Četvrtak, 13.10.2011.

01:53

Luka Bar treba tajkunima, ne Srbiji

S obzirom na minus u budžetu i činjenicu da je nova ekonomska kriza na pomolu Srbiji se nikako ne isplati da sada ulazi u remont pruge Beograd - Bar.

Izvor: Danas

Luka Bar treba tajkunima, ne Srbiji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

Stevan

pre 11 godina

I kako su to za Koridor 10 obezbedjena sredstva iz inostranstva?! Obezbedjen je kredit, vraca ga drzava s kamatom. Cude me ovakve izjave ekonomskih konsultanata zaista. Ako nesto fali Srbiji da podrzi i doprinese razvoju, to je nista drugo do infrastruktura - putna mreza, irigacioni kanali u Vojvodini, recna i urbana infrastruktura. Zeleznica je preskupa za sad, to se slazem, ali sektor moze biti vitalan i treba polako i odmereno ulaziti i te investicije. Pa ljudi, ekonomisti, Srbija je medju najgore rangiranim u svetu po International Competitiveness Indexu koji zavisi najvise od infrastrukture, dok nam nasi ekonomisti govore da ne treba ulagati u infrastrukturu.. ALO!! Competitiveness, alo! Biznis, strane investicije!!! Veze nemate

Stevan

pre 11 godina

"...Zbog toga ne treba da ulaže u bilo kakve infrastrukturne projekte" - Zar je moguce da ovako nesto izjavi jedan ekonomski konsultant?! Zato nam je drzava takva kakva je!

Pozdrav iz Svetske banke

dedaljubce

pre 12 godina

Od pocetka planiranja izgradnje luke Bar, bilo je jasno da ce efekat luke biti ogranicenog dometa. Ovo se ogleda u cinjenici da sama dubina vode ne omogucava pristup velikim brodovima, koji zbog toga imaju druge rute. Resenje se trazilo u "fiderskom" servisu. tj. pretovaru robe na manje brodove koji bi robu prevezli do vecih luka. Kako ovaj postupak predstavlja dodatni trosak, ekonomicnije je bilo, robu iz centralne Srbije slati na Kopar ili Solun. Nesposobnoscu vlasti, ali i zbog drugih interesa, Slovenci forsirali Kopar, Hrvati Rijeku, propustili smo priliku da obnovimo ugovor sa Grcima o slobodnoj carinskoj zoni u Solunu, koju smo imali citavih 50 godina. Solun je bio i ostao evropska luka, sa servisom za sve svetske destinacije. Neko je procenio da je bolje graditi Bar. Sada imamo poluupotrebljivu prugu, jer tranzit preko nje nije obezbedio ni dovoljno sredstava za odrzavanje. Zelja tajkuna da se udje u suvlasnistvo je, sa njihove tacke gledista, sasvim razumljiva. Za njihov skroman obrt, Bar je dovoljan, a i Crna Gora pristojno trziste, pa zasto im drzava ne bi obezbedila infrastrukturu?

Toza

pre 12 godina

Bušatlija naglašava da "postoji određeni broj biznismena koji znaju da opstaju samo tako što uvlače državu u svoje poslovne poduhvate. ?!!!

Sta prica ovaj covek.. Jedno je argumentovano analizirati a sasvim drugo je demagosko a pritom nicim potkrepljeno "mastanje"... Svasta...

ivann

pre 12 godina

"Cudo nevidjeno"!

Bata Stojkovic pravi tunel kroz brdo da isusi jezero. Na kraju potopi celo selo jer je more bilo iznad nivoa jezera.

E tako i mi.

nbp

pre 12 godina

Sve je falično u ovom tekstu. Slažem se sa "Bogdanom" u potpunosti. Prvo, otkad je loše ulaganje u infrastrukturu i kakve to veze ima sa tajkunima? Kakve veze ima sa Crnom Gorom_ Valjda ta pruga povezuje Vojvodinu i Beograd sa Valjevom, Užicem, Zlatiborom i Sandžakom? Kakve to veze ima sa tajkunima, kako su ih nazvali? Ako rade i povećavaju promet, a imaju legalna preduzeća, plaćaće dažbine i poreze i država od toga treba da uzima novac. Drugo, radostan sam da o ovome komentar daju pomenuti savetnici. Jedan je savetnik opšte prakse koji mrtav hladan kaže da država nema para za infrastrukturu (ali zato ima za gojazni kancerogeni javni sektor), a drugi se već specijalizovao za koncept "ako evro sutra ne skoči, onda će ili da stagnira ili da padne" - meni izgleda kao nepoznati član grupe "TNT".

Stevan

pre 12 godina

Hirohito Nakajima, 13. oktobar 2011 11:42)
Tvoj komentar je glupost a ne stednja. Bolje je stedeti nego bacati novac, ovog puta srpski, u Moracu ili luku Bar. Drugo, ko brani tajkunima da investiraju, ali svoj a ne drzavni novac. Trece, manjina u Srbiji radi protiv Srbije a to su takvi kao ti a vecina ne kapira podvalu. Cetvrto, manite se vise jednog naroda, postoje dva naroda i dve drzave, problem je sto je vama dozvoljeno da imate dve drzave i dva pasosa a Srbima samo jedan. Zato se i dogadja sve ovo, ruzno, opasno i licemerno, ali sve ima svoj kraj.

Vlada

pre 12 godina

Pa vi niste normalni!
Drzavi se ne isplati da ulaze u prugu???? U infrastrukturu??? Zbog krize? Zato sto za to treba da se daju pare?????
A mozda bi se mi vozili tom prugom, recimo 200 i vise na sat? Do nekog grada u Srbiji na primer. Koga zanima Luka Bar? Sto mesate te dve stvari?
Najbolje da povadite te sine i da ih prodate da bi popunili budzet. A to isto uradite i da drugim prugama. Ako mozete nekako asfalt da poskidate i to prodajte jer nasoj drzavi se ne isplati da ima ni puteve, to mnogo kosta da se odrzava.
Zapamtite: nama treba najbolja na svetu pruga i ta i sve ostale, i isto takve kompozicije voza u kojima cemo kao ljudi da se vozimo i da za veoma kratko vreme i udobno stizemo gde god da smo krenuli. A dali ce neki tajkun ili bilo ko drugi posle kupiti luku bar ili celu crnu goru to je njegova stvar, nema nikakve veze sa poslovanjem Srbije. A ako ipak ima veze onda te ljude pohapsite i gotovo.
Sve je veoma jednostavno, ali vi volite da napravite da izgleda komplikovano zato sto ste nesposobni do besvesti.

nemanja

pre 12 godina

Interesantan tekst u stilu "da se Vlasi ne dosete". Luku Konstancu je izgradio jedan nas tajkun i u njoj uma ogroman interes, a naravno da ce odredjeni tajkunski krugovi odavde i iz susednih zemalja forsirati Rijecku luku. Smesan tekst, ali dobar pokusaj spinovanja. Bilo bi dobro kupiti luku Bar, ali mi nemamo para, nazalost, tako da mozemo samo da teoretisemo.

ztpevka

pre 12 godina

Naucio Kole da drzava placa kolsku najamninu stranih kola, naravno, sve u dogovoru sa korumpiranim celnicima zeleznice kojima je bilo omoguceno da se tale sa "bizmismenima" po ugovorima o prevozu robe. Tu praksu je pokusao da promeni direktor Markovic. Ne znam koliko je uspeo u tome.
Inace, odavno nisam procitala ovako dobro argumentovan tekst koji svoje pokrice ima i u efikasnom odvijanju medjunarodnog robnog saobracaja u staroj Jugoslaviji.
E sad, navika je jaka, odvika teska. Bez sale, Koletu i slicnima treba jasno i glasno reci, da, drzava i da ima para, nece da ulaze u realizaciju licnih interesa Koleta i slicnih a na veliku stetu svih nas.

CG

pre 12 godina

Ali radi hrvatski lobi punom parom...
Vazno je da na svaku transkaciju preko luke Rijeke punimo Hrvatima budzet dok bismo mogli kupiti luku Bar i izvoziti preko nje sto bi nam bilo mnogo jeftinije...
Tako ste i pola prehrambene industrije prodali Hrvatima,no otom potom,nova vlada ce to oduzeti i koruptne funkcionere iz ove vlasti koji se jednostavno nemogu odreci Jugoslavije i bratstva i jedinstva ce zaglaviti u zatvoru...

uslov razvoja

pre 12 godina

@brale, 13. oktobar 2011 08:21
Ajde uzmi kartu pa pogledaj koje sve gradove povezuje pruga Beograd Bar,pa ces videti tu i Priboj i Prijepolje,Pozegu,Kosjeric,Valjevo,Lazarevac,Lajkovac,Beograd sve mesta koja su direktno na toj pruzi plus mesta koja su u blizini.Nije to samo Uzice,pogledaj malo kartu pa ces videti.
Zapadnoj Srbiji treba i autoput i pruga za Beograd.Ako zapadna Srbija ulaze u budzet onda ce morati i da se ulaze iz tog budzeta a ne sve pare da se daju vojvodini i Beogradu.
Ako vama nije vazan autoput kroz zapadnu Srbiju nama jeste.Nije ni nama vazan put kroz vojvodinu pa ga finansiramo,ako mozemo to da finansiramo drugima onda mozemo i sebi.
Srbiji je preko potreban i autoput za Beograd i autoput u pravcu Visegrad-Nis,kad se to uradi Srbija ce krenuti da se razvija,jer to je osnovni uslov razvoja.
Ali kao sto vidimo putna infrastruktura se gradi iskljucivo po vojvodini,i to od nasih para,pa ce se samo taj kraj i razvijati,mi ostali cemo tavoriti.

Južni

pre 12 godina

Možda nema ekonomsku opravdanost za Beograd i Vojvodinu. Ali to je proizvod mišljenja eksperata koje Srbija južno od Žarkova uopšte ne interesuje.

Dorčol je srce Srbije!

Analiticar

pre 12 godina

Koletu i ostalim prepametnim bogatašima i crnogorcima na vlastii funkcijama u Srbiji prohte se da imaju luku Bar, pa od ove jadne, napaćene,izmučene države i naroda, traže, da se izvrši remon pruge BGD-Bar. Pruga godinama nije održavana,a i ekonomski nije opravdana, mišljenja su mnogih stručnjaka, pa novo zaduživanje države bi bilo katastrofalno. Neko lepo reče. Pomenutoj gospodi ako žele luku, neka vrše remont "svojim" parama, onim parama koje zaradiše u ovim smutnim vremenima. Gospodo izvolite.

Ljubomir Lakovic

pre 12 godina

Pruga Beograd-Bar, treba da se rekonstruise ne zbog kupovine luke Bar,vec zbog cinjenice daje ona u dobroj meri devastirana.Modernizacijom pruge ,zeljeznicki transport kroz Srbiju ce se umnogome povecati,a to je vec ne smo Srbije vec i celog regiona.

Petar Prvi

pre 12 godina

Ovo je sustina krize i zasluzuje da se jos jednom pomene:

~ Bušatlija naglašava da "postoji određeni broj biznismena koji znaju da opstaju samo tako što uvlače državu u svoje poslovne poduhvate. Koliko oni realno vrede i znaju o ekonomiji pokazala je ekonomska kriza".


Sve je pocelo kada se prelazilo iz socijalizma u kapitalizam. Tada su domaci mocnici, samoinicijativno, pod izgovorom zastite drzave i naroda , izabrali "najpodobnije, najpatriotskije, najsrbe" i podelili im drzavnu imovinu.
Tako nastali srpski tajkuni su trebali da budu okosnica razvoja srpske privrede.
Problem je nastao kada se ispostavilo da ti novopeceni tajkuni nisu sposobni da ekonomski uspesno vode firme sto su dobili i upropastili su ih. Ne samo to, uz put su se zaduzili i preuzeli jos firmi koje su takodje upropastili.
Tako je pocela negativna spirala koja jos traje.

