Sreda, 25.04.2012.

15:56

Rusi platili poslednju ratu za NIS

Ruski Gaspromnjeft je u aprilu isplatio poslednju ratu za investicione obaveze za kupovinu kontrolnog paketa akcija Naftne industrije Srbije (NIS).

Izvor: B92

Rusi platili poslednju ratu za NIS IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

Dejan

pre 11 godina

@opljackan: Je li bombardovana ta rafinerija u Bugarskoj? Koliki je bio dug te rafinerije? Pored toga, bitan je kapacitet, a ne broj, jer je u pitanju najveća rafinerija u ovom delu Evrope.
Ali čak i po toj logici, 2 rafinerije tog kapaciteta bi bile 202 mil. USD odn. oko 150 mil. evra. A Lukoil u Bugarskoj ima oko 200 benzinskih pumpi.
Ako neko ima određenu prizmu gledanja, onda svemu nađe zamerku kada ne ide u prilog njegovim interesima.

Opljackan

pre 11 godina

@Pajk

Vi sami sebe pokopaste sa tim primerom. Kazete 101 milion za 58% JEDNE rafinerije u Bugarskoj. Ovde su kupili DVE rafinerije, mrezu od vise stotina pumpi, skladista, naftovode, poslovne zgrade, monopolski polozaj i lezista od 8.6 miliona tona nafte za 400 miliona. Hvala vam na ovom argumentu, stvarno nisam znao za taj slucaj u Bugarskoj.

Miroslav

pre 11 godina

@Ugljesa

Tih 13% budzeta ne puni nis. To je novac od pdv i akciza, to punimo mi potrosaci. NIS NIJE PLATIO NI JEDAN EVRO KORPORATIVNOG POREZA, posto je profit navodno investirao. To moze samo u Srbiji. Svuda u svetu se prvo plati porez pa onda kompanija raspolaze sa neto profitom. NIS je privatizovan tako da smo ga i vi i ja mogli kupiti da smo imali vezu. Rusi ga otplacuju i investiraju iz njegovih prihoda. Ni jedan evro u toj privatizaciji nije usao iz inostranstva. Ne bi bila problem ni cena od 900m da su rusi to platili u kesu od svojih prihoda u Rusiji, da su investirali od istih tih prihoda a drzavi placali porez na dobit. Ovako je NIS placen iz budzeta Srbije tj poklonjen.

Pajk

pre 11 godina

Neko ovde navodi Bugarsku kao primer, a pritom preskace da kaže da je npr. LUKOIL Neftochim Burgas najveca rafinerija u jugoistocnoj Evropi i najveca bugarska kompanija. Ruski Lukoil je 1999. kupio 58% te rafineriju za 101 mil. dolara (ne evra).
Da li zaista racunate na to da smo svi toliko nepismeni da mozete da koristite takve neistine i poluistine u cilju prizemne propagande?

fondacija za dusebriznike

pre 11 godina

@Miroslav
Napravite jednu tako detaljnu analizu prodaje Sartida USS, pa cete shvatiti sta zaista znaci rec "degutantno".

Djordje

pre 11 godina

@Milos
Rusi placaju rudnu rentu onoliko koliko im je srpski zakon odredio i ne razumem zasto se to istice kao nekakav njihov lopovluk. O izmeni zakona je trebalo misliti malo ranije, ali nasi su tada imali pametnija posla-valjalo je falsifikovati izvestaje o poslovanju firme.
Ne znam dalje, kako poklonom moze da nazove prodaja preduzeca sa milijardu dolara duga za 400 miliona evra plus 560 miliona evra investicija (malo manje od milijardu evra)? Ako je to "pljacka veka", kako bi nazvao "prodaju" Sartida USS??

Milos

pre 11 godina

@DEkonomija
Kazes da je NIS prodat za onoliko koliko je neko spreman da plati. Kako znamo koliko je neko spreman da plati kad nije bilo javnog nadmetanja (tendera, aukcije) vec je iz nekog (ocigledno politickog) razloga sve dogovoreno sa Rusima.
Drugo, investicije ne mogu da se racunaju u cenu jer onog trenutka kada je NIS presao u vecinsko Gaspromovo vlasnistvo Gasprom investira u svoju imovinu.
Takodje, Gasprom je dobio i dokazanih 8.6 miliona tona (1 tona= 9.85 barela nafte, 1 barel=104$, pa racunajte) nafte u Srbiji koje moze da eksploatise kako hoce i pritom placa rudnu rentu od 3% za razliku od 19% koliko placa u Rusiji.
U ugovoru je jos precizirano da nekoliko godina (nisam siguran koliko, pa ne iznosim podatak) nece moci da se menjaju uslovi poslovanja u naftnom sektoru.
Prica o Juznom toku je tek najbolja, jedina smo zemlja koja je morala da pokloni svoju naftnu kompaniju da bi ucestvovala u projektu i to kao manjinski partner u zajednickom preduzecu (za razliku od Bugarske, clanice EU koja u rusko-bugarskoj kompaniji ucestvuje 50-50 i pritom nije dala svoju naftnu kompaniju).
Sve u svemu, ovo je za Ruse posao veka a za Srbiju pljacka veka, naravno od strane sopstvene vlade (Rusi su samo prihvatili poklon)!

Ugljesa

pre 11 godina

Kompaniju koja je imala preko milijardu dolara duga, u vreme ekonomske krize i sa rafinerijom koja je bila zastarela i ostecena u bombardovanju-prodali smo za 400 miliona evra i 560 miliona obaveznih investicija (dakle malo manje od milijardu evra), mada je visina investicija od 2009. do danas oko 1,5 miliona evra. NIS je osim toga, jedino privatizovano preduzece u Srbiji u kome nakon dolaska novog investitora nije doslo do masovnih otkaza, a otpremnine koje su davane prekobrojnim tetkama, ujnama i pasenozima najvece su ikada davane u Srbiji.
Danas je NIS najuspesnije srpsko preduzece i samo placanjem poreza puni 13% budzeta Srbije.
Svaka kritika je cista obest ili pakost. Osim ako neko nije prizeljkivao investitora poput mola (koji je upropastio hrvatsku inu).

zlatna sredina

pre 11 godina

Imamo najlošije gorivo u Evropi!Često putujem u Bosnu i kada tamo sipam eurodizel,pa to je drastična razlika.Auto bolje vuče i potrošnja je manja(a uz to i jeftinije)nego kad sipam gorivo na NIS-ovoj pumpi.Prisjetite se se samo,vi vozači,kakvo je gorivo bilo prije 2 godine.Eto to su nam Rusi donijeli i to za male pare i saglasnost svih vlada od 2004.god.I zato,pamet u glavu 6. maja!

