Ponedeljak, 12.03.2012.

19:56

"Aviokompanije SFRJ moraju zajedno"

Avioprevoznici sa područja bivše Jugoslavije morali bi da se povežu ako žele da prežive, kaže Ulrih Šulte Strathaus.

Izvor: SEEbiz

"Aviokompanije SFRJ moraju zajedno" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

bubimir13

pre 12 godina

@Aleksandar

Vat govori o prvoj jugi kada su 2 grada bila prilično istog broja stanovnika a ne o drugoj jugi kada je beograd 20 godina prethodnih bio centar Jugoslavije...
Slijedom toga zagreb je osnivanjem kraljevine SHS i kasnije kraljevine Jugoslavije bio apsolutno kulturno, gospodarsko i financijsko središte nove države jer je sav kapital nalazio na zapadu zemlje... nakon svjetske krize 1929. situacija se mijenja jer Beograd preuzima primat u kapitalu iz razloga što je kralj i vlada tijekom krize dokapitalizirala sve srpske banke a tada najjača financijska grupa Prva Hrvatska Štedionica je bila ostavljena na milost i nemilost krize te je propala...A nemoram ti govorit što je sve u svojem portfelju imala ta banka jer ces rec da lazem i obmanjujem ali istrazuj i dokopaj se novina iz tog vremena...
Nakon 2. svj rata uvelike razrusen Beograd se obnavljo i gradio kao metropola novcem iz svih republika a zna se koje su najvise morale davat u fond za nerazvijene (slicna situacija je bila u u prvoj jugi gdje je postojao identicni fond ali su pare iz tog fonda sluzile za izravno bogacenje obitelji karadjordjevic ta za gradnju ''belih dvora'' i ostalih monumentalnih gradjevina gradjenih tih vremena u bgu) te je do 60ih Beograd vec bio uvelike imao konture metropole dok zagreb nije jer nikakve investicije do dolaska veceslava holjevca na mjesto gradonacelnika nisu dolazile u zagreb... tih 60ih zagreb cvjeta jer se gradi te planira a gospodarstvo i drustveni zivot osjecaju to... no 70ih to prestaje jer je gusenjem hr proljeca sve opet zamrlo i nije se dopustalo nikakvo razvijanje hrvatske i zagreba do 80ih i univerzijade kad zagreb opet cvjeta... Molim vas da mi objavite komentar. Hvala

Aleksandar

pre 12 godina

za (vatHr, 13. mart 2012 17:15)

Prvo, grešiš u vezi veličini gradova
prvi popis u FNRJ je bio 1948 godine i Zagreb je imao 356529 stanovnika ( to možeš da vidiš na http://www.dzs.hr/), a Beograd je imao 634003 stanovnika, odnosno skoro 300hiljada više.
Tako da onaj podatak o 20.000 koji pominješ nije tačan.

Drugo, nije ni tačno da 80% generala u JNA su bili srbi - izvoli spisak svih generala JNA i možeš proveriti lako ko je odakle.
http://sr.wikipedia.org/wiki/Категорија:Генерали_ЈНА

vatHr

pre 12 godina

Info: zg je oduvijek bio bogatiji grad od bg-a.a stanovnistvo? E pa vidi... kad je juga formirana bg je bio veci od zg za nekih 20 000 ljudi. Procitao sam u onim ljepim starim crvenim enciklopedijama iz doba bratstva& jedinstva.sto znaci da podatak nije friziran a da je bg zahvaljujuc tome sto je postao glavni grad dobio sansu vise za razvoj jer je sjediste svega bilo tamo.ajmo onda sad malo obratno. I zanimljivo- od 6 naroda,srba je bilo 80% generala.da vas je bilo 5-10% vise ajde,shvatio bi.ali ne. U mom gradu (slavonija) srba je bilo 10-15%. A sad pogodi koliko ih je bilo u opcini i policiji... Ispada da ste stvarno opako sposobni.nesto kao hercegovci u zg i crnogorci u bg.zato je i puklo...

Sremac

pre 12 godina

Radije ćemo CA prodati njemcu ili austriajncu, nego da se spajamo s vama. Kakve gluposti.

Skandinavske su zemlju drugo, jer su međusobno slične, a li ovo nema šanse.
(jure HR, 13. mart 2012 09:35)

A sta ces ti onda ovde "brate"?

AfrickitigaR

pre 12 godina

(vatHr, 13. mart 2012 00:04)
I ja sam za da centrala bude u ZG (kad ZG bude veća metropola od BG),
neka bude i 80% generalskog kadra iz HR(kad vas bude toliko više i kad budete išli na VA),
sedište nogometnog saveza je totalno nebitno,
igrača u repki neka bude i 100 % iz HR ako su najbolji,
a što se jezika tiče,ne može biti hrvatski već samo srpskohrvatski kao što je i bio tokom celog postojanja YU.
Srbima u takvoj YU ne bio bio problem da žive i 300 godina!

Ali sve to nema nikakve veze sa člankom. Suština je da ako ima ekonomskog interesa (a ima ga), kompanije će se udružiti. Niti to predstavlja stvaranje neke nove YU niti na to treba gledati iz nacionalističkog ugla. Ekonomski poslovanje treba da bude izolovano od nacionalizma!

Ipak nisam nostalgicar :-P

pre 12 godina

hahahha ja pricao,svi mi se smejali
Hej Jugosloveni,nek se cuje glas
Mi smo slicni steni
jer bratstvo spaja nas!

SaleP

pre 12 godina

Umesto nezrelih nacionalističkih, palanačkih i kompleksaških komentara, bilo bi jako korisno čuti neki ekonomski argument za i protiv, i koji bi bio benefit - kako za neko takvo preduzeće tako i za građane na prostoru bivše SFRJ. Zar železnice nisu već krenule u tom pravcu?!

CG

pre 12 godina

Sve u Srbiji sa prefixom "Jugoslovenski.." treba zamjeniti za "Srpski..."!
Dosta nam je vise tih jugokomunistickih naziva ulica tipa "Edvarda Krdalja ili Tita itd." koji s rasparcali Srbiju Ustavom iz 1974 sto jos dan danas osjecamo!
Treba i medju omladinom provoditi antijugoslovensku i prosrpsku kampanju kako bi barem omladina bila oslobodjena tog jugokomunistickog virusa!

Geger

pre 12 godina

Jat je za Croatiu malo dete. Barem sto se dugova tice. Njihova simbioza bi bila nalik suzivotu dva parazita: Jat kao buva, Croatio kao grof Drakula.

Ivan

pre 12 godina

leti s JAT-om leti sa stilom u sve destinacije sveta....
(od Vardara do Triglava 2 deo, 12. mart 2012 20:04)

Misliš sa Fiat stilom?

Beogradjanin

pre 12 godina

Milose, studentu iz Republike Srpske, tj. Bosne i Hercegovine, bolje bi ti bilo da malo zagrejes stolicu, nesto bi ti i bilo jasnije.

Ja razumem da je Srbija za tebe inostranstvo, tako i treba da bude, ali pokusaj da se upoznas malo sa nasom zemljom. I nemoj da koristis "mi" kada ti nisi gradjanin Republike Srbije, niti ces to ikad biti!

U svakom slucaju, ja volim tvoj glavni grad - Sarajevo!

