Petak, 09.12.2011.

16:26

Dinar drugi najbolji u Evropi

Srpski dinar je po rezultatima druga najbolja valuta u Evropi ove godine, pošto investitori veruju u mogućnosti Srbije da privuče strani kapital.

Izvor: Beta

Dinar drugi najbolji u Evropi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

109 Komentari

Sortiraj po:

B.S. Smederevo

pre 12 godina

Inflacija je kontrolisana stvar i izaziva se namerno kada se javi manjak para u budzetu. Tako se uz pomoc inflacije od svakog gradjanina naplati taj manjak srazmerno imovinskom stanju.
Drugi nacin popunjavanja manjka u budzetu je prodaja drzavnih preduzeca. Kod nas se do ove godine taj manjak nadoknadjivao prodajom drzavnih firmi.
Treci nacin nadoknade manjka u budzetu je zaduzivanje. Mi smo ove godine dinar odrzali stabilnim zaduzujuci se od te evrope kojoj je EURO slabiji od dinara.

Citiram;

"Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta, kaže da je "javni dug stigao do gornje granice dozvoljenog. Granica je 45 odsto bruto domaćeg proizvoda, a mi smo, po poslednjim podacima, zaduženi 44,3 odsto. Vlada, prema Zakonu o budžetskom sistemu, mora da preduzme mere da u slučaju probijanja granice dug vrati na dozvoljeni nivo"

Toliko o Nasem DINARU

Joker

pre 12 godina

Jeste, dinar je jak, euro je slab!
Isto tako je i Srbija jaka, a Evropa samo sto se nije raspala! kako da ne!

p.s. molim cenjene citaoce komentara da probaju da nadju makar jednu knjigu koja detaljnije prikazuje nastanak EU. Ne mislim samo na ugovore itd... nego na celu tu proceduru. Obratite paznju kako je EU izlazila iz krize.... (jaca nego pre krize...)

Miroslav

pre 12 godina

Da, ali se zaboravlja cime je to placeno, a to je dodatnim zaduzivanjem drzave i ogromnoj referentnoj kamatnoj stopi, koja je vecim delom ove godine bila preko 10%. Koliko je to ogroman iznos, vidi se po tome sto je na primer kamata evropske centralne banke 1,25%!

Sve ove radnje su imale cilj kako bi se drzao lazni standard i visoke plate budzetskim korisnicima. Nemoguce je na duzi rok imati jaku valutu a da sa druge strane u privredi ne postoji ostvarena nova dobit. Dinar ce puci kao balon od sapunice kada vise ne bude moglo da se zaduzuje a u medjuvremenu budu pristigla potrazivanja iz inostranstva.

Petar

pre 12 godina

Samo su zaboravili da kazu dali slucajno, ali ja mislim namerno da je dinar valuta koja je za tri godine najvise oslabila , kao ni jedna druga na planeti za vise od 36% sa 76 koliko je verdeo u oktobru 2008 na sadasnji nivo od 103, dok za sve to vreme, sve valute u okruzenju su skoro imale nepromenjene iznose svojih valuta, a za posledicu pada dianra od 2008 samo u ovoj smo imali najvecu inflaciju u Evropi od 15%, zbog pada dinara u prosloj sa 95 na 107, to isto nas ceka i u sledecoj zbog opet niske referentne kamatne stope, kao u prosloj. Prema tome samo normalno kretanje kursa smo imali u ovoj godini, i ako se opet pribegne novom slabljenju dinara, to ce potopiti kompletnu prezaduzenu i privredu i gradjane i oterati sve vrste investitora u bilo koje sfere. sa ovih prostora.

Go North Pole

pre 12 godina

@vukashin
Upravo iz razloga koje si naveo kao problem, sve te sa tvoje liste treba podrzati kad pravimo biznis. Ne hrani psa koji ce ti otkinuti ruku.

jedan suncan dan ne cini prolece

pre 12 godina

Pa gde su sada pljuvaci?!?!? Srbija je privukla vise investicija u 2011. godini nego sve okolne zemlje zajedno.
(Vlada, 9. decembar 2011 16:48)

Alo bre Vlado,ajde da uzmemo ovo sto ti pises kao istinu...
Pa da te pitam nesto...
A gde smo bilo od 2011god. i koliko smo imali inevsticija u tim godinama?
Moguce da smo eto jednu godinu i imali vise od drugih zemalja u regionu,ali menja li to cinjenicu da zanjhi 10god. nismo imali?
I moze li tu razliku ova 2011god. da nadoknadi?

Ajde molim spusti se na zemlju,uzmi digitron i baci se na racunicu,koliko smo do sad izgubili,i koliko ce nam trebati vremena da to nadoknadimo...

Miloševićeva tehnika

pre 12 godina

Vratilo se Slobino vreme!!! Kakva sramna izjava!!! Žao mi je što sam danas čitala vesti i tako bila primorana da vidim ovakav naslov.

radetoronto

pre 12 godina

Proverio sam, i lepo pise na Blumberg da je dinar druga u evropi ove godine. Blumberg je ipak, rekao bi, jedan veoma ozbiljan sajt i neverujem da otvoreno lazu (narocito ne u korist Srbije).

Sto se tice strane investicije, i to me ne cudi jer globalni kapital uvek trazi jeftina radnja snaga (a Srbija je jedna od retkih zemalja evrope sto ima jeftina radnja snaga i istovremeno prilicno dobar obrazovni sistem). Kratkorocno gledano, svaka strana investicija je dobra za Srbiju jer u ovom momentu ljudima treba bar nekakav posao.

Aleksandar

pre 12 godina

Volimo svoju zemlju onoliko koliko Amerikanci vole svoju.Cudo jedno kakvi ste, sta mislite da Ameri i EU ne lazu oko novca nego se njima vise veruje.Kad prelazim pesacki u gradu vidim tugu kao da Vas neko tuko 15 dana pa pustio na ulicu. Negativna nacija totalno pohlepna zato nikad srece necemo imati.

Ne razumijem?!

pre 12 godina

Dinar bolji od funte, franka, eura?! Ahahaha, e pa stvarno svasta covjek danas cuje. Pa zasto ste dizali kredite u francima ako je dinar bolji?

peca

pre 12 godina

Haaaahahahahahahahahahahahaha
hahahhahaaaaaaaaaaaaaaaahhaaa
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaahahah hoho
hohohooooooooooooohhhhhhhhhhhh
hhooooooooooooo
Vic godine, ej ide da pricam dalje mnogo je dobar

vukashin

pre 12 godina

@Go North Pole
Norvežani nisu u EU. A pored Švedske trebalo bi dodati i Francuze, Čehe, Slovake, Italijane, Špance...
Jedini je problem što su sve te zemlje (sa izuzetkom Češke i Slovačke) na pragu dužničke krize...

mf

pre 12 godina

ko ima npr. tri miliona dinar i oroci ih u postanskoj na 12 meseci rentno ima 30000 svakog meseca a od te iste sume u evrima ima oko 115 evra kamate
(ako od ove dinarske svakog meseca kupi sto evra za pokrice kursne razlike ostaje mu 20000 za trosak)
Toliko o stednji dragi strucnjaci, samo vi stedite u evrima

Bishop of Cardboard City

pre 12 godina

Interesantno je znati da je Pipin Mali (otac Karla Velikog) iz dinastije Meroving, koji je vladao od 751 do 768, uveo monetarni sistem za Evropu i jedinice su bile Libra, Solidus i DENARIUS. Samo je Denarius bio u opticaju a Libra je sluzila da se ne kaze 2,400 Denariusa. To je koren imena nase novcane jedinice, kakva je takva je.

