Utorak, 30.11.2010.

00:09

Meksikanac i Telekom: Slim ili spin

Meksikanac Karlos Slim, jedan od najbogatijih u svetu, nije izrazio želju da kupi Telekom Srbija, niti je dostavio ponudu za kupovinu.

Izvor: Politika

Meksikanac i Telekom: Slim ili spin IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

sasa jokic

pre 13 godina

Daki@ Evo ja cu umesto Vuka da Ti odgovorim, predpostavljam da si u srodstvu sa pomenutom, pa ti smeta sto je neko kritikuje. Ali ima apsolutno pravo, jer je gospodja Smiljanic iznela gomilu neistina u svojim analizama! Prvo kako moze da prica o telekomu kao uspesnoj kompaniji u rukama drzave, koja "isisava" dobit kroz ogromne sume za marketing(citaj pranje para) koji se posle sliva u kase stranaka na vlasti! Da li neko razmislja u pravcu podizanja atraktivnosti ovog trzista ako u nju dodju ovako ozbiljne firme kao sto su Dojce, Frans telekom, ili jos bolje najbogatiji covek na svetu?! Svetske firme posluju po logici unapredjivanja tehnologija, kako bi ostvarile veci profi. A sta su radili Radujko i ekipa?! Slikali se za Story i Gloriju, nema zurke u gradu na kojoj se nije pojavio!!!Porez na ostvarenu dobit ce placati u Srbiji, a usluge ce biti deset puta bolje! Prema tome, ko kaze da ne treba prodavati Telekom radi za interes snaga koje zele Srbiju van EU!

sasa jokic

pre 13 godina

Ne znam dokle cemo se vise porediti sa zemljama kojim ne mozemo da pariramo ni po jednom osnovu! Italija mu nije dala da kupi njihovog operatera, jer to cuvaju kao najvece blago?! Italija je jedan od najvecih izvoznika u Evropi, a ko smo mi?! Na zacelju sa Albanijom, i treba da ga nosimo na rukama ako dodje i podigne cenu Telekomu!Medjutim vec su krenuli razni lobisti Dojce telekoma, Frans telekoma, i antievropskih snaga.....Sacekajte jos par dana, pa onda pricajte!

Marko

pre 13 godina

@Driller

Aha. Znaci ja "laprdam i lazem", a ti si vec dosao do "spinovanja finalnog obracuna".

Koliko si gluposti naveo ni sam ne znas, a sad da ti odgovaram stavku po stavku ne pada mi na pamet, niti je ovo forum.

Reci cu samo jedno, vama DSS-ovcima, koji se lozite na titule: i Kostunica je doktorirao na pravima, pa mu je najnormalnija stvar da opravdava klasican drzavni udar, kao legitiman strajk. Tako da, sto se mene tice, ta tvoja 'profesorka Smiljanic' je pokazala svoju 'strucnost' svojim izjavama koje nemaju veze sa mozgom, ali imaju veze sa politikantskom kalkulacijom na kratke staze!!!

Zoran

pre 13 godina

Telekom profitabilan.
Kakve gluposti.
Naravno da jeste,kada je jedini.

Kako god se okrene,narod ce da ispasta.

Moja iskustva sa telekomom su uzasna,ali nisam za to da se proda tek tako.

NIS smo dali bukvalno dzabe.
Uzas
Da smo prodavali rafinerije na kilo,u.s. steel-u,dobili bi vise.

Mogu da zamislim vreme,kada dodje,a doci ce,
Rusi nam diktiraju gorivo,neki meksikanac telefoniju,a struju,neko sa rajskih ostrva...
A vlada nam prica price.

Kakve lazi i mazanje ociju!

Sta ces,
treba se para za dzepove,penzije,rupe u budzetu.
Ada cignalija jos nije skroz sredjena,a jos nije svugde nov asfalt u Beogradu...

smoky

pre 13 godina

Ovaj tekst nema ama bas nikakav efekat na mene jer uporedjivati profitibilnost RTB Bor (zasto bi ga na kraju bilo ko kupio?) sa Telekomom je stvarno manipulacija i usmeravanje u pogresno tumacenje.

ReleaseTheFuture

pre 13 godina

Da, imala je svojih pet minuta, i nije predložila da se Telekom proda, štaviše, ulaganja u infrastrukturu i širenje Telekoma su u tom periodu bili najveći (pogledati na sajtu Telekoma godišnje izveštaje).

Driller je lepo opisao postprodajni scenario, samo da dodam da se neće gingirati ulaganja, već će se dobar deo prihoda iskoristiti u ulaganja, u tom slučaju, plaćanje inostranih konsultantskih agencija po enormnim tarifama, kao i nabavki opreme iz inostranstva, opet po nenormalnim cenama. Dok je Telekom JP, to (zakonski gledano) nije baš u toj meri moguće pošto podleže Zakonu o javnim nabavkama, šta će biti kada postane privatno preduzeće u rukama stranaca?

Ovo govorim iz svog iskustva, radim u "domaćoj" banci, banci koja je osnovana u Srbiji, ali je centrala u inostranstvu. Nebrojeno mnogo puta su angažovani inostrani konsultanti sa cenom od 200 do 800 eura NA SAT, dok se nabavka opreme vrši tako što centrala banke pregovara, nabavlja i šalje opremu, koja je višestruko skuplja nego da je kupljena od domaćih predstavnika proizvođaća opreme. Eto formule za "inostrane investicije".

Ocigledno

pre 13 godina

"Karlos Slim važi za kupca kompanija koje se nude po povoljnim cenama ili ispod cene što je sada slučaj s Telekomom Srbija"
Bas je bezobrazan, umesto da kupuje po nepovoljnim cenama i placa vise nego sto kompanije vrede!

Coco Bill

pre 13 godina

A što DSS nije skupljao potpise za NIS kad je trebao da se proda ? zna se kome. Pa zar energetika nije takođe "državno blago". Meni se više čini da se oni plaše da neće imati šta da prodaju, ako dođu na vlast nego za građanstvo

DEkonom

pre 13 godina

Nasoj vladi netreba analiza koliko vredi Telekom, koliko je pametno prodavati ga, po kojoj ceni, sta dalje nakon toga, niti joj treba bilo sta drugo sem PARA...

Daj pare da ih trosimo....to je jedino sto ovoj vladi treba do sledecih izbora...

A vas narode posle izbora ko vas ....

Dejan BG

pre 13 godina

Telekom u svakom slučaju treba prodati!
Država ne treba da gazduje firmama jer to uvek dovodi do zloupotreba.
Država ne treba da se bavi biznisom, da zarađuje i postavlja svoje ljude.
Zadatak države je da stvori dobru poslovnu atmosferu i da ubire porez, a drugi treba da se takmiče ko je bolji.
Kako druge firme da se takmiče sa državnom firmom u istoj branši kad država svojim firmama uvek gleda kroz prste. Da li ste ikad čuli da je u neku državnu firmu došla neka inspekcija? Nikad!
Pumpadžije kradu od kad je sveta i veka, a inspekcija dolazi kad su rusi vlasnici.
Kad bude privatni vlasnik (vlasnici) neće moći država da ih cima, daj pare za ovo za ono, sponzoriši ove ...
Šta mi kao obični smrtnici imamo od toga ko je vlasnik?
Profit i tako nikad nismo videli!

6. oktobar na sledećim izborima!!!

pre 13 godina

"Telekom Italije i njegova fiksna mreža je nacionalno blago i nemamo nameru da kontrolu nad tim prepustimo strancima", bio je stav italijanske vlade, a koju je tada predvodio Romano Prodi, bivši predsednik Evropske komisije.

PAMETNOM DOSTA!

Aleksandar II

pre 13 godina

@ Glupi pravnik
Postoji X načina da se (realni)profit podeli u sasvim drugoj srazmeri u odnosu na vlasničku. Ko ne veruje, nek se seti Mobtela i ispumpavanja profita iz njega preko povezanih kompanija i fizičkih lica.
Za one koji se pitaju jel' imamo mi ikakvu korist od profita Telekoma i da li je Telekom baš tako profitabilna kompanija odgovor je - imamo, i profitabilna je! (iako bi mogla da bude i daleko profitabilnija)
Iz prihoda Telekoma se itekako podupire posrnuli srpski budžet (isplate penzionerima, npr.) i da nije njega, sredstva bi morala da se namaknu iz novih ili povećanih starih poreza (PDV, na primer), što će se neminovno i desiti, kad se pare od privatizacije spiskaju, jer spremnost da se javni izdaci, pre svega za krajnje neefikasnu i preglomaznu državnu i paradržavnu administraciju, uopšte nije na vidiku.

Argentinac

pre 13 godina

When the Argentinean government privatized the companies, they thought that revenue and profits would occur quickly and naturally. But in reality, the state owned monopolies became private owned monopolies. Not only were they still monopolies, but also they were foreign owned. Therefore, any money gained did not end up back into the country, but rather to foreign countries. Also by fixing the peso to the dollar, the Argentinean government believed that they would have a more stable currency. This, in fact, was true. Inflation stabilized over zero percent. However, it also meant that Argentina was not allowed to pass any monetary policies to allow the economy to become flexible to any blows. Unfortunately, this was just the case.

protiv

pre 13 godina

Moje misljenje je da je ovo samo mazanje ociju.Mislim da se ovaj Meksikanac provlaci kroz medije da bi se ubedio narod da je kao to mnogo dobro ako mi telecom prodamo najbogatijem coveku na svetu,a ustvari on nije ni zainteresovan da ga kupi.Da pojasnim koristi se njegovo ime zarad lakseg ubedjivanja naroda da je to ispravan potez prodati telecom.
Takodje bih voleo da neko iz vlasti napokon izadje i jasno i glasno kaze da li smo mi kao drzava na neki nacin primorani ili naterani da prodamo telecom zarad nekih visih drzavnih interesa koje cemo ostvariti prodajom.
Ako nesto donosi profit od recimo stotinak miliona eura godisnje a ti ga prodas za 2milijarde to je totalna glupost jer se ne zivi 5godina,ojadice nas za buduce generacije,tako da sam ja PROTIV prodaje!

Milan

pre 13 godina

A otkud ta teza da je malo verovatno da Slim kupi Telekom jer Srbija nije prava zemlja za ulazak na evropsko trziste? Naravno da nije, ali mozda Slim uopste ne zeli da udje na evropsko trziste. Mozda zeli svoja iskustva iz divljacki kapitalistickih zemalja Latinske Amerike da isproba na nekom drugom podrucju... Ne verujem da bi jedan tako ozbiljan i informisan covek na bilo koji nacin doveo Srbiju u vezu sa EU.

gagica

pre 13 godina

Čitam komentare i hvata me tuga. Zagovornici prodaje daju neke nebulozne razloge privatizacije i uglavnom završe sa opisom javašluka u Telekomu i vređanja Dr. Smiljanić. Telekom može da se reorganizuje a ne da se prodaje. A što se tiče Smiljanićke odem ja na Google i sve što sam tamo našla govori samo o tome da je vrhunski stručnjak. Osim što je bila jedan od najboljih učenika Matematičke gimnazije, jedan od najboljih studenata ETFa doktorirala je na Princetonu i radila u AT&T največem američkom operateru a pritom nije član nijedne stranke već je bila ministarka kao vanstranačka ličnost na predlog DS. Logični zaključak je da su komentari o njoj čista zloba.

A sad nešto što nije niko pomenuo. Da batalimo pare i ekonomiju razmislimo malo šta je to što definiše jednu državu. Teritorija, stanovništvo i razna bogatstva prirodna i ona koja je narod stvorio, tako smo učili u školi. Mi ponosni narod busamo se u grudi kako su naši preci u raznim ratovima ginuli za svako drvo rodne grude, bili izbrisani iz spiska živih kad je trebalo braniti domovinu. Sada u miru mi učimo ove generacije da ako možeš malo da ućariš treba prodati i rođenu babu. Pa gde je tu patriotizam. Neke se stvari jednostavno nikad ne otuđuju. Ako smo već pogrešili i na nagovor stranaca prodali deo našeg suvereniteta sačuvajmo ovo što nam je ostalo od našeg suvereniteta da nas sutra nebi pojeo sram kad shvatimo da smo se prodali i završili kao kolonija istih onih koji nas danas tapšu po ramenu i dive nam se na razvoju demokratije.

