Četvrtak, 20.01.2011.

16:52

Zbog akciza raskid ugovora za NIS?

Ukoliko bude ukinuta razlika u akcizama po kvalitetu goriva mogao bi da bude raskinut kupoprodajni ugovor Naftne industrije Srbije (NIS) sa Gaspromnjeftom.

Izvor: Tanjug

Zbog akciza raskid ugovora za NIS? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

103 Komentari

Sortiraj po:

Logic

pre 13 godina

"pametan je bio drug tito kad je '48 rekao rusima "ne!"

Nije taj vaš drugar nikada rekao Rusima "ne!" To su bili Rusi koji su rekli "ne" svim njegovim izvinjavanjima i ubeđivanjima da nije skrenuo sa puta staljinskoga i da i dalje namerava da pravi zemlje proleterske i od A-me-riiike i Je-engleeeske.A da se potrudio dobrano da ih ubedi, jeste. Ostaje samo pitanje za one koji priželjkuju takvog lidera: hoćete li unajmiti Goli od Hrvata ili Bondsteel od naših južnih suseda, najmlađih Evropejaca da smestite sve koji vam smetaju? Da vam ne budu mali kapaciteti prema vašim apetitima?

ogorceni

pre 13 godina

poruka za sve ove slovene: ako hocete da placate skupo i nekvalitetno gorivo samo zato sto je rusko samo izvolite! poruka za pseudoobrazovane: ekonomija je nakua kao i svaka druga i ne moze je srednoskolac da je tumaci...

dok god u ovoj drzavi laici budu tumacili ekonomiju nikad nam nece bolje biti!

zato mi mladi po zavrsetku studija odlazimo u inostranstvo a vi ovde radite sta vam je volja...

ja sam srbin a ne rus

pre 13 godina

pametan je bio drug tito kada je '48. rekao NE! rusima...

eh kada bi danas imali takvog lidera...

nema drugog resenja osim da podelimo srbiju na proruski i prozapadni deo (kroz par decenija bili bi kao severna i juzna koreja)...

ja sam srbin a ne rus

pre 13 godina

pametan je bio drug tito kada je '48. rekao NE! rusima...

eh kada bi danas imali takvog lidera...

nema drugog resenja osim da podelimo srbiju na proruski i prozapadni deo (kroz par decenija bili bi kao severna i juzna koreja)...

gde je gasovod

pre 13 godina

da li je ovaj profesor strucnjak za ekonomiju ili hemiju je pravo pitanje??
jel moze ovako: vi koji volite ruse kupujte njihovo skupo i nekvalitetno gorivo, a mi koji nista ne osecamo prema njima cemo kupovati jeftinije i kvalitetnije (evropsko) gorivo! mislim da je to najpravednije...

гутач

pre 13 godina

О,Боже.сачувај ме од овог коментарисања...људи не знају ни шта је акциза тј.ко је уводи,али напишу овде читаве романе,причају бајке као да су на платном списку европских зависника без алтернативе,вапе-"верујте ми" и потписују се као професори!?

Logic

pre 13 godina

Pozitivne ocene na samo dva komentara broje se HILJADAMA.Tačnije, 5100 i 4500. Komentari su skoro identični - pitanja koliko je professor primio "para" od Rusa za ovakvu ocenu NIS situacije.Od toga zavisi opstanak ove zemlje, svakako. Tip većine komentara je u sličnom duhu,pozitivne ocene po broju garantuju registraciju nove političke partije za pljuvanje, kamenovanje, unižavanje, nipodaštavanje zvanja, znanja, položaja, diploma i svih mišljenja koja nisu po volji ovakvoj masi.U programu bi odmah bio moleban za propast Rusije a Bog bi uslišio odmah molbu ovolikim pravednicima, morao bi. I svi bi članovi ove partije odmah dobili mesta profesora, direktora i tako to, pa ponovo...
Ko je bio onaj nesrećnik što reče "Čovek, kako to gordo zvuči"? Neznalica, preispoljna.Neko drugi je to bolje izrazio:"Zavist, zloba i ostala pakost, što čoveka niže skota stavlja"

нисовац

pre 13 godina

Дај,бре,људи,пустите нас да радимо..хоћете још отказа и несрећних породица на казану?Доста више!Код тих ваших западних нафташа у Србији плате су половина НИС-ових!Ало,бре,СЛОВЕНИ,који вам је ђаво!?Понекад се питам чиме су нас бомбардовали,кад нас оволико,упорно,лиже руку која га млати.Ако вам нема помоћи,бар наш Нис оставите на миру,а ви своје све дајте да бисте се"стабилизовали и придружили"!

masa

pre 13 godina

@ Ja ne volim Ruse i to nema veze ni sa EU ni sa gorivom. Taj lep osecaj ne moze niko da mi oduzme. Voleo bih da od Rusa u Srbiji ne ostane ni slovo R.
(Leopold Habsburski, 21. januar 2011 01:55)

Значи, хтео би да се моја земља зове "Сбија"? Е па, неће моћи! Него, хајде ти лепо иди тамо, код тих својих.

Milos

pre 13 godina

Kakvo spinovanje. Vlada Rusima poklonila NIS za džabe i sad će oni kao da se naljute i odu. Kakva propaganda, a sve da se zatrpa ova bruka sa dvojnim akcizama zbog koje bi najmanje neki Ministar trebao da podnese ostavku.

masa

pre 13 godina

@ Ovaj narod se nece nikad nauciti necemu pametnom....dokle ce da se vezujemo za Ruse? U svojoj istoriji Srbija samo stete ima od te Rusije....
(zoran, 20. januar 2011 21:35)

Зато су нам Европа и Америка само добро донели. Страшно! Сад видим зашто су оно назвали "Милосрдни анђео"...

Branko

pre 13 godina

"Inače, Evropska komisija će zauzeti zvaničan stav da je Srbija dvostrukim akcizama na naftne derivate prekršila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU, kaže potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i dodaje da će Srbija morati da menja zakon i da izjednači položaj domaćih i inostranih proizvođača naftnih derivata."
Kako sada to kada je EU zamrzla primenu SSP-a. Kako to da se poziva EU na neki akt koji je sama stavila van snage? O čemu se ovde zaista radi ?

Srdjan

pre 13 godina

"Sokolović je zapitao da li akcize, kao jedna mera kratkoročnog dejstva, mogu zaista da ugroze evropsku perspektivu Srbije?".

Ma ne zanima me vise ni kratkorocno i dugorocno pljackanje, utuvite vise to sebi u glavu! Hocu slobodno trziste u svakoj oblati, hocu evropske cene, kad su vec plate africke!

Ne zanima me vise ni sekund da novac koji sam zaradio svojim znojem i rintanjem neka budala trosi na preduzeca u kojima su plate 50 puta vece od moje!

Hocu slobodu u Srbiji!

buca

pre 13 godina

Znate li možda koliko plaćamo transport gasa kroz Mađarsku. Ja sam čuo da se plaća 35-4o Eura za 1000 m3/100 km, dok je u Evropi 3-8 Eura za 1000 m3/100 km. Šta je istina ?

Max

pre 13 godina

Domaće gorivo i treba da bude jeftinije od uvoznog i sa ISTIM akcizama jer:
1. Tu je u Srbiji, ne plaća se tranport da dođe do Srbije i
2. Niže su plate, jeftinija je radna snaga, tj. jeftinija je proizvodnja.

Ako i pored toga NIS insistira na istoj ceni kao i uvozno gorivo (doveženo iz veće daljine, proizvedeno od skuplje radne snage) onda nam i ne treba takva "domaća" proizvodnja.

vladan

pre 13 godina

Sta bre vama nije jasno - jel vam nevalja sto je domace gorivo 15 dinara po litru jeftinije - idite onda pa kupujte kod austrijanaca i madjara, velikih dobrotovora Srbije, koji za razliku od Rusa mnogo vode racuna o tome da bas Srbima udovolje...ako nista drugo Rusi nam bar nikad nisu radili o glavi za razliku od zapadnjaka stoga nevidim zasto bi toliko njih mrzeli a volili licemerne evropljane

pepi

pre 13 godina

Profesore,profesore pa vi postadoste sef te katedre 93 godine a sigurno imaate i medjunarodno iskustvo - simpozijumi po inostranstvu itd.
Vama je FICA savrsenstvo od auta (tricikl).
KREDIBILITET profesore to vama treba .
Pa predpostavljam da MI i dalje trebamo da gorivo kupujemo u kanticama od 5l(iskuvane u toploj vodi 4l).
Pitanje :
1.Koliki su kapaciteti domacih izvorista sto NAFTE sto GASA?
2.KO normalan prodaje taj i takav resurs za vreme SEKE kada znamo da cena goriva na svetskom trzistu RASTE ?
3.Koliko se preradi nafte u kapacitetima BIVSEG NIS-A odnosno razlika odakle dolazi?
Sto znaci neko uvozi,vrsi preradu i izvozi a to sto je podrucje zatrovano i sto imamo najveci procenat malignih bolesti pa to nema veze MA to je" PROFIT".
Dabogda VAM taj PROFIT zakucao na VRATA.

žele nam dobro

pre 13 godina

Namere Ruskih vlasnika NIS-a su pozitivne, ne ponovio se više onaj partijsko-državni lopovluk(na svim nivoima NIS-a). Najzad postoji gazda.

samoja

pre 13 godina

Sta vam nije jasno. Da je OMV ili MOl kupio nis oni bi ugasili proizvodnju jer imaju rafinerije u susednim zemljama madjarskoj i hrvatskoj.Nama ide u prilog treci igrac koji ce se siriti i izvoziti u regionu.Poznato je da je Putin trazio Hrvatskoj da vrati NIisove pumpe. A i sta kao nikad niste culi da su neki kupovali firme ovde da bi gasili konkurenciju.S obzirom da nismo kao bogate zemlje i mozemo kupovati naftna polja ovo je dobar posao.

Zoran

pre 13 godina

Svakom profesoru,koji zakoraci u politiku,treba oduzeti diplomu.

Da vidim spisak obecanja rusa,
pre juznog toka i NIS-a,i da vidim spisak,sta su uradili do sad.

Jos ih ovi nasi brane?
Kakve bande.

Jadni oni Pancevci...
Oni najgore prolaze.
Kupuju najskuplje gorivo,rusi im gazde,a rak je tamo,dobar dan...

Volim ruse,kao sto ih vole ukrajinci...

Lepo im tito reko,jos 1948.,
njet...

Deda Mita

pre 13 godina

Raskinite ugovor,vratite im onih 400 miliona,i da ih ne vidim vise.
Kako ih nije sramota,takva firma,a stalno se nesto zali...

I ovako su dobili na poklon rafinerije,jos nesto kukaju??

Staljinisti!

Vlada

pre 13 godina

Rusi dodju kao kolonisti,a ovaj profesor kao kvisling...

Ne svidjaju mi se rusi,nemam nista protiv njih,ali nista nisu uradili!
Da ne pricamo o zagadjenju u Pancevu.
Kad je to u pitanju,mogu odmah da zatvore rafineriju.
Odavno,tehnoloski zaostala.

Ovi nasi politicari,nemam reci...

Briga me i za ruse,i za NIS,i za nase politicare.

1. Rafinerije treba da rade,ali da ne zagadjuju.

2. Gorivo mora biti dobrog kvaliteta

3. Cena goriva,mora biti najmanja u regionu,i sire.

I opet,sve se svodi na ruse i nase politicare.

Do tad,mrzecu sve,i nista dobro necu misliti o njima.

Nista drugo me ne moze ubediti u suprotno!

Leopold Habsburski

pre 13 godina

Ja ne volim Ruse i to nema veze ni sa EU ni sa gorivom. Taj lep osecaj ne moze niko da mi oduzme. Voleo bih da od Rusa u Srbiji ne ostane ni slovo R.

Novosadjanin

pre 13 godina

Imam resenje, nek budu iste akcize za sve, a gazprom nek spusti cene benzina da budu dosta nize od euro, pa ce vise ljudi kupovati taj benzin. To je konkurentsko trziste, a ne monopolisticko ponasanje kao podizanje akciza.

st.dragan

pre 13 godina

E profesore, profesore...

Treba da Te je sram ovakve izjave i ovako neprikrivenog lobiranja na štetu građana ove zemlje i same zemlje uopšte.

Za Tvoju informaciju profesore, NIS je već dovoljno povlašćen carinskim dažbinama!

Pocepaj tu diplomu koju imaš, promeni frizuru i bolje se sakrij negde od sramote za zvanje koje nosiš.

Prosto je neverovatno na šta su ljudi sve spremni kada se nađu na nečijem platnom spisku.

Dno!

Pozdrav

Marko Umicevic

pre 13 godina

Siguran sam da takva stavka stoji u Ugovoru sa Rusima, samo je trebalo i to neko da procita... Tu ne krivim Ruse ni najmanje.

Marko_Novi Sad

pre 13 godina

Ma zatvorite nis i da vidis koliko novih firmi ce da dodje i da zaposli i vise ljudi nego sto nis sada zaposljava! Sto bi postojao monopol u jednom otvorenom kapitalistickom drustvu?

ben

pre 13 godina

U Francuskoj zatvaraju dvije od postojecih deset rafinerija.Visak mora negdje da se plasira radi ocuvanja zaposlenosti u Francuskoj.Sve zemlje EU su prekrsile dogovore jer su protiv-zakonito dotirali svoju privredu pogodjenu krizom radi smirivanja socijalnih tenzija ali to nije dozvoljeno Srbiji koja i nije clan EU.Onoga dana kad zatvorimo svu proizvodnju benzin nam nece biti potreban,mozda koji litar za poslednju voznju!!!!

