Subota, 05.02.2011.

13:51

Dogovor budalaština, smena ministra

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, dematovala je tvrdnje ministra prosvete i "čelnika dva režimska sindikata, da nastava počinje u ponedeljak".

Izvor: B92

Dogovor budalaština, smena ministra IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

113 Komentari

Sortiraj po:

roditelj dva skolarca

pre 13 godina

"... pokušavaju da oprobanim metodama disciplinuju prosvetne radnike koji su se usudili da se bore za svoje dostojanstvo, LEGALNIM I LEGITIMNIM sredstvima", navodi se u saopštenju Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije"
Zakon kaze, da moraju da organizuju minimum rada, a s obzirom da nisu, straj je nelegalan!
Zakon kaze, da ko na posao neopravdano izostane 5 dana u jednoj godini, ili 3 dana vezano, dobice otkaz i ostace bez posla!
Drzava je na potezu!

Vladan R

pre 13 godina

Intresantnoje da se isti ovi koji podrzavaju profesore, bune kada se povecavaju plate za drzavne cinovnike, a to je prakticno ukljucujuci policiju i sudstvo ista kategorija koja bukvalno ne pravi nikakav direktan prihod. Cak i javna preduzeca naplatom imaju direktan prihod. Stoga plate npr nastavno naucnog osoblja, pre svega zavisi od stanja u prevredi, a tek potom od rezultata sopstvenog rada, pa makar medju tim recimo naucnicima sve bio Tesla do Njutna i Njutn do Ajnstajna. Osim naravno ako ne izmisle nesto revolucinarno pa na osnovu toga dodatno direktno prihoduju. Istovremeno treba imati u vidu, da u drzavnu sluzbu idu oni manje sposobni i manje ambiciozni. Siguran posao siguran godisnji ali i znatno niza plata. U zapadnoj Evropi ili SAD, sa obicnom diplomom nastavno osoblje u osnovnoj ili srednjoj skoli ima okvirno 25000 evra(dolara) godisnje, sto je u sutini ukupno gledano prosecna plata. Naucno i nastavno osblje sa magistraturomi dooktoratom ima izmedju 50.000 i 75.000 godisnje. Oni koji rade u privredi sa istom spremom imaju od 80.000 godisnje pa navise. Lekari i sudije su u ovom drugom i u trecem platnom razredu. Bez obzira sto svi imaju visoko obrazovanjhe to su razliciti platni razredi. Dakle svako poredjenje srednjoskolskih profesora a posebno nastavnika sa lekarima i sudijama, pa cak i naucnicima je neumesno, cak sta vise odnos zarada je ovde u Srbiji cesto mnogo povoljniji za njih, naravno zbog stanja u drzavi i nasledja iz proslosti. Onome kome se ne svidja plata on ne ide u srdnjoskolsko nastavno osoblje vec u vise platne razrede. Kao sto rekoh tako je u uredjenim zemljama od kojih mi jesmo daleko, ali bez obzira na to, na zalost sto se plata tice one u odnosu na prosecnu sve funkcionise isto. Istina je da profesori nisu krivi za stanje u kome se nalazi drzava Srbija, nego pre svega politicari, i stoga njihov protest je trebao biti usmeren ka smeni vlasti, a ne samo ka svom povecanju plata, jer se jedino sa nekom boljom vlasti ovaj problem moze sistamtski resiti. Nemoj samo da neko prica pa ja se ne bih bunio da imam tih 25.000 evra godisnje, cak sta vise presrecan bih bio i sa 2.5 puta manjom sumom, jer ovo je Srbija. U svakom slucaju ko nece da menja vlast a ne svidja mu se plata u skoli neka da otkaz, pa ako ni u privredi ne nadje zadovoljavajuci posao, s obzirom na stanje u drzavi, ako smatra da mu premalo nude, neka spremi i polazi TOFL i GRE ili neki srodni test, pa neka ide tamo gde ce njegovu strucnost bolje platiti.

djak

pre 13 godina

Prekinite toliko da branite profesore... Dragi moji, nisu ni oni cvecke. Naravno i vi to znate, niste blesavi ali vas vase nezadovoljstvo tera da gledate na situaciju malo previse kao da u celoj prici postoji jedan krivac. Samo se setite da prosvetari imaju najduzi odmor od svih zaposlenih u drzavnom sektoru, da je 99% dece, odnosno roditelja moralo da placa privatne casove izmerju 10 i 20 evra po dvocasu koje ti isti profesori drze, da su dnevnice na ekskurzijama toliio visoke da se vrate sa po 1000-1500 evra bogatiji.. malo li je? A da ne spominjem prodaju ocena na kraju godine... izvinite ali malo mi je muka.

andrej

pre 13 godina

Kada bilo ko od politicara u vlasti pomene decu, pitam se da li razmisljaju o tome koliko placaju svoje obroke u skupstinskom restoranu i koliko kostaju decije uzine. Da se zna, u platu prosvetara ulazi i regres i topli obrok, pa je ta plata jos bednija i vrlo je blizu one cifre od oko 25000. Ne znam zasto se to precutkuje. Sindikati rade za vladu, nikoga nije briga za obrazovanje. Ako prosvetari kolektivno daju otkaz, nisam siguran da ima ko da ih zameni. U provinciji nema kadrova, decu obrazuju sa zavrsenim kursevima. Ne mislim da je normalno da vkv radnici, pa ma gde radili u javnom sektoru, imaju vece plate nego neko sa 7 stepenom. Kad njima treba povisica, mi platimo struju vise. A ko kaznjava poslanike koji radno vreme provode po hodnicima? U principu, svi na ulice! Zasto nisu popravili skole u Kraljevu? Sad je problem strajk?

Posmatrac

pre 13 godina

sramno je da prihvatite te neljudske uslove !!!
akos te vec poceli izvrsite strajk do kraja kao sto ste i reklI !!!
a ne da prihvatate neke bedne uslove koje vam ministarstvo daje da bi oni uzeli sto vise para…
i ne obazirite se na komentare da ide preko ledja dece... sta je par nedelja za vas ugled!!!!

Misa

pre 13 godina

Pogubno je, za jednu zemlju, da plate u javnom sektoru budu vece od plata u privredi.To je dokaz duboke krize drustveno ekonomskih odnosa i sistema drzave. Ljudi su postali sebicni i krajnje nemoralni, bez dostojanstva i bez casti.
Zavrsio sam Ekonomski fakultet u Beogradu, imam 30 godina i ne radim u struci, i vrlo rado bih predavao u skoli. Medjutim posao u skoli, ali i bilo kojoj instituciji koju finansira drzava se dobija iskljucivo preko veze(partijske ili rodjacke)ili se kupuje. Ne postoje javni konkursi, ili su pro forme, nema testiranja, posao dobijaju nestrucni kadrovi ili potpune neznalice, nepismeni ljudi.
Moj predlog je da se izvrsi jedno testiranje zaposlenih u prosveti ali i u ostalim javnim sektorima. Da se urade testovi opste kulture, testovi znanja (predmeta koji konkkretni profesor predaje odnosno iz oblasti kojom se neki zaposlenik bavi u javnim firmama) , psiho test. Siguran sam da 80% ispitanika ne bi testove proslo. Pa da se lepo podele otkazi nakon toga i problemi bi se resili.
Znam da je ovo utopija i da se u nasoj zemlji stvari nikada nece promeniti, da ce samo poltroni i ulizice, kameleoni i razni ljigavci uspevati da plivaju i da prezive (ne i da zive jer oni to ne umeju) pritom smatrajuci sebe borcima i snalazljivim ljudima.
Meni je muka od ove realnosti i zbog toga cu prvom prilikom da odem iz zemlje uz jedan osecaj gubitka sto to vec do sada nisam uradio.

Aca

pre 13 godina

Do sada nisam podržavao štrajk prosvetara, ali od sada ga PODRŽAVAM! Vlada Srbija se prema prosvetarima ponaša kao prema prosjacima, i to na jako ciničan način. Dva režimska sindikata treba odmah ukinuti, čemu sindikati koji liže zadnju nesposobnoj Vladi. Iako prosvetari žive bolje od mnogih koji rade kod privatnika, krivu su na žalost radnici koji se nisu udružili, jer ne postoji sindikat radnika koji su zaposleni kod privatnika jer DS tajkunima to nije odgovaralo. Jeste da Vlada sada nema para, ali zato je treba i oboriti, smanjili su plate devalvacijom dinara svim za preko 30% i sada oept Vlada nema para. Pa gde su pare? Otišle Fiatu. Gde su novci? Otišli Gorenju i Benettonu. Pa kako za njih ima, a za lekare i profesore nema? Svi ministri u Vladi Srbije nemaju gram dostojanstva i smrde više od govana, na nečoveštvo i korupciju. Podržavam vas prosvetari, ioako ste loše, mnogo ste bolji i časniji od usranih ministara u Vladi, kojima naši lekari nisu dobri, kojima naši fakulteti nisu dobri (svi ministri u Vladi Srbije šalju svoju decu u Englesku na studije).

Pa što sam je poturao leđa 5.oktobra, da se maneken Tadić smeška po svetu? Pa nije u redu gospodo žuti, ili da kažem baš ste ga podvukli žutim.

MILORAD

pre 13 godina

(Nekada su i ucenici imali svoja prava..., 5. februar 2011 21:28)

Vidim da ovde uglavnom napadaju prosvetare zbog strajka. E pa da napisem neku kao prosveni radnik.
Ucenici danas imaju jos veca prava nego ranije, njihovi roditelji takodje, profesori su izgubili sva prava! To zvanje vise niko ne ceni.
Koliko vas posmatraca koji ovde pametujete zna da deca do 4 razreda vise ne mogu da ponavljaju? Dete moze da ima sve jedinice i da bude "prevedeno" u visi razred po zeljji roditelja sa svim tim jedinicama!!!
Koliko vas pametnih je culo za INKLUZIJU U NASTAVI? Da pojasnimo i to. Uvodjenje dece ometenih u razvoju u redovnu nastavu kojom se fakticki ukidaju specijalne skole namenjene radu sa tom decom!!!
Koliko vas pametnih zna da je idealan broj ucenika u odeljenju 22-25, a da u skoli u kojoj radim kao i u ostalim skolama NEMAMO odeljenja ispod 33 ucenika!!!
Do jutra vam mogu nabrajati primere koji ne valjaju u skolstvu, ali me boli to sto se potencira na nekim nebitnim stvarima tipa "jubilarne nagrade", povecanje plate za sicusnih 10 % i tome slicno. Ne treba meni plata jednog sudije, ne treba meni plata jednog policajca, hirurga, doktora... Samo zelim jednu stvar, postovanje za te ljude koji rade ovaj posao koji ja radim!!!
Sta je vama roditeljima problem? Sto nema ko da vam decu zabavlja pre podne? Mogu da se kladim da polovina roditelja u ovom trenutku i ne zna gde su im deca (nedelja 1.16h, sat posle ponoci) i to ne deca srednjoskolci vec osnovci!!!
Okrenite se malo oko sebe, pogledajte neke stvari!!! Ili je lakse praviti se da ih ne vidis. E pa ja kao profesor nadgledam i decu koju mi roditelji posalju, ja sam za mojih 32 ucenika i otac i majka dok su u skoli i samo ja znam kako bih se osecao da se nekome od njih nesto dogodi dok sam ja na poslu.
Ali vi nastavite da verujete medijima koji ce vam pustiti samo taj jedan zahtev koji traziimo (povecanje plata), dok ce ostale precutati, jer vlast dobro zna kako ce nas narod jos vise zamrzeti!

Dete prosvetara

pre 13 godina

Ako neko misli prosvetari malo rade i da bi trebalo da rade 8 sati dnevno - onda bi i deca trebala da imaju po 8 casova dnevno, zar ne? E sada ce masa zagraktati da deca ne mogu pratiti toliku nastavu - da li mislite da i nastavnici mogu predavati 8 sati nastave dnevno? Ipak je taj posao maaaaaaalo drugaciji nego drugi poslovi...

doktor

pre 13 godina

Vidim da prosvetni radnici kvalifikuju neistomisljenike na forumu sa :
- neobrazovani
- emigranti
- BIA
- nesposobnjakovici itd.
Cak se jedna pohvalila kako ne place pretplatu RTS-a.
Najstrasnije je sto vi i dalje samo trazite platu od vlade. Nemate predstavu da to nece platiti iz svog dzepa, nego ce po privatnicima.

Molim vladu da im da povecanje od 25%, i da nam dozvoli da se deca obrazuju kod kuce

Klema

pre 13 godina

Prosvetnim radnicima bi bilo daleko pametnije da malo porade na svom usavrsavanju i da omoguce normalno odvijanje nastave, umesto sto sede po zbornicama i ocenjuju komentare.
Vredite svaki dinar, tj. koliko deca dobiju znanja od vas toliko i vredite.
Nisam fan ministra, daleko bilo, ali da preterujete, to je jasno svima.
Ukoliko ne zelite da radite, na berzi rada ima puno onih koji hoce i to daleko savesnije i profesionalnije nego vi.
Dobro znate kako se dolazi do posla po skolama i zasto oni koji hoce da rade najcesce krpe najbedniji fond casova.
Ja vam ne bih dao ni prebijene pare, a ovi iz vlade ukoliko su pametni, treba da vas napolje zbog nepostovanja zakona o strajku!!!

mare

pre 13 godina

Pazite ovako!!! Dok se taj PROSVETNI RADNIK skolovao Vi ste se gospodo opijali i provodili,misleci da je ceo svet vas i da je fakultet glupost,a sad kada ste porasli i roditelji prestali da vas izdrzavaju 20 000 se cini malo(a mislili ste da je dovoljno)!!! NISU PROSVETNI RADNICI KRIVI ZBOG TOGA!!!! A da ne pricam koliko kosta studiranje...oko 10-12 000 eura...pa sad vidite da li imaju pravo da se bune!!!! ko je vama branio da se bavite tom profesijom???? ZATO SVAKO KO KRITIKUJE PROSVETARE MOZE DA MI SE SAGNE!!!! A KVALITET NASTAVE NE ZAVISI SAMO OD NJIH VEC I OD VASE DECE I KUCNOG VASPITANJA( NEKO JEDNOSTAVNO NECE DA UCI

ironija

pre 13 godina

Ovo sve je baš zato što imamo četiri sindikata. U ponedeljak konačno imamo priliku da ono pola smuti-pa-prospi, koje je postiglo nekakav dogovor, otkačimo i da nam ostanu dva. Onda bi ta dva mogla da se ujedine a ponosni nosioci divnih srpskih imena na b i z - zbogom, pa neka malo misle u čije su ime i šta dogovorili. Ako se ja išta pitam, a ima da se pitam, ništa od nastave dok ne vidim za šta nisam radio cele nedelje. Nadam se da imam istomišljenike i da nećemo kao miševi podviti repove i tako dati svim ovim savesnim roditeljima i učenicima još razloga za zluradost. Čast izuzecima, to je tužna istina.

Prof. u penziji

pre 13 godina

Samo zelim da kazem svima da nikada materijalno stanje u prosveti nije bilo na zavidnom nivou, ali smatram da nikada nije bilo gore od sadasnjeg. Vise nego ocigledno je da aktuelnoj vlasti nije stalo do obrazovanja i vaspitanja dece.
Dajem svoju punu podrsku kolegama koji nastavljaju sa strajkom.
Borba nece biti laka, ali morate se izboriti za svoj materijalni i profesionalni status!
Svako dobro!

milos

pre 13 godina

evo jednog komnentara jedne profesorke iz beogradske gimnazije (skinuto sa sajta foruma beogradkih gimnazija)

Ministre, nisam kompetetna da pricam o vasim uspesima na najboljem univerzitetu u Srbiji, megatrendu (ne znam kako da prevedem na srpski ovu englesku kovanicu prilagodjenu naivnim gradjanima Srbije). Nadam se da redovno drzite svoja predavanja, da se svakodnevno pripremate, citate literaturu, usavrsavate, imate otvorena vrata za sve nedoumice studenta, valjano ispitujete i posteno ocenjujete. Pretpostavljam da ste i placeni za to. Imate porodicu, decu. Kupili ste, citam iz novina, veliki stan u Beogradu. Sigurno ste uzeli kredit kod neke banke jer ko u Srbiji moze postenim radom i platom ima toliko para za toliki stan. Planirate odmor, svojoj deci savetujete kako treba da se uci. Sve u svemu imate neke planove za buducnost koja je pred vama.
Ja, nastavnica u jednoj beogradskoj gimnaziji, sam imala planove. Secam se putovanja sa mojim roditeljima kad sam bila mala (bese to pre dvadeset godina), radujem se kad evro padne za koji promil jer placam stanarinu, ostace mi vise za hranu. O kreditu ne razmisljam jer plata mi nije dovoljna za kredit. Nemam dedovinu, a nisam ni sponzorusa. Dece jos uvek nemam. Zasto? Pa od cega da ih hranim i skolujem. Zar treba da svoj zivot svedem na onu sajber pesmu poso-kuca (cak je i doticni pevac bolje placen od mene) i da crknem sa 66 godina. Mozda vam je i to cilj, manje penzionera vece plate.
Ministre dosta mi je vas, pozicije i opozicije, kursadzija i megatrendista. Godinama nam svi obecavate med i mleko, a ja sam alergicna i na jedno i drugo.
I sta cu reci svojim djacima kad ih budem videla u klupama. Bezite deco dok ima vremena i nemojte nikad da se okrecete, jer mi vas ne zasluzujemo.

suncica

pre 13 godina

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/99992/Srpski-poslanik-za-10-meseci-radio-samo-sat-i-51-minut/print

Za one koji uporno kao argument protiv zasluzenog povecanja plata pominju radno vreme i godisnje odmore prosvetnih radnika. Na ove iz clanka nemate primedbi? http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:307106-Vise-plate-i-Vladi
Samo kad je 40000 vise nego dovoljno za nekog ko se skolovao najmanje 16 godina.

Ceca

pre 13 godina

Postovani prosvetni radnici,shvatam ja vas da ste nezadovoljni,ali vi meni objasnite kako ce moj sin da zavrsi godinu,i da nesto nauci,kad ne ide u skolu cetri nedelje,mi smo iz Kraljeva,zbog zemljotresa nisu isli tri nedelje,a sad i ovaj strajk!!! A tek osmaci!!!
p.s. Za privatne casove NEMAMO PARA!!!

Vladimir

pre 13 godina

Od svih budzetskih korisnika prosveta ima ubedljivo najmanje plate.Jedino kod nas se zna u dinar koliko ko zaradjuje a ostali dobijaju u tisini i nikom nista.Policija svaki mesec linearno dobija preko plate 10 000dinara a o tome se ne prica.Nijedan sudija nije ispod 100 000 dinara i to je u redu,a o javnim preduzecima i da ne pricam kolika su im primanja.Vazno je da se sav gnev iskali na prosveti.Meni su ovi na vlasti jasni,ali mi niste jasni vi dragi roditelji koji nas napadate.Da li posle ovolikog blacenja vlasti i vas stvarno mislite da deca u nama mogu da prepoznaju neke ljude vredne da im prenesu znanje.Posle ovolike hajke na nas sezona lova je pocela.I ono malo discipline i postovanja ce nestati.A vi se posle pitajte zasto vam se deca opijaju,drogiraju,zasto su nasilna,zasto nemaju elementarno znanje itd.Pa onda opet za sve okrivite nas ako vam je lakse. :(

Aleksa

pre 13 godina

gospodo morate da znate da nema nigde besplatnog rucka.sada placamo nesposobnost i glupost nasih roditelja da kazu 'dosta' slobodanu milosevicu i njegovim ludacima, bojim se da ce nasa deca i unuci placati nasu glupost da kazemo 'dosta' borisu tadicu i njegovim ludacima, sve u svemu, sada se sirotinja otima oko mrvica sa njihovog stola, pa morate da shvatite da je 15% od nista i dalje nista, isto tako 50% od nista je nista. a i nema dovoljno mrvica za sve. zamislite da se nista ne promeni sledecih 20 godina, pa sta ce ostati toj sirotoj nasoj deci, nece biti ni mrvica. morate da shvatite da buduca srpska pokoljenja ne idu nikamo, vec u jos vecu bedu nego sto je sada, i u sve sto prati bedu. ko zeli da vidi kako je to neka pogleda malo nesto sa haitija pa ce mu sve biti jasno. ja bi mislio o tome. zato gospodo, pamet u glavu, nesto mora da se menja, a vi vidite sta mozete da promenite, pa poradite na tome. nema besplatnog rucka, nista se nece promeniti ukoliko ga mi ne promenimo. i definitivno mislim da je boris tadic samo preuzeo kljuceve od tamnice koja se zove srbija, i da je i dalje drzi vrlo dobro zakljucanom. njega bi trebalo pitati zasto to rade. pozdrav i cuvajte se, siromastvo je opasna bolest, sto se tice mrvica sa tadicevog stola, ili necijeg drugog, bojim se da cemo ih jesti jos mnogo, mnogo godina. prijatno

Gligor

pre 13 godina

Ljudi, pa zna se ko vozi traktor, a ko otvara kapiju! A cini mi se da su ovi sto otvaraju kapije najbucniji u ovoj raspravi!
Ucitelji, samo napred!
P. S. Kad je ovakav odnos javnosti prema uciteljima nacije, nije ni cudo sto smo tu gde jesmo!

Eleonora, sudija

pre 13 godina

Predlazem da nastavnicima ostanu iste plate ali pod uslovom da mi roditelji placamo mesecnu skolarinu od par hiljada dinara koja bi sluzila za poboljsanje materijalnog polozaja skola i zaposlenih. Mislim da bi se time resili svi problemi i svi bismo bili zadovoljni.

Gde je jos obrazovanje besplatno? Hocemo besplatno skolovanje i male plate nastavnika a ocekujemo neki kvalitet... Nema toga u surovom kapitalizmu!

Ioako ne ide u prilog sudstvu, ja sam pristalica uvodjenja platnih razreda, jer nije posteno da neki budzetski korisnici primaju platu 100 ili 200 000 a neki 20 000 dinara a imaju istu strucnu spremu i slican obim i tezinu posla.

Nijedan posao nije lak, kako god se to nekom cinilo! Nemojmo potcenjivati tudje, ali uvek cuvajmo i stitimo svoje! To je kljuc uspeha. Volimo se, budimo slozni i radimo u interesu svih, mislimo na buducnost nase dece.

Bog nam pomogo!

Eleonora, sudija

pre 13 godina

Predlazem da nastavnicima ostanu iste plate ali pod uslovom da mi roditelji placamo mesecnu skolarinu od par hiljada dinara koja bi sluzila za poboljsanje materijalnog polozaja skola i zaposlenih. Mislim da bi se time resili svi problemi i svi bismo bili zadovoljni.

Gde je jos obrazovanje besplatno? Hocemo besplatno skolovanje i male plate nastavnika a ocekujemo neki kvalitet... Nema toga u surovom kapitalizmu!

Ioako ne ide u prilog sudstvu, ja sam pristalica uvodjenja platnih razreda, jer nije posteno da neki budzetski korisnici primaju platu 100 ili 200 000 a neki 20 000 dinara a imaju istu strucnu spremu i slican obim i tezinu posla.

Nijedan posao nije lak, kako god se to nekom cinilo! Nemojmo potcenjivati tudje, ali uvek cuvajmo i stitimo svoje! To je kljuc uspeha. Volimo se, budimo slozni i radimo u interesu svih, mislimo na buducnost nase dece.

Bog nam pomogo!

student prava

pre 13 godina

gospodo prosvetari, prema važećem zakonu o štrajku, ko obustavi rad u prosveti dakle ne poštuje minimum rada, prestaje mu radni odnos. ima na birou ko bi radio umesto vas za te pare, a vi ako mislite da vam je posao loš, nađite sebi bolji. isto važi i za sve ostale u javnom sektoru, šta ste se navadili kao da je budžet samo za vaš plate smišljen.

Nikola

pre 13 godina

Skandal za skandalom u nasoj nam Srbiji !
Shodno obrazovanju i radu i drzavnom prosecnom platom svi ti "siromasni" strajkaci zaradjuju i vise nego sto treba. Nije u Srbiji lako ali nemoguce je da prosveta zaradjuje vise od lekara, farmaceuta, advokata ... i mnogo mnogo drugih !!!
Treba vas biti sramota " siromasni" strajkaci sto se ne pitate koliko zaradjuju roditelji od dece koju ucite a cast izuzecima znamo koji nam je kvalitet skolstva i nastave da kada se covek Vukovac sa fakultetskom diplomom pojavi na medjunarodnoj sceni uvidi koliko mu fali i koja mu OSNOVA nedostaje.
Zao mi je sto vas i toliko trepe jer najvise ispastaju JADNA NAM DECA !!!
Ona ce morati da odradjuju sve te vase hirove , a njima njihovo vreme nece niko da nadoknadi !!!
Sta ce mucenici osmaci ??? Sta ce da upisu ???
Toliko ljudi vase kvalifikacije ceka na birou i ubilo bi za vasu platu !!!

SRAM VAS BILO i zelim vas strajk do delenja oktaza i radnih knjizica na ruke a onda se izborite na slobodnom trzistu rada za KOJU GOD PLATU ZELITE !!!

Pozdrav iz Pariza !

Nebojsa

pre 13 godina

Neverovatno je koliko ovaj narod i pojedini profesori imaju kratko pamćenje.
Koliko u ponedeljak kod Olivere Jovićević ministar je nudio 15% a profesori tražili 25%. Sada kažu uspeli su i dobili odličnih 5% plus 5%.
Ko je ovde lud pitam se.
Sve je ovo isfingirano i završeno pre mitinga nezadovoljnih, opljačkanih, prevarenih, izdatih, otpuštenih,.... i dokazano da sindikati i ne postoje, da je sve laža i paralaža.
Neka me iko demantuje i kaže da ovo nije istina, ali nije moguće jer imaju video zapisi na internetu da se nađu.
Sramno.

Nekada su i ucenici imali svoja prava...

pre 13 godina

Jedan predlog djacima i roditeljima!

Zna se zakon i pravila strajka, totalnog obustavljanja rada NEMA, to se sankcionisem momentalnim OTKAZOM. Postoji radni minimum koji mora da se ispostuje i to je ono cega se prosvetari MORAJU pridrzavati...

A sa druge strane jadni djaci imaju pravo da SVAKI DAN odsede SVE SVOJE CASOVE u svojim klupama u skolama, da ne bi morali kasnije da nadoknadjuju subotama i nedeljama i u raspustima.

A ako za vreme skracenih casova ne uspeju da savladaju gradivo, moze biti iskljucivo greska njihovih NASTAVNIKA koje opet zbog toga treba SANKCIONISATI.

Sve je to lepo i dobro sto oni ZAHTEVAJU, ali da li oni SVI vrse svoj posao kako treba? Da li vam se dragi roditelji desava da vam dete ode u srednju skolu, ili fakultet i ispostavi se da bez obzira na VUKOVU diplomu dete pojma nema i dobija lose ocene samo zato sto nemaju OSNOVU?!