Dusan

pre 12 godina

@vatHr
Na stranu svasta sto si napisao o udelima u sto je vrlo diskutabilno, jedno si pogodio, tada je u udzbenicima stajala istina, sada nije tako, narocito kod vas...

slovenac

pre 12 godina

@vatHr
Uz par korekcija ja prihvatam takvu Jugoslaviju. I zaboravio si da napravis ekvivalent za Tita. Zato u tom tvom predlogu fali jedan autokrata Srbin na čelu države tokom narednih 35 godina.
(Update, 13. mart 2012 07:43)
Mala ispravka! Da je tom autokrati otac Srbin, a majka Albanka sa Kosova*:))

Edin

pre 12 godina

Isto kao sto je prije bilo u Jugoslaviji da se u Bosni radi, a u Srbiji gradi, ali da u Hrvarsku dolaze turisti na more a da se pravi pruga iz BG do Bara. Ma svi bi bili presretni da spasavaju vas jat i pola drugih kompanije koje prpadaju ... nek vas kupi Turkish Airlines i onda mozete nesto ocekivati, samo sanjajte da ce vas katolici braniti od Evrope

466453

pre 12 godina

(Miroslav, 13. mart 2012 02:56)... u pravu si za SAS, samo si zaboravio da je mentalni sklop Balkana i Skandinavie MNOGO razlicit. Eto, par Hrvata se i javilo da potvrdi da su ne opravdano prerano uvuceni u EU.

neko sa strane

pre 12 godina

@vatHr

Svaka cast - ovo bi bio spas za Srbiju jer Srbi ne znaju ni nos da obrisu a kamoli da vode drzavu . Jedini svetli period Srbije je je dok je Tito zapovedao kako ce se raditi i niko iz Srbije nije smeo ni da pisne. Cim su dobili pravo glasa rasturise SFRJ i napravise ceo haos na prostorima bivse SFRJ.

jure HR

pre 12 godina

Spojiti avio kompanije Srba, Hrata i Slovenaca. Srbija i Hrvatska imaju veliku dijasporu, Slovenci poslovnu kulturu.
@ (Miroslav, 13. mart 2012 02:56)

Ajd molim te, pojasni mi malo tu "grandioznu" slovensku poslovnu kulturu. O kakvoj kulturi pričaš, o kakvim psolovima, u kojim je to postocima....?

Hrvatska godišnje na svojih 7 (SEDAM) međunarodnih aerodroma preveze više turista nego slovenci svoje "kulturne poslovnjake ili obrnuto", a vi vašu dijasporu.

Radije ćemo CA prodati njemcu ili austriajncu, nego da se spajamo s vama. Kakve gluposti.

Skandinavske su zemlju drugo, jer su međusobno slične, a li ovo nema šanse.

buki

pre 12 godina

@Jure

Kazes planovi iz Srbije?!! Pa jeste, Ulrih Šulte Strathaus je jedno cesto srpsko ime, eto i ja se tako zovem!! I sta on zna o stanju u kompanijama, on je ipak samo tamo neki generalni sekretar Evropskog udruženja za avioprevoz (AEA)! Verovacu tebi, ipak si ti "strucnjak"!

Voleo bi ti da mi ceznemo za vama, ali si se malo zaigrao!!!

Savo Bačić

pre 12 godina

"Za odluku da državi nije potreban nacionalni avioprevoznik i da tu uslugu može bolje da obavlja strana kompanija treba mnogo hrabrosti"-sad vidim ko je savetovao Bugare ;o) Gore od nacionalnih kompanija u ex-Yu ne može, ali su one i takve bolje, nego da sa stranim kompanijama niko ne poleti, a vazduhoplovstvo se ugasi. Ukinite partizaciju, racionalizujte poslovanje i gubitke i neće vam trebati ovakvi luzeri za savetnike!

bruno

pre 12 godina

Kada JAT i ostali budu imali zrakoplove, čistoću, kvalitetu i sigurnost kao Croatia Airlines , može se pričati o suradnji. A ovo liči kao da se ujedinjuju ravnopravno npr. General Motors i FAP

bojan

pre 12 godina

zaboravih dodati za glavni grad
zar nije vecina glavnih gradova najveci grad drzave
ne vidim u danasnjoj HR niti da je to Rijeka Split itd...

Boris

pre 12 godina

Letim Jatom otprilike dva puta godisnje. Svaki put je sve gore i gore. Jat je propao, spasa mu nema, niko nikad vise nece biti zainteresovan da ga kupi, da se udruzi sa Jat-om, da ulozi pare...Gotovo je!

Balkanac

pre 12 godina

Ovo je tema za ekonomske eksperte, a oni ce i dati konacni odgovor. JAT je zbog dugova i zastarele flote u ocajnom stanju. Mada i takav ima vise prevezenih putnika od Croatia airlansa na godisnjem nivou zbog nase dijaspore koja je velika.

Predrag

pre 12 godina

Da su u JAT-u normalni i da imaju razuman broj zaposlenih, ideja bi mozda bila dobra, ali sta cete sa viskom od desetak hiljada zaposlenih koji i ne znaju koji im je posao a pogotovo sa partiskim dembelanima koji su zaposleni a uopste i ne idu na posao, lepo ustanes, odes u kafic na kafu iako je radni dan a popodne ti na racunu legla plata i to kakva.

bojan

pre 12 godina

Ja sam i za zajednicku vojsku- ako je generalski kadar 80% hrvati i slovenci.

pa i bila ih je masa u njemu s Titom i Kardeljem na vrhu svih vrhova...
a sto se tice jezika zasto bi bio samo hrvatski kad nikad nije prije ni bio srpski samo?

Update

pre 12 godina

@vatHr
Uz par korekcija ja prihvatam takvu Jugoslaviju. I zaboravio si da napravis ekvivalent za Tita. Zato u tom tvom predlogu fali jedan autokrata Srbin na čelu države tokom narednih 35 godina.

Sladjana

pre 12 godina

Ja sam za. Ako centrala bude u zagrebu. Ja sam i za obnovu juge-ako je metropola zagreb. Ja sam i za zajednicku vojsku- ako je generalski kadar 80% hrvati i slovenci.... blablabla
(vatHr, 13. mart 2012 00:04)

Znači, maršal svega toga će biti Srbin? Može.

Jure

pre 12 godina

Uvijek mi je simpaticno procitat kako iz Srbije dolaze planovi o buducnosti hrvatskih tvtki, zemlje, politike, dugova, finacija :-) ...a u ovom slucaju CA inace najveceg avio prijevoznika sa prostora nekadasnje drzave i dugogodisnjeg clana Star Aliance kojem taj vas Jugo JAT nema ama bas nista za ponudit.

slobo

pre 12 godina

@milos Petokraka je simbol republike a ne SFRJ isto kao sto kruna simbolizuje monarhiju na grbu ili zastavi pojedine drzave, pa tako npr. SAD, Italija, pa i Vasa drzava BiH na zastavi odnosno grbu imaju petokraku zvezdu odnosno simbol republickog uredjenja drzave, dok npr. Svedska ili Velika Britanija na grbu imaju krunu... E sad, neke drzave koje ni same nisu sigurne sta su ili imaju krizu identiteta imaju simbole nespojive sa drzavnim uredjenjem ali to je vec neka druga tema...

Miroslav

pre 12 godina

Skandinavske zemlje koje su mnogo vece trziste, spojile su svoje kompanije. SAS je kompanija Svedske, Danske i Norveske. Ne vidim zasto to ne bi bilo moguce i u ExJu. Spojiti avio kompanije Srba, Hrata i Slovenaca. Srbija i Hrvatska imaju veliku dijasporu, Slovenci poslovnu kulturu. Adria i Croatia imaju moderne flote. Dakle Jat treba srediti modernizovati flotu. Realizovati ugovor sa Airbusom bi znacilo jednostavnu logistiku jer i Adria i Croatia imaju Airbus avione. Kompanija bi mogla naslediti ime Adria od slovenacke kompanije kao politicki neutralno ime, kao i mesto u Star Aliance. Kompaniju inkorporirati u Luxemburgu a Headquarters smestiti u Ljubljani, izaci na berzu u Londonu. Za eventualne sporove u ugovoru naznaciti nadleznim sud u Amsterdamu. Eh, da politicari imaju bar malo moje pameti! Poezija bi to bila!

ivann

pre 12 godina

Nikad vise nista zajedno! Makar nikad vise ne leteo, ali nikakve zajednicke kompanije sa zemljama regionu. Neka budemo mala i siromasna zemlja, ali bez ratova i mrznje koju je proizvela ta nasilna ljubav i neprirodno bratstvo i jedinstvo.
Ne volimo se cak naprotiv. Ja cu biti prezadovoljan ako za pocetak prestane ubijanje.

Aleksandar, Bec

pre 12 godina

Kada Danci, Svedjani i Norvezani uspesno mogu da vode zajednicku SAS - Scandinavian Airlines na medjudrzavno-regionalnom, evropskom i interkontinentalnom nivou, zasto onda nemogu svi glavni SFRJ-avio prevoznici: ADRIA Airways, Croatia Airlines, BH Airlines, Montenegro Airlines, JAT Airways i MAT Airways da lepo fuzioniraju i da osnuju "SSA (= South Slav Airlines)" :P

maknite "jugoslaviju" iz Srbije

pre 12 godina

@Miloš,Repulika Srpska student u BG

slažem se u potpunosti, samo da nadodam: Jugoagent, Jugotransport, Jugoslovenski naftovod, Jugoslovenska kinoteka, Jugoslovenski zavod za umetnost,.....

ima toga jos stvarno nemogu da verujem da ta država još uvek postoji u Srbiji kada Zagreb i Ljubljana otvorene nešto sa prefiksom "Jugoslovensko" onda bi to bilo u redu i u Beogradu dotad presmesno!