Eee

pre 13 godina

Eee profesore stvarno si nestručan i korumpiran, sreća što imamo ovolike pametne, obrazovane građane koji će nam reći koliko su rusi loši, a i *** iz EU koliko je ukusno.
Mi ovde da obrađujemo derivate? Pa svako zna da je najbolje uvoziti, uvoziti i samo uvoziti, a u zemlji podsticati trgovinu, trgovinu i samo trgovinu.
Pa privredni razvo uopšte nije IN.
Pa nisamo seljaci da kupujemo domaće! Sa zapada je sve ukusnije i bolje.

nikola

pre 13 godina

vi sve bolje zivite kako se priblizavate Eu,cvitaju vam ruze.Najgori ste u regionu I aLBANIJA VAS sije,samo se hvalite,sve ste manji sve siromasniji,pukli ste.Gace vam se tresu od gosn Jelka Kacina,smisni ste

Laki (je malo nervozan)

pre 13 godina

Kao radnik NIS-a, ne plasim se za buducnost Srpske naftne privrede, jedino moram da skrenem paznju na kontradiktornost doticnog profesora!?
Jel se liberalnost trzista postize dvostrukim arsinima, tj. razlicitim akcizama?

ja

pre 13 godina

Nije to EPS ili telekom sta vam nije jasno mi nemamo naftu kako bi uspesno vodili NIS. Od kad su ga Rusi preuzeli prvi put smo poceli da izvozimo naftu. Ovo je uspesnija privatizacija nego kad smo sartid dali za 20miliona a on izvozi preko 4milijarde. Ali da slazem se da trebaju biti uskladjene akcize i mislim da je dobro sto smo to dali rusima.

Marko

pre 13 godina

Da nismo prodali NIS Jos uvek bi nas na pumpama krali kao do skoro. Moj komsija "pumpadzija" , jedva ima srednju skolu , je promenio za poslednjih 6 godina troja kola, kafana, pica na kucnu adresu svaki dan itd. HVALA IM i za toliko, dosta mi je pljacke "naseg Srbskog NIS-a"

Trifun

pre 13 godina

Nemojte g. Sl.Sk nazivati profesorom, to je sitan politicar. Gde bi nam bio kraj da Rusi izadju iz NISa. Suprotno ako ostanu lose se pise. Do sada nisu uradili nista sto su obecali, niti se vide namera. Nemilice se crpe nasi prirodni resursi, organizacija NISa nije postavljena, B.Dvor nije zavrsen, a od J.potoka nema ni pocetka. Malo je prostora. Hvala

архонт Трибала

pre 13 godina

Да буде јасно...уведеним акцизама успорава се раст цене оне врсте горива које по закону не може да се увезе (пошто треба постепено да се повуче из употребе), а које се производи у домаћој рафинерији (која, дакле, поред ПДВ и акциза, доноси и порез на добит и непосредни приход Влади, као акционару, запошљавајући при томе домаће раднике). Ту врсту горива користи већина становништва, чији се аутомобили налазе испод „европског стандарда“, и којима и то незнатно јефтиније гориво много значи. Са друге стране, гориво значајније поскупљује за кориснике нових, скупих машина. (Сетих се СУПЕРХИКА!)
Једноставно, није тачна тврдња да је држава увела различите акцизе за увознике и за домаћег произвођача. Увела је за различите врсте горива. Другим речима, неко у овој држави и из иностранства, тражи да се повећају акцизе на јефтиније гориво?
Зашто?
Због даље либерализације српског тржишта на уштрб државе и хиљаде радника запослених у НИС-у, а на корист увозника из ЕУ (МОЛ, ОМВ)?
Тренутно сваки увозник „евро премијума“ и „евро дизела“ на српском тржишту има исте услове за продају овог производа као и домаћи произвођач. И то значи да свако ко у Србији хоће да отвори рафинерију и запосли неколико хиљада радника може (до даљег) да производи „премијум“ и Д2, и продаје га под истим условима као и НИС. Има ли још нешто нејасно?

Igor

pre 13 godina

Vi ovde ocigledno ne shvatate da smanjenje te akcize nece dovesti do smanjenja cijene goriva.U Bosni je ukinuta carina i smanjene akcize,a gorivo uopste nije pojeftinilo.Zasto bi privatnik smanjio cijenu goriva,kad moze da ga prodaje skuplje?TO ce se desiti i u Srbiji.Plus,sto ce unistiti domacu rafineriju i ljudi ce ostati bez posla.Treba sacekati modernizaciju rafinerije jos godinu dana,pa onda skinuti te akcize.Tad ce se rafinerija moci nositi sa stranom konkurencijom.Zar da 20000 ljudi izgubi posao radi eventualnog pojeftininjenja goriva od dva,tri dinara?Kazem,eventualnog...

Mario Bros

pre 13 godina

Nama treba jeftino i kvalitetno gorivo. Nama treba konkurencija. Ako naša naftna industrija pravi lošije gorivo, zašto ga ne prodaje po 70 din? Zašto traži da se sve ostale firme kazne sa 5din po litru, a prave bolje gorivo i žele da nam prodaju po nižoj ceni.

Ne želim da budem talac NIS, i ako je jedini način da opstanu to da budu monopolisti, neka propadnu onda. A naravno da nije jedini. Imali su 6 milijardi dinara profita u 2010 godini. Znači mogu oni i bez protekcije o našem trošku sasvim lepo da rade u Srbiji.

zoran

pre 13 godina

Ovaj narod se nece nikad nauciti necemu pametnom....dokle ce da se vezujemo za Ruse? U svojoj istoriji Srbija samo stete ima od te Rusije....

naftas

pre 13 godina

opet pogresne krivce imate! Nije NIS kriv tj. Rusi! Ako drzava zeli da izadje u susret i Eu i Rusima jednostavno sve akcize snizite na nivo koji NIS ima i kraj! Sta je tu problem ? Gde je ustvari bolje je pitanje!
Problem je nesposobna i nestrucna vlast i njeni kadrovi koji su se nakotili u zadnjih deset godina! Ljudi koje zovu eksperte samo ne znam cega? Mozda u izjedanju bureka i ispijanju jogurta!
Znaci nek drzava snizi akcize i svi zadovoljni!

UK

pre 13 godina

Da sam znao da je tako lako dobiti NIS nazad i vratiti im pare, i sam bi predlozio da jos davno povecaju akcize!
Svaka cast profesore, odao si nam foru!

profesor

pre 13 godina

Hajde da jednom naucimo da razmisljamo. Ova drzava je MORALA da pokloni NIS Rusima. Ako je to tada bio interes ove drzave, onda nemam nista protiv. U svetu postoji samo goli interes i te premise se drze i EU i Rusi. A na ovom trzistu su se sukobili njihovi interesi! Ova drzava bi trebalo da stiti interese svog naroda (dakle i moj i vas koji citate). Moj interes je da imam gorivo po ceni i kvalitetu kao i u okruzenju. Gospoda iz NIS/Gasproma to MORA da obezbede iz TEKUCE PROIZVODNJE. Ako im je neko ugovorom omogucio monopolski polozaj, onda je to KRIVICNO DELO, zbog cega taj neko mora da krivicno odgovara. Ako sam ja dobro razumeo - Rusi bi da modernizuju rafinerije koje su kupili, ali da to plati narod Srbije kroz razliku u akcizama!? To bi isto bilo kao kada bi Telenor trazio da drzava poveca akcize na mobilnu telefoniju, ali samo za njihovu mreznu grupu, jer oni ce te pare da uloze u razvoj mobilne telefonije Srbije. Hvala lepo profesore, ja necu to da platim. Ako Rusi ne mogu iz redovne proizvodnje da obezbede sredstva za razvoj onda ce mi biti drago da odu jer su nesposobni! Verujte mi, vrlo brzo bi na njihovo mesto dosle PRAVE naftne kompanije, koje nece traziti monopolski polozaj, a proizvodice vrhunske naftne derivate, a uz to ce iz SVOJIH sredstava graditi rafinerije od nule. Ocigledno da ova drzava NE STITI interes SVOG naroda, vec zbog sitno - sicardzijskiih interesa pojedninaca stiti monopol. Da nije tako odavno bi pocela gradnja rafinerije Komico oil u Smederevu, a onda bi se verovatno javile i druge rafinerije koje zele da IZ SVOJIH sredstava grade u Srbiji.

mokgab

pre 13 godina

Ova vest ispada, kao da će Gaspromnjeft da raskine ugovor sa nama (Srbijom) jer mi nešto nismo izpoštovali?! Halo?!

Pa zar nije pre par dana na istom ovom portalu objavljena informacija da su rusi PREKRŠILI ugovor i ankes ugovora jer nisu uložili onoliko para u modernizaciju koliko su trebali, koliko su potpisali?!

Ja mislim da bi bilo MNOOOOGO pametnije da MI raskinemo ugovor sa njima zbog nepoštovanja potpisanog, i onda da prodamo BILO kome (OMV, MOL, Schell, BP, bilo kome) samo ne opet rusima!!!

I da, da li ste znali, da smo sa onim GENIJALNIM sporazumom, koji "nije štetan" mi prodali i VODU?! Jer NIS poseduje izuzetno puno izvora pitke vode u Srbiji i mi smo prodali ne samo rafineriju, ne samo BD, ne samo sva naftna i gasna polja (u Vojvodini, by the way...) nego i veliku količinu pitke vode!!!!

Sigurni ste da to NIJE štetan ugovor, za Srbiju, za NAS?!

apolitican

pre 13 godina

Toliko o Rusima. Hvala Vam profesore, otvorili ste nam oci, mada mislim da osim VLASTI svi gradjani su uvideli s kim imamo posla.

crnipatak

pre 13 godina

Ma sta to mene briga!Ja placam porez ovoj drzavi da mi stvori bolje uslove zivota,a ne da stvori bolje uslove tamo nekoj stranoj drzavnoj kompaniji.Znaci Rusi dosli da nas zajedno peljesite,a ne da stvaraju dodatnu vrednost u trzisnim uslovima.Ovakvi Rusi nam ne trebaju imamo i previse monopolista koje izdrzavamo,a i gomilu neradnika po drzavnim sluzbama.Ja stvarno neznam sta ova drzava misli,ovakvim pristupom ce siromastvo eksplodirati,i sve to da bi za neke tamo neradnike bilo para da primaju plate.Unisticete privredu do te mere i sve postene stvaraoce dobiti da nece biti para ni za vas.Kad bi samo mogo da imam izbora placanja poreza,moj dinar nikad nebiste videli!

vozac

pre 13 godina

vlast je vlast a cast je cast.ko **** cast.bitna je vlast.i zato,ce sve rasprodati,raskinuti ugovore,***** narod samo zarad gole vlasti,jer tu im je lova

matko

pre 13 godina

Neka raskinu sto pre! Ali ima tu jedna cinjenica: Godisnje se izvuce vojvodjanske nafte za 400 mil$ !! Toliko su platili polovinu Nis_a Nema teorije da Rus zakolje zlatnu koku!

Srbija nije Kuvajt

pre 13 godina

G. Sokolovicu jedino sto je lobisticko u celoj prici je vas nastup. Zar je moguce da ne primecujete koliko je ocigledno?

dejan-minhen

pre 13 godina

Rusi su se kolonisticki odnoslil preva svoj "slovenskoj" braci dok su god mogli, zasto bi bili drugaciji prema srbima?
Ali opet je veci problem u Srbiji nego u Rusiji jer nasa vlada ni sama ne zna i sve radi bez kompasa.

Brainsaladsandar

pre 13 godina

Neće ovoj zemlji biti bolje dokle god prodaje tuđe i poklanja svoje. Što niste pitali nas iz Vojvodine da kupimo ono što je ionako oteto od nas, ima nas 2.000.000, svako po 200€ i mirna Bačka. Lako je tuđe raskućiti, ali nećete ni vi večno jahati.

Nesa

pre 13 godina

To sto doticni prica nebuloze to mogu da razumem, para vrti...
Medjutim, nije on problem. Problem je ova nesposobna i korumpirana kamarila koja je rusima poklonila ali bukvalno poklonila NIS. Postoji gomila klauzula u ugovoru koje su stetne po Srbiju. Jedna od tih je i spomenuta prica o akcizama. Obecali smo, pardon lopovi su obecali Rusima, da nece menjati akcize, EU trazi ravnopravan tretman za sve naftne firme, i evo problema... Rusi, naravno, radosno trljaju ruke i cekaju da vide sta ce ovi **** uraditi i naravno da ce nam odrati kozu s ledja. Komentar - nepotreban.

Uskoro u bioskopima:
5. oktobar, Part Two

Gnevni

pre 13 godina

Rekoh davno onomad, kada su uleteli u NIS, hajde da vratimo Rusima te pare i pride tepsiju ribe pa onda sami da se mučimo sa SOPSTVENOM naftom.

dragoljupče

pre 13 godina

Slobodan Sokolović je bivši pomoćnik ministra rudarstva i energetike u vreme prodaje NIS-a, a sin mu je i tada kao i sada zaposlen u Gaspromu u Moskvi. E, moj profesore!

DZoni

pre 13 godina

@Mario Maletic
A kako ces da se vozis jeftinije kad ce vlada samo da ove druge akcize da podigne kao sto su rekli juce?Mi cemo jedno po jedno liberalizacijom da unistavamo dok ne budemo svi ostali bez posla..niko se ne pita sto EU ima carine za sve ne EU zemlje,kad uvozis nesto iz Japana ili Kine u Nemacku placas 4 puta vecu carinu nego da uvezes iz Nemacke u Srbiju.

Suske

pre 13 godina

Zasto drzava da stiti NIS?

Pa zato sto nasi gradjani ne rade ni u jednoj drugoj privatnoj firmi, pa da industriju i radna mesta sacuvaju.

A svi znamo da privatne firme ne mogu da opstanu bez drzavne pomoci.

Amos

pre 13 godina

******

Gospodin profesor bi trebao da zna da ima još i firmi i ljudi i zemalja zainteresovanih da rade sa naftom. Posle Rusa ne dolazi smak sveta, kako je on instruiran da objasni nama nepismenima.

Ova izjava je u rangu onih Deltosavljevićevih - Delta hrani 50000 ljudi i tome slično.
Svaki put kad jedan državno potpomognut monopolista propadne - uleteće gomila manjih da zauzme prazan prostor i ponudi BOLJU uslugu ili proizvode. To bi se sad i desilo, ali NIS ostaje u monopolu.
Samo da se zna - ja neću da štitim ruske oligarhe i razne Bajatoviće svojim porezom. Ko hoće - pravac Moskva.
Je l ovde nema neki sud casti, ili neki nacin da neko od 7.5 miliona građana tuži nekog vladinog činovnika zato što ih laže u oči?

