Ponedeljak, 21.02.2011.

12:51

Đurić: Ekstra porez bi oterao banke

Profit banaka u Srbiji niži je nego u okruženju i dodatno operezivanje bi postavilo pitanje interesa akcionara da dalje investiraju na ovom tržištu.

Izvor: Politika

Ðuriæ: Ekstra porez bi oterao banke IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

Zoki

pre 13 godina

Nemoj Draginja da kukaš, odrezao bi ja tebi mnogo veći porez.. A ako vam je povoljnije u Hrvatskoj i Bugarskoj slobodno idite, gonite se odavde

Ivan Grozni

pre 13 godina

Mislim da bi dodatno oporezivanje banaka dovelo do toga da banke taj dodatni trošak poslovanja prevale na klijente, tako da bi na kraju račun, kao i uvek, platili građani.

s.nikolic

pre 13 godina

kao neupucen imam jednu zelju : da li neko od upucenih moze da objasni koliko su "onda" DVADESET MILIJARDE DOLARA DUGA citave sfrj u ondansnjim platama i BPD vredele , koliko je veliki bio srpski deo , i kolko je danasnji srpski dug gledano kroz plate ili nacionalni BPD danas??? ja znam da je ondasnja svetska banka , slicna ovom MMF-u , ODBILA DA DA KREDIT OD SEST milijardi dolara koje su jugoslaviji bile potrebne za placanje kamate za postojece kredite , a u tu smo (jugoslavija) situaciju dosli jer se i onda veci deo tih kredita u zadnje vreme trosio i potrosio NENAMENSKI !!!! onda je nastala privredna kriza , ucestali su i nemiri na osnovu nacionalizma koji su ondasnja desavanja samo "ubrzali" , i onda je doslo do cega je po zeljema onih kojima je to najvise odgovralo MORALO DA DODJE ! trenutno se ova srbska vlada ponasa jos gore od ondasnje jugoslovenske ! oni nam cak i otvoreno priznaju da je jedini izlaz zaduzivanje ! samo dokle vise ?! te uzete pare se ne usmeravaju na ozivljavanju privrede i zato nas uskoro ceka jos veca , ne vestacki izazvana , vec PRAVA privredna kriza u srbiji ! kad tad ce i resorsi za otplacivanje dugova presiti, malo sta izvozimo da bi nesto i zaradili , i onda sta dalje ???

ReleaseTheFuture

pre 13 godina

Apsolutna je istina da su sve banke sa stranim imenima franšize, međutim, ne treba smetnuti sa uma da one donose direktan prihod svojim centralama u inostranstvu, a istovremeno te centrale nemaju nikakvu obavezu prema klijentima u Srbiji. Nadalje, banke bi prve trebale da se nađu pod udarom Zakona o sprečavanju pranja novca, pošto ga kreše svakodnevno, uzimajući "kredite" od svojih centrala po krajnje nepovoljnim uslovima, a zatim se kroz otplatu tih kredita ispumpava novac koji cirkuliše u Srbiji i prenosi u inostranstvo.

BTW, plata gospođe Đurić nije nekoliko stotina hiljada, već milion i nekoliko stotina hiljada. Mesečno. Ovo ne pričam napamet, već na osnovu uvida u njen isplatni listić.

čovek

pre 13 godina

pa šta, a i neće.
da li se neko zapitao koliko je uništeno radnih mesta i ugašeno radnji
i firmi zbog monopola koje niko ne stopira.naš problem su nelojalni i
nejednaki uslovi rada na trzištu.
pravi izlaz za srpsku privredu je jednaki uslovi poslovanja.
da li neko zna kolika je zarada u privredi, da li postoji takav tačan
podatak. da vidimo te raspone privreda vs vanprivreda, kao i po regionima.

Bole

pre 13 godina

Kakva laz. Mali im profit.
Inteza Srbija je jedina poslovala sa profitom u 2010. od svih Intezinih podruznica u centralnoj i juznoj Evropi.
Predpostavljam da je i sa ostalim stranim bankama koje posluju kod nas isto.

branko

pre 13 godina

Banke izgleda "ekstra porez" plaćaju "demokratskim" političarima na ruke, gotovonski. Imah na svakom ćošku i "zelenaškim" kamatama pljčkaju građane.

milezr

pre 13 godina

Najjače mi je kad kukaju, kao, Srbija je najgora, ekonomija ovakva, inflacija onakva... Pa, niko vas ne tera da radite u Srbiji. Sad, kao, ispada oni čine uslugu milionima i krvare za nas. Ako vam nije dobro, idite. A dobro vam je čim ne idete. Vama rasulo potpuno odgovara jer je tu najviše očajnih komitenata.

Zmaj

pre 13 godina

Intesa je najlopovskija banka u Srbiji. Nude nepovoljne kredite sa nepovoljnim promenljivim klauzulama(u korist banke naravno). A zarada na kursnoj razlici je posebna prica. Ko ne veruje nek se uveri koliko zaradjuju na kupoprodaji evra:
http://www.kursna-lista.com/kursne-liste-banaka-i-menjacnica