Hirohito Nakajima

pre 12 godina

Jaki su to neki strucnjaci kad to kazu... Kad neko kaze da se u krizi (kada je sve jeftino, materijal, radna snaga...) ne treba ulagati tj. investirati u jednu luku koja ce uvijek biti korisna, to je znak da je taj "strucnjak" promasio karijeru. I kao i uvek, Srbja slusa te "siromahe u dusi" koji nikad ne bi ulagali , samo bi nesto stedeli (a stednja od nicega je pogotovo isplativa).
Dok god drzave budu vodili politicari (koji u zivotu nista radili nisu osim pricali) a ne uspesni biznismeni (koji znaju o investiranju i novcu) nema hleba od drzave. Pa nek i uzme milijardu sebi, bar ce napraviti 10tak u drzavnoj kasi, a politicari uzmu milijardu a u dr. kasu sipak, jer oni stede.
A stednja je glupost. Samo izracunajte kamatu na stednju u nekoj banci, i uracunajte inflaciju koja je puno veca, pa se onda zapitajte da li gubite ili dobijate stednjom.

tabasco pete

pre 12 godina

ja prosto ne mogu da verujem sta citam u ovom tekstu ali i u komentarima.
Kaze Nikolic da imamo rupu u budzetu pa zato sad nije vreme za ulaganje u zeleznicu?
Pa kako ce da se ta rupa popuni? Jedini nacin je da se privreda dovede u stanje da moze da normalno funkcionise, a da bi normalno funkcionisala neophodna nam je infrastruktura.
A ovde se neko pita da li je za drzavu dobro da ulaze u infrastrukturu. Ako je razlog to sto imamo rupu u budzetu, onda imamo takozvanu negativnu spiralu i amo je pitanje trenutka kada cemo da odumremo, a ako je ovaj tekst tu da bi jos jesnom pljunuo tajkune, treba iskreno da se zapitamo da li je poenta u tome da njih negse zeznemo ili da nama bude bolje.
Vozovi nam idu 30 na sat, privreda ih uopste ne koristi...
Vlasnistvo nad Lukom Bar ne rreba Srbiji, ali Luka Bar treba, bas kao i infrastrutura...

Zvonko

pre 12 godina

Ljudi kad cemo jednom shvatiti da oni rade svi zajedno za dobrobit svoje domovine CrneGore.
Naravno da Srbiji NIJE POTREBNA Luka Bar ali Kostic koji je iz Niksica, misli drugacije, i nece svoj novac da ulozi u to, vec hoce da mi finansiramo izlazak CrneGore u evropu.
Pogledajte samo Mrkonjica i Tadica sta misle :
Tadic : "...istorijski projekat o kome smo sanjali i prethodnih decenija.. "
http://www.rtcg.me/vijesti/region/18406-tadic-odnosi-nijesu-tako-losi.html

Potpisite peticiju protiv kupovine LukeBar i ulaganja u infrastrukturu CrneGore i PRIDRUZITE SE uredjivackom timu, ocekujemo vas.
htt://www.usrbiji.com/peticija.aspx

marko

pre 12 godina

Pa ako je Kole takav patriJota, onda ga treba pitati zasto onda ne podeli i profit sa drzavom od secerana, vec samo hoce da deli profit od luke Bar? Zasto patriJota nema firme u Srbiji, vec su mu firme po raznim ostrvima sa kojima deli ili ne deli profit, i zasto mu onda ta ostrva ne pomognu da gradi luku? Izuzetno su providni ovi nasi ratni liferanti, i dobro je sto je ovaj expert skupio bar malo svoje pilece srce i rekao koju postenu o ovim bizMismenima, i njihovom bizMisu naslonjenom na budzet.

Stevan

pre 12 godina

Posle dolaska na vlast DS i satelita neverovatno se povecao pritisak na srpsku javnost da se investira u CG. Nisu to samo tajkuni, Mrkonjic, Tadic i poslednji Jeremic otvoremo lobiraju da se kupuje luka, gradi auto put, rekonstruise pruga. Setite se cuvene izjave predsednika Srbije da je patriotski cin ulagati u CG, pazite, umesto da kaze u Srbiju on preporucuje zemlju svojih predaka. Za koga radi nas predsednik, da li Srbija treba da ispunjava patriotske zelje svog predsednika na svoju sopstvenu stetu. Svi dobronamerni ljudi u Srbiji znaju da postoje mnogo povoljnije mogucnosti za izvoz nase robe, ali sve to nema veze sa ekonomijom, vazno je graditi, nepostojecim parama, tudju drzavu. To sto se tom opasnom zagovoru prikljucuju i neki tajkuni nije nista cudno, mnogi iz njih bi zarad svog profita prodali i sopstvenu mater. Srecom, nisu svi tajkuni takvi, niti svi ekonomisti, niti svi politicari. Srbija mora da se zastiti od takvih politika i ljudi ako zeli dobro svom narodu i svojoj deci. Zar je potrebno da nas Evropa upozorava da gradnja, na primer, autoputa Bar-Beograd nije ekonomski opravdana, ili se Srbi nista ne pitaju u sopstvenoj zemlji i samo gledaju kako da pobegnu iz nje.

Igor

pre 12 godina

Bravo za ova tekst! Konačno neko da na pravi način raskrinka još jednu mućku u najavi od večnog Mrke! Pa to je prevara veka! Skucati ogromne pare u crnogorske vrleti i gudure pored savršeno funkcionalnih i upotrebljivih pravaca ka Rijeci ili Dunavom ka Crnom moru. Pa samo lud čovek može da poveruje da je to strateški ineteres Srbije! Ni u ludilu...

Bolix

pre 12 godina

Podrav!
Ovaj vaš Goran je mnogo pametan čovjek. Govori upravo ono što će poslje ovog neoliberalnog kapitalizma i doći kao sljedeći ekonomski pravac. Održat će se takav pokvareni sustav ali ne više na štetu države kao što je to slučaj do sada gdje kapitalizam i tržišno djelovanje vrijedi samo dok firme ostvaruju profit(banke) Kad ulete u krizu onda se više ne drže svoje doktrine da država ne smije bti vlasnik već traže pomoć države. KAKO BIJEDNO I JADNO! Dakle ako privatni sektor bere vrhnje dok je fino onda nek propadnu ako ne znaju voditi poslovanje i u krizi. Zato vašem ekonomistu Goranu koj je vidim pametan čeovjek svaka pohvala. Ako netko želi imati kroz svoje suvlasništvo veliki profit negdje onda nek ne uvlači VAŠe pare da mu financira infrastrukuru ili posao ili što već. OSim ako time ne dobivate porast BDP-a ili smanjenje deficita platne bilance. Toliko!
Da bar ima tako pametnih u HR. Di bi nam bio kraj

Momčilo Vasić

pre 12 godina

Sem dva bojažljiva komentara, ostali su decidni da je oduvek pruga BB i LB bili politički spomenici glupoj Srbiji - kojoj su na čelu bili crnogorski kadrovi. I to je "amin".
Ovde je NUŽNO reći i još jednu istinu: forsiranje omče oko vrata Srbiji, da se zaduži preko guše, pored podmuklog crnogorskog režima - ima itekakog udela i albanski lobi u Crnoj Gori: Albaniji i Crnoj Gori bi životno važno bilo izgradnja autoputa (njima prema Evropi a Srbiji prema potonuću!), isto tako i železnice. Luka Bar je mrtvi mamac - varalica na udici!
Konačno se mora tretirati bilo kakva priča o autoputu, železnici i luci - kao akt veleizdaje Srbije i njenih svekolikih interesa.
Odmah iznad Užica treba prugu prekopati!
Zapadnu Srbiju, Rašku oblast - povezati kvalitetnim putevima, s tri (4) trake, s Beogradom, između regiona - a sumanutu ideju "koridora 11" okačiti na tabli preko grudi kada dođe na red suđenje Mrkonjiću.

Bolix

pre 12 godina

Podrav!
Ovaj vaš Goran je mnogo pametan čovjek. Govori upravo ono što će poslje ovog neoliberalnog kapitalizma i doći kao sljedeći ekonomski pravac. Održat će se takav pokvareni sustav ali ne više na štetu države kao što je to slučaj do sada gdje kapitalizam i tržišno djelovanje vrijedi samo dok firme ostvaruju profit(banke) Kad ulete u krizu onda se više ne drže svoje doktrine da država ne smije bti vlasnik već traže pomoć države. KAKO BIJEDNO I JADNO! Dakle ako privatni sektor bere vrhnje dok je fino onda nek propadnu ako ne znaju voditi poslovanje i u krizi. Zato vašem ekonomistu Goranu koj je vidim pametan čeovjek svaka pohvala. Ako netko želi imati kroz svoje suvlasništvo veliki profit negdje onda nek ne uvlači VAŠe pare da mu financira infrastrukuru ili posao ili što već. OSim ako time ne dobivate porast BDP-a ili smanjenje deficita platne bilance. Toliko!
Da bar ima tako pametnih u HR. Di bi nam bio kraj

zoran

pre 12 godina

Kada citam o Srbiji i C.Gori uvek se nekako divim zapadnim gazdama. Zasto? Pa razlog je prost - kako su uspeli 100% isti narod da podele i zavade. To samo govori jedno; humano bice je na ekstremno niskom nivou razvoja, bez obzira sto vecina misli da je pametna.
Cini se da hoce, mogli bi Beograd da izdele na nezvaisne opstine ,te bi se ljudi iz cenntra busali u grudi da nemaju nista sa onima iz Borce i slichno.
Chovek je glup. Zbog te gluposti zivi u mizeriji hiljadama godina, dok manjina ga jashe i ne prestaje da se smeje u lice istom tom robu.

gigi

pre 12 godina

Luka Rijeka je najprirodnija luka za sve gradove, zemlje...u okolini. Iz geografije je poznato da je pozicija luke Rijeka idealna, osobito za Vojvodinu i Beograd, povezanost je dobra, luka je gaza za najveće brodove, kontejnerski terminal jedan je među najboljima, autoceste su najbolje u EU, pruga je u zadovoljavajućem stanju, projektira se nova pruga... Prirodno najpovoljniji izlaz sjeverne srbije na more je u Rijeci, protiv prirode netreba ići ako nema opravdanog razloga.
Pozdrav iz Rijeke

Neko iz mase

pre 12 godina

Čovek je lepo napravio analizu luka u okruženju po prioritetu, Luke Bar na toj listi nema, znači trenutno nam nije bitna, a čim nam nije bitna Luka Bar nije nam bitna ni pruga BGD-Bar, na Crnogorsko primorje ionako više niko normalan ne ide vozom, a veoma malo se uvozi i izvozi robe preko ove luke da bi se u nju ulagalo. E sad, ako neko od tajkuna baš toliko želi Luku Bar onda nek ulaže sopstvene pare u Luku i prugu. Dosta je bilo bogaćenja tajkuna preko grbače ovog naroda

Monitor

pre 12 godina

Još kada je Srbija ulagala u luku bar,javljali su se ekonomski stručnjaci i govorili da je to ekonomski promašaj.tada su bili na vlasti komunisti koji su želeli da imaju i prugu Beograd-Bar,jer je bilo mnogo crnogorskih kadrova u Beogradu.sada ponovo potežu pitanje luke Bar,oni koji su se obogatili na narodnoj grbači,jer ona treba zaista njima a ne Srbiji.I dalje ostaće isto,tajkuni odredjuju gde će se i šta graditi,sve dok ne dodje neka Vlada Srbije i zatraži da objasne odakle im novac,tj.kako su ga stekli.To će biti u narednoj deceniji.Setimo se Hrvatske,ko bi pomislio pre dve godine da će Sanader biti u zatvoru.

batery

pre 12 godina

@Bogdan

Ulaganje jeste dobro, ali kad drzava ima para, odnosno kad ima dovoljno jaku ekonomiju da podnese ta ulaganja. Ulaganje iz kredita u neprofitne ili slaboprofitne projekte (povecanje penzija, povecanje plata u javnom sektoru, infrastrukturni projekti koji nisu od opsteg znacaja) dovesce samo do toga da te dugove nece imati ko da vrati, a necemo moci ni da se zaduzimo za projekte koji su mozda neophodniji. Drzava treba da smanji prevelike namete i pusti privredu da radi. Kada se poveca privreda, a manji porezi u velikoj meri doprinose tome (lakse poslovanje sadasnjih firmi i privlacenje novih firmi), onda ce i drzava imati vise sredstava za ulaganje. Obrnuto ne funkcionise.

penny

pre 12 godina

Prioriteti ove države su završetak Koridora 10 pa zatim ulaganje u povećanje energetskih kapaciteta (nova termo-elektrana ili čak nuklearna), ulaganje u sisteme navodnjavanja u Vojvodini i Šumadiji, auto put kojim bi se napravio trougao na liniji Beograd - Čačak - Kragujevac, modernizacija železnice i to tamo gde je optrećenje teretnih vozova najveće pa tek onda možemo pričati o lukama... Nama je potrebna nezavistnost u pogledu proizvodnje struje i hrane, dobra putna mreža koja će obezbediti ravnomerniji razvoj cele Srbije pa tek onda pričati o ulaganjima u druge države...