Daki

pre 13 godina

Mislim da izvesni koji dole komentarise pod imenom Vuk ima nesto licno protiv gospodjice Smiljanic. Cisto primecujem, svaki put kad da izjavu on ospe kao da ga je neko ubo iglom. Posto je apsurdno da negira njenu strucnost neka otvoreno kaze sta ga boli vezano za nju.

Deki

pre 13 godina

Realno, dal ga kupi neki nas "kontraverzni biznismen" ili neki belosvetski "biznismen" ili neka banka... isto nam se vata,sta bice bolja usluga,jeftinije? Nit ce nam biti bolje nit gore, isto nas i sada sisaju i stavljaju pare u poslusnicko stranacke dzepove i zaposlili cele familije koje nista ne rade. Pa svako normalan ce da otpusti neki deo zaposlenih koji tamo sede i primaju redovne i dobre plate. Sta se kao cudimo i pozivamo odmah na SRPSTVO kad nemamo argumente. Ova drzava je banana i vlast u njoj ima mafia kako finansijska tako i politicka. MOrace da pravee kompromise da sacuvaju fotelje pa makar i sa crnim djavolom!!! Samo Fotelja Srbina Spasava

sava p.

pre 13 godina

Neverovatno je koliko ex-Ministarka Smiljanić agituje za očuvanje nacionalnog blaga. Žena je imala svojih 5 minuta i, da nije bilo ovog tendera, niko se nje ne bi više ni sećao. Ništa nije unapredila to naše narodno blago.

Stvarno sam šokiran pričama o tome kako će da nam nešto uzmu kupci Telekoma. Pa jel mi imamo išta od tog profita? Imaju rukovodioci, možda neke stranke, mada nije sigurno, i to je to...

Ako dođe ozbiljan igrač, veoma lako će podići efikasnost kompanije. Ako bude morao da digne cenu impulsa, dići će je - ako ne, neće, veoma jednostavno. Na državi je da spreči da telekom izuva klijente. Oni koji nisu zadovoljni, uvek mogu da pređu na Orion i ostale provajdere...

gledam i vidim

pre 13 godina

Za dobrobit korisnika prodajna cena Telekoma nije bitna.Bitan je manje alav vlasnik jer od postojeceg tesko je i zamisliti goreg.Ja bi ovakav Telekom poklonio bilo kome, pa i Meksikancu...

Aleksandar

pre 13 godina

Ko vam je rekao da je Telekom naprofitabilnija firma?
Oni kome inače ne verujemo ništa - Vlada.

ako pogledate na sajtu, Telekom, je u doba SEKE, pada prometa i svega, je duplirao profit...
da ne bude posle, kao sa NISom, i mnogim privatizovanim firmama, da se malo "doterali" poslovne knjige.

Aleksandar

pre 13 godina

@ Dragan Niš:

a ko kaže da, ako Telekom ostane u vlasništvu Srbije, da neće dići cenu impulsa, da neće naručivati opremu sa egzotičnih ostrva i povrh toga da ne otpusti višak zaposlenih - koji realno postoji Telekomu.
Dojče Telekom, ako dođe, sigurno neće da nas mazi (zaštita potrošača je posao države), ali onda neće biti para za partijske kase, besplatnog telefoniranja za ministre, savetnike, švalerke i posla za sinove koje mrzi da završe čak ultra mega trendovske fakultete za menadžment preko fejsbuka

sale

pre 13 godina

kostunicina ministarka ne odustaje.... a sto se otpustanja tice, sumnjam da ce biti otpusteni oni koji znaju svoj posao... verovatno ce biti najurena samo bagra koja se uhlebila preko veze u javno preduzece i prima ogromnu platu za nerad....

upravljanje firmom (bilo kojom) od strane drzave je zlo za ekonomiju i to treba spreciti... sva javna preduzeca pod hitno prodati...

Neba

pre 13 godina

Gospodin Slim nije postao najbogatiji na svetu zato sto je investirao u razvoj mreze.
On u svom rodnom Meksiku drzi obe mobilne mreze, a kad zoves sa jedne na drugu, placas roming!!! Dalje, roming se placa i kada se nalazis na teritoriji druge republike unutar Meksika, a ista ti je mreza! Da ne pominjem preskupe impulse, cak i za bogatije turiste tamo. Licno video! Da probamo sa nekim Kolumbijcem, mozda nam se posreci.?

Driller

pre 13 godina

@Marko

Nastavio si po starom da laprdas i da lazes i da obmanjujes u svojim lazima.

Nek te je sramota sto iz tvojih ruku izlazi ovo vredjanje profesora Smiljanic koja se zdusno bori da pomogne meni, tebi i gradjanima Srbije.

Objasni ti nama kad si tako ZAO, kako ce ova nasa jadna i ponizena Srbija da izdrzi prodaju Telekoma, ako posle prodaje krene profit iz Srbije ka maticnoj zemlji kupca.

Recimo hipoteticki, profit je 200, 300 ili 500 miliona eura.
AJde da kazemo da je 300 miliona eura, od tih 300 miliona, Srbija ce dobiti 18% u najboljem slucaju, medjutim buduci vlasnik ce svake godine spinovati finalni racun, te ce prikazati da je ulagao u kompaniju tako da ce ispadati da je finalni profit drasticno manji, platice manji porez, i naravno platice manje dividende.

Ali cak i da ne uradi takav potez sa ulaganjem u sebe, Srbija bi dobijala drasticno manju svotu nego sada, pojavila bi se drasticna razlika u budzetu, i pare od prodaje pokrivale bi samo nekoliko godina manjak u budzetu.

Odnosno najgora stvar je da nije u pitanju klasicni manjak, vec dupli manjak, jedan je da nema vise priliva novca u istoj kolicini a drugi je novi odliv novca iz ukupne kolicine Srpskog dinara.
Te dobijamo da za 3-4 godine sva kolicina od prodaje Telekoma nestaje na kompenzaciju gubitka novca od odliva kao i kompenzacija manjka u budzetu od smanjenja priliva.

tako da za 3-4 godine krece puna svota deficita od odliva novca iz Srbije.

I na kraju krajeva za 3-4 godine, pocinjemo mi kao gradjani da zivimo i radimo kompenzujuci svake godine odliv profita iz Srbije, koji ce biti konacni udarac na Srbiju.

Jednostavno takva drasticna promena u ovom trenutku, bez nekog novog revolucionarnog izvoza koji bi Srbija naprasno dobila i koji bi u potpunosti pokrio odliv novca od Telekoma,
naravno takva stvar se ne vidi ni u najavi,
znacilo bi da ako nemamo takav izvoz, mi u vec petoj ili sestoj godini bivamo ostavljeni i bez kompletne svote od prodaje Telekoma, tada vec dozivljavamo gubitak od 1.3 milijarde eura i ceka nas kompenzacija i pokrivanje ukupnog gubitka od 2.3 milijarde eura.

Zamislite to ovako jos prostije, pojavice se situacija da ce drzava napumpati profit EDB-a na primer ili poreze, kako bi kompenzovala smanjenje priliva i sam odliv novca iz Srbije, povecanjem cene struje, kako bi se stvorio visak od 200-500 miliona eura u zavisnosti od godisnjeg stvarnog profita Telekoma.

Na kraju svaki gradjanin ce placati svaki euro profita Telekoma i apsolutno tvrdim da gradjani i drzava ne da nece imati nikakve koristi od prodaje Telekoma vec je to apsolutno kontraproduktivno.

Na kraju zbog ogromnog povecanja zaduzenja zbog prodaje Telekoma, Srbija ce prodati EDB, gde ce se situacija ugroziti za dodatnih 300%, te ce za 7 godina stvoriti manjak od 4 milijarde eura i ukupan dug Srbije ce za 7 godina biti 50-53 milijarde eura, desice se isti scenario kao i u Argentini, drzava ce objaviti bankrot.
Na dan bankrota, drzava ce konfiskovati svu novcanu masu odnosno sve devize i dinare na stednji, te ce istog trenutka sva novcana masa biti konfiskovana od strane drzave.

Mnoge teritorije kao i imovina gradjana na tim teritorijama bice predati IMF-u.

I to je samo start problema.

STOP prodaji Telekoma

pre 13 godina

Ovo stvarno nema smisla, šta vlast radi, zašto se o ovome ne raspravlja na skupštini, ne organizuju TV debate, okrugli stolovi...Zato što vlast nema argumente!Podržimo veliku akciju DSS i potpišimo peticiju protiv prodaje najprofitabilnijeg srpskog preduzeća!

Dragan Niš

pre 13 godina

@Glupi pravnik
A ko će novog vlasnika (koji sa 51% vlasništva kupuje 100% odlučivanja) sprečiti da podigne cenu impulsa, otpusti pola radnika (na taj način potencijalno praveći značajno veći profit), a s druge strane da naručuje papreno skupe usluge od nekih svojih firmi iz recimo poreskih rajeva. Sve po zakonu, a profit minimalan ili nikakav.
Koliko se sećam po medijima je išlo da je tako i Karić radio sa Mobtelom-imao 51% vlasništva, previo ogromnu zaradu, a zvanični profit (od kog je državi trebalo da pripadne pola) nula. Neko će reći "pa nisu zapadnjaci isto što i Karić". Jok, plemeniti su, dolaze da nas razvijaju, a ne da zarade što više (i to što zarade iznesu iz zemlje).

Blago nama

pre 13 godina

Ja prosto ne mogu da verujem sta mi radimo!!!Sve prodadosmo a pare samo za trosak odlaze!U investicije i nova radna mesta ne ulazemo!Grci su trosili pare iz Evropske Unije pa su doziveli ono sto su doziveli...Sta nas ceka kad ova vlast potrosi iskljucivo nase pare???Ko ce nas da vadi?Zar je potrebno prodavati najprofitabilnije kompanije u Srbiji?Ovako svako moze da upravlja drzavom!

DZoni

pre 13 godina

""Telekom Italije i njegova fiksna mreža je nacionalno blago i nemamo nameru da kontrolu nad tim prepustimo strancima", bio je stav italijanske vlade, a koju je tada predvodio Romano Prodi, bivši predsednik Evropske komisije."
Vi treba da idete kod nasih "eksperata" na prevaspitavanje ,da vam objasne Cetko,Djelic,Tadic i ostala bratija kako se vodi drzava.

I.

pre 13 godina

Au, ljudi, kolika halabuka protiv normalne, "zdrave", liberalno-kapitalističke konkurencije. Od toga se svet nije spasao, a sad će naša prkosna mala Srbijica!?

Svakako je dobro što se prijavio Slim, pa i ako nije ozbiljan. Nek se prijavi i Stupid, neće da škodi. Samo može da nagna ozbiljne ponuđače da podignu ponudu.

rebro

pre 13 godina

Ovako stoje stvari. Telekom je najprofitabilnija srpska kompanija i nikako ne sme biti prodat. Ono sto Vlada precutkuje je da ce prodati i infrastrukturu a to znaci da ce novi vlasnik posedovati sve kablove i zice kojima je premrezena cela Srbija. Idemo dalje, cene usluga ce drasticno skociti a armija nezaposlenih i gladnih se uvecati jer ce biti masovnih otpustanja. Ko ne veruje neka pita Hrvate kako su prosli.

