Dulić: Radimo na pet prioriteta

Beograd -- Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić kaže da zavovu godinu ima pet prioriteta od kojih se neće odustati.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. @Siniša, 1. maj 2011 16:49

  Dobili ste negativni glas posle prve rečenice. Posle pola teksta sam imao želju da dam još deset negativnih glasova. Ali nisam. Strast sa kojom branite neodbranjivo je zapanjujuća, na trenutak sam pomislio da lično ministar piše komentar. Ovde se vide samo zeleni i crveni glasovi i ovde smo mi obični građani moćniji od vlasti i niko nemože da nam zabrani da kažemo šta nam se sviđa a šta ne (bar još ne). I nije samo ovakva situacija na b92. Bilo koje elektronske novine gde su dozvoljeni komentari je preslikana situacija. To vlast dobro zna zato i ovolika količina spinovanih vesti koja stvara kontraefekat od onog što vlast želi.
  (zadnje vreme, 1. maj 2011 21:09)

  # Link komentara

 2. A kako bi bilo, da vi koji kometarišete, malo baratate činjenicama, da neki put i pročitate tekst, pa da onda komentarišete u vezi toga, a ne da lupetate...U Srbiji ako se neko kulturno ponaša izaziva mržnju, ako je neko obrazovan izaziva ljubomoru, ako je neko mlad i na visokoj funkciji izaziva nepoverenje, ako neko ne psuje nije ,,dobar'' političar, ako neko ne vređa novinare...ako je neko(Dulić), kao Predsednik skupštine, uveo normalan dijalog u parlamentu i izbacio polivanja vodom, psovanja, vređanja...iz parlamenta, taj po vama nije dobar, jer vama više odgovara cirkus u parlamentu, dosadno vam je ako nema budalaština...on je ,,kriv'' za uvođenje normalne komunikacije i međusobnog uvažavanja u Parlamentu...to mu nikako ne možete(opozicija) oprostiti...
  Vidim da ima i mnogo nerazumevanja u vezi sa njegovim obrazovanjem i da li to ima veze sa ministarstvom kojim rukovodi, mada on završava još jedne studije(Od 2006. godine studira master studije na temu „Evropske integracije i uprava“ fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju koji se nalazi u sklopu univerziteta Singidunum iz Beograda), ali to mnogi prećutkuju, a ja bi te pitao: koje to obrazovanje ima npr. Nikolić, koji nam se nudi kao Premijer i predsenik Srbije, da ne idem dalje...primera je mnogo. Ministar je menadžer, lider, politička ličnost...a zamenici ministra, sekretari, savetnici i zaposleni u određenim ministarstvima treba da budu dobri stručnjaci za određenu oblast, znači, najvažnije je da ministar okupi-angažuje dobar tim i da kontroliše njihov rad. Imate ministre koji su iz struke, a rezultati su katastrofalni, primer - bivši ministar zdravlja(dobar stručnjak-lekar, ali loš ministar), pa klulture(Bratić), saobraćaja i infrastrukture(Mrkonjić)...primera je mnogo. Prvobitno, Dulićevo, ministarstvo se zvalo - ministarstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje, sada je dodato i rudarstvo - sve su ovo međusobno povezane oblasti, a ipak različite, pa bi, po vama, ministar trebao da ima nekoliko završenih fakulteta-diploma...po vama i Premijer treba da poseduje adekvatno znanje-diplome iz svih oblasti...
  Međutim, šta je ovde problem, neko je stao građevinskoj mafiji na put, pomrsio im je račune i sada vode hajku protiv njega. Od '80 godina zidalo se divlje na sve strane, svi zu za to znali, a ćutali su...ćutali su likovi u opštinama, jer su uzimali reket od građana da žmure i sada su ostali bez ,,bankomata''(ja to tako zovem, kad im nestane love, oni se pojave kod čoveka koji je divlje zidao, a ima ih mnogo, i podignu lovu kao sa bankomata...strašno). Pokušalo se u svim Vladama, ali uvek lažno, sa legalizacijom i uvođenjem reda u ovu oblast, a rezultati su bili duplo više divljih objekata, kriminalci su zidali zgrade, prodavali jedan stan dva puta, svašta je tubilo...poslednji lažni pokušaj je uradio Velja Ilić, a rezultati su vam poznati, čak je i on divlje zidao...Pošto je po prvi put neko rešio da uvede red u ovu oblast, odmah je krenila kampanja od interesnih grupa, ali džaba im sve...zakon je donet i pored mnogih opstrukcija, a divlja gradnja je zaustavljena.
  Druga važna oblast je ekologija i reciklaža, nije Dulić izmislio toplu vodu, reciklaža je vrlo profitabilna oblast i može mnogo ljudi da se uposli, ja mislim i duplo više od ovih 10.000 ljudi, ali ono što je važnije je napraviti novi proizvod od smeća i zaraditi, umesto praviti deponije smeća. Nije lako promeniti svest ljudi, da ne bacaju smeće gde im pande na pamet...kampanja ,,očistimo Srbiju'' je mnogo pomogla, ali to ne može da se promeni sa kratko vreme, treba nastaviti sa kampanjom, ali ipak sve zavisi od lokalnih vlasti, a ne od ministra, ministar je doneo zakone sata treba da se sprovedu, a on je kontrolor, zajedno sa medijima, građanima...videli ste ovo oko Morave, građani su upozorili i počeo je da se rešava problem... Obnovljivi izvori energije su izuzetno važni i tu je mnogo urađeno.
  Prostorno planiranje, veoma važna oblsat, svedoci smo da je tu bio veliki haos, pomešalo se sve po gradovima i opštinama, ne zna se gde je mesto za stanovanje, a gde za privredu, fabrike su se gradile u sred stambenih naselja, infrastruktura nije pratila nastajanje naselja...sada je u svim opštinama počelo da se radi tzv. ,,zoniranje''-regulacioni plan, privredne zone treba odvojiti od stambenih. Na inicijativu Dulića i njegovog ministarstava započeta je igradnja stanova, objekata za obrazovanje, obdaništa, sportskih i kulturnih objekata...mnoge građevinske firme su dobile posao...inače, priče kako je navodno Dulić kriv što građevinske firme imaju manje posla su glupost, u receiji svuda u svetu gradnja je opala, a radnici su ostali bez posla, ta je industrija prva stradala...
  I oblast rudarstva je bila potpuno zapuštena, bez ikakve kontrole, izvalačila se ruda, a novac je nestajao...stara nalazišta nisu potpuno iskorišćena, a nova nalazišta nisu istraživana...svedoci smo da npr. termalne vode ističu u prazno-u rečne tokove, da se ta dragocena energija ne koristi itd.
  Prema tome, ove tri oblasti: ekologija, prostorno planiranje i rudarstvo su pokrenute sa mrtve tačke i mnogo toga dobrog je urađeno, doneti su potrebni zakoni...Možete vi da volite ili ne Dulića, to je vaša stvar, ali ne možete da kažete da taj čovek nije sve ove oblasti uredio i da ne radi dobro, uvek kada ocenjujete nečiji rad krenite od onoga kako je bilo ,,pre i posle''...Mišljenje nema vrednost, vaše mišljenje ne može da se izmeri, samo su činjenice merljive, a one pokazuju da mnogi koji govore loše o Duliću nisu upravu. Ne kažem da je idealno radio, ali ko radi taj i greši...ovde imamo situaciju da ako neko od deset stvari devet uradi dobro, a jednu loše, vi se uhvatite za tu lošu stvar...i ja sam kritikova u vezi sajta koji je plaćen 25.000 evra, to je preskupo, ali ne umnjujem sve što je dobro urađeno, samo kritikujem konkrednu stvar...to ne valja, ovo je dobro i to je to. Generalno, Dulić je mnogo toga uradio dobro i može još mnogo bolje...ako se ne slažete sa time, navedite konkretne činjenice, a ne mišljenje...muka mi je od paušalnih priča i naručenih tekstova interesnih grupa, kriminalnih, kojima je ovaj čovek pokvario kombinaciju za sticanje bogatstva...drugo su politički protivnici, oni nisu opasni, samo pokušavaju da sa svojom pričom ospore političkog konkurenta...a sudija su građani, samo koristite u presudi činjenice...
  (Siniša, 1. maj 2011 16:49)

