Utorak, 03.01.2012.

10:26

Dulić: Aleksinačka nafta za ceo vek

Tender za savetnika za izbor strateškog partnera za eksploataciju naftnih škriljaca na teritoriji Aleksinca biće raspisan u januaru 2012. godine.

Izvor: Beta

Duliæ: Aleksinaèka nafta za ceo vek IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

63 Komentari

Sortiraj po:

lažna besplatna legalizacija

pre 12 godina

ovaj nam je obećao besplatnu legalizaciju,umesto toga dobili smo najskuplju na svetu.i nije ga sramota da i dalje kao papagaj ponavlja, kako je povoljna a treba svaka kuća na periferiji Beograda da plati po desetak hiljada evra u proseku!ovo mu je još jedna navlaka za izbore.ali neće moći više, da nas prevozi žedne preko vode!

Marko

pre 12 godina

Aleksinacka nafta za ceo vek ali ne za sve, vec za Aleksinac.
Novac od NIS-a je ostao u Vojvodini jer je tamo registrovan, navodno tamo vade i naftu i gas, pa tako da ne vidim zasto bi Aleksinac davao Vojvodini nesto, kada nisu ni oni nama dali nista a samo uzimaju.
Novci ostaju u Aleksincu a Kostres i Canak neka i dalje traze svoje novce.

MRV

pre 12 godina

Опет шкриљци и опет ни реч стручњака!
Доста ми је шкриљаца.
Нека неко други уместо мене каже зашто је Србија средином осамдесетих година прошлог века одустала од шкриљаца, мене већ мрзи да се понављам.
А била је тада нафтна криза. И то жешћа.

karasdjordje

pre 12 godina

na proslim izborima ste nudili 1000eur a sad naftu a mi ionako placamo najskuplji benzin u evropi,nedajboze da budete opet u vlasti i to nalaziste dodje u vase ruke

goran

pre 12 godina

SVE CU DA VAM POVERUJEM GOSPODINE DULICU,ALI SVE....ALI ZNATE KAD?
KAD PRODATE NEKRETNINE U KOJIM ZIVITE I SA PORODICOM SE PRESELITE U ALEKSINAC...KAKVE SU CENE OVDE KOD NAS U ALKSINCU OSTACE VAM MINIMUM 4X VISE PARA....I NE SAMO VI ! SVI KOJI KAZU DA TO NIJE STETO,NEKA IZVOLE U NAS GRAD SA SVOJIM PORODICAMA....DOBRO DOSLI NASI BUDUCI SUGRADJANI
AKO TO SE TO NE DESI ZNACU DA STE SE SALILI...
A I VI ZNATE DA STE SE SAILI..ALI KO VELITE DA PROBATE ,MOZDA IMA BUDALA IPAK JE TO PROVINCIJA...MI VAM NECEMO DATI DA SE IGRATE NASIM ZIVOTIMA,VERUJTE NAM !!!!

Дејан Милосављевић

pre 12 godina

Свакодневно овде пратим вести из економије,ретко остављам коментаре али сада морам.Почећу од те трагикомедије да министар за животну средину гура идеју о производњи нафте из нафтних шкриљаца,који су најпрљавија и најканцерогенија врста производње нафте која постоји на свету.Даље,сам поступак извлачења супстанце зване кероген из нафтоносних стена која се даље прерађује у нафту се постиже упумпавањем огромних количина свеже воде помешане са разним материјама и хемикалијама под изузетним притиском.Тај притисак доводи до пуцања стена и ослобађања керогена који је у њима заробљен.На крају се из стена испумпава изузетнио прљава и канцерогена вода из које се издваја нафта а остатак је отпадна вода која се углавном складишти у вештачким језерима.Цео процес је изузетно скуп,изузетно технички захтеван и невероватно отрован.Нафта добијена овим процесом је изузетно скупа и без државних пара да субвенционишу производњу,немогуће ју је продати на отвореном тржишту.Недао нам Бог ово што нам желе наши министри.

slavoljub

pre 12 godina

Vadjenje uljnih škriljaca je inače prljava tehnologija. Preradom ostaje talog koji ne moye da se isjkoristi i mora negde da se lageruje. izuzetno je prljav za zemljište. Kanada vadi uljane škriljce i ima najbolju tehnologiju. Destilacija vodenom parom.
Mnogo je gadno kada ortoped krene da prica o strategiji. Da li se razume i u pomagala za hendikepirane osobe.
Je li imamo mi nekoga pametnijeg.

Andjela

pre 12 godina

Samo me zanima kakve vi veze imate sa naftom kada ste hirurg, zato nam se i raspada drzava jer se niko ne bavi sa onim za sta je strucan?!?!

Dule

pre 12 godina

Ako su rezerve nafte u Aleksincu tolike , zasto mi i dalje placamo najskuplji dizel i benzin u regionu, a i sire? Nego bice to jos jedna velika sarena laza za naivne i povodljive.

neko ko je upoznat

pre 12 godina

Ft. McMarray u sjevernoj Alberti,region Wood Bufalo je vjerovatno najbogatiji grad na planeti a sve zahvaljujuci najvecem nalazistu oil sands na Zemlji. Cinjenica je da i pored ogromnog ulaganja u ekologiju,pomenuti region nije bas pojam za cistocu. Ali,posto nema grada u okolini od 500km,koga briga-iscrpice nalaziste,pokupiti lovu a taj grad ce postati grad duhova jer je citav zivot vezan za oil sands.

Ljilja

pre 12 godina

Krenula predizborna kampanja e sad cemo da saznamo sta sve imamo i sta smo sve imali..a kad podvuku crtu,saznacemo koliko ce Nas kostati Mase rude..pa srecna NAM NOVA!

Deki

pre 12 godina

Ako ista i bude od ovoga, ovo je odlicna vest za strane kompanije i domace tajkune koji ce se jos vise obogatiti a nece platiti porez,dok ce radnike pacati neku crkavicu.

maraton

pre 12 godina

Od davnina je ostala čuvena latinska izreka: Quidquid id est, timeo Danaos et dona ferentes. - Šta god to bilo, bojim se Danajaca (Grka) i kad darove donose.
Kad je u pitanju naša aktuelna vlast, s obzirom kakva smo obećanja sve od nje doživeli i kakav je njihov ishod bio, može da važi paralela: Čuvaj se optimističkih (i lakomislenih i bajkovitih) obećanja vlasti, ne donose nam ništa dobro.

igor

pre 12 godina

Da smo normalna zemlja ovo bi iskoristili, pogotovo ako imamo u vidu sta se desava u Persijskom zalivu, ali posto smo ruska gubernija pravo da eksplatisu naftu dobice rusi,isto kao sto smo im poklonili NIS, a verovatno cemo i EPS i Telekom.

jugo

pre 12 godina

predizborne price. Ko je naivan nasesce. Jos da pocnu da pricaju da ima marsovsko etno selo podno Bukulje i da ce turizam da donese 10mlrd E i sta ces vise

Nikolaj

pre 12 godina

Auuu, pa ovo je grđe nego Dinkićevih soma evra za akcije. Dobiti izbore na krilima izmišljenih škriljaca, mislim da će da im i upali. Verovatno ima kamion toga nečega, al sto godina, pobogu Duliću...

