Četvrtak, 26.04.2012.

19:12

Deset kompanija koje kontrolišu sve

Većinu proizvoda koje danas kupujemo kontroliše u svom vlasništvu tek nekoliko najjačih svetskih kompanija, piše Businessinsider.

Izvor: B92

Deset kompanija koje kontrolišu sve IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

91 Komentari

Sortiraj po:

vladislav zivkovic

pre 11 godina

Naravno da su im sastanci tajni,nece valjda pozvati T.Nikolica,svi ovo kriticari bi rado postali vlasnici sveta,jos nisam sreo coveka koji ima manju ambiciju,licemerno je govoriti i komujnisticki je manir kako oni koji imaju treba automatski da daju onima koji nemaju.Primer su crni bogatasi:koji od njih je ostao u getu?U svakom coveku kog znam,makar pritajeno,tinja zelja da bude Bog....

Gos'n

pre 11 godina

Koka-Kola i Proktor&Gembl imaju mnogo vise od ovoga sto je prikazano. Koka-Kola drzi Finlandiu,Next,Hajneken ceo i jos mnooogo mnoooogo toga, a vi niste ni svesni... I greska je u tekstu, Loreal ne drzi garderobu nego parfeme Dizel.

Strabonyex

pre 11 godina

Hahahaha Kakve naivčine "Ja kupujem samo domaće" Imlek je u posedu Salforda i Danube Foods. Imlek ima 2% sopstvenih akcija. A Salford poseduje sve proizvodjace mleka u bivsoj SFRJ pored toga Bambi i knjaz milos. Toliko o domaćem. Ovih 10 kompanija sa slike su u posedu 4 banke. Samo zato sto vaš domaći brend nije na ovoj slici, zbog toga sto je irelevantan, ne znači da ste vi slobodni.

Bojan

pre 11 godina

kako smarate sa tim famoznim Zeitgeist-om
Nit glupljeg dokumentarca nit vece fame...
(realista, 27. april 2012 14:08)

Pazi, realno je da nemaju svi intelektualni kapacitet da ga skontaju..

Dosta je tendeciozan, pogotovo onaj naivan deo kako urusiti sistem..cini mi se da je jedina svrha tog pokreta da eksploatise ideju i da je unisti nekakvim glupostima, ali je svakako potrebno 'obuciti' ljude za neku buducu revoluciju.
Ako nisi u stanju da jasno razdvojis cinjenice od farbanja, ti samo iskuliraj, bez da se nerviras ;-)

krstivoje

pre 11 godina

I naravno distribuciju svega toga kod nas preko majmunskih ostrva gde su prepumpane milijarde eura od opljackanih gradjana jer sve sto su placali 1-euro ovde su prodavali za 20- eura drzao je 12- godina uvoznicki lobi alibabe i 40- razbojnika,ZA NAROD JE NAJCEMERNIJE KAD GA SVOJE HIJENE PLJACKAJU...

dule

pre 11 godina

@(car dusan, 27. april 2012 14:49)

Imenjace nasmejao si me ovim komentarom, vecina toga sto si ti nabrojao vise nije 'nase'. ;)
Npr,Bambi i Imlek su deo Danube Foods Group, koju ko zna ko dalje poseduje, onda Next je deo Coca-Cola Hellenic Srbija, jel ti ime kaze nesto?! Onda najlepse zelje, tj Stark je u sastavu Atlantic Grupe iz Hrvatske, Takovo je kupljen od strane Swisslion grupe, itd. Sad ti meni reci, sta je tu domace?

Ima nade

pre 11 godina

Ne vidim na listi Albusovu Palmiru sapun za brijaje, i ni MEM-Supersilver zilete, tako da kvalitetan nesalomiv otpor globalizmu nikad nece biti porazen.

car dusan

pre 11 godina

Nazalost ne konzumiram ni jedan od ovih proizvoda...
Koristim uglavnom "domace" proizvode, bambijevu plazmu, imlekovo mleko, cokoladu najlepse zelje, eurocrem takovo, od sokova ili domace pravljene ili next 100% voce. Pastu za zube Colgate, itd...
ne zaboravite da smo mi nekada imali sve domace proizvode, cak smo i kompjutere proizvodili a ne uvozili, ali sve je to propalo a i davno bese, nikoga vise nije briga za to...

Ja

pre 11 godina

Dakle, kao sto rekoh sablon je pogresan. Uzmimo nasumicni primer, npr. odnos Lacoste i P&G. P&G nije vlasnik Lacoste kako se sugerise nego imaju ekskluzivno pravo da proizvode Lacoste parfeme. I to je sve.

Petar Petrovic

pre 11 godina

Od ovih 10 kompanija 8 (CocaCola, Kraft, Nestle, Procter&Gamble, Unilever, Kellogs, Pepsico i Coca Cola - http://www.snopes.com/politics/business/monsanto.asp) su vlasnistvo jedne kompanije tj. porodice Monsanta, najveceg proizvodjaca GMO (otrova) hrane na svetu.

mmm

pre 11 godina

Ovakve priče pokazuju da je potpuno i realno liberalni kapitalizam iluzija i utopija kao što je bio i komunizam. A mogu misliti kako je tim "jadnim" zapadnjacima kad uđu u radnju, bar im je od ovih logoa sve lepo i šareno i veselo, a ne odvratno kao kod nas, ne možemo ni pakovanje da ofarbamo kako treba. A što se kvaliteta tiče, to je sve diskutabilno, mi smo odavno zaboravili šta je dobar kvalitet.

Pax

pre 11 godina

Zato Mozart kugle niko ne kontrolise! U stvari, ne - pravi ih Mirabell, u vlasnistvu Kraft Foods, i dosli smo do liste...al' ih dobro prave...

Zoran

pre 11 godina

Trziste na dva nacina nije slobodno. Prvo, niko nas nije pitao da li zelimo da budemo na trzistu nego smo "primorani" ako zelimo da budemo socijalna bica. A drugo, u pitanju je monopol krupnog kapitala.

Bojan

pre 11 godina

Odavno poznata cinjenica, ali lepo je kada je slikovna..nekima prosto moras da crtas!

Vrhunac demokratije(licemerja) je obozavanje TRZISNE EKONOMIJE. U prevodu, legalizovan sistem paralelne vlasti, da ne kazem vrhovne svetske vlasti.
Ratovi se vode iskljucivo zbog ocuvanja te vlasti, kao i zbog profita kroz samu vojnu industriju.

I svi da se slozimo oko toga, ni na izborima mi ne mozemo nista da promenimo, jer nema u prvom planu politicara koji nisu odavno placeni.
Da i uspemo da sprovedemo to u delo, vrlo brzo se desi scenario Kube i nekih 'slucajno' nastradalih predsednika juzno amereckih predstavnika naroda.
Ko nije, mogao bi da pogleda Zeitgaist..naravno, n ista ne prihvatajte zdravo za gotovo, vec na osnovu cinjenica iznesite sami svoj zakljucak.

Mirko

pre 11 godina

Radi se o tome da korporacije koje upravljaju većinom firmi u svetu(a ima ih još ovde ne navedenih) upravljaju i našim sudbinama,ucenjuju Vlade,manipulišu političarima..i sve ostale gadosti.Dovoljno je da 5(pet) com. proglasi bankrot(veštački naravno) i eto socijalnih nemira i kraha demokratije.Ko sme da im se suprostavi?Jugoslavija je baš zato i razbijena,nije im (com.) odgovaralo da neko bude nezavisan i da ne mogu da utiču na njega.

B

pre 11 godina

Ariel? Persil? Nivea?
Nema prilican broj nemackih brendova. Mislim da je spisak brendova vise americki, mada puno toga ima i u Srbiji, ali definitivno ne sve sa liste.

Ms_Smith

pre 11 godina

ovde su prikazani samo brendovi koji se mogu naći u Severnoj Americi, ostala tržišta nisu uključena. Kada bi se ostala tržišta uključila situacija bi bila još poraznija. Međutim kao što je neko već rekao ovde je na delu diverzifikacija, i u pitanju su samo akcije u određenim kompanijama, tako da možete videti da čak i coca-cola ima akcije u nestle-u (vidi sliku nestea kod coca-cole), Pepsi i CRAFT imaju akcije u A&W, a ima i mnogo drugih sličnih primera. Jednostavno tržište je otvoreno, i ko ima interesa kupuje akcije.