Aleksandar

pre 12 godina

Za (Miloš,Repulika Srpska student u BG, 12. mart 2012 20:26)

Hajde prvo završi studije, pa onda deli lekcije.

Arhiv Jugoslavije i Muzej istorije Jugoslavije se zovu tako, jer čuvaju dokumenta/postavke iz vremena Jugoslavije.
Kao kada bi imali muzej II sv. rata - zašto tako, kada je taj rat završen?

A za JDP - zašto menjati? Osnovana je tada, obeležila je jednu epohu i kraj priče.
Imamo dovoljno svoje istorije, da ne moramo da prekrajamo, zabranjujemo zastave i da izmišljamo nešto drugo.

A za to da želimo da živimo zajedno u nekoj novoj Jugoslaviji?
A niko ne pominje gde ćemo biti u EU? Biti odvojeni? Imaćemo istu valutu, verovatno vojsku, a i upravljaće se iz istog centra (Brisel)?

Drugo, ekonomija je neumoljiva, rasparčavanje vodi ka gubicima - nije isto jedno tržište od 24 miliona ljudi i 6 tržišta koja zajedno imaju 24 miliona ljudi.
Jedna od najpoznatijih avio kompanija u svetu je SAS (zajednička avio kompanija Švedske, Danske i Norveške).

To možda gitarista- rekreativni ekonomista koji je smatrao da se sve firme pred privatizacijom moraju rasparčati, pa JAT se razdvojio od Tehnike i keteringa iako veliki broj avio kompanija imaju te delatnosti pod istim krovom (Lufthansa npr).

Drugo, šta ti je važnije - da letiš udobno, kavlitetno i povoljno ili da te deru, da ti je važnije šta ti piše na avionu.

Uhr

pre 12 godina

Croatia Airlines je daleko od propasti, stovise najuspjesnija je zrakoplovna tvrtka na prostoru bivse Jugoslavije...
http://en.wikipedia.org/wiki/Croatia_Airlines
Ciao!

vatHr

pre 12 godina

Ja sam za. Ako centrala bude u zagrebu. Ja sam i za obnovu juge-ako je metropola zagreb. Ja sam i za zajednicku vojsku- ako je generalski kadar 80% hrvati i slovenci. Ja sam i za zajednicku nogometnu ligu- ako je sjediste saveza u zg (kao sto je i bilo do 1929). Ja sam cak i za zajednicku repku- ako su bar 60% hrvati. I za zajednicke udzbenike povijesti ako je u njima istina. I da se jezik zove hrvatski. Pa da vidimo onda koliko bi srbi izdrzali u takvoj zemlji. Mi smo 45 godina. Mislim da bi srbi bili ludi nakon 10x manjeg perioda. A sad mozete krenut sa udaranjem minusa!

iznogud

pre 12 godina

JAT je za vreme sfrj bio kompanija za primer ovo sto je od njega ostalo je za plakanje...Ako ce kao tada davati stipendije za skolovanje imati nove avione i leteti na vise znacajnih destinacija, ja sam ZA integraciju ali po principu podele odgovornosti svih a ne posle dugovi jatu :P

Bojan

pre 12 godina

Pa što bi vas mi spasavali. Pa i treba svi da propadnete. Hteli ste u EU (Nemačku), pa neka vas vaši sada preuzmu. Zašto mi Srbi bilo koga finansirali, a posebno posle raspada SFRJ. Vi ste jaka država pa se sami izvucite iz krize

buki

pre 12 godina

Neka hvala sto se mene tice bolje da vise i nemamo nasu kompaniju nego da sa ovima ponovo bilo sat imamo.Dva puta u zivotu da izduvas je savim dovoljno i previse.Samo bi debili i kreteni i po treci put ponovili istu gresku.Sami i u svoje kljuse pa kako god nam bude. za buducnost nase dece nikada vise sa nasom dojucerasnjom bracom, putujte igumani...

Miloš,Repulika Srpska student u BG

pre 12 godina

imam pitanje: tko naručuje ovakve tekstove svako tri dana izadje naslov "U SFRJ bilo bolje", "da je SFRJ opstala živeli bi bolje", "sedamdesetih u SFRJ Srbi živeli bolje" itd...ko uopšte želi tu SFRJ mogu se opkladit da kada bi bio referendum u ex jugoslovenskim republikama da bi samo Srbija glasala za tu Jugoslaviju, Slovenci i Hrvati je nikada nisu ni željeli a mi Srbi "braneći" tu Jugoslaviju smo najviše stradali, nikad vise zajedno osim u EU integracijama s ostalim zemljama EU, Jugoslavija je mrtva ko to ne vidi nije normalan a i mi nismo normalni u Srbiji samo postoji ta tvorevina "JAT, Jugoslovensko dramsko pozoriste, Jugoslovensko rečno brodarstvo, Arhiv Jugoslavije, Muzej istorije Jugoslavije...bla bla bla",o nazivima ulica po Beogradu da ne pričam kao da je Tito još živ i samo je kod nas dozvoljena zastava s petokrakom u HRV i SLO je zakonom zabranjeno isticanje te zastave dok kod nas DAN DANAS na skupovima mašu tom zastavom ili smo retaridirani ili nenormalni, nikakva SRFJ aviokompanija i neke jugoslovenske integracije zar nam nije bilo dosta u zadnjih 100 godina?!?!

Miloš,Repulika Srpska student u BG

pre 12 godina

imam pitanje: tko naručuje ovakve tekstove svako tri dana izadje naslov "U SFRJ bilo bolje", "da je SFRJ opstala živeli bi bolje", "sedamdesetih u SFRJ Srbi živeli bolje" itd...ko uopšte želi tu SFRJ mogu se opkladit da kada bi bio referendum u ex jugoslovenskim republikama da bi samo Srbija glasala za tu Jugoslaviju, Slovenci i Hrvati je nikada nisu ni željeli a mi Srbi "braneći" tu Jugoslaviju smo najviše stradali, nikad vise zajedno osim u EU integracijama s ostalim zemljama EU, Jugoslavija je mrtva ko to ne vidi nije normalan a i mi nismo normalni u Srbiji samo postoji ta tvorevina "JAT, Jugoslovensko dramsko pozoriste, Jugoslovensko rečno brodarstvo, Arhiv Jugoslavije, Muzej istorije Jugoslavije...bla bla bla",o nazivima ulica po Beogradu da ne pričam kao da je Tito još živ i samo je kod nas dozvoljena zastava s petokrakom u HRV i SLO je zakonom zabranjeno isticanje te zastave dok kod nas DAN DANAS na skupovima mašu tom zastavom ili smo retaridirani ili nenormalni, nikakva SRFJ aviokompanija i neke jugoslovenske integracije zar nam nije bilo dosta u zadnjih 100 godina?!?!

vatHr

pre 12 godina

Ja sam za. Ako centrala bude u zagrebu. Ja sam i za obnovu juge-ako je metropola zagreb. Ja sam i za zajednicku vojsku- ako je generalski kadar 80% hrvati i slovenci. Ja sam i za zajednicku nogometnu ligu- ako je sjediste saveza u zg (kao sto je i bilo do 1929). Ja sam cak i za zajednicku repku- ako su bar 60% hrvati. I za zajednicke udzbenike povijesti ako je u njima istina. I da se jezik zove hrvatski. Pa da vidimo onda koliko bi srbi izdrzali u takvoj zemlji. Mi smo 45 godina. Mislim da bi srbi bili ludi nakon 10x manjeg perioda. A sad mozete krenut sa udaranjem minusa!

buki

pre 12 godina

Neka hvala sto se mene tice bolje da vise i nemamo nasu kompaniju nego da sa ovima ponovo bilo sat imamo.Dva puta u zivotu da izduvas je savim dovoljno i previse.Samo bi debili i kreteni i po treci put ponovili istu gresku.Sami i u svoje kljuse pa kako god nam bude. za buducnost nase dece nikada vise sa nasom dojucerasnjom bracom, putujte igumani...