Razmislite, verovatno nije vase dete glupo, nego ih nisu naucili oni koji drze skracene casove i zahtevaju plate za svoje neuspehe.

Ja imam platu od 20 000 dinara, da ce neki nastavnik ili profesor dati od njegove POVISICE koji dinar za uzinu mog deteta? Razmislite malo!

Ima nas vise koji smo nekada mislili da imamo svoje dostojanstvo, ali dzabe da izadjemo na ulice, niko nas ne slusa...

Vi nastavite sa neradom, a mi roditelji cemo se potruditi da prisustvujemo kada vam dele radne knjizice da mozda zatrazimo privatne casove za svoju decu, pa ako ih uspete nauciti necemu da vas i platimo od nasih mizernih plata...

svasta

pre 13 godina

"Pripremite se jer na leto RODITELJI štrajkuju protiv prosvetara samo malo radikalnije.Pozdrav."

A zasto cekate leto - izvolite odmah... valjda ce Vam posle toga biti bolje.

Емилија

pre 13 godina

ТВ Бастиља нам укида право да знамо све! Поносна сам што моји пријатељи и ја не плаћамо претплату на "јавни" сервис!!!

Унија синдиката просветних радника није потписала никакав протокол о прекиду штрајка. Министар просвете и његови помоћници, ма колико то медији покушавали да прећуте (изузев Б92), суочиће се са чињеницом да ће у понедељак школе чланице Уније и даље бити у потпуној обустави рада!!!

БРАВО ЛЕОНАРДО, КРАЉУ!!!

s

pre 13 godina

l.OTKUDA POJEDINCIMA IDIOTSKE IDEJE DA ONI KOJI RADE KOD PRIVATNIKA ZA MANJE PARA OD PROSVETNIH RADNIKA IMAJU MANJE ŠKOLE OD NJIH?! MISLITE LI DA JE DIPLOMA OVE JADNICE KOJA JE DIPLOMIRALA ELEKTROTEHNIKU I SEDI KOD KUĆE NEZAPOSLENA MANJE VREDNA OD VAŠE?! DA LI JE VAŠ SISTEM VREDNOSTI TOLIKO POREMEĆEN?! IMAM ROĐAKU KOJA JE DIPLOMIRALA ARHITEKTURA UA FAKULTETU U BEOGRADU, KAO JEDAN OD NAJBOLJIH STUDENATA U GENERACIJI. RADI KOD PRIVATNIKA ZA 25.000. MISLITE LI DA MOŽE DA BIRA? ZAR VAŠE DIPLOME VREDE VIŠE OD NJENE?

2.OTKUDA POJEDINCIMA IDIOTSKE IDEJE DA ONI KOJI RADE U PRIVATNOM SEKTORU MOGU I TREBA DA ŠTRAJKUJU. PRE SVEGA, OGROMAN BROJ LJUDI RADE KAO SAMOSTALNI PREDUZETNICI I NEMAJU PROTIV KOGA DA ŠTRAJKUJU! KAKO MOGU DA ŠTRAJKUJU ONI KOJI RADE KOD DRUGIH POSLODAVACA, KADA ĆE ISTOG TRENUTKA DOBITI OTKAZE?! IDIOTSKA JE PRIČA DA JE TO ZATO ŠTO ONI NEMAJU SINDIKATE. NEMA ŠTRAJKA KADA ZA VAŠE MESTO IMA KO ZNA KOLIKO ZAINTERESOVANIH KOJI SU NEZAPOSLENI, A KOJI NEMAJU OD ČEGA DA ŽIVE.

3.ONOG ''SPECIMENA'' KOJI KAŽE DA JE PROBLEM U RADU NA CRNO U PRIVATNOM SEKTORU BIO PITAO: DA LI SI SE REGISTROVAO ZA DAVANJE PRIVATNIH ČASOVA I KOLIKO SI DRŽAVI PLATIO PO TOM OSNOVU, NA IME POREZA, DOPRINOSA, RAZNORAZNIH TAKSI ITD. AKO NISI, KOLIKO SI KRIVIČNIH DELA I PREKRŠAJA PO TOM OSNOVU NAPRAVIO I ZA KOLIKO SI OŠTETIO DRŽAVU?! PA TI PRIJATELJU PRVI POTKRADAŠ DRŽAVU, A TRAŽIŠ NEŠTO OD NJE! i JA SAM ZA TO DA SE SMANJI RAD NA CRNO, ALI DOK SU OVOLIKE OBAVEZE PREMA DRŽAVI TEŠKO ĆE TO IĆI. POJAČANA KONTROLA BI DOVELA DO TOGA DA BI NEKI MORALI DA PRIJAVE RADNIKE. ALI VEĆINA BI TAJ TERET PREVALILA NA RADNIKE SMANJIVŠI IM I ONAKO BEDNE PLATE, ILI BI IH JEDNOSTAVNO OTPUSTILI. VI NIKAKVE OBAVEZE PREMA DRŽAVI NE PLAĆATE, PA TO TE NISTE U STANJU NI DA RAZUMETE. NAJVEĆI BROJ ZAPOSLENIH U PRIVATNOM SEKTORU MOŽE DA SANJA VAŠE PLATE. VI IDIOTSKI OMALOVAŽAVATE I PROGLAŠAVATE NEPISMENIM LJUDE KOJI RADE U PRIVATNOM SEKTORU, A KOLIKO JE TU LEKARA, STOMATOLAOG, ADVOKATA, RAZNORAZNIH INŽINJERA I MNOGIH DRUGIH PROFESIJA KOJE SU SVUDA U SVETU DALEKO CENJENIJE OD VAŠE. OTKUDA VAMA TA DOZA BEZOBRAZLUKA DA SE UPOREĐUJETE SA LEKARIMA I ADVOKATIMA. NAVEDITE MI IME JEDNE DRŽAVE U KOJOJ PROSVETNI RADNIK MOŽE DA ZARADI KAO ADVOKAT ILI LEKAR.VI STE GOSPODO STVARNO IZGUBILI KOMPAS.

NAPISAO SAM NA OVOM FORUMU JEDAN PRIMER IZ KRALJEVA, BEZ IKAKVOG KOMENTARA. SMATRAO SAM DA SVAKO KO NIJE MENTALNO RETARDIRAN MOŽE DA IZVUČE NEKI NORMALAN ZAKLJUČAK IZ TOG PRIMERA. MEĐUTIM, OČIGLEDNO JE DA SAM VAS MNOGO PRECENIO. VI STE GOSPODO ILI BEZ MOZGA ILI BEZ MORALA. A IZGLEDA DA STE BEZ OBA. KAŽETE DA TO RADITE ZBOG UČENIKA?! DA LI STE SE IKADA ZAPITALI KOLIKO ZARAĐUJU NJIHOVI RODITELJI? vAŠ SINDIKALNI PREDSTAVNIK KAŽE DA JE ONA ZADOVOLJAN TIME ŠTO VAŠE ZAHTEVE RAZUME 20-30% PROCENATA LJUDI, A ZA OSTALIH 70-80% PROCENATA GA JE BAŠ BRIGA. tO JE DOSLOVNO REKAO I OSTAO ŽIV. DA LI JE TO IZJAVA JEDNE MENTALNO ZDRAVE OSOBE? šTA AKO OVIH 70-80% LJUDI KAŽE DA IM VI VIŠE NE TREBATE I ZATRAŽI DA UMSEO VAS BUDI PRIMLJENI ONI SA SVIDENCIJE NSZ?

Slavisa

pre 13 godina

Ima jedna stvar koja je posledica kolektivistickog nacina razmisljanja. Vidim ovde mnogi kazu, ja bi radio i za 15.000! I to je OK. Situacija je katastroficna! Medjutim, postavlja se pitanje koga vi stitite. Sta, kao cuvate drzavu da nas ne unisti inflacija. Ljudi bre, ovde su u toku pljacke naspram kojih ovo povecanje koje se trazi je komedija. Evo sada, svi pricaju o Kolubari. To je sada hit. Kazu tamo pronevereno za cetiri godine oko 120 miliona evra.Kada bih se ispunili svi zahtevi prosvetara, sto je nerealno oni bi opteretili budzet na godisnjem nivou oko 200 miliona evra. Takvih javnih preduzeca ima na desetine. Evo zadatak za novinare. Pitajte koliki deficit grad Beograd pokriju u svojim elektranama. Ako udjete u strukturu troskova elektrana videcete koliko je od ukupnog budzeta otislo na plate koje su u proseku skoro 2x vece nego kod prosvetara. Gde je tu pravda?! Pa svi oni rade za drzavu i ne zaradjuju na trzistu. Sve ce vam biti jasno. Ja smatram da je bolje da propadnemo, pa da na talasu narodnog nezadovoljstva i moguce brutalno nasilne promene vlasti dodju neki novi ljudi. Ovako, mi smo kao neki stari deda koji umire 30 godina, a nikako da umre.

roditelj

pre 13 godina

U ponedeljak moje dete očigledno opet neće ići u školu ali ću po svoj prilici morati da odem ja. Iskoristiću priliku da odem i podržim njegove učitelje i da potpišem peticiju za smenu ministra.

Mislim da bi isto trebali da urade svi roditelji koji žele nešto bolje za svoju decu od države u kojoj se organizovano laže i krade na najvišem nivou. Ovo je neviđena bruka i sramota.

Samo pljacka

pre 13 godina

Hleb na 100 din., benzin na 150. din. i eto novca od povecanog PDV-a za plate. I plus povecanje poreza na imovinu od samo 60%. Para ko salate !

Mirjana

pre 13 godina

Zastrasujuce je kako prevarantski i sibicarski vlast preko ministra prosvete pokusava da proturi saopstenje o navodnom postignutom dogovoru,sto je totalna laz.Tekst tog izveataja je ponizavajuci kako za one kojima je upuceno tako i za Vladu u celini.Saopstejne nije ni upuceno prosvetarima,vec ostaloj populaciji da se pokaze kako drzava brine o obrazovanju.Ovo je gore od najgorih dana Milosevicevog rezima.

Mat

pre 13 godina

Podrzavam strajk i zahtev za smenu ministra ciji je covek iz UPS poceo da huska ostale zaposlene na prosvetu,ministar je sam po sebi katastrofa i on je onaj stari Slobin kadar,30 mil.evra je kostao stelt satelit a te pare su dovoljne za povisicu.Ne moze da se posmatra obrazovanje kao trosak,nigde se u EU i ne posmatra kao trosak nego kao investicija!
U Srbiji je zvanicno 93% stanovnistva sa srednjom ili nikakvom skolom i zvanicno u Srbiji 50% ljudi zivi na selu,pa kome to odgovara osim vlasti? Najlakse je manipulisati masom neobrazovanih ljudi i to vlast koristi .
Ako ne radi makar i jedna skola ministar treba da se zabrine,a ja ne verujem da bilo ko normalan stvarno hoce da strajkuje onako, bez veze.
U Srbiji se podrzava strajk policajaca ali se ne podrzava strajk nastavnika,i to je normalno?!

наставник

pre 13 godina

Па драге колегинице и колеге. За катастрофално економско стање у нашој Србијици нјмање је крив министар просвете, па ма ко он био. И невероватно да све то кроз све ово провејава али ни један од синдиката није нити захтева да се вођа изјасни о овоме, да министарство финансија и економије положе рачуне и нормално оставке.
А и ми грађани, нарочито, образовани ваљда смо што одговорни.(Кад паметни ћуте, будале говоре а фукаре се богате. Или нисмо паметни. Колико нас је наших ''народних'' и ''просветарских'' посланика подржало!? ) А ни мој покојни отац и деда, и баба и мати нису заокруживали. Додуше нисам и ја.
И ајд' да министар просвете и да оставку. Ко је тај који ће вам (нам) ваљати и како ће нам он дати плате које би ми хтели!? Па и Законе! Зар је могуће да не знамо како се Закони доносе. (Па наши нам ово изгласали.) Па ево и чувени Томица је дао оставку, и !? Ееееееееееее! немојте к'о Бога вас молим, ђака наши ради, да се резилимо.
И где смо били две године!? Ћутали!?А!?
И где су тада били сви ови врли синдикалци.
И зашто се штрецају кад њихов Цвеле њима каже да неће бити плаћени за дане за које се није радило, и све по Закону!? Зашто кад се то да надокнадити из синдикалних фондова; у потпуности или према губеру. Па је ли ћемо се ми вазда играти синдиката сликања ради, или ћемо тај посао схватити озбиљно и са свим последицама које носи.
Ево! мени моји рекли да све што газда Цвеле (ја нисам ишао на заокруживање) узме из синдикалног фонда ће да ми се надокнади. Е видиш то је синдикат, и зато сам ја тамо. Ееееееееееее! Народе мој! Лека нам има а да ли ћемо се спасти ипак зависи од нас.

Čačanka

pre 13 godina

Drage kolege, poslednja stvar koju bismo smeli da učinimo je da ovako sramno odustanemo!!! Uprkos svima onima koji nas omalovažavaju i vređaju našu inteligenciju, hajde da dokažemo da nismo ono za šta nas smatraju. Samim tim što svojim perfidnim manipulacijama hoće da nas razbiju, zastraše, pogaze, slažu i pokore, dokažimo bar da nismo ni slepi, ni glupi... Pa nek' košta, koliko košta...A ponos nema cenu, makar za većinu nas!!! U ŠTRAJKU DO KONAČNE POBEDE!!!

Aleksandar

pre 13 godina

Vi svi sto pišete kako radite više a dobijate mnogo manje para, izvinite ali završite Vi fakultete ili više škole pa možete da aplicirate za profesorsko/nastavničko mesto pa uživajte u "velikim parama za malo truda".

Hoćete da kažete da treba izjednačiti plate ljudima sa osnovnom školom i onima sa višom ili fakultetom?

sz

pre 13 godina

Stvarno je gadan ovaj ministar. Neće da podnese ostavku.

Štrajkači, ako neće on da podnese ostavku, podnesite je vi. Onako kolektivno. Pokazaćete svoju principijelnost, a zaposliće se mnogi koji će da skaču od sreće za tu vašu "nedostojnu" platu.

Darko Bg

pre 13 godina

Ono što se i pre pričalo sada je i potvrdjeno - zna se ko su državni sindikati! Sada je na redu teška propaganda i medijska hajka. Plan su smislili Vlada Srbije i režimski RTS " javni servis". Sledeći korak je da se suoče deca sa prosvetnim radnicima u ponedeljak, prsa u prsa, na objavu ministra prosvete da je štrajk završen, što je neistina!
Ministar preti nekim sankcijama zaposlenima koji od ponedeljka nastave sa štrajkom. Čak je i pokojni predsednik stranke kojoj pripada ministar mudrije razgovarao i nalazio rešenje za prosvetu. Nije ni čudo što se uveliko potpisuje peticija za njegovu smenu.
Ne odustajte i ne prekidajte štrajk, para ima, samo im je prosveta poslednja rupa na svirali.
Nastavnici, samo napred hrabro!

nezaposleni diplomirani ing. elektrotehnike

pre 13 godina

Koliko su prosvetni radnici obrazovani i pismeni vidi se po tome što su u gotovo polovini škola u Srbiji direktori profesori fizičkog. Ako su im to najpametniji kakvi su tek ostali. Kada bi se pogledale njihove diplome videlo bi se da je polovina njih stečena po nekim zabitima čije je i ime teško zapamtiti. Pročitala sam da je neko napisao da je polovina njih stekla diplome po nekim gudurama na Kosovu. I to je apsolutno tačno. Znam kako su učitelji u mom gradu dolazili do diplome Učiteljskog fakulteta. To je jedna neviđena bruka i sramota. Zar oni misle da ljdui to ne znaju. Kakvih sam se sve priča naslušala o polaganju tih ispita. Država je prema svome narodu izvršila kulturni genocid dozvolivši takvo sticanje diploma i mogućnost da takvi predaju deci. I oni će sada da drže lekcije inžinjerima, arhitektima, advokatima i sličnima koji su diplome stekli u Beogradu, mnogi od njih kao vrhunski studenti. Sramota. U pravu je onaj što je napisao (to sam negde na ovom sajtu pročitala) da je državni sektor jedna ogromana deponija raznog škarta koji je tu raznim vezama uhlebljen i koji kao parazit živi na na račun svih ostalih. Takođe, pročitala sam komentar jedne prosvetne radnice koja kaže da nije bitno gde je ko i kako završio fakultet jer su sve diplome iste, te da nije važno da li je neko do posla došao preko veze ili ne, već da je najvažnije kolika je plata. To govori o moralnom nivou i moralnom kodeksu tih ljudi. Znate li koliko ima ljudi koji i stručno i moralno zaslužuju ta vađa mesta više od vas?! Dok se ne izvrši diferencijacija među državnim službenicima (a to važi i za prosvetu) i dok se šljam ne istera )a taj šljam u državnom sektoru nije izuzetak već pravilo) mogu da vam kaže samo ovo: Gadite mi se!

Milutin

pre 13 godina

Ne rade nikada subotu, nedelju. Leti dva meseca pauze, 6 časova po 45 min za 30-40 hiljada. I sta to oni hoce vise? P.s. Zaboravih zimski raspust i praznike...

Rale

pre 13 godina

Ceo strajk je farsa ... radimo za minimalne licne dohodke i pristajemo na baksis koji nam Vlada daje ... pri tom svake godine radimo po nekim novim programima zbog kojih nam deca ostaju bez (ranije odlicnog) opsteg obrazovanja a kolege i koleginice bez casova i posla ... kad ti programi propadnu oni koji su ih pisali i uveli ne snose nikakvu odgovornost ... programe pisu timovi koji verovatno imaju dobre budzetske plate i klanovi pa ako je klan ekonomista aktuelan onda ce ekonomska grupa predmeta imati izmisljene casove i predmete ... jasno i bedno ... preko stranaka do zaposlenja...programe kao da to nije nesto od cega nam zavisi buducnost mladih narastaja pise kako ko hoce, kao da su dnevna zuta stampa, a plata pa jos malo cemo raditi za 200 evra... nismo trebali da trazimo povecanje plate vec dovodjenje plate na nivo i vrednost od pre tri godine a to je plata od 600 evra ... sve se radi naopako sve je stvar stranaka i podele vlasti ... mi sa platama od 40000 din ugorazavamo budzet a sta je sa platam od 3000 evra do 10000 evra koje imaju direktori javnih preduzeca ...

Vladan R

pre 13 godina

Na izgled opravdan zahtev, jer eto tesko se zivi, dve godine plate nisu povecane, a cene jesu, kao bili su strpljiva i sad bi trebalo da se sve to nadoknadi povecanjem od 25%. Ipak sve sto cu navesti ukazuje da bas i nije opravdan, vec pre bi se reklo bezobrazan, megalomanski i sebican pa cak i u neku ruku opasan zahtev. Bezobrazan, imajuci u vidu stanje u celokupnoj privredi odakle se i crpi novac za budzetske korisnike, odnosno uzimajuci u obzir visinu plate u privatnom sektoru, plata od blizu 40.000 tesko da je losa. Posebno ako se zna da doticni imaju efektivnu sesnaesto casovnu radnu nedelju (21 cas po 45 minuta),i deveto mesecnu radnu godinu, odnosno 624 radna sata godisnje u odnosu na 1920 radnih sati ostalih zaposlenih, pod uslovom da imaju i te 4 propisane nedelje godisnjeg, sto cesto nije slucaj. Kada na to dodamo dnevnice za ekskurzije, jubilarne nagrade, razredno staresinsvo, mozda i stimulaciju od izdavaca za odabir knjige, markicu itd, onda imaju jos skuplji radni sat. I na kraju imaju sasvim dovoljno vremena za davanje privatnih casova. Istina je da imaju i dodatne obaveze van nastave. Na primer pregledanje sto pismenih, sto kontrolnih, ali to u vrh glave uzme sve ukupno nekih nekoliko desetina casova godisnje. Znam iz licnog iskustva. Sto se neke pripreme za casove tice to su prazne price, jer nakon nekoliko godina uzastopnog predavanja, sposobnima nikakva priprema vise nije potrebna. Usput budi receno nigde u svetu plate nastavnog osoblja u srednjim i osnovnim skolamna, nisu preterano visoke, tj uglavnom su tu negde oko proseka, ne retko i ispod istog. Procenat povecanja je megalomanski, bez obzira sto su plate mirovale a cene divljale, jer privreda stagnira i novca jednostavno nema, posebno ako se uzme u obzir da i drugi posle njih nameravauju da stanu u red za povecanje. Sebican je pa i opasan jer i oni sami znaju da je, imajuci u obzir sposbnost ili preciznije ne sposbnost vladajuce garniture, jedini nacina da se obezbedi novac je, ili uzimanje nepovoljnog kredita. ili stampanje noivca. I jedno i drugo ce se svima nama obiti o glavu, sa debelom kamatom vrlo brzo. I to sve zarad malo licne koristi, kako sdirektno onih koji zahtevaju povecanje plate, tako i indirektno politicara koji ce tim povecanjem kupiti jos malo vremena na vlasti odnosno jos koji glas na sledecim izborima,jer su boze moj eto socijalno odgovorni. Takod je problematican i tajming protesta, jer se krajem decembra prilikom usvajanja budzeta znalo koliko povecanje sleduje. Naravno tada se nije protestvovalo jer eto boze moj ide nova godina a i ne radi se, raspust tj odmor je, ko je lud tada protestvovati. Stoga ni kritika da se radi preko ledja dece nije neopravdana. Da se razumemeo ne branim vlast kao vlast, jer su nesposobni preko svake mere i upravo zbog toga i nema novac za vece plate, osim naravnio za njihove. Protiv toga se ne bori zahtevom da se meni poveca plata, a za ostale i buducnost sta me briga, vec zahtevom da ovi sadasnji nesposbni, sto pre sjasu narodu sa grbace i da ih zamne neki drugi, iole sposobniji.

Aleksandar

pre 13 godina

Iste fore su koristili i sa pravosudjem.
1. Pregovori
2. Jos pregovora
3. Ucenjivanje glavesina (plus podrska glavesina partijama) preko ledja radnika.
4. Opet pregovori
5. Laganje da institucije rade.
6. Opet pregovori.
7. Laganje da je prestao strajk.
8. Opet pregovori.
9. Tolike ucene otkazima, da su ljudi pristali na mizerno povecanje, ali ne osnovice, jer bi se svima povecala osnovica u drzavi.

Redosled mozete sami menjati, kao i oni :)

razocarana

pre 13 godina

Obradoviću, ako je sve to idealno, zašto ti svoju decu nisi upisao u državnu školu?
Molim vas, naš ministar kaže da će u celoj ovoj zbrci "deca propatiti". E pa njegova sigurno neće.

Nevreme

pre 13 godina

DOLE VLADA !!!


koja je
- rasprodala državnu imovinu a ništa nije investirala
- dozvolila da se privilegovani pojedinci obogate a većina grca u bedi
- formirala revizorsku komisiju čisto reda radi, a ne da je kontroliše
- strancima dala 10.000 evra po radniku, a naše firme je pozatvarala
- najbitnije segmente društva dovela na ivicu propasti
- dopustila da se preko tendera i javnih nabavki peru pare
- budžetski novac rasipala i trošila kako je htela
- teret krize nije podnela zajedno sa narodom
- namete na privedu povećala umesto da ih smanji
- u skupštinu uvalila njih 250 koji često i ne znaju za šta glasaju
- ustoličila 25 ministarstava i preko 50 kojekakvih agencija za zapošljavanje partijskih kadrova

...

milovan

pre 13 godina

Zamolio bih ljude koji vise ne zive u Srbiji da ne komentarisu. OK, uspeli ste i pustite nas da se borimo sa svojom mukom i svojim problemima. Zluradi komentari takozvae emigracije ili imigracije ili proteranih ili pobeglih nam nisu potrebni. Uzivajte u svom uspehu i pustite nas na miru. I ovi sto sada vladaju su bili strucnjaci iz inostranstva. I dokle su nas doveli.

Milos

pre 13 godina

Predstavnici sindikata su dobili pare u dzep, da su prosvetari bili zadovoljni ponudjenim uslovima (koji su ostali slicni) ,prihvatili bi to vec u sredu.Zbog toga mi je sinoc ovo izgledalo sumnjivo.Najveci problem ove nacije je zadovoljavanje sopstvenog interesa,koje se reflektuje svuda-pocevsi od kradje u nabavkama ,pa sve do primanja mita...

dusanka

pre 13 godina

Eto,sad se vidi, sad se zna ko se kome dopada.Pa, bre, ti iz prosvete vole, bre, onoga ,cuvara grobova, Tomu, pa to ti je to. Onu su nesposobni da nam decu nauce bilo cemu,a pogotovo da ih obrazuju.Ko zna kako su ti uopste zavrsili neke skole,za vreme Milosevica,i Tome na vlasti,na mufte,ocigledno, jer veoma malo znaju.A od Europe su daleko 5 svetlosnih godina.Njima je sada Toma idol,neobrazovani lik,njunja pokvarena, od koje moze da se nauci samo kako da se muva,mlati, laze i maze.
Trebalo bi otpustiti sve,pa na test, pa da vidimo ko ce da prodje.Polovina ce da otpadne odmah to je 100%.
Ajde probajte,stavite ih na test ,pa da vidimo ,ko ce da prodje.
Rade 6h,onolike odmore, te zimski, te letnji,.te Uskrsnji te ovo te ono.
Jadna nasa deca ko ih uci!!!
I takvi na ulici ruse,jer nisu u stanju nista da naprave a da valja!!!

miroslav

pre 13 godina

MALO MI JE TESKO DA SHVATIM DA SU LJUDI UBEDJENI DA JE 40000 RSD VELIKA PLATA U SRBIJI. TO OTPRILIKE GOVORI O BEDI U OVOJ ZEMLJI. TAKODJE RAZUMEM DA BI NEKIMA I TO BILO DOVOLJNO - TO SU UGLAVNOM PROSVETNI RADNICI UČLANJENI KOD OVOG PAVLOVIĆA I OVOG DRUGOG, NJIMA JOŠ NEKO RADI U PORODICI. KOD ERDELJIJA I ŽIVANOVIĆA SAM JA I ONI PROSVETNI RADNICI KOJI IMAJU JEDINO PRIMANJE U PORODICI A NPR.SU SEKRETARI ILI PEDAGOZI KOJI NE MOGU DA DRŽE PRIVATNE ČASOVE. PORUKA ZA ONE NA BIROU KOJI BI RADILI I ZA 20000 RSD OD MENE- RADITE LJUDI I ZA 10000 RSD TO JE VAŠE PRAVO ALI I PONIŽENJE KOJE STE DOZVOLILI SEBI. I ZA ONE KOJI RADE KOD PRIVATNIKA BEZ MOGUĆNOSTI ŠTRAJKA PORUKA - NIJE PROSVETA KRIVA ŠTO NEMATE SINDIKAT PA DA ŠTRAJKUJETE.
I ZA KRAJ SPINOVANJE TIPA DA ĆE SE PREKO LEĐA PRIVREDE OBITI POVEĆANJE PLATA PROSVETI NIJE TAČNO.PROSVETA TRAZI DA SE INSPEKCIJE POZABAVE NEPRIJAVLJENIM RADNJAMA KOJE NE PLAĆAJU POREZ, ŠVERCOM I OSTALIM KRIMINALNIM ELEMENTIMA U SRBIJI I TIME DA SE NAPUNI BUDZET.

misha

pre 13 godina

Vladimir, 5. februar 2011 15:53

Neverovatno je da je sve sto si napisao u potpunosti netacno!
Strasno je kakvi ljudi komentarisu prosvetne radnike!