Vladan

pre 13 godina

Koja ironija od strane drzave. Pa neka idu te sve banke daleko im lepa kuca. Imali smo svoje banke koje je onaj pametnjakovic od Dinkica sve unistio i zatvorio. Ove sve banke kao i osdiguravajuca strana drustva su sve lopovske i lihvarske organizacije. Drzava im je dozvolila da legalno zelenase na siromasnom narodu. Pogledajte koje su objekte sazidali na Novom beogradu. Sve mislim da su doneli pare spolja pa investirali u te nekretnine - ne sve su to oteli ovom jasdnom i ubogaljenom narodu. Pogledajte koje plate imaju. Svaki sefcic ima 1000 Eurica mesecno a malo veci i mnogo vise. sve mislim da im je to palo sneba ne to su maznuli kroz lihvarske kamate ovom narodu.
Sta tek rade osiguravajuca drustva (strana) mislim na dopunsko penziono osiguranje. Ako hoces da raskines ugovor u periodu do tri godine gubis sve sto si uplatio a posle set moras da im platis 500 Eurica za raskid ugovora. Koje bitange i lopovi.
Smesta drzava mora da im uvede EXTRA POREZE a oni neka skinu kamate pa neka onda posluju i to transparentno a ne da se kriju iza nekih skrivenih zackoljica i trikova.
Kao fol imaju ovde nekog povecanog rizika, ma nemojte mi reci ovde 95% sirotog stanovnistva vrlo uredno vraca svoje dugove.
Sramota i od ove nesposobne Vlade da nemoze pesnicom da lupi po stolu.
EXTRA POREZ za banke i osiguravajuca drustva i tacka. Kome se nesvidja neka ide iz Srbije.
A sa tim pricama da to nece povoljno uticati na ulazak u EU i to su gluposti. Kome EU jos treba, sa 25000 din mesecne plate niko nema sta da trazi u EU

Amnezija

pre 13 godina

Cek, cek... Kako smemo uopste pomisliti da ista nazao ucinimo stranim bankama kada smo, ne tako davno, iskasapili domaci bankarski sektor da bismo utrli put ovim nasim dobrotvorima? Kako bismo primali plate da njih nema? Koliko bismo uzivali tv programu da nema njihovih reklama, lekovitih za nasu napacenu dusu...

Rade

pre 13 godina

Lako je biti najbolji bankar, bankar godine itd. zaposlenima zakinete na platama zbog kura evra, klijentima zaracunate evro na 110 i uspeh dodje prirodno:)))

Aleksandar

pre 13 godina

Zivo se pitam gde bi otisli kad je i najnaivnijima jasno da tu nema ni S od stranih banaka, vec su to sve fransize. Drugim recima, domace banke koje nose strana imena.

srce mi se cepa...

pre 13 godina

ček, ček, da obrišem suze... jadne banke.

evo jedne vesti na tu temu, pa da vidite koliko im je tesko:

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=08&dd=23&nav_id=453610


a ona priča o visokoj kamati i rizicima i slično - ispade da je i Kosovo bezbednija za bankarstvo, pa su manje kamate...

Spustavah se ja na vase uze ...

pre 13 godina

Nemam ni vremena, ni prostora da komentarisem nekorektnost bankarskog sektora u Srbiji. Od dolaska stranih banaka, na snazi je simulacija bankarskog trzista, a sustinsko stanje je: delovanje bankarskog kartela. Dogovor medju bankarima u Srbiji se po prioritetu nalazi daleko iznad njihove kompetitivnosti.
Cinjenica na koju bih vam skrenuo paznju, upucuje na nekorektnost, ako ne na to, onda na neobavestenost ili neprofesionalizam gospodje Djuric:

½Rejting agencija „Standard end pur” podigla je juče kreditni rejting Srbije sa BB negativnog na BB stabilni, navodi se u sinoćnjem saopštenju Ministarstva finansija.½
izvor: ½Politika online½ 18.februar 2011.

duka

pre 13 godina

Ne razumem! U ovoj zemlji je uvek neko drugi kriv. Banke su dosle, donele svoj kapital i nude ih pod odredjenim uslovima. Da li je obavezno uzeti kredit, minus, karticu... Nije! Zasto je banka kriva? Zato sto zatucani Srbi ne umeju da raspolazu sa svojim novcem, zato sto vole da trose vise nego sto zarade? Nije! Meni je banka omogucila da kupim stan, o tome pre 10 godina nisam mogao ni da sanjam. Na kraju od 33 banke izaberite one domace pa cete dobiti "povoljniji" kredit.

My Way, Or The Highway

pre 13 godina

Većina "stranih" banaka u Srbiji je registrovana kao D.o.o., i sa bankama čije ime nosi, kao i sa zemljama matičnim sedištima tih banaka, nema nikakve veze. Drugim rečima, ako propadne banka X iz zemlje Y, niko od štediša u Srbiji neće biti obeštećen iz stečajne mase, pošto, sem imena, banke pravno nemaju nikakav dodir jedna sa drugom. Pitajte malo po NBS nadležne o ovoj problematici. Dalje, zašto su još ovde banke, kada imaju samo problema i glavobolja. Pa upravo zbog toga, što je g-đa Đurić rekla u intervijuu, a to su HARTIJE OD VREDNOSTI. Od njih, i njihovog nekontrolisanog emitovanja ispod žita počela je kriza u Grčkoj koja je uzdrmala EU. Grci su muljali sa hartijama, i prekombinovali se. Ne smem da zamislim šta su ovi naši "mozgovi" u stanju da urade...Zato i ove "strane"banke sede u Srbiji. Da nam zadaju finalni udarac. Onda sem golih života ništa nećemo posedovati...

Zoran

pre 13 godina

Pa sigurno da ce ona biti protiv tog poreza jel se odmah smanjuje njihov profit a potom i njena plata koja je nekoliko stotina hiljada.
Dakle to pitanje treba postaviti nezavisnim ekonomistima a ne direktoru banke. E sad da li su u pitanju banke ili banksteri prosudimo sami.

xmen

pre 13 godina

O čemu bre ova priča! Domaće banke imaju ubedljivo najveće marže u evropi i najveću profitabilnost! O kakvim gubicima priča kad skoro sve keširaju po par miliona evra čistog profita svake godine..

james

pre 13 godina

Ne postoji nacin da banka nije ostvarila profit,za razliku od privrede.Uostalom ako nemaju racunicu ne bi ni poslovali .Da slucajno ne rade sa minusom?

