Subota, 15.01.2011.

00:15

Srbija akcizama bira - EU ili Rusi

Ako zaista žele da Srbija ove godine dobije status kandidata za članstvo u EU i datum pregovora, srpski parlamentarci moraju da prestanu da štite interes Rusije

Izvor: B92

Srbija akcizama bira - EU ili Rusi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

78 Komentari

Sortiraj po:

eurus

pre 13 godina

A kad ste vi Srbi sta god uradili za Ruse? Njima su blizi Bugari,Belorusi i Ukrajinci nego vi. Oni sada brane svoje interese, a ne kao 1914. kad su usli u rat da bi spasli slovensku pravoslavnu bracu Srbe i zbog toga se raspali (citaj naseli na plan zapadnih sila o stvaranju komunjarskog SSSR-a). A da ne pricam o II Svetskom ratu kad su oslobodili ceo svet od fasizma, i to preko vase teritorije. Zar je trebalo da vas brane i 1999-te, pa da se opet uvale i totalni poraz kao 1914-te. Rusija je pored SAD i Kine najjaca drzava na svetu, a Srbija je minorni patuljak kao i sve drzave EU!

Nikola

pre 13 godina

@Nikola Što se babi snilo to joj se i htilo.
"Rusi, Srbi i Nemci igrace na istoj strani i to je zaista sjajno!" Ko još u to vjeruje niti ima neke osnove za to.
(mario, 15. januar 2011 22:36)

Prepoznaćeš po zbivanjima u Hrvatskoj, u narednih 10 godina... Znam da je neprijatno, za Hrvate potpuno neočekivano, ali u toj "geopolitici" mora se računati dugo unapred...

Ima puno članaka i informacija koje potrkrepljuju to što sam napisao, ali kako je sad popularna Wikipedia, pogledaj tekst Germany-Russia relations, odeljak Co-operation:

http://en.wikipedia.org/wiki/Germany%E2%80%93Russia_relations#Co-operation

Možda i ključna rečenica:

"Germany alongside with France and Russia opposed Ukrainian and Georgian invitation to NATO during NATO's Bucharest summit in 2008. In result, NATO didn't invite Ukraine and Georgia to MAP."

Nazovimo to COMMON INTEREST. I više od toga.

A sudeći prema ovim komentarima, Srbija će dati još jednu šansu EU i NATO da joj oživi privredu, i to je zaista neobično.

-

pre 13 godina

Ko bese ono dobi nagradu naj evropljanin? Ah da i ministarka je isto dobila nagradu naj ekonomiste pa i nije cudno... Kakva smo mi samo zemlja koja donosi zakone koji krse zakone i sporazume... neozbiljno totalno. sta da se oni tako ponasaju u uniji i donose porez na robu iz srbije samo? ah da onda bi bilo mrze nas i te slicne gluposti...

Koliko losih vesti i zemlja tone... A sledeci koji dodju isto ce da lese... Nema dok ne postavimo primer kao narod da smo ozbiljni... Inace ovako njih bas briga, pljackaju naveliko i prolupavaju se i smeju a narod cuti i trpi... Trebalo bi ih menjati svaka 3 meseca ili pre dok neko ne pocne da radi nesto kako treba..

zack

pre 13 godina

Када неко из власти буде отишао и измерио колико и какав му је бензин сипан, па буде у складу с тим реаговао, онда ћу и да помислим, али само малкице - да Србија може и да личи на релативно нормалну државу...

Mare

pre 13 godina

Bogami, Englezi odabraše Ruse:)

http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=486094

E sad, ako su njima dobri a nama nisu... Ja onda ne znam...

Ljubivije I

pre 13 godina

Imam pitanje za komentatore koji očekuju da će nas Rusi spasiti, da kažu šta nam to Rusi mogu dati osim ljubavi. Sit sam njihovih zaklinjanja za večnu ljubav.
Takođe vas pitam koliko vas sipa rusko ulje u automobil. Koliko pije ruske lekove. Koliko štedi u moskovskoj banci koja je otvorena u Srbiji. Pa mi nismo u stanju zub da blombiramo bez Nemačke.
Takođe se pitajte koliko naše pametne mladeži ode u Rusiju da radi.
I na kraju da kažem ko se zalaže za Ruse. Svi koji nemaju znanja, radne vestine ili talenta. Za Nemačku treba mnogo toga, pošto oni traže da se radi, traže higijenu, taže štednju. Traže da tuđe poštuješ više od svoga. Tamo nema pisanja po zgradama, unistavanja sve što nije tvoje. Nema sudskih procesa koji traju večno i nikada se ne završe. Nema neplaćanja struje, grejanja, vožnje bez karata.
Kamo te sreće da nemci pokrenu našu industriju. Na kraju vas pitam šta vi kao običan građanin imate u svom stanu-kući proizvedeno u Rusiji.
Pozdrav

mario

pre 13 godina

@Nikola Što se babi snilo to joj se i htilo.
"Rusi, Srbi i Nemci igrace na istoj strani i to je zaista sjajno!" Ko još u to vjeruje niti ima neke osnove za to.

Pedja

pre 13 godina

Iz filma "Otac na sluzbenom putu" u delu kada se prikazuje 1948 godina i sukob sa Staljinom zapamtio sam recenicu koja je aktera oterala na visegodisnju robiju. Ona je glasila:" Vise volim rusko ***** nego americku tortu". Izgleda da takvih ljubitelja rusa danas ima i vise nego onda. Ali osnovna razlika izmedju ta dva vremena je sto su "rusofili" onda isli na Goli otok, a danas sede u Srpskoj Vladi koja ovakvim i slicnim postupcima direktno ugrozava interese gradjana Srbije.

Buca

pre 13 godina

Pa da počnemo od I Svetskog rata. Da nije Rusija postavila ultimatum Saveznicima srpska vojska bi ostala u močvarama Albanije. Francuska je kao pomoć srpskoj vojsci dala cokule bez pertli i municiju za topove sa pogrešnim kalibrom.
A u II Svetskom ratu, engleska obaveštajna služba je organizovala demonstracije 27. marta 1941. u Beogradu ("Bole rat nego pakt, bolje grob nego rob") da bi prebacili težište sa engleske na Srbiju. U toku rata Srbija je više bombardovana od "saveznika" nego li od Nemaca (na priner Niš je bombardovan 18 puta).
Saveznici su u Jugoslaviji podržali Tita i Komunističku partiju a ne Kralja i monarhiju. Zapadne sile su "rasturile" Jugoslaviju, podržavajući separatizam u republikama ("Danke Dojčland"-Tajči). Vojna pomoć Zapada svim vojskama koje su se borile protiv JNA (Zenge,UČK,Vatrogasna brigada Slovenije,....). NATO je kao "Milosrdni anđeo" bombardovao celu Srbiju bombama sa osiromašenim uranijumom. Isti taj "zapad" je oteo Srbiji Kosovo i Metohiju. "Novi svetski poredak" i Amerika po hitnom postupku uvodi GMO (genetski modifikovano seme i hranu) u Srbiju da jednom za uvek završe sa SRPSKIM PITANJEM. Ovo je bilo u kratkim crtama kao prilog pitanu EU ili Rusija.

Ivan

pre 13 godina

Zbog glupe i "NEALTERNATIVNE" politike smo tu gde jesmo. Ovo mi liči na ono iz predizborne kampanje, "ili mi, ili povratak u 90te". Nije mi jasno kada ćemo mi raditi po svojim interesima a ne po drugim. Banalno je šta EU traži od nas, a šta nam nudi(uslovljavanja, odricanja, ponižavanja). Zašto neko iz EU nije kupio NIS, a ne Rusi? Ta moćna i bogata EU("parter")? Problem je što mi ne možemo da saradjujemo i sa jednima i sa drugima i da pratimo svoje interese, nego nas ova vlada svadja sa drugima štiteći interes EU. Setimo se rezolucije, Nobelove nagrade, evo sada ovoga... Sve se lomi zbog EU. Naravno mi ćemo izabrati stranu koju nam je neizvesna. Udrite nas i cenama zbog EU još malo, uskoro će izbori, pa ćemo videti ko će biti ugruvan.

Lala iz Banata

pre 13 godina

Hmmm...Zemlja koja je pobila SVOJIH itelja (bar) koliko za dve Srbije, nita dobro nee ni Srbiji doneti. A danas i sada sa ueem od 51% u vlasnitvu NIS-a isti ti Rusi, zahvaljujui retro srbijanskim politiarima (makarima), imaju 90% direktorskih funkcija u NIS-u. I mogu da potkopaju vitalne (energetske) interese Srbije. Mislite o tome.

Lala iz Banata

pre 13 godina

Hmmm...Zemlja koja je pobila SVOJIH itelja (bar) koliko za dve Srbije, nita dobro nee ni Srbiji doneti. A danas i sada sa ueem od 51% u vlasnitvu NIS-a isti ti Rusi, zahvaljujui retro srbijanskim politiarima (makarima), imaju 90% direktorskih funkcija u NIS-u. I mogu da potkopaju vitalne (energetske) interese Srbije. Mislite o tome.

Branko

pre 13 godina

"ako dobije potvrdu da se njom krši SSP i trgovinski sporazum sa EU"
Ali čini mi se da je EU zamrzla primenu SSP-a i trgovinskog sporazuma sve do hapšenja Ratka Mladića.
Pa na osnovu čega traže da menjamo Zakon o aksizama ?
Na koji se pravni dokument poziva EU ?

Nikola

pre 13 godina

(marc, 15. januar 2011 13:48)
odlican komentar...

Lupajte minuse koliko hocete, ali evo nekoliko cinjenica:

1) tokom osamdesetih, NATO je ogromna sredstva ulozio u rusenje sojvetskog rezima, pocev od poziva na bojkot Olimpijade u Moskvi, od strane Margaret Tacer, preko obaranja cena nafte, i naravno mukotrpnog rata u Avganistanu. koliko god to vama delovalo cudno, opsesija NATO-a je rusenje Rusije, jednostavno tako je to, i rizikovali su su svoj "welfare state" ne bi li ostvarili cilj (pitajte Britance sta je sve bilo osamdesetih)

2) neko ovde rece "svi beze od Rusije", nije mi jasno kako to. Rusi su dobili zimsku Olimpijadu 2014, dobili Svetsko prvenstvo 2018 itd, ove godine postaju punopravna clanica WTO. pa ne moze "ruska mafija" sve to da izdejstvuje - mora da postoji poverenje u ruski ekonomski i pravni sistem, i te odluke su dobar pokazatelj buduceg razvoja zemlje. takodje, za neupucene, Nemacka koja ima glavnu rec u EU, ostvaruje odlicnu saradnju sa Rusijom, mozda i najbolju u istoriji. kako stoje stvari, Rusi, Srbi i Nemci igrace na istoj strani i to je zaista sjajno!

3) kako rece marc, medju glavne igrace ukljucili su se Kina, Brazil i Indija. 2008. godine i formalno je stvoren savez Rusije, Kine, Indije i Brzila tzv. BRIC, a u prvom kvartalu ove godine prikljucice se i Juzna Afrika, pa ce se BRIC zvati BRICS (potrazite na Google-u). To je pre svega ekonomski, ali i vojni savez, koji obuhvata ogromnu povrsinu i gotovo polovinu covecanstva. Kao takav, predstavlja dobru protiv tezu NATO-u. NATO je iskoristio veliku ekonomsku krizu u Rusiji i Aziji 1998, i uz pomoc vazdusne kampanje promenio rezim u Srbiji. Bili smo ostavljeni sami, i da, to je bolno...

Ja razumem da se nekima, pa mozada i meni, dopada da budemo u savezu s Britanijom, Francuskom, SAD i sl, ali to naprosto nije realno. NATO-u nije u interesu jaka i razvijena Srbija, jer da jeste, bilo bi im svejedno da li je na vlasti Milosevic, Tadic, ili Seselj - jednostavno bi investirali u nasu PRIVREDU. Dali smo im sansu, nisu je iskoristili.

Dajmo sad BRIC-u sansu. Zasto ih osudjujete a priori? Zar mislite da ce finansijski pomagati NATO rezim i funkionere? Hajde da promenimo vlast, i vidimo sta ce se dogoditi. Ja sam uveren da ce mnogo vise investicija doci iz zemalja BRIC-a, a kad se to dogodi, vise ce investirati i NATO, kako bi ostao prisutan na trzistu i ostavio sebi nadu za neki uspeh u buducnosti...

S obzirom da su i Rusi i Kinezi presli na trzisnu ekonomiju, kao i da raspolazu vecim delom prirodnih resursa na planeti, u narednih 30-40 godina bice mudro biti na njihovoj strani, i sve zemlje koje su u mogucnosti zelece da im se pridruze. To je, eto, geopolitika.

Mister No

pre 13 godina

Ma kada bih ja imao posao i placen kao u prosecno bogatim zemljama ni ovo gorivo ne bi bilo skupo ali mi nemamo posla u zemlji i to je PRVA stvar koju nasa tzv. vlast treba da sredi. Ako mi sami sebi ne pomognemo, nece to ni Rusi ni Ameri.

