Četvrtak, 10.03.2011.

11:49

Država se pokajala, vraća stari grb

Ministarstvo pravde Srbije podnelo je inicijativu za vraćanje ranijih simbola i promenu dela uredbe koja se odnosi na državni grb, kaže Slobodan Homen.

Izvor: Beta

Država se pokajala, vraæa stari grb IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

94 Komentari

Sortiraj po:

Onorije III

pre 11 godina

Bravo analitičari! Niko ne vidi zašto je menjan grb: da nema pravoslavnog krsta na kruni.Misle da je dovolan krst sa ocilima .Ali to je Srpski simbol od pre hrišćanstva.

Nole

pre 13 godina

"Zadatak je bio vrlo odgovoran, bilo je potrebno ispraviti laiku nevidljive greške akumulirane u proteklih 120 godina na grafičkom izgledu grba, a pri tom se držati jasnog opisa grba u Zakonu kao i naših istorijskih primera. Redizajn orla je bio najizazovnija i najkontraverznija stavka na kom smo radili dva meseca."
1.Za dva meseca ste unistili vise od 120 godina srpske istorije
2.Vi niste strucnjak, vec puki profesor Engleskog jezika, koji se iz hobija bavi photoshopom.
3.Ove papagaje prodajte nekoj karibskoj drzavi, a nama vratite stari grb.
4.Homene, Dacicu i Sutanovac svaka cast na mudroj odluci da se vrati stari grb, a sada cemo da vidimo ko u vladi stoji iza ovog papagajskog resenja.

Рудник

pre 13 godina

''Zadatak je bio vrlo odgovoran, bilo je potrebno ispraviti laiku nevidljive greške akumulirane u proteklih 120 godina na grafičkom izgledu grba, a pri tom se držati jasnog opisa grba u Zakonu kao i naših istorijskih primera. Redizajn orla je bio najizazovnija i najkontraverznija stavka na kom smo radili dva meseca. Usvojeno rešenje orla je inspirisano domaćim grafičkim rešenjima iz prve Jugoslavije i modernim rešenjima Srpskog Heraldičkog Društva u poslednjih dvadeset godina - kaže Ljubodrag Grujić, profesor, heraldičar, potpredsednik društva srpskih grbonosaca “Miloš Obilić” i član više heraldičkih udruženja u zemlji i inostranstvu''.
Коме су дали да се бави српским инсигнијама! --------------!
Хомена да питају.

Dusan Silni

pre 13 godina

Još samo grb da promenimo,potpišemo priznanje države Tačiju i dobismo status kandidata, srećnu poziciju u EU za narednih 50godina.Lepota da lepša nemože biti,

Vojvodinac

pre 13 godina

BRUKA! ČIST POPULIZAM pred izbore!!!

Ukidanje te uredbe će biti najveća greška koju bi mogli da naprave... Pa nastao bi totalni haos... kada su počeli nešto trebalo bi to i završiti do kraja, jer stari grb, kad-tad će moraati da se sredi tj. doradi... Najgore je što će se narod totalno podeliti... Meni se lično novi mnogo više svidja... stari je katastrofalno uradjen... Nadam se da će se ostatak Vlade izjasniti protiv ukidanja uredbe...

mile

pre 13 godina

Nije mi jasno dokle ce donositi te zakone ili sl. pa ih onda menjati DOKLEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE, ne mogu svega da se setim ali malo malo pa nesto donesu pa onda puj pike ne vazi ajd jovo nanovo, treba im odbijati od zarada ili nogu sa posla a ne o nasem trosku se praviti pametan.

biba

pre 13 godina

Iskreno, zabole me u ovoj raspaloj državi, koja nema ni zakone normalne, ni ko da ih sprovodi, gde je otimačina naveliko kakav će biti grb i kakva će biti himna. Još manje me interesuje kako se zove, kad ništa ne funkcioniše. Što se mene tiče slobodno mogu i čiča glišu da stave.

B30

pre 13 godina

Stari grb je lepši zbog većeg kontrasta i tu nema diskusije. Ali šta predstavlja ta kruna? Mi nismo friggin monarhija!
(Igor, 11. mart 2011 01:28)

Kruna predstavlja suverenitet drzave. Postoje i druge drzave koje je imaju u grbu, a nisu monarhije.
U Srpskom grbu nije bilo krune samo u periodima kada su njom vladali Nemacki nacisti od 1941 do 1944 i od 1944 do 2003 kada su njom vladali Srpski komunisti...

Flip the bird

pre 13 godina

A zašto nam treba veći i manji grb, kad je manji sasvim dovoljan? Posebno kad se manji koristi za pasoš, vozačke dozvole, lične karte itd...?

архонт Трибала

pre 13 godina

Шта рећи сем...СРАМ ВАС БИЛО!!!
Изашли сте у сусрет захтеву јавности!?
'Ајде!?
Што не изађете у сусрет захтеву јавности по питању продаје Телекома!?
Све наопако радите.
Ниједан разлог који је навео Хомен, не постоји као препрека за увођење новог, не грба, већ (првог) стандарда државних обележја.
Сви који тврде да је нови изглед српског белог двоглавог орла са ОГЊИЛИМА ружан, против традиције и да је нама стран, су или тврдоглави у свом незнању или једноставно слепи код очију.
п.с. ја поседујем више деценија старо ОГЊИЛО, које је као пресликано на штиту грба Србије. Браво за СТРУКУ.
ВАТРОМ ЋЕМО КРСТ БРАНИТИ

Stevan

pre 13 godina

Nesto ne shvatam,sta ce kruna na nasem grbu kad mi nismo monarhija nego republika?Nemam nista protiv krune,lepo izgleda na grbu,ali mislim da je suvisna.Nego mi Srbi uvek moramo da se hvalimo kako smo najbolji.Ali istina je skroz drugacija.

Vuk

pre 13 godina

Banana republika,
osim banana,ima i papagaje.

Kod nas nema banana,a ipak smo banana republika,
bar da imamo papagaje na grbu.

Stari/Novi Grb,
ne svidjaju mi se.
Nesto izmedju,bez krune.

Crnogorac

pre 13 godina

Acovicu *****, stari Grb je ljepsi! Pa ti lupaj Heraldiku tamo nekom drugom. Imam ja knjigu iz 1877 godine tice se plemickih familija sa prostora Srbije i Crne Gore. Obrenovici su najcistija Kraljevska familija u Evropi i njihov Grb zasluzuje da ima mjesto na zastavi Srbije!

B30

pre 13 godina

@Ognjila

Znam za tu pricu, ali mi ni dalje nije jasno koji izvori govore o ovim simbolima-slovima kao o ocilima? Koji su to zapadni grbovi koji su imali iste simbole?

Mrkva

pre 13 godina

Šta znam...novija verzija je uprošćena, jednostavnija i zato mi se više sviđa, što se tiče linija. Međutim, orao više liči na papagaja, kljun je prosto ODVRATAN. Neko je novi grb upoređivao sa Nemačkim:
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_Arms_of_Germany.svg

E, pa meni je nemački skroz ok, prost i jednostavan, a ne nakinđuren sa 150 bespotrebnih linija kao naš.

Boban

pre 13 godina

Ja sam bio na sajtu autora grba i shvatio sam da covek ima neizmernu ljubav prema papigicama (daleko bilo da zameram, sta vise volim iste, ali ne bih mog Micu i Kicu stavio na grb Srbije)
http://www.ljubodraggrujic.com/Gallery/Family/Lumbley1.htm
Srbiji ne trebaju ovi papagaji, vec orlovi, koji su vekovima simbol nase drzavnosti.
Vratite stari grb, uradite za njega knjigu standarda i prekinite ovu tragikomediju!!!

Uros

pre 13 godina

@Istoricar Ana P.

Molim Vas, ja nikako ne stojim "iza ovoga", to je glupost. I nemam problem da se predstavim - koliko vidim ni Vi niste stavili puno ime i prezime - to jednostavno nije obicaj ovakvim prilikama...
Koliko ja znam, poznato je šta znace vite/bete na nasem grbu, odnosno postoje dve verzije - "Care careva, pomozi caru" ili "Car careva koji caruje nad carevima" - u oba slucaja se misli na Hrista Boga, odnosno da traženje pomoći od Njega (molitva).
Vi ste istoricar i svakako bi trebalo da imate smisla za to pa izvolite procitajte rad g.Grujica.
Ja sam sam bio izenadjen ovim dogadjajem/promenom, ali mi je sve postalo jasno kada sam ovaj rad dobio na uvid...

Mirjana Petrovic

pre 13 godina

Ostavimo tradiciju (o kojoj inace ne vodimo racuna) po strani,ali je nelogicno i smesno da jedna republika kao svoj osnovne simbole koristi monarhisticka obelezja (ukljucujuci i himnu potpuno anahronih stihova, a uz to i nepevljivu). Kako bi rekao Vuk D. pomesane su babe i zabe i iz te primarne papazjanije dalje se nastavljaju i vuku nesuvisli i nedoreceni potezi. Stalno njihanje na klackalici komunizam-kapitalizam ili ako vise odgovara monarhija-republika.Da li je neko stvarno razmisljao o tome koje cemo nove simbole uzeti za drzavna znamenja ili je to samo bila ad hoc reakcija na prethodni sistem. Steta!

Ognjila

pre 13 godina

Covece odakle ra prica o ognjilima?? Zar ti "ognjila" nisu cetiri slova V ( iz grckog alfabeta) ? Identican ovom nasem stitu je bio stit na grbu carske porodice Rimskog carstva Paleologa koja je vladala Rimom od 13. do 15. veka, a ta 4 slova V su se odnosla na neku vrstu mota porodice Βασιλεὺς Βασιλέων Βασιλεύων Βασιλευόντων, tj Car careva carevima caruje. Misli se na nebeskg cara Boga, koji caruje zemaljskim carevima...
(B30, 10. mart 2011 18:39)

Ne slažem se sa vama... Naime, postoje neki srednjevekovni grbovi sa zapada koji su imali isti simbol na grbu - a to su OCILA. Ocila su iskrivljene turpije koje služe da udarom u kremen izazovu vatru - otuda njihovo simbolično značenje kao nečega što raspiruje vatru ognjišta. Postoje tzv. zatvorena ocila (liče na ćirilično V) i otvorena ocila (liče na naše S). S obzirom da su ova prva bila na vizantijskom grbu u toku vremena dato im je značenje koje ste i vi naveli, ali ono nikako nije bilo orginalno... Može se reći da je despot Stefan kada je uzeo ocila za grb Srbije namerno izabrao otvorena i zbog slova S, ali i da bi se grb ipak razlikovao od vizantijskog... Još jedan od dokaza da nisu u pitanju slova već ognjila je i to da su mu nezvanično značenje ,,Samo sloga Srbina spasava" dodata tek kasnije u istoriji, a da je neko orginalno tumačenje simbola bilo ,,Vatrom ćemo krst braniti".

nejasno

pre 13 godina

OSTAJE NEJASNO KO JE INICIRAO PROMENU GRBA, KADA SE MIN. PRAVDE NE SLAZE S NJIM ! Mirise na tajkunska posla i zaradu na izradi raznih predmeta sa novim grbom.

milezr

pre 13 godina

@B30 - Bingo! Tačno tako. Kakva crna ocila i ognjila, 4 "S"... To su gluposti, ordinarne gluposti.

Naš grb je drpljen od Vizantije. Ili ako hoćete direktnije, ukrali smo ga od Vizantije. Grčki slogan je izvor 4 V.

Uros

pre 13 godina

@Istoricar Ana P.

Molim Vas, ja nikako ne stojim "iza ovoga", to je glupost. I nemam problem da se predstavim - koliko vidim ni Vi niste stavili puno ime i prezime - to jednostavno nije obicaj ovakvim prilikama...
Koliko ja znam, poznato je šta znace vite/bete na nasem grbu, odnosno postoje dve verzije - "Care careva, pomozi caru" ili "Car careva koji caruje nad carevima" - u oba slucaja se misli na Hrista Boga, odnosno da traženje pomoći od Njega (molitva).
Vi ste istoricar i svakako bi trebalo da imate smisla za to pa izvolite procitajte rad g.Grujica.
Ja sam sam bio izenadjen ovim dogadjajem/promenom, ali mi je sve postalo jasno kada sam ovaj rad dobio na uvid...

Saša

pre 13 godina

Stari grb, sa dvoglavim ORLOM, više je bio u duhu naše tradicije.
Novi grb, sa dvoglavim PAPAGAJEM, više odražava stanja našeg sadašnjeg duha.

Mi zaista sve više ličimo na papagaje. Samo kukamo i ništa ne činimo da se stvari promene.
Da situacija budu još gora, ako se neko i pobuni to odjednom svima smeta (prosvetari, taksisti, policija, zdravstvo...).

Mi kao da očekujemo da se ova beskrupulozna gospoda uplaše od naših komentara, pokaju se i postanu fini :)

Mnogo smo smešni i jadni.

Gadafi do pobede

pre 13 godina

Cemu dve krune?
A novi grb je daleko lepsi, ne cudi me sto se ovo desilo,
prosto je simbolicno za nas da taman kad smo trebali nesto
da poboljsamo - sami smo sebe sprecili da to uradimo.

Vojnik

pre 13 godina

Pa kako to mislite kada se potrosi vojna oznaka da se zameni starom? Pa koliko vojska treba da ima oznaka u opticaju? Budalastina. Vratite stari grb i uklonite ove grozne papagaje.
Ja sa ponosom nosim stari grb na svojoj uniformi, a ove papagaje ne zelim da vidim.

B30

pre 13 godina

Već sam jednom ostavljao komentar na ovu temu, ali moram ponovo. Dakle, veliki poznavaoci heraldike i istorije: Na grbu Srbije nisu 4S već OCILA ili OGNJILA, koja imaju svoja karakteristična značenja u simbolici grba; isto tako kruna na grbu ne označava monarhiju već SUVERENITET tj samostalno vršenje vlasti na određenoj teritoriji! Slično je npr. sa Mađarskim i mislim Bugarskim grbom! I to su republike ali imaju krune
P.S.Meni se lično mnogo više sviđa stari grb...
(Sve ekspert do eksperta!, 10. mart 2011 16:27)


Covece odakle ra prica o ognjilima?? Zar ti "ognjila" nisu cetiri slova V ( iz grckog alfabeta) ? Identican ovom nasem stitu je bio stit na grbu carske porodice Rimskog carstva Paleologa koja je vladala Rimom od 13. do 15. veka, a ta 4 slova V su se odnosla na neku vrstu mota porodice Βασιλεὺς Βασιλέων Βασιλεύων Βασιλευόντων, tj Car careva carevima caruje. Misli se na nebeskg cara Boga, koji caruje zemaljskim carevima...