Весна, Ниш

pre 13 godina

Обожавам свој посао и децу, па не волим кад се неко игра са нама! А то се управо дешава.
1997 год. било ми је сумњиво јединство штрајка (као и сада). Министарству је одговарало да штрајкујемо 2 недеље, па се углавном причало о нама а не о лекс специјалису (нисам сигурна шта је у питању сада, одговори ЕУ, Телеком,…)! После две недеље су почели притисци да почнемо са радом (сада после недељу дана), тада нису успели (да ли ће сада?)
Прошле наставне године изгубљене су две недеље због „свињског грипа“, али народ нису могли да преваре (да ли су сад?)! Нису хтели да користе вакцине које је, колико се ја сећам, Мишковић купио! Али је зато јуче Мирковић седео поред њега, уместо за преговарачким столом! Тада је настава „надокнађена“ сажимањем и плате су редовно подељене! А сада! Плаше децу и родитеље наставним суботама, а просветне раднике непримањем плате! Па ми им уштедесмо преко милијарду динара, само овим штрајком!
1997 године су покушали да нас поделе списковима на којима је писало „хоћу / нећу да радим“ , а сада „штрајк по закону/ незаконит штрајк“! Тада нису успели, да ли ће сада?
А наши захтеви? Уједначење коефицијената са другим јавним делатностима? Спречавање катастрофалне реформе? Ником ништа! Чак су и медији секли тај део! Два су могућа разлога за то или им није занимљиво или нису смели да пусте! Али су зато пуштали изјаве о отпреминама, јубиларним наградама,… па то нам по закону већ припада, само што Министарство крши закон!
Не могу се отети утиску да ипак министар Обрадовић „феноменално“ ради свој посао! Кажу да ради на приватном факултету, па он је све урадио да уништи углед и статус државних школа. Прво хитним законом од пре две године, а сад реформом образовања! А пазите, наша школа, професори и такмичари су цењени свуда у свету, осим у нашем Министарству! Ово тврдим из личног искуства!
И, да, „свака част“ господину Павловићу (Синдикат образовања Србије), који већ по други пут реализује исти сценарио као и 1997! Он надживи све министре и владе! Који човек!
Па испадосмо као Дон Кихот против ветрењача…

Vladimir

pre 13 godina

Ovi protivnici štrajka su iz BIA-e, trude se da stvore neku atmosferu protiv štrajka, kao javno mnenje ne podržava štrajkove u ovoj napaćenoj zemlji...sikter more!

posmatrac

pre 13 godina

Nema odustajanja prosvetari do ostvarenja cilja i tacka!!!

Ne obracajte paznju na provokativne komentare tipa deca trpe, malo radite a trazite mnogo, ima nezaposlenih koji bi da rade i za manje itd. sve je to smisljeno upereno da se javno mnjenje okrene protiv vas.

Evo ja sam nezaposlen i u tezoj situaciji nego vi ali ipak sam na vasoj strani iz prostog razloga sto necu da me neko pravi budalom ceo zivot: prodjose mi 20 godina sa jednim te istim lopovima na vlasti a ostale mi tone i tone epizoda Insajdera da gledam sta se desavalo tih 20 godina, uz to vidim velelepne zgrade, vile, space satl dzipove oko mene itd. a sve to od moje bede pokradeno...ispade da zivim u neko nepoznatom svetu jer nisam naucen da kradem, uvlacim se u d..e, slihtam,lizem, gazim preko leseva da bih dostigao sve to...

I sad da mi neko u 21. veku daje mizernu platu od 20.000 i prica pricu kako ima mnogo nezaposlenih koji bi radili i za manje, da mi prica pricu kako je kriza pa se nema odakle, jednostavno zamajavanje u nedogled.

Oni i jesu zaludeli ljude da se spustaju ispod svakog dostojanstva i da ne cene svoj rad nego da pristanu da rade za mizeriju, oni se i dalje smeskaju po medijima, dok ime deca ne idu u nase skole vec u inostranstvo, imaju gomile na stranim racunima, itd. a VREME tece li tece, njima se evidentira staz sa basnoslovnim platama pa ce sutra pored gomile nakradenih para i dobara dobijati penziju od 100.000 dok ce moja deca cekati na posao kao i ja za neku mizeriju od 20.000 koja je 5 puta manja od njegove penzije, i dalje ce se smeskati kako smo mi ostali glupi...

Nek izmisle pare ako ih nema a kako? Pa lepo, nek vrate samo sto su pokrali i bice dovoljno za sve!

Dosta vise bando!

ccc

pre 13 godina

Jednostavo-neka se izvrsi racionalizacija u prosveti, neka se otpuste svi nepotrebni, i sav visak podelite. Potrosite ga natenane, jer imate toliko slobodnih dana i slobodnog vremena.

student

pre 13 godina

ma sta bre ocete vise, ko da neko ima para u ovoj zemlji, a i vas posao nije nista toliko tezak, ispredajete malo i mirni ste...
jos imate privilegiju da radite sa decom i da se radujete njihovim uspehom, a privatne casove da ne spominjemo....

Dragan

pre 13 godina

Ako ce povecanje plate za 20% da napravi inflaciju..tj. da ce skociti evro 300%(skocice 4puta)..evo ja pristajem da mi plata bude smanjena 20% ali da evro bude 4puta manji

ljubinko ucitelj

pre 13 godina

Prosvetari, a sta se Vi ocekivali od ove katastrofalne vlasti samo obmane i ucenjivanje.I kao da ste zaboravili da je ministar Oobradovic iz omrazene SPS Slobine stranke.

VLADAN1972

pre 13 godina

eee, prosvetari, pa vi nemozete da se dogovorite ni medjusobno kako cete strajkovati i koji su vam uslovi.Ministar vas odradio samo tako, "dogovorio" sa sa drugima i zeznou vas na finjaka, hi,hi.Koliko (ne) radite i to sto imate dosta vam je.Mesecima u toku godine ne radite a trazite pare za 3-4 sata rada dnevno, sramota.

nevernik

pre 13 godina

Stvari su sasvim jasne. Da bi neko bio direktor skole neophodno je da bude clan neke stranke. Znaci, ili je iz DS-a ili G17+%. Stranke se spremaju za izbore, narocito Dinkic, koji ce da pokusa da sve sto ne valja, a toga je mnogo, svali na DS. Ocigledno je da ovaj sindikat radi pod njegovom palicom. Tadiceva slamka spasa je da izbaci Dinkica iz vlade, kao i iz koalicije. Time bi mu oduzeo drzavni novac koji on koristi za licnu promociju, a narocito bi pokazao da je pocela borba protiv korupcije, koja teze pada narodu od nemastine.(G17+% je u tome glavni motor)
PS
Jos kad bi se zabranilo clanstvo u strankama svima koji primaju novac iz budzeta .....

dusan

pre 13 godina

I sad cemo opet da se iscudjavamo gde zivimo. Kao da to vec decenijama ne znamo. Posle ovoliko godina promasenih ljudi na rukovodecim mestima nase zemlje nigde nije tacnije nego ovde - kakav narod, takva i vlast.

Dragan

pre 13 godina

Pametno. To sto im je ponidjeno nije cak ni "vrabac na grani". Da bi prestali da strajkuju, morali bi da dobiju prihvatljivu konkrektnu ponudu u vidu procentualnog povecanja plate.

dusan

pre 13 godina

Vama gospodo koji pljujete po prosvetnim radnicima predlazem da zavrsite fakultete i neka vas ministar odmah zaposli umesto nas.Ono sto se danas trazi od prosvete nema veze ni sa cim vise i verujem da bi i posle par dana kursa bili dostojni profesori ove Srbije.Sve treba da vas je stid.

Marijana

pre 13 godina

Jedini nacin da izbegnemo mrezu lazi i manipulacija vlasti je da verujemo sebi, svom dzepu i cinjenicno jako losem stanju u drustvu. Podrska prosvetarima.

necke

pre 13 godina

nek dodje neko od medija da proveri ovde u kos.mitrovici ni grejanje nemamo u skoli smrzavamo se nece casove da nam skrate...hocemo i mi starjk ovamo !

Strajk

pre 13 godina

Podrzavam strajk... Poznajem toliko dobrih profesora, koji zasluzuju mnogo vise..Ne kazem, postoje i oni kojima mesto nije tamo. Ali ti ljudi brinu o vasem detetu, usmeravaju ga, prenose svoje znanje na njega , a ne samo predaju gluposti kako vi kazete. Ovde ocigledno ne podrzavaju strajk samo oni koji ne znaju sta da rade sa svojom decom u kuci, navikli su da im se neko drugi brine o njima. I imaju pravo da traze vise, zasluzili su!

ljuba

pre 13 godina

Svaka cast gospodinu Erdelju! Ne odustajte, do kraja! Vec previse puta smo videli isti scenario na delu u kome rezimski celnici sindikata miniraju proteste radnika i daju vestacko disanje nesposobnoj vladi!

profus jadibedus

pre 13 godina

Potpisujem peticiju za smenu ministra prosvete, a žao mi je što nisam i onu za vanredne izbore!!!
Sramota ko i kuda ovu zemlju vodi!!!
Inače agencija za zaštitu od jonizujućeg zračenja ima 12 zaposlenih, a za privatizaciju 57, ne znam koliko ima ova za mirenje a isve ostale, znam da u ovoj bednoj Srbiji postoji za sada 128 agencija, 25 ministara+ njihovi zamenici+sekretari + njihovi zamenici+ ostali zgubidani,250 poslanika sa svim njihovim klubovima, dnevnicama i putnim troškovima, a o lokalu tek da ne govorim i javnim preduzećima gde eksponencijalno broj zaposlenih raste posle svakih i pred svake izbore i u slučaju stranačkih prebega. I još znam da su im prosečne plate daleko iznad proseka u prosveti.
Znam da nedeljno ispliva nekoliko afera u kojima se spominju milionske pronevere ( u evrima), pa ko kaže da ova zemlja para nema?

NESA

pre 13 godina

Prosvetari imaju dobre radne uslove,za razliku od vecine drugih zaposlenih.Ipak,radujem se strajku jer nesto mora da se menja.A i gade mi se vise ovi lazni sindikalci.To je tek ruzno,da nema dalje.Neznam kako lazima i ovakvim podmetanjima,vlada misli da resi probleme.

Profesorka

pre 13 godina

Ne spadam u osobe koje se javno izjašnjavaju, ali ova poslednja događanja (predaja ili prodaja?) ne mogu da odćutim. Radim 25 godina, ne držim privatne časove, ne 'prodajem' ocene... i jedva uspevam da sa četrdesetak hiljada plate opstanem kao podstanar (živim sa dvoje dece). Već godinama nam je plata sve manja, nekada je bila preko 500 evra, sada ni 400, a neko umesto nas odustaje od zahteva za povećanjem plate! Najviše od svega boli hajka na nas, prosvetne radnike. Ionako smo poniženi i izvrgnuti ruglu, još na nas huškaju roditelje i penzionere, šireći dezinformacije. Recimo, samo kao primer: laž je da imamo raspust u junu, julu i avgustu. Ja dobijam rešenje o broju slobodnih dana koje uopšte ne mogu da realizujem u potpunosti, jer na odmor idem tek kada se završe prijemni ispiti i upisni rokovi za srednje škole u julu, a vraćam se oko 15. avgusta i tako ne uspem da iskoristim sve dane koji mi sleduju po rešenju. Zimski raspust provodimo u školi na sednicama ili seminarima itd. itd...

Pera

pre 13 godina

Čast izuzecima koji savesno i kvalitetno rade, ali većina prosvetnih radnika u Srbiji je debelo preplaćena i sa ovim što sada prima. Kad im se preračunaju radni sati, jedva nakupe oko 65 radnih dana po 8 sati godišnje i to, sudeći po onome šta deca znaju, ne naročito kvalitetnog rada. Ne treba im dati povišice, makar škole ne radile ove godine, ali im treba uskratiti i plate za svo vreme koje provedu štrajkujući, pa nek slobodno nastave. A ako nisu zadovoljni platama, nek prave privatne škole, pa nek se na tržištu izbore za plate srazmerne svojim sposobnostima.

Lazar

pre 13 godina

Zaposleni u državnim institucijama makar imaju pravo na štrajk. Kada radiš kod privatnika ne postoji ni sindikat, ni štrajk, a "tvoja prava" su često predmet za dobru šalu.
BTW deca imaju i život van škole, tako da ne očekujte da će se sve prelomiti preko njihovih leđa, to vam poručuju roditelji!

bookman

pre 13 godina

Zašto uopšte prosvetari štrajkuju svake godine barem jednom oko iste stvari?
Očigledno da su sindikalne vođe željne političke afirmcaje, a nesposobni su da naprave trajan dogovor oko cene rada za prosvetu...ili im pak tako odgovara?

zumbul

pre 13 godina

A kakva je sve ovo budalaština, tek iz mog ugla koji sam nezaposlen.Počev od vas svih koji štrajkujete, pa do ovih danas koji hoće da smene ove koji vladaju, pa tek kakve budalaštine prave ovi što vladaju. Kompletna budalaština.

sale

pre 13 godina

ok, slazem se.. treba povecati plate prosvetnim radnicima i to za 300%...
ali pod odredjenim uslovima...

1. placati ih po ostvarenom fondu casova, da se ne desi da neko ko ima 5 casova nedeljno prima istu platu kao neko ko ima 30....
2. placati ih po ucinku... na pocetku skolske godine odrzati opsti nezavisni test sa neutralnom komisijom (iz inostranstva) i isti takav test odrzati na kraju godine, pa da vidimo... oni profesori koji su stvarno naucili svoje ucenike nesto da dobiju platu... oni koji su proveli skolsku godinu citajuci novine dok cekaju da zvoni, otkaz....

jednostavno...

s

pre 13 godina

TEMA za razmišljanje (za državne službenike i njihove sindikate): U Kraljevu se na konkurs za dva prodavca u jednom marketu javilo blizu 500 osoba od toga njih stotinak sa završenim fakultetima. Plata je negde oko 20.000 dinara. Svako ko nije mentalno retardiran shvatiće, bez potrebe za bilo kakvim daljim objašnjenjem.

pukovnik

pre 13 godina

SVE JE ISTI SAMO NJEGA NEMA! Ministar prosvete laže pred milionskim auditorijumom, rts širi dezinformacije da je štrajk gotov, a miris devedesetih je u vazduhu.

istina

pre 13 godina

Konacno je razbijen medijski mrak! Hvala televiziji B92 na tome. I opet govorimo o parama. Narod ima bedne plate i to je tacno. Ima i resenja. Svim politicarima i na vlasti i u opoziciji dati crveni karton i mars napolje! Valjda ima jos postenih i sposobnih ljudi da srede ovo nase dvoriste, da preseku kradju novca i da tacno znamo gde ide svaki nas dinar. Svima bi bilo bolje! Srbija ocajnicki vapi za takvim ljudima! Javite se!!!

Profesor, Valjevo

pre 13 godina

postovane kolege, roditelji, oni koji podrzavate ili ne, jasno je kakva je medijska kampanja protiv nas, ali je jasno i da je Srbija juce bila svedok prevare decenije!

Evo za sve koji racionalno poimaju stvarnost, i koji su postali imuni na lazi rezima, i sindikat |Nezavisnost je izdao demanti da je do dogovora doslo!
http://www.gsprs-nezavisnost.org.rs/

Nastavljamo strajk zbog buducnosti ove zemlje, plate su ovde nebitne. Male pa male, ali moramo strategiju pute ove zemlje da promenimo ili ce ona nestati ako je budu usmeravali sps kadrovi!

Vladimir

pre 13 godina

Sta ti nije jasno profo? Ako bude vise novca dobices, a ako ne bude jel ja trebam da placam jos jedan porez za tvoju platu? Lepo su vam rekli da u regionu imate najvece plate sto se tice prosvete. Ako vredis vise idi na trziste rada, pusti one koji hoce da rade ! Muka mi je vise od ovih. Molim vas smenite sve strajkace, ima toliko nezaposlenih prosvetnih radnika, i uostalom, zasto se njihovo znanje ne vaga svakih 3-5 godina ko nam obucava decu? A, ne kad jednom zasednu na mesto nastavnika, ostaju do penzije - bez obuke, usavrsavanja...pa to je strasno.

NESA

pre 13 godina

Prosvetari imaju dobre radne uslove,za razliku od vecine drugih zaposlenih.Ipak,radujem se strajku jer nesto mora da se menja.A i gade mi se vise ovi lazni sindikalci.To je tek ruzno,da nema dalje.Neznam kako lazima i ovakvim podmetanjima,vlada misli da resi probleme.

Mudri Domar

pre 13 godina

Branislav Pavlović i Hadži Zdravko Kovač su pokazali pravo lice i svrhu svog postojanja!

Svi clanovi ovih sindikata neka dobro razmisle koga placaju i ko ih predstavlja. Neka u ponedeljak izadju iz laznih sindikata uclane se u uniju i nastave protest!

Man in black

pre 13 godina

Drzava je poslodavac i ona nudi tu platu . Ako neko misli da moze da ima vecu platu na nekom drugom mestu neka ide , nemojte da maltretirate sve nas i nasu decu . Mnogi od nas rade mnogo vise a primaju mnogo manje , a Vi kukate . Dokle !

Cajanka

pre 13 godina

A Obradovic ima para da finansira njegove crnogorce po studentskim domovima i univerzitetu?? Nista neobicno da se koriste nekakvim jeftinim SPS trikovima, nafatirali su se i Obradovic i njegov pomocnik Trninic. Ove treba smeniti koliko danas, a onda poslati drzavnog revizora da proceslja sve javne nabavke i poslove koje je potpisao Obradovic i Trninic.

s

pre 13 godina

TEMA za razmišljanje (za državne službenike i njihove sindikate): U Kraljevu se na konkurs za dva prodavca u jednom marketu javilo blizu 500 osoba od toga njih stotinak sa završenim fakultetima. Plata je negde oko 20.000 dinara. Svako ko nije mentalno retardiran shvatiće, bez potrebe za bilo kakvim daljim objašnjenjem.

Mudri Domar

pre 13 godina

Branislav Pavlović i Hadži Zdravko Kovač su pokazali pravo lice i svrhu svog postojanja!

Svi clanovi ovih sindikata neka dobro razmisle koga placaju i ko ih predstavlja. Neka u ponedeljak izadju iz laznih sindikata uclane se u uniju i nastave protest!

Cajanka

pre 13 godina

A Obradovic ima para da finansira njegove crnogorce po studentskim domovima i univerzitetu?? Nista neobicno da se koriste nekakvim jeftinim SPS trikovima, nafatirali su se i Obradovic i njegov pomocnik Trninic. Ove treba smeniti koliko danas, a onda poslati drzavnog revizora da proceslja sve javne nabavke i poslove koje je potpisao Obradovic i Trninic.

Man in black

pre 13 godina

Drzava je poslodavac i ona nudi tu platu . Ako neko misli da moze da ima vecu platu na nekom drugom mestu neka ide , nemojte da maltretirate sve nas i nasu decu . Mnogi od nas rade mnogo vise a primaju mnogo manje , a Vi kukate . Dokle !

pukovnik

pre 13 godina

SVE JE ISTI SAMO NJEGA NEMA! Ministar prosvete laže pred milionskim auditorijumom, rts širi dezinformacije da je štrajk gotov, a miris devedesetih je u vazduhu.

dusan

pre 13 godina

Vama gospodo koji pljujete po prosvetnim radnicima predlazem da zavrsite fakultete i neka vas ministar odmah zaposli umesto nas.Ono sto se danas trazi od prosvete nema veze ni sa cim vise i verujem da bi i posle par dana kursa bili dostojni profesori ove Srbije.Sve treba da vas je stid.

Profesorka

pre 13 godina

Ne spadam u osobe koje se javno izjašnjavaju, ali ova poslednja događanja (predaja ili prodaja?) ne mogu da odćutim. Radim 25 godina, ne držim privatne časove, ne 'prodajem' ocene... i jedva uspevam da sa četrdesetak hiljada plate opstanem kao podstanar (živim sa dvoje dece). Već godinama nam je plata sve manja, nekada je bila preko 500 evra, sada ni 400, a neko umesto nas odustaje od zahteva za povećanjem plate! Najviše od svega boli hajka na nas, prosvetne radnike. Ionako smo poniženi i izvrgnuti ruglu, još na nas huškaju roditelje i penzionere, šireći dezinformacije. Recimo, samo kao primer: laž je da imamo raspust u junu, julu i avgustu. Ja dobijam rešenje o broju slobodnih dana koje uopšte ne mogu da realizujem u potpunosti, jer na odmor idem tek kada se završe prijemni ispiti i upisni rokovi za srednje škole u julu, a vraćam se oko 15. avgusta i tako ne uspem da iskoristim sve dane koji mi sleduju po rešenju. Zimski raspust provodimo u školi na sednicama ili seminarima itd. itd...

Весна, Ниш

pre 13 godina

Обожавам свој посао и децу, па не волим кад се неко игра са нама! А то се управо дешава.
1997 год. било ми је сумњиво јединство штрајка (као и сада). Министарству је одговарало да штрајкујемо 2 недеље, па се углавном причало о нама а не о лекс специјалису (нисам сигурна шта је у питању сада, одговори ЕУ, Телеком,…)! После две недеље су почели притисци да почнемо са радом (сада после недељу дана), тада нису успели (да ли ће сада?)
Прошле наставне године изгубљене су две недеље због „свињског грипа“, али народ нису могли да преваре (да ли су сад?)! Нису хтели да користе вакцине које је, колико се ја сећам, Мишковић купио! Али је зато јуче Мирковић седео поред њега, уместо за преговарачким столом! Тада је настава „надокнађена“ сажимањем и плате су редовно подељене! А сада! Плаше децу и родитеље наставним суботама, а просветне раднике непримањем плате! Па ми им уштедесмо преко милијарду динара, само овим штрајком!
1997 године су покушали да нас поделе списковима на којима је писало „хоћу / нећу да радим“ , а сада „штрајк по закону/ незаконит штрајк“! Тада нису успели, да ли ће сада?
А наши захтеви? Уједначење коефицијената са другим јавним делатностима? Спречавање катастрофалне реформе? Ником ништа! Чак су и медији секли тај део! Два су могућа разлога за то или им није занимљиво или нису смели да пусте! Али су зато пуштали изјаве о отпреминама, јубиларним наградама,… па то нам по закону већ припада, само што Министарство крши закон!
Не могу се отети утиску да ипак министар Обрадовић „феноменално“ ради свој посао! Кажу да ради на приватном факултету, па он је све урадио да уништи углед и статус државних школа. Прво хитним законом од пре две године, а сад реформом образовања! А пазите, наша школа, професори и такмичари су цењени свуда у свету, осим у нашем Министарству! Ово тврдим из личног искуства!
И, да, „свака част“ господину Павловићу (Синдикат образовања Србије), који већ по други пут реализује исти сценарио као и 1997! Он надживи све министре и владе! Који човек!
Па испадосмо као Дон Кихот против ветрењача…

Pera

pre 13 godina

Čast izuzecima koji savesno i kvalitetno rade, ali većina prosvetnih radnika u Srbiji je debelo preplaćena i sa ovim što sada prima. Kad im se preračunaju radni sati, jedva nakupe oko 65 radnih dana po 8 sati godišnje i to, sudeći po onome šta deca znaju, ne naročito kvalitetnog rada. Ne treba im dati povišice, makar škole ne radile ove godine, ali im treba uskratiti i plate za svo vreme koje provedu štrajkujući, pa nek slobodno nastave. A ako nisu zadovoljni platama, nek prave privatne škole, pa nek se na tržištu izbore za plate srazmerne svojim sposobnostima.

Strajk

pre 13 godina

Podrzavam strajk... Poznajem toliko dobrih profesora, koji zasluzuju mnogo vise..Ne kazem, postoje i oni kojima mesto nije tamo. Ali ti ljudi brinu o vasem detetu, usmeravaju ga, prenose svoje znanje na njega , a ne samo predaju gluposti kako vi kazete. Ovde ocigledno ne podrzavaju strajk samo oni koji ne znaju sta da rade sa svojom decom u kuci, navikli su da im se neko drugi brine o njima. I imaju pravo da traze vise, zasluzili su!

ljuba

pre 13 godina

Svaka cast gospodinu Erdelju! Ne odustajte, do kraja! Vec previse puta smo videli isti scenario na delu u kome rezimski celnici sindikata miniraju proteste radnika i daju vestacko disanje nesposobnoj vladi!

profus jadibedus

pre 13 godina

Potpisujem peticiju za smenu ministra prosvete, a žao mi je što nisam i onu za vanredne izbore!!!
Sramota ko i kuda ovu zemlju vodi!!!
Inače agencija za zaštitu od jonizujućeg zračenja ima 12 zaposlenih, a za privatizaciju 57, ne znam koliko ima ova za mirenje a isve ostale, znam da u ovoj bednoj Srbiji postoji za sada 128 agencija, 25 ministara+ njihovi zamenici+sekretari + njihovi zamenici+ ostali zgubidani,250 poslanika sa svim njihovim klubovima, dnevnicama i putnim troškovima, a o lokalu tek da ne govorim i javnim preduzećima gde eksponencijalno broj zaposlenih raste posle svakih i pred svake izbore i u slučaju stranačkih prebega. I još znam da su im prosečne plate daleko iznad proseka u prosveti.
Znam da nedeljno ispliva nekoliko afera u kojima se spominju milionske pronevere ( u evrima), pa ko kaže da ova zemlja para nema?

zumbul

pre 13 godina

A kakva je sve ovo budalaština, tek iz mog ugla koji sam nezaposlen.Počev od vas svih koji štrajkujete, pa do ovih danas koji hoće da smene ove koji vladaju, pa tek kakve budalaštine prave ovi što vladaju. Kompletna budalaština.

posmatrac

pre 13 godina

Nema odustajanja prosvetari do ostvarenja cilja i tacka!!!

Ne obracajte paznju na provokativne komentare tipa deca trpe, malo radite a trazite mnogo, ima nezaposlenih koji bi da rade i za manje itd. sve je to smisljeno upereno da se javno mnjenje okrene protiv vas.

