Sreda, 20.07.2011.

11:33

Slika Modiljanija "otkrila" Hadžića

Hapšenje i lociranje opuženika Gorana Hadžića posledica je uspešne istrage BIA koja je usledila nakon pokušaja prodaje skupocene slike Amedea Modiljanija.

Izvor: B92

Slika Modiljanija "otkrila" Hadžiæa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

62 Komentari

Sortiraj po:

Ljubitelj Modigliani-a

pre 12 godina

Slika Modigliani-a o kome se u clanku govori, procenjena je na 15 miliona evra,i prodata za tu sumu godine 1991 u Parizu (pogodite kome?).

incognito

pre 12 godina

Klasika!
Baciti javnosti (ako se ona još uopšte može tako nazvati, jer po definiciji, gubi svaki smisao s obzirom da nikakav uticaj ni na šta nema, prosto rečeno) buvu, kako se čovek, sam, finansijski i na svaki drugi način snalazio, i to on kao takav, i pored svih lovaca, što državnih, što privatnih, i sve to u kakvoj sferi, umetničkih dela visoke vrednosti.
Pa mislim stvarno!
Nemoj slučajno neko da postavlja dalja pitanja o krugu podrške i pomagača, bar ne u ovoj zemlji, sačekajmo da vidimo hoće li Hag tražiti neke dalje istrage od nas u vezi toga ili nam poslati već rešen slučaj. Ako ne, neka mu pored svega ostane i taj epitet, trgovca umetničkim delima neprocenjive vrednosti.
Mislim, šprdnja, stvarno.

Daniela

pre 12 godina

Čekaj bre, to je ona slika što je bila izložena u Progrsu krajem 2007! Znam, bila, videla. Bila dilema da li je portret muškarca ili autoportret. Navodno, kolekcionar srpskog porekla hteo da se prvi put izloži u Beogradu... Au, završila kod Hadžića!!!
Nije me mrzelo da nađem vest, pogledajte.
http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=270&yyyy=2007&mm=12&dd=2&nav_id=274724&version=print&start=0

Sloba Djakovic

pre 12 godina

Ma sta je ovom narodu, pa Sid i pola Srema je 1991 izgledao kao Sajgon; duz strade ordinirali su karavni prepuni "robe"; bele tehnike, namestaja, televizora, goblena, okicenih zlatnim kajlama - sve to je lepo otislo put otadzbine uglavnom, a gde je zlato, nafta, cigarete, zivotne namirnice (brasno, ulje, secer...). U jednom pravcu tece reka zelene mehanizacije ex-JNA, a u suprotnom raznorazni "dobrovoljci" okiceni svim mogucim obelezjima nase konfuzne istorije - kokarda na celu, petokraka na ramenu, a partijska znacka na reveru. Sa sve otpusnom listom sa psihijatrije negde u dzepu. Sve to je bila jedna sistematska pljacka sa elementima orgijanja nad narodom - ludilo koje nikada nece biti opevano jer nema druge reci. I sva ta otudjena vrednost, pored stete koje je rat i vodje naneo narodu, danas mozete da "omirisete" u megalomanskim dostignucima Dedinja, Tatarskog brda, pitajboga kakvih vila u Zagrebu, Sarajevu, itd. Sav taj kapital je tu negde, medju nama, preliven, sakriven. To ti je kao kada istopis bronzanu bistu - neko umetnicko delo i onda od tone izlijes ogradu za svoju vilu. I labudove lavove pored. Gotovo je, nema vise umetnickog dela, al nek se vidi duz avlije da imas lavove na kapiji...

Modigliani owner

pre 12 godina

ova slika nema veze sa Modijem,a kad je to saznao, da su ga navukli onda je sasuo rafal , cica mica gotova prica,....

levijatan

pre 12 godina

Ova slika je bila izložena u Progresovoj galeriji 2007. Ova vest i slika su bili u svim medijima, a i B92 je pisao o tome http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=270&yyyy=2007&mm=11&dd=30&nav_id=274098
I svetski mediji su pisali o otkrivenoj M. slici http://www.reuters.com/article/2007/09/25/us-serbia-art-modigliani-idUSL2576382620070925
etc.
Pozdrav našim dragim istoričarima umetnosti. I magacioner je stručniji i informisaniji od vas

Samo pitam

pre 12 godina

Ajde, recimo da su slike kupili za pare "posteno" stecene od sverca nafte, ali se nesto pitam kojim li je nesretnicima pripadao taj silni nakit pre no sto ga se ovaj "uzeo na cuvanje"?

justin

pre 12 godina

Magacioner.Pametan,vispren ali i Glup.Komplikovana ličnost puna protivurečnosti.Da se predao sada bi već bio na slobodi i imao bi i dalje Svoje slike i nakit.

Mira

pre 12 godina

Kakav Modiljani? Hadžić je uhapšen relation blizu prebivališta, u situaciji kad je nestalo para. Ova BIA je postal servis za lagarije Tadića i družine. Ko će da odgovara za otezanje u isporučivanju optuženih. Sad će kao da bode istragu, kao da do sada ništa ne znaju, nego će tek pred izbore slučajno da otkriju ko je umešan.

Miki

pre 12 godina

Briga me za ovog *** i svercera slika ,mene brine kako cu da prezivim i cime ovoj drzavi da placam kredit u svajcarcima ,a ovaj i ostala gospoda imaju vile na Dedinju ili stanove koje im je poklonio za dve marke onaj isti koji je umro u Hagu,dok nama mladima jedino ostaje da budemo veciti podstanari ili kao ja vecito u ropstvu banaka koje ce da do kraja upravljaju nasim zivotima

Majstor za baklave

pre 12 godina

Eto, jel vidite šta umetnost uradi od čoveka!, a mogao je lepo da bude magacioner, kad tolko voli! ....nego to nije fino!

Nemanja

pre 12 godina

Cero ti mozes i sad u zemlje EU samo ako imas para. Ako mislis da ce nam ulazak u EU doneti raj na zemlji i bolji zivot, mnogo si se zajebala.
Ps: zuti, ove izbore nema da prezivite.