Istoricar Ana P.

pre 13 godina

@Uros
Vi ocigledno stojite iza ovog predloga, a ne smete da se predstavite.
1. Cetiri "B" simbol koji smo preuzeli od Vizantije nisu ocila ili ognjila vec poticu od recenice "Car careva caruje carevima", a odnosi se na Isusa Hrista. Razlog vise nego prost - zapadna heraldika ne priznaje slova, vec simbole. Znacenje slova cetiri ili po zapadnoj heraldici ocila "C" na grbu srbije nije i nikada nece biti razjasnjeno.
2. Svi ponavljate kao papagaji (uostalom na tu pticu nam i lici novi grb) kako gradjane to nece nista da kosta. Svaki dan pratim medije i mogu vam reci da je nemoguce da se sve zastave na vladi raspadnu naprasno. Ili recimo da se sve zastave u skupstini srbije dezintegrisu preko noci i da ih zamene papagaji.
3.Ne postoji srpska heraldika niti se izucava kao predmet. Postoje pojedinci koji su manje ili vise zaljubljenici u heraldiku i to vecinom onu zapadnu, pa me ne cudi otkud i onakvo sramno resenje za kljun orla kakvo se nigde ne srece u srpskoj istoriji.
4. Koga zanima kako izgleda Novakovicev grb neka poseti neki arhiv (a njih imamo na pretek), a ne da veruje na rec nadri heraldicarima.
5. Hoce, proci ce stari grb jer traje vise od jednog veka, a vi ovo strasilo nakacite slobodno na porodicni grb!!!

Peđa-Bgd

pre 13 godina

Oba grba su katastrofa (estetski i simbolično).

- oba umesto dvoglavog orla prikazuju sliku dvoglavog papagaja.Jedan je poput dečjeg crteža, a drugi mutan.
- simbolizuju društveno uređenje koje više nikada neće biti uspostavljeno na ovim prostorima. Srbija već dugo nije Kraljevina. Teško da će ikada više da bude (što je priča za sebe),ali ono što je trenutno stanje jeste to da imamo Republiku i Parlament, a to nema veze sa Monarhijom, čije simbole su nam nametnuli ovi pametnjakovići.

Primeri Španije,Belgije,UK i slično nisu za poređenje.

Dejan

pre 13 godina

Komisija je imala za zadatak da uradi knjigu standarda, tj da se odredi rastojanja, proporcije... cisto tehnicka pitanja.
Ona je svoju ulogu zloupotrebila i u celini promenila izgled grba Srbije, a to joj nije bila uloga.
Mene vise brine cinjenica da niko nije shvatio (da li namerno ili slucajno) kakva se podvala ovde krije i niko od gradjana Srbije a ni sama vlada nije na vreme shvatila koliko je mocna Masonska organizacija koja je grb izmenila i naruzila. Pogledate samo biografije Grujica i Acovica i sve ce vam biti jasno. Ovde se radi o namernom, smisljenom cinu urusavanja simbola jedne zemlje, zarad njima samo znanih ciljeva.
Uklonite ove papagajske rugobe i vratite stari grb Srbije.

Uros

pre 13 godina

Ovo nece proci. A i ako bi poslo, bio bi to korak nazad.
Drzavni simboli su se do sada koristili samo po preporuci a onda je usvojen i zakon. Postojeca resenja su koriscena SAMO do uredbe standarda o izgledu simbola - dakle modernom i savremenom izgledu simbola kakva jedna moderna i napredna drzava treba da ima... Ovo je prava stvar i to znaju svi koji iole malo znaju nesto o heraldici.
One koji se pozivaju na uspehe drzave pod starim grbom stvarno ne razumem - da je sve bilo tako idealno ne bismo ubijali svoje kraljeve, dobijali ratove a prepolovili musko stanovnistvo i sl.
Oni koji se i dalje bune sto je kruna na simbolima, sto misle da je ognjilo(slovo beta) zapravo slovo S i sl. samo govore o sebi da čak nisu ni proitali ranije komentare na vest što je u najmanju ruku nevaspitano.
I na kraju o novcu - kao sto je receno - nista se nece potrositi zbog ovoga!!! Kada tablica ili pasos prestanu da vaze izdace se novi sa vazecom verzijom grba, kada uniforma ovetsa zamenice se novom sa novim izglednom simbola, isto sa zastavom - u Vladi kazu da ih menjaju na par meseci jer se pocepaju... Jedino table na ustanovama mogu dosta dugo da traju ali to nije problem - stari izgled grba je takodje vazeci. NE MORA da se menja! Ovo je resenje za buducnost... Cude me ovakve reakcije Homena, Sutanovca i dr. Stvarno su me razocarali sto tako malo znaju...

Рас

pre 13 godina

Нови грб је лепши, бољи, прегледнији, бељи! Стари је уведен на брзака уредбом, овај су израдили хералдичари.Таблице неамју грб већ штит са оцилима, који не треба мењати , јер је добар.
Мењати у наредних неколико година, шта је проблем, сем у главама политичара! Као трошкови, па троши се на такве будалаштине милиони, и нико не одговара!

Sve ekspert do eksperta!

pre 13 godina

Već sam jednom ostavljao komentar na ovu temu, ali moram ponovo. Dakle, veliki poznavaoci heraldike i istorije: Na grbu Srbije nisu 4S već OCILA ili OGNJILA, koja imaju svoja karakteristična značenja u simbolici grba; isto tako kruna na grbu ne označava monarhiju već SUVERENITET tj samostalno vršenje vlasti na određenoj teritoriji! Slično je npr. sa Mađarskim i mislim Bugarskim grbom! I to su republike ali imaju krune
P.S.Meni se lično mnogo više sviđa stari grb...

Zoki

pre 13 godina

Pametna i racionalna odluka. Verujem da su oni koji su promenili grb prilikom pisanja iozvornika bili krajnje dobronamerni, ali državni grb je veoma osetljivo političko pitanje. Pokazuje da Srbija nije repa bez korena i vezuje nas sa vremenom kada je Srbija bila graanska država.
Što se tiče komentara o kruni, do sada je već bezbroj puta u javnosti diskutovano o tome i ukazivano na primere republika koj imaju krune u svojim grbovima: Češka, Poljska, Bugarska, Rumunija... Nema veze, oni će ponovo postavljati ista pitanja.
Vidim da su glasni oni koji bi da vrate obeležja komunističke diktature, toliko su glasni da se javljaju po više puta. Neće moći drugovi, ta nakaradna simbolika nakaradne države je završila na smetljištu istorije. Ostaju vam još Kuba i Severna Koreja.

zozozo

pre 13 godina

Svašta ljudi. Ako hoćemo da se kačimo na heraldiku, oba su grba identična. Minimalne promene grafičkog rešenja nisu promena grba. Pre se treba zapitati šta će kraljevska kruna (a bogami i orao) na grbu republike. Narodni grb Srbije su krst i četiri ocila (nastala od grčkih slova B iz jednog od vizantijskih grbova), sve ostalo su monarhistički dodaci.

Amos

pre 13 godina

Ovo je jos samo jedan od mnogih sukoba u Srbiji - izmedju pro-obrazovaca, crkve i amebe-pa-srbi patriota i njihovih potomaka i sa druge strane ljudi koji bi samo da zive NORMALNIM zivotom, zajedno sa svojim komsijama, bracom, porodicom, sa relativno NORMALNOM vlascu, da imaju sta da rade i da budu placeni za to da rade.
I da mogu da rade u svoje slobodno vreme sta hoce, a ne opet samo ono sto bi gornja skupina da im pripise.
I NE, pod normalnom Srbijom NE MISLIM na clanstvo LDPa, Pescanike i tome slicno, uprkos tome sto bi oni tako rado bili jedini na toj strani.

Radomir

pre 13 godina

Ha ha, kruna! I to ne jedna nego dve! Uopste ne predstavlja republiku (ne monarhiju) Srbiju.

A ovaj dvoglavi orao je tipicniji za albansku ili nemacku zastavu nego za srpsku.

Najreprezentativniji grb bi bio onaj socijalisticki ali bez zvezde.

U stvari, kad bolje razmislim, ovaj trenutni je najbolji: banana grb za banana drzavu :-)

Aleksandar

pre 13 godina

Razlozi zbog kojih treba vratiti stari grb:
1.Kljunovi orla vise lice na kljun papagaja, nego na kljun orla i neprimerni su orlu Nemanjica (da ne upotrebim neku tezu rec)
2.Ocila ili ognjila vise podsecaju na slovo "B", a ne na slovo "C"
3.Krst je prosiren tako da su ognjila sabijena.
4.Kruna je disproporcionalna velicini orla.
5.Postojece resenje nije beg od Nemacke heraldike, vec naprotiv novi orao vise lici Germanskog orla.
6.Orao deluje sabijeno na stitu, zarobljeno, sputano.
7.Iz daljine se vide kruna i debeli vratovi sa kljunovima koji su sve samo ne kljunovi orla. Nesto nalik na glave buzdovana.
8. Iz blizine se vide kljunovi koji koji dominiraju i daju tragikomican izgled grbu.
9.Neki pominju struku, a grb je radio profesor Engleskog jezika i knjizevnosti.
10 U Srbiji ne postoji smer "heraldika" ni na jednom fakultetu BU, pa prema tome nema ni "strucnjaka", vec samo "sarlatana".
11.Vojska je usvojila oznake u skladu sa Novakovicevim grbom iz 1882 godine, a upravo taj grb je onaj koji je ispisao najslavnije stranice srpske istorije.
12.Sva dokumenta, pasosi, licne karte, vozacke dozvole, krstenice, novcanice imaju kao motiv grb iz 1882 tj 2004.
13. Ovaj stari grb iz 1882 je grb ujedinjenja i pomirenja.
14. Ukoliko autori smatraju da je ovaj novokomponovani orao lepsi, neka ga slobodno ponude Prestolonasledniku, ali zaboravljaju jednu stvar koja je izuzetno bitna.
Pazljivo pogledajte kako izgleda orao koji koristi prestolonaslednikv (isti je kao orao koji smo koristili od 2004-2010 sa izuzetkom krune):
http://www.royalfamily.org/index_cir.html
Dakle, narodu papagaji, a prestolonasledniku orlovi!!!
Neko mora da odgovara za namerno ruganje narodu od strane heraldicara koji se bogate radeci porodicne grbove za tajkune, a narodu na grb stavljaju umesto orlova papagaje!!!

bandere cekaju

pre 13 godina

A pare? Ja priznajem samo onaj sa petokrakom. Ma vi se bojite da se partizani ne vrate. Priznajte. Uplasili ste se da ce pokradeno biti vraceno narodu. Ako su ovakvi bili na vlasti pre rata, onda Titu nije trebalo puno da namesta one izbore sa kuglicama. Samo da se vrati petokraka naje.bali ste.

Proka

pre 13 godina

Molim Vas, sklonite ć, ž, č, š i slicna slova sa tablica... Zasto se pravite pametni, pa svaka zemnja koristi slicna slova u maternjem jeziku, pa ih ne koristi na registarskim tablicama... Ako ne znate sta da radite, slobodno prepisite od pametnijih, necete pogresiti, tablice sa domacim slovnim oznakama su katastrofa!

klarisa

pre 13 godina

Zasto ne staviti na grb lice nekog od ministara kao univerzalnu predstavu mufljustva i mediokritetluka, koji neizozstavno uspevaju u Srbiji decenijama. Da se lepo ne glozimo oko toga jel' treba zvezda ili kruna, crveno ili zuto... Evo, ja predlazem lik ovog sto je trenutno zaduzen za ikorenjivanje pismenosti u Srbiji. A zamenu svega ce vlada da finansira od poreza na prodaju MAXI-ja i osamnaestorupicastog golf terena, naravno.

Zoran

pre 13 godina

Vi ne bi znali da vodite ni kravu na konopcu a vodite drzavu,to je strasno
kakve gluposti pravite, pa to ni **** ( njima se izvinjavam) ne bi uradili.

Goran-Zr

pre 13 godina

Ko će vratiti bačene pare nas osiromašenih poreskih obveznika za izradu "papagaja"? Oni koji su ih "hijeraldički" uradili neće, pa oni su radili, oni koji su naručili neće, ko vam je kriv što vam se ne sviđa, oni koji su usvojili zakon opet neće napravili su grešku u koracima. E moja Srbijo i jadni opljačkani narode.

Banusko

pre 13 godina

A da na grb stavimo kuku i motiku i simbol politicara u teskim okovima i ludackom kapom, pa da svi znaju ko odlucuje umesto nas.
Pitam se da li iko od NJIH uopste cita ove komentare.

IvanLE

pre 13 godina

Što se mene tiče ne prihvatam ni grb (stari-novi, svejedno) ni himnu. Sa grba treba da se skloni kruna jer Srbija nije monarhija (i neće nikada više ni biti - nadam se) a tekst himne je uskonacionalan i kao takav neprihvatljiv za Bošnjake, Mađare i ostale građane Srbije nesrpske nacionalnosti i ja (Srbin) se sa njima u tome slažem u potpunosti.

I šta be se desilo kralju da je ostao u Srbiji 41-ve, streljali bi ga Nemci?

Sve to mora na referendum.

Djordje

pre 13 godina

Samo vi polemisite koji je grb lepsi, to sto je svakim danom sve vise nezaposlenih, i sto je drzava na ivici bankrota... nema veze, vazno je da nam grb bude lep

Vuja

pre 13 godina

Da li je ova vlada toliko nesposobna da ne može da donese jednu odluku iza koje će da stoji ,pa slepci jedni stranci vam se sada smeju ,niste sposobni da donesetu odluku o važnom državnom pitanju ,najbolje stavite zastavu DS da bude srpska zastava,kako vas nije sramota da se sprdate sa takvim stvarima,zastava je simbol jedne drzave,a vi ne znate koju cete zastavu da stavitee ,strasno,toliku nesposobnost i nedogovornost nisam video nigde,pa vama čovek ovcu da da na čuvanje vi bi ste je izgubili.