čiji interesi

pre 12 godina

Teorijske analize... Sigurno da sada nije momenat za ulaganje, naročito ako treba da ulaže siromašna država. Luka Bar je " na čekanju" prvenstveno zbog nedostatka autoputa, a onda i zbog zapuštene pruge. I to su jedina tri razloga zbog kojih ne treba ulagati u luku Bar. A suvišno je i govoriti šta bi za Srbiju, naročito onu ispod Beograda, ali i za širi region značilo izgraditi autoput, brzu železničku prugu i uložiti u luku. Sadapnje svetsko društveno uredjenje se zasniva na interesima velikog kapitala i velikog biznisa, i po prirodnim karakteristikama mi tom krugu nikada nećemo pripadati, ali bi mogli da se organizujemo i funkcionišemo na način koji najviše odgovara i našim biznismenima, uključujući i one manje, i našim gradjanima.

Nikica

pre 12 godina

Ej, Strucnjaci ( sa veliko S)!. Omisalj nije luka vec naftni terminal. Tamo se ne moze pretovarati nista drugo nego nafta.
I sad to kaze Strucnjak! Kako ovoj drzavi da krene kad je savetuju,.... nemam adekvatnu rez za ovog Strucljaka.Prava sramota, i da dodam on dobija platu za ove savete. On treba da ide u zatvor jer je krade!!!

Kocta

pre 12 godina

Треба улагати у инфраструктуру, али питање је у коју. Боље да се орјентишемо на водене путеве система ДТД и самог Дунава, а и Саве. А што се тиче жељезнице па ту је Ријечка лука већ повезана са Београдом као и Солунска преко Ниша. Зашто правити ново када се уз мало улагања може усавршити већ постојеће !?!

Glas iz Palmoticeve

pre 12 godina

Luka Bar nikada nije trebala ni Crnoj Gori (suvise mala drzavica za ozbiljnu luku)ni Srbiji,lose komunikacije itd.
Kao bivsi inspektor Jugoinspekta obisao sam gotovo sve vece evropske i bliskoistocne luke tvrdim da je sada u toku ponovo pokusaj da se organizuje velika prevara Srbije, tj njenih gradjana i to pokusavaju da "izguraju" udruzenim snagama Crnogorci iz CG i Crnogorci iz Srbije.
U luci Bar sam radio inspekcije kada je bivsa drzava zaista funcionisala kao prava drzava (izvoz i uvoz mesa brodovima,uvoz 2 do 3ooo tona pomorandzi, izvoz zive stoke brodovima,uvoz kafe brodovima...).
I tada su se uvoznici i izvoznici velikih srpskih firmi odlucivali za luku Bar samo pod pritiskom crnogorskog komunistickog lobija.
Preferirali su Split,Rijeku,Kopar,Konstancu..kad god su mogli da se izbore.
Dakle, luka Bar je i tada funkcionisala kao i sve ostalo u CG - neekspeditivno,rizicna za osetljive robe koje trebaju poseban skladisni rezim,strani brodari su je izbegavali jer nikada nisu mogli da naplate demeridz(penali za kasnjenje u istovaru ili dolasku broda na vez) itd.
Da rezimiramo: Srbija je sada mala zemlja.Trziste je malo.Samim tim nema potrebe za lukom tj. brodskim teretom.Nemamo sta da izvezemo u vecim kolicinama,za uvoz vecih kolicina trziste je neisplatiovo,malo.Ako nam bas treba luka tu su Konstanca ,Solun, Split, Rijeka ,Kopar pa... Bar (ako nekome najvise odgovara Bar).
Kontejnerski deo (koji je predmet prodaje t. kupovine)je zastareo,neefikasan.
Dakle, treba mnogo para za luku, za prugu, za puteve...

ZA AD HOC BRODSKE TRANSPORTE NIKO NE KUPUJE LUKU.
AKO SE POVREMENO PREVOZITE AUTOBUSOM NE KUPUJETE AUTOBUS.

despot05

pre 12 godina

E ako je Kole slatki to predlozio onda sam siguran da ce proci jer njegovi su na vlasti a ovi ostali mogu da sviraju uz vetar(da ne kazem nesto vulgarnije)

brale

pre 12 godina

Osim Užica ta pruga ne povezuje ni jedan drugi grad sa Beogradom,pa samim tim ima značaj samo Crnogorcima kao put u Evropu.Barska luka nema izvozni značaj za Srbiju pa ulaganje u nju zajedno sa prugom je totalno ekonomski i infrastrukturno neisplativo

Rajko

pre 12 godina

@Bojan i Bogdan

Mislim da sasvim jasno i razumljivo piše da ne treba remontovati prugu Beograd-Bar kada nemamo pare, jer je manje značajna u odnosu na druge, ima mali kapacitet, lošu infrastukturu, itd,... A NE DA JE LOŠE ULAGATI U INFRASTRUKTURU KAO ŠTO VI IMPUTIRATE!
Zato bi vas molio da ne izvrćete reči ako već nešto konkretno ne možete da napišete! Hvala!

Miodrag

pre 12 godina

Konačno nešto pametno!
Kakvo ulaganje u prugu Beograd-Bar i luku Bar! Dali smo dosta para kroz zajam za izgradnju pruge, a sada "ponovo". Moj glas je protiv.
Pogledajte koliko je novca iz Srbije i bivše države otišlo u Crnu Goru!
Radi se o ogromnim svotama novca. Setite se zemljotresa u Baru!
Putuj IGUMANE i sa sobom povedi svoje podanike!
Miodrag!

Zoki

pre 12 godina

Mislim da su potpuno u pravu. Ne radi se o tome da li tu prugu treba uopšte remontovati, nego o tome da li je treba remontovati SADA. Železnica je pre svega interesantna za teretni saobraćaj, a za njega brzina i nije tako presudna. Za Zapadnu Srbiju je daleko važnije da se Ibarska magistrala zameni nekim normalnim magistralnim putem sa četiri trake (samo za motorna vozila), kada već nema para za autoput. A prugu treba krpiti, koliko se može.
Najluđa stvar bi bila da se državni deficit dodatno povećava radi remonta pruge. Ako gospoda privrednici misle da će im ta pruga trebati, neka zatraže koncesiju pa neka obnavljaju sami, verujem da se niko bunio ne bi.

Lala

pre 12 godina

Ulaganje u infrastrukturu je itekako isplativo i korisno za svaku državu a to je mišljenje i autora teksta. Na stranu to što naši ljudi ne vide svoj nos osim ako im se ne nacrta. Ovde se ne radi o opravdanosti ulaganja u infrastrukturu nego o opravdanosti pojedinih ulaganja od kojih imaju debele koristi samo pojedinci i to vođeni ličnim finansijskim interesom, a svi mi ostali smo kreteni pa treba da ćutimo i rmbačimo za raznorazne "kraljeve" svega i svačega. Neka mi neko dokaže da je lakše transportovati robu po crnogorskim vukojebinama nego Dunavom! Ili autoputevima prema Rijeci ili Solunu. I što reče neko za autoput Beograd-Bar "A gde će ti svi silni automobili koji idu tim autoputem da idu posle Bara"
I opet će neka tri polukvalifikovana Crnogorca (nisu ni rođeni u Crnoj Gori) da nam smeste ******
NARODE SRPSKI - BUDALO NAD BUDALAMA

Branko

pre 12 godina

Hvala Bogu da pročitam nešto pametno! Luka u Solunu je isto "naša" kao i ona u Baru ali za razliku od Barske luke, luka u Solunu je veća, bliža a i put do Soluna je daleko bolji.

shonex

pre 12 godina

~ Bušatlija naglašava da "postoji određeni broj biznismena koji znaju da opstaju samo tako što uvlače državu u svoje poslovne poduhvate. Koliko oni realno vrede i znaju o ekonomiji pokazala je ekonomska kriza".

....spic derane!!! :))) verovatno jedna od boljih izjava koju sam cuo!!!!

Hogar

pre 12 godina

Bolje ulagati kod braće Hrvata, oni su nam najviši "prijatelji". Čovek da se naježi, koje sve stručnjak u Srbiji. Nije ni čudo što smo najgori u Evropi, kada imamo ovakve eksperte.

Bogdan

pre 12 godina

Koji to genije moze da izjavi da ulaganje drzave u infrastrukturu nije dobro za drzavu?

Da rezimiramo,

drzava ulaze u plate = ne valja
drzava ulaze u puteve = ne valja
drzava ulaze u pruge = ne valja
drzava ulaze u vozove = ne valja

Bojan

pre 12 godina

Hm, čudno da ovaj "stručnjak" kaže da ne treba ulagati u infrastrukturu, do sad smo slušali samo o tome da je jedan od najsigurnijih načina za obezbeđivanje napretka izgradnja infrstrukturnih objekata, to nam valjda najviše i fali.
Mada, slažem se da ne treba slušati "biznismene" jer se njihov interes često ne poklapa s državnim.

ekonomski neopravdano

pre 12 godina

Luka Bar treba samo ****, e sad ako su neki od njih i tajkuni - pa sta da se radi. Inace je potpuno promasena investicija/projekat

Glas iz Palmoticeve

pre 12 godina

Luka Bar nikada nije trebala ni Crnoj Gori (suvise mala drzavica za ozbiljnu luku)ni Srbiji,lose komunikacije itd.
Kao bivsi inspektor Jugoinspekta obisao sam gotovo sve vece evropske i bliskoistocne luke tvrdim da je sada u toku ponovo pokusaj da se organizuje velika prevara Srbije, tj njenih gradjana i to pokusavaju da "izguraju" udruzenim snagama Crnogorci iz CG i Crnogorci iz Srbije.
U luci Bar sam radio inspekcije kada je bivsa drzava zaista funcionisala kao prava drzava (izvoz i uvoz mesa brodovima,uvoz 2 do 3ooo tona pomorandzi, izvoz zive stoke brodovima,uvoz kafe brodovima...).
I tada su se uvoznici i izvoznici velikih srpskih firmi odlucivali za luku Bar samo pod pritiskom crnogorskog komunistickog lobija.
Preferirali su Split,Rijeku,Kopar,Konstancu..kad god su mogli da se izbore.
Dakle, luka Bar je i tada funkcionisala kao i sve ostalo u CG - neekspeditivno,rizicna za osetljive robe koje trebaju poseban skladisni rezim,strani brodari su je izbegavali jer nikada nisu mogli da naplate demeridz(penali za kasnjenje u istovaru ili dolasku broda na vez) itd.
Da rezimiramo: Srbija je sada mala zemlja.Trziste je malo.Samim tim nema potrebe za lukom tj. brodskim teretom.Nemamo sta da izvezemo u vecim kolicinama,za uvoz vecih kolicina trziste je neisplatiovo,malo.Ako nam bas treba luka tu su Konstanca ,Solun, Split, Rijeka ,Kopar pa... Bar (ako nekome najvise odgovara Bar).
Kontejnerski deo (koji je predmet prodaje t. kupovine)je zastareo,neefikasan.
Dakle, treba mnogo para za luku, za prugu, za puteve...

ZA AD HOC BRODSKE TRANSPORTE NIKO NE KUPUJE LUKU.
AKO SE POVREMENO PREVOZITE AUTOBUSOM NE KUPUJETE AUTOBUS.

ekonomski neopravdano

pre 12 godina

Luka Bar treba samo ****, e sad ako su neki od njih i tajkuni - pa sta da se radi. Inace je potpuno promasena investicija/projekat

Branko

pre 12 godina

Hvala Bogu da pročitam nešto pametno! Luka u Solunu je isto "naša" kao i ona u Baru ali za razliku od Barske luke, luka u Solunu je veća, bliža a i put do Soluna je daleko bolji.

Lala

pre 12 godina

Ulaganje u infrastrukturu je itekako isplativo i korisno za svaku državu a to je mišljenje i autora teksta. Na stranu to što naši ljudi ne vide svoj nos osim ako im se ne nacrta. Ovde se ne radi o opravdanosti ulaganja u infrastrukturu nego o opravdanosti pojedinih ulaganja od kojih imaju debele koristi samo pojedinci i to vođeni ličnim finansijskim interesom, a svi mi ostali smo kreteni pa treba da ćutimo i rmbačimo za raznorazne "kraljeve" svega i svačega. Neka mi neko dokaže da je lakše transportovati robu po crnogorskim vukojebinama nego Dunavom! Ili autoputevima prema Rijeci ili Solunu. I što reče neko za autoput Beograd-Bar "A gde će ti svi silni automobili koji idu tim autoputem da idu posle Bara"
I opet će neka tri polukvalifikovana Crnogorca (nisu ni rođeni u Crnoj Gori) da nam smeste ******
NARODE SRPSKI - BUDALO NAD BUDALAMA

brale

pre 12 godina

Osim Užica ta pruga ne povezuje ni jedan drugi grad sa Beogradom,pa samim tim ima značaj samo Crnogorcima kao put u Evropu.Barska luka nema izvozni značaj za Srbiju pa ulaganje u nju zajedno sa prugom je totalno ekonomski i infrastrukturno neisplativo

shonex

pre 12 godina

~ Bušatlija naglašava da "postoji određeni broj biznismena koji znaju da opstaju samo tako što uvlače državu u svoje poslovne poduhvate. Koliko oni realno vrede i znaju o ekonomiji pokazala je ekonomska kriza".