Aleksandar

pre 11 godina

za (Nenad, 27. april 2012 06:21)

Zastupnik Monsanta za Srbiju je MK Grupa
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2007&mm=05&dd=16&nav_id=246899

NM

pre 11 godina

Ziveo sam u Bostonu 6 godina i znam odavno za ovo. Varaju se oni koji misle da čeličane obrću više od ove svakodnevne potrošačke robe... To je sistem koji uz pomoć Federalne banke, a iza koje stoji par porodica, kontroliše sve i gazi sve. To je sistem u kom se npr jedan mali proizvođač jogurta probio, a čim se to desilo došao je Nestle i naterao ga na kupovinu, jer ako ne prodaš uništiće te. Al najbitnija stvar koju sam saznao od umnijih amera jeste da im je hrana što bi naši klinci rekli KRŠ, sve je to prepuno hemije, hormona, steroida, raznih modifikovanih zezancija... U Bostonu npr Big mek koji je opšte poznato napravljen od nabildovane inekcijama tretirane govedine, košta 2,5$ a pravi burger, kao neki njihov domaći koji vam na licu mesta prave košta 12-15$... Tamo je Mek hrana za nižu srednju klasu i sirotinju, a kod nas gledam decu od 3,4 godine roditelji vode...

Ja u principu kupujem domaće brendove najviše i to u jedinom preostalom domaćem lancu, Disu.

S

pre 11 godina

Veći broj tih firmi nisu i uvoznici u našu zemlju.Uvoznici kontrolišu cenu tih proizvoda kod nas.A i te firme imaju svoje akcije na berzi pa izvolite kupite ih i postanite vlasnik.Ovo je mnogo velika stvar o kojoj mi raspravljamo.Ali eto pričamo.Na stotone drugih stvari u Srbiji nas muče.

AHAHA

pre 11 godina

dok ostale industrije nisu ukljucene - automobilska, elektronika, foto, video, kompjuteri, komunikacije, bela tehnika, sportska oprema i tako dalje. (Iznenadilo me je doduse da su Braun i Duracell pod Procter & Gamble, ali dodje mu kao izuzetak.)
(Iggy, 26. april 2012 20:04)

http://en.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_Group

I BMW ima MINI i Rolls-Royce

A Fiat mislim da ima Ferrari, Maserati, Alfa Romeo...
Renault ima Dacia itd. da ne smaram sad

Nikola Jankovic

pre 11 godina

A iza ovih deset stoje ukupno cetiri ( 4 ) sveteske porodice. Pogledati bilo koji deo dokumentarnog filma Zeitgeist. Mozete da verujete ili ne...svejedno Vam je.

daki

pre 11 godina

Koliko sam gledao u nestle Cokolade, tamo se moglo videti da Kraft (foods) drzi ceo Nestle. No, nebitno... Moram da se pohvalim da ce jos malo pa dva meseca kako nista slatko nisam okusio, i ni jedan sok. Sad kad vidim koliko se monopolise slatkisima bude mi bas drago. Ne mozes bez svih njihovih proizvoda, ali ako bez nekih mozes, sto bi im davao pare....

g4

pre 11 godina

Savremena teorija kritike kapitalizma kaze da sada vlada princip monopolistickog kapitalizma cija je parola: "Unisti konkurenciju". Nekada smo u Jugoslaviji imali sve iz domace industrije, te fabrike su bile nase i znali smo sta kupujemo. Od prehrane, kozmetike, sredstava za higijenu itd. Bez obzira na sve ovakav pljackaski poredak ce morati jednog dana da se srusi.

Alex Leskovac

pre 11 godina

Svanulo je iznad crkve Svetog Marka,
cistaci u zutom ulice su prali,
kuci su se vukli parovi iz parka,
sta smo mogli, mi smo jedno drugom dali,
dobro jutro!

Nimrod

pre 11 godina

Naravno, grafika je napravljena za americko trziste i vise od polovine ovih proizvoda ne postoje u Srbiji, ali to je minorna primedba. Mnogo veca primedba je namerno prikrivanje cinjenica (odnosno povezivanje bez dokaza) o recimo brendovima koji su prodati - PepsiCo je prodao pocetkom 2000ih foodservice, odnosno kompaniju Yum! Brands. Yum nema nikakve veze sa PepsiCom sto se vlasnistva tice, ali se i dalje pojavljuje povezan strelicom sa Pepsico-m. Cadbury je slicno prodao pica, tj. kompanju Dr. Pepper/Snapple. Iako i dalje povezana sa Kraftom (novim vlasnikom Cadbury brendova), Kraft nema nikakvo vlasnistvo u Dr. Pepper/Snapple-om.

borislav

pre 11 godina

A u Srbiji, uvoz svih proizvoda sa tog velikog plakata kontrolise jedna firma :)
Vrlo je izvesno (osim ako ne bude neka ozbiljna svetska revolucija) da klizimo u orvelonsku buducnost, sa par korporacija koje kontrolisu bas sve. I sada je tako, ili vrlo slicno, ali ne znamo :)

Силикон

pre 11 godina

Управо схватих да не користимо кући нити један од ових производа. И то ме сад чини јако срећним.

sitan grašak

pre 11 godina

Vecina "prehrambenih" namirnica koje su na slici prikazane ustvari i nisu namirnice vec grickalice i sokovi sa previse secera i raznih aditiva, koje izbegavam.

Moji favoriti su Plazma keks, Imlekovo mleko i jogurt, Frikomovo zamrznuto povrce i sladoled. A na pijaci ili kod piljara kupujem voce, salate i sl.

Kupujem domaci prasak za ves (Merix, deciji sapun), posto je Tide-u znacajno opao kvalitet, cula sam da proizvode losiju varijantu za istocno trziste. Od prikazanih hemijskih proizvoda kupujem jedino Head&Shoulders sampon za kosu.

ex demokrata 1

pre 11 godina

Tako je i u ostalim vrstama proizvoda,ne mogu mali da se odupru kupovini velikih,a veliki uz pomoć velikih povoljnih zajmova kupuju male,banke te zajmove daju uz kamate a građanima takođe pozajmice i kredite uz velike kamate,pa tako ispada, a što i jeste suština,da ustvari potrošači 2 x finansiraju velike kompanije.
A kada neka veća banka posrne,nema problema,tu je država da štampanjem para pokrije gubitak( primer iz USA ). USA se iz krize izvlači samo ratovima i prodajom zaštite,čisto reketiranje na globalnom nivou,ali mi kao država smo toliko sitni u celoj priči da je bolje da se ne oglašavamo uopšte !

Žika Vračaruralac

pre 11 godina

Otet nam je Smoki (i ceo Soko Štark), otet je "Dijamant" iz Zrenjanina, "Frikom" iz Beograda, Somborska mlekara, prodati su Imlek, Subotička mlekara, ugašena novosadska, prodata je "Merima", pivare, cementare... Ostala Plazma, eurokrem, "Karneks" pašteta. Znate li ijedan nov proizvod od ovih prosperitetnih kapitalističkih glodara? Da li se u gradovima poput Kruševca, Apatina, Beograda sad živi bolje, da li je proizvodnja veća? naravno da ne. Proizvodi su nekvalitetniji, mnogo ljudi otpušteno, ono malo zaposlenih se izrobljava. A kada bi se ova studija istražila do kraja (što se gle čuda nikako ne radi) lako bi se došlo do zaključka da skoro sav profit odlazi u jednu malenu mediteransku zemlju i jednu malenu, malenu, malenu "apeninsku". Nije bitan proizvod, nije bitan čovek, bitan je samo profit. Živeo socijalizam!

lev

pre 11 godina

To je to slobodno trziste. Sada vidimo kome ono odgovara i ko ga forsira. Cim je neka korporacija uspela u pocetnoj teskoj borbi da stekne bar malu prednost nad konkurencijom, stvari postaju mnogo lakse za nju. Zahvaljujuci slobodnom trzistu ona sve lakse raste, sve brze jeduci svoju konkurenciju.
Ko je igrao monopol i sam je to mogao da iskusi. U pocetku je krljanje, cim neko oslabi pa ti proda neko polje, ti onda postajes jos jaci, a ono sve slabiji i slabiji, dok ti na kraju ne proda sve, odnosno dok na ti na kraju ne kupis sva polja na tabli.