Milan Krstić

pre 13 godina

Pa njihov interes je kapital...za ljude ih baš briga...oni koji danas rade u bankama padaju s nogu od posla,kamate su najviše i još rade sa malo dobiti...pa nek idu ako im ne valja...dok se sve zatvaralo banke su se otvarale da bi pojedini biznismeni mogli da mešetare...ja tražim kredit pregledaju mi i utrobu a kada kredit traži tajkun dobije kredit i bez provere...takvih primera ima sijaset...

carlic

pre 13 godina

gospdja draginja pa idite i ja bih isao tamo gde je bolje ,a za vas je ovde odlino
odrzavanje racuna koji ne radi 400 dinara mesecno 1.000.000,00 platnih kartica puta 250,00 dinara odrzavanje pa ti vidi imali to gde u svetu,a kamate po dozvoljenim minusima ,placanje putem kartice prodas robu za 1.000,00 dinara dobijes na racun 960,00 delimo marzu na pola, da ne pricam vise nema vremana trebalo bi mi dva dana

Шумадинац

pre 13 godina

Прошле године све стране банке у Србији су пријавиле ПРОФИТ, а привреда и грађани у дубоком минусу, никад горе, затварају се фирме, нема производње,....
Дакле ОЈАДИШЕ нас стране Банке, које нам стално сервирају као да су домаће.
И какви су то називи страних Банака: BANCA, BANK,...на српском се каже Банка , ито на ћирилици.

Slavica

pre 13 godina

Da je ovo normalna zemlja drzava bi najurila sve te banke iz Srbije i dovela normalne banke koje posluju po istim principima kao u ostalim evropskim zemljama kao i u zemljama u okruzenju (zbog visine kamatne stope)

Miša Pavlović

pre 13 godina

Čista demagogija, dodatni porez bi samo smanjio zarade banke, ali dokle god je poslovanje pozitivno neće im pasti napamet da idu bilo kuda. Sto se tiče rizika one ja u pravu ali su zato i kamatne stope najveće u regionu da bi se pokrio rizik. Ovo je čisto lobiranje i dizanje prašine kako bi se narod uplašio i tako opravdalo odustajenje od oporezivanja.

Sash

pre 13 godina

Hahahahahahahahaha....Sve se bojim da ima u Evropi jos ovaca za sisanje od 29% kamate EKS za gotovinu!!!Legalizovana hiper-otimacina sirotinje,moguca samo u zemljama za koje su za njih tarzanske!!!Tuga i bes!!!

tatjana

pre 13 godina

Obzirom na ujednacenost kamata i loseg odnosa prema klijentima, sa retkim izuzecima, mislim da mozemo slobodno da ostanemo bez pola banaka koje ovde posluju. Nase je da stvorimo trziste kakvo zelimo da imamo, a na njemu ce se vec naci neko ko hoce nase pare!

Amos

pre 13 godina

Stvarno moraš biti naivčina (ima i boljih reči koje bi se mogle upotrebiti) pa da poveruješ i jednu reč ovakvim likovima i "likoviškinjama"!
Srbija nije utrošila nijedan dinar na saniranje gubitaka banaka?? Srbija (i njeni građani) je utrošila deset godina progresa i života na finansiranje banaka u istoj!
Kome vi pričate priče o maloj zaradi u Srbiji!??

U zadnjih deset godina je svakom mlađem čoveku u Srbiji bio ciljda se zaposli ili u banci, ili kao komercijalista kod naših mnogobrojnih uvoznika. To govori više nego dovoljno o našoj privredi i o tome ko je u njoj ugrožen.

Miša Pavlović

pre 13 godina

Čista demagogija, dodatni porez bi samo smanjio zarade banke, ali dokle god je poslovanje pozitivno neće im pasti napamet da idu bilo kuda. Sto se tiče rizika one ja u pravu ali su zato i kamatne stope najveće u regionu da bi se pokrio rizik. Ovo je čisto lobiranje i dizanje prašine kako bi se narod uplašio i tako opravdalo odustajenje od oporezivanja.

tatjana

pre 13 godina

Obzirom na ujednacenost kamata i loseg odnosa prema klijentima, sa retkim izuzecima, mislim da mozemo slobodno da ostanemo bez pola banaka koje ovde posluju. Nase je da stvorimo trziste kakvo zelimo da imamo, a na njemu ce se vec naci neko ko hoce nase pare!

Sash

pre 13 godina

Hahahahahahahahaha....Sve se bojim da ima u Evropi jos ovaca za sisanje od 29% kamate EKS za gotovinu!!!Legalizovana hiper-otimacina sirotinje,moguca samo u zemljama za koje su za njih tarzanske!!!Tuga i bes!!!