Momcilo

pre 13 godina

Profesore, da li je vama jasno da od ovoga ne moze gore? Gorivo iz NIS-a je i veoma lose i veoma skupo, dakle na oba polja smo u gubitku. Ako vec moramo da biramo izmedju niske cene i visokog kvaliteta onda neka bude ovo drugo, ali da li je vama jasno da sa rusima nemamo nista od ta dva?! Na sve to, NIS sluzi kao zlatna koka svakoj vlasti za uhlebljenje zasluznih partijskih drugova i drugarica, nevazno iz koje stranke. Jasno je i pticama na grani da se vecim akcizama pune rupe u budzetu, ali to moze svako. Neka gospoda iz Nemanjine 11 budu shmekeri pa neka ga popune bez klepanja po dzepu za vitalne stvari kao sto je gorivo, ili neka smanje svoje apetite...

Vladimir

pre 13 godina

Ako Profesor vozi auto, nek uzme platu od 20.000 dinara, nek školuje dete, plaća račune i nek sipa gorivo u taj auto. E da vidim onda koju bi tezu zastupao!

Zoki

pre 13 godina

Nesećam se da li je profesor Sokolović bio u RMza energetiku kad je prodat NIS. Zašto se tada nije reklo da NIS ima povlašćeni položaj na tržištu do 2012 godine nego sada kada su amandmanom to produžava da bi se zaštitio ruski gazda. Pa profesore sedeli ste mnogo godina u tom ministarstvu i šta ste uradili da se refinerije ranije osposobe za evropski kvalitet a važite za stručnjaka iz te oblasti. Šta se desilo sa parama koje su posle bombardobvanja izdvajane iz svake litre goriva prodate na pumpama za obnovu rafinerija, obnovljeno je u RNP postrojenje FCC i tu se stalo a pare su trošene na šta profesore? Šta bi se desilo profesore da NIS nije uopšte prodat nego da je i dalje ostao Javno preduzeće ili a.d. kako je bilo pre prodaje rusima. Da li bi imao i dalje monopolski položaj i da li bi tada bila ova priča o zatvaranju Petrohemije i rafinerija u NS i Pančevu. Očigledno da profesor ovom izjavom hoće da opere svoje grehe iz perioda kada je bio pomoćnik ministra Naumova. Nepotrebno, ali treba sada sve lobiste za prodaju NIS-a rusima pitati zašto su krili da su potpisali zaštitu do 2012, a pred kraj godine na sva zvona su pričali da se monopol NIS-a završava 31.12.2010 godine. Ranije Sokolović a sada Škundrić sole pamet narodu i to nemajući hrabrost da sam kaže nego opet podmeće onog nesretnog Mrakića koji je "stručnjak za energetiku" zato što kupuje banzin i greje se na gas.

ZNBg

pre 13 godina

Raskid ugovora? ODLICNO, NAJZAD 1 DOBRA VEST.

Na zalost, verovatno se to nece desiti. Pre ce se odluciti za variantu 2 - da pretvore rafinerije u skladista ida uvoze svoju naftu iz svojih drugih rafinerija.

Ako u regionu postoji visak derivata kako kaze profesor, onda valjda cene treba da padaju.

Usput, sta je sa rafinerijom firme COMICO OIL u Smederevu? Verovatno ce do 2038 dobiti sve potrebne dozvole za gradnju.

Neko nekog ovde drzi za bud...

beogradjanin

pre 13 godina

Ljudi ,Nije problem u Rusima .Mogao je i Agip ili Shell da dodje.Ista situacija bi bila.Nase rafinerije su srednji vek. Radio sam 30 godina u naftnoj industriji. Te rafinerije su proizvodile gubitke koje je drzava htela da te gubitke pokriju gradjani. Proizvodnja devastirana i normelno da ne moze da proizvede derivate koji su u skladu sa evropskim standardima. Cim je los kvalitet i proizvodnja je skupa.Pre 15 godina dolazili ljudi iz BPda urade usluznu preradu.Kada su videli koliko kosta prerada i sta dobijaju kakav randman pobegose u Bugarsku. Kod nas je i dan danas najveci postotak mazuta sa skoro3 % sumpora koji nema ko da kupi.Sve dok se ne zavrsi rekonstrukcija rafinerije Pancevo imacemo to sto imamo pa caki da su umesto rusa kao sto sam rekao Agip, BP, Shell

Mario Maletic

pre 13 godina

Adje nemoj da lupas. Ako hoćemo da budemo članica EU moramo da postujemo EU Law, i direktive Evropske komisije i SSP, a bilo bi lepo i da se jeftinije vozimo i da sipamo kvalitetnije gorivo! Rafinerije su dosta imale monopol ili neka se modernizuju u skladu sa tržištem ili katanac. Dosta bre mi građani sve da plaćamo a najgore usluge da dobijema. I sta bi sto su isti ti NIS-ovci krali na pumpama i sipali manje goriva, ko će za to da odgovara?

gogi

pre 13 godina

Danas svako u srbiji pa i ovakvi profesori mogu da lupetaju i obmanjuju a mediji to da prenose.Profesore idite u Rusiju pa tamo prodajte svoje znanje.

Slobodan

pre 13 godina

Kakvo tumacenje, kao neki potparol Gazproma. U pravu je covek kad smo prodali monopol, sad mogu da nam prodaju i u flasama i kanticama "gorivo" ili nesto sto lici na to.

Maksimilian

pre 13 godina

Au profesore profesore... Koliko ste samo primili novca od gasproma za ovakvu pricu. Kakva gomila lazi! Bruka.
Neka nam objasni samo kako je monopol jedne firme na trzistu, dobar za to trziste?!? Pa to nema nigde u svetu!
Sedite na mesto, JEDAN!!!

onaj koji se razume

pre 13 godina

Napisacu komentar opet, mada pitam se da li iko ovde postoji da razume situaciju.

1. NIS je bio propala, zastarela i prezaduzena firma kada je prodat. Bilo mu je potrebno bar milijardu evra za investicije i totalna reorganizacija da bi postao profitabilna firma.

2. NIS NIJE poklonjen, kako svi koji pojma nemaju o naftnoj industriji vole da kazu. Ugovor sa Rusima je odlican, jer oni sad raorganizuju, investiraju i jedina su buducnost za NIS.

3. Gorivo NIJE ovako skupo zbog NISa ili Rusa. Gorivo je skupo jer imamo najvece takse na gorivo na svetu. Litar benzina kada izadje iz rafinerije nije vise od 45 dinara.

4. Sada se evropejci spemaju da napadnu NIS da bi se pokazali kao dobri djaci EU i Amerike, i smanjice tu akcizu na gorivo za koji dinar, toboz da udovolje narodu, a ne pada im napamet da smanje takse na gorivo. Tako ce da uniste nasu naftnu industriju pre nego se rafinerije modernizuju (a to ne moze preko noci), u kojoj radi 20 000 ljudi.

5.Zar nije logicno da se pruzi sansa NISu da se modernizuje jos godinu dana, da zavrse invsticije - uzgred vlasnik NISa je i drzava plus gradjani Srbije.

6. Da li je moguce da u Srbiji postoje ljudi koji su zbog patoloske mrznje prema Rusima spremni da uniste domacu naftnu kompaniju. Ne pljacka vas NIS vec vlada sa nenormalnim taksama, njima treba da se zalite.

7. Posledica - gorivo jeftinije za 4-5 dinara, a NIS nestane. E onda ce te videti koliko ce gorivo da kosta.

Poz onima koje nije mrzelo da citaju

popi

pre 13 godina

Daj boze da rusima vidimo ledja i da NIS kupi neka normalna kompanija koja je navikla na konkurenciju i ne posluje na principima otimacine i reketiranja gradjana Srbije.

panicar

pre 13 godina

Opšti cirkus. Kad je bal nek je bal. Sve su uništili pa ne vidim ni jedan razlog da se Rusima ili bilo kome drugom pare trpaju u džep zarad očuvanja ne znam ti ni ja čega. Ako već propadamo daj da to uradimo kako valja, na brzaka a ne da produžujemo agoniju u nedogled! Sa Bokijem i njegovom bratijom smo na pravom putu, sunovrat je strmoglav!

Dex

pre 13 godina

Komrad profesor, kupio sam nov auto pre 6 meseci, i savrseno me ne interesuju Rusi niti njihovi pohlepni interesi. Ono sto mene interesuje jeste da mogu u moj auto da sipam Euro5 benzin sa 98 oktana. Bio sam u Rumuniji, to je EU za Vasu informaciju, i tamo ima cak i benzina od 100 oktana. Nisam primetio da Rumunima nesto fali sto nemaju Ruse, cak naprotiv...

gogi

pre 13 godina

Ovo znaci da ruski NIS zna da posluje samo po zakonima monopoliste odnosno mafije ucenama i iznudama na racun gradjana Srbije.Tako su i kupili NIS i Banatski Dvor.

naftas

pre 13 godina

Ali ima jedan drugi aspekt. Mogao bi NIS da ima povlascenpolozaj na nasem trzistu a to je kako je Velimir Ilic u narodnoj skupstini mahao papirom da ce Srbija imati najjeftiniju sirovu naftu u regionu.To se nije desilo i nece se desiti nikada. Ako nemaju bivse sovjetske republike osim Belorusije zasto bi imala Srbija.Jedino Belorusija ne placa NDS (izvoznu carinu). Sirova nafta je berzanski proizvod i kada se na to doda provizija raznim mesetarima i najskuplja prerada u regionu onda je jasno da su cene derivata kod nas najskupljei dadrzava pokusava smanjenjem akciza da ipak derivati NIS-a imaju prednost nad uvoznim i boljeg kvalitea derivatima

Maksimilian

pre 13 godina

Au profesore profesore... Koliko ste samo primili novca od gasproma za ovakvu pricu. Kakva gomila lazi! Bruka.
Neka nam objasni samo kako je monopol jedne firme na trzistu, dobar za to trziste?!? Pa to nema nigde u svetu!
Sedite na mesto, JEDAN!!!

Dex

pre 13 godina

Komrad profesor, kupio sam nov auto pre 6 meseci, i savrseno me ne interesuju Rusi niti njihovi pohlepni interesi. Ono sto mene interesuje jeste da mogu u moj auto da sipam Euro5 benzin sa 98 oktana. Bio sam u Rumuniji, to je EU za Vasu informaciju, i tamo ima cak i benzina od 100 oktana. Nisam primetio da Rumunima nesto fali sto nemaju Ruse, cak naprotiv...

gogi

pre 13 godina

Ovo znaci da ruski NIS zna da posluje samo po zakonima monopoliste odnosno mafije ucenama i iznudama na racun gradjana Srbije.Tako su i kupili NIS i Banatski Dvor.

dragoljupče

pre 13 godina

Slobodan Sokolović je bivši pomoćnik ministra rudarstva i energetike u vreme prodaje NIS-a, a sin mu je i tada kao i sada zaposlen u Gaspromu u Moskvi. E, moj profesore!

gogi

pre 13 godina

Danas svako u srbiji pa i ovakvi profesori mogu da lupetaju i obmanjuju a mediji to da prenose.Profesore idite u Rusiju pa tamo prodajte svoje znanje.

popi

pre 13 godina

Daj boze da rusima vidimo ledja i da NIS kupi neka normalna kompanija koja je navikla na konkurenciju i ne posluje na principima otimacine i reketiranja gradjana Srbije.

Mario Maletic

pre 13 godina

Adje nemoj da lupas. Ako hoćemo da budemo članica EU moramo da postujemo EU Law, i direktive Evropske komisije i SSP, a bilo bi lepo i da se jeftinije vozimo i da sipamo kvalitetnije gorivo! Rafinerije su dosta imale monopol ili neka se modernizuju u skladu sa tržištem ili katanac. Dosta bre mi građani sve da plaćamo a najgore usluge da dobijema. I sta bi sto su isti ti NIS-ovci krali na pumpama i sipali manje goriva, ko će za to da odgovara?

Slobodan

pre 13 godina

Kakvo tumacenje, kao neki potparol Gazproma. U pravu je covek kad smo prodali monopol, sad mogu da nam prodaju i u flasama i kanticama "gorivo" ili nesto sto lici na to.

Nesa

pre 13 godina

To sto doticni prica nebuloze to mogu da razumem, para vrti...
Medjutim, nije on problem. Problem je ova nesposobna i korumpirana kamarila koja je rusima poklonila ali bukvalno poklonila NIS. Postoji gomila klauzula u ugovoru koje su stetne po Srbiju. Jedna od tih je i spomenuta prica o akcizama. Obecali smo, pardon lopovi su obecali Rusima, da nece menjati akcize, EU trazi ravnopravan tretman za sve naftne firme, i evo problema... Rusi, naravno, radosno trljaju ruke i cekaju da vide sta ce ovi **** uraditi i naravno da ce nam odrati kozu s ledja. Komentar - nepotreban.

Uskoro u bioskopima:
5. oktobar, Part Two

Vladimir

pre 13 godina

Ako Profesor vozi auto, nek uzme platu od 20.000 dinara, nek školuje dete, plaća račune i nek sipa gorivo u taj auto. E da vidim onda koju bi tezu zastupao!

Gnevni

pre 13 godina

Rekoh davno onomad, kada su uleteli u NIS, hajde da vratimo Rusima te pare i pride tepsiju ribe pa onda sami da se mučimo sa SOPSTVENOM naftom.

Amos

pre 13 godina

******

Gospodin profesor bi trebao da zna da ima još i firmi i ljudi i zemalja zainteresovanih da rade sa naftom. Posle Rusa ne dolazi smak sveta, kako je on instruiran da objasni nama nepismenima.