I to sto u Evropi telekomi nisu u drzavnom vlasnistvu je samo njihova stvar. Mi ne moramo da kopiramo svaki njihov korak. Jednom ce oni skociti u vodu a mi? Hocemo li za njima?

neznalica

pre 13 godina

Ma ovo je samo još jedan manevar(spin) naše vlade da bi opravdali nisku cenu po kojoj će Telekom prodati Dojče Telekomu. A narodu će da prodaju priču u stilu da kad najbogatiji čovek na svetu nije ponudio više para od Dojče Telekoma, to znači da smo "odlično" prodali Telekom i da smo postigli "maksimalno dobru cenu".
Najveće zasluge za prodaju Telekoma pripadaju MMF-u, jer je to bukvalno njihov nalog. To im sada izgleda nije dovoljno, nego se čak mešaju u to i kako će se pare potrošiti, jer njihov predstavnik iz kancelarije u Beogradu je izjavio da deo para od prodaje Telekoma treba da ode na vraćanje dugova i plaćanje kamata. A za prodaju će se dobiti onoliko para koliko Telekom zaradi za dve godine.

Glupi pravnik

pre 13 godina

Recite gospodji Smiljanic da se sa 51% kapitala dobija i (svega) 51% dobiti, pa neka izracuna ponovo koliko je godina potrebno da se ta investicija "isplati"

Ne informisan

pre 13 godina

(Vuk, 30. novembar 2010 01:08)
Ta Smiljanićka ne može da komentariše jednog uspešnog meksičkog inženjera koji je radom doveo svoju firmu do vrha, a valjda će i naš Telekom.
Neka ide na Biro rada na svoj prvi posao da nauči nešto, ako je iko primi...



E moja Vuchino! Taj se nije obogatio zato sto je isao u korist gradjanima Juzne Amerike. Nego zato sto je jedini na trzistu i MONOPOLISTA. A to te ocekuje u Srbiji, gori monopol od postojeceg. A ti se samo nadaj da ce ti doci neki stranac i omoguciti bilji, jeftiniji zivot.

Milos

pre 13 godina

Procitao sam da kukate od monopola Telekoma, pa sad slusajte, mnoge fabrike u Srbiji je privatizovane, ne bas na sjajan nacin, ljudi rade za 5000 din. mesecno, da li mislite da ce privatizacija Telekoma nesto bolje doneti, bice tu otpustanje radnika i jos mnogo toga, vi znate da drzava nema kontrolu nad privatizovanim firmama, nece i u slucaju telekoma biti bolje, nisu nase privatizacije kao u nekim uredjenim zemljama gde zakom postoji i gde se postuje, gde ljudima daju solidnu platu i tome slicno, ovde neko kupuje samo da bi opljackao.

dijagnoza žutica

pre 13 godina

Naravno spin.
Žuti, totalno ste prsli, više nikakve argumente nemate i ne skrivate se, nego ste prešli na najprizemnije vređanje.
Znajte jedno, 5. oktobra Slobini su se izvukli uz par modrica, ali za vas nisam siguran.

Jovan

pre 13 godina

Ova 'kapacitetna koalicija' ocevidno je odigrala svoje i odlazi sa scene. Uz zvizduke nezadovoljne publike. Bice dobro ako prodju samo sa flekama od paradajza i jaja.

Dragan Niš

pre 13 godina

@Vuk (onaj prvi)..."Neka ide na Biro rada na svoj prvi posao da nauči nešto, ako je iko primi..."

Vučuću (ja to tebi od milošte), na wikipediji, na stranici posvećenoj Aleksandri Smiljanić, stoji sledeće: "She works as a professor at the Faculty of Electrical Engineering in Belgrade and as a research professor at Polytechnic University of New York".
Ako ne razumeš engleski, pitaj nekog da ti prevede, čisto da se ne brukaš više pisanjem glupih komentara.

Boris

pre 13 godina

Evo jedne proste lekcija iz ekonomije: trzisna vrednost neke kompanije uopste nije vezana za kapital koji je u nju ulozen niti za prihod koji je ostvarivala u proslosti nego za ocekivani profit u buducnosti i potencijalnu cenu koja bi se mogla postici kad bi se preduzece preprodavalo. I na jedan i na drugi bitan parametar utice platezna moc stanovnista, i ocekivano duboko siromastvo stanovnika, a narocito privrede, Srbije i Republike Srpske! Stoga, ne bi me cudilo da niko ne da ponudu, pa cak ni za manje para od minimuma sto je drzava propisala, jer jednostavno profit nije nikako zagarantovan ako ljudi, i firme, ne budu imali para za telekomunikacije.

micy

pre 13 godina

Daj Boze da taj Slim i zna gde je Srbija.Vazno je da nasi politicari pricaju kako dolaze velike pare u Srbiju.Sad ce se javiti Dinkic i reci da cemo dobiti po 500 evra za akcije...I sve ce biti BOLJE kad nam oni kazu.Dragi nasi ministri,blizu je Nova godina,ali mi odavno ne verujemo u Deda Mraza

Marko

pre 13 godina

Ajde prestanite vise sa tom Smiljanickom, zena je davala toliko **** komentare proteklih meseci da je to strasno.
- zena jednostavno nije kompetentna o tome bilo sta da prica. Ali kad je pocela da prica o zastiti privatnosti, sto bi navodno postao problem ako bi prodali Telekom... Mislim da je to vec elementarno ne poznavanje tehnologija. Zao mi je, zena je profesor, ali to je tako.

Ko i kako ce da kupi, to cemo da vidimo u februaru ili martu, a ovi sto mi kukaju, sto ce se prodati firma koja nas je maltretirala svojim monopolskim ponasanjem decenijama unazad - svaka cast. Ja sam za jos jednu liniju morao da platim, a izvukli su mi je u susednu zgradu, pa sam opet morao 'da podmazujem' da bi mi izvukli zice do stana. Bilo bi zanimljivo da se napravi istrazivanje, koliko zaposleni u Telekomu imaju linija kod kuce.

Sve sami strucnjaci, a najveci deo telekomunikacionih kompanija u Evropi su akcionarska drustva, sa ucescem drzave od 15 - 30%. Ali zato mi imamo Smiljanicku - strucnjaka par excellence.

Matrix

pre 13 godina

Ne kapiram kako nisu zainteresovani a prijavili se za kupovinu,da li ce neko od politicara da nam kaze da li se prodaje i infrastruktura,godinu dana traje prica oko prodaje telekoma i niko od politicara za tih godinu dana nije rekao da li ce da se poklanja infrastruktura,o tomr cute ko zaliveni,uostalom ko god da kupi Telekom mi korisnici smo ga nadrljali,tako da nemoj da nam pricaju da oni prodaju Telekom zbog nas korisnika,jer to je najveća izgovorena laž.

Vuk

pre 13 godina

I na ovoj vesti si stigao da ostavis besmislen i uvredljiv komentar.Zena je profesor na ETF-u i ne brini za njen posao nego se informisi pre nego sto bombardujes internet dezinformacijama.

Dr

pre 13 godina

Ovo je toliko važno pitanje, da ne smemo da dozvolimo da nas vlast napravi ludim i šroda najbolje srpsko preduzeće, bez ijednog valajnog argumenta!Predlazem da b92 organizuje duel Jasna Matic-Aleksandra Smiljanić!

Vuk

pre 13 godina

Ta Smiljanićka ne može da komentariše jednog uspešnog meksičkog inženjera koji je radom doveo svoju firmu do vrha, a valjda će i naš Telekom.
Neka ide na Biro rada na svoj prvi posao da nauči nešto, ako je iko primi...

Nislijka

pre 13 godina

kupca kompanija koje se nude po povoljnim cenama ili ispod cene što je sada slučaj s Telekomom Srbija. Početna cena od 1,4 milijarde je niska, a profit visok. Zarada će tek da bude velika kada nakon kupovine kupac podigne cene što je bio slučaj svuda gde su prodate nacionalne telekomunikacione kompanije i zapravo će je otplatiti za nekoliko godina

A u cemu je tu korist i sustina za nas> Ne razumem se u ekonomiju ,pa ako bi mi neko objasnio

eto

pre 13 godina

Ako srbija narednih 15 godina uspe da u proseku godisnje obezbedi sebi 2 milijarde dolara investicija, ima da stigne cifru Slima koju on sada poseduje.
Bedni smo.

Dr

pre 13 godina

Ovo je toliko važno pitanje, da ne smemo da dozvolimo da nas vlast napravi ludim i šroda najbolje srpsko preduzeće, bez ijednog valajnog argumenta!Predlazem da b92 organizuje duel Jasna Matic-Aleksandra Smiljanić!

dijagnoza žutica

pre 13 godina

Naravno spin.
Žuti, totalno ste prsli, više nikakve argumente nemate i ne skrivate se, nego ste prešli na najprizemnije vređanje.
Znajte jedno, 5. oktobra Slobini su se izvukli uz par modrica, ali za vas nisam siguran.

Nislijka

pre 13 godina

kupca kompanija koje se nude po povoljnim cenama ili ispod cene što je sada slučaj s Telekomom Srbija. Početna cena od 1,4 milijarde je niska, a profit visok. Zarada će tek da bude velika kada nakon kupovine kupac podigne cene što je bio slučaj svuda gde su prodate nacionalne telekomunikacione kompanije i zapravo će je otplatiti za nekoliko godina

A u cemu je tu korist i sustina za nas> Ne razumem se u ekonomiju ,pa ako bi mi neko objasnio

eto

pre 13 godina

Ako srbija narednih 15 godina uspe da u proseku godisnje obezbedi sebi 2 milijarde dolara investicija, ima da stigne cifru Slima koju on sada poseduje.
Bedni smo.

Dragan Niš

pre 13 godina

@Glupi pravnik
A ko će novog vlasnika (koji sa 51% vlasništva kupuje 100% odlučivanja) sprečiti da podigne cenu impulsa, otpusti pola radnika (na taj način potencijalno praveći značajno veći profit), a s druge strane da naručuje papreno skupe usluge od nekih svojih firmi iz recimo poreskih rajeva. Sve po zakonu, a profit minimalan ili nikakav.
Koliko se sećam po medijima je išlo da je tako i Karić radio sa Mobtelom-imao 51% vlasništva, previo ogromnu zaradu, a zvanični profit (od kog je državi trebalo da pripadne pola) nula. Neko će reći "pa nisu zapadnjaci isto što i Karić". Jok, plemeniti su, dolaze da nas razvijaju, a ne da zarade što više (i to što zarade iznesu iz zemlje).

neznalica

pre 13 godina

Ma ovo je samo još jedan manevar(spin) naše vlade da bi opravdali nisku cenu po kojoj će Telekom prodati Dojče Telekomu. A narodu će da prodaju priču u stilu da kad najbogatiji čovek na svetu nije ponudio više para od Dojče Telekoma, to znači da smo "odlično" prodali Telekom i da smo postigli "maksimalno dobru cenu".
Najveće zasluge za prodaju Telekoma pripadaju MMF-u, jer je to bukvalno njihov nalog. To im sada izgleda nije dovoljno, nego se čak mešaju u to i kako će se pare potrošiti, jer njihov predstavnik iz kancelarije u Beogradu je izjavio da deo para od prodaje Telekoma treba da ode na vraćanje dugova i plaćanje kamata. A za prodaju će se dobiti onoliko para koliko Telekom zaradi za dve godine.

Vuk

pre 13 godina

I na ovoj vesti si stigao da ostavis besmislen i uvredljiv komentar.Zena je profesor na ETF-u i ne brini za njen posao nego se informisi pre nego sto bombardujes internet dezinformacijama.

STOP prodaji Telekoma

pre 13 godina

Ovo stvarno nema smisla, šta vlast radi, zašto se o ovome ne raspravlja na skupštini, ne organizuju TV debate, okrugli stolovi...Zato što vlast nema argumente!Podržimo veliku akciju DSS i potpišimo peticiju protiv prodaje najprofitabilnijeg srpskog preduzeća!