Raul

pre 12 godina

Ovaj Hadzic ko da mu je Arkan tatko:malo svercovanje,malo kraduckanje,a najmanje patroitsko ratovanje.
Kad vec rekoh kraduckanje to me podseti i na druga Velju buduceg ministra pored Vucica,Pelevica,Milanke,Vulina,...u Tominoj vladi.

kratka pamet

pre 12 godina

ahahahahahahahahahaahahahahahaha
hahhahahhahhahahahahhaahhahahahahahahahaa Vlast-Leteci cirkus Monti Pajtona!!!
hahahahhahahahahhahahaahahahahha
hahahahahahahahahahahahahahhahahahahahaha

precanin

pre 12 godina

Mnogo je naivan ovaj Mandic ? Taj ko je "prodao" Mandicu to platno znao je o kom se slikaru radi. To moze i da se proveri. Obicno se takva dela , mislim na poznate majstore, registruju, pa kolekcionari i muzeji znaju ,da li je kupio muzej ili otisla u privatne ruke-kolekcionarai uz platno dobije se sertifikat o originalu !!! Sam kaze da je bila i slika Dega, znaci, kupio je na aukciji ili u antikvarnici ? Jedino ako je platno kupio na buvljoj pijaci u Francuskoj, pa da sumnja u originalitet platna i da se zametne trag, ali treba znati koji dan i na kojoj buvljoj pijaci ima platna od Dega i Modigljanija ??????????? Evo par slika od slikara Amadeo Modigljqani, cija su platna prodata i registrovana:
1. "Devojka u haljini sedi" prodata 2001god. 92 x 62cm. za 18.300.000 eura.
2."Devojka u skotskoj haljini" 1998god. 92 x 60cm. 4.800.000 eura.
3."Portret fotografa" 2001god. 72 x 51cm. 2.250.000 eura.
4."Viliocelista" 2001god. 131 x 51cm. 1.220.000 eura.
Ali sve to moze nasa policija da ispita, samo ako se hoce.
Tako da ovo platno koje je "kupio" Mandic danas mnogo manje vredi, od sume o kojoj se govori ? Takodje , Mandic mora imati i bilo kakvu potvrdu ili racun o kupovini tog platna.

zabar

pre 12 godina

Pravda za Hadzica!
Iz pouzdanih informacija sam saznao da se dogovorio o predaji samo ako mu dopuste da ode na sothesbijevu jesenju aukciju (naime, ima neka slika koju merka vec mesecima). Medjutim ispostavilo se da je to bilo lazno obecanje i da mu iz Haga nece dopustiti nikakve posete aukcijama. Dokle tako zuta tiranijo...

Amedeo Garagani

pre 12 godina

E, odavno se nisam ovako slatko nasmejao kao na ove budalaštine da je tek pojava Modiglianija usmerila policiju na Hadžićev trag!

Ma, kako da ne! Hadžić i taj lik Mandić navodno kupe Modiglianija u Francuskoj, dopeljaju ga ovamo i niko ni da trzne, kao da je Modiglianija u privatnim kolekcijama po Srbiji ima kao tikvica na pijaci i da je to sasvim normalna i uobičajena stvar kod nas. Ako je stvarno donet iz Francuske i ako su ga prijavili na carini, kao što su morali (a sigurno nisu), za tog Modiglianija bi se svakako znalo. Ne uvozi se Modigliani kao lični prtljag. Ali bi se onda sigurno neko pitao otkud Modigliani magacioneru? Ili se možda neko i pitao, ali mu je prijateljski savetovano da ne čačka magacionera?

"Kako je saopšteno iz izvora bliskih istrazi, postojale su indicije i da je umetnička slika „Portret muškarca" Amedea Modiljanija, koja se nalazi u vlasništvu Hadžićevog prijatelja Zorana Mandića, kupljena novcem stečenim od prodaje nafte početkom rata 1991. godine."
Ajde?! Od prodaje nafte? A kako su za dvojica poznavaoca i ljubitelja Modiglianija "došla u posed" te nafte? Poslala im tetka iz Bahreina? Našli je u bunaru pored kuće? Istočio Goran iz bureta u magacinu?

"Izvor iz istrage potvrdio je međutim, da postoje saznanja da je Hadžić do sada svoje bekstvo finansirao najviše novcem od prodatih umetničkih slika i nakita."
Opa! Osim slikarstva, čovek je i ljubitelj nakita! Pa i nije nemoguće, čovek je verovatno bio besposlen u svom magacinu pa je pročitao brdo knjiga iz istorije umetnosti i postao poznavalac i kolekcionar Modiglianija i drugih slikara. Nije voleo ni impresioniste, ni kubiste, ni pointiliste, nego se specijalizovao isključivo za one iz slikarskog pravca "od 10 miliona evra pa naviše".
Ali ako je Hadžić tako finansirao svoje bekstvo, kako to da godinama niko nije reagovao kad su se na tržištu niotkuda pojavljivale vrlo vredne slike i nakit? Toga ima toliko malo i toliko je retko, naročito kod nas, da čim se nešto zaista vredno pojavi na tržištu, odmah se sazna među kolekcionarima, poznavaocima i što je najvažnije - među kupcima koji mogu i hoće da plate pravu vrednost. Ali obavezno sazna i policija, ako i kad hoće.
Uopšte ne verujem da Služba nije znala, ali ako i na trenutak prihvatim suludu pretpostavku da nije, onda bi to značilo da je Hadžić prodavao samo mafiji i sebi sličnima, koji su želeli da investiraju i/ili operu novac (jedan od poznatih i odličnih načina za pranje ogromnih količina novca je tržište umetnina). Međutim, u tom slučaju je morao da prodaje daleko, daleko ispod cene (šmrc, jadnik). E, onda mogu da poverujem da Služba - možda - nije znala, mada teško jer ima Služba svoje antene i na tom mafijaškom "tržištu".

Ali, sve u svemu priča je više nego odvratna. Dok su drugi ratovali i ginuli, taj lik je "sakupljao" vredne slike i nakit. Ma, ništa čudno, navikao čovek da slaže stvari u magacin. U svoj, lični.

Cubrilo

pre 12 godina

Znaci ovaj se junak borio u ime Modiljanija. Kakve mi samo junake i patriote imamo, pa to ti je... i posle neka neko kaze da mi Srbi ubijamo po etnickoj liniji a ne po liniji Modiljanija... mi smo prvo lopovi, pa onda ubice, a nacionalisti i patriote tek tamo iza (ako smo upste, obicno je to oblanda i pokrice za nesto sasvim drugo, trece, cetvrto).

Ivana

pre 12 godina

Vlast je ispunila jedan od osnovnih zadataka EU, okončala je saradnju sa Haškim tribunalu, vlast je znala BIA je znala sve vreme gde se krije, čekali su pravi trenutak, i to baš sada kada treba da se dobija status kandidata članstva za ulazak u EU? koliko još zadataka ova vlast mora da ispuni, mnogo zadataka je još na putu, a vlast je nesposobna da bilo kakav problem reši. Nama su neophodni izbori, kao nove strateška politika, kao i nove političke ideje.

Perica

pre 12 godina

Sad lepo da prizna ko mu je rekao da treba da beži i ko mu je u tome pomogao onomad kad ga je Karla Del Ponte usnimila kako se pakuje u auto malo pre nego što je trebalo da bude uhapšen.

nee

pre 12 godina

Zoran Mandic kod koga su pronadjene slike i nakit tvrdi da je "nabavio" sliku davnih dana. Zivo me zanima kako je nabavio sliku vrednu desetine miliona evra.Treba ga u zatvor pa ispitati kako su sve te vrednosti zavrsile u njegovoj kuci. Lopuza

M. Н. Лазар

pre 12 godina

Баш "успјешна" БИА-ина истрага, послије скоро 2 деценије.
Нешто ми се на овакав новинарски тескт, благо повраћа.

brainwash

pre 12 godina

"U NS clanovi njegove porodice imaju pozamasnu imovinu". Kuca puna pokradenih umetnickih slika. Znamo kako je stecena, zato treba odmah da bude privremeno oduzeta kao sto se to radi sa ostalim kriminalcima.
Hvala Bogu da se ova preduga prica o saradnji sa Hagom ovim zavrsava.