Dusan Silni

pre 13 godina

Kakav status,kakav datum nema od toga ništa osim žvake za ludake.Shvatite jednom za svagda,LAŽU NAS,Srbija kasni zaHrvatskom 5 koraka do punop ravnog članstva i pod uslovom da sve korake odradi valjano u članstvo može stići između 2023 i 2025 ili nikada sa sadašnjim pripremama i odsutn osti spremnosti za ozbiljnim reformama države.
GOSPODO SVE OSTALO SU LAŽI IZ
ŽUTAĆKE KUHINJE.Srbija ovakva prvo nije potrebna nama samima
a EU služi kao primer najprim itivnije i najzaostalije zem lje na kontinentu.

urke

pre 13 godina

Pa nas je ovo priblizavanje Evropskoj Uniji dovelo do propasti.
Liberalizacija i carinska politika su unistili privredu.
Nismo konkurentni i tacka.
A bili smo pre 2o godina kada smo mnogo vise stitili nasu privredu.
Pa ti Nemci su najveci ekonomski nacionalisti na svetu.A nama je sladje tudje govno.Licno bi na sve moguce nacine zastitio ovu nasu jadnu privredu i smanjio trgovinski deficit bar na jedno 10 godina jer od ove Evrope jos dugo nema nista.
Pa mi njima sada mozemo samo da sluzimo kao jeftina radna snaga i trziste za najgore" milka " cokolade i ostale budalastine.Pa raspitajte se prvo da li je ista visina akciza u Austriji za njihovo OMV gorivo i ili uvozno evropskog kvaliteta iz Srbije.
Radije cu dati novac za nase radnike,marzu, zaradu drzave, nego tamo za neke evropske penzionere. Budite malo vise ekonomski nacionalisti pa ce nam biti malo bolje.

Slobodan-BG

pre 13 godina

Razumem da se neki potezi vuku zbog odredjenih interesa, ali da se ovakve gluposti prave sa akcizama to ne mogu da shvatim a ni da svarim !

Nikola

pre 13 godina

Ne palite se gorivo nikad nece biti jeftinije.Nikakva slobodna konkurencija nece doneti nista povoljnije, samo eu trazi da i njihovi prijatelji imaju istu zaradu.Ukljucite mozak malo,sad ce da dodje neko iz eu da prodaje benzin u skladu sa nasim standardom?

Dejan

pre 13 godina

Totalno los naslov!!!Jel nam je NIS kriv sato imamo katasrofalnu vladu???Sad ce da poskupi i ovo nisovo gorivo i dobili ste ujedacavanje akciza:)))
Vlada nije dobra a ne NIS!!!

Petar

pre 13 godina

Koliko ja znam NIS je i dalje dobrim delom vlasnistvo Srbije odn. 49%, nikako se ne moze govoriti o NIS-u kao o stranoj kompaniji.
Koji god izbor vlada birala verujem da ce se rukovoditi interesom drzave Srbije, a da li ce biti u pravu, vreme ce pokazati.

Шумадинац

pre 13 godina

Основно је питање, зашто држава нештити интерес државе Србије него интересе Европе и европских тајкуна и превараната. Толке године нас зезају да смо дошли до просјачког штапа, па нам веле да дамо још мало што је остало па ће нас примити једног лепог дана , једне лепе године...Фукарлук, јајарлук, на делу је мафијашко отимање ресурса и будућности.

dusankamirko

pre 13 godina

Mi smo prekrsili SSP sto je ordinarna glupost,a time nasa VLada kaze da je protiv European Union, da je za Rusiju i ostala .. Miskovicu ne treba Europe,sta ce mu kako ce da krade i mulja i da ima Monopoly. Nikako!! Njemu treba Ruski model da lopurda kako hoce!!
Nesretni Serpski narode osvesti se juce, jer ce ti,bre sutra biti kasno!!!!

dusankamirko

pre 13 godina

Sad cemo konacno da vidimo da li su nas lagali ili ne.Jesmo li mi budale glasali za EU,a protiv Rusije i ispali budale.Ali,mi i dalje necemo sa Rusima, mi kao narod,a oni ce morati da se sele negde,napr. u Rusiju.Mi smo zauvek protiv Rusa,Putina i ostalih zlikovaca i to se nikada nece promeniti.
Rusi nam nikada nisu bili prijatelji i nikada nece,i to ce valjda Serpske budale da jednom shvate.
\Dabogda shvatili juce,sutra ce biti kasno!!!!!
Dodje li Toma ,grobarcina,kao sto rece za njega Velja Ilic,koalicioni partner, ha, ha ,ha ,odosmo pod led,odosmo sa Rusima,a onda smo skroz naj....!!!!

mario

pre 13 godina

"da se Brisel prevari i da se, i pored potpisanih obaveza, zadrži monopol NIS-a."
Zar ste zaista mislili da čete Brisel prevesti žednog preko vode,pa kako će vam išta više vjerovati mogu samo zamisliti što će biti kada Srbija započne pregovore za ulazak u EU.

marc

pre 13 godina

Ja kazem Rusija.

Zasto?
Prvo, mi u EU necemo ni uci u narednih bar dvadesetak godina, i to svako ko zivi na zapadu i prati politicku situaciju zna. Ovde postoji problem da se o tome govori, ali EU nas ne zeli, iz raznoraznih razloga, a Merkelova je to vrlo jasno i rekla.
Drugo, moze se o toj Rusiji pricati i ovo i ono, ali Rusija nas nije bombardovala, nije sejala uranijum po Srbiji, nije stvarala kvazidrzavu onima koji su nasoj braci vadili organe nazivo i prodavali, a vecina tih zemalja iz EU je u svemu tome ucestvovala. Tako da sam duboko uveren da je kod ljudi koji vatreno brane politiku "EU nema alternativu" rec o nekoj vrsti Stokholmskog sindroma, zaljubljenosti u mucitelja, a to je psihicki poremecaj.
Trece, videli smo ovih poslednjih godina na delu one politicare koji guraju pricu o EU i NATO. Razorena industrijska proizvodnja, sve sto je vredelo rasprodato za masne provizije, razorena poljoprivreda, stocni fond na nivou 1908 godine, uvozi se sve, od paradajiza preko mleka do svinjetine, razorena je armija koja je 99te zadivila svet, svedena na lovacko drustvo, razorena je prosveta, danas vise ljudi zavrsava fakultete nego srednje skole, dobijaju diplomu koja zapravo nista i ne vredi, jer nikakav trud, rad i znanje ne stoji iza nje. Mogao bih jos dugo i o zdravstvu, o moralnoj eroziji, cinjenici da ako niste clan partije i ne postojite, sto ni u Slobino vreme nije bilo, o opstem beznadju, o potpunom krahu nataliteta i genetski modifikovanoj hrani koju na mala vrata uvode. To su pravi problemi gospodo, a sponzorstvo EPS-a Partizanu je trivijalna, potpuno marginalna stvar u poredjenju sa ovim sustinskim zivotnim pitanjima. Ovo nije put kojim treba da se ide, i potpuno sam uveren da nas vodi u propast. A svet vise nije isti kao pre 10 godina, ne treba se plasiti vise da neko moze da nas bombarduje, Rusija, Kina, Indija kojima su se neki do skora podsmevali su skoro pa supersile danas, ko to ne vidi verovatno zivi u spilji poslednjih 5 godina...

smesko

pre 13 godina

Za one koji govore o viseakciznom sistemu u zemljama EU, shvatite da su to zemlje koje su vec u EU! Mi nismo. Hocemo da budemo? E, onda cemo da postujemo njihove zelje!

Ako vec Zakon o akcizama mora da se promeni, onda ga menjajte danas, a ne 22. marta!

Svaka pohvala za B92 sto nas svaki dan podsecaju na ovaj katastrofalan potez vlade i parlamenta! Mi smo ocigledno kratkog pamcenja i ovo nam je itekako potrebno!

Steva

pre 13 godina

Nije sve tako jednstavno: U ovom, inače vrlo glupom i nepravednom društvenom uređenju koje se zove kapitalizam, ispostavilo se da je jedino što je zaista bitno, omogućiti ljudima radna mesta.

Ako bi sad uslovi rada bili isti, npr. NIS-ov Eurodizel i MOL-iv Euro5 dizel imaju istu cenu, pa haj, naravno da ćemo svi da kupujemo MOL-ov. NIS-ov bi u tom slučaju kupio samo neko blago retardiran.

Ali, onda bi naše rafinerije stavile ključ u bravu. Bilo bi otpušteno na hiljade ljudi.

I tako bi mogli redom da uradimo za apsolutno svu (jadnu) industriju i poljoprivredu koju imamo.

Dakle, po meni, i treba da NIS-ov Eurodizel bude jeftiniji od, opet ja, MOL-ovog ili OMV-ovog ili čijeg već.

Pravo pljačkanje naroda bi bilo kada bi NIS-ov i MOL-ov imali istu cenu i kada bi NIS-ov MORALI da kupujemo.

Ovako, svako ima izbor, pa ko ima više para sipaće MOL-ov a ko ima manje, sipaće NIS-ov.

A negativna kampanja je pre svega posledica uvozničkog lobija.

I još nešto - nma cenu nabijaju akcize i porezi.

Da sada litar nafte košta 50 dinara NIS-ov i npr 53 dinara MOL-ov, pa niko ne bi reč rekao niti bi pravio pitanje.


Dakle, jesam za to da se zaštite "Rusi" (zapravo naši radnici koji rade za Ruse i 49% vlasništva koje Srbija ima u tom istom NIS-u.

Ali sam istovremeno i protiv toga da se ova nesposobna vlast kao luda zadužuje napolju i onda MORA da nam podiže poreze kako bi te dugove vraćala.

Sad, ako se neko ne slaže sa ovim što sam napisao, neka udari "ne slažem se" ali neka napiše i zbog čega. Možda je nešto ne shvatam ako treba, otvoren sam da naučim.

Hvala!

brana6

pre 13 godina

Izgleda da ovaj narod na čelu sa ovom vlašću postaje poslednji bastion rusofilstva u evropi (a i šire)......koliko neko može da bude glup pa da se veže za Rusa u momentu kad su svi pobegli od njih glavom bez obzira..........za jedno 10 god kad oko nas bude zid i budemo potpuno izolovani, možda će se neko zapitati da li ipak ići prema NATO i EU ?

O Boze..

pre 13 godina

Dajte bre ljudi sta radite to? Da li je moguce da cete sve da *****...?
Izgleda da su, ma koliko se neverovatno cinilo, ljudi koji kazu da trenutna vlast namerno nece da udje u Evropsku Uniju jer njima tako najvise odgovara, potpuno u pravu......

freedom

pre 13 godina

Ako nam iz EU kazu da nije uredu onda cemo da promenimo! A mi sami neznamo sta radimo! Em krsimo dogovoreno da bismo nesto progurali ispod zita, em ce ispasti da "podlezemo pritisku" zato sto su nas naterali da postujemo ono sto smo dogovorili sa EU! PA JEL MOZEMO NIZE PASTI OD TOGA?

miki

pre 13 godina

Ova stvar je neuporedivo složenija nego što izgleda na prvi pogled!Rusi su prevareni pri privatizaciji NISa a i obećan im je monopolski položaj na deset godina!Oni su logično vršili pritisak uključujuči i povlaćenje iz NISa i njegovu prodaju!Vlast je pronašla ‚‚solomonsko‚‚ rešenje u mandmanu a SPS je iz nekog razloga prihvatio da bude predlagač!EU celu stvar koristi za pritisak i komplikovanje situacije kao što to čini svim vladama od 2 000te!Mnoge članice EU imaju diferenciranu akciznu politiku ali se to njima može!Tako dolazimo u situaciju da dobrog rešenja nema!Najtužnije je što ni bilo koja drugačije sastavljena Vlada nebi imala rešenje!Ni ovakve , gradjanima i privredi neprihvatljive cene energenata,ne mogu da zadovolje sve interese!Sve ovo polaki ali sigurno postaje Gordijev čvor!

da1

pre 13 godina

Prestanite vise da se blamirate ovako povrsnim tekstovima.
Ne radi se ovde o tome koju ce srbi naciju da izaberu lol nego se radi o tome ko daje vise za ponudjenu stvar. Naravno u dzep, nazovimo ih nasim politicarima.

lib

pre 13 godina

"Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović je kazala da oni koji mnogo rade, a parlament je mnogo radio, mogu i da naprave grešku, ali da tu grešku moraju da isprave."

A jel može u ovoj zemlji neko da odgovara za nešto što je uradio ili nam za sve treba Haški tribunal?

Dragan Lo

pre 13 godina

Svako gura svoje preko svojih zaposlenih..treba proveriti imamo li mi kao građani nekog svog zaposlenog u vladi..možda nešto poguramo za nas, mislim, obzirom da živimo tu.

Petar

pre 13 godina

Ja kazem EU.

Zasto?
Zato sto smo se nadgledali tih "bratskih" ustupaka kroz devedesete najvise a i ostalo vreme... nista nam dobro nisu doneli, uvek smo bili kojekakva odstupnica Rusiji.
A rekli su da ce sa gasovodom sve teci po planu a ovamo su imali produzeni monopol od godinu dana po prvobitnom ugovoru i jos zele i dalje da nas jasu, e pa ne zelimo vise.