....spic derane!!! :))) verovatno jedna od boljih izjava koju sam cuo!!!!

Miodrag

pre 12 godina

Konačno nešto pametno!
Kakvo ulaganje u prugu Beograd-Bar i luku Bar! Dali smo dosta para kroz zajam za izgradnju pruge, a sada "ponovo". Moj glas je protiv.
Pogledajte koliko je novca iz Srbije i bivše države otišlo u Crnu Goru!
Radi se o ogromnim svotama novca. Setite se zemljotresa u Baru!
Putuj IGUMANE i sa sobom povedi svoje podanike!
Miodrag!

Bojan

pre 12 godina

Hm, čudno da ovaj "stručnjak" kaže da ne treba ulagati u infrastrukturu, do sad smo slušali samo o tome da je jedan od najsigurnijih načina za obezbeđivanje napretka izgradnja infrstrukturnih objekata, to nam valjda najviše i fali.
Mada, slažem se da ne treba slušati "biznismene" jer se njihov interes često ne poklapa s državnim.

Zoki

pre 12 godina

Mislim da su potpuno u pravu. Ne radi se o tome da li tu prugu treba uopšte remontovati, nego o tome da li je treba remontovati SADA. Železnica je pre svega interesantna za teretni saobraćaj, a za njega brzina i nije tako presudna. Za Zapadnu Srbiju je daleko važnije da se Ibarska magistrala zameni nekim normalnim magistralnim putem sa četiri trake (samo za motorna vozila), kada već nema para za autoput. A prugu treba krpiti, koliko se može.
Najluđa stvar bi bila da se državni deficit dodatno povećava radi remonta pruge. Ako gospoda privrednici misle da će im ta pruga trebati, neka zatraže koncesiju pa neka obnavljaju sami, verujem da se niko bunio ne bi.

despot05

pre 12 godina

E ako je Kole slatki to predlozio onda sam siguran da ce proci jer njegovi su na vlasti a ovi ostali mogu da sviraju uz vetar(da ne kazem nesto vulgarnije)

gigi

pre 12 godina

Luka Rijeka je najprirodnija luka za sve gradove, zemlje...u okolini. Iz geografije je poznato da je pozicija luke Rijeka idealna, osobito za Vojvodinu i Beograd, povezanost je dobra, luka je gaza za najveće brodove, kontejnerski terminal jedan je među najboljima, autoceste su najbolje u EU, pruga je u zadovoljavajućem stanju, projektira se nova pruga... Prirodno najpovoljniji izlaz sjeverne srbije na more je u Rijeci, protiv prirode netreba ići ako nema opravdanog razloga.
Pozdrav iz Rijeke

penny

pre 12 godina

Prioriteti ove države su završetak Koridora 10 pa zatim ulaganje u povećanje energetskih kapaciteta (nova termo-elektrana ili čak nuklearna), ulaganje u sisteme navodnjavanja u Vojvodini i Šumadiji, auto put kojim bi se napravio trougao na liniji Beograd - Čačak - Kragujevac, modernizacija železnice i to tamo gde je optrećenje teretnih vozova najveće pa tek onda možemo pričati o lukama... Nama je potrebna nezavistnost u pogledu proizvodnje struje i hrane, dobra putna mreža koja će obezbediti ravnomerniji razvoj cele Srbije pa tek onda pričati o ulaganjima u druge države...

Neko iz mase

pre 12 godina

Čovek je lepo napravio analizu luka u okruženju po prioritetu, Luke Bar na toj listi nema, znači trenutno nam nije bitna, a čim nam nije bitna Luka Bar nije nam bitna ni pruga BGD-Bar, na Crnogorsko primorje ionako više niko normalan ne ide vozom, a veoma malo se uvozi i izvozi robe preko ove luke da bi se u nju ulagalo. E sad, ako neko od tajkuna baš toliko želi Luku Bar onda nek ulaže sopstvene pare u Luku i prugu. Dosta je bilo bogaćenja tajkuna preko grbače ovog naroda

Bogdan

pre 12 godina

Koji to genije moze da izjavi da ulaganje drzave u infrastrukturu nije dobro za drzavu?

Da rezimiramo,

drzava ulaze u plate = ne valja
drzava ulaze u puteve = ne valja
drzava ulaze u pruge = ne valja
drzava ulaze u vozove = ne valja

Monitor

pre 12 godina

Još kada je Srbija ulagala u luku bar,javljali su se ekonomski stručnjaci i govorili da je to ekonomski promašaj.tada su bili na vlasti komunisti koji su želeli da imaju i prugu Beograd-Bar,jer je bilo mnogo crnogorskih kadrova u Beogradu.sada ponovo potežu pitanje luke Bar,oni koji su se obogatili na narodnoj grbači,jer ona treba zaista njima a ne Srbiji.I dalje ostaće isto,tajkuni odredjuju gde će se i šta graditi,sve dok ne dodje neka Vlada Srbije i zatraži da objasne odakle im novac,tj.kako su ga stekli.To će biti u narednoj deceniji.Setimo se Hrvatske,ko bi pomislio pre dve godine da će Sanader biti u zatvoru.

Kocta

pre 12 godina

Треба улагати у инфраструктуру, али питање је у коју. Боље да се орјентишемо на водене путеве система ДТД и самог Дунава, а и Саве. А што се тиче жељезнице па ту је Ријечка лука већ повезана са Београдом као и Солунска преко Ниша. Зашто правити ново када се уз мало улагања може усавршити већ постојеће !?!

zoran

pre 12 godina

Kada citam o Srbiji i C.Gori uvek se nekako divim zapadnim gazdama. Zasto? Pa razlog je prost - kako su uspeli 100% isti narod da podele i zavade. To samo govori jedno; humano bice je na ekstremno niskom nivou razvoja, bez obzira sto vecina misli da je pametna.
Cini se da hoce, mogli bi Beograd da izdele na nezvaisne opstine ,te bi se ljudi iz cenntra busali u grudi da nemaju nista sa onima iz Borce i slichno.
Chovek je glup. Zbog te gluposti zivi u mizeriji hiljadama godina, dok manjina ga jashe i ne prestaje da se smeje u lice istom tom robu.

Petar Prvi

pre 12 godina

Ovo je sustina krize i zasluzuje da se jos jednom pomene:

~ Bušatlija naglašava da "postoji određeni broj biznismena koji znaju da opstaju samo tako što uvlače državu u svoje poslovne poduhvate. Koliko oni realno vrede i znaju o ekonomiji pokazala je ekonomska kriza".


Sve je pocelo kada se prelazilo iz socijalizma u kapitalizam. Tada su domaci mocnici, samoinicijativno, pod izgovorom zastite drzave i naroda , izabrali "najpodobnije, najpatriotskije, najsrbe" i podelili im drzavnu imovinu.
Tako nastali srpski tajkuni su trebali da budu okosnica razvoja srpske privrede.
Problem je nastao kada se ispostavilo da ti novopeceni tajkuni nisu sposobni da ekonomski uspesno vode firme sto su dobili i upropastili su ih. Ne samo to, uz put su se zaduzili i preuzeli jos firmi koje su takodje upropastili.
Tako je pocela negativna spirala koja jos traje.

Hogar

pre 12 godina

Bolje ulagati kod braće Hrvata, oni su nam najviši "prijatelji". Čovek da se naježi, koje sve stručnjak u Srbiji. Nije ni čudo što smo najgori u Evropi, kada imamo ovakve eksperte.

uslov razvoja

pre 12 godina

@brale, 13. oktobar 2011 08:21
Ajde uzmi kartu pa pogledaj koje sve gradove povezuje pruga Beograd Bar,pa ces videti tu i Priboj i Prijepolje,Pozegu,Kosjeric,Valjevo,Lazarevac,Lajkovac,Beograd sve mesta koja su direktno na toj pruzi plus mesta koja su u blizini.Nije to samo Uzice,pogledaj malo kartu pa ces videti.
Zapadnoj Srbiji treba i autoput i pruga za Beograd.Ako zapadna Srbija ulaze u budzet onda ce morati i da se ulaze iz tog budzeta a ne sve pare da se daju vojvodini i Beogradu.
Ako vama nije vazan autoput kroz zapadnu Srbiju nama jeste.Nije ni nama vazan put kroz vojvodinu pa ga finansiramo,ako mozemo to da finansiramo drugima onda mozemo i sebi.
Srbiji je preko potreban i autoput za Beograd i autoput u pravcu Visegrad-Nis,kad se to uradi Srbija ce krenuti da se razvija,jer to je osnovni uslov razvoja.
Ali kao sto vidimo putna infrastruktura se gradi iskljucivo po vojvodini,i to od nasih para,pa ce se samo taj kraj i razvijati,mi ostali cemo tavoriti.

Stevan

pre 12 godina

Posle dolaska na vlast DS i satelita neverovatno se povecao pritisak na srpsku javnost da se investira u CG. Nisu to samo tajkuni, Mrkonjic, Tadic i poslednji Jeremic otvoremo lobiraju da se kupuje luka, gradi auto put, rekonstruise pruga. Setite se cuvene izjave predsednika Srbije da je patriotski cin ulagati u CG, pazite, umesto da kaze u Srbiju on preporucuje zemlju svojih predaka. Za koga radi nas predsednik, da li Srbija treba da ispunjava patriotske zelje svog predsednika na svoju sopstvenu stetu. Svi dobronamerni ljudi u Srbiji znaju da postoje mnogo povoljnije mogucnosti za izvoz nase robe, ali sve to nema veze sa ekonomijom, vazno je graditi, nepostojecim parama, tudju drzavu. To sto se tom opasnom zagovoru prikljucuju i neki tajkuni nije nista cudno, mnogi iz njih bi zarad svog profita prodali i sopstvenu mater. Srecom, nisu svi tajkuni takvi, niti svi ekonomisti, niti svi politicari. Srbija mora da se zastiti od takvih politika i ljudi ako zeli dobro svom narodu i svojoj deci. Zar je potrebno da nas Evropa upozorava da gradnja, na primer, autoputa Bar-Beograd nije ekonomski opravdana, ili se Srbi nista ne pitaju u sopstvenoj zemlji i samo gledaju kako da pobegnu iz nje.

batery

pre 12 godina

@Bogdan

Ulaganje jeste dobro, ali kad drzava ima para, odnosno kad ima dovoljno jaku ekonomiju da podnese ta ulaganja. Ulaganje iz kredita u neprofitne ili slaboprofitne projekte (povecanje penzija, povecanje plata u javnom sektoru, infrastrukturni projekti koji nisu od opsteg znacaja) dovesce samo do toga da te dugove nece imati ko da vrati, a necemo moci ni da se zaduzimo za projekte koji su mozda neophodniji. Drzava treba da smanji prevelike namete i pusti privredu da radi. Kada se poveca privreda, a manji porezi u velikoj meri doprinose tome (lakse poslovanje sadasnjih firmi i privlacenje novih firmi), onda ce i drzava imati vise sredstava za ulaganje. Obrnuto ne funkcionise.

Stevan

pre 12 godina

Hirohito Nakajima, 13. oktobar 2011 11:42)
Tvoj komentar je glupost a ne stednja. Bolje je stedeti nego bacati novac, ovog puta srpski, u Moracu ili luku Bar. Drugo, ko brani tajkunima da investiraju, ali svoj a ne drzavni novac. Trece, manjina u Srbiji radi protiv Srbije a to su takvi kao ti a vecina ne kapira podvalu. Cetvrto, manite se vise jednog naroda, postoje dva naroda i dve drzave, problem je sto je vama dozvoljeno da imate dve drzave i dva pasosa a Srbima samo jedan. Zato se i dogadja sve ovo, ruzno, opasno i licemerno, ali sve ima svoj kraj.

Analiticar

pre 12 godina

Koletu i ostalim prepametnim bogatašima i crnogorcima na vlastii funkcijama u Srbiji prohte se da imaju luku Bar, pa od ove jadne, napaćene,izmučene države i naroda, traže, da se izvrši remon pruge BGD-Bar. Pruga godinama nije održavana,a i ekonomski nije opravdana, mišljenja su mnogih stručnjaka, pa novo zaduživanje države bi bilo katastrofalno. Neko lepo reče. Pomenutoj gospodi ako žele luku, neka vrše remont "svojim" parama, onim parama koje zaradiše u ovim smutnim vremenima. Gospodo izvolite.

