Subota, 18.02.2012.

00:01

I Srbiji šteti ovakav kapitalizam

Bivši američki potpredsednik Al Gor kaže da je <a href="http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2012&amp;mm=02&amp;dd=17&amp;nav_id=583311" class="text-link" target= "_blank">savremeni kapitalizam neodrživ</a> i traži hitne i drastične promene u radu finansijskog i poslovnog sektora.

Izvor: Press

I Srbiji šteti ovakav kapitalizam IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

neny

pre 12 godina

Srbija kao zemlja ima ogromne prirodne potencijale, ako se uporedimo npr. sa nekom Danskom, Holandijom ili Irskom. 1.) Bogata dobrom i plodnom zemljom. Cene svih poljoporivrednih kultura su skocile na svetskim berzama. Trenutno sve velike banke i fondovi ulazu u poljoprivredu. Otkupljuju se ogromne povrsine sirom Afrike i u kakvim nedodjijama a mi imamo Vojvodinu! Gde su tu ulaganja i u masu ali i u kvalitet? 2.) Rudna bogatstva, vode i geotermika. Cene svih ruda i struje su skocile, a mi imamo bakar, cink, olovo, zlato, ugalj, potencijale na Drini, Dunavu. Pola zemlje se nalazi na lezistima vrele ili lekovite vode.....gde su ulaganja u nove elektrane, izvore tople vode i vetrenjace? 3.) Srbija je raskrsnica puteva, aviomreza, zeleznickog transporta. Milijarde bi nam doneli novi projekti u bolju i poslovniju aviokompaniju, aerodrome, tranzitne autoputeve, brze pruge i teretne vozove! 4.) Turizam. Zimski, letnji, banjski, recni, seoski, ekoloski, gradovi kao BG i NS....sve to vapi za investicijama, koje bi se i te kako isplatile. Potencijali nisu iskorisceni ni 10%
5.) Dobro obrazovana i jeftina radna snaga. Kako su Temisvar i Kluz u Rumuniji uspeli da primame nekoliko stotina italijanskih i nemackih fabrika? U Slovackoj, gde su plate duplo vece od Srbije, hiljade mladih radi u software industriji ili Call Centrima. Zasto se tu nista ne mice?
6.) Mala i srednja preduzeca. Zasto zemlja ne proizvodi nista? Razumljivo je da ne fabrikujemo space shuttle, ali zasto moramo da uvozimo, vc papir, kecup, cips, zavese, sanke, cipele, carape, serpe , lonce? Zasto se ne potstaknu proizvodjaci, koji bi snabdevali domace trziste sa osnovnim potrepstinama za zivot? Znaci sve je do vlade, koja drzi te konce u svojim rukama. Nije ni do zemlje, ni do ljudi, koji su i vredni i pametni, nego do jedne nesposobne i korumpirane elite kojoj nije stalo do zemlje i naroda. Koja glupost, da budem malo sarkastican na kraju: u jednoj mnogo bogatijoj Srbiji, bilo bi i za njih na kraju vise!

Komsinica Mica

pre 12 godina

Ha ha ha treba grabiti bogatstvo pa ga posle prosipati sirotinji! Zar se misko za to pati?! Pa nije lud :-) ako je toj sirotinji(koja postoji) stalo do boljitka ne treba da ceka milost onih sto neznaju sta to znaci vec da se digne kuka i motika -zar ne vidite da ljudi prava traze svuda na ulici a ne u korumpiranim sudovima? Srbi ko da nemaju TV : - ) a i to je cista psihologija ,umesto da molis da te ne tuku ,uzvrati udarac pa makar poginuo-druge nema!

Milan

pre 12 godina

Svi komunisti su posle takozvane promene sistema uzjahali direktno ili posredno na državnu sisu. Sada imamo gomilu parazita koji su vaspitani da žive od ideološke promaje. Pošto ne zarađuju ni za čašu vode, zadužuju zemlju nenormalnom brzinom da bi održali takvo stanje. To je ono što stvarno šteti Srbiji.
Patriotska vlada bi sve to trebala da otpusti, podeli pasoše i pošalje ih malo u gastarbajtere.

Aleksandar Grozni

pre 12 godina

Na prste se mogu nabrojati oni koji su legalno zaradili toliko da su postali biznismeni,uglavnom su to postali raznim mahinacijama pa i pljackama koji im je ovaj nakaradni sistem ite kako omogucio.Obzirom na takvo stanje,nemozese ovo nazivati Kapitalizam,pre bi se reklo robovlasnicki feudalizam,obzirom ko se sve naziva biznismenom i koliko i kako placaju svoju radnu snagu,primer najsveziji,TV.Avala ma cija bila a znase koje gazda te kuce.Najzalosnije sto se sindikati ne bore da se takvo nakaradno stanje izmeni,vec zdusno to pokrivaju uz obilate privilegije koje im ti novo biznismeni pruzaju u zamenu nemesanja.Mislim da smo mi daleko od Kapitalizma koji je u svetu uspostavljen bar 200 300,godina i da je ovo klasicni Feudalno robovlasnicki sistem,jer kad nekoliko partija podele svere interesa,kako se to zove.

ivann

pre 12 godina

Jurnjava za brzim profitom nas i dovodi u situaciju da je izgubljen smisao pravljenja takvog i tolikog profita.
Gospodin Misovic je jedan od domacih primera u savremenom srpskom drustvu.
Medjutim, ono sto brine su njegove dalje namere.
MOlim zainteresovane da pogledaju link i podele ga sto je vise moguce.

Aleksandar

pre 12 godina

za (mujcinovic salih, 18. februar 2012 15:32) i ostale koji krive naše tajkune i nazovi ekonomiju:

kako objašnjavate globalnu ekonomsku krizu?

sax

pre 12 godina

Posto je kapitalizam promasaj,sta vi pametni predlazete?
(vuk79, 18. februar 2012 14:58)

Resursno-baziranu ekonomiju, RBE, verovatno jedini pravedan i napredan sistem.

sashko

pre 12 godina

Kapitalizam je bio vrlo uspesan drustveni sistem, tokom svojih 400 i kusur godina njegovog razvoja od manufakturnog do drzavnog, podario je covecanstvu nevidjen napredak, ali je njegovo vreme proslo. Informacione tehnologije traze nove drustvene odnose i to je sustina. Nazalost, istorija nas uci da su se novi drustveni odnosi radjali u krvi i velikim ljudskim patnjama. To je ono sto nas brine, ali ne mozemo tui mnogo promeniti. Da li je kapitalizam ili socijalizam dobar ili ne, to pitanje mogu postaviti samo velike neznalice, kafanski politicari koji lamentiraju nad sudbinom naroda i sveta...

so-flo

pre 12 godina

@пршута и кафана
aha, znaci kad ti kupis jahtu, to je dobro za ekonomiju, a kad "sirotinja" pokupuje televizore i vrata, nije. zanimljiva logika.
idi u kafanu i jedi tu prsutu i slobodno sanjaj o jahti. ionako joj neces blize ni primirisati.