Milan Nis

pre 13 godina

SRBIJA je verovatno jedina REPUBLIKA na svetu,koja na svom drzavnom grbu ima KRUNU!
I novi i stari grb imaju gresku i nisu upotrebljivi ili je ova drzava sa greskom pa umesto kralja i krune,koja je stolecima bila prisutna i vladala Srbijom imamo ovu nakaradnu takozvanu DEMOKRATSKU vlast!

кале

pre 13 godina

Сви причате како је то наш историјски грб, а смешна је чињеница да се тај грб користио краће него што се користио социјалистички грб.

Aleksandar

pre 13 godina

I stari i novi su najobicniji kiceraj; ne predstavljaju u upste Republiku Srbiju. Pazi "kruna" (jel to srbija kraljevina?) !? Ljiljani? Zavese, kanapi i dragi kamencici? Dvoglavi orao?
Samo bi stit sa krstom i 4 "C" bio prihvatljiv kad bi ta slova "C" nacrtali da lice na "C" a ne na "E" ili "3". I to bi bilo to.

matakunisni

pre 13 godina

Hoćete li ga više napraviti, da imamo grb i zastavu kao sav normalan svet? Ako ne znate, vratite grb SFRJ, i stavite jednu baklju. Upaljenu, po mogućstvu...

Deda Rale

pre 13 godina

Meni najbolji onaj sa petokrakom, zupčanikom i klasjem. A i ima mi najviše smisla. U stvari, sada kad malo razmislim to i nije grba za nas: fabrike više nemamo, kao ni selo, ocila nam i ne trebaju, sad je bitan samo krst, a hrastova je sve manje.

nbp

pre 13 godina

Pravilna odluka i svakako je treba pozdraviti. Ali ostaje pitanje – ko i po kom aršinu može da menja simbole jedne države koji datiraju iz 1882? Ko su gospoda koja “određuju” srpsku heraldičku tradiciju i jednu nazivaju pravom, a drugu krivom (budući da je jedan od gospode koristio termin “ptičurine” za postojeći grb, stvarno se pitam kako takvom može da se da ovako odgovoran zadatak)? JEDINO što treba redefinisati na zastavi je debeli beli rub oko grba, da bi se napravio jasan kontrast između istog i plave boje u pozadini - http://www.corvus.tv/serbian-flag.jpg). To tako imaju definisano Slovaci i Hrvati.

Cobe

pre 13 godina

Novi grb vise lici na Nemackog, nego stari.
Procenite sami:
Nemacki grb:
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_Arms_of_Germany.svg
Novi papagajski grb:
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_arms_of_Serbia_small.svg
Stari Novakovicev grb:
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_arms_of_Serbia_small_%282004_-_2010%29.svg
Pa pod tim starim slavnim grbom smo naprasili i Nemce i Austrijance. Pod ovim papagajima moze samo da nas bude stid i sram sto smo dozvolili da nam neko ponizava pretke.

Del

pre 13 godina

Prosto je neverovatno sa kojom kolicinom ostrascenosti su Acovic i Grujic unakazili grb koji su uradili Novakovic i Kral. Grb iz 1882 je ujedinio obe dinastije ( Obrenovic i Karadjordjevic ), pod njime smo dobili oba Balkanska i I Svetski rat.Najsvetlije stranice istorije su ispisane pod tim barjakom. A onda preko noci, kao da je odrzano takmicenju u naruzivanju srpskih orlova. Ovaj nenarodni mutirani papagaj mora da se ukine, jer unosi nemir i neslogu u narod.
naravno ime i prezime onog ko je u saradnji sa tzv. heraldicarima izvrsio ovaj puc, protiv casti i ugleda Srbije!!!

млин

pre 13 godina

Мени се више свиђа нови грб. Није ни стари лош, ако би се исправиле неке мане - па тако нпр. заменила се 4с, која на старом грбу личе на свашта, само не на 4с. Такође орлови на старом грбу имају превише издужене вратове као лабудови, а не орлови, а проблем је и у томе што орао на старом грбу има превише перја, па када се прикаже смањена верзија, орао постане сав црн (ево примера: http://www.festival-zdravlja.com/images/stories/pokrovitelji/Olimpijski%20Komitet%20Srbije.jpg)

mladen bg

pre 13 godina

Stari grb je lepsi, novi je kitnjast i kic, a ako je stari valjao obrenovicima i karadjorjdevicima u monarhiji sto bi ga sada u republici mi menjali..

др. Давид

pre 13 godina

О нашим симболима одлуке доноси УСКИ круг људи(политичара, без консултације са струком), а видимо и секретари?. НОВИ грб је много лепши и заснован је на нашој великој традицији, и није заснован само на једном периоду наше историје, зато је и важнији.
Постепено га треба мењати и није неопходно да се мења штит са оцилима на ТАБЛИЦИ , јер то није грб, а и такав штит са оцилима је постојао раније. немора све да буде исто.
Битно је да кључни државни симболи буду коришћени на државним институцијама, а не баш свуда и на свашта да се стављају исти симболи!
НОВИГрб је бољи, стари је донет Уредбом ,која не важи!

AleksandarL

pre 13 godina

Ovo ima samo u Srbiji, prvo donesu odluku i usvoje je kao zakon, pa tek onda razmisljaju dali je to ispravno ili ne. Samo se vi sprdajte sa drzavom, sa njenim simbolima, sa tablicama, sa narodom ...

Шумадинац

pre 13 godina

Један Хомен враћа "Kralov grb vraćen u upotrebu",... НОВИ ГРБ је бар 10мпутра лепши од овог проаустијског. Пошто су начелу државе присталице Социјалистичке Интернационале, све је јасно, добили су нардебу.

Какв бре трошак, па више нас кошта јеедан миистар и секретер као Хомен(нека мења у својој Боки знамење), него враћање ПРИСТОЈНИХ знамења!
Велика срамота, доносе па укидају одлуке, срам вас било!

НОВИ ГРБ је десет пута бољи и постепено би се уводило, а СТАРИ Грб је нелигитиман јер је Уредбом противуставно донет на брзину!!!!

-----------------------------
У ствари ви нисте ДОСТОЈНИ НОВОГ обележја домаћинске Србије, доћи ће време када ће нек нови млађу свесни родољуби повести ову напаћену земљу, уместо што пропадамо.

Dzoni

pre 13 godina

Dobro su se setili. Svuda u svet se promena ili ridizajn brendova, pa i grbova drzava rade veoma temeljito i organizovano. Ovo sto su pokusali da urade je bilo smesno. Nisu uveli novi grb nego su "doterali" stari, ali su uspeli da promene skoro sve datalje, znaci ista stvar samo drugo pakovanje. A mogli su odmah da uvedu neko medernije resenje, a da ne diraju stare grbove. Bitno je da su tamo neki heraldicari mogli da pricaju o "autohtonom" srpskom grbu itd. Vazno da je kic!

Marko

pre 13 godina

Ako cemo iskreno, novi grb je lepsi. Pa pogledajte samo orla.
Ali ovde nije problem novi - stari grb, vec potpuna neodgovornost i neinformisanost onih koji su ga usvajali. Kao i sve drugo u ovoj zemlji, nasi politicari su potpuno povrsni ljudi i nijednu stvar ne urade kako valja. Svaka glupost prodje kroz parlament, barem 2 puta (ako ne i vise).

Pa pogledajte tablice... da li je neko uzeo predlog i ocenio ga u estetskom smislu - nije. Zato danas i imamo tablice sa ĆX, ŠY i sl.

Istoricar

pre 13 godina

Gospodine Homen, Sutanovac i Dacic, koristim ovu priliku da vam se zahvalim na trudu ulozenom u ocuvanje srpske istorije i tradicije. Ovaj vas ne tako mali gest (u trenutku sam pomislio da nam je krunski savet izvrsio drzavni udar i zamenio vladu) je dokaz da jos uvek u ovoj zemlji postoje ljudi kojima je stalo do ocuvanja obraza ove zemlje, a da ne spominjem materijalnu stetu koja je izbegnuta.
Ovo je jedino racionalno i logicno resenje.
Hvala vam sto spasavate Srbiju od ove papagajske rugobe.

Aleksandar

pre 13 godina

sada bi trebalo za uši uhvatiti onoga koje udesio da se stari grb, usred najvećih ekonomskih nedaća menja - ko je dobio pare za to (umesto orlova imamo papagaje, a rese kao na kuplerajskom krevetu i kruna u stilu rialiti šou-a Dvor). To je isto mangupluk kao i portreti predsednika Skupštine.

Toliko o našoj vlasti koliko vole svoju zemlju...

marko

pre 13 godina

Bogu hvala. Konacno lepe vesti u ovoj zemlji. Ovo je dokaz da jos uvek postoje ljudi kojima je stalo do ugleda, istorije i tradicije ove zemlje.
Srbija je konacno pronasla sebe.
Ovaj novokomponovani papagajski grb, slobodno neka Acovic ponudi Karadjordjevicima, a gradjanima Srbije vratite orlove kako dolikuje.
Pod Kralovim grbom iz 1882 smo dobijali ratove i napisali najslavnije stranice nase proslosti.
Ovaj nakaradni debelovrati papagaj je uvreda za svakog iskrenog patriotu (bez "j") i rodoljuba.
Ziveo stari grb!

Gliša

pre 13 godina

Konačno su se dozvali pameti i poslušali glas naroda i vratili nam naš lepi stari grb, a ne onog izboksovanog papagaja kojeg su dokoni heraldičari ispod žita pokušali da podmetnu kroz izvornik o grbu i zastavi.

Aleksandar

pre 13 godina

sada bi trebalo za uši uhvatiti onoga koje udesio da se stari grb, usred najvećih ekonomskih nedaća menja - ko je dobio pare za to (umesto orlova imamo papagaje, a rese kao na kuplerajskom krevetu i kruna u stilu rialiti šou-a Dvor). To je isto mangupluk kao i portreti predsednika Skupštine.

Toliko o našoj vlasti koliko vole svoju zemlju...

Gliša

pre 13 godina

Konačno su se dozvali pameti i poslušali glas naroda i vratili nam naš lepi stari grb, a ne onog izboksovanog papagaja kojeg su dokoni heraldičari ispod žita pokušali da podmetnu kroz izvornik o grbu i zastavi.

Istoricar

pre 13 godina

Gospodine Homen, Sutanovac i Dacic, koristim ovu priliku da vam se zahvalim na trudu ulozenom u ocuvanje srpske istorije i tradicije. Ovaj vas ne tako mali gest (u trenutku sam pomislio da nam je krunski savet izvrsio drzavni udar i zamenio vladu) je dokaz da jos uvek u ovoj zemlji postoje ljudi kojima je stalo do ocuvanja obraza ove zemlje, a da ne spominjem materijalnu stetu koja je izbegnuta.
Ovo je jedino racionalno i logicno resenje.
Hvala vam sto spasavate Srbiju od ove papagajske rugobe.

Aleksandar

pre 13 godina

Razlozi zbog kojih treba vratiti stari grb:
1.Kljunovi orla vise lice na kljun papagaja, nego na kljun orla i neprimerni su orlu Nemanjica (da ne upotrebim neku tezu rec)
2.Ocila ili ognjila vise podsecaju na slovo "B", a ne na slovo "C"
3.Krst je prosiren tako da su ognjila sabijena.
4.Kruna je disproporcionalna velicini orla.
5.Postojece resenje nije beg od Nemacke heraldike, vec naprotiv novi orao vise lici Germanskog orla.
6.Orao deluje sabijeno na stitu, zarobljeno, sputano.
7.Iz daljine se vide kruna i debeli vratovi sa kljunovima koji su sve samo ne kljunovi orla. Nesto nalik na glave buzdovana.
8. Iz blizine se vide kljunovi koji koji dominiraju i daju tragikomican izgled grbu.
9.Neki pominju struku, a grb je radio profesor Engleskog jezika i knjizevnosti.
10 U Srbiji ne postoji smer "heraldika" ni na jednom fakultetu BU, pa prema tome nema ni "strucnjaka", vec samo "sarlatana".
11.Vojska je usvojila oznake u skladu sa Novakovicevim grbom iz 1882 godine, a upravo taj grb je onaj koji je ispisao najslavnije stranice srpske istorije.
12.Sva dokumenta, pasosi, licne karte, vozacke dozvole, krstenice, novcanice imaju kao motiv grb iz 1882 tj 2004.
13. Ovaj stari grb iz 1882 je grb ujedinjenja i pomirenja.
14. Ukoliko autori smatraju da je ovaj novokomponovani orao lepsi, neka ga slobodno ponude Prestolonasledniku, ali zaboravljaju jednu stvar koja je izuzetno bitna.
Pazljivo pogledajte kako izgleda orao koji koristi prestolonaslednikv (isti je kao orao koji smo koristili od 2004-2010 sa izuzetkom krune):
http://www.royalfamily.org/index_cir.html
Dakle, narodu papagaji, a prestolonasledniku orlovi!!!
Neko mora da odgovara za namerno ruganje narodu od strane heraldicara koji se bogate radeci porodicne grbove za tajkune, a narodu na grb stavljaju umesto orlova papagaje!!!

Del

pre 13 godina

Prosto je neverovatno sa kojom kolicinom ostrascenosti su Acovic i Grujic unakazili grb koji su uradili Novakovic i Kral. Grb iz 1882 je ujedinio obe dinastije ( Obrenovic i Karadjordjevic ), pod njime smo dobili oba Balkanska i I Svetski rat.Najsvetlije stranice istorije su ispisane pod tim barjakom. A onda preko noci, kao da je odrzano takmicenju u naruzivanju srpskih orlova. Ovaj nenarodni mutirani papagaj mora da se ukine, jer unosi nemir i neslogu u narod.
naravno ime i prezime onog ko je u saradnji sa tzv. heraldicarima izvrsio ovaj puc, protiv casti i ugleda Srbije!!!

marko

pre 13 godina

Bogu hvala. Konacno lepe vesti u ovoj zemlji. Ovo je dokaz da jos uvek postoje ljudi kojima je stalo do ugleda, istorije i tradicije ove zemlje.
Srbija je konacno pronasla sebe.
Ovaj novokomponovani papagajski grb, slobodno neka Acovic ponudi Karadjordjevicima, a gradjanima Srbije vratite orlove kako dolikuje.
Pod Kralovim grbom iz 1882 smo dobijali ratove i napisali najslavnije stranice nase proslosti.
Ovaj nakaradni debelovrati papagaj je uvreda za svakog iskrenog patriotu (bez "j") i rodoljuba.
Ziveo stari grb!

mladen bg

pre 13 godina

Stari grb je lepsi, novi je kitnjast i kic, a ako je stari valjao obrenovicima i karadjorjdevicima u monarhiji sto bi ga sada u republici mi menjali..

