Sreda, 02.03.2011.

23:57

Niti imamo autoputeve, niti valjaju

Od ukupno 40.000 kilometara puteva, u Srbiji ne postoji nijedna deonica, koja po svetskim standardima zaslužuje najvišu ocenu.

Izvor: Novosti

Niti imamo autoputeve, niti valjaju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

Zg

pre 13 godina

Dovoljno je samo preci granicu sa Hrvatskom i videti u kakvom je stanju njihov deo nekadasnjeg autoputa Bratstvo i Jedinstvo a kakav je kod nas..da ne znas nikad ni u snu ne bi pomislio da je to nekad bio isti autoput.Na nasem delu jos uvek stoji asfalt jos iz tog vremena.
(Dzoni, 3. mart 2011 15:02)
@
Ne stoji samo asfalt iz tog vremena nego stoje i table iz tog vremena. Promijenite više tablu Bijeljina i sl. jer je napisana istom bojom (crnom, na žutoj podlozi) i bez oznake zemlje u zagradi (BiH) kao da se radi o istoj državi (Srbiji)!
Osim toga zna se međunarodni standard označavanja autocesta i običnih cesta (zelena podloga i bijela slova tj. plava podloga i bijela slova) i neznam zašto se toga ne pridržavate u Srbiji?!

БИТАН ЈЕ РЕДОСЛЕД ПРИОРИТЕТА

pre 13 godina

Влада је средином 2008 одредила приоритетне деонице Коридора 10 и ауто-путеве државног значаја, и редослед градње (сагласно плану из 1989 и 2001):

(1)ОБИЛАЗНИЦА око Београда, пун профил: ДВЕ одвојене траке аутопута;

(2)НИШ -СОФИЈА пун профил, који спаја Србију и Бугарску, али и Европу са Блиским Истоком ;

(3)Београд -Уб- ЧАЧАК, пун профил, а даље ТРИ полу-аутопута (једна трака =2 +1 узбрдо) за:
а) Ужице, Вишеград, Босна и Херцеговина,
б) Ивањица, Сјеница, Црна Гора,
в) Краљево, Рашка, Косовска Митровица;

(4) НИШ-Врање-Скопње, пун профил;
(5) НОВИ Сад -Суботица- Мађарска , може и полу-аутопут (2+1), јер се са Централном Европом повезујемо готовим аутопутем пуног профила, Београд - Загреба...

Међутим, данас 2011 видимо да је Војвођански лоби(преко Мркоњића) преокренуо приоритете, због својих аутономашких и новчаних интереса , а на штету државних и интереса свих грађана Србије...
Кривци и лопови морају бити кажњени, за наук будућим генерацијама и министрима

dusanka

pre 13 godina

Ako smo dobro shvatili od zavrsetka WW2/drugog sv.rat/ pa do danas Serbija nije napravila niti jedan autoput ili put koji je po svetskim standardima.Sad je 2011,a Serbija i dalje nema puteva,a hoce kobojagi da razvija turizam.
NEMA TURIZMA AKO NEMA DOBRIH SOLIDNIH PUTEVA PO CELOJ ZEMLJI SERBIJI ALO BRE ******I!!!!!
Toliko se ogrezlo u kradji materijala za puteve da to nije normalno. Kradu svi od A do S i to je u redu. Niko,bre, da kaze dosta bre likovi sa kradjom ima put da bude prva klasa!!! Gde je ****** Mrkonjic pa da onako sav vazan urlikne na lopove : Sve cu vas skratim za ruke, ko u Saudiskoj Arabiji!!!!!
Hebote .ovom Serbijom bi setale hiljade bezrukih, bez sakih ljudi!!!!!
Mora neko to da uradi sada, juce ,jes da je tesko ne krasti, al se mora narode !!!!
Now !!!!

mustang289

pre 13 godina

Situacija je ista i u SLO, da vas malo rasteretim. Putevi što su se gradili npr. pre 5-7 godina, već imalju napucane dionice i neki su se krpili već 2 godine posle otvaranja, npr. Primorski deo. Da uporedimo, luka Koper ima promet oko 3% luke Bremerhavern u Nemačkoj. Sve lepo, ne možemo biti svi najbolji, jel? Ali kad uporediš autoput, koji je iz luke Bremerhaven obnavljan početkom 90ih i ovaj, što se napravio iz Kopra pre 7 godina, rekao bi da Kopar ima 3 put više rastovara i prometa robe. Jer je put već totalno otišao, a na onom iz Bremerhavena ni na voznoj traci nema tragova upotrebe.

Branko

pre 13 godina

"Ne laje kera radi sela već radi sebe" to je stara izreka koja se u potpunosti uklapa sa smenom Dinkića odnosno rekonstrukciju Vlade. Dinkić nije smenjen što je loš (nikad i nije bio dobar) već zato što treba da se udalji sa funkcije koja mu obezbeđuje kajmak od prodaje Telekoma.

Lokalac

pre 13 godina

..most na Tisi kod Zrenjanina iz pravca Novog Sada je radjen pre godinu dana, sanacija je trajala dve godine. Taj isti most je sad ponovo u rupama kakav je bio i pre. Ko ce da odgovara za to? Ja?

Dzoni

pre 13 godina

Dovoljno je samo preci granicu sa Hrvatskom i videti u kakvom je stanju njihov deo nekadasnjeg autoputa Bratstvo i Jedinstvo a kakav je kod nas..da ne znas nikad ni u snu ne bi pomislio da je to nekad bio isti autoput.Na nasem delu jos uvek stoji asfalt jos iz tog vremena.

бт

pre 13 godina

Па добро, а шта би онда радиле приватне фирме које "Путеви Србије" ангажују за поправку оштећеног коловоза? Па јел' хоћете да се отпусте стотине људи само да бисте се ви возили удобно? Осим тога, доказано је да квалитетне деонице неповољно утичу на безбедност јер се возачи лакше успавају пошто не морају да пазе на ударне рупе и друга оштећења. Значи, све то има своје, ми само не разумемо мудру политику ове владе.

Gadga

pre 13 godina

Evo primera, putujem u Beograd 5 godina svaki dan i prelazim preko Batajničkog nadvožnjaka (izlazak na auto put). Svake godine se najavi i uradi rekonstrukcija nadvožnjaka, svake godine. Prvo ga je Velja radio dva puta, pa ona i Mrka isto. Pri tom je put zatvoren 2,3 nedelje i put za bg traje duže od pola sata do 2 sata. Svake godine ista stvar, kako padne temperatura ispod nule tako se pojave iste stare rupe, onda se krpe ne znam ni ja koliko puta tokom zime. Mene samo interesuje koliko je para koštalo da se rekonstrukcija uradi 4 puta, da se rupe krbe bezbroj puta itd. Mislim da bi smo došli verovatno do cifre potrebne da se napravi novi nadvožnjak. PO meni je bolje da ni ne popravljaju puteve ako ih ne popravljaju kako treba, bolje za te pare da urade nešto korisno i kvalitetno.

s t v

pre 13 godina

I po čemu ja sad da vozim luksuzan automobil iz 1996. godine ?

Alo, Vlado diži nadoknadu za puteve kako bih mogao da teram ovaj moj luksuz širom Srbije !

ARCOZA

pre 13 godina

Kakav crni santimetar,jos malo pa nece moci da se ljudski mimoidju ni 2 bicikla.Mislio sam da su putarima sponzori limari,mehanicari i vulkanizeri.Kad su mi do granice sa Hrvatskom poispadasle sve plombe shvatio sam da sam se zeznuo.

Marko

pre 13 godina

Kao da ovo nismo znali do sada. I to se ne radi samo na autoputevima, vec i po Beogradu.
To sa putevima je isto kao i sa Kolubarom - zato su nam i putevi takvi, a taj famozni koridor 10 nismo zavrsili ni posle vise decenija.

CheGe

pre 13 godina

Prolazio sam kroz Austriju i Nemacku. Ne moze se uporediti kako se pravi autoput sa ovim kod nas. Za njihove puteve ovo kod nas nije nista, tamo dva puta dubje ukopaju da bi napravili temelj. I 3 puta deblji asfalt. Pa normalno da nemoze da izdrzi ni 2 godine a ne deceniju.

jojole

pre 13 godina

Kao i sve ostalo u Srbiji tako i izgradnja i rekonstrukcija puteva je cisto politicka i korumpirana stvar a ne stvar struke.
Na svim kljucnim mestima se postavljaju ljudi po politickoj liniji a ne po strucnosti. Npr. imate primere gde direkcije za izgradnju grada vode pravnici, ekonomisti, tehnolozi i sl. umesto gradjevinski inzenjeri odgovarajucih struka, koji imaju i dokazano iskustvo. Pravilnici i propisi za projektovanje i izgradnju gradskih saobracajnica NE POSTOJE, a za vangradske puteve su praistorijski. Ne postoji nikakvo jasno urbanisticko resejne gradova. Svi radovi koji se izvode uglavnom zavise od licne savesti nas koji to radimo. Nadzorni organi ili su nestrucni ili korumpirani.
Na kraju ceh placamo svi mi poreski obveznici i korisnici puteva a bogate se pojedinci. Licni interes je uvek ispred interesa drustva kao celine.
Osnova za projektovanje puteva je saobracajno opterecenje a ne sta neki politicar misli da treba da se uradi. Poslove dobijaju politicki podobne firme koje za podizvodjace mogu uzeti bilo koga - nekoga ko je put video samo na slici. Karakteristicno je da se svi razumeju u izgradnju puteva. Posto je to tako pitam se cemu sluzi gradjevinski fakultet i inzenjerska komora!?
Tuzno je sto smo se za 10 godina samo zaduzili a nista nismo uradili na infrastrukturi. Mi pokusavamo da resimo posledicu a nikad UZROK loseg stanja puteva.
Ostaje pitanje da li neko zeli da resava problem ili cemo i dalje praviti gluposti cija je cena ogromna.

nikola

pre 13 godina

Gledao sam u nekoj emisiji kako se radi ulica u Cikagu. Izvodjac je dobio sasvim realan rok, mislim oko 3 meseca da potpuno rekonstruise tu ulicu(koja
je prilicno dugacka).
Sa gradom je potpisao ugovor u kome garantuje da se narednih TRIDESET godina sa asfaltom nista nece dogoditi, u suprotnom izvodjac je duzan da to popravi o svom trosku.
Dakle, sve se moze kad se hoce.

njima nije bitan izgovor već masna zarada

pre 13 godina

He-he,dok vi pojedinci raspravljate o santimetrima i centimetrima,lopovi nam kradu na kilometre!