Шумадинац

pre 13 godina

Прошле године све стране банке у Србији су пријавиле ПРОФИТ, а привреда и грађани у дубоком минусу, никад горе, затварају се фирме, нема производње,....
Дакле ОЈАДИШЕ нас стране Банке, које нам стално сервирају као да су домаће.
И какви су то називи страних Банака: BANCA, BANK,...на српском се каже Банка , ито на ћирилици.

carlic

pre 13 godina

gospdja draginja pa idite i ja bih isao tamo gde je bolje ,a za vas je ovde odlino
odrzavanje racuna koji ne radi 400 dinara mesecno 1.000.000,00 platnih kartica puta 250,00 dinara odrzavanje pa ti vidi imali to gde u svetu,a kamate po dozvoljenim minusima ,placanje putem kartice prodas robu za 1.000,00 dinara dobijes na racun 960,00 delimo marzu na pola, da ne pricam vise nema vremana trebalo bi mi dva dana

Amos

pre 13 godina

Stvarno moraš biti naivčina (ima i boljih reči koje bi se mogle upotrebiti) pa da poveruješ i jednu reč ovakvim likovima i "likoviškinjama"!
Srbija nije utrošila nijedan dinar na saniranje gubitaka banaka?? Srbija (i njeni građani) je utrošila deset godina progresa i života na finansiranje banaka u istoj!
Kome vi pričate priče o maloj zaradi u Srbiji!??

U zadnjih deset godina je svakom mlađem čoveku u Srbiji bio ciljda se zaposli ili u banci, ili kao komercijalista kod naših mnogobrojnih uvoznika. To govori više nego dovoljno o našoj privredi i o tome ko je u njoj ugrožen.

xmen

pre 13 godina

O čemu bre ova priča! Domaće banke imaju ubedljivo najveće marže u evropi i najveću profitabilnost! O kakvim gubicima priča kad skoro sve keširaju po par miliona evra čistog profita svake godine..

james

pre 13 godina

Ne postoji nacin da banka nije ostvarila profit,za razliku od privrede.Uostalom ako nemaju racunicu ne bi ni poslovali .Da slucajno ne rade sa minusom?

Slavica

pre 13 godina

Da je ovo normalna zemlja drzava bi najurila sve te banke iz Srbije i dovela normalne banke koje posluju po istim principima kao u ostalim evropskim zemljama kao i u zemljama u okruzenju (zbog visine kamatne stope)

Milan Krstić

pre 13 godina

Pa njihov interes je kapital...za ljude ih baš briga...oni koji danas rade u bankama padaju s nogu od posla,kamate su najviše i još rade sa malo dobiti...pa nek idu ako im ne valja...dok se sve zatvaralo banke su se otvarale da bi pojedini biznismeni mogli da mešetare...ja tražim kredit pregledaju mi i utrobu a kada kredit traži tajkun dobije kredit i bez provere...takvih primera ima sijaset...

Spustavah se ja na vase uze ...

pre 13 godina

Nemam ni vremena, ni prostora da komentarisem nekorektnost bankarskog sektora u Srbiji. Od dolaska stranih banaka, na snazi je simulacija bankarskog trzista, a sustinsko stanje je: delovanje bankarskog kartela. Dogovor medju bankarima u Srbiji se po prioritetu nalazi daleko iznad njihove kompetitivnosti.
Cinjenica na koju bih vam skrenuo paznju, upucuje na nekorektnost, ako ne na to, onda na neobavestenost ili neprofesionalizam gospodje Djuric:

½Rejting agencija „Standard end pur” podigla je juče kreditni rejting Srbije sa BB negativnog na BB stabilni, navodi se u sinoćnjem saopštenju Ministarstva finansija.½
izvor: ½Politika online½ 18.februar 2011.

Rade

pre 13 godina

Lako je biti najbolji bankar, bankar godine itd. zaposlenima zakinete na platama zbog kura evra, klijentima zaracunate evro na 110 i uspeh dodje prirodno:)))

ReleaseTheFuture

pre 13 godina

Apsolutna je istina da su sve banke sa stranim imenima franšize, međutim, ne treba smetnuti sa uma da one donose direktan prihod svojim centralama u inostranstvu, a istovremeno te centrale nemaju nikakvu obavezu prema klijentima u Srbiji. Nadalje, banke bi prve trebale da se nađu pod udarom Zakona o sprečavanju pranja novca, pošto ga kreše svakodnevno, uzimajući "kredite" od svojih centrala po krajnje nepovoljnim uslovima, a zatim se kroz otplatu tih kredita ispumpava novac koji cirkuliše u Srbiji i prenosi u inostranstvo.

BTW, plata gospođe Đurić nije nekoliko stotina hiljada, već milion i nekoliko stotina hiljada. Mesečno. Ovo ne pričam napamet, već na osnovu uvida u njen isplatni listić.

My Way, Or The Highway

pre 13 godina

Većina "stranih" banaka u Srbiji je registrovana kao D.o.o., i sa bankama čije ime nosi, kao i sa zemljama matičnim sedištima tih banaka, nema nikakve veze. Drugim rečima, ako propadne banka X iz zemlje Y, niko od štediša u Srbiji neće biti obeštećen iz stečajne mase, pošto, sem imena, banke pravno nemaju nikakav dodir jedna sa drugom. Pitajte malo po NBS nadležne o ovoj problematici. Dalje, zašto su još ovde banke, kada imaju samo problema i glavobolja. Pa upravo zbog toga, što je g-đa Đurić rekla u intervijuu, a to su HARTIJE OD VREDNOSTI. Od njih, i njihovog nekontrolisanog emitovanja ispod žita počela je kriza u Grčkoj koja je uzdrmala EU. Grci su muljali sa hartijama, i prekombinovali se. Ne smem da zamislim šta su ovi naši "mozgovi" u stanju da urade...Zato i ove "strane"banke sede u Srbiji. Da nam zadaju finalni udarac. Onda sem golih života ništa nećemo posedovati...

srce mi se cepa...

pre 13 godina

ček, ček, da obrišem suze... jadne banke.

evo jedne vesti na tu temu, pa da vidite koliko im je tesko:

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=08&dd=23&nav_id=453610


a ona priča o visokoj kamati i rizicima i slično - ispade da je i Kosovo bezbednija za bankarstvo, pa su manje kamate...