Sisac vesala

pre 12 godina

Ovo je isto kao kad bi vam neko rekao:
Vi mirisete predivno i sve oko vas sija,
a vi se zapravo u stvarnosti nalazite do guse u septickoj jami...

zika

pre 12 godina

Uf majkumu ,mi drugi.Samo je Moldavija ispred nas.Poslednja je valjda Nemacka. Dakle svaka cast !To! Mozemo mi izbiti i na prvo mesto ako neko prizna Moldavsku Transnistriju npr, pa pocne neka zavrzlama.

posmatrač

pre 12 godina

Teško narodu koji toliko mrzi svoj novac i živi u kosovskom Mitu.Takvi su i Rusi koji mrze Ameriku ali obožavaju Dolar i masovno se iseljavaju u zemlju koju mrze.Takvi narodi nisu zaslužili da žive u civilizaciji.

Mirochi

pre 12 godina

Evo bas juce udjem u banku, odem do saltera za strane devize, predam radniku 10 000 dinara i zena mi lepo isplati 1000 kruna (Ovo se desilo u SWE). Uzmem pare i izadjem. Odjednom se cimnem i probudim se!!!!

Go North Pole

pre 12 godina

Mozda Srbija jeste pogodna za investicije, ali od danas na vratima pise: Zabranjeno za Nemce, Austrijance i Holandjane.

Tek sada vidim zasto je bila dobra odluka da ne poklonimo telekom Nemcima ili Austrijancima. Od sada sto vise davati primucstvo Svedjanima i Norvezanima.

Jožef

pre 12 godina

pa naravno da je najbolji kad nema a sve što nema zlata vredi !
Ja kad vidim stotku - odmah palim roštilj i meditiram . Pa tako deset puta uzastopno me uhvati halucinacija i onda kupim mesa ...

marko

pre 12 godina

Ma odlicno ste uradili. Porizvodnju ste skoro unistili, i to bi isto danas trebali da vam uzmu kao plus pri ovom glasanju, al eto, nisu. Valjda cete shvatiti da vase beskicmenjastvo i nesposbnost nisu ono sto ih zanima. Njih jedino zanima to sto najuspesnije radite, a to je poniznost i ponizenje. Poniznost i ponizenje moze da ide u nedogled.

TVRTKO RIMAC

pre 12 godina

Slab je dinar ja sam glazbenik iz Hrvatske sviram po trgovima diljem zemlje ljepe naše nagodinu planiram ići i u Bosnu jer marka je jaća od kune i da se dobro uzeti ja bi išao i u Srbiju ali vaš dinar je za mene pre slab kad ja gdje sviram npr primam sve valute eure marke kune ali dinar ne mogu promijeniti a dobijam i dinare i u Hrvatskoj naročito kad sviram u Vukovaru slab mi je dinar pa ja ne mogu doći u Srbiju jer bi mi bila slaba zarada možda uđiti i vi u EU koju ja kao antievropeac iz Hrvatske ne volim pa budemo svi imali eure pa evo mene i kod vas ljudi

pekar

pre 12 godina

Uhvatili dva ljudozdera MIKU, i stavili ga na razanj da ga ispeku, i nailazi treci ljudozder i pita ih! Sto ga tako brzo okrecete, zar nije bolje kad se polako okrece? A ova dvojica mu kazu! Pa kad ga polako okrecemo, krade nam krompirice.... Nadam se da ste shvatili poentu price!!!!

Ivona

pre 12 godina

Moldavski lej a srpski dinar zvezde medju evropskim valutama. Ovo je nesto najbolje sto sam cula u zadnje vreme, odavno se nisam tako nasmejala.

PaulyEster

pre 12 godina

I to je to...dinar druga valuta u Evropi. Kakav naslov takav i tekst. Mislim da mi kao građani ove zemlje imamo PRAVO na uvid u realno stanje ekonomije ove zemlje. A tu mislim na realne ekonomske pokazatelje koji su zasnovani na nekim međunarodnim standardima. Ovo nije mračni srednji vek, ovo nije vreme inkvizicije i perioda kada su popovi govorili narodu šta je istina a šta nije. Ovakav tekst je vređanje prosečne inteligencije građana.

Aleksandar

pre 12 godina

HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA
HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 12 godina

Da li se to vlast, u nedostatku ičeg smislenog, hvali sistematskim uništavanjem izvoznika? Alal vam vera što ste nas opravili.

NeRazumem

pre 12 godina

Sta je pisac hteo da kaze? ...pošto je banka Sosijete ženeral saopštila da će povećati kredite u Srbiji.

Sta znaci uzeti kredit? = biti zaduzen

Pa to i jeste cilj, da se Srbija napravi novom Grckom. A da li to treba Srbiji?

Borko

pre 12 godina

Ma da.Kao ono odneli smo pobedu na Kosovu itd.Mi imamo potencijal.Radno snaga je nigde jeftinija,u Evropi smo imamo obrazovane i sposobne ljude.Sve je to preduslov za jak dinar i lep zivot koji moze biti realnost.ALI!Zemlja nam je prepuna miseva,pacova i ostalih stetocina(izvinite pacovi i misevi,ovi su mnogo gori od vas)koji unistise zemlju.I sta nam vrede te investicije kad ce nestati kao i mnoge,kada ce ljudi u "renomiranim firmama" raditi za dvadeset hiljada?

Marko

pre 12 godina

Ovaj tekst(izjava) ima smisla...

Garantujem iako nisam ekonmista po struci,da retko gde banke bolje posluju nego u Srbiji.

Setite se 2008-09 pa 'nase' banke su bile izuzetak za celu Evropu,cak su bile u debelom plusu.

Ne kazem da je to bilo refleksija blagostanja klijenata ali bankama u Srbiji je bolje trenutno nego u 80% EU.

I hteli ne hteli mi smo extremno zanimljivi za ulaganja(lokacija,jeftina radna snaga,slabo(ili uopste ne) kontrolisan privatni sektor ) stranih investitora.

