Sreda, 29.02.2012.

22:46

"Socijalizam nigde nije preživeo"

Ministar poljoprivrede i trgovine Srbije Dušan Petrović kaže da građani ne treba da strepe od poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

Izvor: Beta

"Socijalizam nigde nije preživeo" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

Jo

pre 12 godina

Šta ti državni socijalizam nego kod nas.Imaš polovinu radnog stanovništva o kojima država brine.Ako je mala plata hoće još,ako ne daš štrajk.Koja je poruka kad je za 80% školaraca ideal da rade u državnoj firmi.Šta to govori.Pa čist socijalizam.Neće niko da bude privatnik ili *** kako ih mnogi nazivaju.I nema veze koliko će zaraditi nego je bitno da ne razmišlja ništa uvek ima država da misli umesto njih

Pozdrav iz inostranstva

pre 12 godina

Socijalizam je zaista mrtav, i to svuda u svetu, ukljucujuci i Kinu i Kubu, a ostao je u nekoliko ostrvskih diktatura kao Severna Koreja. U stvari, sve zemlje bivseg socijalizma ubrzano prelaze na kapitalizam. Kina ima zvanicno dva ekonomska sistema.
Socijalizam je ekonomski sistem, to zna svako ko je ikada procitao i jednu knjigu a ne prvenstveno drustveni ili drzavi sistem. Ni jedna od modernih i bogatih zemalja nema socijalisticko uredjenje, ukljucujuci ni skandinavske zemlje. To sto mi u razgovoru popularno kazemo da su one 'socijalistcke' ne znaci da jesu u sustini. To samo znaci da imaju jak socijalni momenat - ali osim slicnosti po zvucenju, to nema veze sa ekonomskim sistemom.
Po 100. put sam zaprepascen koliko ste, dragi moji zemljaci, neobrazovani. Nije ni cudo sto nam sve gore i gore ide, kada i takvi mogu da glasaju a ne znaju tri ciste.

tacno, ali

pre 12 godina

Socijalizam na srecu nigde nije preziveo, ali Srbijom i dalje upravljaju i kradu je komunisti brozovog socijalizma-komunizma

sekira u medu

pre 12 godina

Jeste opstao, i to je cak unapredjen, u zemljama Skandinavije. Ali oni ne kradu, predsednik ide biciklom na posao, ako neko i nema posao ide na edukaciju za ono sto treba drzavi da postane koristan pojedinac i time stvori i sebi perspektivu, itd. ... Za uspesnu socijalnu drzavu potrebno je imati dakle postene, moralne, disciplinovane, svesne pojedince odgovornosti koju nose i pravca u koji moze svo blagostanje kljoknuti ako bi se ponasali drugacije.
Te zemlje su otisle toliko daleko, da svoje umetnike salju u Aziju, Afriku, Latinsku ameriku i na Balkan da bi visdeli uopste fundamentalnu egistencijalnu ljudsku patnju, jer je nemoguce stvarati bez spoznaje te strane ljudskog iskustva a oni su sistemski te patnje liseni.

Сељак

pre 12 godina

Овај наш министар већ дуги низ година живи у медијској блокади или у тоталној изолацији када све грађане Србије сматра за будале. Питање за министра је: Да ли је чуо за Кину.

mr.key

pre 12 godina

Zna se u kakvim drzavama je glavno pitanje cena hleba - siromasnim, a po recima njegovog i naseg predsednika mi smo lider u regionu. Hleba i igara gospodine ministre, po receptu starom par hiljada godina. Samo kako ga ni jedan novinar nije pitao ovako nesto: S obzirom na sve skuplje gorivo i sve slabiji dinar do kad mislite da ce cena hleba ostati na ovom nivou? Umesto toga dobilo smo pricu o socijalizmu, marzama i slicnim .

laki je malo nervozan

pre 12 godina

"bela leba samo ti treba." ma da! mi smo stoka što jede leba i masti i pije vodu i to je sve. pa da li je to kvalitet života? u čega oni računaju sapun, aftershawe, gaće,čarape,... u luksuz?! gospoda,vlasnici raznih hipermarketa nas kolju svojim bezobrazno visokim cenama. na svakom koraku bi da zarade mnogostruko. ako je neko naivan neka misli da ce izbori bilo šta promeniti,ali realnost će pokazati da bi nam i anarhija bila bolja.

mare

pre 12 godina

A šta je doneo kapitalizam?,sad moramo da radimo do 75.godina,a 20% Amerkinaca planira da radi do smrti,razvoj tehnologije ne mora da znači i razvoj čovečanstva,pitanje da li je danas čovek pametniji od svog predka.Najbezobrazniji primer kapitalista je u Rusiji,šta oni rade? pogledajte Abramoviča iskoriščava vlasništvo svih Rusa,kupuje strani-engleski klub ulaže milione,kupuje neke ogromne jahte,bahanalije i plus finansira opoziciju protiv Putina..