Aleksandar

pre 13 godina

Zivo se pitam gde bi otisli kad je i najnaivnijima jasno da tu nema ni S od stranih banaka, vec su to sve fransize. Drugim recima, domace banke koje nose strana imena.

Zmaj

pre 13 godina

Intesa je najlopovskija banka u Srbiji. Nude nepovoljne kredite sa nepovoljnim promenljivim klauzulama(u korist banke naravno). A zarada na kursnoj razlici je posebna prica. Ko ne veruje nek se uveri koliko zaradjuju na kupoprodaji evra:
http://www.kursna-lista.com/kursne-liste-banaka-i-menjacnica

Amnezija

pre 13 godina

Cek, cek... Kako smemo uopste pomisliti da ista nazao ucinimo stranim bankama kada smo, ne tako davno, iskasapili domaci bankarski sektor da bismo utrli put ovim nasim dobrotvorima? Kako bismo primali plate da njih nema? Koliko bismo uzivali tv programu da nema njihovih reklama, lekovitih za nasu napacenu dusu...

Vladan

pre 13 godina

Koja ironija od strane drzave. Pa neka idu te sve banke daleko im lepa kuca. Imali smo svoje banke koje je onaj pametnjakovic od Dinkica sve unistio i zatvorio. Ove sve banke kao i osdiguravajuca strana drustva su sve lopovske i lihvarske organizacije. Drzava im je dozvolila da legalno zelenase na siromasnom narodu. Pogledajte koje su objekte sazidali na Novom beogradu. Sve mislim da su doneli pare spolja pa investirali u te nekretnine - ne sve su to oteli ovom jasdnom i ubogaljenom narodu. Pogledajte koje plate imaju. Svaki sefcic ima 1000 Eurica mesecno a malo veci i mnogo vise. sve mislim da im je to palo sneba ne to su maznuli kroz lihvarske kamate ovom narodu.
Sta tek rade osiguravajuca drustva (strana) mislim na dopunsko penziono osiguranje. Ako hoces da raskines ugovor u periodu do tri godine gubis sve sto si uplatio a posle set moras da im platis 500 Eurica za raskid ugovora. Koje bitange i lopovi.
Smesta drzava mora da im uvede EXTRA POREZE a oni neka skinu kamate pa neka onda posluju i to transparentno a ne da se kriju iza nekih skrivenih zackoljica i trikova.
Kao fol imaju ovde nekog povecanog rizika, ma nemojte mi reci ovde 95% sirotog stanovnistva vrlo uredno vraca svoje dugove.
Sramota i od ove nesposobne Vlade da nemoze pesnicom da lupi po stolu.
EXTRA POREZ za banke i osiguravajuca drustva i tacka. Kome se nesvidja neka ide iz Srbije.
A sa tim pricama da to nece povoljno uticati na ulazak u EU i to su gluposti. Kome EU jos treba, sa 25000 din mesecne plate niko nema sta da trazi u EU

branko

pre 13 godina

Banke izgleda "ekstra porez" plaćaju "demokratskim" političarima na ruke, gotovonski. Imah na svakom ćošku i "zelenaškim" kamatama pljčkaju građane.

Bole

pre 13 godina

Kakva laz. Mali im profit.
Inteza Srbija je jedina poslovala sa profitom u 2010. od svih Intezinih podruznica u centralnoj i juznoj Evropi.
Predpostavljam da je i sa ostalim stranim bankama koje posluju kod nas isto.

Zoran

pre 13 godina

Pa sigurno da ce ona biti protiv tog poreza jel se odmah smanjuje njihov profit a potom i njena plata koja je nekoliko stotina hiljada.
Dakle to pitanje treba postaviti nezavisnim ekonomistima a ne direktoru banke. E sad da li su u pitanju banke ili banksteri prosudimo sami.

milezr

pre 13 godina

Najjače mi je kad kukaju, kao, Srbija je najgora, ekonomija ovakva, inflacija onakva... Pa, niko vas ne tera da radite u Srbiji. Sad, kao, ispada oni čine uslugu milionima i krvare za nas. Ako vam nije dobro, idite. A dobro vam je čim ne idete. Vama rasulo potpuno odgovara jer je tu najviše očajnih komitenata.

Ivan Grozni

pre 13 godina

Mislim da bi dodatno oporezivanje banaka dovelo do toga da banke taj dodatni trošak poslovanja prevale na klijente, tako da bi na kraju račun, kao i uvek, platili građani.

s.nikolic

pre 13 godina

kao neupucen imam jednu zelju : da li neko od upucenih moze da objasni koliko su "onda" DVADESET MILIJARDE DOLARA DUGA citave sfrj u ondansnjim platama i BPD vredele , koliko je veliki bio srpski deo , i kolko je danasnji srpski dug gledano kroz plate ili nacionalni BPD danas??? ja znam da je ondasnja svetska banka , slicna ovom MMF-u , ODBILA DA DA KREDIT OD SEST milijardi dolara koje su jugoslaviji bile potrebne za placanje kamate za postojece kredite , a u tu smo (jugoslavija) situaciju dosli jer se i onda veci deo tih kredita u zadnje vreme trosio i potrosio NENAMENSKI !!!! onda je nastala privredna kriza , ucestali su i nemiri na osnovu nacionalizma koji su ondasnja desavanja samo "ubrzali" , i onda je doslo do cega je po zeljema onih kojima je to najvise odgovralo MORALO DA DODJE ! trenutno se ova srbska vlada ponasa jos gore od ondasnje jugoslovenske ! oni nam cak i otvoreno priznaju da je jedini izlaz zaduzivanje ! samo dokle vise ?! te uzete pare se ne usmeravaju na ozivljavanju privrede i zato nas uskoro ceka jos veca , ne vestacki izazvana , vec PRAVA privredna kriza u srbiji ! kad tad ce i resorsi za otplacivanje dugova presiti, malo sta izvozimo da bi nesto i zaradili , i onda sta dalje ???