Evo ja sam nezaposlen i u tezoj situaciji nego vi ali ipak sam na vasoj strani iz prostog razloga sto necu da me neko pravi budalom ceo zivot: prodjose mi 20 godina sa jednim te istim lopovima na vlasti a ostale mi tone i tone epizoda Insajdera da gledam sta se desavalo tih 20 godina, uz to vidim velelepne zgrade, vile, space satl dzipove oko mene itd. a sve to od moje bede pokradeno...ispade da zivim u neko nepoznatom svetu jer nisam naucen da kradem, uvlacim se u d..e, slihtam,lizem, gazim preko leseva da bih dostigao sve to...

I sad da mi neko u 21. veku daje mizernu platu od 20.000 i prica pricu kako ima mnogo nezaposlenih koji bi radili i za manje, da mi prica pricu kako je kriza pa se nema odakle, jednostavno zamajavanje u nedogled.

Oni i jesu zaludeli ljude da se spustaju ispod svakog dostojanstva i da ne cene svoj rad nego da pristanu da rade za mizeriju, oni se i dalje smeskaju po medijima, dok ime deca ne idu u nase skole vec u inostranstvo, imaju gomile na stranim racunima, itd. a VREME tece li tece, njima se evidentira staz sa basnoslovnim platama pa ce sutra pored gomile nakradenih para i dobara dobijati penziju od 100.000 dok ce moja deca cekati na posao kao i ja za neku mizeriju od 20.000 koja je 5 puta manja od njegove penzije, i dalje ce se smeskati kako smo mi ostali glupi...

Nek izmisle pare ako ih nema a kako? Pa lepo, nek vrate samo sto su pokrali i bice dovoljno za sve!

Dosta vise bando!

roditelj

pre 13 godina

U ponedeljak moje dete očigledno opet neće ići u školu ali ću po svoj prilici morati da odem ja. Iskoristiću priliku da odem i podržim njegove učitelje i da potpišem peticiju za smenu ministra.

Mislim da bi isto trebali da urade svi roditelji koji žele nešto bolje za svoju decu od države u kojoj se organizovano laže i krade na najvišem nivou. Ovo je neviđena bruka i sramota.

Nevreme

pre 13 godina

DOLE VLADA !!!


koja je
- rasprodala državnu imovinu a ništa nije investirala
- dozvolila da se privilegovani pojedinci obogate a većina grca u bedi
- formirala revizorsku komisiju čisto reda radi, a ne da je kontroliše
- strancima dala 10.000 evra po radniku, a naše firme je pozatvarala
- najbitnije segmente društva dovela na ivicu propasti
- dopustila da se preko tendera i javnih nabavki peru pare
- budžetski novac rasipala i trošila kako je htela
- teret krize nije podnela zajedno sa narodom
- namete na privedu povećala umesto da ih smanji
- u skupštinu uvalila njih 250 koji često i ne znaju za šta glasaju
- ustoličila 25 ministarstava i preko 50 kojekakvih agencija za zapošljavanje partijskih kadrova

...

Profesor, Valjevo

pre 13 godina

postovane kolege, roditelji, oni koji podrzavate ili ne, jasno je kakva je medijska kampanja protiv nas, ali je jasno i da je Srbija juce bila svedok prevare decenije!

Evo za sve koji racionalno poimaju stvarnost, i koji su postali imuni na lazi rezima, i sindikat |Nezavisnost je izdao demanti da je do dogovora doslo!
http://www.gsprs-nezavisnost.org.rs/

Nastavljamo strajk zbog buducnosti ove zemlje, plate su ovde nebitne. Male pa male, ali moramo strategiju pute ove zemlje da promenimo ili ce ona nestati ako je budu usmeravali sps kadrovi!

Marijana

pre 13 godina

Jedini nacin da izbegnemo mrezu lazi i manipulacija vlasti je da verujemo sebi, svom dzepu i cinjenicno jako losem stanju u drustvu. Podrska prosvetarima.

Mat

pre 13 godina

Podrzavam strajk i zahtev za smenu ministra ciji je covek iz UPS poceo da huska ostale zaposlene na prosvetu,ministar je sam po sebi katastrofa i on je onaj stari Slobin kadar,30 mil.evra je kostao stelt satelit a te pare su dovoljne za povisicu.Ne moze da se posmatra obrazovanje kao trosak,nigde se u EU i ne posmatra kao trosak nego kao investicija!
U Srbiji je zvanicno 93% stanovnistva sa srednjom ili nikakvom skolom i zvanicno u Srbiji 50% ljudi zivi na selu,pa kome to odgovara osim vlasti? Najlakse je manipulisati masom neobrazovanih ljudi i to vlast koristi .
Ako ne radi makar i jedna skola ministar treba da se zabrine,a ja ne verujem da bilo ko normalan stvarno hoce da strajkuje onako, bez veze.
U Srbiji se podrzava strajk policajaca ali se ne podrzava strajk nastavnika,i to je normalno?!

Slavisa

pre 13 godina

Ima jedna stvar koja je posledica kolektivistickog nacina razmisljanja. Vidim ovde mnogi kazu, ja bi radio i za 15.000! I to je OK. Situacija je katastroficna! Medjutim, postavlja se pitanje koga vi stitite. Sta, kao cuvate drzavu da nas ne unisti inflacija. Ljudi bre, ovde su u toku pljacke naspram kojih ovo povecanje koje se trazi je komedija. Evo sada, svi pricaju o Kolubari. To je sada hit. Kazu tamo pronevereno za cetiri godine oko 120 miliona evra.Kada bih se ispunili svi zahtevi prosvetara, sto je nerealno oni bi opteretili budzet na godisnjem nivou oko 200 miliona evra. Takvih javnih preduzeca ima na desetine. Evo zadatak za novinare. Pitajte koliki deficit grad Beograd pokriju u svojim elektranama. Ako udjete u strukturu troskova elektrana videcete koliko je od ukupnog budzeta otislo na plate koje su u proseku skoro 2x vece nego kod prosvetara. Gde je tu pravda?! Pa svi oni rade za drzavu i ne zaradjuju na trzistu. Sve ce vam biti jasno. Ja smatram da je bolje da propadnemo, pa da na talasu narodnog nezadovoljstva i moguce brutalno nasilne promene vlasti dodju neki novi ljudi. Ovako, mi smo kao neki stari deda koji umire 30 godina, a nikako da umre.

Čačanka

pre 13 godina

Drage kolege, poslednja stvar koju bismo smeli da učinimo je da ovako sramno odustanemo!!! Uprkos svima onima koji nas omalovažavaju i vređaju našu inteligenciju, hajde da dokažemo da nismo ono za šta nas smatraju. Samim tim što svojim perfidnim manipulacijama hoće da nas razbiju, zastraše, pogaze, slažu i pokore, dokažimo bar da nismo ni slepi, ni glupi... Pa nek' košta, koliko košta...A ponos nema cenu, makar za većinu nas!!! U ŠTRAJKU DO KONAČNE POBEDE!!!

s

pre 13 godina

l.OTKUDA POJEDINCIMA IDIOTSKE IDEJE DA ONI KOJI RADE KOD PRIVATNIKA ZA MANJE PARA OD PROSVETNIH RADNIKA IMAJU MANJE ŠKOLE OD NJIH?! MISLITE LI DA JE DIPLOMA OVE JADNICE KOJA JE DIPLOMIRALA ELEKTROTEHNIKU I SEDI KOD KUĆE NEZAPOSLENA MANJE VREDNA OD VAŠE?! DA LI JE VAŠ SISTEM VREDNOSTI TOLIKO POREMEĆEN?! IMAM ROĐAKU KOJA JE DIPLOMIRALA ARHITEKTURA UA FAKULTETU U BEOGRADU, KAO JEDAN OD NAJBOLJIH STUDENATA U GENERACIJI. RADI KOD PRIVATNIKA ZA 25.000. MISLITE LI DA MOŽE DA BIRA? ZAR VAŠE DIPLOME VREDE VIŠE OD NJENE?

2.OTKUDA POJEDINCIMA IDIOTSKE IDEJE DA ONI KOJI RADE U PRIVATNOM SEKTORU MOGU I TREBA DA ŠTRAJKUJU. PRE SVEGA, OGROMAN BROJ LJUDI RADE KAO SAMOSTALNI PREDUZETNICI I NEMAJU PROTIV KOGA DA ŠTRAJKUJU! KAKO MOGU DA ŠTRAJKUJU ONI KOJI RADE KOD DRUGIH POSLODAVACA, KADA ĆE ISTOG TRENUTKA DOBITI OTKAZE?! IDIOTSKA JE PRIČA DA JE TO ZATO ŠTO ONI NEMAJU SINDIKATE. NEMA ŠTRAJKA KADA ZA VAŠE MESTO IMA KO ZNA KOLIKO ZAINTERESOVANIH KOJI SU NEZAPOSLENI, A KOJI NEMAJU OD ČEGA DA ŽIVE.

3.ONOG ''SPECIMENA'' KOJI KAŽE DA JE PROBLEM U RADU NA CRNO U PRIVATNOM SEKTORU BIO PITAO: DA LI SI SE REGISTROVAO ZA DAVANJE PRIVATNIH ČASOVA I KOLIKO SI DRŽAVI PLATIO PO TOM OSNOVU, NA IME POREZA, DOPRINOSA, RAZNORAZNIH TAKSI ITD. AKO NISI, KOLIKO SI KRIVIČNIH DELA I PREKRŠAJA PO TOM OSNOVU NAPRAVIO I ZA KOLIKO SI OŠTETIO DRŽAVU?! PA TI PRIJATELJU PRVI POTKRADAŠ DRŽAVU, A TRAŽIŠ NEŠTO OD NJE! i JA SAM ZA TO DA SE SMANJI RAD NA CRNO, ALI DOK SU OVOLIKE OBAVEZE PREMA DRŽAVI TEŠKO ĆE TO IĆI. POJAČANA KONTROLA BI DOVELA DO TOGA DA BI NEKI MORALI DA PRIJAVE RADNIKE. ALI VEĆINA BI TAJ TERET PREVALILA NA RADNIKE SMANJIVŠI IM I ONAKO BEDNE PLATE, ILI BI IH JEDNOSTAVNO OTPUSTILI. VI NIKAKVE OBAVEZE PREMA DRŽAVI NE PLAĆATE, PA TO TE NISTE U STANJU NI DA RAZUMETE. NAJVEĆI BROJ ZAPOSLENIH U PRIVATNOM SEKTORU MOŽE DA SANJA VAŠE PLATE. VI IDIOTSKI OMALOVAŽAVATE I PROGLAŠAVATE NEPISMENIM LJUDE KOJI RADE U PRIVATNOM SEKTORU, A KOLIKO JE TU LEKARA, STOMATOLAOG, ADVOKATA, RAZNORAZNIH INŽINJERA I MNOGIH DRUGIH PROFESIJA KOJE SU SVUDA U SVETU DALEKO CENJENIJE OD VAŠE. OTKUDA VAMA TA DOZA BEZOBRAZLUKA DA SE UPOREĐUJETE SA LEKARIMA I ADVOKATIMA. NAVEDITE MI IME JEDNE DRŽAVE U KOJOJ PROSVETNI RADNIK MOŽE DA ZARADI KAO ADVOKAT ILI LEKAR.VI STE GOSPODO STVARNO IZGUBILI KOMPAS.

NAPISAO SAM NA OVOM FORUMU JEDAN PRIMER IZ KRALJEVA, BEZ IKAKVOG KOMENTARA. SMATRAO SAM DA SVAKO KO NIJE MENTALNO RETARDIRAN MOŽE DA IZVUČE NEKI NORMALAN ZAKLJUČAK IZ TOG PRIMERA. MEĐUTIM, OČIGLEDNO JE DA SAM VAS MNOGO PRECENIO. VI STE GOSPODO ILI BEZ MOZGA ILI BEZ MORALA. A IZGLEDA DA STE BEZ OBA. KAŽETE DA TO RADITE ZBOG UČENIKA?! DA LI STE SE IKADA ZAPITALI KOLIKO ZARAĐUJU NJIHOVI RODITELJI? vAŠ SINDIKALNI PREDSTAVNIK KAŽE DA JE ONA ZADOVOLJAN TIME ŠTO VAŠE ZAHTEVE RAZUME 20-30% PROCENATA LJUDI, A ZA OSTALIH 70-80% PROCENATA GA JE BAŠ BRIGA. tO JE DOSLOVNO REKAO I OSTAO ŽIV. DA LI JE TO IZJAVA JEDNE MENTALNO ZDRAVE OSOBE? šTA AKO OVIH 70-80% LJUDI KAŽE DA IM VI VIŠE NE TREBATE I ZATRAŽI DA UMSEO VAS BUDI PRIMLJENI ONI SA SVIDENCIJE NSZ?

sale

pre 13 godina

ok, slazem se.. treba povecati plate prosvetnim radnicima i to za 300%...
ali pod odredjenim uslovima...

1. placati ih po ostvarenom fondu casova, da se ne desi da neko ko ima 5 casova nedeljno prima istu platu kao neko ko ima 30....
2. placati ih po ucinku... na pocetku skolske godine odrzati opsti nezavisni test sa neutralnom komisijom (iz inostranstva) i isti takav test odrzati na kraju godine, pa da vidimo... oni profesori koji su stvarno naucili svoje ucenike nesto da dobiju platu... oni koji su proveli skolsku godinu citajuci novine dok cekaju da zvoni, otkaz....

jednostavno...

razocarana

pre 13 godina

Obradoviću, ako je sve to idealno, zašto ti svoju decu nisi upisao u državnu školu?
Molim vas, naš ministar kaže da će u celoj ovoj zbrci "deca propatiti". E pa njegova sigurno neće.

Vladimir

pre 13 godina

Od svih budzetskih korisnika prosveta ima ubedljivo najmanje plate.Jedino kod nas se zna u dinar koliko ko zaradjuje a ostali dobijaju u tisini i nikom nista.Policija svaki mesec linearno dobija preko plate 10 000dinara a o tome se ne prica.Nijedan sudija nije ispod 100 000 dinara i to je u redu,a o javnim preduzecima i da ne pricam kolika su im primanja.Vazno je da se sav gnev iskali na prosveti.Meni su ovi na vlasti jasni,ali mi niste jasni vi dragi roditelji koji nas napadate.Da li posle ovolikog blacenja vlasti i vas stvarno mislite da deca u nama mogu da prepoznaju neke ljude vredne da im prenesu znanje.Posle ovolike hajke na nas sezona lova je pocela.I ono malo discipline i postovanja ce nestati.A vi se posle pitajte zasto vam se deca opijaju,drogiraju,zasto su nasilna,zasto nemaju elementarno znanje itd.Pa onda opet za sve okrivite nas ako vam je lakse. :(

Mirjana

pre 13 godina

Zastrasujuce je kako prevarantski i sibicarski vlast preko ministra prosvete pokusava da proturi saopstenje o navodnom postignutom dogovoru,sto je totalna laz.Tekst tog izveataja je ponizavajuci kako za one kojima je upuceno tako i za Vladu u celini.Saopstejne nije ni upuceno prosvetarima,vec ostaloj populaciji da se pokaze kako drzava brine o obrazovanju.Ovo je gore od najgorih dana Milosevicevog rezima.

istina

pre 13 godina

Konacno je razbijen medijski mrak! Hvala televiziji B92 na tome. I opet govorimo o parama. Narod ima bedne plate i to je tacno. Ima i resenja. Svim politicarima i na vlasti i u opoziciji dati crveni karton i mars napolje! Valjda ima jos postenih i sposobnih ljudi da srede ovo nase dvoriste, da preseku kradju novca i da tacno znamo gde ide svaki nas dinar. Svima bi bilo bolje! Srbija ocajnicki vapi za takvim ljudima! Javite se!!!

Vladimir

pre 13 godina

Ovi protivnici štrajka su iz BIA-e, trude se da stvore neku atmosferu protiv štrajka, kao javno mnenje ne podržava štrajkove u ovoj napaćenoj zemlji...sikter more!

ljubinko ucitelj

pre 13 godina

Prosvetari, a sta se Vi ocekivali od ove katastrofalne vlasti samo obmane i ucenjivanje.I kao da ste zaboravili da je ministar Oobradovic iz omrazene SPS Slobine stranke.

nevernik

pre 13 godina

Stvari su sasvim jasne. Da bi neko bio direktor skole neophodno je da bude clan neke stranke. Znaci, ili je iz DS-a ili G17+%. Stranke se spremaju za izbore, narocito Dinkic, koji ce da pokusa da sve sto ne valja, a toga je mnogo, svali na DS. Ocigledno je da ovaj sindikat radi pod njegovom palicom. Tadiceva slamka spasa je da izbaci Dinkica iz vlade, kao i iz koalicije. Time bi mu oduzeo drzavni novac koji on koristi za licnu promociju, a narocito bi pokazao da je pocela borba protiv korupcije, koja teze pada narodu od nemastine.(G17+% je u tome glavni motor)
PS
Jos kad bi se zabranilo clanstvo u strankama svima koji primaju novac iz budzeta .....

Dragan

pre 13 godina

Ako ce povecanje plate za 20% da napravi inflaciju..tj. da ce skociti evro 300%(skocice 4puta)..evo ja pristajem da mi plata bude smanjena 20% ali da evro bude 4puta manji

miroslav

pre 13 godina

MALO MI JE TESKO DA SHVATIM DA SU LJUDI UBEDJENI DA JE 40000 RSD VELIKA PLATA U SRBIJI. TO OTPRILIKE GOVORI O BEDI U OVOJ ZEMLJI. TAKODJE RAZUMEM DA BI NEKIMA I TO BILO DOVOLJNO - TO SU UGLAVNOM PROSVETNI RADNICI UČLANJENI KOD OVOG PAVLOVIĆA I OVOG DRUGOG, NJIMA JOŠ NEKO RADI U PORODICI. KOD ERDELJIJA I ŽIVANOVIĆA SAM JA I ONI PROSVETNI RADNICI KOJI IMAJU JEDINO PRIMANJE U PORODICI A NPR.SU SEKRETARI ILI PEDAGOZI KOJI NE MOGU DA DRŽE PRIVATNE ČASOVE. PORUKA ZA ONE NA BIROU KOJI BI RADILI I ZA 20000 RSD OD MENE- RADITE LJUDI I ZA 10000 RSD TO JE VAŠE PRAVO ALI I PONIŽENJE KOJE STE DOZVOLILI SEBI. I ZA ONE KOJI RADE KOD PRIVATNIKA BEZ MOGUĆNOSTI ŠTRAJKA PORUKA - NIJE PROSVETA KRIVA ŠTO NEMATE SINDIKAT PA DA ŠTRAJKUJETE.
I ZA KRAJ SPINOVANJE TIPA DA ĆE SE PREKO LEĐA PRIVREDE OBITI POVEĆANJE PLATA PROSVETI NIJE TAČNO.PROSVETA TRAZI DA SE INSPEKCIJE POZABAVE NEPRIJAVLJENIM RADNJAMA KOJE NE PLAĆAJU POREZ, ŠVERCOM I OSTALIM KRIMINALNIM ELEMENTIMA U SRBIJI I TIME DA SE NAPUNI BUDZET.

Aleksandar

pre 13 godina

Vi svi sto pišete kako radite više a dobijate mnogo manje para, izvinite ali završite Vi fakultete ili više škole pa možete da aplicirate za profesorsko/nastavničko mesto pa uživajte u "velikim parama za malo truda".

Hoćete da kažete da treba izjednačiti plate ljudima sa osnovnom školom i onima sa višom ili fakultetom?

nezaposleni diplomirani ing. elektrotehnike

pre 13 godina

Koliko su prosvetni radnici obrazovani i pismeni vidi se po tome što su u gotovo polovini škola u Srbiji direktori profesori fizičkog. Ako su im to najpametniji kakvi su tek ostali. Kada bi se pogledale njihove diplome videlo bi se da je polovina njih stečena po nekim zabitima čije je i ime teško zapamtiti. Pročitala sam da je neko napisao da je polovina njih stekla diplome po nekim gudurama na Kosovu. I to je apsolutno tačno. Znam kako su učitelji u mom gradu dolazili do diplome Učiteljskog fakulteta. To je jedna neviđena bruka i sramota. Zar oni misle da ljdui to ne znaju. Kakvih sam se sve priča naslušala o polaganju tih ispita. Država je prema svome narodu izvršila kulturni genocid dozvolivši takvo sticanje diploma i mogućnost da takvi predaju deci. I oni će sada da drže lekcije inžinjerima, arhitektima, advokatima i sličnima koji su diplome stekli u Beogradu, mnogi od njih kao vrhunski studenti. Sramota. U pravu je onaj što je napisao (to sam negde na ovom sajtu pročitala) da je državni sektor jedna ogromana deponija raznog škarta koji je tu raznim vezama uhlebljen i koji kao parazit živi na na račun svih ostalih. Takođe, pročitala sam komentar jedne prosvetne radnice koja kaže da nije bitno gde je ko i kako završio fakultet jer su sve diplome iste, te da nije važno da li je neko do posla došao preko veze ili ne, već da je najvažnije kolika je plata. To govori o moralnom nivou i moralnom kodeksu tih ljudi. Znate li koliko ima ljudi koji i stručno i moralno zaslužuju ta vađa mesta više od vas?! Dok se ne izvrši diferencijacija među državnim službenicima (a to važi i za prosvetu) i dok se šljam ne istera )a taj šljam u državnom sektoru nije izuzetak već pravilo) mogu da vam kaže samo ovo: Gadite mi se!

Dragan

pre 13 godina

Pametno. To sto im je ponidjeno nije cak ni "vrabac na grani". Da bi prestali da strajkuju, morali bi da dobiju prihvatljivu konkrektnu ponudu u vidu procentualnog povecanja plate.

dusan

pre 13 godina

I sad cemo opet da se iscudjavamo gde zivimo. Kao da to vec decenijama ne znamo. Posle ovoliko godina promasenih ljudi na rukovodecim mestima nase zemlje nigde nije tacnije nego ovde - kakav narod, takva i vlast.

milovan

pre 13 godina

Zamolio bih ljude koji vise ne zive u Srbiji da ne komentarisu. OK, uspeli ste i pustite nas da se borimo sa svojom mukom i svojim problemima. Zluradi komentari takozvae emigracije ili imigracije ili proteranih ili pobeglih nam nisu potrebni. Uzivajte u svom uspehu i pustite nas na miru. I ovi sto sada vladaju su bili strucnjaci iz inostranstva. I dokle su nas doveli.

Емилија

pre 13 godina

ТВ Бастиља нам укида право да знамо све! Поносна сам што моји пријатељи и ја не плаћамо претплату на "јавни" сервис!!!

Унија синдиката просветних радника није потписала никакав протокол о прекиду штрајка. Министар просвете и његови помоћници, ма колико то медији покушавали да прећуте (изузев Б92), суочиће се са чињеницом да ће у понедељак школе чланице Уније и даље бити у потпуној обустави рада!!!

БРАВО ЛЕОНАРДО, КРАЉУ!!!

Darko Bg

pre 13 godina

Ono što se i pre pričalo sada je i potvrdjeno - zna se ko su državni sindikati! Sada je na redu teška propaganda i medijska hajka. Plan su smislili Vlada Srbije i režimski RTS " javni servis". Sledeći korak je da se suoče deca sa prosvetnim radnicima u ponedeljak, prsa u prsa, na objavu ministra prosvete da je štrajk završen, što je neistina!
Ministar preti nekim sankcijama zaposlenima koji od ponedeljka nastave sa štrajkom. Čak je i pokojni predsednik stranke kojoj pripada ministar mudrije razgovarao i nalazio rešenje za prosvetu. Nije ni čudo što se uveliko potpisuje peticija za njegovu smenu.
Ne odustajte i ne prekidajte štrajk, para ima, samo im je prosveta poslednja rupa na svirali.
Nastavnici, samo napred hrabro!

misha

pre 13 godina

Vladimir, 5. februar 2011 15:53

Neverovatno je da je sve sto si napisao u potpunosti netacno!
Strasno je kakvi ljudi komentarisu prosvetne radnike!

Nebojsa

pre 13 godina

Neverovatno je koliko ovaj narod i pojedini profesori imaju kratko pamćenje.
Koliko u ponedeljak kod Olivere Jovićević ministar je nudio 15% a profesori tražili 25%. Sada kažu uspeli su i dobili odličnih 5% plus 5%.
Ko je ovde lud pitam se.
Sve je ovo isfingirano i završeno pre mitinga nezadovoljnih, opljačkanih, prevarenih, izdatih, otpuštenih,.... i dokazano da sindikati i ne postoje, da je sve laža i paralaža.
Neka me iko demantuje i kaže da ovo nije istina, ali nije moguće jer imaju video zapisi na internetu da se nađu.
Sramno.

Rale

pre 13 godina

Ceo strajk je farsa ... radimo za minimalne licne dohodke i pristajemo na baksis koji nam Vlada daje ... pri tom svake godine radimo po nekim novim programima zbog kojih nam deca ostaju bez (ranije odlicnog) opsteg obrazovanja a kolege i koleginice bez casova i posla ... kad ti programi propadnu oni koji su ih pisali i uveli ne snose nikakvu odgovornost ... programe pisu timovi koji verovatno imaju dobre budzetske plate i klanovi pa ako je klan ekonomista aktuelan onda ce ekonomska grupa predmeta imati izmisljene casove i predmete ... jasno i bedno ... preko stranaka do zaposlenja...programe kao da to nije nesto od cega nam zavisi buducnost mladih narastaja pise kako ko hoce, kao da su dnevna zuta stampa, a plata pa jos malo cemo raditi za 200 evra... nismo trebali da trazimo povecanje plate vec dovodjenje plate na nivo i vrednost od pre tri godine a to je plata od 600 evra ... sve se radi naopako sve je stvar stranaka i podele vlasti ... mi sa platama od 40000 din ugorazavamo budzet a sta je sa platam od 3000 evra do 10000 evra koje imaju direktori javnih preduzeca ...

Milos

pre 13 godina

Predstavnici sindikata su dobili pare u dzep, da su prosvetari bili zadovoljni ponudjenim uslovima (koji su ostali slicni) ,prihvatili bi to vec u sredu.Zbog toga mi je sinoc ovo izgledalo sumnjivo.Najveci problem ove nacije je zadovoljavanje sopstvenog interesa,koje se reflektuje svuda-pocevsi od kradje u nabavkama ,pa sve do primanja mita...

necke

pre 13 godina

nek dodje neko od medija da proveri ovde u kos.mitrovici ni grejanje nemamo u skoli smrzavamo se nece casove da nam skrate...hocemo i mi starjk ovamo !

svasta

pre 13 godina

"Pripremite se jer na leto RODITELJI štrajkuju protiv prosvetara samo malo radikalnije.Pozdrav."

A zasto cekate leto - izvolite odmah... valjda ce Vam posle toga biti bolje.

Aleksandar

pre 13 godina

Iste fore su koristili i sa pravosudjem.
1. Pregovori
2. Jos pregovora
3. Ucenjivanje glavesina (plus podrska glavesina partijama) preko ledja radnika.
4. Opet pregovori
5. Laganje da institucije rade.
6. Opet pregovori.
7. Laganje da je prestao strajk.
8. Opet pregovori.
9. Tolike ucene otkazima, da su ljudi pristali na mizerno povecanje, ali ne osnovice, jer bi se svima povecala osnovica u drzavi.

