Petak, 22.07.2011.

19:52

Krah pregovora, preti "apokalipsa"

Predsednik Predstavničkog doma američkog Kongresa Džon Bejner je saopštio da je prekinuo pregovore s predsednikom Barakom Obamom o povećanju dužničkog limita.

Izvor: Beta

Krah pregovora, preti "apokalipsa" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

127 Komentari

Sortiraj po:

Slobodan Djakovic

pre 12 godina

"There is no them, there is only US", reci Klintona na predizbornoj kampanji. Istorijski "Otklon" ce kao nabujala reka sama pronaci put, svi se plase promene a ona je neizbezna. Jeste li nekada ziveli mesecima bez interneta? Tada cete shvatiti da se bez interneta moze ziveti. Secate se restrikcija, redova za hleb, redova za ulje? Jesmo li tada "umrli" cekajuci? Secam se isto tako tuce na otvaranju ZARE u Beogradu, jos gore redove potrosaca koji su se ponasali agresivno i tukli se za mantile, jaknice. To mi je pomalo otvorilo oci kako je zapadni svet obicnim ljudima postavio neke "logicne ciljeve" koji su recept za srecu. Apokalipsa je preteska rec, ona moze da nastane samo u slucaju globalnog konflikta, mada nije iskljuceno da bankrot amerikanaca moze da pokrene lavinu sukoba sirom planete, narocito tamo gde ce njihovu poziciju zauzeti Kina, Rusija, itd.

euro matematicar

pre 12 godina

Dragi moji anglosaksonci! Ako je engleski jezik pobedio u lingvistici nije u matematici i fizici.Znaci u Evropi(sem UK) i najvecem delu sveta:
10na9=milijarda; 10na12=bilion itd..
Dakle dug je 14300 milijardi$ ili 14,3 biliona a vi dragi anglosaksonci ga zovite kako hocete samo ga regulisite da ceo svet ne boli glava!!!

Milan

pre 12 godina

Za sve na ovom forumu koji misle da ce Amerika da propadne i kako ce Kina uskoro da ih kupi imam dva saveta:

1. Potrazite na Google strukturu americkog duga
2. Izracunajte sami, aritmetrija je dovoljna, SAD i EU su 70-80% svetske ekonomije, a obe su zaduzene preko 100% bruto proizvoda. Kako je moguce da 20% svetske ekonomije poseduje 80%?!

Odgovor na obe tacke je isti, preko 60% americkog duga je u vlasnistvu privatnog sektora i fondova socijalnog osiguranja odnosno bogatih zapadnjaka. Svega 8% americog duga je u vlasnistvu Kine, a svega nesto preko 30% u vlasnistvu svih inostranih potrazilaca. Ovaj svet funkcionise po istom principu vec hiljadama godina, bogata manjina kontrolise naivnu vecinu. Americki milijarderi biraju vlast koja se kod njih zaduzuje, a raja vraca sve to s kamatom. Posto bogatasi u Americi placaju manju stopu poreza od sirotinje, vecinu duga otplacuje sirotinja, bogatasima. Ako amerika bankrotira pre svih ce da zeznu svoje milijardere koji su de facto i de jure vecinski vlasnici americkog drzacnog duga. Koja je verovatnoca da politicari koje su na vlast dovele pare lobista odluce da ne isplacuju rate ljudima koji su platili te iste lobiste?! Ovo je politicka igra koja ce se resiti u 5 do dvanaest kad ih Bafet nazove i kaze da se prestanu zezati i da povise limit. Inace nema para za sledecu kampanju.

Montenegro USA

pre 12 godina

Takodje treba znati da americka drzava najvise duguje Amerikancima i americkim finansijskim firmama. Od 14.5 triliona dolara duga, Amerika strancima duguje oko 4.5 triliona. Ja znam da je na Balkanu popularno misljenje kako Kina "drzi" Ameriku ali Kinezi imaju udjela u "samo" 8% americkog duga. Ono sto je mozda potaklo takva razmisljanja je fakat da je u posljednje vrijeme Kina najspremnija da pozajmi pare Americi (Kinezi ne rizikuju sa investicijama i najmirniji su kad pare drze u americkim bondovima) tako da je zadnjih godina americki dug prema Kini rastao brzo upravo zbog spremnosti Kine da pozajmljuje pare, ali daleko od toga da je udio Kine u americkom dugu veliki i trenutno je na 8%.

Kina raste brzo, i kad odete sa 0 na 1 pa sa 1 na 2, taj rast je ogroman, ali Kina je daleko od bilo kakvog preuzimanja primata od SAD, a treba obratiti paznju na kinesku inflaciju i na njihov housing market. Ogroman broj stanova u Kini se ne prodaje, drzavni aparat je jako komplikovan i proci ce mnogo decenija prije nego sto Kina postane vodeca u svijetu. Oni koji na Balkanu ne mogu da docekaju da Kinezi preuzmu svijet, nacekace se dok do toga dodje.

Ono sto je jako problematicno je da ako do default-a dodje (a nece), ogromne kolicine para na koje su banke i razne finansijske institucije racunale nece biti dostupne i smanjice se nivo investicija. Citava ekonomija ce da se "skupi" i doci ce do recesije. Pare ce biti jako tesko da se nadju pa ce oni koji ih pozajmljuju pozajmljivati sqmo na sigurno j sa ogromnom kamatom. To znaci da ce male zemlje, tipa balkanskih presusiti jer ce se investicije ugasiti potpuno. Ako drzave budu pozajmljivale za socijalna davanja to ce biti u ogromne kamate i politicke ustupke. Oni koji imaju djecu, treba da se mole da do default-a ne dodje. Oni koji se raduju americkom default-u su ili djeca ili neodgovorni i nemaju nikakvih ambicija. Ali i njih ce da udari jer nece moci da nadju pare za cigarete i pice...

Pozdrav iz USA, i zelim vam puno investicija i sto manje teorija zavjere i zluradosti jer to nije put u buducnost.

Montenegro USA

pre 12 godina

Amerika je jako velika i jako komplikovana zemlja. Medjutim, sustinski nije tesko shvatiti kako sistem radi i odakle ovakve krize. Ja u Americi zivim 12 godina pa evo i mog dolara...

Americke privatne firme (tu racunam i ove na berzi) odlicno posluju. Amerika je cisto kapitalisticko drustvo. Firma koja ne pravi pare brzo nestaje sa lica zemlje. Par quarter-a neprofitabilnosti i dovidjenja, kapija se zatvara. Ovo je jako bitno i ne treba zaboraviti ovaj princip. Ponavljam, u Americi firme moraju da prave pare ako misle da prezive (ako nisu startup firme). I one to ovih dana rade sasvim dobro. Ja ne znam odakle vama ideja da americke firme nista ne proizvode ili ne zaradjuju pare ali americke firme trenutno imaju velike zarade i leze na gomili cash-a (evo, na primjer, Apple ce uskoro po primanjima biti najvrednija firma na svijetu). U Americi je 9.5% nezaposlenih, ostali rade sto znaci da postoji ogroman broj firmi (milioni) koje su profitabilne (jer inace ne bi mogle da prezive), neke od njih sa rekordnim profitima ovih dana. Market je u usponu. Americka privreda je na jako dobrim osnovama zahvaljujuci radikalnom kapitalizmu jer firmama koje lose posluju niko nema da pomogne. Ne treba se plasiti za americku ekonomiju. Ona je daleko jaca i cvrsca na udare od svih ostalih ekonomija i odrzava se upravo zahvaljujuci radikalnom kapitalizmu koji na povrsini odrzava samo najbolje. Americka ekonomija i americke firme su jako snalazljive i snaci ce se u bilo kojoj situaciji.

E, sad, te firme i pojedinci, naravno, placaju porez drzavi.

A drzava je druga prica... Americka drzava nema svoje firme (za razliku, na primjer, u Srbiji ili Crnoj Gori) i americka drzava svoje rashode placa od poreza koje prikupi od firmi i pojedinaca. Skolstvo, vojska, federalna policija, socialna davanja, razni programi za stare, medikalno osiguranje za stare i siromasne, drzavni aparat... Sve su to rashodi americke drzave, kao uostalom i svake druge drzave na svijetu. Medjutim, rashodi americke drzave su toliki da prihodi od poreza pokrivaju "samo" 42% potreba. Znaci, americka drzava od poreza prima toliko para koliko joj je potrebno da pokrije 42% svojih rashoda. A pare od poreza dolaze od zdravih firmi koje zdravo posluju. E, sad, americka drzava mora onaj ostatak od 58% da pozajmi da bi ispunila svoje obaveze i platila rashode (skole, plate zaposlenima, vojsku, socijalna primanja....)

Par definicija... Bankrot je pogresna fraza, ne znam odakle su je izvukli na ovim sajtovima po Balkanu ali ovdje se ne radi o bankrotu drzave nego o necemu sto se zove "default". Bankrot je kad potpuno nestanes sa lica zemlje, default je nesto drugo i ovdje je rijec o default-u americke drzave. Default znaci da postojis ali ne mozes sve dugove da platis i onda odlucis da neke dugove, da upotrijebim taj izraz, ignorises a neke da placas. Znaci default-iras na tim nekim dugovima ali nastavljas da placas ostale (od onih 42% para koje si prikupio od poreza i koje ce nastavljati da dolaze). Znaci Amerika ima skoro pola para koliko joj je potrebno i nastavice da placa svoje obaveze, ali posto joj hvali 58% para, ona ce morati da prestane da placa neke racune (socijalna davanja, pomoc starima, skolstvo, zatvorice se neke vojne baze...). U sustini, ovo je mnogo gore nego sto ja opisujem, ali je vrlo vazno ukapirati proces. Ako zavisis od drzave i radis u drzavnoj sluzbi, vrlo lako se moze desiti da ne dobijes platu, u zavisnosti od toga koliko si vazan za drzavu jer ce ono para sto imaju od poreza ici na najvaznije stvari. Nadam se da je jasna razlika izmedju bankrota i default-a. Americka drzava nece bankrotirati, ona je u opasnosti da default-ira na nekim rashodima i morace da se shodno tome smanji.

E, sad, Republikanci tvrde da su pare koje se prikupljaju od poreza ogromne (jer firme koje dobro posluju placaju porez i drzava to dobija redovno) i Republikancima nije jasno zasto drzava ima tolike rashode. Oni uglavnom pucaju na razne socijalne programe i zdravstvena osiguranja i traze da drzava sreze svoje troskove jer su pare prikupljene od poreza ogromne i da je drzava efikasna mogla bi sve da finansira sa tim parama, ali oni smatraju da drzava nekontrolisano trosi i da stalno kreira nove socijalne programe i da tome treba stati na put. Oni su se "zarekli" da nece podrzati odluku da se drzava zaduzi (tih 58%) ako se u zakon ne uvede da se troskovi drzave moraju skratiti za 3-4 triliona dolara i da se ukinu razni programi koji opterecuju budzet (zdravstvo i socijala ovdje su najizrazitiji). Sa druge strane, Demokrate smatraju da ne mogu toliko da skrate budzet jer ce biti ugrozeni djelovi stanovnistva koji slabo zive (samohrane majke sa mnogo djece, stariji preko 65 godina i.t.d) i da veliki broj socijalnih i zdravstvenih programa mora da postojii. Obadvije strane su se zakljucale. Republikanci nece da podrze pozajmicu ako se ne izglasa kresanje budzeta i dodatno smanjenje poreza. Demokrate, naravno, nece na to da pristanu jer je to rjesenje suvise radikalno i smatraju da rashode treba smanjiti ali da istovremeno treba povecati porez najbogatijima jer bi to drzavi donijelo velike dodatne pare.

Eto, to je sustina trenutne krize u Americi. Ako ste mislili da americke firme propadaju, onda se grdno varate, mislim propadaju one, svaki dan neka firma propadne ali se rodi 10 novih... Tako kapitalizam funkcionise. Sve ostalo je politika koja je dodatno komplikovana time sto je pocela predizborna kampanja.

Elem, zavrsice se ovo, naravno da Amerika nece default-irati, ali treba gledati ko ce da odnese prevagu nakon ove politicke krize. Takodje, iskreno, bez ikakve pretenzije, u Americi njihov parlament stvarno radi, ovo je mozda za nase ljude drama, ali ovako izgleda parlament koji konstantno radi i donosi vazne odluke o funkcionisanju drzave. Da li drzava previse trosi, kako da se ogranici potrosnja... U Balkanskim drzavama ovakve stvari odlucuje par ljudi na privatnim sastancima. To je velika razlika.

U zdravlje i ne sjekirajte se puno. Amerika nece propasti i nece doci do revolucije i novog svjetskog poretka.

srđan staletović

pre 12 godina

Američka ekonomija je jača od svih svetskih zajedno. To što se sada dešava je ujdurma kojom će još jednom okrenuti novac i plasirati ga u svoje investicije a i širom sveta tamo gde je njihov interes. Novac je sredstvo sa kojim se diktira javna i široka potrošnja a time direktno i privredni rast i razvoj neke privrede ili zemlje ili regiona. ovime će se srušiti špekulacije na berzama i manipulacije sa fiktivnim vrednostima a dobiće na značaju stvarna realna i materijalna vrednost. to su na primer hrana, zdrav životni prostor i sl. da sada ne ulazim u dubioze. Bezvredni papiri koje je ta ista amerika odštampala i plasirala ih širom sveta raznim ***** koji su sada uvideli da nemaju nikakvu vrednost moći će da posluže kao sredstvo za potpalu vatre u hladnim zimskim danima. Izmisliće novu valutu sa kojom će prekinuti (tobože) sa radnjama "na kvarno" a za ovo što je bilo bilo je, izvinite ali mnogo nam je žao. Igrati se na berzama sa virtuelnim novcem ili imaginacijama ako hoćete i očekivati da od toga može da se nešto konkretno uradi malo je verovatno, ili ostvarivo samo do trenutka kada neko ne prozre njihovu ****. Da mi je samo videti lica ljudi koji su sve to smislili.

lopuza

pre 12 godina

Koliko neznanja o poretku. Kao prvo Kina ima 2500 milijardi dolara ne 1000. U Kini je inflacija presla 6%, dnevno trose 3 milijarde dolara, a susrecu se sa nezadovoljstvom naroda zbog visine plata, po prvi put u istoriji. Udeo ukupne proizvodnje americkih kompanija u kineskoj proizvodnji je 60%, a najvece trziste kineskih proizvoda je Amerika. Toliko o Kini, ako Amerika pukne Kinu to nece zaobici, Najvezi spoljnotrgovinski partner EU je Amerika, ako se americi nesto desi , ode i EU, a ako se nesto desi EU, odose i mnoge druge drzave koji imaju najvece partnere u EU. I tako, to je domino efekat.
(Perica, 23. jul 2011 12:55)

Znaci, mi smo nova svetska ekonomska sila !!?!?!?

Jupiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ! ^_^

Не дајте се браћо наша

pre 12 godina

Коментари показују да као нација нисмо научили апсолутно, апсолутно ништа из силних пораза у посљедњих стотињак година.
А и јасно је да скоро нико не види у чему је поента приче. Питам се шта сам чинио у прошлим животима па сам овако кажњен и рођен у овом несретном народу.

hm....

pre 12 godina

A da pitamo Kineze i Ruse kako gledaju na ovo, ne verujem da i oni misle da je to apokalipsa, vec pocetak novog ekonomskog poretka.
P.S. Ugo Caves je sve ovo predvideo, mozda i on bude trljao ruke kada nafta ode u nebo....

Zoro

pre 12 godina

Kina ne kupuje americke drzavne deonice, i ulaze u americku privredu ne zbog ljubavi vec iz ekonomskih interesa. I Kina, takodje, ima unutrasnji dug koji je sada oko 1.500 milijadi dolara. Rec je o dugu lokalnih i pokrajinskih vlasti koji se ne moze pokriti iz redovnih finansijskih izvora. Kineski ekonomski napredak u velikoj meri zavisi od ekonomskog prosperiteta i stabilnosti SAD, kao i EU, Japana i razvijenih zemalja. Oni koji smatraju da americke ekonomske nedace znace boljitak za ostali deo sveta grdno se varaju. Osim, naravno, ukoliko ne smatraju da je dobro da Amerika propadne makar i svi sa njom propali. Da to nije neko pravoslavno majansko prorocanstvo?

Djuka

pre 12 godina

A da li se iko seća lekcije o ekonomiji Nemačke 1936-1939.?
Kakav, do tada nezabeležan ekonomski napredak je zabeležila za tih 6 godina i kako? Koliko i od koga je dizala kredite? Šta je u stvari korporativni kapitalizam, ko ga je provalio i kakvom političko-ekonomskom sistemu neminovno vodi takav liberalni korpokapitalizam? Hajde, "pismeni" komentatori objasnite malo i prosvetlita nas nepismene.

umire najzad

pre 12 godina

ja bih najvise da totalno propadnu ekonomski! dosta je bilo ratova zbog nafte u ime demokratije. dosta su oni komandovali svetom, nista dobro nisu doneli

zarko

pre 12 godina

A sta Vi ostrasceni imate od toga da USA bankrotira a Kina ne??? I sta to Srbija ima od Kine, most u Borci???
Dugorocno gledano, tehnicki bankrot USA moze da donese promene na svetskom nivou i drugaciju raspodelu ekonomske i politicke moci ali Srbiji to ne znaci nista. Samo ce Cvetkovic i ostali strucnjaci imati razlog vise zasto ne zivimo dobro, nemamo investicije a nezaposlenost raste i ostaje najveci problem.

Mirko

pre 12 godina

Mozda nemam puno pravo na komentar ovde, i uopste sto se tice ekonomskih pitanja u svetu, posto sam propali student ekonomije, ali nekako mi se cini da bih vise voleo da cujem da americka ekonomija dobro stoji, jer ce onda i svetska ekonomija malo bolje stajati. Slazem se da necemo ''pocrkati od gladi'' cak i ako oni propadnu, ali dosta mi je prezivljavanja i krpljenja kraja sa krajem. Ne verijem da se kriza u USA nece jako odraziti na ceo svet, pa stoga podrska gospodi preko okeana. I neka rese svoj problem nekako, samo sto pre i sto bezbolnije i po njih i po nas.

