Evro "živnuo", hoće li preživeti?

Nakon dužeg perioda slabljenja, kurs evra prošle nedelje znatno je ojačao, zahvaljujući ublažavanju strahovanja ulagača od širenja dužničke krize.

Izvor: business.hr
Pošaljite komentar
 1. Ne možete tako sa sigurnošću tvrditi da li će evro opstati ili neće.

  Postoji grupacija kome odgovara da evro propadne i grupacija kome to ne odgovara. Prvi će preko svojih instrumenata plasirati informacije kako će propasti i potpaljivati narodne mase, koje će se na taj način osloboditi valute, što će uticati na pad njene vrednosti.

  Drugi će pokušati da ih smire, rečima i delima, što će ohrabriti ljude da ipak zadrže evro u svom portfoliju.

  Ko bude jači, takva će biti sudbina evra. Lično mislim i nadam se da će opstati.

  Inače, prvi su Amerikanci, drugi su EU.
  (makroekonomista, 23. januar 2012 10:38)

  # Link komentara

 2. Vlajko, potpisujem sve sto si napisao. Problem EU je samo odlozen, a ako krenu u kresanje, recesija ( i to duga) je neminovna.
   (pored Wall St, 23. januar 2012 02:05)

  # Link komentara

 3. "U februaru i martu ce kolabirati jer ce tada Italija i Spanija bankrotirati zbog nemogucnosti da svoje obaveznice koji tada refinansiraju!"

  Razmišljašljamo u sličnom pravcu ali tu po mojim informacijama i "shvatanju" postoji još caka, idemo redom:
  1. ECB "štampa" digitalne evre u neorgraničenim količinama i daje ih bankama kao kratkoročnu rezevu likvidnosti. Oni sa tim parama ako se ne varam mogu da odlažu kolaps...(kupujući obveznice, itd...) (Krajem novembra ECB je pozajmila 500 milijardi Evra a za Februar je najavljena nova emisija za koju se predpostavlja da će da iznosi od 1 do 10 Triliona (na Engleskom) Evra)
  2. Slično radi i FED sa dolarima i onda ih pozamljuje Evropi...
  3. 1 + 2 bi moglo da izazove kolaps ali pitanje je kada će balon da pukne ..
  4. Grčka bi trebalo da dođe na red pre Italije i Španije i da pokrene eventualni domino efekat. Ako privatni kreditori ne prihvate šišanje (delimičnim otpisom grčkog duga) ovaj test će se dogoditi u martu jer im tada dospeva naredna rata duga...
  5. Po meni Nemačka možda ima šanse da brani nekakav novi Evro ili Marku ali samo na svojoj teritoriji i ukoliko pre toga ne izbije rat i to u Evropi...
  6. Sve u svemu pre će biti da su u pitanju meseci ili godine nego nedelje ...
  (Vlajko, 22. januar 2012 21:49)

  # Link komentara

 4. Euro da nije napadnut od strane Americkih spekulanata, otisao bi na preko 2$ za 1 euro.Americi to ne odgovara, jer ako dolar ne bude glavna valuta za razmenu na Svetskom trzistu, to ce dovesti Ameriku u velike probleme.Americke agencije za kreditni rejting, oborili su rejting svim zemljama EU a cak i fondu koji je tek osnovan od strane EU, sto dovoljno govori kako Amerika odlucuje o svima i radi sta zeli.EU najverovatnije ce uvesti neke reforme pa ce tako Evropska Centralna Banka da stoji iza eura i imace svoje agencije za kreditni rejting.Italija ne mora da uzima novac po kamatama, koje su im odredile Americke agencije, vec se zaduzuju kod banaka i gradjana sa dosta manjim kamatama.
  Grcka ima problem, to je jedini realni problem i EU ce morati da resi pitanje Grcke.
  (Miki, 22. januar 2012 20:50)

  # Link komentara

 5. Evro? Cek, jel to bese valuta koja je pukla jos u novembru? Ah, da, kapiram, sad je iznenada pronadjeno novo prorocanstvo iz Kremana, po kome evro nece pregurati osmi mart... Ah tuge!
  (Dragan, 22. januar 2012 19:17)

  # Link komentara

 6. pa sta ste mislili da ce biti??!mediji u srbiji napravili toliku frku oko evra i zaplasili stanovnistvo da bi narod masovno pohrlio na menjanje i potrosnju evra gde bi profitirali banke i mrtvo trziste nekretnina.sramota pricali ste da evro nece preziveti prvo decembar pa do kraja januara i sta sve ne.sta mislite koliko su banke profitirale kroz provizije menjajuci ljudima evre za bilo koju valutu?pricali ste da evro nece prvo decembar pa do kraja januara i sta sve ne.nazalost ljudima u srbiji je i dalje lako manipulisati medijima,tako ce opet biti na izborima kad se krene sa dosadnim kampanjama ispiranja mozgova kako su sve stranke u proteklih 30 godina postene i naj bitnije za razvoj srbije i bla bla bla...
  (andrej, 22. januar 2012 14:55)

  # Link komentara

 7. Naravno znali ste vi da ce to tako biti. Gde su sad svi oni experti sto su tvrdili da ce evro propasti ? A da morali su i ovi sto drze menjacnice da zarade malo pred novu godinu , da imaju da kupe paketice za ispod jelke !
   (zoki, 22. januar 2012 13:52)

  # Link komentara

 8. Kako ste dosadni s evrom više, imali ste pedeset tekstova kako će se raspasti evro, pa kako će sigurno “crći “ , pa sad je živnuo...dakle da niste napisali ni jedan tekst o evru, ništa ne bi bilo drugačije, kome su koristile te informacije, onaj ko radi s evrom, znao je i pre vas,a mene i sve ovde bas.......
   (Majstor_ Života, 22. januar 2012 13:50)

  # Link komentara

 9. redakcijo, u redu je ukapirali smo sta nam govorite, evro propada, kupujmo stanove ...
  (doktor za nekretnine, 22. januar 2012 13:42)

  # Link komentara

 10. Nece!
  U februaru i martu ce kolabirati jer ce tada Italija i Spanija bankrotirati zbog nemogucnosti da svoje obaveznice koji tada refinansiraju!
  To ce ostovremeno oznaciti kraj i potpuni krah liberalnomarksistickog eksperimenta u Evropi!
  (CG, 22. januar 2012 12:47)

  # Link komentara

 11. Ne, ne, ne... ja sam čitao srpske vesti a pogotovo komentare na te vesti i Euro 100% ne postoji još od katoličkog božića.
  (Vladimir, 22. januar 2012 12:15)

  # Link komentara