Cim je SPS dosao mnogo toga je receno, a postupci su to kasnije i dokazali:
- poskupljenje gasa 60% u startu po postavljanju Bajatovica i osnivanje posrednicke firme
- poskupljenje struje, Skundric
- poskupljenje grejanja, Skundric
- nestali fondovi i vredjanje inteligencije, Mrkonjic
- kofer, Dacic
- slucaj "Mira Markovic", i jos neki, na celu sa odlaganjem postupka protiv Cece (kojoj je predsednik SPS-a kum)
- Lilic putarine
- polozaji Bajatovica, Skundrica, Mrkonjica, Lilica...
- skandal sa EPS-om i Partizanom, Skundric
- zaposljavanje pred izbore, u mnogim ministarstvima SPS-a, i drugih stranaka izmedj ostalog
- tender za nabavku vozila u MUP-u koji nije bio javan
- put predsednice parlamenta u Libiju ?! (ne postoji razuman razlog..., dakle mutljavina neka)
- zataskavanje postupka o nalazenju iznetog novca devedesetih itd itd.


Tako da sve u svemu ovo nije izbor EU ili Rusija vec raskrsnica nas samih, raskrsnica koja ce odrediti da li imamo i malo pameti, morala, principa, sloge, postenja, svega onoga sto nam je oduzeto devedesetih i sto nam do dan danas nedostaje.

Vasko

pre 13 godina

Ja bih opet postavio cuveno i prosto pitanje: da li želite da se jeftinije vozite ili da branite Kosovo? Nemoze oba. Odlučite se pa da idemo dalje.

sasa

pre 13 godina

Sta ste ocekivali od brace rusa,kada smo im poklonili NIS i pravo da odlucuju o svemu.Bice jos "prijatnih"iznenadjenja,jer o tome ne odlucuje vlada i skupstina,oni samo aminuju.Sta cemo jos izgubiti zarad Kosova koje je vec izgubljeno,zivi bili pa videli,ali crno nam se pise.Od ruskog jarma svi su pobegli glavom bez obzira,a mi im se sami namestamo i bezglavo srljamo u lavlju celjust.

ovo je srBIA

pre 13 godina

Upamtite, šta god pričali Konuzin i ona 2 zla patuljka Putin i Medvedev, Rusiji je u interesu da nikad, ali NIKAD ne uđemo ni u NATO ni u EU. Svaka država van NATO poen je za njih.

Ali

pre 13 godina

U dilemi gde bira izmedju Rusije i EU Vlada ce izabrati dzep gradjana. A da li ce time malo pomoci NIS, Filip Moris ili US steel, ciji god oni bili zavisi samo od okolnosti ili nesto korupcije. Sta drugo ocekivati od jedne oportunisticke, neprincipijelne i kriminalne koalicije koja vlada Srbijom. Bas njih briga i za nas i za Ruse i za Evropu. Njih zanima samo ostanak na vlasti i privilegije. Cudi me da to mnogi ne vide, vec nasedaju na njihova spinovanja i prevare.

Aleksandar_K

pre 13 godina

"Srbija akcizama bira - EU ili Rusi"-
A sto ne bismo rekli ovako: Srbija akcizama bira izmedju standarda svojih gradjana ili profita stranih kompanija??

Aleksandar_K

pre 13 godina

"Srbija akcizama bira - EU ili Rusi" - A sto ne bismo rekli ovako: Srbija akcizama bira imedju standarda svojih gradjana i profita stranih kompanija?

z

pre 13 godina

da

Božidar Đelić kaže da će Vlada promeniti odluku o nejednakim akcizama ako dobije potvrdu da se njom krši SSP i trgovinski sporazum sa EU. A ako se ne krsi onda cemo i dalje da deremo narod Srbije.Pa kakvi su ti to izgovori nesreco jedna.Pa valjda bi te akcize i sve sto radite trebalo da je u funkciji unapredjenja zivota naroda u Srbiji a ne ovako ako nas uhvate u ovom slucaju ovi iz Evropske Z izvinjavamo se, ako ne nastavljamo kradju i otimacinu.? Vama je ocigledno samo kradja na pameti.Nadam se da ce letite dogodine.

Nikola

pre 13 godina

I onda citas da 90% Srba ne zna cemu sluzi EU i da je samo 52% za ulazak Srbije u istu.
Evo cemu sluzi EU: da nas stiti od nasih politicara, od njihove pohlepe i gluposti.

Mile

pre 13 godina

EU ili Rusi?
EU !!

Svaka ptica svom jatu leti a Srbija ima bez obzira sto je deklarativno za EU ipak Rusiju zauvek u srcu.

EU nam treba samo da uzememo koju kintu.

Bojan Todorović

pre 13 godina

Nije strašno kad je neko glup.
Pa ne možemo svi biti genijalci, zar ne ?
Ali kada je glup a ubeđen da je pametan, lukav i vešt, pa još kad mu se takvom dozvoli da upravlja državom - e tada nastaju ozbiljne komplikacije.
Mi imamo takav slučaj i imamo ljude koji žele da svoju glupost pokažu celom svetu.
Jadna li nam majka.....

razocarana

pre 13 godina

E, pa da bi sad ispravili no sto su uradili , treba ponovo zasedati , raspravljati,dobijati dnevnice ..... eeee nije n njima lako

pedja

pre 13 godina

Bovak na dodeli Nobela ili ne ? Različite akcize-da ili ne ? PA, da li ste vi normalni,predvidite efekte onoga sto radite ! Sve uradite na najgori moguci način

Novosadjanin

pre 13 godina

Toliko nam je jadna politicka scena i toliko ih nije briga za narod i zdrav razum, da EU mora direktno da se mesa u odredjivanje cene akciza i da ucenjuje vlast. Samo, svi znamo da ovo nece dovesti do spustanja akciza na "evro" gorivo, vec povecanje akciza na "skrnav mulj", jer drzava bi nam propala da nesto slucajno "pojeftini".
A sto se mene tice, Rusima ako se ne svidja da imaju ravnopravan i ne monopolisticki polozaj na trzistu, nek se vrate kuci!

Marina Tucakovic

pre 13 godina

Jedna i samo jedna je istina, a to je. Sa SPS u vlati i SPS om koji vodi energetski sektor nema ni Evrope a ni Rusa. Put u vec vidjeno, sverc, kante na ulici i ostale vec vidjene muke. Jedino Tadic to ne vidi

Milenko

pre 13 godina

Ma nema bre problema gospodo vlastodrsci. Ajde da stitimo ruske interese do bsvesti, nego koliko je to u nasem interesu? a u vasem? pa u cijem je majku mu, nije valjda samo u ruskom?
Dokle bre bando jedna? sta smo to dobili od rusa osim podrske za ocuvanje Kosova? pa jel ga ocuvasmo? pa i da ga ocuvamo, sta bi s njim?

goran

pre 13 godina

Zamislite zemlju koja menja zakon na dva dana, kavu ona sliku salje prvo svojim gradjanima, a onda i svetu, posebno zemljama koje nas vec i onako vozaju,da mogu jos vise.
Red je na druge zakone, ovaj vam je usvojen, a knsekvence ce snositi kao i uvek gradjani, a i vi kad budete kao parlamentarci trajno diskvalifikovani sa politicke scene

paničar

pre 13 godina

Pitam se samo dokle će ovaj narod da trpi poniženja? Nije više stvar ni u novcu već u tome što prave budale od svih nas. Mnogo rade pa greše, hahaha, koji vic! Glasao sam uvek protiv, nikad za, tako će biti i ubuduće samo ovaj put glasam protiv ove divne bratije što nam ubija i nadu pored toga što nas siromaši (pljačka)

Vladan R

pre 13 godina

Najbolji deo teksta je onaj deo gde se navodi, da se ministarka finasija slozila sa predlogom, jer je izracunala da ce prihod u budzetu biti veci. Bas me intresuje koliko je miligrama mozga potrebno imati da bi se izveo "grandiozan" zakljucak da ce sa vecim povecanjem akciza na odredjene prizvode, novcani priliv biti veci. "Blago nama" sa ovako pametnom i sposobnom ministarkom.

swedroid

pre 13 godina

a ne, nema sanse da nisu znali sta rade, frisko okrpljeni na bazi diskriminacije stranih tablica za putarine. Za sigurno je samo pokusaj produzetka monopola. Bedno i nisko!

3eko

pre 13 godina

Bas mi je drago da neko preko mojih ledja (dzepa) zastupa interese Rusije u Srbiji. U krajnjem neka i stiti ... ali to su nase obaveze, a koje su povoljnosti (osim srca srbije)?

sasa jokic

pre 13 godina

Ovo je tacno ono sto sam pricao, ili EU ili Rusija! EU ima stap koji se zove standardi, a Rusi imaju pregrst prljavog vesa nasih politicara, obzirom da dugi niz godina kontrolisu vlast u Srbiji. Sada cemo videti da li Tadic sme protiv Rusa! Drago mi je i da je isplivalo da je SPS i dalje pod ruskom kontrolom!

sasa jokic

pre 13 godina

Ovo je tacno ono sto sam pricao, ili EU ili Rusija! EU ima stap koji se zove standardi, a Rusi imaju pregrst prljavog vesa nasih politicara, obzirom da dugi niz godina kontrolisu vlast u Srbiji. Sada cemo videti da li Tadic sme protiv Rusa! Drago mi je i da je isplivalo da je SPS i dalje pod ruskom kontrolom!

Vladan R

pre 13 godina

Najbolji deo teksta je onaj deo gde se navodi, da se ministarka finasija slozila sa predlogom, jer je izracunala da ce prihod u budzetu biti veci. Bas me intresuje koliko je miligrama mozga potrebno imati da bi se izveo "grandiozan" zakljucak da ce sa vecim povecanjem akciza na odredjene prizvode, novcani priliv biti veci. "Blago nama" sa ovako pametnom i sposobnom ministarkom.

paničar

pre 13 godina

Pitam se samo dokle će ovaj narod da trpi poniženja? Nije više stvar ni u novcu već u tome što prave budale od svih nas. Mnogo rade pa greše, hahaha, koji vic! Glasao sam uvek protiv, nikad za, tako će biti i ubuduće samo ovaj put glasam protiv ove divne bratije što nam ubija i nadu pored toga što nas siromaši (pljačka)

swedroid

pre 13 godina

a ne, nema sanse da nisu znali sta rade, frisko okrpljeni na bazi diskriminacije stranih tablica za putarine. Za sigurno je samo pokusaj produzetka monopola. Bedno i nisko!

Petar

pre 13 godina

Ja kazem EU.

Zasto?
Zato sto smo se nadgledali tih "bratskih" ustupaka kroz devedesete najvise a i ostalo vreme... nista nam dobro nisu doneli, uvek smo bili kojekakva odstupnica Rusiji.
A rekli su da ce sa gasovodom sve teci po planu a ovamo su imali produzeni monopol od godinu dana po prvobitnom ugovoru i jos zele i dalje da nas jasu, e pa ne zelimo vise.

Cim je SPS dosao mnogo toga je receno, a postupci su to kasnije i dokazali:
- poskupljenje gasa 60% u startu po postavljanju Bajatovica i osnivanje posrednicke firme
- poskupljenje struje, Skundric
- poskupljenje grejanja, Skundric
- nestali fondovi i vredjanje inteligencije, Mrkonjic
- kofer, Dacic
- slucaj "Mira Markovic", i jos neki, na celu sa odlaganjem postupka protiv Cece (kojoj je predsednik SPS-a kum)
- Lilic putarine
- polozaji Bajatovica, Skundrica, Mrkonjica, Lilica...
- skandal sa EPS-om i Partizanom, Skundric
- zaposljavanje pred izbore, u mnogim ministarstvima SPS-a, i drugih stranaka izmedj ostalog
- tender za nabavku vozila u MUP-u koji nije bio javan
- put predsednice parlamenta u Libiju ?! (ne postoji razuman razlog..., dakle mutljavina neka)
- zataskavanje postupka o nalazenju iznetog novca devedesetih itd itd.


Tako da sve u svemu ovo nije izbor EU ili Rusija vec raskrsnica nas samih, raskrsnica koja ce odrediti da li imamo i malo pameti, morala, principa, sloge, postenja, svega onoga sto nam je oduzeto devedesetih i sto nam do dan danas nedostaje.

lib

pre 13 godina

"Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović je kazala da oni koji mnogo rade, a parlament je mnogo radio, mogu i da naprave grešku, ali da tu grešku moraju da isprave."

A jel može u ovoj zemlji neko da odgovara za nešto što je uradio ili nam za sve treba Haški tribunal?

Nikola

pre 13 godina

I onda citas da 90% Srba ne zna cemu sluzi EU i da je samo 52% za ulazak Srbije u istu.
Evo cemu sluzi EU: da nas stiti od nasih politicara, od njihove pohlepe i gluposti.

marc

pre 13 godina

Ja kazem Rusija.