Tromb

pre 12 godina

O cemu on to prica....nesto je covek pomesao...
"Socijalizam kao regulisana tržišna ekonomije nije upeo da preživi, pa to neće ni u Srbiji da se desi". Jel on to sad izjavio da je u Srbiji jos socijalizam? Ja ove ljude ne mogu da razumem uopste, kako je moguce da su nam ministri i oni koji donose ili bi bar trebalo da donose odluke ovakvi...zasto su im izjave totalno van teme?

vaske

pre 12 godina

Vecina komentatora je napisala dovoljno,pa se nista previse ne mora dodati.Ali ja samo da dodam da slusajuci ovog,a znajuci da vecini politicara i svoje prababe zaposlili u upravnom odboru neke drzavne (socijalizam)firme,pomislim koliko nas nasi politicari malo postuju i gledaju na nas kao na neke glupe ovce.Pa ni Turci nisu imali ovoliko nepostovanja prema nama,koliko nasi politicari.

krle

pre 12 godina

Pitajte Norvešku i Švedsku da li nije? E sada to što oni ne žele to tako da zovu šta i forsiraju to je druga stvar...stid ih je...

A što se tiče dotičnog...Uprava za agrarna plaćanja su? A odakle je on? Kako to?

r.a.t.m.

pre 12 godina

A šta je sa Kubom, ministre? http://www.youtube.com/watch?v=2WR266o-QXw
Arapska poslovica: "Nikad ne potcenjuj moć ljudske gluposti"

Jo

pre 12 godina

"Čuvamo cenu hleba, imamo potpuno dovoljno rezervi da možemo da obezbedimo stabilnost na tržištu brašna i hleba", rekao je on.Jel ste sigurni da ovaj komentar pripada njemu ili ste ga citirali iz 90-tih kad je jeftin hleb bio odlika onog što ga je dotični stručnjak za sve pljuvao i rušio.Sem toga kako se zove sistem u kom zbog glasova ne smete da pustite da propadnu fabrike koje ništa ne rade još im i knjižice overevate

uskok

pre 12 godina

Globalno gledano socijalizam je uredjenje koje je imalo bolji raspored kapitala u svakoj socijalistickoj zemlji. Manje su bile razlike nego sada. U Srbiji sada vlada partijska drzava koja ime elemente organizovanog kriminala i podeljena je na klase (1 klasa su partijski podobni, druga klasa oni koji rade za njih i treca klasa svi ostali).
Ovakvu izjavu mogu dati samo oni koji imaju dovoljno bezobrazluka i ~stomak~ da lazu i kradu.

radnik

pre 12 godina

onog momenta kad se zarada firmi bude ravnopravnije delila izmedju onih kojih tu zaradu donose (radnika) i vlasnika (koji prigrabi koliko god može) verovaću u bolje sutra. ovako meni kapitalizam ne deluje dobro, pogotovo srpska verzija gde caruje dogovor vlasti i velikih vlasnika, a sve na uštrb iole boljeg života običnog čoveka. zato svi mladi i misle da odu odavde, i da negde pokušaju da od poštenog rada bezbrižnije žive i gaje svoju decu.

sevarlica

pre 12 godina

"Socijalizam kao regulisana tržišna ekonomije nije upeo da preživi, pa to neće ni u Srbiji da se desi"

Reci to nekom u Norveškoj, u kojoj postoji socijalizovana kontrola domaćih proizvoda i samog tržišta.
Oni su beše najsiromašnija država na svetu, a ne ipak najbogatija

Đorđe

pre 12 godina

Gospodine ministre, propustili ste odlučnu priliku da ćutite.
Sosijalizam nigde nije preživeo? U pravu ste, sem u par bednih državica poput Švedskem, Norveške i njma sličnim.
I gospodine ministre, kada pominjete reć socijalizam, molim Vas prvo naučite njegovo značenje. Državna regulacija cena nema nikakve veze sa socijalizmom. Mešate pojmove. Socijalizam nije jednako komunizam, ili etatizam. Socijalizam nije uređenje u kome država reguliše tržište, već socijalizam definiše odnose u društvu. Međutim, kod nas je termin socijalizam pogrešno protumačen (kao i mnogi drugi termini poput nacionalizma, patriotizma) i odmah asocira na potpunu regilaciju tržišta. Ali vi ste ipak ministar i trebalo bi da znate bolje.

Vladan

pre 12 godina

Na zalost nije...i to na prvom mestu zbog istog razloga kao sto ni Srbija od 5. oktobra do danas nije otisla napred, vec se sunovratila – ZBOG ZDRUZENE PLJACKE DRZAVE OD STRANE POLITICKOG I TAJKUNSKOG OLOSA!!!!

Znaci, socijalizam je upropastila sprega politicara i direktora drustvenih firmi koji su ojadili drustvene firme i time unistili privredu. To je prvi razlog.

A drugi je, sto je nas narod sve to video, a nije preduzeo nista da spreci...a mogao je. U svakom socijalistickom preduzecu je postojao RADNICKI SAVET, koji se birao iz redova zaposlenih i koji je imao MOC DA SMENI DIREKTORA. Ali zbog toga “kakvi smo” to se nije desavalo...Iz istog tog razloga “kakvi smo”, trpimo ovu lopovsku zdruzenu bandu vec 20 godina i dozvoljavamo im da nam unistavaju zivote i buducnost, a sebi zidaju cardake!!!