"patriote " nam patriotski upropastiše državu

pre 13 godina

Kako to da smo i mi i Hrvatska dobili za izgradnju puteva skoro istu količinu novca a Hrvati izgradiše na stotine km kvalitetnih puteva,dok su kod nas tim novcem popunjavane samo rupe na putu?
U čiju RUPU se slio sav dobiven novac od EU?
PROZVATI ODGOVORNE I KRIVIČNO IH GONITI!!!

dO

pre 13 godina

Osim "talasastih autoputeva", Srbija ima i "ljuljave autoputeve". Npr BG-NS od Batajnice do Beske. Podloga u desnoj traci, po kojoj vise nije bezbedno voziti, je toliko losa da ae sleze a verovatno i rastura na stranu, da se citavo vozilo ljulja kao brod po uzburkanom moru. A na sred deonice-naplatna rampa!

Slavko Tomić

pre 13 godina

Konačno da neko pokrene i ovo pitanje, mislim da je ovo najveća mafija koja nesmetano funkcioniše na ovim prostorima. Poređenja radi: (auto putevi u Mađarskoj, neki su napravljeni još za vreme Rusa... i sada su bezprekorni. ; recimo auto put Salzburg - Minhen napravljen je za vreme nacista....)
Naš autoput Beograd - Novi Sad, pa mislim da je to bruka i sramota neki delovi autoputa su već za rekonstruciju ali totalnu.. mislim da to treba sve preispitati... ako Vam saopštim podatak da je najduže građeni autoput Beograd - Novi Sad trebao biti završen još za vreme onog ludog Joške (tita)tada su odobrena sredstva za obe trake...oni su napravili jednu traku (što znači da su jednu celu traku sa komlet infrastrukturom "pojeli") i krstili ga kao auto put kako bi mogli da naplaćuju drumarinu što nije nigde zabeleženo pa ni u Zimbabveu da za eksploataciju puta rezervisan za saobraćajna motorna vozila vi naplaćujete drumarinu kao da je auto put. Ali nezaboravite da još i danas naplaćuju taj nedovršeni autoput.. Novi Sad - petlja kod Siriga UKUPNA DUŽINA 21km. naplaćuju 340,00 što nema ni u pomenutim banana državama.
Mogao bi o ovoj temi da vam iznesem još mnogo toga... ali daj da ovo rešavamo. Kratko i jednostavno PROVERI ISPITAJ DOKAŽI HAPSI KONFISKUJ...

pitanje uz svitanje

pre 13 godina

Problem je u tome sto aditivi i sam sastav asvalta nije ni priblizno kvaltetu kao nekada.
Imamo Institut Jaroslav Černi koji moze na jednostavnom primeru da nam pokaze kroz dvocasovno dobru uradjenu emisiju kako se ponasa nekadasnji asvalt na raznim vremenskim neprilikama u odnosu na danasnji u nasim vremenskim uslovima.Ovde neki pominju tursku, ujedinjene emirate,skandinaviju asvalt se ponasa razlicito u raznim vremenskim prilikama,odnosno neprilikama.
Konstantna debata i slicno razbijanje mozga i glave je previse surovo.
Ljudima je to posao i treba ih pitati.Oni hoce da nam objasne u to sam siguran jer su i do sada izlazili u suret zainteresovanim pojedincima.
Iz te price bi jasno videli da li je u pitanju sminka(korupcija,legalizacija novca od droge i slicno) ili je nesto drugo po sredi?

Branko T

pre 13 godina

Sadržaj teksta bez sumnje je tačan, ali je autor propustio da navede još dva veoma bitna faktora propadanja puteva, a to su: korišćenje mešavine soli i rizle umesto kalcijum hlorida u zimskom periodu i loše odvodnjavanje. So razara puteve i vozila i u većem broju zemalja EU je zabranjena. Čak i laik može da vidi razorno dejstvo soli posle topljenja snega i propadanje hiljada kvadratnih metara ulica samo u Beogradu u toku jedne zime. Loše odvodnjavanje potkopava puteve i skraćuje radni vek desotostruko i takođe je greška neukih i bahatih izvođača.

Gorki

pre 13 godina

Kako tvrdi izvor iz vrha nadlezni za puteve i infra strukturu ne prave ekstra profit na ustedama u kvalitetu i krpljenju puteva, vec su bliskoj sprezi sa auto-limarima i vulkanizerima.

jedina solucija revolucija

pre 13 godina

Ovoj vladi je prvi potez bio da raskine koncesiju za auto put Horgos Pozega.

Da nisu to uradili (ili da nisu dobili na izborima), danas bi vec imali dobar deo auto puta, desetine hiljada ljudi bi bilo zaposljeno na izgradnji, ogromna sretstva bi usla u zemlju, a vec 10% koncesije bi proslo!

Kako tako

pre 13 godina

Kakva država, kakva vlast takvi su i svi aspekti njenog postojanja. Očajni putevi su posledica aljkavosti vlade i političara. Sve zajedno pokazuje da smo ubedljivo najnesposobniji narod ne samo u okviru bivše YU već u Evropi sigurno, a u svetu spadamo iza 150. mesta - na nivou nerazvijenih afričkih zemalja. To što smo bolji od njih je naša sreća što smo geografski ovde, jer nas komšije i okolina "guraju". Drugačije bi ovde vladao još uvek feudalizam i pravo jačeg majmuna, veće gorile (mada mi se čini da ovo važi i sada). Budimo realni - mi smo prilično inferioran narod koji je umislio da je nešto značajno.

Putar

pre 13 godina

Bilo bi dobro kad bi se autori ovakvih tekstova potpisivali da znamo koji su to stucnjaci medju nama.Gospodo novinari pre nego objavite ovoliku kolicinu gluposti prvo se konsultujte sa nekim ko se bavi ovim poslom,procitajte neke standarde,pravilnike itd. Postoje standardi,postoje dozvoljena odstupanja da vas ne ucim dalje.Cene koje ste naveli bi bilo jako lepo da mogu da se ugovore verovatno bi moja firma isplacivala redovne zarade tada ali nazalost jos jedna neistina.I na kraju jedino sto se ovde slazem sa vama je da postoje zloupotrebe u putarskim firmama koje treba ispitati.

Petar

pre 13 godina

U Srbiji postoji fenomen koji bi se mogao nazvati 'talasasti auto-put'. Ukoliko imate osecaj da vam se volan u rukama trese, da cela kola podrhtavaju sigurno odmah pomislite da nesto sa kolima ozbiljno nije u redu, jer se vozite po tek izasfaltiranoj deonici auto-puta. Zapravo, asfalt, jos crn koliko je svez, blago je talasast. Ovo sam prvi put primetio na deonici Sremska Mitrovica-Beograd koja je radjena pre neke dve godine, a sada se moze osetiti i kad se izadje iz Novog Sada i krene ka Beogradu. Svaka cast majstori! O neverovatnim rupama na auto putevima da i ne govorim, iako znam dobro gde zivim, svaki put kada se vracam iz inostranstva to mi deluje potpuno neverovatno, da je auto-put u stanju nekog lokalnog seoskog puta...

Diego

pre 13 godina

Pa sta bolje da ocekujemo kad nam puteve prave Velja Ilic,Mrkonjic i zasticeni(od svega)svedok Ljubisa Buha Cume... Zar stvarno ocekujemo da sve bude u redu???

Marky

pre 13 godina

Santimetar (cm) je izvedena mera za dužinu (od metra, SI).
Pravopis srpskog jezika, izdanje Matice srpske 2010. prihvata santimetar a
dozvoljava i anglosaksonski centimetar. Pogledaću i rečnik Ivana Klajna.

Saša

pre 13 godina

Beše to 1975. ili 1976. Tada sam se sa roditeljima uselio u novi stan. U roku od nekoliko nedelja postalo je očigledno da nešto nije uredu sa parketom. Ispostavilo se da je na nekim mestima parket bio postavljen bukvalno na zemlju. Parket je počeo da se odlepljuje, ispada, podloga da se mrvi. Prašina na sve strane. Na kraju jer ceo parket je dignut, postavljena je nova podloga i novi parket.
Da li je neko odgovarao za tu krađu materijala, meni nije poznato, ali da se još tada kralo, to mi je poznato. I krašće se, sve dok ne počnu da se primenjuju drastične kazne, ali od vrha, na sa dna.
Kako ono kaže naš narod - Riba smrdi od glave.

ivan

pre 13 godina

U Šapcu, recimo, većina ulica je rekonstruisana u proteklih nekoliko godina. Sad te ulice izgledaju gore nego pre rekonstrukcije. Da su betonirali, duže bi držalo. Nema ulice bez rupe, a one se krpe tako što radnici Interkopa(firme koja održava puteve po Šapcu)idu i nasipaju šljunak u njih i onda leti kamenje na sve strane, a najviše po šoferkama.

džoo

pre 13 godina

Malo više tendenciozno pisan članak, koji bi svaki normalan dipl građ inž mogao da obori. Za asfalt je npr. dozvoljeno odstupanje u debljini ugrađenog sloja +-10%, što je na 8cm debljine 0,8cm tolerancija. I na kraju krajeva uvek može da se izvadi kern i proveri debljina sloja i sastav mešavine.