Ova izjava je u rangu onih Deltosavljevićevih - Delta hrani 50000 ljudi i tome slično.
Svaki put kad jedan državno potpomognut monopolista propadne - uleteće gomila manjih da zauzme prazan prostor i ponudi BOLJU uslugu ili proizvode. To bi se sad i desilo, ali NIS ostaje u monopolu.
Samo da se zna - ja neću da štitim ruske oligarhe i razne Bajatoviće svojim porezom. Ko hoće - pravac Moskva.
Je l ovde nema neki sud casti, ili neki nacin da neko od 7.5 miliona građana tuži nekog vladinog činovnika zato što ih laže u oči?

dejan-minhen

pre 13 godina

Rusi su se kolonisticki odnoslil preva svoj "slovenskoj" braci dok su god mogli, zasto bi bili drugaciji prema srbima?
Ali opet je veci problem u Srbiji nego u Rusiji jer nasa vlada ni sama ne zna i sve radi bez kompasa.

naftas

pre 13 godina

Ali ima jedan drugi aspekt. Mogao bi NIS da ima povlascenpolozaj na nasem trzistu a to je kako je Velimir Ilic u narodnoj skupstini mahao papirom da ce Srbija imati najjeftiniju sirovu naftu u regionu.To se nije desilo i nece se desiti nikada. Ako nemaju bivse sovjetske republike osim Belorusije zasto bi imala Srbija.Jedino Belorusija ne placa NDS (izvoznu carinu). Sirova nafta je berzanski proizvod i kada se na to doda provizija raznim mesetarima i najskuplja prerada u regionu onda je jasno da su cene derivata kod nas najskupljei dadrzava pokusava smanjenjem akciza da ipak derivati NIS-a imaju prednost nad uvoznim i boljeg kvalitea derivatima

onaj koji se razume

pre 13 godina

Napisacu komentar opet, mada pitam se da li iko ovde postoji da razume situaciju.

1. NIS je bio propala, zastarela i prezaduzena firma kada je prodat. Bilo mu je potrebno bar milijardu evra za investicije i totalna reorganizacija da bi postao profitabilna firma.

2. NIS NIJE poklonjen, kako svi koji pojma nemaju o naftnoj industriji vole da kazu. Ugovor sa Rusima je odlican, jer oni sad raorganizuju, investiraju i jedina su buducnost za NIS.

3. Gorivo NIJE ovako skupo zbog NISa ili Rusa. Gorivo je skupo jer imamo najvece takse na gorivo na svetu. Litar benzina kada izadje iz rafinerije nije vise od 45 dinara.

4. Sada se evropejci spemaju da napadnu NIS da bi se pokazali kao dobri djaci EU i Amerike, i smanjice tu akcizu na gorivo za koji dinar, toboz da udovolje narodu, a ne pada im napamet da smanje takse na gorivo. Tako ce da uniste nasu naftnu industriju pre nego se rafinerije modernizuju (a to ne moze preko noci), u kojoj radi 20 000 ljudi.

5.Zar nije logicno da se pruzi sansa NISu da se modernizuje jos godinu dana, da zavrse invsticije - uzgred vlasnik NISa je i drzava plus gradjani Srbije.

6. Da li je moguce da u Srbiji postoje ljudi koji su zbog patoloske mrznje prema Rusima spremni da uniste domacu naftnu kompaniju. Ne pljacka vas NIS vec vlada sa nenormalnim taksama, njima treba da se zalite.

7. Posledica - gorivo jeftinije za 4-5 dinara, a NIS nestane. E onda ce te videti koliko ce gorivo da kosta.

Poz onima koje nije mrzelo da citaju

beogradjanin

pre 13 godina

Ljudi ,Nije problem u Rusima .Mogao je i Agip ili Shell da dodje.Ista situacija bi bila.Nase rafinerije su srednji vek. Radio sam 30 godina u naftnoj industriji. Te rafinerije su proizvodile gubitke koje je drzava htela da te gubitke pokriju gradjani. Proizvodnja devastirana i normelno da ne moze da proizvede derivate koji su u skladu sa evropskim standardima. Cim je los kvalitet i proizvodnja je skupa.Pre 15 godina dolazili ljudi iz BPda urade usluznu preradu.Kada su videli koliko kosta prerada i sta dobijaju kakav randman pobegose u Bugarsku. Kod nas je i dan danas najveci postotak mazuta sa skoro3 % sumpora koji nema ko da kupi.Sve dok se ne zavrsi rekonstrukcija rafinerije Pancevo imacemo to sto imamo pa caki da su umesto rusa kao sto sam rekao Agip, BP, Shell

Zoki

pre 13 godina

Nesećam se da li je profesor Sokolović bio u RMza energetiku kad je prodat NIS. Zašto se tada nije reklo da NIS ima povlašćeni položaj na tržištu do 2012 godine nego sada kada su amandmanom to produžava da bi se zaštitio ruski gazda. Pa profesore sedeli ste mnogo godina u tom ministarstvu i šta ste uradili da se refinerije ranije osposobe za evropski kvalitet a važite za stručnjaka iz te oblasti. Šta se desilo sa parama koje su posle bombardobvanja izdvajane iz svake litre goriva prodate na pumpama za obnovu rafinerija, obnovljeno je u RNP postrojenje FCC i tu se stalo a pare su trošene na šta profesore? Šta bi se desilo profesore da NIS nije uopšte prodat nego da je i dalje ostao Javno preduzeće ili a.d. kako je bilo pre prodaje rusima. Da li bi imao i dalje monopolski položaj i da li bi tada bila ova priča o zatvaranju Petrohemije i rafinerija u NS i Pančevu. Očigledno da profesor ovom izjavom hoće da opere svoje grehe iz perioda kada je bio pomoćnik ministra Naumova. Nepotrebno, ali treba sada sve lobiste za prodaju NIS-a rusima pitati zašto su krili da su potpisali zaštitu do 2012, a pred kraj godine na sva zvona su pričali da se monopol NIS-a završava 31.12.2010 godine. Ranije Sokolović a sada Škundrić sole pamet narodu i to nemajući hrabrost da sam kaže nego opet podmeće onog nesretnog Mrakića koji je "stručnjak za energetiku" zato što kupuje banzin i greje se na gas.

ZNBg

pre 13 godina

Raskid ugovora? ODLICNO, NAJZAD 1 DOBRA VEST.

Na zalost, verovatno se to nece desiti. Pre ce se odluciti za variantu 2 - da pretvore rafinerije u skladista ida uvoze svoju naftu iz svojih drugih rafinerija.

Ako u regionu postoji visak derivata kako kaze profesor, onda valjda cene treba da padaju.

Usput, sta je sa rafinerijom firme COMICO OIL u Smederevu? Verovatno ce do 2038 dobiti sve potrebne dozvole za gradnju.

Neko nekog ovde drzi za bud...

panicar

pre 13 godina

Opšti cirkus. Kad je bal nek je bal. Sve su uništili pa ne vidim ni jedan razlog da se Rusima ili bilo kome drugom pare trpaju u džep zarad očuvanja ne znam ti ni ja čega. Ako već propadamo daj da to uradimo kako valja, na brzaka a ne da produžujemo agoniju u nedogled! Sa Bokijem i njegovom bratijom smo na pravom putu, sunovrat je strmoglav!

Momcilo

pre 13 godina

Profesore, da li je vama jasno da od ovoga ne moze gore? Gorivo iz NIS-a je i veoma lose i veoma skupo, dakle na oba polja smo u gubitku. Ako vec moramo da biramo izmedju niske cene i visokog kvaliteta onda neka bude ovo drugo, ali da li je vama jasno da sa rusima nemamo nista od ta dva?! Na sve to, NIS sluzi kao zlatna koka svakoj vlasti za uhlebljenje zasluznih partijskih drugova i drugarica, nevazno iz koje stranke. Jasno je i pticama na grani da se vecim akcizama pune rupe u budzetu, ali to moze svako. Neka gospoda iz Nemanjine 11 budu shmekeri pa neka ga popune bez klepanja po dzepu za vitalne stvari kao sto je gorivo, ili neka smanje svoje apetite...

Suske

pre 13 godina

Zasto drzava da stiti NIS?

Pa zato sto nasi gradjani ne rade ni u jednoj drugoj privatnoj firmi, pa da industriju i radna mesta sacuvaju.

A svi znamo da privatne firme ne mogu da opstanu bez drzavne pomoci.

DZoni

pre 13 godina

@Mario Maletic
A kako ces da se vozis jeftinije kad ce vlada samo da ove druge akcize da podigne kao sto su rekli juce?Mi cemo jedno po jedno liberalizacijom da unistavamo dok ne budemo svi ostali bez posla..niko se ne pita sto EU ima carine za sve ne EU zemlje,kad uvozis nesto iz Japana ili Kine u Nemacku placas 4 puta vecu carinu nego da uvezes iz Nemacke u Srbiju.

Zoran

pre 13 godina

Svakom profesoru,koji zakoraci u politiku,treba oduzeti diplomu.

Da vidim spisak obecanja rusa,
pre juznog toka i NIS-a,i da vidim spisak,sta su uradili do sad.

Jos ih ovi nasi brane?
Kakve bande.

Jadni oni Pancevci...
Oni najgore prolaze.
Kupuju najskuplje gorivo,rusi im gazde,a rak je tamo,dobar dan...

Volim ruse,kao sto ih vole ukrajinci...

Lepo im tito reko,jos 1948.,
njet...

Deda Mita

pre 13 godina

Raskinite ugovor,vratite im onih 400 miliona,i da ih ne vidim vise.
Kako ih nije sramota,takva firma,a stalno se nesto zali...

I ovako su dobili na poklon rafinerije,jos nesto kukaju??

Staljinisti!

ja

pre 13 godina

Nije to EPS ili telekom sta vam nije jasno mi nemamo naftu kako bi uspesno vodili NIS. Od kad su ga Rusi preuzeli prvi put smo poceli da izvozimo naftu. Ovo je uspesnija privatizacija nego kad smo sartid dali za 20miliona a on izvozi preko 4milijarde. Ali da slazem se da trebaju biti uskladjene akcize i mislim da je dobro sto smo to dali rusima.

Marko

pre 13 godina

Da nismo prodali NIS Jos uvek bi nas na pumpama krali kao do skoro. Moj komsija "pumpadzija" , jedva ima srednju skolu , je promenio za poslednjih 6 godina troja kola, kafana, pica na kucnu adresu svaki dan itd. HVALA IM i za toliko, dosta mi je pljacke "naseg Srbskog NIS-a"

st.dragan

pre 13 godina

E profesore, profesore...

Treba da Te je sram ovakve izjave i ovako neprikrivenog lobiranja na štetu građana ove zemlje i same zemlje uopšte.

Za Tvoju informaciju profesore, NIS je već dovoljno povlašćen carinskim dažbinama!

Pocepaj tu diplomu koju imaš, promeni frizuru i bolje se sakrij negde od sramote za zvanje koje nosiš.

Prosto je neverovatno na šta su ljudi sve spremni kada se nađu na nečijem platnom spisku.

Dno!

Pozdrav

Laki (je malo nervozan)

pre 13 godina

Kao radnik NIS-a, ne plasim se za buducnost Srpske naftne privrede, jedino moram da skrenem paznju na kontradiktornost doticnog profesora!?
Jel se liberalnost trzista postize dvostrukim arsinima, tj. razlicitim akcizama?

gde je gasovod

pre 13 godina

da li je ovaj profesor strucnjak za ekonomiju ili hemiju je pravo pitanje??
jel moze ovako: vi koji volite ruse kupujte njihovo skupo i nekvalitetno gorivo, a mi koji nista ne osecamo prema njima cemo kupovati jeftinije i kvalitetnije (evropsko) gorivo! mislim da je to najpravednije...

Vlada

pre 13 godina

Rusi dodju kao kolonisti,a ovaj profesor kao kvisling...

Ne svidjaju mi se rusi,nemam nista protiv njih,ali nista nisu uradili!
Da ne pricamo o zagadjenju u Pancevu.
Kad je to u pitanju,mogu odmah da zatvore rafineriju.
Odavno,tehnoloski zaostala.

Ovi nasi politicari,nemam reci...

Briga me i za ruse,i za NIS,i za nase politicare.

1. Rafinerije treba da rade,ali da ne zagadjuju.

2. Gorivo mora biti dobrog kvaliteta

3. Cena goriva,mora biti najmanja u regionu,i sire.

I opet,sve se svodi na ruse i nase politicare.

Do tad,mrzecu sve,i nista dobro necu misliti o njima.

Nista drugo me ne moze ubediti u suprotno!

samoja

pre 13 godina

Sta vam nije jasno. Da je OMV ili MOl kupio nis oni bi ugasili proizvodnju jer imaju rafinerije u susednim zemljama madjarskoj i hrvatskoj.Nama ide u prilog treci igrac koji ce se siriti i izvoziti u regionu.Poznato je da je Putin trazio Hrvatskoj da vrati NIisove pumpe. A i sta kao nikad niste culi da su neki kupovali firme ovde da bi gasili konkurenciju.S obzirom da nismo kao bogate zemlje i mozemo kupovati naftna polja ovo je dobar posao.

vladan

pre 13 godina

Sta bre vama nije jasno - jel vam nevalja sto je domace gorivo 15 dinara po litru jeftinije - idite onda pa kupujte kod austrijanaca i madjara, velikih dobrotovora Srbije, koji za razliku od Rusa mnogo vode racuna o tome da bas Srbima udovolje...ako nista drugo Rusi nam bar nikad nisu radili o glavi za razliku od zapadnjaka stoga nevidim zasto bi toliko njih mrzeli a volili licemerne evropljane

Milos

pre 13 godina

Kakvo spinovanje. Vlada Rusima poklonila NIS za džabe i sad će oni kao da se naljute i odu. Kakva propaganda, a sve da se zatrpa ova bruka sa dvojnim akcizama zbog koje bi najmanje neki Ministar trebao da podnese ostavku.

nikola

pre 13 godina

vi sve bolje zivite kako se priblizavate Eu,cvitaju vam ruze.Najgori ste u regionu I aLBANIJA VAS sije,samo se hvalite,sve ste manji sve siromasniji,pukli ste.Gace vam se tresu od gosn Jelka Kacina,smisni ste

Novosadjanin

pre 13 godina

Imam resenje, nek budu iste akcize za sve, a gazprom nek spusti cene benzina da budu dosta nize od euro, pa ce vise ljudi kupovati taj benzin. To je konkurentsko trziste, a ne monopolisticko ponasanje kao podizanje akciza.

