Biz - B92.net

Srbija ima uglja za još jedan vek

Beograd -- Ugalj će u Srbiji u narednih 100 godina ostati strateški energent, s obzirom na to da naša zemlja raspolaže rezervama uglja od oko 20 milijardi tona.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Ma ne vredi nam i da imamo rezerve za 10.000 godina, kad imamo politicare koji su u stanju da ih prodaju za jedan dan!
  (deda cvetko, 19. april 2011 23:06)

  # Link komentara

 2. Procitao sam sve komentare i zakljucio da sutra ,pod hito, na buvljaku kupim bar tri para debelih gaca.
  (Afrika zdaj !, 19. april 2011 22:59)

  # Link komentara

 3. Dakle 6 milijardi tona. Jos da vidimo i koliko od navedenih 6 milijardi tona je ekonomski isplativo eksploatisati?
  (rudar, 19. april 2011 20:40)

  # Link komentara

 4. Da preciziramo, 6 milijard tona lignita. Niskokalorični ugalj sa oko 60% ugljenika u sebi. Posle treseta najnekvalitetnija vrsta uglja. Nije mi jasno što se time uopšte i hvalimo...
  (vladicar, 19. april 2011 19:06)

  # Link komentara

 5. Gospodo pobrkali ste loncice, nema Srbija uglja za ceo vek, vec Kosovo!
  (sasa jokic, 19. april 2011 18:50)

  # Link komentara

 6. Trebalo da naglasiti da ce to biti i najskuplja energija iz Termoelektrana. Zbog placanja emisije C02. Zasto stranci grade hidroelektrane u Srbije? Jer se njihova kvota emisije Co2 umanjuje. A zasto se Srbija zaduzuje i gradi termoelektrane, i povecava svoju kvotu Co2.
  (Proka pronalazac, 19. april 2011 18:30)

  # Link komentara

 7. Polako ljudi... Nemojte odmah da skacete. Uglja ima za 100 godina ako se nastavi sa ovim tempom eksploatacije i bez uglja sa Kosova. A da je srece da raspolazemo i ugljem sa Kosova bilo bi ga za 300 - 400 godina. U kolubari se iskopa oko 30 miliona t godisnje => 100 * 30 mil. t = 3 milijarde tona, a procenjuje se da ima 4 milijarde. Ovo vam je elementarna matematika. I nemojte da se zanosite da ugalj gubi na atraktivnosti i da pada u zaborav. Jos dugo ce on biti oslonac energetike mnogih zemalja. U svetu se gradi ogroman broj modernih TE. Svaka cast obnovljivim izvorima energije, ali cena energije iz ovih izvora je neuporedivo veca i mora biti subvencionisana od strane drzave. Obzirom da kukate da je i sada cena el. energije previsoka, sta bi tek radili kada bi morali da odvajate i za subvencionisanje el. energije iz obnovljivih izvora, jer bi EPS po zakonu morao da otkupi ovu energiju i plati je dosta skupo. Pogledajte sledecu racunicu : Srbija ima oko 7000 MW instalisane snage u HE i TE bez Kosova. Recimo da je ova kolicina dovoljna da zadovolji potrebe Srbije i u narednih 10 godina ili da skoci za 10-ak posto, recimo na 8000 MW. Dalje, oko 1000 MW snage, zbog starosti postrojenja nisu vise u mogucnosti za eksploataciju i zatvaraju se. Na kraju, ako ovih 1000 MW i novih 1000 MW koji ce nastati zbog povecanja potrosnje dodju iz obnovljivih izvora energije ( male HE, vetroparkovi, biomasa, sunce...), onda ce obnovljivin izvori energije u Srbiji ucestvovati sa 25% ( plan u EU je 20% min u svim zemljama do 2020 god ). E sada cena KWh iz velikih HE i TE ( strasnih TE koje zagadjuju sve zivo ) je kod nas oko 6.3 dinara (za potrosace). KWh iz obnovljivih izvora EPS mora da plati ( tako je po zakonu, nadjite na internetu) oko 10 dinara. Sta zakljucujemo? EPS nije lud da kupuje struju po 10 dinara a prodaje je po 6.3 dinara. Neminovno bi usledilo povecanje cene el. energije i to za 20 - 30 %. Mislite o tome i nemojte da kukate kako TE zagadjuju previse, NE su opasne bla bla... Energija iz obnovljivih izvora je preskupa pa cete da kukate, jao pa ovo je preskupo, a nazalost iako nismo iskoristili sve hidropotencijale nema ih dovoljno da bi napajali ni polovinu zemlje, pa i da ih sve iskoristimo... Pozdrav
  (vlada, 19. april 2011 17:44)

  # Link komentara

 8. Samo se vi hvalite sa ugljem.

  Sad ce rus da vas natera,da mu ga poklonite...

