Nikolić: Devalvacija pa fiksni kurs

Beograd -- Ekonomista Goran Nikolić zauzeo se za uvođenje fiksnog kursa i valutnog odbora i naveo da bi za to bilo neophodno oboriti vrednost dinara za najmanje četvrtinu.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Zaista me cudi, da nijedan od vas cenjenih B92 ekonomista, nije prepoznao, da su valutni odbor i fiksni kurs, korak ka UVODJENJU EURA!
  (Elektro, 14. oktobar 2011 03:02)

  # Link komentara

 2. Ja prvo pomislio Toma (Nikolic) pa se nisam mnogo ni zacudio, kad ono neki "expert" jeee...

  Fiksni kurs... sazvakano milion puta... Bezveze.

  I bas me zanima odakle geniju ideja da bi nekog zanimalo sta ON misli. Ej!
  (Android™, 13. oktobar 2011 21:32)

  # Link komentara

 3. Samo je zaboravio da napomene da ce se u tom slucaju plate i penzije konstantno smanjivati iz meseca u mesec. Fiksni kurs zahteva poprilicno za odrzavanje. Mada i trenutna situacija za kursom vam dodje kao fiksan. Drzava se enormno zaduzuje kako bi ga odrzala na nivou od 100-102 dinara a vase plate i penzije jede inflacija koja svakim danom raste. Ekonomisti moraju da budu iskreni i da otvoreno kazu da dinar ne vredi nista.
  (kojot, 13. oktobar 2011 20:06)

  # Link komentara

 4. "Prema njegovim rečima, Bugarska i Bosna i Hercegovina (...) nemaju ni inflaciju."

  "Sofija -- Inflacija je u Bugarskoj na godišnjem nivou u avgustu usporila na 4,1 odsto sa 4,4 odsto iz jula, zahvaljujući padu cena hrane i prevoza."

  [link]

  "Godišnja inflacija u avgustu 2011. godine u Bosni i Hercegovini bila je 3,9%. (...) U zemljama regije u avgustu 2011. godine zabilježene su godišnje stope inflacije: u Hrvatskoj 2,0% i Srbiji 10,5%."

  [link]
  (Љубиша ЕУ, 13. oktobar 2011 18:43)

  # Link komentara

 5. Jedno da razjasnimo jer uvijek se ponavlja ista netočnost. HR nema strogo određeni tečaj (kurs) nego je on u gabaritima 7,15-7,55 KN:EUR. Dakle, na 7,50 HNB brani kurs deviznim rezervama koje prelaze 6 milijardi eura. Obično je tečaj eura najniži u špici sezone a zatim se potražnja odnosno vrijednost eura povećava. Da bi se tečaj držao pod kontrolom i osiguravao stabilnost treba ga imati čim braniti. Ne znam da li Srbija to može bez daljnje prodaje državne imovine, nekih značajnijih greenfild investicija ili bez bitnog povećanja izvoza.
  (stanje stvari, 13. oktobar 2011 18:02)

  # Link komentara

 6. Samo nam je još ovaj Nikolić nedostajao pa da kompletiramo cirkus! Kakva devalvacija? Ko će sad da planira bilo kakav posao u ovoj rupčagi?
  (Vojislav, 13. oktobar 2011 17:56)

  # Link komentara

 7. Ovo je skandalozno i zlonamerno od strane ovog analiticara sto predlaze, pokusao je da je izvrne ruglu ono sto je nobelovac ovde rekao kada je bio, a rekao je da moramo da ojacamo dinar i smanjimo inflaciju a ne da ga oslabimo, pa tek onda da zamrznemo kurs,a Nikolic to sto je nobelovac za ekonomiju rekao izvrce ruglu i kaze fakticki da bi dinar koji je inace od 2008 oslabio za vise od 30% da se dodatno obezvredi za 25% i bude na nivou od 125 dinara za samo 1 euro euro. To bi znacilo skok cena za vise od 40% u startu, jedna budalastina nevidjena koju ovaj analiticar predlaze, ali mene to uopste ne cudi on pripada lobiju koji se zalazu da imamo sto slabiji dinar,radi direktno za nase tajkune koji jedini na slabom dinaru ovde profitiraju jer nemaju konkurenciju koju bi inace dobili da je dinar jaci i onda jedini ovde plasiraju svoje proizvode po visokim cenama. Pad dinara od 2008 je vidimo doveo do rasta cena od 70%,do najvece inflacije u Evropi, bezanje investitora,a prezaduzenu i privredu i gradjane doveo do bankrotstva,a dobili smo i novih 300000 nezaposlenih, i samo mora jacati ako zelimo da izadjemo iz agonije u kojoj smo danas.
  (Petar, 13. oktobar 2011 17:27)