Da ne spominjem subvencije od 5000e pa na vise po radnom mestu,ili dzaba zemljiste i komunalije(do zavrsetka izgradnje objekta).

I da dodam na kraju:Najvece nade ulazem u Kinu i njen svez kapital koji bi treba da se slije kod nas.Neke grube procene su 5 milijardi u narednih 4-5 godina a mozda i vise.

Tesko nam jeste ali apsolutnim pesimizmom necemo postici nista!

Cakana

pre 12 godina

"Jesam li lepo htela da padnem u nesvest kada su na Dnevniku rekli da smo mi ekonomski najstabilnija zemlja u Evropi" rece Cakana u Otvorenim vratima, 1995. godine... 15 godina kasnije mi i dalje pricamo istu pricu....

iskustvo uci

pre 12 godina

A gde je rec lider? Nego, prosle godine sam nasao metalnu kovanicu od 2 dinara iz 1972. godine. E, to je para, vece je od sadasnjih 20 dinara i deblji, tezi. Ovo sad je neki prcoljak, sramota.

bog

pre 12 godina

LIDER U REGIONU.....
LIDER U EVROPU...
NAS SVETU......
U KOSMOSU......
EVROPLJANI IMA DA MENJAJU EVRO ZA DINAR A AMERI TAKODER KAO SVAJCARCI I JAPANCI......MA IDI BRE.....EJ AKO IMATE 2 DINARA DA MI DATE DA KUPIM BUREK DA BI BAR NESTO IMAO DA POJEDEM DANAS.

pucav

pre 12 godina

Hvala Bogu nije u regionu. Ovo je jedan tendeciozno populisticki clanak , jer mi koji zivimo i radimo u Evropi , znamo da nije tako.Srbija je daleko od stvarnih i ozbiljnih firmi po osnovu ulaganja u sadasnje vreme i smatra se zemljom sa mnogo rizika.Tako kazu zapadno evropski bankari.A ako mislite na ulaganja kojekavih firmi gde drzava daje po evra 10.000,00 po radniku, onda nastavite do propasti tim putem.Jedini put je oziveti poljoprivredu, modernizovati je i razvijati ekonomiju zemlje, pa nece nikome biti zao da ako domaci privrednik razvije posao neka dobije on 20.000,00 po radniku jer samo tako mozemo razviti ekonomiju drzave.

Anima

pre 12 godina

Genijalno! Osim sto sam doznala da se u Moldaviji koristi "moldavski lej" (ili se ne koristi tamo nego ja samo podrazumevam zato sto me naziv te valute asocira na Moldaviju) ne razumem sta ovo nama-gradjanima Srbije treba da znaci? I, cak i u slucaju da ima neko zainteresovan za ulaganje, u sta bi ovde sad i moglo da se ulozi?

lol

pre 12 godina

Na poslu sam, i citam vesti, imam Bloomberg terminal pa reko da proverim vest.

Istina je da je kada ukucate NI SERBIA, (sve vesti o Srbiji), ova vest izlazi prva. Tekst je oko 5 stranica dugacak, a o jacini dinara se pise bukvalno u 2 paragrafa. Analiza se svodi na to 'dinar skocio .8%, i posle moldavskog leva je drugi'. Kasnije se u tekstu pominje EU, kako nije problem sto nismo dobili kandidaturu, da je los tajming itd.

Dakle dva paragrafa. Tekst je napisala nasa novinarka iz Beograda, da navodim ime, mada ima ovde i adresa i broj telefona reportera, mozda bi trebalo proveriti stranacku pozadinu :)

Vlada

pre 12 godina

Pa gde su sada pljuvaci?!?!? Srbija je privukla vise investicija u 2011. godini nego sve okolne zemlje zajedno. Mozda bi trebalo da pocnemo da cenimo cinjenicu da smo imali najveci rast investicija i BDP-a od svih jacih ekonomija u okolini. Na duze staze, ovo znaci da Srbija moze da racuna na jos veci priliv kapitala, pogotovu posle hvalospeva u Bloomberg-u, jedne od najvecih finansijskih kompanija na svetu. U koliko se EU oporavi i steknemo famozni status kandidata u martu, mozemo ocekivati i dodatan vetar u ledja. Naravno, cifre se ne mazu na 'leba, nezaposlenost je ogromna i plate su male, ali je cinjenica da, dugorocno gledano, ovakav razvoj dogadjaja moze da ima izuzetno dobar uticaj na ekonomiju Srbije. Uostalom, u poredjenju sa 2000. godinom, ipak se moze reci da smo ucinili ogroman napredak.

voja

pre 12 godina

Naručen članak (OD G. TADIĆA).
Šteta da ga niste objavili barem juče....
Sigurno bi nas, po hitnom postupku, primili u EU.
DA IH TADIĆ I CVETKOVIĆ IZVUKU UZ KRIZE. (nek EU pređe na dinar)

voja

pre 12 godina

Naručen članak (OD G. TADIĆA).
Šteta da ga niste objavili barem juče....
Sigurno bi nas, po hitnom postupku, primili u EU.
DA IH TADIĆ I CVETKOVIĆ IZVUKU UZ KRIZE. (nek EU pređe na dinar)

lol

pre 12 godina

Na poslu sam, i citam vesti, imam Bloomberg terminal pa reko da proverim vest.

Istina je da je kada ukucate NI SERBIA, (sve vesti o Srbiji), ova vest izlazi prva. Tekst je oko 5 stranica dugacak, a o jacini dinara se pise bukvalno u 2 paragrafa. Analiza se svodi na to 'dinar skocio .8%, i posle moldavskog leva je drugi'. Kasnije se u tekstu pominje EU, kako nije problem sto nismo dobili kandidaturu, da je los tajming itd.

Dakle dva paragrafa. Tekst je napisala nasa novinarka iz Beograda, da navodim ime, mada ima ovde i adresa i broj telefona reportera, mozda bi trebalo proveriti stranacku pozadinu :)

Cakana

pre 12 godina

"Jesam li lepo htela da padnem u nesvest kada su na Dnevniku rekli da smo mi ekonomski najstabilnija zemlja u Evropi" rece Cakana u Otvorenim vratima, 1995. godine... 15 godina kasnije mi i dalje pricamo istu pricu....

bog

pre 12 godina

LIDER U REGIONU.....
LIDER U EVROPU...
NAS SVETU......
U KOSMOSU......
EVROPLJANI IMA DA MENJAJU EVRO ZA DINAR A AMERI TAKODER KAO SVAJCARCI I JAPANCI......MA IDI BRE.....EJ AKO IMATE 2 DINARA DA MI DATE DA KUPIM BUREK DA BI BAR NESTO IMAO DA POJEDEM DANAS.

Go North Pole

pre 12 godina

Mozda Srbija jeste pogodna za investicije, ali od danas na vratima pise: Zabranjeno za Nemce, Austrijance i Holandjane.