ns

pre 11 godina

Samo ishrana i kozmetika, a sta je sa pravim vlasnicima duvanskih industrija, celicana, teske industrije i slicno. Koliko znam, Nestle je dalje u lancu kompleska "Alta Adria", koja jos drzi i duvansku industriju itd... Isto javnosti poznat je i japanski "Ippon" koji drzi sve celicane u Japanu, koji istovari vise celika za jedan dan u Jokohami nego cela zelezara u Smederevu za 365 dana, "Samsung" je jedna od najjacih celicana u svetu kojoj je tehnika samo privezak-firme, autor bi trebao malo dublje da istrazi clanak od nes-kafe i krema za ruke, ipak i dan-danas teska industrija i nafta pokrece svet, kafa samo sluzi da se razbudimo ujutru, ali ostatak dana diktira nesto drugo

jelena

pre 11 godina

@mare
U vesti se ne pominju farmaceutske kompanije ( mada me cudi ), radi se o proizvodima za siroku upotrebu, hrana, higijena i dekorativna kozmetika. Industrija koja nije ni inovativna, niti u osnovi zahteva velika ulaganja u smislu istrazivanja i razvoja. Farmaceutska industrija je po ovim kriterijumima nesto upravo suprotno. Pritom mislim na te velike igrace koje pominjete u vidu 9 kompanija, a moja je procena da ce ih u buducnosti biti jos manje, upravo zbog ogromnih ulaganja u istrazivanje i razvoj, dakle, cisto intelektualni aspekt posla. Govorimo o firmama koje prave nove lekove, ono sto se u obicnoj komunikaciji naziva originalnim lekovima. To zahteva enormna ulaganja koja se mere milionima dolara, za svaku novu aktivnu supstancu. Da ne zalazim u detalje, koga zanima ( a nije maliciozan ), sve to moze da sazna na razne nacine. Ali, zato u istoj toj farmaceutskoj industriji postoji neverovatno veliki broj onih sto prave ono sto se zove genericki lekovi, koji su, razumljivo, mnogo jeftiniji od originalnih i dostupni ogromnoj vecini konzumenata ( a svet je konzumeristicki, pa ih ne zovem pacijentima ). Uostalom, u ovoj minijaturnoj zemlji u kojoj zivimo ima desetak proizvodjaca generike... I oni ni po cemu ne zavise od velikih igraca. Prave nesto sto je bezbedno i, u odnosu na original, dovoljno efikasno, o cemu dobijaju ateste od refentnih ( uvek drzavnih ) ustanova za kontrolu, a da su u know-how ulozili, u najboljem slucaju, deseti deo od ulaganja ovih velikih igraca. Tako da svako poredjenje zileta, sapuna i Coca Cole sa lekovima, pa makar i generickim, deluje, pa, u najmanju ruku, nepromisljeno neprikladno...

Bazinga

pre 11 godina

I onda kao nema monopola :)

ovo je samo jedna grana industrije, a isto je u svakoj...

To je taj svet kojem zudimo, a oni su tako perfidni za razliku od nasih, ali se vece pare obrcu pa deluju kao vece patriote.

Pogledajte samo glavne zagadjivace planete, odakle poticu i GMO (Monsanto) a tu je i farmacija...

dejan

pre 11 godina

Gugluješ ime proizvoda ( može i Wikipedia), vidiš ime proizvodjača, koja je kompanija vlasnik fabrike, koja je multinaciona kompanija vlasnik te kompanije, zatim koji je koncern vlasnik svega toga...i vidiš da taj koncern ima npr. 300 000 akcionara i da posluje u 150 zemalja... i svejedno ti je, važno da te neko voli i da ti nekog voliš, a krupni kapitalisti ******* ;-)

neupućeno

pre 11 godina

Zato lola rakiju kupuje kod kuma Bože. Sto nasto domaća, 42 grada, prepečena. Jes' 5 ojra, al' vrijedi 50. Ovo ostalo nije ni važno.

Dušan

pre 11 godina

Ovaj grafikon pokazuje samo jedan mali fragment onoga što ove kompanije kontrolišu, idite na njihive internet sajtove i videćete pravu slku njihovog uticaja.

KKKK

pre 11 godina

Upravo tako, uskoro ce sve na svetu da bude u vlasnistvu par kompanija ili ljudi a ostalih milijardu ce na neki nacin dugovati pare tim vlasnicima celog sveta. Sve dok se jednog dana to ne promeni i sva svetska bogatstva postanu raspoloziva svim ljudima koji zive na planeti. Taj dan je blizu. Kapitalizam nece preziveti 21. vek.

Lobby

pre 11 godina

@vampirbg
Schweppes je brend koji je u razlicitim delovima sveta licenciran od strane razlicitih kompanija: http://en.wikipedia.org/wiki/Schweppes
Meni je to bilo dosta zbunjujuce, u US niko nije cuo za Schweppes, ima ga jako retko u prodavnicama i brendiran je kao Dr Pepper proizvod, ne Coca-Cola-in.

GuC

pre 11 godina

za potrošača bitan je kvalitet, a ko je vlasnik branda,licence,fabrika, e na to ne mogu da utičem. Mažem Loreal, pijem Nes,i radila bih isto i da nisu u vlasništvu tih 10 kompanija...a po pitanju kako funkcioniše kapitalizam, mogu samo da s e priključim nekom pokretu tipa Occupy Wall street i sl...svakako me više brine koruptivni monopol srpskih tajkuna.

Nebojsa

pre 11 godina

Mogli ste da povezete sa Nestle jos jedan kvadrat sa natpisom C-proizvod cisto da ima nesto nase , pepsico i chips,coca-cola i next(ako nastavim ispashce da i u Srbiji poseduju sve brendove-daj napravite ovakavu stvar sa istim kompanijama samo sa firmama koje poseduju u Srbiji da znamo gde smo :)
A od ponudjenih coca-cola definitivno omiljena

Holy Smoke

pre 11 godina

Jako mnogo proizvoda ovih 10 kompanija su prehrambeni proizvodi. A vidimo da su skoncentrisani u vlasnistvu jako malog broja kompanija.

Mislim da bi podjednako zanimljivo bilo videti od koga sve ovih 10 kompanija nabavljaju sirovine za svoje proizvode. Sta ako se i tu radi o malom broju snabdevaca? Onda nam je izbor, u sustini, jos i manji...

Iggy

pre 11 godina

Nista novo, medjutim nema razloga za paniku, naslov je po obicaju malo senzacionalisticki da deset kompanija kontrolise sve. Tih deset kompanija kontrolise uglavnom hemijsku industriju (tu ubrajam i kozmetiku, vestacku hranu i pice, kao i vestacke materijale za odecu i obucu - sve se to smucka na slican nacin i sve je na slilci), dok ostale industrije nisu ukljucene - automobilska, elektronika, foto, video, kompjuteri, komunikacije, bela tehnika, sportska oprema i tako dalje. (Iznenadilo me je doduse da su Braun i Duracell pod Procter & Gamble, ali dodje mu kao izuzetak.)

Gasa

pre 11 godina

U svetu biznisa, a u akademskom, to se definise kao diversification strategy. To je normalno za svaku industriju i uspesnu kompaniju, da kad dostigne odredjani nivo market share udje u potpuno drugu industriju ne bi li osigurala buduci 'zivot' kompanije. Pored toga ove kompanije ne drze sve ovde prikazano vec imaju odredjeni procenat share zajedno sa manjim kompanijama, a i pojedincima...

GuC

pre 11 godina

za potrošača bitan je kvalitet, a ko je vlasnik branda,licence,fabrika, e na to ne mogu da utičem. Mažem Loreal, pijem Nes,i radila bih isto i da nisu u vlasništvu tih 10 kompanija...a po pitanju kako funkcioniše kapitalizam, mogu samo da s e priključim nekom pokretu tipa Occupy Wall street i sl...svakako me više brine koruptivni monopol srpskih tajkuna.

g4

pre 11 godina

Savremena teorija kritike kapitalizma kaze da sada vlada princip monopolistickog kapitalizma cija je parola: "Unisti konkurenciju". Nekada smo u Jugoslaviji imali sve iz domace industrije, te fabrike su bile nase i znali smo sta kupujemo. Od prehrane, kozmetike, sredstava za higijenu itd. Bez obzira na sve ovakav pljackaski poredak ce morati jednog dana da se srusi.

Nebojsa

pre 11 godina

Mogli ste da povezete sa Nestle jos jedan kvadrat sa natpisom C-proizvod cisto da ima nesto nase , pepsico i chips,coca-cola i next(ako nastavim ispashce da i u Srbiji poseduju sve brendove-daj napravite ovakavu stvar sa istim kompanijama samo sa firmama koje poseduju u Srbiji da znamo gde smo :)
A od ponudjenih coca-cola definitivno omiljena

Holy Smoke

pre 11 godina

Jako mnogo proizvoda ovih 10 kompanija su prehrambeni proizvodi. A vidimo da su skoncentrisani u vlasnistvu jako malog broja kompanija.

Mislim da bi podjednako zanimljivo bilo videti od koga sve ovih 10 kompanija nabavljaju sirovine za svoje proizvode. Sta ako se i tu radi o malom broju snabdevaca? Onda nam je izbor, u sustini, jos i manji...

Žika Vračaruralac

pre 11 godina

Otet nam je Smoki (i ceo Soko Štark), otet je "Dijamant" iz Zrenjanina, "Frikom" iz Beograda, Somborska mlekara, prodati su Imlek, Subotička mlekara, ugašena novosadska, prodata je "Merima", pivare, cementare... Ostala Plazma, eurokrem, "Karneks" pašteta. Znate li ijedan nov proizvod od ovih prosperitetnih kapitalističkih glodara? Da li se u gradovima poput Kruševca, Apatina, Beograda sad živi bolje, da li je proizvodnja veća? naravno da ne. Proizvodi su nekvalitetniji, mnogo ljudi otpušteno, ono malo zaposlenih se izrobljava. A kada bi se ova studija istražila do kraja (što se gle čuda nikako ne radi) lako bi se došlo do zaključka da skoro sav profit odlazi u jednu malenu mediteransku zemlju i jednu malenu, malenu, malenu "apeninsku". Nije bitan proizvod, nije bitan čovek, bitan je samo profit. Živeo socijalizam!