Sladjana

pre 12 godina

Ja sam za. Ako centrala bude u zagrebu. Ja sam i za obnovu juge-ako je metropola zagreb. Ja sam i za zajednicku vojsku- ako je generalski kadar 80% hrvati i slovenci.... blablabla
(vatHr, 13. mart 2012 00:04)

Znači, maršal svega toga će biti Srbin? Može.

Miroslav

pre 12 godina

Skandinavske zemlje koje su mnogo vece trziste, spojile su svoje kompanije. SAS je kompanija Svedske, Danske i Norveske. Ne vidim zasto to ne bi bilo moguce i u ExJu. Spojiti avio kompanije Srba, Hrata i Slovenaca. Srbija i Hrvatska imaju veliku dijasporu, Slovenci poslovnu kulturu. Adria i Croatia imaju moderne flote. Dakle Jat treba srediti modernizovati flotu. Realizovati ugovor sa Airbusom bi znacilo jednostavnu logistiku jer i Adria i Croatia imaju Airbus avione. Kompanija bi mogla naslediti ime Adria od slovenacke kompanije kao politicki neutralno ime, kao i mesto u Star Aliance. Kompaniju inkorporirati u Luxemburgu a Headquarters smestiti u Ljubljani, izaci na berzu u Londonu. Za eventualne sporove u ugovoru naznaciti nadleznim sud u Amsterdamu. Eh, da politicari imaju bar malo moje pameti! Poezija bi to bila!

Aleksandar

pre 12 godina

Za (Miloš,Repulika Srpska student u BG, 12. mart 2012 20:26)

Hajde prvo završi studije, pa onda deli lekcije.

Arhiv Jugoslavije i Muzej istorije Jugoslavije se zovu tako, jer čuvaju dokumenta/postavke iz vremena Jugoslavije.
Kao kada bi imali muzej II sv. rata - zašto tako, kada je taj rat završen?

A za JDP - zašto menjati? Osnovana je tada, obeležila je jednu epohu i kraj priče.
Imamo dovoljno svoje istorije, da ne moramo da prekrajamo, zabranjujemo zastave i da izmišljamo nešto drugo.

A za to da želimo da živimo zajedno u nekoj novoj Jugoslaviji?
A niko ne pominje gde ćemo biti u EU? Biti odvojeni? Imaćemo istu valutu, verovatno vojsku, a i upravljaće se iz istog centra (Brisel)?

Drugo, ekonomija je neumoljiva, rasparčavanje vodi ka gubicima - nije isto jedno tržište od 24 miliona ljudi i 6 tržišta koja zajedno imaju 24 miliona ljudi.
Jedna od najpoznatijih avio kompanija u svetu je SAS (zajednička avio kompanija Švedske, Danske i Norveške).

To možda gitarista- rekreativni ekonomista koji je smatrao da se sve firme pred privatizacijom moraju rasparčati, pa JAT se razdvojio od Tehnike i keteringa iako veliki broj avio kompanija imaju te delatnosti pod istim krovom (Lufthansa npr).

Drugo, šta ti je važnije - da letiš udobno, kavlitetno i povoljno ili da te deru, da ti je važnije šta ti piše na avionu.

ivann

pre 12 godina

Nikad vise nista zajedno! Makar nikad vise ne leteo, ali nikakve zajednicke kompanije sa zemljama regionu. Neka budemo mala i siromasna zemlja, ali bez ratova i mrznje koju je proizvela ta nasilna ljubav i neprirodno bratstvo i jedinstvo.
Ne volimo se cak naprotiv. Ja cu biti prezadovoljan ako za pocetak prestane ubijanje.

slobo

pre 12 godina

@milos Petokraka je simbol republike a ne SFRJ isto kao sto kruna simbolizuje monarhiju na grbu ili zastavi pojedine drzave, pa tako npr. SAD, Italija, pa i Vasa drzava BiH na zastavi odnosno grbu imaju petokraku zvezdu odnosno simbol republickog uredjenja drzave, dok npr. Svedska ili Velika Britanija na grbu imaju krunu... E sad, neke drzave koje ni same nisu sigurne sta su ili imaju krizu identiteta imaju simbole nespojive sa drzavnim uredjenjem ali to je vec neka druga tema...

Jure

pre 12 godina

Uvijek mi je simpaticno procitat kako iz Srbije dolaze planovi o buducnosti hrvatskih tvtki, zemlje, politike, dugova, finacija :-) ...a u ovom slucaju CA inace najveceg avio prijevoznika sa prostora nekadasnje drzave i dugogodisnjeg clana Star Aliance kojem taj vas Jugo JAT nema ama bas nista za ponudit.

Bojan

pre 12 godina

Pa što bi vas mi spasavali. Pa i treba svi da propadnete. Hteli ste u EU (Nemačku), pa neka vas vaši sada preuzmu. Zašto mi Srbi bilo koga finansirali, a posebno posle raspada SFRJ. Vi ste jaka država pa se sami izvucite iz krize

Uhr

pre 12 godina

Croatia Airlines je daleko od propasti, stovise najuspjesnija je zrakoplovna tvrtka na prostoru bivse Jugoslavije...
http://en.wikipedia.org/wiki/Croatia_Airlines
Ciao!

Update

pre 12 godina

@vatHr
Uz par korekcija ja prihvatam takvu Jugoslaviju. I zaboravio si da napravis ekvivalent za Tita. Zato u tom tvom predlogu fali jedan autokrata Srbin na čelu države tokom narednih 35 godina.

bojan

pre 12 godina

Ja sam i za zajednicku vojsku- ako je generalski kadar 80% hrvati i slovenci.

pa i bila ih je masa u njemu s Titom i Kardeljem na vrhu svih vrhova...
a sto se tice jezika zasto bi bio samo hrvatski kad nikad nije prije ni bio srpski samo?

maknite "jugoslaviju" iz Srbije

pre 12 godina

@Miloš,Repulika Srpska student u BG

slažem se u potpunosti, samo da nadodam: Jugoagent, Jugotransport, Jugoslovenski naftovod, Jugoslovenska kinoteka, Jugoslovenski zavod za umetnost,.....

ima toga jos stvarno nemogu da verujem da ta država još uvek postoji u Srbiji kada Zagreb i Ljubljana otvorene nešto sa prefiksom "Jugoslovensko" onda bi to bilo u redu i u Beogradu dotad presmesno!

Aleksandar, Bec

pre 12 godina

Kada Danci, Svedjani i Norvezani uspesno mogu da vode zajednicku SAS - Scandinavian Airlines na medjudrzavno-regionalnom, evropskom i interkontinentalnom nivou, zasto onda nemogu svi glavni SFRJ-avio prevoznici: ADRIA Airways, Croatia Airlines, BH Airlines, Montenegro Airlines, JAT Airways i MAT Airways da lepo fuzioniraju i da osnuju "SSA (= South Slav Airlines)" :P

neko sa strane

pre 12 godina

@vatHr

Svaka cast - ovo bi bio spas za Srbiju jer Srbi ne znaju ni nos da obrisu a kamoli da vode drzavu . Jedini svetli period Srbije je je dok je Tito zapovedao kako ce se raditi i niko iz Srbije nije smeo ni da pisne. Cim su dobili pravo glasa rasturise SFRJ i napravise ceo haos na prostorima bivse SFRJ.

Predrag

pre 12 godina

Da su u JAT-u normalni i da imaju razuman broj zaposlenih, ideja bi mozda bila dobra, ali sta cete sa viskom od desetak hiljada zaposlenih koji i ne znaju koji im je posao a pogotovo sa partiskim dembelanima koji su zaposleni a uopste i ne idu na posao, lepo ustanes, odes u kafic na kafu iako je radni dan a popodne ti na racunu legla plata i to kakva.

bruno

pre 12 godina

Kada JAT i ostali budu imali zrakoplove, čistoću, kvalitetu i sigurnost kao Croatia Airlines , može se pričati o suradnji. A ovo liči kao da se ujedinjuju ravnopravno npr. General Motors i FAP

jure HR

pre 12 godina

Spojiti avio kompanije Srba, Hrata i Slovenaca. Srbija i Hrvatska imaju veliku dijasporu, Slovenci poslovnu kulturu.
@ (Miroslav, 13. mart 2012 02:56)

Ajd molim te, pojasni mi malo tu "grandioznu" slovensku poslovnu kulturu. O kakvoj kulturi pričaš, o kakvim psolovima, u kojim je to postocima....?