Rajko

pre 12 godina

@Bojan i Bogdan

Mislim da sasvim jasno i razumljivo piše da ne treba remontovati prugu Beograd-Bar kada nemamo pare, jer je manje značajna u odnosu na druge, ima mali kapacitet, lošu infrastukturu, itd,... A NE DA JE LOŠE ULAGATI U INFRASTRUKTURU KAO ŠTO VI IMPUTIRATE!
Zato bi vas molio da ne izvrćete reči ako već nešto konkretno ne možete da napišete! Hvala!

Igor

pre 12 godina

Bravo za ova tekst! Konačno neko da na pravi način raskrinka još jednu mućku u najavi od večnog Mrke! Pa to je prevara veka! Skucati ogromne pare u crnogorske vrleti i gudure pored savršeno funkcionalnih i upotrebljivih pravaca ka Rijeci ili Dunavom ka Crnom moru. Pa samo lud čovek može da poveruje da je to strateški ineteres Srbije! Ni u ludilu...

Zvonko

pre 12 godina

Ljudi kad cemo jednom shvatiti da oni rade svi zajedno za dobrobit svoje domovine CrneGore.
Naravno da Srbiji NIJE POTREBNA Luka Bar ali Kostic koji je iz Niksica, misli drugacije, i nece svoj novac da ulozi u to, vec hoce da mi finansiramo izlazak CrneGore u evropu.
Pogledajte samo Mrkonjica i Tadica sta misle :
Tadic : "...istorijski projekat o kome smo sanjali i prethodnih decenija.. "
http://www.rtcg.me/vijesti/region/18406-tadic-odnosi-nijesu-tako-losi.html

Potpisite peticiju protiv kupovine LukeBar i ulaganja u infrastrukturu CrneGore i PRIDRUZITE SE uredjivackom timu, ocekujemo vas.
htt://www.usrbiji.com/peticija.aspx

ztpevka

pre 12 godina

Naucio Kole da drzava placa kolsku najamninu stranih kola, naravno, sve u dogovoru sa korumpiranim celnicima zeleznice kojima je bilo omoguceno da se tale sa "bizmismenima" po ugovorima o prevozu robe. Tu praksu je pokusao da promeni direktor Markovic. Ne znam koliko je uspeo u tome.
Inace, odavno nisam procitala ovako dobro argumentovan tekst koji svoje pokrice ima i u efikasnom odvijanju medjunarodnog robnog saobracaja u staroj Jugoslaviji.
E sad, navika je jaka, odvika teska. Bez sale, Koletu i slicnima treba jasno i glasno reci, da, drzava i da ima para, nece da ulaze u realizaciju licnih interesa Koleta i slicnih a na veliku stetu svih nas.

Momčilo Vasić

pre 12 godina

Sem dva bojažljiva komentara, ostali su decidni da je oduvek pruga BB i LB bili politički spomenici glupoj Srbiji - kojoj su na čelu bili crnogorski kadrovi. I to je "amin".
Ovde je NUŽNO reći i još jednu istinu: forsiranje omče oko vrata Srbiji, da se zaduži preko guše, pored podmuklog crnogorskog režima - ima itekakog udela i albanski lobi u Crnoj Gori: Albaniji i Crnoj Gori bi životno važno bilo izgradnja autoputa (njima prema Evropi a Srbiji prema potonuću!), isto tako i železnice. Luka Bar je mrtvi mamac - varalica na udici!
Konačno se mora tretirati bilo kakva priča o autoputu, železnici i luci - kao akt veleizdaje Srbije i njenih svekolikih interesa.
Odmah iznad Užica treba prugu prekopati!
Zapadnu Srbiju, Rašku oblast - povezati kvalitetnim putevima, s tri (4) trake, s Beogradom, između regiona - a sumanutu ideju "koridora 11" okačiti na tabli preko grudi kada dođe na red suđenje Mrkonjiću.

marko

pre 12 godina

Pa ako je Kole takav patriJota, onda ga treba pitati zasto onda ne podeli i profit sa drzavom od secerana, vec samo hoce da deli profit od luke Bar? Zasto patriJota nema firme u Srbiji, vec su mu firme po raznim ostrvima sa kojima deli ili ne deli profit, i zasto mu onda ta ostrva ne pomognu da gradi luku? Izuzetno su providni ovi nasi ratni liferanti, i dobro je sto je ovaj expert skupio bar malo svoje pilece srce i rekao koju postenu o ovim bizMismenima, i njihovom bizMisu naslonjenom na budzet.

Ljubomir Lakovic

pre 12 godina

Pruga Beograd-Bar, treba da se rekonstruise ne zbog kupovine luke Bar,vec zbog cinjenice daje ona u dobroj meri devastirana.Modernizacijom pruge ,zeljeznicki transport kroz Srbiju ce se umnogome povecati,a to je vec ne smo Srbije vec i celog regiona.

Hirohito Nakajima

pre 12 godina

Jaki su to neki strucnjaci kad to kazu... Kad neko kaze da se u krizi (kada je sve jeftino, materijal, radna snaga...) ne treba ulagati tj. investirati u jednu luku koja ce uvijek biti korisna, to je znak da je taj "strucnjak" promasio karijeru. I kao i uvek, Srbja slusa te "siromahe u dusi" koji nikad ne bi ulagali , samo bi nesto stedeli (a stednja od nicega je pogotovo isplativa).
Dok god drzave budu vodili politicari (koji u zivotu nista radili nisu osim pricali) a ne uspesni biznismeni (koji znaju o investiranju i novcu) nema hleba od drzave. Pa nek i uzme milijardu sebi, bar ce napraviti 10tak u drzavnoj kasi, a politicari uzmu milijardu a u dr. kasu sipak, jer oni stede.
A stednja je glupost. Samo izracunajte kamatu na stednju u nekoj banci, i uracunajte inflaciju koja je puno veca, pa se onda zapitajte da li gubite ili dobijate stednjom.

Bolix

pre 12 godina

Podrav!
Ovaj vaš Goran je mnogo pametan čovjek. Govori upravo ono što će poslje ovog neoliberalnog kapitalizma i doći kao sljedeći ekonomski pravac. Održat će se takav pokvareni sustav ali ne više na štetu države kao što je to slučaj do sada gdje kapitalizam i tržišno djelovanje vrijedi samo dok firme ostvaruju profit(banke) Kad ulete u krizu onda se više ne drže svoje doktrine da država ne smije bti vlasnik već traže pomoć države. KAKO BIJEDNO I JADNO! Dakle ako privatni sektor bere vrhnje dok je fino onda nek propadnu ako ne znaju voditi poslovanje i u krizi. Zato vašem ekonomistu Goranu koj je vidim pametan čeovjek svaka pohvala. Ako netko želi imati kroz svoje suvlasništvo veliki profit negdje onda nek ne uvlači VAŠe pare da mu financira infrastrukuru ili posao ili što već. OSim ako time ne dobivate porast BDP-a ili smanjenje deficita platne bilance. Toliko!
Da bar ima tako pametnih u HR. Di bi nam bio kraj

ivann

pre 12 godina

"Cudo nevidjeno"!

Bata Stojkovic pravi tunel kroz brdo da isusi jezero. Na kraju potopi celo selo jer je more bilo iznad nivoa jezera.

E tako i mi.

dedaljubce

pre 12 godina

Od pocetka planiranja izgradnje luke Bar, bilo je jasno da ce efekat luke biti ogranicenog dometa. Ovo se ogleda u cinjenici da sama dubina vode ne omogucava pristup velikim brodovima, koji zbog toga imaju druge rute. Resenje se trazilo u "fiderskom" servisu. tj. pretovaru robe na manje brodove koji bi robu prevezli do vecih luka. Kako ovaj postupak predstavlja dodatni trosak, ekonomicnije je bilo, robu iz centralne Srbije slati na Kopar ili Solun. Nesposobnoscu vlasti, ali i zbog drugih interesa, Slovenci forsirali Kopar, Hrvati Rijeku, propustili smo priliku da obnovimo ugovor sa Grcima o slobodnoj carinskoj zoni u Solunu, koju smo imali citavih 50 godina. Solun je bio i ostao evropska luka, sa servisom za sve svetske destinacije. Neko je procenio da je bolje graditi Bar. Sada imamo poluupotrebljivu prugu, jer tranzit preko nje nije obezbedio ni dovoljno sredstava za odrzavanje. Zelja tajkuna da se udje u suvlasnistvo je, sa njihove tacke gledista, sasvim razumljiva. Za njihov skroman obrt, Bar je dovoljan, a i Crna Gora pristojno trziste, pa zasto im drzava ne bi obezbedila infrastrukturu?

Bolix

pre 12 godina

Podrav!
Ovaj vaš Goran je mnogo pametan čovjek. Govori upravo ono što će poslje ovog neoliberalnog kapitalizma i doći kao sljedeći ekonomski pravac. Održat će se takav pokvareni sustav ali ne više na štetu države kao što je to slučaj do sada gdje kapitalizam i tržišno djelovanje vrijedi samo dok firme ostvaruju profit(banke) Kad ulete u krizu onda se više ne drže svoje doktrine da država ne smije bti vlasnik već traže pomoć države. KAKO BIJEDNO I JADNO! Dakle ako privatni sektor bere vrhnje dok je fino onda nek propadnu ako ne znaju voditi poslovanje i u krizi. Zato vašem ekonomistu Goranu koj je vidim pametan čeovjek svaka pohvala. Ako netko želi imati kroz svoje suvlasništvo veliki profit negdje onda nek ne uvlači VAŠe pare da mu financira infrastrukuru ili posao ili što već. OSim ako time ne dobivate porast BDP-a ili smanjenje deficita platne bilance. Toliko!
Da bar ima tako pametnih u HR. Di bi nam bio kraj

Južni

pre 12 godina

Možda nema ekonomsku opravdanost za Beograd i Vojvodinu. Ali to je proizvod mišljenja eksperata koje Srbija južno od Žarkova uopšte ne interesuje.

Dorčol je srce Srbije!

nbp

pre 12 godina

Sve je falično u ovom tekstu. Slažem se sa "Bogdanom" u potpunosti. Prvo, otkad je loše ulaganje u infrastrukturu i kakve to veze ima sa tajkunima? Kakve veze ima sa Crnom Gorom_ Valjda ta pruga povezuje Vojvodinu i Beograd sa Valjevom, Užicem, Zlatiborom i Sandžakom? Kakve to veze ima sa tajkunima, kako su ih nazvali? Ako rade i povećavaju promet, a imaju legalna preduzeća, plaćaće dažbine i poreze i država od toga treba da uzima novac. Drugo, radostan sam da o ovome komentar daju pomenuti savetnici. Jedan je savetnik opšte prakse koji mrtav hladan kaže da država nema para za infrastrukturu (ali zato ima za gojazni kancerogeni javni sektor), a drugi se već specijalizovao za koncept "ako evro sutra ne skoči, onda će ili da stagnira ili da padne" - meni izgleda kao nepoznati član grupe "TNT".

čiji interesi

pre 12 godina

Teorijske analize... Sigurno da sada nije momenat za ulaganje, naročito ako treba da ulaže siromašna država. Luka Bar je " na čekanju" prvenstveno zbog nedostatka autoputa, a onda i zbog zapuštene pruge. I to su jedina tri razloga zbog kojih ne treba ulagati u luku Bar. A suvišno je i govoriti šta bi za Srbiju, naročito onu ispod Beograda, ali i za širi region značilo izgraditi autoput, brzu železničku prugu i uložiti u luku. Sadapnje svetsko društveno uredjenje se zasniva na interesima velikog kapitala i velikog biznisa, i po prirodnim karakteristikama mi tom krugu nikada nećemo pripadati, ali bi mogli da se organizujemo i funkcionišemo na način koji najviše odgovara i našim biznismenima, uključujući i one manje, i našim gradjanima.

Vlada

pre 12 godina

Pa vi niste normalni!
Drzavi se ne isplati da ulaze u prugu???? U infrastrukturu??? Zbog krize? Zato sto za to treba da se daju pare?????
A mozda bi se mi vozili tom prugom, recimo 200 i vise na sat? Do nekog grada u Srbiji na primer. Koga zanima Luka Bar? Sto mesate te dve stvari?
Najbolje da povadite te sine i da ih prodate da bi popunili budzet. A to isto uradite i da drugim prugama. Ako mozete nekako asfalt da poskidate i to prodajte jer nasoj drzavi se ne isplati da ima ni puteve, to mnogo kosta da se odrzava.
Zapamtite: nama treba najbolja na svetu pruga i ta i sve ostale, i isto takve kompozicije voza u kojima cemo kao ljudi da se vozimo i da za veoma kratko vreme i udobno stizemo gde god da smo krenuli. A dali ce neki tajkun ili bilo ko drugi posle kupiti luku bar ili celu crnu goru to je njegova stvar, nema nikakve veze sa poslovanjem Srbije. A ako ipak ima veze onda te ljude pohapsite i gotovo.
Sve je veoma jednostavno, ali vi volite da napravite da izgleda komplikovano zato sto ste nesposobni do besvesti.