Leopold Habsburski

pre 13 godina

Ja ne volim Ruse i to nema veze ni sa EU ni sa gorivom. Taj lep osecaj ne moze niko da mi oduzme. Voleo bih da od Rusa u Srbiji ne ostane ni slovo R.

ben

pre 13 godina

U Francuskoj zatvaraju dvije od postojecih deset rafinerija.Visak mora negdje da se plasira radi ocuvanja zaposlenosti u Francuskoj.Sve zemlje EU su prekrsile dogovore jer su protiv-zakonito dotirali svoju privredu pogodjenu krizom radi smirivanja socijalnih tenzija ali to nije dozvoljeno Srbiji koja i nije clan EU.Onoga dana kad zatvorimo svu proizvodnju benzin nam nece biti potreban,mozda koji litar za poslednju voznju!!!!

Brainsaladsandar

pre 13 godina

Neće ovoj zemlji biti bolje dokle god prodaje tuđe i poklanja svoje. Što niste pitali nas iz Vojvodine da kupimo ono što je ionako oteto od nas, ima nas 2.000.000, svako po 200€ i mirna Bačka. Lako je tuđe raskućiti, ali nećete ni vi večno jahati.

архонт Трибала

pre 13 godina

Да буде јасно...уведеним акцизама успорава се раст цене оне врсте горива које по закону не може да се увезе (пошто треба постепено да се повуче из употребе), а које се производи у домаћој рафинерији (која, дакле, поред ПДВ и акциза, доноси и порез на добит и непосредни приход Влади, као акционару, запошљавајући при томе домаће раднике). Ту врсту горива користи већина становништва, чији се аутомобили налазе испод „европског стандарда“, и којима и то незнатно јефтиније гориво много значи. Са друге стране, гориво значајније поскупљује за кориснике нових, скупих машина. (Сетих се СУПЕРХИКА!)
Једноставно, није тачна тврдња да је држава увела различите акцизе за увознике и за домаћег произвођача. Увела је за различите врсте горива. Другим речима, неко у овој држави и из иностранства, тражи да се повећају акцизе на јефтиније гориво?
Зашто?
Због даље либерализације српског тржишта на уштрб државе и хиљаде радника запослених у НИС-у, а на корист увозника из ЕУ (МОЛ, ОМВ)?
Тренутно сваки увозник „евро премијума“ и „евро дизела“ на српском тржишту има исте услове за продају овог производа као и домаћи произвођач. И то значи да свако ко у Србији хоће да отвори рафинерију и запосли неколико хиљада радника може (до даљег) да производи „премијум“ и Д2, и продаје га под истим условима као и НИС. Има ли још нешто нејасно?

Igor

pre 13 godina

Vi ovde ocigledno ne shvatate da smanjenje te akcize nece dovesti do smanjenja cijene goriva.U Bosni je ukinuta carina i smanjene akcize,a gorivo uopste nije pojeftinilo.Zasto bi privatnik smanjio cijenu goriva,kad moze da ga prodaje skuplje?TO ce se desiti i u Srbiji.Plus,sto ce unistiti domacu rafineriju i ljudi ce ostati bez posla.Treba sacekati modernizaciju rafinerije jos godinu dana,pa onda skinuti te akcize.Tad ce se rafinerija moci nositi sa stranom konkurencijom.Zar da 20000 ljudi izgubi posao radi eventualnog pojeftininjenja goriva od dva,tri dinara?Kazem,eventualnog...

Eee

pre 13 godina

Eee profesore stvarno si nestručan i korumpiran, sreća što imamo ovolike pametne, obrazovane građane koji će nam reći koliko su rusi loši, a i *** iz EU koliko je ukusno.
Mi ovde da obrađujemo derivate? Pa svako zna da je najbolje uvoziti, uvoziti i samo uvoziti, a u zemlji podsticati trgovinu, trgovinu i samo trgovinu.
Pa privredni razvo uopšte nije IN.
Pa nisamo seljaci da kupujemo domaće! Sa zapada je sve ukusnije i bolje.

Marko Umicevic

pre 13 godina

Siguran sam da takva stavka stoji u Ugovoru sa Rusima, samo je trebalo i to neko da procita... Tu ne krivim Ruse ni najmanje.

pepi

pre 13 godina

Profesore,profesore pa vi postadoste sef te katedre 93 godine a sigurno imaate i medjunarodno iskustvo - simpozijumi po inostranstvu itd.
Vama je FICA savrsenstvo od auta (tricikl).
KREDIBILITET profesore to vama treba .
Pa predpostavljam da MI i dalje trebamo da gorivo kupujemo u kanticama od 5l(iskuvane u toploj vodi 4l).
Pitanje :
1.Koliki su kapaciteti domacih izvorista sto NAFTE sto GASA?
2.KO normalan prodaje taj i takav resurs za vreme SEKE kada znamo da cena goriva na svetskom trzistu RASTE ?
3.Koliko se preradi nafte u kapacitetima BIVSEG NIS-A odnosno razlika odakle dolazi?
Sto znaci neko uvozi,vrsi preradu i izvozi a to sto je podrucje zatrovano i sto imamo najveci procenat malignih bolesti pa to nema veze MA to je" PROFIT".
Dabogda VAM taj PROFIT zakucao na VRATA.

Srdjan

pre 13 godina

"Sokolović je zapitao da li akcize, kao jedna mera kratkoročnog dejstva, mogu zaista da ugroze evropsku perspektivu Srbije?".

Ma ne zanima me vise ni kratkorocno i dugorocno pljackanje, utuvite vise to sebi u glavu! Hocu slobodno trziste u svakoj oblati, hocu evropske cene, kad su vec plate africke!

Ne zanima me vise ni sekund da novac koji sam zaradio svojim znojem i rintanjem neka budala trosi na preduzeca u kojima su plate 50 puta vece od moje!

Hocu slobodu u Srbiji!

žele nam dobro

pre 13 godina

Namere Ruskih vlasnika NIS-a su pozitivne, ne ponovio se više onaj partijsko-državni lopovluk(na svim nivoima NIS-a). Najzad postoji gazda.

Max

pre 13 godina

Domaće gorivo i treba da bude jeftinije od uvoznog i sa ISTIM akcizama jer:
1. Tu je u Srbiji, ne plaća se tranport da dođe do Srbije i
2. Niže su plate, jeftinija je radna snaga, tj. jeftinija je proizvodnja.

Ako i pored toga NIS insistira na istoj ceni kao i uvozno gorivo (doveženo iz veće daljine, proizvedeno od skuplje radne snage) onda nam i ne treba takva "domaća" proizvodnja.

naftas

pre 13 godina

opet pogresne krivce imate! Nije NIS kriv tj. Rusi! Ako drzava zeli da izadje u susret i Eu i Rusima jednostavno sve akcize snizite na nivo koji NIS ima i kraj! Sta je tu problem ? Gde je ustvari bolje je pitanje!
Problem je nesposobna i nestrucna vlast i njeni kadrovi koji su se nakotili u zadnjih deset godina! Ljudi koje zovu eksperte samo ne znam cega? Mozda u izjedanju bureka i ispijanju jogurta!
Znaci nek drzava snizi akcize i svi zadovoljni!

Trifun

pre 13 godina

Nemojte g. Sl.Sk nazivati profesorom, to je sitan politicar. Gde bi nam bio kraj da Rusi izadju iz NISa. Suprotno ako ostanu lose se pise. Do sada nisu uradili nista sto su obecali, niti se vide namera. Nemilice se crpe nasi prirodni resursi, organizacija NISa nije postavljena, B.Dvor nije zavrsen, a od J.potoka nema ni pocetka. Malo je prostora. Hvala

mokgab

pre 13 godina

Ova vest ispada, kao da će Gaspromnjeft da raskine ugovor sa nama (Srbijom) jer mi nešto nismo izpoštovali?! Halo?!

Pa zar nije pre par dana na istom ovom portalu objavljena informacija da su rusi PREKRŠILI ugovor i ankes ugovora jer nisu uložili onoliko para u modernizaciju koliko su trebali, koliko su potpisali?!

Ja mislim da bi bilo MNOOOOGO pametnije da MI raskinemo ugovor sa njima zbog nepoštovanja potpisanog, i onda da prodamo BILO kome (OMV, MOL, Schell, BP, bilo kome) samo ne opet rusima!!!

I da, da li ste znali, da smo sa onim GENIJALNIM sporazumom, koji "nije štetan" mi prodali i VODU?! Jer NIS poseduje izuzetno puno izvora pitke vode u Srbiji i mi smo prodali ne samo rafineriju, ne samo BD, ne samo sva naftna i gasna polja (u Vojvodini, by the way...) nego i veliku količinu pitke vode!!!!

Sigurni ste da to NIJE štetan ugovor, za Srbiju, za NAS?!

Marko_Novi Sad

pre 13 godina

Ma zatvorite nis i da vidis koliko novih firmi ce da dodje i da zaposli i vise ljudi nego sto nis sada zaposljava! Sto bi postojao monopol u jednom otvorenom kapitalistickom drustvu?

matko

pre 13 godina

Neka raskinu sto pre! Ali ima tu jedna cinjenica: Godisnje se izvuce vojvodjanske nafte za 400 mil$ !! Toliko su platili polovinu Nis_a Nema teorije da Rus zakolje zlatnu koku!

Branko

pre 13 godina

"Inače, Evropska komisija će zauzeti zvaničan stav da je Srbija dvostrukim akcizama na naftne derivate prekršila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU, kaže potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i dodaje da će Srbija morati da menja zakon i da izjednači položaj domaćih i inostranih proizvođača naftnih derivata."
Kako sada to kada je EU zamrzla primenu SSP-a. Kako to da se poziva EU na neki akt koji je sama stavila van snage? O čemu se ovde zaista radi ?

masa

pre 13 godina

@ Ovaj narod se nece nikad nauciti necemu pametnom....dokle ce da se vezujemo za Ruse? U svojoj istoriji Srbija samo stete ima od te Rusije....
(zoran, 20. januar 2011 21:35)

Зато су нам Европа и Америка само добро донели. Страшно! Сад видим зашто су оно назвали "Милосрдни анђео"...

buca

pre 13 godina

Znate li možda koliko plaćamo transport gasa kroz Mađarsku. Ja sam čuo da se plaća 35-4o Eura za 1000 m3/100 km, dok je u Evropi 3-8 Eura za 1000 m3/100 km. Šta je istina ?

crnipatak

pre 13 godina

Ma sta to mene briga!Ja placam porez ovoj drzavi da mi stvori bolje uslove zivota,a ne da stvori bolje uslove tamo nekoj stranoj drzavnoj kompaniji.Znaci Rusi dosli da nas zajedno peljesite,a ne da stvaraju dodatnu vrednost u trzisnim uslovima.Ovakvi Rusi nam ne trebaju imamo i previse monopolista koje izdrzavamo,a i gomilu neradnika po drzavnim sluzbama.Ja stvarno neznam sta ova drzava misli,ovakvim pristupom ce siromastvo eksplodirati,i sve to da bi za neke tamo neradnike bilo para da primaju plate.Unisticete privredu do te mere i sve postene stvaraoce dobiti da nece biti para ni za vas.Kad bi samo mogo da imam izbora placanja poreza,moj dinar nikad nebiste videli!

Srbija nije Kuvajt

pre 13 godina

G. Sokolovicu jedino sto je lobisticko u celoj prici je vas nastup. Zar je moguce da ne primecujete koliko je ocigledno?

UK

pre 13 godina

Da sam znao da je tako lako dobiti NIS nazad i vratiti im pare, i sam bi predlozio da jos davno povecaju akcize!
Svaka cast profesore, odao si nam foru!

zoran

pre 13 godina

Ovaj narod se nece nikad nauciti necemu pametnom....dokle ce da se vezujemo za Ruse? U svojoj istoriji Srbija samo stete ima od te Rusije....

Mario Bros

pre 13 godina

Nama treba jeftino i kvalitetno gorivo. Nama treba konkurencija. Ako naša naftna industrija pravi lošije gorivo, zašto ga ne prodaje po 70 din? Zašto traži da se sve ostale firme kazne sa 5din po litru, a prave bolje gorivo i žele da nam prodaju po nižoj ceni.