Posmatrac odavde

pre 12 godina

S obzirom da vec 25 godina zivim u toj skoro propralo Americi evo i moja sva centa. Ta (ili ova kako vam se svidja) zemlja je krenula u propast onog trenutka kad su "genijalci" sa Harvard Bussiness School odlucili da udju u novi prosperite pomocu masaze, motivational speaking, trgovnie hartijama od vrednost, "financial service", itd, drugim recimo kad su odlucili da prestanu da pretvaraju limun u limunadu. Svu su industriju dali Kinezima, i Azijatima pa tako danas od nekad mocne sile danas ne znaju ni kola ljudksi da naprave. Paralelno s tim, obrazovanje je postalao sve gore i gore, post je mnogo jeftinije da se uvezu strucnjaci sa strane nego prave domaci. Dok se svi odusevljavaju space shuttlom, krstarecim raketama i drugim cudima, malo ko zna da, ironicno, to ne prave ljudi iz SAD nego oni koji su obucavani negde sa strane. Danas imate ironiju da naucni rad publikovan sa americkog univerziteta nema nijedno americko ime! U takvoj jednoj atomosferi, nema kreiranja realnog bogastva pa otud mora da se zajme pare. Moj deda mi je odavno komentarisao sa " sinko, i meni kad bi nego davao tolike pare i ja bi izgledao ko bogaras iako realno kuce nema za sta da me uhvati. To ti je slikovitim recima vise manje danasnja Amerika, s tim sto nije bas da nema za sta kuce da ih uhvati, ali daleko od toga da imaju pare za sve sto bi hteli da kupe. Inace oni sto misle da ce svetu da bude drugacije, varaju se. Imperijski projekt ostaje netaknut, niko nikada nije spomenuo kresanje vojnog i drugih imperijskih budzeta. Osetice ko i uvek sirotinja, penzioner, i srednja klas koja polako nestaje.Zato nemoj mnogo da polazete nade i neku promenu svetskj poretka. Sve sto ce da se desi je da nece biti plata za mene (drzavni univerzitet) i milione drugih koji zavisim od federalne drzave. Bankrari ce dobiti svoju kamatu, ne znam gde ste procitali da nemaju para da plate to.

o sole mio

pre 12 godina

@(simple as that, 23. jul 2011 14:44),
Ne drami, bespotrebno, nego se malo edukuj!
U severnoj Kanasti, za sada, pronadjene su vece zalihe nafnih rezervi, od svih onih koje postoje na bliskom istoku, a pretpostavlja se, da je tako u celom artickom delu planete, sever Azije. Samo pronadjene naslage nafte u Kanadi, sa ovolikom danasnjom, dnevnom/godisnjom proizvodnjom nafte u svetu, dovolje su za narednih 200 (dvesto) godina! Ta nafta nije tog kvaliteta, kao ona na bliskom istoku, gusca je i ne izlazi pod pritiskom, ali je tehnologija vec razvijena za explataciju i ona se crpe! Sa tom naftom u Kanadi i sa pretpostavljenim zalihama u Aziji (Rusiji, Sibir), teorija iz `70ih, da su svetske zalihe nafte u svetu, procenjene na nivou od 30-40 godina, padaju i definitivno u vodu.
Nafte IMA, za narednih 200 godina, za koliko vec danas zna, da nafte ima, a za to vreme, definitivno ce se pronaci alternativni, efikasni izvori energije!

Rista

pre 12 godina

"Dok nekom ne smrkne, drugom ne svane", izreka je stara. Samo je pitanje ko u cosku sada trlja ruke na ova desavanja...
Kinezi izgleda samo zveckaju sa paricama i cekaju svoj trenutak da kupe njihove vrednosne papire, reprogramiraju im kredite, lobiraju...
Lopta je u Kineskom dvoristu!!!

Plavuša

pre 12 godina

Ako mi neko argumentovano dokaže kojoj je zemlji Amerika donela jenkijevsku demokratiju - vodim ga na večeru, sa sve kavijarom i šampanjcem ...
I, da li neko zna, koliko se američki vojnici ponose što su pobili stotine hiljada ljudi po celom svetu u ime ... (molim da mi vi kažete) čega...

Kox

pre 12 godina

@(drno, 23. jul 2011 11:30)

A od kada to nepismeni surfuju internetom i ostavljaju komentare?
A sto se ti ce Kineza pametnjakovicu, do pre nekih 5 godina su se svi smejali na pomen kineske auto-industrije. E sada je ta smesna zemlja preuzela Volvo od mocnih amera i od posustale kompanije ponovo napravila profitabilnu firmu!
Eto toliko od jos jednog "nepismenog"!

srbijasine

pre 12 godina

Rešenje je jednostavno.Povući ODMAH svu vojsku koju imaju po belom svetu,srezati administraciju i bogatima razrezati porez kao i siromašnima/ameri bogatašima naplaćuju manji porez/.AStisnuti kaiš svima i eto za pet godina oporavak.
(bogdan, 23. jul 2011 11:23)

E svakakvih gluposti cu se nacitati!
ameri bogatašima naplaćuju manji porez!@!??@??? Odakle ti ovaj podatak.

Ivan Grozni

pre 12 godina

Nije stvar u tome što će Amerika bankrotirati, za nas je mnogo važnije to što neprijateljji u našem okruženju gube ključnog saveznika.

AC

pre 12 godina

"Uvek kada procitam da ce Amerika bankrotirati po pravilu negde terotisticki napad u isto vreme.Koincidencija ili nesto trece nisam vise pametan."
(Goran N., 23. jul 2011 12:07)

U svetu vlada uverenje da se na ratovima obogacuje zemlja preko industruje oruzja. Ovo jeste tacno ali samo delimicno jer su najveca bogatstva sticu preko zaduzivanja zemalja, cije su ekonomije ratom unistene, preko banaka zemalja koje zavode "demokratiju".

Dule

pre 12 godina

Dragi dragstor komentatori, Hadzic je radio u NIS-u za 800 eura dok ste vi mazali mast na beli lebac i kukali o nepravdama koje vam je svet ucinio. Razmislite o tome pa ce onda mozda i malo bolje da vam krene u zivotu, sto vam i najiskrenije zelim.

ISO

pre 12 godina

Ameri konstantno izbegavaju korišćenje ISO sistema mera. Inči, stope, milje,... bilioni..galoni....datumi.. kao i mnoge druge mere zaostale iz britanskog kolonijalnog sistema mera su van standarda ISO te samim tim nisu validni za korišćenje.

bns

pre 12 godina

Americka ekonomija nije tako snazna kao nekad ali je daleeeeko od potpune prospasti kako se ovde nadaju mnogi zlobnici (postali smo nacija zlobnih ljudi, stvarno). Sve ekonomije zavise od americke a narocito Kina. Kina bez Amerike nije nista posto nema kome da proda to sto napravi. Pola fabrika u Kini su americke ili rade za amere a druga je polovina su evropske i japanske koje takodje zavise od americkog trzista. Kinezi napreduju ali imaju jos dug put pred sobom jer nemaju (ili imaju malo) svoje tehnologije. Glavni adut im je jeftina radna snaga. Voleli ili ne Ameriku ona je ipak uredjena i demokratska zemlja a Kina to nije ni blizu. Niko ne ide u Kinu da bi ziveo slobodno nego iz nje bezi iz tih razloga upravo u USA ili Evropu. To je istina. Kineski ekonomisti se mole bogu (u kog nesmeju da veruju) da se americki politicari dogovore. To je njima u interesu. Isto tako to je u interesu svih pa i nas.
Dakle, manje zlobe i vise dobrih namera a ameri neka nadju svoj put.

Dusan

pre 12 godina

Nije slucajno sto propast dolazi 2. avgusta. Namestili su da im sudi Sveti Ilija, a njegovu naklonost je moguce pridobiti samo benzinom koji mu treba za Ferari.

Dane

pre 12 godina

Amerikanci su dokazali da i dalje misle da su jedina zemlja na planeti zemlji. Misle da ako njihova zemlja propadne da propada i ostali deo sveta za koji ja mislim da nije culo ni njih pola. Naravno moze da se desi apokalipsa kada im aziske zemlje zavrnu slavinu sa naftom pa iz ocaja puste par njihovih raketa posto za razne ratove vise nemaju para...

simple as that

pre 12 godina

Koliko god problem delovao kompleksan ukljucujuci teorije zavere,multinacionalne kompanije,bankare,imperijalizam i sve ostale vise ili manje realne probleme...NAFTA je kljucna rec!Amerika na svojoj teritoriji proizvodi svega nekoliko procenata nafte koju potrosi,a od ukupne proizvodnje u svetu Amerika trosi 25%.Ne znam da li znate da je NAFTA potrebna bukvalno za SVAKI proizvod na ovoj planeti.Vecina ljudi to ne zna pa se bavi raznim "teorijama" koje uglavnom nemaju smisla.NAFTA je neobnovljiv resurs,i kada nje nestane tada nam sledi prava APOKALIPSA.Jer proizvodnja nafte je skoro svuda u svetu dozivela svoj "peek" odnosno vrhunac i nikada se nece proizvoditi vise nafte,nego sledi stalan pad.A potreba za naftom je sve veca (Kina i Indija kao ogromne zemlje u ekspanziji svakodnevno zahtevaju sve vece i vece kolicine energije)Da li ste znali da se od derivata nafte pravi plastika,guma i ko zna sta sve ne?!NAFTA je krv planete,a ima je sve manje...A zasada ne postoji NIJEDNA JEDINA alternativa nafti!!!

učite deco kineski

pre 12 godina

(Zmaj, 23. jul 2011 01:26)

Samo da se nadovežem informacijom da kineska vlada uopšte nije otvarala vatru na "mirne" studente na Tjanmenu, nego su oni prvi otvorili vatru. Ovo je nedavno potvrdio neko od zvaničnika američke vojske i zvanično se izvinio Kini zbog toga. Zaista ne mogu da se setim imena, ali izguglajte i videćete da je istina. Dakle, Ameri su i Kinezima pokušali da uvale "SFRJ scenario", samo nisu Kinezi veverice kao mi.

mile

pre 12 godina

Voleo bih da znam kad SAD nisu imale deficit u razmeni sa inostranstom! Celog veka su na grbaci ovog sveta! Treba da shvate da zakuvavanje i kuvanje corbe skupo kosta! Posto su lepo uvalili Francuskoj, Nemackoj i nekim drugim zemljama EU, rat u Libiji mislili su da ih nece stici troskovi koje su sejali pre toga! A mozda su mislili da ce im prijatelji iz Francuske, Nemacke ili Kosova sanirati drzavni deficit i da ce moci da teraju dalje i potpaljuju po svetu! Neka jedu ono sto su zakuvali! I mi smo dosta jeli i dan danas jedemo sto nam stalno kuvaju! Smrt fasizmu, sloboda i pravda narodu!!!

Uzicanin

pre 12 godina

Sve je ovo posledica njihove politike,ne mozes ti da imas nacionalni interes u celom svetu,da ratujes sa drzavama zarad svojih licnih interesa,mnoga carstva ovo zemljska su propadala,propasce i ovo njihovo moderno to se i naslucuje dugi niz godina,a sada pocinje i da se obistinjava...

Jovan

pre 12 godina

Ovoliki broj vrhunskih politickih i ekonomskih strucnjaka koji ovde ostavljaju svoje komentare verovatno da nema nijedan od najprestiznijih univerziteta na svetu . Prosto imponuje izuzetno naucno znanje koje nam pokazuju ovdasnji eksperti-citaoci . Pred naletom ovakvih mozgova i sama berza na Wall Street-u bi se osetila potpuno posramljeno . Prema tome sasvim je logicno sto zivimo u drzavi koja je LIDER u regionu .

GajaG

pre 12 godina

Mala greska u tekstu, dug iznosi 14.3 triliona dolara. Da je u pitanju 14.3 biliona, kupio bi to neko sa forbsove liste bez problema. A i sta su mulijarde za USA, Srbija ima veci dug od tih tricavih 14.3 milijarde dolara pa nije bankrotirala.
(sta to bese matematika, 23. jul 2011 07:32)
Prvo ukazujes na gresku pa zatim i ti pravis istu.

bocco

pre 12 godina

Amerika inostranstvu duguje tek trećinu od ukupnog duga. Ostatak od dve trećine je dug američke države prema Amerikancima !!! Kina u ukupnom američkom dugu učestvuje sa 8%.

e

pre 12 godina

svi vi koji lupetate o tome kako ce propasti da li ste vi svesni sta ce nama da se desi i Eu ako ovi objave bankrot ? Nek nam je bog u pomoci onda! Zivi ce zavideti mrtvima verovali vi ili ne!

Perica

pre 12 godina

Koliko neznanja o poretku. Kao prvo Kina ima 2500 milijardi dolara ne 1000. U Kini je inflacija presla 6%, dnevno trose 3 milijarde dolara, a susrecu se sa nezadovoljstvom naroda zbog visine plata, po prvi put u istoriji. Udeo ukupne proizvodnje americkih kompanija u kineskoj proizvodnji je 60%, a najvece trziste kineskih proizvoda je Amerika. Toliko o Kini, ako Amerika pukne Kinu to nece zaobici, Najvezi spoljnotrgovinski partner EU je Amerika, ako se americi nesto desi , ode i EU, a ako se nesto desi EU, odose i mnoge druge drzave koji imaju najvece partnere u EU. I tako, to je domino efekat.

Che

pre 12 godina

Jeste da su paraziti i da terorisu pola planete,ali ne daj boze da propadnu i da Kina bude na njihovom mestu,za njih bi i Orvel bio malo dete
(srdjan, 23. jul 2011 08:32)

Dragi Srdjane ne znam da li su vam javili ali Kina drzi 70% svetskog trzista.

Praetorian

pre 12 godina

@sta to bese matematika:

Hej, Matematika: kod nas: milion, milijarda, bilion (hiljada milijardi), trilion (hiljada biliona). Kod Amerikanaca: milion, bilion, trilion (hiljada milijardi). Got that?

Goran N.

pre 12 godina

Uvek kada procitam da ce Amerika bankrotirati po pravilu negde terotisticki napad u isto vreme.Koincidencija ili nesto trece nisam vise pametan.

DjP

pre 12 godina

@sta to bese matematika
http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=527211#k5518219

Nisi u pravu. Brojevi se imenuju različito u Americi u odnosu na Srbiju
U Americi, 1 bilion = 1000 miliona (tj, 1 milijarda "po naški").
U Srbiji, 1 bilion = 1000 milijardi (tj, milion miliona).
Pošto je tekst napisan u Srbiji - broj je napisan ispravno.

bogdan

pre 12 godina

Rešenje je jednostavno.Povući ODMAH svu vojsku koju imaju po belom svetu,srezati administraciju i bogatima razrezati porez kao i siromašnima/ameri bogatašima naplaćuju manji porez/.AStisnuti kaiš svima i eto za pet godina oporavak.

drno

pre 12 godina

Vidim ovdje svi strucnjaci geo-politike i vrli ekonomisti...sve moj do moga. Da, USA ce bankrotirati, postat ce kineska kolonija, kupit ce ih neko kao bilo kojeg gubitasa, kapitalizam ce nestati, Kosovo ce se vratiti u sastav Srbije bez podrske amera i sve to kao znak kazne bozje za sankcije koje su vam nabili 90-ih...a sto je najbolje, vece su sanse da se takve nebuloze obistine nego da se vi opismenite...

Zoki

pre 12 godina

"Sustinski ako kongres donese odluku o povecanju nivoa duga to je bankrot."
Ovo nije tacno. Kongres je do sada veoma cesto podizao limit, pa Amerika nije bankrotirala. Ovde se radi o necem drugom. Republikanci zahtevaju pojeftinjenje drzavne uprave. Obama bi to i prihvatio, ali da se to ublazi povecanjem prihoda kroz vece poreze za one koji vise zaradjuju. Republikanci nece ni da cuju za to.
Ovo je sada poput igre pokera, na kraju ce jedna strana morati da popusti. Ta strana ce biti demokrate, jer ako njihova administracija dozvoli da udje u tzv. "tehnicki bankrot", bice proglasena glavnim krivcem i nece dobiti izbore u sledecih 20 godina.
Grcka vise nije mogla da dobije pare po nekim normalnim uslovima. Interesantan je clanak u poslednjem broju "Ekonomista", gde se navodi da su grcki problemi u osnovi vezani za ogromna socijalna davanja kojim su tri politicke dinastije kupovale birace.

Ortodox

pre 12 godina

Zanimljivo da je jedan od najvecih dugova SAD-a dug Norveskoj, za naftu.
(Canis Lupus, 22. jul 2011 21:22)

Izmedju ostalog, zato je napadnuta i Libija. Lukavi su vladari iz senke, mada jesu odavno provaljeni, a videcemo da li se polako radja jedan novi svet i jedan novi poredak....

Perica

pre 12 godina

Koliko neznanja o poretku. Kao prvo Kina ima 2500 milijardi dolara ne 1000. U Kini je inflacija presla 6%, dnevno trose 3 milijarde dolara, a susrecu se sa nezadovoljstvom naroda zbog visine plata, po prvi put u istoriji. Udeo ukupne proizvodnje americkih kompanija u kineskoj proizvodnji je 60%, a najvece trziste kineskih proizvoda je Amerika. Toliko o Kini, ako Amerika pukne Kinu to nece zaobici, Najvezi spoljnotrgovinski partner EU je Amerika, ako se americi nesto desi , ode i EU, a ako se nesto desi EU, odose i mnoge druge drzave koji imaju najvece partnere u EU. I tako, to je domino efekat.

evropljanin

pre 12 godina

Postoje dve varijante za lobiranje ekonomske propasti Amerike.
1. Da daju svakom legalnom gradjanu po milion dolara I tako svaka osoba investira u americku ekonomiju direktno ili indirektno.
2. Da se razjedine drzave kao sto je to bio slucaj sa USSR (Rusijom) i da svaka drzava onda dobije pomoc od medjunarodne banke da stabilizije ekonomiju. Onda bi amerima jedino preostalo da se grupisu sa Kanadom i Centralnom Amerikom.

mujcinovic salih

pre 12 godina

Citajuci komentare shvatio sam da sam zalutao na neki hipi sajt.Toliko ljubavi odavno nisam osetio.Mir brate.Zato nam i jeste tako i zato cemo i dalje biti u g...-pardon blatu.Velika ljubav je stetna za zdravlje,mozda ne bi bilo lose da malo spustite loptu.

Pera Božić

pre 12 godina

PRVO DA PLATE ŠTETU SRBIJI KOJU SU JOJ NANELI BOMBARDOVANJEM MOSTOVA, FABRIKA, BOLNICA, PUTEVA, PIJACA, VOZOVA I OSTALIH RATNIH CILJEVA, PA DA VRATE PARE OD PRODATE SRPSKE IMOVINE NA KOSOVU I METOHIJI, PA DA VRATE PARE OD KRAĐE IRAČKE NAFTE KOJU DNEVNO UKRADU U MILIONIMA BARELA I PRODDAJU PO SVETU, PA DA VRATE PARE OD DROGE KOJU IZVOZE CELOM SVETU IZ AFGANISTANA, ...... I JOŠ MNOOOOGO TOGA SE NAKUPILO, PA TEK ONDA MOGU DA BANKROTIRAJU

Милан

pre 12 godina

Stara izreka kaže. Ničija nije do zore gorela.Koliko li su samo ljudi širom olanete unesrećili i pobili, koliko zemalja razbili Vijetnam, Koreja, Panama Iran, Irak,Avganistan, Jugoslavija, Libija i td. sve zarad njihovih navodnih nacionalnih interesa. na svakom kontitentu amerikanci imaju nacionalni interes, što je za ne poverovati.U stvari to je maska za hegemonizam i ekonomsko porobljavanje naroda širom planete radi otimanja prirodni resursa za potrebe Amerike. U prevodu to je moderni fašizam.Mora to kad tad da se vrati.Mnoge imperije i carstva su propala kroz istoriju došlo vreme i na amere.A meni nešto žao počeću da plačem od tuge.Jedna stvar me samo plaši, a to je zarad spasavanja sopstvene zadnjice ne izazovu nekakav rat širih razmera. Oni to odlično znaju da rade.