Hrvatska godišnje na svojih 7 (SEDAM) međunarodnih aerodroma preveze više turista nego slovenci svoje "kulturne poslovnjake ili obrnuto", a vi vašu dijasporu.

Radije ćemo CA prodati njemcu ili austriajncu, nego da se spajamo s vama. Kakve gluposti.

Skandinavske su zemlju drugo, jer su međusobno slične, a li ovo nema šanse.

Balkanac

pre 12 godina

Ovo je tema za ekonomske eksperte, a oni ce i dati konacni odgovor. JAT je zbog dugova i zastarele flote u ocajnom stanju. Mada i takav ima vise prevezenih putnika od Croatia airlansa na godisnjem nivou zbog nase dijaspore koja je velika.

iznogud

pre 12 godina

JAT je za vreme sfrj bio kompanija za primer ovo sto je od njega ostalo je za plakanje...Ako ce kao tada davati stipendije za skolovanje imati nove avione i leteti na vise znacajnih destinacija, ja sam ZA integraciju ali po principu podele odgovornosti svih a ne posle dugovi jatu :P

Beogradjanin

pre 12 godina

Milose, studentu iz Republike Srpske, tj. Bosne i Hercegovine, bolje bi ti bilo da malo zagrejes stolicu, nesto bi ti i bilo jasnije.

Ja razumem da je Srbija za tebe inostranstvo, tako i treba da bude, ali pokusaj da se upoznas malo sa nasom zemljom. I nemoj da koristis "mi" kada ti nisi gradjanin Republike Srbije, niti ces to ikad biti!

U svakom slucaju, ja volim tvoj glavni grad - Sarajevo!

buki

pre 12 godina

@Jure

Kazes planovi iz Srbije?!! Pa jeste, Ulrih Šulte Strathaus je jedno cesto srpsko ime, eto i ja se tako zovem!! I sta on zna o stanju u kompanijama, on je ipak samo tamo neki generalni sekretar Evropskog udruženja za avioprevoz (AEA)! Verovacu tebi, ipak si ti "strucnjak"!

Voleo bi ti da mi ceznemo za vama, ali si se malo zaigrao!!!

slovenac

pre 12 godina

@vatHr
Uz par korekcija ja prihvatam takvu Jugoslaviju. I zaboravio si da napravis ekvivalent za Tita. Zato u tom tvom predlogu fali jedan autokrata Srbin na čelu države tokom narednih 35 godina.
(Update, 13. mart 2012 07:43)
Mala ispravka! Da je tom autokrati otac Srbin, a majka Albanka sa Kosova*:))

466453

pre 12 godina

(Miroslav, 13. mart 2012 02:56)... u pravu si za SAS, samo si zaboravio da je mentalni sklop Balkana i Skandinavie MNOGO razlicit. Eto, par Hrvata se i javilo da potvrdi da su ne opravdano prerano uvuceni u EU.

Edin

pre 12 godina

Isto kao sto je prije bilo u Jugoslaviji da se u Bosni radi, a u Srbiji gradi, ali da u Hrvarsku dolaze turisti na more a da se pravi pruga iz BG do Bara. Ma svi bi bili presretni da spasavaju vas jat i pola drugih kompanije koje prpadaju ... nek vas kupi Turkish Airlines i onda mozete nesto ocekivati, samo sanjajte da ce vas katolici braniti od Evrope

vatHr

pre 12 godina

Info: zg je oduvijek bio bogatiji grad od bg-a.a stanovnistvo? E pa vidi... kad je juga formirana bg je bio veci od zg za nekih 20 000 ljudi. Procitao sam u onim ljepim starim crvenim enciklopedijama iz doba bratstva& jedinstva.sto znaci da podatak nije friziran a da je bg zahvaljujuc tome sto je postao glavni grad dobio sansu vise za razvoj jer je sjediste svega bilo tamo.ajmo onda sad malo obratno. I zanimljivo- od 6 naroda,srba je bilo 80% generala.da vas je bilo 5-10% vise ajde,shvatio bi.ali ne. U mom gradu (slavonija) srba je bilo 10-15%. A sad pogodi koliko ih je bilo u opcini i policiji... Ispada da ste stvarno opako sposobni.nesto kao hercegovci u zg i crnogorci u bg.zato je i puklo...

bojan

pre 12 godina

zaboravih dodati za glavni grad
zar nije vecina glavnih gradova najveci grad drzave
ne vidim u danasnjoj HR niti da je to Rijeka Split itd...

Boris

pre 12 godina

Letim Jatom otprilike dva puta godisnje. Svaki put je sve gore i gore. Jat je propao, spasa mu nema, niko nikad vise nece biti zainteresovan da ga kupi, da se udruzi sa Jat-om, da ulozi pare...Gotovo je!

SaleP

pre 12 godina

Umesto nezrelih nacionalističkih, palanačkih i kompleksaških komentara, bilo bi jako korisno čuti neki ekonomski argument za i protiv, i koji bi bio benefit - kako za neko takvo preduzeće tako i za građane na prostoru bivše SFRJ. Zar železnice nisu već krenule u tom pravcu?!

AfrickitigaR

pre 12 godina

(vatHr, 13. mart 2012 00:04)
I ja sam za da centrala bude u ZG (kad ZG bude veća metropola od BG),
neka bude i 80% generalskog kadra iz HR(kad vas bude toliko više i kad budete išli na VA),
sedište nogometnog saveza je totalno nebitno,
igrača u repki neka bude i 100 % iz HR ako su najbolji,
a što se jezika tiče,ne može biti hrvatski već samo srpskohrvatski kao što je i bio tokom celog postojanja YU.
Srbima u takvoj YU ne bio bio problem da žive i 300 godina!

Ali sve to nema nikakve veze sa člankom. Suština je da ako ima ekonomskog interesa (a ima ga), kompanije će se udružiti. Niti to predstavlja stvaranje neke nove YU niti na to treba gledati iz nacionalističkog ugla. Ekonomski poslovanje treba da bude izolovano od nacionalizma!

bubimir13

pre 12 godina

@Aleksandar

Vat govori o prvoj jugi kada su 2 grada bila prilično istog broja stanovnika a ne o drugoj jugi kada je beograd 20 godina prethodnih bio centar Jugoslavije...
Slijedom toga zagreb je osnivanjem kraljevine SHS i kasnije kraljevine Jugoslavije bio apsolutno kulturno, gospodarsko i financijsko središte nove države jer je sav kapital nalazio na zapadu zemlje... nakon svjetske krize 1929. situacija se mijenja jer Beograd preuzima primat u kapitalu iz razloga što je kralj i vlada tijekom krize dokapitalizirala sve srpske banke a tada najjača financijska grupa Prva Hrvatska Štedionica je bila ostavljena na milost i nemilost krize te je propala...A nemoram ti govorit što je sve u svojem portfelju imala ta banka jer ces rec da lazem i obmanjujem ali istrazuj i dokopaj se novina iz tog vremena...
Nakon 2. svj rata uvelike razrusen Beograd se obnavljo i gradio kao metropola novcem iz svih republika a zna se koje su najvise morale davat u fond za nerazvijene (slicna situacija je bila u u prvoj jugi gdje je postojao identicni fond ali su pare iz tog fonda sluzile za izravno bogacenje obitelji karadjordjevic ta za gradnju ''belih dvora'' i ostalih monumentalnih gradjevina gradjenih tih vremena u bgu) te je do 60ih Beograd vec bio uvelike imao konture metropole dok zagreb nije jer nikakve investicije do dolaska veceslava holjevca na mjesto gradonacelnika nisu dolazile u zagreb... tih 60ih zagreb cvjeta jer se gradi te planira a gospodarstvo i drustveni zivot osjecaju to... no 70ih to prestaje jer je gusenjem hr proljeca sve opet zamrlo i nije se dopustalo nikakvo razvijanje hrvatske i zagreba do 80ih i univerzijade kad zagreb opet cvjeta... Molim vas da mi objavite komentar. Hvala

CG

pre 12 godina

Sve u Srbiji sa prefixom "Jugoslovenski.." treba zamjeniti za "Srpski..."!
Dosta nam je vise tih jugokomunistickih naziva ulica tipa "Edvarda Krdalja ili Tita itd." koji s rasparcali Srbiju Ustavom iz 1974 sto jos dan danas osjecamo!
Treba i medju omladinom provoditi antijugoslovensku i prosrpsku kampanju kako bi barem omladina bila oslobodjena tog jugokomunistickog virusa!