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 12 godina

Mi nemamo nikakav kapitalizam u Srbiji, gospodo. Ovo što mi imamo je privatni komunizam. Kamo sreće da smo mi kapitalistička zemlja.

milan

pre 12 godina

Dok su svi na spekulacijama banaka dobro zaradjivali kako pojedinci tako i drzave. svi su cutali sada svi hoce promene preko noci umesto da menjaju samo kontroling, sda bi prepotentni analiticari da menjaju svetski poredak. Nista nije dobro sto se neda kontrolisati ne davati smernice i sputavati nego omoguciti predostroznu kontrolu. Treba da se zna za svakoga dokle su mu kapaciteti rizika i tu ga ograniciti u njegovoj slobodi. Nemoze neko ko ima jedan milion kapitala da spekulise sa deset miliona, taj recept je u sustini jednostavan.

Danijel

pre 12 godina

Remont kapitalizma? Kako se moze remontovati ono sto vise ne postoji. Savremeni kapitalizam je pao uz tresak, sta jos treba da se desi da bi pojedinci to shvatili!?

kapitalisticki socijalizam

pre 12 godina

A u Srbiji kao zaziveo nekakav kapitalizam? Slobodno trziste, iskorenjeni monopoli, drzava nije najveci poslodavac... US Steel je otisao u stecaj, tj. nije ga preuzela drzava, kako to u kapitalizmu biva... pretpostavljam to su sve tekovine danasnje "kapitalisticke" Srbije?

Homer

pre 12 godina

Toplice, ako se vec zalazes za pravedniju raspodelu novca, za pocetak povecaj svojim zaposlenima plate. Manje za vase jahte, a vise za ljude koji vam zaradjuju novac. A ne da mislite da ste privilegovali nekog ako mu date posao za 300eur. Rad mora da se plati!

Branko

pre 12 godina

U pravu je gospodin Velja ,u Srbiji nepostoji kapitalizam vec klasican feudalizam gde su pojedini ljudi(neljudi) u sprezi sa vlastima zagospodarili strateskim privrednim granama.NJihovo bogatstvo se enormno povecava i u vreme krize dok drzavi preti bankrot, a siromasnih je iz dana u dan sve vise.

MUKNAVI

pre 12 godina

Srbija je protutnjala kroz sve drustvene sisteme i nijedan nije duze zadrzala jer kod nas pravna drzava postoji na hartiji,i vazi za sve sem za one koji se docepaju jace fotelje.Njih kontrolisu njihove poklisare,koji odstreljuju one izmedju njih,sitnije,a narod ih rotira,a oni ga zaduzuju i kroz svoje prodavnice to mu uzimaju i trpaju sebi u dzepove.Od tih para,kupe narodu po koj inkubator,sagrade po neku montaznu kucu i onda udare na sva zvona,njihove medije,kako oni o ocerupanima brinu.Kada se zavese spuste ,nastavljaju po starom,cerupaju,zaduzuju i spremaju odstupnicu sebi tamo gde su im pare.

anonimus

pre 12 godina

@ vasilije drugi
Nista sto je preterano nije dobro. Ako pustis da drzava(par birokrata) regulise ekonomiju-propast, ako pustis da par najmocnijih kapitalista terorise ostale(sto se sad desava), opet nije dobro. Ako pustis slobodno trziste(odnosno zakon jaceg), veca riba ce progutati manju i to se sada desava. I slobodno trziste je jedna velika demagogija.

Зоран

pre 12 godina

Млаћење празне сламе, као и Ал Гор. Врати послове из Кине или нађи друге послове и нема фрке.

kriv k.

pre 12 godina

Kakve gluposti.... kakav model kapitalizma u Srbiji?
Srbija je tek u zavrsnoj fazi Prvobitne Akumulacije Kapitala!
Srpski monopolisti koji su uz pomoc drzave zagospodarili sa 95% srpskih para i resursa bi sad da opet uz pomoc drzave glume Simens, BMW.... i da budu "motor" razvoja i "kisobran za male firme" ...tralala
Ali to je prirodna teznja kapitala!
Pitanje je sta drzava hoce!
Resenje postoji, ali srpska poslovno-politicka 'elita' ne
zeli da sece granu na kojoj sedi ... opet prirodno!
I to je onda zacarani krug.

robovlasnik

pre 12 godina

Sistem koji je zastupljen u Srbiji nije ni kapitalizam vec robovlasnistvo. Ako se tome doda da je drzava tj. trenutna vlast dodelila sebi ulogu Superhika koji otima od siromasnih i daje bogatima onda se dobije prava slika sistema koji vlada u Srbiji. Sa jedne strane se godinama tolerise neuplacivanje doprinosa, plata radnicima a sa druge strane tim istim lopovima koji to rade, drzava gleda kroz prste cak i kada porez ne placaju. A sve to je zbog toga jer je ovo jedno od najkorumpiranijih drustava u ovom trenutku na planeti. Mozda je ovo malo uproscena analiza ali zalosno i stoprocentno istinita.

Nemac

pre 12 godina

Profitizam podrazumeva smanjenu vaznost ostalih ljudskih ponasanja i tipican je za ratne situacije. Trenutno zbog toga vlada i globalan i lokalan rat gde su zakoni (ustavi itd) u sustini suspendovaani i predstavljaju sredstva za postizanje profita. Profitizam je vrlo opasan i agresivan pa oni koji bi i da eventualno deluju ne mogu doci do izrazaja. Ovo je poznato, ali zasad nema pokusaja pametne organizacije. Jedini problem u celoj prici da zivot kao pojava ne podrazumeva samo profit.

borislav

pre 12 godina

Da, da... sve se bojim da ce se nesto menjati... Pa pogledajte u susednom tekstu ko su kandidati za predsednika Svetske Banke. Gajtner i Samers. Zatim se malo raspitajte o likovima... u svim filmovima, emisijama, tekstovima o vladavini monetarnih oligarha, oni se se spominju kao vrlo negativni likovi.

velja

pre 12 godina

Gospodu ništa ne sprečava da raspodele svoj novac srednjoj i nižoj klasi. Tako će na ličnom primeru pokazati kako treba da izgleda taj novi, reformisani kapitalizam koji zagovaraju. No kako sami kaži kod nas nehuman kapitalizam ne postoji već samo humane i poštene gazde kao avangarda savremenog srpskog feudalizma s elementima robovlasništva.

slavoljub

pre 12 godina

Zato treba stampati novac pa ce oni koji ga gomilaju ostati bez njega, a oni, koji ga imaju da bi preziveli, ce ziveti malo bolje. Za plebs nije ni predvidjeno da zivi dobro. Smesno je sto ovde pucaju cele drzave, a drze se kao slepac plota propale doktrine.
Zato napred u stamapriju.

schmilo

pre 12 godina

Gle ko se javlja? Al Gor? Do juče je bio glavni branilac Američkog kapitalzma i načina života a sad kao treba nešto da se promeni. Jes vala. Isto je bilo sa pričom oko globalnog zagrevanja kad se nešto kao zalagao i učestvovao u kampanji a svi su zaboravili kada je na nekom samitu ekologije glatko izjavio kako Ameriku ne zanima ta priča ia kako neće da smanje emisiju štetnih gasova.
Mislim da nema ništa licemernije od nekog bivšeg Američkog službenika koji je sada zagovornik protiv svih onih ideja koje su suština SAD-a.