Tek sada vidim zasto je bila dobra odluka da ne poklonimo telekom Nemcima ili Austrijancima. Od sada sto vise davati primucstvo Svedjanima i Norvezanima.

jedan suncan dan ne cini prolece

pre 12 godina

Pa gde su sada pljuvaci?!?!? Srbija je privukla vise investicija u 2011. godini nego sve okolne zemlje zajedno.
(Vlada, 9. decembar 2011 16:48)

Alo bre Vlado,ajde da uzmemo ovo sto ti pises kao istinu...
Pa da te pitam nesto...
A gde smo bilo od 2011god. i koliko smo imali inevsticija u tim godinama?
Moguce da smo eto jednu godinu i imali vise od drugih zemalja u regionu,ali menja li to cinjenicu da zanjhi 10god. nismo imali?
I moze li tu razliku ova 2011god. da nadoknadi?

Ajde molim spusti se na zemlju,uzmi digitron i baci se na racunicu,koliko smo do sad izgubili,i koliko ce nam trebati vremena da to nadoknadimo...

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 12 godina

Da li se to vlast, u nedostatku ičeg smislenog, hvali sistematskim uništavanjem izvoznika? Alal vam vera što ste nas opravili.

pucav

pre 12 godina

Hvala Bogu nije u regionu. Ovo je jedan tendeciozno populisticki clanak , jer mi koji zivimo i radimo u Evropi , znamo da nije tako.Srbija je daleko od stvarnih i ozbiljnih firmi po osnovu ulaganja u sadasnje vreme i smatra se zemljom sa mnogo rizika.Tako kazu zapadno evropski bankari.A ako mislite na ulaganja kojekavih firmi gde drzava daje po evra 10.000,00 po radniku, onda nastavite do propasti tim putem.Jedini put je oziveti poljoprivredu, modernizovati je i razvijati ekonomiju zemlje, pa nece nikome biti zao da ako domaci privrednik razvije posao neka dobije on 20.000,00 po radniku jer samo tako mozemo razviti ekonomiju drzave.

Miloševićeva tehnika

pre 12 godina

Vratilo se Slobino vreme!!! Kakva sramna izjava!!! Žao mi je što sam danas čitala vesti i tako bila primorana da vidim ovakav naslov.

Borko

pre 12 godina

Ma da.Kao ono odneli smo pobedu na Kosovu itd.Mi imamo potencijal.Radno snaga je nigde jeftinija,u Evropi smo imamo obrazovane i sposobne ljude.Sve je to preduslov za jak dinar i lep zivot koji moze biti realnost.ALI!Zemlja nam je prepuna miseva,pacova i ostalih stetocina(izvinite pacovi i misevi,ovi su mnogo gori od vas)koji unistise zemlju.I sta nam vrede te investicije kad ce nestati kao i mnoge,kada ce ljudi u "renomiranim firmama" raditi za dvadeset hiljada?

Mirochi

pre 12 godina

Evo bas juce udjem u banku, odem do saltera za strane devize, predam radniku 10 000 dinara i zena mi lepo isplati 1000 kruna (Ovo se desilo u SWE). Uzmem pare i izadjem. Odjednom se cimnem i probudim se!!!!

iskustvo uci

pre 12 godina

A gde je rec lider? Nego, prosle godine sam nasao metalnu kovanicu od 2 dinara iz 1972. godine. E, to je para, vece je od sadasnjih 20 dinara i deblji, tezi. Ovo sad je neki prcoljak, sramota.

Vlada

pre 12 godina

Pa gde su sada pljuvaci?!?!? Srbija je privukla vise investicija u 2011. godini nego sve okolne zemlje zajedno. Mozda bi trebalo da pocnemo da cenimo cinjenicu da smo imali najveci rast investicija i BDP-a od svih jacih ekonomija u okolini. Na duze staze, ovo znaci da Srbija moze da racuna na jos veci priliv kapitala, pogotovu posle hvalospeva u Bloomberg-u, jedne od najvecih finansijskih kompanija na svetu. U koliko se EU oporavi i steknemo famozni status kandidata u martu, mozemo ocekivati i dodatan vetar u ledja. Naravno, cifre se ne mazu na 'leba, nezaposlenost je ogromna i plate su male, ali je cinjenica da, dugorocno gledano, ovakav razvoj dogadjaja moze da ima izuzetno dobar uticaj na ekonomiju Srbije. Uostalom, u poredjenju sa 2000. godinom, ipak se moze reci da smo ucinili ogroman napredak.

Jožef

pre 12 godina

pa naravno da je najbolji kad nema a sve što nema zlata vredi !
Ja kad vidim stotku - odmah palim roštilj i meditiram . Pa tako deset puta uzastopno me uhvati halucinacija i onda kupim mesa ...

Ne razumijem?!

pre 12 godina

Dinar bolji od funte, franka, eura?! Ahahaha, e pa stvarno svasta covjek danas cuje. Pa zasto ste dizali kredite u francima ako je dinar bolji?

peca

pre 12 godina

Haaaahahahahahahahahahahahaha
hahahhahaaaaaaaaaaaaaaaahhaaa
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaahahah hoho
hohohooooooooooooohhhhhhhhhhhh
hhooooooooooooo
Vic godine, ej ide da pricam dalje mnogo je dobar

Anima

pre 12 godina

Genijalno! Osim sto sam doznala da se u Moldaviji koristi "moldavski lej" (ili se ne koristi tamo nego ja samo podrazumevam zato sto me naziv te valute asocira na Moldaviju) ne razumem sta ovo nama-gradjanima Srbije treba da znaci? I, cak i u slucaju da ima neko zainteresovan za ulaganje, u sta bi ovde sad i moglo da se ulozi?

marko

pre 12 godina

Ma odlicno ste uradili. Porizvodnju ste skoro unistili, i to bi isto danas trebali da vam uzmu kao plus pri ovom glasanju, al eto, nisu. Valjda cete shvatiti da vase beskicmenjastvo i nesposbnost nisu ono sto ih zanima. Njih jedino zanima to sto najuspesnije radite, a to je poniznost i ponizenje. Poniznost i ponizenje moze da ide u nedogled.

Sisac vesala

pre 12 godina

Ovo je isto kao kad bi vam neko rekao:
Vi mirisete predivno i sve oko vas sija,
a vi se zapravo u stvarnosti nalazite do guse u septickoj jami...

mf

pre 12 godina

ko ima npr. tri miliona dinar i oroci ih u postanskoj na 12 meseci rentno ima 30000 svakog meseca a od te iste sume u evrima ima oko 115 evra kamate
(ako od ove dinarske svakog meseca kupi sto evra za pokrice kursne razlike ostaje mu 20000 za trosak)
Toliko o stednji dragi strucnjaci, samo vi stedite u evrima

Aleksandar

pre 12 godina

Volimo svoju zemlju onoliko koliko Amerikanci vole svoju.Cudo jedno kakvi ste, sta mislite da Ameri i EU ne lazu oko novca nego se njima vise veruje.Kad prelazim pesacki u gradu vidim tugu kao da Vas neko tuko 15 dana pa pustio na ulicu. Negativna nacija totalno pohlepna zato nikad srece necemo imati.

zika

pre 12 godina

Uf majkumu ,mi drugi.Samo je Moldavija ispred nas.Poslednja je valjda Nemacka. Dakle svaka cast !To! Mozemo mi izbiti i na prvo mesto ako neko prizna Moldavsku Transnistriju npr, pa pocne neka zavrzlama.