MilanR

pre 12 godina

Važno je razumeti šta za Ameriku znači "apokalipsa". To ne znači da će doći do građanskog rata i da će gradovi biti spaljeni, daleko od toga, Amerika će ostati veoma uticajna država sa solidnim standardom. Ali ona više neće biti hegemonija - i već sad to više nije. Ona "od pre neki dan" više ne može da pokreće ratove zbog svojih ekonomskih interesa - i to je suština. Ona postaje država kao i svaka druga, koja mora da pregovara, sarađuje i pravi kompromise i koja više ne može da diktira, postavlja uslove i po svojoj potrebi oblikuje svet. To je ogromna promena. Drugo je što se to tako ne vidi iz naše perspektive, nas tzv. "običnih ljudi" ali ovo je promena velika doslovno kao pad Rimskog carstva. Za američku elitu to jeste propast sveta. Dobrodošla Ameriko među "smrtne" države.

igor

pre 12 godina

Ma kako da ne, samo što još nisu postavili "counter" pa da odbrojava sekunde do kraha, a onda će veliki spasilac čovečanstva Obama spasiti celu stvar.
Američki dolar i čitava ekonomija je davno propala, vadi ih nemilice štampanje banknota kojima plaćaju usluge inostranstvu, kriminalni bankari ne žele da se odreknu moći.....

boban

pre 12 godina

americki spoljni dug je preveliki cak i za jednu ekonomiju kao sto je njihova. sa druge strane amerika poseduje vrlo jaku industriju pa posledice ne mogu biti tako katastrofalne kao u grckoj ili portugaliji. zapravo koliko amerika duguje kini, japanu isplati im se da bankrotiraju i otpisu sve dugove. grcka je bila samo prvi korak takoreci probni balon da je tako nesto izvodljivo, ali na zalost amerikanaca na putu su se, manje ili vise uspesno, postavile evropske drzave - clanice eu. Inace amerikanci su majstori za PR (public Relations) i dogovorice se 'u minit do 12' i svako pokusava da za sebe izvuce maksimum jer je predizborna kampanja za izbor predsednika vec pocela. Sa druge strane vodi se grcevita borba za nasledje svega onoga sto je dolar nekada znacio izmedju evra, kineskog Yuan-a i mozda svajcarskog franka.

za sve one koji tako jako zele da amerika propadne, molim da objasne njihovu viziju kako jedna drzava koja je naoruzana do zuba moze da dozvoli da potone u krizu.

svi (ni)su isti

pre 12 godina

"potrebno je da američka privrede generiše oko 125.000 radnih mesta mesečno da bi išla u korak sa stopom rasta stanovništva" Kina je pocela naglo da raste kad je ogranicila broj dece. Surovo ali efikasno i u krajnjem rezultatu pozitivno. Ova sada deca vise nisu gladna, imaju posao, raste im standard, sve obrnuto americkoj deci.

Imam licno iskustvo sa tim kad neko sebe smatra "visom rasom". Radio sam u jednoj stranoj zemlji, koja je, kao i Amerika, imala neke pogodne okolnosti i zato postala razvijenija od ostalih zemalja a stalno su se ponasali kao da je taj napredak iskljucivo plod njihove vrednoce i sposobnosti. Nije im uopste palo na pamet da se zapitaju - ako je to tako, kako onda pridoslice tamo iznenada postanu vredne i sposobne, a u svojim domacim zemljama su "bile" lenje i glupe? Na slican nacin Amerika gleda na ostali svet. Tu nista nije pomagalo sto je postojao niz malih, uspesnih zemalja, tek sa dolaskom Kine se pokazalo ko je ko i da kapitalizam nikako nije garancija uspeha, niti da je komunizam obavezno garancija propasti.

srdjan

pre 12 godina

Jeste da su paraziti i da terorisu pola planete,ali ne daj boze da propadnu i da Kina bude na njihovom mestu,za njih bi i Orvel bio malo dete

srdjan

pre 12 godina

Jeste da su paraziti i da terorisu pola planete,ali ne daj boze da propadnu i da Kina bude na njihovom mestu,za njih bi i Orvel bio malo dete

sta to bese matematika

pre 12 godina

Mala greska u tekstu, dug iznosi 14.3 triliona dolara. Da je u pitanju 14.3 biliona, kupio bi to neko sa forbsove liste bez problema. A i sta su mulijarde za USA, Srbija ima veci dug od tih tricavih 14.3 milijarde dolara pa nije bankrotirala.

Posmatrach

pre 12 godina

Pa lako je kritikovati amerikance i smejati se njihovoj nesreci. Da li se iko zapitao u ovoj zemlji, kako cemo mi sa nasom jadnom privredom da vracamo nase dugove, koji su u ovom trenutku narasli na 37 milijardi evra. I nas ce isti ti kinezi da pojedu za dorucak. Lako je tudju brigu voditi. Mislite o tome kome cete i kako vracati dugove.

Marko

pre 12 godina

Komentari slute na apokalipsu ali apokalipsu pameti u Srbiji. Teorije zavere ,neobrazovanost i zluradost. Sta reci , sta ce tek da snadje Srbiju i njene online komentatore ako najrazvijenija drzava na svetu bankrotira; izlisno je to objasnjavati nasim internet analiticarima.

Lord Maitreja

pre 12 godina

sve ovo je rezirano od strane tkz. novog svetskog poretka.... u serijalu zeitgeist je sve delimicno objasnjeno... sudbina covecanstva je odavno skrojena od strane grupe veoma mocnih ljudi i to tako traje vekovima... tako da nemojte da se lozite vise...

Evropa

pre 12 godina

Prokleti su previse da bi opstali dugo, od obicnog Amera do nekog ko zaradjuje preko pola miliona godisnje, samo sebe gledaju. E da je njima socijalizam bili bi presrecni.

Stanoje J

pre 12 godina

Ma sta mi rece, ako vi propadnete, propada ceo svet. Pa, nece biti da je bas tako. Kupice vas neko kao svakog drugog gubitasa a vi posle ratujte sami sa sobom.

Zmaj

pre 12 godina

Kina prosto melje Ameriku, i ključni momenat je bio kada je bela kuća uz pomoć CIA, napravila iscenirane demonstracije studenata na tjenanmenu koje je kineska vlada ugušila. I umesto da Kina postane američka kolonija, Amerika postaje kineska kolonija. Amerika jednostavno nema odgovor za kinesku industriju i njenu hiperprodukciju. Kineske devizne rezerve su već premašile 1000 milijardi dolara, i u poziciji su u kojoj je Amerika bila posle drugog svetskog rata. Pre deset godina američki dolar je bio duplo jači od kanadskog ili australijskog,a sada je po prvi put u istoriji slabiji. Prošle godine je za 1 $ bilo potrebno u proseku 1.13-1.23 sviss franka, a danas za 1 švajcarac čak 1.22 $. Kolko god bela kuća pokušava da slabim dolarom doprinese većim stranim investicijama, pre svih kineskih, i da pospeši veću konkurentnost i veći izvoz, nemaju nikakve šanse da uspora kineski rast. Kolika je amerika bila super sila u svakom pogledu zadnjih 100 godina, izgledaće kao zemlja trećeg sveta u poredjenju kolika će Kina biti još superiornija super sila narednih 100 godina.

SAMO VAS GLEDAM

pre 12 godina

Vodite nepotrebne ratove,crnci i meksi nerade nista (osim male manjine),samo prave djecu a bijeli rade i sve to treba ishranit.Ovi sto nerade dobijaju "unenploement mani" i zaboli ih za posao.Nistra od ovog tzv.mladog preCednika.Oni sto drze slajbok su u Republikancima.

singapurcanin

pre 12 godina

Korenje svega jeste legalizacija lobista i "nagodbe sa sudovima,tuzilastvom" i legalizace korupcije.
Lobisti imaju za zadatak uz novac da isceniraju tragediju"eto jadni mi" kako bi se nasao povod za otvaranje rata i nestabilizovanje regiona.
Sa druge strane lobisti traze otcepljenje i priznavanje.
Politicari su se svi poceli ponasati kao da je politika njihova licna firma i da gradjani ne postoje.
Takodje naj veci krivac jesu banke koje.
Michael Moore's 'SiCKO' koji je napravio i Emisiju i doveo u pitanje pozicije i funkcionisanje ovim korenima.U ovom cak prica i o EX YU
http://www.youtube.com/watch?v=xlDAUKSh9CQ
O konfliktima izmisljenim kako bi ljude lakse drzali pod kontrolm i korupcijom.
Mi smo to 90-tih naj bolje ustanovili,pa se danas vlada ponasa kao sekta,a ne sluzbi naroda i gradjana.
Pozajmice za potrosnju,a sagradjeno O.
No ako se smiluju urednici informativnog programa mogli bi nas odmah posle vesti u 6.30 iznenaditi,jer kod nas nije prikazan ima ga na netu,ali za one koji ni to nemaju makar da se javnosti posalje poruku ishoda cele ove Americke pre svega,ali i nase,sto me naj vise i brine

CheGe

pre 12 godina

nedaj boze da oni bankrotiraju... jel onda je zavrseno sa svetom kakav smo mi znali. a o nama ni da nepricam. videli smo sta nam je donela zadnja kriza. jos jedna takva i mozemo svi u #@$%#@!

sale

pre 12 godina

Da Vam ja kazem...Vama trebaju jedan Dinkic i Cvetkovic i Bog da Vas vidi.Kako Cvele kaze, "Srbija krizu pregrmela na nogama!", tako bi i Vi preziveli predstojecu.Verujte Cveletu i Mladji, ljudi prosto ulivaju poverenje!

Darko

pre 12 godina

Sustinski ako kongres donese odluku o povecanju nivoa duga to je bankrot.Upravo je Grcka po tom kriterijumu otisla u bankrot!Stoga ne postoji odluka koja bi SAD mogla spsiti bankrota osim ostrog rezanja budzeta a samim tim ne bi trebalo ni pomisljati na povecanje deficita.Obama upravo zastupa tu politiku ali ona je u suprotnosti sa kapitalistickim uredjenjem SAD i tu je idepoloski problem... Ili ce bankrotirati ili vise nece biti striktno kapitalisticko uredjenje sto ce svakako imati imlikacije na svetsko drustveno uredjene. Kapitalizam je bankrotirao sprovodeci ideju unistavanja socijalizma i krupan kapital u SAD to nece tek tako dozvoliti.Kapitalisti nece dozvoliti da Obama na socijalisticki nacin resi ovaj problem jer ce ili traziti impicment ili svesno uci u bankrot i to pripisati Obami. Sustina je da se ne moze vladati bez vecine i to je poredak jos od plemenskog uredjenja. Stoga treba ocekivati ozbiljna politicka previranja u SAD sto bi Evropa svakao mogla da iskoristi ako bude dovoljno strpljiva da uspori svoje ekonomske probleme. U narednim danima Rusija i Kina mogu odigrati znatnu ulogu u podrsci Evropi ali samo ako to znaci definitivi otklon od ekonomskog interesa poslovanja sa SAD. Ni jedna pobeda ne moze da prodje bez zrtava i to je ono sto saa kupuje vreme ,ta procena gubitka od strane Kine i Rusije. Duboko verujem da ce ideologija ,kao i uvek ,pobediti i da ce mnoge drzave prepustiti SAD svojoj sudbini. To ce svet skupo kostati ali sve sto pocne mora i da se zavrsi ,to je aksiom.

Africa

pre 12 godina

Ne moze vecno 300 miliona ljudi ziveti na kreditima. Dragi USA, zelim Vam da se vratite gde treba da budete, tj na ekonomiju jednog meksika.

misa

pre 12 godina

Apokalipsu pravite vi sami ameri da bi sebi pomogli.Proslu SEKU ste vi napravili pa ste se izvukli.Mozete jos jednu da prezivite i da unistite sve oko sebe zarad svog interesa.Treca SEKA je pogubna jer svet okrece ledja Americi.Onda je Kina mama i tata.

Tomislav

pre 12 godina

Ne bas, predsjednice. Vas bankrot (za koji ste sami krivi) moze donijeti samo novi svjetski poredak. Nisam siguran da bi to bilo lose, tho.

Praetorian

pre 12 godina

Dace Bog - nestacete u haosu, kad-tad, sooner rather than later. Vise nego zasluzeno. Zao mi je sto sam nekada verovao u "vrednosti" koje ste, ispostavilo se", samo "valjali" Svetu, da bi ostvarili svoje precious "interese" koji su, ocigledno, uber Alles. A mi... prezivecemo i to, no worries.

sinisa

pre 12 godina

Ma daj bas bi doneo apokalipsu, tipicno americki, pa svet je postojao i prije usa, pa sta i da proglase bankrot, uvesce novi dolar i opet jovo nanovo.

i tako ceo svet puffff

pre 12 godina

Mogu ameri da podizu granicu dugovanja koliko hoce, oni su bankrotirali odavno i tu nije nista cudno. Licno, drago mi je zbog svega toga jer u sustini cela ekonmska slika u kojoj zivimo i nije normalna, a ja licno... gore od 90-ih ne moze niko ziveti.
Samo nam Boze daj zdravlja!
Obama...ajde brate pali!

Stanoje J

pre 12 godina

Ma sta mi rece, ako vi propadnete, propada ceo svet. Pa, nece biti da je bas tako. Kupice vas neko kao svakog drugog gubitasa a vi posle ratujte sami sa sobom.

sale

pre 12 godina

Da Vam ja kazem...Vama trebaju jedan Dinkic i Cvetkovic i Bog da Vas vidi.Kako Cvele kaze, "Srbija krizu pregrmela na nogama!", tako bi i Vi preziveli predstojecu.Verujte Cveletu i Mladji, ljudi prosto ulivaju poverenje!

Zmaj

pre 12 godina

Kina prosto melje Ameriku, i ključni momenat je bio kada je bela kuća uz pomoć CIA, napravila iscenirane demonstracije studenata na tjenanmenu koje je kineska vlada ugušila. I umesto da Kina postane američka kolonija, Amerika postaje kineska kolonija. Amerika jednostavno nema odgovor za kinesku industriju i njenu hiperprodukciju. Kineske devizne rezerve su već premašile 1000 milijardi dolara, i u poziciji su u kojoj je Amerika bila posle drugog svetskog rata. Pre deset godina američki dolar je bio duplo jači od kanadskog ili australijskog,a sada je po prvi put u istoriji slabiji. Prošle godine je za 1 $ bilo potrebno u proseku 1.13-1.23 sviss franka, a danas za 1 švajcarac čak 1.22 $. Kolko god bela kuća pokušava da slabim dolarom doprinese većim stranim investicijama, pre svih kineskih, i da pospeši veću konkurentnost i veći izvoz, nemaju nikakve šanse da uspora kineski rast. Kolika je amerika bila super sila u svakom pogledu zadnjih 100 godina, izgledaće kao zemlja trećeg sveta u poredjenju kolika će Kina biti još superiornija super sila narednih 100 godina.

Africa

pre 12 godina

Ne moze vecno 300 miliona ljudi ziveti na kreditima. Dragi USA, zelim Vam da se vratite gde treba da budete, tj na ekonomiju jednog meksika.

Darko

pre 12 godina

Sustinski ako kongres donese odluku o povecanju nivoa duga to je bankrot.Upravo je Grcka po tom kriterijumu otisla u bankrot!Stoga ne postoji odluka koja bi SAD mogla spsiti bankrota osim ostrog rezanja budzeta a samim tim ne bi trebalo ni pomisljati na povecanje deficita.Obama upravo zastupa tu politiku ali ona je u suprotnosti sa kapitalistickim uredjenjem SAD i tu je idepoloski problem... Ili ce bankrotirati ili vise nece biti striktno kapitalisticko uredjenje sto ce svakako imati imlikacije na svetsko drustveno uredjene. Kapitalizam je bankrotirao sprovodeci ideju unistavanja socijalizma i krupan kapital u SAD to nece tek tako dozvoliti.Kapitalisti nece dozvoliti da Obama na socijalisticki nacin resi ovaj problem jer ce ili traziti impicment ili svesno uci u bankrot i to pripisati Obami. Sustina je da se ne moze vladati bez vecine i to je poredak jos od plemenskog uredjenja. Stoga treba ocekivati ozbiljna politicka previranja u SAD sto bi Evropa svakao mogla da iskoristi ako bude dovoljno strpljiva da uspori svoje ekonomske probleme. U narednim danima Rusija i Kina mogu odigrati znatnu ulogu u podrsci Evropi ali samo ako to znaci definitivi otklon od ekonomskog interesa poslovanja sa SAD. Ni jedna pobeda ne moze da prodje bez zrtava i to je ono sto saa kupuje vreme ,ta procena gubitka od strane Kine i Rusije. Duboko verujem da ce ideologija ,kao i uvek ,pobediti i da ce mnoge drzave prepustiti SAD svojoj sudbini. To ce svet skupo kostati ali sve sto pocne mora i da se zavrsi ,to je aksiom.

Praetorian

pre 12 godina

Dace Bog - nestacete u haosu, kad-tad, sooner rather than later. Vise nego zasluzeno. Zao mi je sto sam nekada verovao u "vrednosti" koje ste, ispostavilo se", samo "valjali" Svetu, da bi ostvarili svoje precious "interese" koji su, ocigledno, uber Alles. A mi... prezivecemo i to, no worries.

i tako ceo svet puffff

pre 12 godina

Mogu ameri da podizu granicu dugovanja koliko hoce, oni su bankrotirali odavno i tu nije nista cudno. Licno, drago mi je zbog svega toga jer u sustini cela ekonmska slika u kojoj zivimo i nije normalna, a ja licno... gore od 90-ih ne moze niko ziveti.
Samo nam Boze daj zdravlja!
Obama...ajde brate pali!

sinisa

pre 12 godina

Ma daj bas bi doneo apokalipsu, tipicno americki, pa svet je postojao i prije usa, pa sta i da proglase bankrot, uvesce novi dolar i opet jovo nanovo.

misa

pre 12 godina

Apokalipsu pravite vi sami ameri da bi sebi pomogli.Proslu SEKU ste vi napravili pa ste se izvukli.Mozete jos jednu da prezivite i da unistite sve oko sebe zarad svog interesa.Treca SEKA je pogubna jer svet okrece ledja Americi.Onda je Kina mama i tata.

Tomislav

pre 12 godina

Ne bas, predsjednice. Vas bankrot (za koji ste sami krivi) moze donijeti samo novi svjetski poredak. Nisam siguran da bi to bilo lose, tho.

Posmatrach

pre 12 godina

Pa lako je kritikovati amerikance i smejati se njihovoj nesreci. Da li se iko zapitao u ovoj zemlji, kako cemo mi sa nasom jadnom privredom da vracamo nase dugove, koji su u ovom trenutku narasli na 37 milijardi evra. I nas ce isti ti kinezi da pojedu za dorucak. Lako je tudju brigu voditi. Mislite o tome kome cete i kako vracati dugove.

SAMO VAS GLEDAM

pre 12 godina

Vodite nepotrebne ratove,crnci i meksi nerade nista (osim male manjine),samo prave djecu a bijeli rade i sve to treba ishranit.Ovi sto nerade dobijaju "unenploement mani" i zaboli ih za posao.Nistra od ovog tzv.mladog preCednika.Oni sto drze slajbok su u Republikancima.