miljan sb

pre 12 godina

Lepa zamisao, Aleksinac je jedna od najsiromasnijih opstina, ali postoji zebnja da ce kao i sve u Srbiji otici u ruke monopolista i tajkuna. I zasto bas 2016. a ne ranije, da li Dulic misli da ce izgubiti na izborima pa se nada sledecim, a do tada da ovaj proekat ne dodje do realizacije.

mile

pre 12 godina

Svoj odnos prema prirodnim resursima sve vlade Srbije unazad 10 godina su pokazale , pre svega, na primeru prodaje NIS-a ,kada su prodali i sve rezerve nafte i gasa a rudnu rentu Rusi placaju manje u Srbiji nego u Rusiji. Ko jos misli da ce u ovom slucaju biti nesto bolje? Koga vi zovete da vam bude savetnik ? Svetske , da ne kazem belosvetske spekulante koji se predstavljaju kao investicioni fondovi ? Da neko stvarno u vlasti razmislja o buducnosti ove nacije , taj bi lepo osnovao drzvnu kompanju, emitovao njene akcije , prvo ovde u zemlji, sakupio od svog naroda pare koliko moze , zaposlio taj isti narod,dao mu zaradu, dao mu malo optimizma. Ali ne, oni misle samo na vlast radi vlasti, jer to podrazumeva za njih blagostanje , da se nista ne radi , da se osnivaju agencije u koje zaposljavaju stranacke poslusnike, familiju, kumove... Sto bi oni stvarno mislili o sirotoj raji u Srbiji, pa oni im trebaju samo kad dodje vreme za izbore, tada pljuste obecanja poput ovoga od ministra Dulica. Bagra 20 godina gradi autoput kroz vojvodjansku ravnicu ka Evropi kojoj ko fol hrle. U pamet se vec jednom narode, bokotuj izbore, pa nek se malo znoje.Svi, al svi, su tako isti. Samo se jedni zovu vlast a drugi opozicija a zajednicko imje sto svi misle samo na sebei nikoga vise.

taminx

pre 12 godina

"fracking" ili "Hydraulic Fracturing" je u americi legalizovan kroz "Energy Policy Act of 2005", dick chayney i donald rumsfeld nisu dozvolili da se objavi lista upotrebljenih hemikalija pod izgovorom poslovne tajne.

posto se i u njemackoj priprema probno busenje, u emisiji "monitor" je objavljeno da su hemikalije kancerogene i izazivaju hormonalne poremecaje:

Tetramethylammoniumchlorid (19 tona)
Octylphenol (9.5 tona)
Biozide (0,6 tona)

to se pomesa sa vodom i peskom pa se upumpa duboko u zemlju.

mada su franuzi Juna 2011 zabranili fracking u srbiji se ministar dulic uporno zalaze da to omoguci.

sretnu novu godinu zeli vam vas,
halliburton

Vojvođanin

pre 12 godina

Rešenje je poprilično jednostavno, prodati Telekom, NE POKRASTI NOVAC, uložiti ga u naftne škriljce i većina profita ostaje u državi.Jedino nam za taj poduhvat fali poštena Vlada što je u stvari naj veći problem.

Psihoza dopunjena paranojom

pre 12 godina

Da li bi neko (ko je za to nadlezan) bio ljubazan da obavesti gospodina ministra Dulica, da je za eksploataciju uljnih skriljaca potrebna veoma komplikovana i skupa tehnologija, da je potrebno mnogo energije, vode, da se upotrebljavaju veoma opasne hemikalije u proizvodnom procesu, da posle toga ostaje mnogo zatrovane zemlje i sljake. Da li ga neko moze obavestiti da se ova proizvodnja isplati tek onda kada je barel nafte na svetskom trzistu preko 100 $.

Petar

pre 12 godina

Covece, da li vam je neko objasnio da elektricni automobili osvajaju trziste. Do 2016 ko ziv ko mrtav i nafta nam tada nece bas trebati za prevoz. Kasno Marko na Kosovo stize.

martin

pre 12 godina

Dulicu, kao ministar ekologije prvo pogledaj efekte eksploatacije naftnih shkriljaca u severnoj Alberti (to ti je u Kanadi), pa onda pricaj. Eksploatacija kakvu ti zagovarash bi unishtila pola Shumadije.

Ваљевка 3

pre 12 godina

И опет предизборна кампања...сад и нафту имамо...благо нама са овима..

Milutin S.

pre 12 godina

Još jedna lepa predizborna priča,ali samo priča.Sada su se setili da prirodna bogatstva ne treba rasprodavati bud zašto a sve su prodali.Cementare kamenolome itd.Primer jedan od najvećih kamenoloma u Srbiji,Jelen do-kod Požege na putu za Zlatibor,prodat je pod veoma sumnjivim okolnostima hrvatskim kupcima.Procenjen katastrofalno,puni magacini kreča,rezervni delovi za mašine i ostalo,uopšte nije evidentirano tj.procenjeno pa je novi kupac prodajom kreča i ostalih sirovina sa tim sredstvima skoro otkupio kamenolom koji radi 24 h i donosi značajan prihod,naravno novim vlasnicima.Većina radnika je dobila otkaz a ovi što rade imaju znatno manje plate nego u staroj firmi.Dakle manite se demagogije i praznih priča,bili ste dovoljno na vlasti a rezultati su vam mizerni.

Slobodan

pre 12 godina

Izbori su cudo! Ako treba pronaci ce i Criptonit a ne naftu samo da ima sta da se baca u oci. I Milosevic je svojevremeno poredio Srbiju i Texas po rezervama nafte. Samo je bila malo duboko pa nisu mogli da je zahvate. Sada su skriljci toliko oleisani, pa kada se iscede ko' duvan cvarci, eto nama benzina za ceo vek.Mada, ako i ovi kao i njihovi predhodnici procackaju i tesline pronalaske , mozda nam cedjenje skriljaca nece ni biti potrebno!Ezoterija i politika, zasto da ne? New Age verzija srpske predizborne politike u punom sjaju. Samo ne bi bilo lose da ovoj laickoj glasackoj masini daju i po 1000 obecanih € od tog nalazista kao znak da se Srbija priprema za clanstvo u OPEK-u.Evo obecavamo da cemo te petro eure vratiti odma' kroz racune za infostan,struju i poreze razne! Posto ce Srpska exploatacija nafte verovatno napraviti karambol na trzistu i oboriti cenu nafte, a kako stvari stoje u zalivu oko ove krize sa iranskom i americkom blokadom, eto nama sanse da probijemo novi srpski brand! Srpska nafta!! Znate ono, na berzama, barel lake texaske nafte kosta toliko a barel srpske predizborne toliko!