Ivona

pre 12 godina

Moldavski lej a srpski dinar zvezde medju evropskim valutama. Ovo je nesto najbolje sto sam cula u zadnje vreme, odavno se nisam tako nasmejala.

radetoronto

pre 12 godina

Proverio sam, i lepo pise na Blumberg da je dinar druga u evropi ove godine. Blumberg je ipak, rekao bi, jedan veoma ozbiljan sajt i neverujem da otvoreno lazu (narocito ne u korist Srbije).

Sto se tice strane investicije, i to me ne cudi jer globalni kapital uvek trazi jeftina radnja snaga (a Srbija je jedna od retkih zemalja evrope sto ima jeftina radnja snaga i istovremeno prilicno dobar obrazovni sistem). Kratkorocno gledano, svaka strana investicija je dobra za Srbiju jer u ovom momentu ljudima treba bar nekakav posao.

vukashin

pre 12 godina

@Go North Pole
Norvežani nisu u EU. A pored Švedske trebalo bi dodati i Francuze, Čehe, Slovake, Italijane, Špance...
Jedini je problem što su sve te zemlje (sa izuzetkom Češke i Slovačke) na pragu dužničke krize...

posmatrač

pre 12 godina

Teško narodu koji toliko mrzi svoj novac i živi u kosovskom Mitu.Takvi su i Rusi koji mrze Ameriku ali obožavaju Dolar i masovno se iseljavaju u zemlju koju mrze.Takvi narodi nisu zaslužili da žive u civilizaciji.

Petar

pre 12 godina

Samo su zaboravili da kazu dali slucajno, ali ja mislim namerno da je dinar valuta koja je za tri godine najvise oslabila , kao ni jedna druga na planeti za vise od 36% sa 76 koliko je verdeo u oktobru 2008 na sadasnji nivo od 103, dok za sve to vreme, sve valute u okruzenju su skoro imale nepromenjene iznose svojih valuta, a za posledicu pada dianra od 2008 samo u ovoj smo imali najvecu inflaciju u Evropi od 15%, zbog pada dinara u prosloj sa 95 na 107, to isto nas ceka i u sledecoj zbog opet niske referentne kamatne stope, kao u prosloj. Prema tome samo normalno kretanje kursa smo imali u ovoj godini, i ako se opet pribegne novom slabljenju dinara, to ce potopiti kompletnu prezaduzenu i privredu i gradjane i oterati sve vrste investitora u bilo koje sfere. sa ovih prostora.

Aleksandar

pre 12 godina

HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA
HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA

Bishop of Cardboard City

pre 12 godina

Interesantno je znati da je Pipin Mali (otac Karla Velikog) iz dinastije Meroving, koji je vladao od 751 do 768, uveo monetarni sistem za Evropu i jedinice su bile Libra, Solidus i DENARIUS. Samo je Denarius bio u opticaju a Libra je sluzila da se ne kaze 2,400 Denariusa. To je koren imena nase novcane jedinice, kakva je takva je.

pekar

pre 12 godina

Uhvatili dva ljudozdera MIKU, i stavili ga na razanj da ga ispeku, i nailazi treci ljudozder i pita ih! Sto ga tako brzo okrecete, zar nije bolje kad se polako okrece? A ova dvojica mu kazu! Pa kad ga polako okrecemo, krade nam krompirice.... Nadam se da ste shvatili poentu price!!!!

NeRazumem

pre 12 godina

Sta je pisac hteo da kaze? ...pošto je banka Sosijete ženeral saopštila da će povećati kredite u Srbiji.

Sta znaci uzeti kredit? = biti zaduzen

Pa to i jeste cilj, da se Srbija napravi novom Grckom. A da li to treba Srbiji?

Marko

pre 12 godina

Ovaj tekst(izjava) ima smisla...

Garantujem iako nisam ekonmista po struci,da retko gde banke bolje posluju nego u Srbiji.

Setite se 2008-09 pa 'nase' banke su bile izuzetak za celu Evropu,cak su bile u debelom plusu.

Ne kazem da je to bilo refleksija blagostanja klijenata ali bankama u Srbiji je bolje trenutno nego u 80% EU.

I hteli ne hteli mi smo extremno zanimljivi za ulaganja(lokacija,jeftina radna snaga,slabo(ili uopste ne) kontrolisan privatni sektor ) stranih investitora.

Da ne spominjem subvencije od 5000e pa na vise po radnom mestu,ili dzaba zemljiste i komunalije(do zavrsetka izgradnje objekta).

I da dodam na kraju:Najvece nade ulazem u Kinu i njen svez kapital koji bi treba da se slije kod nas.Neke grube procene su 5 milijardi u narednih 4-5 godina a mozda i vise.

Tesko nam jeste ali apsolutnim pesimizmom necemo postici nista!

Miroslav

pre 12 godina

Da, ali se zaboravlja cime je to placeno, a to je dodatnim zaduzivanjem drzave i ogromnoj referentnoj kamatnoj stopi, koja je vecim delom ove godine bila preko 10%. Koliko je to ogroman iznos, vidi se po tome sto je na primer kamata evropske centralne banke 1,25%!

Sve ove radnje su imale cilj kako bi se drzao lazni standard i visoke plate budzetskim korisnicima. Nemoguce je na duzi rok imati jaku valutu a da sa druge strane u privredi ne postoji ostvarena nova dobit. Dinar ce puci kao balon od sapunice kada vise ne bude moglo da se zaduzuje a u medjuvremenu budu pristigla potrazivanja iz inostranstva.

Joker

pre 12 godina

Jeste, dinar je jak, euro je slab!
Isto tako je i Srbija jaka, a Evropa samo sto se nije raspala! kako da ne!

p.s. molim cenjene citaoce komentara da probaju da nadju makar jednu knjigu koja detaljnije prikazuje nastanak EU. Ne mislim samo na ugovore itd... nego na celu tu proceduru. Obratite paznju kako je EU izlazila iz krize.... (jaca nego pre krize...)