Miltin Mladjenovic

pre 13 godina

U Srbiji su političari pojeli bar milion kilometara puteva za poslednjih nekoliko decenija.
Ceo civilizovani svet je puteve napravio s kraja 19 veka, a mi to ne umemo da uradimo ni u 21 milenijumu.
Da nije bilo Turaka ovde, Srbija bi i danas gacala po njivama, livadama, oranicama.
Imao sam lično jedan fenomenalan predlog pre nekoliko godina, a isti sam predlagao opet pred prodaju NIS-a Rusima.
Taj predlog se odnosio baš na naše puteve, a o čemu se radi ?
Predlagao sam, da Srbija pokloni bilo kome NIS, Jat, i još poneko javno preduzeće, da od preduzimača tih preduzeća tražimo da nam izgrade sve puteve koje nemamo u Srbiji.
Naravno, NIS bi u toj priči cenili bar 3 milijarde Evra, Jat pola milijarde, i recimo Telekom za najmanje 2 milijarde evra.
Tim potezom bi sprečili ove naše raspikuće da besomučno uzimaju kredite po svetu za Koridor, 10, 11, 12, 67...već bi to činio investitor koji bi preuzeo tu obavezu.
Kao što vidite, mogli smo da uzmemo bezmalo 6 milijardi para za puteve bez ikakvog našeg ulaganja, a mi smo iz političkih suludih razloga NIS-bukvalno dali za dzaba, Jat uništili, i sad strepimo da li će nam neko za Telekom dati nekih jedva jednu milijardu evra.
Tako to ide u državi, gde državnika nema, no imamo mešetare, bezglave pregovarače i poklanjače kapitalnih stvari.
Lepo smo to uradili, ostali smo i bez puteva, i bez preduzeća i bez keša za dalje ivesticije.
Ima li iko kriv za to ? Ima, ali mi imamo važnijih poslova kako sad uzeti kredit da i dalje srljamo u glupe poteze i arčenje tudjih para koje će uskoro postati naš rodjeni dug.
Pa neka nam je sa srećom, kad več nemamo sreće i pameti.

Đole

pre 13 godina

Postoji ona dobro znana priča za izgradnju novosadskog puta dok je današnji ministar bio ministar u onoj, pred petooktobarskoj vladi.
Nadzor je uhvatio jednu nasumičnu deonicu puta i zasekao asfalt i podlogu da proveri kvalitet. Umesto najfinijeg tucanika koji je bio po papirima upotrebljen za izgradnju puta, čija je cena bila OGROMNA, nadzor je našao ĐUBRE SA DEPONIJE...
Pa vi sad vidite... Oni stavljaju SMEĆE (BUKVALNO!!!) kao podlogu za autoput, a razlika u džep...
Mislim da je ovo goruće pitanje... INSAJDER ZA INFRASTRUKTURNU MAFIJU!!!!

tine

pre 13 godina

Centimetar (skraćenica cm) predstavlja mjernu jedinicu za dužinu. U Srbiji se ponekad za centimetar, pod utjecajem francuskog jezika, koristi izraz santimetar.

bogdan

pre 13 godina

deonica takozvanog auto puta od Sremske Mitrovice do Beograda,koja je pre par godina presvučena novim asvaltom, u gorem je stanju(čitaj katastrofalnom) nego deo koji je mnogo stariji na istoj deonici. skoro svakodnevno prelazim tu deonicu,i ne mogu da verujem da još i plaćamo putarinu za tako nešto.

Siniša

pre 13 godina

Pa šta ste očekivali, kad je sve to radila ,,EKIPA'' Velje Ilića, ovo u Kolubari je mala beba za mahinacije koju su oni sprovodili. Proverite i kome je Velja dao održavanje puteva...pa koliko košta po metru...a ništa nije rađeno, čak ni travu pored puteva nisu kosili, a naplatili su... Neka b92 istraži sve ovo i videćete da se pojavljuju isti ljudi(odabrani-na procenat), i još jednu ,,prevaru veka''...a tek javne nabavke.

c

pre 13 godina

"na deset kilometara puta, čija je širina šest metara „uštedom“ samo pola ili jednog santimetra sloja asfalta može da se „zaradi“ od 60.000 do 120.000 evra"

Koliko znam za ovakvu "uštedu" nikad nije podneta nijedna krivična prijava protiv nekog izvođača radova, a svi dobro znamo kakvi su nam putevi.
Ovo samo govori da su i nadležne vlasti i inspekcije duboko umešane i imaju debelu korist od svega.

Kažite mi onda kako običan građanin uopšte može da ima poverenja u državu. Nije ni čudo što svi mormalni ljudi žele samo da pobegnu odavde.

tugo

pre 13 godina

Pre 4 godine sam duže vreme boravio u Tunisu; putovao njihovim putevima i železnicom. U tim trenucima, sećao sam se naših puteva, i suze su mi išle na oči. Da se razumemo, ne od nostalgije, nego od muke, jer su čak i oni imali daleko kvalitetnije puteve i pruge (iako su dobrim delom na močvarnom tlu) nego mi.

Nikola Kosanović, adv.

pre 13 godina

Za vreme Turaka je put Bečej - Bačko Petrovo Selo bio bolji od današnjeg. Verujem da ovakvih rupa baš i nema mnogo u Srbiji. Dok se u Beogradu rekonstruišu ulice, grade mostovi 4-5 puta skuplje nego bilo gde u svetu. Sramota.

joey

pre 13 godina

vozim se uglavnom po gradu i par puta godisnje odem za NS to je sve, i tako posle vise od godinu dana se zaputim za NS i vozim i dodje mi da placem i zao me auta i besan u isto vreme i razmisljam kako je bilo divno voziti se u americi po onim putevima, sa onom cenom benzin...zivot pravih petrolhead-a je u srbiji zalostan, nema puteva, sve preko 1.6 je luksuz sa ovim cenama benzina...

tugo

pre 13 godina

Pre 4 godine sam duže vreme boravio u Tunisu; putovao njihovim putevima i železnicom. U tim trenucima, sećao sam se naših puteva, i suze su mi išle na oči. Da se razumemo, ne od nostalgije, nego od muke, jer su čak i oni imali daleko kvalitetnije puteve i pruge (iako su dobrim delom na močvarnom tlu) nego mi.

Đole

pre 13 godina

Postoji ona dobro znana priča za izgradnju novosadskog puta dok je današnji ministar bio ministar u onoj, pred petooktobarskoj vladi.
Nadzor je uhvatio jednu nasumičnu deonicu puta i zasekao asfalt i podlogu da proveri kvalitet. Umesto najfinijeg tucanika koji je bio po papirima upotrebljen za izgradnju puta, čija je cena bila OGROMNA, nadzor je našao ĐUBRE SA DEPONIJE...
Pa vi sad vidite... Oni stavljaju SMEĆE (BUKVALNO!!!) kao podlogu za autoput, a razlika u džep...
Mislim da je ovo goruće pitanje... INSAJDER ZA INFRASTRUKTURNU MAFIJU!!!!

c

pre 13 godina

"na deset kilometara puta, čija je širina šest metara „uštedom“ samo pola ili jednog santimetra sloja asfalta može da se „zaradi“ od 60.000 do 120.000 evra"

Koliko znam za ovakvu "uštedu" nikad nije podneta nijedna krivična prijava protiv nekog izvođača radova, a svi dobro znamo kakvi su nam putevi.
Ovo samo govori da su i nadležne vlasti i inspekcije duboko umešane i imaju debelu korist od svega.

Kažite mi onda kako običan građanin uopšte može da ima poverenja u državu. Nije ni čudo što svi mormalni ljudi žele samo da pobegnu odavde.

Nikola Kosanović, adv.

pre 13 godina

Za vreme Turaka je put Bečej - Bačko Petrovo Selo bio bolji od današnjeg. Verujem da ovakvih rupa baš i nema mnogo u Srbiji. Dok se u Beogradu rekonstruišu ulice, grade mostovi 4-5 puta skuplje nego bilo gde u svetu. Sramota.

Siniša

pre 13 godina

Pa šta ste očekivali, kad je sve to radila ,,EKIPA'' Velje Ilića, ovo u Kolubari je mala beba za mahinacije koju su oni sprovodili. Proverite i kome je Velja dao održavanje puteva...pa koliko košta po metru...a ništa nije rađeno, čak ni travu pored puteva nisu kosili, a naplatili su... Neka b92 istraži sve ovo i videćete da se pojavljuju isti ljudi(odabrani-na procenat), i još jednu ,,prevaru veka''...a tek javne nabavke.

tugo

pre 13 godina

Pre 4 godine sam duže vreme boravio u Tunisu; putovao njihovim putevima i železnicom. U tim trenucima, sećao sam se naših puteva, i suze su mi išle na oči. Da se razumemo, ne od nostalgije, nego od muke, jer su čak i oni imali daleko kvalitetnije puteve i pruge (iako su dobrim delom na močvarnom tlu) nego mi.

bogdan

pre 13 godina

deonica takozvanog auto puta od Sremske Mitrovice do Beograda,koja je pre par godina presvučena novim asvaltom, u gorem je stanju(čitaj katastrofalnom) nego deo koji je mnogo stariji na istoj deonici. skoro svakodnevno prelazim tu deonicu,i ne mogu da verujem da još i plaćamo putarinu za tako nešto.

