Subota, 12.11.2011.

22:31

Rat za kosmetsko rudno blago

Procenjuje se da je vrednost nalazišta olova, cinka, srebra, nikla, mangana, molibdena i bora (sedam strategijskih ruda) na Kosmetu i do 1.000 milijardi dolara.

Izvor: Politika

Rat za kosmetsko rudno blago IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

240 Komentari

Sortiraj po:

Zrenjaninac

pre 12 godina

Bar nas braca rusi ne bombarduju.
Mi im poklanjamo.
Treba ce im Vojvodina,za poljoprivredu i centralna Srbija za rude i svi srecni.

Vuk

pre 12 godina

Ne mogu da verujem,da ima onih koje to zacudjuje.
Nisu znali za rude?

Kada nismo radili po tom pitanju godinama,
a Slobi su bili bitniji glasovi sa Kosova i sverc,eto nam sad.

To je izgubljeno,na zalost.

Ameri su uzeli Kosovo,a ostatak Srbije,bice Rusko.
Kako je krenulo,necemo dugo cekati da sve preuzmu.

Владимир Живковић

pre 12 godina

Знало се колико вреди рудно богатство на Косову још за време Тита а касније и Милошевића. Потпуно је глупо и крајње безобразно тврдити да су Србе и Албанце завадили Американци због руде. Срби и Албанци се боре свако само за то 'своје Косово' од момента када су Турци били отерани у првом балканском рату, сетимо се Призренске лиге из 1912.год.
Милошевић који уништио што шта, да је био мудар морао би схватити да једини опстанак Срба и Србије на територији где живи 90% Албанаца је договор са њима, а идеално време је било 1995-1997 за договор. Он је водио политику искључивости према њима тако да је цео њихов народ поставио против нас. Последња кап је била када је организовао и истерао 800 хиљада цивила, деце, жена и стараца по мартовској зими са територије Косова. Тада је поставио против себе и цео свет, а зна се шта је следило....
Од 1999 до данас прошло је 12 година, мислите да Американци ако би толико жудили за косовоском рудом би стварно чекали 12 година да започну разговоре о експлатацији те руде.
Србијо моја ослободи се окова који твоју мисао мути.

marsovac

pre 12 godina

@prokleta avlija
sve si lepo sazeo i iskalkulisao na papiru... svaka cast. Ali si napravio gresku u koracima zemljace. Jesi li mozda upucen za trenutno ekonomsko stanje u Australiji (npr.), i kako je ta zemlja stala na noge posle problema koji su imali?
PRIRODNA BOGATSTVA zemljace....
Ipak smo mi Balkanci malo "OTUPELI" u poslednjih 30-tak godina, pa i neobracamo paznju previse na neke detalje.
2006 godine je pronadjen mineral "JADARIT" u Srbiji. (od koga se preradom dobija "Bor" i "tecni Litijum"). Pa zar nemogu ti "SMRADOVI" u nasoj vladi da malo pomere zadnjice i da uzmu zajam da krene da se kopa i eksploatise ova nova ruda? Mozda nama stvarno trebaju neki Nemci, Australijanci ili neki "***" da nas istrese iz gaca i da nam dodje iz zadnjice u glavu to kako treba da se obavljaju poslovi.
Izgleda da kod nas preovladjuju oni Veoma "BISTRI" Ekonomisti, kod kojih je sve "NEMOGUCE I NEIZVODLJIVO"....zato su tu gde jesu!!!!

Alex

pre 12 godina

@(Black George, 13. novembar 2011 13:53) Sad je valjda jasno svima zasto su napravili rat 1999. Nemamo naftu ali imamo rude. Tj, imali smo.
Sigurno da Milosevic nije bio sladak, ali rat pokrecu interesi, i to u glavnom materijalni.

Moram da ponovim. Primeni ISTU LOGIKU na pitanje zašto je Milošević ratovao na Kosovu ili, ako ti lepše zvuči, "zašto smo mi ratovali na Kosovu" (ja nisam, neki možda jesu. Trepča je bila u PRIVATNOM VLASNIŠTVU Miloševića i kompanije!

prokleta avlija

pre 12 godina

polako rodjaci...prvo izbori su u srbiji pa valja podsetit srBstvo zasto se borimo za kosovo i zasto necemo dobiti kandidaturu u decembru...pusti manastire zlato je zlato...
drugo i da ima 7 hiljada milijardi rude na kosovu ni dolara od toga nece videti ni srbi ni albanci
trece ajd malo o rudama za pocetnike...lignit se kopa i odma pretvara u struju jer ne podnosi transport,tako da jedino se moze iskoristiti na licu mesta tj nema nista od izvoza...boksit,aluminijum,pare? 5% struje potrosene u americi ide na preradu ruda u aluminijum,to je jedan enorman gutac energije i da bi neko otvorio jedno takvo postrojenje na kosovu prvo mu treba jedno 5-6,1000 megavatnih elektrana,a posle se gradi fabrika za bla bla a tih 425.000 tona AL trzistu dobijes oko 400 MILIONA dolara,samo 1000megavatna elektrana kosta MILIJARDU dolara a gde je cena fabrike,totalno neisplativo...a sto se tice ostalih ruda pa koliki su procenti recimo olova u toj rudi,recimo u rudi olova najcesce ima oko 0,5% cistog olova,ali,ajd nek je cifra od 425000 tona cisto olovo pa to vredi oko 700 MILIONA dolara...ovo sto sam ovde spomenuo ne vredi ni JEDNU MILIJARDU dolara a kamoli 1000 MILIJARDI...
evo ostale cene po toni pa racunajte
cink 2000$
nikl 16000$
srebro 1.000.000$
kobalt 28.000$
i kad sve to presaberes ne dodjes ni do 5 milijardi $,a Trapca je najvredniji basen ostali baseni po kosovu sadrze po 10% volumena Treoce...nadasve smesna prica...a ste ce sorosu kosovo kad on juri Ukrajinu,Kazakhstan,Avganistan,Irak,Iran,Libiju od kojih stvarno imas sta da otmes...
ajd laku noc

Alex

pre 12 godina

@(mrv, 13. novembar 2011 08:33) Ukrali nam bogatstvo, mogli smo da budemo najjaca zemlja u evropi.

Nama? :)
Vlasnik većeg dela Trepče, od 95', tj. 97'. je bio Slobin veliki prijatelj, Evangelos Mitilineos, tako da nisam siguran da bismo mi primetili bilo kakvu razliku. Zašto niko ne piše o Mitilineosu i Rozanu, Beobanci, Genex-u, itd.???

Ezio Auditore

pre 12 godina

Realno, da su ovi nasi zgubidani sa vlasti i opozicije uopste znali sta ima na Kosovu i poceli onako mrzovoljni da crpu bogatsva, mislite li iskreno da bi to zavrsilo u budzetu Srbije ili bi se pojavio neki novi lopov zgubidan a mi bi imali novu Kolubaru i insajder i opet niko ne bi bio kriv.
C'EST LA VIE.
Ne zavaravajte se, ovo je zemlja lopova, posteni su napustili Srbiju.

Mirko

pre 12 godina

@Albanac
Red je red!
Polako komšije! Ne može samo da se uđe,
da se ruši tuđe, lepo sam im rekao.

To svakako vama ne daje za pravo da prisvojite tudje.

Podgoricanin

pre 12 godina

EEEE, DA JE OSTALA CITAVA JUGOSLAVIJA, I DA JE IMALO 5-6 PREDSJEDNIKA, KOJI PAMETNO RAZMISLJAJU, JUGOSLAVIJA BI BILA MOZDA I NAJJACA U SVIJETU..
BOSNA IMA NAFTU, HRVATSKA IMA GAS, KAZU CAK DA CRNA GORA TAKODJE IMA MNOGO GASA I NAFTE, KOSOVO IMA RUDE 1000 MILIJARDI, KOJE SU TO PARE...
ONDA HRVATSKA ZARADJUJE OD TURIZMA ZA 3-4 MJESECA OKO 5-6 MILIJARDI EURA, CRNA GORA ZARADJUJE OD TURIZMA ZA 3-4 MJESECA 600-700 MILIONA EURA, PA ZIMSKI TURIZAM.. I TE SVE PARE DA SU SE VRCELE U CITAVOJ JUGOSLAVIJI..
****

Mirko

pre 12 godina

Godisnji BDP SAD-a je 15 000 milijardi dolara tako da svo to rudno bogatstvo na Kosovu vredi svega kao 7% godisnjeg BDP-a SAD-a i ne predstavlja verovatan razlog podrske SAD-a otcepljenju Kosova. Verovatnije je da SAD zele slabu Srbiju na Balkanu ili da su su Albanci korumpirali vrh Americke administracije i tamosnje medije...
(Jim, 13. novembar 2011 14:53)


@Jim
Sad jedna poucna prica, imao sam prijatelja koji je imao svoju firmu i stalno se hvalio da sebi i zeni isplacuje platu od 2000 eura, posao je isao super do trenutka kad mu je dug presao 99.8% GDPa. U tom trenutku prakticno sve sto zaradi treba da vrati da bi isplatio dug. Doduse u Americi je situacija jos gora, u GDP proracun ne ulazi samo proizvodnja vec i takse iz uvoza.
I sad ti pricas o americkom GDPu dok je stvarna zarada 0.

I to uporedjujes sa Kosovom, uzas...

Cezar

pre 12 godina

Hahaha posteno su me nasmejali komentari gde kazu kako sad treba da trazimo % od tih eksploatisanih ruda ma ima da nam daju ______ (zakljucite sami) jedina sreca u nesreci je sto nece trovati hemijom i teskim metalima nas narod vec kosovare koji su na to pristali... Ali opet koga je briga za zdravlje i ekologiju kad je tu novac...

Albanac

pre 12 godina

Eto, Amerima jedini interes bio da osvajaju rudna bogatstva, sto mozda i nije daleko od istine. Ali, zar "srce Srbije" nije isto to? Ili pod maskom ocuvanja teritorije i srpskog naroda, u stvari zeli se upravo to - rudno bogatstvo.

опет НИС

pre 12 godina

(darko, 13. novembar 2011 14:13)

Па наравно да нису се појавила 1999., видите и сами, и нико не кука сада у контексту како Ви пишете, у стилу "рудно благо је било ту, али ми нисмо хтели или знали да га користимо". То не стоји, зато, јер је цела Југославија напајана и од ових ресурса, била је у већој или мањој мери ослобођена обавезе да зајми из недостатака сопствених ресурса, па и после СФРЈ до 1999. Србија је експлоатисала своје косметске руде, као што и дан-данас Срби на северу Космета користе руде које су им при руци, нико то не оставља.
А што се тиче НИС-а, такође Вам поређење није нимало адекватно. Јер, Руси не отцепљују Војводину, не подржавају никакав сепаратизам, а што се тиче зараде. Колико је познато, НИС је оживео након што се ушло у пословање са Русима и Србија у НИС-у има 49 одсто удела и по том основу припада јој толико добити, а не губици с којима у време владе Динкића није знала шта да учини, сузбијен је лоповлук (успутно поређење - смедеревска железара је изграђена за 600 милиона долара, а продата Американцима за 23, а само земљиште вреди толико, фешта беше око "Фијата", кад оно сад се крију и затамњују документа). НИС је прошле године уплатио 83,3 милијарде динара у буџет Србије, 13% буџета(!), и он је једна од ретких успешних фирми у Србији.

RS

pre 12 godina

To nije samo unistavanja kulturnog i vjerskog blaga Srbije , vec i "otimacina" vrijednih resursa . Sve je jasno ko dan . A neki ce i dalje "blebetati" o nekim integracijama , da korporacije su upravo integrisale rudno bogatstvo vrijedno 1000 milijardi dolara .

pera

pre 12 godina

Ovaj citat gospodina Bjelica, uokviren plavim, da niko nije slusao...

Zar to nije isto ono sto nam je Milosevic pricao 90ih?

Ali mi smo se tada tome smejali i pricali da se ceo svet ne vrti oko nas, te da su to smesni argumenti. I zelili smo demokratiju i "slobodne" medije. One koje ce u svakom trenutku oblikovati javno mnjenje tako da se vecina slozi sa svrgavanjem raznih lidera i sirenjem "demokratije".

Isti scenario koji se, siguran sam, desio i u Libiji i Iraku, a desavace se jos.

Zivela demokratija!

?

pre 12 godina

Ово је сада не рат, већ брутална и бескрупулозна отимачина имовине Србије. Речи г. Бјелића и данас неки не желе да чују јер је у тим главама разлог агресије "угрожена људска права".
У емисији Милована Дрецуна "Изазови истине" у издању "Тајне косметског угља" маја ове године запослени у ЕПС-у врло детаљно говоре о рудном богатству Космета и будућности експлоатисања. У канадском филму "Тежина ланаца" се такође говори о рудном богатству Космета и показује како су они из Washington Group International похрлили према косметском благу. У емисији РТС-а "Око магазин" од 14. јуна ове године приказани су ови подаци.
Често је велико богатство проклетство малих народа.
Космет заиста јесте (економско) срце Србије...
Истовремено с дипломатском борбом за Космет, и посебно око севера Космета, на делу је невиђена пљачка ресурса јужне српске покрајине. Чак се и Џорџ Сорош укључио у игру око косметских резерви угља. Лист "Њујорк тајмс" је 8. јула 1998, значи годину дана пре рата, констатовао да је рударско-топионички базен "Трепча", заправо, највреднији комад земље на Балкану, да је "Трепча" највећи европски рудник цинка и олова и трећи по величини топионичарски капацитет у свету. Већина производно-прерађивачких погона "Трепче" налази се у местима где живе Срби, па је још 25. јуна 1999. године Бернар Кушнер објавио указ "да управа над српском својином на Космету прелази на УНМИК", што је било у супротности с тада само 16 дана старом Резолуцијом Савета безбедности УН 1244, у којој је подвучено "да НАТО и КФОР неће повређивати територијалну целовитост Србије и да признају Космет као њен саставни део". Шта смо ми урадили за ових десет година поводом тог указа Бернара Кушнера? Срамно ништа.
Када се погледају распореди националних контингената јединица КФОР-а, онда се види да њихове локације нису случајне. Потпуно се поклапају са економским интересима великих компанија из њихових држава. Французи су на северу Космета, а француски инжењери проучавају у "Трепчи" могућност улагања у обојену металургију. Британске фирме заинтересоване су за електроенергетска предузећа у Обилићу, Италијани у свом сектору разматрају како оживети некадашњу фирму "Застава-Ивеко", Немци на подручју Суве Реке настоје да што више повежу локалну фирму "Балкан-Белт" са "Џерман континенталом". Сектори су, дакле, унапред стриктно подељени према економским интересима, а у контексту стратегије "откупити, или уништити". Класичан пример из уџбеника политичке економије неоимперијалистичких монопола.

Kosovo_je_Srbija

pre 12 godina

Tuzna je cinjenica kako vecinu gradjana Srbije ovakve stvari ne dotice. Svako gleda sebe i bas ga briga za zajednicu. A bez zajednice i timskog rada nema drzave. Ovo je strasno. Niko i ne ostavlja komentar.

Jim

pre 12 godina

Godisnji BDP SAD-a je 15 000 milijardi dolara tako da svo to rudno bogatstvo na Kosovu vredi svega kao 7% godisnjeg BDP-a SAD-a i ne predstavlja verovatan razlog podrske SAD-a otcepljenju Kosova. Verovatnije je da SAD zele slabu Srbiju na Balkanu ili da su su Albanci korumpirali vrh Americke administracije i tamosnje medije...

darko

pre 12 godina

Zasto kukati za prosutim mlekom? Gde smo mi bili sve ove godine...pa nisu se rudna bogatstva pojavila 1999.godine. Sad nam pune glavu kako Srbija lezi na nafti i gasu a sav kajmak ce pokupiti NIS naravno...pa cekajte zar je moguce da smo mi toliko glupi. Vredjaju me ovakve cinjenice!

sale

pre 12 godina

Toliko o "oslobodiocima" i "ugrozavanju" ljudskih prava.Kao sto ce Libija kukati za Gadafijem, tako ce Albanci plakati da im ameri ostave barem nesto.

Cezar

pre 12 godina

Divide et impera
Recept za dobru eksploataciju:
-Nadji zemljiste koje ti odgovara
-Osmotri koji se narodi ne podnose na toj teritoriji
-Zavadi ih
-Stani na stranu jednih obecaj im resenje problema i potpuno vlasnistvo nad tom teritorijom
-Resi problem koji si napravio
-Strana koja je sad u boljoj poziciji sva srecna jer ima svoju teritoriju pusta vas da ''ceprkate po zemlji i zadrzite ono sto nadjete'' pa negde nadjete naftu, negde metale nije lose kako gde ubodete...

U EU-nikad, u NATO-tek posle EU

pre 12 godina

Nista novo

U Iraku -nafta
U Avganistanu -ruda
U Libiji - nafta
U Srbiji-ruda
U Siriji - nafta
...

To su novi sinonimi za najveci nacionalni USA interes: ljudska prva u tudjoj avliji.

veterinarBG

pre 12 godina

Najtragicnije je u celoj prici sto ni jadni Albanci nece imati nikakve koristi od tog bogatstva,bice jeftina radna snaga koja ce da se truje u pogonima i rudnicima za "tate" preko "bare"...Naravno,Taciju i kompaniji ce obezbediti i praunucice...Ili ce ih pustiti niz vodu ako krenu da "talasaju".Strasno.Moze li neko da mi objasni zasto nasa drzava ne pokrene postupke pred medjunarodnim sudovima za povracaj imovine koja se i dan danas vodi kao vlasnistvo srpskih firmi i drzave?

sale

pre 12 godina

Toliko o ljudskim pravima i nekim ugrozenim manjinama...
Sad fale cuveni B92 komentatori da kazu kako sve ovo je korisno i za Srbiju kao i za Albance na Kosovu i Metohiji.

?

pre 12 godina

Речи г. Бјелића и данас многи не желе да чују јер је у тим главама разлог агресије "угрожена људска права".
Погледајмо само ове цифре! Е те исте чињенице треба сваки дан показивати онима који нас опседају причама о "предприступним фондовима" и од тога праве светску фешту и ко зна више о чему сличном, а не виде или не желе да виде да Србија на Космету има економског потенцијала далеко више него што нам ико други може пружити (успут не сугеришем "за" или "против" уласка у ЕУ).
Напокон да и ове чињенице угледају светлост дана! Просто је невероватно да Влада Србије не излази са овим подацима пред јавност и домаћу и светску, што чешће, што отвореније, као један од адута у борби за очување Космета. Свесно то раде? Могуће.
У емисији Милована Дрецуна "Изазови истине" у издању "Тајне косметског угља" маја ове године запослени у ЕПС-у врло детаљно говоре о рудном богатству Космета и будућности експлоатисања. У канадском филму "Тежина ланаца" се такође говори о рудном богатству Космета и показује како су они из Washington Group International похрлили према косметском благу.
Често је велико богатство проклетство малих народа.
Космет заиста јесте (и економско) срце Србије...
Истовремено с дипломатском борбом за Космет, и посебно око севера Космета, на делу је невиђена пљачка ресурса јужне српске покрајине. Чак се и Џорџ Сорош укључио у игру око косметских резерви угља. Лист "Њујорк тајмс" је 8. јула 1998, значи годину дана пре рата, констатовао да је рударско-топионички базен "Трепча", заправо, највреднији комад земље на Балкану, да је "Трепча" највећи европски рудник цинка и олова и трећи по величини топионичарски капацитет у свету. Већина производно-прерађивачких погона "Трепче" налази се у местима где живе Срби, па је још 25. јуна 1999. године Бернар Кушнер објавио указ "да управа над српском својином на Космету прелази на УНМИК", што је било у супротности с тада само 16 дана старом Резолуцијом Савета безбедности УН 1244, у којој је подвучено "да НАТО и КФОР неће повређивати територијалну целовитост Србије и да признају Космет као њен саставни део". Шта смо ми урадили за ових десет година поводом тог указа Бернара Кушнера? Срамно ништа.
Када се погледају распореди националних контингената јединица КФОР-а, онда се види да њихове локације нису случајне. Потпуно се поклапају са економским интересима великих компанија из њихових држава. Французи су на северу Космета, а француски инжењери проучавају у "Трепчи" могућност улагања у обојену металургију. Британске фирме заинтересоване су за електроенергетска предузећа у Обилићу, Италијани у свом сектору разматрају како оживети некадашњу фирму "Застава-Ивеко", Немци на подручју Суве Реке настоје да што више повежу локалну фирму "Балкан-Белт" са "Џерман континенталом". Сектори су, дакле, унапред стриктно подељени према економским интересима, а у контексту стратегије "откупити, или уништити". Класичан пример из уџбеника политичке економије неоимперијалистичких монопола.

Nislija

pre 12 godina

Eto zasto je cela planeta (a narocito Amerika) za nezavistost Kosova-da bi mogla da eksploatise Kosovo.Normalno je da se uvek sve vrtelo oko para.Tako da Srbijo mani se corava posla, jer si (na zalost) mnogo slabija od tih sila.Kako stvari idu, jos malo pa ce nas poceti da eksploatisu zbog vode.Strasno.

Cvele

pre 12 godina

Ovo je opstepoznata cinjenica o kojoj, nazalost, niko ne sme da govori. Ne znam samo kako neko i posle ovakvih cinjenica moze da govori o drugim razlozima NATO intervencije. Cilj je bio iskljucivo ekonomski, a marionetska vlada na Kosovu u tome i te kako pomaze. Naseg naroda dole nema. On je genocidno proteran. Ovde se postavlja pitanje srpskog strategijskog bogatstva. Drzava je danas toliko slaba da i ne sme da postavi to pitanje.

niki

pre 12 godina

ova istrazivanja su uradjena tokom sedamdesetih i ovi podaci o nalazistima postoje u arhivima. nista to nije novo. novo je samo za neznalice koje ne vide dalje od svog nosa.

Obavestena

pre 12 godina

Mi nemamo naftu, ali zato imamo rude! Inace, zelja velikih sila da se dokopaju rudnog bogatstva na Kosmetu je javna tajna i obican svet (makar onaj iole obrazovan i pametan) zna od pocetka zasto su nam okupirali deo teritorije. Tuzno je samo sto su u celu pricu upletene "politicke elite" i sto se nama reklamiraju neki ponos, ljudska prava i nacionalne manjine, a sve je zapravo biznis...

Black George

pre 12 godina

Sad je valjda jasno svima zasto su napravili rat 1999.
Nemamo naftu ali imamo rude. Tj, imali smo.

Sigurno da Milosevic nije bio sladak, ali rat pokrecu interesi, i to u glavnom materijalni.

sahit plepolli

pre 12 godina

Na Kosmetu nema nijednog grama rude iz jednostavnog razloga sto na zemaljskoj kugli ne postoji nijedna teritorija, oblast, drzava sa takvim nazivom. Ako neko hoce da se uveri u tome neka trazi na internetu ovu rec i osim Srbije avj termin se ne upotrebljava nigde u svetu. Za svet to je imaginarno ime i sve sto se o tome pise to je imaginarno,ne stvarno, lazno i opstrukanstvo. Ako se to shvati, onda nije tesko razumeti kolaps politicko ekonomskih odnosa u Srbiji.

rade

pre 12 godina

To je očigledna stvar koja se već, maltene, deceniju unazad pričala. Međutim svi ovi domaći "dušebrižnici" su te tvrdnje odbacivali sa podsmehom i kvaziargumentovanjem tipa "pa da ima toliko mislite da se do sada ne bi eksploatisalo". Međutim sada posle iskustva Iraka sa naftom, Avganistana sa rudnicima i opijumom, Libije sa naftom, i sada pokušaji sa Iranom gde su bitna izvorišta gasa i nafte ali i gde im smetaju dogovori Irana sa Rusijom, kinom i Turskom oko naftovoda i gasovoda koji moraju da prođu preko iranske teritorije, ti dušebrižnici ostaju razoružani sa svojim tankim i smešnim alibijem o nekakvoj ugroženosti Albanaca. Ovaj rat i dalje traje, trajaće sve dok Srbija ne potpiše kapitulaciju a to se neće desiti dok se ne postigne dogovor sa velikim kompanijama oko koncesija. Onog momenta kada budu postignuti dogovori oko koncesija tada će Albanci bii pušteni niz vodu. Druga opcija je ubrzan raspad NATO-a ekonomskim slomom USA što će se po svoj prilici pre desiti nego dogovor sa Soroševim korporacijama. Ne arlauču ameri zabadava kako je to za njih gotov posao, ali ništas nije gotovo na ovom svetu, Jedina sigurna stvar na ovoj planeti je smrt i prestanak života u ovom obliku kakvog poznajemo sve ostalo je raltivno.

Prosecan neuki i izmanipulisani gradjanin Srbije

pre 12 godina

Dajem 1000 milijardi USD naseg rudnog bogatstva i 15% teritorije, ako treba dajem i 30% za maglovito i nejasno obecanje o buducoj sreci i narodnom veselju u EU, nasem novom raju na zemlji. Evo suze mi nadiru kako sam se uzbudio pred EUropom, nasom konacnom srecom, sudbinom tomahavcima i gmo hranom protkanom, na zlatnoj potki od korporativnog novca. Evo, u pozadini cujem 9. simfoniju Betovena, njeni euRopski prizvuk mi se usadio u podsvjest.
Kosovo, Srbija - sta to bi?

Ja

pre 12 godina

Što odmah nisu rekli šta im treba, napravili bi neki dil, pobiše grdan narod i porušiše mi državu, zbog ovog?? U suštini se i ranije znalo da je sve to zbog toga, kao i ove naftne države koje "brane"...

Dusan NS

pre 12 godina

Nijedna donacija ni fond iz evropske unije nam ovo neće nadoknaditi, a Vi samo požurite da priznate Kosovo i molite Boga da ne pronađu još neku sirovinu ispod ostatka Srbije.

SCG

pre 12 godina

Ovo je najbolja vijest za one koji misle da Evropska Unija nema alternativu i za one koji misle da Kosovo treba pustiti i one koji se cude ovolikoj borbi za Kosovo. Srbija je mogla da bude kao Njemacka samo da se hocete u svoju zemlju dogovorit! U pamet se Srbi u pamet!!!

analiticar amater

pre 12 godina

Svako sa iole mozga, znao je da su rudnici na Kosovu pravi razlog vojne intervencije. Samo tada, mi koji smo to pisali i govorili, bili smo proglasavani za teoreticare zavere, isprane mozgove, sada kao i u slucaju Iraka, Libije, istina izlazi na videlo, i vidi se da sve to nema veze sa ljudskim pravima, vec sa interesom i profitom, a pri tome je procenjeno da ALbanci nece praviti mnogo problema i insistirati na ekoloskim standardima, tako da se realno moze ocekivati da za koju godinu Kosovo postnae najzagadjeniji deo evrope.
Mala smetnja je naravno vlasnistvo Republike Srbije nad nekim delovima tu, ali nema sumnje da ce to biti "sredjeno" sa progresivnim pro-evrpski orijentisanim snagama jer buduca treca liga EU nema alternativu.

Ipak, ovo je velika prilika da se otvori hiljade radnih mesta u industriji kopanja rude za lokalne Albance, kao sto rekoh jednom davno, racuni za nakaradno proglasenu nezavisnost poce ce da stizu u vidu zahteva za raznoraznim rudnim koncesijama, dok se na Kosovu ne pojavi neki Hugo Caves ili kao u Iranu ko ce podici narod protiv sadasnje korumpirane vlasti i revolucijom ponistiti te ugovore.

Sve je to vec vidjeni scenario, glavna uloga su SAD i "medjunarodna zajednica", epizodisti su Iran, Irak, Libija, Kosovo i svako ko ima iole vredne rudne resurse.

arbenuk

pre 12 godina

72.000.000$ potrebno samo da se ugreju peci u trepci, znaci sa pocetak proizvodnje u trepci potrebno je vise od 1 milijarde$, svugde u svetu ima rude, ali problem je sto treba velike investicije, vama gospodo od eksplotacije rude nista drugo ne interesuje, zagadjenie i erozija okoline to vama bas vas briga, jer vi jos danas smatrate albance stanovnistvo pod ostalom.

Onako usput

pre 12 godina

A zato se mi toliko satresmo da "zastitimo" narod na tzv. Severu Kosova? Hajde, ubedite me da nismo u pravu! Uzgred, cega i koliko ima na tzv. Severu Kosova?

Aha

pre 12 godina

Sta reci a ne zaplakati. Kao da to nismo znali. Samo ce "pametni" govoriti o ljudskim interesima, pravima, ugrozavanju istih, krivici nas ili njih. Sistem funkcionise toliko jednostavno i sto vise razmisljamo to se vise udaljavamo od sustine. Borba za resurse, na sofisticiraniji nacin.

Zmaj

pre 12 godina

Konačno jedan pravi i istinit tekst. Sigurno nisu amerikanci došli na Kosovo zbog dobrih albanaca. Razlozi su isti kao i za Libiju, Irak, Kuvajt.. Da smo im i mi dali ovo sto im albanci daju,ne bi nama falila dlaka s' glave. Ali.. Mozda se nekad tocak srece okrene ali je za sad neko podigao rucnu i ukocio tocak.

Jim

pre 12 godina

Godisnji BDP SAD-a iznosi 15 000 milijardi dolara. Sve te rude na Kosovu vrede dakle svega 7% godisnjeg BDP-a SAD-a. Verovatnije je da su Albanci korumpirali njihovu administraciju i medije, ili da SAD imaju neki drugi strateski interes sa Kosovom (npr sto slabiju Srbiju).

Dusan

pre 12 godina

I sta kazu Vuk i Ceda na ovo, i dalje treba da odustanemo od Kosova BESPLATNO?! Ili ce njih dvojica dati narodu deo novca koji su dobili da to propagiraju?

Niko ne sme da vas bije!

pre 12 godina

Sta rece nas pametni bivsi predsednik?
Niko ne sme da vas bije.
Strasno!!!!
Jos strasnije je da je godinama postojala glasalacka vecina u
Srbiji koja ga je podrzavala 10 godina!!!

Pera

pre 12 godina

Da li ce se ikada i ikako britancima, na primer, ispostaviti racun za bogatstva do kojih su za dz. dosli politickim igrama zadnjih vek i vise godina, malte ne kao najobicnije hijene.

Dejan

pre 12 godina

Slično kao i Libija. Razlika je u vrsti dragocenosti. Šta smo mogli? Da pozovemo Italijane, ili Nemce, ili Francuze da oni otpočnnu sa bušotinama i gradnjom novih rudnika. Sve samo ne Engleze ni Amerikance, ološ najgore vrste. Rešavanjem ekonomskog pitanja, rešili bismo nacionalno pitanje...Šta su znali Titovi poslušnici, ratni veterani...Čak ni to što su bili bez škole i obrazovanja, nije ih opravdavalo od nedostatka vizije za ono što je dobro za Srbiju. Sada...podela je najviše što možemo da dobijemo...

pametnom dosta

pre 12 godina

Rusima se malo platio NIS pa je deo javnosti vrištao na tu činjenicu iako ljudi rade a nakon Južnog toka i dugoročno ćemo imati korist. Ovde smo okupirani, ljudi isterani iz Trepče i sve nam je oteto. A taj deo javnosti ćuti! Izuzev evo B92.

I posle Tita - Tito!

pre 12 godina

Srbija takodje raspolaže najvecim evropskim rezervama od oko 20 milijardi tona uglja (rezerve za 50 godina) od kojih se najviše, oko 14 milijardi tona, nalazi oteto na Kosovu i Metohiji.

Josip Broz Tito, agent i plaćeni ubica Kominterne, kojeg je Staljin postavio za generalnog sekretara KPJ i predsednika Jugoslavije - 1945. zabranio je povratak proteranih Srba sa Kosova i Metohije; Brionskim plenumom 1966.g. postavio je temelje albanske drzavnosti na Kosovu i Metohiji; 1974.g. doneo Ustav koji predvidja raspad Jugoslavije u kojem ce srpske autonomne pokrajine dobiti status nezavisnih drzava.

Posle razlaza sa Staljinom, prema americko-engleskoj zamisli Tito je dobio naredjenje i novac da osnuje Pokret nesvrstanih kako bi Amerika i Britanija mogle da drze pod kontrolom svoje nekadasnje kolonije i preostale slobodne teritorije, i sprece ih da padnu pod uticaj Rusije ili postanu deo nje.

Od okupacije Srbije od strane NATO pakta i rata 1999.g. sa Kosova i Metohije proterano je 250 hiljada Srba, 6.500 Srba je ubijeno, 600 Srba je kidnapovano, spaljeno je 150 srpskih crkava i manastira, 35 hiljada srpskih kuca je sruseno, 50 hiljada Srba je bez radnog mesta.

Izem ti vic

pre 12 godina

Ma sigurno nije to u pitanju. Suviše je jednostavno. Kao ovde rudna bogatstva tamo negde nafta i tako dalje. Ja sam siguran da su u pitanju ljudska prava a ovo je sve onako usput, trice i kučine

LEKA

pre 12 godina

Nekako me razljuti i totalno ucini bespomocnim ovaj clanak,sva ta stradanja i sputavanja nase zemlje,skrivanje iza nekih izmisljenih vrednosti Amerike i drugih parazita, na racun malih naroda.Prikaz prave Amerike,velike demokratije i borca za ljudska prava.....Paraziti.....

kolumbo

pre 12 godina

Dobro jutro ! Otkrili ste Ameriku ! Niste valjda ozbiljno mislili da ja Amerika branila ljudska prava "ugnjetenih i potlacenih" Albanaca !