Zasto?
Prvo, mi u EU necemo ni uci u narednih bar dvadesetak godina, i to svako ko zivi na zapadu i prati politicku situaciju zna. Ovde postoji problem da se o tome govori, ali EU nas ne zeli, iz raznoraznih razloga, a Merkelova je to vrlo jasno i rekla.
Drugo, moze se o toj Rusiji pricati i ovo i ono, ali Rusija nas nije bombardovala, nije sejala uranijum po Srbiji, nije stvarala kvazidrzavu onima koji su nasoj braci vadili organe nazivo i prodavali, a vecina tih zemalja iz EU je u svemu tome ucestvovala. Tako da sam duboko uveren da je kod ljudi koji vatreno brane politiku "EU nema alternativu" rec o nekoj vrsti Stokholmskog sindroma, zaljubljenosti u mucitelja, a to je psihicki poremecaj.
Trece, videli smo ovih poslednjih godina na delu one politicare koji guraju pricu o EU i NATO. Razorena industrijska proizvodnja, sve sto je vredelo rasprodato za masne provizije, razorena poljoprivreda, stocni fond na nivou 1908 godine, uvozi se sve, od paradajiza preko mleka do svinjetine, razorena je armija koja je 99te zadivila svet, svedena na lovacko drustvo, razorena je prosveta, danas vise ljudi zavrsava fakultete nego srednje skole, dobijaju diplomu koja zapravo nista i ne vredi, jer nikakav trud, rad i znanje ne stoji iza nje. Mogao bih jos dugo i o zdravstvu, o moralnoj eroziji, cinjenici da ako niste clan partije i ne postojite, sto ni u Slobino vreme nije bilo, o opstem beznadju, o potpunom krahu nataliteta i genetski modifikovanoj hrani koju na mala vrata uvode. To su pravi problemi gospodo, a sponzorstvo EPS-a Partizanu je trivijalna, potpuno marginalna stvar u poredjenju sa ovim sustinskim zivotnim pitanjima. Ovo nije put kojim treba da se ide, i potpuno sam uveren da nas vodi u propast. A svet vise nije isti kao pre 10 godina, ne treba se plasiti vise da neko moze da nas bombarduje, Rusija, Kina, Indija kojima su se neki do skora podsmevali su skoro pa supersile danas, ko to ne vidi verovatno zivi u spilji poslednjih 5 godina...

3eko

pre 13 godina

Bas mi je drago da neko preko mojih ledja (dzepa) zastupa interese Rusije u Srbiji. U krajnjem neka i stiti ... ali to su nase obaveze, a koje su povoljnosti (osim srca srbije)?

ovo je srBIA

pre 13 godina

Upamtite, šta god pričali Konuzin i ona 2 zla patuljka Putin i Medvedev, Rusiji je u interesu da nikad, ali NIKAD ne uđemo ni u NATO ni u EU. Svaka država van NATO poen je za njih.

dusankamirko

pre 13 godina

Mi smo prekrsili SSP sto je ordinarna glupost,a time nasa VLada kaze da je protiv European Union, da je za Rusiju i ostala .. Miskovicu ne treba Europe,sta ce mu kako ce da krade i mulja i da ima Monopoly. Nikako!! Njemu treba Ruski model da lopurda kako hoce!!
Nesretni Serpski narode osvesti se juce, jer ce ti,bre sutra biti kasno!!!!

freedom

pre 13 godina

Ako nam iz EU kazu da nije uredu onda cemo da promenimo! A mi sami neznamo sta radimo! Em krsimo dogovoreno da bismo nesto progurali ispod zita, em ce ispasti da "podlezemo pritisku" zato sto su nas naterali da postujemo ono sto smo dogovorili sa EU! PA JEL MOZEMO NIZE PASTI OD TOGA?

Aleksandar_K

pre 13 godina

"Srbija akcizama bira - EU ili Rusi"-
A sto ne bismo rekli ovako: Srbija akcizama bira izmedju standarda svojih gradjana ili profita stranih kompanija??

Marina Tucakovic

pre 13 godina

Jedna i samo jedna je istina, a to je. Sa SPS u vlati i SPS om koji vodi energetski sektor nema ni Evrope a ni Rusa. Put u vec vidjeno, sverc, kante na ulici i ostale vec vidjene muke. Jedino Tadic to ne vidi

Bojan Todorović

pre 13 godina

Nije strašno kad je neko glup.
Pa ne možemo svi biti genijalci, zar ne ?
Ali kada je glup a ubeđen da je pametan, lukav i vešt, pa još kad mu se takvom dozvoli da upravlja državom - e tada nastaju ozbiljne komplikacije.
Mi imamo takav slučaj i imamo ljude koji žele da svoju glupost pokažu celom svetu.
Jadna li nam majka.....

Vasko

pre 13 godina

Ja bih opet postavio cuveno i prosto pitanje: da li želite da se jeftinije vozite ili da branite Kosovo? Nemoze oba. Odlučite se pa da idemo dalje.

sasa

pre 13 godina

Sta ste ocekivali od brace rusa,kada smo im poklonili NIS i pravo da odlucuju o svemu.Bice jos "prijatnih"iznenadjenja,jer o tome ne odlucuje vlada i skupstina,oni samo aminuju.Sta cemo jos izgubiti zarad Kosova koje je vec izgubljeno,zivi bili pa videli,ali crno nam se pise.Od ruskog jarma svi su pobegli glavom bez obzira,a mi im se sami namestamo i bezglavo srljamo u lavlju celjust.

pedja

pre 13 godina

Bovak na dodeli Nobela ili ne ? Različite akcize-da ili ne ? PA, da li ste vi normalni,predvidite efekte onoga sto radite ! Sve uradite na najgori moguci način

Ali

pre 13 godina

U dilemi gde bira izmedju Rusije i EU Vlada ce izabrati dzep gradjana. A da li ce time malo pomoci NIS, Filip Moris ili US steel, ciji god oni bili zavisi samo od okolnosti ili nesto korupcije. Sta drugo ocekivati od jedne oportunisticke, neprincipijelne i kriminalne koalicije koja vlada Srbijom. Bas njih briga i za nas i za Ruse i za Evropu. Njih zanima samo ostanak na vlasti i privilegije. Cudi me da to mnogi ne vide, vec nasedaju na njihova spinovanja i prevare.

Milenko

pre 13 godina

Ma nema bre problema gospodo vlastodrsci. Ajde da stitimo ruske interese do bsvesti, nego koliko je to u nasem interesu? a u vasem? pa u cijem je majku mu, nije valjda samo u ruskom?
Dokle bre bando jedna? sta smo to dobili od rusa osim podrske za ocuvanje Kosova? pa jel ga ocuvasmo? pa i da ga ocuvamo, sta bi s njim?

brana6

pre 13 godina

Izgleda da ovaj narod na čelu sa ovom vlašću postaje poslednji bastion rusofilstva u evropi (a i šire)......koliko neko može da bude glup pa da se veže za Rusa u momentu kad su svi pobegli od njih glavom bez obzira..........za jedno 10 god kad oko nas bude zid i budemo potpuno izolovani, možda će se neko zapitati da li ipak ići prema NATO i EU ?

razocarana

pre 13 godina

E, pa da bi sad ispravili no sto su uradili , treba ponovo zasedati , raspravljati,dobijati dnevnice ..... eeee nije n njima lako

miki

pre 13 godina

Ova stvar je neuporedivo složenija nego što izgleda na prvi pogled!Rusi su prevareni pri privatizaciji NISa a i obećan im je monopolski položaj na deset godina!Oni su logično vršili pritisak uključujuči i povlaćenje iz NISa i njegovu prodaju!Vlast je pronašla ‚‚solomonsko‚‚ rešenje u mandmanu a SPS je iz nekog razloga prihvatio da bude predlagač!EU celu stvar koristi za pritisak i komplikovanje situacije kao što to čini svim vladama od 2 000te!Mnoge članice EU imaju diferenciranu akciznu politiku ali se to njima može!Tako dolazimo u situaciju da dobrog rešenja nema!Najtužnije je što ni bilo koja drugačije sastavljena Vlada nebi imala rešenje!Ni ovakve , gradjanima i privredi neprihvatljive cene energenata,ne mogu da zadovolje sve interese!Sve ovo polaki ali sigurno postaje Gordijev čvor!

smesko

pre 13 godina

Za one koji govore o viseakciznom sistemu u zemljama EU, shvatite da su to zemlje koje su vec u EU! Mi nismo. Hocemo da budemo? E, onda cemo da postujemo njihove zelje!

Ako vec Zakon o akcizama mora da se promeni, onda ga menjajte danas, a ne 22. marta!

Svaka pohvala za B92 sto nas svaki dan podsecaju na ovaj katastrofalan potez vlade i parlamenta! Mi smo ocigledno kratkog pamcenja i ovo nam je itekako potrebno!

z

pre 13 godina

da

Božidar Đelić kaže da će Vlada promeniti odluku o nejednakim akcizama ako dobije potvrdu da se njom krši SSP i trgovinski sporazum sa EU. A ako se ne krsi onda cemo i dalje da deremo narod Srbije.Pa kakvi su ti to izgovori nesreco jedna.Pa valjda bi te akcize i sve sto radite trebalo da je u funkciji unapredjenja zivota naroda u Srbiji a ne ovako ako nas uhvate u ovom slucaju ovi iz Evropske Z izvinjavamo se, ako ne nastavljamo kradju i otimacinu.? Vama je ocigledno samo kradja na pameti.Nadam se da ce letite dogodine.

Novosadjanin

pre 13 godina

Toliko nam je jadna politicka scena i toliko ih nije briga za narod i zdrav razum, da EU mora direktno da se mesa u odredjivanje cene akciza i da ucenjuje vlast. Samo, svi znamo da ovo nece dovesti do spustanja akciza na "evro" gorivo, vec povecanje akciza na "skrnav mulj", jer drzava bi nam propala da nesto slucajno "pojeftini".
A sto se mene tice, Rusima ako se ne svidja da imaju ravnopravan i ne monopolisticki polozaj na trzistu, nek se vrate kuci!

O Boze..

pre 13 godina

Dajte bre ljudi sta radite to? Da li je moguce da cete sve da *****...?
Izgleda da su, ma koliko se neverovatno cinilo, ljudi koji kazu da trenutna vlast namerno nece da udje u Evropsku Uniju jer njima tako najvise odgovara, potpuno u pravu......

Steva

pre 13 godina

Nije sve tako jednstavno: U ovom, inače vrlo glupom i nepravednom društvenom uređenju koje se zove kapitalizam, ispostavilo se da je jedino što je zaista bitno, omogućiti ljudima radna mesta.

Ako bi sad uslovi rada bili isti, npr. NIS-ov Eurodizel i MOL-iv Euro5 dizel imaju istu cenu, pa haj, naravno da ćemo svi da kupujemo MOL-ov. NIS-ov bi u tom slučaju kupio samo neko blago retardiran.

Ali, onda bi naše rafinerije stavile ključ u bravu. Bilo bi otpušteno na hiljade ljudi.

I tako bi mogli redom da uradimo za apsolutno svu (jadnu) industriju i poljoprivredu koju imamo.

Dakle, po meni, i treba da NIS-ov Eurodizel bude jeftiniji od, opet ja, MOL-ovog ili OMV-ovog ili čijeg već.

Pravo pljačkanje naroda bi bilo kada bi NIS-ov i MOL-ov imali istu cenu i kada bi NIS-ov MORALI da kupujemo.

Ovako, svako ima izbor, pa ko ima više para sipaće MOL-ov a ko ima manje, sipaće NIS-ov.

A negativna kampanja je pre svega posledica uvozničkog lobija.

I još nešto - nma cenu nabijaju akcize i porezi.

Da sada litar nafte košta 50 dinara NIS-ov i npr 53 dinara MOL-ov, pa niko ne bi reč rekao niti bi pravio pitanje.


Dakle, jesam za to da se zaštite "Rusi" (zapravo naši radnici koji rade za Ruse i 49% vlasništva koje Srbija ima u tom istom NIS-u.

Ali sam istovremeno i protiv toga da se ova nesposobna vlast kao luda zadužuje napolju i onda MORA da nam podiže poreze kako bi te dugove vraćala.

Sad, ako se neko ne slaže sa ovim što sam napisao, neka udari "ne slažem se" ali neka napiše i zbog čega. Možda je nešto ne shvatam ako treba, otvoren sam da naučim.

Hvala!

Aleksandar_K

pre 13 godina

"Srbija akcizama bira - EU ili Rusi" - A sto ne bismo rekli ovako: Srbija akcizama bira imedju standarda svojih gradjana i profita stranih kompanija?

dusankamirko

pre 13 godina

Sad cemo konacno da vidimo da li su nas lagali ili ne.Jesmo li mi budale glasali za EU,a protiv Rusije i ispali budale.Ali,mi i dalje necemo sa Rusima, mi kao narod,a oni ce morati da se sele negde,napr. u Rusiju.Mi smo zauvek protiv Rusa,Putina i ostalih zlikovaca i to se nikada nece promeniti.
Rusi nam nikada nisu bili prijatelji i nikada nece,i to ce valjda Serpske budale da jednom shvate.
\Dabogda shvatili juce,sutra ce biti kasno!!!!!
Dodje li Toma ,grobarcina,kao sto rece za njega Velja Ilic,koalicioni partner, ha, ha ,ha ,odosmo pod led,odosmo sa Rusima,a onda smo skroz naj....!!!!