Na redu je Ceca, pa ekonomija.

Vladimir LDP

pre 12 godina

Svi su oni nevini, junaci. A te slike su sigurno kupili kad im je cena bila vrlo niska, imaju oko za umetnine, procenili su da ce to jednog dana vredeti 10-15 miliona, pogotovo ovaj magacioner, taj je to znao cim je video. E sta mi velicamo u heroje, obicne lopove, ubice, profitere, kockare, i one koji su na tudjoj nesreci i oduzimanju zivota videli sansu za svoje bogatstvo i srecu... zalosna si zemljo koja nisi u stanju da se pogledas u ogledalo malo bolje. Ovo je tebi junak? Zbog ovoga odlazes svoju buducnost i kocis put ka EU, zapadu, normalnom svetu, zbog ovoga si procerdala decenije zivota ljudi kojima se te godine nece vratiti. ZALOSNA SI ZEMLJO MOJA!!!

smoki

pre 12 godina

Eto, kad si umetnicka dusa, i imas zedj za kulturom, nemoguce je to sabiti u sebi. Ti plemeniti porivi pre ili kasnije izadju na videlo, makar te kostali i slobode ..

Marko, vlasnik nekog od otetog nakita

pre 12 godina

Ma AJDE!!! Otkud Hadzicu umetnicke slike i dragocenosti?????????
Decko nije imao pre rata pojma o tome ni ko su veliki slikari, ni sta vredi blago u vidu ogrlica, narukvica, prstenja .... sve od dragog kamenja... Ko ga poznaje od ranije, zna da je bio jedan od mnogih sirotana... To sto je postao kolekcionar umetnina i dragocenosti dovoljno govori o tome kako je sa svojim pajtosima pljackao i ubijao zarad brutale koristi A NIKAKO ZARAD DOBROBITI SRPSKOG NARODA! Mi Srbi iz Slavonije dobro znamo o cemu se radi. Daleko mu lepa kuca! Takvi kao on su okaljali obraz Srba koji i danas zive u Hrvatskoj jer smo se tu rodili i tu nam je zavicaj. A kud bi mi????? Trebamo li ikome u Srbiji? Zivimo tu gde smo se rodili i trpimo velike nepravde, ali, takvi kao Hadzic su zivi dokaz svim losenamernima u Hrvatskoj da su Srbi, moj narod pljackali po mom zavicaju. Pljackali su i drugi, ali mi Srbi vrlo trpimo posledice ponasanja ovih ovejanih ubica kojima nista osim licne koristi nije bilo sveto.

Julius

pre 12 godina

Pa naravno da nagrada od 1 milion evra nece se isplatiti nikome, vec ce ostati u budzetu vlasti Srbije. Jer, niko nije dojavio za Hadzica, nego su vlasti sve vreme znali gde se on nalazi, ali su ga sad "izvadili iz sesira kao zeca", jer ime je trebao da malo omeksaju situaciju sa EU povodom odlaganja dijaloga sa Kosovom.
A ono sto neki kazu da je Hazicu ponestalo novca, pa izvodi na prodaju skupocene slike od po nekoliko miliona evra, nije to da on nema novca, vec mu takve slike i ne trebaju. On se u umetnost ne razume, vec kao bivsi magacioner i kriminalac pokupio vredne stvari u toku rata, tako da ima ih napretek.
Naravno, da ni Americka administracija nece nikome isplatiti raspisanu nagradu od 5 miliona dinara, posto Hadzica niko nije dojavio, niti se on skrivao. Po profilu se vidi da je ziveo kao grof.

PPeca@SER

pre 12 godina

A Mladic je verovatno otkriven tako sto je trazio da kupi velike konzerve sa krastavcicima... da napravi nove tegove?
U svakom slucaju, to sto su u (ili na putu ka) Hagu, vec je dovoljna pomoc Srbiji. A mogu i jos da pomognu time sto ce u Hagu (a ne ovde) zvanicno i pod zakletvom reci da li ih je neko iz vlasti vec ranije drzao "pod svoje" do zadnjeg dana.

hehe

pre 12 godina

Pravi primer srpskog patriote sa pokradenim umetnickim delima... i od takvih je zavisio narod u Krajini...super su i prosli kakvi su ih ljudi vodili...

Ema

pre 12 godina

I Mira i Marko se dobro snalaze u realnom svetu, ajde jedno "bravo" i za njih.

Stvarno, kakvi su vam ovo komentari. Covek je nagomilao zlato i slike pa to znaci da se dobro snalazi u realnom svetu?? Svaka vam cast, i svi Srbi koji nisu nagomilali zlato od sverca naftom i ko zna cim, neka budu svesni da ne umeju da se snadju u realnom svetu.

Puno pozdrava iz nerealnog sveta.

Marko, vlasnik nekog od otetog nakita

pre 12 godina

Ma AJDE!!! Otkud Hadzicu umetnicke slike i dragocenosti?????????
Decko nije imao pre rata pojma o tome ni ko su veliki slikari, ni sta vredi blago u vidu ogrlica, narukvica, prstenja .... sve od dragog kamenja... Ko ga poznaje od ranije, zna da je bio jedan od mnogih sirotana... To sto je postao kolekcionar umetnina i dragocenosti dovoljno govori o tome kako je sa svojim pajtosima pljackao i ubijao zarad brutale koristi A NIKAKO ZARAD DOBROBITI SRPSKOG NARODA! Mi Srbi iz Slavonije dobro znamo o cemu se radi. Daleko mu lepa kuca! Takvi kao on su okaljali obraz Srba koji i danas zive u Hrvatskoj jer smo se tu rodili i tu nam je zavicaj. A kud bi mi????? Trebamo li ikome u Srbiji? Zivimo tu gde smo se rodili i trpimo velike nepravde, ali, takvi kao Hadzic su zivi dokaz svim losenamernima u Hrvatskoj da su Srbi, moj narod pljackali po mom zavicaju. Pljackali su i drugi, ali mi Srbi vrlo trpimo posledice ponasanja ovih ovejanih ubica kojima nista osim licne koristi nije bilo sveto.

Vladimir LDP

pre 12 godina

Svi su oni nevini, junaci. A te slike su sigurno kupili kad im je cena bila vrlo niska, imaju oko za umetnine, procenili su da ce to jednog dana vredeti 10-15 miliona, pogotovo ovaj magacioner, taj je to znao cim je video. E sta mi velicamo u heroje, obicne lopove, ubice, profitere, kockare, i one koji su na tudjoj nesreci i oduzimanju zivota videli sansu za svoje bogatstvo i srecu... zalosna si zemljo koja nisi u stanju da se pogledas u ogledalo malo bolje. Ovo je tebi junak? Zbog ovoga odlazes svoju buducnost i kocis put ka EU, zapadu, normalnom svetu, zbog ovoga si procerdala decenije zivota ljudi kojima se te godine nece vratiti. ZALOSNA SI ZEMLJO MOJA!!!

hehe

pre 12 godina

Pravi primer srpskog patriote sa pokradenim umetnickim delima... i od takvih je zavisio narod u Krajini...super su i prosli kakvi su ih ljudi vodili...