Redosled mozete sami menjati, kao i oni :)

Samo pljacka

pre 13 godina

Hleb na 100 din., benzin na 150. din. i eto novca od povecanog PDV-a za plate. I plus povecanje poreza na imovinu od samo 60%. Para ko salate !

NESA

pre 13 godina

Prosvetari imaju dobre radne uslove,za razliku od vecine drugih zaposlenih.Ipak,radujem se strajku jer nesto mora da se menja.A i gade mi se vise ovi lazni sindikalci.To je tek ruzno,da nema dalje.Neznam kako lazima i ovakvim podmetanjima,vlada misli da resi probleme.

Vladimir

pre 13 godina

Sta ti nije jasno profo? Ako bude vise novca dobices, a ako ne bude jel ja trebam da placam jos jedan porez za tvoju platu? Lepo su vam rekli da u regionu imate najvece plate sto se tice prosvete. Ako vredis vise idi na trziste rada, pusti one koji hoce da rade ! Muka mi je vise od ovih. Molim vas smenite sve strajkace, ima toliko nezaposlenih prosvetnih radnika, i uostalom, zasto se njihovo znanje ne vaga svakih 3-5 godina ko nam obucava decu? A, ne kad jednom zasednu na mesto nastavnika, ostaju do penzije - bez obuke, usavrsavanja...pa to je strasno.

MILORAD

pre 13 godina

(Nekada su i ucenici imali svoja prava..., 5. februar 2011 21:28)

Vidim da ovde uglavnom napadaju prosvetare zbog strajka. E pa da napisem neku kao prosveni radnik.
Ucenici danas imaju jos veca prava nego ranije, njihovi roditelji takodje, profesori su izgubili sva prava! To zvanje vise niko ne ceni.
Koliko vas posmatraca koji ovde pametujete zna da deca do 4 razreda vise ne mogu da ponavljaju? Dete moze da ima sve jedinice i da bude "prevedeno" u visi razred po zeljji roditelja sa svim tim jedinicama!!!
Koliko vas pametnih je culo za INKLUZIJU U NASTAVI? Da pojasnimo i to. Uvodjenje dece ometenih u razvoju u redovnu nastavu kojom se fakticki ukidaju specijalne skole namenjene radu sa tom decom!!!
Koliko vas pametnih zna da je idealan broj ucenika u odeljenju 22-25, a da u skoli u kojoj radim kao i u ostalim skolama NEMAMO odeljenja ispod 33 ucenika!!!
Do jutra vam mogu nabrajati primere koji ne valjaju u skolstvu, ali me boli to sto se potencira na nekim nebitnim stvarima tipa "jubilarne nagrade", povecanje plate za sicusnih 10 % i tome slicno. Ne treba meni plata jednog sudije, ne treba meni plata jednog policajca, hirurga, doktora... Samo zelim jednu stvar, postovanje za te ljude koji rade ovaj posao koji ja radim!!!
Sta je vama roditeljima problem? Sto nema ko da vam decu zabavlja pre podne? Mogu da se kladim da polovina roditelja u ovom trenutku i ne zna gde su im deca (nedelja 1.16h, sat posle ponoci) i to ne deca srednjoskolci vec osnovci!!!
Okrenite se malo oko sebe, pogledajte neke stvari!!! Ili je lakse praviti se da ih ne vidis. E pa ja kao profesor nadgledam i decu koju mi roditelji posalju, ja sam za mojih 32 ucenika i otac i majka dok su u skoli i samo ja znam kako bih se osecao da se nekome od njih nesto dogodi dok sam ja na poslu.
Ali vi nastavite da verujete medijima koji ce vam pustiti samo taj jedan zahtev koji traziimo (povecanje plata), dok ce ostale precutati, jer vlast dobro zna kako ce nas narod jos vise zamrzeti!

Ceca

pre 13 godina

Postovani prosvetni radnici,shvatam ja vas da ste nezadovoljni,ali vi meni objasnite kako ce moj sin da zavrsi godinu,i da nesto nauci,kad ne ide u skolu cetri nedelje,mi smo iz Kraljeva,zbog zemljotresa nisu isli tri nedelje,a sad i ovaj strajk!!! A tek osmaci!!!
p.s. Za privatne casove NEMAMO PARA!!!

ccc

pre 13 godina

Jednostavo-neka se izvrsi racionalizacija u prosveti, neka se otpuste svi nepotrebni, i sav visak podelite. Potrosite ga natenane, jer imate toliko slobodnih dana i slobodnog vremena.

sz

pre 13 godina

Stvarno je gadan ovaj ministar. Neće da podnese ostavku.

Štrajkači, ako neće on da podnese ostavku, podnesite je vi. Onako kolektivno. Pokazaćete svoju principijelnost, a zaposliće se mnogi koji će da skaču od sreće za tu vašu "nedostojnu" platu.

Posmatrac

pre 13 godina

sramno je da prihvatite te neljudske uslove !!!
akos te vec poceli izvrsite strajk do kraja kao sto ste i reklI !!!
a ne da prihvatate neke bedne uslove koje vam ministarstvo daje da bi oni uzeli sto vise para…
i ne obazirite se na komentare da ide preko ledja dece... sta je par nedelja za vas ugled!!!!

Dete prosvetara

pre 13 godina

Ako neko misli prosvetari malo rade i da bi trebalo da rade 8 sati dnevno - onda bi i deca trebala da imaju po 8 casova dnevno, zar ne? E sada ce masa zagraktati da deca ne mogu pratiti toliku nastavu - da li mislite da i nastavnici mogu predavati 8 sati nastave dnevno? Ipak je taj posao maaaaaaalo drugaciji nego drugi poslovi...

Lazar

pre 13 godina

Zaposleni u državnim institucijama makar imaju pravo na štrajk. Kada radiš kod privatnika ne postoji ni sindikat, ni štrajk, a "tvoja prava" su često predmet za dobru šalu.
BTW deca imaju i život van škole, tako da ne očekujte da će se sve prelomiti preko njihovih leđa, to vam poručuju roditelji!

VLADAN1972

pre 13 godina

eee, prosvetari, pa vi nemozete da se dogovorite ni medjusobno kako cete strajkovati i koji su vam uslovi.Ministar vas odradio samo tako, "dogovorio" sa sa drugima i zeznou vas na finjaka, hi,hi.Koliko (ne) radite i to sto imate dosta vam je.Mesecima u toku godine ne radite a trazite pare za 3-4 sata rada dnevno, sramota.

andrej

pre 13 godina

Kada bilo ko od politicara u vlasti pomene decu, pitam se da li razmisljaju o tome koliko placaju svoje obroke u skupstinskom restoranu i koliko kostaju decije uzine. Da se zna, u platu prosvetara ulazi i regres i topli obrok, pa je ta plata jos bednija i vrlo je blizu one cifre od oko 25000. Ne znam zasto se to precutkuje. Sindikati rade za vladu, nikoga nije briga za obrazovanje. Ako prosvetari kolektivno daju otkaz, nisam siguran da ima ko da ih zameni. U provinciji nema kadrova, decu obrazuju sa zavrsenim kursevima. Ne mislim da je normalno da vkv radnici, pa ma gde radili u javnom sektoru, imaju vece plate nego neko sa 7 stepenom. Kad njima treba povisica, mi platimo struju vise. A ko kaznjava poslanike koji radno vreme provode po hodnicima? U principu, svi na ulice! Zasto nisu popravili skole u Kraljevu? Sad je problem strajk?

Milutin

pre 13 godina

Ne rade nikada subotu, nedelju. Leti dva meseca pauze, 6 časova po 45 min za 30-40 hiljada. I sta to oni hoce vise? P.s. Zaboravih zimski raspust i praznike...

milos

pre 13 godina

evo jednog komnentara jedne profesorke iz beogradske gimnazije (skinuto sa sajta foruma beogradkih gimnazija)

Ministre, nisam kompetetna da pricam o vasim uspesima na najboljem univerzitetu u Srbiji, megatrendu (ne znam kako da prevedem na srpski ovu englesku kovanicu prilagodjenu naivnim gradjanima Srbije). Nadam se da redovno drzite svoja predavanja, da se svakodnevno pripremate, citate literaturu, usavrsavate, imate otvorena vrata za sve nedoumice studenta, valjano ispitujete i posteno ocenjujete. Pretpostavljam da ste i placeni za to. Imate porodicu, decu. Kupili ste, citam iz novina, veliki stan u Beogradu. Sigurno ste uzeli kredit kod neke banke jer ko u Srbiji moze postenim radom i platom ima toliko para za toliki stan. Planirate odmor, svojoj deci savetujete kako treba da se uci. Sve u svemu imate neke planove za buducnost koja je pred vama.
Ja, nastavnica u jednoj beogradskoj gimnaziji, sam imala planove. Secam se putovanja sa mojim roditeljima kad sam bila mala (bese to pre dvadeset godina), radujem se kad evro padne za koji promil jer placam stanarinu, ostace mi vise za hranu. O kreditu ne razmisljam jer plata mi nije dovoljna za kredit. Nemam dedovinu, a nisam ni sponzorusa. Dece jos uvek nemam. Zasto? Pa od cega da ih hranim i skolujem. Zar treba da svoj zivot svedem na onu sajber pesmu poso-kuca (cak je i doticni pevac bolje placen od mene) i da crknem sa 66 godina. Mozda vam je i to cilj, manje penzionera vece plate.
Ministre dosta mi je vas, pozicije i opozicije, kursadzija i megatrendista. Godinama nam svi obecavate med i mleko, a ja sam alergicna i na jedno i drugo.
I sta cu reci svojim djacima kad ih budem videla u klupama. Bezite deco dok ima vremena i nemojte nikad da se okrecete, jer mi vas ne zasluzujemo.

student prava

pre 13 godina

gospodo prosvetari, prema važećem zakonu o štrajku, ko obustavi rad u prosveti dakle ne poštuje minimum rada, prestaje mu radni odnos. ima na birou ko bi radio umesto vas za te pare, a vi ako mislite da vam je posao loš, nađite sebi bolji. isto važi i za sve ostale u javnom sektoru, šta ste se navadili kao da je budžet samo za vaš plate smišljen.

mare

pre 13 godina

Pazite ovako!!! Dok se taj PROSVETNI RADNIK skolovao Vi ste se gospodo opijali i provodili,misleci da je ceo svet vas i da je fakultet glupost,a sad kada ste porasli i roditelji prestali da vas izdrzavaju 20 000 se cini malo(a mislili ste da je dovoljno)!!! NISU PROSVETNI RADNICI KRIVI ZBOG TOGA!!!! A da ne pricam koliko kosta studiranje...oko 10-12 000 eura...pa sad vidite da li imaju pravo da se bune!!!! ko je vama branio da se bavite tom profesijom???? ZATO SVAKO KO KRITIKUJE PROSVETARE MOZE DA MI SE SAGNE!!!! A KVALITET NASTAVE NE ZAVISI SAMO OD NJIH VEC I OD VASE DECE I KUCNOG VASPITANJA( NEKO JEDNOSTAVNO NECE DA UCI

Aca

pre 13 godina

Do sada nisam podržavao štrajk prosvetara, ali od sada ga PODRŽAVAM! Vlada Srbija se prema prosvetarima ponaša kao prema prosjacima, i to na jako ciničan način. Dva režimska sindikata treba odmah ukinuti, čemu sindikati koji liže zadnju nesposobnoj Vladi. Iako prosvetari žive bolje od mnogih koji rade kod privatnika, krivu su na žalost radnici koji se nisu udružili, jer ne postoji sindikat radnika koji su zaposleni kod privatnika jer DS tajkunima to nije odgovaralo. Jeste da Vlada sada nema para, ali zato je treba i oboriti, smanjili su plate devalvacijom dinara svim za preko 30% i sada oept Vlada nema para. Pa gde su pare? Otišle Fiatu. Gde su novci? Otišli Gorenju i Benettonu. Pa kako za njih ima, a za lekare i profesore nema? Svi ministri u Vladi Srbije nemaju gram dostojanstva i smrde više od govana, na nečoveštvo i korupciju. Podržavam vas prosvetari, ioako ste loše, mnogo ste bolji i časniji od usranih ministara u Vladi, kojima naši lekari nisu dobri, kojima naši fakulteti nisu dobri (svi ministri u Vladi Srbije šalju svoju decu u Englesku na studije).

Pa što sam je poturao leđa 5.oktobra, da se maneken Tadić smeška po svetu? Pa nije u redu gospodo žuti, ili da kažem baš ste ga podvukli žutim.

Vladan R

pre 13 godina

Na izgled opravdan zahtev, jer eto tesko se zivi, dve godine plate nisu povecane, a cene jesu, kao bili su strpljiva i sad bi trebalo da se sve to nadoknadi povecanjem od 25%. Ipak sve sto cu navesti ukazuje da bas i nije opravdan, vec pre bi se reklo bezobrazan, megalomanski i sebican pa cak i u neku ruku opasan zahtev. Bezobrazan, imajuci u vidu stanje u celokupnoj privredi odakle se i crpi novac za budzetske korisnike, odnosno uzimajuci u obzir visinu plate u privatnom sektoru, plata od blizu 40.000 tesko da je losa. Posebno ako se zna da doticni imaju efektivnu sesnaesto casovnu radnu nedelju (21 cas po 45 minuta),i deveto mesecnu radnu godinu, odnosno 624 radna sata godisnje u odnosu na 1920 radnih sati ostalih zaposlenih, pod uslovom da imaju i te 4 propisane nedelje godisnjeg, sto cesto nije slucaj. Kada na to dodamo dnevnice za ekskurzije, jubilarne nagrade, razredno staresinsvo, mozda i stimulaciju od izdavaca za odabir knjige, markicu itd, onda imaju jos skuplji radni sat. I na kraju imaju sasvim dovoljno vremena za davanje privatnih casova. Istina je da imaju i dodatne obaveze van nastave. Na primer pregledanje sto pismenih, sto kontrolnih, ali to u vrh glave uzme sve ukupno nekih nekoliko desetina casova godisnje. Znam iz licnog iskustva. Sto se neke pripreme za casove tice to su prazne price, jer nakon nekoliko godina uzastopnog predavanja, sposobnima nikakva priprema vise nije potrebna. Usput budi receno nigde u svetu plate nastavnog osoblja u srednjim i osnovnim skolamna, nisu preterano visoke, tj uglavnom su tu negde oko proseka, ne retko i ispod istog. Procenat povecanja je megalomanski, bez obzira sto su plate mirovale a cene divljale, jer privreda stagnira i novca jednostavno nema, posebno ako se uzme u obzir da i drugi posle njih nameravauju da stanu u red za povecanje. Sebican je pa i opasan jer i oni sami znaju da je, imajuci u obzir sposbnost ili preciznije ne sposbnost vladajuce garniture, jedini nacina da se obezbedi novac je, ili uzimanje nepovoljnog kredita. ili stampanje noivca. I jedno i drugo ce se svima nama obiti o glavu, sa debelom kamatom vrlo brzo. I to sve zarad malo licne koristi, kako sdirektno onih koji zahtevaju povecanje plate, tako i indirektno politicara koji ce tim povecanjem kupiti jos malo vremena na vlasti odnosno jos koji glas na sledecim izborima,jer su boze moj eto socijalno odgovorni. Takod je problematican i tajming protesta, jer se krajem decembra prilikom usvajanja budzeta znalo koliko povecanje sleduje. Naravno tada se nije protestvovalo jer eto boze moj ide nova godina a i ne radi se, raspust tj odmor je, ko je lud tada protestvovati. Stoga ni kritika da se radi preko ledja dece nije neopravdana. Da se razumemeo ne branim vlast kao vlast, jer su nesposobni preko svake mere i upravo zbog toga i nema novac za vece plate, osim naravnio za njihove. Protiv toga se ne bori zahtevom da se meni poveca plata, a za ostale i buducnost sta me briga, vec zahtevom da ovi sadasnji nesposbni, sto pre sjasu narodu sa grbace i da ih zamne neki drugi, iole sposobniji.

Gligor

pre 13 godina

Ljudi, pa zna se ko vozi traktor, a ko otvara kapiju! A cini mi se da su ovi sto otvaraju kapije najbucniji u ovoj raspravi!
Ucitelji, samo napred!
P. S. Kad je ovakav odnos javnosti prema uciteljima nacije, nije ni cudo sto smo tu gde jesmo!

NESA

pre 13 godina

Prosvetari imaju dobre radne uslove,za razliku od vecine drugih zaposlenih.Ipak,radujem se strajku jer nesto mora da se menja.A i gade mi se vise ovi lazni sindikalci.To je tek ruzno,da nema dalje.Neznam kako lazima i ovakvim podmetanjima,vlada misli da resi probleme.

Misa

pre 13 godina

Pogubno je, za jednu zemlju, da plate u javnom sektoru budu vece od plata u privredi.To je dokaz duboke krize drustveno ekonomskih odnosa i sistema drzave. Ljudi su postali sebicni i krajnje nemoralni, bez dostojanstva i bez casti.
Zavrsio sam Ekonomski fakultet u Beogradu, imam 30 godina i ne radim u struci, i vrlo rado bih predavao u skoli. Medjutim posao u skoli, ali i bilo kojoj instituciji koju finansira drzava se dobija iskljucivo preko veze(partijske ili rodjacke)ili se kupuje. Ne postoje javni konkursi, ili su pro forme, nema testiranja, posao dobijaju nestrucni kadrovi ili potpune neznalice, nepismeni ljudi.
Moj predlog je da se izvrsi jedno testiranje zaposlenih u prosveti ali i u ostalim javnim sektorima. Da se urade testovi opste kulture, testovi znanja (predmeta koji konkkretni profesor predaje odnosno iz oblasti kojom se neki zaposlenik bavi u javnim firmama) , psiho test. Siguran sam da 80% ispitanika ne bi testove proslo. Pa da se lepo podele otkazi nakon toga i problemi bi se resili.
Znam da je ovo utopija i da se u nasoj zemlji stvari nikada nece promeniti, da ce samo poltroni i ulizice, kameleoni i razni ljigavci uspevati da plivaju i da prezive (ne i da zive jer oni to ne umeju) pritom smatrajuci sebe borcima i snalazljivim ljudima.
Meni je muka od ove realnosti i zbog toga cu prvom prilikom da odem iz zemlje uz jedan osecaj gubitka sto to vec do sada nisam uradio.

Eleonora, sudija

pre 13 godina

Predlazem da nastavnicima ostanu iste plate ali pod uslovom da mi roditelji placamo mesecnu skolarinu od par hiljada dinara koja bi sluzila za poboljsanje materijalnog polozaja skola i zaposlenih. Mislim da bi se time resili svi problemi i svi bismo bili zadovoljni.

Gde je jos obrazovanje besplatno? Hocemo besplatno skolovanje i male plate nastavnika a ocekujemo neki kvalitet... Nema toga u surovom kapitalizmu!

Ioako ne ide u prilog sudstvu, ja sam pristalica uvodjenja platnih razreda, jer nije posteno da neki budzetski korisnici primaju platu 100 ili 200 000 a neki 20 000 dinara a imaju istu strucnu spremu i slican obim i tezinu posla.

Nijedan posao nije lak, kako god se to nekom cinilo! Nemojmo potcenjivati tudje, ali uvek cuvajmo i stitimo svoje! To je kljuc uspeha. Volimo se, budimo slozni i radimo u interesu svih, mislimo na buducnost nase dece.

Bog nam pomogo!

Prof. u penziji

pre 13 godina

Samo zelim da kazem svima da nikada materijalno stanje u prosveti nije bilo na zavidnom nivou, ali smatram da nikada nije bilo gore od sadasnjeg. Vise nego ocigledno je da aktuelnoj vlasti nije stalo do obrazovanja i vaspitanja dece.
Dajem svoju punu podrsku kolegama koji nastavljaju sa strajkom.
Borba nece biti laka, ali morate se izboriti za svoj materijalni i profesionalni status!
Svako dobro!

student

pre 13 godina

ma sta bre ocete vise, ko da neko ima para u ovoj zemlji, a i vas posao nije nista toliko tezak, ispredajete malo i mirni ste...
jos imate privilegiju da radite sa decom i da se radujete njihovim uspehom, a privatne casove da ne spominjemo....

Nekada su i ucenici imali svoja prava...

pre 13 godina

Jedan predlog djacima i roditeljima!

Zna se zakon i pravila strajka, totalnog obustavljanja rada NEMA, to se sankcionisem momentalnim OTKAZOM. Postoji radni minimum koji mora da se ispostuje i to je ono cega se prosvetari MORAJU pridrzavati...

A sa druge strane jadni djaci imaju pravo da SVAKI DAN odsede SVE SVOJE CASOVE u svojim klupama u skolama, da ne bi morali kasnije da nadoknadjuju subotama i nedeljama i u raspustima.

A ako za vreme skracenih casova ne uspeju da savladaju gradivo, moze biti iskljucivo greska njihovih NASTAVNIKA koje opet zbog toga treba SANKCIONISATI.

Sve je to lepo i dobro sto oni ZAHTEVAJU, ali da li oni SVI vrse svoj posao kako treba? Da li vam se dragi roditelji desava da vam dete ode u srednju skolu, ili fakultet i ispostavi se da bez obzira na VUKOVU diplomu dete pojma nema i dobija lose ocene samo zato sto nemaju OSNOVU?!

Razmislite, verovatno nije vase dete glupo, nego ih nisu naucili oni koji drze skracene casove i zahtevaju plate za svoje neuspehe.

Ja imam platu od 20 000 dinara, da ce neki nastavnik ili profesor dati od njegove POVISICE koji dinar za uzinu mog deteta? Razmislite malo!

Ima nas vise koji smo nekada mislili da imamo svoje dostojanstvo, ali dzabe da izadjemo na ulice, niko nas ne slusa...

Vi nastavite sa neradom, a mi roditelji cemo se potruditi da prisustvujemo kada vam dele radne knjizice da mozda zatrazimo privatne casove za svoju decu, pa ako ih uspete nauciti necemu da vas i platimo od nasih mizernih plata...

ironija

pre 13 godina

Ovo sve je baš zato što imamo četiri sindikata. U ponedeljak konačno imamo priliku da ono pola smuti-pa-prospi, koje je postiglo nekakav dogovor, otkačimo i da nam ostanu dva. Onda bi ta dva mogla da se ujedine a ponosni nosioci divnih srpskih imena na b i z - zbogom, pa neka malo misle u čije su ime i šta dogovorili. Ako se ja išta pitam, a ima da se pitam, ništa od nastave dok ne vidim za šta nisam radio cele nedelje. Nadam se da imam istomišljenike i da nećemo kao miševi podviti repove i tako dati svim ovim savesnim roditeljima i učenicima još razloga za zluradost. Čast izuzecima, to je tužna istina.

suncica

pre 13 godina

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/99992/Srpski-poslanik-za-10-meseci-radio-samo-sat-i-51-minut/print

Za one koji uporno kao argument protiv zasluzenog povecanja plata pominju radno vreme i godisnje odmore prosvetnih radnika. Na ove iz clanka nemate primedbi? http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:307106-Vise-plate-i-Vladi
Samo kad je 40000 vise nego dovoljno za nekog ko se skolovao najmanje 16 godina.

наставник

pre 13 godina

Па драге колегинице и колеге. За катастрофално економско стање у нашој Србијици нјмање је крив министар просвете, па ма ко он био. И невероватно да све то кроз све ово провејава али ни један од синдиката није нити захтева да се вођа изјасни о овоме, да министарство финансија и економије положе рачуне и нормално оставке.
А и ми грађани, нарочито, образовани ваљда смо што одговорни.(Кад паметни ћуте, будале говоре а фукаре се богате. Или нисмо паметни. Колико нас је наших ''народних'' и ''просветарских'' посланика подржало!? ) А ни мој покојни отац и деда, и баба и мати нису заокруживали. Додуше нисам и ја.
И ајд' да министар просвете и да оставку. Ко је тај који ће вам (нам) ваљати и како ће нам он дати плате које би ми хтели!? Па и Законе! Зар је могуће да не знамо како се Закони доносе. (Па наши нам ово изгласали.) Па ево и чувени Томица је дао оставку, и !? Ееееееееееее! немојте к'о Бога вас молим, ђака наши ради, да се резилимо.
И где смо били две године!? Ћутали!?А!?
И где су тада били сви ови врли синдикалци.
И зашто се штрецају кад њихов Цвеле њима каже да неће бити плаћени за дане за које се није радило, и све по Закону!? Зашто кад се то да надокнадити из синдикалних фондова; у потпуности или према губеру. Па је ли ћемо се ми вазда играти синдиката сликања ради, или ћемо тај посао схватити озбиљно и са свим последицама које носи.
Ево! мени моји рекли да све што газда Цвеле (ја нисам ишао на заокруживање) узме из синдикалног фонда ће да ми се надокнади. Е видиш то је синдикат, и зато сам ја тамо. Ееееееееееее! Народе мој! Лека нам има а да ли ћемо се спасти ипак зависи од нас.

djak

pre 13 godina

Prekinite toliko da branite profesore... Dragi moji, nisu ni oni cvecke. Naravno i vi to znate, niste blesavi ali vas vase nezadovoljstvo tera da gledate na situaciju malo previse kao da u celoj prici postoji jedan krivac. Samo se setite da prosvetari imaju najduzi odmor od svih zaposlenih u drzavnom sektoru, da je 99% dece, odnosno roditelja moralo da placa privatne casove izmerju 10 i 20 evra po dvocasu koje ti isti profesori drze, da su dnevnice na ekskurzijama toliio visoke da se vrate sa po 1000-1500 evra bogatiji.. malo li je? A da ne spominjem prodaju ocena na kraju godine... izvinite ali malo mi je muka.

Eleonora, sudija

pre 13 godina

Predlazem da nastavnicima ostanu iste plate ali pod uslovom da mi roditelji placamo mesecnu skolarinu od par hiljada dinara koja bi sluzila za poboljsanje materijalnog polozaja skola i zaposlenih. Mislim da bi se time resili svi problemi i svi bismo bili zadovoljni.

Gde je jos obrazovanje besplatno? Hocemo besplatno skolovanje i male plate nastavnika a ocekujemo neki kvalitet... Nema toga u surovom kapitalizmu!

Ioako ne ide u prilog sudstvu, ja sam pristalica uvodjenja platnih razreda, jer nije posteno da neki budzetski korisnici primaju platu 100 ili 200 000 a neki 20 000 dinara a imaju istu strucnu spremu i slican obim i tezinu posla.

Nijedan posao nije lak, kako god se to nekom cinilo! Nemojmo potcenjivati tudje, ali uvek cuvajmo i stitimo svoje! To je kljuc uspeha. Volimo se, budimo slozni i radimo u interesu svih, mislimo na buducnost nase dece.