Miroslav

pre 11 godina

@(DEkonomija, 25. april 2012 22:22)

bolje ponude nije bilo(OMV je pokusava da dodje do NIS-a za samo 200 miliona eura)

Odakle vam to? Nije bio raspisan tender, pa ne mozemo da nagadjamo da li bi se neko javio. Zar ne? Eto posto su na vlasti bili legalisti mogli su da raspisu tender sa pocetnom cenom od 400m evra pa ako se niko ne bi javio osim Rusa sve bi bilo bez trunke sumnje. Ovako je sumnja vrlo razumna.
_______

5. Naplacujete tranzit gasa oko 200 miliona svake godine
Bez tacke 5 NIS je placen 1.650 miliona eura, a sa tackom 5 ako racunamo tranzitne takse za samo 5 godina placen je 2.650 miliona eura stim sto tranzit ce naravno trajati sve dokle ima gasa i potrteba za njegovom potrosnjom.

Kog gasa? Koji tranzit? Budimo ozbiljni molim vas!
_______

Dalje da je NIS vredeo 3 ili 5 puta vise i njegove akcije na berzi bi odmah skocile toliko kada se NIS poavio na berzi

Pa nisu skocile zato sto je Gazprom vec imao 51% akcija. te akcije na berzi nisu nosile upravljacka prava i logicno nisu bile nikom interesantne.
_____

ovako akcije NIS-a svojom vrednoscu prate investicije u tu kompaniju, poboljsanje poslovanja i smanjenje dugovanja. Na sve to NIS ce se razvijati jos i vise premasivanjem dogovorenog nivoa investicija sa ciljem da postane izvozna kompanija i internacionalna sto je jos jedan plus.

Koga briga sto vrednost akcija NISa raste i sto NIS raste kao kompanija. Nis je privatna ruska kompanija. Te akcije su u vlasnistvu Rusa. Sto bi se mi radovali sto Rusi uvecavaju profit i kapital. Da nece povecati plate mozda? Ako mislite na manjinski paket akcija koji je jos u drzavnim rukama, drzava je prilikom prodaje ugovorila da nece naplacivati dividende. Sto je jos jedan dokaz veoma sumnjive rabote. Mi od NISa nikave koristi nemamo.
_____

Znate ja mogu da prihvatim cinjenicu da je NIS poklonjen Rusima u cilju lobiranja za nase interese. Lobiranje mora da se plati. Ali lepo recite to, a ne da nas pravite idiotima. Recite da je ruski veto u SB placen NISom i nema problema, ali nemojte mi prodavati pricu da je ruski veto bratski a NIS odlicna trgovina. To je degutantno.

DEkonomija

pre 11 godina

@Marko

Nis je prodat a za onoliko koliko je neko spreman za plati kao i sve ostalo u zivotu, bolje ponude nije bilo(OMV je pokusava da dodje do NIS-a za samo 200 miliona eura).

A ponuda drzave Rusije drzavi Srbiji glasi:
1. 400 milona eura za NIS
2. Preuzimamo dug od 250 miliona eura
3. Investiramo 500 milion eura
4. Pravimo gasovod investiramo jos 500 miliona eura
5. Naplacujete tranzit gasa oko 200 miliona svake godine

Bez tacke 5 NIS je placen 1.650 miliona eura, a sa tackom 5 ako racunamo tranzitne takse za samo 5 godina placen je 2.650 miliona eura stim sto tranzit ce naravno trajati sve dokle ima gasa i potrteba za njegovom potrosnjom.

Dalje da je NIS vredeo 3 ili 5 puta vise i njegove akcije na berzi bi odmah skocile toliko kada se NIS poavio na berzi a ti Marko objjasni zasto nisu skocile. Uopste objasnio ko bi platio vise za NIS, koliko i kako pre nego sto i dalje pricas o tome. Inace je sve samno prazna prica.

Gasprommnejft je jedina od velikih kompanija na svetu koja je dala ponudu koja je imala smisla zahvaljujuci medjudrzavnom sporazumu u suprotnom bi NIS otisao za 1 USD kao Sartid(US Steel) sto bi bila varijanta prodaje da nije bilo drzavnog sporazuma.

Ovako akcije NIS-a svojom vrednoscu prate investicije u tu kompaniju, poboljsanje poslovanja i smanjenje dugovanja.

Na sve to NIS ce se razvijati jos i vise premasivanjem dogovorenog nivoa investicija sa ciljem da postane izvozna kompanija i internacionalna sto je jos jedan plus.

Inace NIS drzi svega oko 32% trzista u Srbiji(prema broju benzinskih stanica) sto je daleko manje od naprimer INE(kupio je MOL u Hrvatskoj koja ima oko 60% trzista pa se nemoze govoriti o maloprodajnom monopolu NIS-a a svako ko se vozi to zna dobro jer stalno moze da sretne pumpe drugih prodavaca.

Treba prestati sa iznosenjem neistina i malo staviti prst na celo zasto mi nismo sposobni za bolje a ne zasto drugi bolje znaju od nas ili nam pomazu...

Miroslav

pre 11 godina

Znaci sve ukupno preko 900 miliona evra kesa. Sta je sad sa svim onim lazima o davanju NIS-a u bescenje???
(max, 25. april 2012 17:21)

1. I 900 miliona je davanje NISa u bescenje. za tliko je Delta prodala Maxi.

2. Srbija nema koristi od tih 500 miliona. To je isto kao da ti imas stan koji vredi recimo 70.000 evra. Ja ti ponudim 30.000 evra u kesu i obecam da cu cim se uselim kupiti nov namestaj, djakuzi itd za 40.000 evra. Da li bi pristao?

petar

pre 11 godina

Ovo nigde nevidjeno.Oni kupili NIS a nisu platili sve odmax,a kad zaradili para u NIS,platili od zarade gde to ima!Tako moze i svaki da kupi.Jos za 400miliona Sramota!!!To je bratska privatizacija!!!Treba odgovaraju te ko poklonio NIS!

patriotska pljacka

pre 11 godina

Koja beda i mizerija. Em su dobili NIS za 20% vrednosti, em tu sicu placaju na rate. Jos ako dodamo da te rate finansiraju od nasih lezista nafte koja smo im poklonili uz NIS, kao u Telesopu - kupis Sataru dobijes rende. **********