Cubrilo

pre 12 godina

Znaci ovaj se junak borio u ime Modiljanija. Kakve mi samo junake i patriote imamo, pa to ti je... i posle neka neko kaze da mi Srbi ubijamo po etnickoj liniji a ne po liniji Modiljanija... mi smo prvo lopovi, pa onda ubice, a nacionalisti i patriote tek tamo iza (ako smo upste, obicno je to oblanda i pokrice za nesto sasvim drugo, trece, cetvrto).

Ema

pre 12 godina

I Mira i Marko se dobro snalaze u realnom svetu, ajde jedno "bravo" i za njih.

Stvarno, kakvi su vam ovo komentari. Covek je nagomilao zlato i slike pa to znaci da se dobro snalazi u realnom svetu?? Svaka vam cast, i svi Srbi koji nisu nagomilali zlato od sverca naftom i ko zna cim, neka budu svesni da ne umeju da se snadju u realnom svetu.

Puno pozdrava iz nerealnog sveta.

nee

pre 12 godina

Zoran Mandic kod koga su pronadjene slike i nakit tvrdi da je "nabavio" sliku davnih dana. Zivo me zanima kako je nabavio sliku vrednu desetine miliona evra.Treba ga u zatvor pa ispitati kako su sve te vrednosti zavrsile u njegovoj kuci. Lopuza

brainwash

pre 12 godina

"U NS clanovi njegove porodice imaju pozamasnu imovinu". Kuca puna pokradenih umetnickih slika. Znamo kako je stecena, zato treba odmah da bude privremeno oduzeta kao sto se to radi sa ostalim kriminalcima.
Hvala Bogu da se ova preduga prica o saradnji sa Hagom ovim zavrsava.

Na redu je Ceca, pa ekonomija.

zabar

pre 12 godina

Pravda za Hadzica!
Iz pouzdanih informacija sam saznao da se dogovorio o predaji samo ako mu dopuste da ode na sothesbijevu jesenju aukciju (naime, ima neka slika koju merka vec mesecima). Medjutim ispostavilo se da je to bilo lazno obecanje i da mu iz Haga nece dopustiti nikakve posete aukcijama. Dokle tako zuta tiranijo...

smoki

pre 12 godina

Eto, kad si umetnicka dusa, i imas zedj za kulturom, nemoguce je to sabiti u sebi. Ti plemeniti porivi pre ili kasnije izadju na videlo, makar te kostali i slobode ..

Perica

pre 12 godina

Sad lepo da prizna ko mu je rekao da treba da beži i ko mu je u tome pomogao onomad kad ga je Karla Del Ponte usnimila kako se pakuje u auto malo pre nego što je trebalo da bude uhapšen.

M. Н. Лазар

pre 12 godina

Баш "успјешна" БИА-ина истрага, послије скоро 2 деценије.
Нешто ми се на овакав новинарски тескт, благо повраћа.

PPeca@SER

pre 12 godina

A Mladic je verovatno otkriven tako sto je trazio da kupi velike konzerve sa krastavcicima... da napravi nove tegove?
U svakom slucaju, to sto su u (ili na putu ka) Hagu, vec je dovoljna pomoc Srbiji. A mogu i jos da pomognu time sto ce u Hagu (a ne ovde) zvanicno i pod zakletvom reci da li ih je neko iz vlasti vec ranije drzao "pod svoje" do zadnjeg dana.

Julius

pre 12 godina

Pa naravno da nagrada od 1 milion evra nece se isplatiti nikome, vec ce ostati u budzetu vlasti Srbije. Jer, niko nije dojavio za Hadzica, nego su vlasti sve vreme znali gde se on nalazi, ali su ga sad "izvadili iz sesira kao zeca", jer ime je trebao da malo omeksaju situaciju sa EU povodom odlaganja dijaloga sa Kosovom.
A ono sto neki kazu da je Hazicu ponestalo novca, pa izvodi na prodaju skupocene slike od po nekoliko miliona evra, nije to da on nema novca, vec mu takve slike i ne trebaju. On se u umetnost ne razume, vec kao bivsi magacioner i kriminalac pokupio vredne stvari u toku rata, tako da ima ih napretek.
Naravno, da ni Americka administracija nece nikome isplatiti raspisanu nagradu od 5 miliona dinara, posto Hadzica niko nije dojavio, niti se on skrivao. Po profilu se vidi da je ziveo kao grof.

Ivana

pre 12 godina

Vlast je ispunila jedan od osnovnih zadataka EU, okončala je saradnju sa Haškim tribunalu, vlast je znala BIA je znala sve vreme gde se krije, čekali su pravi trenutak, i to baš sada kada treba da se dobija status kandidata članstva za ulazak u EU? koliko još zadataka ova vlast mora da ispuni, mnogo zadataka je još na putu, a vlast je nesposobna da bilo kakav problem reši. Nama su neophodni izbori, kao nove strateška politika, kao i nove političke ideje.

Amedeo Garagani

pre 12 godina

E, odavno se nisam ovako slatko nasmejao kao na ove budalaštine da je tek pojava Modiglianija usmerila policiju na Hadžićev trag!

Ma, kako da ne! Hadžić i taj lik Mandić navodno kupe Modiglianija u Francuskoj, dopeljaju ga ovamo i niko ni da trzne, kao da je Modiglianija u privatnim kolekcijama po Srbiji ima kao tikvica na pijaci i da je to sasvim normalna i uobičajena stvar kod nas. Ako je stvarno donet iz Francuske i ako su ga prijavili na carini, kao što su morali (a sigurno nisu), za tog Modiglianija bi se svakako znalo. Ne uvozi se Modigliani kao lični prtljag. Ali bi se onda sigurno neko pitao otkud Modigliani magacioneru? Ili se možda neko i pitao, ali mu je prijateljski savetovano da ne čačka magacionera?

"Kako je saopšteno iz izvora bliskih istrazi, postojale su indicije i da je umetnička slika „Portret muškarca" Amedea Modiljanija, koja se nalazi u vlasništvu Hadžićevog prijatelja Zorana Mandića, kupljena novcem stečenim od prodaje nafte početkom rata 1991. godine."
Ajde?! Od prodaje nafte? A kako su za dvojica poznavaoca i ljubitelja Modiglianija "došla u posed" te nafte? Poslala im tetka iz Bahreina? Našli je u bunaru pored kuće? Istočio Goran iz bureta u magacinu?