Ati

pre 12 godina

Nek odreknu od jednog dela profita i daju malim judima kao platu i sve ce da krene polako.
Oni su samo za sebe a sta je sa malim ljudima?????

Man Not Machine

pre 12 godina

Ajd dosta farbanja naroda. Srbija videla nije kapitalizam, to je sve dogovorna drzavna-burazersko-partijska kvaziekonomija, sve je tako privatizovano i zatim podrzavan monopol drugarima. Moja pokojna baba je videla vise kapitalizma nego sav ovaj gladni i prevareni narod.

пршута и кафана

pre 12 godina

Када зарадим милион, уместо да ми држава ОТМЕ порез од 50% или колико већ хоће, ја ћу са тих 50% од пореза моћи себи да купим јахту, 2 куће и стан. Од те трговине ће фабрика за производњу јахти имати да плати раднике, 2 куће су саграђене па је радила и грађевина а и стан сам узео да неком коме требају паре даље делује. Паре се окрећу, јесте да ја уживам, али како сам ја дошао до тог милиона могао је и неко други... Ако имам више смисла за посао уместо јахте ћу да отворим ново предузеће и окрећем новац. Све док ми држава не отима на превелике порезе и таксе те паре се безбедно окрећу. Оног тренутка када богати затворе тај чеп, онда се осети криза. А када би те милионе поделио сиротињи за 5 дана би се истопиле све паре а ништа не би урадили осим што би купили телевизоре и нова врата.

deksonyu

pre 12 godina

za svi što teško kapiraju- kapitalizam jeste isto kao igra monopoli. nadam se da ste igrali. dok smo svi u igri ova igra funcionise. medjutim rast pojedinog počinje da lelemenise ostali i stvara se monopol. na kraj ostaje monopolista sa sve svoje milijarde koji od jednom nisu ništa vredne. zato kapitalizam traži uzastopce nove žrtve. jer ako stane rast onde sve svoje monete nisu ništa vredne...

roko

pre 12 godina

Ne moze nekome da steti sistem ako se on pravilno odnosi na svakog coveka ili subjekta.Problem je u tome sto se zakoni razlicito primenjuju na razlicite ljude. Sistem liberalne ekonomije je buducnost on garantuje pravinost i na slobodnom trzistu ako je ono uspostavljeno. Kod nas je problem sto to slobodno trziste nije uspostavljeno , odredjeni subjekti koji su bili blize vatri su iskoristili situaciju i bez ulozenog novca i rada ostvarili ogromna bogatstva.Sada kada vladaju drzavom traze intervenciju drzave odnosno svoju zastitu na tom trzistu.

penzioner pera

pre 12 godina

E sad posle deset godina mnogi su shvatili da su prevareni i obespravlji radnici(sluge)
Zaomi je staje nasa mladost docekala,bez nade,posla i buducnosti.

Vlajko

pre 12 godina

Ljudi moramo da pazimo za koga ćemo da glasamo.
1. Ovi naši političari samo umeju da imitiraju ili uništavaju a ne i da stvaraju +
2. Kapitalisti i finasijska elita koja vlada svetom neće se lako predati: ...

Za one koji nisu videli film "Inside Job" je obavezna "literatura" o stanju savremenog finansijskog kapitalizma (postaće Vam jasnije šta se događa u Evropi). Preporučio bih i dokumentarac/intervju "Kolaps" o ograničenosti resursa poput nafte ... Svaki info o dolaru kao rezervnoj valuti, FED-u i privatnom bankarskom kartelu koji ga drži je takođe "obavezan" za razumevanje sadašnjeg stanja u svetu.

vasilije drugi

pre 12 godina

Cista demagogija. Nije moguce centralnim planiranjem preraspodeliti drustveni proizvod. Mnogi su pokusali, socijalizam, komunizam, fasizam i gde su sada ti sistemi? Nije problem kapializam, nego suvise malo kapitalizama, igranicavanje inicijative, drzavni intetvencionizam, lobi izmedju drzave i velikih preduzeca itd. itd. Treba nam vise slobodnog trzista gde ce individualna kreativnost i preduzetnistvo kreirati drustveno bogatstvo i poslove.

Petar

pre 12 godina

Ma nije valjda? Sad kad ste se nafatirali i kada vidite da nema gde dalje, hocete reformu. Nema reforme. Moze samo da bude slom i da se pravi neko novo pravednije drustvo. Svoju sansu za napredak covecanstva ste gospodo propustili. Sad krecemo drugacije od svega sto je u vasim bolesnim pohlepnim glavama.

fmkca

pre 12 godina

vreme je da se stane na rep toj zapadnoj prevari. nigde nema vise bede i nesrazmere nego tamo.

samo donose bedu gde se pomole sa tim svojim kapitalizmom. mislite da ce arapima sada biti bolje?! hoce, juce...

sreca pa i dalje postoje ljudi poput putina, caveza i kastra da im zalupe vrata i posalju ih gde im je mesto...

Petar

pre 12 godina

Ma nije valjda? Sad kad ste se nafatirali i kada vidite da nema gde dalje, hocete reformu. Nema reforme. Moze samo da bude slom i da se pravi neko novo pravednije drustvo. Svoju sansu za napredak covecanstva ste gospodo propustili. Sad krecemo drugacije od svega sto je u vasim bolesnim pohlepnim glavama.

fmkca

pre 12 godina

vreme je da se stane na rep toj zapadnoj prevari. nigde nema vise bede i nesrazmere nego tamo.

samo donose bedu gde se pomole sa tim svojim kapitalizmom. mislite da ce arapima sada biti bolje?! hoce, juce...

sreca pa i dalje postoje ljudi poput putina, caveza i kastra da im zalupe vrata i posalju ih gde im je mesto...

vasilije drugi

pre 12 godina

Cista demagogija. Nije moguce centralnim planiranjem preraspodeliti drustveni proizvod. Mnogi su pokusali, socijalizam, komunizam, fasizam i gde su sada ti sistemi? Nije problem kapializam, nego suvise malo kapitalizama, igranicavanje inicijative, drzavni intetvencionizam, lobi izmedju drzave i velikih preduzeca itd. itd. Treba nam vise slobodnog trzista gde ce individualna kreativnost i preduzetnistvo kreirati drustveno bogatstvo i poslove.

penzioner pera

pre 12 godina

E sad posle deset godina mnogi su shvatili da su prevareni i obespravlji radnici(sluge)
Zaomi je staje nasa mladost docekala,bez nade,posla i buducnosti.

Vlajko

pre 12 godina

Ljudi moramo da pazimo za koga ćemo da glasamo.
1. Ovi naši političari samo umeju da imitiraju ili uništavaju a ne i da stvaraju +
2. Kapitalisti i finasijska elita koja vlada svetom neće se lako predati: ...

