara.
  (pejapeja, 6. maj 2012 15:14)

  # Link komentara

 32. Profesore, nemojte ga prodavati vec ga ponesite sa sobom u SAD. Tako ce za Vas cuti svet kao sto je i za Nikolu Teslu. Sa srecom
  (Realan, 6. maj 2012 15:13)

  # Link komentara

 33. Treba napraviti model i ispitati ga, naravno uz primenu dimenzione analize, a ne u punoj velicini. To se moze uraditi za par hiljada evra. Onda gospodin Stojanovic treba da objavi rezultate ispitivanja i ako oni budu dobri, treba da ocekuje novac (daleko veci od onih par hiljada evra). Ovo sto pise u clanku je najobicnije laicko naklapanje i ja mu svoj novac na to ne bih dao.

  Dajte Vi meni novac Milija, evo ja tvrdim da imam lek za sidu, samo mi treba 50000 evra da isprobam da li ce da radi.
  (VV, 6. maj 2012 15:03)

  # Link komentara

 34. Ovakvi su u Srbiji nepozeljni. Cim se neko izdvaja, raja se trudi da ga omalovazi i zgazi.
  Nadam se da ce covek za par godina ziveti negde u Kaliforniji i napredovati u svim aspektima zivota kao sto i zasluzuje.
  (Marko, 6. maj 2012 14:47)

  # Link komentara

 35. Pa tako su isto radili i sa Nikolom Teslom...nisu hteli da mu dozvole da radi u Srbiji...to videse amerikanci i dadoese mu sve uslove...i eto covek napravi sve moguce vidove izume...svaka cast na ovom izumu
  (Nik-USA, 6. maj 2012 14:18)

  # Link komentara

 36. E da je više ovakvih vesti narod bi bar bio sretniji i sa više nade i elana,a ne folk vrednosti, kič, dnevna politika sa parazitima na čelu.
   (Punmik, 6. maj 2012 14:16)

  # Link komentara

 37. (poštujte ljude i prirodu, 6. maj 2012 11:52)

  Stvarno ti se cudim. Retko glup komentar.

  Nauci malo o prirodnim izvorima energije, pa ces videti kako se upravo time postuju i priroda i ljudi.
  (banned, 6. maj 2012 14:16)

  # Link komentara

 38. Cestitam profesoru!!!
  Medjutim sve nase pohvale ne vode daleko, nek se oseti prozvanim Neko ko moze da pokrene Siru akciju da Pamet ne ide niz vetar ili jos gore u inostranstvo. MOLIM da B92 jednakom snagom i energijom podrzala istrazivacke i humanitarne akcije ..., Pokrene i isprica ovu pricu preko i kroz svoja Jaka Pera i time prozove na budjenje nas uspavani kapital i inertnu vlas.
  (zvonko54, 6. maj 2012 14:15)

  # Link komentara

 39. za (nnn, 6. maj 2012 12:54)

  U pravu ste za efikasnost.
  Međutim ovde je u pitanju kapacitet, a ne efikasnost.

  Ako vi na jednoj hdirocentrali stavite turbinu sa većim lopaticama i većim usisnim tunelom, onda mu dižete kapacitet, a efikasnost je ista.
  (Aleksandar, 6. maj 2012 14:13)

  # Link komentara

 40. Mozemo mi da mrzimo Ameriku i sve ostale. Ali ameri su pametniji od nas, bar po pitanju ulaganja novca. Nasi se bakcu sa kosovom jos uvek. A amerikanci nam uzimaju mozgove i patente, genijalce. I treba tako, oni ce nasim ucenim ljudima dati sve za malo njihove pameti, a nasa vlada ce nasim strucnjacima da uskrati sve da s ne bi videlo da su pametniji od njih. Danas od svih zla treba izabrati manje.
  (stef, 6. maj 2012 14:02)

  # Link komentara

 41. @(nnn, 6. maj 2012 12:54)

  preporucujem da se vratis na clanak i da procitas ponovo.
  Covek govori o vecem iskoriscenju zahvaljujuci samopodesivim lopaticama, sto znaci male brznine vetra i niske vodostaje.Vetra sve manje imas u lednjim periodima kad temperatura skace i potrosnja energije raste, takodje u tom periodu imas jako nizak vodostaj i nedovoljnu akumulaciju vode da bi sve turbine efikasno radile.Promenom geometrije lopatica dobijas mogucnost da upotrebommanje sile postizes isti efekat(manji vodostaj, slabiji vetrovi) samim tim i vece iskoriscenje u periodima kad bi lozio hiljade tona vise uglja u termoelektrane.Covek zna sta prica za razliku od tebe koji ne znas sta razumes.
  (sale, 6. maj 2012 14:01)