Iggy

pre 11 godina

Nista novo, medjutim nema razloga za paniku, naslov je po obicaju malo senzacionalisticki da deset kompanija kontrolise sve. Tih deset kompanija kontrolise uglavnom hemijsku industriju (tu ubrajam i kozmetiku, vestacku hranu i pice, kao i vestacke materijale za odecu i obucu - sve se to smucka na slican nacin i sve je na slilci), dok ostale industrije nisu ukljucene - automobilska, elektronika, foto, video, kompjuteri, komunikacije, bela tehnika, sportska oprema i tako dalje. (Iznenadilo me je doduse da su Braun i Duracell pod Procter & Gamble, ali dodje mu kao izuzetak.)

Alex Leskovac

pre 11 godina

Svanulo je iznad crkve Svetog Marka,
cistaci u zutom ulice su prali,
kuci su se vukli parovi iz parka,
sta smo mogli, mi smo jedno drugom dali,
dobro jutro!

NM

pre 11 godina

Ziveo sam u Bostonu 6 godina i znam odavno za ovo. Varaju se oni koji misle da čeličane obrću više od ove svakodnevne potrošačke robe... To je sistem koji uz pomoć Federalne banke, a iza koje stoji par porodica, kontroliše sve i gazi sve. To je sistem u kom se npr jedan mali proizvođač jogurta probio, a čim se to desilo došao je Nestle i naterao ga na kupovinu, jer ako ne prodaš uništiće te. Al najbitnija stvar koju sam saznao od umnijih amera jeste da im je hrana što bi naši klinci rekli KRŠ, sve je to prepuno hemije, hormona, steroida, raznih modifikovanih zezancija... U Bostonu npr Big mek koji je opšte poznato napravljen od nabildovane inekcijama tretirane govedine, košta 2,5$ a pravi burger, kao neki njihov domaći koji vam na licu mesta prave košta 12-15$... Tamo je Mek hrana za nižu srednju klasu i sirotinju, a kod nas gledam decu od 3,4 godine roditelji vode...

Ja u principu kupujem domaće brendove najviše i to u jedinom preostalom domaćem lancu, Disu.

Gasa

pre 11 godina

U svetu biznisa, a u akademskom, to se definise kao diversification strategy. To je normalno za svaku industriju i uspesnu kompaniju, da kad dostigne odredjani nivo market share udje u potpuno drugu industriju ne bi li osigurala buduci 'zivot' kompanije. Pored toga ove kompanije ne drze sve ovde prikazano vec imaju odredjeni procenat share zajedno sa manjim kompanijama, a i pojedincima...

borislav

pre 11 godina

A u Srbiji, uvoz svih proizvoda sa tog velikog plakata kontrolise jedna firma :)
Vrlo je izvesno (osim ako ne bude neka ozbiljna svetska revolucija) da klizimo u orvelonsku buducnost, sa par korporacija koje kontrolisu bas sve. I sada je tako, ili vrlo slicno, ali ne znamo :)

Nikola Jankovic

pre 11 godina

A iza ovih deset stoje ukupno cetiri ( 4 ) sveteske porodice. Pogledati bilo koji deo dokumentarnog filma Zeitgeist. Mozete da verujete ili ne...svejedno Vam je.

Силикон

pre 11 godina

Управо схватих да не користимо кући нити један од ових производа. И то ме сад чини јако срећним.

neupućeno

pre 11 godina

Zato lola rakiju kupuje kod kuma Bože. Sto nasto domaća, 42 grada, prepečena. Jes' 5 ojra, al' vrijedi 50. Ovo ostalo nije ni važno.

Mirko

pre 11 godina

Radi se o tome da korporacije koje upravljaju većinom firmi u svetu(a ima ih još ovde ne navedenih) upravljaju i našim sudbinama,ucenjuju Vlade,manipulišu političarima..i sve ostale gadosti.Dovoljno je da 5(pet) com. proglasi bankrot(veštački naravno) i eto socijalnih nemira i kraha demokratije.Ko sme da im se suprostavi?Jugoslavija je baš zato i razbijena,nije im (com.) odgovaralo da neko bude nezavisan i da ne mogu da utiču na njega.

ns

pre 11 godina

Samo ishrana i kozmetika, a sta je sa pravim vlasnicima duvanskih industrija, celicana, teske industrije i slicno. Koliko znam, Nestle je dalje u lancu kompleska "Alta Adria", koja jos drzi i duvansku industriju itd... Isto javnosti poznat je i japanski "Ippon" koji drzi sve celicane u Japanu, koji istovari vise celika za jedan dan u Jokohami nego cela zelezara u Smederevu za 365 dana, "Samsung" je jedna od najjacih celicana u svetu kojoj je tehnika samo privezak-firme, autor bi trebao malo dublje da istrazi clanak od nes-kafe i krema za ruke, ipak i dan-danas teska industrija i nafta pokrece svet, kafa samo sluzi da se razbudimo ujutru, ali ostatak dana diktira nesto drugo

KKKK

pre 11 godina

Upravo tako, uskoro ce sve na svetu da bude u vlasnistvu par kompanija ili ljudi a ostalih milijardu ce na neki nacin dugovati pare tim vlasnicima celog sveta. Sve dok se jednog dana to ne promeni i sva svetska bogatstva postanu raspoloziva svim ljudima koji zive na planeti. Taj dan je blizu. Kapitalizam nece preziveti 21. vek.

lev

pre 11 godina

To je to slobodno trziste. Sada vidimo kome ono odgovara i ko ga forsira. Cim je neka korporacija uspela u pocetnoj teskoj borbi da stekne bar malu prednost nad konkurencijom, stvari postaju mnogo lakse za nju. Zahvaljujuci slobodnom trzistu ona sve lakse raste, sve brze jeduci svoju konkurenciju.
Ko je igrao monopol i sam je to mogao da iskusi. U pocetku je krljanje, cim neko oslabi pa ti proda neko polje, ti onda postajes jos jaci, a ono sve slabiji i slabiji, dok ti na kraju ne proda sve, odnosno dok na ti na kraju ne kupis sva polja na tabli.

Aleksandar

pre 11 godina

za (Nenad, 27. april 2012 06:21)

Zastupnik Monsanta za Srbiju je MK Grupa
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2007&mm=05&dd=16&nav_id=246899

Bazinga

pre 11 godina

I onda kao nema monopola :)

ovo je samo jedna grana industrije, a isto je u svakoj...

To je taj svet kojem zudimo, a oni su tako perfidni za razliku od nasih, ali se vece pare obrcu pa deluju kao vece patriote.

Pogledajte samo glavne zagadjivace planete, odakle poticu i GMO (Monsanto) a tu je i farmacija...

ex demokrata 1

pre 11 godina

Tako je i u ostalim vrstama proizvoda,ne mogu mali da se odupru kupovini velikih,a veliki uz pomoć velikih povoljnih zajmova kupuju male,banke te zajmove daju uz kamate a građanima takođe pozajmice i kredite uz velike kamate,pa tako ispada, a što i jeste suština,da ustvari potrošači 2 x finansiraju velike kompanije.
A kada neka veća banka posrne,nema problema,tu je država da štampanjem para pokrije gubitak( primer iz USA ). USA se iz krize izvlači samo ratovima i prodajom zaštite,čisto reketiranje na globalnom nivou,ali mi kao država smo toliko sitni u celoj priči da je bolje da se ne oglašavamo uopšte !

Strabonyex

pre 11 godina

Hahahaha Kakve naivčine "Ja kupujem samo domaće" Imlek je u posedu Salforda i Danube Foods. Imlek ima 2% sopstvenih akcija. A Salford poseduje sve proizvodjace mleka u bivsoj SFRJ pored toga Bambi i knjaz milos. Toliko o domaćem. Ovih 10 kompanija sa slike su u posedu 4 banke. Samo zato sto vaš domaći brend nije na ovoj slici, zbog toga sto je irelevantan, ne znači da ste vi slobodni.

daki

pre 11 godina

Koliko sam gledao u nestle Cokolade, tamo se moglo videti da Kraft (foods) drzi ceo Nestle. No, nebitno... Moram da se pohvalim da ce jos malo pa dva meseca kako nista slatko nisam okusio, i ni jedan sok. Sad kad vidim koliko se monopolise slatkisima bude mi bas drago. Ne mozes bez svih njihovih proizvoda, ali ako bez nekih mozes, sto bi im davao pare....

Dušan

pre 11 godina

Ovaj grafikon pokazuje samo jedan mali fragment onoga što ove kompanije kontrolišu, idite na njihive internet sajtove i videćete pravu slku njihovog uticaja.