Za one koji nisu videli film "Inside Job" je obavezna "literatura" o stanju savremenog finansijskog kapitalizma (postaće Vam jasnije šta se događa u Evropi). Preporučio bih i dokumentarac/intervju "Kolaps" o ograničenosti resursa poput nafte ... Svaki info o dolaru kao rezervnoj valuti, FED-u i privatnom bankarskom kartelu koji ga drži je takođe "obavezan" za razumevanje sadašnjeg stanja u svetu.

Branko

pre 12 godina

U pravu je gospodin Velja ,u Srbiji nepostoji kapitalizam vec klasican feudalizam gde su pojedini ljudi(neljudi) u sprezi sa vlastima zagospodarili strateskim privrednim granama.NJihovo bogatstvo se enormno povecava i u vreme krize dok drzavi preti bankrot, a siromasnih je iz dana u dan sve vise.

robovlasnik

pre 12 godina

Sistem koji je zastupljen u Srbiji nije ni kapitalizam vec robovlasnistvo. Ako se tome doda da je drzava tj. trenutna vlast dodelila sebi ulogu Superhika koji otima od siromasnih i daje bogatima onda se dobije prava slika sistema koji vlada u Srbiji. Sa jedne strane se godinama tolerise neuplacivanje doprinosa, plata radnicima a sa druge strane tim istim lopovima koji to rade, drzava gleda kroz prste cak i kada porez ne placaju. A sve to je zbog toga jer je ovo jedno od najkorumpiranijih drustava u ovom trenutku na planeti. Mozda je ovo malo uproscena analiza ali zalosno i stoprocentno istinita.

kriv k.

pre 12 godina

Kakve gluposti.... kakav model kapitalizma u Srbiji?
Srbija je tek u zavrsnoj fazi Prvobitne Akumulacije Kapitala!
Srpski monopolisti koji su uz pomoc drzave zagospodarili sa 95% srpskih para i resursa bi sad da opet uz pomoc drzave glume Simens, BMW.... i da budu "motor" razvoja i "kisobran za male firme" ...tralala
Ali to je prirodna teznja kapitala!
Pitanje je sta drzava hoce!
Resenje postoji, ali srpska poslovno-politicka 'elita' ne
zeli da sece granu na kojoj sedi ... opet prirodno!
I to je onda zacarani krug.

Man Not Machine

pre 12 godina

Ajd dosta farbanja naroda. Srbija videla nije kapitalizam, to je sve dogovorna drzavna-burazersko-partijska kvaziekonomija, sve je tako privatizovano i zatim podrzavan monopol drugarima. Moja pokojna baba je videla vise kapitalizma nego sav ovaj gladni i prevareni narod.

kapitalisticki socijalizam

pre 12 godina

A u Srbiji kao zaziveo nekakav kapitalizam? Slobodno trziste, iskorenjeni monopoli, drzava nije najveci poslodavac... US Steel je otisao u stecaj, tj. nije ga preuzela drzava, kako to u kapitalizmu biva... pretpostavljam to su sve tekovine danasnje "kapitalisticke" Srbije?

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 12 godina

Mi nemamo nikakav kapitalizam u Srbiji, gospodo. Ovo što mi imamo je privatni komunizam. Kamo sreće da smo mi kapitalistička zemlja.

anonimus

pre 12 godina

@ vasilije drugi
Nista sto je preterano nije dobro. Ako pustis da drzava(par birokrata) regulise ekonomiju-propast, ako pustis da par najmocnijih kapitalista terorise ostale(sto se sad desava), opet nije dobro. Ako pustis slobodno trziste(odnosno zakon jaceg), veca riba ce progutati manju i to se sada desava. I slobodno trziste je jedna velika demagogija.

deksonyu

pre 12 godina

za svi što teško kapiraju- kapitalizam jeste isto kao igra monopoli. nadam se da ste igrali. dok smo svi u igri ova igra funcionise. medjutim rast pojedinog počinje da lelemenise ostali i stvara se monopol. na kraj ostaje monopolista sa sve svoje milijarde koji od jednom nisu ništa vredne. zato kapitalizam traži uzastopce nove žrtve. jer ako stane rast onde sve svoje monete nisu ništa vredne...

velja

pre 12 godina

Gospodu ništa ne sprečava da raspodele svoj novac srednjoj i nižoj klasi. Tako će na ličnom primeru pokazati kako treba da izgleda taj novi, reformisani kapitalizam koji zagovaraju. No kako sami kaži kod nas nehuman kapitalizam ne postoji već samo humane i poštene gazde kao avangarda savremenog srpskog feudalizma s elementima robovlasništva.

Ati

pre 12 godina

Nek odreknu od jednog dela profita i daju malim judima kao platu i sve ce da krene polako.
Oni su samo za sebe a sta je sa malim ljudima?????

schmilo

pre 12 godina

Gle ko se javlja? Al Gor? Do juče je bio glavni branilac Američkog kapitalzma i načina života a sad kao treba nešto da se promeni. Jes vala. Isto je bilo sa pričom oko globalnog zagrevanja kad se nešto kao zalagao i učestvovao u kampanji a svi su zaboravili kada je na nekom samitu ekologije glatko izjavio kako Ameriku ne zanima ta priča ia kako neće da smanje emisiju štetnih gasova.
Mislim da nema ništa licemernije od nekog bivšeg Američkog službenika koji je sada zagovornik protiv svih onih ideja koje su suština SAD-a.

so-flo

pre 12 godina

@пршута и кафана
aha, znaci kad ti kupis jahtu, to je dobro za ekonomiju, a kad "sirotinja" pokupuje televizore i vrata, nije. zanimljiva logika.
idi u kafanu i jedi tu prsutu i slobodno sanjaj o jahti. ionako joj neces blize ni primirisati.

Зоран

pre 12 godina

Млаћење празне сламе, као и Ал Гор. Врати послове из Кине или нађи друге послове и нема фрке.

Homer

pre 12 godina

Toplice, ako se vec zalazes za pravedniju raspodelu novca, za pocetak povecaj svojim zaposlenima plate. Manje za vase jahte, a vise za ljude koji vam zaradjuju novac. A ne da mislite da ste privilegovali nekog ako mu date posao za 300eur. Rad mora da se plati!

borislav

pre 12 godina

Da, da... sve se bojim da ce se nesto menjati... Pa pogledajte u susednom tekstu ko su kandidati za predsednika Svetske Banke. Gajtner i Samers. Zatim se malo raspitajte o likovima... u svim filmovima, emisijama, tekstovima o vladavini monetarnih oligarha, oni se se spominju kao vrlo negativni likovi.