Шумадинац

pre 13 godina

Основно је питање, зашто држава нештити интерес државе Србије него интересе Европе и европских тајкуна и превараната. Толке године нас зезају да смо дошли до просјачког штапа, па нам веле да дамо још мало што је остало па ће нас примити једног лепог дана , једне лепе године...Фукарлук, јајарлук, на делу је мафијашко отимање ресурса и будућности.

goran

pre 13 godina

Zamislite zemlju koja menja zakon na dva dana, kavu ona sliku salje prvo svojim gradjanima, a onda i svetu, posebno zemljama koje nas vec i onako vozaju,da mogu jos vise.
Red je na druge zakone, ovaj vam je usvojen, a knsekvence ce snositi kao i uvek gradjani, a i vi kad budete kao parlamentarci trajno diskvalifikovani sa politicke scene

da1

pre 13 godina

Prestanite vise da se blamirate ovako povrsnim tekstovima.
Ne radi se ovde o tome koju ce srbi naciju da izaberu lol nego se radi o tome ko daje vise za ponudjenu stvar. Naravno u dzep, nazovimo ih nasim politicarima.

Dragan Lo

pre 13 godina

Svako gura svoje preko svojih zaposlenih..treba proveriti imamo li mi kao građani nekog svog zaposlenog u vladi..možda nešto poguramo za nas, mislim, obzirom da živimo tu.

Nikola

pre 13 godina

Ne palite se gorivo nikad nece biti jeftinije.Nikakva slobodna konkurencija nece doneti nista povoljnije, samo eu trazi da i njihovi prijatelji imaju istu zaradu.Ukljucite mozak malo,sad ce da dodje neko iz eu da prodaje benzin u skladu sa nasim standardom?

Mile

pre 13 godina

EU ili Rusi?
EU !!

Svaka ptica svom jatu leti a Srbija ima bez obzira sto je deklarativno za EU ipak Rusiju zauvek u srcu.

EU nam treba samo da uzememo koju kintu.

mario

pre 13 godina

"da se Brisel prevari i da se, i pored potpisanih obaveza, zadrži monopol NIS-a."
Zar ste zaista mislili da čete Brisel prevesti žednog preko vode,pa kako će vam išta više vjerovati mogu samo zamisliti što će biti kada Srbija započne pregovore za ulazak u EU.

Dejan

pre 13 godina

Totalno los naslov!!!Jel nam je NIS kriv sato imamo katasrofalnu vladu???Sad ce da poskupi i ovo nisovo gorivo i dobili ste ujedacavanje akciza:)))
Vlada nije dobra a ne NIS!!!

Petar

pre 13 godina

Koliko ja znam NIS je i dalje dobrim delom vlasnistvo Srbije odn. 49%, nikako se ne moze govoriti o NIS-u kao o stranoj kompaniji.
Koji god izbor vlada birala verujem da ce se rukovoditi interesom drzave Srbije, a da li ce biti u pravu, vreme ce pokazati.

Nikola

pre 13 godina

(marc, 15. januar 2011 13:48)
odlican komentar...

Lupajte minuse koliko hocete, ali evo nekoliko cinjenica:

1) tokom osamdesetih, NATO je ogromna sredstva ulozio u rusenje sojvetskog rezima, pocev od poziva na bojkot Olimpijade u Moskvi, od strane Margaret Tacer, preko obaranja cena nafte, i naravno mukotrpnog rata u Avganistanu. koliko god to vama delovalo cudno, opsesija NATO-a je rusenje Rusije, jednostavno tako je to, i rizikovali su su svoj "welfare state" ne bi li ostvarili cilj (pitajte Britance sta je sve bilo osamdesetih)

2) neko ovde rece "svi beze od Rusije", nije mi jasno kako to. Rusi su dobili zimsku Olimpijadu 2014, dobili Svetsko prvenstvo 2018 itd, ove godine postaju punopravna clanica WTO. pa ne moze "ruska mafija" sve to da izdejstvuje - mora da postoji poverenje u ruski ekonomski i pravni sistem, i te odluke su dobar pokazatelj buduceg razvoja zemlje. takodje, za neupucene, Nemacka koja ima glavnu rec u EU, ostvaruje odlicnu saradnju sa Rusijom, mozda i najbolju u istoriji. kako stoje stvari, Rusi, Srbi i Nemci igrace na istoj strani i to je zaista sjajno!

3) kako rece marc, medju glavne igrace ukljucili su se Kina, Brazil i Indija. 2008. godine i formalno je stvoren savez Rusije, Kine, Indije i Brzila tzv. BRIC, a u prvom kvartalu ove godine prikljucice se i Juzna Afrika, pa ce se BRIC zvati BRICS (potrazite na Google-u). To je pre svega ekonomski, ali i vojni savez, koji obuhvata ogromnu povrsinu i gotovo polovinu covecanstva. Kao takav, predstavlja dobru protiv tezu NATO-u. NATO je iskoristio veliku ekonomsku krizu u Rusiji i Aziji 1998, i uz pomoc vazdusne kampanje promenio rezim u Srbiji. Bili smo ostavljeni sami, i da, to je bolno...

Ja razumem da se nekima, pa mozada i meni, dopada da budemo u savezu s Britanijom, Francuskom, SAD i sl, ali to naprosto nije realno. NATO-u nije u interesu jaka i razvijena Srbija, jer da jeste, bilo bi im svejedno da li je na vlasti Milosevic, Tadic, ili Seselj - jednostavno bi investirali u nasu PRIVREDU. Dali smo im sansu, nisu je iskoristili.

Dajmo sad BRIC-u sansu. Zasto ih osudjujete a priori? Zar mislite da ce finansijski pomagati NATO rezim i funkionere? Hajde da promenimo vlast, i vidimo sta ce se dogoditi. Ja sam uveren da ce mnogo vise investicija doci iz zemalja BRIC-a, a kad se to dogodi, vise ce investirati i NATO, kako bi ostao prisutan na trzistu i ostavio sebi nadu za neki uspeh u buducnosti...

S obzirom da su i Rusi i Kinezi presli na trzisnu ekonomiju, kao i da raspolazu vecim delom prirodnih resursa na planeti, u narednih 30-40 godina bice mudro biti na njihovoj strani, i sve zemlje koje su u mogucnosti zelece da im se pridruze. To je, eto, geopolitika.

Mister No

pre 13 godina

Ma kada bih ja imao posao i placen kao u prosecno bogatim zemljama ni ovo gorivo ne bi bilo skupo ali mi nemamo posla u zemlji i to je PRVA stvar koju nasa tzv. vlast treba da sredi. Ako mi sami sebi ne pomognemo, nece to ni Rusi ni Ameri.

Slobodan-BG

pre 13 godina

Razumem da se neki potezi vuku zbog odredjenih interesa, ali da se ovakve gluposti prave sa akcizama to ne mogu da shvatim a ni da svarim !

Ljubivije I

pre 13 godina

Imam pitanje za komentatore koji očekuju da će nas Rusi spasiti, da kažu šta nam to Rusi mogu dati osim ljubavi. Sit sam njihovih zaklinjanja za večnu ljubav.
Takođe vas pitam koliko vas sipa rusko ulje u automobil. Koliko pije ruske lekove. Koliko štedi u moskovskoj banci koja je otvorena u Srbiji. Pa mi nismo u stanju zub da blombiramo bez Nemačke.
Takođe se pitajte koliko naše pametne mladeži ode u Rusiju da radi.
I na kraju da kažem ko se zalaže za Ruse. Svi koji nemaju znanja, radne vestine ili talenta. Za Nemačku treba mnogo toga, pošto oni traže da se radi, traže higijenu, taže štednju. Traže da tuđe poštuješ više od svoga. Tamo nema pisanja po zgradama, unistavanja sve što nije tvoje. Nema sudskih procesa koji traju večno i nikada se ne završe. Nema neplaćanja struje, grejanja, vožnje bez karata.
Kamo te sreće da nemci pokrenu našu industriju. Na kraju vas pitam šta vi kao običan građanin imate u svom stanu-kući proizvedeno u Rusiji.
Pozdrav

Branko

pre 13 godina

"ako dobije potvrdu da se njom krši SSP i trgovinski sporazum sa EU"
Ali čini mi se da je EU zamrzla primenu SSP-a i trgovinskog sporazuma sve do hapšenja Ratka Mladića.
Pa na osnovu čega traže da menjamo Zakon o aksizama ?
Na koji se pravni dokument poziva EU ?

Buca

pre 13 godina

Pa da počnemo od I Svetskog rata. Da nije Rusija postavila ultimatum Saveznicima srpska vojska bi ostala u močvarama Albanije. Francuska je kao pomoć srpskoj vojsci dala cokule bez pertli i municiju za topove sa pogrešnim kalibrom.
A u II Svetskom ratu, engleska obaveštajna služba je organizovala demonstracije 27. marta 1941. u Beogradu ("Bole rat nego pakt, bolje grob nego rob") da bi prebacili težište sa engleske na Srbiju. U toku rata Srbija je više bombardovana od "saveznika" nego li od Nemaca (na priner Niš je bombardovan 18 puta).
Saveznici su u Jugoslaviji podržali Tita i Komunističku partiju a ne Kralja i monarhiju. Zapadne sile su "rasturile" Jugoslaviju, podržavajući separatizam u republikama ("Danke Dojčland"-Tajči). Vojna pomoć Zapada svim vojskama koje su se borile protiv JNA (Zenge,UČK,Vatrogasna brigada Slovenije,....). NATO je kao "Milosrdni anđeo" bombardovao celu Srbiju bombama sa osiromašenim uranijumom. Isti taj "zapad" je oteo Srbiji Kosovo i Metohiju. "Novi svetski poredak" i Amerika po hitnom postupku uvodi GMO (genetski modifikovano seme i hranu) u Srbiju da jednom za uvek završe sa SRPSKIM PITANJEM. Ovo je bilo u kratkim crtama kao prilog pitanu EU ili Rusija.

urke

pre 13 godina

Pa nas je ovo priblizavanje Evropskoj Uniji dovelo do propasti.
Liberalizacija i carinska politika su unistili privredu.
Nismo konkurentni i tacka.
A bili smo pre 2o godina kada smo mnogo vise stitili nasu privredu.
Pa ti Nemci su najveci ekonomski nacionalisti na svetu.A nama je sladje tudje govno.Licno bi na sve moguce nacine zastitio ovu nasu jadnu privredu i smanjio trgovinski deficit bar na jedno 10 godina jer od ove Evrope jos dugo nema nista.
Pa mi njima sada mozemo samo da sluzimo kao jeftina radna snaga i trziste za najgore" milka " cokolade i ostale budalastine.Pa raspitajte se prvo da li je ista visina akciza u Austriji za njihovo OMV gorivo i ili uvozno evropskog kvaliteta iz Srbije.
Radije cu dati novac za nase radnike,marzu, zaradu drzave, nego tamo za neke evropske penzionere. Budite malo vise ekonomski nacionalisti pa ce nam biti malo bolje.

Dusan Silni

pre 13 godina

Kakav status,kakav datum nema od toga ništa osim žvake za ludake.Shvatite jednom za svagda,LAŽU NAS,Srbija kasni zaHrvatskom 5 koraka do punop ravnog članstva i pod uslovom da sve korake odradi valjano u članstvo može stići između 2023 i 2025 ili nikada sa sadašnjim pripremama i odsutn osti spremnosti za ozbiljnim reformama države.
GOSPODO SVE OSTALO SU LAŽI IZ
ŽUTAĆKE KUHINJE.Srbija ovakva prvo nije potrebna nama samima
a EU služi kao primer najprim itivnije i najzaostalije zem lje na kontinentu.

Pedja

pre 13 godina

Iz filma "Otac na sluzbenom putu" u delu kada se prikazuje 1948 godina i sukob sa Staljinom zapamtio sam recenicu koja je aktera oterala na visegodisnju robiju. Ona je glasila:" Vise volim rusko ***** nego americku tortu". Izgleda da takvih ljubitelja rusa danas ima i vise nego onda. Ali osnovna razlika izmedju ta dva vremena je sto su "rusofili" onda isli na Goli otok, a danas sede u Srpskoj Vladi koja ovakvim i slicnim postupcima direktno ugrozava interese gradjana Srbije.

Ivan

pre 13 godina

Zbog glupe i "NEALTERNATIVNE" politike smo tu gde jesmo. Ovo mi liči na ono iz predizborne kampanje, "ili mi, ili povratak u 90te". Nije mi jasno kada ćemo mi raditi po svojim interesima a ne po drugim. Banalno je šta EU traži od nas, a šta nam nudi(uslovljavanja, odricanja, ponižavanja). Zašto neko iz EU nije kupio NIS, a ne Rusi? Ta moćna i bogata EU("parter")? Problem je što mi ne možemo da saradjujemo i sa jednima i sa drugima i da pratimo svoje interese, nego nas ova vlada svadja sa drugima štiteći interes EU. Setimo se rezolucije, Nobelove nagrade, evo sada ovoga... Sve se lomi zbog EU. Naravno mi ćemo izabrati stranu koju nam je neizvesna. Udrite nas i cenama zbog EU još malo, uskoro će izbori, pa ćemo videti ko će biti ugruvan.

zack

pre 13 godina

Када неко из власти буде отишао и измерио колико и какав му је бензин сипан, па буде у складу с тим реаговао, онда ћу и да помислим, али само малкице - да Србија може и да личи на релативно нормалну државу...