skriljac

pre 12 godina

A kako cete vi to gospodine primorati strane firme da postuju zivotnu sredinu Srbije? Mislite li vi stvano ili samo hocete nas neupucene da ubedite da ce sve biti ispostovano, jednom kad se budu uvukli "k'o rdja u pandursku kucu"?Mislite li stvarno da ce biti dovoljno samo pripretiti prstom i reci "NO NO "! i da se te krvopije pokorno povinuju? Mislite li stvarno da ce jednom kad budu ulozili milijarde eura da se obaziru na nasa i vasa negodovanja? Mislite li stvarno da ce "oni" pristati da Srbija bude vecinski vlasnik te buduce firme? Mislite li stvarno da nece biti zagadjenja, a ako ga bude koja ce biti resenja ? (pogledajte samo reportaze iz Nigerije)!Francuska takodje poseduje takva nalazista pa su odustali cak i od istrazivanja a ne samo od eksploatacije.Ako bude doslo do katastrofe, vi vise necete biti tu na vlasti a oni posle vas ce reci vec onu od upotrebe otrcanu:"Mi nismo nista krivi jer kad se o tome odlucivalo nismo mi bili na celu"! Zato vas samo u MOJE ime i u ime samo MOJE dece (jer ja nemam pravo kao vi da odlucujem za druge)molim: zaboravite tu poganu industriju! Ima nasa lepa Srbija mnogo drugog bogatstva mnogo drugih lepota koje vi i ne vidite jer se Srbijom krecete u dzipovima sa zatamljenim staklima a na odmore putujete na neke tamo ekskluzivne destinacije koje mi obicni smrtnici ni na mapi sveta ne mozemo pronaci!Ne unistavajte ovo jos malo prirodne lepote sto nam je ostalo nego investirajte u turizam,cistu poljoprivredu. 'ajde gospodine da za nekoliko decenija i MOJIM unucima nesto ostane od ove nase lepe Srbije jer vase cete vi vec uspeti da odvedete negde gde se ce biti dobro zaklonjeni.

Tiamat

pre 12 godina

Ma ne,mi uopšte ne sumljamo da ćete vi savesno,odgovorno i profesionalno da odradite i ovaj posao.Znam,potrebna vam je još jedna decenija poverenja kako bi Srbija napustila invalidska kolica i stala na svoje noge.Malo ste pogrešili terapiju ali svi koji rade i greše,zar ne?
Međutim,dobar menađer neće kazniti dobrog radnika ako napravi grešku,nego će kazna slediti kada radnik napravi istu grešku nekoliko puta.
To će smatrati nesavesnim radom i radniku sledi odkaz.Poslodavac bi u normalnim uslovima trebao da u napomenu radne knjižice upiše:
"radnik je neodgovoran,i njegov rad je štetan za kolektiv",tako da pri sledećoj aplikaciji drugi poslodavac ima to u vidu.
Tako bi nerad bio prepoznat.

Dragan

pre 12 godina

A tu,jel ce budu neke akcije?Dalje prste Drzavo od Aleksinca sada.Mrtav grad Aleksinac i sad ulazi Drzava na velika vrata sa lepim recima,ohrabrenjima..itd...itd...-

buba

pre 12 godina

Sta kao nije rasprodaja? Pa sto ne trazite strateskog partnera u zemlji nego u inostranstvu? Kao, oni ce nas voleti vise od nas samih?!

Moja Malenkost

pre 12 godina

Ne razumem se mnogo u finansije i rudarstvo-naftaštvo ali znam da će mo mi obični smrtnici dobiti samo mrvice sa stola ako i njih uopšte dobijemo.

Zuki

pre 12 godina

Dace pare nekom ministrovom pajtosu da im napise ono sto ceo svet zna, da je ekspoloatacija nafte iz skriljaca ekonomski i energetski neisplativa.

Firewind

pre 12 godina

Jao ne, kad sam video da ce Dulic da umesa prste i u ovo odmah mi nije dobro... Pretpostavljam da ce biti potreban i neki sajt za ovo, mislim, ne mozes vaditi naftu bez odgovarajuceg sajta u naprednom programskom jeziku CMS!

SD

pre 12 godina

Ova tehnologija je veoma sumnjiva sa strane uticaja na zivotnu sredinu. U procesu dobijanja nafte upotrebljavaju se vise od 500 raznih hemikalija koje odlaze u vodene tokove. Neke od tih hemikalija su tajna pa se uopste ne zna kakav je uticaj na okolinu. U vodi se javlja metan a ima i radioaktivnih uticaja. Pogledajte film "GasLand" koji je prikazan na "Sundance Film Festival". Umesto da se skoncentrisu na ciste tehnologije, Amerikanci su nasli jos jednu prljavu tehnologiju koja moze da donese novac brzo, ali istovremeno da ima katastrofalan efekat na zivotnu sredinu. Da li nam to svtarno treba u Srbiji?

kuka&motika

pre 12 godina

1. Sacekati do posle izbora da ne poklanjaju vise nacionalna dobra
2. Uzimalo se kredita za sve i svasta, eto prilike da se jednom kredit uzme za nesto sto ce isti BRZO da vrati. Ono sto hocu reci, ovo treba uraditi bez nazovi strateskih "partnera". Jer ti partneri su to samo manjoj grupi ljudi u Srbiji a nikako nasoj drzavi, njoj su samo rak rana zajedno sa ovim prvima!!!

Bitumen

pre 12 godina

Počnite već sada sa raseljavanjem Aleksinca,Soko Banje, Kruševca i Niša. Zaboravite na voćarstvo,ratarstvo, poljoprivredu u krugu od 100 kiliometra od Aleksinca. Emisija karbon dioksida biće duplo veća od svih autoomobila u Srbiji.

iguman

pre 12 godina

Postojecu rafineriju sa sve naftnim izvorima,izvorima u Angoli itd.,dali ste za upola manje para nego sto je potrebno samo za pripremu Aleksinca za eksploataciju.Inace,nafta iz skriljaca je najskuplji nacin.

Psihoza dopunjena paranojom

pre 12 godina

Da li bi neko (ko je za to nadlezan) bio ljubazan da obavesti gospodina ministra Dulica, da je za eksploataciju uljnih skriljaca potrebna veoma komplikovana i skupa tehnologija, da je potrebno mnogo energije, vode, da se upotrebljavaju veoma opasne hemikalije u proizvodnom procesu, da posle toga ostaje mnogo zatrovane zemlje i sljake. Da li ga neko moze obavestiti da se ova proizvodnja isplati tek onda kada je barel nafte na svetskom trzistu preko 100 $.

Firewind

pre 12 godina

Jao ne, kad sam video da ce Dulic da umesa prste i u ovo odmah mi nije dobro... Pretpostavljam da ce biti potreban i neki sajt za ovo, mislim, ne mozes vaditi naftu bez odgovarajuceg sajta u naprednom programskom jeziku CMS!

Bitumen

pre 12 godina

Počnite već sada sa raseljavanjem Aleksinca,Soko Banje, Kruševca i Niša. Zaboravite na voćarstvo,ratarstvo, poljoprivredu u krugu od 100 kiliometra od Aleksinca. Emisija karbon dioksida biće duplo veća od svih autoomobila u Srbiji.

SD

pre 12 godina

Ova tehnologija je veoma sumnjiva sa strane uticaja na zivotnu sredinu. U procesu dobijanja nafte upotrebljavaju se vise od 500 raznih hemikalija koje odlaze u vodene tokove. Neke od tih hemikalija su tajna pa se uopste ne zna kakav je uticaj na okolinu. U vodi se javlja metan a ima i radioaktivnih uticaja. Pogledajte film "GasLand" koji je prikazan na "Sundance Film Festival". Umesto da se skoncentrisu na ciste tehnologije, Amerikanci su nasli jos jednu prljavu tehnologiju koja moze da donese novac brzo, ali istovremeno da ima katastrofalan efekat na zivotnu sredinu. Da li nam to svtarno treba u Srbiji?