Ivan Grozni

pre 12 godina

Nije stvar u tome što će Amerika bankrotirati, za nas je mnogo važnije to što neprijateljji u našem okruženju gube ključnog saveznika.

Lord Maitreja

pre 12 godina

sve ovo je rezirano od strane tkz. novog svetskog poretka.... u serijalu zeitgeist je sve delimicno objasnjeno... sudbina covecanstva je odavno skrojena od strane grupe veoma mocnih ljudi i to tako traje vekovima... tako da nemojte da se lozite vise...

drno

pre 12 godina

Vidim ovdje svi strucnjaci geo-politike i vrli ekonomisti...sve moj do moga. Da, USA ce bankrotirati, postat ce kineska kolonija, kupit ce ih neko kao bilo kojeg gubitasa, kapitalizam ce nestati, Kosovo ce se vratiti u sastav Srbije bez podrske amera i sve to kao znak kazne bozje za sankcije koje su vam nabili 90-ih...a sto je najbolje, vece su sanse da se takve nebuloze obistine nego da se vi opismenite...

Perica

pre 12 godina

Koliko neznanja o poretku. Kao prvo Kina ima 2500 milijardi dolara ne 1000. U Kini je inflacija presla 6%, dnevno trose 3 milijarde dolara, a susrecu se sa nezadovoljstvom naroda zbog visine plata, po prvi put u istoriji. Udeo ukupne proizvodnje americkih kompanija u kineskoj proizvodnji je 60%, a najvece trziste kineskih proizvoda je Amerika. Toliko o Kini, ako Amerika pukne Kinu to nece zaobici, Najvezi spoljnotrgovinski partner EU je Amerika, ako se americi nesto desi , ode i EU, a ako se nesto desi EU, odose i mnoge druge drzave koji imaju najvece partnere u EU. I tako, to je domino efekat.

Pera Božić

pre 12 godina

PRVO DA PLATE ŠTETU SRBIJI KOJU SU JOJ NANELI BOMBARDOVANJEM MOSTOVA, FABRIKA, BOLNICA, PUTEVA, PIJACA, VOZOVA I OSTALIH RATNIH CILJEVA, PA DA VRATE PARE OD PRODATE SRPSKE IMOVINE NA KOSOVU I METOHIJI, PA DA VRATE PARE OD KRAĐE IRAČKE NAFTE KOJU DNEVNO UKRADU U MILIONIMA BARELA I PRODDAJU PO SVETU, PA DA VRATE PARE OD DROGE KOJU IZVOZE CELOM SVETU IZ AFGANISTANA, ...... I JOŠ MNOOOOGO TOGA SE NAKUPILO, PA TEK ONDA MOGU DA BANKROTIRAJU

Marko

pre 12 godina

Komentari slute na apokalipsu ali apokalipsu pameti u Srbiji. Teorije zavere ,neobrazovanost i zluradost. Sta reci , sta ce tek da snadje Srbiju i njene online komentatore ako najrazvijenija drzava na svetu bankrotira; izlisno je to objasnjavati nasim internet analiticarima.

Милан

pre 12 godina

Stara izreka kaže. Ničija nije do zore gorela.Koliko li su samo ljudi širom olanete unesrećili i pobili, koliko zemalja razbili Vijetnam, Koreja, Panama Iran, Irak,Avganistan, Jugoslavija, Libija i td. sve zarad njihovih navodnih nacionalnih interesa. na svakom kontitentu amerikanci imaju nacionalni interes, što je za ne poverovati.U stvari to je maska za hegemonizam i ekonomsko porobljavanje naroda širom planete radi otimanja prirodni resursa za potrebe Amerike. U prevodu to je moderni fašizam.Mora to kad tad da se vrati.Mnoge imperije i carstva su propala kroz istoriju došlo vreme i na amere.A meni nešto žao počeću da plačem od tuge.Jedna stvar me samo plaši, a to je zarad spasavanja sopstvene zadnjice ne izazovu nekakav rat širih razmera. Oni to odlično znaju da rade.

CheGe

pre 12 godina

nedaj boze da oni bankrotiraju... jel onda je zavrseno sa svetom kakav smo mi znali. a o nama ni da nepricam. videli smo sta nam je donela zadnja kriza. jos jedna takva i mozemo svi u #@$%#@!

MilanR

pre 12 godina

Važno je razumeti šta za Ameriku znači "apokalipsa". To ne znači da će doći do građanskog rata i da će gradovi biti spaljeni, daleko od toga, Amerika će ostati veoma uticajna država sa solidnim standardom. Ali ona više neće biti hegemonija - i već sad to više nije. Ona "od pre neki dan" više ne može da pokreće ratove zbog svojih ekonomskih interesa - i to je suština. Ona postaje država kao i svaka druga, koja mora da pregovara, sarađuje i pravi kompromise i koja više ne može da diktira, postavlja uslove i po svojoj potrebi oblikuje svet. To je ogromna promena. Drugo je što se to tako ne vidi iz naše perspektive, nas tzv. "običnih ljudi" ali ovo je promena velika doslovno kao pad Rimskog carstva. Za američku elitu to jeste propast sveta. Dobrodošla Ameriko među "smrtne" države.

Ortodox

pre 12 godina

Zanimljivo da je jedan od najvecih dugova SAD-a dug Norveskoj, za naftu.
(Canis Lupus, 22. jul 2011 21:22)

Izmedju ostalog, zato je napadnuta i Libija. Lukavi su vladari iz senke, mada jesu odavno provaljeni, a videcemo da li se polako radja jedan novi svet i jedan novi poredak....

Plavuša

pre 12 godina

Ako mi neko argumentovano dokaže kojoj je zemlji Amerika donela jenkijevsku demokratiju - vodim ga na večeru, sa sve kavijarom i šampanjcem ...
I, da li neko zna, koliko se američki vojnici ponose što su pobili stotine hiljada ljudi po celom svetu u ime ... (molim da mi vi kažete) čega...

Kox

pre 12 godina

@(drno, 23. jul 2011 11:30)

A od kada to nepismeni surfuju internetom i ostavljaju komentare?
A sto se ti ce Kineza pametnjakovicu, do pre nekih 5 godina su se svi smejali na pomen kineske auto-industrije. E sada je ta smesna zemlja preuzela Volvo od mocnih amera i od posustale kompanije ponovo napravila profitabilnu firmu!
Eto toliko od jos jednog "nepismenog"!

bns

pre 12 godina

Americka ekonomija nije tako snazna kao nekad ali je daleeeeko od potpune prospasti kako se ovde nadaju mnogi zlobnici (postali smo nacija zlobnih ljudi, stvarno). Sve ekonomije zavise od americke a narocito Kina. Kina bez Amerike nije nista posto nema kome da proda to sto napravi. Pola fabrika u Kini su americke ili rade za amere a druga je polovina su evropske i japanske koje takodje zavise od americkog trzista. Kinezi napreduju ali imaju jos dug put pred sobom jer nemaju (ili imaju malo) svoje tehnologije. Glavni adut im je jeftina radna snaga. Voleli ili ne Ameriku ona je ipak uredjena i demokratska zemlja a Kina to nije ni blizu. Niko ne ide u Kinu da bi ziveo slobodno nego iz nje bezi iz tih razloga upravo u USA ili Evropu. To je istina. Kineski ekonomisti se mole bogu (u kog nesmeju da veruju) da se americki politicari dogovore. To je njima u interesu. Isto tako to je u interesu svih pa i nas.
Dakle, manje zlobe i vise dobrih namera a ameri neka nadju svoj put.

svi (ni)su isti

pre 12 godina

"potrebno je da američka privrede generiše oko 125.000 radnih mesta mesečno da bi išla u korak sa stopom rasta stanovništva" Kina je pocela naglo da raste kad je ogranicila broj dece. Surovo ali efikasno i u krajnjem rezultatu pozitivno. Ova sada deca vise nisu gladna, imaju posao, raste im standard, sve obrnuto americkoj deci.

Imam licno iskustvo sa tim kad neko sebe smatra "visom rasom". Radio sam u jednoj stranoj zemlji, koja je, kao i Amerika, imala neke pogodne okolnosti i zato postala razvijenija od ostalih zemalja a stalno su se ponasali kao da je taj napredak iskljucivo plod njihove vrednoce i sposobnosti. Nije im uopste palo na pamet da se zapitaju - ako je to tako, kako onda pridoslice tamo iznenada postanu vredne i sposobne, a u svojim domacim zemljama su "bile" lenje i glupe? Na slican nacin Amerika gleda na ostali svet. Tu nista nije pomagalo sto je postojao niz malih, uspesnih zemalja, tek sa dolaskom Kine se pokazalo ko je ko i da kapitalizam nikako nije garancija uspeha, niti da je komunizam obavezno garancija propasti.

Jovan

pre 12 godina

Ovoliki broj vrhunskih politickih i ekonomskih strucnjaka koji ovde ostavljaju svoje komentare verovatno da nema nijedan od najprestiznijih univerziteta na svetu . Prosto imponuje izuzetno naucno znanje koje nam pokazuju ovdasnji eksperti-citaoci . Pred naletom ovakvih mozgova i sama berza na Wall Street-u bi se osetila potpuno posramljeno . Prema tome sasvim je logicno sto zivimo u drzavi koja je LIDER u regionu .

Dule

pre 12 godina

Dragi dragstor komentatori, Hadzic je radio u NIS-u za 800 eura dok ste vi mazali mast na beli lebac i kukali o nepravdama koje vam je svet ucinio. Razmislite o tome pa ce onda mozda i malo bolje da vam krene u zivotu, sto vam i najiskrenije zelim.

Zoki

pre 12 godina

"Sustinski ako kongres donese odluku o povecanju nivoa duga to je bankrot."
Ovo nije tacno. Kongres je do sada veoma cesto podizao limit, pa Amerika nije bankrotirala. Ovde se radi o necem drugom. Republikanci zahtevaju pojeftinjenje drzavne uprave. Obama bi to i prihvatio, ali da se to ublazi povecanjem prihoda kroz vece poreze za one koji vise zaradjuju. Republikanci nece ni da cuju za to.
Ovo je sada poput igre pokera, na kraju ce jedna strana morati da popusti. Ta strana ce biti demokrate, jer ako njihova administracija dozvoli da udje u tzv. "tehnicki bankrot", bice proglasena glavnim krivcem i nece dobiti izbore u sledecih 20 godina.
Grcka vise nije mogla da dobije pare po nekim normalnim uslovima. Interesantan je clanak u poslednjem broju "Ekonomista", gde se navodi da su grcki problemi u osnovi vezani za ogromna socijalna davanja kojim su tri politicke dinastije kupovale birace.

bogdan

pre 12 godina

Rešenje je jednostavno.Povući ODMAH svu vojsku koju imaju po belom svetu,srezati administraciju i bogatima razrezati porez kao i siromašnima/ameri bogatašima naplaćuju manji porez/.AStisnuti kaiš svima i eto za pet godina oporavak.

singapurcanin

pre 12 godina

Korenje svega jeste legalizacija lobista i "nagodbe sa sudovima,tuzilastvom" i legalizace korupcije.
Lobisti imaju za zadatak uz novac da isceniraju tragediju"eto jadni mi" kako bi se nasao povod za otvaranje rata i nestabilizovanje regiona.
Sa druge strane lobisti traze otcepljenje i priznavanje.
Politicari su se svi poceli ponasati kao da je politika njihova licna firma i da gradjani ne postoje.
Takodje naj veci krivac jesu banke koje.
Michael Moore's 'SiCKO' koji je napravio i Emisiju i doveo u pitanje pozicije i funkcionisanje ovim korenima.U ovom cak prica i o EX YU
http://www.youtube.com/watch?v=xlDAUKSh9CQ
O konfliktima izmisljenim kako bi ljude lakse drzali pod kontrolm i korupcijom.
Mi smo to 90-tih naj bolje ustanovili,pa se danas vlada ponasa kao sekta,a ne sluzbi naroda i gradjana.
Pozajmice za potrosnju,a sagradjeno O.
No ako se smiluju urednici informativnog programa mogli bi nas odmah posle vesti u 6.30 iznenaditi,jer kod nas nije prikazan ima ga na netu,ali za one koji ni to nemaju makar da se javnosti posalje poruku ishoda cele ove Americke pre svega,ali i nase,sto me naj vise i brine

mile

pre 12 godina

Voleo bih da znam kad SAD nisu imale deficit u razmeni sa inostranstom! Celog veka su na grbaci ovog sveta! Treba da shvate da zakuvavanje i kuvanje corbe skupo kosta! Posto su lepo uvalili Francuskoj, Nemackoj i nekim drugim zemljama EU, rat u Libiji mislili su da ih nece stici troskovi koje su sejali pre toga! A mozda su mislili da ce im prijatelji iz Francuske, Nemacke ili Kosova sanirati drzavni deficit i da ce moci da teraju dalje i potpaljuju po svetu! Neka jedu ono sto su zakuvali! I mi smo dosta jeli i dan danas jedemo sto nam stalno kuvaju! Smrt fasizmu, sloboda i pravda narodu!!!

srdjan

pre 12 godina

Jeste da su paraziti i da terorisu pola planete,ali ne daj boze da propadnu i da Kina bude na njihovom mestu,za njih bi i Orvel bio malo dete

učite deco kineski

pre 12 godina

(Zmaj, 23. jul 2011 01:26)

Samo da se nadovežem informacijom da kineska vlada uopšte nije otvarala vatru na "mirne" studente na Tjanmenu, nego su oni prvi otvorili vatru. Ovo je nedavno potvrdio neko od zvaničnika američke vojske i zvanično se izvinio Kini zbog toga. Zaista ne mogu da se setim imena, ali izguglajte i videćete da je istina. Dakle, Ameri su i Kinezima pokušali da uvale "SFRJ scenario", samo nisu Kinezi veverice kao mi.

sta to bese matematika

pre 12 godina

Mala greska u tekstu, dug iznosi 14.3 triliona dolara. Da je u pitanju 14.3 biliona, kupio bi to neko sa forbsove liste bez problema. A i sta su mulijarde za USA, Srbija ima veci dug od tih tricavih 14.3 milijarde dolara pa nije bankrotirala.

Evropa

pre 12 godina

Prokleti su previse da bi opstali dugo, od obicnog Amera do nekog ko zaradjuje preko pola miliona godisnje, samo sebe gledaju. E da je njima socijalizam bili bi presrecni.

srdjan

pre 12 godina

Jeste da su paraziti i da terorisu pola planete,ali ne daj boze da propadnu i da Kina bude na njihovom mestu,za njih bi i Orvel bio malo dete

igor

pre 12 godina

Ma kako da ne, samo što još nisu postavili "counter" pa da odbrojava sekunde do kraha, a onda će veliki spasilac čovečanstva Obama spasiti celu stvar.
Američki dolar i čitava ekonomija je davno propala, vadi ih nemilice štampanje banknota kojima plaćaju usluge inostranstvu, kriminalni bankari ne žele da se odreknu moći.....

DjP

pre 12 godina

@sta to bese matematika
http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=527211#k5518219

Nisi u pravu. Brojevi se imenuju različito u Americi u odnosu na Srbiju
U Americi, 1 bilion = 1000 miliona (tj, 1 milijarda "po naški").
U Srbiji, 1 bilion = 1000 milijardi (tj, milion miliona).
Pošto je tekst napisan u Srbiji - broj je napisan ispravno.

Perica

pre 12 godina

Koliko neznanja o poretku. Kao prvo Kina ima 2500 milijardi dolara ne 1000. U Kini je inflacija presla 6%, dnevno trose 3 milijarde dolara, a susrecu se sa nezadovoljstvom naroda zbog visine plata, po prvi put u istoriji. Udeo ukupne proizvodnje americkih kompanija u kineskoj proizvodnji je 60%, a najvece trziste kineskih proizvoda je Amerika. Toliko o Kini, ako Amerika pukne Kinu to nece zaobici, Najvezi spoljnotrgovinski partner EU je Amerika, ako se americi nesto desi , ode i EU, a ako se nesto desi EU, odose i mnoge druge drzave koji imaju najvece partnere u EU. I tako, to je domino efekat.

boban

pre 12 godina

americki spoljni dug je preveliki cak i za jednu ekonomiju kao sto je njihova. sa druge strane amerika poseduje vrlo jaku industriju pa posledice ne mogu biti tako katastrofalne kao u grckoj ili portugaliji. zapravo koliko amerika duguje kini, japanu isplati im se da bankrotiraju i otpisu sve dugove. grcka je bila samo prvi korak takoreci probni balon da je tako nesto izvodljivo, ali na zalost amerikanaca na putu su se, manje ili vise uspesno, postavile evropske drzave - clanice eu. Inace amerikanci su majstori za PR (public Relations) i dogovorice se 'u minit do 12' i svako pokusava da za sebe izvuce maksimum jer je predizborna kampanja za izbor predsednika vec pocela. Sa druge strane vodi se grcevita borba za nasledje svega onoga sto je dolar nekada znacio izmedju evra, kineskog Yuan-a i mozda svajcarskog franka.

za sve one koji tako jako zele da amerika propadne, molim da objasne njihovu viziju kako jedna drzava koja je naoruzana do zuba moze da dozvoli da potone u krizu.

Uzicanin

pre 12 godina

Sve je ovo posledica njihove politike,ne mozes ti da imas nacionalni interes u celom svetu,da ratujes sa drzavama zarad svojih licnih interesa,mnoga carstva ovo zemljska su propadala,propasce i ovo njihovo moderno to se i naslucuje dugi niz godina,a sada pocinje i da se obistinjava...

mujcinovic salih

pre 12 godina

Citajuci komentare shvatio sam da sam zalutao na neki hipi sajt.Toliko ljubavi odavno nisam osetio.Mir brate.Zato nam i jeste tako i zato cemo i dalje biti u g...-pardon blatu.Velika ljubav je stetna za zdravlje,mozda ne bi bilo lose da malo spustite loptu.

Goran N.

pre 12 godina

Uvek kada procitam da ce Amerika bankrotirati po pravilu negde terotisticki napad u isto vreme.Koincidencija ili nesto trece nisam vise pametan.

AC

pre 12 godina

"Uvek kada procitam da ce Amerika bankrotirati po pravilu negde terotisticki napad u isto vreme.Koincidencija ili nesto trece nisam vise pametan."
(Goran N., 23. jul 2011 12:07)

U svetu vlada uverenje da se na ratovima obogacuje zemlja preko industruje oruzja. Ovo jeste tacno ali samo delimicno jer su najveca bogatstva sticu preko zaduzivanja zemalja, cije su ekonomije ratom unistene, preko banaka zemalja koje zavode "demokratiju".

Praetorian

pre 12 godina

@sta to bese matematika:

Hej, Matematika: kod nas: milion, milijarda, bilion (hiljada milijardi), trilion (hiljada biliona). Kod Amerikanaca: milion, bilion, trilion (hiljada milijardi). Got that?

ISO

pre 12 godina

Ameri konstantno izbegavaju korišćenje ISO sistema mera. Inči, stope, milje,... bilioni..galoni....datumi.. kao i mnoge druge mere zaostale iz britanskog kolonijalnog sistema mera su van standarda ISO te samim tim nisu validni za korišćenje.