PaulyEster

pre 12 godina

I to je to...dinar druga valuta u Evropi. Kakav naslov takav i tekst. Mislim da mi kao građani ove zemlje imamo PRAVO na uvid u realno stanje ekonomije ove zemlje. A tu mislim na realne ekonomske pokazatelje koji su zasnovani na nekim međunarodnim standardima. Ovo nije mračni srednji vek, ovo nije vreme inkvizicije i perioda kada su popovi govorili narodu šta je istina a šta nije. Ovakav tekst je vređanje prosečne inteligencije građana.

TVRTKO RIMAC

pre 12 godina

Slab je dinar ja sam glazbenik iz Hrvatske sviram po trgovima diljem zemlje ljepe naše nagodinu planiram ići i u Bosnu jer marka je jaća od kune i da se dobro uzeti ja bi išao i u Srbiju ali vaš dinar je za mene pre slab kad ja gdje sviram npr primam sve valute eure marke kune ali dinar ne mogu promijeniti a dobijam i dinare i u Hrvatskoj naročito kad sviram u Vukovaru slab mi je dinar pa ja ne mogu doći u Srbiju jer bi mi bila slaba zarada možda uđiti i vi u EU koju ja kao antievropeac iz Hrvatske ne volim pa budemo svi imali eure pa evo mene i kod vas ljudi

B.S. Smederevo

pre 12 godina

Inflacija je kontrolisana stvar i izaziva se namerno kada se javi manjak para u budzetu. Tako se uz pomoc inflacije od svakog gradjanina naplati taj manjak srazmerno imovinskom stanju.
Drugi nacin popunjavanja manjka u budzetu je prodaja drzavnih preduzeca. Kod nas se do ove godine taj manjak nadoknadjivao prodajom drzavnih firmi.
Treci nacin nadoknade manjka u budzetu je zaduzivanje. Mi smo ove godine dinar odrzali stabilnim zaduzujuci se od te evrope kojoj je EURO slabiji od dinara.

Citiram;

"Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta, kaže da je "javni dug stigao do gornje granice dozvoljenog. Granica je 45 odsto bruto domaćeg proizvoda, a mi smo, po poslednjim podacima, zaduženi 44,3 odsto. Vlada, prema Zakonu o budžetskom sistemu, mora da preduzme mere da u slučaju probijanja granice dug vrati na dozvoljeni nivo"

Toliko o Nasem DINARU

Go North Pole

pre 12 godina

@vukashin
Upravo iz razloga koje si naveo kao problem, sve te sa tvoje liste treba podrzati kad pravimo biznis. Ne hrani psa koji ce ti otkinuti ruku.

Vlada

pre 12 godina

Pa gde su sada pljuvaci?!?!? Srbija je privukla vise investicija u 2011. godini nego sve okolne zemlje zajedno. Mozda bi trebalo da pocnemo da cenimo cinjenicu da smo imali najveci rast investicija i BDP-a od svih jacih ekonomija u okolini. Na duze staze, ovo znaci da Srbija moze da racuna na jos veci priliv kapitala, pogotovu posle hvalospeva u Bloomberg-u, jedne od najvecih finansijskih kompanija na svetu. U koliko se EU oporavi i steknemo famozni status kandidata u martu, mozemo ocekivati i dodatan vetar u ledja. Naravno, cifre se ne mazu na 'leba, nezaposlenost je ogromna i plate su male, ali je cinjenica da, dugorocno gledano, ovakav razvoj dogadjaja moze da ima izuzetno dobar uticaj na ekonomiju Srbije. Uostalom, u poredjenju sa 2000. godinom, ipak se moze reci da smo ucinili ogroman napredak.

voja

pre 12 godina

Naručen članak (OD G. TADIĆA).
Šteta da ga niste objavili barem juče....
Sigurno bi nas, po hitnom postupku, primili u EU.
DA IH TADIĆ I CVETKOVIĆ IZVUKU UZ KRIZE. (nek EU pređe na dinar)

Go North Pole

pre 12 godina

Mozda Srbija jeste pogodna za investicije, ali od danas na vratima pise: Zabranjeno za Nemce, Austrijance i Holandjane.

Tek sada vidim zasto je bila dobra odluka da ne poklonimo telekom Nemcima ili Austrijancima. Od sada sto vise davati primucstvo Svedjanima i Norvezanima.

Aleksandar

pre 12 godina

Volimo svoju zemlju onoliko koliko Amerikanci vole svoju.Cudo jedno kakvi ste, sta mislite da Ameri i EU ne lazu oko novca nego se njima vise veruje.Kad prelazim pesacki u gradu vidim tugu kao da Vas neko tuko 15 dana pa pustio na ulicu. Negativna nacija totalno pohlepna zato nikad srece necemo imati.

posmatrač

pre 12 godina

Teško narodu koji toliko mrzi svoj novac i živi u kosovskom Mitu.Takvi su i Rusi koji mrze Ameriku ali obožavaju Dolar i masovno se iseljavaju u zemlju koju mrze.Takvi narodi nisu zaslužili da žive u civilizaciji.

TVRTKO RIMAC

pre 12 godina

Slab je dinar ja sam glazbenik iz Hrvatske sviram po trgovima diljem zemlje ljepe naše nagodinu planiram ići i u Bosnu jer marka je jaća od kune i da se dobro uzeti ja bi išao i u Srbiju ali vaš dinar je za mene pre slab kad ja gdje sviram npr primam sve valute eure marke kune ali dinar ne mogu promijeniti a dobijam i dinare i u Hrvatskoj naročito kad sviram u Vukovaru slab mi je dinar pa ja ne mogu doći u Srbiju jer bi mi bila slaba zarada možda uđiti i vi u EU koju ja kao antievropeac iz Hrvatske ne volim pa budemo svi imali eure pa evo mene i kod vas ljudi

radetoronto

pre 12 godina

Proverio sam, i lepo pise na Blumberg da je dinar druga u evropi ove godine. Blumberg je ipak, rekao bi, jedan veoma ozbiljan sajt i neverujem da otvoreno lazu (narocito ne u korist Srbije).

Sto se tice strane investicije, i to me ne cudi jer globalni kapital uvek trazi jeftina radnja snaga (a Srbija je jedna od retkih zemalja evrope sto ima jeftina radnja snaga i istovremeno prilicno dobar obrazovni sistem). Kratkorocno gledano, svaka strana investicija je dobra za Srbiju jer u ovom momentu ljudima treba bar nekakav posao.

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 12 godina

Da li se to vlast, u nedostatku ičeg smislenog, hvali sistematskim uništavanjem izvoznika? Alal vam vera što ste nas opravili.

bog

pre 12 godina

LIDER U REGIONU.....
LIDER U EVROPU...
NAS SVETU......
U KOSMOSU......
EVROPLJANI IMA DA MENJAJU EVRO ZA DINAR A AMERI TAKODER KAO SVAJCARCI I JAPANCI......MA IDI BRE.....EJ AKO IMATE 2 DINARA DA MI DATE DA KUPIM BUREK DA BI BAR NESTO IMAO DA POJEDEM DANAS.