Saša

pre 13 godina

Beše to 1975. ili 1976. Tada sam se sa roditeljima uselio u novi stan. U roku od nekoliko nedelja postalo je očigledno da nešto nije uredu sa parketom. Ispostavilo se da je na nekim mestima parket bio postavljen bukvalno na zemlju. Parket je počeo da se odlepljuje, ispada, podloga da se mrvi. Prašina na sve strane. Na kraju jer ceo parket je dignut, postavljena je nova podloga i novi parket.
Da li je neko odgovarao za tu krađu materijala, meni nije poznato, ali da se još tada kralo, to mi je poznato. I krašće se, sve dok ne počnu da se primenjuju drastične kazne, ali od vrha, na sa dna.
Kako ono kaže naš narod - Riba smrdi od glave.

joey

pre 13 godina

vozim se uglavnom po gradu i par puta godisnje odem za NS to je sve, i tako posle vise od godinu dana se zaputim za NS i vozim i dodje mi da placem i zao me auta i besan u isto vreme i razmisljam kako je bilo divno voziti se u americi po onim putevima, sa onom cenom benzin...zivot pravih petrolhead-a je u srbiji zalostan, nema puteva, sve preko 1.6 je luksuz sa ovim cenama benzina...

Miltin Mladjenovic

pre 13 godina

U Srbiji su političari pojeli bar milion kilometara puteva za poslednjih nekoliko decenija.
Ceo civilizovani svet je puteve napravio s kraja 19 veka, a mi to ne umemo da uradimo ni u 21 milenijumu.
Da nije bilo Turaka ovde, Srbija bi i danas gacala po njivama, livadama, oranicama.
Imao sam lično jedan fenomenalan predlog pre nekoliko godina, a isti sam predlagao opet pred prodaju NIS-a Rusima.
Taj predlog se odnosio baš na naše puteve, a o čemu se radi ?
Predlagao sam, da Srbija pokloni bilo kome NIS, Jat, i još poneko javno preduzeće, da od preduzimača tih preduzeća tražimo da nam izgrade sve puteve koje nemamo u Srbiji.
Naravno, NIS bi u toj priči cenili bar 3 milijarde Evra, Jat pola milijarde, i recimo Telekom za najmanje 2 milijarde evra.
Tim potezom bi sprečili ove naše raspikuće da besomučno uzimaju kredite po svetu za Koridor, 10, 11, 12, 67...već bi to činio investitor koji bi preuzeo tu obavezu.
Kao što vidite, mogli smo da uzmemo bezmalo 6 milijardi para za puteve bez ikakvog našeg ulaganja, a mi smo iz političkih suludih razloga NIS-bukvalno dali za dzaba, Jat uništili, i sad strepimo da li će nam neko za Telekom dati nekih jedva jednu milijardu evra.
Tako to ide u državi, gde državnika nema, no imamo mešetare, bezglave pregovarače i poklanjače kapitalnih stvari.
Lepo smo to uradili, ostali smo i bez puteva, i bez preduzeća i bez keša za dalje ivesticije.
Ima li iko kriv za to ? Ima, ali mi imamo važnijih poslova kako sad uzeti kredit da i dalje srljamo u glupe poteze i arčenje tudjih para koje će uskoro postati naš rodjeni dug.
Pa neka nam je sa srećom, kad več nemamo sreće i pameti.

ivan

pre 13 godina

U Šapcu, recimo, većina ulica je rekonstruisana u proteklih nekoliko godina. Sad te ulice izgledaju gore nego pre rekonstrukcije. Da su betonirali, duže bi držalo. Nema ulice bez rupe, a one se krpe tako što radnici Interkopa(firme koja održava puteve po Šapcu)idu i nasipaju šljunak u njih i onda leti kamenje na sve strane, a najviše po šoferkama.

Diego

pre 13 godina

Pa sta bolje da ocekujemo kad nam puteve prave Velja Ilic,Mrkonjic i zasticeni(od svega)svedok Ljubisa Buha Cume... Zar stvarno ocekujemo da sve bude u redu???

"patriote " nam patriotski upropastiše državu

pre 13 godina

Kako to da smo i mi i Hrvatska dobili za izgradnju puteva skoro istu količinu novca a Hrvati izgradiše na stotine km kvalitetnih puteva,dok su kod nas tim novcem popunjavane samo rupe na putu?
U čiju RUPU se slio sav dobiven novac od EU?
PROZVATI ODGOVORNE I KRIVIČNO IH GONITI!!!

Petar

pre 13 godina

U Srbiji postoji fenomen koji bi se mogao nazvati 'talasasti auto-put'. Ukoliko imate osecaj da vam se volan u rukama trese, da cela kola podrhtavaju sigurno odmah pomislite da nesto sa kolima ozbiljno nije u redu, jer se vozite po tek izasfaltiranoj deonici auto-puta. Zapravo, asfalt, jos crn koliko je svez, blago je talasast. Ovo sam prvi put primetio na deonici Sremska Mitrovica-Beograd koja je radjena pre neke dve godine, a sada se moze osetiti i kad se izadje iz Novog Sada i krene ka Beogradu. Svaka cast majstori! O neverovatnim rupama na auto putevima da i ne govorim, iako znam dobro gde zivim, svaki put kada se vracam iz inostranstva to mi deluje potpuno neverovatno, da je auto-put u stanju nekog lokalnog seoskog puta...

nikola

pre 13 godina

Gledao sam u nekoj emisiji kako se radi ulica u Cikagu. Izvodjac je dobio sasvim realan rok, mislim oko 3 meseca da potpuno rekonstruise tu ulicu(koja
je prilicno dugacka).
Sa gradom je potpisao ugovor u kome garantuje da se narednih TRIDESET godina sa asfaltom nista nece dogoditi, u suprotnom izvodjac je duzan da to popravi o svom trosku.
Dakle, sve se moze kad se hoce.

CheGe

pre 13 godina

Prolazio sam kroz Austriju i Nemacku. Ne moze se uporediti kako se pravi autoput sa ovim kod nas. Za njihove puteve ovo kod nas nije nista, tamo dva puta dubje ukopaju da bi napravili temelj. I 3 puta deblji asfalt. Pa normalno da nemoze da izdrzi ni 2 godine a ne deceniju.

njima nije bitan izgovor već masna zarada

pre 13 godina

He-he,dok vi pojedinci raspravljate o santimetrima i centimetrima,lopovi nam kradu na kilometre!

tugo

pre 13 godina

Pre 4 godine sam duže vreme boravio u Tunisu; putovao njihovim putevima i železnicom. U tim trenucima, sećao sam se naših puteva, i suze su mi išle na oči. Da se razumemo, ne od nostalgije, nego od muke, jer su čak i oni imali daleko kvalitetnije puteve i pruge (iako su dobrim delom na močvarnom tlu) nego mi.

dO

pre 13 godina

Osim "talasastih autoputeva", Srbija ima i "ljuljave autoputeve". Npr BG-NS od Batajnice do Beske. Podloga u desnoj traci, po kojoj vise nije bezbedno voziti, je toliko losa da ae sleze a verovatno i rastura na stranu, da se citavo vozilo ljulja kao brod po uzburkanom moru. A na sred deonice-naplatna rampa!

Kako tako

pre 13 godina

Kakva država, kakva vlast takvi su i svi aspekti njenog postojanja. Očajni putevi su posledica aljkavosti vlade i političara. Sve zajedno pokazuje da smo ubedljivo najnesposobniji narod ne samo u okviru bivše YU već u Evropi sigurno, a u svetu spadamo iza 150. mesta - na nivou nerazvijenih afričkih zemalja. To što smo bolji od njih je naša sreća što smo geografski ovde, jer nas komšije i okolina "guraju". Drugačije bi ovde vladao još uvek feudalizam i pravo jačeg majmuna, veće gorile (mada mi se čini da ovo važi i sada). Budimo realni - mi smo prilično inferioran narod koji je umislio da je nešto značajno.

ARCOZA

pre 13 godina

Kakav crni santimetar,jos malo pa nece moci da se ljudski mimoidju ni 2 bicikla.Mislio sam da su putarima sponzori limari,mehanicari i vulkanizeri.Kad su mi do granice sa Hrvatskom poispadasle sve plombe shvatio sam da sam se zeznuo.

tine

pre 13 godina

Centimetar (skraćenica cm) predstavlja mjernu jedinicu za dužinu. U Srbiji se ponekad za centimetar, pod utjecajem francuskog jezika, koristi izraz santimetar.

Slavko Tomić

pre 13 godina

Konačno da neko pokrene i ovo pitanje, mislim da je ovo najveća mafija koja nesmetano funkcioniše na ovim prostorima. Poređenja radi: (auto putevi u Mađarskoj, neki su napravljeni još za vreme Rusa... i sada su bezprekorni. ; recimo auto put Salzburg - Minhen napravljen je za vreme nacista....)
Naš autoput Beograd - Novi Sad, pa mislim da je to bruka i sramota neki delovi autoputa su već za rekonstruciju ali totalnu.. mislim da to treba sve preispitati... ako Vam saopštim podatak da je najduže građeni autoput Beograd - Novi Sad trebao biti završen još za vreme onog ludog Joške (tita)tada su odobrena sredstva za obe trake...oni su napravili jednu traku (što znači da su jednu celu traku sa komlet infrastrukturom "pojeli") i krstili ga kao auto put kako bi mogli da naplaćuju drumarinu što nije nigde zabeleženo pa ni u Zimbabveu da za eksploataciju puta rezervisan za saobraćajna motorna vozila vi naplaćujete drumarinu kao da je auto put. Ali nezaboravite da još i danas naplaćuju taj nedovršeni autoput.. Novi Sad - petlja kod Siriga UKUPNA DUŽINA 21km. naplaćuju 340,00 što nema ni u pomenutim banana državama.
Mogao bi o ovoj temi da vam iznesem još mnogo toga... ali daj da ovo rešavamo. Kratko i jednostavno PROVERI ISPITAJ DOKAŽI HAPSI KONFISKUJ...