Dalje idu minorniji razlozi, a pre svega bih spomenuo izostanak adekvatne stimulacije za ljude koji su bili spremni da vrse inovacije i unapredjuju poslovanje preduzeca. Sto je moralo biti mnogo uspesnije reseno, jer u odsustvu trzisne konkurencije u planskoj privredi, to je mogao biti nacin da se unapredjuju proizvodni procesi i ide dalje u pravljenju sve boljih i boljih proizvoda (a ne da se “kec” i “jugo” prave po 30 i vise godina, cak bez i znacajnih izmena)....

DaLanik

pre 12 godina

Auuuu, a vidim kapitalizam nikad bolje? Nesto mi je ubledeo, kao da ce svakog casa da rikne... Socijalizam nam je jedini spas u ovom trenutku, od takvih lopova i medjunarodnih korporacija.

Alex

pre 12 godina

U zemlji koja moze da proizvede milione tona psenice se price o sigurnosti snabdevanja hlebom. Pa ajde da se o tome prica u Zambiji ili Bocvani ali u Srbiji??? To je dokaz dokle smo stigli.

nele

pre 12 godina

ma sve je u redu ljudi opustite se,uzivajte,ne nervirajte,super je,nije niste strasno,sve je bajno,dinar je stabilan,nece nista poskupeti,gorivo je odlicnog kvaliteta,svi imaju zdravstveno osiguranje.joj kad Vam pokazemo kuke i motike.

Voyager

pre 12 godina

Eto kako ministar brka socijalizam sa etatizmom. Socijalizam je u danasnjem razvoju covecanstva najrazvijenija drustvena misao. I nije tacno da u sosijalizmu nema privatne imovine, nema crkve... Sve su to plasilice za neuke mase od strane korumpiranih (dosli do novca na prljav nacin) bogatasa koji su sebe proglasili kapitalistima. Pre svega savremeni socijalizam uopste nije vezan za drustveni sistem, vec za drustvene odnose, pa tako danas imamo da su neke od najrazvijenih zemalja u svetu iako po drustvenom uredjenju monarhije, po drustvenim odnosima socijalisticke sa jakom privatnom, drustvenom (ili nazovite kolektivnom, zadrugarskom) ali i drzavnom inicijativom. Mislim pre svega na skandinavske zemlje. I podela recimo na poslodavce i radnike se namerno servira, jer je vazna podela. Hajde da postavimo stvari na zdraviji odnos: ti imas sredstvo za rad - to je tvoj kapital; ja imam znanje koje je posledica dugogodisnjih investicija - to je moj kapital. Da bi napravili posao mi moramo da udruzimo kapital: ti tvoj, a ja moj. I?? Da li je to kapitalizam? Jesmo. Da li ima ekspoloatacije zasnovane na losim drustvenim odnosima? Nema. Cik da ja uzurpiram tvoj i ti moj kapital! Pa to je onda ministre socijalizam (izmedju svega drugogasto podrazumeva). Etatizam je nesto drugo i danas imamo primer u najjacoj svetskoj ekonomiji najcudniji model koji je ikada vladao: etatisticki kvazi-liberalizam, gde drzava ne samo da odredjuje montetarnu politiku i uslove poslovanja, nego dekretom preuzima, finansira i upravlja najvecim privatnim kompanijama.

q2zr93

pre 12 godina

znam ja da nece socijalizam preziveti u srbiji. problem je u tome sto koliko god socijalizam umirao, vi nadjete nacin da ga ponovo ozivite. a socijalizam bude sve jaci...

:(

Voyager

pre 12 godina

Eto kako ministar brka socijalizam sa etatizmom. Socijalizam je u danasnjem razvoju covecanstva najrazvijenija drustvena misao. I nije tacno da u sosijalizmu nema privatne imovine, nema crkve... Sve su to plasilice za neuke mase od strane korumpiranih (dosli do novca na prljav nacin) bogatasa koji su sebe proglasili kapitalistima. Pre svega savremeni socijalizam uopste nije vezan za drustveni sistem, vec za drustvene odnose, pa tako danas imamo da su neke od najrazvijenih zemalja u svetu iako po drustvenom uredjenju monarhije, po drustvenim odnosima socijalisticke sa jakom privatnom, drustvenom (ili nazovite kolektivnom, zadrugarskom) ali i drzavnom inicijativom. Mislim pre svega na skandinavske zemlje. I podela recimo na poslodavce i radnike se namerno servira, jer je vazna podela. Hajde da postavimo stvari na zdraviji odnos: ti imas sredstvo za rad - to je tvoj kapital; ja imam znanje koje je posledica dugogodisnjih investicija - to je moj kapital. Da bi napravili posao mi moramo da udruzimo kapital: ti tvoj, a ja moj. I?? Da li je to kapitalizam? Jesmo. Da li ima ekspoloatacije zasnovane na losim drustvenim odnosima? Nema. Cik da ja uzurpiram tvoj i ti moj kapital! Pa to je onda ministre socijalizam (izmedju svega drugogasto podrazumeva). Etatizam je nesto drugo i danas imamo primer u najjacoj svetskoj ekonomiji najcudniji model koji je ikada vladao: etatisticki kvazi-liberalizam, gde drzava ne samo da odredjuje montetarnu politiku i uslove poslovanja, nego dekretom preuzima, finansira i upravlja najvecim privatnim kompanijama.