"Izvor iz istrage potvrdio je međutim, da postoje saznanja da je Hadžić do sada svoje bekstvo finansirao najviše novcem od prodatih umetničkih slika i nakita."
Opa! Osim slikarstva, čovek je i ljubitelj nakita! Pa i nije nemoguće, čovek je verovatno bio besposlen u svom magacinu pa je pročitao brdo knjiga iz istorije umetnosti i postao poznavalac i kolekcionar Modiglianija i drugih slikara. Nije voleo ni impresioniste, ni kubiste, ni pointiliste, nego se specijalizovao isključivo za one iz slikarskog pravca "od 10 miliona evra pa naviše".
Ali ako je Hadžić tako finansirao svoje bekstvo, kako to da godinama niko nije reagovao kad su se na tržištu niotkuda pojavljivale vrlo vredne slike i nakit? Toga ima toliko malo i toliko je retko, naročito kod nas, da čim se nešto zaista vredno pojavi na tržištu, odmah se sazna među kolekcionarima, poznavaocima i što je najvažnije - među kupcima koji mogu i hoće da plate pravu vrednost. Ali obavezno sazna i policija, ako i kad hoće.
Uopšte ne verujem da Služba nije znala, ali ako i na trenutak prihvatim suludu pretpostavku da nije, onda bi to značilo da je Hadžić prodavao samo mafiji i sebi sličnima, koji su želeli da investiraju i/ili operu novac (jedan od poznatih i odličnih načina za pranje ogromnih količina novca je tržište umetnina). Međutim, u tom slučaju je morao da prodaje daleko, daleko ispod cene (šmrc, jadnik). E, onda mogu da poverujem da Služba - možda - nije znala, mada teško jer ima Služba svoje antene i na tom mafijaškom "tržištu".

Ali, sve u svemu priča je više nego odvratna. Dok su drugi ratovali i ginuli, taj lik je "sakupljao" vredne slike i nakit. Ma, ništa čudno, navikao čovek da slaže stvari u magacin. U svoj, lični.

Raul

pre 12 godina

Ovaj Hadzic ko da mu je Arkan tatko:malo svercovanje,malo kraduckanje,a najmanje patroitsko ratovanje.
Kad vec rekoh kraduckanje to me podseti i na druga Velju buduceg ministra pored Vucica,Pelevica,Milanke,Vulina,...u Tominoj vladi.

Majstor za baklave

pre 12 godina

Eto, jel vidite šta umetnost uradi od čoveka!, a mogao je lepo da bude magacioner, kad tolko voli! ....nego to nije fino!

precanin

pre 12 godina

Mnogo je naivan ovaj Mandic ? Taj ko je "prodao" Mandicu to platno znao je o kom se slikaru radi. To moze i da se proveri. Obicno se takva dela , mislim na poznate majstore, registruju, pa kolekcionari i muzeji znaju ,da li je kupio muzej ili otisla u privatne ruke-kolekcionarai uz platno dobije se sertifikat o originalu !!! Sam kaze da je bila i slika Dega, znaci, kupio je na aukciji ili u antikvarnici ? Jedino ako je platno kupio na buvljoj pijaci u Francuskoj, pa da sumnja u originalitet platna i da se zametne trag, ali treba znati koji dan i na kojoj buvljoj pijaci ima platna od Dega i Modigljanija ??????????? Evo par slika od slikara Amadeo Modigljqani, cija su platna prodata i registrovana:
1. "Devojka u haljini sedi" prodata 2001god. 92 x 62cm. za 18.300.000 eura.
2."Devojka u skotskoj haljini" 1998god. 92 x 60cm. 4.800.000 eura.
3."Portret fotografa" 2001god. 72 x 51cm. 2.250.000 eura.
4."Viliocelista" 2001god. 131 x 51cm. 1.220.000 eura.
Ali sve to moze nasa policija da ispita, samo ako se hoce.
Tako da ovo platno koje je "kupio" Mandic danas mnogo manje vredi, od sume o kojoj se govori ? Takodje , Mandic mora imati i bilo kakvu potvrdu ili racun o kupovini tog platna.

Sloba Djakovic

pre 12 godina

Ma sta je ovom narodu, pa Sid i pola Srema je 1991 izgledao kao Sajgon; duz strade ordinirali su karavni prepuni "robe"; bele tehnike, namestaja, televizora, goblena, okicenih zlatnim kajlama - sve to je lepo otislo put otadzbine uglavnom, a gde je zlato, nafta, cigarete, zivotne namirnice (brasno, ulje, secer...). U jednom pravcu tece reka zelene mehanizacije ex-JNA, a u suprotnom raznorazni "dobrovoljci" okiceni svim mogucim obelezjima nase konfuzne istorije - kokarda na celu, petokraka na ramenu, a partijska znacka na reveru. Sa sve otpusnom listom sa psihijatrije negde u dzepu. Sve to je bila jedna sistematska pljacka sa elementima orgijanja nad narodom - ludilo koje nikada nece biti opevano jer nema druge reci. I sva ta otudjena vrednost, pored stete koje je rat i vodje naneo narodu, danas mozete da "omirisete" u megalomanskim dostignucima Dedinja, Tatarskog brda, pitajboga kakvih vila u Zagrebu, Sarajevu, itd. Sav taj kapital je tu negde, medju nama, preliven, sakriven. To ti je kao kada istopis bronzanu bistu - neko umetnicko delo i onda od tone izlijes ogradu za svoju vilu. I labudove lavove pored. Gotovo je, nema vise umetnickog dela, al nek se vidi duz avlije da imas lavove na kapiji...

Daniela

pre 12 godina

Čekaj bre, to je ona slika što je bila izložena u Progrsu krajem 2007! Znam, bila, videla. Bila dilema da li je portret muškarca ili autoportret. Navodno, kolekcionar srpskog porekla hteo da se prvi put izloži u Beogradu... Au, završila kod Hadžića!!!
Nije me mrzelo da nađem vest, pogledajte.
http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=270&yyyy=2007&mm=12&dd=2&nav_id=274724&version=print&start=0

Nemanja

pre 12 godina

Cero ti mozes i sad u zemlje EU samo ako imas para. Ako mislis da ce nam ulazak u EU doneti raj na zemlji i bolji zivot, mnogo si se zajebala.
Ps: zuti, ove izbore nema da prezivite.

kratka pamet

pre 12 godina

ahahahahahahahahahaahahahahahaha
hahhahahhahhahahahahhaahhahahahahahahahaa Vlast-Leteci cirkus Monti Pajtona!!!
hahahahhahahahahhahahaahahahahha
hahahahahahahahahahahahahahhahahahahahaha

Samo pitam

pre 12 godina

Ajde, recimo da su slike kupili za pare "posteno" stecene od sverca nafte, ali se nesto pitam kojim li je nesretnicima pripadao taj silni nakit pre no sto ga se ovaj "uzeo na cuvanje"?