Branko T

pre 13 godina

Sadržaj teksta bez sumnje je tačan, ali je autor propustio da navede još dva veoma bitna faktora propadanja puteva, a to su: korišćenje mešavine soli i rizle umesto kalcijum hlorida u zimskom periodu i loše odvodnjavanje. So razara puteve i vozila i u većem broju zemalja EU je zabranjena. Čak i laik može da vidi razorno dejstvo soli posle topljenja snega i propadanje hiljada kvadratnih metara ulica samo u Beogradu u toku jedne zime. Loše odvodnjavanje potkopava puteve i skraćuje radni vek desotostruko i takođe je greška neukih i bahatih izvođača.

Marko

pre 13 godina

Kao da ovo nismo znali do sada. I to se ne radi samo na autoputevima, vec i po Beogradu.
To sa putevima je isto kao i sa Kolubarom - zato su nam i putevi takvi, a taj famozni koridor 10 nismo zavrsili ni posle vise decenija.

Dzoni

pre 13 godina

Dovoljno je samo preci granicu sa Hrvatskom i videti u kakvom je stanju njihov deo nekadasnjeg autoputa Bratstvo i Jedinstvo a kakav je kod nas..da ne znas nikad ni u snu ne bi pomislio da je to nekad bio isti autoput.Na nasem delu jos uvek stoji asfalt jos iz tog vremena.

džoo

pre 13 godina

Malo više tendenciozno pisan članak, koji bi svaki normalan dipl građ inž mogao da obori. Za asfalt je npr. dozvoljeno odstupanje u debljini ugrađenog sloja +-10%, što je na 8cm debljine 0,8cm tolerancija. I na kraju krajeva uvek može da se izvadi kern i proveri debljina sloja i sastav mešavine.

Gorki

pre 13 godina

Kako tvrdi izvor iz vrha nadlezni za puteve i infra strukturu ne prave ekstra profit na ustedama u kvalitetu i krpljenju puteva, vec su bliskoj sprezi sa auto-limarima i vulkanizerima.

бт

pre 13 godina

Па добро, а шта би онда радиле приватне фирме које "Путеви Србије" ангажују за поправку оштећеног коловоза? Па јел' хоћете да се отпусте стотине људи само да бисте се ви возили удобно? Осим тога, доказано је да квалитетне деонице неповољно утичу на безбедност јер се возачи лакше успавају пошто не морају да пазе на ударне рупе и друга оштећења. Значи, све то има своје, ми само не разумемо мудру политику ове владе.

pitanje uz svitanje

pre 13 godina

Problem je u tome sto aditivi i sam sastav asvalta nije ni priblizno kvaltetu kao nekada.
Imamo Institut Jaroslav Černi koji moze na jednostavnom primeru da nam pokaze kroz dvocasovno dobru uradjenu emisiju kako se ponasa nekadasnji asvalt na raznim vremenskim neprilikama u odnosu na danasnji u nasim vremenskim uslovima.Ovde neki pominju tursku, ujedinjene emirate,skandinaviju asvalt se ponasa razlicito u raznim vremenskim prilikama,odnosno neprilikama.
Konstantna debata i slicno razbijanje mozga i glave je previse surovo.
Ljudima je to posao i treba ih pitati.Oni hoce da nam objasne u to sam siguran jer su i do sada izlazili u suret zainteresovanim pojedincima.
Iz te price bi jasno videli da li je u pitanju sminka(korupcija,legalizacija novca od droge i slicno) ili je nesto drugo po sredi?

Lokalac

pre 13 godina

..most na Tisi kod Zrenjanina iz pravca Novog Sada je radjen pre godinu dana, sanacija je trajala dve godine. Taj isti most je sad ponovo u rupama kakav je bio i pre. Ko ce da odgovara za to? Ja?

Gadga

pre 13 godina

Evo primera, putujem u Beograd 5 godina svaki dan i prelazim preko Batajničkog nadvožnjaka (izlazak na auto put). Svake godine se najavi i uradi rekonstrukcija nadvožnjaka, svake godine. Prvo ga je Velja radio dva puta, pa ona i Mrka isto. Pri tom je put zatvoren 2,3 nedelje i put za bg traje duže od pola sata do 2 sata. Svake godine ista stvar, kako padne temperatura ispod nule tako se pojave iste stare rupe, onda se krpe ne znam ni ja koliko puta tokom zime. Mene samo interesuje koliko je para koštalo da se rekonstrukcija uradi 4 puta, da se rupe krbe bezbroj puta itd. Mislim da bi smo došli verovatno do cifre potrebne da se napravi novi nadvožnjak. PO meni je bolje da ni ne popravljaju puteve ako ih ne popravljaju kako treba, bolje za te pare da urade nešto korisno i kvalitetno.

jedina solucija revolucija

pre 13 godina

Ovoj vladi je prvi potez bio da raskine koncesiju za auto put Horgos Pozega.

Da nisu to uradili (ili da nisu dobili na izborima), danas bi vec imali dobar deo auto puta, desetine hiljada ljudi bi bilo zaposljeno na izgradnji, ogromna sretstva bi usla u zemlju, a vec 10% koncesije bi proslo!

Marky

pre 13 godina

Santimetar (cm) je izvedena mera za dužinu (od metra, SI).
Pravopis srpskog jezika, izdanje Matice srpske 2010. prihvata santimetar a
dozvoljava i anglosaksonski centimetar. Pogledaću i rečnik Ivana Klajna.

Putar

pre 13 godina

Bilo bi dobro kad bi se autori ovakvih tekstova potpisivali da znamo koji su to stucnjaci medju nama.Gospodo novinari pre nego objavite ovoliku kolicinu gluposti prvo se konsultujte sa nekim ko se bavi ovim poslom,procitajte neke standarde,pravilnike itd. Postoje standardi,postoje dozvoljena odstupanja da vas ne ucim dalje.Cene koje ste naveli bi bilo jako lepo da mogu da se ugovore verovatno bi moja firma isplacivala redovne zarade tada ali nazalost jos jedna neistina.I na kraju jedino sto se ovde slazem sa vama je da postoje zloupotrebe u putarskim firmama koje treba ispitati.

s t v

pre 13 godina

I po čemu ja sad da vozim luksuzan automobil iz 1996. godine ?

Alo, Vlado diži nadoknadu za puteve kako bih mogao da teram ovaj moj luksuz širom Srbije !

jojole

pre 13 godina

Kao i sve ostalo u Srbiji tako i izgradnja i rekonstrukcija puteva je cisto politicka i korumpirana stvar a ne stvar struke.
Na svim kljucnim mestima se postavljaju ljudi po politickoj liniji a ne po strucnosti. Npr. imate primere gde direkcije za izgradnju grada vode pravnici, ekonomisti, tehnolozi i sl. umesto gradjevinski inzenjeri odgovarajucih struka, koji imaju i dokazano iskustvo. Pravilnici i propisi za projektovanje i izgradnju gradskih saobracajnica NE POSTOJE, a za vangradske puteve su praistorijski. Ne postoji nikakvo jasno urbanisticko resejne gradova. Svi radovi koji se izvode uglavnom zavise od licne savesti nas koji to radimo. Nadzorni organi ili su nestrucni ili korumpirani.
Na kraju ceh placamo svi mi poreski obveznici i korisnici puteva a bogate se pojedinci. Licni interes je uvek ispred interesa drustva kao celine.
Osnova za projektovanje puteva je saobracajno opterecenje a ne sta neki politicar misli da treba da se uradi. Poslove dobijaju politicki podobne firme koje za podizvodjace mogu uzeti bilo koga - nekoga ko je put video samo na slici. Karakteristicno je da se svi razumeju u izgradnju puteva. Posto je to tako pitam se cemu sluzi gradjevinski fakultet i inzenjerska komora!?
Tuzno je sto smo se za 10 godina samo zaduzili a nista nismo uradili na infrastrukturi. Mi pokusavamo da resimo posledicu a nikad UZROK loseg stanja puteva.
Ostaje pitanje da li neko zeli da resava problem ili cemo i dalje praviti gluposti cija je cena ogromna.

mustang289

pre 13 godina

Situacija je ista i u SLO, da vas malo rasteretim. Putevi što su se gradili npr. pre 5-7 godina, već imalju napucane dionice i neki su se krpili već 2 godine posle otvaranja, npr. Primorski deo. Da uporedimo, luka Koper ima promet oko 3% luke Bremerhavern u Nemačkoj. Sve lepo, ne možemo biti svi najbolji, jel? Ali kad uporediš autoput, koji je iz luke Bremerhaven obnavljan početkom 90ih i ovaj, što se napravio iz Kopra pre 7 godina, rekao bi da Kopar ima 3 put više rastovara i prometa robe. Jer je put već totalno otišao, a na onom iz Bremerhavena ni na voznoj traci nema tragova upotrebe.