duka

pre 13 godina

Ne razumem! U ovoj zemlji je uvek neko drugi kriv. Banke su dosle, donele svoj kapital i nude ih pod odredjenim uslovima. Da li je obavezno uzeti kredit, minus, karticu... Nije! Zasto je banka kriva? Zato sto zatucani Srbi ne umeju da raspolazu sa svojim novcem, zato sto vole da trose vise nego sto zarade? Nije! Meni je banka omogucila da kupim stan, o tome pre 10 godina nisam mogao ni da sanjam. Na kraju od 33 banke izaberite one domace pa cete dobiti "povoljniji" kredit.

čovek

pre 13 godina

pa šta, a i neće.
da li se neko zapitao koliko je uništeno radnih mesta i ugašeno radnji
i firmi zbog monopola koje niko ne stopira.naš problem su nelojalni i
nejednaki uslovi rada na trzištu.
pravi izlaz za srpsku privredu je jednaki uslovi poslovanja.
da li neko zna kolika je zarada u privredi, da li postoji takav tačan
podatak. da vidimo te raspone privreda vs vanprivreda, kao i po regionima.

Zoki

pre 13 godina

Nemoj Draginja da kukaš, odrezao bi ja tebi mnogo veći porez.. A ako vam je povoljnije u Hrvatskoj i Bugarskoj slobodno idite, gonite se odavde

duka

pre 13 godina

Ne razumem! U ovoj zemlji je uvek neko drugi kriv. Banke su dosle, donele svoj kapital i nude ih pod odredjenim uslovima. Da li je obavezno uzeti kredit, minus, karticu... Nije! Zasto je banka kriva? Zato sto zatucani Srbi ne umeju da raspolazu sa svojim novcem, zato sto vole da trose vise nego sto zarade? Nije! Meni je banka omogucila da kupim stan, o tome pre 10 godina nisam mogao ni da sanjam. Na kraju od 33 banke izaberite one domace pa cete dobiti "povoljniji" kredit.

Шумадинац

pre 13 godina

Прошле године све стране банке у Србији су пријавиле ПРОФИТ, а привреда и грађани у дубоком минусу, никад горе, затварају се фирме, нема производње,....
Дакле ОЈАДИШЕ нас стране Банке, које нам стално сервирају као да су домаће.
И какви су то називи страних Банака: BANCA, BANK,...на српском се каже Банка , ито на ћирилици.

Slavica

pre 13 godina

Da je ovo normalna zemlja drzava bi najurila sve te banke iz Srbije i dovela normalne banke koje posluju po istim principima kao u ostalim evropskim zemljama kao i u zemljama u okruzenju (zbog visine kamatne stope)

carlic

pre 13 godina

gospdja draginja pa idite i ja bih isao tamo gde je bolje ,a za vas je ovde odlino
odrzavanje racuna koji ne radi 400 dinara mesecno 1.000.000,00 platnih kartica puta 250,00 dinara odrzavanje pa ti vidi imali to gde u svetu,a kamate po dozvoljenim minusima ,placanje putem kartice prodas robu za 1.000,00 dinara dobijes na racun 960,00 delimo marzu na pola, da ne pricam vise nema vremana trebalo bi mi dva dana

Zmaj

pre 13 godina

Intesa je najlopovskija banka u Srbiji. Nude nepovoljne kredite sa nepovoljnim promenljivim klauzulama(u korist banke naravno). A zarada na kursnoj razlici je posebna prica. Ko ne veruje nek se uveri koliko zaradjuju na kupoprodaji evra:
http://www.kursna-lista.com/kursne-liste-banaka-i-menjacnica

tatjana

pre 13 godina

Obzirom na ujednacenost kamata i loseg odnosa prema klijentima, sa retkim izuzecima, mislim da mozemo slobodno da ostanemo bez pola banaka koje ovde posluju. Nase je da stvorimo trziste kakvo zelimo da imamo, a na njemu ce se vec naci neko ko hoce nase pare!

Miša Pavlović

pre 13 godina

Čista demagogija, dodatni porez bi samo smanjio zarade banke, ali dokle god je poslovanje pozitivno neće im pasti napamet da idu bilo kuda. Sto se tiče rizika one ja u pravu ali su zato i kamatne stope najveće u regionu da bi se pokrio rizik. Ovo je čisto lobiranje i dizanje prašine kako bi se narod uplašio i tako opravdalo odustajenje od oporezivanja.

Sash

pre 13 godina

Hahahahahahahahaha....Sve se bojim da ima u Evropi jos ovaca za sisanje od 29% kamate EKS za gotovinu!!!Legalizovana hiper-otimacina sirotinje,moguca samo u zemljama za koje su za njih tarzanske!!!Tuga i bes!!!

Ivan Grozni

pre 13 godina

Mislim da bi dodatno oporezivanje banaka dovelo do toga da banke taj dodatni trošak poslovanja prevale na klijente, tako da bi na kraju račun, kao i uvek, platili građani.