Milos

pre 12 godina

Treba da nam bude stalo do nase Srpske brace na Kosovu, bez obzira na to koliko je bogato tle te nase dedovine. Ali, evo jedne teme za razmisljanje onima koji misle da ce nam EU i MMF nesto pokloniti. A iste finansijske strukture koje su finansirale propast Jugoslavije sad bale nad kosovskim rudnicima. Ljudi koji u svom necovestvu predlazu potpunu kapitulaciju i ispunjavanje svakog hira bilo koje sile, zapravo su mnogo naivni.

Sergije Miletic

pre 12 godina

Cudi me da niste "otkrili"da Kosovo lezi na moru nafte.Kako to da mi tek sada kad smo izgubili pogresnom politikom Kosovo,(za koju jos niko nije odgovarao,)"otkrivamo"da je ono jos i strasno bogato.Kako to da do sada to nismo znali,nego smo godinama morali da odvajamo doprinose iz linih dohodaka za siromasne krajeve.Mora da su u ovu vasu pricu umesali prste neki "spin"doktori,isti oni koji su u ovoj zemlji sve unistili cega god da su se dotakli.

Konstantin

pre 12 godina

treba priznati vise to kosovo. onda da ekspresno uskocimo u evropsku uniju i pozajmljujemo te pare sto oni iskopaju trubeci okolo o istorijskom uspjehu srbije.

PredraGe

pre 12 godina

Srbija bi trebalo da lobira u stranim medijima (drzhavnim ako je moguce) i ne drzhavnim (gde je to najlakshe uraditi) da se ovakve istine detaljno potkrepe dokazima i iznesu pred svetsku javnost.

Zasto ne i kontaktirati Majkl Mura?

qukaj

pre 12 godina

Pa to je to. briga za srbe iz Kosova samo je jedna od milijon lazova koja vlada i takozvani heroji iz severa bore za "svoj narod"eto na kraju za sta se bore,mi smo odavno znali ali cudno kako im nije jasno srbima koi zive na severu Kosova,narode sami vi stoite na barikade.

Goran

pre 12 godina

To se tako radi, a politički problemi su samo maska za klasično eksploatisanje prirodnog bogatstva. Zanima me samo kako to naši političari nikad ne vide i ne odigraju da svetske sile budu naši partneri a ne naši neprijatelji.

jojole

pre 12 godina

Dok je to bilo u nasim rukama nije nam palo na pamet da to maksimalno eksploatišemo i zaposlimo ljude sa kosova, da razvijemo odgovarajuću industriju. Sada kada će to neko drugi da uradi, sad ćemo da kukamo kako je to naše i da tražimo novac. Naravno od toga nema nista jer Kosovo vise nije nase.

Dule

pre 12 godina

Nadjite jake advokate,ojacajte srpski lobi,nadjite americke lobiste,ojacajte odnose sa najvecim silama i trazite dobar deo bogatstva!Puno cete potrositi ali ce to biti zanemarljivo koliko ce se zaraditi!

Zdravko

pre 12 godina

Znaci o tome se radi!
To je interes pre svega Amerike i svih takozvanih velikih zemalja!
Trenutna istraga o prodaji organima; ko je vodi Amerikanac. Nece on sigurno protih svojih partnera nista lose svedociti. Pise se Scenario filma koji uopste nije Film, vec je surova ralnost.
Po istoriji vidimo da te velike zemlje nikada nisu prestale da rade kao robovlasnistva drustva, ja zivim od rodjenja na zapadu, verujte mi da jedva ceka trenutak kada cu moci da napustim moderni sistem .......
Jasno mi je da ni kod nas nije mnogo bolje, jer koracamo direktno u zamku. Steta pa nesmem sve da pisem, jer necu neduzne da krivim kojih je jako malo!!!

engineer

pre 12 godina

Gde su sad dezurni LDPovci da nam objasnjavaju kako za nase dobro treba da se odreknemo Kosova? Cinjenica je da vise para lezi u neeksploatisanom bogatstvu dole, nego sto cemo ikad dobiti od EU, koja usput puca po savovima i kojoj ne trebamo... Isto kao sto je bolna istina da trenutno ne mozemo da raspolazemo otetim rudnicima na Kosovu, tako je i istina da nikad necemo uci u EU, pomirite se vec jednom sa tim...

Mirko

pre 12 godina

A najsladji su mi sad oni komentari o tome kako je nacionalni interes EU. Od EU za 4 godine stiglo je ne vise od 10 milijardi eura i to ne za konkretne projektve vec razne NVOs, prodavanje magle dok je veliki deo otiao na plate EU eksperata koji su "savetovali".

Zasto je ulazak u EU prioritet? Da i to imamo neki kompleks? Ili zbog fondova? Pa fondovi nikad, a pogotovo sad posle rascepa koji dolazi i kada EU obecanja nece imati nikakav jasni karakter, nece preci 100ti deo bogaststva Kosova.

Ko ima pravo da mozda sposobnije generacije koje dolaze, kaznjava procerdavanjem dedovine zbog svoje nesposobosti? Srecom jedna partija je bila dovoljno mudra da bogatstvo zastiti Ustavom.

ded

pre 12 godina

Pre nego što se ospe drvlje i kamenje po Amerima i ostalima, treba reći jednu bitnu stvar. Kosovo je bilo više od 80 godina u sastavu Srbije, a nekoga je bilo baš briga da istražuje prirodne potencijale ovog područja. Velike korporacije izgleda bolje znaju od nas samih šta imamo u sopstvenoj kući. Ono što je najžalosnije - mi ne izvlačimo pouke iz loših iskustava. Umesto da počnemo da isplivavamo iz blata u koje smo se, najviše svojom zaslugom zaglibili, mi hranimo gomilu birokrata po bg-u koji žderu po skupštinskim kafanama za dž, gaze ljude po ulicama u svojim skupim kolima, i prave predstave za javnost na tv-u svaki bogovetni dan. Za dvadeset godina ćemo saznati šta smo imali i u ovoj suženoj Srbiji, al sad ne znamo jer nemamo vremena da znamo.

Rus

pre 12 godina

Odavno je to jasno, taj trend se i dalje nastavlja,poslednja je bila Libija.Nema tu nikakve milosti,tendencija otimanja se nastavlja.

Bogdan

pre 12 godina

Pa naravno da su tu zbog ruda i strategijskog polozaja ! To i ptice znaju, a to verovatno tako i treba, kad nasi "vladari" brinu samo o svojim foteljama i jos se ni jedan nije nasao da se postidi svojih nesposobnosti u zadnjih 20god. Ako nema Srbina da brine o srpskoj zemlji i nasledju, zasto bi onda neko drugi!? ***

oksard63

pre 12 godina

Sjajan tekst koji konacno razoblicuje lice svetskog licemera No_1(SAD),perjanice novog svetskog poretka,"milosrdnog andjela" i dezurnog uterivaca demokratije. Nazalost, ovo jos jedino nije jasno (ili se prave da im nije jasno-sto je jos gore) kvazipoliticarima i kvazidemokratama koji vode ovu nesrecnu zemlju i koji se , neumorno,poput praznoglavih misica i manekena zalazu za "dijalog,mir u svetu i da nikad ne bude rata", dok im ljudi ginu i narod nestaje !!!

matko

pre 12 godina

Ratovi se uvek vode zbog finansijskog interesa. Tako je otpoceo i I i II svetski rat, rat u Avganistanu,Iraku,Libiji. Sada se tek vidi kratkovidost i glupost nacionalisticke politike 90 tih koja je nastavljena delimicno i posle 2003 kada je odbijana svaka pomisao na podelu Kosova (citaj rudnog bogatstva) jer ljudi su prolazni bili Srbi ili Albanci. Bez obzira na neverovatnu cifru koja je sada izbacena o vrednosti kosovskog tla evidentno je da visoka vrednost postoji. Ali evidentno je i to da to nece biti samo nase kako smo se zanosili. Mnogo gresaka iz proslosti je stiglo na naplatu ovoj genereaciji a racun je zaista papren. Ispali smo naivni u nasoj goropadnosti dok smo mislili da nam niko nista ne moze dok drugi odlaze (citaj beze od nas) Sta sada raditi kada se nalazimo u polozaju muve pokloplene casom i mozemo da letimo u casi ali smo dok ima vazduha u njoj? Neko mora da podigne casu da udahnemo i izvucemo i se iz nje!

Petar A

pre 12 godina

Bas me interesuje sta misli Amfilohije, ko je bolje odigrao prema Kosovu Klinton ili Milosevic. Da je bilo pameti, srpski interes bi se mnogo bolje ocuvao tako sto bi se Srbi ubacili kao poslovni partnera Kosovu. Ovako je to Amerika. Znaci interes americke domacice negdje u Oregonu je Klinton mnogo bolje zastitio nego sto je dvojac Milosevic-Amfilohije mogao da ponudi domacici sa Banovog Brda. Ova poslednja slabo moze da nahrani djecu pricam o koljevci srpskog naroda.

darkwood

pre 12 godina

P.S.
90% srpskih rezervi uglja je ostalo na Kosovu a mi imamo sopstvenog uglja za još 40 godina i onda ćemo da uvozimo sopstveni ugalj od Amera sa Kosova za velike pare!!! Mi nemamo više ništa sem prirode i umesto da sada počnemo da ulažemo u budućnost koja je jako blizu mi i ovaj moj omiljeni portal vode kampanju protiv obnovljivih izvora energije jer je "skupa" u ovom trenutku. Zar mislite da će nam Ameri jeftino prodavati naš ugalj? Umesto da premrežimo i prekrijemo Srbiju svime što možemo od vetrenjača, preko solarnih panela do biomase i hidropotencijala mi čekamo još jedno poniženje da uvozimo naš ugalj koji ćemo papreno plaćati da bi imali da skuvamo ručak našim unucima!

bg1

pre 12 godina

a svet je pricao o ugrozenosti albanaca na kosovu i njihovom pravu na ocepljenje...a mi smo svi naravno sisali vesla. a jos znamo da tamo ima i bogatih nalazista uranijuma.....najveca istorijska greska srbie i njene recentne istorije je kral *** alaksanda ujedinitelj. da smo pristali na originalo resenje irovne konferencije i dobili srpsku drzaviu kakvu zasluzujemo sve bi bilo ok. poslednja velika greska je milosevic krajem 80ih koji nije hteo da se prikloni zapadu. da jeste sad bi nam svima bilo kakotreba.

Ivan T.

pre 12 godina

Ovo je bila opste poznata stvar. Ja prosto ne mogu da verujem da pricom o Kosovu niko, ko je bio kreator Srpske spoljne politike nije posvetio dovoljno paznje. O tom velikom problemu samo su se cule sporadicne izjave. Šta hocu da kažem, niko ne vodi računa o poziciji Srbije da brani na adekvatan način nacionalne interese, suština je u tome da nisu nacionalni interesi puko zadržavanje teritorije već ekonomski pontecijali određenog regiona. Pošto je svima jasno, naravno ko nije nacionalno ostrašćen da je Kosovo odavno otišlo iz Srpskih ruku. Trebalo je ići na jačanju pozicija odbrane suštinskih interesa, to znači da smo bili malo više realniji što se tiče naših dometa, završili saradnju sa hagom još 2004., godine da smo dali svima nama mučnu nezavisnost Kosova možda smo mogli i da dobijemo podedelu date pokrajne ( sadašnji cilj spoljne politike) i danas bi bili u poziciji da sa Hrvatskom udjemo u EU 2013. godine. Sa pozicije članice EU imali bi mnogo bolji položaj nego što ga danas imamo, jer bi i od nas zavisilo kako i kada će Kosovo ući u EU. Kao što danas od svih clanica EU zavisi ulazak Srbije u EU. Naravno ovaj scenario je jako uprošćen ali sigurno je realniji nego da ćemo sa ove pozicije bilo šta dobiti od toga.Uvek kasnimo, hronično od 90 tih godina u koracima i onda su nam drugi krivi, moramo shvatiti da svi se vode nekim svojim interesima, a naš zadatak kao i svih drugih jeste da sagledamo svoje spoljono političke realne domete i da na osnovu toga korigujemo svoje ciljeve. "Prvo razmisli pa reci hop."

Miroslav

pre 12 godina

Ništa novo o kosovskometohijskim bogatstvima, malo sam iznenađen količinama koje se pominju, ali s obzirom da je Nato dole već 12,5 godina, podaci su verovatno tačni. Znali su oni to i od ranije, pa Engleska je tu vršila eksploataciju između dva svetska rata, plaćali su Srbiji neku bedu od zakupa, davali male plate radnicima, zarađivali preko dvanaest puta u odnosu na ulaganja. Žalosno je samo što Srbija nije bila nikad jadnija nego sad u ovom periodu, i što nema ni moći ni sile da zaštiit sve ono što joj pripada istorijski, demografski i pravno pripada. Nije Milošević bio lud kada je govorio o svetskoj zaveri, ma koliko je to nama bilo smešno i delovalo neverovatno, ipak je iza svega stajao cilj i glad za otimačinom rudnog bogatsva kosova. Sistematski su sve uradili, prvo su nam oslabili državu koja je bila vojno jaka, podelili su nas preko politike, razjedinili na stranke i strančice, dali malo para i obećanja našim nezasitim, nepismenim i slepim političarima koji nemaju ni trunku patriotizma ni želje da učine nešto za Srbe i Srbiju. Mi smo glasali za njih, podržali ih u protestima, dezerterstvu, zaboravili svu krv koja se vekovima prolivala za slobodu Srbije, zaboravili smo našu istoriju, pustili da o njoj pišu stranci i izdajnici, zaluđivali narod PINKOM, turbofolkom, Velikim bratom... Generale koji su ratovali za Srbiju smo poslali na ratni sud da im se sudi van Srbije, verovatno zarad nekog cilja. A šta je trebalo da rade ljudi čija je dužnost bila da brane zemlju ako je napadnu osvajači, šta su trebali da rade Knez Lazar, Miloš Obilić, Vlatko Vuković, Živojin Mišić, Radomir Putnik, Stepa Stepanović... Možda su i oni ratni zločinci.
Skrenuo sam sa teme, ali i ona je kompleksna i povezana sa svim onim što nam se dešava poslednjih dvadeset godina, ipak je sve to što nam se desilo povezano sa pljačkom koja se trenutno dešava.

Dusan

pre 12 godina

Trepca radi, Vasington se gradi...nemojte da nas zasmejavate. Ovakvi clanci se pojave uvek nekako pred pregovore kad se tvrdi cena. Uostalom, ljudi na Kosovu su misljenja da ova rudna bogatstva pripadaju njima. Ili mislite da mi u beogradu na osnovu necega imamo veca prava na njih?

darkwood

pre 12 godina

**** Kao da Ameri jaaaako vole albance pa oni su se uvek vodili isključivo za zaradom ma po koju cenu! Zar mislite da su u Avganistanu jer žele bolje tom narodu? Proguglajte malo pa ćete saznati da su tamo pronađene najveće rezerve litijuma na zemaljskoj kugli. Za neupućene litijum je nafta 21 veka jer se od njega prave baterije koje će se ugrađivati u vozila na struju!!! Libija i Irak nafta itd., itd.....

nikola

pre 12 godina

Zar vam je trebalo 12 godina da napokon objavite istinu.Nisu tim sejačima svetske demokratije nikada bili bitni siroti Albanci niti njihovi interesi.Svi ratovi i sve krize u svetu nastaju isključivo i samo zbog novca,poslednjih decenija zbog nafte(bliski istok),zlata i dijamanata(afrički kiontinent),rudnih bogatstava(u toj interesnoj sferi se nalazi i Kosovo).NATO alijansa je odavno postala servis za ostvarenje ciljeva velikih korporacija i nekolicine ekonomskih(bankarskih) oligarha, koji se poput parazita premeštaju iz regiona u region,neobazirući se ni na koga,otimajući pritom što više bogatstava od po pravilu pre toga dobro osiromašenih i uništenih država.U tome im svesrdno pomažu različite fondacije i nevladine organizacije.Tako se čitave nacije dovode u povlašćeni položaj,gotovo pred svršen čin, nemoćne za bilo kakav značajniji otpor.Tako funkcioniše nova svetska milosrdna demokratija!

Praktičan

pre 12 godina

Ja godinama pričam, ako smo već izgubili teritoriju treba u pregovorima da uslovimo priznanje sa dve stvari: 1. Da Srbi sa Kosova dobiju što više prava.2. Da Kosovo plaća retribucije Srbiji na ime rudnika i elektrana ili da Srbija dobije 49% vlasništva u njima.

Vukodav

pre 12 godina

OK znali smo za ta rudna bogatstva i ranije, ono što naše vođe i naš narod nisu znale i bojim se i dalje ne znaju je kako svet funkcioniše. Najnoviji primer je Gadafijeva sudbina. Ne treba biti preterano pametan pa pronaći obostrano zadovoljavajuće rešenje.

Na primer, zašto Srbija nije dala američkim kompanijama da ta bogatstva eksploatišu početkom devedesetih? Ukoliko je rudno bogatstvo zaista toliko time bi jednim udarcem sredili ne dve već sve muve.

Te američke kompanije rade zbog profita, i ne uzimaju ništa džabe, pitajte Kuvajt, Oman ili Saudijsku Arabiju. Lepo ljudi plate, međutim vole da plate manje nego što vredi da bi izvukli veći profit kada to što plate prodaju kući. Jasno je da se to što plaćaju manje od prave vrednosti zemlji "prodavcu" ne dopada ali protiv toga se ne može, što smo videli na brojnim, pa i na ovom našem primeru.

Tužno je kako ništa nismo naučili iz istorije. Nedostatak pragmatizma prilikom upravljanja državom nas je zavio u crno u dr. sv. ratu a danas nas zavija u bedu i siromaštvo.

Siroti naši velikosrbi se nadaju da će ova ili neka nova ekonomska kriza konačno srušiti USA. Nikako ne razumem zašto propast USA ne dočekamo igrajući u njihovom klubu, dok su šampioni, pa kad i ako do te propasti na kraju dođe, samo promenimo dres. Varaju se oni koji misle da nas menadžer novog šampiona ne bi primio u svoj klub, istorija je puna takvih "transfera". Zaboravljamo da su uspešni menadžeri pragmatični ljudi, jednostavno moraju da budu. U Mančesteru niko nije gadljiv na Nemanju Vidića a nema ni on ništa protiv britanskih funti, iako su ga britanske bombe polevale ne baš tako davno. Danas je lepo njemu, lepo njima.

Drvo koje ne može da se savije prilikom oluje bude slomljeno u korenu... Na našu žalost, Srbija nije neki veliki hrast kome oluja ne može ništa i na još veću žalost, mi to još uvek nismo shvatili.

Milivoje

pre 12 godina

Oduvek je bilo veoma jasno da su to ta "ljudska prava" za koja se nato borio 1999. Možete da dodate da se od resursa tu nalazi i puno izvora pijaće vode.

Mirko

pre 12 godina

**** Cega se odrice Srbija zarad "kandidature" u EU tipa B koja ne znaci prakticno nista. E sad jos samo da preslikamo da Srbija sa severom Kosova ima cistih 6.5% svih ruda u svojim rukama da iskoristi odmah, jasno je kolika je nesposobnost vlasti u pitanju. Ne treba zaboraviti da se svi proizvodni kapaciteti takodje nalaze na severu...

Hocemo li i danas pricati o "Preokretu" ili cemo konacno shvatiti o kakvom se irelevantnom dokumentu radi i ko nam podmece kukavicje jaje kao i zbog cega. Hvala

Lexx

pre 12 godina

Разлог више да се тзв. Косово званично никада не призна и да се преузму све могуће међународне мјере против бесправне експлоатације рудних богатстава Србије.

Mika

pre 12 godina

Kada im iskopaju svu tu rudu, zagade reke i vodu za pice, i odu sa svim tim milijardama, Kosovo ce postati crna ( ekoloski ) rupa na mapi. Narod ce naravno imati malo koristi od toga.

Para vrti gde burgija nece...

pre 12 godina

Haha... Prirodno bogatstvo, rude, toliki kapital? Ja sam mislio da oni stite siptare dole... (kako da ne!)

AlCapone

pre 12 godina

Bosna ima nafte ko Iran, Hrvatska plina ko Norveska, samo da se jos otkrije da su Crnogorske planine pravljene od dijamanata gde bi nam bio kraj. Balkan - novi Dubaj.

z21

pre 12 godina

Ameri oteli rude, Rusi oteli naftu... Na kraju ce nam ostati samo nesposobni politicari da nam i dalje popuju. Ali nisu samo oni krivi, krivi smo svi sto smo ih pustili.

Љ У Б О

pre 12 godina

Ко бре, Америка? Ма, не измишљајте. Они су тамо дошли да донесу слободу народу Косова. Ако ми не верујете можете слободно питати било коју невладину организацију у Београду.

voja

pre 12 godina

Jasno je da su SAD 1999. branile "Svoj nacionalni interes" na Kosovu, samo zbog rudnog bogatstva.
Isto kao i u Iraku, Avganistanu, Libiji...
SAD su "NAŠI VELIKI PRIJATELJI" (kako kaže Tadić)

Igor

pre 12 godina

Sva istina oko svega što se događalo na KOsovu je sažeta u ovom članku. Sad da li je tačna procena i milijardama $ i milionima tona, to je manje važno. Radi se o OGROMNIM parama i resursima na globalnom nivou.
Sve ovo što se dešava na severu Kosova je ta ista priča, je su ležišta na teritoriji gde žive Srbi. Ukini im prosvetu, zdravstvo, malteriraj ih na prelazu i ode većina.Koji se budu predomišljali ubij im oca ili sina i eto.
Šta li na ovo ima da kaže Čeda ili Vuk?
U Afganistanu opijum nije bio jedini razlog rata

http://blog.foreignpolicy.com/posts/2010/06/14/say_what_afghanistan_has_1_trillion_in_untapped_mineral_resources

http://en.wikipedia.org/wiki/Mining_in_Afghanistan

Shkelzen

pre 12 godina

Profesor Hrkovic sa rudarsko geoloskog fakulteta
ima sve te podatke.Imao sam prilike srestiga u Parizu.
Inace strucnjak svetskoga glasa.

Boris

pre 12 godina

To je evidentno, ali mi tu nista nemozemo vise uraditi, kad smo trebali nismo hteli kad hocemo oni nece! Nego najbolji potez bi bio da Srbija preko medjunarodnih institucija trazi bar deo profita od izvadjene rude a i ruku na srce da je i Kosovo pod nasom kontrolom to bogatstvo bi i dalje lezalo u zemlji i bilo neiskorisceno a gradjani i dalje siromasni! Samo bi se u predizbornim komanjama kao i sad pricalo o tome!
Pozdrav

Bikicsunaj

pre 12 godina

Svo bogatstvo ce kontrolisati 4-5 tajkuna, koji ce biti direktno povezani sa SAD. Bas kao u Nigeriji. Narod nece imati bas nista ali drzavni vrh maksimalno korumpiran. Pocelo je iskoriscavanje Kosova. A kad se iskoristi svo bogatstvo ili ne bude bilo vise isplativo onda cemo dobiti nazad Kosovo. Sta ce biti posle to me brine...

Dragana

pre 12 godina

Ne treba biti mnogo pametan da motivi i razlozi mesanja NATO na Kosovu, Iraku i Libiji ima samo jedan cilj osvajanje novih bogastava i profita za krupne americke i ostale zapadne kompanije. Neokolonijalizam, imperijalizam i super profit za grupu ljudi koji su i tako bili supermilijarderi, sve upakovano i servirano pod motivima neke demokratije...

Milorad

pre 12 godina

Davno rece jedan Srpski vojskovodja uoci odbrane Srbije u prvom ratu "Svoje nedamo, tudje nam netreba". Ovde prvi deo ne vazi za nas vise a drugi za osvajace.

nostradamus vs tarabic

pre 12 godina

Vec vidim za jedno 10 godina kako NATO trazi nase aerodrome i vazdusni prostor, zbog bombardovanja Kosova i Albanije, jer su prethodno neki tamo teroristi digli u vazduh rudnik i pobili neduzan americki narod. Naravno ukoliko budemo postojali do tada! Ako ne od nas, onda od nekog ko bude ziveo na ovim prostorima. Verovatno cemo to biti mi samo ce nam se zemlja mozda zvati drugacije!!

Marko

pre 12 godina

„Avrupa minerals“, američka globalna korporacija za istraživanje rudnog bogatstva, podvlacim američka globalna korporacija... Ko god je sumnjao da Srbiju, Libiju i ostale drzave NATO bombarduje zbog nafte, rude, i ostalih prirodnih bogatstava, evo mu dokaza da je to istina. Pozdrav svima

dragutin

pre 12 godina

Kao da je to bitno .Ovo je svet kapitalizma i velikih korporacija u vlasnistvu sacica ljudi .Sva ta bogatstva idu na bankovne racune nekih tajkuna koji ce od tog "bogatstva" da kupue neke nove firme i da se sire dalje kao rak .Ni mi ni Albanci necemo videti ni dinara od tih para .Ostaje nam da se borimo medjusobno zato sto smo glupi i neuki ...

Posmatrač

pre 12 godina

Podseca me na Avatar, samo što mi domaci indijaci necemo pobediti jer nam granica nacionalnih interesa završava negde izmedju stana od 200 m2 i novog Audija...

Urbanijak

pre 12 godina

Upravo tako! Najveci gubitnici u celoj prici su mali obicni gradjani Kosova bez obzira na nacionalnu pripadnost. Tako mali, jadni i medjusobno zavedjeni dok im tudjin pije krv, pljacka, okupira zemlju i zavadja ih... Isti princip vazi za sve narode ex-YU...
Slovenija je nekad bila najrazvijenija republika suverene SFRJ, danas je najobicnija ucmala provincija glomzane EU bez osnoivnih elementa suverenosti i drzavnosti...
Hrvatska je bila republika sa najlepsom obalom u Evropi u kojoj su uzivali pre svega Hrvati, pa onda i ostali narodi SFRJ,a danas sa ceznjom gledaju obalu koja je u vecinskom stranom vlasnistvu...
Bosna, od republike srca SFRJ krcatog industrijom i divnim pitomim ljudima, pretvorila se u zombi drzavu...
Srbija se od slobodarske i poljoprivredno prebogate zemlje, svedena je na marionetsku vazalnu drzavu kojoj se ubija svaki osecaj za pravdu, istinu uz nevidjenu pljacku privrednih resursa. Zemlja gde stotina hiljada hektara plodne zemlje leze zarasli u siprazje...
Crna Gora, od ponosne i slavne istorije svela se na privatno vlasnistvo ruskih tajkuna i nekolicini lokalnih bosova.
Makedonija, ni imena joj ne daju... plese na zici izmedju grckog negiranja i albanskog separatizma ocajnicki se hvatajuci za korene Aleksandra velikog...
Moja Jugo moja tugo...

xxx

pre 12 godina

I sve ovo je usko povezano sa najprljavijim tehnologijama i teskim metalima koji u bliskoj buducnosti nece imati primenu prakticno nigde...olovo , molibden , kobalt , lignit ....hajte molim vas....19 vek...

elem

pre 12 godina

Srbi bi to odbranili ali ne zbog rudnog nego kulturno-istorijskog znacaja. Mada, sada kada BeOgradjani cuju kolika lova je u pitanju - ima da kidisu na KiM ko' kamikaze. Samo so motivi i principi razliciti.

neiznenadjeni

pre 12 godina

odlican tekst, vrlo strucno uradjen tako da se uz iznesene cinjenice navode i reference. nazolost jos mnogo toga ce isplivati na povrsinu, kao i slucaju mnogih drugih slicnih akcija 'zastote ljudskih prava' na stetu samih tih ljudi, svuda po svetu.
iznenadjen sam samo (i to vrlo pozitivno!) cinjenicom da je b92 preneo ovaj tekst

bob

pre 12 godina

Znaju to svi i kod nas i u Americi, jedina je razlika sto ce mo mi gradjani da dobijemo onu stvar, politicari malo para u dzep a ameri sve ostalo.
Sta je ovde cudno? Sve smo tako prodali, sto ne bi i rude sa kosova...

Petar

pre 12 godina

Ma da ne kazem sta se Amerima radi za Kosovsko rudno blago... Njima samo treba teritorija gde ce instalirati svoje radare za evropski nuklearni stit, jer su vec dobili Rumuniju za rakete...

vali

pre 12 godina

Evo zasto srbija pravi galamu i dize prasinu oko Kosova,zbog pare,zlata i raznih rudnika.A narod misli da to pravi zbog historije,manastire i crkva ! svi znamo kakva je historija !

Mandrak

pre 12 godina

**** Nije valjda da se prica o Kosovu i Metohiji vrti oko love:)? ***
Valjda nismo toliko slepi da se svi ratovi u zadnjih 10 godina vode zbog kinte(naravno uz krsenja ljudskih prava i instaliranje demokratije).

Milos J.

pre 12 godina

Svi smo to vec znali.. Uzas.. Rusi provalili da nam zemlja lezi na stotinama tona nafte, Ameri nasli zlato na Kosovu a nasa vlada nasla nesto u .. Ovo je samo dokaz nesposobnosti nasih bivsih vlada.. A i sadasnjih

VesnaDC

pre 12 godina

Nikako ne mogu da shvatim kako se to nigde u Evropi nije dogodilo samo kod nas. Nigde nisu Medjunarodne snage upale okupirale, isterale ljude zaposele rudnike..., samo kod nas se to dogodilo. Ja sam ubedjena da je bio sasvim drugi scenario koji se zove prodaja. Saznace se kadtad ko su akteri svega sto nam se dogadja, jer kao i za sve ostalo sto nam se dogodilo i sto se dogadja nije kriva samo medjunarodna zajednica. Pa nismo mi gubavci pa da nas svi mrze, sikaniraju i ponasaju se kao da smo niza vrsta. Oni su jednostavno kupili sve to nekome isplatili debelu lovu i sada istrazuju buse vade eksploatisu i rade sve ono sto mi nismo.Nama se serviraju ovakve price mi letargicno zapadamo u sve dublju depresiju i skoro da ni ne znamo da je sve sto je vredelo u Srbiji vec prodato strancima.Kome? To ce se tek videti.

ledeni

pre 12 godina

Ovo smo vec znali.....a opstepoznato je i to da Amerikanci "ljudska prava" i "demokratiju" ne sire u zemljama gdje se ne mogu debelo okoristiti.

igor

pre 12 godina

Ali nama je bitniji preokret nego borba oko Kosmeta, tj ne samo nacionalnih nego i ekonosmkih razloga.
Ta borba ne znaci proterivanje Albanaca vec nalazenje zajednickog interesa da od ovog rudnog bogatstva zaradjujemo i mi i oni, a ne neko treci

kisa

pre 12 godina

Kod ove vesti ne izostavno mi dolazi u secanje prica o nasem podnesku za rezoluciju UN iz avgusta 2010. Tada smo po procenama mnogih imali u saci rezoluciju, da bi se nekoliko dana pred zasedanje Srbi popismanili i od gotovine po ko zna koji put napravili veresiju. A sve zvog cuvene i jedne od srpskih pratecih notornih losih osobina, ZAPAMTIMO, AKO NE I NAJ LOSIJA SRPSKA OSOBINA, a to je : malodusnost, ne stalnost, ne postojanost. Ljudi kratkog daha, ili kako to narod kaze :"ponet pa upusten", presao je ceo put stigao do brda , popeo se na brdo kad nuto krivine,...eh nek ide sve kad je tu krivina, e bas necu , vraticu se nazad. Samo sto se to nazad u medjuvremenu promenilo pa se nema kuda vratiti. EH kada bi samo moj narod uspeo da promeni tu osobinu i postane istrajan i postojan. Ovo sve pricam zato sto smo se tukli sa njima i oruzjem i diplomatijom u mnogo po njih boljim a po nas gorim vremenima. Sada kada slabe i kada ih agonija i gangrena polako ali sigurno osvajaju sada od Kosova ne treba odustati ni po koju cenu!!!
a sto se tice rudnih bogatstava, sta drugo reci do : neka im je na jalovo i prokleto .

Pozdrav sa druge strane sveta

pre 12 godina

Ovo je apsolutno tacno. Na zalost, nase vodje u zadnjih 30 godina nisu odrasle za ovu ligu... kvalitet im je na nivou predsednika zamljoradnicke opstine. Nemaju sta da traze na medjunarodnom nivou, osim da pokazuju pokradena Bossova odela i slicno. Sve je to jedna jadna slika nekompetentnosti i lopovluka.

Ivan

pre 12 godina

ma to da je ostalo u nasem vlasnistvu to bi se ubajatilo. Ako su nam oteli sve to, nek iskopaju. Nek procvrce domaci lopovi ili politicari, kakav plen im je propao kroz nesposobne sake.

Vulentije

pre 12 godina

Dobrodošli u stvarni svet, dragi Srbi.
Borba za "nezavinost" Kosova nije bila borba protiv srpske hegemonije niti borba za prava jednog vekovno ugnjetavanog naroda (kao ni bilo koja verzija priče koju je velika većina medija van Srbije proturala), već borba za prirodna bogatstva. Za ekonomsku dobit.