Ne želim da budem talac NIS, i ako je jedini način da opstanu to da budu monopolisti, neka propadnu onda. A naravno da nije jedini. Imali su 6 milijardi dinara profita u 2010 godini. Znači mogu oni i bez protekcije o našem trošku sasvim lepo da rade u Srbiji.

profesor

pre 13 godina

Hajde da jednom naucimo da razmisljamo. Ova drzava je MORALA da pokloni NIS Rusima. Ako je to tada bio interes ove drzave, onda nemam nista protiv. U svetu postoji samo goli interes i te premise se drze i EU i Rusi. A na ovom trzistu su se sukobili njihovi interesi! Ova drzava bi trebalo da stiti interese svog naroda (dakle i moj i vas koji citate). Moj interes je da imam gorivo po ceni i kvalitetu kao i u okruzenju. Gospoda iz NIS/Gasproma to MORA da obezbede iz TEKUCE PROIZVODNJE. Ako im je neko ugovorom omogucio monopolski polozaj, onda je to KRIVICNO DELO, zbog cega taj neko mora da krivicno odgovara. Ako sam ja dobro razumeo - Rusi bi da modernizuju rafinerije koje su kupili, ali da to plati narod Srbije kroz razliku u akcizama!? To bi isto bilo kao kada bi Telenor trazio da drzava poveca akcize na mobilnu telefoniju, ali samo za njihovu mreznu grupu, jer oni ce te pare da uloze u razvoj mobilne telefonije Srbije. Hvala lepo profesore, ja necu to da platim. Ako Rusi ne mogu iz redovne proizvodnje da obezbede sredstva za razvoj onda ce mi biti drago da odu jer su nesposobni! Verujte mi, vrlo brzo bi na njihovo mesto dosle PRAVE naftne kompanije, koje nece traziti monopolski polozaj, a proizvodice vrhunske naftne derivate, a uz to ce iz SVOJIH sredstava graditi rafinerije od nule. Ocigledno da ova drzava NE STITI interes SVOG naroda, vec zbog sitno - sicardzijskiih interesa pojedninaca stiti monopol. Da nije tako odavno bi pocela gradnja rafinerije Komico oil u Smederevu, a onda bi se verovatno javile i druge rafinerije koje zele da IZ SVOJIH sredstava grade u Srbiji.

masa

pre 13 godina

@ Ja ne volim Ruse i to nema veze ni sa EU ni sa gorivom. Taj lep osecaj ne moze niko da mi oduzme. Voleo bih da od Rusa u Srbiji ne ostane ni slovo R.
(Leopold Habsburski, 21. januar 2011 01:55)

Значи, хтео би да се моја земља зове "Сбија"? Е па, неће моћи! Него, хајде ти лепо иди тамо, код тих својих.

vozac

pre 13 godina

vlast je vlast a cast je cast.ko **** cast.bitna je vlast.i zato,ce sve rasprodati,raskinuti ugovore,***** narod samo zarad gole vlasti,jer tu im je lova

Logic

pre 13 godina

Pozitivne ocene na samo dva komentara broje se HILJADAMA.Tačnije, 5100 i 4500. Komentari su skoro identični - pitanja koliko je professor primio "para" od Rusa za ovakvu ocenu NIS situacije.Od toga zavisi opstanak ove zemlje, svakako. Tip većine komentara je u sličnom duhu,pozitivne ocene po broju garantuju registraciju nove političke partije za pljuvanje, kamenovanje, unižavanje, nipodaštavanje zvanja, znanja, položaja, diploma i svih mišljenja koja nisu po volji ovakvoj masi.U programu bi odmah bio moleban za propast Rusije a Bog bi uslišio odmah molbu ovolikim pravednicima, morao bi. I svi bi članovi ove partije odmah dobili mesta profesora, direktora i tako to, pa ponovo...
Ko je bio onaj nesrećnik što reče "Čovek, kako to gordo zvuči"? Neznalica, preispoljna.Neko drugi je to bolje izrazio:"Zavist, zloba i ostala pakost, što čoveka niže skota stavlja"

apolitican

pre 13 godina

Toliko o Rusima. Hvala Vam profesore, otvorili ste nam oci, mada mislim da osim VLASTI svi gradjani su uvideli s kim imamo posla.

нисовац

pre 13 godina

Дај,бре,људи,пустите нас да радимо..хоћете још отказа и несрећних породица на казану?Доста више!Код тих ваших западних нафташа у Србији плате су половина НИС-ових!Ало,бре,СЛОВЕНИ,који вам је ђаво!?Понекад се питам чиме су нас бомбардовали,кад нас оволико,упорно,лиже руку која га млати.Ако вам нема помоћи,бар наш Нис оставите на миру,а ви своје све дајте да бисте се"стабилизовали и придружили"!

ogorceni

pre 13 godina

poruka za sve ove slovene: ako hocete da placate skupo i nekvalitetno gorivo samo zato sto je rusko samo izvolite! poruka za pseudoobrazovane: ekonomija je nakua kao i svaka druga i ne moze je srednoskolac da je tumaci...

dok god u ovoj drzavi laici budu tumacili ekonomiju nikad nam nece bolje biti!

zato mi mladi po zavrsetku studija odlazimo u inostranstvo a vi ovde radite sta vam je volja...

ja sam srbin a ne rus

pre 13 godina

pametan je bio drug tito kada je '48. rekao NE! rusima...

eh kada bi danas imali takvog lidera...

nema drugog resenja osim da podelimo srbiju na proruski i prozapadni deo (kroz par decenija bili bi kao severna i juzna koreja)...

ja sam srbin a ne rus

pre 13 godina

pametan je bio drug tito kada je '48. rekao NE! rusima...

eh kada bi danas imali takvog lidera...

nema drugog resenja osim da podelimo srbiju na proruski i prozapadni deo (kroz par decenija bili bi kao severna i juzna koreja)...

гутач

pre 13 godina

О,Боже.сачувај ме од овог коментарисања...људи не знају ни шта је акциза тј.ко је уводи,али напишу овде читаве романе,причају бајке као да су на платном списку европских зависника без алтернативе,вапе-"верујте ми" и потписују се као професори!?

Logic

pre 13 godina

"pametan je bio drug tito kad je '48 rekao rusima "ne!"

Nije taj vaš drugar nikada rekao Rusima "ne!" To su bili Rusi koji su rekli "ne" svim njegovim izvinjavanjima i ubeđivanjima da nije skrenuo sa puta staljinskoga i da i dalje namerava da pravi zemlje proleterske i od A-me-riiike i Je-engleeeske.A da se potrudio dobrano da ih ubedi, jeste. Ostaje samo pitanje za one koji priželjkuju takvog lidera: hoćete li unajmiti Goli od Hrvata ili Bondsteel od naših južnih suseda, najmlađih Evropejaca da smestite sve koji vam smetaju? Da vam ne budu mali kapaciteti prema vašim apetitima?

onaj koji se razume

pre 13 godina

Napisacu komentar opet, mada pitam se da li iko ovde postoji da razume situaciju.

1. NIS je bio propala, zastarela i prezaduzena firma kada je prodat. Bilo mu je potrebno bar milijardu evra za investicije i totalna reorganizacija da bi postao profitabilna firma.

2. NIS NIJE poklonjen, kako svi koji pojma nemaju o naftnoj industriji vole da kazu. Ugovor sa Rusima je odlican, jer oni sad raorganizuju, investiraju i jedina su buducnost za NIS.

3. Gorivo NIJE ovako skupo zbog NISa ili Rusa. Gorivo je skupo jer imamo najvece takse na gorivo na svetu. Litar benzina kada izadje iz rafinerije nije vise od 45 dinara.

4. Sada se evropejci spemaju da napadnu NIS da bi se pokazali kao dobri djaci EU i Amerike, i smanjice tu akcizu na gorivo za koji dinar, toboz da udovolje narodu, a ne pada im napamet da smanje takse na gorivo. Tako ce da uniste nasu naftnu industriju pre nego se rafinerije modernizuju (a to ne moze preko noci), u kojoj radi 20 000 ljudi.

5.Zar nije logicno da se pruzi sansa NISu da se modernizuje jos godinu dana, da zavrse invsticije - uzgred vlasnik NISa je i drzava plus gradjani Srbije.

6. Da li je moguce da u Srbiji postoje ljudi koji su zbog patoloske mrznje prema Rusima spremni da uniste domacu naftnu kompaniju. Ne pljacka vas NIS vec vlada sa nenormalnim taksama, njima treba da se zalite.

7. Posledica - gorivo jeftinije za 4-5 dinara, a NIS nestane. E onda ce te videti koliko ce gorivo da kosta.

Poz onima koje nije mrzelo da citaju

DZoni

pre 13 godina

@Mario Maletic
A kako ces da se vozis jeftinije kad ce vlada samo da ove druge akcize da podigne kao sto su rekli juce?Mi cemo jedno po jedno liberalizacijom da unistavamo dok ne budemo svi ostali bez posla..niko se ne pita sto EU ima carine za sve ne EU zemlje,kad uvozis nesto iz Japana ili Kine u Nemacku placas 4 puta vecu carinu nego da uvezes iz Nemacke u Srbiju.

Maksimilian

pre 13 godina

Au profesore profesore... Koliko ste samo primili novca od gasproma za ovakvu pricu. Kakva gomila lazi! Bruka.
Neka nam objasni samo kako je monopol jedne firme na trzistu, dobar za to trziste?!? Pa to nema nigde u svetu!
Sedite na mesto, JEDAN!!!

popi

pre 13 godina

Daj boze da rusima vidimo ledja i da NIS kupi neka normalna kompanija koja je navikla na konkurenciju i ne posluje na principima otimacine i reketiranja gradjana Srbije.

Mario Maletic

pre 13 godina

Adje nemoj da lupas. Ako hoćemo da budemo članica EU moramo da postujemo EU Law, i direktive Evropske komisije i SSP, a bilo bi lepo i da se jeftinije vozimo i da sipamo kvalitetnije gorivo! Rafinerije su dosta imale monopol ili neka se modernizuju u skladu sa tržištem ili katanac. Dosta bre mi građani sve da plaćamo a najgore usluge da dobijema. I sta bi sto su isti ti NIS-ovci krali na pumpama i sipali manje goriva, ko će za to da odgovara?

gogi

pre 13 godina

Ovo znaci da ruski NIS zna da posluje samo po zakonima monopoliste odnosno mafije ucenama i iznudama na racun gradjana Srbije.Tako su i kupili NIS i Banatski Dvor.

Dex

pre 13 godina

Komrad profesor, kupio sam nov auto pre 6 meseci, i savrseno me ne interesuju Rusi niti njihovi pohlepni interesi. Ono sto mene interesuje jeste da mogu u moj auto da sipam Euro5 benzin sa 98 oktana. Bio sam u Rumuniji, to je EU za Vasu informaciju, i tamo ima cak i benzina od 100 oktana. Nisam primetio da Rumunima nesto fali sto nemaju Ruse, cak naprotiv...

gogi

pre 13 godina

Danas svako u srbiji pa i ovakvi profesori mogu da lupetaju i obmanjuju a mediji to da prenose.Profesore idite u Rusiju pa tamo prodajte svoje znanje.

beogradjanin

pre 13 godina

Ljudi ,Nije problem u Rusima .Mogao je i Agip ili Shell da dodje.Ista situacija bi bila.Nase rafinerije su srednji vek. Radio sam 30 godina u naftnoj industriji. Te rafinerije su proizvodile gubitke koje je drzava htela da te gubitke pokriju gradjani. Proizvodnja devastirana i normelno da ne moze da proizvede derivate koji su u skladu sa evropskim standardima. Cim je los kvalitet i proizvodnja je skupa.Pre 15 godina dolazili ljudi iz BPda urade usluznu preradu.Kada su videli koliko kosta prerada i sta dobijaju kakav randman pobegose u Bugarsku. Kod nas je i dan danas najveci postotak mazuta sa skoro3 % sumpora koji nema ko da kupi.Sve dok se ne zavrsi rekonstrukcija rafinerije Pancevo imacemo to sto imamo pa caki da su umesto rusa kao sto sam rekao Agip, BP, Shell

ZNBg

pre 13 godina

Raskid ugovora? ODLICNO, NAJZAD 1 DOBRA VEST.

Na zalost, verovatno se to nece desiti. Pre ce se odluciti za variantu 2 - da pretvore rafinerije u skladista ida uvoze svoju naftu iz svojih drugih rafinerija.

Ako u regionu postoji visak derivata kako kaze profesor, onda valjda cene treba da padaju.

Usput, sta je sa rafinerijom firme COMICO OIL u Smederevu? Verovatno ce do 2038 dobiti sve potrebne dozvole za gradnju.

Neko nekog ovde drzi za bud...

Slobodan

pre 13 godina

Kakvo tumacenje, kao neki potparol Gazproma. U pravu je covek kad smo prodali monopol, sad mogu da nam prodaju i u flasama i kanticama "gorivo" ili nesto sto lici na to.

Nesa

pre 13 godina

To sto doticni prica nebuloze to mogu da razumem, para vrti...
Medjutim, nije on problem. Problem je ova nesposobna i korumpirana kamarila koja je rusima poklonila ali bukvalno poklonila NIS. Postoji gomila klauzula u ugovoru koje su stetne po Srbiju. Jedna od tih je i spomenuta prica o akcizama. Obecali smo, pardon lopovi su obecali Rusima, da nece menjati akcize, EU trazi ravnopravan tretman za sve naftne firme, i evo problema... Rusi, naravno, radosno trljaju ruke i cekaju da vide sta ce ovi **** uraditi i naravno da ce nam odrati kozu s ledja. Komentar - nepotreban.

Uskoro u bioskopima:
5. oktobar, Part Two

naftas

pre 13 godina

Ali ima jedan drugi aspekt. Mogao bi NIS da ima povlascenpolozaj na nasem trzistu a to je kako je Velimir Ilic u narodnoj skupstini mahao papirom da ce Srbija imati najjeftiniju sirovu naftu u regionu.To se nije desilo i nece se desiti nikada. Ako nemaju bivse sovjetske republike osim Belorusije zasto bi imala Srbija.Jedino Belorusija ne placa NDS (izvoznu carinu). Sirova nafta je berzanski proizvod i kada se na to doda provizija raznim mesetarima i najskuplja prerada u regionu onda je jasno da su cene derivata kod nas najskupljei dadrzava pokusava smanjenjem akciza da ipak derivati NIS-a imaju prednost nad uvoznim i boljeg kvalitea derivatima

Amos

pre 13 godina

******

Gospodin profesor bi trebao da zna da ima još i firmi i ljudi i zemalja zainteresovanih da rade sa naftom. Posle Rusa ne dolazi smak sveta, kako je on instruiran da objasni nama nepismenima.

Ova izjava je u rangu onih Deltosavljevićevih - Delta hrani 50000 ljudi i tome slično.
Svaki put kad jedan državno potpomognut monopolista propadne - uleteće gomila manjih da zauzme prazan prostor i ponudi BOLJU uslugu ili proizvode. To bi se sad i desilo, ali NIS ostaje u monopolu.
Samo da se zna - ja neću da štitim ruske oligarhe i razne Bajatoviće svojim porezom. Ko hoće - pravac Moskva.
Je l ovde nema neki sud casti, ili neki nacin da neko od 7.5 miliona građana tuži nekog vladinog činovnika zato što ih laže u oči?

dejan-minhen

pre 13 godina

Rusi su se kolonisticki odnoslil preva svoj "slovenskoj" braci dok su god mogli, zasto bi bili drugaciji prema srbima?
Ali opet je veci problem u Srbiji nego u Rusiji jer nasa vlada ni sama ne zna i sve radi bez kompasa.

Suske

pre 13 godina

Zasto drzava da stiti NIS?

Pa zato sto nasi gradjani ne rade ni u jednoj drugoj privatnoj firmi, pa da industriju i radna mesta sacuvaju.

A svi znamo da privatne firme ne mogu da opstanu bez drzavne pomoci.