Cobe

pre 13 godina

Novi grb vise lici na Nemackog, nego stari.
Procenite sami:
Nemacki grb:
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_Arms_of_Germany.svg
Novi papagajski grb:
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_arms_of_Serbia_small.svg
Stari Novakovicev grb:
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_arms_of_Serbia_small_%282004_-_2010%29.svg
Pa pod tim starim slavnim grbom smo naprasili i Nemce i Austrijance. Pod ovim papagajima moze samo da nas bude stid i sram sto smo dozvolili da nam neko ponizava pretke.

Istoricar Ana P.

pre 13 godina

@Uros
Vi ocigledno stojite iza ovog predloga, a ne smete da se predstavite.
1. Cetiri "B" simbol koji smo preuzeli od Vizantije nisu ocila ili ognjila vec poticu od recenice "Car careva caruje carevima", a odnosi se na Isusa Hrista. Razlog vise nego prost - zapadna heraldika ne priznaje slova, vec simbole. Znacenje slova cetiri ili po zapadnoj heraldici ocila "C" na grbu srbije nije i nikada nece biti razjasnjeno.
2. Svi ponavljate kao papagaji (uostalom na tu pticu nam i lici novi grb) kako gradjane to nece nista da kosta. Svaki dan pratim medije i mogu vam reci da je nemoguce da se sve zastave na vladi raspadnu naprasno. Ili recimo da se sve zastave u skupstini srbije dezintegrisu preko noci i da ih zamene papagaji.
3.Ne postoji srpska heraldika niti se izucava kao predmet. Postoje pojedinci koji su manje ili vise zaljubljenici u heraldiku i to vecinom onu zapadnu, pa me ne cudi otkud i onakvo sramno resenje za kljun orla kakvo se nigde ne srece u srpskoj istoriji.
4. Koga zanima kako izgleda Novakovicev grb neka poseti neki arhiv (a njih imamo na pretek), a ne da veruje na rec nadri heraldicarima.
5. Hoce, proci ce stari grb jer traje vise od jednog veka, a vi ovo strasilo nakacite slobodno na porodicni grb!!!

Dejan

pre 13 godina

Komisija je imala za zadatak da uradi knjigu standarda, tj da se odredi rastojanja, proporcije... cisto tehnicka pitanja.
Ona je svoju ulogu zloupotrebila i u celini promenila izgled grba Srbije, a to joj nije bila uloga.
Mene vise brine cinjenica da niko nije shvatio (da li namerno ili slucajno) kakva se podvala ovde krije i niko od gradjana Srbije a ni sama vlada nije na vreme shvatila koliko je mocna Masonska organizacija koja je grb izmenila i naruzila. Pogledate samo biografije Grujica i Acovica i sve ce vam biti jasno. Ovde se radi o namernom, smisljenom cinu urusavanja simbola jedne zemlje, zarad njima samo znanih ciljeva.
Uklonite ove papagajske rugobe i vratite stari grb Srbije.

Vojnik

pre 13 godina

Pa kako to mislite kada se potrosi vojna oznaka da se zameni starom? Pa koliko vojska treba da ima oznaka u opticaju? Budalastina. Vratite stari grb i uklonite ove grozne papagaje.
Ja sa ponosom nosim stari grb na svojoj uniformi, a ove papagaje ne zelim da vidim.

Dzoni

pre 13 godina

Dobro su se setili. Svuda u svet se promena ili ridizajn brendova, pa i grbova drzava rade veoma temeljito i organizovano. Ovo sto su pokusali da urade je bilo smesno. Nisu uveli novi grb nego su "doterali" stari, ali su uspeli da promene skoro sve datalje, znaci ista stvar samo drugo pakovanje. A mogli su odmah da uvedu neko medernije resenje, a da ne diraju stare grbove. Bitno je da su tamo neki heraldicari mogli da pricaju o "autohtonom" srpskom grbu itd. Vazno da je kic!

Marko

pre 13 godina

Ako cemo iskreno, novi grb je lepsi. Pa pogledajte samo orla.
Ali ovde nije problem novi - stari grb, vec potpuna neodgovornost i neinformisanost onih koji su ga usvajali. Kao i sve drugo u ovoj zemlji, nasi politicari su potpuno povrsni ljudi i nijednu stvar ne urade kako valja. Svaka glupost prodje kroz parlament, barem 2 puta (ako ne i vise).

Pa pogledajte tablice... da li je neko uzeo predlog i ocenio ga u estetskom smislu - nije. Zato danas i imamo tablice sa ĆX, ŠY i sl.

nbp

pre 13 godina

Pravilna odluka i svakako je treba pozdraviti. Ali ostaje pitanje – ko i po kom aršinu može da menja simbole jedne države koji datiraju iz 1882? Ko su gospoda koja “određuju” srpsku heraldičku tradiciju i jednu nazivaju pravom, a drugu krivom (budući da je jedan od gospode koristio termin “ptičurine” za postojeći grb, stvarno se pitam kako takvom može da se da ovako odgovoran zadatak)? JEDINO što treba redefinisati na zastavi je debeli beli rub oko grba, da bi se napravio jasan kontrast između istog i plave boje u pozadini - http://www.corvus.tv/serbian-flag.jpg). To tako imaju definisano Slovaci i Hrvati.

Sve ekspert do eksperta!

pre 13 godina

Već sam jednom ostavljao komentar na ovu temu, ali moram ponovo. Dakle, veliki poznavaoci heraldike i istorije: Na grbu Srbije nisu 4S već OCILA ili OGNJILA, koja imaju svoja karakteristična značenja u simbolici grba; isto tako kruna na grbu ne označava monarhiju već SUVERENITET tj samostalno vršenje vlasti na određenoj teritoriji! Slično je npr. sa Mađarskim i mislim Bugarskim grbom! I to su republike ali imaju krune
P.S.Meni se lično mnogo više sviđa stari grb...

Saša

pre 13 godina

Stari grb, sa dvoglavim ORLOM, više je bio u duhu naše tradicije.
Novi grb, sa dvoglavim PAPAGAJEM, više odražava stanja našeg sadašnjeg duha.

Mi zaista sve više ličimo na papagaje. Samo kukamo i ništa ne činimo da se stvari promene.
Da situacija budu još gora, ako se neko i pobuni to odjednom svima smeta (prosvetari, taksisti, policija, zdravstvo...).

Mi kao da očekujemo da se ova beskrupulozna gospoda uplaše od naših komentara, pokaju se i postanu fini :)

Mnogo smo smešni i jadni.

Boban

pre 13 godina

Ja sam bio na sajtu autora grba i shvatio sam da covek ima neizmernu ljubav prema papigicama (daleko bilo da zameram, sta vise volim iste, ali ne bih mog Micu i Kicu stavio na grb Srbije)
http://www.ljubodraggrujic.com/Gallery/Family/Lumbley1.htm
Srbiji ne trebaju ovi papagaji, vec orlovi, koji su vekovima simbol nase drzavnosti.
Vratite stari grb, uradite za njega knjigu standarda i prekinite ovu tragikomediju!!!

Zoki

pre 13 godina

Pametna i racionalna odluka. Verujem da su oni koji su promenili grb prilikom pisanja iozvornika bili krajnje dobronamerni, ali državni grb je veoma osetljivo političko pitanje. Pokazuje da Srbija nije repa bez korena i vezuje nas sa vremenom kada je Srbija bila graanska država.
Što se tiče komentara o kruni, do sada je već bezbroj puta u javnosti diskutovano o tome i ukazivano na primere republika koj imaju krune u svojim grbovima: Češka, Poljska, Bugarska, Rumunija... Nema veze, oni će ponovo postavljati ista pitanja.
Vidim da su glasni oni koji bi da vrate obeležja komunističke diktature, toliko su glasni da se javljaju po više puta. Neće moći drugovi, ta nakaradna simbolika nakaradne države je završila na smetljištu istorije. Ostaju vam još Kuba i Severna Koreja.

bandere cekaju

pre 13 godina

A pare? Ja priznajem samo onaj sa petokrakom. Ma vi se bojite da se partizani ne vrate. Priznajte. Uplasili ste se da ce pokradeno biti vraceno narodu. Ako su ovakvi bili na vlasti pre rata, onda Titu nije trebalo puno da namesta one izbore sa kuglicama. Samo da se vrati petokraka naje.bali ste.

Proka

pre 13 godina

Molim Vas, sklonite ć, ž, č, š i slicna slova sa tablica... Zasto se pravite pametni, pa svaka zemnja koristi slicna slova u maternjem jeziku, pa ih ne koristi na registarskim tablicama... Ako ne znate sta da radite, slobodno prepisite od pametnijih, necete pogresiti, tablice sa domacim slovnim oznakama su katastrofa!

matakunisni

pre 13 godina

Hoćete li ga više napraviti, da imamo grb i zastavu kao sav normalan svet? Ako ne znate, vratite grb SFRJ, i stavite jednu baklju. Upaljenu, po mogućstvu...

Goran-Zr

pre 13 godina

Ko će vratiti bačene pare nas osiromašenih poreskih obveznika za izradu "papagaja"? Oni koji su ih "hijeraldički" uradili neće, pa oni su radili, oni koji su naručili neće, ko vam je kriv što vam se ne sviđa, oni koji su usvojili zakon opet neće napravili su grešku u koracima. E moja Srbijo i jadni opljačkani narode.

AleksandarL

pre 13 godina

Ovo ima samo u Srbiji, prvo donesu odluku i usvoje je kao zakon, pa tek onda razmisljaju dali je to ispravno ili ne. Samo se vi sprdajte sa drzavom, sa njenim simbolima, sa tablicama, sa narodom ...

IvanLE

pre 13 godina

Što se mene tiče ne prihvatam ni grb (stari-novi, svejedno) ni himnu. Sa grba treba da se skloni kruna jer Srbija nije monarhija (i neće nikada više ni biti - nadam se) a tekst himne je uskonacionalan i kao takav neprihvatljiv za Bošnjake, Mađare i ostale građane Srbije nesrpske nacionalnosti i ja (Srbin) se sa njima u tome slažem u potpunosti.

I šta be se desilo kralju da je ostao u Srbiji 41-ve, streljali bi ga Nemci?

Sve to mora na referendum.

Deda Rale

pre 13 godina

Meni najbolji onaj sa petokrakom, zupčanikom i klasjem. A i ima mi najviše smisla. U stvari, sada kad malo razmislim to i nije grba za nas: fabrike više nemamo, kao ni selo, ocila nam i ne trebaju, sad je bitan samo krst, a hrastova je sve manje.

Banusko

pre 13 godina

A da na grb stavimo kuku i motiku i simbol politicara u teskim okovima i ludackom kapom, pa da svi znaju ko odlucuje umesto nas.
Pitam se da li iko od NJIH uopste cita ove komentare.

Aleksandar

pre 13 godina

I stari i novi su najobicniji kiceraj; ne predstavljaju u upste Republiku Srbiju. Pazi "kruna" (jel to srbija kraljevina?) !? Ljiljani? Zavese, kanapi i dragi kamencici? Dvoglavi orao?
Samo bi stit sa krstom i 4 "C" bio prihvatljiv kad bi ta slova "C" nacrtali da lice na "C" a ne na "E" ili "3". I to bi bilo to.

B30

pre 13 godina

Stari grb je lepši zbog većeg kontrasta i tu nema diskusije. Ali šta predstavlja ta kruna? Mi nismo friggin monarhija!
(Igor, 11. mart 2011 01:28)

Kruna predstavlja suverenitet drzave. Postoje i druge drzave koje je imaju u grbu, a nisu monarhije.
U Srpskom grbu nije bilo krune samo u periodima kada su njom vladali Nemacki nacisti od 1941 do 1944 i od 1944 do 2003 kada su njom vladali Srpski komunisti...

Crnogorac

pre 13 godina

Acovicu *****, stari Grb je ljepsi! Pa ti lupaj Heraldiku tamo nekom drugom. Imam ja knjigu iz 1877 godine tice se plemickih familija sa prostora Srbije i Crne Gore. Obrenovici su najcistija Kraljevska familija u Evropi i njihov Grb zasluzuje da ima mjesto na zastavi Srbije!

Milan Nis

pre 13 godina

SRBIJA je verovatno jedina REPUBLIKA na svetu,koja na svom drzavnom grbu ima KRUNU!
I novi i stari grb imaju gresku i nisu upotrebljivi ili je ova drzava sa greskom pa umesto kralja i krune,koja je stolecima bila prisutna i vladala Srbijom imamo ovu nakaradnu takozvanu DEMOKRATSKU vlast!

кале

pre 13 godina

Сви причате како је то наш историјски грб, а смешна је чињеница да се тај грб користио краће него што се користио социјалистички грб.

Vuk

pre 13 godina

Banana republika,
osim banana,ima i papagaje.

Kod nas nema banana,a ipak smo banana republika,
bar da imamo papagaje na grbu.

Stari/Novi Grb,
ne svidjaju mi se.
Nesto izmedju,bez krune.

Peđa-Bgd

pre 13 godina

Oba grba su katastrofa (estetski i simbolično).

- oba umesto dvoglavog orla prikazuju sliku dvoglavog papagaja.Jedan je poput dečjeg crteža, a drugi mutan.
- simbolizuju društveno uređenje koje više nikada neće biti uspostavljeno na ovim prostorima. Srbija već dugo nije Kraljevina. Teško da će ikada više da bude (što je priča za sebe),ali ono što je trenutno stanje jeste to da imamo Republiku i Parlament, a to nema veze sa Monarhijom, čije simbole su nam nametnuli ovi pametnjakovići.