B

pre 11 godina

Ariel? Persil? Nivea?
Nema prilican broj nemackih brendova. Mislim da je spisak brendova vise americki, mada puno toga ima i u Srbiji, ali definitivno ne sve sa liste.

dule

pre 11 godina

@(car dusan, 27. april 2012 14:49)

Imenjace nasmejao si me ovim komentarom, vecina toga sto si ti nabrojao vise nije 'nase'. ;)
Npr,Bambi i Imlek su deo Danube Foods Group, koju ko zna ko dalje poseduje, onda Next je deo Coca-Cola Hellenic Srbija, jel ti ime kaze nesto?! Onda najlepse zelje, tj Stark je u sastavu Atlantic Grupe iz Hrvatske, Takovo je kupljen od strane Swisslion grupe, itd. Sad ti meni reci, sta je tu domace?

Petar Petrovic

pre 11 godina

Od ovih 10 kompanija 8 (CocaCola, Kraft, Nestle, Procter&Gamble, Unilever, Kellogs, Pepsico i Coca Cola - http://www.snopes.com/politics/business/monsanto.asp) su vlasnistvo jedne kompanije tj. porodice Monsanta, najveceg proizvodjaca GMO (otrova) hrane na svetu.

Bojan

pre 11 godina

Odavno poznata cinjenica, ali lepo je kada je slikovna..nekima prosto moras da crtas!

Vrhunac demokratije(licemerja) je obozavanje TRZISNE EKONOMIJE. U prevodu, legalizovan sistem paralelne vlasti, da ne kazem vrhovne svetske vlasti.
Ratovi se vode iskljucivo zbog ocuvanja te vlasti, kao i zbog profita kroz samu vojnu industriju.

I svi da se slozimo oko toga, ni na izborima mi ne mozemo nista da promenimo, jer nema u prvom planu politicara koji nisu odavno placeni.
Da i uspemo da sprovedemo to u delo, vrlo brzo se desi scenario Kube i nekih 'slucajno' nastradalih predsednika juzno amereckih predstavnika naroda.
Ko nije, mogao bi da pogleda Zeitgaist..naravno, n ista ne prihvatajte zdravo za gotovo, vec na osnovu cinjenica iznesite sami svoj zakljucak.

Zoran

pre 11 godina

Trziste na dva nacina nije slobodno. Prvo, niko nas nije pitao da li zelimo da budemo na trzistu nego smo "primorani" ako zelimo da budemo socijalna bica. A drugo, u pitanju je monopol krupnog kapitala.

dejan

pre 11 godina

Gugluješ ime proizvoda ( može i Wikipedia), vidiš ime proizvodjača, koja je kompanija vlasnik fabrike, koja je multinaciona kompanija vlasnik te kompanije, zatim koji je koncern vlasnik svega toga...i vidiš da taj koncern ima npr. 300 000 akcionara i da posluje u 150 zemalja... i svejedno ti je, važno da te neko voli i da ti nekog voliš, a krupni kapitalisti ******* ;-)

AHAHA

pre 11 godina

dok ostale industrije nisu ukljucene - automobilska, elektronika, foto, video, kompjuteri, komunikacije, bela tehnika, sportska oprema i tako dalje. (Iznenadilo me je doduse da su Braun i Duracell pod Procter & Gamble, ali dodje mu kao izuzetak.)
(Iggy, 26. april 2012 20:04)

http://en.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_Group

I BMW ima MINI i Rolls-Royce

A Fiat mislim da ima Ferrari, Maserati, Alfa Romeo...
Renault ima Dacia itd. da ne smaram sad

S

pre 11 godina

Veći broj tih firmi nisu i uvoznici u našu zemlju.Uvoznici kontrolišu cenu tih proizvoda kod nas.A i te firme imaju svoje akcije na berzi pa izvolite kupite ih i postanite vlasnik.Ovo je mnogo velika stvar o kojoj mi raspravljamo.Ali eto pričamo.Na stotone drugih stvari u Srbiji nas muče.

Ima nade

pre 11 godina

Ne vidim na listi Albusovu Palmiru sapun za brijaje, i ni MEM-Supersilver zilete, tako da kvalitetan nesalomiv otpor globalizmu nikad nece biti porazen.

Ms_Smith

pre 11 godina

ovde su prikazani samo brendovi koji se mogu naći u Severnoj Americi, ostala tržišta nisu uključena. Kada bi se ostala tržišta uključila situacija bi bila još poraznija. Međutim kao što je neko već rekao ovde je na delu diverzifikacija, i u pitanju su samo akcije u određenim kompanijama, tako da možete videti da čak i coca-cola ima akcije u nestle-u (vidi sliku nestea kod coca-cole), Pepsi i CRAFT imaju akcije u A&W, a ima i mnogo drugih sličnih primera. Jednostavno tržište je otvoreno, i ko ima interesa kupuje akcije.

car dusan

pre 11 godina

Nazalost ne konzumiram ni jedan od ovih proizvoda...
Koristim uglavnom "domace" proizvode, bambijevu plazmu, imlekovo mleko, cokoladu najlepse zelje, eurocrem takovo, od sokova ili domace pravljene ili next 100% voce. Pastu za zube Colgate, itd...
ne zaboravite da smo mi nekada imali sve domace proizvode, cak smo i kompjutere proizvodili a ne uvozili, ali sve je to propalo a i davno bese, nikoga vise nije briga za to...

Bojan

pre 11 godina

kako smarate sa tim famoznim Zeitgeist-om
Nit glupljeg dokumentarca nit vece fame...
(realista, 27. april 2012 14:08)

Pazi, realno je da nemaju svi intelektualni kapacitet da ga skontaju..

Dosta je tendeciozan, pogotovo onaj naivan deo kako urusiti sistem..cini mi se da je jedina svrha tog pokreta da eksploatise ideju i da je unisti nekakvim glupostima, ali je svakako potrebno 'obuciti' ljude za neku buducu revoluciju.
Ako nisi u stanju da jasno razdvojis cinjenice od farbanja, ti samo iskuliraj, bez da se nerviras ;-)

Nimrod

pre 11 godina

Naravno, grafika je napravljena za americko trziste i vise od polovine ovih proizvoda ne postoje u Srbiji, ali to je minorna primedba. Mnogo veca primedba je namerno prikrivanje cinjenica (odnosno povezivanje bez dokaza) o recimo brendovima koji su prodati - PepsiCo je prodao pocetkom 2000ih foodservice, odnosno kompaniju Yum! Brands. Yum nema nikakve veze sa PepsiCom sto se vlasnistva tice, ali se i dalje pojavljuje povezan strelicom sa Pepsico-m. Cadbury je slicno prodao pica, tj. kompanju Dr. Pepper/Snapple. Iako i dalje povezana sa Kraftom (novim vlasnikom Cadbury brendova), Kraft nema nikakvo vlasnistvo u Dr. Pepper/Snapple-om.

Lobby

pre 11 godina

@vampirbg
Schweppes je brend koji je u razlicitim delovima sveta licenciran od strane razlicitih kompanija: http://en.wikipedia.org/wiki/Schweppes
Meni je to bilo dosta zbunjujuce, u US niko nije cuo za Schweppes, ima ga jako retko u prodavnicama i brendiran je kao Dr Pepper proizvod, ne Coca-Cola-in.

sitan grašak

pre 11 godina

Vecina "prehrambenih" namirnica koje su na slici prikazane ustvari i nisu namirnice vec grickalice i sokovi sa previse secera i raznih aditiva, koje izbegavam.

Moji favoriti su Plazma keks, Imlekovo mleko i jogurt, Frikomovo zamrznuto povrce i sladoled. A na pijaci ili kod piljara kupujem voce, salate i sl.

Kupujem domaci prasak za ves (Merix, deciji sapun), posto je Tide-u znacajno opao kvalitet, cula sam da proizvode losiju varijantu za istocno trziste. Od prikazanih hemijskih proizvoda kupujem jedino Head&Shoulders sampon za kosu.

Gos'n

pre 11 godina

Koka-Kola i Proktor&Gembl imaju mnogo vise od ovoga sto je prikazano. Koka-Kola drzi Finlandiu,Next,Hajneken ceo i jos mnooogo mnoooogo toga, a vi niste ni svesni... I greska je u tekstu, Loreal ne drzi garderobu nego parfeme Dizel.

jelena

pre 11 godina

@mare
U vesti se ne pominju farmaceutske kompanije ( mada me cudi ), radi se o proizvodima za siroku upotrebu, hrana, higijena i dekorativna kozmetika. Industrija koja nije ni inovativna, niti u osnovi zahteva velika ulaganja u smislu istrazivanja i razvoja. Farmaceutska industrija je po ovim kriterijumima nesto upravo suprotno. Pritom mislim na te velike igrace koje pominjete u vidu 9 kompanija, a moja je procena da ce ih u buducnosti biti jos manje, upravo zbog ogromnih ulaganja u istrazivanje i razvoj, dakle, cisto intelektualni aspekt posla. Govorimo o firmama koje prave nove lekove, ono sto se u obicnoj komunikaciji naziva originalnim lekovima. To zahteva enormna ulaganja koja se mere milionima dolara, za svaku novu aktivnu supstancu. Da ne zalazim u detalje, koga zanima ( a nije maliciozan ), sve to moze da sazna na razne nacine. Ali, zato u istoj toj farmaceutskoj industriji postoji neverovatno veliki broj onih sto prave ono sto se zove genericki lekovi, koji su, razumljivo, mnogo jeftiniji od originalnih i dostupni ogromnoj vecini konzumenata ( a svet je konzumeristicki, pa ih ne zovem pacijentima ). Uostalom, u ovoj minijaturnoj zemlji u kojoj zivimo ima desetak proizvodjaca generike... I oni ni po cemu ne zavise od velikih igraca. Prave nesto sto je bezbedno i, u odnosu na original, dovoljno efikasno, o cemu dobijaju ateste od refentnih ( uvek drzavnih ) ustanova za kontrolu, a da su u know-how ulozili, u najboljem slucaju, deseti deo od ulaganja ovih velikih igraca. Tako da svako poredjenje zileta, sapuna i Coca Cole sa lekovima, pa makar i generickim, deluje, pa, u najmanju ruku, nepromisljeno neprikladno...