  Srbijo,srbijo...
  (Miroslav, 19. april 2011 16:55)

  # Link komentara

 9. Zar ugalj nije stetan za zdravlje?
  Zar nije stetan za ozonski omotac?

  Dzaba sto i imamo toliko uglja,
  kada ce ga kad tad kupiti neki tajkun ili rusi.

  Naopaka smo drzava.
  (Vuk, 19. april 2011 16:53)

  # Link komentara

 10. Ako ja dobro razumem ovaj tekst, Srbija moze da RASPOLAZE sa rezervama uglja od oko 6 milijardi tona. Ako 20 milijardi tona omogucavaju proizvodnju energije od 100 godina, onda 6 milijardi omogucavaju proizvodnju od 30 godina. Ostatak ce biti moguce upotrebiti SAMO AKO Srbija uspe za 30 godina da povrati suverenitet na Kosovu. Dakle, iza prica o "srcu Srbije" stoji prozaicna prica o energiji. E sad, da li zemlji koja je potencijalni veliki isporucilac energije Srbiji (Rusija) ide u racun da se smanji srpska zavisnost od njih tako sto bi Srbija povratila Kosovo, i da li ce shodno tome zaista podrzavati Srbiju u tom njenom nastojanju, prosudimo sami.
  (Dragoljub, 19. april 2011 16:31)

  # Link komentara

 11. Kako neko rece znaci imamo 6 miliajrdi tona uglja. Kad i kako planirate ekspoloataciju preostalih 14 milijardi tona i kako vas nije sramota da kazete da ih imamo?
  (Aleksandar, 19. april 2011 16:30)

  # Link komentara

 12. cim sam video naslov clanka i pre nego sto sam ga otvorio znao sam...alo ljudi Kosovo nije deo Srbije vec 30 godina a stvarno vec 12 godina...taj ugalj je sada u vlasnistvu drzave Kosovo i njenih gradjana nemojte da se zanosite praznim pricama bice vam puno lakse...iako Srbiju zanima samo teritorija ne moze da zaboravi da na kosovu zivi 1.6miliona Albanaca koji su spremni da umru ne da bi imali svoju drzavu nego da ne zive u srpskoj...
  a sad dalje...politicar prica i necemu sto ce biti za 100godina???... alooooo...
  i za kraj...kakav crni ugalj u dugorocnoj strategiji EU ugalj ne da se ne nalazi u opticaju kao ozbiljan energent na koji racunaju nego planiraju da zabrane proizvodnju elektricne energije iz uglja...koncentrisace se na gas i obnovljive izvore energije...ugalj ce se koristiti kao sirovina ali za druge potrebe a ne proizvodnju leketricne energije...druga pricaje mogucnost izvoza uglja u manje razvijene zemlje tzv treceg sveta...ali opet kakve veze ima Srbija sa ugljem na Kosovu? Da li ga sada eksploatise,da li ima u planu ulaganja u otvorene rudnike uglja na kosovu,da li uopste drzava Srbija kontrolise ugljenokope na Kosovu...pa naravno da ne...
  (prokleta avlija, 19. april 2011 16:20)

  # Link komentara

 13. Znaci Srbija ima rezerve uglja od 6 milijardi tona,sto joj nece biti dovoljno ni za narednih 30 godina.
  Ako se uzme u obzir da blok 3 na TENT B jos nije ni poceo da se gradi,a da je stanje na TEK 2 isto kao i pre 20 godina,i da ce za izgradnju tih objekata u "optimisticnim srpskim uslovima" biti potrebno bar 10 godina,da li je uopste rentabilno praviti te objekte?
   (mislim,dakle postojim, 19. april 2011 15:44)

  # Link komentara