Da li će ih preko *** eksploatisati Amerikanac, Englez, Francuz, Rus ili neko peti je (skoro) najmanje bitno ...
Svi koji su se borili/mirili sa nezavisnošću tek tako će jednog dana (koji će vrlo brzo osvanuti) spoznati svu veličinu gubitka Kosova i njegovih bogatstava!
A taj gubitak se ne odnosi samo na Crkve i Manastire, na čiji se pomen mnogima utroba prevrće...

dean vd serbia

pre 12 godina

Pa mislim da nam je sada,i jos jednom, sve jasno u vezi Amerikanaca i zapadnih "ljubitelja demokratije". Kao i obicno brutalna borba za svetske energetske izvore.
Eto vreme je da zaratujemo...cena nije mala...ukrali su nam skoro sve.
Ruje, Vasa mala ali bratska pomoc bila bi od koristi. Hvala!

Vladan

pre 12 godina

Amerika je najvece zlo danasnjice. Gde ste sada borci za ljudska prava. Posle Iraka, Avganistana, Libije i Srbije sve je jasno - legitimno i pravedno je ono sto donosi novac, prokleti novac. Pitam se samo gde je ovom licemerju kraj i da li batina stvarno ima dva kraja? Ovakvom politikom svetski mocnici sirom sveta stvaraju jos vece zlo u vidu ultranacionalista, homofoba, fasista.....Primorani smo da biramo izmedju dva zla - tzv novog svetskog poretka i ovih divljaka koji lome svetske prestonice sireci mrznju prema svemu drugacijem.A sto se mene licno tice gade mi se i jedni i drugi, i zeleo bih samo da porucim DA NIKADA NE DAMO KOSOVO, I DA GA MORAMO BRANITI I ODBRANITI. Ne smeju nas obeshrabriti ni jalove pretnje retardiranih svetskih mocnika, ni nesposobnost srpskih prodanih politicara, ni defetizam nasih plasljivih sunarodnika.DO GODNE U GRACANICI

Dušan

pre 12 godina

USA = Invaders
O tome već i vrapci na grani pričaju!
Što bi rekao Tom Waits - Hell Broke Luce
http://www.youtube.com/watch?v=1J_U3wgNtlQ

odrekli smo se bilion dolara

pre 12 godina

**** nesposobna srpska vrhuška u zadnjih 50 god. i ovi danas po Srbiji, što se olako odriču Kosova zarad konformizma u krugu dvojke.ovaj tekst pokazuje kako je to prizemno razmišljanje.Kosovske planine su stvarno,ali stvarno pune ko brod.zamislite da je sad naše Kosovo,pa da prodamo zapadnjacima koncesije.i kriza is out.eto šta smo izgubili.

u očima zvezdice....

pre 12 godina

''Preokreće'' mi se želudac od ovako očitih priznanja.

Imam nešto hrastove i bukove šume koja je u porodici najmanje 200 godina - možda bih mogao da i to nekome poklonim uz izvinjenje i da postanem ''normalan''?

poznavanje prirode i drustva

pre 12 godina

Da je Kosovo bogato nalaziste lignita i ostalih ruda,ucili smo jos u vreme Tita ,kad smo jeli americki sir.Da su amerikanci svetski razbojnici ,naucili smo mnogo kasnije ali i prakticno.Ako otkriju sta krije Kopaonik ,Rudnik,Stara planina ili Avala ...?

realno stanje

pre 12 godina

"Krajem 2007. Nil Klark je u „Nju stejtsmenu“ konstatovao da za Džordža Soroša i njegov Fond „Otvoreno društvo“ nije važno poštovanje ljudskih prava i osnovnih građanskih sloboda – neko društvo je „otvoreno“ ukoliko on i njegovi saradnici mogu da zarade veliki novac."
Soros inace finansira pola ovih NVO, raznih "nezavisnih" medija, "nezavisnih" eksperata, "nezavisnih" profesora, "nezavisnih" ekonomista, "strucnjaka" za ustavno pravo, za ljudska prava i ostalo po Srbiji koji zapravao vladaju Srbijom.
Nisu oni nezavisni.
Oni lazu da su nezavisni.
Zavisni su od onog ko ih placa.
A taj koji ih placa ima interes za to. Ima interes jer na kraju zaradi mnogo vise nego sto je njima platio. A stetu snosimo mi, jer od nas se na kraju uzme.

nikogović

pre 12 godina

Licemerje se nastavlja,kako da iformacija o rudnom bogatstvu tek sada bude objavljena i zašto sada takva informacija,jer mi tobože nismo znali da postoji na kosovu, da u aranžman uđe i status kandidata za uniju koja se raspada u oholosti južnih država unije dali može da se proda nešto što si već izgubio ili manastiri da pripadnu srpskoj baštini ili srbija nije na prodaju ona je za džaba.

Zee

pre 12 godina

Čudi me da niko ne pominje nalazište uranijuma koje je ucrtano u sve stare školske atlase (ja imam dva atlasa iz ranih 80-tih i u oba je ucrtan uranijum na Kosovu, na mapi rudnih bogatstava SFRJ). Amerikanci su bazu Bondsteel podigli upravo na tom lokalitetu, nakon što su trampom sa Italijanima preuzeli kontrolu nad južnim delom Kosova (prethodno je žrebom odlučeno da italijanski korpus tu dodje ali su ameri insistirali na razmeni). Ovo je, nakon izgradnje baze Bondsteel, u štampi potvrdio i neimenovani stručnjak sa nuklearnog instituta u Vinči.

zokikri

pre 12 godina

sada se vidi zašto su nas bombardovali i zašto nam otimaju teritoriju. Uvek su u pitanju resursi ili putevi koji vode do njih. Na kraju se sve svodi na to. Ko to ne vidi slep je.

dean vd serbia

pre 12 godina

Pa mislim da nam je sada,i jos jednom, sve jasno u vezi Amerikanaca i zapadnih "ljubitelja demokratije". Kao i obicno brutalna borba za svetske energetske izvore.
Eto vreme je da zaratujemo...cena nije mala...ukrali su nam skoro sve.
Ruje, Vasa mala ali bratska pomoc bila bi od koristi. Hvala!

dean vd serbia

pre 12 godina

Pa mislim da nam je sada,i jos jednom, sve jasno u vezi Amerikanaca i zapadnih "ljubitelja demokratije". Kao i obicno brutalna borba za svetske energetske izvore.
Eto vreme je da zaratujemo...cena nije mala...ukrali su nam skoro sve.
Ruje, Vasa mala ali bratska pomoc bila bi od koristi. Hvala!

NNN

pre 12 godina

Nemoguće!
Amerikanci su potrošili desetine milijardi dolara isklučivo radi poboljšanja ljudskih prava na Kosovu i Metohiji!

(sedeli tako i razmišljali kako da poboljšaju blagostanje u svetu iz čistog altruizma, isto kao što su Rusi isključivo iz bratske ljubavi prema nama pristali da preuzmu NIS i monopol na tržištu, ne bi li nam obezbedili dobro i jeftino gorivo i napunili budžet...)

Evo i Merkelova hoće da nam pomogne u oblastima energetike i telekomunikacija.
Možda nam i Kinezi završe nešto za džabe + nas snabedju ultrakvalitetnom robom.

Uh, blago nama, kako svi misle i trude se oko nas.
+ naši "biznismeni" gledaju da narod uvek bude sit i zadovoljan,
a naši političari volontiraju zarad prosperiteta države...
...ne znam samo koliko ćemo da izdržimo ovako nezahvalni :(

SANDZAKLIJA

pre 12 godina

Aha,znaci vi bi voljeli nazad svo ovo rudno bogadsto sa Kosova,ali ne i albance?E pa,nece da moze!Icicete vi na kosovo,al`ko najamni radnici...

beo

pre 12 godina

Pa nece se mnogo ovajditi Albanci na Kosovu od tog silnog rudnog bogastva. Profitirace SAD i ostali veliko NATO i EU igraci dok ce narod videti da im je bolje bilo kod Milosevica kod koga nisu placali ni struju,ni grejanje ni poreze dok ce sada to morait sve da placaju jer sve te kompanije koje obaljvaju te delatnosi ce biti privatizovane i prodate strancima a porezi se moraju placati da bi se finasirala Kosovo drzava.

Charlie Day

pre 12 godina

Mislim da smo upravo dobili odgovor na pitanje - zasto nam otimaju deo zemlje. Samo glup covek moze da pomisli da je njima zaista stalo do prava Albanaca.

gost

pre 12 godina

Zbog toga ratovali? Svasta. Jeftinije bi im bilo da su kupili rudnike i sva prava istrazivanja u procesu privatizaciji Srbije. Kako naftu lako prodasmo rusima ovo bi jos lakse prodali. Korupcije nikad nije manjkalo u Srbiji hvala bogu.

Srbin

pre 12 godina

I sta, nije se znalo za ovo ranije...? Kao da 50tih-80tih to Srbija nije znala,nego se cekalo da to objavi neki strani magazin... I sto se onda nista nije uradilo kada je Kosovo bill u sastavu Srbije... Jos jedna demagogija za dnevno-politicke potrebe...

neven

pre 12 godina

Pitam se pitam i šta sad? Cilj svakog rata je pljačka. Ko ne veruje neka krene da prelistava istoriju nanovo... od ameba. Pod turcima smo bili oko 500 godina, a ovima... ma nemaju šanse ni do kraja ovog veka.

dean vd serbia

pre 12 godina

Pa mislim da nam je sada,i jos jednom, sve jasno u vezi Amerikanaca i zapadnih "ljubitelja demokratije". Kao i obicno brutalna borba za svetske energetske izvore.
Eto vreme je da zaratujemo...cena nije mala...ukrali su nam skoro sve.
Ruje, Vasa mala ali bratska pomoc bila bi od koristi. Hvala!

miroslav

pre 12 godina

Bivše kolonijalne sile (većina članica EU i SAD ), prerasle su u "u demokratsko-humana visokorazvijena društva", koje su svoj razvoj ostvarile na otetim tudjim rudnim i ostalim bogatstvima, a koja su uz pomoć vojne mašinerije otimale ( a i danas to čine )po čitavom svetu.U temelje svog blagostanja, ugradjivali su tudju krv, tudji znoj i tudje suze... (Bombardovanje Hirošimke i Nagasakija, Vijetnam , Kambodza, Laos,Argentina,Avganistan,Irak,Srbija,Libija...)Svuda su za vojna angažovanja bili razliciti ratzlozi, ali pozadina i cilj isti:KORIST ZA AGRESORE.Tako je i u slučaju Kosova.Samo, sada im je najvažnije,da "tamo i ovamo" , instaliraju vlast, koja će "igrati, kako oni sviraju".Kada to završe, videćemo ko je sledeći na redu...? Ali, mislim da će i kod njih "djavo doći po svoje"...

Pricajmo o 1K evra od akcija?

pre 12 godina

1K milijardi, na 7.5 miliona gradjana Srbije ... To dodje cirka 133 miliona US $ po glavi stanovnika! Samo u rudnom bogatstvu!!! Ok, malo manje, uzmimo u obzir da na Kosovu zivi 1,7 miliona Albanaca i da i njih treba ravnopravno ukljuciti u raspodelu. Nakon ove vesti, sto se mene tice, Kosovo je Srbija!

long rider

pre 12 godina

Iako ništa novo, ovo je da čovek pukne od muke! Ljudska prava, demokratija i ostale priče za malu decu... i da nema ničeg od navedenog na Kosovu, nikad im ne bih poklonio Kosovo. Ni za šta.

Srbija do Tokija

pre 12 godina

E, eto ga dokaz da je sve što je Milošević radio na Kosovu bilo opravdano. Jeste da su nam to otkrili Ameri 2011 godine, ali smo mi u stvari sve vreme znali da nam otimaju blago. Nije bilo nikakvog masovnog ubijanja, nije nam to bio četvrti rat u 9 godina u kome nismo učestvovali, sve su to smislili da bi nam oteli rudno blago, za koje doduše nismo znali.

milosrdni rudnik

pre 12 godina

Hvala bogu kad je neko konacno smogao petlju posle 12 godina da napise svrhu operacije nato-a "milosrdni andjeo 1999.god."

Bivši evropejac!

pre 12 godina

Sve to što buše i vade iz zemlje je srpsko, kako ih samo nije sramota!!! Briga Amerikance za Albance i njihovu nezavisnost oni samo hoće srpsku rudu!EU,Amerika-neka hvala! Kosovo je okupirano, kao što je nekada bila cela Srbija od strane Turske,Austrougarske,Nemačke!

Demokratija, bre

pre 12 godina

Mislim da ste pogresili sa textom. NATO se borio na Kosovu za demokratiju i prava Alnanaca.

Hahahaah hahaa hihih ohohohho haha .... dakle umirem od smeha ....

Investitor

pre 12 godina

****

Sto se rudnog bogatstva na Kosovu tice (sa izuzetkom lignita) moguce je da postoji ili cak postoje fantasticni depoziti ruda koji puno vrede. Problem je samo sto ih treba prvo otkriti. To je nesto sto ce se potencijalno i desiti (u buducnosti), ali je vecina stvari za koje se zna i koje se eventualno eksploatisu sada sa niskim sadrzajem rude (grade-om) pa time i marginalno profitabilno.

Moje je misljenje da sto se tice baznih (base) metala i srebra i zlata potencijal je najverovatnije na severu (uticaj Kopaonika), pa ako ga zadrzimo ne gubi se previse.

Da ne ulazimo u to kolike su investicije potrebne da se bilo koji takav depozit pocne eksploatisati. Oni koji takve odluke donose (a to su ozbiljne firme) odlucuju na horizont od 30-50 godina i ne prihvataju nista osim minimalnih operativnih rizika. To ozbiljne investicije u rudarstvo na Kosovu cini nemogucim (pa ko je lud da stavi par mlrd u mafijasku teritoriju sa nerazjasnjenim statusom kakvo je Kosovo).

Sto se lignita tice, njega ima i ekonomican je (kao i onaj u Nemackoj i jos nekim evropskim zemljama), ali iziskuje milijarde investicija u termo elektrane i veru da se nece uci u EU i dodati CO2 krediti. Pored toga, obzirm na lokaciju, zbog gubitaka u prenosu struje nije od pravog interesa osim na Balkanu. Samim time se njegova vrednost drasticno precenjuje.

Sve u svemu velike brojke ali netacne ili bez znacaja.

zvonimir markovic

pre 12 godina

znaci amerikanci hoce da nam otmu 1.000 milijardi dolara u rudama i ostalim prirodnim bogatstvima. pa sad mi je sve jasno. svi na barikade !!!! hitno povucite ambasadora ivana zivkovica a.k.a. vanja iz najrobija i posaljite ga u jarinje !!!

Goran Popov

pre 12 godina

GDE SU NAŠI POLITIČARI DA ZAŠTITE NAŠE INTERESE I NAŠE BOGATSTVO, DOK ZAPADNI MOĆNICI PLANIRAJU PLJAČKU STOLEĆA NAD NAMA? NE MOGU DA RAZUMEM DA NAROD ĆUTI. AJDE DA SMO BOGATA NACIJA PA DA MOŽEMO TAKO AROGANTNO DA OKRENEMO GLAVE OD PROBLEMA. PA MI SMO BRE JEDNA OD NAJSIROMAŠNIJIH ZEMALJA U EVROPI I OPET IM SVE DAJEMO DZABE.

Martin

pre 12 godina

Ako se ovoliko "blago" na kosovu izvadi, tame ne da nece biti Srba, vec ni Albanaca, pa makar koristili "ekoloske" tehnologije.
Pitanje: zasto u Svajcarskoj nema rudnika - da slicajno Alpi nisu "jalovi" ili je po sredi zelja da se ocuva predivna priroda?

Odkuda sad odjednom ?

pre 12 godina

**** O cemu se zapravo radi.Da li mi treba da poverujemo da vlast u Jugoslaviji nije znala vec decenijama koliko ima rude na Kosovu i da se nije znalo kakave sve posledice rat moze imati. Vidim i da je postalo moderno udariri po Sorosu , kao da on nije poslovni covek vec srpski politicar. Ocekivati da korist na Kosovu , posle izgubljenog rata ne uziva pobednicka strana je u najmanju ruku smesno.
OVaj tekst je klasican primer kako se huska narod pod velom patriotizma. Dobro procitajte jos jednom tekst i videcete da za najvaznije tvrdnje ili nema dokaza ili je iz "raznih izvora".
Ali koga to interesuje, ako tekst posluzi svom cilju, zar ne ?

zgranuti petko

pre 12 godina

Šta kažu na ovo dame i gospoda iz tzv Preokreta? Treba li zaista prepustiti Amerikancima (Albanci će dobiti malo od svega toga) sva ova bogatstva, samo da bi se kroz desetak godina eventualno ušlo u klimavu EU (ako još bude postojala) i to kao trećerazredna članica? O tempora, o mores! Čega su ti ljudi spremni da im se država odrekne! Radi njihovih sitnih amerikano-anglosaksonskih privilegija?!

ivan

pre 12 godina

Citam ovo i razmisljam kako pogresna politika upropastila ovu nasu lepu zemlju do beskraja. Posledice su neizmerne a verovatno i neispravljive. Samo smo trebali biti pametni da sacuvamo ono sto imamo i nista vise nista manje. Osecam se krajnje porazeno i pokradeno kada sam procitao ovaj tekst i voleo bih da postoji zakon koji bi bez zastarevanja na odgovornost pozivao politicare kada posle odredjenog vremena pokaze da su, bilo cak to i nesvesno, radili na stetu jer to je posledica njihove nestrucnosti, neznanja, pohlepe ili sta god bilo. Tolike bre savetnike placamo nizasta, i prosto Srbija nesme dozvoliti da ucini pogresan korak. Isuvise je mala da bi gresila!

Nikola

pre 12 godina

Konacno je neko ovo objavio! Konacno!!!
Kakva crna krsenja ljudskih prava, ratni zlocini i ostala propaganda, OVO JE DOKAZANO RAZLOG ULASKA NATO NA KOSOVO!
Zemlje Nato pakta naplacuju od Albanaca uslugu osnivanja drzave kroz OVO!
Pa vi vidite koliko je Albanska mafija jaka!

zulfi

pre 12 godina

komsijine kokosi nose vece jaja od nasih.ha ha ha da ne cuju ovo ;balvani grupacija;dezurace po 25 sati dnevno.imace ko da trosi albanci imaju najveci natalitet u evropi.

real022

pre 12 godina

Ma jel tako?

Zašto se u zadnjih par godina "borbe za Kosovo", ovakvi tekstovi i podaci nisu objavljivali kao naslovne vesti, već se udaralo samo na "duhovne" vrednosti?

Milan

pre 12 godina

Da i kad ta bogatstva iscrpe Ameri i njihovi saveznici napustice Kosovo,a onda ce Albanci biti u velikom problemu,jer se mi vracamo!

Milan

pre 12 godina

Bilo bi mi lakse da ovo nije istina. Zato sto sada nasa glupa politika vodjena decenijama dobija eksponencijalno na tezini. Da smo na vreme instalirali Ruse i Kineze tamo do ovoga nikada ne bi doslo. Naravno da bi nas i oni koristili kao sto Rusi koriste NIS, ali barem bi nam nesto od tog bogatstva ostalo,, ukljucujuci teritoriju. Hvala svim pametnim srpskim politicarima, od kralja Aleksandra do Slobe. Stvarno smo narod koji ne zna strateski da razmislja.

salkovski

pre 12 godina

I vi ste se sad setili da pisete o tome..,a kad neko kaze da smo izmanipulisani i da smo platili najvecu cenu i da je Sloba bio samo pocetak, samo izgovor za dobru pricu..,udarate mu etiketu ne obrazovanog ne evropejca....treba da nam uzmu sve, kad smo glupi ko noc!!

miki

pre 12 godina

Ovaj tekst je za one, ako ih jos ima, koji su se pitali zasto se Srbija bori za KIM,za tamo neke manastire umesto da gleda svoj interes.Ako gledamo materjalni interes zar je 5,000 milijardi dolara malo?

Trepča radi, Kraljevo se truje!

pre 12 godina

Nije kao da smo mi koristili te prirodne potencijale Kosova onoliko koliko će sada otimači to činiti, ali mene mnogo više od gubitka brine nešto drugo, posledično vezano s tim: ako pogledamo mapu Balkanskog poluostrva, vidimo da je Kosovo mesto gde se sve vododelnice Balkana sustiču i odakle voda otiče u sva tri sliva Balkanskog poluostrva. Povećana eksploatacija ruda teških metala i sva ta prljava tehnologija zatrovaće sve okolne zemlje a nećemo moći ništa da učinimo protiv toga. Ranije smo makar mogli da odlučimo o održavanju nivoa proizvodnje koji ne bi ugrožavao naselja nizvodno od Kosova, ali sada nas neće ni pitati, ili će nas po već ustaljenom običaju medijski cenzurisati. Možemo samo da molimo Boga da svetska ekonomska kriza potraje, te da potražnja za tim materijalima bude na niskom nivou ili da nauka i tehnologija pronađu neke jeftinije i kvalitetnije alternative, na nekom drugom mestu.

Grof od Kačulica

pre 12 godina

Još 1988 sam saznao od svog profesora geologije o rudnim bogatstvima Kosmeta i znao sam da će se za to bogatstvo ratovati. Profesor je po činu bio podpukovnik, a škola Vojna Akademija... 2009. je slične rezultate ovima iz Trepče dobila i firma iz Kanade istražujući u okolini Preševa...potom su i Rusi iz NIS-a svašta našli u dolinama Zapadne i Velike Morave. Primećujete da u ova istraživanja Srbi nisu ni posredno uključeni, da naše institucije koje izdaju dozvole za ta istraživanja ćute, da se rezultati kriju... Sve u svemu, ne događa nam se ništa što nismo zaslužili.

George Carlin

pre 12 godina

Eto, tako, da znate o čemu se radi. Zaboravite ljudska, istorijska, teritorijalna i sva druga prava, kao i preambule, Ustave i nacionalne sustave. Kosovo će biti Srbija onda, kada se ruda potroši, a da to bude tako, staraće se dobri ljudi iz Bondsteela. Barikade nikog ne zanimaju, zabava za narod, inače- business as usual..

Крађа

pre 12 godina

И онда нам поједини наши политичари и сви светски лопови кажу да прихватимо реалност. Реалност у овом случају је КРАЂА!!! За ово се боре светске силе.

electric_mojo

pre 12 godina

Godinama mi na ovom sajtu brisete komentare kojima sam ovo o cemu ovde pisete pominjao kao razlog otimanja Kosmeta. Nekoliko puta sam pokusavao da ostavim komentar o aktivnostima i ulaganjima Albright koorporacije, u cijem su upravnom odboru svojevremeno dva velika zagovornika bombardovanja Jugoslavije 1999., Madaleine Albright kao predsednik, i Joschka Fischer kao stariji savetnik.
Da vidim da li cete me i ovoga puta obrisati.

Cezar

pre 12 godina

Divide et impera
Recept za dobru eksploataciju:
-Nadji zemljiste koje ti odgovara
-Osmotri koji se narodi ne podnose na toj teritoriji
-Zavadi ih
-Stani na stranu jednih obecaj im resenje problema i potpuno vlasnistvo nad tom teritorijom
-Resi problem koji si napravio
-Strana koja je sad u boljoj poziciji sva srecna jer ima svoju teritoriju pusta vas da ''ceprkate po zemlji i zadrzite ono sto nadjete'' pa negde nadjete naftu, negde metale nije lose kako gde ubodete...

veterinarBG

pre 12 godina

Najtragicnije je u celoj prici sto ni jadni Albanci nece imati nikakve koristi od tog bogatstva,bice jeftina radna snaga koja ce da se truje u pogonima i rudnicima za "tate" preko "bare"...Naravno,Taciju i kompaniji ce obezbediti i praunucice...Ili ce ih pustiti niz vodu ako krenu da "talasaju".Strasno.Moze li neko da mi objasni zasto nasa drzava ne pokrene postupke pred medjunarodnim sudovima za povracaj imovine koja se i dan danas vodi kao vlasnistvo srpskih firmi i drzave?

pera

pre 12 godina

Ovaj citat gospodina Bjelica, uokviren plavim, da niko nije slusao...

Zar to nije isto ono sto nam je Milosevic pricao 90ih?

Ali mi smo se tada tome smejali i pricali da se ceo svet ne vrti oko nas, te da su to smesni argumenti. I zelili smo demokratiju i "slobodne" medije. One koje ce u svakom trenutku oblikovati javno mnjenje tako da se vecina slozi sa svrgavanjem raznih lidera i sirenjem "demokratije".

Isti scenario koji se, siguran sam, desio i u Libiji i Iraku, a desavace se jos.

Zivela demokratija!

sale

pre 12 godina

Toliko o ljudskim pravima i nekim ugrozenim manjinama...
Sad fale cuveni B92 komentatori da kazu kako sve ovo je korisno i za Srbiju kao i za Albance na Kosovu i Metohiji.

?

pre 12 godina

Речи г. Бјелића и данас многи не желе да чују јер је у тим главама разлог агресије "угрожена људска права".
Погледајмо само ове цифре! Е те исте чињенице треба сваки дан показивати онима који нас опседају причама о "предприступним фондовима" и од тога праве светску фешту и ко зна више о чему сличном, а не виде или не желе да виде да Србија на Космету има економског потенцијала далеко више него што нам ико други може пружити (успут не сугеришем "за" или "против" уласка у ЕУ).
Напокон да и ове чињенице угледају светлост дана! Просто је невероватно да Влада Србије не излази са овим подацима пред јавност и домаћу и светску, што чешће, што отвореније, као један од адута у борби за очување Космета. Свесно то раде? Могуће.
У емисији Милована Дрецуна "Изазови истине" у издању "Тајне косметског угља" маја ове године запослени у ЕПС-у врло детаљно говоре о рудном богатству Космета и будућности експлоатисања. У канадском филму "Тежина ланаца" се такође говори о рудном богатству Космета и показује како су они из Washington Group International похрлили према косметском благу.
Често је велико богатство проклетство малих народа.
Космет заиста јесте (и економско) срце Србије...
Истовремено с дипломатском борбом за Космет, и посебно око севера Космета, на делу је невиђена пљачка ресурса јужне српске покрајине. Чак се и Џорџ Сорош укључио у игру око косметских резерви угља. Лист "Њујорк тајмс" је 8. јула 1998, значи годину дана пре рата, констатовао да је рударско-топионички базен "Трепча", заправо, највреднији комад земље на Балкану, да је "Трепча" највећи европски рудник цинка и олова и трећи по величини топионичарски капацитет у свету. Већина производно-прерађивачких погона "Трепче" налази се у местима где живе Срби, па је још 25. јуна 1999. године Бернар Кушнер објавио указ "да управа над српском својином на Космету прелази на УНМИК", што је било у супротности с тада само 16 дана старом Резолуцијом Савета безбедности УН 1244, у којој је подвучено "да НАТО и КФОР неће повређивати територијалну целовитост Србије и да признају Космет као њен саставни део". Шта смо ми урадили за ових десет година поводом тог указа Бернара Кушнера? Срамно ништа.
Када се погледају распореди националних контингената јединица КФОР-а, онда се види да њихове локације нису случајне. Потпуно се поклапају са економским интересима великих компанија из њихових држава. Французи су на северу Космета, а француски инжењери проучавају у "Трепчи" могућност улагања у обојену металургију. Британске фирме заинтересоване су за електроенергетска предузећа у Обилићу, Италијани у свом сектору разматрају како оживети некадашњу фирму "Застава-Ивеко", Немци на подручју Суве Реке настоје да што више повежу локалну фирму "Балкан-Белт" са "Џерман континенталом". Сектори су, дакле, унапред стриктно подељени према економским интересима, а у контексту стратегије "откупити, или уништити". Класичан пример из уџбеника политичке економије неоимперијалистичких монопола.

Prosecan neuki i izmanipulisani gradjanin Srbije

pre 12 godina

Dajem 1000 milijardi USD naseg rudnog bogatstva i 15% teritorije, ako treba dajem i 30% za maglovito i nejasno obecanje o buducoj sreci i narodnom veselju u EU, nasem novom raju na zemlji. Evo suze mi nadiru kako sam se uzbudio pred EUropom, nasom konacnom srecom, sudbinom tomahavcima i gmo hranom protkanom, na zlatnoj potki od korporativnog novca. Evo, u pozadini cujem 9. simfoniju Betovena, njeni euRopski prizvuk mi se usadio u podsvjest.
Kosovo, Srbija - sta to bi?

darko

pre 12 godina

Zasto kukati za prosutim mlekom? Gde smo mi bili sve ove godine...pa nisu se rudna bogatstva pojavila 1999.godine. Sad nam pune glavu kako Srbija lezi na nafti i gasu a sav kajmak ce pokupiti NIS naravno...pa cekajte zar je moguce da smo mi toliko glupi. Vredjaju me ovakve cinjenice!

RS

pre 12 godina

To nije samo unistavanja kulturnog i vjerskog blaga Srbije , vec i "otimacina" vrijednih resursa . Sve je jasno ko dan . A neki ce i dalje "blebetati" o nekim integracijama , da korporacije su upravo integrisale rudno bogatstvo vrijedno 1000 milijardi dolara .

Albanac

pre 12 godina

Eto, Amerima jedini interes bio da osvajaju rudna bogatstva, sto mozda i nije daleko od istine. Ali, zar "srce Srbije" nije isto to? Ili pod maskom ocuvanja teritorije i srpskog naroda, u stvari zeli se upravo to - rudno bogatstvo.

sale

pre 12 godina

Toliko o "oslobodiocima" i "ugrozavanju" ljudskih prava.Kao sto ce Libija kukati za Gadafijem, tako ce Albanci plakati da im ameri ostave barem nesto.

Kosovo_je_Srbija

pre 12 godina

Tuzna je cinjenica kako vecinu gradjana Srbije ovakve stvari ne dotice. Svako gleda sebe i bas ga briga za zajednicu. A bez zajednice i timskog rada nema drzave. Ovo je strasno. Niko i ne ostavlja komentar.

Jim

pre 12 godina

Godisnji BDP SAD-a je 15 000 milijardi dolara tako da svo to rudno bogatstvo na Kosovu vredi svega kao 7% godisnjeg BDP-a SAD-a i ne predstavlja verovatan razlog podrske SAD-a otcepljenju Kosova. Verovatnije je da SAD zele slabu Srbiju na Balkanu ili da su su Albanci korumpirali vrh Americke administracije i tamosnje medije...

U EU-nikad, u NATO-tek posle EU

pre 12 godina

Nista novo

U Iraku -nafta
U Avganistanu -ruda
U Libiji - nafta
U Srbiji-ruda
U Siriji - nafta
...

To su novi sinonimi za najveci nacionalni USA interes: ljudska prva u tudjoj avliji.

Black George

pre 12 godina

Sad je valjda jasno svima zasto su napravili rat 1999.
Nemamo naftu ali imamo rude. Tj, imali smo.

Sigurno da Milosevic nije bio sladak, ali rat pokrecu interesi, i to u glavnom materijalni.

Mirko

pre 12 godina

Godisnji BDP SAD-a je 15 000 milijardi dolara tako da svo to rudno bogatstvo na Kosovu vredi svega kao 7% godisnjeg BDP-a SAD-a i ne predstavlja verovatan razlog podrske SAD-a otcepljenju Kosova. Verovatnije je da SAD zele slabu Srbiju na Balkanu ili da su su Albanci korumpirali vrh Americke administracije i tamosnje medije...
(Jim, 13. novembar 2011 14:53)


@Jim
Sad jedna poucna prica, imao sam prijatelja koji je imao svoju firmu i stalno se hvalio da sebi i zeni isplacuje platu od 2000 eura, posao je isao super do trenutka kad mu je dug presao 99.8% GDPa. U tom trenutku prakticno sve sto zaradi treba da vrati da bi isplatio dug. Doduse u Americi je situacija jos gora, u GDP proracun ne ulazi samo proizvodnja vec i takse iz uvoza.
I sad ti pricas o americkom GDPu dok je stvarna zarada 0.

I to uporedjujes sa Kosovom, uzas...

?

pre 12 godina

Ово је сада не рат, већ брутална и бескрупулозна отимачина имовине Србије. Речи г. Бјелића и данас неки не желе да чују јер је у тим главама разлог агресије "угрожена људска права".
У емисији Милована Дрецуна "Изазови истине" у издању "Тајне косметског угља" маја ове године запослени у ЕПС-у врло детаљно говоре о рудном богатству Космета и будућности експлоатисања. У канадском филму "Тежина ланаца" се такође говори о рудном богатству Космета и показује како су они из Washington Group International похрлили према косметском благу. У емисији РТС-а "Око магазин" од 14. јуна ове године приказани су ови подаци.
Често је велико богатство проклетство малих народа.
Космет заиста јесте (економско) срце Србије...
Истовремено с дипломатском борбом за Космет, и посебно око севера Космета, на делу је невиђена пљачка ресурса јужне српске покрајине. Чак се и Џорџ Сорош укључио у игру око косметских резерви угља. Лист "Њујорк тајмс" је 8. јула 1998, значи годину дана пре рата, констатовао да је рударско-топионички базен "Трепча", заправо, највреднији комад земље на Балкану, да је "Трепча" највећи европски рудник цинка и олова и трећи по величини топионичарски капацитет у свету. Већина производно-прерађивачких погона "Трепче" налази се у местима где живе Срби, па је још 25. јуна 1999. године Бернар Кушнер објавио указ "да управа над српском својином на Космету прелази на УНМИК", што је било у супротности с тада само 16 дана старом Резолуцијом Савета безбедности УН 1244, у којој је подвучено "да НАТО и КФОР неће повређивати територијалну целовитост Србије и да признају Космет као њен саставни део". Шта смо ми урадили за ових десет година поводом тог указа Бернара Кушнера? Срамно ништа.
Када се погледају распореди националних контингената јединица КФОР-а, онда се види да њихове локације нису случајне. Потпуно се поклапају са економским интересима великих компанија из њихових држава. Французи су на северу Космета, а француски инжењери проучавају у "Трепчи" могућност улагања у обојену металургију. Британске фирме заинтересоване су за електроенергетска предузећа у Обилићу, Италијани у свом сектору разматрају како оживети некадашњу фирму "Застава-Ивеко", Немци на подручју Суве Реке настоје да што више повежу локалну фирму "Балкан-Белт" са "Џерман континенталом". Сектори су, дакле, унапред стриктно подељени према економским интересима, а у контексту стратегије "откупити, или уништити". Класичан пример из уџбеника политичке економије неоимперијалистичких монопола.