Pax

pre 11 godina

Zato Mozart kugle niko ne kontrolise! U stvari, ne - pravi ih Mirabell, u vlasnistvu Kraft Foods, i dosli smo do liste...al' ih dobro prave...

krstivoje

pre 11 godina

I naravno distribuciju svega toga kod nas preko majmunskih ostrva gde su prepumpane milijarde eura od opljackanih gradjana jer sve sto su placali 1-euro ovde su prodavali za 20- eura drzao je 12- godina uvoznicki lobi alibabe i 40- razbojnika,ZA NAROD JE NAJCEMERNIJE KAD GA SVOJE HIJENE PLJACKAJU...

mmm

pre 11 godina

Ovakve priče pokazuju da je potpuno i realno liberalni kapitalizam iluzija i utopija kao što je bio i komunizam. A mogu misliti kako je tim "jadnim" zapadnjacima kad uđu u radnju, bar im je od ovih logoa sve lepo i šareno i veselo, a ne odvratno kao kod nas, ne možemo ni pakovanje da ofarbamo kako treba. A što se kvaliteta tiče, to je sve diskutabilno, mi smo odavno zaboravili šta je dobar kvalitet.

Ja

pre 11 godina

Dakle, kao sto rekoh sablon je pogresan. Uzmimo nasumicni primer, npr. odnos Lacoste i P&G. P&G nije vlasnik Lacoste kako se sugerise nego imaju ekskluzivno pravo da proizvode Lacoste parfeme. I to je sve.

vladislav zivkovic

pre 11 godina

Naravno da su im sastanci tajni,nece valjda pozvati T.Nikolica,svi ovo kriticari bi rado postali vlasnici sveta,jos nisam sreo coveka koji ima manju ambiciju,licemerno je govoriti i komujnisticki je manir kako oni koji imaju treba automatski da daju onima koji nemaju.Primer su crni bogatasi:koji od njih je ostao u getu?U svakom coveku kog znam,makar pritajeno,tinja zelja da bude Bog....

GuC

pre 11 godina

za potrošača bitan je kvalitet, a ko je vlasnik branda,licence,fabrika, e na to ne mogu da utičem. Mažem Loreal, pijem Nes,i radila bih isto i da nisu u vlasništvu tih 10 kompanija...a po pitanju kako funkcioniše kapitalizam, mogu samo da s e priključim nekom pokretu tipa Occupy Wall street i sl...svakako me više brine koruptivni monopol srpskih tajkuna.

Gasa

pre 11 godina

U svetu biznisa, a u akademskom, to se definise kao diversification strategy. To je normalno za svaku industriju i uspesnu kompaniju, da kad dostigne odredjani nivo market share udje u potpuno drugu industriju ne bi li osigurala buduci 'zivot' kompanije. Pored toga ove kompanije ne drze sve ovde prikazano vec imaju odredjeni procenat share zajedno sa manjim kompanijama, a i pojedincima...

car dusan

pre 11 godina

Nazalost ne konzumiram ni jedan od ovih proizvoda...
Koristim uglavnom "domace" proizvode, bambijevu plazmu, imlekovo mleko, cokoladu najlepse zelje, eurocrem takovo, od sokova ili domace pravljene ili next 100% voce. Pastu za zube Colgate, itd...
ne zaboravite da smo mi nekada imali sve domace proizvode, cak smo i kompjutere proizvodili a ne uvozili, ali sve je to propalo a i davno bese, nikoga vise nije briga za to...

Iggy

pre 11 godina

Nista novo, medjutim nema razloga za paniku, naslov je po obicaju malo senzacionalisticki da deset kompanija kontrolise sve. Tih deset kompanija kontrolise uglavnom hemijsku industriju (tu ubrajam i kozmetiku, vestacku hranu i pice, kao i vestacke materijale za odecu i obucu - sve se to smucka na slican nacin i sve je na slilci), dok ostale industrije nisu ukljucene - automobilska, elektronika, foto, video, kompjuteri, komunikacije, bela tehnika, sportska oprema i tako dalje. (Iznenadilo me je doduse da su Braun i Duracell pod Procter & Gamble, ali dodje mu kao izuzetak.)

Nebojsa

pre 11 godina

Mogli ste da povezete sa Nestle jos jedan kvadrat sa natpisom C-proizvod cisto da ima nesto nase , pepsico i chips,coca-cola i next(ako nastavim ispashce da i u Srbiji poseduju sve brendove-daj napravite ovakavu stvar sa istim kompanijama samo sa firmama koje poseduju u Srbiji da znamo gde smo :)
A od ponudjenih coca-cola definitivno omiljena

Petar Petrovic

pre 11 godina

Od ovih 10 kompanija 8 (CocaCola, Kraft, Nestle, Procter&Gamble, Unilever, Kellogs, Pepsico i Coca Cola - http://www.snopes.com/politics/business/monsanto.asp) su vlasnistvo jedne kompanije tj. porodice Monsanta, najveceg proizvodjaca GMO (otrova) hrane na svetu.

Nikola Jankovic

pre 11 godina

A iza ovih deset stoje ukupno cetiri ( 4 ) sveteske porodice. Pogledati bilo koji deo dokumentarnog filma Zeitgeist. Mozete da verujete ili ne...svejedno Vam je.

vladislav zivkovic

pre 11 godina

Naravno da su im sastanci tajni,nece valjda pozvati T.Nikolica,svi ovo kriticari bi rado postali vlasnici sveta,jos nisam sreo coveka koji ima manju ambiciju,licemerno je govoriti i komujnisticki je manir kako oni koji imaju treba automatski da daju onima koji nemaju.Primer su crni bogatasi:koji od njih je ostao u getu?U svakom coveku kog znam,makar pritajeno,tinja zelja da bude Bog....

sitan grašak

pre 11 godina

Vecina "prehrambenih" namirnica koje su na slici prikazane ustvari i nisu namirnice vec grickalice i sokovi sa previse secera i raznih aditiva, koje izbegavam.

Moji favoriti su Plazma keks, Imlekovo mleko i jogurt, Frikomovo zamrznuto povrce i sladoled. A na pijaci ili kod piljara kupujem voce, salate i sl.

Kupujem domaci prasak za ves (Merix, deciji sapun), posto je Tide-u znacajno opao kvalitet, cula sam da proizvode losiju varijantu za istocno trziste. Od prikazanih hemijskih proizvoda kupujem jedino Head&Shoulders sampon za kosu.

Силикон

pre 11 godina

Управо схватих да не користимо кући нити један од ових производа. И то ме сад чини јако срећним.

mmm

pre 11 godina

Ovakve priče pokazuju da je potpuno i realno liberalni kapitalizam iluzija i utopija kao što je bio i komunizam. A mogu misliti kako je tim "jadnim" zapadnjacima kad uđu u radnju, bar im je od ovih logoa sve lepo i šareno i veselo, a ne odvratno kao kod nas, ne možemo ni pakovanje da ofarbamo kako treba. A što se kvaliteta tiče, to je sve diskutabilno, mi smo odavno zaboravili šta je dobar kvalitet.

Alex Leskovac

pre 11 godina

Svanulo je iznad crkve Svetog Marka,
cistaci u zutom ulice su prali,
kuci su se vukli parovi iz parka,
sta smo mogli, mi smo jedno drugom dali,
dobro jutro!

S

pre 11 godina

Veći broj tih firmi nisu i uvoznici u našu zemlju.Uvoznici kontrolišu cenu tih proizvoda kod nas.A i te firme imaju svoje akcije na berzi pa izvolite kupite ih i postanite vlasnik.Ovo je mnogo velika stvar o kojoj mi raspravljamo.Ali eto pričamo.Na stotone drugih stvari u Srbiji nas muče.