Driller

pre 13 godina

@Marko

Nastavio si po starom da laprdas i da lazes i da obmanjujes u svojim lazima.

Nek te je sramota sto iz tvojih ruku izlazi ovo vredjanje profesora Smiljanic koja se zdusno bori da pomogne meni, tebi i gradjanima Srbije.

Objasni ti nama kad si tako ZAO, kako ce ova nasa jadna i ponizena Srbija da izdrzi prodaju Telekoma, ako posle prodaje krene profit iz Srbije ka maticnoj zemlji kupca.

Recimo hipoteticki, profit je 200, 300 ili 500 miliona eura.
AJde da kazemo da je 300 miliona eura, od tih 300 miliona, Srbija ce dobiti 18% u najboljem slucaju, medjutim buduci vlasnik ce svake godine spinovati finalni racun, te ce prikazati da je ulagao u kompaniju tako da ce ispadati da je finalni profit drasticno manji, platice manji porez, i naravno platice manje dividende.

Ali cak i da ne uradi takav potez sa ulaganjem u sebe, Srbija bi dobijala drasticno manju svotu nego sada, pojavila bi se drasticna razlika u budzetu, i pare od prodaje pokrivale bi samo nekoliko godina manjak u budzetu.

Odnosno najgora stvar je da nije u pitanju klasicni manjak, vec dupli manjak, jedan je da nema vise priliva novca u istoj kolicini a drugi je novi odliv novca iz ukupne kolicine Srpskog dinara.
Te dobijamo da za 3-4 godine sva kolicina od prodaje Telekoma nestaje na kompenzaciju gubitka novca od odliva kao i kompenzacija manjka u budzetu od smanjenja priliva.

tako da za 3-4 godine krece puna svota deficita od odliva novca iz Srbije.

I na kraju krajeva za 3-4 godine, pocinjemo mi kao gradjani da zivimo i radimo kompenzujuci svake godine odliv profita iz Srbije, koji ce biti konacni udarac na Srbiju.

Jednostavno takva drasticna promena u ovom trenutku, bez nekog novog revolucionarnog izvoza koji bi Srbija naprasno dobila i koji bi u potpunosti pokrio odliv novca od Telekoma,
naravno takva stvar se ne vidi ni u najavi,
znacilo bi da ako nemamo takav izvoz, mi u vec petoj ili sestoj godini bivamo ostavljeni i bez kompletne svote od prodaje Telekoma, tada vec dozivljavamo gubitak od 1.3 milijarde eura i ceka nas kompenzacija i pokrivanje ukupnog gubitka od 2.3 milijarde eura.

Zamislite to ovako jos prostije, pojavice se situacija da ce drzava napumpati profit EDB-a na primer ili poreze, kako bi kompenzovala smanjenje priliva i sam odliv novca iz Srbije, povecanjem cene struje, kako bi se stvorio visak od 200-500 miliona eura u zavisnosti od godisnjeg stvarnog profita Telekoma.

Na kraju svaki gradjanin ce placati svaki euro profita Telekoma i apsolutno tvrdim da gradjani i drzava ne da nece imati nikakve koristi od prodaje Telekoma vec je to apsolutno kontraproduktivno.

Na kraju zbog ogromnog povecanja zaduzenja zbog prodaje Telekoma, Srbija ce prodati EDB, gde ce se situacija ugroziti za dodatnih 300%, te ce za 7 godina stvoriti manjak od 4 milijarde eura i ukupan dug Srbije ce za 7 godina biti 50-53 milijarde eura, desice se isti scenario kao i u Argentini, drzava ce objaviti bankrot.
Na dan bankrota, drzava ce konfiskovati svu novcanu masu odnosno sve devize i dinare na stednji, te ce istog trenutka sva novcana masa biti konfiskovana od strane drzave.

Mnoge teritorije kao i imovina gradjana na tim teritorijama bice predati IMF-u.

I to je samo start problema.

DZoni

pre 13 godina

""Telekom Italije i njegova fiksna mreža je nacionalno blago i nemamo nameru da kontrolu nad tim prepustimo strancima", bio je stav italijanske vlade, a koju je tada predvodio Romano Prodi, bivši predsednik Evropske komisije."
Vi treba da idete kod nasih "eksperata" na prevaspitavanje ,da vam objasne Cetko,Djelic,Tadic i ostala bratija kako se vodi drzava.

Dragan Niš

pre 13 godina

@Vuk (onaj prvi)..."Neka ide na Biro rada na svoj prvi posao da nauči nešto, ako je iko primi..."

Vučuću (ja to tebi od milošte), na wikipediji, na stranici posvećenoj Aleksandri Smiljanić, stoji sledeće: "She works as a professor at the Faculty of Electrical Engineering in Belgrade and as a research professor at Polytechnic University of New York".
Ako ne razumeš engleski, pitaj nekog da ti prevede, čisto da se ne brukaš više pisanjem glupih komentara.

Matrix

pre 13 godina

Ne kapiram kako nisu zainteresovani a prijavili se za kupovinu,da li ce neko od politicara da nam kaze da li se prodaje i infrastruktura,godinu dana traje prica oko prodaje telekoma i niko od politicara za tih godinu dana nije rekao da li ce da se poklanja infrastruktura,o tomr cute ko zaliveni,uostalom ko god da kupi Telekom mi korisnici smo ga nadrljali,tako da nemoj da nam pricaju da oni prodaju Telekom zbog nas korisnika,jer to je najveća izgovorena laž.

Ne informisan

pre 13 godina

(Vuk, 30. novembar 2010 01:08)
Ta Smiljanićka ne može da komentariše jednog uspešnog meksičkog inženjera koji je radom doveo svoju firmu do vrha, a valjda će i naš Telekom.
Neka ide na Biro rada na svoj prvi posao da nauči nešto, ako je iko primi...



E moja Vuchino! Taj se nije obogatio zato sto je isao u korist gradjanima Juzne Amerike. Nego zato sto je jedini na trzistu i MONOPOLISTA. A to te ocekuje u Srbiji, gori monopol od postojeceg. A ti se samo nadaj da ce ti doci neki stranac i omoguciti bilji, jeftiniji zivot.

Jovan

pre 13 godina

Ova 'kapacitetna koalicija' ocevidno je odigrala svoje i odlazi sa scene. Uz zvizduke nezadovoljne publike. Bice dobro ako prodju samo sa flekama od paradajza i jaja.

rebro

pre 13 godina

Ovako stoje stvari. Telekom je najprofitabilnija srpska kompanija i nikako ne sme biti prodat. Ono sto Vlada precutkuje je da ce prodati i infrastrukturu a to znaci da ce novi vlasnik posedovati sve kablove i zice kojima je premrezena cela Srbija. Idemo dalje, cene usluga ce drasticno skociti a armija nezaposlenih i gladnih se uvecati jer ce biti masovnih otpustanja. Ko ne veruje neka pita Hrvate kako su prosli.

I to sto u Evropi telekomi nisu u drzavnom vlasnistvu je samo njihova stvar. Mi ne moramo da kopiramo svaki njihov korak. Jednom ce oni skociti u vodu a mi? Hocemo li za njima?

micy

pre 13 godina

Daj Boze da taj Slim i zna gde je Srbija.Vazno je da nasi politicari pricaju kako dolaze velike pare u Srbiju.Sad ce se javiti Dinkic i reci da cemo dobiti po 500 evra za akcije...I sve ce biti BOLJE kad nam oni kazu.Dragi nasi ministri,blizu je Nova godina,ali mi odavno ne verujemo u Deda Mraza

Neba

pre 13 godina

Gospodin Slim nije postao najbogatiji na svetu zato sto je investirao u razvoj mreze.
On u svom rodnom Meksiku drzi obe mobilne mreze, a kad zoves sa jedne na drugu, placas roming!!! Dalje, roming se placa i kada se nalazis na teritoriji druge republike unutar Meksika, a ista ti je mreza! Da ne pominjem preskupe impulse, cak i za bogatije turiste tamo. Licno video! Da probamo sa nekim Kolumbijcem, mozda nam se posreci.?

Blago nama

pre 13 godina

Ja prosto ne mogu da verujem sta mi radimo!!!Sve prodadosmo a pare samo za trosak odlaze!U investicije i nova radna mesta ne ulazemo!Grci su trosili pare iz Evropske Unije pa su doziveli ono sto su doziveli...Sta nas ceka kad ova vlast potrosi iskljucivo nase pare???Ko ce nas da vadi?Zar je potrebno prodavati najprofitabilnije kompanije u Srbiji?Ovako svako moze da upravlja drzavom!

Vuk

pre 13 godina

Ta Smiljanićka ne može da komentariše jednog uspešnog meksičkog inženjera koji je radom doveo svoju firmu do vrha, a valjda će i naš Telekom.
Neka ide na Biro rada na svoj prvi posao da nauči nešto, ako je iko primi...

Milos

pre 13 godina

Procitao sam da kukate od monopola Telekoma, pa sad slusajte, mnoge fabrike u Srbiji je privatizovane, ne bas na sjajan nacin, ljudi rade za 5000 din. mesecno, da li mislite da ce privatizacija Telekoma nesto bolje doneti, bice tu otpustanje radnika i jos mnogo toga, vi znate da drzava nema kontrolu nad privatizovanim firmama, nece i u slucaju telekoma biti bolje, nisu nase privatizacije kao u nekim uredjenim zemljama gde zakom postoji i gde se postuje, gde ljudima daju solidnu platu i tome slicno, ovde neko kupuje samo da bi opljackao.

Marko

pre 13 godina

Ajde prestanite vise sa tom Smiljanickom, zena je davala toliko **** komentare proteklih meseci da je to strasno.
- zena jednostavno nije kompetentna o tome bilo sta da prica. Ali kad je pocela da prica o zastiti privatnosti, sto bi navodno postao problem ako bi prodali Telekom... Mislim da je to vec elementarno ne poznavanje tehnologija. Zao mi je, zena je profesor, ali to je tako.

Ko i kako ce da kupi, to cemo da vidimo u februaru ili martu, a ovi sto mi kukaju, sto ce se prodati firma koja nas je maltretirala svojim monopolskim ponasanjem decenijama unazad - svaka cast. Ja sam za jos jednu liniju morao da platim, a izvukli su mi je u susednu zgradu, pa sam opet morao 'da podmazujem' da bi mi izvukli zice do stana. Bilo bi zanimljivo da se napravi istrazivanje, koliko zaposleni u Telekomu imaju linija kod kuce.

Sve sami strucnjaci, a najveci deo telekomunikacionih kompanija u Evropi su akcionarska drustva, sa ucescem drzave od 15 - 30%. Ali zato mi imamo Smiljanicku - strucnjaka par excellence.

sale

pre 13 godina

kostunicina ministarka ne odustaje.... a sto se otpustanja tice, sumnjam da ce biti otpusteni oni koji znaju svoj posao... verovatno ce biti najurena samo bagra koja se uhlebila preko veze u javno preduzece i prima ogromnu platu za nerad....

upravljanje firmom (bilo kojom) od strane drzave je zlo za ekonomiju i to treba spreciti... sva javna preduzeca pod hitno prodati...

Boris

pre 13 godina

Evo jedne proste lekcija iz ekonomije: trzisna vrednost neke kompanije uopste nije vezana za kapital koji je u nju ulozen niti za prihod koji je ostvarivala u proslosti nego za ocekivani profit u buducnosti i potencijalnu cenu koja bi se mogla postici kad bi se preduzece preprodavalo. I na jedan i na drugi bitan parametar utice platezna moc stanovnista, i ocekivano duboko siromastvo stanovnika, a narocito privrede, Srbije i Republike Srpske! Stoga, ne bi me cudilo da niko ne da ponudu, pa cak ni za manje para od minimuma sto je drzava propisala, jer jednostavno profit nije nikako zagarantovan ako ljudi, i firme, ne budu imali para za telekomunikacije.

gagica

pre 13 godina

Čitam komentare i hvata me tuga. Zagovornici prodaje daju neke nebulozne razloge privatizacije i uglavnom završe sa opisom javašluka u Telekomu i vređanja Dr. Smiljanić. Telekom može da se reorganizuje a ne da se prodaje. A što se tiče Smiljanićke odem ja na Google i sve što sam tamo našla govori samo o tome da je vrhunski stručnjak. Osim što je bila jedan od najboljih učenika Matematičke gimnazije, jedan od najboljih studenata ETFa doktorirala je na Princetonu i radila u AT&T največem američkom operateru a pritom nije član nijedne stranke već je bila ministarka kao vanstranačka ličnost na predlog DS. Logični zaključak je da su komentari o njoj čista zloba.