CG

pre 12 godina

Ali radi hrvatski lobi punom parom...
Vazno je da na svaku transkaciju preko luke Rijeke punimo Hrvatima budzet dok bismo mogli kupiti luku Bar i izvoziti preko nje sto bi nam bilo mnogo jeftinije...
Tako ste i pola prehrambene industrije prodali Hrvatima,no otom potom,nova vlada ce to oduzeti i koruptne funkcionere iz ove vlasti koji se jednostavno nemogu odreci Jugoslavije i bratstva i jedinstva ce zaglaviti u zatvoru...

nemanja

pre 12 godina

Interesantan tekst u stilu "da se Vlasi ne dosete". Luku Konstancu je izgradio jedan nas tajkun i u njoj uma ogroman interes, a naravno da ce odredjeni tajkunski krugovi odavde i iz susednih zemalja forsirati Rijecku luku. Smesan tekst, ali dobar pokusaj spinovanja. Bilo bi dobro kupiti luku Bar, ali mi nemamo para, nazalost, tako da mozemo samo da teoretisemo.

Nikica

pre 12 godina

Ej, Strucnjaci ( sa veliko S)!. Omisalj nije luka vec naftni terminal. Tamo se ne moze pretovarati nista drugo nego nafta.
I sad to kaze Strucnjak! Kako ovoj drzavi da krene kad je savetuju,.... nemam adekvatnu rez za ovog Strucljaka.Prava sramota, i da dodam on dobija platu za ove savete. On treba da ide u zatvor jer je krade!!!

tabasco pete

pre 12 godina

ja prosto ne mogu da verujem sta citam u ovom tekstu ali i u komentarima.
Kaze Nikolic da imamo rupu u budzetu pa zato sad nije vreme za ulaganje u zeleznicu?
Pa kako ce da se ta rupa popuni? Jedini nacin je da se privreda dovede u stanje da moze da normalno funkcionise, a da bi normalno funkcionisala neophodna nam je infrastruktura.
A ovde se neko pita da li je za drzavu dobro da ulaze u infrastrukturu. Ako je razlog to sto imamo rupu u budzetu, onda imamo takozvanu negativnu spiralu i amo je pitanje trenutka kada cemo da odumremo, a ako je ovaj tekst tu da bi jos jesnom pljunuo tajkune, treba iskreno da se zapitamo da li je poenta u tome da njih negse zeznemo ili da nama bude bolje.
Vozovi nam idu 30 na sat, privreda ih uopste ne koristi...
Vlasnistvo nad Lukom Bar ne rreba Srbiji, ali Luka Bar treba, bas kao i infrastrutura...

Toza

pre 12 godina

Bušatlija naglašava da "postoji određeni broj biznismena koji znaju da opstaju samo tako što uvlače državu u svoje poslovne poduhvate. ?!!!

Sta prica ovaj covek.. Jedno je argumentovano analizirati a sasvim drugo je demagosko a pritom nicim potkrepljeno "mastanje"... Svasta...

Stevan

pre 11 godina

I kako su to za Koridor 10 obezbedjena sredstva iz inostranstva?! Obezbedjen je kredit, vraca ga drzava s kamatom. Cude me ovakve izjave ekonomskih konsultanata zaista. Ako nesto fali Srbiji da podrzi i doprinese razvoju, to je nista drugo do infrastruktura - putna mreza, irigacioni kanali u Vojvodini, recna i urbana infrastruktura. Zeleznica je preskupa za sad, to se slazem, ali sektor moze biti vitalan i treba polako i odmereno ulaziti i te investicije. Pa ljudi, ekonomisti, Srbija je medju najgore rangiranim u svetu po International Competitiveness Indexu koji zavisi najvise od infrastrukture, dok nam nasi ekonomisti govore da ne treba ulagati u infrastrukturu.. ALO!! Competitiveness, alo! Biznis, strane investicije!!! Veze nemate

Stevan

pre 11 godina

"...Zbog toga ne treba da ulaže u bilo kakve infrastrukturne projekte" - Zar je moguce da ovako nesto izjavi jedan ekonomski konsultant?! Zato nam je drzava takva kakva je!

Pozdrav iz Svetske banke

Bogdan

pre 12 godina

Koji to genije moze da izjavi da ulaganje drzave u infrastrukturu nije dobro za drzavu?

Da rezimiramo,

drzava ulaze u plate = ne valja
drzava ulaze u puteve = ne valja
drzava ulaze u pruge = ne valja
drzava ulaze u vozove = ne valja

Hogar

pre 12 godina

Bolje ulagati kod braće Hrvata, oni su nam najviši "prijatelji". Čovek da se naježi, koje sve stručnjak u Srbiji. Nije ni čudo što smo najgori u Evropi, kada imamo ovakve eksperte.

Hirohito Nakajima

pre 12 godina

Jaki su to neki strucnjaci kad to kazu... Kad neko kaze da se u krizi (kada je sve jeftino, materijal, radna snaga...) ne treba ulagati tj. investirati u jednu luku koja ce uvijek biti korisna, to je znak da je taj "strucnjak" promasio karijeru. I kao i uvek, Srbja slusa te "siromahe u dusi" koji nikad ne bi ulagali , samo bi nesto stedeli (a stednja od nicega je pogotovo isplativa).
Dok god drzave budu vodili politicari (koji u zivotu nista radili nisu osim pricali) a ne uspesni biznismeni (koji znaju o investiranju i novcu) nema hleba od drzave. Pa nek i uzme milijardu sebi, bar ce napraviti 10tak u drzavnoj kasi, a politicari uzmu milijardu a u dr. kasu sipak, jer oni stede.
A stednja je glupost. Samo izracunajte kamatu na stednju u nekoj banci, i uracunajte inflaciju koja je puno veca, pa se onda zapitajte da li gubite ili dobijate stednjom.

Ljubomir Lakovic

pre 12 godina

Pruga Beograd-Bar, treba da se rekonstruise ne zbog kupovine luke Bar,vec zbog cinjenice daje ona u dobroj meri devastirana.Modernizacijom pruge ,zeljeznicki transport kroz Srbiju ce se umnogome povecati,a to je vec ne smo Srbije vec i celog regiona.

Bojan

pre 12 godina

Hm, čudno da ovaj "stručnjak" kaže da ne treba ulagati u infrastrukturu, do sad smo slušali samo o tome da je jedan od najsigurnijih načina za obezbeđivanje napretka izgradnja infrstrukturnih objekata, to nam valjda najviše i fali.
Mada, slažem se da ne treba slušati "biznismene" jer se njihov interes često ne poklapa s državnim.

zoran

pre 12 godina

Kada citam o Srbiji i C.Gori uvek se nekako divim zapadnim gazdama. Zasto? Pa razlog je prost - kako su uspeli 100% isti narod da podele i zavade. To samo govori jedno; humano bice je na ekstremno niskom nivou razvoja, bez obzira sto vecina misli da je pametna.
Cini se da hoce, mogli bi Beograd da izdele na nezvaisne opstine ,te bi se ljudi iz cenntra busali u grudi da nemaju nista sa onima iz Borce i slichno.
Chovek je glup. Zbog te gluposti zivi u mizeriji hiljadama godina, dok manjina ga jashe i ne prestaje da se smeje u lice istom tom robu.

nbp

pre 12 godina

Sve je falično u ovom tekstu. Slažem se sa "Bogdanom" u potpunosti. Prvo, otkad je loše ulaganje u infrastrukturu i kakve to veze ima sa tajkunima? Kakve veze ima sa Crnom Gorom_ Valjda ta pruga povezuje Vojvodinu i Beograd sa Valjevom, Užicem, Zlatiborom i Sandžakom? Kakve to veze ima sa tajkunima, kako su ih nazvali? Ako rade i povećavaju promet, a imaju legalna preduzeća, plaćaće dažbine i poreze i država od toga treba da uzima novac. Drugo, radostan sam da o ovome komentar daju pomenuti savetnici. Jedan je savetnik opšte prakse koji mrtav hladan kaže da država nema para za infrastrukturu (ali zato ima za gojazni kancerogeni javni sektor), a drugi se već specijalizovao za koncept "ako evro sutra ne skoči, onda će ili da stagnira ili da padne" - meni izgleda kao nepoznati član grupe "TNT".

CG

pre 12 godina

Ali radi hrvatski lobi punom parom...
Vazno je da na svaku transkaciju preko luke Rijeke punimo Hrvatima budzet dok bismo mogli kupiti luku Bar i izvoziti preko nje sto bi nam bilo mnogo jeftinije...
Tako ste i pola prehrambene industrije prodali Hrvatima,no otom potom,nova vlada ce to oduzeti i koruptne funkcionere iz ove vlasti koji se jednostavno nemogu odreci Jugoslavije i bratstva i jedinstva ce zaglaviti u zatvoru...

gigi

pre 12 godina

Luka Rijeka je najprirodnija luka za sve gradove, zemlje...u okolini. Iz geografije je poznato da je pozicija luke Rijeka idealna, osobito za Vojvodinu i Beograd, povezanost je dobra, luka je gaza za najveće brodove, kontejnerski terminal jedan je među najboljima, autoceste su najbolje u EU, pruga je u zadovoljavajućem stanju, projektira se nova pruga... Prirodno najpovoljniji izlaz sjeverne srbije na more je u Rijeci, protiv prirode netreba ići ako nema opravdanog razloga.
Pozdrav iz Rijeke

čiji interesi

pre 12 godina

Teorijske analize... Sigurno da sada nije momenat za ulaganje, naročito ako treba da ulaže siromašna država. Luka Bar je " na čekanju" prvenstveno zbog nedostatka autoputa, a onda i zbog zapuštene pruge. I to su jedina tri razloga zbog kojih ne treba ulagati u luku Bar. A suvišno je i govoriti šta bi za Srbiju, naročito onu ispod Beograda, ali i za širi region značilo izgraditi autoput, brzu železničku prugu i uložiti u luku. Sadapnje svetsko društveno uredjenje se zasniva na interesima velikog kapitala i velikog biznisa, i po prirodnim karakteristikama mi tom krugu nikada nećemo pripadati, ali bi mogli da se organizujemo i funkcionišemo na način koji najviše odgovara i našim biznismenima, uključujući i one manje, i našim gradjanima.

Lala

pre 12 godina

Ulaganje u infrastrukturu je itekako isplativo i korisno za svaku državu a to je mišljenje i autora teksta. Na stranu to što naši ljudi ne vide svoj nos osim ako im se ne nacrta. Ovde se ne radi o opravdanosti ulaganja u infrastrukturu nego o opravdanosti pojedinih ulaganja od kojih imaju debele koristi samo pojedinci i to vođeni ličnim finansijskim interesom, a svi mi ostali smo kreteni pa treba da ćutimo i rmbačimo za raznorazne "kraljeve" svega i svačega. Neka mi neko dokaže da je lakše transportovati robu po crnogorskim vukojebinama nego Dunavom! Ili autoputevima prema Rijeci ili Solunu. I što reče neko za autoput Beograd-Bar "A gde će ti svi silni automobili koji idu tim autoputem da idu posle Bara"
I opet će neka tri polukvalifikovana Crnogorca (nisu ni rođeni u Crnoj Gori) da nam smeste ******
NARODE SRPSKI - BUDALO NAD BUDALAMA

Toza

pre 12 godina

Bušatlija naglašava da "postoji određeni broj biznismena koji znaju da opstaju samo tako što uvlače državu u svoje poslovne poduhvate. ?!!!

Sta prica ovaj covek.. Jedno je argumentovano analizirati a sasvim drugo je demagosko a pritom nicim potkrepljeno "mastanje"... Svasta...

uslov razvoja

pre 12 godina

@brale, 13. oktobar 2011 08:21
Ajde uzmi kartu pa pogledaj koje sve gradove povezuje pruga Beograd Bar,pa ces videti tu i Priboj i Prijepolje,Pozegu,Kosjeric,Valjevo,Lazarevac,Lajkovac,Beograd sve mesta koja su direktno na toj pruzi plus mesta koja su u blizini.Nije to samo Uzice,pogledaj malo kartu pa ces videti.
Zapadnoj Srbiji treba i autoput i pruga za Beograd.Ako zapadna Srbija ulaze u budzet onda ce morati i da se ulaze iz tog budzeta a ne sve pare da se daju vojvodini i Beogradu.
Ako vama nije vazan autoput kroz zapadnu Srbiju nama jeste.Nije ni nama vazan put kroz vojvodinu pa ga finansiramo,ako mozemo to da finansiramo drugima onda mozemo i sebi.
Srbiji je preko potreban i autoput za Beograd i autoput u pravcu Visegrad-Nis,kad se to uradi Srbija ce krenuti da se razvija,jer to je osnovni uslov razvoja.
Ali kao sto vidimo putna infrastruktura se gradi iskljucivo po vojvodini,i to od nasih para,pa ce se samo taj kraj i razvijati,mi ostali cemo tavoriti.