Che

pre 12 godina

Jeste da su paraziti i da terorisu pola planete,ali ne daj boze da propadnu i da Kina bude na njihovom mestu,za njih bi i Orvel bio malo dete
(srdjan, 23. jul 2011 08:32)

Dragi Srdjane ne znam da li su vam javili ali Kina drzi 70% svetskog trzista.

simple as that

pre 12 godina

Koliko god problem delovao kompleksan ukljucujuci teorije zavere,multinacionalne kompanije,bankare,imperijalizam i sve ostale vise ili manje realne probleme...NAFTA je kljucna rec!Amerika na svojoj teritoriji proizvodi svega nekoliko procenata nafte koju potrosi,a od ukupne proizvodnje u svetu Amerika trosi 25%.Ne znam da li znate da je NAFTA potrebna bukvalno za SVAKI proizvod na ovoj planeti.Vecina ljudi to ne zna pa se bavi raznim "teorijama" koje uglavnom nemaju smisla.NAFTA je neobnovljiv resurs,i kada nje nestane tada nam sledi prava APOKALIPSA.Jer proizvodnja nafte je skoro svuda u svetu dozivela svoj "peek" odnosno vrhunac i nikada se nece proizvoditi vise nafte,nego sledi stalan pad.A potreba za naftom je sve veca (Kina i Indija kao ogromne zemlje u ekspanziji svakodnevno zahtevaju sve vece i vece kolicine energije)Da li ste znali da se od derivata nafte pravi plastika,guma i ko zna sta sve ne?!NAFTA je krv planete,a ima je sve manje...A zasada ne postoji NIJEDNA JEDINA alternativa nafti!!!

Dane

pre 12 godina

Amerikanci su dokazali da i dalje misle da su jedina zemlja na planeti zemlji. Misle da ako njihova zemlja propadne da propada i ostali deo sveta za koji ja mislim da nije culo ni njih pola. Naravno moze da se desi apokalipsa kada im aziske zemlje zavrnu slavinu sa naftom pa iz ocaja puste par njihovih raketa posto za razne ratove vise nemaju para...

Dusan

pre 12 godina

Nije slucajno sto propast dolazi 2. avgusta. Namestili su da im sudi Sveti Ilija, a njegovu naklonost je moguce pridobiti samo benzinom koji mu treba za Ferari.

Mirko

pre 12 godina

Mozda nemam puno pravo na komentar ovde, i uopste sto se tice ekonomskih pitanja u svetu, posto sam propali student ekonomije, ali nekako mi se cini da bih vise voleo da cujem da americka ekonomija dobro stoji, jer ce onda i svetska ekonomija malo bolje stajati. Slazem se da necemo ''pocrkati od gladi'' cak i ako oni propadnu, ali dosta mi je prezivljavanja i krpljenja kraja sa krajem. Ne verijem da se kriza u USA nece jako odraziti na ceo svet, pa stoga podrska gospodi preko okeana. I neka rese svoj problem nekako, samo sto pre i sto bezbolnije i po njih i po nas.

Rista

pre 12 godina

"Dok nekom ne smrkne, drugom ne svane", izreka je stara. Samo je pitanje ko u cosku sada trlja ruke na ova desavanja...
Kinezi izgleda samo zveckaju sa paricama i cekaju svoj trenutak da kupe njihove vrednosne papire, reprogramiraju im kredite, lobiraju...
Lopta je u Kineskom dvoristu!!!

bocco

pre 12 godina

Amerika inostranstvu duguje tek trećinu od ukupnog duga. Ostatak od dve trećine je dug američke države prema Amerikancima !!! Kina u ukupnom američkom dugu učestvuje sa 8%.

o sole mio

pre 12 godina

@(simple as that, 23. jul 2011 14:44),
Ne drami, bespotrebno, nego se malo edukuj!
U severnoj Kanasti, za sada, pronadjene su vece zalihe nafnih rezervi, od svih onih koje postoje na bliskom istoku, a pretpostavlja se, da je tako u celom artickom delu planete, sever Azije. Samo pronadjene naslage nafte u Kanadi, sa ovolikom danasnjom, dnevnom/godisnjom proizvodnjom nafte u svetu, dovolje su za narednih 200 (dvesto) godina! Ta nafta nije tog kvaliteta, kao ona na bliskom istoku, gusca je i ne izlazi pod pritiskom, ali je tehnologija vec razvijena za explataciju i ona se crpe! Sa tom naftom u Kanadi i sa pretpostavljenim zalihama u Aziji (Rusiji, Sibir), teorija iz `70ih, da su svetske zalihe nafte u svetu, procenjene na nivou od 30-40 godina, padaju i definitivno u vodu.
Nafte IMA, za narednih 200 godina, za koliko vec danas zna, da nafte ima, a za to vreme, definitivno ce se pronaci alternativni, efikasni izvori energije!

e

pre 12 godina

svi vi koji lupetate o tome kako ce propasti da li ste vi svesni sta ce nama da se desi i Eu ako ovi objave bankrot ? Nek nam je bog u pomoci onda! Zivi ce zavideti mrtvima verovali vi ili ne!

Montenegro USA

pre 12 godina

Amerika je jako velika i jako komplikovana zemlja. Medjutim, sustinski nije tesko shvatiti kako sistem radi i odakle ovakve krize. Ja u Americi zivim 12 godina pa evo i mog dolara...

Americke privatne firme (tu racunam i ove na berzi) odlicno posluju. Amerika je cisto kapitalisticko drustvo. Firma koja ne pravi pare brzo nestaje sa lica zemlje. Par quarter-a neprofitabilnosti i dovidjenja, kapija se zatvara. Ovo je jako bitno i ne treba zaboraviti ovaj princip. Ponavljam, u Americi firme moraju da prave pare ako misle da prezive (ako nisu startup firme). I one to ovih dana rade sasvim dobro. Ja ne znam odakle vama ideja da americke firme nista ne proizvode ili ne zaradjuju pare ali americke firme trenutno imaju velike zarade i leze na gomili cash-a (evo, na primjer, Apple ce uskoro po primanjima biti najvrednija firma na svijetu). U Americi je 9.5% nezaposlenih, ostali rade sto znaci da postoji ogroman broj firmi (milioni) koje su profitabilne (jer inace ne bi mogle da prezive), neke od njih sa rekordnim profitima ovih dana. Market je u usponu. Americka privreda je na jako dobrim osnovama zahvaljujuci radikalnom kapitalizmu jer firmama koje lose posluju niko nema da pomogne. Ne treba se plasiti za americku ekonomiju. Ona je daleko jaca i cvrsca na udare od svih ostalih ekonomija i odrzava se upravo zahvaljujuci radikalnom kapitalizmu koji na povrsini odrzava samo najbolje. Americka ekonomija i americke firme su jako snalazljive i snaci ce se u bilo kojoj situaciji.

E, sad, te firme i pojedinci, naravno, placaju porez drzavi.

A drzava je druga prica... Americka drzava nema svoje firme (za razliku, na primjer, u Srbiji ili Crnoj Gori) i americka drzava svoje rashode placa od poreza koje prikupi od firmi i pojedinaca. Skolstvo, vojska, federalna policija, socialna davanja, razni programi za stare, medikalno osiguranje za stare i siromasne, drzavni aparat... Sve su to rashodi americke drzave, kao uostalom i svake druge drzave na svijetu. Medjutim, rashodi americke drzave su toliki da prihodi od poreza pokrivaju "samo" 42% potreba. Znaci, americka drzava od poreza prima toliko para koliko joj je potrebno da pokrije 42% svojih rashoda. A pare od poreza dolaze od zdravih firmi koje zdravo posluju. E, sad, americka drzava mora onaj ostatak od 58% da pozajmi da bi ispunila svoje obaveze i platila rashode (skole, plate zaposlenima, vojsku, socijalna primanja....)

Par definicija... Bankrot je pogresna fraza, ne znam odakle su je izvukli na ovim sajtovima po Balkanu ali ovdje se ne radi o bankrotu drzave nego o necemu sto se zove "default". Bankrot je kad potpuno nestanes sa lica zemlje, default je nesto drugo i ovdje je rijec o default-u americke drzave. Default znaci da postojis ali ne mozes sve dugove da platis i onda odlucis da neke dugove, da upotrijebim taj izraz, ignorises a neke da placas. Znaci default-iras na tim nekim dugovima ali nastavljas da placas ostale (od onih 42% para koje si prikupio od poreza i koje ce nastavljati da dolaze). Znaci Amerika ima skoro pola para koliko joj je potrebno i nastavice da placa svoje obaveze, ali posto joj hvali 58% para, ona ce morati da prestane da placa neke racune (socijalna davanja, pomoc starima, skolstvo, zatvorice se neke vojne baze...). U sustini, ovo je mnogo gore nego sto ja opisujem, ali je vrlo vazno ukapirati proces. Ako zavisis od drzave i radis u drzavnoj sluzbi, vrlo lako se moze desiti da ne dobijes platu, u zavisnosti od toga koliko si vazan za drzavu jer ce ono para sto imaju od poreza ici na najvaznije stvari. Nadam se da je jasna razlika izmedju bankrota i default-a. Americka drzava nece bankrotirati, ona je u opasnosti da default-ira na nekim rashodima i morace da se shodno tome smanji.

E, sad, Republikanci tvrde da su pare koje se prikupljaju od poreza ogromne (jer firme koje dobro posluju placaju porez i drzava to dobija redovno) i Republikancima nije jasno zasto drzava ima tolike rashode. Oni uglavnom pucaju na razne socijalne programe i zdravstvena osiguranja i traze da drzava sreze svoje troskove jer su pare prikupljene od poreza ogromne i da je drzava efikasna mogla bi sve da finansira sa tim parama, ali oni smatraju da drzava nekontrolisano trosi i da stalno kreira nove socijalne programe i da tome treba stati na put. Oni su se "zarekli" da nece podrzati odluku da se drzava zaduzi (tih 58%) ako se u zakon ne uvede da se troskovi drzave moraju skratiti za 3-4 triliona dolara i da se ukinu razni programi koji opterecuju budzet (zdravstvo i socijala ovdje su najizrazitiji). Sa druge strane, Demokrate smatraju da ne mogu toliko da skrate budzet jer ce biti ugrozeni djelovi stanovnistva koji slabo zive (samohrane majke sa mnogo djece, stariji preko 65 godina i.t.d) i da veliki broj socijalnih i zdravstvenih programa mora da postojii. Obadvije strane su se zakljucale. Republikanci nece da podrze pozajmicu ako se ne izglasa kresanje budzeta i dodatno smanjenje poreza. Demokrate, naravno, nece na to da pristanu jer je to rjesenje suvise radikalno i smatraju da rashode treba smanjiti ali da istovremeno treba povecati porez najbogatijima jer bi to drzavi donijelo velike dodatne pare.

Eto, to je sustina trenutne krize u Americi. Ako ste mislili da americke firme propadaju, onda se grdno varate, mislim propadaju one, svaki dan neka firma propadne ali se rodi 10 novih... Tako kapitalizam funkcionise. Sve ostalo je politika koja je dodatno komplikovana time sto je pocela predizborna kampanja.

Elem, zavrsice se ovo, naravno da Amerika nece default-irati, ali treba gledati ko ce da odnese prevagu nakon ove politicke krize. Takodje, iskreno, bez ikakve pretenzije, u Americi njihov parlament stvarno radi, ovo je mozda za nase ljude drama, ali ovako izgleda parlament koji konstantno radi i donosi vazne odluke o funkcionisanju drzave. Da li drzava previse trosi, kako da se ogranici potrosnja... U Balkanskim drzavama ovakve stvari odlucuje par ljudi na privatnim sastancima. To je velika razlika.

U zdravlje i ne sjekirajte se puno. Amerika nece propasti i nece doci do revolucije i novog svjetskog poretka.

evropljanin

pre 12 godina

Postoje dve varijante za lobiranje ekonomske propasti Amerike.
1. Da daju svakom legalnom gradjanu po milion dolara I tako svaka osoba investira u americku ekonomiju direktno ili indirektno.
2. Da se razjedine drzave kao sto je to bio slucaj sa USSR (Rusijom) i da svaka drzava onda dobije pomoc od medjunarodne banke da stabilizije ekonomiju. Onda bi amerima jedino preostalo da se grupisu sa Kanadom i Centralnom Amerikom.

GajaG

pre 12 godina

Mala greska u tekstu, dug iznosi 14.3 triliona dolara. Da je u pitanju 14.3 biliona, kupio bi to neko sa forbsove liste bez problema. A i sta su mulijarde za USA, Srbija ima veci dug od tih tricavih 14.3 milijarde dolara pa nije bankrotirala.
(sta to bese matematika, 23. jul 2011 07:32)
Prvo ukazujes na gresku pa zatim i ti pravis istu.

Posmatrac odavde

pre 12 godina

S obzirom da vec 25 godina zivim u toj skoro propralo Americi evo i moja sva centa. Ta (ili ova kako vam se svidja) zemlja je krenula u propast onog trenutka kad su "genijalci" sa Harvard Bussiness School odlucili da udju u novi prosperite pomocu masaze, motivational speaking, trgovnie hartijama od vrednost, "financial service", itd, drugim recimo kad su odlucili da prestanu da pretvaraju limun u limunadu. Svu su industriju dali Kinezima, i Azijatima pa tako danas od nekad mocne sile danas ne znaju ni kola ljudksi da naprave. Paralelno s tim, obrazovanje je postalao sve gore i gore, post je mnogo jeftinije da se uvezu strucnjaci sa strane nego prave domaci. Dok se svi odusevljavaju space shuttlom, krstarecim raketama i drugim cudima, malo ko zna da, ironicno, to ne prave ljudi iz SAD nego oni koji su obucavani negde sa strane. Danas imate ironiju da naucni rad publikovan sa americkog univerziteta nema nijedno americko ime! U takvoj jednoj atomosferi, nema kreiranja realnog bogastva pa otud mora da se zajme pare. Moj deda mi je odavno komentarisao sa " sinko, i meni kad bi nego davao tolike pare i ja bi izgledao ko bogaras iako realno kuce nema za sta da me uhvati. To ti je slikovitim recima vise manje danasnja Amerika, s tim sto nije bas da nema za sta kuce da ih uhvati, ali daleko od toga da imaju pare za sve sto bi hteli da kupe. Inace oni sto misle da ce svetu da bude drugacije, varaju se. Imperijski projekt ostaje netaknut, niko nikada nije spomenuo kresanje vojnog i drugih imperijskih budzeta. Osetice ko i uvek sirotinja, penzioner, i srednja klas koja polako nestaje.Zato nemoj mnogo da polazete nade i neku promenu svetskj poretka. Sve sto ce da se desi je da nece biti plata za mene (drzavni univerzitet) i milione drugih koji zavisim od federalne drzave. Bankrari ce dobiti svoju kamatu, ne znam gde ste procitali da nemaju para da plate to.

srbijasine

pre 12 godina

Rešenje je jednostavno.Povući ODMAH svu vojsku koju imaju po belom svetu,srezati administraciju i bogatima razrezati porez kao i siromašnima/ameri bogatašima naplaćuju manji porez/.AStisnuti kaiš svima i eto za pet godina oporavak.
(bogdan, 23. jul 2011 11:23)

E svakakvih gluposti cu se nacitati!
ameri bogatašima naplaćuju manji porez!@!??@??? Odakle ti ovaj podatak.

srđan staletović

pre 12 godina

Američka ekonomija je jača od svih svetskih zajedno. To što se sada dešava je ujdurma kojom će još jednom okrenuti novac i plasirati ga u svoje investicije a i širom sveta tamo gde je njihov interes. Novac je sredstvo sa kojim se diktira javna i široka potrošnja a time direktno i privredni rast i razvoj neke privrede ili zemlje ili regiona. ovime će se srušiti špekulacije na berzama i manipulacije sa fiktivnim vrednostima a dobiće na značaju stvarna realna i materijalna vrednost. to su na primer hrana, zdrav životni prostor i sl. da sada ne ulazim u dubioze. Bezvredni papiri koje je ta ista amerika odštampala i plasirala ih širom sveta raznim ***** koji su sada uvideli da nemaju nikakvu vrednost moći će da posluže kao sredstvo za potpalu vatre u hladnim zimskim danima. Izmisliće novu valutu sa kojom će prekinuti (tobože) sa radnjama "na kvarno" a za ovo što je bilo bilo je, izvinite ali mnogo nam je žao. Igrati se na berzama sa virtuelnim novcem ili imaginacijama ako hoćete i očekivati da od toga može da se nešto konkretno uradi malo je verovatno, ili ostvarivo samo do trenutka kada neko ne prozre njihovu ****. Da mi je samo videti lica ljudi koji su sve to smislili.

lopuza

pre 12 godina

Koliko neznanja o poretku. Kao prvo Kina ima 2500 milijardi dolara ne 1000. U Kini je inflacija presla 6%, dnevno trose 3 milijarde dolara, a susrecu se sa nezadovoljstvom naroda zbog visine plata, po prvi put u istoriji. Udeo ukupne proizvodnje americkih kompanija u kineskoj proizvodnji je 60%, a najvece trziste kineskih proizvoda je Amerika. Toliko o Kini, ako Amerika pukne Kinu to nece zaobici, Najvezi spoljnotrgovinski partner EU je Amerika, ako se americi nesto desi , ode i EU, a ako se nesto desi EU, odose i mnoge druge drzave koji imaju najvece partnere u EU. I tako, to je domino efekat.
(Perica, 23. jul 2011 12:55)

Znaci, mi smo nova svetska ekonomska sila !!?!?!?

Jupiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ! ^_^

zarko

pre 12 godina

A sta Vi ostrasceni imate od toga da USA bankrotira a Kina ne??? I sta to Srbija ima od Kine, most u Borci???
Dugorocno gledano, tehnicki bankrot USA moze da donese promene na svetskom nivou i drugaciju raspodelu ekonomske i politicke moci ali Srbiji to ne znaci nista. Samo ce Cvetkovic i ostali strucnjaci imati razlog vise zasto ne zivimo dobro, nemamo investicije a nezaposlenost raste i ostaje najveci problem.

Zoro

pre 12 godina

Kina ne kupuje americke drzavne deonice, i ulaze u americku privredu ne zbog ljubavi vec iz ekonomskih interesa. I Kina, takodje, ima unutrasnji dug koji je sada oko 1.500 milijadi dolara. Rec je o dugu lokalnih i pokrajinskih vlasti koji se ne moze pokriti iz redovnih finansijskih izvora. Kineski ekonomski napredak u velikoj meri zavisi od ekonomskog prosperiteta i stabilnosti SAD, kao i EU, Japana i razvijenih zemalja. Oni koji smatraju da americke ekonomske nedace znace boljitak za ostali deo sveta grdno se varaju. Osim, naravno, ukoliko ne smatraju da je dobro da Amerika propadne makar i svi sa njom propali. Da to nije neko pravoslavno majansko prorocanstvo?