  # Link komentara

 3. Ministar Oliver Dulic je lepo naveo prvih 5 prioriteta za koje ce se zalagiti Ministarstvo sto vodi...
  Nazalost nigde nismo nasli ni traga o njegovim namerama da se reke (ako je to uopste izvodljivo) Drina,Morava, pa i Veliki backi kanal kod Kule i Vrbasa spasu od nagomilanog otpada svake vrste.Dovoljno ce biti da pogleda dokumentarac "Tuzna Morava" i emisiju RTS-a o reci Drini narocito onog dela kod Bajine Baste i hidroelektrane Perucac, ili kada ude putovao u rodnu Suboticu da "skokne" do obale Kanala kod Vrbasa.Nadam se da ce posle toga i njegovi prioriteti o zastiti prirodnog okolisa biti radikalno promenjeni.
  (Ekologija, 1. maj 2011 14:56)

  # Link komentara

 4. Jedino niste sposobni ili nesmete da udarite na vasu koaliciju pa zato imate naselje Filmski grad i hiljade prevarenih kao dokaz vase nesposobnosti da resite vrlo prost slucaj.Mustikla gura u kasicu za izbore a objekti stoje vec 7 godina,pa o cemu prica ovaj covek.1300 evra jeftini stanovi.Ne placa lokaciju ,izradu papira,komunalije,pa ministre gde je ta razlika u ceni.Da bude jos tuznije u Filmskom gradu traze doplatu od 500 e po kvadratu pa tako dolazimo do zakljucka da je bolje da smo platili Belvil nego onu trulez na sred Cukarice.
  (stankom drzava, 1. maj 2011 14:29)