Miodrag

pre 12 godina

Konačno nešto pametno!
Kakvo ulaganje u prugu Beograd-Bar i luku Bar! Dali smo dosta para kroz zajam za izgradnju pruge, a sada "ponovo". Moj glas je protiv.
Pogledajte koliko je novca iz Srbije i bivše države otišlo u Crnu Goru!
Radi se o ogromnim svotama novca. Setite se zemljotresa u Baru!
Putuj IGUMANE i sa sobom povedi svoje podanike!
Miodrag!

Vlada

pre 12 godina

Pa vi niste normalni!
Drzavi se ne isplati da ulaze u prugu???? U infrastrukturu??? Zbog krize? Zato sto za to treba da se daju pare?????
A mozda bi se mi vozili tom prugom, recimo 200 i vise na sat? Do nekog grada u Srbiji na primer. Koga zanima Luka Bar? Sto mesate te dve stvari?
Najbolje da povadite te sine i da ih prodate da bi popunili budzet. A to isto uradite i da drugim prugama. Ako mozete nekako asfalt da poskidate i to prodajte jer nasoj drzavi se ne isplati da ima ni puteve, to mnogo kosta da se odrzava.
Zapamtite: nama treba najbolja na svetu pruga i ta i sve ostale, i isto takve kompozicije voza u kojima cemo kao ljudi da se vozimo i da za veoma kratko vreme i udobno stizemo gde god da smo krenuli. A dali ce neki tajkun ili bilo ko drugi posle kupiti luku bar ili celu crnu goru to je njegova stvar, nema nikakve veze sa poslovanjem Srbije. A ako ipak ima veze onda te ljude pohapsite i gotovo.
Sve je veoma jednostavno, ali vi volite da napravite da izgleda komplikovano zato sto ste nesposobni do besvesti.

nemanja

pre 12 godina

Interesantan tekst u stilu "da se Vlasi ne dosete". Luku Konstancu je izgradio jedan nas tajkun i u njoj uma ogroman interes, a naravno da ce odredjeni tajkunski krugovi odavde i iz susednih zemalja forsirati Rijecku luku. Smesan tekst, ali dobar pokusaj spinovanja. Bilo bi dobro kupiti luku Bar, ali mi nemamo para, nazalost, tako da mozemo samo da teoretisemo.

Nikica

pre 12 godina

Ej, Strucnjaci ( sa veliko S)!. Omisalj nije luka vec naftni terminal. Tamo se ne moze pretovarati nista drugo nego nafta.
I sad to kaze Strucnjak! Kako ovoj drzavi da krene kad je savetuju,.... nemam adekvatnu rez za ovog Strucljaka.Prava sramota, i da dodam on dobija platu za ove savete. On treba da ide u zatvor jer je krade!!!

tabasco pete

pre 12 godina

ja prosto ne mogu da verujem sta citam u ovom tekstu ali i u komentarima.
Kaze Nikolic da imamo rupu u budzetu pa zato sad nije vreme za ulaganje u zeleznicu?
Pa kako ce da se ta rupa popuni? Jedini nacin je da se privreda dovede u stanje da moze da normalno funkcionise, a da bi normalno funkcionisala neophodna nam je infrastruktura.
A ovde se neko pita da li je za drzavu dobro da ulaze u infrastrukturu. Ako je razlog to sto imamo rupu u budzetu, onda imamo takozvanu negativnu spiralu i amo je pitanje trenutka kada cemo da odumremo, a ako je ovaj tekst tu da bi jos jesnom pljunuo tajkune, treba iskreno da se zapitamo da li je poenta u tome da njih negse zeznemo ili da nama bude bolje.
Vozovi nam idu 30 na sat, privreda ih uopste ne koristi...
Vlasnistvo nad Lukom Bar ne rreba Srbiji, ali Luka Bar treba, bas kao i infrastrutura...

Glas iz Palmoticeve

pre 12 godina

Luka Bar nikada nije trebala ni Crnoj Gori (suvise mala drzavica za ozbiljnu luku)ni Srbiji,lose komunikacije itd.
Kao bivsi inspektor Jugoinspekta obisao sam gotovo sve vece evropske i bliskoistocne luke tvrdim da je sada u toku ponovo pokusaj da se organizuje velika prevara Srbije, tj njenih gradjana i to pokusavaju da "izguraju" udruzenim snagama Crnogorci iz CG i Crnogorci iz Srbije.
U luci Bar sam radio inspekcije kada je bivsa drzava zaista funcionisala kao prava drzava (izvoz i uvoz mesa brodovima,uvoz 2 do 3ooo tona pomorandzi, izvoz zive stoke brodovima,uvoz kafe brodovima...).
I tada su se uvoznici i izvoznici velikih srpskih firmi odlucivali za luku Bar samo pod pritiskom crnogorskog komunistickog lobija.
Preferirali su Split,Rijeku,Kopar,Konstancu..kad god su mogli da se izbore.
Dakle, luka Bar je i tada funkcionisala kao i sve ostalo u CG - neekspeditivno,rizicna za osetljive robe koje trebaju poseban skladisni rezim,strani brodari su je izbegavali jer nikada nisu mogli da naplate demeridz(penali za kasnjenje u istovaru ili dolasku broda na vez) itd.
Da rezimiramo: Srbija je sada mala zemlja.Trziste je malo.Samim tim nema potrebe za lukom tj. brodskim teretom.Nemamo sta da izvezemo u vecim kolicinama,za uvoz vecih kolicina trziste je neisplatiovo,malo.Ako nam bas treba luka tu su Konstanca ,Solun, Split, Rijeka ,Kopar pa... Bar (ako nekome najvise odgovara Bar).
Kontejnerski deo (koji je predmet prodaje t. kupovine)je zastareo,neefikasan.
Dakle, treba mnogo para za luku, za prugu, za puteve...

ZA AD HOC BRODSKE TRANSPORTE NIKO NE KUPUJE LUKU.
AKO SE POVREMENO PREVOZITE AUTOBUSOM NE KUPUJETE AUTOBUS.

ekonomski neopravdano

pre 12 godina

Luka Bar treba samo ****, e sad ako su neki od njih i tajkuni - pa sta da se radi. Inace je potpuno promasena investicija/projekat

brale

pre 12 godina

Osim Užica ta pruga ne povezuje ni jedan drugi grad sa Beogradom,pa samim tim ima značaj samo Crnogorcima kao put u Evropu.Barska luka nema izvozni značaj za Srbiju pa ulaganje u nju zajedno sa prugom je totalno ekonomski i infrastrukturno neisplativo

Branko

pre 12 godina

Hvala Bogu da pročitam nešto pametno! Luka u Solunu je isto "naša" kao i ona u Baru ali za razliku od Barske luke, luka u Solunu je veća, bliža a i put do Soluna je daleko bolji.

batery

pre 12 godina

@Bogdan

Ulaganje jeste dobro, ali kad drzava ima para, odnosno kad ima dovoljno jaku ekonomiju da podnese ta ulaganja. Ulaganje iz kredita u neprofitne ili slaboprofitne projekte (povecanje penzija, povecanje plata u javnom sektoru, infrastrukturni projekti koji nisu od opsteg znacaja) dovesce samo do toga da te dugove nece imati ko da vrati, a necemo moci ni da se zaduzimo za projekte koji su mozda neophodniji. Drzava treba da smanji prevelike namete i pusti privredu da radi. Kada se poveca privreda, a manji porezi u velikoj meri doprinose tome (lakse poslovanje sadasnjih firmi i privlacenje novih firmi), onda ce i drzava imati vise sredstava za ulaganje. Obrnuto ne funkcionise.

Južni

pre 12 godina

Možda nema ekonomsku opravdanost za Beograd i Vojvodinu. Ali to je proizvod mišljenja eksperata koje Srbija južno od Žarkova uopšte ne interesuje.

Dorčol je srce Srbije!

Rajko

pre 12 godina

@Bojan i Bogdan

Mislim da sasvim jasno i razumljivo piše da ne treba remontovati prugu Beograd-Bar kada nemamo pare, jer je manje značajna u odnosu na druge, ima mali kapacitet, lošu infrastukturu, itd,... A NE DA JE LOŠE ULAGATI U INFRASTRUKTURU KAO ŠTO VI IMPUTIRATE!
Zato bi vas molio da ne izvrćete reči ako već nešto konkretno ne možete da napišete! Hvala!

Kocta

pre 12 godina

Треба улагати у инфраструктуру, али питање је у коју. Боље да се орјентишемо на водене путеве система ДТД и самог Дунава, а и Саве. А што се тиче жељезнице па ту је Ријечка лука већ повезана са Београдом као и Солунска преко Ниша. Зашто правити ново када се уз мало улагања може усавршити већ постојеће !?!

Momčilo Vasić

pre 12 godina

Sem dva bojažljiva komentara, ostali su decidni da je oduvek pruga BB i LB bili politički spomenici glupoj Srbiji - kojoj su na čelu bili crnogorski kadrovi. I to je "amin".
Ovde je NUŽNO reći i još jednu istinu: forsiranje omče oko vrata Srbiji, da se zaduži preko guše, pored podmuklog crnogorskog režima - ima itekakog udela i albanski lobi u Crnoj Gori: Albaniji i Crnoj Gori bi životno važno bilo izgradnja autoputa (njima prema Evropi a Srbiji prema potonuću!), isto tako i železnice. Luka Bar je mrtvi mamac - varalica na udici!
Konačno se mora tretirati bilo kakva priča o autoputu, železnici i luci - kao akt veleizdaje Srbije i njenih svekolikih interesa.
Odmah iznad Užica treba prugu prekopati!
Zapadnu Srbiju, Rašku oblast - povezati kvalitetnim putevima, s tri (4) trake, s Beogradom, između regiona - a sumanutu ideju "koridora 11" okačiti na tabli preko grudi kada dođe na red suđenje Mrkonjiću.

despot05

pre 12 godina

E ako je Kole slatki to predlozio onda sam siguran da ce proci jer njegovi su na vlasti a ovi ostali mogu da sviraju uz vetar(da ne kazem nesto vulgarnije)

penny

pre 12 godina

Prioriteti ove države su završetak Koridora 10 pa zatim ulaganje u povećanje energetskih kapaciteta (nova termo-elektrana ili čak nuklearna), ulaganje u sisteme navodnjavanja u Vojvodini i Šumadiji, auto put kojim bi se napravio trougao na liniji Beograd - Čačak - Kragujevac, modernizacija železnice i to tamo gde je optrećenje teretnih vozova najveće pa tek onda možemo pričati o lukama... Nama je potrebna nezavistnost u pogledu proizvodnje struje i hrane, dobra putna mreža koja će obezbediti ravnomerniji razvoj cele Srbije pa tek onda pričati o ulaganjima u druge države...

Bolix

pre 12 godina

Podrav!
Ovaj vaš Goran je mnogo pametan čovjek. Govori upravo ono što će poslje ovog neoliberalnog kapitalizma i doći kao sljedeći ekonomski pravac. Održat će se takav pokvareni sustav ali ne više na štetu države kao što je to slučaj do sada gdje kapitalizam i tržišno djelovanje vrijedi samo dok firme ostvaruju profit(banke) Kad ulete u krizu onda se više ne drže svoje doktrine da država ne smije bti vlasnik već traže pomoć države. KAKO BIJEDNO I JADNO! Dakle ako privatni sektor bere vrhnje dok je fino onda nek propadnu ako ne znaju voditi poslovanje i u krizi. Zato vašem ekonomistu Goranu koj je vidim pametan čeovjek svaka pohvala. Ako netko želi imati kroz svoje suvlasništvo veliki profit negdje onda nek ne uvlači VAŠe pare da mu financira infrastrukuru ili posao ili što već. OSim ako time ne dobivate porast BDP-a ili smanjenje deficita platne bilance. Toliko!
Da bar ima tako pametnih u HR. Di bi nam bio kraj

Petar Prvi

pre 12 godina

Ovo je sustina krize i zasluzuje da se jos jednom pomene:

~ Bušatlija naglašava da "postoji određeni broj biznismena koji znaju da opstaju samo tako što uvlače državu u svoje poslovne poduhvate. Koliko oni realno vrede i znaju o ekonomiji pokazala je ekonomska kriza".