Не дајте се браћо наша

pre 12 godina

Коментари показују да као нација нисмо научили апсолутно, апсолутно ништа из силних пораза у посљедњих стотињак година.
А и јасно је да скоро нико не види у чему је поента приче. Питам се шта сам чинио у прошлим животима па сам овако кажњен и рођен у овом несретном народу.

umire najzad

pre 12 godina

ja bih najvise da totalno propadnu ekonomski! dosta je bilo ratova zbog nafte u ime demokratije. dosta su oni komandovali svetom, nista dobro nisu doneli

Montenegro USA

pre 12 godina

Takodje treba znati da americka drzava najvise duguje Amerikancima i americkim finansijskim firmama. Od 14.5 triliona dolara duga, Amerika strancima duguje oko 4.5 triliona. Ja znam da je na Balkanu popularno misljenje kako Kina "drzi" Ameriku ali Kinezi imaju udjela u "samo" 8% americkog duga. Ono sto je mozda potaklo takva razmisljanja je fakat da je u posljednje vrijeme Kina najspremnija da pozajmi pare Americi (Kinezi ne rizikuju sa investicijama i najmirniji su kad pare drze u americkim bondovima) tako da je zadnjih godina americki dug prema Kini rastao brzo upravo zbog spremnosti Kine da pozajmljuje pare, ali daleko od toga da je udio Kine u americkom dugu veliki i trenutno je na 8%.

Kina raste brzo, i kad odete sa 0 na 1 pa sa 1 na 2, taj rast je ogroman, ali Kina je daleko od bilo kakvog preuzimanja primata od SAD, a treba obratiti paznju na kinesku inflaciju i na njihov housing market. Ogroman broj stanova u Kini se ne prodaje, drzavni aparat je jako komplikovan i proci ce mnogo decenija prije nego sto Kina postane vodeca u svijetu. Oni koji na Balkanu ne mogu da docekaju da Kinezi preuzmu svijet, nacekace se dok do toga dodje.

Ono sto je jako problematicno je da ako do default-a dodje (a nece), ogromne kolicine para na koje su banke i razne finansijske institucije racunale nece biti dostupne i smanjice se nivo investicija. Citava ekonomija ce da se "skupi" i doci ce do recesije. Pare ce biti jako tesko da se nadju pa ce oni koji ih pozajmljuju pozajmljivati sqmo na sigurno j sa ogromnom kamatom. To znaci da ce male zemlje, tipa balkanskih presusiti jer ce se investicije ugasiti potpuno. Ako drzave budu pozajmljivale za socijalna davanja to ce biti u ogromne kamate i politicke ustupke. Oni koji imaju djecu, treba da se mole da do default-a ne dodje. Oni koji se raduju americkom default-u su ili djeca ili neodgovorni i nemaju nikakvih ambicija. Ali i njih ce da udari jer nece moci da nadju pare za cigarete i pice...

Pozdrav iz USA, i zelim vam puno investicija i sto manje teorija zavjere i zluradosti jer to nije put u buducnost.

Milan

pre 12 godina

Za sve na ovom forumu koji misle da ce Amerika da propadne i kako ce Kina uskoro da ih kupi imam dva saveta:

1. Potrazite na Google strukturu americkog duga
2. Izracunajte sami, aritmetrija je dovoljna, SAD i EU su 70-80% svetske ekonomije, a obe su zaduzene preko 100% bruto proizvoda. Kako je moguce da 20% svetske ekonomije poseduje 80%?!

Odgovor na obe tacke je isti, preko 60% americkog duga je u vlasnistvu privatnog sektora i fondova socijalnog osiguranja odnosno bogatih zapadnjaka. Svega 8% americog duga je u vlasnistvu Kine, a svega nesto preko 30% u vlasnistvu svih inostranih potrazilaca. Ovaj svet funkcionise po istom principu vec hiljadama godina, bogata manjina kontrolise naivnu vecinu. Americki milijarderi biraju vlast koja se kod njih zaduzuje, a raja vraca sve to s kamatom. Posto bogatasi u Americi placaju manju stopu poreza od sirotinje, vecinu duga otplacuje sirotinja, bogatasima. Ako amerika bankrotira pre svih ce da zeznu svoje milijardere koji su de facto i de jure vecinski vlasnici americkog drzacnog duga. Koja je verovatnoca da politicari koje su na vlast dovele pare lobista odluce da ne isplacuju rate ljudima koji su platili te iste lobiste?! Ovo je politicka igra koja ce se resiti u 5 do dvanaest kad ih Bafet nazove i kaze da se prestanu zezati i da povise limit. Inace nema para za sledecu kampanju.

hm....

pre 12 godina

A da pitamo Kineze i Ruse kako gledaju na ovo, ne verujem da i oni misle da je to apokalipsa, vec pocetak novog ekonomskog poretka.
P.S. Ugo Caves je sve ovo predvideo, mozda i on bude trljao ruke kada nafta ode u nebo....

euro matematicar

pre 12 godina

Dragi moji anglosaksonci! Ako je engleski jezik pobedio u lingvistici nije u matematici i fizici.Znaci u Evropi(sem UK) i najvecem delu sveta:
10na9=milijarda; 10na12=bilion itd..
Dakle dug je 14300 milijardi$ ili 14,3 biliona a vi dragi anglosaksonci ga zovite kako hocete samo ga regulisite da ceo svet ne boli glava!!!

Djuka

pre 12 godina

A da li se iko seća lekcije o ekonomiji Nemačke 1936-1939.?
Kakav, do tada nezabeležan ekonomski napredak je zabeležila za tih 6 godina i kako? Koliko i od koga je dizala kredite? Šta je u stvari korporativni kapitalizam, ko ga je provalio i kakvom političko-ekonomskom sistemu neminovno vodi takav liberalni korpokapitalizam? Hajde, "pismeni" komentatori objasnite malo i prosvetlita nas nepismene.

Slobodan Djakovic

pre 12 godina

"There is no them, there is only US", reci Klintona na predizbornoj kampanji. Istorijski "Otklon" ce kao nabujala reka sama pronaci put, svi se plase promene a ona je neizbezna. Jeste li nekada ziveli mesecima bez interneta? Tada cete shvatiti da se bez interneta moze ziveti. Secate se restrikcija, redova za hleb, redova za ulje? Jesmo li tada "umrli" cekajuci? Secam se isto tako tuce na otvaranju ZARE u Beogradu, jos gore redove potrosaca koji su se ponasali agresivno i tukli se za mantile, jaknice. To mi je pomalo otvorilo oci kako je zapadni svet obicnim ljudima postavio neke "logicne ciljeve" koji su recept za srecu. Apokalipsa je preteska rec, ona moze da nastane samo u slucaju globalnog konflikta, mada nije iskljuceno da bankrot amerikanaca moze da pokrene lavinu sukoba sirom planete, narocito tamo gde ce njihovu poziciju zauzeti Kina, Rusija, itd.

CheGe

pre 12 godina

nedaj boze da oni bankrotiraju... jel onda je zavrseno sa svetom kakav smo mi znali. a o nama ni da nepricam. videli smo sta nam je donela zadnja kriza. jos jedna takva i mozemo svi u #@$%#@!

Zmaj

pre 12 godina

Kina prosto melje Ameriku, i ključni momenat je bio kada je bela kuća uz pomoć CIA, napravila iscenirane demonstracije studenata na tjenanmenu koje je kineska vlada ugušila. I umesto da Kina postane američka kolonija, Amerika postaje kineska kolonija. Amerika jednostavno nema odgovor za kinesku industriju i njenu hiperprodukciju. Kineske devizne rezerve su već premašile 1000 milijardi dolara, i u poziciji su u kojoj je Amerika bila posle drugog svetskog rata. Pre deset godina američki dolar je bio duplo jači od kanadskog ili australijskog,a sada je po prvi put u istoriji slabiji. Prošle godine je za 1 $ bilo potrebno u proseku 1.13-1.23 sviss franka, a danas za 1 švajcarac čak 1.22 $. Kolko god bela kuća pokušava da slabim dolarom doprinese većim stranim investicijama, pre svih kineskih, i da pospeši veću konkurentnost i veći izvoz, nemaju nikakve šanse da uspora kineski rast. Kolika je amerika bila super sila u svakom pogledu zadnjih 100 godina, izgledaće kao zemlja trećeg sveta u poredjenju kolika će Kina biti još superiornija super sila narednih 100 godina.

srdjan

pre 12 godina

Jeste da su paraziti i da terorisu pola planete,ali ne daj boze da propadnu i da Kina bude na njihovom mestu,za njih bi i Orvel bio malo dete

srdjan

pre 12 godina

Jeste da su paraziti i da terorisu pola planete,ali ne daj boze da propadnu i da Kina bude na njihovom mestu,za njih bi i Orvel bio malo dete

Praetorian

pre 12 godina

Dace Bog - nestacete u haosu, kad-tad, sooner rather than later. Vise nego zasluzeno. Zao mi je sto sam nekada verovao u "vrednosti" koje ste, ispostavilo se", samo "valjali" Svetu, da bi ostvarili svoje precious "interese" koji su, ocigledno, uber Alles. A mi... prezivecemo i to, no worries.

Stanoje J

pre 12 godina

Ma sta mi rece, ako vi propadnete, propada ceo svet. Pa, nece biti da je bas tako. Kupice vas neko kao svakog drugog gubitasa a vi posle ratujte sami sa sobom.

bns

pre 12 godina

Americka ekonomija nije tako snazna kao nekad ali je daleeeeko od potpune prospasti kako se ovde nadaju mnogi zlobnici (postali smo nacija zlobnih ljudi, stvarno). Sve ekonomije zavise od americke a narocito Kina. Kina bez Amerike nije nista posto nema kome da proda to sto napravi. Pola fabrika u Kini su americke ili rade za amere a druga je polovina su evropske i japanske koje takodje zavise od americkog trzista. Kinezi napreduju ali imaju jos dug put pred sobom jer nemaju (ili imaju malo) svoje tehnologije. Glavni adut im je jeftina radna snaga. Voleli ili ne Ameriku ona je ipak uredjena i demokratska zemlja a Kina to nije ni blizu. Niko ne ide u Kinu da bi ziveo slobodno nego iz nje bezi iz tih razloga upravo u USA ili Evropu. To je istina. Kineski ekonomisti se mole bogu (u kog nesmeju da veruju) da se americki politicari dogovore. To je njima u interesu. Isto tako to je u interesu svih pa i nas.
Dakle, manje zlobe i vise dobrih namera a ameri neka nadju svoj put.

Africa

pre 12 godina

Ne moze vecno 300 miliona ljudi ziveti na kreditima. Dragi USA, zelim Vam da se vratite gde treba da budete, tj na ekonomiju jednog meksika.

Marko

pre 12 godina

Komentari slute na apokalipsu ali apokalipsu pameti u Srbiji. Teorije zavere ,neobrazovanost i zluradost. Sta reci , sta ce tek da snadje Srbiju i njene online komentatore ako najrazvijenija drzava na svetu bankrotira; izlisno je to objasnjavati nasim internet analiticarima.

sta to bese matematika

pre 12 godina

Mala greska u tekstu, dug iznosi 14.3 triliona dolara. Da je u pitanju 14.3 biliona, kupio bi to neko sa forbsove liste bez problema. A i sta su mulijarde za USA, Srbija ima veci dug od tih tricavih 14.3 milijarde dolara pa nije bankrotirala.

Pera Božić

pre 12 godina

PRVO DA PLATE ŠTETU SRBIJI KOJU SU JOJ NANELI BOMBARDOVANJEM MOSTOVA, FABRIKA, BOLNICA, PUTEVA, PIJACA, VOZOVA I OSTALIH RATNIH CILJEVA, PA DA VRATE PARE OD PRODATE SRPSKE IMOVINE NA KOSOVU I METOHIJI, PA DA VRATE PARE OD KRAĐE IRAČKE NAFTE KOJU DNEVNO UKRADU U MILIONIMA BARELA I PRODDAJU PO SVETU, PA DA VRATE PARE OD DROGE KOJU IZVOZE CELOM SVETU IZ AFGANISTANA, ...... I JOŠ MNOOOOGO TOGA SE NAKUPILO, PA TEK ONDA MOGU DA BANKROTIRAJU

SAMO VAS GLEDAM

pre 12 godina

Vodite nepotrebne ratove,crnci i meksi nerade nista (osim male manjine),samo prave djecu a bijeli rade i sve to treba ishranit.Ovi sto nerade dobijaju "unenploement mani" i zaboli ih za posao.Nistra od ovog tzv.mladog preCednika.Oni sto drze slajbok su u Republikancima.

i tako ceo svet puffff

pre 12 godina

Mogu ameri da podizu granicu dugovanja koliko hoce, oni su bankrotirali odavno i tu nije nista cudno. Licno, drago mi je zbog svega toga jer u sustini cela ekonmska slika u kojoj zivimo i nije normalna, a ja licno... gore od 90-ih ne moze niko ziveti.
Samo nam Boze daj zdravlja!
Obama...ajde brate pali!

drno

pre 12 godina

Vidim ovdje svi strucnjaci geo-politike i vrli ekonomisti...sve moj do moga. Da, USA ce bankrotirati, postat ce kineska kolonija, kupit ce ih neko kao bilo kojeg gubitasa, kapitalizam ce nestati, Kosovo ce se vratiti u sastav Srbije bez podrske amera i sve to kao znak kazne bozje za sankcije koje su vam nabili 90-ih...a sto je najbolje, vece su sanse da se takve nebuloze obistine nego da se vi opismenite...

Evropa

pre 12 godina

Prokleti su previse da bi opstali dugo, od obicnog Amera do nekog ko zaradjuje preko pola miliona godisnje, samo sebe gledaju. E da je njima socijalizam bili bi presrecni.

Dule

pre 12 godina

Dragi dragstor komentatori, Hadzic je radio u NIS-u za 800 eura dok ste vi mazali mast na beli lebac i kukali o nepravdama koje vam je svet ucinio. Razmislite o tome pa ce onda mozda i malo bolje da vam krene u zivotu, sto vam i najiskrenije zelim.

Tomislav

pre 12 godina

Ne bas, predsjednice. Vas bankrot (za koji ste sami krivi) moze donijeti samo novi svjetski poredak. Nisam siguran da bi to bilo lose, tho.

Lord Maitreja

pre 12 godina

sve ovo je rezirano od strane tkz. novog svetskog poretka.... u serijalu zeitgeist je sve delimicno objasnjeno... sudbina covecanstva je odavno skrojena od strane grupe veoma mocnih ljudi i to tako traje vekovima... tako da nemojte da se lozite vise...

Mirko

pre 12 godina

Mozda nemam puno pravo na komentar ovde, i uopste sto se tice ekonomskih pitanja u svetu, posto sam propali student ekonomije, ali nekako mi se cini da bih vise voleo da cujem da americka ekonomija dobro stoji, jer ce onda i svetska ekonomija malo bolje stajati. Slazem se da necemo ''pocrkati od gladi'' cak i ako oni propadnu, ali dosta mi je prezivljavanja i krpljenja kraja sa krajem. Ne verijem da se kriza u USA nece jako odraziti na ceo svet, pa stoga podrska gospodi preko okeana. I neka rese svoj problem nekako, samo sto pre i sto bezbolnije i po njih i po nas.

Милан

pre 12 godina

Stara izreka kaže. Ničija nije do zore gorela.Koliko li su samo ljudi širom olanete unesrećili i pobili, koliko zemalja razbili Vijetnam, Koreja, Panama Iran, Irak,Avganistan, Jugoslavija, Libija i td. sve zarad njihovih navodnih nacionalnih interesa. na svakom kontitentu amerikanci imaju nacionalni interes, što je za ne poverovati.U stvari to je maska za hegemonizam i ekonomsko porobljavanje naroda širom planete radi otimanja prirodni resursa za potrebe Amerike. U prevodu to je moderni fašizam.Mora to kad tad da se vrati.Mnoge imperije i carstva su propala kroz istoriju došlo vreme i na amere.A meni nešto žao počeću da plačem od tuge.Jedna stvar me samo plaši, a to je zarad spasavanja sopstvene zadnjice ne izazovu nekakav rat širih razmera. Oni to odlično znaju da rade.

Plavuša

pre 12 godina

Ako mi neko argumentovano dokaže kojoj je zemlji Amerika donela jenkijevsku demokratiju - vodim ga na večeru, sa sve kavijarom i šampanjcem ...
I, da li neko zna, koliko se američki vojnici ponose što su pobili stotine hiljada ljudi po celom svetu u ime ... (molim da mi vi kažete) čega...

misa

pre 12 godina

Apokalipsu pravite vi sami ameri da bi sebi pomogli.Proslu SEKU ste vi napravili pa ste se izvukli.Mozete jos jednu da prezivite i da unistite sve oko sebe zarad svog interesa.Treca SEKA je pogubna jer svet okrece ledja Americi.Onda je Kina mama i tata.

Ortodox

pre 12 godina

Zanimljivo da je jedan od najvecih dugova SAD-a dug Norveskoj, za naftu.
(Canis Lupus, 22. jul 2011 21:22)

Izmedju ostalog, zato je napadnuta i Libija. Lukavi su vladari iz senke, mada jesu odavno provaljeni, a videcemo da li se polako radja jedan novi svet i jedan novi poredak....

e

pre 12 godina

svi vi koji lupetate o tome kako ce propasti da li ste vi svesni sta ce nama da se desi i Eu ako ovi objave bankrot ? Nek nam je bog u pomoci onda! Zivi ce zavideti mrtvima verovali vi ili ne!

učite deco kineski

pre 12 godina

(Zmaj, 23. jul 2011 01:26)

Samo da se nadovežem informacijom da kineska vlada uopšte nije otvarala vatru na "mirne" studente na Tjanmenu, nego su oni prvi otvorili vatru. Ovo je nedavno potvrdio neko od zvaničnika američke vojske i zvanično se izvinio Kini zbog toga. Zaista ne mogu da se setim imena, ali izguglajte i videćete da je istina. Dakle, Ameri su i Kinezima pokušali da uvale "SFRJ scenario", samo nisu Kinezi veverice kao mi.

Goran N.

pre 12 godina

Uvek kada procitam da ce Amerika bankrotirati po pravilu negde terotisticki napad u isto vreme.Koincidencija ili nesto trece nisam vise pametan.

Che

pre 12 godina

Jeste da su paraziti i da terorisu pola planete,ali ne daj boze da propadnu i da Kina bude na njihovom mestu,za njih bi i Orvel bio malo dete
(srdjan, 23. jul 2011 08:32)

Dragi Srdjane ne znam da li su vam javili ali Kina drzi 70% svetskog trzista.

simple as that

pre 12 godina

Koliko god problem delovao kompleksan ukljucujuci teorije zavere,multinacionalne kompanije,bankare,imperijalizam i sve ostale vise ili manje realne probleme...NAFTA je kljucna rec!Amerika na svojoj teritoriji proizvodi svega nekoliko procenata nafte koju potrosi,a od ukupne proizvodnje u svetu Amerika trosi 25%.Ne znam da li znate da je NAFTA potrebna bukvalno za SVAKI proizvod na ovoj planeti.Vecina ljudi to ne zna pa se bavi raznim "teorijama" koje uglavnom nemaju smisla.NAFTA je neobnovljiv resurs,i kada nje nestane tada nam sledi prava APOKALIPSA.Jer proizvodnja nafte je skoro svuda u svetu dozivela svoj "peek" odnosno vrhunac i nikada se nece proizvoditi vise nafte,nego sledi stalan pad.A potreba za naftom je sve veca (Kina i Indija kao ogromne zemlje u ekspanziji svakodnevno zahtevaju sve vece i vece kolicine energije)Da li ste znali da se od derivata nafte pravi plastika,guma i ko zna sta sve ne?!NAFTA je krv planete,a ima je sve manje...A zasada ne postoji NIJEDNA JEDINA alternativa nafti!!!