  # Link komentara

 8. Hteli ili ne,voleli ili ne,devalvacija dinara ce morati da usledi,a kad do nje dodje,bice najmanje 50%.
  (Stojan, 13. oktobar 2011 17:04)

  # Link komentara

 9. A ko sad ti?
   (Bleki, 13. oktobar 2011 16:44)

  # Link komentara

 10. Branko Dragaš, ekonomista, o fiksnom kursu, citat: "Fiksni kurs bi potpuno ubio teško ranjenu srpsku privredu, koja je stradala, između ostalog, zbog precenjene vrednosti domaće valute u odnosu na stranu valutu.
  Dakle, fiksni kurs je – elementarna glupost.
  To bi bilo kao da ste vašem detetu u sedmoj godini života kupili košulju, pantalone i cipele koje bi fiksno nosio nekoliko godina.
  (Miroslav blok 24, 13. oktobar 2011 16:26)

  # Link komentara

 11. Fiksni kurs je jedna od najvecih gluposti u ekonomiji...da nece mozda i "zlatni standard". Boles'
  (kakav ekonomista, 13. oktobar 2011 15:44)

  # Link komentara

 12. Za sve one koji misle da je ovo besmislen predlog to je nesto sto ce se DESITI ,sad mozemo samo da sacekamo da nastavljanjem iste politike iskopamo sebi jos vecu rupu iz koje nema izlaza pa ce onda devalvacija biti svakih 5 dana.Za zadnje 3 godine dug drzave je porastao za 6 milijardi eura ,to je vise od celog godisnjeg budzeta drzave ,samo na razlici uvoz-izvoz zadnjih 10 god ova zemlja je ostala bez vise od 100 milijardi $ kapitala ,ova zemlja je danas mnogo siromasnija kapitalom nego pre 10 godina i ako se ekonomska politika ne promeni pod hitno bicemo afrika i to zauvek,samo to malo ljudi kapira a vlast naravno precutkuje jer zna da oni tad nece biti na vlasti a i dobro ce im doci jer ce moci da pljuju kako se bolje zivelo pod njima.Znam da je lepo stranackim budzetlijama da primaju velike plate na racun zaduzivanja drzave ali to stanje je neodrzivo ,drzava se zaduje sa kamatama od 15% da bi isplatila svoje clanove.
   (DzoniKg, 13. oktobar 2011 15:21)

  # Link komentara

 13. Odakle više ispadaju ti ekonomsti ( kojekakvi ) sa stalnim tange - frange kombinacijama i predlozima.
  Jedino rešenje je da počne nešto da se proizvodi. Sve ostalo je špekulisanje, u kojem se mi nalazimo na repu.
  (MilivojE, 13. oktobar 2011 15:21)

  # Link komentara

 14. Zasto vise dajete medijski prostor ljudima koji ne znaju materiju?! Fiksni kurs je prakticno nemoguc iz jednog ,jedinog razloga. Preveliki su izdaci u javnoj potrosnji i nisu pokriveni realnom proizvodnjom i zakonskom regulativom.Vasa sekcija biz je prepuna neukih sarlatana koje citirate svakog dana i onemogucavate da prave ekonomske ideje izadju na povrsinu.
  A,da,ako bi fiksni kurs trebao da nadje potporu u deviznim rezervama,pomislite samo za koliko bi se rezerve istopile pri ovakvom placanju svega i svacega a ponajvise gomile drzavnih agencija.
  (Arhaik, 13. oktobar 2011 15:17)