Dejan

pre 11 godina

@Marko: To je 900 mil. za ceo Maxi zajedno sa dugovima, a NIS je pola kompanija a dugove od oko 1 milijarde u ovom slucaju svi vole da preskoce. Uz NIS ide i obaveza investiranja od preko 500 mil., kolika je ta obaveza za Maxi? Pored toga, rafinerija je bombardovana, da li je mozda i Maxi bombardovan?

zabrinjavajuce

pre 11 godina

Na vest o otvaranju novog pogona u rafineriji svi vi vi niste ostavili ni jedan komentar, kao ni na vest da uprkos nisovom snizenju veleprodajnih cena privatnici drze visoke cene. Samo cekate gde moze da se pljune. To govori o vama. Trebali su nis da prodaju molu, kao inu koja sad propada, pa da vidite sta je propast!

Anarhosrb

pre 11 godina

@svi oni koji smatraju da je nis "dat u bescenje"
POLA NIS-a prodato je za 400 miliona evra, plus 560 miliona investicija. Taj iznos je debelo premasen, jer je do sada ulozeno 1,5 miliona evra. U trenutku prodaje, nis je imao oko milijardu evra duga i polu-srusenu rafineriju. Dakle, vrednost nisa pri prodaji nikako nije vredela vise od datog, pitanje je koliko je eventualno preplacen. Danas je nis najuspesnija srpska firma, pri cemu posebno treba istaci da se sva dobit reinvestira. Sto se tice rudne rente, Rusi placaju koliko zakon drzave Srbije nalaze. Ko nam je kriv kad smo se setili tek kad je nis poceo da ostvaruje dobit. Umesto razmisljanja o kljucnim pitanjima, Dinkic se bavio falsifikovanjem uzvestaja o poslovanju.
I na kraju, treba kratko reci da je prodaja nisa gazpromu jedina uspesna privatizacija u Srbiji. Kao poredjenje-pogledsjte kako je hrvatska ina prosla sa molom kao investitorom.

SD

pre 11 godina

Da li ste sad svim gradjanima Srbije kupili po sladoled, da ne placu za izgubljenim?
Zalosno, al sta, kad su ratna sirocad bez oca i majke.

Amos

pre 11 godina

Kuku sta smo uradili...
Prodali smo nacionalnu naftnu industriju za 400 mil evra, zajedno sa svim domacim busotinama i izvorima pitke vode koje je NIS izbusio.
I sad se radujemo sto je kupac ispunio ugovor i nakon 3 godine ulozio 500 mil eur!
A za te tri godine iz NISa izvukao koliko, 2mlrd?
Sve ono sto su ranije krale stranke i 'nasi' na vlasti, sad su izvukli Rusi preko svojih ljudi nazad u majcicu Rusiju.
E sad da vidimo sta cemo dalje.

jaropad

pre 11 godina

Al sam srecan,imacemo para)))A kad se setim doticnih politicara,koji su izjavljivali da ulaskom rusa imacemo najkvalitetije i najjeftinije gorivo,ups valjda je opet kriva SEKA...Zalosno...

Marko

pre 11 godina

E ali 400 miliona evra!!! Koja smejurija od cifre za naftnu kompaniju!!!
Pa Misko je utopio za preko 900 miliona maxi prodavnice!!!
I bez blama se Kostunjavi opet kandidovao na izborima, a ne znam sta tek da kazem za ove ljude koji ce da glasaju za njega!!!

nemanja s.

pre 11 godina

Lepo je čuti da ruski partner poštuje odredbe ugovora, na obostranu korist! Valja napomenuti da je solidan deo novca koji je uplaćen ujedno i zarađen vađenjem nafte na poljima severa Srbije ili ti Vojvodine, uz najmanju rudnu rentu u Evropi a i šire! Molio bih ruskog partnera da dozvoli ovoj siromašnoj zemlji da ubira prihod od to malo nafte što nam je bog dao, bar približno koliko na to dobija Rusija po toni izvađenog crnog zlata. Pošten i prijateljski odnos može pomoći i srpskim i ruskim nacionalnim interesima!

sasa jokic

pre 11 godina

Sve se to finansira iz dobiti, nekada su to stranke krale, i deo ubrizgavale u budzet. Rusi koriste profit da plate obaveze, to je svaki iole skolovan menadzer mogao da organizuje. Banku svojih para nece uloziti, sve se pokriva iz dobiti.

Marko

pre 11 godina

E ali 400 miliona evra!!! Koja smejurija od cifre za naftnu kompaniju!!!
Pa Misko je utopio za preko 900 miliona maxi prodavnice!!!
I bez blama se Kostunjavi opet kandidovao na izborima, a ne znam sta tek da kazem za ove ljude koji ce da glasaju za njega!!!

sasa jokic

pre 11 godina

Sve se to finansira iz dobiti, nekada su to stranke krale, i deo ubrizgavale u budzet. Rusi koriste profit da plate obaveze, to je svaki iole skolovan menadzer mogao da organizuje. Banku svojih para nece uloziti, sve se pokriva iz dobiti.

nemanja s.

pre 11 godina

Lepo je čuti da ruski partner poštuje odredbe ugovora, na obostranu korist! Valja napomenuti da je solidan deo novca koji je uplaćen ujedno i zarađen vađenjem nafte na poljima severa Srbije ili ti Vojvodine, uz najmanju rudnu rentu u Evropi a i šire! Molio bih ruskog partnera da dozvoli ovoj siromašnoj zemlji da ubira prihod od to malo nafte što nam je bog dao, bar približno koliko na to dobija Rusija po toni izvađenog crnog zlata. Pošten i prijateljski odnos može pomoći i srpskim i ruskim nacionalnim interesima!

jaropad

pre 11 godina

Al sam srecan,imacemo para)))A kad se setim doticnih politicara,koji su izjavljivali da ulaskom rusa imacemo najkvalitetije i najjeftinije gorivo,ups valjda je opet kriva SEKA...Zalosno...

DEkonomija

pre 11 godina

@Marko

Nis je prodat a za onoliko koliko je neko spreman za plati kao i sve ostalo u zivotu, bolje ponude nije bilo(OMV je pokusava da dodje do NIS-a za samo 200 miliona eura).