  # Link komentara

 5. 5 prioritera. kako oprati velike pare. hm....napraviti jos 5 sajtova za 25k evra koji vrede 200e. zadatak izvrsen!
  [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (LoL, 1. maj 2011 01:18)

  DAJ BRE, STO MU DAJES IDEJE!? Jooooj bozeee, vidi mu glaveee :) pa sve pare na svetu te nece uciniti ljuskim bicem, kentauru sa glavom svinje...
  (Maree, 1. maj 2011 08:44)

  # Link komentara

 6. KAd kažeš radimo na 5 prioriteta misliš na svoju porodicu?
  (logos, 1. maj 2011 08:39)

  # Link komentara

 7. Od svih prioriteta ja se zalazem za akciju OCISTIMO SRBIJU, ali od svih lopova, bitangi i neznalica koji su je unistile.
  (sasa, 1. maj 2011 08:04)

  # Link komentara

 8. Ovaj covek tamo jedini nesto radi.
  (Milenica, 1. maj 2011 01:42)

  # Link komentara

 9. Na kraju ću ipak ja poslednji da se smejem. Sve se vraća sve se plaća.
  (Milan, 1. maj 2011 01:24)

  # Link komentara

 10. Gospodine, vec ste nam pokazali te vase metode,a vidimo i rezultate.
  Uspeli ste da oformite uspesne firme, ali u familijarnim vodama.
  Najavljujete 10 000 mesta za fizikalce, koji ce sa najlon kesam skupljati sve ono sto vi niste znali da organizujete drugacije. Isto tako kao sto ste cistili Juznu Moravu, za koju uzged nikada i niste culi dok vam neko nije pustio filmic.
  (Bulevarac, 1. maj 2011 01:21)

  # Link komentara

 11. 5 prioritera. kako oprati velike pare. hm....napraviti jos 5 sajtova za 25k evra koji vrede 200e. zadatak izvrsen!
   (LoL, 1. maj 2011 01:18)

  # Link komentara

 12. да,лепо си то замислио Дулићу,падају паре са неба за легализацију.немамо леба да једемо а не да ти плаћамо милионе за кућу(7500ЕВРА СА ПОПУСТОМ
  ЗА 180КВМ У 4.ЗОНИ!), коју смо сами градили,на својој дедовини.ОСТАВИ НАС НА МИРУ ЧОВЕЧЕ НЕМАМО СВИ СИГУРНЕ И ЛЕПЕ ПЛАТЕ У ТОПЛИМ КАБИНЕТИМА!
  (СРАМОТА И БЕЗОСЕЋАЈНОСТ, 30. april 2011 23:58)

  # Link komentara

 13. Kada ga vidim uvek se setim "jeftinih" stanova od 1300 eura što se grade na mestu kasarne 4. Juli.
  Pa građevinska cena kvadrata nije veća od 600-700e. Da li je moguće da je priključak onda 600e?
  Ili možda zemljište treba da se plati? Ali ono je državno ...
  Osim ako ga vojska ne svojata, kao da je njeno. Pa i ako jeste, onda neka ga privedu nameni ...

  I dalje ne mogu da verujem da nam poturaju te stanove od 1300e kao jeftine ...
  (prust, 30. april 2011 23:49)

  # Link komentara

 14. Frka pred izbore, mora nesto i da se uradi, vremena je malo, pa mozda opet prodju "prazna obecanja"
  (asa, 30. april 2011 22:46)

  # Link komentara

 15. Ko radi ne boji se gladi!
  Ko finansira stranke ne boji se zatvora! (covece,sajt za 25000eura!)
  (penzioner, 30. april 2011 21:11)

  # Link komentara

 16. Bla, bla, bla hiljade radnih mesta... Truc, truc, truc, izgradnja i projekti... Bla, bla, bla...
  Kako ce te da letite na izborima!
  (Lud, zbunjen, normalnih nema..., 30. april 2011 20:28)

  # Link komentara

 17. To da tvoja firma radi dobro u to ne sumnjam|!...sto se mene tice za DS nikada, pre bi za mrtvog Slobu glasao nego za vas.Ova skupoca je neizdrzljiva i ovi nameti.
  (Dejan, 30. april 2011 19:58)

  # Link komentara

 18. Au koliki tekst, sigurno puno obecanja i projekata koje spremate. Vidi se po duzini teksta da puno radite i mislite na nas. Ja samo da dam podrsku na nevidjeno pa na citanje ako budem imao vremena :)
   (gost, 30. april 2011 18:12)

  # Link komentara

 19. gospodin ministar jedini radi u celoj vladi,za malo je veci neimar od mrke i djilasa zajedno,a covek je ortoped
  (gabriel, 30. april 2011 18:06)

  # Link komentara

 20. Ovom ne bi dala ni da vodi kuče a kamoli nesto ozbiljnije
  (Milic, 30. april 2011 17:54)

  # Link komentara

 21. Nisi naveo svoj glavni prioritet a to je punjenje vlastitog džepa kao i džepove ostalih "demokrata" koji su ti bliski.
  (Branko, 30. april 2011 17:47)

  # Link komentara