Primeri Španije,Belgije,UK i slično nisu za poređenje.

nejasno

pre 13 godina

OSTAJE NEJASNO KO JE INICIRAO PROMENU GRBA, KADA SE MIN. PRAVDE NE SLAZE S NJIM ! Mirise na tajkunska posla i zaradu na izradi raznih predmeta sa novim grbom.

Шумадинац

pre 13 godina

Један Хомен враћа "Kralov grb vraćen u upotrebu",... НОВИ ГРБ је бар 10мпутра лепши од овог проаустијског. Пошто су начелу државе присталице Социјалистичке Интернационале, све је јасно, добили су нардебу.

Какв бре трошак, па више нас кошта јеедан миистар и секретер као Хомен(нека мења у својој Боки знамење), него враћање ПРИСТОЈНИХ знамења!
Велика срамота, доносе па укидају одлуке, срам вас било!

НОВИ ГРБ је десет пута бољи и постепено би се уводило, а СТАРИ Грб је нелигитиман јер је Уредбом противуставно донет на брзину!!!!

-----------------------------
У ствари ви нисте ДОСТОЈНИ НОВОГ обележја домаћинске Србије, доћи ће време када ће нек нови млађу свесни родољуби повести ову напаћену земљу, уместо што пропадамо.

млин

pre 13 godina

Мени се више свиђа нови грб. Није ни стари лош, ако би се исправиле неке мане - па тако нпр. заменила се 4с, која на старом грбу личе на свашта, само не на 4с. Такође орлови на старом грбу имају превише издужене вратове као лабудови, а не орлови, а проблем је и у томе што орао на старом грбу има превише перја, па када се прикаже смањена верзија, орао постане сав црн (ево примера: http://www.festival-zdravlja.com/images/stories/pokrovitelji/Olimpijski%20Komitet%20Srbije.jpg)

Djordje

pre 13 godina

Samo vi polemisite koji je grb lepsi, to sto je svakim danom sve vise nezaposlenih, i sto je drzava na ivici bankrota... nema veze, vazno je da nam grb bude lep

Radomir

pre 13 godina

Ha ha, kruna! I to ne jedna nego dve! Uopste ne predstavlja republiku (ne monarhiju) Srbiju.

A ovaj dvoglavi orao je tipicniji za albansku ili nemacku zastavu nego za srpsku.

Najreprezentativniji grb bi bio onaj socijalisticki ali bez zvezde.

U stvari, kad bolje razmislim, ovaj trenutni je najbolji: banana grb za banana drzavu :-)

архонт Трибала

pre 13 godina

Шта рећи сем...СРАМ ВАС БИЛО!!!
Изашли сте у сусрет захтеву јавности!?
'Ајде!?
Што не изађете у сусрет захтеву јавности по питању продаје Телекома!?
Све наопако радите.
Ниједан разлог који је навео Хомен, не постоји као препрека за увођење новог, не грба, већ (првог) стандарда државних обележја.
Сви који тврде да је нови изглед српског белог двоглавог орла са ОГЊИЛИМА ружан, против традиције и да је нама стран, су или тврдоглави у свом незнању или једноставно слепи код очију.
п.с. ја поседујем више деценија старо ОГЊИЛО, које је као пресликано на штиту грба Србије. Браво за СТРУКУ.
ВАТРОМ ЋЕМО КРСТ БРАНИТИ

Vuja

pre 13 godina

Da li je ova vlada toliko nesposobna da ne može da donese jednu odluku iza koje će da stoji ,pa slepci jedni stranci vam se sada smeju ,niste sposobni da donesetu odluku o važnom državnom pitanju ,najbolje stavite zastavu DS da bude srpska zastava,kako vas nije sramota da se sprdate sa takvim stvarima,zastava je simbol jedne drzave,a vi ne znate koju cete zastavu da stavitee ,strasno,toliku nesposobnost i nedogovornost nisam video nigde,pa vama čovek ovcu da da na čuvanje vi bi ste je izgubili.

Nole

pre 13 godina

"Zadatak je bio vrlo odgovoran, bilo je potrebno ispraviti laiku nevidljive greške akumulirane u proteklih 120 godina na grafičkom izgledu grba, a pri tom se držati jasnog opisa grba u Zakonu kao i naših istorijskih primera. Redizajn orla je bio najizazovnija i najkontraverznija stavka na kom smo radili dva meseca."
1.Za dva meseca ste unistili vise od 120 godina srpske istorije
2.Vi niste strucnjak, vec puki profesor Engleskog jezika, koji se iz hobija bavi photoshopom.
3.Ove papagaje prodajte nekoj karibskoj drzavi, a nama vratite stari grb.
4.Homene, Dacicu i Sutanovac svaka cast na mudroj odluci da se vrati stari grb, a sada cemo da vidimo ko u vladi stoji iza ovog papagajskog resenja.

Рас

pre 13 godina

Нови грб је лепши, бољи, прегледнији, бељи! Стари је уведен на брзака уредбом, овај су израдили хералдичари.Таблице неамју грб већ штит са оцилима, који не треба мењати , јер је добар.
Мењати у наредних неколико година, шта је проблем, сем у главама политичара! Као трошкови, па троши се на такве будалаштине милиони, и нико не одговара!

B30

pre 13 godina

Već sam jednom ostavljao komentar na ovu temu, ali moram ponovo. Dakle, veliki poznavaoci heraldike i istorije: Na grbu Srbije nisu 4S već OCILA ili OGNJILA, koja imaju svoja karakteristična značenja u simbolici grba; isto tako kruna na grbu ne označava monarhiju već SUVERENITET tj samostalno vršenje vlasti na određenoj teritoriji! Slično je npr. sa Mađarskim i mislim Bugarskim grbom! I to su republike ali imaju krune
P.S.Meni se lično mnogo više sviđa stari grb...
(Sve ekspert do eksperta!, 10. mart 2011 16:27)


Covece odakle ra prica o ognjilima?? Zar ti "ognjila" nisu cetiri slova V ( iz grckog alfabeta) ? Identican ovom nasem stitu je bio stit na grbu carske porodice Rimskog carstva Paleologa koja je vladala Rimom od 13. do 15. veka, a ta 4 slova V su se odnosla na neku vrstu mota porodice Βασιλεὺς Βασιλέων Βασιλεύων Βασιλευόντων, tj Car careva carevima caruje. Misli se na nebeskg cara Boga, koji caruje zemaljskim carevima...

др. Давид

pre 13 godina

О нашим симболима одлуке доноси УСКИ круг људи(политичара, без консултације са струком), а видимо и секретари?. НОВИ грб је много лепши и заснован је на нашој великој традицији, и није заснован само на једном периоду наше историје, зато је и важнији.
Постепено га треба мењати и није неопходно да се мења штит са оцилима на ТАБЛИЦИ , јер то није грб, а и такав штит са оцилима је постојао раније. немора све да буде исто.
Битно је да кључни државни симболи буду коришћени на државним институцијама, а не баш свуда и на свашта да се стављају исти симболи!
НОВИГрб је бољи, стари је донет Уредбом ,која не важи!

Amos

pre 13 godina

Ovo je jos samo jedan od mnogih sukoba u Srbiji - izmedju pro-obrazovaca, crkve i amebe-pa-srbi patriota i njihovih potomaka i sa druge strane ljudi koji bi samo da zive NORMALNIM zivotom, zajedno sa svojim komsijama, bracom, porodicom, sa relativno NORMALNOM vlascu, da imaju sta da rade i da budu placeni za to da rade.
I da mogu da rade u svoje slobodno vreme sta hoce, a ne opet samo ono sto bi gornja skupina da im pripise.
I NE, pod normalnom Srbijom NE MISLIM na clanstvo LDPa, Pescanike i tome slicno, uprkos tome sto bi oni tako rado bili jedini na toj strani.

Gadafi do pobede

pre 13 godina

Cemu dve krune?
A novi grb je daleko lepsi, ne cudi me sto se ovo desilo,
prosto je simbolicno za nas da taman kad smo trebali nesto
da poboljsamo - sami smo sebe sprecili da to uradimo.

Flip the bird

pre 13 godina

A zašto nam treba veći i manji grb, kad je manji sasvim dovoljan? Posebno kad se manji koristi za pasoš, vozačke dozvole, lične karte itd...?

biba

pre 13 godina

Iskreno, zabole me u ovoj raspaloj državi, koja nema ni zakone normalne, ni ko da ih sprovodi, gde je otimačina naveliko kakav će biti grb i kakva će biti himna. Još manje me interesuje kako se zove, kad ništa ne funkcioniše. Što se mene tiče slobodno mogu i čiča glišu da stave.

Ognjila

pre 13 godina

Covece odakle ra prica o ognjilima?? Zar ti "ognjila" nisu cetiri slova V ( iz grckog alfabeta) ? Identican ovom nasem stitu je bio stit na grbu carske porodice Rimskog carstva Paleologa koja je vladala Rimom od 13. do 15. veka, a ta 4 slova V su se odnosla na neku vrstu mota porodice Βασιλεὺς Βασιλέων Βασιλεύων Βασιλευόντων, tj Car careva carevima caruje. Misli se na nebeskg cara Boga, koji caruje zemaljskim carevima...
(B30, 10. mart 2011 18:39)

Ne slažem se sa vama... Naime, postoje neki srednjevekovni grbovi sa zapada koji su imali isti simbol na grbu - a to su OCILA. Ocila su iskrivljene turpije koje služe da udarom u kremen izazovu vatru - otuda njihovo simbolično značenje kao nečega što raspiruje vatru ognjišta. Postoje tzv. zatvorena ocila (liče na ćirilično V) i otvorena ocila (liče na naše S). S obzirom da su ova prva bila na vizantijskom grbu u toku vremena dato im je značenje koje ste i vi naveli, ali ono nikako nije bilo orginalno... Može se reći da je despot Stefan kada je uzeo ocila za grb Srbije namerno izabrao otvorena i zbog slova S, ali i da bi se grb ipak razlikovao od vizantijskog... Još jedan od dokaza da nisu u pitanju slova već ognjila je i to da su mu nezvanično značenje ,,Samo sloga Srbina spasava" dodata tek kasnije u istoriji, a da je neko orginalno tumačenje simbola bilo ,,Vatrom ćemo krst braniti".

Vojvodinac

pre 13 godina

BRUKA! ČIST POPULIZAM pred izbore!!!

Ukidanje te uredbe će biti najveća greška koju bi mogli da naprave... Pa nastao bi totalni haos... kada su počeli nešto trebalo bi to i završiti do kraja, jer stari grb, kad-tad će moraati da se sredi tj. doradi... Najgore je što će se narod totalno podeliti... Meni se lično novi mnogo više svidja... stari je katastrofalno uradjen... Nadam se da će se ostatak Vlade izjasniti protiv ukidanja uredbe...

Рудник

pre 13 godina

''Zadatak je bio vrlo odgovoran, bilo je potrebno ispraviti laiku nevidljive greške akumulirane u proteklih 120 godina na grafičkom izgledu grba, a pri tom se držati jasnog opisa grba u Zakonu kao i naših istorijskih primera. Redizajn orla je bio najizazovnija i najkontraverznija stavka na kom smo radili dva meseca. Usvojeno rešenje orla je inspirisano domaćim grafičkim rešenjima iz prve Jugoslavije i modernim rešenjima Srpskog Heraldičkog Društva u poslednjih dvadeset godina - kaže Ljubodrag Grujić, profesor, heraldičar, potpredsednik društva srpskih grbonosaca “Miloš Obilić” i član više heraldičkih udruženja u zemlji i inostranstvu''.
Коме су дали да се бави српским инсигнијама! --------------!
Хомена да питају.

Uros

pre 13 godina

@Istoricar Ana P.

Molim Vas, ja nikako ne stojim "iza ovoga", to je glupost. I nemam problem da se predstavim - koliko vidim ni Vi niste stavili puno ime i prezime - to jednostavno nije obicaj ovakvim prilikama...
Koliko ja znam, poznato je šta znace vite/bete na nasem grbu, odnosno postoje dve verzije - "Care careva, pomozi caru" ili "Car careva koji caruje nad carevima" - u oba slucaja se misli na Hrista Boga, odnosno da traženje pomoći od Njega (molitva).
Vi ste istoricar i svakako bi trebalo da imate smisla za to pa izvolite procitajte rad g.Grujica.
Ja sam sam bio izenadjen ovim dogadjajem/promenom, ali mi je sve postalo jasno kada sam ovaj rad dobio na uvid...

Stevan

pre 13 godina

Nesto ne shvatam,sta ce kruna na nasem grbu kad mi nismo monarhija nego republika?Nemam nista protiv krune,lepo izgleda na grbu,ali mislim da je suvisna.Nego mi Srbi uvek moramo da se hvalimo kako smo najbolji.Ali istina je skroz drugacija.

Zoran

pre 13 godina

Vi ne bi znali da vodite ni kravu na konopcu a vodite drzavu,to je strasno
kakve gluposti pravite, pa to ni **** ( njima se izvinjavam) ne bi uradili.

Uros

pre 13 godina

Ovo nece proci. A i ako bi poslo, bio bi to korak nazad.
Drzavni simboli su se do sada koristili samo po preporuci a onda je usvojen i zakon. Postojeca resenja su koriscena SAMO do uredbe standarda o izgledu simbola - dakle modernom i savremenom izgledu simbola kakva jedna moderna i napredna drzava treba da ima... Ovo je prava stvar i to znaju svi koji iole malo znaju nesto o heraldici.
One koji se pozivaju na uspehe drzave pod starim grbom stvarno ne razumem - da je sve bilo tako idealno ne bismo ubijali svoje kraljeve, dobijali ratove a prepolovili musko stanovnistvo i sl.
Oni koji se i dalje bune sto je kruna na simbolima, sto misle da je ognjilo(slovo beta) zapravo slovo S i sl. samo govore o sebi da čak nisu ni proitali ranije komentare na vest što je u najmanju ruku nevaspitano.
I na kraju o novcu - kao sto je receno - nista se nece potrositi zbog ovoga!!! Kada tablica ili pasos prestanu da vaze izdace se novi sa vazecom verzijom grba, kada uniforma ovetsa zamenice se novom sa novim izglednom simbola, isto sa zastavom - u Vladi kazu da ih menjaju na par meseci jer se pocepaju... Jedino table na ustanovama mogu dosta dugo da traju ali to nije problem - stari izgled grba je takodje vazeci. NE MORA da se menja! Ovo je resenje za buducnost... Cude me ovakve reakcije Homena, Sutanovca i dr. Stvarno su me razocarali sto tako malo znaju...

milezr

pre 13 godina

@B30 - Bingo! Tačno tako. Kakva crna ocila i ognjila, 4 "S"... To su gluposti, ordinarne gluposti.