Geger

pre 12 godina

Jat je za Croatiu malo dete. Barem sto se dugova tice. Njihova simbioza bi bila nalik suzivotu dva parazita: Jat kao buva, Croatio kao grof Drakula.

Ipak nisam nostalgicar :-P

pre 12 godina

hahahha ja pricao,svi mi se smejali
Hej Jugosloveni,nek se cuje glas
Mi smo slicni steni
jer bratstvo spaja nas!

Ivan

pre 12 godina

leti s JAT-om leti sa stilom u sve destinacije sveta....
(od Vardara do Triglava 2 deo, 12. mart 2012 20:04)

Misliš sa Fiat stilom?

Dusan

pre 12 godina

@vatHr
Na stranu svasta sto si napisao o udelima u sto je vrlo diskutabilno, jedno si pogodio, tada je u udzbenicima stajala istina, sada nije tako, narocito kod vas...

Savo Bačić

pre 12 godina

"Za odluku da državi nije potreban nacionalni avioprevoznik i da tu uslugu može bolje da obavlja strana kompanija treba mnogo hrabrosti"-sad vidim ko je savetovao Bugare ;o) Gore od nacionalnih kompanija u ex-Yu ne može, ali su one i takve bolje, nego da sa stranim kompanijama niko ne poleti, a vazduhoplovstvo se ugasi. Ukinite partizaciju, racionalizujte poslovanje i gubitke i neće vam trebati ovakvi luzeri za savetnike!

Sremac

pre 12 godina

Radije ćemo CA prodati njemcu ili austriajncu, nego da se spajamo s vama. Kakve gluposti.

Skandinavske su zemlju drugo, jer su međusobno slične, a li ovo nema šanse.
(jure HR, 13. mart 2012 09:35)

A sta ces ti onda ovde "brate"?

Aleksandar

pre 12 godina

za (vatHr, 13. mart 2012 17:15)

Prvo, grešiš u vezi veličini gradova
prvi popis u FNRJ je bio 1948 godine i Zagreb je imao 356529 stanovnika ( to možeš da vidiš na http://www.dzs.hr/), a Beograd je imao 634003 stanovnika, odnosno skoro 300hiljada više.
Tako da onaj podatak o 20.000 koji pominješ nije tačan.

Drugo, nije ni tačno da 80% generala u JNA su bili srbi - izvoli spisak svih generala JNA i možeš proveriti lako ko je odakle.
http://sr.wikipedia.org/wiki/Категорија:Генерали_ЈНА

Miloš,Repulika Srpska student u BG

pre 12 godina

imam pitanje: tko naručuje ovakve tekstove svako tri dana izadje naslov "U SFRJ bilo bolje", "da je SFRJ opstala živeli bi bolje", "sedamdesetih u SFRJ Srbi živeli bolje" itd...ko uopšte želi tu SFRJ mogu se opkladit da kada bi bio referendum u ex jugoslovenskim republikama da bi samo Srbija glasala za tu Jugoslaviju, Slovenci i Hrvati je nikada nisu ni željeli a mi Srbi "braneći" tu Jugoslaviju smo najviše stradali, nikad vise zajedno osim u EU integracijama s ostalim zemljama EU, Jugoslavija je mrtva ko to ne vidi nije normalan a i mi nismo normalni u Srbiji samo postoji ta tvorevina "JAT, Jugoslovensko dramsko pozoriste, Jugoslovensko rečno brodarstvo, Arhiv Jugoslavije, Muzej istorije Jugoslavije...bla bla bla",o nazivima ulica po Beogradu da ne pričam kao da je Tito još živ i samo je kod nas dozvoljena zastava s petokrakom u HRV i SLO je zakonom zabranjeno isticanje te zastave dok kod nas DAN DANAS na skupovima mašu tom zastavom ili smo retaridirani ili nenormalni, nikakva SRFJ aviokompanija i neke jugoslovenske integracije zar nam nije bilo dosta u zadnjih 100 godina?!?!

Jure

pre 12 godina

Uvijek mi je simpaticno procitat kako iz Srbije dolaze planovi o buducnosti hrvatskih tvtki, zemlje, politike, dugova, finacija :-) ...a u ovom slucaju CA inace najveceg avio prijevoznika sa prostora nekadasnje drzave i dugogodisnjeg clana Star Aliance kojem taj vas Jugo JAT nema ama bas nista za ponudit.

vatHr

pre 12 godina

Ja sam za. Ako centrala bude u zagrebu. Ja sam i za obnovu juge-ako je metropola zagreb. Ja sam i za zajednicku vojsku- ako je generalski kadar 80% hrvati i slovenci. Ja sam i za zajednicku nogometnu ligu- ako je sjediste saveza u zg (kao sto je i bilo do 1929). Ja sam cak i za zajednicku repku- ako su bar 60% hrvati. I za zajednicke udzbenike povijesti ako je u njima istina. I da se jezik zove hrvatski. Pa da vidimo onda koliko bi srbi izdrzali u takvoj zemlji. Mi smo 45 godina. Mislim da bi srbi bili ludi nakon 10x manjeg perioda. A sad mozete krenut sa udaranjem minusa!

Uhr

pre 12 godina

Croatia Airlines je daleko od propasti, stovise najuspjesnija je zrakoplovna tvrtka na prostoru bivse Jugoslavije...
http://en.wikipedia.org/wiki/Croatia_Airlines
Ciao!

Miroslav

pre 12 godina

Skandinavske zemlje koje su mnogo vece trziste, spojile su svoje kompanije. SAS je kompanija Svedske, Danske i Norveske. Ne vidim zasto to ne bi bilo moguce i u ExJu. Spojiti avio kompanije Srba, Hrata i Slovenaca. Srbija i Hrvatska imaju veliku dijasporu, Slovenci poslovnu kulturu. Adria i Croatia imaju moderne flote. Dakle Jat treba srediti modernizovati flotu. Realizovati ugovor sa Airbusom bi znacilo jednostavnu logistiku jer i Adria i Croatia imaju Airbus avione. Kompanija bi mogla naslediti ime Adria od slovenacke kompanije kao politicki neutralno ime, kao i mesto u Star Aliance. Kompaniju inkorporirati u Luxemburgu a Headquarters smestiti u Ljubljani, izaci na berzu u Londonu. Za eventualne sporove u ugovoru naznaciti nadleznim sud u Amsterdamu. Eh, da politicari imaju bar malo moje pameti! Poezija bi to bila!

Bojan

pre 12 godina

Pa što bi vas mi spasavali. Pa i treba svi da propadnete. Hteli ste u EU (Nemačku), pa neka vas vaši sada preuzmu. Zašto mi Srbi bilo koga finansirali, a posebno posle raspada SFRJ. Vi ste jaka država pa se sami izvucite iz krize

buki

pre 12 godina

Neka hvala sto se mene tice bolje da vise i nemamo nasu kompaniju nego da sa ovima ponovo bilo sat imamo.Dva puta u zivotu da izduvas je savim dovoljno i previse.Samo bi debili i kreteni i po treci put ponovili istu gresku.Sami i u svoje kljuse pa kako god nam bude. za buducnost nase dece nikada vise sa nasom dojucerasnjom bracom, putujte igumani...

Aleksandar, Bec

pre 12 godina

Kada Danci, Svedjani i Norvezani uspesno mogu da vode zajednicku SAS - Scandinavian Airlines na medjudrzavno-regionalnom, evropskom i interkontinentalnom nivou, zasto onda nemogu svi glavni SFRJ-avio prevoznici: ADRIA Airways, Croatia Airlines, BH Airlines, Montenegro Airlines, JAT Airways i MAT Airways da lepo fuzioniraju i da osnuju "SSA (= South Slav Airlines)" :P

ivann

pre 12 godina

Nikad vise nista zajedno! Makar nikad vise ne leteo, ali nikakve zajednicke kompanije sa zemljama regionu. Neka budemo mala i siromasna zemlja, ali bez ratova i mrznje koju je proizvela ta nasilna ljubav i neprirodno bratstvo i jedinstvo.
Ne volimo se cak naprotiv. Ja cu biti prezadovoljan ako za pocetak prestane ubijanje.