Lala iz Banata

pre 13 godina

Hmmm...Zemlja koja je pobila SVOJIH itelja (bar) koliko za dve Srbije, nita dobro nee ni Srbiji doneti. A danas i sada sa ueem od 51% u vlasnitvu NIS-a isti ti Rusi, zahvaljujui retro srbijanskim politiarima (makarima), imaju 90% direktorskih funkcija u NIS-u. I mogu da potkopaju vitalne (energetske) interese Srbije. Mislite o tome.

Lala iz Banata

pre 13 godina

Hmmm...Zemlja koja je pobila SVOJIH itelja (bar) koliko za dve Srbije, nita dobro nee ni Srbiji doneti. A danas i sada sa ueem od 51% u vlasnitvu NIS-a isti ti Rusi, zahvaljujui retro srbijanskim politiarima (makarima), imaju 90% direktorskih funkcija u NIS-u. I mogu da potkopaju vitalne (energetske) interese Srbije. Mislite o tome.

Mare

pre 13 godina

Bogami, Englezi odabraše Ruse:)

http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=486094

E sad, ako su njima dobri a nama nisu... Ja onda ne znam...

mario

pre 13 godina

@Nikola Što se babi snilo to joj se i htilo.
"Rusi, Srbi i Nemci igrace na istoj strani i to je zaista sjajno!" Ko još u to vjeruje niti ima neke osnove za to.

-

pre 13 godina

Ko bese ono dobi nagradu naj evropljanin? Ah da i ministarka je isto dobila nagradu naj ekonomiste pa i nije cudno... Kakva smo mi samo zemlja koja donosi zakone koji krse zakone i sporazume... neozbiljno totalno. sta da se oni tako ponasaju u uniji i donose porez na robu iz srbije samo? ah da onda bi bilo mrze nas i te slicne gluposti...

Koliko losih vesti i zemlja tone... A sledeci koji dodju isto ce da lese... Nema dok ne postavimo primer kao narod da smo ozbiljni... Inace ovako njih bas briga, pljackaju naveliko i prolupavaju se i smeju a narod cuti i trpi... Trebalo bi ih menjati svaka 3 meseca ili pre dok neko ne pocne da radi nesto kako treba..

Nikola

pre 13 godina

@Nikola Što se babi snilo to joj se i htilo.
"Rusi, Srbi i Nemci igrace na istoj strani i to je zaista sjajno!" Ko još u to vjeruje niti ima neke osnove za to.
(mario, 15. januar 2011 22:36)

Prepoznaćeš po zbivanjima u Hrvatskoj, u narednih 10 godina... Znam da je neprijatno, za Hrvate potpuno neočekivano, ali u toj "geopolitici" mora se računati dugo unapred...

Ima puno članaka i informacija koje potrkrepljuju to što sam napisao, ali kako je sad popularna Wikipedia, pogledaj tekst Germany-Russia relations, odeljak Co-operation:

http://en.wikipedia.org/wiki/Germany%E2%80%93Russia_relations#Co-operation

Možda i ključna rečenica:

"Germany alongside with France and Russia opposed Ukrainian and Georgian invitation to NATO during NATO's Bucharest summit in 2008. In result, NATO didn't invite Ukraine and Georgia to MAP."

Nazovimo to COMMON INTEREST. I više od toga.

A sudeći prema ovim komentarima, Srbija će dati još jednu šansu EU i NATO da joj oživi privredu, i to je zaista neobično.

eurus

pre 13 godina

A kad ste vi Srbi sta god uradili za Ruse? Njima su blizi Bugari,Belorusi i Ukrajinci nego vi. Oni sada brane svoje interese, a ne kao 1914. kad su usli u rat da bi spasli slovensku pravoslavnu bracu Srbe i zbog toga se raspali (citaj naseli na plan zapadnih sila o stvaranju komunjarskog SSSR-a). A da ne pricam o II Svetskom ratu kad su oslobodili ceo svet od fasizma, i to preko vase teritorije. Zar je trebalo da vas brane i 1999-te, pa da se opet uvale i totalni poraz kao 1914-te. Rusija je pored SAD i Kine najjaca drzava na svetu, a Srbija je minorni patuljak kao i sve drzave EU!

marc

pre 13 godina

Ja kazem Rusija.

Zasto?
Prvo, mi u EU necemo ni uci u narednih bar dvadesetak godina, i to svako ko zivi na zapadu i prati politicku situaciju zna. Ovde postoji problem da se o tome govori, ali EU nas ne zeli, iz raznoraznih razloga, a Merkelova je to vrlo jasno i rekla.
Drugo, moze se o toj Rusiji pricati i ovo i ono, ali Rusija nas nije bombardovala, nije sejala uranijum po Srbiji, nije stvarala kvazidrzavu onima koji su nasoj braci vadili organe nazivo i prodavali, a vecina tih zemalja iz EU je u svemu tome ucestvovala. Tako da sam duboko uveren da je kod ljudi koji vatreno brane politiku "EU nema alternativu" rec o nekoj vrsti Stokholmskog sindroma, zaljubljenosti u mucitelja, a to je psihicki poremecaj.
Trece, videli smo ovih poslednjih godina na delu one politicare koji guraju pricu o EU i NATO. Razorena industrijska proizvodnja, sve sto je vredelo rasprodato za masne provizije, razorena poljoprivreda, stocni fond na nivou 1908 godine, uvozi se sve, od paradajiza preko mleka do svinjetine, razorena je armija koja je 99te zadivila svet, svedena na lovacko drustvo, razorena je prosveta, danas vise ljudi zavrsava fakultete nego srednje skole, dobijaju diplomu koja zapravo nista i ne vredi, jer nikakav trud, rad i znanje ne stoji iza nje. Mogao bih jos dugo i o zdravstvu, o moralnoj eroziji, cinjenici da ako niste clan partije i ne postojite, sto ni u Slobino vreme nije bilo, o opstem beznadju, o potpunom krahu nataliteta i genetski modifikovanoj hrani koju na mala vrata uvode. To su pravi problemi gospodo, a sponzorstvo EPS-a Partizanu je trivijalna, potpuno marginalna stvar u poredjenju sa ovim sustinskim zivotnim pitanjima. Ovo nije put kojim treba da se ide, i potpuno sam uveren da nas vodi u propast. A svet vise nije isti kao pre 10 godina, ne treba se plasiti vise da neko moze da nas bombarduje, Rusija, Kina, Indija kojima su se neki do skora podsmevali su skoro pa supersile danas, ko to ne vidi verovatno zivi u spilji poslednjih 5 godina...

3eko

pre 13 godina

Bas mi je drago da neko preko mojih ledja (dzepa) zastupa interese Rusije u Srbiji. U krajnjem neka i stiti ... ali to su nase obaveze, a koje su povoljnosti (osim srca srbije)?

sasa jokic

pre 13 godina

Ovo je tacno ono sto sam pricao, ili EU ili Rusija! EU ima stap koji se zove standardi, a Rusi imaju pregrst prljavog vesa nasih politicara, obzirom da dugi niz godina kontrolisu vlast u Srbiji. Sada cemo videti da li Tadic sme protiv Rusa! Drago mi je i da je isplivalo da je SPS i dalje pod ruskom kontrolom!

dusankamirko

pre 13 godina

Sad cemo konacno da vidimo da li su nas lagali ili ne.Jesmo li mi budale glasali za EU,a protiv Rusije i ispali budale.Ali,mi i dalje necemo sa Rusima, mi kao narod,a oni ce morati da se sele negde,napr. u Rusiju.Mi smo zauvek protiv Rusa,Putina i ostalih zlikovaca i to se nikada nece promeniti.
Rusi nam nikada nisu bili prijatelji i nikada nece,i to ce valjda Serpske budale da jednom shvate.
\Dabogda shvatili juce,sutra ce biti kasno!!!!!
Dodje li Toma ,grobarcina,kao sto rece za njega Velja Ilic,koalicioni partner, ha, ha ,ha ,odosmo pod led,odosmo sa Rusima,a onda smo skroz naj....!!!!

Mile

pre 13 godina

EU ili Rusi?
EU !!

Svaka ptica svom jatu leti a Srbija ima bez obzira sto je deklarativno za EU ipak Rusiju zauvek u srcu.

EU nam treba samo da uzememo koju kintu.

Шумадинац

pre 13 godina

Основно је питање, зашто држава нештити интерес државе Србије него интересе Европе и европских тајкуна и превараната. Толке године нас зезају да смо дошли до просјачког штапа, па нам веле да дамо још мало што је остало па ће нас примити једног лепог дана , једне лепе године...Фукарлук, јајарлук, на делу је мафијашко отимање ресурса и будућности.

Petar

pre 13 godina

Ja kazem EU.

Zasto?
Zato sto smo se nadgledali tih "bratskih" ustupaka kroz devedesete najvise a i ostalo vreme... nista nam dobro nisu doneli, uvek smo bili kojekakva odstupnica Rusiji.
A rekli su da ce sa gasovodom sve teci po planu a ovamo su imali produzeni monopol od godinu dana po prvobitnom ugovoru i jos zele i dalje da nas jasu, e pa ne zelimo vise.

Cim je SPS dosao mnogo toga je receno, a postupci su to kasnije i dokazali:
- poskupljenje gasa 60% u startu po postavljanju Bajatovica i osnivanje posrednicke firme
- poskupljenje struje, Skundric
- poskupljenje grejanja, Skundric
- nestali fondovi i vredjanje inteligencije, Mrkonjic
- kofer, Dacic
- slucaj "Mira Markovic", i jos neki, na celu sa odlaganjem postupka protiv Cece (kojoj je predsednik SPS-a kum)
- Lilic putarine
- polozaji Bajatovica, Skundrica, Mrkonjica, Lilica...
- skandal sa EPS-om i Partizanom, Skundric
- zaposljavanje pred izbore, u mnogim ministarstvima SPS-a, i drugih stranaka izmedj ostalog
- tender za nabavku vozila u MUP-u koji nije bio javan
- put predsednice parlamenta u Libiju ?! (ne postoji razuman razlog..., dakle mutljavina neka)
- zataskavanje postupka o nalazenju iznetog novca devedesetih itd itd.


Tako da sve u svemu ovo nije izbor EU ili Rusija vec raskrsnica nas samih, raskrsnica koja ce odrediti da li imamo i malo pameti, morala, principa, sloge, postenja, svega onoga sto nam je oduzeto devedesetih i sto nam do dan danas nedostaje.

Steva

pre 13 godina

Nije sve tako jednstavno: U ovom, inače vrlo glupom i nepravednom društvenom uređenju koje se zove kapitalizam, ispostavilo se da je jedino što je zaista bitno, omogućiti ljudima radna mesta.

Ako bi sad uslovi rada bili isti, npr. NIS-ov Eurodizel i MOL-iv Euro5 dizel imaju istu cenu, pa haj, naravno da ćemo svi da kupujemo MOL-ov. NIS-ov bi u tom slučaju kupio samo neko blago retardiran.

Ali, onda bi naše rafinerije stavile ključ u bravu. Bilo bi otpušteno na hiljade ljudi.

I tako bi mogli redom da uradimo za apsolutno svu (jadnu) industriju i poljoprivredu koju imamo.

Dakle, po meni, i treba da NIS-ov Eurodizel bude jeftiniji od, opet ja, MOL-ovog ili OMV-ovog ili čijeg već.

Pravo pljačkanje naroda bi bilo kada bi NIS-ov i MOL-ov imali istu cenu i kada bi NIS-ov MORALI da kupujemo.

Ovako, svako ima izbor, pa ko ima više para sipaće MOL-ov a ko ima manje, sipaće NIS-ov.

A negativna kampanja je pre svega posledica uvozničkog lobija.

I još nešto - nma cenu nabijaju akcize i porezi.

Da sada litar nafte košta 50 dinara NIS-ov i npr 53 dinara MOL-ov, pa niko ne bi reč rekao niti bi pravio pitanje.


Dakle, jesam za to da se zaštite "Rusi" (zapravo naši radnici koji rade za Ruse i 49% vlasništva koje Srbija ima u tom istom NIS-u.

Ali sam istovremeno i protiv toga da se ova nesposobna vlast kao luda zadužuje napolju i onda MORA da nam podiže poreze kako bi te dugove vraćala.

Sad, ako se neko ne slaže sa ovim što sam napisao, neka udari "ne slažem se" ali neka napiše i zbog čega. Možda je nešto ne shvatam ako treba, otvoren sam da naučim.

Hvala!

Branko

pre 13 godina

"ako dobije potvrdu da se njom krši SSP i trgovinski sporazum sa EU"
Ali čini mi se da je EU zamrzla primenu SSP-a i trgovinskog sporazuma sve do hapšenja Ratka Mladića.
Pa na osnovu čega traže da menjamo Zakon o aksizama ?
Na koji se pravni dokument poziva EU ?