Mira

pre 12 godina

Kakav Modiljani? Hadžić je uhapšen relation blizu prebivališta, u situaciji kad je nestalo para. Ova BIA je postal servis za lagarije Tadića i družine. Ko će da odgovara za otezanje u isporučivanju optuženih. Sad će kao da bode istragu, kao da do sada ništa ne znaju, nego će tek pred izbore slučajno da otkriju ko je umešan.

incognito

pre 12 godina

Klasika!
Baciti javnosti (ako se ona još uopšte može tako nazvati, jer po definiciji, gubi svaki smisao s obzirom da nikakav uticaj ni na šta nema, prosto rečeno) buvu, kako se čovek, sam, finansijski i na svaki drugi način snalazio, i to on kao takav, i pored svih lovaca, što državnih, što privatnih, i sve to u kakvoj sferi, umetničkih dela visoke vrednosti.
Pa mislim stvarno!
Nemoj slučajno neko da postavlja dalja pitanja o krugu podrške i pomagača, bar ne u ovoj zemlji, sačekajmo da vidimo hoće li Hag tražiti neke dalje istrage od nas u vezi toga ili nam poslati već rešen slučaj. Ako ne, neka mu pored svega ostane i taj epitet, trgovca umetničkim delima neprocenjive vrednosti.
Mislim, šprdnja, stvarno.

levijatan

pre 12 godina

Ova slika je bila izložena u Progresovoj galeriji 2007. Ova vest i slika su bili u svim medijima, a i B92 je pisao o tome http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=270&yyyy=2007&mm=11&dd=30&nav_id=274098
I svetski mediji su pisali o otkrivenoj M. slici http://www.reuters.com/article/2007/09/25/us-serbia-art-modigliani-idUSL2576382620070925
etc.
Pozdrav našim dragim istoričarima umetnosti. I magacioner je stručniji i informisaniji od vas

justin

pre 12 godina

Magacioner.Pametan,vispren ali i Glup.Komplikovana ličnost puna protivurečnosti.Da se predao sada bi već bio na slobodi i imao bi i dalje Svoje slike i nakit.

Miki

pre 12 godina

Briga me za ovog *** i svercera slika ,mene brine kako cu da prezivim i cime ovoj drzavi da placam kredit u svajcarcima ,a ovaj i ostala gospoda imaju vile na Dedinju ili stanove koje im je poklonio za dve marke onaj isti koji je umro u Hagu,dok nama mladima jedino ostaje da budemo veciti podstanari ili kao ja vecito u ropstvu banaka koje ce da do kraja upravljaju nasim zivotima

Modigliani owner

pre 12 godina

ova slika nema veze sa Modijem,a kad je to saznao, da su ga navukli onda je sasuo rafal , cica mica gotova prica,....

Ljubitelj Modigliani-a

pre 12 godina

Slika Modigliani-a o kome se u clanku govori, procenjena je na 15 miliona evra,i prodata za tu sumu godine 1991 u Parizu (pogodite kome?).

Nemanja

pre 12 godina

Cero ti mozes i sad u zemlje EU samo ako imas para. Ako mislis da ce nam ulazak u EU doneti raj na zemlji i bolji zivot, mnogo si se zajebala.
Ps: zuti, ove izbore nema da prezivite.

Vladimir LDP

pre 12 godina

Svi su oni nevini, junaci. A te slike su sigurno kupili kad im je cena bila vrlo niska, imaju oko za umetnine, procenili su da ce to jednog dana vredeti 10-15 miliona, pogotovo ovaj magacioner, taj je to znao cim je video. E sta mi velicamo u heroje, obicne lopove, ubice, profitere, kockare, i one koji su na tudjoj nesreci i oduzimanju zivota videli sansu za svoje bogatstvo i srecu... zalosna si zemljo koja nisi u stanju da se pogledas u ogledalo malo bolje. Ovo je tebi junak? Zbog ovoga odlazes svoju buducnost i kocis put ka EU, zapadu, normalnom svetu, zbog ovoga si procerdala decenije zivota ljudi kojima se te godine nece vratiti. ZALOSNA SI ZEMLJO MOJA!!!

Cubrilo

pre 12 godina

Znaci ovaj se junak borio u ime Modiljanija. Kakve mi samo junake i patriote imamo, pa to ti je... i posle neka neko kaze da mi Srbi ubijamo po etnickoj liniji a ne po liniji Modiljanija... mi smo prvo lopovi, pa onda ubice, a nacionalisti i patriote tek tamo iza (ako smo upste, obicno je to oblanda i pokrice za nesto sasvim drugo, trece, cetvrto).

Ivana

pre 12 godina

Vlast je ispunila jedan od osnovnih zadataka EU, okončala je saradnju sa Haškim tribunalu, vlast je znala BIA je znala sve vreme gde se krije, čekali su pravi trenutak, i to baš sada kada treba da se dobija status kandidata članstva za ulazak u EU? koliko još zadataka ova vlast mora da ispuni, mnogo zadataka je još na putu, a vlast je nesposobna da bilo kakav problem reši. Nama su neophodni izbori, kao nove strateška politika, kao i nove političke ideje.

zabar

pre 12 godina

Pravda za Hadzica!
Iz pouzdanih informacija sam saznao da se dogovorio o predaji samo ako mu dopuste da ode na sothesbijevu jesenju aukciju (naime, ima neka slika koju merka vec mesecima). Medjutim ispostavilo se da je to bilo lazno obecanje i da mu iz Haga nece dopustiti nikakve posete aukcijama. Dokle tako zuta tiranijo...

M. Н. Лазар

pre 12 godina

Баш "успјешна" БИА-ина истрага, послије скоро 2 деценије.
Нешто ми се на овакав новинарски тескт, благо повраћа.

brainwash

pre 12 godina

"U NS clanovi njegove porodice imaju pozamasnu imovinu". Kuca puna pokradenih umetnickih slika. Znamo kako je stecena, zato treba odmah da bude privremeno oduzeta kao sto se to radi sa ostalim kriminalcima.
Hvala Bogu da se ova preduga prica o saradnji sa Hagom ovim zavrsava.

Na redu je Ceca, pa ekonomija.

nee

pre 12 godina

Zoran Mandic kod koga su pronadjene slike i nakit tvrdi da je "nabavio" sliku davnih dana. Zivo me zanima kako je nabavio sliku vrednu desetine miliona evra.Treba ga u zatvor pa ispitati kako su sve te vrednosti zavrsile u njegovoj kuci. Lopuza

kratka pamet

pre 12 godina

ahahahahahahahahahaahahahahahaha
hahhahahhahhahahahahhaahhahahahahahahahaa Vlast-Leteci cirkus Monti Pajtona!!!
hahahahhahahahahhahahaahahahahha
hahahahahahahahahahahahahahhahahahahahaha

Julius

pre 12 godina

Pa naravno da nagrada od 1 milion evra nece se isplatiti nikome, vec ce ostati u budzetu vlasti Srbije. Jer, niko nije dojavio za Hadzica, nego su vlasti sve vreme znali gde se on nalazi, ali su ga sad "izvadili iz sesira kao zeca", jer ime je trebao da malo omeksaju situaciju sa EU povodom odlaganja dijaloga sa Kosovom.
A ono sto neki kazu da je Hazicu ponestalo novca, pa izvodi na prodaju skupocene slike od po nekoliko miliona evra, nije to da on nema novca, vec mu takve slike i ne trebaju. On se u umetnost ne razume, vec kao bivsi magacioner i kriminalac pokupio vredne stvari u toku rata, tako da ima ih napretek.
Naravno, da ni Americka administracija nece nikome isplatiti raspisanu nagradu od 5 miliona dinara, posto Hadzica niko nije dojavio, niti se on skrivao. Po profilu se vidi da je ziveo kao grof.