Alex

pre 12 godina

U zemlji koja moze da proizvede milione tona psenice se price o sigurnosti snabdevanja hlebom. Pa ajde da se o tome prica u Zambiji ili Bocvani ali u Srbiji??? To je dokaz dokle smo stigli.

DaLanik

pre 12 godina

Auuuu, a vidim kapitalizam nikad bolje? Nesto mi je ubledeo, kao da ce svakog casa da rikne... Socijalizam nam je jedini spas u ovom trenutku, od takvih lopova i medjunarodnih korporacija.

Vladan

pre 12 godina

Na zalost nije...i to na prvom mestu zbog istog razloga kao sto ni Srbija od 5. oktobra do danas nije otisla napred, vec se sunovratila – ZBOG ZDRUZENE PLJACKE DRZAVE OD STRANE POLITICKOG I TAJKUNSKOG OLOSA!!!!

Znaci, socijalizam je upropastila sprega politicara i direktora drustvenih firmi koji su ojadili drustvene firme i time unistili privredu. To je prvi razlog.

A drugi je, sto je nas narod sve to video, a nije preduzeo nista da spreci...a mogao je. U svakom socijalistickom preduzecu je postojao RADNICKI SAVET, koji se birao iz redova zaposlenih i koji je imao MOC DA SMENI DIREKTORA. Ali zbog toga “kakvi smo” to se nije desavalo...Iz istog tog razloga “kakvi smo”, trpimo ovu lopovsku zdruzenu bandu vec 20 godina i dozvoljavamo im da nam unistavaju zivote i buducnost, a sebi zidaju cardake!!!

Dalje idu minorniji razlozi, a pre svega bih spomenuo izostanak adekvatne stimulacije za ljude koji su bili spremni da vrse inovacije i unapredjuju poslovanje preduzeca. Sto je moralo biti mnogo uspesnije reseno, jer u odsustvu trzisne konkurencije u planskoj privredi, to je mogao biti nacin da se unapredjuju proizvodni procesi i ide dalje u pravljenju sve boljih i boljih proizvoda (a ne da se “kec” i “jugo” prave po 30 i vise godina, cak bez i znacajnih izmena)....

q2zr93

pre 12 godina

znam ja da nece socijalizam preziveti u srbiji. problem je u tome sto koliko god socijalizam umirao, vi nadjete nacin da ga ponovo ozivite. a socijalizam bude sve jaci...

:(

uskok

pre 12 godina

Globalno gledano socijalizam je uredjenje koje je imalo bolji raspored kapitala u svakoj socijalistickoj zemlji. Manje su bile razlike nego sada. U Srbiji sada vlada partijska drzava koja ime elemente organizovanog kriminala i podeljena je na klase (1 klasa su partijski podobni, druga klasa oni koji rade za njih i treca klasa svi ostali).
Ovakvu izjavu mogu dati samo oni koji imaju dovoljno bezobrazluka i ~stomak~ da lazu i kradu.

nele

pre 12 godina

ma sve je u redu ljudi opustite se,uzivajte,ne nervirajte,super je,nije niste strasno,sve je bajno,dinar je stabilan,nece nista poskupeti,gorivo je odlicnog kvaliteta,svi imaju zdravstveno osiguranje.joj kad Vam pokazemo kuke i motike.

Đorđe

pre 12 godina

Gospodine ministre, propustili ste odlučnu priliku da ćutite.
Sosijalizam nigde nije preživeo? U pravu ste, sem u par bednih državica poput Švedskem, Norveške i njma sličnim.
I gospodine ministre, kada pominjete reć socijalizam, molim Vas prvo naučite njegovo značenje. Državna regulacija cena nema nikakve veze sa socijalizmom. Mešate pojmove. Socijalizam nije jednako komunizam, ili etatizam. Socijalizam nije uređenje u kome država reguliše tržište, već socijalizam definiše odnose u društvu. Međutim, kod nas je termin socijalizam pogrešno protumačen (kao i mnogi drugi termini poput nacionalizma, patriotizma) i odmah asocira na potpunu regilaciju tržišta. Ali vi ste ipak ministar i trebalo bi da znate bolje.

sevarlica

pre 12 godina

"Socijalizam kao regulisana tržišna ekonomije nije upeo da preživi, pa to neće ni u Srbiji da se desi"

Reci to nekom u Norveškoj, u kojoj postoji socijalizovana kontrola domaćih proizvoda i samog tržišta.
Oni su beše najsiromašnija država na svetu, a ne ipak najbogatija

vaske

pre 12 godina

Vecina komentatora je napisala dovoljno,pa se nista previse ne mora dodati.Ali ja samo da dodam da slusajuci ovog,a znajuci da vecini politicara i svoje prababe zaposlili u upravnom odboru neke drzavne (socijalizam)firme,pomislim koliko nas nasi politicari malo postuju i gledaju na nas kao na neke glupe ovce.Pa ni Turci nisu imali ovoliko nepostovanja prema nama,koliko nasi politicari.

krle

pre 12 godina

Pitajte Norvešku i Švedsku da li nije? E sada to što oni ne žele to tako da zovu šta i forsiraju to je druga stvar...stid ih je...