  # Link komentara

 42. Ma struja mora biti skupa. takođe je bilo važnije napisati pismo Platiniju i UEFA-i.
  (nole, 6. maj 2012 13:54)

  # Link komentara

 43. Obuzima me tezak osecaj mucnine usled stalne nemoci naseg drustva da odredjuje priorite, podrzi razvojne projkte i ideje buducnosti poput ovakvih.Srbija obiluje nadarenim pojedincima sa izvanrednim kreativnim sposobnostima kakvi su Milija Stojanovicc, dr.Miodrag Stojkovic,Dr.Slavko Radosavljevic i mnostvo druhih nezasluzeno anonimnih talentovanih ljudi.
  (A.S., 6. maj 2012 13:53)

  # Link komentara

 44. @nnn

  mozda je autor hteo reci da bi elektrane mogle da rade sa 20-30% manjim protocima (recimo za vreme suse), tj da je vece iskoriscenje zapremine akumulacije ili vodotoka, a ne vece iskoriscenje konverzije energije (generatora).
  (milinko, 6. maj 2012 13:53)

  # Link komentara

 45. Nasa banana drzava ne podrzava domaci razvoj tehnologije nego posle te tehnologije kupuje od stranaca 100 puta skuplje.
  (gfserbia, 6. maj 2012 13:52)

  # Link komentara

 46. Povećati efikasnost hidrocentrala za 20 do 30% teoretski nije moguće jer je efikasnost konverzije energije toka u električnu energiju reda veličine 90%, na Đerdapu je oko 94% npr. Tako da nije na odmet uzeti sa rezervom ovakve vesti a ne udmah pljuvati u usta državi, iako je ona veliki krivac za mnogo šta.
  (nnn, 6. maj 2012 12:54)

  Apsolutno je nn u pravu! Efikasnost hidropogona je na nivou maximuma.Gubici su samo mehanički otpori u pokretnim delovima! Tu geometrija lopatica igra vrlo malu ulogu, pošto je već dovedena do savršenstva( kompjutersko modelovanje i simulacije). Stavljanje u istu ravan hidro i vetro turbinu je smešno! Čak i vetro turbina nije turbina po konstruktivnoj definiciji! Gledao sam rešenje koje nudi konstruktor ali na žalost, to je jedno od hiljadu rešenja koja su patentirana i nisu doživela
  realizaciju! Počnimo prvo da se bavimo energetskom efikasnošću pa se tek onda uhvatimo u koštac sa revolucionarnim inovacijama koja treba da unaprede primitivna rešenja! Naravno, pozdravljam trud i energiju konstruktora, jer svaki takav poduhvat, makar i ostao na papiru je mnogo značajniji od bilo koje palačinkarnice ili kaladionice koje su preplavile Srbiju!
  (Slobodan blok70, 6. maj 2012 13:49)

  # Link komentara

 47. Nesme i ne može patent da se primeni i gotovo. Čovek jeste pametan, još treba da se od pameti obogati, pa šta mi glupi onda da radimo, da nam žene zvocaju svaki dan kako nismo ni za šta. Ne mogu da dozvolim da mi taj pametnjaković sruši porodicu, ne mogu i gotovo.
  (Rajko Cvetkovic, 6. maj 2012 13:48)

  # Link komentara

 48. Simpaticno ali nazalost vrlo naivno.
  (Francuz75012, 6. maj 2012 13:48)

  # Link komentara

 49. Ovaj pametan čovek je kolat.šteta u jednom društvu mediokriteta i ispodprosečnjakovića. Kaže član 73. stav 3. Ustava RS: "Rep.Srbija podstiče i pomaže razvoj nauke, kulture i umetnosti." Bože, kakva mimikrija i lakrdija od države, njenog najvišeg pravnog akta i odgovornih na vlasti. Igrali se mi države i prava.
   (ogorčeni na nemar, javašluk i bahatost, 6. maj 2012 13:43)