Nemac

pre 12 godina

Profitizam podrazumeva smanjenu vaznost ostalih ljudskih ponasanja i tipican je za ratne situacije. Trenutno zbog toga vlada i globalan i lokalan rat gde su zakoni (ustavi itd) u sustini suspendovaani i predstavljaju sredstva za postizanje profita. Profitizam je vrlo opasan i agresivan pa oni koji bi i da eventualno deluju ne mogu doci do izrazaja. Ovo je poznato, ali zasad nema pokusaja pametne organizacije. Jedini problem u celoj prici da zivot kao pojava ne podrazumeva samo profit.

sashko

pre 12 godina

Kapitalizam je bio vrlo uspesan drustveni sistem, tokom svojih 400 i kusur godina njegovog razvoja od manufakturnog do drzavnog, podario je covecanstvu nevidjen napredak, ali je njegovo vreme proslo. Informacione tehnologije traze nove drustvene odnose i to je sustina. Nazalost, istorija nas uci da su se novi drustveni odnosi radjali u krvi i velikim ljudskim patnjama. To je ono sto nas brine, ali ne mozemo tui mnogo promeniti. Da li je kapitalizam ili socijalizam dobar ili ne, to pitanje mogu postaviti samo velike neznalice, kafanski politicari koji lamentiraju nad sudbinom naroda i sveta...

sax

pre 12 godina

Posto je kapitalizam promasaj,sta vi pametni predlazete?
(vuk79, 18. februar 2012 14:58)

Resursno-baziranu ekonomiju, RBE, verovatno jedini pravedan i napredan sistem.

пршута и кафана

pre 12 godina

Када зарадим милион, уместо да ми држава ОТМЕ порез од 50% или колико већ хоће, ја ћу са тих 50% од пореза моћи себи да купим јахту, 2 куће и стан. Од те трговине ће фабрика за производњу јахти имати да плати раднике, 2 куће су саграђене па је радила и грађевина а и стан сам узео да неком коме требају паре даље делује. Паре се окрећу, јесте да ја уживам, али како сам ја дошао до тог милиона могао је и неко други... Ако имам више смисла за посао уместо јахте ћу да отворим ново предузеће и окрећем новац. Све док ми држава не отима на превелике порезе и таксе те паре се безбедно окрећу. Оног тренутка када богати затворе тај чеп, онда се осети криза. А када би те милионе поделио сиротињи за 5 дана би се истопиле све паре а ништа не би урадили осим што би купили телевизоре и нова врата.

MUKNAVI

pre 12 godina

Srbija je protutnjala kroz sve drustvene sisteme i nijedan nije duze zadrzala jer kod nas pravna drzava postoji na hartiji,i vazi za sve sem za one koji se docepaju jace fotelje.Njih kontrolisu njihove poklisare,koji odstreljuju one izmedju njih,sitnije,a narod ih rotira,a oni ga zaduzuju i kroz svoje prodavnice to mu uzimaju i trpaju sebi u dzepove.Od tih para,kupe narodu po koj inkubator,sagrade po neku montaznu kucu i onda udare na sva zvona,njihove medije,kako oni o ocerupanima brinu.Kada se zavese spuste ,nastavljaju po starom,cerupaju,zaduzuju i spremaju odstupnicu sebi tamo gde su im pare.

slavoljub

pre 12 godina

Zato treba stampati novac pa ce oni koji ga gomilaju ostati bez njega, a oni, koji ga imaju da bi preziveli, ce ziveti malo bolje. Za plebs nije ni predvidjeno da zivi dobro. Smesno je sto ovde pucaju cele drzave, a drze se kao slepac plota propale doktrine.
Zato napred u stamapriju.

Danijel

pre 12 godina

Remont kapitalizma? Kako se moze remontovati ono sto vise ne postoji. Savremeni kapitalizam je pao uz tresak, sta jos treba da se desi da bi pojedinci to shvatili!?

Aleksandar Grozni

pre 12 godina

Na prste se mogu nabrojati oni koji su legalno zaradili toliko da su postali biznismeni,uglavnom su to postali raznim mahinacijama pa i pljackama koji im je ovaj nakaradni sistem ite kako omogucio.Obzirom na takvo stanje,nemozese ovo nazivati Kapitalizam,pre bi se reklo robovlasnicki feudalizam,obzirom ko se sve naziva biznismenom i koliko i kako placaju svoju radnu snagu,primer najsveziji,TV.Avala ma cija bila a znase koje gazda te kuce.Najzalosnije sto se sindikati ne bore da se takvo nakaradno stanje izmeni,vec zdusno to pokrivaju uz obilate privilegije koje im ti novo biznismeni pruzaju u zamenu nemesanja.Mislim da smo mi daleko od Kapitalizma koji je u svetu uspostavljen bar 200 300,godina i da je ovo klasicni Feudalno robovlasnicki sistem,jer kad nekoliko partija podele svere interesa,kako se to zove.

roko

pre 12 godina

Ne moze nekome da steti sistem ako se on pravilno odnosi na svakog coveka ili subjekta.Problem je u tome sto se zakoni razlicito primenjuju na razlicite ljude. Sistem liberalne ekonomije je buducnost on garantuje pravinost i na slobodnom trzistu ako je ono uspostavljeno. Kod nas je problem sto to slobodno trziste nije uspostavljeno , odredjeni subjekti koji su bili blize vatri su iskoristili situaciju i bez ulozenog novca i rada ostvarili ogromna bogatstva.Sada kada vladaju drzavom traze intervenciju drzave odnosno svoju zastitu na tom trzistu.

Aleksandar

pre 12 godina

za (mujcinovic salih, 18. februar 2012 15:32) i ostale koji krive naše tajkune i nazovi ekonomiju:

kako objašnjavate globalnu ekonomsku krizu?

milan

pre 12 godina

Dok su svi na spekulacijama banaka dobro zaradjivali kako pojedinci tako i drzave. svi su cutali sada svi hoce promene preko noci umesto da menjaju samo kontroling, sda bi prepotentni analiticari da menjaju svetski poredak. Nista nije dobro sto se neda kontrolisati ne davati smernice i sputavati nego omoguciti predostroznu kontrolu. Treba da se zna za svakoga dokle su mu kapaciteti rizika i tu ga ograniciti u njegovoj slobodi. Nemoze neko ko ima jedan milion kapitala da spekulise sa deset miliona, taj recept je u sustini jednostavan.

ivann

pre 12 godina

Jurnjava za brzim profitom nas i dovodi u situaciju da je izgubljen smisao pravljenja takvog i tolikog profita.
Gospodin Misovic je jedan od domacih primera u savremenom srpskom drustvu.
Medjutim, ono sto brine su njegove dalje namere.
MOlim zainteresovane da pogledaju link i podele ga sto je vise moguce.

Milan

pre 12 godina

Svi komunisti su posle takozvane promene sistema uzjahali direktno ili posredno na državnu sisu. Sada imamo gomilu parazita koji su vaspitani da žive od ideološke promaje. Pošto ne zarađuju ni za čašu vode, zadužuju zemlju nenormalnom brzinom da bi održali takvo stanje. To je ono što stvarno šteti Srbiji.
Patriotska vlada bi sve to trebala da otpusti, podeli pasoše i pošalje ih malo u gastarbajtere.