опет НИС

pre 12 godina

(darko, 13. novembar 2011 14:13)

Па наравно да нису се појавила 1999., видите и сами, и нико не кука сада у контексту како Ви пишете, у стилу "рудно благо је било ту, али ми нисмо хтели или знали да га користимо". То не стоји, зато, јер је цела Југославија напајана и од ових ресурса, била је у већој или мањој мери ослобођена обавезе да зајми из недостатака сопствених ресурса, па и после СФРЈ до 1999. Србија је експлоатисала своје косметске руде, као што и дан-данас Срби на северу Космета користе руде које су им при руци, нико то не оставља.
А што се тиче НИС-а, такође Вам поређење није нимало адекватно. Јер, Руси не отцепљују Војводину, не подржавају никакав сепаратизам, а што се тиче зараде. Колико је познато, НИС је оживео након што се ушло у пословање са Русима и Србија у НИС-у има 49 одсто удела и по том основу припада јој толико добити, а не губици с којима у време владе Динкића није знала шта да учини, сузбијен је лоповлук (успутно поређење - смедеревска железара је изграђена за 600 милиона долара, а продата Американцима за 23, а само земљиште вреди толико, фешта беше око "Фијата", кад оно сад се крију и затамњују документа). НИС је прошле године уплатио 83,3 милијарде динара у буџет Србије, 13% буџета(!), и он је једна од ретких успешних фирми у Србији.

niki

pre 12 godina

ova istrazivanja su uradjena tokom sedamdesetih i ovi podaci o nalazistima postoje u arhivima. nista to nije novo. novo je samo za neznalice koje ne vide dalje od svog nosa.

Cvele

pre 12 godina

Ovo je opstepoznata cinjenica o kojoj, nazalost, niko ne sme da govori. Ne znam samo kako neko i posle ovakvih cinjenica moze da govori o drugim razlozima NATO intervencije. Cilj je bio iskljucivo ekonomski, a marionetska vlada na Kosovu u tome i te kako pomaze. Naseg naroda dole nema. On je genocidno proteran. Ovde se postavlja pitanje srpskog strategijskog bogatstva. Drzava je danas toliko slaba da i ne sme da postavi to pitanje.

gost

pre 12 godina

Zbog toga ratovali? Svasta. Jeftinije bi im bilo da su kupili rudnike i sva prava istrazivanja u procesu privatizaciji Srbije. Kako naftu lako prodasmo rusima ovo bi jos lakse prodali. Korupcije nikad nije manjkalo u Srbiji hvala bogu.

Obavestena

pre 12 godina

Mi nemamo naftu, ali zato imamo rude! Inace, zelja velikih sila da se dokopaju rudnog bogatstva na Kosmetu je javna tajna i obican svet (makar onaj iole obrazovan i pametan) zna od pocetka zasto su nam okupirali deo teritorije. Tuzno je samo sto su u celu pricu upletene "politicke elite" i sto se nama reklamiraju neki ponos, ljudska prava i nacionalne manjine, a sve je zapravo biznis...

rade

pre 12 godina

To je očigledna stvar koja se već, maltene, deceniju unazad pričala. Međutim svi ovi domaći "dušebrižnici" su te tvrdnje odbacivali sa podsmehom i kvaziargumentovanjem tipa "pa da ima toliko mislite da se do sada ne bi eksploatisalo". Međutim sada posle iskustva Iraka sa naftom, Avganistana sa rudnicima i opijumom, Libije sa naftom, i sada pokušaji sa Iranom gde su bitna izvorišta gasa i nafte ali i gde im smetaju dogovori Irana sa Rusijom, kinom i Turskom oko naftovoda i gasovoda koji moraju da prođu preko iranske teritorije, ti dušebrižnici ostaju razoružani sa svojim tankim i smešnim alibijem o nekakvoj ugroženosti Albanaca. Ovaj rat i dalje traje, trajaće sve dok Srbija ne potpiše kapitulaciju a to se neće desiti dok se ne postigne dogovor sa velikim kompanijama oko koncesija. Onog momenta kada budu postignuti dogovori oko koncesija tada će Albanci bii pušteni niz vodu. Druga opcija je ubrzan raspad NATO-a ekonomskim slomom USA što će se po svoj prilici pre desiti nego dogovor sa Soroševim korporacijama. Ne arlauču ameri zabadava kako je to za njih gotov posao, ali ništas nije gotovo na ovom svetu, Jedina sigurna stvar na ovoj planeti je smrt i prestanak života u ovom obliku kakvog poznajemo sve ostalo je raltivno.

pametnom dosta

pre 12 godina

Rusima se malo platio NIS pa je deo javnosti vrištao na tu činjenicu iako ljudi rade a nakon Južnog toka i dugoročno ćemo imati korist. Ovde smo okupirani, ljudi isterani iz Trepče i sve nam je oteto. A taj deo javnosti ćuti! Izuzev evo B92.

analiticar amater

pre 12 godina

Svako sa iole mozga, znao je da su rudnici na Kosovu pravi razlog vojne intervencije. Samo tada, mi koji smo to pisali i govorili, bili smo proglasavani za teoreticare zavere, isprane mozgove, sada kao i u slucaju Iraka, Libije, istina izlazi na videlo, i vidi se da sve to nema veze sa ljudskim pravima, vec sa interesom i profitom, a pri tome je procenjeno da ALbanci nece praviti mnogo problema i insistirati na ekoloskim standardima, tako da se realno moze ocekivati da za koju godinu Kosovo postnae najzagadjeniji deo evrope.
Mala smetnja je naravno vlasnistvo Republike Srbije nad nekim delovima tu, ali nema sumnje da ce to biti "sredjeno" sa progresivnim pro-evrpski orijentisanim snagama jer buduca treca liga EU nema alternativu.

Ipak, ovo je velika prilika da se otvori hiljade radnih mesta u industriji kopanja rude za lokalne Albance, kao sto rekoh jednom davno, racuni za nakaradno proglasenu nezavisnost poce ce da stizu u vidu zahteva za raznoraznim rudnim koncesijama, dok se na Kosovu ne pojavi neki Hugo Caves ili kao u Iranu ko ce podici narod protiv sadasnje korumpirane vlasti i revolucijom ponistiti te ugovore.

Sve je to vec vidjeni scenario, glavna uloga su SAD i "medjunarodna zajednica", epizodisti su Iran, Irak, Libija, Kosovo i svako ko ima iole vredne rudne resurse.

Dusan NS

pre 12 godina

Nijedna donacija ni fond iz evropske unije nam ovo neće nadoknaditi, a Vi samo požurite da priznate Kosovo i molite Boga da ne pronađu još neku sirovinu ispod ostatka Srbije.

Alex

pre 12 godina

@(Black George, 13. novembar 2011 13:53) Sad je valjda jasno svima zasto su napravili rat 1999. Nemamo naftu ali imamo rude. Tj, imali smo.
Sigurno da Milosevic nije bio sladak, ali rat pokrecu interesi, i to u glavnom materijalni.

Moram da ponovim. Primeni ISTU LOGIKU na pitanje zašto je Milošević ratovao na Kosovu ili, ako ti lepše zvuči, "zašto smo mi ratovali na Kosovu" (ja nisam, neki možda jesu. Trepča je bila u PRIVATNOM VLASNIŠTVU Miloševića i kompanije!

I posle Tita - Tito!

pre 12 godina

Srbija takodje raspolaže najvecim evropskim rezervama od oko 20 milijardi tona uglja (rezerve za 50 godina) od kojih se najviše, oko 14 milijardi tona, nalazi oteto na Kosovu i Metohiji.

Josip Broz Tito, agent i plaćeni ubica Kominterne, kojeg je Staljin postavio za generalnog sekretara KPJ i predsednika Jugoslavije - 1945. zabranio je povratak proteranih Srba sa Kosova i Metohije; Brionskim plenumom 1966.g. postavio je temelje albanske drzavnosti na Kosovu i Metohiji; 1974.g. doneo Ustav koji predvidja raspad Jugoslavije u kojem ce srpske autonomne pokrajine dobiti status nezavisnih drzava.

Posle razlaza sa Staljinom, prema americko-engleskoj zamisli Tito je dobio naredjenje i novac da osnuje Pokret nesvrstanih kako bi Amerika i Britanija mogle da drze pod kontrolom svoje nekadasnje kolonije i preostale slobodne teritorije, i sprece ih da padnu pod uticaj Rusije ili postanu deo nje.

Od okupacije Srbije od strane NATO pakta i rata 1999.g. sa Kosova i Metohije proterano je 250 hiljada Srba, 6.500 Srba je ubijeno, 600 Srba je kidnapovano, spaljeno je 150 srpskih crkava i manastira, 35 hiljada srpskih kuca je sruseno, 50 hiljada Srba je bez radnog mesta.

PredraGe

pre 12 godina

Srbija bi trebalo da lobira u stranim medijima (drzhavnim ako je moguce) i ne drzhavnim (gde je to najlakshe uraditi) da se ovakve istine detaljno potkrepe dokazima i iznesu pred svetsku javnost.

Zasto ne i kontaktirati Majkl Mura?

SANDZAKLIJA

pre 12 godina

Aha,znaci vi bi voljeli nazad svo ovo rudno bogadsto sa Kosova,ali ne i albance?E pa,nece da moze!Icicete vi na kosovo,al`ko najamni radnici...

SCG

pre 12 godina

Ovo je najbolja vijest za one koji misle da Evropska Unija nema alternativu i za one koji misle da Kosovo treba pustiti i one koji se cude ovolikoj borbi za Kosovo. Srbija je mogla da bude kao Njemacka samo da se hocete u svoju zemlju dogovorit! U pamet se Srbi u pamet!!!

Alex

pre 12 godina

@(mrv, 13. novembar 2011 08:33) Ukrali nam bogatstvo, mogli smo da budemo najjaca zemlja u evropi.

Nama? :)
Vlasnik većeg dela Trepče, od 95', tj. 97'. je bio Slobin veliki prijatelj, Evangelos Mitilineos, tako da nisam siguran da bismo mi primetili bilo kakvu razliku. Zašto niko ne piše o Mitilineosu i Rozanu, Beobanci, Genex-u, itd.???

Niko ne sme da vas bije!

pre 12 godina

Sta rece nas pametni bivsi predsednik?
Niko ne sme da vas bije.
Strasno!!!!
Jos strasnije je da je godinama postojala glasalacka vecina u
Srbiji koja ga je podrzavala 10 godina!!!

Dusan

pre 12 godina

I sta kazu Vuk i Ceda na ovo, i dalje treba da odustanemo od Kosova BESPLATNO?! Ili ce njih dvojica dati narodu deo novca koji su dobili da to propagiraju?

Pricajmo o 1K evra od akcija?

pre 12 godina

1K milijardi, na 7.5 miliona gradjana Srbije ... To dodje cirka 133 miliona US $ po glavi stanovnika! Samo u rudnom bogatstvu!!! Ok, malo manje, uzmimo u obzir da na Kosovu zivi 1,7 miliona Albanaca i da i njih treba ravnopravno ukljuciti u raspodelu. Nakon ove vesti, sto se mene tice, Kosovo je Srbija!

z21

pre 12 godina

Ameri oteli rude, Rusi oteli naftu... Na kraju ce nam ostati samo nesposobni politicari da nam i dalje popuju. Ali nisu samo oni krivi, krivi smo svi sto smo ih pustili.

Sergije Miletic

pre 12 godina

Cudi me da niste "otkrili"da Kosovo lezi na moru nafte.Kako to da mi tek sada kad smo izgubili pogresnom politikom Kosovo,(za koju jos niko nije odgovarao,)"otkrivamo"da je ono jos i strasno bogato.Kako to da do sada to nismo znali,nego smo godinama morali da odvajamo doprinose iz linih dohodaka za siromasne krajeve.Mora da su u ovu vasu pricu umesali prste neki "spin"doktori,isti oni koji su u ovoj zemlji sve unistili cega god da su se dotakli.

engineer

pre 12 godina

Gde su sad dezurni LDPovci da nam objasnjavaju kako za nase dobro treba da se odreknemo Kosova? Cinjenica je da vise para lezi u neeksploatisanom bogatstvu dole, nego sto cemo ikad dobiti od EU, koja usput puca po savovima i kojoj ne trebamo... Isto kao sto je bolna istina da trenutno ne mozemo da raspolazemo otetim rudnicima na Kosovu, tako je i istina da nikad necemo uci u EU, pomirite se vec jednom sa tim...

LEKA

pre 12 godina

Nekako me razljuti i totalno ucini bespomocnim ovaj clanak,sva ta stradanja i sputavanja nase zemlje,skrivanje iza nekih izmisljenih vrednosti Amerike i drugih parazita, na racun malih naroda.Prikaz prave Amerike,velike demokratije i borca za ljudska prava.....Paraziti.....

miroslav

pre 12 godina

Bivše kolonijalne sile (većina članica EU i SAD ), prerasle su u "u demokratsko-humana visokorazvijena društva", koje su svoj razvoj ostvarile na otetim tudjim rudnim i ostalim bogatstvima, a koja su uz pomoć vojne mašinerije otimale ( a i danas to čine )po čitavom svetu.U temelje svog blagostanja, ugradjivali su tudju krv, tudji znoj i tudje suze... (Bombardovanje Hirošimke i Nagasakija, Vijetnam , Kambodza, Laos,Argentina,Avganistan,Irak,Srbija,Libija...)Svuda su za vojna angažovanja bili razliciti ratzlozi, ali pozadina i cilj isti:KORIST ZA AGRESORE.Tako je i u slučaju Kosova.Samo, sada im je najvažnije,da "tamo i ovamo" , instaliraju vlast, koja će "igrati, kako oni sviraju".Kada to završe, videćemo ko je sledeći na redu...? Ali, mislim da će i kod njih "djavo doći po svoje"...

Srbin

pre 12 godina

I sta, nije se znalo za ovo ranije...? Kao da 50tih-80tih to Srbija nije znala,nego se cekalo da to objavi neki strani magazin... I sto se onda nista nije uradilo kada je Kosovo bill u sastavu Srbije... Jos jedna demagogija za dnevno-politicke potrebe...

Miroslav

pre 12 godina

Ništa novo o kosovskometohijskim bogatstvima, malo sam iznenađen količinama koje se pominju, ali s obzirom da je Nato dole već 12,5 godina, podaci su verovatno tačni. Znali su oni to i od ranije, pa Engleska je tu vršila eksploataciju između dva svetska rata, plaćali su Srbiji neku bedu od zakupa, davali male plate radnicima, zarađivali preko dvanaest puta u odnosu na ulaganja. Žalosno je samo što Srbija nije bila nikad jadnija nego sad u ovom periodu, i što nema ni moći ni sile da zaštiit sve ono što joj pripada istorijski, demografski i pravno pripada. Nije Milošević bio lud kada je govorio o svetskoj zaveri, ma koliko je to nama bilo smešno i delovalo neverovatno, ipak je iza svega stajao cilj i glad za otimačinom rudnog bogatsva kosova. Sistematski su sve uradili, prvo su nam oslabili državu koja je bila vojno jaka, podelili su nas preko politike, razjedinili na stranke i strančice, dali malo para i obećanja našim nezasitim, nepismenim i slepim političarima koji nemaju ni trunku patriotizma ni želje da učine nešto za Srbe i Srbiju. Mi smo glasali za njih, podržali ih u protestima, dezerterstvu, zaboravili svu krv koja se vekovima prolivala za slobodu Srbije, zaboravili smo našu istoriju, pustili da o njoj pišu stranci i izdajnici, zaluđivali narod PINKOM, turbofolkom, Velikim bratom... Generale koji su ratovali za Srbiju smo poslali na ratni sud da im se sudi van Srbije, verovatno zarad nekog cilja. A šta je trebalo da rade ljudi čija je dužnost bila da brane zemlju ako je napadnu osvajači, šta su trebali da rade Knez Lazar, Miloš Obilić, Vlatko Vuković, Živojin Mišić, Radomir Putnik, Stepa Stepanović... Možda su i oni ratni zločinci.
Skrenuo sam sa teme, ali i ona je kompleksna i povezana sa svim onim što nam se dešava poslednjih dvadeset godina, ipak je sve to što nam se desilo povezano sa pljačkom koja se trenutno dešava.

Pera

pre 12 godina

Da li ce se ikada i ikako britancima, na primer, ispostaviti racun za bogatstva do kojih su za dz. dosli politickim igrama zadnjih vek i vise godina, malte ne kao najobicnije hijene.

Nislija

pre 12 godina

Eto zasto je cela planeta (a narocito Amerika) za nezavistost Kosova-da bi mogla da eksploatise Kosovo.Normalno je da se uvek sve vrtelo oko para.Tako da Srbijo mani se corava posla, jer si (na zalost) mnogo slabija od tih sila.Kako stvari idu, jos malo pa ce nas poceti da eksploatisu zbog vode.Strasno.

Igor

pre 12 godina

Sva istina oko svega što se događalo na KOsovu je sažeta u ovom članku. Sad da li je tačna procena i milijardama $ i milionima tona, to je manje važno. Radi se o OGROMNIM parama i resursima na globalnom nivou.
Sve ovo što se dešava na severu Kosova je ta ista priča, je su ležišta na teritoriji gde žive Srbi. Ukini im prosvetu, zdravstvo, malteriraj ih na prelazu i ode većina.Koji se budu predomišljali ubij im oca ili sina i eto.
Šta li na ovo ima da kaže Čeda ili Vuk?
U Afganistanu opijum nije bio jedini razlog rata

http://blog.foreignpolicy.com/posts/2010/06/14/say_what_afghanistan_has_1_trillion_in_untapped_mineral_resources

http://en.wikipedia.org/wiki/Mining_in_Afghanistan

beo

pre 12 godina

Pa nece se mnogo ovajditi Albanci na Kosovu od tog silnog rudnog bogastva. Profitirace SAD i ostali veliko NATO i EU igraci dok ce narod videti da im je bolje bilo kod Milosevica kod koga nisu placali ni struju,ni grejanje ni poreze dok ce sada to morait sve da placaju jer sve te kompanije koje obaljvaju te delatnosi ce biti privatizovane i prodate strancima a porezi se moraju placati da bi se finasirala Kosovo drzava.

Srbija do Tokija

pre 12 godina

E, eto ga dokaz da je sve što je Milošević radio na Kosovu bilo opravdano. Jeste da su nam to otkrili Ameri 2011 godine, ali smo mi u stvari sve vreme znali da nam otimaju blago. Nije bilo nikakvog masovnog ubijanja, nije nam to bio četvrti rat u 9 godina u kome nismo učestvovali, sve su to smislili da bi nam oteli rudno blago, za koje doduše nismo znali.

Vukodav

pre 12 godina

OK znali smo za ta rudna bogatstva i ranije, ono što naše vođe i naš narod nisu znale i bojim se i dalje ne znaju je kako svet funkcioniše. Najnoviji primer je Gadafijeva sudbina. Ne treba biti preterano pametan pa pronaći obostrano zadovoljavajuće rešenje.

Na primer, zašto Srbija nije dala američkim kompanijama da ta bogatstva eksploatišu početkom devedesetih? Ukoliko je rudno bogatstvo zaista toliko time bi jednim udarcem sredili ne dve već sve muve.

Te američke kompanije rade zbog profita, i ne uzimaju ništa džabe, pitajte Kuvajt, Oman ili Saudijsku Arabiju. Lepo ljudi plate, međutim vole da plate manje nego što vredi da bi izvukli veći profit kada to što plate prodaju kući. Jasno je da se to što plaćaju manje od prave vrednosti zemlji "prodavcu" ne dopada ali protiv toga se ne može, što smo videli na brojnim, pa i na ovom našem primeru.

Tužno je kako ništa nismo naučili iz istorije. Nedostatak pragmatizma prilikom upravljanja državom nas je zavio u crno u dr. sv. ratu a danas nas zavija u bedu i siromaštvo.

Siroti naši velikosrbi se nadaju da će ova ili neka nova ekonomska kriza konačno srušiti USA. Nikako ne razumem zašto propast USA ne dočekamo igrajući u njihovom klubu, dok su šampioni, pa kad i ako do te propasti na kraju dođe, samo promenimo dres. Varaju se oni koji misle da nas menadžer novog šampiona ne bi primio u svoj klub, istorija je puna takvih "transfera". Zaboravljamo da su uspešni menadžeri pragmatični ljudi, jednostavno moraju da budu. U Mančesteru niko nije gadljiv na Nemanju Vidića a nema ni on ništa protiv britanskih funti, iako su ga britanske bombe polevale ne baš tako davno. Danas je lepo njemu, lepo njima.

Drvo koje ne može da se savije prilikom oluje bude slomljeno u korenu... Na našu žalost, Srbija nije neki veliki hrast kome oluja ne može ništa i na još veću žalost, mi to još uvek nismo shvatili.

darkwood

pre 12 godina

P.S.
90% srpskih rezervi uglja je ostalo na Kosovu a mi imamo sopstvenog uglja za još 40 godina i onda ćemo da uvozimo sopstveni ugalj od Amera sa Kosova za velike pare!!! Mi nemamo više ništa sem prirode i umesto da sada počnemo da ulažemo u budućnost koja je jako blizu mi i ovaj moj omiljeni portal vode kampanju protiv obnovljivih izvora energije jer je "skupa" u ovom trenutku. Zar mislite da će nam Ameri jeftino prodavati naš ugalj? Umesto da premrežimo i prekrijemo Srbiju svime što možemo od vetrenjača, preko solarnih panela do biomase i hidropotencijala mi čekamo još jedno poniženje da uvozimo naš ugalj koji ćemo papreno plaćati da bi imali da skuvamo ručak našim unucima!

bg1

pre 12 godina

a svet je pricao o ugrozenosti albanaca na kosovu i njihovom pravu na ocepljenje...a mi smo svi naravno sisali vesla. a jos znamo da tamo ima i bogatih nalazista uranijuma.....najveca istorijska greska srbie i njene recentne istorije je kral *** alaksanda ujedinitelj. da smo pristali na originalo resenje irovne konferencije i dobili srpsku drzaviu kakvu zasluzujemo sve bi bilo ok. poslednja velika greska je milosevic krajem 80ih koji nije hteo da se prikloni zapadu. da jeste sad bi nam svima bilo kakotreba.

sahit plepolli

pre 12 godina

Na Kosmetu nema nijednog grama rude iz jednostavnog razloga sto na zemaljskoj kugli ne postoji nijedna teritorija, oblast, drzava sa takvim nazivom. Ako neko hoce da se uveri u tome neka trazi na internetu ovu rec i osim Srbije avj termin se ne upotrebljava nigde u svetu. Za svet to je imaginarno ime i sve sto se o tome pise to je imaginarno,ne stvarno, lazno i opstrukanstvo. Ako se to shvati, onda nije tesko razumeti kolaps politicko ekonomskih odnosa u Srbiji.

Podgoricanin

pre 12 godina

EEEE, DA JE OSTALA CITAVA JUGOSLAVIJA, I DA JE IMALO 5-6 PREDSJEDNIKA, KOJI PAMETNO RAZMISLJAJU, JUGOSLAVIJA BI BILA MOZDA I NAJJACA U SVIJETU..
BOSNA IMA NAFTU, HRVATSKA IMA GAS, KAZU CAK DA CRNA GORA TAKODJE IMA MNOGO GASA I NAFTE, KOSOVO IMA RUDE 1000 MILIJARDI, KOJE SU TO PARE...
ONDA HRVATSKA ZARADJUJE OD TURIZMA ZA 3-4 MJESECA OKO 5-6 MILIJARDI EURA, CRNA GORA ZARADJUJE OD TURIZMA ZA 3-4 MJESECA 600-700 MILIONA EURA, PA ZIMSKI TURIZAM.. I TE SVE PARE DA SU SE VRCELE U CITAVOJ JUGOSLAVIJI..
****

marsovac

pre 12 godina

@prokleta avlija
sve si lepo sazeo i iskalkulisao na papiru... svaka cast. Ali si napravio gresku u koracima zemljace. Jesi li mozda upucen za trenutno ekonomsko stanje u Australiji (npr.), i kako je ta zemlja stala na noge posle problema koji su imali?
PRIRODNA BOGATSTVA zemljace....
Ipak smo mi Balkanci malo "OTUPELI" u poslednjih 30-tak godina, pa i neobracamo paznju previse na neke detalje.
2006 godine je pronadjen mineral "JADARIT" u Srbiji. (od koga se preradom dobija "Bor" i "tecni Litijum"). Pa zar nemogu ti "SMRADOVI" u nasoj vladi da malo pomere zadnjice i da uzmu zajam da krene da se kopa i eksploatise ova nova ruda? Mozda nama stvarno trebaju neki Nemci, Australijanci ili neki "***" da nas istrese iz gaca i da nam dodje iz zadnjice u glavu to kako treba da se obavljaju poslovi.
Izgleda da kod nas preovladjuju oni Veoma "BISTRI" Ekonomisti, kod kojih je sve "NEMOGUCE I NEIZVODLJIVO"....zato su tu gde jesu!!!!

Milan

pre 12 godina

Bilo bi mi lakse da ovo nije istina. Zato sto sada nasa glupa politika vodjena decenijama dobija eksponencijalno na tezini. Da smo na vreme instalirali Ruse i Kineze tamo do ovoga nikada ne bi doslo. Naravno da bi nas i oni koristili kao sto Rusi koriste NIS, ali barem bi nam nesto od tog bogatstva ostalo,, ukljucujuci teritoriju. Hvala svim pametnim srpskim politicarima, od kralja Aleksandra do Slobe. Stvarno smo narod koji ne zna strateski da razmislja.

u očima zvezdice....

pre 12 godina

''Preokreće'' mi se želudac od ovako očitih priznanja.

Imam nešto hrastove i bukove šume koja je u porodici najmanje 200 godina - možda bih mogao da i to nekome poklonim uz izvinjenje i da postanem ''normalan''?

ded

pre 12 godina

Pre nego što se ospe drvlje i kamenje po Amerima i ostalima, treba reći jednu bitnu stvar. Kosovo je bilo više od 80 godina u sastavu Srbije, a nekoga je bilo baš briga da istražuje prirodne potencijale ovog područja. Velike korporacije izgleda bolje znaju od nas samih šta imamo u sopstvenoj kući. Ono što je najžalosnije - mi ne izvlačimo pouke iz loših iskustava. Umesto da počnemo da isplivavamo iz blata u koje smo se, najviše svojom zaslugom zaglibili, mi hranimo gomilu birokrata po bg-u koji žderu po skupštinskim kafanama za dž, gaze ljude po ulicama u svojim skupim kolima, i prave predstave za javnost na tv-u svaki bogovetni dan. Za dvadeset godina ćemo saznati šta smo imali i u ovoj suženoj Srbiji, al sad ne znamo jer nemamo vremena da znamo.

Zmaj

pre 12 godina

Konačno jedan pravi i istinit tekst. Sigurno nisu amerikanci došli na Kosovo zbog dobrih albanaca. Razlozi su isti kao i za Libiju, Irak, Kuvajt.. Da smo im i mi dali ovo sto im albanci daju,ne bi nama falila dlaka s' glave. Ali.. Mozda se nekad tocak srece okrene ali je za sad neko podigao rucnu i ukocio tocak.

Cezar

pre 12 godina

Hahaha posteno su me nasmejali komentari gde kazu kako sad treba da trazimo % od tih eksploatisanih ruda ma ima da nam daju ______ (zakljucite sami) jedina sreca u nesreci je sto nece trovati hemijom i teskim metalima nas narod vec kosovare koji su na to pristali... Ali opet koga je briga za zdravlje i ekologiju kad je tu novac...

poznavanje prirode i drustva

pre 12 godina

Da je Kosovo bogato nalaziste lignita i ostalih ruda,ucili smo jos u vreme Tita ,kad smo jeli americki sir.Da su amerikanci svetski razbojnici ,naucili smo mnogo kasnije ali i prakticno.Ako otkriju sta krije Kopaonik ,Rudnik,Stara planina ili Avala ...?

nikola

pre 12 godina

Zar vam je trebalo 12 godina da napokon objavite istinu.Nisu tim sejačima svetske demokratije nikada bili bitni siroti Albanci niti njihovi interesi.Svi ratovi i sve krize u svetu nastaju isključivo i samo zbog novca,poslednjih decenija zbog nafte(bliski istok),zlata i dijamanata(afrički kiontinent),rudnih bogatstava(u toj interesnoj sferi se nalazi i Kosovo).NATO alijansa je odavno postala servis za ostvarenje ciljeva velikih korporacija i nekolicine ekonomskih(bankarskih) oligarha, koji se poput parazita premeštaju iz regiona u region,neobazirući se ni na koga,otimajući pritom što više bogatstava od po pravilu pre toga dobro osiromašenih i uništenih država.U tome im svesrdno pomažu različite fondacije i nevladine organizacije.Tako se čitave nacije dovode u povlašćeni položaj,gotovo pred svršen čin, nemoćne za bilo kakav značajniji otpor.Tako funkcioniše nova svetska milosrdna demokratija!

Lexx

pre 12 godina

Разлог више да се тзв. Косово званично никада не призна и да се преузму све могуће међународне мјере против бесправне експлоатације рудних богатстава Србије.

arbenuk

pre 12 godina

72.000.000$ potrebno samo da se ugreju peci u trepci, znaci sa pocetak proizvodnje u trepci potrebno je vise od 1 milijarde$, svugde u svetu ima rude, ali problem je sto treba velike investicije, vama gospodo od eksplotacije rude nista drugo ne interesuje, zagadjenie i erozija okoline to vama bas vas briga, jer vi jos danas smatrate albance stanovnistvo pod ostalom.

Ja

pre 12 godina

Što odmah nisu rekli šta im treba, napravili bi neki dil, pobiše grdan narod i porušiše mi državu, zbog ovog?? U suštini se i ranije znalo da je sve to zbog toga, kao i ove naftne države koje "brane"...

Milan

pre 12 godina

Da i kad ta bogatstva iscrpe Ameri i njihovi saveznici napustice Kosovo,a onda ce Albanci biti u velikom problemu,jer se mi vracamo!

Nikola

pre 12 godina

Konacno je neko ovo objavio! Konacno!!!
Kakva crna krsenja ljudskih prava, ratni zlocini i ostala propaganda, OVO JE DOKAZANO RAZLOG ULASKA NATO NA KOSOVO!
Zemlje Nato pakta naplacuju od Albanaca uslugu osnivanja drzave kroz OVO!
Pa vi vidite koliko je Albanska mafija jaka!

long rider

pre 12 godina

Iako ništa novo, ovo je da čovek pukne od muke! Ljudska prava, demokratija i ostale priče za malu decu... i da nema ničeg od navedenog na Kosovu, nikad im ne bih poklonio Kosovo. Ni za šta.

Vladan

pre 12 godina

Amerika je najvece zlo danasnjice. Gde ste sada borci za ljudska prava. Posle Iraka, Avganistana, Libije i Srbije sve je jasno - legitimno i pravedno je ono sto donosi novac, prokleti novac. Pitam se samo gde je ovom licemerju kraj i da li batina stvarno ima dva kraja? Ovakvom politikom svetski mocnici sirom sveta stvaraju jos vece zlo u vidu ultranacionalista, homofoba, fasista.....Primorani smo da biramo izmedju dva zla - tzv novog svetskog poretka i ovih divljaka koji lome svetske prestonice sireci mrznju prema svemu drugacijem.A sto se mene licno tice gade mi se i jedni i drugi, i zeleo bih samo da porucim DA NIKADA NE DAMO KOSOVO, I DA GA MORAMO BRANITI I ODBRANITI. Ne smeju nas obeshrabriti ni jalove pretnje retardiranih svetskih mocnika, ni nesposobnost srpskih prodanih politicara, ni defetizam nasih plasljivih sunarodnika.DO GODNE U GRACANICI

jojole

pre 12 godina

Dok je to bilo u nasim rukama nije nam palo na pamet da to maksimalno eksploatišemo i zaposlimo ljude sa kosova, da razvijemo odgovarajuću industriju. Sada kada će to neko drugi da uradi, sad ćemo da kukamo kako je to naše i da tražimo novac. Naravno od toga nema nista jer Kosovo vise nije nase.

Mirko

pre 12 godina

A najsladji su mi sad oni komentari o tome kako je nacionalni interes EU. Od EU za 4 godine stiglo je ne vise od 10 milijardi eura i to ne za konkretne projektve vec razne NVOs, prodavanje magle dok je veliki deo otiao na plate EU eksperata koji su "savetovali".

Zasto je ulazak u EU prioritet? Da i to imamo neki kompleks? Ili zbog fondova? Pa fondovi nikad, a pogotovo sad posle rascepa koji dolazi i kada EU obecanja nece imati nikakav jasni karakter, nece preci 100ti deo bogaststva Kosova.