Branko

pre 13 godina

"Ne laje kera radi sela već radi sebe" to je stara izreka koja se u potpunosti uklapa sa smenom Dinkića odnosno rekonstrukciju Vlade. Dinkić nije smenjen što je loš (nikad i nije bio dobar) već zato što treba da se udalji sa funkcije koja mu obezbeđuje kajmak od prodaje Telekoma.

dusanka

pre 13 godina

Ako smo dobro shvatili od zavrsetka WW2/drugog sv.rat/ pa do danas Serbija nije napravila niti jedan autoput ili put koji je po svetskim standardima.Sad je 2011,a Serbija i dalje nema puteva,a hoce kobojagi da razvija turizam.
NEMA TURIZMA AKO NEMA DOBRIH SOLIDNIH PUTEVA PO CELOJ ZEMLJI SERBIJI ALO BRE ******I!!!!!
Toliko se ogrezlo u kradji materijala za puteve da to nije normalno. Kradu svi od A do S i to je u redu. Niko,bre, da kaze dosta bre likovi sa kradjom ima put da bude prva klasa!!! Gde je ****** Mrkonjic pa da onako sav vazan urlikne na lopove : Sve cu vas skratim za ruke, ko u Saudiskoj Arabiji!!!!!
Hebote .ovom Serbijom bi setale hiljade bezrukih, bez sakih ljudi!!!!!
Mora neko to da uradi sada, juce ,jes da je tesko ne krasti, al se mora narode !!!!
Now !!!!

Zg

pre 13 godina

Dovoljno je samo preci granicu sa Hrvatskom i videti u kakvom je stanju njihov deo nekadasnjeg autoputa Bratstvo i Jedinstvo a kakav je kod nas..da ne znas nikad ni u snu ne bi pomislio da je to nekad bio isti autoput.Na nasem delu jos uvek stoji asfalt jos iz tog vremena.
(Dzoni, 3. mart 2011 15:02)
@
Ne stoji samo asfalt iz tog vremena nego stoje i table iz tog vremena. Promijenite više tablu Bijeljina i sl. jer je napisana istom bojom (crnom, na žutoj podlozi) i bez oznake zemlje u zagradi (BiH) kao da se radi o istoj državi (Srbiji)!
Osim toga zna se međunarodni standard označavanja autocesta i običnih cesta (zelena podloga i bijela slova tj. plava podloga i bijela slova) i neznam zašto se toga ne pridržavate u Srbiji?!

БИТАН ЈЕ РЕДОСЛЕД ПРИОРИТЕТА

pre 13 godina

Влада је средином 2008 одредила приоритетне деонице Коридора 10 и ауто-путеве државног значаја, и редослед градње (сагласно плану из 1989 и 2001):

(1)ОБИЛАЗНИЦА око Београда, пун профил: ДВЕ одвојене траке аутопута;

(2)НИШ -СОФИЈА пун профил, који спаја Србију и Бугарску, али и Европу са Блиским Истоком ;

(3)Београд -Уб- ЧАЧАК, пун профил, а даље ТРИ полу-аутопута (једна трака =2 +1 узбрдо) за:
а) Ужице, Вишеград, Босна и Херцеговина,
б) Ивањица, Сјеница, Црна Гора,
в) Краљево, Рашка, Косовска Митровица;

(4) НИШ-Врање-Скопње, пун профил;
(5) НОВИ Сад -Суботица- Мађарска , може и полу-аутопут (2+1), јер се са Централном Европом повезујемо готовим аутопутем пуног профила, Београд - Загреба...

Међутим, данас 2011 видимо да је Војвођански лоби(преко Мркоњића) преокренуо приоритете, због својих аутономашких и новчаних интереса , а на штету државних и интереса свих грађана Србије...
Кривци и лопови морају бити кажњени, за наук будућим генерацијама и министрима

džoo

pre 13 godina

Malo više tendenciozno pisan članak, koji bi svaki normalan dipl građ inž mogao da obori. Za asfalt je npr. dozvoljeno odstupanje u debljini ugrađenog sloja +-10%, što je na 8cm debljine 0,8cm tolerancija. I na kraju krajeva uvek može da se izvadi kern i proveri debljina sloja i sastav mešavine.

Putar

pre 13 godina

Bilo bi dobro kad bi se autori ovakvih tekstova potpisivali da znamo koji su to stucnjaci medju nama.Gospodo novinari pre nego objavite ovoliku kolicinu gluposti prvo se konsultujte sa nekim ko se bavi ovim poslom,procitajte neke standarde,pravilnike itd. Postoje standardi,postoje dozvoljena odstupanja da vas ne ucim dalje.Cene koje ste naveli bi bilo jako lepo da mogu da se ugovore verovatno bi moja firma isplacivala redovne zarade tada ali nazalost jos jedna neistina.I na kraju jedino sto se ovde slazem sa vama je da postoje zloupotrebe u putarskim firmama koje treba ispitati.

jedina solucija revolucija

pre 13 godina

Ovoj vladi je prvi potez bio da raskine koncesiju za auto put Horgos Pozega.

Da nisu to uradili (ili da nisu dobili na izborima), danas bi vec imali dobar deo auto puta, desetine hiljada ljudi bi bilo zaposljeno na izgradnji, ogromna sretstva bi usla u zemlju, a vec 10% koncesije bi proslo!

tine

pre 13 godina

Centimetar (skraćenica cm) predstavlja mjernu jedinicu za dužinu. U Srbiji se ponekad za centimetar, pod utjecajem francuskog jezika, koristi izraz santimetar.

Nikola Kosanović, adv.

pre 13 godina

Za vreme Turaka je put Bečej - Bačko Petrovo Selo bio bolji od današnjeg. Verujem da ovakvih rupa baš i nema mnogo u Srbiji. Dok se u Beogradu rekonstruišu ulice, grade mostovi 4-5 puta skuplje nego bilo gde u svetu. Sramota.

Marky

pre 13 godina

Santimetar (cm) je izvedena mera za dužinu (od metra, SI).
Pravopis srpskog jezika, izdanje Matice srpske 2010. prihvata santimetar a
dozvoljava i anglosaksonski centimetar. Pogledaću i rečnik Ivana Klajna.

Siniša

pre 13 godina

Pa šta ste očekivali, kad je sve to radila ,,EKIPA'' Velje Ilića, ovo u Kolubari je mala beba za mahinacije koju su oni sprovodili. Proverite i kome je Velja dao održavanje puteva...pa koliko košta po metru...a ništa nije rađeno, čak ni travu pored puteva nisu kosili, a naplatili su... Neka b92 istraži sve ovo i videćete da se pojavljuju isti ljudi(odabrani-na procenat), i još jednu ,,prevaru veka''...a tek javne nabavke.

Miltin Mladjenovic

pre 13 godina

U Srbiji su političari pojeli bar milion kilometara puteva za poslednjih nekoliko decenija.
Ceo civilizovani svet je puteve napravio s kraja 19 veka, a mi to ne umemo da uradimo ni u 21 milenijumu.
Da nije bilo Turaka ovde, Srbija bi i danas gacala po njivama, livadama, oranicama.
Imao sam lično jedan fenomenalan predlog pre nekoliko godina, a isti sam predlagao opet pred prodaju NIS-a Rusima.
Taj predlog se odnosio baš na naše puteve, a o čemu se radi ?
Predlagao sam, da Srbija pokloni bilo kome NIS, Jat, i još poneko javno preduzeće, da od preduzimača tih preduzeća tražimo da nam izgrade sve puteve koje nemamo u Srbiji.
Naravno, NIS bi u toj priči cenili bar 3 milijarde Evra, Jat pola milijarde, i recimo Telekom za najmanje 2 milijarde evra.
Tim potezom bi sprečili ove naše raspikuće da besomučno uzimaju kredite po svetu za Koridor, 10, 11, 12, 67...već bi to činio investitor koji bi preuzeo tu obavezu.
Kao što vidite, mogli smo da uzmemo bezmalo 6 milijardi para za puteve bez ikakvog našeg ulaganja, a mi smo iz političkih suludih razloga NIS-bukvalno dali za dzaba, Jat uništili, i sad strepimo da li će nam neko za Telekom dati nekih jedva jednu milijardu evra.
Tako to ide u državi, gde državnika nema, no imamo mešetare, bezglave pregovarače i poklanjače kapitalnih stvari.
Lepo smo to uradili, ostali smo i bez puteva, i bez preduzeća i bez keša za dalje ivesticije.
Ima li iko kriv za to ? Ima, ali mi imamo važnijih poslova kako sad uzeti kredit da i dalje srljamo u glupe poteze i arčenje tudjih para koje će uskoro postati naš rodjeni dug.
Pa neka nam je sa srećom, kad več nemamo sreće i pameti.

бт

pre 13 godina

Па добро, а шта би онда радиле приватне фирме које "Путеви Србије" ангажују за поправку оштећеног коловоза? Па јел' хоћете да се отпусте стотине људи само да бисте се ви возили удобно? Осим тога, доказано је да квалитетне деонице неповољно утичу на безбедност јер се возачи лакше успавају пошто не морају да пазе на ударне рупе и друга оштећења. Значи, све то има своје, ми само не разумемо мудру политику ове владе.

joey

pre 13 godina

vozim se uglavnom po gradu i par puta godisnje odem za NS to je sve, i tako posle vise od godinu dana se zaputim za NS i vozim i dodje mi da placem i zao me auta i besan u isto vreme i razmisljam kako je bilo divno voziti se u americi po onim putevima, sa onom cenom benzin...zivot pravih petrolhead-a je u srbiji zalostan, nema puteva, sve preko 1.6 je luksuz sa ovim cenama benzina...