Sve je pocelo kada se prelazilo iz socijalizma u kapitalizam. Tada su domaci mocnici, samoinicijativno, pod izgovorom zastite drzave i naroda , izabrali "najpodobnije, najpatriotskije, najsrbe" i podelili im drzavnu imovinu.
Tako nastali srpski tajkuni su trebali da budu okosnica razvoja srpske privrede.
Problem je nastao kada se ispostavilo da ti novopeceni tajkuni nisu sposobni da ekonomski uspesno vode firme sto su dobili i upropastili su ih. Ne samo to, uz put su se zaduzili i preuzeli jos firmi koje su takodje upropastili.
Tako je pocela negativna spirala koja jos traje.

Stevan

pre 12 godina

Hirohito Nakajima, 13. oktobar 2011 11:42)
Tvoj komentar je glupost a ne stednja. Bolje je stedeti nego bacati novac, ovog puta srpski, u Moracu ili luku Bar. Drugo, ko brani tajkunima da investiraju, ali svoj a ne drzavni novac. Trece, manjina u Srbiji radi protiv Srbije a to su takvi kao ti a vecina ne kapira podvalu. Cetvrto, manite se vise jednog naroda, postoje dva naroda i dve drzave, problem je sto je vama dozvoljeno da imate dve drzave i dva pasosa a Srbima samo jedan. Zato se i dogadja sve ovo, ruzno, opasno i licemerno, ali sve ima svoj kraj.

Zoki

pre 12 godina

Mislim da su potpuno u pravu. Ne radi se o tome da li tu prugu treba uopšte remontovati, nego o tome da li je treba remontovati SADA. Železnica je pre svega interesantna za teretni saobraćaj, a za njega brzina i nije tako presudna. Za Zapadnu Srbiju je daleko važnije da se Ibarska magistrala zameni nekim normalnim magistralnim putem sa četiri trake (samo za motorna vozila), kada već nema para za autoput. A prugu treba krpiti, koliko se može.
Najluđa stvar bi bila da se državni deficit dodatno povećava radi remonta pruge. Ako gospoda privrednici misle da će im ta pruga trebati, neka zatraže koncesiju pa neka obnavljaju sami, verujem da se niko bunio ne bi.

Neko iz mase

pre 12 godina

Čovek je lepo napravio analizu luka u okruženju po prioritetu, Luke Bar na toj listi nema, znači trenutno nam nije bitna, a čim nam nije bitna Luka Bar nije nam bitna ni pruga BGD-Bar, na Crnogorsko primorje ionako više niko normalan ne ide vozom, a veoma malo se uvozi i izvozi robe preko ove luke da bi se u nju ulagalo. E sad, ako neko od tajkuna baš toliko želi Luku Bar onda nek ulaže sopstvene pare u Luku i prugu. Dosta je bilo bogaćenja tajkuna preko grbače ovog naroda

Stevan

pre 12 godina

Posle dolaska na vlast DS i satelita neverovatno se povecao pritisak na srpsku javnost da se investira u CG. Nisu to samo tajkuni, Mrkonjic, Tadic i poslednji Jeremic otvoremo lobiraju da se kupuje luka, gradi auto put, rekonstruise pruga. Setite se cuvene izjave predsednika Srbije da je patriotski cin ulagati u CG, pazite, umesto da kaze u Srbiju on preporucuje zemlju svojih predaka. Za koga radi nas predsednik, da li Srbija treba da ispunjava patriotske zelje svog predsednika na svoju sopstvenu stetu. Svi dobronamerni ljudi u Srbiji znaju da postoje mnogo povoljnije mogucnosti za izvoz nase robe, ali sve to nema veze sa ekonomijom, vazno je graditi, nepostojecim parama, tudju drzavu. To sto se tom opasnom zagovoru prikljucuju i neki tajkuni nije nista cudno, mnogi iz njih bi zarad svog profita prodali i sopstvenu mater. Srecom, nisu svi tajkuni takvi, niti svi ekonomisti, niti svi politicari. Srbija mora da se zastiti od takvih politika i ljudi ako zeli dobro svom narodu i svojoj deci. Zar je potrebno da nas Evropa upozorava da gradnja, na primer, autoputa Bar-Beograd nije ekonomski opravdana, ili se Srbi nista ne pitaju u sopstvenoj zemlji i samo gledaju kako da pobegnu iz nje.

Igor

pre 12 godina

Bravo za ova tekst! Konačno neko da na pravi način raskrinka još jednu mućku u najavi od večnog Mrke! Pa to je prevara veka! Skucati ogromne pare u crnogorske vrleti i gudure pored savršeno funkcionalnih i upotrebljivih pravaca ka Rijeci ili Dunavom ka Crnom moru. Pa samo lud čovek može da poveruje da je to strateški ineteres Srbije! Ni u ludilu...

ztpevka

pre 12 godina

Naucio Kole da drzava placa kolsku najamninu stranih kola, naravno, sve u dogovoru sa korumpiranim celnicima zeleznice kojima je bilo omoguceno da se tale sa "bizmismenima" po ugovorima o prevozu robe. Tu praksu je pokusao da promeni direktor Markovic. Ne znam koliko je uspeo u tome.
Inace, odavno nisam procitala ovako dobro argumentovan tekst koji svoje pokrice ima i u efikasnom odvijanju medjunarodnog robnog saobracaja u staroj Jugoslaviji.
E sad, navika je jaka, odvika teska. Bez sale, Koletu i slicnima treba jasno i glasno reci, da, drzava i da ima para, nece da ulaze u realizaciju licnih interesa Koleta i slicnih a na veliku stetu svih nas.

dedaljubce

pre 12 godina

Od pocetka planiranja izgradnje luke Bar, bilo je jasno da ce efekat luke biti ogranicenog dometa. Ovo se ogleda u cinjenici da sama dubina vode ne omogucava pristup velikim brodovima, koji zbog toga imaju druge rute. Resenje se trazilo u "fiderskom" servisu. tj. pretovaru robe na manje brodove koji bi robu prevezli do vecih luka. Kako ovaj postupak predstavlja dodatni trosak, ekonomicnije je bilo, robu iz centralne Srbije slati na Kopar ili Solun. Nesposobnoscu vlasti, ali i zbog drugih interesa, Slovenci forsirali Kopar, Hrvati Rijeku, propustili smo priliku da obnovimo ugovor sa Grcima o slobodnoj carinskoj zoni u Solunu, koju smo imali citavih 50 godina. Solun je bio i ostao evropska luka, sa servisom za sve svetske destinacije. Neko je procenio da je bolje graditi Bar. Sada imamo poluupotrebljivu prugu, jer tranzit preko nje nije obezbedio ni dovoljno sredstava za odrzavanje. Zelja tajkuna da se udje u suvlasnistvo je, sa njihove tacke gledista, sasvim razumljiva. Za njihov skroman obrt, Bar je dovoljan, a i Crna Gora pristojno trziste, pa zasto im drzava ne bi obezbedila infrastrukturu?

Stevan

pre 11 godina

"...Zbog toga ne treba da ulaže u bilo kakve infrastrukturne projekte" - Zar je moguce da ovako nesto izjavi jedan ekonomski konsultant?! Zato nam je drzava takva kakva je!

Pozdrav iz Svetske banke

Stevan

pre 11 godina

I kako su to za Koridor 10 obezbedjena sredstva iz inostranstva?! Obezbedjen je kredit, vraca ga drzava s kamatom. Cude me ovakve izjave ekonomskih konsultanata zaista. Ako nesto fali Srbiji da podrzi i doprinese razvoju, to je nista drugo do infrastruktura - putna mreza, irigacioni kanali u Vojvodini, recna i urbana infrastruktura. Zeleznica je preskupa za sad, to se slazem, ali sektor moze biti vitalan i treba polako i odmereno ulaziti i te investicije. Pa ljudi, ekonomisti, Srbija je medju najgore rangiranim u svetu po International Competitiveness Indexu koji zavisi najvise od infrastrukture, dok nam nasi ekonomisti govore da ne treba ulagati u infrastrukturu.. ALO!! Competitiveness, alo! Biznis, strane investicije!!! Veze nemate

shonex

pre 12 godina

~ Bušatlija naglašava da "postoji određeni broj biznismena koji znaju da opstaju samo tako što uvlače državu u svoje poslovne poduhvate. Koliko oni realno vrede i znaju o ekonomiji pokazala je ekonomska kriza".

....spic derane!!! :))) verovatno jedna od boljih izjava koju sam cuo!!!!

Monitor

pre 12 godina

Još kada je Srbija ulagala u luku bar,javljali su se ekonomski stručnjaci i govorili da je to ekonomski promašaj.tada su bili na vlasti komunisti koji su želeli da imaju i prugu Beograd-Bar,jer je bilo mnogo crnogorskih kadrova u Beogradu.sada ponovo potežu pitanje luke Bar,oni koji su se obogatili na narodnoj grbači,jer ona treba zaista njima a ne Srbiji.I dalje ostaće isto,tajkuni odredjuju gde će se i šta graditi,sve dok ne dodje neka Vlada Srbije i zatraži da objasne odakle im novac,tj.kako su ga stekli.To će biti u narednoj deceniji.Setimo se Hrvatske,ko bi pomislio pre dve godine da će Sanader biti u zatvoru.

Zvonko

pre 12 godina

Ljudi kad cemo jednom shvatiti da oni rade svi zajedno za dobrobit svoje domovine CrneGore.
Naravno da Srbiji NIJE POTREBNA Luka Bar ali Kostic koji je iz Niksica, misli drugacije, i nece svoj novac da ulozi u to, vec hoce da mi finansiramo izlazak CrneGore u evropu.
Pogledajte samo Mrkonjica i Tadica sta misle :
Tadic : "...istorijski projekat o kome smo sanjali i prethodnih decenija.. "
http://www.rtcg.me/vijesti/region/18406-tadic-odnosi-nijesu-tako-losi.html

Potpisite peticiju protiv kupovine LukeBar i ulaganja u infrastrukturu CrneGore i PRIDRUZITE SE uredjivackom timu, ocekujemo vas.
htt://www.usrbiji.com/peticija.aspx

Bolix

pre 12 godina

Podrav!
Ovaj vaš Goran je mnogo pametan čovjek. Govori upravo ono što će poslje ovog neoliberalnog kapitalizma i doći kao sljedeći ekonomski pravac. Održat će se takav pokvareni sustav ali ne više na štetu države kao što je to slučaj do sada gdje kapitalizam i tržišno djelovanje vrijedi samo dok firme ostvaruju profit(banke) Kad ulete u krizu onda se više ne drže svoje doktrine da država ne smije bti vlasnik već traže pomoć države. KAKO BIJEDNO I JADNO! Dakle ako privatni sektor bere vrhnje dok je fino onda nek propadnu ako ne znaju voditi poslovanje i u krizi. Zato vašem ekonomistu Goranu koj je vidim pametan čeovjek svaka pohvala. Ako netko želi imati kroz svoje suvlasništvo veliki profit negdje onda nek ne uvlači VAŠe pare da mu financira infrastrukuru ili posao ili što već. OSim ako time ne dobivate porast BDP-a ili smanjenje deficita platne bilance. Toliko!
Da bar ima tako pametnih u HR. Di bi nam bio kraj

Analiticar

pre 12 godina

Koletu i ostalim prepametnim bogatašima i crnogorcima na vlastii funkcijama u Srbiji prohte se da imaju luku Bar, pa od ove jadne, napaćene,izmučene države i naroda, traže, da se izvrši remon pruge BGD-Bar. Pruga godinama nije održavana,a i ekonomski nije opravdana, mišljenja su mnogih stručnjaka, pa novo zaduživanje države bi bilo katastrofalno. Neko lepo reče. Pomenutoj gospodi ako žele luku, neka vrše remont "svojim" parama, onim parama koje zaradiše u ovim smutnim vremenima. Gospodo izvolite.

marko

pre 12 godina

Pa ako je Kole takav patriJota, onda ga treba pitati zasto onda ne podeli i profit sa drzavom od secerana, vec samo hoce da deli profit od luke Bar? Zasto patriJota nema firme u Srbiji, vec su mu firme po raznim ostrvima sa kojima deli ili ne deli profit, i zasto mu onda ta ostrva ne pomognu da gradi luku? Izuzetno su providni ovi nasi ratni liferanti, i dobro je sto je ovaj expert skupio bar malo svoje pilece srce i rekao koju postenu o ovim bizMismenima, i njihovom bizMisu naslonjenom na budzet.

ivann

pre 12 godina

"Cudo nevidjeno"!

Bata Stojkovic pravi tunel kroz brdo da isusi jezero. Na kraju potopi celo selo jer je more bilo iznad nivoa jezera.

E tako i mi.