A ponuda drzave Rusije drzavi Srbiji glasi:
1. 400 milona eura za NIS
2. Preuzimamo dug od 250 miliona eura
3. Investiramo 500 milion eura
4. Pravimo gasovod investiramo jos 500 miliona eura
5. Naplacujete tranzit gasa oko 200 miliona svake godine

Bez tacke 5 NIS je placen 1.650 miliona eura, a sa tackom 5 ako racunamo tranzitne takse za samo 5 godina placen je 2.650 miliona eura stim sto tranzit ce naravno trajati sve dokle ima gasa i potrteba za njegovom potrosnjom.

Dalje da je NIS vredeo 3 ili 5 puta vise i njegove akcije na berzi bi odmah skocile toliko kada se NIS poavio na berzi a ti Marko objjasni zasto nisu skocile. Uopste objasnio ko bi platio vise za NIS, koliko i kako pre nego sto i dalje pricas o tome. Inace je sve samno prazna prica.

Gasprommnejft je jedina od velikih kompanija na svetu koja je dala ponudu koja je imala smisla zahvaljujuci medjudrzavnom sporazumu u suprotnom bi NIS otisao za 1 USD kao Sartid(US Steel) sto bi bila varijanta prodaje da nije bilo drzavnog sporazuma.

Ovako akcije NIS-a svojom vrednoscu prate investicije u tu kompaniju, poboljsanje poslovanja i smanjenje dugovanja.

Na sve to NIS ce se razvijati jos i vise premasivanjem dogovorenog nivoa investicija sa ciljem da postane izvozna kompanija i internacionalna sto je jos jedan plus.

Inace NIS drzi svega oko 32% trzista u Srbiji(prema broju benzinskih stanica) sto je daleko manje od naprimer INE(kupio je MOL u Hrvatskoj koja ima oko 60% trzista pa se nemoze govoriti o maloprodajnom monopolu NIS-a a svako ko se vozi to zna dobro jer stalno moze da sretne pumpe drugih prodavaca.

Treba prestati sa iznosenjem neistina i malo staviti prst na celo zasto mi nismo sposobni za bolje a ne zasto drugi bolje znaju od nas ili nam pomazu...

Dejan

pre 11 godina

@Marko: To je 900 mil. za ceo Maxi zajedno sa dugovima, a NIS je pola kompanija a dugove od oko 1 milijarde u ovom slucaju svi vole da preskoce. Uz NIS ide i obaveza investiranja od preko 500 mil., kolika je ta obaveza za Maxi? Pored toga, rafinerija je bombardovana, da li je mozda i Maxi bombardovan?

petar

pre 11 godina

Ovo nigde nevidjeno.Oni kupili NIS a nisu platili sve odmax,a kad zaradili para u NIS,platili od zarade gde to ima!Tako moze i svaki da kupi.Jos za 400miliona Sramota!!!To je bratska privatizacija!!!Treba odgovaraju te ko poklonio NIS!

SD

pre 11 godina

Da li ste sad svim gradjanima Srbije kupili po sladoled, da ne placu za izgubljenim?
Zalosno, al sta, kad su ratna sirocad bez oca i majke.

Anarhosrb

pre 11 godina

@svi oni koji smatraju da je nis "dat u bescenje"
POLA NIS-a prodato je za 400 miliona evra, plus 560 miliona investicija. Taj iznos je debelo premasen, jer je do sada ulozeno 1,5 miliona evra. U trenutku prodaje, nis je imao oko milijardu evra duga i polu-srusenu rafineriju. Dakle, vrednost nisa pri prodaji nikako nije vredela vise od datog, pitanje je koliko je eventualno preplacen. Danas je nis najuspesnija srpska firma, pri cemu posebno treba istaci da se sva dobit reinvestira. Sto se tice rudne rente, Rusi placaju koliko zakon drzave Srbije nalaze. Ko nam je kriv kad smo se setili tek kad je nis poceo da ostvaruje dobit. Umesto razmisljanja o kljucnim pitanjima, Dinkic se bavio falsifikovanjem uzvestaja o poslovanju.
I na kraju, treba kratko reci da je prodaja nisa gazpromu jedina uspesna privatizacija u Srbiji. Kao poredjenje-pogledsjte kako je hrvatska ina prosla sa molom kao investitorom.

zabrinjavajuce

pre 11 godina

Na vest o otvaranju novog pogona u rafineriji svi vi vi niste ostavili ni jedan komentar, kao ni na vest da uprkos nisovom snizenju veleprodajnih cena privatnici drze visoke cene. Samo cekate gde moze da se pljune. To govori o vama. Trebali su nis da prodaju molu, kao inu koja sad propada, pa da vidite sta je propast!

patriotska pljacka

pre 11 godina

Koja beda i mizerija. Em su dobili NIS za 20% vrednosti, em tu sicu placaju na rate. Jos ako dodamo da te rate finansiraju od nasih lezista nafte koja smo im poklonili uz NIS, kao u Telesopu - kupis Sataru dobijes rende. **********

Ugljesa

pre 11 godina

Kompaniju koja je imala preko milijardu dolara duga, u vreme ekonomske krize i sa rafinerijom koja je bila zastarela i ostecena u bombardovanju-prodali smo za 400 miliona evra i 560 miliona obaveznih investicija (dakle malo manje od milijardu evra), mada je visina investicija od 2009. do danas oko 1,5 miliona evra. NIS je osim toga, jedino privatizovano preduzece u Srbiji u kome nakon dolaska novog investitora nije doslo do masovnih otkaza, a otpremnine koje su davane prekobrojnim tetkama, ujnama i pasenozima najvece su ikada davane u Srbiji.
Danas je NIS najuspesnije srpsko preduzece i samo placanjem poreza puni 13% budzeta Srbije.
Svaka kritika je cista obest ili pakost. Osim ako neko nije prizeljkivao investitora poput mola (koji je upropastio hrvatsku inu).