Komsinica Mica

pre 12 godina

Ha ha ha treba grabiti bogatstvo pa ga posle prosipati sirotinji! Zar se misko za to pati?! Pa nije lud :-) ako je toj sirotinji(koja postoji) stalo do boljitka ne treba da ceka milost onih sto neznaju sta to znaci vec da se digne kuka i motika -zar ne vidite da ljudi prava traze svuda na ulici a ne u korumpiranim sudovima? Srbi ko da nemaju TV : - ) a i to je cista psihologija ,umesto da molis da te ne tuku ,uzvrati udarac pa makar poginuo-druge nema!

neny

pre 12 godina

Srbija kao zemlja ima ogromne prirodne potencijale, ako se uporedimo npr. sa nekom Danskom, Holandijom ili Irskom. 1.) Bogata dobrom i plodnom zemljom. Cene svih poljoporivrednih kultura su skocile na svetskim berzama. Trenutno sve velike banke i fondovi ulazu u poljoprivredu. Otkupljuju se ogromne povrsine sirom Afrike i u kakvim nedodjijama a mi imamo Vojvodinu! Gde su tu ulaganja i u masu ali i u kvalitet? 2.) Rudna bogatstva, vode i geotermika. Cene svih ruda i struje su skocile, a mi imamo bakar, cink, olovo, zlato, ugalj, potencijale na Drini, Dunavu. Pola zemlje se nalazi na lezistima vrele ili lekovite vode.....gde su ulaganja u nove elektrane, izvore tople vode i vetrenjace? 3.) Srbija je raskrsnica puteva, aviomreza, zeleznickog transporta. Milijarde bi nam doneli novi projekti u bolju i poslovniju aviokompaniju, aerodrome, tranzitne autoputeve, brze pruge i teretne vozove! 4.) Turizam. Zimski, letnji, banjski, recni, seoski, ekoloski, gradovi kao BG i NS....sve to vapi za investicijama, koje bi se i te kako isplatile. Potencijali nisu iskorisceni ni 10%
5.) Dobro obrazovana i jeftina radna snaga. Kako su Temisvar i Kluz u Rumuniji uspeli da primame nekoliko stotina italijanskih i nemackih fabrika? U Slovackoj, gde su plate duplo vece od Srbije, hiljade mladih radi u software industriji ili Call Centrima. Zasto se tu nista ne mice?
6.) Mala i srednja preduzeca. Zasto zemlja ne proizvodi nista? Razumljivo je da ne fabrikujemo space shuttle, ali zasto moramo da uvozimo, vc papir, kecup, cips, zavese, sanke, cipele, carape, serpe , lonce? Zasto se ne potstaknu proizvodjaci, koji bi snabdevali domace trziste sa osnovnim potrepstinama za zivot? Znaci sve je do vlade, koja drzi te konce u svojim rukama. Nije ni do zemlje, ni do ljudi, koji su i vredni i pametni, nego do jedne nesposobne i korumpirane elite kojoj nije stalo do zemlje i naroda. Koja glupost, da budem malo sarkastican na kraju: u jednoj mnogo bogatijoj Srbiji, bilo bi i za njih na kraju vise!

vasilije drugi

pre 12 godina

Cista demagogija. Nije moguce centralnim planiranjem preraspodeliti drustveni proizvod. Mnogi su pokusali, socijalizam, komunizam, fasizam i gde su sada ti sistemi? Nije problem kapializam, nego suvise malo kapitalizama, igranicavanje inicijative, drzavni intetvencionizam, lobi izmedju drzave i velikih preduzeca itd. itd. Treba nam vise slobodnog trzista gde ce individualna kreativnost i preduzetnistvo kreirati drustveno bogatstvo i poslove.

fmkca

pre 12 godina

vreme je da se stane na rep toj zapadnoj prevari. nigde nema vise bede i nesrazmere nego tamo.

samo donose bedu gde se pomole sa tim svojim kapitalizmom. mislite da ce arapima sada biti bolje?! hoce, juce...

sreca pa i dalje postoje ljudi poput putina, caveza i kastra da im zalupe vrata i posalju ih gde im je mesto...

пршута и кафана

pre 12 godina

Када зарадим милион, уместо да ми држава ОТМЕ порез од 50% или колико већ хоће, ја ћу са тих 50% од пореза моћи себи да купим јахту, 2 куће и стан. Од те трговине ће фабрика за производњу јахти имати да плати раднике, 2 куће су саграђене па је радила и грађевина а и стан сам узео да неком коме требају паре даље делује. Паре се окрећу, јесте да ја уживам, али како сам ја дошао до тог милиона могао је и неко други... Ако имам више смисла за посао уместо јахте ћу да отворим ново предузеће и окрећем новац. Све док ми држава не отима на превелике порезе и таксе те паре се безбедно окрећу. Оног тренутка када богати затворе тај чеп, онда се осети криза. А када би те милионе поделио сиротињи за 5 дана би се истопиле све паре а ништа не би урадили осим што би купили телевизоре и нова врата.

Petar

pre 12 godina

Ma nije valjda? Sad kad ste se nafatirali i kada vidite da nema gde dalje, hocete reformu. Nema reforme. Moze samo da bude slom i da se pravi neko novo pravednije drustvo. Svoju sansu za napredak covecanstva ste gospodo propustili. Sad krecemo drugacije od svega sto je u vasim bolesnim pohlepnim glavama.

Vlajko

pre 12 godina

Ljudi moramo da pazimo za koga ćemo da glasamo.
1. Ovi naši političari samo umeju da imitiraju ili uništavaju a ne i da stvaraju +
2. Kapitalisti i finasijska elita koja vlada svetom neće se lako predati: ...

Za one koji nisu videli film "Inside Job" je obavezna "literatura" o stanju savremenog finansijskog kapitalizma (postaće Vam jasnije šta se događa u Evropi). Preporučio bih i dokumentarac/intervju "Kolaps" o ograničenosti resursa poput nafte ... Svaki info o dolaru kao rezervnoj valuti, FED-u i privatnom bankarskom kartelu koji ga drži je takođe "obavezan" za razumevanje sadašnjeg stanja u svetu.

slavoljub

pre 12 godina

Zato treba stampati novac pa ce oni koji ga gomilaju ostati bez njega, a oni, koji ga imaju da bi preziveli, ce ziveti malo bolje. Za plebs nije ni predvidjeno da zivi dobro. Smesno je sto ovde pucaju cele drzave, a drze se kao slepac plota propale doktrine.
Zato napred u stamapriju.

roko

pre 12 godina

Ne moze nekome da steti sistem ako se on pravilno odnosi na svakog coveka ili subjekta.Problem je u tome sto se zakoni razlicito primenjuju na razlicite ljude. Sistem liberalne ekonomije je buducnost on garantuje pravinost i na slobodnom trzistu ako je ono uspostavljeno. Kod nas je problem sto to slobodno trziste nije uspostavljeno , odredjeni subjekti koji su bili blize vatri su iskoristili situaciju i bez ulozenog novca i rada ostvarili ogromna bogatstva.Sada kada vladaju drzavom traze intervenciju drzave odnosno svoju zastitu na tom trzistu.

deksonyu

pre 12 godina

za svi što teško kapiraju- kapitalizam jeste isto kao igra monopoli. nadam se da ste igrali. dok smo svi u igri ova igra funcionise. medjutim rast pojedinog počinje da lelemenise ostali i stvara se monopol. na kraj ostaje monopolista sa sve svoje milijarde koji od jednom nisu ništa vredne. zato kapitalizam traži uzastopce nove žrtve. jer ako stane rast onde sve svoje monete nisu ništa vredne...

penzioner pera

pre 12 godina

E sad posle deset godina mnogi su shvatili da su prevareni i obespravlji radnici(sluge)
Zaomi je staje nasa mladost docekala,bez nade,posla i buducnosti.

velja

pre 12 godina

Gospodu ništa ne sprečava da raspodele svoj novac srednjoj i nižoj klasi. Tako će na ličnom primeru pokazati kako treba da izgleda taj novi, reformisani kapitalizam koji zagovaraju. No kako sami kaži kod nas nehuman kapitalizam ne postoji već samo humane i poštene gazde kao avangarda savremenog srpskog feudalizma s elementima robovlasništva.

anonimus

pre 12 godina

@ vasilije drugi
Nista sto je preterano nije dobro. Ako pustis da drzava(par birokrata) regulise ekonomiju-propast, ako pustis da par najmocnijih kapitalista terorise ostale(sto se sad desava), opet nije dobro. Ako pustis slobodno trziste(odnosno zakon jaceg), veca riba ce progutati manju i to se sada desava. I slobodno trziste je jedna velika demagogija.