Gnevni

pre 13 godina

Rekoh davno onomad, kada su uleteli u NIS, hajde da vratimo Rusima te pare i pride tepsiju ribe pa onda sami da se mučimo sa SOPSTVENOM naftom.

Zoki

pre 13 godina

Nesećam se da li je profesor Sokolović bio u RMza energetiku kad je prodat NIS. Zašto se tada nije reklo da NIS ima povlašćeni položaj na tržištu do 2012 godine nego sada kada su amandmanom to produžava da bi se zaštitio ruski gazda. Pa profesore sedeli ste mnogo godina u tom ministarstvu i šta ste uradili da se refinerije ranije osposobe za evropski kvalitet a važite za stručnjaka iz te oblasti. Šta se desilo sa parama koje su posle bombardobvanja izdvajane iz svake litre goriva prodate na pumpama za obnovu rafinerija, obnovljeno je u RNP postrojenje FCC i tu se stalo a pare su trošene na šta profesore? Šta bi se desilo profesore da NIS nije uopšte prodat nego da je i dalje ostao Javno preduzeće ili a.d. kako je bilo pre prodaje rusima. Da li bi imao i dalje monopolski položaj i da li bi tada bila ova priča o zatvaranju Petrohemije i rafinerija u NS i Pančevu. Očigledno da profesor ovom izjavom hoće da opere svoje grehe iz perioda kada je bio pomoćnik ministra Naumova. Nepotrebno, ali treba sada sve lobiste za prodaju NIS-a rusima pitati zašto su krili da su potpisali zaštitu do 2012, a pred kraj godine na sva zvona su pričali da se monopol NIS-a završava 31.12.2010 godine. Ranije Sokolović a sada Škundrić sole pamet narodu i to nemajući hrabrost da sam kaže nego opet podmeće onog nesretnog Mrakića koji je "stručnjak za energetiku" zato što kupuje banzin i greje se na gas.

dragoljupče

pre 13 godina

Slobodan Sokolović je bivši pomoćnik ministra rudarstva i energetike u vreme prodaje NIS-a, a sin mu je i tada kao i sada zaposlen u Gaspromu u Moskvi. E, moj profesore!

vladan

pre 13 godina

Sta bre vama nije jasno - jel vam nevalja sto je domace gorivo 15 dinara po litru jeftinije - idite onda pa kupujte kod austrijanaca i madjara, velikih dobrotovora Srbije, koji za razliku od Rusa mnogo vode racuna o tome da bas Srbima udovolje...ako nista drugo Rusi nam bar nikad nisu radili o glavi za razliku od zapadnjaka stoga nevidim zasto bi toliko njih mrzeli a volili licemerne evropljane

Vladimir

pre 13 godina

Ako Profesor vozi auto, nek uzme platu od 20.000 dinara, nek školuje dete, plaća račune i nek sipa gorivo u taj auto. E da vidim onda koju bi tezu zastupao!

masa

pre 13 godina

@ Ovaj narod se nece nikad nauciti necemu pametnom....dokle ce da se vezujemo za Ruse? U svojoj istoriji Srbija samo stete ima od te Rusije....
(zoran, 20. januar 2011 21:35)

Зато су нам Европа и Америка само добро донели. Страшно! Сад видим зашто су оно назвали "Милосрдни анђео"...

Deda Mita

pre 13 godina

Raskinite ugovor,vratite im onih 400 miliona,i da ih ne vidim vise.
Kako ih nije sramota,takva firma,a stalno se nesto zali...

I ovako su dobili na poklon rafinerije,jos nesto kukaju??

Staljinisti!

masa

pre 13 godina

@ Ja ne volim Ruse i to nema veze ni sa EU ni sa gorivom. Taj lep osecaj ne moze niko da mi oduzme. Voleo bih da od Rusa u Srbiji ne ostane ni slovo R.
(Leopold Habsburski, 21. januar 2011 01:55)

Значи, хтео би да се моја земља зове "Сбија"? Е па, неће моћи! Него, хајде ти лепо иди тамо, код тих својих.

нисовац

pre 13 godina

Дај,бре,људи,пустите нас да радимо..хоћете још отказа и несрећних породица на казану?Доста више!Код тих ваших западних нафташа у Србији плате су половина НИС-ових!Ало,бре,СЛОВЕНИ,који вам је ђаво!?Понекад се питам чиме су нас бомбардовали,кад нас оволико,упорно,лиже руку која га млати.Ако вам нема помоћи,бар наш Нис оставите на миру,а ви своје све дајте да бисте се"стабилизовали и придружили"!

гутач

pre 13 godina

О,Боже.сачувај ме од овог коментарисања...људи не знају ни шта је акциза тј.ко је уводи,али напишу овде читаве романе,причају бајке као да су на платном списку европских зависника без алтернативе,вапе-"верујте ми" и потписују се као професори!?

Logic

pre 13 godina

Pozitivne ocene na samo dva komentara broje se HILJADAMA.Tačnije, 5100 i 4500. Komentari su skoro identični - pitanja koliko je professor primio "para" od Rusa za ovakvu ocenu NIS situacije.Od toga zavisi opstanak ove zemlje, svakako. Tip većine komentara je u sličnom duhu,pozitivne ocene po broju garantuju registraciju nove političke partije za pljuvanje, kamenovanje, unižavanje, nipodaštavanje zvanja, znanja, položaja, diploma i svih mišljenja koja nisu po volji ovakvoj masi.U programu bi odmah bio moleban za propast Rusije a Bog bi uslišio odmah molbu ovolikim pravednicima, morao bi. I svi bi članovi ove partije odmah dobili mesta profesora, direktora i tako to, pa ponovo...
Ko je bio onaj nesrećnik što reče "Čovek, kako to gordo zvuči"? Neznalica, preispoljna.Neko drugi je to bolje izrazio:"Zavist, zloba i ostala pakost, što čoveka niže skota stavlja"

Leopold Habsburski

pre 13 godina

Ja ne volim Ruse i to nema veze ni sa EU ni sa gorivom. Taj lep osecaj ne moze niko da mi oduzme. Voleo bih da od Rusa u Srbiji ne ostane ni slovo R.

nikola

pre 13 godina

vi sve bolje zivite kako se priblizavate Eu,cvitaju vam ruze.Najgori ste u regionu I aLBANIJA VAS sije,samo se hvalite,sve ste manji sve siromasniji,pukli ste.Gace vam se tresu od gosn Jelka Kacina,smisni ste

Marko_Novi Sad

pre 13 godina

Ma zatvorite nis i da vidis koliko novih firmi ce da dodje i da zaposli i vise ljudi nego sto nis sada zaposljava! Sto bi postojao monopol u jednom otvorenom kapitalistickom drustvu?

Momcilo

pre 13 godina

Profesore, da li je vama jasno da od ovoga ne moze gore? Gorivo iz NIS-a je i veoma lose i veoma skupo, dakle na oba polja smo u gubitku. Ako vec moramo da biramo izmedju niske cene i visokog kvaliteta onda neka bude ovo drugo, ali da li je vama jasno da sa rusima nemamo nista od ta dva?! Na sve to, NIS sluzi kao zlatna koka svakoj vlasti za uhlebljenje zasluznih partijskih drugova i drugarica, nevazno iz koje stranke. Jasno je i pticama na grani da se vecim akcizama pune rupe u budzetu, ali to moze svako. Neka gospoda iz Nemanjine 11 budu shmekeri pa neka ga popune bez klepanja po dzepu za vitalne stvari kao sto je gorivo, ili neka smanje svoje apetite...

Eee

pre 13 godina

Eee profesore stvarno si nestručan i korumpiran, sreća što imamo ovolike pametne, obrazovane građane koji će nam reći koliko su rusi loši, a i *** iz EU koliko je ukusno.
Mi ovde da obrađujemo derivate? Pa svako zna da je najbolje uvoziti, uvoziti i samo uvoziti, a u zemlji podsticati trgovinu, trgovinu i samo trgovinu.
Pa privredni razvo uopšte nije IN.
Pa nisamo seljaci da kupujemo domaće! Sa zapada je sve ukusnije i bolje.

st.dragan

pre 13 godina

E profesore, profesore...

Treba da Te je sram ovakve izjave i ovako neprikrivenog lobiranja na štetu građana ove zemlje i same zemlje uopšte.

Za Tvoju informaciju profesore, NIS je već dovoljno povlašćen carinskim dažbinama!

Pocepaj tu diplomu koju imaš, promeni frizuru i bolje se sakrij negde od sramote za zvanje koje nosiš.

Prosto je neverovatno na šta su ljudi sve spremni kada se nađu na nečijem platnom spisku.

Dno!

Pozdrav

apolitican

pre 13 godina

Toliko o Rusima. Hvala Vam profesore, otvorili ste nam oci, mada mislim da osim VLASTI svi gradjani su uvideli s kim imamo posla.

Vlada

pre 13 godina

Rusi dodju kao kolonisti,a ovaj profesor kao kvisling...

Ne svidjaju mi se rusi,nemam nista protiv njih,ali nista nisu uradili!
Da ne pricamo o zagadjenju u Pancevu.
Kad je to u pitanju,mogu odmah da zatvore rafineriju.
Odavno,tehnoloski zaostala.

Ovi nasi politicari,nemam reci...

Briga me i za ruse,i za NIS,i za nase politicare.

1. Rafinerije treba da rade,ali da ne zagadjuju.

2. Gorivo mora biti dobrog kvaliteta

3. Cena goriva,mora biti najmanja u regionu,i sire.

I opet,sve se svodi na ruse i nase politicare.

Do tad,mrzecu sve,i nista dobro necu misliti o njima.

Nista drugo me ne moze ubediti u suprotno!

samoja

pre 13 godina

Sta vam nije jasno. Da je OMV ili MOl kupio nis oni bi ugasili proizvodnju jer imaju rafinerije u susednim zemljama madjarskoj i hrvatskoj.Nama ide u prilog treci igrac koji ce se siriti i izvoziti u regionu.Poznato je da je Putin trazio Hrvatskoj da vrati NIisove pumpe. A i sta kao nikad niste culi da su neki kupovali firme ovde da bi gasili konkurenciju.S obzirom da nismo kao bogate zemlje i mozemo kupovati naftna polja ovo je dobar posao.

žele nam dobro

pre 13 godina

Namere Ruskih vlasnika NIS-a su pozitivne, ne ponovio se više onaj partijsko-državni lopovluk(na svim nivoima NIS-a). Najzad postoji gazda.

zoran

pre 13 godina

Ovaj narod se nece nikad nauciti necemu pametnom....dokle ce da se vezujemo za Ruse? U svojoj istoriji Srbija samo stete ima od te Rusije....

Trifun

pre 13 godina

Nemojte g. Sl.Sk nazivati profesorom, to je sitan politicar. Gde bi nam bio kraj da Rusi izadju iz NISa. Suprotno ako ostanu lose se pise. Do sada nisu uradili nista sto su obecali, niti se vide namera. Nemilice se crpe nasi prirodni resursi, organizacija NISa nije postavljena, B.Dvor nije zavrsen, a od J.potoka nema ni pocetka. Malo je prostora. Hvala

Zoran

pre 13 godina

Svakom profesoru,koji zakoraci u politiku,treba oduzeti diplomu.

Da vidim spisak obecanja rusa,
pre juznog toka i NIS-a,i da vidim spisak,sta su uradili do sad.

Jos ih ovi nasi brane?
Kakve bande.

Jadni oni Pancevci...
Oni najgore prolaze.
Kupuju najskuplje gorivo,rusi im gazde,a rak je tamo,dobar dan...

Volim ruse,kao sto ih vole ukrajinci...

Lepo im tito reko,jos 1948.,
njet...

ja

pre 13 godina

Nije to EPS ili telekom sta vam nije jasno mi nemamo naftu kako bi uspesno vodili NIS. Od kad su ga Rusi preuzeli prvi put smo poceli da izvozimo naftu. Ovo je uspesnija privatizacija nego kad smo sartid dali za 20miliona a on izvozi preko 4milijarde. Ali da slazem se da trebaju biti uskladjene akcize i mislim da je dobro sto smo to dali rusima.

Milos

pre 13 godina

Kakvo spinovanje. Vlada Rusima poklonila NIS za džabe i sad će oni kao da se naljute i odu. Kakva propaganda, a sve da se zatrpa ova bruka sa dvojnim akcizama zbog koje bi najmanje neki Ministar trebao da podnese ostavku.

Brainsaladsandar

pre 13 godina

Neće ovoj zemlji biti bolje dokle god prodaje tuđe i poklanja svoje. Što niste pitali nas iz Vojvodine da kupimo ono što je ionako oteto od nas, ima nas 2.000.000, svako po 200€ i mirna Bačka. Lako je tuđe raskućiti, ali nećete ni vi večno jahati.

UK

pre 13 godina

Da sam znao da je tako lako dobiti NIS nazad i vratiti im pare, i sam bi predlozio da jos davno povecaju akcize!
Svaka cast profesore, odao si nam foru!

pepi

pre 13 godina

Profesore,profesore pa vi postadoste sef te katedre 93 godine a sigurno imaate i medjunarodno iskustvo - simpozijumi po inostranstvu itd.
Vama je FICA savrsenstvo od auta (tricikl).
KREDIBILITET profesore to vama treba .
Pa predpostavljam da MI i dalje trebamo da gorivo kupujemo u kanticama od 5l(iskuvane u toploj vodi 4l).
Pitanje :
1.Koliki su kapaciteti domacih izvorista sto NAFTE sto GASA?
2.KO normalan prodaje taj i takav resurs za vreme SEKE kada znamo da cena goriva na svetskom trzistu RASTE ?
3.Koliko se preradi nafte u kapacitetima BIVSEG NIS-A odnosno razlika odakle dolazi?
Sto znaci neko uvozi,vrsi preradu i izvozi a to sto je podrucje zatrovano i sto imamo najveci procenat malignih bolesti pa to nema veze MA to je" PROFIT".
Dabogda VAM taj PROFIT zakucao na VRATA.

crnipatak

pre 13 godina

Ma sta to mene briga!Ja placam porez ovoj drzavi da mi stvori bolje uslove zivota,a ne da stvori bolje uslove tamo nekoj stranoj drzavnoj kompaniji.Znaci Rusi dosli da nas zajedno peljesite,a ne da stvaraju dodatnu vrednost u trzisnim uslovima.Ovakvi Rusi nam ne trebaju imamo i previse monopolista koje izdrzavamo,a i gomilu neradnika po drzavnim sluzbama.Ja stvarno neznam sta ova drzava misli,ovakvim pristupom ce siromastvo eksplodirati,i sve to da bi za neke tamo neradnike bilo para da primaju plate.Unisticete privredu do te mere i sve postene stvaraoce dobiti da nece biti para ni za vas.Kad bi samo mogo da imam izbora placanja poreza,moj dinar nikad nebiste videli!

matko

pre 13 godina

Neka raskinu sto pre! Ali ima tu jedna cinjenica: Godisnje se izvuce vojvodjanske nafte za 400 mil$ !! Toliko su platili polovinu Nis_a Nema teorije da Rus zakolje zlatnu koku!

mokgab

pre 13 godina

Ova vest ispada, kao da će Gaspromnjeft da raskine ugovor sa nama (Srbijom) jer mi nešto nismo izpoštovali?! Halo?!