A sad nešto što nije niko pomenuo. Da batalimo pare i ekonomiju razmislimo malo šta je to što definiše jednu državu. Teritorija, stanovništvo i razna bogatstva prirodna i ona koja je narod stvorio, tako smo učili u školi. Mi ponosni narod busamo se u grudi kako su naši preci u raznim ratovima ginuli za svako drvo rodne grude, bili izbrisani iz spiska živih kad je trebalo braniti domovinu. Sada u miru mi učimo ove generacije da ako možeš malo da ućariš treba prodati i rođenu babu. Pa gde je tu patriotizam. Neke se stvari jednostavno nikad ne otuđuju. Ako smo već pogrešili i na nagovor stranaca prodali deo našeg suvereniteta sačuvajmo ovo što nam je ostalo od našeg suvereniteta da nas sutra nebi pojeo sram kad shvatimo da smo se prodali i završili kao kolonija istih onih koji nas danas tapšu po ramenu i dive nam se na razvoju demokratije.

Coco Bill

pre 13 godina

A što DSS nije skupljao potpise za NIS kad je trebao da se proda ? zna se kome. Pa zar energetika nije takođe "državno blago". Meni se više čini da se oni plaše da neće imati šta da prodaju, ako dođu na vlast nego za građanstvo

sava p.

pre 13 godina

Neverovatno je koliko ex-Ministarka Smiljanić agituje za očuvanje nacionalnog blaga. Žena je imala svojih 5 minuta i, da nije bilo ovog tendera, niko se nje ne bi više ni sećao. Ništa nije unapredila to naše narodno blago.

Stvarno sam šokiran pričama o tome kako će da nam nešto uzmu kupci Telekoma. Pa jel mi imamo išta od tog profita? Imaju rukovodioci, možda neke stranke, mada nije sigurno, i to je to...

Ako dođe ozbiljan igrač, veoma lako će podići efikasnost kompanije. Ako bude morao da digne cenu impulsa, dići će je - ako ne, neće, veoma jednostavno. Na državi je da spreči da telekom izuva klijente. Oni koji nisu zadovoljni, uvek mogu da pređu na Orion i ostale provajdere...

Daki

pre 13 godina

Mislim da izvesni koji dole komentarise pod imenom Vuk ima nesto licno protiv gospodjice Smiljanic. Cisto primecujem, svaki put kad da izjavu on ospe kao da ga je neko ubo iglom. Posto je apsurdno da negira njenu strucnost neka otvoreno kaze sta ga boli vezano za nju.

I.

pre 13 godina

Au, ljudi, kolika halabuka protiv normalne, "zdrave", liberalno-kapitalističke konkurencije. Od toga se svet nije spasao, a sad će naša prkosna mala Srbijica!?

Svakako je dobro što se prijavio Slim, pa i ako nije ozbiljan. Nek se prijavi i Stupid, neće da škodi. Samo može da nagna ozbiljne ponuđače da podignu ponudu.

Glupi pravnik

pre 13 godina

Recite gospodji Smiljanic da se sa 51% kapitala dobija i (svega) 51% dobiti, pa neka izracuna ponovo koliko je godina potrebno da se ta investicija "isplati"

gledam i vidim

pre 13 godina

Za dobrobit korisnika prodajna cena Telekoma nije bitna.Bitan je manje alav vlasnik jer od postojeceg tesko je i zamisliti goreg.Ja bi ovakav Telekom poklonio bilo kome, pa i Meksikancu...

6. oktobar na sledećim izborima!!!

pre 13 godina

"Telekom Italije i njegova fiksna mreža je nacionalno blago i nemamo nameru da kontrolu nad tim prepustimo strancima", bio je stav italijanske vlade, a koju je tada predvodio Romano Prodi, bivši predsednik Evropske komisije.

PAMETNOM DOSTA!

ReleaseTheFuture

pre 13 godina

Da, imala je svojih pet minuta, i nije predložila da se Telekom proda, štaviše, ulaganja u infrastrukturu i širenje Telekoma su u tom periodu bili najveći (pogledati na sajtu Telekoma godišnje izveštaje).

Driller je lepo opisao postprodajni scenario, samo da dodam da se neće gingirati ulaganja, već će se dobar deo prihoda iskoristiti u ulaganja, u tom slučaju, plaćanje inostranih konsultantskih agencija po enormnim tarifama, kao i nabavki opreme iz inostranstva, opet po nenormalnim cenama. Dok je Telekom JP, to (zakonski gledano) nije baš u toj meri moguće pošto podleže Zakonu o javnim nabavkama, šta će biti kada postane privatno preduzeće u rukama stranaca?

Ovo govorim iz svog iskustva, radim u "domaćoj" banci, banci koja je osnovana u Srbiji, ali je centrala u inostranstvu. Nebrojeno mnogo puta su angažovani inostrani konsultanti sa cenom od 200 do 800 eura NA SAT, dok se nabavka opreme vrši tako što centrala banke pregovara, nabavlja i šalje opremu, koja je višestruko skuplja nego da je kupljena od domaćih predstavnika proizvođaća opreme. Eto formule za "inostrane investicije".

Argentinac

pre 13 godina

When the Argentinean government privatized the companies, they thought that revenue and profits would occur quickly and naturally. But in reality, the state owned monopolies became private owned monopolies. Not only were they still monopolies, but also they were foreign owned. Therefore, any money gained did not end up back into the country, but rather to foreign countries. Also by fixing the peso to the dollar, the Argentinean government believed that they would have a more stable currency. This, in fact, was true. Inflation stabilized over zero percent. However, it also meant that Argentina was not allowed to pass any monetary policies to allow the economy to become flexible to any blows. Unfortunately, this was just the case.

Ocigledno

pre 13 godina

"Karlos Slim važi za kupca kompanija koje se nude po povoljnim cenama ili ispod cene što je sada slučaj s Telekomom Srbija"
Bas je bezobrazan, umesto da kupuje po nepovoljnim cenama i placa vise nego sto kompanije vrede!

Marko

pre 13 godina

@Driller

Aha. Znaci ja "laprdam i lazem", a ti si vec dosao do "spinovanja finalnog obracuna".

Koliko si gluposti naveo ni sam ne znas, a sad da ti odgovaram stavku po stavku ne pada mi na pamet, niti je ovo forum.

Reci cu samo jedno, vama DSS-ovcima, koji se lozite na titule: i Kostunica je doktorirao na pravima, pa mu je najnormalnija stvar da opravdava klasican drzavni udar, kao legitiman strajk. Tako da, sto se mene tice, ta tvoja 'profesorka Smiljanic' je pokazala svoju 'strucnost' svojim izjavama koje nemaju veze sa mozgom, ali imaju veze sa politikantskom kalkulacijom na kratke staze!!!

Aleksandar

pre 13 godina

@ Dragan Niš:

a ko kaže da, ako Telekom ostane u vlasništvu Srbije, da neće dići cenu impulsa, da neće naručivati opremu sa egzotičnih ostrva i povrh toga da ne otpusti višak zaposlenih - koji realno postoji Telekomu.
Dojče Telekom, ako dođe, sigurno neće da nas mazi (zaštita potrošača je posao države), ali onda neće biti para za partijske kase, besplatnog telefoniranja za ministre, savetnike, švalerke i posla za sinove koje mrzi da završe čak ultra mega trendovske fakultete za menadžment preko fejsbuka

Aleksandar

pre 13 godina

Ko vam je rekao da je Telekom naprofitabilnija firma?
Oni kome inače ne verujemo ništa - Vlada.

ako pogledate na sajtu, Telekom, je u doba SEKE, pada prometa i svega, je duplirao profit...
da ne bude posle, kao sa NISom, i mnogim privatizovanim firmama, da se malo "doterali" poslovne knjige.

protiv

pre 13 godina

Moje misljenje je da je ovo samo mazanje ociju.Mislim da se ovaj Meksikanac provlaci kroz medije da bi se ubedio narod da je kao to mnogo dobro ako mi telecom prodamo najbogatijem coveku na svetu,a ustvari on nije ni zainteresovan da ga kupi.Da pojasnim koristi se njegovo ime zarad lakseg ubedjivanja naroda da je to ispravan potez prodati telecom.
Takodje bih voleo da neko iz vlasti napokon izadje i jasno i glasno kaze da li smo mi kao drzava na neki nacin primorani ili naterani da prodamo telecom zarad nekih visih drzavnih interesa koje cemo ostvariti prodajom.
Ako nesto donosi profit od recimo stotinak miliona eura godisnje a ti ga prodas za 2milijarde to je totalna glupost jer se ne zivi 5godina,ojadice nas za buduce generacije,tako da sam ja PROTIV prodaje!

Zoran

pre 13 godina

Telekom profitabilan.
Kakve gluposti.
Naravno da jeste,kada je jedini.

Kako god se okrene,narod ce da ispasta.

Moja iskustva sa telekomom su uzasna,ali nisam za to da se proda tek tako.

NIS smo dali bukvalno dzabe.
Uzas
Da smo prodavali rafinerije na kilo,u.s. steel-u,dobili bi vise.

Mogu da zamislim vreme,kada dodje,a doci ce,
Rusi nam diktiraju gorivo,neki meksikanac telefoniju,a struju,neko sa rajskih ostrva...
A vlada nam prica price.

Kakve lazi i mazanje ociju!

Sta ces,
treba se para za dzepove,penzije,rupe u budzetu.
Ada cignalija jos nije skroz sredjena,a jos nije svugde nov asfalt u Beogradu...

DEkonom

pre 13 godina

Nasoj vladi netreba analiza koliko vredi Telekom, koliko je pametno prodavati ga, po kojoj ceni, sta dalje nakon toga, niti joj treba bilo sta drugo sem PARA...

Daj pare da ih trosimo....to je jedino sto ovoj vladi treba do sledecih izbora...

A vas narode posle izbora ko vas ....

smoky

pre 13 godina

Ovaj tekst nema ama bas nikakav efekat na mene jer uporedjivati profitibilnost RTB Bor (zasto bi ga na kraju bilo ko kupio?) sa Telekomom je stvarno manipulacija i usmeravanje u pogresno tumacenje.

Dejan BG

pre 13 godina

Telekom u svakom slučaju treba prodati!
Država ne treba da gazduje firmama jer to uvek dovodi do zloupotreba.
Država ne treba da se bavi biznisom, da zarađuje i postavlja svoje ljude.
Zadatak države je da stvori dobru poslovnu atmosferu i da ubire porez, a drugi treba da se takmiče ko je bolji.
Kako druge firme da se takmiče sa državnom firmom u istoj branši kad država svojim firmama uvek gleda kroz prste. Da li ste ikad čuli da je u neku državnu firmu došla neka inspekcija? Nikad!
Pumpadžije kradu od kad je sveta i veka, a inspekcija dolazi kad su rusi vlasnici.
Kad bude privatni vlasnik (vlasnici) neće moći država da ih cima, daj pare za ovo za ono, sponzoriši ove ...
Šta mi kao obični smrtnici imamo od toga ko je vlasnik?
Profit i tako nikad nismo videli!