Ko ima pravo da mozda sposobnije generacije koje dolaze, kaznjava procerdavanjem dedovine zbog svoje nesposobosti? Srecom jedna partija je bila dovoljno mudra da bogatstvo zastiti Ustavom.

Dusan

pre 12 godina

Trepca radi, Vasington se gradi...nemojte da nas zasmejavate. Ovakvi clanci se pojave uvek nekako pred pregovore kad se tvrdi cena. Uostalom, ljudi na Kosovu su misljenja da ova rudna bogatstva pripadaju njima. Ili mislite da mi u beogradu na osnovu necega imamo veca prava na njih?

Izem ti vic

pre 12 godina

Ma sigurno nije to u pitanju. Suviše je jednostavno. Kao ovde rudna bogatstva tamo negde nafta i tako dalje. Ja sam siguran da su u pitanju ljudska prava a ovo je sve onako usput, trice i kučine

prokleta avlija

pre 12 godina

polako rodjaci...prvo izbori su u srbiji pa valja podsetit srBstvo zasto se borimo za kosovo i zasto necemo dobiti kandidaturu u decembru...pusti manastire zlato je zlato...
drugo i da ima 7 hiljada milijardi rude na kosovu ni dolara od toga nece videti ni srbi ni albanci
trece ajd malo o rudama za pocetnike...lignit se kopa i odma pretvara u struju jer ne podnosi transport,tako da jedino se moze iskoristiti na licu mesta tj nema nista od izvoza...boksit,aluminijum,pare? 5% struje potrosene u americi ide na preradu ruda u aluminijum,to je jedan enorman gutac energije i da bi neko otvorio jedno takvo postrojenje na kosovu prvo mu treba jedno 5-6,1000 megavatnih elektrana,a posle se gradi fabrika za bla bla a tih 425.000 tona AL trzistu dobijes oko 400 MILIONA dolara,samo 1000megavatna elektrana kosta MILIJARDU dolara a gde je cena fabrike,totalno neisplativo...a sto se tice ostalih ruda pa koliki su procenti recimo olova u toj rudi,recimo u rudi olova najcesce ima oko 0,5% cistog olova,ali,ajd nek je cifra od 425000 tona cisto olovo pa to vredi oko 700 MILIONA dolara...ovo sto sam ovde spomenuo ne vredi ni JEDNU MILIJARDU dolara a kamoli 1000 MILIJARDI...
evo ostale cene po toni pa racunajte
cink 2000$
nikl 16000$
srebro 1.000.000$
kobalt 28.000$
i kad sve to presaberes ne dodjes ni do 5 milijardi $,a Trapca je najvredniji basen ostali baseni po kosovu sadrze po 10% volumena Treoce...nadasve smesna prica...a ste ce sorosu kosovo kad on juri Ukrajinu,Kazakhstan,Avganistan,Irak,Iran,Libiju od kojih stvarno imas sta da otmes...
ajd laku noc

milosrdni rudnik

pre 12 godina

Hvala bogu kad je neko konacno smogao petlju posle 12 godina da napise svrhu operacije nato-a "milosrdni andjeo 1999.god."

igor

pre 12 godina

Ali nama je bitniji preokret nego borba oko Kosmeta, tj ne samo nacionalnih nego i ekonosmkih razloga.
Ta borba ne znaci proterivanje Albanaca vec nalazenje zajednickog interesa da od ovog rudnog bogatstva zaradjujemo i mi i oni, a ne neko treci

Љ У Б О

pre 12 godina

Ко бре, Америка? Ма, не измишљајте. Они су тамо дошли да донесу слободу народу Косова. Ако ми не верујете можете слободно питати било коју невладину организацију у Београду.

Praktičan

pre 12 godina

Ja godinama pričam, ako smo već izgubili teritoriju treba u pregovorima da uslovimo priznanje sa dve stvari: 1. Da Srbi sa Kosova dobiju što više prava.2. Da Kosovo plaća retribucije Srbiji na ime rudnika i elektrana ili da Srbija dobije 49% vlasništva u njima.

oksard63

pre 12 godina

Sjajan tekst koji konacno razoblicuje lice svetskog licemera No_1(SAD),perjanice novog svetskog poretka,"milosrdnog andjela" i dezurnog uterivaca demokratije. Nazalost, ovo jos jedino nije jasno (ili se prave da im nije jasno-sto je jos gore) kvazipoliticarima i kvazidemokratama koji vode ovu nesrecnu zemlju i koji se , neumorno,poput praznoglavih misica i manekena zalazu za "dijalog,mir u svetu i da nikad ne bude rata", dok im ljudi ginu i narod nestaje !!!

Milos

pre 12 godina

Treba da nam bude stalo do nase Srpske brace na Kosovu, bez obzira na to koliko je bogato tle te nase dedovine. Ali, evo jedne teme za razmisljanje onima koji misle da ce nam EU i MMF nesto pokloniti. A iste finansijske strukture koje su finansirale propast Jugoslavije sad bale nad kosovskim rudnicima. Ljudi koji u svom necovestvu predlazu potpunu kapitulaciju i ispunjavanje svakog hira bilo koje sile, zapravo su mnogo naivni.

kolumbo

pre 12 godina

Dobro jutro ! Otkrili ste Ameriku ! Niste valjda ozbiljno mislili da ja Amerika branila ljudska prava "ugnjetenih i potlacenih" Albanaca !

Aha

pre 12 godina

Sta reci a ne zaplakati. Kao da to nismo znali. Samo ce "pametni" govoriti o ljudskim interesima, pravima, ugrozavanju istih, krivici nas ili njih. Sistem funkcionise toliko jednostavno i sto vise razmisljamo to se vise udaljavamo od sustine. Borba za resurse, na sofisticiraniji nacin.

Demokratija, bre

pre 12 godina

Mislim da ste pogresili sa textom. NATO se borio na Kosovu za demokratiju i prava Alnanaca.

Hahahaah hahaa hihih ohohohho haha .... dakle umirem od smeha ....

zgranuti petko

pre 12 godina

Šta kažu na ovo dame i gospoda iz tzv Preokreta? Treba li zaista prepustiti Amerikancima (Albanci će dobiti malo od svega toga) sva ova bogatstva, samo da bi se kroz desetak godina eventualno ušlo u klimavu EU (ako još bude postojala) i to kao trećerazredna članica? O tempora, o mores! Čega su ti ljudi spremni da im se država odrekne! Radi njihovih sitnih amerikano-anglosaksonskih privilegija?!

Zee

pre 12 godina

Čudi me da niko ne pominje nalazište uranijuma koje je ucrtano u sve stare školske atlase (ja imam dva atlasa iz ranih 80-tih i u oba je ucrtan uranijum na Kosovu, na mapi rudnih bogatstava SFRJ). Amerikanci su bazu Bondsteel podigli upravo na tom lokalitetu, nakon što su trampom sa Italijanima preuzeli kontrolu nad južnim delom Kosova (prethodno je žrebom odlučeno da italijanski korpus tu dodje ali su ameri insistirali na razmeni). Ovo je, nakon izgradnje baze Bondsteel, u štampi potvrdio i neimenovani stručnjak sa nuklearnog instituta u Vinči.

Urbanijak

pre 12 godina

Upravo tako! Najveci gubitnici u celoj prici su mali obicni gradjani Kosova bez obzira na nacionalnu pripadnost. Tako mali, jadni i medjusobno zavedjeni dok im tudjin pije krv, pljacka, okupira zemlju i zavadja ih... Isti princip vazi za sve narode ex-YU...
Slovenija je nekad bila najrazvijenija republika suverene SFRJ, danas je najobicnija ucmala provincija glomzane EU bez osnoivnih elementa suverenosti i drzavnosti...
Hrvatska je bila republika sa najlepsom obalom u Evropi u kojoj su uzivali pre svega Hrvati, pa onda i ostali narodi SFRJ,a danas sa ceznjom gledaju obalu koja je u vecinskom stranom vlasnistvu...
Bosna, od republike srca SFRJ krcatog industrijom i divnim pitomim ljudima, pretvorila se u zombi drzavu...
Srbija se od slobodarske i poljoprivredno prebogate zemlje, svedena je na marionetsku vazalnu drzavu kojoj se ubija svaki osecaj za pravdu, istinu uz nevidjenu pljacku privrednih resursa. Zemlja gde stotina hiljada hektara plodne zemlje leze zarasli u siprazje...
Crna Gora, od ponosne i slavne istorije svela se na privatno vlasnistvo ruskih tajkuna i nekolicini lokalnih bosova.
Makedonija, ni imena joj ne daju... plese na zici izmedju grckog negiranja i albanskog separatizma ocajnicki se hvatajuci za korene Aleksandra velikog...
Moja Jugo moja tugo...

AlCapone

pre 12 godina

Bosna ima nafte ko Iran, Hrvatska plina ko Norveska, samo da se jos otkrije da su Crnogorske planine pravljene od dijamanata gde bi nam bio kraj. Balkan - novi Dubaj.

Bikicsunaj

pre 12 godina

Svo bogatstvo ce kontrolisati 4-5 tajkuna, koji ce biti direktno povezani sa SAD. Bas kao u Nigeriji. Narod nece imati bas nista ali drzavni vrh maksimalno korumpiran. Pocelo je iskoriscavanje Kosova. A kad se iskoristi svo bogatstvo ili ne bude bilo vise isplativo onda cemo dobiti nazad Kosovo. Sta ce biti posle to me brine...

Dule

pre 12 godina

Nadjite jake advokate,ojacajte srpski lobi,nadjite americke lobiste,ojacajte odnose sa najvecim silama i trazite dobar deo bogatstva!Puno cete potrositi ali ce to biti zanemarljivo koliko ce se zaraditi!

Petar A

pre 12 godina

Bas me interesuje sta misli Amfilohije, ko je bolje odigrao prema Kosovu Klinton ili Milosevic. Da je bilo pameti, srpski interes bi se mnogo bolje ocuvao tako sto bi se Srbi ubacili kao poslovni partnera Kosovu. Ovako je to Amerika. Znaci interes americke domacice negdje u Oregonu je Klinton mnogo bolje zastitio nego sto je dvojac Milosevic-Amfilohije mogao da ponudi domacici sa Banovog Brda. Ova poslednja slabo moze da nahrani djecu pricam o koljevci srpskog naroda.

Zdravko

pre 12 godina

Znaci o tome se radi!
To je interes pre svega Amerike i svih takozvanih velikih zemalja!
Trenutna istraga o prodaji organima; ko je vodi Amerikanac. Nece on sigurno protih svojih partnera nista lose svedociti. Pise se Scenario filma koji uopste nije Film, vec je surova ralnost.
Po istoriji vidimo da te velike zemlje nikada nisu prestale da rade kao robovlasnistva drustva, ja zivim od rodjenja na zapadu, verujte mi da jedva ceka trenutak kada cu moci da napustim moderni sistem .......
Jasno mi je da ni kod nas nije mnogo bolje, jer koracamo direktno u zamku. Steta pa nesmem sve da pisem, jer necu neduzne da krivim kojih je jako malo!!!

real022

pre 12 godina

Ma jel tako?

Zašto se u zadnjih par godina "borbe za Kosovo", ovakvi tekstovi i podaci nisu objavljivali kao naslovne vesti, već se udaralo samo na "duhovne" vrednosti?

Martin

pre 12 godina

Ako se ovoliko "blago" na kosovu izvadi, tame ne da nece biti Srba, vec ni Albanaca, pa makar koristili "ekoloske" tehnologije.
Pitanje: zasto u Svajcarskoj nema rudnika - da slicajno Alpi nisu "jalovi" ili je po sredi zelja da se ocuva predivna priroda?

miki

pre 12 godina

Ovaj tekst je za one, ako ih jos ima, koji su se pitali zasto se Srbija bori za KIM,za tamo neke manastire umesto da gleda svoj interes.Ako gledamo materjalni interes zar je 5,000 milijardi dolara malo?

George Carlin

pre 12 godina

Eto, tako, da znate o čemu se radi. Zaboravite ljudska, istorijska, teritorijalna i sva druga prava, kao i preambule, Ustave i nacionalne sustave. Kosovo će biti Srbija onda, kada se ruda potroši, a da to bude tako, staraće se dobri ljudi iz Bondsteela. Barikade nikog ne zanimaju, zabava za narod, inače- business as usual..

Charlie Day

pre 12 godina

Mislim da smo upravo dobili odgovor na pitanje - zasto nam otimaju deo zemlje. Samo glup covek moze da pomisli da je njima zaista stalo do prava Albanaca.

nostradamus vs tarabic

pre 12 godina

Vec vidim za jedno 10 godina kako NATO trazi nase aerodrome i vazdusni prostor, zbog bombardovanja Kosova i Albanije, jer su prethodno neki tamo teroristi digli u vazduh rudnik i pobili neduzan americki narod. Naravno ukoliko budemo postojali do tada! Ako ne od nas, onda od nekog ko bude ziveo na ovim prostorima. Verovatno cemo to biti mi samo ce nam se zemlja mozda zvati drugacije!!

Para vrti gde burgija nece...

pre 12 godina

Haha... Prirodno bogatstvo, rude, toliki kapital? Ja sam mislio da oni stite siptare dole... (kako da ne!)

Milivoje

pre 12 godina

Oduvek je bilo veoma jasno da su to ta "ljudska prava" za koja se nato borio 1999. Možete da dodate da se od resursa tu nalazi i puno izvora pijaće vode.

matko

pre 12 godina

Ratovi se uvek vode zbog finansijskog interesa. Tako je otpoceo i I i II svetski rat, rat u Avganistanu,Iraku,Libiji. Sada se tek vidi kratkovidost i glupost nacionalisticke politike 90 tih koja je nastavljena delimicno i posle 2003 kada je odbijana svaka pomisao na podelu Kosova (citaj rudnog bogatstva) jer ljudi su prolazni bili Srbi ili Albanci. Bez obzira na neverovatnu cifru koja je sada izbacena o vrednosti kosovskog tla evidentno je da visoka vrednost postoji. Ali evidentno je i to da to nece biti samo nase kako smo se zanosili. Mnogo gresaka iz proslosti je stiglo na naplatu ovoj genereaciji a racun je zaista papren. Ispali smo naivni u nasoj goropadnosti dok smo mislili da nam niko nista ne moze dok drugi odlaze (citaj beze od nas) Sta sada raditi kada se nalazimo u polozaju muve pokloplene casom i mozemo da letimo u casi ali smo dok ima vazduha u njoj? Neko mora da podigne casu da udahnemo i izvucemo i se iz nje!

Mirko

pre 12 godina

@Albanac
Red je red!
Polako komšije! Ne može samo da se uđe,
da se ruši tuđe, lepo sam im rekao.

To svakako vama ne daje za pravo da prisvojite tudje.

electric_mojo

pre 12 godina

Godinama mi na ovom sajtu brisete komentare kojima sam ovo o cemu ovde pisete pominjao kao razlog otimanja Kosmeta. Nekoliko puta sam pokusavao da ostavim komentar o aktivnostima i ulaganjima Albright koorporacije, u cijem su upravnom odboru svojevremeno dva velika zagovornika bombardovanja Jugoslavije 1999., Madaleine Albright kao predsednik, i Joschka Fischer kao stariji savetnik.
Da vidim da li cete me i ovoga puta obrisati.

salkovski

pre 12 godina

I vi ste se sad setili da pisete o tome..,a kad neko kaze da smo izmanipulisani i da smo platili najvecu cenu i da je Sloba bio samo pocetak, samo izgovor za dobru pricu..,udarate mu etiketu ne obrazovanog ne evropejca....treba da nam uzmu sve, kad smo glupi ko noc!!

Bivši evropejac!

pre 12 godina

Sve to što buše i vade iz zemlje je srpsko, kako ih samo nije sramota!!! Briga Amerikance za Albance i njihovu nezavisnost oni samo hoće srpsku rudu!EU,Amerika-neka hvala! Kosovo je okupirano, kao što je nekada bila cela Srbija od strane Turske,Austrougarske,Nemačke!

Pozdrav sa druge strane sveta

pre 12 godina

Ovo je apsolutno tacno. Na zalost, nase vodje u zadnjih 30 godina nisu odrasle za ovu ligu... kvalitet im je na nivou predsednika zamljoradnicke opstine. Nemaju sta da traze na medjunarodnom nivou, osim da pokazuju pokradena Bossova odela i slicno. Sve je to jedna jadna slika nekompetentnosti i lopovluka.

dragutin

pre 12 godina

Kao da je to bitno .Ovo je svet kapitalizma i velikih korporacija u vlasnistvu sacica ljudi .Sva ta bogatstva idu na bankovne racune nekih tajkuna koji ce od tog "bogatstva" da kupue neke nove firme i da se sire dalje kao rak .Ni mi ni Albanci necemo videti ni dinara od tih para .Ostaje nam da se borimo medjusobno zato sto smo glupi i neuki ...

Mirko

pre 12 godina

**** Cega se odrice Srbija zarad "kandidature" u EU tipa B koja ne znaci prakticno nista. E sad jos samo da preslikamo da Srbija sa severom Kosova ima cistih 6.5% svih ruda u svojim rukama da iskoristi odmah, jasno je kolika je nesposobnost vlasti u pitanju. Ne treba zaboraviti da se svi proizvodni kapaciteti takodje nalaze na severu...

Hocemo li i danas pricati o "Preokretu" ili cemo konacno shvatiti o kakvom se irelevantnom dokumentu radi i ko nam podmece kukavicje jaje kao i zbog cega. Hvala

Rus

pre 12 godina

Odavno je to jasno, taj trend se i dalje nastavlja,poslednja je bila Libija.Nema tu nikakve milosti,tendencija otimanja se nastavlja.

Goran

pre 12 godina

To se tako radi, a politički problemi su samo maska za klasično eksploatisanje prirodnog bogatstva. Zanima me samo kako to naši političari nikad ne vide i ne odigraju da svetske sile budu naši partneri a ne naši neprijatelji.

Jim

pre 12 godina

Godisnji BDP SAD-a iznosi 15 000 milijardi dolara. Sve te rude na Kosovu vrede dakle svega 7% godisnjeg BDP-a SAD-a. Verovatnije je da su Albanci korumpirali njihovu administraciju i medije, ili da SAD imaju neki drugi strateski interes sa Kosovom (npr sto slabiju Srbiju).

Ezio Auditore

pre 12 godina

Realno, da su ovi nasi zgubidani sa vlasti i opozicije uopste znali sta ima na Kosovu i poceli onako mrzovoljni da crpu bogatsva, mislite li iskreno da bi to zavrsilo u budzetu Srbije ili bi se pojavio neki novi lopov zgubidan a mi bi imali novu Kolubaru i insajder i opet niko ne bi bio kriv.
C'EST LA VIE.
Ne zavaravajte se, ovo je zemlja lopova, posteni su napustili Srbiju.

Владимир Живковић

pre 12 godina

Знало се колико вреди рудно богатство на Косову још за време Тита а касније и Милошевића. Потпуно је глупо и крајње безобразно тврдити да су Србе и Албанце завадили Американци због руде. Срби и Албанци се боре свако само за то 'своје Косово' од момента када су Турци били отерани у првом балканском рату, сетимо се Призренске лиге из 1912.год.
Милошевић који уништио што шта, да је био мудар морао би схватити да једини опстанак Срба и Србије на територији где живи 90% Албанаца је договор са њима, а идеално време је било 1995-1997 за договор. Он је водио политику искључивости према њима тако да је цео њихов народ поставио против нас. Последња кап је била када је организовао и истерао 800 хиљада цивила, деце, жена и стараца по мартовској зими са територије Косова. Тада је поставио против себе и цео свет, а зна се шта је следило....
Од 1999 до данас прошло је 12 година, мислите да Американци ако би толико жудили за косовоском рудом би стварно чекали 12 година да започну разговоре о експлатацији те руде.
Србијо моја ослободи се окова који твоју мисао мути.

ivan

pre 12 godina

Citam ovo i razmisljam kako pogresna politika upropastila ovu nasu lepu zemlju do beskraja. Posledice su neizmerne a verovatno i neispravljive. Samo smo trebali biti pametni da sacuvamo ono sto imamo i nista vise nista manje. Osecam se krajnje porazeno i pokradeno kada sam procitao ovaj tekst i voleo bih da postoji zakon koji bi bez zastarevanja na odgovornost pozivao politicare kada posle odredjenog vremena pokaze da su, bilo cak to i nesvesno, radili na stetu jer to je posledica njihove nestrucnosti, neznanja, pohlepe ili sta god bilo. Tolike bre savetnike placamo nizasta, i prosto Srbija nesme dozvoliti da ucini pogresan korak. Isuvise je mala da bi gresila!

Goran Popov

pre 12 godina

GDE SU NAŠI POLITIČARI DA ZAŠTITE NAŠE INTERESE I NAŠE BOGATSTVO, DOK ZAPADNI MOĆNICI PLANIRAJU PLJAČKU STOLEĆA NAD NAMA? NE MOGU DA RAZUMEM DA NAROD ĆUTI. AJDE DA SMO BOGATA NACIJA PA DA MOŽEMO TAKO AROGANTNO DA OKRENEMO GLAVE OD PROBLEMA. PA MI SMO BRE JEDNA OD NAJSIROMAŠNIJIH ZEMALJA U EVROPI I OPET IM SVE DAJEMO DZABE.

Trepča radi, Kraljevo se truje!

pre 12 godina

Nije kao da smo mi koristili te prirodne potencijale Kosova onoliko koliko će sada otimači to činiti, ali mene mnogo više od gubitka brine nešto drugo, posledično vezano s tim: ako pogledamo mapu Balkanskog poluostrva, vidimo da je Kosovo mesto gde se sve vododelnice Balkana sustiču i odakle voda otiče u sva tri sliva Balkanskog poluostrva. Povećana eksploatacija ruda teških metala i sva ta prljava tehnologija zatrovaće sve okolne zemlje a nećemo moći ništa da učinimo protiv toga. Ranije smo makar mogli da odlučimo o održavanju nivoa proizvodnje koji ne bi ugrožavao naselja nizvodno od Kosova, ali sada nas neće ni pitati, ili će nas po već ustaljenom običaju medijski cenzurisati. Možemo samo da molimo Boga da svetska ekonomska kriza potraje, te da potražnja za tim materijalima bude na niskom nivou ili da nauka i tehnologija pronađu neke jeftinije i kvalitetnije alternative, na nekom drugom mestu.

Dušan

pre 12 godina

USA = Invaders
O tome već i vrapci na grani pričaju!
Što bi rekao Tom Waits - Hell Broke Luce
http://www.youtube.com/watch?v=1J_U3wgNtlQ

dean vd serbia

pre 12 godina

Pa mislim da nam je sada,i jos jednom, sve jasno u vezi Amerikanaca i zapadnih "ljubitelja demokratije". Kao i obicno brutalna borba za svetske energetske izvore.
Eto vreme je da zaratujemo...cena nije mala...ukrali su nam skoro sve.
Ruje, Vasa mala ali bratska pomoc bila bi od koristi. Hvala!

realno stanje

pre 12 godina

"Krajem 2007. Nil Klark je u „Nju stejtsmenu“ konstatovao da za Džordža Soroša i njegov Fond „Otvoreno društvo“ nije važno poštovanje ljudskih prava i osnovnih građanskih sloboda – neko društvo je „otvoreno“ ukoliko on i njegovi saradnici mogu da zarade veliki novac."
Soros inace finansira pola ovih NVO, raznih "nezavisnih" medija, "nezavisnih" eksperata, "nezavisnih" profesora, "nezavisnih" ekonomista, "strucnjaka" za ustavno pravo, za ljudska prava i ostalo po Srbiji koji zapravao vladaju Srbijom.
Nisu oni nezavisni.
Oni lazu da su nezavisni.
Zavisni su od onog ko ih placa.
A taj koji ih placa ima interes za to. Ima interes jer na kraju zaradi mnogo vise nego sto je njima platio. A stetu snosimo mi, jer od nas se na kraju uzme.

NNN

pre 12 godina

Nemoguće!
Amerikanci su potrošili desetine milijardi dolara isklučivo radi poboljšanja ljudskih prava na Kosovu i Metohiji!

(sedeli tako i razmišljali kako da poboljšaju blagostanje u svetu iz čistog altruizma, isto kao što su Rusi isključivo iz bratske ljubavi prema nama pristali da preuzmu NIS i monopol na tržištu, ne bi li nam obezbedili dobro i jeftino gorivo i napunili budžet...)

Evo i Merkelova hoće da nam pomogne u oblastima energetike i telekomunikacija.
Možda nam i Kinezi završe nešto za džabe + nas snabedju ultrakvalitetnom robom.

Uh, blago nama, kako svi misle i trude se oko nas.
+ naši "biznismeni" gledaju da narod uvek bude sit i zadovoljan,
a naši političari volontiraju zarad prosperiteta države...
...ne znam samo koliko ćemo da izdržimo ovako nezahvalni :(

kisa

pre 12 godina

Kod ove vesti ne izostavno mi dolazi u secanje prica o nasem podnesku za rezoluciju UN iz avgusta 2010. Tada smo po procenama mnogih imali u saci rezoluciju, da bi se nekoliko dana pred zasedanje Srbi popismanili i od gotovine po ko zna koji put napravili veresiju. A sve zvog cuvene i jedne od srpskih pratecih notornih losih osobina, ZAPAMTIMO, AKO NE I NAJ LOSIJA SRPSKA OSOBINA, a to je : malodusnost, ne stalnost, ne postojanost. Ljudi kratkog daha, ili kako to narod kaze :"ponet pa upusten", presao je ceo put stigao do brda , popeo se na brdo kad nuto krivine,...eh nek ide sve kad je tu krivina, e bas necu , vraticu se nazad. Samo sto se to nazad u medjuvremenu promenilo pa se nema kuda vratiti. EH kada bi samo moj narod uspeo da promeni tu osobinu i postane istrajan i postojan. Ovo sve pricam zato sto smo se tukli sa njima i oruzjem i diplomatijom u mnogo po njih boljim a po nas gorim vremenima. Sada kada slabe i kada ih agonija i gangrena polako ali sigurno osvajaju sada od Kosova ne treba odustati ni po koju cenu!!!
a sto se tice rudnih bogatstava, sta drugo reci do : neka im je na jalovo i prokleto .

Vulentije

pre 12 godina

Dobrodošli u stvarni svet, dragi Srbi.
Borba za "nezavinost" Kosova nije bila borba protiv srpske hegemonije niti borba za prava jednog vekovno ugnjetavanog naroda (kao ni bilo koja verzija priče koju je velika većina medija van Srbije proturala), već borba za prirodna bogatstva. Za ekonomsku dobit.

Da li će ih preko *** eksploatisati Amerikanac, Englez, Francuz, Rus ili neko peti je (skoro) najmanje bitno ...
Svi koji su se borili/mirili sa nezavisnošću tek tako će jednog dana (koji će vrlo brzo osvanuti) spoznati svu veličinu gubitka Kosova i njegovih bogatstava!
A taj gubitak se ne odnosi samo na Crkve i Manastire, na čiji se pomen mnogima utroba prevrće...

elem

pre 12 godina

Srbi bi to odbranili ali ne zbog rudnog nego kulturno-istorijskog znacaja. Mada, sada kada BeOgradjani cuju kolika lova je u pitanju - ima da kidisu na KiM ko' kamikaze. Samo so motivi i principi razliciti.

voja

pre 12 godina

Jasno je da su SAD 1999. branile "Svoj nacionalni interes" na Kosovu, samo zbog rudnog bogatstva.
Isto kao i u Iraku, Avganistanu, Libiji...
SAD su "NAŠI VELIKI PRIJATELJI" (kako kaže Tadić)

Mika

pre 12 godina

Kada im iskopaju svu tu rudu, zagade reke i vodu za pice, i odu sa svim tim milijardama, Kosovo ce postati crna ( ekoloski ) rupa na mapi. Narod ce naravno imati malo koristi od toga.

darkwood

pre 12 godina

**** Kao da Ameri jaaaako vole albance pa oni su se uvek vodili isključivo za zaradom ma po koju cenu! Zar mislite da su u Avganistanu jer žele bolje tom narodu? Proguglajte malo pa ćete saznati da su tamo pronađene najveće rezerve litijuma na zemaljskoj kugli. Za neupućene litijum je nafta 21 veka jer se od njega prave baterije koje će se ugrađivati u vozila na struju!!! Libija i Irak nafta itd., itd.....

Bogdan

pre 12 godina

Pa naravno da su tu zbog ruda i strategijskog polozaja ! To i ptice znaju, a to verovatno tako i treba, kad nasi "vladari" brinu samo o svojim foteljama i jos se ni jedan nije nasao da se postidi svojih nesposobnosti u zadnjih 20god. Ako nema Srbina da brine o srpskoj zemlji i nasledju, zasto bi onda neko drugi!? ***

Dejan

pre 12 godina

Slično kao i Libija. Razlika je u vrsti dragocenosti. Šta smo mogli? Da pozovemo Italijane, ili Nemce, ili Francuze da oni otpočnnu sa bušotinama i gradnjom novih rudnika. Sve samo ne Engleze ni Amerikance, ološ najgore vrste. Rešavanjem ekonomskog pitanja, rešili bismo nacionalno pitanje...Šta su znali Titovi poslušnici, ratni veterani...Čak ni to što su bili bez škole i obrazovanja, nije ih opravdavalo od nedostatka vizije za ono što je dobro za Srbiju. Sada...podela je najviše što možemo da dobijemo...

Konstantin

pre 12 godina

treba priznati vise to kosovo. onda da ekspresno uskocimo u evropsku uniju i pozajmljujemo te pare sto oni iskopaju trubeci okolo o istorijskom uspjehu srbije.

qukaj

pre 12 godina

Pa to je to. briga za srbe iz Kosova samo je jedna od milijon lazova koja vlada i takozvani heroji iz severa bore za "svoj narod"eto na kraju za sta se bore,mi smo odavno znali ali cudno kako im nije jasno srbima koi zive na severu Kosova,narode sami vi stoite na barikade.

Onako usput

pre 12 godina

A zato se mi toliko satresmo da "zastitimo" narod na tzv. Severu Kosova? Hajde, ubedite me da nismo u pravu! Uzgred, cega i koliko ima na tzv. Severu Kosova?

zvonimir markovic

pre 12 godina

znaci amerikanci hoce da nam otmu 1.000 milijardi dolara u rudama i ostalim prirodnim bogatstvima. pa sad mi je sve jasno. svi na barikade !!!! hitno povucite ambasadora ivana zivkovica a.k.a. vanja iz najrobija i posaljite ga u jarinje !!!

odrekli smo se bilion dolara

pre 12 godina

**** nesposobna srpska vrhuška u zadnjih 50 god. i ovi danas po Srbiji, što se olako odriču Kosova zarad konformizma u krugu dvojke.ovaj tekst pokazuje kako je to prizemno razmišljanje.Kosovske planine su stvarno,ali stvarno pune ko brod.zamislite da je sad naše Kosovo,pa da prodamo zapadnjacima koncesije.i kriza is out.eto šta smo izgubili.

neven

pre 12 godina

Pitam se pitam i šta sad? Cilj svakog rata je pljačka. Ko ne veruje neka krene da prelistava istoriju nanovo... od ameba. Pod turcima smo bili oko 500 godina, a ovima... ma nemaju šanse ni do kraja ovog veka.

Boris

pre 12 godina

To je evidentno, ali mi tu nista nemozemo vise uraditi, kad smo trebali nismo hteli kad hocemo oni nece! Nego najbolji potez bi bio da Srbija preko medjunarodnih institucija trazi bar deo profita od izvadjene rude a i ruku na srce da je i Kosovo pod nasom kontrolom to bogatstvo bi i dalje lezalo u zemlji i bilo neiskorisceno a gradjani i dalje siromasni! Samo bi se u predizbornim komanjama kao i sad pricalo o tome!
Pozdrav

Ivan T.

pre 12 godina

Ovo je bila opste poznata stvar. Ja prosto ne mogu da verujem da pricom o Kosovu niko, ko je bio kreator Srpske spoljne politike nije posvetio dovoljno paznje. O tom velikom problemu samo su se cule sporadicne izjave. Šta hocu da kažem, niko ne vodi računa o poziciji Srbije da brani na adekvatan način nacionalne interese, suština je u tome da nisu nacionalni interesi puko zadržavanje teritorije već ekonomski pontecijali određenog regiona. Pošto je svima jasno, naravno ko nije nacionalno ostrašćen da je Kosovo odavno otišlo iz Srpskih ruku. Trebalo je ići na jačanju pozicija odbrane suštinskih interesa, to znači da smo bili malo više realniji što se tiče naših dometa, završili saradnju sa hagom još 2004., godine da smo dali svima nama mučnu nezavisnost Kosova možda smo mogli i da dobijemo podedelu date pokrajne ( sadašnji cilj spoljne politike) i danas bi bili u poziciji da sa Hrvatskom udjemo u EU 2013. godine. Sa pozicije članice EU imali bi mnogo bolji položaj nego što ga danas imamo, jer bi i od nas zavisilo kako i kada će Kosovo ući u EU. Kao što danas od svih clanica EU zavisi ulazak Srbije u EU. Naravno ovaj scenario je jako uprošćen ali sigurno je realniji nego da ćemo sa ove pozicije bilo šta dobiti od toga.Uvek kasnimo, hronično od 90 tih godina u koracima i onda su nam drugi krivi, moramo shvatiti da svi se vode nekim svojim interesima, a naš zadatak kao i svih drugih jeste da sagledamo svoje spoljono političke realne domete i da na osnovu toga korigujemo svoje ciljeve. "Prvo razmisli pa reci hop."