Milos

pre 11 godina

@DEkonomija
Kazes da je NIS prodat za onoliko koliko je neko spreman da plati. Kako znamo koliko je neko spreman da plati kad nije bilo javnog nadmetanja (tendera, aukcije) vec je iz nekog (ocigledno politickog) razloga sve dogovoreno sa Rusima.
Drugo, investicije ne mogu da se racunaju u cenu jer onog trenutka kada je NIS presao u vecinsko Gaspromovo vlasnistvo Gasprom investira u svoju imovinu.
Takodje, Gasprom je dobio i dokazanih 8.6 miliona tona (1 tona= 9.85 barela nafte, 1 barel=104$, pa racunajte) nafte u Srbiji koje moze da eksploatise kako hoce i pritom placa rudnu rentu od 3% za razliku od 19% koliko placa u Rusiji.
U ugovoru je jos precizirano da nekoliko godina (nisam siguran koliko, pa ne iznosim podatak) nece moci da se menjaju uslovi poslovanja u naftnom sektoru.
Prica o Juznom toku je tek najbolja, jedina smo zemlja koja je morala da pokloni svoju naftnu kompaniju da bi ucestvovala u projektu i to kao manjinski partner u zajednickom preduzecu (za razliku od Bugarske, clanice EU koja u rusko-bugarskoj kompaniji ucestvuje 50-50 i pritom nije dala svoju naftnu kompaniju).
Sve u svemu, ovo je za Ruse posao veka a za Srbiju pljacka veka, naravno od strane sopstvene vlade (Rusi su samo prihvatili poklon)!

Miroslav

pre 11 godina

Znaci sve ukupno preko 900 miliona evra kesa. Sta je sad sa svim onim lazima o davanju NIS-a u bescenje???
(max, 25. april 2012 17:21)

1. I 900 miliona je davanje NISa u bescenje. za tliko je Delta prodala Maxi.

2. Srbija nema koristi od tih 500 miliona. To je isto kao da ti imas stan koji vredi recimo 70.000 evra. Ja ti ponudim 30.000 evra u kesu i obecam da cu cim se uselim kupiti nov namestaj, djakuzi itd za 40.000 evra. Da li bi pristao?

Miroslav

pre 11 godina

@(DEkonomija, 25. april 2012 22:22)

bolje ponude nije bilo(OMV je pokusava da dodje do NIS-a za samo 200 miliona eura)

Odakle vam to? Nije bio raspisan tender, pa ne mozemo da nagadjamo da li bi se neko javio. Zar ne? Eto posto su na vlasti bili legalisti mogli su da raspisu tender sa pocetnom cenom od 400m evra pa ako se niko ne bi javio osim Rusa sve bi bilo bez trunke sumnje. Ovako je sumnja vrlo razumna.
_______

5. Naplacujete tranzit gasa oko 200 miliona svake godine
Bez tacke 5 NIS je placen 1.650 miliona eura, a sa tackom 5 ako racunamo tranzitne takse za samo 5 godina placen je 2.650 miliona eura stim sto tranzit ce naravno trajati sve dokle ima gasa i potrteba za njegovom potrosnjom.

Kog gasa? Koji tranzit? Budimo ozbiljni molim vas!
_______

Dalje da je NIS vredeo 3 ili 5 puta vise i njegove akcije na berzi bi odmah skocile toliko kada se NIS poavio na berzi

Pa nisu skocile zato sto je Gazprom vec imao 51% akcija. te akcije na berzi nisu nosile upravljacka prava i logicno nisu bile nikom interesantne.
_____

ovako akcije NIS-a svojom vrednoscu prate investicije u tu kompaniju, poboljsanje poslovanja i smanjenje dugovanja. Na sve to NIS ce se razvijati jos i vise premasivanjem dogovorenog nivoa investicija sa ciljem da postane izvozna kompanija i internacionalna sto je jos jedan plus.

Koga briga sto vrednost akcija NISa raste i sto NIS raste kao kompanija. Nis je privatna ruska kompanija. Te akcije su u vlasnistvu Rusa. Sto bi se mi radovali sto Rusi uvecavaju profit i kapital. Da nece povecati plate mozda? Ako mislite na manjinski paket akcija koji je jos u drzavnim rukama, drzava je prilikom prodaje ugovorila da nece naplacivati dividende. Sto je jos jedan dokaz veoma sumnjive rabote. Mi od NISa nikave koristi nemamo.
_____

Znate ja mogu da prihvatim cinjenicu da je NIS poklonjen Rusima u cilju lobiranja za nase interese. Lobiranje mora da se plati. Ali lepo recite to, a ne da nas pravite idiotima. Recite da je ruski veto u SB placen NISom i nema problema, ali nemojte mi prodavati pricu da je ruski veto bratski a NIS odlicna trgovina. To je degutantno.

zlatna sredina

pre 11 godina

Imamo najlošije gorivo u Evropi!Često putujem u Bosnu i kada tamo sipam eurodizel,pa to je drastična razlika.Auto bolje vuče i potrošnja je manja(a uz to i jeftinije)nego kad sipam gorivo na NIS-ovoj pumpi.Prisjetite se se samo,vi vozači,kakvo je gorivo bilo prije 2 godine.Eto to su nam Rusi donijeli i to za male pare i saglasnost svih vlada od 2004.god.I zato,pamet u glavu 6. maja!

Pajk

pre 11 godina

Neko ovde navodi Bugarsku kao primer, a pritom preskace da kaže da je npr. LUKOIL Neftochim Burgas najveca rafinerija u jugoistocnoj Evropi i najveca bugarska kompanija. Ruski Lukoil je 1999. kupio 58% te rafineriju za 101 mil. dolara (ne evra).
Da li zaista racunate na to da smo svi toliko nepismeni da mozete da koristite takve neistine i poluistine u cilju prizemne propagande?

Miroslav

pre 11 godina

@Ugljesa

Tih 13% budzeta ne puni nis. To je novac od pdv i akciza, to punimo mi potrosaci. NIS NIJE PLATIO NI JEDAN EVRO KORPORATIVNOG POREZA, posto je profit navodno investirao. To moze samo u Srbiji. Svuda u svetu se prvo plati porez pa onda kompanija raspolaze sa neto profitom. NIS je privatizovan tako da smo ga i vi i ja mogli kupiti da smo imali vezu. Rusi ga otplacuju i investiraju iz njegovih prihoda. Ni jedan evro u toj privatizaciji nije usao iz inostranstva. Ne bi bila problem ni cena od 900m da su rusi to platili u kesu od svojih prihoda u Rusiji, da su investirali od istih tih prihoda a drzavi placali porez na dobit. Ovako je NIS placen iz budzeta Srbije tj poklonjen.