Amos

pre 13 godina

Stvarno moraš biti naivčina (ima i boljih reči koje bi se mogle upotrebiti) pa da poveruješ i jednu reč ovakvim likovima i "likoviškinjama"!
Srbija nije utrošila nijedan dinar na saniranje gubitaka banaka?? Srbija (i njeni građani) je utrošila deset godina progresa i života na finansiranje banaka u istoj!
Kome vi pričate priče o maloj zaradi u Srbiji!??

U zadnjih deset godina je svakom mlađem čoveku u Srbiji bio ciljda se zaposli ili u banci, ili kao komercijalista kod naših mnogobrojnih uvoznika. To govori više nego dovoljno o našoj privredi i o tome ko je u njoj ugrožen.

xmen

pre 13 godina

O čemu bre ova priča! Domaće banke imaju ubedljivo najveće marže u evropi i najveću profitabilnost! O kakvim gubicima priča kad skoro sve keširaju po par miliona evra čistog profita svake godine..

james

pre 13 godina

Ne postoji nacin da banka nije ostvarila profit,za razliku od privrede.Uostalom ako nemaju racunicu ne bi ni poslovali .Da slucajno ne rade sa minusom?

Rade

pre 13 godina

Lako je biti najbolji bankar, bankar godine itd. zaposlenima zakinete na platama zbog kura evra, klijentima zaracunate evro na 110 i uspeh dodje prirodno:)))

My Way, Or The Highway

pre 13 godina

Većina "stranih" banaka u Srbiji je registrovana kao D.o.o., i sa bankama čije ime nosi, kao i sa zemljama matičnim sedištima tih banaka, nema nikakve veze. Drugim rečima, ako propadne banka X iz zemlje Y, niko od štediša u Srbiji neće biti obeštećen iz stečajne mase, pošto, sem imena, banke pravno nemaju nikakav dodir jedna sa drugom. Pitajte malo po NBS nadležne o ovoj problematici. Dalje, zašto su još ovde banke, kada imaju samo problema i glavobolja. Pa upravo zbog toga, što je g-đa Đurić rekla u intervijuu, a to su HARTIJE OD VREDNOSTI. Od njih, i njihovog nekontrolisanog emitovanja ispod žita počela je kriza u Grčkoj koja je uzdrmala EU. Grci su muljali sa hartijama, i prekombinovali se. Ne smem da zamislim šta su ovi naši "mozgovi" u stanju da urade...Zato i ove "strane"banke sede u Srbiji. Da nam zadaju finalni udarac. Onda sem golih života ništa nećemo posedovati...

Milan Krstić

pre 13 godina

Pa njihov interes je kapital...za ljude ih baš briga...oni koji danas rade u bankama padaju s nogu od posla,kamate su najviše i još rade sa malo dobiti...pa nek idu ako im ne valja...dok se sve zatvaralo banke su se otvarale da bi pojedini biznismeni mogli da mešetare...ja tražim kredit pregledaju mi i utrobu a kada kredit traži tajkun dobije kredit i bez provere...takvih primera ima sijaset...

ReleaseTheFuture

pre 13 godina

Apsolutna je istina da su sve banke sa stranim imenima franšize, međutim, ne treba smetnuti sa uma da one donose direktan prihod svojim centralama u inostranstvu, a istovremeno te centrale nemaju nikakvu obavezu prema klijentima u Srbiji. Nadalje, banke bi prve trebale da se nađu pod udarom Zakona o sprečavanju pranja novca, pošto ga kreše svakodnevno, uzimajući "kredite" od svojih centrala po krajnje nepovoljnim uslovima, a zatim se kroz otplatu tih kredita ispumpava novac koji cirkuliše u Srbiji i prenosi u inostranstvo.

BTW, plata gospođe Đurić nije nekoliko stotina hiljada, već milion i nekoliko stotina hiljada. Mesečno. Ovo ne pričam napamet, već na osnovu uvida u njen isplatni listić.

srce mi se cepa...

pre 13 godina

ček, ček, da obrišem suze... jadne banke.

evo jedne vesti na tu temu, pa da vidite koliko im je tesko:

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=08&dd=23&nav_id=453610


a ona priča o visokoj kamati i rizicima i slično - ispade da je i Kosovo bezbednija za bankarstvo, pa su manje kamate...

branko

pre 13 godina

Banke izgleda "ekstra porez" plaćaju "demokratskim" političarima na ruke, gotovonski. Imah na svakom ćošku i "zelenaškim" kamatama pljčkaju građane.

Zoran

pre 13 godina

Pa sigurno da ce ona biti protiv tog poreza jel se odmah smanjuje njihov profit a potom i njena plata koja je nekoliko stotina hiljada.
Dakle to pitanje treba postaviti nezavisnim ekonomistima a ne direktoru banke. E sad da li su u pitanju banke ili banksteri prosudimo sami.

Aleksandar

pre 13 godina

Zivo se pitam gde bi otisli kad je i najnaivnijima jasno da tu nema ni S od stranih banaka, vec su to sve fransize. Drugim recima, domace banke koje nose strana imena.

Amnezija

pre 13 godina

Cek, cek... Kako smemo uopste pomisliti da ista nazao ucinimo stranim bankama kada smo, ne tako davno, iskasapili domaci bankarski sektor da bismo utrli put ovim nasim dobrotvorima? Kako bismo primali plate da njih nema? Koliko bismo uzivali tv programu da nema njihovih reklama, lekovitih za nasu napacenu dusu...