Ema

pre 12 godina

I Mira i Marko se dobro snalaze u realnom svetu, ajde jedno "bravo" i za njih.

Stvarno, kakvi su vam ovo komentari. Covek je nagomilao zlato i slike pa to znaci da se dobro snalazi u realnom svetu?? Svaka vam cast, i svi Srbi koji nisu nagomilali zlato od sverca naftom i ko zna cim, neka budu svesni da ne umeju da se snadju u realnom svetu.

Puno pozdrava iz nerealnog sveta.

Marko, vlasnik nekog od otetog nakita

pre 12 godina

Ma AJDE!!! Otkud Hadzicu umetnicke slike i dragocenosti?????????
Decko nije imao pre rata pojma o tome ni ko su veliki slikari, ni sta vredi blago u vidu ogrlica, narukvica, prstenja .... sve od dragog kamenja... Ko ga poznaje od ranije, zna da je bio jedan od mnogih sirotana... To sto je postao kolekcionar umetnina i dragocenosti dovoljno govori o tome kako je sa svojim pajtosima pljackao i ubijao zarad brutale koristi A NIKAKO ZARAD DOBROBITI SRPSKOG NARODA! Mi Srbi iz Slavonije dobro znamo o cemu se radi. Daleko mu lepa kuca! Takvi kao on su okaljali obraz Srba koji i danas zive u Hrvatskoj jer smo se tu rodili i tu nam je zavicaj. A kud bi mi????? Trebamo li ikome u Srbiji? Zivimo tu gde smo se rodili i trpimo velike nepravde, ali, takvi kao Hadzic su zivi dokaz svim losenamernima u Hrvatskoj da su Srbi, moj narod pljackali po mom zavicaju. Pljackali su i drugi, ali mi Srbi vrlo trpimo posledice ponasanja ovih ovejanih ubica kojima nista osim licne koristi nije bilo sveto.

hehe

pre 12 godina

Pravi primer srpskog patriote sa pokradenim umetnickim delima... i od takvih je zavisio narod u Krajini...super su i prosli kakvi su ih ljudi vodili...

precanin

pre 12 godina

Mnogo je naivan ovaj Mandic ? Taj ko je "prodao" Mandicu to platno znao je o kom se slikaru radi. To moze i da se proveri. Obicno se takva dela , mislim na poznate majstore, registruju, pa kolekcionari i muzeji znaju ,da li je kupio muzej ili otisla u privatne ruke-kolekcionarai uz platno dobije se sertifikat o originalu !!! Sam kaze da je bila i slika Dega, znaci, kupio je na aukciji ili u antikvarnici ? Jedino ako je platno kupio na buvljoj pijaci u Francuskoj, pa da sumnja u originalitet platna i da se zametne trag, ali treba znati koji dan i na kojoj buvljoj pijaci ima platna od Dega i Modigljanija ??????????? Evo par slika od slikara Amadeo Modigljqani, cija su platna prodata i registrovana:
1. "Devojka u haljini sedi" prodata 2001god. 92 x 62cm. za 18.300.000 eura.
2."Devojka u skotskoj haljini" 1998god. 92 x 60cm. 4.800.000 eura.
3."Portret fotografa" 2001god. 72 x 51cm. 2.250.000 eura.
4."Viliocelista" 2001god. 131 x 51cm. 1.220.000 eura.
Ali sve to moze nasa policija da ispita, samo ako se hoce.
Tako da ovo platno koje je "kupio" Mandic danas mnogo manje vredi, od sume o kojoj se govori ? Takodje , Mandic mora imati i bilo kakvu potvrdu ili racun o kupovini tog platna.

smoki

pre 12 godina

Eto, kad si umetnicka dusa, i imas zedj za kulturom, nemoguce je to sabiti u sebi. Ti plemeniti porivi pre ili kasnije izadju na videlo, makar te kostali i slobode ..

Modigliani owner

pre 12 godina

ova slika nema veze sa Modijem,a kad je to saznao, da su ga navukli onda je sasuo rafal , cica mica gotova prica,....

Perica

pre 12 godina

Sad lepo da prizna ko mu je rekao da treba da beži i ko mu je u tome pomogao onomad kad ga je Karla Del Ponte usnimila kako se pakuje u auto malo pre nego što je trebalo da bude uhapšen.

Amedeo Garagani

pre 12 godina

E, odavno se nisam ovako slatko nasmejao kao na ove budalaštine da je tek pojava Modiglianija usmerila policiju na Hadžićev trag!

Ma, kako da ne! Hadžić i taj lik Mandić navodno kupe Modiglianija u Francuskoj, dopeljaju ga ovamo i niko ni da trzne, kao da je Modiglianija u privatnim kolekcijama po Srbiji ima kao tikvica na pijaci i da je to sasvim normalna i uobičajena stvar kod nas. Ako je stvarno donet iz Francuske i ako su ga prijavili na carini, kao što su morali (a sigurno nisu), za tog Modiglianija bi se svakako znalo. Ne uvozi se Modigliani kao lični prtljag. Ali bi se onda sigurno neko pitao otkud Modigliani magacioneru? Ili se možda neko i pitao, ali mu je prijateljski savetovano da ne čačka magacionera?

"Kako je saopšteno iz izvora bliskih istrazi, postojale su indicije i da je umetnička slika „Portret muškarca" Amedea Modiljanija, koja se nalazi u vlasništvu Hadžićevog prijatelja Zorana Mandića, kupljena novcem stečenim od prodaje nafte početkom rata 1991. godine."
Ajde?! Od prodaje nafte? A kako su za dvojica poznavaoca i ljubitelja Modiglianija "došla u posed" te nafte? Poslala im tetka iz Bahreina? Našli je u bunaru pored kuće? Istočio Goran iz bureta u magacinu?

"Izvor iz istrage potvrdio je međutim, da postoje saznanja da je Hadžić do sada svoje bekstvo finansirao najviše novcem od prodatih umetničkih slika i nakita."
Opa! Osim slikarstva, čovek je i ljubitelj nakita! Pa i nije nemoguće, čovek je verovatno bio besposlen u svom magacinu pa je pročitao brdo knjiga iz istorije umetnosti i postao poznavalac i kolekcionar Modiglianija i drugih slikara. Nije voleo ni impresioniste, ni kubiste, ni pointiliste, nego se specijalizovao isključivo za one iz slikarskog pravca "od 10 miliona evra pa naviše".
Ali ako je Hadžić tako finansirao svoje bekstvo, kako to da godinama niko nije reagovao kad su se na tržištu niotkuda pojavljivale vrlo vredne slike i nakit? Toga ima toliko malo i toliko je retko, naročito kod nas, da čim se nešto zaista vredno pojavi na tržištu, odmah se sazna među kolekcionarima, poznavaocima i što je najvažnije - među kupcima koji mogu i hoće da plate pravu vrednost. Ali obavezno sazna i policija, ako i kad hoće.
Uopšte ne verujem da Služba nije znala, ali ako i na trenutak prihvatim suludu pretpostavku da nije, onda bi to značilo da je Hadžić prodavao samo mafiji i sebi sličnima, koji su želeli da investiraju i/ili operu novac (jedan od poznatih i odličnih načina za pranje ogromnih količina novca je tržište umetnina). Međutim, u tom slučaju je morao da prodaje daleko, daleko ispod cene (šmrc, jadnik). E, onda mogu da poverujem da Služba - možda - nije znala, mada teško jer ima Služba svoje antene i na tom mafijaškom "tržištu".