Marko

pre 12 godina

Ovaj tekst(izjava) ima smisla...

Garantujem iako nisam ekonmista po struci,da retko gde banke bolje posluju nego u Srbiji.

Setite se 2008-09 pa 'nase' banke su bile izuzetak za celu Evropu,cak su bile u debelom plusu.

Ne kazem da je to bilo refleksija blagostanja klijenata ali bankama u Srbiji je bolje trenutno nego u 80% EU.

I hteli ne hteli mi smo extremno zanimljivi za ulaganja(lokacija,jeftina radna snaga,slabo(ili uopste ne) kontrolisan privatni sektor ) stranih investitora.

Da ne spominjem subvencije od 5000e pa na vise po radnom mestu,ili dzaba zemljiste i komunalije(do zavrsetka izgradnje objekta).

I da dodam na kraju:Najvece nade ulazem u Kinu i njen svez kapital koji bi treba da se slije kod nas.Neke grube procene su 5 milijardi u narednih 4-5 godina a mozda i vise.

Tesko nam jeste ali apsolutnim pesimizmom necemo postici nista!

lol

pre 12 godina

Na poslu sam, i citam vesti, imam Bloomberg terminal pa reko da proverim vest.

Istina je da je kada ukucate NI SERBIA, (sve vesti o Srbiji), ova vest izlazi prva. Tekst je oko 5 stranica dugacak, a o jacini dinara se pise bukvalno u 2 paragrafa. Analiza se svodi na to 'dinar skocio .8%, i posle moldavskog leva je drugi'. Kasnije se u tekstu pominje EU, kako nije problem sto nismo dobili kandidaturu, da je los tajming itd.

Dakle dva paragrafa. Tekst je napisala nasa novinarka iz Beograda, da navodim ime, mada ima ovde i adresa i broj telefona reportera, mozda bi trebalo proveriti stranacku pozadinu :)

Borko

pre 12 godina

Ma da.Kao ono odneli smo pobedu na Kosovu itd.Mi imamo potencijal.Radno snaga je nigde jeftinija,u Evropi smo imamo obrazovane i sposobne ljude.Sve je to preduslov za jak dinar i lep zivot koji moze biti realnost.ALI!Zemlja nam je prepuna miseva,pacova i ostalih stetocina(izvinite pacovi i misevi,ovi su mnogo gori od vas)koji unistise zemlju.I sta nam vrede te investicije kad ce nestati kao i mnoge,kada ce ljudi u "renomiranim firmama" raditi za dvadeset hiljada?

marko

pre 12 godina

Ma odlicno ste uradili. Porizvodnju ste skoro unistili, i to bi isto danas trebali da vam uzmu kao plus pri ovom glasanju, al eto, nisu. Valjda cete shvatiti da vase beskicmenjastvo i nesposbnost nisu ono sto ih zanima. Njih jedino zanima to sto najuspesnije radite, a to je poniznost i ponizenje. Poniznost i ponizenje moze da ide u nedogled.

Miloševićeva tehnika

pre 12 godina

Vratilo se Slobino vreme!!! Kakva sramna izjava!!! Žao mi je što sam danas čitala vesti i tako bila primorana da vidim ovakav naslov.

Petar

pre 12 godina

Samo su zaboravili da kazu dali slucajno, ali ja mislim namerno da je dinar valuta koja je za tri godine najvise oslabila , kao ni jedna druga na planeti za vise od 36% sa 76 koliko je verdeo u oktobru 2008 na sadasnji nivo od 103, dok za sve to vreme, sve valute u okruzenju su skoro imale nepromenjene iznose svojih valuta, a za posledicu pada dianra od 2008 samo u ovoj smo imali najvecu inflaciju u Evropi od 15%, zbog pada dinara u prosloj sa 95 na 107, to isto nas ceka i u sledecoj zbog opet niske referentne kamatne stope, kao u prosloj. Prema tome samo normalno kretanje kursa smo imali u ovoj godini, i ako se opet pribegne novom slabljenju dinara, to ce potopiti kompletnu prezaduzenu i privredu i gradjane i oterati sve vrste investitora u bilo koje sfere. sa ovih prostora.

Anima

pre 12 godina

Genijalno! Osim sto sam doznala da se u Moldaviji koristi "moldavski lej" (ili se ne koristi tamo nego ja samo podrazumevam zato sto me naziv te valute asocira na Moldaviju) ne razumem sta ovo nama-gradjanima Srbije treba da znaci? I, cak i u slucaju da ima neko zainteresovan za ulaganje, u sta bi ovde sad i moglo da se ulozi?

Mirochi

pre 12 godina

Evo bas juce udjem u banku, odem do saltera za strane devize, predam radniku 10 000 dinara i zena mi lepo isplati 1000 kruna (Ovo se desilo u SWE). Uzmem pare i izadjem. Odjednom se cimnem i probudim se!!!!

vukashin

pre 12 godina

@Go North Pole
Norvežani nisu u EU. A pored Švedske trebalo bi dodati i Francuze, Čehe, Slovake, Italijane, Špance...
Jedini je problem što su sve te zemlje (sa izuzetkom Češke i Slovačke) na pragu dužničke krize...

Bishop of Cardboard City

pre 12 godina

Interesantno je znati da je Pipin Mali (otac Karla Velikog) iz dinastije Meroving, koji je vladao od 751 do 768, uveo monetarni sistem za Evropu i jedinice su bile Libra, Solidus i DENARIUS. Samo je Denarius bio u opticaju a Libra je sluzila da se ne kaze 2,400 Denariusa. To je koren imena nase novcane jedinice, kakva je takva je.

jedan suncan dan ne cini prolece

pre 12 godina

Pa gde su sada pljuvaci?!?!? Srbija je privukla vise investicija u 2011. godini nego sve okolne zemlje zajedno.
(Vlada, 9. decembar 2011 16:48)

Alo bre Vlado,ajde da uzmemo ovo sto ti pises kao istinu...
Pa da te pitam nesto...
A gde smo bilo od 2011god. i koliko smo imali inevsticija u tim godinama?
Moguce da smo eto jednu godinu i imali vise od drugih zemalja u regionu,ali menja li to cinjenicu da zanjhi 10god. nismo imali?
I moze li tu razliku ova 2011god. da nadoknadi?

Ajde molim spusti se na zemlju,uzmi digitron i baci se na racunicu,koliko smo do sad izgubili,i koliko ce nam trebati vremena da to nadoknadimo...

pucav

pre 12 godina

Hvala Bogu nije u regionu. Ovo je jedan tendeciozno populisticki clanak , jer mi koji zivimo i radimo u Evropi , znamo da nije tako.Srbija je daleko od stvarnih i ozbiljnih firmi po osnovu ulaganja u sadasnje vreme i smatra se zemljom sa mnogo rizika.Tako kazu zapadno evropski bankari.A ako mislite na ulaganja kojekavih firmi gde drzava daje po evra 10.000,00 po radniku, onda nastavite do propasti tim putem.Jedini put je oziveti poljoprivredu, modernizovati je i razvijati ekonomiju zemlje, pa nece nikome biti zao da ako domaci privrednik razvije posao neka dobije on 20.000,00 po radniku jer samo tako mozemo razviti ekonomiju drzave.