Milutin S.

pre 12 godina

Još jedna lepa predizborna priča,ali samo priča.Sada su se setili da prirodna bogatstva ne treba rasprodavati bud zašto a sve su prodali.Cementare kamenolome itd.Primer jedan od najvećih kamenoloma u Srbiji,Jelen do-kod Požege na putu za Zlatibor,prodat je pod veoma sumnjivim okolnostima hrvatskim kupcima.Procenjen katastrofalno,puni magacini kreča,rezervni delovi za mašine i ostalo,uopšte nije evidentirano tj.procenjeno pa je novi kupac prodajom kreča i ostalih sirovina sa tim sredstvima skoro otkupio kamenolom koji radi 24 h i donosi značajan prihod,naravno novim vlasnicima.Većina radnika je dobila otkaz a ovi što rade imaju znatno manje plate nego u staroj firmi.Dakle manite se demagogije i praznih priča,bili ste dovoljno na vlasti a rezultati su vam mizerni.

jugo

pre 12 godina

predizborne price. Ko je naivan nasesce. Jos da pocnu da pricaju da ima marsovsko etno selo podno Bukulje i da ce turizam da donese 10mlrd E i sta ces vise

martin

pre 12 godina

Dulicu, kao ministar ekologije prvo pogledaj efekte eksploatacije naftnih shkriljaca u severnoj Alberti (to ti je u Kanadi), pa onda pricaj. Eksploatacija kakvu ti zagovarash bi unishtila pola Shumadije.

taminx

pre 12 godina

"fracking" ili "Hydraulic Fracturing" je u americi legalizovan kroz "Energy Policy Act of 2005", dick chayney i donald rumsfeld nisu dozvolili da se objavi lista upotrebljenih hemikalija pod izgovorom poslovne tajne.

posto se i u njemackoj priprema probno busenje, u emisiji "monitor" je objavljeno da su hemikalije kancerogene i izazivaju hormonalne poremecaje:

Tetramethylammoniumchlorid (19 tona)
Octylphenol (9.5 tona)
Biozide (0,6 tona)

to se pomesa sa vodom i peskom pa se upumpa duboko u zemlju.

mada su franuzi Juna 2011 zabranili fracking u srbiji se ministar dulic uporno zalaze da to omoguci.

sretnu novu godinu zeli vam vas,
halliburton

Slobodan

pre 12 godina

Izbori su cudo! Ako treba pronaci ce i Criptonit a ne naftu samo da ima sta da se baca u oci. I Milosevic je svojevremeno poredio Srbiju i Texas po rezervama nafte. Samo je bila malo duboko pa nisu mogli da je zahvate. Sada su skriljci toliko oleisani, pa kada se iscede ko' duvan cvarci, eto nama benzina za ceo vek.Mada, ako i ovi kao i njihovi predhodnici procackaju i tesline pronalaske , mozda nam cedjenje skriljaca nece ni biti potrebno!Ezoterija i politika, zasto da ne? New Age verzija srpske predizborne politike u punom sjaju. Samo ne bi bilo lose da ovoj laickoj glasackoj masini daju i po 1000 obecanih € od tog nalazista kao znak da se Srbija priprema za clanstvo u OPEK-u.Evo obecavamo da cemo te petro eure vratiti odma' kroz racune za infostan,struju i poreze razne! Posto ce Srpska exploatacija nafte verovatno napraviti karambol na trzistu i oboriti cenu nafte, a kako stvari stoje u zalivu oko ove krize sa iranskom i americkom blokadom, eto nama sanse da probijemo novi srpski brand! Srpska nafta!! Znate ono, na berzama, barel lake texaske nafte kosta toliko a barel srpske predizborne toliko!

Dragan

pre 12 godina

A tu,jel ce budu neke akcije?Dalje prste Drzavo od Aleksinca sada.Mrtav grad Aleksinac i sad ulazi Drzava na velika vrata sa lepim recima,ohrabrenjima..itd...itd...-

slavoljub

pre 12 godina

Vadjenje uljnih škriljaca je inače prljava tehnologija. Preradom ostaje talog koji ne moye da se isjkoristi i mora negde da se lageruje. izuzetno je prljav za zemljište. Kanada vadi uljane škriljce i ima najbolju tehnologiju. Destilacija vodenom parom.
Mnogo je gadno kada ortoped krene da prica o strategiji. Da li se razume i u pomagala za hendikepirane osobe.
Je li imamo mi nekoga pametnijeg.

Andjela

pre 12 godina

Samo me zanima kakve vi veze imate sa naftom kada ste hirurg, zato nam se i raspada drzava jer se niko ne bavi sa onim za sta je strucan?!?!

neko ko je upoznat

pre 12 godina

Ft. McMarray u sjevernoj Alberti,region Wood Bufalo je vjerovatno najbogatiji grad na planeti a sve zahvaljujuci najvecem nalazistu oil sands na Zemlji. Cinjenica je da i pored ogromnog ulaganja u ekologiju,pomenuti region nije bas pojam za cistocu. Ali,posto nema grada u okolini od 500km,koga briga-iscrpice nalaziste,pokupiti lovu a taj grad ce postati grad duhova jer je citav zivot vezan za oil sands.

skriljac

pre 12 godina

A kako cete vi to gospodine primorati strane firme da postuju zivotnu sredinu Srbije? Mislite li vi stvano ili samo hocete nas neupucene da ubedite da ce sve biti ispostovano, jednom kad se budu uvukli "k'o rdja u pandursku kucu"?Mislite li stvarno da ce biti dovoljno samo pripretiti prstom i reci "NO NO "! i da se te krvopije pokorno povinuju? Mislite li stvarno da ce jednom kad budu ulozili milijarde eura da se obaziru na nasa i vasa negodovanja? Mislite li stvarno da ce "oni" pristati da Srbija bude vecinski vlasnik te buduce firme? Mislite li stvarno da nece biti zagadjenja, a ako ga bude koja ce biti resenja ? (pogledajte samo reportaze iz Nigerije)!Francuska takodje poseduje takva nalazista pa su odustali cak i od istrazivanja a ne samo od eksploatacije.Ako bude doslo do katastrofe, vi vise necete biti tu na vlasti a oni posle vas ce reci vec onu od upotrebe otrcanu:"Mi nismo nista krivi jer kad se o tome odlucivalo nismo mi bili na celu"! Zato vas samo u MOJE ime i u ime samo MOJE dece (jer ja nemam pravo kao vi da odlucujem za druge)molim: zaboravite tu poganu industriju! Ima nasa lepa Srbija mnogo drugog bogatstva mnogo drugih lepota koje vi i ne vidite jer se Srbijom krecete u dzipovima sa zatamljenim staklima a na odmore putujete na neke tamo ekskluzivne destinacije koje mi obicni smrtnici ni na mapi sveta ne mozemo pronaci!Ne unistavajte ovo jos malo prirodne lepote sto nam je ostalo nego investirajte u turizam,cistu poljoprivredu. 'ajde gospodine da za nekoliko decenija i MOJIM unucima nesto ostane od ove nase lepe Srbije jer vase cete vi vec uspeti da odvedete negde gde se ce biti dobro zaklonjeni.

Nikolaj

pre 12 godina

Auuu, pa ovo je grđe nego Dinkićevih soma evra za akcije. Dobiti izbore na krilima izmišljenih škriljaca, mislim da će da im i upali. Verovatno ima kamion toga nečega, al sto godina, pobogu Duliću...