Ali, sve u svemu priča je više nego odvratna. Dok su drugi ratovali i ginuli, taj lik je "sakupljao" vredne slike i nakit. Ma, ništa čudno, navikao čovek da slaže stvari u magacin. U svoj, lični.

Majstor za baklave

pre 12 godina

Eto, jel vidite šta umetnost uradi od čoveka!, a mogao je lepo da bude magacioner, kad tolko voli! ....nego to nije fino!

Raul

pre 12 godina

Ovaj Hadzic ko da mu je Arkan tatko:malo svercovanje,malo kraduckanje,a najmanje patroitsko ratovanje.
Kad vec rekoh kraduckanje to me podseti i na druga Velju buduceg ministra pored Vucica,Pelevica,Milanke,Vulina,...u Tominoj vladi.

levijatan

pre 12 godina

Ova slika je bila izložena u Progresovoj galeriji 2007. Ova vest i slika su bili u svim medijima, a i B92 je pisao o tome http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=270&yyyy=2007&mm=11&dd=30&nav_id=274098
I svetski mediji su pisali o otkrivenoj M. slici http://www.reuters.com/article/2007/09/25/us-serbia-art-modigliani-idUSL2576382620070925
etc.
Pozdrav našim dragim istoričarima umetnosti. I magacioner je stručniji i informisaniji od vas

incognito

pre 12 godina

Klasika!
Baciti javnosti (ako se ona još uopšte može tako nazvati, jer po definiciji, gubi svaki smisao s obzirom da nikakav uticaj ni na šta nema, prosto rečeno) buvu, kako se čovek, sam, finansijski i na svaki drugi način snalazio, i to on kao takav, i pored svih lovaca, što državnih, što privatnih, i sve to u kakvoj sferi, umetničkih dela visoke vrednosti.
Pa mislim stvarno!
Nemoj slučajno neko da postavlja dalja pitanja o krugu podrške i pomagača, bar ne u ovoj zemlji, sačekajmo da vidimo hoće li Hag tražiti neke dalje istrage od nas u vezi toga ili nam poslati već rešen slučaj. Ako ne, neka mu pored svega ostane i taj epitet, trgovca umetničkim delima neprocenjive vrednosti.
Mislim, šprdnja, stvarno.

Miki

pre 12 godina

Briga me za ovog *** i svercera slika ,mene brine kako cu da prezivim i cime ovoj drzavi da placam kredit u svajcarcima ,a ovaj i ostala gospoda imaju vile na Dedinju ili stanove koje im je poklonio za dve marke onaj isti koji je umro u Hagu,dok nama mladima jedino ostaje da budemo veciti podstanari ili kao ja vecito u ropstvu banaka koje ce da do kraja upravljaju nasim zivotima

Sloba Djakovic

pre 12 godina

Ma sta je ovom narodu, pa Sid i pola Srema je 1991 izgledao kao Sajgon; duz strade ordinirali su karavni prepuni "robe"; bele tehnike, namestaja, televizora, goblena, okicenih zlatnim kajlama - sve to je lepo otislo put otadzbine uglavnom, a gde je zlato, nafta, cigarete, zivotne namirnice (brasno, ulje, secer...). U jednom pravcu tece reka zelene mehanizacije ex-JNA, a u suprotnom raznorazni "dobrovoljci" okiceni svim mogucim obelezjima nase konfuzne istorije - kokarda na celu, petokraka na ramenu, a partijska znacka na reveru. Sa sve otpusnom listom sa psihijatrije negde u dzepu. Sve to je bila jedna sistematska pljacka sa elementima orgijanja nad narodom - ludilo koje nikada nece biti opevano jer nema druge reci. I sva ta otudjena vrednost, pored stete koje je rat i vodje naneo narodu, danas mozete da "omirisete" u megalomanskim dostignucima Dedinja, Tatarskog brda, pitajboga kakvih vila u Zagrebu, Sarajevu, itd. Sav taj kapital je tu negde, medju nama, preliven, sakriven. To ti je kao kada istopis bronzanu bistu - neko umetnicko delo i onda od tone izlijes ogradu za svoju vilu. I labudove lavove pored. Gotovo je, nema vise umetnickog dela, al nek se vidi duz avlije da imas lavove na kapiji...

PPeca@SER

pre 12 godina

A Mladic je verovatno otkriven tako sto je trazio da kupi velike konzerve sa krastavcicima... da napravi nove tegove?
U svakom slucaju, to sto su u (ili na putu ka) Hagu, vec je dovoljna pomoc Srbiji. A mogu i jos da pomognu time sto ce u Hagu (a ne ovde) zvanicno i pod zakletvom reci da li ih je neko iz vlasti vec ranije drzao "pod svoje" do zadnjeg dana.

justin

pre 12 godina

Magacioner.Pametan,vispren ali i Glup.Komplikovana ličnost puna protivurečnosti.Da se predao sada bi već bio na slobodi i imao bi i dalje Svoje slike i nakit.

Samo pitam

pre 12 godina

Ajde, recimo da su slike kupili za pare "posteno" stecene od sverca nafte, ali se nesto pitam kojim li je nesretnicima pripadao taj silni nakit pre no sto ga se ovaj "uzeo na cuvanje"?

Mira

pre 12 godina

Kakav Modiljani? Hadžić je uhapšen relation blizu prebivališta, u situaciji kad je nestalo para. Ova BIA je postal servis za lagarije Tadića i družine. Ko će da odgovara za otezanje u isporučivanju optuženih. Sad će kao da bode istragu, kao da do sada ništa ne znaju, nego će tek pred izbore slučajno da otkriju ko je umešan.

Daniela

pre 12 godina

Čekaj bre, to je ona slika što je bila izložena u Progrsu krajem 2007! Znam, bila, videla. Bila dilema da li je portret muškarca ili autoportret. Navodno, kolekcionar srpskog porekla hteo da se prvi put izloži u Beogradu... Au, završila kod Hadžića!!!
Nije me mrzelo da nađem vest, pogledajte.
http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=270&yyyy=2007&mm=12&dd=2&nav_id=274724&version=print&start=0

Ljubitelj Modigliani-a

pre 12 godina

Slika Modigliani-a o kome se u clanku govori, procenjena je na 15 miliona evra,i prodata za tu sumu godine 1991 u Parizu (pogodite kome?).