Ivan Grozni

pre 12 godina

Nije stvar u tome što će Amerika bankrotirati, za nas je mnogo važnije to što neprijateljji u našem okruženju gube ključnog saveznika.

Posmatrach

pre 12 godina

Pa lako je kritikovati amerikance i smejati se njihovoj nesreci. Da li se iko zapitao u ovoj zemlji, kako cemo mi sa nasom jadnom privredom da vracamo nase dugove, koji su u ovom trenutku narasli na 37 milijardi evra. I nas ce isti ti kinezi da pojedu za dorucak. Lako je tudju brigu voditi. Mislite o tome kome cete i kako vracati dugove.

Kox

pre 12 godina

@(drno, 23. jul 2011 11:30)

A od kada to nepismeni surfuju internetom i ostavljaju komentare?
A sto se ti ce Kineza pametnjakovicu, do pre nekih 5 godina su se svi smejali na pomen kineske auto-industrije. E sada je ta smesna zemlja preuzela Volvo od mocnih amera i od posustale kompanije ponovo napravila profitabilnu firmu!
Eto toliko od jos jednog "nepismenog"!

srbijasine

pre 12 godina

Rešenje je jednostavno.Povući ODMAH svu vojsku koju imaju po belom svetu,srezati administraciju i bogatima razrezati porez kao i siromašnima/ameri bogatašima naplaćuju manji porez/.AStisnuti kaiš svima i eto za pet godina oporavak.
(bogdan, 23. jul 2011 11:23)

E svakakvih gluposti cu se nacitati!
ameri bogatašima naplaćuju manji porez!@!??@??? Odakle ti ovaj podatak.

mujcinovic salih

pre 12 godina

Citajuci komentare shvatio sam da sam zalutao na neki hipi sajt.Toliko ljubavi odavno nisam osetio.Mir brate.Zato nam i jeste tako i zato cemo i dalje biti u g...-pardon blatu.Velika ljubav je stetna za zdravlje,mozda ne bi bilo lose da malo spustite loptu.

mile

pre 12 godina

Voleo bih da znam kad SAD nisu imale deficit u razmeni sa inostranstom! Celog veka su na grbaci ovog sveta! Treba da shvate da zakuvavanje i kuvanje corbe skupo kosta! Posto su lepo uvalili Francuskoj, Nemackoj i nekim drugim zemljama EU, rat u Libiji mislili su da ih nece stici troskovi koje su sejali pre toga! A mozda su mislili da ce im prijatelji iz Francuske, Nemacke ili Kosova sanirati drzavni deficit i da ce moci da teraju dalje i potpaljuju po svetu! Neka jedu ono sto su zakuvali! I mi smo dosta jeli i dan danas jedemo sto nam stalno kuvaju! Smrt fasizmu, sloboda i pravda narodu!!!

Perica

pre 12 godina

Koliko neznanja o poretku. Kao prvo Kina ima 2500 milijardi dolara ne 1000. U Kini je inflacija presla 6%, dnevno trose 3 milijarde dolara, a susrecu se sa nezadovoljstvom naroda zbog visine plata, po prvi put u istoriji. Udeo ukupne proizvodnje americkih kompanija u kineskoj proizvodnji je 60%, a najvece trziste kineskih proizvoda je Amerika. Toliko o Kini, ako Amerika pukne Kinu to nece zaobici, Najvezi spoljnotrgovinski partner EU je Amerika, ako se americi nesto desi , ode i EU, a ako se nesto desi EU, odose i mnoge druge drzave koji imaju najvece partnere u EU. I tako, to je domino efekat.

Dusan

pre 12 godina

Nije slucajno sto propast dolazi 2. avgusta. Namestili su da im sudi Sveti Ilija, a njegovu naklonost je moguce pridobiti samo benzinom koji mu treba za Ferari.

Darko

pre 12 godina

Sustinski ako kongres donese odluku o povecanju nivoa duga to je bankrot.Upravo je Grcka po tom kriterijumu otisla u bankrot!Stoga ne postoji odluka koja bi SAD mogla spsiti bankrota osim ostrog rezanja budzeta a samim tim ne bi trebalo ni pomisljati na povecanje deficita.Obama upravo zastupa tu politiku ali ona je u suprotnosti sa kapitalistickim uredjenjem SAD i tu je idepoloski problem... Ili ce bankrotirati ili vise nece biti striktno kapitalisticko uredjenje sto ce svakako imati imlikacije na svetsko drustveno uredjene. Kapitalizam je bankrotirao sprovodeci ideju unistavanja socijalizma i krupan kapital u SAD to nece tek tako dozvoliti.Kapitalisti nece dozvoliti da Obama na socijalisticki nacin resi ovaj problem jer ce ili traziti impicment ili svesno uci u bankrot i to pripisati Obami. Sustina je da se ne moze vladati bez vecine i to je poredak jos od plemenskog uredjenja. Stoga treba ocekivati ozbiljna politicka previranja u SAD sto bi Evropa svakao mogla da iskoristi ako bude dovoljno strpljiva da uspori svoje ekonomske probleme. U narednim danima Rusija i Kina mogu odigrati znatnu ulogu u podrsci Evropi ali samo ako to znaci definitivi otklon od ekonomskog interesa poslovanja sa SAD. Ni jedna pobeda ne moze da prodje bez zrtava i to je ono sto saa kupuje vreme ,ta procena gubitka od strane Kine i Rusije. Duboko verujem da ce ideologija ,kao i uvek ,pobediti i da ce mnoge drzave prepustiti SAD svojoj sudbini. To ce svet skupo kostati ali sve sto pocne mora i da se zavrsi ,to je aksiom.

Uzicanin

pre 12 godina

Sve je ovo posledica njihove politike,ne mozes ti da imas nacionalni interes u celom svetu,da ratujes sa drzavama zarad svojih licnih interesa,mnoga carstva ovo zemljska su propadala,propasce i ovo njihovo moderno to se i naslucuje dugi niz godina,a sada pocinje i da se obistinjava...

evropljanin

pre 12 godina

Postoje dve varijante za lobiranje ekonomske propasti Amerike.
1. Da daju svakom legalnom gradjanu po milion dolara I tako svaka osoba investira u americku ekonomiju direktno ili indirektno.
2. Da se razjedine drzave kao sto je to bio slucaj sa USSR (Rusijom) i da svaka drzava onda dobije pomoc od medjunarodne banke da stabilizije ekonomiju. Onda bi amerima jedino preostalo da se grupisu sa Kanadom i Centralnom Amerikom.

MilanR

pre 12 godina

Važno je razumeti šta za Ameriku znači "apokalipsa". To ne znači da će doći do građanskog rata i da će gradovi biti spaljeni, daleko od toga, Amerika će ostati veoma uticajna država sa solidnim standardom. Ali ona više neće biti hegemonija - i već sad to više nije. Ona "od pre neki dan" više ne može da pokreće ratove zbog svojih ekonomskih interesa - i to je suština. Ona postaje država kao i svaka druga, koja mora da pregovara, sarađuje i pravi kompromise i koja više ne može da diktira, postavlja uslove i po svojoj potrebi oblikuje svet. To je ogromna promena. Drugo je što se to tako ne vidi iz naše perspektive, nas tzv. "običnih ljudi" ali ovo je promena velika doslovno kao pad Rimskog carstva. Za američku elitu to jeste propast sveta. Dobrodošla Ameriko među "smrtne" države.

boban

pre 12 godina

americki spoljni dug je preveliki cak i za jednu ekonomiju kao sto je njihova. sa druge strane amerika poseduje vrlo jaku industriju pa posledice ne mogu biti tako katastrofalne kao u grckoj ili portugaliji. zapravo koliko amerika duguje kini, japanu isplati im se da bankrotiraju i otpisu sve dugove. grcka je bila samo prvi korak takoreci probni balon da je tako nesto izvodljivo, ali na zalost amerikanaca na putu su se, manje ili vise uspesno, postavile evropske drzave - clanice eu. Inace amerikanci su majstori za PR (public Relations) i dogovorice se 'u minit do 12' i svako pokusava da za sebe izvuce maksimum jer je predizborna kampanja za izbor predsednika vec pocela. Sa druge strane vodi se grcevita borba za nasledje svega onoga sto je dolar nekada znacio izmedju evra, kineskog Yuan-a i mozda svajcarskog franka.

za sve one koji tako jako zele da amerika propadne, molim da objasne njihovu viziju kako jedna drzava koja je naoruzana do zuba moze da dozvoli da potone u krizu.

sinisa

pre 12 godina

Ma daj bas bi doneo apokalipsu, tipicno americki, pa svet je postojao i prije usa, pa sta i da proglase bankrot, uvesce novi dolar i opet jovo nanovo.

Dane

pre 12 godina

Amerikanci su dokazali da i dalje misle da su jedina zemlja na planeti zemlji. Misle da ako njihova zemlja propadne da propada i ostali deo sveta za koji ja mislim da nije culo ni njih pola. Naravno moze da se desi apokalipsa kada im aziske zemlje zavrnu slavinu sa naftom pa iz ocaja puste par njihovih raketa posto za razne ratove vise nemaju para...

sale

pre 12 godina

Da Vam ja kazem...Vama trebaju jedan Dinkic i Cvetkovic i Bog da Vas vidi.Kako Cvele kaze, "Srbija krizu pregrmela na nogama!", tako bi i Vi preziveli predstojecu.Verujte Cveletu i Mladji, ljudi prosto ulivaju poverenje!

bogdan

pre 12 godina

Rešenje je jednostavno.Povući ODMAH svu vojsku koju imaju po belom svetu,srezati administraciju i bogatima razrezati porez kao i siromašnima/ameri bogatašima naplaćuju manji porez/.AStisnuti kaiš svima i eto za pet godina oporavak.

Praetorian

pre 12 godina

@sta to bese matematika:

Hej, Matematika: kod nas: milion, milijarda, bilion (hiljada milijardi), trilion (hiljada biliona). Kod Amerikanaca: milion, bilion, trilion (hiljada milijardi). Got that?

Perica

pre 12 godina

Koliko neznanja o poretku. Kao prvo Kina ima 2500 milijardi dolara ne 1000. U Kini je inflacija presla 6%, dnevno trose 3 milijarde dolara, a susrecu se sa nezadovoljstvom naroda zbog visine plata, po prvi put u istoriji. Udeo ukupne proizvodnje americkih kompanija u kineskoj proizvodnji je 60%, a najvece trziste kineskih proizvoda je Amerika. Toliko o Kini, ako Amerika pukne Kinu to nece zaobici, Najvezi spoljnotrgovinski partner EU je Amerika, ako se americi nesto desi , ode i EU, a ako se nesto desi EU, odose i mnoge druge drzave koji imaju najvece partnere u EU. I tako, to je domino efekat.

Jovan

pre 12 godina

Ovoliki broj vrhunskih politickih i ekonomskih strucnjaka koji ovde ostavljaju svoje komentare verovatno da nema nijedan od najprestiznijih univerziteta na svetu . Prosto imponuje izuzetno naucno znanje koje nam pokazuju ovdasnji eksperti-citaoci . Pred naletom ovakvih mozgova i sama berza na Wall Street-u bi se osetila potpuno posramljeno . Prema tome sasvim je logicno sto zivimo u drzavi koja je LIDER u regionu .

igor

pre 12 godina

Ma kako da ne, samo što još nisu postavili "counter" pa da odbrojava sekunde do kraha, a onda će veliki spasilac čovečanstva Obama spasiti celu stvar.
Američki dolar i čitava ekonomija je davno propala, vadi ih nemilice štampanje banknota kojima plaćaju usluge inostranstvu, kriminalni bankari ne žele da se odreknu moći.....

svi (ni)su isti

pre 12 godina

"potrebno je da američka privrede generiše oko 125.000 radnih mesta mesečno da bi išla u korak sa stopom rasta stanovništva" Kina je pocela naglo da raste kad je ogranicila broj dece. Surovo ali efikasno i u krajnjem rezultatu pozitivno. Ova sada deca vise nisu gladna, imaju posao, raste im standard, sve obrnuto americkoj deci.

Imam licno iskustvo sa tim kad neko sebe smatra "visom rasom". Radio sam u jednoj stranoj zemlji, koja je, kao i Amerika, imala neke pogodne okolnosti i zato postala razvijenija od ostalih zemalja a stalno su se ponasali kao da je taj napredak iskljucivo plod njihove vrednoce i sposobnosti. Nije im uopste palo na pamet da se zapitaju - ako je to tako, kako onda pridoslice tamo iznenada postanu vredne i sposobne, a u svojim domacim zemljama su "bile" lenje i glupe? Na slican nacin Amerika gleda na ostali svet. Tu nista nije pomagalo sto je postojao niz malih, uspesnih zemalja, tek sa dolaskom Kine se pokazalo ko je ko i da kapitalizam nikako nije garancija uspeha, niti da je komunizam obavezno garancija propasti.

singapurcanin

pre 12 godina

Korenje svega jeste legalizacija lobista i "nagodbe sa sudovima,tuzilastvom" i legalizace korupcije.
Lobisti imaju za zadatak uz novac da isceniraju tragediju"eto jadni mi" kako bi se nasao povod za otvaranje rata i nestabilizovanje regiona.
Sa druge strane lobisti traze otcepljenje i priznavanje.
Politicari su se svi poceli ponasati kao da je politika njihova licna firma i da gradjani ne postoje.
Takodje naj veci krivac jesu banke koje.
Michael Moore's 'SiCKO' koji je napravio i Emisiju i doveo u pitanje pozicije i funkcionisanje ovim korenima.U ovom cak prica i o EX YU
http://www.youtube.com/watch?v=xlDAUKSh9CQ
O konfliktima izmisljenim kako bi ljude lakse drzali pod kontrolm i korupcijom.
Mi smo to 90-tih naj bolje ustanovili,pa se danas vlada ponasa kao sekta,a ne sluzbi naroda i gradjana.
Pozajmice za potrosnju,a sagradjeno O.
No ako se smiluju urednici informativnog programa mogli bi nas odmah posle vesti u 6.30 iznenaditi,jer kod nas nije prikazan ima ga na netu,ali za one koji ni to nemaju makar da se javnosti posalje poruku ishoda cele ove Americke pre svega,ali i nase,sto me naj vise i brine

ISO

pre 12 godina

Ameri konstantno izbegavaju korišćenje ISO sistema mera. Inči, stope, milje,... bilioni..galoni....datumi.. kao i mnoge druge mere zaostale iz britanskog kolonijalnog sistema mera su van standarda ISO te samim tim nisu validni za korišćenje.

umire najzad

pre 12 godina

ja bih najvise da totalno propadnu ekonomski! dosta je bilo ratova zbog nafte u ime demokratije. dosta su oni komandovali svetom, nista dobro nisu doneli

hm....

pre 12 godina

A da pitamo Kineze i Ruse kako gledaju na ovo, ne verujem da i oni misle da je to apokalipsa, vec pocetak novog ekonomskog poretka.
P.S. Ugo Caves je sve ovo predvideo, mozda i on bude trljao ruke kada nafta ode u nebo....

AC

pre 12 godina

"Uvek kada procitam da ce Amerika bankrotirati po pravilu negde terotisticki napad u isto vreme.Koincidencija ili nesto trece nisam vise pametan."
(Goran N., 23. jul 2011 12:07)

U svetu vlada uverenje da se na ratovima obogacuje zemlja preko industruje oruzja. Ovo jeste tacno ali samo delimicno jer su najveca bogatstva sticu preko zaduzivanja zemalja, cije su ekonomije ratom unistene, preko banaka zemalja koje zavode "demokratiju".

Не дајте се браћо наша

pre 12 godina

Коментари показују да као нација нисмо научили апсолутно, апсолутно ништа из силних пораза у посљедњих стотињак година.
А и јасно је да скоро нико не види у чему је поента приче. Питам се шта сам чинио у прошлим животима па сам овако кажњен и рођен у овом несретном народу.

o sole mio

pre 12 godina

@(simple as that, 23. jul 2011 14:44),
Ne drami, bespotrebno, nego se malo edukuj!
U severnoj Kanasti, za sada, pronadjene su vece zalihe nafnih rezervi, od svih onih koje postoje na bliskom istoku, a pretpostavlja se, da je tako u celom artickom delu planete, sever Azije. Samo pronadjene naslage nafte u Kanadi, sa ovolikom danasnjom, dnevnom/godisnjom proizvodnjom nafte u svetu, dovolje su za narednih 200 (dvesto) godina! Ta nafta nije tog kvaliteta, kao ona na bliskom istoku, gusca je i ne izlazi pod pritiskom, ali je tehnologija vec razvijena za explataciju i ona se crpe! Sa tom naftom u Kanadi i sa pretpostavljenim zalihama u Aziji (Rusiji, Sibir), teorija iz `70ih, da su svetske zalihe nafte u svetu, procenjene na nivou od 30-40 godina, padaju i definitivno u vodu.
Nafte IMA, za narednih 200 godina, za koliko vec danas zna, da nafte ima, a za to vreme, definitivno ce se pronaci alternativni, efikasni izvori energije!

Posmatrac odavde

pre 12 godina

S obzirom da vec 25 godina zivim u toj skoro propralo Americi evo i moja sva centa. Ta (ili ova kako vam se svidja) zemlja je krenula u propast onog trenutka kad su "genijalci" sa Harvard Bussiness School odlucili da udju u novi prosperite pomocu masaze, motivational speaking, trgovnie hartijama od vrednost, "financial service", itd, drugim recimo kad su odlucili da prestanu da pretvaraju limun u limunadu. Svu su industriju dali Kinezima, i Azijatima pa tako danas od nekad mocne sile danas ne znaju ni kola ljudksi da naprave. Paralelno s tim, obrazovanje je postalao sve gore i gore, post je mnogo jeftinije da se uvezu strucnjaci sa strane nego prave domaci. Dok se svi odusevljavaju space shuttlom, krstarecim raketama i drugim cudima, malo ko zna da, ironicno, to ne prave ljudi iz SAD nego oni koji su obucavani negde sa strane. Danas imate ironiju da naucni rad publikovan sa americkog univerziteta nema nijedno americko ime! U takvoj jednoj atomosferi, nema kreiranja realnog bogastva pa otud mora da se zajme pare. Moj deda mi je odavno komentarisao sa " sinko, i meni kad bi nego davao tolike pare i ja bi izgledao ko bogaras iako realno kuce nema za sta da me uhvati. To ti je slikovitim recima vise manje danasnja Amerika, s tim sto nije bas da nema za sta kuce da ih uhvati, ali daleko od toga da imaju pare za sve sto bi hteli da kupe. Inace oni sto misle da ce svetu da bude drugacije, varaju se. Imperijski projekt ostaje netaknut, niko nikada nije spomenuo kresanje vojnog i drugih imperijskih budzeta. Osetice ko i uvek sirotinja, penzioner, i srednja klas koja polako nestaje.Zato nemoj mnogo da polazete nade i neku promenu svetskj poretka. Sve sto ce da se desi je da nece biti plata za mene (drzavni univerzitet) i milione drugih koji zavisim od federalne drzave. Bankrari ce dobiti svoju kamatu, ne znam gde ste procitali da nemaju para da plate to.