  # Link komentara

 50. Malo istrazivanja bi dobrodoslo: kaze Jugoistok - nismo mogli da nadjemo investitore!!! Hm, ajde neka je tako. Ali kako to oni traze investitore! Koga su i kako kontaktirali? Kada? Koji su javni nastup i poziv ucinili u tom pravcu? Koga su zamolili za pomoc oko nalazenja investitora (ako su vec sami nesposobni)? Najlakse je reci - nismo uspeli. Jer im monopol omogucava takvo komforno stanje. Privatnici bi zemlju prekopali da dodju do informacije (tj. investitora). E, a sve ovo zapravo pisem kao dobronamernu kritiku novinara koji ne kopaju dovoljno duboko (dok ne ociste karijes).
  (gradjanin cane, 6. maj 2012 13:36)

  # Link komentara

 51. Glagol gledati se može savršeno koristiti u naslovu ovog teksta bez potezanja za turcizmima a za sadržinu, šta reći svaka čast. Mana nikada nisu iznenađivali naši pronalazači.
  (Aleksandar, 6. maj 2012 13:19)

  # Link komentara

 52. Otkupice patent , napravice proizvod pa ce nama da prodaju .....
  (vlad, 6. maj 2012 13:18)

  # Link komentara

 53. Nije gosodin profesor jedini. Puna je Srbija ljudi koji svojim znanjem mogu da doprinesu boljitku i da svojim radom donesu dobrobit Srbiji ali nedaju zavidni sitnosopstvenici koji ne vide car samo za svoju g...cu i zbog toga niko u ovakvoj Srbiji ne moze da primeni svoje znanje jer oni koji znaju nemaju dovoljno para da podmite lokalne i ostale velikodostojnike pa da se izumi i ostala unapredjenja pocnu primenjivati u ovakvoj Srbiji. Zato nam mladi strucnjaci i odlaze i neka im je srecan put.
  (despot, 6. maj 2012 13:09)

  # Link komentara

 54. Svaka cast1 Samo nemojte da prodate patent kompaniji koja ce da otkupi vas izum pa da ge unisti da ga vise nikad nevidimo. Takvih slucajeva ima u Americi narocito u oblasti prizvodnje "ciste" energije. Samo pametno.
  (Jovan, 6. maj 2012 13:00)

  # Link komentara

 55. Ovi za koje danas glasate su tu da obezbede da se domaca inventivnost i proizvodi ne podsticu, jer njihovi inostrani shefovi zahtevaju da se nabavke vrse od njihovih firmi, a ne od domacih. Tako ce ovaj i slicni proizvodi postati strani, pa cemo ih onda uvoziti i papreno placati, pritom se uvaliti u jos vece dugove.
  Pa kako mislite da strane banke nesto zarade, svasta...
  (h1ghwaymen, 6. maj 2012 12:56)

  # Link komentara

 56. Povećati efikasnost hidrocentrala za 20 do 30% teoretski nije moguće jer je efikasnost konverzije energije toka u električnu energiju reda veličine 90%, na Đerdapu je oko 94% npr. Tako da nije na odmet uzeti sa rezervom ovakve vesti a ne udmah pljuvati u usta državi, iako je ona veliki krivac za mnogo šta.
  (nnn, 6. maj 2012 12:54)

  # Link komentara

 57. ovakve vesti i ljudi bi trebali biti u prvom planu, samo napred profesore
   (marko loznica, 6. maj 2012 12:50)

  # Link komentara

 58. Mediji bi trebalo da vrše konstantan pritisak na vlast kako bi se ovakvi projekti realizovali. Bojim se da će biti napravljen samo kratak prilog ili dva, a to na jedno uvo uđe, a na drugo izađe.

  Ponavljati svaki dan kao da je u pitanju Đoković, i onda ima realne šanse da se uradi nešto po pitanju novih tehnologija i napretka države.
  (BOJKOT, 6. maj 2012 12:27)

  # Link komentara

 59. Ma da.. da je trebao neki kredit za predizbornu kampanju ne bi bilo problema. A za ovo od čega bi čitava zemlja napredovala korakom od 7 milja - za to nema interesovanja. Pa da, da je trebalo nešto da se upropasti za to bi našli pare. I sad treba da glasam za njih? Malo sutra. Prvo dela - onda priče,ne nasedamo više na bajke.
  A zemljaku preporučujem da izum proda amerikancima koji će ga prodati našim korumpiranim vlastima, ili dati u vidu preskupog kredita kojeg ćemo da vraćamo kao Grci - prodajom teritorija.
   (Mirko, 6. maj 2012 12:25)