Aleksandar II

pre 13 godina

@ Glupi pravnik
Postoji X načina da se (realni)profit podeli u sasvim drugoj srazmeri u odnosu na vlasničku. Ko ne veruje, nek se seti Mobtela i ispumpavanja profita iz njega preko povezanih kompanija i fizičkih lica.
Za one koji se pitaju jel' imamo mi ikakvu korist od profita Telekoma i da li je Telekom baš tako profitabilna kompanija odgovor je - imamo, i profitabilna je! (iako bi mogla da bude i daleko profitabilnija)
Iz prihoda Telekoma se itekako podupire posrnuli srpski budžet (isplate penzionerima, npr.) i da nije njega, sredstva bi morala da se namaknu iz novih ili povećanih starih poreza (PDV, na primer), što će se neminovno i desiti, kad se pare od privatizacije spiskaju, jer spremnost da se javni izdaci, pre svega za krajnje neefikasnu i preglomaznu državnu i paradržavnu administraciju, uopšte nije na vidiku.

Deki

pre 13 godina

Realno, dal ga kupi neki nas "kontraverzni biznismen" ili neki belosvetski "biznismen" ili neka banka... isto nam se vata,sta bice bolja usluga,jeftinije? Nit ce nam biti bolje nit gore, isto nas i sada sisaju i stavljaju pare u poslusnicko stranacke dzepove i zaposlili cele familije koje nista ne rade. Pa svako normalan ce da otpusti neki deo zaposlenih koji tamo sede i primaju redovne i dobre plate. Sta se kao cudimo i pozivamo odmah na SRPSTVO kad nemamo argumente. Ova drzava je banana i vlast u njoj ima mafia kako finansijska tako i politicka. MOrace da pravee kompromise da sacuvaju fotelje pa makar i sa crnim djavolom!!! Samo Fotelja Srbina Spasava

Milan

pre 13 godina

A otkud ta teza da je malo verovatno da Slim kupi Telekom jer Srbija nije prava zemlja za ulazak na evropsko trziste? Naravno da nije, ali mozda Slim uopste ne zeli da udje na evropsko trziste. Mozda zeli svoja iskustva iz divljacki kapitalistickih zemalja Latinske Amerike da isproba na nekom drugom podrucju... Ne verujem da bi jedan tako ozbiljan i informisan covek na bilo koji nacin doveo Srbiju u vezu sa EU.

sasa jokic

pre 13 godina

Daki@ Evo ja cu umesto Vuka da Ti odgovorim, predpostavljam da si u srodstvu sa pomenutom, pa ti smeta sto je neko kritikuje. Ali ima apsolutno pravo, jer je gospodja Smiljanic iznela gomilu neistina u svojim analizama! Prvo kako moze da prica o telekomu kao uspesnoj kompaniji u rukama drzave, koja "isisava" dobit kroz ogromne sume za marketing(citaj pranje para) koji se posle sliva u kase stranaka na vlasti! Da li neko razmislja u pravcu podizanja atraktivnosti ovog trzista ako u nju dodju ovako ozbiljne firme kao sto su Dojce, Frans telekom, ili jos bolje najbogatiji covek na svetu?! Svetske firme posluju po logici unapredjivanja tehnologija, kako bi ostvarile veci profi. A sta su radili Radujko i ekipa?! Slikali se za Story i Gloriju, nema zurke u gradu na kojoj se nije pojavio!!!Porez na ostvarenu dobit ce placati u Srbiji, a usluge ce biti deset puta bolje! Prema tome, ko kaze da ne treba prodavati Telekom radi za interes snaga koje zele Srbiju van EU!

sasa jokic

pre 13 godina

Ne znam dokle cemo se vise porediti sa zemljama kojim ne mozemo da pariramo ni po jednom osnovu! Italija mu nije dala da kupi njihovog operatera, jer to cuvaju kao najvece blago?! Italija je jedan od najvecih izvoznika u Evropi, a ko smo mi?! Na zacelju sa Albanijom, i treba da ga nosimo na rukama ako dodje i podigne cenu Telekomu!Medjutim vec su krenuli razni lobisti Dojce telekoma, Frans telekoma, i antievropskih snaga.....Sacekajte jos par dana, pa onda pricajte!

Vuk

pre 13 godina

Ta Smiljanićka ne može da komentariše jednog uspešnog meksičkog inženjera koji je radom doveo svoju firmu do vrha, a valjda će i naš Telekom.
Neka ide na Biro rada na svoj prvi posao da nauči nešto, ako je iko primi...

Marko

pre 13 godina

Ajde prestanite vise sa tom Smiljanickom, zena je davala toliko **** komentare proteklih meseci da je to strasno.
- zena jednostavno nije kompetentna o tome bilo sta da prica. Ali kad je pocela da prica o zastiti privatnosti, sto bi navodno postao problem ako bi prodali Telekom... Mislim da je to vec elementarno ne poznavanje tehnologija. Zao mi je, zena je profesor, ali to je tako.

Ko i kako ce da kupi, to cemo da vidimo u februaru ili martu, a ovi sto mi kukaju, sto ce se prodati firma koja nas je maltretirala svojim monopolskim ponasanjem decenijama unazad - svaka cast. Ja sam za jos jednu liniju morao da platim, a izvukli su mi je u susednu zgradu, pa sam opet morao 'da podmazujem' da bi mi izvukli zice do stana. Bilo bi zanimljivo da se napravi istrazivanje, koliko zaposleni u Telekomu imaju linija kod kuce.

Sve sami strucnjaci, a najveci deo telekomunikacionih kompanija u Evropi su akcionarska drustva, sa ucescem drzave od 15 - 30%. Ali zato mi imamo Smiljanicku - strucnjaka par excellence.

Glupi pravnik

pre 13 godina

Recite gospodji Smiljanic da se sa 51% kapitala dobija i (svega) 51% dobiti, pa neka izracuna ponovo koliko je godina potrebno da se ta investicija "isplati"

I.

pre 13 godina

Au, ljudi, kolika halabuka protiv normalne, "zdrave", liberalno-kapitalističke konkurencije. Od toga se svet nije spasao, a sad će naša prkosna mala Srbijica!?

Svakako je dobro što se prijavio Slim, pa i ako nije ozbiljan. Nek se prijavi i Stupid, neće da škodi. Samo može da nagna ozbiljne ponuđače da podignu ponudu.

sale

pre 13 godina

kostunicina ministarka ne odustaje.... a sto se otpustanja tice, sumnjam da ce biti otpusteni oni koji znaju svoj posao... verovatno ce biti najurena samo bagra koja se uhlebila preko veze u javno preduzece i prima ogromnu platu za nerad....

upravljanje firmom (bilo kojom) od strane drzave je zlo za ekonomiju i to treba spreciti... sva javna preduzeca pod hitno prodati...

sava p.

pre 13 godina

Neverovatno je koliko ex-Ministarka Smiljanić agituje za očuvanje nacionalnog blaga. Žena je imala svojih 5 minuta i, da nije bilo ovog tendera, niko se nje ne bi više ni sećao. Ništa nije unapredila to naše narodno blago.

Stvarno sam šokiran pričama o tome kako će da nam nešto uzmu kupci Telekoma. Pa jel mi imamo išta od tog profita? Imaju rukovodioci, možda neke stranke, mada nije sigurno, i to je to...

Ako dođe ozbiljan igrač, veoma lako će podići efikasnost kompanije. Ako bude morao da digne cenu impulsa, dići će je - ako ne, neće, veoma jednostavno. Na državi je da spreči da telekom izuva klijente. Oni koji nisu zadovoljni, uvek mogu da pređu na Orion i ostale provajdere...

STOP prodaji Telekoma

pre 13 godina

Ovo stvarno nema smisla, šta vlast radi, zašto se o ovome ne raspravlja na skupštini, ne organizuju TV debate, okrugli stolovi...Zato što vlast nema argumente!Podržimo veliku akciju DSS i potpišimo peticiju protiv prodaje najprofitabilnijeg srpskog preduzeća!

Boris

pre 13 godina

Evo jedne proste lekcija iz ekonomije: trzisna vrednost neke kompanije uopste nije vezana za kapital koji je u nju ulozen niti za prihod koji je ostvarivala u proslosti nego za ocekivani profit u buducnosti i potencijalnu cenu koja bi se mogla postici kad bi se preduzece preprodavalo. I na jedan i na drugi bitan parametar utice platezna moc stanovnista, i ocekivano duboko siromastvo stanovnika, a narocito privrede, Srbije i Republike Srpske! Stoga, ne bi me cudilo da niko ne da ponudu, pa cak ni za manje para od minimuma sto je drzava propisala, jer jednostavno profit nije nikako zagarantovan ako ljudi, i firme, ne budu imali para za telekomunikacije.

gledam i vidim

pre 13 godina

Za dobrobit korisnika prodajna cena Telekoma nije bitna.Bitan je manje alav vlasnik jer od postojeceg tesko je i zamisliti goreg.Ja bi ovakav Telekom poklonio bilo kome, pa i Meksikancu...

Dr

pre 13 godina

Ovo je toliko važno pitanje, da ne smemo da dozvolimo da nas vlast napravi ludim i šroda najbolje srpsko preduzeće, bez ijednog valajnog argumenta!Predlazem da b92 organizuje duel Jasna Matic-Aleksandra Smiljanić!

Vuk

pre 13 godina

I na ovoj vesti si stigao da ostavis besmislen i uvredljiv komentar.Zena je profesor na ETF-u i ne brini za njen posao nego se informisi pre nego sto bombardujes internet dezinformacijama.

Nislijka

pre 13 godina

kupca kompanija koje se nude po povoljnim cenama ili ispod cene što je sada slučaj s Telekomom Srbija. Početna cena od 1,4 milijarde je niska, a profit visok. Zarada će tek da bude velika kada nakon kupovine kupac podigne cene što je bio slučaj svuda gde su prodate nacionalne telekomunikacione kompanije i zapravo će je otplatiti za nekoliko godina

A u cemu je tu korist i sustina za nas> Ne razumem se u ekonomiju ,pa ako bi mi neko objasnio

Marko

pre 13 godina

@Driller

Aha. Znaci ja "laprdam i lazem", a ti si vec dosao do "spinovanja finalnog obracuna".

Koliko si gluposti naveo ni sam ne znas, a sad da ti odgovaram stavku po stavku ne pada mi na pamet, niti je ovo forum.

Reci cu samo jedno, vama DSS-ovcima, koji se lozite na titule: i Kostunica je doktorirao na pravima, pa mu je najnormalnija stvar da opravdava klasican drzavni udar, kao legitiman strajk. Tako da, sto se mene tice, ta tvoja 'profesorka Smiljanic' je pokazala svoju 'strucnost' svojim izjavama koje nemaju veze sa mozgom, ali imaju veze sa politikantskom kalkulacijom na kratke staze!!!

Ne informisan

pre 13 godina

(Vuk, 30. novembar 2010 01:08)
Ta Smiljanićka ne može da komentariše jednog uspešnog meksičkog inženjera koji je radom doveo svoju firmu do vrha, a valjda će i naš Telekom.
Neka ide na Biro rada na svoj prvi posao da nauči nešto, ako je iko primi...



E moja Vuchino! Taj se nije obogatio zato sto je isao u korist gradjanima Juzne Amerike. Nego zato sto je jedini na trzistu i MONOPOLISTA. A to te ocekuje u Srbiji, gori monopol od postojeceg. A ti se samo nadaj da ce ti doci neki stranac i omoguciti bilji, jeftiniji zivot.

Driller

pre 13 godina

@Marko

Nastavio si po starom da laprdas i da lazes i da obmanjujes u svojim lazima.

Nek te je sramota sto iz tvojih ruku izlazi ovo vredjanje profesora Smiljanic koja se zdusno bori da pomogne meni, tebi i gradjanima Srbije.