Djordje

pre 11 godina

@Milos
Rusi placaju rudnu rentu onoliko koliko im je srpski zakon odredio i ne razumem zasto se to istice kao nekakav njihov lopovluk. O izmeni zakona je trebalo misliti malo ranije, ali nasi su tada imali pametnija posla-valjalo je falsifikovati izvestaje o poslovanju firme.
Ne znam dalje, kako poklonom moze da nazove prodaja preduzeca sa milijardu dolara duga za 400 miliona evra plus 560 miliona evra investicija (malo manje od milijardu evra)? Ako je to "pljacka veka", kako bi nazvao "prodaju" Sartida USS??

Amos

pre 11 godina

Kuku sta smo uradili...
Prodali smo nacionalnu naftnu industriju za 400 mil evra, zajedno sa svim domacim busotinama i izvorima pitke vode koje je NIS izbusio.
I sad se radujemo sto je kupac ispunio ugovor i nakon 3 godine ulozio 500 mil eur!
A za te tri godine iz NISa izvukao koliko, 2mlrd?
Sve ono sto su ranije krale stranke i 'nasi' na vlasti, sad su izvukli Rusi preko svojih ljudi nazad u majcicu Rusiju.
E sad da vidimo sta cemo dalje.

Opljackan

pre 11 godina

@Pajk

Vi sami sebe pokopaste sa tim primerom. Kazete 101 milion za 58% JEDNE rafinerije u Bugarskoj. Ovde su kupili DVE rafinerije, mrezu od vise stotina pumpi, skladista, naftovode, poslovne zgrade, monopolski polozaj i lezista od 8.6 miliona tona nafte za 400 miliona. Hvala vam na ovom argumentu, stvarno nisam znao za taj slucaj u Bugarskoj.

Dejan

pre 11 godina

@opljackan: Je li bombardovana ta rafinerija u Bugarskoj? Koliki je bio dug te rafinerije? Pored toga, bitan je kapacitet, a ne broj, jer je u pitanju najveća rafinerija u ovom delu Evrope.
Ali čak i po toj logici, 2 rafinerije tog kapaciteta bi bile 202 mil. USD odn. oko 150 mil. evra. A Lukoil u Bugarskoj ima oko 200 benzinskih pumpi.
Ako neko ima određenu prizmu gledanja, onda svemu nađe zamerku kada ne ide u prilog njegovim interesima.

fondacija za dusebriznike

pre 11 godina

@Miroslav
Napravite jednu tako detaljnu analizu prodaje Sartida USS, pa cete shvatiti sta zaista znaci rec "degutantno".

Marko

pre 11 godina

E ali 400 miliona evra!!! Koja smejurija od cifre za naftnu kompaniju!!!
Pa Misko je utopio za preko 900 miliona maxi prodavnice!!!
I bez blama se Kostunjavi opet kandidovao na izborima, a ne znam sta tek da kazem za ove ljude koji ce da glasaju za njega!!!

Miroslav

pre 11 godina

Znaci sve ukupno preko 900 miliona evra kesa. Sta je sad sa svim onim lazima o davanju NIS-a u bescenje???
(max, 25. april 2012 17:21)

1. I 900 miliona je davanje NISa u bescenje. za tliko je Delta prodala Maxi.

2. Srbija nema koristi od tih 500 miliona. To je isto kao da ti imas stan koji vredi recimo 70.000 evra. Ja ti ponudim 30.000 evra u kesu i obecam da cu cim se uselim kupiti nov namestaj, djakuzi itd za 40.000 evra. Da li bi pristao?

nemanja s.

pre 11 godina

Lepo je čuti da ruski partner poštuje odredbe ugovora, na obostranu korist! Valja napomenuti da je solidan deo novca koji je uplaćen ujedno i zarađen vađenjem nafte na poljima severa Srbije ili ti Vojvodine, uz najmanju rudnu rentu u Evropi a i šire! Molio bih ruskog partnera da dozvoli ovoj siromašnoj zemlji da ubira prihod od to malo nafte što nam je bog dao, bar približno koliko na to dobija Rusija po toni izvađenog crnog zlata. Pošten i prijateljski odnos može pomoći i srpskim i ruskim nacionalnim interesima!

petar

pre 11 godina

Ovo nigde nevidjeno.Oni kupili NIS a nisu platili sve odmax,a kad zaradili para u NIS,platili od zarade gde to ima!Tako moze i svaki da kupi.Jos za 400miliona Sramota!!!To je bratska privatizacija!!!Treba odgovaraju te ko poklonio NIS!

SD

pre 11 godina

Da li ste sad svim gradjanima Srbije kupili po sladoled, da ne placu za izgubljenim?
Zalosno, al sta, kad su ratna sirocad bez oca i majke.

patriotska pljacka

pre 11 godina

Koja beda i mizerija. Em su dobili NIS za 20% vrednosti, em tu sicu placaju na rate. Jos ako dodamo da te rate finansiraju od nasih lezista nafte koja smo im poklonili uz NIS, kao u Telesopu - kupis Sataru dobijes rende. **********

sasa jokic

pre 11 godina

Sve se to finansira iz dobiti, nekada su to stranke krale, i deo ubrizgavale u budzet. Rusi koriste profit da plate obaveze, to je svaki iole skolovan menadzer mogao da organizuje. Banku svojih para nece uloziti, sve se pokriva iz dobiti.

jaropad

pre 11 godina

Al sam srecan,imacemo para)))A kad se setim doticnih politicara,koji su izjavljivali da ulaskom rusa imacemo najkvalitetije i najjeftinije gorivo,ups valjda je opet kriva SEKA...Zalosno...

Miroslav

pre 11 godina

@(DEkonomija, 25. april 2012 22:22)

bolje ponude nije bilo(OMV je pokusava da dodje do NIS-a za samo 200 miliona eura)

Odakle vam to? Nije bio raspisan tender, pa ne mozemo da nagadjamo da li bi se neko javio. Zar ne? Eto posto su na vlasti bili legalisti mogli su da raspisu tender sa pocetnom cenom od 400m evra pa ako se niko ne bi javio osim Rusa sve bi bilo bez trunke sumnje. Ovako je sumnja vrlo razumna.
_______

5. Naplacujete tranzit gasa oko 200 miliona svake godine
Bez tacke 5 NIS je placen 1.650 miliona eura, a sa tackom 5 ako racunamo tranzitne takse za samo 5 godina placen je 2.650 miliona eura stim sto tranzit ce naravno trajati sve dokle ima gasa i potrteba za njegovom potrosnjom.