Cakana

pre 12 godina

"Jesam li lepo htela da padnem u nesvest kada su na Dnevniku rekli da smo mi ekonomski najstabilnija zemlja u Evropi" rece Cakana u Otvorenim vratima, 1995. godine... 15 godina kasnije mi i dalje pricamo istu pricu....

mf

pre 12 godina

ko ima npr. tri miliona dinar i oroci ih u postanskoj na 12 meseci rentno ima 30000 svakog meseca a od te iste sume u evrima ima oko 115 evra kamate
(ako od ove dinarske svakog meseca kupi sto evra za pokrice kursne razlike ostaje mu 20000 za trosak)
Toliko o stednji dragi strucnjaci, samo vi stedite u evrima

iskustvo uci

pre 12 godina

A gde je rec lider? Nego, prosle godine sam nasao metalnu kovanicu od 2 dinara iz 1972. godine. E, to je para, vece je od sadasnjih 20 dinara i deblji, tezi. Ovo sad je neki prcoljak, sramota.

pekar

pre 12 godina

Uhvatili dva ljudozdera MIKU, i stavili ga na razanj da ga ispeku, i nailazi treci ljudozder i pita ih! Sto ga tako brzo okrecete, zar nije bolje kad se polako okrece? A ova dvojica mu kazu! Pa kad ga polako okrecemo, krade nam krompirice.... Nadam se da ste shvatili poentu price!!!!

Aleksandar

pre 12 godina

HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA
HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA

NeRazumem

pre 12 godina

Sta je pisac hteo da kaze? ...pošto je banka Sosijete ženeral saopštila da će povećati kredite u Srbiji.

Sta znaci uzeti kredit? = biti zaduzen

Pa to i jeste cilj, da se Srbija napravi novom Grckom. A da li to treba Srbiji?

Ivona

pre 12 godina

Moldavski lej a srpski dinar zvezde medju evropskim valutama. Ovo je nesto najbolje sto sam cula u zadnje vreme, odavno se nisam tako nasmejala.

Ne razumijem?!

pre 12 godina

Dinar bolji od funte, franka, eura?! Ahahaha, e pa stvarno svasta covjek danas cuje. Pa zasto ste dizali kredite u francima ako je dinar bolji?

peca

pre 12 godina

Haaaahahahahahahahahahahahaha
hahahhahaaaaaaaaaaaaaaaahhaaa
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaahahah hoho
hohohooooooooooooohhhhhhhhhhhh
hhooooooooooooo
Vic godine, ej ide da pricam dalje mnogo je dobar

Go North Pole

pre 12 godina

@vukashin
Upravo iz razloga koje si naveo kao problem, sve te sa tvoje liste treba podrzati kad pravimo biznis. Ne hrani psa koji ce ti otkinuti ruku.

Jožef

pre 12 godina

pa naravno da je najbolji kad nema a sve što nema zlata vredi !
Ja kad vidim stotku - odmah palim roštilj i meditiram . Pa tako deset puta uzastopno me uhvati halucinacija i onda kupim mesa ...

PaulyEster

pre 12 godina

I to je to...dinar druga valuta u Evropi. Kakav naslov takav i tekst. Mislim da mi kao građani ove zemlje imamo PRAVO na uvid u realno stanje ekonomije ove zemlje. A tu mislim na realne ekonomske pokazatelje koji su zasnovani na nekim međunarodnim standardima. Ovo nije mračni srednji vek, ovo nije vreme inkvizicije i perioda kada su popovi govorili narodu šta je istina a šta nije. Ovakav tekst je vređanje prosečne inteligencije građana.

zika

pre 12 godina

Uf majkumu ,mi drugi.Samo je Moldavija ispred nas.Poslednja je valjda Nemacka. Dakle svaka cast !To! Mozemo mi izbiti i na prvo mesto ako neko prizna Moldavsku Transnistriju npr, pa pocne neka zavrzlama.

Sisac vesala

pre 12 godina

Ovo je isto kao kad bi vam neko rekao:
Vi mirisete predivno i sve oko vas sija,
a vi se zapravo u stvarnosti nalazite do guse u septickoj jami...

Miroslav

pre 12 godina

Da, ali se zaboravlja cime je to placeno, a to je dodatnim zaduzivanjem drzave i ogromnoj referentnoj kamatnoj stopi, koja je vecim delom ove godine bila preko 10%. Koliko je to ogroman iznos, vidi se po tome sto je na primer kamata evropske centralne banke 1,25%!

Sve ove radnje su imale cilj kako bi se drzao lazni standard i visoke plate budzetskim korisnicima. Nemoguce je na duzi rok imati jaku valutu a da sa druge strane u privredi ne postoji ostvarena nova dobit. Dinar ce puci kao balon od sapunice kada vise ne bude moglo da se zaduzuje a u medjuvremenu budu pristigla potrazivanja iz inostranstva.

Joker

pre 12 godina

Jeste, dinar je jak, euro je slab!
Isto tako je i Srbija jaka, a Evropa samo sto se nije raspala! kako da ne!

p.s. molim cenjene citaoce komentara da probaju da nadju makar jednu knjigu koja detaljnije prikazuje nastanak EU. Ne mislim samo na ugovore itd... nego na celu tu proceduru. Obratite paznju kako je EU izlazila iz krize.... (jaca nego pre krize...)

B.S. Smederevo

pre 12 godina

Inflacija je kontrolisana stvar i izaziva se namerno kada se javi manjak para u budzetu. Tako se uz pomoc inflacije od svakog gradjanina naplati taj manjak srazmerno imovinskom stanju.
Drugi nacin popunjavanja manjka u budzetu je prodaja drzavnih preduzeca. Kod nas se do ove godine taj manjak nadoknadjivao prodajom drzavnih firmi.
Treci nacin nadoknade manjka u budzetu je zaduzivanje. Mi smo ove godine dinar odrzali stabilnim zaduzujuci se od te evrope kojoj je EURO slabiji od dinara.

Citiram;

"Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta, kaže da je "javni dug stigao do gornje granice dozvoljenog. Granica je 45 odsto bruto domaćeg proizvoda, a mi smo, po poslednjim podacima, zaduženi 44,3 odsto. Vlada, prema Zakonu o budžetskom sistemu, mora da preduzme mere da u slučaju probijanja granice dug vrati na dozvoljeni nivo"

Toliko o Nasem DINARU