Objasni ti nama kad si tako ZAO, kako ce ova nasa jadna i ponizena Srbija da izdrzi prodaju Telekoma, ako posle prodaje krene profit iz Srbije ka maticnoj zemlji kupca.

Recimo hipoteticki, profit je 200, 300 ili 500 miliona eura.
AJde da kazemo da je 300 miliona eura, od tih 300 miliona, Srbija ce dobiti 18% u najboljem slucaju, medjutim buduci vlasnik ce svake godine spinovati finalni racun, te ce prikazati da je ulagao u kompaniju tako da ce ispadati da je finalni profit drasticno manji, platice manji porez, i naravno platice manje dividende.

Ali cak i da ne uradi takav potez sa ulaganjem u sebe, Srbija bi dobijala drasticno manju svotu nego sada, pojavila bi se drasticna razlika u budzetu, i pare od prodaje pokrivale bi samo nekoliko godina manjak u budzetu.

Odnosno najgora stvar je da nije u pitanju klasicni manjak, vec dupli manjak, jedan je da nema vise priliva novca u istoj kolicini a drugi je novi odliv novca iz ukupne kolicine Srpskog dinara.
Te dobijamo da za 3-4 godine sva kolicina od prodaje Telekoma nestaje na kompenzaciju gubitka novca od odliva kao i kompenzacija manjka u budzetu od smanjenja priliva.

tako da za 3-4 godine krece puna svota deficita od odliva novca iz Srbije.

I na kraju krajeva za 3-4 godine, pocinjemo mi kao gradjani da zivimo i radimo kompenzujuci svake godine odliv profita iz Srbije, koji ce biti konacni udarac na Srbiju.

Jednostavno takva drasticna promena u ovom trenutku, bez nekog novog revolucionarnog izvoza koji bi Srbija naprasno dobila i koji bi u potpunosti pokrio odliv novca od Telekoma,
naravno takva stvar se ne vidi ni u najavi,
znacilo bi da ako nemamo takav izvoz, mi u vec petoj ili sestoj godini bivamo ostavljeni i bez kompletne svote od prodaje Telekoma, tada vec dozivljavamo gubitak od 1.3 milijarde eura i ceka nas kompenzacija i pokrivanje ukupnog gubitka od 2.3 milijarde eura.

Zamislite to ovako jos prostije, pojavice se situacija da ce drzava napumpati profit EDB-a na primer ili poreze, kako bi kompenzovala smanjenje priliva i sam odliv novca iz Srbije, povecanjem cene struje, kako bi se stvorio visak od 200-500 miliona eura u zavisnosti od godisnjeg stvarnog profita Telekoma.

Na kraju svaki gradjanin ce placati svaki euro profita Telekoma i apsolutno tvrdim da gradjani i drzava ne da nece imati nikakve koristi od prodaje Telekoma vec je to apsolutno kontraproduktivno.

Na kraju zbog ogromnog povecanja zaduzenja zbog prodaje Telekoma, Srbija ce prodati EDB, gde ce se situacija ugroziti za dodatnih 300%, te ce za 7 godina stvoriti manjak od 4 milijarde eura i ukupan dug Srbije ce za 7 godina biti 50-53 milijarde eura, desice se isti scenario kao i u Argentini, drzava ce objaviti bankrot.
Na dan bankrota, drzava ce konfiskovati svu novcanu masu odnosno sve devize i dinare na stednji, te ce istog trenutka sva novcana masa biti konfiskovana od strane drzave.

Mnoge teritorije kao i imovina gradjana na tim teritorijama bice predati IMF-u.

I to je samo start problema.

Dragan Niš

pre 13 godina

@Vuk (onaj prvi)..."Neka ide na Biro rada na svoj prvi posao da nauči nešto, ako je iko primi..."

Vučuću (ja to tebi od milošte), na wikipediji, na stranici posvećenoj Aleksandri Smiljanić, stoji sledeće: "She works as a professor at the Faculty of Electrical Engineering in Belgrade and as a research professor at Polytechnic University of New York".
Ako ne razumeš engleski, pitaj nekog da ti prevede, čisto da se ne brukaš više pisanjem glupih komentara.

Dejan BG

pre 13 godina

Telekom u svakom slučaju treba prodati!
Država ne treba da gazduje firmama jer to uvek dovodi do zloupotreba.
Država ne treba da se bavi biznisom, da zarađuje i postavlja svoje ljude.
Zadatak države je da stvori dobru poslovnu atmosferu i da ubire porez, a drugi treba da se takmiče ko je bolji.
Kako druge firme da se takmiče sa državnom firmom u istoj branši kad država svojim firmama uvek gleda kroz prste. Da li ste ikad čuli da je u neku državnu firmu došla neka inspekcija? Nikad!
Pumpadžije kradu od kad je sveta i veka, a inspekcija dolazi kad su rusi vlasnici.
Kad bude privatni vlasnik (vlasnici) neće moći država da ih cima, daj pare za ovo za ono, sponzoriši ove ...
Šta mi kao obični smrtnici imamo od toga ko je vlasnik?
Profit i tako nikad nismo videli!

sasa jokic

pre 13 godina

Daki@ Evo ja cu umesto Vuka da Ti odgovorim, predpostavljam da si u srodstvu sa pomenutom, pa ti smeta sto je neko kritikuje. Ali ima apsolutno pravo, jer je gospodja Smiljanic iznela gomilu neistina u svojim analizama! Prvo kako moze da prica o telekomu kao uspesnoj kompaniji u rukama drzave, koja "isisava" dobit kroz ogromne sume za marketing(citaj pranje para) koji se posle sliva u kase stranaka na vlasti! Da li neko razmislja u pravcu podizanja atraktivnosti ovog trzista ako u nju dodju ovako ozbiljne firme kao sto su Dojce, Frans telekom, ili jos bolje najbogatiji covek na svetu?! Svetske firme posluju po logici unapredjivanja tehnologija, kako bi ostvarile veci profi. A sta su radili Radujko i ekipa?! Slikali se za Story i Gloriju, nema zurke u gradu na kojoj se nije pojavio!!!Porez na ostvarenu dobit ce placati u Srbiji, a usluge ce biti deset puta bolje! Prema tome, ko kaze da ne treba prodavati Telekom radi za interes snaga koje zele Srbiju van EU!

dijagnoza žutica

pre 13 godina

Naravno spin.
Žuti, totalno ste prsli, više nikakve argumente nemate i ne skrivate se, nego ste prešli na najprizemnije vređanje.
Znajte jedno, 5. oktobra Slobini su se izvukli uz par modrica, ali za vas nisam siguran.

rebro

pre 13 godina

Ovako stoje stvari. Telekom je najprofitabilnija srpska kompanija i nikako ne sme biti prodat. Ono sto Vlada precutkuje je da ce prodati i infrastrukturu a to znaci da ce novi vlasnik posedovati sve kablove i zice kojima je premrezena cela Srbija. Idemo dalje, cene usluga ce drasticno skociti a armija nezaposlenih i gladnih se uvecati jer ce biti masovnih otpustanja. Ko ne veruje neka pita Hrvate kako su prosli.

I to sto u Evropi telekomi nisu u drzavnom vlasnistvu je samo njihova stvar. Mi ne moramo da kopiramo svaki njihov korak. Jednom ce oni skociti u vodu a mi? Hocemo li za njima?

eto

pre 13 godina

Ako srbija narednih 15 godina uspe da u proseku godisnje obezbedi sebi 2 milijarde dolara investicija, ima da stigne cifru Slima koju on sada poseduje.
Bedni smo.

Deki

pre 13 godina

Realno, dal ga kupi neki nas "kontraverzni biznismen" ili neki belosvetski "biznismen" ili neka banka... isto nam se vata,sta bice bolja usluga,jeftinije? Nit ce nam biti bolje nit gore, isto nas i sada sisaju i stavljaju pare u poslusnicko stranacke dzepove i zaposlili cele familije koje nista ne rade. Pa svako normalan ce da otpusti neki deo zaposlenih koji tamo sede i primaju redovne i dobre plate. Sta se kao cudimo i pozivamo odmah na SRPSTVO kad nemamo argumente. Ova drzava je banana i vlast u njoj ima mafia kako finansijska tako i politicka. MOrace da pravee kompromise da sacuvaju fotelje pa makar i sa crnim djavolom!!! Samo Fotelja Srbina Spasava

gagica

pre 13 godina

Čitam komentare i hvata me tuga. Zagovornici prodaje daju neke nebulozne razloge privatizacije i uglavnom završe sa opisom javašluka u Telekomu i vređanja Dr. Smiljanić. Telekom može da se reorganizuje a ne da se prodaje. A što se tiče Smiljanićke odem ja na Google i sve što sam tamo našla govori samo o tome da je vrhunski stručnjak. Osim što je bila jedan od najboljih učenika Matematičke gimnazije, jedan od najboljih studenata ETFa doktorirala je na Princetonu i radila u AT&T največem američkom operateru a pritom nije član nijedne stranke već je bila ministarka kao vanstranačka ličnost na predlog DS. Logični zaključak je da su komentari o njoj čista zloba.

A sad nešto što nije niko pomenuo. Da batalimo pare i ekonomiju razmislimo malo šta je to što definiše jednu državu. Teritorija, stanovništvo i razna bogatstva prirodna i ona koja je narod stvorio, tako smo učili u školi. Mi ponosni narod busamo se u grudi kako su naši preci u raznim ratovima ginuli za svako drvo rodne grude, bili izbrisani iz spiska živih kad je trebalo braniti domovinu. Sada u miru mi učimo ove generacije da ako možeš malo da ućariš treba prodati i rođenu babu. Pa gde je tu patriotizam. Neke se stvari jednostavno nikad ne otuđuju. Ako smo već pogrešili i na nagovor stranaca prodali deo našeg suvereniteta sačuvajmo ovo što nam je ostalo od našeg suvereniteta da nas sutra nebi pojeo sram kad shvatimo da smo se prodali i završili kao kolonija istih onih koji nas danas tapšu po ramenu i dive nam se na razvoju demokratije.

Coco Bill

pre 13 godina

A što DSS nije skupljao potpise za NIS kad je trebao da se proda ? zna se kome. Pa zar energetika nije takođe "državno blago". Meni se više čini da se oni plaše da neće imati šta da prodaju, ako dođu na vlast nego za građanstvo

Matrix

pre 13 godina

Ne kapiram kako nisu zainteresovani a prijavili se za kupovinu,da li ce neko od politicara da nam kaze da li se prodaje i infrastruktura,godinu dana traje prica oko prodaje telekoma i niko od politicara za tih godinu dana nije rekao da li ce da se poklanja infrastruktura,o tomr cute ko zaliveni,uostalom ko god da kupi Telekom mi korisnici smo ga nadrljali,tako da nemoj da nam pricaju da oni prodaju Telekom zbog nas korisnika,jer to je najveća izgovorena laž.

neznalica

pre 13 godina

Ma ovo je samo još jedan manevar(spin) naše vlade da bi opravdali nisku cenu po kojoj će Telekom prodati Dojče Telekomu. A narodu će da prodaju priču u stilu da kad najbogatiji čovek na svetu nije ponudio više para od Dojče Telekoma, to znači da smo "odlično" prodali Telekom i da smo postigli "maksimalno dobru cenu".
Najveće zasluge za prodaju Telekoma pripadaju MMF-u, jer je to bukvalno njihov nalog. To im sada izgleda nije dovoljno, nego se čak mešaju u to i kako će se pare potrošiti, jer njihov predstavnik iz kancelarije u Beogradu je izjavio da deo para od prodaje Telekoma treba da ode na vraćanje dugova i plaćanje kamata. A za prodaju će se dobiti onoliko para koliko Telekom zaradi za dve godine.