Kog gasa? Koji tranzit? Budimo ozbiljni molim vas!
_______

Dalje da je NIS vredeo 3 ili 5 puta vise i njegove akcije na berzi bi odmah skocile toliko kada se NIS poavio na berzi

Pa nisu skocile zato sto je Gazprom vec imao 51% akcija. te akcije na berzi nisu nosile upravljacka prava i logicno nisu bile nikom interesantne.
_____

ovako akcije NIS-a svojom vrednoscu prate investicije u tu kompaniju, poboljsanje poslovanja i smanjenje dugovanja. Na sve to NIS ce se razvijati jos i vise premasivanjem dogovorenog nivoa investicija sa ciljem da postane izvozna kompanija i internacionalna sto je jos jedan plus.

Koga briga sto vrednost akcija NISa raste i sto NIS raste kao kompanija. Nis je privatna ruska kompanija. Te akcije su u vlasnistvu Rusa. Sto bi se mi radovali sto Rusi uvecavaju profit i kapital. Da nece povecati plate mozda? Ako mislite na manjinski paket akcija koji je jos u drzavnim rukama, drzava je prilikom prodaje ugovorila da nece naplacivati dividende. Sto je jos jedan dokaz veoma sumnjive rabote. Mi od NISa nikave koristi nemamo.
_____

Znate ja mogu da prihvatim cinjenicu da je NIS poklonjen Rusima u cilju lobiranja za nase interese. Lobiranje mora da se plati. Ali lepo recite to, a ne da nas pravite idiotima. Recite da je ruski veto u SB placen NISom i nema problema, ali nemojte mi prodavati pricu da je ruski veto bratski a NIS odlicna trgovina. To je degutantno.

Milos

pre 11 godina

@DEkonomija
Kazes da je NIS prodat za onoliko koliko je neko spreman da plati. Kako znamo koliko je neko spreman da plati kad nije bilo javnog nadmetanja (tendera, aukcije) vec je iz nekog (ocigledno politickog) razloga sve dogovoreno sa Rusima.
Drugo, investicije ne mogu da se racunaju u cenu jer onog trenutka kada je NIS presao u vecinsko Gaspromovo vlasnistvo Gasprom investira u svoju imovinu.
Takodje, Gasprom je dobio i dokazanih 8.6 miliona tona (1 tona= 9.85 barela nafte, 1 barel=104$, pa racunajte) nafte u Srbiji koje moze da eksploatise kako hoce i pritom placa rudnu rentu od 3% za razliku od 19% koliko placa u Rusiji.
U ugovoru je jos precizirano da nekoliko godina (nisam siguran koliko, pa ne iznosim podatak) nece moci da se menjaju uslovi poslovanja u naftnom sektoru.
Prica o Juznom toku je tek najbolja, jedina smo zemlja koja je morala da pokloni svoju naftnu kompaniju da bi ucestvovala u projektu i to kao manjinski partner u zajednickom preduzecu (za razliku od Bugarske, clanice EU koja u rusko-bugarskoj kompaniji ucestvuje 50-50 i pritom nije dala svoju naftnu kompaniju).
Sve u svemu, ovo je za Ruse posao veka a za Srbiju pljacka veka, naravno od strane sopstvene vlade (Rusi su samo prihvatili poklon)!

Amos

pre 11 godina

Kuku sta smo uradili...
Prodali smo nacionalnu naftnu industriju za 400 mil evra, zajedno sa svim domacim busotinama i izvorima pitke vode koje je NIS izbusio.
I sad se radujemo sto je kupac ispunio ugovor i nakon 3 godine ulozio 500 mil eur!
A za te tri godine iz NISa izvukao koliko, 2mlrd?
Sve ono sto su ranije krale stranke i 'nasi' na vlasti, sad su izvukli Rusi preko svojih ljudi nazad u majcicu Rusiju.
E sad da vidimo sta cemo dalje.

DEkonomija

pre 11 godina

@Marko

Nis je prodat a za onoliko koliko je neko spreman za plati kao i sve ostalo u zivotu, bolje ponude nije bilo(OMV je pokusava da dodje do NIS-a za samo 200 miliona eura).

A ponuda drzave Rusije drzavi Srbiji glasi:
1. 400 milona eura za NIS
2. Preuzimamo dug od 250 miliona eura
3. Investiramo 500 milion eura
4. Pravimo gasovod investiramo jos 500 miliona eura
5. Naplacujete tranzit gasa oko 200 miliona svake godine

Bez tacke 5 NIS je placen 1.650 miliona eura, a sa tackom 5 ako racunamo tranzitne takse za samo 5 godina placen je 2.650 miliona eura stim sto tranzit ce naravno trajati sve dokle ima gasa i potrteba za njegovom potrosnjom.

Dalje da je NIS vredeo 3 ili 5 puta vise i njegove akcije na berzi bi odmah skocile toliko kada se NIS poavio na berzi a ti Marko objjasni zasto nisu skocile. Uopste objasnio ko bi platio vise za NIS, koliko i kako pre nego sto i dalje pricas o tome. Inace je sve samno prazna prica.

Gasprommnejft je jedina od velikih kompanija na svetu koja je dala ponudu koja je imala smisla zahvaljujuci medjudrzavnom sporazumu u suprotnom bi NIS otisao za 1 USD kao Sartid(US Steel) sto bi bila varijanta prodaje da nije bilo drzavnog sporazuma.

Ovako akcije NIS-a svojom vrednoscu prate investicije u tu kompaniju, poboljsanje poslovanja i smanjenje dugovanja.

Na sve to NIS ce se razvijati jos i vise premasivanjem dogovorenog nivoa investicija sa ciljem da postane izvozna kompanija i internacionalna sto je jos jedan plus.

Inace NIS drzi svega oko 32% trzista u Srbiji(prema broju benzinskih stanica) sto je daleko manje od naprimer INE(kupio je MOL u Hrvatskoj koja ima oko 60% trzista pa se nemoze govoriti o maloprodajnom monopolu NIS-a a svako ko se vozi to zna dobro jer stalno moze da sretne pumpe drugih prodavaca.

Treba prestati sa iznosenjem neistina i malo staviti prst na celo zasto mi nismo sposobni za bolje a ne zasto drugi bolje znaju od nas ili nam pomazu...

zlatna sredina

pre 11 godina

Imamo najlošije gorivo u Evropi!Često putujem u Bosnu i kada tamo sipam eurodizel,pa to je drastična razlika.Auto bolje vuče i potrošnja je manja(a uz to i jeftinije)nego kad sipam gorivo na NIS-ovoj pumpi.Prisjetite se se samo,vi vozači,kakvo je gorivo bilo prije 2 godine.Eto to su nam Rusi donijeli i to za male pare i saglasnost svih vlada od 2004.god.I zato,pamet u glavu 6. maja!