Bog nam pomogo!

bookman

pre 13 godina

Zašto uopšte prosvetari štrajkuju svake godine barem jednom oko iste stvari?
Očigledno da su sindikalne vođe željne političke afirmcaje, a nesposobni su da naprave trajan dogovor oko cene rada za prosvetu...ili im pak tako odgovara?

dusanka

pre 13 godina

Eto,sad se vidi, sad se zna ko se kome dopada.Pa, bre, ti iz prosvete vole, bre, onoga ,cuvara grobova, Tomu, pa to ti je to. Onu su nesposobni da nam decu nauce bilo cemu,a pogotovo da ih obrazuju.Ko zna kako su ti uopste zavrsili neke skole,za vreme Milosevica,i Tome na vlasti,na mufte,ocigledno, jer veoma malo znaju.A od Europe su daleko 5 svetlosnih godina.Njima je sada Toma idol,neobrazovani lik,njunja pokvarena, od koje moze da se nauci samo kako da se muva,mlati, laze i maze.
Trebalo bi otpustiti sve,pa na test, pa da vidimo ko ce da prodje.Polovina ce da otpadne odmah to je 100%.
Ajde probajte,stavite ih na test ,pa da vidimo ,ko ce da prodje.
Rade 6h,onolike odmore, te zimski, te letnji,.te Uskrsnji te ovo te ono.
Jadna nasa deca ko ih uci!!!
I takvi na ulici ruse,jer nisu u stanju nista da naprave a da valja!!!

Aleksa

pre 13 godina

gospodo morate da znate da nema nigde besplatnog rucka.sada placamo nesposobnost i glupost nasih roditelja da kazu 'dosta' slobodanu milosevicu i njegovim ludacima, bojim se da ce nasa deca i unuci placati nasu glupost da kazemo 'dosta' borisu tadicu i njegovim ludacima, sve u svemu, sada se sirotinja otima oko mrvica sa njihovog stola, pa morate da shvatite da je 15% od nista i dalje nista, isto tako 50% od nista je nista. a i nema dovoljno mrvica za sve. zamislite da se nista ne promeni sledecih 20 godina, pa sta ce ostati toj sirotoj nasoj deci, nece biti ni mrvica. morate da shvatite da buduca srpska pokoljenja ne idu nikamo, vec u jos vecu bedu nego sto je sada, i u sve sto prati bedu. ko zeli da vidi kako je to neka pogleda malo nesto sa haitija pa ce mu sve biti jasno. ja bi mislio o tome. zato gospodo, pamet u glavu, nesto mora da se menja, a vi vidite sta mozete da promenite, pa poradite na tome. nema besplatnog rucka, nista se nece promeniti ukoliko ga mi ne promenimo. i definitivno mislim da je boris tadic samo preuzeo kljuceve od tamnice koja se zove srbija, i da je i dalje drzi vrlo dobro zakljucanom. njega bi trebalo pitati zasto to rade. pozdrav i cuvajte se, siromastvo je opasna bolest, sto se tice mrvica sa tadicevog stola, ili necijeg drugog, bojim se da cemo ih jesti jos mnogo, mnogo godina. prijatno

Vladan R

pre 13 godina

Intresantnoje da se isti ovi koji podrzavaju profesore, bune kada se povecavaju plate za drzavne cinovnike, a to je prakticno ukljucujuci policiju i sudstvo ista kategorija koja bukvalno ne pravi nikakav direktan prihod. Cak i javna preduzeca naplatom imaju direktan prihod. Stoga plate npr nastavno naucnog osoblja, pre svega zavisi od stanja u prevredi, a tek potom od rezultata sopstvenog rada, pa makar medju tim recimo naucnicima sve bio Tesla do Njutna i Njutn do Ajnstajna. Osim naravno ako ne izmisle nesto revolucinarno pa na osnovu toga dodatno direktno prihoduju. Istovremeno treba imati u vidu, da u drzavnu sluzbu idu oni manje sposobni i manje ambiciozni. Siguran posao siguran godisnji ali i znatno niza plata. U zapadnoj Evropi ili SAD, sa obicnom diplomom nastavno osoblje u osnovnoj ili srednjoj skoli ima okvirno 25000 evra(dolara) godisnje, sto je u sutini ukupno gledano prosecna plata. Naucno i nastavno osblje sa magistraturomi dooktoratom ima izmedju 50.000 i 75.000 godisnje. Oni koji rade u privredi sa istom spremom imaju od 80.000 godisnje pa navise. Lekari i sudije su u ovom drugom i u trecem platnom razredu. Bez obzira sto svi imaju visoko obrazovanjhe to su razliciti platni razredi. Dakle svako poredjenje srednjoskolskih profesora a posebno nastavnika sa lekarima i sudijama, pa cak i naucnicima je neumesno, cak sta vise odnos zarada je ovde u Srbiji cesto mnogo povoljniji za njih, naravno zbog stanja u drzavi i nasledja iz proslosti. Onome kome se ne svidja plata on ne ide u srdnjoskolsko nastavno osoblje vec u vise platne razrede. Kao sto rekoh tako je u uredjenim zemljama od kojih mi jesmo daleko, ali bez obzira na to, na zalost sto se plata tice one u odnosu na prosecnu sve funkcionise isto. Istina je da profesori nisu krivi za stanje u kome se nalazi drzava Srbija, nego pre svega politicari, i stoga njihov protest je trebao biti usmeren ka smeni vlasti, a ne samo ka svom povecanju plata, jer se jedino sa nekom boljom vlasti ovaj problem moze sistamtski resiti. Nemoj samo da neko prica pa ja se ne bih bunio da imam tih 25.000 evra godisnje, cak sta vise presrecan bih bio i sa 2.5 puta manjom sumom, jer ovo je Srbija. U svakom slucaju ko nece da menja vlast a ne svidja mu se plata u skoli neka da otkaz, pa ako ni u privredi ne nadje zadovoljavajuci posao, s obzirom na stanje u drzavi, ako smatra da mu premalo nude, neka spremi i polazi TOFL i GRE ili neki srodni test, pa neka ide tamo gde ce njegovu strucnost bolje platiti.

Nikola

pre 13 godina

Skandal za skandalom u nasoj nam Srbiji !
Shodno obrazovanju i radu i drzavnom prosecnom platom svi ti "siromasni" strajkaci zaradjuju i vise nego sto treba. Nije u Srbiji lako ali nemoguce je da prosveta zaradjuje vise od lekara, farmaceuta, advokata ... i mnogo mnogo drugih !!!
Treba vas biti sramota " siromasni" strajkaci sto se ne pitate koliko zaradjuju roditelji od dece koju ucite a cast izuzecima znamo koji nam je kvalitet skolstva i nastave da kada se covek Vukovac sa fakultetskom diplomom pojavi na medjunarodnoj sceni uvidi koliko mu fali i koja mu OSNOVA nedostaje.
Zao mi je sto vas i toliko trepe jer najvise ispastaju JADNA NAM DECA !!!
Ona ce morati da odradjuju sve te vase hirove , a njima njihovo vreme nece niko da nadoknadi !!!
Sta ce mucenici osmaci ??? Sta ce da upisu ???
Toliko ljudi vase kvalifikacije ceka na birou i ubilo bi za vasu platu !!!

SRAM VAS BILO i zelim vas strajk do delenja oktaza i radnih knjizica na ruke a onda se izborite na slobodnom trzistu rada za KOJU GOD PLATU ZELITE !!!

Pozdrav iz Pariza !

Klema

pre 13 godina

Prosvetnim radnicima bi bilo daleko pametnije da malo porade na svom usavrsavanju i da omoguce normalno odvijanje nastave, umesto sto sede po zbornicama i ocenjuju komentare.
Vredite svaki dinar, tj. koliko deca dobiju znanja od vas toliko i vredite.
Nisam fan ministra, daleko bilo, ali da preterujete, to je jasno svima.
Ukoliko ne zelite da radite, na berzi rada ima puno onih koji hoce i to daleko savesnije i profesionalnije nego vi.
Dobro znate kako se dolazi do posla po skolama i zasto oni koji hoce da rade najcesce krpe najbedniji fond casova.
Ja vam ne bih dao ni prebijene pare, a ovi iz vlade ukoliko su pametni, treba da vas napolje zbog nepostovanja zakona o strajku!!!

doktor

pre 13 godina

Vidim da prosvetni radnici kvalifikuju neistomisljenike na forumu sa :
- neobrazovani
- emigranti
- BIA
- nesposobnjakovici itd.
Cak se jedna pohvalila kako ne place pretplatu RTS-a.
Najstrasnije je sto vi i dalje samo trazite platu od vlade. Nemate predstavu da to nece platiti iz svog dzepa, nego ce po privatnicima.

Molim vladu da im da povecanje od 25%, i da nam dozvoli da se deca obrazuju kod kuce

roditelj dva skolarca

pre 13 godina

"... pokušavaju da oprobanim metodama disciplinuju prosvetne radnike koji su se usudili da se bore za svoje dostojanstvo, LEGALNIM I LEGITIMNIM sredstvima", navodi se u saopštenju Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije"
Zakon kaze, da moraju da organizuju minimum rada, a s obzirom da nisu, straj je nelegalan!
Zakon kaze, da ko na posao neopravdano izostane 5 dana u jednoj godini, ili 3 dana vezano, dobice otkaz i ostace bez posla!
Drzava je na potezu!

Man in black

pre 13 godina

Drzava je poslodavac i ona nudi tu platu . Ako neko misli da moze da ima vecu platu na nekom drugom mestu neka ide , nemojte da maltretirate sve nas i nasu decu . Mnogi od nas rade mnogo vise a primaju mnogo manje , a Vi kukate . Dokle !

Pera

pre 13 godina

Čast izuzecima koji savesno i kvalitetno rade, ali većina prosvetnih radnika u Srbiji je debelo preplaćena i sa ovim što sada prima. Kad im se preračunaju radni sati, jedva nakupe oko 65 radnih dana po 8 sati godišnje i to, sudeći po onome šta deca znaju, ne naročito kvalitetnog rada. Ne treba im dati povišice, makar škole ne radile ove godine, ali im treba uskratiti i plate za svo vreme koje provedu štrajkujući, pa nek slobodno nastave. A ako nisu zadovoljni platama, nek prave privatne škole, pa nek se na tržištu izbore za plate srazmerne svojim sposobnostima.

Vladimir

pre 13 godina

Sta ti nije jasno profo? Ako bude vise novca dobices, a ako ne bude jel ja trebam da placam jos jedan porez za tvoju platu? Lepo su vam rekli da u regionu imate najvece plate sto se tice prosvete. Ako vredis vise idi na trziste rada, pusti one koji hoce da rade ! Muka mi je vise od ovih. Molim vas smenite sve strajkace, ima toliko nezaposlenih prosvetnih radnika, i uostalom, zasto se njihovo znanje ne vaga svakih 3-5 godina ko nam obucava decu? A, ne kad jednom zasednu na mesto nastavnika, ostaju do penzije - bez obuke, usavrsavanja...pa to je strasno.

VLADAN1972

pre 13 godina

eee, prosvetari, pa vi nemozete da se dogovorite ni medjusobno kako cete strajkovati i koji su vam uslovi.Ministar vas odradio samo tako, "dogovorio" sa sa drugima i zeznou vas na finjaka, hi,hi.Koliko (ne) radite i to sto imate dosta vam je.Mesecima u toku godine ne radite a trazite pare za 3-4 sata rada dnevno, sramota.

sz

pre 13 godina

Stvarno je gadan ovaj ministar. Neće da podnese ostavku.

Štrajkači, ako neće on da podnese ostavku, podnesite je vi. Onako kolektivno. Pokazaćete svoju principijelnost, a zaposliće se mnogi koji će da skaču od sreće za tu vašu "nedostojnu" platu.

student

pre 13 godina

ma sta bre ocete vise, ko da neko ima para u ovoj zemlji, a i vas posao nije nista toliko tezak, ispredajete malo i mirni ste...
jos imate privilegiju da radite sa decom i da se radujete njihovim uspehom, a privatne casove da ne spominjemo....

Milutin

pre 13 godina

Ne rade nikada subotu, nedelju. Leti dva meseca pauze, 6 časova po 45 min za 30-40 hiljada. I sta to oni hoce vise? P.s. Zaboravih zimski raspust i praznike...

ccc

pre 13 godina

Jednostavo-neka se izvrsi racionalizacija u prosveti, neka se otpuste svi nepotrebni, i sav visak podelite. Potrosite ga natenane, jer imate toliko slobodnih dana i slobodnog vremena.

s

pre 13 godina

l.OTKUDA POJEDINCIMA IDIOTSKE IDEJE DA ONI KOJI RADE KOD PRIVATNIKA ZA MANJE PARA OD PROSVETNIH RADNIKA IMAJU MANJE ŠKOLE OD NJIH?! MISLITE LI DA JE DIPLOMA OVE JADNICE KOJA JE DIPLOMIRALA ELEKTROTEHNIKU I SEDI KOD KUĆE NEZAPOSLENA MANJE VREDNA OD VAŠE?! DA LI JE VAŠ SISTEM VREDNOSTI TOLIKO POREMEĆEN?! IMAM ROĐAKU KOJA JE DIPLOMIRALA ARHITEKTURA UA FAKULTETU U BEOGRADU, KAO JEDAN OD NAJBOLJIH STUDENATA U GENERACIJI. RADI KOD PRIVATNIKA ZA 25.000. MISLITE LI DA MOŽE DA BIRA? ZAR VAŠE DIPLOME VREDE VIŠE OD NJENE?

2.OTKUDA POJEDINCIMA IDIOTSKE IDEJE DA ONI KOJI RADE U PRIVATNOM SEKTORU MOGU I TREBA DA ŠTRAJKUJU. PRE SVEGA, OGROMAN BROJ LJUDI RADE KAO SAMOSTALNI PREDUZETNICI I NEMAJU PROTIV KOGA DA ŠTRAJKUJU! KAKO MOGU DA ŠTRAJKUJU ONI KOJI RADE KOD DRUGIH POSLODAVACA, KADA ĆE ISTOG TRENUTKA DOBITI OTKAZE?! IDIOTSKA JE PRIČA DA JE TO ZATO ŠTO ONI NEMAJU SINDIKATE. NEMA ŠTRAJKA KADA ZA VAŠE MESTO IMA KO ZNA KOLIKO ZAINTERESOVANIH KOJI SU NEZAPOSLENI, A KOJI NEMAJU OD ČEGA DA ŽIVE.

3.ONOG ''SPECIMENA'' KOJI KAŽE DA JE PROBLEM U RADU NA CRNO U PRIVATNOM SEKTORU BIO PITAO: DA LI SI SE REGISTROVAO ZA DAVANJE PRIVATNIH ČASOVA I KOLIKO SI DRŽAVI PLATIO PO TOM OSNOVU, NA IME POREZA, DOPRINOSA, RAZNORAZNIH TAKSI ITD. AKO NISI, KOLIKO SI KRIVIČNIH DELA I PREKRŠAJA PO TOM OSNOVU NAPRAVIO I ZA KOLIKO SI OŠTETIO DRŽAVU?! PA TI PRIJATELJU PRVI POTKRADAŠ DRŽAVU, A TRAŽIŠ NEŠTO OD NJE! i JA SAM ZA TO DA SE SMANJI RAD NA CRNO, ALI DOK SU OVOLIKE OBAVEZE PREMA DRŽAVI TEŠKO ĆE TO IĆI. POJAČANA KONTROLA BI DOVELA DO TOGA DA BI NEKI MORALI DA PRIJAVE RADNIKE. ALI VEĆINA BI TAJ TERET PREVALILA NA RADNIKE SMANJIVŠI IM I ONAKO BEDNE PLATE, ILI BI IH JEDNOSTAVNO OTPUSTILI. VI NIKAKVE OBAVEZE PREMA DRŽAVI NE PLAĆATE, PA TO TE NISTE U STANJU NI DA RAZUMETE. NAJVEĆI BROJ ZAPOSLENIH U PRIVATNOM SEKTORU MOŽE DA SANJA VAŠE PLATE. VI IDIOTSKI OMALOVAŽAVATE I PROGLAŠAVATE NEPISMENIM LJUDE KOJI RADE U PRIVATNOM SEKTORU, A KOLIKO JE TU LEKARA, STOMATOLAOG, ADVOKATA, RAZNORAZNIH INŽINJERA I MNOGIH DRUGIH PROFESIJA KOJE SU SVUDA U SVETU DALEKO CENJENIJE OD VAŠE. OTKUDA VAMA TA DOZA BEZOBRAZLUKA DA SE UPOREĐUJETE SA LEKARIMA I ADVOKATIMA. NAVEDITE MI IME JEDNE DRŽAVE U KOJOJ PROSVETNI RADNIK MOŽE DA ZARADI KAO ADVOKAT ILI LEKAR.VI STE GOSPODO STVARNO IZGUBILI KOMPAS.

NAPISAO SAM NA OVOM FORUMU JEDAN PRIMER IZ KRALJEVA, BEZ IKAKVOG KOMENTARA. SMATRAO SAM DA SVAKO KO NIJE MENTALNO RETARDIRAN MOŽE DA IZVUČE NEKI NORMALAN ZAKLJUČAK IZ TOG PRIMERA. MEĐUTIM, OČIGLEDNO JE DA SAM VAS MNOGO PRECENIO. VI STE GOSPODO ILI BEZ MOZGA ILI BEZ MORALA. A IZGLEDA DA STE BEZ OBA. KAŽETE DA TO RADITE ZBOG UČENIKA?! DA LI STE SE IKADA ZAPITALI KOLIKO ZARAĐUJU NJIHOVI RODITELJI? vAŠ SINDIKALNI PREDSTAVNIK KAŽE DA JE ONA ZADOVOLJAN TIME ŠTO VAŠE ZAHTEVE RAZUME 20-30% PROCENATA LJUDI, A ZA OSTALIH 70-80% PROCENATA GA JE BAŠ BRIGA. tO JE DOSLOVNO REKAO I OSTAO ŽIV. DA LI JE TO IZJAVA JEDNE MENTALNO ZDRAVE OSOBE? šTA AKO OVIH 70-80% LJUDI KAŽE DA IM VI VIŠE NE TREBATE I ZATRAŽI DA UMSEO VAS BUDI PRIMLJENI ONI SA SVIDENCIJE NSZ?

Vladan R

pre 13 godina

Na izgled opravdan zahtev, jer eto tesko se zivi, dve godine plate nisu povecane, a cene jesu, kao bili su strpljiva i sad bi trebalo da se sve to nadoknadi povecanjem od 25%. Ipak sve sto cu navesti ukazuje da bas i nije opravdan, vec pre bi se reklo bezobrazan, megalomanski i sebican pa cak i u neku ruku opasan zahtev. Bezobrazan, imajuci u vidu stanje u celokupnoj privredi odakle se i crpi novac za budzetske korisnike, odnosno uzimajuci u obzir visinu plate u privatnom sektoru, plata od blizu 40.000 tesko da je losa. Posebno ako se zna da doticni imaju efektivnu sesnaesto casovnu radnu nedelju (21 cas po 45 minuta),i deveto mesecnu radnu godinu, odnosno 624 radna sata godisnje u odnosu na 1920 radnih sati ostalih zaposlenih, pod uslovom da imaju i te 4 propisane nedelje godisnjeg, sto cesto nije slucaj. Kada na to dodamo dnevnice za ekskurzije, jubilarne nagrade, razredno staresinsvo, mozda i stimulaciju od izdavaca za odabir knjige, markicu itd, onda imaju jos skuplji radni sat. I na kraju imaju sasvim dovoljno vremena za davanje privatnih casova. Istina je da imaju i dodatne obaveze van nastave. Na primer pregledanje sto pismenih, sto kontrolnih, ali to u vrh glave uzme sve ukupno nekih nekoliko desetina casova godisnje. Znam iz licnog iskustva. Sto se neke pripreme za casove tice to su prazne price, jer nakon nekoliko godina uzastopnog predavanja, sposobnima nikakva priprema vise nije potrebna. Usput budi receno nigde u svetu plate nastavnog osoblja u srednjim i osnovnim skolamna, nisu preterano visoke, tj uglavnom su tu negde oko proseka, ne retko i ispod istog. Procenat povecanja je megalomanski, bez obzira sto su plate mirovale a cene divljale, jer privreda stagnira i novca jednostavno nema, posebno ako se uzme u obzir da i drugi posle njih nameravauju da stanu u red za povecanje. Sebican je pa i opasan jer i oni sami znaju da je, imajuci u obzir sposbnost ili preciznije ne sposbnost vladajuce garniture, jedini nacina da se obezbedi novac je, ili uzimanje nepovoljnog kredita. ili stampanje noivca. I jedno i drugo ce se svima nama obiti o glavu, sa debelom kamatom vrlo brzo. I to sve zarad malo licne koristi, kako sdirektno onih koji zahtevaju povecanje plate, tako i indirektno politicara koji ce tim povecanjem kupiti jos malo vremena na vlasti odnosno jos koji glas na sledecim izborima,jer su boze moj eto socijalno odgovorni. Takod je problematican i tajming protesta, jer se krajem decembra prilikom usvajanja budzeta znalo koliko povecanje sleduje. Naravno tada se nije protestvovalo jer eto boze moj ide nova godina a i ne radi se, raspust tj odmor je, ko je lud tada protestvovati. Stoga ni kritika da se radi preko ledja dece nije neopravdana. Da se razumemeo ne branim vlast kao vlast, jer su nesposobni preko svake mere i upravo zbog toga i nema novac za vece plate, osim naravnio za njihove. Protiv toga se ne bori zahtevom da se meni poveca plata, a za ostale i buducnost sta me briga, vec zahtevom da ovi sadasnji nesposbni, sto pre sjasu narodu sa grbace i da ih zamne neki drugi, iole sposobniji.

student prava

pre 13 godina

gospodo prosvetari, prema važećem zakonu o štrajku, ko obustavi rad u prosveti dakle ne poštuje minimum rada, prestaje mu radni odnos. ima na birou ko bi radio umesto vas za te pare, a vi ako mislite da vam je posao loš, nađite sebi bolji. isto važi i za sve ostale u javnom sektoru, šta ste se navadili kao da je budžet samo za vaš plate smišljen.

s

pre 13 godina

TEMA za razmišljanje (za državne službenike i njihove sindikate): U Kraljevu se na konkurs za dva prodavca u jednom marketu javilo blizu 500 osoba od toga njih stotinak sa završenim fakultetima. Plata je negde oko 20.000 dinara. Svako ko nije mentalno retardiran shvatiće, bez potrebe za bilo kakvim daljim objašnjenjem.

dusanka

pre 13 godina

Eto,sad se vidi, sad se zna ko se kome dopada.Pa, bre, ti iz prosvete vole, bre, onoga ,cuvara grobova, Tomu, pa to ti je to. Onu su nesposobni da nam decu nauce bilo cemu,a pogotovo da ih obrazuju.Ko zna kako su ti uopste zavrsili neke skole,za vreme Milosevica,i Tome na vlasti,na mufte,ocigledno, jer veoma malo znaju.A od Europe su daleko 5 svetlosnih godina.Njima je sada Toma idol,neobrazovani lik,njunja pokvarena, od koje moze da se nauci samo kako da se muva,mlati, laze i maze.
Trebalo bi otpustiti sve,pa na test, pa da vidimo ko ce da prodje.Polovina ce da otpadne odmah to je 100%.
Ajde probajte,stavite ih na test ,pa da vidimo ,ko ce da prodje.
Rade 6h,onolike odmore, te zimski, te letnji,.te Uskrsnji te ovo te ono.
Jadna nasa deca ko ih uci!!!
I takvi na ulici ruse,jer nisu u stanju nista da naprave a da valja!!!

Ceca

pre 13 godina

Postovani prosvetni radnici,shvatam ja vas da ste nezadovoljni,ali vi meni objasnite kako ce moj sin da zavrsi godinu,i da nesto nauci,kad ne ide u skolu cetri nedelje,mi smo iz Kraljeva,zbog zemljotresa nisu isli tri nedelje,a sad i ovaj strajk!!! A tek osmaci!!!
p.s. Za privatne casove NEMAMO PARA!!!

Nekada su i ucenici imali svoja prava...

pre 13 godina

Jedan predlog djacima i roditeljima!

Zna se zakon i pravila strajka, totalnog obustavljanja rada NEMA, to se sankcionisem momentalnim OTKAZOM. Postoji radni minimum koji mora da se ispostuje i to je ono cega se prosvetari MORAJU pridrzavati...

A sa druge strane jadni djaci imaju pravo da SVAKI DAN odsede SVE SVOJE CASOVE u svojim klupama u skolama, da ne bi morali kasnije da nadoknadjuju subotama i nedeljama i u raspustima.

A ako za vreme skracenih casova ne uspeju da savladaju gradivo, moze biti iskljucivo greska njihovih NASTAVNIKA koje opet zbog toga treba SANKCIONISATI.

Sve je to lepo i dobro sto oni ZAHTEVAJU, ali da li oni SVI vrse svoj posao kako treba? Da li vam se dragi roditelji desava da vam dete ode u srednju skolu, ili fakultet i ispostavi se da bez obzira na VUKOVU diplomu dete pojma nema i dobija lose ocene samo zato sto nemaju OSNOVU?!

Razmislite, verovatno nije vase dete glupo, nego ih nisu naucili oni koji drze skracene casove i zahtevaju plate za svoje neuspehe.

Ja imam platu od 20 000 dinara, da ce neki nastavnik ili profesor dati od njegove POVISICE koji dinar za uzinu mog deteta? Razmislite malo!

Ima nas vise koji smo nekada mislili da imamo svoje dostojanstvo, ali dzabe da izadjemo na ulice, niko nas ne slusa...

Vi nastavite sa neradom, a mi roditelji cemo se potruditi da prisustvujemo kada vam dele radne knjizice da mozda zatrazimo privatne casove za svoju decu, pa ako ih uspete nauciti necemu da vas i platimo od nasih mizernih plata...

djak

pre 13 godina

Prekinite toliko da branite profesore... Dragi moji, nisu ni oni cvecke. Naravno i vi to znate, niste blesavi ali vas vase nezadovoljstvo tera da gledate na situaciju malo previse kao da u celoj prici postoji jedan krivac. Samo se setite da prosvetari imaju najduzi odmor od svih zaposlenih u drzavnom sektoru, da je 99% dece, odnosno roditelja moralo da placa privatne casove izmerju 10 i 20 evra po dvocasu koje ti isti profesori drze, da su dnevnice na ekskurzijama toliio visoke da se vrate sa po 1000-1500 evra bogatiji.. malo li je? A da ne spominjem prodaju ocena na kraju godine... izvinite ali malo mi je muka.

bookman

pre 13 godina

Zašto uopšte prosvetari štrajkuju svake godine barem jednom oko iste stvari?
Očigledno da su sindikalne vođe željne političke afirmcaje, a nesposobni su da naprave trajan dogovor oko cene rada za prosvetu...ili im pak tako odgovara?