Saša

pre 13 godina

Beše to 1975. ili 1976. Tada sam se sa roditeljima uselio u novi stan. U roku od nekoliko nedelja postalo je očigledno da nešto nije uredu sa parketom. Ispostavilo se da je na nekim mestima parket bio postavljen bukvalno na zemlju. Parket je počeo da se odlepljuje, ispada, podloga da se mrvi. Prašina na sve strane. Na kraju jer ceo parket je dignut, postavljena je nova podloga i novi parket.
Da li je neko odgovarao za tu krađu materijala, meni nije poznato, ali da se još tada kralo, to mi je poznato. I krašće se, sve dok ne počnu da se primenjuju drastične kazne, ali od vrha, na sa dna.
Kako ono kaže naš narod - Riba smrdi od glave.

s t v

pre 13 godina

I po čemu ja sad da vozim luksuzan automobil iz 1996. godine ?

Alo, Vlado diži nadoknadu za puteve kako bih mogao da teram ovaj moj luksuz širom Srbije !

Đole

pre 13 godina

Postoji ona dobro znana priča za izgradnju novosadskog puta dok je današnji ministar bio ministar u onoj, pred petooktobarskoj vladi.
Nadzor je uhvatio jednu nasumičnu deonicu puta i zasekao asfalt i podlogu da proveri kvalitet. Umesto najfinijeg tucanika koji je bio po papirima upotrebljen za izgradnju puta, čija je cena bila OGROMNA, nadzor je našao ĐUBRE SA DEPONIJE...
Pa vi sad vidite... Oni stavljaju SMEĆE (BUKVALNO!!!) kao podlogu za autoput, a razlika u džep...
Mislim da je ovo goruće pitanje... INSAJDER ZA INFRASTRUKTURNU MAFIJU!!!!

Petar

pre 13 godina

U Srbiji postoji fenomen koji bi se mogao nazvati 'talasasti auto-put'. Ukoliko imate osecaj da vam se volan u rukama trese, da cela kola podrhtavaju sigurno odmah pomislite da nesto sa kolima ozbiljno nije u redu, jer se vozite po tek izasfaltiranoj deonici auto-puta. Zapravo, asfalt, jos crn koliko je svez, blago je talasast. Ovo sam prvi put primetio na deonici Sremska Mitrovica-Beograd koja je radjena pre neke dve godine, a sada se moze osetiti i kad se izadje iz Novog Sada i krene ka Beogradu. Svaka cast majstori! O neverovatnim rupama na auto putevima da i ne govorim, iako znam dobro gde zivim, svaki put kada se vracam iz inostranstva to mi deluje potpuno neverovatno, da je auto-put u stanju nekog lokalnog seoskog puta...

njima nije bitan izgovor već masna zarada

pre 13 godina

He-he,dok vi pojedinci raspravljate o santimetrima i centimetrima,lopovi nam kradu na kilometre!

bogdan

pre 13 godina

deonica takozvanog auto puta od Sremske Mitrovice do Beograda,koja je pre par godina presvučena novim asvaltom, u gorem je stanju(čitaj katastrofalnom) nego deo koji je mnogo stariji na istoj deonici. skoro svakodnevno prelazim tu deonicu,i ne mogu da verujem da još i plaćamo putarinu za tako nešto.

Branko T

pre 13 godina

Sadržaj teksta bez sumnje je tačan, ali je autor propustio da navede još dva veoma bitna faktora propadanja puteva, a to su: korišćenje mešavine soli i rizle umesto kalcijum hlorida u zimskom periodu i loše odvodnjavanje. So razara puteve i vozila i u većem broju zemalja EU je zabranjena. Čak i laik može da vidi razorno dejstvo soli posle topljenja snega i propadanje hiljada kvadratnih metara ulica samo u Beogradu u toku jedne zime. Loše odvodnjavanje potkopava puteve i skraćuje radni vek desotostruko i takođe je greška neukih i bahatih izvođača.

mustang289

pre 13 godina

Situacija je ista i u SLO, da vas malo rasteretim. Putevi što su se gradili npr. pre 5-7 godina, već imalju napucane dionice i neki su se krpili već 2 godine posle otvaranja, npr. Primorski deo. Da uporedimo, luka Koper ima promet oko 3% luke Bremerhavern u Nemačkoj. Sve lepo, ne možemo biti svi najbolji, jel? Ali kad uporediš autoput, koji je iz luke Bremerhaven obnavljan početkom 90ih i ovaj, što se napravio iz Kopra pre 7 godina, rekao bi da Kopar ima 3 put više rastovara i prometa robe. Jer je put već totalno otišao, a na onom iz Bremerhavena ni na voznoj traci nema tragova upotrebe.

c

pre 13 godina

"na deset kilometara puta, čija je širina šest metara „uštedom“ samo pola ili jednog santimetra sloja asfalta može da se „zaradi“ od 60.000 do 120.000 evra"

Koliko znam za ovakvu "uštedu" nikad nije podneta nijedna krivična prijava protiv nekog izvođača radova, a svi dobro znamo kakvi su nam putevi.
Ovo samo govori da su i nadležne vlasti i inspekcije duboko umešane i imaju debelu korist od svega.

Kažite mi onda kako običan građanin uopšte može da ima poverenja u državu. Nije ni čudo što svi mormalni ljudi žele samo da pobegnu odavde.

tugo

pre 13 godina

Pre 4 godine sam duže vreme boravio u Tunisu; putovao njihovim putevima i železnicom. U tim trenucima, sećao sam se naših puteva, i suze su mi išle na oči. Da se razumemo, ne od nostalgije, nego od muke, jer su čak i oni imali daleko kvalitetnije puteve i pruge (iako su dobrim delom na močvarnom tlu) nego mi.

tugo

pre 13 godina

Pre 4 godine sam duže vreme boravio u Tunisu; putovao njihovim putevima i železnicom. U tim trenucima, sećao sam se naših puteva, i suze su mi išle na oči. Da se razumemo, ne od nostalgije, nego od muke, jer su čak i oni imali daleko kvalitetnije puteve i pruge (iako su dobrim delom na močvarnom tlu) nego mi.

ivan

pre 13 godina

U Šapcu, recimo, većina ulica je rekonstruisana u proteklih nekoliko godina. Sad te ulice izgledaju gore nego pre rekonstrukcije. Da su betonirali, duže bi držalo. Nema ulice bez rupe, a one se krpe tako što radnici Interkopa(firme koja održava puteve po Šapcu)idu i nasipaju šljunak u njih i onda leti kamenje na sve strane, a najviše po šoferkama.

Diego

pre 13 godina

Pa sta bolje da ocekujemo kad nam puteve prave Velja Ilic,Mrkonjic i zasticeni(od svega)svedok Ljubisa Buha Cume... Zar stvarno ocekujemo da sve bude u redu???

Gorki

pre 13 godina

Kako tvrdi izvor iz vrha nadlezni za puteve i infra strukturu ne prave ekstra profit na ustedama u kvalitetu i krpljenju puteva, vec su bliskoj sprezi sa auto-limarima i vulkanizerima.

Kako tako

pre 13 godina

Kakva država, kakva vlast takvi su i svi aspekti njenog postojanja. Očajni putevi su posledica aljkavosti vlade i političara. Sve zajedno pokazuje da smo ubedljivo najnesposobniji narod ne samo u okviru bivše YU već u Evropi sigurno, a u svetu spadamo iza 150. mesta - na nivou nerazvijenih afričkih zemalja. To što smo bolji od njih je naša sreća što smo geografski ovde, jer nas komšije i okolina "guraju". Drugačije bi ovde vladao još uvek feudalizam i pravo jačeg majmuna, veće gorile (mada mi se čini da ovo važi i sada). Budimo realni - mi smo prilično inferioran narod koji je umislio da je nešto značajno.

Slavko Tomić

pre 13 godina

Konačno da neko pokrene i ovo pitanje, mislim da je ovo najveća mafija koja nesmetano funkcioniše na ovim prostorima. Poređenja radi: (auto putevi u Mađarskoj, neki su napravljeni još za vreme Rusa... i sada su bezprekorni. ; recimo auto put Salzburg - Minhen napravljen je za vreme nacista....)
Naš autoput Beograd - Novi Sad, pa mislim da je to bruka i sramota neki delovi autoputa su već za rekonstruciju ali totalnu.. mislim da to treba sve preispitati... ako Vam saopštim podatak da je najduže građeni autoput Beograd - Novi Sad trebao biti završen još za vreme onog ludog Joške (tita)tada su odobrena sredstva za obe trake...oni su napravili jednu traku (što znači da su jednu celu traku sa komlet infrastrukturom "pojeli") i krstili ga kao auto put kako bi mogli da naplaćuju drumarinu što nije nigde zabeleženo pa ni u Zimbabveu da za eksploataciju puta rezervisan za saobraćajna motorna vozila vi naplaćujete drumarinu kao da je auto put. Ali nezaboravite da još i danas naplaćuju taj nedovršeni autoput.. Novi Sad - petlja kod Siriga UKUPNA DUŽINA 21km. naplaćuju 340,00 što nema ni u pomenutim banana državama.
Mogao bi o ovoj temi da vam iznesem još mnogo toga... ali daj da ovo rešavamo. Kratko i jednostavno PROVERI ISPITAJ DOKAŽI HAPSI KONFISKUJ...

pitanje uz svitanje

pre 13 godina

Problem je u tome sto aditivi i sam sastav asvalta nije ni priblizno kvaltetu kao nekada.
Imamo Institut Jaroslav Černi koji moze na jednostavnom primeru da nam pokaze kroz dvocasovno dobru uradjenu emisiju kako se ponasa nekadasnji asvalt na raznim vremenskim neprilikama u odnosu na danasnji u nasim vremenskim uslovima.Ovde neki pominju tursku, ujedinjene emirate,skandinaviju asvalt se ponasa razlicito u raznim vremenskim prilikama,odnosno neprilikama.
Konstantna debata i slicno razbijanje mozga i glave je previse surovo.
Ljudima je to posao i treba ih pitati.Oni hoce da nam objasne u to sam siguran jer su i do sada izlazili u suret zainteresovanim pojedincima.
Iz te price bi jasno videli da li je u pitanju sminka(korupcija,legalizacija novca od droge i slicno) ili je nesto drugo po sredi?

dO

pre 13 godina

Osim "talasastih autoputeva", Srbija ima i "ljuljave autoputeve". Npr BG-NS od Batajnice do Beske. Podloga u desnoj traci, po kojoj vise nije bezbedno voziti, je toliko losa da ae sleze a verovatno i rastura na stranu, da se citavo vozilo ljulja kao brod po uzburkanom moru. A na sred deonice-naplatna rampa!