Miroslav

pre 11 godina

@Ugljesa

Tih 13% budzeta ne puni nis. To je novac od pdv i akciza, to punimo mi potrosaci. NIS NIJE PLATIO NI JEDAN EVRO KORPORATIVNOG POREZA, posto je profit navodno investirao. To moze samo u Srbiji. Svuda u svetu se prvo plati porez pa onda kompanija raspolaze sa neto profitom. NIS je privatizovan tako da smo ga i vi i ja mogli kupiti da smo imali vezu. Rusi ga otplacuju i investiraju iz njegovih prihoda. Ni jedan evro u toj privatizaciji nije usao iz inostranstva. Ne bi bila problem ni cena od 900m da su rusi to platili u kesu od svojih prihoda u Rusiji, da su investirali od istih tih prihoda a drzavi placali porez na dobit. Ovako je NIS placen iz budzeta Srbije tj poklonjen.

Opljackan

pre 11 godina

@Pajk

Vi sami sebe pokopaste sa tim primerom. Kazete 101 milion za 58% JEDNE rafinerije u Bugarskoj. Ovde su kupili DVE rafinerije, mrezu od vise stotina pumpi, skladista, naftovode, poslovne zgrade, monopolski polozaj i lezista od 8.6 miliona tona nafte za 400 miliona. Hvala vam na ovom argumentu, stvarno nisam znao za taj slucaj u Bugarskoj.

Ugljesa

pre 11 godina

Kompaniju koja je imala preko milijardu dolara duga, u vreme ekonomske krize i sa rafinerijom koja je bila zastarela i ostecena u bombardovanju-prodali smo za 400 miliona evra i 560 miliona obaveznih investicija (dakle malo manje od milijardu evra), mada je visina investicija od 2009. do danas oko 1,5 miliona evra. NIS je osim toga, jedino privatizovano preduzece u Srbiji u kome nakon dolaska novog investitora nije doslo do masovnih otkaza, a otpremnine koje su davane prekobrojnim tetkama, ujnama i pasenozima najvece su ikada davane u Srbiji.
Danas je NIS najuspesnije srpsko preduzece i samo placanjem poreza puni 13% budzeta Srbije.
Svaka kritika je cista obest ili pakost. Osim ako neko nije prizeljkivao investitora poput mola (koji je upropastio hrvatsku inu).

Anarhosrb

pre 11 godina

@svi oni koji smatraju da je nis "dat u bescenje"
POLA NIS-a prodato je za 400 miliona evra, plus 560 miliona investicija. Taj iznos je debelo premasen, jer je do sada ulozeno 1,5 miliona evra. U trenutku prodaje, nis je imao oko milijardu evra duga i polu-srusenu rafineriju. Dakle, vrednost nisa pri prodaji nikako nije vredela vise od datog, pitanje je koliko je eventualno preplacen. Danas je nis najuspesnija srpska firma, pri cemu posebno treba istaci da se sva dobit reinvestira. Sto se tice rudne rente, Rusi placaju koliko zakon drzave Srbije nalaze. Ko nam je kriv kad smo se setili tek kad je nis poceo da ostvaruje dobit. Umesto razmisljanja o kljucnim pitanjima, Dinkic se bavio falsifikovanjem uzvestaja o poslovanju.
I na kraju, treba kratko reci da je prodaja nisa gazpromu jedina uspesna privatizacija u Srbiji. Kao poredjenje-pogledsjte kako je hrvatska ina prosla sa molom kao investitorom.

zabrinjavajuce

pre 11 godina

Na vest o otvaranju novog pogona u rafineriji svi vi vi niste ostavili ni jedan komentar, kao ni na vest da uprkos nisovom snizenju veleprodajnih cena privatnici drze visoke cene. Samo cekate gde moze da se pljune. To govori o vama. Trebali su nis da prodaju molu, kao inu koja sad propada, pa da vidite sta je propast!

Djordje

pre 11 godina

@Milos
Rusi placaju rudnu rentu onoliko koliko im je srpski zakon odredio i ne razumem zasto se to istice kao nekakav njihov lopovluk. O izmeni zakona je trebalo misliti malo ranije, ali nasi su tada imali pametnija posla-valjalo je falsifikovati izvestaje o poslovanju firme.
Ne znam dalje, kako poklonom moze da nazove prodaja preduzeca sa milijardu dolara duga za 400 miliona evra plus 560 miliona evra investicija (malo manje od milijardu evra)? Ako je to "pljacka veka", kako bi nazvao "prodaju" Sartida USS??

Dejan

pre 11 godina

@Marko: To je 900 mil. za ceo Maxi zajedno sa dugovima, a NIS je pola kompanija a dugove od oko 1 milijarde u ovom slucaju svi vole da preskoce. Uz NIS ide i obaveza investiranja od preko 500 mil., kolika je ta obaveza za Maxi? Pored toga, rafinerija je bombardovana, da li je mozda i Maxi bombardovan?

Pajk

pre 11 godina

Neko ovde navodi Bugarsku kao primer, a pritom preskace da kaže da je npr. LUKOIL Neftochim Burgas najveca rafinerija u jugoistocnoj Evropi i najveca bugarska kompanija. Ruski Lukoil je 1999. kupio 58% te rafineriju za 101 mil. dolara (ne evra).
Da li zaista racunate na to da smo svi toliko nepismeni da mozete da koristite takve neistine i poluistine u cilju prizemne propagande?

Dejan

pre 11 godina

@opljackan: Je li bombardovana ta rafinerija u Bugarskoj? Koliki je bio dug te rafinerije? Pored toga, bitan je kapacitet, a ne broj, jer je u pitanju najveća rafinerija u ovom delu Evrope.
Ali čak i po toj logici, 2 rafinerije tog kapaciteta bi bile 202 mil. USD odn. oko 150 mil. evra. A Lukoil u Bugarskoj ima oko 200 benzinskih pumpi.
Ako neko ima određenu prizmu gledanja, onda svemu nađe zamerku kada ne ide u prilog njegovim interesima.

fondacija za dusebriznike

pre 11 godina

@Miroslav
Napravite jednu tako detaljnu analizu prodaje Sartida USS, pa cete shvatiti sta zaista znaci rec "degutantno".