Naš grb je drpljen od Vizantije. Ili ako hoćete direktnije, ukrali smo ga od Vizantije. Grčki slogan je izvor 4 V.

mile

pre 13 godina

Nije mi jasno dokle ce donositi te zakone ili sl. pa ih onda menjati DOKLEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE, ne mogu svega da se setim ali malo malo pa nesto donesu pa onda puj pike ne vazi ajd jovo nanovo, treba im odbijati od zarada ili nogu sa posla a ne o nasem trosku se praviti pametan.

zozozo

pre 13 godina

Svašta ljudi. Ako hoćemo da se kačimo na heraldiku, oba su grba identična. Minimalne promene grafičkog rešenja nisu promena grba. Pre se treba zapitati šta će kraljevska kruna (a bogami i orao) na grbu republike. Narodni grb Srbije su krst i četiri ocila (nastala od grčkih slova B iz jednog od vizantijskih grbova), sve ostalo su monarhistički dodaci.

klarisa

pre 13 godina

Zasto ne staviti na grb lice nekog od ministara kao univerzalnu predstavu mufljustva i mediokritetluka, koji neizozstavno uspevaju u Srbiji decenijama. Da se lepo ne glozimo oko toga jel' treba zvezda ili kruna, crveno ili zuto... Evo, ja predlazem lik ovog sto je trenutno zaduzen za ikorenjivanje pismenosti u Srbiji. A zamenu svega ce vlada da finansira od poreza na prodaju MAXI-ja i osamnaestorupicastog golf terena, naravno.

Uros

pre 13 godina

@Istoricar Ana P.

Molim Vas, ja nikako ne stojim "iza ovoga", to je glupost. I nemam problem da se predstavim - koliko vidim ni Vi niste stavili puno ime i prezime - to jednostavno nije obicaj ovakvim prilikama...
Koliko ja znam, poznato je šta znace vite/bete na nasem grbu, odnosno postoje dve verzije - "Care careva, pomozi caru" ili "Car careva koji caruje nad carevima" - u oba slucaja se misli na Hrista Boga, odnosno da traženje pomoći od Njega (molitva).
Vi ste istoricar i svakako bi trebalo da imate smisla za to pa izvolite procitajte rad g.Grujica.
Ja sam sam bio izenadjen ovim dogadjajem/promenom, ali mi je sve postalo jasno kada sam ovaj rad dobio na uvid...

Dusan Silni

pre 13 godina

Još samo grb da promenimo,potpišemo priznanje države Tačiju i dobismo status kandidata, srećnu poziciju u EU za narednih 50godina.Lepota da lepša nemože biti,

B30

pre 13 godina

@Ognjila

Znam za tu pricu, ali mi ni dalje nije jasno koji izvori govore o ovim simbolima-slovima kao o ocilima? Koji su to zapadni grbovi koji su imali iste simbole?

Mirjana Petrovic

pre 13 godina

Ostavimo tradiciju (o kojoj inace ne vodimo racuna) po strani,ali je nelogicno i smesno da jedna republika kao svoj osnovne simbole koristi monarhisticka obelezja (ukljucujuci i himnu potpuno anahronih stihova, a uz to i nepevljivu). Kako bi rekao Vuk D. pomesane su babe i zabe i iz te primarne papazjanije dalje se nastavljaju i vuku nesuvisli i nedoreceni potezi. Stalno njihanje na klackalici komunizam-kapitalizam ili ako vise odgovara monarhija-republika.Da li je neko stvarno razmisljao o tome koje cemo nove simbole uzeti za drzavna znamenja ili je to samo bila ad hoc reakcija na prethodni sistem. Steta!

Mrkva

pre 13 godina

Šta znam...novija verzija je uprošćena, jednostavnija i zato mi se više sviđa, što se tiče linija. Međutim, orao više liči na papagaja, kljun je prosto ODVRATAN. Neko je novi grb upoređivao sa Nemačkim:
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_Arms_of_Germany.svg

E, pa meni je nemački skroz ok, prost i jednostavan, a ne nakinđuren sa 150 bespotrebnih linija kao naš.

Onorije III

pre 11 godina

Bravo analitičari! Niko ne vidi zašto je menjan grb: da nema pravoslavnog krsta na kruni.Misle da je dovolan krst sa ocilima .Ali to je Srpski simbol od pre hrišćanstva.

Marko

pre 13 godina

Ako cemo iskreno, novi grb je lepsi. Pa pogledajte samo orla.
Ali ovde nije problem novi - stari grb, vec potpuna neodgovornost i neinformisanost onih koji su ga usvajali. Kao i sve drugo u ovoj zemlji, nasi politicari su potpuno povrsni ljudi i nijednu stvar ne urade kako valja. Svaka glupost prodje kroz parlament, barem 2 puta (ako ne i vise).

Pa pogledajte tablice... da li je neko uzeo predlog i ocenio ga u estetskom smislu - nije. Zato danas i imamo tablice sa ĆX, ŠY i sl.

Шумадинац

pre 13 godina

Један Хомен враћа "Kralov grb vraćen u upotrebu",... НОВИ ГРБ је бар 10мпутра лепши од овог проаустијског. Пошто су начелу државе присталице Социјалистичке Интернационале, све је јасно, добили су нардебу.

Какв бре трошак, па више нас кошта јеедан миистар и секретер као Хомен(нека мења у својој Боки знамење), него враћање ПРИСТОЈНИХ знамења!
Велика срамота, доносе па укидају одлуке, срам вас било!

НОВИ ГРБ је десет пута бољи и постепено би се уводило, а СТАРИ Грб је нелигитиман јер је Уредбом противуставно донет на брзину!!!!

-----------------------------
У ствари ви нисте ДОСТОЈНИ НОВОГ обележја домаћинске Србије, доћи ће време када ће нек нови млађу свесни родољуби повести ову напаћену земљу, уместо што пропадамо.

Uros

pre 13 godina

Ovo nece proci. A i ako bi poslo, bio bi to korak nazad.
Drzavni simboli su se do sada koristili samo po preporuci a onda je usvojen i zakon. Postojeca resenja su koriscena SAMO do uredbe standarda o izgledu simbola - dakle modernom i savremenom izgledu simbola kakva jedna moderna i napredna drzava treba da ima... Ovo je prava stvar i to znaju svi koji iole malo znaju nesto o heraldici.
One koji se pozivaju na uspehe drzave pod starim grbom stvarno ne razumem - da je sve bilo tako idealno ne bismo ubijali svoje kraljeve, dobijali ratove a prepolovili musko stanovnistvo i sl.
Oni koji se i dalje bune sto je kruna na simbolima, sto misle da je ognjilo(slovo beta) zapravo slovo S i sl. samo govore o sebi da čak nisu ni proitali ranije komentare na vest što je u najmanju ruku nevaspitano.
I na kraju o novcu - kao sto je receno - nista se nece potrositi zbog ovoga!!! Kada tablica ili pasos prestanu da vaze izdace se novi sa vazecom verzijom grba, kada uniforma ovetsa zamenice se novom sa novim izglednom simbola, isto sa zastavom - u Vladi kazu da ih menjaju na par meseci jer se pocepaju... Jedino table na ustanovama mogu dosta dugo da traju ali to nije problem - stari izgled grba je takodje vazeci. NE MORA da se menja! Ovo je resenje za buducnost... Cude me ovakve reakcije Homena, Sutanovca i dr. Stvarno su me razocarali sto tako malo znaju...

архонт Трибала

pre 13 godina

Шта рећи сем...СРАМ ВАС БИЛО!!!
Изашли сте у сусрет захтеву јавности!?
'Ајде!?
Што не изађете у сусрет захтеву јавности по питању продаје Телекома!?
Све наопако радите.
Ниједан разлог који је навео Хомен, не постоји као препрека за увођење новог, не грба, већ (првог) стандарда државних обележја.
Сви који тврде да је нови изглед српског белог двоглавог орла са ОГЊИЛИМА ружан, против традиције и да је нама стран, су или тврдоглави у свом незнању или једноставно слепи код очију.
п.с. ја поседујем више деценија старо ОГЊИЛО, које је као пресликано на штиту грба Србије. Браво за СТРУКУ.
ВАТРОМ ЋЕМО КРСТ БРАНИТИ

Vojvodinac

pre 13 godina

BRUKA! ČIST POPULIZAM pred izbore!!!

Ukidanje te uredbe će biti najveća greška koju bi mogli da naprave... Pa nastao bi totalni haos... kada su počeli nešto trebalo bi to i završiti do kraja, jer stari grb, kad-tad će moraati da se sredi tj. doradi... Najgore je što će se narod totalno podeliti... Meni se lično novi mnogo više svidja... stari je katastrofalno uradjen... Nadam se da će se ostatak Vlade izjasniti protiv ukidanja uredbe...

млин

pre 13 godina

Мени се више свиђа нови грб. Није ни стари лош, ако би се исправиле неке мане - па тако нпр. заменила се 4с, која на старом грбу личе на свашта, само не на 4с. Такође орлови на старом грбу имају превише издужене вратове као лабудови, а не орлови, а проблем је и у томе што орао на старом грбу има превише перја, па када се прикаже смањена верзија, орао постане сав црн (ево примера: http://www.festival-zdravlja.com/images/stories/pokrovitelji/Olimpijski%20Komitet%20Srbije.jpg)

др. Давид

pre 13 godina

О нашим симболима одлуке доноси УСКИ круг људи(политичара, без консултације са струком), а видимо и секретари?. НОВИ грб је много лепши и заснован је на нашој великој традицији, и није заснован само на једном периоду наше историје, зато је и важнији.
Постепено га треба мењати и није неопходно да се мења штит са оцилима на ТАБЛИЦИ , јер то није грб, а и такав штит са оцилима је постојао раније. немора све да буде исто.
Битно је да кључни државни симболи буду коришћени на државним институцијама, а не баш свуда и на свашта да се стављају исти симболи!
НОВИГрб је бољи, стари је донет Уредбом ,која не важи!

Рас

pre 13 godina

Нови грб је лепши, бољи, прегледнији, бељи! Стари је уведен на брзака уредбом, овај су израдили хералдичари.Таблице неамју грб већ штит са оцилима, који не треба мењати , јер је добар.
Мењати у наредних неколико година, шта је проблем, сем у главама политичара! Као трошкови, па троши се на такве будалаштине милиони, и нико не одговара!

IvanLE

pre 13 godina

Što se mene tiče ne prihvatam ni grb (stari-novi, svejedno) ni himnu. Sa grba treba da se skloni kruna jer Srbija nije monarhija (i neće nikada više ni biti - nadam se) a tekst himne je uskonacionalan i kao takav neprihvatljiv za Bošnjake, Mađare i ostale građane Srbije nesrpske nacionalnosti i ja (Srbin) se sa njima u tome slažem u potpunosti.

I šta be se desilo kralju da je ostao u Srbiji 41-ve, streljali bi ga Nemci?

Sve to mora na referendum.

Milan Nis

pre 13 godina

SRBIJA je verovatno jedina REPUBLIKA na svetu,koja na svom drzavnom grbu ima KRUNU!
I novi i stari grb imaju gresku i nisu upotrebljivi ili je ova drzava sa greskom pa umesto kralja i krune,koja je stolecima bila prisutna i vladala Srbijom imamo ovu nakaradnu takozvanu DEMOKRATSKU vlast!

Uros

pre 13 godina

@Istoricar Ana P.

Molim Vas, ja nikako ne stojim "iza ovoga", to je glupost. I nemam problem da se predstavim - koliko vidim ni Vi niste stavili puno ime i prezime - to jednostavno nije obicaj ovakvim prilikama...
Koliko ja znam, poznato je šta znace vite/bete na nasem grbu, odnosno postoje dve verzije - "Care careva, pomozi caru" ili "Car careva koji caruje nad carevima" - u oba slucaja se misli na Hrista Boga, odnosno da traženje pomoći od Njega (molitva).
Vi ste istoricar i svakako bi trebalo da imate smisla za to pa izvolite procitajte rad g.Grujica.
Ja sam sam bio izenadjen ovim dogadjajem/promenom, ali mi je sve postalo jasno kada sam ovaj rad dobio na uvid...

Dusan Silni

pre 13 godina

Još samo grb da promenimo,potpišemo priznanje države Tačiju i dobismo status kandidata, srećnu poziciju u EU za narednih 50godina.Lepota da lepša nemože biti,

Aleksandar

pre 13 godina

I stari i novi su najobicniji kiceraj; ne predstavljaju u upste Republiku Srbiju. Pazi "kruna" (jel to srbija kraljevina?) !? Ljiljani? Zavese, kanapi i dragi kamencici? Dvoglavi orao?
Samo bi stit sa krstom i 4 "C" bio prihvatljiv kad bi ta slova "C" nacrtali da lice na "C" a ne na "E" ili "3". I to bi bilo to.

Istoricar

pre 13 godina

Gospodine Homen, Sutanovac i Dacic, koristim ovu priliku da vam se zahvalim na trudu ulozenom u ocuvanje srpske istorije i tradicije. Ovaj vas ne tako mali gest (u trenutku sam pomislio da nam je krunski savet izvrsio drzavni udar i zamenio vladu) je dokaz da jos uvek u ovoj zemlji postoje ljudi kojima je stalo do ocuvanja obraza ove zemlje, a da ne spominjem materijalnu stetu koja je izbegnuta.
Ovo je jedino racionalno i logicno resenje.
Hvala vam sto spasavate Srbiju od ove papagajske rugobe.

кале

pre 13 godina

Сви причате како је то наш историјски грб, а смешна је чињеница да се тај грб користио краће него што се користио социјалистички грб.