"patriote " nam patriotski upropastiše državu

pre 13 godina

Kako to da smo i mi i Hrvatska dobili za izgradnju puteva skoro istu količinu novca a Hrvati izgradiše na stotine km kvalitetnih puteva,dok su kod nas tim novcem popunjavane samo rupe na putu?
U čiju RUPU se slio sav dobiven novac od EU?
PROZVATI ODGOVORNE I KRIVIČNO IH GONITI!!!

jojole

pre 13 godina

Kao i sve ostalo u Srbiji tako i izgradnja i rekonstrukcija puteva je cisto politicka i korumpirana stvar a ne stvar struke.
Na svim kljucnim mestima se postavljaju ljudi po politickoj liniji a ne po strucnosti. Npr. imate primere gde direkcije za izgradnju grada vode pravnici, ekonomisti, tehnolozi i sl. umesto gradjevinski inzenjeri odgovarajucih struka, koji imaju i dokazano iskustvo. Pravilnici i propisi za projektovanje i izgradnju gradskih saobracajnica NE POSTOJE, a za vangradske puteve su praistorijski. Ne postoji nikakvo jasno urbanisticko resejne gradova. Svi radovi koji se izvode uglavnom zavise od licne savesti nas koji to radimo. Nadzorni organi ili su nestrucni ili korumpirani.
Na kraju ceh placamo svi mi poreski obveznici i korisnici puteva a bogate se pojedinci. Licni interes je uvek ispred interesa drustva kao celine.
Osnova za projektovanje puteva je saobracajno opterecenje a ne sta neki politicar misli da treba da se uradi. Poslove dobijaju politicki podobne firme koje za podizvodjace mogu uzeti bilo koga - nekoga ko je put video samo na slici. Karakteristicno je da se svi razumeju u izgradnju puteva. Posto je to tako pitam se cemu sluzi gradjevinski fakultet i inzenjerska komora!?
Tuzno je sto smo se za 10 godina samo zaduzili a nista nismo uradili na infrastrukturi. Mi pokusavamo da resimo posledicu a nikad UZROK loseg stanja puteva.
Ostaje pitanje da li neko zeli da resava problem ili cemo i dalje praviti gluposti cija je cena ogromna.

Marko

pre 13 godina

Kao da ovo nismo znali do sada. I to se ne radi samo na autoputevima, vec i po Beogradu.
To sa putevima je isto kao i sa Kolubarom - zato su nam i putevi takvi, a taj famozni koridor 10 nismo zavrsili ni posle vise decenija.

ARCOZA

pre 13 godina

Kakav crni santimetar,jos malo pa nece moci da se ljudski mimoidju ni 2 bicikla.Mislio sam da su putarima sponzori limari,mehanicari i vulkanizeri.Kad su mi do granice sa Hrvatskom poispadasle sve plombe shvatio sam da sam se zeznuo.

nikola

pre 13 godina

Gledao sam u nekoj emisiji kako se radi ulica u Cikagu. Izvodjac je dobio sasvim realan rok, mislim oko 3 meseca da potpuno rekonstruise tu ulicu(koja
je prilicno dugacka).
Sa gradom je potpisao ugovor u kome garantuje da se narednih TRIDESET godina sa asfaltom nista nece dogoditi, u suprotnom izvodjac je duzan da to popravi o svom trosku.
Dakle, sve se moze kad se hoce.

CheGe

pre 13 godina

Prolazio sam kroz Austriju i Nemacku. Ne moze se uporediti kako se pravi autoput sa ovim kod nas. Za njihove puteve ovo kod nas nije nista, tamo dva puta dubje ukopaju da bi napravili temelj. I 3 puta deblji asfalt. Pa normalno da nemoze da izdrzi ni 2 godine a ne deceniju.

Gadga

pre 13 godina

Evo primera, putujem u Beograd 5 godina svaki dan i prelazim preko Batajničkog nadvožnjaka (izlazak na auto put). Svake godine se najavi i uradi rekonstrukcija nadvožnjaka, svake godine. Prvo ga je Velja radio dva puta, pa ona i Mrka isto. Pri tom je put zatvoren 2,3 nedelje i put za bg traje duže od pola sata do 2 sata. Svake godine ista stvar, kako padne temperatura ispod nule tako se pojave iste stare rupe, onda se krpe ne znam ni ja koliko puta tokom zime. Mene samo interesuje koliko je para koštalo da se rekonstrukcija uradi 4 puta, da se rupe krbe bezbroj puta itd. Mislim da bi smo došli verovatno do cifre potrebne da se napravi novi nadvožnjak. PO meni je bolje da ni ne popravljaju puteve ako ih ne popravljaju kako treba, bolje za te pare da urade nešto korisno i kvalitetno.

Dzoni

pre 13 godina

Dovoljno je samo preci granicu sa Hrvatskom i videti u kakvom je stanju njihov deo nekadasnjeg autoputa Bratstvo i Jedinstvo a kakav je kod nas..da ne znas nikad ni u snu ne bi pomislio da je to nekad bio isti autoput.Na nasem delu jos uvek stoji asfalt jos iz tog vremena.

Lokalac

pre 13 godina

..most na Tisi kod Zrenjanina iz pravca Novog Sada je radjen pre godinu dana, sanacija je trajala dve godine. Taj isti most je sad ponovo u rupama kakav je bio i pre. Ko ce da odgovara za to? Ja?

Branko

pre 13 godina

"Ne laje kera radi sela već radi sebe" to je stara izreka koja se u potpunosti uklapa sa smenom Dinkića odnosno rekonstrukciju Vlade. Dinkić nije smenjen što je loš (nikad i nije bio dobar) već zato što treba da se udalji sa funkcije koja mu obezbeđuje kajmak od prodaje Telekoma.

dusanka

pre 13 godina

Ako smo dobro shvatili od zavrsetka WW2/drugog sv.rat/ pa do danas Serbija nije napravila niti jedan autoput ili put koji je po svetskim standardima.Sad je 2011,a Serbija i dalje nema puteva,a hoce kobojagi da razvija turizam.
NEMA TURIZMA AKO NEMA DOBRIH SOLIDNIH PUTEVA PO CELOJ ZEMLJI SERBIJI ALO BRE ******I!!!!!
Toliko se ogrezlo u kradji materijala za puteve da to nije normalno. Kradu svi od A do S i to je u redu. Niko,bre, da kaze dosta bre likovi sa kradjom ima put da bude prva klasa!!! Gde je ****** Mrkonjic pa da onako sav vazan urlikne na lopove : Sve cu vas skratim za ruke, ko u Saudiskoj Arabiji!!!!!
Hebote .ovom Serbijom bi setale hiljade bezrukih, bez sakih ljudi!!!!!
Mora neko to da uradi sada, juce ,jes da je tesko ne krasti, al se mora narode !!!!
Now !!!!

БИТАН ЈЕ РЕДОСЛЕД ПРИОРИТЕТА

pre 13 godina

Влада је средином 2008 одредила приоритетне деонице Коридора 10 и ауто-путеве државног значаја, и редослед градње (сагласно плану из 1989 и 2001):

(1)ОБИЛАЗНИЦА око Београда, пун профил: ДВЕ одвојене траке аутопута;

(2)НИШ -СОФИЈА пун профил, који спаја Србију и Бугарску, али и Европу са Блиским Истоком ;

(3)Београд -Уб- ЧАЧАК, пун профил, а даље ТРИ полу-аутопута (једна трака =2 +1 узбрдо) за:
а) Ужице, Вишеград, Босна и Херцеговина,
б) Ивањица, Сјеница, Црна Гора,
в) Краљево, Рашка, Косовска Митровица;

(4) НИШ-Врање-Скопње, пун профил;
(5) НОВИ Сад -Суботица- Мађарска , може и полу-аутопут (2+1), јер се са Централном Европом повезујемо готовим аутопутем пуног профила, Београд - Загреба...

Међутим, данас 2011 видимо да је Војвођански лоби(преко Мркоњића) преокренуо приоритете, због својих аутономашких и новчаних интереса , а на штету државних и интереса свих грађана Србије...
Кривци и лопови морају бити кажњени, за наук будућим генерацијама и министрима

Zg

pre 13 godina

Dovoljno je samo preci granicu sa Hrvatskom i videti u kakvom je stanju njihov deo nekadasnjeg autoputa Bratstvo i Jedinstvo a kakav je kod nas..da ne znas nikad ni u snu ne bi pomislio da je to nekad bio isti autoput.Na nasem delu jos uvek stoji asfalt jos iz tog vremena.
(Dzoni, 3. mart 2011 15:02)
@
Ne stoji samo asfalt iz tog vremena nego stoje i table iz tog vremena. Promijenite više tablu Bijeljina i sl. jer je napisana istom bojom (crnom, na žutoj podlozi) i bez oznake zemlje u zagradi (BiH) kao da se radi o istoj državi (Srbiji)!
Osim toga zna se međunarodni standard označavanja autocesta i običnih cesta (zelena podloga i bijela slova tj. plava podloga i bijela slova) i neznam zašto se toga ne pridržavate u Srbiji?!