Aleksandar

pre 13 godina

Ko vam je rekao da je Telekom naprofitabilnija firma?
Oni kome inače ne verujemo ništa - Vlada.

ako pogledate na sajtu, Telekom, je u doba SEKE, pada prometa i svega, je duplirao profit...
da ne bude posle, kao sa NISom, i mnogim privatizovanim firmama, da se malo "doterali" poslovne knjige.

sasa jokic

pre 13 godina

Ne znam dokle cemo se vise porediti sa zemljama kojim ne mozemo da pariramo ni po jednom osnovu! Italija mu nije dala da kupi njihovog operatera, jer to cuvaju kao najvece blago?! Italija je jedan od najvecih izvoznika u Evropi, a ko smo mi?! Na zacelju sa Albanijom, i treba da ga nosimo na rukama ako dodje i podigne cenu Telekomu!Medjutim vec su krenuli razni lobisti Dojce telekoma, Frans telekoma, i antievropskih snaga.....Sacekajte jos par dana, pa onda pricajte!

Dragan Niš

pre 13 godina

@Glupi pravnik
A ko će novog vlasnika (koji sa 51% vlasništva kupuje 100% odlučivanja) sprečiti da podigne cenu impulsa, otpusti pola radnika (na taj način potencijalno praveći značajno veći profit), a s druge strane da naručuje papreno skupe usluge od nekih svojih firmi iz recimo poreskih rajeva. Sve po zakonu, a profit minimalan ili nikakav.
Koliko se sećam po medijima je išlo da je tako i Karić radio sa Mobtelom-imao 51% vlasništva, previo ogromnu zaradu, a zvanični profit (od kog je državi trebalo da pripadne pola) nula. Neko će reći "pa nisu zapadnjaci isto što i Karić". Jok, plemeniti su, dolaze da nas razvijaju, a ne da zarade što više (i to što zarade iznesu iz zemlje).

micy

pre 13 godina

Daj Boze da taj Slim i zna gde je Srbija.Vazno je da nasi politicari pricaju kako dolaze velike pare u Srbiju.Sad ce se javiti Dinkic i reci da cemo dobiti po 500 evra za akcije...I sve ce biti BOLJE kad nam oni kazu.Dragi nasi ministri,blizu je Nova godina,ali mi odavno ne verujemo u Deda Mraza

DZoni

pre 13 godina

""Telekom Italije i njegova fiksna mreža je nacionalno blago i nemamo nameru da kontrolu nad tim prepustimo strancima", bio je stav italijanske vlade, a koju je tada predvodio Romano Prodi, bivši predsednik Evropske komisije."
Vi treba da idete kod nasih "eksperata" na prevaspitavanje ,da vam objasne Cetko,Djelic,Tadic i ostala bratija kako se vodi drzava.

Neba

pre 13 godina

Gospodin Slim nije postao najbogatiji na svetu zato sto je investirao u razvoj mreze.
On u svom rodnom Meksiku drzi obe mobilne mreze, a kad zoves sa jedne na drugu, placas roming!!! Dalje, roming se placa i kada se nalazis na teritoriji druge republike unutar Meksika, a ista ti je mreza! Da ne pominjem preskupe impulse, cak i za bogatije turiste tamo. Licno video! Da probamo sa nekim Kolumbijcem, mozda nam se posreci.?

Aleksandar

pre 13 godina

@ Dragan Niš:

a ko kaže da, ako Telekom ostane u vlasništvu Srbije, da neće dići cenu impulsa, da neće naručivati opremu sa egzotičnih ostrva i povrh toga da ne otpusti višak zaposlenih - koji realno postoji Telekomu.
Dojče Telekom, ako dođe, sigurno neće da nas mazi (zaštita potrošača je posao države), ali onda neće biti para za partijske kase, besplatnog telefoniranja za ministre, savetnike, švalerke i posla za sinove koje mrzi da završe čak ultra mega trendovske fakultete za menadžment preko fejsbuka

Daki

pre 13 godina

Mislim da izvesni koji dole komentarise pod imenom Vuk ima nesto licno protiv gospodjice Smiljanic. Cisto primecujem, svaki put kad da izjavu on ospe kao da ga je neko ubo iglom. Posto je apsurdno da negira njenu strucnost neka otvoreno kaze sta ga boli vezano za nju.

Zoran

pre 13 godina

Telekom profitabilan.
Kakve gluposti.
Naravno da jeste,kada je jedini.

Kako god se okrene,narod ce da ispasta.

Moja iskustva sa telekomom su uzasna,ali nisam za to da se proda tek tako.

NIS smo dali bukvalno dzabe.
Uzas
Da smo prodavali rafinerije na kilo,u.s. steel-u,dobili bi vise.

Mogu da zamislim vreme,kada dodje,a doci ce,
Rusi nam diktiraju gorivo,neki meksikanac telefoniju,a struju,neko sa rajskih ostrva...
A vlada nam prica price.

Kakve lazi i mazanje ociju!

Sta ces,
treba se para za dzepove,penzije,rupe u budzetu.
Ada cignalija jos nije skroz sredjena,a jos nije svugde nov asfalt u Beogradu...

ReleaseTheFuture

pre 13 godina

Da, imala je svojih pet minuta, i nije predložila da se Telekom proda, štaviše, ulaganja u infrastrukturu i širenje Telekoma su u tom periodu bili najveći (pogledati na sajtu Telekoma godišnje izveštaje).

Driller je lepo opisao postprodajni scenario, samo da dodam da se neće gingirati ulaganja, već će se dobar deo prihoda iskoristiti u ulaganja, u tom slučaju, plaćanje inostranih konsultantskih agencija po enormnim tarifama, kao i nabavki opreme iz inostranstva, opet po nenormalnim cenama. Dok je Telekom JP, to (zakonski gledano) nije baš u toj meri moguće pošto podleže Zakonu o javnim nabavkama, šta će biti kada postane privatno preduzeće u rukama stranaca?

Ovo govorim iz svog iskustva, radim u "domaćoj" banci, banci koja je osnovana u Srbiji, ali je centrala u inostranstvu. Nebrojeno mnogo puta su angažovani inostrani konsultanti sa cenom od 200 do 800 eura NA SAT, dok se nabavka opreme vrši tako što centrala banke pregovara, nabavlja i šalje opremu, koja je višestruko skuplja nego da je kupljena od domaćih predstavnika proizvođaća opreme. Eto formule za "inostrane investicije".

Jovan

pre 13 godina

Ova 'kapacitetna koalicija' ocevidno je odigrala svoje i odlazi sa scene. Uz zvizduke nezadovoljne publike. Bice dobro ako prodju samo sa flekama od paradajza i jaja.

Milos

pre 13 godina

Procitao sam da kukate od monopola Telekoma, pa sad slusajte, mnoge fabrike u Srbiji je privatizovane, ne bas na sjajan nacin, ljudi rade za 5000 din. mesecno, da li mislite da ce privatizacija Telekoma nesto bolje doneti, bice tu otpustanje radnika i jos mnogo toga, vi znate da drzava nema kontrolu nad privatizovanim firmama, nece i u slucaju telekoma biti bolje, nisu nase privatizacije kao u nekim uredjenim zemljama gde zakom postoji i gde se postuje, gde ljudima daju solidnu platu i tome slicno, ovde neko kupuje samo da bi opljackao.

Aleksandar II

pre 13 godina

@ Glupi pravnik
Postoji X načina da se (realni)profit podeli u sasvim drugoj srazmeri u odnosu na vlasničku. Ko ne veruje, nek se seti Mobtela i ispumpavanja profita iz njega preko povezanih kompanija i fizičkih lica.
Za one koji se pitaju jel' imamo mi ikakvu korist od profita Telekoma i da li je Telekom baš tako profitabilna kompanija odgovor je - imamo, i profitabilna je! (iako bi mogla da bude i daleko profitabilnija)
Iz prihoda Telekoma se itekako podupire posrnuli srpski budžet (isplate penzionerima, npr.) i da nije njega, sredstva bi morala da se namaknu iz novih ili povećanih starih poreza (PDV, na primer), što će se neminovno i desiti, kad se pare od privatizacije spiskaju, jer spremnost da se javni izdaci, pre svega za krajnje neefikasnu i preglomaznu državnu i paradržavnu administraciju, uopšte nije na vidiku.

Blago nama

pre 13 godina

Ja prosto ne mogu da verujem sta mi radimo!!!Sve prodadosmo a pare samo za trosak odlaze!U investicije i nova radna mesta ne ulazemo!Grci su trosili pare iz Evropske Unije pa su doziveli ono sto su doziveli...Sta nas ceka kad ova vlast potrosi iskljucivo nase pare???Ko ce nas da vadi?Zar je potrebno prodavati najprofitabilnije kompanije u Srbiji?Ovako svako moze da upravlja drzavom!

protiv

pre 13 godina

Moje misljenje je da je ovo samo mazanje ociju.Mislim da se ovaj Meksikanac provlaci kroz medije da bi se ubedio narod da je kao to mnogo dobro ako mi telecom prodamo najbogatijem coveku na svetu,a ustvari on nije ni zainteresovan da ga kupi.Da pojasnim koristi se njegovo ime zarad lakseg ubedjivanja naroda da je to ispravan potez prodati telecom.
Takodje bih voleo da neko iz vlasti napokon izadje i jasno i glasno kaze da li smo mi kao drzava na neki nacin primorani ili naterani da prodamo telecom zarad nekih visih drzavnih interesa koje cemo ostvariti prodajom.
Ako nesto donosi profit od recimo stotinak miliona eura godisnje a ti ga prodas za 2milijarde to je totalna glupost jer se ne zivi 5godina,ojadice nas za buduce generacije,tako da sam ja PROTIV prodaje!

Argentinac

pre 13 godina

When the Argentinean government privatized the companies, they thought that revenue and profits would occur quickly and naturally. But in reality, the state owned monopolies became private owned monopolies. Not only were they still monopolies, but also they were foreign owned. Therefore, any money gained did not end up back into the country, but rather to foreign countries. Also by fixing the peso to the dollar, the Argentinean government believed that they would have a more stable currency. This, in fact, was true. Inflation stabilized over zero percent. However, it also meant that Argentina was not allowed to pass any monetary policies to allow the economy to become flexible to any blows. Unfortunately, this was just the case.

DEkonom

pre 13 godina

Nasoj vladi netreba analiza koliko vredi Telekom, koliko je pametno prodavati ga, po kojoj ceni, sta dalje nakon toga, niti joj treba bilo sta drugo sem PARA...

Daj pare da ih trosimo....to je jedino sto ovoj vladi treba do sledecih izbora...

A vas narode posle izbora ko vas ....

Ocigledno

pre 13 godina

"Karlos Slim važi za kupca kompanija koje se nude po povoljnim cenama ili ispod cene što je sada slučaj s Telekomom Srbija"
Bas je bezobrazan, umesto da kupuje po nepovoljnim cenama i placa vise nego sto kompanije vrede!

6. oktobar na sledećim izborima!!!

pre 13 godina

"Telekom Italije i njegova fiksna mreža je nacionalno blago i nemamo nameru da kontrolu nad tim prepustimo strancima", bio je stav italijanske vlade, a koju je tada predvodio Romano Prodi, bivši predsednik Evropske komisije.

PAMETNOM DOSTA!

Milan

pre 13 godina

A otkud ta teza da je malo verovatno da Slim kupi Telekom jer Srbija nije prava zemlja za ulazak na evropsko trziste? Naravno da nije, ali mozda Slim uopste ne zeli da udje na evropsko trziste. Mozda zeli svoja iskustva iz divljacki kapitalistickih zemalja Latinske Amerike da isproba na nekom drugom podrucju... Ne verujem da bi jedan tako ozbiljan i informisan covek na bilo koji nacin doveo Srbiju u vezu sa EU.

smoky

pre 13 godina

Ovaj tekst nema ama bas nikakav efekat na mene jer uporedjivati profitibilnost RTB Bor (zasto bi ga na kraju bilo ko kupio?) sa Telekomom je stvarno manipulacija i usmeravanje u pogresno tumacenje.