Aleksandar

pre 12 godina

Za (Miloš,Repulika Srpska student u BG, 12. mart 2012 20:26)

Hajde prvo završi studije, pa onda deli lekcije.

Arhiv Jugoslavije i Muzej istorije Jugoslavije se zovu tako, jer čuvaju dokumenta/postavke iz vremena Jugoslavije.
Kao kada bi imali muzej II sv. rata - zašto tako, kada je taj rat završen?

A za JDP - zašto menjati? Osnovana je tada, obeležila je jednu epohu i kraj priče.
Imamo dovoljno svoje istorije, da ne moramo da prekrajamo, zabranjujemo zastave i da izmišljamo nešto drugo.

A za to da želimo da živimo zajedno u nekoj novoj Jugoslaviji?
A niko ne pominje gde ćemo biti u EU? Biti odvojeni? Imaćemo istu valutu, verovatno vojsku, a i upravljaće se iz istog centra (Brisel)?

Drugo, ekonomija je neumoljiva, rasparčavanje vodi ka gubicima - nije isto jedno tržište od 24 miliona ljudi i 6 tržišta koja zajedno imaju 24 miliona ljudi.
Jedna od najpoznatijih avio kompanija u svetu je SAS (zajednička avio kompanija Švedske, Danske i Norveške).

To možda gitarista- rekreativni ekonomista koji je smatrao da se sve firme pred privatizacijom moraju rasparčati, pa JAT se razdvojio od Tehnike i keteringa iako veliki broj avio kompanija imaju te delatnosti pod istim krovom (Lufthansa npr).

Drugo, šta ti je važnije - da letiš udobno, kavlitetno i povoljno ili da te deru, da ti je važnije šta ti piše na avionu.

maknite "jugoslaviju" iz Srbije

pre 12 godina

@Miloš,Repulika Srpska student u BG

slažem se u potpunosti, samo da nadodam: Jugoagent, Jugotransport, Jugoslovenski naftovod, Jugoslovenska kinoteka, Jugoslovenski zavod za umetnost,.....

ima toga jos stvarno nemogu da verujem da ta država još uvek postoji u Srbiji kada Zagreb i Ljubljana otvorene nešto sa prefiksom "Jugoslovensko" onda bi to bilo u redu i u Beogradu dotad presmesno!

Beogradjanin

pre 12 godina

Milose, studentu iz Republike Srpske, tj. Bosne i Hercegovine, bolje bi ti bilo da malo zagrejes stolicu, nesto bi ti i bilo jasnije.

Ja razumem da je Srbija za tebe inostranstvo, tako i treba da bude, ali pokusaj da se upoznas malo sa nasom zemljom. I nemoj da koristis "mi" kada ti nisi gradjanin Republike Srbije, niti ces to ikad biti!

U svakom slucaju, ja volim tvoj glavni grad - Sarajevo!

bojan

pre 12 godina

zaboravih dodati za glavni grad
zar nije vecina glavnih gradova najveci grad drzave
ne vidim u danasnjoj HR niti da je to Rijeka Split itd...

Dusan

pre 12 godina

@vatHr
Na stranu svasta sto si napisao o udelima u sto je vrlo diskutabilno, jedno si pogodio, tada je u udzbenicima stajala istina, sada nije tako, narocito kod vas...

bojan

pre 12 godina

Ja sam i za zajednicku vojsku- ako je generalski kadar 80% hrvati i slovenci.

pa i bila ih je masa u njemu s Titom i Kardeljem na vrhu svih vrhova...
a sto se tice jezika zasto bi bio samo hrvatski kad nikad nije prije ni bio srpski samo?

Balkanac

pre 12 godina

Ovo je tema za ekonomske eksperte, a oni ce i dati konacni odgovor. JAT je zbog dugova i zastarele flote u ocajnom stanju. Mada i takav ima vise prevezenih putnika od Croatia airlansa na godisnjem nivou zbog nase dijaspore koja je velika.

iznogud

pre 12 godina

JAT je za vreme sfrj bio kompanija za primer ovo sto je od njega ostalo je za plakanje...Ako ce kao tada davati stipendije za skolovanje imati nove avione i leteti na vise znacajnih destinacija, ja sam ZA integraciju ali po principu podele odgovornosti svih a ne posle dugovi jatu :P

jure HR

pre 12 godina

Spojiti avio kompanije Srba, Hrata i Slovenaca. Srbija i Hrvatska imaju veliku dijasporu, Slovenci poslovnu kulturu.
@ (Miroslav, 13. mart 2012 02:56)

Ajd molim te, pojasni mi malo tu "grandioznu" slovensku poslovnu kulturu. O kakvoj kulturi pričaš, o kakvim psolovima, u kojim je to postocima....?

Hrvatska godišnje na svojih 7 (SEDAM) međunarodnih aerodroma preveze više turista nego slovenci svoje "kulturne poslovnjake ili obrnuto", a vi vašu dijasporu.

Radije ćemo CA prodati njemcu ili austriajncu, nego da se spajamo s vama. Kakve gluposti.

Skandinavske su zemlju drugo, jer su međusobno slične, a li ovo nema šanse.

neko sa strane

pre 12 godina

@vatHr

Svaka cast - ovo bi bio spas za Srbiju jer Srbi ne znaju ni nos da obrisu a kamoli da vode drzavu . Jedini svetli period Srbije je je dok je Tito zapovedao kako ce se raditi i niko iz Srbije nije smeo ni da pisne. Cim su dobili pravo glasa rasturise SFRJ i napravise ceo haos na prostorima bivse SFRJ.

slobo

pre 12 godina

@milos Petokraka je simbol republike a ne SFRJ isto kao sto kruna simbolizuje monarhiju na grbu ili zastavi pojedine drzave, pa tako npr. SAD, Italija, pa i Vasa drzava BiH na zastavi odnosno grbu imaju petokraku zvezdu odnosno simbol republickog uredjenja drzave, dok npr. Svedska ili Velika Britanija na grbu imaju krunu... E sad, neke drzave koje ni same nisu sigurne sta su ili imaju krizu identiteta imaju simbole nespojive sa drzavnim uredjenjem ali to je vec neka druga tema...

Sladjana

pre 12 godina

Ja sam za. Ako centrala bude u zagrebu. Ja sam i za obnovu juge-ako je metropola zagreb. Ja sam i za zajednicku vojsku- ako je generalski kadar 80% hrvati i slovenci.... blablabla
(vatHr, 13. mart 2012 00:04)

Znači, maršal svega toga će biti Srbin? Može.

CG

pre 12 godina

Sve u Srbiji sa prefixom "Jugoslovenski.." treba zamjeniti za "Srpski..."!
Dosta nam je vise tih jugokomunistickih naziva ulica tipa "Edvarda Krdalja ili Tita itd." koji s rasparcali Srbiju Ustavom iz 1974 sto jos dan danas osjecamo!
Treba i medju omladinom provoditi antijugoslovensku i prosrpsku kampanju kako bi barem omladina bila oslobodjena tog jugokomunistickog virusa!

Update

pre 12 godina

@vatHr
Uz par korekcija ja prihvatam takvu Jugoslaviju. I zaboravio si da napravis ekvivalent za Tita. Zato u tom tvom predlogu fali jedan autokrata Srbin na čelu države tokom narednih 35 godina.

466453

pre 12 godina

(Miroslav, 13. mart 2012 02:56)... u pravu si za SAS, samo si zaboravio da je mentalni sklop Balkana i Skandinavie MNOGO razlicit. Eto, par Hrvata se i javilo da potvrdi da su ne opravdano prerano uvuceni u EU.

AfrickitigaR

pre 12 godina

(vatHr, 13. mart 2012 00:04)
I ja sam za da centrala bude u ZG (kad ZG bude veća metropola od BG),
neka bude i 80% generalskog kadra iz HR(kad vas bude toliko više i kad budete išli na VA),
sedište nogometnog saveza je totalno nebitno,
igrača u repki neka bude i 100 % iz HR ako su najbolji,
a što se jezika tiče,ne može biti hrvatski već samo srpskohrvatski kao što je i bio tokom celog postojanja YU.
Srbima u takvoj YU ne bio bio problem da žive i 300 godina!