Deki

pre 12 godina

Ako ista i bude od ovoga, ovo je odlicna vest za strane kompanije i domace tajkune koji ce se jos vise obogatiti a nece platiti porez,dok ce radnike pacati neku crkavicu.

Ваљевка 3

pre 12 godina

И опет предизборна кампања...сад и нафту имамо...благо нама са овима..

mile

pre 12 godina

Svoj odnos prema prirodnim resursima sve vlade Srbije unazad 10 godina su pokazale , pre svega, na primeru prodaje NIS-a ,kada su prodali i sve rezerve nafte i gasa a rudnu rentu Rusi placaju manje u Srbiji nego u Rusiji. Ko jos misli da ce u ovom slucaju biti nesto bolje? Koga vi zovete da vam bude savetnik ? Svetske , da ne kazem belosvetske spekulante koji se predstavljaju kao investicioni fondovi ? Da neko stvarno u vlasti razmislja o buducnosti ove nacije , taj bi lepo osnovao drzvnu kompanju, emitovao njene akcije , prvo ovde u zemlji, sakupio od svog naroda pare koliko moze , zaposlio taj isti narod,dao mu zaradu, dao mu malo optimizma. Ali ne, oni misle samo na vlast radi vlasti, jer to podrazumeva za njih blagostanje , da se nista ne radi , da se osnivaju agencije u koje zaposljavaju stranacke poslusnike, familiju, kumove... Sto bi oni stvarno mislili o sirotoj raji u Srbiji, pa oni im trebaju samo kad dodje vreme za izbore, tada pljuste obecanja poput ovoga od ministra Dulica. Bagra 20 godina gradi autoput kroz vojvodjansku ravnicu ka Evropi kojoj ko fol hrle. U pamet se vec jednom narode, bokotuj izbore, pa nek se malo znoje.Svi, al svi, su tako isti. Samo se jedni zovu vlast a drugi opozicija a zajednicko imje sto svi misle samo na sebei nikoga vise.

maraton

pre 12 godina

Od davnina je ostala čuvena latinska izreka: Quidquid id est, timeo Danaos et dona ferentes. - Šta god to bilo, bojim se Danajaca (Grka) i kad darove donose.
Kad je u pitanju naša aktuelna vlast, s obzirom kakva smo obećanja sve od nje doživeli i kakav je njihov ishod bio, može da važi paralela: Čuvaj se optimističkih (i lakomislenih i bajkovitih) obećanja vlasti, ne donose nam ništa dobro.

Petar

pre 12 godina

Covece, da li vam je neko objasnio da elektricni automobili osvajaju trziste. Do 2016 ko ziv ko mrtav i nafta nam tada nece bas trebati za prevoz. Kasno Marko na Kosovo stize.

iguman

pre 12 godina

Postojecu rafineriju sa sve naftnim izvorima,izvorima u Angoli itd.,dali ste za upola manje para nego sto je potrebno samo za pripremu Aleksinca za eksploataciju.Inace,nafta iz skriljaca je najskuplji nacin.

Zuki

pre 12 godina

Dace pare nekom ministrovom pajtosu da im napise ono sto ceo svet zna, da je ekspoloatacija nafte iz skriljaca ekonomski i energetski neisplativa.

Vojvođanin

pre 12 godina

Rešenje je poprilično jednostavno, prodati Telekom, NE POKRASTI NOVAC, uložiti ga u naftne škriljce i većina profita ostaje u državi.Jedino nam za taj poduhvat fali poštena Vlada što je u stvari naj veći problem.

Ljilja

pre 12 godina

Krenula predizborna kampanja e sad cemo da saznamo sta sve imamo i sta smo sve imali..a kad podvuku crtu,saznacemo koliko ce Nas kostati Mase rude..pa srecna NAM NOVA!

Dule

pre 12 godina

Ako su rezerve nafte u Aleksincu tolike , zasto mi i dalje placamo najskuplji dizel i benzin u regionu, a i sire? Nego bice to jos jedna velika sarena laza za naivne i povodljive.

Tiamat

pre 12 godina

Ma ne,mi uopšte ne sumljamo da ćete vi savesno,odgovorno i profesionalno da odradite i ovaj posao.Znam,potrebna vam je još jedna decenija poverenja kako bi Srbija napustila invalidska kolica i stala na svoje noge.Malo ste pogrešili terapiju ali svi koji rade i greše,zar ne?
Međutim,dobar menađer neće kazniti dobrog radnika ako napravi grešku,nego će kazna slediti kada radnik napravi istu grešku nekoliko puta.
To će smatrati nesavesnim radom i radniku sledi odkaz.Poslodavac bi u normalnim uslovima trebao da u napomenu radne knjižice upiše:
"radnik je neodgovoran,i njegov rad je štetan za kolektiv",tako da pri sledećoj aplikaciji drugi poslodavac ima to u vidu.
Tako bi nerad bio prepoznat.

miljan sb

pre 12 godina

Lepa zamisao, Aleksinac je jedna od najsiromasnijih opstina, ali postoji zebnja da ce kao i sve u Srbiji otici u ruke monopolista i tajkuna. I zasto bas 2016. a ne ranije, da li Dulic misli da ce izgubiti na izborima pa se nada sledecim, a do tada da ovaj proekat ne dodje do realizacije.

buba

pre 12 godina

Sta kao nije rasprodaja? Pa sto ne trazite strateskog partnera u zemlji nego u inostranstvu? Kao, oni ce nas voleti vise od nas samih?!

igor

pre 12 godina

Da smo normalna zemlja ovo bi iskoristili, pogotovo ako imamo u vidu sta se desava u Persijskom zalivu, ali posto smo ruska gubernija pravo da eksplatisu naftu dobice rusi,isto kao sto smo im poklonili NIS, a verovatno cemo i EPS i Telekom.

Дејан Милосављевић

pre 12 godina

Свакодневно овде пратим вести из економије,ретко остављам коментаре али сада морам.Почећу од те трагикомедије да министар за животну средину гура идеју о производњи нафте из нафтних шкриљаца,који су најпрљавија и најканцерогенија врста производње нафте која постоји на свету.Даље,сам поступак извлачења супстанце зване кероген из нафтоносних стена која се даље прерађује у нафту се постиже упумпавањем огромних количина свеже воде помешане са разним материјама и хемикалијама под изузетним притиском.Тај притисак доводи до пуцања стена и ослобађања керогена који је у њима заробљен.На крају се из стена испумпава изузетнио прљава и канцерогена вода из које се издваја нафта а остатак је отпадна вода која се углавном складишти у вештачким језерима.Цео процес је изузетно скуп,изузетно технички захтеван и невероватно отрован.Нафта добијена овим процесом је изузетно скупа и без државних пара да субвенционишу производњу,немогуће ју је продати на отвореном тржишту.Недао нам Бог ово што нам желе наши министри.

kuka&motika

pre 12 godina

1. Sacekati do posle izbora da ne poklanjaju vise nacionalna dobra
2. Uzimalo se kredita za sve i svasta, eto prilike da se jednom kredit uzme za nesto sto ce isti BRZO da vrati. Ono sto hocu reci, ovo treba uraditi bez nazovi strateskih "partnera". Jer ti partneri su to samo manjoj grupi ljudi u Srbiji a nikako nasoj drzavi, njoj su samo rak rana zajedno sa ovim prvima!!!

Moja Malenkost

pre 12 godina

Ne razumem se mnogo u finansije i rudarstvo-naftaštvo ali znam da će mo mi obični smrtnici dobiti samo mrvice sa stola ako i njih uopšte dobijemo.