A što se tiče dotičnog...Uprava za agrarna plaćanja su? A odakle je on? Kako to?

mr.key

pre 12 godina

Zna se u kakvim drzavama je glavno pitanje cena hleba - siromasnim, a po recima njegovog i naseg predsednika mi smo lider u regionu. Hleba i igara gospodine ministre, po receptu starom par hiljada godina. Samo kako ga ni jedan novinar nije pitao ovako nesto: S obzirom na sve skuplje gorivo i sve slabiji dinar do kad mislite da ce cena hleba ostati na ovom nivou? Umesto toga dobilo smo pricu o socijalizmu, marzama i slicnim .

radnik

pre 12 godina

onog momenta kad se zarada firmi bude ravnopravnije delila izmedju onih kojih tu zaradu donose (radnika) i vlasnika (koji prigrabi koliko god može) verovaću u bolje sutra. ovako meni kapitalizam ne deluje dobro, pogotovo srpska verzija gde caruje dogovor vlasti i velikih vlasnika, a sve na uštrb iole boljeg života običnog čoveka. zato svi mladi i misle da odu odavde, i da negde pokušaju da od poštenog rada bezbrižnije žive i gaje svoju decu.

r.a.t.m.

pre 12 godina

A šta je sa Kubom, ministre? http://www.youtube.com/watch?v=2WR266o-QXw
Arapska poslovica: "Nikad ne potcenjuj moć ljudske gluposti"

mare

pre 12 godina

A šta je doneo kapitalizam?,sad moramo da radimo do 75.godina,a 20% Amerkinaca planira da radi do smrti,razvoj tehnologije ne mora da znači i razvoj čovečanstva,pitanje da li je danas čovek pametniji od svog predka.Najbezobrazniji primer kapitalista je u Rusiji,šta oni rade? pogledajte Abramoviča iskoriščava vlasništvo svih Rusa,kupuje strani-engleski klub ulaže milione,kupuje neke ogromne jahte,bahanalije i plus finansira opoziciju protiv Putina..

laki je malo nervozan

pre 12 godina

"bela leba samo ti treba." ma da! mi smo stoka što jede leba i masti i pije vodu i to je sve. pa da li je to kvalitet života? u čega oni računaju sapun, aftershawe, gaće,čarape,... u luksuz?! gospoda,vlasnici raznih hipermarketa nas kolju svojim bezobrazno visokim cenama. na svakom koraku bi da zarade mnogostruko. ako je neko naivan neka misli da ce izbori bilo šta promeniti,ali realnost će pokazati da bi nam i anarhija bila bolja.

Tromb

pre 12 godina

O cemu on to prica....nesto je covek pomesao...
"Socijalizam kao regulisana tržišna ekonomije nije upeo da preživi, pa to neće ni u Srbiji da se desi". Jel on to sad izjavio da je u Srbiji jos socijalizam? Ja ove ljude ne mogu da razumem uopste, kako je moguce da su nam ministri i oni koji donose ili bi bar trebalo da donose odluke ovakvi...zasto su im izjave totalno van teme?

Сељак

pre 12 godina

Овај наш министар већ дуги низ година живи у медијској блокади или у тоталној изолацији када све грађане Србије сматра за будале. Питање за министра је: Да ли је чуо за Кину.

Jo

pre 12 godina

"Čuvamo cenu hleba, imamo potpuno dovoljno rezervi da možemo da obezbedimo stabilnost na tržištu brašna i hleba", rekao je on.Jel ste sigurni da ovaj komentar pripada njemu ili ste ga citirali iz 90-tih kad je jeftin hleb bio odlika onog što ga je dotični stručnjak za sve pljuvao i rušio.Sem toga kako se zove sistem u kom zbog glasova ne smete da pustite da propadnu fabrike koje ništa ne rade još im i knjižice overevate

sekira u medu

pre 12 godina

Jeste opstao, i to je cak unapredjen, u zemljama Skandinavije. Ali oni ne kradu, predsednik ide biciklom na posao, ako neko i nema posao ide na edukaciju za ono sto treba drzavi da postane koristan pojedinac i time stvori i sebi perspektivu, itd. ... Za uspesnu socijalnu drzavu potrebno je imati dakle postene, moralne, disciplinovane, svesne pojedince odgovornosti koju nose i pravca u koji moze svo blagostanje kljoknuti ako bi se ponasali drugacije.
Te zemlje su otisle toliko daleko, da svoje umetnike salju u Aziju, Afriku, Latinsku ameriku i na Balkan da bi visdeli uopste fundamentalnu egistencijalnu ljudsku patnju, jer je nemoguce stvarati bez spoznaje te strane ljudskog iskustva a oni su sistemski te patnje liseni.