  # Link komentara

 15. Kako volim ove dežurne pametnajkoviće. Idite brate na izbore, pa uđite u vladu, pa onda savetujte i donosite odluke. A da, najvažnije, i snosite posledice za svoj rad.
  (zeljko, 13. oktobar 2011 14:16)

  Ja neznam ni jednog politicara ni "experta" ni bizMismena,koji je ojadio ovu drzavu,a da je snosio POSLEDICE,za svoj rad,ako neko zna neka me "prosvetli"!?
  (milan Nis, 13. oktobar 2011 15:08)

  # Link komentara

 16. Ovaj Goran Nikolic nema pojma sa ekonomijom i pitanje je za koga radi. Fiksni kurs je smrt za svaku ekonomiju , jer nije u 90% slucajeva realan i trzistan, precenjen je sto , kada se potrose devizne rezerve dovede do toga pojave crnog trzista deviza. Jedini realni kurs je trzisni tj konvertibilni kurs .

  To zna svaki pravi ekonomista. Naravno "poznati" svetski ekonomisti se zalazu da male propale drzavice fiksiraju svoje kurseve jer im to daje mogucnost velikih profita i mesetarenja.

  A sve te sto se zalzu za fiksne kurseve bi da priupitam ako je fiksni kurs dobro resenje zasto su kursevi svih svetskih konvertibilnih valuta - dolara, funte, rublje, evra , jena, juana - plivajuci ?
  (Miki, 13. oktobar 2011 14:37)

  # Link komentara

 17. Opet besmisleni predlozi koji su unaped osudjeni na propast. Kljuc ekonomske politike u Srbiji jeste FISKALNI sektor (smanjenje potrosnje putem reforme javnog i penzionog sektora). Monetarna politika moze samo sa pegla probleme na kratak rok i to je sve. Inace, inflacija u Bugarskoj je 2008. dostigla 15% a u Bosni preko 10%, tako da za inflaciju nema jednostavnog leka. Predlog valutnog odbora je cisto gubljenje vremena i odvlachenje paznje od pravih problema.
  (George, 13. oktobar 2011 14:29)

  # Link komentara

 18. Mislim da je covek u pravu.Treba fiksirati kurs ako misli neko u ovoj zemlji da nesto proizvodi i radi , da zna na cemu je.Voleo bih i da se makar godinu dana pokusa sa ovim posto ovako nista ne funkcionise.
  (vojvoda, 13. oktobar 2011 14:23)

  # Link komentara

 19. Kako volim ove dežurne pametnajkoviće. Idite brate na izbore, pa uđite u vladu, pa onda savetujte i donosite odluke. A da, najvažnije, i snosite posledice za svoj rad.
  (zeljko, 13. oktobar 2011 14:16)

  # Link komentara

 20. bas super! vec sebe vidim u zatvoru, jer necu moci na legalan nacin da zaradim za zivot i ratu kredita...
   (nikola, 13. oktobar 2011 14:09)

  # Link komentara

 21. Imamo uvoznike koji jedini zaradjuju u ovoj zemlji a preko njih je ova prica o devalvaciji i fiksnom kursu cista utopija.
   (gost, 13. oktobar 2011 13:43)

  # Link komentara

 22. Ha,ha. Ovaj covek izgleda veruje da cemo uci EU jednog dana.
  (Srdjan, 13. oktobar 2011 13:43)

  # Link komentara

 23. I ovaj poput Kostića drži prste u ustima i trabunja umesto da radi negde i skine se sa državne grbače. Svuda su konkursi za kasirke u samoposlugama pa neka mu prolazi novac kroz ruke.
  (Vuk, 13. oktobar 2011 13:32)

  # Link komentara

 24. Kako gospodin zamišlja da održi fiksni kurs na duži rok sa inflacijom preko 8% godišnje, a da to ne bude pjačka izvozne prvrede i građana od strane uvozničkog kartela.
  (Jova, 13. oktobar 2011 13:24)

  # Link komentara

 25. Nikolić: Devalvacija pa fiksni kurs

  Sve me ovo podseća na devedesete a i SPS je u vlasti
  (milojko, 13. oktobar 2011 13:19)

  # Link komentara