наставник

pre 13 godina

Па драге колегинице и колеге. За катастрофално економско стање у нашој Србијици нјмање је крив министар просвете, па ма ко он био. И невероватно да све то кроз све ово провејава али ни један од синдиката није нити захтева да се вођа изјасни о овоме, да министарство финансија и економије положе рачуне и нормално оставке.
А и ми грађани, нарочито, образовани ваљда смо што одговорни.(Кад паметни ћуте, будале говоре а фукаре се богате. Или нисмо паметни. Колико нас је наших ''народних'' и ''просветарских'' посланика подржало!? ) А ни мој покојни отац и деда, и баба и мати нису заокруживали. Додуше нисам и ја.
И ајд' да министар просвете и да оставку. Ко је тај који ће вам (нам) ваљати и како ће нам он дати плате које би ми хтели!? Па и Законе! Зар је могуће да не знамо како се Закони доносе. (Па наши нам ово изгласали.) Па ево и чувени Томица је дао оставку, и !? Ееееееееееее! немојте к'о Бога вас молим, ђака наши ради, да се резилимо.
И где смо били две године!? Ћутали!?А!?
И где су тада били сви ови врли синдикалци.
И зашто се штрецају кад њихов Цвеле њима каже да неће бити плаћени за дане за које се није радило, и све по Закону!? Зашто кад се то да надокнадити из синдикалних фондова; у потпуности или према губеру. Па је ли ћемо се ми вазда играти синдиката сликања ради, или ћемо тај посао схватити озбиљно и са свим последицама које носи.
Ево! мени моји рекли да све што газда Цвеле (ја нисам ишао на заокруживање) узме из синдикалног фонда ће да ми се надокнади. Е видиш то је синдикат, и зато сам ја тамо. Ееееееееееее! Народе мој! Лека нам има а да ли ћемо се спасти ипак зависи од нас.

nezaposleni diplomirani ing. elektrotehnike

pre 13 godina

Koliko su prosvetni radnici obrazovani i pismeni vidi se po tome što su u gotovo polovini škola u Srbiji direktori profesori fizičkog. Ako su im to najpametniji kakvi su tek ostali. Kada bi se pogledale njihove diplome videlo bi se da je polovina njih stečena po nekim zabitima čije je i ime teško zapamtiti. Pročitala sam da je neko napisao da je polovina njih stekla diplome po nekim gudurama na Kosovu. I to je apsolutno tačno. Znam kako su učitelji u mom gradu dolazili do diplome Učiteljskog fakulteta. To je jedna neviđena bruka i sramota. Zar oni misle da ljdui to ne znaju. Kakvih sam se sve priča naslušala o polaganju tih ispita. Država je prema svome narodu izvršila kulturni genocid dozvolivši takvo sticanje diploma i mogućnost da takvi predaju deci. I oni će sada da drže lekcije inžinjerima, arhitektima, advokatima i sličnima koji su diplome stekli u Beogradu, mnogi od njih kao vrhunski studenti. Sramota. U pravu je onaj što je napisao (to sam negde na ovom sajtu pročitala) da je državni sektor jedna ogromana deponija raznog škarta koji je tu raznim vezama uhlebljen i koji kao parazit živi na na račun svih ostalih. Takođe, pročitala sam komentar jedne prosvetne radnice koja kaže da nije bitno gde je ko i kako završio fakultet jer su sve diplome iste, te da nije važno da li je neko do posla došao preko veze ili ne, već da je najvažnije kolika je plata. To govori o moralnom nivou i moralnom kodeksu tih ljudi. Znate li koliko ima ljudi koji i stručno i moralno zaslužuju ta vađa mesta više od vas?! Dok se ne izvrši diferencijacija među državnim službenicima (a to važi i za prosvetu) i dok se šljam ne istera )a taj šljam u državnom sektoru nije izuzetak već pravilo) mogu da vam kaže samo ovo: Gadite mi se!

Lazar

pre 13 godina

Zaposleni u državnim institucijama makar imaju pravo na štrajk. Kada radiš kod privatnika ne postoji ni sindikat, ni štrajk, a "tvoja prava" su često predmet za dobru šalu.
BTW deca imaju i život van škole, tako da ne očekujte da će se sve prelomiti preko njihovih leđa, to vam poručuju roditelji!

dusan

pre 13 godina

Vama gospodo koji pljujete po prosvetnim radnicima predlazem da zavrsite fakultete i neka vas ministar odmah zaposli umesto nas.Ono sto se danas trazi od prosvete nema veze ni sa cim vise i verujem da bi i posle par dana kursa bili dostojni profesori ove Srbije.Sve treba da vas je stid.

NESA

pre 13 godina

Prosvetari imaju dobre radne uslove,za razliku od vecine drugih zaposlenih.Ipak,radujem se strajku jer nesto mora da se menja.A i gade mi se vise ovi lazni sindikalci.To je tek ruzno,da nema dalje.Neznam kako lazima i ovakvim podmetanjima,vlada misli da resi probleme.

Mudri Domar

pre 13 godina

Branislav Pavlović i Hadži Zdravko Kovač su pokazali pravo lice i svrhu svog postojanja!

Svi clanovi ovih sindikata neka dobro razmisle koga placaju i ko ih predstavlja. Neka u ponedeljak izadju iz laznih sindikata uclane se u uniju i nastave protest!

zumbul

pre 13 godina

A kakva je sve ovo budalaština, tek iz mog ugla koji sam nezaposlen.Počev od vas svih koji štrajkujete, pa do ovih danas koji hoće da smene ove koji vladaju, pa tek kakve budalaštine prave ovi što vladaju. Kompletna budalaština.

svasta

pre 13 godina

"Pripremite se jer na leto RODITELJI štrajkuju protiv prosvetara samo malo radikalnije.Pozdrav."

A zasto cekate leto - izvolite odmah... valjda ce Vam posle toga biti bolje.

sale

pre 13 godina

ok, slazem se.. treba povecati plate prosvetnim radnicima i to za 300%...
ali pod odredjenim uslovima...

1. placati ih po ostvarenom fondu casova, da se ne desi da neko ko ima 5 casova nedeljno prima istu platu kao neko ko ima 30....
2. placati ih po ucinku... na pocetku skolske godine odrzati opsti nezavisni test sa neutralnom komisijom (iz inostranstva) i isti takav test odrzati na kraju godine, pa da vidimo... oni profesori koji su stvarno naucili svoje ucenike nesto da dobiju platu... oni koji su proveli skolsku godinu citajuci novine dok cekaju da zvoni, otkaz....

jednostavno...

Klema

pre 13 godina

Prosvetnim radnicima bi bilo daleko pametnije da malo porade na svom usavrsavanju i da omoguce normalno odvijanje nastave, umesto sto sede po zbornicama i ocenjuju komentare.
Vredite svaki dinar, tj. koliko deca dobiju znanja od vas toliko i vredite.
Nisam fan ministra, daleko bilo, ali da preterujete, to je jasno svima.
Ukoliko ne zelite da radite, na berzi rada ima puno onih koji hoce i to daleko savesnije i profesionalnije nego vi.
Dobro znate kako se dolazi do posla po skolama i zasto oni koji hoce da rade najcesce krpe najbedniji fond casova.
Ja vam ne bih dao ni prebijene pare, a ovi iz vlade ukoliko su pametni, treba da vas napolje zbog nepostovanja zakona o strajku!!!

Vladimir

pre 13 godina

Od svih budzetskih korisnika prosveta ima ubedljivo najmanje plate.Jedino kod nas se zna u dinar koliko ko zaradjuje a ostali dobijaju u tisini i nikom nista.Policija svaki mesec linearno dobija preko plate 10 000dinara a o tome se ne prica.Nijedan sudija nije ispod 100 000 dinara i to je u redu,a o javnim preduzecima i da ne pricam kolika su im primanja.Vazno je da se sav gnev iskali na prosveti.Meni su ovi na vlasti jasni,ali mi niste jasni vi dragi roditelji koji nas napadate.Da li posle ovolikog blacenja vlasti i vas stvarno mislite da deca u nama mogu da prepoznaju neke ljude vredne da im prenesu znanje.Posle ovolike hajke na nas sezona lova je pocela.I ono malo discipline i postovanja ce nestati.A vi se posle pitajte zasto vam se deca opijaju,drogiraju,zasto su nasilna,zasto nemaju elementarno znanje itd.Pa onda opet za sve okrivite nas ako vam je lakse. :(

Profesorka

pre 13 godina

Ne spadam u osobe koje se javno izjašnjavaju, ali ova poslednja događanja (predaja ili prodaja?) ne mogu da odćutim. Radim 25 godina, ne držim privatne časove, ne 'prodajem' ocene... i jedva uspevam da sa četrdesetak hiljada plate opstanem kao podstanar (živim sa dvoje dece). Već godinama nam je plata sve manja, nekada je bila preko 500 evra, sada ni 400, a neko umesto nas odustaje od zahteva za povećanjem plate! Najviše od svega boli hajka na nas, prosvetne radnike. Ionako smo poniženi i izvrgnuti ruglu, još na nas huškaju roditelje i penzionere, šireći dezinformacije. Recimo, samo kao primer: laž je da imamo raspust u junu, julu i avgustu. Ja dobijam rešenje o broju slobodnih dana koje uopšte ne mogu da realizujem u potpunosti, jer na odmor idem tek kada se završe prijemni ispiti i upisni rokovi za srednje škole u julu, a vraćam se oko 15. avgusta i tako ne uspem da iskoristim sve dane koji mi sleduju po rešenju. Zimski raspust provodimo u školi na sednicama ili seminarima itd. itd...

Nikola

pre 13 godina

Skandal za skandalom u nasoj nam Srbiji !
Shodno obrazovanju i radu i drzavnom prosecnom platom svi ti "siromasni" strajkaci zaradjuju i vise nego sto treba. Nije u Srbiji lako ali nemoguce je da prosveta zaradjuje vise od lekara, farmaceuta, advokata ... i mnogo mnogo drugih !!!
Treba vas biti sramota " siromasni" strajkaci sto se ne pitate koliko zaradjuju roditelji od dece koju ucite a cast izuzecima znamo koji nam je kvalitet skolstva i nastave da kada se covek Vukovac sa fakultetskom diplomom pojavi na medjunarodnoj sceni uvidi koliko mu fali i koja mu OSNOVA nedostaje.
Zao mi je sto vas i toliko trepe jer najvise ispastaju JADNA NAM DECA !!!
Ona ce morati da odradjuju sve te vase hirove , a njima njihovo vreme nece niko da nadoknadi !!!
Sta ce mucenici osmaci ??? Sta ce da upisu ???
Toliko ljudi vase kvalifikacije ceka na birou i ubilo bi za vasu platu !!!

SRAM VAS BILO i zelim vas strajk do delenja oktaza i radnih knjizica na ruke a onda se izborite na slobodnom trzistu rada za KOJU GOD PLATU ZELITE !!!

Pozdrav iz Pariza !

doktor

pre 13 godina

Vidim da prosvetni radnici kvalifikuju neistomisljenike na forumu sa :
- neobrazovani
- emigranti
- BIA
- nesposobnjakovici itd.
Cak se jedna pohvalila kako ne place pretplatu RTS-a.
Najstrasnije je sto vi i dalje samo trazite platu od vlade. Nemate predstavu da to nece platiti iz svog dzepa, nego ce po privatnicima.

Molim vladu da im da povecanje od 25%, i da nam dozvoli da se deca obrazuju kod kuce

Aleksandar

pre 13 godina

Vi svi sto pišete kako radite više a dobijate mnogo manje para, izvinite ali završite Vi fakultete ili više škole pa možete da aplicirate za profesorsko/nastavničko mesto pa uživajte u "velikim parama za malo truda".

Hoćete da kažete da treba izjednačiti plate ljudima sa osnovnom školom i onima sa višom ili fakultetom?

Strajk

pre 13 godina

Podrzavam strajk... Poznajem toliko dobrih profesora, koji zasluzuju mnogo vise..Ne kazem, postoje i oni kojima mesto nije tamo. Ali ti ljudi brinu o vasem detetu, usmeravaju ga, prenose svoje znanje na njega , a ne samo predaju gluposti kako vi kazete. Ovde ocigledno ne podrzavaju strajk samo oni koji ne znaju sta da rade sa svojom decom u kuci, navikli su da im se neko drugi brine o njima. I imaju pravo da traze vise, zasluzili su!

Samo pljacka

pre 13 godina

Hleb na 100 din., benzin na 150. din. i eto novca od povecanog PDV-a za plate. I plus povecanje poreza na imovinu od samo 60%. Para ko salate !

Cajanka

pre 13 godina

A Obradovic ima para da finansira njegove crnogorce po studentskim domovima i univerzitetu?? Nista neobicno da se koriste nekakvim jeftinim SPS trikovima, nafatirali su se i Obradovic i njegov pomocnik Trninic. Ove treba smeniti koliko danas, a onda poslati drzavnog revizora da proceslja sve javne nabavke i poslove koje je potpisao Obradovic i Trninic.

Vladan R

pre 13 godina

Intresantnoje da se isti ovi koji podrzavaju profesore, bune kada se povecavaju plate za drzavne cinovnike, a to je prakticno ukljucujuci policiju i sudstvo ista kategorija koja bukvalno ne pravi nikakav direktan prihod. Cak i javna preduzeca naplatom imaju direktan prihod. Stoga plate npr nastavno naucnog osoblja, pre svega zavisi od stanja u prevredi, a tek potom od rezultata sopstvenog rada, pa makar medju tim recimo naucnicima sve bio Tesla do Njutna i Njutn do Ajnstajna. Osim naravno ako ne izmisle nesto revolucinarno pa na osnovu toga dodatno direktno prihoduju. Istovremeno treba imati u vidu, da u drzavnu sluzbu idu oni manje sposobni i manje ambiciozni. Siguran posao siguran godisnji ali i znatno niza plata. U zapadnoj Evropi ili SAD, sa obicnom diplomom nastavno osoblje u osnovnoj ili srednjoj skoli ima okvirno 25000 evra(dolara) godisnje, sto je u sutini ukupno gledano prosecna plata. Naucno i nastavno osblje sa magistraturomi dooktoratom ima izmedju 50.000 i 75.000 godisnje. Oni koji rade u privredi sa istom spremom imaju od 80.000 godisnje pa navise. Lekari i sudije su u ovom drugom i u trecem platnom razredu. Bez obzira sto svi imaju visoko obrazovanjhe to su razliciti platni razredi. Dakle svako poredjenje srednjoskolskih profesora a posebno nastavnika sa lekarima i sudijama, pa cak i naucnicima je neumesno, cak sta vise odnos zarada je ovde u Srbiji cesto mnogo povoljniji za njih, naravno zbog stanja u drzavi i nasledja iz proslosti. Onome kome se ne svidja plata on ne ide u srdnjoskolsko nastavno osoblje vec u vise platne razrede. Kao sto rekoh tako je u uredjenim zemljama od kojih mi jesmo daleko, ali bez obzira na to, na zalost sto se plata tice one u odnosu na prosecnu sve funkcionise isto. Istina je da profesori nisu krivi za stanje u kome se nalazi drzava Srbija, nego pre svega politicari, i stoga njihov protest je trebao biti usmeren ka smeni vlasti, a ne samo ka svom povecanju plata, jer se jedino sa nekom boljom vlasti ovaj problem moze sistamtski resiti. Nemoj samo da neko prica pa ja se ne bih bunio da imam tih 25.000 evra godisnje, cak sta vise presrecan bih bio i sa 2.5 puta manjom sumom, jer ovo je Srbija. U svakom slucaju ko nece da menja vlast a ne svidja mu se plata u skoli neka da otkaz, pa ako ni u privredi ne nadje zadovoljavajuci posao, s obzirom na stanje u drzavi, ako smatra da mu premalo nude, neka spremi i polazi TOFL i GRE ili neki srodni test, pa neka ide tamo gde ce njegovu strucnost bolje platiti.

Čačanka

pre 13 godina

Drage kolege, poslednja stvar koju bismo smeli da učinimo je da ovako sramno odustanemo!!! Uprkos svima onima koji nas omalovažavaju i vređaju našu inteligenciju, hajde da dokažemo da nismo ono za šta nas smatraju. Samim tim što svojim perfidnim manipulacijama hoće da nas razbiju, zastraše, pogaze, slažu i pokore, dokažimo bar da nismo ni slepi, ni glupi... Pa nek' košta, koliko košta...A ponos nema cenu, makar za većinu nas!!! U ŠTRAJKU DO KONAČNE POBEDE!!!

Весна, Ниш

pre 13 godina

Обожавам свој посао и децу, па не волим кад се неко игра са нама! А то се управо дешава.
1997 год. било ми је сумњиво јединство штрајка (као и сада). Министарству је одговарало да штрајкујемо 2 недеље, па се углавном причало о нама а не о лекс специјалису (нисам сигурна шта је у питању сада, одговори ЕУ, Телеком,…)! После две недеље су почели притисци да почнемо са радом (сада после недељу дана), тада нису успели (да ли ће сада?)
Прошле наставне године изгубљене су две недеље због „свињског грипа“, али народ нису могли да преваре (да ли су сад?)! Нису хтели да користе вакцине које је, колико се ја сећам, Мишковић купио! Али је зато јуче Мирковић седео поред њега, уместо за преговарачким столом! Тада је настава „надокнађена“ сажимањем и плате су редовно подељене! А сада! Плаше децу и родитеље наставним суботама, а просветне раднике непримањем плате! Па ми им уштедесмо преко милијарду динара, само овим штрајком!
1997 године су покушали да нас поделе списковима на којима је писало „хоћу / нећу да радим“ , а сада „штрајк по закону/ незаконит штрајк“! Тада нису успели, да ли ће сада?
А наши захтеви? Уједначење коефицијената са другим јавним делатностима? Спречавање катастрофалне реформе? Ником ништа! Чак су и медији секли тај део! Два су могућа разлога за то или им није занимљиво или нису смели да пусте! Али су зато пуштали изјаве о отпреминама, јубиларним наградама,… па то нам по закону већ припада, само што Министарство крши закон!
Не могу се отети утиску да ипак министар Обрадовић „феноменално“ ради свој посао! Кажу да ради на приватном факултету, па он је све урадио да уништи углед и статус државних школа. Прво хитним законом од пре две године, а сад реформом образовања! А пазите, наша школа, професори и такмичари су цењени свуда у свету, осим у нашем Министарству! Ово тврдим из личног искуства!
И, да, „свака част“ господину Павловићу (Синдикат образовања Србије), који већ по други пут реализује исти сценарио као и 1997! Он надживи све министре и владе! Који човек!
Па испадосмо као Дон Кихот против ветрењача…

Vladimir

pre 13 godina

Ovi protivnici štrajka su iz BIA-e, trude se da stvore neku atmosferu protiv štrajka, kao javno mnenje ne podržava štrajkove u ovoj napaćenoj zemlji...sikter more!

posmatrac

pre 13 godina

Nema odustajanja prosvetari do ostvarenja cilja i tacka!!!

Ne obracajte paznju na provokativne komentare tipa deca trpe, malo radite a trazite mnogo, ima nezaposlenih koji bi da rade i za manje itd. sve je to smisljeno upereno da se javno mnjenje okrene protiv vas.

Evo ja sam nezaposlen i u tezoj situaciji nego vi ali ipak sam na vasoj strani iz prostog razloga sto necu da me neko pravi budalom ceo zivot: prodjose mi 20 godina sa jednim te istim lopovima na vlasti a ostale mi tone i tone epizoda Insajdera da gledam sta se desavalo tih 20 godina, uz to vidim velelepne zgrade, vile, space satl dzipove oko mene itd. a sve to od moje bede pokradeno...ispade da zivim u neko nepoznatom svetu jer nisam naucen da kradem, uvlacim se u d..e, slihtam,lizem, gazim preko leseva da bih dostigao sve to...

I sad da mi neko u 21. veku daje mizernu platu od 20.000 i prica pricu kako ima mnogo nezaposlenih koji bi radili i za manje, da mi prica pricu kako je kriza pa se nema odakle, jednostavno zamajavanje u nedogled.

Oni i jesu zaludeli ljude da se spustaju ispod svakog dostojanstva i da ne cene svoj rad nego da pristanu da rade za mizeriju, oni se i dalje smeskaju po medijima, dok ime deca ne idu u nase skole vec u inostranstvo, imaju gomile na stranim racunima, itd. a VREME tece li tece, njima se evidentira staz sa basnoslovnim platama pa ce sutra pored gomile nakradenih para i dobara dobijati penziju od 100.000 dok ce moja deca cekati na posao kao i ja za neku mizeriju od 20.000 koja je 5 puta manja od njegove penzije, i dalje ce se smeskati kako smo mi ostali glupi...

Nek izmisle pare ako ih nema a kako? Pa lepo, nek vrate samo sto su pokrali i bice dovoljno za sve!

Dosta vise bando!

Misa

pre 13 godina

Pogubno je, za jednu zemlju, da plate u javnom sektoru budu vece od plata u privredi.To je dokaz duboke krize drustveno ekonomskih odnosa i sistema drzave. Ljudi su postali sebicni i krajnje nemoralni, bez dostojanstva i bez casti.
Zavrsio sam Ekonomski fakultet u Beogradu, imam 30 godina i ne radim u struci, i vrlo rado bih predavao u skoli. Medjutim posao u skoli, ali i bilo kojoj instituciji koju finansira drzava se dobija iskljucivo preko veze(partijske ili rodjacke)ili se kupuje. Ne postoje javni konkursi, ili su pro forme, nema testiranja, posao dobijaju nestrucni kadrovi ili potpune neznalice, nepismeni ljudi.
Moj predlog je da se izvrsi jedno testiranje zaposlenih u prosveti ali i u ostalim javnim sektorima. Da se urade testovi opste kulture, testovi znanja (predmeta koji konkkretni profesor predaje odnosno iz oblasti kojom se neki zaposlenik bavi u javnim firmama) , psiho test. Siguran sam da 80% ispitanika ne bi testove proslo. Pa da se lepo podele otkazi nakon toga i problemi bi se resili.
Znam da je ovo utopija i da se u nasoj zemlji stvari nikada nece promeniti, da ce samo poltroni i ulizice, kameleoni i razni ljigavci uspevati da plivaju i da prezive (ne i da zive jer oni to ne umeju) pritom smatrajuci sebe borcima i snalazljivim ljudima.
Meni je muka od ove realnosti i zbog toga cu prvom prilikom da odem iz zemlje uz jedan osecaj gubitka sto to vec do sada nisam uradio.

miroslav

pre 13 godina

MALO MI JE TESKO DA SHVATIM DA SU LJUDI UBEDJENI DA JE 40000 RSD VELIKA PLATA U SRBIJI. TO OTPRILIKE GOVORI O BEDI U OVOJ ZEMLJI. TAKODJE RAZUMEM DA BI NEKIMA I TO BILO DOVOLJNO - TO SU UGLAVNOM PROSVETNI RADNICI UČLANJENI KOD OVOG PAVLOVIĆA I OVOG DRUGOG, NJIMA JOŠ NEKO RADI U PORODICI. KOD ERDELJIJA I ŽIVANOVIĆA SAM JA I ONI PROSVETNI RADNICI KOJI IMAJU JEDINO PRIMANJE U PORODICI A NPR.SU SEKRETARI ILI PEDAGOZI KOJI NE MOGU DA DRŽE PRIVATNE ČASOVE. PORUKA ZA ONE NA BIROU KOJI BI RADILI I ZA 20000 RSD OD MENE- RADITE LJUDI I ZA 10000 RSD TO JE VAŠE PRAVO ALI I PONIŽENJE KOJE STE DOZVOLILI SEBI. I ZA ONE KOJI RADE KOD PRIVATNIKA BEZ MOGUĆNOSTI ŠTRAJKA PORUKA - NIJE PROSVETA KRIVA ŠTO NEMATE SINDIKAT PA DA ŠTRAJKUJETE.
I ZA KRAJ SPINOVANJE TIPA DA ĆE SE PREKO LEĐA PRIVREDE OBITI POVEĆANJE PLATA PROSVETI NIJE TAČNO.PROSVETA TRAZI DA SE INSPEKCIJE POZABAVE NEPRIJAVLJENIM RADNJAMA KOJE NE PLAĆAJU POREZ, ŠVERCOM I OSTALIM KRIMINALNIM ELEMENTIMA U SRBIJI I TIME DA SE NAPUNI BUDZET.

milovan

pre 13 godina

Zamolio bih ljude koji vise ne zive u Srbiji da ne komentarisu. OK, uspeli ste i pustite nas da se borimo sa svojom mukom i svojim problemima. Zluradi komentari takozvae emigracije ili imigracije ili proteranih ili pobeglih nam nisu potrebni. Uzivajte u svom uspehu i pustite nas na miru. I ovi sto sada vladaju su bili strucnjaci iz inostranstva. I dokle su nas doveli.

Емилија

pre 13 godina

ТВ Бастиља нам укида право да знамо све! Поносна сам што моји пријатељи и ја не плаћамо претплату на "јавни" сервис!!!

Унија синдиката просветних радника није потписала никакав протокол о прекиду штрајка. Министар просвете и његови помоћници, ма колико то медији покушавали да прећуте (изузев Б92), суочиће се са чињеницом да ће у понедељак школе чланице Уније и даље бити у потпуној обустави рада!!!

БРАВО ЛЕОНАРДО, КРАЉУ!!!

Marijana

pre 13 godina

Jedini nacin da izbegnemo mrezu lazi i manipulacija vlasti je da verujemo sebi, svom dzepu i cinjenicno jako losem stanju u drustvu. Podrska prosvetarima.

necke

pre 13 godina

nek dodje neko od medija da proveri ovde u kos.mitrovici ni grejanje nemamo u skoli smrzavamo se nece casove da nam skrate...hocemo i mi starjk ovamo !

Profesor, Valjevo

pre 13 godina

postovane kolege, roditelji, oni koji podrzavate ili ne, jasno je kakva je medijska kampanja protiv nas, ali je jasno i da je Srbija juce bila svedok prevare decenije!

Evo za sve koji racionalno poimaju stvarnost, i koji su postali imuni na lazi rezima, i sindikat |Nezavisnost je izdao demanti da je do dogovora doslo!
http://www.gsprs-nezavisnost.org.rs/

Nastavljamo strajk zbog buducnosti ove zemlje, plate su ovde nebitne. Male pa male, ali moramo strategiju pute ove zemlje da promenimo ili ce ona nestati ako je budu usmeravali sps kadrovi!

profus jadibedus

pre 13 godina

Potpisujem peticiju za smenu ministra prosvete, a žao mi je što nisam i onu za vanredne izbore!!!
Sramota ko i kuda ovu zemlju vodi!!!
Inače agencija za zaštitu od jonizujućeg zračenja ima 12 zaposlenih, a za privatizaciju 57, ne znam koliko ima ova za mirenje a isve ostale, znam da u ovoj bednoj Srbiji postoji za sada 128 agencija, 25 ministara+ njihovi zamenici+sekretari + njihovi zamenici+ ostali zgubidani,250 poslanika sa svim njihovim klubovima, dnevnicama i putnim troškovima, a o lokalu tek da ne govorim i javnim preduzećima gde eksponencijalno broj zaposlenih raste posle svakih i pred svake izbore i u slučaju stranačkih prebega. I još znam da su im prosečne plate daleko iznad proseka u prosveti.
Znam da nedeljno ispliva nekoliko afera u kojima se spominju milionske pronevere ( u evrima), pa ko kaže da ova zemlja para nema?

roditelj

pre 13 godina

U ponedeljak moje dete očigledno opet neće ići u školu ali ću po svoj prilici morati da odem ja. Iskoristiću priliku da odem i podržim njegove učitelje i da potpišem peticiju za smenu ministra.