Pozdrav iz inostranstva

pre 12 godina

Socijalizam je zaista mrtav, i to svuda u svetu, ukljucujuci i Kinu i Kubu, a ostao je u nekoliko ostrvskih diktatura kao Severna Koreja. U stvari, sve zemlje bivseg socijalizma ubrzano prelaze na kapitalizam. Kina ima zvanicno dva ekonomska sistema.
Socijalizam je ekonomski sistem, to zna svako ko je ikada procitao i jednu knjigu a ne prvenstveno drustveni ili drzavi sistem. Ni jedna od modernih i bogatih zemalja nema socijalisticko uredjenje, ukljucujuci ni skandinavske zemlje. To sto mi u razgovoru popularno kazemo da su one 'socijalistcke' ne znaci da jesu u sustini. To samo znaci da imaju jak socijalni momenat - ali osim slicnosti po zvucenju, to nema veze sa ekonomskim sistemom.
Po 100. put sam zaprepascen koliko ste, dragi moji zemljaci, neobrazovani. Nije ni cudo sto nam sve gore i gore ide, kada i takvi mogu da glasaju a ne znaju tri ciste.

tacno, ali

pre 12 godina

Socijalizam na srecu nigde nije preziveo, ali Srbijom i dalje upravljaju i kradu je komunisti brozovog socijalizma-komunizma

Jo

pre 12 godina

Šta ti državni socijalizam nego kod nas.Imaš polovinu radnog stanovništva o kojima država brine.Ako je mala plata hoće još,ako ne daš štrajk.Koja je poruka kad je za 80% školaraca ideal da rade u državnoj firmi.Šta to govori.Pa čist socijalizam.Neće niko da bude privatnik ili *** kako ih mnogi nazivaju.I nema veze koliko će zaraditi nego je bitno da ne razmišlja ništa uvek ima država da misli umesto njih

q2zr93

pre 12 godina

znam ja da nece socijalizam preziveti u srbiji. problem je u tome sto koliko god socijalizam umirao, vi nadjete nacin da ga ponovo ozivite. a socijalizam bude sve jaci...

:(

DaLanik

pre 12 godina

Auuuu, a vidim kapitalizam nikad bolje? Nesto mi je ubledeo, kao da ce svakog casa da rikne... Socijalizam nam je jedini spas u ovom trenutku, od takvih lopova i medjunarodnih korporacija.

Voyager

pre 12 godina

Eto kako ministar brka socijalizam sa etatizmom. Socijalizam je u danasnjem razvoju covecanstva najrazvijenija drustvena misao. I nije tacno da u sosijalizmu nema privatne imovine, nema crkve... Sve su to plasilice za neuke mase od strane korumpiranih (dosli do novca na prljav nacin) bogatasa koji su sebe proglasili kapitalistima. Pre svega savremeni socijalizam uopste nije vezan za drustveni sistem, vec za drustvene odnose, pa tako danas imamo da su neke od najrazvijenih zemalja u svetu iako po drustvenom uredjenju monarhije, po drustvenim odnosima socijalisticke sa jakom privatnom, drustvenom (ili nazovite kolektivnom, zadrugarskom) ali i drzavnom inicijativom. Mislim pre svega na skandinavske zemlje. I podela recimo na poslodavce i radnike se namerno servira, jer je vazna podela. Hajde da postavimo stvari na zdraviji odnos: ti imas sredstvo za rad - to je tvoj kapital; ja imam znanje koje je posledica dugogodisnjih investicija - to je moj kapital. Da bi napravili posao mi moramo da udruzimo kapital: ti tvoj, a ja moj. I?? Da li je to kapitalizam? Jesmo. Da li ima ekspoloatacije zasnovane na losim drustvenim odnosima? Nema. Cik da ja uzurpiram tvoj i ti moj kapital! Pa to je onda ministre socijalizam (izmedju svega drugogasto podrazumeva). Etatizam je nesto drugo i danas imamo primer u najjacoj svetskoj ekonomiji najcudniji model koji je ikada vladao: etatisticki kvazi-liberalizam, gde drzava ne samo da odredjuje montetarnu politiku i uslove poslovanja, nego dekretom preuzima, finansira i upravlja najvecim privatnim kompanijama.

Vladan

pre 12 godina

Na zalost nije...i to na prvom mestu zbog istog razloga kao sto ni Srbija od 5. oktobra do danas nije otisla napred, vec se sunovratila – ZBOG ZDRUZENE PLJACKE DRZAVE OD STRANE POLITICKOG I TAJKUNSKOG OLOSA!!!!

Znaci, socijalizam je upropastila sprega politicara i direktora drustvenih firmi koji su ojadili drustvene firme i time unistili privredu. To je prvi razlog.

A drugi je, sto je nas narod sve to video, a nije preduzeo nista da spreci...a mogao je. U svakom socijalistickom preduzecu je postojao RADNICKI SAVET, koji se birao iz redova zaposlenih i koji je imao MOC DA SMENI DIREKTORA. Ali zbog toga “kakvi smo” to se nije desavalo...Iz istog tog razloga “kakvi smo”, trpimo ovu lopovsku zdruzenu bandu vec 20 godina i dozvoljavamo im da nam unistavaju zivote i buducnost, a sebi zidaju cardake!!!