Danijel

pre 12 godina

Remont kapitalizma? Kako se moze remontovati ono sto vise ne postoji. Savremeni kapitalizam je pao uz tresak, sta jos treba da se desi da bi pojedinci to shvatili!?

Aleksandar

pre 12 godina

za (mujcinovic salih, 18. februar 2012 15:32) i ostale koji krive naše tajkune i nazovi ekonomiju:

kako objašnjavate globalnu ekonomsku krizu?

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 12 godina

Mi nemamo nikakav kapitalizam u Srbiji, gospodo. Ovo što mi imamo je privatni komunizam. Kamo sreće da smo mi kapitalistička zemlja.

so-flo

pre 12 godina

@пршута и кафана
aha, znaci kad ti kupis jahtu, to je dobro za ekonomiju, a kad "sirotinja" pokupuje televizore i vrata, nije. zanimljiva logika.
idi u kafanu i jedi tu prsutu i slobodno sanjaj o jahti. ionako joj neces blize ni primirisati.

Зоран

pre 12 godina

Млаћење празне сламе, као и Ал Гор. Врати послове из Кине или нађи друге послове и нема фрке.

Branko

pre 12 godina

U pravu je gospodin Velja ,u Srbiji nepostoji kapitalizam vec klasican feudalizam gde su pojedini ljudi(neljudi) u sprezi sa vlastima zagospodarili strateskim privrednim granama.NJihovo bogatstvo se enormno povecava i u vreme krize dok drzavi preti bankrot, a siromasnih je iz dana u dan sve vise.

sax

pre 12 godina

Posto je kapitalizam promasaj,sta vi pametni predlazete?
(vuk79, 18. februar 2012 14:58)

Resursno-baziranu ekonomiju, RBE, verovatno jedini pravedan i napredan sistem.

robovlasnik

pre 12 godina

Sistem koji je zastupljen u Srbiji nije ni kapitalizam vec robovlasnistvo. Ako se tome doda da je drzava tj. trenutna vlast dodelila sebi ulogu Superhika koji otima od siromasnih i daje bogatima onda se dobije prava slika sistema koji vlada u Srbiji. Sa jedne strane se godinama tolerise neuplacivanje doprinosa, plata radnicima a sa druge strane tim istim lopovima koji to rade, drzava gleda kroz prste cak i kada porez ne placaju. A sve to je zbog toga jer je ovo jedno od najkorumpiranijih drustava u ovom trenutku na planeti. Mozda je ovo malo uproscena analiza ali zalosno i stoprocentno istinita.

sashko

pre 12 godina

Kapitalizam je bio vrlo uspesan drustveni sistem, tokom svojih 400 i kusur godina njegovog razvoja od manufakturnog do drzavnog, podario je covecanstvu nevidjen napredak, ali je njegovo vreme proslo. Informacione tehnologije traze nove drustvene odnose i to je sustina. Nazalost, istorija nas uci da su se novi drustveni odnosi radjali u krvi i velikim ljudskim patnjama. To je ono sto nas brine, ali ne mozemo tui mnogo promeniti. Da li je kapitalizam ili socijalizam dobar ili ne, to pitanje mogu postaviti samo velike neznalice, kafanski politicari koji lamentiraju nad sudbinom naroda i sveta...

kriv k.

pre 12 godina

Kakve gluposti.... kakav model kapitalizma u Srbiji?
Srbija je tek u zavrsnoj fazi Prvobitne Akumulacije Kapitala!
Srpski monopolisti koji su uz pomoc drzave zagospodarili sa 95% srpskih para i resursa bi sad da opet uz pomoc drzave glume Simens, BMW.... i da budu "motor" razvoja i "kisobran za male firme" ...tralala
Ali to je prirodna teznja kapitala!
Pitanje je sta drzava hoce!
Resenje postoji, ali srpska poslovno-politicka 'elita' ne
zeli da sece granu na kojoj sedi ... opet prirodno!
I to je onda zacarani krug.

kapitalisticki socijalizam

pre 12 godina

A u Srbiji kao zaziveo nekakav kapitalizam? Slobodno trziste, iskorenjeni monopoli, drzava nije najveci poslodavac... US Steel je otisao u stecaj, tj. nije ga preuzela drzava, kako to u kapitalizmu biva... pretpostavljam to su sve tekovine danasnje "kapitalisticke" Srbije?

Ati

pre 12 godina

Nek odreknu od jednog dela profita i daju malim judima kao platu i sve ce da krene polako.
Oni su samo za sebe a sta je sa malim ljudima?????

Man Not Machine

pre 12 godina

Ajd dosta farbanja naroda. Srbija videla nije kapitalizam, to je sve dogovorna drzavna-burazersko-partijska kvaziekonomija, sve je tako privatizovano i zatim podrzavan monopol drugarima. Moja pokojna baba je videla vise kapitalizma nego sav ovaj gladni i prevareni narod.

schmilo

pre 12 godina

Gle ko se javlja? Al Gor? Do juče je bio glavni branilac Američkog kapitalzma i načina života a sad kao treba nešto da se promeni. Jes vala. Isto je bilo sa pričom oko globalnog zagrevanja kad se nešto kao zalagao i učestvovao u kampanji a svi su zaboravili kada je na nekom samitu ekologije glatko izjavio kako Ameriku ne zanima ta priča ia kako neće da smanje emisiju štetnih gasova.
Mislim da nema ništa licemernije od nekog bivšeg Američkog službenika koji je sada zagovornik protiv svih onih ideja koje su suština SAD-a.

borislav

pre 12 godina

Da, da... sve se bojim da ce se nesto menjati... Pa pogledajte u susednom tekstu ko su kandidati za predsednika Svetske Banke. Gajtner i Samers. Zatim se malo raspitajte o likovima... u svim filmovima, emisijama, tekstovima o vladavini monetarnih oligarha, oni se se spominju kao vrlo negativni likovi.