Крађа

pre 12 godina

И онда нам поједини наши политичари и сви светски лопови кажу да прихватимо реалност. Реалност у овом случају је КРАЂА!!! За ово се боре светске силе.

zulfi

pre 12 godina

komsijine kokosi nose vece jaja od nasih.ha ha ha da ne cuju ovo ;balvani grupacija;dezurace po 25 sati dnevno.imace ko da trosi albanci imaju najveci natalitet u evropi.

dean vd serbia

pre 12 godina

Pa mislim da nam je sada,i jos jednom, sve jasno u vezi Amerikanaca i zapadnih "ljubitelja demokratije". Kao i obicno brutalna borba za svetske energetske izvore.
Eto vreme je da zaratujemo...cena nije mala...ukrali su nam skoro sve.
Ruje, Vasa mala ali bratska pomoc bila bi od koristi. Hvala!

dean vd serbia

pre 12 godina

Pa mislim da nam je sada,i jos jednom, sve jasno u vezi Amerikanaca i zapadnih "ljubitelja demokratije". Kao i obicno brutalna borba za svetske energetske izvore.
Eto vreme je da zaratujemo...cena nije mala...ukrali su nam skoro sve.
Ruje, Vasa mala ali bratska pomoc bila bi od koristi. Hvala!

dean vd serbia

pre 12 godina

Pa mislim da nam je sada,i jos jednom, sve jasno u vezi Amerikanaca i zapadnih "ljubitelja demokratije". Kao i obicno brutalna borba za svetske energetske izvore.
Eto vreme je da zaratujemo...cena nije mala...ukrali su nam skoro sve.
Ruje, Vasa mala ali bratska pomoc bila bi od koristi. Hvala!

zokikri

pre 12 godina

sada se vidi zašto su nas bombardovali i zašto nam otimaju teritoriju. Uvek su u pitanju resursi ili putevi koji vode do njih. Na kraju se sve svodi na to. Ko to ne vidi slep je.

Ivan

pre 12 godina

ma to da je ostalo u nasem vlasnistvu to bi se ubajatilo. Ako su nam oteli sve to, nek iskopaju. Nek procvrce domaci lopovi ili politicari, kakav plen im je propao kroz nesposobne sake.

VesnaDC

pre 12 godina

Nikako ne mogu da shvatim kako se to nigde u Evropi nije dogodilo samo kod nas. Nigde nisu Medjunarodne snage upale okupirale, isterale ljude zaposele rudnike..., samo kod nas se to dogodilo. Ja sam ubedjena da je bio sasvim drugi scenario koji se zove prodaja. Saznace se kadtad ko su akteri svega sto nam se dogadja, jer kao i za sve ostalo sto nam se dogodilo i sto se dogadja nije kriva samo medjunarodna zajednica. Pa nismo mi gubavci pa da nas svi mrze, sikaniraju i ponasaju se kao da smo niza vrsta. Oni su jednostavno kupili sve to nekome isplatili debelu lovu i sada istrazuju buse vade eksploatisu i rade sve ono sto mi nismo.Nama se serviraju ovakve price mi letargicno zapadamo u sve dublju depresiju i skoro da ni ne znamo da je sve sto je vredelo u Srbiji vec prodato strancima.Kome? To ce se tek videti.

Milos J.

pre 12 godina

Svi smo to vec znali.. Uzas.. Rusi provalili da nam zemlja lezi na stotinama tona nafte, Ameri nasli zlato na Kosovu a nasa vlada nasla nesto u .. Ovo je samo dokaz nesposobnosti nasih bivsih vlada.. A i sadasnjih

vali

pre 12 godina

Evo zasto srbija pravi galamu i dize prasinu oko Kosova,zbog pare,zlata i raznih rudnika.A narod misli da to pravi zbog historije,manastire i crkva ! svi znamo kakva je historija !

Posmatrač

pre 12 godina

Podseca me na Avatar, samo što mi domaci indijaci necemo pobediti jer nam granica nacionalnih interesa završava negde izmedju stana od 200 m2 i novog Audija...

neiznenadjeni

pre 12 godina

odlican tekst, vrlo strucno uradjen tako da se uz iznesene cinjenice navode i reference. nazolost jos mnogo toga ce isplivati na povrsinu, kao i slucaju mnogih drugih slicnih akcija 'zastote ljudskih prava' na stetu samih tih ljudi, svuda po svetu.
iznenadjen sam samo (i to vrlo pozitivno!) cinjenicom da je b92 preneo ovaj tekst

Shkelzen

pre 12 godina

Profesor Hrkovic sa rudarsko geoloskog fakulteta
ima sve te podatke.Imao sam prilike srestiga u Parizu.
Inace strucnjak svetskoga glasa.

Grof od Kačulica

pre 12 godina

Još 1988 sam saznao od svog profesora geologije o rudnim bogatstvima Kosmeta i znao sam da će se za to bogatstvo ratovati. Profesor je po činu bio podpukovnik, a škola Vojna Akademija... 2009. je slične rezultate ovima iz Trepče dobila i firma iz Kanade istražujući u okolini Preševa...potom su i Rusi iz NIS-a svašta našli u dolinama Zapadne i Velike Morave. Primećujete da u ova istraživanja Srbi nisu ni posredno uključeni, da naše institucije koje izdaju dozvole za ta istraživanja ćute, da se rezultati kriju... Sve u svemu, ne događa nam se ništa što nismo zaslužili.

Odkuda sad odjednom ?

pre 12 godina

**** O cemu se zapravo radi.Da li mi treba da poverujemo da vlast u Jugoslaviji nije znala vec decenijama koliko ima rude na Kosovu i da se nije znalo kakave sve posledice rat moze imati. Vidim i da je postalo moderno udariri po Sorosu , kao da on nije poslovni covek vec srpski politicar. Ocekivati da korist na Kosovu , posle izgubljenog rata ne uziva pobednicka strana je u najmanju ruku smesno.
OVaj tekst je klasican primer kako se huska narod pod velom patriotizma. Dobro procitajte jos jednom tekst i videcete da za najvaznije tvrdnje ili nema dokaza ili je iz "raznih izvora".
Ali koga to interesuje, ako tekst posluzi svom cilju, zar ne ?

Marko

pre 12 godina

„Avrupa minerals“, američka globalna korporacija za istraživanje rudnog bogatstva, podvlacim američka globalna korporacija... Ko god je sumnjao da Srbiju, Libiju i ostale drzave NATO bombarduje zbog nafte, rude, i ostalih prirodnih bogatstava, evo mu dokaza da je to istina. Pozdrav svima

Zrenjaninac

pre 12 godina

Bar nas braca rusi ne bombarduju.
Mi im poklanjamo.
Treba ce im Vojvodina,za poljoprivredu i centralna Srbija za rude i svi srecni.

Investitor

pre 12 godina

****

Sto se rudnog bogatstva na Kosovu tice (sa izuzetkom lignita) moguce je da postoji ili cak postoje fantasticni depoziti ruda koji puno vrede. Problem je samo sto ih treba prvo otkriti. To je nesto sto ce se potencijalno i desiti (u buducnosti), ali je vecina stvari za koje se zna i koje se eventualno eksploatisu sada sa niskim sadrzajem rude (grade-om) pa time i marginalno profitabilno.

Moje je misljenje da sto se tice baznih (base) metala i srebra i zlata potencijal je najverovatnije na severu (uticaj Kopaonika), pa ako ga zadrzimo ne gubi se previse.

Da ne ulazimo u to kolike su investicije potrebne da se bilo koji takav depozit pocne eksploatisati. Oni koji takve odluke donose (a to su ozbiljne firme) odlucuju na horizont od 30-50 godina i ne prihvataju nista osim minimalnih operativnih rizika. To ozbiljne investicije u rudarstvo na Kosovu cini nemogucim (pa ko je lud da stavi par mlrd u mafijasku teritoriju sa nerazjasnjenim statusom kakvo je Kosovo).

Sto se lignita tice, njega ima i ekonomican je (kao i onaj u Nemackoj i jos nekim evropskim zemljama), ali iziskuje milijarde investicija u termo elektrane i veru da se nece uci u EU i dodati CO2 krediti. Pored toga, obzirm na lokaciju, zbog gubitaka u prenosu struje nije od pravog interesa osim na Balkanu. Samim time se njegova vrednost drasticno precenjuje.

Sve u svemu velike brojke ali netacne ili bez znacaja.

nikogović

pre 12 godina

Licemerje se nastavlja,kako da iformacija o rudnom bogatstvu tek sada bude objavljena i zašto sada takva informacija,jer mi tobože nismo znali da postoji na kosovu, da u aranžman uđe i status kandidata za uniju koja se raspada u oholosti južnih država unije dali može da se proda nešto što si već izgubio ili manastiri da pripadnu srpskoj baštini ili srbija nije na prodaju ona je za džaba.

bob

pre 12 godina

Znaju to svi i kod nas i u Americi, jedina je razlika sto ce mo mi gradjani da dobijemo onu stvar, politicari malo para u dzep a ameri sve ostalo.
Sta je ovde cudno? Sve smo tako prodali, sto ne bi i rude sa kosova...

ledeni

pre 12 godina

Ovo smo vec znali.....a opstepoznato je i to da Amerikanci "ljudska prava" i "demokratiju" ne sire u zemljama gdje se ne mogu debelo okoristiti.

Mandrak

pre 12 godina

**** Nije valjda da se prica o Kosovu i Metohiji vrti oko love:)? ***
Valjda nismo toliko slepi da se svi ratovi u zadnjih 10 godina vode zbog kinte(naravno uz krsenja ljudskih prava i instaliranje demokratije).

Petar

pre 12 godina

Ma da ne kazem sta se Amerima radi za Kosovsko rudno blago... Njima samo treba teritorija gde ce instalirati svoje radare za evropski nuklearni stit, jer su vec dobili Rumuniju za rakete...

xxx

pre 12 godina

I sve ovo je usko povezano sa najprljavijim tehnologijama i teskim metalima koji u bliskoj buducnosti nece imati primenu prakticno nigde...olovo , molibden , kobalt , lignit ....hajte molim vas....19 vek...

Milorad

pre 12 godina

Davno rece jedan Srpski vojskovodja uoci odbrane Srbije u prvom ratu "Svoje nedamo, tudje nam netreba". Ovde prvi deo ne vazi za nas vise a drugi za osvajace.

Dragana

pre 12 godina

Ne treba biti mnogo pametan da motivi i razlozi mesanja NATO na Kosovu, Iraku i Libiji ima samo jedan cilj osvajanje novih bogastava i profita za krupne americke i ostale zapadne kompanije. Neokolonijalizam, imperijalizam i super profit za grupu ljudi koji su i tako bili supermilijarderi, sve upakovano i servirano pod motivima neke demokratije...

Vuk

pre 12 godina

Ne mogu da verujem,da ima onih koje to zacudjuje.
Nisu znali za rude?

Kada nismo radili po tom pitanju godinama,
a Slobi su bili bitniji glasovi sa Kosova i sverc,eto nam sad.

To je izgubljeno,na zalost.

Ameri su uzeli Kosovo,a ostatak Srbije,bice Rusko.
Kako je krenulo,necemo dugo cekati da sve preuzmu.

опет НИС

pre 12 godina

(darko, 13. novembar 2011 14:13)

Па наравно да нису се појавила 1999., видите и сами, и нико не кука сада у контексту како Ви пишете, у стилу "рудно благо је било ту, али ми нисмо хтели или знали да га користимо". То не стоји, зато, јер је цела Југославија напајана и од ових ресурса, била је у већој или мањој мери ослобођена обавезе да зајми из недостатака сопствених ресурса, па и после СФРЈ до 1999. Србија је експлоатисала своје косметске руде, као што и дан-данас Срби на северу Космета користе руде које су им при руци, нико то не оставља.
А што се тиче НИС-а, такође Вам поређење није нимало адекватно. Јер, Руси не отцепљују Војводину, не подржавају никакав сепаратизам, а што се тиче зараде. Колико је познато, НИС је оживео након што се ушло у пословање са Русима и Србија у НИС-у има 49 одсто удела и по том основу припада јој толико добити, а не губици с којима у време владе Динкића није знала шта да учини, сузбијен је лоповлук (успутно поређење - смедеревска железара је изграђена за 600 милиона долара, а продата Американцима за 23, а само земљиште вреди толико, фешта беше око "Фијата", кад оно сад се крију и затамњују документа). НИС је прошле године уплатио 83,3 милијарде динара у буџет Србије, 13% буџета(!), и он је једна од ретких успешних фирми у Србији.

pera

pre 12 godina

Ovaj citat gospodina Bjelica, uokviren plavim, da niko nije slusao...

Zar to nije isto ono sto nam je Milosevic pricao 90ih?

Ali mi smo se tada tome smejali i pricali da se ceo svet ne vrti oko nas, te da su to smesni argumenti. I zelili smo demokratiju i "slobodne" medije. One koje ce u svakom trenutku oblikovati javno mnjenje tako da se vecina slozi sa svrgavanjem raznih lidera i sirenjem "demokratije".

Isti scenario koji se, siguran sam, desio i u Libiji i Iraku, a desavace se jos.

Zivela demokratija!

Albanac

pre 12 godina

Eto, Amerima jedini interes bio da osvajaju rudna bogatstva, sto mozda i nije daleko od istine. Ali, zar "srce Srbije" nije isto to? Ili pod maskom ocuvanja teritorije i srpskog naroda, u stvari zeli se upravo to - rudno bogatstvo.

darko

pre 12 godina

Zasto kukati za prosutim mlekom? Gde smo mi bili sve ove godine...pa nisu se rudna bogatstva pojavila 1999.godine. Sad nam pune glavu kako Srbija lezi na nafti i gasu a sav kajmak ce pokupiti NIS naravno...pa cekajte zar je moguce da smo mi toliko glupi. Vredjaju me ovakve cinjenice!

?

pre 12 godina

Ово је сада не рат, већ брутална и бескрупулозна отимачина имовине Србије. Речи г. Бјелића и данас неки не желе да чују јер је у тим главама разлог агресије "угрожена људска права".
У емисији Милована Дрецуна "Изазови истине" у издању "Тајне косметског угља" маја ове године запослени у ЕПС-у врло детаљно говоре о рудном богатству Космета и будућности експлоатисања. У канадском филму "Тежина ланаца" се такође говори о рудном богатству Космета и показује како су они из Washington Group International похрлили према косметском благу. У емисији РТС-а "Око магазин" од 14. јуна ове године приказани су ови подаци.
Често је велико богатство проклетство малих народа.
Космет заиста јесте (економско) срце Србије...
Истовремено с дипломатском борбом за Космет, и посебно око севера Космета, на делу је невиђена пљачка ресурса јужне српске покрајине. Чак се и Џорџ Сорош укључио у игру око косметских резерви угља. Лист "Њујорк тајмс" је 8. јула 1998, значи годину дана пре рата, констатовао да је рударско-топионички базен "Трепча", заправо, највреднији комад земље на Балкану, да је "Трепча" највећи европски рудник цинка и олова и трећи по величини топионичарски капацитет у свету. Већина производно-прерађивачких погона "Трепче" налази се у местима где живе Срби, па је још 25. јуна 1999. године Бернар Кушнер објавио указ "да управа над српском својином на Космету прелази на УНМИК", што је било у супротности с тада само 16 дана старом Резолуцијом Савета безбедности УН 1244, у којој је подвучено "да НАТО и КФОР неће повређивати територијалну целовитост Србије и да признају Космет као њен саставни део". Шта смо ми урадили за ових десет година поводом тог указа Бернара Кушнера? Срамно ништа.
Када се погледају распореди националних контингената јединица КФОР-а, онда се види да њихове локације нису случајне. Потпуно се поклапају са економским интересима великих компанија из њихових држава. Французи су на северу Космета, а француски инжењери проучавају у "Трепчи" могућност улагања у обојену металургију. Британске фирме заинтересоване су за електроенергетска предузећа у Обилићу, Италијани у свом сектору разматрају како оживети некадашњу фирму "Застава-Ивеко", Немци на подручју Суве Реке настоје да што више повежу локалну фирму "Балкан-Белт" са "Џерман континенталом". Сектори су, дакле, унапред стриктно подељени према економским интересима, а у контексту стратегије "откупити, или уништити". Класичан пример из уџбеника политичке економије неоимперијалистичких монопола.

Black George

pre 12 godina

Sad je valjda jasno svima zasto su napravili rat 1999.
Nemamo naftu ali imamo rude. Tj, imali smo.

Sigurno da Milosevic nije bio sladak, ali rat pokrecu interesi, i to u glavnom materijalni.

sale

pre 12 godina

Toliko o "oslobodiocima" i "ugrozavanju" ljudskih prava.Kao sto ce Libija kukati za Gadafijem, tako ce Albanci plakati da im ameri ostave barem nesto.

RS

pre 12 godina

To nije samo unistavanja kulturnog i vjerskog blaga Srbije , vec i "otimacina" vrijednih resursa . Sve je jasno ko dan . A neki ce i dalje "blebetati" o nekim integracijama , da korporacije su upravo integrisale rudno bogatstvo vrijedno 1000 milijardi dolara .

Mirko

pre 12 godina

Godisnji BDP SAD-a je 15 000 milijardi dolara tako da svo to rudno bogatstvo na Kosovu vredi svega kao 7% godisnjeg BDP-a SAD-a i ne predstavlja verovatan razlog podrske SAD-a otcepljenju Kosova. Verovatnije je da SAD zele slabu Srbiju na Balkanu ili da su su Albanci korumpirali vrh Americke administracije i tamosnje medije...
(Jim, 13. novembar 2011 14:53)


@Jim
Sad jedna poucna prica, imao sam prijatelja koji je imao svoju firmu i stalno se hvalio da sebi i zeni isplacuje platu od 2000 eura, posao je isao super do trenutka kad mu je dug presao 99.8% GDPa. U tom trenutku prakticno sve sto zaradi treba da vrati da bi isplatio dug. Doduse u Americi je situacija jos gora, u GDP proracun ne ulazi samo proizvodnja vec i takse iz uvoza.
I sad ti pricas o americkom GDPu dok je stvarna zarada 0.

I to uporedjujes sa Kosovom, uzas...

Jim

pre 12 godina

Godisnji BDP SAD-a je 15 000 milijardi dolara tako da svo to rudno bogatstvo na Kosovu vredi svega kao 7% godisnjeg BDP-a SAD-a i ne predstavlja verovatan razlog podrske SAD-a otcepljenju Kosova. Verovatnije je da SAD zele slabu Srbiju na Balkanu ili da su su Albanci korumpirali vrh Americke administracije i tamosnje medije...

Obavestena

pre 12 godina

Mi nemamo naftu, ali zato imamo rude! Inace, zelja velikih sila da se dokopaju rudnog bogatstva na Kosmetu je javna tajna i obican svet (makar onaj iole obrazovan i pametan) zna od pocetka zasto su nam okupirali deo teritorije. Tuzno je samo sto su u celu pricu upletene "politicke elite" i sto se nama reklamiraju neki ponos, ljudska prava i nacionalne manjine, a sve je zapravo biznis...

?

pre 12 godina

Речи г. Бјелића и данас многи не желе да чују јер је у тим главама разлог агресије "угрожена људска права".
Погледајмо само ове цифре! Е те исте чињенице треба сваки дан показивати онима који нас опседају причама о "предприступним фондовима" и од тога праве светску фешту и ко зна више о чему сличном, а не виде или не желе да виде да Србија на Космету има економског потенцијала далеко више него што нам ико други може пружити (успут не сугеришем "за" или "против" уласка у ЕУ).
Напокон да и ове чињенице угледају светлост дана! Просто је невероватно да Влада Србије не излази са овим подацима пред јавност и домаћу и светску, што чешће, што отвореније, као један од адута у борби за очување Космета. Свесно то раде? Могуће.
У емисији Милована Дрецуна "Изазови истине" у издању "Тајне косметског угља" маја ове године запослени у ЕПС-у врло детаљно говоре о рудном богатству Космета и будућности експлоатисања. У канадском филму "Тежина ланаца" се такође говори о рудном богатству Космета и показује како су они из Washington Group International похрлили према косметском благу.
Често је велико богатство проклетство малих народа.
Космет заиста јесте (и економско) срце Србије...
Истовремено с дипломатском борбом за Космет, и посебно око севера Космета, на делу је невиђена пљачка ресурса јужне српске покрајине. Чак се и Џорџ Сорош укључио у игру око косметских резерви угља. Лист "Њујорк тајмс" је 8. јула 1998, значи годину дана пре рата, констатовао да је рударско-топионички базен "Трепча", заправо, највреднији комад земље на Балкану, да је "Трепча" највећи европски рудник цинка и олова и трећи по величини топионичарски капацитет у свету. Већина производно-прерађивачких погона "Трепче" налази се у местима где живе Срби, па је још 25. јуна 1999. године Бернар Кушнер објавио указ "да управа над српском својином на Космету прелази на УНМИК", што је било у супротности с тада само 16 дана старом Резолуцијом Савета безбедности УН 1244, у којој је подвучено "да НАТО и КФОР неће повређивати територијалну целовитост Србије и да признају Космет као њен саставни део". Шта смо ми урадили за ових десет година поводом тог указа Бернара Кушнера? Срамно ништа.
Када се погледају распореди националних контингената јединица КФОР-а, онда се види да њихове локације нису случајне. Потпуно се поклапају са економским интересима великих компанија из њихових држава. Французи су на северу Космета, а француски инжењери проучавају у "Трепчи" могућност улагања у обојену металургију. Британске фирме заинтересоване су за електроенергетска предузећа у Обилићу, Италијани у свом сектору разматрају како оживети некадашњу фирму "Застава-Ивеко", Немци на подручју Суве Реке настоје да што више повежу локалну фирму "Балкан-Белт" са "Џерман континенталом". Сектори су, дакле, унапред стриктно подељени према економским интересима, а у контексту стратегије "откупити, или уништити". Класичан пример из уџбеника политичке економије неоимперијалистичких монопола.

SANDZAKLIJA

pre 12 godina

Aha,znaci vi bi voljeli nazad svo ovo rudno bogadsto sa Kosova,ali ne i albance?E pa,nece da moze!Icicete vi na kosovo,al`ko najamni radnici...

arbenuk

pre 12 godina

72.000.000$ potrebno samo da se ugreju peci u trepci, znaci sa pocetak proizvodnje u trepci potrebno je vise od 1 milijarde$, svugde u svetu ima rude, ali problem je sto treba velike investicije, vama gospodo od eksplotacije rude nista drugo ne interesuje, zagadjenie i erozija okoline to vama bas vas briga, jer vi jos danas smatrate albance stanovnistvo pod ostalom.

Jim

pre 12 godina

Godisnji BDP SAD-a iznosi 15 000 milijardi dolara. Sve te rude na Kosovu vrede dakle svega 7% godisnjeg BDP-a SAD-a. Verovatnije je da su Albanci korumpirali njihovu administraciju i medije, ili da SAD imaju neki drugi strateski interes sa Kosovom (npr sto slabiju Srbiju).

Cezar

pre 12 godina

Divide et impera
Recept za dobru eksploataciju:
-Nadji zemljiste koje ti odgovara
-Osmotri koji se narodi ne podnose na toj teritoriji
-Zavadi ih
-Stani na stranu jednih obecaj im resenje problema i potpuno vlasnistvo nad tom teritorijom
-Resi problem koji si napravio
-Strana koja je sad u boljoj poziciji sva srecna jer ima svoju teritoriju pusta vas da ''ceprkate po zemlji i zadrzite ono sto nadjete'' pa negde nadjete naftu, negde metale nije lose kako gde ubodete...

sahit plepolli

pre 12 godina

Na Kosmetu nema nijednog grama rude iz jednostavnog razloga sto na zemaljskoj kugli ne postoji nijedna teritorija, oblast, drzava sa takvim nazivom. Ako neko hoce da se uveri u tome neka trazi na internetu ovu rec i osim Srbije avj termin se ne upotrebljava nigde u svetu. Za svet to je imaginarno ime i sve sto se o tome pise to je imaginarno,ne stvarno, lazno i opstrukanstvo. Ako se to shvati, onda nije tesko razumeti kolaps politicko ekonomskih odnosa u Srbiji.

Kosovo_je_Srbija

pre 12 godina

Tuzna je cinjenica kako vecinu gradjana Srbije ovakve stvari ne dotice. Svako gleda sebe i bas ga briga za zajednicu. A bez zajednice i timskog rada nema drzave. Ovo je strasno. Niko i ne ostavlja komentar.

I posle Tita - Tito!

pre 12 godina

Srbija takodje raspolaže najvecim evropskim rezervama od oko 20 milijardi tona uglja (rezerve za 50 godina) od kojih se najviše, oko 14 milijardi tona, nalazi oteto na Kosovu i Metohiji.

Josip Broz Tito, agent i plaćeni ubica Kominterne, kojeg je Staljin postavio za generalnog sekretara KPJ i predsednika Jugoslavije - 1945. zabranio je povratak proteranih Srba sa Kosova i Metohije; Brionskim plenumom 1966.g. postavio je temelje albanske drzavnosti na Kosovu i Metohiji; 1974.g. doneo Ustav koji predvidja raspad Jugoslavije u kojem ce srpske autonomne pokrajine dobiti status nezavisnih drzava.

Posle razlaza sa Staljinom, prema americko-engleskoj zamisli Tito je dobio naredjenje i novac da osnuje Pokret nesvrstanih kako bi Amerika i Britanija mogle da drze pod kontrolom svoje nekadasnje kolonije i preostale slobodne teritorije, i sprece ih da padnu pod uticaj Rusije ili postanu deo nje.

Od okupacije Srbije od strane NATO pakta i rata 1999.g. sa Kosova i Metohije proterano je 250 hiljada Srba, 6.500 Srba je ubijeno, 600 Srba je kidnapovano, spaljeno je 150 srpskih crkava i manastira, 35 hiljada srpskih kuca je sruseno, 50 hiljada Srba je bez radnog mesta.

Nislija

pre 12 godina

Eto zasto je cela planeta (a narocito Amerika) za nezavistost Kosova-da bi mogla da eksploatise Kosovo.Normalno je da se uvek sve vrtelo oko para.Tako da Srbijo mani se corava posla, jer si (na zalost) mnogo slabija od tih sila.Kako stvari idu, jos malo pa ce nas poceti da eksploatisu zbog vode.Strasno.

qukaj

pre 12 godina

Pa to je to. briga za srbe iz Kosova samo je jedna od milijon lazova koja vlada i takozvani heroji iz severa bore za "svoj narod"eto na kraju za sta se bore,mi smo odavno znali ali cudno kako im nije jasno srbima koi zive na severu Kosova,narode sami vi stoite na barikade.

Sergije Miletic

pre 12 godina

Cudi me da niste "otkrili"da Kosovo lezi na moru nafte.Kako to da mi tek sada kad smo izgubili pogresnom politikom Kosovo,(za koju jos niko nije odgovarao,)"otkrivamo"da je ono jos i strasno bogato.Kako to da do sada to nismo znali,nego smo godinama morali da odvajamo doprinose iz linih dohodaka za siromasne krajeve.Mora da su u ovu vasu pricu umesali prste neki "spin"doktori,isti oni koji su u ovoj zemlji sve unistili cega god da su se dotakli.

veterinarBG

pre 12 godina

Najtragicnije je u celoj prici sto ni jadni Albanci nece imati nikakve koristi od tog bogatstva,bice jeftina radna snaga koja ce da se truje u pogonima i rudnicima za "tate" preko "bare"...Naravno,Taciju i kompaniji ce obezbediti i praunucice...Ili ce ih pustiti niz vodu ako krenu da "talasaju".Strasno.Moze li neko da mi objasni zasto nasa drzava ne pokrene postupke pred medjunarodnim sudovima za povracaj imovine koja se i dan danas vodi kao vlasnistvo srpskih firmi i drzave?

Niko ne sme da vas bije!

pre 12 godina

Sta rece nas pametni bivsi predsednik?
Niko ne sme da vas bije.
Strasno!!!!
Jos strasnije je da je godinama postojala glasalacka vecina u
Srbiji koja ga je podrzavala 10 godina!!!

Dusan

pre 12 godina

Trepca radi, Vasington se gradi...nemojte da nas zasmejavate. Ovakvi clanci se pojave uvek nekako pred pregovore kad se tvrdi cena. Uostalom, ljudi na Kosovu su misljenja da ova rudna bogatstva pripadaju njima. Ili mislite da mi u beogradu na osnovu necega imamo veca prava na njih?

Dejan

pre 12 godina

Slično kao i Libija. Razlika je u vrsti dragocenosti. Šta smo mogli? Da pozovemo Italijane, ili Nemce, ili Francuze da oni otpočnnu sa bušotinama i gradnjom novih rudnika. Sve samo ne Engleze ni Amerikance, ološ najgore vrste. Rešavanjem ekonomskog pitanja, rešili bismo nacionalno pitanje...Šta su znali Titovi poslušnici, ratni veterani...Čak ni to što su bili bez škole i obrazovanja, nije ih opravdavalo od nedostatka vizije za ono što je dobro za Srbiju. Sada...podela je najviše što možemo da dobijemo...

prokleta avlija

pre 12 godina

polako rodjaci...prvo izbori su u srbiji pa valja podsetit srBstvo zasto se borimo za kosovo i zasto necemo dobiti kandidaturu u decembru...pusti manastire zlato je zlato...
drugo i da ima 7 hiljada milijardi rude na kosovu ni dolara od toga nece videti ni srbi ni albanci
trece ajd malo o rudama za pocetnike...lignit se kopa i odma pretvara u struju jer ne podnosi transport,tako da jedino se moze iskoristiti na licu mesta tj nema nista od izvoza...boksit,aluminijum,pare? 5% struje potrosene u americi ide na preradu ruda u aluminijum,to je jedan enorman gutac energije i da bi neko otvorio jedno takvo postrojenje na kosovu prvo mu treba jedno 5-6,1000 megavatnih elektrana,a posle se gradi fabrika za bla bla a tih 425.000 tona AL trzistu dobijes oko 400 MILIONA dolara,samo 1000megavatna elektrana kosta MILIJARDU dolara a gde je cena fabrike,totalno neisplativo...a sto se tice ostalih ruda pa koliki su procenti recimo olova u toj rudi,recimo u rudi olova najcesce ima oko 0,5% cistog olova,ali,ajd nek je cifra od 425000 tona cisto olovo pa to vredi oko 700 MILIONA dolara...ovo sto sam ovde spomenuo ne vredi ni JEDNU MILIJARDU dolara a kamoli 1000 MILIJARDI...
evo ostale cene po toni pa racunajte
cink 2000$
nikl 16000$
srebro 1.000.000$
kobalt 28.000$
i kad sve to presaberes ne dodjes ni do 5 milijardi $,a Trapca je najvredniji basen ostali baseni po kosovu sadrze po 10% volumena Treoce...nadasve smesna prica...a ste ce sorosu kosovo kad on juri Ukrajinu,Kazakhstan,Avganistan,Irak,Iran,Libiju od kojih stvarno imas sta da otmes...
ajd laku noc

zulfi

pre 12 godina

komsijine kokosi nose vece jaja od nasih.ha ha ha da ne cuju ovo ;balvani grupacija;dezurace po 25 sati dnevno.imace ko da trosi albanci imaju najveci natalitet u evropi.

Vladan

pre 12 godina

Amerika je najvece zlo danasnjice. Gde ste sada borci za ljudska prava. Posle Iraka, Avganistana, Libije i Srbije sve je jasno - legitimno i pravedno je ono sto donosi novac, prokleti novac. Pitam se samo gde je ovom licemerju kraj i da li batina stvarno ima dva kraja? Ovakvom politikom svetski mocnici sirom sveta stvaraju jos vece zlo u vidu ultranacionalista, homofoba, fasista.....Primorani smo da biramo izmedju dva zla - tzv novog svetskog poretka i ovih divljaka koji lome svetske prestonice sireci mrznju prema svemu drugacijem.A sto se mene licno tice gade mi se i jedni i drugi, i zeleo bih samo da porucim DA NIKADA NE DAMO KOSOVO, I DA GA MORAMO BRANITI I ODBRANITI. Ne smeju nas obeshrabriti ni jalove pretnje retardiranih svetskih mocnika, ni nesposobnost srpskih prodanih politicara, ni defetizam nasih plasljivih sunarodnika.DO GODNE U GRACANICI

pametnom dosta

pre 12 godina

Rusima se malo platio NIS pa je deo javnosti vrištao na tu činjenicu iako ljudi rade a nakon Južnog toka i dugoročno ćemo imati korist. Ovde smo okupirani, ljudi isterani iz Trepče i sve nam je oteto. A taj deo javnosti ćuti! Izuzev evo B92.

Srbija do Tokija

pre 12 godina

E, eto ga dokaz da je sve što je Milošević radio na Kosovu bilo opravdano. Jeste da su nam to otkrili Ameri 2011 godine, ali smo mi u stvari sve vreme znali da nam otimaju blago. Nije bilo nikakvog masovnog ubijanja, nije nam to bio četvrti rat u 9 godina u kome nismo učestvovali, sve su to smislili da bi nam oteli rudno blago, za koje doduše nismo znali.

sale

pre 12 godina

Toliko o ljudskim pravima i nekim ugrozenim manjinama...
Sad fale cuveni B92 komentatori da kazu kako sve ovo je korisno i za Srbiju kao i za Albance na Kosovu i Metohiji.