Dalje idu minorniji razlozi, a pre svega bih spomenuo izostanak adekvatne stimulacije za ljude koji su bili spremni da vrse inovacije i unapredjuju poslovanje preduzeca. Sto je moralo biti mnogo uspesnije reseno, jer u odsustvu trzisne konkurencije u planskoj privredi, to je mogao biti nacin da se unapredjuju proizvodni procesi i ide dalje u pravljenju sve boljih i boljih proizvoda (a ne da se “kec” i “jugo” prave po 30 i vise godina, cak bez i znacajnih izmena)....

sevarlica

pre 12 godina

"Socijalizam kao regulisana tržišna ekonomije nije upeo da preživi, pa to neće ni u Srbiji da se desi"

Reci to nekom u Norveškoj, u kojoj postoji socijalizovana kontrola domaćih proizvoda i samog tržišta.
Oni su beše najsiromašnija država na svetu, a ne ipak najbogatija

r.a.t.m.

pre 12 godina

A šta je sa Kubom, ministre? http://www.youtube.com/watch?v=2WR266o-QXw
Arapska poslovica: "Nikad ne potcenjuj moć ljudske gluposti"

nele

pre 12 godina

ma sve je u redu ljudi opustite se,uzivajte,ne nervirajte,super je,nije niste strasno,sve je bajno,dinar je stabilan,nece nista poskupeti,gorivo je odlicnog kvaliteta,svi imaju zdravstveno osiguranje.joj kad Vam pokazemo kuke i motike.

Alex

pre 12 godina

U zemlji koja moze da proizvede milione tona psenice se price o sigurnosti snabdevanja hlebom. Pa ajde da se o tome prica u Zambiji ili Bocvani ali u Srbiji??? To je dokaz dokle smo stigli.

krle

pre 12 godina

Pitajte Norvešku i Švedsku da li nije? E sada to što oni ne žele to tako da zovu šta i forsiraju to je druga stvar...stid ih je...

A što se tiče dotičnog...Uprava za agrarna plaćanja su? A odakle je on? Kako to?

Pozdrav iz inostranstva

pre 12 godina

Socijalizam je zaista mrtav, i to svuda u svetu, ukljucujuci i Kinu i Kubu, a ostao je u nekoliko ostrvskih diktatura kao Severna Koreja. U stvari, sve zemlje bivseg socijalizma ubrzano prelaze na kapitalizam. Kina ima zvanicno dva ekonomska sistema.
Socijalizam je ekonomski sistem, to zna svako ko je ikada procitao i jednu knjigu a ne prvenstveno drustveni ili drzavi sistem. Ni jedna od modernih i bogatih zemalja nema socijalisticko uredjenje, ukljucujuci ni skandinavske zemlje. To sto mi u razgovoru popularno kazemo da su one 'socijalistcke' ne znaci da jesu u sustini. To samo znaci da imaju jak socijalni momenat - ali osim slicnosti po zvucenju, to nema veze sa ekonomskim sistemom.
Po 100. put sam zaprepascen koliko ste, dragi moji zemljaci, neobrazovani. Nije ni cudo sto nam sve gore i gore ide, kada i takvi mogu da glasaju a ne znaju tri ciste.

radnik

pre 12 godina

onog momenta kad se zarada firmi bude ravnopravnije delila izmedju onih kojih tu zaradu donose (radnika) i vlasnika (koji prigrabi koliko god može) verovaću u bolje sutra. ovako meni kapitalizam ne deluje dobro, pogotovo srpska verzija gde caruje dogovor vlasti i velikih vlasnika, a sve na uštrb iole boljeg života običnog čoveka. zato svi mladi i misle da odu odavde, i da negde pokušaju da od poštenog rada bezbrižnije žive i gaje svoju decu.

uskok

pre 12 godina

Globalno gledano socijalizam je uredjenje koje je imalo bolji raspored kapitala u svakoj socijalistickoj zemlji. Manje su bile razlike nego sada. U Srbiji sada vlada partijska drzava koja ime elemente organizovanog kriminala i podeljena je na klase (1 klasa su partijski podobni, druga klasa oni koji rade za njih i treca klasa svi ostali).
Ovakvu izjavu mogu dati samo oni koji imaju dovoljno bezobrazluka i ~stomak~ da lazu i kradu.