Spustavah se ja na vase uze ...

pre 13 godina

Nemam ni vremena, ni prostora da komentarisem nekorektnost bankarskog sektora u Srbiji. Od dolaska stranih banaka, na snazi je simulacija bankarskog trzista, a sustinsko stanje je: delovanje bankarskog kartela. Dogovor medju bankarima u Srbiji se po prioritetu nalazi daleko iznad njihove kompetitivnosti.
Cinjenica na koju bih vam skrenuo paznju, upucuje na nekorektnost, ako ne na to, onda na neobavestenost ili neprofesionalizam gospodje Djuric:

½Rejting agencija „Standard end pur” podigla je juče kreditni rejting Srbije sa BB negativnog na BB stabilni, navodi se u sinoćnjem saopštenju Ministarstva finansija.½
izvor: ½Politika online½ 18.februar 2011.

Vladan

pre 13 godina

Koja ironija od strane drzave. Pa neka idu te sve banke daleko im lepa kuca. Imali smo svoje banke koje je onaj pametnjakovic od Dinkica sve unistio i zatvorio. Ove sve banke kao i osdiguravajuca strana drustva su sve lopovske i lihvarske organizacije. Drzava im je dozvolila da legalno zelenase na siromasnom narodu. Pogledajte koje su objekte sazidali na Novom beogradu. Sve mislim da su doneli pare spolja pa investirali u te nekretnine - ne sve su to oteli ovom jasdnom i ubogaljenom narodu. Pogledajte koje plate imaju. Svaki sefcic ima 1000 Eurica mesecno a malo veci i mnogo vise. sve mislim da im je to palo sneba ne to su maznuli kroz lihvarske kamate ovom narodu.
Sta tek rade osiguravajuca drustva (strana) mislim na dopunsko penziono osiguranje. Ako hoces da raskines ugovor u periodu do tri godine gubis sve sto si uplatio a posle set moras da im platis 500 Eurica za raskid ugovora. Koje bitange i lopovi.
Smesta drzava mora da im uvede EXTRA POREZE a oni neka skinu kamate pa neka onda posluju i to transparentno a ne da se kriju iza nekih skrivenih zackoljica i trikova.
Kao fol imaju ovde nekog povecanog rizika, ma nemojte mi reci ovde 95% sirotog stanovnistva vrlo uredno vraca svoje dugove.
Sramota i od ove nesposobne Vlade da nemoze pesnicom da lupi po stolu.
EXTRA POREZ za banke i osiguravajuca drustva i tacka. Kome se nesvidja neka ide iz Srbije.
A sa tim pricama da to nece povoljno uticati na ulazak u EU i to su gluposti. Kome EU jos treba, sa 25000 din mesecne plate niko nema sta da trazi u EU

milezr

pre 13 godina

Najjače mi je kad kukaju, kao, Srbija je najgora, ekonomija ovakva, inflacija onakva... Pa, niko vas ne tera da radite u Srbiji. Sad, kao, ispada oni čine uslugu milionima i krvare za nas. Ako vam nije dobro, idite. A dobro vam je čim ne idete. Vama rasulo potpuno odgovara jer je tu najviše očajnih komitenata.

Bole

pre 13 godina

Kakva laz. Mali im profit.
Inteza Srbija je jedina poslovala sa profitom u 2010. od svih Intezinih podruznica u centralnoj i juznoj Evropi.
Predpostavljam da je i sa ostalim stranim bankama koje posluju kod nas isto.

čovek

pre 13 godina

pa šta, a i neće.
da li se neko zapitao koliko je uništeno radnih mesta i ugašeno radnji
i firmi zbog monopola koje niko ne stopira.naš problem su nelojalni i
nejednaki uslovi rada na trzištu.
pravi izlaz za srpsku privredu je jednaki uslovi poslovanja.
da li neko zna kolika je zarada u privredi, da li postoji takav tačan
podatak. da vidimo te raspone privreda vs vanprivreda, kao i po regionima.

s.nikolic

pre 13 godina

kao neupucen imam jednu zelju : da li neko od upucenih moze da objasni koliko su "onda" DVADESET MILIJARDE DOLARA DUGA citave sfrj u ondansnjim platama i BPD vredele , koliko je veliki bio srpski deo , i kolko je danasnji srpski dug gledano kroz plate ili nacionalni BPD danas??? ja znam da je ondasnja svetska banka , slicna ovom MMF-u , ODBILA DA DA KREDIT OD SEST milijardi dolara koje su jugoslaviji bile potrebne za placanje kamate za postojece kredite , a u tu smo (jugoslavija) situaciju dosli jer se i onda veci deo tih kredita u zadnje vreme trosio i potrosio NENAMENSKI !!!! onda je nastala privredna kriza , ucestali su i nemiri na osnovu nacionalizma koji su ondasnja desavanja samo "ubrzali" , i onda je doslo do cega je po zeljema onih kojima je to najvise odgovralo MORALO DA DODJE ! trenutno se ova srbska vlada ponasa jos gore od ondasnje jugoslovenske ! oni nam cak i otvoreno priznaju da je jedini izlaz zaduzivanje ! samo dokle vise ?! te uzete pare se ne usmeravaju na ozivljavanju privrede i zato nas uskoro ceka jos veca , ne vestacki izazvana , vec PRAVA privredna kriza u srbiji ! kad tad ce i resorsi za otplacivanje dugova presiti, malo sta izvozimo da bi nesto i zaradili , i onda sta dalje ???

Zoki

pre 13 godina

Nemoj Draginja da kukaš, odrezao bi ja tebi mnogo veći porez.. A ako vam je povoljnije u Hrvatskoj i Bugarskoj slobodno idite, gonite se odavde