  # Link komentara

 60. Svaka čast gospodine Stojanoviću. Iskreno se nadam da će vaš izum dovesti do globalnog napretka proizvodnje obnovljivih izvora. Svako dobro
  (Smederevac ETF, 6. maj 2012 12:22)

  # Link komentara

 61. Bice popularno kad covek lepo umre, pa da dokazemo da li je srbin ili ne, pa ko ga je vise voleo da li mi ili ameri, i onda posle toga po koja ulica sa njegovim imenom ...ali stvarno nikada nista necemo nauciti niti cemo uraditi bar nesto, kako treba.
  (Sremac, 6. maj 2012 12:22)

  # Link komentara

 62. Naravno da elita Srbija nije pokazala interesovanje za domaci nacin proizvodnje elektricne energije. Zasto?
  Prvo,ona nema nameru da ulaze novac u nesto sto ce doneti dobit jer nju interesuje samo dobit a ne ulaganje. Ona ne da nece da ulaze,one ni ne zna da ulaze jer koncept ulaganja za elitu u Srbiji ne postoji,ono sto postoji je samo dobit,tj potrosnja,na bilo koji nacin, legalno putem poreza i ilegalno putem korupcije. Drugo, razvoj ovakvog sistema trazi novac,elita ne ume da ga ulozi ali je i te kako zaiteresovana za investitora koji bi ulozio u ovo i to samo iz jednog razloga,jer ona zeli da se debelo ugradi u tender kako bi dosla do novca za novu kucu,bmw i zlatni WC.Trece,kako elita u Srbiji smatra da je vlast pozicija sa koje se nabavlja zlatna WC solja, njoj su potrebni projekti koji treba da se razviju i stave u upotrebu u roku od 4 godine,no kako 4 godine nije dovoljno da se razvije bilo sta sto je kompleksinije od hemijske olovke ili kutije bojica,nju ove stvari ne iteresuju.
  Elita ce tek biti zainteresovana za ovaj proizvod kada ga Amerikanci razviju i stave u upotrebu i tek onda ce ga uvesti,uz ugradjivanje u tender naravno, a glavna prednost ovog proizvoda bice sto je to delo nasih strucnjaka cime obezbedjuje da se narod oseca ponosno i da se njima nabavi zlatni WC.
  (Lazy Joe, 6. maj 2012 12:11)

  # Link komentara

 63. aj ti prijatelju u ameriku. ovde duvaju neki posve drugi vetrovi...
  (ha-ha, 6. maj 2012 12:05)

  # Link komentara

 64. o njemu sam čitao još 1988-1989 godine u Galaksiji kada je prezentovao svoje delo. Žalosno je kada posle skoro četvrt veka još nije zaživelo,a ne može pojedinac sve sam...
   (Aleksandar, 6. maj 2012 12:00)

  # Link komentara

 65. За овакве генијалце не може да се обезбеди нешто новца, али за силеџије које се туку уместо да студирају, за одласке политаичара на финале лиге шампиона или за куповине блиндираних лимузина од 600 хиљада еура за дебеле фотељаше...е за то има!!! Што ли се онда чудимо што смо последњи у свему?!
  (Гагиба, 6. maj 2012 11:55)

  # Link komentara

 66. Što dalje od Vršca sa propelerima. Zagađujte nekog drugog.
  Ako je tako malo vetra potrebno da radi, onda može i u pustarama da se instalira, izvan Vojvodine.
  (poštujte ljude i prirodu, 6. maj 2012 11:52)

  # Link komentara

 67. U suštini, sve dobre stvari su i jednostavne. Prorok nikad nije bio u svom selu, a pogotovu u Srbiji.
  (Дејан Гајић, 6. maj 2012 11:47)

  # Link komentara

 68. odlicna ideja profesore, samo napred. I ne zanosite se domacom privredom, odmah patentirajte u Americi i neka pocne proizvodnja.
  Ja sam pre 15 god napravio odlican uredjaj za dijagnostiku neispravnosti za Iskrine telefonske centrale. U BG su mi rekli da su jako zainteresovani, ali je najbolje da ja prvo patent prodam Slovencima, pa ce oni onda to otkupiti...
  (vojvodjanin, 6. maj 2012 11:44)

  # Link komentara