U EU-nikad, u NATO-tek posle EU

pre 12 godina

Nista novo

U Iraku -nafta
U Avganistanu -ruda
U Libiji - nafta
U Srbiji-ruda
U Siriji - nafta
...

To su novi sinonimi za najveci nacionalni USA interes: ljudska prva u tudjoj avliji.

rade

pre 12 godina

To je očigledna stvar koja se već, maltene, deceniju unazad pričala. Međutim svi ovi domaći "dušebrižnici" su te tvrdnje odbacivali sa podsmehom i kvaziargumentovanjem tipa "pa da ima toliko mislite da se do sada ne bi eksploatisalo". Međutim sada posle iskustva Iraka sa naftom, Avganistana sa rudnicima i opijumom, Libije sa naftom, i sada pokušaji sa Iranom gde su bitna izvorišta gasa i nafte ali i gde im smetaju dogovori Irana sa Rusijom, kinom i Turskom oko naftovoda i gasovoda koji moraju da prođu preko iranske teritorije, ti dušebrižnici ostaju razoružani sa svojim tankim i smešnim alibijem o nekakvoj ugroženosti Albanaca. Ovaj rat i dalje traje, trajaće sve dok Srbija ne potpiše kapitulaciju a to se neće desiti dok se ne postigne dogovor sa velikim kompanijama oko koncesija. Onog momenta kada budu postignuti dogovori oko koncesija tada će Albanci bii pušteni niz vodu. Druga opcija je ubrzan raspad NATO-a ekonomskim slomom USA što će se po svoj prilici pre desiti nego dogovor sa Soroševim korporacijama. Ne arlauču ameri zabadava kako je to za njih gotov posao, ali ništas nije gotovo na ovom svetu, Jedina sigurna stvar na ovoj planeti je smrt i prestanak života u ovom obliku kakvog poznajemo sve ostalo je raltivno.

Cezar

pre 12 godina

Hahaha posteno su me nasmejali komentari gde kazu kako sad treba da trazimo % od tih eksploatisanih ruda ma ima da nam daju ______ (zakljucite sami) jedina sreca u nesreci je sto nece trovati hemijom i teskim metalima nas narod vec kosovare koji su na to pristali... Ali opet koga je briga za zdravlje i ekologiju kad je tu novac...

darkwood

pre 12 godina

P.S.
90% srpskih rezervi uglja je ostalo na Kosovu a mi imamo sopstvenog uglja za još 40 godina i onda ćemo da uvozimo sopstveni ugalj od Amera sa Kosova za velike pare!!! Mi nemamo više ništa sem prirode i umesto da sada počnemo da ulažemo u budućnost koja je jako blizu mi i ovaj moj omiljeni portal vode kampanju protiv obnovljivih izvora energije jer je "skupa" u ovom trenutku. Zar mislite da će nam Ameri jeftino prodavati naš ugalj? Umesto da premrežimo i prekrijemo Srbiju svime što možemo od vetrenjača, preko solarnih panela do biomase i hidropotencijala mi čekamo još jedno poniženje da uvozimo naš ugalj koji ćemo papreno plaćati da bi imali da skuvamo ručak našim unucima!

Dule

pre 12 godina

Nadjite jake advokate,ojacajte srpski lobi,nadjite americke lobiste,ojacajte odnose sa najvecim silama i trazite dobar deo bogatstva!Puno cete potrositi ali ce to biti zanemarljivo koliko ce se zaraditi!

Miroslav

pre 12 godina

Ništa novo o kosovskometohijskim bogatstvima, malo sam iznenađen količinama koje se pominju, ali s obzirom da je Nato dole već 12,5 godina, podaci su verovatno tačni. Znali su oni to i od ranije, pa Engleska je tu vršila eksploataciju između dva svetska rata, plaćali su Srbiji neku bedu od zakupa, davali male plate radnicima, zarađivali preko dvanaest puta u odnosu na ulaganja. Žalosno je samo što Srbija nije bila nikad jadnija nego sad u ovom periodu, i što nema ni moći ni sile da zaštiit sve ono što joj pripada istorijski, demografski i pravno pripada. Nije Milošević bio lud kada je govorio o svetskoj zaveri, ma koliko je to nama bilo smešno i delovalo neverovatno, ipak je iza svega stajao cilj i glad za otimačinom rudnog bogatsva kosova. Sistematski su sve uradili, prvo su nam oslabili državu koja je bila vojno jaka, podelili su nas preko politike, razjedinili na stranke i strančice, dali malo para i obećanja našim nezasitim, nepismenim i slepim političarima koji nemaju ni trunku patriotizma ni želje da učine nešto za Srbe i Srbiju. Mi smo glasali za njih, podržali ih u protestima, dezerterstvu, zaboravili svu krv koja se vekovima prolivala za slobodu Srbije, zaboravili smo našu istoriju, pustili da o njoj pišu stranci i izdajnici, zaluđivali narod PINKOM, turbofolkom, Velikim bratom... Generale koji su ratovali za Srbiju smo poslali na ratni sud da im se sudi van Srbije, verovatno zarad nekog cilja. A šta je trebalo da rade ljudi čija je dužnost bila da brane zemlju ako je napadnu osvajači, šta su trebali da rade Knez Lazar, Miloš Obilić, Vlatko Vuković, Živojin Mišić, Radomir Putnik, Stepa Stepanović... Možda su i oni ratni zločinci.
Skrenuo sam sa teme, ali i ona je kompleksna i povezana sa svim onim što nam se dešava poslednjih dvadeset godina, ipak je sve to što nam se desilo povezano sa pljačkom koja se trenutno dešava.

Konstantin

pre 12 godina

treba priznati vise to kosovo. onda da ekspresno uskocimo u evropsku uniju i pozajmljujemo te pare sto oni iskopaju trubeci okolo o istorijskom uspjehu srbije.

Prosecan neuki i izmanipulisani gradjanin Srbije

pre 12 godina

Dajem 1000 milijardi USD naseg rudnog bogatstva i 15% teritorije, ako treba dajem i 30% za maglovito i nejasno obecanje o buducoj sreci i narodnom veselju u EU, nasem novom raju na zemlji. Evo suze mi nadiru kako sam se uzbudio pred EUropom, nasom konacnom srecom, sudbinom tomahavcima i gmo hranom protkanom, na zlatnoj potki od korporativnog novca. Evo, u pozadini cujem 9. simfoniju Betovena, njeni euRopski prizvuk mi se usadio u podsvjest.
Kosovo, Srbija - sta to bi?

Владимир Живковић

pre 12 godina

Знало се колико вреди рудно богатство на Косову још за време Тита а касније и Милошевића. Потпуно је глупо и крајње безобразно тврдити да су Србе и Албанце завадили Американци због руде. Срби и Албанци се боре свако само за то 'своје Косово' од момента када су Турци били отерани у првом балканском рату, сетимо се Призренске лиге из 1912.год.
Милошевић који уништио што шта, да је био мудар морао би схватити да једини опстанак Срба и Србије на територији где живи 90% Албанаца је договор са њима, а идеално време је било 1995-1997 за договор. Он је водио политику искључивости према њима тако да је цео њихов народ поставио против нас. Последња кап је била када је организовао и истерао 800 хиљада цивила, деце, жена и стараца по мартовској зими са територије Косова. Тада је поставио против себе и цео свет, а зна се шта је следило....
Од 1999 до данас прошло је 12 година, мислите да Американци ако би толико жудили за косовоском рудом би стварно чекали 12 година да започну разговоре о експлатацији те руде.
Србијо моја ослободи се окова који твоју мисао мути.

Vukodav

pre 12 godina

OK znali smo za ta rudna bogatstva i ranije, ono što naše vođe i naš narod nisu znale i bojim se i dalje ne znaju je kako svet funkcioniše. Najnoviji primer je Gadafijeva sudbina. Ne treba biti preterano pametan pa pronaći obostrano zadovoljavajuće rešenje.

Na primer, zašto Srbija nije dala američkim kompanijama da ta bogatstva eksploatišu početkom devedesetih? Ukoliko je rudno bogatstvo zaista toliko time bi jednim udarcem sredili ne dve već sve muve.

Te američke kompanije rade zbog profita, i ne uzimaju ništa džabe, pitajte Kuvajt, Oman ili Saudijsku Arabiju. Lepo ljudi plate, međutim vole da plate manje nego što vredi da bi izvukli veći profit kada to što plate prodaju kući. Jasno je da se to što plaćaju manje od prave vrednosti zemlji "prodavcu" ne dopada ali protiv toga se ne može, što smo videli na brojnim, pa i na ovom našem primeru.

Tužno je kako ništa nismo naučili iz istorije. Nedostatak pragmatizma prilikom upravljanja državom nas je zavio u crno u dr. sv. ratu a danas nas zavija u bedu i siromaštvo.

Siroti naši velikosrbi se nadaju da će ova ili neka nova ekonomska kriza konačno srušiti USA. Nikako ne razumem zašto propast USA ne dočekamo igrajući u njihovom klubu, dok su šampioni, pa kad i ako do te propasti na kraju dođe, samo promenimo dres. Varaju se oni koji misle da nas menadžer novog šampiona ne bi primio u svoj klub, istorija je puna takvih "transfera". Zaboravljamo da su uspešni menadžeri pragmatični ljudi, jednostavno moraju da budu. U Mančesteru niko nije gadljiv na Nemanju Vidića a nema ni on ništa protiv britanskih funti, iako su ga britanske bombe polevale ne baš tako davno. Danas je lepo njemu, lepo njima.

Drvo koje ne može da se savije prilikom oluje bude slomljeno u korenu... Na našu žalost, Srbija nije neki veliki hrast kome oluja ne može ništa i na još veću žalost, mi to još uvek nismo shvatili.

Mirko

pre 12 godina

A najsladji su mi sad oni komentari o tome kako je nacionalni interes EU. Od EU za 4 godine stiglo je ne vise od 10 milijardi eura i to ne za konkretne projektve vec razne NVOs, prodavanje magle dok je veliki deo otiao na plate EU eksperata koji su "savetovali".

Zasto je ulazak u EU prioritet? Da i to imamo neki kompleks? Ili zbog fondova? Pa fondovi nikad, a pogotovo sad posle rascepa koji dolazi i kada EU obecanja nece imati nikakav jasni karakter, nece preci 100ti deo bogaststva Kosova.

Ko ima pravo da mozda sposobnije generacije koje dolaze, kaznjava procerdavanjem dedovine zbog svoje nesposobosti? Srecom jedna partija je bila dovoljno mudra da bogatstvo zastiti Ustavom.

Onako usput

pre 12 godina

A zato se mi toliko satresmo da "zastitimo" narod na tzv. Severu Kosova? Hajde, ubedite me da nismo u pravu! Uzgred, cega i koliko ima na tzv. Severu Kosova?

Ja

pre 12 godina

Što odmah nisu rekli šta im treba, napravili bi neki dil, pobiše grdan narod i porušiše mi državu, zbog ovog?? U suštini se i ranije znalo da je sve to zbog toga, kao i ove naftne države koje "brane"...

Cvele

pre 12 godina

Ovo je opstepoznata cinjenica o kojoj, nazalost, niko ne sme da govori. Ne znam samo kako neko i posle ovakvih cinjenica moze da govori o drugim razlozima NATO intervencije. Cilj je bio iskljucivo ekonomski, a marionetska vlada na Kosovu u tome i te kako pomaze. Naseg naroda dole nema. On je genocidno proteran. Ovde se postavlja pitanje srpskog strategijskog bogatstva. Drzava je danas toliko slaba da i ne sme da postavi to pitanje.

Podgoricanin

pre 12 godina

EEEE, DA JE OSTALA CITAVA JUGOSLAVIJA, I DA JE IMALO 5-6 PREDSJEDNIKA, KOJI PAMETNO RAZMISLJAJU, JUGOSLAVIJA BI BILA MOZDA I NAJJACA U SVIJETU..
BOSNA IMA NAFTU, HRVATSKA IMA GAS, KAZU CAK DA CRNA GORA TAKODJE IMA MNOGO GASA I NAFTE, KOSOVO IMA RUDE 1000 MILIJARDI, KOJE SU TO PARE...
ONDA HRVATSKA ZARADJUJE OD TURIZMA ZA 3-4 MJESECA OKO 5-6 MILIJARDI EURA, CRNA GORA ZARADJUJE OD TURIZMA ZA 3-4 MJESECA 600-700 MILIONA EURA, PA ZIMSKI TURIZAM.. I TE SVE PARE DA SU SE VRCELE U CITAVOJ JUGOSLAVIJI..
****

beo

pre 12 godina

Pa nece se mnogo ovajditi Albanci na Kosovu od tog silnog rudnog bogastva. Profitirace SAD i ostali veliko NATO i EU igraci dok ce narod videti da im je bolje bilo kod Milosevica kod koga nisu placali ni struju,ni grejanje ni poreze dok ce sada to morait sve da placaju jer sve te kompanije koje obaljvaju te delatnosi ce biti privatizovane i prodate strancima a porezi se moraju placati da bi se finasirala Kosovo drzava.

Dušan

pre 12 godina

USA = Invaders
O tome već i vrapci na grani pričaju!
Što bi rekao Tom Waits - Hell Broke Luce
http://www.youtube.com/watch?v=1J_U3wgNtlQ

jojole

pre 12 godina

Dok je to bilo u nasim rukama nije nam palo na pamet da to maksimalno eksploatišemo i zaposlimo ljude sa kosova, da razvijemo odgovarajuću industriju. Sada kada će to neko drugi da uradi, sad ćemo da kukamo kako je to naše i da tražimo novac. Naravno od toga nema nista jer Kosovo vise nije nase.

engineer

pre 12 godina

Gde su sad dezurni LDPovci da nam objasnjavaju kako za nase dobro treba da se odreknemo Kosova? Cinjenica je da vise para lezi u neeksploatisanom bogatstvu dole, nego sto cemo ikad dobiti od EU, koja usput puca po savovima i kojoj ne trebamo... Isto kao sto je bolna istina da trenutno ne mozemo da raspolazemo otetim rudnicima na Kosovu, tako je i istina da nikad necemo uci u EU, pomirite se vec jednom sa tim...

analiticar amater

pre 12 godina

Svako sa iole mozga, znao je da su rudnici na Kosovu pravi razlog vojne intervencije. Samo tada, mi koji smo to pisali i govorili, bili smo proglasavani za teoreticare zavere, isprane mozgove, sada kao i u slucaju Iraka, Libije, istina izlazi na videlo, i vidi se da sve to nema veze sa ljudskim pravima, vec sa interesom i profitom, a pri tome je procenjeno da ALbanci nece praviti mnogo problema i insistirati na ekoloskim standardima, tako da se realno moze ocekivati da za koju godinu Kosovo postnae najzagadjeniji deo evrope.
Mala smetnja je naravno vlasnistvo Republike Srbije nad nekim delovima tu, ali nema sumnje da ce to biti "sredjeno" sa progresivnim pro-evrpski orijentisanim snagama jer buduca treca liga EU nema alternativu.

Ipak, ovo je velika prilika da se otvori hiljade radnih mesta u industriji kopanja rude za lokalne Albance, kao sto rekoh jednom davno, racuni za nakaradno proglasenu nezavisnost poce ce da stizu u vidu zahteva za raznoraznim rudnim koncesijama, dok se na Kosovu ne pojavi neki Hugo Caves ili kao u Iranu ko ce podici narod protiv sadasnje korumpirane vlasti i revolucijom ponistiti te ugovore.

Sve je to vec vidjeni scenario, glavna uloga su SAD i "medjunarodna zajednica", epizodisti su Iran, Irak, Libija, Kosovo i svako ko ima iole vredne rudne resurse.

Dusan

pre 12 godina

I sta kazu Vuk i Ceda na ovo, i dalje treba da odustanemo od Kosova BESPLATNO?! Ili ce njih dvojica dati narodu deo novca koji su dobili da to propagiraju?

Odkuda sad odjednom ?

pre 12 godina

**** O cemu se zapravo radi.Da li mi treba da poverujemo da vlast u Jugoslaviji nije znala vec decenijama koliko ima rude na Kosovu i da se nije znalo kakave sve posledice rat moze imati. Vidim i da je postalo moderno udariri po Sorosu , kao da on nije poslovni covek vec srpski politicar. Ocekivati da korist na Kosovu , posle izgubljenog rata ne uziva pobednicka strana je u najmanju ruku smesno.
OVaj tekst je klasican primer kako se huska narod pod velom patriotizma. Dobro procitajte jos jednom tekst i videcete da za najvaznije tvrdnje ili nema dokaza ili je iz "raznih izvora".
Ali koga to interesuje, ako tekst posluzi svom cilju, zar ne ?

Milivoje

pre 12 godina

Oduvek je bilo veoma jasno da su to ta "ljudska prava" za koja se nato borio 1999. Možete da dodate da se od resursa tu nalazi i puno izvora pijaće vode.

matko

pre 12 godina

Ratovi se uvek vode zbog finansijskog interesa. Tako je otpoceo i I i II svetski rat, rat u Avganistanu,Iraku,Libiji. Sada se tek vidi kratkovidost i glupost nacionalisticke politike 90 tih koja je nastavljena delimicno i posle 2003 kada je odbijana svaka pomisao na podelu Kosova (citaj rudnog bogatstva) jer ljudi su prolazni bili Srbi ili Albanci. Bez obzira na neverovatnu cifru koja je sada izbacena o vrednosti kosovskog tla evidentno je da visoka vrednost postoji. Ali evidentno je i to da to nece biti samo nase kako smo se zanosili. Mnogo gresaka iz proslosti je stiglo na naplatu ovoj genereaciji a racun je zaista papren. Ispali smo naivni u nasoj goropadnosti dok smo mislili da nam niko nista ne moze dok drugi odlaze (citaj beze od nas) Sta sada raditi kada se nalazimo u polozaju muve pokloplene casom i mozemo da letimo u casi ali smo dok ima vazduha u njoj? Neko mora da podigne casu da udahnemo i izvucemo i se iz nje!

LEKA

pre 12 godina

Nekako me razljuti i totalno ucini bespomocnim ovaj clanak,sva ta stradanja i sputavanja nase zemlje,skrivanje iza nekih izmisljenih vrednosti Amerike i drugih parazita, na racun malih naroda.Prikaz prave Amerike,velike demokratije i borca za ljudska prava.....Paraziti.....

Zmaj

pre 12 godina

Konačno jedan pravi i istinit tekst. Sigurno nisu amerikanci došli na Kosovo zbog dobrih albanaca. Razlozi su isti kao i za Libiju, Irak, Kuvajt.. Da smo im i mi dali ovo sto im albanci daju,ne bi nama falila dlaka s' glave. Ali.. Mozda se nekad tocak srece okrene ali je za sad neko podigao rucnu i ukocio tocak.

Milan

pre 12 godina

Da i kad ta bogatstva iscrpe Ameri i njihovi saveznici napustice Kosovo,a onda ce Albanci biti u velikom problemu,jer se mi vracamo!

ivan

pre 12 godina

Citam ovo i razmisljam kako pogresna politika upropastila ovu nasu lepu zemlju do beskraja. Posledice su neizmerne a verovatno i neispravljive. Samo smo trebali biti pametni da sacuvamo ono sto imamo i nista vise nista manje. Osecam se krajnje porazeno i pokradeno kada sam procitao ovaj tekst i voleo bih da postoji zakon koji bi bez zastarevanja na odgovornost pozivao politicare kada posle odredjenog vremena pokaze da su, bilo cak to i nesvesno, radili na stetu jer to je posledica njihove nestrucnosti, neznanja, pohlepe ili sta god bilo. Tolike bre savetnike placamo nizasta, i prosto Srbija nesme dozvoliti da ucini pogresan korak. Isuvise je mala da bi gresila!

long rider

pre 12 godina

Iako ništa novo, ovo je da čovek pukne od muke! Ljudska prava, demokratija i ostale priče za malu decu... i da nema ničeg od navedenog na Kosovu, nikad im ne bih poklonio Kosovo. Ni za šta.

Charlie Day

pre 12 godina

Mislim da smo upravo dobili odgovor na pitanje - zasto nam otimaju deo zemlje. Samo glup covek moze da pomisli da je njima zaista stalo do prava Albanaca.

dean vd serbia

pre 12 godina

Pa mislim da nam je sada,i jos jednom, sve jasno u vezi Amerikanaca i zapadnih "ljubitelja demokratije". Kao i obicno brutalna borba za svetske energetske izvore.
Eto vreme je da zaratujemo...cena nije mala...ukrali su nam skoro sve.
Ruje, Vasa mala ali bratska pomoc bila bi od koristi. Hvala!

realno stanje

pre 12 godina

"Krajem 2007. Nil Klark je u „Nju stejtsmenu“ konstatovao da za Džordža Soroša i njegov Fond „Otvoreno društvo“ nije važno poštovanje ljudskih prava i osnovnih građanskih sloboda – neko društvo je „otvoreno“ ukoliko on i njegovi saradnici mogu da zarade veliki novac."
Soros inace finansira pola ovih NVO, raznih "nezavisnih" medija, "nezavisnih" eksperata, "nezavisnih" profesora, "nezavisnih" ekonomista, "strucnjaka" za ustavno pravo, za ljudska prava i ostalo po Srbiji koji zapravao vladaju Srbijom.
Nisu oni nezavisni.
Oni lazu da su nezavisni.
Zavisni su od onog ko ih placa.
A taj koji ih placa ima interes za to. Ima interes jer na kraju zaradi mnogo vise nego sto je njima platio. A stetu snosimo mi, jer od nas se na kraju uzme.

dean vd serbia

pre 12 godina

Pa mislim da nam je sada,i jos jednom, sve jasno u vezi Amerikanaca i zapadnih "ljubitelja demokratije". Kao i obicno brutalna borba za svetske energetske izvore.
Eto vreme je da zaratujemo...cena nije mala...ukrali su nam skoro sve.
Ruje, Vasa mala ali bratska pomoc bila bi od koristi. Hvala!

dean vd serbia

pre 12 godina

Pa mislim da nam je sada,i jos jednom, sve jasno u vezi Amerikanaca i zapadnih "ljubitelja demokratije". Kao i obicno brutalna borba za svetske energetske izvore.
Eto vreme je da zaratujemo...cena nije mala...ukrali su nam skoro sve.
Ruje, Vasa mala ali bratska pomoc bila bi od koristi. Hvala!

dean vd serbia

pre 12 godina

Pa mislim da nam je sada,i jos jednom, sve jasno u vezi Amerikanaca i zapadnih "ljubitelja demokratije". Kao i obicno brutalna borba za svetske energetske izvore.
Eto vreme je da zaratujemo...cena nije mala...ukrali su nam skoro sve.
Ruje, Vasa mala ali bratska pomoc bila bi od koristi. Hvala!

milosrdni rudnik

pre 12 godina

Hvala bogu kad je neko konacno smogao petlju posle 12 godina da napise svrhu operacije nato-a "milosrdni andjeo 1999.god."

Ivan

pre 12 godina

ma to da je ostalo u nasem vlasnistvu to bi se ubajatilo. Ako su nam oteli sve to, nek iskopaju. Nek procvrce domaci lopovi ili politicari, kakav plen im je propao kroz nesposobne sake.

AlCapone

pre 12 godina

Bosna ima nafte ko Iran, Hrvatska plina ko Norveska, samo da se jos otkrije da su Crnogorske planine pravljene od dijamanata gde bi nam bio kraj. Balkan - novi Dubaj.

Bikicsunaj

pre 12 godina

Svo bogatstvo ce kontrolisati 4-5 tajkuna, koji ce biti direktno povezani sa SAD. Bas kao u Nigeriji. Narod nece imati bas nista ali drzavni vrh maksimalno korumpiran. Pocelo je iskoriscavanje Kosova. A kad se iskoristi svo bogatstvo ili ne bude bilo vise isplativo onda cemo dobiti nazad Kosovo. Sta ce biti posle to me brine...

Mika

pre 12 godina

Kada im iskopaju svu tu rudu, zagade reke i vodu za pice, i odu sa svim tim milijardama, Kosovo ce postati crna ( ekoloski ) rupa na mapi. Narod ce naravno imati malo koristi od toga.

Lexx

pre 12 godina

Разлог више да се тзв. Косово званично никада не призна и да се преузму све могуће међународне мјере против бесправне експлоатације рудних богатстава Србије.

Mirko

pre 12 godina

**** Cega se odrice Srbija zarad "kandidature" u EU tipa B koja ne znaci prakticno nista. E sad jos samo da preslikamo da Srbija sa severom Kosova ima cistih 6.5% svih ruda u svojim rukama da iskoristi odmah, jasno je kolika je nesposobnost vlasti u pitanju. Ne treba zaboraviti da se svi proizvodni kapaciteti takodje nalaze na severu...

Hocemo li i danas pricati o "Preokretu" ili cemo konacno shvatiti o kakvom se irelevantnom dokumentu radi i ko nam podmece kukavicje jaje kao i zbog cega. Hvala

darkwood

pre 12 godina

**** Kao da Ameri jaaaako vole albance pa oni su se uvek vodili isključivo za zaradom ma po koju cenu! Zar mislite da su u Avganistanu jer žele bolje tom narodu? Proguglajte malo pa ćete saznati da su tamo pronađene najveće rezerve litijuma na zemaljskoj kugli. Za neupućene litijum je nafta 21 veka jer se od njega prave baterije koje će se ugrađivati u vozila na struju!!! Libija i Irak nafta itd., itd.....

Ivan T.

pre 12 godina

Ovo je bila opste poznata stvar. Ja prosto ne mogu da verujem da pricom o Kosovu niko, ko je bio kreator Srpske spoljne politike nije posvetio dovoljno paznje. O tom velikom problemu samo su se cule sporadicne izjave. Šta hocu da kažem, niko ne vodi računa o poziciji Srbije da brani na adekvatan način nacionalne interese, suština je u tome da nisu nacionalni interesi puko zadržavanje teritorije već ekonomski pontecijali određenog regiona. Pošto je svima jasno, naravno ko nije nacionalno ostrašćen da je Kosovo odavno otišlo iz Srpskih ruku. Trebalo je ići na jačanju pozicija odbrane suštinskih interesa, to znači da smo bili malo više realniji što se tiče naših dometa, završili saradnju sa hagom još 2004., godine da smo dali svima nama mučnu nezavisnost Kosova možda smo mogli i da dobijemo podedelu date pokrajne ( sadašnji cilj spoljne politike) i danas bi bili u poziciji da sa Hrvatskom udjemo u EU 2013. godine. Sa pozicije članice EU imali bi mnogo bolji položaj nego što ga danas imamo, jer bi i od nas zavisilo kako i kada će Kosovo ući u EU. Kao što danas od svih clanica EU zavisi ulazak Srbije u EU. Naravno ovaj scenario je jako uprošćen ali sigurno je realniji nego da ćemo sa ove pozicije bilo šta dobiti od toga.Uvek kasnimo, hronično od 90 tih godina u koracima i onda su nam drugi krivi, moramo shvatiti da svi se vode nekim svojim interesima, a naš zadatak kao i svih drugih jeste da sagledamo svoje spoljono političke realne domete i da na osnovu toga korigujemo svoje ciljeve. "Prvo razmisli pa reci hop."

bg1

pre 12 godina

a svet je pricao o ugrozenosti albanaca na kosovu i njihovom pravu na ocepljenje...a mi smo svi naravno sisali vesla. a jos znamo da tamo ima i bogatih nalazista uranijuma.....najveca istorijska greska srbie i njene recentne istorije je kral *** alaksanda ujedinitelj. da smo pristali na originalo resenje irovne konferencije i dobili srpsku drzaviu kakvu zasluzujemo sve bi bilo ok. poslednja velika greska je milosevic krajem 80ih koji nije hteo da se prikloni zapadu. da jeste sad bi nam svima bilo kakotreba.

Bogdan

pre 12 godina

Pa naravno da su tu zbog ruda i strategijskog polozaja ! To i ptice znaju, a to verovatno tako i treba, kad nasi "vladari" brinu samo o svojim foteljama i jos se ni jedan nije nasao da se postidi svojih nesposobnosti u zadnjih 20god. Ako nema Srbina da brine o srpskoj zemlji i nasledju, zasto bi onda neko drugi!? ***

Rus

pre 12 godina

Odavno je to jasno, taj trend se i dalje nastavlja,poslednja je bila Libija.Nema tu nikakve milosti,tendencija otimanja se nastavlja.

SCG

pre 12 godina

Ovo je najbolja vijest za one koji misle da Evropska Unija nema alternativu i za one koji misle da Kosovo treba pustiti i one koji se cude ovolikoj borbi za Kosovo. Srbija je mogla da bude kao Njemacka samo da se hocete u svoju zemlju dogovorit! U pamet se Srbi u pamet!!!

Aha

pre 12 godina

Sta reci a ne zaplakati. Kao da to nismo znali. Samo ce "pametni" govoriti o ljudskim interesima, pravima, ugrozavanju istih, krivici nas ili njih. Sistem funkcionise toliko jednostavno i sto vise razmisljamo to se vise udaljavamo od sustine. Borba za resurse, na sofisticiraniji nacin.

Dusan NS

pre 12 godina

Nijedna donacija ni fond iz evropske unije nam ovo neće nadoknaditi, a Vi samo požurite da priznate Kosovo i molite Boga da ne pronađu još neku sirovinu ispod ostatka Srbije.

niki

pre 12 godina

ova istrazivanja su uradjena tokom sedamdesetih i ovi podaci o nalazistima postoje u arhivima. nista to nije novo. novo je samo za neznalice koje ne vide dalje od svog nosa.

Grof od Kačulica

pre 12 godina

Još 1988 sam saznao od svog profesora geologije o rudnim bogatstvima Kosmeta i znao sam da će se za to bogatstvo ratovati. Profesor je po činu bio podpukovnik, a škola Vojna Akademija... 2009. je slične rezultate ovima iz Trepče dobila i firma iz Kanade istražujući u okolini Preševa...potom su i Rusi iz NIS-a svašta našli u dolinama Zapadne i Velike Morave. Primećujete da u ova istraživanja Srbi nisu ni posredno uključeni, da naše institucije koje izdaju dozvole za ta istraživanja ćute, da se rezultati kriju... Sve u svemu, ne događa nam se ništa što nismo zaslužili.

Investitor

pre 12 godina

****

Sto se rudnog bogatstva na Kosovu tice (sa izuzetkom lignita) moguce je da postoji ili cak postoje fantasticni depoziti ruda koji puno vrede. Problem je samo sto ih treba prvo otkriti. To je nesto sto ce se potencijalno i desiti (u buducnosti), ali je vecina stvari za koje se zna i koje se eventualno eksploatisu sada sa niskim sadrzajem rude (grade-om) pa time i marginalno profitabilno.

Moje je misljenje da sto se tice baznih (base) metala i srebra i zlata potencijal je najverovatnije na severu (uticaj Kopaonika), pa ako ga zadrzimo ne gubi se previse.

Da ne ulazimo u to kolike su investicije potrebne da se bilo koji takav depozit pocne eksploatisati. Oni koji takve odluke donose (a to su ozbiljne firme) odlucuju na horizont od 30-50 godina i ne prihvataju nista osim minimalnih operativnih rizika. To ozbiljne investicije u rudarstvo na Kosovu cini nemogucim (pa ko je lud da stavi par mlrd u mafijasku teritoriju sa nerazjasnjenim statusom kakvo je Kosovo).

Sto se lignita tice, njega ima i ekonomican je (kao i onaj u Nemackoj i jos nekim evropskim zemljama), ali iziskuje milijarde investicija u termo elektrane i veru da se nece uci u EU i dodati CO2 krediti. Pored toga, obzirm na lokaciju, zbog gubitaka u prenosu struje nije od pravog interesa osim na Balkanu. Samim time se njegova vrednost drasticno precenjuje.

Sve u svemu velike brojke ali netacne ili bez znacaja.

neven

pre 12 godina

Pitam se pitam i šta sad? Cilj svakog rata je pljačka. Ko ne veruje neka krene da prelistava istoriju nanovo... od ameba. Pod turcima smo bili oko 500 godina, a ovima... ma nemaju šanse ni do kraja ovog veka.

VesnaDC

pre 12 godina

Nikako ne mogu da shvatim kako se to nigde u Evropi nije dogodilo samo kod nas. Nigde nisu Medjunarodne snage upale okupirale, isterale ljude zaposele rudnike..., samo kod nas se to dogodilo. Ja sam ubedjena da je bio sasvim drugi scenario koji se zove prodaja. Saznace se kadtad ko su akteri svega sto nam se dogadja, jer kao i za sve ostalo sto nam se dogodilo i sto se dogadja nije kriva samo medjunarodna zajednica. Pa nismo mi gubavci pa da nas svi mrze, sikaniraju i ponasaju se kao da smo niza vrsta. Oni su jednostavno kupili sve to nekome isplatili debelu lovu i sada istrazuju buse vade eksploatisu i rade sve ono sto mi nismo.Nama se serviraju ovakve price mi letargicno zapadamo u sve dublju depresiju i skoro da ni ne znamo da je sve sto je vredelo u Srbiji vec prodato strancima.Kome? To ce se tek videti.

Љ У Б О

pre 12 godina

Ко бре, Америка? Ма, не измишљајте. Они су тамо дошли да донесу слободу народу Косова. Ако ми не верујете можете слободно питати било коју невладину организацију у Београду.