MRV

pre 12 godina

Опет шкриљци и опет ни реч стручњака!
Доста ми је шкриљаца.
Нека неко други уместо мене каже зашто је Србија средином осамдесетих година прошлог века одустала од шкриљаца, мене већ мрзи да се понављам.
А била је тада нафтна криза. И то жешћа.

goran

pre 12 godina

SVE CU DA VAM POVERUJEM GOSPODINE DULICU,ALI SVE....ALI ZNATE KAD?
KAD PRODATE NEKRETNINE U KOJIM ZIVITE I SA PORODICOM SE PRESELITE U ALEKSINAC...KAKVE SU CENE OVDE KOD NAS U ALKSINCU OSTACE VAM MINIMUM 4X VISE PARA....I NE SAMO VI ! SVI KOJI KAZU DA TO NIJE STETO,NEKA IZVOLE U NAS GRAD SA SVOJIM PORODICAMA....DOBRO DOSLI NASI BUDUCI SUGRADJANI
AKO TO SE TO NE DESI ZNACU DA STE SE SALILI...
A I VI ZNATE DA STE SE SAILI..ALI KO VELITE DA PROBATE ,MOZDA IMA BUDALA IPAK JE TO PROVINCIJA...MI VAM NECEMO DATI DA SE IGRATE NASIM ZIVOTIMA,VERUJTE NAM !!!!

lažna besplatna legalizacija

pre 12 godina

ovaj nam je obećao besplatnu legalizaciju,umesto toga dobili smo najskuplju na svetu.i nije ga sramota da i dalje kao papagaj ponavlja, kako je povoljna a treba svaka kuća na periferiji Beograda da plati po desetak hiljada evra u proseku!ovo mu je još jedna navlaka za izbore.ali neće moći više, da nas prevozi žedne preko vode!

Marko

pre 12 godina

Aleksinacka nafta za ceo vek ali ne za sve, vec za Aleksinac.
Novac od NIS-a je ostao u Vojvodini jer je tamo registrovan, navodno tamo vade i naftu i gas, pa tako da ne vidim zasto bi Aleksinac davao Vojvodini nesto, kada nisu ni oni nama dali nista a samo uzimaju.
Novci ostaju u Aleksincu a Kostres i Canak neka i dalje traze svoje novce.

karasdjordje

pre 12 godina

na proslim izborima ste nudili 1000eur a sad naftu a mi ionako placamo najskuplji benzin u evropi,nedajboze da budete opet u vlasti i to nalaziste dodje u vase ruke

Vojvođanin

pre 12 godina

Rešenje je poprilično jednostavno, prodati Telekom, NE POKRASTI NOVAC, uložiti ga u naftne škriljce i većina profita ostaje u državi.Jedino nam za taj poduhvat fali poštena Vlada što je u stvari naj veći problem.

Petar

pre 12 godina

Covece, da li vam je neko objasnio da elektricni automobili osvajaju trziste. Do 2016 ko ziv ko mrtav i nafta nam tada nece bas trebati za prevoz. Kasno Marko na Kosovo stize.

igor

pre 12 godina

Da smo normalna zemlja ovo bi iskoristili, pogotovo ako imamo u vidu sta se desava u Persijskom zalivu, ali posto smo ruska gubernija pravo da eksplatisu naftu dobice rusi,isto kao sto smo im poklonili NIS, a verovatno cemo i EPS i Telekom.

kuka&motika

pre 12 godina

1. Sacekati do posle izbora da ne poklanjaju vise nacionalna dobra
2. Uzimalo se kredita za sve i svasta, eto prilike da se jednom kredit uzme za nesto sto ce isti BRZO da vrati. Ono sto hocu reci, ovo treba uraditi bez nazovi strateskih "partnera". Jer ti partneri su to samo manjoj grupi ljudi u Srbiji a nikako nasoj drzavi, njoj su samo rak rana zajedno sa ovim prvima!!!

Psihoza dopunjena paranojom

pre 12 godina

Da li bi neko (ko je za to nadlezan) bio ljubazan da obavesti gospodina ministra Dulica, da je za eksploataciju uljnih skriljaca potrebna veoma komplikovana i skupa tehnologija, da je potrebno mnogo energije, vode, da se upotrebljavaju veoma opasne hemikalije u proizvodnom procesu, da posle toga ostaje mnogo zatrovane zemlje i sljake. Da li ga neko moze obavestiti da se ova proizvodnja isplati tek onda kada je barel nafte na svetskom trzistu preko 100 $.

Marko

pre 12 godina

Aleksinacka nafta za ceo vek ali ne za sve, vec za Aleksinac.
Novac od NIS-a je ostao u Vojvodini jer je tamo registrovan, navodno tamo vade i naftu i gas, pa tako da ne vidim zasto bi Aleksinac davao Vojvodini nesto, kada nisu ni oni nama dali nista a samo uzimaju.
Novci ostaju u Aleksincu a Kostres i Canak neka i dalje traze svoje novce.

Bitumen

pre 12 godina

Počnite već sada sa raseljavanjem Aleksinca,Soko Banje, Kruševca i Niša. Zaboravite na voćarstvo,ratarstvo, poljoprivredu u krugu od 100 kiliometra od Aleksinca. Emisija karbon dioksida biće duplo veća od svih autoomobila u Srbiji.

mile

pre 12 godina

Svoj odnos prema prirodnim resursima sve vlade Srbije unazad 10 godina su pokazale , pre svega, na primeru prodaje NIS-a ,kada su prodali i sve rezerve nafte i gasa a rudnu rentu Rusi placaju manje u Srbiji nego u Rusiji. Ko jos misli da ce u ovom slucaju biti nesto bolje? Koga vi zovete da vam bude savetnik ? Svetske , da ne kazem belosvetske spekulante koji se predstavljaju kao investicioni fondovi ? Da neko stvarno u vlasti razmislja o buducnosti ove nacije , taj bi lepo osnovao drzvnu kompanju, emitovao njene akcije , prvo ovde u zemlji, sakupio od svog naroda pare koliko moze , zaposlio taj isti narod,dao mu zaradu, dao mu malo optimizma. Ali ne, oni misle samo na vlast radi vlasti, jer to podrazumeva za njih blagostanje , da se nista ne radi , da se osnivaju agencije u koje zaposljavaju stranacke poslusnike, familiju, kumove... Sto bi oni stvarno mislili o sirotoj raji u Srbiji, pa oni im trebaju samo kad dodje vreme za izbore, tada pljuste obecanja poput ovoga od ministra Dulica. Bagra 20 godina gradi autoput kroz vojvodjansku ravnicu ka Evropi kojoj ko fol hrle. U pamet se vec jednom narode, bokotuj izbore, pa nek se malo znoje.Svi, al svi, su tako isti. Samo se jedni zovu vlast a drugi opozicija a zajednicko imje sto svi misle samo na sebei nikoga vise.

Firewind

pre 12 godina

Jao ne, kad sam video da ce Dulic da umesa prste i u ovo odmah mi nije dobro... Pretpostavljam da ce biti potreban i neki sajt za ovo, mislim, ne mozes vaditi naftu bez odgovarajuceg sajta u naprednom programskom jeziku CMS!