Jo

pre 12 godina

"Čuvamo cenu hleba, imamo potpuno dovoljno rezervi da možemo da obezbedimo stabilnost na tržištu brašna i hleba", rekao je on.Jel ste sigurni da ovaj komentar pripada njemu ili ste ga citirali iz 90-tih kad je jeftin hleb bio odlika onog što ga je dotični stručnjak za sve pljuvao i rušio.Sem toga kako se zove sistem u kom zbog glasova ne smete da pustite da propadnu fabrike koje ništa ne rade još im i knjižice overevate

Đorđe

pre 12 godina

Gospodine ministre, propustili ste odlučnu priliku da ćutite.
Sosijalizam nigde nije preživeo? U pravu ste, sem u par bednih državica poput Švedskem, Norveške i njma sličnim.
I gospodine ministre, kada pominjete reć socijalizam, molim Vas prvo naučite njegovo značenje. Državna regulacija cena nema nikakve veze sa socijalizmom. Mešate pojmove. Socijalizam nije jednako komunizam, ili etatizam. Socijalizam nije uređenje u kome država reguliše tržište, već socijalizam definiše odnose u društvu. Međutim, kod nas je termin socijalizam pogrešno protumačen (kao i mnogi drugi termini poput nacionalizma, patriotizma) i odmah asocira na potpunu regilaciju tržišta. Ali vi ste ipak ministar i trebalo bi da znate bolje.

vaske

pre 12 godina

Vecina komentatora je napisala dovoljno,pa se nista previse ne mora dodati.Ali ja samo da dodam da slusajuci ovog,a znajuci da vecini politicara i svoje prababe zaposlili u upravnom odboru neke drzavne (socijalizam)firme,pomislim koliko nas nasi politicari malo postuju i gledaju na nas kao na neke glupe ovce.Pa ni Turci nisu imali ovoliko nepostovanja prema nama,koliko nasi politicari.

Tromb

pre 12 godina

O cemu on to prica....nesto je covek pomesao...
"Socijalizam kao regulisana tržišna ekonomije nije upeo da preživi, pa to neće ni u Srbiji da se desi". Jel on to sad izjavio da je u Srbiji jos socijalizam? Ja ove ljude ne mogu da razumem uopste, kako je moguce da su nam ministri i oni koji donose ili bi bar trebalo da donose odluke ovakvi...zasto su im izjave totalno van teme?

Сељак

pre 12 godina

Овај наш министар већ дуги низ година живи у медијској блокади или у тоталној изолацији када све грађане Србије сматра за будале. Питање за министра је: Да ли је чуо за Кину.

tacno, ali

pre 12 godina

Socijalizam na srecu nigde nije preziveo, ali Srbijom i dalje upravljaju i kradu je komunisti brozovog socijalizma-komunizma

mare

pre 12 godina

A šta je doneo kapitalizam?,sad moramo da radimo do 75.godina,a 20% Amerkinaca planira da radi do smrti,razvoj tehnologije ne mora da znači i razvoj čovečanstva,pitanje da li je danas čovek pametniji od svog predka.Najbezobrazniji primer kapitalista je u Rusiji,šta oni rade? pogledajte Abramoviča iskoriščava vlasništvo svih Rusa,kupuje strani-engleski klub ulaže milione,kupuje neke ogromne jahte,bahanalije i plus finansira opoziciju protiv Putina..

laki je malo nervozan

pre 12 godina

"bela leba samo ti treba." ma da! mi smo stoka što jede leba i masti i pije vodu i to je sve. pa da li je to kvalitet života? u čega oni računaju sapun, aftershawe, gaće,čarape,... u luksuz?! gospoda,vlasnici raznih hipermarketa nas kolju svojim bezobrazno visokim cenama. na svakom koraku bi da zarade mnogostruko. ako je neko naivan neka misli da ce izbori bilo šta promeniti,ali realnost će pokazati da bi nam i anarhija bila bolja.

mr.key

pre 12 godina

Zna se u kakvim drzavama je glavno pitanje cena hleba - siromasnim, a po recima njegovog i naseg predsednika mi smo lider u regionu. Hleba i igara gospodine ministre, po receptu starom par hiljada godina. Samo kako ga ni jedan novinar nije pitao ovako nesto: S obzirom na sve skuplje gorivo i sve slabiji dinar do kad mislite da ce cena hleba ostati na ovom nivou? Umesto toga dobilo smo pricu o socijalizmu, marzama i slicnim .

sekira u medu

pre 12 godina

Jeste opstao, i to je cak unapredjen, u zemljama Skandinavije. Ali oni ne kradu, predsednik ide biciklom na posao, ako neko i nema posao ide na edukaciju za ono sto treba drzavi da postane koristan pojedinac i time stvori i sebi perspektivu, itd. ... Za uspesnu socijalnu drzavu potrebno je imati dakle postene, moralne, disciplinovane, svesne pojedince odgovornosti koju nose i pravca u koji moze svo blagostanje kljoknuti ako bi se ponasali drugacije.
Te zemlje su otisle toliko daleko, da svoje umetnike salju u Aziju, Afriku, Latinsku ameriku i na Balkan da bi visdeli uopste fundamentalnu egistencijalnu ljudsku patnju, jer je nemoguce stvarati bez spoznaje te strane ljudskog iskustva a oni su sistemski te patnje liseni.

Jo

pre 12 godina

Šta ti državni socijalizam nego kod nas.Imaš polovinu radnog stanovništva o kojima država brine.Ako je mala plata hoće još,ako ne daš štrajk.Koja je poruka kad je za 80% školaraca ideal da rade u državnoj firmi.Šta to govori.Pa čist socijalizam.Neće niko da bude privatnik ili *** kako ih mnogi nazivaju.I nema veze koliko će zaraditi nego je bitno da ne razmišlja ništa uvek ima država da misli umesto njih