Gadafi do pobede

pre 13 godina

Cemu dve krune?
A novi grb je daleko lepsi, ne cudi me sto se ovo desilo,
prosto je simbolicno za nas da taman kad smo trebali nesto
da poboljsamo - sami smo sebe sprecili da to uradimo.

Gliša

pre 13 godina

Konačno su se dozvali pameti i poslušali glas naroda i vratili nam naš lepi stari grb, a ne onog izboksovanog papagaja kojeg su dokoni heraldičari ispod žita pokušali da podmetnu kroz izvornik o grbu i zastavi.

bandere cekaju

pre 13 godina

A pare? Ja priznajem samo onaj sa petokrakom. Ma vi se bojite da se partizani ne vrate. Priznajte. Uplasili ste se da ce pokradeno biti vraceno narodu. Ako su ovakvi bili na vlasti pre rata, onda Titu nije trebalo puno da namesta one izbore sa kuglicama. Samo da se vrati petokraka naje.bali ste.

Vuja

pre 13 godina

Da li je ova vlada toliko nesposobna da ne može da donese jednu odluku iza koje će da stoji ,pa slepci jedni stranci vam se sada smeju ,niste sposobni da donesetu odluku o važnom državnom pitanju ,najbolje stavite zastavu DS da bude srpska zastava,kako vas nije sramota da se sprdate sa takvim stvarima,zastava je simbol jedne drzave,a vi ne znate koju cete zastavu da stavitee ,strasno,toliku nesposobnost i nedogovornost nisam video nigde,pa vama čovek ovcu da da na čuvanje vi bi ste je izgubili.

Djordje

pre 13 godina

Samo vi polemisite koji je grb lepsi, to sto je svakim danom sve vise nezaposlenih, i sto je drzava na ivici bankrota... nema veze, vazno je da nam grb bude lep

Peđa-Bgd

pre 13 godina

Oba grba su katastrofa (estetski i simbolično).

- oba umesto dvoglavog orla prikazuju sliku dvoglavog papagaja.Jedan je poput dečjeg crteža, a drugi mutan.
- simbolizuju društveno uređenje koje više nikada neće biti uspostavljeno na ovim prostorima. Srbija već dugo nije Kraljevina. Teško da će ikada više da bude (što je priča za sebe),ali ono što je trenutno stanje jeste to da imamo Republiku i Parlament, a to nema veze sa Monarhijom, čije simbole su nam nametnuli ovi pametnjakovići.

Primeri Španije,Belgije,UK i slično nisu za poređenje.

AleksandarL

pre 13 godina

Ovo ima samo u Srbiji, prvo donesu odluku i usvoje je kao zakon, pa tek onda razmisljaju dali je to ispravno ili ne. Samo se vi sprdajte sa drzavom, sa njenim simbolima, sa tablicama, sa narodom ...

Рудник

pre 13 godina

''Zadatak je bio vrlo odgovoran, bilo je potrebno ispraviti laiku nevidljive greške akumulirane u proteklih 120 godina na grafičkom izgledu grba, a pri tom se držati jasnog opisa grba u Zakonu kao i naših istorijskih primera. Redizajn orla je bio najizazovnija i najkontraverznija stavka na kom smo radili dva meseca. Usvojeno rešenje orla je inspirisano domaćim grafičkim rešenjima iz prve Jugoslavije i modernim rešenjima Srpskog Heraldičkog Društva u poslednjih dvadeset godina - kaže Ljubodrag Grujić, profesor, heraldičar, potpredsednik društva srpskih grbonosaca “Miloš Obilić” i član više heraldičkih udruženja u zemlji i inostranstvu''.
Коме су дали да се бави српским инсигнијама! --------------!
Хомена да питају.

Deda Rale

pre 13 godina

Meni najbolji onaj sa petokrakom, zupčanikom i klasjem. A i ima mi najviše smisla. U stvari, sada kad malo razmislim to i nije grba za nas: fabrike više nemamo, kao ni selo, ocila nam i ne trebaju, sad je bitan samo krst, a hrastova je sve manje.

Radomir

pre 13 godina

Ha ha, kruna! I to ne jedna nego dve! Uopste ne predstavlja republiku (ne monarhiju) Srbiju.

A ovaj dvoglavi orao je tipicniji za albansku ili nemacku zastavu nego za srpsku.

Najreprezentativniji grb bi bio onaj socijalisticki ali bez zvezde.

U stvari, kad bolje razmislim, ovaj trenutni je najbolji: banana grb za banana drzavu :-)

Aleksandar

pre 13 godina

sada bi trebalo za uši uhvatiti onoga koje udesio da se stari grb, usred najvećih ekonomskih nedaća menja - ko je dobio pare za to (umesto orlova imamo papagaje, a rese kao na kuplerajskom krevetu i kruna u stilu rialiti šou-a Dvor). To je isto mangupluk kao i portreti predsednika Skupštine.

Toliko o našoj vlasti koliko vole svoju zemlju...

Dzoni

pre 13 godina

Dobro su se setili. Svuda u svet se promena ili ridizajn brendova, pa i grbova drzava rade veoma temeljito i organizovano. Ovo sto su pokusali da urade je bilo smesno. Nisu uveli novi grb nego su "doterali" stari, ali su uspeli da promene skoro sve datalje, znaci ista stvar samo drugo pakovanje. A mogli su odmah da uvedu neko medernije resenje, a da ne diraju stare grbove. Bitno je da su tamo neki heraldicari mogli da pricaju o "autohtonom" srpskom grbu itd. Vazno da je kic!

Del

pre 13 godina

Prosto je neverovatno sa kojom kolicinom ostrascenosti su Acovic i Grujic unakazili grb koji su uradili Novakovic i Kral. Grb iz 1882 je ujedinio obe dinastije ( Obrenovic i Karadjordjevic ), pod njime smo dobili oba Balkanska i I Svetski rat.Najsvetlije stranice istorije su ispisane pod tim barjakom. A onda preko noci, kao da je odrzano takmicenju u naruzivanju srpskih orlova. Ovaj nenarodni mutirani papagaj mora da se ukine, jer unosi nemir i neslogu u narod.
naravno ime i prezime onog ko je u saradnji sa tzv. heraldicarima izvrsio ovaj puc, protiv casti i ugleda Srbije!!!

Cobe

pre 13 godina

Novi grb vise lici na Nemackog, nego stari.
Procenite sami:
Nemacki grb:
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_Arms_of_Germany.svg
Novi papagajski grb:
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_arms_of_Serbia_small.svg
Stari Novakovicev grb:
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_arms_of_Serbia_small_%282004_-_2010%29.svg
Pa pod tim starim slavnim grbom smo naprasili i Nemce i Austrijance. Pod ovim papagajima moze samo da nas bude stid i sram sto smo dozvolili da nam neko ponizava pretke.

mladen bg

pre 13 godina

Stari grb je lepsi, novi je kitnjast i kic, a ako je stari valjao obrenovicima i karadjorjdevicima u monarhiji sto bi ga sada u republici mi menjali..

matakunisni

pre 13 godina

Hoćete li ga više napraviti, da imamo grb i zastavu kao sav normalan svet? Ako ne znate, vratite grb SFRJ, i stavite jednu baklju. Upaljenu, po mogućstvu...

marko

pre 13 godina

Bogu hvala. Konacno lepe vesti u ovoj zemlji. Ovo je dokaz da jos uvek postoje ljudi kojima je stalo do ugleda, istorije i tradicije ove zemlje.
Srbija je konacno pronasla sebe.
Ovaj novokomponovani papagajski grb, slobodno neka Acovic ponudi Karadjordjevicima, a gradjanima Srbije vratite orlove kako dolikuje.
Pod Kralovim grbom iz 1882 smo dobijali ratove i napisali najslavnije stranice nase proslosti.
Ovaj nakaradni debelovrati papagaj je uvreda za svakog iskrenog patriotu (bez "j") i rodoljuba.
Ziveo stari grb!

Goran-Zr

pre 13 godina

Ko će vratiti bačene pare nas osiromašenih poreskih obveznika za izradu "papagaja"? Oni koji su ih "hijeraldički" uradili neće, pa oni su radili, oni koji su naručili neće, ko vam je kriv što vam se ne sviđa, oni koji su usvojili zakon opet neće napravili su grešku u koracima. E moja Srbijo i jadni opljačkani narode.

Banusko

pre 13 godina

A da na grb stavimo kuku i motiku i simbol politicara u teskim okovima i ludackom kapom, pa da svi znaju ko odlucuje umesto nas.
Pitam se da li iko od NJIH uopste cita ove komentare.

B30

pre 13 godina

Stari grb je lepši zbog većeg kontrasta i tu nema diskusije. Ali šta predstavlja ta kruna? Mi nismo friggin monarhija!
(Igor, 11. mart 2011 01:28)

Kruna predstavlja suverenitet drzave. Postoje i druge drzave koje je imaju u grbu, a nisu monarhije.
U Srpskom grbu nije bilo krune samo u periodima kada su njom vladali Nemacki nacisti od 1941 do 1944 i od 1944 do 2003 kada su njom vladali Srpski komunisti...

zozozo

pre 13 godina

Svašta ljudi. Ako hoćemo da se kačimo na heraldiku, oba su grba identična. Minimalne promene grafičkog rešenja nisu promena grba. Pre se treba zapitati šta će kraljevska kruna (a bogami i orao) na grbu republike. Narodni grb Srbije su krst i četiri ocila (nastala od grčkih slova B iz jednog od vizantijskih grbova), sve ostalo su monarhistički dodaci.

milezr

pre 13 godina

@B30 - Bingo! Tačno tako. Kakva crna ocila i ognjila, 4 "S"... To su gluposti, ordinarne gluposti.

Naš grb je drpljen od Vizantije. Ili ako hoćete direktnije, ukrali smo ga od Vizantije. Grčki slogan je izvor 4 V.

Uros

pre 13 godina

@Istoricar Ana P.

Molim Vas, ja nikako ne stojim "iza ovoga", to je glupost. I nemam problem da se predstavim - koliko vidim ni Vi niste stavili puno ime i prezime - to jednostavno nije obicaj ovakvim prilikama...
Koliko ja znam, poznato je šta znace vite/bete na nasem grbu, odnosno postoje dve verzije - "Care careva, pomozi caru" ili "Car careva koji caruje nad carevima" - u oba slucaja se misli na Hrista Boga, odnosno da traženje pomoći od Njega (molitva).
Vi ste istoricar i svakako bi trebalo da imate smisla za to pa izvolite procitajte rad g.Grujica.
Ja sam sam bio izenadjen ovim dogadjajem/promenom, ali mi je sve postalo jasno kada sam ovaj rad dobio na uvid...

Zoki

pre 13 godina

Pametna i racionalna odluka. Verujem da su oni koji su promenili grb prilikom pisanja iozvornika bili krajnje dobronamerni, ali državni grb je veoma osetljivo političko pitanje. Pokazuje da Srbija nije repa bez korena i vezuje nas sa vremenom kada je Srbija bila graanska država.
Što se tiče komentara o kruni, do sada je već bezbroj puta u javnosti diskutovano o tome i ukazivano na primere republika koj imaju krune u svojim grbovima: Češka, Poljska, Bugarska, Rumunija... Nema veze, oni će ponovo postavljati ista pitanja.
Vidim da su glasni oni koji bi da vrate obeležja komunističke diktature, toliko su glasni da se javljaju po više puta. Neće moći drugovi, ta nakaradna simbolika nakaradne države je završila na smetljištu istorije. Ostaju vam još Kuba i Severna Koreja.

Stevan

pre 13 godina

Nesto ne shvatam,sta ce kruna na nasem grbu kad mi nismo monarhija nego republika?Nemam nista protiv krune,lepo izgleda na grbu,ali mislim da je suvisna.Nego mi Srbi uvek moramo da se hvalimo kako smo najbolji.Ali istina je skroz drugacija.

Flip the bird

pre 13 godina

A zašto nam treba veći i manji grb, kad je manji sasvim dovoljan? Posebno kad se manji koristi za pasoš, vozačke dozvole, lične karte itd...?

Aleksandar

pre 13 godina

Razlozi zbog kojih treba vratiti stari grb:
1.Kljunovi orla vise lice na kljun papagaja, nego na kljun orla i neprimerni su orlu Nemanjica (da ne upotrebim neku tezu rec)
2.Ocila ili ognjila vise podsecaju na slovo "B", a ne na slovo "C"
3.Krst je prosiren tako da su ognjila sabijena.
4.Kruna je disproporcionalna velicini orla.
5.Postojece resenje nije beg od Nemacke heraldike, vec naprotiv novi orao vise lici Germanskog orla.
6.Orao deluje sabijeno na stitu, zarobljeno, sputano.
7.Iz daljine se vide kruna i debeli vratovi sa kljunovima koji su sve samo ne kljunovi orla. Nesto nalik na glave buzdovana.
8. Iz blizine se vide kljunovi koji koji dominiraju i daju tragikomican izgled grbu.
9.Neki pominju struku, a grb je radio profesor Engleskog jezika i knjizevnosti.
10 U Srbiji ne postoji smer "heraldika" ni na jednom fakultetu BU, pa prema tome nema ni "strucnjaka", vec samo "sarlatana".
11.Vojska je usvojila oznake u skladu sa Novakovicevim grbom iz 1882 godine, a upravo taj grb je onaj koji je ispisao najslavnije stranice srpske istorije.
12.Sva dokumenta, pasosi, licne karte, vozacke dozvole, krstenice, novcanice imaju kao motiv grb iz 1882 tj 2004.
13. Ovaj stari grb iz 1882 je grb ujedinjenja i pomirenja.
14. Ukoliko autori smatraju da je ovaj novokomponovani orao lepsi, neka ga slobodno ponude Prestolonasledniku, ali zaboravljaju jednu stvar koja je izuzetno bitna.
Pazljivo pogledajte kako izgleda orao koji koristi prestolonaslednikv (isti je kao orao koji smo koristili od 2004-2010 sa izuzetkom krune):
http://www.royalfamily.org/index_cir.html
Dakle, narodu papagaji, a prestolonasledniku orlovi!!!
Neko mora da odgovara za namerno ruganje narodu od strane heraldicara koji se bogate radeci porodicne grbove za tajkune, a narodu na grb stavljaju umesto orlova papagaje!!!