Igor

pre 12 godina

Sva istina oko svega što se događalo na KOsovu je sažeta u ovom članku. Sad da li je tačna procena i milijardama $ i milionima tona, to je manje važno. Radi se o OGROMNIM parama i resursima na globalnom nivou.
Sve ovo što se dešava na severu Kosova je ta ista priča, je su ležišta na teritoriji gde žive Srbi. Ukini im prosvetu, zdravstvo, malteriraj ih na prelazu i ode većina.Koji se budu predomišljali ubij im oca ili sina i eto.
Šta li na ovo ima da kaže Čeda ili Vuk?
U Afganistanu opijum nije bio jedini razlog rata

http://blog.foreignpolicy.com/posts/2010/06/14/say_what_afghanistan_has_1_trillion_in_untapped_mineral_resources

http://en.wikipedia.org/wiki/Mining_in_Afghanistan

nikola

pre 12 godina

Zar vam je trebalo 12 godina da napokon objavite istinu.Nisu tim sejačima svetske demokratije nikada bili bitni siroti Albanci niti njihovi interesi.Svi ratovi i sve krize u svetu nastaju isključivo i samo zbog novca,poslednjih decenija zbog nafte(bliski istok),zlata i dijamanata(afrički kiontinent),rudnih bogatstava(u toj interesnoj sferi se nalazi i Kosovo).NATO alijansa je odavno postala servis za ostvarenje ciljeva velikih korporacija i nekolicine ekonomskih(bankarskih) oligarha, koji se poput parazita premeštaju iz regiona u region,neobazirući se ni na koga,otimajući pritom što više bogatstava od po pravilu pre toga dobro osiromašenih i uništenih država.U tome im svesrdno pomažu različite fondacije i nevladine organizacije.Tako se čitave nacije dovode u povlašćeni položaj,gotovo pred svršen čin, nemoćne za bilo kakav značajniji otpor.Tako funkcioniše nova svetska milosrdna demokratija!

ded

pre 12 godina

Pre nego što se ospe drvlje i kamenje po Amerima i ostalima, treba reći jednu bitnu stvar. Kosovo je bilo više od 80 godina u sastavu Srbije, a nekoga je bilo baš briga da istražuje prirodne potencijale ovog područja. Velike korporacije izgleda bolje znaju od nas samih šta imamo u sopstvenoj kući. Ono što je najžalosnije - mi ne izvlačimo pouke iz loših iskustava. Umesto da počnemo da isplivavamo iz blata u koje smo se, najviše svojom zaslugom zaglibili, mi hranimo gomilu birokrata po bg-u koji žderu po skupštinskim kafanama za dž, gaze ljude po ulicama u svojim skupim kolima, i prave predstave za javnost na tv-u svaki bogovetni dan. Za dvadeset godina ćemo saznati šta smo imali i u ovoj suženoj Srbiji, al sad ne znamo jer nemamo vremena da znamo.

kolumbo

pre 12 godina

Dobro jutro ! Otkrili ste Ameriku ! Niste valjda ozbiljno mislili da ja Amerika branila ljudska prava "ugnjetenih i potlacenih" Albanaca !

Zrenjaninac

pre 12 godina

Bar nas braca rusi ne bombarduju.
Mi im poklanjamo.
Treba ce im Vojvodina,za poljoprivredu i centralna Srbija za rude i svi srecni.

electric_mojo

pre 12 godina

Godinama mi na ovom sajtu brisete komentare kojima sam ovo o cemu ovde pisete pominjao kao razlog otimanja Kosmeta. Nekoliko puta sam pokusavao da ostavim komentar o aktivnostima i ulaganjima Albright koorporacije, u cijem su upravnom odboru svojevremeno dva velika zagovornika bombardovanja Jugoslavije 1999., Madaleine Albright kao predsednik, i Joschka Fischer kao stariji savetnik.
Da vidim da li cete me i ovoga puta obrisati.

zvonimir markovic

pre 12 godina

znaci amerikanci hoce da nam otmu 1.000 milijardi dolara u rudama i ostalim prirodnim bogatstvima. pa sad mi je sve jasno. svi na barikade !!!! hitno povucite ambasadora ivana zivkovica a.k.a. vanja iz najrobija i posaljite ga u jarinje !!!

Milan

pre 12 godina

Bilo bi mi lakse da ovo nije istina. Zato sto sada nasa glupa politika vodjena decenijama dobija eksponencijalno na tezini. Da smo na vreme instalirali Ruse i Kineze tamo do ovoga nikada ne bi doslo. Naravno da bi nas i oni koristili kao sto Rusi koriste NIS, ali barem bi nam nesto od tog bogatstva ostalo,, ukljucujuci teritoriju. Hvala svim pametnim srpskim politicarima, od kralja Aleksandra do Slobe. Stvarno smo narod koji ne zna strateski da razmislja.

salkovski

pre 12 godina

I vi ste se sad setili da pisete o tome..,a kad neko kaze da smo izmanipulisani i da smo platili najvecu cenu i da je Sloba bio samo pocetak, samo izgovor za dobru pricu..,udarate mu etiketu ne obrazovanog ne evropejca....treba da nam uzmu sve, kad smo glupi ko noc!!

miroslav

pre 12 godina

Bivše kolonijalne sile (većina članica EU i SAD ), prerasle su u "u demokratsko-humana visokorazvijena društva", koje su svoj razvoj ostvarile na otetim tudjim rudnim i ostalim bogatstvima, a koja su uz pomoć vojne mašinerije otimale ( a i danas to čine )po čitavom svetu.U temelje svog blagostanja, ugradjivali su tudju krv, tudji znoj i tudje suze... (Bombardovanje Hirošimke i Nagasakija, Vijetnam , Kambodza, Laos,Argentina,Avganistan,Irak,Srbija,Libija...)Svuda su za vojna angažovanja bili razliciti ratzlozi, ali pozadina i cilj isti:KORIST ZA AGRESORE.Tako je i u slučaju Kosova.Samo, sada im je najvažnije,da "tamo i ovamo" , instaliraju vlast, koja će "igrati, kako oni sviraju".Kada to završe, videćemo ko je sledeći na redu...? Ali, mislim da će i kod njih "djavo doći po svoje"...

Srbin

pre 12 godina

I sta, nije se znalo za ovo ranije...? Kao da 50tih-80tih to Srbija nije znala,nego se cekalo da to objavi neki strani magazin... I sto se onda nista nije uradilo kada je Kosovo bill u sastavu Srbije... Jos jedna demagogija za dnevno-politicke potrebe...

gost

pre 12 godina

Zbog toga ratovali? Svasta. Jeftinije bi im bilo da su kupili rudnike i sva prava istrazivanja u procesu privatizaciji Srbije. Kako naftu lako prodasmo rusima ovo bi jos lakse prodali. Korupcije nikad nije manjkalo u Srbiji hvala bogu.

Bivši evropejac!

pre 12 godina

Sve to što buše i vade iz zemlje je srpsko, kako ih samo nije sramota!!! Briga Amerikance za Albance i njihovu nezavisnost oni samo hoće srpsku rudu!EU,Amerika-neka hvala! Kosovo je okupirano, kao što je nekada bila cela Srbija od strane Turske,Austrougarske,Nemačke!

vali

pre 12 godina

Evo zasto srbija pravi galamu i dize prasinu oko Kosova,zbog pare,zlata i raznih rudnika.A narod misli da to pravi zbog historije,manastire i crkva ! svi znamo kakva je historija !

elem

pre 12 godina

Srbi bi to odbranili ali ne zbog rudnog nego kulturno-istorijskog znacaja. Mada, sada kada BeOgradjani cuju kolika lova je u pitanju - ima da kidisu na KiM ko' kamikaze. Samo so motivi i principi razliciti.

voja

pre 12 godina

Jasno je da su SAD 1999. branile "Svoj nacionalni interes" na Kosovu, samo zbog rudnog bogatstva.
Isto kao i u Iraku, Avganistanu, Libiji...
SAD su "NAŠI VELIKI PRIJATELJI" (kako kaže Tadić)

Boris

pre 12 godina

To je evidentno, ali mi tu nista nemozemo vise uraditi, kad smo trebali nismo hteli kad hocemo oni nece! Nego najbolji potez bi bio da Srbija preko medjunarodnih institucija trazi bar deo profita od izvadjene rude a i ruku na srce da je i Kosovo pod nasom kontrolom to bogatstvo bi i dalje lezalo u zemlji i bilo neiskorisceno a gradjani i dalje siromasni! Samo bi se u predizbornim komanjama kao i sad pricalo o tome!
Pozdrav

z21

pre 12 godina

Ameri oteli rude, Rusi oteli naftu... Na kraju ce nam ostati samo nesposobni politicari da nam i dalje popuju. Ali nisu samo oni krivi, krivi smo svi sto smo ih pustili.

oksard63

pre 12 godina

Sjajan tekst koji konacno razoblicuje lice svetskog licemera No_1(SAD),perjanice novog svetskog poretka,"milosrdnog andjela" i dezurnog uterivaca demokratije. Nazalost, ovo jos jedino nije jasno (ili se prave da im nije jasno-sto je jos gore) kvazipoliticarima i kvazidemokratama koji vode ovu nesrecnu zemlju i koji se , neumorno,poput praznoglavih misica i manekena zalazu za "dijalog,mir u svetu i da nikad ne bude rata", dok im ljudi ginu i narod nestaje !!!

Zdravko

pre 12 godina

Znaci o tome se radi!
To je interes pre svega Amerike i svih takozvanih velikih zemalja!
Trenutna istraga o prodaji organima; ko je vodi Amerikanac. Nece on sigurno protih svojih partnera nista lose svedociti. Pise se Scenario filma koji uopste nije Film, vec je surova ralnost.
Po istoriji vidimo da te velike zemlje nikada nisu prestale da rade kao robovlasnistva drustva, ja zivim od rodjenja na zapadu, verujte mi da jedva ceka trenutak kada cu moci da napustim moderni sistem .......
Jasno mi je da ni kod nas nije mnogo bolje, jer koracamo direktno u zamku. Steta pa nesmem sve da pisem, jer necu neduzne da krivim kojih je jako malo!!!

PredraGe

pre 12 godina

Srbija bi trebalo da lobira u stranim medijima (drzhavnim ako je moguce) i ne drzhavnim (gde je to najlakshe uraditi) da se ovakve istine detaljno potkrepe dokazima i iznesu pred svetsku javnost.

Zasto ne i kontaktirati Majkl Mura?

Izem ti vic

pre 12 godina

Ma sigurno nije to u pitanju. Suviše je jednostavno. Kao ovde rudna bogatstva tamo negde nafta i tako dalje. Ja sam siguran da su u pitanju ljudska prava a ovo je sve onako usput, trice i kučine

Pera

pre 12 godina

Da li ce se ikada i ikako britancima, na primer, ispostaviti racun za bogatstva do kojih su za dz. dosli politickim igrama zadnjih vek i vise godina, malte ne kao najobicnije hijene.

Ezio Auditore

pre 12 godina

Realno, da su ovi nasi zgubidani sa vlasti i opozicije uopste znali sta ima na Kosovu i poceli onako mrzovoljni da crpu bogatsva, mislite li iskreno da bi to zavrsilo u budzetu Srbije ili bi se pojavio neki novi lopov zgubidan a mi bi imali novu Kolubaru i insajder i opet niko ne bi bio kriv.
C'EST LA VIE.
Ne zavaravajte se, ovo je zemlja lopova, posteni su napustili Srbiju.

Alex

pre 12 godina

@(mrv, 13. novembar 2011 08:33) Ukrali nam bogatstvo, mogli smo da budemo najjaca zemlja u evropi.

Nama? :)
Vlasnik većeg dela Trepče, od 95', tj. 97'. je bio Slobin veliki prijatelj, Evangelos Mitilineos, tako da nisam siguran da bismo mi primetili bilo kakvu razliku. Zašto niko ne piše o Mitilineosu i Rozanu, Beobanci, Genex-u, itd.???

marsovac

pre 12 godina

@prokleta avlija
sve si lepo sazeo i iskalkulisao na papiru... svaka cast. Ali si napravio gresku u koracima zemljace. Jesi li mozda upucen za trenutno ekonomsko stanje u Australiji (npr.), i kako je ta zemlja stala na noge posle problema koji su imali?
PRIRODNA BOGATSTVA zemljace....
Ipak smo mi Balkanci malo "OTUPELI" u poslednjih 30-tak godina, pa i neobracamo paznju previse na neke detalje.
2006 godine je pronadjen mineral "JADARIT" u Srbiji. (od koga se preradom dobija "Bor" i "tecni Litijum"). Pa zar nemogu ti "SMRADOVI" u nasoj vladi da malo pomere zadnjice i da uzmu zajam da krene da se kopa i eksploatise ova nova ruda? Mozda nama stvarno trebaju neki Nemci, Australijanci ili neki "***" da nas istrese iz gaca i da nam dodje iz zadnjice u glavu to kako treba da se obavljaju poslovi.
Izgleda da kod nas preovladjuju oni Veoma "BISTRI" Ekonomisti, kod kojih je sve "NEMOGUCE I NEIZVODLJIVO"....zato su tu gde jesu!!!!

Vuk

pre 12 godina

Ne mogu da verujem,da ima onih koje to zacudjuje.
Nisu znali za rude?

Kada nismo radili po tom pitanju godinama,
a Slobi su bili bitniji glasovi sa Kosova i sverc,eto nam sad.

To je izgubljeno,na zalost.

Ameri su uzeli Kosovo,a ostatak Srbije,bice Rusko.
Kako je krenulo,necemo dugo cekati da sve preuzmu.

Goran Popov

pre 12 godina

GDE SU NAŠI POLITIČARI DA ZAŠTITE NAŠE INTERESE I NAŠE BOGATSTVO, DOK ZAPADNI MOĆNICI PLANIRAJU PLJAČKU STOLEĆA NAD NAMA? NE MOGU DA RAZUMEM DA NAROD ĆUTI. AJDE DA SMO BOGATA NACIJA PA DA MOŽEMO TAKO AROGANTNO DA OKRENEMO GLAVE OD PROBLEMA. PA MI SMO BRE JEDNA OD NAJSIROMAŠNIJIH ZEMALJA U EVROPI I OPET IM SVE DAJEMO DZABE.

Nikola

pre 12 godina

Konacno je neko ovo objavio! Konacno!!!
Kakva crna krsenja ljudskih prava, ratni zlocini i ostala propaganda, OVO JE DOKAZANO RAZLOG ULASKA NATO NA KOSOVO!
Zemlje Nato pakta naplacuju od Albanaca uslugu osnivanja drzave kroz OVO!
Pa vi vidite koliko je Albanska mafija jaka!

Demokratija, bre

pre 12 godina

Mislim da ste pogresili sa textom. NATO se borio na Kosovu za demokratiju i prava Alnanaca.

Hahahaah hahaa hihih ohohohho haha .... dakle umirem od smeha ....

zgranuti petko

pre 12 godina

Šta kažu na ovo dame i gospoda iz tzv Preokreta? Treba li zaista prepustiti Amerikancima (Albanci će dobiti malo od svega toga) sva ova bogatstva, samo da bi se kroz desetak godina eventualno ušlo u klimavu EU (ako još bude postojala) i to kao trećerazredna članica? O tempora, o mores! Čega su ti ljudi spremni da im se država odrekne! Radi njihovih sitnih amerikano-anglosaksonskih privilegija?!

Marko

pre 12 godina

„Avrupa minerals“, američka globalna korporacija za istraživanje rudnog bogatstva, podvlacim američka globalna korporacija... Ko god je sumnjao da Srbiju, Libiju i ostale drzave NATO bombarduje zbog nafte, rude, i ostalih prirodnih bogatstava, evo mu dokaza da je to istina. Pozdrav svima

Крађа

pre 12 godina

И онда нам поједини наши политичари и сви светски лопови кажу да прихватимо реалност. Реалност у овом случају је КРАЂА!!! За ово се боре светске силе.

real022

pre 12 godina

Ma jel tako?

Zašto se u zadnjih par godina "borbe za Kosovo", ovakvi tekstovi i podaci nisu objavljivali kao naslovne vesti, već se udaralo samo na "duhovne" vrednosti?

Martin

pre 12 godina

Ako se ovoliko "blago" na kosovu izvadi, tame ne da nece biti Srba, vec ni Albanaca, pa makar koristili "ekoloske" tehnologije.
Pitanje: zasto u Svajcarskoj nema rudnika - da slicajno Alpi nisu "jalovi" ili je po sredi zelja da se ocuva predivna priroda?

miki

pre 12 godina

Ovaj tekst je za one, ako ih jos ima, koji su se pitali zasto se Srbija bori za KIM,za tamo neke manastire umesto da gleda svoj interes.Ako gledamo materjalni interes zar je 5,000 milijardi dolara malo?

George Carlin

pre 12 godina

Eto, tako, da znate o čemu se radi. Zaboravite ljudska, istorijska, teritorijalna i sva druga prava, kao i preambule, Ustave i nacionalne sustave. Kosovo će biti Srbija onda, kada se ruda potroši, a da to bude tako, staraće se dobri ljudi iz Bondsteela. Barikade nikog ne zanimaju, zabava za narod, inače- business as usual..

Trepča radi, Kraljevo se truje!

pre 12 godina

Nije kao da smo mi koristili te prirodne potencijale Kosova onoliko koliko će sada otimači to činiti, ali mene mnogo više od gubitka brine nešto drugo, posledično vezano s tim: ako pogledamo mapu Balkanskog poluostrva, vidimo da je Kosovo mesto gde se sve vododelnice Balkana sustiču i odakle voda otiče u sva tri sliva Balkanskog poluostrva. Povećana eksploatacija ruda teških metala i sva ta prljava tehnologija zatrovaće sve okolne zemlje a nećemo moći ništa da učinimo protiv toga. Ranije smo makar mogli da odlučimo o održavanju nivoa proizvodnje koji ne bi ugrožavao naselja nizvodno od Kosova, ali sada nas neće ni pitati, ili će nas po već ustaljenom običaju medijski cenzurisati. Možemo samo da molimo Boga da svetska ekonomska kriza potraje, te da potražnja za tim materijalima bude na niskom nivou ili da nauka i tehnologija pronađu neke jeftinije i kvalitetnije alternative, na nekom drugom mestu.

poznavanje prirode i drustva

pre 12 godina

Da je Kosovo bogato nalaziste lignita i ostalih ruda,ucili smo jos u vreme Tita ,kad smo jeli americki sir.Da su amerikanci svetski razbojnici ,naucili smo mnogo kasnije ali i prakticno.Ako otkriju sta krije Kopaonik ,Rudnik,Stara planina ili Avala ...?

u očima zvezdice....

pre 12 godina

''Preokreće'' mi se želudac od ovako očitih priznanja.

Imam nešto hrastove i bukove šume koja je u porodici najmanje 200 godina - možda bih mogao da i to nekome poklonim uz izvinjenje i da postanem ''normalan''?

Zee

pre 12 godina

Čudi me da niko ne pominje nalazište uranijuma koje je ucrtano u sve stare školske atlase (ja imam dva atlasa iz ranih 80-tih i u oba je ucrtan uranijum na Kosovu, na mapi rudnih bogatstava SFRJ). Amerikanci su bazu Bondsteel podigli upravo na tom lokalitetu, nakon što su trampom sa Italijanima preuzeli kontrolu nad južnim delom Kosova (prethodno je žrebom odlučeno da italijanski korpus tu dodje ali su ameri insistirali na razmeni). Ovo je, nakon izgradnje baze Bondsteel, u štampi potvrdio i neimenovani stručnjak sa nuklearnog instituta u Vinči.

odrekli smo se bilion dolara

pre 12 godina

**** nesposobna srpska vrhuška u zadnjih 50 god. i ovi danas po Srbiji, što se olako odriču Kosova zarad konformizma u krugu dvojke.ovaj tekst pokazuje kako je to prizemno razmišljanje.Kosovske planine su stvarno,ali stvarno pune ko brod.zamislite da je sad naše Kosovo,pa da prodamo zapadnjacima koncesije.i kriza is out.eto šta smo izgubili.

NNN

pre 12 godina

Nemoguće!
Amerikanci su potrošili desetine milijardi dolara isklučivo radi poboljšanja ljudskih prava na Kosovu i Metohiji!

(sedeli tako i razmišljali kako da poboljšaju blagostanje u svetu iz čistog altruizma, isto kao što su Rusi isključivo iz bratske ljubavi prema nama pristali da preuzmu NIS i monopol na tržištu, ne bi li nam obezbedili dobro i jeftino gorivo i napunili budžet...)

Evo i Merkelova hoće da nam pomogne u oblastima energetike i telekomunikacija.
Možda nam i Kinezi završe nešto za džabe + nas snabedju ultrakvalitetnom robom.

Uh, blago nama, kako svi misle i trude se oko nas.
+ naši "biznismeni" gledaju da narod uvek bude sit i zadovoljan,
a naši političari volontiraju zarad prosperiteta države...
...ne znam samo koliko ćemo da izdržimo ovako nezahvalni :(

Pricajmo o 1K evra od akcija?

pre 12 godina

1K milijardi, na 7.5 miliona gradjana Srbije ... To dodje cirka 133 miliona US $ po glavi stanovnika! Samo u rudnom bogatstvu!!! Ok, malo manje, uzmimo u obzir da na Kosovu zivi 1,7 miliona Albanaca i da i njih treba ravnopravno ukljuciti u raspodelu. Nakon ove vesti, sto se mene tice, Kosovo je Srbija!

zokikri

pre 12 godina

sada se vidi zašto su nas bombardovali i zašto nam otimaju teritoriju. Uvek su u pitanju resursi ili putevi koji vode do njih. Na kraju se sve svodi na to. Ko to ne vidi slep je.

nikogović

pre 12 godina

Licemerje se nastavlja,kako da iformacija o rudnom bogatstvu tek sada bude objavljena i zašto sada takva informacija,jer mi tobože nismo znali da postoji na kosovu, da u aranžman uđe i status kandidata za uniju koja se raspada u oholosti južnih država unije dali može da se proda nešto što si već izgubio ili manastiri da pripadnu srpskoj baštini ili srbija nije na prodaju ona je za džaba.

kisa

pre 12 godina

Kod ove vesti ne izostavno mi dolazi u secanje prica o nasem podnesku za rezoluciju UN iz avgusta 2010. Tada smo po procenama mnogih imali u saci rezoluciju, da bi se nekoliko dana pred zasedanje Srbi popismanili i od gotovine po ko zna koji put napravili veresiju. A sve zvog cuvene i jedne od srpskih pratecih notornih losih osobina, ZAPAMTIMO, AKO NE I NAJ LOSIJA SRPSKA OSOBINA, a to je : malodusnost, ne stalnost, ne postojanost. Ljudi kratkog daha, ili kako to narod kaze :"ponet pa upusten", presao je ceo put stigao do brda , popeo se na brdo kad nuto krivine,...eh nek ide sve kad je tu krivina, e bas necu , vraticu se nazad. Samo sto se to nazad u medjuvremenu promenilo pa se nema kuda vratiti. EH kada bi samo moj narod uspeo da promeni tu osobinu i postane istrajan i postojan. Ovo sve pricam zato sto smo se tukli sa njima i oruzjem i diplomatijom u mnogo po njih boljim a po nas gorim vremenima. Sada kada slabe i kada ih agonija i gangrena polako ali sigurno osvajaju sada od Kosova ne treba odustati ni po koju cenu!!!
a sto se tice rudnih bogatstava, sta drugo reci do : neka im je na jalovo i prokleto .

igor

pre 12 godina

Ali nama je bitniji preokret nego borba oko Kosmeta, tj ne samo nacionalnih nego i ekonosmkih razloga.
Ta borba ne znaci proterivanje Albanaca vec nalazenje zajednickog interesa da od ovog rudnog bogatstva zaradjujemo i mi i oni, a ne neko treci

Vulentije

pre 12 godina

Dobrodošli u stvarni svet, dragi Srbi.
Borba za "nezavinost" Kosova nije bila borba protiv srpske hegemonije niti borba za prava jednog vekovno ugnjetavanog naroda (kao ni bilo koja verzija priče koju je velika većina medija van Srbije proturala), već borba za prirodna bogatstva. Za ekonomsku dobit.

Da li će ih preko *** eksploatisati Amerikanac, Englez, Francuz, Rus ili neko peti je (skoro) najmanje bitno ...
Svi koji su se borili/mirili sa nezavisnošću tek tako će jednog dana (koji će vrlo brzo osvanuti) spoznati svu veličinu gubitka Kosova i njegovih bogatstava!
A taj gubitak se ne odnosi samo na Crkve i Manastire, na čiji se pomen mnogima utroba prevrće...

Pozdrav sa druge strane sveta

pre 12 godina

Ovo je apsolutno tacno. Na zalost, nase vodje u zadnjih 30 godina nisu odrasle za ovu ligu... kvalitet im je na nivou predsednika zamljoradnicke opstine. Nemaju sta da traze na medjunarodnom nivou, osim da pokazuju pokradena Bossova odela i slicno. Sve je to jedna jadna slika nekompetentnosti i lopovluka.

bob

pre 12 godina

Znaju to svi i kod nas i u Americi, jedina je razlika sto ce mo mi gradjani da dobijemo onu stvar, politicari malo para u dzep a ameri sve ostalo.
Sta je ovde cudno? Sve smo tako prodali, sto ne bi i rude sa kosova...

ledeni

pre 12 godina

Ovo smo vec znali.....a opstepoznato je i to da Amerikanci "ljudska prava" i "demokratiju" ne sire u zemljama gdje se ne mogu debelo okoristiti.

Mandrak

pre 12 godina

**** Nije valjda da se prica o Kosovu i Metohiji vrti oko love:)? ***
Valjda nismo toliko slepi da se svi ratovi u zadnjih 10 godina vode zbog kinte(naravno uz krsenja ljudskih prava i instaliranje demokratije).

Petar

pre 12 godina

Ma da ne kazem sta se Amerima radi za Kosovsko rudno blago... Njima samo treba teritorija gde ce instalirati svoje radare za evropski nuklearni stit, jer su vec dobili Rumuniju za rakete...

Milos J.

pre 12 godina

Svi smo to vec znali.. Uzas.. Rusi provalili da nam zemlja lezi na stotinama tona nafte, Ameri nasli zlato na Kosovu a nasa vlada nasla nesto u .. Ovo je samo dokaz nesposobnosti nasih bivsih vlada.. A i sadasnjih

Posmatrač

pre 12 godina

Podseca me na Avatar, samo što mi domaci indijaci necemo pobediti jer nam granica nacionalnih interesa završava negde izmedju stana od 200 m2 i novog Audija...

neiznenadjeni

pre 12 godina

odlican tekst, vrlo strucno uradjen tako da se uz iznesene cinjenice navode i reference. nazolost jos mnogo toga ce isplivati na povrsinu, kao i slucaju mnogih drugih slicnih akcija 'zastote ljudskih prava' na stetu samih tih ljudi, svuda po svetu.
iznenadjen sam samo (i to vrlo pozitivno!) cinjenicom da je b92 preneo ovaj tekst

xxx

pre 12 godina

I sve ovo je usko povezano sa najprljavijim tehnologijama i teskim metalima koji u bliskoj buducnosti nece imati primenu prakticno nigde...olovo , molibden , kobalt , lignit ....hajte molim vas....19 vek...

Urbanijak

pre 12 godina

Upravo tako! Najveci gubitnici u celoj prici su mali obicni gradjani Kosova bez obzira na nacionalnu pripadnost. Tako mali, jadni i medjusobno zavedjeni dok im tudjin pije krv, pljacka, okupira zemlju i zavadja ih... Isti princip vazi za sve narode ex-YU...
Slovenija je nekad bila najrazvijenija republika suverene SFRJ, danas je najobicnija ucmala provincija glomzane EU bez osnoivnih elementa suverenosti i drzavnosti...
Hrvatska je bila republika sa najlepsom obalom u Evropi u kojoj su uzivali pre svega Hrvati, pa onda i ostali narodi SFRJ,a danas sa ceznjom gledaju obalu koja je u vecinskom stranom vlasnistvu...
Bosna, od republike srca SFRJ krcatog industrijom i divnim pitomim ljudima, pretvorila se u zombi drzavu...
Srbija se od slobodarske i poljoprivredno prebogate zemlje, svedena je na marionetsku vazalnu drzavu kojoj se ubija svaki osecaj za pravdu, istinu uz nevidjenu pljacku privrednih resursa. Zemlja gde stotina hiljada hektara plodne zemlje leze zarasli u siprazje...
Crna Gora, od ponosne i slavne istorije svela se na privatno vlasnistvo ruskih tajkuna i nekolicini lokalnih bosova.
Makedonija, ni imena joj ne daju... plese na zici izmedju grckog negiranja i albanskog separatizma ocajnicki se hvatajuci za korene Aleksandra velikog...
Moja Jugo moja tugo...

dragutin

pre 12 godina

Kao da je to bitno .Ovo je svet kapitalizma i velikih korporacija u vlasnistvu sacica ljudi .Sva ta bogatstva idu na bankovne racune nekih tajkuna koji ce od tog "bogatstva" da kupue neke nove firme i da se sire dalje kao rak .Ni mi ni Albanci necemo videti ni dinara od tih para .Ostaje nam da se borimo medjusobno zato sto smo glupi i neuki ...

nostradamus vs tarabic

pre 12 godina

Vec vidim za jedno 10 godina kako NATO trazi nase aerodrome i vazdusni prostor, zbog bombardovanja Kosova i Albanije, jer su prethodno neki tamo teroristi digli u vazduh rudnik i pobili neduzan americki narod. Naravno ukoliko budemo postojali do tada! Ako ne od nas, onda od nekog ko bude ziveo na ovim prostorima. Verovatno cemo to biti mi samo ce nam se zemlja mozda zvati drugacije!!

Milorad

pre 12 godina

Davno rece jedan Srpski vojskovodja uoci odbrane Srbije u prvom ratu "Svoje nedamo, tudje nam netreba". Ovde prvi deo ne vazi za nas vise a drugi za osvajace.

Dragana

pre 12 godina

Ne treba biti mnogo pametan da motivi i razlozi mesanja NATO na Kosovu, Iraku i Libiji ima samo jedan cilj osvajanje novih bogastava i profita za krupne americke i ostale zapadne kompanije. Neokolonijalizam, imperijalizam i super profit za grupu ljudi koji su i tako bili supermilijarderi, sve upakovano i servirano pod motivima neke demokratije...

Shkelzen

pre 12 godina

Profesor Hrkovic sa rudarsko geoloskog fakulteta
ima sve te podatke.Imao sam prilike srestiga u Parizu.
Inace strucnjak svetskoga glasa.

Para vrti gde burgija nece...

pre 12 godina

Haha... Prirodno bogatstvo, rude, toliki kapital? Ja sam mislio da oni stite siptare dole... (kako da ne!)

Praktičan

pre 12 godina

Ja godinama pričam, ako smo već izgubili teritoriju treba u pregovorima da uslovimo priznanje sa dve stvari: 1. Da Srbi sa Kosova dobiju što više prava.2. Da Kosovo plaća retribucije Srbiji na ime rudnika i elektrana ili da Srbija dobije 49% vlasništva u njima.

Petar A

pre 12 godina

Bas me interesuje sta misli Amfilohije, ko je bolje odigrao prema Kosovu Klinton ili Milosevic. Da je bilo pameti, srpski interes bi se mnogo bolje ocuvao tako sto bi se Srbi ubacili kao poslovni partnera Kosovu. Ovako je to Amerika. Znaci interes americke domacice negdje u Oregonu je Klinton mnogo bolje zastitio nego sto je dvojac Milosevic-Amfilohije mogao da ponudi domacici sa Banovog Brda. Ova poslednja slabo moze da nahrani djecu pricam o koljevci srpskog naroda.

Milos

pre 12 godina

Treba da nam bude stalo do nase Srpske brace na Kosovu, bez obzira na to koliko je bogato tle te nase dedovine. Ali, evo jedne teme za razmisljanje onima koji misle da ce nam EU i MMF nesto pokloniti. A iste finansijske strukture koje su finansirale propast Jugoslavije sad bale nad kosovskim rudnicima. Ljudi koji u svom necovestvu predlazu potpunu kapitulaciju i ispunjavanje svakog hira bilo koje sile, zapravo su mnogo naivni.

Goran

pre 12 godina

To se tako radi, a politički problemi su samo maska za klasično eksploatisanje prirodnog bogatstva. Zanima me samo kako to naši političari nikad ne vide i ne odigraju da svetske sile budu naši partneri a ne naši neprijatelji.

Mirko

pre 12 godina

@Albanac
Red je red!
Polako komšije! Ne može samo da se uđe,
da se ruši tuđe, lepo sam im rekao.

To svakako vama ne daje za pravo da prisvojite tudje.

Alex

pre 12 godina

@(Black George, 13. novembar 2011 13:53) Sad je valjda jasno svima zasto su napravili rat 1999. Nemamo naftu ali imamo rude. Tj, imali smo.
Sigurno da Milosevic nije bio sladak, ali rat pokrecu interesi, i to u glavnom materijalni.

Moram da ponovim. Primeni ISTU LOGIKU na pitanje zašto je Milošević ratovao na Kosovu ili, ako ti lepše zvuči, "zašto smo mi ratovali na Kosovu" (ja nisam, neki možda jesu. Trepča je bila u PRIVATNOM VLASNIŠTVU Miloševića i kompanije!