Pa zar nije pre par dana na istom ovom portalu objavljena informacija da su rusi PREKRŠILI ugovor i ankes ugovora jer nisu uložili onoliko para u modernizaciju koliko su trebali, koliko su potpisali?!

Ja mislim da bi bilo MNOOOOGO pametnije da MI raskinemo ugovor sa njima zbog nepoštovanja potpisanog, i onda da prodamo BILO kome (OMV, MOL, Schell, BP, bilo kome) samo ne opet rusima!!!

I da, da li ste znali, da smo sa onim GENIJALNIM sporazumom, koji "nije štetan" mi prodali i VODU?! Jer NIS poseduje izuzetno puno izvora pitke vode u Srbiji i mi smo prodali ne samo rafineriju, ne samo BD, ne samo sva naftna i gasna polja (u Vojvodini, by the way...) nego i veliku količinu pitke vode!!!!

Sigurni ste da to NIJE štetan ugovor, za Srbiju, za NAS?!

profesor

pre 13 godina

Hajde da jednom naucimo da razmisljamo. Ova drzava je MORALA da pokloni NIS Rusima. Ako je to tada bio interes ove drzave, onda nemam nista protiv. U svetu postoji samo goli interes i te premise se drze i EU i Rusi. A na ovom trzistu su se sukobili njihovi interesi! Ova drzava bi trebalo da stiti interese svog naroda (dakle i moj i vas koji citate). Moj interes je da imam gorivo po ceni i kvalitetu kao i u okruzenju. Gospoda iz NIS/Gasproma to MORA da obezbede iz TEKUCE PROIZVODNJE. Ako im je neko ugovorom omogucio monopolski polozaj, onda je to KRIVICNO DELO, zbog cega taj neko mora da krivicno odgovara. Ako sam ja dobro razumeo - Rusi bi da modernizuju rafinerije koje su kupili, ali da to plati narod Srbije kroz razliku u akcizama!? To bi isto bilo kao kada bi Telenor trazio da drzava poveca akcize na mobilnu telefoniju, ali samo za njihovu mreznu grupu, jer oni ce te pare da uloze u razvoj mobilne telefonije Srbije. Hvala lepo profesore, ja necu to da platim. Ako Rusi ne mogu iz redovne proizvodnje da obezbede sredstva za razvoj onda ce mi biti drago da odu jer su nesposobni! Verujte mi, vrlo brzo bi na njihovo mesto dosle PRAVE naftne kompanije, koje nece traziti monopolski polozaj, a proizvodice vrhunske naftne derivate, a uz to ce iz SVOJIH sredstava graditi rafinerije od nule. Ocigledno da ova drzava NE STITI interes SVOG naroda, vec zbog sitno - sicardzijskiih interesa pojedninaca stiti monopol. Da nije tako odavno bi pocela gradnja rafinerije Komico oil u Smederevu, a onda bi se verovatno javile i druge rafinerije koje zele da IZ SVOJIH sredstava grade u Srbiji.

Laki (je malo nervozan)

pre 13 godina

Kao radnik NIS-a, ne plasim se za buducnost Srpske naftne privrede, jedino moram da skrenem paznju na kontradiktornost doticnog profesora!?
Jel se liberalnost trzista postize dvostrukim arsinima, tj. razlicitim akcizama?

Novosadjanin

pre 13 godina

Imam resenje, nek budu iste akcize za sve, a gazprom nek spusti cene benzina da budu dosta nize od euro, pa ce vise ljudi kupovati taj benzin. To je konkurentsko trziste, a ne monopolisticko ponasanje kao podizanje akciza.

Max

pre 13 godina

Domaće gorivo i treba da bude jeftinije od uvoznog i sa ISTIM akcizama jer:
1. Tu je u Srbiji, ne plaća se tranport da dođe do Srbije i
2. Niže su plate, jeftinija je radna snaga, tj. jeftinija je proizvodnja.

Ako i pored toga NIS insistira na istoj ceni kao i uvozno gorivo (doveženo iz veće daljine, proizvedeno od skuplje radne snage) onda nam i ne treba takva "domaća" proizvodnja.

ogorceni

pre 13 godina

poruka za sve ove slovene: ako hocete da placate skupo i nekvalitetno gorivo samo zato sto je rusko samo izvolite! poruka za pseudoobrazovane: ekonomija je nakua kao i svaka druga i ne moze je srednoskolac da je tumaci...

dok god u ovoj drzavi laici budu tumacili ekonomiju nikad nam nece bolje biti!

zato mi mladi po zavrsetku studija odlazimo u inostranstvo a vi ovde radite sta vam je volja...

Mario Bros

pre 13 godina

Nama treba jeftino i kvalitetno gorivo. Nama treba konkurencija. Ako naša naftna industrija pravi lošije gorivo, zašto ga ne prodaje po 70 din? Zašto traži da se sve ostale firme kazne sa 5din po litru, a prave bolje gorivo i žele da nam prodaju po nižoj ceni.

Ne želim da budem talac NIS, i ako je jedini način da opstanu to da budu monopolisti, neka propadnu onda. A naravno da nije jedini. Imali su 6 milijardi dinara profita u 2010 godini. Znači mogu oni i bez protekcije o našem trošku sasvim lepo da rade u Srbiji.

архонт Трибала

pre 13 godina

Да буде јасно...уведеним акцизама успорава се раст цене оне врсте горива које по закону не може да се увезе (пошто треба постепено да се повуче из употребе), а које се производи у домаћој рафинерији (која, дакле, поред ПДВ и акциза, доноси и порез на добит и непосредни приход Влади, као акционару, запошљавајући при томе домаће раднике). Ту врсту горива користи већина становништва, чији се аутомобили налазе испод „европског стандарда“, и којима и то незнатно јефтиније гориво много значи. Са друге стране, гориво значајније поскупљује за кориснике нових, скупих машина. (Сетих се СУПЕРХИКА!)
Једноставно, није тачна тврдња да је држава увела различите акцизе за увознике и за домаћег произвођача. Увела је за различите врсте горива. Другим речима, неко у овој држави и из иностранства, тражи да се повећају акцизе на јефтиније гориво?
Зашто?
Због даље либерализације српског тржишта на уштрб државе и хиљаде радника запослених у НИС-у, а на корист увозника из ЕУ (МОЛ, ОМВ)?
Тренутно сваки увозник „евро премијума“ и „евро дизела“ на српском тржишту има исте услове за продају овог производа као и домаћи произвођач. И то значи да свако ко у Србији хоће да отвори рафинерију и запосли неколико хиљада радника може (до даљег) да производи „премијум“ и Д2, и продаје га под истим условима као и НИС. Има ли још нешто нејасно?

Srdjan

pre 13 godina

"Sokolović je zapitao da li akcize, kao jedna mera kratkoročnog dejstva, mogu zaista da ugroze evropsku perspektivu Srbije?".

Ma ne zanima me vise ni kratkorocno i dugorocno pljackanje, utuvite vise to sebi u glavu! Hocu slobodno trziste u svakoj oblati, hocu evropske cene, kad su vec plate africke!

Ne zanima me vise ni sekund da novac koji sam zaradio svojim znojem i rintanjem neka budala trosi na preduzeca u kojima su plate 50 puta vece od moje!

Hocu slobodu u Srbiji!

gde je gasovod

pre 13 godina

da li je ovaj profesor strucnjak za ekonomiju ili hemiju je pravo pitanje??
jel moze ovako: vi koji volite ruse kupujte njihovo skupo i nekvalitetno gorivo, a mi koji nista ne osecamo prema njima cemo kupovati jeftinije i kvalitetnije (evropsko) gorivo! mislim da je to najpravednije...

Srbija nije Kuvajt

pre 13 godina

G. Sokolovicu jedino sto je lobisticko u celoj prici je vas nastup. Zar je moguce da ne primecujete koliko je ocigledno?

Igor

pre 13 godina

Vi ovde ocigledno ne shvatate da smanjenje te akcize nece dovesti do smanjenja cijene goriva.U Bosni je ukinuta carina i smanjene akcize,a gorivo uopste nije pojeftinilo.Zasto bi privatnik smanjio cijenu goriva,kad moze da ga prodaje skuplje?TO ce se desiti i u Srbiji.Plus,sto ce unistiti domacu rafineriju i ljudi ce ostati bez posla.Treba sacekati modernizaciju rafinerije jos godinu dana,pa onda skinuti te akcize.Tad ce se rafinerija moci nositi sa stranom konkurencijom.Zar da 20000 ljudi izgubi posao radi eventualnog pojeftininjenja goriva od dva,tri dinara?Kazem,eventualnog...

ben

pre 13 godina

U Francuskoj zatvaraju dvije od postojecih deset rafinerija.Visak mora negdje da se plasira radi ocuvanja zaposlenosti u Francuskoj.Sve zemlje EU su prekrsile dogovore jer su protiv-zakonito dotirali svoju privredu pogodjenu krizom radi smirivanja socijalnih tenzija ali to nije dozvoljeno Srbiji koja i nije clan EU.Onoga dana kad zatvorimo svu proizvodnju benzin nam nece biti potreban,mozda koji litar za poslednju voznju!!!!

ja sam srbin a ne rus

pre 13 godina

pametan je bio drug tito kada je '48. rekao NE! rusima...

eh kada bi danas imali takvog lidera...

nema drugog resenja osim da podelimo srbiju na proruski i prozapadni deo (kroz par decenija bili bi kao severna i juzna koreja)...

ja sam srbin a ne rus

pre 13 godina

pametan je bio drug tito kada je '48. rekao NE! rusima...

eh kada bi danas imali takvog lidera...

nema drugog resenja osim da podelimo srbiju na proruski i prozapadni deo (kroz par decenija bili bi kao severna i juzna koreja)...

vozac

pre 13 godina

vlast je vlast a cast je cast.ko **** cast.bitna je vlast.i zato,ce sve rasprodati,raskinuti ugovore,***** narod samo zarad gole vlasti,jer tu im je lova

naftas

pre 13 godina

opet pogresne krivce imate! Nije NIS kriv tj. Rusi! Ako drzava zeli da izadje u susret i Eu i Rusima jednostavno sve akcize snizite na nivo koji NIS ima i kraj! Sta je tu problem ? Gde je ustvari bolje je pitanje!
Problem je nesposobna i nestrucna vlast i njeni kadrovi koji su se nakotili u zadnjih deset godina! Ljudi koje zovu eksperte samo ne znam cega? Mozda u izjedanju bureka i ispijanju jogurta!
Znaci nek drzava snizi akcize i svi zadovoljni!

Marko Umicevic

pre 13 godina

Siguran sam da takva stavka stoji u Ugovoru sa Rusima, samo je trebalo i to neko da procita... Tu ne krivim Ruse ni najmanje.

Logic

pre 13 godina

"pametan je bio drug tito kad je '48 rekao rusima "ne!"

Nije taj vaš drugar nikada rekao Rusima "ne!" To su bili Rusi koji su rekli "ne" svim njegovim izvinjavanjima i ubeđivanjima da nije skrenuo sa puta staljinskoga i da i dalje namerava da pravi zemlje proleterske i od A-me-riiike i Je-engleeeske.A da se potrudio dobrano da ih ubedi, jeste. Ostaje samo pitanje za one koji priželjkuju takvog lidera: hoćete li unajmiti Goli od Hrvata ili Bondsteel od naših južnih suseda, najmlađih Evropejaca da smestite sve koji vam smetaju? Da vam ne budu mali kapaciteti prema vašim apetitima?

panicar

pre 13 godina

Opšti cirkus. Kad je bal nek je bal. Sve su uništili pa ne vidim ni jedan razlog da se Rusima ili bilo kome drugom pare trpaju u džep zarad očuvanja ne znam ti ni ja čega. Ako već propadamo daj da to uradimo kako valja, na brzaka a ne da produžujemo agoniju u nedogled! Sa Bokijem i njegovom bratijom smo na pravom putu, sunovrat je strmoglav!

Marko

pre 13 godina

Da nismo prodali NIS Jos uvek bi nas na pumpama krali kao do skoro. Moj komsija "pumpadzija" , jedva ima srednju skolu , je promenio za poslednjih 6 godina troja kola, kafana, pica na kucnu adresu svaki dan itd. HVALA IM i za toliko, dosta mi je pljacke "naseg Srbskog NIS-a"

Branko

pre 13 godina

"Inače, Evropska komisija će zauzeti zvaničan stav da je Srbija dvostrukim akcizama na naftne derivate prekršila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU, kaže potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i dodaje da će Srbija morati da menja zakon i da izjednači položaj domaćih i inostranih proizvođača naftnih derivata."
Kako sada to kada je EU zamrzla primenu SSP-a. Kako to da se poziva EU na neki akt koji je sama stavila van snage? O čemu se ovde zaista radi ?

buca

pre 13 godina

Znate li možda koliko plaćamo transport gasa kroz Mađarsku. Ja sam čuo da se plaća 35-4o Eura za 1000 m3/100 km, dok je u Evropi 3-8 Eura za 1000 m3/100 km. Šta je istina ?