Ваљевка 3

pre 12 godina

И опет предизборна кампања...сад и нафту имамо...благо нама са овима..

miljan sb

pre 12 godina

Lepa zamisao, Aleksinac je jedna od najsiromasnijih opstina, ali postoji zebnja da ce kao i sve u Srbiji otici u ruke monopolista i tajkuna. I zasto bas 2016. a ne ranije, da li Dulic misli da ce izgubiti na izborima pa se nada sledecim, a do tada da ovaj proekat ne dodje do realizacije.

Dule

pre 12 godina

Ako su rezerve nafte u Aleksincu tolike , zasto mi i dalje placamo najskuplji dizel i benzin u regionu, a i sire? Nego bice to jos jedna velika sarena laza za naivne i povodljive.

iguman

pre 12 godina

Postojecu rafineriju sa sve naftnim izvorima,izvorima u Angoli itd.,dali ste za upola manje para nego sto je potrebno samo za pripremu Aleksinca za eksploataciju.Inace,nafta iz skriljaca je najskuplji nacin.

Deki

pre 12 godina

Ako ista i bude od ovoga, ovo je odlicna vest za strane kompanije i domace tajkune koji ce se jos vise obogatiti a nece platiti porez,dok ce radnike pacati neku crkavicu.

jugo

pre 12 godina

predizborne price. Ko je naivan nasesce. Jos da pocnu da pricaju da ima marsovsko etno selo podno Bukulje i da ce turizam da donese 10mlrd E i sta ces vise

Ljilja

pre 12 godina

Krenula predizborna kampanja e sad cemo da saznamo sta sve imamo i sta smo sve imali..a kad podvuku crtu,saznacemo koliko ce Nas kostati Mase rude..pa srecna NAM NOVA!

neko ko je upoznat

pre 12 godina

Ft. McMarray u sjevernoj Alberti,region Wood Bufalo je vjerovatno najbogatiji grad na planeti a sve zahvaljujuci najvecem nalazistu oil sands na Zemlji. Cinjenica je da i pored ogromnog ulaganja u ekologiju,pomenuti region nije bas pojam za cistocu. Ali,posto nema grada u okolini od 500km,koga briga-iscrpice nalaziste,pokupiti lovu a taj grad ce postati grad duhova jer je citav zivot vezan za oil sands.

slavoljub

pre 12 godina

Vadjenje uljnih škriljaca je inače prljava tehnologija. Preradom ostaje talog koji ne moye da se isjkoristi i mora negde da se lageruje. izuzetno je prljav za zemljište. Kanada vadi uljane škriljce i ima najbolju tehnologiju. Destilacija vodenom parom.
Mnogo je gadno kada ortoped krene da prica o strategiji. Da li se razume i u pomagala za hendikepirane osobe.
Je li imamo mi nekoga pametnijeg.

Andjela

pre 12 godina

Samo me zanima kakve vi veze imate sa naftom kada ste hirurg, zato nam se i raspada drzava jer se niko ne bavi sa onim za sta je strucan?!?!

lažna besplatna legalizacija

pre 12 godina

ovaj nam je obećao besplatnu legalizaciju,umesto toga dobili smo najskuplju na svetu.i nije ga sramota da i dalje kao papagaj ponavlja, kako je povoljna a treba svaka kuća na periferiji Beograda da plati po desetak hiljada evra u proseku!ovo mu je još jedna navlaka za izbore.ali neće moći više, da nas prevozi žedne preko vode!

Milutin S.

pre 12 godina

Još jedna lepa predizborna priča,ali samo priča.Sada su se setili da prirodna bogatstva ne treba rasprodavati bud zašto a sve su prodali.Cementare kamenolome itd.Primer jedan od najvećih kamenoloma u Srbiji,Jelen do-kod Požege na putu za Zlatibor,prodat je pod veoma sumnjivim okolnostima hrvatskim kupcima.Procenjen katastrofalno,puni magacini kreča,rezervni delovi za mašine i ostalo,uopšte nije evidentirano tj.procenjeno pa je novi kupac prodajom kreča i ostalih sirovina sa tim sredstvima skoro otkupio kamenolom koji radi 24 h i donosi značajan prihod,naravno novim vlasnicima.Većina radnika je dobila otkaz a ovi što rade imaju znatno manje plate nego u staroj firmi.Dakle manite se demagogije i praznih priča,bili ste dovoljno na vlasti a rezultati su vam mizerni.

Nikolaj

pre 12 godina

Auuu, pa ovo je grđe nego Dinkićevih soma evra za akcije. Dobiti izbore na krilima izmišljenih škriljaca, mislim da će da im i upali. Verovatno ima kamion toga nečega, al sto godina, pobogu Duliću...

taminx

pre 12 godina

"fracking" ili "Hydraulic Fracturing" je u americi legalizovan kroz "Energy Policy Act of 2005", dick chayney i donald rumsfeld nisu dozvolili da se objavi lista upotrebljenih hemikalija pod izgovorom poslovne tajne.

posto se i u njemackoj priprema probno busenje, u emisiji "monitor" je objavljeno da su hemikalije kancerogene i izazivaju hormonalne poremecaje:

Tetramethylammoniumchlorid (19 tona)
Octylphenol (9.5 tona)
Biozide (0,6 tona)

to se pomesa sa vodom i peskom pa se upumpa duboko u zemlju.

mada su franuzi Juna 2011 zabranili fracking u srbiji se ministar dulic uporno zalaze da to omoguci.

sretnu novu godinu zeli vam vas,
halliburton

SD

pre 12 godina

Ova tehnologija je veoma sumnjiva sa strane uticaja na zivotnu sredinu. U procesu dobijanja nafte upotrebljavaju se vise od 500 raznih hemikalija koje odlaze u vodene tokove. Neke od tih hemikalija su tajna pa se uopste ne zna kakav je uticaj na okolinu. U vodi se javlja metan a ima i radioaktivnih uticaja. Pogledajte film "GasLand" koji je prikazan na "Sundance Film Festival". Umesto da se skoncentrisu na ciste tehnologije, Amerikanci su nasli jos jednu prljavu tehnologiju koja moze da donese novac brzo, ali istovremeno da ima katastrofalan efekat na zivotnu sredinu. Da li nam to svtarno treba u Srbiji?

Dragan

pre 12 godina

A tu,jel ce budu neke akcije?Dalje prste Drzavo od Aleksinca sada.Mrtav grad Aleksinac i sad ulazi Drzava na velika vrata sa lepim recima,ohrabrenjima..itd...itd...-

Moja Malenkost

pre 12 godina

Ne razumem se mnogo u finansije i rudarstvo-naftaštvo ali znam da će mo mi obični smrtnici dobiti samo mrvice sa stola ako i njih uopšte dobijemo.

Tiamat

pre 12 godina

Ma ne,mi uopšte ne sumljamo da ćete vi savesno,odgovorno i profesionalno da odradite i ovaj posao.Znam,potrebna vam je još jedna decenija poverenja kako bi Srbija napustila invalidska kolica i stala na svoje noge.Malo ste pogrešili terapiju ali svi koji rade i greše,zar ne?
Međutim,dobar menađer neće kazniti dobrog radnika ako napravi grešku,nego će kazna slediti kada radnik napravi istu grešku nekoliko puta.
To će smatrati nesavesnim radom i radniku sledi odkaz.Poslodavac bi u normalnim uslovima trebao da u napomenu radne knjižice upiše:
"radnik je neodgovoran,i njegov rad je štetan za kolektiv",tako da pri sledećoj aplikaciji drugi poslodavac ima to u vidu.
Tako bi nerad bio prepoznat.