Mislim da bi isto trebali da urade svi roditelji koji žele nešto bolje za svoju decu od države u kojoj se organizovano laže i krade na najvišem nivou. Ovo je neviđena bruka i sramota.

misha

pre 13 godina

Vladimir, 5. februar 2011 15:53

Neverovatno je da je sve sto si napisao u potpunosti netacno!
Strasno je kakvi ljudi komentarisu prosvetne radnike!

ljuba

pre 13 godina

Svaka cast gospodinu Erdelju! Ne odustajte, do kraja! Vec previse puta smo videli isti scenario na delu u kome rezimski celnici sindikata miniraju proteste radnika i daju vestacko disanje nesposobnoj vladi!

Mat

pre 13 godina

Podrzavam strajk i zahtev za smenu ministra ciji je covek iz UPS poceo da huska ostale zaposlene na prosvetu,ministar je sam po sebi katastrofa i on je onaj stari Slobin kadar,30 mil.evra je kostao stelt satelit a te pare su dovoljne za povisicu.Ne moze da se posmatra obrazovanje kao trosak,nigde se u EU i ne posmatra kao trosak nego kao investicija!
U Srbiji je zvanicno 93% stanovnistva sa srednjom ili nikakvom skolom i zvanicno u Srbiji 50% ljudi zivi na selu,pa kome to odgovara osim vlasti? Najlakse je manipulisati masom neobrazovanih ljudi i to vlast koristi .
Ako ne radi makar i jedna skola ministar treba da se zabrine,a ja ne verujem da bilo ko normalan stvarno hoce da strajkuje onako, bez veze.
U Srbiji se podrzava strajk policajaca ali se ne podrzava strajk nastavnika,i to je normalno?!

Nevreme

pre 13 godina

DOLE VLADA !!!


koja je
- rasprodala državnu imovinu a ništa nije investirala
- dozvolila da se privilegovani pojedinci obogate a većina grca u bedi
- formirala revizorsku komisiju čisto reda radi, a ne da je kontroliše
- strancima dala 10.000 evra po radniku, a naše firme je pozatvarala
- najbitnije segmente društva dovela na ivicu propasti
- dopustila da se preko tendera i javnih nabavki peru pare
- budžetski novac rasipala i trošila kako je htela
- teret krize nije podnela zajedno sa narodom
- namete na privedu povećala umesto da ih smanji
- u skupštinu uvalila njih 250 koji često i ne znaju za šta glasaju
- ustoličila 25 ministarstava i preko 50 kojekakvih agencija za zapošljavanje partijskih kadrova

...

Dragan

pre 13 godina

Pametno. To sto im je ponidjeno nije cak ni "vrabac na grani". Da bi prestali da strajkuju, morali bi da dobiju prihvatljivu konkrektnu ponudu u vidu procentualnog povecanja plate.

Rale

pre 13 godina

Ceo strajk je farsa ... radimo za minimalne licne dohodke i pristajemo na baksis koji nam Vlada daje ... pri tom svake godine radimo po nekim novim programima zbog kojih nam deca ostaju bez (ranije odlicnog) opsteg obrazovanja a kolege i koleginice bez casova i posla ... kad ti programi propadnu oni koji su ih pisali i uveli ne snose nikakvu odgovornost ... programe pisu timovi koji verovatno imaju dobre budzetske plate i klanovi pa ako je klan ekonomista aktuelan onda ce ekonomska grupa predmeta imati izmisljene casove i predmete ... jasno i bedno ... preko stranaka do zaposlenja...programe kao da to nije nesto od cega nam zavisi buducnost mladih narastaja pise kako ko hoce, kao da su dnevna zuta stampa, a plata pa jos malo cemo raditi za 200 evra... nismo trebali da trazimo povecanje plate vec dovodjenje plate na nivo i vrednost od pre tri godine a to je plata od 600 evra ... sve se radi naopako sve je stvar stranaka i podele vlasti ... mi sa platama od 40000 din ugorazavamo budzet a sta je sa platam od 3000 evra do 10000 evra koje imaju direktori javnih preduzeca ...

Aleksandar

pre 13 godina

Iste fore su koristili i sa pravosudjem.
1. Pregovori
2. Jos pregovora
3. Ucenjivanje glavesina (plus podrska glavesina partijama) preko ledja radnika.
4. Opet pregovori
5. Laganje da institucije rade.
6. Opet pregovori.
7. Laganje da je prestao strajk.
8. Opet pregovori.
9. Tolike ucene otkazima, da su ljudi pristali na mizerno povecanje, ali ne osnovice, jer bi se svima povecala osnovica u drzavi.

Redosled mozete sami menjati, kao i oni :)

pukovnik

pre 13 godina

SVE JE ISTI SAMO NJEGA NEMA! Ministar prosvete laže pred milionskim auditorijumom, rts širi dezinformacije da je štrajk gotov, a miris devedesetih je u vazduhu.

nevernik

pre 13 godina

Stvari su sasvim jasne. Da bi neko bio direktor skole neophodno je da bude clan neke stranke. Znaci, ili je iz DS-a ili G17+%. Stranke se spremaju za izbore, narocito Dinkic, koji ce da pokusa da sve sto ne valja, a toga je mnogo, svali na DS. Ocigledno je da ovaj sindikat radi pod njegovom palicom. Tadiceva slamka spasa je da izbaci Dinkica iz vlade, kao i iz koalicije. Time bi mu oduzeo drzavni novac koji on koristi za licnu promociju, a narocito bi pokazao da je pocela borba protiv korupcije, koja teze pada narodu od nemastine.(G17+% je u tome glavni motor)
PS
Jos kad bi se zabranilo clanstvo u strankama svima koji primaju novac iz budzeta .....

Gligor

pre 13 godina

Ljudi, pa zna se ko vozi traktor, a ko otvara kapiju! A cini mi se da su ovi sto otvaraju kapije najbucniji u ovoj raspravi!
Ucitelji, samo napred!
P. S. Kad je ovakav odnos javnosti prema uciteljima nacije, nije ni cudo sto smo tu gde jesmo!

NESA

pre 13 godina

Prosvetari imaju dobre radne uslove,za razliku od vecine drugih zaposlenih.Ipak,radujem se strajku jer nesto mora da se menja.A i gade mi se vise ovi lazni sindikalci.To je tek ruzno,da nema dalje.Neznam kako lazima i ovakvim podmetanjima,vlada misli da resi probleme.

Dragan

pre 13 godina

Ako ce povecanje plate za 20% da napravi inflaciju..tj. da ce skociti evro 300%(skocice 4puta)..evo ja pristajem da mi plata bude smanjena 20% ali da evro bude 4puta manji

ljubinko ucitelj

pre 13 godina

Prosvetari, a sta se Vi ocekivali od ove katastrofalne vlasti samo obmane i ucenjivanje.I kao da ste zaboravili da je ministar Oobradovic iz omrazene SPS Slobine stranke.

Darko Bg

pre 13 godina

Ono što se i pre pričalo sada je i potvrdjeno - zna se ko su državni sindikati! Sada je na redu teška propaganda i medijska hajka. Plan su smislili Vlada Srbije i režimski RTS " javni servis". Sledeći korak je da se suoče deca sa prosvetnim radnicima u ponedeljak, prsa u prsa, na objavu ministra prosvete da je štrajk završen, što je neistina!
Ministar preti nekim sankcijama zaposlenima koji od ponedeljka nastave sa štrajkom. Čak je i pokojni predsednik stranke kojoj pripada ministar mudrije razgovarao i nalazio rešenje za prosvetu. Nije ni čudo što se uveliko potpisuje peticija za njegovu smenu.
Ne odustajte i ne prekidajte štrajk, para ima, samo im je prosveta poslednja rupa na svirali.
Nastavnici, samo napred hrabro!

Mirjana

pre 13 godina

Zastrasujuce je kako prevarantski i sibicarski vlast preko ministra prosvete pokusava da proturi saopstenje o navodnom postignutom dogovoru,sto je totalna laz.Tekst tog izveataja je ponizavajuci kako za one kojima je upuceno tako i za Vladu u celini.Saopstejne nije ni upuceno prosvetarima,vec ostaloj populaciji da se pokaze kako drzava brine o obrazovanju.Ovo je gore od najgorih dana Milosevicevog rezima.

mare

pre 13 godina

Pazite ovako!!! Dok se taj PROSVETNI RADNIK skolovao Vi ste se gospodo opijali i provodili,misleci da je ceo svet vas i da je fakultet glupost,a sad kada ste porasli i roditelji prestali da vas izdrzavaju 20 000 se cini malo(a mislili ste da je dovoljno)!!! NISU PROSVETNI RADNICI KRIVI ZBOG TOGA!!!! A da ne pricam koliko kosta studiranje...oko 10-12 000 eura...pa sad vidite da li imaju pravo da se bune!!!! ko je vama branio da se bavite tom profesijom???? ZATO SVAKO KO KRITIKUJE PROSVETARE MOZE DA MI SE SAGNE!!!! A KVALITET NASTAVE NE ZAVISI SAMO OD NJIH VEC I OD VASE DECE I KUCNOG VASPITANJA( NEKO JEDNOSTAVNO NECE DA UCI

istina

pre 13 godina

Konacno je razbijen medijski mrak! Hvala televiziji B92 na tome. I opet govorimo o parama. Narod ima bedne plate i to je tacno. Ima i resenja. Svim politicarima i na vlasti i u opoziciji dati crveni karton i mars napolje! Valjda ima jos postenih i sposobnih ljudi da srede ovo nase dvoriste, da preseku kradju novca i da tacno znamo gde ide svaki nas dinar. Svima bi bilo bolje! Srbija ocajnicki vapi za takvim ljudima! Javite se!!!

Slavisa

pre 13 godina

Ima jedna stvar koja je posledica kolektivistickog nacina razmisljanja. Vidim ovde mnogi kazu, ja bi radio i za 15.000! I to je OK. Situacija je katastroficna! Medjutim, postavlja se pitanje koga vi stitite. Sta, kao cuvate drzavu da nas ne unisti inflacija. Ljudi bre, ovde su u toku pljacke naspram kojih ovo povecanje koje se trazi je komedija. Evo sada, svi pricaju o Kolubari. To je sada hit. Kazu tamo pronevereno za cetiri godine oko 120 miliona evra.Kada bih se ispunili svi zahtevi prosvetara, sto je nerealno oni bi opteretili budzet na godisnjem nivou oko 200 miliona evra. Takvih javnih preduzeca ima na desetine. Evo zadatak za novinare. Pitajte koliki deficit grad Beograd pokriju u svojim elektranama. Ako udjete u strukturu troskova elektrana videcete koliko je od ukupnog budzeta otislo na plate koje su u proseku skoro 2x vece nego kod prosvetara. Gde je tu pravda?! Pa svi oni rade za drzavu i ne zaradjuju na trzistu. Sve ce vam biti jasno. Ja smatram da je bolje da propadnemo, pa da na talasu narodnog nezadovoljstva i moguce brutalno nasilne promene vlasti dodju neki novi ljudi. Ovako, mi smo kao neki stari deda koji umire 30 godina, a nikako da umre.

andrej

pre 13 godina

Kada bilo ko od politicara u vlasti pomene decu, pitam se da li razmisljaju o tome koliko placaju svoje obroke u skupstinskom restoranu i koliko kostaju decije uzine. Da se zna, u platu prosvetara ulazi i regres i topli obrok, pa je ta plata jos bednija i vrlo je blizu one cifre od oko 25000. Ne znam zasto se to precutkuje. Sindikati rade za vladu, nikoga nije briga za obrazovanje. Ako prosvetari kolektivno daju otkaz, nisam siguran da ima ko da ih zameni. U provinciji nema kadrova, decu obrazuju sa zavrsenim kursevima. Ne mislim da je normalno da vkv radnici, pa ma gde radili u javnom sektoru, imaju vece plate nego neko sa 7 stepenom. Kad njima treba povisica, mi platimo struju vise. A ko kaznjava poslanike koji radno vreme provode po hodnicima? U principu, svi na ulice! Zasto nisu popravili skole u Kraljevu? Sad je problem strajk?

Nebojsa

pre 13 godina

Neverovatno je koliko ovaj narod i pojedini profesori imaju kratko pamćenje.
Koliko u ponedeljak kod Olivere Jovićević ministar je nudio 15% a profesori tražili 25%. Sada kažu uspeli su i dobili odličnih 5% plus 5%.
Ko je ovde lud pitam se.
Sve je ovo isfingirano i završeno pre mitinga nezadovoljnih, opljačkanih, prevarenih, izdatih, otpuštenih,.... i dokazano da sindikati i ne postoje, da je sve laža i paralaža.
Neka me iko demantuje i kaže da ovo nije istina, ali nije moguće jer imaju video zapisi na internetu da se nađu.
Sramno.

MILORAD

pre 13 godina

(Nekada su i ucenici imali svoja prava..., 5. februar 2011 21:28)

Vidim da ovde uglavnom napadaju prosvetare zbog strajka. E pa da napisem neku kao prosveni radnik.
Ucenici danas imaju jos veca prava nego ranije, njihovi roditelji takodje, profesori su izgubili sva prava! To zvanje vise niko ne ceni.
Koliko vas posmatraca koji ovde pametujete zna da deca do 4 razreda vise ne mogu da ponavljaju? Dete moze da ima sve jedinice i da bude "prevedeno" u visi razred po zeljji roditelja sa svim tim jedinicama!!!
Koliko vas pametnih je culo za INKLUZIJU U NASTAVI? Da pojasnimo i to. Uvodjenje dece ometenih u razvoju u redovnu nastavu kojom se fakticki ukidaju specijalne skole namenjene radu sa tom decom!!!
Koliko vas pametnih zna da je idealan broj ucenika u odeljenju 22-25, a da u skoli u kojoj radim kao i u ostalim skolama NEMAMO odeljenja ispod 33 ucenika!!!
Do jutra vam mogu nabrajati primere koji ne valjaju u skolstvu, ali me boli to sto se potencira na nekim nebitnim stvarima tipa "jubilarne nagrade", povecanje plate za sicusnih 10 % i tome slicno. Ne treba meni plata jednog sudije, ne treba meni plata jednog policajca, hirurga, doktora... Samo zelim jednu stvar, postovanje za te ljude koji rade ovaj posao koji ja radim!!!
Sta je vama roditeljima problem? Sto nema ko da vam decu zabavlja pre podne? Mogu da se kladim da polovina roditelja u ovom trenutku i ne zna gde su im deca (nedelja 1.16h, sat posle ponoci) i to ne deca srednjoskolci vec osnovci!!!
Okrenite se malo oko sebe, pogledajte neke stvari!!! Ili je lakse praviti se da ih ne vidis. E pa ja kao profesor nadgledam i decu koju mi roditelji posalju, ja sam za mojih 32 ucenika i otac i majka dok su u skoli i samo ja znam kako bih se osecao da se nekome od njih nesto dogodi dok sam ja na poslu.
Ali vi nastavite da verujete medijima koji ce vam pustiti samo taj jedan zahtev koji traziimo (povecanje plata), dok ce ostale precutati, jer vlast dobro zna kako ce nas narod jos vise zamrzeti!

Dete prosvetara

pre 13 godina

Ako neko misli prosvetari malo rade i da bi trebalo da rade 8 sati dnevno - onda bi i deca trebala da imaju po 8 casova dnevno, zar ne? E sada ce masa zagraktati da deca ne mogu pratiti toliku nastavu - da li mislite da i nastavnici mogu predavati 8 sati nastave dnevno? Ipak je taj posao maaaaaaalo drugaciji nego drugi poslovi...

Posmatrac

pre 13 godina

sramno je da prihvatite te neljudske uslove !!!
akos te vec poceli izvrsite strajk do kraja kao sto ste i reklI !!!
a ne da prihvatate neke bedne uslove koje vam ministarstvo daje da bi oni uzeli sto vise para…
i ne obazirite se na komentare da ide preko ledja dece... sta je par nedelja za vas ugled!!!!

dusan

pre 13 godina

I sad cemo opet da se iscudjavamo gde zivimo. Kao da to vec decenijama ne znamo. Posle ovoliko godina promasenih ljudi na rukovodecim mestima nase zemlje nigde nije tacnije nego ovde - kakav narod, takva i vlast.

Milos

pre 13 godina

Predstavnici sindikata su dobili pare u dzep, da su prosvetari bili zadovoljni ponudjenim uslovima (koji su ostali slicni) ,prihvatili bi to vec u sredu.Zbog toga mi je sinoc ovo izgledalo sumnjivo.Najveci problem ove nacije je zadovoljavanje sopstvenog interesa,koje se reflektuje svuda-pocevsi od kradje u nabavkama ,pa sve do primanja mita...

Eleonora, sudija

pre 13 godina

Predlazem da nastavnicima ostanu iste plate ali pod uslovom da mi roditelji placamo mesecnu skolarinu od par hiljada dinara koja bi sluzila za poboljsanje materijalnog polozaja skola i zaposlenih. Mislim da bi se time resili svi problemi i svi bismo bili zadovoljni.

Gde je jos obrazovanje besplatno? Hocemo besplatno skolovanje i male plate nastavnika a ocekujemo neki kvalitet... Nema toga u surovom kapitalizmu!

Ioako ne ide u prilog sudstvu, ja sam pristalica uvodjenja platnih razreda, jer nije posteno da neki budzetski korisnici primaju platu 100 ili 200 000 a neki 20 000 dinara a imaju istu strucnu spremu i slican obim i tezinu posla.

Nijedan posao nije lak, kako god se to nekom cinilo! Nemojmo potcenjivati tudje, ali uvek cuvajmo i stitimo svoje! To je kljuc uspeha. Volimo se, budimo slozni i radimo u interesu svih, mislimo na buducnost nase dece.

Bog nam pomogo!

Eleonora, sudija

pre 13 godina

Predlazem da nastavnicima ostanu iste plate ali pod uslovom da mi roditelji placamo mesecnu skolarinu od par hiljada dinara koja bi sluzila za poboljsanje materijalnog polozaja skola i zaposlenih. Mislim da bi se time resili svi problemi i svi bismo bili zadovoljni.

Gde je jos obrazovanje besplatno? Hocemo besplatno skolovanje i male plate nastavnika a ocekujemo neki kvalitet... Nema toga u surovom kapitalizmu!

Ioako ne ide u prilog sudstvu, ja sam pristalica uvodjenja platnih razreda, jer nije posteno da neki budzetski korisnici primaju platu 100 ili 200 000 a neki 20 000 dinara a imaju istu strucnu spremu i slican obim i tezinu posla.

Nijedan posao nije lak, kako god se to nekom cinilo! Nemojmo potcenjivati tudje, ali uvek cuvajmo i stitimo svoje! To je kljuc uspeha. Volimo se, budimo slozni i radimo u interesu svih, mislimo na buducnost nase dece.

Bog nam pomogo!

ironija

pre 13 godina

Ovo sve je baš zato što imamo četiri sindikata. U ponedeljak konačno imamo priliku da ono pola smuti-pa-prospi, koje je postiglo nekakav dogovor, otkačimo i da nam ostanu dva. Onda bi ta dva mogla da se ujedine a ponosni nosioci divnih srpskih imena na b i z - zbogom, pa neka malo misle u čije su ime i šta dogovorili. Ako se ja išta pitam, a ima da se pitam, ništa od nastave dok ne vidim za šta nisam radio cele nedelje. Nadam se da imam istomišljenike i da nećemo kao miševi podviti repove i tako dati svim ovim savesnim roditeljima i učenicima još razloga za zluradost. Čast izuzecima, to je tužna istina.

Prof. u penziji

pre 13 godina

Samo zelim da kazem svima da nikada materijalno stanje u prosveti nije bilo na zavidnom nivou, ali smatram da nikada nije bilo gore od sadasnjeg. Vise nego ocigledno je da aktuelnoj vlasti nije stalo do obrazovanja i vaspitanja dece.
Dajem svoju punu podrsku kolegama koji nastavljaju sa strajkom.
Borba nece biti laka, ali morate se izboriti za svoj materijalni i profesionalni status!
Svako dobro!

milos

pre 13 godina

evo jednog komnentara jedne profesorke iz beogradske gimnazije (skinuto sa sajta foruma beogradkih gimnazija)

Ministre, nisam kompetetna da pricam o vasim uspesima na najboljem univerzitetu u Srbiji, megatrendu (ne znam kako da prevedem na srpski ovu englesku kovanicu prilagodjenu naivnim gradjanima Srbije). Nadam se da redovno drzite svoja predavanja, da se svakodnevno pripremate, citate literaturu, usavrsavate, imate otvorena vrata za sve nedoumice studenta, valjano ispitujete i posteno ocenjujete. Pretpostavljam da ste i placeni za to. Imate porodicu, decu. Kupili ste, citam iz novina, veliki stan u Beogradu. Sigurno ste uzeli kredit kod neke banke jer ko u Srbiji moze postenim radom i platom ima toliko para za toliki stan. Planirate odmor, svojoj deci savetujete kako treba da se uci. Sve u svemu imate neke planove za buducnost koja je pred vama.
Ja, nastavnica u jednoj beogradskoj gimnaziji, sam imala planove. Secam se putovanja sa mojim roditeljima kad sam bila mala (bese to pre dvadeset godina), radujem se kad evro padne za koji promil jer placam stanarinu, ostace mi vise za hranu. O kreditu ne razmisljam jer plata mi nije dovoljna za kredit. Nemam dedovinu, a nisam ni sponzorusa. Dece jos uvek nemam. Zasto? Pa od cega da ih hranim i skolujem. Zar treba da svoj zivot svedem na onu sajber pesmu poso-kuca (cak je i doticni pevac bolje placen od mene) i da crknem sa 66 godina. Mozda vam je i to cilj, manje penzionera vece plate.
Ministre dosta mi je vas, pozicije i opozicije, kursadzija i megatrendista. Godinama nam svi obecavate med i mleko, a ja sam alergicna i na jedno i drugo.
I sta cu reci svojim djacima kad ih budem videla u klupama. Bezite deco dok ima vremena i nemojte nikad da se okrecete, jer mi vas ne zasluzujemo.

suncica

pre 13 godina

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/99992/Srpski-poslanik-za-10-meseci-radio-samo-sat-i-51-minut/print

Za one koji uporno kao argument protiv zasluzenog povecanja plata pominju radno vreme i godisnje odmore prosvetnih radnika. Na ove iz clanka nemate primedbi? http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:307106-Vise-plate-i-Vladi
Samo kad je 40000 vise nego dovoljno za nekog ko se skolovao najmanje 16 godina.

Aca

pre 13 godina

Do sada nisam podržavao štrajk prosvetara, ali od sada ga PODRŽAVAM! Vlada Srbija se prema prosvetarima ponaša kao prema prosjacima, i to na jako ciničan način. Dva režimska sindikata treba odmah ukinuti, čemu sindikati koji liže zadnju nesposobnoj Vladi. Iako prosvetari žive bolje od mnogih koji rade kod privatnika, krivu su na žalost radnici koji se nisu udružili, jer ne postoji sindikat radnika koji su zaposleni kod privatnika jer DS tajkunima to nije odgovaralo. Jeste da Vlada sada nema para, ali zato je treba i oboriti, smanjili su plate devalvacijom dinara svim za preko 30% i sada oept Vlada nema para. Pa gde su pare? Otišle Fiatu. Gde su novci? Otišli Gorenju i Benettonu. Pa kako za njih ima, a za lekare i profesore nema? Svi ministri u Vladi Srbije nemaju gram dostojanstva i smrde više od govana, na nečoveštvo i korupciju. Podržavam vas prosvetari, ioako ste loše, mnogo ste bolji i časniji od usranih ministara u Vladi, kojima naši lekari nisu dobri, kojima naši fakulteti nisu dobri (svi ministri u Vladi Srbije šalju svoju decu u Englesku na studije).

Pa što sam je poturao leđa 5.oktobra, da se maneken Tadić smeška po svetu? Pa nije u redu gospodo žuti, ili da kažem baš ste ga podvukli žutim.

razocarana

pre 13 godina

Obradoviću, ako je sve to idealno, zašto ti svoju decu nisi upisao u državnu školu?
Molim vas, naš ministar kaže da će u celoj ovoj zbrci "deca propatiti". E pa njegova sigurno neće.

Aleksa

pre 13 godina

gospodo morate da znate da nema nigde besplatnog rucka.sada placamo nesposobnost i glupost nasih roditelja da kazu 'dosta' slobodanu milosevicu i njegovim ludacima, bojim se da ce nasa deca i unuci placati nasu glupost da kazemo 'dosta' borisu tadicu i njegovim ludacima, sve u svemu, sada se sirotinja otima oko mrvica sa njihovog stola, pa morate da shvatite da je 15% od nista i dalje nista, isto tako 50% od nista je nista. a i nema dovoljno mrvica za sve. zamislite da se nista ne promeni sledecih 20 godina, pa sta ce ostati toj sirotoj nasoj deci, nece biti ni mrvica. morate da shvatite da buduca srpska pokoljenja ne idu nikamo, vec u jos vecu bedu nego sto je sada, i u sve sto prati bedu. ko zeli da vidi kako je to neka pogleda malo nesto sa haitija pa ce mu sve biti jasno. ja bi mislio o tome. zato gospodo, pamet u glavu, nesto mora da se menja, a vi vidite sta mozete da promenite, pa poradite na tome. nema besplatnog rucka, nista se nece promeniti ukoliko ga mi ne promenimo. i definitivno mislim da je boris tadic samo preuzeo kljuceve od tamnice koja se zove srbija, i da je i dalje drzi vrlo dobro zakljucanom. njega bi trebalo pitati zasto to rade. pozdrav i cuvajte se, siromastvo je opasna bolest, sto se tice mrvica sa tadicevog stola, ili necijeg drugog, bojim se da cemo ih jesti jos mnogo, mnogo godina. prijatno

roditelj dva skolarca

pre 13 godina

"... pokušavaju da oprobanim metodama disciplinuju prosvetne radnike koji su se usudili da se bore za svoje dostojanstvo, LEGALNIM I LEGITIMNIM sredstvima", navodi se u saopštenju Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije"
Zakon kaze, da moraju da organizuju minimum rada, a s obzirom da nisu, straj je nelegalan!
Zakon kaze, da ko na posao neopravdano izostane 5 dana u jednoj godini, ili 3 dana vezano, dobice otkaz i ostace bez posla!
Drzava je na potezu!