Nemac

pre 12 godina

Profitizam podrazumeva smanjenu vaznost ostalih ljudskih ponasanja i tipican je za ratne situacije. Trenutno zbog toga vlada i globalan i lokalan rat gde su zakoni (ustavi itd) u sustini suspendovaani i predstavljaju sredstva za postizanje profita. Profitizam je vrlo opasan i agresivan pa oni koji bi i da eventualno deluju ne mogu doci do izrazaja. Ovo je poznato, ali zasad nema pokusaja pametne organizacije. Jedini problem u celoj prici da zivot kao pojava ne podrazumeva samo profit.

MUKNAVI

pre 12 godina

Srbija je protutnjala kroz sve drustvene sisteme i nijedan nije duze zadrzala jer kod nas pravna drzava postoji na hartiji,i vazi za sve sem za one koji se docepaju jace fotelje.Njih kontrolisu njihove poklisare,koji odstreljuju one izmedju njih,sitnije,a narod ih rotira,a oni ga zaduzuju i kroz svoje prodavnice to mu uzimaju i trpaju sebi u dzepove.Od tih para,kupe narodu po koj inkubator,sagrade po neku montaznu kucu i onda udare na sva zvona,njihove medije,kako oni o ocerupanima brinu.Kada se zavese spuste ,nastavljaju po starom,cerupaju,zaduzuju i spremaju odstupnicu sebi tamo gde su im pare.

Homer

pre 12 godina

Toplice, ako se vec zalazes za pravedniju raspodelu novca, za pocetak povecaj svojim zaposlenima plate. Manje za vase jahte, a vise za ljude koji vam zaradjuju novac. A ne da mislite da ste privilegovali nekog ako mu date posao za 300eur. Rad mora da se plati!

milan

pre 12 godina

Dok su svi na spekulacijama banaka dobro zaradjivali kako pojedinci tako i drzave. svi su cutali sada svi hoce promene preko noci umesto da menjaju samo kontroling, sda bi prepotentni analiticari da menjaju svetski poredak. Nista nije dobro sto se neda kontrolisati ne davati smernice i sputavati nego omoguciti predostroznu kontrolu. Treba da se zna za svakoga dokle su mu kapaciteti rizika i tu ga ograniciti u njegovoj slobodi. Nemoze neko ko ima jedan milion kapitala da spekulise sa deset miliona, taj recept je u sustini jednostavan.

ivann

pre 12 godina

Jurnjava za brzim profitom nas i dovodi u situaciju da je izgubljen smisao pravljenja takvog i tolikog profita.
Gospodin Misovic je jedan od domacih primera u savremenom srpskom drustvu.
Medjutim, ono sto brine su njegove dalje namere.
MOlim zainteresovane da pogledaju link i podele ga sto je vise moguce.

Aleksandar Grozni

pre 12 godina

Na prste se mogu nabrojati oni koji su legalno zaradili toliko da su postali biznismeni,uglavnom su to postali raznim mahinacijama pa i pljackama koji im je ovaj nakaradni sistem ite kako omogucio.Obzirom na takvo stanje,nemozese ovo nazivati Kapitalizam,pre bi se reklo robovlasnicki feudalizam,obzirom ko se sve naziva biznismenom i koliko i kako placaju svoju radnu snagu,primer najsveziji,TV.Avala ma cija bila a znase koje gazda te kuce.Najzalosnije sto se sindikati ne bore da se takvo nakaradno stanje izmeni,vec zdusno to pokrivaju uz obilate privilegije koje im ti novo biznismeni pruzaju u zamenu nemesanja.Mislim da smo mi daleko od Kapitalizma koji je u svetu uspostavljen bar 200 300,godina i da je ovo klasicni Feudalno robovlasnicki sistem,jer kad nekoliko partija podele svere interesa,kako se to zove.

Milan

pre 12 godina

Svi komunisti su posle takozvane promene sistema uzjahali direktno ili posredno na državnu sisu. Sada imamo gomilu parazita koji su vaspitani da žive od ideološke promaje. Pošto ne zarađuju ni za čašu vode, zadužuju zemlju nenormalnom brzinom da bi održali takvo stanje. To je ono što stvarno šteti Srbiji.
Patriotska vlada bi sve to trebala da otpusti, podeli pasoše i pošalje ih malo u gastarbajtere.

Komsinica Mica

pre 12 godina

Ha ha ha treba grabiti bogatstvo pa ga posle prosipati sirotinji! Zar se misko za to pati?! Pa nije lud :-) ako je toj sirotinji(koja postoji) stalo do boljitka ne treba da ceka milost onih sto neznaju sta to znaci vec da se digne kuka i motika -zar ne vidite da ljudi prava traze svuda na ulici a ne u korumpiranim sudovima? Srbi ko da nemaju TV : - ) a i to je cista psihologija ,umesto da molis da te ne tuku ,uzvrati udarac pa makar poginuo-druge nema!

neny

pre 12 godina

Srbija kao zemlja ima ogromne prirodne potencijale, ako se uporedimo npr. sa nekom Danskom, Holandijom ili Irskom. 1.) Bogata dobrom i plodnom zemljom. Cene svih poljoporivrednih kultura su skocile na svetskim berzama. Trenutno sve velike banke i fondovi ulazu u poljoprivredu. Otkupljuju se ogromne povrsine sirom Afrike i u kakvim nedodjijama a mi imamo Vojvodinu! Gde su tu ulaganja i u masu ali i u kvalitet? 2.) Rudna bogatstva, vode i geotermika. Cene svih ruda i struje su skocile, a mi imamo bakar, cink, olovo, zlato, ugalj, potencijale na Drini, Dunavu. Pola zemlje se nalazi na lezistima vrele ili lekovite vode.....gde su ulaganja u nove elektrane, izvore tople vode i vetrenjace? 3.) Srbija je raskrsnica puteva, aviomreza, zeleznickog transporta. Milijarde bi nam doneli novi projekti u bolju i poslovniju aviokompaniju, aerodrome, tranzitne autoputeve, brze pruge i teretne vozove! 4.) Turizam. Zimski, letnji, banjski, recni, seoski, ekoloski, gradovi kao BG i NS....sve to vapi za investicijama, koje bi se i te kako isplatile. Potencijali nisu iskorisceni ni 10%
5.) Dobro obrazovana i jeftina radna snaga. Kako su Temisvar i Kluz u Rumuniji uspeli da primame nekoliko stotina italijanskih i nemackih fabrika? U Slovackoj, gde su plate duplo vece od Srbije, hiljade mladih radi u software industriji ili Call Centrima. Zasto se tu nista ne mice?
6.) Mala i srednja preduzeca. Zasto zemlja ne proizvodi nista? Razumljivo je da ne fabrikujemo space shuttle, ali zasto moramo da uvozimo, vc papir, kecup, cips, zavese, sanke, cipele, carape, serpe , lonce? Zasto se ne potstaknu proizvodjaci, koji bi snabdevali domace trziste sa osnovnim potrepstinama za zivot? Znaci sve je do vlade, koja drzi te konce u svojim rukama. Nije ni do zemlje, ni do ljudi, koji su i vredni i pametni, nego do jedne nesposobne i korumpirane elite kojoj nije stalo do zemlje i naroda. Koja glupost, da budem malo sarkastican na kraju: u jednoj mnogo bogatijoj Srbiji, bilo bi i za njih na kraju vise!