Ali sve to nema nikakve veze sa člankom. Suština je da ako ima ekonomskog interesa (a ima ga), kompanije će se udružiti. Niti to predstavlja stvaranje neke nove YU niti na to treba gledati iz nacionalističkog ugla. Ekonomski poslovanje treba da bude izolovano od nacionalizma!

Ipak nisam nostalgicar :-P

pre 12 godina

hahahha ja pricao,svi mi se smejali
Hej Jugosloveni,nek se cuje glas
Mi smo slicni steni
jer bratstvo spaja nas!

Aleksandar

pre 12 godina

za (vatHr, 13. mart 2012 17:15)

Prvo, grešiš u vezi veličini gradova
prvi popis u FNRJ je bio 1948 godine i Zagreb je imao 356529 stanovnika ( to možeš da vidiš na http://www.dzs.hr/), a Beograd je imao 634003 stanovnika, odnosno skoro 300hiljada više.
Tako da onaj podatak o 20.000 koji pominješ nije tačan.

Drugo, nije ni tačno da 80% generala u JNA su bili srbi - izvoli spisak svih generala JNA i možeš proveriti lako ko je odakle.
http://sr.wikipedia.org/wiki/Категорија:Генерали_ЈНА

buki

pre 12 godina

@Jure

Kazes planovi iz Srbije?!! Pa jeste, Ulrih Šulte Strathaus je jedno cesto srpsko ime, eto i ja se tako zovem!! I sta on zna o stanju u kompanijama, on je ipak samo tamo neki generalni sekretar Evropskog udruženja za avioprevoz (AEA)! Verovacu tebi, ipak si ti "strucnjak"!

Voleo bi ti da mi ceznemo za vama, ali si se malo zaigrao!!!

bruno

pre 12 godina

Kada JAT i ostali budu imali zrakoplove, čistoću, kvalitetu i sigurnost kao Croatia Airlines , može se pričati o suradnji. A ovo liči kao da se ujedinjuju ravnopravno npr. General Motors i FAP

Edin

pre 12 godina

Isto kao sto je prije bilo u Jugoslaviji da se u Bosni radi, a u Srbiji gradi, ali da u Hrvarsku dolaze turisti na more a da se pravi pruga iz BG do Bara. Ma svi bi bili presretni da spasavaju vas jat i pola drugih kompanije koje prpadaju ... nek vas kupi Turkish Airlines i onda mozete nesto ocekivati, samo sanjajte da ce vas katolici braniti od Evrope

Sremac

pre 12 godina

Radije ćemo CA prodati njemcu ili austriajncu, nego da se spajamo s vama. Kakve gluposti.

Skandinavske su zemlju drugo, jer su međusobno slične, a li ovo nema šanse.
(jure HR, 13. mart 2012 09:35)

A sta ces ti onda ovde "brate"?

slovenac

pre 12 godina

@vatHr
Uz par korekcija ja prihvatam takvu Jugoslaviju. I zaboravio si da napravis ekvivalent za Tita. Zato u tom tvom predlogu fali jedan autokrata Srbin na čelu države tokom narednih 35 godina.
(Update, 13. mart 2012 07:43)
Mala ispravka! Da je tom autokrati otac Srbin, a majka Albanka sa Kosova*:))

Geger

pre 12 godina

Jat je za Croatiu malo dete. Barem sto se dugova tice. Njihova simbioza bi bila nalik suzivotu dva parazita: Jat kao buva, Croatio kao grof Drakula.

Savo Bačić

pre 12 godina

"Za odluku da državi nije potreban nacionalni avioprevoznik i da tu uslugu može bolje da obavlja strana kompanija treba mnogo hrabrosti"-sad vidim ko je savetovao Bugare ;o) Gore od nacionalnih kompanija u ex-Yu ne može, ali su one i takve bolje, nego da sa stranim kompanijama niko ne poleti, a vazduhoplovstvo se ugasi. Ukinite partizaciju, racionalizujte poslovanje i gubitke i neće vam trebati ovakvi luzeri za savetnike!

SaleP

pre 12 godina

Umesto nezrelih nacionalističkih, palanačkih i kompleksaških komentara, bilo bi jako korisno čuti neki ekonomski argument za i protiv, i koji bi bio benefit - kako za neko takvo preduzeće tako i za građane na prostoru bivše SFRJ. Zar železnice nisu već krenule u tom pravcu?!

Ivan

pre 12 godina

leti s JAT-om leti sa stilom u sve destinacije sveta....
(od Vardara do Triglava 2 deo, 12. mart 2012 20:04)

Misliš sa Fiat stilom?

bubimir13

pre 12 godina

@Aleksandar

Vat govori o prvoj jugi kada su 2 grada bila prilično istog broja stanovnika a ne o drugoj jugi kada je beograd 20 godina prethodnih bio centar Jugoslavije...
Slijedom toga zagreb je osnivanjem kraljevine SHS i kasnije kraljevine Jugoslavije bio apsolutno kulturno, gospodarsko i financijsko središte nove države jer je sav kapital nalazio na zapadu zemlje... nakon svjetske krize 1929. situacija se mijenja jer Beograd preuzima primat u kapitalu iz razloga što je kralj i vlada tijekom krize dokapitalizirala sve srpske banke a tada najjača financijska grupa Prva Hrvatska Štedionica je bila ostavljena na milost i nemilost krize te je propala...A nemoram ti govorit što je sve u svojem portfelju imala ta banka jer ces rec da lazem i obmanjujem ali istrazuj i dokopaj se novina iz tog vremena...
Nakon 2. svj rata uvelike razrusen Beograd se obnavljo i gradio kao metropola novcem iz svih republika a zna se koje su najvise morale davat u fond za nerazvijene (slicna situacija je bila u u prvoj jugi gdje je postojao identicni fond ali su pare iz tog fonda sluzile za izravno bogacenje obitelji karadjordjevic ta za gradnju ''belih dvora'' i ostalih monumentalnih gradjevina gradjenih tih vremena u bgu) te je do 60ih Beograd vec bio uvelike imao konture metropole dok zagreb nije jer nikakve investicije do dolaska veceslava holjevca na mjesto gradonacelnika nisu dolazile u zagreb... tih 60ih zagreb cvjeta jer se gradi te planira a gospodarstvo i drustveni zivot osjecaju to... no 70ih to prestaje jer je gusenjem hr proljeca sve opet zamrlo i nije se dopustalo nikakvo razvijanje hrvatske i zagreba do 80ih i univerzijade kad zagreb opet cvjeta... Molim vas da mi objavite komentar. Hvala

vatHr

pre 12 godina

Info: zg je oduvijek bio bogatiji grad od bg-a.a stanovnistvo? E pa vidi... kad je juga formirana bg je bio veci od zg za nekih 20 000 ljudi. Procitao sam u onim ljepim starim crvenim enciklopedijama iz doba bratstva& jedinstva.sto znaci da podatak nije friziran a da je bg zahvaljujuc tome sto je postao glavni grad dobio sansu vise za razvoj jer je sjediste svega bilo tamo.ajmo onda sad malo obratno. I zanimljivo- od 6 naroda,srba je bilo 80% generala.da vas je bilo 5-10% vise ajde,shvatio bi.ali ne. U mom gradu (slavonija) srba je bilo 10-15%. A sad pogodi koliko ih je bilo u opcini i policiji... Ispada da ste stvarno opako sposobni.nesto kao hercegovci u zg i crnogorci u bg.zato je i puklo...

Predrag

pre 12 godina

Da su u JAT-u normalni i da imaju razuman broj zaposlenih, ideja bi mozda bila dobra, ali sta cete sa viskom od desetak hiljada zaposlenih koji i ne znaju koji im je posao a pogotovo sa partiskim dembelanima koji su zaposleni a uopste i ne idu na posao, lepo ustanes, odes u kafic na kafu iako je radni dan a popodne ti na racunu legla plata i to kakva.

Boris

pre 12 godina

Letim Jatom otprilike dva puta godisnje. Svaki put je sve gore i gore. Jat je propao, spasa mu nema, niko nikad vise nece biti zainteresovan da ga kupi, da se udruzi sa Jat-om, da ulozi pare...Gotovo je!