Slobodan

pre 12 godina

Izbori su cudo! Ako treba pronaci ce i Criptonit a ne naftu samo da ima sta da se baca u oci. I Milosevic je svojevremeno poredio Srbiju i Texas po rezervama nafte. Samo je bila malo duboko pa nisu mogli da je zahvate. Sada su skriljci toliko oleisani, pa kada se iscede ko' duvan cvarci, eto nama benzina za ceo vek.Mada, ako i ovi kao i njihovi predhodnici procackaju i tesline pronalaske , mozda nam cedjenje skriljaca nece ni biti potrebno!Ezoterija i politika, zasto da ne? New Age verzija srpske predizborne politike u punom sjaju. Samo ne bi bilo lose da ovoj laickoj glasackoj masini daju i po 1000 obecanih € od tog nalazista kao znak da se Srbija priprema za clanstvo u OPEK-u.Evo obecavamo da cemo te petro eure vratiti odma' kroz racune za infostan,struju i poreze razne! Posto ce Srpska exploatacija nafte verovatno napraviti karambol na trzistu i oboriti cenu nafte, a kako stvari stoje u zalivu oko ove krize sa iranskom i americkom blokadom, eto nama sanse da probijemo novi srpski brand! Srpska nafta!! Znate ono, na berzama, barel lake texaske nafte kosta toliko a barel srpske predizborne toliko!

maraton

pre 12 godina

Od davnina je ostala čuvena latinska izreka: Quidquid id est, timeo Danaos et dona ferentes. - Šta god to bilo, bojim se Danajaca (Grka) i kad darove donose.
Kad je u pitanju naša aktuelna vlast, s obzirom kakva smo obećanja sve od nje doživeli i kakav je njihov ishod bio, može da važi paralela: Čuvaj se optimističkih (i lakomislenih i bajkovitih) obećanja vlasti, ne donose nam ništa dobro.

karasdjordje

pre 12 godina

na proslim izborima ste nudili 1000eur a sad naftu a mi ionako placamo najskuplji benzin u evropi,nedajboze da budete opet u vlasti i to nalaziste dodje u vase ruke

Zuki

pre 12 godina

Dace pare nekom ministrovom pajtosu da im napise ono sto ceo svet zna, da je ekspoloatacija nafte iz skriljaca ekonomski i energetski neisplativa.

martin

pre 12 godina

Dulicu, kao ministar ekologije prvo pogledaj efekte eksploatacije naftnih shkriljaca u severnoj Alberti (to ti je u Kanadi), pa onda pricaj. Eksploatacija kakvu ti zagovarash bi unishtila pola Shumadije.

buba

pre 12 godina

Sta kao nije rasprodaja? Pa sto ne trazite strateskog partnera u zemlji nego u inostranstvu? Kao, oni ce nas voleti vise od nas samih?!

skriljac

pre 12 godina

A kako cete vi to gospodine primorati strane firme da postuju zivotnu sredinu Srbije? Mislite li vi stvano ili samo hocete nas neupucene da ubedite da ce sve biti ispostovano, jednom kad se budu uvukli "k'o rdja u pandursku kucu"?Mislite li stvarno da ce biti dovoljno samo pripretiti prstom i reci "NO NO "! i da se te krvopije pokorno povinuju? Mislite li stvarno da ce jednom kad budu ulozili milijarde eura da se obaziru na nasa i vasa negodovanja? Mislite li stvarno da ce "oni" pristati da Srbija bude vecinski vlasnik te buduce firme? Mislite li stvarno da nece biti zagadjenja, a ako ga bude koja ce biti resenja ? (pogledajte samo reportaze iz Nigerije)!Francuska takodje poseduje takva nalazista pa su odustali cak i od istrazivanja a ne samo od eksploatacije.Ako bude doslo do katastrofe, vi vise necete biti tu na vlasti a oni posle vas ce reci vec onu od upotrebe otrcanu:"Mi nismo nista krivi jer kad se o tome odlucivalo nismo mi bili na celu"! Zato vas samo u MOJE ime i u ime samo MOJE dece (jer ja nemam pravo kao vi da odlucujem za druge)molim: zaboravite tu poganu industriju! Ima nasa lepa Srbija mnogo drugog bogatstva mnogo drugih lepota koje vi i ne vidite jer se Srbijom krecete u dzipovima sa zatamljenim staklima a na odmore putujete na neke tamo ekskluzivne destinacije koje mi obicni smrtnici ni na mapi sveta ne mozemo pronaci!Ne unistavajte ovo jos malo prirodne lepote sto nam je ostalo nego investirajte u turizam,cistu poljoprivredu. 'ajde gospodine da za nekoliko decenija i MOJIM unucima nesto ostane od ove nase lepe Srbije jer vase cete vi vec uspeti da odvedete negde gde se ce biti dobro zaklonjeni.

Дејан Милосављевић

pre 12 godina

Свакодневно овде пратим вести из економије,ретко остављам коментаре али сада морам.Почећу од те трагикомедије да министар за животну средину гура идеју о производњи нафте из нафтних шкриљаца,који су најпрљавија и најканцерогенија врста производње нафте која постоји на свету.Даље,сам поступак извлачења супстанце зване кероген из нафтоносних стена која се даље прерађује у нафту се постиже упумпавањем огромних количина свеже воде помешане са разним материјама и хемикалијама под изузетним притиском.Тај притисак доводи до пуцања стена и ослобађања керогена који је у њима заробљен.На крају се из стена испумпава изузетнио прљава и канцерогена вода из које се издваја нафта а остатак је отпадна вода која се углавном складишти у вештачким језерима.Цео процес је изузетно скуп,изузетно технички захтеван и невероватно отрован.Нафта добијена овим процесом је изузетно скупа и без државних пара да субвенционишу производњу,немогуће ју је продати на отвореном тржишту.Недао нам Бог ово што нам желе наши министри.

goran

pre 12 godina

SVE CU DA VAM POVERUJEM GOSPODINE DULICU,ALI SVE....ALI ZNATE KAD?
KAD PRODATE NEKRETNINE U KOJIM ZIVITE I SA PORODICOM SE PRESELITE U ALEKSINAC...KAKVE SU CENE OVDE KOD NAS U ALKSINCU OSTACE VAM MINIMUM 4X VISE PARA....I NE SAMO VI ! SVI KOJI KAZU DA TO NIJE STETO,NEKA IZVOLE U NAS GRAD SA SVOJIM PORODICAMA....DOBRO DOSLI NASI BUDUCI SUGRADJANI
AKO TO SE TO NE DESI ZNACU DA STE SE SALILI...
A I VI ZNATE DA STE SE SAILI..ALI KO VELITE DA PROBATE ,MOZDA IMA BUDALA IPAK JE TO PROVINCIJA...MI VAM NECEMO DATI DA SE IGRATE NASIM ZIVOTIMA,VERUJTE NAM !!!!

MRV

pre 12 godina

Опет шкриљци и опет ни реч стручњака!
Доста ми је шкриљаца.
Нека неко други уместо мене каже зашто је Србија средином осамдесетих година прошлог века одустала од шкриљаца, мене већ мрзи да се понављам.
А била је тада нафтна криза. И то жешћа.