Petar

pre 13 godina

Koliko ja znam NIS je i dalje dobrim delom vlasnistvo Srbije odn. 49%, nikako se ne moze govoriti o NIS-u kao o stranoj kompaniji.
Koji god izbor vlada birala verujem da ce se rukovoditi interesom drzave Srbije, a da li ce biti u pravu, vreme ce pokazati.

Nikola

pre 13 godina

(marc, 15. januar 2011 13:48)
odlican komentar...

Lupajte minuse koliko hocete, ali evo nekoliko cinjenica:

1) tokom osamdesetih, NATO je ogromna sredstva ulozio u rusenje sojvetskog rezima, pocev od poziva na bojkot Olimpijade u Moskvi, od strane Margaret Tacer, preko obaranja cena nafte, i naravno mukotrpnog rata u Avganistanu. koliko god to vama delovalo cudno, opsesija NATO-a je rusenje Rusije, jednostavno tako je to, i rizikovali su su svoj "welfare state" ne bi li ostvarili cilj (pitajte Britance sta je sve bilo osamdesetih)

2) neko ovde rece "svi beze od Rusije", nije mi jasno kako to. Rusi su dobili zimsku Olimpijadu 2014, dobili Svetsko prvenstvo 2018 itd, ove godine postaju punopravna clanica WTO. pa ne moze "ruska mafija" sve to da izdejstvuje - mora da postoji poverenje u ruski ekonomski i pravni sistem, i te odluke su dobar pokazatelj buduceg razvoja zemlje. takodje, za neupucene, Nemacka koja ima glavnu rec u EU, ostvaruje odlicnu saradnju sa Rusijom, mozda i najbolju u istoriji. kako stoje stvari, Rusi, Srbi i Nemci igrace na istoj strani i to je zaista sjajno!

3) kako rece marc, medju glavne igrace ukljucili su se Kina, Brazil i Indija. 2008. godine i formalno je stvoren savez Rusije, Kine, Indije i Brzila tzv. BRIC, a u prvom kvartalu ove godine prikljucice se i Juzna Afrika, pa ce se BRIC zvati BRICS (potrazite na Google-u). To je pre svega ekonomski, ali i vojni savez, koji obuhvata ogromnu povrsinu i gotovo polovinu covecanstva. Kao takav, predstavlja dobru protiv tezu NATO-u. NATO je iskoristio veliku ekonomsku krizu u Rusiji i Aziji 1998, i uz pomoc vazdusne kampanje promenio rezim u Srbiji. Bili smo ostavljeni sami, i da, to je bolno...

Ja razumem da se nekima, pa mozada i meni, dopada da budemo u savezu s Britanijom, Francuskom, SAD i sl, ali to naprosto nije realno. NATO-u nije u interesu jaka i razvijena Srbija, jer da jeste, bilo bi im svejedno da li je na vlasti Milosevic, Tadic, ili Seselj - jednostavno bi investirali u nasu PRIVREDU. Dali smo im sansu, nisu je iskoristili.

Dajmo sad BRIC-u sansu. Zasto ih osudjujete a priori? Zar mislite da ce finansijski pomagati NATO rezim i funkionere? Hajde da promenimo vlast, i vidimo sta ce se dogoditi. Ja sam uveren da ce mnogo vise investicija doci iz zemalja BRIC-a, a kad se to dogodi, vise ce investirati i NATO, kako bi ostao prisutan na trzistu i ostavio sebi nadu za neki uspeh u buducnosti...

S obzirom da su i Rusi i Kinezi presli na trzisnu ekonomiju, kao i da raspolazu vecim delom prirodnih resursa na planeti, u narednih 30-40 godina bice mudro biti na njihovoj strani, i sve zemlje koje su u mogucnosti zelece da im se pridruze. To je, eto, geopolitika.

brana6

pre 13 godina

Izgleda da ovaj narod na čelu sa ovom vlašću postaje poslednji bastion rusofilstva u evropi (a i šire)......koliko neko može da bude glup pa da se veže za Rusa u momentu kad su svi pobegli od njih glavom bez obzira..........za jedno 10 god kad oko nas bude zid i budemo potpuno izolovani, možda će se neko zapitati da li ipak ići prema NATO i EU ?

dusankamirko

pre 13 godina

Mi smo prekrsili SSP sto je ordinarna glupost,a time nasa VLada kaze da je protiv European Union, da je za Rusiju i ostala .. Miskovicu ne treba Europe,sta ce mu kako ce da krade i mulja i da ima Monopoly. Nikako!! Njemu treba Ruski model da lopurda kako hoce!!
Nesretni Serpski narode osvesti se juce, jer ce ti,bre sutra biti kasno!!!!

urke

pre 13 godina

Pa nas je ovo priblizavanje Evropskoj Uniji dovelo do propasti.
Liberalizacija i carinska politika su unistili privredu.
Nismo konkurentni i tacka.
A bili smo pre 2o godina kada smo mnogo vise stitili nasu privredu.
Pa ti Nemci su najveci ekonomski nacionalisti na svetu.A nama je sladje tudje govno.Licno bi na sve moguce nacine zastitio ovu nasu jadnu privredu i smanjio trgovinski deficit bar na jedno 10 godina jer od ove Evrope jos dugo nema nista.
Pa mi njima sada mozemo samo da sluzimo kao jeftina radna snaga i trziste za najgore" milka " cokolade i ostale budalastine.Pa raspitajte se prvo da li je ista visina akciza u Austriji za njihovo OMV gorivo i ili uvozno evropskog kvaliteta iz Srbije.
Radije cu dati novac za nase radnike,marzu, zaradu drzave, nego tamo za neke evropske penzionere. Budite malo vise ekonomski nacionalisti pa ce nam biti malo bolje.

ovo je srBIA

pre 13 godina

Upamtite, šta god pričali Konuzin i ona 2 zla patuljka Putin i Medvedev, Rusiji je u interesu da nikad, ali NIKAD ne uđemo ni u NATO ni u EU. Svaka država van NATO poen je za njih.

Nikola

pre 13 godina

I onda citas da 90% Srba ne zna cemu sluzi EU i da je samo 52% za ulazak Srbije u istu.
Evo cemu sluzi EU: da nas stiti od nasih politicara, od njihove pohlepe i gluposti.

miki

pre 13 godina

Ova stvar je neuporedivo složenija nego što izgleda na prvi pogled!Rusi su prevareni pri privatizaciji NISa a i obećan im je monopolski položaj na deset godina!Oni su logično vršili pritisak uključujuči i povlaćenje iz NISa i njegovu prodaju!Vlast je pronašla ‚‚solomonsko‚‚ rešenje u mandmanu a SPS je iz nekog razloga prihvatio da bude predlagač!EU celu stvar koristi za pritisak i komplikovanje situacije kao što to čini svim vladama od 2 000te!Mnoge članice EU imaju diferenciranu akciznu politiku ali se to njima može!Tako dolazimo u situaciju da dobrog rešenja nema!Najtužnije je što ni bilo koja drugačije sastavljena Vlada nebi imala rešenje!Ni ovakve , gradjanima i privredi neprihvatljive cene energenata,ne mogu da zadovolje sve interese!Sve ovo polaki ali sigurno postaje Gordijev čvor!

smesko

pre 13 godina

Za one koji govore o viseakciznom sistemu u zemljama EU, shvatite da su to zemlje koje su vec u EU! Mi nismo. Hocemo da budemo? E, onda cemo da postujemo njihove zelje!

Ako vec Zakon o akcizama mora da se promeni, onda ga menjajte danas, a ne 22. marta!

Svaka pohvala za B92 sto nas svaki dan podsecaju na ovaj katastrofalan potez vlade i parlamenta! Mi smo ocigledno kratkog pamcenja i ovo nam je itekako potrebno!

sasa

pre 13 godina

Sta ste ocekivali od brace rusa,kada smo im poklonili NIS i pravo da odlucuju o svemu.Bice jos "prijatnih"iznenadjenja,jer o tome ne odlucuje vlada i skupstina,oni samo aminuju.Sta cemo jos izgubiti zarad Kosova koje je vec izgubljeno,zivi bili pa videli,ali crno nam se pise.Od ruskog jarma svi su pobegli glavom bez obzira,a mi im se sami namestamo i bezglavo srljamo u lavlju celjust.

Vasko

pre 13 godina

Ja bih opet postavio cuveno i prosto pitanje: da li želite da se jeftinije vozite ili da branite Kosovo? Nemoze oba. Odlučite se pa da idemo dalje.

Dusan Silni

pre 13 godina

Kakav status,kakav datum nema od toga ništa osim žvake za ludake.Shvatite jednom za svagda,LAŽU NAS,Srbija kasni zaHrvatskom 5 koraka do punop ravnog članstva i pod uslovom da sve korake odradi valjano u članstvo može stići između 2023 i 2025 ili nikada sa sadašnjim pripremama i odsutn osti spremnosti za ozbiljnim reformama države.
GOSPODO SVE OSTALO SU LAŽI IZ
ŽUTAĆKE KUHINJE.Srbija ovakva prvo nije potrebna nama samima
a EU služi kao primer najprim itivnije i najzaostalije zem lje na kontinentu.

mario

pre 13 godina

@Nikola Što se babi snilo to joj se i htilo.
"Rusi, Srbi i Nemci igrace na istoj strani i to je zaista sjajno!" Ko još u to vjeruje niti ima neke osnove za to.

O Boze..

pre 13 godina

Dajte bre ljudi sta radite to? Da li je moguce da cete sve da *****...?
Izgleda da su, ma koliko se neverovatno cinilo, ljudi koji kazu da trenutna vlast namerno nece da udje u Evropsku Uniju jer njima tako najvise odgovara, potpuno u pravu......

Buca

pre 13 godina

Pa da počnemo od I Svetskog rata. Da nije Rusija postavila ultimatum Saveznicima srpska vojska bi ostala u močvarama Albanije. Francuska je kao pomoć srpskoj vojsci dala cokule bez pertli i municiju za topove sa pogrešnim kalibrom.
A u II Svetskom ratu, engleska obaveštajna služba je organizovala demonstracije 27. marta 1941. u Beogradu ("Bole rat nego pakt, bolje grob nego rob") da bi prebacili težište sa engleske na Srbiju. U toku rata Srbija je više bombardovana od "saveznika" nego li od Nemaca (na priner Niš je bombardovan 18 puta).
Saveznici su u Jugoslaviji podržali Tita i Komunističku partiju a ne Kralja i monarhiju. Zapadne sile su "rasturile" Jugoslaviju, podržavajući separatizam u republikama ("Danke Dojčland"-Tajči). Vojna pomoć Zapada svim vojskama koje su se borile protiv JNA (Zenge,UČK,Vatrogasna brigada Slovenije,....). NATO je kao "Milosrdni anđeo" bombardovao celu Srbiju bombama sa osiromašenim uranijumom. Isti taj "zapad" je oteo Srbiji Kosovo i Metohiju. "Novi svetski poredak" i Amerika po hitnom postupku uvodi GMO (genetski modifikovano seme i hranu) u Srbiju da jednom za uvek završe sa SRPSKIM PITANJEM. Ovo je bilo u kratkim crtama kao prilog pitanu EU ili Rusija.

Ljubivije I

pre 13 godina

Imam pitanje za komentatore koji očekuju da će nas Rusi spasiti, da kažu šta nam to Rusi mogu dati osim ljubavi. Sit sam njihovih zaklinjanja za večnu ljubav.
Takođe vas pitam koliko vas sipa rusko ulje u automobil. Koliko pije ruske lekove. Koliko štedi u moskovskoj banci koja je otvorena u Srbiji. Pa mi nismo u stanju zub da blombiramo bez Nemačke.
Takođe se pitajte koliko naše pametne mladeži ode u Rusiju da radi.
I na kraju da kažem ko se zalaže za Ruse. Svi koji nemaju znanja, radne vestine ili talenta. Za Nemačku treba mnogo toga, pošto oni traže da se radi, traže higijenu, taže štednju. Traže da tuđe poštuješ više od svoga. Tamo nema pisanja po zgradama, unistavanja sve što nije tvoje. Nema sudskih procesa koji traju večno i nikada se ne završe. Nema neplaćanja struje, grejanja, vožnje bez karata.
Kamo te sreće da nemci pokrenu našu industriju. Na kraju vas pitam šta vi kao običan građanin imate u svom stanu-kući proizvedeno u Rusiji.
Pozdrav

Aleksandar_K

pre 13 godina

"Srbija akcizama bira - EU ili Rusi"-
A sto ne bismo rekli ovako: Srbija akcizama bira izmedju standarda svojih gradjana ili profita stranih kompanija??

Dejan

pre 13 godina

Totalno los naslov!!!Jel nam je NIS kriv sato imamo katasrofalnu vladu???Sad ce da poskupi i ovo nisovo gorivo i dobili ste ujedacavanje akciza:)))
Vlada nije dobra a ne NIS!!!