Proka

pre 13 godina

Molim Vas, sklonite ć, ž, č, š i slicna slova sa tablica... Zasto se pravite pametni, pa svaka zemnja koristi slicna slova u maternjem jeziku, pa ih ne koristi na registarskim tablicama... Ako ne znate sta da radite, slobodno prepisite od pametnijih, necete pogresiti, tablice sa domacim slovnim oznakama su katastrofa!

Vuk

pre 13 godina

Banana republika,
osim banana,ima i papagaje.

Kod nas nema banana,a ipak smo banana republika,
bar da imamo papagaje na grbu.

Stari/Novi Grb,
ne svidjaju mi se.
Nesto izmedju,bez krune.

Zoran

pre 13 godina

Vi ne bi znali da vodite ni kravu na konopcu a vodite drzavu,to je strasno
kakve gluposti pravite, pa to ni **** ( njima se izvinjavam) ne bi uradili.

Sve ekspert do eksperta!

pre 13 godina

Već sam jednom ostavljao komentar na ovu temu, ali moram ponovo. Dakle, veliki poznavaoci heraldike i istorije: Na grbu Srbije nisu 4S već OCILA ili OGNJILA, koja imaju svoja karakteristična značenja u simbolici grba; isto tako kruna na grbu ne označava monarhiju već SUVERENITET tj samostalno vršenje vlasti na određenoj teritoriji! Slično je npr. sa Mađarskim i mislim Bugarskim grbom! I to su republike ali imaju krune
P.S.Meni se lično mnogo više sviđa stari grb...

Dejan

pre 13 godina

Komisija je imala za zadatak da uradi knjigu standarda, tj da se odredi rastojanja, proporcije... cisto tehnicka pitanja.
Ona je svoju ulogu zloupotrebila i u celini promenila izgled grba Srbije, a to joj nije bila uloga.
Mene vise brine cinjenica da niko nije shvatio (da li namerno ili slucajno) kakva se podvala ovde krije i niko od gradjana Srbije a ni sama vlada nije na vreme shvatila koliko je mocna Masonska organizacija koja je grb izmenila i naruzila. Pogledate samo biografije Grujica i Acovica i sve ce vam biti jasno. Ovde se radi o namernom, smisljenom cinu urusavanja simbola jedne zemlje, zarad njima samo znanih ciljeva.
Uklonite ove papagajske rugobe i vratite stari grb Srbije.

Istoricar Ana P.

pre 13 godina

@Uros
Vi ocigledno stojite iza ovog predloga, a ne smete da se predstavite.
1. Cetiri "B" simbol koji smo preuzeli od Vizantije nisu ocila ili ognjila vec poticu od recenice "Car careva caruje carevima", a odnosi se na Isusa Hrista. Razlog vise nego prost - zapadna heraldika ne priznaje slova, vec simbole. Znacenje slova cetiri ili po zapadnoj heraldici ocila "C" na grbu srbije nije i nikada nece biti razjasnjeno.
2. Svi ponavljate kao papagaji (uostalom na tu pticu nam i lici novi grb) kako gradjane to nece nista da kosta. Svaki dan pratim medije i mogu vam reci da je nemoguce da se sve zastave na vladi raspadnu naprasno. Ili recimo da se sve zastave u skupstini srbije dezintegrisu preko noci i da ih zamene papagaji.
3.Ne postoji srpska heraldika niti se izucava kao predmet. Postoje pojedinci koji su manje ili vise zaljubljenici u heraldiku i to vecinom onu zapadnu, pa me ne cudi otkud i onakvo sramno resenje za kljun orla kakvo se nigde ne srece u srpskoj istoriji.
4. Koga zanima kako izgleda Novakovicev grb neka poseti neki arhiv (a njih imamo na pretek), a ne da veruje na rec nadri heraldicarima.
5. Hoce, proci ce stari grb jer traje vise od jednog veka, a vi ovo strasilo nakacite slobodno na porodicni grb!!!

B30

pre 13 godina

Već sam jednom ostavljao komentar na ovu temu, ali moram ponovo. Dakle, veliki poznavaoci heraldike i istorije: Na grbu Srbije nisu 4S već OCILA ili OGNJILA, koja imaju svoja karakteristična značenja u simbolici grba; isto tako kruna na grbu ne označava monarhiju već SUVERENITET tj samostalno vršenje vlasti na određenoj teritoriji! Slično je npr. sa Mađarskim i mislim Bugarskim grbom! I to su republike ali imaju krune
P.S.Meni se lično mnogo više sviđa stari grb...
(Sve ekspert do eksperta!, 10. mart 2011 16:27)


Covece odakle ra prica o ognjilima?? Zar ti "ognjila" nisu cetiri slova V ( iz grckog alfabeta) ? Identican ovom nasem stitu je bio stit na grbu carske porodice Rimskog carstva Paleologa koja je vladala Rimom od 13. do 15. veka, a ta 4 slova V su se odnosla na neku vrstu mota porodice Βασιλεὺς Βασιλέων Βασιλεύων Βασιλευόντων, tj Car careva carevima caruje. Misli se na nebeskg cara Boga, koji caruje zemaljskim carevima...

Boban

pre 13 godina

Ja sam bio na sajtu autora grba i shvatio sam da covek ima neizmernu ljubav prema papigicama (daleko bilo da zameram, sta vise volim iste, ali ne bih mog Micu i Kicu stavio na grb Srbije)
http://www.ljubodraggrujic.com/Gallery/Family/Lumbley1.htm
Srbiji ne trebaju ovi papagaji, vec orlovi, koji su vekovima simbol nase drzavnosti.
Vratite stari grb, uradite za njega knjigu standarda i prekinite ovu tragikomediju!!!

Mrkva

pre 13 godina

Šta znam...novija verzija je uprošćena, jednostavnija i zato mi se više sviđa, što se tiče linija. Međutim, orao više liči na papagaja, kljun je prosto ODVRATAN. Neko je novi grb upoređivao sa Nemačkim:
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Coat_of_Arms_of_Germany.svg

E, pa meni je nemački skroz ok, prost i jednostavan, a ne nakinđuren sa 150 bespotrebnih linija kao naš.

nbp

pre 13 godina

Pravilna odluka i svakako je treba pozdraviti. Ali ostaje pitanje – ko i po kom aršinu može da menja simbole jedne države koji datiraju iz 1882? Ko su gospoda koja “određuju” srpsku heraldičku tradiciju i jednu nazivaju pravom, a drugu krivom (budući da je jedan od gospode koristio termin “ptičurine” za postojeći grb, stvarno se pitam kako takvom može da se da ovako odgovoran zadatak)? JEDINO što treba redefinisati na zastavi je debeli beli rub oko grba, da bi se napravio jasan kontrast između istog i plave boje u pozadini - http://www.corvus.tv/serbian-flag.jpg). To tako imaju definisano Slovaci i Hrvati.

nejasno

pre 13 godina

OSTAJE NEJASNO KO JE INICIRAO PROMENU GRBA, KADA SE MIN. PRAVDE NE SLAZE S NJIM ! Mirise na tajkunska posla i zaradu na izradi raznih predmeta sa novim grbom.

Mirjana Petrovic

pre 13 godina

Ostavimo tradiciju (o kojoj inace ne vodimo racuna) po strani,ali je nelogicno i smesno da jedna republika kao svoj osnovne simbole koristi monarhisticka obelezja (ukljucujuci i himnu potpuno anahronih stihova, a uz to i nepevljivu). Kako bi rekao Vuk D. pomesane su babe i zabe i iz te primarne papazjanije dalje se nastavljaju i vuku nesuvisli i nedoreceni potezi. Stalno njihanje na klackalici komunizam-kapitalizam ili ako vise odgovara monarhija-republika.Da li je neko stvarno razmisljao o tome koje cemo nove simbole uzeti za drzavna znamenja ili je to samo bila ad hoc reakcija na prethodni sistem. Steta!

Crnogorac

pre 13 godina

Acovicu *****, stari Grb je ljepsi! Pa ti lupaj Heraldiku tamo nekom drugom. Imam ja knjigu iz 1877 godine tice se plemickih familija sa prostora Srbije i Crne Gore. Obrenovici su najcistija Kraljevska familija u Evropi i njihov Grb zasluzuje da ima mjesto na zastavi Srbije!

Nole

pre 13 godina

"Zadatak je bio vrlo odgovoran, bilo je potrebno ispraviti laiku nevidljive greške akumulirane u proteklih 120 godina na grafičkom izgledu grba, a pri tom se držati jasnog opisa grba u Zakonu kao i naših istorijskih primera. Redizajn orla je bio najizazovnija i najkontraverznija stavka na kom smo radili dva meseca."
1.Za dva meseca ste unistili vise od 120 godina srpske istorije
2.Vi niste strucnjak, vec puki profesor Engleskog jezika, koji se iz hobija bavi photoshopom.
3.Ove papagaje prodajte nekoj karibskoj drzavi, a nama vratite stari grb.
4.Homene, Dacicu i Sutanovac svaka cast na mudroj odluci da se vrati stari grb, a sada cemo da vidimo ko u vladi stoji iza ovog papagajskog resenja.

klarisa

pre 13 godina

Zasto ne staviti na grb lice nekog od ministara kao univerzalnu predstavu mufljustva i mediokritetluka, koji neizozstavno uspevaju u Srbiji decenijama. Da se lepo ne glozimo oko toga jel' treba zvezda ili kruna, crveno ili zuto... Evo, ja predlazem lik ovog sto je trenutno zaduzen za ikorenjivanje pismenosti u Srbiji. A zamenu svega ce vlada da finansira od poreza na prodaju MAXI-ja i osamnaestorupicastog golf terena, naravno.

Vojnik

pre 13 godina

Pa kako to mislite kada se potrosi vojna oznaka da se zameni starom? Pa koliko vojska treba da ima oznaka u opticaju? Budalastina. Vratite stari grb i uklonite ove grozne papagaje.
Ja sa ponosom nosim stari grb na svojoj uniformi, a ove papagaje ne zelim da vidim.

Saša

pre 13 godina

Stari grb, sa dvoglavim ORLOM, više je bio u duhu naše tradicije.
Novi grb, sa dvoglavim PAPAGAJEM, više odražava stanja našeg sadašnjeg duha.

Mi zaista sve više ličimo na papagaje. Samo kukamo i ništa ne činimo da se stvari promene.
Da situacija budu još gora, ako se neko i pobuni to odjednom svima smeta (prosvetari, taksisti, policija, zdravstvo...).

Mi kao da očekujemo da se ova beskrupulozna gospoda uplaše od naših komentara, pokaju se i postanu fini :)

Mnogo smo smešni i jadni.

B30

pre 13 godina

@Ognjila

Znam za tu pricu, ali mi ni dalje nije jasno koji izvori govore o ovim simbolima-slovima kao o ocilima? Koji su to zapadni grbovi koji su imali iste simbole?

biba

pre 13 godina

Iskreno, zabole me u ovoj raspaloj državi, koja nema ni zakone normalne, ni ko da ih sprovodi, gde je otimačina naveliko kakav će biti grb i kakva će biti himna. Još manje me interesuje kako se zove, kad ništa ne funkcioniše. Što se mene tiče slobodno mogu i čiča glišu da stave.

Onorije III

pre 11 godina

Bravo analitičari! Niko ne vidi zašto je menjan grb: da nema pravoslavnog krsta na kruni.Misle da je dovolan krst sa ocilima .Ali to je Srpski simbol od pre hrišćanstva.

Amos

pre 13 godina

Ovo je jos samo jedan od mnogih sukoba u Srbiji - izmedju pro-obrazovaca, crkve i amebe-pa-srbi patriota i njihovih potomaka i sa druge strane ljudi koji bi samo da zive NORMALNIM zivotom, zajedno sa svojim komsijama, bracom, porodicom, sa relativno NORMALNOM vlascu, da imaju sta da rade i da budu placeni za to da rade.
I da mogu da rade u svoje slobodno vreme sta hoce, a ne opet samo ono sto bi gornja skupina da im pripise.
I NE, pod normalnom Srbijom NE MISLIM na clanstvo LDPa, Pescanike i tome slicno, uprkos tome sto bi oni tako rado bili jedini na toj strani.

Ognjila

pre 13 godina

Covece odakle ra prica o ognjilima?? Zar ti "ognjila" nisu cetiri slova V ( iz grckog alfabeta) ? Identican ovom nasem stitu je bio stit na grbu carske porodice Rimskog carstva Paleologa koja je vladala Rimom od 13. do 15. veka, a ta 4 slova V su se odnosla na neku vrstu mota porodice Βασιλεὺς Βασιλέων Βασιλεύων Βασιλευόντων, tj Car careva carevima caruje. Misli se na nebeskg cara Boga, koji caruje zemaljskim carevima...
(B30, 10. mart 2011 18:39)

Ne slažem se sa vama... Naime, postoje neki srednjevekovni grbovi sa zapada koji su imali isti simbol na grbu - a to su OCILA. Ocila su iskrivljene turpije koje služe da udarom u kremen izazovu vatru - otuda njihovo simbolično značenje kao nečega što raspiruje vatru ognjišta. Postoje tzv. zatvorena ocila (liče na ćirilično V) i otvorena ocila (liče na naše S). S obzirom da su ova prva bila na vizantijskom grbu u toku vremena dato im je značenje koje ste i vi naveli, ali ono nikako nije bilo orginalno... Može se reći da je despot Stefan kada je uzeo ocila za grb Srbije namerno izabrao otvorena i zbog slova S, ali i da bi se grb ipak razlikovao od vizantijskog... Još jedan od dokaza da nisu u pitanju slova već ognjila je i to da su mu nezvanično značenje ,,Samo sloga Srbina spasava" dodata tek kasnije u istoriji, a da je neko orginalno tumačenje simbola bilo ,,Vatrom ćemo krst braniti".

mile

pre 13 godina

Nije mi jasno dokle ce donositi te zakone ili sl. pa ih onda menjati DOKLEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE, ne mogu svega da se setim ali malo malo pa nesto donesu pa onda puj pike ne vazi ajd jovo nanovo, treba im odbijati od zarada ili nogu sa posla a ne o nasem trosku se praviti pametan.