Mirko

pre 11 godina

Radi se o tome da korporacije koje upravljaju većinom firmi u svetu(a ima ih još ovde ne navedenih) upravljaju i našim sudbinama,ucenjuju Vlade,manipulišu političarima..i sve ostale gadosti.Dovoljno je da 5(pet) com. proglasi bankrot(veštački naravno) i eto socijalnih nemira i kraha demokratije.Ko sme da im se suprostavi?Jugoslavija je baš zato i razbijena,nije im (com.) odgovaralo da neko bude nezavisan i da ne mogu da utiču na njega.

Žika Vračaruralac

pre 11 godina

Otet nam je Smoki (i ceo Soko Štark), otet je "Dijamant" iz Zrenjanina, "Frikom" iz Beograda, Somborska mlekara, prodati su Imlek, Subotička mlekara, ugašena novosadska, prodata je "Merima", pivare, cementare... Ostala Plazma, eurokrem, "Karneks" pašteta. Znate li ijedan nov proizvod od ovih prosperitetnih kapitalističkih glodara? Da li se u gradovima poput Kruševca, Apatina, Beograda sad živi bolje, da li je proizvodnja veća? naravno da ne. Proizvodi su nekvalitetniji, mnogo ljudi otpušteno, ono malo zaposlenih se izrobljava. A kada bi se ova studija istražila do kraja (što se gle čuda nikako ne radi) lako bi se došlo do zaključka da skoro sav profit odlazi u jednu malenu mediteransku zemlju i jednu malenu, malenu, malenu "apeninsku". Nije bitan proizvod, nije bitan čovek, bitan je samo profit. Živeo socijalizam!

neupućeno

pre 11 godina

Zato lola rakiju kupuje kod kuma Bože. Sto nasto domaća, 42 grada, prepečena. Jes' 5 ojra, al' vrijedi 50. Ovo ostalo nije ni važno.

g4

pre 11 godina

Savremena teorija kritike kapitalizma kaze da sada vlada princip monopolistickog kapitalizma cija je parola: "Unisti konkurenciju". Nekada smo u Jugoslaviji imali sve iz domace industrije, te fabrike su bile nase i znali smo sta kupujemo. Od prehrane, kozmetike, sredstava za higijenu itd. Bez obzira na sve ovakav pljackaski poredak ce morati jednog dana da se srusi.

daki

pre 11 godina

Koliko sam gledao u nestle Cokolade, tamo se moglo videti da Kraft (foods) drzi ceo Nestle. No, nebitno... Moram da se pohvalim da ce jos malo pa dva meseca kako nista slatko nisam okusio, i ni jedan sok. Sad kad vidim koliko se monopolise slatkisima bude mi bas drago. Ne mozes bez svih njihovih proizvoda, ali ako bez nekih mozes, sto bi im davao pare....

NM

pre 11 godina

Ziveo sam u Bostonu 6 godina i znam odavno za ovo. Varaju se oni koji misle da čeličane obrću više od ove svakodnevne potrošačke robe... To je sistem koji uz pomoć Federalne banke, a iza koje stoji par porodica, kontroliše sve i gazi sve. To je sistem u kom se npr jedan mali proizvođač jogurta probio, a čim se to desilo došao je Nestle i naterao ga na kupovinu, jer ako ne prodaš uništiće te. Al najbitnija stvar koju sam saznao od umnijih amera jeste da im je hrana što bi naši klinci rekli KRŠ, sve je to prepuno hemije, hormona, steroida, raznih modifikovanih zezancija... U Bostonu npr Big mek koji je opšte poznato napravljen od nabildovane inekcijama tretirane govedine, košta 2,5$ a pravi burger, kao neki njihov domaći koji vam na licu mesta prave košta 12-15$... Tamo je Mek hrana za nižu srednju klasu i sirotinju, a kod nas gledam decu od 3,4 godine roditelji vode...

Ja u principu kupujem domaće brendove najviše i to u jedinom preostalom domaćem lancu, Disu.

Ja

pre 11 godina

Dakle, kao sto rekoh sablon je pogresan. Uzmimo nasumicni primer, npr. odnos Lacoste i P&G. P&G nije vlasnik Lacoste kako se sugerise nego imaju ekskluzivno pravo da proizvode Lacoste parfeme. I to je sve.

Ms_Smith

pre 11 godina

ovde su prikazani samo brendovi koji se mogu naći u Severnoj Americi, ostala tržišta nisu uključena. Kada bi se ostala tržišta uključila situacija bi bila još poraznija. Međutim kao što je neko već rekao ovde je na delu diverzifikacija, i u pitanju su samo akcije u određenim kompanijama, tako da možete videti da čak i coca-cola ima akcije u nestle-u (vidi sliku nestea kod coca-cole), Pepsi i CRAFT imaju akcije u A&W, a ima i mnogo drugih sličnih primera. Jednostavno tržište je otvoreno, i ko ima interesa kupuje akcije.

Bojan

pre 11 godina

Odavno poznata cinjenica, ali lepo je kada je slikovna..nekima prosto moras da crtas!

Vrhunac demokratije(licemerja) je obozavanje TRZISNE EKONOMIJE. U prevodu, legalizovan sistem paralelne vlasti, da ne kazem vrhovne svetske vlasti.
Ratovi se vode iskljucivo zbog ocuvanja te vlasti, kao i zbog profita kroz samu vojnu industriju.

I svi da se slozimo oko toga, ni na izborima mi ne mozemo nista da promenimo, jer nema u prvom planu politicara koji nisu odavno placeni.
Da i uspemo da sprovedemo to u delo, vrlo brzo se desi scenario Kube i nekih 'slucajno' nastradalih predsednika juzno amereckih predstavnika naroda.
Ko nije, mogao bi da pogleda Zeitgaist..naravno, n ista ne prihvatajte zdravo za gotovo, vec na osnovu cinjenica iznesite sami svoj zakljucak.

KKKK

pre 11 godina

Upravo tako, uskoro ce sve na svetu da bude u vlasnistvu par kompanija ili ljudi a ostalih milijardu ce na neki nacin dugovati pare tim vlasnicima celog sveta. Sve dok se jednog dana to ne promeni i sva svetska bogatstva postanu raspoloziva svim ljudima koji zive na planeti. Taj dan je blizu. Kapitalizam nece preziveti 21. vek.

Nimrod

pre 11 godina

Naravno, grafika je napravljena za americko trziste i vise od polovine ovih proizvoda ne postoje u Srbiji, ali to je minorna primedba. Mnogo veca primedba je namerno prikrivanje cinjenica (odnosno povezivanje bez dokaza) o recimo brendovima koji su prodati - PepsiCo je prodao pocetkom 2000ih foodservice, odnosno kompaniju Yum! Brands. Yum nema nikakve veze sa PepsiCom sto se vlasnistva tice, ali se i dalje pojavljuje povezan strelicom sa Pepsico-m. Cadbury je slicno prodao pica, tj. kompanju Dr. Pepper/Snapple. Iako i dalje povezana sa Kraftom (novim vlasnikom Cadbury brendova), Kraft nema nikakvo vlasnistvo u Dr. Pepper/Snapple-om.

Holy Smoke

pre 11 godina

Jako mnogo proizvoda ovih 10 kompanija su prehrambeni proizvodi. A vidimo da su skoncentrisani u vlasnistvu jako malog broja kompanija.

Mislim da bi podjednako zanimljivo bilo videti od koga sve ovih 10 kompanija nabavljaju sirovine za svoje proizvode. Sta ako se i tu radi o malom broju snabdevaca? Onda nam je izbor, u sustini, jos i manji...

B

pre 11 godina

Ariel? Persil? Nivea?
Nema prilican broj nemackih brendova. Mislim da je spisak brendova vise americki, mada puno toga ima i u Srbiji, ali definitivno ne sve sa liste.

Bojan

pre 11 godina

kako smarate sa tim famoznim Zeitgeist-om
Nit glupljeg dokumentarca nit vece fame...
(realista, 27. april 2012 14:08)

Pazi, realno je da nemaju svi intelektualni kapacitet da ga skontaju..

Dosta je tendeciozan, pogotovo onaj naivan deo kako urusiti sistem..cini mi se da je jedina svrha tog pokreta da eksploatise ideju i da je unisti nekakvim glupostima, ali je svakako potrebno 'obuciti' ljude za neku buducu revoluciju.
Ako nisi u stanju da jasno razdvojis cinjenice od farbanja, ti samo iskuliraj, bez da se nerviras ;-)

Strabonyex

pre 11 godina

Hahahaha Kakve naivčine "Ja kupujem samo domaće" Imlek je u posedu Salforda i Danube Foods. Imlek ima 2% sopstvenih akcija. A Salford poseduje sve proizvodjace mleka u bivsoj SFRJ pored toga Bambi i knjaz milos. Toliko o domaćem. Ovih 10 kompanija sa slike su u posedu 4 banke. Samo zato sto vaš domaći brend nije na ovoj slici, zbog toga sto je irelevantan, ne znači da ste vi slobodni.