Novosadjanin

pre 13 godina

Toliko nam je jadna politicka scena i toliko ih nije briga za narod i zdrav razum, da EU mora direktno da se mesa u odredjivanje cene akciza i da ucenjuje vlast. Samo, svi znamo da ovo nece dovesti do spustanja akciza na "evro" gorivo, vec povecanje akciza na "skrnav mulj", jer drzava bi nam propala da nesto slucajno "pojeftini".
A sto se mene tice, Rusima ako se ne svidja da imaju ravnopravan i ne monopolisticki polozaj na trzistu, nek se vrate kuci!

mario

pre 13 godina

"da se Brisel prevari i da se, i pored potpisanih obaveza, zadrži monopol NIS-a."
Zar ste zaista mislili da čete Brisel prevesti žednog preko vode,pa kako će vam išta više vjerovati mogu samo zamisliti što će biti kada Srbija započne pregovore za ulazak u EU.

Ivan

pre 13 godina

Zbog glupe i "NEALTERNATIVNE" politike smo tu gde jesmo. Ovo mi liči na ono iz predizborne kampanje, "ili mi, ili povratak u 90te". Nije mi jasno kada ćemo mi raditi po svojim interesima a ne po drugim. Banalno je šta EU traži od nas, a šta nam nudi(uslovljavanja, odricanja, ponižavanja). Zašto neko iz EU nije kupio NIS, a ne Rusi? Ta moćna i bogata EU("parter")? Problem je što mi ne možemo da saradjujemo i sa jednima i sa drugima i da pratimo svoje interese, nego nas ova vlada svadja sa drugima štiteći interes EU. Setimo se rezolucije, Nobelove nagrade, evo sada ovoga... Sve se lomi zbog EU. Naravno mi ćemo izabrati stranu koju nam je neizvesna. Udrite nas i cenama zbog EU još malo, uskoro će izbori, pa ćemo videti ko će biti ugruvan.

Vladan R

pre 13 godina

Najbolji deo teksta je onaj deo gde se navodi, da se ministarka finasija slozila sa predlogom, jer je izracunala da ce prihod u budzetu biti veci. Bas me intresuje koliko je miligrama mozga potrebno imati da bi se izveo "grandiozan" zakljucak da ce sa vecim povecanjem akciza na odredjene prizvode, novcani priliv biti veci. "Blago nama" sa ovako pametnom i sposobnom ministarkom.

Milenko

pre 13 godina

Ma nema bre problema gospodo vlastodrsci. Ajde da stitimo ruske interese do bsvesti, nego koliko je to u nasem interesu? a u vasem? pa u cijem je majku mu, nije valjda samo u ruskom?
Dokle bre bando jedna? sta smo to dobili od rusa osim podrske za ocuvanje Kosova? pa jel ga ocuvasmo? pa i da ga ocuvamo, sta bi s njim?

Aleksandar_K

pre 13 godina

"Srbija akcizama bira - EU ili Rusi" - A sto ne bismo rekli ovako: Srbija akcizama bira imedju standarda svojih gradjana i profita stranih kompanija?

Nikola

pre 13 godina

Ne palite se gorivo nikad nece biti jeftinije.Nikakva slobodna konkurencija nece doneti nista povoljnije, samo eu trazi da i njihovi prijatelji imaju istu zaradu.Ukljucite mozak malo,sad ce da dodje neko iz eu da prodaje benzin u skladu sa nasim standardom?

paničar

pre 13 godina

Pitam se samo dokle će ovaj narod da trpi poniženja? Nije više stvar ni u novcu već u tome što prave budale od svih nas. Mnogo rade pa greše, hahaha, koji vic! Glasao sam uvek protiv, nikad za, tako će biti i ubuduće samo ovaj put glasam protiv ove divne bratije što nam ubija i nadu pored toga što nas siromaši (pljačka)

swedroid

pre 13 godina

a ne, nema sanse da nisu znali sta rade, frisko okrpljeni na bazi diskriminacije stranih tablica za putarine. Za sigurno je samo pokusaj produzetka monopola. Bedno i nisko!

z

pre 13 godina

da

Božidar Đelić kaže da će Vlada promeniti odluku o nejednakim akcizama ako dobije potvrdu da se njom krši SSP i trgovinski sporazum sa EU. A ako se ne krsi onda cemo i dalje da deremo narod Srbije.Pa kakvi su ti to izgovori nesreco jedna.Pa valjda bi te akcize i sve sto radite trebalo da je u funkciji unapredjenja zivota naroda u Srbiji a ne ovako ako nas uhvate u ovom slucaju ovi iz Evropske Z izvinjavamo se, ako ne nastavljamo kradju i otimacinu.? Vama je ocigledno samo kradja na pameti.Nadam se da ce letite dogodine.

freedom

pre 13 godina

Ako nam iz EU kazu da nije uredu onda cemo da promenimo! A mi sami neznamo sta radimo! Em krsimo dogovoreno da bismo nesto progurali ispod zita, em ce ispasti da "podlezemo pritisku" zato sto su nas naterali da postujemo ono sto smo dogovorili sa EU! PA JEL MOZEMO NIZE PASTI OD TOGA?

Pedja

pre 13 godina

Iz filma "Otac na sluzbenom putu" u delu kada se prikazuje 1948 godina i sukob sa Staljinom zapamtio sam recenicu koja je aktera oterala na visegodisnju robiju. Ona je glasila:" Vise volim rusko ***** nego americku tortu". Izgleda da takvih ljubitelja rusa danas ima i vise nego onda. Ali osnovna razlika izmedju ta dva vremena je sto su "rusofili" onda isli na Goli otok, a danas sede u Srpskoj Vladi koja ovakvim i slicnim postupcima direktno ugrozava interese gradjana Srbije.

Mare

pre 13 godina

Bogami, Englezi odabraše Ruse:)

http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=486094

E sad, ako su njima dobri a nama nisu... Ja onda ne znam...

lib

pre 13 godina

"Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović je kazala da oni koji mnogo rade, a parlament je mnogo radio, mogu i da naprave grešku, ali da tu grešku moraju da isprave."

A jel može u ovoj zemlji neko da odgovara za nešto što je uradio ili nam za sve treba Haški tribunal?

Mister No

pre 13 godina

Ma kada bih ja imao posao i placen kao u prosecno bogatim zemljama ni ovo gorivo ne bi bilo skupo ali mi nemamo posla u zemlji i to je PRVA stvar koju nasa tzv. vlast treba da sredi. Ako mi sami sebi ne pomognemo, nece to ni Rusi ni Ameri.

Lala iz Banata

pre 13 godina

Hmmm...Zemlja koja je pobila SVOJIH itelja (bar) koliko za dve Srbije, nita dobro nee ni Srbiji doneti. A danas i sada sa ueem od 51% u vlasnitvu NIS-a isti ti Rusi, zahvaljujui retro srbijanskim politiarima (makarima), imaju 90% direktorskih funkcija u NIS-u. I mogu da potkopaju vitalne (energetske) interese Srbije. Mislite o tome.

Slobodan-BG

pre 13 godina

Razumem da se neki potezi vuku zbog odredjenih interesa, ali da se ovakve gluposti prave sa akcizama to ne mogu da shvatim a ni da svarim !

Lala iz Banata

pre 13 godina

Hmmm...Zemlja koja je pobila SVOJIH itelja (bar) koliko za dve Srbije, nita dobro nee ni Srbiji doneti. A danas i sada sa ueem od 51% u vlasnitvu NIS-a isti ti Rusi, zahvaljujui retro srbijanskim politiarima (makarima), imaju 90% direktorskih funkcija u NIS-u. I mogu da potkopaju vitalne (energetske) interese Srbije. Mislite o tome.

Nikola

pre 13 godina

@Nikola Što se babi snilo to joj se i htilo.
"Rusi, Srbi i Nemci igrace na istoj strani i to je zaista sjajno!" Ko još u to vjeruje niti ima neke osnove za to.
(mario, 15. januar 2011 22:36)

Prepoznaćeš po zbivanjima u Hrvatskoj, u narednih 10 godina... Znam da je neprijatno, za Hrvate potpuno neočekivano, ali u toj "geopolitici" mora se računati dugo unapred...

Ima puno članaka i informacija koje potrkrepljuju to što sam napisao, ali kako je sad popularna Wikipedia, pogledaj tekst Germany-Russia relations, odeljak Co-operation:

http://en.wikipedia.org/wiki/Germany%E2%80%93Russia_relations#Co-operation

Možda i ključna rečenica:

"Germany alongside with France and Russia opposed Ukrainian and Georgian invitation to NATO during NATO's Bucharest summit in 2008. In result, NATO didn't invite Ukraine and Georgia to MAP."

Nazovimo to COMMON INTEREST. I više od toga.

A sudeći prema ovim komentarima, Srbija će dati još jednu šansu EU i NATO da joj oživi privredu, i to je zaista neobično.

Marina Tucakovic

pre 13 godina

Jedna i samo jedna je istina, a to je. Sa SPS u vlati i SPS om koji vodi energetski sektor nema ni Evrope a ni Rusa. Put u vec vidjeno, sverc, kante na ulici i ostale vec vidjene muke. Jedino Tadic to ne vidi

da1

pre 13 godina

Prestanite vise da se blamirate ovako povrsnim tekstovima.
Ne radi se ovde o tome koju ce srbi naciju da izaberu lol nego se radi o tome ko daje vise za ponudjenu stvar. Naravno u dzep, nazovimo ih nasim politicarima.

goran

pre 13 godina

Zamislite zemlju koja menja zakon na dva dana, kavu ona sliku salje prvo svojim gradjanima, a onda i svetu, posebno zemljama koje nas vec i onako vozaju,da mogu jos vise.
Red je na druge zakone, ovaj vam je usvojen, a knsekvence ce snositi kao i uvek gradjani, a i vi kad budete kao parlamentarci trajno diskvalifikovani sa politicke scene

pedja

pre 13 godina

Bovak na dodeli Nobela ili ne ? Različite akcize-da ili ne ? PA, da li ste vi normalni,predvidite efekte onoga sto radite ! Sve uradite na najgori moguci način

Bojan Todorović

pre 13 godina

Nije strašno kad je neko glup.
Pa ne možemo svi biti genijalci, zar ne ?
Ali kada je glup a ubeđen da je pametan, lukav i vešt, pa još kad mu se takvom dozvoli da upravlja državom - e tada nastaju ozbiljne komplikacije.
Mi imamo takav slučaj i imamo ljude koji žele da svoju glupost pokažu celom svetu.
Jadna li nam majka.....

razocarana

pre 13 godina

E, pa da bi sad ispravili no sto su uradili , treba ponovo zasedati , raspravljati,dobijati dnevnice ..... eeee nije n njima lako

Ali

pre 13 godina

U dilemi gde bira izmedju Rusije i EU Vlada ce izabrati dzep gradjana. A da li ce time malo pomoci NIS, Filip Moris ili US steel, ciji god oni bili zavisi samo od okolnosti ili nesto korupcije. Sta drugo ocekivati od jedne oportunisticke, neprincipijelne i kriminalne koalicije koja vlada Srbijom. Bas njih briga i za nas i za Ruse i za Evropu. Njih zanima samo ostanak na vlasti i privilegije. Cudi me da to mnogi ne vide, vec nasedaju na njihova spinovanja i prevare.

Dragan Lo

pre 13 godina

Svako gura svoje preko svojih zaposlenih..treba proveriti imamo li mi kao građani nekog svog zaposlenog u vladi..možda nešto poguramo za nas, mislim, obzirom da živimo tu.

zack

pre 13 godina

Када неко из власти буде отишао и измерио колико и какав му је бензин сипан, па буде у складу с тим реаговао, онда ћу и да помислим, али само малкице - да Србија може и да личи на релативно нормалну државу...

-

pre 13 godina

Ko bese ono dobi nagradu naj evropljanin? Ah da i ministarka je isto dobila nagradu naj ekonomiste pa i nije cudno... Kakva smo mi samo zemlja koja donosi zakone koji krse zakone i sporazume... neozbiljno totalno. sta da se oni tako ponasaju u uniji i donose porez na robu iz srbije samo? ah da onda bi bilo mrze nas i te slicne gluposti...

Koliko losih vesti i zemlja tone... A sledeci koji dodju isto ce da lese... Nema dok ne postavimo primer kao narod da smo ozbiljni... Inace ovako njih bas briga, pljackaju naveliko i prolupavaju se i smeju a narod cuti i trpi... Trebalo bi ih menjati svaka 3 meseca ili pre dok neko ne pocne da radi nesto kako treba..

eurus

pre 13 godina

A kad ste vi Srbi sta god uradili za Ruse? Njima su blizi Bugari,Belorusi i Ukrajinci nego vi. Oni sada brane svoje interese, a ne kao 1914. kad su usli u rat da bi spasli slovensku pravoslavnu bracu Srbe i zbog toga se raspali (citaj naseli na plan zapadnih sila o stvaranju komunjarskog SSSR-a). A da ne pricam o II Svetskom ratu kad su oslobodili ceo svet od fasizma, i to preko vase teritorije. Zar je trebalo da vas brane i 1999-te, pa da se opet uvale i totalni poraz kao 1914-te. Rusija je pored SAD i Kine najjaca drzava na svetu, a Srbija je minorni patuljak kao i sve drzave EU!