Rista

pre 12 godina

"Dok nekom ne smrkne, drugom ne svane", izreka je stara. Samo je pitanje ko u cosku sada trlja ruke na ova desavanja...
Kinezi izgleda samo zveckaju sa paricama i cekaju svoj trenutak da kupe njihove vrednosne papire, reprogramiraju im kredite, lobiraju...
Lopta je u Kineskom dvoristu!!!

Zoki

pre 12 godina

"Sustinski ako kongres donese odluku o povecanju nivoa duga to je bankrot."
Ovo nije tacno. Kongres je do sada veoma cesto podizao limit, pa Amerika nije bankrotirala. Ovde se radi o necem drugom. Republikanci zahtevaju pojeftinjenje drzavne uprave. Obama bi to i prihvatio, ali da se to ublazi povecanjem prihoda kroz vece poreze za one koji vise zaradjuju. Republikanci nece ni da cuju za to.
Ovo je sada poput igre pokera, na kraju ce jedna strana morati da popusti. Ta strana ce biti demokrate, jer ako njihova administracija dozvoli da udje u tzv. "tehnicki bankrot", bice proglasena glavnim krivcem i nece dobiti izbore u sledecih 20 godina.
Grcka vise nije mogla da dobije pare po nekim normalnim uslovima. Interesantan je clanak u poslednjem broju "Ekonomista", gde se navodi da su grcki problemi u osnovi vezani za ogromna socijalna davanja kojim su tri politicke dinastije kupovale birace.

DjP

pre 12 godina

@sta to bese matematika
http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=527211#k5518219

Nisi u pravu. Brojevi se imenuju različito u Americi u odnosu na Srbiju
U Americi, 1 bilion = 1000 miliona (tj, 1 milijarda "po naški").
U Srbiji, 1 bilion = 1000 milijardi (tj, milion miliona).
Pošto je tekst napisan u Srbiji - broj je napisan ispravno.

GajaG

pre 12 godina

Mala greska u tekstu, dug iznosi 14.3 triliona dolara. Da je u pitanju 14.3 biliona, kupio bi to neko sa forbsove liste bez problema. A i sta su mulijarde za USA, Srbija ima veci dug od tih tricavih 14.3 milijarde dolara pa nije bankrotirala.
(sta to bese matematika, 23. jul 2011 07:32)
Prvo ukazujes na gresku pa zatim i ti pravis istu.

Djuka

pre 12 godina

A da li se iko seća lekcije o ekonomiji Nemačke 1936-1939.?
Kakav, do tada nezabeležan ekonomski napredak je zabeležila za tih 6 godina i kako? Koliko i od koga je dizala kredite? Šta je u stvari korporativni kapitalizam, ko ga je provalio i kakvom političko-ekonomskom sistemu neminovno vodi takav liberalni korpokapitalizam? Hajde, "pismeni" komentatori objasnite malo i prosvetlita nas nepismene.

Montenegro USA

pre 12 godina

Amerika je jako velika i jako komplikovana zemlja. Medjutim, sustinski nije tesko shvatiti kako sistem radi i odakle ovakve krize. Ja u Americi zivim 12 godina pa evo i mog dolara...

Americke privatne firme (tu racunam i ove na berzi) odlicno posluju. Amerika je cisto kapitalisticko drustvo. Firma koja ne pravi pare brzo nestaje sa lica zemlje. Par quarter-a neprofitabilnosti i dovidjenja, kapija se zatvara. Ovo je jako bitno i ne treba zaboraviti ovaj princip. Ponavljam, u Americi firme moraju da prave pare ako misle da prezive (ako nisu startup firme). I one to ovih dana rade sasvim dobro. Ja ne znam odakle vama ideja da americke firme nista ne proizvode ili ne zaradjuju pare ali americke firme trenutno imaju velike zarade i leze na gomili cash-a (evo, na primjer, Apple ce uskoro po primanjima biti najvrednija firma na svijetu). U Americi je 9.5% nezaposlenih, ostali rade sto znaci da postoji ogroman broj firmi (milioni) koje su profitabilne (jer inace ne bi mogle da prezive), neke od njih sa rekordnim profitima ovih dana. Market je u usponu. Americka privreda je na jako dobrim osnovama zahvaljujuci radikalnom kapitalizmu jer firmama koje lose posluju niko nema da pomogne. Ne treba se plasiti za americku ekonomiju. Ona je daleko jaca i cvrsca na udare od svih ostalih ekonomija i odrzava se upravo zahvaljujuci radikalnom kapitalizmu koji na povrsini odrzava samo najbolje. Americka ekonomija i americke firme su jako snalazljive i snaci ce se u bilo kojoj situaciji.

E, sad, te firme i pojedinci, naravno, placaju porez drzavi.

A drzava je druga prica... Americka drzava nema svoje firme (za razliku, na primjer, u Srbiji ili Crnoj Gori) i americka drzava svoje rashode placa od poreza koje prikupi od firmi i pojedinaca. Skolstvo, vojska, federalna policija, socialna davanja, razni programi za stare, medikalno osiguranje za stare i siromasne, drzavni aparat... Sve su to rashodi americke drzave, kao uostalom i svake druge drzave na svijetu. Medjutim, rashodi americke drzave su toliki da prihodi od poreza pokrivaju "samo" 42% potreba. Znaci, americka drzava od poreza prima toliko para koliko joj je potrebno da pokrije 42% svojih rashoda. A pare od poreza dolaze od zdravih firmi koje zdravo posluju. E, sad, americka drzava mora onaj ostatak od 58% da pozajmi da bi ispunila svoje obaveze i platila rashode (skole, plate zaposlenima, vojsku, socijalna primanja....)

Par definicija... Bankrot je pogresna fraza, ne znam odakle su je izvukli na ovim sajtovima po Balkanu ali ovdje se ne radi o bankrotu drzave nego o necemu sto se zove "default". Bankrot je kad potpuno nestanes sa lica zemlje, default je nesto drugo i ovdje je rijec o default-u americke drzave. Default znaci da postojis ali ne mozes sve dugove da platis i onda odlucis da neke dugove, da upotrijebim taj izraz, ignorises a neke da placas. Znaci default-iras na tim nekim dugovima ali nastavljas da placas ostale (od onih 42% para koje si prikupio od poreza i koje ce nastavljati da dolaze). Znaci Amerika ima skoro pola para koliko joj je potrebno i nastavice da placa svoje obaveze, ali posto joj hvali 58% para, ona ce morati da prestane da placa neke racune (socijalna davanja, pomoc starima, skolstvo, zatvorice se neke vojne baze...). U sustini, ovo je mnogo gore nego sto ja opisujem, ali je vrlo vazno ukapirati proces. Ako zavisis od drzave i radis u drzavnoj sluzbi, vrlo lako se moze desiti da ne dobijes platu, u zavisnosti od toga koliko si vazan za drzavu jer ce ono para sto imaju od poreza ici na najvaznije stvari. Nadam se da je jasna razlika izmedju bankrota i default-a. Americka drzava nece bankrotirati, ona je u opasnosti da default-ira na nekim rashodima i morace da se shodno tome smanji.

E, sad, Republikanci tvrde da su pare koje se prikupljaju od poreza ogromne (jer firme koje dobro posluju placaju porez i drzava to dobija redovno) i Republikancima nije jasno zasto drzava ima tolike rashode. Oni uglavnom pucaju na razne socijalne programe i zdravstvena osiguranja i traze da drzava sreze svoje troskove jer su pare prikupljene od poreza ogromne i da je drzava efikasna mogla bi sve da finansira sa tim parama, ali oni smatraju da drzava nekontrolisano trosi i da stalno kreira nove socijalne programe i da tome treba stati na put. Oni su se "zarekli" da nece podrzati odluku da se drzava zaduzi (tih 58%) ako se u zakon ne uvede da se troskovi drzave moraju skratiti za 3-4 triliona dolara i da se ukinu razni programi koji opterecuju budzet (zdravstvo i socijala ovdje su najizrazitiji). Sa druge strane, Demokrate smatraju da ne mogu toliko da skrate budzet jer ce biti ugrozeni djelovi stanovnistva koji slabo zive (samohrane majke sa mnogo djece, stariji preko 65 godina i.t.d) i da veliki broj socijalnih i zdravstvenih programa mora da postojii. Obadvije strane su se zakljucale. Republikanci nece da podrze pozajmicu ako se ne izglasa kresanje budzeta i dodatno smanjenje poreza. Demokrate, naravno, nece na to da pristanu jer je to rjesenje suvise radikalno i smatraju da rashode treba smanjiti ali da istovremeno treba povecati porez najbogatijima jer bi to drzavi donijelo velike dodatne pare.

Eto, to je sustina trenutne krize u Americi. Ako ste mislili da americke firme propadaju, onda se grdno varate, mislim propadaju one, svaki dan neka firma propadne ali se rodi 10 novih... Tako kapitalizam funkcionise. Sve ostalo je politika koja je dodatno komplikovana time sto je pocela predizborna kampanja.

Elem, zavrsice se ovo, naravno da Amerika nece default-irati, ali treba gledati ko ce da odnese prevagu nakon ove politicke krize. Takodje, iskreno, bez ikakve pretenzije, u Americi njihov parlament stvarno radi, ovo je mozda za nase ljude drama, ali ovako izgleda parlament koji konstantno radi i donosi vazne odluke o funkcionisanju drzave. Da li drzava previse trosi, kako da se ogranici potrosnja... U Balkanskim drzavama ovakve stvari odlucuje par ljudi na privatnim sastancima. To je velika razlika.

U zdravlje i ne sjekirajte se puno. Amerika nece propasti i nece doci do revolucije i novog svjetskog poretka.

Slobodan Djakovic

pre 12 godina

"There is no them, there is only US", reci Klintona na predizbornoj kampanji. Istorijski "Otklon" ce kao nabujala reka sama pronaci put, svi se plase promene a ona je neizbezna. Jeste li nekada ziveli mesecima bez interneta? Tada cete shvatiti da se bez interneta moze ziveti. Secate se restrikcija, redova za hleb, redova za ulje? Jesmo li tada "umrli" cekajuci? Secam se isto tako tuce na otvaranju ZARE u Beogradu, jos gore redove potrosaca koji su se ponasali agresivno i tukli se za mantile, jaknice. To mi je pomalo otvorilo oci kako je zapadni svet obicnim ljudima postavio neke "logicne ciljeve" koji su recept za srecu. Apokalipsa je preteska rec, ona moze da nastane samo u slucaju globalnog konflikta, mada nije iskljuceno da bankrot amerikanaca moze da pokrene lavinu sukoba sirom planete, narocito tamo gde ce njihovu poziciju zauzeti Kina, Rusija, itd.

bocco

pre 12 godina

Amerika inostranstvu duguje tek trećinu od ukupnog duga. Ostatak od dve trećine je dug američke države prema Amerikancima !!! Kina u ukupnom američkom dugu učestvuje sa 8%.

Zoro

pre 12 godina

Kina ne kupuje americke drzavne deonice, i ulaze u americku privredu ne zbog ljubavi vec iz ekonomskih interesa. I Kina, takodje, ima unutrasnji dug koji je sada oko 1.500 milijadi dolara. Rec je o dugu lokalnih i pokrajinskih vlasti koji se ne moze pokriti iz redovnih finansijskih izvora. Kineski ekonomski napredak u velikoj meri zavisi od ekonomskog prosperiteta i stabilnosti SAD, kao i EU, Japana i razvijenih zemalja. Oni koji smatraju da americke ekonomske nedace znace boljitak za ostali deo sveta grdno se varaju. Osim, naravno, ukoliko ne smatraju da je dobro da Amerika propadne makar i svi sa njom propali. Da to nije neko pravoslavno majansko prorocanstvo?

lopuza

pre 12 godina

Koliko neznanja o poretku. Kao prvo Kina ima 2500 milijardi dolara ne 1000. U Kini je inflacija presla 6%, dnevno trose 3 milijarde dolara, a susrecu se sa nezadovoljstvom naroda zbog visine plata, po prvi put u istoriji. Udeo ukupne proizvodnje americkih kompanija u kineskoj proizvodnji je 60%, a najvece trziste kineskih proizvoda je Amerika. Toliko o Kini, ako Amerika pukne Kinu to nece zaobici, Najvezi spoljnotrgovinski partner EU je Amerika, ako se americi nesto desi , ode i EU, a ako se nesto desi EU, odose i mnoge druge drzave koji imaju najvece partnere u EU. I tako, to je domino efekat.
(Perica, 23. jul 2011 12:55)

Znaci, mi smo nova svetska ekonomska sila !!?!?!?

Jupiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ! ^_^

Milan

pre 12 godina

Za sve na ovom forumu koji misle da ce Amerika da propadne i kako ce Kina uskoro da ih kupi imam dva saveta:

1. Potrazite na Google strukturu americkog duga
2. Izracunajte sami, aritmetrija je dovoljna, SAD i EU su 70-80% svetske ekonomije, a obe su zaduzene preko 100% bruto proizvoda. Kako je moguce da 20% svetske ekonomije poseduje 80%?!

Odgovor na obe tacke je isti, preko 60% americkog duga je u vlasnistvu privatnog sektora i fondova socijalnog osiguranja odnosno bogatih zapadnjaka. Svega 8% americog duga je u vlasnistvu Kine, a svega nesto preko 30% u vlasnistvu svih inostranih potrazilaca. Ovaj svet funkcionise po istom principu vec hiljadama godina, bogata manjina kontrolise naivnu vecinu. Americki milijarderi biraju vlast koja se kod njih zaduzuje, a raja vraca sve to s kamatom. Posto bogatasi u Americi placaju manju stopu poreza od sirotinje, vecinu duga otplacuje sirotinja, bogatasima. Ako amerika bankrotira pre svih ce da zeznu svoje milijardere koji su de facto i de jure vecinski vlasnici americkog drzacnog duga. Koja je verovatnoca da politicari koje su na vlast dovele pare lobista odluce da ne isplacuju rate ljudima koji su platili te iste lobiste?! Ovo je politicka igra koja ce se resiti u 5 do dvanaest kad ih Bafet nazove i kaze da se prestanu zezati i da povise limit. Inace nema para za sledecu kampanju.

zarko

pre 12 godina

A sta Vi ostrasceni imate od toga da USA bankrotira a Kina ne??? I sta to Srbija ima od Kine, most u Borci???
Dugorocno gledano, tehnicki bankrot USA moze da donese promene na svetskom nivou i drugaciju raspodelu ekonomske i politicke moci ali Srbiji to ne znaci nista. Samo ce Cvetkovic i ostali strucnjaci imati razlog vise zasto ne zivimo dobro, nemamo investicije a nezaposlenost raste i ostaje najveci problem.

srđan staletović

pre 12 godina

Američka ekonomija je jača od svih svetskih zajedno. To što se sada dešava je ujdurma kojom će još jednom okrenuti novac i plasirati ga u svoje investicije a i širom sveta tamo gde je njihov interes. Novac je sredstvo sa kojim se diktira javna i široka potrošnja a time direktno i privredni rast i razvoj neke privrede ili zemlje ili regiona. ovime će se srušiti špekulacije na berzama i manipulacije sa fiktivnim vrednostima a dobiće na značaju stvarna realna i materijalna vrednost. to su na primer hrana, zdrav životni prostor i sl. da sada ne ulazim u dubioze. Bezvredni papiri koje je ta ista amerika odštampala i plasirala ih širom sveta raznim ***** koji su sada uvideli da nemaju nikakvu vrednost moći će da posluže kao sredstvo za potpalu vatre u hladnim zimskim danima. Izmisliće novu valutu sa kojom će prekinuti (tobože) sa radnjama "na kvarno" a za ovo što je bilo bilo je, izvinite ali mnogo nam je žao. Igrati se na berzama sa virtuelnim novcem ili imaginacijama ako hoćete i očekivati da od toga može da se nešto konkretno uradi malo je verovatno, ili ostvarivo samo do trenutka kada neko ne prozre njihovu ****. Da mi je samo videti lica ljudi koji su sve to smislili.

Montenegro USA

pre 12 godina

Takodje treba znati da americka drzava najvise duguje Amerikancima i americkim finansijskim firmama. Od 14.5 triliona dolara duga, Amerika strancima duguje oko 4.5 triliona. Ja znam da je na Balkanu popularno misljenje kako Kina "drzi" Ameriku ali Kinezi imaju udjela u "samo" 8% americkog duga. Ono sto je mozda potaklo takva razmisljanja je fakat da je u posljednje vrijeme Kina najspremnija da pozajmi pare Americi (Kinezi ne rizikuju sa investicijama i najmirniji su kad pare drze u americkim bondovima) tako da je zadnjih godina americki dug prema Kini rastao brzo upravo zbog spremnosti Kine da pozajmljuje pare, ali daleko od toga da je udio Kine u americkom dugu veliki i trenutno je na 8%.

Kina raste brzo, i kad odete sa 0 na 1 pa sa 1 na 2, taj rast je ogroman, ali Kina je daleko od bilo kakvog preuzimanja primata od SAD, a treba obratiti paznju na kinesku inflaciju i na njihov housing market. Ogroman broj stanova u Kini se ne prodaje, drzavni aparat je jako komplikovan i proci ce mnogo decenija prije nego sto Kina postane vodeca u svijetu. Oni koji na Balkanu ne mogu da docekaju da Kinezi preuzmu svijet, nacekace se dok do toga dodje.

Ono sto je jako problematicno je da ako do default-a dodje (a nece), ogromne kolicine para na koje su banke i razne finansijske institucije racunale nece biti dostupne i smanjice se nivo investicija. Citava ekonomija ce da se "skupi" i doci ce do recesije. Pare ce biti jako tesko da se nadju pa ce oni koji ih pozajmljuju pozajmljivati sqmo na sigurno j sa ogromnom kamatom. To znaci da ce male zemlje, tipa balkanskih presusiti jer ce se investicije ugasiti potpuno. Ako drzave budu pozajmljivale za socijalna davanja to ce biti u ogromne kamate i politicke ustupke. Oni koji imaju djecu, treba da se mole da do default-a ne dodje. Oni koji se raduju americkom default-u su ili djeca ili neodgovorni i nemaju nikakvih ambicija. Ali i njih ce da udari jer nece moci da nadju pare za cigarete i pice...

Pozdrav iz USA, i zelim vam puno investicija i sto manje teorija zavjere i zluradosti jer to nije put u buducnost.

euro matematicar

pre 12 godina

Dragi moji anglosaksonci! Ako je engleski jezik pobedio u lingvistici nije u matematici i fizici.Znaci u Evropi(sem UK) i najvecem delu sveta:
10na9=milijarda; 10na12=bilion itd..
Dakle dug je 14300 milijardi$ ili 14,3 biliona a vi dragi anglosaksonci ga zovite kako hocete samo ga regulisite da ceo svet ne boli glava!!!