Bazinga

pre 11 godina

I onda kao nema monopola :)

ovo je samo jedna grana industrije, a isto je u svakoj...

To je taj svet kojem zudimo, a oni su tako perfidni za razliku od nasih, ali se vece pare obrcu pa deluju kao vece patriote.

Pogledajte samo glavne zagadjivace planete, odakle poticu i GMO (Monsanto) a tu je i farmacija...

jelena

pre 11 godina

@mare
U vesti se ne pominju farmaceutske kompanije ( mada me cudi ), radi se o proizvodima za siroku upotrebu, hrana, higijena i dekorativna kozmetika. Industrija koja nije ni inovativna, niti u osnovi zahteva velika ulaganja u smislu istrazivanja i razvoja. Farmaceutska industrija je po ovim kriterijumima nesto upravo suprotno. Pritom mislim na te velike igrace koje pominjete u vidu 9 kompanija, a moja je procena da ce ih u buducnosti biti jos manje, upravo zbog ogromnih ulaganja u istrazivanje i razvoj, dakle, cisto intelektualni aspekt posla. Govorimo o firmama koje prave nove lekove, ono sto se u obicnoj komunikaciji naziva originalnim lekovima. To zahteva enormna ulaganja koja se mere milionima dolara, za svaku novu aktivnu supstancu. Da ne zalazim u detalje, koga zanima ( a nije maliciozan ), sve to moze da sazna na razne nacine. Ali, zato u istoj toj farmaceutskoj industriji postoji neverovatno veliki broj onih sto prave ono sto se zove genericki lekovi, koji su, razumljivo, mnogo jeftiniji od originalnih i dostupni ogromnoj vecini konzumenata ( a svet je konzumeristicki, pa ih ne zovem pacijentima ). Uostalom, u ovoj minijaturnoj zemlji u kojoj zivimo ima desetak proizvodjaca generike... I oni ni po cemu ne zavise od velikih igraca. Prave nesto sto je bezbedno i, u odnosu na original, dovoljno efikasno, o cemu dobijaju ateste od refentnih ( uvek drzavnih ) ustanova za kontrolu, a da su u know-how ulozili, u najboljem slucaju, deseti deo od ulaganja ovih velikih igraca. Tako da svako poredjenje zileta, sapuna i Coca Cole sa lekovima, pa makar i generickim, deluje, pa, u najmanju ruku, nepromisljeno neprikladno...

AHAHA

pre 11 godina

dok ostale industrije nisu ukljucene - automobilska, elektronika, foto, video, kompjuteri, komunikacije, bela tehnika, sportska oprema i tako dalje. (Iznenadilo me je doduse da su Braun i Duracell pod Procter & Gamble, ali dodje mu kao izuzetak.)
(Iggy, 26. april 2012 20:04)

http://en.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_Group

I BMW ima MINI i Rolls-Royce

A Fiat mislim da ima Ferrari, Maserati, Alfa Romeo...
Renault ima Dacia itd. da ne smaram sad

lev

pre 11 godina

To je to slobodno trziste. Sada vidimo kome ono odgovara i ko ga forsira. Cim je neka korporacija uspela u pocetnoj teskoj borbi da stekne bar malu prednost nad konkurencijom, stvari postaju mnogo lakse za nju. Zahvaljujuci slobodnom trzistu ona sve lakse raste, sve brze jeduci svoju konkurenciju.
Ko je igrao monopol i sam je to mogao da iskusi. U pocetku je krljanje, cim neko oslabi pa ti proda neko polje, ti onda postajes jos jaci, a ono sve slabiji i slabiji, dok ti na kraju ne proda sve, odnosno dok na ti na kraju ne kupis sva polja na tabli.

ns

pre 11 godina

Samo ishrana i kozmetika, a sta je sa pravim vlasnicima duvanskih industrija, celicana, teske industrije i slicno. Koliko znam, Nestle je dalje u lancu kompleska "Alta Adria", koja jos drzi i duvansku industriju itd... Isto javnosti poznat je i japanski "Ippon" koji drzi sve celicane u Japanu, koji istovari vise celika za jedan dan u Jokohami nego cela zelezara u Smederevu za 365 dana, "Samsung" je jedna od najjacih celicana u svetu kojoj je tehnika samo privezak-firme, autor bi trebao malo dublje da istrazi clanak od nes-kafe i krema za ruke, ipak i dan-danas teska industrija i nafta pokrece svet, kafa samo sluzi da se razbudimo ujutru, ali ostatak dana diktira nesto drugo

ex demokrata 1

pre 11 godina

Tako je i u ostalim vrstama proizvoda,ne mogu mali da se odupru kupovini velikih,a veliki uz pomoć velikih povoljnih zajmova kupuju male,banke te zajmove daju uz kamate a građanima takođe pozajmice i kredite uz velike kamate,pa tako ispada, a što i jeste suština,da ustvari potrošači 2 x finansiraju velike kompanije.
A kada neka veća banka posrne,nema problema,tu je država da štampanjem para pokrije gubitak( primer iz USA ). USA se iz krize izvlači samo ratovima i prodajom zaštite,čisto reketiranje na globalnom nivou,ali mi kao država smo toliko sitni u celoj priči da je bolje da se ne oglašavamo uopšte !

borislav

pre 11 godina

A u Srbiji, uvoz svih proizvoda sa tog velikog plakata kontrolise jedna firma :)
Vrlo je izvesno (osim ako ne bude neka ozbiljna svetska revolucija) da klizimo u orvelonsku buducnost, sa par korporacija koje kontrolisu bas sve. I sada je tako, ili vrlo slicno, ali ne znamo :)

Aleksandar

pre 11 godina

za (Nenad, 27. april 2012 06:21)

Zastupnik Monsanta za Srbiju je MK Grupa
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2007&mm=05&dd=16&nav_id=246899

Zoran

pre 11 godina

Trziste na dva nacina nije slobodno. Prvo, niko nas nije pitao da li zelimo da budemo na trzistu nego smo "primorani" ako zelimo da budemo socijalna bica. A drugo, u pitanju je monopol krupnog kapitala.

Lobby

pre 11 godina

@vampirbg
Schweppes je brend koji je u razlicitim delovima sveta licenciran od strane razlicitih kompanija: http://en.wikipedia.org/wiki/Schweppes
Meni je to bilo dosta zbunjujuce, u US niko nije cuo za Schweppes, ima ga jako retko u prodavnicama i brendiran je kao Dr Pepper proizvod, ne Coca-Cola-in.

Dušan

pre 11 godina

Ovaj grafikon pokazuje samo jedan mali fragment onoga što ove kompanije kontrolišu, idite na njihive internet sajtove i videćete pravu slku njihovog uticaja.

Pax

pre 11 godina

Zato Mozart kugle niko ne kontrolise! U stvari, ne - pravi ih Mirabell, u vlasnistvu Kraft Foods, i dosli smo do liste...al' ih dobro prave...

Ima nade

pre 11 godina

Ne vidim na listi Albusovu Palmiru sapun za brijaje, i ni MEM-Supersilver zilete, tako da kvalitetan nesalomiv otpor globalizmu nikad nece biti porazen.

krstivoje

pre 11 godina

I naravno distribuciju svega toga kod nas preko majmunskih ostrva gde su prepumpane milijarde eura od opljackanih gradjana jer sve sto su placali 1-euro ovde su prodavali za 20- eura drzao je 12- godina uvoznicki lobi alibabe i 40- razbojnika,ZA NAROD JE NAJCEMERNIJE KAD GA SVOJE HIJENE PLJACKAJU...

dejan

pre 11 godina

Gugluješ ime proizvoda ( može i Wikipedia), vidiš ime proizvodjača, koja je kompanija vlasnik fabrike, koja je multinaciona kompanija vlasnik te kompanije, zatim koji je koncern vlasnik svega toga...i vidiš da taj koncern ima npr. 300 000 akcionara i da posluje u 150 zemalja... i svejedno ti je, važno da te neko voli i da ti nekog voliš, a krupni kapitalisti ******* ;-)

dule

pre 11 godina

@(car dusan, 27. april 2012 14:49)

Imenjace nasmejao si me ovim komentarom, vecina toga sto si ti nabrojao vise nije 'nase'. ;)
Npr,Bambi i Imlek su deo Danube Foods Group, koju ko zna ko dalje poseduje, onda Next je deo Coca-Cola Hellenic Srbija, jel ti ime kaze nesto?! Onda najlepse zelje, tj Stark je u sastavu Atlantic Grupe iz Hrvatske, Takovo je kupljen od strane Swisslion grupe, itd. Sad ti meni reci, sta je tu domace?

Gos'n

pre 11 godina

Koka-Kola i Proktor&Gembl imaju mnogo vise od ovoga sto je prikazano. Koka-Kola drzi Finlandiu,Next,Hajneken ceo i jos mnooogo mnoooogo toga, a vi niste ni svesni... I greska je u tekstu, Loreal ne drzi garderobu nego parfeme Dizel.